Četvrtak, 24.08.2006.

19:43

Crkva prekida predstavu uz policiju

Episkop SPC navodi da je predstava koju je policija prekinula u Novom Sadu preksinoć bila "satanistička seansa".

Izvor: B92

Crkva prekida predstavu uz policiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

razocarana

pre 17 godina

Do sada sam smatrala vladiku Irineja za 'nepogresivog', gotovo jedinog takvog medju svim vladikama, svetski orijentisanog coveka, najobrazovanijeg medju vladikama, otvorenog, demokratu... ali apel da se prekine predstava -ma kakva ona bila - je nedopustiv i nerazuman! Svuda u svetu se, na gotovo svim trgovima prestonica, nalaze najstarije i najvece Crkve, i upravo na tim Trgovima se odrzavaju najrazlicitije manifestacije. Ne samo kulturne. Nijedna nije prekinuta ako nije fizicki ugrozila portu ili crkvu. Bar ne koliko ja znam. A posebno ne zbog buke, manjka ili viska odece koju akteri nose.

miki

pre 17 godina

znate li da u Nemačkoj zabranjuju filmove Toma Kruza, na pobunu vernika pošto je isti sajentolog? Oni nemaju Irineja i Evropa su. Pitanje: Je li sve sa strane bogom dano axiom za nas

andrej

pre 17 godina

Moram jos jednom da se javim, zbog drugih posetilaca ovog foruma koji ne poznaju ulicu i mesto odrzavanja predstave. Trebalo bi objasniti da nikakva buka od predstave nije mogla dopreti do hrama posto od mesta gde se predstava odvijala pa do hrama ima barem 7 kafica iz kojih dopire muzika. Takodje jedan, pa sada je vec i legenda u NS, fantasticni ulicni svirac na harmonici svakog dana svira i to ledjima naslonjen na ogradu vladicanskog dvora pa ga niko nije sklonio odatle. Takodje i tri indijanca, koji uz pratnju sintizajzera duvaju "El Condor Pasa" u frulu u istoj toj ulici nikome nisu smetali. Da ne pominjem jednog sa guslama na raskrsnici Zmaj Jovine i Dunavske, 15 metara od hrama, kojeg niko nikada nije sklonio odande. Glumci su bili okruzeni publikom i svako ko je hteo da vidi o cemu se radi, morao je da se priblizi. Zaista, nema sanse da je predstava svojom bukom ometala versku sluzbu u hramu. Crkva je preterala kao sto preteruje vec par godina unazad. Ne znam sta su joj uradili 1945. posto sam rodjen mnogo kasnije, ali ovo uplitanje u svakodnevni zivot nema opravdanja. Setite se, iako nema veze sa ovom temom, onog prevaspitavanja narkomana na lecenju u manastiru SPC-a, gde je jedan od tretmana i batinanje i to od 20 minuta do sat vremena. Oni cak i imaju "normative" za batine, ne lemaju "od oka". Cak je i sin svestenika, decko od 15 godina, pred kamerom priznao da ucestvuje u kaznjavanju.

Ne moze SPC da bude drzava u drzavi i da se mesa ama bas u sve i da njeni zakoni budu iznad drzavnih ili gradskih odluka. Ono sto im je smetalo jeste crna odora glumca koji je (ako je uopste) glumio satanu i slucajni prolaznik, sluzbenik hrama, koji je to video i kome se to nije svidelo. To je cela istina!

Olga

pre 17 godina

Evo, opet se sve svodi na sukob onih koji jesu za uticaj crkve i onih koji nisu. A pri tom je to sekundarno pitanje, jer obe strane postoje u demokratkom drustvu.
Fundamentalno pitanje je: kako je vladika prijavom policiji uspeo da ta ista policija prekine manifestaciju koju je prethodno dozvolila? Prema organizatorima, sve je bilo uredno najavljeno i dozvoljeno, i zato policija NIJE SMELA da krsi sopstvenu dozvolu zato sto se dogadjaj nije svideo jednoj privatnoj osobi. Ko naredjuje policiji? Dokle seze naredbodavna i izvrsna moc vladike? Da li bi izasli u akciju i po prijavi nekog nizeg svestenickog cina? Da li bi prekinuli recimo skup neke stranke jer se meni to ne dopada? Volela bih kad bi nam nadlezni objasnili put ove prijave.

milica

pre 17 godina

Ko god da je dozvolio odrzavanje ove predstave treba da snosi odgovornost. U normalnim pravnim drzavama, ovakve predstave ili se dozvole, pa se odrze do kraja (pre cega se prvo ispita o cemu se radi u predstavi, te o kakvoj izvodjackoj grupi je rec, posto mora da postoji neki red) ili se ne izda dozvola za odrzavanje, pa ni nema provociranja javnosti. Vrlo prosto! Znaci, daj da vidimo ko je izdao dozvolu za odrzavanje ulicnog performansa, kako se to popularno kaze. Alternativa moze biti samo to da se vidi ko je to iz policije pogresnom procenom naredio prekid predstave. Nema treceg resenja. Ili onaj ko je dao dozvolu ili onaj ko je nalozio prekid, neko bi trebao da polozi racune. Pustite vi svestenike, sta ima veze ko je trazio intervenciju policije. To bi isto bilo kao kada bi ja dobila dozvolu od predsednika kucnog saveta da glasno pustam Deep Purple na svom dvadeset i osmom rodjusu, a moja komsinica me prijavila policiji, pa oni onda zabranili dalje slusanje muzike, a mi sada raspravljali o komsinici i kako je ona zla i pokvarena. Idite molim vas! Ili je pogresio predsednik kucnog saveta ili je policija presudila pogresno. Naravno, postoji i mogucnost da sam ja zloupotrebila predsednikovo poverenje pa pustala muziku na neki drugi, za moju komsinicu, provokativan nacin.

andrej

pre 17 godina

Prisustvovao sam samo jednom delu predstave, pa je ne mogu komentarisati. Bilo je dosta gradjana i dece pa sam se povukao. Sve se odigravalo u Zmaj Jovinoj ulici a ne na Trgu slobode, pa i ako su se pomerili sa najavljenog mesta, nisu mogli ometati verski obred u pravoslavnom hramu koji se nalazi iza vladicanskog dvora u drugoj ulici, a udaljen je najmanje 300 metara od mesta izvodjenja. Niti je bilo galame, niti je predstava bila glasna. Jeste bila cudna, glumci su bili obuceni u odore i imali su maske na licu i u predstavi su hodali na stulama. Tacno je da je jedan lik iz predstave bio u crnoj odori i tacno je da je podsecao na satanu. Ali ovde je rec o umetnickoj predstavi a ne o verskom obredu - i u tome je problem - slicnost odore svestenika i crne odore glumca. Ovom ulicom cesto prolaze sluzbenici dvora i SPC-a i jednom od njih se verovatno nije dopalo ono sto video. Do pravoslavnog hrama od muzike iz okolnih kafica kojih je ova ulica puna (ima ih 7 ili 8 samo izmedju glumaca i hrama) nista od predstave nije moglo dopreti. Sramota za Novi Sad, bez obzira koliko se nekome predstava nije svidela - Modena je jedan od 4 gradova prijatelja NS-a. NS ima Ulicu Modene, u Modeni je Trg Novog Sada.

