Ponedeljak, 14.08.2006.

10:08

Rezervni plan za Kosovo?

Predstavnici vlasti demantuju predlog o podeli Kosova, odnosno tvrde da je <a href="www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=08&dd=12&nav_category=11&nav_id=207723&fs=1" class="text-link" target= "_blank">izjava Sande Rašković-Ivić </a>izvučena iz konteksta.

Izvor: B92

Rezervni plan za Kosovo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

miiki

pre 17 godina

Malo po malo se sve vise neki od "analiticara"pogotovo sa Kosova ne libi da napomene da ukoliko Kosovo ne dobije nezavisnost sledi novi sukob odnosno RAT.Da li to znaci da to sto navodno Tadic i Kostunica "zele nametnuto resenje"znaci da MZ ne moze da progura nezavisnost tako lako, pa ako Srbi nece da potpisu svoje samoubistvo MZ i Albanci na Kosovu imaju pravo da nam u tome pomognu jer zaboga mi smo i zeleli da nam nametnu resenje Kosova.Mislim da price koje se pricaju i o proslosti i sada su neverovatno plitke i opet nam se vraca 1991.I tada se srpski narod potpisivao razne papire a na kraju su uvek MZ i taj drugi faktor lepo bombardovali te iste Srbe i zavrsavali pregovore i resenja problema po principu "eto vidite kako smo se lepo dogovorili i mi cemo da vam oprostimo sto smo vas tukli,jer to je za vase dobro."
Ne bih voleo da sam u kozi Predsednika i Premijera jer nista ne mogu a da se povuku jos manje.Ali zato su politicari pa neka im je Bog u pomoci.

joker

pre 17 godina

svi nesto muljaju a uvijeno se bave podelom!!!!problem je kako "prevuci"jug kosova sa silnom zemljom, manastirima i ljudstvom inace bi podela bila vrlo pozdravljena!!!!mozda bi odredjena kolicina eura mogla da resi stvar,a siptari bi platili sta god da se zatrazi-to svi znamo!?.aq sta kazete na ideju da se proda kosovo,a da se zatim svi oni koji su otisli vrate i da u sledecih 20 godina srbi postanu vecinska nacija na kosovu!!!???...volite se srbi,sta cekate,to vam je jedini spas!!!!

Edmond Dantes

pre 17 godina

Najpre mi je tuzno sto svi nemamo jedinstveno misljenje oko ovog pitanja i da svi ti koji lupetaju kako je to gotova prica i kako sve treba pokloniti vec jednom zacute. Imaj ti privatno kakvo hoces misljenje, ali nemoj naglas pricati ono sto niko na svetu osim nas ne bi. Ne treba popustati i kvit. Ako izgubimo, izgubimo. Ako smo vec izgubili, ok. Ali nikada ne treba da odustanemo od te price. Neka bude sutra albansko, nama ce to ostati nase. Meni je ta prica o podeli najbolje resenje. Strava! Podrzavam svim srcem.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Kosovo kao entitet postoji vec nekoliko vjekova. Stanovnici te Pokrajine ustvari nikada i nisu bili zajedno iako su zivjeli jedan pored drugoga. Srpski narod i politicari moraju polaziti sa stanovnistva da je ta Pokrajina nasilno oduzeta od strane onih koji danas promovisu nekakvo rjesenje koje bi samo koristilo njima.Absurdno je misliti o podjeli ako je ta podjela bila cinjenica toliko dugo. Iako se radi samo o jednoj porodici izmedju mnogobrojnih drugih podjela je bila zapecacena. To je isti slucaj kai i izmedju muslimanskog, katolickog i pravoslavnog stanovnistva BiH. U onom periodu kada je integracija tih naroda pocela da se odvija prirodno spoljnje sile su to zaustavile u svoju korist. Kosovo treba gledati samo kao istoriski srz Srbije i, izgubljeno ili dobijeno,mora ostati takvo.
(vasilije knezevic, 14Aug.2006)

komshija iz Hamuga

pre 17 godina

Kad sve citam znam samo jedno, od Srba citam : 1-Podela Kosove.
2-Autonomija ili
3-Neka ide gde hoce.
Od albane citam samo jedno : 1-Nezavisnost (i tacka).
Ovo je meni nekako cudno.
Pozdrav

thomas

pre 17 godina

podela kosova? zasto da ne?
danas je sve roba, granice su i na posetku 20 veka bile roba .aljaska je bila prodana za, ako se ne varam, 50-tak milona dolara. ponudimo zapadu kosovo za 50 milijardi dolara,u gotovini, i, eto im kosova. za te novce sredili bi sve probleme i srba sa kosova i srbije cele.kosovo ce biti kako to rece jedna zena "crna rupa", ostavimo kosovo neka je zapad zatrpava.
dr.tee

Marija

pre 17 godina

Ee uvek, ali uvek me fasciniraju trapavi pokusaji nasih politicara da pojasne i objasne gradjanima sta su njihovi stranacki prijatelji hteli reci. Znate, nije on/ona bas tako mislio/la. Sad cu vamja objasniti svima sta je u stvari on/ona hteo reci. Mislim stvarno!!! Kao da mi ne cujemo dobro, nemamo razvijeno apstraktno misljenje, pa nam treba njihovo glomazno, nesuvislo pojasnjavanje, koje nista ne govori, a kao treba da opravda necije ''izletanje''. Ma da umres od smeha!

Danica

pre 17 godina

Gospođa je rekla to što je rekla, svi smo lepo čuli, a ovi što nam objašnjavaju šta je ona u stvari htela da kaže, misle da smo mi mala deca. Jedino kad su modužnost takvog rešenja pominjali neki drugi, upirano je prstom u njih da su izdajice i da rade protiv nacionalnog interesa.

POZDRAV IZ SVETSKE

pre 17 godina

Ja nemogu da shvatam zashto Serbi slome zube i perste oko situacija Kosovo , ne damo Kosovo ,podjele , plan rezeve b,c ,ne priznamo nezavisno Kosovo itd.Molim vas Serbima na Serbiju pustite na mire Serbi(Kosovari) na Kosovo da zivi zajedno sa Albancima na Kosovu nemojte da lagati da vi spasite onima. Kosovo nije samo Albancima Kosovo pripaduje svima onima ko zive tamo ,Kosovo ne pripaduje ni Serbima na Serbiju ni ti Albancima u Albanije ili neki drugima Kosovo je dusha onima ko zivi i jede na Kosovu hvala vam svima pozdrav iz Kosovari

Fidel

pre 17 godina

Gosp. Antonicsumnja da se 2 mil. Albanaca mogu integrisati u Srbiju, a ja mislim da to uopste nije potrebno. Neka se oni ne integrisu, neka vode svozivot kako hoce bez predstavljanja u Srbiji kad vec nece Srbiju u Kosovu. Ali spoljne granice i medjunarodni suverenitet sa granicama pripada Srbiji. Dakle nema ih u parlamentu Srbije niti Srbija ima ingerencije unutar Kosova osim kroz aranzman pomaganja Srbima u enklavama tj srpskim opstinama.
Na kraju me nerviraju misljenja tipa "mnogo buke ni oko cega kad je Kosovo nezavisno" Ponekad je bolje nista ne reci.

Tina

pre 17 godina

Da, da garancije kao sto su obecali Srbima u SAO Krajini, pa gde su sada. Lepe price do potpisa a onda se kupi pa idi gde hoces. Nece moci ove noci!

OUTLAW

pre 17 godina

Podseca na Slobu,podseca na onoga.Stvarno pojedinci preteruju.Danas je novi dan.Sutra je drugi dan.Voda koje pe protekla ispod mosta nije vise tu.Treba da se vodi danasnja politika a ne sta je bilo juce.

Illyria

pre 17 godina

Kao znak dobre volje prema kosovskim albancima,Srbija bi recimo prvo trebala da njima plati ratnu odštetu za izgubljene živote,izgubljeno bogatstvo i porušene i spaljene kuće i ostale objekte.

mali marinko

pre 17 godina

MZ očigledno nema namjeru nametnuti podjelu Kosova zbog straha od ponavljanja istog scenarija u slučaju BiH. Dakle ostaje vam da se dogovorite o podjeli sa Albancima, a to je nemoguća misija. Zašto bi oni pristali na podjelu Kosova? Nema razloga, Srba je 10% sa tendencijom smanjivanja, nepriznavanje Kosova od strane Srbije ih neće posebno zabrinuti, prometnu blokadu im ne možete nametnuti (zbog vlastitog profita)... Sve u svemu mislim da bi Albanci prihvatili razmjenu teritorija Sjev. Kosovo - Južna Srb. i to je jedino što im možete ponuditi ali to ne paše vama zbog gubljenja kontrole nad koridorom 10. Dakle, kakvo god rješenje bilo, Kosovo ostaje u sadašnjim granicama.

jovan

pre 17 godina

Dajte vise omogucite nama Srbima sa Kosmeta da pregovaramo sa Albancima.Pa ljudi moji mi najbolje znamo njih,a i oni nas.Kakav Batakovic,Koen,samardzic itd.Neka savetuju predsednika i premijera o drugim stvarima,ne o Kosovu,gde vise od pola njih nije ni krocilo.Sigurno cemo se mi lakse,brze i boolje dogovoriti sa Albancima.Sto vise Srba sa Kosova u delegaciju za pregovore ili omoguciti sastanke Srba i Albanaca koji zive na Kosovu.

komsija

pre 17 godina

Kao obicno, Srpski politicari nemaju volje da vode pregovore direktno sa albanskim politicarima o pitanju Kosova. Naime to je i cilj vec dugorocnih poznatih pregovora u Becu, koje Srbi bojkutuju. Tamo srpski politicari vec su imali i imace priliku da to iznese. Govoriti na ovaj nacin, za takvo osetljivo pitanje, znaci govoriti za Naroda, znaci manipulisati Narodom i pokazuje nedostatak zelje za ozbiljni pristup tom pitanju. Ozbiljni pristup bi bilo da srspki politicari, moraju prvo da lanciraju samo zelju i pokazuju samo mogucnost o podeli. Logicno, nacin i granice moraju da dodje posle.
Pokazati granice i nacin, nije opcija za albansku stranu jer podrazumeva diktat. Zbog toga to nije nista drugo samo poznata politika od vremena Milosevica zvrsenog cina, gde se koncepat da Albanci moraju da prihvataju samo sta srpska strana ponudi, jos je ziv.
Posto smo na ovaj topik, ja mislim da podela bi imala smisla po stepenima. Prvi step je da Srbija prizna nezavisnost Kosova. U tom slucaju legitimna albanska vlada u pregovorima sa Srbijom mogu da pregovore i o sudbinu srpske manjine na Kosovu, odnosno albanske manjine u Srbiji. Ovde bi sve opcije bile na stolu, od podela teritorija do premestaja stanovnistva pa do autonomija unutar Kosova ili Srbije reciprocno. To mi Albanci bismo zvali ravnopravnost. To bi bilo ozbiljno resenje i za dugi vek. Politika svrsenog cina, ili probnih baluni pokazuje koliko politicki sat Srbije jos kuca na staro vreme...

beba

pre 17 godina

Niko ne zagovara podelu osim naseg rukovodstva.Podela je moguca samo pristankom dve strane.Realno Srbiji ide bolje na ekonomskom planu i ako ne moze da spreci odvajanje onda bar moze da profitira i to dobro.Srbi na kosovu nece ostati i bolje graditi projekat za smestaj tog stanovnistva u Presevskoj dolini koji bi mogao da finansira m.z. i nato kao i premestaj svih verskih objekata na teritoriju Srbije.To nije nemoguce i ako nam je stalo to ce mo odraditi jer ja neznam Srbina koji bi posle nezavisnosti Kosova otisao tamo da obidje neki manastir.

