Aktuelno

Petak, 27.10.2006.

21:01

Dizel: od traktora do auto-trka

Izvor: B92

Dizel: od traktora do auto-trka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

boki

pre 16 godina

neko gore je rekao da dizel nikad nece uci u formulu 1!to je zbog rigoroznih propisa,a ne zbog losih performansi. culi ste za trku 24h u le manu? tamo pobedjuju dizeli(pezo hdi) i otisli su daleko ispred benzinaca. svuda pojmovi HDi i TDI izazivaju postovanje,a ovde ih kritikuju,i to uglavnom oni koji se nisu ni vozili u njima.imam skroman,ali pouzdan auto-xsara hdi sa 110ks, ubrzanja su fantasticna,u svakoj brzini pomera stomak i lepi za sediste.toliko,pozdrav svima

petdej

pre 16 godina

Hehe... slatko sam se nasmejao čitajući komentare... Naravno da je tehnologija dizel motora veoma napredovala... ali dizel je i dalje ostao dizel. To je bez obzira na dobre performanse bila i ostala "furuna" koja seje čađ. Pogledajte samo boju ulja u dizel motoru posle par stotina kilometara pa će vam biti jasnije. Ekološki apsolutno neprihvatljivo. E, sada stavite pedeset filtera za čađ i on je kao "čist"... važi.
Ako bude pameti, ni od benzinaca ni dizelaša u doglednoj budućnosti neće biti ništa... inače crno nam se piše. Budućnost je u gasu, električnim automobilima i eventualno u još nekim "alternativnim" pogonima. Sve drugo je propast na duge staze.

solunac

pre 17 godina

Tvrditi za VW da pravi najbolje dizele je smesna. Svi testovi su pokazali da se najbolji dizel motori ugradjuju u tojotu (d4D), hondu akord 2.2 DOHC a zatim sledi Fiat-ov JTD.

Jovan

pre 17 godina

Dobar dan. Vidim ovde zucnu raspravu o kvalitetu i performansama proizvodjaca. Nisam mnogo upucen, ali cuo sam da VW u V6 i V8 TDI motorima ima common-rail sistem. Samo me zanima da li je to tačno? Inace vozim Mercedes 124 200D ´9O god. sa 420000km i hvala Bogu nikad nista. Hvala unapred.

Zoran

pre 17 godina

Ovaj MarkoVW je stvarno bistar covek ali otkud ja znam mozda FIAT pravi i Peugeot 307.Ali nemoj da se jedis unapredice i VW svoje dizel motore samo jos nekom da maznu ideju.A sto se tice elektronike u pravu si sav sam se sledio pokvario se podizac stakala. U stvari negde sam to video mozda i nisam tj kod nekih ortaka...

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Zorana: Pa bolje da "tandrče" kao što ti kažeš(ne znam samo ŠTA tandrče),nego da bude "tih", a da zeza. Što se tiče elektronike-LIČNO sam video italijane i francuze u servisima zbog podizača prozora,kompjutera... Dva ortaka su vozila Peugeot 307 i ostajali su na auto putu zbog gluposti. Ali dobro,važno da nisu "tandrkali"... Za super diesela: Hvala Bogu da je neko shvatio kuda ide tehnologija!

super-disel

pre 17 godina

Razvoj dizel motora je doveo da iz 1968 ccm imamo 170 ks sto navodi na zakljucak da i sa malim brojem ccm mozemo imati snazan motor koji ne prelazi 2000ccm sto automatski znaci manje novca za registraciju i takse. zato je moj tip pasat 20 tdi!

Zoran

pre 17 godina

Ma da Marko apsolutno si u pravu uz put sve vidim kako Alfe, Fiati, Sabovi, Opeli ostaju pokvareni a VW ponosno tandrkajuci prolazi pored njih a ovi ostali trce na auto plac i kupuju VW. Sto se tice elektronike (mada nije tema uopste ne znam kako si do toga dosao, mozda dugogodisnjom voznjom Fiata) ista je kao i udobnost kod VW i naravno zvuk, izgled i cena i jos milion stvari ali stvarno to nije tema i drzi se onoga sto znas.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Loshmija i b6: KONAČNO neko da kaže šta treba!!! Dizel tehnologija je toliko uznapredovala u poslednjih 15 godina,da su se po performansama izjednačili,a negde su i pretekli benzince. O potrošnji ne moram da govorim... Naravno,tu su Mercedes-Benz, VW i Toyota broj 1. Ovo ostalo-za pričanje viceva.

b6

pre 17 godina

Kada cujem vozace benzinaca da misle da su superiorniji od dizelasa setim se mog misljenja od pre par godina! Misljenje mi se promenilo kupovinom passata koji pri brzini od 180 i ukljucenom klimom trosi oko ~6 litara! Ili kada se ponjem uz bubanj potok u sestoj a on ne prestaje da ubrzava! Jos da dodam da sam od pocetka godine presao 48 000 km! Da ne bude da hvalim dizele neopravdano (vozio sam rs, xr, gti, gsi) ali ne mislim da se ikada vratim njima!
pozdrav konkurenciji

nemanja

pre 17 godina

@Marko
...pa nista, sta ce se desiti...druge firme ce se ugasiti, svi cemo voziti VW i to je to. Nema razloga da ti se dize pritisak, sve ce biti u redu.

