Nedelja, 10.09.2006.

23:55

Šapić: "Najbolji uz pravu himnu"

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Šapiæ: "Najbolji uz pravu himnu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

REPUBLIKA

pre 17 godina

I ja sam veliki ANTIMONARHISTA, mozda najvise zato sto nam je prestolonaslednik ovakav. STA MISLITE, DA LI "KRALJ" ZNA UOPSTE TEKST HIMNE? I kojim jezikom govori sa ukucanima? Nesto bas ne verujem da je to srpski.

Marko

pre 17 godina

@srbin
Ma najbolje bi bilo da nam himna bude "Ludi letnji ples", tad bi svi bili srecni sa modernom himnom. Pa bre covece,ako ti kroz telo ne prolaze zmarci i jedan ogroman osecaj ponosa dok slusas NASU himnu, onda nesto sa tobom nije u redu... Neko je cak rekao kako mu smeta sto se u himni spominje "boze spasi srpski rod" i sl. Kao mi smo multietnicko drustvo, pa ce ljudima smetati. OK, to stoji, ali ko dovoljno dugo zivi ovde valjda i on pocne da se oseca kao sastavni deo ovog drustva,navija za SRPSKU reprezentaciju i sl. Nikome se ova himna ne namece, jednostavno ko je ne voli,ok,ali necemo valjda da se slihtamo svakome kome pesma nije u "njegovom fazonu". Kao, himna je stara,arhaicna...
Smesni ste!!! Srbija zauvek!

Milan Krusevac

pre 17 godina

Posto citam ovde raznorazne komentare (bicu blazi pa necu reci neznalica) tipa @srbin i @Lala iz Banata, evo malo edukacije za njih, a i ostale slicnog misljenja.
Himna je spoljasnji simbol drzave, kao i grb i zastava. U normalnim okolnostima se vrlo retko menja, ali sta je ovde normalno?!
Iza himne treba da stanu svi jer treba da izazove osecanje nacionalne pripadnosti sa najpozitivnijom reakcijom. Pitao bih gore spomenute d ali zna da su Napolitanska pesma (Himna Italije) i Marseljeza (himna Francuske) zapravo ratnicke pesme, koje su napisane u pevane u njihovim ratovima za stvaranje drzave. I upravo je to simbolika koju himnu cini himnom. I sta sad posto Italija i Francuska vise ne ratuju treba da menjaju himnu, koja je vec zastitni simbol njihove zemlje, zbog toga?! A primera je nebrojeno.
Da se vratimo na nas "slucaj". Nasa himna Boze pravde je takodje nastala u tek obnovljenoj srpskoj drzavi,u vreme privrednog i kulturnog procvata,a slazete li se sa mnom da nam upravo to i sad treba? Nemam nista protiv i promene par reci, ali mislim da ne bi trebalo menjati njenu izvornu zvucnost.
Kao muzicar, i sa narodnjackim i akademskim iskustvom, mogu reci da je Boze pravde neuporedivo i melodicnija, i ritmicnija, i izvornija, i svecanija od Hej,Sloveni, koja je obelezje nepostojece zemlje.
A to sto je ona "srednjevekovna i sto su je pemali nasi dedovi" , a u istu ruku je i savremena, joj daje posebnu dimenziju. Tom istom "Lali iz Banata" bih porucio da onda napise neku himnu bez reci i melodije (odlika ove "savremene" muzike)sa ritmom tup-tup-dzshn pa nek je peva!
Hvala na paznji

Milan

pre 17 godina

Da, a jos je bolji ovaj Leo Kristin (ili tako neshto) koji kaze da treba menjati himnu jer ALBANCI nishta ne osecaju prema njoj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zar nije svaki komentar suvisan?!

JAOJAOJAO

pre 17 godina

1) Ne mogu vise da vas slusam. Odlicno je sto je tekst prepravljen, tj. prilagodjen sadasnjoj drzavi.
2) Kruna ne simbolizuje samo kraljevstvo!
3) Preterano smarate s tim kraljem. Sta ce nam kralj? Samo da trosi pare iz budzeta...
4) Bolje cutite, kad ocigledno nemate pojma o cemu pricate!
5) Non stop se javljaju neki "znalci" koji u nehumanim kolicinama koriste izraze kao sto su: kompleksi, mediokriteti (to ne znaci nista lose, iako vi mislite da znaci), institucija.........
6) SMARATE BRE LJUDI!!!
7) ZLATO BRE, AJDE DA SE RADUJEMO :)

Jo

pre 17 godina

Mislim da je Tadic hteo da kaze kako covek nije monarhista, a i predsednik je brate, pa kao nije na mestu da peva nesto sto ne pise :-) . U svakom slucaju, da imamo tradiciju kao parlamentarna monarhija kao sto nemamo odavno, sve te price oko kralja bile bi na mestu. Ovako, dobro je da se vise ne peva nesto sto ne postoji i sto nam je donelo toliko zla. Hvala vaterpolistima, a na izmene reci u himni cemo se vec navici ...

Srbija do Tokija

pre 17 godina

Srbijo,Srbijo suzu sam pustio,
stara majko,sine,snajko
vracam se u nas dom.
Ljudi stvarno mi nedostaje Srbija.Jedva cekam da se vratim iz ove Amerike.Pozdrav braci u Srbiji.Rastko

Boze pravde

pre 17 godina

E ko sve ne kucka po tastaturi.Ne mogu da verujem da neko moze da napise nesto ko ona dileja sto sebe naziva "srbin".A kakvu bi ti himnu covece zeleo.Stvarno ne razumem.Cestitam nasim vaterpolistima.Stvarno smo najbolji.

Новосађанин

pre 17 godina

За неупућене, а видим да их има доста, оригинална верзија српске химне "Боже правде" не гласи "српског краља", већ "српског кнеза", тако да позивати се да треба да се врати на краља не стоји. Текст химне се мењао у складу са променама државног уређења. Питам се само на шта ће то све личити ако свако други у Србији има своју верзију. Поздрав.

bog

pre 17 godina

postovani gospodine srbine ,ako se tako uopste zovete:pLuralizam-метафизички правац који схвата стварност као мноштво одвојених и самосталних начела, принципа.
bravo srbi,ja verujem u vas.

Dejan

pre 17 godina

Boris peva srpskim zemljama. Nema veze ko vlada tim zemljama. To je samo cinjenica istorijiskih uslova. Nikad da ne zaboravimo -Srpske zemlje nas vezu - a ne neki kralj, predsednik ma bio ko. Niko nije iznad Srbije. I tacka. Bravo - STUKE!

Deny

pre 17 godina

@Lala iz Banata
Lalo, Lalo! Nemam pojma gde si ti u zvanicnom tekstu himne procitao da se pominje Kralj i Kruna?! Nauci da citas ili kupi naocare?!
Ne mogu se tacno setiti ko ali je neko u ovim komentarima pomenuo da nam himna Boze pravde ne odgovara danasnjem vremenu jer je previse, cini mi se da je rekao, duhovna (pominje se Bog)! Samo cu reci sledece: Neka gospodin prevede reci americke himne u kojoj se takodje pominje Bog (kao i u mnogim himnama evropskih drzava) a nisam primetio da iste nisu u skladu sa danasnjim vremenom.
VATERPOLISTI SU JUNACI!!!!!

BartonFink

pre 17 godina

Dragim sveznalicama: himne svih ozbiljnih država su nastajale u vreme konačne konsolidacije i formiranja savremenih nacija, tokom XIX veka, kao jedan od simbola novonastalog jedinstva nacije i određenog geografskog prostora. Drugi je problem što je srpska država, nastala u isto vreme, bila gotovo čitav XX vek deo raznih višenacionalnih državnih tvorevina. Povratak imenu stare države ne podrazumeva komponovanje i pisanje nove himne, niti bilo kakvo njeno ispravljanje, jer ovo nije vreme formiranja nove nacije. Himne nisu popularni muzički spotovi, već simbol starih vremena, koji treba da podseti na tada uspostavljeno jedinstvo i trenutke formiranja nacije. To što su u to vreme predvodnici nacija (izuzev francuske) bili carevi i kraljevi ne umanjuje niti uveličava tako ozbiljan čin kako što je stvaranje nezavisne i samostalne države.
S druge strane, ništa ne znači dugoročno činjenica da naši aktuelni političari zvaničnim ukazima modifikuju himnu prema sopstvenom ukusu. To samo znači da su notorne neznalice i plitkoumni egoisti. Zaklanjanje iza demokratskih i reformatorskih naziva svojih partija ne čini ih autoritativnijim i respektabilnijim. Himna je simbol nastanka jedne nacije i samo je ona može čuvati. A te politički podobne korekcije samo su modni hirovi, kao i sami političari. POLITIČARI VIRUSI!!!!

I SVI SAMO MOGU DA PUKNU OD MUKE, ALI IZVESNO JE DA SE SRBIJA DIŽE NA NOGE, MOŽDA NE BRZO KAKO ŽELIMO, ALI SE DIŽE! SRBIJA!!!!

Robespjer

pre 17 godina

@zoki
U neku ruku si u pravu da je "skupstina krivotvorila himnu", ali iz drugog razloga: skupstina nije ni imala pravo da menja himnu Hej Sloveni dok se Ustav Srbije ne promeni. Isto se odnosi i na srpsku zastavu. Mislim da su i te odluke donete kao "privremene". nadam se da ce - kada se konacno usvoji novi Ustav Srbije - razum prevladati i da REPUBLIKA Srbija nece imati ni kralja ni boga u himni niti krunu da zastavi. Zamisli da su Francuzi kad su se ratosiljali Lujeva stavili boga i kralja u Marseljezu i krunu na svoju trikoloru!:-) Lala iz Banata je sasvim lepo obrazlozio koji su glavni nedostaci sadasnje himne. Zna se koliko SPO ima glasaca a kad im se doda I Vladan Batic (to su oni koji podrzavaju monarhuju) mogli bio cak i da predju cenzus od 5% birackog tela!:-) A sad takvi traze da Predsednik REPUBLIKE peva ode kralju (kom?) + da prkosi skupstini Srbije koja je kako-tako ipak vrhovno zakonodavno telo ove zemlje.

milanko

pre 17 godina

najkvalitetnije ljudske pojave trenutno u svemiru -vladimir,aleksandar,denis,petar,filip,vanja,danilo,dejan,nikola,slobodan,i tata dejan

Goran

pre 17 godina

Šteta što je vaterpolo gotovo nepoznat sport u svetu, evo gledam Eurosport - nigde ni pomena da je čak i odigrano EP, a kamoli vesti ili neki pregledi. Tek posle pretrage pronađoh par vesti od kojih je najsvežija sa prošlog svetskog prvenstva:

"I am convinced we can do it in three years' time in Beijing, but we first have to defend our European title next year here in Belgrade."

Next year here in Belgrade ????

Znači ovaj mediteranski sport sve više postaje samo balkanski... očigledno treba da počnu da pobeđuju ameri ili francuzi da bi se negde još čulo za vaterpolo... Na žalost.

Khm

pre 17 godina

Tko jos prati veterpolo ?!?!?
EP, a nije ga prenosila niti jedna relevantna televizija. Da se tu okrecu neke pare nikada nista ne bi bili. Slicno kao i rukomet. Kada se nisu obrtale pare u njemu onda je ovaj prostor odisao kvalitetnim timovima, a cim se nesto para slilo u taj sport vise niko odavde ne moze nista.... Cim vece pare udju u vaterpolo - ode sve...

Aleksandar PN

pre 17 godina

Kakav smo mi narod!Zalili smo se sa pravom kako su sve ex-yu republike dobile svoja nacionalna obelezja,a sada kad smo konacno i mi dobili svoju himnu pocecemo izgleda da se delimo po tome kako ko peva refren!Takodje izgleda da nekima himna ne valja ni zbog pominjanja Boga.Verovatno ni Englezima zbog toga ne valja njihova himna!

slobo

pre 17 godina

Sta god da se dogodi(izgibili il ipobijedili)Srbi nadju razloga za medjusobnu prepirku.Titula je proslavljena kasno sinoc u Kotoru i Tivtu.Duga kolona vozila uz Srpska obiljezja i zvuke sirene slavila je pobjedu Srbije.Neka je sa Srecom.

BB

pre 17 godina

Vaterpolistima sve čestitke!
Ali kada se ovde povela ovolika polemika oko himne, moram da priznam da bih volela da mi neki "kvalitetan" Srbin objasni šta je to bio problem u himni Hej Sloveni, (možda Srbi nisu Sloveni??? po nekoj novoj klasifikaciji?),šta je u toj himni uvredljivo za Srbe i Srbiju (ili za bilo koji drugi narod, naciju, nacionalnost?), za razliku od sadašnje nam himne koja pominje samo srpski narod, boga i kralja? Kakva glupost!!! Mislim da smo jedina REPUBLIKA na planeti koja ima ovakvu himnu i krunu sa orlovima kao državna obeležja. Izbor ovakve himne samo potvrđuje gde nam je mesto - u srednjem veku!!!
P.S. Danska je kraljevina, za sveznalicu!!!

Kiza

pre 17 godina

Šta nas briga sto ne znamo himnu. Naučićemo imamo čitavu večnost pred sobom. Neće više biti "dvatragoma" "kanoklisurine" i ostala s...a.
Živela Kraljevina Srbija! Živeli vaterpolisti!

Иван-Ниш

pre 17 godina

Смешна расправа око химне. Видим да је важније ко и како пева химну од освајања злата.
Свиђао ми се коментар једног посетиоца вашег сајта који је рекао да Бога нема али наша химна треба да буде Боже правде, као ида краља нема али је нормално да нам је грб са круном.

Marko-RS

pre 17 godina

@Srbin
Ma vazi druze,najbolje bi bilo kad bi zovnuli Momke iz grupe 187 da oni malo prerade himnu da bi se tebi svidjala.Na primjer da kad u himni kaze "Boga" da sad kaze droga ili nesto slicno.Trebalo bi ubaciti beat-a malo,basova da udara,da se moze pustati u diskoteci.Cestitam momcima koji nas nikad nisu iznevjerili!SRBIJA!!!

PimPong

pre 17 godina

Prvo - cestitke vaterpolistima! Oni su fenomenalni. Svaka cast!

Kao drugo, potpuno se slazem sa "Srbinom" i jos ovo da dodam. Dosta njih, cini mi se, misle da je himna sama osvojila titulu, a da su ljudi sa slaufovima mogli da igraju. Ako je tako bilo, svaka cast, evo i ja se prijavljujem da igram.

Inace, ja ne postujem nijednu drzavu kao politicku instituciju, ukljucujuci i Srbiju, bivsu SFRJ, i druge. Ne bi mi na pamet palo da ginem za drzavu - prijatelji i porodica su druga prica. Volim Srbiju kao geografsku/istorijsku tvorevinu, volim ljude koji tu zive, navijam za nju u sportovima (jer tu niko ne gine).

