Četvrtak, 21.09.2006.

11:03

Brač - smaragdno, belo, azurno

Izvor: B92

Braè - smaragdno, belo, azurno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

xy

pre 15 godina

Nakon 10 godina putovanja u razne dijelove Hrvatske,ove godine u Dubrovniku,razbijen mi je auto i skinute BG tablice.Na putu nazad,,prolazeci mnogobrojne granicne kontrole,po reakciji sluzbenika shvatila sam da su i oni opredjeljeni kojoj grupi istomisljenika pripadaju,,a postoje 2 grupe.Ja jos uvijek ne pripadam ni jednoj grupi,,ni poslije ovakvog licnog iskustva,ne znam sta da mislim,,,,

Tijana

pre 17 godina

e da... divan je brach... a na 5 km od supetra nalazi se splitska. zhivopisno seoce, mala crkva, restoran kod toncha, vrt sa narom, limunom i vinovom lozom, roshtilj od brachkog mermera koji je tata sam napravio, plavi suncobran i bela kapija... 10 najlepshih leta mog detinjstva...

slobodan popovic

pre 17 godina

PREKO 200 VIKEND KUCA JE SRUSENO U MILNI,A BILI SU VLASNICI OD SUBOTICE, KIKINDE, SOMBORA NOVOG SADA BEOGRADA.KAKO ONI DA ODU NA SVOJU CESTICU ZEMLJE KOJU SU PLATILI I UKNJIZILI.STA JE SA ODMARALISTEM LIVNICE IZ KIKINDE,A LALE SU DOBRODUSNE.
POZDRAV IZ ALEKSA SANTICA KOD SOMBORA.

ja

pre 17 godina

@komentar ti je uzasan
moj komentar je bio komentar na komentar ;))) djevojke koja se potpisala sa bgd girl i koja je prenijela clanak nekog Ognjena Rada iz Ilustrovane politike, koji je pisao o Dubrovniku, što možeš vidjeti malo iznad naših komentara. Budući da je bgd girl napisala "hvala bogu da ima i ovakvih članaka", imao sam potrebu prokomentirati njezin članak (odnosno Ognjenov, koji ona prenosi) jer je u potpunoj suprotnosti s Anđelkinim, za koji, kao što i napisah, smatram da je prilično cool i volio bih da članaka poput Anđelkinog ima više na obje strane!

komentar ti je uzasan

pre 17 godina

replika za (ja, 28. septembar 2006 16:23)
a, kakvu poantu clanka ti ocekujes??? ovo je putopisni clanak, gdje se opisuju dozivljaji s putovanja iz zemlje koju ste posetili., (ljudi,istoria,tradicia,arhitektura,kultura ...bla-bla itd. dakle sasvim jednostavan clanak, a uz to jos i prekrasno napisan. jedino sta ja nerazumem je poanta tvog komentara. citas clanak o bracu, a pises o dubrovniku!!!!????

ja

pre 17 godina

@bgd girl
Nisam shvatio poantu članka, osim što je vrlo pristran. Ne uzima u obzir činjenicu da je dubrovački stari grad uništavan u ime upravo srpstva koje ga je sa okolnih brda željelo osloboditi. Isto tako ne uvažava ni činjenicu da su se slike razaranja stare gradske jezgre Dubrovnika, kao primjer najvećeg barbarizma, vrtjele po svim televizijama na svijetu i kao takve izazivaju interes turista koji u Grad dolaze. Jer koliko god se Hrvatska trudila odmaknuti od rata, te slike su i dalje pristune kod mnogih turista koji žele znati nešto više. Interesantno je i to da se za rupe na fasadi Crkve krivljuju tri granate (bombe?) koje je netko postavio pred crkvu i meci (valjda hrvatski?), a nitko ne spominje da su mnoge građevine unutar Grada sustavno granatirane, da je niti 200 metara udaljen Knežev dvor gotovo izgorio, o "običnim" kućama i stanovima da ne govorimo. Izgleda da je jedino zgrada SPC nije stradala od granatiranja s okolnih brda, već od hrvatskih napada... Ne sumnjam da se na ovaj način može dobiti dosta publiciteta i interesa čitatelja u Srbiji, ali ne koristi nikome, pogotovo jer ima dječje premise: Hrvati neće da se igraju sa nama - kakve veze ima što smo im mi potrgali igračku?!
Anđelka je odradila pravi posao, a Ognjen za napisati ovakav članak nije ni trebao dolaziti u Hrvatsku, bilo bi mu dovoljno da pročita Glas ili neku sličnu "novinu".

Julija

pre 17 godina

Jas ova leto isto taka bev na odmor vo Bol na Brac, ali moeto iskustvo ne bese tolku prijatno. Mestoto posle 1vi Avgust se prepolni so italijani koi bea pouzasni od ciganite vo Skopje. Mislam deka ciganite vo Skopje imaat poveke klasa od italijanite koi letuvaa na Brac ova leto. Uslugata vo restoranite bese uzasna. Hranata pod prosecna. Mislam deka podobra hrana mozam da najdam vo zatucana senvicara vo Skopje. Ljubeznosta na kelnerite bese rezervirana samo za zapadno evroskite turisti, iako tie sekogas naracuvaa pomalku i poevtina hrana od mene(spageti, pizza).
Alkoholnite pijaloci vo kaficite bea preskapi a da ne spomnuvam deka nemase ni eden kafic ureden po posleden svetski trend.
Lezi uste mnogu rabota vo toa mesto a i hrvatite treba da se potrudat i da go popravat odnosot sprema turistite od balkanot i da gi ostavat predrasudite na strana.

Bračanin

pre 17 godina

Nekoliko ispravaka, dopuna, naputaka i komentara od jednog pravog Bračanina (rođen i odrastao) na ovaj putopis :
1. Brač ne pripada južnoj nego srednjoj Dalmaciji. Sjeverna dalmacija je pod Velebitom i oko Zadra, srednja od Šibenika pa do kraja Makarske rivijere, a južna dalje do Prevlake.
2. Zlatni Rat nije pješčana već šljunčana plaža. Poznat je po tome što je 'pomičan' tj. mijenja veličinu, oblik i smjer u kojem je okrenut. Većinom je potpuno ravan i okomit na obalu, ali ponekad zna biti zakrivljen, skoro pod pravim kutem. Nekada (uglavnom zimi) zna gotovo nestati i onda se nakon par dana ponovno pojaviti. Turisti koji se ljeti sunčaju na samom vrhu često, nakon nešto dužeg kupanja, nađu ručnike i ostale stvari pod morem jer je Rat za vrijeme njihovog kupanja promijenio oblik. Sve to je zbog izuzetno jakih morskih struja oko Rata. Zlatni Rat je zaštićen i ima status parka prirode (rang ispod nacionalnog parka).
3. Osim janjetine na gradele za Brač je specifična i tzv. 'janjetina na špicu'. To je jelo vrlo slično janjetini na ražnju, s time da se na ražnju (špici) ne peće, kao što je uobičajeno, cijelo janje, već prethodno narezani komadi mesa. Najpoznatije tipično bračko jelo s ražnja je vitalac (iznutrice vrlo mladog janjeta - još na mlijeku, lagano pečene na špici i na kraju zapečene omotane plučnom maramicom i tankim crijevom, znam da zvuči grozno, ali uopće nema okus po mesu i izgleda kao čokoladni kolač u lisnatom tijestu).
4. Za one koji ne znaju, na Braču već više od 10 godina postoji moderna zračna luka tako da je avionom definitivno najbrži i najljepši način dolaska na otok. Ljeti postoji skoro svakodnevni let za/iz Zagreba i povratna karta se može naći za ispod 500 kn. Aerodrom je vrlo blizu Vidove Gore i slijetanje/uzletanje je neponovljiv doživljaj zbog pogleda koji puca na Brač i okolne otoke. Osim sa Zagrebom, ljeti je Brač avionom povezan sa skoro cijelom Evropom i nije rijetkost da na brački aerodrom slijeću avioni iz npr. Milana, Berna, Beča, Praga, itd.
5. Na otoku ima 23 naselja i nekoliko zaselaka. Naselja su, za razliku od nekadašnje jedinstvene općine Brač, sada administrativno podijeljena u 7 općina (Bol, Milna, Selca, Pučišća, Postira, Nerežišća i Sutivan) i Grad Supetar. Najstarije naselje je Škrip gdje se nalazi i muzej otoka koji vrijedi posjetiti, a najmlađe Sumartin (nekadašnji Vrhbrač). Trenutno na otoku živi oko 13.000 stalnih stanovnika.
6. I za kraj, Bračani su u Hrvatskoj poznati po škrtosti (što naravno nije istina), a o tome postoji čitav niz viceva, pa evo nekoliko kratkih :
– Kako su nastale gušterice ? Bračani hranili krokodile.
– Tko su zapravo Škoti ? Rasipni Bračani, prognani s Brača prije puno godina.
– Koja je životinja najpopularniji kućni ljubimac na Braču ? Žirafa. Živi u tvom, a hrani se u susjedovom dvorištu.

izgubljena generacija

pre 17 godina

Ljudi dođite u Hrvatsku, što će biti sa svijetom ako dopustimo budalama da vladaju. Btw, primorjem se u govoru naziva sjeverni dio Jadrana (od Rijeke do Karlobaga), meni najmanje drag.

barba-duje

pre 17 godina

Andelka udaj se za mene ...


Na morskome plavom žalu
gdje čarlija vjetrić mio
plavušu sam bajnu snio
o kako sam sretan bio
I dok sam joj govorio
drhtale su usne njene
a u mome zagrljaju
šaptala je ljubeć' mene
Eh, da mi je još jedanput sresti
da je pitam dal' me ona voli
da joj kažem da me srce boli
da je bez nje tužan život cijeli...

bgd girl

pre 17 godina

Hvala Bogu te ima i ovakvih clanaka!Svaka cast .... Ilustrovana Politika
ZAPIS IZ DUBROVNIKA

Geleri neće u svece

Na fasadi pravoslavne crkve vidljive su rupe od metaka, vodiči ne zaobilaze tablu sa planom grada gde su prikazani objekti koje su "uništili agresori", pica se ne prodaje "na parče", a svuda se nudi hit knjiga "Rat u Dubrovniku"


Crkva posvećena
Blagoveštenju
Iako se nalazi tek nekoliko desetina metara od Straduna, najpoznatije i najprometnije ulice u srcu starog Dubrovnika, pravoslavna crkva posvećena Blagoveštenju kao da nije zanimljiva posetiocima. Oko crkve vri kao u košnici, ali niko ne ulazi u prelepu portu koja je od ulica odvojena ogradom od kovanog gvožđa. Razlog jednostavan. Vodiči je nemaju u programu. A u raskošnoj crkvi i u crkvenom muzeju, koji se nalazi nekoliko koraka dalje, ima itekako šta da se vidi. I nauči.

Za našu crkvu i muzej turistički poslenici Dubrovnika se nisu pobrinuli, ali zato jesu za noviju istoriju. "Rat u Dubrovniku" naslov je knjige koju niko od turista, sve i da hoće, ne može a da ne vidi. Potanko su tu opisana i slikom propraćena sva dešavanja u Dubrovniku i okolini u vreme raspada stare Jugoslavije. I ne samo to...

Na ulazu u stari grad - novina. Čim se prođe kroz Vrata od Pila, sa leve strane, na donjem nivou na zidu okačena je velika tabla. Na njoj plan starog grada, ali ne običan. Ucrtani su svi objekti koje su, kako piše u legendi, oštetili agresori Srbi, Crnogorci i JNA tokom rata. Svi vodiči, pre nego što grupe povedu Stradunom, obavezno svrate tu da na svim jezicima objasne šta je i koliko stradalo u starom gradu. I samo još jedan detalj iz tog ratnog perioda. Tabla ispred zgrade, tik preko puta crkve svetog Vlaha, zaštitnika grada, poziva turiste da posete spomen-sobu braniocima Dubrovnika. Ulaz besplatan. A tamo, u nevelikoj prostoriji na sredini u staklenoj vitrini izloženi činovi i znamenja hrvatskih vojnih zapovednika u "domovinskom ratu", na zidovima okačene fotografije poginulih, a na velikom video bimu vrte se fotografije Dubrovnika iz ratnih dana.


Straža na Vratima od Pila
- Nisu me zvali na otvaranje te izložbe - prokomentarisa sa osmehom u pola glasa Slobodan Simonović iz dubrovačke Srpske pravoslavne crkvene opštine dok smo prelazili crkveni prag. - Tri granate su bili postavili za vreme rata ispred crkve. Geleri su leteli na sve strane. I desilo se čudo. Verovali ili ne, od te sile gelera nijedan svetac nije pogođen. Na fasadi se i sada vide mnogobrojne rupe od metaka. Kako je sve više turista pravoslavaca, tako se povećava i broj posetilaca-nastavlja Sloba dok palimo sveće. - Srbi odavde dođu uglavnom nedeljom i obavezno u vreme velikih crkvenih praznika. Koliko nas ima? I tim ciframa se licitira. Od hiljadu i po do tri.

Nedaleko od crkve je muzej. Smešten je u crkvenoj zgradi koja je vlasništvo crkve, a nekada je pripadala plemićkoj porodici Bonda. Na spratu u nekoliko prostorija izložene su ikone, smeštena biblioteka, u vitrinama položene crkvene knjige, na zidove okačeni portreti. Biblioteka ima više od dvanaest hiljada svezaka na različitim jezicima. Bogoslužbene su gotovo sve na crkvenoslovenskom jeziku, a neke su štampane u sedamanestom veku.

- Crkvena opština je tokom nekoliko decenija sakupila priličan broj veoma vrednih ikona - priča naš domaćin. - Neke od njih su pokloni, a neke su kupljene. Bogate srpske porodice iz Dubrovnika priložile su svojevremeno crkvi i po nekoliko vrednih ikona. I onda je aprila 1953. godine Crkveni odbor sa parohom odlučio da se otvori Muzej ikona i portreta.


Crkva svetog Vlaha još je u skelama
Najstarije ikone izrađene su u petnaestom, a najmlađe u devetnaestom veku. Ima ih oko osamdeset i pripadaju različitim slikarskim školama, bokokotorskoj, dubrovačkoj, grčkoj, ruskoj, italo-vizantijskoj i italo-kritskoj. Stručnjaci kažu da ikone italo-kritske škole imaju izuzetno veliku umetničku vrednost i da su na lestvici odmah iza čuvenih u atinskom muzeju Benaki. Vredno je pomena i jevanđelje u metalnim koricama i s likovima jevanđelista na emajlu u uglovima i Hristom u sredini, štampano u Moskvi 1805. godine, pa Novi zavjet štampan u Kijevu 1703, koji je bio vlasništvo patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića i koji je otkupio i poklonio dubrovačkoj crkvi Petar Palikuća 1803. godine.

Na zidovima muzeja su i portreti uglavnom znamenitih Srba u Dubrovniku. U okruglom ramu je slika Boža Boškovića, velikog dobrotvora dubrovačke crkve, koju je Vlaho Bukovac uradio 1881, kao i portret Nika Boškovića iz iste godine. Tu je i portret Đorđa Nikolajevića, paroha dubrovačkog, koga je portretisao u Trstu slikar Jožef Tominc sredinom devetnaestog veka...

- Kada se sve ovo pogleda, a to je samo deo, naravno, onda se vidi na kakvom su intelektualnom i duhovnom nivou bili pravoslavni Srbi u Dubrovniku - kaže Sloba dok se rastajemo na vratima muzeja.

"Picu ne prodajemo na 'parče' niti ćemo je ikad tako prodavati", čitam kredom ispisan tekst na crnoj tabli postavljenoj ispred picerije na Gundulićevoj poljani. Poruka je, doznajem, upućena turistima iz Srbije i Bosne koji od konobara traže parče pice. Parče nisam tražio, ali se nisam usrećio ni sa mladom damom na kiosku gde se prodaju sendviči. Ne skrivajući netrpeljivost, umesto šunke koju sam tražio, u kifli sam dobio običnu salamu. Naravno, naplatila mi je skuplju šunku. Proći će je to, pomislih, kao što sve prolazi. Jer, upravo Dubrovnik je dobar primer prolaznosti.


Tekst i fotografije Ognjan RAD

Saša

pre 17 godina

Dragi moji, neko je napisao da ovakvi tekstovi sluze za razbijanje predrasuda o dva naroda. ja bih rekao bar 26 naroda, jer nas naime odokativno tolko zivi na ovim prostorima. Samo naprijed B92, naprijed Andjo! E da je bogdo vise ovakvih tekstova. Ne mislim na srpsko-hrvatsko-bosnjacko-manjinske tekstove, nego na pismene tekstove. Prosto je bio uzitak citati tekst. Hvala.

JASNA

pre 17 godina

NE MOGU DA ODOLIM A DA NE ODGOVORIM STIPI(???).DRAGI STIPE LJUDIMA KOJI SU BILI U RATU,BAREM SVIMA ONIMA KOJE SAM JA UPOZNALA I SA JEDNE I DRUGE STRANE ZLO JE OD POMENA RECI RAT ,MRZNJA,NASILJE,BUSENJE GUMA ,TUCA I OSTALOG.NAGLEDALI SU SE TOGA SVESNI KAKO SU BILI IZMANIPULISANI I ISKORISTENI.A OVI TIPA OVOG ANTISE METKA NISU VIDELI NITI DANA PROVELI U RATU I VOJSCI A PRAVE SE VELIKI HRVATI ILI SRBI!BILO PA PROSLO,SRBI SU NAPRAVILI DOSTA GRESAKA A HRVATI TEK NISU NAIVNI I NEVINI!ZATO SVE ZA SOBOM IDEMO NAPRED STA JE TU JE AJDE LJUDI BILO JE DOSTA KRVI I MRZNJE KAKVI STE VI TO MOZGOVI I DUSE KOJI NE ZELITI BAR SEBI AKO NE I DRUGIMA ,MALO MIRA I LEPOTE!

Stipe

pre 17 godina

Najlakše je osut paljbu po Antiši... A što ako je netko ostao invalid u srpskoj agresiji na Vukovar, kao moj susjed, osuđen na patnju do kraja života...
On je razbija pet-šest srpskih auta. Ne moš mu ništa reć, možda je baš vlasnik tog auta baca cviće na tenkove šta su išli za Vukovar (malo tko nije bija za to u ono vrime u Srbiji), možda i nije ništa kriv, ali trebate razumiti da su ljudima rane svježe, i na to je triba mislit kad je krenija u Hrvatsku i ostavit auto u Srbiji i lipo autobusom, ka i autor teksta.

Alma

pre 17 godina

Dragi moji, nakon sto sam procitala svih 60 komentara...sta jos da dodam... Andji tekst je super i bilo je pravo zadovoljstvo sve ovo proci sa tobom na prelijepom Bracu. Nadam se da se vidimo na Bracu i iduce gocine, pa da nastavimo zapoceto putovanje...

Kristijan

pre 17 godina

Predivan tekst. Svaka cast :) Planiram otici do hrvatskog primorja s mojom prijateljicom ovde s floride i pokazati joj neke lepe delove balkana gde se "nas" jezik goviri. Svakako, ljudi koji zive od turizma su, u vecini slucajeva, mnogo vise tolerantniji neg od onih koji su iz urbane sredine. Moraju biti jer tako jedino zaradjuju novac. Barem, meni se tako uvek cinilo.

jasna

pre 17 godina

puno pozdrava svim pravim dalmatincima,znaju oni koji su,vec tri godine letujem na Bracu moram reci da je predivno i da nikakvih problema nisam imala.Naprotiv svi se oduseve kad cuju da sam iz Beograda i zale za proslim vremenima.Momak mi je Dalmos zajedno letujemo u Splitskoj na Bracu i nema lepseg mesta ni boljih ljudi!Pozdrav lepoj Dalmaciji

mima

pre 17 godina

80-tih je Bol bio jedina letnja destinacija meni i mom tadasnjem decku, sada suprugu. Poslednji put smo bili 1987. sa starijim sinom. Zlatni rat je najlepsa plaza u Evropi, a moze da se nosi i mnogo egzoticnijim destinacijama. U Bolu je mnogo Beogradjana imalo kuce (ne znam danas), nije postojao kamp i jednostavno imao je neki neverovatan mir... Jos uvek pamtim borovu sumu na Zlatnom ratu, sladak restojan sa drvenim klupama gde smo se sklanjali od podnevne zege, precisto more koje je, neverovatno, na Ratu sa hvarske strane bilo mirno kao staklo, a sa druge ustalasano. Ljudi ljubazni, preljubazni.
Mi i danas gde god se nadjemo na letovanju sa setom pomislimo "Nigde nima nasega Bola" a mnonografijom Ive Eterovica lecimo nostalgiju.
Prosto zavidim autorki na letovanju.
A na Antisu i Milosa ne obracajte paznju. Takvih je uvek bilo (i pre rata) i bice. I kod nas i kod njih.

Nicolas

pre 17 godina

Malo je tih svetskih plaza i ostrva na kojema nisam bio. Juce sam se upravo vratio sa Hvara. Tamo (na hr primorju) sam letovao kao klinac naravno. Nemam sta drugo reci osim HVALA. Prezentacija, ljudi, (boze kakva prelepa priroda) je zaista samo za pohvalu. Nikakvih problema nisam imao, naprotiv. Znaci, jos jednom HVALA Hrvatima na svemu.

