Utorak, 07.12.2021.

10:44

14 beogradskih restorana uvršteno u "Mišelinov vodič", a jedan dobio i laskavu oznaku "Bib Gourmand"

Izvor: B92

14 beogradskih restorana uvršteno u "Mišelinov vodiè", a jedan dobio i laskavu oznaku "Bib Gourmand" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

244 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 2 godine

@fran

Na osnovu cega ti navodis da su pomenuta jela izvorno hrvatska? "Zagorski strukli" poticu iz Zagorja koje je kulturoloski dominantno ugarsko, pomenuta dalmatinska jela su sa podrucja koje je izrazito multikulturno i viseslojno i u kulinarskom smislu, te je prilicno tesko razluciti sta je romansko, a sta slovensko. Stavise, pre ce biti da su Sloveni preuzimali romansku tradiciju, a s druge strane po cemu se to slovenska ravan Dalmacije vezuje iskljucivo za Hrvate, kada je to podrucje u sveukupnom kulturoloskom smislu izuzetno znacajno i za Srbe. Konacno, kada je u pitanju pogaca sa ostrva Visa, sama rec "pogaca" je izvorno madjarska, sto samo po sebi dovoljno govori. Sve u svemu, tesko da igde postoji "izvorna" kulinarska tradicija, a posebno na prostoru Jugoistocne Evrope, gde se vekovima preklapaju najrazlicitiji uticaji, koje je ovdasnje slovensko stanovnostvo u najvecoj mogucoj meri prihvatalo.

Šupak Meraklija

pre 2 godine

Нигде нисам слађе јео него у кафани у Лађевцима (неко село близу Мрчајеваца)
Какве звездице,какве препоруке,какви бакрачи?
(Стаменко, 7. decembar 2021 22:24)

Zasto "neko selo"? Ladjevci jesu selo, imaju cak vojni i civilni aerodrom koji se zove Morava. Nego ti si ocigledno iskljucen iz realnosti pa ne vidis dalje od svog nosa.

Duki

pre 2 godine

Budimo strpljivi. Imamo odlicne uslove da postanemo zemlja vrhunske hrane. Sada smo zemlja pljeski i rostilja. Kameno doba kulinarstva.
(Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)

Veruj mi, retko gde na svetu pljeska (ili hamburger) može da se pojede bez ikakvih priloga i dodataka a da ima dobar ukus, a ovde još uvek može, sve ređe i ređe doduše jer zanat izumire, ali još može.

Domacica

pre 2 godine

Alo, braco croati, ja ne znam ni kako se zovu vasi portali a tek da ih citam i komentare saljem! Dal' je ovo normalno da visite, non-stop na b92, ima li kod vas neceg zanimljivog za citanje..izgleda jok!
(g, 7. decembar 2021 21:51)

Malima kulturama su velike bitne, velikima male nevazne.

Izvinistojemojazemljajosuvijekboljaodtvojenisamjakriv

pre 2 godine

Znaci ide napred, sada samo da se rjesite populista i stavite nakon dugog vremena iskrene ljude na vodece pozicije i mozda nekada nesto bude od Srbije.

Cheff

pre 2 godine

Neki pitaju koja je to hrvatska kuhinja, a ja pitam koja je to srpska kuhinja? Da nema grčke, turske, italijanske, mađarske i nemačke kuhinje i mi i Hrvati bi gulili kačamak i proju.
(pokondirene tikve, 7. decembar 2021 23:53)

"Nemacke kuhinje"? Molim? Mislis nemacke "kuhinje"? Mislis kobasice sa kuvanim krompirom i pivom? Potpuno si se diskvalifikovao ukljucivanjem Nemacke na listu.
Hrvatska kuhinja je mesavina srpske, italijanske, madjarske i austrijske. Najveci hrvatski kuhar svih vremena nije slucajno bio Stevo Karapandza. Italijani su ostavili sjajne tragove po Istri, a Madjari po Slkavoniji. Turci su uticali preko Srbije. Austrijanci su Turcima mogli pruziti dostojan odgovor jedino na terenu dezerta, kolaca i peciva. Hrvatska je imala veliku prednost prosto zato sto nije izbombardovana devedesetih, ali Srbija se u uslugama brzo razvija. Ja vas izazivam: (t)ko ce imati vise Mishelin zvezdica 2025: Cro ili Ser? Ja nemam ni zrnca sumnje.

Domacica

pre 2 godine

Ako im je Srbin (Stevo Karapandza) najbolji kuhar onda znas koliko je ta njihova kuhinja autohtona "hrvatska": isto toliko koliko im je Tesla "hrvatski znanstvenik".

nego nije...

pre 2 godine

dosta pametnjakovića u komentarima tvrdi kako se michelinove zvezdice mogu kupiti. e pa da je tako, u srbiji bi postojao barem jedan restoran sa makar jednom zvezdicom.

Marko Markovic

pre 2 godine

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...
(Tonko, 7. decembar 2021 23:59)

Drago mi je da ste tako dobri, susjedi. Samo mi nije jasno kad je kod vas sve tako super zasto stalno virite preko plota ovamo u Srbiju.

jad&beda

pre 2 godine

Steta sto Miselin ne deli zvezdice za iskompleksiranost, tu bi Hrvati dobili jedno tri miliona zvezdica... Niko nije jak u regionu a ni sire u toj oblasti kao oni. Samo ovi sto se javljaju na ovu vest bi skupili oko 100.000.

Zollikon

pre 2 godine

Ozbiljno?
Ja sam vise x bio u restoranu Sonne kod Steve ( i volim tamo da odem ali kako citam ti ga nisi u zivotu posetio) koji je vrlo blizu Zurich/a , i odgovaram ti samo zato sto si bezobrazan da pises o Karapandzi koga ni nzns niti je tacno da on ima Michelin zvezdicu jer njega to savrseno ne zanima, mozda su mu i dali skoro ali njega ne zanimaju takve stvari i to svako ko ga poznaje zna, dakle on nkd nbi zvao Michelin da ga posete, a sem toga gl jelo kod njega su sarme,kiseli kupus, bakalar, sirevi, jela sa rostilja,corbice,salate...
Kod njega cesto dolaze Srbi, Steva je Srbin, hr su ga isterali iz hotela u Zg jer je Srbin, opljackali su mu stan u Zg i zapalili mu hrvati kucu na Kordunu, brojne neprijatnosti je imao i morao je sa 40 g da pobegne iz te zemlje, a bio je poznat i bio je samo kuvar, danas je drzavljanin CH..
Drugo, aj navedi sta je to "autohtona" kuhinja u hr?!
Pretpostavljam da znas sta to znaci sto si napisao, al da te podsetim samo, to znaci da nema primesa nijedne druge kuhinje tj naroda..?
Navedi malar 1 jelo da je njihovo "autohtono"?
Budalastina jbt sta sve ovde necu da procitam..
(C i n i k, 07. decembar 2021 23:16)

Guglanjem si bio svugde a iz tvog mesta mrdnuo nisi. Stevo Karapansža ima sedam zvezdica. Stevo Karapandža već tri godine nije u svom restoranu. Otišao u penziju. Restoran vodi njegova ćerka uz pomoć svog prijatelja Hansa Meira. Mogao bih da te testiram o restoranu. U restoranu sam barem dva vikenda

hadje malo razmišljanja pre nego što se nešto kaže

pre 2 godine

(a, 7. decembar 2021 21:05)

A ta autohtona hrvatska kuhinja iz Istre je autohtono hrvatska ili možda italijanska do 1945?

Tuga neznanja

pre 2 godine

@Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)
Nekada mi je bila smešna zapadna hedonistička kultura koja čak i kuvanje gura u umetnost, sada mi je zabrinjavajuća.
Kako smo od nekada cenjenih ljudi poput Mikelanđela i Baha došli do kuvara? Tonemo duhovno u praistoriju a deluje da idemo napred.
(Chef, 7. decembar 2021 22:02)

Ti chef?...ne zezaj...promesaj pasulj da ne zagori.

Nije sramota ne znati, ali je srammota nipodastavati znanje drugih ljudi. Umece koje je sticano generacijama.
Pa i u Bahovo vreme su postojali cuveni kuvari.
Da li je tebi jasno da npr. proizvodjac konjaka Hemessy koristi istu porodicu koja proizvodi burad za njih vec sedmu generaciju u istom mestu sa istim alatom iz iste sume? Sedam generacija. A zamisli kakva je tek tradicija u vezi same proizvodnje konjaka kad se i o buricima toliko vodi racuna.
A tek hrana...
Ali neznalica samo kaze.- Ma oni tu nesto muljaju, nema nista do rakije mog kuma i kad Milojka skuva sarme...
Ukisne su i sarme i najede se covek ali mozes li prihvatit da postoji i nesto drugo, o cemu ocigledno pojma nemas?

fran

pre 2 godine

@ ketiS
Izvorna hrvatska jela su: zagorski štrukli, pašticada, viška pogača, fuži s tartufima, soparnik...Potonji u sezoni majstori prigodno pripremaju na dalmatinskim rivama, priprema je svojevrsni ritual oko kojeg se stvori turistička gužva, a čitava količina "plane" u čas...

Lola

pre 2 godine

Da bi bilo iskrene i dobre diskusije na ovu temu prvo bi svaki diskusant morao znati sta je Miselinov vodic, sta zvaezdice, ko ih dobija, koji su stardardi i kriterijumi za iste isl. Pa bi isto bilo pozeljno da je posetio barem 10 resorana u kojima sefovi kuhinje imaju zvezdice. I onda bi se zavrsila prica o "dobroj klopi", "spsko/hrvatskoj kuhinji" isl i preslo na sasvim drugacije teme, ukusa, stila, prezentacije, ugodjaja, dozivljaja, wine pairing-a, lokalnih proizvoda isl. Niko ne bi spomenuo mezzestoran kao potencijalnog kandidata za zvezdicu :) Da se razumemo obozavam i rado dodjem u mezzestoran, zbog svega pa i zbog fine hrane i dobrog vlasnika - ali ne, to nije restoran za Mishelin zvezdicu. Za preporuku svaku, ali ne za zvezdicu. Ne poznajem ni jedan restoran u Srbiji koji moze da se uporedi i sa najlosijim iskustvom restorana sa Miselin zvezdicama u kojim sam bila u raznim drzavama. Nadam se da ce ih biti u buducnosti, nema razloga zasto da ne. A ima zaista izvrsnih restorana u Srbiji, rado dodjemo i uvek nam je ukusno. Al nije Miselin, bice, nadamo se...

brm

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Nije fine dining i kulinarstvo za svakoga.

Moram reci

pre 2 godine

Ovaj kroasan sto usporedjuje broj turista u Srbiji sa Cro. Samo Budimpestu poseti vise turista u jednoj godini nego celu Cro sa svim otocima. Stalno se busate sa turizmom,vas najveci problem je sto vecina vas hrvata nije izasla iz Cro i nemate pojma kako funkcionise i sta nude ostali. Zato vam vecinu turista cine poljaci,madjari,cesi,slovaci. Ne rugam se ali cim i njima skoci standard otici ce i oni na bolje.

Neko iz dijaspore

pre 2 godine

Divna vest, divan članak, ali od 212 komentara je polovina u stvari prepucavanje nekog ‘cinika’ sa Hrvatima na večitu temu ko je bolji.
Ako još niste pročitali komentare, onda vam savetujem sledeće: kliknite na ‘preporučeni’, pročitajte šta vas zanima, a i koliko, (mada su prvih deset dovoljni), inače se susrećete sa nekim ko ima jako puno vremena, što za neke od nas i nije uvek baš pozitivna stvar.
Srećno!

donatelo

pre 2 godine

to su vam instagram restorani za debile..sa dva kolutica mesa i jednom kuglicom povrca i neki preliv bato 35e samo derite debile i neka se slikaju..hha ha ha ha a o vinima da ne pricamo..sve sama krsina jer vecina vas ne zna sta valja idete u restoran da bi se slikali..

BB

pre 2 godine

Autošovinisti i njihovi najbolji drugari Hrvati na aparatima😁 Ne smeš više reći ni da u Srbiji ima dobre hrane,odmah kreće histerija.Koliko ste bolesni,lečite se.

Srba

pre 2 godine

Što se kaže u nas Srba: “to je odličan restoran, prave baš velike porcije i što je dobra kelnerica tamo”. Dva najvažnija (i nažalost jedina) kriterijuma za izbor restorana. E da, eventualno ako ima još i neki pogled i to je kriterijum, samo ne toliko važan…

Sunđer Bob gurman

pre 2 godine

Ovo su sve restorani za dubok džep ili posebne prilike.
Za češće prilike može kafana Uzelac za mesoždere, Bizu na Senjaku za sushi, Mozzarella u A bloku za italijansku hranu a za stejkove je Babaroga solidan izbor.

pomorac Kotor

pre 2 godine

Da li bi gazde restorana u Srbiji i unutrasnjosti CG kao i Bosni mogli malo da daju i da promjene imena svojih restorana, kafica...
Pa zar nije lijepo ime Znak pitanja, Tri sesira, Pastuv? Ali kad se krene sa italijanskim pogotovo nazivima jao. Sve oko puca na 500 godina Turske i 50 godina komunizma i onda imena ka da smo u Kampanju

Veliki brat

pre 2 godine

Ja se na zapdu jos nigde nisam propisno najeo a da to nije neki nas restoran.
(Si, 7. decembar 2021 15:46)

Nisi išao gde treba, šta misliš, da se u nekom restoranu na nenormalno skupoj lokaciji služe burgeri i jaja sa slaninom?

Kokan

pre 2 godine

C i n i k, 07. decembar 2021 23:16)

Stevo Karapandža je iz Beograda otišao za Švajcarsku, još dok si ti bio klinac, sinko... A ti, koliko vidim, nalupeta se večeras ovde samo tako... Baš te krenulo...

zoki

pre 2 godine

u jednom hotelu u bg,5*,gospodja koja radi za michelin,trazila otvoreno lovu kako bi pomogla....Vlasnik stipsa,,a sanja michelin...
I dalje sanja...
Uzgred,test za konobare joj je da baca krisom pribor ispod stola,da vidi da li ce da primete.....

Neko iz BG

pre 2 godine

@Tonko
"Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja"

Imam dosta kolega iz Hrvatske koji svaki put kad dođu kod nas jedva čekaju da ih vodimo negde na klopu i mnogo je hvale.

Sad zaključite sami zbog čega!

ketiS

pre 2 godine

@pokondirene tikve "Neko pita sta je to hrvatska kuhinja"?

Spoj razlicitih uticaja, bas isto kao i srpska. Medjutim, komentatori iz Hrvatske to potpuno zanemaruju. Ako bismo trazili izvornost kulinarske tradcije Hrvata i Srba, onda bismo se morali zapitati, da li u toj tradiciji ima iceg slovenskog. Da bismo to otkrili morali bismo otici jos u srednji vek, te proucavali sta se jelo u doba Nemanjica ili njihovih navodnih hrvatskoh kraljeva. Sve u svemu, to je pitanje za istoricare daleko vise, nego za kuvare i inspektore "Michelina".

C i n i k

pre 2 godine

1,3 milijuna turista ukupno u cijeloj godini u Srbiji, od toga stranih 700 tisuća, što ti uđe u Hrvatsku u cca osam sati u špici sezone...

Dobar si... :)
(Tin, 07. decembar 2021 23:45)


Turista je bilo 1.3 dakle stranaca, za domace turiste vodi se posebna evidencija.
S druge strane skoro 3 miliona gradjana SRB odlazi na letovanje..
Ali ako to uporedimo sa hr gde svega 10% domaceg gosta ostvaruje nocenje na moru onda dolazimo do zakljucka da je to ubedljivo najmanja brojka u citavoj Evropi i narocito je niza od br domacih gostiju u SRB koji posecuju banje i planine..
Svega vas 10% u hr moze sebi da priusti leto...
To je porazan podatak a izneo ga je vas nki ministar Gari Kuper ili slicno...

mizesane

pre 2 godine

Pa u očima pravih ljubitelja hrane,ovi restorani ne vrede ni "pola čase ladne vode"!Ta umetnost sa "miligram ovoga ili onoga" i serviranje hrane sa pincetom, boze kakva gomila gluposti!Sve u svemu, gomila hipstera i novokomponovanih bogataša sa gomilom sponzoruša,plus po neka grupa zalutalih biznis žena.Preskupa hrana,konobari-ko da su oni lično vlasnici,sve u svemu za zaobići u širokom luku.Da ne bude zabune,imam odlična primanja,obišao sam pola sveta,ali jedno znam,idi u restoran koji ti preporuči neki dobar lokalac,sa onim pitanjem "da li hoćeš da jedeš ili hoćeš da se provedeš", i u toj kombinaciji se neće pojaviti niti jedan restoran sa bilo kakvom zvezdicom (kao i ovde u Beogradu).Veliki sam gurman i probao sam različite kuhinje,znam šta volim,zato kad idem u restoran idem da jedem,a ne da se divim nekom umetničkom dojmu,za to postoje ustanove kulture!Prvi put sam jeo u "sa zvezdicama" restoranu još 2006. u Stokholmu, kada je naš poslovni partner platio večeru u visini mojih 6. mesečnih plata.Posle toga smo svi zajedno otišli na kebab na ulici, jer smo ostali gladni.Onda sam se pitao, pa čemu sva ta gomila gluposti.U ovim našim sam bio samo zato što neke kolege kad organizuju poslovni izlazak samo njih biraju, ko da rade za njih.Lično kad ja organizujem,imam svoja 3 mesta i to u zavisnosti da li ekipa "hoće da jede ili da se provede ili oba zajedno".Nikad ni jedan poslovni partner nije želeo da ponovo idemo u ove sa "zvezdicom" (ove hipster kolege hoće da popiz.e,haha)!

SRB über alles

pre 2 godine

. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja
(a, 07. decembar 2021 21:05)


Nije kod Zeneve nego je restoran blizu Ciriha...
I ne, nema nikakvu zvezdicu.
Nemas pojma.
Ali dobar ti je pokusaj sa ovim "mi Srbi"....

C i n i k

pre 2 godine

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...
(Tonko, 07. decembar 2021 23:59)


A gde to ti probas srpsku kuhinju koju povezujes sa rostiljem i gde to ti probas hr "kuhinju" koja je toboze na visem nivou i to 20 x ?!
O cemu ti pises zapravo?!
Pa vi u hr cak i tako individualne stvari kakve su licne kulinarske stvari postavljas u tipican rasizam jbt?
Sta si ti danas u hr imao za rucak kuci ako ne sarmu, pa pogledaj na yt ima vise klipova o "tradicionalnoj" kuhinji u hr a koju cine sarma i cevapi ...!
Ti si druze od sovinizma oboleo jbg...

kiki

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

brale da je tako, u srbiji bi barem jedan restoran kupio (makar jednu) zvezdicu. ova zemlja je raj i centar sveta za kupovinu svih vrsta diploma, po tome smo sigurno najjači u evropi!

Redstorm

pre 2 godine

@Komentari su vam na nivou "Vidi, lep šešir" - "A pa pukla bi mu glava na gradilištu s tim šeširom, da vidiš kakve mi tamo šlemove imamo". Dakle, niđe veze.
(Hdhdh, 07. decembar 2021 19:40)
Sto posto si pogodio sa komentarom ali to komentarises ljudima koji su samo šlemove i nosili i misle da je sesir gej. Kako onda njemu nešto objasniti a ima Internet i telefon pa piše.

pionir

pre 2 godine

Drug mi je kuhar sa Mišelinovom zvezdom. Što se tiče ukusa hrane nije mi ni do koljena.
Do duše bolje crta one budalaštine po tanjiru.

C i n i k

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.
(popis, 07. decembar 2021 22:25


Al je vas po hr zadesio lom u glavama, ja nsm bs ocekivao da ce ovo oko Michelina u SRB toliko da vas pogodi jbt, da sam znao mozda bih ranije pravio PR ...

C i n i k

pre 2 godine

a .Naravno, palac gore za pljesku , leskovacki, sarmu , proju itd. Najbolje je napisao jedan vas komentator "Mi uzivamo i ne treba nam Michellin "! Strasno dug put je pred vama ...
(Igor Sulic, 07. decembar 2021 20:23)


Xaxaxaaa
Ok, jedino nznm sto tvoji sunarodnici u D narucuju iskljucivo rostilj, suvo meso sa Zlatibora i Pestera,burek, sarmu, ajvar, kajmak, sireve iz SRB, a poneki rakiju i lozu?
Izgleda da moras malo da posetis i strane zemlje gde su tvoji sunarodnici kako bi uvideo sta si napisao...a napisao si tipicnu sovinisticku budalastinu od koje bi se zacrveneo od stida kad bi video sta tvoji sunarodnici krkaju po D i CH...
Oni pojma nemaju da se u hr krka u restoranima sa 100 Michelin zvezdica i to naravno jela za koje nisu ni znali da postoje...?
Strasano je dug x pred tobom dok se ne procistis od te gorcine i mrznje...

C i n i k

pre 2 godine

Hahahaha ala je tebi dosadno...
(@Cinik, 07. decembar 2021 22:44)


Ja se tk zagrevam...ali ovi s B92 ce vrv da uklone ovu vest brzo jer da nismo onomad otvorili Data centar pao bi site B92 usled tolike navalice hr..
Pojma nsm imao da vas je tema Michelin u SRB, toliko pogodila jbt...

iva

pre 2 godine

Langouste i Salon 1905 ce dobiti jednu zvezdicu.
Sta ste zapenili?
Za Beograd je to super.
Ako zaista pricamo o kuhinji, samo Francuska, Spanija, Italija i Danska u Evropi je imaju.
Pa sta?

@popis

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.
(popis, 7. decembar 2021 22:25)

Ma, pusti ga... to je neko klinac pacenik od ove nove generacije. Verovatno radio dva leta kao pomocnik, pomocnika nekog kuvara na moru u Istri, a inace iz nekada normalnog Novog Sada, gde pravi spagete i pohuje becke(u najboljem slucaju). Usput, nalozen da je neki patriota... Samo sto dalje od takvih... balavih, bez iskustva zivotnog, a nalozenih

google

pre 2 godine

@C i n i k

Pogresno sam napisao, htedoh da napisem preko 50 restorana u Mislenovim vodicu, od toga 6 sa zvezdicama, 7 BIB, 5 green star.

pokondirene tikve

pre 2 godine

Neki pitaju koja je to hrvatska kuhinja, a ja pitam koja je to srpska kuhinja? Da nema grčke, turske, italijanske, mađarske i nemačke kuhinje i mi i Hrvati bi gulili kačamak i proju.

Tonko

pre 2 godine

Razmisli malo sta pises jer pises gluposti o srpskoj "kuhinji"...
(C i n i k, 7. decembar 2021 22:56)

Dobro si napisao ovo "kuhinji" pod navodnicima, to srpsko nije kuhinja, to je primitivni način pripremanja većinom mesa i nema nikave veze s visokom gastronomijom, o čemu se ovdje priča.

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...

Tin

pre 2 godine

SRB pre pandemije je posetilo 1.3 miliona turista, nije mozda mnogo ali SRB nema more, tako da je ta primedba s tvoje strane glupa.
(C i n i k, 7. decembar 2021 22:56)

1,3 milijuna turista ukupno u cijeloj godini u Srbiji, od toga stranih 700 tisuća, što ti uđe u Hrvatsku u cca osam sati u špici sezone...

Dobar si... :)

C i n i k

pre 2 godine

Ma, pusti ga... to je neko klinac pacenik od ove nove generacije. Verovatno radio dva leta kao pomocnik, pomocnika nekog kuvara na moru u Istri, a inace iz nekada normalnog Novog Sada, gde pravi spagete i pohuje becke(u najboljem slucaju). Usput, nalozen da je neki patriota... Samo sto dalje od takvih... balavih, bez iskustva zivotnog, a nalozenih
(@popis, 07. decembar 2021 23:06)


Axaxaxaaaaa
"Pravi spagete i pohuje Becku"....
Axaxaxaaaa znci pukli ste definitvno vi iz hr..
Bas vas drma ovaj Mishelin jbt, nsm imao pojma da ce to toliko da vas zaboli...
Nadam se da ce B92 duze da ostavi ovu temu jer je neiscrpno zadovoljstvo citati uspanicene i egzaltirane komentatore iz hr koji nmg da veruju da je Michelin u SRB ko sto onaj nesretni trgovac oruzjem Zubak samo sto nije zaplakao onomad kad su mu pustili na Tv snimak iz 2019 - Macron u Bgd koji prica srpski....
"Pomocnik pomocnika"....da ti napise, nsm ocekivao da cete toliko da se raspadnete i to za temu za koju nsm ocekivao da ce toliko da vas rastuzi ....
Michelin je dakle jos 1 tezak udarac po vas....

kme kme kme

pre 2 godine

U komentarima strah suseda i konkurenata.Zao mi je stvarno,mnogo kesa se ulozilo u reklame, Srbija nije ulozila 1 % od onoga sta komsije ulazu.. hahaha Zamislite tek sta ce biti kada pocnemo marketing ? Nakon marketinga dolazi istina=srpska kuhinja NAJJACA na balkanu bez dileme !

C i n i k

pre 2 godine

. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja
(a, 07. decembar 2021 21:05)

Ozbiljno?
Ja sam vise x bio u restoranu Sonne kod Steve ( i volim tamo da odem ali kako citam ti ga nisi u zivotu posetio) koji je vrlo blizu Zurich/a , i odgovaram ti samo zato sto si bezobrazan da pises o Karapandzi koga ni nzns niti je tacno da on ima Michelin zvezdicu jer njega to savrseno ne zanima, mozda su mu i dali skoro ali njega ne zanimaju takve stvari i to svako ko ga poznaje zna, dakle on nkd nbi zvao Michelin da ga posete, a sem toga gl jelo kod njega su sarme,kiseli kupus, bakalar, sirevi, jela sa rostilja,corbice,salate...
Kod njega cesto dolaze Srbi, Steva je Srbin, hr su ga isterali iz hotela u Zg jer je Srbin, opljackali su mu stan u Zg i zapalili mu hrvati kucu na Kordunu, brojne neprijatnosti je imao i morao je sa 40 g da pobegne iz te zemlje, a bio je poznat i bio je samo kuvar, danas je drzavljanin CH..
Drugo, aj navedi sta je to "autohtona" kuhinja u hr?!
Pretpostavljam da znas sta to znaci sto si napisao, al da te podsetim samo, to znaci da nema primesa nijedne druge kuhinje tj naroda..?
Navedi malar 1 jelo da je njihovo "autohtono"?
Budalastina jbt sta sve ovde necu da procitam..

Милош Радунковић

pre 2 godine

Iva New Balkan Cuisine, храна је избанредно презентована, онолико добро колико је лош ентеријер локала који личи на мензу.

ketiS

pre 2 godine

@Tonko

"Hrvatska kuhinja"!? Prvo nam objasni sta je to? Koliko je meni poznato, kulinarska tradicija danasnje Hrvatske je mesavina ugarsko-austrijskih uticaja u kontinentalnom delu, te italijanskih uticaja u primorskom. Dakle, objasni nam sta je tu izvoro hrvatsko? To je kljucno pitanje, a sam nacin pripreme jela je pre svega stvar licnog ukusa i nista vise!

Стаменко

pre 2 godine

Политика господо. Шта се палите? Све је то политика. Путујем по свету посла ради. Једино што успем да видим су ресторани где ме воде пословни партнери.
Верујте ми. Нигде нисам слађе јео него у кафани у Лађевцима (неко село близу Мрчајеваца)
Какве звездице,какве препоруке,какви бакрачи?

Tereza

pre 2 godine

Ja pisem a ne pricam..
Drugo, uopste me ne tangira, stavse...
(C i n i k, 7. decembar 2021 21:20)

Alooo...trolam te😁😁😁😁😁

Šalabrcović

pre 2 godine

Bio, vidio, pojeo…od Amerike do Japana, od Švedske do Južne Afrike, itd…od baraka i barova do mišelinskih restorana…svako mesto svoj žik…svaka domaća kuhinja sa pažnjom i ljubavlju prema gostima i domaćinom koji voli da ugosti, je najbolja…

Sve ove vaše priče i prepucavanja, nema ništa ukusno…samo bljutavo i blatnjavo, da te stomak boli

C i n i k

pre 2 godine

Pa hrvatska kuhinja je bolja od srpske jedno 20 puta, bez pretjerivanja... I imamo 10 zvjezdica, vi niti jednu, što nije neki dokaz, ali Srbija niti nije turistička zemlja i skoro nitko ne dolazi u nju...

Xaxaxaaa
Koja je to "vasa" kuhinja?!
Vase tradicionalno jelo su sarme i cevapi, citaj malo sta pisu stranci o hr..
Drugo, SRB pre pandemije je posetilo 1.3 miliona turista, nije mozda mnogo ali SRB nema more, tako da je ta primedba s tvoje strane glupa.
Ujedno, nznm sta misis da postignes jer velicas "10 zvezdica" restorane u koje nisi ni bio vrv...pa imace ih i restorani u SRB, kakav je to problem tebi pa misis da je to nki reper za "kuhinju"?
Razmisli malo sta pises jer pises gluposti o srpskoj "kuhinji"...

@Cinik

pre 2 godine

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..
(C i n i k, 7. decembar 2021 20:07)

Ma pusti ih, lupaju i lazu, po sistemu APP - ako prodje prodje. A posle ti dok dokazujes sa podacima, izvorima itd. da on laze, on vec prosuo sledecu laz. Nadam se da su placeni za ovo sto rade, ako nisu onda su bas pacenici.
(Johan, 7. decembar 2021 21:03)

Hahahaha ala je tebi dosadno...

popis

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.

Chef

pre 2 godine

(Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)
Nekada mi je bila smešna zapadna hedonistička kultura koja čak i kuvanje gura u umetnost, sada mi je zabrinjavajuća.
Kako smo od nekada cenjenih ljudi poput Mikelanđela i Baha došli do kuvara? Tonemo duhovno u praistoriju a deluje da idemo napred.

Čiča Miloje

pre 2 godine

da ne spomenem Homu i Enzo, pa ni Maderu, Lorenzo, Frans...
(Nepismeni, 07

Prijatelju, samo mi Maderu ne pominji...! Goru klopu i uslugu teško možeš da nadješ... Izvikano, kelneri lenji, matori, misle da ti čine čast što su te uopšte videli...A peze buzdovanima i intimiziraju se sa gostima ... Odvratno i seljački primitivno!

vanja

pre 2 godine

Odličan restoran je “Gradonacelnik” u Dragoslava Jovanovića, preko puta javne garaže. Super izbor domaćih jela, prelep ambijent i ljubazna i vredna kelnerica Ana.

abrakadabra

pre 2 godine

ZNAČI TO SU :
1. Salon 1905, 2.Gušti mora, 3.JaM 4.Enso, 5.Homa, 6.Magellan,
7.The Square, 8.Legat 1903, 9. EbiS 10.Comunale Cafè e Cucina, 11.Mezestoran Dvorište 12.Langouste.

Oznaka "Bib Gourmand" je dodeljena restoranu 13. Iva New Balkan Cuisine.

A broj 14 je koji ? "Bela reka" ? Zašto je ona izdvojena ?

BRAVO ZA SVE NJIH.

Miloš

pre 2 godine

Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.
(a, 7. decembar 2021 21:05)

Mada je ovo tačno, moj komentar nema nikakve veze sa tim. Ni Hrvati nemaju baš neko jelo koje bi sada bilo tako sjajno da ceo svet to preuzme. Ali, umeju da ono što imaju (a imaju puno!) iskoriste kako valja, i nije to od pre neku godinu.

Srbija, sa druge strane, ima sve potencijale da bude odlična gastronomska destinacija kada pogledate sastojke kojima raspolaže i njihov kvalitet. Ali kao što neko reče, ako je Comunale nama 1 od 14, onda zaista nivo nije baš previše visoko...

Iako je chef taj koji uglavnom dobija zvezdicu, sve zasluge za Comunale kakav je nekada bio i Iguanu idu Goranu Jevtiću, nažalost pokojnom, njegovi restorani su stvarno radili kako valja.

mr

pre 2 godine

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10)

И шта си још чуо? Да ли је неко барем хтео да ти опише неки укус? Да ли уопште знаш неког ко је посетио неки од тих са тим звездама?

Tonko

pre 2 godine

Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021

Pa hrvatska kuhinja je bolja od srpske jedno 20 puta, bez pretjerivanja... I imamo 10 zvjezdica, vi niti jednu, što nije neki dokaz, ali Srbija niti nije turistička zemlja i skoro nitko ne dolazi u nju...

Ostali ste na primitivi, uglavnom meso sa žara, apsolutno nikakva visoka gastronomska vrijednost, ali to ti i takvi kao ti nikada neće shvatiti...

LikSon

pre 2 godine

МИЦХЕЛИН Водич за Словенију 2021 у неколико бројева:

1 ресторан са две звездице
6 ресторана са једном звездицом (укључујући 1 нови)
6 МИЦХЕЛИН Греен Стар ресторана (укључујући 1 нови)
7 Биб Гоурманд ресторана (укључујући 1 нови)
39 ресторана са брендом МИЦХЕЛИН (од којих су 2 нова)

slovenac

pre 2 godine

@ C i n i k
Imena bg restorana su u tekstu navedena. I da, radi se o preporukama, od kojih će možda neki zavrediti "prestižno priznanje".
Slovenija inače ima 6 restorana sa zvezdicama. Jedan od njih ima 2 zvezdice.
Gde samo nalaziš sve te netačne podatke?

Јабучило

pre 2 godine

Nisu ih vodili u "Šabački Slatinac" na dimljena crevca, škembiće i brizle...
(Mige, 07. decembar 2021 20:40)

И феноменалне рестоване беле бубреге. Ко воли изнутрице, тамо мора да их проба.

a

pre 2 godine

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.
(Milos, 07. decembar 2021 16:14)
Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021 19:43)

Ja sam Srbin. Nemam nikakve rodbinske veze sa bilo kojom državom bivše Jugoslavije. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju. Imaju četiri ili pet restorana sa jednom zvezdicom. Većina ih je u Istri. U Rovinju je jedan. Mediteranska kuhinja. Domaće istarsko vino, tartufi, maslinovo ulje. Za vikend gomila Italijana iz pograničnih mesta dolaze. Jedan restoran blizu Rijeke. Bevanda. Vrhunski restoran. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja

C i n i k

pre 2 godine

Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021 19:43


Mozda je misio na sarmu i cevape ( omiljena jela u hr po kazivanjima stranaca)?
Ljudi mozda nki potcenjuju sarmu ali ja se nbih slozio..