Nije mi jasno kako su ljudi sad odjednom ponosni zbog himne. Svi trebate da budete ponosni na vase klince, porodice, prijatelje, na Beograd, npr., za koji ljudi sirom nase planete misle da je fantastican grad (cak je i New York Times pisao o tome). Ove politicke i religiozne malverzacije su odvratne, i za nekoliko godina, opet ce da salju klince da ginu, samo ovaj put sa:"Ajmo, ovo je prava himna i prava drzava, sad imamo za sta da ginemo." A drzava kao drzava - puna korupcije i lopova. Bicemo kao Rusija - onaj najgori kapitalizam bez ikakvih usluga (zdravstvo, obrazovanje). Ne dajte da vam ispiraju mozak - dosta je postenih ljudi izginulo! Pozdrav svima.

Neboysha87Bgd

pre 17 godina

Прво да кажем да се надам да ми администатор неће обрисати овај коментар јер ми је око 80% коментара обрисано. Не желим да мислим али ми се увек намеће да је то зато што сам српски националиста, што имам свог краља Александра Карађорђевића, што пишем ћирилицом (јер се стварно у писању латинице слабије сналазим нарочито на папиру), и што певам Боже правде са рефреном
БОЖЕ СПАСИ БОЖЕ БРАНИ
СРПСКОГ КРАЉА СРПСКИ РОД.
Кад смо већ код химне постоји верзија у којој се други рефрен пева
БОЖЕ СПАСИ БОЖЕ БРАНИ
СРПСКЕ ЦРКВЕ СРПСКИ РОД.
Но да пређем на спорт. Може Тадић да пева и Хеј Словени, и Востани Сербије, и било коју другу песму, народ је певао оно што је право. Некако ми је безвезе да предедник кога је бирао тај исти народ пева контра од свих других. Срби су и једанпут показали да воле краља и православље.

Rista

pre 17 godina

Mi smo jedina zemlja koja je na Svetskom u Nemackoj zvizdala na tudje hime i jedina zemlja koja je zvizdala na svoju himu (Hej Sloveni). Nemam sumlje da ce nasi seljaci imati razloga i objasnjenje zasto nesto nevalja ni sa novom himnom, pa nastaviti prepirke i pamenovalje...

A to sto Srbija i Madjarska nemaju more - pa vaterpolo se igra u bazenu a ne moru! Oni koji imaju more namju toliko bazena, pa nemati more dodje ko prednost!

Ivan

pre 17 godina

PRVO: Svaka cast momci, tako se nastupa za svoju zemlju. Tri za redom!!!

DRUGO: A jel' neko primetio da su u finalu igrale dve reprezentacije drzava koje UOPSTE NEMAJU MORE!! Sta ce nam more kad imamo najjacu reprezentaciju na svetu!

Neutron

pre 17 godina

Za sada stihovi nase nove himne bi trebalo da budu sa "zemlja i narod". Drzava nam je republikanska, pa je apsurdno pevati nepostojecem kralju i monarhiji. Ako dodje do promene, onda bi moglo da se polemise o drugoj verziji, mada se nadam da do toga nece doci. Antimonarhista sam u principu. Pogotovo bi mi mrsko bilo da pevam odu kralju koji se nije udostojio da nauci jezik naroda ciji poglavar zeli da bude. Znam Srbe koji su rodjeni u inostranstvu i tamo ziveli ceo svoj zivot a pricaju nas jezik savrseno.

Branko

pre 17 godina

Svi smo ponosni na himnu Srbije. Njen tekst je dobro poznat, melodija isto tako. Sramota je zato da predsednik drzave, Boris Tadic, na snimku RTS-a peva "...Boze spasi, Boze hrani srpske zemlje...", a vaterlopisti i 5.000 Beogradjana "...Boze spasi, Boze hrani srpskog Kralja, srpski rod!". Ponovo imamo razmimoilazenja i igre bez granica sa tradicijom i njenim vrednostima. Ne dozvolimo novi inzenjering nad nasom nacionalnom himnom, a predsednika molim da do kraja ispostuje drzavu i njenu himnu.

zoki

pre 17 godina

Robespjer, ako je neko krivotvorio himnu , onda je to skupstina Srbije jewr je izmenila originalan text u kojoj se spominje kralj; a ne sumnjam da su je pevali namerno sa tim.

Inace meni je u hej sloveni smetalo mnogo vise nego sto se ti sada bunis ( pre svega mi je smetalo plagiranje vec postojece himne) ali sam je pevao 50 god. sada bi ti mogao da pevas ono sto narod sada zeli.

Зналац

pre 17 godina

Драго ми је што су певали "стари" текст и не свиђа ми се што је Влада иѕменила текса химне. Кад Данци и даље држе Чкраља Кристијана који разбја Швеђанима главе", не знам што је наш краљ проблем. Можда једино комунистичкој аждаји, која поново диже главу, изгледа...

BOBA DELIJA

pre 17 godina

Znate kako to kaze Muta Nikolic: "Pa ljudi jeste li vi normalni, sto se radujete ovo je normalna stvar, sledece godine cemo poslati juniore"!!!!!!!!!!!

Vladimir

pre 17 godina

nemojte ljudi da se ljutite, ali mi nije jasno kako neko moze da ne zna himnu ako ga vec zanima. pa nije to nesto sto je juce napisano i komponovano, sta vise, stara je vise od 100 godina, cini mi se.
ja sam rodjen 1981. ali sam Boze Pravde znao jos 1992. sa tim sto sam i tad prizeljkivao da se izbaci kralj a ubaci zemlja (sad stavili "zemlje" - diplomatski, nema sta :) ), jer smo sa monarhijom raskrstili (iako smo kao narod dobili mnogo vece zlo sa onim "nazovi komunizmom" 1945.).
sad ispada da himnu znaju samo monarhisti i clanovi spo, ali Boze Pravde vise nije monarhisticka ni obelezje neke (zastranele) strancice, nego drzavno obelezje
(doduse "prigodno" izmenjeno, pa nekako ostavlja bljutav ukus, ali sta je tu je. bolje i to nego ona bruka od hej sloveni... narocito posle krvavog raspada drzave kad su tu himnu opljunuli oni koji su se i njom i drzavom okoristili, a mi koji smo imali samo stete i od jednog i od drugog pevali je jos dobrih 15 godina. anahrono i groteskno.)
licno mislim da bi bilo bolje da smo izabrali Mars na Drinu, em je zivlja i borbenija, em nije kompromitovana izmenama i sumljivim upotrebama u proslosti. nadam se da necu mnogo da preteram, ali ona je "nasa marseljeza", nesto cega niko ne bi mogao da se stidi.
pozdrav svim Srbima u svetu i gradjanima Srbije, i cestitka i jednima i drugima (i trecima ako ih ima...) na pobedi reprezentacije. cestitka i za Jozefa Kasu, on bi se radovao i da smo izgubili a i ovako ima razlog za radovanje, valjda...

Sonja Tucakov

pre 17 godina

Gledanje sinocne utakmice bilo je pravo zadovoljstvo kakvo odavno nismo doziveli.Svaka cast nasim vaterpolistima,opravdali ste slogan VI STE TA EKIPA
Pozdrav iz Bele Crkve

Gojko - PG

pre 17 godina

Raduj se Srbijo, i ne zamjeri sto pola Crne Gore jutros zbori 'da smo postali' prvaci Evrope. Odje smo se sinoc utopili, za jos 4 godine.

Leo Krstin

pre 17 godina

Cestitke od srca nasim vaterpolistima, a o sudjenju mislim da je bilo u redu.Ko gubi ima pravo da se ljuti, tako je uvek bilo...
Nesto bi rekao o nasoj himni.Neznam kako mislimo privoleti Albance da ostanu gradjani
Srbije sa ovakvim tekstom drzavne himne, gde se spominju samo Srbi i srpski rod?Oni bi sada cinili oko 25% stanovnistva (a uskoro jos i vise!), a u drzavnim simbolima (himna, zastava, grb itd.) nema ni traga o njihovom postojanju! Isto vazi i za druge nacije, ali
one su brojno manje, pa mislimo valjda da se mogu zanemariti?I na kraju u Srbiji postoje i ateisti, agnostici i uopste ljudi koji ne veruju u "naseg" Boga, pa za njih pozivanje na Boga je besmisleno i glupo!Za mene ova himna ne predstavlja ono sto sam zeleo, ova himna odgovara Srbiji 19- tog veka, kada je i
usvojena...U svakom slucaju ako vecini to odgovara manjina nema sta da odlucuje, i tako ce ostati.Da li je to u redu ili nije,
nisam dovoljno mudar da zakljucim.

Lala iz Banata

pre 17 godina

Hmmm...
Alaj se galami u komentarima! (prašte rečenice pisane velikim slovima :)
Ali, neobično je što se u komentarimaviše piše o himni nego o sportskom događaju.
Naši vaterpolisti, zbog važnosti susreta, NISU najbolje igrali. Ali nisu, srećom, ni Mađari. Puno su grešili i jedni i drugi.
Na kraju ipak, radost za sve nas.

Što se tiče mnogopominjane himne, ni muzika ni rači nisu baš sjajne i kada je slušam - ne uzbuđujem se.
Stvar je navike. (I sećanja. Ja sam se bolje osećao dok sam slušao "Hej Sloveni").
Uostalom, malo će (bilo koja) himna pomoći lošim sportistima. ;)

Himna Republike Srbije ima dve veoma bitne mane:

!. NIJE DEMOKRATSKI IZABRANA (a za tako važne stvari to je samo voljom svih građana, dakle referendumom).

2. Pominje boga i krunu. E, tu e glavni nonsens! Takve reči u himni države koja je ZVANIČNO sekularna i uz to i REPUBLIKA su - glupost.

Ali "retro" je u modi u postmiloševićevskoj Srbiji. :(
(Ili tačnije, još uvek miloševićevskoj).

Nisam naraočito muzički obrazovan, ali se sećam da je bilo svojevremeno komentara u štampi o tome da je i muzički "tanka".

srbin

pre 17 godina

NIKADA NECU NAUCITI RECI TE SREDNJOVEKOVNE HIMNE I STO SE TICE RECI I STO SE TICE MUZIKE.SRBIN SAM I OVO SU PEVALI MOJI PRADEDOVI,POSTUJEM,ALI RECI TE HIMNE SU RELIGIOZNE I SMATRAM DA TO NE ODGOVARA DANASNJOJ SLICI SRBIJE.NADAM SE SAMO DA CEMO JE JEDNOG DANA PROMENITI I NA KRAJU POSTARI PRAVI PRULARISTICKI NAROD KOGA VISE RELIGIJA NECE VUCI ZA NOS!

DrS

pre 17 godina

---
...
jednostavno ne znaju reci himne "boze pravde"
...
---

A ko pa zna taj tekst? Bitno je bilo da mi usvojimo to kao himnu, bez ikakve rasprave i bez obzira što je ta pesma karakterisala kraljevinu, a ne demokratsku republiku (kakvu sadašnja vlast želi da napravi).

Pa ni predsednik republike/države ne zna tekst sopstvene himne! Možda nije religiozan, pa mu je glupo da se obraća Bogu u kojeg ne veruje... ;)

Realist

pre 17 godina

Svaka čast Srbiji, navijao sam za njih iz Slovenije. Ali ipak - budite malo realniji. Odkud vam statistika da je Srbija imala samo 8 puta igrača više. Srbija je sve gole (izuzetak Vujasinovič 2 puta)postigla sa igračem više (i peterci so bili nakon izključenja). Na oficielnoj strani fine piše da su Madžari imali čak 20 faulova a Srbi 17. Jer so u par navrata bila dupla izključenja smatram (šteta što nisam brojao) da je Srbija imla čak 15 puta igrača više (a Madžari isto tu negde). Zato nemam pojma odkud vama na B92 informacija igrač više Srbije 4/8 (zar je Srbija samo 4 puta promašila igrača više, uf stvarno ne vjerujem da su imali 50 % igrača više). Jeli smo gledali različite utakmice ili je tu neko ...
Sve u svemu čestitke.

jegulja

pre 17 godina

Bilo je sjajno slusati himnu, svaka cast momcima na uspehu. Slazem se da otkad se svira Boze pravde po prvi put imam "poseban" osecaj za razliku od onog plagijata. Ipak tuzno je sto ljudi jos uvek ne znaju reci.
@srbija,zivela,
ovo su reci himne Kraljevine Srbije i Republike Srpske ako se ne varam dok se reci himne Republike Srbije razlikuju
Himna koju je usvojila Skupstina RS:
"Боже правде, ти што спасе
од пропасти до сад нас,
чуј и од сад наше гласе
и од сад нам буди спас.
Моћном руком води, брани
будућности српске брод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род!
Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству град.
Нек на српства блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род!
Из мрачнога сину гроба
српске круне нови сјај,
настало је ново доба,
нову срећу Боже дај.
Србију нам Боже брани,
пет вековне борбе плод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род.
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род.”

iz dijaspore

pre 17 godina

Braco u otadzbini,
Prolazili su me zmarci dok se konacno cula nasa himna, najzad i mi kao i svi ostali normalni narodi mozemo da osetimo taj osecaj - slusanje svoje himne sa ponosom!
Zalim sto nocas nisam bio u Srbiji da ucestvujem u ovom slavlju. Nadam se da ce nam nasa prava himna i tradicionalni simboli vratiti samopouzdanje u svakom smislu i na svim poljima!
Zivala srbija i srecno!!!

Zeljko

pre 17 godina

Da li ste zapazili Jozefa Kasu tokom prenosa? Bas me zanima za koga je navijao. Nekako mi je delovao tuzno na kraju utakmice. Ili se varam....

Rajo Niksic

pre 17 godina

Bravo majstori! Ni sinosnji poraz na izborima mi nije tesko pao! Kako se komentator TVCG, nadao da ce prenos zakljuciti recenicom: "Da su u ekipi bili Zlokovic,Janovic,Gojkovic i Radic, mozda bi pobijedili Madare"? Na srecu morao je da komentar zavrsi konstatacijom da je Srbija prvak Evrope! Majstori ostajku majstori, samo da i u Pekingu u finalu vrate Madjarima za poraz u Atini!

Danijel

pre 17 godina

Volim fudbal, ali vaterpolisti su stvarno zasluzili da se na tom sportu vise para ulaze. Npr. Pozarevac, centar Branicevskog okruga, nema zatvoren bazen, zar to nije sramota?! Vaterpolisti su zivo zlato ove zemlje i definitivno im treba pruziti vise medijske paznje!

Dijana

pre 17 godina

I Australija slavi!Bravo momci,za svaki gol,svaku utakmicu!!!Bravo za moju Republiku Srpsku,vidim ima ih ovde dosta.Bravo za NASU SRPSKU HIMNU,nasu zemlju Srbiju!Mi smo jedan narod, ovo su nasi zlatni momci!Evo placem ko "godina"!Uzdravlje momci!Vidimo se u Melburnu sljedece godine!

Robespjer

pre 17 godina

Uz PRAVU himnu? Pa nemojte da se brukate. U himni koju je usvojila skupstina REPUBLIKE Srbije nema nikakvog "kralja"!
["...Boze spasi, boze hrani
srpske zemlje srpski rod."]
Ako ne znate - naucite. Ako namerno pevate pogresno - jos gore. Ni meni se ne dopada sve u toj pesmici (pominjanje boga, recimo) ali mi ne pada na pamet da krivotvorim himnu svoje zemlje.

