Utorak, 29.08.2006.

12:29

Priveden zbog jakne s grbom Srbije

Protiv državljanina Austrije policija će podneti prijavu zbog grba Srbije na jakni.

Izvor: Beta

Priveden zbog jakne s grbom Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

zagrepčanka

pre 17 godina

Kako bi svaki od vas reagirao da u Beogradu netko dođe u odori njemačkog SS vojnika ili ustaše. Vjerojatno bi ste se samo nasmijali i shvatili da je to šala ili pozvali policiju. Đanki je šetao u odori RSK, nije imao službeno obilježja Republike Srbije. Nismo nacionalisti, ali su još svježe rane granatiranja, snajperista, ubijanja..., koje su nam radili oni koji su nosili takve oznake i takve odore. Amerikanci, Vjetnamci i drugi nisu granatirali Zagreb, a ako imaju službene oznake svoje države, ne vidim nikakav problem. Osim toga, đajki je prije dolaska u Hrvatsku trebao znati da je kazneno djelo isticanja bilo kojeg simbola nacionalizma ili se nacionalistički ponašati na bilo koji način. Ono što vrijedi za državljane Hrvatske, vrijedi i za naše goste.

ja_sam

pre 17 godina

Doticni je imao na sebi uniformu Republike Srpske Krajine (a ne grb Srbije),one iste vojske koja je ubijala po Hrvatskoj.Ne radi se o nikakvom grbu Srbije i nije problem u nikakvom grbu Srbije vec u uniformi u kojoj su jos nedavno cinjeni zlocini nad Hrvatima. Da se netko proseta Beogradom u uniformi ZNG-a,ili kako ih vi zovete "Zenge",sigurno bi bio docekan odusevljenjem!Mogu si zamisliti! I naravno da ne bi nikakav problem predstavljalo da je netko Zagrebom prosetao u uniformi sa grbom npr.americke vojske ili u majici sa npr.danskim grbom,jer americka vojska vojska nije ubijala po Hrvatskoj!

zenga vk

pre 17 godina

... kad bi se ja pojavio u svojoj jakni iz 94 u Beogradu što sigurno neću ućiniti kako iz pristojnosti tako i zbog toga jer sam siguran da me policija ne bi stigla privesti (jer bi sa mnom susretljivi građani sigurno obrisali dobar komad asfalta) možda su u lijepoj našoj murijaci priveli đankija i zbog nećeg drugog , danas je kroz Vinkovce u mimohodu prodefilirala vojna judo repka Srbije sa zastavom i svim obilježjima pa se ni zvižduk nije ćuo a kamoli šta drugo .Ako niste znali Vinkovci su u prošlom ratu imali oko 900 poginulih građana

x&u65l

pre 17 godina

Njihovo je pravo da u svojoj drzavi koju izborise preko nasih grbaca rade sta hoce. Naravno, na nama je da idemo tamo ili ne. Sa dobrim prijateljima odande cu i dalje rado odrzavati kontakte, mada taj narod za mene nikada vise nece biti "bratski" kao nekada, a najgore bi bilo da sada neki majmuni po Srbiji nadju za shodno da "vracaju istom merom". Retko je koji narod u istoriji prosao neokaljanih ruku, a mi najvecu glupost cinimo kada se pokusavamo sa njima takmiciti u stvarima gde su daleko ispred nas (sovinizam, suzeni pogledi na svet itd.). Naravno da u svakom drustvu ima normalnog sveta, kao i bolida, samo sto se kod njih "cudni" potezi pocesto desavaju. Najzalije mi je vecine normalnih Hrvata koji moraju sa tim ziveti, bas kao sto i vecina normalnih Srba mora sporadicno da degustira nase ludake.

Mirotvorac

pre 17 godina

A sta cemo sa "deckima" koji setaju na bazenima sa istetoviranim slovom " U " na ledjima ? Da ih hapsimo ili da na bazen ulaze bez tetovaza koje vredjaju ko zna koga...

grbovnica

pre 17 godina

Mislim da bi bilo najpametnije da se u dnevnome tisku ili jos bolje u turistickom vodicu za strance koji posjecuju Hrvatsku lijepo poimenice navedu i odtiskaju svi promidzbeni cimbenici a.k.a. "cetnicki" simboli koji vrijedjaju moral i iritiraju pucanstvo lijepe njihove: od grba, zastave, tri prsta i sajkace pa do gibanice, sljivovice, leskovacke muckalice, tursije, eurokrema, pirotskih cilima, cerske bitke, sabackog vasara vaterpola, ________ (dopisati po nahodjenju)...

P.S. Zacudjuje potreba u Hrvata da odredjenu simboliku personificiraju sa izvorima svojih problema. Nekad je to bila Davidova zvijezda, danas tri prsta, a sutra...?

Vesna

pre 17 godina

I lepo, od sada kad god u Srbiji vidim sahovnicu, ja cu da zovem policiju. Mene ta sahovnica asocira iskljucivo na ustase i gnusne zlocine koje su cinili u svim ratovima. Nego nasa policija na yo nece da reaguje. Isuvise smo mi fleksibilni. Jedino mi ne smemo da budemo nacionalisti.

