Ponedeljak, 02.10.2006.

13:24

Predlog ustava Republike Srbije

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije

Predlog ustava Republike Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Ziveo sajam knjiga!

pre 17 godina

Novi Ustav ne predstavlja nikakav pomak ka budućnosti. To je već vidljivo u preambuli koja se bavi isključivo prošlošću i osvrće na tradiciju. Srbija je nezavisna država i u preambuli nije potrebno da stoji opravdanje za donošenje Ustava (poput deklaracije o nezavisnosti) već namere zbog kojih se donosi Ustav – da se posluzim cl. 7 «Srbija postoji»!
Jedini opravdani osvrt na proslost bi bio taj u kome bismo se odrekli mracnog nasleđa Miloševićevog vremena (hladnjača, nacionalizma i ratova) i komunistickih dogmi.

Kosovo, kao deo Srbije, se posebno brani, a ponajviše od ''ostalih građana'' iz člana 1. koji usled određenja Republike Srbije kao ''zasnovane na vladavini prava, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i pripadnosti evropskim vrednostima'' neće imati pravo glasa na ovom referendumu.

PRVA GREŠKA se javlja već kod odluke o raspisivanju referenduma:

U odluci o raspisivanju referenduma se navodi član 73 tacka 8. Ustava Republike Srbije (Narodna skupstina: "raspisuje republički referendum"), a NE NAVODI SE član 133. koji se odnosi na raspisivanje referenduma za potvrđivanje Ustava (Akt o promeni Ustava smatra se konačno usvojenim ako se za njega na republičkom referendumu izjasni VISE OD POLOVINE UKUPNOG BROJA BIRAČA.)
Da li ovo otkriva skrivene namere političke elite da se Ustav proglasi i bez većine ''većinskih'' građana (oko 3,5 miliona bez ''ostalih'' kojima je posvećeno 57 od 75 reči u preambuli), dakle sa nekom većinom izašlih (50%+1 od 3,5 miliona) kao što bi trebalo po članu 73. Ustava RS.

Mladen

pre 17 godina

nisam procitao ceo ustav ali dobar deo jesam!
Ono sto je najbitinije i stoji u ustavu jeste to:
1. da Srbiju definise kao zemlju SRBA i svih ostalih manjina koje zive na teritoriji
2. da je himana ona koja `odgovara` srpskom narodu, koja ga opisuje, predstavlja i sa kojom se narod poistovecuje
3. da je zastava ona koja je istorijski prepoznatljiva kao SRPSKA, sto podrazumeva i GRB
4. da je zvanicno pismo CIRILICA, ne latinica jer to nije SRPSKO pismo, a sto se tice onih koji koriste latinicu, zao mi je u zvanicnim dokumentima MORACE da koriste CIRILICU
5. da je teritorija Srbije NEOTUDJIVA, kao je to recima receno iliti formulisano nije bitno, zanci KOSOVO je SRBIJA uvek bilo i bice
6. da SPC ima svoje odgovarajuce mesto i znacaj u drzavi
7. da prestolonaslednici imaju svoje odgovarajuce mesto u drzavi
8. i na kraju da nije medjunarodno neprihvatljiv, tj da ne krsi nikave medjunarodne propise i zakone
Jako je bitno da ovaj ustav postavi temelje na kojima ce se vaspitavati generacije, na kojima ce se uciti narod da voli simbole svoje drzave i drzavu samu. ustav mora da postavi putokaze i iskristalise sta znaci biti SRBIN koji su to kvaliteti, vrline i mane, sta je to sto nas cini prepoznatljivima kao naciju.
Od dobro postavljenih temelja , za par godina, mozemo izgraditi stabilnu lepu i konacno zdravu kucu tj. drzavu.
Ja sam optimista.
s verom u Boga, za bolje sutra
novi ustavi i novu Srbiju
CM

janos

pre 17 godina

Republika Srbija je drzava srpskog naroda i svih gradjana...????Srpski narod nije sastavljen od gradjana?Kako je definisan srpski narod?Neko ko se deklarise tako, neko ko ima potvrdu (ko izdaje potvrdu?),neko ko pise cirilicom,(cirilicKO)pije sljivovicu,krsti se sa tri prsta ili sta?
Ocekujem da se prvom prilikom na RTV Srbije Kostunica obrati narodu Srbije i gradjanima iste!
Mnogo traljavo...verovatno pisano levom nogom,na cirilicKOM pismu. Ima toliko nelogicnosti da je to zapanjujuce...strancima se garantuju prava koja se ne garantuju ni narodu ni gradjanima...diskriminacija je zabranjena po svim osnovama,osim po osnovi seksualne opredeljenosti...naravno da Kostunica nece rizikovati gnev radikala ako zabrani diskriminaciju protiv homoseksualaca i lezbejki...
Kosovu se nudi sustinska autonomija a Vojvodini budzet od 7% drzavnog budzeta!Ravnopravnost u tri lepe.! Zamislite da Kostunica sutra izadje na pregovore sa Ahtisarijem i kaze: Nudimo sustinsku autonomiju Kosovu, a to znaci 7% budzeta!Ha,ha,ha...
Naravno uvek ce se naci ljudi koje ce da glasaju za ustav,kao sto su glasli i za onaj Milosevicev, ne shvatajuci da alternativa ovoj skrabotini nije prethodni ustav nego jedan novi,koji je napisan kako treba.
Pozdrav,
gradjanin.

Slobodan

pre 17 godina

Član 184 - "Budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7% u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda. " Da li se to neko šalio????
7% i od toga još 3/7 na rashode ????? Samo zbog ovog člana će predlog Ustava da padne u Vojvodini...

Član 46 - "Sloboda izražavanja može se zakonom ograničiti, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti Republike Srbije." Šta li to znači "Zaštita javnog zdravlja" i kako ona može biti ugrožena slobodom izražavanja????

Neko je već spomenuo nepismenost pri spominjanju ćiriličNog pisma (član 10). Za ne poverovati...

Uz sve to, nevešto brzanje postupka uz naglašeno izbegavanje javne rasprave. Nazirem rezultat....

ZORAN

pre 17 godina

Član 15.
Država jemči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti.
Član 194.
...Svi zakoni i drugi opšti akti doneti u Republici Srbiji moraju biti saglasni sa Ustavom.
Sta cemo sa Zakonom o radu, koji se ne pridrzava ravnopravnosti medju polovima i samim tim je direktno u sukobu sa Ustavom?Naime, on predvidja razlicitu duzinu punog radnog staza za zene(35) i muskarce(40).Znam da cu biti odmah osudjen i ispljuvan zbog ovog, ali bih voleo da mi neko argumentovano ovo obrazlozi.Zene zive u proseku 7 god.vise,uglavnom imaju laksa radna mesta, a idu 5 godina ranije u penziju(12 godina su u proseku duze penzioneri).Price o radjanju nemaju osnova,jer se to moze regulisati duzim porodiljskim odsustvom(i do 3 godine,zasta se ja zalazem).Ranijim odlaskom u penziju se to ne kompenzira,jer tada vise nisu potrebne deci.A,i ovo pravo uzivaju i one koje nikada nisu htele(a mogle) da radjaju.Posto nijedan Zakon ne sme biti u suprotnosti sa Ustavom,hoce li se taj clan Zakona ponistiti kao neustavan?Voleo bih argumentovani komentar sa najviseg nivoa!

Zoran

pre 17 godina

Ako se Srbija(ocigledno)sastoji iz dva dela,Vojvodine i ostatka, kako se zove taj ostatak i kakva su prava gradjana iz tog ostatka? Zasto utiremo put nekom novom cepanju u nekom narednom periodu? Cim se zvanicno postavljaju neke granice, otvara se put razmisljanj o nekoj novoj podeli.Nikako ne vidim kako bi to neki gradjanin Vojvodine bio obespravljen ako bi bio samo gradjanin Srbije, kao i gradjani iz ostalog dela Srbije(koji nema ime).Ako vec nase umne glave tako razmisljaju,neka budemo labava federacija Vojvodine i ostalog dela Srbije(kome sigurno treba nadenuti neko ime), jer ovo resenje sa pokrajinom bi bilo smesno da nije istinito.Zar nam je bilo malo iskustva sa Kosovom i njegovom autonomijom? Mozda je ovaj Ustav bolji od prethodnog, ali sa ovim resenjem (koje je samo izraz kukavicluka da se bilo sta promeni)nikako se nemogu sloziti i ne mogu dati legalitet necemu anahronom i krajnje stetnim po buducnost? Jos moram da ponovim, nikako nisam protiv gradjana fantomske Vojvodine,naprotiv.Ali voleo bih da mi neko objasni, kako ce to oni biti obespravljeni, ako budu gradjani jedinstvene drzave Srbije!!!

Marko M.