C i n i k

pre 2 godine

A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..
(C i n i k, 07. decembar 2021 18:49)

Daje samo preporuku a bez zvezdice. Žao mi te je što nikada nisi imao Mišelin katalog jer nisi iz tvoje zabiti nigde mrdnuo. Mala zelena knjižica. A i čitaj tekst
(Johny, 07. decembar 2021 20:04)


Brte u ovoj mojoj "maloj zabiti" sve Michelinove knjizice su crvene, ali ima jedna koja je plavo bela i koja ima na naslovnoj strani prepoznatljiv lik Michelin firme/ tzv covek od tockova, e ta druga knjizica je ona o Bib G restoranima i njih ima u Fr bar preko 6000 ..
Al to nije ono sto pise u textu i sto ja pisem, a ti si druze nesto pomesao zestoko, crvena je brosura i u njoj su restorani pocev od 1 pa do 3 zvezdice.
Ta crvena brosura bice objavljena u 2022 i u njoj ce naci SRB restorane, znm da ce ti biti muka i tesko, ali je tako..
Dakle nema nikakve "male zelene" knjizice ili si mozda kupio neko bosansko izdanje nznm tek proveri ti malo sta citas...

C i n i k

pre 2 godine

@ Cinik
Malo si se krivo informisao. Hrvatska ima 10 restorana s zvijezdicom i čak 13 označenih kao Bip Gourdmand (od 77 preporučenih). Sve dostupno na google-u. I da, preporuka NEMA zvjezdicu!
(mateo, 07. decembar 2021 19:57)

Da, tako je, upravo sam proverio, ja sam imao podatak zastareli (2018), u medjuvremenu su u Istri dobili jos nki restorani po 1 zvezdicu tako je njih sada 10 kod vas.
Al to ce u izdanju za 2022 biti manje ngo u SRB...

g

pre 2 godine

Alo, braco croati, ja ne znam ni kako se zovu vasi portali a tek da ih citam i komentare saljem! Dal' je ovo normalno da visite, non-stop na b92, ima li kod vas neceg zanimljivog za citanje..izgleda jok!

Čiča Miloje

pre 2 godine

Još iz vojske, davno bilo, pamtim Lavicu u Samoboru i Hungariju u Zagrebu...Imaju oni dobru klopu, Slavonci sličnu nama, Dalmoši još raznovrsniju sa ribom, ali i neprevazidjenom jagnjetinom... Ne moramo se baš oko svega svadjati!
Inače, srpski sam gurman, što znači- škembići u saftu ili tripice, jagnjeća sarmica u maramici, prebranac sa domaćom kobasicom, sarma sa pastrmom, kobasicom i slaninicom, i mnogo aleve, svinjski gulaš od plećke, kolenica sa kupusom...
Ne mogu više...Odoh da večeram, podje mi voda na usta ...

C i n i k

pre 2 godine

Vidim da znaš o čemu pričaš i ne obaziri se što te kritiziraju.
Iz tvog pisanja sam zaključila da pošto mi u Hrv imamo 70 preporuka uskoro ćemo imati 70 restorana sa zvjezdicama?. Pa to je odlično zar ne? Zbog toga neki iz Srb vrv nikada neće kupiti vodič jer će vrv cijeli biti o CRO.?
(Tereza, 07. decembar 2021 20:24)


Ja pisem a ne pricam..
Drugo, uopste me ne tangira, stavise..
Znm o cemu pisem i znm da ce od tih 14 restorana svi dobiti zvezdicu, a o tome citaj, ako ti nbude muka, u izdanju za 2022...
To sto ti pises o Bib G koji je posebna kategorija nmavze sa onim sto ja pisem i sto je tema, a to su zvezdice, kad okrenes list vodica "preporuke sa zvezdicama" tamo ce pisati ime firme restorana iz SRB, i to je to..

Johan

pre 2 godine

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..
(C i n i k, 7. decembar 2021 20:07)

Ma pusti ih, lupaju i lazu, po sistemu APP - ako prodje prodje. A posle ti dok dokazujes sa podacima, izvorima itd. da on laze, on vec prosuo sledecu laz. Nadam se da su placeni za ovo sto rade, ako nisu onda su bas pacenici.

Igor Sulic

pre 2 godine

Mnogo posöa vas ceka.Bit ce onda i zvjezdica. Mi imamo preko 100 zasticenih georafskim porijeklom top namirnica.Ulja su nam prvo ibcetvrto mjesto na svijetu. Porediti vasa i nasa vina je smijesno. Streit scenu, gourmet i intern scenu zg i bg-dva svijeta .Naravno, palac gore za pljesku , leskovacki, sarmu , proju itd. Najbolje je napisao jedan vas komentator "Mi uzivamo i ne treba nam Michellin "! Strasno dug put je pred vama ...

Kurijel

pre 2 godine

Mišelin može da dođe sam ako je u pitanju vrh gastronomija a dolazi i na poziv a to se onda plaća, koliko para toliko Mišelinovih zvezdica…,

cleo

pre 2 godine

@ Nn
I ti ga baš prećera! U Sloveniji ima 6 Mišelinovih restorana sa zvjezdicom, jedan od njih ima ima čak dvije, u Hrvatskoj ih ima 10 s jednom zvjezdicom.

Tereza

pre 2 godine

Vas iz hr nepogresivo odaje stepen mrznje i primitivizma, ali sve ok, problem je samo sto ce SRB imati 1 Bib gourmand i 14 restorana sa zvezdicama a vi u hr svega 7 ...
Kapiram tvoj dusevni bol, nije ti lako jbg, sledeci z vrv neces ni kupovati vise vodic jer ces morati da citas clanke o srpskim restoranima...?
Axaxaxaaaa e ujko nesretnice...
(C i n i k, 7. decembar 2021 19:03)

Vidim da znaš o čemu pričaš i ne obaziri se što te kritiziraju.
Iz tvog pisanja sam zaključila da pošto mi u Hrv imamo 70 preporuka uskoro ćemo imati 70 restorana sa zvjezdicama😁. Pa to je odlično zar ne? Zbog toga neki iz Srb vrv nikada neće kupiti vodič jer će vrv cijeli biti o CRO.😁

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

Kukatilo, 07. decembar 2021 20:04)

za dosta tpga si u pravu ali sirevi su im dobri. .,,parmezan" koziji pogotovo. .
pec na drva odlican hleb i krem sir od koze

sve ostalo je jednostavno prosek i tu miselina nece biti sigurno. .daleko od toga. .

Kukatilo

pre 2 godine

U Beloj reci sam bio samo jednom i to je bilo i vise nego dovoljno. Doslo je nas 6 i svi smo hteli da narucimi jagnjece kotlete na sta smo dobili odgovor da ih vise nema. Bukvalno smesno za restoran koji kao pokusava da bude neko ime. Ja naletim u meniju na domacu kobasicu punjenu homoljskim domacim sirom i narucim. Dobio sam bukvalno identicnu kobasicu koju sam vece pre toga jeo na fast foodu Kobaja grande u Goce Delceva, a oni svoje kobaje nabavljaju u Metrou. Dvoje ljudi je uzelo teletinu ispod saca, koja je bila pristojna, ali u rangu onoga sto neko napravi kod kuce. Jedan je uzeo cevape koji su plivali u nekom ulju nepoznatog porekla. Frljaju se sa terminima rucno, domace, sa nase farme itd., a nabavljaju namirnice u Metrou. Neko je napisao da im vinarija Zvonko Bogdan proizvodi vina, a oni samo lepe etikete i jos naglasavaju kako je domace. Vrhunac svega je sto na stolu stoji cenovnik "domacih" proizvoda koje mozes tamo da kupis, naravno za paprenu cenu. A to verujem da kupe u Lidlu pa prepakuju. Jednom recju, show.

праведник

pre 2 godine

@mario хахахаха, еј мој друже загребаћки... Све си ми ти па бројао колико је дошло у Србију. Зато кад год су празници навала је у Београд и Србију, од 9 до 99 година...О чему Загреб може сањати....

mario

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)
Svjetska metropola kažeš?kažeš nemamo mi ništa ,a Zagreb posjeti više stranih turista nego tvoju cijelu Srbiju.
I ovi restorani nisu dobili zvjezdice već su samo uvršteni u vodič što znači da sad jesu sutra možda ne.

Nikola

pre 2 godine

Komentari se ponavljaju. Jednom za sve. Niti jedan restoran od ovih 14 nema zvezdicu. Dobili su preporuku znaci dobri su. Zvezdica je nivo vise. Mozda neki u buducnosti i dobije zvezdicu ali trenutno je nema ni jedan u Srbiji. Tacka.

C i n i k

pre 2 godine

@turist

Ahahahahahhahahaha! A na Sloveniju si zaboravio? Pa ljudi imaju preko 50 restorana sa Mislenovim zvezdama, nebrojeno JRE restorana, desetak svetski poznatih vinarija i ti sada pricas o nekoj Srbiji.
(google, 07. decembar 2021 19:31)

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..

Johny

pre 2 godine

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star
(Johny, 07. decembar 2021 15:42)


A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..
(C i n i k, 07. decembar 2021 18:49)

Daje samo preporuku a bez zvezdice. Žao mi te je što nikada nisi imao Mišelin katalog jer nisi iz tvoje zabiti nigde mrdnuo. Mala zelena knjižica. A i čitaj tekst

Marko

pre 2 godine

Bib gourmand maskota Michelin-a je oznaka za restorane prihvatljive cene i dobre klope. Znači, Ibarska! I nema tu ničeg loseg. Naprotiv! A zvezdice stizu. Pametan čovek bira prema sopstvenom ukusu, snobovi na drugi način. I u Parizu, i u Beogradu.

C i n i k

pre 2 godine

US Citizen, 7. decembar 2021 16:34)

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10


Pa sto to niste objasnili strancima kojima se smucila sarma po hr?

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Naravno da nemaš pojma. Postoje samo 3 kategorije zvjezdica (jedna, dvije i tri). Osim zvjezdica postoje i posebne - niže - kategorije rejtiga. Jedna od njih je Bib Gourmand. Michelin u ruke!
(cleo, 07. decembar 2021 19:20


Ne lupetaj i ne brukaj se.
Michelin je za N God pripremio recenziju za SRB ( samo je u medjuvremenu 1 restoranu dao i objavio Bib G status) ali 14 restorana su na listi i dobili su zvezdice i lepo ti pise da ce biti objavljeno o kojim se restoranima radi.
Michelin ne daje preporuke za restorane bez zvezdica, sem u posebnom odeljku za one sa statusom Bib G kakvih u Fr ima preko 6000 ...
U izdanju o SRB lepo ti pise da ce biti objavljena imena restorana koji su dobili prestizno priznanje.
Pojma nemas druze ali se trudis da pljujes,i sve ok, medjutim mene mrznja i glupost, pogotovo od sovinista, inspirisu...

Johan

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)
Svjetska metropola kažeš?kažeš nemamo mi ništa ,a Zagreb posjeti više stranih turista nego tvoju cijelu Srbiju. I ovi restorani nisu dobili zvjezdice već su samo uvršteni u vodič što znači da sad jesu sutra možda ne.
(mario, 7. decembar 2021 20:03)

Hahaha Zagreb vam je takva metropola da ste nocima svi na portalu srpske B92 pisuci neke nebulozne komentare. Get a life!

C i n i k

pre 2 godine

e. Niti cenim više ili manje nekog nije po mojim merilima. Ukratko, mislim da ste dosta nevaspitani i nekulturni a svoje frustracije treba da lečite na drugom mesti. pozdrav
(trangefrange, 07. decembar 2021 18:58

Apsolutno se slazem.
Ali mislim da ovde ima 99% komentatora sa strane odnosno domacih sovinista koji zive u SRB ali nisu iz srpskog korpusa.
Stepen njihove mrznje i zlobe je nedokuciv, negde i kapiram jer je velika dusevna bol za dusmane kad se bilo sta ok objavi a iz SRB je, oni tada kao po komandi dobiju nalete zlobe i besa i prosto im to dodje ko terapija a mozda i imaju neku lovu za taj sovinizam, ko zna..
Sve u svemu ja ih razumem, uopste im nije lako, ali im stalno pisem da odlicno znamo sta nam misle tako da su njihove sovinisticke svinjarije bez efekta, nmz da budes uvredjen od nekoga za koga znas da te mrzi...

C i n i k

pre 2 godine

U Hrvatskoj ima 78 restorana koje preporucuje Michelin guide. 10 od tih 78 ima i Michelinovu zvjezdicu. U Srbiji ima 14 koje proporucuje M.guide i NITI JEDAN nema zvjezdicu.
(Bobi, 07. decembar 2021 18:26

Druze sve ok, sad kapiram da neces da svratis ni u 1 restoran u SRB jer nema zv(j)ezdicu ?
Onda ti nista drugo ne preostaje nego da posecujes IT restorane u Istri jer samo oni imaju po 1 zvezdicu?
I za tvoj info, od 14 restorana koji su na listi iz SRB, svi ce dobiti zvezdicu, procitaces u izdanju za 2022...
Meni je vise problem sto inspektori Michelina posecuju samo Bgd mada je to vrv i do vlasnika restorana, tako da nmj da se toliko sekiras nije zdravo...

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

(Tereza, 07. decembar 2021 20:24)

ali zasto vi pokatoliceni Srbi volite ove nase portale ovde toliko da mi neko pojasni jednom a?

Nn

pre 2 godine

google....hahaah, 50 restorana u Sloveniji sa Miselinovim zvezdicama??? Care, u celoj Hrvatskoj imas jedan restoran sa Miselinovom zvezdicom. Kojih crnih 50, nema ih toliko ukupno u celoj istocnoj Evropi.

Petar

pre 2 godine

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo
(E svasta, 07. decembar 2021 15:31)

Apsolutno se slažem da nije cilj prežderavanje, ali nije normalno ni da gladan izadješ iz restorana.

Kukatilo

pre 2 godine

I da je tako, trose ljudi masovno na mnogo gore stvari. Koja je poenta pusenja?
Ja za fine dining para nemam tj ne daje mi se na to, ali sam taj pricip prihvatila kod kuce. Ne jedem vise splacine vec probrano u malim kolicinama.
Menja pogled na svet, veruj mi.
(E svasta, 07. decembar 2021 17:24)

I ja pitam cesto ljude koja je poenta pusenja, posto ne razumem. Sta si prihvatila kod kuce? Fine dining? Ti si chef?

Trollhunter

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.
(Milos, 07. decembar 2021 16:14)
Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Evo jednog seljobera, koji nikada nije imao u rukama Mišelinov vodić!
(etoile michelin, 07. decembar 2021 15:22


Vas iz hr nepogresivo odaje stepen mrznje i primitivizma, ali sve ok, problem je samo sto ce SRB imati 1 Bib gourmand i 14 restorana sa zvezdicama a vi u hr svega 7 ...
Kapiram tvoj dusevni bol, nije ti lako jbg, sledeci z vrv neces ni kupovati vise vodic jer ces morati da citas clanke o srpskim restoranima...?
Axaxaxaaaa e ujko nesretnice...

cleo

pre 2 godine

@ C i n i k
Naravno da nemaš pojma. Postoje samo 3 kategorije zvjezdica (jedna, dvije i tri). Osim zvjezdica postoje i posebne - niže - kategorije rejtiga. Jedna od njih je Bib Gourmand. Michelin u ruke!

miki

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)

Ne posluzuje ti se pljeskavica u Michelinovim restoranima. Druga stvar, restoran mora imati ogromnu vinsku kartu, prakticki ima bar 10 000 eura u vinima na raspolaganju. Trece, jela su obicno sezonska, tako recimo Zagrebacki Noel ima Istarske tartufe, mlado maslinovo ulje itd. Imas nekoliko slijedova jela, npr. repa u kremi od hrena, cikla s malinama ili buca s keljom i gorgonzolom dolce(vegetarijanski meni) koji zalijes sa 60 eura buteljom Pattes Loup iz 2014. Fino se najedes, popijes, ali i za dvoje platis 330 eura i nikad se vise ne vratis kao ja

teo

pre 2 godine

Preporuka restorana u Michelin guide-u NIJE obilježena zvjezdicom, što ne znači da se neki od tih preporučenih s vremenom neće domoći zvijezde. Prosto ko pasulj!

Trollhunter

pre 2 godine

Hrvatska raspolaže sa 10 takvih "laskavih oznaka" uz 10 još laskavijih i prestižnijih zvijezdica. Nositelji laskavih titula rasprostranjeni su diljem zemlje, jedan i u susjednom Iloku. Potražite ga prvom prilikom.
(big gourmand, 07. decembar 2021 14:25)
Koga bole uvo šta vi u Hrvatskoj imate.Tekst je o Beogradu i to na srpskom portalu.Zabolelo a?

Hdhdh

pre 2 godine

Je l baš toliko teško napraviti razliku između finog restorana i dobre kafančuge? Da, ok, super je nekad proždrati kilo dobrog mešanog mesa, naždereš se, jupi. A u restoran odlaziš da otkriješ kako se slažu špargla, tartuf, pinjol i neki sir od koze koja je stajala na jednoj nozi.

Komentari su vam na nivou "Vidi, lep šešir" - "A pa pukla bi mu glava na gradilištu s tim šeširom, da vidiš kakve mi tamo šlemove imamo". Dakle, niđe veze.

google

pre 2 godine

@turist

Ahahahahahhahahaha! A na Sloveniju si zaboravio? Pa ljudi imaju preko 50 restorana sa Mislenovim zvezdama, nebrojeno JRE restorana, desetak svetski poznatih vinarija i ti sada pricas o nekoj Srbiji. Au ala ga preteraste ljudi, volim i ja svoju zemlju, ali da lupeta ovakve stvari stvarno bi me bilo sramota. Realno ima desetak restorana u Srbiji gde je sve na svom mestu, racunam i ove restorane domace kuhinje. Pirot je sjajan grad za sladokusce na primer. Volim ja i Staru Hercegovinu i Boru u Valjevu i ribic i pljeskavice i cevape, ali kada mi se pojavi konobar nadrkani koji se bukvalno okrene i ode kada mu postavim pitanje o hrani, a placam uredno uslugu, o cemu cemo mi dalje da pricamo? Ovo je nesto sto se tek pojavljuje kod nas, na samom smo pocetku, kao i sa milion drugih stvari. Ono kada se pojavi gost na vratima, da mu neko pozeli dobar dana bar.

mateo

pre 2 godine

@ Cinik
Malo si se krivo informisao. Hrvatska ima 10 restorana s zvijezdicom i čak 13 označenih kao Bip Gourdmand (od 77 preporučenih). Sve dostupno na google-u. I da, preporuka NEMA zvjezdicu!

111

pre 2 godine

(drvobradi, 7. decembar 2021 15:55)

Upravo tako. Gastro vodič za kamiondžije postao planetarna kuhinjska Biblija. Ma, mani me... U Italiji, npr, mi ne pada na pamet da obilazim čuvene restorane, radije pogledam Karavađovu sliku a jedem u Meku.
(Toni, 07. decembar 2021 17:07


Mc Donalds po meni nezasluzeno izostavljen sa liste vodic Michelina..

111

pre 2 godine

Michlein nije bio u Srbiji iz pukog razloga sto za to nije bilo- Razloga!
Dobro oni znaju kad se negde pojavi vrhunska kuhinja.
Ovo je znak da postoje restorani koji pokusavaju da budu nesto drugo od menze.
Preporuke su podstrek da se neko od njih odluci za vise.
Put je dug, jer od preporuke do jedne zvezdice je ogroman i daleko duzi nego od anonimnosti do preporuke. Treba postici nivo i drzati ga izvesno vreme.
Opet i zaradjena zvezdica je teska da se ocuva- a lako se gubi.
Ipak dobar je znam da se nesto malo ipak desilo.
(niko i nista u Parizu i Londonu, 07. decembar 2021 16:47)


Michelin od polovine 2019 sprema vodic za SRB, omela ih je korona.
Negde 30 zemalja svega se nalazi u vodicu, jedna od njih je i SRB..
Michelin je firma Michelin-a proizvodjaca guma a oni rade odavno u Pirotu, tako da...mozda je i preko veze, sto bi rekli sovinisti..
Sve u svemu nekima nista ne valja, onome kome smeta i ovaj vodic Michelina neka prosto ignorise tu vest, bice mu lakse...

Glas razuma

pre 2 godine

Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!
(C i n i k, 7. decembar 2021 17:57)

Zar je baš tako teško otići na Michellinovu stranicu i vidjeti što je istina? Pogledati npr. kartu s Michellin restoranima? I da, njihovi popisi su ažurirani, tako da je jedino Iva... smještena pod BiB Gourmand. Meni sasvim svejedno koja država ih ima više, ali mi ide na živce kad ljudi pišu gluposti. Pozdrav

Marko

pre 2 godine

Ne radi se ovde o “hejtovanju” Srbije (kao što neki pričaju), ali istina je da je koncept restorana i elegantnih obroka potpuno drugačija u Srbiji, bar u odnosu na neke druge zemlje koji imaju dugu tradiciju hotelijertsva, pa i Michelin zvezdica i preporuka. Živim u Španiji dugi niz godina i generalno je ta kultura mnogo naprednija što se toga tiče. Ljudi su svesni da kvalitet mora sa bude važniji od kvantiteta i da dobar obrok (naročito u Michelin restoranima) košta, ali i da vredi. Nisam čuo nikoga do sada ko je zažalio što je potrošio neku veću sumu novca na obrok jer kažu da je sam događaj (uključujući i dekor i generalni kontekst) bio odličan.

Crna mamba

pre 2 godine

Nema zvezdica. Ovde su izabrali restorane pa oni tek treba da se izbore za zvezdicu. Realno je bedna ponuda. U Budimpesti 7 restorana sa zvezdicom, 21 preporuka Miselina

C i n i k

pre 2 godine

Talibani, vi ne razumijete niti TEXt, a komentirate da Srbija ima 14 restorana sa Mišlinovim **, ??Koja Komedija. Ps:Pogotovo,Pametni cinik??.
(željkovameli, 07. decembar 2021 16:45


Naravno da je pametni..
A sta ti nije jasno konkretno, sta te zbunjuje u textu do mere da si egzaltiran cak i na pomisao da bi nki restoran u SRB dobio priznanje?
Na tvoju zalost, Michelin ne daje preporuke bez zvezdica, tako da svaki restoran koji udje u popis vodica ima i zvezdicu samo nisu sve istog nivoa, msm da ima 4,5 nivoa..
Tako da razumem tvoju dusevnu bol ali tako je kako je...

14 Miselina i 2 Bambija za neverne Tome

pre 2 godine

Za sve one koji nisu dobro pročitali ovu vest, NIJEDAN RESTORAN nije dobio Mišelinove zvezdice, NIJEDAN! Samo neke "preporuke"!
(Aleksandar, 07. decembar 2021 14:43)


Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!
(C i n i k, 7. decembar 2021 17:57) 
Tako je!!! Nije Srbin ko ne jede u restoranu sa Miselin zvezdicama, neka crknu dusmani i jagnjece brigade od zavisti.

Andy

pre 2 godine

@(Copenhagen, 7. decembar 2021 17:14)

Divna prica. Pretpostavljam da je stvarno fantazija ukusa i svega. Jedina "mala mana" je da je rucak izmedju 400e i 800e. Takvi koji to mogu da plate ne verujem da citaju ovaj portal. :) Mada, nikad se ne zna...

trangefrange

pre 2 godine

za Los Andjeles, onog iz minhena, i ostale pokondirene tikve. Kako je moguće da ste toliki autošovinisti i da toliko pljujete po svome i svojima? To što ste se dokopali zapada ( ili istoka) ne znači da ste išta bolji od ostalih ljudi, samo splet okolnosti koji je verujem potkrepljen vašim radom. Ali, ajde malo oladite sa pljuvanjem ljudi za koje vi mislite da su lošiji od vas, a stiče se utisak da vi mislite da je svih 7m Srba lošije. E pa otkriću vam tajnu, NIJE!!!
Pa sta ako neko voli pečenje pre sušija, pa šta ako neko vozi dačiju pre nego nov nov nov audi. sto ljudi sto ćudi.
Ja prvi sam bio u restoranima sa zvezdicom, jeo kod Nusreta u Dubaiu, Cipriani, itd, ali sam jeo i u kafani Lepi Izgled i pljeske kod razmoraznih "trovača" i svaki ručak je priča za sebe. Niti cenim više ili manje nekog nije po mojim merilima. Ukratko, mislim da ste dosta nevaspitani i nekulturni a svoje frustracije treba da lečite na drugom mesti. pozdrav

Nepismeni

pre 2 godine

jagnjetina...u beogradu ima bar 50 sjajnih restorana. Ono o cemu ti pricas su kafane, bifei, rostiljdjinice i pecenjare, a to nisu restornani. Nema grada u ovom delu Evrope sa tako dobrim restoranima. Kao sto vidis medju ovim restoranima nema ni jednog iz Skadarlije, pa ne znam zasto ti je ona pandan za najbolje. Ne smem da nabrajam ovde ali lagano iz glave mogu da nabrojim 20+ restorana (razni tipovi kuhinja) sa odlicnom hranom, i to da ne spomenem Homu i Enzo, pa ni Maderu, Lorenzo, Frans...

Glas razuma

pre 2 godine

14 zvezdica, kako mi je drago, a Hrvati samo 10!
Pa vi komšije nudite jastoge i škampe turistima, ništa vam ne pomaže, 14 ZVEZDICA, BRE!
(Lazar, 7. decembar 2021 17:55)

Za tvoju informaciju, ovo nije 14 zvjezdica nego ono što taj vodič preporučuje, što ne znači da ju neki restoran uskoro neće dobiti. Srbija još uvijek nema restoran s Michellin zvjezdicom. I da budeš još nesretniji, Hrvatska ima 10 zvjezdica i 79 restorana sa preporukama kao ovih 14.

C i n i k

pre 2 godine

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star
(Johny, 07. decembar 2021 15:42)


A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..

Bobi

pre 2 godine

U Hrvatskoj ima 78 restorana koje preporucuje Michelin guide. 10 od tih 78 ima i Michelinovu zvjezdicu. U Srbiji ima 14 koje proporucuje M.guide i NITI JEDAN nema zvjezdicu.

C i n i k

pre 2 godine

Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.
(Johan, 07. decembar 2021 14:46)


Slazem se.
Ja se isto pitam, da li ovi domaci sovinisti ( mada su to vrv nesrbi) i oni vec poznati preko granice, dobijaju bar neke pare od sponzora za sirenje mrznje prema SRB?
Misim to su patoloski i mrzilacki komentari koji nepogresivo otkrivaju mentalno stanje tih sovinista, medjutim misim da ipak dobijaju neku lovu za to smeće koje pisu, iole normalan covek nbi mogao da bude toliko destruktivan i bolestan kao sto su to komentari sovinista upuceni SRB i srpskom narodu po bukvalno svakoj temi, 1 dan je to superkompjuter, drugi dan je to Michelin zvezdica, treci dan ce biti visina Gdp/a u SRB...
Nznm sta ti ljudi uopste misle da postizu sa tom extremnom mrznjom prema SRB?

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k

Koliko se ovaj "cinik" trudi s količinom komentara, a skoro svaki prikazuje autora kao jako neobrazovanu osobu.
(Glas razuma, 07. decembar 2021 16:21)


Tvoj trud, gde si se javio, ne da komentarises text nego komentatora, i da bi naglasio koliko si ti pametan... je tvoja licna sramota ali i nepogresiva dijagnoza, tako da bih ti predlozio da udjes u program za kloniranje, steta bi bila da takvi genijalni ljudi ostanu neupamceni makar kroz nekog klona jbg...

Splavar

pre 2 godine

Nas mladi kupus,kiseli kupus,pecene paprike sa belim lukom,teleca i jagnjeca corba,mlado prase i jagnje, riblja corba,to nema nigde.Normalnom gradjaninu ovo je dovoljno.Ostali neka jedu plasticno povrce i gmo meso sa sve sosevima.
(Trig, 07. decembar 2021 17:48)

Slazem se. Nek Miselin pravi gume, a mi uzivamo u najboljoj kuhinji na svetu bez nekakvih zvezdica

C i n i k

pre 2 godine

kakve zvjezdice,ne radi se o zvjezdicama nego preporukama....
(Orbiter, 07. decembar 2021 17:08)

Pa kolko ja znam, Michelin vodic bez zvezdica ( raznih kategorija) uopste ni ne daje preporuku?
Mozda se tu nesto promenilo ali sumnjam, nsm cuo tj citao za te izmene, u celoj Evropi mozda ima 150,200 restorana sa preporukom, ali svaka preporuka prati nivo zvezdice.
Tako je oduvek bilo..

vujica

pre 2 godine

čestitke svim restoranima, naročito Saletu Iliću i Vanji Pusškaru.
Veliki pozdrav od Horeca asocijacije Kragujevac i puno uspeha u daljem radu!

Orbiter

pre 2 godine

Nedavno kada je Conde Nest Traveller objavio tekst kako Srbiju treba posetiti izmedju ostalog zbog dobre hrane lokalni hejteri i autosovinisti su se udruzili sa susjedima i jednim Janezom u pljuvanju Srbije. Jedan od argumenata im je bio i da Srbije nema u Mischelin vodicu. Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.
(Johan, 07. decembar 2021 14:46)


ajd ti jos jednom procitaj tekst,bit ce ti lakse...i prvo skoci pa reci hop.....

Toni

pre 2 godine

(drvobradi, 7. decembar 2021 15:55)

Upravo tako. Gastro vodič za kamiondžije postao planetarna kuhinjska Biblija. Ma, mani me... U Italiji, npr, mi ne pada na pamet da obilazim čuvene restorane, radije pogledam Karavađovu sliku a jedem u Meku.

milan

pre 2 godine

Citam u komentarima da Hrvatska ima 10 restorana sa Miselin zvezdicom, i da ih je najvise u Istri, ali ja moram da kazem da sam u Rovinju obisao vecinu restorana i moram reci da smo mi za njih izmislili gastronomiju. Jos je tamo sve 2x skuplje.

Igor

pre 2 godine

Dokolica Bistro Vracar je mesto gde svako moze da nadje nesto da pojede, vrhunskog kvaliteta! Pametno napravljena karta jela i dobro smisljeni recepti za svako jelo.

Drndo Maroje

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

Salis se?

Opet ne cudi i da stvarno verujes u to. U zemlji gde brat bratu i prijatelj prijatelju ne veruje, ne cudi ovakvo shvatanje. Miselin bira i zaposljava ljude koji obilaze restorane i jedu, pisu izvjestaje (ne za novine, samo za Miselin)
Naravno da niko osim vrha Miselina ne zna ko su ti ljudi.
Bilo kakvo otkrivanje identiteta je kraj karijere i gubitak zaposlenja.
Da bi dobio zvezdicu ne znaci da neko jednom dodje i pojede nesto dobro-treba nekoliko puta u toku godine ili dve da nivo bude vrhunski.

Ali zna skako se kaze- u zemlji lopovluka i korupcije svi veruju i da im je rodjeni otac drpio iz novcanika.

Orbiter

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.To se znalo i ranije.
Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

preporuke ,ne zvjezdice.....a sto se tice kuhinje o tome bi se dalo pricati...no naravno na Balkanu je bas raznolika i svatko ce za sebe ponesto naci....

tata i dvoje dece

pre 2 godine

Može li se u nekim od ovih restorana sesti u prostor koji ne smrdi od cigareta i uživati u ukusima hrane u relativno čistom vazduhu?

Hvala!

Milica

pre 2 godine

1. Durmitor ( odlicna hrana )
2. Bela reka ( lep restoran, dobra hrana )
3. Frans ( usluga vrhunska , ambijent, hrana za tu cenu nije nesto wow ) Po mom nekom izboru

Blaster

pre 2 godine

US Citizen, 7. decembar 2021 16:34)

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10)

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

Ksd guglas vlasnika nekog restoran i nemas info na internetu znas da je mafija u pitanju i ne zalazis.

Homa i homa bistro cak su najjaci sa spiska .Svaka preporuka za Homu

ursus filozof

pre 2 godine

sto neko rece glupo je otkrivati tajna mesta, ali od ovih izvikqnih probajte Vinograde u Grockoj, naročito kad je lepo vreme

Hamilton

pre 2 godine

Nisam ni snob, ni neki elitista, ali većina komentatora zvuče kao da su upravo bili na radničkom savetu, pa posle treće smene, nadrndani idu svojoj kući da izudaraju suprugu, jer im nije servirala parizer i pljeske.

Fanat špadi

pre 2 godine

Ovaj dole je mora ići na pljeskavicu posli takvog rest. Podsjetija me na 85. hotel pun, oko 700 gostiju, gala večera. Dabome osim menua nude se i birana jela, jastog, hlap, tartar bifteci i birana vina lipo sve uz muziku i sviće. I sutradan na recepciji dođe neki iz Bosne (gastsrbeiter). Diga viku da je naručija jastoga, a da je osta gladan za svojih 100 Marak. Pitamo ga jeli mu donešen jastog. On nezna. E onda mu pokazemo sliku jastoga na franc.salati.
To su mi donili ..boga ti. Mischrlinovi nisu za prežderavanje, ali higijena, postava stola i hrana od koje se ne najede, nego uživa u poglefu na aranzman pijata i okus.

Copenhagen

pre 2 godine

Zivim u Danskoj vec 30 godina, i bas radim u restoranskoj bransi.
Igrom slucaja, ovde, u Kopenhagenu imamo dva restorana (Noma i Geranium) koji su, verovali ili ne: PRVI i drugi na listi Miselena za ceo svet. Imate na internetu celu listu. Malo Evropskih restorana je u prvih 10, ima jedan u Spaniji i jedan u Svedskoj, cini mi se. U Geranijumu nisam bio, ali Noma (vec duze vreme najbolji na svetu) je stvarno nesto posebno. Glavni 'sef' je Rene Redzepi, po ocu Makedonski Albanac, genije ... neopisivo. Mora da se vidi, i da se proba, ti ukusi ... tesko je opisati!! Znam ga i licno, zove me 'zema'. Covek radi 20 sati na dan. Lova ga ni ne zanima. Cista pasija!!
Nadam se da ce i u BG da stigne bar jedna zvezda, bilo bi lepo.
Pozdrav iz hladnog CPH !!!

Orbiter

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

kakve zvjezdice,ne radi se o zvjezdicama nego preporukama....

C i n i k

pre 2 godine

Za sve one koji nisu dobro pročitali ovu vest, NIJEDAN RESTORAN nije dobio Mišelinove zvezdice, NIJEDAN! Samo neke "preporuke"!
(Aleksandar, 07. decembar 2021 14:43)


Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!