Bane, Kanada

pre 17 godina

treba reci luzerima poput Dejana Stankovica iz Save Milosevica, kako vaterpolitsti ne pokleknu i imaju mentalne snage da se prenu posle vodjstva protivnika od 5:2. Fudbalerima bi napunili jos 5 komada.
Sramota za fudbal u Srbiji, ali bar mogu da uce od vaterpolista kako ostati jak u nevolji i vratiti izgubljenu utakmicu.
Svaka cast majstori. Srbijaaaa.

PRAVI NAVIJAC

pre 17 godina

Ostao sam bez teksta,sve ove godine sam se osecao ponosan sto sam pripadnik istod naroda kao i VI (nisam namerno napisao kog ,da ne ispadne govor mrznje,mada zna se).Raspadom SFRJ svi su dobili svoju zemlju ,a ja osim sto sam STIGAO U SRBIJU ,JA JOS NISAM IMAO SVOJU ZEMLJU.ODVAJANJEM DRAGE NAM BRACE CRNOGORACA ,KONACNO I JA IMAM SVOJU ZEMLJU,SVOJU ZASTAVU,SVOJU HIMNU.MOMCI OSECAJ JE SUPER DOSLO MI DA PLACEM OD SRECE.STO SE TICE KOMSIJE IZ SAPCA KOJI IMA 18 GOD,KOMENTAR DA BI NEKO TREBAO DA JE PROPAGIRA NE STOJI.KOGA TO ZANIMA ON CE JU ZNATI (ZNAS JA TU KASETU IMAM OD KAKO SAM 1992. STIGAO OVDE ,TU NA 18 KM OD SAPCA ) MOZES NACI RECI I NA INTERNETU,HIMNU MOZES VRLO LAKO NACI,KO ZELI MOZE LAKO ALI PRE VELIKA JE ZAOSTAVSTINA OVIH ZADNJIH 60 GODINA,LJUDI NE ZNAJU NI KAKO GRB IZGLEDA (CUDE SE STO SU BELI ORLOVI,A NE CRVENI),A HIMNU MA NE ZNAJU NI JEDNU STROFU,NI REFREN,A ZAMERAJU SPORTISTIMA STO JU NE PEVAJU (AKO PRIMETITE RETKO KO JU PEVA),A I BOLJE DA JU NEPEVAJU NEGO DA SE IZBLAMIRAJU I POGRESE.POLAKO NAUCICE,BITNO DA NAROD NAUCI,LICNO OCEKIVAO SAM DA CE CEO TAS PEVATI UGLAS HIMNU,KAD ONO SLABO UGLAVNOM NIKO NE ZNA.KRAJNJE JE VREME DA JU NAUCITE,HIMNA JE TU SAMO TREBA DA SE NAUCI.

vlada

pre 17 godina

Ovima svaka cast nisam ni sumnjao!
Da pomognem oko himne
Zvanicni text himne:
Boze pravde
Boze pravde, ti sto spase
od propasti dosad nas,
cuj i odsad nase glase
i od sad nam budi spas.
Mocnom rukom vodi, brani
buducnosti srpske brod,
Boze spasi, Boze hrani,
srpske zemlje, srpski rod!
Slozi srpsku bracu dragu
na svak dican slavan rad,
sloga bice poraz vragu
a najjaci srpstvu grad.
Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Boze spasi, Boze hrani
srpske zemlje, srpski rod!
Nek na srpsko vedro celo
tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!
Kad nastupe borbe dani
k' pobedi mu vodi hod
Boze spasi, Boze hrani
srpske zemlje, srpski rod!
Iz mracnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu srecu, Boze daj!
Otadzbinu srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Boze spasi, Boze brani
moli ti se srpski rod!

Narodni Heroji

pre 17 godina

A jel mu poslao neko da smo pola utakmice igrali bez Sapica, a celu zadnju cetvrtinu i bez Ikodinovica, Trbojevica i Ikodinovica >?!? Stvarno su cudo momci koji su uspeli i bez njih!

vuk

pre 17 godina

Svaki put se najezim kada cujem himnu..a sada sam se najezio i dok sam je citao posto sam trenutno u mexicu...bravo majstori..pozdrav

franco

pre 17 godina

Pa sta sad, ovaj njihov trener hoce da kaze da su pokradeni? Pa imali su igraca vise 12 puta, a mi 8 puta. Isterali su nam Sapica, Trbojevica, Udovicica i Ikodinovica, cini mi se. Pa da im je Jozef Kasa sudio, ne moze vise od ovoga. I to sve u sred Beograda, a drugima se bar posteno sudi na njihovom terenu.

igy

pre 17 godina

Kemenjiju je bolje da cuti i ne komentarise utakmicu dok ne vidi statistiku.
Dobili su lekciju u Budimpest, a sada i u Beogradu, ostaje mu jedino da pruzi ruku i cetita, kao sto je i uradio.

Gledao sam par minuta zavrsnice na HRT-u, i mogu vam reci da su Hrvati sve realniji, do pre par godina su samo pljuvali po nama, a sada je zavrsni komentar bio "SRBI SU PRVACI EVROPE" ! Kako to lepo zvuci, zar ne ?

Krivokapic

pre 17 godina

Mora da mu je Ratko Rudic slao SMS. On uvek ima porblema sa susdjenjem protiv Srba. Cak i kad je bio trener Amera. Naravno sa Amerima je bio mnogo uspesniji.

Crni

pre 17 godina

Bilo je predivno gledati Predsednika, gradjane i vaterpoliste kako svi zajedno pevaju himnu !!! Konacno da se oseti drzava, dobro je da smo Srbija, idemo dalje !!!

sporadija

pre 17 godina

Cestitke za vaterpolo reprezentaciju Srbije. Veliki uspeh i to u srpskoj prestonici. Naravno da je himna vazna, vajni jugo nostalgicari. E, da su jos na SP u fudbalu igrali protiv Argentine uz Boze pravde!?

18-ogodisnjak, sabac

pre 17 godina

takooooo je care, nista bez nase himne i zastave.
evo sad sam dosao iz centra, nas petorica iz auta, zastava kroz siber, i kroz gomilu se deremo "aca šapić!!!"
samo, opet moram da kazem da mora malo marketing da radi, ljudi jednostavno ne znaju reci himne "boze pravde"
od ove petorice mojih ja sam jedini znao (a i ja znam samo 1, 2 strofe)
znaci mora malo marketinga
zasto ne bi i b92 u to me ucestvovao? znaci na dostojanstven nacin, uzvisen "reklamirati" novu himnu, da nauce ljudi reci.. ne daj boze da pinku padne tako nesto na pamet, na sta li ce to da lici..
pozdrav svima i CESTITAM!!

zilijen

pre 17 godina

Kemenji je prvi put bio realan ... reko je da nisu bili dovoljno dobri da pobede i da su napravili mnogo gresaka ...
A 12-8 u iskljucenjima dovoljnoi govori o sudjenju i onaj shamar Kashasha Filipovicu u 2 cetvrtini kad je bio u posedu lopte je za zatvor a iskljucenje se podrazumeva ...
Shapic josh jednom do finala car u finalu bruka ... Samo nece tu biti vecno Vlada da ga vadi ... pred naredno finale spricati ga protiv tuche i nervoze obavezno ... da ne podsecam ko je za..ao u atini ... ovo naravno ne umanjuje chinjenicu da je aca najbolji vaterpolista na svetu ...

Dragan

pre 17 godina

Tako je Sapicu care!Nista bez "Boze pravde" i nase Srpske zastave sa dvoglavim orlom!Za to se igra to ej Srbija!Nikod Jugoslavija!
Napred Srbija!

johnny bravo

pre 17 godina

NAJZAD PRAVA HIMNA!!!!
A KAO REZULTAT TOGA CE DOLAZITI SVE BOLJI REZULTATI!!!!SAMO NAPRED SRBIJO,VREME JE DA SE PROBUDIS,I DIGNES IZ TAME U KOJOJ SI SPAVALA 60 GODINA!!!!!
HVALA TI BOZE!!!

stratus

pre 17 godina

Ako se ne varam 12 puta su imali igraca vise, naspram 8 puta za nas. Bas me zanima kakve to teorije o sudjenju ima madjarski trener. No dobro, ko gubi moze i da se ljuti, pa makar i poludiskretno!
BRAVO SRPSKI DELFINI!!!

srbija,zivela

pre 17 godina

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.
Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod.
Bože spasi, Bože hrani,
Srpskog Kralja, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu,
na svak´ dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.
Nek' na srpstkoj blista grani
bratske sloge zlatan plod.
Bože spasi, Bože hrani
Srpskog Kralja, srpski rod!

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom,
blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!
Kad nastupe borbe dani,
k' pobedi mu vodi hod.
Bože spasi, Bože hrani
Srpskog Kralja, srpski rod!

Iz mračnoga sinu groba
srpske krune novi sjaj,
nastalo je novo doba,
novu sreću Bože daj.
Kraljevinu srpsku brani,
pet vekovne borbe plod.
Bože spasi, Bože hrani,
moli ti se srpski rod!

O God of Justice
Serbian National Anthem
Words written by Jovan Djordjevic in 1872.
Music written by Davorin Jenko.
The anthem was officially selected by Serbia in 1904.

God of Justice; Thou who saved us
when in deepest bondage cast,
Hear Thy Serbian children’s voices,
Be our help as in the past.
With Thy mighty hand sustain us,
Still our rugged pathway trace;
God, our hope; protect and cherish
Serbian crown and Serbian race!

Bind in closest links our kindred
Teach the love that will not fail,
May the loathed fiend of discord
Never in our ranks prevail.
Let the golden fruits of union
Our young tree of freedom grace;
God, our Master! guide and prosper
Serbian crown and Serbian race.

Lord! Avert from us Thy vengeance,
Thunder of Thy dreaded ire;
Bless each Serbian town and hamlet,
Mountain, meadow, heart and spire.
When our host goes forth to battle
Death or victory to embrace—
God of armies! be our leader
Strengthen then the Serbian race.

On our sepulchre of ages
Breaks the resurrection morn,
From the slough of direst slavery
Serbia anew is born.
Through five hundred years of durance
We have knelt before Thy face,
All our kin, O God! deliver,
Thus entreats the Serbian race.


Lep je osecaj!

srbija,zivela

pre 17 godina

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.
Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod.
Bože spasi, Bože hrani,
Srpskog Kralja, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu,
na svak´ dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.
Nek' na srpstkoj blista grani
bratske sloge zlatan plod.
Bože spasi, Bože hrani
Srpskog Kralja, srpski rod!

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom,
blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!
Kad nastupe borbe dani,
k' pobedi mu vodi hod.
Bože spasi, Bože hrani
Srpskog Kralja, srpski rod!

Iz mračnoga sinu groba
srpske krune novi sjaj,
nastalo je novo doba,
novu sreću Bože daj.
Kraljevinu srpsku brani,
pet vekovne borbe plod.
Bože spasi, Bože hrani,
moli ti se srpski rod!

O God of Justice
Serbian National Anthem
Words written by Jovan Djordjevic in 1872.
Music written by Davorin Jenko.
The anthem was officially selected by Serbia in 1904.

God of Justice; Thou who saved us
when in deepest bondage cast,
Hear Thy Serbian children’s voices,
Be our help as in the past.
With Thy mighty hand sustain us,
Still our rugged pathway trace;
God, our hope; protect and cherish
Serbian crown and Serbian race!

Bind in closest links our kindred
Teach the love that will not fail,
May the loathed fiend of discord
Never in our ranks prevail.
Let the golden fruits of union
Our young tree of freedom grace;
God, our Master! guide and prosper
Serbian crown and Serbian race.

Lord! Avert from us Thy vengeance,
Thunder of Thy dreaded ire;
Bless each Serbian town and hamlet,
Mountain, meadow, heart and spire.
When our host goes forth to battle
Death or victory to embrace—
God of armies! be our leader
Strengthen then the Serbian race.

On our sepulchre of ages
Breaks the resurrection morn,
From the slough of direst slavery
Serbia anew is born.
Through five hundred years of durance
We have knelt before Thy face,
All our kin, O God! deliver,
Thus entreats the Serbian race.


Lep je osecaj!

johnny bravo

pre 17 godina

NAJZAD PRAVA HIMNA!!!!
A KAO REZULTAT TOGA CE DOLAZITI SVE BOLJI REZULTATI!!!!SAMO NAPRED SRBIJO,VREME JE DA SE PROBUDIS,I DIGNES IZ TAME U KOJOJ SI SPAVALA 60 GODINA!!!!!
HVALA TI BOZE!!!

18-ogodisnjak, sabac

pre 17 godina

takooooo je care, nista bez nase himne i zastave.
evo sad sam dosao iz centra, nas petorica iz auta, zastava kroz siber, i kroz gomilu se deremo "aca šapić!!!"
samo, opet moram da kazem da mora malo marketing da radi, ljudi jednostavno ne znaju reci himne "boze pravde"
od ove petorice mojih ja sam jedini znao (a i ja znam samo 1, 2 strofe)
znaci mora malo marketinga
zasto ne bi i b92 u to me ucestvovao? znaci na dostojanstven nacin, uzvisen "reklamirati" novu himnu, da nauce ljudi reci.. ne daj boze da pinku padne tako nesto na pamet, na sta li ce to da lici..
pozdrav svima i CESTITAM!!

stratus

pre 17 godina

Ako se ne varam 12 puta su imali igraca vise, naspram 8 puta za nas. Bas me zanima kakve to teorije o sudjenju ima madjarski trener. No dobro, ko gubi moze i da se ljuti, pa makar i poludiskretno!
BRAVO SRPSKI DELFINI!!!

zilijen

pre 17 godina

Kemenji je prvi put bio realan ... reko je da nisu bili dovoljno dobri da pobede i da su napravili mnogo gresaka ...
A 12-8 u iskljucenjima dovoljnoi govori o sudjenju i onaj shamar Kashasha Filipovicu u 2 cetvrtini kad je bio u posedu lopte je za zatvor a iskljucenje se podrazumeva ...
Shapic josh jednom do finala car u finalu bruka ... Samo nece tu biti vecno Vlada da ga vadi ... pred naredno finale spricati ga protiv tuche i nervoze obavezno ... da ne podsecam ko je za..ao u atini ... ovo naravno ne umanjuje chinjenicu da je aca najbolji vaterpolista na svetu ...

Dragan

pre 17 godina

Tako je Sapicu care!Nista bez "Boze pravde" i nase Srpske zastave sa dvoglavim orlom!Za to se igra to ej Srbija!Nikod Jugoslavija!
Napred Srbija!

Krivokapic

pre 17 godina

Mora da mu je Ratko Rudic slao SMS. On uvek ima porblema sa susdjenjem protiv Srba. Cak i kad je bio trener Amera. Naravno sa Amerima je bio mnogo uspesniji.

vuk

pre 17 godina

Svaki put se najezim kada cujem himnu..a sada sam se najezio i dok sam je citao posto sam trenutno u mexicu...bravo majstori..pozdrav

igy

pre 17 godina

Kemenjiju je bolje da cuti i ne komentarise utakmicu dok ne vidi statistiku.
Dobili su lekciju u Budimpest, a sada i u Beogradu, ostaje mu jedino da pruzi ruku i cetita, kao sto je i uradio.