MARKO-VW

pre 17 godina

@Nemanja-"Konkurencija je otišla daleko ispred"... Da,otišla je da ne kažem gde... VW do sada nije pravio common rail motore,jer je i sa ovima bio APSOLUTNO superioran u odnosu na druge,a sledeće godine i oni prelaze na common rail,ali to će sigurno biti nešto revolucionarno što će ove ostale poslati u zapećak-gde im i JESTE mesto. E onda ćemo da vidimo vas što ste isfrustrirani pojavom VW-a i njegovih superiornih proizvoda. Nemate vi pojma.

nemanja

pre 17 godina

VW PD dizelima niko ne moze da parira jer je konkurencija otisla daleko ispred ali stici ce ih VW za neku godinu, kao sto je i Audi uspeo u velikim dizelima.

Xobo

pre 17 godina

@markic Folks
Vrlo cenim VW, dugo sam ga i vozio, ali.... Kada pricamo o zvucima koji dopiru ispod haube, sto neko rece Ferarri, ili npr. neki V 8 npr. ili BMW 330 i, ali traktorce sa turbinom?!
Sto se tice poredjenja 1.8 T sa 1.9 TDI to poredjenje je sasvim na mestu - i jedan i drugi su VW, slicne su kubikaze, i jedan i drugi imaju turbinu, i naravno 1.8T daje neuporedivo bolji osecaj u voznji, a i zvuk!!! Benzinci su zakon! ( dok ne pocne formula 1 da uvodi dizele u bolide) Aj cao!

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Zorana:
JTD je samo tiši, ali vrlo brzo umire i to BUČNO! O Fiatovoj elektronici... hahaha,vic godine! VW motorima mogu da pariraju Mercedesovi CDI i japanski dizeli. Ovo ostalo...

Zoran

pre 17 godina

Ma VW je poznat po svojim dizel motorima, posebno taj zvuk stalno mislim da mi je komsija krenuo na oranje kada krene svog pasata. JTD je zakon sto se tice i zvuka i karakteristika mozda se ne cuje tako dobro turbina ali ugledjenost uhhh "smoooth like silk"
rkk trkkk trkkk trkkk pozdrav za vw

MARKO-VW

pre 17 godina

Za:Nicht Paja,Ich bin Spira: e ovako: porediš dve neuporedive stvari. Uzdah žene i sam sex-ok. Vožnja je opet nešto drugo.Mislim da ne moram dalje da objašnjavam. Za Nemanju: Moji komentari su ČINJENICE!!! Aj zdravo.

nemanja

pre 17 godina

Zvuk turbine je sastavni deo zvuka motora. Negde "melodiju" daje sam motor, negde karburator (ubrizgavanje), negde filter za vazduh, negde izduv, negde turbina, itd... Za "kolegu" koji vozi 350 SL - svaka cast, mada 280 SL (po meni) ima bolji zvuk.
Marko-VW, obozavam tvoje komentare. Samo napred, nemam nista da dodam:)

Nicht Paja, Ich Bin Spira

pre 17 godina

Imam pitanje za ove koji tvrde da nema nista bolje od zvuka TDI motora i od njega padaju u ekstazu: da li ste ikada recimo slusali sapat ili uzdah zene??? Mislim, i ja sam "doziveo" voznju (12 godina) TD-ija, ali na moju veliku radost sam doziveo i ovo drugo, pa znam sta pitam.

Mirko

pre 17 godina

""Lozenje" na zvuk dizela...strasno"
Kolega mi ovde pricamo o dizel masinama i razlikama u zvuku kod dizela. Niko nije rekao da dizel zvuci bolje od 1.8.t (mada je to los primer). Inace imam prilike da vozim SL 350 iz 72. To je vec "muzika" a ovi malisani tipa 1.6.1,8.itd... su isto tako smesni kao i dizel. Baj d vej, ne vozimo mi svi auto jednom sedmicno do grada i nazad. Ja sam u prosloj godini imao 60 000km tako da sam prinudjem da vozim D.
Pozdrav svim poljoprivrednicima!

Vozač

pre 17 godina

Ja nisam skontao da se ovi momci lože na zvuk dizela već na zvuk turbine kod TDI motora jer je činjenica da je jedinstven. Turbina žviždi kao avion prilikom uzletanja. Mislim da su momci na to mislili... Što se tiče samog zvuka motora kod dizela nema ničega osim traktorisanja a prema tome sam ravnodušan...

MARKO-VW

pre 17 godina

ZA "S TIM ROLAJ" : Voznja TDI motora mora da se DOZIVI!!! Kad ta turbina zapišti, a auto povuče, pa većinu drugih vozila prosto preleće-EKSTAZA!!! Sto se tiče Ferarija, nemamo mi u Srbiji puteve za to, a i to je supersportska klasa ne mogu se porediti.

nemanja

pre 17 godina

"Lozenje" na zvuk dizela...strasno. Mada, skoro sam sedeo sa osobom koja nista bolje od McDonalds-a nije pojela i misli da je to najbolja hrana na svetu.