Goran

pre 17 godina

Doticni gospodin je imao srecu da se je to desilo u Zagrebu.Sta mislite kako bi prosao da je toi napravio na kolodvuru u Sarajevu,Pristini ili Podgorici? Znaci ipak nije problem u Hrvatima nego u provokatorima.

Miroslav I

pre 17 godina

I ja sam bio zaprepascen prostotom i gluposcu roditelja dece, Hrvata, koji su ih u sred Frankfurta izvodili u maskirnim uniformama sa hrvatskom sahovnicom i slovom U na kapama. Paradirali su pesackom zonom naduveni od ponosa, ne shvatajuci kako su glupi i da od dece i sebe prave klovnove.

Skubidu

pre 17 godina

Hrvatska ima veliki problem sa ovim "braniteljima" hrvatske koji misle da im Hrvatska ostavljena od mame i tate da je poseduju. Hrvatska je i srpska, i to ne u veliko srpskom smislu, nego u populacijskoj strukturi.
Tragicno je to sto policija i sudstvo jos uvek sve cine ne bili im udovoljili, jer pokusavaju da stvore jak ponos prema Hrvatskoj vojsci, kao da misle da ce im vojska u nekoj buducnosti jos zatrebati za "obranu"?!

ja

pre 17 godina

Čemu ići u Hrvatsku slikati se sa četničkim simbolima? Hrvatski građani to NE MOGU shvatiti drugačije nego kao provokaciju. Hrvati se ne slikaju tako po Srbiji. Ni Bošnjaci, ni po Srbiji ni po Hrvatskoj. Ni Slovenci. Ni Albanci. Čemu onda svako toliko netko iz Srbije ima potrebu slikati se sa nekim četničkim simbolom? Za nas je isti još uvijek ratni zločinac...

grbovnica

pre 17 godina

Iz vijesti se da zakljuciti da je u Hrvatskoj manje kaznjivo posjedovati kontrolisane supstance (droge) nego li nositi odjecu. Pitanje: da li bi hrvatska redarstvena sluzba reagirala identicno da je u pitanju bila americka vijetnamka (dakle sa americkim grbom) , ili recimo njemacki vojni dzemper sa grbom Bundeswera na ramenu ? Ili jednostavan test : odite na jelacica plac, dva momka, jedan neka nosi recimo sajkacu a drugi sombrero, pa da vidite sta ce se desiti. U pitanju je cista diskriminacija.

Dejan

pre 17 godina

Pa naravno da treba postivati drzavu u kojoj se netko nalazi/prolazi. Cisto sumnjam da bi neko samo tako usred Beograda gledao obiljezja NDH ili Crnih mambi (po novome) na rukama nekog Austrijanca. I zasto uopce netko nosi maskirnu uniformu (dakle uniformu tudje vojske), ako nije u vojnoj posjeti ili 'mirovnoj misiji' nekoj drzavi. Sa druge strane uhvacen je sa odredjenom kolicinom droge, no izgleda nekima ne treba puno da prema 'narkomanima' gaje odredjene simpatije cim je nacionalizam (omiljena tema nama balkancima) u pitanju.

NemanjaNS

pre 17 godina

Pa ovo stvarno vise nema smisla!

Dakle, ne radi se ovde o nekom beckom narkomanu, radi se o principu. U jednoj "evropskoj" drzavi hapse se i kaznjavaju ljudi samo zbog toga sto nose grb susedne drzave (?!?). Vise nego jadno. A, mi cutimo. I ne samo mi. Evropa cuti

Petar

pre 17 godina

Baš smo se mi Balkanci usrećili ... ne zna se ko je veća žrtva, da li ovaj narkoman, ili ovaj sa doživotnim post-traumatskim stresnim sindromom, ili mi ostali "normalni" koji moramo da živimo sa njima.

D.Savic

pre 17 godina

Jel to onda znaci da treba da zovemo policiju cim primetimo sahovnicu u Srbiji?Dokle bre vise?Pa posle
Srbi krivi za ovo,krivi za ono

Sasa

pre 17 godina

A sta ce biti sa predsednikom ili premijerom Srbije kao odu u zvanicnoj poseti bivsoj nam yu republici, koliko sam video okace se zastave te drzave koja dodje u poseti, a i tu ima grb srbije. Sta ce biti sa automobilima ako i one imaju grb Srbije. Ovi se ponasaju kao iranci, odmah fatwa ako vidis grb Srbije.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Ah, pa to je ta demokratija. To je ta država koja je obećavala slobode koliko hoćeš. Naročito za one koji nisu Hrvati ili, koji nisu učestvovali u "domovinskom" ili "domobranskom" ratu. I za one koji ne nose znamenja "lijepe naše" već "četničke". Zamislite zločin ? Bio je sumnjiv samo zbog toga što je nosio jaknu sa "četničkim grbom". Čak je i posedovanje droge bio minoran prekršaj u poredjenju sa ovim. Da li bi ovaj svesni i savesni "dragovoljac" domovinskog rata bio tako hrabar da pozove policiju i za one koji nose američki, nemački ili austrijaki grb i zastavu na svojim jaknama ? Ili oni po prirodi nisu sumnjivi. Da li po Srbiji trebamo hapsiti sve "ustaše" koji se pojave u majici ili jakni sa hrvatskom zastavom ? Pored onih 500.000 proteranih Srba ovo je samo još jedan dokaz da su Srbi imali prava da se bore za svoje interese i svoju samobitnost.

banconi

pre 17 godina

И поред свега што смо прошли и за шта нас оптужују, на крају када сабереш и одузмеш, Србија испада најтолерантнија држава на свету. У Београду си могао у сред рата да возиш ауто са ZG таблицама.

