Četvrtak, 05.10.2006.

19:48

Robotizovana vojska za ostarelu EU

Izvor: B92

Robotizovana vojska za ostarelu EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 17 godina

Društvo koje nije u stanju da obezbedi sopstveno obnavljanje osuđeno je na propast, imalo robote ili ne. problem evrope je što pokušava da kopira efikasne ekonomije SAD, Kanade , Australije, a to su sve zemlje koje takođe ne mogu da se reprodukuju ali zato mogu da uvoze stanovništvo. Evropa ne može da se poredi sa njima jer bi uvozom velikog broja stanovnika izgubila identitet. I tako kao što reče Marko jednog dana doći će neki novi huni i neko novo mračno doba, izbeći se može ali niti vidim svesti niti želje da se nešto uradi.

MarkoBG

pre 17 godina

Čoveče koji si pao u komu 6 oktobra, drago mi je da si se probudio...A izraz "nezdravi pacifizam" nije bio najsrećniji, priznajem! Nisam nikakav propagator rata. Više sam hteo da opišem taj duh (ili pre njegov nedostatak) koji je zavladao Evropom, a koji me jako podseća na duhovno stanje Rima pred njegovu propast. Nije Rim srušio Atila. On je samo izvukao ciglu iz trulog zida. Pri njegovom poslednjem prodoru u Italiju, Flavije Ecije nije više mogao da sakupi vojsku koja bi se suprotstavila Hunima. Rimljani jednostavno nisu više hteli da se bore (History Channel, emisija o Atili Hunskom). Da ne pominjemo SSSR...Kakva sila!...Nuklearna!...Pao kao kula od karata. Ne isto, ali slično mi deluje i današnja Evropa...Izgubljena u traženju nekakvog raja na Zemlji...Sa sve gej brakovima, legalizovanom marihuanom i tehno-žurkama i svakojakim "ljudskim pravima" u paketu. Pravo takmičenje u promociji najnižih i najprimitivnijih ljudskih strasti. To više nije demokratija... to je dobro osmišljena i vešto sprovedena i prikrivena tiranija. Ko je osmislio i sproveo? Kapital...multinacionalni. Zašto?.. Zbog profita. Da li je to održivo na dugi rok? Naravno da nije. Zašto? Zato što to jednostavno nije normalno. Niko ne može da egzistira na tako pogrešnoj osnovi...nije mogao ni Rim , nije mogao ni SSSR...neće moći ni Evropa (a ni SAD). Ako se nešto ne promeni, sigurno će doći neki drugi Atila. A zatim neki novi Germani i Sloveni...

evropljanin

pre 17 godina

ovakva kakva je ,evropa i treba da nestane. licemerna, neobrazovana, uskogruda, laznih velicina a pritom kao pudlica pred amerikancima i ne zasluzuje da ima bilo kakvu buducnost. sto pre se zameni necim drugim (da li ce to biti dobro, zavisi ), te da se pominje samo u istoriji koja ce je omalovazavati kao sto je ta ista evropa kroz pisanje svoje istorije , omalovazavala druge. a sad adio, taj dan nije tako daleko!

Mika

pre 17 godina

Pacifizam je fenomenalna stvar, samo sto ako se suvise posvetis njemu naidju "zli djecaci koji razbucaju proslavu". Najbolji primer su severnoamericki Indijanci: drustvo koje je zivelo u potpunoj harmoniji sa prirodom i sa samim sobom. E ali nekome je zatrebao "lebensraum" i eto...
Jednostavna formula koja je zadnji ekser u kovcegu svakog pacifistickog i gradjanskog drustva: "tona celika x barela nafte".

covek koji je pao u komu sestog oktobra i probudio se juce

pre 17 godina

cuj ovo, pacifizam negativna stvar...?!znaci da je ubijanje u ratnim klanicama super i pozeljno?sve dobri i bogougodni hriscani...puna ih srbija,cak i posle toliko besmislenih ratova i zrtava.