Trig

pre 2 godine

Nas mladi kupus,kiseli kupus,pecene paprike sa belim lukom,teleca i jagnjeca corba,mlado prase i jagnje, riblja corba,to nema nigde.Normalnom gradjaninu ovo je dovoljno.Ostali neka jedu plasticno povrce i gmo meso sa sve sosevima.

sd

pre 2 godine

Mešelinove zvezde u restoranima preko su statusni simbol bogatih pojedinaca, takvi restorani su svi u minusu zbog kvalitetnih namernica a cene su jake.

tom pus

pre 2 godine

čorbast pasulj sa suvom kolenicom,e moj bajo,porcija mož 3 odrasla da jedu,a cena smešna,ukus ihhh...samo za jesti i otići,nije neki ambijent, ,,kod kala,,
ha,ha..kaže žena uzmi nešto normalno šta se glupiraš,reko pa šta je normalnije od pasulja,kad vide one ,,ribiće,mesa na kolenici...da probam,reko ne mož??

E svasta

pre 2 godine

Poenta Fine dininga je da postrize sto vise vune sa takvih kao sto si ti.
(Kukatilo, 7. decembar 2021 16:31)

I da je tako, trose ljudi masovno na mnogo gore stvari. Koja je poenta pusenja?
Ja za fine dining para nemam tj ne daje mi se na to, ali sam taj pricip prihvatila kod kuce. Ne jedem vise splacine vec probrano u malim kolicinama.
Menja pogled na svet, veruj mi.

NikolaBg

pre 2 godine

Najviše volim italijansku kuhinju. Nema tih para koje bih dao na azijsku kuhinju, suši, kebabe, kavijar ne podnosim itd. Ne volim ni naše specijalitete kavurmu, pihtije, škembiće. Volim giros i Grčku kuhinju ali ne nešto preterano. U Berlinu sam bio u jednom ruskom restoranu i jeo lososa u susamu sa nekim povrćem, fenseraj ali ukusno i dobra atmosfera.
Hoću da kažem jednom rečju svako voli da jede individualno, a što se tiče restorana to se vidi odmah da li je ukusno ili nije.

SasaCH

pre 2 godine

"U restoranim na zapadu uglavnom dojiete "nacrtanu" hranu."
(Si)

Komentar kao iz nekog komunistickog biltena iza gvozdene zavese.
Ovde se dobro jede. Ima i masnog, jeftinog mesa, kao naseg, ko voli takve stvari. Samo se manje konzumira jer je nezdravo. I sto je najvaznije, inspekcije prehrambene robe su redovne i kazne velike, pa znamo sta jedemo.

znamteznasme

pre 2 godine

miselinove zvezdice ili preporuke ili dekantrove opened za vina su skupe fore jeo sam po color evropi a I sire I mogu da potvrdim naj restorani niti imaju niti hoce u to drustvo jednostavno ih ne interesuje sto se bgd tice calcnite malo u vlasnicku strukturu I....pametnom dosta nego STA SE CEKA

Medo

pre 2 godine

Ko je bio i jeo bar u jednom od restorana sa bar jednom zvjezdicom zna da to nije slučajno dobiveno. Ko može nek proba restoran 360 u Dubrovniku. Bio sam. Vrhunski doživljaj u svakom pogledu.

US Citizen

pre 2 godine

E to bi voleo da vidim da ima neki restoran u Srbiji sa zvezdicom. Prvo treba uloziti bar četvrt miliona dolara za par stotina flaša vina. Onda nabaviti namernice a za kuvanje ćemo lako jer ima dobrih kuvara samo što materijala nema. Materijala nema zato što je sirotinji sve skupo a ta šaka ljudi što moze da izkešira tazentku za večeru nije vredna da se ulaze jer pobogu ti mogu i privatnim dzetom do Pariza ili Beča

a

pre 2 godine

Bukvalno SVi navedeni restorani su uglavnom poznati-ne po dobroj klopi nego po slikama na instagramu I fejsbuku..! Čuj, bela reka I podrška farmerima sa homolja? ...balkansko-japanski bizu? nikad bolji ''homo''..da, ako jedete koštanu srž I pohovanu krljušt zlatne ribice...
Svašta...
Zna se gde da idete ako hoćete da jedete kao što znale gde da odete ako želite samo da se slikate...prilično je jednostavan izbor!
...a Michelin lista...pa bilo je krajnje vreme da prestanu da ignorišu nas I naše restorane ali krenuli su sa skroz pogrešnim pristupom..!
(Mikajlo, 07. decembar 2021 15:00)

Restoran se ogleda i po WC-u. A gomila naših restorana bez obzira na hranu nema dobre sanitarije.. Možda za naše uslove je to ok ali ne i za onog ko ocenjuje. Da bi se dobila Mišelinova zvezda pored hrane i to se gleda. Ocenjuje se autohtonost domaće kuhinje, kako jelo izgleda u tanjiru. Jelo mora da bude slika u tanjiru pa onda miris i ukus, ambijent i naravno cena. Onda se udje u kuhinju. Ne prolaze više one priučene kuvarice sa kačketima na glavi ili maramom od gaze

Finka

pre 2 godine

S obzirom na to da Zagreb i Ljubljana imaju restorane s Michelinovim zvijezdama, nekoliko Bib Gourmanda i jednak broj preporuka, ovo teško da je neki doseg, prije debakl.
A o nekakvom gastro takmičenju s Primorskom, Istrom ili Dalmacijom da ne govorimo... Gro ex yu Michelina je koncentrirano na ili uz obalu, od Hiše Franko do prvog ex yu restorana koji je uopće dobio zvijezdu, šibenskog Pellegrinija.
Jedan Bib gourmand i 15 preporuka za grad veličine Beograda je debakl.

Elmer

pre 2 godine

Lista je prilicno realna. To su top Bg restorani.
Od drugih bih izdvojio restoran Vrh Beograda u Zvezdarskoj sumi, bukvalno atmosfera kao na Tari a izuzetno dobra klopa. Takodje restoran Bela Napoli u Zemunu je u vrhu sigurno.

Kukatilo

pre 2 godine

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo
(E svasta, 07. decembar 2021 15:31)

Poenta Fine dininga je da postrize sto vise vune sa takvih kao sto si ti.

OK

pre 2 godine

Da razjasnimo: Miselin NIJE dao zvezdice, vec preporuku.
U Srbiji se ceni kvalitet i kolicina hrane, ali najvise drustvo i muzika po kafanama. Miselin iskljucivo ocenjuje KVALITET hrane, tako da ovo jeste pohvala za Srbiju, ali malo znaci prosecnog gosta. Drugaciji mentalitet, drugaciji obicaji.

niko i nista u Parizu i Londonu

pre 2 godine

Ne cudi da nema zvezdica, pa prosecan posetilac restorana u Beogradu pojma nema sta je zvezdica kao sto to vidimo. Ima zainteresovanih koji znaju, sigurno, ali opste znanje o gastronomiji prakticno ne postoji.
Michlein nije bio u Srbiji iz pukog razloga sto za to nije bilo- Razloga!
Dobro oni znaju kad se negde pojavi vrhunska kuhinja.
Ovo je znak da postoje restorani koji pokusavaju da budu nesto drugo od menze.
Preporuke su podstrek da se neko od njih odluci za vise.
Put je dug, jer od preporuke do jedne zvezdice je ogroman i daleko duzi nego od anonimnosti do preporuke. Treba postici nivo i drzati ga izvesno vreme.
Opet i zaradjena zvezdica je teska da se ocuva- a lako se gubi.
Ipak dobar je znam da se nesto malo ipak desilo.

Macak

pre 2 godine

Za zemlju u kojoj vecina stanovnistva misli da rec "gurman" predstavlja debelog tipa koji moze da proguta pola praseta sa raznja puls sarme ovo je fantastican rezultat.

Ostatak stanovnistva misli da ta rec predstavlja tipa koji moze da jede uzasno zacinjenu hranu- prvenstveno guta ljute feferone.

i onda tu i tamo tihi izuzetak-----

Kukatilo

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

Cim je Bela reka na listi preporuka, tvoj komentar je i vise nego validan.

Johny

pre 2 godine

U Evropi restorani (kafane) nisu mesta gde odeš i bog te zaboravi. Sediš satima i naručuješ voz. Često imam strance. Vodim ih uglavnom na večere. Ljudi nisu navikli da se prežderavaju. Jednom smo bili u Skadarliji u Dva jelena. Donese čovek mešano meso. Nas trojica a kilo mešanog mesa u ovalu. A pre toga sir, kajmak, pršut i vruća proja i lepinje. Ko to sve da pojede. Tada u Skadarliji i nikada više. Pitaju me da li ima riblji restoran. Nekada bio dva ribara. Odvedem ih jednom u Marinadu a drugi put u Siroti ribar na starom obrenivačkom putu kod vagon restorana. Neugledno ali bili zadovoljni. Riblja čorba, kečiga, somovina i sve živo stoji u kavezu u reci

željkovameli

pre 2 godine

Talibani, vi ne razumijete niti TEXt, a komentirate da Srbija ima 14 restorana sa Mišlinovim **, ??Koja Komedija. Ps:Pogotovo,Pametni cinik??.

Milos

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.

Mikajlo

pre 2 godine

Bukvalno SVi navedeni restorani su uglavnom poznati-ne po dobroj klopi nego po slikama na instagramu I fejsbuku..! Čuj, bela reka I podrška farmerima sa homolja? ...balkansko-japanski bizu? nikad bolji ''homo''..da, ako jedete koštanu srž I pohovanu krljušt zlatne ribice...
Svašta...
Zna se gde da idete ako hoćete da jedete kao što znale gde da odete ako želite samo da se slikate...prilično je jednostavan izbor!
...a Michelin lista...pa bilo je krajnje vreme da prestanu da ignorišu nas I naše restorane ali krenuli su sa skroz pogrešnim pristupom..!

a

pre 2 godine

Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.
(jagnjetina, 07. decembar 2021 14:18)

Ima dobrih kafana. Stara Hercegovina, Zapis,, Boka.,Brankovina,Mornar, Orašac gde se dobro jede. Nisu kafane gde sve šljašti. Sveže ribe tek uslovljene teško da ćeš naći u velikoj većini evropskih kontinentalnih gradova. Nisam u Skadarliji video, da se nešto preliva pavlakom mada retko tamo idem. To je za bugare, strance. Ima boljih kafana od Skadarlije. I na kraju ovo nisu zvezde već preporuke u stilu Erika Burdena

Sid

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

Gde si ti procitao bilo sta o zvezdicama? Nijedan restoran nije dobio Mišlenovu zvezdicu.

Smuleco

pre 2 godine

Izbor baš i nije neki....Mišlenovu zvezdicu pre navedenih, zaslužuje bar 20 Bgd restorana! Neki od restorana iz teksta, doduše su "napucani" najstrašnije, ali "napucanost" za dobijanje Mišlenove zvezdice, NIJE nikakav kriterijum.

Laki Lučiano

pre 2 godine

Od svih nabrojanih, ni u jednom nisam bio, a vrlo često sam na poslovnim ručkovima, tako da, ako hoćete dobro da jedete, ne verujte svemu što pišu..

Trevenj

pre 2 godine

Miselinova zvezdica je prevara svetske klase. Nase kafane imaju 10x bolju hranu nego pola "miselinovih" ljubimaca. Cak sam sreo i vlasnika restorana na Kritu koji se spremao da proda svoj restoran samo zato sto ima zvezdicu. Kaze od kada je dobio sve manje gostiju mu dolazi, svi misle da je hrana molekularna ili nouvelle cuisine prevara, a covek sluzi klasicne grcke specijalitete na svoj nacin. U nekoliko kod kojih sam bio hrana je bila za zaborav a cene za slog. U jednom smo cak lupom jurili zalogaje po tanjiru. Vise verujte pregledima na internetu nego miselinovim barabama ako imate i trunku pameti. Kod nas Prolece ili Znak Pitanja nikada nece dobiti zvezdice ali su restorani u koje bi otisao 1000 puta radije nego u najbolje sa miselinove liste.

KleinRadojica

pre 2 godine

Svi znaju nekako neke tajne kafane po Beogradu, koje nekako spremaju bolju hranu od najboljih svetskih restorana. Kakva Miselin zvezda, meso burazeru i kupus salata iz kafane na Vozdovcu ili Ibarskoj magistrali je stoput bolje. Jeste, kao sto je i Yugo nekako mnogo bolji auto od Mercedesa ili Toyote. Dogod se ne odreknemo te umisljene velicine nikad necemo krenuti napred

Dule

pre 2 godine

Rec autosovinista ne postoji, i nijedan beogradski restoran nije dobio Miselinovu zvezdu, ovo su samo preporuke. Procitaj tekst, sramotno se izrazavas.

kafanski moljac

pre 2 godine

Platiš i dobiješ Mišelinovu preporuku. To još nije Mišelinova zvezda. Većinu od ovih restorana poznajem. Internacionalna kuhinja. Nema ništa autentično. Nema isključivo srpskih jela. Ne mislim na pljeskavice i ćevapćiće. Restorani utegnuti, sa gomilom escajga, tanjira uštirkanih saveta. Hrvatska ima nekoliko restorana sa Mišelinovom zvezdom. Najviše u Istri. Austrija u Beču ima Štajerer ek gde se mesecima unapred rezervišu mesta u Budimpešti Gundel. I oba restorana sa tradicionalnom domaćom kuhinjom

mario

pre 2 godine

Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)
Daj nam pojasni koju to korist?koliko stranih turista je došlo i da nemoj računati ove indicije koji su bili Covid turisti..?

roki

pre 2 godine

Vecina ne cita tekst. Nisu restorani dobili zvezdice vec samo preporuku. Daleko su ti restorani jos uvek od zvezdica kao sto je i Bg daleko od svetskih metropola sto se i vidi po komentarima.

drvobradi

pre 2 godine

Meni je i dalje fascinantna cela ova fama oko Mislenovih zvezdica. Proizvodjac guma napravio brosuru gde ima sta da se jede u blizini puta, koja je prerasla u snobovsko pros***vanje.
Otprilike da smo mi neka veca imperijalna sila, ovo bi se zvalo SAT zvezdice.

E svasta

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo

Mili

pre 2 godine

To sto vecina nema mogucnost da jede u ovim restoranima, nema potreba ni napadati ih. Ima boljih i losijih ali svakako nemojte hvaliti neke osrednje sa jeftinom hranom. Pogledajte samo emisiju “Paklena kuhinja” u tim (uglavnom osrednjim restoranima pa cete videti sta se zapravo tu desava i koliko je to lose, bez obzira sto "za 500din dobijes kilo mesa". I nemojte molim vas pricati da su ove kafane po magistrali nesto dobro kao i pecenjare, mozda meso jeste dobro ali nista drugo nije.

Johny

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star

Si

pre 2 godine

U restoranim na zapadu uglavnom dojiete "nacrtanu" hranu. Po tanjitu razmazani nekakvi nazovi prelivi u raznim bojama sa koricom rasusenog 'leba pa od toga ostani ziv ako mozes. Kad dodju ti isti kod nas, pa probaju ovaj vulkan gastronomije i hedonizma redovno se raspamete. Ja se na zapdu jos nigde nisam propisno najeo a da to nije neki nas restoran.

Star

pre 2 godine

@Vlado, suština dobrih restorana i jeste u malim porcijama, kako bi se probalo što više ukusa. Većina ovih restorana ima tasting menu, koji se sastoji od više sledova. Ili se poručuje nekoliko predjela, glavno jelo i dezert. I jedna i druga opcija su sasvim dovoljna količina hrane. To što su vaši prijatelji hteli da uštede, pa su naručili jedan sled kao jedino jelo i ostalo gladni, neću da komentarišem.

Ahtung

pre 2 godine

Gde su tu Tri šešira, Manjež, Znak pitanja... Nije važno šta jedeš i piješ, šta si mezetio, kako je to ukrašeno - servirano, nego s kim si posle zapevo!

beogradjanin

pre 2 godine

....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22

Kafana nije mesto gde treba da se nakrkaš i da porcije vire iz tanjira. Kafana je mesto gde ćeš ugodno da se osećaš i da nešto lepo prezalogajiš i popiješ dobro vino ili pivo i da sa prijateljima vodiš prijatan razgovor. Za krkanluk u pečenjaru naručiš kilo ipo pečenja

Optimista pripravnik

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Ovaj (dosta lajkovani) komentar pokazuje koliko mi razumemo KVALITET, SERVIRANJE (IZGLED) i UKUS, i da nam je mnogo vazniji KVANTITET. Mi nemamo istancan ukus za hranu, i sto je veca porcija to je restoran bolji. Nemamo pojma o kulinarstvu. Kao sto nismo razumeli ni tenis, pre Noleta. Ista stvar, moj narode.
Ipak, jasno je zasto je to tako. Krenuli smo kao seljacka, nastavili kao komunisticka nacija, a tek sada smo na putu da dobijemo prve dobre i od Mislena preporucene restorane.
To je tako kako je.
Za nesto su potrebne generacije... i vreme ...
Budimo strpljivi. Imamo odlicne uslove da postanemo zemlja vrhunske hrane. Sada smo zemlja pljeski i rostilja. Kameno doba kulinarstva.

Americanos

pre 2 godine

Naš prosečan čovek je do juče jeo samo šta mama i baba skuvale a kad I malo negde tu okolo proputuje, objašnjava njima kako treba da prave pljeskavica, umesto da proba nešto novo. Kao sto rece jedan ispod, treba vremena. I to je ok.

Ne jede skoro niko sve obroke u ovakvim restoranima, ali za specijalne prilike se jedu male porcije i više 'kurseva' hrane, ne samo glavno jelo.

U Tokiju ima Italijanakih i Francuskih restorana sa Michelin zvezdicama. Ogromna većina njih to ni ne proba. Tako će biti i kod nas, dobice neko ako nastave da rade kvalitetno malo duže i tu čuvenu zvezdicu, ali neće to biti za svakoga.

U principu, navuci se na takve restorane, skup viski, vino i cigare je neko moje prokletstvo, bolje vam je (I puno jeftinije), bez toga :)

sasa the king

pre 2 godine

Nasli se Srbi da daju savete Michllen ljudima kako da ocenjuju restorane? To smo mi…oni ljudi to rade decenijama po celom svetu, i naravno da nece da prljaju svoje ime, tako sto ce dodeljivati neauzene ocene. Uglavnom se javljaju ljudi koji se hrane po kioscima i kuci…

Los Angeles

pre 2 godine

Tako je srbende, samo mesina na kolčini, jela kao u praistorijskom dobu…. Veze vi nemate šta je gastronomija, ali bolje se od vas i ne može očekivati.

Macak

pre 2 godine

Zivim u Bgd i mislim da ni u jednom od ovih restorana nisam jeo. Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Pogledas na YT sta neki stranci biraju da jedu i onda shvatis da svi ne jedu istu hranu.Ja mislim isto kao ti ali tako ne misle svi.
Gledao sam jednu porodicu koja je dosla u Bgd ,oni su jeli samo tu hranu koju pomonjes i to vise restorana , zadovoljni.

Johan

pre 2 godine

Nedavno kada je Conde Nest Traveller objavio tekst kako Srbiju treba posetiti izmedju ostalog zbog dobre hrane lokalni hejteri i autosovinisti su se udruzili sa susjedima i jednim Janezom u pljuvanju Srbije. Jedan od argumenata im je bio i da Srbije nema u Mischelin vodicu. Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.

Andy

pre 2 godine

Jednom sam pre oko dve godine ušao u Belu reku. Osoblje se tripuje da su fensi restoran, i prilično su isprepadani iz ko zna kog razloga. Možda ih maltretiraju šefovi. Unutra je ok za neki etno restoran. Ekipa koja se skuplja je kao u svakoj kafani. Gužva i dranje. Verovatno neki skorojevići sa kintom, a u suštini i dalje sirovine... Nisam ostao dugo unutra i nemam nameru da dođem ponovo.

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

dobra kafana je ona u kojoj ti posle klope dođe da momentalno na licu mesta i odremaš, a ne da, kao posle ovih zvezdičastih, moraš da šipčiš po pljesku...

Gurman

pre 2 godine

Lepo je da su naši restorani uvršetni u vodič ali mora još da se radi na kvalitetu da se zavredi neka zvezdica.

Evo opisa za kategorije:

Bib Gourmand: good quality, good value cooking
One MICHELIN Star: High quality cooking, worth a stop!
Two MICHELIN Stars: Excellent cooking, worth a detour!
Three MICHELIN Stars: Exceptional cuisine, worth a special journey!

123

pre 2 godine

kad Sam video restoran Bela Rekao...na zalost sto se tice gastronomske scence zaista dosta zaostajemo ...sem par restorana u tekstu zaista nemamo mnogo da ponudimo.

Vlado

pre 2 godine

Zivim u Bgd i mislim da ni u jednom od ovih restorana nisam jeo. Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.

Malo je glupo

pre 2 godine

U Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.
(jagnjetina, 07. decembar 2021 14:18)

Neki od nas znaju nekolicinu jako dobrih restorana i kafana, ali to se ne priča na glas..
Doduše mnoge od tih više nisu ni toliko nepoznate..

jagnjetina

pre 2 godine

U Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.

turist

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.To se znalo i ranije.
Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.

C i n i k

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?

big gourmand

pre 2 godine

Hrvatska raspolaže sa 10 takvih "laskavih oznaka" uz 10 još laskavijih i prestižnijih zvijezdica. Nositelji laskavih titula rasprostranjeni su diljem zemlje, jedan i u susjednom Iloku. Potražite ga prvom prilikom.

Optimista pripravnik

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Ovaj (dosta lajkovani) komentar pokazuje koliko mi razumemo KVALITET, SERVIRANJE (IZGLED) i UKUS, i da nam je mnogo vazniji KVANTITET. Mi nemamo istancan ukus za hranu, i sto je veca porcija to je restoran bolji. Nemamo pojma o kulinarstvu. Kao sto nismo razumeli ni tenis, pre Noleta. Ista stvar, moj narode.
Ipak, jasno je zasto je to tako. Krenuli smo kao seljacka, nastavili kao komunisticka nacija, a tek sada smo na putu da dobijemo prve dobre i od Mislena preporucene restorane.
To je tako kako je.
Za nesto su potrebne generacije... i vreme ...
Budimo strpljivi. Imamo odlicne uslove da postanemo zemlja vrhunske hrane. Sada smo zemlja pljeski i rostilja. Kameno doba kulinarstva.

drvobradi

pre 2 godine

Meni je i dalje fascinantna cela ova fama oko Mislenovih zvezdica. Proizvodjac guma napravio brosuru gde ima sta da se jede u blizini puta, koja je prerasla u snobovsko pros***vanje.
Otprilike da smo mi neka veca imperijalna sila, ovo bi se zvalo SAT zvezdice.

Copenhagen

pre 2 godine

Zivim u Danskoj vec 30 godina, i bas radim u restoranskoj bransi.
Igrom slucaja, ovde, u Kopenhagenu imamo dva restorana (Noma i Geranium) koji su, verovali ili ne: PRVI i drugi na listi Miselena za ceo svet. Imate na internetu celu listu. Malo Evropskih restorana je u prvih 10, ima jedan u Spaniji i jedan u Svedskoj, cini mi se. U Geranijumu nisam bio, ali Noma (vec duze vreme najbolji na svetu) je stvarno nesto posebno. Glavni 'sef' je Rene Redzepi, po ocu Makedonski Albanac, genije ... neopisivo. Mora da se vidi, i da se proba, ti ukusi ... tesko je opisati!! Znam ga i licno, zove me 'zema'. Covek radi 20 sati na dan. Lova ga ni ne zanima. Cista pasija!!
Nadam se da ce i u BG da stigne bar jedna zvezda, bilo bi lepo.
Pozdrav iz hladnog CPH !!!

Sid

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

Gde si ti procitao bilo sta o zvezdicama? Nijedan restoran nije dobio Mišlenovu zvezdicu.

jagnjetina

pre 2 godine

U Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.

Gurman

pre 2 godine

Lepo je da su naši restorani uvršetni u vodič ali mora još da se radi na kvalitetu da se zavredi neka zvezdica.

Evo opisa za kategorije:

Bib Gourmand: good quality, good value cooking
One MICHELIN Star: High quality cooking, worth a stop!
Two MICHELIN Stars: Excellent cooking, worth a detour!
Three MICHELIN Stars: Exceptional cuisine, worth a special journey!

Andy

pre 2 godine

Jednom sam pre oko dve godine ušao u Belu reku. Osoblje se tripuje da su fensi restoran, i prilično su isprepadani iz ko zna kog razloga. Možda ih maltretiraju šefovi. Unutra je ok za neki etno restoran. Ekipa koja se skuplja je kao u svakoj kafani. Gužva i dranje. Verovatno neki skorojevići sa kintom, a u suštini i dalje sirovine... Nisam ostao dugo unutra i nemam nameru da dođem ponovo.

roki

pre 2 godine

Vecina ne cita tekst. Nisu restorani dobili zvezdice vec samo preporuku. Daleko su ti restorani jos uvek od zvezdica kao sto je i Bg daleko od svetskih metropola sto se i vidi po komentarima.

Vlado

pre 2 godine

Zivim u Bgd i mislim da ni u jednom od ovih restorana nisam jeo. Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.

Kukatilo

pre 2 godine

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo
(E svasta, 07. decembar 2021 15:31)

Poenta Fine dininga je da postrize sto vise vune sa takvih kao sto si ti.

Hamilton

pre 2 godine

Nisam ni snob, ni neki elitista, ali većina komentatora zvuče kao da su upravo bili na radničkom savetu, pa posle treće smene, nadrndani idu svojoj kući da izudaraju suprugu, jer im nije servirala parizer i pljeske.

Johny

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star

OK

pre 2 godine

Da razjasnimo: Miselin NIJE dao zvezdice, vec preporuku.
U Srbiji se ceni kvalitet i kolicina hrane, ali najvise drustvo i muzika po kafanama. Miselin iskljucivo ocenjuje KVALITET hrane, tako da ovo jeste pohvala za Srbiju, ali malo znaci prosecnog gosta. Drugaciji mentalitet, drugaciji obicaji.

Drndo Maroje

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

Salis se?

Opet ne cudi i da stvarno verujes u to. U zemlji gde brat bratu i prijatelj prijatelju ne veruje, ne cudi ovakvo shvatanje. Miselin bira i zaposljava ljude koji obilaze restorane i jedu, pisu izvjestaje (ne za novine, samo za Miselin)
Naravno da niko osim vrha Miselina ne zna ko su ti ljudi.
Bilo kakvo otkrivanje identiteta je kraj karijere i gubitak zaposlenja.
Da bi dobio zvezdicu ne znaci da neko jednom dodje i pojede nesto dobro-treba nekoliko puta u toku godine ili dve da nivo bude vrhunski.

Ali zna skako se kaze- u zemlji lopovluka i korupcije svi veruju i da im je rodjeni otac drpio iz novcanika.

KleinRadojica

pre 2 godine

Svi znaju nekako neke tajne kafane po Beogradu, koje nekako spremaju bolju hranu od najboljih svetskih restorana. Kakva Miselin zvezda, meso burazeru i kupus salata iz kafane na Vozdovcu ili Ibarskoj magistrali je stoput bolje. Jeste, kao sto je i Yugo nekako mnogo bolji auto od Mercedesa ili Toyote. Dogod se ne odreknemo te umisljene velicine nikad necemo krenuti napred

Malo je glupo

pre 2 godine

U Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.
(jagnjetina, 07. decembar 2021 14:18)

Neki od nas znaju nekolicinu jako dobrih restorana i kafana, ali to se ne priča na glas..
Doduše mnoge od tih više nisu ni toliko nepoznate..

kafanski moljac

pre 2 godine

Platiš i dobiješ Mišelinovu preporuku. To još nije Mišelinova zvezda. Većinu od ovih restorana poznajem. Internacionalna kuhinja. Nema ništa autentično. Nema isključivo srpskih jela. Ne mislim na pljeskavice i ćevapćiće. Restorani utegnuti, sa gomilom escajga, tanjira uštirkanih saveta. Hrvatska ima nekoliko restorana sa Mišelinovom zvezdom. Najviše u Istri. Austrija u Beču ima Štajerer ek gde se mesecima unapred rezervišu mesta u Budimpešti Gundel. I oba restorana sa tradicionalnom domaćom kuhinjom

Mili

pre 2 godine

To sto vecina nema mogucnost da jede u ovim restoranima, nema potreba ni napadati ih. Ima boljih i losijih ali svakako nemojte hvaliti neke osrednje sa jeftinom hranom. Pogledajte samo emisiju “Paklena kuhinja” u tim (uglavnom osrednjim restoranima pa cete videti sta se zapravo tu desava i koliko je to lose, bez obzira sto "za 500din dobijes kilo mesa". I nemojte molim vas pricati da su ove kafane po magistrali nesto dobro kao i pecenjare, mozda meso jeste dobro ali nista drugo nije.

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

dobra kafana je ona u kojoj ti posle klope dođe da momentalno na licu mesta i odremaš, a ne da, kao posle ovih zvezdičastih, moraš da šipčiš po pljesku...

Dule

pre 2 godine

Rec autosovinista ne postoji, i nijedan beogradski restoran nije dobio Miselinovu zvezdu, ovo su samo preporuke. Procitaj tekst, sramotno se izrazavas.

Johan

pre 2 godine

Nedavno kada je Conde Nest Traveller objavio tekst kako Srbiju treba posetiti izmedju ostalog zbog dobre hrane lokalni hejteri i autosovinisti su se udruzili sa susjedima i jednim Janezom u pljuvanju Srbije. Jedan od argumenata im je bio i da Srbije nema u Mischelin vodicu. Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.

a

pre 2 godine

Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.
(jagnjetina, 07. decembar 2021 14:18)

Ima dobrih kafana. Stara Hercegovina, Zapis,, Boka.,Brankovina,Mornar, Orašac gde se dobro jede. Nisu kafane gde sve šljašti. Sveže ribe tek uslovljene teško da ćeš naći u velikoj većini evropskih kontinentalnih gradova. Nisam u Skadarliji video, da se nešto preliva pavlakom mada retko tamo idem. To je za bugare, strance. Ima boljih kafana od Skadarlije. I na kraju ovo nisu zvezde već preporuke u stilu Erika Burdena

C i n i k

pre 2 godine

. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja
(a, 07. decembar 2021 21:05)

Ozbiljno?
Ja sam vise x bio u restoranu Sonne kod Steve ( i volim tamo da odem ali kako citam ti ga nisi u zivotu posetio) koji je vrlo blizu Zurich/a , i odgovaram ti samo zato sto si bezobrazan da pises o Karapandzi koga ni nzns niti je tacno da on ima Michelin zvezdicu jer njega to savrseno ne zanima, mozda su mu i dali skoro ali njega ne zanimaju takve stvari i to svako ko ga poznaje zna, dakle on nkd nbi zvao Michelin da ga posete, a sem toga gl jelo kod njega su sarme,kiseli kupus, bakalar, sirevi, jela sa rostilja,corbice,salate...
Kod njega cesto dolaze Srbi, Steva je Srbin, hr su ga isterali iz hotela u Zg jer je Srbin, opljackali su mu stan u Zg i zapalili mu hrvati kucu na Kordunu, brojne neprijatnosti je imao i morao je sa 40 g da pobegne iz te zemlje, a bio je poznat i bio je samo kuvar, danas je drzavljanin CH..
Drugo, aj navedi sta je to "autohtona" kuhinja u hr?!
Pretpostavljam da znas sta to znaci sto si napisao, al da te podsetim samo, to znaci da nema primesa nijedne druge kuhinje tj naroda..?
Navedi malar 1 jelo da je njihovo "autohtono"?
Budalastina jbt sta sve ovde necu da procitam..

E svasta

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo

big gourmand

pre 2 godine

Hrvatska raspolaže sa 10 takvih "laskavih oznaka" uz 10 još laskavijih i prestižnijih zvijezdica. Nositelji laskavih titula rasprostranjeni su diljem zemlje, jedan i u susjednom Iloku. Potražite ga prvom prilikom.

Si

pre 2 godine

U restoranim na zapadu uglavnom dojiete "nacrtanu" hranu. Po tanjitu razmazani nekakvi nazovi prelivi u raznim bojama sa koricom rasusenog 'leba pa od toga ostani ziv ako mozes. Kad dodju ti isti kod nas, pa probaju ovaj vulkan gastronomije i hedonizma redovno se raspamete. Ja se na zapdu jos nigde nisam propisno najeo a da to nije neki nas restoran.

Star

pre 2 godine

@Vlado, suština dobrih restorana i jeste u malim porcijama, kako bi se probalo što više ukusa. Većina ovih restorana ima tasting menu, koji se sastoji od više sledova. Ili se poručuje nekoliko predjela, glavno jelo i dezert. I jedna i druga opcija su sasvim dovoljna količina hrane. To što su vaši prijatelji hteli da uštede, pa su naručili jedan sled kao jedino jelo i ostalo gladni, neću da komentarišem.

Kukatilo

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

Cim je Bela reka na listi preporuka, tvoj komentar je i vise nego validan.

pokondirene tikve

pre 2 godine

Neki pitaju koja je to hrvatska kuhinja, a ja pitam koja je to srpska kuhinja? Da nema grčke, turske, italijanske, mađarske i nemačke kuhinje i mi i Hrvati bi gulili kačamak i proju.

Macak

pre 2 godine

Zivim u Bgd i mislim da ni u jednom od ovih restorana nisam jeo. Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Pogledas na YT sta neki stranci biraju da jedu i onda shvatis da svi ne jedu istu hranu.Ja mislim isto kao ti ali tako ne misle svi.
Gledao sam jednu porodicu koja je dosla u Bgd ,oni su jeli samo tu hranu koju pomonjes i to vise restorana , zadovoljni.

sasa the king

pre 2 godine

Nasli se Srbi da daju savete Michllen ljudima kako da ocenjuju restorane? To smo mi…oni ljudi to rade decenijama po celom svetu, i naravno da nece da prljaju svoje ime, tako sto ce dodeljivati neauzene ocene. Uglavnom se javljaju ljudi koji se hrane po kioscima i kuci…

Trevenj

pre 2 godine

Miselinova zvezdica je prevara svetske klase. Nase kafane imaju 10x bolju hranu nego pola "miselinovih" ljubimaca. Cak sam sreo i vlasnika restorana na Kritu koji se spremao da proda svoj restoran samo zato sto ima zvezdicu. Kaze od kada je dobio sve manje gostiju mu dolazi, svi misle da je hrana molekularna ili nouvelle cuisine prevara, a covek sluzi klasicne grcke specijalitete na svoj nacin. U nekoliko kod kojih sam bio hrana je bila za zaborav a cene za slog. U jednom smo cak lupom jurili zalogaje po tanjiru. Vise verujte pregledima na internetu nego miselinovim barabama ako imate i trunku pameti. Kod nas Prolece ili Znak Pitanja nikada nece dobiti zvezdice ali su restorani u koje bi otisao 1000 puta radije nego u najbolje sa miselinove liste.