Tosa

pre 17 godina

NVO u Srbiji stalno ukazuju na porast ksenofobije i fasizma kod mladih. Mediji su prepuni neutemeljenih procena da su Srbi prepuni mrznje i besa, i da je pitanje dana kada ce to zlo izaci iz nas i progutati sve sto nije srpsko. A oko krvolocnih Srba su nevina jagnjad, koja ni ne slute ko im je u susedstvu.
Cini mi se da je prava slika malo drugacija. Kod drugih, nama susednih naroda, ima skinhedsa, neonacista i ostalih idiota u vecem procentu nego kod nas. Eto, u Hrvatskoj narednih 100 godina Srbi ce biti olicenje zla i svireposti, jer su bezuspesno i neorganizovano pokusali da urade ono sto je Hrvatima uspelo posle smrti kralja Aleksandra.
U Evropi u XX veku samo su dva naroda imala koncentracione logore i sistematski vrsila genocid nad drugim narodima - Nemci i Hrvati. Nemci su za svoju svirepost kaznjeni okupacijom, rasparcavanjem drzave, ogromnom ratnom odsetom i kaznom za ceo narod. Hrvati su se "provukli" pod plastom komunizma i izgubili najokorelije zlocince, a dobili su: drzavu, ratnu odstetu, jednaka prava kao i ostali narodi koji su pripadali antifasistickoj borbi, pomilovanje za sve koji nisu bili u rukovodecim strukturama, pravo da budu clanovi komunisticke partije i da slobodno ispovedaju veru. Znaci, nagradjeni su za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.
Pre nekoliko nedelja njihovi navijaci javno, na prijateljskoj sportskoj manifestaciji, iskazuju svoju simpatiju ka neonacistickim idejama. I nikom nista.

Andrija

pre 17 godina

Austrijanac je imao maskirnu odoru sa oznakama "vojske RSK" na rukavu, ne grb Srbije. Po maskirnom uzorku, vjerojatno je odora originalna, iz razdoblja pred kraj rata.
Iako bi se u Zagrebu vjerojatno našao netko tko bi reagirao i na srpski grb, policija ga zbog toga ne bi privela. Uniformirana osoba sa oznakama "vojske" je nešto potpuno drugo, jednako kao i isticanje ratnih zločinaca, od Draže Mihajlovića do Ratka Mladića.

Ana

pre 17 godina

Srbi su drzavljani Hrvatske i imaju puno pravo da nose grb kao ukrasni detalj a ako to Hrvatska drzava kaznjava to je veci problem hrvatske mlade demokracije. Poslednji incident ce mozda nauciti pameti hrvatske zvanicnike jer ukoliko budu ucestaliji policijski prepadi na austrijske ili recimo britanske turiste zbog nacina odevanja, vlade njihovih zemalja sigurno nece biti blage kao sto je nasa srpska. Osim toga ako zele da privuku turiste morace da obrate posebnu paznju na ponasanje jer niko nije lud da putuje u zemlju gde mu preti ili spaljivanje auta sa bg tablicama( rent-a car iz Beograda npr.) ili privodjenje u policiju zbog modnih detalja...

Ana

pre 17 godina

Srbi su drzavljani Hrvatske i imaju puno pravo da nose grb kao ukrasni detalj a ako to Hrvatska drzava kaznjava to je veci problem hrvatske mlade demokracije. Poslednji incident ce mozda nauciti pameti hrvatske zvanicnike jer ukoliko budu ucestaliji policijski prepadi na austrijske ili recimo britanske turiste zbog nacina odevanja, vlade njihovih zemalja sigurno nece biti blage kao sto je nasa srpska. Osim toga ako zele da privuku turiste morace da obrate posebnu paznju na ponasanje jer niko nije lud da putuje u zemlju gde mu preti ili spaljivanje auta sa bg tablicama( rent-a car iz Beograda npr.) ili privodjenje u policiju zbog modnih detalja...

Andrija

pre 17 godina

Austrijanac je imao maskirnu odoru sa oznakama "vojske RSK" na rukavu, ne grb Srbije. Po maskirnom uzorku, vjerojatno je odora originalna, iz razdoblja pred kraj rata.
Iako bi se u Zagrebu vjerojatno našao netko tko bi reagirao i na srpski grb, policija ga zbog toga ne bi privela. Uniformirana osoba sa oznakama "vojske" je nešto potpuno drugo, jednako kao i isticanje ratnih zločinaca, od Draže Mihajlovića do Ratka Mladića.