Gledao sam par minuta zavrsnice na HRT-u, i mogu vam reci da su Hrvati sve realniji, do pre par godina su samo pljuvali po nama, a sada je zavrsni komentar bio "SRBI SU PRVACI EVROPE" ! Kako to lepo zvuci, zar ne ?

Crni

pre 17 godina

Bilo je predivno gledati Predsednika, gradjane i vaterpoliste kako svi zajedno pevaju himnu !!! Konacno da se oseti drzava, dobro je da smo Srbija, idemo dalje !!!

franco

pre 17 godina

Pa sta sad, ovaj njihov trener hoce da kaze da su pokradeni? Pa imali su igraca vise 12 puta, a mi 8 puta. Isterali su nam Sapica, Trbojevica, Udovicica i Ikodinovica, cini mi se. Pa da im je Jozef Kasa sudio, ne moze vise od ovoga. I to sve u sred Beograda, a drugima se bar posteno sudi na njihovom terenu.

sporadija

pre 17 godina

Cestitke za vaterpolo reprezentaciju Srbije. Veliki uspeh i to u srpskoj prestonici. Naravno da je himna vazna, vajni jugo nostalgicari. E, da su jos na SP u fudbalu igrali protiv Argentine uz Boze pravde!?

Dijana

pre 17 godina

I Australija slavi!Bravo momci,za svaki gol,svaku utakmicu!!!Bravo za moju Republiku Srpsku,vidim ima ih ovde dosta.Bravo za NASU SRPSKU HIMNU,nasu zemlju Srbiju!Mi smo jedan narod, ovo su nasi zlatni momci!Evo placem ko "godina"!Uzdravlje momci!Vidimo se u Melburnu sljedece godine!

PRAVI NAVIJAC

pre 17 godina

Ostao sam bez teksta,sve ove godine sam se osecao ponosan sto sam pripadnik istod naroda kao i VI (nisam namerno napisao kog ,da ne ispadne govor mrznje,mada zna se).Raspadom SFRJ svi su dobili svoju zemlju ,a ja osim sto sam STIGAO U SRBIJU ,JA JOS NISAM IMAO SVOJU ZEMLJU.ODVAJANJEM DRAGE NAM BRACE CRNOGORACA ,KONACNO I JA IMAM SVOJU ZEMLJU,SVOJU ZASTAVU,SVOJU HIMNU.MOMCI OSECAJ JE SUPER DOSLO MI DA PLACEM OD SRECE.STO SE TICE KOMSIJE IZ SAPCA KOJI IMA 18 GOD,KOMENTAR DA BI NEKO TREBAO DA JE PROPAGIRA NE STOJI.KOGA TO ZANIMA ON CE JU ZNATI (ZNAS JA TU KASETU IMAM OD KAKO SAM 1992. STIGAO OVDE ,TU NA 18 KM OD SAPCA ) MOZES NACI RECI I NA INTERNETU,HIMNU MOZES VRLO LAKO NACI,KO ZELI MOZE LAKO ALI PRE VELIKA JE ZAOSTAVSTINA OVIH ZADNJIH 60 GODINA,LJUDI NE ZNAJU NI KAKO GRB IZGLEDA (CUDE SE STO SU BELI ORLOVI,A NE CRVENI),A HIMNU MA NE ZNAJU NI JEDNU STROFU,NI REFREN,A ZAMERAJU SPORTISTIMA STO JU NE PEVAJU (AKO PRIMETITE RETKO KO JU PEVA),A I BOLJE DA JU NEPEVAJU NEGO DA SE IZBLAMIRAJU I POGRESE.POLAKO NAUCICE,BITNO DA NAROD NAUCI,LICNO OCEKIVAO SAM DA CE CEO TAS PEVATI UGLAS HIMNU,KAD ONO SLABO UGLAVNOM NIKO NE ZNA.KRAJNJE JE VREME DA JU NAUCITE,HIMNA JE TU SAMO TREBA DA SE NAUCI.

Robespjer

pre 17 godina

Uz PRAVU himnu? Pa nemojte da se brukate. U himni koju je usvojila skupstina REPUBLIKE Srbije nema nikakvog "kralja"!
["...Boze spasi, boze hrani
srpske zemlje srpski rod."]
Ako ne znate - naucite. Ako namerno pevate pogresno - jos gore. Ni meni se ne dopada sve u toj pesmici (pominjanje boga, recimo) ali mi ne pada na pamet da krivotvorim himnu svoje zemlje.

Bane, Kanada

pre 17 godina

treba reci luzerima poput Dejana Stankovica iz Save Milosevica, kako vaterpolitsti ne pokleknu i imaju mentalne snage da se prenu posle vodjstva protivnika od 5:2. Fudbalerima bi napunili jos 5 komada.
Sramota za fudbal u Srbiji, ali bar mogu da uce od vaterpolista kako ostati jak u nevolji i vratiti izgubljenu utakmicu.
Svaka cast majstori. Srbijaaaa.

Narodni Heroji

pre 17 godina

A jel mu poslao neko da smo pola utakmice igrali bez Sapica, a celu zadnju cetvrtinu i bez Ikodinovica, Trbojevica i Ikodinovica >?!? Stvarno su cudo momci koji su uspeli i bez njih!

vlada

pre 17 godina

Ovima svaka cast nisam ni sumnjao!
Da pomognem oko himne
Zvanicni text himne:
Boze pravde
Boze pravde, ti sto spase
od propasti dosad nas,
cuj i odsad nase glase
i od sad nam budi spas.
Mocnom rukom vodi, brani
buducnosti srpske brod,
Boze spasi, Boze hrani,
srpske zemlje, srpski rod!
Slozi srpsku bracu dragu
na svak dican slavan rad,
sloga bice poraz vragu
a najjaci srpstvu grad.
Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Boze spasi, Boze hrani
srpske zemlje, srpski rod!
Nek na srpsko vedro celo
tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!
Kad nastupe borbe dani
k' pobedi mu vodi hod
Boze spasi, Boze hrani
srpske zemlje, srpski rod!
Iz mracnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu srecu, Boze daj!
Otadzbinu srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Boze spasi, Boze brani
moli ti se srpski rod!

Danijel

pre 17 godina

Volim fudbal, ali vaterpolisti su stvarno zasluzili da se na tom sportu vise para ulaze. Npr. Pozarevac, centar Branicevskog okruga, nema zatvoren bazen, zar to nije sramota?! Vaterpolisti su zivo zlato ove zemlje i definitivno im treba pruziti vise medijske paznje!

Rajo Niksic

pre 17 godina

Bravo majstori! Ni sinosnji poraz na izborima mi nije tesko pao! Kako se komentator TVCG, nadao da ce prenos zakljuciti recenicom: "Da su u ekipi bili Zlokovic,Janovic,Gojkovic i Radic, mozda bi pobijedili Madare"? Na srecu morao je da komentar zavrsi konstatacijom da je Srbija prvak Evrope! Majstori ostajku majstori, samo da i u Pekingu u finalu vrate Madjarima za poraz u Atini!

Zeljko

pre 17 godina

Da li ste zapazili Jozefa Kasu tokom prenosa? Bas me zanima za koga je navijao. Nekako mi je delovao tuzno na kraju utakmice. Ili se varam....

jegulja

pre 17 godina

Bilo je sjajno slusati himnu, svaka cast momcima na uspehu. Slazem se da otkad se svira Boze pravde po prvi put imam "poseban" osecaj za razliku od onog plagijata. Ipak tuzno je sto ljudi jos uvek ne znaju reci.
@srbija,zivela,
ovo su reci himne Kraljevine Srbije i Republike Srpske ako se ne varam dok se reci himne Republike Srbije razlikuju
Himna koju je usvojila Skupstina RS:
"Боже правде, ти што спасе
од пропасти до сад нас,
чуј и од сад наше гласе
и од сад нам буди спас.
Моћном руком води, брани
будућности српске брод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род!
Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству град.
Нек на српства блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род!
Из мрачнога сину гроба
српске круне нови сјај,
настало је ново доба,
нову срећу Боже дај.
Србију нам Боже брани,
пет вековне борбе плод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род.
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род.”

Realist

pre 17 godina

Svaka čast Srbiji, navijao sam za njih iz Slovenije. Ali ipak - budite malo realniji. Odkud vam statistika da je Srbija imala samo 8 puta igrača više. Srbija je sve gole (izuzetak Vujasinovič 2 puta)postigla sa igračem više (i peterci so bili nakon izključenja). Na oficielnoj strani fine piše da su Madžari imali čak 20 faulova a Srbi 17. Jer so u par navrata bila dupla izključenja smatram (šteta što nisam brojao) da je Srbija imla čak 15 puta igrača više (a Madžari isto tu negde). Zato nemam pojma odkud vama na B92 informacija igrač više Srbije 4/8 (zar je Srbija samo 4 puta promašila igrača više, uf stvarno ne vjerujem da su imali 50 % igrača više). Jeli smo gledali različite utakmice ili je tu neko ...
Sve u svemu čestitke.

iz dijaspore

pre 17 godina

Braco u otadzbini,
Prolazili su me zmarci dok se konacno cula nasa himna, najzad i mi kao i svi ostali normalni narodi mozemo da osetimo taj osecaj - slusanje svoje himne sa ponosom!
Zalim sto nocas nisam bio u Srbiji da ucestvujem u ovom slavlju. Nadam se da ce nam nasa prava himna i tradicionalni simboli vratiti samopouzdanje u svakom smislu i na svim poljima!
Zivala srbija i srecno!!!

DrS

pre 17 godina

---
...
jednostavno ne znaju reci himne "boze pravde"
...
---

A ko pa zna taj tekst? Bitno je bilo da mi usvojimo to kao himnu, bez ikakve rasprave i bez obzira što je ta pesma karakterisala kraljevinu, a ne demokratsku republiku (kakvu sadašnja vlast želi da napravi).

Pa ni predsednik republike/države ne zna tekst sopstvene himne! Možda nije religiozan, pa mu je glupo da se obraća Bogu u kojeg ne veruje... ;)

srbin

pre 17 godina

NIKADA NECU NAUCITI RECI TE SREDNJOVEKOVNE HIMNE I STO SE TICE RECI I STO SE TICE MUZIKE.SRBIN SAM I OVO SU PEVALI MOJI PRADEDOVI,POSTUJEM,ALI RECI TE HIMNE SU RELIGIOZNE I SMATRAM DA TO NE ODGOVARA DANASNJOJ SLICI SRBIJE.NADAM SE SAMO DA CEMO JE JEDNOG DANA PROMENITI I NA KRAJU POSTARI PRAVI PRULARISTICKI NAROD KOGA VISE RELIGIJA NECE VUCI ZA NOS!

Sonja Tucakov

pre 17 godina

Gledanje sinocne utakmice bilo je pravo zadovoljstvo kakvo odavno nismo doziveli.Svaka cast nasim vaterpolistima,opravdali ste slogan VI STE TA EKIPA
Pozdrav iz Bele Crkve

Lala iz Banata

pre 17 godina

Hmmm...
Alaj se galami u komentarima! (prašte rečenice pisane velikim slovima :)
Ali, neobično je što se u komentarimaviše piše o himni nego o sportskom događaju.
Naši vaterpolisti, zbog važnosti susreta, NISU najbolje igrali. Ali nisu, srećom, ni Mađari. Puno su grešili i jedni i drugi.
Na kraju ipak, radost za sve nas.

Što se tiče mnogopominjane himne, ni muzika ni rači nisu baš sjajne i kada je slušam - ne uzbuđujem se.
Stvar je navike. (I sećanja. Ja sam se bolje osećao dok sam slušao "Hej Sloveni").
Uostalom, malo će (bilo koja) himna pomoći lošim sportistima. ;)

Himna Republike Srbije ima dve veoma bitne mane:

!. NIJE DEMOKRATSKI IZABRANA (a za tako važne stvari to je samo voljom svih građana, dakle referendumom).

2. Pominje boga i krunu. E, tu e glavni nonsens! Takve reči u himni države koja je ZVANIČNO sekularna i uz to i REPUBLIKA su - glupost.

Ali "retro" je u modi u postmiloševićevskoj Srbiji. :(
(Ili tačnije, još uvek miloševićevskoj).

Nisam naraočito muzički obrazovan, ali se sećam da je bilo svojevremeno komentara u štampi o tome da je i muzički "tanka".

Leo Krstin

pre 17 godina

Cestitke od srca nasim vaterpolistima, a o sudjenju mislim da je bilo u redu.Ko gubi ima pravo da se ljuti, tako je uvek bilo...
Nesto bi rekao o nasoj himni.Neznam kako mislimo privoleti Albance da ostanu gradjani
Srbije sa ovakvim tekstom drzavne himne, gde se spominju samo Srbi i srpski rod?Oni bi sada cinili oko 25% stanovnistva (a uskoro jos i vise!), a u drzavnim simbolima (himna, zastava, grb itd.) nema ni traga o njihovom postojanju! Isto vazi i za druge nacije, ali
one su brojno manje, pa mislimo valjda da se mogu zanemariti?I na kraju u Srbiji postoje i ateisti, agnostici i uopste ljudi koji ne veruju u "naseg" Boga, pa za njih pozivanje na Boga je besmisleno i glupo!Za mene ova himna ne predstavlja ono sto sam zeleo, ova himna odgovara Srbiji 19- tog veka, kada je i
usvojena...U svakom slucaju ako vecini to odgovara manjina nema sta da odlucuje, i tako ce ostati.Da li je to u redu ili nije,
nisam dovoljno mudar da zakljucim.

Gojko - PG

pre 17 godina

Raduj se Srbijo, i ne zamjeri sto pola Crne Gore jutros zbori 'da smo postali' prvaci Evrope. Odje smo se sinoc utopili, za jos 4 godine.

Зналац

pre 17 godina

Драго ми је што су певали "стари" текст и не свиђа ми се што је Влада иѕменила текса химне. Кад Данци и даље држе Чкраља Кристијана који разбја Швеђанима главе", не знам што је наш краљ проблем. Можда једино комунистичкој аждаји, која поново диже главу, изгледа...