Srbenda

pre 17 godina

Samo jedna poruka ovim Srbima kojima smetaju reci koje nisu 'srpske vec 'hrvatske' (glede, diljem, itd.). 'U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi srpskohrvatski jezik' (clan 8, stav 1 Ustava Republike Srbije).
Samo toliko.

hr fan

pre 17 godina

b92-clanak vam je za svaku pohvalu, samo ih dajte u sto vecem broju, da se razbiju ove glupave predrasude izmedu dva naroda.

za gospodu/icu (Vucinic, 24. septembar 2006 14:48).neznam gdje ste vi do sada bili na letovanju, al ja sam obisao pola svetskih letovalista i nigde mi nije bilo lepse nego u hrvatskoj. u dominikanskoj republici sam bio pre 3-4 godine. hotel u kom sam odseo bio je ograden bodljikavom zicom kao i celi kompleks koju je cuvala njihova vojska, da ne ude neki gladni ili zedni lokalni stanovnik, koji su uporno proturali ruke kroz zicu nebi li dobili komad leba. naravno, svi hoteli pripadaju zapadno evropskim zemljama. da ne razvlacim bali , tajland kao i dominikanska
republika su uglavnom okupljalista za zapadno-evropske pedofile, homosexualce itd...spanska ostrva kao mallorca, ibiza su kako vec nemci vole reci tradicionalno u njihovim rukama. dakle, slusas samo nemacki jezik, kao da si dosla na fudbalsku utakmicu izmedu dva nemacka kluba. nema opste onaj vise-jezicni turisticki stih. portugalci ti leze na otvorenom moru, valovi su preveliki, kao i morsko strujanje, tako da vam nije preporucljivo leci na dusek, (pogotovo za decu) jer ih morske struje u hipu mogu odvuci na otvoreno more. usput receno, nigde nisam ni blizu osetio miris mora kao u hrvatskoj.da ne mesamo kruske i jabuke, kopaonik ipak ostavi za neke hladnie dane. tema je letovanje, a ne zimovanje.
pozdrav za B92, kao i za ljude dobre volje. :-)))

mali borislav!!

pre 17 godina

Ljudi moji,bilo koje vjere nacije ili boje,ja vam samo zelim reci,za vas iz Srbije ce uvijek biti mjesta kod nas na Jadranu,jer ste vi meni uvijek bili i bicete blizi nego neki englezi njemci ili talijani.Iskreno mi je zao sto ima ljudi poput Antishe i ovih drugih sto pokusavaju svoju mrznju na druge da sire.Svake godine sam u svojoj kuci na Jadranu i svake godine sve vise vidim tablica iz Srbije i to mene licno uzasno raduje....Rat je bio prosao i neponovio se,ja ga nisam zelio a mislim da i vecina vas takodje nije jer nam je samo donjeo lose stvari.Jadran je zaista preljep i moze da konkurise svakoj drugoj drzavi na Svijetu.Dodjite i uvijetie se sami kako je, mislim da vam nece biti zao.

PS:A ovoj Vucinic,draga gospodjo molim vas citaj te novine strane ne Hrvatske i pogledaj te koje su top destinacije za ljetovanje i vidjecete da je Hrvatska bila i bice na samom vrhu.Cak je otok Hvar izabran za jedan od deset naljepsih otoka na svijetu. A sto Hrvati neidu na Kopaonik,pa jedno je to sigurno sto im je Austrija i Slovenija mnogo bliza.
Pozdrav svim dobrim ljudima,tekst o Bracu je veoma ljep i realan.Puno pozdrava za sve gradjane Srbije i dalje!!

Vucinic

pre 17 godina

Ne znam... Marko_p je napisao jedan jako lep i sveobuhvatan komentar na sam text i sve postojece komentare. Hrvatsko primorje jeste lepo i nama je najblize i po nekom genetskom kodu mi i dalje tamo hrlimo, ali da se ne lazemo ima mnogo boljih i lepsih plaza u blizoj i daljoj okolini.Da recimo jedan prosecan Srbin moze sebi da prousti otputuje do Ibice, Portugala, ili uhvati povoljnu aviokartu za Tajland ili Bali, mislim da bi reakcija na ovaj text bila potpuno drugacija.

PS. Nesto nisam primetila da se Hrvati skijaju na Kopaoniku ili da razbijaju glavu zasto ne postoje direktni letovi ZG-BG.

Bojan iz Beograda

pre 17 godina

Ponovo ja, ako smem da dodam:
Zašto se javljaju razni emigranti (koji već duže žive u inostranstvu) sa svojim "patriotizmom"? Pa valjda su pokazali koliki im je patriotizam - time što su emigrirali. I ja sam neko vreme bio emigrant, ali nije mi padalo na pamet da izražavam patriotizam "na daljinu". Nisam smatrao to ni časnim ni moralnim.
I, kakav je to patriotizam u savetovanju mržnje onima koji su ostali?

Zrenjaninac

pre 17 godina

Ja se kao rodjni Zrenjaninac izvinjavam Hrvatima sto je u mom Zrenjaninu neka debilna stoka skinula ZG tablice. A tipovi tipa Antisha/Milosh/Dragan/... i ostali su za lecenje.
Dajte da lepo zivimo i da se postujemo. A na Hrvatsko primorje cu da dodjem cim budem imao para.

sladjana

pre 17 godina

ZASTO NE OBJAVITE MOJ KOMENTAR? pA ZAR SE VI NE IZJASNJAVATE KAO DEMOKRATSKI ORJENTISANA STANICA.POZNAT MI ZAPADNI SISTEM DEMOKRATIJE JER VEC 10 GODINA ZIVIM U KANADI.
ALI ZATO UPORNO PUSTATE DA VAM NA TV POJAVLJUJE ONAJ SMRAD KONDICKA ILI KAKO SE VEC ZOVE.GDE CE VAM DUSA?

Ivan, Zagreb

pre 17 godina

Mislim da ne bi trebali biti zabrinuti za sigurnost kad dođete na Jadran. Kao što su već neki rekli, budala ima uvijek i svugdje. Srbi su turisti kao i svaki drugi, a mislim da se možemo bolje zabavljati međusobno jer smo slični po mentalitetu i razumijemo se. Vidio sam dosta SCG registracija po Splitu i okolici ove godine i nije mi to bilo ništa čudno. Baš suprotno, drago mi je da nam dolaze ljudi iz cijelog svijeta. Iskreno, puno su mi draži Srbi nego Slovenci koji glume fine europljane u rukavicama, a jako su bahati i nekulturni. Zato ako imate volju dođite.

Bojan iz Beograda

pre 17 godina

Ko god misli da MRŽNJA (pa bas ovako velikim slovima) vlada sa "obe strane", treba prvo da ode tamo, pa tek onda da tako samouvereno tvrdi. Brač je baš odlično mesto da to uradi. Bio sam. Božanstveno. Divni ljudi.

Lako je hrani ti se ovde kod kuće MRŽNJOM, slušajući istomišljenike, koji to isto tvrde iako isto tako pojma nemaju. Ali, lakše je mrzeti nego saznavati o svetu svojom glavom i srcem. Deluje bezbednije.

Vlada

pre 17 godina

Pula, Rovinj, Opatija, Mali Losinj, Rab... A kasnije Dubrovnik, Korcula, Mljet (ah taj Mljet!).
A onda - poziv! U Hrvatsku. Vukovar. NE!!! 5 godina skrivanja; zatvaranje firme, jer je bilo nemoguce ziveti od vojne policije i pozivara.
No, nekako sam izbegao taj uzas i sramotu da odem i rusim grad pun ljudi...
Posle 2000. Grvka. Tasos, Sitonije... Turska, a pogotovo Bugarska me uopste ne zanimaju.
Clanak me je podsetio na ONAJ MIRIS mora i borova koji nigde ne postoji, osim u Hrvatskoj. Moram ponovo ici, i to u Dalmaciju u kojoj se nikada nisam zadrzavao. Samo sam prolazio
kroz nju magistralom, ili "Liburnijom" uz njene obale. Dakle, moram ponovo ici, i to autom, jer i dalje volim da "zujim" okolo.
Pozdrav iz Novog Sada svim ljudima dobre volje.

Luka

pre 17 godina

Draga braco Hrvati i draga braco Srbi ! Citajuci clanak, koji je lijepo romanticno napisan i znam da je istina , da je hrvatsko jedno od najljepsih predjela u svijetu ,,,namijece mi se jedno pitanje , ko samo od sebe ...
Sto se to pobogu dragi ljudi moji kojeg k. ratovali , trosili rusili i ubijali ?
Sto sam se krio od vojske 15 godina i napustio konacno zemlju da se potucam po svijetu ?Nit sam Srbin Nit sam Hrvat nit Bosanac ...
Zelim svima sve najbolje i kao po obicaju zavrsavam i ovak put svoj komenta sa ...
U pamet se dobro juzni sloveni ...

Crnogorac

purger

pre 17 godina

eh, da je vise andelki s obe strane, bilo bi super. svaka cast na clanku. ovu novinarku treba predloziti za pulizterovu nagradu. zao mi je sto se moram stidjeti, kao hrvat, zbog ovog majmuna antese. da mi je njegova adresa prosuo bi mu sve zube...ak je uopce hrvat. pozdrav svima u srbiji i dodite nam u sto vecem broju. ne obazirite se na ove gluposti oko automobilskih tablica, to je stvar proslosti. na kraju, daleko vise strada nasih zagrebackih automobila u splitu, nego vasih na cijelom jadranu.

hrvat stipe

pre 17 godina

bolji clanak neprocita otkako sam na internetu (cirka 6 godina). ovoj gospodi/ci andelki skidam kapu do poda. clanak je realno napisan 100%. mislim da komentare kretena poput tog antese, milosa itd.netreba ni objavljivati, da nekvare ovu idilu. osobno garantujem da su svi srbi docekani na najljepsi moguc nacin. cak sta vise ekavicu svi slusaju sa radoznaloscu i simpatijom. i ne samo da su dobijali maslinovo ulje za poklon, vec i slike, prsut, vino, prosek itd. pozdrav svim normalnim ljudima.

Jovana

pre 17 godina

Ovo je clanak o turizmu i zaista ne vidim mesta za politicke sadrzaje. Objektivno gledajuci, da li se zemlja zvala Hrvatska ili drugacije, taj deo mediterana je bezkompromisno meni najlepsi, neopisivo predivan i samim tim vise nego dovoljan razlog da svoj letnji odmor vec vise godina provodim tamo. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

Deki NS

pre 17 godina

Postovana gospodo sa B92, promakao vam je samo jedan detalj - zaboravili ste da napisete da je ovaj clanak placeni oglas Htrvatske Turisticke Organizacije!!
Koji je nepotpuno "preveden" sa izvornog jezika, sto se moze primetiti po nekim izrazima (diljem, glede itd).
Svaka cast!

Dragan

pre 17 godina

Bio sam na Bracu kao klinac s 4 godine, a onda posle 20 godina opet! Posle oba boravka imao sam isti osecaj srece i totalnog uzivanja (naravno, imajuci u vidu sta je bilo uzivanje za jednog cetvorogodisnjaka i cega se seca). Nego Brac je zaista sjajan, a sto se ljudi tice jos bolji. Isao sam sa nekim prijateljima iz Bosne i Hrvatske, ali sam uglavnom bio sam i komunicirao sa svima.. najcesce su to bili Italijani (zaisat ih ima previse), pa tek onda Hrvati. Svima je bilo drago da me vide i niko nije ni spominjao ratove i gluposti, nego normalno - mladi se zabavljaju. Njih nekoliko mi se javljalo kada su dolazili u NS na EXIT, drugi su mi cestitali novu godinu. Cak sam ustopirao neke albance s kosova koji imaju rodjake koji drze neku poslasticarnicu u Beogradu!! Prosto fenomenalno!!

Naravno svuda ima budala, i u Srbiji, i u Hrvatskoj, itd. Pa jedino iskustvo koje je bilo malo neprijatnije je bilo kada me je neki lokalni decko pitao da li me je neko dirao na Bracu. Odgovorio sam da naravno da nije, na sta me on pita da li bi njega zaklali kada bi dosao u Beogard. Naravno da ne, odgovoram mu. Prosto nisam verovao!! Ali verovatno decko nije nikada ni otisao sa Braca, pa ni video ni cuo ni za sta drugo!! Neverovatna zatucanost, kao direktna posledica nedostatka informacija. Ali i on se posle tog iskustva naucio. I zato i treba ici u Hrvatsku i razbijati predrasude.

I da, iako je put preko Bosne kraci, najbrze je autoputem od Beograda do Zagreba, pa onda isto autoputem do Splita, i trajekom do Braca. Apsolutno sam se iznenadio kada sam uoznao Madjara koji je iz Budimpeste stigao do Braca za 13 sati, isto koliko treba i od Beograda do Crne Gore!!! Eto sta je infrastruktura, a u Crnoj Gori ni govora nema o nekom autoputu, a hoce da privuku turiste.

A "glede" je "povodom/u odnosu na/zbog".

pedja

pre 17 godina

Na danima piva u Zrenjaninu su grupi Crvena Jabuka skinuli ZG tablice.I to u Vojvodini ,gde nas ima razni sorti .Sto se tice svirke ,skino bi im i gace.(ne moje)

marko_p

pre 17 godina

Dosta ljudi je prokomentarisalo tekst a dobar broj njih je u komentaru pomenuo i Antisu. Ni ja ga eto, necu zaobici. Iskreno verujem da u Hrvatskoj nema previse ljudi koji misle kao on i koji bi mozda bili spremni da urade to sto je on uradio. Neka ih je recimo i 10%. Zar ne mislite da je i 10% mnogo? Ja mislim. Da li se takve stvari desavaju nasim turistima u Grckoj, Bugarskoj ili Turskoj? Ja nisam cuo za takve slucajeve. Na kraju ispada da je u pravu - ljudi iz Srbije idu u Hrvatsku na more uprkos tome sto podsvesno svi a svesno tek neki znaju da nas Hrvati u sustini ne vole, najblaze receno. Rat je zavrsen i shvatljivo je da mladji ljudi u Hrvatskoj sa nekom vrstom znatizelje stupaju u kontakte sa nasim turistima ali ne zaboravite da su se Srbi i Hrvati u 20. veku tri puta nasli u ratu na suprotnim stranama. Ni ono mesto u Slavoniji koje je ime dobilo po jednoj vrsti drveta nikada necemo zaboraviti. Razlozi zbog kojih smo bili na suprotnim stranama su jako stari i nikad nisu ni prestajali da budu bitni, ni njima ni nama. Ja zaista mislim da je Hrvatsko primorje prekrasno i neverovatno lepo ali isto tako mislim da je besmisleno hrliti tamo. Lepih predela ima i drugde ali samo u Hrvatskoj domacini selektivno buse gume na kolima gostiju.

Rat nam ne treba, kao ni njima. Pamet u glavu; treba da saradjujemo na obostranu korist ali ne moramo ni da se mnogo volimo ni da se ponovo nazivamo 'bracom'.

Poruka autoru teksta: kaze se 'sirom' ne 'diljem'.

d.s

pre 17 godina

http://www.explorecroatia.net/ - Sajt o Hrvatskoj, dizajner iz Beograda, vlasnik sajta iz USA. Kada sam pitao klijenta da li smem da stavim 'developed by danet.solutions', odgovor je bio 'zasto da ne, pa nemamo mi problem sa tim Srbija/Hrvatska sr...ma', pa mi smo vas izabrali bas zato sto znate gde je Hrvatska, da nece mozda americki ili indijski dizajneri da rade sajt o zemlji koju ne bi znali da na karti nadju.

dragan

pre 17 godina

Vi sa B92 ste bas uporni,stalno forsirate iste teme iste price. I prosle godine u ovo vreme ste forsirali hrvatsku obalu. Dosta vise! Mozete vi pricati o pomirenju koliko zelite ali njega NEMA. Mrznja je ona koja vlada i ovde i tamo. Zato se malo odmorite od te price o pomirenju ostavite ga sledecim generacijama one ga jedino mogu ostvariti.
Bacite se vi na Big Brother on vam donosi gledanost a ne ovakve price o krivicama,ratovima,pomirenju.Zamorni ste vise. Jedino zbog cega se jos gledate je Bigi

furešat

pre 17 godina

Ajme ljudi Brac je ludilo. Ja sam inace rodjeni zagrepcan i imam tamo kucu, tamo mi je sada i srce, ne mislim na zensku. Otok je predivan za svakog ko imalo cijeni ljepotu. Nema tu ni turskog ni austro ugarskog (ok ima nesto, ali na drukciji nacin). Otocani su malo zatvoreni, svi se znaju, ali na srecu proveo sam tamo svoje tinejdzerske dane bas u vrijeme rata, kad nije bilo turista i tad nisam bio bas takav "furest". Bilo je tu i gitara na plazi i tuluma do zore svakog jutra, prvih ljubavi kolko hoces.. Zenske su 1. liga, malo prgave, malo divlje.. Uglavnom, zabave i klubovi za strance, tj. sve turiste i za domace su prilicno odvojene. Ove godine na Bolu sam bio na house partyju u 'klubu' u masliniku na osami. Puno pića, dobra muzika i vrlo dobar zvuk. Muziku je pustao poznati dj. vjerojatno iz cistog zadovoljstva i poznanstva, jer bilo je tamo samo oko 30-50 ljudi, 70 % domacih. Zadnjih godina je zabava sve losija (kao i na ostatku jadrana), to je mozda i do cijena, pa nije popularno mladima, nego samo strancima u srednjim godinama. Na plazi nema vise niceg ili jako malo, ekipa je presla na sponzore i njihove pratilje, a cuo sam par puta i narodnjake. Uglavnom ima za svakog ponesto, ali je to problem naci... Steta, eh da je tih devedesetih bila koja beogradjanka, bilo bi bolje i nama i njima i svima; vodili bi ljubav, a ne rat!!! :)

furešto

pre 17 godina

A jos nesto, tih devedesetih, ponekad je bilo hrabro doci i sa ZG tablicama u Dalmaciju, jer je vladalo uvjerenje da svi novci idu u Zagreb i da svi u Zagrebu voze 'bisna kola'. Znam jednog Antishu bracana, ali taj je bio dobar ko kruh, uglavnom ovaj retardo Antisha koji se javio gore valjda je tada busio gume na ZG autima. Pustite te debile, proc ce ih, ko sto ih je proslo za zagrepcane. ne ide se tamo zbog njih. Vidio sam dosta srpskih tablica dole, pogotovo ove godine i beogradjana po restoranima koji su narucivali picu (to se u Dalmaciji NE narucuje jer je odvratna) po pola, i konobar se prema njima ponasao kao prema debelim englezima punim para. Smiruje se polako sve to skupa, neki ne zele jos uvijek iznajmljivati sobe srbima, ali neki i zele. Nemaju srbi para, ali i ne moraju doci da ostave pare. Kad opernate ostavljat ce pare jer ce htjeti fino pojesti, popiti i izaci van. Dodjite da probijete led. Dok bude ljudi, bit ce i para.

marija

pre 17 godina

Bas mi se svideo opis Braca, a ko hoce neka ide na hrvatsko primorje. Zasto ne? Sto se mene tice, letujem u mirnijim krajevima gde se domaci zivalj ljubazno ponasa prema turistima, bez obzira na boju koze, nacionalnost ili veroispovest. Profesionalan svet, koji zivi od ugostiteljstva. To znaci da mogu da uzivam u plazi i moru, dobroj hrani i provodu. A kada hocu da kupim hleb jednostavno trazim bread, ne moram da se brinem da li cu da izgovorim kruh na odgovarajuci nacin. Na svu srecu Mediteran je pun plaza i divnih mesta, pa ko hoce nek izvoli. Italija, Spanija, Malta, Tunis ili Turska..... Eto nekoliko lepih i ekonomski povoljnih destinacija (odnos cena-usluga), pa vi probajte. Niko vas ne tera da trosite svoje pare pijuci bevandu pored vile Dzona Maljkovica. Ionako nije moj tip.

jegulja

pre 17 godina

Imam kucu u Sutivanu na Bracu. Mnogo je lakse ici do Splita pa trajektom do Supetra. Trajekti idu cesto a put do Splita je odlican (preko ZG mada moze i preko Bosne ali to je sada sporije i komplikovanije, to je bila najbolja ruta za vreme SFRJ). Ljudi na Bracu su veoma ljubazni, tamo apsolutno nisam nikada imao nikakve probleme. Sto se tice budala njih svuda ima. Hocu reci na budalu mogu natrcati i u sred Beograda i popiti batine (ako ne i nesto gore) iako sam kuci, svoj na svome. Budale, psihopate i sl. su jedna posebna nacija kojoj je potrebno lecenje odnosno kavez. Da, na kraju, veliki Srbi tamo nisu dobrodosli kao sto nisu ni ovde veliki Hrvati. Putovanja i turizam treba da sluze za odmor, razmenu pozitivnih ideja a ne gubljenje vremena sa politikom i slicnim stvarima, za to ionako postoje dileje u odelima i kabinetima.

Zlaja

pre 17 godina

Eh, bas ima pacenika ovih dalmosa sto ih ne mrzi da citaju tekstove na za njih neprijateljskim veb stranicama. Ali uvijek bi rado i da malo pljunu po njima... Bez obzira na generaciju kojoj pripadaju, bilo bi dobro upamtiti cinjenicu, da su bivsa Jugoslavija, pa i Srbi kao njen najbrojniji narod ucinili za Hrvatsku mnogo vise nego ce iko ('do sada, nadalje i ubuduce' - rekao bi Djuro iz 'nadrealista'), od izvlacenja ispod skuta Austro-ugarske i Italije pa do razvoja turisticke infrastrukture '60 i '70 proslog vijeka, koja je i danas kicma najvaznije im privredne grane. No sve je to nistavno u poredjenju sa zrtvama koje su nasi roditelji i clanovi porodica ugradili u dijelove te iste drzave. Moj rodjeni stric je tesko ranjen i igrom slucaja jedva ostao ziv pred sami pad Trsta, nakon sto je prosao bezbrojne okrsaje za oslobadjanje Hrvatske i Dalmacije. Kolika bi danas bila Italijanska obala gospodo, da ne bi ove hrabre mladosti svih naroda i tog suludog zrtvovanja?! Nije ni bitno...Sreca sto nam za uzivanje u ljepotama Jadrana nece biti prepreka ni ovi neustrasivi ratnici sa motkama i 'brokvama'.

Eh

pre 17 godina

Ne znam tko je vise 'zatucan', jel' ovaj Antisa ili ovaj Milos. Zbog takvih je i doslo do ovoga do cega se doslo. No, ide ona stara cega se pametan srami/sramoti, time se budala ponosi... Stvarno mi nisu jasni neki ljudi. Rat je bio. Rat je hvala Bogu prosao i svake godine ce odnosi biti normalniji/bolji. Sada su normalniji nego 90te to sigurno. Onaj tko zeli da gleda unatrag tome stvarno nisu sve u glavi... Meni osobno ne smeta nitko, a takvih je u HR masa... Ona manjina cipelari i 'crnce' koji nisu nikada nista napravili Hrvatskoj. Zbog kretena (kao ono dvoje navedeno gore) se ne treba obazirati. Njih ima i u Srbiji i u Hrvatskoj, bilo ih je i biti ce ih...