Duša

pre 17 godina

Rezervni plan? Konačno nešto pametno. Ne zato što je plan sam po sebi dobar (još ne znamo kakv je) već što naši pregovarači-državni vrh imaju REZERVU. A ne kao ono S. Miloševića "ili sve ili ništa..." pa obično ispadne na NIŠTA. Da li je moguće podeliti KIM (zbog međunarodne zajednice) je ustvari pravo pitanje. Moguće je onoliko koliko je nemoguće da eventualno nezavisno Kosovo ostane samostalno.

Unique_TEE

pre 17 godina

Ja se dobro sećam kada je Boris Tadić imao ovakav predlog, i kada je dočekan na nož od istih tih ljudi u DSS-u i radikali ga nazvali ustašom. A vidi sad. Pričaju istu priču koju su DS predlagale i to je sad "izvađeno iz konteksta" i ne znači baš ono što znači. E, stvarno da te muka uhvati !!! A niko od njih nije spreman da prihvati dva miliona Albanaca kao ravnopravnih građana sa pravom glasa i zagarantovanim pravima manjina i mogućnošću da Albanac bude ministar ili već neki bitan faktor u političkom životu Srbije. Takva politička nedoraslost nas već sada košta, a kako vreme odmiče račun je sve veći!! E Koštunice, Koštunice, gde će ti duša....?

Skubidu

pre 17 godina

Nije mi jasno kad govore da resenje treba da bude prihvatljivo za sve strane, sta je onda "dozvoljeno" za Srbiju da bude prihvatljivo. Ocigledno je da je jedino dozvoljeno resenje nezavisnost, jer sad odjednom podela SFRJ i Srbije je OK, ali Kosova i Bosne nikako. Sta vi ljudi mislite, ostaviti najbrojniju naciju na balkanu, Srbe, nezadovoljne, moze samo da izazove nove probleme i Srbiji i okolini. Ali pitanje je da li je svet spreman da ratuje za Albance ponovo?
Nakon 9/11 u Njujorku i Londona i Iraka i Avganistana i Libana, ocigledno je da se u svetu desavaju vece stvari i iako svet ne zeli da prizna zapadno javno mnenje se menja prema muslimanima u svetu.
A kad se konacno promeni mislite da ce Ameri, Englezi i Nemci ratovati za saku Albanaca na Kosovu.

vuk

pre 17 godina

Ako dodje do podele srpski minimum je teritorija koja obuhvata naša sveta mesta: Pećku patriaršiju, Dečane, Gazimestan, Gračanicu... Svaka ponuda manja od toga ne zaslužuje našu pažnju

Mile

pre 17 godina

Ne slazem se sa stavom profesora Carlsa Kapcana. Verujem da je istina da Tadic i Kostunica prizeljkuju nametanje resenja, ali za razliku od proifesora to resenje treba da bude onakvo kako je nametnuto u BiH.

Srba u BiH (RS) ima procentualno vise nego Albanca sa KiM u Srbiji imajuci u vidu ukupan broj stanovnika 2 zemlje pa ne vidim da MZ ima problema da nametne resenje celovite BiH. Ako MZ dozvoli nezavisnost KiM "jer vecina Albanaca tako zeli", onda isto mora da vazi i za RS.
I samo jos da napomenem da etnicko ciscenje Srba sa KiM traje od II Svetskog Rata pa naovamo.

moody cat

pre 17 godina

Podela je bila odavno najjasnije resenje - na zalost. Multietnicke zemlje na teritoriji bivse YU su mastarija. Naravno da Albance ne interesuje podela, pa oni istu stvar kao sa Kosovom pokusavaju i u Grckoj, a u Makedoniji i Crnoj Gori im bogami sve vise uspeva. Pa oni biju svoju bitku na vise frontova, to se zove organizacija i dobar lobi. Inace bi ih do sada neko zgazio... Srbija je prekasno pocela da lobira u kongresu SAD, a nedotupavnom Milosevicu je izgleda neko nekada dobrano napunio glavu kako mu cuva ledja, pa se onda neprimetno uklonio-zato nije lobirao na vreme, i nije placao reportaze CNN na vreme, kao Albanija. Pre 10tak dana 24 americka kongresmena dala su cvrstu podrsku Srbiji po pitanju Kosova, cak su nazvali teroriste tim imenom, a ne ekstremisti...i? pa stvar je vec u zavrsnoj fazi, lobiranje moze da posluzi samo za nekoliko procenata bolju poziciju nego koja nam je namenjena. A uz velikog cutaca Kostunicu, pitanje je sta ce jos tu biti.

srdjan

pre 17 godina

U redu, na Kosovu je bilo svega i svacega. Bolje da o tome sada ne otvaramo presiroku diskusiju. Brine me ipak ovaj Ivanko koji se ljuti na Srbe sto ne ucestvuju u institucijama i radu Parlamenta Kosova. Kada su pre nekih 15-20 godina Albanci odbili da ucestvuju u radu srpskog Parlamenta onda su bili zrtve i na tome je pocivala citava (njihova) strategija u borbi za nezavisnost. Da danas zivim u nekoj trecoj zemlji i da osecam da su moja ljudska (nacionalna) prava narusena ne znam da li bi bilo pametno da prihvatim ucesce u institucijama te drzave ili ne. Ocigledno je da medjunarodna zajednica nema ujednacen pristupa tom pitanju a to nije dobro. Osim toga, pregovori u Becu treba da dovedu do konacnog resenja a medjunarodna zajednica ponavlja da ce svako resenje koje rezultira dogovorom biti prihvatljivo. Kako onda neko unapred moze da kaze da je podela Kosova neprihvatljivo resenje? A sta ako se Srbi i Albanci dogovore bas tako ?

paradox

pre 17 godina

Zalosno je da se neki lideri iz Srbije ne mogu odvojiti od mitova i dogmi poput Kosova koji je deo Srbije itd pa cak neki idu dalje da sve to stave u Ustav. Istina je da je Kosovo vec poodmaklo na svom putu ka odvajanju od Srbije i to ne toliko svojom ili zaslugom medjunarodne zajednice vec upravo politikom Beograda.
Ilustrovacu to na nekim tzv teknickim pitanjima. Dok politicari trube o neodvojivosti Kosova, penzijski fond je ispisao sve penzionere sa Kosova sa platnih spiskova.
Licna dokumenta se izdaju uz debele veze(obicno u vidu "kum Evro") gradjanima sa Kosova.
Na teritoriji na koju se pretenduje kao integralni deo svakog dana se po medjunarodnom pravu radjaju na desetine APATRIDA jer je upis novordjene dece nemoguc. Da ne govorim o deviznoj stednji itd itd.

vladimir

pre 17 godina

Dopada mi se gdja Raskovic-ilic, mislim da je pun pogodak njeno imenovanje, profesionalno i karakterno (a da ne govorimo o njenom profesionalnom statusu) je PUN pogodak.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Aleksandar Ivanko izjavio je ... "Podela Kosova neće biti tolerisana i tačka." Vrlo "ohrabrujuca" izjava funkcionera MZ. Takodje me cudi da je primetio mnoge probleme, koje bi Srbi lakse resili kad bi ucestvovali u radu kosovskih institucija, ali nije primetio problem da je tesko Srbima sa Kosova, koji zive kao proterani sa Kosova sirom Srbije, da ucestvuju u radu institucija na Kosovu. Ako smo kaznjeni, neka to otvoreno kazu, a ne da nas uporno teraju da se ponasamo kao pripadnici egzoticnih plemena, koje razmazeni turisti slikaju za uspomenu, pa da i mi udjemo u kosovske institucije samo da bi one dobile izgled multietnicnosti. Albanci izmedju ostalog traze nezavisnost i zato sto se boje da im niko ne moze garantovati sigurnost ako se opet desi neki Sloba, zasto bi onda Srbi verovali tim istim (institucijama, MZ, SAD NATO) kojima ni Albanci ne veruju? Dobicemo nametnuto resenje, mrznja ostaje zvanicno i dalje, novi rat ce biti malo kasnije.

Milos

pre 17 godina

Posle ove ovakve izjave Slobodana Antonica ( i to opet za BBC ) i jucerasnje izjave Sande Raskovic, vise je nego ocigledno da Srbija sada pristaje na podelu Kosova i da se ne radi o nekim neodgovornim i neodmerenim izjavama nego o probnim balonima srpskih vlasti. Najvaznije je, naravno, sta o tome misle stanovnici Kosova, Srbi i Albanci, koji bi se u slucaju dogovorene podele Kosova “ humano preseljavali” da bi se svako nasao u svome delu, ali njih kao i uvek niko nista ne pita .
Znaci, “doslednost” srpskih vlasti se vec vidi a uskoro cemo, po ko zna koji put, moci da ponovo proverimo i doslednost t.zv. medjunarodne zajednice za koju smo se uverili da joj to bas nije jaca strana i ,naravno, kosovskih Albanaca. U svakom slucaju, ocigledno je da je nekakav rasplet na pomolu a ocigledno je i da ce , u bilo kojoj varijanti, to biti dosta razlicito od onoga sto se sve do danas iz matice, uz svecana zaklinjanja, obecava kosovskim Srbima. Valjda ce i oni, mada prekasno, konacno shvatiti da su ipak samo “moneta za potkusurivanje”. Ali ko da ih nauci sta da rade posle ovakvog saznanja i sta bi oni zaista trebalo da rade ?