Zlatko, USA

pre 17 godina

U potpunosti se slazem sa Markom posto to sto on opisuje gledam svakodnevno ovde u Americi. No iako se slazem sa Markovom teorijom individualizma moram da dodam i ulogu sistema i medija koji to non-stop forsiraju, tj individualizam koji je ravan potrosnji tj rastu liberalnog kapitalizma. Ovaj sistem decu forsira onda kada je neophodno kupovati igracke i pelene za bebe - najbolji je primer decijih emisija gde se u prekidima reklamiraju igracke i pelene!!! Odakle malisanu od 5 godina novac za tako nesto a roditelji su kao sto Marko rece zauzeti poslom i karijerom te iste emisije i ne gledaju sa decom.Pozdrav iz Amerike

Pesimista

pre 17 godina

Razlike izmedju bogatih i siromašnih su sve veće, čak zabrinjavajuće velike, i po liniji sever jug, ali i unutar granica bogatih. Verske zajednice, uz uvažavanje svih drugih razlika, tu nalaze mesto za održanje svog delovanja, nemoralno i smišljeno izražavajući solidarnost sa jednima ili drugima. Bez bitnih promena u svetskom ekonomskom sistemu te razlike će na kraju pojesti upravo one koji ih i stvaraju, bez obzira na veru, bogatstvo ili robote vojnike.

teenwolf

pre 17 godina

Robotizovana vojska za ostarelu EU

Marko, slazem se, 99%. Ne treba ipak zaboraviti da Evropa nije samo jedno drustvo, vec vise manjih zajednica, od kojih svaka ipak gleda pre svega svoje uze interese, sastavljena od jedinki koje i te kako postuju svoje interese (iza toga ide 10 mesta prazno, pa onda mozda salsa-kurs). A vecina zapadnih Evropljana su ipak dovoljno militantni kad su njihovi neposredni interesi u pitanju, s druge strane podlozni nekoj malo morbidnoj vrsti kolektivnog duha - zavisno do toga sta se predstavi kao dobro (zgodno za ispiranje mozga). Zato ne brinem za Evropu kao zajednicu - postoji tu dovoljno dinamike i na individualnom i na drzavnom nivou, da se iz tog poola razlicitosti uvek moze izvuci ono sto je u trenutku potrebno.
I da...ne slazem se da je pacifizam nezdrav, samo je mozda utopija, ali ja svejedno verujem u njega.

Vucko

pre 17 godina

Okej,ali je neko spolja uvek koristio te razlike kako bi pospesio taj sukob,naravno,uz pomoc nesposobnih politicara ovde.Ukoliko nismo izvukli pouke od nedavno,sta reci onda.Napredak tehnologije ima svoje prednosti.Vrlo verovatno da u eventualnom ratu broj civilnih zrtava opada,a smelost strana da udju u rat ce biti manja. Da nema nuklearnog oruzja,odavno bi se desio treci svetski rat. Pri nuklearnom ratu,oni koji tim ratom upravljaju ne bi izbegli posledice ako ne eksplozija,onda ozracenja.Kako samih njih tako hrane,vode i sl. Zato i ne smeju !!!

mikan44

pre 17 godina

Slazem se sa prethodnikom ali da su samo malo vise vodili racuna islam nebi ni bio prisutan u Evropi. Istanbul bi bio hriscanski da ga nisu prepustili Ataturku 1921. A u nasem slucaju neshvatljivo je njihovo zalaganje za islam tj. muslimane u BIH i Albance na Kosmetu...

MarkoBG

pre 17 godina

Sve što se dešava je sasvim normalna pojava već mnogo puta viđena tokom istorije. Dolazi jednostavno do propadanja društva koje je zapalo u duboku dekadenciju, komformizam, hedonizam i nezdravi pacifizam kao što je to slučaj sa današnjom Evropom uopšte, a na čelu sa zapadnom Evropom (i Skandinavijom). Evropa je zapala u teški individualizam, u najnegativnijem smislu te reči. To je individualizam koji je narastao do razmera psihičkog poremećaja, gde je izgubljen gotovo svaki osećaj za odgovornost prema kolektivu, bilo državi, etnosu ili veri. Ostvarenje ličnih ambicija i preferencija u bilo kom vidu, postalo je imperativ života Evropljana. To stanovnike zapadnog sveta uopšte (i Evrope i SAD) svakako globalno gledano dovodi u izrazito nepovoljan položaj, čineći ih ne više organizovanom društvenom zajednicom, sposobnom da živi i razvija se u pozitivnom smeru, već skupom miliona pojedinaca zaokupljenih svojim ličnim razmišljanjima, koja često ne sežu dalje od dilema tipa : "Da li da ovog leta idem(o) opet na Majorku?...Ili možda na Maldive?". Društvo formirano na takav način, gde je u lošem smislu sve podređeno individualnim shvatanjima i potrebama, svakako nema na duži rok nikakvu šansu u susretu (ili sukobu) sa društvima kolektivističkog tipa, kao što su islamska ili kineska civilizacija. Prosto, individualna sloboda koja je ranije bila pokretačka snaga evropskog razvoja, odavno je dobila nezasluženo visok prioritet u organizaciji evropskog društva, i sada u toj ulozi uzima težak danak u vidu otuđenosti koja zatim uzrokuje pojave tipa starenja stanovništva. Kako da stanovništvo ne stari kada se ne rađaju deca? Kako da se rađaju deca kad nema porodice? Kako da se formira porodica kada su ljudi samo zaokupljeni sobom i poslom? Stvari, kada se ovako postave, postaju prilično proste i jasne, zar ne?

