Četvrtak, 21.09.2006.

07:30

Telefonskim računom do kompjutera

Porodice u Srbiji koje nemaju kompjuter u kući mogu da ga kupe tako što će ga otplaćivati na rate preko telefonskog računa.

Izvor: B92

Telefonskim raèunom do kompjutera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Maxa

pre 17 godina

Ovo bi bilo odlichno, ali ja NEMAM USLOVA ZA ADSL! Jer sam i dalje na dvojnichkoj liniji i nema uslova za uvodjenje nove!!!
Strashno... chime se oni sve bave...

Dragoljub

pre 17 godina

Po sredi je sasvim obican kredit, koji se neobicno otplacuje preko racuna za telefon... i to bi bilo to..
Ni ComTrade, ni Telekom ni FinDomestik banka, nikoga ne tuku po usima da MORA da kupi racunar, i ADSL...
Telekom ce izaci sa ponudom racunara, preko postanskih sanducica, svojim korisnicima koji na vreme izmiruju racune, a ja mislim i tamo gde postoji mogucnost za prikljucenje na ADSL.
Po svemu slicno, onome sto rade mobilni operateri sa mobilnim telefonima...
Ne razumem samo zbog cega su pojedini citaoci sada nezadovoljni, ko ih sprecava da uzmu broadband konekciju preko SBBa bilo preko lokalnih WiFi provajdera?

Лигњослав

pre 17 godina

Само да ми је знати у чијем ће џепу завршити паре. Нисам сигуран да ће их уложити у побољшање мреже. А, можда ће их потрошии на рекламе? Еј, бре, држе монопол сто година, а паре троше на рекламирање. Неко ту скида кајмак и пере новац, не звао се ја...

ADSL u malim sredinama

pre 17 godina

Fino... bice ADSL u malim sredinama kad na vrbi zasvrbi... Ziveo dial-Up i medjumesna Telekomova tarifa I zone za telefoniranje u lokalu dok visim na Internetu.
Svaka cas za vadjenje ono malo para iz dzepova gradjana!

Lala

pre 17 godina

Lepo:
- drzavna firma (monopolska uglavnom) spakljala se se privatnom, a da nikog nije pitala (sta kaze drzava na ovo, gradjani?)
- ta ista drzavna firma nije u stanju obican telefon da uvede, da resi pitanja dvojnika, a evo vec ce svima ADSL
- sto ta privatna firma ne prodaje computere na kredit o svom trosku, nego ce da se nakaci na telefonske racune (ovo lici na placanje televizije uz struju), te tako smanji troskove svoje administracije (racunovodstva), i da (doduse dokonim & prekobrojnim) birokratama u Telekomu prebaci deo poslova za koje bi oni morali da placaju troskove
- je l' ako da se moja privatna firma nakaci na racun Komunalnog preduzeca (jos su oni slobodni), te da valjam kese za smece?

Posmatrac

pre 17 godina

Treba biti oprezan. 17 Eura mesecno za spravu koja vredi oko 1000 Eura.... Sa kamatama i opremom trebalo bi sve to otplacivati narednih 5-6 godina! Racunar koji se kupi danas ce za 5 godina biti bekoristan ( VISTA! ). Prestici ce ga obican Mobilni telefon po karakteristikama. Uostalom dolazi Telenor sa svojim paketima pa su ovi pojurili brze-bolje da orobe koga mogu. A kasnije ce spustiti cene za nove kupce. Telenor i ako dodje Telekom Austrija... Zivela konkurencija! Svuda je treba omoguciti. Monopol je najvece zlo.

valjda i monitor ulazi u tu cenu :)

pre 17 godina

Koliko se preracunah na brzinu ta "skuplja" varijanta racunara izadje na 800 evra, sto uospte nije povoljno. Pri tom, nisam uspela na sajtu ni telekoma i komtrejda da nadjem koja je konfiguracija u pitanju...
Sve u svemu, netransparentno. Cenim da im je kamata na sve ovo oko 20 %...

Mashinovodja

pre 17 godina

Odlično! Ali su prevideli jedan mali i verovatno nebitan detalj: za ADSL vezu potrebno je prethodno imati najobičniju telefonsku vezu, t.j. one dve tanke žičice koje se nisu mnogo promenile još od pronalaska telefonije. I kako ja sad da dobijem ADSL vezu (kad nemam nikakvu vezu u Telekomu) a poslednjih 4-5 godina redovno dobijam čuveno objašnjenje "ne postoje tehničke mogućnosti". Pa ako ne postoje, da li možda čekate da ih ja stvorim, lenčuge jedne monopolske! Ali tako će biti sve dok ne počnu da žive isključivo od prodatog impulsa. E, onda će im itekako biti u interesu da bude što više "tehničkih mogućnosti" pa će se polomiti da ih stvore. Samo što to neće biti skoro, naročito sada kad im je monopol ponovo produžen.
Osim toga, čudno je da jedno javno preduzeće koje ima takvu monopolčinu ulazi u posao s privatnom kompanijom. Baš me zanima na osnovu kog tendera je izabran ComTrade a ne neka druga firma? Poznajući naš mentalitet, tu će garantovano biti posla za inspekcije i revizore.

Zoran

pre 17 godina

1.Telekom ima monopol. Tačno, ali se to odnosi samo na prenos glasa. Monopol u oblasti prenosa podataka i Interneta nema! Dokaz: SBB,kablovski operateri i puno ISP.
2. Telekom je regionalni provajder interneta od koga kupuju i provajderi u Bosni, Rumuniji i Bugarskoj. Kvalitet ADSL kod Telekoma će biti neuporedivo veći nego kod provajdera. To sadašnja praksa prodaje ADSL-a preko provajdera pokazuje.
3. Samo Telekom može da ponudi takvu rasprostanjenost servisa na teritoriji cele zemlje. Do kraja godine skoro sva veća mesta će dobiti ADSL. Za sledeću godinu je planirano pokrivanje cele Srbije.
4. Telekom je u procentu većem od 90% izvršio digitalizaciju mreže. Npr u Novom Sadu 100%.
5. Ponuda za kupovinu računara preko računa za telekomunikacione usluge Telekoma je odličan marketinški i poslovni potez. Telekom ima prava da u tom poslu bira partnera. To svakako mora biti velika firma koja može da pokrije takav veliki posao. Niko vas ne vuče za uši da takvu ponudu i prihvatite.

jera

pre 17 godina

Ja sam na digitalnoj centrali (u Beogradu) i već više od godinu dana mi odgovaraju da nema tehničkih mogućnosti za uvođenje ADSL-a. Pa šta onda da rade ostali po Srbiji? A da ne pominjem da imam (na nesreću) i njihovu kablovsku na kojoj takođe nema tehničkih mogućnosti za kablovski internet...

Mili

pre 17 godina

Nekoliko aspekata ove vesti privlaci paznju. No, hajde da krenemo redom – od korigovanja podataka koji nisu precizni.
Istrazivanje na reprezentativnom uzorku Srbije koje je nedavno realizovao Centar za proucavanje informacionih tehnologija, a cijih je nekoliko osnovnih nalaza saopstila njhova predstavnica u izjavi datoj za B92, pokazalo je da u Srbiji 27% domacinstava ima pristup internetu od kuce, a da na totalu, medju gradjanima starijim od 15 godina, ima 23% korisnika interneta. Racunar poseduje 41% domacinstava u Srbiji. Ovi podaci takodje nisu narocito ohrabrujuci, ali su barem tacniji i govore o realnom stanju stvari u Srbiji.