Dule

pre 17 godina

Podela, ili mozda politicki korektnije "korekcija granica", je najbolje resenje za obe strane, a pogotovo za kosovske Albance. Pored ocigledne dobiti, brze nezavisnosti, Albanci dobijaju dve jako bitne stvari. Prvo, politicki mnogo homogenije Kosovo, bez dugog i teskog konflikta na severu. Srpska manjina na serveru Kosova ce uvek biti generator netrpeljivosti u zatvorenom i radikalizovanom drustvu kakvo je kosovsko (i ne samo kosovsko, ali to je druga prica). Price o "multietnickom" Kosovu mogu lako da se pricaju i bez tih pedesetak hiljada Srba na severu Kosova, kad se vec pricaju bez dve stotine hiljada izbeglih Srba sa ostalog dela Kosova.
Drugo i najvaznije je prestanak konflikta sa pet puta vecim, mocnijim i trenutno veoma neprijateljski nastrojenim susedom. Ono sto Albanci u momentu svog trenutnog trijumfa zaboravljaju jeste da su do uspeha dosli uz neverovatnu glupost Slobodana Milosevica i ogromnu pomoc medjunarodne zajednice. Milosevica vise nema, a "medjunarodna zajednica" ide za svojim ciljevima koji vrlo brzo mogu da se nadju u konfliktu sa albanskim. Jedina stvar koja se NIKADA nece promeniti je geografija: Srbija ce uvek biti pet puta veci, jaci, mocniji sused Kosova. Kad-tad ce doci u situaciju da ponovo nametne svoju vlast nad onoliko Kosova koliko bude zelela. Koliko god da su hrabri, smeli, ili kako god da sebe vide, kosovski Albanci nece nikada moci da dobiju Srbiju u jedan-na-jedan ratu. Zasto rizikovati? Zasto produzavati konflikt na sledece decenije i vekove? Zar ne mozemo da se dogovorimo i da zivimo kao susedi?
Mislite o tome...

Sever Bachke

pre 17 godina

Bolje bi bilo da postoji rezervni plan za Kosovo, jer ovo sto nasa Vlada zagovara umnogome potseca na Slobu. ...Suverenitet i teritorijalni integritet... ma hajde...
Sta ce nama dva miliona ljudi koji ne priznaju ovu drzavu?! A i ako bi se kojim cudom desilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije, mozemo li da zamislimo kako ce izgledati nas parlament sa bar 60 Albanaca...To bi znacilo bar 150 radikala...
Zaista mislim da bi im bolje bilo da imaju rezervni plan za Kosovo.

liridon

pre 17 godina

Gosp. Spahiu može dati Srbiji samo ono sto je njegovo' kuču , ....i td. ali da neko misli da se Kosovo može deliti prema reku Ibar onda se vara.
Da se pitaju Spahiu i ljudi ko on Kosovo odavno ne bi postajala.
Svaki pokušaj na tom smislu znaći noivi rat .

Bane

pre 17 godina

Mozete vi da pricate sta hocete ali do neke vrste podele mora da dodje, sever Kosova je Srbija i to ni jedna granica ne moze da promeni.

milos

pre 17 godina

Da li je Srbija bilo sta ponudila Albancima, sto bi bio primamljiv razlog da razmisle o ostanku u Srbiji? Zasto se nijedan ozbiljan politicar ne obraca Albancima kao gradjanima nase zemlje?
Zasto, pre svega u sferi ekonomije, gde ima i najvise izgleda i smisla da se nadje zajednicki interes, firme sa Kosova ne dobiju beneficije za saradnju sa firmama iz ostatka Srbije - verujem da bi to i tzv. medjunarodna zajednica podrzala?
Zasto Srbija ne ponudi stipendije albanskim studentima koji zele da studiraju na beogradskom, novosadskom ili nishkom univerzitetu?
Nije kasno da pokusamo da obnovimo porusene mostove. Jedini nacin da se odgovori na ekstremizam nije gradjenje novog berlinskog zida, vec treba pokazati dobru volju, poslati pozitivan signal da Srbija prihvata svoje gradjane Albance kao zaista svoje.
Kao gradjanin ove zemlje, ocekujem da politicari koji su na vlasti pokazu da umeju da razmisljaju drzavnicki i da pocnu da cine gestove dobre volje prema Albancima, jer jedino to je nacin da se gradi normalan zivot na Balkanu u buducnosti, sto nam je valjda svima cilj.
Pritom ne mislim na gestove prema albanskim politicarima sa Kosova, koji su povezani sa kriminalom, vec prema obicnim ljudima. Njima treba ponuditi nesto sto ce im pokazati da demokratska Srbija misli na njih i da ih prihvata kao svoje gradjane.

Realan

pre 17 godina

Naravno da međunarodna zajednica treba da nametne rešenje-ona je i dovela do usijanja političke i bezbedonosne situacije na Kosovu koja je kulminirala u martu 1999., da li direktno ili indirektno, nije bitno, pa nek sad sama problem reši na svoj način. Tadić i Koštunica su samo dva političara koja se nalaze na najvišim državnim funkcijama u pogrešno vreme, i oni se ni na koji način ne smeju kriviti ni za šta, bez obzira šta na kraju bude sa tim famoznim statusom, jer su obojica došli na funkcije nakon dolaska NATO trupa na Kosmet... problem Kosova je u Srbiji prisutan stotinu i više godina, i niko od srpskih političara (današnje generacije) ne treba da snosi ni najmanji deo političke ili moralne odgovornosti za loše vođenje politike svojih bližih i daljih prethodnika na Kosovu. Za Srbiju bi u svakom slučaju bilo najbolje da se reši balasta Kosova za sva vremena, i posveti sebi samoj.

brax

pre 17 godina

A kako se zove taj rezervni plan za kosovo, da nije taj poznati "manje od nezavisnosti vise od autonomije" ?!do zavrsetka statusa Kosova mislim da ce biti jos ovakvih rezervnih planova od strane Kostunice!

Illyria

pre 17 godina

Onaj ko gubi utakmicu dobija prekor i kaznu a ne pohvalu, nagradu ili poklon!?
Srbija se ponaša krajnje neozbiljno, kao ono malo dete koje neće da prizna da je zgazilo liniju igrajući pločke!?

slobodan

pre 17 godina

Mnogo buke, mnogo dima i jos koje cega oko Kosova koje je vec, ustvari, nezavisno! Zhvalnost ide Slobodanu Milosevicu, koji "okajava grehe" na dnu pakla.
Niko ne pita za uzroke, svi gledaju u posledice kosovske sadasnje situacije, koja mora da bude takva, upravo kakva je, kakvom su je sovinisti na celu sa SANU napravili. Znate ono sto su pojedini sejali pre, sada mi zanjemo!!

slobodan

pre 17 godina

Mnogo buke, mnogo dima i jos koje cega oko Kosova koje je vec, ustvari, nezavisno! Zhvalnost ide Slobodanu Milosevicu, koji "okajava grehe" na dnu pakla.
Niko ne pita za uzroke, svi gledaju u posledice kosovske sadasnje situacije, koja mora da bude takva, upravo kakva je, kakvom su je sovinisti na celu sa SANU napravili. Znate ono sto su pojedini sejali pre, sada mi zanjemo!!

Illyria

pre 17 godina

Onaj ko gubi utakmicu dobija prekor i kaznu a ne pohvalu, nagradu ili poklon!?
Srbija se ponaša krajnje neozbiljno, kao ono malo dete koje neće da prizna da je zgazilo liniju igrajući pločke!?

Bane

pre 17 godina

Mozete vi da pricate sta hocete ali do neke vrste podele mora da dodje, sever Kosova je Srbija i to ni jedna granica ne moze da promeni.

Realan

pre 17 godina

Naravno da međunarodna zajednica treba da nametne rešenje-ona je i dovela do usijanja političke i bezbedonosne situacije na Kosovu koja je kulminirala u martu 1999., da li direktno ili indirektno, nije bitno, pa nek sad sama problem reši na svoj način. Tadić i Koštunica su samo dva političara koja se nalaze na najvišim državnim funkcijama u pogrešno vreme, i oni se ni na koji način ne smeju kriviti ni za šta, bez obzira šta na kraju bude sa tim famoznim statusom, jer su obojica došli na funkcije nakon dolaska NATO trupa na Kosmet... problem Kosova je u Srbiji prisutan stotinu i više godina, i niko od srpskih političara (današnje generacije) ne treba da snosi ni najmanji deo političke ili moralne odgovornosti za loše vođenje politike svojih bližih i daljih prethodnika na Kosovu. Za Srbiju bi u svakom slučaju bilo najbolje da se reši balasta Kosova za sva vremena, i posveti sebi samoj.

brax

pre 17 godina

A kako se zove taj rezervni plan za kosovo, da nije taj poznati "manje od nezavisnosti vise od autonomije" ?!do zavrsetka statusa Kosova mislim da ce biti jos ovakvih rezervnih planova od strane Kostunice!

milos

pre 17 godina

Da li je Srbija bilo sta ponudila Albancima, sto bi bio primamljiv razlog da razmisle o ostanku u Srbiji? Zasto se nijedan ozbiljan politicar ne obraca Albancima kao gradjanima nase zemlje?
Zasto, pre svega u sferi ekonomije, gde ima i najvise izgleda i smisla da se nadje zajednicki interes, firme sa Kosova ne dobiju beneficije za saradnju sa firmama iz ostatka Srbije - verujem da bi to i tzv. medjunarodna zajednica podrzala?
Zasto Srbija ne ponudi stipendije albanskim studentima koji zele da studiraju na beogradskom, novosadskom ili nishkom univerzitetu?
Nije kasno da pokusamo da obnovimo porusene mostove. Jedini nacin da se odgovori na ekstremizam nije gradjenje novog berlinskog zida, vec treba pokazati dobru volju, poslati pozitivan signal da Srbija prihvata svoje gradjane Albance kao zaista svoje.
Kao gradjanin ove zemlje, ocekujem da politicari koji su na vlasti pokazu da umeju da razmisljaju drzavnicki i da pocnu da cine gestove dobre volje prema Albancima, jer jedino to je nacin da se gradi normalan zivot na Balkanu u buducnosti, sto nam je valjda svima cilj.
Pritom ne mislim na gestove prema albanskim politicarima sa Kosova, koji su povezani sa kriminalom, vec prema obicnim ljudima. Njima treba ponuditi nesto sto ce im pokazati da demokratska Srbija misli na njih i da ih prihvata kao svoje gradjane.