milos

pre 17 godina

Gospoda "Evropljani", znaju za toleranciju samo onda kada to njima odgovara. Ali zaboravljate da je priblizno 50% gradjana ove zemlje izjavilo da su vernici, i da ovakve stvari vredjaju osecanja tih vasih sugradjana. Kao sto vi pozovete policiju kada vas komsija narusi kucni red glasnom muzikom, tako je i episkop Irinej pozvao policiju jer je neko narusio kucni red u njegovoj kuci, ali on valjda nema prava na to. neka ovi "umetnici" nastupe u pozoristu i ko zeli neka ode to da vidi - ovakav paradni nastup je nametanje sadrzaja.

Djura

pre 17 godina

... Evo, ja sam tamo licno bio, doduse ne od samog pocetka, ali sam bio i video sam kada je polocija prekinula pomenutu "predstavu". Ja licno ne bih prekinuo predstavu, u kojoj mi se uostalom nista nije ni svidelo, ali je ne bih prekinuo. Doduse, video sam vise zgranutih faca i cuo nekoliko komentara koji su upucivali da je sve to nesto sto ne bi trebalo na ulici da se sprovodi, nego na "privatnim zabavama". Video sam i decu, ali ne znam za njihove komentare, niti komentare njihovih roditelja, pokusavao sam da pratim "sta je pisac hteo da kaze", sto do samog prekida zaista nisam uspeo. Moram da naglasim, da je u poslednje vreme sve sto dolazi sa zapada "cool", totalno neselektivno, bez imalo estetike i promocije pozitivnih humanistickih vrednosti. Sa druge strane, predstavnici SPC ocito se trude da budu aktivni akteri javnog zivota i da se i njihova rec jasno cuje, sto nije bio slucaj poslednjih pedesetak godina. Nije sve bas crno i belo. Mislim da je ova "predstava" iz grada pobratima Novog Sada klasicni promasaj u prezentaciji i zavrsio se kako se zavrsio, pa bi sami glumci i reditelj trebali dobro da se zamisle zasto s to desilo. Negacija svega postojeceg i drustveno prihvacenih vrednosti nije oblik slobodnog umetnickog izrazavanja, vec, po mom skromnom misljenju, izivljavanja.

djuro

pre 17 godina

ma neka ih, neka bacaju cini. Meni su cak simpaticni - kao ona spanska inkvizicija iz Monti Pajtona. Izgleda da nisu svesni da je poceo 21. vek. i da ce ih se sutnuti gde im je i mesto cim pocnu da idu na zivce vecini, sto ce se izgleda desiti vrlo brzo.

sva todorovic

pre 17 godina

Stvarno za svaku osudu.Prije su nam komunisti govorili kako da se ponasamo a sada popovi.Srbija treba da rascisti sa popovima jer uglavnom zbog njih se i vode stalni ratovi.
Boze ako te ima, skloni svoje sluge na zemlji, jer su oni uzrok svemu sto ne valja
Sava

Владимир

pre 17 godina

Под плаштом ветрова са запада долазе нам свакакве глупости. Уметничка слобода се здраво за готово узима као гарантни лист за улаз и понуду свакаквог ђубрета. Добро је што црква има петљу да се испречи том тренду упркос типичној српској еуфорији, где се раја некритично помамљује на све и свашта. Такав је тренд да све што је са запада па била то и фекалија, мора да се прихвати без поговора. Да подсетим исто стање колективне маније владало је и деведесетих када су Срби србовали до пијанства. Данас су без самопоуздања и све већим комплексима (као и увек)од запада. Дакле друга крајност од стања деведесетих. Сетите се да је исто било и 45-те. Еуфорија и колективна манија која је скупо коштала Србију. И добро је што црква реагује у оваквим ситуацијама. Штета што нико од људи из културе нема петљу да стане насупрот опскурних увозних продукција и тиме стави до знања и Србима и свету да овде ипак треба да постоје критеријуми.

Violeta

pre 17 godina

Ovako, PA MUKA MI JE VISE OVAKVE VESTI DA CITAM!
U nemackoj sam na osam meseci, i radim volonterski program u okviru evropske unije, nebitno, ali uporno bre pokusavam da prikazem srbostan kao neku normalnu zemlju, i ne pada mi napamet da velicam zapad, ali ovo je strasno. Pa place mi se!
Od maja 2006, ja nista normalno nisam procitala da se desilo u Srbostanu, i tako i treba da se zovemo- Srbostan!(citaj- otislo dete da vidi sveta!)

moderan mladic

pre 17 godina

Povratak u proslost. Sveti Sava besplatno na CDu za prvake, crkva zabranjuje predstave.
Mozda ce uskoro krenuti i cenzura na TVu, pa necemo gledati ni satanisticke serije i filmove sa satanistickog Zapada?!

misa

pre 17 godina

Odlicno, sta to pa ima novo da se vidi ...Kic,plagijat, pomodarstvo,nepovezanost. Tako treba reagovati ... i ne samo tu nego i na mnogim manifestacijama zatvorenog tipa.

Vojislav YVR_BGD

pre 17 godina

Sta reci posle ovoga?
Da cutimo i da se pokrijemo usima.
Da li je to onaj isti vladika koji je svojevremeno bacao anatemu na celo selo zbog nekakvog krkanja kobasica u vreme posta???
Srbija ide pogresnim smerom. Irinej und Pahomije und ostala bratija je zdusno gura u srednji vek. Jos nam samo Inkvizicija fali. Cuj, satanistichko pozoriste. Pa jel su oni normalni. A najbolja je policija koja sad saopstava da su se i satro neki gradjani zalili. Kao nije samo zbog popova.... Da nije tuzno i zalasno bili bi super smesno.

petar

pre 17 godina

kakva metodologija: proglase vas za satanistu i odma u 'aps!! covece! a SPC ima ekskluzivno pravo da odredjuje sta je to 'satanizam' po njihovoj 'definiciji'... necuveno, a sad je jos i po zakonu... eeeee...