Kako vec na pocetku rekoh, postoji jos jedno interesantno pitanje – vrlo bi me zanimalo da vidim o kakvom se tacno ugovoru radi, kao i na koji nacin je doslo do toga da Telekom, ciji je vecinski vlasnik drzava, sklopi ugovor bas sa Kom Trejdom. Da li bi i ostale firme mogle da koriste telefonske racune za naplacivanje svojih usluga?

Uvek me iznova „raduje” kad vidim kako stvari u ovoj zemlji funkcionisu.

Milan Lazarevic, BG

pre 17 godina

Da postoji zakon o monopolu ovakve stvari se ne bi desavale. Uvalice polupismenim ljudima racunare koji su u startu skuplji 50-100 eur jer imaju licenciran softver (i sto bas Microsoft)+ kamata (jer niko ne radi dzabe) + servis (radice ga naravno Comtrade) ... pa osim jednog dobijamo dva monopola ... ADSL je smesna stvar i vec davno prevazidjena. A uvedena je namerno da bi se otezao VoIP.

zhxe734

pre 17 godina

Kraj ove vesti je zaista porazan, a nekad smo prednjacili po obrazovanim ljudima - bice da su svi otisli odavde. Mi smo valjda poslednja zemlja u Evropi gde se jos uvek na zene koje voze gleda mrko, i gde je kompjuter/internet luksuz. A sta se i ja cudim, kada se mrdne covek 40 km (to je cetrdeset celih km) od Beograda, ima sela bez struje, da o telefonu ili ADSL-u i ne pricamo.

BLJAK SRBIJA

pre 17 godina

Centar Beograda sve dvojnik do dvojnika i konacno ce da nam rese problem uvodjenjem multipleksera...

A meni ADSL treba ko za umreti, dzaba mi i pc kad ne mogu da se okacim na prezu preko dial up-a ni noci, nego placam kablovsku TV koju uopste ne gledam da bih isla na speady internet, a oni derikoze jedne i monopolisti u tom segmentu za nas bednike na staroj centrali - ne mogu ni redovan tf razgovor ponekad da obavim, vec moram da pored fiksne linije zovem s mobilca i placam ekstra nepovoljnu tarifu!!!!

Idimi dodjimi

pre 17 godina

Posle ove vesti otisao sam u Comtrade u Sapcu koji o svemu nemaju pojma kao i Telekom gde mi je objasnjeno da akcija pocinje pocetkom oktobra. Na pitanje kakva je konfiguracija u pitanju, odgovoreno mi je sleganjem ramenima. Posle sam nasao u novinama da ce se racunari davati na 18 i 24 mesecne rate po 21 i 27 evro pa ce tu biti ucesce, kamate itd. Povoljno? Ne ako mene pitate.

Aleksandar

pre 17 godina

Socijalnu politiku ne sme voditi ni jedna firma - to je stvar drzave. Samo drzava ima pravo da jeftinim populizmom sebi sakuplja poene. Da moze drugacije, sutra bi, recimo, Miskovic svakom domacinstvu u zemlji ustupio vaucer na 1000-2000din. kupovine u njegovim lancima prodavnica i time zabio i poslenji ekser u kovceg malih trgovaca. Mislite da Miskovic nema par desetina miliona evra za takvu investiciju kojom bi ojacao svoj monopol do granica 'duznickog ropstva' gradjana? Sto je najgore, Telekom ne radi to svojim, vec NASIM parama, jer Telekom nije privatna firma. I koji ce rezultat ovoga biti? Pa taj da vise nece postojati ni jedan ISP u zemlji i koliku god tarifu da Telekom odreze - morace da se plati. Da ne pominjemo kako ce proci dilerei hardvera favorizovanjem Com Trade-a... Ovde se izgleda niko ne voli mesati u svoj posao - posao Telekoma je da ulozi novac i resurse u popravljanje fiksne mreze, u zestoko smanjivanje cena medjumesnih vodova kako bi konacno imali local-loop (ne postoji zemlja na svetu koja to nema - sa postojecim sistemom da bi sa 'interneta' kod jednog provajdera pristupili sajtu hostovanom kod drugog morate ici preko Nemacke, a posto Telekom drzi gotovo monopol i na te vodove Telekomu se duplo placa provizija), itd - nije posao Telekoma da siri demagogiju!

Ritter

pre 17 godina

Svaka cast ali moj komsija je uveo telefon preko veze iako nije bilo vise prikljucaka u zgradi i nakacili su mi PCM uredjaj koji mi je skoro skroz ugasio internet. Na zalbu Telekomu dobio sam odgovor da "oni imaju pravo na najbolje tehnicko resenje". E pa molim da mi se u skladu sa ovom novom inicijativom nadje bolje tehnicko resenje i da me izvade iz srednjeg veka...

Marko

pre 17 godina

Zasto bi neko cestitao Telekomu i CT za ovu akciju, mislim kakva je tu prednost, dobijate racunar u startu skuplji od racunara koji bi kupili u obicnoj radnji,
drugo u tu ratu uracunata je kamata koja je mozda veca negokamata kada se uzme kes kredit u nekoj od banaka, naravno ona se u reklami ne pominje, drugo legalan softver, mislim a sta ako ja hocu Linux, ili neku drugu varijantu znaci jos dodatnih 90 evra uracunatih u cenu tog racunara, mislim gde je prednost takve kupovine, CT i Telekom su se ugradili u cenu sa standardnom marzom - kao i svi ostali prodavci IT opreme, treba ipak uzeti kalkulator u ruke, naravno uzeti i ugovor o kupovini i placanju sa telekomom, i procitati ga jedno 5 puta zbog skrivenih i sitno kucanih klauzula koje su naravno nepovoljne po kupca, pa tek onda odluciti da li kupiti racunar na takav nacin.
Poenta moje price je da treba biti jako oprezan prilikom ove vrste kupovine, a o potrebi opreznosti u svemu sto ima veze sa Telekomom nemoram ni da pricam to se podrazumeva.

nikola delija

pre 17 godina

Pa naravno da se nalazimo na dnu liste po broju prikljucenih jer za onu moju konekciju (kuci srecom na poslu imam normalnu) modemom koju mogu da dobijem mogu samo da chatujem na ircu a i to necu moci uskoro. Sto taj telekom malo ne pocne da postavlja infrastrukturu to ce mnogo vise da pomogne nego ovo uvaljivanje krseva narodu od cega ce neko da marne debeli profit! Jel ComTrade je poznat kao vrlo skup dealer opreme tako da je prevara u pitanju provereno!

Dudu

pre 17 godina

Ma dajte ljudi na ovim prostorima Comtrade nudi najvishe cene rachunara i pratece opreme i to ubedljivo.
I samo josh mogu da uvaljuju svoje proizvode elektronski polu ili skroz nepismenoj strukturi stanovnishtva ,a na tu kartu oni i igraju. Ma klasichan monopol se uspostavlja!!!

hedovi

pre 17 godina

Ma foliranti jedni. Sve je ovo lepo sto rade, ali gde je BRE tu brz pristup internetu.
Niste u stanju ni u velikim gradovima da to funkcionise normalno a kamoli na 15km od "prestonice"
Sramota, da ljudi nemaju kakvu takvu mogucnost za prikljucenje na bezicni internet, nema od brzeg interneta kod nas nista.
Ovako se samo "dzabe" reklamiraju i foliraju, a od brzog interneta u srbiji nista ljudi!