Bojan

pre 17 godina

Ja ipak mislim da je ovaj Antiša nekakav shizofreni Srbin, i to u pogresnom tripu i zivotnoj misiji.
Tekst je OK, a i sam već duže vremena planiram skoknuti do nekog od dalmatinskih bisera. Jedino što mogu zameriti autoru članka jeste preveliki trud u interpretaciji pojedinosti i, onda, nekorektno interpretiranje. Naravno da je besmisleno to što u Srbiji ne možeš kupiti kune, ali reci i da obrnuto nije moguće takođe. I premda tu ima politike, ponajviše je ekonomije - jednostrana prodaja hrvatske valute naših menjača nije Srbiji u konomskom interesu. Kao ni Hrvatima u obrnutom slučaju. Dakle, problem uzrokuju obe strane, ne (samo) jedna.

Tamara

pre 17 godina

Mozda subjektivno, posto imam kucu na Bracu i svake godine provodim leto tamo, ali verujte da ni Grcka ni Turska ne mogu ni da primirisu Jadranu i hrvatskim ostrvima. Pricam ekavicu a nikad nisam imala apsolutno nikakvih problema niti se krila zbog toga, cak su ljudi tamo bili srecniji sto cuju 'bre' nego Purgere (Zagrepcane kako ih zovu:) A inace, ima i dosta mini-buseva koji voze na relaciji Beograd-Makarska. Pozdrav svim Dalmatincima :) Adio :)

Tomislav iz Zagreba

pre 17 godina

Na stranici na kojoj se pisu komentari stoji:

"Komentari koji sadrze vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni."

Zbog toga bi molio da se pobrise komentar g.Antiše

wlado

pre 17 godina

imao sam srece da idem tamo, ali 91',taman pre rata

mesto je predivno, mi smo bili u mestu supetar....
iako sam imao sveka 7 god, pamtim ga...jednostavno, bio sam i u cg i grckoj,turskoj...nema takvog osecaja kao na bracu...nekako je...mafijaski ako me razumete...znate ono sicilija i to...

uglavnom, jednog dana....voleo bi da ponovo odem.

pantelija

pre 17 godina

Zašto iz Beograda do Brača ići preko Zagreba, kada je najkraća veza preko Sarajeva, pa zatim slijede Mostar, Capljina, Metković, Makarska. Put je siguran i dobar, a jedino usko grlo predstavlja carinski prelaz u Metkoviću. Na tom putu bi mladji, ali i srednji naraštaji putnika mogli prvi put vidjeti strahode bratoubilačkog rata (razrušene kuće, opustjela naselja). Santićeva ulica u Mostaru zaslužuje da se sačuva kao spomenik zrtvama besmisla. Nema ni jedne kuće u toj ulici koja nije potpuno izrešetana metcima i time razrušena. Goli zidovi crni od baruta i udara metaka zjape prema nebu moleći za milost koje još uvijek nema. Vjerujem da bi turisti iz Srbije za Hrvatsko primorje koji bi išli tim putom mogli vratiti nadu.

Jovan Ivackovic

pre 17 godina

Ovog leta sam proveo kraci odmor u Bolu na Bracu. U principu se slazem sa svim sto je Andjelka navela u tekstu. Nazalost i dalje je glavno pitanje nakon povratka u Bg: pa jel ste imali nekih problema? NISMO, hvala na pitanju. Isao sam autom sa BG tablama autoputem/autocestom BG-ZG-split-trajekt do Supetra-Bol i isto tako nazad. Narucivao sam kafu sa mlekom (a ne kavu s’ mlijekom) i u baru je moja rodjaka nosila majicu na kojoj je ogromnim slovima pisalo BEOGRAD. Ljudi odavde moraju da shvate da mestane bas briga odakle si dok god ostavljas tamo pare. A, verujte hteli-ne hteli ostavljacete ih mnogo, jer je hrvatsko primorje skupo.
Da zakljucim, Crna Gora me vise nikad videti nece, a posto i ovako i onako moram negde u inostranstvo na more, moj izbor je hrvatska jer ima apsolutno najlepse primorije na Mediteranu. Srbende znam da je to tesko priznati, ali je tako.

momabrazil

pre 17 godina

secam se kad smo isli na more od Kragujevca do Plocha nije bilo vise od 600km =+, kako to da ima 900kmdo Makarske od Bg. Zar nije bolje ici preko Sarajeva i Mostara? pa na Metkovic i onda do Makarske

Milos iz Holandije

pre 17 godina

Mislim da nije u redu sto necete da objavite moj komentar...

Ali barem mi je drago sto ste objavili ustaski komentar, sto dokazuje da samo budale mogu da idu u Hrvatsku na more...

Neka mi neko kaze da li se u Beogradu ili u nekim drugim gradovima dogadjaju ovakvi incidenti. U Hrvatskoj je to redovno...

Ali ako se nastave ti ispadi, onda sam siguran da ce u Srbiji nastradati i Hrvati (najverovatnije neduzni)...

srbin srbijanac

pre 17 godina

ta losa atmosfera medju dva naroda koja govore isti jezik je strasno zlo. umesto da koristimo to sto se razumemo,i da se oplemenjujemo i dopunjujemo.

Lidija, NS

pre 17 godina

E, dragi Petre, kamo srece da je vise ljudi kao ti (u obe nam drzave)! Antisha je pametniji kada cuti i bolje bi mu bilo da vise ne ostavlja svoje komentare. Pozdrav svim ljudima dobre volje!

mali marinko

pre 17 godina

Samo jedna mala primjedba :) Kad se ide iz ZG u Split preko Knina ne prelazi se Velebit već Gvozd (vrhovi: Velika i Mala Kapela). Velebit je smješten zapadnije i paralelan je sa tom prometnicom. Inače - dobar članak.

Nicky

pre 17 godina

Antisa, hajde lijepo priznaj da nisi Hrvat. Zvucis kao srpski radikal koji drzi bukvicu umjerenima koji se "usudjuju bez radikalske dozvole" ici u susjedstvo.
Gost je gost i zna se kako se s gostima postupa.
Ovak se sramotiti kako ti tvrdis nece niti jedan zdrav covjek (zena, niti dijete) nigdje u svijetu.
Bolje potrazi strucnu pomoc, danas imaju lijekove za takve kao ti.

Normalna

pre 17 godina

Brac, Povlja je bila nasa tacka gde smo godinama odlazili i uzivali,nedeljama, imali prijatelje, letnje sheme i sl...ljudi su nas voleli i cekali do narednog leta.
Ne shvatam dragog Antisu, koga bi on ubio, zasto? Evo, dodji Antisa, imas poziv da budes dragi gost u Bgd, da bolje upoznas te ljude sto bi...opusti se, razmisli, rat je iza nas, nismo svi drzali puske, niste ni vi svi bili u Medackom dzepu, zivot ide dalje, sto manje mrznje nosis u sebi, plavlje ce ti biti tvoje jadransko more:)

baki

pre 17 godina

Postoje bar 3 regionalne avio kompanije koje imaju uslove i letelice da lete od Srbije do Braca.To su JAT,Croatia i nova Centavia.Samo treba volje. Odlican tekst, i zelim Hrvatskoj sto manje Antisha!

Dejan

pre 17 godina

Ovaj Antisa glumi ne znam koga, neka dodje meni sa time u sred HR pa da ga ja malo 'zacekicam' - mo's misliti kako je on to radio dok je neko gledao.
Inace tekste je tako-tako. U biti to i nije neki putopis vec vise neko svoje vidjenje i to vidjenje s uzdrzavanjem...

Jovan

pre 17 godina

Zaista, dobronamerno pitam, da li neko moze da mi objasni sta znaci rec - glede? Ili sam poceo da zaboravljam sopstveni jezik ili je u pitanju nekakva nova kreacija...

pedja

pre 17 godina

Dokle god bude bilo takvih kao sto je siroti Antisa bit ce i uspesnih pisaca i politicara.Steta je sto zbog sacice takvih nesrecnih ljudi vecina normalnog sveta ne moze da funkionise po meri coveka.Imao sa kucu na Hrvatskom primorju i dobar deo zivota sam proveo tamo,i mogu reci da je vecina ljudi sasvim ok .Znao sam gotovo celu okolinu , isao u ribu,pravili gradele...Za extreme sam saznao tek kad se zakuvalo,i to su uglavnom bili neuspesni ljudi,alkosi, neradnici,ili neka slicna grupa .Uostalom kao i kod nas.Svako ko je bio iole normalan gnusao se tog sveta.Bio sam i prosle godine na Ugljanu bilo mi je zaista lepo i druzio sam se sa normalnim ludima i uzivanje je bilo obostrano.Uostalom zar nije to u zivotu najvece blago.Neko uziva u lepim stvarima , a neko verovatno lepse spava kada zna da je nekom uradio nesto lose .'ebi ga...

cate

pre 17 godina

Brac je prelepo ostrvo. Nekada davno, svako leto sam isla tamo i mnogo sam ga volela. po ovom tekstu vidim da se sam Bol dosta izgradio u odnosu na ono vreme, kada je bilo malo mesto koje nije imalo ni hotela, vec samo odmaralista. Tekst je lep, ali ne vidim potrebu da se uopste spominju prededjenja sa Beogradom, niti komentari koji su vezani za politicku situaciju.
PS:Dzaja je u pravu mnogo je bolje ici do splita, blize je iz tog pravca a i ima ja mislim vise trajekta.

Dragon

pre 17 godina

E ovaj Antiša stvarno nije normalan! Što se tiče Hrvatske, mislim da stvarno nije još uvek vreme ya ljude iy Srbije da idu tamo! Ja već treću godinu idem tamo i svaki put mislim da će biti bolje i da će se ljudi promeniti ali ipak to nije istina! Treba otići tamo pred "obljetnicu" njihove navodne oluje, i videćete koliko je lepo biti tamo! U Dubrovniku na centralnom trgu ima tabla sa kartom grada gde su obeleženi krugovima, trouglovima i kojekakvim znakovima mesta koja su gađana od strane srpsko-crnogorske vojske! A po tome je ceo grad bio uništen, a daje se odmah do znanja stranom turisti kakvi su srbi bili u ratu! A Mostaru nema nigde tabla da su taj most uništili Hrvati, nego samo jedna polugranata umočena u betonski blok, kao podsećanje na taj čin! Mislim da je ipak bolje otići i u Grčku, pa i u kamp ako je u hotelu skuplje, nego strepiti od toga kako ću pričati ili da li će neki Antiša izbušiti gume! Ali čujem da se neka otrovna alga seli prema Hrvatskoj.... pa ono ako zagusti dođite na Adu!

Petar_Zrinski

pre 17 godina

E,i zaboravija san reć da ljudi s mojin razmišljanjima ima 90%...ali j*bi ga,uvik moš naletit na nekoga od ovih 10%,tako da me nemojte uzimat zdravo za gotovo.Uostalom,tko ne shvaća da je mir i blagostanje svima cilj,i koristi turistički članak za upućivanje prijetnji očito ima nekih psihičkih problema.I meni je rodbina bila u ratu,bilo je i ranjenih i bombardiranje san doživija...ali kakve veze s tim ima netko normalan,pogotovo mojih godina?...bija san sa srbima(i srbijankama,koje su slične dalmatinkama(bar beograđanke),znači da su većinom lipotice))...bia i u kafiću i u disku...i zamisli Antiša prika,niko nije ni spomenija rat,pričali smo o glazbi,odjeći,ljubavi i tako...p.s. pozdrav jednoj smišnoj maloj crnoj Jeleni iz Beograda...ne sićan se prezimena...:)p.p.s. svaka čast B92 na člancima,i pohvale novinaru...aj bok

spalato

pre 17 godina

ma jako dobar tekst, ja san isto iz splita i stvarno vam kažen da ljudi nemajte nikakva straha ako dolazite ka normalni ljudi..dalmaciju i split je uvik krasila otvorenost i tolerancija..a naš split i dalmacija su za nas od rođenja pa do smrti najlipše djelo dragoga boga na ovom svitu..ja san isto se družija sa dvi male iz beograda prošlo lito(pozdrav sandra..) i bilo mi je jako ugodno u svakom pogledu..hebiga bija bi ja i ove godine al iman curu pa je sve nekako drugačije..pozdrav svim ljubiteljima putovanja iz sunčanog splita!! evo ode se ljudi gledan još uvik kupaju u moru..to je radost i kvaliteta života..

petar_zrinski

pre 17 godina

Ok,ljudi i administratori,znan da san više dosadan sa komentarima,ali moran još samo nešto reć onima koji čitaju ove komentare,pa iden ća;Nemojte sad mislit da svi misle ka ovaj prika gori.Evo npr,nać ću ja u svojoj zgradi bar 40 ljudi šta mrze purgere(zagrepčane),30 šta mrze homoseksualce,10 šta mrze Crkvu...tako da se ne triba puno uzbuđivat oko nekih prijetnji.Ja san bija ima 2 tjedna na Korčulu,u Vela Luci,i na parkingu od hotela je bilo auto SRB tablica.Priznajen da san znatiželjno pogleda ka i još sto ljudi,ali to je samo znatiželja.Kad bi svi sve mrzili,svi bi zajedno otišli kvragu.Ja mrzin samo sladoled od jagode...haha...aj sad stvarno,ali stvarno,bok

Barokni tip

pre 17 godina

Antisha , je ocigledno lokalni seljak koji kad se "uradi " malo postaje veliki Hrvat. Da umres od smeha, on se uradio , onda je coveku sjebao gume :))))
Ljudi koji ne mogu da podnose alkohol i droge , ne treba brate,da se rade sa tim stvarima. Mislim seljaci treba da vade ribu iz mora ,da okopavaju vinograd za Poship i sl.gluposti

Petar_Zrinski

pre 17 godina

Pustite ovoga doli(Antišu),očito je momak iskompleksiran.Ja sam iz Splita,a spadam u ovu treću generaciju,koju je novinar spomenuo(najmlađu,21 god.).Sve je lik dobro opisa i napisa.Meni je isto čudno ćut nekoga kako priča na ekavicu,i uvik pričan s takvin turistima.Evo van primjer...baš san ima jedno misec dana iša na Brač s trajekton,i srija neke cure iz Subotice.Zaj*bavali smo se cilin puten(50 minuta vožnje).Još smo se i derali ka magarci,i nitko ih nije krivo pogleda.A zašto i bi?Ali su one ili ja bili u ratu...momci i (pogotovo) cure,samo nam vi dolazite...p.s. Brač(ili Broc,kako oni kažu)je puno lipši uživo,članak je dobar,ali...pozdrav ljudima mojih godina...iz najlipšeg kraja na svitu-moje zlatne Dalmacije...:)chaos

Dzaja

pre 17 godina

Ne znam zasto ste isli do Makarske, najblizi Bracu je Split odakle isto ide trajekt tako reci na 15 minuta.
Nije bas 13 sati ja sam stizao za 10 do Splita.

Antiša

pre 17 godina

Baš ste uporni i nedokazni vi srbi, što vam još moramo napraviti da prestanete dolaziti!? Prošle godine sam uzeo drvo sa brukvom i izbušio sve 4 gume na nekom autu NS registracije (ne bih ga ni pozna da nije stajalo SCG), a pritom me je "sretni" vlasnik gledao i htio da propadne u zemlju... nije ni glasa pustio, he he he, zna da bi samo još dobio po leđima...

Izgleda da treba nekog ubit, da bi se opametili, kladim se da je i taj nesretnik ove godine opet došao. Idite u Bugarsku ili Tursku, tamo vam je mjesto, mada je i to predobro za vas.

slobodan popovic

pre 17 godina

PREKO 200 VIKEND KUCA JE SRUSENO U MILNI,A BILI SU VLASNICI OD SUBOTICE, KIKINDE, SOMBORA NOVOG SADA BEOGRADA.KAKO ONI DA ODU NA SVOJU CESTICU ZEMLJE KOJU SU PLATILI I UKNJIZILI.STA JE SA ODMARALISTEM LIVNICE IZ KIKINDE,A LALE SU DOBRODUSNE.
POZDRAV IZ ALEKSA SANTICA KOD SOMBORA.

Petar_Zrinski

pre 17 godina

Pustite ovoga doli(Antišu),očito je momak iskompleksiran.Ja sam iz Splita,a spadam u ovu treću generaciju,koju je novinar spomenuo(najmlađu,21 god.).Sve je lik dobro opisa i napisa.Meni je isto čudno ćut nekoga kako priča na ekavicu,i uvik pričan s takvin turistima.Evo van primjer...baš san ima jedno misec dana iša na Brač s trajekton,i srija neke cure iz Subotice.Zaj*bavali smo se cilin puten(50 minuta vožnje).Još smo se i derali ka magarci,i nitko ih nije krivo pogleda.A zašto i bi?Ali su one ili ja bili u ratu...momci i (pogotovo) cure,samo nam vi dolazite...p.s. Brač(ili Broc,kako oni kažu)je puno lipši uživo,članak je dobar,ali...pozdrav ljudima mojih godina...iz najlipšeg kraja na svitu-moje zlatne Dalmacije...:)chaos

JASNA

pre 17 godina

NE MOGU DA ODOLIM A DA NE ODGOVORIM STIPI(???).DRAGI STIPE LJUDIMA KOJI SU BILI U RATU,BAREM SVIMA ONIMA KOJE SAM JA UPOZNALA I SA JEDNE I DRUGE STRANE ZLO JE OD POMENA RECI RAT ,MRZNJA,NASILJE,BUSENJE GUMA ,TUCA I OSTALOG.NAGLEDALI SU SE TOGA SVESNI KAKO SU BILI IZMANIPULISANI I ISKORISTENI.A OVI TIPA OVOG ANTISE METKA NISU VIDELI NITI DANA PROVELI U RATU I VOJSCI A PRAVE SE VELIKI HRVATI ILI SRBI!BILO PA PROSLO,SRBI SU NAPRAVILI DOSTA GRESAKA A HRVATI TEK NISU NAIVNI I NEVINI!ZATO SVE ZA SOBOM IDEMO NAPRED STA JE TU JE AJDE LJUDI BILO JE DOSTA KRVI I MRZNJE KAKVI STE VI TO MOZGOVI I DUSE KOJI NE ZELITI BAR SEBI AKO NE I DRUGIMA ,MALO MIRA I LEPOTE!

Zrenjaninac

pre 17 godina

Ja se kao rodjni Zrenjaninac izvinjavam Hrvatima sto je u mom Zrenjaninu neka debilna stoka skinula ZG tablice. A tipovi tipa Antisha/Milosh/Dragan/... i ostali su za lecenje.
Dajte da lepo zivimo i da se postujemo. A na Hrvatsko primorje cu da dodjem cim budem imao para.

Barokni tip

pre 17 godina

Antisha , je ocigledno lokalni seljak koji kad se "uradi " malo postaje veliki Hrvat. Da umres od smeha, on se uradio , onda je coveku sjebao gume :))))
Ljudi koji ne mogu da podnose alkohol i droge , ne treba brate,da se rade sa tim stvarima. Mislim seljaci treba da vade ribu iz mora ,da okopavaju vinograd za Poship i sl.gluposti

baki

pre 17 godina

Postoje bar 3 regionalne avio kompanije koje imaju uslove i letelice da lete od Srbije do Braca.To su JAT,Croatia i nova Centavia.Samo treba volje. Odlican tekst, i zelim Hrvatskoj sto manje Antisha!

srbin srbijanac

pre 17 godina

ta losa atmosfera medju dva naroda koja govore isti jezik je strasno zlo. umesto da koristimo to sto se razumemo,i da se oplemenjujemo i dopunjujemo.

Petar_Zrinski

pre 17 godina

E,i zaboravija san reć da ljudi s mojin razmišljanjima ima 90%...ali j*bi ga,uvik moš naletit na nekoga od ovih 10%,tako da me nemojte uzimat zdravo za gotovo.Uostalom,tko ne shvaća da je mir i blagostanje svima cilj,i koristi turistički članak za upućivanje prijetnji očito ima nekih psihičkih problema.I meni je rodbina bila u ratu,bilo je i ranjenih i bombardiranje san doživija...ali kakve veze s tim ima netko normalan,pogotovo mojih godina?...bija san sa srbima(i srbijankama,koje su slične dalmatinkama(bar beograđanke),znači da su većinom lipotice))...bia i u kafiću i u disku...i zamisli Antiša prika,niko nije ni spomenija rat,pričali smo o glazbi,odjeći,ljubavi i tako...p.s. pozdrav jednoj smišnoj maloj crnoj Jeleni iz Beograda...ne sićan se prezimena...:)p.p.s. svaka čast B92 na člancima,i pohvale novinaru...aj bok

Jovan Ivackovic

pre 17 godina

Ovog leta sam proveo kraci odmor u Bolu na Bracu. U principu se slazem sa svim sto je Andjelka navela u tekstu. Nazalost i dalje je glavno pitanje nakon povratka u Bg: pa jel ste imali nekih problema? NISMO, hvala na pitanju. Isao sam autom sa BG tablama autoputem/autocestom BG-ZG-split-trajekt do Supetra-Bol i isto tako nazad. Narucivao sam kafu sa mlekom (a ne kavu s’ mlijekom) i u baru je moja rodjaka nosila majicu na kojoj je ogromnim slovima pisalo BEOGRAD. Ljudi odavde moraju da shvate da mestane bas briga odakle si dok god ostavljas tamo pare. A, verujte hteli-ne hteli ostavljacete ih mnogo, jer je hrvatsko primorje skupo.
Da zakljucim, Crna Gora me vise nikad videti nece, a posto i ovako i onako moram negde u inostranstvo na more, moj izbor je hrvatska jer ima apsolutno najlepse primorije na Mediteranu. Srbende znam da je to tesko priznati, ali je tako.

Antiša

pre 17 godina

Baš ste uporni i nedokazni vi srbi, što vam još moramo napraviti da prestanete dolaziti!? Prošle godine sam uzeo drvo sa brukvom i izbušio sve 4 gume na nekom autu NS registracije (ne bih ga ni pozna da nije stajalo SCG), a pritom me je "sretni" vlasnik gledao i htio da propadne u zemlju... nije ni glasa pustio, he he he, zna da bi samo još dobio po leđima...