Blaster

pre 2 godine

US Citizen, 7. decembar 2021 16:34)

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10)

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.

Los Angeles

pre 2 godine

Tako je srbende, samo mesina na kolčini, jela kao u praistorijskom dobu…. Veze vi nemate šta je gastronomija, ali bolje se od vas i ne može očekivati.

beogradjanin

pre 2 godine

....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22

Kafana nije mesto gde treba da se nakrkaš i da porcije vire iz tanjira. Kafana je mesto gde ćeš ugodno da se osećaš i da nešto lepo prezalogajiš i popiješ dobro vino ili pivo i da sa prijateljima vodiš prijatan razgovor. Za krkanluk u pečenjaru naručiš kilo ipo pečenja

a

pre 2 godine

Bukvalno SVi navedeni restorani su uglavnom poznati-ne po dobroj klopi nego po slikama na instagramu I fejsbuku..! Čuj, bela reka I podrška farmerima sa homolja? ...balkansko-japanski bizu? nikad bolji ''homo''..da, ako jedete koštanu srž I pohovanu krljušt zlatne ribice...
Svašta...
Zna se gde da idete ako hoćete da jedete kao što znale gde da odete ako želite samo da se slikate...prilično je jednostavan izbor!
...a Michelin lista...pa bilo je krajnje vreme da prestanu da ignorišu nas I naše restorane ali krenuli su sa skroz pogrešnim pristupom..!
(Mikajlo, 07. decembar 2021 15:00)

Restoran se ogleda i po WC-u. A gomila naših restorana bez obzira na hranu nema dobre sanitarije.. Možda za naše uslove je to ok ali ne i za onog ko ocenjuje. Da bi se dobila Mišelinova zvezda pored hrane i to se gleda. Ocenjuje se autohtonost domaće kuhinje, kako jelo izgleda u tanjiru. Jelo mora da bude slika u tanjiru pa onda miris i ukus, ambijent i naravno cena. Onda se udje u kuhinju. Ne prolaze više one priučene kuvarice sa kačketima na glavi ili maramom od gaze

Petar

pre 2 godine

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo
(E svasta, 07. decembar 2021 15:31)

Apsolutno se slažem da nije cilj prežderavanje, ali nije normalno ni da gladan izadješ iz restorana.

mario

pre 2 godine

Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)
Daj nam pojasni koju to korist?koliko stranih turista je došlo i da nemoj računati ove indicije koji su bili Covid turisti..?

Glas razuma

pre 2 godine

Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!
(C i n i k, 7. decembar 2021 17:57)

Zar je baš tako teško otići na Michellinovu stranicu i vidjeti što je istina? Pogledati npr. kartu s Michellin restoranima? I da, njihovi popisi su ažurirani, tako da je jedino Iva... smještena pod BiB Gourmand. Meni sasvim svejedno koja država ih ima više, ali mi ide na živce kad ljudi pišu gluposti. Pozdrav

Čiča Miloje

pre 2 godine

da ne spomenem Homu i Enzo, pa ni Maderu, Lorenzo, Frans...
(Nepismeni, 07

Prijatelju, samo mi Maderu ne pominji...! Goru klopu i uslugu teško možeš da nadješ... Izvikano, kelneri lenji, matori, misle da ti čine čast što su te uopšte videli...A peze buzdovanima i intimiziraju se sa gostima ... Odvratno i seljački primitivno!

trangefrange

pre 2 godine

za Los Andjeles, onog iz minhena, i ostale pokondirene tikve. Kako je moguće da ste toliki autošovinisti i da toliko pljujete po svome i svojima? To što ste se dokopali zapada ( ili istoka) ne znači da ste išta bolji od ostalih ljudi, samo splet okolnosti koji je verujem potkrepljen vašim radom. Ali, ajde malo oladite sa pljuvanjem ljudi za koje vi mislite da su lošiji od vas, a stiče se utisak da vi mislite da je svih 7m Srba lošije. E pa otkriću vam tajnu, NIJE!!!
Pa sta ako neko voli pečenje pre sušija, pa šta ako neko vozi dačiju pre nego nov nov nov audi. sto ljudi sto ćudi.
Ja prvi sam bio u restoranima sa zvezdicom, jeo kod Nusreta u Dubaiu, Cipriani, itd, ali sam jeo i u kafani Lepi Izgled i pljeske kod razmoraznih "trovača" i svaki ručak je priča za sebe. Niti cenim više ili manje nekog nije po mojim merilima. Ukratko, mislim da ste dosta nevaspitani i nekulturni a svoje frustracije treba da lečite na drugom mesti. pozdrav

123

pre 2 godine

kad Sam video restoran Bela Rekao...na zalost sto se tice gastronomske scence zaista dosta zaostajemo ...sem par restorana u tekstu zaista nemamo mnogo da ponudimo.

Macak

pre 2 godine

Za zemlju u kojoj vecina stanovnistva misli da rec "gurman" predstavlja debelog tipa koji moze da proguta pola praseta sa raznja puls sarme ovo je fantastican rezultat.

Ostatak stanovnistva misli da ta rec predstavlja tipa koji moze da jede uzasno zacinjenu hranu- prvenstveno guta ljute feferone.

i onda tu i tamo tihi izuzetak-----

E svasta

pre 2 godine

Poenta Fine dininga je da postrize sto vise vune sa takvih kao sto si ti.
(Kukatilo, 7. decembar 2021 16:31)

I da je tako, trose ljudi masovno na mnogo gore stvari. Koja je poenta pusenja?
Ja za fine dining para nemam tj ne daje mi se na to, ali sam taj pricip prihvatila kod kuce. Ne jedem vise splacine vec probrano u malim kolicinama.
Menja pogled na svet, veruj mi.

miki

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)

Ne posluzuje ti se pljeskavica u Michelinovim restoranima. Druga stvar, restoran mora imati ogromnu vinsku kartu, prakticki ima bar 10 000 eura u vinima na raspolaganju. Trece, jela su obicno sezonska, tako recimo Zagrebacki Noel ima Istarske tartufe, mlado maslinovo ulje itd. Imas nekoliko slijedova jela, npr. repa u kremi od hrena, cikla s malinama ili buca s keljom i gorgonzolom dolce(vegetarijanski meni) koji zalijes sa 60 eura buteljom Pattes Loup iz 2014. Fino se najedes, popijes, ali i za dvoje platis 330 eura i nikad se vise ne vratis kao ja

Milos

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.

Kukatilo

pre 2 godine

U Beloj reci sam bio samo jednom i to je bilo i vise nego dovoljno. Doslo je nas 6 i svi smo hteli da narucimi jagnjece kotlete na sta smo dobili odgovor da ih vise nema. Bukvalno smesno za restoran koji kao pokusava da bude neko ime. Ja naletim u meniju na domacu kobasicu punjenu homoljskim domacim sirom i narucim. Dobio sam bukvalno identicnu kobasicu koju sam vece pre toga jeo na fast foodu Kobaja grande u Goce Delceva, a oni svoje kobaje nabavljaju u Metrou. Dvoje ljudi je uzelo teletinu ispod saca, koja je bila pristojna, ali u rangu onoga sto neko napravi kod kuce. Jedan je uzeo cevape koji su plivali u nekom ulju nepoznatog porekla. Frljaju se sa terminima rucno, domace, sa nase farme itd., a nabavljaju namirnice u Metrou. Neko je napisao da im vinarija Zvonko Bogdan proizvodi vina, a oni samo lepe etikete i jos naglasavaju kako je domace. Vrhunac svega je sto na stolu stoji cenovnik "domacih" proizvoda koje mozes tamo da kupis, naravno za paprenu cenu. A to verujem da kupe u Lidlu pa prepakuju. Jednom recju, show.

Mikajlo

pre 2 godine

Bukvalno SVi navedeni restorani su uglavnom poznati-ne po dobroj klopi nego po slikama na instagramu I fejsbuku..! Čuj, bela reka I podrška farmerima sa homolja? ...balkansko-japanski bizu? nikad bolji ''homo''..da, ako jedete koštanu srž I pohovanu krljušt zlatne ribice...
Svašta...
Zna se gde da idete ako hoćete da jedete kao što znale gde da odete ako želite samo da se slikate...prilično je jednostavan izbor!
...a Michelin lista...pa bilo je krajnje vreme da prestanu da ignorišu nas I naše restorane ali krenuli su sa skroz pogrešnim pristupom..!

Стаменко

pre 2 godine

Политика господо. Шта се палите? Све је то политика. Путујем по свету посла ради. Једино што успем да видим су ресторани где ме воде пословни партнери.
Верујте ми. Нигде нисам слађе јео него у кафани у Лађевцима (неко село близу Мрчајеваца)
Какве звездице,какве препоруке,какви бакрачи?

Glas razuma

pre 2 godine

14 zvezdica, kako mi je drago, a Hrvati samo 10!
Pa vi komšije nudite jastoge i škampe turistima, ništa vam ne pomaže, 14 ZVEZDICA, BRE!
(Lazar, 7. decembar 2021 17:55)

Za tvoju informaciju, ovo nije 14 zvjezdica nego ono što taj vodič preporučuje, što ne znači da ju neki restoran uskoro neće dobiti. Srbija još uvijek nema restoran s Michellin zvjezdicom. I da budeš još nesretniji, Hrvatska ima 10 zvjezdica i 79 restorana sa preporukama kao ovih 14.

ketiS

pre 2 godine

@Tonko

"Hrvatska kuhinja"!? Prvo nam objasni sta je to? Koliko je meni poznato, kulinarska tradicija danasnje Hrvatske je mesavina ugarsko-austrijskih uticaja u kontinentalnom delu, te italijanskih uticaja u primorskom. Dakle, objasni nam sta je tu izvoro hrvatsko? To je kljucno pitanje, a sam nacin pripreme jela je pre svega stvar licnog ukusa i nista vise!

Finka

pre 2 godine

S obzirom na to da Zagreb i Ljubljana imaju restorane s Michelinovim zvijezdama, nekoliko Bib Gourmanda i jednak broj preporuka, ovo teško da je neki doseg, prije debakl.
A o nekakvom gastro takmičenju s Primorskom, Istrom ili Dalmacijom da ne govorimo... Gro ex yu Michelina je koncentrirano na ili uz obalu, od Hiše Franko do prvog ex yu restorana koji je uopće dobio zvijezdu, šibenskog Pellegrinija.
Jedan Bib gourmand i 15 preporuka za grad veličine Beograda je debakl.

Orbiter

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

kakve zvjezdice,ne radi se o zvjezdicama nego preporukama....

SasaCH

pre 2 godine

"U restoranim na zapadu uglavnom dojiete "nacrtanu" hranu."
(Si)

Komentar kao iz nekog komunistickog biltena iza gvozdene zavese.
Ovde se dobro jede. Ima i masnog, jeftinog mesa, kao naseg, ko voli takve stvari. Samo se manje konzumira jer je nezdravo. I sto je najvaznije, inspekcije prehrambene robe su redovne i kazne velike, pa znamo sta jedemo.

g

pre 2 godine

Alo, braco croati, ja ne znam ni kako se zovu vasi portali a tek da ih citam i komentare saljem! Dal' je ovo normalno da visite, non-stop na b92, ima li kod vas neceg zanimljivog za citanje..izgleda jok!

tata i dvoje dece

pre 2 godine

Može li se u nekim od ovih restorana sesti u prostor koji ne smrdi od cigareta i uživati u ukusima hrane u relativno čistom vazduhu?

Hvala!

Bobi

pre 2 godine

U Hrvatskoj ima 78 restorana koje preporucuje Michelin guide. 10 od tih 78 ima i Michelinovu zvjezdicu. U Srbiji ima 14 koje proporucuje M.guide i NITI JEDAN nema zvjezdicu.

Tonko

pre 2 godine

Razmisli malo sta pises jer pises gluposti o srpskoj "kuhinji"...
(C i n i k, 7. decembar 2021 22:56)

Dobro si napisao ovo "kuhinji" pod navodnicima, to srpsko nije kuhinja, to je primitivni način pripremanja većinom mesa i nema nikave veze s visokom gastronomijom, o čemu se ovdje priča.

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...

Johny

pre 2 godine

U Evropi restorani (kafane) nisu mesta gde odeš i bog te zaboravi. Sediš satima i naručuješ voz. Često imam strance. Vodim ih uglavnom na večere. Ljudi nisu navikli da se prežderavaju. Jednom smo bili u Skadarliji u Dva jelena. Donese čovek mešano meso. Nas trojica a kilo mešanog mesa u ovalu. A pre toga sir, kajmak, pršut i vruća proja i lepinje. Ko to sve da pojede. Tada u Skadarliji i nikada više. Pitaju me da li ima riblji restoran. Nekada bio dva ribara. Odvedem ih jednom u Marinadu a drugi put u Siroti ribar na starom obrenivačkom putu kod vagon restorana. Neugledno ali bili zadovoljni. Riblja čorba, kečiga, somovina i sve živo stoji u kavezu u reci

Medo

pre 2 godine

Ko je bio i jeo bar u jednom od restorana sa bar jednom zvjezdicom zna da to nije slučajno dobiveno. Ko može nek proba restoran 360 u Dubrovniku. Bio sam. Vrhunski doživljaj u svakom pogledu.

Johny

pre 2 godine

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star
(Johny, 07. decembar 2021 15:42)


A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..
(C i n i k, 07. decembar 2021 18:49)

Daje samo preporuku a bez zvezdice. Žao mi te je što nikada nisi imao Mišelin katalog jer nisi iz tvoje zabiti nigde mrdnuo. Mala zelena knjižica. A i čitaj tekst

Fanat špadi

pre 2 godine

Ovaj dole je mora ići na pljeskavicu posli takvog rest. Podsjetija me na 85. hotel pun, oko 700 gostiju, gala večera. Dabome osim menua nude se i birana jela, jastog, hlap, tartar bifteci i birana vina lipo sve uz muziku i sviće. I sutradan na recepciji dođe neki iz Bosne (gastsrbeiter). Diga viku da je naručija jastoga, a da je osta gladan za svojih 100 Marak. Pitamo ga jeli mu donešen jastog. On nezna. E onda mu pokazemo sliku jastoga na franc.salati.
To su mi donili ..boga ti. Mischrlinovi nisu za prežderavanje, ali higijena, postava stola i hrana od koje se ne najede, nego uživa u poglefu na aranzman pijata i okus.

google

pre 2 godine

@turist

Ahahahahahhahahaha! A na Sloveniju si zaboravio? Pa ljudi imaju preko 50 restorana sa Mislenovim zvezdama, nebrojeno JRE restorana, desetak svetski poznatih vinarija i ti sada pricas o nekoj Srbiji. Au ala ga preteraste ljudi, volim i ja svoju zemlju, ali da lupeta ovakve stvari stvarno bi me bilo sramota. Realno ima desetak restorana u Srbiji gde je sve na svom mestu, racunam i ove restorane domace kuhinje. Pirot je sjajan grad za sladokusce na primer. Volim ja i Staru Hercegovinu i Boru u Valjevu i ribic i pljeskavice i cevape, ali kada mi se pojavi konobar nadrkani koji se bukvalno okrene i ode kada mu postavim pitanje o hrani, a placam uredno uslugu, o cemu cemo mi dalje da pricamo? Ovo je nesto sto se tek pojavljuje kod nas, na samom smo pocetku, kao i sa milion drugih stvari. Ono kada se pojavi gost na vratima, da mu neko pozeli dobar dana bar.

Johan

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)
Svjetska metropola kažeš?kažeš nemamo mi ništa ,a Zagreb posjeti više stranih turista nego tvoju cijelu Srbiju. I ovi restorani nisu dobili zvjezdice već su samo uvršteni u vodič što znači da sad jesu sutra možda ne.
(mario, 7. decembar 2021 20:03)

Hahaha Zagreb vam je takva metropola da ste nocima svi na portalu srpske B92 pisuci neke nebulozne komentare. Get a life!

Šalabrcović

pre 2 godine

Bio, vidio, pojeo…od Amerike do Japana, od Švedske do Južne Afrike, itd…od baraka i barova do mišelinskih restorana…svako mesto svoj žik…svaka domaća kuhinja sa pažnjom i ljubavlju prema gostima i domaćinom koji voli da ugosti, je najbolja…

Sve ove vaše priče i prepucavanja, nema ništa ukusno…samo bljutavo i blatnjavo, da te stomak boli

kme kme kme

pre 2 godine

U komentarima strah suseda i konkurenata.Zao mi je stvarno,mnogo kesa se ulozilo u reklame, Srbija nije ulozila 1 % od onoga sta komsije ulazu.. hahaha Zamislite tek sta ce biti kada pocnemo marketing ? Nakon marketinga dolazi istina=srpska kuhinja NAJJACA na balkanu bez dileme !

Laki Lučiano

pre 2 godine

Od svih nabrojanih, ni u jednom nisam bio, a vrlo često sam na poslovnim ručkovima, tako da, ako hoćete dobro da jedete, ne verujte svemu što pišu..

milan

pre 2 godine

Citam u komentarima da Hrvatska ima 10 restorana sa Miselin zvezdicom, i da ih je najvise u Istri, ali ja moram da kazem da sam u Rovinju obisao vecinu restorana i moram reci da smo mi za njih izmislili gastronomiju. Jos je tamo sve 2x skuplje.

Trollhunter

pre 2 godine

Hrvatska raspolaže sa 10 takvih "laskavih oznaka" uz 10 još laskavijih i prestižnijih zvijezdica. Nositelji laskavih titula rasprostranjeni su diljem zemlje, jedan i u susjednom Iloku. Potražite ga prvom prilikom.
(big gourmand, 07. decembar 2021 14:25)
Koga bole uvo šta vi u Hrvatskoj imate.Tekst je o Beogradu i to na srpskom portalu.Zabolelo a?

US Citizen

pre 2 godine

E to bi voleo da vidim da ima neki restoran u Srbiji sa zvezdicom. Prvo treba uloziti bar četvrt miliona dolara za par stotina flaša vina. Onda nabaviti namernice a za kuvanje ćemo lako jer ima dobrih kuvara samo što materijala nema. Materijala nema zato što je sirotinji sve skupo a ta šaka ljudi što moze da izkešira tazentku za večeru nije vredna da se ulaze jer pobogu ti mogu i privatnim dzetom do Pariza ili Beča

Andy

pre 2 godine

@(Copenhagen, 7. decembar 2021 17:14)

Divna prica. Pretpostavljam da je stvarno fantazija ukusa i svega. Jedina "mala mana" je da je rucak izmedju 400e i 800e. Takvi koji to mogu da plate ne verujem da citaju ovaj portal. :) Mada, nikad se ne zna...

turist

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.To se znalo i ranije.
Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.

Americanos

pre 2 godine

Naš prosečan čovek je do juče jeo samo šta mama i baba skuvale a kad I malo negde tu okolo proputuje, objašnjava njima kako treba da prave pljeskavica, umesto da proba nešto novo. Kao sto rece jedan ispod, treba vremena. I to je ok.

Ne jede skoro niko sve obroke u ovakvim restoranima, ali za specijalne prilike se jedu male porcije i više 'kurseva' hrane, ne samo glavno jelo.

U Tokiju ima Italijanakih i Francuskih restorana sa Michelin zvezdicama. Ogromna većina njih to ni ne proba. Tako će biti i kod nas, dobice neko ako nastave da rade kvalitetno malo duže i tu čuvenu zvezdicu, ali neće to biti za svakoga.

U principu, navuci se na takve restorane, skup viski, vino i cigare je neko moje prokletstvo, bolje vam je (I puno jeftinije), bez toga :)

C i n i k

pre 2 godine

Za sve one koji nisu dobro pročitali ovu vest, NIJEDAN RESTORAN nije dobio Mišelinove zvezdice, NIJEDAN! Samo neke "preporuke"!
(Aleksandar, 07. decembar 2021 14:43)


Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!

C i n i k

pre 2 godine

Hahahaha ala je tebi dosadno...
(@Cinik, 07. decembar 2021 22:44)


Ja se tk zagrevam...ali ovi s B92 ce vrv da uklone ovu vest brzo jer da nismo onomad otvorili Data centar pao bi site B92 usled tolike navalice hr..
Pojma nsm imao da vas je tema Michelin u SRB, toliko pogodila jbt...

C i n i k

pre 2 godine

Ma, pusti ga... to je neko klinac pacenik od ove nove generacije. Verovatno radio dva leta kao pomocnik, pomocnika nekog kuvara na moru u Istri, a inace iz nekada normalnog Novog Sada, gde pravi spagete i pohuje becke(u najboljem slucaju). Usput, nalozen da je neki patriota... Samo sto dalje od takvih... balavih, bez iskustva zivotnog, a nalozenih
(@popis, 07. decembar 2021 23:06)


Axaxaxaaaaa
"Pravi spagete i pohuje Becku"....
Axaxaxaaaa znci pukli ste definitvno vi iz hr..
Bas vas drma ovaj Mishelin jbt, nsm imao pojma da ce to toliko da vas zaboli...
Nadam se da ce B92 duze da ostavi ovu temu jer je neiscrpno zadovoljstvo citati uspanicene i egzaltirane komentatore iz hr koji nmg da veruju da je Michelin u SRB ko sto onaj nesretni trgovac oruzjem Zubak samo sto nije zaplakao onomad kad su mu pustili na Tv snimak iz 2019 - Macron u Bgd koji prica srpski....
"Pomocnik pomocnika"....da ti napise, nsm ocekivao da cete toliko da se raspadnete i to za temu za koju nsm ocekivao da ce toliko da vas rastuzi ....
Michelin je dakle jos 1 tezak udarac po vas....

niko i nista u Parizu i Londonu

pre 2 godine

Ne cudi da nema zvezdica, pa prosecan posetilac restorana u Beogradu pojma nema sta je zvezdica kao sto to vidimo. Ima zainteresovanih koji znaju, sigurno, ali opste znanje o gastronomiji prakticno ne postoji.
Michlein nije bio u Srbiji iz pukog razloga sto za to nije bilo- Razloga!
Dobro oni znaju kad se negde pojavi vrhunska kuhinja.
Ovo je znak da postoje restorani koji pokusavaju da budu nesto drugo od menze.
Preporuke su podstrek da se neko od njih odluci za vise.
Put je dug, jer od preporuke do jedne zvezdice je ogroman i daleko duzi nego od anonimnosti do preporuke. Treba postici nivo i drzati ga izvesno vreme.
Opet i zaradjena zvezdica je teska da se ocuva- a lako se gubi.
Ipak dobar je znam da se nesto malo ipak desilo.

Ahtung

pre 2 godine

Gde su tu Tri šešira, Manjež, Znak pitanja... Nije važno šta jedeš i piješ, šta si mezetio, kako je to ukrašeno - servirano, nego s kim si posle zapevo!

Čiča Miloje

pre 2 godine

Još iz vojske, davno bilo, pamtim Lavicu u Samoboru i Hungariju u Zagrebu...Imaju oni dobru klopu, Slavonci sličnu nama, Dalmoši još raznovrsniju sa ribom, ali i neprevazidjenom jagnjetinom... Ne moramo se baš oko svega svadjati!
Inače, srpski sam gurman, što znači- škembići u saftu ili tripice, jagnjeća sarmica u maramici, prebranac sa domaćom kobasicom, sarma sa pastrmom, kobasicom i slaninicom, i mnogo aleve, svinjski gulaš od plećke, kolenica sa kupusom...
Ne mogu više...Odoh da večeram, podje mi voda na usta ...

C i n i k

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?

željkovameli

pre 2 godine

Talibani, vi ne razumijete niti TEXt, a komentirate da Srbija ima 14 restorana sa Mišlinovim **, ??Koja Komedija. Ps:Pogotovo,Pametni cinik??.

NikolaBg

pre 2 godine

Najviše volim italijansku kuhinju. Nema tih para koje bih dao na azijsku kuhinju, suši, kebabe, kavijar ne podnosim itd. Ne volim ni naše specijalitete kavurmu, pihtije, škembiće. Volim giros i Grčku kuhinju ali ne nešto preterano. U Berlinu sam bio u jednom ruskom restoranu i jeo lososa u susamu sa nekim povrćem, fenseraj ali ukusno i dobra atmosfera.
Hoću da kažem jednom rečju svako voli da jede individualno, a što se tiče restorana to se vidi odmah da li je ukusno ili nije.

cleo

pre 2 godine

@ C i n i k
Naravno da nemaš pojma. Postoje samo 3 kategorije zvjezdica (jedna, dvije i tri). Osim zvjezdica postoje i posebne - niže - kategorije rejtiga. Jedna od njih je Bib Gourmand. Michelin u ruke!

Trig

pre 2 godine

Nas mladi kupus,kiseli kupus,pecene paprike sa belim lukom,teleca i jagnjeca corba,mlado prase i jagnje, riblja corba,to nema nigde.Normalnom gradjaninu ovo je dovoljno.Ostali neka jedu plasticno povrce i gmo meso sa sve sosevima.

Splavar

pre 2 godine

Nas mladi kupus,kiseli kupus,pecene paprike sa belim lukom,teleca i jagnjeca corba,mlado prase i jagnje, riblja corba,to nema nigde.Normalnom gradjaninu ovo je dovoljno.Ostali neka jedu plasticno povrce i gmo meso sa sve sosevima.
(Trig, 07. decembar 2021 17:48)

Slazem se. Nek Miselin pravi gume, a mi uzivamo u najboljoj kuhinji na svetu bez nekakvih zvezdica

праведник

pre 2 godine

@mario хахахаха, еј мој друже загребаћки... Све си ми ти па бројао колико је дошло у Србију. Зато кад год су празници навала је у Београд и Србију, од 9 до 99 година...О чему Загреб може сањати....

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

(Tereza, 07. decembar 2021 20:24)

ali zasto vi pokatoliceni Srbi volite ove nase portale ovde toliko da mi neko pojasni jednom a?

Tin

pre 2 godine

SRB pre pandemije je posetilo 1.3 miliona turista, nije mozda mnogo ali SRB nema more, tako da je ta primedba s tvoje strane glupa.
(C i n i k, 7. decembar 2021 22:56)

1,3 milijuna turista ukupno u cijeloj godini u Srbiji, od toga stranih 700 tisuća, što ti uđe u Hrvatsku u cca osam sati u špici sezone...

Dobar si... :)

tom pus

pre 2 godine

čorbast pasulj sa suvom kolenicom,e moj bajo,porcija mož 3 odrasla da jedu,a cena smešna,ukus ihhh...samo za jesti i otići,nije neki ambijent, ,,kod kala,,
ha,ha..kaže žena uzmi nešto normalno šta se glupiraš,reko pa šta je normalnije od pasulja,kad vide one ,,ribiće,mesa na kolenici...da probam,reko ne mož??

Tonko

pre 2 godine

Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021

Pa hrvatska kuhinja je bolja od srpske jedno 20 puta, bez pretjerivanja... I imamo 10 zvjezdica, vi niti jednu, što nije neki dokaz, ali Srbija niti nije turistička zemlja i skoro nitko ne dolazi u nju...

Ostali ste na primitivi, uglavnom meso sa žara, apsolutno nikakva visoka gastronomska vrijednost, ali to ti i takvi kao ti nikada neće shvatiti...

C i n i k

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.
(popis, 07. decembar 2021 22:25


Al je vas po hr zadesio lom u glavama, ja nsm bs ocekivao da ce ovo oko Michelina u SRB toliko da vas pogodi jbt, da sam znao mozda bih ranije pravio PR ...

Smuleco

pre 2 godine

Izbor baš i nije neki....Mišlenovu zvezdicu pre navedenih, zaslužuje bar 20 Bgd restorana! Neki od restorana iz teksta, doduše su "napucani" najstrašnije, ali "napucanost" za dobijanje Mišlenove zvezdice, NIJE nikakav kriterijum.

Tereza

pre 2 godine

Vas iz hr nepogresivo odaje stepen mrznje i primitivizma, ali sve ok, problem je samo sto ce SRB imati 1 Bib gourmand i 14 restorana sa zvezdicama a vi u hr svega 7 ...
Kapiram tvoj dusevni bol, nije ti lako jbg, sledeci z vrv neces ni kupovati vise vodic jer ces morati da citas clanke o srpskim restoranima...?
Axaxaxaaaa e ujko nesretnice...
(C i n i k, 7. decembar 2021 19:03)

Vidim da znaš o čemu pričaš i ne obaziri se što te kritiziraju.
Iz tvog pisanja sam zaključila da pošto mi u Hrv imamo 70 preporuka uskoro ćemo imati 70 restorana sa zvjezdicama😁. Pa to je odlično zar ne? Zbog toga neki iz Srb vrv nikada neće kupiti vodič jer će vrv cijeli biti o CRO.😁

ursus filozof

pre 2 godine

sto neko rece glupo je otkrivati tajna mesta, ali od ovih izvikqnih probajte Vinograde u Grockoj, naročito kad je lepo vreme

mateo

pre 2 godine

@ Cinik
Malo si se krivo informisao. Hrvatska ima 10 restorana s zvijezdicom i čak 13 označenih kao Bip Gourdmand (od 77 preporučenih). Sve dostupno na google-u. I da, preporuka NEMA zvjezdicu!

C i n i k

pre 2 godine

Pa hrvatska kuhinja je bolja od srpske jedno 20 puta, bez pretjerivanja... I imamo 10 zvjezdica, vi niti jednu, što nije neki dokaz, ali Srbija niti nije turistička zemlja i skoro nitko ne dolazi u nju...

Xaxaxaaa
Koja je to "vasa" kuhinja?!
Vase tradicionalno jelo su sarme i cevapi, citaj malo sta pisu stranci o hr..
Drugo, SRB pre pandemije je posetilo 1.3 miliona turista, nije mozda mnogo ali SRB nema more, tako da je ta primedba s tvoje strane glupa.
Ujedno, nznm sta misis da postignes jer velicas "10 zvezdica" restorane u koje nisi ni bio vrv...pa imace ih i restorani u SRB, kakav je to problem tebi pa misis da je to nki reper za "kuhinju"?
Razmisli malo sta pises jer pises gluposti o srpskoj "kuhinji"...

C i n i k

pre 2 godine

a .Naravno, palac gore za pljesku , leskovacki, sarmu , proju itd. Najbolje je napisao jedan vas komentator "Mi uzivamo i ne treba nam Michellin "! Strasno dug put je pred vama ...
(Igor Sulic, 07. decembar 2021 20:23)


Xaxaxaaa
Ok, jedino nznm sto tvoji sunarodnici u D narucuju iskljucivo rostilj, suvo meso sa Zlatibora i Pestera,burek, sarmu, ajvar, kajmak, sireve iz SRB, a poneki rakiju i lozu?
Izgleda da moras malo da posetis i strane zemlje gde su tvoji sunarodnici kako bi uvideo sta si napisao...a napisao si tipicnu sovinisticku budalastinu od koje bi se zacrveneo od stida kad bi video sta tvoji sunarodnici krkaju po D i CH...
Oni pojma nemaju da se u hr krka u restoranima sa 100 Michelin zvezdica i to naravno jela za koje nisu ni znali da postoje...?
Strasano je dug x pred tobom dok se ne procistis od te gorcine i mrznje...

Trollhunter

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.
(Milos, 07. decembar 2021 16:14)
Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...

a

pre 2 godine

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.
(Milos, 07. decembar 2021 16:14)
Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021 19:43)

Ja sam Srbin. Nemam nikakve rodbinske veze sa bilo kojom državom bivše Jugoslavije. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju. Imaju četiri ili pet restorana sa jednom zvezdicom. Većina ih je u Istri. U Rovinju je jedan. Mediteranska kuhinja. Domaće istarsko vino, tartufi, maslinovo ulje. Za vikend gomila Italijana iz pograničnih mesta dolaze. Jedan restoran blizu Rijeke. Bevanda. Vrhunski restoran. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja

@popis

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.
(popis, 7. decembar 2021 22:25)

Ma, pusti ga... to je neko klinac pacenik od ove nove generacije. Verovatno radio dva leta kao pomocnik, pomocnika nekog kuvara na moru u Istri, a inace iz nekada normalnog Novog Sada, gde pravi spagete i pohuje becke(u najboljem slucaju). Usput, nalozen da je neki patriota... Samo sto dalje od takvih... balavih, bez iskustva zivotnog, a nalozenih

vujica

pre 2 godine

čestitke svim restoranima, naročito Saletu Iliću i Vanji Pusškaru.
Veliki pozdrav od Horeca asocijacije Kragujevac i puno uspeha u daljem radu!

Hdhdh

pre 2 godine

Je l baš toliko teško napraviti razliku između finog restorana i dobre kafančuge? Da, ok, super je nekad proždrati kilo dobrog mešanog mesa, naždereš se, jupi. A u restoran odlaziš da otkriješ kako se slažu špargla, tartuf, pinjol i neki sir od koze koja je stajala na jednoj nozi.

Komentari su vam na nivou "Vidi, lep šešir" - "A pa pukla bi mu glava na gradilištu s tim šeširom, da vidiš kakve mi tamo šlemove imamo". Dakle, niđe veze.

Orbiter

pre 2 godine

Nedavno kada je Conde Nest Traveller objavio tekst kako Srbiju treba posetiti izmedju ostalog zbog dobre hrane lokalni hejteri i autosovinisti su se udruzili sa susjedima i jednim Janezom u pljuvanju Srbije. Jedan od argumenata im je bio i da Srbije nema u Mischelin vodicu. Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.
(Johan, 07. decembar 2021 14:46)


ajd ti jos jednom procitaj tekst,bit ce ti lakse...i prvo skoci pa reci hop.....

Nikola

pre 2 godine

Komentari se ponavljaju. Jednom za sve. Niti jedan restoran od ovih 14 nema zvezdicu. Dobili su preporuku znaci dobri su. Zvezdica je nivo vise. Mozda neki u buducnosti i dobije zvezdicu ali trenutno je nema ni jedan u Srbiji. Tacka.

Orbiter

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.To se znalo i ranije.
Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

preporuke ,ne zvjezdice.....a sto se tice kuhinje o tome bi se dalo pricati...no naravno na Balkanu je bas raznolika i svatko ce za sebe ponesto naci....

slovenac

pre 2 godine

@ C i n i k
Imena bg restorana su u tekstu navedena. I da, radi se o preporukama, od kojih će možda neki zavrediti "prestižno priznanje".
Slovenija inače ima 6 restorana sa zvezdicama. Jedan od njih ima 2 zvezdice.
Gde samo nalaziš sve te netačne podatke?

mr

pre 2 godine

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10)

И шта си још чуо? Да ли је неко барем хтео да ти опише неки укус? Да ли уопште знаш неког ко је посетио неки од тих са тим звездама?

