Četvrtak, 17.02.2022.

09:08

Novak Đoković je odavno izbacio naviku koju skoro svi imamo, a vezana je za telefon

Izvor: B92

Novak Ðokoviæ je odavno izbacio naviku koju skoro svi imamo, a vezana je za telefon IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

157 Komentari

Sortiraj po:

Cinique

pre 2 godine

Nole nek' savjetuje ljude oko tenisa, a nek' mobilne telefone ostavi elektro tehničarima.
(Logika, 18. februar 2022 05:41)

Da, ali njih niko ne sluša.
A istina i o EM zračenju je pomalo kao i o svemu drugom, pa i o ovim vakcinama, negde između. EM zračenje naravno NIKADA nije zdravo, najprostije zato što čovek kao vrsta nije evoluirao u takvom ambijentu. Niti je preživljavao tako što je sebi ubrizgavao vakcine ili bilo šta drugo. A opet, nije ni toliko opasno koliko se neki boje; ponovo, čovek kao vrsta nije toliko svilen i ranjiv koliko oni misle jer da jeste odavno bi naša vrsta izumrla. To je sve notorno, pa gde je onda nesporazum? Pa u tome što ljude pojedinačno zabole uvo da li će preživljavati ljudska vrsta, nego da li će preživeti oni sami ili tek njihovi najbliži. Čak i kad iskreno drugima (svima) nešto preporučuju, nešto drugo (možda daleko važnije?) (ne)svesno prenebregavaju. Recimo, "tajna" Novakovog zdravlja moguće nije to što ne drži telefon na stomaku, nego u ogromnoj fizičkoj aktivnosti? Namerno banalizujem, nego možda nekome drugom salo na stomaku dampira elektromagnetno zračenje telefona? Njemu koji nema grama sala, nema šta da "izoluje" vitalne organe, pa zanemoća od telefona?

Sad bez šale: Nole greši na potpuno isti način kao i "oficijelna medicina": tretira sve ljude kao identične biomašine, motore na isto gorivo, iste količine i uslove u kojima žive. Onog koji živi ispod dalekovoda baš će da uplaši zračenjem telefona! Aha, oće.

Adam

pre 2 godine

Drag mi je momak, ali je počeo da smara. On je ipak samo vrhunski udarač loptice i treba toga da se drži. (Milan, 17. februar 2022 10:40)

"Ipak" i "samo" vrhunski igrac 😂. A nije ti kliknulo da možda sve što Nole radi (ili ne radi), debelo utiče na njegov vrhunski uspeh? Ja zaista ne razumem ljude koji ce da prihvate Noletov uspeh, ali nece da prihvate da on nije do tog uspeha stigao konvencionalnim putevima. Kakav je to ego, kakva je to blokada u glavi kod većine da se odupiru svakoj alternativi? Vi biste se i Tesli smejali sto je palio sijalice u ruci. Sve je to vama abraka-dabra kuku lele ćiribu ćiriba. I ono sto je najsmesnije, ovi sto najmanje razumeju svet oko sebe se najvise pozivaju na nauku.

Karzai

pre 2 godine

Ovo je najbolje kada nam soli pamet jedna osoba koja je svoju celokupnu egzistenciju posvetila uvezbavanju udaranja male, zute loptice specijalnom alatkom zvanom reket (nesto kao hepek) preko mrezice razvucene na za tu svrhu specijalno obelezenoj povrsini. Pri tome par miliona osoba mu odobravaju i sa divljenjem ga slusaju, to su uzgred oni koji su svoje egzistencije posvetili posmatranju gorepomenutog na TV kako svakodnevno izvodi svoj trik udaranja loptice...

Милош

pre 2 godine

Подршка Ноле најбољи си! (Креће медијска Сорошевска хајка јер човек неће три дозе до тромбозе!)

nikola

pre 2 godine

Mogu samo zamisliti koliko su razni “strucnjaci” otvorenog uma koji su jedno sa prirodom uzeli para od Novaka. Tacno se vidi kako klizi u sve vece ludilo a Imasi i ostali gurui oko njega samo zadovoljno trljaju ruke

Logika

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Pa naravno da imaju pravo da iznose svoj stav ako su stručnjaci u nekoj oblasti!

Nole nek' savjetuje ljude oko tenisa, a nek' mobilne telefone ostavi elektro tehničarima.

Vaistinu

pre 2 godine

Na primeru Novaka vidim koliko je i klasično gimnazijsko znanje važno, a mislio sam da nije.
(Alan Ford, 17. februar 2022 16:12)

Gimnazijsko obrazovanje je osnov za obrazovanog, inteligentnog čoveka širokih shvatanja i interesovanja. Može sve to i kod nekoga sa stručnom školom, ali jako teško, retko i ne tako izražajno.

Ima 10 godina kako čoveka u startu cenim po tome da li je bio u gimnaziji ili ne. Za fax mogu ali i ne moram da pitam. Čak u zadnje vreme uglavnom više i ne pitam.

milanllll

pre 2 godine

"Razum može zameniti gotovo svaki nivo obrazovanja, ali ni najvisi nivo obrazovanja ne može zameniti razum."

Arthur Shopenhauer

jest

pre 2 godine

Imam nekoliko prijatelja koji su zaradili penziju na S600, S613, AN/TPS70, P40 I jos nekim radarima i nista im ne fali. U neposrednoj blizini proveli preko 20 godina.
Ovaj za koga navijam dok igra tenis lupeta!

Genije

pre 2 godine

(Mr. maxi, 17. februar 2022 12:38)

Svaka čast tvom ujaku! On bar čuva i sačuva ovce, ali tvoj komentar je takav da ti ja ni dve nacrtane ovce ne bih dao na čuvanje, jer bi ti jedna pobegla, a drugu bi izgubio.

Miki

pre 2 godine

Novak zna da igra tenis, ali od obrazovanja ima samo osnovnu školu. Hvali se i znanjem svetskih jezika. Bilo bi glupo da ih ne zna jer je stalno na putovanjima.

povrać

pre 2 godine

Niko nije za ovako kratko vreme uspeo da nam se ovoliko ogadi...stvarno bih voleo da Novak batali tenis i posveti se bosanskim piramidama, spiritualnošću i meditacijama

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Telefon pre svega utice na psihu.
Ta tenzija i mogucnost da te neko kad god zamisli uznemirava prenosi svoju nervozu ili obrnuto i tako ciklicno tokom celog bozijeg dana cele godine.
Sve se vise pitam dal je bilo bolje i opustenije kad smo imali samo govornice i kucne telefone pa se javis kad stignes i kome hoces a brate mili i uzelis se nekoga da cujes a ne da me obavestava svakih 20 minuta sta je obukao ili zdrao preko instagrama i ostalih platformi za napacene.

Alan Ford

pre 2 godine

Na primeru Novaka vidim koliko je i klasično gimnazijsko znanje važno, a mislio sam da nije. Njemu svaka čast na mnogim stvarima, ne samo u tenisu, ali mu fali obrazovanje, to je vidljivo. No, niko nije savršen, problem može biti ako takvim stavovima utiče na druge.Ps.Valjda ćemo se radovati još nekim GS titulama.

Dule

pre 2 godine

Ako je ova izjvaa tacna onda samo pokazuje koliko su dezinofmacije na internetu i kvazi-strucnjaci opasni. Barata se sa terminima uopsteno bez ikaklvog razumevanja i omalovazava nazalost zvanicna nauka i naucnici bez da ih je pitao za misljnje i obrazlozenje. A madjionicarski trikovi oduvek su bili tu da zapanje one koji ne znaju niti razmiljaju otvoreno gde se sve moze objasniti, kao i talasanja zastave na Mesecu bez vazduha. On jeste strucnjak za tenis , ali pre ovakih izjava treba da da prilku sebi da prica sa fizicarima, biolozima itd a ne da kao u strahu od vakcine dodje do iste stvari kao i sa operaciojom lakta gde sve nije pomoglo sem proste medicine za par sati.

Demar Derozan

pre 2 godine

Novak nije pisao knjigu 'Serviraj za pobedu",, vec su neki saradnici i eksperti u pojedinim oblastima to uradili za njega. To je evidentno po materijalu u samoj knjizi sa kojim Novak nema nikakve dodirne tacke.

as

pre 2 godine

A osiromašeni uranijum se koristi za konstrukciju stomatoloških proteza i putničkih aviona, pa ti sad vidi kolika je njegova radijacija... Nije slučajno "osiromašen".
(Mr Majestyk, 17. februar 2022 12:31

Tako je.Koristi se i u bolnicama u SAD kao zastita od jonizujuceg zracenja.

Al Srbi kukaju na njega kao da ga jedu!
A nisu svesni da je to samo manipulacija.
Cak i Danica Grujicic javno prica da je ogroman porast kancera posledica bombardovanja OU.
A kad pogledate statistiku vidite da tog skoka i nema.
Ali Dana nece da kaze da smo medju vodecim u Evropi ne po oboljevanju od kancera vec po umiranju od njega.
A umiremo zato sto se kasno otkriva kancer u Srbiji za razliku od zemalja zapadne Evrope gde njihovi gradjani imaju kulturu redivnih preventivnih pregleda i tako lece kancere u ranoj fazi i imaju veci procenat izlecenih.
A ta kultura se stvara drzavnom kampanjom koja mora trajati vise godina.
A kod nas samo jedna kampanja traje evo vec deceniju.
I ona nece spasiti zivote.

E8

pre 2 godine

Novak, caka je u tome što se desna ruka već umorila pre neg' što si u levu stavio telefon. Ako ponoviš test, al prvo sa telefonom, pa onda praznom levom rukom, doći ćeš do obrnutog zaključka. Jel moguće da ja ovo uopšte objašnjavam !? Kakve su ovo nebuloze

Liberty

pre 2 godine

Lako je Noletu da propagira zdravu ishranu, zdrav način života, ima gomilu ljudi, stručnih koji brinu o njemu, biraju najbolje namirnice, spremaju zdravu hranu, živi na destinacijama gde nema stresa, gde je vazduh čist, pije najkvalitetniju vodu, stalne masaže, tretmani, trening, i sve to plaća milionima koje je zaradio jer mu se može. Ali nemoj da priča mučenicima koji rade u Maksiju za 40.000din kako živeti zdravo i hraniti se zdravo. Ako već želi može da otvori restoran u Bg i da sprema besplatno obroke za sve ljude koji žele da se hrane kao i on , sa istim namirnicama isto spremljenim... Ako neće, onda nemoj ni da pametuje sirotinji šta je zdravo. A što se zračenja tiče, živim u Bg gde je sve umreženo, struja, mobilne mreže, voda, repetitori, bazne stanice, kamere wifi 2.4 i 5g, dalekovodi, avioni lete iznad glava svaki dan, a spasiće me zračenja ako mobilni ne držim u džepu jel? Gomila gluposti koja iritira zaista... Izmišlja toplu vodu.

E8

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
(Hemičar, 17. februar 2022 13:35)

Aj ne laži ! Snaga zračenja sa sunca je bar 1000 veća od zračenja mobilnog telefona. Još spektar koji duboko ulazi u ultraljubičasto, mislim šta reći? Telefon je opasan koliko i šećerna vodica.

Komša

pre 2 godine

Ne mora čovek da bude nuklearni fizičar da bi zaključio da mobilni telefoni pored toga što su korisni imaju i svoje loše strane.
Krenimo od ekrana.Dobro bi bilo deci nabaviti naočare bez dioptrije sa zaštitom na primer.
Učiti ih sve ono što mi stariji ne radimo - doričak,ručak,večera bez blejanja u telefon.
Kada se razgovara sa nekim ne blene se u ekran - poštujemo (i gundjamo) pravilo da se mobilni isključuje kada ulazimo u neke institucije ali svoje prijatelje,rodbinu ne poštujemo jer smo u stanju da prekinemo razgovor na pola rečenice i da odgovorimo na poziv.

Ne poštujemo ni sebe ni svoje vreme - dozvoljavamo bilo kome sa nas cima kad god on hoce.

Mobilni je koristan ali moramo biti svesni da ima i svoju lošu stranu - on mora da služi nama a ne mi njemu (kao i bilo koje sokoćalo).

Nije tako strašno ali ne treba ni zanemarivati te "sitnice" .

lookac

pre 2 godine

Optimisto pripravniče, još ti nekoga da prozivaš, a sam si polupisme?! Ponižavajuće! Pravilno se piše odvojeno , ne pismen!!!!!
(sa severa, 17. februar 2022 14:04)


Da li se ti šališ ili si ozbiljan?
Nepismen, neobrazovan se piše sastavljeno.
Odvojeno od rečce ne se pišu glagoli osim onih nekoliko izuzetaka koji se pišu sastavljeno.

gargleblaster

pre 2 godine

Woooooooow, neverovatno.
Da glupavi telefoni jesu jako stetni, ali za mozak prvenstveno jer na njima besomucno pratimo svaki tvoj dah i trenutak tvoga zitija, o lazni mesijo.
Svaka antiutopija koju sam citao od 60tih na ovamo bila je simpaticno smesna naspram ovog.

as

pre 2 godine

Evo pametnih opet, fakultet je znaci jedini izvor znanja.
Moj ujak je čoban koji nije izašao iz malog mesta u cg, ceo dan provodi u planini sa ovcama, a mudriji je od pola ovde obrazovanih komentatora.
(Mr. maxi, 17. februar 2022 12:38)

Nije fakultet samo jedini izvor znanja.
A ujak ti sigurno ne bi napisao u knjizi ovo sto je Novak napisao.
Zato sto je ujak mudar covek.
A mudri ljudi znaju da ne treba duboko da ulaze u teme o kojima nemaju znanje.

Inace Novakov test koji pominje je apsolutna glupost.

Boris

pre 2 godine

Aman, naravno na telefoni zrače kada imaju "predaju", tj. kada oni emituju. Ali to i ono što je on opisao nemaju nikakve veze niti je to validan naučni metod. Niti se time išta dokazuje, ali se pokazuje stepen razumevanja nauke ;)

Youtube naučnici - ili oni koji su to videli na novoformiranim rijaliti kanalima - NG i diskaveri.

zzz

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Verovatno jedan od najneobrazovanijih javnih licnosti. Moze da stane rame uz rame sa onom pevaljkom sto tvrdi da je zemlja ravna ploca i da gravitacija ne postoji. Niko njega ne krivi sto nije obrazovan, ipak mora da trenira po 10 sati dnevno. Ali onda nemoj da svoju glupost i neznanje javno iznosis po drustvenim mrezama, intervjuima i knjigama. Molitvom zagadjenu vodu pretvaraju u cistu i on to pije, ali se boji da u svoj organizam unese vakcinu jer ne zna sta ima u njoj??? Na zalost nema njemu pomoci.

Bojan

pre 2 godine

Ne slažem se sa dosta Novakovih stavova i životnih principa.
Ali i zašto bi?
Čovek živi svoj život, ima pravo na to. Ako hoće da stoji u lavoru i zaliva se jogurtom dok recituje "peršun - celer - keleraba", ko sam ja da mu branim?
Nigde nije javno savetovao ljudima da se ne cepe, za razliku od mnogih lekara npr.
Mediji pumpaju - narod se loži.

as

pre 2 godine

Molim administratora da objavi komentar.
Hvala.
(Pavle Varga, 17. februar 2022 12:58

E a sad si ti Pavle Varga hrabri junak pa svi znamo ko si?!
Jel tako !?
Pa niko ne pise ime i prezime zato sto ovde u komentarima nista to ne znaci i nista ne pokazuje.
Eto ti si napisao i opet te niko od nas ne zna.
Nisi bas prepametan.

klm

pre 2 godine

Noletu bi dao desnu ruku da je seku iz ramena, ali realno i zaista ovakve price mu ne trebaju! Apaolutno je tacan podatak da su radjena mnoga istrazivanja oko mobilnih telefona i sigurno 100% nema potvrde o njihovom stetnom dejstvu. Misli se na velike uzorke populacije a necija eventualna individualna bolest nikako i ni pod kojim ulovima se ne moze vezati za mobilni telefon. O radijaciji nema govora a o EM zracenju moze da se prica kao o zracenju sunca koje je takodje stetno u odredjenim letnjim periodima. Mobilni komunicira preko radio modema i ta veza je klasčna radio veza. Radio postoji vise od 100 godina i da je poznato nije potvrdjeno njegovo stetno dejstvo! Suština je radio modem (vec pisano u jednom od komentara) i taj nacin prijema i slanja signala! Frekvencija prvih mreza je bila oko 800 i 900 MHZ posle 1.8 GHZ i sada ide 5g koji ce vuci u punom kapacitetu do 90 GHZ. Oko ovoga moze da se raspravlja mada sam opet siguran da nece imati znacajnije stetne posledice po ljude. Pisem kao neko sa iskustvom u radu u servisima zvanicno registrovanim od strane velikih proizvodjaca sa punom opremom za testiranje i poravku mobilnih aparata.

Predrag Markovic

pre 2 godine

Mobilni telefoni emituju zračenje u radiofrekventnom području elektromagnetnog spektra. Mobilni telefoni druge, treće i četvrte generacije (2G, 3G, 4G) emituju radiofrekvenciju u frekvencijskom opsegu od 0,7–2,7 GHz. Mobilni telefoni pete generacije (5G) koriste frekvencijski spektar do 80 GHz.

Sve ove frekvencije spadaju u nejonizujući opseg spektra, koji je niske frekvencije i niske energije. Energija je preniska da bi oštetila DNK. Nasuprot tome, jonizujuće zračenje, koje uključuje rendgenske zrake, radon i kosmičke zrake, je visoke frekvencije i visoke energije. Energija jonizujućeg zračenja može oštetiti DNK. Oštećenje DNK može izazvati promene u genima koje mogu povećati rizik od raka.