Sasa

pre 17 godina

A sta ce biti sa predsednikom ili premijerom Srbije kao odu u zvanicnoj poseti bivsoj nam yu republici, koliko sam video okace se zastave te drzave koja dodje u poseti, a i tu ima grb srbije. Sta ce biti sa automobilima ako i one imaju grb Srbije. Ovi se ponasaju kao iranci, odmah fatwa ako vidis grb Srbije.

banconi

pre 17 godina

И поред свега што смо прошли и за шта нас оптужују, на крају када сабереш и одузмеш, Србија испада најтолерантнија држава на свету. У Београду си могао у сред рата да возиш ауто са ZG таблицама.

Tosa

pre 17 godina

NVO u Srbiji stalno ukazuju na porast ksenofobije i fasizma kod mladih. Mediji su prepuni neutemeljenih procena da su Srbi prepuni mrznje i besa, i da je pitanje dana kada ce to zlo izaci iz nas i progutati sve sto nije srpsko. A oko krvolocnih Srba su nevina jagnjad, koja ni ne slute ko im je u susedstvu.
Cini mi se da je prava slika malo drugacija. Kod drugih, nama susednih naroda, ima skinhedsa, neonacista i ostalih idiota u vecem procentu nego kod nas. Eto, u Hrvatskoj narednih 100 godina Srbi ce biti olicenje zla i svireposti, jer su bezuspesno i neorganizovano pokusali da urade ono sto je Hrvatima uspelo posle smrti kralja Aleksandra.
U Evropi u XX veku samo su dva naroda imala koncentracione logore i sistematski vrsila genocid nad drugim narodima - Nemci i Hrvati. Nemci su za svoju svirepost kaznjeni okupacijom, rasparcavanjem drzave, ogromnom ratnom odsetom i kaznom za ceo narod. Hrvati su se "provukli" pod plastom komunizma i izgubili najokorelije zlocince, a dobili su: drzavu, ratnu odstetu, jednaka prava kao i ostali narodi koji su pripadali antifasistickoj borbi, pomilovanje za sve koji nisu bili u rukovodecim strukturama, pravo da budu clanovi komunisticke partije i da slobodno ispovedaju veru. Znaci, nagradjeni su za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.
Pre nekoliko nedelja njihovi navijaci javno, na prijateljskoj sportskoj manifestaciji, iskazuju svoju simpatiju ka neonacistickim idejama. I nikom nista.

Petar

pre 17 godina

Baš smo se mi Balkanci usrećili ... ne zna se ko je veća žrtva, da li ovaj narkoman, ili ovaj sa doživotnim post-traumatskim stresnim sindromom, ili mi ostali "normalni" koji moramo da živimo sa njima.

D.Savic

pre 17 godina

Jel to onda znaci da treba da zovemo policiju cim primetimo sahovnicu u Srbiji?Dokle bre vise?Pa posle
Srbi krivi za ovo,krivi za ono

NemanjaNS

pre 17 godina

Pa ovo stvarno vise nema smisla!

Dakle, ne radi se ovde o nekom beckom narkomanu, radi se o principu. U jednoj "evropskoj" drzavi hapse se i kaznjavaju ljudi samo zbog toga sto nose grb susedne drzave (?!?). Vise nego jadno. A, mi cutimo. I ne samo mi. Evropa cuti

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Ah, pa to je ta demokratija. To je ta država koja je obećavala slobode koliko hoćeš. Naročito za one koji nisu Hrvati ili, koji nisu učestvovali u "domovinskom" ili "domobranskom" ratu. I za one koji ne nose znamenja "lijepe naše" već "četničke". Zamislite zločin ? Bio je sumnjiv samo zbog toga što je nosio jaknu sa "četničkim grbom". Čak je i posedovanje droge bio minoran prekršaj u poredjenju sa ovim. Da li bi ovaj svesni i savesni "dragovoljac" domovinskog rata bio tako hrabar da pozove policiju i za one koji nose američki, nemački ili austrijaki grb i zastavu na svojim jaknama ? Ili oni po prirodi nisu sumnjivi. Da li po Srbiji trebamo hapsiti sve "ustaše" koji se pojave u majici ili jakni sa hrvatskom zastavom ? Pored onih 500.000 proteranih Srba ovo je samo još jedan dokaz da su Srbi imali prava da se bore za svoje interese i svoju samobitnost.

Dejan

pre 17 godina

Pa naravno da treba postivati drzavu u kojoj se netko nalazi/prolazi. Cisto sumnjam da bi neko samo tako usred Beograda gledao obiljezja NDH ili Crnih mambi (po novome) na rukama nekog Austrijanca. I zasto uopce netko nosi maskirnu uniformu (dakle uniformu tudje vojske), ako nije u vojnoj posjeti ili 'mirovnoj misiji' nekoj drzavi. Sa druge strane uhvacen je sa odredjenom kolicinom droge, no izgleda nekima ne treba puno da prema 'narkomanima' gaje odredjene simpatije cim je nacionalizam (omiljena tema nama balkancima) u pitanju.

grbovnica

pre 17 godina

Iz vijesti se da zakljuciti da je u Hrvatskoj manje kaznjivo posjedovati kontrolisane supstance (droge) nego li nositi odjecu. Pitanje: da li bi hrvatska redarstvena sluzba reagirala identicno da je u pitanju bila americka vijetnamka (dakle sa americkim grbom) , ili recimo njemacki vojni dzemper sa grbom Bundeswera na ramenu ? Ili jednostavan test : odite na jelacica plac, dva momka, jedan neka nosi recimo sajkacu a drugi sombrero, pa da vidite sta ce se desiti. U pitanju je cista diskriminacija.