ADSL

pre 17 godina

Svaka cast.Slicnu akciju ima i Telenor. Nokia 6020 za 2000,00 din + odgovarajuci paket pro*, i mobilni na kraju kosta 23.000,00 din., dok je u prodavnici isti model oko 130,00 evra. Pa ti sad vidi.

Stajs

pre 17 godina

Lepa akcija koja je mogla i ranije da se odradi. To je ono sto je Telekom najvise razvio i razradio i cime se uglavnom samo i bavi - a to je ispostavljanje racuna.
Inace, po prirodi svog posla, mogli bi i da malo masovnije razdvajaju dvojnike i uvode telefone po gradu.

Licno, imam komp. ali cekam telefonski prikljucak sa zahtevom iz godine 2000. i sest punih godina mi tvrde da nemaju tehnickih mogucnosti i da ce biti sledece godine sigurno.
Mozda je 7 moj srecan broj?

ua monopol!

pre 17 godina

Sve je ovo lepo, samo su zaobisli par bitnih stvari...
Koliko rata? Hoce li ovaj racunar izaci na kraju ''skuplja dara nego mera''?
Da li domaćinstva sa računarem u kući mogu da kupe još jedan po ovom principu?
E ono što me najviše brine je priča sa ADSL-om i Telekomom. Koliko god je dobro imati što više ADSL korisnika (broadband je budućnost, ipak) toliko nije dobro davati Telekomu sve veći i veći monopol!!! Ionako provajderi plaćaju boga oca za priključke na centrali, koje samo Telekom može da dodeli, daje ih na kašičicu jer ''Telekom ima popunjene kapacitete i svim snagama radi da se ti kapaciteti prošire'', još ako Telekom postane provajder, a ova priča mi liči na to, pravim provajderima neće ostati ništa, gubiće mušterije, Telekom će ADSL davati po damping cenama, finansijski je dovoljno jak da to uradi i svi će preći kod njega i on će osim fiksne kontrolisati i ADSL tržište. Ionako imamo bednih 30000 ADSL korisnika u SRbiji zbog Telekoma što je u odnosu na okruženje dno dna! Znači ljudi, batalite trećeg mobilnog operatera, dajte drugog fiksnog operatera!!!

Dusan

pre 17 godina

Zasto opet monopoli? Zasto samo preko Comtrade-a? S kojim pravom drzavna kompanija ustupa drzavne resurse da pomaze samo jednoj privatnoj firmi? Kupio sam jednom kod Comtrade i nikad vise. Kada bezicna tastatura i mis nisu mogli da rade na mom kompjuteru, oni su mi rekli nesto kao "to je vas problem", a ja sam ocekivao strucnu pomoc prilikom kupovine jer su mi oni savetovali sta da kupim.

Johnny Boy

pre 17 godina

Da nije tužno bilo bi smešno! Telekom bi trebalo prvo da uvede telefone ljudima, pa razdeli dvojnike, pa tek onda da ulazi u ovakve projekte. Ja, evo, već godinu dana čekam telefonsku liniju... Ljudi, TELEFONSKU LINIJU! Običnu žicu! Kakav ADSL, kakv Internet, kakvi bakrači!

Sram vas bilo!

Zoran D.

pre 17 godina

Akcija je odlicna. Stvarno je potrebno pomoci ljudima da dodju do kompjutera. Ima mnogo pametne dece i bila bi steta da odrastu, a da se ne upoznaju sa radom na racunaru.

Ne bih se slozio da je ADSL u Srbiji jeftin. Cak bih rekao da je skup u odnosu na zemlje u okruzenju. A da je brz, i to je diskutabilno. Zbog cene vecina gradjana nece moci da koristi 762/192kbps. Vecina koristi paket 256/64, dok se u zemljama u okruzenju nude paketi od 1, 2 i 3mbps. A i pokrivenost ADSL-om nije za pohvalu. S obzirom da Telekom ima monopol na sve zicane i ostale komunikacije smatram da je odgovoran za katastrofalno stanje u Srbiji sto se tice interneta. Telekom hitno treba da popravi svoj imidz. Dial-up modemi su proslost, a kod nas su najzastupljeniji. Sreca je sto telekom nema monopol u prodaji automobila. Svi bi vozili po jednog Ficu, po neko mozda i Jugo45 i gde bi nam bio kraj...

Miki

pre 17 godina

Ovo je stvarno prevrsilo svaku meru: Telekom se ponasa kao finansijska institucija dajuci kredite a usput gde ce prodati racunar sa ADSL pristupom osim u Beogradu i Novom Sadu i mozda u jos par gradova po malo.Ako ce omoguciti u svakom mestu ADSL prikljucak u svakom mestu, to je onda monopol na koji nemaju pravo.

igor

pre 17 godina

ako,pametno.vreme je da se malo narod vise obrazuje po tom pitanju a ljudima iz telekoma svaka cast.jedino bi bilo lepo da su rekli kada pocinje ta famozna akcija.ako neko zna neka javi.

igor

pre 17 godina

ako,pametno.vreme je da se malo narod vise obrazuje po tom pitanju a ljudima iz telekoma svaka cast.jedino bi bilo lepo da su rekli kada pocinje ta famozna akcija.ako neko zna neka javi.

Miki

pre 17 godina

Ovo je stvarno prevrsilo svaku meru: Telekom se ponasa kao finansijska institucija dajuci kredite a usput gde ce prodati racunar sa ADSL pristupom osim u Beogradu i Novom Sadu i mozda u jos par gradova po malo.Ako ce omoguciti u svakom mestu ADSL prikljucak u svakom mestu, to je onda monopol na koji nemaju pravo.

Zoran D.

pre 17 godina

Akcija je odlicna. Stvarno je potrebno pomoci ljudima da dodju do kompjutera. Ima mnogo pametne dece i bila bi steta da odrastu, a da se ne upoznaju sa radom na racunaru.

Ne bih se slozio da je ADSL u Srbiji jeftin. Cak bih rekao da je skup u odnosu na zemlje u okruzenju. A da je brz, i to je diskutabilno. Zbog cene vecina gradjana nece moci da koristi 762/192kbps. Vecina koristi paket 256/64, dok se u zemljama u okruzenju nude paketi od 1, 2 i 3mbps. A i pokrivenost ADSL-om nije za pohvalu. S obzirom da Telekom ima monopol na sve zicane i ostale komunikacije smatram da je odgovoran za katastrofalno stanje u Srbiji sto se tice interneta. Telekom hitno treba da popravi svoj imidz. Dial-up modemi su proslost, a kod nas su najzastupljeniji. Sreca je sto telekom nema monopol u prodaji automobila. Svi bi vozili po jednog Ficu, po neko mozda i Jugo45 i gde bi nam bio kraj...

Johnny Boy

pre 17 godina

Da nije tužno bilo bi smešno! Telekom bi trebalo prvo da uvede telefone ljudima, pa razdeli dvojnike, pa tek onda da ulazi u ovakve projekte. Ja, evo, već godinu dana čekam telefonsku liniju... Ljudi, TELEFONSKU LINIJU! Običnu žicu! Kakav ADSL, kakv Internet, kakvi bakrači!

Sram vas bilo!