Vladimir

pre 17 godina

nemojte ljudi da se ljutite, ali mi nije jasno kako neko moze da ne zna himnu ako ga vec zanima. pa nije to nesto sto je juce napisano i komponovano, sta vise, stara je vise od 100 godina, cini mi se.
ja sam rodjen 1981. ali sam Boze Pravde znao jos 1992. sa tim sto sam i tad prizeljkivao da se izbaci kralj a ubaci zemlja (sad stavili "zemlje" - diplomatski, nema sta :) ), jer smo sa monarhijom raskrstili (iako smo kao narod dobili mnogo vece zlo sa onim "nazovi komunizmom" 1945.).
sad ispada da himnu znaju samo monarhisti i clanovi spo, ali Boze Pravde vise nije monarhisticka ni obelezje neke (zastranele) strancice, nego drzavno obelezje
(doduse "prigodno" izmenjeno, pa nekako ostavlja bljutav ukus, ali sta je tu je. bolje i to nego ona bruka od hej sloveni... narocito posle krvavog raspada drzave kad su tu himnu opljunuli oni koji su se i njom i drzavom okoristili, a mi koji smo imali samo stete i od jednog i od drugog pevali je jos dobrih 15 godina. anahrono i groteskno.)
licno mislim da bi bilo bolje da smo izabrali Mars na Drinu, em je zivlja i borbenija, em nije kompromitovana izmenama i sumljivim upotrebama u proslosti. nadam se da necu mnogo da preteram, ali ona je "nasa marseljeza", nesto cega niko ne bi mogao da se stidi.
pozdrav svim Srbima u svetu i gradjanima Srbije, i cestitka i jednima i drugima (i trecima ako ih ima...) na pobedi reprezentacije. cestitka i za Jozefa Kasu, on bi se radovao i da smo izgubili a i ovako ima razlog za radovanje, valjda...

zoki

pre 17 godina

Robespjer, ako je neko krivotvorio himnu , onda je to skupstina Srbije jewr je izmenila originalan text u kojoj se spominje kralj; a ne sumnjam da su je pevali namerno sa tim.

Inace meni je u hej sloveni smetalo mnogo vise nego sto se ti sada bunis ( pre svega mi je smetalo plagiranje vec postojece himne) ali sam je pevao 50 god. sada bi ti mogao da pevas ono sto narod sada zeli.

BOBA DELIJA

pre 17 godina

Znate kako to kaze Muta Nikolic: "Pa ljudi jeste li vi normalni, sto se radujete ovo je normalna stvar, sledece godine cemo poslati juniore"!!!!!!!!!!!

Neutron

pre 17 godina

Za sada stihovi nase nove himne bi trebalo da budu sa "zemlja i narod". Drzava nam je republikanska, pa je apsurdno pevati nepostojecem kralju i monarhiji. Ako dodje do promene, onda bi moglo da se polemise o drugoj verziji, mada se nadam da do toga nece doci. Antimonarhista sam u principu. Pogotovo bi mi mrsko bilo da pevam odu kralju koji se nije udostojio da nauci jezik naroda ciji poglavar zeli da bude. Znam Srbe koji su rodjeni u inostranstvu i tamo ziveli ceo svoj zivot a pricaju nas jezik savrseno.

Ivan

pre 17 godina

PRVO: Svaka cast momci, tako se nastupa za svoju zemlju. Tri za redom!!!

DRUGO: A jel' neko primetio da su u finalu igrale dve reprezentacije drzava koje UOPSTE NEMAJU MORE!! Sta ce nam more kad imamo najjacu reprezentaciju na svetu!

Branko

pre 17 godina

Svi smo ponosni na himnu Srbije. Njen tekst je dobro poznat, melodija isto tako. Sramota je zato da predsednik drzave, Boris Tadic, na snimku RTS-a peva "...Boze spasi, Boze hrani srpske zemlje...", a vaterlopisti i 5.000 Beogradjana "...Boze spasi, Boze hrani srpskog Kralja, srpski rod!". Ponovo imamo razmimoilazenja i igre bez granica sa tradicijom i njenim vrednostima. Ne dozvolimo novi inzenjering nad nasom nacionalnom himnom, a predsednika molim da do kraja ispostuje drzavu i njenu himnu.

PimPong

pre 17 godina

Prvo - cestitke vaterpolistima! Oni su fenomenalni. Svaka cast!

Kao drugo, potpuno se slazem sa "Srbinom" i jos ovo da dodam. Dosta njih, cini mi se, misle da je himna sama osvojila titulu, a da su ljudi sa slaufovima mogli da igraju. Ako je tako bilo, svaka cast, evo i ja se prijavljujem da igram.

Inace, ja ne postujem nijednu drzavu kao politicku instituciju, ukljucujuci i Srbiju, bivsu SFRJ, i druge. Ne bi mi na pamet palo da ginem za drzavu - prijatelji i porodica su druga prica. Volim Srbiju kao geografsku/istorijsku tvorevinu, volim ljude koji tu zive, navijam za nju u sportovima (jer tu niko ne gine).

Nije mi jasno kako su ljudi sad odjednom ponosni zbog himne. Svi trebate da budete ponosni na vase klince, porodice, prijatelje, na Beograd, npr., za koji ljudi sirom nase planete misle da je fantastican grad (cak je i New York Times pisao o tome). Ove politicke i religiozne malverzacije su odvratne, i za nekoliko godina, opet ce da salju klince da ginu, samo ovaj put sa:"Ajmo, ovo je prava himna i prava drzava, sad imamo za sta da ginemo." A drzava kao drzava - puna korupcije i lopova. Bicemo kao Rusija - onaj najgori kapitalizam bez ikakvih usluga (zdravstvo, obrazovanje). Ne dajte da vam ispiraju mozak - dosta je postenih ljudi izginulo! Pozdrav svima.

Neboysha87Bgd

pre 17 godina

Прво да кажем да се надам да ми администатор неће обрисати овај коментар јер ми је око 80% коментара обрисано. Не желим да мислим али ми се увек намеће да је то зато што сам српски националиста, што имам свог краља Александра Карађорђевића, што пишем ћирилицом (јер се стварно у писању латинице слабије сналазим нарочито на папиру), и што певам Боже правде са рефреном
БОЖЕ СПАСИ БОЖЕ БРАНИ
СРПСКОГ КРАЉА СРПСКИ РОД.
Кад смо већ код химне постоји верзија у којој се други рефрен пева
БОЖЕ СПАСИ БОЖЕ БРАНИ
СРПСКЕ ЦРКВЕ СРПСКИ РОД.
Но да пређем на спорт. Може Тадић да пева и Хеј Словени, и Востани Сербије, и било коју другу песму, народ је певао оно што је право. Некако ми је безвезе да предедник кога је бирао тај исти народ пева контра од свих других. Срби су и једанпут показали да воле краља и православље.

Rista

pre 17 godina

Mi smo jedina zemlja koja je na Svetskom u Nemackoj zvizdala na tudje hime i jedina zemlja koja je zvizdala na svoju himu (Hej Sloveni). Nemam sumlje da ce nasi seljaci imati razloga i objasnjenje zasto nesto nevalja ni sa novom himnom, pa nastaviti prepirke i pamenovalje...

A to sto Srbija i Madjarska nemaju more - pa vaterpolo se igra u bazenu a ne moru! Oni koji imaju more namju toliko bazena, pa nemati more dodje ko prednost!

Kiza

pre 17 godina

Šta nas briga sto ne znamo himnu. Naučićemo imamo čitavu večnost pred sobom. Neće više biti "dvatragoma" "kanoklisurine" i ostala s...a.
Živela Kraljevina Srbija! Živeli vaterpolisti!

Marko-RS

pre 17 godina

@Srbin
Ma vazi druze,najbolje bi bilo kad bi zovnuli Momke iz grupe 187 da oni malo prerade himnu da bi se tebi svidjala.Na primjer da kad u himni kaze "Boga" da sad kaze droga ili nesto slicno.Trebalo bi ubaciti beat-a malo,basova da udara,da se moze pustati u diskoteci.Cestitam momcima koji nas nikad nisu iznevjerili!SRBIJA!!!

Иван-Ниш

pre 17 godina

Смешна расправа око химне. Видим да је важније ко и како пева химну од освајања злата.
Свиђао ми се коментар једног посетиоца вашег сајта који је рекао да Бога нема али наша химна треба да буде Боже правде, као ида краља нема али је нормално да нам је грб са круном.

Aleksandar PN

pre 17 godina

Kakav smo mi narod!Zalili smo se sa pravom kako su sve ex-yu republike dobile svoja nacionalna obelezja,a sada kad smo konacno i mi dobili svoju himnu pocecemo izgleda da se delimo po tome kako ko peva refren!Takodje izgleda da nekima himna ne valja ni zbog pominjanja Boga.Verovatno ni Englezima zbog toga ne valja njihova himna!

BB

pre 17 godina

Vaterpolistima sve čestitke!
Ali kada se ovde povela ovolika polemika oko himne, moram da priznam da bih volela da mi neki "kvalitetan" Srbin objasni šta je to bio problem u himni Hej Sloveni, (možda Srbi nisu Sloveni??? po nekoj novoj klasifikaciji?),šta je u toj himni uvredljivo za Srbe i Srbiju (ili za bilo koji drugi narod, naciju, nacionalnost?), za razliku od sadašnje nam himne koja pominje samo srpski narod, boga i kralja? Kakva glupost!!! Mislim da smo jedina REPUBLIKA na planeti koja ima ovakvu himnu i krunu sa orlovima kao državna obeležja. Izbor ovakve himne samo potvrđuje gde nam je mesto - u srednjem veku!!!
P.S. Danska je kraljevina, za sveznalicu!!!

slobo

pre 17 godina

Sta god da se dogodi(izgibili il ipobijedili)Srbi nadju razloga za medjusobnu prepirku.Titula je proslavljena kasno sinoc u Kotoru i Tivtu.Duga kolona vozila uz Srpska obiljezja i zvuke sirene slavila je pobjedu Srbije.Neka je sa Srecom.

Khm

pre 17 godina

Tko jos prati veterpolo ?!?!?
EP, a nije ga prenosila niti jedna relevantna televizija. Da se tu okrecu neke pare nikada nista ne bi bili. Slicno kao i rukomet. Kada se nisu obrtale pare u njemu onda je ovaj prostor odisao kvalitetnim timovima, a cim se nesto para slilo u taj sport vise niko odavde ne moze nista.... Cim vece pare udju u vaterpolo - ode sve...

Goran

pre 17 godina

Šteta što je vaterpolo gotovo nepoznat sport u svetu, evo gledam Eurosport - nigde ni pomena da je čak i odigrano EP, a kamoli vesti ili neki pregledi. Tek posle pretrage pronađoh par vesti od kojih je najsvežija sa prošlog svetskog prvenstva:

"I am convinced we can do it in three years' time in Beijing, but we first have to defend our European title next year here in Belgrade."

Next year here in Belgrade ????

Znači ovaj mediteranski sport sve više postaje samo balkanski... očigledno treba da počnu da pobeđuju ameri ili francuzi da bi se negde još čulo za vaterpolo... Na žalost.

milanko

pre 17 godina

najkvalitetnije ljudske pojave trenutno u svemiru -vladimir,aleksandar,denis,petar,filip,vanja,danilo,dejan,nikola,slobodan,i tata dejan

BartonFink

pre 17 godina

Dragim sveznalicama: himne svih ozbiljnih država su nastajale u vreme konačne konsolidacije i formiranja savremenih nacija, tokom XIX veka, kao jedan od simbola novonastalog jedinstva nacije i određenog geografskog prostora. Drugi je problem što je srpska država, nastala u isto vreme, bila gotovo čitav XX vek deo raznih višenacionalnih državnih tvorevina. Povratak imenu stare države ne podrazumeva komponovanje i pisanje nove himne, niti bilo kakvo njeno ispravljanje, jer ovo nije vreme formiranja nove nacije. Himne nisu popularni muzički spotovi, već simbol starih vremena, koji treba da podseti na tada uspostavljeno jedinstvo i trenutke formiranja nacije. To što su u to vreme predvodnici nacija (izuzev francuske) bili carevi i kraljevi ne umanjuje niti uveličava tako ozbiljan čin kako što je stvaranje nezavisne i samostalne države.
S druge strane, ništa ne znači dugoročno činjenica da naši aktuelni političari zvaničnim ukazima modifikuju himnu prema sopstvenom ukusu. To samo znači da su notorne neznalice i plitkoumni egoisti. Zaklanjanje iza demokratskih i reformatorskih naziva svojih partija ne čini ih autoritativnijim i respektabilnijim. Himna je simbol nastanka jedne nacije i samo je ona može čuvati. A te politički podobne korekcije samo su modni hirovi, kao i sami političari. POLITIČARI VIRUSI!!!!

I SVI SAMO MOGU DA PUKNU OD MUKE, ALI IZVESNO JE DA SE SRBIJA DIŽE NA NOGE, MOŽDA NE BRZO KAKO ŽELIMO, ALI SE DIŽE! SRBIJA!!!!

Robespjer

pre 17 godina

@zoki
U neku ruku si u pravu da je "skupstina krivotvorila himnu", ali iz drugog razloga: skupstina nije ni imala pravo da menja himnu Hej Sloveni dok se Ustav Srbije ne promeni. Isto se odnosi i na srpsku zastavu. Mislim da su i te odluke donete kao "privremene". nadam se da ce - kada se konacno usvoji novi Ustav Srbije - razum prevladati i da REPUBLIKA Srbija nece imati ni kralja ni boga u himni niti krunu da zastavi. Zamisli da su Francuzi kad su se ratosiljali Lujeva stavili boga i kralja u Marseljezu i krunu na svoju trikoloru!:-) Lala iz Banata je sasvim lepo obrazlozio koji su glavni nedostaci sadasnje himne. Zna se koliko SPO ima glasaca a kad im se doda I Vladan Batic (to su oni koji podrzavaju monarhuju) mogli bio cak i da predju cenzus od 5% birackog tela!:-) A sad takvi traze da Predsednik REPUBLIKE peva ode kralju (kom?) + da prkosi skupstini Srbije koja je kako-tako ipak vrhovno zakonodavno telo ove zemlje.

Deny

pre 17 godina

@Lala iz Banata
Lalo, Lalo! Nemam pojma gde si ti u zvanicnom tekstu himne procitao da se pominje Kralj i Kruna?! Nauci da citas ili kupi naocare?!
Ne mogu se tacno setiti ko ali je neko u ovim komentarima pomenuo da nam himna Boze pravde ne odgovara danasnjem vremenu jer je previse, cini mi se da je rekao, duhovna (pominje se Bog)! Samo cu reci sledece: Neka gospodin prevede reci americke himne u kojoj se takodje pominje Bog (kao i u mnogim himnama evropskih drzava) a nisam primetio da iste nisu u skladu sa danasnjim vremenom.
VATERPOLISTI SU JUNACI!!!!!

Dejan

pre 17 godina

Boris peva srpskim zemljama. Nema veze ko vlada tim zemljama. To je samo cinjenica istorijiskih uslova. Nikad da ne zaboravimo -Srpske zemlje nas vezu - a ne neki kralj, predsednik ma bio ko. Niko nije iznad Srbije. I tacka. Bravo - STUKE!

bog

pre 17 godina

postovani gospodine srbine ,ako se tako uopste zovete:pLuralizam-метафизички правац који схвата стварност као мноштво одвојених и самосталних начела, принципа.
bravo srbi,ja verujem u vas.

Новосађанин

pre 17 godina

За неупућене, а видим да их има доста, оригинална верзија српске химне "Боже правде" не гласи "српског краља", већ "српског кнеза", тако да позивати се да треба да се врати на краља не стоји. Текст химне се мењао у складу са променама државног уређења. Питам се само на шта ће то све личити ако свако други у Србији има своју верзију. Поздрав.

Boze pravde

pre 17 godina

E ko sve ne kucka po tastaturi.Ne mogu da verujem da neko moze da napise nesto ko ona dileja sto sebe naziva "srbin".A kakvu bi ti himnu covece zeleo.Stvarno ne razumem.Cestitam nasim vaterpolistima.Stvarno smo najbolji.