Izgleda da treba nekog ubit, da bi se opametili, kladim se da je i taj nesretnik ove godine opet došao. Idite u Bugarsku ili Tursku, tamo vam je mjesto, mada je i to predobro za vas.

petar_zrinski

pre 17 godina

Ok,ljudi i administratori,znan da san više dosadan sa komentarima,ali moran još samo nešto reć onima koji čitaju ove komentare,pa iden ća;Nemojte sad mislit da svi misle ka ovaj prika gori.Evo npr,nać ću ja u svojoj zgradi bar 40 ljudi šta mrze purgere(zagrepčane),30 šta mrze homoseksualce,10 šta mrze Crkvu...tako da se ne triba puno uzbuđivat oko nekih prijetnji.Ja san bija ima 2 tjedna na Korčulu,u Vela Luci,i na parkingu od hotela je bilo auto SRB tablica.Priznajen da san znatiželjno pogleda ka i još sto ljudi,ali to je samo znatiželja.Kad bi svi sve mrzili,svi bi zajedno otišli kvragu.Ja mrzin samo sladoled od jagode...haha...aj sad stvarno,ali stvarno,bok

Normalna

pre 17 godina

Brac, Povlja je bila nasa tacka gde smo godinama odlazili i uzivali,nedeljama, imali prijatelje, letnje sheme i sl...ljudi su nas voleli i cekali do narednog leta.
Ne shvatam dragog Antisu, koga bi on ubio, zasto? Evo, dodji Antisa, imas poziv da budes dragi gost u Bgd, da bolje upoznas te ljude sto bi...opusti se, razmisli, rat je iza nas, nismo svi drzali puske, niste ni vi svi bili u Medackom dzepu, zivot ide dalje, sto manje mrznje nosis u sebi, plavlje ce ti biti tvoje jadransko more:)

mali borislav!!

pre 17 godina

Ljudi moji,bilo koje vjere nacije ili boje,ja vam samo zelim reci,za vas iz Srbije ce uvijek biti mjesta kod nas na Jadranu,jer ste vi meni uvijek bili i bicete blizi nego neki englezi njemci ili talijani.Iskreno mi je zao sto ima ljudi poput Antishe i ovih drugih sto pokusavaju svoju mrznju na druge da sire.Svake godine sam u svojoj kuci na Jadranu i svake godine sve vise vidim tablica iz Srbije i to mene licno uzasno raduje....Rat je bio prosao i neponovio se,ja ga nisam zelio a mislim da i vecina vas takodje nije jer nam je samo donjeo lose stvari.Jadran je zaista preljep i moze da konkurise svakoj drugoj drzavi na Svijetu.Dodjite i uvijetie se sami kako je, mislim da vam nece biti zao.

PS:A ovoj Vucinic,draga gospodjo molim vas citaj te novine strane ne Hrvatske i pogledaj te koje su top destinacije za ljetovanje i vidjecete da je Hrvatska bila i bice na samom vrhu.Cak je otok Hvar izabran za jedan od deset naljepsih otoka na svijetu. A sto Hrvati neidu na Kopaonik,pa jedno je to sigurno sto im je Austrija i Slovenija mnogo bliza.
Pozdrav svim dobrim ljudima,tekst o Bracu je veoma ljep i realan.Puno pozdrava za sve gradjane Srbije i dalje!!

Saša

pre 17 godina

Dragi moji, neko je napisao da ovakvi tekstovi sluze za razbijanje predrasuda o dva naroda. ja bih rekao bar 26 naroda, jer nas naime odokativno tolko zivi na ovim prostorima. Samo naprijed B92, naprijed Andjo! E da je bogdo vise ovakvih tekstova. Ne mislim na srpsko-hrvatsko-bosnjacko-manjinske tekstove, nego na pismene tekstove. Prosto je bio uzitak citati tekst. Hvala.

Bračanin

pre 17 godina

Nekoliko ispravaka, dopuna, naputaka i komentara od jednog pravog Bračanina (rođen i odrastao) na ovaj putopis :
1. Brač ne pripada južnoj nego srednjoj Dalmaciji. Sjeverna dalmacija je pod Velebitom i oko Zadra, srednja od Šibenika pa do kraja Makarske rivijere, a južna dalje do Prevlake.
2. Zlatni Rat nije pješčana već šljunčana plaža. Poznat je po tome što je 'pomičan' tj. mijenja veličinu, oblik i smjer u kojem je okrenut. Većinom je potpuno ravan i okomit na obalu, ali ponekad zna biti zakrivljen, skoro pod pravim kutem. Nekada (uglavnom zimi) zna gotovo nestati i onda se nakon par dana ponovno pojaviti. Turisti koji se ljeti sunčaju na samom vrhu često, nakon nešto dužeg kupanja, nađu ručnike i ostale stvari pod morem jer je Rat za vrijeme njihovog kupanja promijenio oblik. Sve to je zbog izuzetno jakih morskih struja oko Rata. Zlatni Rat je zaštićen i ima status parka prirode (rang ispod nacionalnog parka).
3. Osim janjetine na gradele za Brač je specifična i tzv. 'janjetina na špicu'. To je jelo vrlo slično janjetini na ražnju, s time da se na ražnju (špici) ne peće, kao što je uobičajeno, cijelo janje, već prethodno narezani komadi mesa. Najpoznatije tipično bračko jelo s ražnja je vitalac (iznutrice vrlo mladog janjeta - još na mlijeku, lagano pečene na špici i na kraju zapečene omotane plučnom maramicom i tankim crijevom, znam da zvuči grozno, ali uopće nema okus po mesu i izgleda kao čokoladni kolač u lisnatom tijestu).
4. Za one koji ne znaju, na Braču već više od 10 godina postoji moderna zračna luka tako da je avionom definitivno najbrži i najljepši način dolaska na otok. Ljeti postoji skoro svakodnevni let za/iz Zagreba i povratna karta se može naći za ispod 500 kn. Aerodrom je vrlo blizu Vidove Gore i slijetanje/uzletanje je neponovljiv doživljaj zbog pogleda koji puca na Brač i okolne otoke. Osim sa Zagrebom, ljeti je Brač avionom povezan sa skoro cijelom Evropom i nije rijetkost da na brački aerodrom slijeću avioni iz npr. Milana, Berna, Beča, Praga, itd.
5. Na otoku ima 23 naselja i nekoliko zaselaka. Naselja su, za razliku od nekadašnje jedinstvene općine Brač, sada administrativno podijeljena u 7 općina (Bol, Milna, Selca, Pučišća, Postira, Nerežišća i Sutivan) i Grad Supetar. Najstarije naselje je Škrip gdje se nalazi i muzej otoka koji vrijedi posjetiti, a najmlađe Sumartin (nekadašnji Vrhbrač). Trenutno na otoku živi oko 13.000 stalnih stanovnika.
6. I za kraj, Bračani su u Hrvatskoj poznati po škrtosti (što naravno nije istina), a o tome postoji čitav niz viceva, pa evo nekoliko kratkih :
– Kako su nastale gušterice ? Bračani hranili krokodile.
– Tko su zapravo Škoti ? Rasipni Bračani, prognani s Brača prije puno godina.
– Koja je životinja najpopularniji kućni ljubimac na Braču ? Žirafa. Živi u tvom, a hrani se u susjedovom dvorištu.

Dzaja

pre 17 godina

Ne znam zasto ste isli do Makarske, najblizi Bracu je Split odakle isto ide trajekt tako reci na 15 minuta.
Nije bas 13 sati ja sam stizao za 10 do Splita.

spalato

pre 17 godina

ma jako dobar tekst, ja san isto iz splita i stvarno vam kažen da ljudi nemajte nikakva straha ako dolazite ka normalni ljudi..dalmaciju i split je uvik krasila otvorenost i tolerancija..a naš split i dalmacija su za nas od rođenja pa do smrti najlipše djelo dragoga boga na ovom svitu..ja san isto se družija sa dvi male iz beograda prošlo lito(pozdrav sandra..) i bilo mi je jako ugodno u svakom pogledu..hebiga bija bi ja i ove godine al iman curu pa je sve nekako drugačije..pozdrav svim ljubiteljima putovanja iz sunčanog splita!! evo ode se ljudi gledan još uvik kupaju u moru..to je radost i kvaliteta života..

Dragon

pre 17 godina

E ovaj Antiša stvarno nije normalan! Što se tiče Hrvatske, mislim da stvarno nije još uvek vreme ya ljude iy Srbije da idu tamo! Ja već treću godinu idem tamo i svaki put mislim da će biti bolje i da će se ljudi promeniti ali ipak to nije istina! Treba otići tamo pred "obljetnicu" njihove navodne oluje, i videćete koliko je lepo biti tamo! U Dubrovniku na centralnom trgu ima tabla sa kartom grada gde su obeleženi krugovima, trouglovima i kojekakvim znakovima mesta koja su gađana od strane srpsko-crnogorske vojske! A po tome je ceo grad bio uništen, a daje se odmah do znanja stranom turisti kakvi su srbi bili u ratu! A Mostaru nema nigde tabla da su taj most uništili Hrvati, nego samo jedna polugranata umočena u betonski blok, kao podsećanje na taj čin! Mislim da je ipak bolje otići i u Grčku, pa i u kamp ako je u hotelu skuplje, nego strepiti od toga kako ću pričati ili da li će neki Antiša izbušiti gume! Ali čujem da se neka otrovna alga seli prema Hrvatskoj.... pa ono ako zagusti dođite na Adu!

pedja

pre 17 godina

Dokle god bude bilo takvih kao sto je siroti Antisa bit ce i uspesnih pisaca i politicara.Steta je sto zbog sacice takvih nesrecnih ljudi vecina normalnog sveta ne moze da funkionise po meri coveka.Imao sa kucu na Hrvatskom primorju i dobar deo zivota sam proveo tamo,i mogu reci da je vecina ljudi sasvim ok .Znao sam gotovo celu okolinu , isao u ribu,pravili gradele...Za extreme sam saznao tek kad se zakuvalo,i to su uglavnom bili neuspesni ljudi,alkosi, neradnici,ili neka slicna grupa .Uostalom kao i kod nas.Svako ko je bio iole normalan gnusao se tog sveta.Bio sam i prosle godine na Ugljanu bilo mi je zaista lepo i druzio sam se sa normalnim ludima i uzivanje je bilo obostrano.Uostalom zar nije to u zivotu najvece blago.Neko uziva u lepim stvarima , a neko verovatno lepse spava kada zna da je nekom uradio nesto lose .'ebi ga...

Milos iz Holandije

pre 17 godina

Mislim da nije u redu sto necete da objavite moj komentar...

Ali barem mi je drago sto ste objavili ustaski komentar, sto dokazuje da samo budale mogu da idu u Hrvatsku na more...

Neka mi neko kaze da li se u Beogradu ili u nekim drugim gradovima dogadjaju ovakvi incidenti. U Hrvatskoj je to redovno...

Ali ako se nastave ti ispadi, onda sam siguran da ce u Srbiji nastradati i Hrvati (najverovatnije neduzni)...

Tomislav iz Zagreba

pre 17 godina

Na stranici na kojoj se pisu komentari stoji:

"Komentari koji sadrze vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni."

Zbog toga bi molio da se pobrise komentar g.Antiše

Tamara

pre 17 godina

Mozda subjektivno, posto imam kucu na Bracu i svake godine provodim leto tamo, ali verujte da ni Grcka ni Turska ne mogu ni da primirisu Jadranu i hrvatskim ostrvima. Pricam ekavicu a nikad nisam imala apsolutno nikakvih problema niti se krila zbog toga, cak su ljudi tamo bili srecniji sto cuju 'bre' nego Purgere (Zagrepcane kako ih zovu:) A inace, ima i dosta mini-buseva koji voze na relaciji Beograd-Makarska. Pozdrav svim Dalmatincima :) Adio :)

Zlaja

pre 17 godina

Eh, bas ima pacenika ovih dalmosa sto ih ne mrzi da citaju tekstove na za njih neprijateljskim veb stranicama. Ali uvijek bi rado i da malo pljunu po njima... Bez obzira na generaciju kojoj pripadaju, bilo bi dobro upamtiti cinjenicu, da su bivsa Jugoslavija, pa i Srbi kao njen najbrojniji narod ucinili za Hrvatsku mnogo vise nego ce iko ('do sada, nadalje i ubuduce' - rekao bi Djuro iz 'nadrealista'), od izvlacenja ispod skuta Austro-ugarske i Italije pa do razvoja turisticke infrastrukture '60 i '70 proslog vijeka, koja je i danas kicma najvaznije im privredne grane. No sve je to nistavno u poredjenju sa zrtvama koje su nasi roditelji i clanovi porodica ugradili u dijelove te iste drzave. Moj rodjeni stric je tesko ranjen i igrom slucaja jedva ostao ziv pred sami pad Trsta, nakon sto je prosao bezbrojne okrsaje za oslobadjanje Hrvatske i Dalmacije. Kolika bi danas bila Italijanska obala gospodo, da ne bi ove hrabre mladosti svih naroda i tog suludog zrtvovanja?! Nije ni bitno...Sreca sto nam za uzivanje u ljepotama Jadrana nece biti prepreka ni ovi neustrasivi ratnici sa motkama i 'brokvama'.

hrvat stipe

pre 17 godina

bolji clanak neprocita otkako sam na internetu (cirka 6 godina). ovoj gospodi/ci andelki skidam kapu do poda. clanak je realno napisan 100%. mislim da komentare kretena poput tog antese, milosa itd.netreba ni objavljivati, da nekvare ovu idilu. osobno garantujem da su svi srbi docekani na najljepsi moguc nacin. cak sta vise ekavicu svi slusaju sa radoznaloscu i simpatijom. i ne samo da su dobijali maslinovo ulje za poklon, vec i slike, prsut, vino, prosek itd. pozdrav svim normalnim ljudima.

Vlada

pre 17 godina

Pula, Rovinj, Opatija, Mali Losinj, Rab... A kasnije Dubrovnik, Korcula, Mljet (ah taj Mljet!).
A onda - poziv! U Hrvatsku. Vukovar. NE!!! 5 godina skrivanja; zatvaranje firme, jer je bilo nemoguce ziveti od vojne policije i pozivara.
No, nekako sam izbegao taj uzas i sramotu da odem i rusim grad pun ljudi...
Posle 2000. Grvka. Tasos, Sitonije... Turska, a pogotovo Bugarska me uopste ne zanimaju.
Clanak me je podsetio na ONAJ MIRIS mora i borova koji nigde ne postoji, osim u Hrvatskoj. Moram ponovo ici, i to u Dalmaciju u kojoj se nikada nisam zadrzavao. Samo sam prolazio
kroz nju magistralom, ili "Liburnijom" uz njene obale. Dakle, moram ponovo ici, i to autom, jer i dalje volim da "zujim" okolo.
Pozdrav iz Novog Sada svim ljudima dobre volje.

hr fan

pre 17 godina

b92-clanak vam je za svaku pohvalu, samo ih dajte u sto vecem broju, da se razbiju ove glupave predrasude izmedu dva naroda.

za gospodu/icu (Vucinic, 24. septembar 2006 14:48).neznam gdje ste vi do sada bili na letovanju, al ja sam obisao pola svetskih letovalista i nigde mi nije bilo lepse nego u hrvatskoj. u dominikanskoj republici sam bio pre 3-4 godine. hotel u kom sam odseo bio je ograden bodljikavom zicom kao i celi kompleks koju je cuvala njihova vojska, da ne ude neki gladni ili zedni lokalni stanovnik, koji su uporno proturali ruke kroz zicu nebi li dobili komad leba. naravno, svi hoteli pripadaju zapadno evropskim zemljama. da ne razvlacim bali , tajland kao i dominikanska
republika su uglavnom okupljalista za zapadno-evropske pedofile, homosexualce itd...spanska ostrva kao mallorca, ibiza su kako vec nemci vole reci tradicionalno u njihovim rukama. dakle, slusas samo nemacki jezik, kao da si dosla na fudbalsku utakmicu izmedu dva nemacka kluba. nema opste onaj vise-jezicni turisticki stih. portugalci ti leze na otvorenom moru, valovi su preveliki, kao i morsko strujanje, tako da vam nije preporucljivo leci na dusek, (pogotovo za decu) jer ih morske struje u hipu mogu odvuci na otvoreno more. usput receno, nigde nisam ni blizu osetio miris mora kao u hrvatskoj.da ne mesamo kruske i jabuke, kopaonik ipak ostavi za neke hladnie dane. tema je letovanje, a ne zimovanje.
pozdrav za B92, kao i za ljude dobre volje. :-)))

mima

pre 17 godina

80-tih je Bol bio jedina letnja destinacija meni i mom tadasnjem decku, sada suprugu. Poslednji put smo bili 1987. sa starijim sinom. Zlatni rat je najlepsa plaza u Evropi, a moze da se nosi i mnogo egzoticnijim destinacijama. U Bolu je mnogo Beogradjana imalo kuce (ne znam danas), nije postojao kamp i jednostavno imao je neki neverovatan mir... Jos uvek pamtim borovu sumu na Zlatnom ratu, sladak restojan sa drvenim klupama gde smo se sklanjali od podnevne zege, precisto more koje je, neverovatno, na Ratu sa hvarske strane bilo mirno kao staklo, a sa druge ustalasano. Ljudi ljubazni, preljubazni.
Mi i danas gde god se nadjemo na letovanju sa setom pomislimo "Nigde nima nasega Bola" a mnonografijom Ive Eterovica lecimo nostalgiju.
Prosto zavidim autorki na letovanju.
A na Antisu i Milosa ne obracajte paznju. Takvih je uvek bilo (i pre rata) i bice. I kod nas i kod njih.

jasna

pre 17 godina

puno pozdrava svim pravim dalmatincima,znaju oni koji su,vec tri godine letujem na Bracu moram reci da je predivno i da nikakvih problema nisam imala.Naprotiv svi se oduseve kad cuju da sam iz Beograda i zale za proslim vremenima.Momak mi je Dalmos zajedno letujemo u Splitskoj na Bracu i nema lepseg mesta ni boljih ljudi!Pozdrav lepoj Dalmaciji

Tijana

pre 17 godina

e da... divan je brach... a na 5 km od supetra nalazi se splitska. zhivopisno seoce, mala crkva, restoran kod toncha, vrt sa narom, limunom i vinovom lozom, roshtilj od brachkog mermera koji je tata sam napravio, plavi suncobran i bela kapija... 10 najlepshih leta mog detinjstva...

xy

pre 15 godina

Nakon 10 godina putovanja u razne dijelove Hrvatske,ove godine u Dubrovniku,razbijen mi je auto i skinute BG tablice.Na putu nazad,,prolazeci mnogobrojne granicne kontrole,po reakciji sluzbenika shvatila sam da su i oni opredjeljeni kojoj grupi istomisljenika pripadaju,,a postoje 2 grupe.Ja jos uvijek ne pripadam ni jednoj grupi,,ni poslije ovakvog licnog iskustva,ne znam sta da mislim,,,,

Nicky

pre 17 godina

Antisa, hajde lijepo priznaj da nisi Hrvat. Zvucis kao srpski radikal koji drzi bukvicu umjerenima koji se "usudjuju bez radikalske dozvole" ici u susjedstvo.
Gost je gost i zna se kako se s gostima postupa.
Ovak se sramotiti kako ti tvrdis nece niti jedan zdrav covjek (zena, niti dijete) nigdje u svijetu.
Bolje potrazi strucnu pomoc, danas imaju lijekove za takve kao ti.

mali marinko

pre 17 godina

Samo jedna mala primjedba :) Kad se ide iz ZG u Split preko Knina ne prelazi se Velebit već Gvozd (vrhovi: Velika i Mala Kapela). Velebit je smješten zapadnije i paralelan je sa tom prometnicom. Inače - dobar članak.

Lidija, NS

pre 17 godina

E, dragi Petre, kamo srece da je vise ljudi kao ti (u obe nam drzave)! Antisha je pametniji kada cuti i bolje bi mu bilo da vise ne ostavlja svoje komentare. Pozdrav svim ljudima dobre volje!

Eh

pre 17 godina

Ne znam tko je vise 'zatucan', jel' ovaj Antisa ili ovaj Milos. Zbog takvih je i doslo do ovoga do cega se doslo. No, ide ona stara cega se pametan srami/sramoti, time se budala ponosi... Stvarno mi nisu jasni neki ljudi. Rat je bio. Rat je hvala Bogu prosao i svake godine ce odnosi biti normalniji/bolji. Sada su normalniji nego 90te to sigurno. Onaj tko zeli da gleda unatrag tome stvarno nisu sve u glavi... Meni osobno ne smeta nitko, a takvih je u HR masa... Ona manjina cipelari i 'crnce' koji nisu nikada nista napravili Hrvatskoj. Zbog kretena (kao ono dvoje navedeno gore) se ne treba obazirati. Njih ima i u Srbiji i u Hrvatskoj, bilo ih je i biti ce ih...

furešat

pre 17 godina

Ajme ljudi Brac je ludilo. Ja sam inace rodjeni zagrepcan i imam tamo kucu, tamo mi je sada i srce, ne mislim na zensku. Otok je predivan za svakog ko imalo cijeni ljepotu. Nema tu ni turskog ni austro ugarskog (ok ima nesto, ali na drukciji nacin). Otocani su malo zatvoreni, svi se znaju, ali na srecu proveo sam tamo svoje tinejdzerske dane bas u vrijeme rata, kad nije bilo turista i tad nisam bio bas takav "furest". Bilo je tu i gitara na plazi i tuluma do zore svakog jutra, prvih ljubavi kolko hoces.. Zenske su 1. liga, malo prgave, malo divlje.. Uglavnom, zabave i klubovi za strance, tj. sve turiste i za domace su prilicno odvojene. Ove godine na Bolu sam bio na house partyju u 'klubu' u masliniku na osami. Puno pića, dobra muzika i vrlo dobar zvuk. Muziku je pustao poznati dj. vjerojatno iz cistog zadovoljstva i poznanstva, jer bilo je tamo samo oko 30-50 ljudi, 70 % domacih. Zadnjih godina je zabava sve losija (kao i na ostatku jadrana), to je mozda i do cijena, pa nije popularno mladima, nego samo strancima u srednjim godinama. Na plazi nema vise niceg ili jako malo, ekipa je presla na sponzore i njihove pratilje, a cuo sam par puta i narodnjake. Uglavnom ima za svakog ponesto, ali je to problem naci... Steta, eh da je tih devedesetih bila koja beogradjanka, bilo bi bolje i nama i njima i svima; vodili bi ljubav, a ne rat!!! :)

furešto

pre 17 godina

A jos nesto, tih devedesetih, ponekad je bilo hrabro doci i sa ZG tablicama u Dalmaciju, jer je vladalo uvjerenje da svi novci idu u Zagreb i da svi u Zagrebu voze 'bisna kola'. Znam jednog Antishu bracana, ali taj je bio dobar ko kruh, uglavnom ovaj retardo Antisha koji se javio gore valjda je tada busio gume na ZG autima. Pustite te debile, proc ce ih, ko sto ih je proslo za zagrepcane. ne ide se tamo zbog njih. Vidio sam dosta srpskih tablica dole, pogotovo ove godine i beogradjana po restoranima koji su narucivali picu (to se u Dalmaciji NE narucuje jer je odvratna) po pola, i konobar se prema njima ponasao kao prema debelim englezima punim para. Smiruje se polako sve to skupa, neki ne zele jos uvijek iznajmljivati sobe srbima, ali neki i zele. Nemaju srbi para, ali i ne moraju doci da ostave pare. Kad opernate ostavljat ce pare jer ce htjeti fino pojesti, popiti i izaci van. Dodjite da probijete led. Dok bude ljudi, bit ce i para.