G

pre 17 godina

To za zagadjenje mi je malo upitno. Ovi novi komon-rejl dizeli manje zagadjuju sa ugljen-dioksidom od benzinaca, ali mi se čini da više zagadjuju sa nekim drugim otrovima. Medjutim, ono što je najveći problem čovečanstva u ovom trenutku je upravo zagadjenje sa ugljen-dioksidom, zar ne?

Ja imam 1.8TDCI i što se tiče snage i elastičnosti, prezadovoljan sam. Pre toga sam vozio karburatorski benzinac, i nedostaje mi njegova (trenutna) brzina reakcije na gas, a pomalo i ono preticanje na 6000 o/min u nižoj brzini (ima i to neke svoje čari, adrenalin i slično).

Urbaniak (1.8T)

pre 17 godina

Zvuk turbine kod TDI motora moze da zameni zvuk turbine kod mog 1.8T, hehehe. Motor je tih, ne cuje se takoreci, a onda se samo umesa "sistanje" turbine, polecemo.
Da zaista, vozio sam TDI, odlican je, dizeli su sve bolji i bolji. Mada je TDI istorija, cak i VW se prebacuje common rail.

Clio

pre 17 godina

Obozavam moj dci, ne bi ga nikad menjao za nijednog benzinca, ide super, obozava uzbrdice a manje dajem para za gorivo nego na mom prethodnom autu koji je bio benzinac sa ugradjenim sekvencijalnim plinom.

MARKO-VW

pre 17 godina

Mirko, svaka cast! Konacno jedan pravi,iskreni komentar! Taj zvuk turbine kod TDI motora sa 90 i 110KS ne moze da zameni nista. O izdrzljivosti da i ne govorim. Jedino Mercedes ima izdrzljivije motore, mada nije ni to vise tolika razlika u kvalitetu da bi bili toliko skuplji. Pozdrav.

vlade

pre 17 godina

Prošle godine dizel motori dostigli su svoj najveći deo gde su se ozbiljno približili benzinskim motorima. Trend koji dolazi ipak ide u korist benzinskih motora i mislim da će dizelaši završiti kao motorizacija za privredni sektor. I benzinski motori su jako napredovali, a njihova prednost su ekologija i jeftinija proizvodnja. Budućnost automobilizma vidim u manjim benzinskim motorima sa direktnim ubrizgavanjem i turbinom odnosno kompresorom. Verujem da slično mišljenje dele mašinski ing. koji se bave motorima sa unutarnjim sagorevanjem.

Mirko

pre 17 godina

Istina je da je TDI kao i TDI_PD proslost! Ali meni nema nista sladje od 190Nm u leru. Pa tek ta povlacenja pri 2000 i nize.... kao da imam 300 konjica ispod haube. Pa kad zimi okrenem kljuc, a on se javi kao da smo krenuli u njivu! pa ga vozim 1,2,3 bez da dodajem gas - MILINA! Samo jos da napomenem da stari TDI 1.9 90 i 110ks imaju jedan bozanstven zvuk turbo punjaca. Umalo da zaboravim Moja TDI ljubav ima 130.000km i prosecna potrosnja u poslednjih 4700km je 4,7.
U kako sam se zbunio!
De molim te prepravi ovo malo!

solunac

pre 17 godina

Tvrditi za VW da pravi najbolje dizele je smesna. Svi testovi su pokazali da se najbolji dizel motori ugradjuju u tojotu (d4D), hondu akord 2.2 DOHC a zatim sledi Fiat-ov JTD.

boki

pre 16 godina

neko gore je rekao da dizel nikad nece uci u formulu 1!to je zbog rigoroznih propisa,a ne zbog losih performansi. culi ste za trku 24h u le manu? tamo pobedjuju dizeli(pezo hdi) i otisli su daleko ispred benzinaca. svuda pojmovi HDi i TDI izazivaju postovanje,a ovde ih kritikuju,i to uglavnom oni koji se nisu ni vozili u njima.imam skroman,ali pouzdan auto-xsara hdi sa 110ks, ubrzanja su fantasticna,u svakoj brzini pomera stomak i lepi za sediste.toliko,pozdrav svima

Zoran

pre 17 godina

Ma VW je poznat po svojim dizel motorima, posebno taj zvuk stalno mislim da mi je komsija krenuo na oranje kada krene svog pasata. JTD je zakon sto se tice i zvuka i karakteristika mozda se ne cuje tako dobro turbina ali ugledjenost uhhh "smoooth like silk"
rkk trkkk trkkk trkkk pozdrav za vw

nemanja

pre 17 godina

"Lozenje" na zvuk dizela...strasno. Mada, skoro sam sedeo sa osobom koja nista bolje od McDonalds-a nije pojela i misli da je to najbolja hrana na svetu.