Dusan

pre 17 godina

Zasto opet monopoli? Zasto samo preko Comtrade-a? S kojim pravom drzavna kompanija ustupa drzavne resurse da pomaze samo jednoj privatnoj firmi? Kupio sam jednom kod Comtrade i nikad vise. Kada bezicna tastatura i mis nisu mogli da rade na mom kompjuteru, oni su mi rekli nesto kao "to je vas problem", a ja sam ocekivao strucnu pomoc prilikom kupovine jer su mi oni savetovali sta da kupim.

ua monopol!

pre 17 godina

Sve je ovo lepo, samo su zaobisli par bitnih stvari...
Koliko rata? Hoce li ovaj racunar izaci na kraju ''skuplja dara nego mera''?
Da li domaćinstva sa računarem u kući mogu da kupe još jedan po ovom principu?
E ono što me najviše brine je priča sa ADSL-om i Telekomom. Koliko god je dobro imati što više ADSL korisnika (broadband je budućnost, ipak) toliko nije dobro davati Telekomu sve veći i veći monopol!!! Ionako provajderi plaćaju boga oca za priključke na centrali, koje samo Telekom može da dodeli, daje ih na kašičicu jer ''Telekom ima popunjene kapacitete i svim snagama radi da se ti kapaciteti prošire'', još ako Telekom postane provajder, a ova priča mi liči na to, pravim provajderima neće ostati ništa, gubiće mušterije, Telekom će ADSL davati po damping cenama, finansijski je dovoljno jak da to uradi i svi će preći kod njega i on će osim fiksne kontrolisati i ADSL tržište. Ionako imamo bednih 30000 ADSL korisnika u SRbiji zbog Telekoma što je u odnosu na okruženje dno dna! Znači ljudi, batalite trećeg mobilnog operatera, dajte drugog fiksnog operatera!!!

Stajs

pre 17 godina

Lepa akcija koja je mogla i ranije da se odradi. To je ono sto je Telekom najvise razvio i razradio i cime se uglavnom samo i bavi - a to je ispostavljanje racuna.
Inace, po prirodi svog posla, mogli bi i da malo masovnije razdvajaju dvojnike i uvode telefone po gradu.

Licno, imam komp. ali cekam telefonski prikljucak sa zahtevom iz godine 2000. i sest punih godina mi tvrde da nemaju tehnickih mogucnosti i da ce biti sledece godine sigurno.
Mozda je 7 moj srecan broj?

hedovi

pre 17 godina

Ma foliranti jedni. Sve je ovo lepo sto rade, ali gde je BRE tu brz pristup internetu.
Niste u stanju ni u velikim gradovima da to funkcionise normalno a kamoli na 15km od "prestonice"
Sramota, da ljudi nemaju kakvu takvu mogucnost za prikljucenje na bezicni internet, nema od brzeg interneta kod nas nista.
Ovako se samo "dzabe" reklamiraju i foliraju, a od brzog interneta u srbiji nista ljudi!

Dudu

pre 17 godina

Ma dajte ljudi na ovim prostorima Comtrade nudi najvishe cene rachunara i pratece opreme i to ubedljivo.
I samo josh mogu da uvaljuju svoje proizvode elektronski polu ili skroz nepismenoj strukturi stanovnishtva ,a na tu kartu oni i igraju. Ma klasichan monopol se uspostavlja!!!

nikola delija

pre 17 godina

Pa naravno da se nalazimo na dnu liste po broju prikljucenih jer za onu moju konekciju (kuci srecom na poslu imam normalnu) modemom koju mogu da dobijem mogu samo da chatujem na ircu a i to necu moci uskoro. Sto taj telekom malo ne pocne da postavlja infrastrukturu to ce mnogo vise da pomogne nego ovo uvaljivanje krseva narodu od cega ce neko da marne debeli profit! Jel ComTrade je poznat kao vrlo skup dealer opreme tako da je prevara u pitanju provereno!

ADSL

pre 17 godina

Svaka cast.Slicnu akciju ima i Telenor. Nokia 6020 za 2000,00 din + odgovarajuci paket pro*, i mobilni na kraju kosta 23.000,00 din., dok je u prodavnici isti model oko 130,00 evra. Pa ti sad vidi.

Marko

pre 17 godina

Zasto bi neko cestitao Telekomu i CT za ovu akciju, mislim kakva je tu prednost, dobijate racunar u startu skuplji od racunara koji bi kupili u obicnoj radnji,
drugo u tu ratu uracunata je kamata koja je mozda veca negokamata kada se uzme kes kredit u nekoj od banaka, naravno ona se u reklami ne pominje, drugo legalan softver, mislim a sta ako ja hocu Linux, ili neku drugu varijantu znaci jos dodatnih 90 evra uracunatih u cenu tog racunara, mislim gde je prednost takve kupovine, CT i Telekom su se ugradili u cenu sa standardnom marzom - kao i svi ostali prodavci IT opreme, treba ipak uzeti kalkulator u ruke, naravno uzeti i ugovor o kupovini i placanju sa telekomom, i procitati ga jedno 5 puta zbog skrivenih i sitno kucanih klauzula koje su naravno nepovoljne po kupca, pa tek onda odluciti da li kupiti racunar na takav nacin.
Poenta moje price je da treba biti jako oprezan prilikom ove vrste kupovine, a o potrebi opreznosti u svemu sto ima veze sa Telekomom nemoram ni da pricam to se podrazumeva.

Aleksandar

pre 17 godina

Socijalnu politiku ne sme voditi ni jedna firma - to je stvar drzave. Samo drzava ima pravo da jeftinim populizmom sebi sakuplja poene. Da moze drugacije, sutra bi, recimo, Miskovic svakom domacinstvu u zemlji ustupio vaucer na 1000-2000din. kupovine u njegovim lancima prodavnica i time zabio i poslenji ekser u kovceg malih trgovaca. Mislite da Miskovic nema par desetina miliona evra za takvu investiciju kojom bi ojacao svoj monopol do granica 'duznickog ropstva' gradjana? Sto je najgore, Telekom ne radi to svojim, vec NASIM parama, jer Telekom nije privatna firma. I koji ce rezultat ovoga biti? Pa taj da vise nece postojati ni jedan ISP u zemlji i koliku god tarifu da Telekom odreze - morace da se plati. Da ne pominjemo kako ce proci dilerei hardvera favorizovanjem Com Trade-a... Ovde se izgleda niko ne voli mesati u svoj posao - posao Telekoma je da ulozi novac i resurse u popravljanje fiksne mreze, u zestoko smanjivanje cena medjumesnih vodova kako bi konacno imali local-loop (ne postoji zemlja na svetu koja to nema - sa postojecim sistemom da bi sa 'interneta' kod jednog provajdera pristupili sajtu hostovanom kod drugog morate ici preko Nemacke, a posto Telekom drzi gotovo monopol i na te vodove Telekomu se duplo placa provizija), itd - nije posao Telekoma da siri demagogiju!

Ritter

pre 17 godina

Svaka cast ali moj komsija je uveo telefon preko veze iako nije bilo vise prikljucaka u zgradi i nakacili su mi PCM uredjaj koji mi je skoro skroz ugasio internet. Na zalbu Telekomu dobio sam odgovor da "oni imaju pravo na najbolje tehnicko resenje". E pa molim da mi se u skladu sa ovom novom inicijativom nadje bolje tehnicko resenje i da me izvade iz srednjeg veka...