Jovana

pre 17 godina

Ovo je clanak o turizmu i zaista ne vidim mesta za politicke sadrzaje. Objektivno gledajuci, da li se zemlja zvala Hrvatska ili drugacije, taj deo mediterana je bezkompromisno meni najlepsi, neopisivo predivan i samim tim vise nego dovoljan razlog da svoj letnji odmor vec vise godina provodim tamo. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

purger

pre 17 godina

eh, da je vise andelki s obe strane, bilo bi super. svaka cast na clanku. ovu novinarku treba predloziti za pulizterovu nagradu. zao mi je sto se moram stidjeti, kao hrvat, zbog ovog majmuna antese. da mi je njegova adresa prosuo bi mu sve zube...ak je uopce hrvat. pozdrav svima u srbiji i dodite nam u sto vecem broju. ne obazirite se na ove gluposti oko automobilskih tablica, to je stvar proslosti. na kraju, daleko vise strada nasih zagrebackih automobila u splitu, nego vasih na cijelom jadranu.

Luka

pre 17 godina

Draga braco Hrvati i draga braco Srbi ! Citajuci clanak, koji je lijepo romanticno napisan i znam da je istina , da je hrvatsko jedno od najljepsih predjela u svijetu ,,,namijece mi se jedno pitanje , ko samo od sebe ...
Sto se to pobogu dragi ljudi moji kojeg k. ratovali , trosili rusili i ubijali ?
Sto sam se krio od vojske 15 godina i napustio konacno zemlju da se potucam po svijetu ?Nit sam Srbin Nit sam Hrvat nit Bosanac ...
Zelim svima sve najbolje i kao po obicaju zavrsavam i ovak put svoj komenta sa ...
U pamet se dobro juzni sloveni ...

Crnogorac

Bojan iz Beograda

pre 17 godina

Ko god misli da MRŽNJA (pa bas ovako velikim slovima) vlada sa "obe strane", treba prvo da ode tamo, pa tek onda da tako samouvereno tvrdi. Brač je baš odlično mesto da to uradi. Bio sam. Božanstveno. Divni ljudi.

Lako je hrani ti se ovde kod kuće MRŽNJOM, slušajući istomišljenike, koji to isto tvrde iako isto tako pojma nemaju. Ali, lakše je mrzeti nego saznavati o svetu svojom glavom i srcem. Deluje bezbednije.

Bojan iz Beograda

pre 17 godina

Ponovo ja, ako smem da dodam:
Zašto se javljaju razni emigranti (koji već duže žive u inostranstvu) sa svojim "patriotizmom"? Pa valjda su pokazali koliki im je patriotizam - time što su emigrirali. I ja sam neko vreme bio emigrant, ali nije mi padalo na pamet da izražavam patriotizam "na daljinu". Nisam smatrao to ni časnim ni moralnim.
I, kakav je to patriotizam u savetovanju mržnje onima koji su ostali?

Nicolas

pre 17 godina

Malo je tih svetskih plaza i ostrva na kojema nisam bio. Juce sam se upravo vratio sa Hvara. Tamo (na hr primorju) sam letovao kao klinac naravno. Nemam sta drugo reci osim HVALA. Prezentacija, ljudi, (boze kakva prelepa priroda) je zaista samo za pohvalu. Nikakvih problema nisam imao, naprotiv. Znaci, jos jednom HVALA Hrvatima na svemu.

Kristijan

pre 17 godina

Predivan tekst. Svaka cast :) Planiram otici do hrvatskog primorja s mojom prijateljicom ovde s floride i pokazati joj neke lepe delove balkana gde se "nas" jezik goviri. Svakako, ljudi koji zive od turizma su, u vecini slucajeva, mnogo vise tolerantniji neg od onih koji su iz urbane sredine. Moraju biti jer tako jedino zaradjuju novac. Barem, meni se tako uvek cinilo.

Alma

pre 17 godina

Dragi moji, nakon sto sam procitala svih 60 komentara...sta jos da dodam... Andji tekst je super i bilo je pravo zadovoljstvo sve ovo proci sa tobom na prelijepom Bracu. Nadam se da se vidimo na Bracu i iduce gocine, pa da nastavimo zapoceto putovanje...

Stipe

pre 17 godina

Najlakše je osut paljbu po Antiši... A što ako je netko ostao invalid u srpskoj agresiji na Vukovar, kao moj susjed, osuđen na patnju do kraja života...
On je razbija pet-šest srpskih auta. Ne moš mu ništa reć, možda je baš vlasnik tog auta baca cviće na tenkove šta su išli za Vukovar (malo tko nije bija za to u ono vrime u Srbiji), možda i nije ništa kriv, ali trebate razumiti da su ljudima rane svježe, i na to je triba mislit kad je krenija u Hrvatsku i ostavit auto u Srbiji i lipo autobusom, ka i autor teksta.

barba-duje

pre 17 godina

Andelka udaj se za mene ...


Na morskome plavom žalu
gdje čarlija vjetrić mio
plavušu sam bajnu snio
o kako sam sretan bio
I dok sam joj govorio
drhtale su usne njene
a u mome zagrljaju
šaptala je ljubeć' mene
Eh, da mi je još jedanput sresti
da je pitam dal' me ona voli
da joj kažem da me srce boli
da je bez nje tužan život cijeli...

izgubljena generacija

pre 17 godina

Ljudi dođite u Hrvatsku, što će biti sa svijetom ako dopustimo budalama da vladaju. Btw, primorjem se u govoru naziva sjeverni dio Jadrana (od Rijeke do Karlobaga), meni najmanje drag.

Julija

pre 17 godina

Jas ova leto isto taka bev na odmor vo Bol na Brac, ali moeto iskustvo ne bese tolku prijatno. Mestoto posle 1vi Avgust se prepolni so italijani koi bea pouzasni od ciganite vo Skopje. Mislam deka ciganite vo Skopje imaat poveke klasa od italijanite koi letuvaa na Brac ova leto. Uslugata vo restoranite bese uzasna. Hranata pod prosecna. Mislam deka podobra hrana mozam da najdam vo zatucana senvicara vo Skopje. Ljubeznosta na kelnerite bese rezervirana samo za zapadno evroskite turisti, iako tie sekogas naracuvaa pomalku i poevtina hrana od mene(spageti, pizza).
Alkoholnite pijaloci vo kaficite bea preskapi a da ne spomnuvam deka nemase ni eden kafic ureden po posleden svetski trend.
Lezi uste mnogu rabota vo toa mesto a i hrvatite treba da se potrudat i da go popravat odnosot sprema turistite od balkanot i da gi ostavat predrasudite na strana.

ja

pre 17 godina

@bgd girl
Nisam shvatio poantu članka, osim što je vrlo pristran. Ne uzima u obzir činjenicu da je dubrovački stari grad uništavan u ime upravo srpstva koje ga je sa okolnih brda željelo osloboditi. Isto tako ne uvažava ni činjenicu da su se slike razaranja stare gradske jezgre Dubrovnika, kao primjer najvećeg barbarizma, vrtjele po svim televizijama na svijetu i kao takve izazivaju interes turista koji u Grad dolaze. Jer koliko god se Hrvatska trudila odmaknuti od rata, te slike su i dalje pristune kod mnogih turista koji žele znati nešto više. Interesantno je i to da se za rupe na fasadi Crkve krivljuju tri granate (bombe?) koje je netko postavio pred crkvu i meci (valjda hrvatski?), a nitko ne spominje da su mnoge građevine unutar Grada sustavno granatirane, da je niti 200 metara udaljen Knežev dvor gotovo izgorio, o "običnim" kućama i stanovima da ne govorimo. Izgleda da je jedino zgrada SPC nije stradala od granatiranja s okolnih brda, već od hrvatskih napada... Ne sumnjam da se na ovaj način može dobiti dosta publiciteta i interesa čitatelja u Srbiji, ali ne koristi nikome, pogotovo jer ima dječje premise: Hrvati neće da se igraju sa nama - kakve veze ima što smo im mi potrgali igračku?!
Anđelka je odradila pravi posao, a Ognjen za napisati ovakav članak nije ni trebao dolaziti u Hrvatsku, bilo bi mu dovoljno da pročita Glas ili neku sličnu "novinu".

Jovan

pre 17 godina

Zaista, dobronamerno pitam, da li neko moze da mi objasni sta znaci rec - glede? Ili sam poceo da zaboravljam sopstveni jezik ili je u pitanju nekakva nova kreacija...

Dejan

pre 17 godina

Ovaj Antisa glumi ne znam koga, neka dodje meni sa time u sred HR pa da ga ja malo 'zacekicam' - mo's misliti kako je on to radio dok je neko gledao.
Inace tekste je tako-tako. U biti to i nije neki putopis vec vise neko svoje vidjenje i to vidjenje s uzdrzavanjem...

cate

pre 17 godina

Brac je prelepo ostrvo. Nekada davno, svako leto sam isla tamo i mnogo sam ga volela. po ovom tekstu vidim da se sam Bol dosta izgradio u odnosu na ono vreme, kada je bilo malo mesto koje nije imalo ni hotela, vec samo odmaralista. Tekst je lep, ali ne vidim potrebu da se uopste spominju prededjenja sa Beogradom, niti komentari koji su vezani za politicku situaciju.
PS:Dzaja je u pravu mnogo je bolje ici do splita, blize je iz tog pravca a i ima ja mislim vise trajekta.

momabrazil

pre 17 godina

secam se kad smo isli na more od Kragujevca do Plocha nije bilo vise od 600km =+, kako to da ima 900kmdo Makarske od Bg. Zar nije bolje ici preko Sarajeva i Mostara? pa na Metkovic i onda do Makarske

pantelija

pre 17 godina

Zašto iz Beograda do Brača ići preko Zagreba, kada je najkraća veza preko Sarajeva, pa zatim slijede Mostar, Capljina, Metković, Makarska. Put je siguran i dobar, a jedino usko grlo predstavlja carinski prelaz u Metkoviću. Na tom putu bi mladji, ali i srednji naraštaji putnika mogli prvi put vidjeti strahode bratoubilačkog rata (razrušene kuće, opustjela naselja). Santićeva ulica u Mostaru zaslužuje da se sačuva kao spomenik zrtvama besmisla. Nema ni jedne kuće u toj ulici koja nije potpuno izrešetana metcima i time razrušena. Goli zidovi crni od baruta i udara metaka zjape prema nebu moleći za milost koje još uvijek nema. Vjerujem da bi turisti iz Srbije za Hrvatsko primorje koji bi išli tim putom mogli vratiti nadu.

wlado

pre 17 godina

imao sam srece da idem tamo, ali 91',taman pre rata

mesto je predivno, mi smo bili u mestu supetar....
iako sam imao sveka 7 god, pamtim ga...jednostavno, bio sam i u cg i grckoj,turskoj...nema takvog osecaja kao na bracu...nekako je...mafijaski ako me razumete...znate ono sicilija i to...

uglavnom, jednog dana....voleo bi da ponovo odem.

Bojan

pre 17 godina

Ja ipak mislim da je ovaj Antiša nekakav shizofreni Srbin, i to u pogresnom tripu i zivotnoj misiji.
Tekst je OK, a i sam već duže vremena planiram skoknuti do nekog od dalmatinskih bisera. Jedino što mogu zameriti autoru članka jeste preveliki trud u interpretaciji pojedinosti i, onda, nekorektno interpretiranje. Naravno da je besmisleno to što u Srbiji ne možeš kupiti kune, ali reci i da obrnuto nije moguće takođe. I premda tu ima politike, ponajviše je ekonomije - jednostrana prodaja hrvatske valute naših menjača nije Srbiji u konomskom interesu. Kao ni Hrvatima u obrnutom slučaju. Dakle, problem uzrokuju obe strane, ne (samo) jedna.

jegulja

pre 17 godina

Imam kucu u Sutivanu na Bracu. Mnogo je lakse ici do Splita pa trajektom do Supetra. Trajekti idu cesto a put do Splita je odlican (preko ZG mada moze i preko Bosne ali to je sada sporije i komplikovanije, to je bila najbolja ruta za vreme SFRJ). Ljudi na Bracu su veoma ljubazni, tamo apsolutno nisam nikada imao nikakve probleme. Sto se tice budala njih svuda ima. Hocu reci na budalu mogu natrcati i u sred Beograda i popiti batine (ako ne i nesto gore) iako sam kuci, svoj na svome. Budale, psihopate i sl. su jedna posebna nacija kojoj je potrebno lecenje odnosno kavez. Da, na kraju, veliki Srbi tamo nisu dobrodosli kao sto nisu ni ovde veliki Hrvati. Putovanja i turizam treba da sluze za odmor, razmenu pozitivnih ideja a ne gubljenje vremena sa politikom i slicnim stvarima, za to ionako postoje dileje u odelima i kabinetima.

d.s

pre 17 godina

http://www.explorecroatia.net/ - Sajt o Hrvatskoj, dizajner iz Beograda, vlasnik sajta iz USA. Kada sam pitao klijenta da li smem da stavim 'developed by danet.solutions', odgovor je bio 'zasto da ne, pa nemamo mi problem sa tim Srbija/Hrvatska sr...ma', pa mi smo vas izabrali bas zato sto znate gde je Hrvatska, da nece mozda americki ili indijski dizajneri da rade sajt o zemlji koju ne bi znali da na karti nadju.

marija

pre 17 godina

Bas mi se svideo opis Braca, a ko hoce neka ide na hrvatsko primorje. Zasto ne? Sto se mene tice, letujem u mirnijim krajevima gde se domaci zivalj ljubazno ponasa prema turistima, bez obzira na boju koze, nacionalnost ili veroispovest. Profesionalan svet, koji zivi od ugostiteljstva. To znaci da mogu da uzivam u plazi i moru, dobroj hrani i provodu. A kada hocu da kupim hleb jednostavno trazim bread, ne moram da se brinem da li cu da izgovorim kruh na odgovarajuci nacin. Na svu srecu Mediteran je pun plaza i divnih mesta, pa ko hoce nek izvoli. Italija, Spanija, Malta, Tunis ili Turska..... Eto nekoliko lepih i ekonomski povoljnih destinacija (odnos cena-usluga), pa vi probajte. Niko vas ne tera da trosite svoje pare pijuci bevandu pored vile Dzona Maljkovica. Ionako nije moj tip.

dragan

pre 17 godina

Vi sa B92 ste bas uporni,stalno forsirate iste teme iste price. I prosle godine u ovo vreme ste forsirali hrvatsku obalu. Dosta vise! Mozete vi pricati o pomirenju koliko zelite ali njega NEMA. Mrznja je ona koja vlada i ovde i tamo. Zato se malo odmorite od te price o pomirenju ostavite ga sledecim generacijama one ga jedino mogu ostvariti.
Bacite se vi na Big Brother on vam donosi gledanost a ne ovakve price o krivicama,ratovima,pomirenju.Zamorni ste vise. Jedino zbog cega se jos gledate je Bigi

marko_p

pre 17 godina

Dosta ljudi je prokomentarisalo tekst a dobar broj njih je u komentaru pomenuo i Antisu. Ni ja ga eto, necu zaobici. Iskreno verujem da u Hrvatskoj nema previse ljudi koji misle kao on i koji bi mozda bili spremni da urade to sto je on uradio. Neka ih je recimo i 10%. Zar ne mislite da je i 10% mnogo? Ja mislim. Da li se takve stvari desavaju nasim turistima u Grckoj, Bugarskoj ili Turskoj? Ja nisam cuo za takve slucajeve. Na kraju ispada da je u pravu - ljudi iz Srbije idu u Hrvatsku na more uprkos tome sto podsvesno svi a svesno tek neki znaju da nas Hrvati u sustini ne vole, najblaze receno. Rat je zavrsen i shvatljivo je da mladji ljudi u Hrvatskoj sa nekom vrstom znatizelje stupaju u kontakte sa nasim turistima ali ne zaboravite da su se Srbi i Hrvati u 20. veku tri puta nasli u ratu na suprotnim stranama. Ni ono mesto u Slavoniji koje je ime dobilo po jednoj vrsti drveta nikada necemo zaboraviti. Razlozi zbog kojih smo bili na suprotnim stranama su jako stari i nikad nisu ni prestajali da budu bitni, ni njima ni nama. Ja zaista mislim da je Hrvatsko primorje prekrasno i neverovatno lepo ali isto tako mislim da je besmisleno hrliti tamo. Lepih predela ima i drugde ali samo u Hrvatskoj domacini selektivno buse gume na kolima gostiju.

Rat nam ne treba, kao ni njima. Pamet u glavu; treba da saradjujemo na obostranu korist ali ne moramo ni da se mnogo volimo ni da se ponovo nazivamo 'bracom'.

Poruka autoru teksta: kaze se 'sirom' ne 'diljem'.

pedja

pre 17 godina

Na danima piva u Zrenjaninu su grupi Crvena Jabuka skinuli ZG tablice.I to u Vojvodini ,gde nas ima razni sorti .Sto se tice svirke ,skino bi im i gace.(ne moje)

Dragan

pre 17 godina

Bio sam na Bracu kao klinac s 4 godine, a onda posle 20 godina opet! Posle oba boravka imao sam isti osecaj srece i totalnog uzivanja (naravno, imajuci u vidu sta je bilo uzivanje za jednog cetvorogodisnjaka i cega se seca). Nego Brac je zaista sjajan, a sto se ljudi tice jos bolji. Isao sam sa nekim prijateljima iz Bosne i Hrvatske, ali sam uglavnom bio sam i komunicirao sa svima.. najcesce su to bili Italijani (zaisat ih ima previse), pa tek onda Hrvati. Svima je bilo drago da me vide i niko nije ni spominjao ratove i gluposti, nego normalno - mladi se zabavljaju. Njih nekoliko mi se javljalo kada su dolazili u NS na EXIT, drugi su mi cestitali novu godinu. Cak sam ustopirao neke albance s kosova koji imaju rodjake koji drze neku poslasticarnicu u Beogradu!! Prosto fenomenalno!!

Naravno svuda ima budala, i u Srbiji, i u Hrvatskoj, itd. Pa jedino iskustvo koje je bilo malo neprijatnije je bilo kada me je neki lokalni decko pitao da li me je neko dirao na Bracu. Odgovorio sam da naravno da nije, na sta me on pita da li bi njega zaklali kada bi dosao u Beogard. Naravno da ne, odgovoram mu. Prosto nisam verovao!! Ali verovatno decko nije nikada ni otisao sa Braca, pa ni video ni cuo ni za sta drugo!! Neverovatna zatucanost, kao direktna posledica nedostatka informacija. Ali i on se posle tog iskustva naucio. I zato i treba ici u Hrvatsku i razbijati predrasude.

I da, iako je put preko Bosne kraci, najbrze je autoputem od Beograda do Zagreba, pa onda isto autoputem do Splita, i trajekom do Braca. Apsolutno sam se iznenadio kada sam uoznao Madjara koji je iz Budimpeste stigao do Braca za 13 sati, isto koliko treba i od Beograda do Crne Gore!!! Eto sta je infrastruktura, a u Crnoj Gori ni govora nema o nekom autoputu, a hoce da privuku turiste.

A "glede" je "povodom/u odnosu na/zbog".

Deki NS

pre 17 godina

Postovana gospodo sa B92, promakao vam je samo jedan detalj - zaboravili ste da napisete da je ovaj clanak placeni oglas Htrvatske Turisticke Organizacije!!
Koji je nepotpuno "preveden" sa izvornog jezika, sto se moze primetiti po nekim izrazima (diljem, glede itd).
Svaka cast!

Ivan, Zagreb

pre 17 godina

Mislim da ne bi trebali biti zabrinuti za sigurnost kad dođete na Jadran. Kao što su već neki rekli, budala ima uvijek i svugdje. Srbi su turisti kao i svaki drugi, a mislim da se možemo bolje zabavljati međusobno jer smo slični po mentalitetu i razumijemo se. Vidio sam dosta SCG registracija po Splitu i okolici ove godine i nije mi to bilo ništa čudno. Baš suprotno, drago mi je da nam dolaze ljudi iz cijelog svijeta. Iskreno, puno su mi draži Srbi nego Slovenci koji glume fine europljane u rukavicama, a jako su bahati i nekulturni. Zato ako imate volju dođite.

sladjana

pre 17 godina

ZASTO NE OBJAVITE MOJ KOMENTAR? pA ZAR SE VI NE IZJASNJAVATE KAO DEMOKRATSKI ORJENTISANA STANICA.POZNAT MI ZAPADNI SISTEM DEMOKRATIJE JER VEC 10 GODINA ZIVIM U KANADI.
ALI ZATO UPORNO PUSTATE DA VAM NA TV POJAVLJUJE ONAJ SMRAD KONDICKA ILI KAKO SE VEC ZOVE.GDE CE VAM DUSA?

Vucinic

pre 17 godina

Ne znam... Marko_p je napisao jedan jako lep i sveobuhvatan komentar na sam text i sve postojece komentare. Hrvatsko primorje jeste lepo i nama je najblize i po nekom genetskom kodu mi i dalje tamo hrlimo, ali da se ne lazemo ima mnogo boljih i lepsih plaza u blizoj i daljoj okolini.Da recimo jedan prosecan Srbin moze sebi da prousti otputuje do Ibice, Portugala, ili uhvati povoljnu aviokartu za Tajland ili Bali, mislim da bi reakcija na ovaj text bila potpuno drugacija.

PS. Nesto nisam primetila da se Hrvati skijaju na Kopaoniku ili da razbijaju glavu zasto ne postoje direktni letovi ZG-BG.