Ljudsko telo apsorbuje energiju iz uređaja koji emituju radiofrekventno zračenje. Jedini dosledno priznat biološki efekat apsorpcije radiofrekventnog zračenja kod ljudi sa kojim se šira javnost može susresti je zagrevanje dela tela gde se drži mobilni telefon (na primer, uho i glava). Međutim, to zagrevanje nije dovoljno za merljivo povećanje telesne temperature. Ne postoje drugi jasno utvrđeni opasni zdravstveni efekti radiofrekventnog zračenja na ljudsko telo.

Profesor BU

pre 2 godine

Nole, gledaj u svoju decu, u svoj reket, u svoju platnu karticu i sl., ali nemoj da pokušavaš da nama nepismenima objašnjavaš štetnost mobilnih telefona na ljudsko zdravlje. Da si bio u pozorištu i gledao predstavu "Dejstvo gama zraka na sablasne nevene", moj komentar bi ti bio još jasniji.

Petar

pre 2 godine

Ne mislim kao Đoković ali poštujem mišljenja i verovanja. Ljudi i onako ne funkcionišu na osnovu dokaza ili nauke već na osnovu verovanja.

sasha

pre 2 godine

Pavle Varga
Jeste, plasimo se da nas ne nadjes. Da pogadjam - 1,90m i 90kg misica?
Btw, ovo je naucno dokazana metoda.
Doticni ima okrnjenu osnovnu, prema tome, prvi ne bi trebalo da se oglasava o bilo cemu sto nema veze sa tenisom.

Profesor BU

pre 2 godine

Nole, gledaj u svoju decu, u svoj reket, u svoju platnu karticu i sl., ali nemoj da pokušavaš da nama nepismenima objašnjavaš štetnost mobilnih telefona na ljudsko zdravlje. Da si bio u pozorištu i gledao predstavu "Dejstvo gama zraka na sablasne nevene", moj komentar bi ti bio još jasniji.

lookac

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
Sad EM radijacija je svuda, hteli mi ili ne utiče na sve nas.
Poenta je što meni taj mali uticaj ništa ne znači jer nisam vrhunski sportista i ne teram svoje telo do maksimuma, a kod njega taj mali uticaj znači pobedu ili poraz, tako da ga razumem skroz.
Njemu je telo instrument na kome svira i sve naravno mora da bude savršeno.
(Hemičar, 17. februar 2022 13:35)


Koje to razne bolesti izaziva EM zračenje?
Ajde prilozi zvanična i validna istraživanja.

Petar

pre 2 godine

Ja sam probao ogled i nikakve razlike u snazi nema, tj. postoji minimalna razlika jer sam umorio rame od prvog testa bez telefona.

Mislim, na osnovu rada u ovoj industriji, a i na osnovu gledanja u svet oko sebe da je uticaj zračenja mobilnih na zdravlje zanemarljiv. Energija zračenja je izuzetno mala.

Loš uticaj aplikacija (koje su mobilni omogućili) na ljude, na otuđenost, društvo i time na budućnost čovečanstva će daleko prevazići sve što zračenje može.

sa severa

pre 2 godine

Optimisto pripravniče, još ti nekoga da prozivaš, a sam si polupisme?! Ponižavajuće! Pravilno se piše odvojeno , ne pismen!!!!!

as

pre 2 godine

Gospodo zasto takve reakcije!!? Ja sam poprilicno obrazovan (vise od fakulteta iz oblasto koja je bliska ovome sto ovde komentarisete), ali ne smatram da samo zvanicno obrazovani mogu da pricaju na ove teme. Obrazovanje vam daje sirinu da idete napred, ali ako ste otvoranog uma mozete mnogo da postignete i sami , ili uz pomoc nekog ko jeste obrazovan. Naravno da nije rec o raidjaciji, vec o zracenju drugog tipa (EM), ali ....Mislite da je Nestorovic neobrazovan po vasim merkama? Zaista to mislite? On i Novak govore stvari koje vam se ne dopadaju i sa cim niste saglasni? Ok, to mogu da razumem.
(miodrag, 17. februar 2022 13:30)

Kad ti se pokvari auto pravac kod nekog otvorenog uma.
Ali nemoj da bude majstor vec na primer obucar pa neka ti sredi auto.
Neces to uraditi vec ces traziti dobrog majstora pa makar bio taj majstor ogranicen kao terasa.
Otvoreni um tu nece pomoci vec znanje.
I niko Novaka ovde ne kritikuje sto je napisao radijacija umesto EM talasa vec zato sto je napisao apsolutnu glupost da ce EM talasi iz mobilnog oslabiti ruku.
Novak je dobar majstor svog zanata,odlican,najbolji...
Ali je ogranicen,nije obrazovan i podlozan svakakvim teorijama zavere.
A zasto?
Cini mi se uprkos svim njegovim uspesima na sportskom planu da Novak zeli da se istakne i u drugim oblastima ali nema potrebno znanje pa onda bira ono sto se ne moze dokazati i tako sebi i drugima pokazuje da je razlicit i poseban.
A u stvari nije cak ni prosecan,sem u tenisu .
Za tenis kapa dole.
Sad ima vremena na pretek,mlad je i mogao bi malo da zagreje stolicu da ne bi ovako smesne i glupe izjave davao.

Hemičar

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
Sad EM radijacija je svuda, hteli mi ili ne utiče na sve nas.
Poenta je što meni taj mali uticaj ništa ne znači jer nisam vrhunski sportista i ne teram svoje telo do maksimuma, a kod njega taj mali uticaj znači pobedu ili poraz, tako da ga razumem skroz.
Njemu je telo instrument na kome svira i sve naravno mora da bude savršeno.

NoX

pre 2 godine

Na svom telefonu ukucajte *#07# zatim skrolujte nadole. Izaći će vam fabrički podaci koliko zrači vaš telefon. Noviji telefoni imaju tačne podatke u W/kg i to za glavu, grudi i ruke. Tako da poručujem svim botovima da se obrazuju a svetskog br.1 ostave na miru.

Srle iz XI

pre 2 godine

Konfuzija je nastala zbog izraza radijacija. Kod nas se uvek vezuje za radioaktivnost a ovde je reč o zračenju, emitivanju - radio talasa, elektromagnetnih talasa. Ako se računa sa ovim drugim onda svakako da mobilni ima mogućnost štetnih uticaja na živi svet.

Neko iz dijaspore

pre 2 godine

Kakav blistavi kraj jedne blistave karijere.
(Ilija Čvorović, 17. februar 2022 13:40)

Bogami, pravo u centar!!
Najbolje objasnjeno sve zajedno: karijera, stanje mozga, Australija, izjave, ludi otac, globalno mesanje u sve i svasta bez ikakvog obrazovanja ... i to sve u jednoj recenici.
Svaka cast, Ilija !!!

Moravac

pre 2 godine

@."..ali nažalost i nije neka intelektualna gromada."

Kamicak medju intelektalnim gromadama , bolje receno. Nadam se da ce upisati vecernju osnovnu skolu nakon zavrsetka karijere, ima toga dosta kod nas.

miodrag

pre 2 godine

Gospodo zasto takve reakcije!!? Ja sam poprilicno obrazovan (vise od fakulteta iz oblasto koja je bliska ovome sto ovde komentarisete), ali ne smatram da samo zvanicno obrazovani mogu da pricaju na ove teme. Obrazovanje vam daje sirinu da idete napred, ali ako ste otvoranog uma mozete mnogo da postignete i sami , ili uz pomoc nekog ko jeste obrazovan. Naravno da nije rec o raidjaciji, vec o zracenju drugog tipa (EM), ali ....Mislite da je Nestorovic neobrazovan po vasim merkama? Zaista to mislite? On i Novak govore stvari koje vam se ne dopadaju i sa cim niste saglasni? Ok, to mogu da razumem.

NS oldtajmer

pre 2 godine

Ajd dobro, radijacija = zracenje. Aaaali postoji JONIZUJUCE i NEJONIZUNUCE zracenje. Prvo ima dovoljno energije da prilikom prolaska kroz materiju izazove jonizaciju, a drugo nema tu energiju. E sad JONIZ. Z. moze biti korpuskularne i el. magnetne prirode. Tu spadaju alfa, beta, protonsko i neutronsko te gama i X zracenje. U NEJONIZ. zracenje izmedju ostalih spadaju i radio talasi pomocu kojih rade mob. telefoni, i koji su zraci el. magnetne prirode. Dakle kod mob telefona neko zracenje ipak postoji. Koliko oni jesu ili nisu stetni vode se jos uvek velike diskusije medju strucnjacima, a tek medju nestrucnjacima. Elem postoje naucni radovi da je temperatura slepoocnog reznja mozga cak za oko 0,5 stepeni C visa sa strane gde se koristio mob. tel. Dakle...... zakljucite svako za sebe

pre 2 godine

Novak je opisao energetsku medicinu koja ima tradiciju staru više od 3000 godina. Više o tomu u knjizi Donne Eden koja je, primjerice, istaknula da je kineska mreža meridijana u čovjeku, poznata davno prije nove ere, na Zapadu potvrđena preciznim mjerenjima tek prije 50-ak godina.

Slovenac

pre 2 godine

@Treci vod: radiacija telefona se meri u W na kg. Znaci zvanicno za svaki telefon imas podatak koji emituje koliko radiacije, a za tebe zvanicno ne postoji? I nemojte potcenjivati uticaj tog zracenja. Da je telefon hrana, bio bi zabranjen.

žena ga najviše zrači

pre 2 godine

Novak je napisao više knjiga nego što je pročitao.

Još kad bi saznao koliko je opasno sunčevo zračenje, nikad više ne bi igrao tenis na suncu.

Dok

pre 2 godine

Pre nego sto ste pohrlili da pljujete Noleta, malo istrazite, procitajte... On jeste to malo nespretno objasnio, ali istina je da je uticaj mobilnih telefona na ljudsko telo beznacajan.
Navodno, jod uvek ne postoje zvanicni dokazi (verovatno ih nikada nece ni biti obzirom na velicinu trzista mobilnih telefona), ali mnoga istrazivanja pokazuju da ipak postoje negativni efekti.

Svaki telefon poseduje indeks zracenja za glavu i telo.

lennox

pre 2 godine

Uvek koristite sluslice kad dugi razgovarate telefonom. Ako ga ne gasite nocu, ne drzite ga pirzd glave.
Ovo je savet neurohirurga koji je operisao tumor na mozgu nasem prijatelju. Kaze da vec godinama vidja taj tip tumora...
Pametnom dovoljno.
Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje.
Svako svoje zna.
(Sanja, 17. februar 2022 13:18)

A mogla si komotno posle ovoga, "Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje", komentar da zavrsis sa onim spektakularnim "Pametnom dosta". Razmisli, pa neki drugi put mozda.

Goat

pre 2 godine

A zamisli koncentrisano zračenje kad igraš pred punim stadionom a svaki gledalac ima mobilni u džepu ili torbi koji održava vezu sa baznom stanicom. a ti se nalazi u centru svega toga.

bgd

pre 2 godine

Kao javna ličnost koja ima uticaja na mlade mora sam da povede računa šta javno izjavljuje vezano za ono za šta nije kvalifikovan. Ali od toga očito nema ništa.

Sanja

pre 2 godine

Uvek koristite sluslice kad dugi razgovarate telefonom. Ako ga ne gasite nocu, ne drzite ga pirzd glave.
Ovo je savet neurohirurga koji je operisao tumor na mozgu nasem prijatelju. Kaze da vec godinama vidja taj tip tumora...
Pametnom dovoljno.
Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje.
Svako svoje zna.

Optimista pripravnik

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Cekaj, da li se pravilno pise:'Ne obrazovan' ili 'neobrazovan', Milose?
Samo pitam, posto iz komentara cenim da si ti obrazovan.
Ne pitam za mene, nego za druga.
Unapred hvala.

mladeeen

pre 2 godine

Svi znamo da mobilni telefon zraci zbog svog ekrana ,kao sto i svaki televizor zraci ... al kad nam je uslo sve to u zivot i tesko je bez toga... Nole drzi se i ne primaj tu vakcinu jer polako sve zabrane padaju vec u vodu ,shvatili su da najvakcinisanije drzave imaju najvise novih slucajeva...evo skandinavske zemlje vec sve zabrane povukle :)

lalo

pre 2 godine

Likovi sa pet osnovne ne bi smeli da pricaju o rdijaciji. Sve na svetu , svaki detalj, svaki kamen, stena ili vulkan, svaka biljka i zivotinja osciluje istvara zracenje. Zracenje je prirodna pojava i ne utice lose na ljude. Naravno ekstremne snge zracenja su ubitacne i po materiju i po zivi telo te o tome se mora vvoditi racuna.

Violeta

pre 2 godine

Ne znam sta mu ovo treba? Radijacije nema, a mobilni telefon kumunicira iskljucivo preko RADIO MODEMA! Dakle, ako obican radio u kuci ima radijaciju ima i mobilni telefon. Jos jednom, sve komunikacije mobilnog telefona u GSM protokolu idu iskljucivo putem radio veze i radijskog modema. Hvala
(Treci vod, 17. februar 2022 11:40)

Hvala tebi na objasnjenju.
Ja se uopste ne razumem u tehniku ali mi je uvek bilo cudno kada tako neki ljudi pisu o zracenju telefona...

Daj Nole, ostavi se bre medija i hajde da te gledamo kako si tenis doveo do savrsenstva. Tvoja verna obozavateljka.

Miloš

pre 2 godine

Ona disciplina i ona mentalna snaga zbog koje je on takva zver na terenu, ljudi moji, to ima cenu. Ne možete da očekujete normalnog, skromnog, obrazovanog i svestranog čoveka, koji se pretvara u mašinu za udaranje loptice po komandi. Nešto mora da trpi.

Black

pre 2 godine

Pa i bez telefona u levoj ruci otpor desne ruke ce posle nekog vremena oslabiti. Uradi obrnuto, stavi telefon u levu ruku na pocetku, pa ga posle baci i samo stavi levu ruku na stomak pa ce desna opet oslabiti. To onda sigurno znaci da sa telefonom imas vise snage!? Jel onda radijacija telefona zraci dobro!? Kakve primitivne nebuloze.

vuk

pre 2 godine

Djole igraj tenis i budi gospodin mani se naucnih radova.Novakov sam navijac ali ovakve i slicne izjave nikad se nece cuti od Federera.Sad se trpa u politiku,sad medicina,sad tehnologija.Zanima me sta je sledece.

Pavle Varga

pre 2 godine

Sto se svi krijete iza nekih nadimaka??
Sta je,bojite se potpisati punim imenom i prezimenom?
Zasto?
Jer ste bezobrazni,glipavi,neobrazovani,sve znate,vredjate i pljujete svakoga.
Tako mislite da vas ne mogu otkriti ko ste ako napravite kakvu glupost?
Lepo se potpisite punim imenom i prezimenom pa onda uvredite nekog!
Ali toga se bojite,jel tako kukavice?
Nemate sta da radite po ceo dan bolesnici,visite ovde na B92 i sta god da se objavi,o bilo kojoj temi,nadmecete se u porazavajucim glupostima,pokazujete da ste na nivou plemena iz neke dzungle.Besni ste na svakog jer nista niste postigli u zivotu,pa hocete da skrenete paznju na sebe.Prazni su vam,zivot,glava,duh.Ne znate nista ni o cemu.
Ni najosnovnije stvari u i o zivotu.Ko ste vi da prozivate bilo koga u zivotu?Ko?
Pogledajte se u ogledalo i pitajte sebe.Ko sam ja?Sta sam postigao u zivotu?
I ako nesto zelite da menjate kod druge osobe,pocnite prvo od sebe.
Nadamse,da nece jos dugo trajati B92 sajt gde se seju mrznja,poziva na nasilje i slicno.I da ce to uskoro biti sajt gde ljudi ostave normalna komentar a ne vredjanje i ismevanje svega i svacega.

Molim administratora da objavi komentar.
Hvala.

Limar nece doći .

pre 2 godine

Uz svo dužno poštovanje prema najvećem od najvećih, da li Novak zna koliko nafte tj dizel goriva potroši njegova jahta, mislim koliko je to u tonama i koliko emituje CO2 gasa u atmosveru.
Isto pitanje može da se postavi u vezi vozikanja malim mlaznim avionima koji troše tone i tone kerozina.
Moram da priznam da mi je jako teško palo kada sam čitao Jelenino stručno objašnjenje o 5G mreži u Srbiji

Алекса

pre 2 godine

Verujte nauci i ogledima. Pročitajte šta je rezonancija.
(miki, 17. februar 2022 11:30) #

Можеш друже да читаш и Ану Карењину на руском, али ако не знаш руски нећеш разумети. Можда ћеш наслутити нешто али тешко да ћеш схватити зашто је то ремек дело руске књижевности.

Ми, као и Новак, немамо знање да разумемо било шта од тога. Зато постоје институције које дају употребне дозволе. Неко стручан је прочитао Ану Карењину на руском и закључио да то дело није штетно за развој људског ума. Неко стручан је радио анализу радиоталаса и закључио да нису опасни.

А сви сад преко интернета могу да мудрују и да верују у шта год хоће.
Оно што већина не може је да сами схвате да ли је или не Ана Карењина ремек дело....немамо знање и образовање за тако нешто.

Може да нам се свиђа, или не, може неко да нам каже да јесте или није, и да му ми поверујемо. Не вреди нам пуно да прочитамо сами...

