Četvrtak, 17.08.2006.

11:01

Grčka ostrva: Sporadi

Izvor: B92

Grèka ostrva: Sporadi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Ljiljana-M

pre 15 godina

@Dadi, sajt http://www.1881.no/Map/Page/Route.aspx/?WT.mc_id=Goo_010406_verdenskartsok&WT.srch=1&gclid=CMn50dqCpJUCFQyR1QodGnwgkA
, kaze da je od Beograda do Skijatosa 890,6 km i potrebno je 11 sati i 32 minuta efektivne voznje. Na ovom sajtu mozes pratiti marsrutu sa brojevima puta do Skiatosa. A obavezno poseti i Skopelos ako stignes do Skiatosa, ostrvo je vrlo mirno, pitoreskno sa mnogo "privatnih plaza". Na Skopelosu sam prvi put naucila da vozim moped, iako sam vozacku imala vec godinama, i to mi je za dve nedelje boravka bilo glavno prevozno sredstvo sa kojim sam mogla cak i po "kozjim stazama" do najskrivenijih i najcistijih plaza. Zao mi je ne mogu ti reci kakvi su putevi od Beograda do Skiatosa jer sam putovala avionom ali sam isla autobusom do Atine od Skiatosa i tu nije bilo nikakvih problema ni zamerki. Pozdrav i nadam se da ces se snaci na ovosajtu sa kartom Evrope.

Dragan

pre 17 godina

Draga Svetlana, jako puno toga o Sporadima je napisano na forumu sajta www.putovanja.info. Moj vam je savet, da pogledate sve opise (od kojih su 70% moji) , pa ako i posle toga bude bilo nejasnih stvari, onda nastavimo diskusiju preko jednog od pomenutih foruma ili vase e-mail adrese. Pozdrav Dragan

svetlana

pre 17 godina

Dakle,Dragane, preporučujete mi Sporade?OK. Da li je moguće tamo naći smeštaj na licu mesta,kako je najlakše doći kolima,da li je preveliki zamor ići sa ostrva na ostrvo,koliko treba vremena za temeljni obilazak,šta izbeći? Može i odgovor na mail: cellestin63@yahoo.Zahvaljujem.

DRagan

pre 17 godina

DRaga, Svetlana, naravno da sam bio na manje-vise svim znacajnijim plazama na poluostrvu Vasilikos (Gerakas, Porto Roma, Porto Zoro, Agios Nikolas ...) i da, kao parametar za poredjenje su mi posluzile naravno i te plaze. One su svakako uz Navagio i Keri najlepse plaze na ostrvu, ali verujte mi, u poredjenju sa Sporadima ...
Pozdrav, Dragan

svetlana

pre 17 godina

Ja se izvinjavam,Dragane, ali moram da primetim da Vi niste bili na pravim mestima na Zakintosu.Dakle,naravno da su Tsilivi,Laganas itd. mesta za izbegavanje,pa čak i toliko slikani Navagio,(gde se ide brodom,jer drugačije nije moguće,ostanete tu 15 minuta,okupavši se u vrlo neprijatnom moru,pritom uz izduvne gasove ostalih brodova.Medjutim, tu ima fascinantnih plaža:Bananas,Gerekas su uz put,Dafnies je nešto manje pristupačna-ide se makadamskim putem par km, ali je potpuno očaravajuća,Maratias je šljunkovita plaža na jugoistočnoj strani i na kraju nešto što se ne vidja često na grčkim ostrvima-Porto Roxa-odličnim putem se stiže do turistima nepoznatog mesta za kupanje,skakanje i ostale morske radosti.

Dragan

pre 17 godina

Da, zaboravili smo Tsougriu, sa njene tri lepe plaze i malom crkvicom na obodu najvece uvale, mesto prema kojem ni Bitlsi nisu ostali ravnodusni 60-tih godina proslog veka. Do ovog malog raja se stize brodicem iz glavne luke Skiatos za nekih 15 min.
Od lepih mesta na Sporadima izdvajam jos plazu Vromolinos kao i prelepu crkvicu na vrhu litice posvecene svetom Jovanu na ostrvu Skopleos.

Miroslava Tešin Popović

pre 17 godina

Na Skopelosu sam bila još '96. Iako više volim peščane plaže, sivi obluci i beskrajna pučina na jednoj od plaža na ovom ostrvu, zaista su me osvojili. Ne smem izostaviti bajkovitu uvalu koja se sa puta čini minijaturnom i do koje se stiže peške, kroz strme maslinjake i bašte. Bila je to prava "privatna" plaža jer nije bilo drugih turista.
I ovede, kao i na drugim grčkim ostrvima, uske i strme uličice, crvene muškatle i tradicionalna muzika i musaka u nekoj od taverni sa plavim stolicama, obavezni su dekor.
Nikada neću zaboraviti palačinke ispod stoletnog platana na glavnom gradskom trgu. Najveći grad je Skopelos, istovremeno i sedište opštine.