pre 17 godina

Koliko se ja u pravo razumem, a trebao bih se ponesto razumeti posto sam ga diplomirao sa prosecnom ocenom vecom od 9, ovaj predlozeni Ustav je veliki iskorak napred u odnosu na crveni Milosevicev, pre svega u oblastima zastite ljudskih, gradjanskih i manjiskih prava i samog ustrojstva i nacina funkcionisanja vlasti i to je za svaku pohvalu.
I to sto se Srbija definise kao drzava srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj zive je apsolutno korektna. Poznata je i u uporednom pravu , a njen cilj nije diskriminacija nesrpskog stanovnistva Srbije ili stvaranje povlascenog polozaja Srba u odnosu na druge gradjane Srbije, vec jednostavno isticanje da je Srbija drzava i svih pripadnika srpskoga roda magde oni bili i ziveli. Cilj je da se makar psiholoski, mada ce to sigurno naknadnim zakonima biti dopunjeno da ne ostane samo na psiholoskom planu, pojacaju veze izmedju Srbije kao matice srpskog roda i Srba u dijaspori, sto je iz vise nego ociglednih razloga potrebno i pozitivno.
Cirilica... Nikome se ne zabranjeje ni privatna ni javna upotreba ni latinice ni ijekavice niti bilo cega slicnog. Definise se jedino da je cirilica sluzbeno pismo u drzavi Srbiji, tj. da se mora obavezno koristiti u svim zvanicnim drzavnim i administrativnim poslovima. Sve van toga je gdadjanima na volju da koriste u svakodnevnom zivotu koje god im pismo draze. Niko nece na primer kaznjavati B92 zbog toga sto su mu logo ili ovaj sajt latincni.
Sustinska manjkavost ovog predloga Ustava jeste teritorijalna organizacija Srbije. Stvar oko Kosmeta je prilicno dobro regulisana u meri u kojoj je mogla biti regulisana i vise je politickog karaktera sa ciljem da okurazi onoga koga treba da okurazi u nekoj borbi za te juzne spske zemlje koja tek predstoji. Manjkavost je sto se tice teritorijalne organizacije ostatka Srbije. Bila je potrebna REGIONALIZACIJA, a ne facelifting neke Brzovsko-Kardeljevske ujdurme smisljene u bosanskim sumama oko Jajca 1941. god. sa ciljem da se Srbija sto vise sputa i obogalji. Kao sto neko ovde vec lepo primeti, zbog cega Vojvodjani trebaju biti privilegovani u odnosu na Sumadince ili gradane iz juznih Srpskih oblasti? Ili zasto ne dozvoliti Sremcima da budu automni u odnosu na Banacane? Zasto se ostalo na tom antisrpskom resenju kreiranom od sacice crvenih luftiguza i srbomrzaca pre pola veka? Istina Ustav ostavlja moguicnost kreiranja novih autonomnih pokraina kao i modifikacije i ukidanja postojecih, sto nagovestava neke planove u buducnosti kreatora Ustava, ali sve je to u nekoj magli. Ta prica je trebala biti Ustavom resena, podelom citave teritorije Srbije, na medjusobno ravnopravne i podjednako automne jedne od druge pokraine.
Sve u svemu, i ako sam pre citanja texta predloga Ustava bio naklonjeniji opciji ne ucestvovanja na referendumu, pre svega sto ovakav nacin brzinskog i tajnovitog donosenja Ustava uz degutantnu i za intelekt uvredljivu propagandu a la Milosevic, sada ipak mislim da je korisnije podrzati ti ga i glasti za njega uz sve manjkavosti koje sigurno ima. Ipak je manje zlo izglasati ga i sa svim tim manjkavostima.

Dragisha Zivkovic

pre 17 godina

1. Da li je u bilo kom modernom liberalno-demokratskom ustavu regulisano da su stranke vlasnice mandata clanova parlamenta?
2. Da li postoji podela vlasti, ako oni koji sede u nekoj buducoj vladi mogu da menjaju clanove parlamenta kao sahovske figure?
3. Da li ce u tom slucaju postojati parlamentarna kontrola vlade?
4. Da li Srbija ulazi sa ovakvim ustavom u pluralnu despotiju?
5. Da li je napredak ako se jedno zlo zameni drugim zlom?
6. Sta je liberalno u takvoj demokratiji?
7. Da li imamo vremena za bacanje?
Mislite o tome!

Ana

pre 17 godina

Moje misljenje je da je Ustav dobar. Jedine zamerke su o zabrani kloniranja...i o braku koji podrazumeva muskarca i zenu... to diskriminise homoseksualce, ali verujem da nece biti problema da se ove dve stavke promene.

Ivana

pre 17 godina

Član 63 glasi:"Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome."
Pa zar je podsticanje na rađanje i to što trudnice ne dobijaju punu platu?! Ne dobijaju punu platu jer su na porodiljskom bolovanju ali treba da žive - i to kvalitetno, da bi rodile normalne i zdrave bebe, da plaćaju preskupe lekove i usluge lekara?!
Znate šta?! Ne samo da ne pomažete trudnicama i umesto da ćutite vi ste toliko drski da upravo izlazite u javnost sa potpuno supotnim pričama i vi nas , kao i Miloševićeva vlast, smatrate ovcama...Svaka čast!!!
Da li i vaše žene moraju da zakidaju na hrani da bi skupile dovoljno novca za neophodne lekove kako bi održale trudnoću? Sumnjam. Ponekad pomislim, kako vam je u interesu da Srba u Srbiji nema. I tako će i biti ako nastavite sa ovakvim odnosom prema ženama, jer na vašu žalost neke stvari ipak ne možete sami i one su potrebne za rađanje, produžetak loze ili opstanak nacije. Ako nešto radikalno ne preduzmete, vi ćete biti isključivi krivci za izumiranje srpskog roda.

Vladimir

pre 17 godina

Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.

Da li oni koji su pisali ovaj dokument znaju da se cirilica zove ćiriličNo pismo... strasno koliko smo nepismeni da se to vidi cak i u ustavu...

king kong

pre 17 godina

Procitao sam ustav i to je cista laz i glupost, koja nema veze sa realnoscu, samo se jaca policijska drzava, kriminal u sudstvu i zapravo korupcija komplet u celosti teritorije koja se tu opisuje, sto je i jedina tacna cinjenica

Marko

pre 17 godina

Da li iko ovde zna šta znači SLUŽBENO PISMO? Da li iko ovde shvata da "država srpskog naroda i svih građana" podrazumeva tako jednostavnu stvar - DA, ovo je država Srba iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Gvatemale i južnog dela Kostarike - ali, DA, ova država je PODJEDNAKO država i vojvođanskih Mađara i Slovaka i Roma i zemunskih Hrvata i svih GRAĐANA koji nisu SRBI, a žive u SRBIJI. Jako jednostavno? Čemu tolika negativna priča...

Dule UK

pre 17 godina

Ja bih uvrstio u ustav i kinesko pismo posto je ono buducnost! Doduse i japasnko pismo bi trebali da uvedemo jer bi mozda onda odlucili da kupe zastavu.

Igor

pre 17 godina

Znate, ja zelim da verujem da su ljudi rodjeni jednaki. Medjutim, kada te zovu iz Banke, u vezi zahteva za kredit i kazu da moras da se izjasnis koje si nacionalnosti ...
zapitam se da li ce od odgovora zavisiti ne samo kredit nego i stopa ? da li ce za Srbe sa velikim S biti povoljniji krediti .. ili to samo banka onako iz najobicnije radoznalosti pita ? a sta ako iz inata kazem da sam Eskim ili Peruanac ? Hocu li dobiti kredit ?
Radi se o EFG banci, ali verovatno ce uskoro SVE institucije traziti slicne informacije svakom mogucom prilikom ....
ovo me suvise podeseca na hrvatsku i bosnu ... i tamo nije niko pitao za nacionalnost dok mu nije doslo na ideju da se igra proterivanja ...
jel to nas vitez Koja mozda planira nesto sto nas nije pitao da li hocemo ?

Dragan Mijatovic

pre 17 godina

Ne uvrstiti u Osnovni pravni akt Srbije latinično pismo samo zato što se njime služe i drugi narodi sveta, pa ma oni bili i naše komšije, i na taj način zaštititi tek pola kulture, istorije i znanja svog naroda, je ipak, izvinite na izrazu ortodoksna glupost. Mora da su sve umne glave srpske, svoja, u svetu priznata i hvaljena dela i izume, pisale na ćirilici !?

Putnik

pre 17 godina

E ljudi da li neko zna o cemu se peva u himnama nekih evropskih naroda? Ima stihova tipa "satiranje neprijatelja, smrskanje glave i slicno" i to je samo tradicija i meni nista ne smeta sto otga ima u himni neke tamo zemlje u Evropi... A nasa himna nikoga ne vredja, apsolutno nikoga i ne vidim sta je tu sporno. A mi smo pravoslavci ovde u Srbiji po tradiciji (ko nije pravoslavac ili ko je ateista ne mora biti pravoslavac naravno) i nista ne smeta sto nam se himna zove "Boze Pravde"...
Procitao sam tekst Ustava i zvuci mi normalno.
Ili je mozda bolje da ostavimo Milosevicev Ustav. Ljudi promene na bolje su, generalno spora stvar... verovatno cu glasati za Novi Ustav jer necu da ostane Milosevicev Ustav.
I ne smeta mi da u tekstu Ustava stoji da je je "Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive", jer u nasatvku istog pasusa lepo pise "zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima."
Mislim da ako ovo nekom smeta to je takodje vrsta ekstremizma (naravno negativnog), ali suprotna od onih teza Mislosevica i politike SRS. Tako da je ovakav stav za mene jednako los kao i stav SRS-a i Seselja.

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 17 godina

Sve u svemu mene nema na ovom referendumu ....idem da pecam i neću da menjam plan . sve ovo je neozbiljno ...ćirilica , posebni zakon o Kosovu a nigde nema ništa posebno za Vojvodinu ...šta če nam skupština u NS-u samo da je plaćamo kad nemože da donosi zakone i koji će nam 7% od budžeta kad ga punimo sa barem 40% ...smešno i neozbiljno .

Saša

pre 17 godina

Da je ustav po meri građana Vojvodine u to ne sumnjam, uostalom Vojvodina je dobila svoju finansijsku nezavisnost, a neformalno ima i izvršnu i zakonodavnu vlast (ono što vojvođanski parlament bude donosio, neće se zvati zakon, ali će imati karakter zakona). To je sasvim OK, ali interesantno da je ideja regionalizacije Srbije, gde bi svi regioni imali finasijsku nezavisnost i bili međusobno potpuno ravnopravni izgleda da je nestala negde u mraku. DS je jedna od partija koje su se zalagale za pravljenje tzv evropskih regija, a sada je ta ideja ostala izgleda mrtvo slovo na papiru. Interesantno kojim argumentima će oni koji se zalažu za ustav, objasniti šumadincima na primer, zašto su vojvođani "jednakiji" od njih pred ustavom...

Nenad

pre 17 godina

Sto se tice ustava, nemam nekih vecih primedbi, i ovako je radjen po modelu vecine svetskih drzava. A sto se tice ovih spornih odredbi oko drzave Srba i cirilice, poruka za neznalice je da se pozabave malo ustavnim pravom, jer ce videti da to nema nikakvu diskriminisucu poruku, ali se salje poruka da su Srbi ti koji su osnivaci drzave i da su oni drzavotvoran narod. Tako pise u vecini ustava drzava sa tradicijom (skoro svim starijim evropskim drzavama, npr)!!!!!!!Svi ostali narodi se podjednako tretiraju na svim nivoima, a u ostalom to se da zakljuciti i iz daljeg teksta. A sto se tice cirilice, nikom se ne zabranjuje njena upotreba vec se samo propisuje da ce se drzavna dokumenta pisati cirilicom i to se odnosi na drzavne ustanove. Licno, zalazem se za gradjansku drzavu i nemam nikakav problem sa ovim odredbama, sta vise, trebali bi svi mi da se osecamo ponosno sto cemo posle donosenja ovog ustava konacno moci da kazemo da zivimo u demokratskoj drzavi Srbiji, drzavi sa tradicijom. A sto se tice nekih pojedinih nadleznosti o kojima je bilo rec, one se po pravilu ne propisuju ustavom nego ustavnim zakonom i drugim posebnim zakonima. I recicu jos samo da svi koji se protive ovom predlogu ustava uzmu trenutno vazeci i uporede ih i razmisle da li ce glasati za nov demokratski ustav, ili ce glasati za Milosevicev ustav. Uostalom i EU je pozdravila nov ustav, a to sigurno ne bi radila da ne valja!

stanar

pre 17 godina

Clan 40, "Nepovredivost stana". Nisam pravni strucnjak ali malo mi je cudan taj stav jer zapravo to treba da bude nepovredivost licne imovine (kuce, poseda, stana, apartmana) a ne samo "stana". jel to znaci da ako imam ogradjen posed svako moze da vrslja kako hoce, ali u stan ne moze?