Sremac

pre 2 godine

Da su bar Paja i Čkalja živi pa da skupa krenu u vecernju školu.
Ja sam Noletov navijač ali zbog čega svaka njegova misao mora dospeti u javnost. Postujem njegove stavove u vezi vakcine iako sam triput bocnut. Svako za sebe odlucuje. Ali sve ono sto nema veze sa tenisom ne mora biti javno. Idi gde hoces, jedi sta hoces, druži se skim hoćeš ali svoje ideje i zapažanja ne nameći drugima.
(fenomen, 17. februar 2022 11:30)

Obracas se Novaku,a u stvari sve sto si napisao odnosi se na novinare. Nikom on ne namece svoje ideje. Cudi me da ti to vidis potpuno drugačije. Jel to on rekao da ne nosis telefon. Ovde pise da on to radi , a ne da ti on kaze da ne smes da ga nosis. Tako je isto i oko vakcine. On je nece primiti , a ti sto se njega tice radi sta hoces.
Upravo je to ono sto i on trazi od tebe i svih ostalih. Pustite ga da radi šta želi.

Срб

pre 2 godine

Овде толико др, мр и специјалиста мед. против Нолета да "није завршио ни основну"!? Човек је ванредно завршио средњу, као и већина професионалаца који нису могли редовно да похађају због тренинга и такмичења. И још се заборавља да он има (може да плати) најбоље стручњаке из медицине и на њему се то види - док су Рафа и Рођа за пензију, он ко да је 10 година млађи. Па хејтујте колико хоћете "писмени", он је за углед, зато и хоће да га уклоне!

Mr. maxi

pre 2 godine

Evo pametnih opet, fakultet je znaci jedini izvor znanja.
Moj ujak je čoban koji nije izašao iz malog mesta u cg, ceo dan provodi u planini sa ovcama, a mudriji je od pola ovde obrazovanih komentatora.

Мина

pre 2 godine

Пре него што су почели да пљују Новака, неки би требало да прочитају став стручњака, рецимо један од њих је став инжењера Светислава Јордовића,који је добио златну медаљу за апсорбер, заштитник за отклањање електричног и магнетног поља.У једном додатку Политике, под насловом "Невидљиво, али опасно",где је указао на опасност од зрачења у човековом окружењу."Мобилни телефон-што даље то боље".
_Моб.тел.се не сме носити у џепу.
_Ноћу га обавезно треба искључити.
_Ограничи коришћење на важније позиве.
_Кад год је могуће,користити звучник,уместо да се.држи на уху.
_Сачекати да се успостави веза,пре него што се принесе глави....итд.Медицинска струка је у својим испитивањима потврдила све ово и установила да мушкарци, који носе стално тел.у џепу,имају проблем са стетилитетом и да често долази до мутације гена.Само, сви стручни људи су немоћни пред великим"играчима", којима не одговара оваква анализа ."Кока кола" је штетна, али њен произвођач свим силама тврди супротно, јер живи од баснословних зарада.Тако је и у свету телефона, упорно тврде да су њихови производи безбедни, ставите само телефоне на уво ,или даноноћно куцкајте, а они ће да згрћу паре, брига их за наше здравље.Девиза,"после мене, потоп".Ово не значи да не користимо телефоне, већ да их користимо паметно.

Алекса

pre 2 godine

Nije ni osnovnu školu završio, a priča o radijaciji. Šta bi tek bilo kada bi završio fakultet?
(16hp, 17. februar 2022 11:41)

Био би много опрезнији са расипањем мудрости....

Zemlja orlova preponosnih

pre 2 godine

A mozda da procitate neko istraživanje o uticaju telefona na žive organizme? Aj časkom pa se vratite na komentarisanje. Možda onda kažete, znam da ne znam a ne siguran sam 100% da Novak lupa gluposti.

zainteresovani posmatrač

pre 2 godine

Nole, kad nema više tenisa, jesi možda razmišljao da rašljariš?
Ćale tvrdi da ima pozdemne vode više kruške u dvorištu, a ja da ima na sredini dvorišta.
Dođi, Nole, prisloni ruku i reši misteriju!

sgdp

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega. Nole, drži se reketa, u tome si najbolji.
(brm, 17. februar 2022 10:43)

Verujem da je u pitanju loš prevod. "Radiation" na engleskom se kod nas prevodi i kao radijacija, i kao zračenje. U ovom slučaju se verovatno misli na zračenje elektromagnetnih talasa.

Mr Majestyk

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega.(brm, 17. februar 2022 10:43)

A osiromašeni uranijum se koristi za konstrukciju stomatoloških proteza i putničkih aviona, pa ti sad vidi kolika je njegova radijacija... Nije slučajno "osiromašen".

Kraken89

pre 2 godine

Djokovic je jedan klasican primer danasnjice, kako je informacija skroz potisnula i marginalizovala znanje. Danas ljudi pogledaju neku emisiju o necemu, procitaju neku knjigu, i po automatizmu misle da sve znaju, a u stvari nisu ni svesni svog neznanja, i koliko sebe mogu da diskredituju ovakvim trivijalnim izjavama, poput Djokovica ...

Mikica

pre 2 godine

Svima koji se smeju ovakvim stvarima predlažem da obrate pažnju kada u slučaju neke vremenske nepogode njihovo mesto ili deo grada gde žive ostane bez električne energije. Da li ćete se odjednom osećati bolje svežije i bistrije?

Volim i ja vas

pre 2 godine

Dobro da sam pročitao ovu vest, da ne kupim knjigu.
Šta je sa ovim čovekom, msm bilo je naznaka (guru, drveće, piramide...), ali sad već postaje ozbiljno?!

Domaćin

pre 2 godine

A plakao je ko malo dete jer nije imao mobilni 4 sata u pritvoru u Australiji... A ova teorija je totalno u skladu sa njegovim nadrinaučnim ubeđenjima...

Mile

pre 2 godine

Nole fenomenalno dobro lupa po lopticama, ali lupa i ovako. Da li bi poverili da vam dete leči čovek koji ima završen 5. razred, da li bi seli u avion u kome pilot ne veruje u gravitaciju i misli da je zemlja ravna? A verujete Noletu, čoveku koji bos ide po gudurama, vođen misticima? Nešto nije u redu.

Branko Nemačka

pre 2 godine

On je čovek pukao. Od alergije na gluten ode čovek u krajnost. Na kraju će u ludnici da završi. Čovek je izgubio 1,5 godinu jer je pokušao da zaleči lakat volšebno. Sada opet ludorije sa vakcinom. Što je najgore zaludeo je i Luisa Hamiltona koji mu je komšija, pa je i Hamilton zastranio.

lennox

pre 2 godine

A zasto je onda u Australiji kukao da mu vrate telefon? Australijanci su mozda procitali knjigu i zbog toga mu oduzeli telefon, da ne bi sebi zdravlje u zatvoru ugrozavao.

miki

pre 2 godine

Radijacija-zračenje mobilnog telefona ima talasnu dužinu od nekoliko centimetara. naši vitalni organi su upravo te veličine. Zbog toga, usled rezonantnih efekata, zračenje može biti vrlo opasno. Istim rezonantnim efektima u kirotalasnoj rerni možete da slušate ručak, iako mikro rerna zrači manje od banane (na talasnim dužinama gama zraka). Novak vam predlaže da uradite ogled. Umesto toga većina ga proziva. slično se u istoriji dešavalo mnogo puta. Verujte nauci i ogledima. Pročitajte šta je rezonancija.

realno

pre 2 godine

Drzite na stomaku ili uvetu tel malo vise pa recite da li prija ili ne prija.
Da li je radijacija ili samo toplota ili emituje uznemirujuce poruke ...nebitno...Koriscenje slusasalica i nosenje dalje od sebe svakako prija

Alija Sirotanović

pre 2 godine

Brate, kada koristiš iPhone, naravno da zrači! Uzmi Šaomi, zračenja upola manje, kamera vrhunska, najbolji odnos cene i kvaliteta...

Dragan

pre 2 godine

Aero,Agro,vodo zagadjenje i ko zna sta jos....zraci mnogo jace bazna stanica od telefona..a svi gradovi su full power pokriveni signalom...

Stanoja iz Rsovci

pre 2 godine

S obzirom da nije zavrsio ni osnovnu skolu mnogo je pametan.
(delboj, 17. februar 2022 10:41)

Osnovnu je zavrsio nekako, vanredno, od kuce. Sportsku gimnaziju nije zavrsio jer nisu hteli da mu izadju u susret da i gimnaziju zavrsava kao osnovnu skolu, od kuce. U nekoj drugoj drzavi, pogotovu zapadnoj drzavi to bi mu bilo omoguceno i te kako. Nego, ne znam za Jecu? Ona je zavrsila neki italijanski mega-trend fakultet za menadzerstvo, a prica se da ni ona nije zavrsila sportsku gimnaziju, da je cak i ponavljala neki razred, ali ne znam da li u osnovnoj skoli ili u gimnaziji. Kako je mogla italijanski mega-trend da upise kad nema ni srednju skolu zavrsenu? Ili pare cine sve mogucim?

Милош Радунковић

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.

DaLanik

pre 2 godine

Veću glupost nisam pročitao... radijacija... boze sacuvaj. Ljudi ne znaju osnovne stvari a dozvoljavaju sebi da komentarisu.... em talasi nisu radijacija. i potpuno su sigurni, barem u milivatima, koliko ih prave mobili.

Srbin

pre 2 godine

Vrhunski sportista, najbolji teniser svih vremena, dobar čovek (sem kada namerno ne širi virus), ali nažalost i nije neka intelektualna gromada.

Treci vod

pre 2 godine

Ne znam sta mu ovo treba? Radijacije nema, a mobilni telefon kumunicira iskljucivo preko RADIO MODEMA! Dakle, ako obican radio u kuci ima radijaciju ima i mobilni telefon. Jos jednom, sve komunikacije mobilnog telefona u GSM protokolu idu iskljucivo putem radio veze i radijskog modema. Hvala

jedinonauka

pre 2 godine

Djokovicu nakon svih skandala nemas nikakvo pravo da delis savete, niti si naucnik, niti medicinski ekspert, drzi se lupanja o reket, najmanju stetu tu mozes da prouzrokujes.

fenomen

pre 2 godine

Da su bar Paja i Čkalja živi pa da skupa krenu u vecernju školu.
Ja sam Noletov navijač ali zbog čega svaka njegova misao mora dospeti u javnost. Postujem njegove stavove u vezi vakcine iako sam triput bocnut. Svako za sebe odlucuje. Ali sve ono sto nema veze sa tenisom ne mora biti javno. Idi gde hoces, jedi sta hoces, druži se skim hoćeš ali svoje ideje i zapažanja ne nameći drugima.

Макарије

pre 2 godine

Чивјек је врхунски спортиста, нема даље. Капа доље.
Али штета што се није још мало образовао.

Petar

pre 2 godine

Kakav komentar za drustvene mreze, pa cak i da je jedan od najaktivnijih i da ima svaki dan neki post (a nema) to ne znaci da ima telefon nonstop kod sebe. Moze da ga ima kuci na ormaru, uzme otkuca i opet ostavi telefon. Poenta je da ga ne drzis nonstop kod sebe

Perica

pre 2 godine

Ovo je Nole, influenser, ali pravi, ima moc da utice na ljude. Ljudi ga obozavaju jer najbolje na svetu reketom udara lopticu. On je uzor i ima obavezu da zaista pozitivno utice na ljude, a ne ovim kvazi naucnim glupostima. Stav o vakcini necu ni da pominjem, posebno gurua kao vodica kroz zivot.

pajac

pre 2 godine

Srećom pa koz nas uopšte ne prolaze signali na desetine radio i TV stanica, MUP-ovih i vojnih signala, signali fiksnih daljinskih telefona, ne dišemo kiseonik nego dim, itd, itd. Alo bre čoveče, oladi više

brm

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega. Nole, drži se reketa, u tome si najbolji.

Макарије

pre 2 godine

Чивјек је врхунски спортиста, нема даље. Капа доље.
Али штета што се није још мало образовао.

brm

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega. Nole, drži se reketa, u tome si najbolji.

pajac

pre 2 godine

Srećom pa koz nas uopšte ne prolaze signali na desetine radio i TV stanica, MUP-ovih i vojnih signala, signali fiksnih daljinskih telefona, ne dišemo kiseonik nego dim, itd, itd. Alo bre čoveče, oladi više

lennox

pre 2 godine

A zasto je onda u Australiji kukao da mu vrate telefon? Australijanci su mozda procitali knjigu i zbog toga mu oduzeli telefon, da ne bi sebi zdravlje u zatvoru ugrozavao.

Treci vod

pre 2 godine

Ne znam sta mu ovo treba? Radijacije nema, a mobilni telefon kumunicira iskljucivo preko RADIO MODEMA! Dakle, ako obican radio u kuci ima radijaciju ima i mobilni telefon. Jos jednom, sve komunikacije mobilnog telefona u GSM protokolu idu iskljucivo putem radio veze i radijskog modema. Hvala

Mile

pre 2 godine

Nole fenomenalno dobro lupa po lopticama, ali lupa i ovako. Da li bi poverili da vam dete leči čovek koji ima završen 5. razred, da li bi seli u avion u kome pilot ne veruje u gravitaciju i misli da je zemlja ravna? A verujete Noletu, čoveku koji bos ide po gudurama, vođen misticima? Nešto nije u redu.

Alija Sirotanović

pre 2 godine

Brate, kada koristiš iPhone, naravno da zrači! Uzmi Šaomi, zračenja upola manje, kamera vrhunska, najbolji odnos cene i kvaliteta...

žena ga najviše zrači

pre 2 godine

Novak je napisao više knjiga nego što je pročitao.

Još kad bi saznao koliko je opasno sunčevo zračenje, nikad više ne bi igrao tenis na suncu.

Perica

pre 2 godine

Ovo je Nole, influenser, ali pravi, ima moc da utice na ljude. Ljudi ga obozavaju jer najbolje na svetu reketom udara lopticu. On je uzor i ima obavezu da zaista pozitivno utice na ljude, a ne ovim kvazi naucnim glupostima. Stav o vakcini necu ni da pominjem, posebno gurua kao vodica kroz zivot.

Srbin

pre 2 godine

Vrhunski sportista, najbolji teniser svih vremena, dobar čovek (sem kada namerno ne širi virus), ali nažalost i nije neka intelektualna gromada.

fenomen

pre 2 godine

Da su bar Paja i Čkalja živi pa da skupa krenu u vecernju školu.
Ja sam Noletov navijač ali zbog čega svaka njegova misao mora dospeti u javnost. Postujem njegove stavove u vezi vakcine iako sam triput bocnut. Svako za sebe odlucuje. Ali sve ono sto nema veze sa tenisom ne mora biti javno. Idi gde hoces, jedi sta hoces, druži se skim hoćeš ali svoje ideje i zapažanja ne nameći drugima.

jedinonauka

pre 2 godine

Djokovicu nakon svih skandala nemas nikakvo pravo da delis savete, niti si naucnik, niti medicinski ekspert, drzi se lupanja o reket, najmanju stetu tu mozes da prouzrokujes.

Domaćin

pre 2 godine

A plakao je ko malo dete jer nije imao mobilni 4 sata u pritvoru u Australiji... A ova teorija je totalno u skladu sa njegovim nadrinaučnim ubeđenjima...

DaLanik

pre 2 godine

Veću glupost nisam pročitao... radijacija... boze sacuvaj. Ljudi ne znaju osnovne stvari a dozvoljavaju sebi da komentarisu.... em talasi nisu radijacija. i potpuno su sigurni, barem u milivatima, koliko ih prave mobili.

as

pre 2 godine

A osiromašeni uranijum se koristi za konstrukciju stomatoloških proteza i putničkih aviona, pa ti sad vidi kolika je njegova radijacija... Nije slučajno "osiromašen".
(Mr Majestyk, 17. februar 2022 12:31

Tako je.Koristi se i u bolnicama u SAD kao zastita od jonizujuceg zracenja.

Al Srbi kukaju na njega kao da ga jedu!
A nisu svesni da je to samo manipulacija.
Cak i Danica Grujicic javno prica da je ogroman porast kancera posledica bombardovanja OU.
A kad pogledate statistiku vidite da tog skoka i nema.
Ali Dana nece da kaze da smo medju vodecim u Evropi ne po oboljevanju od kancera vec po umiranju od njega.
A umiremo zato sto se kasno otkriva kancer u Srbiji za razliku od zemalja zapadne Evrope gde njihovi gradjani imaju kulturu redivnih preventivnih pregleda i tako lece kancere u ranoj fazi i imaju veci procenat izlecenih.
A ta kultura se stvara drzavnom kampanjom koja mora trajati vise godina.
A kod nas samo jedna kampanja traje evo vec deceniju.
I ona nece spasiti zivote.

E8

pre 2 godine

Novak, caka je u tome što se desna ruka već umorila pre neg' što si u levu stavio telefon. Ako ponoviš test, al prvo sa telefonom, pa onda praznom levom rukom, doći ćeš do obrnutog zaključka. Jel moguće da ja ovo uopšte objašnjavam !? Kakve su ovo nebuloze

Petar

pre 2 godine

Kakav komentar za drustvene mreze, pa cak i da je jedan od najaktivnijih i da ima svaki dan neki post (a nema) to ne znaci da ima telefon nonstop kod sebe. Moze da ga ima kuci na ormaru, uzme otkuca i opet ostavi telefon. Poenta je da ga ne drzis nonstop kod sebe

Optimista pripravnik

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Cekaj, da li se pravilno pise:'Ne obrazovan' ili 'neobrazovan', Milose?
Samo pitam, posto iz komentara cenim da si ti obrazovan.
Ne pitam za mene, nego za druga.
Unapred hvala.