Skjatos, pak, osvaja na drugačiji način. Atmosfera je mnogo življa. Tamo sam se venčala avgusta 2000. i imala zaista retku privilegiju da posle prepodneva provedenog na plaži, već u 18h budem "just married" u lokalnoj crkvici na brdu.
Plaže je izlišno i komentarisati. Na južnom delu ostrva su peščane i zaista u samom vrhu u svetu po lepoti obale i mora. Na severnom delu je vetrovitije i plaže su pretežno šljunkovite.
Čudi me da niko nije pomenuo Cugriju- nenaseljeno ostrvce naspram Skjatosa. Na njemu je tada bila samo jedna taverna koja se zatvara pred polazak poslednjeg brodića u pravcu Skjatosa. Jedna taverna i rajska plaža sa kristalnim peskom i vodom. Prava divota! Pa, sad, izvol'te na Sporade.

Mira

Dragan

pre 17 godina

Eto jedne od retkih osoba na kugli zemlajskoj koja je krocila na Sporade (na osnovu komentara sumljam da je videla Skopelos i Alonisos sem mozda na poludnevnom izletu, a to je kao da nije ni videla) a da je izjavila da nisu nista posebno u odnosu na Kefaloniju, Zakintos, Krf , Kiklade, Dodekaneze. Ukusi su definitivno razliciti Ivane, slazem se i ja da je Kefalonija zajedno sa Itakom i Lefkadom carobna, uostalom tri godisnja odmora sam proveo upravo u tom trouglu ostrva i tvrdim da je to najlepsi deo Grcke posle Sporada, za Krf bi se medjutim takodje moglo reci da je vrlo komercijalizovan i da ne moze da se zivi od Engleza, takodje ni plaze nisu nista posebno, Zakintos je sve samo ne destinacija za preporuku, sem glavnog grada te plaze Navagio, ostatak ostrva cine grozne pescane plaza u Tsiliviju, Laganasu, Arganasu, na Kikladima nisam bio te ne mogu da komentarisem, a na Dodekanezima sam takodje bio (Rodos i Simi) i mogu da kazem da sem glavnog grada Rodosa nista tako lepo i fascinantno nisam video tamo, plaze definitivno ne mogu da se porede sa onim na Sporadima. Da sumiram, sem Kilada i par ostrva iz grupe istocnoegejskih ostrva video sem manje-vise sve sto je relevantno od ostrva u Grckoj, tako da tvrdim da su Sporadi zakon.

deeme3

pre 17 godina

Skiathos jeste definitivno divno ostrvo - puno rastinja i predivnih mirisa sto i nije karakteristicno za grcka ostrva. Kao sto je i Kefalonija, uostalom (Myrtos je sigurno jedna od najlepsih plaza u Grckoj, a Fiscardo vredan mucenja krividavim putem do krajnjeg severa ostrva). I verovatno jos mnogo drugih u Grckoj koje nisam imao srecu da posetim.
Istina je da je Skiathos vrlo komercijalizovan i zreo za izbegavanje u julu/avgustu. Osim plaza koje su pomenute ima jos nekoliko koje su i te kako vredne posete, recimo Vromolimnos (za mlade) ili Troulos (na kojoj sam imao srecu da iznajmim kucu sa direktnim izlaskom na more), ali i one na severu koje nisam imao posetio vec o njima samo cuo/citao. Zapravo, tesko je naci ostrvo sa tolikom koncentracijom divnih plaza na tako relativno malom prostoru. Sve u svemu - toplo preporucujem!

svetlana

pre 17 godina

Pa, sad bih i da se složim sa Ivanom iz Niš,Kefalonija,Lefkada i Zakintos su moji apsol.favoriti a na Sporadima nisam bila,tako da ne mogu da uporedjujem.Da li je neko bio na Lezbosu,to bih obišla idućeg leta?

Ivan,Nis

pre 17 godina

Za mene Sporadi nisu nista posebno,mozda i najbezveznija grcka ostrva uz Tasos i Krf.Kikladi,Dodekanezi,Zakintos,Kefalonija su jedino nesto nasta se treba fokusirati.

Marija_Skijatos_06

pre 17 godina

Plaze na Skijatosu su savrsene. Kukunaries je proglasena za jednu od pet najboljih urbanih plaza na svetu (prilog sa cnn-a ili neke druge tv stanice). Sve plaze su izuzetno ciste. I more je cisto. Perfektno. Meni je najbolja plaza bila Mikro Aselinos do koje se stize prvo autom, a potom kozjom stazicom kroz sumicu do plaze. Plaza je pescana, polu divlja (ima lezaljki i suncobrana, ali vrlo malo i nikad nije guzva) i ima jedan od dasaka i trske sklepani bar sa tri stola, u kome radi stari brkati grk koji govori engleski bolje od mladih grka. More na toj plazi je toplije nego igde, boja tirkizna. Pravo ostrvo za odmor i uzivanciju i za porodicu s decom. Nema pijanih divljaka.

