Zanimljivosti

Nedelja, 24.07.2022.

08:38

Da li je potreban bolji dokaz da kaciga spasava život VIDEO

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Da li je potreban bolji dokaz da kaciga spasava život VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Boki

pre 1 godinu

Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama
(pera zdera, 24. jul 2022 22:16)

I sta? Nije im nista kad padnu sa motora? Njihove glave su otporne na asfalt? Verovatno nikada u zivotu nisi seo na motor, ali odlicno znas da je kaciga glupost, jel?
(serbiko, 25. jul 2022 07:19)

Lik je samo bacio foru kroz poredjenje, nije tvdio da je kaciga glupost, relax..

Aragon

pre 1 godinu

@marko mitic
Kad hoces nesto da kazes moras da budes siguran da neces ispasti smesan. Nacina da se obavestis ima raznih, a ako te bas zanima Sumaherova sudbina, on je na glavi imao slabasnu skijasku kacigu koja nije predvidjena za ekstremne padove na asvalt, vec na sneg ili zaledjenu podlogu. Da zlo bude vece na kacigu je montirao akcionu kameru Go Pro i kad je pao udario je tom gornjom povrsinom u stenu, kamera je probila oplatu kacige i lobanju, pa je tesko ostetila mozak.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 1 godinu

mile pemzioner - da ti razjasnim spjs satl prijatelju - sa 65 g. zivota i 49 g. vozanja na motoru i ostalom - iskustvo mi kaze da u bezbroj situacija samo ,,Visa,, sila me je sacuvala - sto od sebe sto od drugih !!

mile pemzioner

pre 1 godinu

@vozac ABCDE...spejs satl..
Kazes prijatelju da je dzaba kaciga ako te bog ne cuva. Ima ona prica kad su javili da dolazi velika poplava u neko selo i da se odmah izvrsi evakuacija naroda. Svi seli u neki prevoz, poterali stoku i beze u brda, ali samo jedan covek mirno posmatra taj egzodus i bezbrizno posluje po avliji. Stade jedan komsija sa traktorom i ponudi mu prevoz, ali mu se ovaj zahvali i rece da je on veliki vernik, da je boziji covek i da se nicega ne boji. Dodje drugi sa konjskom zapregom, pa jedan sa volovskim kolima, ali svi su dobili isti odgovor. Naidje poplava, boziji covek se naravno udavi i kad je na nebu sreo boga, ljutito ga upita zasto mu nije pomogao. Pa idiote jedan, poslao sam ti prvo traktor, pa kola sa konjima, pa volovsku zapregu, jedino jos da sidjem zbog tebe i nosim te na ledjima. Bog nam je dao sposobnost da smisljamo stvari kojima se bolje stitimo od opasnosti, a tu spada i kaciga za motoriste.

Kole

pre 1 godinu

Gledao sam na Diskaveriju emisiju na ovu temu gde su prikazali na desetine padova sa motora, uglavnom sa moto trka i nema ni jednog usporenog snimka gde glava nije tresnula po asvaltu. Ljudska glava je teska u proseku od 5 do 8 kg i nema tih vratnih mišića koji mogu da je zadrže da ne lupi o put. Nekad ste retko mogli da vidite motoriste po gradu sa kacigom, ali vremena se menjaju i sada većina motorista poštuje zakon, a usput čuva i sopstvenu glavu.

serbiko

pre 1 godinu

Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama
(pera zdera, 24. jul 2022 22:16)

I sta? Nije im nista kad padnu sa motora? Njihove glave su otporne na asfalt? Verovatno nikada u zivotu nisi seo na motor, ali odlicno znas da je kaciga glupost, jel?

Ex Bajker

pre 1 godinu

Ovde sve veliki bajkeri, maco, alfa muskarci .... - koji se kriju od zena da voze motor hahaha 🤣😂😂
Vozio sam motor i gotovo sve dvotockase i prestao posle 10 godina zbog nenormalnog saobracaja ali "bajkeri" su sa ljubiteljima automobila toliko iskompleksirani da nema te skale koja ih moze opisati. Svako ko je smrtno zaljubljen u parce lima, ima neki tezi problem u zivotu.

Moram da kazem

pre 1 godinu

Mozda moja ljubav za motorima i adrenalinom seze toliko, jel mi se desava nekad da ne mogu da se uzbudim...ako me razumete....ni sildenafil ne pomaze. Ne znam, sve je moguce.

"nezavisni mediji"

pre 1 godinu

@Nebojša, prethodni komentator te je propisno izvredjao što nije u redu, ali sam komentar je na mestu.
Ideja da su naše lične slobode najbitnije na svetu je glupa, jer nismo sami na svetu.
Tvoja smrt ili teža povreda bi uticale na druge (tvoju porodicu, vozača koji te je zgazio, medicinsko osoblje koje bi te eventualno lečilo, državu je ulagala u tvoje školovanje, a ti si postao invalid ili mrtvac....) i zato država može i treba da te natera da poštuješ pravila.

genijalac

pre 1 godinu

na skijanju mi mogu reci u najmanju ruku kaciga spasila polomljenu lobanju...uleteo skijom u rupu skija se zabola i zategnula kao luk pa otkacila sa pancerice i sa ledja nekako ni sam ne znam kako pukla metalnim rubom koji je naostren kao sekira direkt po kacigi u predelu temena, recimo kao da me neko sa ledja puknuo iz sve snage skijom po glavi. samo sam seo od udara i ostao dole sedeti pogubljen 10 sekundi. od tada ni na deciju stazu sa decom bez kacige ne idem.

Nislija

pre 1 godinu

10 na sat, izleti gospodja sa parkinga i obori me sa motora.Kaciga, kožna jakna i rukavice su me spasili povreda. Jakna odrana, kaciga takodje ali bolje govedja koža nego moja. Nikada i nigde bez opreme

Johny Grobar

pre 1 godinu

Mene je ovde odusevilo sa kojom brzinom je vozac autobusa skontao da treba da ga baci u rikverc.
Sto se tice motora i skijanja, kaciga je pod moranjem, pro biciklisti takodje. U vezi sa nosenjem kacige za obicne bicikliste postoje oprecna misljenja da li je nositi ili ne. U Kanadi i Americi svi nose kacige dok u na primer Danskoj ili Holandiji niko.

pera zdera

pre 1 godinu

Nije caka kupiti motor samo, treba uloziti kintu u opremu a to je bat 2 soma evrica
Najvise volim likove koji voze u papucama i majici na bratele
(EZeljko, 24. jul 2022 17:34)
Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama

@

pre 1 godinu

@Nebojša
Naravno da ima pravo, inace bi ljudi skakali sa zgrada i sekli vene okolo, a da niko nema pravo da ih zastiti.
Vidis, da se svet vodi razmisljanjem imbecila i glupaka poput tebe, ne bi postojale ni zastitne ograde, lezeci policajci, policajci itd.
Policajac koji kaznjava mene, stiti tebe od mene, a mene od sebe samog, kapiras li idiote, ne moze svet da funkcionise ako ga vode glupi sebicnjaci poput tebe, stoko balava, jer je i tebe takvog, izdrkotino nakazna, neko stitio protiv tvoje volje, na moju veliku zalost, jer smatram da takve treba istrebiti, preventivno.

Milos

pre 1 godinu

Jedan moj poznanik je pao sa bicikla dok se spustao sa Kamenickog visa, planina Kalafat kod Nisa. Udario je bocnim delom glave u asfalt, ali ga je kacigla spasila mozda i razbijene lobanje. Bio je sav ogreban jer je otklizao po ne bas glatkom asfaltu, ali je ostao ziv da prica o tom dogadjaju. O tome koliko je bitna na motociklu, mislim da niko normalan i ne polemise da li je nositi ili ne.

Nebojša

pre 1 godinu

od kada ja govorim da kaciga treba da bude obavezna i u automobilima i to na svim sedištima
(Saša, 24. jul 2022 11:16)

Iako ja smatram da treba nositi kacigu niko ne sme da ima pravo da te prisilno štiti ukoliko sam to ne želiš i tačka recimo pojas mora da bude obavezan jer možeš da izletiš kroz staklo i povrediš nekog a kaciga štiti samo tebe i mora da bude opciona.

Dejan

pre 1 godinu

@ moram da kažem
Ocigledno imas dosta psihickih problema.
Pocevsi kako si imao toliko teskih nesreca, jer si sto posto ti bio kriv u njima, jer da si bio oprezan i vozio normalno to ti se ne bi desilo. Drugo, to sto se krijes od zene znaci da si infatilan i to ti je posredno dokaz da su nesrece koje si imao cisto tvoja krivica kao nezrele osobe.

kulov

pre 1 godinu

Kada sam upoznao suprugu pre 11god. morao sam da krijem svoju bajkersku prošlost i strast, jer sam znao da bez nje nemam budućnosti, a ona ne bi podnela moju bajkersku priču.
Skoro 2 god. sam krio motoopremu i motor, dok jednog dana nisam sa njom našao u restoranu.
Dolazim motorom, prilazim stolu... Ona kaže: "Zauzeto".
Pitam: "Za koga"?
I onda sekunde kad ona konta, i kaže: "Ti si bajker"???
I tako, motor je tačka našeg neslaganja, ali zbog ljubavi, svi smo utvrdili naša mesta u životima, kao i pravila ponašanja. Imao sam padove, i odrao sam cela leđa butinu i rame, kao brusilicom, bela kost mi je virila iz šake...
I posle poslednjeg udesa, sam obećao da neću više motor.
Supruga se vraća iz Švajcarske, i vidi nov motor iz salona, naravno, nije bilo komentara... Sem jednog njenog neoborivog argumenta: "Dao si obećanje i reč, izgubio si ih kod mene".
(Moram da kažem, 24. jul 2022 12:41

Moj druže, nema te žene koja bi me uslovila da ne vozim motor. Evo i dan danas, pored porodice, četvoro velike dece i bezbroj padova, povreda, preko 100 dana bolnice ukupno, svaki vikend sam na trkačkim stazama širom Evrope i bar 2x godišnje na dužim moto putovanjima, razume se sam bez žene, ne želim da mi deca ostanu bez oba roditelja.

daniel

pre 1 godinu

Svajcarki uvek kazu:ne postoji lose vreme za bsjkere i bicikliste vec samo losa oprema.Oprema glavu cuva i najvszniji je faktor u voznji

Nash

pre 1 godinu

Kaciga zaista spasava zivot jer sam se pre tri i po meseca slupao i jos nisam stao na noge. Svasta izlomio ali kako kazu glava citava.

vladimir

pre 1 godinu

Imao je batica mnooogo sreće i sa kacigom, mogao je vrat da mu krcne kao slamka medju vihorove...tvrda je kaciga voćka čudnovata...

zlo

pre 1 godinu

Pita mladi bajker iskusnoga koliko treba da potrosi za kacigu i ovaj mu odgovori:”sinko, koliko mislis da ti vredi glava, toliko potrosi”.