Srbenda

pre 17 godina

Samo jedna poruka ovim Srbima kojima smetaju reci koje nisu 'srpske vec 'hrvatske' (glede, diljem, itd.). 'U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi srpskohrvatski jezik' (clan 8, stav 1 Ustava Republike Srbije).
Samo toliko.

bgd girl

pre 17 godina

Hvala Bogu te ima i ovakvih clanaka!Svaka cast .... Ilustrovana Politika
ZAPIS IZ DUBROVNIKA

Geleri neće u svece

Na fasadi pravoslavne crkve vidljive su rupe od metaka, vodiči ne zaobilaze tablu sa planom grada gde su prikazani objekti koje su "uništili agresori", pica se ne prodaje "na parče", a svuda se nudi hit knjiga "Rat u Dubrovniku"


Crkva posvećena
Blagoveštenju
Iako se nalazi tek nekoliko desetina metara od Straduna, najpoznatije i najprometnije ulice u srcu starog Dubrovnika, pravoslavna crkva posvećena Blagoveštenju kao da nije zanimljiva posetiocima. Oko crkve vri kao u košnici, ali niko ne ulazi u prelepu portu koja je od ulica odvojena ogradom od kovanog gvožđa. Razlog jednostavan. Vodiči je nemaju u programu. A u raskošnoj crkvi i u crkvenom muzeju, koji se nalazi nekoliko koraka dalje, ima itekako šta da se vidi. I nauči.

Za našu crkvu i muzej turistički poslenici Dubrovnika se nisu pobrinuli, ali zato jesu za noviju istoriju. "Rat u Dubrovniku" naslov je knjige koju niko od turista, sve i da hoće, ne može a da ne vidi. Potanko su tu opisana i slikom propraćena sva dešavanja u Dubrovniku i okolini u vreme raspada stare Jugoslavije. I ne samo to...

Na ulazu u stari grad - novina. Čim se prođe kroz Vrata od Pila, sa leve strane, na donjem nivou na zidu okačena je velika tabla. Na njoj plan starog grada, ali ne običan. Ucrtani su svi objekti koje su, kako piše u legendi, oštetili agresori Srbi, Crnogorci i JNA tokom rata. Svi vodiči, pre nego što grupe povedu Stradunom, obavezno svrate tu da na svim jezicima objasne šta je i koliko stradalo u starom gradu. I samo još jedan detalj iz tog ratnog perioda. Tabla ispred zgrade, tik preko puta crkve svetog Vlaha, zaštitnika grada, poziva turiste da posete spomen-sobu braniocima Dubrovnika. Ulaz besplatan. A tamo, u nevelikoj prostoriji na sredini u staklenoj vitrini izloženi činovi i znamenja hrvatskih vojnih zapovednika u "domovinskom ratu", na zidovima okačene fotografije poginulih, a na velikom video bimu vrte se fotografije Dubrovnika iz ratnih dana.


Straža na Vratima od Pila
- Nisu me zvali na otvaranje te izložbe - prokomentarisa sa osmehom u pola glasa Slobodan Simonović iz dubrovačke Srpske pravoslavne crkvene opštine dok smo prelazili crkveni prag. - Tri granate su bili postavili za vreme rata ispred crkve. Geleri su leteli na sve strane. I desilo se čudo. Verovali ili ne, od te sile gelera nijedan svetac nije pogođen. Na fasadi se i sada vide mnogobrojne rupe od metaka. Kako je sve više turista pravoslavaca, tako se povećava i broj posetilaca-nastavlja Sloba dok palimo sveće. - Srbi odavde dođu uglavnom nedeljom i obavezno u vreme velikih crkvenih praznika. Koliko nas ima? I tim ciframa se licitira. Od hiljadu i po do tri.

Nedaleko od crkve je muzej. Smešten je u crkvenoj zgradi koja je vlasništvo crkve, a nekada je pripadala plemićkoj porodici Bonda. Na spratu u nekoliko prostorija izložene su ikone, smeštena biblioteka, u vitrinama položene crkvene knjige, na zidove okačeni portreti. Biblioteka ima više od dvanaest hiljada svezaka na različitim jezicima. Bogoslužbene su gotovo sve na crkvenoslovenskom jeziku, a neke su štampane u sedamanestom veku.

- Crkvena opština je tokom nekoliko decenija sakupila priličan broj veoma vrednih ikona - priča naš domaćin. - Neke od njih su pokloni, a neke su kupljene. Bogate srpske porodice iz Dubrovnika priložile su svojevremeno crkvi i po nekoliko vrednih ikona. I onda je aprila 1953. godine Crkveni odbor sa parohom odlučio da se otvori Muzej ikona i portreta.


Crkva svetog Vlaha još je u skelama
Najstarije ikone izrađene su u petnaestom, a najmlađe u devetnaestom veku. Ima ih oko osamdeset i pripadaju različitim slikarskim školama, bokokotorskoj, dubrovačkoj, grčkoj, ruskoj, italo-vizantijskoj i italo-kritskoj. Stručnjaci kažu da ikone italo-kritske škole imaju izuzetno veliku umetničku vrednost i da su na lestvici odmah iza čuvenih u atinskom muzeju Benaki. Vredno je pomena i jevanđelje u metalnim koricama i s likovima jevanđelista na emajlu u uglovima i Hristom u sredini, štampano u Moskvi 1805. godine, pa Novi zavjet štampan u Kijevu 1703, koji je bio vlasništvo patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića i koji je otkupio i poklonio dubrovačkoj crkvi Petar Palikuća 1803. godine.

Na zidovima muzeja su i portreti uglavnom znamenitih Srba u Dubrovniku. U okruglom ramu je slika Boža Boškovića, velikog dobrotvora dubrovačke crkve, koju je Vlaho Bukovac uradio 1881, kao i portret Nika Boškovića iz iste godine. Tu je i portret Đorđa Nikolajevića, paroha dubrovačkog, koga je portretisao u Trstu slikar Jožef Tominc sredinom devetnaestog veka...

- Kada se sve ovo pogleda, a to je samo deo, naravno, onda se vidi na kakvom su intelektualnom i duhovnom nivou bili pravoslavni Srbi u Dubrovniku - kaže Sloba dok se rastajemo na vratima muzeja.

"Picu ne prodajemo na 'parče' niti ćemo je ikad tako prodavati", čitam kredom ispisan tekst na crnoj tabli postavljenoj ispred picerije na Gundulićevoj poljani. Poruka je, doznajem, upućena turistima iz Srbije i Bosne koji od konobara traže parče pice. Parče nisam tražio, ali se nisam usrećio ni sa mladom damom na kiosku gde se prodaju sendviči. Ne skrivajući netrpeljivost, umesto šunke koju sam tražio, u kifli sam dobio običnu salamu. Naravno, naplatila mi je skuplju šunku. Proći će je to, pomislih, kao što sve prolazi. Jer, upravo Dubrovnik je dobar primer prolaznosti.


Tekst i fotografije Ognjan RAD

komentar ti je uzasan

pre 17 godina

replika za (ja, 28. septembar 2006 16:23)
a, kakvu poantu clanka ti ocekujes??? ovo je putopisni clanak, gdje se opisuju dozivljaji s putovanja iz zemlje koju ste posetili., (ljudi,istoria,tradicia,arhitektura,kultura ...bla-bla itd. dakle sasvim jednostavan clanak, a uz to jos i prekrasno napisan. jedino sta ja nerazumem je poanta tvog komentara. citas clanak o bracu, a pises o dubrovniku!!!!????

ja

pre 17 godina

@komentar ti je uzasan
moj komentar je bio komentar na komentar ;))) djevojke koja se potpisala sa bgd girl i koja je prenijela clanak nekog Ognjena Rada iz Ilustrovane politike, koji je pisao o Dubrovniku, što možeš vidjeti malo iznad naših komentara. Budući da je bgd girl napisala "hvala bogu da ima i ovakvih članaka", imao sam potrebu prokomentirati njezin članak (odnosno Ognjenov, koji ona prenosi) jer je u potpunoj suprotnosti s Anđelkinim, za koji, kao što i napisah, smatram da je prilično cool i volio bih da članaka poput Anđelkinog ima više na obje strane!

Antiša

pre 17 godina

Baš ste uporni i nedokazni vi srbi, što vam još moramo napraviti da prestanete dolaziti!? Prošle godine sam uzeo drvo sa brukvom i izbušio sve 4 gume na nekom autu NS registracije (ne bih ga ni pozna da nije stajalo SCG), a pritom me je "sretni" vlasnik gledao i htio da propadne u zemlju... nije ni glasa pustio, he he he, zna da bi samo još dobio po leđima...

Izgleda da treba nekog ubit, da bi se opametili, kladim se da je i taj nesretnik ove godine opet došao. Idite u Bugarsku ili Tursku, tamo vam je mjesto, mada je i to predobro za vas.

slobodan popovic

pre 17 godina

PREKO 200 VIKEND KUCA JE SRUSENO U MILNI,A BILI SU VLASNICI OD SUBOTICE, KIKINDE, SOMBORA NOVOG SADA BEOGRADA.KAKO ONI DA ODU NA SVOJU CESTICU ZEMLJE KOJU SU PLATILI I UKNJIZILI.STA JE SA ODMARALISTEM LIVNICE IZ KIKINDE,A LALE SU DOBRODUSNE.
POZDRAV IZ ALEKSA SANTICA KOD SOMBORA.

Milos iz Holandije

pre 17 godina

Mislim da nije u redu sto necete da objavite moj komentar...

Ali barem mi je drago sto ste objavili ustaski komentar, sto dokazuje da samo budale mogu da idu u Hrvatsku na more...

Neka mi neko kaze da li se u Beogradu ili u nekim drugim gradovima dogadjaju ovakvi incidenti. U Hrvatskoj je to redovno...

Ali ako se nastave ti ispadi, onda sam siguran da ce u Srbiji nastradati i Hrvati (najverovatnije neduzni)...

dragan

pre 17 godina

Vi sa B92 ste bas uporni,stalno forsirate iste teme iste price. I prosle godine u ovo vreme ste forsirali hrvatsku obalu. Dosta vise! Mozete vi pricati o pomirenju koliko zelite ali njega NEMA. Mrznja je ona koja vlada i ovde i tamo. Zato se malo odmorite od te price o pomirenju ostavite ga sledecim generacijama one ga jedino mogu ostvariti.
Bacite se vi na Big Brother on vam donosi gledanost a ne ovakve price o krivicama,ratovima,pomirenju.Zamorni ste vise. Jedino zbog cega se jos gledate je Bigi

bgd girl

pre 17 godina

Hvala Bogu te ima i ovakvih clanaka!Svaka cast .... Ilustrovana Politika
ZAPIS IZ DUBROVNIKA

Geleri neće u svece

Na fasadi pravoslavne crkve vidljive su rupe od metaka, vodiči ne zaobilaze tablu sa planom grada gde su prikazani objekti koje su "uništili agresori", pica se ne prodaje "na parče", a svuda se nudi hit knjiga "Rat u Dubrovniku"


Crkva posvećena
Blagoveštenju
Iako se nalazi tek nekoliko desetina metara od Straduna, najpoznatije i najprometnije ulice u srcu starog Dubrovnika, pravoslavna crkva posvećena Blagoveštenju kao da nije zanimljiva posetiocima. Oko crkve vri kao u košnici, ali niko ne ulazi u prelepu portu koja je od ulica odvojena ogradom od kovanog gvožđa. Razlog jednostavan. Vodiči je nemaju u programu. A u raskošnoj crkvi i u crkvenom muzeju, koji se nalazi nekoliko koraka dalje, ima itekako šta da se vidi. I nauči.

Za našu crkvu i muzej turistički poslenici Dubrovnika se nisu pobrinuli, ali zato jesu za noviju istoriju. "Rat u Dubrovniku" naslov je knjige koju niko od turista, sve i da hoće, ne može a da ne vidi. Potanko su tu opisana i slikom propraćena sva dešavanja u Dubrovniku i okolini u vreme raspada stare Jugoslavije. I ne samo to...

Na ulazu u stari grad - novina. Čim se prođe kroz Vrata od Pila, sa leve strane, na donjem nivou na zidu okačena je velika tabla. Na njoj plan starog grada, ali ne običan. Ucrtani su svi objekti koje su, kako piše u legendi, oštetili agresori Srbi, Crnogorci i JNA tokom rata. Svi vodiči, pre nego što grupe povedu Stradunom, obavezno svrate tu da na svim jezicima objasne šta je i koliko stradalo u starom gradu. I samo još jedan detalj iz tog ratnog perioda. Tabla ispred zgrade, tik preko puta crkve svetog Vlaha, zaštitnika grada, poziva turiste da posete spomen-sobu braniocima Dubrovnika. Ulaz besplatan. A tamo, u nevelikoj prostoriji na sredini u staklenoj vitrini izloženi činovi i znamenja hrvatskih vojnih zapovednika u "domovinskom ratu", na zidovima okačene fotografije poginulih, a na velikom video bimu vrte se fotografije Dubrovnika iz ratnih dana.


Straža na Vratima od Pila
- Nisu me zvali na otvaranje te izložbe - prokomentarisa sa osmehom u pola glasa Slobodan Simonović iz dubrovačke Srpske pravoslavne crkvene opštine dok smo prelazili crkveni prag. - Tri granate su bili postavili za vreme rata ispred crkve. Geleri su leteli na sve strane. I desilo se čudo. Verovali ili ne, od te sile gelera nijedan svetac nije pogođen. Na fasadi se i sada vide mnogobrojne rupe od metaka. Kako je sve više turista pravoslavaca, tako se povećava i broj posetilaca-nastavlja Sloba dok palimo sveće. - Srbi odavde dođu uglavnom nedeljom i obavezno u vreme velikih crkvenih praznika. Koliko nas ima? I tim ciframa se licitira. Od hiljadu i po do tri.

Nedaleko od crkve je muzej. Smešten je u crkvenoj zgradi koja je vlasništvo crkve, a nekada je pripadala plemićkoj porodici Bonda. Na spratu u nekoliko prostorija izložene su ikone, smeštena biblioteka, u vitrinama položene crkvene knjige, na zidove okačeni portreti. Biblioteka ima više od dvanaest hiljada svezaka na različitim jezicima. Bogoslužbene su gotovo sve na crkvenoslovenskom jeziku, a neke su štampane u sedamanestom veku.

- Crkvena opština je tokom nekoliko decenija sakupila priličan broj veoma vrednih ikona - priča naš domaćin. - Neke od njih su pokloni, a neke su kupljene. Bogate srpske porodice iz Dubrovnika priložile su svojevremeno crkvi i po nekoliko vrednih ikona. I onda je aprila 1953. godine Crkveni odbor sa parohom odlučio da se otvori Muzej ikona i portreta.


Crkva svetog Vlaha još je u skelama
Najstarije ikone izrađene su u petnaestom, a najmlađe u devetnaestom veku. Ima ih oko osamdeset i pripadaju različitim slikarskim školama, bokokotorskoj, dubrovačkoj, grčkoj, ruskoj, italo-vizantijskoj i italo-kritskoj. Stručnjaci kažu da ikone italo-kritske škole imaju izuzetno veliku umetničku vrednost i da su na lestvici odmah iza čuvenih u atinskom muzeju Benaki. Vredno je pomena i jevanđelje u metalnim koricama i s likovima jevanđelista na emajlu u uglovima i Hristom u sredini, štampano u Moskvi 1805. godine, pa Novi zavjet štampan u Kijevu 1703, koji je bio vlasništvo patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića i koji je otkupio i poklonio dubrovačkoj crkvi Petar Palikuća 1803. godine.

Na zidovima muzeja su i portreti uglavnom znamenitih Srba u Dubrovniku. U okruglom ramu je slika Boža Boškovića, velikog dobrotvora dubrovačke crkve, koju je Vlaho Bukovac uradio 1881, kao i portret Nika Boškovića iz iste godine. Tu je i portret Đorđa Nikolajevića, paroha dubrovačkog, koga je portretisao u Trstu slikar Jožef Tominc sredinom devetnaestog veka...

- Kada se sve ovo pogleda, a to je samo deo, naravno, onda se vidi na kakvom su intelektualnom i duhovnom nivou bili pravoslavni Srbi u Dubrovniku - kaže Sloba dok se rastajemo na vratima muzeja.

"Picu ne prodajemo na 'parče' niti ćemo je ikad tako prodavati", čitam kredom ispisan tekst na crnoj tabli postavljenoj ispred picerije na Gundulićevoj poljani. Poruka je, doznajem, upućena turistima iz Srbije i Bosne koji od konobara traže parče pice. Parče nisam tražio, ali se nisam usrećio ni sa mladom damom na kiosku gde se prodaju sendviči. Ne skrivajući netrpeljivost, umesto šunke koju sam tražio, u kifli sam dobio običnu salamu. Naravno, naplatila mi je skuplju šunku. Proći će je to, pomislih, kao što sve prolazi. Jer, upravo Dubrovnik je dobar primer prolaznosti.


Tekst i fotografije Ognjan RAD

Deki NS

pre 17 godina

Postovana gospodo sa B92, promakao vam je samo jedan detalj - zaboravili ste da napisete da je ovaj clanak placeni oglas Htrvatske Turisticke Organizacije!!
Koji je nepotpuno "preveden" sa izvornog jezika, sto se moze primetiti po nekim izrazima (diljem, glede itd).
Svaka cast!

Stipe

pre 17 godina

Najlakše je osut paljbu po Antiši... A što ako je netko ostao invalid u srpskoj agresiji na Vukovar, kao moj susjed, osuđen na patnju do kraja života...
On je razbija pet-šest srpskih auta. Ne moš mu ništa reć, možda je baš vlasnik tog auta baca cviće na tenkove šta su išli za Vukovar (malo tko nije bija za to u ono vrime u Srbiji), možda i nije ništa kriv, ali trebate razumiti da su ljudima rane svježe, i na to je triba mislit kad je krenija u Hrvatsku i ostavit auto u Srbiji i lipo autobusom, ka i autor teksta.

spalato

pre 17 godina

ma jako dobar tekst, ja san isto iz splita i stvarno vam kažen da ljudi nemajte nikakva straha ako dolazite ka normalni ljudi..dalmaciju i split je uvik krasila otvorenost i tolerancija..a naš split i dalmacija su za nas od rođenja pa do smrti najlipše djelo dragoga boga na ovom svitu..ja san isto se družija sa dvi male iz beograda prošlo lito(pozdrav sandra..) i bilo mi je jako ugodno u svakom pogledu..hebiga bija bi ja i ove godine al iman curu pa je sve nekako drugačije..pozdrav svim ljubiteljima putovanja iz sunčanog splita!! evo ode se ljudi gledan još uvik kupaju u moru..to je radost i kvaliteta života..

Jovan

pre 17 godina

Zaista, dobronamerno pitam, da li neko moze da mi objasni sta znaci rec - glede? Ili sam poceo da zaboravljam sopstveni jezik ili je u pitanju nekakva nova kreacija...

Nicky

pre 17 godina

Antisa, hajde lijepo priznaj da nisi Hrvat. Zvucis kao srpski radikal koji drzi bukvicu umjerenima koji se "usudjuju bez radikalske dozvole" ici u susjedstvo.
Gost je gost i zna se kako se s gostima postupa.
Ovak se sramotiti kako ti tvrdis nece niti jedan zdrav covjek (zena, niti dijete) nigdje u svijetu.
Bolje potrazi strucnu pomoc, danas imaju lijekove za takve kao ti.

Tamara

pre 17 godina

Mozda subjektivno, posto imam kucu na Bracu i svake godine provodim leto tamo, ali verujte da ni Grcka ni Turska ne mogu ni da primirisu Jadranu i hrvatskim ostrvima. Pricam ekavicu a nikad nisam imala apsolutno nikakvih problema niti se krila zbog toga, cak su ljudi tamo bili srecniji sto cuju 'bre' nego Purgere (Zagrepcane kako ih zovu:) A inace, ima i dosta mini-buseva koji voze na relaciji Beograd-Makarska. Pozdrav svim Dalmatincima :) Adio :)

Zlaja

pre 17 godina

Eh, bas ima pacenika ovih dalmosa sto ih ne mrzi da citaju tekstove na za njih neprijateljskim veb stranicama. Ali uvijek bi rado i da malo pljunu po njima... Bez obzira na generaciju kojoj pripadaju, bilo bi dobro upamtiti cinjenicu, da su bivsa Jugoslavija, pa i Srbi kao njen najbrojniji narod ucinili za Hrvatsku mnogo vise nego ce iko ('do sada, nadalje i ubuduce' - rekao bi Djuro iz 'nadrealista'), od izvlacenja ispod skuta Austro-ugarske i Italije pa do razvoja turisticke infrastrukture '60 i '70 proslog vijeka, koja je i danas kicma najvaznije im privredne grane. No sve je to nistavno u poredjenju sa zrtvama koje su nasi roditelji i clanovi porodica ugradili u dijelove te iste drzave. Moj rodjeni stric je tesko ranjen i igrom slucaja jedva ostao ziv pred sami pad Trsta, nakon sto je prosao bezbrojne okrsaje za oslobadjanje Hrvatske i Dalmacije. Kolika bi danas bila Italijanska obala gospodo, da ne bi ove hrabre mladosti svih naroda i tog suludog zrtvovanja?! Nije ni bitno...Sreca sto nam za uzivanje u ljepotama Jadrana nece biti prepreka ni ovi neustrasivi ratnici sa motkama i 'brokvama'.

Vucinic

pre 17 godina

Ne znam... Marko_p je napisao jedan jako lep i sveobuhvatan komentar na sam text i sve postojece komentare. Hrvatsko primorje jeste lepo i nama je najblize i po nekom genetskom kodu mi i dalje tamo hrlimo, ali da se ne lazemo ima mnogo boljih i lepsih plaza u blizoj i daljoj okolini.Da recimo jedan prosecan Srbin moze sebi da prousti otputuje do Ibice, Portugala, ili uhvati povoljnu aviokartu za Tajland ili Bali, mislim da bi reakcija na ovaj text bila potpuno drugacija.

PS. Nesto nisam primetila da se Hrvati skijaju na Kopaoniku ili da razbijaju glavu zasto ne postoje direktni letovi ZG-BG.

jasna

pre 17 godina

puno pozdrava svim pravim dalmatincima,znaju oni koji su,vec tri godine letujem na Bracu moram reci da je predivno i da nikakvih problema nisam imala.Naprotiv svi se oduseve kad cuju da sam iz Beograda i zale za proslim vremenima.Momak mi je Dalmos zajedno letujemo u Splitskoj na Bracu i nema lepseg mesta ni boljih ljudi!Pozdrav lepoj Dalmaciji

Kristijan

pre 17 godina

Predivan tekst. Svaka cast :) Planiram otici do hrvatskog primorja s mojom prijateljicom ovde s floride i pokazati joj neke lepe delove balkana gde se "nas" jezik goviri. Svakako, ljudi koji zive od turizma su, u vecini slucajeva, mnogo vise tolerantniji neg od onih koji su iz urbane sredine. Moraju biti jer tako jedino zaradjuju novac. Barem, meni se tako uvek cinilo.