Boris

pre 17 godina

Mali komentar na Skiatos i njegove plaže. Najlepše su one na severnom delu ostrva gde se stiže kolima i zemljanim putevima - najbolje iznajmiti džipić. Nama (porodično) bilo je najbolje na Mandraki Elias (onoj većoj). Tu je i čuveni Kukunarios, a i Agia Paraskevi je bila O.K. (hotel princes). Uopšte, mnogo lepo ostrvo za odmor.

DRagan

pre 17 godina

Za nekoga ko je veliki zaljubljenik i poznavalac Sporada, nalazim da je tekst veoma informativan i pruza neke osnovne podatke o pomeutim ostrvima. Sto se Skiatosa tice, najlepse plaze se po meni nalaze na delu ostrva koje delom gleda ka Skopleosu, a delom je na potezu izmedju pomenutog ostrva i kopna, tj. Peliona. Mikro Asselinos, Lygaries te Kekria, su rajska mesta do kojih se dolazi zemljanim putem koji pocinje malo nakon odvajanja za manastir Panagia Kunistra. Sa ove druge, uslovno receno, turisticke strane ostrva, koja delom gleda na susednu Eviu a delom na kopno, najlepse plaze su Kutsuri na poluostrvu Kalamaki, te Banana i Agia Eleni na kojoj cete doziveti najlepsi zalazak sunca. Potpuno je tacna konstatacija autora teksta da je poslednjih nekoliko godina Skiatos postao jedna od nazalost najkomercijalnih destinacija pre svega za tursite iz Engleske te Skandinavije i Italije.
Skopelos je verovatno najzelenije ostrvo u celoj Grckoj, a iako je pomalo turisticki skrajnuto u odnosu na Skiatos, ima mnogo bolja mesta za dobar provod (cak 3 jazz cluba od kojih je " Platanios " sigurno najuzbudljivije mesto za provod na Sporadima. Najlepse plaze nalaze se na potezu izmedju vec pomenute Stafilos te Velanio (po mene najlepse plaze na ostrvu) preko 4 km udaljenog zaliva Agnodas te Limnonari (otkrice leta za nas) do zaliva Panormos i okolnih plaza Milia, Kastani te Hovolo i Dafni, sto obuhvata nekih 15-tak km puta po najzelenijim delovima ostrva.
Alonissos je prica za sebe, ta kombinacija crvenkastih stena i plavog mora, uz mnostvo prelepih uvala i samo jednom peskovitom plazom na ostrvu, verovatno je najocuvaniji kutak u tom delu Egejskog mora. Da rezimiram, ko jednom tamo kroci, dobice trajnu inspiraciju za neka ponovna druzenja sa onim najlepsim sto Grcka moze da ponudi.
Pozdrav

Anabel

pre 17 godina

Kad vec pominjete Eviu molm Vas napisite i o tom najvecem ostrvu u Grckoj nesto, cula sam da je turizam nerazvijen pa me zanima da bas tamo letujem sledece godine.

Ljiljana-M

pre 15 godina

@Dadi, sajt http://www.1881.no/Map/Page/Route.aspx/?WT.mc_id=Goo_010406_verdenskartsok&WT.srch=1&gclid=CMn50dqCpJUCFQyR1QodGnwgkA
, kaze da je od Beograda do Skijatosa 890,6 km i potrebno je 11 sati i 32 minuta efektivne voznje. Na ovom sajtu mozes pratiti marsrutu sa brojevima puta do Skiatosa. A obavezno poseti i Skopelos ako stignes do Skiatosa, ostrvo je vrlo mirno, pitoreskno sa mnogo "privatnih plaza". Na Skopelosu sam prvi put naucila da vozim moped, iako sam vozacku imala vec godinama, i to mi je za dve nedelje boravka bilo glavno prevozno sredstvo sa kojim sam mogla cak i po "kozjim stazama" do najskrivenijih i najcistijih plaza. Zao mi je ne mogu ti reci kakvi su putevi od Beograda do Skiatosa jer sam putovala avionom ali sam isla autobusom do Atine od Skiatosa i tu nije bilo nikakvih problema ni zamerki. Pozdrav i nadam se da ces se snaci na ovosajtu sa kartom Evrope.