vladimir

pre 17 godina

Dopada mi se gdja Raskovic-ilic, mislim da je pun pogodak njeno imenovanje, profesionalno i karakterno (a da ne govorimo o njenom profesionalnom statusu) je PUN pogodak.

liridon

pre 17 godina

Gosp. Spahiu može dati Srbiji samo ono sto je njegovo' kuču , ....i td. ali da neko misli da se Kosovo može deliti prema reku Ibar onda se vara.
Da se pitaju Spahiu i ljudi ko on Kosovo odavno ne bi postajala.
Svaki pokušaj na tom smislu znaći noivi rat .

vuk

pre 17 godina

Ako dodje do podele srpski minimum je teritorija koja obuhvata naša sveta mesta: Pećku patriaršiju, Dečane, Gazimestan, Gračanicu... Svaka ponuda manja od toga ne zaslužuje našu pažnju

Sever Bachke

pre 17 godina

Bolje bi bilo da postoji rezervni plan za Kosovo, jer ovo sto nasa Vlada zagovara umnogome potseca na Slobu. ...Suverenitet i teritorijalni integritet... ma hajde...
Sta ce nama dva miliona ljudi koji ne priznaju ovu drzavu?! A i ako bi se kojim cudom desilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije, mozemo li da zamislimo kako ce izgledati nas parlament sa bar 60 Albanaca...To bi znacilo bar 150 radikala...
Zaista mislim da bi im bolje bilo da imaju rezervni plan za Kosovo.

srdjan

pre 17 godina

U redu, na Kosovu je bilo svega i svacega. Bolje da o tome sada ne otvaramo presiroku diskusiju. Brine me ipak ovaj Ivanko koji se ljuti na Srbe sto ne ucestvuju u institucijama i radu Parlamenta Kosova. Kada su pre nekih 15-20 godina Albanci odbili da ucestvuju u radu srpskog Parlamenta onda su bili zrtve i na tome je pocivala citava (njihova) strategija u borbi za nezavisnost. Da danas zivim u nekoj trecoj zemlji i da osecam da su moja ljudska (nacionalna) prava narusena ne znam da li bi bilo pametno da prihvatim ucesce u institucijama te drzave ili ne. Ocigledno je da medjunarodna zajednica nema ujednacen pristupa tom pitanju a to nije dobro. Osim toga, pregovori u Becu treba da dovedu do konacnog resenja a medjunarodna zajednica ponavlja da ce svako resenje koje rezultira dogovorom biti prihvatljivo. Kako onda neko unapred moze da kaze da je podela Kosova neprihvatljivo resenje? A sta ako se Srbi i Albanci dogovore bas tako ?

Milos

pre 17 godina

Posle ove ovakve izjave Slobodana Antonica ( i to opet za BBC ) i jucerasnje izjave Sande Raskovic, vise je nego ocigledno da Srbija sada pristaje na podelu Kosova i da se ne radi o nekim neodgovornim i neodmerenim izjavama nego o probnim balonima srpskih vlasti. Najvaznije je, naravno, sta o tome misle stanovnici Kosova, Srbi i Albanci, koji bi se u slucaju dogovorene podele Kosova “ humano preseljavali” da bi se svako nasao u svome delu, ali njih kao i uvek niko nista ne pita .
Znaci, “doslednost” srpskih vlasti se vec vidi a uskoro cemo, po ko zna koji put, moci da ponovo proverimo i doslednost t.zv. medjunarodne zajednice za koju smo se uverili da joj to bas nije jaca strana i ,naravno, kosovskih Albanaca. U svakom slucaju, ocigledno je da je nekakav rasplet na pomolu a ocigledno je i da ce , u bilo kojoj varijanti, to biti dosta razlicito od onoga sto se sve do danas iz matice, uz svecana zaklinjanja, obecava kosovskim Srbima. Valjda ce i oni, mada prekasno, konacno shvatiti da su ipak samo “moneta za potkusurivanje”. Ali ko da ih nauci sta da rade posle ovakvog saznanja i sta bi oni zaista trebalo da rade ?

Mile

pre 17 godina

Ne slazem se sa stavom profesora Carlsa Kapcana. Verujem da je istina da Tadic i Kostunica prizeljkuju nametanje resenja, ali za razliku od proifesora to resenje treba da bude onakvo kako je nametnuto u BiH.

Srba u BiH (RS) ima procentualno vise nego Albanca sa KiM u Srbiji imajuci u vidu ukupan broj stanovnika 2 zemlje pa ne vidim da MZ ima problema da nametne resenje celovite BiH. Ako MZ dozvoli nezavisnost KiM "jer vecina Albanaca tako zeli", onda isto mora da vazi i za RS.
I samo jos da napomenem da etnicko ciscenje Srba sa KiM traje od II Svetskog Rata pa naovamo.

moody cat

pre 17 godina

Podela je bila odavno najjasnije resenje - na zalost. Multietnicke zemlje na teritoriji bivse YU su mastarija. Naravno da Albance ne interesuje podela, pa oni istu stvar kao sa Kosovom pokusavaju i u Grckoj, a u Makedoniji i Crnoj Gori im bogami sve vise uspeva. Pa oni biju svoju bitku na vise frontova, to se zove organizacija i dobar lobi. Inace bi ih do sada neko zgazio... Srbija je prekasno pocela da lobira u kongresu SAD, a nedotupavnom Milosevicu je izgleda neko nekada dobrano napunio glavu kako mu cuva ledja, pa se onda neprimetno uklonio-zato nije lobirao na vreme, i nije placao reportaze CNN na vreme, kao Albanija. Pre 10tak dana 24 americka kongresmena dala su cvrstu podrsku Srbiji po pitanju Kosova, cak su nazvali teroriste tim imenom, a ne ekstremisti...i? pa stvar je vec u zavrsnoj fazi, lobiranje moze da posluzi samo za nekoliko procenata bolju poziciju nego koja nam je namenjena. A uz velikog cutaca Kostunicu, pitanje je sta ce jos tu biti.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Aleksandar Ivanko izjavio je ... "Podela Kosova neće biti tolerisana i tačka." Vrlo "ohrabrujuca" izjava funkcionera MZ. Takodje me cudi da je primetio mnoge probleme, koje bi Srbi lakse resili kad bi ucestvovali u radu kosovskih institucija, ali nije primetio problem da je tesko Srbima sa Kosova, koji zive kao proterani sa Kosova sirom Srbije, da ucestvuju u radu institucija na Kosovu. Ako smo kaznjeni, neka to otvoreno kazu, a ne da nas uporno teraju da se ponasamo kao pripadnici egzoticnih plemena, koje razmazeni turisti slikaju za uspomenu, pa da i mi udjemo u kosovske institucije samo da bi one dobile izgled multietnicnosti. Albanci izmedju ostalog traze nezavisnost i zato sto se boje da im niko ne moze garantovati sigurnost ako se opet desi neki Sloba, zasto bi onda Srbi verovali tim istim (institucijama, MZ, SAD NATO) kojima ni Albanci ne veruju? Dobicemo nametnuto resenje, mrznja ostaje zvanicno i dalje, novi rat ce biti malo kasnije.

paradox

pre 17 godina

Zalosno je da se neki lideri iz Srbije ne mogu odvojiti od mitova i dogmi poput Kosova koji je deo Srbije itd pa cak neki idu dalje da sve to stave u Ustav. Istina je da je Kosovo vec poodmaklo na svom putu ka odvajanju od Srbije i to ne toliko svojom ili zaslugom medjunarodne zajednice vec upravo politikom Beograda.
Ilustrovacu to na nekim tzv teknickim pitanjima. Dok politicari trube o neodvojivosti Kosova, penzijski fond je ispisao sve penzionere sa Kosova sa platnih spiskova.
Licna dokumenta se izdaju uz debele veze(obicno u vidu "kum Evro") gradjanima sa Kosova.
Na teritoriji na koju se pretenduje kao integralni deo svakog dana se po medjunarodnom pravu radjaju na desetine APATRIDA jer je upis novordjene dece nemoguc. Da ne govorim o deviznoj stednji itd itd.

Dule

pre 17 godina

Podela, ili mozda politicki korektnije "korekcija granica", je najbolje resenje za obe strane, a pogotovo za kosovske Albance. Pored ocigledne dobiti, brze nezavisnosti, Albanci dobijaju dve jako bitne stvari. Prvo, politicki mnogo homogenije Kosovo, bez dugog i teskog konflikta na severu. Srpska manjina na serveru Kosova ce uvek biti generator netrpeljivosti u zatvorenom i radikalizovanom drustvu kakvo je kosovsko (i ne samo kosovsko, ali to je druga prica). Price o "multietnickom" Kosovu mogu lako da se pricaju i bez tih pedesetak hiljada Srba na severu Kosova, kad se vec pricaju bez dve stotine hiljada izbeglih Srba sa ostalog dela Kosova.
Drugo i najvaznije je prestanak konflikta sa pet puta vecim, mocnijim i trenutno veoma neprijateljski nastrojenim susedom. Ono sto Albanci u momentu svog trenutnog trijumfa zaboravljaju jeste da su do uspeha dosli uz neverovatnu glupost Slobodana Milosevica i ogromnu pomoc medjunarodne zajednice. Milosevica vise nema, a "medjunarodna zajednica" ide za svojim ciljevima koji vrlo brzo mogu da se nadju u konfliktu sa albanskim. Jedina stvar koja se NIKADA nece promeniti je geografija: Srbija ce uvek biti pet puta veci, jaci, mocniji sused Kosova. Kad-tad ce doci u situaciju da ponovo nametne svoju vlast nad onoliko Kosova koliko bude zelela. Koliko god da su hrabri, smeli, ili kako god da sebe vide, kosovski Albanci nece nikada moci da dobiju Srbiju u jedan-na-jedan ratu. Zasto rizikovati? Zasto produzavati konflikt na sledece decenije i vekove? Zar ne mozemo da se dogovorimo i da zivimo kao susedi?
Mislite o tome...