EZeljko

pre 1 godinu

Pa mnogi znaju ali nije zgorega ponoviti. Obavezna oprema za motorcikl:
Kaciga Arai, Nolan, AGV, SHOI
Kozna jakna iskljucivo
Rukavice kozne
Cizme sa petom ili duboke cipele
Kozne pantalone
Zastita na laktovima kolenima i kicmi
Nije caka kupiti motor samo, treba uloziti kintu u opremu a to je bat 2 soma evrica
Najvise volim likove koji voze u papucama i majici na bratele

krle

pre 1 godinu

uvek kaciga i to full face. po istrazivanju koje su radili 72% udaraca u glavu pri padu je frontalno tako da otvorena jet kaciga pruza daleko manju zaštitu

Moram da kažem

pre 1 godinu

Bond, 24. jul 2022 16:07)
Momak što od života imaš porno onanacije na kompu koji su ti roditelji kupili...
Mene nazivaš ljigom? Moji snošaji su kaloričniji od tebe.

motociklista

pre 1 godinu

Prosle godine sam pao sa motora na autoputu kada mi auto izleteo i ja se zabio u njega. Samo me oprema spasila, doduse imao sam teze povrede, ali ne smem da zamislim sta bi mi se desilo da nisam imao opremu. Kaciga, evo i dalje je cuvam, samo je vizir izleteo, a ostalo nista, nigde pukla kao da nisam pao, ni ogrebotine nema.

GEOS

pre 1 godinu

Svi smo razliciti. Jos kao klinac sam probao motor, neki skutercic. I sa prijateljem nekoliko kruga vespom.
Pitanje, da li sam ukupno presao 10km.
Odmah sam shvatio, meni je ovo bezveze.Nikad nikakva zelja za motorom. Uvek mi je prolazila jedna recenica (naravno nema veze sa motorima, ali mi je tada dobro zvucala) "Ravan u prostoru odredjuju 3 tacke"....

Ne shvatam sta je lepo, svako sedanje na neki nacin rizik. Ali kao sto rekoh, svi smo razliciti, ne osudjujem, ali i ne razumem.

Bond

pre 1 godinu

@ moram da kažem

Jeli, a kakav ti je to život kada moraš da kriješ ko si i šta si bio, a i ti si neki ljigavko, nazovi bajker, a ovamo "kriješ prošlost". Pa nisi bio serijski ubica pa da kriješ prošlost. A i ona ne bi dobila moje poštovanje ako ne prihvata moje hobije, navike i želje. Ako joj se ne sviđa to ko sam i šta sam, ćao adio. Čuvaj svoje dostojanstvo čoveče, šta savijaš kičmu i još postiraš tu po mrežama. Mene bi bio blam da to pišem..

emil

pre 1 godinu

Vozim trkačku biciklu 8 godina(u Holandiji) dva puta sam pao i oba puta slomio kacigu na pola... Kaćiga čuva glavu... Kaćugu obavezno... Nema dileme...

Markiz De Novi Sad

pre 1 godinu

Koliko god mi motori bili interesantni, što zbog tog ugođaja u vožnji, što zbog prednosti i mogućnosti parkiranja praktično bilo gde po gradu, jednostavno sam čovek koji ne želi da mu svesno "glava bude u torbi" svaki dan. Nikada neću zaboraviti kada mi je jedan od najboljih prijatelja, koji je nekada vozio motore, ispričao kako je jedan dan, sedeo u kolima na semaforu ispod Brankovog mosta, dok se još moglo direktno skretati desno pa onda ravno ka Kališu. Kaže, ja u kolima i ispred mene se na semafor (dok svi stoje) ubacuje neki motor, na njemu dečko i devojka. Leto, mom drugaru otvoreni prozori i čuje ih kako se nešto smeju, zezaju. Zeleno na semaforu, dečko nagazi motor koji mu prokliza po tramvajskim šinama a u tom trenutku iz suprotnog smera naleće kamion sa prikolicom. Motor podleće pod kamion koji prelazi preko njih a zatim i prikolica, nije bilo nikakve šanse da se odmah zaustavi. Kaže moj prijatelj, dečka koji je vozio motor kamion je izbacao kao krpenu lutku, devojku je "samo" pregazio. On je bio na mestu mrtav, ona je umrla na putu do Urgentnog... U kolima može da se pri malim brzinama dešava čukanje do mile volje i da nikome unutra ne bude ništa. Na motoru, neko da te pipne - nešto je slomljeno (u najboljem slučaju). NEKA HVALA!

Veliki brat

pre 1 godinu

Kolega pre dva meseca pao sa bicikle kod sajma i pukla mu kaciga koliko je jako tresnuo o asfalt ili ivicnjak.Verovatno bi pukla lobanja da nije imao kacigu.Od tada je ne skidam.
(Realan, 24. jul 2022 09:37)

Tako je to kad se kod nas prodaju neke jeftine kineske kacige, a prava kaciga ne bi smela ni da napukne niti da se deformiše. Da je ovaj sa snimk nosio takvu kacigu kakvu si ti imao, ne bi bio živ.
Ali, kod bi kod nas dao za kacigu maltene celu platu.

A o ceni kaciga - recimo, onda za let motornim zmajem i sličnim manjim letilicama, koja po nekim propisima mora imati ugrađenu mogućnost povezivanja sa radijom na letilici kao i komunikaciju između pilota i putnika (kod zmajeva i sličnih letilica sa 2 sedišta) košta nešto tipa 2500 evra. Ne verujem da je to zbog ugrađenog radija i mikrofona sa slušalicama, pre će biti da tu papreno koštaju materijali, ispitivanja, sertifikacija... plus relativno male serije, jer tih letilica ima po glavi stanovnika na nivou statističke greške.

Novi Beograd

pre 1 godinu

Iskreno, kada sam pao sa skutera, više nisam seo. Život na prvom mestu
A što se tiče snimka. Da nije vozač nosio kacigu lobanja bi mu bila smrskana.
Zato pojas u vozilu, kaciga kada sedaš na mopedu, skuteru.

Kako kad

pre 1 godinu

U velikoj većini slučajeva, štiti. U slučaju Šumahera, ona mu je došla glave zbog nagnječenja mozga i zakasnele i neodgovarajuće intervencije. Lik bez kacige zabio se u istu stenu godinu dana pre Šumahera, glava mu je pukla kao lubenica ali su ga drugovi skijaši pokupili, doslovno do poslednjeg parčeta. Skrpljen je i oporavio se bez većih posledica. Život mu je spaslo to što nije bilo većeg pritiska na moždanu masu. Izuzetak, ali se dešava i to.

GoranH

pre 1 godinu

(Moram da kažem, 24. jul 2022 09:54)

I ja moram da kažem... Imao si dva udesa i oba puta je neko drugi bio kriv. Nije nego...
(Blaster, 24. jul 2022 10:27)

I ja moram da kažem... Ti bolje znaš od njega. Malo više poverenja u ljude neće ti škoditi. Nezdravo je sumnjati u sve i svakog.

Moram da kažem

pre 1 godinu

@ moram da kažem

Posle svega, da li i dalje voziš motor?
(Srele, 24. jul 2022 10:34)

Kada sam upoznao suprugu pre 11god. morao sam da krijem svoju bajkersku prošlost i strast, jer sam znao da bez nje nemam budućnosti, a ona ne bi podnela moju bajkersku priču.
Skoro 2 god. sam krio motoopremu i motor, dok jednog dana nisam sa njom našao u restoranu.
Dolazim motorom, prilazim stolu... Ona kaže: "Zauzeto".
Pitam: "Za koga"?
I onda sekunde kad ona konta, i kaže: "Ti si bajker"???
I tako, motor je tačka našeg neslaganja, ali zbog ljubavi, svi smo utvrdili naša mesta u životima, kao i pravila ponašanja. Imao sam padove, i odrao sam cela leđa butinu i rame, kao brusilicom, bela kost mi je virila iz šake...
I posle poslednjeg udesa, sam obećao da neću više motor.
Supruga se vraća iz Švajcarske, i vidi nov motor iz salona, naravno, nije bilo komentara... Sem jednog njenog neoborivog argumenta: "Dao si obećanje i reč, izgubio si ih kod mene".

Boban

pre 1 godinu

Kad sam bio mladji kacigu sam nosio izuzetno retko. Sada, mi ne pada na pamet da je skidam iako je napolju 30+ stepeni. A u zadnje vreme sam poceo da nosim i rukavice, jer posle glave, kod padova pri manjoj brzini, stradaju dlanovi.

СОС

pre 1 godinu

И дан данас има људи који возе без кације. И сам сам возач мотора и не седам на мотор док кацигу не ставим.