Cartman

pre 17 godina

Na sajtu Narodne skupstine Republike Srbije nalaze se verzije Ustava u doc i pdf formatu i obe su na cirilici tako da nema razloga za podsmeh. http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=382&t=Z#

Ivana

pre 17 godina

Smesni paradoksi ovog teksta. Srbija je svetovna drzava - lepo, a kako nam se zove himna? Boze pravde. :D Ali to su samo sitni problemi u poredjenju sa prvom recenicom Ustava: "Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive". Kakva apsurdna tvrdnja. Sta to uopste znaci? Da li je Srbija drzava srpskog naroda - dakle, nacionalna drzava, a ne i drzava onih koji nisu Srbi, ili je ona, pak, drzava svih njenih gradjana - gradjanska drzava?? Iz ove definicije to uopste nije jasno, a ja ne vidim kako je moguce i jedno i drugo. Ocigledno je da su sastavljaci ocajnicki hteli i jare i pare (da ne upotrebim jedan vulgarniji izraz...) - i da dokazu svoje "srpstvo", i da pokazu kako su, jelte, za "evropske" vrednosti. I tako dobismo ovaj kompromis - ni nacionalna ni gradjanska drzava, ni riba ni devojka. I, ja sad ne razumem - jesam li ja sad 'srpski narod' ili sam gradjanin Srbije? Da li to sad znaci da onaj ko je deo srpskog naroda nije i gradjanin u isto vreme? Ili pak znaci da je pre svega Srbija drzava srpskog plemena, ali postoje i neki gradjani koji su "samo" gradnjani - dakle, gradjani drugog reda?
Posebna prica je deo o teritorijalnoj organizaciji i tvrdnja da je Kosovo autonomna pokrajina Srbije. Ma da... samo ako to budemo dovoljno puta ponavljali, mozda cemo magijom postici da to zaista bude tako. Koga je briga za realnost - da Kosovo de facto vec NIJE deo nase teritorije, a pre ili kasnije to nece biti ni zvanicno. I koga je briga za milion Albanaca koj itamo zive, oni se uopste o tome ne pitaju, zar ne? Vazno je da mi tvrdimo da je Kosovo nasa "najskuplja rec". Mada to i jeste istina. Kosovo je za vecinu Srba (sem onih koji tamo zive ili su ziveli) samo REC i nista vise, a opet nas je toliko kostala. Ko je od svih ovih "patriota" koji se busaju u grudi i pricaju o Kosovu ikad bio tamo, da li iko od njih uopste zna sta bi sa tim Kosovom radio da moze? Kladim se da vecina ne bi znala ni da nabroji srednjovekovne srpske manastire na Kosovu, a kamoli da bi bili zainteresovani da tamo odu, ali ce uvek reci "na Kosovu su srpski manastiri!" kao kljucni argument.
Ovaj Ustav bi mogao lepo da se zove "DSS-Radikalski ustav": "Srbija drzava srpskog naroda i svih njenih gradjana", cirilicno pismo kao jedino zvanicno (zasto, zar ne bi bilo logicnije da i cirilica i latinica budu zvanicna pisma? Bas me zanima koliko je cirilicnih a koliko latinicnih tastatura u upotrebi), clan o zabrani diskriminacije na osnovu rase, pola itd. u kome je, naravno, izostavljena stavka o seksualnoj orijentaciji (kako je prijatno zaobicu tu temu, zar ne?), i, naravno, Kosovo kao neotudjivi deo teritorije... I onda kazu da je ovaj Ustav "radikalni raskid sa Milosevicevim vremenom"?! Taj ozloglaseni "Milosevicev" ustav sam po sebi nije nista gori od ovog, cak je i bolji po mnogim stavkama, uz sve svoje slabosti (na pr. prava predsednika republike). Imao je i on, bas kao i ovaj novi, obavezne stavke o ravnopravnosti i zabrani sirenja nacionalne, verske itd. mrznje, samo se toga niko (a pre svega sam Milosevic) nije pridrzavao. Ali, ovaj novi Ustav jeste veliki korak...unazad.

marko

pre 17 godina

Brzopleto sve to meni deluje. Za Vojvodinu ok, ali ovo sa ćirilicom stvarno nema smisla, a šta je sa nacionalnim manjinama? A šta je sa činjenicom da većina u Srbiji piše latinicom? Nemam ništa protiv ćirilice, ali dajte ljudi dosta više ograničavanja bilo kakve vrste u tim stvarima. Srbija realno koristi dva alfabeta !

rex

pre 17 godina

Ja zaista ne vidim razlog zbog cega je SAMO cirilica "zvanicno pismo", i pored cinjenice da (preko?) pola Srba upotrebljava latinicu. Koji je razlog da se ne dopusti gradjanima Srbije da koriste drugo SVOJE, RAVNOPRAVNO pismo - latinicu?
Ovo je ocigledno krsenje prava gradjana i trebalo bi da se pod hitno popravi ovaj predlog ustava. Drzava ne treba da se mesa u pitanja kulture (jezika i pisma) vec treba to da prepusti samim gradjanima. Ne mogu gradjani koji koriste cirilicu da imaju vise prava od gradjana koji koriste latinicu. To je ocigledna neravnopravnost.

ivica

pre 17 godina

"U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo." -- Upravo ovako pise u novom ustavu latinicnim pismom :-)

Jovica

pre 17 godina

U predlogu novog Ustava Republike Srbije, Pravo na obrazovanje, član 71, se kaže da će osnovno obrazovanje biti obavezno ali se ne navodi ko je odgovoran ako se desi suprotno. Ako sam dobro razumeo, niko ne snosi odgovornost za neobrazovanje maloletnika.

Jovica

pre 17 godina

Da li postoji razlog zašto bi sada trebalo da u novom Ustavu stoji “nedeljiva” umesto “neotuđiva” kako je trenutno definisana teritorija Republike Srbije Ustavom u članu 4.

pantelija

pre 17 godina

Procitao sam novi Ustav Republike Srbije. Nemam primjedbi, ali imam jedno pitanje: Da li Srbi iz Bosne i Hercegovine koji zive u Srbiji imaju pravo nacionalne manjine, t.j. da koriste ijekavicu i latinicno pismo?

Jovica

pre 17 godina

U predlogu novog Ustava Republike Srbije, Pravo na obrazovanje, član 71, se kaže da će osnovno obrazovanje biti obavezno ali se ne navodi ko je odgovoran ako se desi suprotno. Ako sam dobro razumeo, niko ne snosi odgovornost za neobrazovanje maloletnika.

Jovica

pre 17 godina

Da li postoji razlog zašto bi sada trebalo da u novom Ustavu stoji “nedeljiva” umesto “neotuđiva” kako je trenutno definisana teritorija Republike Srbije Ustavom u članu 4.

pantelija

pre 17 godina

Procitao sam novi Ustav Republike Srbije. Nemam primjedbi, ali imam jedno pitanje: Da li Srbi iz Bosne i Hercegovine koji zive u Srbiji imaju pravo nacionalne manjine, t.j. da koriste ijekavicu i latinicno pismo?

ivica

pre 17 godina

"U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo." -- Upravo ovako pise u novom ustavu latinicnim pismom :-)

rex

pre 17 godina

Ja zaista ne vidim razlog zbog cega je SAMO cirilica "zvanicno pismo", i pored cinjenice da (preko?) pola Srba upotrebljava latinicu. Koji je razlog da se ne dopusti gradjanima Srbije da koriste drugo SVOJE, RAVNOPRAVNO pismo - latinicu?
Ovo je ocigledno krsenje prava gradjana i trebalo bi da se pod hitno popravi ovaj predlog ustava. Drzava ne treba da se mesa u pitanja kulture (jezika i pisma) vec treba to da prepusti samim gradjanima. Ne mogu gradjani koji koriste cirilicu da imaju vise prava od gradjana koji koriste latinicu. To je ocigledna neravnopravnost.

marko

pre 17 godina

Brzopleto sve to meni deluje. Za Vojvodinu ok, ali ovo sa ćirilicom stvarno nema smisla, a šta je sa nacionalnim manjinama? A šta je sa činjenicom da većina u Srbiji piše latinicom? Nemam ništa protiv ćirilice, ali dajte ljudi dosta više ograničavanja bilo kakve vrste u tim stvarima. Srbija realno koristi dva alfabeta !