Dragan

pre 2 godine

Aero,Agro,vodo zagadjenje i ko zna sta jos....zraci mnogo jace bazna stanica od telefona..a svi gradovi su full power pokriveni signalom...

Pavle Varga

pre 2 godine

Sto se svi krijete iza nekih nadimaka??
Sta je,bojite se potpisati punim imenom i prezimenom?
Zasto?
Jer ste bezobrazni,glipavi,neobrazovani,sve znate,vredjate i pljujete svakoga.
Tako mislite da vas ne mogu otkriti ko ste ako napravite kakvu glupost?
Lepo se potpisite punim imenom i prezimenom pa onda uvredite nekog!
Ali toga se bojite,jel tako kukavice?
Nemate sta da radite po ceo dan bolesnici,visite ovde na B92 i sta god da se objavi,o bilo kojoj temi,nadmecete se u porazavajucim glupostima,pokazujete da ste na nivou plemena iz neke dzungle.Besni ste na svakog jer nista niste postigli u zivotu,pa hocete da skrenete paznju na sebe.Prazni su vam,zivot,glava,duh.Ne znate nista ni o cemu.
Ni najosnovnije stvari u i o zivotu.Ko ste vi da prozivate bilo koga u zivotu?Ko?
Pogledajte se u ogledalo i pitajte sebe.Ko sam ja?Sta sam postigao u zivotu?
I ako nesto zelite da menjate kod druge osobe,pocnite prvo od sebe.
Nadamse,da nece jos dugo trajati B92 sajt gde se seju mrznja,poziva na nasilje i slicno.I da ce to uskoro biti sajt gde ljudi ostave normalna komentar a ne vredjanje i ismevanje svega i svacega.

Molim administratora da objavi komentar.
Hvala.

NoX

pre 2 godine

Na svom telefonu ukucajte *#07# zatim skrolujte nadole. Izaći će vam fabrički podaci koliko zrači vaš telefon. Noviji telefoni imaju tačne podatke u W/kg i to za glavu, grudi i ruke. Tako da poručujem svim botovima da se obrazuju a svetskog br.1 ostave na miru.

as

pre 2 godine

Evo pametnih opet, fakultet je znaci jedini izvor znanja.
Moj ujak je čoban koji nije izašao iz malog mesta u cg, ceo dan provodi u planini sa ovcama, a mudriji je od pola ovde obrazovanih komentatora.
(Mr. maxi, 17. februar 2022 12:38)

Nije fakultet samo jedini izvor znanja.
A ujak ti sigurno ne bi napisao u knjizi ovo sto je Novak napisao.
Zato sto je ujak mudar covek.
A mudri ljudi znaju da ne treba duboko da ulaze u teme o kojima nemaju znanje.

Inace Novakov test koji pominje je apsolutna glupost.

miki

pre 2 godine

Radijacija-zračenje mobilnog telefona ima talasnu dužinu od nekoliko centimetara. naši vitalni organi su upravo te veličine. Zbog toga, usled rezonantnih efekata, zračenje može biti vrlo opasno. Istim rezonantnim efektima u kirotalasnoj rerni možete da slušate ručak, iako mikro rerna zrači manje od banane (na talasnim dužinama gama zraka). Novak vam predlaže da uradite ogled. Umesto toga većina ga proziva. slično se u istoriji dešavalo mnogo puta. Verujte nauci i ogledima. Pročitajte šta je rezonancija.

realno

pre 2 godine

Drzite na stomaku ili uvetu tel malo vise pa recite da li prija ili ne prija.
Da li je radijacija ili samo toplota ili emituje uznemirujuce poruke ...nebitno...Koriscenje slusasalica i nosenje dalje od sebe svakako prija

Милош Радунковић

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.

Hemičar

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
Sad EM radijacija je svuda, hteli mi ili ne utiče na sve nas.
Poenta je što meni taj mali uticaj ništa ne znači jer nisam vrhunski sportista i ne teram svoje telo do maksimuma, a kod njega taj mali uticaj znači pobedu ili poraz, tako da ga razumem skroz.
Njemu je telo instrument na kome svira i sve naravno mora da bude savršeno.

Kraken89

pre 2 godine

Djokovic je jedan klasican primer danasnjice, kako je informacija skroz potisnula i marginalizovala znanje. Danas ljudi pogledaju neku emisiju o necemu, procitaju neku knjigu, i po automatizmu misle da sve znaju, a u stvari nisu ni svesni svog neznanja, i koliko sebe mogu da diskredituju ovakvim trivijalnim izjavama, poput Djokovica ...

Moravac

pre 2 godine

@."..ali nažalost i nije neka intelektualna gromada."

Kamicak medju intelektalnim gromadama , bolje receno. Nadam se da ce upisati vecernju osnovnu skolu nakon zavrsetka karijere, ima toga dosta kod nas.

miodrag

pre 2 godine

Gospodo zasto takve reakcije!!? Ja sam poprilicno obrazovan (vise od fakulteta iz oblasto koja je bliska ovome sto ovde komentarisete), ali ne smatram da samo zvanicno obrazovani mogu da pricaju na ove teme. Obrazovanje vam daje sirinu da idete napred, ali ako ste otvoranog uma mozete mnogo da postignete i sami , ili uz pomoc nekog ko jeste obrazovan. Naravno da nije rec o raidjaciji, vec o zracenju drugog tipa (EM), ali ....Mislite da je Nestorovic neobrazovan po vasim merkama? Zaista to mislite? On i Novak govore stvari koje vam se ne dopadaju i sa cim niste saglasni? Ok, to mogu da razumem.

as

pre 2 godine

Gospodo zasto takve reakcije!!? Ja sam poprilicno obrazovan (vise od fakulteta iz oblasto koja je bliska ovome sto ovde komentarisete), ali ne smatram da samo zvanicno obrazovani mogu da pricaju na ove teme. Obrazovanje vam daje sirinu da idete napred, ali ako ste otvoranog uma mozete mnogo da postignete i sami , ili uz pomoc nekog ko jeste obrazovan. Naravno da nije rec o raidjaciji, vec o zracenju drugog tipa (EM), ali ....Mislite da je Nestorovic neobrazovan po vasim merkama? Zaista to mislite? On i Novak govore stvari koje vam se ne dopadaju i sa cim niste saglasni? Ok, to mogu da razumem.
(miodrag, 17. februar 2022 13:30)

Kad ti se pokvari auto pravac kod nekog otvorenog uma.
Ali nemoj da bude majstor vec na primer obucar pa neka ti sredi auto.
Neces to uraditi vec ces traziti dobrog majstora pa makar bio taj majstor ogranicen kao terasa.
Otvoreni um tu nece pomoci vec znanje.
I niko Novaka ovde ne kritikuje sto je napisao radijacija umesto EM talasa vec zato sto je napisao apsolutnu glupost da ce EM talasi iz mobilnog oslabiti ruku.
Novak je dobar majstor svog zanata,odlican,najbolji...
Ali je ogranicen,nije obrazovan i podlozan svakakvim teorijama zavere.
A zasto?
Cini mi se uprkos svim njegovim uspesima na sportskom planu da Novak zeli da se istakne i u drugim oblastima ali nema potrebno znanje pa onda bira ono sto se ne moze dokazati i tako sebi i drugima pokazuje da je razlicit i poseban.
A u stvari nije cak ni prosecan,sem u tenisu .
Za tenis kapa dole.
Sad ima vremena na pretek,mlad je i mogao bi malo da zagreje stolicu da ne bi ovako smesne i glupe izjave davao.

Alan Ford

pre 2 godine

Na primeru Novaka vidim koliko je i klasično gimnazijsko znanje važno, a mislio sam da nije. Njemu svaka čast na mnogim stvarima, ne samo u tenisu, ali mu fali obrazovanje, to je vidljivo. No, niko nije savršen, problem može biti ako takvim stavovima utiče na druge.Ps.Valjda ćemo se radovati još nekim GS titulama.

jest

pre 2 godine

Imam nekoliko prijatelja koji su zaradili penziju na S600, S613, AN/TPS70, P40 I jos nekim radarima i nista im ne fali. U neposrednoj blizini proveli preko 20 godina.
Ovaj za koga navijam dok igra tenis lupeta!

lookac

pre 2 godine

Optimisto pripravniče, još ti nekoga da prozivaš, a sam si polupisme?! Ponižavajuće! Pravilno se piše odvojeno , ne pismen!!!!!
(sa severa, 17. februar 2022 14:04)


Da li se ti šališ ili si ozbiljan?
Nepismen, neobrazovan se piše sastavljeno.
Odvojeno od rečce ne se pišu glagoli osim onih nekoliko izuzetaka koji se pišu sastavljeno.

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Telefon pre svega utice na psihu.
Ta tenzija i mogucnost da te neko kad god zamisli uznemirava prenosi svoju nervozu ili obrnuto i tako ciklicno tokom celog bozijeg dana cele godine.
Sve se vise pitam dal je bilo bolje i opustenije kad smo imali samo govornice i kucne telefone pa se javis kad stignes i kome hoces a brate mili i uzelis se nekoga da cujes a ne da me obavestava svakih 20 minuta sta je obukao ili zdrao preko instagrama i ostalih platformi za napacene.

zzz

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Verovatno jedan od najneobrazovanijih javnih licnosti. Moze da stane rame uz rame sa onom pevaljkom sto tvrdi da je zemlja ravna ploca i da gravitacija ne postoji. Niko njega ne krivi sto nije obrazovan, ipak mora da trenira po 10 sati dnevno. Ali onda nemoj da svoju glupost i neznanje javno iznosis po drustvenim mrezama, intervjuima i knjigama. Molitvom zagadjenu vodu pretvaraju u cistu i on to pije, ali se boji da u svoj organizam unese vakcinu jer ne zna sta ima u njoj??? Na zalost nema njemu pomoci.

Sanja

pre 2 godine

Uvek koristite sluslice kad dugi razgovarate telefonom. Ako ga ne gasite nocu, ne drzite ga pirzd glave.
Ovo je savet neurohirurga koji je operisao tumor na mozgu nasem prijatelju. Kaze da vec godinama vidja taj tip tumora...
Pametnom dovoljno.
Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje.
Svako svoje zna.

zainteresovani posmatrač

pre 2 godine

Nole, kad nema više tenisa, jesi možda razmišljao da rašljariš?
Ćale tvrdi da ima pozdemne vode više kruške u dvorištu, a ja da ima na sredini dvorišta.
Dođi, Nole, prisloni ruku i reši misteriju!

Mr. maxi

pre 2 godine

Evo pametnih opet, fakultet je znaci jedini izvor znanja.
Moj ujak je čoban koji nije izašao iz malog mesta u cg, ceo dan provodi u planini sa ovcama, a mudriji je od pola ovde obrazovanih komentatora.

lalo

pre 2 godine

Likovi sa pet osnovne ne bi smeli da pricaju o rdijaciji. Sve na svetu , svaki detalj, svaki kamen, stena ili vulkan, svaka biljka i zivotinja osciluje istvara zracenje. Zracenje je prirodna pojava i ne utice lose na ljude. Naravno ekstremne snge zracenja su ubitacne i po materiju i po zivi telo te o tome se mora vvoditi racuna.

E8

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
(Hemičar, 17. februar 2022 13:35)

Aj ne laži ! Snaga zračenja sa sunca je bar 1000 veća od zračenja mobilnog telefona. Još spektar koji duboko ulazi u ultraljubičasto, mislim šta reći? Telefon je opasan koliko i šećerna vodica.

povrać

pre 2 godine

Niko nije za ovako kratko vreme uspeo da nam se ovoliko ogadi...stvarno bih voleo da Novak batali tenis i posveti se bosanskim piramidama, spiritualnošću i meditacijama

Limar nece doći .

pre 2 godine

Uz svo dužno poštovanje prema najvećem od najvećih, da li Novak zna koliko nafte tj dizel goriva potroši njegova jahta, mislim koliko je to u tonama i koliko emituje CO2 gasa u atmosveru.
Isto pitanje može da se postavi u vezi vozikanja malim mlaznim avionima koji troše tone i tone kerozina.
Moram da priznam da mi je jako teško palo kada sam čitao Jelenino stručno objašnjenje o 5G mreži u Srbiji

Мина

pre 2 godine

Пре него што су почели да пљују Новака, неки би требало да прочитају став стручњака, рецимо један од њих је став инжењера Светислава Јордовића,који је добио златну медаљу за апсорбер, заштитник за отклањање електричног и магнетног поља.У једном додатку Политике, под насловом "Невидљиво, али опасно",где је указао на опасност од зрачења у човековом окружењу."Мобилни телефон-што даље то боље".
_Моб.тел.се не сме носити у џепу.
_Ноћу га обавезно треба искључити.
_Ограничи коришћење на важније позиве.
_Кад год је могуће,користити звучник,уместо да се.држи на уху.
_Сачекати да се успостави веза,пре него што се принесе глави....итд.Медицинска струка је у својим испитивањима потврдила све ово и установила да мушкарци, који носе стално тел.у џепу,имају проблем са стетилитетом и да често долази до мутације гена.Само, сви стручни људи су немоћни пред великим"играчима", којима не одговара оваква анализа ."Кока кола" је штетна, али њен произвођач свим силама тврди супротно, јер живи од баснословних зарада.Тако је и у свету телефона, упорно тврде да су њихови производи безбедни, ставите само телефоне на уво ,или даноноћно куцкајте, а они ће да згрћу паре, брига их за наше здравље.Девиза,"после мене, потоп".Ово не значи да не користимо телефоне, већ да их користимо паметно.

Dok

pre 2 godine

Pre nego sto ste pohrlili da pljujete Noleta, malo istrazite, procitajte... On jeste to malo nespretno objasnio, ali istina je da je uticaj mobilnih telefona na ljudsko telo beznacajan.
Navodno, jod uvek ne postoje zvanicni dokazi (verovatno ih nikada nece ni biti obzirom na velicinu trzista mobilnih telefona), ali mnoga istrazivanja pokazuju da ipak postoje negativni efekti.

Svaki telefon poseduje indeks zracenja za glavu i telo.

bgd

pre 2 godine

Kao javna ličnost koja ima uticaja na mlade mora sam da povede računa šta javno izjavljuje vezano za ono za šta nije kvalifikovan. Ali od toga očito nema ništa.

Srle iz XI

pre 2 godine

Konfuzija je nastala zbog izraza radijacija. Kod nas se uvek vezuje za radioaktivnost a ovde je reč o zračenju, emitivanju - radio talasa, elektromagnetnih talasa. Ako se računa sa ovim drugim onda svakako da mobilni ima mogućnost štetnih uticaja na živi svet.

Neko iz dijaspore

pre 2 godine

Kakav blistavi kraj jedne blistave karijere.
(Ilija Čvorović, 17. februar 2022 13:40)

Bogami, pravo u centar!!
Najbolje objasnjeno sve zajedno: karijera, stanje mozga, Australija, izjave, ludi otac, globalno mesanje u sve i svasta bez ikakvog obrazovanja ... i to sve u jednoj recenici.
Svaka cast, Ilija !!!

klm

pre 2 godine

Noletu bi dao desnu ruku da je seku iz ramena, ali realno i zaista ovakve price mu ne trebaju! Apaolutno je tacan podatak da su radjena mnoga istrazivanja oko mobilnih telefona i sigurno 100% nema potvrde o njihovom stetnom dejstvu. Misli se na velike uzorke populacije a necija eventualna individualna bolest nikako i ni pod kojim ulovima se ne moze vezati za mobilni telefon. O radijaciji nema govora a o EM zracenju moze da se prica kao o zracenju sunca koje je takodje stetno u odredjenim letnjim periodima. Mobilni komunicira preko radio modema i ta veza je klasčna radio veza. Radio postoji vise od 100 godina i da je poznato nije potvrdjeno njegovo stetno dejstvo! Suština je radio modem (vec pisano u jednom od komentara) i taj nacin prijema i slanja signala! Frekvencija prvih mreza je bila oko 800 i 900 MHZ posle 1.8 GHZ i sada ide 5g koji ce vuci u punom kapacitetu do 90 GHZ. Oko ovoga moze da se raspravlja mada sam opet siguran da nece imati znacajnije stetne posledice po ljude. Pisem kao neko sa iskustvom u radu u servisima zvanicno registrovanim od strane velikih proizvodjaca sa punom opremom za testiranje i poravku mobilnih aparata.

Miloš

pre 2 godine

Ona disciplina i ona mentalna snaga zbog koje je on takva zver na terenu, ljudi moji, to ima cenu. Ne možete da očekujete normalnog, skromnog, obrazovanog i svestranog čoveka, koji se pretvara u mašinu za udaranje loptice po komandi. Nešto mora da trpi.

NS oldtajmer

pre 2 godine

Ajd dobro, radijacija = zracenje. Aaaali postoji JONIZUJUCE i NEJONIZUNUCE zracenje. Prvo ima dovoljno energije da prilikom prolaska kroz materiju izazove jonizaciju, a drugo nema tu energiju. E sad JONIZ. Z. moze biti korpuskularne i el. magnetne prirode. Tu spadaju alfa, beta, protonsko i neutronsko te gama i X zracenje. U NEJONIZ. zracenje izmedju ostalih spadaju i radio talasi pomocu kojih rade mob. telefoni, i koji su zraci el. magnetne prirode. Dakle kod mob telefona neko zracenje ipak postoji. Koliko oni jesu ili nisu stetni vode se jos uvek velike diskusije medju strucnjacima, a tek medju nestrucnjacima. Elem postoje naucni radovi da je temperatura slepoocnog reznja mozga cak za oko 0,5 stepeni C visa sa strane gde se koristio mob. tel. Dakle...... zakljucite svako za sebe

pre 2 godine

Novak je opisao energetsku medicinu koja ima tradiciju staru više od 3000 godina. Više o tomu u knjizi Donne Eden koja je, primjerice, istaknula da je kineska mreža meridijana u čovjeku, poznata davno prije nove ere, na Zapadu potvrđena preciznim mjerenjima tek prije 50-ak godina.