Idimi dodjimi

pre 17 godina

Posle ove vesti otisao sam u Comtrade u Sapcu koji o svemu nemaju pojma kao i Telekom gde mi je objasnjeno da akcija pocinje pocetkom oktobra. Na pitanje kakva je konfiguracija u pitanju, odgovoreno mi je sleganjem ramenima. Posle sam nasao u novinama da ce se racunari davati na 18 i 24 mesecne rate po 21 i 27 evro pa ce tu biti ucesce, kamate itd. Povoljno? Ne ako mene pitate.

BLJAK SRBIJA

pre 17 godina

Centar Beograda sve dvojnik do dvojnika i konacno ce da nam rese problem uvodjenjem multipleksera...

A meni ADSL treba ko za umreti, dzaba mi i pc kad ne mogu da se okacim na prezu preko dial up-a ni noci, nego placam kablovsku TV koju uopste ne gledam da bih isla na speady internet, a oni derikoze jedne i monopolisti u tom segmentu za nas bednike na staroj centrali - ne mogu ni redovan tf razgovor ponekad da obavim, vec moram da pored fiksne linije zovem s mobilca i placam ekstra nepovoljnu tarifu!!!!

zhxe734

pre 17 godina

Kraj ove vesti je zaista porazan, a nekad smo prednjacili po obrazovanim ljudima - bice da su svi otisli odavde. Mi smo valjda poslednja zemlja u Evropi gde se jos uvek na zene koje voze gleda mrko, i gde je kompjuter/internet luksuz. A sta se i ja cudim, kada se mrdne covek 40 km (to je cetrdeset celih km) od Beograda, ima sela bez struje, da o telefonu ili ADSL-u i ne pricamo.

Zoran

pre 17 godina

1.Telekom ima monopol. Tačno, ali se to odnosi samo na prenos glasa. Monopol u oblasti prenosa podataka i Interneta nema! Dokaz: SBB,kablovski operateri i puno ISP.
2. Telekom je regionalni provajder interneta od koga kupuju i provajderi u Bosni, Rumuniji i Bugarskoj. Kvalitet ADSL kod Telekoma će biti neuporedivo veći nego kod provajdera. To sadašnja praksa prodaje ADSL-a preko provajdera pokazuje.
3. Samo Telekom može da ponudi takvu rasprostanjenost servisa na teritoriji cele zemlje. Do kraja godine skoro sva veća mesta će dobiti ADSL. Za sledeću godinu je planirano pokrivanje cele Srbije.
4. Telekom je u procentu većem od 90% izvršio digitalizaciju mreže. Npr u Novom Sadu 100%.
5. Ponuda za kupovinu računara preko računa za telekomunikacione usluge Telekoma je odličan marketinški i poslovni potez. Telekom ima prava da u tom poslu bira partnera. To svakako mora biti velika firma koja može da pokrije takav veliki posao. Niko vas ne vuče za uši da takvu ponudu i prihvatite.

jera

pre 17 godina

Ja sam na digitalnoj centrali (u Beogradu) i već više od godinu dana mi odgovaraju da nema tehničkih mogućnosti za uvođenje ADSL-a. Pa šta onda da rade ostali po Srbiji? A da ne pominjem da imam (na nesreću) i njihovu kablovsku na kojoj takođe nema tehničkih mogućnosti za kablovski internet...

Mili

pre 17 godina

Nekoliko aspekata ove vesti privlaci paznju. No, hajde da krenemo redom – od korigovanja podataka koji nisu precizni.
Istrazivanje na reprezentativnom uzorku Srbije koje je nedavno realizovao Centar za proucavanje informacionih tehnologija, a cijih je nekoliko osnovnih nalaza saopstila njhova predstavnica u izjavi datoj za B92, pokazalo je da u Srbiji 27% domacinstava ima pristup internetu od kuce, a da na totalu, medju gradjanima starijim od 15 godina, ima 23% korisnika interneta. Racunar poseduje 41% domacinstava u Srbiji. Ovi podaci takodje nisu narocito ohrabrujuci, ali su barem tacniji i govore o realnom stanju stvari u Srbiji.

Kako vec na pocetku rekoh, postoji jos jedno interesantno pitanje – vrlo bi me zanimalo da vidim o kakvom se tacno ugovoru radi, kao i na koji nacin je doslo do toga da Telekom, ciji je vecinski vlasnik drzava, sklopi ugovor bas sa Kom Trejdom. Da li bi i ostale firme mogle da koriste telefonske racune za naplacivanje svojih usluga?

Uvek me iznova „raduje” kad vidim kako stvari u ovoj zemlji funkcionisu.

Milan Lazarevic, BG

pre 17 godina

Da postoji zakon o monopolu ovakve stvari se ne bi desavale. Uvalice polupismenim ljudima racunare koji su u startu skuplji 50-100 eur jer imaju licenciran softver (i sto bas Microsoft)+ kamata (jer niko ne radi dzabe) + servis (radice ga naravno Comtrade) ... pa osim jednog dobijamo dva monopola ... ADSL je smesna stvar i vec davno prevazidjena. A uvedena je namerno da bi se otezao VoIP.

valjda i monitor ulazi u tu cenu :)

pre 17 godina

Koliko se preracunah na brzinu ta "skuplja" varijanta racunara izadje na 800 evra, sto uospte nije povoljno. Pri tom, nisam uspela na sajtu ni telekoma i komtrejda da nadjem koja je konfiguracija u pitanju...
Sve u svemu, netransparentno. Cenim da im je kamata na sve ovo oko 20 %...

Mashinovodja

pre 17 godina

Odlično! Ali su prevideli jedan mali i verovatno nebitan detalj: za ADSL vezu potrebno je prethodno imati najobičniju telefonsku vezu, t.j. one dve tanke žičice koje se nisu mnogo promenile još od pronalaska telefonije. I kako ja sad da dobijem ADSL vezu (kad nemam nikakvu vezu u Telekomu) a poslednjih 4-5 godina redovno dobijam čuveno objašnjenje "ne postoje tehničke mogućnosti". Pa ako ne postoje, da li možda čekate da ih ja stvorim, lenčuge jedne monopolske! Ali tako će biti sve dok ne počnu da žive isključivo od prodatog impulsa. E, onda će im itekako biti u interesu da bude što više "tehničkih mogućnosti" pa će se polomiti da ih stvore. Samo što to neće biti skoro, naročito sada kad im je monopol ponovo produžen.
Osim toga, čudno je da jedno javno preduzeće koje ima takvu monopolčinu ulazi u posao s privatnom kompanijom. Baš me zanima na osnovu kog tendera je izabran ComTrade a ne neka druga firma? Poznajući naš mentalitet, tu će garantovano biti posla za inspekcije i revizore.

Posmatrac

pre 17 godina

Treba biti oprezan. 17 Eura mesecno za spravu koja vredi oko 1000 Eura.... Sa kamatama i opremom trebalo bi sve to otplacivati narednih 5-6 godina! Racunar koji se kupi danas ce za 5 godina biti bekoristan ( VISTA! ). Prestici ce ga obican Mobilni telefon po karakteristikama. Uostalom dolazi Telenor sa svojim paketima pa su ovi pojurili brze-bolje da orobe koga mogu. A kasnije ce spustiti cene za nove kupce. Telenor i ako dodje Telekom Austrija... Zivela konkurencija! Svuda je treba omoguciti. Monopol je najvece zlo.