Ccc

pre 1 godinu

@moram da kazem, nadam se da si batalio motor i da ti je hladnjača ohladila glavu i da si uzeo neki kabrio i uzivas u vetru u kosi. I ja volim motore, pao sam sa skutera veoma mlad, skrsio se poprilično, imao kacigu, ali sam shvatio da dzabe sto ja vodim računa ne vode svi. Motor je jedno neponovljivo iskustvo, nema nista lepse, dodir sa asfaltom, upijanje predela, prelepo ali od tog dana nikada vise nisam seo niti Cu na motor, ipak malo vise cenim svoj zivot nego osecaj na motoru...

Slavko

pre 1 godinu

Dva puta pad sa bicikle jedanput na skijanju.. nisu bile u pitanju velike brzine ali kaciga je svaki put odradila svoje..tako da price..ne vozim brzo i slicno ne stoje...

RD

pre 1 godinu

Kaciga bi trebalo da se nosi i na bajsu, a kamoli na motoru.
Licno, kada idem van naseljnog mesta u voznju bajsa nosim kacigu, a po mestu (mali gradic) ne.

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

Imao sam dva udesa motociklom, gde sam direktno udario glavom.
Prvi put u automobil, čiji je pokazivač pravca, "pokazivao desno"... Usporavajući i silazeći sa kolovoza, kao da se isključuje iz saobraćaja.
A onda polukružno...
Baaaam!
Kada sam izašao iz automobila sa zadnjeg sedišta, jer sam glavom i ramenima proleteo kroz vrata, a auto okrenuo, okupljeni me gledaju zabezeknuto, smrznuti od šoka, a najtrezveniji promucao: "Paaa tttiiii siii žiiiv, je** te bbbog"!
Na šta odgovaram: "Ja tako silazim s' mopeda".
Drugi put, udaram u hladnjaču, gde me vozač nije video i isekao u skretanju, a bio je uredno prestrojen sa pokazivačem, imao sam utisak da čeka moje prvenstvo, pošto sam sam išao u susret, a on je promašio skretanje pa je zverao levo desno, po tablama, i onda skrenuo....
U toj sekundi mi je odjekuo vrisak u glavi KRAAAAAAJ!!!
iz oba udesa iz obe sekunde mogu da pišem još pola sata, šta se sve izdešavalo, uglavnom iz ovog drugog udesa sam izašao nepovređen, iako sam direktno udario glavom, srećom decenijama sam u treningu borilačkih sportova, te nisam slomio vrat, nego "upijačem" preko glave i leđa, kada me je motor lansirao u čvrstu stranicu hladnjače, te sam više lupio kukom i survao se pored kamiona. U oba slučaja motori su bili totalno uništeni.
Kod prvog udesa je izmerena sila na upravljaču, i čovek se zgranuto pitao: "Koliki je ovaj čovek koji je vozio ovaj motor"... Gde sam ih sa 940kg sile, rukama saivio.
Odgovor predsednika kluba: "Nije on ogroman, ali je ogromna budala"!
Da vratim stvar na kacigu. Prva u prvom udesu je bila jeftina i broj veća, tecsam imao potres mozga, sreća da nisam mnogo školovan te mi je iz glave izletela osnovna matematika, interpunkcija i gramatika...
A ostala duhovitost, te sam od tad šarmantniji. Drugo, mere kacige se uzimaju šnajderskim metrom u najširem delu lobanje, i tu tačnu meru kažete prodavcu, dobre kacige počinju od 300€ pa na gore, bitno je da pogledate njene ocene na kreštestovima, u 3 kategorije. Naravno podbradak, uvek stegnut. Labava ili velika kaciga lomi vrat prilikom udara, sve nesreće motoraša u 80% prvi kontakt ostvaruje kaciga i glava...
(Moram da kažem, 24. jul 2022 09:54)

Samo da dodam za teskupe kacige da su dizajnirane za samo jedan udar,dovoljno je da ispadne iz ruku na asfalt ona vise nema 100% zastitu kao sto je bila.

Chillz

pre 1 godinu

Za mene najbolji dokaz kada onog vojnog tehnicara usisa propeler aviona. Ostao covek ziv zahvaljujci kacige koja je zaglavila propeler.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Imao sam dva udesa motociklom, gde sam direktno udario glavom.
Prvi put u automobil, čiji je pokazivač pravca, "pokazivao desno"... Usporavajući i silazeći sa kolovoza, kao da se isključuje iz saobraćaja.
A onda polukružno...
Baaaam!
Kada sam izašao iz automobila sa zadnjeg sedišta, jer sam glavom i ramenima proleteo kroz vrata, a auto okrenuo, okupljeni me gledaju zabezeknuto, smrznuti od šoka, a najtrezveniji promucao: "Paaa tttiiii siii žiiiv, je** te bbbog"!
Na šta odgovaram: "Ja tako silazim s' mopeda".
Drugi put, udaram u hladnjaču, gde me vozač nije video i isekao u skretanju, a bio je uredno prestrojen sa pokazivačem, imao sam utisak da čeka moje prvenstvo, pošto sam sam išao u susret, a on je promašio skretanje pa je zverao levo desno, po tablama, i onda skrenuo....
U toj sekundi mi je odjekuo vrisak u glavi KRAAAAAAJ!!!
iz oba udesa iz obe sekunde mogu da pišem još pola sata, šta se sve izdešavalo, uglavnom iz ovog drugog udesa sam izašao nepovređen, iako sam direktno udario glavom, srećom decenijama sam u treningu borilačkih sportova, te nisam slomio vrat, nego "upijačem" preko glave i leđa, kada me je motor lansirao u čvrstu stranicu hladnjače, te sam više lupio kukom i survao se pored kamiona. U oba slučaja motori su bili totalno uništeni.
Kod prvog udesa je izmerena sila na upravljaču, i čovek se zgranuto pitao: "Koliki je ovaj čovek koji je vozio ovaj motor"... Gde sam ih sa 940kg sile, rukama saivio.
Odgovor predsednika kluba: "Nije on ogroman, ali je ogromna budala"!
Da vratim stvar na kacigu. Prva u prvom udesu je bila jeftina i broj veća, tecsam imao potres mozga, sreća da nisam mnogo školovan te mi je iz glave izletela osnovna matematika, interpunkcija i gramatika...
A ostala duhovitost, te sam od tad šarmantniji. Drugo, mere kacige se uzimaju šnajderskim metrom u najširem delu lobanje, i tu tačnu meru kažete prodavcu, dobre kacige počinju od 300€ pa na gore, bitno je da pogledate njene ocene na kreštestovima, u 3 kategorije. Naravno podbradak, uvek stegnut. Labava ili velika kaciga lomi vrat prilikom udara, sve nesreće motoraša u 80% prvi kontakt ostvaruje kaciga i glava...

Realan

pre 1 godinu

Kolega pre dva meseca pao sa bicikle kod sajma i pukla mu kaciga koliko je jako tresnuo o asfalt ili ivicnjak.Verovatno bi pukla lobanja da nije imao kacigu.Od tada je ne skidam.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Imao sam dva udesa motociklom, gde sam direktno udario glavom.
Prvi put u automobil, čiji je pokazivač pravca, "pokazivao desno"... Usporavajući i silazeći sa kolovoza, kao da se isključuje iz saobraćaja.
A onda polukružno...
Baaaam!
Kada sam izašao iz automobila sa zadnjeg sedišta, jer sam glavom i ramenima proleteo kroz vrata, a auto okrenuo, okupljeni me gledaju zabezeknuto, smrznuti od šoka, a najtrezveniji promucao: "Paaa tttiiii siii žiiiv, je** te bbbog"!
Na šta odgovaram: "Ja tako silazim s' mopeda".
Drugi put, udaram u hladnjaču, gde me vozač nije video i isekao u skretanju, a bio je uredno prestrojen sa pokazivačem, imao sam utisak da čeka moje prvenstvo, pošto sam sam išao u susret, a on je promašio skretanje pa je zverao levo desno, po tablama, i onda skrenuo....
U toj sekundi mi je odjekuo vrisak u glavi KRAAAAAAJ!!!
iz oba udesa iz obe sekunde mogu da pišem još pola sata, šta se sve izdešavalo, uglavnom iz ovog drugog udesa sam izašao nepovređen, iako sam direktno udario glavom, srećom decenijama sam u treningu borilačkih sportova, te nisam slomio vrat, nego "upijačem" preko glave i leđa, kada me je motor lansirao u čvrstu stranicu hladnjače, te sam više lupio kukom i survao se pored kamiona. U oba slučaja motori su bili totalno uništeni.
Kod prvog udesa je izmerena sila na upravljaču, i čovek se zgranuto pitao: "Koliki je ovaj čovek koji je vozio ovaj motor"... Gde sam ih sa 940kg sile, rukama saivio.
Odgovor predsednika kluba: "Nije on ogroman, ali je ogromna budala"!
Da vratim stvar na kacigu. Prva u prvom udesu je bila jeftina i broj veća, tecsam imao potres mozga, sreća da nisam mnogo školovan te mi je iz glave izletela osnovna matematika, interpunkcija i gramatika...
A ostala duhovitost, te sam od tad šarmantniji. Drugo, mere kacige se uzimaju šnajderskim metrom u najširem delu lobanje, i tu tačnu meru kažete prodavcu, dobre kacige počinju od 300€ pa na gore, bitno je da pogledate njene ocene na kreštestovima, u 3 kategorije. Naravno podbradak, uvek stegnut. Labava ili velika kaciga lomi vrat prilikom udara, sve nesreće motoraša u 80% prvi kontakt ostvaruje kaciga i glava...

Realan

pre 1 godinu

Kolega pre dva meseca pao sa bicikle kod sajma i pukla mu kaciga koliko je jako tresnuo o asfalt ili ivicnjak.Verovatno bi pukla lobanja da nije imao kacigu.Od tada je ne skidam.

Ccc

pre 1 godinu

@moram da kazem, nadam se da si batalio motor i da ti je hladnjača ohladila glavu i da si uzeo neki kabrio i uzivas u vetru u kosi. I ja volim motore, pao sam sa skutera veoma mlad, skrsio se poprilično, imao kacigu, ali sam shvatio da dzabe sto ja vodim računa ne vode svi. Motor je jedno neponovljivo iskustvo, nema nista lepse, dodir sa asfaltom, upijanje predela, prelepo ali od tog dana nikada vise nisam seo niti Cu na motor, ipak malo vise cenim svoj zivot nego osecaj na motoru...