Skubidu

pre 17 godina

Hrvatska ima veliki problem sa ovim "braniteljima" hrvatske koji misle da im Hrvatska ostavljena od mame i tate da je poseduju. Hrvatska je i srpska, i to ne u veliko srpskom smislu, nego u populacijskoj strukturi.
Tragicno je to sto policija i sudstvo jos uvek sve cine ne bili im udovoljili, jer pokusavaju da stvore jak ponos prema Hrvatskoj vojsci, kao da misle da ce im vojska u nekoj buducnosti jos zatrebati za "obranu"?!

ja

pre 17 godina

Čemu ići u Hrvatsku slikati se sa četničkim simbolima? Hrvatski građani to NE MOGU shvatiti drugačije nego kao provokaciju. Hrvati se ne slikaju tako po Srbiji. Ni Bošnjaci, ni po Srbiji ni po Hrvatskoj. Ni Slovenci. Ni Albanci. Čemu onda svako toliko netko iz Srbije ima potrebu slikati se sa nekim četničkim simbolom? Za nas je isti još uvijek ratni zločinac...

Goran

pre 17 godina

Doticni gospodin je imao srecu da se je to desilo u Zagrebu.Sta mislite kako bi prosao da je toi napravio na kolodvuru u Sarajevu,Pristini ili Podgorici? Znaci ipak nije problem u Hrvatima nego u provokatorima.

Vesna

pre 17 godina

I lepo, od sada kad god u Srbiji vidim sahovnicu, ja cu da zovem policiju. Mene ta sahovnica asocira iskljucivo na ustase i gnusne zlocine koje su cinili u svim ratovima. Nego nasa policija na yo nece da reaguje. Isuvise smo mi fleksibilni. Jedino mi ne smemo da budemo nacionalisti.

Miroslav I

pre 17 godina

I ja sam bio zaprepascen prostotom i gluposcu roditelja dece, Hrvata, koji su ih u sred Frankfurta izvodili u maskirnim uniformama sa hrvatskom sahovnicom i slovom U na kapama. Paradirali su pesackom zonom naduveni od ponosa, ne shvatajuci kako su glupi i da od dece i sebe prave klovnove.

grbovnica

pre 17 godina

Mislim da bi bilo najpametnije da se u dnevnome tisku ili jos bolje u turistickom vodicu za strance koji posjecuju Hrvatsku lijepo poimenice navedu i odtiskaju svi promidzbeni cimbenici a.k.a. "cetnicki" simboli koji vrijedjaju moral i iritiraju pucanstvo lijepe njihove: od grba, zastave, tri prsta i sajkace pa do gibanice, sljivovice, leskovacke muckalice, tursije, eurokrema, pirotskih cilima, cerske bitke, sabackog vasara vaterpola, ________ (dopisati po nahodjenju)...

P.S. Zacudjuje potreba u Hrvata da odredjenu simboliku personificiraju sa izvorima svojih problema. Nekad je to bila Davidova zvijezda, danas tri prsta, a sutra...?

Mirotvorac

pre 17 godina

A sta cemo sa "deckima" koji setaju na bazenima sa istetoviranim slovom " U " na ledjima ? Da ih hapsimo ili da na bazen ulaze bez tetovaza koje vredjaju ko zna koga...

x&u65l

pre 17 godina

Njihovo je pravo da u svojoj drzavi koju izborise preko nasih grbaca rade sta hoce. Naravno, na nama je da idemo tamo ili ne. Sa dobrim prijateljima odande cu i dalje rado odrzavati kontakte, mada taj narod za mene nikada vise nece biti "bratski" kao nekada, a najgore bi bilo da sada neki majmuni po Srbiji nadju za shodno da "vracaju istom merom". Retko je koji narod u istoriji prosao neokaljanih ruku, a mi najvecu glupost cinimo kada se pokusavamo sa njima takmiciti u stvarima gde su daleko ispred nas (sovinizam, suzeni pogledi na svet itd.). Naravno da u svakom drustvu ima normalnog sveta, kao i bolida, samo sto se kod njih "cudni" potezi pocesto desavaju. Najzalije mi je vecine normalnih Hrvata koji moraju sa tim ziveti, bas kao sto i vecina normalnih Srba mora sporadicno da degustira nase ludake.

