Petak, 04.08.2006.

20:13

Microsoft pozvao hakere da 'probiju' Vistu

Izvor: B92

Microsoft pozvao hakere da 'probiju' Vistu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Loading....

pre 17 godina

Смешно.. или жалосно? Хардверска глад, каква досад није виђена, чињеница да су ми потребни антивирус, firewall, antispyware... Чињеница да треба да јурим около бар 25 апликација које су ми неопходне само да бих погледао неки филм, слушао музику, евентуално прерадио неку фотографију... Трошкове да и не спомињем... А таман кад помислим да сам колико толико и средио систем, бум... Плави екран смрти... Нека хвала, пропустићу. Сви хакери и крекери овог света им неће бити довољни, јер је чињеница да после сваког сервис пакета, и сваке закрпе број ново откривених пропуста расте експоненцијално, јер као што неко рече већи им је буџет за маркетинг него за развој. Виста... Аста ла Виста!

Aleksandar

pre 17 godina

Prvo da kazem da mi je drago sto su se javili ljudi koji su bili spremni da malo vise diskutuju, pa i da me koriguju kod onoga sto sam napisao. Meni je pre svega zasmetao onaj uski pogled "samo je windows (MS kako neko rece) pravi" ili "linux rulez". Svaki od sistema ima svoje dobro i lose.


Ja iskren da budem za lakocu koriscenja sistema nemam dilemu - windows je laksi. To je licno misljenje, a ja se komotno snalazim u oba. Ako ce neko da mi kaze da je VI laksi za koriscenje od notepada neka vam bude. Ono sto je istina i sto mi se svidja je da se na tome dosta radi u poslednje vreme pa sam se zaprepastio kada sam posle neke duze pauze uzeo novi SUSE i video kako se nesto sto je ranije bilo mora sada lako konfigurise. Inace da, potpuno se slazem da je X-Windows debelo stariji i radio dobro pre nego MS Win verzija. Tako da moze da se desi da ja svoje vidjenje Linuxa malo datiram unazad, posto sam ga zadnjih par godina manje aktivno koristio. Inace rekompajliranje kernela da radi prvi PnP sound blaster mi nije strano uopste :) Ali se zato ne slazem sa nekim ko napisa da ne treba driveri za nove stvari... treba i te kako i imas onda dobru glavobolju, cesto kasne za Win releasom i slicno :)


@Aleksandar - Inace sa imenjakom se potpuno slazem da je po pitanju separacije procesa i upropastavanja samo sopstvenog naloga bez ugrozavanja bezbednosti sistema Linux jednostavno nenadmasan u poredjenju sa Windowsom - kao sto rekoh u proslom postu mislim da je to jako dobar sistem. Nisu ga dzabe programeri pravili za sebe i postavili C kao osnovu sistema, jel. (ja sam programer ako je to uopste bitno za moje stavove).

@SleepWalker - da, to sto si ti naveo kao problem ja isto vidim kao osnovni problem. A sto se tice cene - postaviti posao na noge (govorim o large scale enterprise) je neuporedivo jeftinije ako je sve na linuxu. Ono sto kosta iza toga je odrzavanje jer windows kvalitetno moze da odrzava jako mnogo ljudi, te im je i cena niza, dok za linux to nije slucaj, pa ima tih studija dovoljno da ja ne pametujem. Pouka - na kraju (razumnog vremenskog perioda, recimo 5-7 godina)linux bude jeftiniji 10-20%, to je tacno, sa sve skupljim odrzavanjem. Ali po koju cenu downtime-a zahvaljujuci nedovoljno strucnim ljudima, dok oni koji su dovoljno strucni kostaju sky-high ili dok ih ne nadjes. Isti softver za win i za linux kosta dve razlicite cene i tako dalje... to sam mislio.


Opet da ponovim - ja ovde ne navijam ni za jedan sistem - to su samo alatke i pitanje je opredeljenja firme i managementa sta ce da odabere, sve ostalo nosi svoje prednosti i mane. A za kucne korisnike - pa ako nije koristio nista pre, imace da se navikava na bilo koji od sistema, pa ce mu biti bolji onaj na koji se pre navikao.

red

pre 17 godina

Ovo mi liči na priču koju je MS lansirao davne 1996 godine kada je nudio silne pare onome ko obori Windows NT 4... Nisam nešto čuo da je neko dobio pare, a morate priznati da NT 4 nije ni izbliza tako stabilan. Lično sam ga ja oborio bezbroj puta (prvi put posle samo nekoliko nedelja korišćenja)... To je samo obična reklama i ništa više!

LINUX RULEZ!!!

pre 17 godina

Evo danas sam instalirao Ubuntu i mogu vam reci da ni vista ni MacOS X ne mogu po izgledu da mu pridju. Uskoro cu da obrisem Windows jer je cisto S....!!!

P.S. Poznato je da u Windows-u morate da instalirate drajvere i za najmanje parce hardvera. Kod linuxa nije tako!!!

Lala iz Banata

pre 17 godina

@Alexanar je rekao:
"Stavi korisnika koji nikada nije radio na kompu ispred SuSEa ili Xandrosa. Jesta da je problem nezastupljenost: Program za Windows mozes da nadjes kod klinca iz komsiluka, a za Linux... malo teze."

Tu bi negde bila poenta: testirati sa osobama koje NISU koristile MS Windows. A 95% (i vise) "privatnih" distribucija u nas NISU licencirane tj. piratske su.
Lakoca koriscenja za KLIJENTE je ista. Kos nekih distribucija (Gentoo a mozda jos neke) je teze administrirati - treba MNOGO vise znanja nego za MS Win.

A sto se tice sigurnosti:
za komunikacione servere ka internetu (pa i u intranetu) se koriste (u vecini zemalja, pa i kod nas) unix i linux.
Tu MS Windows nema sta da trazi. I taj trend se nastavlja.

Pisem namerno MS Windows a ne windows jer je windows PRVO proradio na unix-u. ;)
Nije to jedino sto Bil nepravdano svojata.
Vidite samo kod instalacije TCP/IP protokola koji oni zovu "Microsoft TCP/IP". Nareceni TCP/IP je cvrsto stao na noge 1982. godine, a te je godine Bili tek objavio MS DOS verziju 1.25 !
Da nije tuzno bilo bi smesno.

ZoMa

pre 17 godina

Stvarno cudno ali uopste ne razumem kako neko moze da tvrdi da je Linux dobar za instaliranje na radnoj stanici, kao sto ne mogu da razumem kako neko tvrdi da je Windoza dobra za Servere. Stvarno neozbiljni ljudi. A sto se tice Viste moje misljenje ja da ce to biti prvi MS OS kod kojeg ce sigurnost biti shvacena ozbiljno a sve to zahvaljujuci postojanju i stabilnosti Linuxa.