Mirko

pre 17 godina

Istina je da je TDI kao i TDI_PD proslost! Ali meni nema nista sladje od 190Nm u leru. Pa tek ta povlacenja pri 2000 i nize.... kao da imam 300 konjica ispod haube. Pa kad zimi okrenem kljuc, a on se javi kao da smo krenuli u njivu! pa ga vozim 1,2,3 bez da dodajem gas - MILINA! Samo jos da napomenem da stari TDI 1.9 90 i 110ks imaju jedan bozanstven zvuk turbo punjaca. Umalo da zaboravim Moja TDI ljubav ima 130.000km i prosecna potrosnja u poslednjih 4700km je 4,7.
U kako sam se zbunio!
De molim te prepravi ovo malo!

Vozač

pre 17 godina

Ja nisam skontao da se ovi momci lože na zvuk dizela već na zvuk turbine kod TDI motora jer je činjenica da je jedinstven. Turbina žviždi kao avion prilikom uzletanja. Mislim da su momci na to mislili... Što se tiče samog zvuka motora kod dizela nema ničega osim traktorisanja a prema tome sam ravnodušan...

petdej

pre 16 godina

Hehe... slatko sam se nasmejao čitajući komentare... Naravno da je tehnologija dizel motora veoma napredovala... ali dizel je i dalje ostao dizel. To je bez obzira na dobre performanse bila i ostala "furuna" koja seje čađ. Pogledajte samo boju ulja u dizel motoru posle par stotina kilometara pa će vam biti jasnije. Ekološki apsolutno neprihvatljivo. E, sada stavite pedeset filtera za čađ i on je kao "čist"... važi.
Ako bude pameti, ni od benzinaca ni dizelaša u doglednoj budućnosti neće biti ništa... inače crno nam se piše. Budućnost je u gasu, električnim automobilima i eventualno u još nekim "alternativnim" pogonima. Sve drugo je propast na duge staze.

vlade

pre 17 godina

Prošle godine dizel motori dostigli su svoj najveći deo gde su se ozbiljno približili benzinskim motorima. Trend koji dolazi ipak ide u korist benzinskih motora i mislim da će dizelaši završiti kao motorizacija za privredni sektor. I benzinski motori su jako napredovali, a njihova prednost su ekologija i jeftinija proizvodnja. Budućnost automobilizma vidim u manjim benzinskim motorima sa direktnim ubrizgavanjem i turbinom odnosno kompresorom. Verujem da slično mišljenje dele mašinski ing. koji se bave motorima sa unutarnjim sagorevanjem.

Urbaniak (1.8T)

pre 17 godina

Zvuk turbine kod TDI motora moze da zameni zvuk turbine kod mog 1.8T, hehehe. Motor je tih, ne cuje se takoreci, a onda se samo umesa "sistanje" turbine, polecemo.
Da zaista, vozio sam TDI, odlican je, dizeli su sve bolji i bolji. Mada je TDI istorija, cak i VW se prebacuje common rail.

G

pre 17 godina

To za zagadjenje mi je malo upitno. Ovi novi komon-rejl dizeli manje zagadjuju sa ugljen-dioksidom od benzinaca, ali mi se čini da više zagadjuju sa nekim drugim otrovima. Medjutim, ono što je najveći problem čovečanstva u ovom trenutku je upravo zagadjenje sa ugljen-dioksidom, zar ne?

Ja imam 1.8TDCI i što se tiče snage i elastičnosti, prezadovoljan sam. Pre toga sam vozio karburatorski benzinac, i nedostaje mi njegova (trenutna) brzina reakcije na gas, a pomalo i ono preticanje na 6000 o/min u nižoj brzini (ima i to neke svoje čari, adrenalin i slično).

MARKO-VW

pre 17 godina

Mirko, svaka cast! Konacno jedan pravi,iskreni komentar! Taj zvuk turbine kod TDI motora sa 90 i 110KS ne moze da zameni nista. O izdrzljivosti da i ne govorim. Jedino Mercedes ima izdrzljivije motore, mada nije ni to vise tolika razlika u kvalitetu da bi bili toliko skuplji. Pozdrav.

Clio

pre 17 godina

Obozavam moj dci, ne bi ga nikad menjao za nijednog benzinca, ide super, obozava uzbrdice a manje dajem para za gorivo nego na mom prethodnom autu koji je bio benzinac sa ugradjenim sekvencijalnim plinom.

Nicht Paja, Ich Bin Spira

pre 17 godina

Imam pitanje za ove koji tvrde da nema nista bolje od zvuka TDI motora i od njega padaju u ekstazu: da li ste ikada recimo slusali sapat ili uzdah zene??? Mislim, i ja sam "doziveo" voznju (12 godina) TD-ija, ali na moju veliku radost sam doziveo i ovo drugo, pa znam sta pitam.