JASNA

pre 17 godina

NE MOGU DA ODOLIM A DA NE ODGOVORIM STIPI(???).DRAGI STIPE LJUDIMA KOJI SU BILI U RATU,BAREM SVIMA ONIMA KOJE SAM JA UPOZNALA I SA JEDNE I DRUGE STRANE ZLO JE OD POMENA RECI RAT ,MRZNJA,NASILJE,BUSENJE GUMA ,TUCA I OSTALOG.NAGLEDALI SU SE TOGA SVESNI KAKO SU BILI IZMANIPULISANI I ISKORISTENI.A OVI TIPA OVOG ANTISE METKA NISU VIDELI NITI DANA PROVELI U RATU I VOJSCI A PRAVE SE VELIKI HRVATI ILI SRBI!BILO PA PROSLO,SRBI SU NAPRAVILI DOSTA GRESAKA A HRVATI TEK NISU NAIVNI I NEVINI!ZATO SVE ZA SOBOM IDEMO NAPRED STA JE TU JE AJDE LJUDI BILO JE DOSTA KRVI I MRZNJE KAKVI STE VI TO MOZGOVI I DUSE KOJI NE ZELITI BAR SEBI AKO NE I DRUGIMA ,MALO MIRA I LEPOTE!

Petar_Zrinski

pre 17 godina

Pustite ovoga doli(Antišu),očito je momak iskompleksiran.Ja sam iz Splita,a spadam u ovu treću generaciju,koju je novinar spomenuo(najmlađu,21 god.).Sve je lik dobro opisa i napisa.Meni je isto čudno ćut nekoga kako priča na ekavicu,i uvik pričan s takvin turistima.Evo van primjer...baš san ima jedno misec dana iša na Brač s trajekton,i srija neke cure iz Subotice.Zaj*bavali smo se cilin puten(50 minuta vožnje).Još smo se i derali ka magarci,i nitko ih nije krivo pogleda.A zašto i bi?Ali su one ili ja bili u ratu...momci i (pogotovo) cure,samo nam vi dolazite...p.s. Brač(ili Broc,kako oni kažu)je puno lipši uživo,članak je dobar,ali...pozdrav ljudima mojih godina...iz najlipšeg kraja na svitu-moje zlatne Dalmacije...:)chaos

Petar_Zrinski

pre 17 godina

E,i zaboravija san reć da ljudi s mojin razmišljanjima ima 90%...ali j*bi ga,uvik moš naletit na nekoga od ovih 10%,tako da me nemojte uzimat zdravo za gotovo.Uostalom,tko ne shvaća da je mir i blagostanje svima cilj,i koristi turistički članak za upućivanje prijetnji očito ima nekih psihičkih problema.I meni je rodbina bila u ratu,bilo je i ranjenih i bombardiranje san doživija...ali kakve veze s tim ima netko normalan,pogotovo mojih godina?...bija san sa srbima(i srbijankama,koje su slične dalmatinkama(bar beograđanke),znači da su većinom lipotice))...bia i u kafiću i u disku...i zamisli Antiša prika,niko nije ni spomenija rat,pričali smo o glazbi,odjeći,ljubavi i tako...p.s. pozdrav jednoj smišnoj maloj crnoj Jeleni iz Beograda...ne sićan se prezimena...:)p.p.s. svaka čast B92 na člancima,i pohvale novinaru...aj bok

Dragon

pre 17 godina

E ovaj Antiša stvarno nije normalan! Što se tiče Hrvatske, mislim da stvarno nije još uvek vreme ya ljude iy Srbije da idu tamo! Ja već treću godinu idem tamo i svaki put mislim da će biti bolje i da će se ljudi promeniti ali ipak to nije istina! Treba otići tamo pred "obljetnicu" njihove navodne oluje, i videćete koliko je lepo biti tamo! U Dubrovniku na centralnom trgu ima tabla sa kartom grada gde su obeleženi krugovima, trouglovima i kojekakvim znakovima mesta koja su gađana od strane srpsko-crnogorske vojske! A po tome je ceo grad bio uništen, a daje se odmah do znanja stranom turisti kakvi su srbi bili u ratu! A Mostaru nema nigde tabla da su taj most uništili Hrvati, nego samo jedna polugranata umočena u betonski blok, kao podsećanje na taj čin! Mislim da je ipak bolje otići i u Grčku, pa i u kamp ako je u hotelu skuplje, nego strepiti od toga kako ću pričati ili da li će neki Antiša izbušiti gume! Ali čujem da se neka otrovna alga seli prema Hrvatskoj.... pa ono ako zagusti dođite na Adu!

pedja

pre 17 godina

Dokle god bude bilo takvih kao sto je siroti Antisa bit ce i uspesnih pisaca i politicara.Steta je sto zbog sacice takvih nesrecnih ljudi vecina normalnog sveta ne moze da funkionise po meri coveka.Imao sa kucu na Hrvatskom primorju i dobar deo zivota sam proveo tamo,i mogu reci da je vecina ljudi sasvim ok .Znao sam gotovo celu okolinu , isao u ribu,pravili gradele...Za extreme sam saznao tek kad se zakuvalo,i to su uglavnom bili neuspesni ljudi,alkosi, neradnici,ili neka slicna grupa .Uostalom kao i kod nas.Svako ko je bio iole normalan gnusao se tog sveta.Bio sam i prosle godine na Ugljanu bilo mi je zaista lepo i druzio sam se sa normalnim ludima i uzivanje je bilo obostrano.Uostalom zar nije to u zivotu najvece blago.Neko uziva u lepim stvarima , a neko verovatno lepse spava kada zna da je nekom uradio nesto lose .'ebi ga...

Normalna

pre 17 godina

Brac, Povlja je bila nasa tacka gde smo godinama odlazili i uzivali,nedeljama, imali prijatelje, letnje sheme i sl...ljudi su nas voleli i cekali do narednog leta.
Ne shvatam dragog Antisu, koga bi on ubio, zasto? Evo, dodji Antisa, imas poziv da budes dragi gost u Bgd, da bolje upoznas te ljude sto bi...opusti se, razmisli, rat je iza nas, nismo svi drzali puske, niste ni vi svi bili u Medackom dzepu, zivot ide dalje, sto manje mrznje nosis u sebi, plavlje ce ti biti tvoje jadransko more:)

srbin srbijanac

pre 17 godina

ta losa atmosfera medju dva naroda koja govore isti jezik je strasno zlo. umesto da koristimo to sto se razumemo,i da se oplemenjujemo i dopunjujemo.

mali marinko

pre 17 godina

Samo jedna mala primjedba :) Kad se ide iz ZG u Split preko Knina ne prelazi se Velebit već Gvozd (vrhovi: Velika i Mala Kapela). Velebit je smješten zapadnije i paralelan je sa tom prometnicom. Inače - dobar članak.

pantelija

pre 17 godina

Zašto iz Beograda do Brača ići preko Zagreba, kada je najkraća veza preko Sarajeva, pa zatim slijede Mostar, Capljina, Metković, Makarska. Put je siguran i dobar, a jedino usko grlo predstavlja carinski prelaz u Metkoviću. Na tom putu bi mladji, ali i srednji naraštaji putnika mogli prvi put vidjeti strahode bratoubilačkog rata (razrušene kuće, opustjela naselja). Santićeva ulica u Mostaru zaslužuje da se sačuva kao spomenik zrtvama besmisla. Nema ni jedne kuće u toj ulici koja nije potpuno izrešetana metcima i time razrušena. Goli zidovi crni od baruta i udara metaka zjape prema nebu moleći za milost koje još uvijek nema. Vjerujem da bi turisti iz Srbije za Hrvatsko primorje koji bi išli tim putom mogli vratiti nadu.

Eh

pre 17 godina

Ne znam tko je vise 'zatucan', jel' ovaj Antisa ili ovaj Milos. Zbog takvih je i doslo do ovoga do cega se doslo. No, ide ona stara cega se pametan srami/sramoti, time se budala ponosi... Stvarno mi nisu jasni neki ljudi. Rat je bio. Rat je hvala Bogu prosao i svake godine ce odnosi biti normalniji/bolji. Sada su normalniji nego 90te to sigurno. Onaj tko zeli da gleda unatrag tome stvarno nisu sve u glavi... Meni osobno ne smeta nitko, a takvih je u HR masa... Ona manjina cipelari i 'crnce' koji nisu nikada nista napravili Hrvatskoj. Zbog kretena (kao ono dvoje navedeno gore) se ne treba obazirati. Njih ima i u Srbiji i u Hrvatskoj, bilo ih je i biti ce ih...

furešat

pre 17 godina

Ajme ljudi Brac je ludilo. Ja sam inace rodjeni zagrepcan i imam tamo kucu, tamo mi je sada i srce, ne mislim na zensku. Otok je predivan za svakog ko imalo cijeni ljepotu. Nema tu ni turskog ni austro ugarskog (ok ima nesto, ali na drukciji nacin). Otocani su malo zatvoreni, svi se znaju, ali na srecu proveo sam tamo svoje tinejdzerske dane bas u vrijeme rata, kad nije bilo turista i tad nisam bio bas takav "furest". Bilo je tu i gitara na plazi i tuluma do zore svakog jutra, prvih ljubavi kolko hoces.. Zenske su 1. liga, malo prgave, malo divlje.. Uglavnom, zabave i klubovi za strance, tj. sve turiste i za domace su prilicno odvojene. Ove godine na Bolu sam bio na house partyju u 'klubu' u masliniku na osami. Puno pića, dobra muzika i vrlo dobar zvuk. Muziku je pustao poznati dj. vjerojatno iz cistog zadovoljstva i poznanstva, jer bilo je tamo samo oko 30-50 ljudi, 70 % domacih. Zadnjih godina je zabava sve losija (kao i na ostatku jadrana), to je mozda i do cijena, pa nije popularno mladima, nego samo strancima u srednjim godinama. Na plazi nema vise niceg ili jako malo, ekipa je presla na sponzore i njihove pratilje, a cuo sam par puta i narodnjake. Uglavnom ima za svakog ponesto, ali je to problem naci... Steta, eh da je tih devedesetih bila koja beogradjanka, bilo bi bolje i nama i njima i svima; vodili bi ljubav, a ne rat!!! :)

Dragan

pre 17 godina

Bio sam na Bracu kao klinac s 4 godine, a onda posle 20 godina opet! Posle oba boravka imao sam isti osecaj srece i totalnog uzivanja (naravno, imajuci u vidu sta je bilo uzivanje za jednog cetvorogodisnjaka i cega se seca). Nego Brac je zaista sjajan, a sto se ljudi tice jos bolji. Isao sam sa nekim prijateljima iz Bosne i Hrvatske, ali sam uglavnom bio sam i komunicirao sa svima.. najcesce su to bili Italijani (zaisat ih ima previse), pa tek onda Hrvati. Svima je bilo drago da me vide i niko nije ni spominjao ratove i gluposti, nego normalno - mladi se zabavljaju. Njih nekoliko mi se javljalo kada su dolazili u NS na EXIT, drugi su mi cestitali novu godinu. Cak sam ustopirao neke albance s kosova koji imaju rodjake koji drze neku poslasticarnicu u Beogradu!! Prosto fenomenalno!!

Naravno svuda ima budala, i u Srbiji, i u Hrvatskoj, itd. Pa jedino iskustvo koje je bilo malo neprijatnije je bilo kada me je neki lokalni decko pitao da li me je neko dirao na Bracu. Odgovorio sam da naravno da nije, na sta me on pita da li bi njega zaklali kada bi dosao u Beogard. Naravno da ne, odgovoram mu. Prosto nisam verovao!! Ali verovatno decko nije nikada ni otisao sa Braca, pa ni video ni cuo ni za sta drugo!! Neverovatna zatucanost, kao direktna posledica nedostatka informacija. Ali i on se posle tog iskustva naucio. I zato i treba ici u Hrvatsku i razbijati predrasude.

I da, iako je put preko Bosne kraci, najbrze je autoputem od Beograda do Zagreba, pa onda isto autoputem do Splita, i trajekom do Braca. Apsolutno sam se iznenadio kada sam uoznao Madjara koji je iz Budimpeste stigao do Braca za 13 sati, isto koliko treba i od Beograda do Crne Gore!!! Eto sta je infrastruktura, a u Crnoj Gori ni govora nema o nekom autoputu, a hoce da privuku turiste.

A "glede" je "povodom/u odnosu na/zbog".

Jovana

pre 17 godina

Ovo je clanak o turizmu i zaista ne vidim mesta za politicke sadrzaje. Objektivno gledajuci, da li se zemlja zvala Hrvatska ili drugacije, taj deo mediterana je bezkompromisno meni najlepsi, neopisivo predivan i samim tim vise nego dovoljan razlog da svoj letnji odmor vec vise godina provodim tamo. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

hrvat stipe

pre 17 godina

bolji clanak neprocita otkako sam na internetu (cirka 6 godina). ovoj gospodi/ci andelki skidam kapu do poda. clanak je realno napisan 100%. mislim da komentare kretena poput tog antese, milosa itd.netreba ni objavljivati, da nekvare ovu idilu. osobno garantujem da su svi srbi docekani na najljepsi moguc nacin. cak sta vise ekavicu svi slusaju sa radoznaloscu i simpatijom. i ne samo da su dobijali maslinovo ulje za poklon, vec i slike, prsut, vino, prosek itd. pozdrav svim normalnim ljudima.

mali borislav!!

pre 17 godina

Ljudi moji,bilo koje vjere nacije ili boje,ja vam samo zelim reci,za vas iz Srbije ce uvijek biti mjesta kod nas na Jadranu,jer ste vi meni uvijek bili i bicete blizi nego neki englezi njemci ili talijani.Iskreno mi je zao sto ima ljudi poput Antishe i ovih drugih sto pokusavaju svoju mrznju na druge da sire.Svake godine sam u svojoj kuci na Jadranu i svake godine sve vise vidim tablica iz Srbije i to mene licno uzasno raduje....Rat je bio prosao i neponovio se,ja ga nisam zelio a mislim da i vecina vas takodje nije jer nam je samo donjeo lose stvari.Jadran je zaista preljep i moze da konkurise svakoj drugoj drzavi na Svijetu.Dodjite i uvijetie se sami kako je, mislim da vam nece biti zao.

PS:A ovoj Vucinic,draga gospodjo molim vas citaj te novine strane ne Hrvatske i pogledaj te koje su top destinacije za ljetovanje i vidjecete da je Hrvatska bila i bice na samom vrhu.Cak je otok Hvar izabran za jedan od deset naljepsih otoka na svijetu. A sto Hrvati neidu na Kopaonik,pa jedno je to sigurno sto im je Austrija i Slovenija mnogo bliza.
Pozdrav svim dobrim ljudima,tekst o Bracu je veoma ljep i realan.Puno pozdrava za sve gradjane Srbije i dalje!!

ja

pre 17 godina

@bgd girl
Nisam shvatio poantu članka, osim što je vrlo pristran. Ne uzima u obzir činjenicu da je dubrovački stari grad uništavan u ime upravo srpstva koje ga je sa okolnih brda željelo osloboditi. Isto tako ne uvažava ni činjenicu da su se slike razaranja stare gradske jezgre Dubrovnika, kao primjer najvećeg barbarizma, vrtjele po svim televizijama na svijetu i kao takve izazivaju interes turista koji u Grad dolaze. Jer koliko god se Hrvatska trudila odmaknuti od rata, te slike su i dalje pristune kod mnogih turista koji žele znati nešto više. Interesantno je i to da se za rupe na fasadi Crkve krivljuju tri granate (bombe?) koje je netko postavio pred crkvu i meci (valjda hrvatski?), a nitko ne spominje da su mnoge građevine unutar Grada sustavno granatirane, da je niti 200 metara udaljen Knežev dvor gotovo izgorio, o "običnim" kućama i stanovima da ne govorimo. Izgleda da je jedino zgrada SPC nije stradala od granatiranja s okolnih brda, već od hrvatskih napada... Ne sumnjam da se na ovaj način može dobiti dosta publiciteta i interesa čitatelja u Srbiji, ali ne koristi nikome, pogotovo jer ima dječje premise: Hrvati neće da se igraju sa nama - kakve veze ima što smo im mi potrgali igračku?!
Anđelka je odradila pravi posao, a Ognjen za napisati ovakav članak nije ni trebao dolaziti u Hrvatsku, bilo bi mu dovoljno da pročita Glas ili neku sličnu "novinu".

komentar ti je uzasan

pre 17 godina

replika za (ja, 28. septembar 2006 16:23)
a, kakvu poantu clanka ti ocekujes??? ovo je putopisni clanak, gdje se opisuju dozivljaji s putovanja iz zemlje koju ste posetili., (ljudi,istoria,tradicia,arhitektura,kultura ...bla-bla itd. dakle sasvim jednostavan clanak, a uz to jos i prekrasno napisan. jedino sta ja nerazumem je poanta tvog komentara. citas clanak o bracu, a pises o dubrovniku!!!!????

Dzaja

pre 17 godina

Ne znam zasto ste isli do Makarske, najblizi Bracu je Split odakle isto ide trajekt tako reci na 15 minuta.
Nije bas 13 sati ja sam stizao za 10 do Splita.

Barokni tip

pre 17 godina

Antisha , je ocigledno lokalni seljak koji kad se "uradi " malo postaje veliki Hrvat. Da umres od smeha, on se uradio , onda je coveku sjebao gume :))))
Ljudi koji ne mogu da podnose alkohol i droge , ne treba brate,da se rade sa tim stvarima. Mislim seljaci treba da vade ribu iz mora ,da okopavaju vinograd za Poship i sl.gluposti

petar_zrinski

pre 17 godina

Ok,ljudi i administratori,znan da san više dosadan sa komentarima,ali moran još samo nešto reć onima koji čitaju ove komentare,pa iden ća;Nemojte sad mislit da svi misle ka ovaj prika gori.Evo npr,nać ću ja u svojoj zgradi bar 40 ljudi šta mrze purgere(zagrepčane),30 šta mrze homoseksualce,10 šta mrze Crkvu...tako da se ne triba puno uzbuđivat oko nekih prijetnji.Ja san bija ima 2 tjedna na Korčulu,u Vela Luci,i na parkingu od hotela je bilo auto SRB tablica.Priznajen da san znatiželjno pogleda ka i još sto ljudi,ali to je samo znatiželja.Kad bi svi sve mrzili,svi bi zajedno otišli kvragu.Ja mrzin samo sladoled od jagode...haha...aj sad stvarno,ali stvarno,bok

Dejan

pre 17 godina

Ovaj Antisa glumi ne znam koga, neka dodje meni sa time u sred HR pa da ga ja malo 'zacekicam' - mo's misliti kako je on to radio dok je neko gledao.
Inace tekste je tako-tako. U biti to i nije neki putopis vec vise neko svoje vidjenje i to vidjenje s uzdrzavanjem...

cate

pre 17 godina

Brac je prelepo ostrvo. Nekada davno, svako leto sam isla tamo i mnogo sam ga volela. po ovom tekstu vidim da se sam Bol dosta izgradio u odnosu na ono vreme, kada je bilo malo mesto koje nije imalo ni hotela, vec samo odmaralista. Tekst je lep, ali ne vidim potrebu da se uopste spominju prededjenja sa Beogradom, niti komentari koji su vezani za politicku situaciju.
PS:Dzaja je u pravu mnogo je bolje ici do splita, blize je iz tog pravca a i ima ja mislim vise trajekta.

baki

pre 17 godina

Postoje bar 3 regionalne avio kompanije koje imaju uslove i letelice da lete od Srbije do Braca.To su JAT,Croatia i nova Centavia.Samo treba volje. Odlican tekst, i zelim Hrvatskoj sto manje Antisha!

Lidija, NS

pre 17 godina

E, dragi Petre, kamo srece da je vise ljudi kao ti (u obe nam drzave)! Antisha je pametniji kada cuti i bolje bi mu bilo da vise ne ostavlja svoje komentare. Pozdrav svim ljudima dobre volje!

momabrazil

pre 17 godina

secam se kad smo isli na more od Kragujevca do Plocha nije bilo vise od 600km =+, kako to da ima 900kmdo Makarske od Bg. Zar nije bolje ici preko Sarajeva i Mostara? pa na Metkovic i onda do Makarske

Jovan Ivackovic

pre 17 godina

Ovog leta sam proveo kraci odmor u Bolu na Bracu. U principu se slazem sa svim sto je Andjelka navela u tekstu. Nazalost i dalje je glavno pitanje nakon povratka u Bg: pa jel ste imali nekih problema? NISMO, hvala na pitanju. Isao sam autom sa BG tablama autoputem/autocestom BG-ZG-split-trajekt do Supetra-Bol i isto tako nazad. Narucivao sam kafu sa mlekom (a ne kavu s’ mlijekom) i u baru je moja rodjaka nosila majicu na kojoj je ogromnim slovima pisalo BEOGRAD. Ljudi odavde moraju da shvate da mestane bas briga odakle si dok god ostavljas tamo pare. A, verujte hteli-ne hteli ostavljacete ih mnogo, jer je hrvatsko primorje skupo.
Da zakljucim, Crna Gora me vise nikad videti nece, a posto i ovako i onako moram negde u inostranstvo na more, moj izbor je hrvatska jer ima apsolutno najlepse primorije na Mediteranu. Srbende znam da je to tesko priznati, ali je tako.

wlado

pre 17 godina

imao sam srece da idem tamo, ali 91',taman pre rata

mesto je predivno, mi smo bili u mestu supetar....
iako sam imao sveka 7 god, pamtim ga...jednostavno, bio sam i u cg i grckoj,turskoj...nema takvog osecaja kao na bracu...nekako je...mafijaski ako me razumete...znate ono sicilija i to...

uglavnom, jednog dana....voleo bi da ponovo odem.

Tomislav iz Zagreba

pre 17 godina

Na stranici na kojoj se pisu komentari stoji:

"Komentari koji sadrze vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni."