Aleksandar

pre 17 godina

Samo mala ispravka za imenjaka - rec haker nikako ne predstavlja cyber kriminalca, cak naprotiv. Ta rec vuce korene jos od 70-ih godina kad su zaludjenici za nove tehnologije a sa velikom tehnickom potkovanoscu pronalazili nacine za bolje iskoriscavanje postojecih sistema i nalazili sigurnosne rupe u njima. To su generalno bili ozbiljni ljudi, tehnicari, kojima je bio cilj da poprave ono sto sami proizvodjaci nisu bili u stanju da predvide (zato je i nastalo ono pravilo u tzv. 'hakerskom kodeksu' da ukoliko se otkrije sigurnosna rupa obavezno se mora obavestiti administrator o tome - nije 'thrill' koristiti jednu te istu rupu ponovo, izazov je naci neku drugu). Kasnije je citava ta hakerska bratija malo prosirila svoje aktivnosti pa su se zalagali za slobodu svih informacija i sta vec, i tek tad su pali pod udar zakona jerbo tajne strukture po drzavama ne vole bas da oni koji ih placaju znaju za sta oni trose njihove pare. Termin kreker se pojavio tek 90-ih i usko je vezan sa piraterijom i pisanjem virusa, trojanaca, crva i inih. Krekeri su najcesce nadobudni klinci koji misle da je super sto nekome obore kompjuter ili naprave masovnu stetu posto time sebi valjda bilduju ego. Sa omasovljenjem interneta isti su krenuli i u napade na bankovne racune i razne druge prevare a u cilju licnog bogacenja, naravno. Krekeri se ne oslanjaju na svoje znanje, nego na poznate rupe u sistemima (a najveca sigurnosna rupa u kompjuterskim sistemima je - covek) i koje su koristili iz licnih interesa, bilo materijalnih bilo ego-trip fazona. Tako da, haker definitivno nije cyber kriminalac (oni dalje od uloge modernog Robina Huda nikad ne idu) ali kreker je to, i samo to - cyber kriminalac.

Sto se tice teme, mnogi, mnogi krekeri imaju itekako interesa da svoje 'nalaze' ne prijave. Oni mogu zgrnuti mnogo vise para kasnije eksploatacijom njihovih nalaza kad se sistem omasovi. Naravno, tehnicka znanja krekera su daleko na nizem nivou pa ipak treba racunati na hakere da ponovo, po ko zna koji put, rese velike probleme kompanija za neke simbolicne svotice koje ce M$ podeliti. Mada u svakom slucaju mislim da delay uopste nije zbog uklanjanja sigurnosnih propusta - tome im sluze njihovi bezbrojni 'service pack'-ovi...

A sto se tice Linux-a (i BSD-a), preporucio bih ljudima koji jos uvek misle da su to ekstremno kompleksni sistemi neprilagodjeni obicnom korisniku pogleda poslednje distribucije SuSE-a, Madrive pa cak i RH-a (tj. Fedore) - mnogo toga se promenilo u proteklih 4-5 godina i Linux je daleko od nepristupacnog za obicne korisnike, cak naprotiv. To sto je malo neuobicajniji za postojece Windows korisnike ne znaci da je tezi, cak se usudjujem da kazem da je u mnogim poljima jednostavniji, a i da ne pominjemo sigurnost - ono sto je rak rana neukih windows korisnika su virusi, crvi itd. na koje oni nasedaju gotovo po pravilu. Dok u Windows-u to predstavlja ugrozenost citavog sistema, pod *nix sistemima je to u najtezem slucaju manja neprijatnost, jer dalje od korisnickog naloga doticne stetocine ne mogu da se rasire. Sad, neko ce reci, to se ne moze desiti ni onome ko koristi Windows pod obicnim korisnickim nalogom, ali to je daleko od istine - Windows jos uvek nema pravo multi-user okruzenje niti user-independent core/kernel i to je ustvari najveca sigurnosna pretnja pod Windowsom.

sleep`walker

pre 17 godina

@Alexanar:
Mislim da dje to o tezini koriscenja GNU/Linux sistema vise fama nego istina.
Stavi korisnika koji nikada nije radio na kompu ispred SuSEa ili Xandrosa. Jesta da je problem nezastupljenost: Program za Windows mozes da nadjes kod klinca iz komsiluka, a za Linux... malo teze.

Sad, to sto niko ne odgovara za njega... Recimo ovako: Obicno se tvorci aplikacia koje se izvrsavaju u realnom vremenu oslanjaju na to da pisu programe za sistem koji ima neku frmu kao vlasnika. Tako kad im se zaglavi program, spiraju blato sa sebe i tuze tu firmu. Jedno vreme niko nije hteo da svoje 'kriticne aplikacije' fura na sistemu koji je slobodan i pod GPL licencom. Ali je to prevazidjeno: pa vidis koliko servera radi na Linuxu i BSDu.
Veliki problem za kompanije koje razvijaju soft je nepostojanje standarda na Linuxu.


O tome da je cena GNU sistema i Windowsa ista, necu da diskutujem. Valjda ti je jasno da je daleko od iste.

@mali marinko: Diskutabilno koliko je izvrstan. Iskreno, Windows je jedan od losijih sistema za kojim sam ja sedeo.

Sto se tice Viste i hakera, takve stvari odavno postoje. Mnogi su svoje programe davali na proveru hakerima. Kao sto neko rece, sigurnost i stabilnost ce doci do izrazaja tek u realnom radu, mada ovakva provera uopste nije na odmet.

Lone Swimmer

pre 17 godina

Ako "mali mekani" napravi bezbedan i kvalitetan operativni sistem vise nece imati sta da prodaje jer korisnici neće imati razlog za upgrade.
A i proizvođači hardvera neće moći da prave sve više memorije/diskova i ostalog jer korisnici neće imati potrebu da kupuju "jače" mašine.

"Mali mekani" je jedino dobar u marketingu (kako neko reče: makretening)

Aleksandar

pre 17 godina

Dajte ljudi, stvarno ste neozbiljni sa ovim komentarima. Prvo rec haker i kreker ne oznacava obavezno sajber kriminalca, nego svagog ko je sposoban da napravi mnogo sa racunarom ili razbije neki kod. Ukoliko vam je promaklo Microsoft je poslao Vistu na par hiljada adresa eksperta iz polja sigurnosti - to su oni "hakeri" i "krekeri" koji dobijaju pare za to da sistemi u bankama, postama, vojsci budu sigurni od upada. Ako oni "aminuju" taj sistem njima ide na OGROMNU stetu ako to nije tacno nego samo receno fore radi. Plus je neko dao lep komentar o tome da se pronadjen "flaw" u sistemu nagradjuje finasijski. Tako da to nije laz ili marketinska fora.

Opet - realno ne verujem ni ja da je kasnjenje samo zbog toga, eventualne propuste ce i onako resavati raznim zakrpama, nego da su ejdnostavno dali sebi preambiciozan rok za zavrsetaj jednog tako velikog projekta.


Dalje - potpuno nije tacno da je Microsoft iza win 98 pravio sve gore i gore sisteme. Nisu bas u svemu najsrecniji, ali uporedite koliko puta dnevno vam se zaglavljivao win 98, a koliko win xp? Naravno ukoliko ste uopste imali prilike da u ozbiljnom radu koristite oba operativna sistema, ja jesam. Pri tom necu ni da pricam koliko je win 98 supalj u odnosu na xp ako ga stavite na internet.


Dalje Linux - moram da prokomentarisem i bice vam verovatno cudno - jer ja tvrdim da je sistem prelep. Pouzdano i brzo radi, ima manje rupa nego windows - iz prostog razloga jer ga krpi svako ko pronadje rupu (open source je jedna od boljih stvari). Doduse nema garancije da ce neko to da zakrpi jer jednostavno moze da se desi da za bas taj problem niko drugi nije pogodjen a vama smeta, pa onda morate da ga krpite sami. Imao je multitasking kad je to za windows bila naucna fantastika, sve u svemu jedan jako dobar sistem. Ali ima svoju manu - PRETEZAK je za koriscenje. Stavite novog korisnika ispred KDE ili GNOME desktopa i ispred windowsa pa da vidmo gde ce se lakse snaci. To je osnovni problem Linuxa, sto neko rece - jednostavno nije dovoljno podrzan. A nije dovoljno podrzan jer za njega niko ne odgovara. Onog momenta kad neka kuca bude razvijala linux, on ce postati skup koliko i windows i izgubice se ta open source lepota. Tako da linux ostaje sistem za eksperte koji znaju kako da koriste svoj racunar dobro i firme koje zele da imaju "open source" karakteristiku, tj. da ne plate soptver skupo. Ali ce da plate administratore i specijalni linux softver debelo. Sva istrazivanja ovore da sistem pod linuxom i pod windowsom kosta gotovo isto.