GuC

pre 17 godina

Apsolutno skandalozno i nenormalno ponasanje vladike, kako ga nije sramota?? Po kom zakonskom osnovu je postupila policija??? Pa ovo postaju djavolja posla vladike-homeinija. Da li cemo za svaku knjigu ici kod Irineja da nam odobri? Pa kobasicijada, pa kratke suknje, srpkinje radjajte viojnike, abortus,Pahomicari, pa ne znam sta sve jos...dosta, pomahnitalis te od kako vam ova vlada ugadja, posle se pitate zasto vam narod vise ne veruje, cudite se sto svi "pljuju" po SPC,pa, sami ste krivi. Vernici nisu uvek i pozorisni kriticari kao irinej. Ej ljudi, policija i crkva?? A ja kad zovem policiju zbog "necega" sto takodje smeta mom ukusu (pljacke, bahatost, pretnje), NJIH NEMA. Secate se, kazu nismo nadlezni, tek kad muz , na primer, nasrne i izudara zenu ili je zadavi onda oni postupaju... u medjuvremenu, iznajmljeni po novom Pravilniku SPC. Obavestiti mucenog italijanskog reditelja da moze da iznajmi policajce da ga cuvaju od vladike SPC!

mrdjan

pre 17 godina

Hm, vrlo tolerantno, nema sta! Evropski !!!!
Tek sad saznajemo smisao novog zakona o verama.
Organizatori, a i strani izvodjaci - cuvajte se...

Olga

pre 17 godina

Pa bas kao vladika ne bi smeo da veruje u vestice, satane, satanisticke sekte i slicno, kao i da se oseca ugrozen od njih. Sasvim bizarno, prosto da se zapitam u kom veku nove ere zivi vladika. I on treba da siri prosvecenje duhovno i mir medju ljudima?!
I otkad policija izvrsava naloge privatnih osoba??? Ako ja pozovem policiju da rastera radikalni skup (sa obrazlozenjem da se radi o satanistima), hoce ona to uraditi?
Trg Slobode nalazi se na bar 500m daljine od Vladicinog dvora i tacno ispred katolicke katedrale, tako da iz dvora samog nije uopste moguce ni cuti ni videti sta se na trgu desava, a o uznemiravanju nema ni govora.

Ocajni

pre 17 godina

Dize mi se kosa na glavi kada vidim kakvom se vrtoglavom brzinom Srbija vraca u proslost. Inkvizicija se zahuktava u svim porama naseg drustva i Pravoslavna crkva je zaslepljena mrznjom prema svima ostalima. Danasnje vesti o tom dogadjaju citam sa jezom u kostima. Pozoriste je okarakterisano kao "satanisticko" i "protestantsko" sto je samo po sebi strasno kada uvidjam kakve strahovite zablude postoje u glavama onih koji treba da uce ovaj narod ljubavi, Hriscanstvu i toleranciji. Za koji mesec cemo da spalujemo knjige a za godinu dve i ljude po trgovima. SRBIJO, placem nad tolikom mrznjom i netolerancijom. U jednoj Pravoslavnoj knjizi koja sam dobio od popa pise da "pravoslavci ne smeju da se druze sa ljudima drugih veroispovesti..." I cudimo se sto nas svi mrze. PA KO MOZE OVO DA VOLI. Pravoslavna inkvizicija nad Bogumilima je trajala 5 godina i nakon toga 500 godina je Srbija bila pod turcima. Sta li nas ceka... BOZE SMILUJ SE.

leonard

pre 17 godina

Ne znam kako izgleda prostor, na kome je predstava trebala da bude odrzana, ali - sudeci po tekstu - izgleda da se radi o javnom prostoru, a ne vlasnistvu crkve.
Pored toga predstava je ocigledno bila prijavljena i vec izvodjena po Vojvodini bez ikakvih incidenata.
Ako je sve navedeno tacno, onda se zaista treba upitati odakle Crkvi pravo da pozivanjem policije vrsi cenzurisanje jednog kulturnog dogadjaja i odredjuje sta je primjereno, a sta ne.
Na zalost Crkva sve vise blati samu sebe, tu istu Crkvu, koja je 500 godina pod Turcima cuvala i sacuvala srpski identitet.
U vremenu kada Crkva ima mogucnost da bude glas razuma, od nje i njenih pripadnika dozivljavamo nacionalisticke ispade, relativisanje ratnih zlocina, saradnju sa nekad najvecim protivnicima te iste Crkve
- komunistima na brzinu preobucenim u nacionalnu nosnju -, a sad i kulturnu cenzuru.
SPC svakim danom sve vise podsjeca na svoju sestru Katolicku crkvu. Samo konsekventna sekularizacija i odvajanje Crkve i drzave (ne samo na papiru) moze Srbiju da spasi od novog "pranja mozgova" i Crkvu zastiti od svog najveceg neprijatelja - same sebe.

leonard

pre 17 godina

Ne znam kako izgleda prostor, na kome je predstava trebala da bude odrzana, ali - sudeci po tekstu - izgleda da se radi o javnom prostoru, a ne vlasnistvu crkve.
Pored toga predstava je ocigledno bila prijavljena i vec izvodjena po Vojvodini bez ikakvih incidenata.
Ako je sve navedeno tacno, onda se zaista treba upitati odakle Crkvi pravo da pozivanjem policije vrsi cenzurisanje jednog kulturnog dogadjaja i odredjuje sta je primjereno, a sta ne.
Na zalost Crkva sve vise blati samu sebe, tu istu Crkvu, koja je 500 godina pod Turcima cuvala i sacuvala srpski identitet.
U vremenu kada Crkva ima mogucnost da bude glas razuma, od nje i njenih pripadnika dozivljavamo nacionalisticke ispade, relativisanje ratnih zlocina, saradnju sa nekad najvecim protivnicima te iste Crkve
- komunistima na brzinu preobucenim u nacionalnu nosnju -, a sad i kulturnu cenzuru.
SPC svakim danom sve vise podsjeca na svoju sestru Katolicku crkvu. Samo konsekventna sekularizacija i odvajanje Crkve i drzave (ne samo na papiru) moze Srbiju da spasi od novog "pranja mozgova" i Crkvu zastiti od svog najveceg neprijatelja - same sebe.