Srbija do Tokija

pre 17 godina

Srbijo,Srbijo suzu sam pustio,
stara majko,sine,snajko
vracam se u nas dom.
Ljudi stvarno mi nedostaje Srbija.Jedva cekam da se vratim iz ove Amerike.Pozdrav braci u Srbiji.Rastko

Jo

pre 17 godina

Mislim da je Tadic hteo da kaze kako covek nije monarhista, a i predsednik je brate, pa kao nije na mestu da peva nesto sto ne pise :-) . U svakom slucaju, da imamo tradiciju kao parlamentarna monarhija kao sto nemamo odavno, sve te price oko kralja bile bi na mestu. Ovako, dobro je da se vise ne peva nesto sto ne postoji i sto nam je donelo toliko zla. Hvala vaterpolistima, a na izmene reci u himni cemo se vec navici ...

JAOJAOJAO

pre 17 godina

1) Ne mogu vise da vas slusam. Odlicno je sto je tekst prepravljen, tj. prilagodjen sadasnjoj drzavi.
2) Kruna ne simbolizuje samo kraljevstvo!
3) Preterano smarate s tim kraljem. Sta ce nam kralj? Samo da trosi pare iz budzeta...
4) Bolje cutite, kad ocigledno nemate pojma o cemu pricate!
5) Non stop se javljaju neki "znalci" koji u nehumanim kolicinama koriste izraze kao sto su: kompleksi, mediokriteti (to ne znaci nista lose, iako vi mislite da znaci), institucija.........
6) SMARATE BRE LJUDI!!!
7) ZLATO BRE, AJDE DA SE RADUJEMO :)

Marko

pre 17 godina

@srbin
Ma najbolje bi bilo da nam himna bude "Ludi letnji ples", tad bi svi bili srecni sa modernom himnom. Pa bre covece,ako ti kroz telo ne prolaze zmarci i jedan ogroman osecaj ponosa dok slusas NASU himnu, onda nesto sa tobom nije u redu... Neko je cak rekao kako mu smeta sto se u himni spominje "boze spasi srpski rod" i sl. Kao mi smo multietnicko drustvo, pa ce ljudima smetati. OK, to stoji, ali ko dovoljno dugo zivi ovde valjda i on pocne da se oseca kao sastavni deo ovog drustva,navija za SRPSKU reprezentaciju i sl. Nikome se ova himna ne namece, jednostavno ko je ne voli,ok,ali necemo valjda da se slihtamo svakome kome pesma nije u "njegovom fazonu". Kao, himna je stara,arhaicna...
Smesni ste!!! Srbija zauvek!

Milan

pre 17 godina

Da, a jos je bolji ovaj Leo Kristin (ili tako neshto) koji kaze da treba menjati himnu jer ALBANCI nishta ne osecaju prema njoj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zar nije svaki komentar suvisan?!

Milan Krusevac

pre 17 godina

Posto citam ovde raznorazne komentare (bicu blazi pa necu reci neznalica) tipa @srbin i @Lala iz Banata, evo malo edukacije za njih, a i ostale slicnog misljenja.
Himna je spoljasnji simbol drzave, kao i grb i zastava. U normalnim okolnostima se vrlo retko menja, ali sta je ovde normalno?!
Iza himne treba da stanu svi jer treba da izazove osecanje nacionalne pripadnosti sa najpozitivnijom reakcijom. Pitao bih gore spomenute d ali zna da su Napolitanska pesma (Himna Italije) i Marseljeza (himna Francuske) zapravo ratnicke pesme, koje su napisane u pevane u njihovim ratovima za stvaranje drzave. I upravo je to simbolika koju himnu cini himnom. I sta sad posto Italija i Francuska vise ne ratuju treba da menjaju himnu, koja je vec zastitni simbol njihove zemlje, zbog toga?! A primera je nebrojeno.
Da se vratimo na nas "slucaj". Nasa himna Boze pravde je takodje nastala u tek obnovljenoj srpskoj drzavi,u vreme privrednog i kulturnog procvata,a slazete li se sa mnom da nam upravo to i sad treba? Nemam nista protiv i promene par reci, ali mislim da ne bi trebalo menjati njenu izvornu zvucnost.
Kao muzicar, i sa narodnjackim i akademskim iskustvom, mogu reci da je Boze pravde neuporedivo i melodicnija, i ritmicnija, i izvornija, i svecanija od Hej,Sloveni, koja je obelezje nepostojece zemlje.
A to sto je ona "srednjevekovna i sto su je pemali nasi dedovi" , a u istu ruku je i savremena, joj daje posebnu dimenziju. Tom istom "Lali iz Banata" bih porucio da onda napise neku himnu bez reci i melodije (odlika ove "savremene" muzike)sa ritmom tup-tup-dzshn pa nek je peva!
Hvala na paznji

REPUBLIKA

pre 17 godina

I ja sam veliki ANTIMONARHISTA, mozda najvise zato sto nam je prestolonaslednik ovakav. STA MISLITE, DA LI "KRALJ" ZNA UOPSTE TEKST HIMNE? I kojim jezikom govori sa ukucanima? Nesto bas ne verujem da je to srpski.

Новосађанин

pre 17 godina

За неупућене, а видим да их има доста, оригинална верзија српске химне "Боже правде" не гласи "српског краља", већ "српског кнеза", тако да позивати се да треба да се врати на краља не стоји. Текст химне се мењао у складу са променама државног уређења. Питам се само на шта ће то све личити ако свако други у Србији има своју верзију. Поздрав.

REPUBLIKA

pre 17 godina

I ja sam veliki ANTIMONARHISTA, mozda najvise zato sto nam je prestolonaslednik ovakav. STA MISLITE, DA LI "KRALJ" ZNA UOPSTE TEKST HIMNE? I kojim jezikom govori sa ukucanima? Nesto bas ne verujem da je to srpski.

johnny bravo

pre 17 godina

NAJZAD PRAVA HIMNA!!!!
A KAO REZULTAT TOGA CE DOLAZITI SVE BOLJI REZULTATI!!!!SAMO NAPRED SRBIJO,VREME JE DA SE PROBUDIS,I DIGNES IZ TAME U KOJOJ SI SPAVALA 60 GODINA!!!!!
HVALA TI BOZE!!!

18-ogodisnjak, sabac

pre 17 godina

takooooo je care, nista bez nase himne i zastave.
evo sad sam dosao iz centra, nas petorica iz auta, zastava kroz siber, i kroz gomilu se deremo "aca šapić!!!"
samo, opet moram da kazem da mora malo marketing da radi, ljudi jednostavno ne znaju reci himne "boze pravde"
od ove petorice mojih ja sam jedini znao (a i ja znam samo 1, 2 strofe)
znaci mora malo marketinga
zasto ne bi i b92 u to me ucestvovao? znaci na dostojanstven nacin, uzvisen "reklamirati" novu himnu, da nauce ljudi reci.. ne daj boze da pinku padne tako nesto na pamet, na sta li ce to da lici..
pozdrav svima i CESTITAM!!

srbija,zivela

pre 17 godina

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.
Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod.
Bože spasi, Bože hrani,
Srpskog Kralja, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu,
na svak´ dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.
Nek' na srpstkoj blista grani
bratske sloge zlatan plod.
Bože spasi, Bože hrani
Srpskog Kralja, srpski rod!

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom,
blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!
Kad nastupe borbe dani,
k' pobedi mu vodi hod.
Bože spasi, Bože hrani
Srpskog Kralja, srpski rod!

Iz mračnoga sinu groba
srpske krune novi sjaj,
nastalo je novo doba,
novu sreću Bože daj.
Kraljevinu srpsku brani,
pet vekovne borbe plod.
Bože spasi, Bože hrani,
moli ti se srpski rod!

O God of Justice
Serbian National Anthem
Words written by Jovan Djordjevic in 1872.
Music written by Davorin Jenko.
The anthem was officially selected by Serbia in 1904.

God of Justice; Thou who saved us
when in deepest bondage cast,
Hear Thy Serbian children’s voices,
Be our help as in the past.
With Thy mighty hand sustain us,
Still our rugged pathway trace;
God, our hope; protect and cherish
Serbian crown and Serbian race!

Bind in closest links our kindred
Teach the love that will not fail,
May the loathed fiend of discord
Never in our ranks prevail.
Let the golden fruits of union
Our young tree of freedom grace;
God, our Master! guide and prosper
Serbian crown and Serbian race.

Lord! Avert from us Thy vengeance,
Thunder of Thy dreaded ire;
Bless each Serbian town and hamlet,
Mountain, meadow, heart and spire.
When our host goes forth to battle
Death or victory to embrace—
God of armies! be our leader
Strengthen then the Serbian race.

On our sepulchre of ages
Breaks the resurrection morn,
From the slough of direst slavery
Serbia anew is born.
Through five hundred years of durance
We have knelt before Thy face,
All our kin, O God! deliver,
Thus entreats the Serbian race.


Lep je osecaj!

stratus

pre 17 godina

Ako se ne varam 12 puta su imali igraca vise, naspram 8 puta za nas. Bas me zanima kakve to teorije o sudjenju ima madjarski trener. No dobro, ko gubi moze i da se ljuti, pa makar i poludiskretno!
BRAVO SRPSKI DELFINI!!!

zilijen

pre 17 godina

Kemenji je prvi put bio realan ... reko je da nisu bili dovoljno dobri da pobede i da su napravili mnogo gresaka ...
A 12-8 u iskljucenjima dovoljnoi govori o sudjenju i onaj shamar Kashasha Filipovicu u 2 cetvrtini kad je bio u posedu lopte je za zatvor a iskljucenje se podrazumeva ...
Shapic josh jednom do finala car u finalu bruka ... Samo nece tu biti vecno Vlada da ga vadi ... pred naredno finale spricati ga protiv tuche i nervoze obavezno ... da ne podsecam ko je za..ao u atini ... ovo naravno ne umanjuje chinjenicu da je aca najbolji vaterpolista na svetu ...

Dragan

pre 17 godina

Tako je Sapicu care!Nista bez "Boze pravde" i nase Srpske zastave sa dvoglavim orlom!Za to se igra to ej Srbija!Nikod Jugoslavija!
Napred Srbija!

Krivokapic

pre 17 godina

Mora da mu je Ratko Rudic slao SMS. On uvek ima porblema sa susdjenjem protiv Srba. Cak i kad je bio trener Amera. Naravno sa Amerima je bio mnogo uspesniji.

vuk

pre 17 godina

Svaki put se najezim kada cujem himnu..a sada sam se najezio i dok sam je citao posto sam trenutno u mexicu...bravo majstori..pozdrav

igy

pre 17 godina

Kemenjiju je bolje da cuti i ne komentarise utakmicu dok ne vidi statistiku.
Dobili su lekciju u Budimpest, a sada i u Beogradu, ostaje mu jedino da pruzi ruku i cetita, kao sto je i uradio.

Gledao sam par minuta zavrsnice na HRT-u, i mogu vam reci da su Hrvati sve realniji, do pre par godina su samo pljuvali po nama, a sada je zavrsni komentar bio "SRBI SU PRVACI EVROPE" ! Kako to lepo zvuci, zar ne ?

Crni

pre 17 godina

Bilo je predivno gledati Predsednika, gradjane i vaterpoliste kako svi zajedno pevaju himnu !!! Konacno da se oseti drzava, dobro je da smo Srbija, idemo dalje !!!

franco

pre 17 godina

Pa sta sad, ovaj njihov trener hoce da kaze da su pokradeni? Pa imali su igraca vise 12 puta, a mi 8 puta. Isterali su nam Sapica, Trbojevica, Udovicica i Ikodinovica, cini mi se. Pa da im je Jozef Kasa sudio, ne moze vise od ovoga. I to sve u sred Beograda, a drugima se bar posteno sudi na njihovom terenu.

sporadija

pre 17 godina

Cestitke za vaterpolo reprezentaciju Srbije. Veliki uspeh i to u srpskoj prestonici. Naravno da je himna vazna, vajni jugo nostalgicari. E, da su jos na SP u fudbalu igrali protiv Argentine uz Boze pravde!?

Dijana

pre 17 godina

I Australija slavi!Bravo momci,za svaki gol,svaku utakmicu!!!Bravo za moju Republiku Srpsku,vidim ima ih ovde dosta.Bravo za NASU SRPSKU HIMNU,nasu zemlju Srbiju!Mi smo jedan narod, ovo su nasi zlatni momci!Evo placem ko "godina"!Uzdravlje momci!Vidimo se u Melburnu sljedece godine!

PRAVI NAVIJAC

pre 17 godina

Ostao sam bez teksta,sve ove godine sam se osecao ponosan sto sam pripadnik istod naroda kao i VI (nisam namerno napisao kog ,da ne ispadne govor mrznje,mada zna se).Raspadom SFRJ svi su dobili svoju zemlju ,a ja osim sto sam STIGAO U SRBIJU ,JA JOS NISAM IMAO SVOJU ZEMLJU.ODVAJANJEM DRAGE NAM BRACE CRNOGORACA ,KONACNO I JA IMAM SVOJU ZEMLJU,SVOJU ZASTAVU,SVOJU HIMNU.MOMCI OSECAJ JE SUPER DOSLO MI DA PLACEM OD SRECE.STO SE TICE KOMSIJE IZ SAPCA KOJI IMA 18 GOD,KOMENTAR DA BI NEKO TREBAO DA JE PROPAGIRA NE STOJI.KOGA TO ZANIMA ON CE JU ZNATI (ZNAS JA TU KASETU IMAM OD KAKO SAM 1992. STIGAO OVDE ,TU NA 18 KM OD SAPCA ) MOZES NACI RECI I NA INTERNETU,HIMNU MOZES VRLO LAKO NACI,KO ZELI MOZE LAKO ALI PRE VELIKA JE ZAOSTAVSTINA OVIH ZADNJIH 60 GODINA,LJUDI NE ZNAJU NI KAKO GRB IZGLEDA (CUDE SE STO SU BELI ORLOVI,A NE CRVENI),A HIMNU MA NE ZNAJU NI JEDNU STROFU,NI REFREN,A ZAMERAJU SPORTISTIMA STO JU NE PEVAJU (AKO PRIMETITE RETKO KO JU PEVA),A I BOLJE DA JU NEPEVAJU NEGO DA SE IZBLAMIRAJU I POGRESE.POLAKO NAUCICE,BITNO DA NAROD NAUCI,LICNO OCEKIVAO SAM DA CE CEO TAS PEVATI UGLAS HIMNU,KAD ONO SLABO UGLAVNOM NIKO NE ZNA.KRAJNJE JE VREME DA JU NAUCITE,HIMNA JE TU SAMO TREBA DA SE NAUCI.

Robespjer

pre 17 godina

Uz PRAVU himnu? Pa nemojte da se brukate. U himni koju je usvojila skupstina REPUBLIKE Srbije nema nikakvog "kralja"!
["...Boze spasi, boze hrani
srpske zemlje srpski rod."]
Ako ne znate - naucite. Ako namerno pevate pogresno - jos gore. Ni meni se ne dopada sve u toj pesmici (pominjanje boga, recimo) ali mi ne pada na pamet da krivotvorim himnu svoje zemlje.