Tako, malo sam morao da prikazem u ovim komentarima jedan opstiji pogled kojiu cesto pristalice windowsa ili linuxa ne zele da vide, da su to samo dva sistema svaki sa svojim prednostima i manama i da su zaista na kraju samo pitanje licnog izbora. Puno pozdrava svima!

mali marinko

pre 17 godina

MS radi izvrstan software - to zna svatko tko je pokušao napraviti jedan sustav (dakle ne utility, ne aplikaciju - SUSTAV) istina je da imaju 3 puta više buha od drugih ali zato imaju i 300 puta više podržanih aplikacija i, posljedično, korisnika. Sve u svemu WIN su jedan jednostavan, iskoristiv i poprilično siguran software. To što ih Linux niti sa svojim besplatnim inačicma nije mogao niti malo potisnuti govori dosta samo za sebe. A to što se svi koji pljucaju MS osjećaju kao bogom dani programeri je druga priča.

Lala iz Banata

pre 17 godina

Prvo:
vrhinski ICT strucnjaci se ne bave Microsoft oerativnim sistemima vec Unix-om i Linux-om. ;)

Drugo:
Svajcarski sir (pun rupa) se ne moze pretvoriti u tvrd konzistentan sir. ;)

Trece:
vec je ucinjena gomila gresaka (drzava Srbija, grad Beograd, NIS itd...) potpisivanjem ugovora sa Microsoftom (neka objave uslove sa cenama!).

Pedja

pre 17 godina

@ tim rolaj, @Aleksandar, @OSX
U tekstu lepo piše da je MS poslao "poboljšanu verziju Viste na adresu 3.000 vrhunskih informatičkih stručnjaka, kojima je uža specijalnost upravo sigurnost podataka"
Dakle, tim stručnjacima je upravo posao da za debele pare otkrivaju potencijalne pretnje rupe u novom softveru, tj. u ovom slučaju OS.
Ovaj put mislim da su zaista ljudi u MS žrtvovali profit radi veće bezbednosti Viste. Medjutim, to sigurno nisu uradili iz altruizma, već iz čisto pragmatičnih razloga!
Ukoliko bi opet "big time" zabraljali sa Vistom, kao što su imali par žestokih promašaja, nikakav više marketing ih ne bi spasao od srozavanja tržišne pozicije i dugoročnog pada profita.
Dakle, ovde je u pitanju klasična situacija:
"Otvori malo šaku, da bi mogao što više da uzmeš!"

Merano

pre 17 godina

Postoji i druga strana price. Svaki haker treba da dokumentuje gresu, i bice novcano nagradjen. A drugo, nije nemoguce ni posle da dobije posao u tom istom MS-u. Drugar mi radi u Americi u MS-u, ima platu od 120.000$ + deonice,pa vidite onda , da li neki haker ima/nema razloga za ovakav vid saradnje .. naravno, niko nece reci " ja sam haker, i pravim stetu kad god mogu " ...

Goran

pre 17 godina

MicroSoft je posle Win98 parvio sve gore i gore OS,brljavio i ukrstao indijske
umotvorine.Vistu osudjuju svi koji su je probali,znaci ne treba ocekivati nista dobro.
Ogromna greska je sto se u firmama i vladi ne daje podrska Linuxu,koji su preuzeli i Novell i
IBM,koji se koristi za internet zastitu kod svih provajdera...
Microsoft je samo losa prica iz marketinga.

dejan

pre 17 godina

Marketinški potez. Mane operativnog sistema se mogu videti tek u punom radu, tj. kada se pojavi dovoljno softvera za njega koji će „otvoriti“ te rupe. Sigurnost sistema mora biti višeslojna, jer se greške obično javljaju pri lošim kombinacijama.

zok

pre 17 godina

Trebalo bi malo da pisete i o LINUX-u. Ja sam pre godinu dana instalirao linux samo da vidim kako izgleda. Malo po malo naucio sam da ga koristim i sad mi funkcionise bolje nego windowsXP, brze i lepse.
I dalje imam i windows na masini ali ga koristim samo kad ocu neku igricu da odigram i to je sve.

A i lepsi je osecaj raditi na SLOBODNOM SOFTVERU (besplatan, otvorenog koda itd.) - nekako je HIPI :-))))

Dingo

pre 17 godina

Ma bas se Micro$oft odlucio za bezbednost. Nisu mogli da stignu zbog komplikovanosti projekta, pala su i smenjivanja celnih ljudi.... Ovo je samo dobar marketing. A sto ste se primili da prenosite glupe tekstove iz "tiska"? Koristite news.google.com ako zelite da prepisujete informacije direktno sa izvora.

Aleksandar

pre 17 godina

A hakeri i krekeri su ludi pa ce ono sto otkriju odmah da kazu Microsoftu... Jok, sacekace da se to omasovi, pa ce onda iskoristiti otkrivene propuste (kao sto se desilo sa MSBlast-om)...

s tim rolaj

pre 17 godina

"Ovaj put su odustali od profita, stavivši na prvo mesto kvalitet." Dajte ljudi nemojte prenositi bezvezne tekstove kao što je ovaj. Oni koji su u stanju da pronađu bezbednosne rupe u Visti verovatno neće prvi potrčati da to prijave Microsoftu.

s tim rolaj

pre 17 godina

"Ovaj put su odustali od profita, stavivši na prvo mesto kvalitet." Dajte ljudi nemojte prenositi bezvezne tekstove kao što je ovaj. Oni koji su u stanju da pronađu bezbednosne rupe u Visti verovatno neće prvi potrčati da to prijave Microsoftu.

Aleksandar

pre 17 godina

A hakeri i krekeri su ludi pa ce ono sto otkriju odmah da kazu Microsoftu... Jok, sacekace da se to omasovi, pa ce onda iskoristiti otkrivene propuste (kao sto se desilo sa MSBlast-om)...

Dingo

pre 17 godina

Ma bas se Micro$oft odlucio za bezbednost. Nisu mogli da stignu zbog komplikovanosti projekta, pala su i smenjivanja celnih ljudi.... Ovo je samo dobar marketing. A sto ste se primili da prenosite glupe tekstove iz "tiska"? Koristite news.google.com ako zelite da prepisujete informacije direktno sa izvora.

zok

pre 17 godina

Trebalo bi malo da pisete i o LINUX-u. Ja sam pre godinu dana instalirao linux samo da vidim kako izgleda. Malo po malo naucio sam da ga koristim i sad mi funkcionise bolje nego windowsXP, brze i lepse.
I dalje imam i windows na masini ali ga koristim samo kad ocu neku igricu da odigram i to je sve.

A i lepsi je osecaj raditi na SLOBODNOM SOFTVERU (besplatan, otvorenog koda itd.) - nekako je HIPI :-))))

dejan

pre 17 godina

Marketinški potez. Mane operativnog sistema se mogu videti tek u punom radu, tj. kada se pojavi dovoljno softvera za njega koji će „otvoriti“ te rupe. Sigurnost sistema mora biti višeslojna, jer se greške obično javljaju pri lošim kombinacijama.

Goran

pre 17 godina

MicroSoft je posle Win98 parvio sve gore i gore OS,brljavio i ukrstao indijske
umotvorine.Vistu osudjuju svi koji su je probali,znaci ne treba ocekivati nista dobro.
Ogromna greska je sto se u firmama i vladi ne daje podrska Linuxu,koji su preuzeli i Novell i
IBM,koji se koristi za internet zastitu kod svih provajdera...
Microsoft je samo losa prica iz marketinga.