Duša

pre 17 godina

Rezervni plan? Konačno nešto pametno. Ne zato što je plan sam po sebi dobar (još ne znamo kakv je) već što naši pregovarači-državni vrh imaju REZERVU. A ne kao ono S. Miloševića "ili sve ili ništa..." pa obično ispadne na NIŠTA. Da li je moguće podeliti KIM (zbog međunarodne zajednice) je ustvari pravo pitanje. Moguće je onoliko koliko je nemoguće da eventualno nezavisno Kosovo ostane samostalno.

Unique_TEE

pre 17 godina

Ja se dobro sećam kada je Boris Tadić imao ovakav predlog, i kada je dočekan na nož od istih tih ljudi u DSS-u i radikali ga nazvali ustašom. A vidi sad. Pričaju istu priču koju su DS predlagale i to je sad "izvađeno iz konteksta" i ne znači baš ono što znači. E, stvarno da te muka uhvati !!! A niko od njih nije spreman da prihvati dva miliona Albanaca kao ravnopravnih građana sa pravom glasa i zagarantovanim pravima manjina i mogućnošću da Albanac bude ministar ili već neki bitan faktor u političkom životu Srbije. Takva politička nedoraslost nas već sada košta, a kako vreme odmiče račun je sve veći!! E Koštunice, Koštunice, gde će ti duša....?

Skubidu

pre 17 godina

Nije mi jasno kad govore da resenje treba da bude prihvatljivo za sve strane, sta je onda "dozvoljeno" za Srbiju da bude prihvatljivo. Ocigledno je da je jedino dozvoljeno resenje nezavisnost, jer sad odjednom podela SFRJ i Srbije je OK, ali Kosova i Bosne nikako. Sta vi ljudi mislite, ostaviti najbrojniju naciju na balkanu, Srbe, nezadovoljne, moze samo da izazove nove probleme i Srbiji i okolini. Ali pitanje je da li je svet spreman da ratuje za Albance ponovo?
Nakon 9/11 u Njujorku i Londona i Iraka i Avganistana i Libana, ocigledno je da se u svetu desavaju vece stvari i iako svet ne zeli da prizna zapadno javno mnenje se menja prema muslimanima u svetu.
A kad se konacno promeni mislite da ce Ameri, Englezi i Nemci ratovati za saku Albanaca na Kosovu.

mali marinko

pre 17 godina

MZ očigledno nema namjeru nametnuti podjelu Kosova zbog straha od ponavljanja istog scenarija u slučaju BiH. Dakle ostaje vam da se dogovorite o podjeli sa Albancima, a to je nemoguća misija. Zašto bi oni pristali na podjelu Kosova? Nema razloga, Srba je 10% sa tendencijom smanjivanja, nepriznavanje Kosova od strane Srbije ih neće posebno zabrinuti, prometnu blokadu im ne možete nametnuti (zbog vlastitog profita)... Sve u svemu mislim da bi Albanci prihvatili razmjenu teritorija Sjev. Kosovo - Južna Srb. i to je jedino što im možete ponuditi ali to ne paše vama zbog gubljenja kontrole nad koridorom 10. Dakle, kakvo god rješenje bilo, Kosovo ostaje u sadašnjim granicama.

komsija

pre 17 godina

Kao obicno, Srpski politicari nemaju volje da vode pregovore direktno sa albanskim politicarima o pitanju Kosova. Naime to je i cilj vec dugorocnih poznatih pregovora u Becu, koje Srbi bojkutuju. Tamo srpski politicari vec su imali i imace priliku da to iznese. Govoriti na ovaj nacin, za takvo osetljivo pitanje, znaci govoriti za Naroda, znaci manipulisati Narodom i pokazuje nedostatak zelje za ozbiljni pristup tom pitanju. Ozbiljni pristup bi bilo da srspki politicari, moraju prvo da lanciraju samo zelju i pokazuju samo mogucnost o podeli. Logicno, nacin i granice moraju da dodje posle.
Pokazati granice i nacin, nije opcija za albansku stranu jer podrazumeva diktat. Zbog toga to nije nista drugo samo poznata politika od vremena Milosevica zvrsenog cina, gde se koncepat da Albanci moraju da prihvataju samo sta srpska strana ponudi, jos je ziv.
Posto smo na ovaj topik, ja mislim da podela bi imala smisla po stepenima. Prvi step je da Srbija prizna nezavisnost Kosova. U tom slucaju legitimna albanska vlada u pregovorima sa Srbijom mogu da pregovore i o sudbinu srpske manjine na Kosovu, odnosno albanske manjine u Srbiji. Ovde bi sve opcije bile na stolu, od podela teritorija do premestaja stanovnistva pa do autonomija unutar Kosova ili Srbije reciprocno. To mi Albanci bismo zvali ravnopravnost. To bi bilo ozbiljno resenje i za dugi vek. Politika svrsenog cina, ili probnih baluni pokazuje koliko politicki sat Srbije jos kuca na staro vreme...

Illyria

pre 17 godina

Kao znak dobre volje prema kosovskim albancima,Srbija bi recimo prvo trebala da njima plati ratnu odštetu za izgubljene živote,izgubljeno bogatstvo i porušene i spaljene kuće i ostale objekte.

jovan

pre 17 godina

Dajte vise omogucite nama Srbima sa Kosmeta da pregovaramo sa Albancima.Pa ljudi moji mi najbolje znamo njih,a i oni nas.Kakav Batakovic,Koen,samardzic itd.Neka savetuju predsednika i premijera o drugim stvarima,ne o Kosovu,gde vise od pola njih nije ni krocilo.Sigurno cemo se mi lakse,brze i boolje dogovoriti sa Albancima.Sto vise Srba sa Kosova u delegaciju za pregovore ili omoguciti sastanke Srba i Albanaca koji zive na Kosovu.

beba

pre 17 godina

Niko ne zagovara podelu osim naseg rukovodstva.Podela je moguca samo pristankom dve strane.Realno Srbiji ide bolje na ekonomskom planu i ako ne moze da spreci odvajanje onda bar moze da profitira i to dobro.Srbi na kosovu nece ostati i bolje graditi projekat za smestaj tog stanovnistva u Presevskoj dolini koji bi mogao da finansira m.z. i nato kao i premestaj svih verskih objekata na teritoriju Srbije.To nije nemoguce i ako nam je stalo to ce mo odraditi jer ja neznam Srbina koji bi posle nezavisnosti Kosova otisao tamo da obidje neki manastir.

OUTLAW

pre 17 godina

Podseca na Slobu,podseca na onoga.Stvarno pojedinci preteruju.Danas je novi dan.Sutra je drugi dan.Voda koje pe protekla ispod mosta nije vise tu.Treba da se vodi danasnja politika a ne sta je bilo juce.

Fidel

pre 17 godina

Gosp. Antonicsumnja da se 2 mil. Albanaca mogu integrisati u Srbiju, a ja mislim da to uopste nije potrebno. Neka se oni ne integrisu, neka vode svozivot kako hoce bez predstavljanja u Srbiji kad vec nece Srbiju u Kosovu. Ali spoljne granice i medjunarodni suverenitet sa granicama pripada Srbiji. Dakle nema ih u parlamentu Srbije niti Srbija ima ingerencije unutar Kosova osim kroz aranzman pomaganja Srbima u enklavama tj srpskim opstinama.
Na kraju me nerviraju misljenja tipa "mnogo buke ni oko cega kad je Kosovo nezavisno" Ponekad je bolje nista ne reci.

Tina

pre 17 godina

Da, da garancije kao sto su obecali Srbima u SAO Krajini, pa gde su sada. Lepe price do potpisa a onda se kupi pa idi gde hoces. Nece moci ove noci!

POZDRAV IZ SVETSKE

pre 17 godina

Ja nemogu da shvatam zashto Serbi slome zube i perste oko situacija Kosovo , ne damo Kosovo ,podjele , plan rezeve b,c ,ne priznamo nezavisno Kosovo itd.Molim vas Serbima na Serbiju pustite na mire Serbi(Kosovari) na Kosovo da zivi zajedno sa Albancima na Kosovu nemojte da lagati da vi spasite onima. Kosovo nije samo Albancima Kosovo pripaduje svima onima ko zive tamo ,Kosovo ne pripaduje ni Serbima na Serbiju ni ti Albancima u Albanije ili neki drugima Kosovo je dusha onima ko zivi i jede na Kosovu hvala vam svima pozdrav iz Kosovari

Danica

pre 17 godina

Gospođa je rekla to što je rekla, svi smo lepo čuli, a ovi što nam objašnjavaju šta je ona u stvari htela da kaže, misle da smo mi mala deca. Jedino kad su modužnost takvog rešenja pominjali neki drugi, upirano je prstom u njih da su izdajice i da rade protiv nacionalnog interesa.