Xobo

pre 17 godina

@markic Folks
Vrlo cenim VW, dugo sam ga i vozio, ali.... Kada pricamo o zvucima koji dopiru ispod haube, sto neko rece Ferarri, ili npr. neki V 8 npr. ili BMW 330 i, ali traktorce sa turbinom?!
Sto se tice poredjenja 1.8 T sa 1.9 TDI to poredjenje je sasvim na mestu - i jedan i drugi su VW, slicne su kubikaze, i jedan i drugi imaju turbinu, i naravno 1.8T daje neuporedivo bolji osecaj u voznji, a i zvuk!!! Benzinci su zakon! ( dok ne pocne formula 1 da uvodi dizele u bolide) Aj cao!

nemanja

pre 17 godina

@Marko
...pa nista, sta ce se desiti...druge firme ce se ugasiti, svi cemo voziti VW i to je to. Nema razloga da ti se dize pritisak, sve ce biti u redu.

b6

pre 17 godina

Kada cujem vozace benzinaca da misle da su superiorniji od dizelasa setim se mog misljenja od pre par godina! Misljenje mi se promenilo kupovinom passata koji pri brzini od 180 i ukljucenom klimom trosi oko ~6 litara! Ili kada se ponjem uz bubanj potok u sestoj a on ne prestaje da ubrzava! Jos da dodam da sam od pocetka godine presao 48 000 km! Da ne bude da hvalim dizele neopravdano (vozio sam rs, xr, gti, gsi) ali ne mislim da se ikada vratim njima!
pozdrav konkurenciji

Zoran

pre 17 godina

Ma da Marko apsolutno si u pravu uz put sve vidim kako Alfe, Fiati, Sabovi, Opeli ostaju pokvareni a VW ponosno tandrkajuci prolazi pored njih a ovi ostali trce na auto plac i kupuju VW. Sto se tice elektronike (mada nije tema uopste ne znam kako si do toga dosao, mozda dugogodisnjom voznjom Fiata) ista je kao i udobnost kod VW i naravno zvuk, izgled i cena i jos milion stvari ali stvarno to nije tema i drzi se onoga sto znas.

Zoran

pre 17 godina

Ovaj MarkoVW je stvarno bistar covek ali otkud ja znam mozda FIAT pravi i Peugeot 307.Ali nemoj da se jedis unapredice i VW svoje dizel motore samo jos nekom da maznu ideju.A sto se tice elektronike u pravu si sav sam se sledio pokvario se podizac stakala. U stvari negde sam to video mozda i nisam tj kod nekih ortaka...

MARKO-VW

pre 17 godina

ZA "S TIM ROLAJ" : Voznja TDI motora mora da se DOZIVI!!! Kad ta turbina zapišti, a auto povuče, pa većinu drugih vozila prosto preleće-EKSTAZA!!! Sto se tiče Ferarija, nemamo mi u Srbiji puteve za to, a i to je supersportska klasa ne mogu se porediti.

Mirko

pre 17 godina

""Lozenje" na zvuk dizela...strasno"
Kolega mi ovde pricamo o dizel masinama i razlikama u zvuku kod dizela. Niko nije rekao da dizel zvuci bolje od 1.8.t (mada je to los primer). Inace imam prilike da vozim SL 350 iz 72. To je vec "muzika" a ovi malisani tipa 1.6.1,8.itd... su isto tako smesni kao i dizel. Baj d vej, ne vozimo mi svi auto jednom sedmicno do grada i nazad. Ja sam u prosloj godini imao 60 000km tako da sam prinudjem da vozim D.
Pozdrav svim poljoprivrednicima!

nemanja

pre 17 godina

Zvuk turbine je sastavni deo zvuka motora. Negde "melodiju" daje sam motor, negde karburator (ubrizgavanje), negde filter za vazduh, negde izduv, negde turbina, itd... Za "kolegu" koji vozi 350 SL - svaka cast, mada 280 SL (po meni) ima bolji zvuk.
Marko-VW, obozavam tvoje komentare. Samo napred, nemam nista da dodam:)

MARKO-VW

pre 17 godina

Za:Nicht Paja,Ich bin Spira: e ovako: porediš dve neuporedive stvari. Uzdah žene i sam sex-ok. Vožnja je opet nešto drugo.Mislim da ne moram dalje da objašnjavam. Za Nemanju: Moji komentari su ČINJENICE!!! Aj zdravo.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Zorana:
JTD je samo tiši, ali vrlo brzo umire i to BUČNO! O Fiatovoj elektronici... hahaha,vic godine! VW motorima mogu da pariraju Mercedesovi CDI i japanski dizeli. Ovo ostalo...

nemanja

pre 17 godina

VW PD dizelima niko ne moze da parira jer je konkurencija otisla daleko ispred ali stici ce ih VW za neku godinu, kao sto je i Audi uspeo u velikim dizelima.