Merano

pre 17 godina

Postoji i druga strana price. Svaki haker treba da dokumentuje gresu, i bice novcano nagradjen. A drugo, nije nemoguce ni posle da dobije posao u tom istom MS-u. Drugar mi radi u Americi u MS-u, ima platu od 120.000$ + deonice,pa vidite onda , da li neki haker ima/nema razloga za ovakav vid saradnje .. naravno, niko nece reci " ja sam haker, i pravim stetu kad god mogu " ...

Pedja

pre 17 godina

@ tim rolaj, @Aleksandar, @OSX
U tekstu lepo piše da je MS poslao "poboljšanu verziju Viste na adresu 3.000 vrhunskih informatičkih stručnjaka, kojima je uža specijalnost upravo sigurnost podataka"
Dakle, tim stručnjacima je upravo posao da za debele pare otkrivaju potencijalne pretnje rupe u novom softveru, tj. u ovom slučaju OS.
Ovaj put mislim da su zaista ljudi u MS žrtvovali profit radi veće bezbednosti Viste. Medjutim, to sigurno nisu uradili iz altruizma, već iz čisto pragmatičnih razloga!
Ukoliko bi opet "big time" zabraljali sa Vistom, kao što su imali par žestokih promašaja, nikakav više marketing ih ne bi spasao od srozavanja tržišne pozicije i dugoročnog pada profita.
Dakle, ovde je u pitanju klasična situacija:
"Otvori malo šaku, da bi mogao što više da uzmeš!"

Lala iz Banata

pre 17 godina

Prvo:
vrhinski ICT strucnjaci se ne bave Microsoft oerativnim sistemima vec Unix-om i Linux-om. ;)

Drugo:
Svajcarski sir (pun rupa) se ne moze pretvoriti u tvrd konzistentan sir. ;)

Trece:
vec je ucinjena gomila gresaka (drzava Srbija, grad Beograd, NIS itd...) potpisivanjem ugovora sa Microsoftom (neka objave uslove sa cenama!).

mali marinko

pre 17 godina

MS radi izvrstan software - to zna svatko tko je pokušao napraviti jedan sustav (dakle ne utility, ne aplikaciju - SUSTAV) istina je da imaju 3 puta više buha od drugih ali zato imaju i 300 puta više podržanih aplikacija i, posljedično, korisnika. Sve u svemu WIN su jedan jednostavan, iskoristiv i poprilično siguran software. To što ih Linux niti sa svojim besplatnim inačicma nije mogao niti malo potisnuti govori dosta samo za sebe. A to što se svi koji pljucaju MS osjećaju kao bogom dani programeri je druga priča.

Aleksandar

pre 17 godina

Dajte ljudi, stvarno ste neozbiljni sa ovim komentarima. Prvo rec haker i kreker ne oznacava obavezno sajber kriminalca, nego svagog ko je sposoban da napravi mnogo sa racunarom ili razbije neki kod. Ukoliko vam je promaklo Microsoft je poslao Vistu na par hiljada adresa eksperta iz polja sigurnosti - to su oni "hakeri" i "krekeri" koji dobijaju pare za to da sistemi u bankama, postama, vojsci budu sigurni od upada. Ako oni "aminuju" taj sistem njima ide na OGROMNU stetu ako to nije tacno nego samo receno fore radi. Plus je neko dao lep komentar o tome da se pronadjen "flaw" u sistemu nagradjuje finasijski. Tako da to nije laz ili marketinska fora.

Opet - realno ne verujem ni ja da je kasnjenje samo zbog toga, eventualne propuste ce i onako resavati raznim zakrpama, nego da su ejdnostavno dali sebi preambiciozan rok za zavrsetaj jednog tako velikog projekta.


Dalje - potpuno nije tacno da je Microsoft iza win 98 pravio sve gore i gore sisteme. Nisu bas u svemu najsrecniji, ali uporedite koliko puta dnevno vam se zaglavljivao win 98, a koliko win xp? Naravno ukoliko ste uopste imali prilike da u ozbiljnom radu koristite oba operativna sistema, ja jesam. Pri tom necu ni da pricam koliko je win 98 supalj u odnosu na xp ako ga stavite na internet.


Dalje Linux - moram da prokomentarisem i bice vam verovatno cudno - jer ja tvrdim da je sistem prelep. Pouzdano i brzo radi, ima manje rupa nego windows - iz prostog razloga jer ga krpi svako ko pronadje rupu (open source je jedna od boljih stvari). Doduse nema garancije da ce neko to da zakrpi jer jednostavno moze da se desi da za bas taj problem niko drugi nije pogodjen a vama smeta, pa onda morate da ga krpite sami. Imao je multitasking kad je to za windows bila naucna fantastika, sve u svemu jedan jako dobar sistem. Ali ima svoju manu - PRETEZAK je za koriscenje. Stavite novog korisnika ispred KDE ili GNOME desktopa i ispred windowsa pa da vidmo gde ce se lakse snaci. To je osnovni problem Linuxa, sto neko rece - jednostavno nije dovoljno podrzan. A nije dovoljno podrzan jer za njega niko ne odgovara. Onog momenta kad neka kuca bude razvijala linux, on ce postati skup koliko i windows i izgubice se ta open source lepota. Tako da linux ostaje sistem za eksperte koji znaju kako da koriste svoj racunar dobro i firme koje zele da imaju "open source" karakteristiku, tj. da ne plate soptver skupo. Ali ce da plate administratore i specijalni linux softver debelo. Sva istrazivanja ovore da sistem pod linuxom i pod windowsom kosta gotovo isto.


Tako, malo sam morao da prikazem u ovim komentarima jedan opstiji pogled kojiu cesto pristalice windowsa ili linuxa ne zele da vide, da su to samo dva sistema svaki sa svojim prednostima i manama i da su zaista na kraju samo pitanje licnog izbora. Puno pozdrava svima!

Lone Swimmer

pre 17 godina

Ako "mali mekani" napravi bezbedan i kvalitetan operativni sistem vise nece imati sta da prodaje jer korisnici neće imati razlog za upgrade.
A i proizvođači hardvera neće moći da prave sve više memorije/diskova i ostalog jer korisnici neće imati potrebu da kupuju "jače" mašine.

"Mali mekani" je jedino dobar u marketingu (kako neko reče: makretening)

sleep`walker

pre 17 godina

@Alexanar:
Mislim da dje to o tezini koriscenja GNU/Linux sistema vise fama nego istina.
Stavi korisnika koji nikada nije radio na kompu ispred SuSEa ili Xandrosa. Jesta da je problem nezastupljenost: Program za Windows mozes da nadjes kod klinca iz komsiluka, a za Linux... malo teze.

Sad, to sto niko ne odgovara za njega... Recimo ovako: Obicno se tvorci aplikacia koje se izvrsavaju u realnom vremenu oslanjaju na to da pisu programe za sistem koji ima neku frmu kao vlasnika. Tako kad im se zaglavi program, spiraju blato sa sebe i tuze tu firmu. Jedno vreme niko nije hteo da svoje 'kriticne aplikacije' fura na sistemu koji je slobodan i pod GPL licencom. Ali je to prevazidjeno: pa vidis koliko servera radi na Linuxu i BSDu.
Veliki problem za kompanije koje razvijaju soft je nepostojanje standarda na Linuxu.


O tome da je cena GNU sistema i Windowsa ista, necu da diskutujem. Valjda ti je jasno da je daleko od iste.

@mali marinko: Diskutabilno koliko je izvrstan. Iskreno, Windows je jedan od losijih sistema za kojim sam ja sedeo.

Sto se tice Viste i hakera, takve stvari odavno postoje. Mnogi su svoje programe davali na proveru hakerima. Kao sto neko rece, sigurnost i stabilnost ce doci do izrazaja tek u realnom radu, mada ovakva provera uopste nije na odmet.