Ivana

pre 17 godina

Smesni paradoksi ovog teksta. Srbija je svetovna drzava - lepo, a kako nam se zove himna? Boze pravde. :D Ali to su samo sitni problemi u poredjenju sa prvom recenicom Ustava: "Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive". Kakva apsurdna tvrdnja. Sta to uopste znaci? Da li je Srbija drzava srpskog naroda - dakle, nacionalna drzava, a ne i drzava onih koji nisu Srbi, ili je ona, pak, drzava svih njenih gradjana - gradjanska drzava?? Iz ove definicije to uopste nije jasno, a ja ne vidim kako je moguce i jedno i drugo. Ocigledno je da su sastavljaci ocajnicki hteli i jare i pare (da ne upotrebim jedan vulgarniji izraz...) - i da dokazu svoje "srpstvo", i da pokazu kako su, jelte, za "evropske" vrednosti. I tako dobismo ovaj kompromis - ni nacionalna ni gradjanska drzava, ni riba ni devojka. I, ja sad ne razumem - jesam li ja sad 'srpski narod' ili sam gradjanin Srbije? Da li to sad znaci da onaj ko je deo srpskog naroda nije i gradjanin u isto vreme? Ili pak znaci da je pre svega Srbija drzava srpskog plemena, ali postoje i neki gradjani koji su "samo" gradnjani - dakle, gradjani drugog reda?
Posebna prica je deo o teritorijalnoj organizaciji i tvrdnja da je Kosovo autonomna pokrajina Srbije. Ma da... samo ako to budemo dovoljno puta ponavljali, mozda cemo magijom postici da to zaista bude tako. Koga je briga za realnost - da Kosovo de facto vec NIJE deo nase teritorije, a pre ili kasnije to nece biti ni zvanicno. I koga je briga za milion Albanaca koj itamo zive, oni se uopste o tome ne pitaju, zar ne? Vazno je da mi tvrdimo da je Kosovo nasa "najskuplja rec". Mada to i jeste istina. Kosovo je za vecinu Srba (sem onih koji tamo zive ili su ziveli) samo REC i nista vise, a opet nas je toliko kostala. Ko je od svih ovih "patriota" koji se busaju u grudi i pricaju o Kosovu ikad bio tamo, da li iko od njih uopste zna sta bi sa tim Kosovom radio da moze? Kladim se da vecina ne bi znala ni da nabroji srednjovekovne srpske manastire na Kosovu, a kamoli da bi bili zainteresovani da tamo odu, ali ce uvek reci "na Kosovu su srpski manastiri!" kao kljucni argument.
Ovaj Ustav bi mogao lepo da se zove "DSS-Radikalski ustav": "Srbija drzava srpskog naroda i svih njenih gradjana", cirilicno pismo kao jedino zvanicno (zasto, zar ne bi bilo logicnije da i cirilica i latinica budu zvanicna pisma? Bas me zanima koliko je cirilicnih a koliko latinicnih tastatura u upotrebi), clan o zabrani diskriminacije na osnovu rase, pola itd. u kome je, naravno, izostavljena stavka o seksualnoj orijentaciji (kako je prijatno zaobicu tu temu, zar ne?), i, naravno, Kosovo kao neotudjivi deo teritorije... I onda kazu da je ovaj Ustav "radikalni raskid sa Milosevicevim vremenom"?! Taj ozloglaseni "Milosevicev" ustav sam po sebi nije nista gori od ovog, cak je i bolji po mnogim stavkama, uz sve svoje slabosti (na pr. prava predsednika republike). Imao je i on, bas kao i ovaj novi, obavezne stavke o ravnopravnosti i zabrani sirenja nacionalne, verske itd. mrznje, samo se toga niko (a pre svega sam Milosevic) nije pridrzavao. Ali, ovaj novi Ustav jeste veliki korak...unazad.

Cartman

pre 17 godina

Na sajtu Narodne skupstine Republike Srbije nalaze se verzije Ustava u doc i pdf formatu i obe su na cirilici tako da nema razloga za podsmeh. http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=382&t=Z#

stanar

pre 17 godina

Clan 40, "Nepovredivost stana". Nisam pravni strucnjak ali malo mi je cudan taj stav jer zapravo to treba da bude nepovredivost licne imovine (kuce, poseda, stana, apartmana) a ne samo "stana". jel to znaci da ako imam ogradjen posed svako moze da vrslja kako hoce, ali u stan ne moze?

Nenad

pre 17 godina

Sto se tice ustava, nemam nekih vecih primedbi, i ovako je radjen po modelu vecine svetskih drzava. A sto se tice ovih spornih odredbi oko drzave Srba i cirilice, poruka za neznalice je da se pozabave malo ustavnim pravom, jer ce videti da to nema nikakvu diskriminisucu poruku, ali se salje poruka da su Srbi ti koji su osnivaci drzave i da su oni drzavotvoran narod. Tako pise u vecini ustava drzava sa tradicijom (skoro svim starijim evropskim drzavama, npr)!!!!!!!Svi ostali narodi se podjednako tretiraju na svim nivoima, a u ostalom to se da zakljuciti i iz daljeg teksta. A sto se tice cirilice, nikom se ne zabranjuje njena upotreba vec se samo propisuje da ce se drzavna dokumenta pisati cirilicom i to se odnosi na drzavne ustanove. Licno, zalazem se za gradjansku drzavu i nemam nikakav problem sa ovim odredbama, sta vise, trebali bi svi mi da se osecamo ponosno sto cemo posle donosenja ovog ustava konacno moci da kazemo da zivimo u demokratskoj drzavi Srbiji, drzavi sa tradicijom. A sto se tice nekih pojedinih nadleznosti o kojima je bilo rec, one se po pravilu ne propisuju ustavom nego ustavnim zakonom i drugim posebnim zakonima. I recicu jos samo da svi koji se protive ovom predlogu ustava uzmu trenutno vazeci i uporede ih i razmisle da li ce glasati za nov demokratski ustav, ili ce glasati za Milosevicev ustav. Uostalom i EU je pozdravila nov ustav, a to sigurno ne bi radila da ne valja!

Saša

pre 17 godina

Da je ustav po meri građana Vojvodine u to ne sumnjam, uostalom Vojvodina je dobila svoju finansijsku nezavisnost, a neformalno ima i izvršnu i zakonodavnu vlast (ono što vojvođanski parlament bude donosio, neće se zvati zakon, ali će imati karakter zakona). To je sasvim OK, ali interesantno da je ideja regionalizacije Srbije, gde bi svi regioni imali finasijsku nezavisnost i bili međusobno potpuno ravnopravni izgleda da je nestala negde u mraku. DS je jedna od partija koje su se zalagale za pravljenje tzv evropskih regija, a sada je ta ideja ostala izgleda mrtvo slovo na papiru. Interesantno kojim argumentima će oni koji se zalažu za ustav, objasniti šumadincima na primer, zašto su vojvođani "jednakiji" od njih pred ustavom...

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 17 godina

Sve u svemu mene nema na ovom referendumu ....idem da pecam i neću da menjam plan . sve ovo je neozbiljno ...ćirilica , posebni zakon o Kosovu a nigde nema ništa posebno za Vojvodinu ...šta če nam skupština u NS-u samo da je plaćamo kad nemože da donosi zakone i koji će nam 7% od budžeta kad ga punimo sa barem 40% ...smešno i neozbiljno .

Putnik

pre 17 godina

E ljudi da li neko zna o cemu se peva u himnama nekih evropskih naroda? Ima stihova tipa "satiranje neprijatelja, smrskanje glave i slicno" i to je samo tradicija i meni nista ne smeta sto otga ima u himni neke tamo zemlje u Evropi... A nasa himna nikoga ne vredja, apsolutno nikoga i ne vidim sta je tu sporno. A mi smo pravoslavci ovde u Srbiji po tradiciji (ko nije pravoslavac ili ko je ateista ne mora biti pravoslavac naravno) i nista ne smeta sto nam se himna zove "Boze Pravde"...
Procitao sam tekst Ustava i zvuci mi normalno.
Ili je mozda bolje da ostavimo Milosevicev Ustav. Ljudi promene na bolje su, generalno spora stvar... verovatno cu glasati za Novi Ustav jer necu da ostane Milosevicev Ustav.
I ne smeta mi da u tekstu Ustava stoji da je je "Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive", jer u nasatvku istog pasusa lepo pise "zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima."
Mislim da ako ovo nekom smeta to je takodje vrsta ekstremizma (naravno negativnog), ali suprotna od onih teza Mislosevica i politike SRS. Tako da je ovakav stav za mene jednako los kao i stav SRS-a i Seselja.

Dragan Mijatovic

pre 17 godina

Ne uvrstiti u Osnovni pravni akt Srbije latinično pismo samo zato što se njime služe i drugi narodi sveta, pa ma oni bili i naše komšije, i na taj način zaštititi tek pola kulture, istorije i znanja svog naroda, je ipak, izvinite na izrazu ortodoksna glupost. Mora da su sve umne glave srpske, svoja, u svetu priznata i hvaljena dela i izume, pisale na ćirilici !?

Igor

pre 17 godina

Znate, ja zelim da verujem da su ljudi rodjeni jednaki. Medjutim, kada te zovu iz Banke, u vezi zahteva za kredit i kazu da moras da se izjasnis koje si nacionalnosti ...
zapitam se da li ce od odgovora zavisiti ne samo kredit nego i stopa ? da li ce za Srbe sa velikim S biti povoljniji krediti .. ili to samo banka onako iz najobicnije radoznalosti pita ? a sta ako iz inata kazem da sam Eskim ili Peruanac ? Hocu li dobiti kredit ?
Radi se o EFG banci, ali verovatno ce uskoro SVE institucije traziti slicne informacije svakom mogucom prilikom ....
ovo me suvise podeseca na hrvatsku i bosnu ... i tamo nije niko pitao za nacionalnost dok mu nije doslo na ideju da se igra proterivanja ...
jel to nas vitez Koja mozda planira nesto sto nas nije pitao da li hocemo ?

Dule UK

pre 17 godina

Ja bih uvrstio u ustav i kinesko pismo posto je ono buducnost! Doduse i japasnko pismo bi trebali da uvedemo jer bi mozda onda odlucili da kupe zastavu.

Marko

pre 17 godina

Da li iko ovde zna šta znači SLUŽBENO PISMO? Da li iko ovde shvata da "država srpskog naroda i svih građana" podrazumeva tako jednostavnu stvar - DA, ovo je država Srba iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Gvatemale i južnog dela Kostarike - ali, DA, ova država je PODJEDNAKO država i vojvođanskih Mađara i Slovaka i Roma i zemunskih Hrvata i svih GRAĐANA koji nisu SRBI, a žive u SRBIJI. Jako jednostavno? Čemu tolika negativna priča...

king kong

pre 17 godina

Procitao sam ustav i to je cista laz i glupost, koja nema veze sa realnoscu, samo se jaca policijska drzava, kriminal u sudstvu i zapravo korupcija komplet u celosti teritorije koja se tu opisuje, sto je i jedina tacna cinjenica

Vladimir

pre 17 godina

Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.

Da li oni koji su pisali ovaj dokument znaju da se cirilica zove ćiriličNo pismo... strasno koliko smo nepismeni da se to vidi cak i u ustavu...