GuC

pre 17 godina

Apsolutno skandalozno i nenormalno ponasanje vladike, kako ga nije sramota?? Po kom zakonskom osnovu je postupila policija??? Pa ovo postaju djavolja posla vladike-homeinija. Da li cemo za svaku knjigu ici kod Irineja da nam odobri? Pa kobasicijada, pa kratke suknje, srpkinje radjajte viojnike, abortus,Pahomicari, pa ne znam sta sve jos...dosta, pomahnitalis te od kako vam ova vlada ugadja, posle se pitate zasto vam narod vise ne veruje, cudite se sto svi "pljuju" po SPC,pa, sami ste krivi. Vernici nisu uvek i pozorisni kriticari kao irinej. Ej ljudi, policija i crkva?? A ja kad zovem policiju zbog "necega" sto takodje smeta mom ukusu (pljacke, bahatost, pretnje), NJIH NEMA. Secate se, kazu nismo nadlezni, tek kad muz , na primer, nasrne i izudara zenu ili je zadavi onda oni postupaju... u medjuvremenu, iznajmljeni po novom Pravilniku SPC. Obavestiti mucenog italijanskog reditelja da moze da iznajmi policajce da ga cuvaju od vladike SPC!

petar

pre 17 godina

kakva metodologija: proglase vas za satanistu i odma u 'aps!! covece! a SPC ima ekskluzivno pravo da odredjuje sta je to 'satanizam' po njihovoj 'definiciji'... necuveno, a sad je jos i po zakonu... eeeee...

Olga

pre 17 godina

Pa bas kao vladika ne bi smeo da veruje u vestice, satane, satanisticke sekte i slicno, kao i da se oseca ugrozen od njih. Sasvim bizarno, prosto da se zapitam u kom veku nove ere zivi vladika. I on treba da siri prosvecenje duhovno i mir medju ljudima?!
I otkad policija izvrsava naloge privatnih osoba??? Ako ja pozovem policiju da rastera radikalni skup (sa obrazlozenjem da se radi o satanistima), hoce ona to uraditi?
Trg Slobode nalazi se na bar 500m daljine od Vladicinog dvora i tacno ispred katolicke katedrale, tako da iz dvora samog nije uopste moguce ni cuti ni videti sta se na trgu desava, a o uznemiravanju nema ni govora.

mrdjan

pre 17 godina

Hm, vrlo tolerantno, nema sta! Evropski !!!!
Tek sad saznajemo smisao novog zakona o verama.
Organizatori, a i strani izvodjaci - cuvajte se...

Ocajni

pre 17 godina

Dize mi se kosa na glavi kada vidim kakvom se vrtoglavom brzinom Srbija vraca u proslost. Inkvizicija se zahuktava u svim porama naseg drustva i Pravoslavna crkva je zaslepljena mrznjom prema svima ostalima. Danasnje vesti o tom dogadjaju citam sa jezom u kostima. Pozoriste je okarakterisano kao "satanisticko" i "protestantsko" sto je samo po sebi strasno kada uvidjam kakve strahovite zablude postoje u glavama onih koji treba da uce ovaj narod ljubavi, Hriscanstvu i toleranciji. Za koji mesec cemo da spalujemo knjige a za godinu dve i ljude po trgovima. SRBIJO, placem nad tolikom mrznjom i netolerancijom. U jednoj Pravoslavnoj knjizi koja sam dobio od popa pise da "pravoslavci ne smeju da se druze sa ljudima drugih veroispovesti..." I cudimo se sto nas svi mrze. PA KO MOZE OVO DA VOLI. Pravoslavna inkvizicija nad Bogumilima je trajala 5 godina i nakon toga 500 godina je Srbija bila pod turcima. Sta li nas ceka... BOZE SMILUJ SE.

Vojislav YVR_BGD

pre 17 godina

Sta reci posle ovoga?
Da cutimo i da se pokrijemo usima.
Da li je to onaj isti vladika koji je svojevremeno bacao anatemu na celo selo zbog nekakvog krkanja kobasica u vreme posta???
Srbija ide pogresnim smerom. Irinej und Pahomije und ostala bratija je zdusno gura u srednji vek. Jos nam samo Inkvizicija fali. Cuj, satanistichko pozoriste. Pa jel su oni normalni. A najbolja je policija koja sad saopstava da su se i satro neki gradjani zalili. Kao nije samo zbog popova.... Da nije tuzno i zalasno bili bi super smesno.

misa

pre 17 godina

Odlicno, sta to pa ima novo da se vidi ...Kic,plagijat, pomodarstvo,nepovezanost. Tako treba reagovati ... i ne samo tu nego i na mnogim manifestacijama zatvorenog tipa.

moderan mladic

pre 17 godina

Povratak u proslost. Sveti Sava besplatno na CDu za prvake, crkva zabranjuje predstave.
Mozda ce uskoro krenuti i cenzura na TVu, pa necemo gledati ni satanisticke serije i filmove sa satanistickog Zapada?!

Violeta

pre 17 godina

Ovako, PA MUKA MI JE VISE OVAKVE VESTI DA CITAM!
U nemackoj sam na osam meseci, i radim volonterski program u okviru evropske unije, nebitno, ali uporno bre pokusavam da prikazem srbostan kao neku normalnu zemlju, i ne pada mi napamet da velicam zapad, ali ovo je strasno. Pa place mi se!
Od maja 2006, ja nista normalno nisam procitala da se desilo u Srbostanu, i tako i treba da se zovemo- Srbostan!(citaj- otislo dete da vidi sveta!)

Владимир

pre 17 godina

Под плаштом ветрова са запада долазе нам свакакве глупости. Уметничка слобода се здраво за готово узима као гарантни лист за улаз и понуду свакаквог ђубрета. Добро је што црква има петљу да се испречи том тренду упркос типичној српској еуфорији, где се раја некритично помамљује на све и свашта. Такав је тренд да све што је са запада па била то и фекалија, мора да се прихвати без поговора. Да подсетим исто стање колективне маније владало је и деведесетих када су Срби србовали до пијанства. Данас су без самопоуздања и све већим комплексима (као и увек)од запада. Дакле друга крајност од стања деведесетих. Сетите се да је исто било и 45-те. Еуфорија и колективна манија која је скупо коштала Србију. И добро је што црква реагује у оваквим ситуацијама. Штета што нико од људи из културе нема петљу да стане насупрот опскурних увозних продукција и тиме стави до знања и Србима и свету да овде ипак треба да постоје критеријуми.

sva todorovic

pre 17 godina

Stvarno za svaku osudu.Prije su nam komunisti govorili kako da se ponasamo a sada popovi.Srbija treba da rascisti sa popovima jer uglavnom zbog njih se i vode stalni ratovi.
Boze ako te ima, skloni svoje sluge na zemlji, jer su oni uzrok svemu sto ne valja
Sava

djuro

pre 17 godina

ma neka ih, neka bacaju cini. Meni su cak simpaticni - kao ona spanska inkvizicija iz Monti Pajtona. Izgleda da nisu svesni da je poceo 21. vek. i da ce ih se sutnuti gde im je i mesto cim pocnu da idu na zivce vecini, sto ce se izgleda desiti vrlo brzo.