ZoMa

pre 17 godina

Stvarno cudno ali uopste ne razumem kako neko moze da tvrdi da je Linux dobar za instaliranje na radnoj stanici, kao sto ne mogu da razumem kako neko tvrdi da je Windoza dobra za Servere. Stvarno neozbiljni ljudi. A sto se tice Viste moje misljenje ja da ce to biti prvi MS OS kod kojeg ce sigurnost biti shvacena ozbiljno a sve to zahvaljujuci postojanju i stabilnosti Linuxa.

Aleksandar

pre 17 godina

Samo mala ispravka za imenjaka - rec haker nikako ne predstavlja cyber kriminalca, cak naprotiv. Ta rec vuce korene jos od 70-ih godina kad su zaludjenici za nove tehnologije a sa velikom tehnickom potkovanoscu pronalazili nacine za bolje iskoriscavanje postojecih sistema i nalazili sigurnosne rupe u njima. To su generalno bili ozbiljni ljudi, tehnicari, kojima je bio cilj da poprave ono sto sami proizvodjaci nisu bili u stanju da predvide (zato je i nastalo ono pravilo u tzv. 'hakerskom kodeksu' da ukoliko se otkrije sigurnosna rupa obavezno se mora obavestiti administrator o tome - nije 'thrill' koristiti jednu te istu rupu ponovo, izazov je naci neku drugu). Kasnije je citava ta hakerska bratija malo prosirila svoje aktivnosti pa su se zalagali za slobodu svih informacija i sta vec, i tek tad su pali pod udar zakona jerbo tajne strukture po drzavama ne vole bas da oni koji ih placaju znaju za sta oni trose njihove pare. Termin kreker se pojavio tek 90-ih i usko je vezan sa piraterijom i pisanjem virusa, trojanaca, crva i inih. Krekeri su najcesce nadobudni klinci koji misle da je super sto nekome obore kompjuter ili naprave masovnu stetu posto time sebi valjda bilduju ego. Sa omasovljenjem interneta isti su krenuli i u napade na bankovne racune i razne druge prevare a u cilju licnog bogacenja, naravno. Krekeri se ne oslanjaju na svoje znanje, nego na poznate rupe u sistemima (a najveca sigurnosna rupa u kompjuterskim sistemima je - covek) i koje su koristili iz licnih interesa, bilo materijalnih bilo ego-trip fazona. Tako da, haker definitivno nije cyber kriminalac (oni dalje od uloge modernog Robina Huda nikad ne idu) ali kreker je to, i samo to - cyber kriminalac.

Sto se tice teme, mnogi, mnogi krekeri imaju itekako interesa da svoje 'nalaze' ne prijave. Oni mogu zgrnuti mnogo vise para kasnije eksploatacijom njihovih nalaza kad se sistem omasovi. Naravno, tehnicka znanja krekera su daleko na nizem nivou pa ipak treba racunati na hakere da ponovo, po ko zna koji put, rese velike probleme kompanija za neke simbolicne svotice koje ce M$ podeliti. Mada u svakom slucaju mislim da delay uopste nije zbog uklanjanja sigurnosnih propusta - tome im sluze njihovi bezbrojni 'service pack'-ovi...

A sto se tice Linux-a (i BSD-a), preporucio bih ljudima koji jos uvek misle da su to ekstremno kompleksni sistemi neprilagodjeni obicnom korisniku pogleda poslednje distribucije SuSE-a, Madrive pa cak i RH-a (tj. Fedore) - mnogo toga se promenilo u proteklih 4-5 godina i Linux je daleko od nepristupacnog za obicne korisnike, cak naprotiv. To sto je malo neuobicajniji za postojece Windows korisnike ne znaci da je tezi, cak se usudjujem da kazem da je u mnogim poljima jednostavniji, a i da ne pominjemo sigurnost - ono sto je rak rana neukih windows korisnika su virusi, crvi itd. na koje oni nasedaju gotovo po pravilu. Dok u Windows-u to predstavlja ugrozenost citavog sistema, pod *nix sistemima je to u najtezem slucaju manja neprijatnost, jer dalje od korisnickog naloga doticne stetocine ne mogu da se rasire. Sad, neko ce reci, to se ne moze desiti ni onome ko koristi Windows pod obicnim korisnickim nalogom, ali to je daleko od istine - Windows jos uvek nema pravo multi-user okruzenje niti user-independent core/kernel i to je ustvari najveca sigurnosna pretnja pod Windowsom.

Lala iz Banata

pre 17 godina

@Alexanar je rekao:
"Stavi korisnika koji nikada nije radio na kompu ispred SuSEa ili Xandrosa. Jesta da je problem nezastupljenost: Program za Windows mozes da nadjes kod klinca iz komsiluka, a za Linux... malo teze."

Tu bi negde bila poenta: testirati sa osobama koje NISU koristile MS Windows. A 95% (i vise) "privatnih" distribucija u nas NISU licencirane tj. piratske su.
Lakoca koriscenja za KLIJENTE je ista. Kos nekih distribucija (Gentoo a mozda jos neke) je teze administrirati - treba MNOGO vise znanja nego za MS Win.

A sto se tice sigurnosti:
za komunikacione servere ka internetu (pa i u intranetu) se koriste (u vecini zemalja, pa i kod nas) unix i linux.
Tu MS Windows nema sta da trazi. I taj trend se nastavlja.

Pisem namerno MS Windows a ne windows jer je windows PRVO proradio na unix-u. ;)
Nije to jedino sto Bil nepravdano svojata.
Vidite samo kod instalacije TCP/IP protokola koji oni zovu "Microsoft TCP/IP". Nareceni TCP/IP je cvrsto stao na noge 1982. godine, a te je godine Bili tek objavio MS DOS verziju 1.25 !
Da nije tuzno bilo bi smesno.

red

pre 17 godina

Ovo mi liči na priču koju je MS lansirao davne 1996 godine kada je nudio silne pare onome ko obori Windows NT 4... Nisam nešto čuo da je neko dobio pare, a morate priznati da NT 4 nije ni izbliza tako stabilan. Lično sam ga ja oborio bezbroj puta (prvi put posle samo nekoliko nedelja korišćenja)... To je samo obična reklama i ništa više!

LINUX RULEZ!!!

pre 17 godina

Evo danas sam instalirao Ubuntu i mogu vam reci da ni vista ni MacOS X ne mogu po izgledu da mu pridju. Uskoro cu da obrisem Windows jer je cisto S....!!!

P.S. Poznato je da u Windows-u morate da instalirate drajvere i za najmanje parce hardvera. Kod linuxa nije tako!!!

Aleksandar

pre 17 godina

Prvo da kazem da mi je drago sto su se javili ljudi koji su bili spremni da malo vise diskutuju, pa i da me koriguju kod onoga sto sam napisao. Meni je pre svega zasmetao onaj uski pogled "samo je windows (MS kako neko rece) pravi" ili "linux rulez". Svaki od sistema ima svoje dobro i lose.


Ja iskren da budem za lakocu koriscenja sistema nemam dilemu - windows je laksi. To je licno misljenje, a ja se komotno snalazim u oba. Ako ce neko da mi kaze da je VI laksi za koriscenje od notepada neka vam bude. Ono sto je istina i sto mi se svidja je da se na tome dosta radi u poslednje vreme pa sam se zaprepastio kada sam posle neke duze pauze uzeo novi SUSE i video kako se nesto sto je ranije bilo mora sada lako konfigurise. Inace da, potpuno se slazem da je X-Windows debelo stariji i radio dobro pre nego MS Win verzija. Tako da moze da se desi da ja svoje vidjenje Linuxa malo datiram unazad, posto sam ga zadnjih par godina manje aktivno koristio. Inace rekompajliranje kernela da radi prvi PnP sound blaster mi nije strano uopste :) Ali se zato ne slazem sa nekim ko napisa da ne treba driveri za nove stvari... treba i te kako i imas onda dobru glavobolju, cesto kasne za Win releasom i slicno :)


@Aleksandar - Inace sa imenjakom se potpuno slazem da je po pitanju separacije procesa i upropastavanja samo sopstvenog naloga bez ugrozavanja bezbednosti sistema Linux jednostavno nenadmasan u poredjenju sa Windowsom - kao sto rekoh u proslom postu mislim da je to jako dobar sistem. Nisu ga dzabe programeri pravili za sebe i postavili C kao osnovu sistema, jel. (ja sam programer ako je to uopste bitno za moje stavove).