zenga vk

pre 17 godina

... kad bi se ja pojavio u svojoj jakni iz 94 u Beogradu što sigurno neću ućiniti kako iz pristojnosti tako i zbog toga jer sam siguran da me policija ne bi stigla privesti (jer bi sa mnom susretljivi građani sigurno obrisali dobar komad asfalta) možda su u lijepoj našoj murijaci priveli đankija i zbog nećeg drugog , danas je kroz Vinkovce u mimohodu prodefilirala vojna judo repka Srbije sa zastavom i svim obilježjima pa se ni zvižduk nije ćuo a kamoli šta drugo .Ako niste znali Vinkovci su u prošlom ratu imali oko 900 poginulih građana

ja_sam

pre 17 godina

Doticni je imao na sebi uniformu Republike Srpske Krajine (a ne grb Srbije),one iste vojske koja je ubijala po Hrvatskoj.Ne radi se o nikakvom grbu Srbije i nije problem u nikakvom grbu Srbije vec u uniformi u kojoj su jos nedavno cinjeni zlocini nad Hrvatima. Da se netko proseta Beogradom u uniformi ZNG-a,ili kako ih vi zovete "Zenge",sigurno bi bio docekan odusevljenjem!Mogu si zamisliti! I naravno da ne bi nikakav problem predstavljalo da je netko Zagrebom prosetao u uniformi sa grbom npr.americke vojske ili u majici sa npr.danskim grbom,jer americka vojska vojska nije ubijala po Hrvatskoj!

zagrepčanka

pre 17 godina

Kako bi svaki od vas reagirao da u Beogradu netko dođe u odori njemačkog SS vojnika ili ustaše. Vjerojatno bi ste se samo nasmijali i shvatili da je to šala ili pozvali policiju. Đanki je šetao u odori RSK, nije imao službeno obilježja Republike Srbije. Nismo nacionalisti, ali su još svježe rane granatiranja, snajperista, ubijanja..., koje su nam radili oni koji su nosili takve oznake i takve odore. Amerikanci, Vjetnamci i drugi nisu granatirali Zagreb, a ako imaju službene oznake svoje države, ne vidim nikakav problem. Osim toga, đajki je prije dolaska u Hrvatsku trebao znati da je kazneno djelo isticanja bilo kojeg simbola nacionalizma ili se nacionalistički ponašati na bilo koji način. Ono što vrijedi za državljane Hrvatske, vrijedi i za naše goste.

Andrija

pre 17 godina

Austrijanac je imao maskirnu odoru sa oznakama "vojske RSK" na rukavu, ne grb Srbije. Po maskirnom uzorku, vjerojatno je odora originalna, iz razdoblja pred kraj rata.
Iako bi se u Zagrebu vjerojatno našao netko tko bi reagirao i na srpski grb, policija ga zbog toga ne bi privela. Uniformirana osoba sa oznakama "vojske" je nešto potpuno drugo, jednako kao i isticanje ratnih zločinaca, od Draže Mihajlovića do Ratka Mladića.

Ana

pre 17 godina

Srbi su drzavljani Hrvatske i imaju puno pravo da nose grb kao ukrasni detalj a ako to Hrvatska drzava kaznjava to je veci problem hrvatske mlade demokracije. Poslednji incident ce mozda nauciti pameti hrvatske zvanicnike jer ukoliko budu ucestaliji policijski prepadi na austrijske ili recimo britanske turiste zbog nacina odevanja, vlade njihovih zemalja sigurno nece biti blage kao sto je nasa srpska. Osim toga ako zele da privuku turiste morace da obrate posebnu paznju na ponasanje jer niko nije lud da putuje u zemlju gde mu preti ili spaljivanje auta sa bg tablicama( rent-a car iz Beograda npr.) ili privodjenje u policiju zbog modnih detalja...

Sasa

pre 17 godina

A sta ce biti sa predsednikom ili premijerom Srbije kao odu u zvanicnoj poseti bivsoj nam yu republici, koliko sam video okace se zastave te drzave koja dodje u poseti, a i tu ima grb srbije. Sta ce biti sa automobilima ako i one imaju grb Srbije. Ovi se ponasaju kao iranci, odmah fatwa ako vidis grb Srbije.

banconi

pre 17 godina

И поред свега што смо прошли и за шта нас оптужују, на крају када сабереш и одузмеш, Србија испада најтолерантнија држава на свету. У Београду си могао у сред рата да возиш ауто са ZG таблицама.

Tosa

pre 17 godina

NVO u Srbiji stalno ukazuju na porast ksenofobije i fasizma kod mladih. Mediji su prepuni neutemeljenih procena da su Srbi prepuni mrznje i besa, i da je pitanje dana kada ce to zlo izaci iz nas i progutati sve sto nije srpsko. A oko krvolocnih Srba su nevina jagnjad, koja ni ne slute ko im je u susedstvu.
Cini mi se da je prava slika malo drugacija. Kod drugih, nama susednih naroda, ima skinhedsa, neonacista i ostalih idiota u vecem procentu nego kod nas. Eto, u Hrvatskoj narednih 100 godina Srbi ce biti olicenje zla i svireposti, jer su bezuspesno i neorganizovano pokusali da urade ono sto je Hrvatima uspelo posle smrti kralja Aleksandra.
U Evropi u XX veku samo su dva naroda imala koncentracione logore i sistematski vrsila genocid nad drugim narodima - Nemci i Hrvati. Nemci su za svoju svirepost kaznjeni okupacijom, rasparcavanjem drzave, ogromnom ratnom odsetom i kaznom za ceo narod. Hrvati su se "provukli" pod plastom komunizma i izgubili najokorelije zlocince, a dobili su: drzavu, ratnu odstetu, jednaka prava kao i ostali narodi koji su pripadali antifasistickoj borbi, pomilovanje za sve koji nisu bili u rukovodecim strukturama, pravo da budu clanovi komunisticke partije i da slobodno ispovedaju veru. Znaci, nagradjeni su za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.
Pre nekoliko nedelja njihovi navijaci javno, na prijateljskoj sportskoj manifestaciji, iskazuju svoju simpatiju ka neonacistickim idejama. I nikom nista.