MARKO-VW

pre 17 godina

@Nemanja-"Konkurencija je otišla daleko ispred"... Da,otišla je da ne kažem gde... VW do sada nije pravio common rail motore,jer je i sa ovima bio APSOLUTNO superioran u odnosu na druge,a sledeće godine i oni prelaze na common rail,ali to će sigurno biti nešto revolucionarno što će ove ostale poslati u zapećak-gde im i JESTE mesto. E onda ćemo da vidimo vas što ste isfrustrirani pojavom VW-a i njegovih superiornih proizvoda. Nemate vi pojma.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Loshmija i b6: KONAČNO neko da kaže šta treba!!! Dizel tehnologija je toliko uznapredovala u poslednjih 15 godina,da su se po performansama izjednačili,a negde su i pretekli benzince. O potrošnji ne moram da govorim... Naravno,tu su Mercedes-Benz, VW i Toyota broj 1. Ovo ostalo-za pričanje viceva.

super-disel

pre 17 godina

Razvoj dizel motora je doveo da iz 1968 ccm imamo 170 ks sto navodi na zakljucak da i sa malim brojem ccm mozemo imati snazan motor koji ne prelazi 2000ccm sto automatski znaci manje novca za registraciju i takse. zato je moj tip pasat 20 tdi!

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Zorana: Pa bolje da "tandrče" kao što ti kažeš(ne znam samo ŠTA tandrče),nego da bude "tih", a da zeza. Što se tiče elektronike-LIČNO sam video italijane i francuze u servisima zbog podizača prozora,kompjutera... Dva ortaka su vozila Peugeot 307 i ostajali su na auto putu zbog gluposti. Ali dobro,važno da nisu "tandrkali"... Za super diesela: Hvala Bogu da je neko shvatio kuda ide tehnologija!

Jovan

pre 17 godina

Dobar dan. Vidim ovde zucnu raspravu o kvalitetu i performansama proizvodjaca. Nisam mnogo upucen, ali cuo sam da VW u V6 i V8 TDI motorima ima common-rail sistem. Samo me zanima da li je to tačno? Inace vozim Mercedes 124 200D ´9O god. sa 420000km i hvala Bogu nikad nista. Hvala unapred.

Mirko

pre 17 godina

Istina je da je TDI kao i TDI_PD proslost! Ali meni nema nista sladje od 190Nm u leru. Pa tek ta povlacenja pri 2000 i nize.... kao da imam 300 konjica ispod haube. Pa kad zimi okrenem kljuc, a on se javi kao da smo krenuli u njivu! pa ga vozim 1,2,3 bez da dodajem gas - MILINA! Samo jos da napomenem da stari TDI 1.9 90 i 110ks imaju jedan bozanstven zvuk turbo punjaca. Umalo da zaboravim Moja TDI ljubav ima 130.000km i prosecna potrosnja u poslednjih 4700km je 4,7.
U kako sam se zbunio!
De molim te prepravi ovo malo!

MARKO-VW

pre 17 godina

Mirko, svaka cast! Konacno jedan pravi,iskreni komentar! Taj zvuk turbine kod TDI motora sa 90 i 110KS ne moze da zameni nista. O izdrzljivosti da i ne govorim. Jedino Mercedes ima izdrzljivije motore, mada nije ni to vise tolika razlika u kvalitetu da bi bili toliko skuplji. Pozdrav.

MARKO-VW

pre 17 godina

ZA "S TIM ROLAJ" : Voznja TDI motora mora da se DOZIVI!!! Kad ta turbina zapišti, a auto povuče, pa većinu drugih vozila prosto preleće-EKSTAZA!!! Sto se tiče Ferarija, nemamo mi u Srbiji puteve za to, a i to je supersportska klasa ne mogu se porediti.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Zorana:
JTD je samo tiši, ali vrlo brzo umire i to BUČNO! O Fiatovoj elektronici... hahaha,vic godine! VW motorima mogu da pariraju Mercedesovi CDI i japanski dizeli. Ovo ostalo...

Nicht Paja, Ich Bin Spira

pre 17 godina

Imam pitanje za ove koji tvrde da nema nista bolje od zvuka TDI motora i od njega padaju u ekstazu: da li ste ikada recimo slusali sapat ili uzdah zene??? Mislim, i ja sam "doziveo" voznju (12 godina) TD-ija, ali na moju veliku radost sam doziveo i ovo drugo, pa znam sta pitam.

nemanja

pre 17 godina

Zvuk turbine je sastavni deo zvuka motora. Negde "melodiju" daje sam motor, negde karburator (ubrizgavanje), negde filter za vazduh, negde izduv, negde turbina, itd... Za "kolegu" koji vozi 350 SL - svaka cast, mada 280 SL (po meni) ima bolji zvuk.
Marko-VW, obozavam tvoje komentare. Samo napred, nemam nista da dodam:)

MARKO-VW

pre 17 godina

Za:Nicht Paja,Ich bin Spira: e ovako: porediš dve neuporedive stvari. Uzdah žene i sam sex-ok. Vožnja je opet nešto drugo.Mislim da ne moram dalje da objašnjavam. Za Nemanju: Moji komentari su ČINJENICE!!! Aj zdravo.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Loshmija i b6: KONAČNO neko da kaže šta treba!!! Dizel tehnologija je toliko uznapredovala u poslednjih 15 godina,da su se po performansama izjednačili,a negde su i pretekli benzince. O potrošnji ne moram da govorim... Naravno,tu su Mercedes-Benz, VW i Toyota broj 1. Ovo ostalo-za pričanje viceva.