Boban

pre 1 godinu

Kad sam bio mladji kacigu sam nosio izuzetno retko. Sada, mi ne pada na pamet da je skidam iako je napolju 30+ stepeni. A u zadnje vreme sam poceo da nosim i rukavice, jer posle glave, kod padova pri manjoj brzini, stradaju dlanovi.

zlo

pre 1 godinu

Pita mladi bajker iskusnoga koliko treba da potrosi za kacigu i ovaj mu odgovori:”sinko, koliko mislis da ti vredi glava, toliko potrosi”.

Slavko

pre 1 godinu

Dva puta pad sa bicikle jedanput na skijanju.. nisu bile u pitanju velike brzine ali kaciga je svaki put odradila svoje..tako da price..ne vozim brzo i slicno ne stoje...

Markiz De Novi Sad

pre 1 godinu

Koliko god mi motori bili interesantni, što zbog tog ugođaja u vožnji, što zbog prednosti i mogućnosti parkiranja praktično bilo gde po gradu, jednostavno sam čovek koji ne želi da mu svesno "glava bude u torbi" svaki dan. Nikada neću zaboraviti kada mi je jedan od najboljih prijatelja, koji je nekada vozio motore, ispričao kako je jedan dan, sedeo u kolima na semaforu ispod Brankovog mosta, dok se još moglo direktno skretati desno pa onda ravno ka Kališu. Kaže, ja u kolima i ispred mene se na semafor (dok svi stoje) ubacuje neki motor, na njemu dečko i devojka. Leto, mom drugaru otvoreni prozori i čuje ih kako se nešto smeju, zezaju. Zeleno na semaforu, dečko nagazi motor koji mu prokliza po tramvajskim šinama a u tom trenutku iz suprotnog smera naleće kamion sa prikolicom. Motor podleće pod kamion koji prelazi preko njih a zatim i prikolica, nije bilo nikakve šanse da se odmah zaustavi. Kaže moj prijatelj, dečka koji je vozio motor kamion je izbacao kao krpenu lutku, devojku je "samo" pregazio. On je bio na mestu mrtav, ona je umrla na putu do Urgentnog... U kolima može da se pri malim brzinama dešava čukanje do mile volje i da nikome unutra ne bude ništa. Na motoru, neko da te pipne - nešto je slomljeno (u najboljem slučaju). NEKA HVALA!

EZeljko

pre 1 godinu

Pa mnogi znaju ali nije zgorega ponoviti. Obavezna oprema za motorcikl:
Kaciga Arai, Nolan, AGV, SHOI
Kozna jakna iskljucivo
Rukavice kozne
Cizme sa petom ili duboke cipele
Kozne pantalone
Zastita na laktovima kolenima i kicmi
Nije caka kupiti motor samo, treba uloziti kintu u opremu a to je bat 2 soma evrica
Najvise volim likove koji voze u papucama i majici na bratele

Novi Beograd

pre 1 godinu

Iskreno, kada sam pao sa skutera, više nisam seo. Život na prvom mestu
A što se tiče snimka. Da nije vozač nosio kacigu lobanja bi mu bila smrskana.
Zato pojas u vozilu, kaciga kada sedaš na mopedu, skuteru.

СОС

pre 1 godinu

И дан данас има људи који возе без кације. И сам сам возач мотора и не седам на мотор док кацигу не ставим.

RD

pre 1 godinu

Kaciga bi trebalo da se nosi i na bajsu, a kamoli na motoru.
Licno, kada idem van naseljnog mesta u voznju bajsa nosim kacigu, a po mestu (mali gradic) ne.

Nislija

pre 1 godinu

10 na sat, izleti gospodja sa parkinga i obori me sa motora.Kaciga, kožna jakna i rukavice su me spasili povreda. Jakna odrana, kaciga takodje ali bolje govedja koža nego moja. Nikada i nigde bez opreme

GoranH

pre 1 godinu

(Moram da kažem, 24. jul 2022 09:54)

I ja moram da kažem... Imao si dva udesa i oba puta je neko drugi bio kriv. Nije nego...
(Blaster, 24. jul 2022 10:27)

I ja moram da kažem... Ti bolje znaš od njega. Malo više poverenja u ljude neće ti škoditi. Nezdravo je sumnjati u sve i svakog.

Chillz

pre 1 godinu

Za mene najbolji dokaz kada onog vojnog tehnicara usisa propeler aviona. Ostao covek ziv zahvaljujci kacige koja je zaglavila propeler.

Milos

pre 1 godinu

Jedan moj poznanik je pao sa bicikla dok se spustao sa Kamenickog visa, planina Kalafat kod Nisa. Udario je bocnim delom glave u asfalt, ali ga je kacigla spasila mozda i razbijene lobanje. Bio je sav ogreban jer je otklizao po ne bas glatkom asfaltu, ali je ostao ziv da prica o tom dogadjaju. O tome koliko je bitna na motociklu, mislim da niko normalan i ne polemise da li je nositi ili ne.

emil

pre 1 godinu

Vozim trkačku biciklu 8 godina(u Holandiji) dva puta sam pao i oba puta slomio kacigu na pola... Kaćiga čuva glavu... Kaćugu obavezno... Nema dileme...

krle

pre 1 godinu

uvek kaciga i to full face. po istrazivanju koje su radili 72% udaraca u glavu pri padu je frontalno tako da otvorena jet kaciga pruza daleko manju zaštitu

Nash

pre 1 godinu

Kaciga zaista spasava zivot jer sam se pre tri i po meseca slupao i jos nisam stao na noge. Svasta izlomio ali kako kazu glava citava.

@

pre 1 godinu

@Nebojša
Naravno da ima pravo, inace bi ljudi skakali sa zgrada i sekli vene okolo, a da niko nema pravo da ih zastiti.
Vidis, da se svet vodi razmisljanjem imbecila i glupaka poput tebe, ne bi postojale ni zastitne ograde, lezeci policajci, policajci itd.
Policajac koji kaznjava mene, stiti tebe od mene, a mene od sebe samog, kapiras li idiote, ne moze svet da funkcionise ako ga vode glupi sebicnjaci poput tebe, stoko balava, jer je i tebe takvog, izdrkotino nakazna, neko stitio protiv tvoje volje, na moju veliku zalost, jer smatram da takve treba istrebiti, preventivno.

motociklista

pre 1 godinu

Prosle godine sam pao sa motora na autoputu kada mi auto izleteo i ja se zabio u njega. Samo me oprema spasila, doduse imao sam teze povrede, ali ne smem da zamislim sta bi mi se desilo da nisam imao opremu. Kaciga, evo i dalje je cuvam, samo je vizir izleteo, a ostalo nista, nigde pukla kao da nisam pao, ni ogrebotine nema.

Bond

pre 1 godinu

@ moram da kažem

Jeli, a kakav ti je to život kada moraš da kriješ ko si i šta si bio, a i ti si neki ljigavko, nazovi bajker, a ovamo "kriješ prošlost". Pa nisi bio serijski ubica pa da kriješ prošlost. A i ona ne bi dobila moje poštovanje ako ne prihvata moje hobije, navike i želje. Ako joj se ne sviđa to ko sam i šta sam, ćao adio. Čuvaj svoje dostojanstvo čoveče, šta savijaš kičmu i još postiraš tu po mrežama. Mene bi bio blam da to pišem..

vladimir

pre 1 godinu

Imao je batica mnooogo sreće i sa kacigom, mogao je vrat da mu krcne kao slamka medju vihorove...tvrda je kaciga voćka čudnovata...

Moram da kažem

pre 1 godinu

@ moram da kažem

Posle svega, da li i dalje voziš motor?
(Srele, 24. jul 2022 10:34)

Kada sam upoznao suprugu pre 11god. morao sam da krijem svoju bajkersku prošlost i strast, jer sam znao da bez nje nemam budućnosti, a ona ne bi podnela moju bajkersku priču.
Skoro 2 god. sam krio motoopremu i motor, dok jednog dana nisam sa njom našao u restoranu.
Dolazim motorom, prilazim stolu... Ona kaže: "Zauzeto".
Pitam: "Za koga"?
I onda sekunde kad ona konta, i kaže: "Ti si bajker"???
I tako, motor je tačka našeg neslaganja, ali zbog ljubavi, svi smo utvrdili naša mesta u životima, kao i pravila ponašanja. Imao sam padove, i odrao sam cela leđa butinu i rame, kao brusilicom, bela kost mi je virila iz šake...
I posle poslednjeg udesa, sam obećao da neću više motor.
Supruga se vraća iz Švajcarske, i vidi nov motor iz salona, naravno, nije bilo komentara... Sem jednog njenog neoborivog argumenta: "Dao si obećanje i reč, izgubio si ih kod mene".

daniel

pre 1 godinu

Svajcarki uvek kazu:ne postoji lose vreme za bsjkere i bicikliste vec samo losa oprema.Oprema glavu cuva i najvszniji je faktor u voznji

GEOS

pre 1 godinu

Svi smo razliciti. Jos kao klinac sam probao motor, neki skutercic. I sa prijateljem nekoliko kruga vespom.
Pitanje, da li sam ukupno presao 10km.
Odmah sam shvatio, meni je ovo bezveze.Nikad nikakva zelja za motorom. Uvek mi je prolazila jedna recenica (naravno nema veze sa motorima, ali mi je tada dobro zvucala) "Ravan u prostoru odredjuju 3 tacke"....

Ne shvatam sta je lepo, svako sedanje na neki nacin rizik. Ali kao sto rekoh, svi smo razliciti, ne osudjujem, ali i ne razumem.