Liberty

pre 2 godine

Lako je Noletu da propagira zdravu ishranu, zdrav način života, ima gomilu ljudi, stručnih koji brinu o njemu, biraju najbolje namirnice, spremaju zdravu hranu, živi na destinacijama gde nema stresa, gde je vazduh čist, pije najkvalitetniju vodu, stalne masaže, tretmani, trening, i sve to plaća milionima koje je zaradio jer mu se može. Ali nemoj da priča mučenicima koji rade u Maksiju za 40.000din kako živeti zdravo i hraniti se zdravo. Ako već želi može da otvori restoran u Bg i da sprema besplatno obroke za sve ljude koji žele da se hrane kao i on , sa istim namirnicama isto spremljenim... Ako neće, onda nemoj ni da pametuje sirotinji šta je zdravo. A što se zračenja tiče, živim u Bg gde je sve umreženo, struja, mobilne mreže, voda, repetitori, bazne stanice, kamere wifi 2.4 i 5g, dalekovodi, avioni lete iznad glava svaki dan, a spasiće me zračenja ako mobilni ne držim u džepu jel? Gomila gluposti koja iritira zaista... Izmišlja toplu vodu.

Miki

pre 2 godine

Novak zna da igra tenis, ali od obrazovanja ima samo osnovnu školu. Hvali se i znanjem svetskih jezika. Bilo bi glupo da ih ne zna jer je stalno na putovanjima.

Predrag Markovic

pre 2 godine

Mobilni telefoni emituju zračenje u radiofrekventnom području elektromagnetnog spektra. Mobilni telefoni druge, treće i četvrte generacije (2G, 3G, 4G) emituju radiofrekvenciju u frekvencijskom opsegu od 0,7–2,7 GHz. Mobilni telefoni pete generacije (5G) koriste frekvencijski spektar do 80 GHz.

Sve ove frekvencije spadaju u nejonizujući opseg spektra, koji je niske frekvencije i niske energije. Energija je preniska da bi oštetila DNK. Nasuprot tome, jonizujuće zračenje, koje uključuje rendgenske zrake, radon i kosmičke zrake, je visoke frekvencije i visoke energije. Energija jonizujućeg zračenja može oštetiti DNK. Oštećenje DNK može izazvati promene u genima koje mogu povećati rizik od raka.

Ljudsko telo apsorbuje energiju iz uređaja koji emituju radiofrekventno zračenje. Jedini dosledno priznat biološki efekat apsorpcije radiofrekventnog zračenja kod ljudi sa kojim se šira javnost može susresti je zagrevanje dela tela gde se drži mobilni telefon (na primer, uho i glava). Međutim, to zagrevanje nije dovoljno za merljivo povećanje telesne temperature. Ne postoje drugi jasno utvrđeni opasni zdravstveni efekti radiofrekventnog zračenja na ljudsko telo.

Volim i ja vas

pre 2 godine

Dobro da sam pročitao ovu vest, da ne kupim knjigu.
Šta je sa ovim čovekom, msm bilo je naznaka (guru, drveće, piramide...), ali sad već postaje ozbiljno?!

Алекса

pre 2 godine

Nije ni osnovnu školu završio, a priča o radijaciji. Šta bi tek bilo kada bi završio fakultet?
(16hp, 17. februar 2022 11:41)

Био би много опрезнији са расипањем мудрости....

sgdp

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega. Nole, drži se reketa, u tome si najbolji.
(brm, 17. februar 2022 10:43)

Verujem da je u pitanju loš prevod. "Radiation" na engleskom se kod nas prevodi i kao radijacija, i kao zračenje. U ovom slučaju se verovatno misli na zračenje elektromagnetnih talasa.

Slovenac

pre 2 godine

@Treci vod: radiacija telefona se meri u W na kg. Znaci zvanicno za svaki telefon imas podatak koji emituje koliko radiacije, a za tebe zvanicno ne postoji? I nemojte potcenjivati uticaj tog zracenja. Da je telefon hrana, bio bi zabranjen.

Dule

pre 2 godine

Ako je ova izjvaa tacna onda samo pokazuje koliko su dezinofmacije na internetu i kvazi-strucnjaci opasni. Barata se sa terminima uopsteno bez ikaklvog razumevanja i omalovazava nazalost zvanicna nauka i naucnici bez da ih je pitao za misljnje i obrazlozenje. A madjionicarski trikovi oduvek su bili tu da zapanje one koji ne znaju niti razmiljaju otvoreno gde se sve moze objasniti, kao i talasanja zastave na Mesecu bez vazduha. On jeste strucnjak za tenis , ali pre ovakih izjava treba da da prilku sebi da prica sa fizicarima, biolozima itd a ne da kao u strahu od vakcine dodje do iste stvari kao i sa operaciojom lakta gde sve nije pomoglo sem proste medicine za par sati.

Sremac

pre 2 godine

Da su bar Paja i Čkalja živi pa da skupa krenu u vecernju školu.
Ja sam Noletov navijač ali zbog čega svaka njegova misao mora dospeti u javnost. Postujem njegove stavove u vezi vakcine iako sam triput bocnut. Svako za sebe odlucuje. Ali sve ono sto nema veze sa tenisom ne mora biti javno. Idi gde hoces, jedi sta hoces, druži se skim hoćeš ali svoje ideje i zapažanja ne nameći drugima.
(fenomen, 17. februar 2022 11:30)

Obracas se Novaku,a u stvari sve sto si napisao odnosi se na novinare. Nikom on ne namece svoje ideje. Cudi me da ti to vidis potpuno drugačije. Jel to on rekao da ne nosis telefon. Ovde pise da on to radi , a ne da ti on kaze da ne smes da ga nosis. Tako je isto i oko vakcine. On je nece primiti , a ti sto se njega tice radi sta hoces.
Upravo je to ono sto i on trazi od tebe i svih ostalih. Pustite ga da radi šta želi.

Алекса

pre 2 godine

Verujte nauci i ogledima. Pročitajte šta je rezonancija.
(miki, 17. februar 2022 11:30) #

Можеш друже да читаш и Ану Карењину на руском, али ако не знаш руски нећеш разумети. Можда ћеш наслутити нешто али тешко да ћеш схватити зашто је то ремек дело руске књижевности.

Ми, као и Новак, немамо знање да разумемо било шта од тога. Зато постоје институције које дају употребне дозволе. Неко стручан је прочитао Ану Карењину на руском и закључио да то дело није штетно за развој људског ума. Неко стручан је радио анализу радиоталаса и закључио да нису опасни.

А сви сад преко интернета могу да мудрују и да верују у шта год хоће.
Оно што већина не може је да сами схвате да ли је или не Ана Карењина ремек дело....немамо знање и образовање за тако нешто.

Може да нам се свиђа, или не, може неко да нам каже да јесте или није, и да му ми поверујемо. Не вреди нам пуно да прочитамо сами...

Zemlja orlova preponosnih

pre 2 godine

A mozda da procitate neko istraživanje o uticaju telefona na žive organizme? Aj časkom pa se vratite na komentarisanje. Možda onda kažete, znam da ne znam a ne siguran sam 100% da Novak lupa gluposti.

Black

pre 2 godine

Pa i bez telefona u levoj ruci otpor desne ruke ce posle nekog vremena oslabiti. Uradi obrnuto, stavi telefon u levu ruku na pocetku, pa ga posle baci i samo stavi levu ruku na stomak pa ce desna opet oslabiti. To onda sigurno znaci da sa telefonom imas vise snage!? Jel onda radijacija telefona zraci dobro!? Kakve primitivne nebuloze.

Срб

pre 2 godine

Овде толико др, мр и специјалиста мед. против Нолета да "није завршио ни основну"!? Човек је ванредно завршио средњу, као и већина професионалаца који нису могли редовно да похађају због тренинга и такмичења. И још се заборавља да он има (може да плати) најбоље стручњаке из медицине и на њему се то види - док су Рафа и Рођа за пензију, он ко да је 10 година млађи. Па хејтујте колико хоћете "писмени", он је за углед, зато и хоће да га уклоне!

Mikica

pre 2 godine

Svima koji se smeju ovakvim stvarima predlažem da obrate pažnju kada u slučaju neke vremenske nepogode njihovo mesto ili deo grada gde žive ostane bez električne energije. Da li ćete se odjednom osećati bolje svežije i bistrije?

lookac

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
Sad EM radijacija je svuda, hteli mi ili ne utiče na sve nas.
Poenta je što meni taj mali uticaj ništa ne znači jer nisam vrhunski sportista i ne teram svoje telo do maksimuma, a kod njega taj mali uticaj znači pobedu ili poraz, tako da ga razumem skroz.
Njemu je telo instrument na kome svira i sve naravno mora da bude savršeno.
(Hemičar, 17. februar 2022 13:35)


Koje to razne bolesti izaziva EM zračenje?
Ajde prilozi zvanična i validna istraživanja.

Komša

pre 2 godine

Ne mora čovek da bude nuklearni fizičar da bi zaključio da mobilni telefoni pored toga što su korisni imaju i svoje loše strane.
Krenimo od ekrana.Dobro bi bilo deci nabaviti naočare bez dioptrije sa zaštitom na primer.
Učiti ih sve ono što mi stariji ne radimo - doričak,ručak,večera bez blejanja u telefon.
Kada se razgovara sa nekim ne blene se u ekran - poštujemo (i gundjamo) pravilo da se mobilni isključuje kada ulazimo u neke institucije ali svoje prijatelje,rodbinu ne poštujemo jer smo u stanju da prekinemo razgovor na pola rečenice i da odgovorimo na poziv.

Ne poštujemo ni sebe ni svoje vreme - dozvoljavamo bilo kome sa nas cima kad god on hoce.

Mobilni je koristan ali moramo biti svesni da ima i svoju lošu stranu - on mora da služi nama a ne mi njemu (kao i bilo koje sokoćalo).

Nije tako strašno ali ne treba ni zanemarivati te "sitnice" .

Branko Nemačka

pre 2 godine

On je čovek pukao. Od alergije na gluten ode čovek u krajnost. Na kraju će u ludnici da završi. Čovek je izgubio 1,5 godinu jer je pokušao da zaleči lakat volšebno. Sada opet ludorije sa vakcinom. Što je najgore zaludeo je i Luisa Hamiltona koji mu je komšija, pa je i Hamilton zastranio.

Stanoja iz Rsovci

pre 2 godine

S obzirom da nije zavrsio ni osnovnu skolu mnogo je pametan.
(delboj, 17. februar 2022 10:41)

Osnovnu je zavrsio nekako, vanredno, od kuce. Sportsku gimnaziju nije zavrsio jer nisu hteli da mu izadju u susret da i gimnaziju zavrsava kao osnovnu skolu, od kuce. U nekoj drugoj drzavi, pogotovu zapadnoj drzavi to bi mu bilo omoguceno i te kako. Nego, ne znam za Jecu? Ona je zavrsila neki italijanski mega-trend fakultet za menadzerstvo, a prica se da ni ona nije zavrsila sportsku gimnaziju, da je cak i ponavljala neki razred, ali ne znam da li u osnovnoj skoli ili u gimnaziji. Kako je mogla italijanski mega-trend da upise kad nema ni srednju skolu zavrsenu? Ili pare cine sve mogucim?

Petar

pre 2 godine

Ja sam probao ogled i nikakve razlike u snazi nema, tj. postoji minimalna razlika jer sam umorio rame od prvog testa bez telefona.

Mislim, na osnovu rada u ovoj industriji, a i na osnovu gledanja u svet oko sebe da je uticaj zračenja mobilnih na zdravlje zanemarljiv. Energija zračenja je izuzetno mala.

Loš uticaj aplikacija (koje su mobilni omogućili) na ljude, na otuđenost, društvo i time na budućnost čovečanstva će daleko prevazići sve što zračenje može.

mladeeen

pre 2 godine

Svi znamo da mobilni telefon zraci zbog svog ekrana ,kao sto i svaki televizor zraci ... al kad nam je uslo sve to u zivot i tesko je bez toga... Nole drzi se i ne primaj tu vakcinu jer polako sve zabrane padaju vec u vodu ,shvatili su da najvakcinisanije drzave imaju najvise novih slucajeva...evo skandinavske zemlje vec sve zabrane povukle :)

Bojan

pre 2 godine

Ne slažem se sa dosta Novakovih stavova i životnih principa.
Ali i zašto bi?
Čovek živi svoj život, ima pravo na to. Ako hoće da stoji u lavoru i zaliva se jogurtom dok recituje "peršun - celer - keleraba", ko sam ja da mu branim?
Nigde nije javno savetovao ljudima da se ne cepe, za razliku od mnogih lekara npr.
Mediji pumpaju - narod se loži.

sasha

pre 2 godine

Pavle Varga
Jeste, plasimo se da nas ne nadjes. Da pogadjam - 1,90m i 90kg misica?
Btw, ovo je naucno dokazana metoda.
Doticni ima okrnjenu osnovnu, prema tome, prvi ne bi trebalo da se oglasava o bilo cemu sto nema veze sa tenisom.

gargleblaster

pre 2 godine

Woooooooow, neverovatno.
Da glupavi telefoni jesu jako stetni, ali za mozak prvenstveno jer na njima besomucno pratimo svaki tvoj dah i trenutak tvoga zitija, o lazni mesijo.
Svaka antiutopija koju sam citao od 60tih na ovamo bila je simpaticno smesna naspram ovog.

vuk

pre 2 godine

Djole igraj tenis i budi gospodin mani se naucnih radova.Novakov sam navijac ali ovakve i slicne izjave nikad se nece cuti od Federera.Sad se trpa u politiku,sad medicina,sad tehnologija.Zanima me sta je sledece.

lennox

pre 2 godine

Uvek koristite sluslice kad dugi razgovarate telefonom. Ako ga ne gasite nocu, ne drzite ga pirzd glave.
Ovo je savet neurohirurga koji je operisao tumor na mozgu nasem prijatelju. Kaze da vec godinama vidja taj tip tumora...
Pametnom dovoljno.
Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje.
Svako svoje zna.
(Sanja, 17. februar 2022 13:18)

A mogla si komotno posle ovoga, "Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje", komentar da zavrsis sa onim spektakularnim "Pametnom dosta". Razmisli, pa neki drugi put mozda.

Mr Majestyk

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega.(brm, 17. februar 2022 10:43)

A osiromašeni uranijum se koristi za konstrukciju stomatoloških proteza i putničkih aviona, pa ti sad vidi kolika je njegova radijacija... Nije slučajno "osiromašen".

Profesor BU

pre 2 godine

Nole, gledaj u svoju decu, u svoj reket, u svoju platnu karticu i sl., ali nemoj da pokušavaš da nama nepismenima objašnjavaš štetnost mobilnih telefona na ljudsko zdravlje. Da si bio u pozorištu i gledao predstavu "Dejstvo gama zraka na sablasne nevene", moj komentar bi ti bio još jasniji.

milanllll

pre 2 godine

"Razum može zameniti gotovo svaki nivo obrazovanja, ali ni najvisi nivo obrazovanja ne može zameniti razum."

Arthur Shopenhauer

Goat

pre 2 godine

A zamisli koncentrisano zračenje kad igraš pred punim stadionom a svaki gledalac ima mobilni u džepu ili torbi koji održava vezu sa baznom stanicom. a ti se nalazi u centru svega toga.

Profesor BU

pre 2 godine

Nole, gledaj u svoju decu, u svoj reket, u svoju platnu karticu i sl., ali nemoj da pokušavaš da nama nepismenima objašnjavaš štetnost mobilnih telefona na ljudsko zdravlje. Da si bio u pozorištu i gledao predstavu "Dejstvo gama zraka na sablasne nevene", moj komentar bi ti bio još jasniji.

as

pre 2 godine

Molim administratora da objavi komentar.
Hvala.
(Pavle Varga, 17. februar 2022 12:58

E a sad si ti Pavle Varga hrabri junak pa svi znamo ko si?!
Jel tako !?
Pa niko ne pise ime i prezime zato sto ovde u komentarima nista to ne znaci i nista ne pokazuje.
Eto ti si napisao i opet te niko od nas ne zna.
Nisi bas prepametan.

Adam

pre 2 godine

Drag mi je momak, ali je počeo da smara. On je ipak samo vrhunski udarač loptice i treba toga da se drži. (Milan, 17. februar 2022 10:40)

"Ipak" i "samo" vrhunski igrac 😂. A nije ti kliknulo da možda sve što Nole radi (ili ne radi), debelo utiče na njegov vrhunski uspeh? Ja zaista ne razumem ljude koji ce da prihvate Noletov uspeh, ali nece da prihvate da on nije do tog uspeha stigao konvencionalnim putevima. Kakav je to ego, kakva je to blokada u glavi kod većine da se odupiru svakoj alternativi? Vi biste se i Tesli smejali sto je palio sijalice u ruci. Sve je to vama abraka-dabra kuku lele ćiribu ćiriba. I ono sto je najsmesnije, ovi sto najmanje razumeju svet oko sebe se najvise pozivaju na nauku.

Boris

pre 2 godine

Aman, naravno na telefoni zrače kada imaju "predaju", tj. kada oni emituju. Ali to i ono što je on opisao nemaju nikakve veze niti je to validan naučni metod. Niti se time išta dokazuje, ali se pokazuje stepen razumevanja nauke ;)

Youtube naučnici - ili oni koji su to videli na novoformiranim rijaliti kanalima - NG i diskaveri.