Ivana

pre 17 godina

Član 63 glasi:"Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome."
Pa zar je podsticanje na rađanje i to što trudnice ne dobijaju punu platu?! Ne dobijaju punu platu jer su na porodiljskom bolovanju ali treba da žive - i to kvalitetno, da bi rodile normalne i zdrave bebe, da plaćaju preskupe lekove i usluge lekara?!
Znate šta?! Ne samo da ne pomažete trudnicama i umesto da ćutite vi ste toliko drski da upravo izlazite u javnost sa potpuno supotnim pričama i vi nas , kao i Miloševićeva vlast, smatrate ovcama...Svaka čast!!!
Da li i vaše žene moraju da zakidaju na hrani da bi skupile dovoljno novca za neophodne lekove kako bi održale trudnoću? Sumnjam. Ponekad pomislim, kako vam je u interesu da Srba u Srbiji nema. I tako će i biti ako nastavite sa ovakvim odnosom prema ženama, jer na vašu žalost neke stvari ipak ne možete sami i one su potrebne za rađanje, produžetak loze ili opstanak nacije. Ako nešto radikalno ne preduzmete, vi ćete biti isključivi krivci za izumiranje srpskog roda.

Ana

pre 17 godina

Moje misljenje je da je Ustav dobar. Jedine zamerke su o zabrani kloniranja...i o braku koji podrazumeva muskarca i zenu... to diskriminise homoseksualce, ali verujem da nece biti problema da se ove dve stavke promene.

Dragisha Zivkovic

pre 17 godina

1. Da li je u bilo kom modernom liberalno-demokratskom ustavu regulisano da su stranke vlasnice mandata clanova parlamenta?
2. Da li postoji podela vlasti, ako oni koji sede u nekoj buducoj vladi mogu da menjaju clanove parlamenta kao sahovske figure?
3. Da li ce u tom slucaju postojati parlamentarna kontrola vlade?
4. Da li Srbija ulazi sa ovakvim ustavom u pluralnu despotiju?
5. Da li je napredak ako se jedno zlo zameni drugim zlom?
6. Sta je liberalno u takvoj demokratiji?
7. Da li imamo vremena za bacanje?
Mislite o tome!

Marko M.

pre 17 godina

Koliko se ja u pravo razumem, a trebao bih se ponesto razumeti posto sam ga diplomirao sa prosecnom ocenom vecom od 9, ovaj predlozeni Ustav je veliki iskorak napred u odnosu na crveni Milosevicev, pre svega u oblastima zastite ljudskih, gradjanskih i manjiskih prava i samog ustrojstva i nacina funkcionisanja vlasti i to je za svaku pohvalu.
I to sto se Srbija definise kao drzava srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj zive je apsolutno korektna. Poznata je i u uporednom pravu , a njen cilj nije diskriminacija nesrpskog stanovnistva Srbije ili stvaranje povlascenog polozaja Srba u odnosu na druge gradjane Srbije, vec jednostavno isticanje da je Srbija drzava i svih pripadnika srpskoga roda magde oni bili i ziveli. Cilj je da se makar psiholoski, mada ce to sigurno naknadnim zakonima biti dopunjeno da ne ostane samo na psiholoskom planu, pojacaju veze izmedju Srbije kao matice srpskog roda i Srba u dijaspori, sto je iz vise nego ociglednih razloga potrebno i pozitivno.
Cirilica... Nikome se ne zabranjeje ni privatna ni javna upotreba ni latinice ni ijekavice niti bilo cega slicnog. Definise se jedino da je cirilica sluzbeno pismo u drzavi Srbiji, tj. da se mora obavezno koristiti u svim zvanicnim drzavnim i administrativnim poslovima. Sve van toga je gdadjanima na volju da koriste u svakodnevnom zivotu koje god im pismo draze. Niko nece na primer kaznjavati B92 zbog toga sto su mu logo ili ovaj sajt latincni.
Sustinska manjkavost ovog predloga Ustava jeste teritorijalna organizacija Srbije. Stvar oko Kosmeta je prilicno dobro regulisana u meri u kojoj je mogla biti regulisana i vise je politickog karaktera sa ciljem da okurazi onoga koga treba da okurazi u nekoj borbi za te juzne spske zemlje koja tek predstoji. Manjkavost je sto se tice teritorijalne organizacije ostatka Srbije. Bila je potrebna REGIONALIZACIJA, a ne facelifting neke Brzovsko-Kardeljevske ujdurme smisljene u bosanskim sumama oko Jajca 1941. god. sa ciljem da se Srbija sto vise sputa i obogalji. Kao sto neko ovde vec lepo primeti, zbog cega Vojvodjani trebaju biti privilegovani u odnosu na Sumadince ili gradane iz juznih Srpskih oblasti? Ili zasto ne dozvoliti Sremcima da budu automni u odnosu na Banacane? Zasto se ostalo na tom antisrpskom resenju kreiranom od sacice crvenih luftiguza i srbomrzaca pre pola veka? Istina Ustav ostavlja moguicnost kreiranja novih autonomnih pokraina kao i modifikacije i ukidanja postojecih, sto nagovestava neke planove u buducnosti kreatora Ustava, ali sve je to u nekoj magli. Ta prica je trebala biti Ustavom resena, podelom citave teritorije Srbije, na medjusobno ravnopravne i podjednako automne jedne od druge pokraine.
Sve u svemu, i ako sam pre citanja texta predloga Ustava bio naklonjeniji opciji ne ucestvovanja na referendumu, pre svega sto ovakav nacin brzinskog i tajnovitog donosenja Ustava uz degutantnu i za intelekt uvredljivu propagandu a la Milosevic, sada ipak mislim da je korisnije podrzati ti ga i glasti za njega uz sve manjkavosti koje sigurno ima. Ipak je manje zlo izglasati ga i sa svim tim manjkavostima.

Zoran

pre 17 godina

Ako se Srbija(ocigledno)sastoji iz dva dela,Vojvodine i ostatka, kako se zove taj ostatak i kakva su prava gradjana iz tog ostatka? Zasto utiremo put nekom novom cepanju u nekom narednom periodu? Cim se zvanicno postavljaju neke granice, otvara se put razmisljanj o nekoj novoj podeli.Nikako ne vidim kako bi to neki gradjanin Vojvodine bio obespravljen ako bi bio samo gradjanin Srbije, kao i gradjani iz ostalog dela Srbije(koji nema ime).Ako vec nase umne glave tako razmisljaju,neka budemo labava federacija Vojvodine i ostalog dela Srbije(kome sigurno treba nadenuti neko ime), jer ovo resenje sa pokrajinom bi bilo smesno da nije istinito.Zar nam je bilo malo iskustva sa Kosovom i njegovom autonomijom? Mozda je ovaj Ustav bolji od prethodnog, ali sa ovim resenjem (koje je samo izraz kukavicluka da se bilo sta promeni)nikako se nemogu sloziti i ne mogu dati legalitet necemu anahronom i krajnje stetnim po buducnost? Jos moram da ponovim, nikako nisam protiv gradjana fantomske Vojvodine,naprotiv.Ali voleo bih da mi neko objasni, kako ce to oni biti obespravljeni, ako budu gradjani jedinstvene drzave Srbije!!!

ZORAN

pre 17 godina

Član 15.
Država jemči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti.
Član 194.
...Svi zakoni i drugi opšti akti doneti u Republici Srbiji moraju biti saglasni sa Ustavom.
Sta cemo sa Zakonom o radu, koji se ne pridrzava ravnopravnosti medju polovima i samim tim je direktno u sukobu sa Ustavom?Naime, on predvidja razlicitu duzinu punog radnog staza za zene(35) i muskarce(40).Znam da cu biti odmah osudjen i ispljuvan zbog ovog, ali bih voleo da mi neko argumentovano ovo obrazlozi.Zene zive u proseku 7 god.vise,uglavnom imaju laksa radna mesta, a idu 5 godina ranije u penziju(12 godina su u proseku duze penzioneri).Price o radjanju nemaju osnova,jer se to moze regulisati duzim porodiljskim odsustvom(i do 3 godine,zasta se ja zalazem).Ranijim odlaskom u penziju se to ne kompenzira,jer tada vise nisu potrebne deci.A,i ovo pravo uzivaju i one koje nikada nisu htele(a mogle) da radjaju.Posto nijedan Zakon ne sme biti u suprotnosti sa Ustavom,hoce li se taj clan Zakona ponistiti kao neustavan?Voleo bih argumentovani komentar sa najviseg nivoa!

Slobodan

pre 17 godina

Član 184 - "Budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7% u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda. " Da li se to neko šalio????
7% i od toga još 3/7 na rashode ????? Samo zbog ovog člana će predlog Ustava da padne u Vojvodini...

Član 46 - "Sloboda izražavanja može se zakonom ograničiti, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti Republike Srbije." Šta li to znači "Zaštita javnog zdravlja" i kako ona može biti ugrožena slobodom izražavanja????

Neko je već spomenuo nepismenost pri spominjanju ćiriličNog pisma (član 10). Za ne poverovati...

Uz sve to, nevešto brzanje postupka uz naglašeno izbegavanje javne rasprave. Nazirem rezultat....

janos

pre 17 godina

Republika Srbija je drzava srpskog naroda i svih gradjana...????Srpski narod nije sastavljen od gradjana?Kako je definisan srpski narod?Neko ko se deklarise tako, neko ko ima potvrdu (ko izdaje potvrdu?),neko ko pise cirilicom,(cirilicKO)pije sljivovicu,krsti se sa tri prsta ili sta?
Ocekujem da se prvom prilikom na RTV Srbije Kostunica obrati narodu Srbije i gradjanima iste!
Mnogo traljavo...verovatno pisano levom nogom,na cirilicKOM pismu. Ima toliko nelogicnosti da je to zapanjujuce...strancima se garantuju prava koja se ne garantuju ni narodu ni gradjanima...diskriminacija je zabranjena po svim osnovama,osim po osnovi seksualne opredeljenosti...naravno da Kostunica nece rizikovati gnev radikala ako zabrani diskriminaciju protiv homoseksualaca i lezbejki...
Kosovu se nudi sustinska autonomija a Vojvodini budzet od 7% drzavnog budzeta!Ravnopravnost u tri lepe.! Zamislite da Kostunica sutra izadje na pregovore sa Ahtisarijem i kaze: Nudimo sustinsku autonomiju Kosovu, a to znaci 7% budzeta!Ha,ha,ha...
Naravno uvek ce se naci ljudi koje ce da glasaju za ustav,kao sto su glasli i za onaj Milosevicev, ne shvatajuci da alternativa ovoj skrabotini nije prethodni ustav nego jedan novi,koji je napisan kako treba.
Pozdrav,
gradjanin.