Johny Grobar

pre 1 godinu

Mene je ovde odusevilo sa kojom brzinom je vozac autobusa skontao da treba da ga baci u rikverc.
Sto se tice motora i skijanja, kaciga je pod moranjem, pro biciklisti takodje. U vezi sa nosenjem kacige za obicne bicikliste postoje oprecna misljenja da li je nositi ili ne. U Kanadi i Americi svi nose kacige dok u na primer Danskoj ili Holandiji niko.

Dejan

pre 1 godinu

@ moram da kažem
Ocigledno imas dosta psihickih problema.
Pocevsi kako si imao toliko teskih nesreca, jer si sto posto ti bio kriv u njima, jer da si bio oprezan i vozio normalno to ti se ne bi desilo. Drugo, to sto se krijes od zene znaci da si infatilan i to ti je posredno dokaz da su nesrece koje si imao cisto tvoja krivica kao nezrele osobe.

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

Imao sam dva udesa motociklom, gde sam direktno udario glavom.
Prvi put u automobil, čiji je pokazivač pravca, "pokazivao desno"... Usporavajući i silazeći sa kolovoza, kao da se isključuje iz saobraćaja.
A onda polukružno...
Baaaam!
Kada sam izašao iz automobila sa zadnjeg sedišta, jer sam glavom i ramenima proleteo kroz vrata, a auto okrenuo, okupljeni me gledaju zabezeknuto, smrznuti od šoka, a najtrezveniji promucao: "Paaa tttiiii siii žiiiv, je** te bbbog"!
Na šta odgovaram: "Ja tako silazim s' mopeda".
Drugi put, udaram u hladnjaču, gde me vozač nije video i isekao u skretanju, a bio je uredno prestrojen sa pokazivačem, imao sam utisak da čeka moje prvenstvo, pošto sam sam išao u susret, a on je promašio skretanje pa je zverao levo desno, po tablama, i onda skrenuo....
U toj sekundi mi je odjekuo vrisak u glavi KRAAAAAAJ!!!
iz oba udesa iz obe sekunde mogu da pišem još pola sata, šta se sve izdešavalo, uglavnom iz ovog drugog udesa sam izašao nepovređen, iako sam direktno udario glavom, srećom decenijama sam u treningu borilačkih sportova, te nisam slomio vrat, nego "upijačem" preko glave i leđa, kada me je motor lansirao u čvrstu stranicu hladnjače, te sam više lupio kukom i survao se pored kamiona. U oba slučaja motori su bili totalno uništeni.
Kod prvog udesa je izmerena sila na upravljaču, i čovek se zgranuto pitao: "Koliki je ovaj čovek koji je vozio ovaj motor"... Gde sam ih sa 940kg sile, rukama saivio.
Odgovor predsednika kluba: "Nije on ogroman, ali je ogromna budala"!
Da vratim stvar na kacigu. Prva u prvom udesu je bila jeftina i broj veća, tecsam imao potres mozga, sreća da nisam mnogo školovan te mi je iz glave izletela osnovna matematika, interpunkcija i gramatika...
A ostala duhovitost, te sam od tad šarmantniji. Drugo, mere kacige se uzimaju šnajderskim metrom u najširem delu lobanje, i tu tačnu meru kažete prodavcu, dobre kacige počinju od 300€ pa na gore, bitno je da pogledate njene ocene na kreštestovima, u 3 kategorije. Naravno podbradak, uvek stegnut. Labava ili velika kaciga lomi vrat prilikom udara, sve nesreće motoraša u 80% prvi kontakt ostvaruje kaciga i glava...
(Moram da kažem, 24. jul 2022 09:54)

Samo da dodam za teskupe kacige da su dizajnirane za samo jedan udar,dovoljno je da ispadne iz ruku na asfalt ona vise nema 100% zastitu kao sto je bila.

pera zdera

pre 1 godinu

Nije caka kupiti motor samo, treba uloziti kintu u opremu a to je bat 2 soma evrica
Najvise volim likove koji voze u papucama i majici na bratele
(EZeljko, 24. jul 2022 17:34)
Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama

Veliki brat

pre 1 godinu

Kolega pre dva meseca pao sa bicikle kod sajma i pukla mu kaciga koliko je jako tresnuo o asfalt ili ivicnjak.Verovatno bi pukla lobanja da nije imao kacigu.Od tada je ne skidam.
(Realan, 24. jul 2022 09:37)

Tako je to kad se kod nas prodaju neke jeftine kineske kacige, a prava kaciga ne bi smela ni da napukne niti da se deformiše. Da je ovaj sa snimk nosio takvu kacigu kakvu si ti imao, ne bi bio živ.
Ali, kod bi kod nas dao za kacigu maltene celu platu.

A o ceni kaciga - recimo, onda za let motornim zmajem i sličnim manjim letilicama, koja po nekim propisima mora imati ugrađenu mogućnost povezivanja sa radijom na letilici kao i komunikaciju između pilota i putnika (kod zmajeva i sličnih letilica sa 2 sedišta) košta nešto tipa 2500 evra. Ne verujem da je to zbog ugrađenog radija i mikrofona sa slušalicama, pre će biti da tu papreno koštaju materijali, ispitivanja, sertifikacija... plus relativno male serije, jer tih letilica ima po glavi stanovnika na nivou statističke greške.

Kako kad

pre 1 godinu

U velikoj većini slučajeva, štiti. U slučaju Šumahera, ona mu je došla glave zbog nagnječenja mozga i zakasnele i neodgovarajuće intervencije. Lik bez kacige zabio se u istu stenu godinu dana pre Šumahera, glava mu je pukla kao lubenica ali su ga drugovi skijaši pokupili, doslovno do poslednjeg parčeta. Skrpljen je i oporavio se bez većih posledica. Život mu je spaslo to što nije bilo većeg pritiska na moždanu masu. Izuzetak, ali se dešava i to.

Kole

pre 1 godinu

Gledao sam na Diskaveriju emisiju na ovu temu gde su prikazali na desetine padova sa motora, uglavnom sa moto trka i nema ni jednog usporenog snimka gde glava nije tresnula po asvaltu. Ljudska glava je teska u proseku od 5 do 8 kg i nema tih vratnih mišića koji mogu da je zadrže da ne lupi o put. Nekad ste retko mogli da vidite motoriste po gradu sa kacigom, ali vremena se menjaju i sada većina motorista poštuje zakon, a usput čuva i sopstvenu glavu.

"nezavisni mediji"

pre 1 godinu

@Nebojša, prethodni komentator te je propisno izvredjao što nije u redu, ali sam komentar je na mestu.
Ideja da su naše lične slobode najbitnije na svetu je glupa, jer nismo sami na svetu.
Tvoja smrt ili teža povreda bi uticale na druge (tvoju porodicu, vozača koji te je zgazio, medicinsko osoblje koje bi te eventualno lečilo, državu je ulagala u tvoje školovanje, a ti si postao invalid ili mrtvac....) i zato država može i treba da te natera da poštuješ pravila.

kulov

pre 1 godinu

Kada sam upoznao suprugu pre 11god. morao sam da krijem svoju bajkersku prošlost i strast, jer sam znao da bez nje nemam budućnosti, a ona ne bi podnela moju bajkersku priču.
Skoro 2 god. sam krio motoopremu i motor, dok jednog dana nisam sa njom našao u restoranu.
Dolazim motorom, prilazim stolu... Ona kaže: "Zauzeto".
Pitam: "Za koga"?
I onda sekunde kad ona konta, i kaže: "Ti si bajker"???
I tako, motor je tačka našeg neslaganja, ali zbog ljubavi, svi smo utvrdili naša mesta u životima, kao i pravila ponašanja. Imao sam padove, i odrao sam cela leđa butinu i rame, kao brusilicom, bela kost mi je virila iz šake...
I posle poslednjeg udesa, sam obećao da neću više motor.
Supruga se vraća iz Švajcarske, i vidi nov motor iz salona, naravno, nije bilo komentara... Sem jednog njenog neoborivog argumenta: "Dao si obećanje i reč, izgubio si ih kod mene".
(Moram da kažem, 24. jul 2022 12:41

Moj druže, nema te žene koja bi me uslovila da ne vozim motor. Evo i dan danas, pored porodice, četvoro velike dece i bezbroj padova, povreda, preko 100 dana bolnice ukupno, svaki vikend sam na trkačkim stazama širom Evrope i bar 2x godišnje na dužim moto putovanjima, razume se sam bez žene, ne želim da mi deca ostanu bez oba roditelja.

serbiko

pre 1 godinu

Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama
(pera zdera, 24. jul 2022 22:16)

I sta? Nije im nista kad padnu sa motora? Njihove glave su otporne na asfalt? Verovatno nikada u zivotu nisi seo na motor, ali odlicno znas da je kaciga glupost, jel?

Moram da kažem

pre 1 godinu

Bond, 24. jul 2022 16:07)
Momak što od života imaš porno onanacije na kompu koji su ti roditelji kupili...
Mene nazivaš ljigom? Moji snošaji su kaloričniji od tebe.