Petar

pre 17 godina

Baš smo se mi Balkanci usrećili ... ne zna se ko je veća žrtva, da li ovaj narkoman, ili ovaj sa doživotnim post-traumatskim stresnim sindromom, ili mi ostali "normalni" koji moramo da živimo sa njima.

D.Savic

pre 17 godina

Jel to onda znaci da treba da zovemo policiju cim primetimo sahovnicu u Srbiji?Dokle bre vise?Pa posle
Srbi krivi za ovo,krivi za ono

NemanjaNS

pre 17 godina

Pa ovo stvarno vise nema smisla!

Dakle, ne radi se ovde o nekom beckom narkomanu, radi se o principu. U jednoj "evropskoj" drzavi hapse se i kaznjavaju ljudi samo zbog toga sto nose grb susedne drzave (?!?). Vise nego jadno. A, mi cutimo. I ne samo mi. Evropa cuti

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Ah, pa to je ta demokratija. To je ta država koja je obećavala slobode koliko hoćeš. Naročito za one koji nisu Hrvati ili, koji nisu učestvovali u "domovinskom" ili "domobranskom" ratu. I za one koji ne nose znamenja "lijepe naše" već "četničke". Zamislite zločin ? Bio je sumnjiv samo zbog toga što je nosio jaknu sa "četničkim grbom". Čak je i posedovanje droge bio minoran prekršaj u poredjenju sa ovim. Da li bi ovaj svesni i savesni "dragovoljac" domovinskog rata bio tako hrabar da pozove policiju i za one koji nose američki, nemački ili austrijaki grb i zastavu na svojim jaknama ? Ili oni po prirodi nisu sumnjivi. Da li po Srbiji trebamo hapsiti sve "ustaše" koji se pojave u majici ili jakni sa hrvatskom zastavom ? Pored onih 500.000 proteranih Srba ovo je samo još jedan dokaz da su Srbi imali prava da se bore za svoje interese i svoju samobitnost.

Dejan

pre 17 godina

Pa naravno da treba postivati drzavu u kojoj se netko nalazi/prolazi. Cisto sumnjam da bi neko samo tako usred Beograda gledao obiljezja NDH ili Crnih mambi (po novome) na rukama nekog Austrijanca. I zasto uopce netko nosi maskirnu uniformu (dakle uniformu tudje vojske), ako nije u vojnoj posjeti ili 'mirovnoj misiji' nekoj drzavi. Sa druge strane uhvacen je sa odredjenom kolicinom droge, no izgleda nekima ne treba puno da prema 'narkomanima' gaje odredjene simpatije cim je nacionalizam (omiljena tema nama balkancima) u pitanju.

grbovnica

pre 17 godina

Iz vijesti se da zakljuciti da je u Hrvatskoj manje kaznjivo posjedovati kontrolisane supstance (droge) nego li nositi odjecu. Pitanje: da li bi hrvatska redarstvena sluzba reagirala identicno da je u pitanju bila americka vijetnamka (dakle sa americkim grbom) , ili recimo njemacki vojni dzemper sa grbom Bundeswera na ramenu ? Ili jednostavan test : odite na jelacica plac, dva momka, jedan neka nosi recimo sajkacu a drugi sombrero, pa da vidite sta ce se desiti. U pitanju je cista diskriminacija.

Skubidu

pre 17 godina

Hrvatska ima veliki problem sa ovim "braniteljima" hrvatske koji misle da im Hrvatska ostavljena od mame i tate da je poseduju. Hrvatska je i srpska, i to ne u veliko srpskom smislu, nego u populacijskoj strukturi.
Tragicno je to sto policija i sudstvo jos uvek sve cine ne bili im udovoljili, jer pokusavaju da stvore jak ponos prema Hrvatskoj vojsci, kao da misle da ce im vojska u nekoj buducnosti jos zatrebati za "obranu"?!

ja

pre 17 godina

Čemu ići u Hrvatsku slikati se sa četničkim simbolima? Hrvatski građani to NE MOGU shvatiti drugačije nego kao provokaciju. Hrvati se ne slikaju tako po Srbiji. Ni Bošnjaci, ni po Srbiji ni po Hrvatskoj. Ni Slovenci. Ni Albanci. Čemu onda svako toliko netko iz Srbije ima potrebu slikati se sa nekim četničkim simbolom? Za nas je isti još uvijek ratni zločinac...

Goran

pre 17 godina

Doticni gospodin je imao srecu da se je to desilo u Zagrebu.Sta mislite kako bi prosao da je toi napravio na kolodvuru u Sarajevu,Pristini ili Podgorici? Znaci ipak nije problem u Hrvatima nego u provokatorima.