Dragan

pre 17 godina

Eto jedne od retkih osoba na kugli zemlajskoj koja je krocila na Sporade (na osnovu komentara sumljam da je videla Skopelos i Alonisos sem mozda na poludnevnom izletu, a to je kao da nije ni videla) a da je izjavila da nisu nista posebno u odnosu na Kefaloniju, Zakintos, Krf , Kiklade, Dodekaneze. Ukusi su definitivno razliciti Ivane, slazem se i ja da je Kefalonija zajedno sa Itakom i Lefkadom carobna, uostalom tri godisnja odmora sam proveo upravo u tom trouglu ostrva i tvrdim da je to najlepsi deo Grcke posle Sporada, za Krf bi se medjutim takodje moglo reci da je vrlo komercijalizovan i da ne moze da se zivi od Engleza, takodje ni plaze nisu nista posebno, Zakintos je sve samo ne destinacija za preporuku, sem glavnog grada te plaze Navagio, ostatak ostrva cine grozne pescane plaza u Tsiliviju, Laganasu, Arganasu, na Kikladima nisam bio te ne mogu da komentarisem, a na Dodekanezima sam takodje bio (Rodos i Simi) i mogu da kazem da sem glavnog grada Rodosa nista tako lepo i fascinantno nisam video tamo, plaze definitivno ne mogu da se porede sa onim na Sporadima. Da sumiram, sem Kilada i par ostrva iz grupe istocnoegejskih ostrva video sem manje-vise sve sto je relevantno od ostrva u Grckoj, tako da tvrdim da su Sporadi zakon.

Miroslava Tešin Popović

pre 17 godina

Na Skopelosu sam bila još '96. Iako više volim peščane plaže, sivi obluci i beskrajna pučina na jednoj od plaža na ovom ostrvu, zaista su me osvojili. Ne smem izostaviti bajkovitu uvalu koja se sa puta čini minijaturnom i do koje se stiže peške, kroz strme maslinjake i bašte. Bila je to prava "privatna" plaža jer nije bilo drugih turista.
I ovede, kao i na drugim grčkim ostrvima, uske i strme uličice, crvene muškatle i tradicionalna muzika i musaka u nekoj od taverni sa plavim stolicama, obavezni su dekor.
Nikada neću zaboraviti palačinke ispod stoletnog platana na glavnom gradskom trgu. Najveći grad je Skopelos, istovremeno i sedište opštine.

Skjatos, pak, osvaja na drugačiji način. Atmosfera je mnogo življa. Tamo sam se venčala avgusta 2000. i imala zaista retku privilegiju da posle prepodneva provedenog na plaži, već u 18h budem "just married" u lokalnoj crkvici na brdu.
Plaže je izlišno i komentarisati. Na južnom delu ostrva su peščane i zaista u samom vrhu u svetu po lepoti obale i mora. Na severnom delu je vetrovitije i plaže su pretežno šljunkovite.
Čudi me da niko nije pomenuo Cugriju- nenaseljeno ostrvce naspram Skjatosa. Na njemu je tada bila samo jedna taverna koja se zatvara pred polazak poslednjeg brodića u pravcu Skjatosa. Jedna taverna i rajska plaža sa kristalnim peskom i vodom. Prava divota! Pa, sad, izvol'te na Sporade.

Mira

Dragan

pre 17 godina

Da, zaboravili smo Tsougriu, sa njene tri lepe plaze i malom crkvicom na obodu najvece uvale, mesto prema kojem ni Bitlsi nisu ostali ravnodusni 60-tih godina proslog veka. Do ovog malog raja se stize brodicem iz glavne luke Skiatos za nekih 15 min.
Od lepih mesta na Sporadima izdvajam jos plazu Vromolinos kao i prelepu crkvicu na vrhu litice posvecene svetom Jovanu na ostrvu Skopleos.

Dragan

pre 17 godina

Draga Svetlana, jako puno toga o Sporadima je napisano na forumu sajta www.putovanja.info. Moj vam je savet, da pogledate sve opise (od kojih su 70% moji) , pa ako i posle toga bude bilo nejasnih stvari, onda nastavimo diskusiju preko jednog od pomenutih foruma ili vase e-mail adrese. Pozdrav Dragan