111

pre 2 godine

(drvobradi, 7. decembar 2021 15:55)

Upravo tako. Gastro vodič za kamiondžije postao planetarna kuhinjska Biblija. Ma, mani me... U Italiji, npr, mi ne pada na pamet da obilazim čuvene restorane, radije pogledam Karavađovu sliku a jedem u Meku.
(Toni, 07. decembar 2021 17:07


Mc Donalds po meni nezasluzeno izostavljen sa liste vodic Michelina..

abrakadabra

pre 2 godine

ZNAČI TO SU :
1. Salon 1905, 2.Gušti mora, 3.JaM 4.Enso, 5.Homa, 6.Magellan,
7.The Square, 8.Legat 1903, 9. EbiS 10.Comunale Cafè e Cucina, 11.Mezestoran Dvorište 12.Langouste.

Oznaka "Bib Gourmand" je dodeljena restoranu 13. Iva New Balkan Cuisine.

A broj 14 je koji ? "Bela reka" ? Zašto je ona izdvojena ?

BRAVO ZA SVE NJIH.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Iva New Balkan Cuisine, храна је избанредно презентована, онолико добро колико је лош ентеријер локала који личи на мензу.

teo

pre 2 godine

Preporuka restorana u Michelin guide-u NIJE obilježena zvjezdicom, što ne znači da se neki od tih preporučenih s vremenom neće domoći zvijezde. Prosto ko pasulj!

Chef

pre 2 godine

(Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)
Nekada mi je bila smešna zapadna hedonistička kultura koja čak i kuvanje gura u umetnost, sada mi je zabrinjavajuća.
Kako smo od nekada cenjenih ljudi poput Mikelanđela i Baha došli do kuvara? Tonemo duhovno u praistoriju a deluje da idemo napred.

Milica

pre 2 godine

1. Durmitor ( odlicna hrana )
2. Bela reka ( lep restoran, dobra hrana )
3. Frans ( usluga vrhunska , ambijent, hrana za tu cenu nije nesto wow ) Po mom nekom izboru

Crna mamba

pre 2 godine

Nema zvezdica. Ovde su izabrali restorane pa oni tek treba da se izbore za zvezdicu. Realno je bedna ponuda. U Budimpesti 7 restorana sa zvezdicom, 21 preporuka Miselina

14 Miselina i 2 Bambija za neverne Tome

pre 2 godine

Za sve one koji nisu dobro pročitali ovu vest, NIJEDAN RESTORAN nije dobio Mišelinove zvezdice, NIJEDAN! Samo neke "preporuke"!
(Aleksandar, 07. decembar 2021 14:43)


Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!
(C i n i k, 7. decembar 2021 17:57) 
Tako je!!! Nije Srbin ko ne jede u restoranu sa Miselin zvezdicama, neka crknu dusmani i jagnjece brigade od zavisti.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

Ksd guglas vlasnika nekog restoran i nemas info na internetu znas da je mafija u pitanju i ne zalazis.

Homa i homa bistro cak su najjaci sa spiska .Svaka preporuka za Homu

111

pre 2 godine

Michlein nije bio u Srbiji iz pukog razloga sto za to nije bilo- Razloga!
Dobro oni znaju kad se negde pojavi vrhunska kuhinja.
Ovo je znak da postoje restorani koji pokusavaju da budu nesto drugo od menze.
Preporuke su podstrek da se neko od njih odluci za vise.
Put je dug, jer od preporuke do jedne zvezdice je ogroman i daleko duzi nego od anonimnosti do preporuke. Treba postici nivo i drzati ga izvesno vreme.
Opet i zaradjena zvezdica je teska da se ocuva- a lako se gubi.
Ipak dobar je znam da se nesto malo ipak desilo.
(niko i nista u Parizu i Londonu, 07. decembar 2021 16:47)


Michelin od polovine 2019 sprema vodic za SRB, omela ih je korona.
Negde 30 zemalja svega se nalazi u vodicu, jedna od njih je i SRB..
Michelin je firma Michelin-a proizvodjaca guma a oni rade odavno u Pirotu, tako da...mozda je i preko veze, sto bi rekli sovinisti..
Sve u svemu nekima nista ne valja, onome kome smeta i ovaj vodic Michelina neka prosto ignorise tu vest, bice mu lakse...

Nn

pre 2 godine

google....hahaah, 50 restorana u Sloveniji sa Miselinovim zvezdicama??? Care, u celoj Hrvatskoj imas jedan restoran sa Miselinovom zvezdicom. Kojih crnih 50, nema ih toliko ukupno u celoj istocnoj Evropi.

mario

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)
Svjetska metropola kažeš?kažeš nemamo mi ništa ,a Zagreb posjeti više stranih turista nego tvoju cijelu Srbiju.
I ovi restorani nisu dobili zvjezdice već su samo uvršteni u vodič što znači da sad jesu sutra možda ne.

Marko

pre 2 godine

Ne radi se ovde o “hejtovanju” Srbije (kao što neki pričaju), ali istina je da je koncept restorana i elegantnih obroka potpuno drugačija u Srbiji, bar u odnosu na neke druge zemlje koji imaju dugu tradiciju hotelijertsva, pa i Michelin zvezdica i preporuka. Živim u Španiji dugi niz godina i generalno je ta kultura mnogo naprednija što se toga tiče. Ljudi su svesni da kvalitet mora sa bude važniji od kvantiteta i da dobar obrok (naročito u Michelin restoranima) košta, ali i da vredi. Nisam čuo nikoga do sada ko je zažalio što je potrošio neku veću sumu novca na obrok jer kažu da je sam događaj (uključujući i dekor i generalni kontekst) bio odličan.

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Evo jednog seljobera, koji nikada nije imao u rukama Mišelinov vodić!
(etoile michelin, 07. decembar 2021 15:22


Vas iz hr nepogresivo odaje stepen mrznje i primitivizma, ali sve ok, problem je samo sto ce SRB imati 1 Bib gourmand i 14 restorana sa zvezdicama a vi u hr svega 7 ...
Kapiram tvoj dusevni bol, nije ti lako jbg, sledeci z vrv neces ni kupovati vise vodic jer ces morati da citas clanke o srpskim restoranima...?
Axaxaxaaaa e ujko nesretnice...

Nepismeni

pre 2 godine

jagnjetina...u beogradu ima bar 50 sjajnih restorana. Ono o cemu ti pricas su kafane, bifei, rostiljdjinice i pecenjare, a to nisu restornani. Nema grada u ovom delu Evrope sa tako dobrim restoranima. Kao sto vidis medju ovim restoranima nema ni jednog iz Skadarlije, pa ne znam zasto ti je ona pandan za najbolje. Ne smem da nabrajam ovde ali lagano iz glave mogu da nabrojim 20+ restorana (razni tipovi kuhinja) sa odlicnom hranom, i to da ne spomenem Homu i Enzo, pa ni Maderu, Lorenzo, Frans...

Igor

pre 2 godine

Dokolica Bistro Vracar je mesto gde svako moze da nadje nesto da pojede, vrhunskog kvaliteta! Pametno napravljena karta jela i dobro smisljeni recepti za svako jelo.

C i n i k

pre 2 godine

@turist

Ahahahahahhahahaha! A na Sloveniju si zaboravio? Pa ljudi imaju preko 50 restorana sa Mislenovim zvezdama, nebrojeno JRE restorana, desetak svetski poznatih vinarija i ti sada pricas o nekoj Srbiji.
(google, 07. decembar 2021 19:31)

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..

Marko

pre 2 godine

Bib gourmand maskota Michelin-a je oznaka za restorane prihvatljive cene i dobre klope. Znači, Ibarska! I nema tu ničeg loseg. Naprotiv! A zvezdice stizu. Pametan čovek bira prema sopstvenom ukusu, snobovi na drugi način. I u Parizu, i u Beogradu.

iva

pre 2 godine

Langouste i Salon 1905 ce dobiti jednu zvezdicu.
Sta ste zapenili?
Za Beograd je to super.
Ako zaista pricamo o kuhinji, samo Francuska, Spanija, Italija i Danska u Evropi je imaju.
Pa sta?

znamteznasme

pre 2 godine

miselinove zvezdice ili preporuke ili dekantrove opened za vina su skupe fore jeo sam po color evropi a I sire I mogu da potvrdim naj restorani niti imaju niti hoce u to drustvo jednostavno ih ne interesuje sto se bgd tice calcnite malo u vlasnicku strukturu I....pametnom dosta nego STA SE CEKA

Elmer

pre 2 godine

Lista je prilicno realna. To su top Bg restorani.
Od drugih bih izdvojio restoran Vrh Beograda u Zvezdarskoj sumi, bukvalno atmosfera kao na Tari a izuzetno dobra klopa. Takodje restoran Bela Napoli u Zemunu je u vrhu sigurno.

Toni

pre 2 godine

(drvobradi, 7. decembar 2021 15:55)

Upravo tako. Gastro vodič za kamiondžije postao planetarna kuhinjska Biblija. Ma, mani me... U Italiji, npr, mi ne pada na pamet da obilazim čuvene restorane, radije pogledam Karavađovu sliku a jedem u Meku.

LikSon

pre 2 godine

МИЦХЕЛИН Водич за Словенију 2021 у неколико бројева:

1 ресторан са две звездице
6 ресторана са једном звездицом (укључујући 1 нови)
6 МИЦХЕЛИН Греен Стар ресторана (укључујући 1 нови)
7 Биб Гоурманд ресторана (укључујући 1 нови)
39 ресторана са брендом МИЦХЕЛИН (од којих су 2 нова)

C i n i k

pre 2 godine

US Citizen, 7. decembar 2021 16:34)

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10


Pa sto to niste objasnili strancima kojima se smucila sarma po hr?

popis

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.

Јабучило

pre 2 godine

Nisu ih vodili u "Šabački Slatinac" na dimljena crevca, škembiće i brizle...
(Mige, 07. decembar 2021 20:40)

И феноменалне рестоване беле бубреге. Ко воли изнутрице, тамо мора да их проба.

sd

pre 2 godine

Mešelinove zvezde u restoranima preko su statusni simbol bogatih pojedinaca, takvi restorani su svi u minusu zbog kvalitetnih namernica a cene su jake.

C i n i k

pre 2 godine

e. Niti cenim više ili manje nekog nije po mojim merilima. Ukratko, mislim da ste dosta nevaspitani i nekulturni a svoje frustracije treba da lečite na drugom mesti. pozdrav
(trangefrange, 07. decembar 2021 18:58

Apsolutno se slazem.
Ali mislim da ovde ima 99% komentatora sa strane odnosno domacih sovinista koji zive u SRB ali nisu iz srpskog korpusa.
Stepen njihove mrznje i zlobe je nedokuciv, negde i kapiram jer je velika dusevna bol za dusmane kad se bilo sta ok objavi a iz SRB je, oni tada kao po komandi dobiju nalete zlobe i besa i prosto im to dodje ko terapija a mozda i imaju neku lovu za taj sovinizam, ko zna..
Sve u svemu ja ih razumem, uopste im nije lako, ali im stalno pisem da odlicno znamo sta nam misle tako da su njihove sovinisticke svinjarije bez efekta, nmz da budes uvredjen od nekoga za koga znas da te mrzi...

C i n i k

pre 2 godine

Talibani, vi ne razumijete niti TEXt, a komentirate da Srbija ima 14 restorana sa Mišlinovim **, ??Koja Komedija. Ps:Pogotovo,Pametni cinik??.
(željkovameli, 07. decembar 2021 16:45


Naravno da je pametni..
A sta ti nije jasno konkretno, sta te zbunjuje u textu do mere da si egzaltiran cak i na pomisao da bi nki restoran u SRB dobio priznanje?
Na tvoju zalost, Michelin ne daje preporuke bez zvezdica, tako da svaki restoran koji udje u popis vodica ima i zvezdicu samo nisu sve istog nivoa, msm da ima 4,5 nivoa..
Tako da razumem tvoju dusevnu bol ali tako je kako je...

cleo

pre 2 godine

@ Nn
I ti ga baš prećera! U Sloveniji ima 6 Mišelinovih restorana sa zvjezdicom, jedan od njih ima ima čak dvije, u Hrvatskoj ih ima 10 s jednom zvjezdicom.

C i n i k

pre 2 godine

A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..
(C i n i k, 07. decembar 2021 18:49)

Daje samo preporuku a bez zvezdice. Žao mi te je što nikada nisi imao Mišelin katalog jer nisi iz tvoje zabiti nigde mrdnuo. Mala zelena knjižica. A i čitaj tekst
(Johny, 07. decembar 2021 20:04)


Brte u ovoj mojoj "maloj zabiti" sve Michelinove knjizice su crvene, ali ima jedna koja je plavo bela i koja ima na naslovnoj strani prepoznatljiv lik Michelin firme/ tzv covek od tockova, e ta druga knjizica je ona o Bib G restoranima i njih ima u Fr bar preko 6000 ..
Al to nije ono sto pise u textu i sto ja pisem, a ti si druze nesto pomesao zestoko, crvena je brosura i u njoj su restorani pocev od 1 pa do 3 zvezdice.
Ta crvena brosura bice objavljena u 2022 i u njoj ce naci SRB restorane, znm da ce ti biti muka i tesko, ali je tako..
Dakle nema nikakve "male zelene" knjizice ili si mozda kupio neko bosansko izdanje nznm tek proveri ti malo sta citas...

Johan

pre 2 godine

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..
(C i n i k, 7. decembar 2021 20:07)

Ma pusti ih, lupaju i lazu, po sistemu APP - ako prodje prodje. A posle ti dok dokazujes sa podacima, izvorima itd. da on laze, on vec prosuo sledecu laz. Nadam se da su placeni za ovo sto rade, ako nisu onda su bas pacenici.

Marko Markovic

pre 2 godine

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...
(Tonko, 7. decembar 2021 23:59)

Drago mi je da ste tako dobri, susjedi. Samo mi nije jasno kad je kod vas sve tako super zasto stalno virite preko plota ovamo u Srbiju.

C i n i k

pre 2 godine

Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021 19:43


Mozda je misio na sarmu i cevape ( omiljena jela u hr po kazivanjima stranaca)?
Ljudi mozda nki potcenjuju sarmu ali ja se nbih slozio..

Tereza

pre 2 godine

Ja pisem a ne pricam..
Drugo, uopste me ne tangira, stavse...
(C i n i k, 7. decembar 2021 21:20)

Alooo...trolam te😁😁😁😁😁

Duki

pre 2 godine

Budimo strpljivi. Imamo odlicne uslove da postanemo zemlja vrhunske hrane. Sada smo zemlja pljeski i rostilja. Kameno doba kulinarstva.
(Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)

Veruj mi, retko gde na svetu pljeska (ili hamburger) može da se pojede bez ikakvih priloga i dodataka a da ima dobar ukus, a ovde još uvek može, sve ređe i ređe doduše jer zanat izumire, ali još može.

vanja

pre 2 godine

Odličan restoran je “Gradonacelnik” u Dragoslava Jovanovića, preko puta javne garaže. Super izbor domaćih jela, prelep ambijent i ljubazna i vredna kelnerica Ana.

Igor Sulic

pre 2 godine

Mnogo posöa vas ceka.Bit ce onda i zvjezdica. Mi imamo preko 100 zasticenih georafskim porijeklom top namirnica.Ulja su nam prvo ibcetvrto mjesto na svijetu. Porediti vasa i nasa vina je smijesno. Streit scenu, gourmet i intern scenu zg i bg-dva svijeta .Naravno, palac gore za pljesku , leskovacki, sarmu , proju itd. Najbolje je napisao jedan vas komentator "Mi uzivamo i ne treba nam Michellin "! Strasno dug put je pred vama ...

C i n i k

pre 2 godine

@ Cinik
Malo si se krivo informisao. Hrvatska ima 10 restorana s zvijezdicom i čak 13 označenih kao Bip Gourdmand (od 77 preporučenih). Sve dostupno na google-u. I da, preporuka NEMA zvjezdicu!
(mateo, 07. decembar 2021 19:57)

Da, tako je, upravo sam proverio, ja sam imao podatak zastareli (2018), u medjuvremenu su u Istri dobili jos nki restorani po 1 zvezdicu tako je njih sada 10 kod vas.
Al to ce u izdanju za 2022 biti manje ngo u SRB...

Šupak Meraklija

pre 2 godine

Нигде нисам слађе јео него у кафани у Лађевцима (неко село близу Мрчајеваца)
Какве звездице,какве препоруке,какви бакрачи?
(Стаменко, 7. decembar 2021 22:24)

Zasto "neko selo"? Ladjevci jesu selo, imaju cak vojni i civilni aerodrom koji se zove Morava. Nego ti si ocigledno iskljucen iz realnosti pa ne vidis dalje od svog nosa.

C i n i k

pre 2 godine

Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.
(Johan, 07. decembar 2021 14:46)


Slazem se.
Ja se isto pitam, da li ovi domaci sovinisti ( mada su to vrv nesrbi) i oni vec poznati preko granice, dobijaju bar neke pare od sponzora za sirenje mrznje prema SRB?
Misim to su patoloski i mrzilacki komentari koji nepogresivo otkrivaju mentalno stanje tih sovinista, medjutim misim da ipak dobijaju neku lovu za to smeće koje pisu, iole normalan covek nbi mogao da bude toliko destruktivan i bolestan kao sto su to komentari sovinista upuceni SRB i srpskom narodu po bukvalno svakoj temi, 1 dan je to superkompjuter, drugi dan je to Michelin zvezdica, treci dan ce biti visina Gdp/a u SRB...
Nznm sta ti ljudi uopste misle da postizu sa tom extremnom mrznjom prema SRB?

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Naravno da nemaš pojma. Postoje samo 3 kategorije zvjezdica (jedna, dvije i tri). Osim zvjezdica postoje i posebne - niže - kategorije rejtiga. Jedna od njih je Bib Gourmand. Michelin u ruke!
(cleo, 07. decembar 2021 19:20


Ne lupetaj i ne brukaj se.
Michelin je za N God pripremio recenziju za SRB ( samo je u medjuvremenu 1 restoranu dao i objavio Bib G status) ali 14 restorana su na listi i dobili su zvezdice i lepo ti pise da ce biti objavljeno o kojim se restoranima radi.
Michelin ne daje preporuke za restorane bez zvezdica, sem u posebnom odeljku za one sa statusom Bib G kakvih u Fr ima preko 6000 ...
U izdanju o SRB lepo ti pise da ce biti objavljena imena restorana koji su dobili prestizno priznanje.
Pojma nemas druze ali se trudis da pljujes,i sve ok, medjutim mene mrznja i glupost, pogotovo od sovinista, inspirisu...

Cheff

pre 2 godine

Neki pitaju koja je to hrvatska kuhinja, a ja pitam koja je to srpska kuhinja? Da nema grčke, turske, italijanske, mađarske i nemačke kuhinje i mi i Hrvati bi gulili kačamak i proju.
(pokondirene tikve, 7. decembar 2021 23:53)

"Nemacke kuhinje"? Molim? Mislis nemacke "kuhinje"? Mislis kobasice sa kuvanim krompirom i pivom? Potpuno si se diskvalifikovao ukljucivanjem Nemacke na listu.
Hrvatska kuhinja je mesavina srpske, italijanske, madjarske i austrijske. Najveci hrvatski kuhar svih vremena nije slucajno bio Stevo Karapandza. Italijani su ostavili sjajne tragove po Istri, a Madjari po Slkavoniji. Turci su uticali preko Srbije. Austrijanci su Turcima mogli pruziti dostojan odgovor jedino na terenu dezerta, kolaca i peciva. Hrvatska je imala veliku prednost prosto zato sto nije izbombardovana devedesetih, ali Srbija se u uslugama brzo razvija. Ja vas izazivam: (t)ko ce imati vise Mishelin zvezdica 2025: Cro ili Ser? Ja nemam ni zrnca sumnje.

Kurijel

pre 2 godine

Mišelin može da dođe sam ako je u pitanju vrh gastronomija a dolazi i na poziv a to se onda plaća, koliko para toliko Mišelinovih zvezdica…,

Domacica

pre 2 godine

Ako im je Srbin (Stevo Karapandza) najbolji kuhar onda znas koliko je ta njihova kuhinja autohtona "hrvatska": isto toliko koliko im je Tesla "hrvatski znanstvenik".

ketiS

pre 2 godine

@fran

Na osnovu cega ti navodis da su pomenuta jela izvorno hrvatska? "Zagorski strukli" poticu iz Zagorja koje je kulturoloski dominantno ugarsko, pomenuta dalmatinska jela su sa podrucja koje je izrazito multikulturno i viseslojno i u kulinarskom smislu, te je prilicno tesko razluciti sta je romansko, a sta slovensko. Stavise, pre ce biti da su Sloveni preuzimali romansku tradiciju, a s druge strane po cemu se to slovenska ravan Dalmacije vezuje iskljucivo za Hrvate, kada je to podrucje u sveukupnom kulturoloskom smislu izuzetno znacajno i za Srbe. Konacno, kada je u pitanju pogaca sa ostrva Visa, sama rec "pogaca" je izvorno madjarska, sto samo po sebi dovoljno govori. Sve u svemu, tesko da igde postoji "izvorna" kulinarska tradicija, a posebno na prostoru Jugoistocne Evrope, gde se vekovima preklapaju najrazlicitiji uticaji, koje je ovdasnje slovensko stanovnostvo u najvecoj mogucoj meri prihvatalo.

C i n i k

pre 2 godine

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star
(Johny, 07. decembar 2021 15:42)


A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..

Kukatilo

pre 2 godine

I da je tako, trose ljudi masovno na mnogo gore stvari. Koja je poenta pusenja?
Ja za fine dining para nemam tj ne daje mi se na to, ali sam taj pricip prihvatila kod kuce. Ne jedem vise splacine vec probrano u malim kolicinama.
Menja pogled na svet, veruj mi.
(E svasta, 07. decembar 2021 17:24)

I ja pitam cesto ljude koja je poenta pusenja, posto ne razumem. Sta si prihvatila kod kuce? Fine dining? Ti si chef?

C i n i k

pre 2 godine

U Hrvatskoj ima 78 restorana koje preporucuje Michelin guide. 10 od tih 78 ima i Michelinovu zvjezdicu. U Srbiji ima 14 koje proporucuje M.guide i NITI JEDAN nema zvjezdicu.
(Bobi, 07. decembar 2021 18:26

Druze sve ok, sad kapiram da neces da svratis ni u 1 restoran u SRB jer nema zv(j)ezdicu ?
Onda ti nista drugo ne preostaje nego da posecujes IT restorane u Istri jer samo oni imaju po 1 zvezdicu?
I za tvoj info, od 14 restorana koji su na listi iz SRB, svi ce dobiti zvezdicu, procitaces u izdanju za 2022...
Meni je vise problem sto inspektori Michelina posecuju samo Bgd mada je to vrv i do vlasnika restorana, tako da nmj da se toliko sekiras nije zdravo...

brm

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Nije fine dining i kulinarstvo za svakoga.

Domacica

pre 2 godine

Alo, braco croati, ja ne znam ni kako se zovu vasi portali a tek da ih citam i komentare saljem! Dal' je ovo normalno da visite, non-stop na b92, ima li kod vas neceg zanimljivog za citanje..izgleda jok!
(g, 7. decembar 2021 21:51)

Malima kulturama su velike bitne, velikima male nevazne.

C i n i k

pre 2 godine

Vidim da znaš o čemu pričaš i ne obaziri se što te kritiziraju.
Iz tvog pisanja sam zaključila da pošto mi u Hrv imamo 70 preporuka uskoro ćemo imati 70 restorana sa zvjezdicama?. Pa to je odlično zar ne? Zbog toga neki iz Srb vrv nikada neće kupiti vodič jer će vrv cijeli biti o CRO.?
(Tereza, 07. decembar 2021 20:24)


Ja pisem a ne pricam..
Drugo, uopste me ne tangira, stavise..
Znm o cemu pisem i znm da ce od tih 14 restorana svi dobiti zvezdicu, a o tome citaj, ako ti nbude muka, u izdanju za 2022...
To sto ti pises o Bib G koji je posebna kategorija nmavze sa onim sto ja pisem i sto je tema, a to su zvezdice, kad okrenes list vodica "preporuke sa zvezdicama" tamo ce pisati ime firme restorana iz SRB, i to je to..

Miloš

pre 2 godine

Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.
(a, 7. decembar 2021 21:05)

Mada je ovo tačno, moj komentar nema nikakve veze sa tim. Ni Hrvati nemaju baš neko jelo koje bi sada bilo tako sjajno da ceo svet to preuzme. Ali, umeju da ono što imaju (a imaju puno!) iskoriste kako valja, i nije to od pre neku godinu.

Srbija, sa druge strane, ima sve potencijale da bude odlična gastronomska destinacija kada pogledate sastojke kojima raspolaže i njihov kvalitet. Ali kao što neko reče, ako je Comunale nama 1 od 14, onda zaista nivo nije baš previše visoko...

Iako je chef taj koji uglavnom dobija zvezdicu, sve zasluge za Comunale kakav je nekada bio i Iguanu idu Goranu Jevtiću, nažalost pokojnom, njegovi restorani su stvarno radili kako valja.

@Cinik

pre 2 godine

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..
(C i n i k, 7. decembar 2021 20:07)

Ma pusti ih, lupaju i lazu, po sistemu APP - ako prodje prodje. A posle ti dok dokazujes sa podacima, izvorima itd. da on laze, on vec prosuo sledecu laz. Nadam se da su placeni za ovo sto rade, ako nisu onda su bas pacenici.
(Johan, 7. decembar 2021 21:03)

Hahahaha ala je tebi dosadno...

Moram reci

pre 2 godine

Ovaj kroasan sto usporedjuje broj turista u Srbiji sa Cro. Samo Budimpestu poseti vise turista u jednoj godini nego celu Cro sa svim otocima. Stalno se busate sa turizmom,vas najveci problem je sto vecina vas hrvata nije izasla iz Cro i nemate pojma kako funkcionise i sta nude ostali. Zato vam vecinu turista cine poljaci,madjari,cesi,slovaci. Ne rugam se ali cim i njima skoci standard otici ce i oni na bolje.

C i n i k

pre 2 godine

kakve zvjezdice,ne radi se o zvjezdicama nego preporukama....
(Orbiter, 07. decembar 2021 17:08)

Pa kolko ja znam, Michelin vodic bez zvezdica ( raznih kategorija) uopste ni ne daje preporuku?
Mozda se tu nesto promenilo ali sumnjam, nsm cuo tj citao za te izmene, u celoj Evropi mozda ima 150,200 restorana sa preporukom, ali svaka preporuka prati nivo zvezdice.
Tako je oduvek bilo..

google

pre 2 godine

@C i n i k

Pogresno sam napisao, htedoh da napisem preko 50 restorana u Mislenovim vodicu, od toga 6 sa zvezdicama, 7 BIB, 5 green star.

donatelo

pre 2 godine

to su vam instagram restorani za debile..sa dva kolutica mesa i jednom kuglicom povrca i neki preliv bato 35e samo derite debile i neka se slikaju..hha ha ha ha a o vinima da ne pricamo..sve sama krsina jer vecina vas ne zna sta valja idete u restoran da bi se slikali..

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k

Koliko se ovaj "cinik" trudi s količinom komentara, a skoro svaki prikazuje autora kao jako neobrazovanu osobu.
(Glas razuma, 07. decembar 2021 16:21)


Tvoj trud, gde si se javio, ne da komentarises text nego komentatora, i da bi naglasio koliko si ti pametan... je tvoja licna sramota ali i nepogresiva dijagnoza, tako da bih ti predlozio da udjes u program za kloniranje, steta bi bila da takvi genijalni ljudi ostanu neupamceni makar kroz nekog klona jbg...

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

Kukatilo, 07. decembar 2021 20:04)

za dosta tpga si u pravu ali sirevi su im dobri. .,,parmezan" koziji pogotovo. .
pec na drva odlican hleb i krem sir od koze

sve ostalo je jednostavno prosek i tu miselina nece biti sigurno. .daleko od toga. .

pionir

pre 2 godine

Drug mi je kuhar sa Mišelinovom zvezdom. Što se tiče ukusa hrane nije mi ni do koljena.
Do duše bolje crta one budalaštine po tanjiru.

BB

pre 2 godine

Autošovinisti i njihovi najbolji drugari Hrvati na aparatima😁 Ne smeš više reći ni da u Srbiji ima dobre hrane,odmah kreće histerija.Koliko ste bolesni,lečite se.

Tuga neznanja

pre 2 godine

@Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)
Nekada mi je bila smešna zapadna hedonistička kultura koja čak i kuvanje gura u umetnost, sada mi je zabrinjavajuća.
Kako smo od nekada cenjenih ljudi poput Mikelanđela i Baha došli do kuvara? Tonemo duhovno u praistoriju a deluje da idemo napred.
(Chef, 7. decembar 2021 22:02)

Ti chef?...ne zezaj...promesaj pasulj da ne zagori.

Nije sramota ne znati, ali je srammota nipodastavati znanje drugih ljudi. Umece koje je sticano generacijama.
Pa i u Bahovo vreme su postojali cuveni kuvari.
Da li je tebi jasno da npr. proizvodjac konjaka Hemessy koristi istu porodicu koja proizvodi burad za njih vec sedmu generaciju u istom mestu sa istim alatom iz iste sume? Sedam generacija. A zamisli kakva je tek tradicija u vezi same proizvodnje konjaka kad se i o buricima toliko vodi racuna.
A tek hrana...
Ali neznalica samo kaze.- Ma oni tu nesto muljaju, nema nista do rakije mog kuma i kad Milojka skuva sarme...
Ukisne su i sarme i najede se covek ali mozes li prihvatit da postoji i nesto drugo, o cemu ocigledno pojma nemas?

jad&beda

pre 2 godine

Steta sto Miselin ne deli zvezdice za iskompleksiranost, tu bi Hrvati dobili jedno tri miliona zvezdica... Niko nije jak u regionu a ni sire u toj oblasti kao oni. Samo ovi sto se javljaju na ovu vest bi skupili oko 100.000.

mizesane

pre 2 godine

Pa u očima pravih ljubitelja hrane,ovi restorani ne vrede ni "pola čase ladne vode"!Ta umetnost sa "miligram ovoga ili onoga" i serviranje hrane sa pincetom, boze kakva gomila gluposti!Sve u svemu, gomila hipstera i novokomponovanih bogataša sa gomilom sponzoruša,plus po neka grupa zalutalih biznis žena.Preskupa hrana,konobari-ko da su oni lično vlasnici,sve u svemu za zaobići u širokom luku.Da ne bude zabune,imam odlična primanja,obišao sam pola sveta,ali jedno znam,idi u restoran koji ti preporuči neki dobar lokalac,sa onim pitanjem "da li hoćeš da jedeš ili hoćeš da se provedeš", i u toj kombinaciji se neće pojaviti niti jedan restoran sa bilo kakvom zvezdicom (kao i ovde u Beogradu).Veliki sam gurman i probao sam različite kuhinje,znam šta volim,zato kad idem u restoran idem da jedem,a ne da se divim nekom umetničkom dojmu,za to postoje ustanove kulture!Prvi put sam jeo u "sa zvezdicama" restoranu još 2006. u Stokholmu, kada je naš poslovni partner platio večeru u visini mojih 6. mesečnih plata.Posle toga smo svi zajedno otišli na kebab na ulici, jer smo ostali gladni.Onda sam se pitao, pa čemu sva ta gomila gluposti.U ovim našim sam bio samo zato što neke kolege kad organizuju poslovni izlazak samo njih biraju, ko da rade za njih.Lično kad ja organizujem,imam svoja 3 mesta i to u zavisnosti da li ekipa "hoće da jede ili da se provede ili oba zajedno".Nikad ni jedan poslovni partner nije želeo da ponovo idemo u ove sa "zvezdicom" (ove hipster kolege hoće da popiz.e,haha)!

SRB über alles

pre 2 godine

. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja
(a, 07. decembar 2021 21:05)


Nije kod Zeneve nego je restoran blizu Ciriha...
I ne, nema nikakvu zvezdicu.
Nemas pojma.
Ali dobar ti je pokusaj sa ovim "mi Srbi"....

Neko iz BG

pre 2 godine

@Tonko
"Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja"

Imam dosta kolega iz Hrvatske koji svaki put kad dođu kod nas jedva čekaju da ih vodimo negde na klopu i mnogo je hvale.

Sad zaključite sami zbog čega!

pomorac Kotor

pre 2 godine

Da li bi gazde restorana u Srbiji i unutrasnjosti CG kao i Bosni mogli malo da daju i da promjene imena svojih restorana, kafica...
Pa zar nije lijepo ime Znak pitanja, Tri sesira, Pastuv? Ali kad se krene sa italijanskim pogotovo nazivima jao. Sve oko puca na 500 godina Turske i 50 godina komunizma i onda imena ka da smo u Kampanju

Neko iz dijaspore

pre 2 godine

Divna vest, divan članak, ali od 212 komentara je polovina u stvari prepucavanje nekog ‘cinika’ sa Hrvatima na večitu temu ko je bolji.
Ako još niste pročitali komentare, onda vam savetujem sledeće: kliknite na ‘preporučeni’, pročitajte šta vas zanima, a i koliko, (mada su prvih deset dovoljni), inače se susrećete sa nekim ko ima jako puno vremena, što za neke od nas i nije uvek baš pozitivna stvar.
Srećno!

fran

pre 2 godine

@ ketiS
Izvorna hrvatska jela su: zagorski štrukli, pašticada, viška pogača, fuži s tartufima, soparnik...Potonji u sezoni majstori prigodno pripremaju na dalmatinskim rivama, priprema je svojevrsni ritual oko kojeg se stvori turistička gužva, a čitava količina "plane" u čas...

Kokan

pre 2 godine

C i n i k, 07. decembar 2021 23:16)

Stevo Karapandža je iz Beograda otišao za Švajcarsku, još dok si ti bio klinac, sinko... A ti, koliko vidim, nalupeta se večeras ovde samo tako... Baš te krenulo...