Demar Derozan

pre 2 godine

Novak nije pisao knjigu 'Serviraj za pobedu",, vec su neki saradnici i eksperti u pojedinim oblastima to uradili za njega. To je evidentno po materijalu u samoj knjizi sa kojim Novak nema nikakve dodirne tacke.

Karzai

pre 2 godine

Ovo je najbolje kada nam soli pamet jedna osoba koja je svoju celokupnu egzistenciju posvetila uvezbavanju udaranja male, zute loptice specijalnom alatkom zvanom reket (nesto kao hepek) preko mrezice razvucene na za tu svrhu specijalno obelezenoj povrsini. Pri tome par miliona osoba mu odobravaju i sa divljenjem ga slusaju, to su uzgred oni koji su svoje egzistencije posvetili posmatranju gorepomenutog na TV kako svakodnevno izvodi svoj trik udaranja loptice...

Violeta

pre 2 godine

Ne znam sta mu ovo treba? Radijacije nema, a mobilni telefon kumunicira iskljucivo preko RADIO MODEMA! Dakle, ako obican radio u kuci ima radijaciju ima i mobilni telefon. Jos jednom, sve komunikacije mobilnog telefona u GSM protokolu idu iskljucivo putem radio veze i radijskog modema. Hvala
(Treci vod, 17. februar 2022 11:40)

Hvala tebi na objasnjenju.
Ja se uopste ne razumem u tehniku ali mi je uvek bilo cudno kada tako neki ljudi pisu o zracenju telefona...

Daj Nole, ostavi se bre medija i hajde da te gledamo kako si tenis doveo do savrsenstva. Tvoja verna obozavateljka.

Милош

pre 2 godine

Подршка Ноле најбољи си! (Креће медијска Сорошевска хајка јер човек неће три дозе до тромбозе!)

Petar

pre 2 godine

Ne mislim kao Đoković ali poštujem mišljenja i verovanja. Ljudi i onako ne funkcionišu na osnovu dokaza ili nauke već na osnovu verovanja.

Genije

pre 2 godine

(Mr. maxi, 17. februar 2022 12:38)

Svaka čast tvom ujaku! On bar čuva i sačuva ovce, ali tvoj komentar je takav da ti ja ni dve nacrtane ovce ne bih dao na čuvanje, jer bi ti jedna pobegla, a drugu bi izgubio.

Vaistinu

pre 2 godine

Na primeru Novaka vidim koliko je i klasično gimnazijsko znanje važno, a mislio sam da nije.
(Alan Ford, 17. februar 2022 16:12)

Gimnazijsko obrazovanje je osnov za obrazovanog, inteligentnog čoveka širokih shvatanja i interesovanja. Može sve to i kod nekoga sa stručnom školom, ali jako teško, retko i ne tako izražajno.

Ima 10 godina kako čoveka u startu cenim po tome da li je bio u gimnaziji ili ne. Za fax mogu ali i ne moram da pitam. Čak u zadnje vreme uglavnom više i ne pitam.

Logika

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Pa naravno da imaju pravo da iznose svoj stav ako su stručnjaci u nekoj oblasti!

Nole nek' savjetuje ljude oko tenisa, a nek' mobilne telefone ostavi elektro tehničarima.

nikola

pre 2 godine

Mogu samo zamisliti koliko su razni “strucnjaci” otvorenog uma koji su jedno sa prirodom uzeli para od Novaka. Tacno se vidi kako klizi u sve vece ludilo a Imasi i ostali gurui oko njega samo zadovoljno trljaju ruke

Cinique

pre 2 godine

Nole nek' savjetuje ljude oko tenisa, a nek' mobilne telefone ostavi elektro tehničarima.
(Logika, 18. februar 2022 05:41)

Da, ali njih niko ne sluša.
A istina i o EM zračenju je pomalo kao i o svemu drugom, pa i o ovim vakcinama, negde između. EM zračenje naravno NIKADA nije zdravo, najprostije zato što čovek kao vrsta nije evoluirao u takvom ambijentu. Niti je preživljavao tako što je sebi ubrizgavao vakcine ili bilo šta drugo. A opet, nije ni toliko opasno koliko se neki boje; ponovo, čovek kao vrsta nije toliko svilen i ranjiv koliko oni misle jer da jeste odavno bi naša vrsta izumrla. To je sve notorno, pa gde je onda nesporazum? Pa u tome što ljude pojedinačno zabole uvo da li će preživljavati ljudska vrsta, nego da li će preživeti oni sami ili tek njihovi najbliži. Čak i kad iskreno drugima (svima) nešto preporučuju, nešto drugo (možda daleko važnije?) (ne)svesno prenebregavaju. Recimo, "tajna" Novakovog zdravlja moguće nije to što ne drži telefon na stomaku, nego u ogromnoj fizičkoj aktivnosti? Namerno banalizujem, nego možda nekome drugom salo na stomaku dampira elektromagnetno zračenje telefona? Njemu koji nema grama sala, nema šta da "izoluje" vitalne organe, pa zanemoća od telefona?

Sad bez šale: Nole greši na potpuno isti način kao i "oficijelna medicina": tretira sve ljude kao identične biomašine, motore na isto gorivo, iste količine i uslove u kojima žive. Onog koji živi ispod dalekovoda baš će da uplaši zračenjem telefona! Aha, oće.

sa severa

pre 2 godine

Optimisto pripravniče, još ti nekoga da prozivaš, a sam si polupisme?! Ponižavajuće! Pravilno se piše odvojeno , ne pismen!!!!!

lennox

pre 2 godine

A zasto je onda u Australiji kukao da mu vrate telefon? Australijanci su mozda procitali knjigu i zbog toga mu oduzeli telefon, da ne bi sebi zdravlje u zatvoru ugrozavao.

brm

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega. Nole, drži se reketa, u tome si najbolji.

Макарије

pre 2 godine

Чивјек је врхунски спортиста, нема даље. Капа доље.
Али штета што се није још мало образовао.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.

miki

pre 2 godine

Radijacija-zračenje mobilnog telefona ima talasnu dužinu od nekoliko centimetara. naši vitalni organi su upravo te veličine. Zbog toga, usled rezonantnih efekata, zračenje može biti vrlo opasno. Istim rezonantnim efektima u kirotalasnoj rerni možete da slušate ručak, iako mikro rerna zrači manje od banane (na talasnim dužinama gama zraka). Novak vam predlaže da uradite ogled. Umesto toga većina ga proziva. slično se u istoriji dešavalo mnogo puta. Verujte nauci i ogledima. Pročitajte šta je rezonancija.

NoX

pre 2 godine

Na svom telefonu ukucajte *#07# zatim skrolujte nadole. Izaći će vam fabrički podaci koliko zrači vaš telefon. Noviji telefoni imaju tačne podatke u W/kg i to za glavu, grudi i ruke. Tako da poručujem svim botovima da se obrazuju a svetskog br.1 ostave na miru.

Treci vod

pre 2 godine

Ne znam sta mu ovo treba? Radijacije nema, a mobilni telefon kumunicira iskljucivo preko RADIO MODEMA! Dakle, ako obican radio u kuci ima radijaciju ima i mobilni telefon. Jos jednom, sve komunikacije mobilnog telefona u GSM protokolu idu iskljucivo putem radio veze i radijskog modema. Hvala

miodrag

pre 2 godine

Gospodo zasto takve reakcije!!? Ja sam poprilicno obrazovan (vise od fakulteta iz oblasto koja je bliska ovome sto ovde komentarisete), ali ne smatram da samo zvanicno obrazovani mogu da pricaju na ove teme. Obrazovanje vam daje sirinu da idete napred, ali ako ste otvoranog uma mozete mnogo da postignete i sami , ili uz pomoc nekog ko jeste obrazovan. Naravno da nije rec o raidjaciji, vec o zracenju drugog tipa (EM), ali ....Mislite da je Nestorovic neobrazovan po vasim merkama? Zaista to mislite? On i Novak govore stvari koje vam se ne dopadaju i sa cim niste saglasni? Ok, to mogu da razumem.

Mile

pre 2 godine

Nole fenomenalno dobro lupa po lopticama, ali lupa i ovako. Da li bi poverili da vam dete leči čovek koji ima završen 5. razred, da li bi seli u avion u kome pilot ne veruje u gravitaciju i misli da je zemlja ravna? A verujete Noletu, čoveku koji bos ide po gudurama, vođen misticima? Nešto nije u redu.

Pavle Varga

pre 2 godine

Sto se svi krijete iza nekih nadimaka??
Sta je,bojite se potpisati punim imenom i prezimenom?
Zasto?
Jer ste bezobrazni,glipavi,neobrazovani,sve znate,vredjate i pljujete svakoga.
Tako mislite da vas ne mogu otkriti ko ste ako napravite kakvu glupost?
Lepo se potpisite punim imenom i prezimenom pa onda uvredite nekog!
Ali toga se bojite,jel tako kukavice?
Nemate sta da radite po ceo dan bolesnici,visite ovde na B92 i sta god da se objavi,o bilo kojoj temi,nadmecete se u porazavajucim glupostima,pokazujete da ste na nivou plemena iz neke dzungle.Besni ste na svakog jer nista niste postigli u zivotu,pa hocete da skrenete paznju na sebe.Prazni su vam,zivot,glava,duh.Ne znate nista ni o cemu.
Ni najosnovnije stvari u i o zivotu.Ko ste vi da prozivate bilo koga u zivotu?Ko?
Pogledajte se u ogledalo i pitajte sebe.Ko sam ja?Sta sam postigao u zivotu?
I ako nesto zelite da menjate kod druge osobe,pocnite prvo od sebe.
Nadamse,da nece jos dugo trajati B92 sajt gde se seju mrznja,poziva na nasilje i slicno.I da ce to uskoro biti sajt gde ljudi ostave normalna komentar a ne vredjanje i ismevanje svega i svacega.

Molim administratora da objavi komentar.
Hvala.

Perica

pre 2 godine

Ovo je Nole, influenser, ali pravi, ima moc da utice na ljude. Ljudi ga obozavaju jer najbolje na svetu reketom udara lopticu. On je uzor i ima obavezu da zaista pozitivno utice na ljude, a ne ovim kvazi naucnim glupostima. Stav o vakcini necu ni da pominjem, posebno gurua kao vodica kroz zivot.

Hemičar

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
Sad EM radijacija je svuda, hteli mi ili ne utiče na sve nas.
Poenta je što meni taj mali uticaj ništa ne znači jer nisam vrhunski sportista i ne teram svoje telo do maksimuma, a kod njega taj mali uticaj znači pobedu ili poraz, tako da ga razumem skroz.
Njemu je telo instrument na kome svira i sve naravno mora da bude savršeno.

realno

pre 2 godine

Drzite na stomaku ili uvetu tel malo vise pa recite da li prija ili ne prija.
Da li je radijacija ili samo toplota ili emituje uznemirujuce poruke ...nebitno...Koriscenje slusasalica i nosenje dalje od sebe svakako prija

jedinonauka

pre 2 godine

Djokovicu nakon svih skandala nemas nikakvo pravo da delis savete, niti si naucnik, niti medicinski ekspert, drzi se lupanja o reket, najmanju stetu tu mozes da prouzrokujes.

Srbin

pre 2 godine

Vrhunski sportista, najbolji teniser svih vremena, dobar čovek (sem kada namerno ne širi virus), ali nažalost i nije neka intelektualna gromada.

Petar

pre 2 godine

Kakav komentar za drustvene mreze, pa cak i da je jedan od najaktivnijih i da ima svaki dan neki post (a nema) to ne znaci da ima telefon nonstop kod sebe. Moze da ga ima kuci na ormaru, uzme otkuca i opet ostavi telefon. Poenta je da ga ne drzis nonstop kod sebe

Alija Sirotanović

pre 2 godine

Brate, kada koristiš iPhone, naravno da zrači! Uzmi Šaomi, zračenja upola manje, kamera vrhunska, najbolji odnos cene i kvaliteta...

pajac

pre 2 godine

Srećom pa koz nas uopšte ne prolaze signali na desetine radio i TV stanica, MUP-ovih i vojnih signala, signali fiksnih daljinskih telefona, ne dišemo kiseonik nego dim, itd, itd. Alo bre čoveče, oladi više

Domaćin

pre 2 godine

A plakao je ko malo dete jer nije imao mobilni 4 sata u pritvoru u Australiji... A ova teorija je totalno u skladu sa njegovim nadrinaučnim ubeđenjima...

pre 2 godine

Novak je opisao energetsku medicinu koja ima tradiciju staru više od 3000 godina. Više o tomu u knjizi Donne Eden koja je, primjerice, istaknula da je kineska mreža meridijana u čovjeku, poznata davno prije nove ere, na Zapadu potvrđena preciznim mjerenjima tek prije 50-ak godina.

Mr. maxi

pre 2 godine

Evo pametnih opet, fakultet je znaci jedini izvor znanja.
Moj ujak je čoban koji nije izašao iz malog mesta u cg, ceo dan provodi u planini sa ovcama, a mudriji je od pola ovde obrazovanih komentatora.

žena ga najviše zrači

pre 2 godine

Novak je napisao više knjiga nego što je pročitao.

Još kad bi saznao koliko je opasno sunčevo zračenje, nikad više ne bi igrao tenis na suncu.

fenomen

pre 2 godine

Da su bar Paja i Čkalja živi pa da skupa krenu u vecernju školu.
Ja sam Noletov navijač ali zbog čega svaka njegova misao mora dospeti u javnost. Postujem njegove stavove u vezi vakcine iako sam triput bocnut. Svako za sebe odlucuje. Ali sve ono sto nema veze sa tenisom ne mora biti javno. Idi gde hoces, jedi sta hoces, druži se skim hoćeš ali svoje ideje i zapažanja ne nameći drugima.

DaLanik

pre 2 godine

Veću glupost nisam pročitao... radijacija... boze sacuvaj. Ljudi ne znaju osnovne stvari a dozvoljavaju sebi da komentarisu.... em talasi nisu radijacija. i potpuno su sigurni, barem u milivatima, koliko ih prave mobili.

Miki

pre 2 godine

Novak zna da igra tenis, ali od obrazovanja ima samo osnovnu školu. Hvali se i znanjem svetskih jezika. Bilo bi glupo da ih ne zna jer je stalno na putovanjima.

povrać

pre 2 godine

Niko nije za ovako kratko vreme uspeo da nam se ovoliko ogadi...stvarno bih voleo da Novak batali tenis i posveti se bosanskim piramidama, spiritualnošću i meditacijama

mladeeen

pre 2 godine

Svi znamo da mobilni telefon zraci zbog svog ekrana ,kao sto i svaki televizor zraci ... al kad nam je uslo sve to u zivot i tesko je bez toga... Nole drzi se i ne primaj tu vakcinu jer polako sve zabrane padaju vec u vodu ,shvatili su da najvakcinisanije drzave imaju najvise novih slucajeva...evo skandinavske zemlje vec sve zabrane povukle :)

Sanja

pre 2 godine

Uvek koristite sluslice kad dugi razgovarate telefonom. Ako ga ne gasite nocu, ne drzite ga pirzd glave.
Ovo je savet neurohirurga koji je operisao tumor na mozgu nasem prijatelju. Kaze da vec godinama vidja taj tip tumora...
Pametnom dovoljno.
Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje.
Svako svoje zna.

Dok

pre 2 godine

Pre nego sto ste pohrlili da pljujete Noleta, malo istrazite, procitajte... On jeste to malo nespretno objasnio, ali istina je da je uticaj mobilnih telefona na ljudsko telo beznacajan.
Navodno, jod uvek ne postoje zvanicni dokazi (verovatno ih nikada nece ni biti obzirom na velicinu trzista mobilnih telefona), ali mnoga istrazivanja pokazuju da ipak postoje negativni efekti.

Svaki telefon poseduje indeks zracenja za glavu i telo.

Moravac

pre 2 godine

@."..ali nažalost i nije neka intelektualna gromada."

Kamicak medju intelektalnim gromadama , bolje receno. Nadam se da ce upisati vecernju osnovnu skolu nakon zavrsetka karijere, ima toga dosta kod nas.

Kraken89

pre 2 godine

Djokovic je jedan klasican primer danasnjice, kako je informacija skroz potisnula i marginalizovala znanje. Danas ljudi pogledaju neku emisiju o necemu, procitaju neku knjigu, i po automatizmu misle da sve znaju, a u stvari nisu ni svesni svog neznanja, i koliko sebe mogu da diskredituju ovakvim trivijalnim izjavama, poput Djokovica ...

Slovenac

pre 2 godine

@Treci vod: radiacija telefona se meri u W na kg. Znaci zvanicno za svaki telefon imas podatak koji emituje koliko radiacije, a za tebe zvanicno ne postoji? I nemojte potcenjivati uticaj tog zracenja. Da je telefon hrana, bio bi zabranjen.

Срб

pre 2 godine

Овде толико др, мр и специјалиста мед. против Нолета да "није завршио ни основну"!? Човек је ванредно завршио средњу, као и већина професионалаца који нису могли редовно да похађају због тренинга и такмичења. И још се заборавља да он има (може да плати) најбоље стручњаке из медицине и на њему се то види - док су Рафа и Рођа за пензију, он ко да је 10 година млађи. Па хејтујте колико хоћете "писмени", он је за углед, зато и хоће да га уклоне!