Sarajlija

pre 17 godina

Pa Vucko, koliko jos treba vremena da takvi kao ti shvate da na Balkanu nije bio sukob religija nego borba naroda za preraspodjelu teritorija raspadajuce drzave. A glavni vukovi bili su Srbija i Hrvatska. A mozda i znas ali ti se takva istina ne svida?

Vucko

pre 17 godina

Ovo nece biti dobro za nas.Izgleda da ce Evropa uciniti sve da se latentni sukobi sa islamom na Balkanu nastavi,da se centar zbivanja ne preseli kod njih .

Vucko

pre 17 godina

Ovo nece biti dobro za nas.Izgleda da ce Evropa uciniti sve da se latentni sukobi sa islamom na Balkanu nastavi,da se centar zbivanja ne preseli kod njih .

Sarajlija

pre 17 godina

Pa Vucko, koliko jos treba vremena da takvi kao ti shvate da na Balkanu nije bio sukob religija nego borba naroda za preraspodjelu teritorija raspadajuce drzave. A glavni vukovi bili su Srbija i Hrvatska. A mozda i znas ali ti se takva istina ne svida?

MarkoBG

pre 17 godina

Sve što se dešava je sasvim normalna pojava već mnogo puta viđena tokom istorije. Dolazi jednostavno do propadanja društva koje je zapalo u duboku dekadenciju, komformizam, hedonizam i nezdravi pacifizam kao što je to slučaj sa današnjom Evropom uopšte, a na čelu sa zapadnom Evropom (i Skandinavijom). Evropa je zapala u teški individualizam, u najnegativnijem smislu te reči. To je individualizam koji je narastao do razmera psihičkog poremećaja, gde je izgubljen gotovo svaki osećaj za odgovornost prema kolektivu, bilo državi, etnosu ili veri. Ostvarenje ličnih ambicija i preferencija u bilo kom vidu, postalo je imperativ života Evropljana. To stanovnike zapadnog sveta uopšte (i Evrope i SAD) svakako globalno gledano dovodi u izrazito nepovoljan položaj, čineći ih ne više organizovanom društvenom zajednicom, sposobnom da živi i razvija se u pozitivnom smeru, već skupom miliona pojedinaca zaokupljenih svojim ličnim razmišljanjima, koja često ne sežu dalje od dilema tipa : "Da li da ovog leta idem(o) opet na Majorku?...Ili možda na Maldive?". Društvo formirano na takav način, gde je u lošem smislu sve podređeno individualnim shvatanjima i potrebama, svakako nema na duži rok nikakvu šansu u susretu (ili sukobu) sa društvima kolektivističkog tipa, kao što su islamska ili kineska civilizacija. Prosto, individualna sloboda koja je ranije bila pokretačka snaga evropskog razvoja, odavno je dobila nezasluženo visok prioritet u organizaciji evropskog društva, i sada u toj ulozi uzima težak danak u vidu otuđenosti koja zatim uzrokuje pojave tipa starenja stanovništva. Kako da stanovništvo ne stari kada se ne rađaju deca? Kako da se rađaju deca kad nema porodice? Kako da se formira porodica kada su ljudi samo zaokupljeni sobom i poslom? Stvari, kada se ovako postave, postaju prilično proste i jasne, zar ne?

mikan44

pre 17 godina

Slazem se sa prethodnikom ali da su samo malo vise vodili racuna islam nebi ni bio prisutan u Evropi. Istanbul bi bio hriscanski da ga nisu prepustili Ataturku 1921. A u nasem slucaju neshvatljivo je njihovo zalaganje za islam tj. muslimane u BIH i Albance na Kosmetu...