Djura

pre 17 godina

... Evo, ja sam tamo licno bio, doduse ne od samog pocetka, ali sam bio i video sam kada je polocija prekinula pomenutu "predstavu". Ja licno ne bih prekinuo predstavu, u kojoj mi se uostalom nista nije ni svidelo, ali je ne bih prekinuo. Doduse, video sam vise zgranutih faca i cuo nekoliko komentara koji su upucivali da je sve to nesto sto ne bi trebalo na ulici da se sprovodi, nego na "privatnim zabavama". Video sam i decu, ali ne znam za njihove komentare, niti komentare njihovih roditelja, pokusavao sam da pratim "sta je pisac hteo da kaze", sto do samog prekida zaista nisam uspeo. Moram da naglasim, da je u poslednje vreme sve sto dolazi sa zapada "cool", totalno neselektivno, bez imalo estetike i promocije pozitivnih humanistickih vrednosti. Sa druge strane, predstavnici SPC ocito se trude da budu aktivni akteri javnog zivota i da se i njihova rec jasno cuje, sto nije bio slucaj poslednjih pedesetak godina. Nije sve bas crno i belo. Mislim da je ova "predstava" iz grada pobratima Novog Sada klasicni promasaj u prezentaciji i zavrsio se kako se zavrsio, pa bi sami glumci i reditelj trebali dobro da se zamisle zasto s to desilo. Negacija svega postojeceg i drustveno prihvacenih vrednosti nije oblik slobodnog umetnickog izrazavanja, vec, po mom skromnom misljenju, izivljavanja.

andrej

pre 17 godina

Prisustvovao sam samo jednom delu predstave, pa je ne mogu komentarisati. Bilo je dosta gradjana i dece pa sam se povukao. Sve se odigravalo u Zmaj Jovinoj ulici a ne na Trgu slobode, pa i ako su se pomerili sa najavljenog mesta, nisu mogli ometati verski obred u pravoslavnom hramu koji se nalazi iza vladicanskog dvora u drugoj ulici, a udaljen je najmanje 300 metara od mesta izvodjenja. Niti je bilo galame, niti je predstava bila glasna. Jeste bila cudna, glumci su bili obuceni u odore i imali su maske na licu i u predstavi su hodali na stulama. Tacno je da je jedan lik iz predstave bio u crnoj odori i tacno je da je podsecao na satanu. Ali ovde je rec o umetnickoj predstavi a ne o verskom obredu - i u tome je problem - slicnost odore svestenika i crne odore glumca. Ovom ulicom cesto prolaze sluzbenici dvora i SPC-a i jednom od njih se verovatno nije dopalo ono sto video. Do pravoslavnog hrama od muzike iz okolnih kafica kojih je ova ulica puna (ima ih 7 ili 8 samo izmedju glumaca i hrama) nista od predstave nije moglo dopreti. Sramota za Novi Sad, bez obzira koliko se nekome predstava nije svidela - Modena je jedan od 4 gradova prijatelja NS-a. NS ima Ulicu Modene, u Modeni je Trg Novog Sada.

milos

pre 17 godina

Gospoda "Evropljani", znaju za toleranciju samo onda kada to njima odgovara. Ali zaboravljate da je priblizno 50% gradjana ove zemlje izjavilo da su vernici, i da ovakve stvari vredjaju osecanja tih vasih sugradjana. Kao sto vi pozovete policiju kada vas komsija narusi kucni red glasnom muzikom, tako je i episkop Irinej pozvao policiju jer je neko narusio kucni red u njegovoj kuci, ali on valjda nema prava na to. neka ovi "umetnici" nastupe u pozoristu i ko zeli neka ode to da vidi - ovakav paradni nastup je nametanje sadrzaja.

milica

pre 17 godina

Ko god da je dozvolio odrzavanje ove predstave treba da snosi odgovornost. U normalnim pravnim drzavama, ovakve predstave ili se dozvole, pa se odrze do kraja (pre cega se prvo ispita o cemu se radi u predstavi, te o kakvoj izvodjackoj grupi je rec, posto mora da postoji neki red) ili se ne izda dozvola za odrzavanje, pa ni nema provociranja javnosti. Vrlo prosto! Znaci, daj da vidimo ko je izdao dozvolu za odrzavanje ulicnog performansa, kako se to popularno kaze. Alternativa moze biti samo to da se vidi ko je to iz policije pogresnom procenom naredio prekid predstave. Nema treceg resenja. Ili onaj ko je dao dozvolu ili onaj ko je nalozio prekid, neko bi trebao da polozi racune. Pustite vi svestenike, sta ima veze ko je trazio intervenciju policije. To bi isto bilo kao kada bi ja dobila dozvolu od predsednika kucnog saveta da glasno pustam Deep Purple na svom dvadeset i osmom rodjusu, a moja komsinica me prijavila policiji, pa oni onda zabranili dalje slusanje muzike, a mi sada raspravljali o komsinici i kako je ona zla i pokvarena. Idite molim vas! Ili je pogresio predsednik kucnog saveta ili je policija presudila pogresno. Naravno, postoji i mogucnost da sam ja zloupotrebila predsednikovo poverenje pa pustala muziku na neki drugi, za moju komsinicu, provokativan nacin.

Olga

pre 17 godina

Evo, opet se sve svodi na sukob onih koji jesu za uticaj crkve i onih koji nisu. A pri tom je to sekundarno pitanje, jer obe strane postoje u demokratkom drustvu.
Fundamentalno pitanje je: kako je vladika prijavom policiji uspeo da ta ista policija prekine manifestaciju koju je prethodno dozvolila? Prema organizatorima, sve je bilo uredno najavljeno i dozvoljeno, i zato policija NIJE SMELA da krsi sopstvenu dozvolu zato sto se dogadjaj nije svideo jednoj privatnoj osobi. Ko naredjuje policiji? Dokle seze naredbodavna i izvrsna moc vladike? Da li bi izasli u akciju i po prijavi nekog nizeg svestenickog cina? Da li bi prekinuli recimo skup neke stranke jer se meni to ne dopada? Volela bih kad bi nam nadlezni objasnili put ove prijave.

andrej

pre 17 godina

Moram jos jednom da se javim, zbog drugih posetilaca ovog foruma koji ne poznaju ulicu i mesto odrzavanja predstave. Trebalo bi objasniti da nikakva buka od predstave nije mogla dopreti do hrama posto od mesta gde se predstava odvijala pa do hrama ima barem 7 kafica iz kojih dopire muzika. Takodje jedan, pa sada je vec i legenda u NS, fantasticni ulicni svirac na harmonici svakog dana svira i to ledjima naslonjen na ogradu vladicanskog dvora pa ga niko nije sklonio odatle. Takodje i tri indijanca, koji uz pratnju sintizajzera duvaju "El Condor Pasa" u frulu u istoj toj ulici nikome nisu smetali. Da ne pominjem jednog sa guslama na raskrsnici Zmaj Jovine i Dunavske, 15 metara od hrama, kojeg niko nikada nije sklonio odande. Glumci su bili okruzeni publikom i svako ko je hteo da vidi o cemu se radi, morao je da se priblizi. Zaista, nema sanse da je predstava svojom bukom ometala versku sluzbu u hramu. Crkva je preterala kao sto preteruje vec par godina unazad. Ne znam sta su joj uradili 1945. posto sam rodjen mnogo kasnije, ali ovo uplitanje u svakodnevni zivot nema opravdanja. Setite se, iako nema veze sa ovom temom, onog prevaspitavanja narkomana na lecenju u manastiru SPC-a, gde je jedan od tretmana i batinanje i to od 20 minuta do sat vremena. Oni cak i imaju "normative" za batine, ne lemaju "od oka". Cak je i sin svestenika, decko od 15 godina, pred kamerom priznao da ucestvuje u kaznjavanju.