Mikica

pre 2 godine

Svima koji se smeju ovakvim stvarima predlažem da obrate pažnju kada u slučaju neke vremenske nepogode njihovo mesto ili deo grada gde žive ostane bez električne energije. Da li ćete se odjednom osećati bolje svežije i bistrije?

bgd

pre 2 godine

Kao javna ličnost koja ima uticaja na mlade mora sam da povede računa šta javno izjavljuje vezano za ono za šta nije kvalifikovan. Ali od toga očito nema ništa.

as

pre 2 godine

Molim administratora da objavi komentar.
Hvala.
(Pavle Varga, 17. februar 2022 12:58

E a sad si ti Pavle Varga hrabri junak pa svi znamo ko si?!
Jel tako !?
Pa niko ne pise ime i prezime zato sto ovde u komentarima nista to ne znaci i nista ne pokazuje.
Eto ti si napisao i opet te niko od nas ne zna.
Nisi bas prepametan.

Zemlja orlova preponosnih

pre 2 godine

A mozda da procitate neko istraživanje o uticaju telefona na žive organizme? Aj časkom pa se vratite na komentarisanje. Možda onda kažete, znam da ne znam a ne siguran sam 100% da Novak lupa gluposti.

lalo

pre 2 godine

Likovi sa pet osnovne ne bi smeli da pricaju o rdijaciji. Sve na svetu , svaki detalj, svaki kamen, stena ili vulkan, svaka biljka i zivotinja osciluje istvara zracenje. Zracenje je prirodna pojava i ne utice lose na ljude. Naravno ekstremne snge zracenja su ubitacne i po materiju i po zivi telo te o tome se mora vvoditi racuna.

sa severa

pre 2 godine

Optimisto pripravniče, još ti nekoga da prozivaš, a sam si polupisme?! Ponižavajuće! Pravilno se piše odvojeno , ne pismen!!!!!

E8

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
(Hemičar, 17. februar 2022 13:35)

Aj ne laži ! Snaga zračenja sa sunca je bar 1000 veća od zračenja mobilnog telefona. Još spektar koji duboko ulazi u ultraljubičasto, mislim šta reći? Telefon je opasan koliko i šećerna vodica.

E8

pre 2 godine

Novak, caka je u tome što se desna ruka već umorila pre neg' što si u levu stavio telefon. Ako ponoviš test, al prvo sa telefonom, pa onda praznom levom rukom, doći ćeš do obrnutog zaključka. Jel moguće da ja ovo uopšte objašnjavam !? Kakve su ovo nebuloze

Branko Nemačka

pre 2 godine

On je čovek pukao. Od alergije na gluten ode čovek u krajnost. Na kraju će u ludnici da završi. Čovek je izgubio 1,5 godinu jer je pokušao da zaleči lakat volšebno. Sada opet ludorije sa vakcinom. Što je najgore zaludeo je i Luisa Hamiltona koji mu je komšija, pa je i Hamilton zastranio.

zainteresovani posmatrač

pre 2 godine

Nole, kad nema više tenisa, jesi možda razmišljao da rašljariš?
Ćale tvrdi da ima pozdemne vode više kruške u dvorištu, a ja da ima na sredini dvorišta.
Dođi, Nole, prisloni ruku i reši misteriju!

Neko iz dijaspore

pre 2 godine

Kakav blistavi kraj jedne blistave karijere.
(Ilija Čvorović, 17. februar 2022 13:40)

Bogami, pravo u centar!!
Najbolje objasnjeno sve zajedno: karijera, stanje mozga, Australija, izjave, ludi otac, globalno mesanje u sve i svasta bez ikakvog obrazovanja ... i to sve u jednoj recenici.
Svaka cast, Ilija !!!

Dragan

pre 2 godine

Aero,Agro,vodo zagadjenje i ko zna sta jos....zraci mnogo jace bazna stanica od telefona..a svi gradovi su full power pokriveni signalom...

Sremac

pre 2 godine

Da su bar Paja i Čkalja živi pa da skupa krenu u vecernju školu.
Ja sam Noletov navijač ali zbog čega svaka njegova misao mora dospeti u javnost. Postujem njegove stavove u vezi vakcine iako sam triput bocnut. Svako za sebe odlucuje. Ali sve ono sto nema veze sa tenisom ne mora biti javno. Idi gde hoces, jedi sta hoces, druži se skim hoćeš ali svoje ideje i zapažanja ne nameći drugima.
(fenomen, 17. februar 2022 11:30)

Obracas se Novaku,a u stvari sve sto si napisao odnosi se na novinare. Nikom on ne namece svoje ideje. Cudi me da ti to vidis potpuno drugačije. Jel to on rekao da ne nosis telefon. Ovde pise da on to radi , a ne da ti on kaze da ne smes da ga nosis. Tako je isto i oko vakcine. On je nece primiti , a ti sto se njega tice radi sta hoces.
Upravo je to ono sto i on trazi od tebe i svih ostalih. Pustite ga da radi šta želi.

Karzai

pre 2 godine

Ovo je najbolje kada nam soli pamet jedna osoba koja je svoju celokupnu egzistenciju posvetila uvezbavanju udaranja male, zute loptice specijalnom alatkom zvanom reket (nesto kao hepek) preko mrezice razvucene na za tu svrhu specijalno obelezenoj povrsini. Pri tome par miliona osoba mu odobravaju i sa divljenjem ga slusaju, to su uzgred oni koji su svoje egzistencije posvetili posmatranju gorepomenutog na TV kako svakodnevno izvodi svoj trik udaranja loptice...

Volim i ja vas

pre 2 godine

Dobro da sam pročitao ovu vest, da ne kupim knjigu.
Šta je sa ovim čovekom, msm bilo je naznaka (guru, drveće, piramide...), ali sad već postaje ozbiljno?!

Алекса

pre 2 godine

Nije ni osnovnu školu završio, a priča o radijaciji. Šta bi tek bilo kada bi završio fakultet?
(16hp, 17. februar 2022 11:41)

Био би много опрезнији са расипањем мудрости....

zzz

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Verovatno jedan od najneobrazovanijih javnih licnosti. Moze da stane rame uz rame sa onom pevaljkom sto tvrdi da je zemlja ravna ploca i da gravitacija ne postoji. Niko njega ne krivi sto nije obrazovan, ipak mora da trenira po 10 sati dnevno. Ali onda nemoj da svoju glupost i neznanje javno iznosis po drustvenim mrezama, intervjuima i knjigama. Molitvom zagadjenu vodu pretvaraju u cistu i on to pije, ali se boji da u svoj organizam unese vakcinu jer ne zna sta ima u njoj??? Na zalost nema njemu pomoci.

Petar

pre 2 godine

Ne mislim kao Đoković ali poštujem mišljenja i verovanja. Ljudi i onako ne funkcionišu na osnovu dokaza ili nauke već na osnovu verovanja.

jest

pre 2 godine

Imam nekoliko prijatelja koji su zaradili penziju na S600, S613, AN/TPS70, P40 I jos nekim radarima i nista im ne fali. U neposrednoj blizini proveli preko 20 godina.
Ovaj za koga navijam dok igra tenis lupeta!

Miloš

pre 2 godine

Ona disciplina i ona mentalna snaga zbog koje je on takva zver na terenu, ljudi moji, to ima cenu. Ne možete da očekujete normalnog, skromnog, obrazovanog i svestranog čoveka, koji se pretvara u mašinu za udaranje loptice po komandi. Nešto mora da trpi.

Алекса

pre 2 godine

Verujte nauci i ogledima. Pročitajte šta je rezonancija.
(miki, 17. februar 2022 11:30) #

Можеш друже да читаш и Ану Карењину на руском, али ако не знаш руски нећеш разумети. Можда ћеш наслутити нешто али тешко да ћеш схватити зашто је то ремек дело руске књижевности.

Ми, као и Новак, немамо знање да разумемо било шта од тога. Зато постоје институције које дају употребне дозволе. Неко стручан је прочитао Ану Карењину на руском и закључио да то дело није штетно за развој људског ума. Неко стручан је радио анализу радиоталаса и закључио да нису опасни.

А сви сад преко интернета могу да мудрују и да верују у шта год хоће.
Оно што већина не може је да сами схвате да ли је или не Ана Карењина ремек дело....немамо знање и образовање за тако нешто.

Може да нам се свиђа, или не, може неко да нам каже да јесте или није, и да му ми поверујемо. Не вреди нам пуно да прочитамо сами...

NS oldtajmer

pre 2 godine

Ajd dobro, radijacija = zracenje. Aaaali postoji JONIZUJUCE i NEJONIZUNUCE zracenje. Prvo ima dovoljno energije da prilikom prolaska kroz materiju izazove jonizaciju, a drugo nema tu energiju. E sad JONIZ. Z. moze biti korpuskularne i el. magnetne prirode. Tu spadaju alfa, beta, protonsko i neutronsko te gama i X zracenje. U NEJONIZ. zracenje izmedju ostalih spadaju i radio talasi pomocu kojih rade mob. telefoni, i koji su zraci el. magnetne prirode. Dakle kod mob telefona neko zracenje ipak postoji. Koliko oni jesu ili nisu stetni vode se jos uvek velike diskusije medju strucnjacima, a tek medju nestrucnjacima. Elem postoje naucni radovi da je temperatura slepoocnog reznja mozga cak za oko 0,5 stepeni C visa sa strane gde se koristio mob. tel. Dakle...... zakljucite svako za sebe

Srle iz XI

pre 2 godine

Konfuzija je nastala zbog izraza radijacija. Kod nas se uvek vezuje za radioaktivnost a ovde je reč o zračenju, emitivanju - radio talasa, elektromagnetnih talasa. Ako se računa sa ovim drugim onda svakako da mobilni ima mogućnost štetnih uticaja na živi svet.

nikola

pre 2 godine

Mogu samo zamisliti koliko su razni “strucnjaci” otvorenog uma koji su jedno sa prirodom uzeli para od Novaka. Tacno se vidi kako klizi u sve vece ludilo a Imasi i ostali gurui oko njega samo zadovoljno trljaju ruke

Mr Majestyk

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega.(brm, 17. februar 2022 10:43)

A osiromašeni uranijum se koristi za konstrukciju stomatoloških proteza i putničkih aviona, pa ti sad vidi kolika je njegova radijacija... Nije slučajno "osiromašen".

Optimista pripravnik

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Cekaj, da li se pravilno pise:'Ne obrazovan' ili 'neobrazovan', Milose?
Samo pitam, posto iz komentara cenim da si ti obrazovan.
Ne pitam za mene, nego za druga.
Unapred hvala.

Stanoja iz Rsovci

pre 2 godine

S obzirom da nije zavrsio ni osnovnu skolu mnogo je pametan.
(delboj, 17. februar 2022 10:41)

Osnovnu je zavrsio nekako, vanredno, od kuce. Sportsku gimnaziju nije zavrsio jer nisu hteli da mu izadju u susret da i gimnaziju zavrsava kao osnovnu skolu, od kuce. U nekoj drugoj drzavi, pogotovu zapadnoj drzavi to bi mu bilo omoguceno i te kako. Nego, ne znam za Jecu? Ona je zavrsila neki italijanski mega-trend fakultet za menadzerstvo, a prica se da ni ona nije zavrsila sportsku gimnaziju, da je cak i ponavljala neki razred, ali ne znam da li u osnovnoj skoli ili u gimnaziji. Kako je mogla italijanski mega-trend da upise kad nema ni srednju skolu zavrsenu? Ili pare cine sve mogucim?

vuk

pre 2 godine

Djole igraj tenis i budi gospodin mani se naucnih radova.Novakov sam navijac ali ovakve i slicne izjave nikad se nece cuti od Federera.Sad se trpa u politiku,sad medicina,sad tehnologija.Zanima me sta je sledece.

Black

pre 2 godine

Pa i bez telefona u levoj ruci otpor desne ruke ce posle nekog vremena oslabiti. Uradi obrnuto, stavi telefon u levu ruku na pocetku, pa ga posle baci i samo stavi levu ruku na stomak pa ce desna opet oslabiti. To onda sigurno znaci da sa telefonom imas vise snage!? Jel onda radijacija telefona zraci dobro!? Kakve primitivne nebuloze.

Violeta

pre 2 godine

Ne znam sta mu ovo treba? Radijacije nema, a mobilni telefon kumunicira iskljucivo preko RADIO MODEMA! Dakle, ako obican radio u kuci ima radijaciju ima i mobilni telefon. Jos jednom, sve komunikacije mobilnog telefona u GSM protokolu idu iskljucivo putem radio veze i radijskog modema. Hvala
(Treci vod, 17. februar 2022 11:40)

Hvala tebi na objasnjenju.
Ja se uopste ne razumem u tehniku ali mi je uvek bilo cudno kada tako neki ljudi pisu o zracenju telefona...

Daj Nole, ostavi se bre medija i hajde da te gledamo kako si tenis doveo do savrsenstva. Tvoja verna obozavateljka.

as

pre 2 godine

Gospodo zasto takve reakcije!!? Ja sam poprilicno obrazovan (vise od fakulteta iz oblasto koja je bliska ovome sto ovde komentarisete), ali ne smatram da samo zvanicno obrazovani mogu da pricaju na ove teme. Obrazovanje vam daje sirinu da idete napred, ali ako ste otvoranog uma mozete mnogo da postignete i sami , ili uz pomoc nekog ko jeste obrazovan. Naravno da nije rec o raidjaciji, vec o zracenju drugog tipa (EM), ali ....Mislite da je Nestorovic neobrazovan po vasim merkama? Zaista to mislite? On i Novak govore stvari koje vam se ne dopadaju i sa cim niste saglasni? Ok, to mogu da razumem.
(miodrag, 17. februar 2022 13:30)

Kad ti se pokvari auto pravac kod nekog otvorenog uma.
Ali nemoj da bude majstor vec na primer obucar pa neka ti sredi auto.
Neces to uraditi vec ces traziti dobrog majstora pa makar bio taj majstor ogranicen kao terasa.
Otvoreni um tu nece pomoci vec znanje.
I niko Novaka ovde ne kritikuje sto je napisao radijacija umesto EM talasa vec zato sto je napisao apsolutnu glupost da ce EM talasi iz mobilnog oslabiti ruku.
Novak je dobar majstor svog zanata,odlican,najbolji...
Ali je ogranicen,nije obrazovan i podlozan svakakvim teorijama zavere.
A zasto?
Cini mi se uprkos svim njegovim uspesima na sportskom planu da Novak zeli da se istakne i u drugim oblastima ali nema potrebno znanje pa onda bira ono sto se ne moze dokazati i tako sebi i drugima pokazuje da je razlicit i poseban.
A u stvari nije cak ni prosecan,sem u tenisu .
Za tenis kapa dole.
Sad ima vremena na pretek,mlad je i mogao bi malo da zagreje stolicu da ne bi ovako smesne i glupe izjave davao.

as

pre 2 godine

Evo pametnih opet, fakultet je znaci jedini izvor znanja.
Moj ujak je čoban koji nije izašao iz malog mesta u cg, ceo dan provodi u planini sa ovcama, a mudriji je od pola ovde obrazovanih komentatora.
(Mr. maxi, 17. februar 2022 12:38)

Nije fakultet samo jedini izvor znanja.
A ujak ti sigurno ne bi napisao u knjizi ovo sto je Novak napisao.
Zato sto je ujak mudar covek.
A mudri ljudi znaju da ne treba duboko da ulaze u teme o kojima nemaju znanje.

Inace Novakov test koji pominje je apsolutna glupost.

Dule

pre 2 godine

Ako je ova izjvaa tacna onda samo pokazuje koliko su dezinofmacije na internetu i kvazi-strucnjaci opasni. Barata se sa terminima uopsteno bez ikaklvog razumevanja i omalovazava nazalost zvanicna nauka i naucnici bez da ih je pitao za misljnje i obrazlozenje. A madjionicarski trikovi oduvek su bili tu da zapanje one koji ne znaju niti razmiljaju otvoreno gde se sve moze objasniti, kao i talasanja zastave na Mesecu bez vazduha. On jeste strucnjak za tenis , ali pre ovakih izjava treba da da prilku sebi da prica sa fizicarima, biolozima itd a ne da kao u strahu od vakcine dodje do iste stvari kao i sa operaciojom lakta gde sve nije pomoglo sem proste medicine za par sati.

Demar Derozan

pre 2 godine

Novak nije pisao knjigu 'Serviraj za pobedu",, vec su neki saradnici i eksperti u pojedinim oblastima to uradili za njega. To je evidentno po materijalu u samoj knjizi sa kojim Novak nema nikakve dodirne tacke.