Vucko

pre 17 godina

Okej,ali je neko spolja uvek koristio te razlike kako bi pospesio taj sukob,naravno,uz pomoc nesposobnih politicara ovde.Ukoliko nismo izvukli pouke od nedavno,sta reci onda.Napredak tehnologije ima svoje prednosti.Vrlo verovatno da u eventualnom ratu broj civilnih zrtava opada,a smelost strana da udju u rat ce biti manja. Da nema nuklearnog oruzja,odavno bi se desio treci svetski rat. Pri nuklearnom ratu,oni koji tim ratom upravljaju ne bi izbegli posledice ako ne eksplozija,onda ozracenja.Kako samih njih tako hrane,vode i sl. Zato i ne smeju !!!

teenwolf

pre 17 godina

Robotizovana vojska za ostarelu EU

Marko, slazem se, 99%. Ne treba ipak zaboraviti da Evropa nije samo jedno drustvo, vec vise manjih zajednica, od kojih svaka ipak gleda pre svega svoje uze interese, sastavljena od jedinki koje i te kako postuju svoje interese (iza toga ide 10 mesta prazno, pa onda mozda salsa-kurs). A vecina zapadnih Evropljana su ipak dovoljno militantni kad su njihovi neposredni interesi u pitanju, s druge strane podlozni nekoj malo morbidnoj vrsti kolektivnog duha - zavisno do toga sta se predstavi kao dobro (zgodno za ispiranje mozga). Zato ne brinem za Evropu kao zajednicu - postoji tu dovoljno dinamike i na individualnom i na drzavnom nivou, da se iz tog poola razlicitosti uvek moze izvuci ono sto je u trenutku potrebno.
I da...ne slazem se da je pacifizam nezdrav, samo je mozda utopija, ali ja svejedno verujem u njega.

Pesimista

pre 17 godina

Razlike izmedju bogatih i siromašnih su sve veće, čak zabrinjavajuće velike, i po liniji sever jug, ali i unutar granica bogatih. Verske zajednice, uz uvažavanje svih drugih razlika, tu nalaze mesto za održanje svog delovanja, nemoralno i smišljeno izražavajući solidarnost sa jednima ili drugima. Bez bitnih promena u svetskom ekonomskom sistemu te razlike će na kraju pojesti upravo one koji ih i stvaraju, bez obzira na veru, bogatstvo ili robote vojnike.

Zlatko, USA

pre 17 godina

U potpunosti se slazem sa Markom posto to sto on opisuje gledam svakodnevno ovde u Americi. No iako se slazem sa Markovom teorijom individualizma moram da dodam i ulogu sistema i medija koji to non-stop forsiraju, tj individualizam koji je ravan potrosnji tj rastu liberalnog kapitalizma. Ovaj sistem decu forsira onda kada je neophodno kupovati igracke i pelene za bebe - najbolji je primer decijih emisija gde se u prekidima reklamiraju igracke i pelene!!! Odakle malisanu od 5 godina novac za tako nesto a roditelji su kao sto Marko rece zauzeti poslom i karijerom te iste emisije i ne gledaju sa decom.Pozdrav iz Amerike

covek koji je pao u komu sestog oktobra i probudio se juce

pre 17 godina

cuj ovo, pacifizam negativna stvar...?!znaci da je ubijanje u ratnim klanicama super i pozeljno?sve dobri i bogougodni hriscani...puna ih srbija,cak i posle toliko besmislenih ratova i zrtava.

Mika

pre 17 godina

Pacifizam je fenomenalna stvar, samo sto ako se suvise posvetis njemu naidju "zli djecaci koji razbucaju proslavu". Najbolji primer su severnoamericki Indijanci: drustvo koje je zivelo u potpunoj harmoniji sa prirodom i sa samim sobom. E ali nekome je zatrebao "lebensraum" i eto...
Jednostavna formula koja je zadnji ekser u kovcegu svakog pacifistickog i gradjanskog drustva: "tona celika x barela nafte".

evropljanin

pre 17 godina

ovakva kakva je ,evropa i treba da nestane. licemerna, neobrazovana, uskogruda, laznih velicina a pritom kao pudlica pred amerikancima i ne zasluzuje da ima bilo kakvu buducnost. sto pre se zameni necim drugim (da li ce to biti dobro, zavisi ), te da se pominje samo u istoriji koja ce je omalovazavati kao sto je ta ista evropa kroz pisanje svoje istorije , omalovazavala druge. a sad adio, taj dan nije tako daleko!