Clio

pre 17 godina

Obozavam moj dci, ne bi ga nikad menjao za nijednog benzinca, ide super, obozava uzbrdice a manje dajem para za gorivo nego na mom prethodnom autu koji je bio benzinac sa ugradjenim sekvencijalnim plinom.

nemanja

pre 17 godina

VW PD dizelima niko ne moze da parira jer je konkurencija otisla daleko ispred ali stici ce ih VW za neku godinu, kao sto je i Audi uspeo u velikim dizelima.

MARKO-VW

pre 17 godina

@Nemanja-"Konkurencija je otišla daleko ispred"... Da,otišla je da ne kažem gde... VW do sada nije pravio common rail motore,jer je i sa ovima bio APSOLUTNO superioran u odnosu na druge,a sledeće godine i oni prelaze na common rail,ali to će sigurno biti nešto revolucionarno što će ove ostale poslati u zapećak-gde im i JESTE mesto. E onda ćemo da vidimo vas što ste isfrustrirani pojavom VW-a i njegovih superiornih proizvoda. Nemate vi pojma.

b6

pre 17 godina

Kada cujem vozace benzinaca da misle da su superiorniji od dizelasa setim se mog misljenja od pre par godina! Misljenje mi se promenilo kupovinom passata koji pri brzini od 180 i ukljucenom klimom trosi oko ~6 litara! Ili kada se ponjem uz bubanj potok u sestoj a on ne prestaje da ubrzava! Jos da dodam da sam od pocetka godine presao 48 000 km! Da ne bude da hvalim dizele neopravdano (vozio sam rs, xr, gti, gsi) ali ne mislim da se ikada vratim njima!
pozdrav konkurenciji

super-disel

pre 17 godina

Razvoj dizel motora je doveo da iz 1968 ccm imamo 170 ks sto navodi na zakljucak da i sa malim brojem ccm mozemo imati snazan motor koji ne prelazi 2000ccm sto automatski znaci manje novca za registraciju i takse. zato je moj tip pasat 20 tdi!

petdej

pre 16 godina

Hehe... slatko sam se nasmejao čitajući komentare... Naravno da je tehnologija dizel motora veoma napredovala... ali dizel je i dalje ostao dizel. To je bez obzira na dobre performanse bila i ostala "furuna" koja seje čađ. Pogledajte samo boju ulja u dizel motoru posle par stotina kilometara pa će vam biti jasnije. Ekološki apsolutno neprihvatljivo. E, sada stavite pedeset filtera za čađ i on je kao "čist"... važi.
Ako bude pameti, ni od benzinaca ni dizelaša u doglednoj budućnosti neće biti ništa... inače crno nam se piše. Budućnost je u gasu, električnim automobilima i eventualno u još nekim "alternativnim" pogonima. Sve drugo je propast na duge staze.

vlade

pre 17 godina

Prošle godine dizel motori dostigli su svoj najveći deo gde su se ozbiljno približili benzinskim motorima. Trend koji dolazi ipak ide u korist benzinskih motora i mislim da će dizelaši završiti kao motorizacija za privredni sektor. I benzinski motori su jako napredovali, a njihova prednost su ekologija i jeftinija proizvodnja. Budućnost automobilizma vidim u manjim benzinskim motorima sa direktnim ubrizgavanjem i turbinom odnosno kompresorom. Verujem da slično mišljenje dele mašinski ing. koji se bave motorima sa unutarnjim sagorevanjem.

Urbaniak (1.8T)

pre 17 godina

Zvuk turbine kod TDI motora moze da zameni zvuk turbine kod mog 1.8T, hehehe. Motor je tih, ne cuje se takoreci, a onda se samo umesa "sistanje" turbine, polecemo.
Da zaista, vozio sam TDI, odlican je, dizeli su sve bolji i bolji. Mada je TDI istorija, cak i VW se prebacuje common rail.

G

pre 17 godina

To za zagadjenje mi je malo upitno. Ovi novi komon-rejl dizeli manje zagadjuju sa ugljen-dioksidom od benzinaca, ali mi se čini da više zagadjuju sa nekim drugim otrovima. Medjutim, ono što je najveći problem čovečanstva u ovom trenutku je upravo zagadjenje sa ugljen-dioksidom, zar ne?

Ja imam 1.8TDCI i što se tiče snage i elastičnosti, prezadovoljan sam. Pre toga sam vozio karburatorski benzinac, i nedostaje mi njegova (trenutna) brzina reakcije na gas, a pomalo i ono preticanje na 6000 o/min u nižoj brzini (ima i to neke svoje čari, adrenalin i slično).

nemanja

pre 17 godina

"Lozenje" na zvuk dizela...strasno. Mada, skoro sam sedeo sa osobom koja nista bolje od McDonalds-a nije pojela i misli da je to najbolja hrana na svetu.