Limar nece doći .

pre 2 godine

Uz svo dužno poštovanje prema najvećem od najvećih, da li Novak zna koliko nafte tj dizel goriva potroši njegova jahta, mislim koliko je to u tonama i koliko emituje CO2 gasa u atmosveru.
Isto pitanje može da se postavi u vezi vozikanja malim mlaznim avionima koji troše tone i tone kerozina.
Moram da priznam da mi je jako teško palo kada sam čitao Jelenino stručno objašnjenje o 5G mreži u Srbiji

Мина

pre 2 godine

Пре него што су почели да пљују Новака, неки би требало да прочитају став стручњака, рецимо један од њих је став инжењера Светислава Јордовића,који је добио златну медаљу за апсорбер, заштитник за отклањање електричног и магнетног поља.У једном додатку Политике, под насловом "Невидљиво, али опасно",где је указао на опасност од зрачења у човековом окружењу."Мобилни телефон-што даље то боље".
_Моб.тел.се не сме носити у џепу.
_Ноћу га обавезно треба искључити.
_Ограничи коришћење на важније позиве.
_Кад год је могуће,користити звучник,уместо да се.држи на уху.
_Сачекати да се успостави веза,пре него што се принесе глави....итд.Медицинска струка је у својим испитивањима потврдила све ово и установила да мушкарци, који носе стално тел.у џепу,имају проблем са стетилитетом и да често долази до мутације гена.Само, сви стручни људи су немоћни пред великим"играчима", којима не одговара оваква анализа ."Кока кола" је штетна, али њен произвођач свим силама тврди супротно, јер живи од баснословних зарада.Тако је и у свету телефона, упорно тврде да су њихови производи безбедни, ставите само телефоне на уво ,или даноноћно куцкајте, а они ће да згрћу паре, брига их за наше здравље.Девиза,"после мене, потоп".Ово не значи да не користимо телефоне, већ да их користимо паметно.

klm

pre 2 godine

Noletu bi dao desnu ruku da je seku iz ramena, ali realno i zaista ovakve price mu ne trebaju! Apaolutno je tacan podatak da su radjena mnoga istrazivanja oko mobilnih telefona i sigurno 100% nema potvrde o njihovom stetnom dejstvu. Misli se na velike uzorke populacije a necija eventualna individualna bolest nikako i ni pod kojim ulovima se ne moze vezati za mobilni telefon. O radijaciji nema govora a o EM zracenju moze da se prica kao o zracenju sunca koje je takodje stetno u odredjenim letnjim periodima. Mobilni komunicira preko radio modema i ta veza je klasčna radio veza. Radio postoji vise od 100 godina i da je poznato nije potvrdjeno njegovo stetno dejstvo! Suština je radio modem (vec pisano u jednom od komentara) i taj nacin prijema i slanja signala! Frekvencija prvih mreza je bila oko 800 i 900 MHZ posle 1.8 GHZ i sada ide 5g koji ce vuci u punom kapacitetu do 90 GHZ. Oko ovoga moze da se raspravlja mada sam opet siguran da nece imati znacajnije stetne posledice po ljude. Pisem kao neko sa iskustvom u radu u servisima zvanicno registrovanim od strane velikih proizvodjaca sa punom opremom za testiranje i poravku mobilnih aparata.

as

pre 2 godine

A osiromašeni uranijum se koristi za konstrukciju stomatoloških proteza i putničkih aviona, pa ti sad vidi kolika je njegova radijacija... Nije slučajno "osiromašen".
(Mr Majestyk, 17. februar 2022 12:31

Tako je.Koristi se i u bolnicama u SAD kao zastita od jonizujuceg zracenja.

Al Srbi kukaju na njega kao da ga jedu!
A nisu svesni da je to samo manipulacija.
Cak i Danica Grujicic javno prica da je ogroman porast kancera posledica bombardovanja OU.
A kad pogledate statistiku vidite da tog skoka i nema.
Ali Dana nece da kaze da smo medju vodecim u Evropi ne po oboljevanju od kancera vec po umiranju od njega.
A umiremo zato sto se kasno otkriva kancer u Srbiji za razliku od zemalja zapadne Evrope gde njihovi gradjani imaju kulturu redivnih preventivnih pregleda i tako lece kancere u ranoj fazi i imaju veci procenat izlecenih.
A ta kultura se stvara drzavnom kampanjom koja mora trajati vise godina.
A kod nas samo jedna kampanja traje evo vec deceniju.
I ona nece spasiti zivote.

Liberty

pre 2 godine

Lako je Noletu da propagira zdravu ishranu, zdrav način života, ima gomilu ljudi, stručnih koji brinu o njemu, biraju najbolje namirnice, spremaju zdravu hranu, živi na destinacijama gde nema stresa, gde je vazduh čist, pije najkvalitetniju vodu, stalne masaže, tretmani, trening, i sve to plaća milionima koje je zaradio jer mu se može. Ali nemoj da priča mučenicima koji rade u Maksiju za 40.000din kako živeti zdravo i hraniti se zdravo. Ako već želi može da otvori restoran u Bg i da sprema besplatno obroke za sve ljude koji žele da se hrane kao i on , sa istim namirnicama isto spremljenim... Ako neće, onda nemoj ni da pametuje sirotinji šta je zdravo. A što se zračenja tiče, živim u Bg gde je sve umreženo, struja, mobilne mreže, voda, repetitori, bazne stanice, kamere wifi 2.4 i 5g, dalekovodi, avioni lete iznad glava svaki dan, a spasiće me zračenja ako mobilni ne držim u džepu jel? Gomila gluposti koja iritira zaista... Izmišlja toplu vodu.

Alan Ford

pre 2 godine

Na primeru Novaka vidim koliko je i klasično gimnazijsko znanje važno, a mislio sam da nije. Njemu svaka čast na mnogim stvarima, ne samo u tenisu, ali mu fali obrazovanje, to je vidljivo. No, niko nije savršen, problem može biti ako takvim stavovima utiče na druge.Ps.Valjda ćemo se radovati još nekim GS titulama.

Logika

pre 2 godine

Ђоковић је све само није не образован, напротив. Наши људи и даље мисле да ако имате неку диплому са факултета, онда имате право на свој став и да га јавно износите. Образовање ван треба за посао којим се бавите, и То је све, на томе се све завршава.
(Милош Радунковић, 17. februar 2022 11:03)

Pa naravno da imaju pravo da iznose svoj stav ako su stručnjaci u nekoj oblasti!

Nole nek' savjetuje ljude oko tenisa, a nek' mobilne telefone ostavi elektro tehničarima.

lennox

pre 2 godine

Uvek koristite sluslice kad dugi razgovarate telefonom. Ako ga ne gasite nocu, ne drzite ga pirzd glave.
Ovo je savet neurohirurga koji je operisao tumor na mozgu nasem prijatelju. Kaze da vec godinama vidja taj tip tumora...
Pametnom dovoljno.
Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje.
Svako svoje zna.
(Sanja, 17. februar 2022 13:18)

A mogla si komotno posle ovoga, "Inace, moj ujak, profa fizike na Sorboni mobilni ne poseduje", komentar da zavrsis sa onim spektakularnim "Pametnom dosta". Razmisli, pa neki drugi put mozda.

lookac

pre 2 godine

Kako svi komentarišu a nemaju pojma.
Dokazano je da elektromagnetno polje deluje na živa bića, izaziva razne bolesti, itd.
Sad EM radijacija je svuda, hteli mi ili ne utiče na sve nas.
Poenta je što meni taj mali uticaj ništa ne znači jer nisam vrhunski sportista i ne teram svoje telo do maksimuma, a kod njega taj mali uticaj znači pobedu ili poraz, tako da ga razumem skroz.
Njemu je telo instrument na kome svira i sve naravno mora da bude savršeno.
(Hemičar, 17. februar 2022 13:35)


Koje to razne bolesti izaziva EM zračenje?
Ajde prilozi zvanična i validna istraživanja.

gargleblaster

pre 2 godine

Woooooooow, neverovatno.
Da glupavi telefoni jesu jako stetni, ali za mozak prvenstveno jer na njima besomucno pratimo svaki tvoj dah i trenutak tvoga zitija, o lazni mesijo.
Svaka antiutopija koju sam citao od 60tih na ovamo bila je simpaticno smesna naspram ovog.

Милош

pre 2 godine

Подршка Ноле најбољи си! (Креће медијска Сорошевска хајка јер човек неће три дозе до тромбозе!)

sasha

pre 2 godine

Pavle Varga
Jeste, plasimo se da nas ne nadjes. Da pogadjam - 1,90m i 90kg misica?
Btw, ovo je naucno dokazana metoda.
Doticni ima okrnjenu osnovnu, prema tome, prvi ne bi trebalo da se oglasava o bilo cemu sto nema veze sa tenisom.

Adam

pre 2 godine

Drag mi je momak, ali je počeo da smara. On je ipak samo vrhunski udarač loptice i treba toga da se drži. (Milan, 17. februar 2022 10:40)

"Ipak" i "samo" vrhunski igrac 😂. A nije ti kliknulo da možda sve što Nole radi (ili ne radi), debelo utiče na njegov vrhunski uspeh? Ja zaista ne razumem ljude koji ce da prihvate Noletov uspeh, ali nece da prihvate da on nije do tog uspeha stigao konvencionalnim putevima. Kakav je to ego, kakva je to blokada u glavi kod većine da se odupiru svakoj alternativi? Vi biste se i Tesli smejali sto je palio sijalice u ruci. Sve je to vama abraka-dabra kuku lele ćiribu ćiriba. I ono sto je najsmesnije, ovi sto najmanje razumeju svet oko sebe se najvise pozivaju na nauku.

Profesor BU

pre 2 godine

Nole, gledaj u svoju decu, u svoj reket, u svoju platnu karticu i sl., ali nemoj da pokušavaš da nama nepismenima objašnjavaš štetnost mobilnih telefona na ljudsko zdravlje. Da si bio u pozorištu i gledao predstavu "Dejstvo gama zraka na sablasne nevene", moj komentar bi ti bio još jasniji.

Komša

pre 2 godine

Ne mora čovek da bude nuklearni fizičar da bi zaključio da mobilni telefoni pored toga što su korisni imaju i svoje loše strane.
Krenimo od ekrana.Dobro bi bilo deci nabaviti naočare bez dioptrije sa zaštitom na primer.
Učiti ih sve ono što mi stariji ne radimo - doričak,ručak,večera bez blejanja u telefon.
Kada se razgovara sa nekim ne blene se u ekran - poštujemo (i gundjamo) pravilo da se mobilni isključuje kada ulazimo u neke institucije ali svoje prijatelje,rodbinu ne poštujemo jer smo u stanju da prekinemo razgovor na pola rečenice i da odgovorimo na poziv.

Ne poštujemo ni sebe ni svoje vreme - dozvoljavamo bilo kome sa nas cima kad god on hoce.

Mobilni je koristan ali moramo biti svesni da ima i svoju lošu stranu - on mora da služi nama a ne mi njemu (kao i bilo koje sokoćalo).

Nije tako strašno ali ne treba ni zanemarivati te "sitnice" .

Genije

pre 2 godine

(Mr. maxi, 17. februar 2022 12:38)

Svaka čast tvom ujaku! On bar čuva i sačuva ovce, ali tvoj komentar je takav da ti ja ni dve nacrtane ovce ne bih dao na čuvanje, jer bi ti jedna pobegla, a drugu bi izgubio.

Cinique

pre 2 godine

Nole nek' savjetuje ljude oko tenisa, a nek' mobilne telefone ostavi elektro tehničarima.
(Logika, 18. februar 2022 05:41)

Da, ali njih niko ne sluša.
A istina i o EM zračenju je pomalo kao i o svemu drugom, pa i o ovim vakcinama, negde između. EM zračenje naravno NIKADA nije zdravo, najprostije zato što čovek kao vrsta nije evoluirao u takvom ambijentu. Niti je preživljavao tako što je sebi ubrizgavao vakcine ili bilo šta drugo. A opet, nije ni toliko opasno koliko se neki boje; ponovo, čovek kao vrsta nije toliko svilen i ranjiv koliko oni misle jer da jeste odavno bi naša vrsta izumrla. To je sve notorno, pa gde je onda nesporazum? Pa u tome što ljude pojedinačno zabole uvo da li će preživljavati ljudska vrsta, nego da li će preživeti oni sami ili tek njihovi najbliži. Čak i kad iskreno drugima (svima) nešto preporučuju, nešto drugo (možda daleko važnije?) (ne)svesno prenebregavaju. Recimo, "tajna" Novakovog zdravlja moguće nije to što ne drži telefon na stomaku, nego u ogromnoj fizičkoj aktivnosti? Namerno banalizujem, nego možda nekome drugom salo na stomaku dampira elektromagnetno zračenje telefona? Njemu koji nema grama sala, nema šta da "izoluje" vitalne organe, pa zanemoća od telefona?

Sad bez šale: Nole greši na potpuno isti način kao i "oficijelna medicina": tretira sve ljude kao identične biomašine, motore na isto gorivo, iste količine i uslove u kojima žive. Onog koji živi ispod dalekovoda baš će da uplaši zračenjem telefona! Aha, oće.

sgdp

pre 2 godine

Radijacija mobilnog telefona? Telefon nema ništa veću radijaciju nego banana. Osim ako iz nekog razloga ne stavljaju osiromašeni uranijum u njega. Nole, drži se reketa, u tome si najbolji.
(brm, 17. februar 2022 10:43)

Verujem da je u pitanju loš prevod. "Radiation" na engleskom se kod nas prevodi i kao radijacija, i kao zračenje. U ovom slučaju se verovatno misli na zračenje elektromagnetnih talasa.

Goat

pre 2 godine

A zamisli koncentrisano zračenje kad igraš pred punim stadionom a svaki gledalac ima mobilni u džepu ili torbi koji održava vezu sa baznom stanicom. a ti se nalazi u centru svega toga.

Predrag Markovic

pre 2 godine

Mobilni telefoni emituju zračenje u radiofrekventnom području elektromagnetnog spektra. Mobilni telefoni druge, treće i četvrte generacije (2G, 3G, 4G) emituju radiofrekvenciju u frekvencijskom opsegu od 0,7–2,7 GHz. Mobilni telefoni pete generacije (5G) koriste frekvencijski spektar do 80 GHz.

Sve ove frekvencije spadaju u nejonizujući opseg spektra, koji je niske frekvencije i niske energije. Energija je preniska da bi oštetila DNK. Nasuprot tome, jonizujuće zračenje, koje uključuje rendgenske zrake, radon i kosmičke zrake, je visoke frekvencije i visoke energije. Energija jonizujućeg zračenja može oštetiti DNK. Oštećenje DNK može izazvati promene u genima koje mogu povećati rizik od raka.

Ljudsko telo apsorbuje energiju iz uređaja koji emituju radiofrekventno zračenje. Jedini dosledno priznat biološki efekat apsorpcije radiofrekventnog zračenja kod ljudi sa kojim se šira javnost može susresti je zagrevanje dela tela gde se drži mobilni telefon (na primer, uho i glava). Međutim, to zagrevanje nije dovoljno za merljivo povećanje telesne temperature. Ne postoje drugi jasno utvrđeni opasni zdravstveni efekti radiofrekventnog zračenja na ljudsko telo.

Bojan

pre 2 godine

Ne slažem se sa dosta Novakovih stavova i životnih principa.
Ali i zašto bi?
Čovek živi svoj život, ima pravo na to. Ako hoće da stoji u lavoru i zaliva se jogurtom dok recituje "peršun - celer - keleraba", ko sam ja da mu branim?
Nigde nije javno savetovao ljudima da se ne cepe, za razliku od mnogih lekara npr.
Mediji pumpaju - narod se loži.

Profesor BU

pre 2 godine

Nole, gledaj u svoju decu, u svoj reket, u svoju platnu karticu i sl., ali nemoj da pokušavaš da nama nepismenima objašnjavaš štetnost mobilnih telefona na ljudsko zdravlje. Da si bio u pozorištu i gledao predstavu "Dejstvo gama zraka na sablasne nevene", moj komentar bi ti bio još jasniji.

Vaistinu

pre 2 godine

Na primeru Novaka vidim koliko je i klasično gimnazijsko znanje važno, a mislio sam da nije.
(Alan Ford, 17. februar 2022 16:12)

Gimnazijsko obrazovanje je osnov za obrazovanog, inteligentnog čoveka širokih shvatanja i interesovanja. Može sve to i kod nekoga sa stručnom školom, ali jako teško, retko i ne tako izražajno.

Ima 10 godina kako čoveka u startu cenim po tome da li je bio u gimnaziji ili ne. Za fax mogu ali i ne moram da pitam. Čak u zadnje vreme uglavnom više i ne pitam.

Petar

pre 2 godine

Ja sam probao ogled i nikakve razlike u snazi nema, tj. postoji minimalna razlika jer sam umorio rame od prvog testa bez telefona.

Mislim, na osnovu rada u ovoj industriji, a i na osnovu gledanja u svet oko sebe da je uticaj zračenja mobilnih na zdravlje zanemarljiv. Energija zračenja je izuzetno mala.

Loš uticaj aplikacija (koje su mobilni omogućili) na ljude, na otuđenost, društvo i time na budućnost čovečanstva će daleko prevazići sve što zračenje može.

Boris

pre 2 godine

Aman, naravno na telefoni zrače kada imaju "predaju", tj. kada oni emituju. Ali to i ono što je on opisao nemaju nikakve veze niti je to validan naučni metod. Niti se time išta dokazuje, ali se pokazuje stepen razumevanja nauke ;)

Youtube naučnici - ili oni koji su to videli na novoformiranim rijaliti kanalima - NG i diskaveri.

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Telefon pre svega utice na psihu.
Ta tenzija i mogucnost da te neko kad god zamisli uznemirava prenosi svoju nervozu ili obrnuto i tako ciklicno tokom celog bozijeg dana cele godine.
Sve se vise pitam dal je bilo bolje i opustenije kad smo imali samo govornice i kucne telefone pa se javis kad stignes i kome hoces a brate mili i uzelis se nekoga da cujes a ne da me obavestava svakih 20 minuta sta je obukao ili zdrao preko instagrama i ostalih platformi za napacene.

lookac

pre 2 godine

Optimisto pripravniče, još ti nekoga da prozivaš, a sam si polupisme?! Ponižavajuće! Pravilno se piše odvojeno , ne pismen!!!!!
(sa severa, 17. februar 2022 14:04)


Da li se ti šališ ili si ozbiljan?
Nepismen, neobrazovan se piše sastavljeno.
Odvojeno od rečce ne se pišu glagoli osim onih nekoliko izuzetaka koji se pišu sastavljeno.

milanllll

pre 2 godine

"Razum može zameniti gotovo svaki nivo obrazovanja, ali ni najvisi nivo obrazovanja ne može zameniti razum."

Arthur Shopenhauer