DRagan

pre 17 godina

Za nekoga ko je veliki zaljubljenik i poznavalac Sporada, nalazim da je tekst veoma informativan i pruza neke osnovne podatke o pomeutim ostrvima. Sto se Skiatosa tice, najlepse plaze se po meni nalaze na delu ostrva koje delom gleda ka Skopleosu, a delom je na potezu izmedju pomenutog ostrva i kopna, tj. Peliona. Mikro Asselinos, Lygaries te Kekria, su rajska mesta do kojih se dolazi zemljanim putem koji pocinje malo nakon odvajanja za manastir Panagia Kunistra. Sa ove druge, uslovno receno, turisticke strane ostrva, koja delom gleda na susednu Eviu a delom na kopno, najlepse plaze su Kutsuri na poluostrvu Kalamaki, te Banana i Agia Eleni na kojoj cete doziveti najlepsi zalazak sunca. Potpuno je tacna konstatacija autora teksta da je poslednjih nekoliko godina Skiatos postao jedna od nazalost najkomercijalnih destinacija pre svega za tursite iz Engleske te Skandinavije i Italije.
Skopelos je verovatno najzelenije ostrvo u celoj Grckoj, a iako je pomalo turisticki skrajnuto u odnosu na Skiatos, ima mnogo bolja mesta za dobar provod (cak 3 jazz cluba od kojih je " Platanios " sigurno najuzbudljivije mesto za provod na Sporadima. Najlepse plaze nalaze se na potezu izmedju vec pomenute Stafilos te Velanio (po mene najlepse plaze na ostrvu) preko 4 km udaljenog zaliva Agnodas te Limnonari (otkrice leta za nas) do zaliva Panormos i okolnih plaza Milia, Kastani te Hovolo i Dafni, sto obuhvata nekih 15-tak km puta po najzelenijim delovima ostrva.
Alonissos je prica za sebe, ta kombinacija crvenkastih stena i plavog mora, uz mnostvo prelepih uvala i samo jednom peskovitom plazom na ostrvu, verovatno je najocuvaniji kutak u tom delu Egejskog mora. Da rezimiram, ko jednom tamo kroci, dobice trajnu inspiraciju za neka ponovna druzenja sa onim najlepsim sto Grcka moze da ponudi.
Pozdrav

Marija_Skijatos_06

pre 17 godina

Plaze na Skijatosu su savrsene. Kukunaries je proglasena za jednu od pet najboljih urbanih plaza na svetu (prilog sa cnn-a ili neke druge tv stanice). Sve plaze su izuzetno ciste. I more je cisto. Perfektno. Meni je najbolja plaza bila Mikro Aselinos do koje se stize prvo autom, a potom kozjom stazicom kroz sumicu do plaze. Plaza je pescana, polu divlja (ima lezaljki i suncobrana, ali vrlo malo i nikad nije guzva) i ima jedan od dasaka i trske sklepani bar sa tri stola, u kome radi stari brkati grk koji govori engleski bolje od mladih grka. More na toj plazi je toplije nego igde, boja tirkizna. Pravo ostrvo za odmor i uzivanciju i za porodicu s decom. Nema pijanih divljaka.

svetlana

pre 17 godina

Pa, sad bih i da se složim sa Ivanom iz Niš,Kefalonija,Lefkada i Zakintos su moji apsol.favoriti a na Sporadima nisam bila,tako da ne mogu da uporedjujem.Da li je neko bio na Lezbosu,to bih obišla idućeg leta?

svetlana

pre 17 godina

Ja se izvinjavam,Dragane, ali moram da primetim da Vi niste bili na pravim mestima na Zakintosu.Dakle,naravno da su Tsilivi,Laganas itd. mesta za izbegavanje,pa čak i toliko slikani Navagio,(gde se ide brodom,jer drugačije nije moguće,ostanete tu 15 minuta,okupavši se u vrlo neprijatnom moru,pritom uz izduvne gasove ostalih brodova.Medjutim, tu ima fascinantnih plaža:Bananas,Gerekas su uz put,Dafnies je nešto manje pristupačna-ide se makadamskim putem par km, ali je potpuno očaravajuća,Maratias je šljunkovita plaža na jugoistočnoj strani i na kraju nešto što se ne vidja često na grčkim ostrvima-Porto Roxa-odličnim putem se stiže do turistima nepoznatog mesta za kupanje,skakanje i ostale morske radosti.

DRagan

pre 17 godina

DRaga, Svetlana, naravno da sam bio na manje-vise svim znacajnijim plazama na poluostrvu Vasilikos (Gerakas, Porto Roma, Porto Zoro, Agios Nikolas ...) i da, kao parametar za poredjenje su mi posluzile naravno i te plaze. One su svakako uz Navagio i Keri najlepse plaze na ostrvu, ali verujte mi, u poredjenju sa Sporadima ...
Pozdrav, Dragan

Anabel

pre 17 godina

Kad vec pominjete Eviu molm Vas napisite i o tom najvecem ostrvu u Grckoj nesto, cula sam da je turizam nerazvijen pa me zanima da bas tamo letujem sledece godine.

Boris

pre 17 godina

Mali komentar na Skiatos i njegove plaže. Najlepše su one na severnom delu ostrva gde se stiže kolima i zemljanim putevima - najbolje iznajmiti džipić. Nama (porodično) bilo je najbolje na Mandraki Elias (onoj većoj). Tu je i čuveni Kukunarios, a i Agia Paraskevi je bila O.K. (hotel princes). Uopšte, mnogo lepo ostrvo za odmor.