Marija

pre 17 godina

Ee uvek, ali uvek me fasciniraju trapavi pokusaji nasih politicara da pojasne i objasne gradjanima sta su njihovi stranacki prijatelji hteli reci. Znate, nije on/ona bas tako mislio/la. Sad cu vamja objasniti svima sta je u stvari on/ona hteo reci. Mislim stvarno!!! Kao da mi ne cujemo dobro, nemamo razvijeno apstraktno misljenje, pa nam treba njihovo glomazno, nesuvislo pojasnjavanje, koje nista ne govori, a kao treba da opravda necije ''izletanje''. Ma da umres od smeha!

thomas

pre 17 godina

podela kosova? zasto da ne?
danas je sve roba, granice su i na posetku 20 veka bile roba .aljaska je bila prodana za, ako se ne varam, 50-tak milona dolara. ponudimo zapadu kosovo za 50 milijardi dolara,u gotovini, i, eto im kosova. za te novce sredili bi sve probleme i srba sa kosova i srbije cele.kosovo ce biti kako to rece jedna zena "crna rupa", ostavimo kosovo neka je zapad zatrpava.
dr.tee

vasilije knezevic

pre 17 godina

Kosovo kao entitet postoji vec nekoliko vjekova. Stanovnici te Pokrajine ustvari nikada i nisu bili zajedno iako su zivjeli jedan pored drugoga. Srpski narod i politicari moraju polaziti sa stanovnistva da je ta Pokrajina nasilno oduzeta od strane onih koji danas promovisu nekakvo rjesenje koje bi samo koristilo njima.Absurdno je misliti o podjeli ako je ta podjela bila cinjenica toliko dugo. Iako se radi samo o jednoj porodici izmedju mnogobrojnih drugih podjela je bila zapecacena. To je isti slucaj kai i izmedju muslimanskog, katolickog i pravoslavnog stanovnistva BiH. U onom periodu kada je integracija tih naroda pocela da se odvija prirodno spoljnje sile su to zaustavile u svoju korist. Kosovo treba gledati samo kao istoriski srz Srbije i, izgubljeno ili dobijeno,mora ostati takvo.
(vasilije knezevic, 14Aug.2006)

komshija iz Hamuga

pre 17 godina

Kad sve citam znam samo jedno, od Srba citam : 1-Podela Kosove.
2-Autonomija ili
3-Neka ide gde hoce.
Od albane citam samo jedno : 1-Nezavisnost (i tacka).
Ovo je meni nekako cudno.
Pozdrav

Edmond Dantes

pre 17 godina

Najpre mi je tuzno sto svi nemamo jedinstveno misljenje oko ovog pitanja i da svi ti koji lupetaju kako je to gotova prica i kako sve treba pokloniti vec jednom zacute. Imaj ti privatno kakvo hoces misljenje, ali nemoj naglas pricati ono sto niko na svetu osim nas ne bi. Ne treba popustati i kvit. Ako izgubimo, izgubimo. Ako smo vec izgubili, ok. Ali nikada ne treba da odustanemo od te price. Neka bude sutra albansko, nama ce to ostati nase. Meni je ta prica o podeli najbolje resenje. Strava! Podrzavam svim srcem.

joker

pre 17 godina

svi nesto muljaju a uvijeno se bave podelom!!!!problem je kako "prevuci"jug kosova sa silnom zemljom, manastirima i ljudstvom inace bi podela bila vrlo pozdravljena!!!!mozda bi odredjena kolicina eura mogla da resi stvar,a siptari bi platili sta god da se zatrazi-to svi znamo!?.aq sta kazete na ideju da se proda kosovo,a da se zatim svi oni koji su otisli vrate i da u sledecih 20 godina srbi postanu vecinska nacija na kosovu!!!???...volite se srbi,sta cekate,to vam je jedini spas!!!!

miiki

pre 17 godina

Malo po malo se sve vise neki od "analiticara"pogotovo sa Kosova ne libi da napomene da ukoliko Kosovo ne dobije nezavisnost sledi novi sukob odnosno RAT.Da li to znaci da to sto navodno Tadic i Kostunica "zele nametnuto resenje"znaci da MZ ne moze da progura nezavisnost tako lako, pa ako Srbi nece da potpisu svoje samoubistvo MZ i Albanci na Kosovu imaju pravo da nam u tome pomognu jer zaboga mi smo i zeleli da nam nametnu resenje Kosova.Mislim da price koje se pricaju i o proslosti i sada su neverovatno plitke i opet nam se vraca 1991.I tada se srpski narod potpisivao razne papire a na kraju su uvek MZ i taj drugi faktor lepo bombardovali te iste Srbe i zavrsavali pregovore i resenja problema po principu "eto vidite kako smo se lepo dogovorili i mi cemo da vam oprostimo sto smo vas tukli,jer to je za vase dobro."
Ne bih voleo da sam u kozi Predsednika i Premijera jer nista ne mogu a da se povuku jos manje.Ali zato su politicari pa neka im je Bog u pomoci.

slobodan

pre 17 godina

Mnogo buke, mnogo dima i jos koje cega oko Kosova koje je vec, ustvari, nezavisno! Zhvalnost ide Slobodanu Milosevicu, koji "okajava grehe" na dnu pakla.
Niko ne pita za uzroke, svi gledaju u posledice kosovske sadasnje situacije, koja mora da bude takva, upravo kakva je, kakvom su je sovinisti na celu sa SANU napravili. Znate ono sto su pojedini sejali pre, sada mi zanjemo!!

Illyria

pre 17 godina

Onaj ko gubi utakmicu dobija prekor i kaznu a ne pohvalu, nagradu ili poklon!?
Srbija se ponaša krajnje neozbiljno, kao ono malo dete koje neće da prizna da je zgazilo liniju igrajući pločke!?

Bane

pre 17 godina

Mozete vi da pricate sta hocete ali do neke vrste podele mora da dodje, sever Kosova je Srbija i to ni jedna granica ne moze da promeni.

Realan

pre 17 godina

Naravno da međunarodna zajednica treba da nametne rešenje-ona je i dovela do usijanja političke i bezbedonosne situacije na Kosovu koja je kulminirala u martu 1999., da li direktno ili indirektno, nije bitno, pa nek sad sama problem reši na svoj način. Tadić i Koštunica su samo dva političara koja se nalaze na najvišim državnim funkcijama u pogrešno vreme, i oni se ni na koji način ne smeju kriviti ni za šta, bez obzira šta na kraju bude sa tim famoznim statusom, jer su obojica došli na funkcije nakon dolaska NATO trupa na Kosmet... problem Kosova je u Srbiji prisutan stotinu i više godina, i niko od srpskih političara (današnje generacije) ne treba da snosi ni najmanji deo političke ili moralne odgovornosti za loše vođenje politike svojih bližih i daljih prethodnika na Kosovu. Za Srbiju bi u svakom slučaju bilo najbolje da se reši balasta Kosova za sva vremena, i posveti sebi samoj.

brax

pre 17 godina

A kako se zove taj rezervni plan za kosovo, da nije taj poznati "manje od nezavisnosti vise od autonomije" ?!do zavrsetka statusa Kosova mislim da ce biti jos ovakvih rezervnih planova od strane Kostunice!

milos

pre 17 godina

Da li je Srbija bilo sta ponudila Albancima, sto bi bio primamljiv razlog da razmisle o ostanku u Srbiji? Zasto se nijedan ozbiljan politicar ne obraca Albancima kao gradjanima nase zemlje?
Zasto, pre svega u sferi ekonomije, gde ima i najvise izgleda i smisla da se nadje zajednicki interes, firme sa Kosova ne dobiju beneficije za saradnju sa firmama iz ostatka Srbije - verujem da bi to i tzv. medjunarodna zajednica podrzala?
Zasto Srbija ne ponudi stipendije albanskim studentima koji zele da studiraju na beogradskom, novosadskom ili nishkom univerzitetu?
Nije kasno da pokusamo da obnovimo porusene mostove. Jedini nacin da se odgovori na ekstremizam nije gradjenje novog berlinskog zida, vec treba pokazati dobru volju, poslati pozitivan signal da Srbija prihvata svoje gradjane Albance kao zaista svoje.
Kao gradjanin ove zemlje, ocekujem da politicari koji su na vlasti pokazu da umeju da razmisljaju drzavnicki i da pocnu da cine gestove dobre volje prema Albancima, jer jedino to je nacin da se gradi normalan zivot na Balkanu u buducnosti, sto nam je valjda svima cilj.
Pritom ne mislim na gestove prema albanskim politicarima sa Kosova, koji su povezani sa kriminalom, vec prema obicnim ljudima. Njima treba ponuditi nesto sto ce im pokazati da demokratska Srbija misli na njih i da ih prihvata kao svoje gradjane.

vladimir

pre 17 godina

Dopada mi se gdja Raskovic-ilic, mislim da je pun pogodak njeno imenovanje, profesionalno i karakterno (a da ne govorimo o njenom profesionalnom statusu) je PUN pogodak.

liridon

pre 17 godina

Gosp. Spahiu može dati Srbiji samo ono sto je njegovo' kuču , ....i td. ali da neko misli da se Kosovo može deliti prema reku Ibar onda se vara.
Da se pitaju Spahiu i ljudi ko on Kosovo odavno ne bi postajala.
Svaki pokušaj na tom smislu znaći noivi rat .

vuk

pre 17 godina

Ako dodje do podele srpski minimum je teritorija koja obuhvata naša sveta mesta: Pećku patriaršiju, Dečane, Gazimestan, Gračanicu... Svaka ponuda manja od toga ne zaslužuje našu pažnju

Sever Bachke

pre 17 godina

Bolje bi bilo da postoji rezervni plan za Kosovo, jer ovo sto nasa Vlada zagovara umnogome potseca na Slobu. ...Suverenitet i teritorijalni integritet... ma hajde...
Sta ce nama dva miliona ljudi koji ne priznaju ovu drzavu?! A i ako bi se kojim cudom desilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije, mozemo li da zamislimo kako ce izgledati nas parlament sa bar 60 Albanaca...To bi znacilo bar 150 radikala...
Zaista mislim da bi im bolje bilo da imaju rezervni plan za Kosovo.

srdjan

pre 17 godina

U redu, na Kosovu je bilo svega i svacega. Bolje da o tome sada ne otvaramo presiroku diskusiju. Brine me ipak ovaj Ivanko koji se ljuti na Srbe sto ne ucestvuju u institucijama i radu Parlamenta Kosova. Kada su pre nekih 15-20 godina Albanci odbili da ucestvuju u radu srpskog Parlamenta onda su bili zrtve i na tome je pocivala citava (njihova) strategija u borbi za nezavisnost. Da danas zivim u nekoj trecoj zemlji i da osecam da su moja ljudska (nacionalna) prava narusena ne znam da li bi bilo pametno da prihvatim ucesce u institucijama te drzave ili ne. Ocigledno je da medjunarodna zajednica nema ujednacen pristupa tom pitanju a to nije dobro. Osim toga, pregovori u Becu treba da dovedu do konacnog resenja a medjunarodna zajednica ponavlja da ce svako resenje koje rezultira dogovorom biti prihvatljivo. Kako onda neko unapred moze da kaze da je podela Kosova neprihvatljivo resenje? A sta ako se Srbi i Albanci dogovore bas tako ?