MarkoBG

pre 17 godina

Čoveče koji si pao u komu 6 oktobra, drago mi je da si se probudio...A izraz "nezdravi pacifizam" nije bio najsrećniji, priznajem! Nisam nikakav propagator rata. Više sam hteo da opišem taj duh (ili pre njegov nedostatak) koji je zavladao Evropom, a koji me jako podseća na duhovno stanje Rima pred njegovu propast. Nije Rim srušio Atila. On je samo izvukao ciglu iz trulog zida. Pri njegovom poslednjem prodoru u Italiju, Flavije Ecije nije više mogao da sakupi vojsku koja bi se suprotstavila Hunima. Rimljani jednostavno nisu više hteli da se bore (History Channel, emisija o Atili Hunskom). Da ne pominjemo SSSR...Kakva sila!...Nuklearna!...Pao kao kula od karata. Ne isto, ali slično mi deluje i današnja Evropa...Izgubljena u traženju nekakvog raja na Zemlji...Sa sve gej brakovima, legalizovanom marihuanom i tehno-žurkama i svakojakim "ljudskim pravima" u paketu. Pravo takmičenje u promociji najnižih i najprimitivnijih ljudskih strasti. To više nije demokratija... to je dobro osmišljena i vešto sprovedena i prikrivena tiranija. Ko je osmislio i sproveo? Kapital...multinacionalni. Zašto?.. Zbog profita. Da li je to održivo na dugi rok? Naravno da nije. Zašto? Zato što to jednostavno nije normalno. Niko ne može da egzistira na tako pogrešnoj osnovi...nije mogao ni Rim , nije mogao ni SSSR...neće moći ni Evropa (a ni SAD). Ako se nešto ne promeni, sigurno će doći neki drugi Atila. A zatim neki novi Germani i Sloveni...

Milan

pre 17 godina

Društvo koje nije u stanju da obezbedi sopstveno obnavljanje osuđeno je na propast, imalo robote ili ne. problem evrope je što pokušava da kopira efikasne ekonomije SAD, Kanade , Australije, a to su sve zemlje koje takođe ne mogu da se reprodukuju ali zato mogu da uvoze stanovništvo. Evropa ne može da se poredi sa njima jer bi uvozom velikog broja stanovnika izgubila identitet. I tako kao što reče Marko jednog dana doći će neki novi huni i neko novo mračno doba, izbeći se može ali niti vidim svesti niti želje da se nešto uradi.

Vucko

pre 17 godina

Ovo nece biti dobro za nas.Izgleda da ce Evropa uciniti sve da se latentni sukobi sa islamom na Balkanu nastavi,da se centar zbivanja ne preseli kod njih .

Sarajlija

pre 17 godina

Pa Vucko, koliko jos treba vremena da takvi kao ti shvate da na Balkanu nije bio sukob religija nego borba naroda za preraspodjelu teritorija raspadajuce drzave. A glavni vukovi bili su Srbija i Hrvatska. A mozda i znas ali ti se takva istina ne svida?