Ne moze SPC da bude drzava u drzavi i da se mesa ama bas u sve i da njeni zakoni budu iznad drzavnih ili gradskih odluka. Ono sto im je smetalo jeste crna odora glumca koji je (ako je uopste) glumio satanu i slucajni prolaznik, sluzbenik hrama, koji je to video i kome se to nije svidelo. To je cela istina!

miki

pre 17 godina

znate li da u Nemačkoj zabranjuju filmove Toma Kruza, na pobunu vernika pošto je isti sajentolog? Oni nemaju Irineja i Evropa su. Pitanje: Je li sve sa strane bogom dano axiom za nas

razocarana

pre 17 godina

Do sada sam smatrala vladiku Irineja za 'nepogresivog', gotovo jedinog takvog medju svim vladikama, svetski orijentisanog coveka, najobrazovanijeg medju vladikama, otvorenog, demokratu... ali apel da se prekine predstava -ma kakva ona bila - je nedopustiv i nerazuman! Svuda u svetu se, na gotovo svim trgovima prestonica, nalaze najstarije i najvece Crkve, i upravo na tim Trgovima se odrzavaju najrazlicitije manifestacije. Ne samo kulturne. Nijedna nije prekinuta ako nije fizicki ugrozila portu ili crkvu. Bar ne koliko ja znam. A posebno ne zbog buke, manjka ili viska odece koju akteri nose.

leonard

pre 17 godina

Ne znam kako izgleda prostor, na kome je predstava trebala da bude odrzana, ali - sudeci po tekstu - izgleda da se radi o javnom prostoru, a ne vlasnistvu crkve.
Pored toga predstava je ocigledno bila prijavljena i vec izvodjena po Vojvodini bez ikakvih incidenata.
Ako je sve navedeno tacno, onda se zaista treba upitati odakle Crkvi pravo da pozivanjem policije vrsi cenzurisanje jednog kulturnog dogadjaja i odredjuje sta je primjereno, a sta ne.
Na zalost Crkva sve vise blati samu sebe, tu istu Crkvu, koja je 500 godina pod Turcima cuvala i sacuvala srpski identitet.
U vremenu kada Crkva ima mogucnost da bude glas razuma, od nje i njenih pripadnika dozivljavamo nacionalisticke ispade, relativisanje ratnih zlocina, saradnju sa nekad najvecim protivnicima te iste Crkve
- komunistima na brzinu preobucenim u nacionalnu nosnju -, a sad i kulturnu cenzuru.
SPC svakim danom sve vise podsjeca na svoju sestru Katolicku crkvu. Samo konsekventna sekularizacija i odvajanje Crkve i drzave (ne samo na papiru) moze Srbiju da spasi od novog "pranja mozgova" i Crkvu zastiti od svog najveceg neprijatelja - same sebe.

GuC

pre 17 godina

Apsolutno skandalozno i nenormalno ponasanje vladike, kako ga nije sramota?? Po kom zakonskom osnovu je postupila policija??? Pa ovo postaju djavolja posla vladike-homeinija. Da li cemo za svaku knjigu ici kod Irineja da nam odobri? Pa kobasicijada, pa kratke suknje, srpkinje radjajte viojnike, abortus,Pahomicari, pa ne znam sta sve jos...dosta, pomahnitalis te od kako vam ova vlada ugadja, posle se pitate zasto vam narod vise ne veruje, cudite se sto svi "pljuju" po SPC,pa, sami ste krivi. Vernici nisu uvek i pozorisni kriticari kao irinej. Ej ljudi, policija i crkva?? A ja kad zovem policiju zbog "necega" sto takodje smeta mom ukusu (pljacke, bahatost, pretnje), NJIH NEMA. Secate se, kazu nismo nadlezni, tek kad muz , na primer, nasrne i izudara zenu ili je zadavi onda oni postupaju... u medjuvremenu, iznajmljeni po novom Pravilniku SPC. Obavestiti mucenog italijanskog reditelja da moze da iznajmi policajce da ga cuvaju od vladike SPC!

petar

pre 17 godina

kakva metodologija: proglase vas za satanistu i odma u 'aps!! covece! a SPC ima ekskluzivno pravo da odredjuje sta je to 'satanizam' po njihovoj 'definiciji'... necuveno, a sad je jos i po zakonu... eeeee...

Olga

pre 17 godina

Pa bas kao vladika ne bi smeo da veruje u vestice, satane, satanisticke sekte i slicno, kao i da se oseca ugrozen od njih. Sasvim bizarno, prosto da se zapitam u kom veku nove ere zivi vladika. I on treba da siri prosvecenje duhovno i mir medju ljudima?!
I otkad policija izvrsava naloge privatnih osoba??? Ako ja pozovem policiju da rastera radikalni skup (sa obrazlozenjem da se radi o satanistima), hoce ona to uraditi?
Trg Slobode nalazi se na bar 500m daljine od Vladicinog dvora i tacno ispred katolicke katedrale, tako da iz dvora samog nije uopste moguce ni cuti ni videti sta se na trgu desava, a o uznemiravanju nema ni govora.

mrdjan

pre 17 godina

Hm, vrlo tolerantno, nema sta! Evropski !!!!
Tek sad saznajemo smisao novog zakona o verama.
Organizatori, a i strani izvodjaci - cuvajte se...