Ivan,Nis

pre 17 godina

Za mene Sporadi nisu nista posebno,mozda i najbezveznija grcka ostrva uz Tasos i Krf.Kikladi,Dodekanezi,Zakintos,Kefalonija su jedino nesto nasta se treba fokusirati.

deeme3

pre 17 godina

Skiathos jeste definitivno divno ostrvo - puno rastinja i predivnih mirisa sto i nije karakteristicno za grcka ostrva. Kao sto je i Kefalonija, uostalom (Myrtos je sigurno jedna od najlepsih plaza u Grckoj, a Fiscardo vredan mucenja krividavim putem do krajnjeg severa ostrva). I verovatno jos mnogo drugih u Grckoj koje nisam imao srecu da posetim.
Istina je da je Skiathos vrlo komercijalizovan i zreo za izbegavanje u julu/avgustu. Osim plaza koje su pomenute ima jos nekoliko koje su i te kako vredne posete, recimo Vromolimnos (za mlade) ili Troulos (na kojoj sam imao srecu da iznajmim kucu sa direktnim izlaskom na more), ali i one na severu koje nisam imao posetio vec o njima samo cuo/citao. Zapravo, tesko je naci ostrvo sa tolikom koncentracijom divnih plaza na tako relativno malom prostoru. Sve u svemu - toplo preporucujem!

svetlana

pre 17 godina

Dakle,Dragane, preporučujete mi Sporade?OK. Da li je moguće tamo naći smeštaj na licu mesta,kako je najlakše doći kolima,da li je preveliki zamor ići sa ostrva na ostrvo,koliko treba vremena za temeljni obilazak,šta izbeći? Može i odgovor na mail: cellestin63@yahoo.Zahvaljujem.

Ivan,Nis

pre 17 godina

Za mene Sporadi nisu nista posebno,mozda i najbezveznija grcka ostrva uz Tasos i Krf.Kikladi,Dodekanezi,Zakintos,Kefalonija su jedino nesto nasta se treba fokusirati.

Dragan

pre 17 godina

Eto jedne od retkih osoba na kugli zemlajskoj koja je krocila na Sporade (na osnovu komentara sumljam da je videla Skopelos i Alonisos sem mozda na poludnevnom izletu, a to je kao da nije ni videla) a da je izjavila da nisu nista posebno u odnosu na Kefaloniju, Zakintos, Krf , Kiklade, Dodekaneze. Ukusi su definitivno razliciti Ivane, slazem se i ja da je Kefalonija zajedno sa Itakom i Lefkadom carobna, uostalom tri godisnja odmora sam proveo upravo u tom trouglu ostrva i tvrdim da je to najlepsi deo Grcke posle Sporada, za Krf bi se medjutim takodje moglo reci da je vrlo komercijalizovan i da ne moze da se zivi od Engleza, takodje ni plaze nisu nista posebno, Zakintos je sve samo ne destinacija za preporuku, sem glavnog grada te plaze Navagio, ostatak ostrva cine grozne pescane plaza u Tsiliviju, Laganasu, Arganasu, na Kikladima nisam bio te ne mogu da komentarisem, a na Dodekanezima sam takodje bio (Rodos i Simi) i mogu da kazem da sem glavnog grada Rodosa nista tako lepo i fascinantno nisam video tamo, plaze definitivno ne mogu da se porede sa onim na Sporadima. Da sumiram, sem Kilada i par ostrva iz grupe istocnoegejskih ostrva video sem manje-vise sve sto je relevantno od ostrva u Grckoj, tako da tvrdim da su Sporadi zakon.

svetlana

pre 17 godina

Pa, sad bih i da se složim sa Ivanom iz Niš,Kefalonija,Lefkada i Zakintos su moji apsol.favoriti a na Sporadima nisam bila,tako da ne mogu da uporedjujem.Da li je neko bio na Lezbosu,to bih obišla idućeg leta?

Anabel

pre 17 godina

Kad vec pominjete Eviu molm Vas napisite i o tom najvecem ostrvu u Grckoj nesto, cula sam da je turizam nerazvijen pa me zanima da bas tamo letujem sledece godine.