@SleepWalker - da, to sto si ti naveo kao problem ja isto vidim kao osnovni problem. A sto se tice cene - postaviti posao na noge (govorim o large scale enterprise) je neuporedivo jeftinije ako je sve na linuxu. Ono sto kosta iza toga je odrzavanje jer windows kvalitetno moze da odrzava jako mnogo ljudi, te im je i cena niza, dok za linux to nije slucaj, pa ima tih studija dovoljno da ja ne pametujem. Pouka - na kraju (razumnog vremenskog perioda, recimo 5-7 godina)linux bude jeftiniji 10-20%, to je tacno, sa sve skupljim odrzavanjem. Ali po koju cenu downtime-a zahvaljujuci nedovoljno strucnim ljudima, dok oni koji su dovoljno strucni kostaju sky-high ili dok ih ne nadjes. Isti softver za win i za linux kosta dve razlicite cene i tako dalje... to sam mislio.


Opet da ponovim - ja ovde ne navijam ni za jedan sistem - to su samo alatke i pitanje je opredeljenja firme i managementa sta ce da odabere, sve ostalo nosi svoje prednosti i mane. A za kucne korisnike - pa ako nije koristio nista pre, imace da se navikava na bilo koji od sistema, pa ce mu biti bolji onaj na koji se pre navikao.

Loading....

pre 17 godina

Смешно.. или жалосно? Хардверска глад, каква досад није виђена, чињеница да су ми потребни антивирус, firewall, antispyware... Чињеница да треба да јурим около бар 25 апликација које су ми неопходне само да бих погледао неки филм, слушао музику, евентуално прерадио неку фотографију... Трошкове да и не спомињем... А таман кад помислим да сам колико толико и средио систем, бум... Плави екран смрти... Нека хвала, пропустићу. Сви хакери и крекери овог света им неће бити довољни, јер је чињеница да после сваког сервис пакета, и сваке закрпе број ново откривених пропуста расте експоненцијално, јер као што неко рече већи им је буџет за маркетинг него за развој. Виста... Аста ла Виста!

s tim rolaj

pre 17 godina

"Ovaj put su odustali od profita, stavivši na prvo mesto kvalitet." Dajte ljudi nemojte prenositi bezvezne tekstove kao što je ovaj. Oni koji su u stanju da pronađu bezbednosne rupe u Visti verovatno neće prvi potrčati da to prijave Microsoftu.

Aleksandar

pre 17 godina

A hakeri i krekeri su ludi pa ce ono sto otkriju odmah da kazu Microsoftu... Jok, sacekace da se to omasovi, pa ce onda iskoristiti otkrivene propuste (kao sto se desilo sa MSBlast-om)...

Dingo

pre 17 godina

Ma bas se Micro$oft odlucio za bezbednost. Nisu mogli da stignu zbog komplikovanosti projekta, pala su i smenjivanja celnih ljudi.... Ovo je samo dobar marketing. A sto ste se primili da prenosite glupe tekstove iz "tiska"? Koristite news.google.com ako zelite da prepisujete informacije direktno sa izvora.

zok

pre 17 godina

Trebalo bi malo da pisete i o LINUX-u. Ja sam pre godinu dana instalirao linux samo da vidim kako izgleda. Malo po malo naucio sam da ga koristim i sad mi funkcionise bolje nego windowsXP, brze i lepse.
I dalje imam i windows na masini ali ga koristim samo kad ocu neku igricu da odigram i to je sve.

A i lepsi je osecaj raditi na SLOBODNOM SOFTVERU (besplatan, otvorenog koda itd.) - nekako je HIPI :-))))

dejan

pre 17 godina

Marketinški potez. Mane operativnog sistema se mogu videti tek u punom radu, tj. kada se pojavi dovoljno softvera za njega koji će „otvoriti“ te rupe. Sigurnost sistema mora biti višeslojna, jer se greške obično javljaju pri lošim kombinacijama.

Goran

pre 17 godina

MicroSoft je posle Win98 parvio sve gore i gore OS,brljavio i ukrstao indijske
umotvorine.Vistu osudjuju svi koji su je probali,znaci ne treba ocekivati nista dobro.
Ogromna greska je sto se u firmama i vladi ne daje podrska Linuxu,koji su preuzeli i Novell i
IBM,koji se koristi za internet zastitu kod svih provajdera...
Microsoft je samo losa prica iz marketinga.

Merano

pre 17 godina

Postoji i druga strana price. Svaki haker treba da dokumentuje gresu, i bice novcano nagradjen. A drugo, nije nemoguce ni posle da dobije posao u tom istom MS-u. Drugar mi radi u Americi u MS-u, ima platu od 120.000$ + deonice,pa vidite onda , da li neki haker ima/nema razloga za ovakav vid saradnje .. naravno, niko nece reci " ja sam haker, i pravim stetu kad god mogu " ...

Pedja

pre 17 godina

@ tim rolaj, @Aleksandar, @OSX
U tekstu lepo piše da je MS poslao "poboljšanu verziju Viste na adresu 3.000 vrhunskih informatičkih stručnjaka, kojima je uža specijalnost upravo sigurnost podataka"
Dakle, tim stručnjacima je upravo posao da za debele pare otkrivaju potencijalne pretnje rupe u novom softveru, tj. u ovom slučaju OS.
Ovaj put mislim da su zaista ljudi u MS žrtvovali profit radi veće bezbednosti Viste. Medjutim, to sigurno nisu uradili iz altruizma, već iz čisto pragmatičnih razloga!
Ukoliko bi opet "big time" zabraljali sa Vistom, kao što su imali par žestokih promašaja, nikakav više marketing ih ne bi spasao od srozavanja tržišne pozicije i dugoročnog pada profita.
Dakle, ovde je u pitanju klasična situacija:
"Otvori malo šaku, da bi mogao što više da uzmeš!"

Lala iz Banata

pre 17 godina

Prvo:
vrhinski ICT strucnjaci se ne bave Microsoft oerativnim sistemima vec Unix-om i Linux-om. ;)

Drugo:
Svajcarski sir (pun rupa) se ne moze pretvoriti u tvrd konzistentan sir. ;)

Trece:
vec je ucinjena gomila gresaka (drzava Srbija, grad Beograd, NIS itd...) potpisivanjem ugovora sa Microsoftom (neka objave uslove sa cenama!).

mali marinko

pre 17 godina

MS radi izvrstan software - to zna svatko tko je pokušao napraviti jedan sustav (dakle ne utility, ne aplikaciju - SUSTAV) istina je da imaju 3 puta više buha od drugih ali zato imaju i 300 puta više podržanih aplikacija i, posljedično, korisnika. Sve u svemu WIN su jedan jednostavan, iskoristiv i poprilično siguran software. To što ih Linux niti sa svojim besplatnim inačicma nije mogao niti malo potisnuti govori dosta samo za sebe. A to što se svi koji pljucaju MS osjećaju kao bogom dani programeri je druga priča.