Ocajni

pre 17 godina

Dize mi se kosa na glavi kada vidim kakvom se vrtoglavom brzinom Srbija vraca u proslost. Inkvizicija se zahuktava u svim porama naseg drustva i Pravoslavna crkva je zaslepljena mrznjom prema svima ostalima. Danasnje vesti o tom dogadjaju citam sa jezom u kostima. Pozoriste je okarakterisano kao "satanisticko" i "protestantsko" sto je samo po sebi strasno kada uvidjam kakve strahovite zablude postoje u glavama onih koji treba da uce ovaj narod ljubavi, Hriscanstvu i toleranciji. Za koji mesec cemo da spalujemo knjige a za godinu dve i ljude po trgovima. SRBIJO, placem nad tolikom mrznjom i netolerancijom. U jednoj Pravoslavnoj knjizi koja sam dobio od popa pise da "pravoslavci ne smeju da se druze sa ljudima drugih veroispovesti..." I cudimo se sto nas svi mrze. PA KO MOZE OVO DA VOLI. Pravoslavna inkvizicija nad Bogumilima je trajala 5 godina i nakon toga 500 godina je Srbija bila pod turcima. Sta li nas ceka... BOZE SMILUJ SE.

Vojislav YVR_BGD

pre 17 godina

Sta reci posle ovoga?
Da cutimo i da se pokrijemo usima.
Da li je to onaj isti vladika koji je svojevremeno bacao anatemu na celo selo zbog nekakvog krkanja kobasica u vreme posta???
Srbija ide pogresnim smerom. Irinej und Pahomije und ostala bratija je zdusno gura u srednji vek. Jos nam samo Inkvizicija fali. Cuj, satanistichko pozoriste. Pa jel su oni normalni. A najbolja je policija koja sad saopstava da su se i satro neki gradjani zalili. Kao nije samo zbog popova.... Da nije tuzno i zalasno bili bi super smesno.

misa

pre 17 godina

Odlicno, sta to pa ima novo da se vidi ...Kic,plagijat, pomodarstvo,nepovezanost. Tako treba reagovati ... i ne samo tu nego i na mnogim manifestacijama zatvorenog tipa.

moderan mladic

pre 17 godina

Povratak u proslost. Sveti Sava besplatno na CDu za prvake, crkva zabranjuje predstave.
Mozda ce uskoro krenuti i cenzura na TVu, pa necemo gledati ni satanisticke serije i filmove sa satanistickog Zapada?!

Violeta

pre 17 godina

Ovako, PA MUKA MI JE VISE OVAKVE VESTI DA CITAM!
U nemackoj sam na osam meseci, i radim volonterski program u okviru evropske unije, nebitno, ali uporno bre pokusavam da prikazem srbostan kao neku normalnu zemlju, i ne pada mi napamet da velicam zapad, ali ovo je strasno. Pa place mi se!
Od maja 2006, ja nista normalno nisam procitala da se desilo u Srbostanu, i tako i treba da se zovemo- Srbostan!(citaj- otislo dete da vidi sveta!)

Владимир

pre 17 godina

Под плаштом ветрова са запада долазе нам свакакве глупости. Уметничка слобода се здраво за готово узима као гарантни лист за улаз и понуду свакаквог ђубрета. Добро је што црква има петљу да се испречи том тренду упркос типичној српској еуфорији, где се раја некритично помамљује на све и свашта. Такав је тренд да све што је са запада па била то и фекалија, мора да се прихвати без поговора. Да подсетим исто стање колективне маније владало је и деведесетих када су Срби србовали до пијанства. Данас су без самопоуздања и све већим комплексима (као и увек)од запада. Дакле друга крајност од стања деведесетих. Сетите се да је исто било и 45-те. Еуфорија и колективна манија која је скупо коштала Србију. И добро је што црква реагује у оваквим ситуацијама. Штета што нико од људи из културе нема петљу да стане насупрот опскурних увозних продукција и тиме стави до знања и Србима и свету да овде ипак треба да постоје критеријуми.

sva todorovic

pre 17 godina

Stvarno za svaku osudu.Prije su nam komunisti govorili kako da se ponasamo a sada popovi.Srbija treba da rascisti sa popovima jer uglavnom zbog njih se i vode stalni ratovi.
Boze ako te ima, skloni svoje sluge na zemlji, jer su oni uzrok svemu sto ne valja
Sava

djuro

pre 17 godina

ma neka ih, neka bacaju cini. Meni su cak simpaticni - kao ona spanska inkvizicija iz Monti Pajtona. Izgleda da nisu svesni da je poceo 21. vek. i da ce ih se sutnuti gde im je i mesto cim pocnu da idu na zivce vecini, sto ce se izgleda desiti vrlo brzo.

Djura

pre 17 godina

... Evo, ja sam tamo licno bio, doduse ne od samog pocetka, ali sam bio i video sam kada je polocija prekinula pomenutu "predstavu". Ja licno ne bih prekinuo predstavu, u kojoj mi se uostalom nista nije ni svidelo, ali je ne bih prekinuo. Doduse, video sam vise zgranutih faca i cuo nekoliko komentara koji su upucivali da je sve to nesto sto ne bi trebalo na ulici da se sprovodi, nego na "privatnim zabavama". Video sam i decu, ali ne znam za njihove komentare, niti komentare njihovih roditelja, pokusavao sam da pratim "sta je pisac hteo da kaze", sto do samog prekida zaista nisam uspeo. Moram da naglasim, da je u poslednje vreme sve sto dolazi sa zapada "cool", totalno neselektivno, bez imalo estetike i promocije pozitivnih humanistickih vrednosti. Sa druge strane, predstavnici SPC ocito se trude da budu aktivni akteri javnog zivota i da se i njihova rec jasno cuje, sto nije bio slucaj poslednjih pedesetak godina. Nije sve bas crno i belo. Mislim da je ova "predstava" iz grada pobratima Novog Sada klasicni promasaj u prezentaciji i zavrsio se kako se zavrsio, pa bi sami glumci i reditelj trebali dobro da se zamisle zasto s to desilo. Negacija svega postojeceg i drustveno prihvacenih vrednosti nije oblik slobodnog umetnickog izrazavanja, vec, po mom skromnom misljenju, izivljavanja.

andrej

pre 17 godina

Prisustvovao sam samo jednom delu predstave, pa je ne mogu komentarisati. Bilo je dosta gradjana i dece pa sam se povukao. Sve se odigravalo u Zmaj Jovinoj ulici a ne na Trgu slobode, pa i ako su se pomerili sa najavljenog mesta, nisu mogli ometati verski obred u pravoslavnom hramu koji se nalazi iza vladicanskog dvora u drugoj ulici, a udaljen je najmanje 300 metara od mesta izvodjenja. Niti je bilo galame, niti je predstava bila glasna. Jeste bila cudna, glumci su bili obuceni u odore i imali su maske na licu i u predstavi su hodali na stulama. Tacno je da je jedan lik iz predstave bio u crnoj odori i tacno je da je podsecao na satanu. Ali ovde je rec o umetnickoj predstavi a ne o verskom obredu - i u tome je problem - slicnost odore svestenika i crne odore glumca. Ovom ulicom cesto prolaze sluzbenici dvora i SPC-a i jednom od njih se verovatno nije dopalo ono sto video. Do pravoslavnog hrama od muzike iz okolnih kafica kojih je ova ulica puna (ima ih 7 ili 8 samo izmedju glumaca i hrama) nista od predstave nije moglo dopreti. Sramota za Novi Sad, bez obzira koliko se nekome predstava nije svidela - Modena je jedan od 4 gradova prijatelja NS-a. NS ima Ulicu Modene, u Modeni je Trg Novog Sada.