Lala

pre 17 godina

Lepo:
- drzavna firma (monopolska uglavnom) spakljala se se privatnom, a da nikog nije pitala (sta kaze drzava na ovo, gradjani?)
- ta ista drzavna firma nije u stanju obican telefon da uvede, da resi pitanja dvojnika, a evo vec ce svima ADSL
- sto ta privatna firma ne prodaje computere na kredit o svom trosku, nego ce da se nakaci na telefonske racune (ovo lici na placanje televizije uz struju), te tako smanji troskove svoje administracije (racunovodstva), i da (doduse dokonim & prekobrojnim) birokratama u Telekomu prebaci deo poslova za koje bi oni morali da placaju troskove
- je l' ako da se moja privatna firma nakaci na racun Komunalnog preduzeca (jos su oni slobodni), te da valjam kese za smece?

Лигњослав

pre 17 godina

Само да ми је знати у чијем ће џепу завршити паре. Нисам сигуран да ће их уложити у побољшање мреже. А, можда ће их потрошии на рекламе? Еј, бре, држе монопол сто година, а паре троше на рекламирање. Неко ту скида кајмак и пере новац, не звао се ја...

ADSL u malim sredinama

pre 17 godina

Fino... bice ADSL u malim sredinama kad na vrbi zasvrbi... Ziveo dial-Up i medjumesna Telekomova tarifa I zone za telefoniranje u lokalu dok visim na Internetu.
Svaka cas za vadjenje ono malo para iz dzepova gradjana!

Dragoljub

pre 17 godina

Po sredi je sasvim obican kredit, koji se neobicno otplacuje preko racuna za telefon... i to bi bilo to..
Ni ComTrade, ni Telekom ni FinDomestik banka, nikoga ne tuku po usima da MORA da kupi racunar, i ADSL...
Telekom ce izaci sa ponudom racunara, preko postanskih sanducica, svojim korisnicima koji na vreme izmiruju racune, a ja mislim i tamo gde postoji mogucnost za prikljucenje na ADSL.
Po svemu slicno, onome sto rade mobilni operateri sa mobilnim telefonima...
Ne razumem samo zbog cega su pojedini citaoci sada nezadovoljni, ko ih sprecava da uzmu broadband konekciju preko SBBa bilo preko lokalnih WiFi provajdera?

Maxa

pre 17 godina

Ovo bi bilo odlichno, ali ja NEMAM USLOVA ZA ADSL! Jer sam i dalje na dvojnichkoj liniji i nema uslova za uvodjenje nove!!!
Strashno... chime se oni sve bave...

igor

pre 17 godina

ako,pametno.vreme je da se malo narod vise obrazuje po tom pitanju a ljudima iz telekoma svaka cast.jedino bi bilo lepo da su rekli kada pocinje ta famozna akcija.ako neko zna neka javi.

Miki

pre 17 godina

Ovo je stvarno prevrsilo svaku meru: Telekom se ponasa kao finansijska institucija dajuci kredite a usput gde ce prodati racunar sa ADSL pristupom osim u Beogradu i Novom Sadu i mozda u jos par gradova po malo.Ako ce omoguciti u svakom mestu ADSL prikljucak u svakom mestu, to je onda monopol na koji nemaju pravo.

Zoran D.

pre 17 godina

Akcija je odlicna. Stvarno je potrebno pomoci ljudima da dodju do kompjutera. Ima mnogo pametne dece i bila bi steta da odrastu, a da se ne upoznaju sa radom na racunaru.

Ne bih se slozio da je ADSL u Srbiji jeftin. Cak bih rekao da je skup u odnosu na zemlje u okruzenju. A da je brz, i to je diskutabilno. Zbog cene vecina gradjana nece moci da koristi 762/192kbps. Vecina koristi paket 256/64, dok se u zemljama u okruzenju nude paketi od 1, 2 i 3mbps. A i pokrivenost ADSL-om nije za pohvalu. S obzirom da Telekom ima monopol na sve zicane i ostale komunikacije smatram da je odgovoran za katastrofalno stanje u Srbiji sto se tice interneta. Telekom hitno treba da popravi svoj imidz. Dial-up modemi su proslost, a kod nas su najzastupljeniji. Sreca je sto telekom nema monopol u prodaji automobila. Svi bi vozili po jednog Ficu, po neko mozda i Jugo45 i gde bi nam bio kraj...

Johnny Boy

pre 17 godina

Da nije tužno bilo bi smešno! Telekom bi trebalo prvo da uvede telefone ljudima, pa razdeli dvojnike, pa tek onda da ulazi u ovakve projekte. Ja, evo, već godinu dana čekam telefonsku liniju... Ljudi, TELEFONSKU LINIJU! Običnu žicu! Kakav ADSL, kakv Internet, kakvi bakrači!

Sram vas bilo!

Dusan

pre 17 godina

Zasto opet monopoli? Zasto samo preko Comtrade-a? S kojim pravom drzavna kompanija ustupa drzavne resurse da pomaze samo jednoj privatnoj firmi? Kupio sam jednom kod Comtrade i nikad vise. Kada bezicna tastatura i mis nisu mogli da rade na mom kompjuteru, oni su mi rekli nesto kao "to je vas problem", a ja sam ocekivao strucnu pomoc prilikom kupovine jer su mi oni savetovali sta da kupim.

ua monopol!

pre 17 godina

Sve je ovo lepo, samo su zaobisli par bitnih stvari...
Koliko rata? Hoce li ovaj racunar izaci na kraju ''skuplja dara nego mera''?
Da li domaćinstva sa računarem u kući mogu da kupe još jedan po ovom principu?
E ono što me najviše brine je priča sa ADSL-om i Telekomom. Koliko god je dobro imati što više ADSL korisnika (broadband je budućnost, ipak) toliko nije dobro davati Telekomu sve veći i veći monopol!!! Ionako provajderi plaćaju boga oca za priključke na centrali, koje samo Telekom može da dodeli, daje ih na kašičicu jer ''Telekom ima popunjene kapacitete i svim snagama radi da se ti kapaciteti prošire'', još ako Telekom postane provajder, a ova priča mi liči na to, pravim provajderima neće ostati ništa, gubiće mušterije, Telekom će ADSL davati po damping cenama, finansijski je dovoljno jak da to uradi i svi će preći kod njega i on će osim fiksne kontrolisati i ADSL tržište. Ionako imamo bednih 30000 ADSL korisnika u SRbiji zbog Telekoma što je u odnosu na okruženje dno dna! Znači ljudi, batalite trećeg mobilnog operatera, dajte drugog fiksnog operatera!!!

Stajs

pre 17 godina

Lepa akcija koja je mogla i ranije da se odradi. To je ono sto je Telekom najvise razvio i razradio i cime se uglavnom samo i bavi - a to je ispostavljanje racuna.
Inace, po prirodi svog posla, mogli bi i da malo masovnije razdvajaju dvojnike i uvode telefone po gradu.

Licno, imam komp. ali cekam telefonski prikljucak sa zahtevom iz godine 2000. i sest punih godina mi tvrde da nemaju tehnickih mogucnosti i da ce biti sledece godine sigurno.
Mozda je 7 moj srecan broj?

hedovi

pre 17 godina

Ma foliranti jedni. Sve je ovo lepo sto rade, ali gde je BRE tu brz pristup internetu.
Niste u stanju ni u velikim gradovima da to funkcionise normalno a kamoli na 15km od "prestonice"
Sramota, da ljudi nemaju kakvu takvu mogucnost za prikljucenje na bezicni internet, nema od brzeg interneta kod nas nista.
Ovako se samo "dzabe" reklamiraju i foliraju, a od brzog interneta u srbiji nista ljudi!