Milos

pre 17 godina

Posle ove ovakve izjave Slobodana Antonica ( i to opet za BBC ) i jucerasnje izjave Sande Raskovic, vise je nego ocigledno da Srbija sada pristaje na podelu Kosova i da se ne radi o nekim neodgovornim i neodmerenim izjavama nego o probnim balonima srpskih vlasti. Najvaznije je, naravno, sta o tome misle stanovnici Kosova, Srbi i Albanci, koji bi se u slucaju dogovorene podele Kosova “ humano preseljavali” da bi se svako nasao u svome delu, ali njih kao i uvek niko nista ne pita .
Znaci, “doslednost” srpskih vlasti se vec vidi a uskoro cemo, po ko zna koji put, moci da ponovo proverimo i doslednost t.zv. medjunarodne zajednice za koju smo se uverili da joj to bas nije jaca strana i ,naravno, kosovskih Albanaca. U svakom slucaju, ocigledno je da je nekakav rasplet na pomolu a ocigledno je i da ce , u bilo kojoj varijanti, to biti dosta razlicito od onoga sto se sve do danas iz matice, uz svecana zaklinjanja, obecava kosovskim Srbima. Valjda ce i oni, mada prekasno, konacno shvatiti da su ipak samo “moneta za potkusurivanje”. Ali ko da ih nauci sta da rade posle ovakvog saznanja i sta bi oni zaista trebalo da rade ?

Mile

pre 17 godina

Ne slazem se sa stavom profesora Carlsa Kapcana. Verujem da je istina da Tadic i Kostunica prizeljkuju nametanje resenja, ali za razliku od proifesora to resenje treba da bude onakvo kako je nametnuto u BiH.

Srba u BiH (RS) ima procentualno vise nego Albanca sa KiM u Srbiji imajuci u vidu ukupan broj stanovnika 2 zemlje pa ne vidim da MZ ima problema da nametne resenje celovite BiH. Ako MZ dozvoli nezavisnost KiM "jer vecina Albanaca tako zeli", onda isto mora da vazi i za RS.
I samo jos da napomenem da etnicko ciscenje Srba sa KiM traje od II Svetskog Rata pa naovamo.

moody cat

pre 17 godina

Podela je bila odavno najjasnije resenje - na zalost. Multietnicke zemlje na teritoriji bivse YU su mastarija. Naravno da Albance ne interesuje podela, pa oni istu stvar kao sa Kosovom pokusavaju i u Grckoj, a u Makedoniji i Crnoj Gori im bogami sve vise uspeva. Pa oni biju svoju bitku na vise frontova, to se zove organizacija i dobar lobi. Inace bi ih do sada neko zgazio... Srbija je prekasno pocela da lobira u kongresu SAD, a nedotupavnom Milosevicu je izgleda neko nekada dobrano napunio glavu kako mu cuva ledja, pa se onda neprimetno uklonio-zato nije lobirao na vreme, i nije placao reportaze CNN na vreme, kao Albanija. Pre 10tak dana 24 americka kongresmena dala su cvrstu podrsku Srbiji po pitanju Kosova, cak su nazvali teroriste tim imenom, a ne ekstremisti...i? pa stvar je vec u zavrsnoj fazi, lobiranje moze da posluzi samo za nekoliko procenata bolju poziciju nego koja nam je namenjena. A uz velikog cutaca Kostunicu, pitanje je sta ce jos tu biti.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Aleksandar Ivanko izjavio je ... "Podela Kosova neće biti tolerisana i tačka." Vrlo "ohrabrujuca" izjava funkcionera MZ. Takodje me cudi da je primetio mnoge probleme, koje bi Srbi lakse resili kad bi ucestvovali u radu kosovskih institucija, ali nije primetio problem da je tesko Srbima sa Kosova, koji zive kao proterani sa Kosova sirom Srbije, da ucestvuju u radu institucija na Kosovu. Ako smo kaznjeni, neka to otvoreno kazu, a ne da nas uporno teraju da se ponasamo kao pripadnici egzoticnih plemena, koje razmazeni turisti slikaju za uspomenu, pa da i mi udjemo u kosovske institucije samo da bi one dobile izgled multietnicnosti. Albanci izmedju ostalog traze nezavisnost i zato sto se boje da im niko ne moze garantovati sigurnost ako se opet desi neki Sloba, zasto bi onda Srbi verovali tim istim (institucijama, MZ, SAD NATO) kojima ni Albanci ne veruju? Dobicemo nametnuto resenje, mrznja ostaje zvanicno i dalje, novi rat ce biti malo kasnije.

paradox

pre 17 godina

Zalosno je da se neki lideri iz Srbije ne mogu odvojiti od mitova i dogmi poput Kosova koji je deo Srbije itd pa cak neki idu dalje da sve to stave u Ustav. Istina je da je Kosovo vec poodmaklo na svom putu ka odvajanju od Srbije i to ne toliko svojom ili zaslugom medjunarodne zajednice vec upravo politikom Beograda.
Ilustrovacu to na nekim tzv teknickim pitanjima. Dok politicari trube o neodvojivosti Kosova, penzijski fond je ispisao sve penzionere sa Kosova sa platnih spiskova.
Licna dokumenta se izdaju uz debele veze(obicno u vidu "kum Evro") gradjanima sa Kosova.
Na teritoriji na koju se pretenduje kao integralni deo svakog dana se po medjunarodnom pravu radjaju na desetine APATRIDA jer je upis novordjene dece nemoguc. Da ne govorim o deviznoj stednji itd itd.

Dule

pre 17 godina

Podela, ili mozda politicki korektnije "korekcija granica", je najbolje resenje za obe strane, a pogotovo za kosovske Albance. Pored ocigledne dobiti, brze nezavisnosti, Albanci dobijaju dve jako bitne stvari. Prvo, politicki mnogo homogenije Kosovo, bez dugog i teskog konflikta na severu. Srpska manjina na serveru Kosova ce uvek biti generator netrpeljivosti u zatvorenom i radikalizovanom drustvu kakvo je kosovsko (i ne samo kosovsko, ali to je druga prica). Price o "multietnickom" Kosovu mogu lako da se pricaju i bez tih pedesetak hiljada Srba na severu Kosova, kad se vec pricaju bez dve stotine hiljada izbeglih Srba sa ostalog dela Kosova.
Drugo i najvaznije je prestanak konflikta sa pet puta vecim, mocnijim i trenutno veoma neprijateljski nastrojenim susedom. Ono sto Albanci u momentu svog trenutnog trijumfa zaboravljaju jeste da su do uspeha dosli uz neverovatnu glupost Slobodana Milosevica i ogromnu pomoc medjunarodne zajednice. Milosevica vise nema, a "medjunarodna zajednica" ide za svojim ciljevima koji vrlo brzo mogu da se nadju u konfliktu sa albanskim. Jedina stvar koja se NIKADA nece promeniti je geografija: Srbija ce uvek biti pet puta veci, jaci, mocniji sused Kosova. Kad-tad ce doci u situaciju da ponovo nametne svoju vlast nad onoliko Kosova koliko bude zelela. Koliko god da su hrabri, smeli, ili kako god da sebe vide, kosovski Albanci nece nikada moci da dobiju Srbiju u jedan-na-jedan ratu. Zasto rizikovati? Zasto produzavati konflikt na sledece decenije i vekove? Zar ne mozemo da se dogovorimo i da zivimo kao susedi?
Mislite o tome...

Duša

pre 17 godina

Rezervni plan? Konačno nešto pametno. Ne zato što je plan sam po sebi dobar (još ne znamo kakv je) već što naši pregovarači-državni vrh imaju REZERVU. A ne kao ono S. Miloševića "ili sve ili ništa..." pa obično ispadne na NIŠTA. Da li je moguće podeliti KIM (zbog međunarodne zajednice) je ustvari pravo pitanje. Moguće je onoliko koliko je nemoguće da eventualno nezavisno Kosovo ostane samostalno.

Unique_TEE

pre 17 godina

Ja se dobro sećam kada je Boris Tadić imao ovakav predlog, i kada je dočekan na nož od istih tih ljudi u DSS-u i radikali ga nazvali ustašom. A vidi sad. Pričaju istu priču koju su DS predlagale i to je sad "izvađeno iz konteksta" i ne znači baš ono što znači. E, stvarno da te muka uhvati !!! A niko od njih nije spreman da prihvati dva miliona Albanaca kao ravnopravnih građana sa pravom glasa i zagarantovanim pravima manjina i mogućnošću da Albanac bude ministar ili već neki bitan faktor u političkom životu Srbije. Takva politička nedoraslost nas već sada košta, a kako vreme odmiče račun je sve veći!! E Koštunice, Koštunice, gde će ti duša....?

Skubidu

pre 17 godina

Nije mi jasno kad govore da resenje treba da bude prihvatljivo za sve strane, sta je onda "dozvoljeno" za Srbiju da bude prihvatljivo. Ocigledno je da je jedino dozvoljeno resenje nezavisnost, jer sad odjednom podela SFRJ i Srbije je OK, ali Kosova i Bosne nikako. Sta vi ljudi mislite, ostaviti najbrojniju naciju na balkanu, Srbe, nezadovoljne, moze samo da izazove nove probleme i Srbiji i okolini. Ali pitanje je da li je svet spreman da ratuje za Albance ponovo?
Nakon 9/11 u Njujorku i Londona i Iraka i Avganistana i Libana, ocigledno je da se u svetu desavaju vece stvari i iako svet ne zeli da prizna zapadno javno mnenje se menja prema muslimanima u svetu.
A kad se konacno promeni mislite da ce Ameri, Englezi i Nemci ratovati za saku Albanaca na Kosovu.

mali marinko

pre 17 godina

MZ očigledno nema namjeru nametnuti podjelu Kosova zbog straha od ponavljanja istog scenarija u slučaju BiH. Dakle ostaje vam da se dogovorite o podjeli sa Albancima, a to je nemoguća misija. Zašto bi oni pristali na podjelu Kosova? Nema razloga, Srba je 10% sa tendencijom smanjivanja, nepriznavanje Kosova od strane Srbije ih neće posebno zabrinuti, prometnu blokadu im ne možete nametnuti (zbog vlastitog profita)... Sve u svemu mislim da bi Albanci prihvatili razmjenu teritorija Sjev. Kosovo - Južna Srb. i to je jedino što im možete ponuditi ali to ne paše vama zbog gubljenja kontrole nad koridorom 10. Dakle, kakvo god rješenje bilo, Kosovo ostaje u sadašnjim granicama.

komsija

pre 17 godina

Kao obicno, Srpski politicari nemaju volje da vode pregovore direktno sa albanskim politicarima o pitanju Kosova. Naime to je i cilj vec dugorocnih poznatih pregovora u Becu, koje Srbi bojkutuju. Tamo srpski politicari vec su imali i imace priliku da to iznese. Govoriti na ovaj nacin, za takvo osetljivo pitanje, znaci govoriti za Naroda, znaci manipulisati Narodom i pokazuje nedostatak zelje za ozbiljni pristup tom pitanju. Ozbiljni pristup bi bilo da srspki politicari, moraju prvo da lanciraju samo zelju i pokazuju samo mogucnost o podeli. Logicno, nacin i granice moraju da dodje posle.
Pokazati granice i nacin, nije opcija za albansku stranu jer podrazumeva diktat. Zbog toga to nije nista drugo samo poznata politika od vremena Milosevica zvrsenog cina, gde se koncepat da Albanci moraju da prihvataju samo sta srpska strana ponudi, jos je ziv.
Posto smo na ovaj topik, ja mislim da podela bi imala smisla po stepenima. Prvi step je da Srbija prizna nezavisnost Kosova. U tom slucaju legitimna albanska vlada u pregovorima sa Srbijom mogu da pregovore i o sudbinu srpske manjine na Kosovu, odnosno albanske manjine u Srbiji. Ovde bi sve opcije bile na stolu, od podela teritorija do premestaja stanovnistva pa do autonomija unutar Kosova ili Srbije reciprocno. To mi Albanci bismo zvali ravnopravnost. To bi bilo ozbiljno resenje i za dugi vek. Politika svrsenog cina, ili probnih baluni pokazuje koliko politicki sat Srbije jos kuca na staro vreme...