Mladen

pre 17 godina

nisam procitao ceo ustav ali dobar deo jesam!
Ono sto je najbitinije i stoji u ustavu jeste to:
1. da Srbiju definise kao zemlju SRBA i svih ostalih manjina koje zive na teritoriji
2. da je himana ona koja `odgovara` srpskom narodu, koja ga opisuje, predstavlja i sa kojom se narod poistovecuje
3. da je zastava ona koja je istorijski prepoznatljiva kao SRPSKA, sto podrazumeva i GRB
4. da je zvanicno pismo CIRILICA, ne latinica jer to nije SRPSKO pismo, a sto se tice onih koji koriste latinicu, zao mi je u zvanicnim dokumentima MORACE da koriste CIRILICU
5. da je teritorija Srbije NEOTUDJIVA, kao je to recima receno iliti formulisano nije bitno, zanci KOSOVO je SRBIJA uvek bilo i bice
6. da SPC ima svoje odgovarajuce mesto i znacaj u drzavi
7. da prestolonaslednici imaju svoje odgovarajuce mesto u drzavi
8. i na kraju da nije medjunarodno neprihvatljiv, tj da ne krsi nikave medjunarodne propise i zakone
Jako je bitno da ovaj ustav postavi temelje na kojima ce se vaspitavati generacije, na kojima ce se uciti narod da voli simbole svoje drzave i drzavu samu. ustav mora da postavi putokaze i iskristalise sta znaci biti SRBIN koji su to kvaliteti, vrline i mane, sta je to sto nas cini prepoznatljivima kao naciju.
Od dobro postavljenih temelja , za par godina, mozemo izgraditi stabilnu lepu i konacno zdravu kucu tj. drzavu.
Ja sam optimista.
s verom u Boga, za bolje sutra
novi ustavi i novu Srbiju
CM

Ziveo sajam knjiga!

pre 17 godina

Novi Ustav ne predstavlja nikakav pomak ka budućnosti. To je već vidljivo u preambuli koja se bavi isključivo prošlošću i osvrće na tradiciju. Srbija je nezavisna država i u preambuli nije potrebno da stoji opravdanje za donošenje Ustava (poput deklaracije o nezavisnosti) već namere zbog kojih se donosi Ustav – da se posluzim cl. 7 «Srbija postoji»!
Jedini opravdani osvrt na proslost bi bio taj u kome bismo se odrekli mracnog nasleđa Miloševićevog vremena (hladnjača, nacionalizma i ratova) i komunistickih dogmi.

Kosovo, kao deo Srbije, se posebno brani, a ponajviše od ''ostalih građana'' iz člana 1. koji usled određenja Republike Srbije kao ''zasnovane na vladavini prava, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i pripadnosti evropskim vrednostima'' neće imati pravo glasa na ovom referendumu.

PRVA GREŠKA se javlja već kod odluke o raspisivanju referenduma:

U odluci o raspisivanju referenduma se navodi član 73 tacka 8. Ustava Republike Srbije (Narodna skupstina: "raspisuje republički referendum"), a NE NAVODI SE član 133. koji se odnosi na raspisivanje referenduma za potvrđivanje Ustava (Akt o promeni Ustava smatra se konačno usvojenim ako se za njega na republičkom referendumu izjasni VISE OD POLOVINE UKUPNOG BROJA BIRAČA.)
Da li ovo otkriva skrivene namere političke elite da se Ustav proglasi i bez većine ''većinskih'' građana (oko 3,5 miliona bez ''ostalih'' kojima je posvećeno 57 od 75 reči u preambuli), dakle sa nekom većinom izašlih (50%+1 od 3,5 miliona) kao što bi trebalo po članu 73. Ustava RS.

Jovica

pre 17 godina

U predlogu novog Ustava Republike Srbije, Pravo na obrazovanje, član 71, se kaže da će osnovno obrazovanje biti obavezno ali se ne navodi ko je odgovoran ako se desi suprotno. Ako sam dobro razumeo, niko ne snosi odgovornost za neobrazovanje maloletnika.

Jovica

pre 17 godina

Da li postoji razlog zašto bi sada trebalo da u novom Ustavu stoji “nedeljiva” umesto “neotuđiva” kako je trenutno definisana teritorija Republike Srbije Ustavom u članu 4.

pantelija

pre 17 godina

Procitao sam novi Ustav Republike Srbije. Nemam primjedbi, ali imam jedno pitanje: Da li Srbi iz Bosne i Hercegovine koji zive u Srbiji imaju pravo nacionalne manjine, t.j. da koriste ijekavicu i latinicno pismo?

ivica

pre 17 godina

"U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo." -- Upravo ovako pise u novom ustavu latinicnim pismom :-)

rex

pre 17 godina

Ja zaista ne vidim razlog zbog cega je SAMO cirilica "zvanicno pismo", i pored cinjenice da (preko?) pola Srba upotrebljava latinicu. Koji je razlog da se ne dopusti gradjanima Srbije da koriste drugo SVOJE, RAVNOPRAVNO pismo - latinicu?
Ovo je ocigledno krsenje prava gradjana i trebalo bi da se pod hitno popravi ovaj predlog ustava. Drzava ne treba da se mesa u pitanja kulture (jezika i pisma) vec treba to da prepusti samim gradjanima. Ne mogu gradjani koji koriste cirilicu da imaju vise prava od gradjana koji koriste latinicu. To je ocigledna neravnopravnost.

marko

pre 17 godina

Brzopleto sve to meni deluje. Za Vojvodinu ok, ali ovo sa ćirilicom stvarno nema smisla, a šta je sa nacionalnim manjinama? A šta je sa činjenicom da većina u Srbiji piše latinicom? Nemam ništa protiv ćirilice, ali dajte ljudi dosta više ograničavanja bilo kakve vrste u tim stvarima. Srbija realno koristi dva alfabeta !

Ivana

pre 17 godina

Smesni paradoksi ovog teksta. Srbija je svetovna drzava - lepo, a kako nam se zove himna? Boze pravde. :D Ali to su samo sitni problemi u poredjenju sa prvom recenicom Ustava: "Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive". Kakva apsurdna tvrdnja. Sta to uopste znaci? Da li je Srbija drzava srpskog naroda - dakle, nacionalna drzava, a ne i drzava onih koji nisu Srbi, ili je ona, pak, drzava svih njenih gradjana - gradjanska drzava?? Iz ove definicije to uopste nije jasno, a ja ne vidim kako je moguce i jedno i drugo. Ocigledno je da su sastavljaci ocajnicki hteli i jare i pare (da ne upotrebim jedan vulgarniji izraz...) - i da dokazu svoje "srpstvo", i da pokazu kako su, jelte, za "evropske" vrednosti. I tako dobismo ovaj kompromis - ni nacionalna ni gradjanska drzava, ni riba ni devojka. I, ja sad ne razumem - jesam li ja sad 'srpski narod' ili sam gradjanin Srbije? Da li to sad znaci da onaj ko je deo srpskog naroda nije i gradjanin u isto vreme? Ili pak znaci da je pre svega Srbija drzava srpskog plemena, ali postoje i neki gradjani koji su "samo" gradnjani - dakle, gradjani drugog reda?
Posebna prica je deo o teritorijalnoj organizaciji i tvrdnja da je Kosovo autonomna pokrajina Srbije. Ma da... samo ako to budemo dovoljno puta ponavljali, mozda cemo magijom postici da to zaista bude tako. Koga je briga za realnost - da Kosovo de facto vec NIJE deo nase teritorije, a pre ili kasnije to nece biti ni zvanicno. I koga je briga za milion Albanaca koj itamo zive, oni se uopste o tome ne pitaju, zar ne? Vazno je da mi tvrdimo da je Kosovo nasa "najskuplja rec". Mada to i jeste istina. Kosovo je za vecinu Srba (sem onih koji tamo zive ili su ziveli) samo REC i nista vise, a opet nas je toliko kostala. Ko je od svih ovih "patriota" koji se busaju u grudi i pricaju o Kosovu ikad bio tamo, da li iko od njih uopste zna sta bi sa tim Kosovom radio da moze? Kladim se da vecina ne bi znala ni da nabroji srednjovekovne srpske manastire na Kosovu, a kamoli da bi bili zainteresovani da tamo odu, ali ce uvek reci "na Kosovu su srpski manastiri!" kao kljucni argument.
Ovaj Ustav bi mogao lepo da se zove "DSS-Radikalski ustav": "Srbija drzava srpskog naroda i svih njenih gradjana", cirilicno pismo kao jedino zvanicno (zasto, zar ne bi bilo logicnije da i cirilica i latinica budu zvanicna pisma? Bas me zanima koliko je cirilicnih a koliko latinicnih tastatura u upotrebi), clan o zabrani diskriminacije na osnovu rase, pola itd. u kome je, naravno, izostavljena stavka o seksualnoj orijentaciji (kako je prijatno zaobicu tu temu, zar ne?), i, naravno, Kosovo kao neotudjivi deo teritorije... I onda kazu da je ovaj Ustav "radikalni raskid sa Milosevicevim vremenom"?! Taj ozloglaseni "Milosevicev" ustav sam po sebi nije nista gori od ovog, cak je i bolji po mnogim stavkama, uz sve svoje slabosti (na pr. prava predsednika republike). Imao je i on, bas kao i ovaj novi, obavezne stavke o ravnopravnosti i zabrani sirenja nacionalne, verske itd. mrznje, samo se toga niko (a pre svega sam Milosevic) nije pridrzavao. Ali, ovaj novi Ustav jeste veliki korak...unazad.

Cartman

pre 17 godina

Na sajtu Narodne skupstine Republike Srbije nalaze se verzije Ustava u doc i pdf formatu i obe su na cirilici tako da nema razloga za podsmeh. http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=382&t=Z#

stanar

pre 17 godina

Clan 40, "Nepovredivost stana". Nisam pravni strucnjak ali malo mi je cudan taj stav jer zapravo to treba da bude nepovredivost licne imovine (kuce, poseda, stana, apartmana) a ne samo "stana". jel to znaci da ako imam ogradjen posed svako moze da vrslja kako hoce, ali u stan ne moze?