Bane, Kanada

pre 17 godina

treba reci luzerima poput Dejana Stankovica iz Save Milosevica, kako vaterpolitsti ne pokleknu i imaju mentalne snage da se prenu posle vodjstva protivnika od 5:2. Fudbalerima bi napunili jos 5 komada.
Sramota za fudbal u Srbiji, ali bar mogu da uce od vaterpolista kako ostati jak u nevolji i vratiti izgubljenu utakmicu.
Svaka cast majstori. Srbijaaaa.

Narodni Heroji

pre 17 godina

A jel mu poslao neko da smo pola utakmice igrali bez Sapica, a celu zadnju cetvrtinu i bez Ikodinovica, Trbojevica i Ikodinovica >?!? Stvarno su cudo momci koji su uspeli i bez njih!

vlada

pre 17 godina

Ovima svaka cast nisam ni sumnjao!
Da pomognem oko himne
Zvanicni text himne:
Boze pravde
Boze pravde, ti sto spase
od propasti dosad nas,
cuj i odsad nase glase
i od sad nam budi spas.
Mocnom rukom vodi, brani
buducnosti srpske brod,
Boze spasi, Boze hrani,
srpske zemlje, srpski rod!
Slozi srpsku bracu dragu
na svak dican slavan rad,
sloga bice poraz vragu
a najjaci srpstvu grad.
Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Boze spasi, Boze hrani
srpske zemlje, srpski rod!
Nek na srpsko vedro celo
tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!
Kad nastupe borbe dani
k' pobedi mu vodi hod
Boze spasi, Boze hrani
srpske zemlje, srpski rod!
Iz mracnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu srecu, Boze daj!
Otadzbinu srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Boze spasi, Boze brani
moli ti se srpski rod!

Danijel

pre 17 godina

Volim fudbal, ali vaterpolisti su stvarno zasluzili da se na tom sportu vise para ulaze. Npr. Pozarevac, centar Branicevskog okruga, nema zatvoren bazen, zar to nije sramota?! Vaterpolisti su zivo zlato ove zemlje i definitivno im treba pruziti vise medijske paznje!

Rajo Niksic

pre 17 godina

Bravo majstori! Ni sinosnji poraz na izborima mi nije tesko pao! Kako se komentator TVCG, nadao da ce prenos zakljuciti recenicom: "Da su u ekipi bili Zlokovic,Janovic,Gojkovic i Radic, mozda bi pobijedili Madare"? Na srecu morao je da komentar zavrsi konstatacijom da je Srbija prvak Evrope! Majstori ostajku majstori, samo da i u Pekingu u finalu vrate Madjarima za poraz u Atini!

Zeljko

pre 17 godina

Da li ste zapazili Jozefa Kasu tokom prenosa? Bas me zanima za koga je navijao. Nekako mi je delovao tuzno na kraju utakmice. Ili se varam....

jegulja

pre 17 godina

Bilo je sjajno slusati himnu, svaka cast momcima na uspehu. Slazem se da otkad se svira Boze pravde po prvi put imam "poseban" osecaj za razliku od onog plagijata. Ipak tuzno je sto ljudi jos uvek ne znaju reci.
@srbija,zivela,
ovo su reci himne Kraljevine Srbije i Republike Srpske ako se ne varam dok se reci himne Republike Srbije razlikuju
Himna koju je usvojila Skupstina RS:
"Боже правде, ти што спасе
од пропасти до сад нас,
чуј и од сад наше гласе
и од сад нам буди спас.
Моћном руком води, брани
будућности српске брод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род!
Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству град.
Нек на српства блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род!
Из мрачнога сину гроба
српске круне нови сјај,
настало је ново доба,
нову срећу Боже дај.
Србију нам Боже брани,
пет вековне борбе плод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род.
Србију нам Боже брани,
моли ти се српски род.”

Realist

pre 17 godina

Svaka čast Srbiji, navijao sam za njih iz Slovenije. Ali ipak - budite malo realniji. Odkud vam statistika da je Srbija imala samo 8 puta igrača više. Srbija je sve gole (izuzetak Vujasinovič 2 puta)postigla sa igračem više (i peterci so bili nakon izključenja). Na oficielnoj strani fine piše da su Madžari imali čak 20 faulova a Srbi 17. Jer so u par navrata bila dupla izključenja smatram (šteta što nisam brojao) da je Srbija imla čak 15 puta igrača više (a Madžari isto tu negde). Zato nemam pojma odkud vama na B92 informacija igrač više Srbije 4/8 (zar je Srbija samo 4 puta promašila igrača više, uf stvarno ne vjerujem da su imali 50 % igrača više). Jeli smo gledali različite utakmice ili je tu neko ...
Sve u svemu čestitke.

iz dijaspore

pre 17 godina

Braco u otadzbini,
Prolazili su me zmarci dok se konacno cula nasa himna, najzad i mi kao i svi ostali normalni narodi mozemo da osetimo taj osecaj - slusanje svoje himne sa ponosom!
Zalim sto nocas nisam bio u Srbiji da ucestvujem u ovom slavlju. Nadam se da ce nam nasa prava himna i tradicionalni simboli vratiti samopouzdanje u svakom smislu i na svim poljima!
Zivala srbija i srecno!!!

DrS

pre 17 godina

---
...
jednostavno ne znaju reci himne "boze pravde"
...
---

A ko pa zna taj tekst? Bitno je bilo da mi usvojimo to kao himnu, bez ikakve rasprave i bez obzira što je ta pesma karakterisala kraljevinu, a ne demokratsku republiku (kakvu sadašnja vlast želi da napravi).

Pa ni predsednik republike/države ne zna tekst sopstvene himne! Možda nije religiozan, pa mu je glupo da se obraća Bogu u kojeg ne veruje... ;)

srbin

pre 17 godina

NIKADA NECU NAUCITI RECI TE SREDNJOVEKOVNE HIMNE I STO SE TICE RECI I STO SE TICE MUZIKE.SRBIN SAM I OVO SU PEVALI MOJI PRADEDOVI,POSTUJEM,ALI RECI TE HIMNE SU RELIGIOZNE I SMATRAM DA TO NE ODGOVARA DANASNJOJ SLICI SRBIJE.NADAM SE SAMO DA CEMO JE JEDNOG DANA PROMENITI I NA KRAJU POSTARI PRAVI PRULARISTICKI NAROD KOGA VISE RELIGIJA NECE VUCI ZA NOS!

Sonja Tucakov

pre 17 godina

Gledanje sinocne utakmice bilo je pravo zadovoljstvo kakvo odavno nismo doziveli.Svaka cast nasim vaterpolistima,opravdali ste slogan VI STE TA EKIPA
Pozdrav iz Bele Crkve

Lala iz Banata

pre 17 godina

Hmmm...
Alaj se galami u komentarima! (prašte rečenice pisane velikim slovima :)
Ali, neobično je što se u komentarimaviše piše o himni nego o sportskom događaju.
Naši vaterpolisti, zbog važnosti susreta, NISU najbolje igrali. Ali nisu, srećom, ni Mađari. Puno su grešili i jedni i drugi.
Na kraju ipak, radost za sve nas.

Što se tiče mnogopominjane himne, ni muzika ni rači nisu baš sjajne i kada je slušam - ne uzbuđujem se.
Stvar je navike. (I sećanja. Ja sam se bolje osećao dok sam slušao "Hej Sloveni").
Uostalom, malo će (bilo koja) himna pomoći lošim sportistima. ;)

Himna Republike Srbije ima dve veoma bitne mane:

!. NIJE DEMOKRATSKI IZABRANA (a za tako važne stvari to je samo voljom svih građana, dakle referendumom).

2. Pominje boga i krunu. E, tu e glavni nonsens! Takve reči u himni države koja je ZVANIČNO sekularna i uz to i REPUBLIKA su - glupost.

Ali "retro" je u modi u postmiloševićevskoj Srbiji. :(
(Ili tačnije, još uvek miloševićevskoj).

Nisam naraočito muzički obrazovan, ali se sećam da je bilo svojevremeno komentara u štampi o tome da je i muzički "tanka".

Leo Krstin

pre 17 godina

Cestitke od srca nasim vaterpolistima, a o sudjenju mislim da je bilo u redu.Ko gubi ima pravo da se ljuti, tako je uvek bilo...
Nesto bi rekao o nasoj himni.Neznam kako mislimo privoleti Albance da ostanu gradjani
Srbije sa ovakvim tekstom drzavne himne, gde se spominju samo Srbi i srpski rod?Oni bi sada cinili oko 25% stanovnistva (a uskoro jos i vise!), a u drzavnim simbolima (himna, zastava, grb itd.) nema ni traga o njihovom postojanju! Isto vazi i za druge nacije, ali
one su brojno manje, pa mislimo valjda da se mogu zanemariti?I na kraju u Srbiji postoje i ateisti, agnostici i uopste ljudi koji ne veruju u "naseg" Boga, pa za njih pozivanje na Boga je besmisleno i glupo!Za mene ova himna ne predstavlja ono sto sam zeleo, ova himna odgovara Srbiji 19- tog veka, kada je i
usvojena...U svakom slucaju ako vecini to odgovara manjina nema sta da odlucuje, i tako ce ostati.Da li je to u redu ili nije,
nisam dovoljno mudar da zakljucim.

Gojko - PG

pre 17 godina

Raduj se Srbijo, i ne zamjeri sto pola Crne Gore jutros zbori 'da smo postali' prvaci Evrope. Odje smo se sinoc utopili, za jos 4 godine.

Зналац

pre 17 godina

Драго ми је што су певали "стари" текст и не свиђа ми се што је Влада иѕменила текса химне. Кад Данци и даље држе Чкраља Кристијана који разбја Швеђанима главе", не знам што је наш краљ проблем. Можда једино комунистичкој аждаји, која поново диже главу, изгледа...

Vladimir

pre 17 godina

nemojte ljudi da se ljutite, ali mi nije jasno kako neko moze da ne zna himnu ako ga vec zanima. pa nije to nesto sto je juce napisano i komponovano, sta vise, stara je vise od 100 godina, cini mi se.
ja sam rodjen 1981. ali sam Boze Pravde znao jos 1992. sa tim sto sam i tad prizeljkivao da se izbaci kralj a ubaci zemlja (sad stavili "zemlje" - diplomatski, nema sta :) ), jer smo sa monarhijom raskrstili (iako smo kao narod dobili mnogo vece zlo sa onim "nazovi komunizmom" 1945.).
sad ispada da himnu znaju samo monarhisti i clanovi spo, ali Boze Pravde vise nije monarhisticka ni obelezje neke (zastranele) strancice, nego drzavno obelezje
(doduse "prigodno" izmenjeno, pa nekako ostavlja bljutav ukus, ali sta je tu je. bolje i to nego ona bruka od hej sloveni... narocito posle krvavog raspada drzave kad su tu himnu opljunuli oni koji su se i njom i drzavom okoristili, a mi koji smo imali samo stete i od jednog i od drugog pevali je jos dobrih 15 godina. anahrono i groteskno.)
licno mislim da bi bilo bolje da smo izabrali Mars na Drinu, em je zivlja i borbenija, em nije kompromitovana izmenama i sumljivim upotrebama u proslosti. nadam se da necu mnogo da preteram, ali ona je "nasa marseljeza", nesto cega niko ne bi mogao da se stidi.
pozdrav svim Srbima u svetu i gradjanima Srbije, i cestitka i jednima i drugima (i trecima ako ih ima...) na pobedi reprezentacije. cestitka i za Jozefa Kasu, on bi se radovao i da smo izgubili a i ovako ima razlog za radovanje, valjda...

zoki

pre 17 godina

Robespjer, ako je neko krivotvorio himnu , onda je to skupstina Srbije jewr je izmenila originalan text u kojoj se spominje kralj; a ne sumnjam da su je pevali namerno sa tim.

Inace meni je u hej sloveni smetalo mnogo vise nego sto se ti sada bunis ( pre svega mi je smetalo plagiranje vec postojece himne) ali sam je pevao 50 god. sada bi ti mogao da pevas ono sto narod sada zeli.

BOBA DELIJA

pre 17 godina

Znate kako to kaze Muta Nikolic: "Pa ljudi jeste li vi normalni, sto se radujete ovo je normalna stvar, sledece godine cemo poslati juniore"!!!!!!!!!!!

Neutron

pre 17 godina

Za sada stihovi nase nove himne bi trebalo da budu sa "zemlja i narod". Drzava nam je republikanska, pa je apsurdno pevati nepostojecem kralju i monarhiji. Ako dodje do promene, onda bi moglo da se polemise o drugoj verziji, mada se nadam da do toga nece doci. Antimonarhista sam u principu. Pogotovo bi mi mrsko bilo da pevam odu kralju koji se nije udostojio da nauci jezik naroda ciji poglavar zeli da bude. Znam Srbe koji su rodjeni u inostranstvu i tamo ziveli ceo svoj zivot a pricaju nas jezik savrseno.

Ivan

pre 17 godina

PRVO: Svaka cast momci, tako se nastupa za svoju zemlju. Tri za redom!!!

DRUGO: A jel' neko primetio da su u finalu igrale dve reprezentacije drzava koje UOPSTE NEMAJU MORE!! Sta ce nam more kad imamo najjacu reprezentaciju na svetu!

Branko

pre 17 godina

Svi smo ponosni na himnu Srbije. Njen tekst je dobro poznat, melodija isto tako. Sramota je zato da predsednik drzave, Boris Tadic, na snimku RTS-a peva "...Boze spasi, Boze hrani srpske zemlje...", a vaterlopisti i 5.000 Beogradjana "...Boze spasi, Boze hrani srpskog Kralja, srpski rod!". Ponovo imamo razmimoilazenja i igre bez granica sa tradicijom i njenim vrednostima. Ne dozvolimo novi inzenjering nad nasom nacionalnom himnom, a predsednika molim da do kraja ispostuje drzavu i njenu himnu.

PimPong

pre 17 godina

Prvo - cestitke vaterpolistima! Oni su fenomenalni. Svaka cast!

Kao drugo, potpuno se slazem sa "Srbinom" i jos ovo da dodam. Dosta njih, cini mi se, misle da je himna sama osvojila titulu, a da su ljudi sa slaufovima mogli da igraju. Ako je tako bilo, svaka cast, evo i ja se prijavljujem da igram.

Inace, ja ne postujem nijednu drzavu kao politicku instituciju, ukljucujuci i Srbiju, bivsu SFRJ, i druge. Ne bi mi na pamet palo da ginem za drzavu - prijatelji i porodica su druga prica. Volim Srbiju kao geografsku/istorijsku tvorevinu, volim ljude koji tu zive, navijam za nju u sportovima (jer tu niko ne gine).

Nije mi jasno kako su ljudi sad odjednom ponosni zbog himne. Svi trebate da budete ponosni na vase klince, porodice, prijatelje, na Beograd, npr., za koji ljudi sirom nase planete misle da je fantastican grad (cak je i New York Times pisao o tome). Ove politicke i religiozne malverzacije su odvratne, i za nekoliko godina, opet ce da salju klince da ginu, samo ovaj put sa:"Ajmo, ovo je prava himna i prava drzava, sad imamo za sta da ginemo." A drzava kao drzava - puna korupcije i lopova. Bicemo kao Rusija - onaj najgori kapitalizam bez ikakvih usluga (zdravstvo, obrazovanje). Ne dajte da vam ispiraju mozak - dosta je postenih ljudi izginulo! Pozdrav svima.