Illyria

pre 17 godina

Kao znak dobre volje prema kosovskim albancima,Srbija bi recimo prvo trebala da njima plati ratnu odštetu za izgubljene živote,izgubljeno bogatstvo i porušene i spaljene kuće i ostale objekte.

jovan

pre 17 godina

Dajte vise omogucite nama Srbima sa Kosmeta da pregovaramo sa Albancima.Pa ljudi moji mi najbolje znamo njih,a i oni nas.Kakav Batakovic,Koen,samardzic itd.Neka savetuju predsednika i premijera o drugim stvarima,ne o Kosovu,gde vise od pola njih nije ni krocilo.Sigurno cemo se mi lakse,brze i boolje dogovoriti sa Albancima.Sto vise Srba sa Kosova u delegaciju za pregovore ili omoguciti sastanke Srba i Albanaca koji zive na Kosovu.

beba

pre 17 godina

Niko ne zagovara podelu osim naseg rukovodstva.Podela je moguca samo pristankom dve strane.Realno Srbiji ide bolje na ekonomskom planu i ako ne moze da spreci odvajanje onda bar moze da profitira i to dobro.Srbi na kosovu nece ostati i bolje graditi projekat za smestaj tog stanovnistva u Presevskoj dolini koji bi mogao da finansira m.z. i nato kao i premestaj svih verskih objekata na teritoriju Srbije.To nije nemoguce i ako nam je stalo to ce mo odraditi jer ja neznam Srbina koji bi posle nezavisnosti Kosova otisao tamo da obidje neki manastir.

OUTLAW

pre 17 godina

Podseca na Slobu,podseca na onoga.Stvarno pojedinci preteruju.Danas je novi dan.Sutra je drugi dan.Voda koje pe protekla ispod mosta nije vise tu.Treba da se vodi danasnja politika a ne sta je bilo juce.

Fidel

pre 17 godina

Gosp. Antonicsumnja da se 2 mil. Albanaca mogu integrisati u Srbiju, a ja mislim da to uopste nije potrebno. Neka se oni ne integrisu, neka vode svozivot kako hoce bez predstavljanja u Srbiji kad vec nece Srbiju u Kosovu. Ali spoljne granice i medjunarodni suverenitet sa granicama pripada Srbiji. Dakle nema ih u parlamentu Srbije niti Srbija ima ingerencije unutar Kosova osim kroz aranzman pomaganja Srbima u enklavama tj srpskim opstinama.
Na kraju me nerviraju misljenja tipa "mnogo buke ni oko cega kad je Kosovo nezavisno" Ponekad je bolje nista ne reci.

Tina

pre 17 godina

Da, da garancije kao sto su obecali Srbima u SAO Krajini, pa gde su sada. Lepe price do potpisa a onda se kupi pa idi gde hoces. Nece moci ove noci!

POZDRAV IZ SVETSKE

pre 17 godina

Ja nemogu da shvatam zashto Serbi slome zube i perste oko situacija Kosovo , ne damo Kosovo ,podjele , plan rezeve b,c ,ne priznamo nezavisno Kosovo itd.Molim vas Serbima na Serbiju pustite na mire Serbi(Kosovari) na Kosovo da zivi zajedno sa Albancima na Kosovu nemojte da lagati da vi spasite onima. Kosovo nije samo Albancima Kosovo pripaduje svima onima ko zive tamo ,Kosovo ne pripaduje ni Serbima na Serbiju ni ti Albancima u Albanije ili neki drugima Kosovo je dusha onima ko zivi i jede na Kosovu hvala vam svima pozdrav iz Kosovari

Danica

pre 17 godina

Gospođa je rekla to što je rekla, svi smo lepo čuli, a ovi što nam objašnjavaju šta je ona u stvari htela da kaže, misle da smo mi mala deca. Jedino kad su modužnost takvog rešenja pominjali neki drugi, upirano je prstom u njih da su izdajice i da rade protiv nacionalnog interesa.

Marija

pre 17 godina

Ee uvek, ali uvek me fasciniraju trapavi pokusaji nasih politicara da pojasne i objasne gradjanima sta su njihovi stranacki prijatelji hteli reci. Znate, nije on/ona bas tako mislio/la. Sad cu vamja objasniti svima sta je u stvari on/ona hteo reci. Mislim stvarno!!! Kao da mi ne cujemo dobro, nemamo razvijeno apstraktno misljenje, pa nam treba njihovo glomazno, nesuvislo pojasnjavanje, koje nista ne govori, a kao treba da opravda necije ''izletanje''. Ma da umres od smeha!

thomas

pre 17 godina

podela kosova? zasto da ne?
danas je sve roba, granice su i na posetku 20 veka bile roba .aljaska je bila prodana za, ako se ne varam, 50-tak milona dolara. ponudimo zapadu kosovo za 50 milijardi dolara,u gotovini, i, eto im kosova. za te novce sredili bi sve probleme i srba sa kosova i srbije cele.kosovo ce biti kako to rece jedna zena "crna rupa", ostavimo kosovo neka je zapad zatrpava.
dr.tee

vasilije knezevic

pre 17 godina

Kosovo kao entitet postoji vec nekoliko vjekova. Stanovnici te Pokrajine ustvari nikada i nisu bili zajedno iako su zivjeli jedan pored drugoga. Srpski narod i politicari moraju polaziti sa stanovnistva da je ta Pokrajina nasilno oduzeta od strane onih koji danas promovisu nekakvo rjesenje koje bi samo koristilo njima.Absurdno je misliti o podjeli ako je ta podjela bila cinjenica toliko dugo. Iako se radi samo o jednoj porodici izmedju mnogobrojnih drugih podjela je bila zapecacena. To je isti slucaj kai i izmedju muslimanskog, katolickog i pravoslavnog stanovnistva BiH. U onom periodu kada je integracija tih naroda pocela da se odvija prirodno spoljnje sile su to zaustavile u svoju korist. Kosovo treba gledati samo kao istoriski srz Srbije i, izgubljeno ili dobijeno,mora ostati takvo.
(vasilije knezevic, 14Aug.2006)

komshija iz Hamuga

pre 17 godina

Kad sve citam znam samo jedno, od Srba citam : 1-Podela Kosove.
2-Autonomija ili
3-Neka ide gde hoce.
Od albane citam samo jedno : 1-Nezavisnost (i tacka).
Ovo je meni nekako cudno.
Pozdrav

Edmond Dantes

pre 17 godina

Najpre mi je tuzno sto svi nemamo jedinstveno misljenje oko ovog pitanja i da svi ti koji lupetaju kako je to gotova prica i kako sve treba pokloniti vec jednom zacute. Imaj ti privatno kakvo hoces misljenje, ali nemoj naglas pricati ono sto niko na svetu osim nas ne bi. Ne treba popustati i kvit. Ako izgubimo, izgubimo. Ako smo vec izgubili, ok. Ali nikada ne treba da odustanemo od te price. Neka bude sutra albansko, nama ce to ostati nase. Meni je ta prica o podeli najbolje resenje. Strava! Podrzavam svim srcem.

joker

pre 17 godina

svi nesto muljaju a uvijeno se bave podelom!!!!problem je kako "prevuci"jug kosova sa silnom zemljom, manastirima i ljudstvom inace bi podela bila vrlo pozdravljena!!!!mozda bi odredjena kolicina eura mogla da resi stvar,a siptari bi platili sta god da se zatrazi-to svi znamo!?.aq sta kazete na ideju da se proda kosovo,a da se zatim svi oni koji su otisli vrate i da u sledecih 20 godina srbi postanu vecinska nacija na kosovu!!!???...volite se srbi,sta cekate,to vam je jedini spas!!!!

miiki

pre 17 godina

Malo po malo se sve vise neki od "analiticara"pogotovo sa Kosova ne libi da napomene da ukoliko Kosovo ne dobije nezavisnost sledi novi sukob odnosno RAT.Da li to znaci da to sto navodno Tadic i Kostunica "zele nametnuto resenje"znaci da MZ ne moze da progura nezavisnost tako lako, pa ako Srbi nece da potpisu svoje samoubistvo MZ i Albanci na Kosovu imaju pravo da nam u tome pomognu jer zaboga mi smo i zeleli da nam nametnu resenje Kosova.Mislim da price koje se pricaju i o proslosti i sada su neverovatno plitke i opet nam se vraca 1991.I tada se srpski narod potpisivao razne papire a na kraju su uvek MZ i taj drugi faktor lepo bombardovali te iste Srbe i zavrsavali pregovore i resenja problema po principu "eto vidite kako smo se lepo dogovorili i mi cemo da vam oprostimo sto smo vas tukli,jer to je za vase dobro."
Ne bih voleo da sam u kozi Predsednika i Premijera jer nista ne mogu a da se povuku jos manje.Ali zato su politicari pa neka im je Bog u pomoci.