Nenad

pre 17 godina

Sto se tice ustava, nemam nekih vecih primedbi, i ovako je radjen po modelu vecine svetskih drzava. A sto se tice ovih spornih odredbi oko drzave Srba i cirilice, poruka za neznalice je da se pozabave malo ustavnim pravom, jer ce videti da to nema nikakvu diskriminisucu poruku, ali se salje poruka da su Srbi ti koji su osnivaci drzave i da su oni drzavotvoran narod. Tako pise u vecini ustava drzava sa tradicijom (skoro svim starijim evropskim drzavama, npr)!!!!!!!Svi ostali narodi se podjednako tretiraju na svim nivoima, a u ostalom to se da zakljuciti i iz daljeg teksta. A sto se tice cirilice, nikom se ne zabranjuje njena upotreba vec se samo propisuje da ce se drzavna dokumenta pisati cirilicom i to se odnosi na drzavne ustanove. Licno, zalazem se za gradjansku drzavu i nemam nikakav problem sa ovim odredbama, sta vise, trebali bi svi mi da se osecamo ponosno sto cemo posle donosenja ovog ustava konacno moci da kazemo da zivimo u demokratskoj drzavi Srbiji, drzavi sa tradicijom. A sto se tice nekih pojedinih nadleznosti o kojima je bilo rec, one se po pravilu ne propisuju ustavom nego ustavnim zakonom i drugim posebnim zakonima. I recicu jos samo da svi koji se protive ovom predlogu ustava uzmu trenutno vazeci i uporede ih i razmisle da li ce glasati za nov demokratski ustav, ili ce glasati za Milosevicev ustav. Uostalom i EU je pozdravila nov ustav, a to sigurno ne bi radila da ne valja!

Saša

pre 17 godina

Da je ustav po meri građana Vojvodine u to ne sumnjam, uostalom Vojvodina je dobila svoju finansijsku nezavisnost, a neformalno ima i izvršnu i zakonodavnu vlast (ono što vojvođanski parlament bude donosio, neće se zvati zakon, ali će imati karakter zakona). To je sasvim OK, ali interesantno da je ideja regionalizacije Srbije, gde bi svi regioni imali finasijsku nezavisnost i bili međusobno potpuno ravnopravni izgleda da je nestala negde u mraku. DS je jedna od partija koje su se zalagale za pravljenje tzv evropskih regija, a sada je ta ideja ostala izgleda mrtvo slovo na papiru. Interesantno kojim argumentima će oni koji se zalažu za ustav, objasniti šumadincima na primer, zašto su vojvođani "jednakiji" od njih pred ustavom...

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 17 godina

Sve u svemu mene nema na ovom referendumu ....idem da pecam i neću da menjam plan . sve ovo je neozbiljno ...ćirilica , posebni zakon o Kosovu a nigde nema ništa posebno za Vojvodinu ...šta če nam skupština u NS-u samo da je plaćamo kad nemože da donosi zakone i koji će nam 7% od budžeta kad ga punimo sa barem 40% ...smešno i neozbiljno .

Putnik

pre 17 godina

E ljudi da li neko zna o cemu se peva u himnama nekih evropskih naroda? Ima stihova tipa "satiranje neprijatelja, smrskanje glave i slicno" i to je samo tradicija i meni nista ne smeta sto otga ima u himni neke tamo zemlje u Evropi... A nasa himna nikoga ne vredja, apsolutno nikoga i ne vidim sta je tu sporno. A mi smo pravoslavci ovde u Srbiji po tradiciji (ko nije pravoslavac ili ko je ateista ne mora biti pravoslavac naravno) i nista ne smeta sto nam se himna zove "Boze Pravde"...
Procitao sam tekst Ustava i zvuci mi normalno.
Ili je mozda bolje da ostavimo Milosevicev Ustav. Ljudi promene na bolje su, generalno spora stvar... verovatno cu glasati za Novi Ustav jer necu da ostane Milosevicev Ustav.
I ne smeta mi da u tekstu Ustava stoji da je je "Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive", jer u nasatvku istog pasusa lepo pise "zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima."
Mislim da ako ovo nekom smeta to je takodje vrsta ekstremizma (naravno negativnog), ali suprotna od onih teza Mislosevica i politike SRS. Tako da je ovakav stav za mene jednako los kao i stav SRS-a i Seselja.

Dragan Mijatovic

pre 17 godina

Ne uvrstiti u Osnovni pravni akt Srbije latinično pismo samo zato što se njime služe i drugi narodi sveta, pa ma oni bili i naše komšije, i na taj način zaštititi tek pola kulture, istorije i znanja svog naroda, je ipak, izvinite na izrazu ortodoksna glupost. Mora da su sve umne glave srpske, svoja, u svetu priznata i hvaljena dela i izume, pisale na ćirilici !?

Igor

pre 17 godina

Znate, ja zelim da verujem da su ljudi rodjeni jednaki. Medjutim, kada te zovu iz Banke, u vezi zahteva za kredit i kazu da moras da se izjasnis koje si nacionalnosti ...
zapitam se da li ce od odgovora zavisiti ne samo kredit nego i stopa ? da li ce za Srbe sa velikim S biti povoljniji krediti .. ili to samo banka onako iz najobicnije radoznalosti pita ? a sta ako iz inata kazem da sam Eskim ili Peruanac ? Hocu li dobiti kredit ?
Radi se o EFG banci, ali verovatno ce uskoro SVE institucije traziti slicne informacije svakom mogucom prilikom ....
ovo me suvise podeseca na hrvatsku i bosnu ... i tamo nije niko pitao za nacionalnost dok mu nije doslo na ideju da se igra proterivanja ...
jel to nas vitez Koja mozda planira nesto sto nas nije pitao da li hocemo ?

Dule UK

pre 17 godina

Ja bih uvrstio u ustav i kinesko pismo posto je ono buducnost! Doduse i japasnko pismo bi trebali da uvedemo jer bi mozda onda odlucili da kupe zastavu.

Marko

pre 17 godina

Da li iko ovde zna šta znači SLUŽBENO PISMO? Da li iko ovde shvata da "država srpskog naroda i svih građana" podrazumeva tako jednostavnu stvar - DA, ovo je država Srba iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Gvatemale i južnog dela Kostarike - ali, DA, ova država je PODJEDNAKO država i vojvođanskih Mađara i Slovaka i Roma i zemunskih Hrvata i svih GRAĐANA koji nisu SRBI, a žive u SRBIJI. Jako jednostavno? Čemu tolika negativna priča...

king kong

pre 17 godina

Procitao sam ustav i to je cista laz i glupost, koja nema veze sa realnoscu, samo se jaca policijska drzava, kriminal u sudstvu i zapravo korupcija komplet u celosti teritorije koja se tu opisuje, sto je i jedina tacna cinjenica

Vladimir

pre 17 godina

Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.

Da li oni koji su pisali ovaj dokument znaju da se cirilica zove ćiriličNo pismo... strasno koliko smo nepismeni da se to vidi cak i u ustavu...

Ivana

pre 17 godina

Član 63 glasi:"Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome."
Pa zar je podsticanje na rađanje i to što trudnice ne dobijaju punu platu?! Ne dobijaju punu platu jer su na porodiljskom bolovanju ali treba da žive - i to kvalitetno, da bi rodile normalne i zdrave bebe, da plaćaju preskupe lekove i usluge lekara?!
Znate šta?! Ne samo da ne pomažete trudnicama i umesto da ćutite vi ste toliko drski da upravo izlazite u javnost sa potpuno supotnim pričama i vi nas , kao i Miloševićeva vlast, smatrate ovcama...Svaka čast!!!
Da li i vaše žene moraju da zakidaju na hrani da bi skupile dovoljno novca za neophodne lekove kako bi održale trudnoću? Sumnjam. Ponekad pomislim, kako vam je u interesu da Srba u Srbiji nema. I tako će i biti ako nastavite sa ovakvim odnosom prema ženama, jer na vašu žalost neke stvari ipak ne možete sami i one su potrebne za rađanje, produžetak loze ili opstanak nacije. Ako nešto radikalno ne preduzmete, vi ćete biti isključivi krivci za izumiranje srpskog roda.

Ana

pre 17 godina

Moje misljenje je da je Ustav dobar. Jedine zamerke su o zabrani kloniranja...i o braku koji podrazumeva muskarca i zenu... to diskriminise homoseksualce, ali verujem da nece biti problema da se ove dve stavke promene.

Dragisha Zivkovic

pre 17 godina

1. Da li je u bilo kom modernom liberalno-demokratskom ustavu regulisano da su stranke vlasnice mandata clanova parlamenta?
2. Da li postoji podela vlasti, ako oni koji sede u nekoj buducoj vladi mogu da menjaju clanove parlamenta kao sahovske figure?
3. Da li ce u tom slucaju postojati parlamentarna kontrola vlade?
4. Da li Srbija ulazi sa ovakvim ustavom u pluralnu despotiju?
5. Da li je napredak ako se jedno zlo zameni drugim zlom?
6. Sta je liberalno u takvoj demokratiji?
7. Da li imamo vremena za bacanje?
Mislite o tome!

Marko M.