milos

pre 17 godina

Gospoda "Evropljani", znaju za toleranciju samo onda kada to njima odgovara. Ali zaboravljate da je priblizno 50% gradjana ove zemlje izjavilo da su vernici, i da ovakve stvari vredjaju osecanja tih vasih sugradjana. Kao sto vi pozovete policiju kada vas komsija narusi kucni red glasnom muzikom, tako je i episkop Irinej pozvao policiju jer je neko narusio kucni red u njegovoj kuci, ali on valjda nema prava na to. neka ovi "umetnici" nastupe u pozoristu i ko zeli neka ode to da vidi - ovakav paradni nastup je nametanje sadrzaja.

milica

pre 17 godina

Ko god da je dozvolio odrzavanje ove predstave treba da snosi odgovornost. U normalnim pravnim drzavama, ovakve predstave ili se dozvole, pa se odrze do kraja (pre cega se prvo ispita o cemu se radi u predstavi, te o kakvoj izvodjackoj grupi je rec, posto mora da postoji neki red) ili se ne izda dozvola za odrzavanje, pa ni nema provociranja javnosti. Vrlo prosto! Znaci, daj da vidimo ko je izdao dozvolu za odrzavanje ulicnog performansa, kako se to popularno kaze. Alternativa moze biti samo to da se vidi ko je to iz policije pogresnom procenom naredio prekid predstave. Nema treceg resenja. Ili onaj ko je dao dozvolu ili onaj ko je nalozio prekid, neko bi trebao da polozi racune. Pustite vi svestenike, sta ima veze ko je trazio intervenciju policije. To bi isto bilo kao kada bi ja dobila dozvolu od predsednika kucnog saveta da glasno pustam Deep Purple na svom dvadeset i osmom rodjusu, a moja komsinica me prijavila policiji, pa oni onda zabranili dalje slusanje muzike, a mi sada raspravljali o komsinici i kako je ona zla i pokvarena. Idite molim vas! Ili je pogresio predsednik kucnog saveta ili je policija presudila pogresno. Naravno, postoji i mogucnost da sam ja zloupotrebila predsednikovo poverenje pa pustala muziku na neki drugi, za moju komsinicu, provokativan nacin.

Olga

pre 17 godina

Evo, opet se sve svodi na sukob onih koji jesu za uticaj crkve i onih koji nisu. A pri tom je to sekundarno pitanje, jer obe strane postoje u demokratkom drustvu.
Fundamentalno pitanje je: kako je vladika prijavom policiji uspeo da ta ista policija prekine manifestaciju koju je prethodno dozvolila? Prema organizatorima, sve je bilo uredno najavljeno i dozvoljeno, i zato policija NIJE SMELA da krsi sopstvenu dozvolu zato sto se dogadjaj nije svideo jednoj privatnoj osobi. Ko naredjuje policiji? Dokle seze naredbodavna i izvrsna moc vladike? Da li bi izasli u akciju i po prijavi nekog nizeg svestenickog cina? Da li bi prekinuli recimo skup neke stranke jer se meni to ne dopada? Volela bih kad bi nam nadlezni objasnili put ove prijave.

andrej

pre 17 godina

Moram jos jednom da se javim, zbog drugih posetilaca ovog foruma koji ne poznaju ulicu i mesto odrzavanja predstave. Trebalo bi objasniti da nikakva buka od predstave nije mogla dopreti do hrama posto od mesta gde se predstava odvijala pa do hrama ima barem 7 kafica iz kojih dopire muzika. Takodje jedan, pa sada je vec i legenda u NS, fantasticni ulicni svirac na harmonici svakog dana svira i to ledjima naslonjen na ogradu vladicanskog dvora pa ga niko nije sklonio odatle. Takodje i tri indijanca, koji uz pratnju sintizajzera duvaju "El Condor Pasa" u frulu u istoj toj ulici nikome nisu smetali. Da ne pominjem jednog sa guslama na raskrsnici Zmaj Jovine i Dunavske, 15 metara od hrama, kojeg niko nikada nije sklonio odande. Glumci su bili okruzeni publikom i svako ko je hteo da vidi o cemu se radi, morao je da se priblizi. Zaista, nema sanse da je predstava svojom bukom ometala versku sluzbu u hramu. Crkva je preterala kao sto preteruje vec par godina unazad. Ne znam sta su joj uradili 1945. posto sam rodjen mnogo kasnije, ali ovo uplitanje u svakodnevni zivot nema opravdanja. Setite se, iako nema veze sa ovom temom, onog prevaspitavanja narkomana na lecenju u manastiru SPC-a, gde je jedan od tretmana i batinanje i to od 20 minuta do sat vremena. Oni cak i imaju "normative" za batine, ne lemaju "od oka". Cak je i sin svestenika, decko od 15 godina, pred kamerom priznao da ucestvuje u kaznjavanju.

Ne moze SPC da bude drzava u drzavi i da se mesa ama bas u sve i da njeni zakoni budu iznad drzavnih ili gradskih odluka. Ono sto im je smetalo jeste crna odora glumca koji je (ako je uopste) glumio satanu i slucajni prolaznik, sluzbenik hrama, koji je to video i kome se to nije svidelo. To je cela istina!

miki

pre 17 godina

znate li da u Nemačkoj zabranjuju filmove Toma Kruza, na pobunu vernika pošto je isti sajentolog? Oni nemaju Irineja i Evropa su. Pitanje: Je li sve sa strane bogom dano axiom za nas

razocarana

pre 17 godina

Do sada sam smatrala vladiku Irineja za 'nepogresivog', gotovo jedinog takvog medju svim vladikama, svetski orijentisanog coveka, najobrazovanijeg medju vladikama, otvorenog, demokratu... ali apel da se prekine predstava -ma kakva ona bila - je nedopustiv i nerazuman! Svuda u svetu se, na gotovo svim trgovima prestonica, nalaze najstarije i najvece Crkve, i upravo na tim Trgovima se odrzavaju najrazlicitije manifestacije. Ne samo kulturne. Nijedna nije prekinuta ako nije fizicki ugrozila portu ili crkvu. Bar ne koliko ja znam. A posebno ne zbog buke, manjka ili viska odece koju akteri nose.