Zbog toga bi molio da se pobrise komentar g.Antiše

Bojan

pre 17 godina

Ja ipak mislim da je ovaj Antiša nekakav shizofreni Srbin, i to u pogresnom tripu i zivotnoj misiji.
Tekst je OK, a i sam već duže vremena planiram skoknuti do nekog od dalmatinskih bisera. Jedino što mogu zameriti autoru članka jeste preveliki trud u interpretaciji pojedinosti i, onda, nekorektno interpretiranje. Naravno da je besmisleno to što u Srbiji ne možeš kupiti kune, ali reci i da obrnuto nije moguće takođe. I premda tu ima politike, ponajviše je ekonomije - jednostrana prodaja hrvatske valute naših menjača nije Srbiji u konomskom interesu. Kao ni Hrvatima u obrnutom slučaju. Dakle, problem uzrokuju obe strane, ne (samo) jedna.

jegulja

pre 17 godina

Imam kucu u Sutivanu na Bracu. Mnogo je lakse ici do Splita pa trajektom do Supetra. Trajekti idu cesto a put do Splita je odlican (preko ZG mada moze i preko Bosne ali to je sada sporije i komplikovanije, to je bila najbolja ruta za vreme SFRJ). Ljudi na Bracu su veoma ljubazni, tamo apsolutno nisam nikada imao nikakve probleme. Sto se tice budala njih svuda ima. Hocu reci na budalu mogu natrcati i u sred Beograda i popiti batine (ako ne i nesto gore) iako sam kuci, svoj na svome. Budale, psihopate i sl. su jedna posebna nacija kojoj je potrebno lecenje odnosno kavez. Da, na kraju, veliki Srbi tamo nisu dobrodosli kao sto nisu ni ovde veliki Hrvati. Putovanja i turizam treba da sluze za odmor, razmenu pozitivnih ideja a ne gubljenje vremena sa politikom i slicnim stvarima, za to ionako postoje dileje u odelima i kabinetima.

d.s

pre 17 godina

http://www.explorecroatia.net/ - Sajt o Hrvatskoj, dizajner iz Beograda, vlasnik sajta iz USA. Kada sam pitao klijenta da li smem da stavim 'developed by danet.solutions', odgovor je bio 'zasto da ne, pa nemamo mi problem sa tim Srbija/Hrvatska sr...ma', pa mi smo vas izabrali bas zato sto znate gde je Hrvatska, da nece mozda americki ili indijski dizajneri da rade sajt o zemlji koju ne bi znali da na karti nadju.

marija

pre 17 godina

Bas mi se svideo opis Braca, a ko hoce neka ide na hrvatsko primorje. Zasto ne? Sto se mene tice, letujem u mirnijim krajevima gde se domaci zivalj ljubazno ponasa prema turistima, bez obzira na boju koze, nacionalnost ili veroispovest. Profesionalan svet, koji zivi od ugostiteljstva. To znaci da mogu da uzivam u plazi i moru, dobroj hrani i provodu. A kada hocu da kupim hleb jednostavno trazim bread, ne moram da se brinem da li cu da izgovorim kruh na odgovarajuci nacin. Na svu srecu Mediteran je pun plaza i divnih mesta, pa ko hoce nek izvoli. Italija, Spanija, Malta, Tunis ili Turska..... Eto nekoliko lepih i ekonomski povoljnih destinacija (odnos cena-usluga), pa vi probajte. Niko vas ne tera da trosite svoje pare pijuci bevandu pored vile Dzona Maljkovica. Ionako nije moj tip.

furešto

pre 17 godina

A jos nesto, tih devedesetih, ponekad je bilo hrabro doci i sa ZG tablicama u Dalmaciju, jer je vladalo uvjerenje da svi novci idu u Zagreb i da svi u Zagrebu voze 'bisna kola'. Znam jednog Antishu bracana, ali taj je bio dobar ko kruh, uglavnom ovaj retardo Antisha koji se javio gore valjda je tada busio gume na ZG autima. Pustite te debile, proc ce ih, ko sto ih je proslo za zagrepcane. ne ide se tamo zbog njih. Vidio sam dosta srpskih tablica dole, pogotovo ove godine i beogradjana po restoranima koji su narucivali picu (to se u Dalmaciji NE narucuje jer je odvratna) po pola, i konobar se prema njima ponasao kao prema debelim englezima punim para. Smiruje se polako sve to skupa, neki ne zele jos uvijek iznajmljivati sobe srbima, ali neki i zele. Nemaju srbi para, ali i ne moraju doci da ostave pare. Kad opernate ostavljat ce pare jer ce htjeti fino pojesti, popiti i izaci van. Dodjite da probijete led. Dok bude ljudi, bit ce i para.

marko_p

pre 17 godina

Dosta ljudi je prokomentarisalo tekst a dobar broj njih je u komentaru pomenuo i Antisu. Ni ja ga eto, necu zaobici. Iskreno verujem da u Hrvatskoj nema previse ljudi koji misle kao on i koji bi mozda bili spremni da urade to sto je on uradio. Neka ih je recimo i 10%. Zar ne mislite da je i 10% mnogo? Ja mislim. Da li se takve stvari desavaju nasim turistima u Grckoj, Bugarskoj ili Turskoj? Ja nisam cuo za takve slucajeve. Na kraju ispada da je u pravu - ljudi iz Srbije idu u Hrvatsku na more uprkos tome sto podsvesno svi a svesno tek neki znaju da nas Hrvati u sustini ne vole, najblaze receno. Rat je zavrsen i shvatljivo je da mladji ljudi u Hrvatskoj sa nekom vrstom znatizelje stupaju u kontakte sa nasim turistima ali ne zaboravite da su se Srbi i Hrvati u 20. veku tri puta nasli u ratu na suprotnim stranama. Ni ono mesto u Slavoniji koje je ime dobilo po jednoj vrsti drveta nikada necemo zaboraviti. Razlozi zbog kojih smo bili na suprotnim stranama su jako stari i nikad nisu ni prestajali da budu bitni, ni njima ni nama. Ja zaista mislim da je Hrvatsko primorje prekrasno i neverovatno lepo ali isto tako mislim da je besmisleno hrliti tamo. Lepih predela ima i drugde ali samo u Hrvatskoj domacini selektivno buse gume na kolima gostiju.

Rat nam ne treba, kao ni njima. Pamet u glavu; treba da saradjujemo na obostranu korist ali ne moramo ni da se mnogo volimo ni da se ponovo nazivamo 'bracom'.

Poruka autoru teksta: kaze se 'sirom' ne 'diljem'.

pedja

pre 17 godina

Na danima piva u Zrenjaninu su grupi Crvena Jabuka skinuli ZG tablice.I to u Vojvodini ,gde nas ima razni sorti .Sto se tice svirke ,skino bi im i gace.(ne moje)

purger

pre 17 godina

eh, da je vise andelki s obe strane, bilo bi super. svaka cast na clanku. ovu novinarku treba predloziti za pulizterovu nagradu. zao mi je sto se moram stidjeti, kao hrvat, zbog ovog majmuna antese. da mi je njegova adresa prosuo bi mu sve zube...ak je uopce hrvat. pozdrav svima u srbiji i dodite nam u sto vecem broju. ne obazirite se na ove gluposti oko automobilskih tablica, to je stvar proslosti. na kraju, daleko vise strada nasih zagrebackih automobila u splitu, nego vasih na cijelom jadranu.

Luka

pre 17 godina

Draga braco Hrvati i draga braco Srbi ! Citajuci clanak, koji je lijepo romanticno napisan i znam da je istina , da je hrvatsko jedno od najljepsih predjela u svijetu ,,,namijece mi se jedno pitanje , ko samo od sebe ...
Sto se to pobogu dragi ljudi moji kojeg k. ratovali , trosili rusili i ubijali ?
Sto sam se krio od vojske 15 godina i napustio konacno zemlju da se potucam po svijetu ?Nit sam Srbin Nit sam Hrvat nit Bosanac ...
Zelim svima sve najbolje i kao po obicaju zavrsavam i ovak put svoj komenta sa ...
U pamet se dobro juzni sloveni ...

Crnogorac

Vlada

pre 17 godina

Pula, Rovinj, Opatija, Mali Losinj, Rab... A kasnije Dubrovnik, Korcula, Mljet (ah taj Mljet!).
A onda - poziv! U Hrvatsku. Vukovar. NE!!! 5 godina skrivanja; zatvaranje firme, jer je bilo nemoguce ziveti od vojne policije i pozivara.
No, nekako sam izbegao taj uzas i sramotu da odem i rusim grad pun ljudi...
Posle 2000. Grvka. Tasos, Sitonije... Turska, a pogotovo Bugarska me uopste ne zanimaju.
Clanak me je podsetio na ONAJ MIRIS mora i borova koji nigde ne postoji, osim u Hrvatskoj. Moram ponovo ici, i to u Dalmaciju u kojoj se nikada nisam zadrzavao. Samo sam prolazio
kroz nju magistralom, ili "Liburnijom" uz njene obale. Dakle, moram ponovo ici, i to autom, jer i dalje volim da "zujim" okolo.
Pozdrav iz Novog Sada svim ljudima dobre volje.

Ivan, Zagreb

pre 17 godina

Mislim da ne bi trebali biti zabrinuti za sigurnost kad dođete na Jadran. Kao što su već neki rekli, budala ima uvijek i svugdje. Srbi su turisti kao i svaki drugi, a mislim da se možemo bolje zabavljati međusobno jer smo slični po mentalitetu i razumijemo se. Vidio sam dosta SCG registracija po Splitu i okolici ove godine i nije mi to bilo ništa čudno. Baš suprotno, drago mi je da nam dolaze ljudi iz cijelog svijeta. Iskreno, puno su mi draži Srbi nego Slovenci koji glume fine europljane u rukavicama, a jako su bahati i nekulturni. Zato ako imate volju dođite.

sladjana

pre 17 godina

ZASTO NE OBJAVITE MOJ KOMENTAR? pA ZAR SE VI NE IZJASNJAVATE KAO DEMOKRATSKI ORJENTISANA STANICA.POZNAT MI ZAPADNI SISTEM DEMOKRATIJE JER VEC 10 GODINA ZIVIM U KANADI.
ALI ZATO UPORNO PUSTATE DA VAM NA TV POJAVLJUJE ONAJ SMRAD KONDICKA ILI KAKO SE VEC ZOVE.GDE CE VAM DUSA?

Bojan iz Beograda

pre 17 godina

Ko god misli da MRŽNJA (pa bas ovako velikim slovima) vlada sa "obe strane", treba prvo da ode tamo, pa tek onda da tako samouvereno tvrdi. Brač je baš odlično mesto da to uradi. Bio sam. Božanstveno. Divni ljudi.

Lako je hrani ti se ovde kod kuće MRŽNJOM, slušajući istomišljenike, koji to isto tvrde iako isto tako pojma nemaju. Ali, lakše je mrzeti nego saznavati o svetu svojom glavom i srcem. Deluje bezbednije.

Zrenjaninac

pre 17 godina

Ja se kao rodjni Zrenjaninac izvinjavam Hrvatima sto je u mom Zrenjaninu neka debilna stoka skinula ZG tablice. A tipovi tipa Antisha/Milosh/Dragan/... i ostali su za lecenje.
Dajte da lepo zivimo i da se postujemo. A na Hrvatsko primorje cu da dodjem cim budem imao para.

Bojan iz Beograda

pre 17 godina

Ponovo ja, ako smem da dodam:
Zašto se javljaju razni emigranti (koji već duže žive u inostranstvu) sa svojim "patriotizmom"? Pa valjda su pokazali koliki im je patriotizam - time što su emigrirali. I ja sam neko vreme bio emigrant, ali nije mi padalo na pamet da izražavam patriotizam "na daljinu". Nisam smatrao to ni časnim ni moralnim.
I, kakav je to patriotizam u savetovanju mržnje onima koji su ostali?

hr fan

pre 17 godina

b92-clanak vam je za svaku pohvalu, samo ih dajte u sto vecem broju, da se razbiju ove glupave predrasude izmedu dva naroda.

za gospodu/icu (Vucinic, 24. septembar 2006 14:48).neznam gdje ste vi do sada bili na letovanju, al ja sam obisao pola svetskih letovalista i nigde mi nije bilo lepse nego u hrvatskoj. u dominikanskoj republici sam bio pre 3-4 godine. hotel u kom sam odseo bio je ograden bodljikavom zicom kao i celi kompleks koju je cuvala njihova vojska, da ne ude neki gladni ili zedni lokalni stanovnik, koji su uporno proturali ruke kroz zicu nebi li dobili komad leba. naravno, svi hoteli pripadaju zapadno evropskim zemljama. da ne razvlacim bali , tajland kao i dominikanska
republika su uglavnom okupljalista za zapadno-evropske pedofile, homosexualce itd...spanska ostrva kao mallorca, ibiza su kako vec nemci vole reci tradicionalno u njihovim rukama. dakle, slusas samo nemacki jezik, kao da si dosla na fudbalsku utakmicu izmedu dva nemacka kluba. nema opste onaj vise-jezicni turisticki stih. portugalci ti leze na otvorenom moru, valovi su preveliki, kao i morsko strujanje, tako da vam nije preporucljivo leci na dusek, (pogotovo za decu) jer ih morske struje u hipu mogu odvuci na otvoreno more. usput receno, nigde nisam ni blizu osetio miris mora kao u hrvatskoj.da ne mesamo kruske i jabuke, kopaonik ipak ostavi za neke hladnie dane. tema je letovanje, a ne zimovanje.
pozdrav za B92, kao i za ljude dobre volje. :-)))

Srbenda

pre 17 godina

Samo jedna poruka ovim Srbima kojima smetaju reci koje nisu 'srpske vec 'hrvatske' (glede, diljem, itd.). 'U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi srpskohrvatski jezik' (clan 8, stav 1 Ustava Republike Srbije).
Samo toliko.

Nicolas

pre 17 godina

Malo je tih svetskih plaza i ostrva na kojema nisam bio. Juce sam se upravo vratio sa Hvara. Tamo (na hr primorju) sam letovao kao klinac naravno. Nemam sta drugo reci osim HVALA. Prezentacija, ljudi, (boze kakva prelepa priroda) je zaista samo za pohvalu. Nikakvih problema nisam imao, naprotiv. Znaci, jos jednom HVALA Hrvatima na svemu.

mima

pre 17 godina

80-tih je Bol bio jedina letnja destinacija meni i mom tadasnjem decku, sada suprugu. Poslednji put smo bili 1987. sa starijim sinom. Zlatni rat je najlepsa plaza u Evropi, a moze da se nosi i mnogo egzoticnijim destinacijama. U Bolu je mnogo Beogradjana imalo kuce (ne znam danas), nije postojao kamp i jednostavno imao je neki neverovatan mir... Jos uvek pamtim borovu sumu na Zlatnom ratu, sladak restojan sa drvenim klupama gde smo se sklanjali od podnevne zege, precisto more koje je, neverovatno, na Ratu sa hvarske strane bilo mirno kao staklo, a sa druge ustalasano. Ljudi ljubazni, preljubazni.
Mi i danas gde god se nadjemo na letovanju sa setom pomislimo "Nigde nima nasega Bola" a mnonografijom Ive Eterovica lecimo nostalgiju.
Prosto zavidim autorki na letovanju.
A na Antisu i Milosa ne obracajte paznju. Takvih je uvek bilo (i pre rata) i bice. I kod nas i kod njih.

Alma

pre 17 godina

Dragi moji, nakon sto sam procitala svih 60 komentara...sta jos da dodam... Andji tekst je super i bilo je pravo zadovoljstvo sve ovo proci sa tobom na prelijepom Bracu. Nadam se da se vidimo na Bracu i iduce gocine, pa da nastavimo zapoceto putovanje...

Saša

pre 17 godina

Dragi moji, neko je napisao da ovakvi tekstovi sluze za razbijanje predrasuda o dva naroda. ja bih rekao bar 26 naroda, jer nas naime odokativno tolko zivi na ovim prostorima. Samo naprijed B92, naprijed Andjo! E da je bogdo vise ovakvih tekstova. Ne mislim na srpsko-hrvatsko-bosnjacko-manjinske tekstove, nego na pismene tekstove. Prosto je bio uzitak citati tekst. Hvala.

barba-duje

pre 17 godina

Andelka udaj se za mene ...


Na morskome plavom žalu
gdje čarlija vjetrić mio
plavušu sam bajnu snio
o kako sam sretan bio
I dok sam joj govorio
drhtale su usne njene
a u mome zagrljaju
šaptala je ljubeć' mene
Eh, da mi je još jedanput sresti
da je pitam dal' me ona voli
da joj kažem da me srce boli
da je bez nje tužan život cijeli...

izgubljena generacija

pre 17 godina

Ljudi dođite u Hrvatsku, što će biti sa svijetom ako dopustimo budalama da vladaju. Btw, primorjem se u govoru naziva sjeverni dio Jadrana (od Rijeke do Karlobaga), meni najmanje drag.

Bračanin

pre 17 godina

Nekoliko ispravaka, dopuna, naputaka i komentara od jednog pravog Bračanina (rođen i odrastao) na ovaj putopis :
1. Brač ne pripada južnoj nego srednjoj Dalmaciji. Sjeverna dalmacija je pod Velebitom i oko Zadra, srednja od Šibenika pa do kraja Makarske rivijere, a južna dalje do Prevlake.
2. Zlatni Rat nije pješčana već šljunčana plaža. Poznat je po tome što je 'pomičan' tj. mijenja veličinu, oblik i smjer u kojem je okrenut. Većinom je potpuno ravan i okomit na obalu, ali ponekad zna biti zakrivljen, skoro pod pravim kutem. Nekada (uglavnom zimi) zna gotovo nestati i onda se nakon par dana ponovno pojaviti. Turisti koji se ljeti sunčaju na samom vrhu često, nakon nešto dužeg kupanja, nađu ručnike i ostale stvari pod morem jer je Rat za vrijeme njihovog kupanja promijenio oblik. Sve to je zbog izuzetno jakih morskih struja oko Rata. Zlatni Rat je zaštićen i ima status parka prirode (rang ispod nacionalnog parka).
3. Osim janjetine na gradele za Brač je specifična i tzv. 'janjetina na špicu'. To je jelo vrlo slično janjetini na ražnju, s time da se na ražnju (špici) ne peće, kao što je uobičajeno, cijelo janje, već prethodno narezani komadi mesa. Najpoznatije tipično bračko jelo s ražnja je vitalac (iznutrice vrlo mladog janjeta - još na mlijeku, lagano pečene na špici i na kraju zapečene omotane plučnom maramicom i tankim crijevom, znam da zvuči grozno, ali uopće nema okus po mesu i izgleda kao čokoladni kolač u lisnatom tijestu).
4. Za one koji ne znaju, na Braču već više od 10 godina postoji moderna zračna luka tako da je avionom definitivno najbrži i najljepši način dolaska na otok. Ljeti postoji skoro svakodnevni let za/iz Zagreba i povratna karta se može naći za ispod 500 kn. Aerodrom je vrlo blizu Vidove Gore i slijetanje/uzletanje je neponovljiv doživljaj zbog pogleda koji puca na Brač i okolne otoke. Osim sa Zagrebom, ljeti je Brač avionom povezan sa skoro cijelom Evropom i nije rijetkost da na brački aerodrom slijeću avioni iz npr. Milana, Berna, Beča, Praga, itd.
5. Na otoku ima 23 naselja i nekoliko zaselaka. Naselja su, za razliku od nekadašnje jedinstvene općine Brač, sada administrativno podijeljena u 7 općina (Bol, Milna, Selca, Pučišća, Postira, Nerežišća i Sutivan) i Grad Supetar. Najstarije naselje je Škrip gdje se nalazi i muzej otoka koji vrijedi posjetiti, a najmlađe Sumartin (nekadašnji Vrhbrač). Trenutno na otoku živi oko 13.000 stalnih stanovnika.
6. I za kraj, Bračani su u Hrvatskoj poznati po škrtosti (što naravno nije istina), a o tome postoji čitav niz viceva, pa evo nekoliko kratkih :
– Kako su nastale gušterice ? Bračani hranili krokodile.
– Tko su zapravo Škoti ? Rasipni Bračani, prognani s Brača prije puno godina.
– Koja je životinja najpopularniji kućni ljubimac na Braču ? Žirafa. Živi u tvom, a hrani se u susjedovom dvorištu.

Julija

pre 17 godina

Jas ova leto isto taka bev na odmor vo Bol na Brac, ali moeto iskustvo ne bese tolku prijatno. Mestoto posle 1vi Avgust se prepolni so italijani koi bea pouzasni od ciganite vo Skopje. Mislam deka ciganite vo Skopje imaat poveke klasa od italijanite koi letuvaa na Brac ova leto. Uslugata vo restoranite bese uzasna. Hranata pod prosecna. Mislam deka podobra hrana mozam da najdam vo zatucana senvicara vo Skopje. Ljubeznosta na kelnerite bese rezervirana samo za zapadno evroskite turisti, iako tie sekogas naracuvaa pomalku i poevtina hrana od mene(spageti, pizza).
Alkoholnite pijaloci vo kaficite bea preskapi a da ne spomnuvam deka nemase ni eden kafic ureden po posleden svetski trend.
Lezi uste mnogu rabota vo toa mesto a i hrvatite treba da se potrudat i da go popravat odnosot sprema turistite od balkanot i da gi ostavat predrasudite na strana.

ja

pre 17 godina

@komentar ti je uzasan
moj komentar je bio komentar na komentar ;))) djevojke koja se potpisala sa bgd girl i koja je prenijela clanak nekog Ognjena Rada iz Ilustrovane politike, koji je pisao o Dubrovniku, što možeš vidjeti malo iznad naših komentara. Budući da je bgd girl napisala "hvala bogu da ima i ovakvih članaka", imao sam potrebu prokomentirati njezin članak (odnosno Ognjenov, koji ona prenosi) jer je u potpunoj suprotnosti s Anđelkinim, za koji, kao što i napisah, smatram da je prilično cool i volio bih da članaka poput Anđelkinog ima više na obje strane!

Tijana

pre 17 godina

e da... divan je brach... a na 5 km od supetra nalazi se splitska. zhivopisno seoce, mala crkva, restoran kod toncha, vrt sa narom, limunom i vinovom lozom, roshtilj od brachkog mermera koji je tata sam napravio, plavi suncobran i bela kapija... 10 najlepshih leta mog detinjstva...

xy

pre 15 godina

Nakon 10 godina putovanja u razne dijelove Hrvatske,ove godine u Dubrovniku,razbijen mi je auto i skinute BG tablice.Na putu nazad,,prolazeci mnogobrojne granicne kontrole,po reakciji sluzbenika shvatila sam da su i oni opredjeljeni kojoj grupi istomisljenika pripadaju,,a postoje 2 grupe.Ja jos uvijek ne pripadam ni jednoj grupi,,ni poslije ovakvog licnog iskustva,ne znam sta da mislim,,,,