pre 17 godina

Koliko se ja u pravo razumem, a trebao bih se ponesto razumeti posto sam ga diplomirao sa prosecnom ocenom vecom od 9, ovaj predlozeni Ustav je veliki iskorak napred u odnosu na crveni Milosevicev, pre svega u oblastima zastite ljudskih, gradjanskih i manjiskih prava i samog ustrojstva i nacina funkcionisanja vlasti i to je za svaku pohvalu.
I to sto se Srbija definise kao drzava srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj zive je apsolutno korektna. Poznata je i u uporednom pravu , a njen cilj nije diskriminacija nesrpskog stanovnistva Srbije ili stvaranje povlascenog polozaja Srba u odnosu na druge gradjane Srbije, vec jednostavno isticanje da je Srbija drzava i svih pripadnika srpskoga roda magde oni bili i ziveli. Cilj je da se makar psiholoski, mada ce to sigurno naknadnim zakonima biti dopunjeno da ne ostane samo na psiholoskom planu, pojacaju veze izmedju Srbije kao matice srpskog roda i Srba u dijaspori, sto je iz vise nego ociglednih razloga potrebno i pozitivno.
Cirilica... Nikome se ne zabranjeje ni privatna ni javna upotreba ni latinice ni ijekavice niti bilo cega slicnog. Definise se jedino da je cirilica sluzbeno pismo u drzavi Srbiji, tj. da se mora obavezno koristiti u svim zvanicnim drzavnim i administrativnim poslovima. Sve van toga je gdadjanima na volju da koriste u svakodnevnom zivotu koje god im pismo draze. Niko nece na primer kaznjavati B92 zbog toga sto su mu logo ili ovaj sajt latincni.
Sustinska manjkavost ovog predloga Ustava jeste teritorijalna organizacija Srbije. Stvar oko Kosmeta je prilicno dobro regulisana u meri u kojoj je mogla biti regulisana i vise je politickog karaktera sa ciljem da okurazi onoga koga treba da okurazi u nekoj borbi za te juzne spske zemlje koja tek predstoji. Manjkavost je sto se tice teritorijalne organizacije ostatka Srbije. Bila je potrebna REGIONALIZACIJA, a ne facelifting neke Brzovsko-Kardeljevske ujdurme smisljene u bosanskim sumama oko Jajca 1941. god. sa ciljem da se Srbija sto vise sputa i obogalji. Kao sto neko ovde vec lepo primeti, zbog cega Vojvodjani trebaju biti privilegovani u odnosu na Sumadince ili gradane iz juznih Srpskih oblasti? Ili zasto ne dozvoliti Sremcima da budu automni u odnosu na Banacane? Zasto se ostalo na tom antisrpskom resenju kreiranom od sacice crvenih luftiguza i srbomrzaca pre pola veka? Istina Ustav ostavlja moguicnost kreiranja novih autonomnih pokraina kao i modifikacije i ukidanja postojecih, sto nagovestava neke planove u buducnosti kreatora Ustava, ali sve je to u nekoj magli. Ta prica je trebala biti Ustavom resena, podelom citave teritorije Srbije, na medjusobno ravnopravne i podjednako automne jedne od druge pokraine.
Sve u svemu, i ako sam pre citanja texta predloga Ustava bio naklonjeniji opciji ne ucestvovanja na referendumu, pre svega sto ovakav nacin brzinskog i tajnovitog donosenja Ustava uz degutantnu i za intelekt uvredljivu propagandu a la Milosevic, sada ipak mislim da je korisnije podrzati ti ga i glasti za njega uz sve manjkavosti koje sigurno ima. Ipak je manje zlo izglasati ga i sa svim tim manjkavostima.

Zoran

pre 17 godina

Ako se Srbija(ocigledno)sastoji iz dva dela,Vojvodine i ostatka, kako se zove taj ostatak i kakva su prava gradjana iz tog ostatka? Zasto utiremo put nekom novom cepanju u nekom narednom periodu? Cim se zvanicno postavljaju neke granice, otvara se put razmisljanj o nekoj novoj podeli.Nikako ne vidim kako bi to neki gradjanin Vojvodine bio obespravljen ako bi bio samo gradjanin Srbije, kao i gradjani iz ostalog dela Srbije(koji nema ime).Ako vec nase umne glave tako razmisljaju,neka budemo labava federacija Vojvodine i ostalog dela Srbije(kome sigurno treba nadenuti neko ime), jer ovo resenje sa pokrajinom bi bilo smesno da nije istinito.Zar nam je bilo malo iskustva sa Kosovom i njegovom autonomijom? Mozda je ovaj Ustav bolji od prethodnog, ali sa ovim resenjem (koje je samo izraz kukavicluka da se bilo sta promeni)nikako se nemogu sloziti i ne mogu dati legalitet necemu anahronom i krajnje stetnim po buducnost? Jos moram da ponovim, nikako nisam protiv gradjana fantomske Vojvodine,naprotiv.Ali voleo bih da mi neko objasni, kako ce to oni biti obespravljeni, ako budu gradjani jedinstvene drzave Srbije!!!

ZORAN

pre 17 godina

Član 15.
Država jemči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti.
Član 194.
...Svi zakoni i drugi opšti akti doneti u Republici Srbiji moraju biti saglasni sa Ustavom.
Sta cemo sa Zakonom o radu, koji se ne pridrzava ravnopravnosti medju polovima i samim tim je direktno u sukobu sa Ustavom?Naime, on predvidja razlicitu duzinu punog radnog staza za zene(35) i muskarce(40).Znam da cu biti odmah osudjen i ispljuvan zbog ovog, ali bih voleo da mi neko argumentovano ovo obrazlozi.Zene zive u proseku 7 god.vise,uglavnom imaju laksa radna mesta, a idu 5 godina ranije u penziju(12 godina su u proseku duze penzioneri).Price o radjanju nemaju osnova,jer se to moze regulisati duzim porodiljskim odsustvom(i do 3 godine,zasta se ja zalazem).Ranijim odlaskom u penziju se to ne kompenzira,jer tada vise nisu potrebne deci.A,i ovo pravo uzivaju i one koje nikada nisu htele(a mogle) da radjaju.Posto nijedan Zakon ne sme biti u suprotnosti sa Ustavom,hoce li se taj clan Zakona ponistiti kao neustavan?Voleo bih argumentovani komentar sa najviseg nivoa!

Slobodan

pre 17 godina

Član 184 - "Budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7% u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda. " Da li se to neko šalio????
7% i od toga još 3/7 na rashode ????? Samo zbog ovog člana će predlog Ustava da padne u Vojvodini...

Član 46 - "Sloboda izražavanja može se zakonom ograničiti, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti Republike Srbije." Šta li to znači "Zaštita javnog zdravlja" i kako ona može biti ugrožena slobodom izražavanja????

Neko je već spomenuo nepismenost pri spominjanju ćiriličNog pisma (član 10). Za ne poverovati...

Uz sve to, nevešto brzanje postupka uz naglašeno izbegavanje javne rasprave. Nazirem rezultat....

janos

pre 17 godina

Republika Srbija je drzava srpskog naroda i svih gradjana...????Srpski narod nije sastavljen od gradjana?Kako je definisan srpski narod?Neko ko se deklarise tako, neko ko ima potvrdu (ko izdaje potvrdu?),neko ko pise cirilicom,(cirilicKO)pije sljivovicu,krsti se sa tri prsta ili sta?
Ocekujem da se prvom prilikom na RTV Srbije Kostunica obrati narodu Srbije i gradjanima iste!
Mnogo traljavo...verovatno pisano levom nogom,na cirilicKOM pismu. Ima toliko nelogicnosti da je to zapanjujuce...strancima se garantuju prava koja se ne garantuju ni narodu ni gradjanima...diskriminacija je zabranjena po svim osnovama,osim po osnovi seksualne opredeljenosti...naravno da Kostunica nece rizikovati gnev radikala ako zabrani diskriminaciju protiv homoseksualaca i lezbejki...
Kosovu se nudi sustinska autonomija a Vojvodini budzet od 7% drzavnog budzeta!Ravnopravnost u tri lepe.! Zamislite da Kostunica sutra izadje na pregovore sa Ahtisarijem i kaze: Nudimo sustinsku autonomiju Kosovu, a to znaci 7% budzeta!Ha,ha,ha...
Naravno uvek ce se naci ljudi koje ce da glasaju za ustav,kao sto su glasli i za onaj Milosevicev, ne shvatajuci da alternativa ovoj skrabotini nije prethodni ustav nego jedan novi,koji je napisan kako treba.
Pozdrav,
gradjanin.

Mladen

pre 17 godina

nisam procitao ceo ustav ali dobar deo jesam!
Ono sto je najbitinije i stoji u ustavu jeste to:
1. da Srbiju definise kao zemlju SRBA i svih ostalih manjina koje zive na teritoriji
2. da je himana ona koja `odgovara` srpskom narodu, koja ga opisuje, predstavlja i sa kojom se narod poistovecuje
3. da je zastava ona koja je istorijski prepoznatljiva kao SRPSKA, sto podrazumeva i GRB
4. da je zvanicno pismo CIRILICA, ne latinica jer to nije SRPSKO pismo, a sto se tice onih koji koriste latinicu, zao mi je u zvanicnim dokumentima MORACE da koriste CIRILICU
5. da je teritorija Srbije NEOTUDJIVA, kao je to recima receno iliti formulisano nije bitno, zanci KOSOVO je SRBIJA uvek bilo i bice
6. da SPC ima svoje odgovarajuce mesto i znacaj u drzavi
7. da prestolonaslednici imaju svoje odgovarajuce mesto u drzavi
8. i na kraju da nije medjunarodno neprihvatljiv, tj da ne krsi nikave medjunarodne propise i zakone
Jako je bitno da ovaj ustav postavi temelje na kojima ce se vaspitavati generacije, na kojima ce se uciti narod da voli simbole svoje drzave i drzavu samu. ustav mora da postavi putokaze i iskristalise sta znaci biti SRBIN koji su to kvaliteti, vrline i mane, sta je to sto nas cini prepoznatljivima kao naciju.
Od dobro postavljenih temelja , za par godina, mozemo izgraditi stabilnu lepu i konacno zdravu kucu tj. drzavu.
Ja sam optimista.
s verom u Boga, za bolje sutra
novi ustavi i novu Srbiju
CM

Ziveo sajam knjiga!

pre 17 godina

Novi Ustav ne predstavlja nikakav pomak ka budućnosti. To je već vidljivo u preambuli koja se bavi isključivo prošlošću i osvrće na tradiciju. Srbija je nezavisna država i u preambuli nije potrebno da stoji opravdanje za donošenje Ustava (poput deklaracije o nezavisnosti) već namere zbog kojih se donosi Ustav – da se posluzim cl. 7 «Srbija postoji»!
Jedini opravdani osvrt na proslost bi bio taj u kome bismo se odrekli mracnog nasleđa Miloševićevog vremena (hladnjača, nacionalizma i ratova) i komunistickih dogmi.

Kosovo, kao deo Srbije, se posebno brani, a ponajviše od ''ostalih građana'' iz člana 1. koji usled određenja Republike Srbije kao ''zasnovane na vladavini prava, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i pripadnosti evropskim vrednostima'' neće imati pravo glasa na ovom referendumu.

PRVA GREŠKA se javlja već kod odluke o raspisivanju referenduma:

U odluci o raspisivanju referenduma se navodi član 73 tacka 8. Ustava Republike Srbije (Narodna skupstina: "raspisuje republički referendum"), a NE NAVODI SE član 133. koji se odnosi na raspisivanje referenduma za potvrđivanje Ustava (Akt o promeni Ustava smatra se konačno usvojenim ako se za njega na republičkom referendumu izjasni VISE OD POLOVINE UKUPNOG BROJA BIRAČA.)
Da li ovo otkriva skrivene namere političke elite da se Ustav proglasi i bez većine ''većinskih'' građana (oko 3,5 miliona bez ''ostalih'' kojima je posvećeno 57 od 75 reči u preambuli), dakle sa nekom većinom izašlih (50%+1 od 3,5 miliona) kao što bi trebalo po članu 73. Ustava RS.