Lola

pre 2 godine

Da bi bilo iskrene i dobre diskusije na ovu temu prvo bi svaki diskusant morao znati sta je Miselinov vodic, sta zvaezdice, ko ih dobija, koji su stardardi i kriterijumi za iste isl. Pa bi isto bilo pozeljno da je posetio barem 10 resorana u kojima sefovi kuhinje imaju zvezdice. I onda bi se zavrsila prica o "dobroj klopi", "spsko/hrvatskoj kuhinji" isl i preslo na sasvim drugacije teme, ukusa, stila, prezentacije, ugodjaja, dozivljaja, wine pairing-a, lokalnih proizvoda isl. Niko ne bi spomenuo mezzestoran kao potencijalnog kandidata za zvezdicu :) Da se razumemo obozavam i rado dodjem u mezzestoran, zbog svega pa i zbog fine hrane i dobrog vlasnika - ali ne, to nije restoran za Mishelin zvezdicu. Za preporuku svaku, ali ne za zvezdicu. Ne poznajem ni jedan restoran u Srbiji koji moze da se uporedi i sa najlosijim iskustvom restorana sa Miselin zvezdicama u kojim sam bila u raznim drzavama. Nadam se da ce ih biti u buducnosti, nema razloga zasto da ne. A ima zaista izvrsnih restorana u Srbiji, rado dodjemo i uvek nam je ukusno. Al nije Miselin, bice, nadamo se...

Srba

pre 2 godine

Što se kaže u nas Srba: “to je odličan restoran, prave baš velike porcije i što je dobra kelnerica tamo”. Dva najvažnija (i nažalost jedina) kriterijuma za izbor restorana. E da, eventualno ako ima još i neki pogled i to je kriterijum, samo ne toliko važan…

hadje malo razmišljanja pre nego što se nešto kaže

pre 2 godine

(a, 7. decembar 2021 21:05)

A ta autohtona hrvatska kuhinja iz Istre je autohtono hrvatska ili možda italijanska do 1945?

kiki

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

brale da je tako, u srbiji bi barem jedan restoran kupio (makar jednu) zvezdicu. ova zemlja je raj i centar sveta za kupovinu svih vrsta diploma, po tome smo sigurno najjači u evropi!

C i n i k

pre 2 godine

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...
(Tonko, 07. decembar 2021 23:59)


A gde to ti probas srpsku kuhinju koju povezujes sa rostiljem i gde to ti probas hr "kuhinju" koja je toboze na visem nivou i to 20 x ?!
O cemu ti pises zapravo?!
Pa vi u hr cak i tako individualne stvari kakve su licne kulinarske stvari postavljas u tipican rasizam jbt?
Sta si ti danas u hr imao za rucak kuci ako ne sarmu, pa pogledaj na yt ima vise klipova o "tradicionalnoj" kuhinji u hr a koju cine sarma i cevapi ...!
Ti si druze od sovinizma oboleo jbg...

nego nije...

pre 2 godine

dosta pametnjakovića u komentarima tvrdi kako se michelinove zvezdice mogu kupiti. e pa da je tako, u srbiji bi postojao barem jedan restoran sa makar jednom zvezdicom.

Izvinistojemojazemljajosuvijekboljaodtvojenisamjakriv

pre 2 godine

Znaci ide napred, sada samo da se rjesite populista i stavite nakon dugog vremena iskrene ljude na vodece pozicije i mozda nekada nesto bude od Srbije.

C i n i k

pre 2 godine

1,3 milijuna turista ukupno u cijeloj godini u Srbiji, od toga stranih 700 tisuća, što ti uđe u Hrvatsku u cca osam sati u špici sezone...

Dobar si... :)
(Tin, 07. decembar 2021 23:45)


Turista je bilo 1.3 dakle stranaca, za domace turiste vodi se posebna evidencija.
S druge strane skoro 3 miliona gradjana SRB odlazi na letovanje..
Ali ako to uporedimo sa hr gde svega 10% domaceg gosta ostvaruje nocenje na moru onda dolazimo do zakljucka da je to ubedljivo najmanja brojka u citavoj Evropi i narocito je niza od br domacih gostiju u SRB koji posecuju banje i planine..
Svega vas 10% u hr moze sebi da priusti leto...
To je porazan podatak a izneo ga je vas nki ministar Gari Kuper ili slicno...

Zollikon

pre 2 godine

Ozbiljno?
Ja sam vise x bio u restoranu Sonne kod Steve ( i volim tamo da odem ali kako citam ti ga nisi u zivotu posetio) koji je vrlo blizu Zurich/a , i odgovaram ti samo zato sto si bezobrazan da pises o Karapandzi koga ni nzns niti je tacno da on ima Michelin zvezdicu jer njega to savrseno ne zanima, mozda su mu i dali skoro ali njega ne zanimaju takve stvari i to svako ko ga poznaje zna, dakle on nkd nbi zvao Michelin da ga posete, a sem toga gl jelo kod njega su sarme,kiseli kupus, bakalar, sirevi, jela sa rostilja,corbice,salate...
Kod njega cesto dolaze Srbi, Steva je Srbin, hr su ga isterali iz hotela u Zg jer je Srbin, opljackali su mu stan u Zg i zapalili mu hrvati kucu na Kordunu, brojne neprijatnosti je imao i morao je sa 40 g da pobegne iz te zemlje, a bio je poznat i bio je samo kuvar, danas je drzavljanin CH..
Drugo, aj navedi sta je to "autohtona" kuhinja u hr?!
Pretpostavljam da znas sta to znaci sto si napisao, al da te podsetim samo, to znaci da nema primesa nijedne druge kuhinje tj naroda..?
Navedi malar 1 jelo da je njihovo "autohtono"?
Budalastina jbt sta sve ovde necu da procitam..
(C i n i k, 07. decembar 2021 23:16)

Guglanjem si bio svugde a iz tvog mesta mrdnuo nisi. Stevo Karapansža ima sedam zvezdica. Stevo Karapandža već tri godine nije u svom restoranu. Otišao u penziju. Restoran vodi njegova ćerka uz pomoć svog prijatelja Hansa Meira. Mogao bih da te testiram o restoranu. U restoranu sam barem dva vikenda

Redstorm

pre 2 godine

@Komentari su vam na nivou "Vidi, lep šešir" - "A pa pukla bi mu glava na gradilištu s tim šeširom, da vidiš kakve mi tamo šlemove imamo". Dakle, niđe veze.
(Hdhdh, 07. decembar 2021 19:40)
Sto posto si pogodio sa komentarom ali to komentarises ljudima koji su samo šlemove i nosili i misle da je sesir gej. Kako onda njemu nešto objasniti a ima Internet i telefon pa piše.

Veliki brat

pre 2 godine

Ja se na zapdu jos nigde nisam propisno najeo a da to nije neki nas restoran.
(Si, 7. decembar 2021 15:46)

Nisi išao gde treba, šta misliš, da se u nekom restoranu na nenormalno skupoj lokaciji služe burgeri i jaja sa slaninom?

zoki

pre 2 godine

u jednom hotelu u bg,5*,gospodja koja radi za michelin,trazila otvoreno lovu kako bi pomogla....Vlasnik stipsa,,a sanja michelin...
I dalje sanja...
Uzgred,test za konobare joj je da baca krisom pribor ispod stola,da vidi da li ce da primete.....

ketiS

pre 2 godine

@pokondirene tikve "Neko pita sta je to hrvatska kuhinja"?

Spoj razlicitih uticaja, bas isto kao i srpska. Medjutim, komentatori iz Hrvatske to potpuno zanemaruju. Ako bismo trazili izvornost kulinarske tradcije Hrvata i Srba, onda bismo se morali zapitati, da li u toj tradiciji ima iceg slovenskog. Da bismo to otkrili morali bismo otici jos u srednji vek, te proucavali sta se jelo u doba Nemanjica ili njihovih navodnih hrvatskoh kraljeva. Sve u svemu, to je pitanje za istoricare daleko vise, nego za kuvare i inspektore "Michelina".

Sunđer Bob gurman

pre 2 godine

Ovo su sve restorani za dubok džep ili posebne prilike.
Za češće prilike može kafana Uzelac za mesoždere, Bizu na Senjaku za sushi, Mozzarella u A bloku za italijansku hranu a za stejkove je Babaroga solidan izbor.

Optimista pripravnik

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Ovaj (dosta lajkovani) komentar pokazuje koliko mi razumemo KVALITET, SERVIRANJE (IZGLED) i UKUS, i da nam je mnogo vazniji KVANTITET. Mi nemamo istancan ukus za hranu, i sto je veca porcija to je restoran bolji. Nemamo pojma o kulinarstvu. Kao sto nismo razumeli ni tenis, pre Noleta. Ista stvar, moj narode.
Ipak, jasno je zasto je to tako. Krenuli smo kao seljacka, nastavili kao komunisticka nacija, a tek sada smo na putu da dobijemo prve dobre i od Mislena preporucene restorane.
To je tako kako je.
Za nesto su potrebne generacije... i vreme ...
Budimo strpljivi. Imamo odlicne uslove da postanemo zemlja vrhunske hrane. Sada smo zemlja pljeski i rostilja. Kameno doba kulinarstva.

big gourmand

pre 2 godine

Hrvatska raspolaže sa 10 takvih "laskavih oznaka" uz 10 još laskavijih i prestižnijih zvijezdica. Nositelji laskavih titula rasprostranjeni su diljem zemlje, jedan i u susjednom Iloku. Potražite ga prvom prilikom.

C i n i k

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?

Vlado

pre 2 godine

Zivim u Bgd i mislim da ni u jednom od ovih restorana nisam jeo. Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.

Tonko

pre 2 godine

Razmisli malo sta pises jer pises gluposti o srpskoj "kuhinji"...
(C i n i k, 7. decembar 2021 22:56)

Dobro si napisao ovo "kuhinji" pod navodnicima, to srpsko nije kuhinja, to je primitivni način pripremanja većinom mesa i nema nikave veze s visokom gastronomijom, o čemu se ovdje priča.

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...

jagnjetina

pre 2 godine

U Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

dobra kafana je ona u kojoj ti posle klope dođe da momentalno na licu mesta i odremaš, a ne da, kao posle ovih zvezdičastih, moraš da šipčiš po pljesku...

turist

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.To se znalo i ranije.
Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.

Trevenj

pre 2 godine

Miselinova zvezdica je prevara svetske klase. Nase kafane imaju 10x bolju hranu nego pola "miselinovih" ljubimaca. Cak sam sreo i vlasnika restorana na Kritu koji se spremao da proda svoj restoran samo zato sto ima zvezdicu. Kaze od kada je dobio sve manje gostiju mu dolazi, svi misle da je hrana molekularna ili nouvelle cuisine prevara, a covek sluzi klasicne grcke specijalitete na svoj nacin. U nekoliko kod kojih sam bio hrana je bila za zaborav a cene za slog. U jednom smo cak lupom jurili zalogaje po tanjiru. Vise verujte pregledima na internetu nego miselinovim barabama ako imate i trunku pameti. Kod nas Prolece ili Znak Pitanja nikada nece dobiti zvezdice ali su restorani u koje bi otisao 1000 puta radije nego u najbolje sa miselinove liste.

Los Angeles

pre 2 godine

Tako je srbende, samo mesina na kolčini, jela kao u praistorijskom dobu…. Veze vi nemate šta je gastronomija, ali bolje se od vas i ne može očekivati.

drvobradi

pre 2 godine

Meni je i dalje fascinantna cela ova fama oko Mislenovih zvezdica. Proizvodjac guma napravio brosuru gde ima sta da se jede u blizini puta, koja je prerasla u snobovsko pros***vanje.
Otprilike da smo mi neka veca imperijalna sila, ovo bi se zvalo SAT zvezdice.

Johan

pre 2 godine

Nedavno kada je Conde Nest Traveller objavio tekst kako Srbiju treba posetiti izmedju ostalog zbog dobre hrane lokalni hejteri i autosovinisti su se udruzili sa susjedima i jednim Janezom u pljuvanju Srbije. Jedan od argumenata im je bio i da Srbije nema u Mischelin vodicu. Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.

Si

pre 2 godine

U restoranim na zapadu uglavnom dojiete "nacrtanu" hranu. Po tanjitu razmazani nekakvi nazovi prelivi u raznim bojama sa koricom rasusenog 'leba pa od toga ostani ziv ako mozes. Kad dodju ti isti kod nas, pa probaju ovaj vulkan gastronomije i hedonizma redovno se raspamete. Ja se na zapdu jos nigde nisam propisno najeo a da to nije neki nas restoran.

KleinRadojica

pre 2 godine

Svi znaju nekako neke tajne kafane po Beogradu, koje nekako spremaju bolju hranu od najboljih svetskih restorana. Kakva Miselin zvezda, meso burazeru i kupus salata iz kafane na Vozdovcu ili Ibarskoj magistrali je stoput bolje. Jeste, kao sto je i Yugo nekako mnogo bolji auto od Mercedesa ili Toyote. Dogod se ne odreknemo te umisljene velicine nikad necemo krenuti napred

C i n i k

pre 2 godine

Za sve one koji nisu dobro pročitali ovu vest, NIJEDAN RESTORAN nije dobio Mišelinove zvezdice, NIJEDAN! Samo neke "preporuke"!
(Aleksandar, 07. decembar 2021 14:43)


Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!

Ahtung

pre 2 godine

Gde su tu Tri šešira, Manjež, Znak pitanja... Nije važno šta jedeš i piješ, šta si mezetio, kako je to ukrašeno - servirano, nego s kim si posle zapevo!

E svasta

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo

Tonko

pre 2 godine

Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021

Pa hrvatska kuhinja je bolja od srpske jedno 20 puta, bez pretjerivanja... I imamo 10 zvjezdica, vi niti jednu, što nije neki dokaz, ali Srbija niti nije turistička zemlja i skoro nitko ne dolazi u nju...

Ostali ste na primitivi, uglavnom meso sa žara, apsolutno nikakva visoka gastronomska vrijednost, ali to ti i takvi kao ti nikada neće shvatiti...

Kukatilo

pre 2 godine

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo
(E svasta, 07. decembar 2021 15:31)

Poenta Fine dininga je da postrize sto vise vune sa takvih kao sto si ti.

Smuleco

pre 2 godine

Izbor baš i nije neki....Mišlenovu zvezdicu pre navedenih, zaslužuje bar 20 Bgd restorana! Neki od restorana iz teksta, doduše su "napucani" najstrašnije, ali "napucanost" za dobijanje Mišlenove zvezdice, NIJE nikakav kriterijum.

Mikajlo

pre 2 godine

Bukvalno SVi navedeni restorani su uglavnom poznati-ne po dobroj klopi nego po slikama na instagramu I fejsbuku..! Čuj, bela reka I podrška farmerima sa homolja? ...balkansko-japanski bizu? nikad bolji ''homo''..da, ako jedete koštanu srž I pohovanu krljušt zlatne ribice...
Svašta...
Zna se gde da idete ako hoćete da jedete kao što znale gde da odete ako želite samo da se slikate...prilično je jednostavan izbor!
...a Michelin lista...pa bilo je krajnje vreme da prestanu da ignorišu nas I naše restorane ali krenuli su sa skroz pogrešnim pristupom..!

Tin

pre 2 godine

SRB pre pandemije je posetilo 1.3 miliona turista, nije mozda mnogo ali SRB nema more, tako da je ta primedba s tvoje strane glupa.
(C i n i k, 7. decembar 2021 22:56)

1,3 milijuna turista ukupno u cijeloj godini u Srbiji, od toga stranih 700 tisuća, što ti uđe u Hrvatsku u cca osam sati u špici sezone...

Dobar si... :)

Milos

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.

C i n i k

pre 2 godine

Talibani, vi ne razumijete niti TEXt, a komentirate da Srbija ima 14 restorana sa Mišlinovim **, ??Koja Komedija. Ps:Pogotovo,Pametni cinik??.
(željkovameli, 07. decembar 2021 16:45


Naravno da je pametni..
A sta ti nije jasno konkretno, sta te zbunjuje u textu do mere da si egzaltiran cak i na pomisao da bi nki restoran u SRB dobio priznanje?
Na tvoju zalost, Michelin ne daje preporuke bez zvezdica, tako da svaki restoran koji udje u popis vodica ima i zvezdicu samo nisu sve istog nivoa, msm da ima 4,5 nivoa..
Tako da razumem tvoju dusevnu bol ali tako je kako je...

Andy

pre 2 godine

Jednom sam pre oko dve godine ušao u Belu reku. Osoblje se tripuje da su fensi restoran, i prilično su isprepadani iz ko zna kog razloga. Možda ih maltretiraju šefovi. Unutra je ok za neki etno restoran. Ekipa koja se skuplja je kao u svakoj kafani. Gužva i dranje. Verovatno neki skorojevići sa kintom, a u suštini i dalje sirovine... Nisam ostao dugo unutra i nemam nameru da dođem ponovo.

NikolaBg

pre 2 godine

Najviše volim italijansku kuhinju. Nema tih para koje bih dao na azijsku kuhinju, suši, kebabe, kavijar ne podnosim itd. Ne volim ni naše specijalitete kavurmu, pihtije, škembiće. Volim giros i Grčku kuhinju ali ne nešto preterano. U Berlinu sam bio u jednom ruskom restoranu i jeo lososa u susamu sa nekim povrćem, fenseraj ali ukusno i dobra atmosfera.
Hoću da kažem jednom rečju svako voli da jede individualno, a što se tiče restorana to se vidi odmah da li je ukusno ili nije.

US Citizen

pre 2 godine

E to bi voleo da vidim da ima neki restoran u Srbiji sa zvezdicom. Prvo treba uloziti bar četvrt miliona dolara za par stotina flaša vina. Onda nabaviti namernice a za kuvanje ćemo lako jer ima dobrih kuvara samo što materijala nema. Materijala nema zato što je sirotinji sve skupo a ta šaka ljudi što moze da izkešira tazentku za večeru nije vredna da se ulaze jer pobogu ti mogu i privatnim dzetom do Pariza ili Beča

Blaster

pre 2 godine

US Citizen, 7. decembar 2021 16:34)

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10)

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.

Trig

pre 2 godine

Nas mladi kupus,kiseli kupus,pecene paprike sa belim lukom,teleca i jagnjeca corba,mlado prase i jagnje, riblja corba,to nema nigde.Normalnom gradjaninu ovo je dovoljno.Ostali neka jedu plasticno povrce i gmo meso sa sve sosevima.

pokondirene tikve

pre 2 godine

Neki pitaju koja je to hrvatska kuhinja, a ja pitam koja je to srpska kuhinja? Da nema grčke, turske, italijanske, mađarske i nemačke kuhinje i mi i Hrvati bi gulili kačamak i proju.

Trollhunter

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.
(Milos, 07. decembar 2021 16:14)
Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...

Laki Lučiano

pre 2 godine

Od svih nabrojanih, ni u jednom nisam bio, a vrlo često sam na poslovnim ručkovima, tako da, ako hoćete dobro da jedete, ne verujte svemu što pišu..

Americanos

pre 2 godine

Naš prosečan čovek je do juče jeo samo šta mama i baba skuvale a kad I malo negde tu okolo proputuje, objašnjava njima kako treba da prave pljeskavica, umesto da proba nešto novo. Kao sto rece jedan ispod, treba vremena. I to je ok.

Ne jede skoro niko sve obroke u ovakvim restoranima, ali za specijalne prilike se jedu male porcije i više 'kurseva' hrane, ne samo glavno jelo.

U Tokiju ima Italijanakih i Francuskih restorana sa Michelin zvezdicama. Ogromna većina njih to ni ne proba. Tako će biti i kod nas, dobice neko ako nastave da rade kvalitetno malo duže i tu čuvenu zvezdicu, ali neće to biti za svakoga.

U principu, navuci se na takve restorane, skup viski, vino i cigare je neko moje prokletstvo, bolje vam je (I puno jeftinije), bez toga :)

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Naravno da nemaš pojma. Postoje samo 3 kategorije zvjezdica (jedna, dvije i tri). Osim zvjezdica postoje i posebne - niže - kategorije rejtiga. Jedna od njih je Bib Gourmand. Michelin u ruke!
(cleo, 07. decembar 2021 19:20


Ne lupetaj i ne brukaj se.
Michelin je za N God pripremio recenziju za SRB ( samo je u medjuvremenu 1 restoranu dao i objavio Bib G status) ali 14 restorana su na listi i dobili su zvezdice i lepo ti pise da ce biti objavljeno o kojim se restoranima radi.
Michelin ne daje preporuke za restorane bez zvezdica, sem u posebnom odeljku za one sa statusom Bib G kakvih u Fr ima preko 6000 ...
U izdanju o SRB lepo ti pise da ce biti objavljena imena restorana koji su dobili prestizno priznanje.
Pojma nemas druze ali se trudis da pljujes,i sve ok, medjutim mene mrznja i glupost, pogotovo od sovinista, inspirisu...

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Evo jednog seljobera, koji nikada nije imao u rukama Mišelinov vodić!
(etoile michelin, 07. decembar 2021 15:22


Vas iz hr nepogresivo odaje stepen mrznje i primitivizma, ali sve ok, problem je samo sto ce SRB imati 1 Bib gourmand i 14 restorana sa zvezdicama a vi u hr svega 7 ...
Kapiram tvoj dusevni bol, nije ti lako jbg, sledeci z vrv neces ni kupovati vise vodic jer ces morati da citas clanke o srpskim restoranima...?
Axaxaxaaaa e ujko nesretnice...

Trollhunter

pre 2 godine

Hrvatska raspolaže sa 10 takvih "laskavih oznaka" uz 10 još laskavijih i prestižnijih zvijezdica. Nositelji laskavih titula rasprostranjeni su diljem zemlje, jedan i u susjednom Iloku. Potražite ga prvom prilikom.
(big gourmand, 07. decembar 2021 14:25)
Koga bole uvo šta vi u Hrvatskoj imate.Tekst je o Beogradu i to na srpskom portalu.Zabolelo a?

kafanski moljac

pre 2 godine

Platiš i dobiješ Mišelinovu preporuku. To još nije Mišelinova zvezda. Većinu od ovih restorana poznajem. Internacionalna kuhinja. Nema ništa autentično. Nema isključivo srpskih jela. Ne mislim na pljeskavice i ćevapćiće. Restorani utegnuti, sa gomilom escajga, tanjira uštirkanih saveta. Hrvatska ima nekoliko restorana sa Mišelinovom zvezdom. Najviše u Istri. Austrija u Beču ima Štajerer ek gde se mesecima unapred rezervišu mesta u Budimpešti Gundel. I oba restorana sa tradicionalnom domaćom kuhinjom

beogradjanin

pre 2 godine

....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22

Kafana nije mesto gde treba da se nakrkaš i da porcije vire iz tanjira. Kafana je mesto gde ćeš ugodno da se osećaš i da nešto lepo prezalogajiš i popiješ dobro vino ili pivo i da sa prijateljima vodiš prijatan razgovor. Za krkanluk u pečenjaru naručiš kilo ipo pečenja

Malo je glupo

pre 2 godine

U Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.
(jagnjetina, 07. decembar 2021 14:18)

Neki od nas znaju nekolicinu jako dobrih restorana i kafana, ali to se ne priča na glas..
Doduše mnoge od tih više nisu ni toliko nepoznate..

C i n i k

pre 2 godine

kakve zvjezdice,ne radi se o zvjezdicama nego preporukama....
(Orbiter, 07. decembar 2021 17:08)

Pa kolko ja znam, Michelin vodic bez zvezdica ( raznih kategorija) uopste ni ne daje preporuku?
Mozda se tu nesto promenilo ali sumnjam, nsm cuo tj citao za te izmene, u celoj Evropi mozda ima 150,200 restorana sa preporukom, ali svaka preporuka prati nivo zvezdice.
Tako je oduvek bilo..

milan

pre 2 godine

Citam u komentarima da Hrvatska ima 10 restorana sa Miselin zvezdicom, i da ih je najvise u Istri, ali ja moram da kazem da sam u Rovinju obisao vecinu restorana i moram reci da smo mi za njih izmislili gastronomiju. Jos je tamo sve 2x skuplje.

Finka

pre 2 godine

S obzirom na to da Zagreb i Ljubljana imaju restorane s Michelinovim zvijezdama, nekoliko Bib Gourmanda i jednak broj preporuka, ovo teško da je neki doseg, prije debakl.
A o nekakvom gastro takmičenju s Primorskom, Istrom ili Dalmacijom da ne govorimo... Gro ex yu Michelina je koncentrirano na ili uz obalu, od Hiše Franko do prvog ex yu restorana koji je uopće dobio zvijezdu, šibenskog Pellegrinija.
Jedan Bib gourmand i 15 preporuka za grad veličine Beograda je debakl.

Toni

pre 2 godine

(drvobradi, 7. decembar 2021 15:55)

Upravo tako. Gastro vodič za kamiondžije postao planetarna kuhinjska Biblija. Ma, mani me... U Italiji, npr, mi ne pada na pamet da obilazim čuvene restorane, radije pogledam Karavađovu sliku a jedem u Meku.

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k

Koliko se ovaj "cinik" trudi s količinom komentara, a skoro svaki prikazuje autora kao jako neobrazovanu osobu.
(Glas razuma, 07. decembar 2021 16:21)


Tvoj trud, gde si se javio, ne da komentarises text nego komentatora, i da bi naglasio koliko si ti pametan... je tvoja licna sramota ali i nepogresiva dijagnoza, tako da bih ti predlozio da udjes u program za kloniranje, steta bi bila da takvi genijalni ljudi ostanu neupamceni makar kroz nekog klona jbg...

C i n i k

pre 2 godine

Ma, pusti ga... to je neko klinac pacenik od ove nove generacije. Verovatno radio dva leta kao pomocnik, pomocnika nekog kuvara na moru u Istri, a inace iz nekada normalnog Novog Sada, gde pravi spagete i pohuje becke(u najboljem slucaju). Usput, nalozen da je neki patriota... Samo sto dalje od takvih... balavih, bez iskustva zivotnog, a nalozenih
(@popis, 07. decembar 2021 23:06)


Axaxaxaaaaa
"Pravi spagete i pohuje Becku"....
Axaxaxaaaa znci pukli ste definitvno vi iz hr..
Bas vas drma ovaj Mishelin jbt, nsm imao pojma da ce to toliko da vas zaboli...
Nadam se da ce B92 duze da ostavi ovu temu jer je neiscrpno zadovoljstvo citati uspanicene i egzaltirane komentatore iz hr koji nmg da veruju da je Michelin u SRB ko sto onaj nesretni trgovac oruzjem Zubak samo sto nije zaplakao onomad kad su mu pustili na Tv snimak iz 2019 - Macron u Bgd koji prica srpski....
"Pomocnik pomocnika"....da ti napise, nsm ocekivao da cete toliko da se raspadnete i to za temu za koju nsm ocekivao da ce toliko da vas rastuzi ....
Michelin je dakle jos 1 tezak udarac po vas....

željkovameli

pre 2 godine

Talibani, vi ne razumijete niti TEXt, a komentirate da Srbija ima 14 restorana sa Mišlinovim **, ??Koja Komedija. Ps:Pogotovo,Pametni cinik??.

C i n i k

pre 2 godine

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star
(Johny, 07. decembar 2021 15:42)


A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..

mario

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)
Svjetska metropola kažeš?kažeš nemamo mi ništa ,a Zagreb posjeti više stranih turista nego tvoju cijelu Srbiju.
I ovi restorani nisu dobili zvjezdice već su samo uvršteni u vodič što znači da sad jesu sutra možda ne.

a

pre 2 godine

Ajme. Hajde da se nosimo sa Makedonijom, Bugarskom, Bosnom, okej, to je ista fela. Slovenija - meni dosadna hrana, ali vrlo vode računa o kvalitetu i sastojcima. Ali dosadna.

Nego, jesi li cuo za Hrvatsku? To je kulinarski ne druga liga, nego drugi univerzum. Nismo mi manje Srbi ako to priznamo. Ljudi imaju visevekovnu tradiciju kulinarstva, i još fuziju više razlicitih škola i vrsta sastojaka. Uz to, jedno od najbogatijih mora, plus najkvalitetnije tartufe i maslinovo ulje u Evropi. Sto znaci na svetu.

Bolje da učimo kad već imamo od koga, makar kada je u pitanju njihova kontinentalna kuhinja, nego da se ponosimo velikom gramazom mesa na tanjiru.
(Milos, 07. decembar 2021 16:14)
Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021 19:43)

Ja sam Srbin. Nemam nikakve rodbinske veze sa bilo kojom državom bivše Jugoslavije. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju. Imaju četiri ili pet restorana sa jednom zvezdicom. Većina ih je u Istri. U Rovinju je jedan. Mediteranska kuhinja. Domaće istarsko vino, tartufi, maslinovo ulje. Za vikend gomila Italijana iz pograničnih mesta dolaze. Jedan restoran blizu Rijeke. Bevanda. Vrhunski restoran. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja

C i n i k

pre 2 godine

@ Cinik
Malo si se krivo informisao. Hrvatska ima 10 restorana s zvijezdicom i čak 13 označenih kao Bip Gourdmand (od 77 preporučenih). Sve dostupno na google-u. I da, preporuka NEMA zvjezdicu!
(mateo, 07. decembar 2021 19:57)

Da, tako je, upravo sam proverio, ja sam imao podatak zastareli (2018), u medjuvremenu su u Istri dobili jos nki restorani po 1 zvezdicu tako je njih sada 10 kod vas.
Al to ce u izdanju za 2022 biti manje ngo u SRB...

C i n i k

pre 2 godine

Hahahaha ala je tebi dosadno...
(@Cinik, 07. decembar 2021 22:44)


Ja se tk zagrevam...ali ovi s B92 ce vrv da uklone ovu vest brzo jer da nismo onomad otvorili Data centar pao bi site B92 usled tolike navalice hr..
Pojma nsm imao da vas je tema Michelin u SRB, toliko pogodila jbt...

Star

pre 2 godine

@Vlado, suština dobrih restorana i jeste u malim porcijama, kako bi se probalo što više ukusa. Većina ovih restorana ima tasting menu, koji se sastoji od više sledova. Ili se poručuje nekoliko predjela, glavno jelo i dezert. I jedna i druga opcija su sasvim dovoljna količina hrane. To što su vaši prijatelji hteli da uštede, pa su naručili jedan sled kao jedino jelo i ostalo gladni, neću da komentarišem.

Tereza

pre 2 godine

Vas iz hr nepogresivo odaje stepen mrznje i primitivizma, ali sve ok, problem je samo sto ce SRB imati 1 Bib gourmand i 14 restorana sa zvezdicama a vi u hr svega 7 ...
Kapiram tvoj dusevni bol, nije ti lako jbg, sledeci z vrv neces ni kupovati vise vodic jer ces morati da citas clanke o srpskim restoranima...?
Axaxaxaaaa e ujko nesretnice...
(C i n i k, 7. decembar 2021 19:03)

Vidim da znaš o čemu pričaš i ne obaziri se što te kritiziraju.
Iz tvog pisanja sam zaključila da pošto mi u Hrv imamo 70 preporuka uskoro ćemo imati 70 restorana sa zvjezdicama😁. Pa to je odlično zar ne? Zbog toga neki iz Srb vrv nikada neće kupiti vodič jer će vrv cijeli biti o CRO.😁

C i n i k

pre 2 godine

. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja
(a, 07. decembar 2021 21:05)

Ozbiljno?
Ja sam vise x bio u restoranu Sonne kod Steve ( i volim tamo da odem ali kako citam ti ga nisi u zivotu posetio) koji je vrlo blizu Zurich/a , i odgovaram ti samo zato sto si bezobrazan da pises o Karapandzi koga ni nzns niti je tacno da on ima Michelin zvezdicu jer njega to savrseno ne zanima, mozda su mu i dali skoro ali njega ne zanimaju takve stvari i to svako ko ga poznaje zna, dakle on nkd nbi zvao Michelin da ga posete, a sem toga gl jelo kod njega su sarme,kiseli kupus, bakalar, sirevi, jela sa rostilja,corbice,salate...
Kod njega cesto dolaze Srbi, Steva je Srbin, hr su ga isterali iz hotela u Zg jer je Srbin, opljackali su mu stan u Zg i zapalili mu hrvati kucu na Kordunu, brojne neprijatnosti je imao i morao je sa 40 g da pobegne iz te zemlje, a bio je poznat i bio je samo kuvar, danas je drzavljanin CH..
Drugo, aj navedi sta je to "autohtona" kuhinja u hr?!
Pretpostavljam da znas sta to znaci sto si napisao, al da te podsetim samo, to znaci da nema primesa nijedne druge kuhinje tj naroda..?
Navedi malar 1 jelo da je njihovo "autohtono"?
Budalastina jbt sta sve ovde necu da procitam..

@popis

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.
(popis, 7. decembar 2021 22:25)

Ma, pusti ga... to je neko klinac pacenik od ove nove generacije. Verovatno radio dva leta kao pomocnik, pomocnika nekog kuvara na moru u Istri, a inace iz nekada normalnog Novog Sada, gde pravi spagete i pohuje becke(u najboljem slucaju). Usput, nalozen da je neki patriota... Samo sto dalje od takvih... balavih, bez iskustva zivotnog, a nalozenih

C i n i k

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.
(popis, 07. decembar 2021 22:25


Al je vas po hr zadesio lom u glavama, ja nsm bs ocekivao da ce ovo oko Michelina u SRB toliko da vas pogodi jbt, da sam znao mozda bih ranije pravio PR ...

sasa the king

pre 2 godine

Nasli se Srbi da daju savete Michllen ljudima kako da ocenjuju restorane? To smo mi…oni ljudi to rade decenijama po celom svetu, i naravno da nece da prljaju svoje ime, tako sto ce dodeljivati neauzene ocene. Uglavnom se javljaju ljudi koji se hrane po kioscima i kuci…

Milica

pre 2 godine

1. Durmitor ( odlicna hrana )
2. Bela reka ( lep restoran, dobra hrana )
3. Frans ( usluga vrhunska , ambijent, hrana za tu cenu nije nesto wow ) Po mom nekom izboru

C i n i k

pre 2 godine

Vidim da znaš o čemu pričaš i ne obaziri se što te kritiziraju.
Iz tvog pisanja sam zaključila da pošto mi u Hrv imamo 70 preporuka uskoro ćemo imati 70 restorana sa zvjezdicama?. Pa to je odlično zar ne? Zbog toga neki iz Srb vrv nikada neće kupiti vodič jer će vrv cijeli biti o CRO.?
(Tereza, 07. decembar 2021 20:24)


Ja pisem a ne pricam..
Drugo, uopste me ne tangira, stavise..
Znm o cemu pisem i znm da ce od tih 14 restorana svi dobiti zvezdicu, a o tome citaj, ako ti nbude muka, u izdanju za 2022...
To sto ti pises o Bib G koji je posebna kategorija nmavze sa onim sto ja pisem i sto je tema, a to su zvezdice, kad okrenes list vodica "preporuke sa zvezdicama" tamo ce pisati ime firme restorana iz SRB, i to je to..