Vozač

pre 17 godina

Ja nisam skontao da se ovi momci lože na zvuk dizela već na zvuk turbine kod TDI motora jer je činjenica da je jedinstven. Turbina žviždi kao avion prilikom uzletanja. Mislim da su momci na to mislili... Što se tiče samog zvuka motora kod dizela nema ničega osim traktorisanja a prema tome sam ravnodušan...

Mirko

pre 17 godina

""Lozenje" na zvuk dizela...strasno"
Kolega mi ovde pricamo o dizel masinama i razlikama u zvuku kod dizela. Niko nije rekao da dizel zvuci bolje od 1.8.t (mada je to los primer). Inace imam prilike da vozim SL 350 iz 72. To je vec "muzika" a ovi malisani tipa 1.6.1,8.itd... su isto tako smesni kao i dizel. Baj d vej, ne vozimo mi svi auto jednom sedmicno do grada i nazad. Ja sam u prosloj godini imao 60 000km tako da sam prinudjem da vozim D.
Pozdrav svim poljoprivrednicima!

Zoran

pre 17 godina

Ma VW je poznat po svojim dizel motorima, posebno taj zvuk stalno mislim da mi je komsija krenuo na oranje kada krene svog pasata. JTD je zakon sto se tice i zvuka i karakteristika mozda se ne cuje tako dobro turbina ali ugledjenost uhhh "smoooth like silk"
rkk trkkk trkkk trkkk pozdrav za vw

Xobo

pre 17 godina

@markic Folks
Vrlo cenim VW, dugo sam ga i vozio, ali.... Kada pricamo o zvucima koji dopiru ispod haube, sto neko rece Ferarri, ili npr. neki V 8 npr. ili BMW 330 i, ali traktorce sa turbinom?!
Sto se tice poredjenja 1.8 T sa 1.9 TDI to poredjenje je sasvim na mestu - i jedan i drugi su VW, slicne su kubikaze, i jedan i drugi imaju turbinu, i naravno 1.8T daje neuporedivo bolji osecaj u voznji, a i zvuk!!! Benzinci su zakon! ( dok ne pocne formula 1 da uvodi dizele u bolide) Aj cao!

nemanja

pre 17 godina

@Marko
...pa nista, sta ce se desiti...druge firme ce se ugasiti, svi cemo voziti VW i to je to. Nema razloga da ti se dize pritisak, sve ce biti u redu.

Zoran

pre 17 godina

Ma da Marko apsolutno si u pravu uz put sve vidim kako Alfe, Fiati, Sabovi, Opeli ostaju pokvareni a VW ponosno tandrkajuci prolazi pored njih a ovi ostali trce na auto plac i kupuju VW. Sto se tice elektronike (mada nije tema uopste ne znam kako si do toga dosao, mozda dugogodisnjom voznjom Fiata) ista je kao i udobnost kod VW i naravno zvuk, izgled i cena i jos milion stvari ali stvarno to nije tema i drzi se onoga sto znas.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Zorana: Pa bolje da "tandrče" kao što ti kažeš(ne znam samo ŠTA tandrče),nego da bude "tih", a da zeza. Što se tiče elektronike-LIČNO sam video italijane i francuze u servisima zbog podizača prozora,kompjutera... Dva ortaka su vozila Peugeot 307 i ostajali su na auto putu zbog gluposti. Ali dobro,važno da nisu "tandrkali"... Za super diesela: Hvala Bogu da je neko shvatio kuda ide tehnologija!

Zoran

pre 17 godina

Ovaj MarkoVW je stvarno bistar covek ali otkud ja znam mozda FIAT pravi i Peugeot 307.Ali nemoj da se jedis unapredice i VW svoje dizel motore samo jos nekom da maznu ideju.A sto se tice elektronike u pravu si sav sam se sledio pokvario se podizac stakala. U stvari negde sam to video mozda i nisam tj kod nekih ortaka...

Jovan

pre 17 godina

Dobar dan. Vidim ovde zucnu raspravu o kvalitetu i performansama proizvodjaca. Nisam mnogo upucen, ali cuo sam da VW u V6 i V8 TDI motorima ima common-rail sistem. Samo me zanima da li je to tačno? Inace vozim Mercedes 124 200D ´9O god. sa 420000km i hvala Bogu nikad nista. Hvala unapred.

solunac

pre 17 godina

Tvrditi za VW da pravi najbolje dizele je smesna. Svi testovi su pokazali da se najbolji dizel motori ugradjuju u tojotu (d4D), hondu akord 2.2 DOHC a zatim sledi Fiat-ov JTD.

boki

pre 16 godina

neko gore je rekao da dizel nikad nece uci u formulu 1!to je zbog rigoroznih propisa,a ne zbog losih performansi. culi ste za trku 24h u le manu? tamo pobedjuju dizeli(pezo hdi) i otisli su daleko ispred benzinaca. svuda pojmovi HDi i TDI izazivaju postovanje,a ovde ih kritikuju,i to uglavnom oni koji se nisu ni vozili u njima.imam skroman,ali pouzdan auto-xsara hdi sa 110ks, ubrzanja su fantasticna,u svakoj brzini pomera stomak i lepi za sediste.toliko,pozdrav svima