Vesna

pre 17 godina

I lepo, od sada kad god u Srbiji vidim sahovnicu, ja cu da zovem policiju. Mene ta sahovnica asocira iskljucivo na ustase i gnusne zlocine koje su cinili u svim ratovima. Nego nasa policija na yo nece da reaguje. Isuvise smo mi fleksibilni. Jedino mi ne smemo da budemo nacionalisti.

Miroslav I

pre 17 godina

I ja sam bio zaprepascen prostotom i gluposcu roditelja dece, Hrvata, koji su ih u sred Frankfurta izvodili u maskirnim uniformama sa hrvatskom sahovnicom i slovom U na kapama. Paradirali su pesackom zonom naduveni od ponosa, ne shvatajuci kako su glupi i da od dece i sebe prave klovnove.

grbovnica

pre 17 godina

Mislim da bi bilo najpametnije da se u dnevnome tisku ili jos bolje u turistickom vodicu za strance koji posjecuju Hrvatsku lijepo poimenice navedu i odtiskaju svi promidzbeni cimbenici a.k.a. "cetnicki" simboli koji vrijedjaju moral i iritiraju pucanstvo lijepe njihove: od grba, zastave, tri prsta i sajkace pa do gibanice, sljivovice, leskovacke muckalice, tursije, eurokrema, pirotskih cilima, cerske bitke, sabackog vasara vaterpola, ________ (dopisati po nahodjenju)...

P.S. Zacudjuje potreba u Hrvata da odredjenu simboliku personificiraju sa izvorima svojih problema. Nekad je to bila Davidova zvijezda, danas tri prsta, a sutra...?

Mirotvorac

pre 17 godina

A sta cemo sa "deckima" koji setaju na bazenima sa istetoviranim slovom " U " na ledjima ? Da ih hapsimo ili da na bazen ulaze bez tetovaza koje vredjaju ko zna koga...

x&u65l

pre 17 godina

Njihovo je pravo da u svojoj drzavi koju izborise preko nasih grbaca rade sta hoce. Naravno, na nama je da idemo tamo ili ne. Sa dobrim prijateljima odande cu i dalje rado odrzavati kontakte, mada taj narod za mene nikada vise nece biti "bratski" kao nekada, a najgore bi bilo da sada neki majmuni po Srbiji nadju za shodno da "vracaju istom merom". Retko je koji narod u istoriji prosao neokaljanih ruku, a mi najvecu glupost cinimo kada se pokusavamo sa njima takmiciti u stvarima gde su daleko ispred nas (sovinizam, suzeni pogledi na svet itd.). Naravno da u svakom drustvu ima normalnog sveta, kao i bolida, samo sto se kod njih "cudni" potezi pocesto desavaju. Najzalije mi je vecine normalnih Hrvata koji moraju sa tim ziveti, bas kao sto i vecina normalnih Srba mora sporadicno da degustira nase ludake.

zenga vk

pre 17 godina

... kad bi se ja pojavio u svojoj jakni iz 94 u Beogradu što sigurno neću ućiniti kako iz pristojnosti tako i zbog toga jer sam siguran da me policija ne bi stigla privesti (jer bi sa mnom susretljivi građani sigurno obrisali dobar komad asfalta) možda su u lijepoj našoj murijaci priveli đankija i zbog nećeg drugog , danas je kroz Vinkovce u mimohodu prodefilirala vojna judo repka Srbije sa zastavom i svim obilježjima pa se ni zvižduk nije ćuo a kamoli šta drugo .Ako niste znali Vinkovci su u prošlom ratu imali oko 900 poginulih građana

ja_sam

pre 17 godina

Doticni je imao na sebi uniformu Republike Srpske Krajine (a ne grb Srbije),one iste vojske koja je ubijala po Hrvatskoj.Ne radi se o nikakvom grbu Srbije i nije problem u nikakvom grbu Srbije vec u uniformi u kojoj su jos nedavno cinjeni zlocini nad Hrvatima. Da se netko proseta Beogradom u uniformi ZNG-a,ili kako ih vi zovete "Zenge",sigurno bi bio docekan odusevljenjem!Mogu si zamisliti! I naravno da ne bi nikakav problem predstavljalo da je netko Zagrebom prosetao u uniformi sa grbom npr.americke vojske ili u majici sa npr.danskim grbom,jer americka vojska vojska nije ubijala po Hrvatskoj!

zagrepčanka

pre 17 godina

Kako bi svaki od vas reagirao da u Beogradu netko dođe u odori njemačkog SS vojnika ili ustaše. Vjerojatno bi ste se samo nasmijali i shvatili da je to šala ili pozvali policiju. Đanki je šetao u odori RSK, nije imao službeno obilježja Republike Srbije. Nismo nacionalisti, ali su još svježe rane granatiranja, snajperista, ubijanja..., koje su nam radili oni koji su nosili takve oznake i takve odore. Amerikanci, Vjetnamci i drugi nisu granatirali Zagreb, a ako imaju službene oznake svoje države, ne vidim nikakav problem. Osim toga, đajki je prije dolaska u Hrvatsku trebao znati da je kazneno djelo isticanja bilo kojeg simbola nacionalizma ili se nacionalistički ponašati na bilo koji način. Ono što vrijedi za državljane Hrvatske, vrijedi i za naše goste.