Dule

pre 2 godine

Rec autosovinista ne postoji, i nijedan beogradski restoran nije dobio Miselinovu zvezdu, ovo su samo preporuke. Procitaj tekst, sramotno se izrazavas.

Medo

pre 2 godine

Ko je bio i jeo bar u jednom od restorana sa bar jednom zvjezdicom zna da to nije slučajno dobiveno. Ko može nek proba restoran 360 u Dubrovniku. Bio sam. Vrhunski doživljaj u svakom pogledu.

sd

pre 2 godine

Mešelinove zvezde u restoranima preko su statusni simbol bogatih pojedinaca, takvi restorani su svi u minusu zbog kvalitetnih namernica a cene su jake.

C i n i k

pre 2 godine

e. Niti cenim više ili manje nekog nije po mojim merilima. Ukratko, mislim da ste dosta nevaspitani i nekulturni a svoje frustracije treba da lečite na drugom mesti. pozdrav
(trangefrange, 07. decembar 2021 18:58

Apsolutno se slazem.
Ali mislim da ovde ima 99% komentatora sa strane odnosno domacih sovinista koji zive u SRB ali nisu iz srpskog korpusa.
Stepen njihove mrznje i zlobe je nedokuciv, negde i kapiram jer je velika dusevna bol za dusmane kad se bilo sta ok objavi a iz SRB je, oni tada kao po komandi dobiju nalete zlobe i besa i prosto im to dodje ko terapija a mozda i imaju neku lovu za taj sovinizam, ko zna..
Sve u svemu ja ih razumem, uopste im nije lako, ali im stalno pisem da odlicno znamo sta nam misle tako da su njihove sovinisticke svinjarije bez efekta, nmz da budes uvredjen od nekoga za koga znas da te mrzi...

kme kme kme

pre 2 godine

U komentarima strah suseda i konkurenata.Zao mi je stvarno,mnogo kesa se ulozilo u reklame, Srbija nije ulozila 1 % od onoga sta komsije ulazu.. hahaha Zamislite tek sta ce biti kada pocnemo marketing ? Nakon marketinga dolazi istina=srpska kuhinja NAJJACA na balkanu bez dileme !

roki

pre 2 godine

Vecina ne cita tekst. Nisu restorani dobili zvezdice vec samo preporuku. Daleko su ti restorani jos uvek od zvezdica kao sto je i Bg daleko od svetskih metropola sto se i vidi po komentarima.

C i n i k

pre 2 godine

A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..
(C i n i k, 07. decembar 2021 18:49)

Daje samo preporuku a bez zvezdice. Žao mi te je što nikada nisi imao Mišelin katalog jer nisi iz tvoje zabiti nigde mrdnuo. Mala zelena knjižica. A i čitaj tekst
(Johny, 07. decembar 2021 20:04)


Brte u ovoj mojoj "maloj zabiti" sve Michelinove knjizice su crvene, ali ima jedna koja je plavo bela i koja ima na naslovnoj strani prepoznatljiv lik Michelin firme/ tzv covek od tockova, e ta druga knjizica je ona o Bib G restoranima i njih ima u Fr bar preko 6000 ..
Al to nije ono sto pise u textu i sto ja pisem, a ti si druze nesto pomesao zestoko, crvena je brosura i u njoj su restorani pocev od 1 pa do 3 zvezdice.
Ta crvena brosura bice objavljena u 2022 i u njoj ce naci SRB restorane, znm da ce ti biti muka i tesko, ali je tako..
Dakle nema nikakve "male zelene" knjizice ili si mozda kupio neko bosansko izdanje nznm tek proveri ti malo sta citas...

C i n i k

pre 2 godine

a .Naravno, palac gore za pljesku , leskovacki, sarmu , proju itd. Najbolje je napisao jedan vas komentator "Mi uzivamo i ne treba nam Michellin "! Strasno dug put je pred vama ...
(Igor Sulic, 07. decembar 2021 20:23)


Xaxaxaaa
Ok, jedino nznm sto tvoji sunarodnici u D narucuju iskljucivo rostilj, suvo meso sa Zlatibora i Pestera,burek, sarmu, ajvar, kajmak, sireve iz SRB, a poneki rakiju i lozu?
Izgleda da moras malo da posetis i strane zemlje gde su tvoji sunarodnici kako bi uvideo sta si napisao...a napisao si tipicnu sovinisticku budalastinu od koje bi se zacrveneo od stida kad bi video sta tvoji sunarodnici krkaju po D i CH...
Oni pojma nemaju da se u hr krka u restoranima sa 100 Michelin zvezdica i to naravno jela za koje nisu ni znali da postoje...?
Strasano je dug x pred tobom dok se ne procistis od te gorcine i mrznje...

iva

pre 2 godine

Langouste i Salon 1905 ce dobiti jednu zvezdicu.
Sta ste zapenili?
Za Beograd je to super.
Ako zaista pricamo o kuhinji, samo Francuska, Spanija, Italija i Danska u Evropi je imaju.
Pa sta?

C i n i k

pre 2 godine

Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.
(Johan, 07. decembar 2021 14:46)


Slazem se.
Ja se isto pitam, da li ovi domaci sovinisti ( mada su to vrv nesrbi) i oni vec poznati preko granice, dobijaju bar neke pare od sponzora za sirenje mrznje prema SRB?
Misim to su patoloski i mrzilacki komentari koji nepogresivo otkrivaju mentalno stanje tih sovinista, medjutim misim da ipak dobijaju neku lovu za to smeće koje pisu, iole normalan covek nbi mogao da bude toliko destruktivan i bolestan kao sto su to komentari sovinista upuceni SRB i srpskom narodu po bukvalno svakoj temi, 1 dan je to superkompjuter, drugi dan je to Michelin zvezdica, treci dan ce biti visina Gdp/a u SRB...
Nznm sta ti ljudi uopste misle da postizu sa tom extremnom mrznjom prema SRB?

Splavar

pre 2 godine

Nas mladi kupus,kiseli kupus,pecene paprike sa belim lukom,teleca i jagnjeca corba,mlado prase i jagnje, riblja corba,to nema nigde.Normalnom gradjaninu ovo je dovoljno.Ostali neka jedu plasticno povrce i gmo meso sa sve sosevima.
(Trig, 07. decembar 2021 17:48)

Slazem se. Nek Miselin pravi gume, a mi uzivamo u najboljoj kuhinji na svetu bez nekakvih zvezdica

C i n i k

pre 2 godine

Pa hrvatska kuhinja je bolja od srpske jedno 20 puta, bez pretjerivanja... I imamo 10 zvjezdica, vi niti jednu, što nije neki dokaz, ali Srbija niti nije turistička zemlja i skoro nitko ne dolazi u nju...

Xaxaxaaa
Koja je to "vasa" kuhinja?!
Vase tradicionalno jelo su sarme i cevapi, citaj malo sta pisu stranci o hr..
Drugo, SRB pre pandemije je posetilo 1.3 miliona turista, nije mozda mnogo ali SRB nema more, tako da je ta primedba s tvoje strane glupa.
Ujedno, nznm sta misis da postignes jer velicas "10 zvezdica" restorane u koje nisi ni bio vrv...pa imace ih i restorani u SRB, kakav je to problem tebi pa misis da je to nki reper za "kuhinju"?
Razmisli malo sta pises jer pises gluposti o srpskoj "kuhinji"...

ketiS

pre 2 godine

@Tonko

"Hrvatska kuhinja"!? Prvo nam objasni sta je to? Koliko je meni poznato, kulinarska tradicija danasnje Hrvatske je mesavina ugarsko-austrijskih uticaja u kontinentalnom delu, te italijanskih uticaja u primorskom. Dakle, objasni nam sta je tu izvoro hrvatsko? To je kljucno pitanje, a sam nacin pripreme jela je pre svega stvar licnog ukusa i nista vise!

Mili

pre 2 godine

To sto vecina nema mogucnost da jede u ovim restoranima, nema potreba ni napadati ih. Ima boljih i losijih ali svakako nemojte hvaliti neke osrednje sa jeftinom hranom. Pogledajte samo emisiju “Paklena kuhinja” u tim (uglavnom osrednjim restoranima pa cete videti sta se zapravo tu desava i koliko je to lose, bez obzira sto "za 500din dobijes kilo mesa". I nemojte molim vas pricati da su ove kafane po magistrali nesto dobro kao i pecenjare, mozda meso jeste dobro ali nista drugo nije.

tata i dvoje dece

pre 2 godine

Može li se u nekim od ovih restorana sesti u prostor koji ne smrdi od cigareta i uživati u ukusima hrane u relativno čistom vazduhu?

Hvala!

C i n i k

pre 2 godine

Od hrvata da učimo kulinarstvo?Jesi li ti prirodno gl.p ili si uzimao časove?Brate, nemoj da se blamiraš,daj bože da si neki klinac a ako nisi nema ti pomoći...
(Trollhunter, 07. decembar 2021 19:43


Mozda je misio na sarmu i cevape ( omiljena jela u hr po kazivanjima stranaca)?
Ljudi mozda nki potcenjuju sarmu ali ja se nbih slozio..

C i n i k

pre 2 godine

@turist

Ahahahahahhahahaha! A na Sloveniju si zaboravio? Pa ljudi imaju preko 50 restorana sa Mislenovim zvezdama, nebrojeno JRE restorana, desetak svetski poznatih vinarija i ti sada pricas o nekoj Srbiji.
(google, 07. decembar 2021 19:31)

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..

Johan

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)
Svjetska metropola kažeš?kažeš nemamo mi ništa ,a Zagreb posjeti više stranih turista nego tvoju cijelu Srbiju. I ovi restorani nisu dobili zvjezdice već su samo uvršteni u vodič što znači da sad jesu sutra možda ne.
(mario, 7. decembar 2021 20:03)

Hahaha Zagreb vam je takva metropola da ste nocima svi na portalu srpske B92 pisuci neke nebulozne komentare. Get a life!

mario

pre 2 godine

Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)
Daj nam pojasni koju to korist?koliko stranih turista je došlo i da nemoj računati ove indicije koji su bili Covid turisti..?

Hamilton

pre 2 godine

Nisam ni snob, ni neki elitista, ali većina komentatora zvuče kao da su upravo bili na radničkom savetu, pa posle treće smene, nadrndani idu svojoj kući da izudaraju suprugu, jer im nije servirala parizer i pljeske.

Johan

pre 2 godine

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..
(C i n i k, 7. decembar 2021 20:07)

Ma pusti ih, lupaju i lazu, po sistemu APP - ako prodje prodje. A posle ti dok dokazujes sa podacima, izvorima itd. da on laze, on vec prosuo sledecu laz. Nadam se da su placeni za ovo sto rade, ako nisu onda su bas pacenici.

Elmer

pre 2 godine

Lista je prilicno realna. To su top Bg restorani.
Od drugih bih izdvojio restoran Vrh Beograda u Zvezdarskoj sumi, bukvalno atmosfera kao na Tari a izuzetno dobra klopa. Takodje restoran Bela Napoli u Zemunu je u vrhu sigurno.

SasaCH

pre 2 godine

"U restoranim na zapadu uglavnom dojiete "nacrtanu" hranu."
(Si)

Komentar kao iz nekog komunistickog biltena iza gvozdene zavese.
Ovde se dobro jede. Ima i masnog, jeftinog mesa, kao naseg, ko voli takve stvari. Samo se manje konzumira jer je nezdravo. I sto je najvaznije, inspekcije prehrambene robe su redovne i kazne velike, pa znamo sta jedemo.

Macak

pre 2 godine

Za zemlju u kojoj vecina stanovnistva misli da rec "gurman" predstavlja debelog tipa koji moze da proguta pola praseta sa raznja puls sarme ovo je fantastican rezultat.

Ostatak stanovnistva misli da ta rec predstavlja tipa koji moze da jede uzasno zacinjenu hranu- prvenstveno guta ljute feferone.

i onda tu i tamo tihi izuzetak-----

tom pus

pre 2 godine

čorbast pasulj sa suvom kolenicom,e moj bajo,porcija mož 3 odrasla da jedu,a cena smešna,ukus ihhh...samo za jesti i otići,nije neki ambijent, ,,kod kala,,
ha,ha..kaže žena uzmi nešto normalno šta se glupiraš,reko pa šta je normalnije od pasulja,kad vide one ,,ribiće,mesa na kolenici...da probam,reko ne mož??

Orbiter

pre 2 godine

Nedavno kada je Conde Nest Traveller objavio tekst kako Srbiju treba posetiti izmedju ostalog zbog dobre hrane lokalni hejteri i autosovinisti su se udruzili sa susjedima i jednim Janezom u pljuvanju Srbije. Jedan od argumenata im je bio i da Srbije nema u Mischelin vodicu. Nije je bilo jer je Mishelin tek dosao u Srbiju pre dve godine, ali je u medjuvremenu izbila korona... Evo odgovora, ni manje ni vise nego u vidu 15 restorana. Sad ako su posteni napisace ispravku onoga sto su objavili, ali nece. Nije njima do istine, imaju u sebi otrov koji moraju da ispljunu.
(Johan, 07. decembar 2021 14:46)


ajd ti jos jednom procitaj tekst,bit ce ti lakse...i prvo skoci pa reci hop.....

C i n i k

pre 2 godine

US Citizen, 7. decembar 2021 16:34)

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10


Pa sto to niste objasnili strancima kojima se smucila sarma po hr?

Copenhagen

pre 2 godine

Zivim u Danskoj vec 30 godina, i bas radim u restoranskoj bransi.
Igrom slucaja, ovde, u Kopenhagenu imamo dva restorana (Noma i Geranium) koji su, verovali ili ne: PRVI i drugi na listi Miselena za ceo svet. Imate na internetu celu listu. Malo Evropskih restorana je u prvih 10, ima jedan u Spaniji i jedan u Svedskoj, cini mi se. U Geranijumu nisam bio, ali Noma (vec duze vreme najbolji na svetu) je stvarno nesto posebno. Glavni 'sef' je Rene Redzepi, po ocu Makedonski Albanac, genije ... neopisivo. Mora da se vidi, i da se proba, ti ukusi ... tesko je opisati!! Znam ga i licno, zove me 'zema'. Covek radi 20 sati na dan. Lova ga ni ne zanima. Cista pasija!!
Nadam se da ce i u BG da stigne bar jedna zvezda, bilo bi lepo.
Pozdrav iz hladnog CPH !!!

праведник

pre 2 godine

@mario хахахаха, еј мој друже загребаћки... Све си ми ти па бројао колико је дошло у Србију. Зато кад год су празници навала је у Београд и Србију, од 9 до 99 година...О чему Загреб може сањати....

C i n i k

pre 2 godine

U Hrvatskoj ima 78 restorana koje preporucuje Michelin guide. 10 od tih 78 ima i Michelinovu zvjezdicu. U Srbiji ima 14 koje proporucuje M.guide i NITI JEDAN nema zvjezdicu.
(Bobi, 07. decembar 2021 18:26

Druze sve ok, sad kapiram da neces da svratis ni u 1 restoran u SRB jer nema zv(j)ezdicu ?
Onda ti nista drugo ne preostaje nego da posecujes IT restorane u Istri jer samo oni imaju po 1 zvezdicu?
I za tvoj info, od 14 restorana koji su na listi iz SRB, svi ce dobiti zvezdicu, procitaces u izdanju za 2022...
Meni je vise problem sto inspektori Michelina posecuju samo Bgd mada je to vrv i do vlasnika restorana, tako da nmj da se toliko sekiras nije zdravo...

znamteznasme

pre 2 godine

miselinove zvezdice ili preporuke ili dekantrove opened za vina su skupe fore jeo sam po color evropi a I sire I mogu da potvrdim naj restorani niti imaju niti hoce u to drustvo jednostavno ih ne interesuje sto se bgd tice calcnite malo u vlasnicku strukturu I....pametnom dosta nego STA SE CEKA

Drndo Maroje

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

Salis se?

Opet ne cudi i da stvarno verujes u to. U zemlji gde brat bratu i prijatelj prijatelju ne veruje, ne cudi ovakvo shvatanje. Miselin bira i zaposljava ljude koji obilaze restorane i jedu, pisu izvjestaje (ne za novine, samo za Miselin)
Naravno da niko osim vrha Miselina ne zna ko su ti ljudi.
Bilo kakvo otkrivanje identiteta je kraj karijere i gubitak zaposlenja.
Da bi dobio zvezdicu ne znaci da neko jednom dodje i pojede nesto dobro-treba nekoliko puta u toku godine ili dve da nivo bude vrhunski.

Ali zna skako se kaze- u zemlji lopovluka i korupcije svi veruju i da im je rodjeni otac drpio iz novcanika.

Chef

pre 2 godine

(Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)
Nekada mi je bila smešna zapadna hedonistička kultura koja čak i kuvanje gura u umetnost, sada mi je zabrinjavajuća.
Kako smo od nekada cenjenih ljudi poput Mikelanđela i Baha došli do kuvara? Tonemo duhovno u praistoriju a deluje da idemo napred.

google

pre 2 godine

@turist

Ahahahahahhahahaha! A na Sloveniju si zaboravio? Pa ljudi imaju preko 50 restorana sa Mislenovim zvezdama, nebrojeno JRE restorana, desetak svetski poznatih vinarija i ti sada pricas o nekoj Srbiji. Au ala ga preteraste ljudi, volim i ja svoju zemlju, ali da lupeta ovakve stvari stvarno bi me bilo sramota. Realno ima desetak restorana u Srbiji gde je sve na svom mestu, racunam i ove restorane domace kuhinje. Pirot je sjajan grad za sladokusce na primer. Volim ja i Staru Hercegovinu i Boru u Valjevu i ribic i pljeskavice i cevape, ali kada mi se pojavi konobar nadrkani koji se bukvalno okrene i ode kada mu postavim pitanje o hrani, a placam uredno uslugu, o cemu cemo mi dalje da pricamo? Ovo je nesto sto se tek pojavljuje kod nas, na samom smo pocetku, kao i sa milion drugih stvari. Ono kada se pojavi gost na vratima, da mu neko pozeli dobar dana bar.

123

pre 2 godine

kad Sam video restoran Bela Rekao...na zalost sto se tice gastronomske scence zaista dosta zaostajemo ...sem par restorana u tekstu zaista nemamo mnogo da ponudimo.

Glas razuma

pre 2 godine

14 zvezdica, kako mi je drago, a Hrvati samo 10!
Pa vi komšije nudite jastoge i škampe turistima, ništa vam ne pomaže, 14 ZVEZDICA, BRE!
(Lazar, 7. decembar 2021 17:55)

Za tvoju informaciju, ovo nije 14 zvjezdica nego ono što taj vodič preporučuje, što ne znači da ju neki restoran uskoro neće dobiti. Srbija još uvijek nema restoran s Michellin zvjezdicom. I da budeš još nesretniji, Hrvatska ima 10 zvjezdica i 79 restorana sa preporukama kao ovih 14.

trangefrange

pre 2 godine

za Los Andjeles, onog iz minhena, i ostale pokondirene tikve. Kako je moguće da ste toliki autošovinisti i da toliko pljujete po svome i svojima? To što ste se dokopali zapada ( ili istoka) ne znači da ste išta bolji od ostalih ljudi, samo splet okolnosti koji je verujem potkrepljen vašim radom. Ali, ajde malo oladite sa pljuvanjem ljudi za koje vi mislite da su lošiji od vas, a stiče se utisak da vi mislite da je svih 7m Srba lošije. E pa otkriću vam tajnu, NIJE!!!
Pa sta ako neko voli pečenje pre sušija, pa šta ako neko vozi dačiju pre nego nov nov nov audi. sto ljudi sto ćudi.
Ja prvi sam bio u restoranima sa zvezdicom, jeo kod Nusreta u Dubaiu, Cipriani, itd, ali sam jeo i u kafani Lepi Izgled i pljeske kod razmoraznih "trovača" i svaki ručak je priča za sebe. Niti cenim više ili manje nekog nije po mojim merilima. Ukratko, mislim da ste dosta nevaspitani i nekulturni a svoje frustracije treba da lečite na drugom mesti. pozdrav

miki

pre 2 godine

Sarma sa pire krumpirom, vrhunac Zagrebačke kuhinje. Nemate vi ništa osim primorja, a o poređenju Zagreba i Beograda... pa, bolje nećemo. Uživaj komšija i svrati do BG-a da vidiš svetsku metropolu. Svako dobro.
(Blaster, 7. decembar 2021 17:44)

Ne posluzuje ti se pljeskavica u Michelinovim restoranima. Druga stvar, restoran mora imati ogromnu vinsku kartu, prakticki ima bar 10 000 eura u vinima na raspolaganju. Trece, jela su obicno sezonska, tako recimo Zagrebacki Noel ima Istarske tartufe, mlado maslinovo ulje itd. Imas nekoliko slijedova jela, npr. repa u kremi od hrena, cikla s malinama ili buca s keljom i gorgonzolom dolce(vegetarijanski meni) koji zalijes sa 60 eura buteljom Pattes Loup iz 2014. Fino se najedes, popijes, ali i za dvoje platis 330 eura i nikad se vise ne vratis kao ja

Nn

pre 2 godine

google....hahaah, 50 restorana u Sloveniji sa Miselinovim zvezdicama??? Care, u celoj Hrvatskoj imas jedan restoran sa Miselinovom zvezdicom. Kojih crnih 50, nema ih toliko ukupno u celoj istocnoj Evropi.

a

pre 2 godine

Beogradu bukvalno nemate gde da odete u restoran sa boljom kuhinjom. Umesto kajmaka prelivaju pavlakom cak i u Skadarliji. Ostale su poneke starije kafane gde imate domaca jela na veliko spemljena, cisto da nesto pojedete. Nikakvih tu zvezdica nema, a izmisljenih godina radi tradicije pogotovu. Mislim da su pecenjare sa svezim mesom bolje resenje, ili otici van grada ko moze. Sveza riba u Beogradu, samo u ribarnici.
(jagnjetina, 07. decembar 2021 14:18)

Ima dobrih kafana. Stara Hercegovina, Zapis,, Boka.,Brankovina,Mornar, Orašac gde se dobro jede. Nisu kafane gde sve šljašti. Sveže ribe tek uslovljene teško da ćeš naći u velikoj većini evropskih kontinentalnih gradova. Nisam u Skadarliji video, da se nešto preliva pavlakom mada retko tamo idem. To je za bugare, strance. Ima boljih kafana od Skadarlije. I na kraju ovo nisu zvezde već preporuke u stilu Erika Burdena

Bobi

pre 2 godine

U Hrvatskoj ima 78 restorana koje preporucuje Michelin guide. 10 od tih 78 ima i Michelinovu zvjezdicu. U Srbiji ima 14 koje proporucuje M.guide i NITI JEDAN nema zvjezdicu.

Kurijel

pre 2 godine

Mišelin može da dođe sam ako je u pitanju vrh gastronomija a dolazi i na poziv a to se onda plaća, koliko para toliko Mišelinovih zvezdica…,

Стаменко

pre 2 godine

Политика господо. Шта се палите? Све је то политика. Путујем по свету посла ради. Једино што успем да видим су ресторани где ме воде пословни партнери.
Верујте ми. Нигде нисам слађе јео него у кафани у Лађевцима (неко село близу Мрчајеваца)
Какве звездице,какве препоруке,какви бакрачи?

Kukatilo

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

Cim je Bela reka na listi preporuka, tvoj komentar je i vise nego validan.

Igor Sulic

pre 2 godine

Mnogo posöa vas ceka.Bit ce onda i zvjezdica. Mi imamo preko 100 zasticenih georafskim porijeklom top namirnica.Ulja su nam prvo ibcetvrto mjesto na svijetu. Porediti vasa i nasa vina je smijesno. Streit scenu, gourmet i intern scenu zg i bg-dva svijeta .Naravno, palac gore za pljesku , leskovacki, sarmu , proju itd. Najbolje je napisao jedan vas komentator "Mi uzivamo i ne treba nam Michellin "! Strasno dug put je pred vama ...

Johny

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star

@Cinik

pre 2 godine

Ti si brte na necemu 100%?
Nmz iole normalan covek ovako da pise, sem ako nisi na necemu?
Imas lepo na netu pa proveri, SLO ima 2 restorana sa Michelin zvezdicom a ne 50!
Sedeci x zaobidji srpske sajtove aj lepo tamo kod hr pa se glupiraj do sutra jbt..
(C i n i k, 7. decembar 2021 20:07)

Ma pusti ih, lupaju i lazu, po sistemu APP - ako prodje prodje. A posle ti dok dokazujes sa podacima, izvorima itd. da on laze, on vec prosuo sledecu laz. Nadam se da su placeni za ovo sto rade, ako nisu onda su bas pacenici.
(Johan, 7. decembar 2021 21:03)

Hahahaha ala je tebi dosadno...

111

pre 2 godine

Michlein nije bio u Srbiji iz pukog razloga sto za to nije bilo- Razloga!
Dobro oni znaju kad se negde pojavi vrhunska kuhinja.
Ovo je znak da postoje restorani koji pokusavaju da budu nesto drugo od menze.
Preporuke su podstrek da se neko od njih odluci za vise.
Put je dug, jer od preporuke do jedne zvezdice je ogroman i daleko duzi nego od anonimnosti do preporuke. Treba postici nivo i drzati ga izvesno vreme.
Opet i zaradjena zvezdica je teska da se ocuva- a lako se gubi.
Ipak dobar je znam da se nesto malo ipak desilo.
(niko i nista u Parizu i Londonu, 07. decembar 2021 16:47)


Michelin od polovine 2019 sprema vodic za SRB, omela ih je korona.
Negde 30 zemalja svega se nalazi u vodicu, jedna od njih je i SRB..
Michelin je firma Michelin-a proizvodjaca guma a oni rade odavno u Pirotu, tako da...mozda je i preko veze, sto bi rekli sovinisti..
Sve u svemu nekima nista ne valja, onome kome smeta i ovaj vodic Michelina neka prosto ignorise tu vest, bice mu lakse...

a

pre 2 godine

Bukvalno SVi navedeni restorani su uglavnom poznati-ne po dobroj klopi nego po slikama na instagramu I fejsbuku..! Čuj, bela reka I podrška farmerima sa homolja? ...balkansko-japanski bizu? nikad bolji ''homo''..da, ako jedete koštanu srž I pohovanu krljušt zlatne ribice...
Svašta...
Zna se gde da idete ako hoćete da jedete kao što znale gde da odete ako želite samo da se slikate...prilično je jednostavan izbor!
...a Michelin lista...pa bilo je krajnje vreme da prestanu da ignorišu nas I naše restorane ali krenuli su sa skroz pogrešnim pristupom..!
(Mikajlo, 07. decembar 2021 15:00)

Restoran se ogleda i po WC-u. A gomila naših restorana bez obzira na hranu nema dobre sanitarije.. Možda za naše uslove je to ok ali ne i za onog ko ocenjuje. Da bi se dobila Mišelinova zvezda pored hrane i to se gleda. Ocenjuje se autohtonost domaće kuhinje, kako jelo izgleda u tanjiru. Jelo mora da bude slika u tanjiru pa onda miris i ukus, ambijent i naravno cena. Onda se udje u kuhinju. Ne prolaze više one priučene kuvarice sa kačketima na glavi ili maramom od gaze

E svasta

pre 2 godine

Poenta Fine dininga je da postrize sto vise vune sa takvih kao sto si ti.
(Kukatilo, 7. decembar 2021 16:31)

I da je tako, trose ljudi masovno na mnogo gore stvari. Koja je poenta pusenja?
Ja za fine dining para nemam tj ne daje mi se na to, ali sam taj pricip prihvatila kod kuce. Ne jedem vise splacine vec probrano u malim kolicinama.
Menja pogled na svet, veruj mi.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

(Tereza, 07. decembar 2021 20:24)

ali zasto vi pokatoliceni Srbi volite ove nase portale ovde toliko da mi neko pojasni jednom a?

LikSon

pre 2 godine

МИЦХЕЛИН Водич за Словенију 2021 у неколико бројева:

1 ресторан са две звездице
6 ресторана са једном звездицом (укључујући 1 нови)
6 МИЦХЕЛИН Греен Стар ресторана (укључујући 1 нови)
7 Биб Гоурманд ресторана (укључујући 1 нови)
39 ресторана са брендом МИЦХЕЛИН (од којих су 2 нова)

popis

pre 2 godine

Cinik ponovo izmišlja kada tvrdi da se svi hr Mišelinovi restorani nalaze u Istri. Istina je da su Istri samo tri takva restorana (Rovinj i Lovran). Ostali se nalaze u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu, Novalji, Korčuli, Malom Lošinju i Rijeci.

Gurman

pre 2 godine

Lepo je da su naši restorani uvršetni u vodič ali mora još da se radi na kvalitetu da se zavredi neka zvezdica.

Evo opisa za kategorije:

Bib Gourmand: good quality, good value cooking
One MICHELIN Star: High quality cooking, worth a stop!
Two MICHELIN Stars: Excellent cooking, worth a detour!
Three MICHELIN Stars: Exceptional cuisine, worth a special journey!

OK

pre 2 godine

Da razjasnimo: Miselin NIJE dao zvezdice, vec preporuku.
U Srbiji se ceni kvalitet i kolicina hrane, ali najvise drustvo i muzika po kafanama. Miselin iskljucivo ocenjuje KVALITET hrane, tako da ovo jeste pohvala za Srbiju, ali malo znaci prosecnog gosta. Drugaciji mentalitet, drugaciji obicaji.

Fanat špadi

pre 2 godine

Ovaj dole je mora ići na pljeskavicu posli takvog rest. Podsjetija me na 85. hotel pun, oko 700 gostiju, gala večera. Dabome osim menua nude se i birana jela, jastog, hlap, tartar bifteci i birana vina lipo sve uz muziku i sviće. I sutradan na recepciji dođe neki iz Bosne (gastsrbeiter). Diga viku da je naručija jastoga, a da je osta gladan za svojih 100 Marak. Pitamo ga jeli mu donešen jastog. On nezna. E onda mu pokazemo sliku jastoga na franc.salati.
To su mi donili ..boga ti. Mischrlinovi nisu za prežderavanje, ali higijena, postava stola i hrana od koje se ne najede, nego uživa u poglefu na aranzman pijata i okus.

vujica

pre 2 godine

čestitke svim restoranima, naročito Saletu Iliću i Vanji Pusškaru.
Veliki pozdrav od Horeca asocijacije Kragujevac i puno uspeha u daljem radu!

Kukatilo

pre 2 godine

I da je tako, trose ljudi masovno na mnogo gore stvari. Koja je poenta pusenja?
Ja za fine dining para nemam tj ne daje mi se na to, ali sam taj pricip prihvatila kod kuce. Ne jedem vise splacine vec probrano u malim kolicinama.
Menja pogled na svet, veruj mi.
(E svasta, 07. decembar 2021 17:24)

I ja pitam cesto ljude koja je poenta pusenja, posto ne razumem. Sta si prihvatila kod kuce? Fine dining? Ti si chef?

Kukatilo

pre 2 godine

U Beloj reci sam bio samo jednom i to je bilo i vise nego dovoljno. Doslo je nas 6 i svi smo hteli da narucimi jagnjece kotlete na sta smo dobili odgovor da ih vise nema. Bukvalno smesno za restoran koji kao pokusava da bude neko ime. Ja naletim u meniju na domacu kobasicu punjenu homoljskim domacim sirom i narucim. Dobio sam bukvalno identicnu kobasicu koju sam vece pre toga jeo na fast foodu Kobaja grande u Goce Delceva, a oni svoje kobaje nabavljaju u Metrou. Dvoje ljudi je uzelo teletinu ispod saca, koja je bila pristojna, ali u rangu onoga sto neko napravi kod kuce. Jedan je uzeo cevape koji su plivali u nekom ulju nepoznatog porekla. Frljaju se sa terminima rucno, domace, sa nase farme itd., a nabavljaju namirnice u Metrou. Neko je napisao da im vinarija Zvonko Bogdan proizvodi vina, a oni samo lepe etikete i jos naglasavaju kako je domace. Vrhunac svega je sto na stolu stoji cenovnik "domacih" proizvoda koje mozes tamo da kupis, naravno za paprenu cenu. A to verujem da kupe u Lidlu pa prepakuju. Jednom recju, show.

Marko

pre 2 godine

Bib gourmand maskota Michelin-a je oznaka za restorane prihvatljive cene i dobre klope. Znači, Ibarska! I nema tu ničeg loseg. Naprotiv! A zvezdice stizu. Pametan čovek bira prema sopstvenom ukusu, snobovi na drugi način. I u Parizu, i u Beogradu.

Cheff

pre 2 godine

Neki pitaju koja je to hrvatska kuhinja, a ja pitam koja je to srpska kuhinja? Da nema grčke, turske, italijanske, mađarske i nemačke kuhinje i mi i Hrvati bi gulili kačamak i proju.
(pokondirene tikve, 7. decembar 2021 23:53)

"Nemacke kuhinje"? Molim? Mislis nemacke "kuhinje"? Mislis kobasice sa kuvanim krompirom i pivom? Potpuno si se diskvalifikovao ukljucivanjem Nemacke na listu.
Hrvatska kuhinja je mesavina srpske, italijanske, madjarske i austrijske. Najveci hrvatski kuhar svih vremena nije slucajno bio Stevo Karapandza. Italijani su ostavili sjajne tragove po Istri, a Madjari po Slkavoniji. Turci su uticali preko Srbije. Austrijanci su Turcima mogli pruziti dostojan odgovor jedino na terenu dezerta, kolaca i peciva. Hrvatska je imala veliku prednost prosto zato sto nije izbombardovana devedesetih, ali Srbija se u uslugama brzo razvija. Ja vas izazivam: (t)ko ce imati vise Mishelin zvezdica 2025: Cro ili Ser? Ja nemam ni zrnca sumnje.

niko i nista u Parizu i Londonu

pre 2 godine

Ne cudi da nema zvezdica, pa prosecan posetilac restorana u Beogradu pojma nema sta je zvezdica kao sto to vidimo. Ima zainteresovanih koji znaju, sigurno, ali opste znanje o gastronomiji prakticno ne postoji.
Michlein nije bio u Srbiji iz pukog razloga sto za to nije bilo- Razloga!
Dobro oni znaju kad se negde pojavi vrhunska kuhinja.
Ovo je znak da postoje restorani koji pokusavaju da budu nesto drugo od menze.
Preporuke su podstrek da se neko od njih odluci za vise.
Put je dug, jer od preporuke do jedne zvezdice je ogroman i daleko duzi nego od anonimnosti do preporuke. Treba postici nivo i drzati ga izvesno vreme.
Opet i zaradjena zvezdica je teska da se ocuva- a lako se gubi.
Ipak dobar je znam da se nesto malo ipak desilo.