Aleksandar

pre 17 godina

Dajte ljudi, stvarno ste neozbiljni sa ovim komentarima. Prvo rec haker i kreker ne oznacava obavezno sajber kriminalca, nego svagog ko je sposoban da napravi mnogo sa racunarom ili razbije neki kod. Ukoliko vam je promaklo Microsoft je poslao Vistu na par hiljada adresa eksperta iz polja sigurnosti - to su oni "hakeri" i "krekeri" koji dobijaju pare za to da sistemi u bankama, postama, vojsci budu sigurni od upada. Ako oni "aminuju" taj sistem njima ide na OGROMNU stetu ako to nije tacno nego samo receno fore radi. Plus je neko dao lep komentar o tome da se pronadjen "flaw" u sistemu nagradjuje finasijski. Tako da to nije laz ili marketinska fora.

Opet - realno ne verujem ni ja da je kasnjenje samo zbog toga, eventualne propuste ce i onako resavati raznim zakrpama, nego da su ejdnostavno dali sebi preambiciozan rok za zavrsetaj jednog tako velikog projekta.


Dalje - potpuno nije tacno da je Microsoft iza win 98 pravio sve gore i gore sisteme. Nisu bas u svemu najsrecniji, ali uporedite koliko puta dnevno vam se zaglavljivao win 98, a koliko win xp? Naravno ukoliko ste uopste imali prilike da u ozbiljnom radu koristite oba operativna sistema, ja jesam. Pri tom necu ni da pricam koliko je win 98 supalj u odnosu na xp ako ga stavite na internet.


Dalje Linux - moram da prokomentarisem i bice vam verovatno cudno - jer ja tvrdim da je sistem prelep. Pouzdano i brzo radi, ima manje rupa nego windows - iz prostog razloga jer ga krpi svako ko pronadje rupu (open source je jedna od boljih stvari). Doduse nema garancije da ce neko to da zakrpi jer jednostavno moze da se desi da za bas taj problem niko drugi nije pogodjen a vama smeta, pa onda morate da ga krpite sami. Imao je multitasking kad je to za windows bila naucna fantastika, sve u svemu jedan jako dobar sistem. Ali ima svoju manu - PRETEZAK je za koriscenje. Stavite novog korisnika ispred KDE ili GNOME desktopa i ispred windowsa pa da vidmo gde ce se lakse snaci. To je osnovni problem Linuxa, sto neko rece - jednostavno nije dovoljno podrzan. A nije dovoljno podrzan jer za njega niko ne odgovara. Onog momenta kad neka kuca bude razvijala linux, on ce postati skup koliko i windows i izgubice se ta open source lepota. Tako da linux ostaje sistem za eksperte koji znaju kako da koriste svoj racunar dobro i firme koje zele da imaju "open source" karakteristiku, tj. da ne plate soptver skupo. Ali ce da plate administratore i specijalni linux softver debelo. Sva istrazivanja ovore da sistem pod linuxom i pod windowsom kosta gotovo isto.


Tako, malo sam morao da prikazem u ovim komentarima jedan opstiji pogled kojiu cesto pristalice windowsa ili linuxa ne zele da vide, da su to samo dva sistema svaki sa svojim prednostima i manama i da su zaista na kraju samo pitanje licnog izbora. Puno pozdrava svima!

Lone Swimmer

pre 17 godina

Ako "mali mekani" napravi bezbedan i kvalitetan operativni sistem vise nece imati sta da prodaje jer korisnici neće imati razlog za upgrade.
A i proizvođači hardvera neće moći da prave sve više memorije/diskova i ostalog jer korisnici neće imati potrebu da kupuju "jače" mašine.

"Mali mekani" je jedino dobar u marketingu (kako neko reče: makretening)

sleep`walker

pre 17 godina

@Alexanar:
Mislim da dje to o tezini koriscenja GNU/Linux sistema vise fama nego istina.
Stavi korisnika koji nikada nije radio na kompu ispred SuSEa ili Xandrosa. Jesta da je problem nezastupljenost: Program za Windows mozes da nadjes kod klinca iz komsiluka, a za Linux... malo teze.

Sad, to sto niko ne odgovara za njega... Recimo ovako: Obicno se tvorci aplikacia koje se izvrsavaju u realnom vremenu oslanjaju na to da pisu programe za sistem koji ima neku frmu kao vlasnika. Tako kad im se zaglavi program, spiraju blato sa sebe i tuze tu firmu. Jedno vreme niko nije hteo da svoje 'kriticne aplikacije' fura na sistemu koji je slobodan i pod GPL licencom. Ali je to prevazidjeno: pa vidis koliko servera radi na Linuxu i BSDu.
Veliki problem za kompanije koje razvijaju soft je nepostojanje standarda na Linuxu.


O tome da je cena GNU sistema i Windowsa ista, necu da diskutujem. Valjda ti je jasno da je daleko od iste.

@mali marinko: Diskutabilno koliko je izvrstan. Iskreno, Windows je jedan od losijih sistema za kojim sam ja sedeo.

Sto se tice Viste i hakera, takve stvari odavno postoje. Mnogi su svoje programe davali na proveru hakerima. Kao sto neko rece, sigurnost i stabilnost ce doci do izrazaja tek u realnom radu, mada ovakva provera uopste nije na odmet.

ZoMa

pre 17 godina

Stvarno cudno ali uopste ne razumem kako neko moze da tvrdi da je Linux dobar za instaliranje na radnoj stanici, kao sto ne mogu da razumem kako neko tvrdi da je Windoza dobra za Servere. Stvarno neozbiljni ljudi. A sto se tice Viste moje misljenje ja da ce to biti prvi MS OS kod kojeg ce sigurnost biti shvacena ozbiljno a sve to zahvaljujuci postojanju i stabilnosti Linuxa.

Aleksandar

pre 17 godina

Samo mala ispravka za imenjaka - rec haker nikako ne predstavlja cyber kriminalca, cak naprotiv. Ta rec vuce korene jos od 70-ih godina kad su zaludjenici za nove tehnologije a sa velikom tehnickom potkovanoscu pronalazili nacine za bolje iskoriscavanje postojecih sistema i nalazili sigurnosne rupe u njima. To su generalno bili ozbiljni ljudi, tehnicari, kojima je bio cilj da poprave ono sto sami proizvodjaci nisu bili u stanju da predvide (zato je i nastalo ono pravilo u tzv. 'hakerskom kodeksu' da ukoliko se otkrije sigurnosna rupa obavezno se mora obavestiti administrator o tome - nije 'thrill' koristiti jednu te istu rupu ponovo, izazov je naci neku drugu). Kasnije je citava ta hakerska bratija malo prosirila svoje aktivnosti pa su se zalagali za slobodu svih informacija i sta vec, i tek tad su pali pod udar zakona jerbo tajne strukture po drzavama ne vole bas da oni koji ih placaju znaju za sta oni trose njihove pare. Termin kreker se pojavio tek 90-ih i usko je vezan sa piraterijom i pisanjem virusa, trojanaca, crva i inih. Krekeri su najcesce nadobudni klinci koji misle da je super sto nekome obore kompjuter ili naprave masovnu stetu posto time sebi valjda bilduju ego. Sa omasovljenjem interneta isti su krenuli i u napade na bankovne racune i razne druge prevare a u cilju licnog bogacenja, naravno. Krekeri se ne oslanjaju na svoje znanje, nego na poznate rupe u sistemima (a najveca sigurnosna rupa u kompjuterskim sistemima je - covek) i koje su koristili iz licnih interesa, bilo materijalnih bilo ego-trip fazona. Tako da, haker definitivno nije cyber kriminalac (oni dalje od uloge modernog Robina Huda nikad ne idu) ali kreker je to, i samo to - cyber kriminalac.