Dudu

pre 17 godina

Ma dajte ljudi na ovim prostorima Comtrade nudi najvishe cene rachunara i pratece opreme i to ubedljivo.
I samo josh mogu da uvaljuju svoje proizvode elektronski polu ili skroz nepismenoj strukturi stanovnishtva ,a na tu kartu oni i igraju. Ma klasichan monopol se uspostavlja!!!

nikola delija

pre 17 godina

Pa naravno da se nalazimo na dnu liste po broju prikljucenih jer za onu moju konekciju (kuci srecom na poslu imam normalnu) modemom koju mogu da dobijem mogu samo da chatujem na ircu a i to necu moci uskoro. Sto taj telekom malo ne pocne da postavlja infrastrukturu to ce mnogo vise da pomogne nego ovo uvaljivanje krseva narodu od cega ce neko da marne debeli profit! Jel ComTrade je poznat kao vrlo skup dealer opreme tako da je prevara u pitanju provereno!

ADSL

pre 17 godina

Svaka cast.Slicnu akciju ima i Telenor. Nokia 6020 za 2000,00 din + odgovarajuci paket pro*, i mobilni na kraju kosta 23.000,00 din., dok je u prodavnici isti model oko 130,00 evra. Pa ti sad vidi.

Marko

pre 17 godina

Zasto bi neko cestitao Telekomu i CT za ovu akciju, mislim kakva je tu prednost, dobijate racunar u startu skuplji od racunara koji bi kupili u obicnoj radnji,
drugo u tu ratu uracunata je kamata koja je mozda veca negokamata kada se uzme kes kredit u nekoj od banaka, naravno ona se u reklami ne pominje, drugo legalan softver, mislim a sta ako ja hocu Linux, ili neku drugu varijantu znaci jos dodatnih 90 evra uracunatih u cenu tog racunara, mislim gde je prednost takve kupovine, CT i Telekom su se ugradili u cenu sa standardnom marzom - kao i svi ostali prodavci IT opreme, treba ipak uzeti kalkulator u ruke, naravno uzeti i ugovor o kupovini i placanju sa telekomom, i procitati ga jedno 5 puta zbog skrivenih i sitno kucanih klauzula koje su naravno nepovoljne po kupca, pa tek onda odluciti da li kupiti racunar na takav nacin.
Poenta moje price je da treba biti jako oprezan prilikom ove vrste kupovine, a o potrebi opreznosti u svemu sto ima veze sa Telekomom nemoram ni da pricam to se podrazumeva.

Aleksandar

pre 17 godina

Socijalnu politiku ne sme voditi ni jedna firma - to je stvar drzave. Samo drzava ima pravo da jeftinim populizmom sebi sakuplja poene. Da moze drugacije, sutra bi, recimo, Miskovic svakom domacinstvu u zemlji ustupio vaucer na 1000-2000din. kupovine u njegovim lancima prodavnica i time zabio i poslenji ekser u kovceg malih trgovaca. Mislite da Miskovic nema par desetina miliona evra za takvu investiciju kojom bi ojacao svoj monopol do granica 'duznickog ropstva' gradjana? Sto je najgore, Telekom ne radi to svojim, vec NASIM parama, jer Telekom nije privatna firma. I koji ce rezultat ovoga biti? Pa taj da vise nece postojati ni jedan ISP u zemlji i koliku god tarifu da Telekom odreze - morace da se plati. Da ne pominjemo kako ce proci dilerei hardvera favorizovanjem Com Trade-a... Ovde se izgleda niko ne voli mesati u svoj posao - posao Telekoma je da ulozi novac i resurse u popravljanje fiksne mreze, u zestoko smanjivanje cena medjumesnih vodova kako bi konacno imali local-loop (ne postoji zemlja na svetu koja to nema - sa postojecim sistemom da bi sa 'interneta' kod jednog provajdera pristupili sajtu hostovanom kod drugog morate ici preko Nemacke, a posto Telekom drzi gotovo monopol i na te vodove Telekomu se duplo placa provizija), itd - nije posao Telekoma da siri demagogiju!

Ritter

pre 17 godina

Svaka cast ali moj komsija je uveo telefon preko veze iako nije bilo vise prikljucaka u zgradi i nakacili su mi PCM uredjaj koji mi je skoro skroz ugasio internet. Na zalbu Telekomu dobio sam odgovor da "oni imaju pravo na najbolje tehnicko resenje". E pa molim da mi se u skladu sa ovom novom inicijativom nadje bolje tehnicko resenje i da me izvade iz srednjeg veka...

Idimi dodjimi

pre 17 godina

Posle ove vesti otisao sam u Comtrade u Sapcu koji o svemu nemaju pojma kao i Telekom gde mi je objasnjeno da akcija pocinje pocetkom oktobra. Na pitanje kakva je konfiguracija u pitanju, odgovoreno mi je sleganjem ramenima. Posle sam nasao u novinama da ce se racunari davati na 18 i 24 mesecne rate po 21 i 27 evro pa ce tu biti ucesce, kamate itd. Povoljno? Ne ako mene pitate.

BLJAK SRBIJA

pre 17 godina

Centar Beograda sve dvojnik do dvojnika i konacno ce da nam rese problem uvodjenjem multipleksera...

A meni ADSL treba ko za umreti, dzaba mi i pc kad ne mogu da se okacim na prezu preko dial up-a ni noci, nego placam kablovsku TV koju uopste ne gledam da bih isla na speady internet, a oni derikoze jedne i monopolisti u tom segmentu za nas bednike na staroj centrali - ne mogu ni redovan tf razgovor ponekad da obavim, vec moram da pored fiksne linije zovem s mobilca i placam ekstra nepovoljnu tarifu!!!!

zhxe734

pre 17 godina

Kraj ove vesti je zaista porazan, a nekad smo prednjacili po obrazovanim ljudima - bice da su svi otisli odavde. Mi smo valjda poslednja zemlja u Evropi gde se jos uvek na zene koje voze gleda mrko, i gde je kompjuter/internet luksuz. A sta se i ja cudim, kada se mrdne covek 40 km (to je cetrdeset celih km) od Beograda, ima sela bez struje, da o telefonu ili ADSL-u i ne pricamo.

Zoran

pre 17 godina

1.Telekom ima monopol. Tačno, ali se to odnosi samo na prenos glasa. Monopol u oblasti prenosa podataka i Interneta nema! Dokaz: SBB,kablovski operateri i puno ISP.
2. Telekom je regionalni provajder interneta od koga kupuju i provajderi u Bosni, Rumuniji i Bugarskoj. Kvalitet ADSL kod Telekoma će biti neuporedivo veći nego kod provajdera. To sadašnja praksa prodaje ADSL-a preko provajdera pokazuje.
3. Samo Telekom može da ponudi takvu rasprostanjenost servisa na teritoriji cele zemlje. Do kraja godine skoro sva veća mesta će dobiti ADSL. Za sledeću godinu je planirano pokrivanje cele Srbije.
4. Telekom je u procentu većem od 90% izvršio digitalizaciju mreže. Npr u Novom Sadu 100%.
5. Ponuda za kupovinu računara preko računa za telekomunikacione usluge Telekoma je odličan marketinški i poslovni potez. Telekom ima prava da u tom poslu bira partnera. To svakako mora biti velika firma koja može da pokrije takav veliki posao. Niko vas ne vuče za uši da takvu ponudu i prihvatite.

jera

pre 17 godina

Ja sam na digitalnoj centrali (u Beogradu) i već više od godinu dana mi odgovaraju da nema tehničkih mogućnosti za uvođenje ADSL-a. Pa šta onda da rade ostali po Srbiji? A da ne pominjem da imam (na nesreću) i njihovu kablovsku na kojoj takođe nema tehničkih mogućnosti za kablovski internet...