Nepismeni

pre 2 godine

jagnjetina...u beogradu ima bar 50 sjajnih restorana. Ono o cemu ti pricas su kafane, bifei, rostiljdjinice i pecenjare, a to nisu restornani. Nema grada u ovom delu Evrope sa tako dobrim restoranima. Kao sto vidis medju ovim restoranima nema ni jednog iz Skadarlije, pa ne znam zasto ti je ona pandan za najbolje. Ne smem da nabrajam ovde ali lagano iz glave mogu da nabrojim 20+ restorana (razni tipovi kuhinja) sa odlicnom hranom, i to da ne spomenem Homu i Enzo, pa ni Maderu, Lorenzo, Frans...

g

pre 2 godine

Alo, braco croati, ja ne znam ni kako se zovu vasi portali a tek da ih citam i komentare saljem! Dal' je ovo normalno da visite, non-stop na b92, ima li kod vas neceg zanimljivog za citanje..izgleda jok!

Orbiter

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

kakve zvjezdice,ne radi se o zvjezdicama nego preporukama....

111

pre 2 godine

(drvobradi, 7. decembar 2021 15:55)

Upravo tako. Gastro vodič za kamiondžije postao planetarna kuhinjska Biblija. Ma, mani me... U Italiji, npr, mi ne pada na pamet da obilazim čuvene restorane, radije pogledam Karavađovu sliku a jedem u Meku.
(Toni, 07. decembar 2021 17:07


Mc Donalds po meni nezasluzeno izostavljen sa liste vodic Michelina..

google

pre 2 godine

@C i n i k

Pogresno sam napisao, htedoh da napisem preko 50 restorana u Mislenovim vodicu, od toga 6 sa zvezdicama, 7 BIB, 5 green star.

Orbiter

pre 2 godine

Ovo je bilo samo pitanje vremena.Srbija ima bez dileme najjacu kuhinju u ex yu mozda i na balkanu.To se znalo i ranije.
Korona je na neki nacin okrenula turizam u korist Srbije i sada to ide samo od sebe i to bez nekog preteranog marketinga.
(turist, 07. decembar 2021 14:41)

preporuke ,ne zvjezdice.....a sto se tice kuhinje o tome bi se dalo pricati...no naravno na Balkanu je bas raznolika i svatko ce za sebe ponesto naci....

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

Ksd guglas vlasnika nekog restoran i nemas info na internetu znas da je mafija u pitanju i ne zalazis.

Homa i homa bistro cak su najjaci sa spiska .Svaka preporuka za Homu

Čiča Miloje

pre 2 godine

da ne spomenem Homu i Enzo, pa ni Maderu, Lorenzo, Frans...
(Nepismeni, 07

Prijatelju, samo mi Maderu ne pominji...! Goru klopu i uslugu teško možeš da nadješ... Izvikano, kelneri lenji, matori, misle da ti čine čast što su te uopšte videli...A peze buzdovanima i intimiziraju se sa gostima ... Odvratno i seljački primitivno!

abrakadabra

pre 2 godine

ZNAČI TO SU :
1. Salon 1905, 2.Gušti mora, 3.JaM 4.Enso, 5.Homa, 6.Magellan,
7.The Square, 8.Legat 1903, 9. EbiS 10.Comunale Cafè e Cucina, 11.Mezestoran Dvorište 12.Langouste.

Oznaka "Bib Gourmand" je dodeljena restoranu 13. Iva New Balkan Cuisine.

A broj 14 je koji ? "Bela reka" ? Zašto je ona izdvojena ?

BRAVO ZA SVE NJIH.

Macak

pre 2 godine

Zivim u Bgd i mislim da ni u jednom od ovih restorana nisam jeo. Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Pogledas na YT sta neki stranci biraju da jedu i onda shvatis da svi ne jedu istu hranu.Ja mislim isto kao ti ali tako ne misle svi.
Gledao sam jednu porodicu koja je dosla u Bgd ,oni su jeli samo tu hranu koju pomonjes i to vise restorana , zadovoljni.

Johny

pre 2 godine

U Evropi restorani (kafane) nisu mesta gde odeš i bog te zaboravi. Sediš satima i naručuješ voz. Često imam strance. Vodim ih uglavnom na večere. Ljudi nisu navikli da se prežderavaju. Jednom smo bili u Skadarliji u Dva jelena. Donese čovek mešano meso. Nas trojica a kilo mešanog mesa u ovalu. A pre toga sir, kajmak, pršut i vruća proja i lepinje. Ko to sve da pojede. Tada u Skadarliji i nikada više. Pitaju me da li ima riblji restoran. Nekada bio dva ribara. Odvedem ih jednom u Marinadu a drugi put u Siroti ribar na starom obrenivačkom putu kod vagon restorana. Neugledno ali bili zadovoljni. Riblja čorba, kečiga, somovina i sve živo stoji u kavezu u reci

14 Miselina i 2 Bambija za neverne Tome

pre 2 godine

Za sve one koji nisu dobro pročitali ovu vest, NIJEDAN RESTORAN nije dobio Mišelinove zvezdice, NIJEDAN! Samo neke "preporuke"!
(Aleksandar, 07. decembar 2021 14:43)


Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!
(C i n i k, 7. decembar 2021 17:57) 
Tako je!!! Nije Srbin ko ne jede u restoranu sa Miselin zvezdicama, neka crknu dusmani i jagnjece brigade od zavisti.

Hdhdh

pre 2 godine

Je l baš toliko teško napraviti razliku između finog restorana i dobre kafančuge? Da, ok, super je nekad proždrati kilo dobrog mešanog mesa, naždereš se, jupi. A u restoran odlaziš da otkriješ kako se slažu špargla, tartuf, pinjol i neki sir od koze koja je stajala na jednoj nozi.

Komentari su vam na nivou "Vidi, lep šešir" - "A pa pukla bi mu glava na gradilištu s tim šeširom, da vidiš kakve mi tamo šlemove imamo". Dakle, niđe veze.

Miloš

pre 2 godine

Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.
(a, 7. decembar 2021 21:05)

Mada je ovo tačno, moj komentar nema nikakve veze sa tim. Ni Hrvati nemaju baš neko jelo koje bi sada bilo tako sjajno da ceo svet to preuzme. Ali, umeju da ono što imaju (a imaju puno!) iskoriste kako valja, i nije to od pre neku godinu.

Srbija, sa druge strane, ima sve potencijale da bude odlična gastronomska destinacija kada pogledate sastojke kojima raspolaže i njihov kvalitet. Ali kao što neko reče, ako je Comunale nama 1 od 14, onda zaista nivo nije baš previše visoko...

Iako je chef taj koji uglavnom dobija zvezdicu, sve zasluge za Comunale kakav je nekada bio i Iguanu idu Goranu Jevtiću, nažalost pokojnom, njegovi restorani su stvarno radili kako valja.

mr

pre 2 godine

zato u Hrvatskoj 10 restorana ima mišelinovu zvjezdicu zna se di je kvaliteta
(marko dalmato, 7. decembar 2021 17:10)

И шта си још чуо? Да ли је неко барем хтео да ти опише неки укус? Да ли уопште знаш неког ко је посетио неки од тих са тим звездама?

Sid

pre 2 godine

14 zvezdica je malo, zato jer ima mnogo carobnih restorana u Bgd, a cini mi se da ce i u Kuli Bgd biti IT restoran za kojeg "cuvaju" 15.Michelin zvezdicu, tako da bih ja licno voleo da se Michelin omasovi u SRB i ne samo u Bgd, mogli bi da svrate do Novog Sada gde bi se iznenadili takodje zbog odlicne ponude, a onda i na neki salas pa i na jugu do Vranja, sto da ne?
(C i n i k, 07. decembar 2021 14:27)

Gde si ti procitao bilo sta o zvezdicama? Nijedan restoran nije dobio Mišlenovu zvezdicu.

Crna mamba

pre 2 godine

Nema zvezdica. Ovde su izabrali restorane pa oni tek treba da se izbore za zvezdicu. Realno je bedna ponuda. U Budimpesti 7 restorana sa zvezdicom, 21 preporuka Miselina

Petar

pre 2 godine

Poenta Fine dininga nije da se prezderes, vec da pojedes probrano i kvalitetno.
Drzite se vi pljeskavica i slazite salo
(E svasta, 07. decembar 2021 15:31)

Apsolutno se slažem da nije cilj prežderavanje, ali nije normalno ni da gladan izadješ iz restorana.

cleo

pre 2 godine

@ C i n i k
Naravno da nemaš pojma. Postoje samo 3 kategorije zvjezdica (jedna, dvije i tri). Osim zvjezdica postoje i posebne - niže - kategorije rejtiga. Jedna od njih je Bib Gourmand. Michelin u ruke!

mateo

pre 2 godine

@ Cinik
Malo si se krivo informisao. Hrvatska ima 10 restorana s zvijezdicom i čak 13 označenih kao Bip Gourdmand (od 77 preporučenih). Sve dostupno na google-u. I da, preporuka NEMA zvjezdicu!

Johny

pre 2 godine

Botu, stalno botuješ a ne znaš ništa. Nisu ovo Mišelin zvezde već njihova preporuka. Michelin guide and recomondation. Ni jedan restoran u Srbiji nema Michelin star
(Johny, 07. decembar 2021 15:42)


A el Michelin daje preporuku bez zvezdica?
Aj ti ponovo na rebot pregrejao si se..
(C i n i k, 07. decembar 2021 18:49)

Daje samo preporuku a bez zvezdice. Žao mi te je što nikada nisi imao Mišelin katalog jer nisi iz tvoje zabiti nigde mrdnuo. Mala zelena knjižica. A i čitaj tekst

Čiča Miloje

pre 2 godine

Još iz vojske, davno bilo, pamtim Lavicu u Samoboru i Hungariju u Zagrebu...Imaju oni dobru klopu, Slavonci sličnu nama, Dalmoši još raznovrsniju sa ribom, ali i neprevazidjenom jagnjetinom... Ne moramo se baš oko svega svadjati!
Inače, srpski sam gurman, što znači- škembići u saftu ili tripice, jagnjeća sarmica u maramici, prebranac sa domaćom kobasicom, sarma sa pastrmom, kobasicom i slaninicom, i mnogo aleve, svinjski gulaš od plećke, kolenica sa kupusom...
Ne mogu više...Odoh da večeram, podje mi voda na usta ...

Tereza

pre 2 godine

Ja pisem a ne pricam..
Drugo, uopste me ne tangira, stavse...
(C i n i k, 7. decembar 2021 21:20)

Alooo...trolam te😁😁😁😁😁

Јабучило

pre 2 godine

Nisu ih vodili u "Šabački Slatinac" na dimljena crevca, škembiće i brizle...
(Mige, 07. decembar 2021 20:40)

И феноменалне рестоване беле бубреге. Ко воли изнутрице, тамо мора да их проба.

vanja

pre 2 godine

Odličan restoran je “Gradonacelnik” u Dragoslava Jovanovića, preko puta javne garaže. Super izbor domaćih jela, prelep ambijent i ljubazna i vredna kelnerica Ana.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Iva New Balkan Cuisine, храна је избанредно презентована, онолико добро колико је лош ентеријер локала који личи на мензу.

Šupak Meraklija

pre 2 godine

Нигде нисам слађе јео него у кафани у Лађевцима (неко село близу Мрчајеваца)
Какве звездице,какве препоруке,какви бакрачи?
(Стаменко, 7. decembar 2021 22:24)

Zasto "neko selo"? Ladjevci jesu selo, imaju cak vojni i civilni aerodrom koji se zove Morava. Nego ti si ocigledno iskljucen iz realnosti pa ne vidis dalje od svog nosa.

ursus filozof

pre 2 godine

sto neko rece glupo je otkrivati tajna mesta, ali od ovih izvikqnih probajte Vinograde u Grockoj, naročito kad je lepo vreme

Marko

pre 2 godine

Ne radi se ovde o “hejtovanju” Srbije (kao što neki pričaju), ali istina je da je koncept restorana i elegantnih obroka potpuno drugačija u Srbiji, bar u odnosu na neke druge zemlje koji imaju dugu tradiciju hotelijertsva, pa i Michelin zvezdica i preporuka. Živim u Španiji dugi niz godina i generalno je ta kultura mnogo naprednija što se toga tiče. Ljudi su svesni da kvalitet mora sa bude važniji od kvantiteta i da dobar obrok (naročito u Michelin restoranima) košta, ali i da vredi. Nisam čuo nikoga do sada ko je zažalio što je potrošio neku veću sumu novca na obrok jer kažu da je sam događaj (uključujući i dekor i generalni kontekst) bio odličan.

Glas razuma

pre 2 godine

Moram da te razocaram, 14 ce biti podeljeno jer je 14 restorana odabrano, ne za test nego za zvezdicu ( posto je test vec obavljen) samo se nzna koji nivo zvezdice za koji restoran..
Izvini, znm da ti lako nije ko i ostalim sovinistima i dusmanima, ali tako je kako je, zivela SRB!!!
(C i n i k, 7. decembar 2021 17:57)

Zar je baš tako teško otići na Michellinovu stranicu i vidjeti što je istina? Pogledati npr. kartu s Michellin restoranima? I da, njihovi popisi su ažurirani, tako da je jedino Iva... smještena pod BiB Gourmand. Meni sasvim svejedno koja država ih ima više, ali mi ide na živce kad ljudi pišu gluposti. Pozdrav

Nikola

pre 2 godine

Komentari se ponavljaju. Jednom za sve. Niti jedan restoran od ovih 14 nema zvezdicu. Dobili su preporuku znaci dobri su. Zvezdica je nivo vise. Mozda neki u buducnosti i dobije zvezdicu ali trenutno je nema ni jedan u Srbiji. Tacka.

slovenac

pre 2 godine

@ C i n i k
Imena bg restorana su u tekstu navedena. I da, radi se o preporukama, od kojih će možda neki zavrediti "prestižno priznanje".
Slovenija inače ima 6 restorana sa zvezdicama. Jedan od njih ima 2 zvezdice.
Gde samo nalaziš sve te netačne podatke?

Šalabrcović

pre 2 godine

Bio, vidio, pojeo…od Amerike do Japana, od Švedske do Južne Afrike, itd…od baraka i barova do mišelinskih restorana…svako mesto svoj žik…svaka domaća kuhinja sa pažnjom i ljubavlju prema gostima i domaćinom koji voli da ugosti, je najbolja…

Sve ove vaše priče i prepucavanja, nema ništa ukusno…samo bljutavo i blatnjavo, da te stomak boli

Domacica

pre 2 godine

Ako im je Srbin (Stevo Karapandza) najbolji kuhar onda znas koliko je ta njihova kuhinja autohtona "hrvatska": isto toliko koliko im je Tesla "hrvatski znanstvenik".

Igor

pre 2 godine

Dokolica Bistro Vracar je mesto gde svako moze da nadje nesto da pojede, vrhunskog kvaliteta! Pametno napravljena karta jela i dobro smisljeni recepti za svako jelo.

C i n i k

pre 2 godine

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...
(Tonko, 07. decembar 2021 23:59)


A gde to ti probas srpsku kuhinju koju povezujes sa rostiljem i gde to ti probas hr "kuhinju" koja je toboze na visem nivou i to 20 x ?!
O cemu ti pises zapravo?!
Pa vi u hr cak i tako individualne stvari kakve su licne kulinarske stvari postavljas u tipican rasizam jbt?
Sta si ti danas u hr imao za rucak kuci ako ne sarmu, pa pogledaj na yt ima vise klipova o "tradicionalnoj" kuhinji u hr a koju cine sarma i cevapi ...!
Ti si druze od sovinizma oboleo jbg...

C i n i k

pre 2 godine

1,3 milijuna turista ukupno u cijeloj godini u Srbiji, od toga stranih 700 tisuća, što ti uđe u Hrvatsku u cca osam sati u špici sezone...

Dobar si... :)
(Tin, 07. decembar 2021 23:45)


Turista je bilo 1.3 dakle stranaca, za domace turiste vodi se posebna evidencija.
S druge strane skoro 3 miliona gradjana SRB odlazi na letovanje..
Ali ako to uporedimo sa hr gde svega 10% domaceg gosta ostvaruje nocenje na moru onda dolazimo do zakljucka da je to ubedljivo najmanja brojka u citavoj Evropi i narocito je niza od br domacih gostiju u SRB koji posecuju banje i planine..
Svega vas 10% u hr moze sebi da priusti leto...
To je porazan podatak a izneo ga je vas nki ministar Gari Kuper ili slicno...

Moram reci

pre 2 godine

Ovaj kroasan sto usporedjuje broj turista u Srbiji sa Cro. Samo Budimpestu poseti vise turista u jednoj godini nego celu Cro sa svim otocima. Stalno se busate sa turizmom,vas najveci problem je sto vecina vas hrvata nije izasla iz Cro i nemate pojma kako funkcionise i sta nude ostali. Zato vam vecinu turista cine poljaci,madjari,cesi,slovaci. Ne rugam se ali cim i njima skoci standard otici ce i oni na bolje.

cleo

pre 2 godine

@ Nn
I ti ga baš prećera! U Sloveniji ima 6 Mišelinovih restorana sa zvjezdicom, jedan od njih ima ima čak dvije, u Hrvatskoj ih ima 10 s jednom zvjezdicom.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

Kukatilo, 07. decembar 2021 20:04)

za dosta tpga si u pravu ali sirevi su im dobri. .,,parmezan" koziji pogotovo. .
pec na drva odlican hleb i krem sir od koze

sve ostalo je jednostavno prosek i tu miselina nece biti sigurno. .daleko od toga. .

Neko iz BG

pre 2 godine

@Tonko
"Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja"

Imam dosta kolega iz Hrvatske koji svaki put kad dođu kod nas jedva čekaju da ih vodimo negde na klopu i mnogo je hvale.

Sad zaključite sami zbog čega!

donatelo

pre 2 godine

to su vam instagram restorani za debile..sa dva kolutica mesa i jednom kuglicom povrca i neki preliv bato 35e samo derite debile i neka se slikaju..hha ha ha ha a o vinima da ne pricamo..sve sama krsina jer vecina vas ne zna sta valja idete u restoran da bi se slikali..

Izvinistojemojazemljajosuvijekboljaodtvojenisamjakriv

pre 2 godine

Znaci ide napred, sada samo da se rjesite populista i stavite nakon dugog vremena iskrene ljude na vodece pozicije i mozda nekada nesto bude od Srbije.

Duki

pre 2 godine

Budimo strpljivi. Imamo odlicne uslove da postanemo zemlja vrhunske hrane. Sada smo zemlja pljeski i rostilja. Kameno doba kulinarstva.
(Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)

Veruj mi, retko gde na svetu pljeska (ili hamburger) može da se pojede bez ikakvih priloga i dodataka a da ima dobar ukus, a ovde još uvek može, sve ređe i ređe doduše jer zanat izumire, ali još može.

ketiS

pre 2 godine

@fran

Na osnovu cega ti navodis da su pomenuta jela izvorno hrvatska? "Zagorski strukli" poticu iz Zagorja koje je kulturoloski dominantno ugarsko, pomenuta dalmatinska jela su sa podrucja koje je izrazito multikulturno i viseslojno i u kulinarskom smislu, te je prilicno tesko razluciti sta je romansko, a sta slovensko. Stavise, pre ce biti da su Sloveni preuzimali romansku tradiciju, a s druge strane po cemu se to slovenska ravan Dalmacije vezuje iskljucivo za Hrvate, kada je to podrucje u sveukupnom kulturoloskom smislu izuzetno znacajno i za Srbe. Konacno, kada je u pitanju pogaca sa ostrva Visa, sama rec "pogaca" je izvorno madjarska, sto samo po sebi dovoljno govori. Sve u svemu, tesko da igde postoji "izvorna" kulinarska tradicija, a posebno na prostoru Jugoistocne Evrope, gde se vekovima preklapaju najrazlicitiji uticaji, koje je ovdasnje slovensko stanovnostvo u najvecoj mogucoj meri prihvatalo.

ketiS

pre 2 godine

@pokondirene tikve "Neko pita sta je to hrvatska kuhinja"?

Spoj razlicitih uticaja, bas isto kao i srpska. Medjutim, komentatori iz Hrvatske to potpuno zanemaruju. Ako bismo trazili izvornost kulinarske tradcije Hrvata i Srba, onda bismo se morali zapitati, da li u toj tradiciji ima iceg slovenskog. Da bismo to otkrili morali bismo otici jos u srednji vek, te proucavali sta se jelo u doba Nemanjica ili njihovih navodnih hrvatskoh kraljeva. Sve u svemu, to je pitanje za istoricare daleko vise, nego za kuvare i inspektore "Michelina".

BB

pre 2 godine

Autošovinisti i njihovi najbolji drugari Hrvati na aparatima😁 Ne smeš više reći ni da u Srbiji ima dobre hrane,odmah kreće histerija.Koliko ste bolesni,lečite se.

brm

pre 2 godine

.....Ziveo sam blizu jednog na listi gde su mi prijatelji rekli da su posle obroka u istom otisli na pljeskavice. U prevodu - porcije toliko male, da su gladniji ostali posle obroka, nego pre.
(Vlado, 7. decembar 2021 14:22)

Nije fine dining i kulinarstvo za svakoga.

fran

pre 2 godine

@ ketiS
Izvorna hrvatska jela su: zagorski štrukli, pašticada, viška pogača, fuži s tartufima, soparnik...Potonji u sezoni majstori prigodno pripremaju na dalmatinskim rivama, priprema je svojevrsni ritual oko kojeg se stvori turistička gužva, a čitava količina "plane" u čas...

Marko Markovic

pre 2 godine

Da ti ponovim, Srbija s visokom gastronomijom baš nema nikavih dodirnih točaka i Hrvatska kuhinja je u tom segmentu doslovno 20 puta bolja, na višem je cousine nivou high fast food na zagrebačkom Adventu iz drvenih kućica, nego 95% beogradskih restorana...
(Tonko, 7. decembar 2021 23:59)

Drago mi je da ste tako dobri, susjedi. Samo mi nije jasno kad je kod vas sve tako super zasto stalno virite preko plota ovamo u Srbiju.

Domacica

pre 2 godine

Alo, braco croati, ja ne znam ni kako se zovu vasi portali a tek da ih citam i komentare saljem! Dal' je ovo normalno da visite, non-stop na b92, ima li kod vas neceg zanimljivog za citanje..izgleda jok!
(g, 7. decembar 2021 21:51)

Malima kulturama su velike bitne, velikima male nevazne.

Andy

pre 2 godine

@(Copenhagen, 7. decembar 2021 17:14)

Divna prica. Pretpostavljam da je stvarno fantazija ukusa i svega. Jedina "mala mana" je da je rucak izmedju 400e i 800e. Takvi koji to mogu da plate ne verujem da citaju ovaj portal. :) Mada, nikad se ne zna...

teo

pre 2 godine

Preporuka restorana u Michelin guide-u NIJE obilježena zvjezdicom, što ne znači da se neki od tih preporučenih s vremenom neće domoći zvijezde. Prosto ko pasulj!

mizesane

pre 2 godine

Pa u očima pravih ljubitelja hrane,ovi restorani ne vrede ni "pola čase ladne vode"!Ta umetnost sa "miligram ovoga ili onoga" i serviranje hrane sa pincetom, boze kakva gomila gluposti!Sve u svemu, gomila hipstera i novokomponovanih bogataša sa gomilom sponzoruša,plus po neka grupa zalutalih biznis žena.Preskupa hrana,konobari-ko da su oni lično vlasnici,sve u svemu za zaobići u širokom luku.Da ne bude zabune,imam odlična primanja,obišao sam pola sveta,ali jedno znam,idi u restoran koji ti preporuči neki dobar lokalac,sa onim pitanjem "da li hoćeš da jedeš ili hoćeš da se provedeš", i u toj kombinaciji se neće pojaviti niti jedan restoran sa bilo kakvom zvezdicom (kao i ovde u Beogradu).Veliki sam gurman i probao sam različite kuhinje,znam šta volim,zato kad idem u restoran idem da jedem,a ne da se divim nekom umetničkom dojmu,za to postoje ustanove kulture!Prvi put sam jeo u "sa zvezdicama" restoranu još 2006. u Stokholmu, kada je naš poslovni partner platio večeru u visini mojih 6. mesečnih plata.Posle toga smo svi zajedno otišli na kebab na ulici, jer smo ostali gladni.Onda sam se pitao, pa čemu sva ta gomila gluposti.U ovim našim sam bio samo zato što neke kolege kad organizuju poslovni izlazak samo njih biraju, ko da rade za njih.Lično kad ja organizujem,imam svoja 3 mesta i to u zavisnosti da li ekipa "hoće da jede ili da se provede ili oba zajedno".Nikad ni jedan poslovni partner nije želeo da ponovo idemo u ove sa "zvezdicom" (ove hipster kolege hoće da popiz.e,haha)!

zoki

pre 2 godine

u jednom hotelu u bg,5*,gospodja koja radi za michelin,trazila otvoreno lovu kako bi pomogla....Vlasnik stipsa,,a sanja michelin...
I dalje sanja...
Uzgred,test za konobare joj je da baca krisom pribor ispod stola,da vidi da li ce da primete.....

Sunđer Bob gurman

pre 2 godine

Ovo su sve restorani za dubok džep ili posebne prilike.
Za češće prilike može kafana Uzelac za mesoždere, Bizu na Senjaku za sushi, Mozzarella u A bloku za italijansku hranu a za stejkove je Babaroga solidan izbor.

Tuga neznanja

pre 2 godine

@Optimista pripravnik, 7. decembar 2021 15:02)
Nekada mi je bila smešna zapadna hedonistička kultura koja čak i kuvanje gura u umetnost, sada mi je zabrinjavajuća.
Kako smo od nekada cenjenih ljudi poput Mikelanđela i Baha došli do kuvara? Tonemo duhovno u praistoriju a deluje da idemo napred.
(Chef, 7. decembar 2021 22:02)

Ti chef?...ne zezaj...promesaj pasulj da ne zagori.

Nije sramota ne znati, ali je srammota nipodastavati znanje drugih ljudi. Umece koje je sticano generacijama.
Pa i u Bahovo vreme su postojali cuveni kuvari.
Da li je tebi jasno da npr. proizvodjac konjaka Hemessy koristi istu porodicu koja proizvodi burad za njih vec sedmu generaciju u istom mestu sa istim alatom iz iste sume? Sedam generacija. A zamisli kakva je tek tradicija u vezi same proizvodnje konjaka kad se i o buricima toliko vodi racuna.
A tek hrana...
Ali neznalica samo kaze.- Ma oni tu nesto muljaju, nema nista do rakije mog kuma i kad Milojka skuva sarme...
Ukisne su i sarme i najede se covek ali mozes li prihvatit da postoji i nesto drugo, o cemu ocigledno pojma nemas?

Redstorm

pre 2 godine

@Komentari su vam na nivou "Vidi, lep šešir" - "A pa pukla bi mu glava na gradilištu s tim šeširom, da vidiš kakve mi tamo šlemove imamo". Dakle, niđe veze.
(Hdhdh, 07. decembar 2021 19:40)
Sto posto si pogodio sa komentarom ali to komentarises ljudima koji su samo šlemove i nosili i misle da je sesir gej. Kako onda njemu nešto objasniti a ima Internet i telefon pa piše.

kiki

pre 2 godine

Opste je poznato da se status u Miselinu dobija ako gurnes kintu.
(bg, 07. decembar 2021 15:37)

brale da je tako, u srbiji bi barem jedan restoran kupio (makar jednu) zvezdicu. ova zemlja je raj i centar sveta za kupovinu svih vrsta diploma, po tome smo sigurno najjači u evropi!

Kokan

pre 2 godine

C i n i k, 07. decembar 2021 23:16)

Stevo Karapandža je iz Beograda otišao za Švajcarsku, još dok si ti bio klinac, sinko... A ti, koliko vidim, nalupeta se večeras ovde samo tako... Baš te krenulo...

Veliki brat

pre 2 godine

Ja se na zapdu jos nigde nisam propisno najeo a da to nije neki nas restoran.
(Si, 7. decembar 2021 15:46)

Nisi išao gde treba, šta misliš, da se u nekom restoranu na nenormalno skupoj lokaciji služe burgeri i jaja sa slaninom?

pomorac Kotor

pre 2 godine

Da li bi gazde restorana u Srbiji i unutrasnjosti CG kao i Bosni mogli malo da daju i da promjene imena svojih restorana, kafica...
Pa zar nije lijepo ime Znak pitanja, Tri sesira, Pastuv? Ali kad se krene sa italijanskim pogotovo nazivima jao. Sve oko puca na 500 godina Turske i 50 godina komunizma i onda imena ka da smo u Kampanju

Lola

pre 2 godine

Da bi bilo iskrene i dobre diskusije na ovu temu prvo bi svaki diskusant morao znati sta je Miselinov vodic, sta zvaezdice, ko ih dobija, koji su stardardi i kriterijumi za iste isl. Pa bi isto bilo pozeljno da je posetio barem 10 resorana u kojima sefovi kuhinje imaju zvezdice. I onda bi se zavrsila prica o "dobroj klopi", "spsko/hrvatskoj kuhinji" isl i preslo na sasvim drugacije teme, ukusa, stila, prezentacije, ugodjaja, dozivljaja, wine pairing-a, lokalnih proizvoda isl. Niko ne bi spomenuo mezzestoran kao potencijalnog kandidata za zvezdicu :) Da se razumemo obozavam i rado dodjem u mezzestoran, zbog svega pa i zbog fine hrane i dobrog vlasnika - ali ne, to nije restoran za Mishelin zvezdicu. Za preporuku svaku, ali ne za zvezdicu. Ne poznajem ni jedan restoran u Srbiji koji moze da se uporedi i sa najlosijim iskustvom restorana sa Miselin zvezdicama u kojim sam bila u raznim drzavama. Nadam se da ce ih biti u buducnosti, nema razloga zasto da ne. A ima zaista izvrsnih restorana u Srbiji, rado dodjemo i uvek nam je ukusno. Al nije Miselin, bice, nadamo se...

Srba

pre 2 godine

Što se kaže u nas Srba: “to je odličan restoran, prave baš velike porcije i što je dobra kelnerica tamo”. Dva najvažnija (i nažalost jedina) kriterijuma za izbor restorana. E da, eventualno ako ima još i neki pogled i to je kriterijum, samo ne toliko važan…

Neko iz dijaspore

pre 2 godine

Divna vest, divan članak, ali od 212 komentara je polovina u stvari prepucavanje nekog ‘cinika’ sa Hrvatima na večitu temu ko je bolji.
Ako još niste pročitali komentare, onda vam savetujem sledeće: kliknite na ‘preporučeni’, pročitajte šta vas zanima, a i koliko, (mada su prvih deset dovoljni), inače se susrećete sa nekim ko ima jako puno vremena, što za neke od nas i nije uvek baš pozitivna stvar.
Srećno!

Zollikon

pre 2 godine

Ozbiljno?
Ja sam vise x bio u restoranu Sonne kod Steve ( i volim tamo da odem ali kako citam ti ga nisi u zivotu posetio) koji je vrlo blizu Zurich/a , i odgovaram ti samo zato sto si bezobrazan da pises o Karapandzi koga ni nzns niti je tacno da on ima Michelin zvezdicu jer njega to savrseno ne zanima, mozda su mu i dali skoro ali njega ne zanimaju takve stvari i to svako ko ga poznaje zna, dakle on nkd nbi zvao Michelin da ga posete, a sem toga gl jelo kod njega su sarme,kiseli kupus, bakalar, sirevi, jela sa rostilja,corbice,salate...
Kod njega cesto dolaze Srbi, Steva je Srbin, hr su ga isterali iz hotela u Zg jer je Srbin, opljackali su mu stan u Zg i zapalili mu hrvati kucu na Kordunu, brojne neprijatnosti je imao i morao je sa 40 g da pobegne iz te zemlje, a bio je poznat i bio je samo kuvar, danas je drzavljanin CH..
Drugo, aj navedi sta je to "autohtona" kuhinja u hr?!
Pretpostavljam da znas sta to znaci sto si napisao, al da te podsetim samo, to znaci da nema primesa nijedne druge kuhinje tj naroda..?
Navedi malar 1 jelo da je njihovo "autohtono"?
Budalastina jbt sta sve ovde necu da procitam..
(C i n i k, 07. decembar 2021 23:16)

Guglanjem si bio svugde a iz tvog mesta mrdnuo nisi. Stevo Karapansža ima sedam zvezdica. Stevo Karapandža već tri godine nije u svom restoranu. Otišao u penziju. Restoran vodi njegova ćerka uz pomoć svog prijatelja Hansa Meira. Mogao bih da te testiram o restoranu. U restoranu sam barem dva vikenda

jad&beda

pre 2 godine

Steta sto Miselin ne deli zvezdice za iskompleksiranost, tu bi Hrvati dobili jedno tri miliona zvezdica... Niko nije jak u regionu a ni sire u toj oblasti kao oni. Samo ovi sto se javljaju na ovu vest bi skupili oko 100.000.

nego nije...

pre 2 godine

dosta pametnjakovića u komentarima tvrdi kako se michelinove zvezdice mogu kupiti. e pa da je tako, u srbiji bi postojao barem jedan restoran sa makar jednom zvezdicom.

pionir

pre 2 godine

Drug mi je kuhar sa Mišelinovom zvezdom. Što se tiče ukusa hrane nije mi ni do koljena.
Do duše bolje crta one budalaštine po tanjiru.

SRB über alles

pre 2 godine

. Ali Hrvatska ima svoju autohtonu kuhinju.. Čuveni kuvar Stevo Karapandža u malom mestu blizu Ženeve ima restoran sa Mišelinovom zvezdom. Moramo da priznamo da mi Srbi teško možemo da se pohvalimo sa nekim jelom da je čisto naše. Sve je varijacija raznih kuhinja
(a, 07. decembar 2021 21:05)


Nije kod Zeneve nego je restoran blizu Ciriha...
I ne, nema nikakvu zvezdicu.
Nemas pojma.
Ali dobar ti je pokusaj sa ovim "mi Srbi"....

hadje malo razmišljanja pre nego što se nešto kaže

pre 2 godine

(a, 7. decembar 2021 21:05)

A ta autohtona hrvatska kuhinja iz Istre je autohtono hrvatska ili možda italijanska do 1945?