Neboysha87Bgd

pre 17 godina

Прво да кажем да се надам да ми администатор неће обрисати овај коментар јер ми је око 80% коментара обрисано. Не желим да мислим али ми се увек намеће да је то зато што сам српски националиста, што имам свог краља Александра Карађорђевића, што пишем ћирилицом (јер се стварно у писању латинице слабије сналазим нарочито на папиру), и што певам Боже правде са рефреном
БОЖЕ СПАСИ БОЖЕ БРАНИ
СРПСКОГ КРАЉА СРПСКИ РОД.
Кад смо већ код химне постоји верзија у којој се други рефрен пева
БОЖЕ СПАСИ БОЖЕ БРАНИ
СРПСКЕ ЦРКВЕ СРПСКИ РОД.
Но да пређем на спорт. Може Тадић да пева и Хеј Словени, и Востани Сербије, и било коју другу песму, народ је певао оно што је право. Некако ми је безвезе да предедник кога је бирао тај исти народ пева контра од свих других. Срби су и једанпут показали да воле краља и православље.

Rista

pre 17 godina

Mi smo jedina zemlja koja je na Svetskom u Nemackoj zvizdala na tudje hime i jedina zemlja koja je zvizdala na svoju himu (Hej Sloveni). Nemam sumlje da ce nasi seljaci imati razloga i objasnjenje zasto nesto nevalja ni sa novom himnom, pa nastaviti prepirke i pamenovalje...

A to sto Srbija i Madjarska nemaju more - pa vaterpolo se igra u bazenu a ne moru! Oni koji imaju more namju toliko bazena, pa nemati more dodje ko prednost!

Kiza

pre 17 godina

Šta nas briga sto ne znamo himnu. Naučićemo imamo čitavu večnost pred sobom. Neće više biti "dvatragoma" "kanoklisurine" i ostala s...a.
Živela Kraljevina Srbija! Živeli vaterpolisti!

Marko-RS

pre 17 godina

@Srbin
Ma vazi druze,najbolje bi bilo kad bi zovnuli Momke iz grupe 187 da oni malo prerade himnu da bi se tebi svidjala.Na primjer da kad u himni kaze "Boga" da sad kaze droga ili nesto slicno.Trebalo bi ubaciti beat-a malo,basova da udara,da se moze pustati u diskoteci.Cestitam momcima koji nas nikad nisu iznevjerili!SRBIJA!!!

Иван-Ниш

pre 17 godina

Смешна расправа око химне. Видим да је важније ко и како пева химну од освајања злата.
Свиђао ми се коментар једног посетиоца вашег сајта који је рекао да Бога нема али наша химна треба да буде Боже правде, као ида краља нема али је нормално да нам је грб са круном.

Aleksandar PN

pre 17 godina

Kakav smo mi narod!Zalili smo se sa pravom kako su sve ex-yu republike dobile svoja nacionalna obelezja,a sada kad smo konacno i mi dobili svoju himnu pocecemo izgleda da se delimo po tome kako ko peva refren!Takodje izgleda da nekima himna ne valja ni zbog pominjanja Boga.Verovatno ni Englezima zbog toga ne valja njihova himna!

BB

pre 17 godina

Vaterpolistima sve čestitke!
Ali kada se ovde povela ovolika polemika oko himne, moram da priznam da bih volela da mi neki "kvalitetan" Srbin objasni šta je to bio problem u himni Hej Sloveni, (možda Srbi nisu Sloveni??? po nekoj novoj klasifikaciji?),šta je u toj himni uvredljivo za Srbe i Srbiju (ili za bilo koji drugi narod, naciju, nacionalnost?), za razliku od sadašnje nam himne koja pominje samo srpski narod, boga i kralja? Kakva glupost!!! Mislim da smo jedina REPUBLIKA na planeti koja ima ovakvu himnu i krunu sa orlovima kao državna obeležja. Izbor ovakve himne samo potvrđuje gde nam je mesto - u srednjem veku!!!
P.S. Danska je kraljevina, za sveznalicu!!!

slobo

pre 17 godina

Sta god da se dogodi(izgibili il ipobijedili)Srbi nadju razloga za medjusobnu prepirku.Titula je proslavljena kasno sinoc u Kotoru i Tivtu.Duga kolona vozila uz Srpska obiljezja i zvuke sirene slavila je pobjedu Srbije.Neka je sa Srecom.

Khm

pre 17 godina

Tko jos prati veterpolo ?!?!?
EP, a nije ga prenosila niti jedna relevantna televizija. Da se tu okrecu neke pare nikada nista ne bi bili. Slicno kao i rukomet. Kada se nisu obrtale pare u njemu onda je ovaj prostor odisao kvalitetnim timovima, a cim se nesto para slilo u taj sport vise niko odavde ne moze nista.... Cim vece pare udju u vaterpolo - ode sve...

Goran

pre 17 godina

Šteta što je vaterpolo gotovo nepoznat sport u svetu, evo gledam Eurosport - nigde ni pomena da je čak i odigrano EP, a kamoli vesti ili neki pregledi. Tek posle pretrage pronađoh par vesti od kojih je najsvežija sa prošlog svetskog prvenstva:

"I am convinced we can do it in three years' time in Beijing, but we first have to defend our European title next year here in Belgrade."

Next year here in Belgrade ????

Znači ovaj mediteranski sport sve više postaje samo balkanski... očigledno treba da počnu da pobeđuju ameri ili francuzi da bi se negde još čulo za vaterpolo... Na žalost.

milanko

pre 17 godina

najkvalitetnije ljudske pojave trenutno u svemiru -vladimir,aleksandar,denis,petar,filip,vanja,danilo,dejan,nikola,slobodan,i tata dejan

BartonFink

pre 17 godina

Dragim sveznalicama: himne svih ozbiljnih država su nastajale u vreme konačne konsolidacije i formiranja savremenih nacija, tokom XIX veka, kao jedan od simbola novonastalog jedinstva nacije i određenog geografskog prostora. Drugi je problem što je srpska država, nastala u isto vreme, bila gotovo čitav XX vek deo raznih višenacionalnih državnih tvorevina. Povratak imenu stare države ne podrazumeva komponovanje i pisanje nove himne, niti bilo kakvo njeno ispravljanje, jer ovo nije vreme formiranja nove nacije. Himne nisu popularni muzički spotovi, već simbol starih vremena, koji treba da podseti na tada uspostavljeno jedinstvo i trenutke formiranja nacije. To što su u to vreme predvodnici nacija (izuzev francuske) bili carevi i kraljevi ne umanjuje niti uveličava tako ozbiljan čin kako što je stvaranje nezavisne i samostalne države.
S druge strane, ništa ne znači dugoročno činjenica da naši aktuelni političari zvaničnim ukazima modifikuju himnu prema sopstvenom ukusu. To samo znači da su notorne neznalice i plitkoumni egoisti. Zaklanjanje iza demokratskih i reformatorskih naziva svojih partija ne čini ih autoritativnijim i respektabilnijim. Himna je simbol nastanka jedne nacije i samo je ona može čuvati. A te politički podobne korekcije samo su modni hirovi, kao i sami političari. POLITIČARI VIRUSI!!!!

I SVI SAMO MOGU DA PUKNU OD MUKE, ALI IZVESNO JE DA SE SRBIJA DIŽE NA NOGE, MOŽDA NE BRZO KAKO ŽELIMO, ALI SE DIŽE! SRBIJA!!!!

Robespjer

pre 17 godina

@zoki
U neku ruku si u pravu da je "skupstina krivotvorila himnu", ali iz drugog razloga: skupstina nije ni imala pravo da menja himnu Hej Sloveni dok se Ustav Srbije ne promeni. Isto se odnosi i na srpsku zastavu. Mislim da su i te odluke donete kao "privremene". nadam se da ce - kada se konacno usvoji novi Ustav Srbije - razum prevladati i da REPUBLIKA Srbija nece imati ni kralja ni boga u himni niti krunu da zastavi. Zamisli da su Francuzi kad su se ratosiljali Lujeva stavili boga i kralja u Marseljezu i krunu na svoju trikoloru!:-) Lala iz Banata je sasvim lepo obrazlozio koji su glavni nedostaci sadasnje himne. Zna se koliko SPO ima glasaca a kad im se doda I Vladan Batic (to su oni koji podrzavaju monarhuju) mogli bio cak i da predju cenzus od 5% birackog tela!:-) A sad takvi traze da Predsednik REPUBLIKE peva ode kralju (kom?) + da prkosi skupstini Srbije koja je kako-tako ipak vrhovno zakonodavno telo ove zemlje.

Deny

pre 17 godina

@Lala iz Banata
Lalo, Lalo! Nemam pojma gde si ti u zvanicnom tekstu himne procitao da se pominje Kralj i Kruna?! Nauci da citas ili kupi naocare?!
Ne mogu se tacno setiti ko ali je neko u ovim komentarima pomenuo da nam himna Boze pravde ne odgovara danasnjem vremenu jer je previse, cini mi se da je rekao, duhovna (pominje se Bog)! Samo cu reci sledece: Neka gospodin prevede reci americke himne u kojoj se takodje pominje Bog (kao i u mnogim himnama evropskih drzava) a nisam primetio da iste nisu u skladu sa danasnjim vremenom.
VATERPOLISTI SU JUNACI!!!!!

Dejan

pre 17 godina

Boris peva srpskim zemljama. Nema veze ko vlada tim zemljama. To je samo cinjenica istorijiskih uslova. Nikad da ne zaboravimo -Srpske zemlje nas vezu - a ne neki kralj, predsednik ma bio ko. Niko nije iznad Srbije. I tacka. Bravo - STUKE!

bog

pre 17 godina

postovani gospodine srbine ,ako se tako uopste zovete:pLuralizam-метафизички правац који схвата стварност као мноштво одвојених и самосталних начела, принципа.
bravo srbi,ja verujem u vas.

Boze pravde

pre 17 godina

E ko sve ne kucka po tastaturi.Ne mogu da verujem da neko moze da napise nesto ko ona dileja sto sebe naziva "srbin".A kakvu bi ti himnu covece zeleo.Stvarno ne razumem.Cestitam nasim vaterpolistima.Stvarno smo najbolji.

Srbija do Tokija

pre 17 godina

Srbijo,Srbijo suzu sam pustio,
stara majko,sine,snajko
vracam se u nas dom.
Ljudi stvarno mi nedostaje Srbija.Jedva cekam da se vratim iz ove Amerike.Pozdrav braci u Srbiji.Rastko

Jo

pre 17 godina

Mislim da je Tadic hteo da kaze kako covek nije monarhista, a i predsednik je brate, pa kao nije na mestu da peva nesto sto ne pise :-) . U svakom slucaju, da imamo tradiciju kao parlamentarna monarhija kao sto nemamo odavno, sve te price oko kralja bile bi na mestu. Ovako, dobro je da se vise ne peva nesto sto ne postoji i sto nam je donelo toliko zla. Hvala vaterpolistima, a na izmene reci u himni cemo se vec navici ...

JAOJAOJAO

pre 17 godina

1) Ne mogu vise da vas slusam. Odlicno je sto je tekst prepravljen, tj. prilagodjen sadasnjoj drzavi.
2) Kruna ne simbolizuje samo kraljevstvo!
3) Preterano smarate s tim kraljem. Sta ce nam kralj? Samo da trosi pare iz budzeta...
4) Bolje cutite, kad ocigledno nemate pojma o cemu pricate!
5) Non stop se javljaju neki "znalci" koji u nehumanim kolicinama koriste izraze kao sto su: kompleksi, mediokriteti (to ne znaci nista lose, iako vi mislite da znaci), institucija.........
6) SMARATE BRE LJUDI!!!
7) ZLATO BRE, AJDE DA SE RADUJEMO :)

Marko

pre 17 godina

@srbin
Ma najbolje bi bilo da nam himna bude "Ludi letnji ples", tad bi svi bili srecni sa modernom himnom. Pa bre covece,ako ti kroz telo ne prolaze zmarci i jedan ogroman osecaj ponosa dok slusas NASU himnu, onda nesto sa tobom nije u redu... Neko je cak rekao kako mu smeta sto se u himni spominje "boze spasi srpski rod" i sl. Kao mi smo multietnicko drustvo, pa ce ljudima smetati. OK, to stoji, ali ko dovoljno dugo zivi ovde valjda i on pocne da se oseca kao sastavni deo ovog drustva,navija za SRPSKU reprezentaciju i sl. Nikome se ova himna ne namece, jednostavno ko je ne voli,ok,ali necemo valjda da se slihtamo svakome kome pesma nije u "njegovom fazonu". Kao, himna je stara,arhaicna...
Smesni ste!!! Srbija zauvek!

Milan

pre 17 godina

Da, a jos je bolji ovaj Leo Kristin (ili tako neshto) koji kaze da treba menjati himnu jer ALBANCI nishta ne osecaju prema njoj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zar nije svaki komentar suvisan?!

Milan Krusevac

pre 17 godina

Posto citam ovde raznorazne komentare (bicu blazi pa necu reci neznalica) tipa @srbin i @Lala iz Banata, evo malo edukacije za njih, a i ostale slicnog misljenja.
Himna je spoljasnji simbol drzave, kao i grb i zastava. U normalnim okolnostima se vrlo retko menja, ali sta je ovde normalno?!
Iza himne treba da stanu svi jer treba da izazove osecanje nacionalne pripadnosti sa najpozitivnijom reakcijom. Pitao bih gore spomenute d ali zna da su Napolitanska pesma (Himna Italije) i Marseljeza (himna Francuske) zapravo ratnicke pesme, koje su napisane u pevane u njihovim ratovima za stvaranje drzave. I upravo je to simbolika koju himnu cini himnom. I sta sad posto Italija i Francuska vise ne ratuju treba da menjaju himnu, koja je vec zastitni simbol njihove zemlje, zbog toga?! A primera je nebrojeno.
Da se vratimo na nas "slucaj". Nasa himna Boze pravde je takodje nastala u tek obnovljenoj srpskoj drzavi,u vreme privrednog i kulturnog procvata,a slazete li se sa mnom da nam upravo to i sad treba? Nemam nista protiv i promene par reci, ali mislim da ne bi trebalo menjati njenu izvornu zvucnost.
Kao muzicar, i sa narodnjackim i akademskim iskustvom, mogu reci da je Boze pravde neuporedivo i melodicnija, i ritmicnija, i izvornija, i svecanija od Hej,Sloveni, koja je obelezje nepostojece zemlje.
A to sto je ona "srednjevekovna i sto su je pemali nasi dedovi" , a u istu ruku je i savremena, joj daje posebnu dimenziju. Tom istom "Lali iz Banata" bih porucio da onda napise neku himnu bez reci i melodije (odlika ove "savremene" muzike)sa ritmom tup-tup-dzshn pa nek je peva!
Hvala na paznji