MarkoBG

pre 17 godina

Sve što se dešava je sasvim normalna pojava već mnogo puta viđena tokom istorije. Dolazi jednostavno do propadanja društva koje je zapalo u duboku dekadenciju, komformizam, hedonizam i nezdravi pacifizam kao što je to slučaj sa današnjom Evropom uopšte, a na čelu sa zapadnom Evropom (i Skandinavijom). Evropa je zapala u teški individualizam, u najnegativnijem smislu te reči. To je individualizam koji je narastao do razmera psihičkog poremećaja, gde je izgubljen gotovo svaki osećaj za odgovornost prema kolektivu, bilo državi, etnosu ili veri. Ostvarenje ličnih ambicija i preferencija u bilo kom vidu, postalo je imperativ života Evropljana. To stanovnike zapadnog sveta uopšte (i Evrope i SAD) svakako globalno gledano dovodi u izrazito nepovoljan položaj, čineći ih ne više organizovanom društvenom zajednicom, sposobnom da živi i razvija se u pozitivnom smeru, već skupom miliona pojedinaca zaokupljenih svojim ličnim razmišljanjima, koja često ne sežu dalje od dilema tipa : "Da li da ovog leta idem(o) opet na Majorku?...Ili možda na Maldive?". Društvo formirano na takav način, gde je u lošem smislu sve podređeno individualnim shvatanjima i potrebama, svakako nema na duži rok nikakvu šansu u susretu (ili sukobu) sa društvima kolektivističkog tipa, kao što su islamska ili kineska civilizacija. Prosto, individualna sloboda koja je ranije bila pokretačka snaga evropskog razvoja, odavno je dobila nezasluženo visok prioritet u organizaciji evropskog društva, i sada u toj ulozi uzima težak danak u vidu otuđenosti koja zatim uzrokuje pojave tipa starenja stanovništva. Kako da stanovništvo ne stari kada se ne rađaju deca? Kako da se rađaju deca kad nema porodice? Kako da se formira porodica kada su ljudi samo zaokupljeni sobom i poslom? Stvari, kada se ovako postave, postaju prilično proste i jasne, zar ne?

mikan44

pre 17 godina

Slazem se sa prethodnikom ali da su samo malo vise vodili racuna islam nebi ni bio prisutan u Evropi. Istanbul bi bio hriscanski da ga nisu prepustili Ataturku 1921. A u nasem slucaju neshvatljivo je njihovo zalaganje za islam tj. muslimane u BIH i Albance na Kosmetu...

Vucko

pre 17 godina

Okej,ali je neko spolja uvek koristio te razlike kako bi pospesio taj sukob,naravno,uz pomoc nesposobnih politicara ovde.Ukoliko nismo izvukli pouke od nedavno,sta reci onda.Napredak tehnologije ima svoje prednosti.Vrlo verovatno da u eventualnom ratu broj civilnih zrtava opada,a smelost strana da udju u rat ce biti manja. Da nema nuklearnog oruzja,odavno bi se desio treci svetski rat. Pri nuklearnom ratu,oni koji tim ratom upravljaju ne bi izbegli posledice ako ne eksplozija,onda ozracenja.Kako samih njih tako hrane,vode i sl. Zato i ne smeju !!!

teenwolf

pre 17 godina

Robotizovana vojska za ostarelu EU

Marko, slazem se, 99%. Ne treba ipak zaboraviti da Evropa nije samo jedno drustvo, vec vise manjih zajednica, od kojih svaka ipak gleda pre svega svoje uze interese, sastavljena od jedinki koje i te kako postuju svoje interese (iza toga ide 10 mesta prazno, pa onda mozda salsa-kurs). A vecina zapadnih Evropljana su ipak dovoljno militantni kad su njihovi neposredni interesi u pitanju, s druge strane podlozni nekoj malo morbidnoj vrsti kolektivnog duha - zavisno do toga sta se predstavi kao dobro (zgodno za ispiranje mozga). Zato ne brinem za Evropu kao zajednicu - postoji tu dovoljno dinamike i na individualnom i na drzavnom nivou, da se iz tog poola razlicitosti uvek moze izvuci ono sto je u trenutku potrebno.
I da...ne slazem se da je pacifizam nezdrav, samo je mozda utopija, ali ja svejedno verujem u njega.

Pesimista

pre 17 godina

Razlike izmedju bogatih i siromašnih su sve veće, čak zabrinjavajuće velike, i po liniji sever jug, ali i unutar granica bogatih. Verske zajednice, uz uvažavanje svih drugih razlika, tu nalaze mesto za održanje svog delovanja, nemoralno i smišljeno izražavajući solidarnost sa jednima ili drugima. Bez bitnih promena u svetskom ekonomskom sistemu te razlike će na kraju pojesti upravo one koji ih i stvaraju, bez obzira na veru, bogatstvo ili robote vojnike.