Mili

pre 17 godina

Nekoliko aspekata ove vesti privlaci paznju. No, hajde da krenemo redom – od korigovanja podataka koji nisu precizni.
Istrazivanje na reprezentativnom uzorku Srbije koje je nedavno realizovao Centar za proucavanje informacionih tehnologija, a cijih je nekoliko osnovnih nalaza saopstila njhova predstavnica u izjavi datoj za B92, pokazalo je da u Srbiji 27% domacinstava ima pristup internetu od kuce, a da na totalu, medju gradjanima starijim od 15 godina, ima 23% korisnika interneta. Racunar poseduje 41% domacinstava u Srbiji. Ovi podaci takodje nisu narocito ohrabrujuci, ali su barem tacniji i govore o realnom stanju stvari u Srbiji.

Kako vec na pocetku rekoh, postoji jos jedno interesantno pitanje – vrlo bi me zanimalo da vidim o kakvom se tacno ugovoru radi, kao i na koji nacin je doslo do toga da Telekom, ciji je vecinski vlasnik drzava, sklopi ugovor bas sa Kom Trejdom. Da li bi i ostale firme mogle da koriste telefonske racune za naplacivanje svojih usluga?

Uvek me iznova „raduje” kad vidim kako stvari u ovoj zemlji funkcionisu.

Milan Lazarevic, BG

pre 17 godina

Da postoji zakon o monopolu ovakve stvari se ne bi desavale. Uvalice polupismenim ljudima racunare koji su u startu skuplji 50-100 eur jer imaju licenciran softver (i sto bas Microsoft)+ kamata (jer niko ne radi dzabe) + servis (radice ga naravno Comtrade) ... pa osim jednog dobijamo dva monopola ... ADSL je smesna stvar i vec davno prevazidjena. A uvedena je namerno da bi se otezao VoIP.

valjda i monitor ulazi u tu cenu :)

pre 17 godina

Koliko se preracunah na brzinu ta "skuplja" varijanta racunara izadje na 800 evra, sto uospte nije povoljno. Pri tom, nisam uspela na sajtu ni telekoma i komtrejda da nadjem koja je konfiguracija u pitanju...
Sve u svemu, netransparentno. Cenim da im je kamata na sve ovo oko 20 %...

Mashinovodja

pre 17 godina

Odlično! Ali su prevideli jedan mali i verovatno nebitan detalj: za ADSL vezu potrebno je prethodno imati najobičniju telefonsku vezu, t.j. one dve tanke žičice koje se nisu mnogo promenile još od pronalaska telefonije. I kako ja sad da dobijem ADSL vezu (kad nemam nikakvu vezu u Telekomu) a poslednjih 4-5 godina redovno dobijam čuveno objašnjenje "ne postoje tehničke mogućnosti". Pa ako ne postoje, da li možda čekate da ih ja stvorim, lenčuge jedne monopolske! Ali tako će biti sve dok ne počnu da žive isključivo od prodatog impulsa. E, onda će im itekako biti u interesu da bude što više "tehničkih mogućnosti" pa će se polomiti da ih stvore. Samo što to neće biti skoro, naročito sada kad im je monopol ponovo produžen.
Osim toga, čudno je da jedno javno preduzeće koje ima takvu monopolčinu ulazi u posao s privatnom kompanijom. Baš me zanima na osnovu kog tendera je izabran ComTrade a ne neka druga firma? Poznajući naš mentalitet, tu će garantovano biti posla za inspekcije i revizore.

Posmatrac

pre 17 godina

Treba biti oprezan. 17 Eura mesecno za spravu koja vredi oko 1000 Eura.... Sa kamatama i opremom trebalo bi sve to otplacivati narednih 5-6 godina! Racunar koji se kupi danas ce za 5 godina biti bekoristan ( VISTA! ). Prestici ce ga obican Mobilni telefon po karakteristikama. Uostalom dolazi Telenor sa svojim paketima pa su ovi pojurili brze-bolje da orobe koga mogu. A kasnije ce spustiti cene za nove kupce. Telenor i ako dodje Telekom Austrija... Zivela konkurencija! Svuda je treba omoguciti. Monopol je najvece zlo.

Lala

pre 17 godina

Lepo:
- drzavna firma (monopolska uglavnom) spakljala se se privatnom, a da nikog nije pitala (sta kaze drzava na ovo, gradjani?)
- ta ista drzavna firma nije u stanju obican telefon da uvede, da resi pitanja dvojnika, a evo vec ce svima ADSL
- sto ta privatna firma ne prodaje computere na kredit o svom trosku, nego ce da se nakaci na telefonske racune (ovo lici na placanje televizije uz struju), te tako smanji troskove svoje administracije (racunovodstva), i da (doduse dokonim & prekobrojnim) birokratama u Telekomu prebaci deo poslova za koje bi oni morali da placaju troskove
- je l' ako da se moja privatna firma nakaci na racun Komunalnog preduzeca (jos su oni slobodni), te da valjam kese za smece?

Лигњослав

pre 17 godina

Само да ми је знати у чијем ће џепу завршити паре. Нисам сигуран да ће их уложити у побољшање мреже. А, можда ће их потрошии на рекламе? Еј, бре, држе монопол сто година, а паре троше на рекламирање. Неко ту скида кајмак и пере новац, не звао се ја...

ADSL u malim sredinama

pre 17 godina

Fino... bice ADSL u malim sredinama kad na vrbi zasvrbi... Ziveo dial-Up i medjumesna Telekomova tarifa I zone za telefoniranje u lokalu dok visim na Internetu.
Svaka cas za vadjenje ono malo para iz dzepova gradjana!

Dragoljub

pre 17 godina

Po sredi je sasvim obican kredit, koji se neobicno otplacuje preko racuna za telefon... i to bi bilo to..
Ni ComTrade, ni Telekom ni FinDomestik banka, nikoga ne tuku po usima da MORA da kupi racunar, i ADSL...
Telekom ce izaci sa ponudom racunara, preko postanskih sanducica, svojim korisnicima koji na vreme izmiruju racune, a ja mislim i tamo gde postoji mogucnost za prikljucenje na ADSL.
Po svemu slicno, onome sto rade mobilni operateri sa mobilnim telefonima...
Ne razumem samo zbog cega su pojedini citaoci sada nezadovoljni, ko ih sprecava da uzmu broadband konekciju preko SBBa bilo preko lokalnih WiFi provajdera?

Maxa

pre 17 godina

Ovo bi bilo odlichno, ali ja NEMAM USLOVA ZA ADSL! Jer sam i dalje na dvojnichkoj liniji i nema uslova za uvodjenje nove!!!
Strashno... chime se oni sve bave...