DRagan

pre 17 godina

Za nekoga ko je veliki zaljubljenik i poznavalac Sporada, nalazim da je tekst veoma informativan i pruza neke osnovne podatke o pomeutim ostrvima. Sto se Skiatosa tice, najlepse plaze se po meni nalaze na delu ostrva koje delom gleda ka Skopleosu, a delom je na potezu izmedju pomenutog ostrva i kopna, tj. Peliona. Mikro Asselinos, Lygaries te Kekria, su rajska mesta do kojih se dolazi zemljanim putem koji pocinje malo nakon odvajanja za manastir Panagia Kunistra. Sa ove druge, uslovno receno, turisticke strane ostrva, koja delom gleda na susednu Eviu a delom na kopno, najlepse plaze su Kutsuri na poluostrvu Kalamaki, te Banana i Agia Eleni na kojoj cete doziveti najlepsi zalazak sunca. Potpuno je tacna konstatacija autora teksta da je poslednjih nekoliko godina Skiatos postao jedna od nazalost najkomercijalnih destinacija pre svega za tursite iz Engleske te Skandinavije i Italije.
Skopelos je verovatno najzelenije ostrvo u celoj Grckoj, a iako je pomalo turisticki skrajnuto u odnosu na Skiatos, ima mnogo bolja mesta za dobar provod (cak 3 jazz cluba od kojih je " Platanios " sigurno najuzbudljivije mesto za provod na Sporadima. Najlepse plaze nalaze se na potezu izmedju vec pomenute Stafilos te Velanio (po mene najlepse plaze na ostrvu) preko 4 km udaljenog zaliva Agnodas te Limnonari (otkrice leta za nas) do zaliva Panormos i okolnih plaza Milia, Kastani te Hovolo i Dafni, sto obuhvata nekih 15-tak km puta po najzelenijim delovima ostrva.
Alonissos je prica za sebe, ta kombinacija crvenkastih stena i plavog mora, uz mnostvo prelepih uvala i samo jednom peskovitom plazom na ostrvu, verovatno je najocuvaniji kutak u tom delu Egejskog mora. Da rezimiram, ko jednom tamo kroci, dobice trajnu inspiraciju za neka ponovna druzenja sa onim najlepsim sto Grcka moze da ponudi.
Pozdrav

Boris

pre 17 godina

Mali komentar na Skiatos i njegove plaže. Najlepše su one na severnom delu ostrva gde se stiže kolima i zemljanim putevima - najbolje iznajmiti džipić. Nama (porodično) bilo je najbolje na Mandraki Elias (onoj većoj). Tu je i čuveni Kukunarios, a i Agia Paraskevi je bila O.K. (hotel princes). Uopšte, mnogo lepo ostrvo za odmor.

Marija_Skijatos_06

pre 17 godina

Plaze na Skijatosu su savrsene. Kukunaries je proglasena za jednu od pet najboljih urbanih plaza na svetu (prilog sa cnn-a ili neke druge tv stanice). Sve plaze su izuzetno ciste. I more je cisto. Perfektno. Meni je najbolja plaza bila Mikro Aselinos do koje se stize prvo autom, a potom kozjom stazicom kroz sumicu do plaze. Plaza je pescana, polu divlja (ima lezaljki i suncobrana, ali vrlo malo i nikad nije guzva) i ima jedan od dasaka i trske sklepani bar sa tri stola, u kome radi stari brkati grk koji govori engleski bolje od mladih grka. More na toj plazi je toplije nego igde, boja tirkizna. Pravo ostrvo za odmor i uzivanciju i za porodicu s decom. Nema pijanih divljaka.

deeme3

pre 17 godina

Skiathos jeste definitivno divno ostrvo - puno rastinja i predivnih mirisa sto i nije karakteristicno za grcka ostrva. Kao sto je i Kefalonija, uostalom (Myrtos je sigurno jedna od najlepsih plaza u Grckoj, a Fiscardo vredan mucenja krividavim putem do krajnjeg severa ostrva). I verovatno jos mnogo drugih u Grckoj koje nisam imao srecu da posetim.
Istina je da je Skiathos vrlo komercijalizovan i zreo za izbegavanje u julu/avgustu. Osim plaza koje su pomenute ima jos nekoliko koje su i te kako vredne posete, recimo Vromolimnos (za mlade) ili Troulos (na kojoj sam imao srecu da iznajmim kucu sa direktnim izlaskom na more), ali i one na severu koje nisam imao posetio vec o njima samo cuo/citao. Zapravo, tesko je naci ostrvo sa tolikom koncentracijom divnih plaza na tako relativno malom prostoru. Sve u svemu - toplo preporucujem!

Miroslava Tešin Popović

pre 17 godina

Na Skopelosu sam bila još '96. Iako više volim peščane plaže, sivi obluci i beskrajna pučina na jednoj od plaža na ovom ostrvu, zaista su me osvojili. Ne smem izostaviti bajkovitu uvalu koja se sa puta čini minijaturnom i do koje se stiže peške, kroz strme maslinjake i bašte. Bila je to prava "privatna" plaža jer nije bilo drugih turista.
I ovede, kao i na drugim grčkim ostrvima, uske i strme uličice, crvene muškatle i tradicionalna muzika i musaka u nekoj od taverni sa plavim stolicama, obavezni su dekor.
Nikada neću zaboraviti palačinke ispod stoletnog platana na glavnom gradskom trgu. Najveći grad je Skopelos, istovremeno i sedište opštine.