Zlatko, USA

pre 17 godina

U potpunosti se slazem sa Markom posto to sto on opisuje gledam svakodnevno ovde u Americi. No iako se slazem sa Markovom teorijom individualizma moram da dodam i ulogu sistema i medija koji to non-stop forsiraju, tj individualizam koji je ravan potrosnji tj rastu liberalnog kapitalizma. Ovaj sistem decu forsira onda kada je neophodno kupovati igracke i pelene za bebe - najbolji je primer decijih emisija gde se u prekidima reklamiraju igracke i pelene!!! Odakle malisanu od 5 godina novac za tako nesto a roditelji su kao sto Marko rece zauzeti poslom i karijerom te iste emisije i ne gledaju sa decom.Pozdrav iz Amerike

covek koji je pao u komu sestog oktobra i probudio se juce

pre 17 godina

cuj ovo, pacifizam negativna stvar...?!znaci da je ubijanje u ratnim klanicama super i pozeljno?sve dobri i bogougodni hriscani...puna ih srbija,cak i posle toliko besmislenih ratova i zrtava.

Mika

pre 17 godina

Pacifizam je fenomenalna stvar, samo sto ako se suvise posvetis njemu naidju "zli djecaci koji razbucaju proslavu". Najbolji primer su severnoamericki Indijanci: drustvo koje je zivelo u potpunoj harmoniji sa prirodom i sa samim sobom. E ali nekome je zatrebao "lebensraum" i eto...
Jednostavna formula koja je zadnji ekser u kovcegu svakog pacifistickog i gradjanskog drustva: "tona celika x barela nafte".

evropljanin

pre 17 godina

ovakva kakva je ,evropa i treba da nestane. licemerna, neobrazovana, uskogruda, laznih velicina a pritom kao pudlica pred amerikancima i ne zasluzuje da ima bilo kakvu buducnost. sto pre se zameni necim drugim (da li ce to biti dobro, zavisi ), te da se pominje samo u istoriji koja ce je omalovazavati kao sto je ta ista evropa kroz pisanje svoje istorije , omalovazavala druge. a sad adio, taj dan nije tako daleko!

MarkoBG

pre 17 godina

Čoveče koji si pao u komu 6 oktobra, drago mi je da si se probudio...A izraz "nezdravi pacifizam" nije bio najsrećniji, priznajem! Nisam nikakav propagator rata. Više sam hteo da opišem taj duh (ili pre njegov nedostatak) koji je zavladao Evropom, a koji me jako podseća na duhovno stanje Rima pred njegovu propast. Nije Rim srušio Atila. On je samo izvukao ciglu iz trulog zida. Pri njegovom poslednjem prodoru u Italiju, Flavije Ecije nije više mogao da sakupi vojsku koja bi se suprotstavila Hunima. Rimljani jednostavno nisu više hteli da se bore (History Channel, emisija o Atili Hunskom). Da ne pominjemo SSSR...Kakva sila!...Nuklearna!...Pao kao kula od karata. Ne isto, ali slično mi deluje i današnja Evropa...Izgubljena u traženju nekakvog raja na Zemlji...Sa sve gej brakovima, legalizovanom marihuanom i tehno-žurkama i svakojakim "ljudskim pravima" u paketu. Pravo takmičenje u promociji najnižih i najprimitivnijih ljudskih strasti. To više nije demokratija... to je dobro osmišljena i vešto sprovedena i prikrivena tiranija. Ko je osmislio i sproveo? Kapital...multinacionalni. Zašto?.. Zbog profita. Da li je to održivo na dugi rok? Naravno da nije. Zašto? Zato što to jednostavno nije normalno. Niko ne može da egzistira na tako pogrešnoj osnovi...nije mogao ni Rim , nije mogao ni SSSR...neće moći ni Evropa (a ni SAD). Ako se nešto ne promeni, sigurno će doći neki drugi Atila. A zatim neki novi Germani i Sloveni...

Milan

pre 17 godina

Društvo koje nije u stanju da obezbedi sopstveno obnavljanje osuđeno je na propast, imalo robote ili ne. problem evrope je što pokušava da kopira efikasne ekonomije SAD, Kanade , Australije, a to su sve zemlje koje takođe ne mogu da se reprodukuju ali zato mogu da uvoze stanovništvo. Evropa ne može da se poredi sa njima jer bi uvozom velikog broja stanovnika izgubila identitet. I tako kao što reče Marko jednog dana doći će neki novi huni i neko novo mračno doba, izbeći se može ali niti vidim svesti niti želje da se nešto uradi.