Nebojša

pre 1 godinu

od kada ja govorim da kaciga treba da bude obavezna i u automobilima i to na svim sedištima
(Saša, 24. jul 2022 11:16)

Iako ja smatram da treba nositi kacigu niko ne sme da ima pravo da te prisilno štiti ukoliko sam to ne želiš i tačka recimo pojas mora da bude obavezan jer možeš da izletiš kroz staklo i povrediš nekog a kaciga štiti samo tebe i mora da bude opciona.

mile pemzioner

pre 1 godinu

@vozac ABCDE...spejs satl..
Kazes prijatelju da je dzaba kaciga ako te bog ne cuva. Ima ona prica kad su javili da dolazi velika poplava u neko selo i da se odmah izvrsi evakuacija naroda. Svi seli u neki prevoz, poterali stoku i beze u brda, ali samo jedan covek mirno posmatra taj egzodus i bezbrizno posluje po avliji. Stade jedan komsija sa traktorom i ponudi mu prevoz, ali mu se ovaj zahvali i rece da je on veliki vernik, da je boziji covek i da se nicega ne boji. Dodje drugi sa konjskom zapregom, pa jedan sa volovskim kolima, ali svi su dobili isti odgovor. Naidje poplava, boziji covek se naravno udavi i kad je na nebu sreo boga, ljutito ga upita zasto mu nije pomogao. Pa idiote jedan, poslao sam ti prvo traktor, pa kola sa konjima, pa volovsku zapregu, jedino jos da sidjem zbog tebe i nosim te na ledjima. Bog nam je dao sposobnost da smisljamo stvari kojima se bolje stitimo od opasnosti, a tu spada i kaciga za motoriste.

genijalac

pre 1 godinu

na skijanju mi mogu reci u najmanju ruku kaciga spasila polomljenu lobanju...uleteo skijom u rupu skija se zabola i zategnula kao luk pa otkacila sa pancerice i sa ledja nekako ni sam ne znam kako pukla metalnim rubom koji je naostren kao sekira direkt po kacigi u predelu temena, recimo kao da me neko sa ledja puknuo iz sve snage skijom po glavi. samo sam seo od udara i ostao dole sedeti pogubljen 10 sekundi. od tada ni na deciju stazu sa decom bez kacige ne idem.

Ex Bajker

pre 1 godinu

Ovde sve veliki bajkeri, maco, alfa muskarci .... - koji se kriju od zena da voze motor hahaha 🤣😂😂
Vozio sam motor i gotovo sve dvotockase i prestao posle 10 godina zbog nenormalnog saobracaja ali "bajkeri" su sa ljubiteljima automobila toliko iskompleksirani da nema te skale koja ih moze opisati. Svako ko je smrtno zaljubljen u parce lima, ima neki tezi problem u zivotu.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 1 godinu

mile pemzioner - da ti razjasnim spjs satl prijatelju - sa 65 g. zivota i 49 g. vozanja na motoru i ostalom - iskustvo mi kaze da u bezbroj situacija samo ,,Visa,, sila me je sacuvala - sto od sebe sto od drugih !!

Aragon

pre 1 godinu

@marko mitic
Kad hoces nesto da kazes moras da budes siguran da neces ispasti smesan. Nacina da se obavestis ima raznih, a ako te bas zanima Sumaherova sudbina, on je na glavi imao slabasnu skijasku kacigu koja nije predvidjena za ekstremne padove na asvalt, vec na sneg ili zaledjenu podlogu. Da zlo bude vece na kacigu je montirao akcionu kameru Go Pro i kad je pao udario je tom gornjom povrsinom u stenu, kamera je probila oplatu kacige i lobanju, pa je tesko ostetila mozak.

Boki

pre 1 godinu

Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama
(pera zdera, 24. jul 2022 22:16)

I sta? Nije im nista kad padnu sa motora? Njihove glave su otporne na asfalt? Verovatno nikada u zivotu nisi seo na motor, ali odlicno znas da je kaciga glupost, jel?
(serbiko, 25. jul 2022 07:19)

Lik je samo bacio foru kroz poredjenje, nije tvdio da je kaciga glupost, relax..

Moram da kazem

pre 1 godinu

Mozda moja ljubav za motorima i adrenalinom seze toliko, jel mi se desava nekad da ne mogu da se uzbudim...ako me razumete....ni sildenafil ne pomaze. Ne znam, sve je moguce.

Kako kad

pre 1 godinu

U velikoj većini slučajeva, štiti. U slučaju Šumahera, ona mu je došla glave zbog nagnječenja mozga i zakasnele i neodgovarajuće intervencije. Lik bez kacige zabio se u istu stenu godinu dana pre Šumahera, glava mu je pukla kao lubenica ali su ga drugovi skijaši pokupili, doslovno do poslednjeg parčeta. Skrpljen je i oporavio se bez većih posledica. Život mu je spaslo to što nije bilo većeg pritiska na moždanu masu. Izuzetak, ali se dešava i to.

Nebojša

pre 1 godinu

od kada ja govorim da kaciga treba da bude obavezna i u automobilima i to na svim sedištima
(Saša, 24. jul 2022 11:16)

Iako ja smatram da treba nositi kacigu niko ne sme da ima pravo da te prisilno štiti ukoliko sam to ne želiš i tačka recimo pojas mora da bude obavezan jer možeš da izletiš kroz staklo i povrediš nekog a kaciga štiti samo tebe i mora da bude opciona.

kulov

pre 1 godinu

Kada sam upoznao suprugu pre 11god. morao sam da krijem svoju bajkersku prošlost i strast, jer sam znao da bez nje nemam budućnosti, a ona ne bi podnela moju bajkersku priču.
Skoro 2 god. sam krio motoopremu i motor, dok jednog dana nisam sa njom našao u restoranu.
Dolazim motorom, prilazim stolu... Ona kaže: "Zauzeto".
Pitam: "Za koga"?
I onda sekunde kad ona konta, i kaže: "Ti si bajker"???
I tako, motor je tačka našeg neslaganja, ali zbog ljubavi, svi smo utvrdili naša mesta u životima, kao i pravila ponašanja. Imao sam padove, i odrao sam cela leđa butinu i rame, kao brusilicom, bela kost mi je virila iz šake...
I posle poslednjeg udesa, sam obećao da neću više motor.
Supruga se vraća iz Švajcarske, i vidi nov motor iz salona, naravno, nije bilo komentara... Sem jednog njenog neoborivog argumenta: "Dao si obećanje i reč, izgubio si ih kod mene".
(Moram da kažem, 24. jul 2022 12:41

Moj druže, nema te žene koja bi me uslovila da ne vozim motor. Evo i dan danas, pored porodice, četvoro velike dece i bezbroj padova, povreda, preko 100 dana bolnice ukupno, svaki vikend sam na trkačkim stazama širom Evrope i bar 2x godišnje na dužim moto putovanjima, razume se sam bez žene, ne želim da mi deca ostanu bez oba roditelja.

Stojan Mutikaša

pre 1 godinu

Imao sam dva udesa motociklom, gde sam direktno udario glavom.
Prvi put u automobil, čiji je pokazivač pravca, "pokazivao desno"... Usporavajući i silazeći sa kolovoza, kao da se isključuje iz saobraćaja.
A onda polukružno...
Baaaam!
Kada sam izašao iz automobila sa zadnjeg sedišta, jer sam glavom i ramenima proleteo kroz vrata, a auto okrenuo, okupljeni me gledaju zabezeknuto, smrznuti od šoka, a najtrezveniji promucao: "Paaa tttiiii siii žiiiv, je** te bbbog"!
Na šta odgovaram: "Ja tako silazim s' mopeda".
Drugi put, udaram u hladnjaču, gde me vozač nije video i isekao u skretanju, a bio je uredno prestrojen sa pokazivačem, imao sam utisak da čeka moje prvenstvo, pošto sam sam išao u susret, a on je promašio skretanje pa je zverao levo desno, po tablama, i onda skrenuo....
U toj sekundi mi je odjekuo vrisak u glavi KRAAAAAAJ!!!
iz oba udesa iz obe sekunde mogu da pišem još pola sata, šta se sve izdešavalo, uglavnom iz ovog drugog udesa sam izašao nepovređen, iako sam direktno udario glavom, srećom decenijama sam u treningu borilačkih sportova, te nisam slomio vrat, nego "upijačem" preko glave i leđa, kada me je motor lansirao u čvrstu stranicu hladnjače, te sam više lupio kukom i survao se pored kamiona. U oba slučaja motori su bili totalno uništeni.
Kod prvog udesa je izmerena sila na upravljaču, i čovek se zgranuto pitao: "Koliki je ovaj čovek koji je vozio ovaj motor"... Gde sam ih sa 940kg sile, rukama saivio.
Odgovor predsednika kluba: "Nije on ogroman, ali je ogromna budala"!
Da vratim stvar na kacigu. Prva u prvom udesu je bila jeftina i broj veća, tecsam imao potres mozga, sreća da nisam mnogo školovan te mi je iz glave izletela osnovna matematika, interpunkcija i gramatika...
A ostala duhovitost, te sam od tad šarmantniji. Drugo, mere kacige se uzimaju šnajderskim metrom u najširem delu lobanje, i tu tačnu meru kažete prodavcu, dobre kacige počinju od 300€ pa na gore, bitno je da pogledate njene ocene na kreštestovima, u 3 kategorije. Naravno podbradak, uvek stegnut. Labava ili velika kaciga lomi vrat prilikom udara, sve nesreće motoraša u 80% prvi kontakt ostvaruje kaciga i glava...
(Moram da kažem, 24. jul 2022 09:54)

Samo da dodam za teskupe kacige da su dizajnirane za samo jedan udar,dovoljno je da ispadne iz ruku na asfalt ona vise nema 100% zastitu kao sto je bila.

pera zdera

pre 1 godinu

Nije caka kupiti motor samo, treba uloziti kintu u opremu a to je bat 2 soma evrica
Najvise volim likove koji voze u papucama i majici na bratele
(EZeljko, 24. jul 2022 17:34)
Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama

Moram da kažem

pre 1 godinu

Imao sam dva udesa motociklom, gde sam direktno udario glavom.
Prvi put u automobil, čiji je pokazivač pravca, "pokazivao desno"... Usporavajući i silazeći sa kolovoza, kao da se isključuje iz saobraćaja.
A onda polukružno...
Baaaam!
Kada sam izašao iz automobila sa zadnjeg sedišta, jer sam glavom i ramenima proleteo kroz vrata, a auto okrenuo, okupljeni me gledaju zabezeknuto, smrznuti od šoka, a najtrezveniji promucao: "Paaa tttiiii siii žiiiv, je** te bbbog"!
Na šta odgovaram: "Ja tako silazim s' mopeda".
Drugi put, udaram u hladnjaču, gde me vozač nije video i isekao u skretanju, a bio je uredno prestrojen sa pokazivačem, imao sam utisak da čeka moje prvenstvo, pošto sam sam išao u susret, a on je promašio skretanje pa je zverao levo desno, po tablama, i onda skrenuo....
U toj sekundi mi je odjekuo vrisak u glavi KRAAAAAAJ!!!
iz oba udesa iz obe sekunde mogu da pišem još pola sata, šta se sve izdešavalo, uglavnom iz ovog drugog udesa sam izašao nepovređen, iako sam direktno udario glavom, srećom decenijama sam u treningu borilačkih sportova, te nisam slomio vrat, nego "upijačem" preko glave i leđa, kada me je motor lansirao u čvrstu stranicu hladnjače, te sam više lupio kukom i survao se pored kamiona. U oba slučaja motori su bili totalno uništeni.
Kod prvog udesa je izmerena sila na upravljaču, i čovek se zgranuto pitao: "Koliki je ovaj čovek koji je vozio ovaj motor"... Gde sam ih sa 940kg sile, rukama saivio.
Odgovor predsednika kluba: "Nije on ogroman, ali je ogromna budala"!
Da vratim stvar na kacigu. Prva u prvom udesu je bila jeftina i broj veća, tecsam imao potres mozga, sreća da nisam mnogo školovan te mi je iz glave izletela osnovna matematika, interpunkcija i gramatika...
A ostala duhovitost, te sam od tad šarmantniji. Drugo, mere kacige se uzimaju šnajderskim metrom u najširem delu lobanje, i tu tačnu meru kažete prodavcu, dobre kacige počinju od 300€ pa na gore, bitno je da pogledate njene ocene na kreštestovima, u 3 kategorije. Naravno podbradak, uvek stegnut. Labava ili velika kaciga lomi vrat prilikom udara, sve nesreće motoraša u 80% prvi kontakt ostvaruje kaciga i glava...

Moram da kažem

pre 1 godinu

@ moram da kažem

Posle svega, da li i dalje voziš motor?
(Srele, 24. jul 2022 10:34)

Kada sam upoznao suprugu pre 11god. morao sam da krijem svoju bajkersku prošlost i strast, jer sam znao da bez nje nemam budućnosti, a ona ne bi podnela moju bajkersku priču.
Skoro 2 god. sam krio motoopremu i motor, dok jednog dana nisam sa njom našao u restoranu.
Dolazim motorom, prilazim stolu... Ona kaže: "Zauzeto".
Pitam: "Za koga"?
I onda sekunde kad ona konta, i kaže: "Ti si bajker"???
I tako, motor je tačka našeg neslaganja, ali zbog ljubavi, svi smo utvrdili naša mesta u životima, kao i pravila ponašanja. Imao sam padove, i odrao sam cela leđa butinu i rame, kao brusilicom, bela kost mi je virila iz šake...
I posle poslednjeg udesa, sam obećao da neću više motor.
Supruga se vraća iz Švajcarske, i vidi nov motor iz salona, naravno, nije bilo komentara... Sem jednog njenog neoborivog argumenta: "Dao si obećanje i reč, izgubio si ih kod mene".

Moram da kažem

pre 1 godinu

Bond, 24. jul 2022 16:07)
Momak što od života imaš porno onanacije na kompu koji su ti roditelji kupili...
Mene nazivaš ljigom? Moji snošaji su kaloričniji od tebe.

Bond

pre 1 godinu

@ moram da kažem

Jeli, a kakav ti je to život kada moraš da kriješ ko si i šta si bio, a i ti si neki ljigavko, nazovi bajker, a ovamo "kriješ prošlost". Pa nisi bio serijski ubica pa da kriješ prošlost. A i ona ne bi dobila moje poštovanje ako ne prihvata moje hobije, navike i želje. Ako joj se ne sviđa to ko sam i šta sam, ćao adio. Čuvaj svoje dostojanstvo čoveče, šta savijaš kičmu i još postiraš tu po mrežama. Mene bi bio blam da to pišem..

@

pre 1 godinu

@Nebojša
Naravno da ima pravo, inace bi ljudi skakali sa zgrada i sekli vene okolo, a da niko nema pravo da ih zastiti.
Vidis, da se svet vodi razmisljanjem imbecila i glupaka poput tebe, ne bi postojale ni zastitne ograde, lezeci policajci, policajci itd.
Policajac koji kaznjava mene, stiti tebe od mene, a mene od sebe samog, kapiras li idiote, ne moze svet da funkcionise ako ga vode glupi sebicnjaci poput tebe, stoko balava, jer je i tebe takvog, izdrkotino nakazna, neko stitio protiv tvoje volje, na moju veliku zalost, jer smatram da takve treba istrebiti, preventivno.

Dejan

pre 1 godinu

@ moram da kažem
Ocigledno imas dosta psihickih problema.
Pocevsi kako si imao toliko teskih nesreca, jer si sto posto ti bio kriv u njima, jer da si bio oprezan i vozio normalno to ti se ne bi desilo. Drugo, to sto se krijes od zene znaci da si infatilan i to ti je posredno dokaz da su nesrece koje si imao cisto tvoja krivica kao nezrele osobe.

GoranH

pre 1 godinu

(Moram da kažem, 24. jul 2022 09:54)

I ja moram da kažem... Imao si dva udesa i oba puta je neko drugi bio kriv. Nije nego...
(Blaster, 24. jul 2022 10:27)

I ja moram da kažem... Ti bolje znaš od njega. Malo više poverenja u ljude neće ti škoditi. Nezdravo je sumnjati u sve i svakog.

Realan

pre 1 godinu

Kolega pre dva meseca pao sa bicikle kod sajma i pukla mu kaciga koliko je jako tresnuo o asfalt ili ivicnjak.Verovatno bi pukla lobanja da nije imao kacigu.Od tada je ne skidam.

Ccc

pre 1 godinu

@moram da kazem, nadam se da si batalio motor i da ti je hladnjača ohladila glavu i da si uzeo neki kabrio i uzivas u vetru u kosi. I ja volim motore, pao sam sa skutera veoma mlad, skrsio se poprilično, imao kacigu, ali sam shvatio da dzabe sto ja vodim računa ne vode svi. Motor je jedno neponovljivo iskustvo, nema nista lepse, dodir sa asfaltom, upijanje predela, prelepo ali od tog dana nikada vise nisam seo niti Cu na motor, ipak malo vise cenim svoj zivot nego osecaj na motoru...

Veliki brat

pre 1 godinu

Kolega pre dva meseca pao sa bicikle kod sajma i pukla mu kaciga koliko je jako tresnuo o asfalt ili ivicnjak.Verovatno bi pukla lobanja da nije imao kacigu.Od tada je ne skidam.
(Realan, 24. jul 2022 09:37)

Tako je to kad se kod nas prodaju neke jeftine kineske kacige, a prava kaciga ne bi smela ni da napukne niti da se deformiše. Da je ovaj sa snimk nosio takvu kacigu kakvu si ti imao, ne bi bio živ.
Ali, kod bi kod nas dao za kacigu maltene celu platu.

A o ceni kaciga - recimo, onda za let motornim zmajem i sličnim manjim letilicama, koja po nekim propisima mora imati ugrađenu mogućnost povezivanja sa radijom na letilici kao i komunikaciju između pilota i putnika (kod zmajeva i sličnih letilica sa 2 sedišta) košta nešto tipa 2500 evra. Ne verujem da je to zbog ugrađenog radija i mikrofona sa slušalicama, pre će biti da tu papreno koštaju materijali, ispitivanja, sertifikacija... plus relativno male serije, jer tih letilica ima po glavi stanovnika na nivou statističke greške.

RD

pre 1 godinu

Kaciga bi trebalo da se nosi i na bajsu, a kamoli na motoru.
Licno, kada idem van naseljnog mesta u voznju bajsa nosim kacigu, a po mestu (mali gradic) ne.

EZeljko

pre 1 godinu

Pa mnogi znaju ali nije zgorega ponoviti. Obavezna oprema za motorcikl:
Kaciga Arai, Nolan, AGV, SHOI
Kozna jakna iskljucivo
Rukavice kozne
Cizme sa petom ili duboke cipele
Kozne pantalone
Zastita na laktovima kolenima i kicmi
Nije caka kupiti motor samo, treba uloziti kintu u opremu a to je bat 2 soma evrica
Najvise volim likove koji voze u papucama i majici na bratele

GEOS

pre 1 godinu

Svi smo razliciti. Jos kao klinac sam probao motor, neki skutercic. I sa prijateljem nekoliko kruga vespom.
Pitanje, da li sam ukupno presao 10km.
Odmah sam shvatio, meni je ovo bezveze.Nikad nikakva zelja za motorom. Uvek mi je prolazila jedna recenica (naravno nema veze sa motorima, ali mi je tada dobro zvucala) "Ravan u prostoru odredjuju 3 tacke"....

Ne shvatam sta je lepo, svako sedanje na neki nacin rizik. Ali kao sto rekoh, svi smo razliciti, ne osudjujem, ali i ne razumem.

Moram da kazem

pre 1 godinu

Mozda moja ljubav za motorima i adrenalinom seze toliko, jel mi se desava nekad da ne mogu da se uzbudim...ako me razumete....ni sildenafil ne pomaze. Ne znam, sve je moguce.

Johny Grobar

pre 1 godinu

Mene je ovde odusevilo sa kojom brzinom je vozac autobusa skontao da treba da ga baci u rikverc.
Sto se tice motora i skijanja, kaciga je pod moranjem, pro biciklisti takodje. U vezi sa nosenjem kacige za obicne bicikliste postoje oprecna misljenja da li je nositi ili ne. U Kanadi i Americi svi nose kacige dok u na primer Danskoj ili Holandiji niko.

Chillz

pre 1 godinu

Za mene najbolji dokaz kada onog vojnog tehnicara usisa propeler aviona. Ostao covek ziv zahvaljujci kacige koja je zaglavila propeler.

Slavko

pre 1 godinu

Dva puta pad sa bicikle jedanput na skijanju.. nisu bile u pitanju velike brzine ali kaciga je svaki put odradila svoje..tako da price..ne vozim brzo i slicno ne stoje...