Sto se tice teme, mnogi, mnogi krekeri imaju itekako interesa da svoje 'nalaze' ne prijave. Oni mogu zgrnuti mnogo vise para kasnije eksploatacijom njihovih nalaza kad se sistem omasovi. Naravno, tehnicka znanja krekera su daleko na nizem nivou pa ipak treba racunati na hakere da ponovo, po ko zna koji put, rese velike probleme kompanija za neke simbolicne svotice koje ce M$ podeliti. Mada u svakom slucaju mislim da delay uopste nije zbog uklanjanja sigurnosnih propusta - tome im sluze njihovi bezbrojni 'service pack'-ovi...

A sto se tice Linux-a (i BSD-a), preporucio bih ljudima koji jos uvek misle da su to ekstremno kompleksni sistemi neprilagodjeni obicnom korisniku pogleda poslednje distribucije SuSE-a, Madrive pa cak i RH-a (tj. Fedore) - mnogo toga se promenilo u proteklih 4-5 godina i Linux je daleko od nepristupacnog za obicne korisnike, cak naprotiv. To sto je malo neuobicajniji za postojece Windows korisnike ne znaci da je tezi, cak se usudjujem da kazem da je u mnogim poljima jednostavniji, a i da ne pominjemo sigurnost - ono sto je rak rana neukih windows korisnika su virusi, crvi itd. na koje oni nasedaju gotovo po pravilu. Dok u Windows-u to predstavlja ugrozenost citavog sistema, pod *nix sistemima je to u najtezem slucaju manja neprijatnost, jer dalje od korisnickog naloga doticne stetocine ne mogu da se rasire. Sad, neko ce reci, to se ne moze desiti ni onome ko koristi Windows pod obicnim korisnickim nalogom, ali to je daleko od istine - Windows jos uvek nema pravo multi-user okruzenje niti user-independent core/kernel i to je ustvari najveca sigurnosna pretnja pod Windowsom.

Lala iz Banata

pre 17 godina

@Alexanar je rekao:
"Stavi korisnika koji nikada nije radio na kompu ispred SuSEa ili Xandrosa. Jesta da je problem nezastupljenost: Program za Windows mozes da nadjes kod klinca iz komsiluka, a za Linux... malo teze."

Tu bi negde bila poenta: testirati sa osobama koje NISU koristile MS Windows. A 95% (i vise) "privatnih" distribucija u nas NISU licencirane tj. piratske su.
Lakoca koriscenja za KLIJENTE je ista. Kos nekih distribucija (Gentoo a mozda jos neke) je teze administrirati - treba MNOGO vise znanja nego za MS Win.

A sto se tice sigurnosti:
za komunikacione servere ka internetu (pa i u intranetu) se koriste (u vecini zemalja, pa i kod nas) unix i linux.
Tu MS Windows nema sta da trazi. I taj trend se nastavlja.

Pisem namerno MS Windows a ne windows jer je windows PRVO proradio na unix-u. ;)
Nije to jedino sto Bil nepravdano svojata.
Vidite samo kod instalacije TCP/IP protokola koji oni zovu "Microsoft TCP/IP". Nareceni TCP/IP je cvrsto stao na noge 1982. godine, a te je godine Bili tek objavio MS DOS verziju 1.25 !
Da nije tuzno bilo bi smesno.

red

pre 17 godina

Ovo mi liči na priču koju je MS lansirao davne 1996 godine kada je nudio silne pare onome ko obori Windows NT 4... Nisam nešto čuo da je neko dobio pare, a morate priznati da NT 4 nije ni izbliza tako stabilan. Lično sam ga ja oborio bezbroj puta (prvi put posle samo nekoliko nedelja korišćenja)... To je samo obična reklama i ništa više!

LINUX RULEZ!!!

pre 17 godina

Evo danas sam instalirao Ubuntu i mogu vam reci da ni vista ni MacOS X ne mogu po izgledu da mu pridju. Uskoro cu da obrisem Windows jer je cisto S....!!!

P.S. Poznato je da u Windows-u morate da instalirate drajvere i za najmanje parce hardvera. Kod linuxa nije tako!!!

Aleksandar

pre 17 godina

Prvo da kazem da mi je drago sto su se javili ljudi koji su bili spremni da malo vise diskutuju, pa i da me koriguju kod onoga sto sam napisao. Meni je pre svega zasmetao onaj uski pogled "samo je windows (MS kako neko rece) pravi" ili "linux rulez". Svaki od sistema ima svoje dobro i lose.


Ja iskren da budem za lakocu koriscenja sistema nemam dilemu - windows je laksi. To je licno misljenje, a ja se komotno snalazim u oba. Ako ce neko da mi kaze da je VI laksi za koriscenje od notepada neka vam bude. Ono sto je istina i sto mi se svidja je da se na tome dosta radi u poslednje vreme pa sam se zaprepastio kada sam posle neke duze pauze uzeo novi SUSE i video kako se nesto sto je ranije bilo mora sada lako konfigurise. Inace da, potpuno se slazem da je X-Windows debelo stariji i radio dobro pre nego MS Win verzija. Tako da moze da se desi da ja svoje vidjenje Linuxa malo datiram unazad, posto sam ga zadnjih par godina manje aktivno koristio. Inace rekompajliranje kernela da radi prvi PnP sound blaster mi nije strano uopste :) Ali se zato ne slazem sa nekim ko napisa da ne treba driveri za nove stvari... treba i te kako i imas onda dobru glavobolju, cesto kasne za Win releasom i slicno :)


@Aleksandar - Inace sa imenjakom se potpuno slazem da je po pitanju separacije procesa i upropastavanja samo sopstvenog naloga bez ugrozavanja bezbednosti sistema Linux jednostavno nenadmasan u poredjenju sa Windowsom - kao sto rekoh u proslom postu mislim da je to jako dobar sistem. Nisu ga dzabe programeri pravili za sebe i postavili C kao osnovu sistema, jel. (ja sam programer ako je to uopste bitno za moje stavove).

@SleepWalker - da, to sto si ti naveo kao problem ja isto vidim kao osnovni problem. A sto se tice cene - postaviti posao na noge (govorim o large scale enterprise) je neuporedivo jeftinije ako je sve na linuxu. Ono sto kosta iza toga je odrzavanje jer windows kvalitetno moze da odrzava jako mnogo ljudi, te im je i cena niza, dok za linux to nije slucaj, pa ima tih studija dovoljno da ja ne pametujem. Pouka - na kraju (razumnog vremenskog perioda, recimo 5-7 godina)linux bude jeftiniji 10-20%, to je tacno, sa sve skupljim odrzavanjem. Ali po koju cenu downtime-a zahvaljujuci nedovoljno strucnim ljudima, dok oni koji su dovoljno strucni kostaju sky-high ili dok ih ne nadjes. Isti softver za win i za linux kosta dve razlicite cene i tako dalje... to sam mislio.


Opet da ponovim - ja ovde ne navijam ni za jedan sistem - to su samo alatke i pitanje je opredeljenja firme i managementa sta ce da odabere, sve ostalo nosi svoje prednosti i mane. A za kucne korisnike - pa ako nije koristio nista pre, imace da se navikava na bilo koji od sistema, pa ce mu biti bolji onaj na koji se pre navikao.

Loading....

pre 17 godina

Смешно.. или жалосно? Хардверска глад, каква досад није виђена, чињеница да су ми потребни антивирус, firewall, antispyware... Чињеница да треба да јурим около бар 25 апликација које су ми неопходне само да бих погледао неки филм, слушао музику, евентуално прерадио неку фотографију... Трошкове да и не спомињем... А таман кад помислим да сам колико толико и средио систем, бум... Плави екран смрти... Нека хвала, пропустићу. Сви хакери и крекери овог света им неће бити довољни, јер је чињеница да после сваког сервис пакета, и сваке закрпе број ново откривених пропуста расте експоненцијално, јер као што неко рече већи им је буџет за маркетинг него за развој. Виста... Аста ла Виста!