Skjatos, pak, osvaja na drugačiji način. Atmosfera je mnogo življa. Tamo sam se venčala avgusta 2000. i imala zaista retku privilegiju da posle prepodneva provedenog na plaži, već u 18h budem "just married" u lokalnoj crkvici na brdu.
Plaže je izlišno i komentarisati. Na južnom delu ostrva su peščane i zaista u samom vrhu u svetu po lepoti obale i mora. Na severnom delu je vetrovitije i plaže su pretežno šljunkovite.
Čudi me da niko nije pomenuo Cugriju- nenaseljeno ostrvce naspram Skjatosa. Na njemu je tada bila samo jedna taverna koja se zatvara pred polazak poslednjeg brodića u pravcu Skjatosa. Jedna taverna i rajska plaža sa kristalnim peskom i vodom. Prava divota! Pa, sad, izvol'te na Sporade.

Mira

Dragan

pre 17 godina

Da, zaboravili smo Tsougriu, sa njene tri lepe plaze i malom crkvicom na obodu najvece uvale, mesto prema kojem ni Bitlsi nisu ostali ravnodusni 60-tih godina proslog veka. Do ovog malog raja se stize brodicem iz glavne luke Skiatos za nekih 15 min.
Od lepih mesta na Sporadima izdvajam jos plazu Vromolinos kao i prelepu crkvicu na vrhu litice posvecene svetom Jovanu na ostrvu Skopleos.

svetlana

pre 17 godina

Ja se izvinjavam,Dragane, ali moram da primetim da Vi niste bili na pravim mestima na Zakintosu.Dakle,naravno da su Tsilivi,Laganas itd. mesta za izbegavanje,pa čak i toliko slikani Navagio,(gde se ide brodom,jer drugačije nije moguće,ostanete tu 15 minuta,okupavši se u vrlo neprijatnom moru,pritom uz izduvne gasove ostalih brodova.Medjutim, tu ima fascinantnih plaža:Bananas,Gerekas su uz put,Dafnies je nešto manje pristupačna-ide se makadamskim putem par km, ali je potpuno očaravajuća,Maratias je šljunkovita plaža na jugoistočnoj strani i na kraju nešto što se ne vidja često na grčkim ostrvima-Porto Roxa-odličnim putem se stiže do turistima nepoznatog mesta za kupanje,skakanje i ostale morske radosti.

DRagan

pre 17 godina

DRaga, Svetlana, naravno da sam bio na manje-vise svim znacajnijim plazama na poluostrvu Vasilikos (Gerakas, Porto Roma, Porto Zoro, Agios Nikolas ...) i da, kao parametar za poredjenje su mi posluzile naravno i te plaze. One su svakako uz Navagio i Keri najlepse plaze na ostrvu, ali verujte mi, u poredjenju sa Sporadima ...
Pozdrav, Dragan

svetlana

pre 17 godina

Dakle,Dragane, preporučujete mi Sporade?OK. Da li je moguće tamo naći smeštaj na licu mesta,kako je najlakše doći kolima,da li je preveliki zamor ići sa ostrva na ostrvo,koliko treba vremena za temeljni obilazak,šta izbeći? Može i odgovor na mail: cellestin63@yahoo.Zahvaljujem.

Dragan

pre 17 godina

Draga Svetlana, jako puno toga o Sporadima je napisano na forumu sajta www.putovanja.info. Moj vam je savet, da pogledate sve opise (od kojih su 70% moji) , pa ako i posle toga bude bilo nejasnih stvari, onda nastavimo diskusiju preko jednog od pomenutih foruma ili vase e-mail adrese. Pozdrav Dragan

Ljiljana-M

pre 15 godina

@Dadi, sajt http://www.1881.no/Map/Page/Route.aspx/?WT.mc_id=Goo_010406_verdenskartsok&WT.srch=1&gclid=CMn50dqCpJUCFQyR1QodGnwgkA
, kaze da je od Beograda do Skijatosa 890,6 km i potrebno je 11 sati i 32 minuta efektivne voznje. Na ovom sajtu mozes pratiti marsrutu sa brojevima puta do Skiatosa. A obavezno poseti i Skopelos ako stignes do Skiatosa, ostrvo je vrlo mirno, pitoreskno sa mnogo "privatnih plaza". Na Skopelosu sam prvi put naucila da vozim moped, iako sam vozacku imala vec godinama, i to mi je za dve nedelje boravka bilo glavno prevozno sredstvo sa kojim sam mogla cak i po "kozjim stazama" do najskrivenijih i najcistijih plaza. Zao mi je ne mogu ti reci kakvi su putevi od Beograda do Skiatosa jer sam putovala avionom ali sam isla autobusom do Atine od Skiatosa i tu nije bilo nikakvih problema ni zamerki. Pozdrav i nadam se da ces se snaci na ovosajtu sa kartom Evrope.