СОС

pre 1 godinu

И дан данас има људи који возе без кације. И сам сам возач мотора и не седам на мотор док кацигу не ставим.

emil

pre 1 godinu

Vozim trkačku biciklu 8 godina(u Holandiji) dva puta sam pao i oba puta slomio kacigu na pola... Kaćiga čuva glavu... Kaćugu obavezno... Nema dileme...

Ex Bajker

pre 1 godinu

Ovde sve veliki bajkeri, maco, alfa muskarci .... - koji se kriju od zena da voze motor hahaha 🤣😂😂
Vozio sam motor i gotovo sve dvotockase i prestao posle 10 godina zbog nenormalnog saobracaja ali "bajkeri" su sa ljubiteljima automobila toliko iskompleksirani da nema te skale koja ih moze opisati. Svako ko je smrtno zaljubljen u parce lima, ima neki tezi problem u zivotu.

Boban

pre 1 godinu

Kad sam bio mladji kacigu sam nosio izuzetno retko. Sada, mi ne pada na pamet da je skidam iako je napolju 30+ stepeni. A u zadnje vreme sam poceo da nosim i rukavice, jer posle glave, kod padova pri manjoj brzini, stradaju dlanovi.

Nash

pre 1 godinu

Kaciga zaista spasava zivot jer sam se pre tri i po meseca slupao i jos nisam stao na noge. Svasta izlomio ali kako kazu glava citava.

mile pemzioner

pre 1 godinu

@vozac ABCDE...spejs satl..
Kazes prijatelju da je dzaba kaciga ako te bog ne cuva. Ima ona prica kad su javili da dolazi velika poplava u neko selo i da se odmah izvrsi evakuacija naroda. Svi seli u neki prevoz, poterali stoku i beze u brda, ali samo jedan covek mirno posmatra taj egzodus i bezbrizno posluje po avliji. Stade jedan komsija sa traktorom i ponudi mu prevoz, ali mu se ovaj zahvali i rece da je on veliki vernik, da je boziji covek i da se nicega ne boji. Dodje drugi sa konjskom zapregom, pa jedan sa volovskim kolima, ali svi su dobili isti odgovor. Naidje poplava, boziji covek se naravno udavi i kad je na nebu sreo boga, ljutito ga upita zasto mu nije pomogao. Pa idiote jedan, poslao sam ti prvo traktor, pa kola sa konjima, pa volovsku zapregu, jedino jos da sidjem zbog tebe i nosim te na ledjima. Bog nam je dao sposobnost da smisljamo stvari kojima se bolje stitimo od opasnosti, a tu spada i kaciga za motoriste.

Novi Beograd

pre 1 godinu

Iskreno, kada sam pao sa skutera, više nisam seo. Život na prvom mestu
A što se tiče snimka. Da nije vozač nosio kacigu lobanja bi mu bila smrskana.
Zato pojas u vozilu, kaciga kada sedaš na mopedu, skuteru.

Markiz De Novi Sad

pre 1 godinu

Koliko god mi motori bili interesantni, što zbog tog ugođaja u vožnji, što zbog prednosti i mogućnosti parkiranja praktično bilo gde po gradu, jednostavno sam čovek koji ne želi da mu svesno "glava bude u torbi" svaki dan. Nikada neću zaboraviti kada mi je jedan od najboljih prijatelja, koji je nekada vozio motore, ispričao kako je jedan dan, sedeo u kolima na semaforu ispod Brankovog mosta, dok se još moglo direktno skretati desno pa onda ravno ka Kališu. Kaže, ja u kolima i ispred mene se na semafor (dok svi stoje) ubacuje neki motor, na njemu dečko i devojka. Leto, mom drugaru otvoreni prozori i čuje ih kako se nešto smeju, zezaju. Zeleno na semaforu, dečko nagazi motor koji mu prokliza po tramvajskim šinama a u tom trenutku iz suprotnog smera naleće kamion sa prikolicom. Motor podleće pod kamion koji prelazi preko njih a zatim i prikolica, nije bilo nikakve šanse da se odmah zaustavi. Kaže moj prijatelj, dečka koji je vozio motor kamion je izbacao kao krpenu lutku, devojku je "samo" pregazio. On je bio na mestu mrtav, ona je umrla na putu do Urgentnog... U kolima može da se pri malim brzinama dešava čukanje do mile volje i da nikome unutra ne bude ništa. Na motoru, neko da te pipne - nešto je slomljeno (u najboljem slučaju). NEKA HVALA!

krle

pre 1 godinu

uvek kaciga i to full face. po istrazivanju koje su radili 72% udaraca u glavu pri padu je frontalno tako da otvorena jet kaciga pruza daleko manju zaštitu

motociklista

pre 1 godinu

Prosle godine sam pao sa motora na autoputu kada mi auto izleteo i ja se zabio u njega. Samo me oprema spasila, doduse imao sam teze povrede, ali ne smem da zamislim sta bi mi se desilo da nisam imao opremu. Kaciga, evo i dalje je cuvam, samo je vizir izleteo, a ostalo nista, nigde pukla kao da nisam pao, ni ogrebotine nema.

vladimir

pre 1 godinu

Imao je batica mnooogo sreće i sa kacigom, mogao je vrat da mu krcne kao slamka medju vihorove...tvrda je kaciga voćka čudnovata...

daniel

pre 1 godinu

Svajcarki uvek kazu:ne postoji lose vreme za bsjkere i bicikliste vec samo losa oprema.Oprema glavu cuva i najvszniji je faktor u voznji

Nislija

pre 1 godinu

10 na sat, izleti gospodja sa parkinga i obori me sa motora.Kaciga, kožna jakna i rukavice su me spasili povreda. Jakna odrana, kaciga takodje ali bolje govedja koža nego moja. Nikada i nigde bez opreme

serbiko

pre 1 godinu

Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama
(pera zdera, 24. jul 2022 22:16)

I sta? Nije im nista kad padnu sa motora? Njihove glave su otporne na asfalt? Verovatno nikada u zivotu nisi seo na motor, ali odlicno znas da je kaciga glupost, jel?

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 1 godinu

mile pemzioner - da ti razjasnim spjs satl prijatelju - sa 65 g. zivota i 49 g. vozanja na motoru i ostalom - iskustvo mi kaze da u bezbroj situacija samo ,,Visa,, sila me je sacuvala - sto od sebe sto od drugih !!

zlo

pre 1 godinu

Pita mladi bajker iskusnoga koliko treba da potrosi za kacigu i ovaj mu odgovori:”sinko, koliko mislis da ti vredi glava, toliko potrosi”.

Milos

pre 1 godinu

Jedan moj poznanik je pao sa bicikla dok se spustao sa Kamenickog visa, planina Kalafat kod Nisa. Udario je bocnim delom glave u asfalt, ali ga je kacigla spasila mozda i razbijene lobanje. Bio je sav ogreban jer je otklizao po ne bas glatkom asfaltu, ali je ostao ziv da prica o tom dogadjaju. O tome koliko je bitna na motociklu, mislim da niko normalan i ne polemise da li je nositi ili ne.

genijalac

pre 1 godinu

na skijanju mi mogu reci u najmanju ruku kaciga spasila polomljenu lobanju...uleteo skijom u rupu skija se zabola i zategnula kao luk pa otkacila sa pancerice i sa ledja nekako ni sam ne znam kako pukla metalnim rubom koji je naostren kao sekira direkt po kacigi u predelu temena, recimo kao da me neko sa ledja puknuo iz sve snage skijom po glavi. samo sam seo od udara i ostao dole sedeti pogubljen 10 sekundi. od tada ni na deciju stazu sa decom bez kacige ne idem.

"nezavisni mediji"

pre 1 godinu

@Nebojša, prethodni komentator te je propisno izvredjao što nije u redu, ali sam komentar je na mestu.
Ideja da su naše lične slobode najbitnije na svetu je glupa, jer nismo sami na svetu.
Tvoja smrt ili teža povreda bi uticale na druge (tvoju porodicu, vozača koji te je zgazio, medicinsko osoblje koje bi te eventualno lečilo, državu je ulagala u tvoje školovanje, a ti si postao invalid ili mrtvac....) i zato država može i treba da te natera da poštuješ pravila.

Kole

pre 1 godinu

Gledao sam na Diskaveriju emisiju na ovu temu gde su prikazali na desetine padova sa motora, uglavnom sa moto trka i nema ni jednog usporenog snimka gde glava nije tresnula po asvaltu. Ljudska glava je teska u proseku od 5 do 8 kg i nema tih vratnih mišića koji mogu da je zadrže da ne lupi o put. Nekad ste retko mogli da vidite motoriste po gradu sa kacigom, ali vremena se menjaju i sada većina motorista poštuje zakon, a usput čuva i sopstvenu glavu.

Aragon

pre 1 godinu

@marko mitic
Kad hoces nesto da kazes moras da budes siguran da neces ispasti smesan. Nacina da se obavestis ima raznih, a ako te bas zanima Sumaherova sudbina, on je na glavi imao slabasnu skijasku kacigu koja nije predvidjena za ekstremne padove na asvalt, vec na sneg ili zaledjenu podlogu. Da zlo bude vece na kacigu je montirao akcionu kameru Go Pro i kad je pao udario je tom gornjom povrsinom u stenu, kamera je probila oplatu kacige i lobanju, pa je tesko ostetila mozak.

Boki

pre 1 godinu

Eno 2 milijarde Kineza Indijaca, Vijetnamaca te pozdravlja sa celom petočlanom porodicom na mofama
(pera zdera, 24. jul 2022 22:16)

I sta? Nije im nista kad padnu sa motora? Njihove glave su otporne na asfalt? Verovatno nikada u zivotu nisi seo na motor, ali odlicno znas da je kaciga glupost, jel?
(serbiko, 25. jul 2022 07:19)

Lik je samo bacio foru kroz poredjenje, nije tvdio da je kaciga glupost, relax..