Utorak, 27.06.2006.

22:55

Prednja vuča protiv zadnje

Izvor: B92

Prednja vuèa protiv zadnje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Sheriff

pre 9 godina

Al se ovde mlati prazna slama, pa to je neverovatno. Čitajući ove komentare kada da sam se vratio u period osnovne ili srednje škole, a verujem i da veći broj komentatora definitivno pripada toj grupi, ako ne po godinama, ona mentalno sigurno. Audiji Quattro, BMW-i, driftovanje po putu, uletanje u krivine i slične priče. Iskreno se nadam da su ove priče samo plod mašte i rezultat hormona i nezrelosti pojedinaca, jer ako se zaista tako ponašaju u saobraćaju, neće daleko dogurati. Gomila takvih, ako već ne završe na najbližem groblju, ostatak života provedu na dva točka sa ručnim pogonom. Sud o tome da li je bolji prednji ili zadnji pogon je dala praksa, a to je da 80% normalnih putničkih automobila ima prednji pogon. Zadnji pogon je bolji za super sportske automobile, ako već nemaju pogon na sva četiri točka i tu se priča završava. Ovo naročito važi za zemlje u kojima postoji zima, sneg, led, blato i sl. U zemljama gde toga nema, potpuno je svejedno.

robert

pre 13 godina

Za vecinu vozaca, a pogotovo za pocetnike, bojle da voze vozila sa prednjom vucom jer je potrebno manje iskustva i lakse je kontrolisati vozilo(zanosenje, proklizavanje...)to se nece desiti pri nekim umerenim brzinama ni kod prednje ni zadnje vuce nego pri vecim brzinama i kad je klizav kolovoz.Vozite tako da do toga nedodje, ako se ipak desi blagu prednost dajem vozilima na prednji pogon ali ne zato sto su ona bolja nego zato sto mali broj vozaca zna da koristi prednosti zadnje vuce.Vozila na zadnji pogon preporucujem samo vrlo iskusnim vozacima, ali ne i onima koji sebe samo smatraju iskusnim.

pedja

pre 14 godina

Zanimljiva tema, mnogo razlicitih misljenja. U svakom slucaju, normalan vozac ne pravi razliku u voznji auta sa prednjom i zadnjom vucom. Da budemo realni, sto se tice zimskog perioda definitivno se bolje pokazala prednja vuca od zadnje, a sto se tice ostalih 9 meseci... ljudi... vozite normalno i nije bitno sta vozite...

Ja trenutno vozim alfu 159 i nemam nista protiv zadnje vuce, ali ipak moram da ostavim link sto se tice poredjenja sa bmw 3 ... ;)))
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek

Cvx

pre 14 godina

Ovako... Vozio sam prednju vucu odavno, kao i svi mi obicni smrtnici... Sad vozim BMW M3 E36 radjen na 350BHP, sve je to preneseno na zadnju osovinu, dok je motor smjesten naprijed. ZABAVNIJEG AUTA za voznju nema!!! Sve sto je potrebno je iskustvo i da se lagano pridje autu!!! A ono, posto nema bas elektronike a ima shperu na diferencijalu, driftuje kao od shale... Znaci, milije mi je da JA vozim auto, nego elektronika, ali ga iz istih razloga nebih preporucio za kishu, snijeg i slicne klimatske uslove (a, i, ko ce vozit auto 5cm udaljen od zemlje po snijegu). Inace, mozda je za neiskusnije vozace lakse kontrolisati prednju vucu... Za NAS, stare vukove... zna se sto je FULL!!!
Inace, zadnja vuca na socijala vozilima i nije najsrecnije rjesenje (Npr. LADA), Bas zbog karakteristika diferencijala, tocak zna da "provrti" kad nam je to NAJMANJE potrebno!

marko

pre 16 godina

Prednja vuca ne moze da se meri sa zadnjom.Najbolji automobili sveta koriste zadnju vucu(ferrari enzo,porsche carrera gt).Takodje ovo se odnosi i na obicna auta.Samo uporedite BMW-3 protiv Audijeve A-4 i sve ce vam biti jasno

deki

pre 16 godina

Propustena je jedna jako bitna karakteristika zadnje vuce, koja se javlja kod velikih brzina, kada je veliki otpora vazduha. Tada automobil ima tendenciju da se otima levo desno. Ovo se primeti ako imate i malo lufta u vesanju. Pojava je resena vecim razmakom zadnjih tockova od prednjih, sto je pravilo kod svih automobila sa zadnjom vucom, a sto je veca predvidjena brzina automobila veci je i razmak zadnjih tockova.
Prednja vuca resava i taj problem. Generalno je predvedivija, a cak i pri izletanju iz krivine vi izlazite nosem a ne spinovani pa su i tumbanja redja. Zadnja vuca je bolja kao sto je i bolji dvotaktni motor u odnosu na cetvorotaktni - samo teorestki i za trke. Pozdrav svima i Sretni Nova

Bane

pre 16 godina

Ako se manemo atraktivne (čitaj opasne) vožnje i usresredimo na problem stabilnosti vozila pri klizavom putu doći ćemo do zaključka da će ljudi koji voze sasvim prosečno imati problema sa bilo kojom vučom, dok će iskusniji vozači ako ne i predvideti opasnost koja može da vreba onda bar kada u nju upadnu odreagovati bolje bez obzira na vuču. Pošto i ovi iskusniji vozači nisu profesionalci konstrukcione razlike koje postoje između ovih vuča njima neće biti bitne nego će odreagovati u skladu sa poznavanjem svog vozila i njegovih mogućnosti.

Ja vozim auto sa prednjom vučom, ali ne zato što mislim da su bolji ili zato što se plašim zadnje vuče, već zato što 90% automobila srednje klase koji se mogu naći za normalnu cenu uglavnom imaju prednju vuču.

Uglavnom mislim da prednja vuča ima dosta mana.
Prvo radijus okreta (anšlag) je dosta veći jer se kod prednje vuče zbog homokinetičkih zglobova koji trpe opterećenje u krivinama točkovi mogu mnogo manje smotati nego kod zadnje vuče gde prednji točkovi imaju samo upravljačku funkciju.

Drugo ne može se uzeti za pravilo da li se dodavanjem ili oduzimanjem gasa autu sa prednjom vučom vraća stabilnost u krivini. Moja iskustva su da kada pri većoj brzini u oštrijoj krivini naglo oduzmete gas sila koja se proteže uzduž vozila preoptereti prednje točkove koji više ne apsorbuju tu silu vukući kroz krivinu i auto izleće preko nosa, isto se dešava i sa naglim dodavanjem gasa jer tada točkovi počinju da proklizavaju i opet ne apsorbuju duž krivine silu koja uzduž gura auto pa ste ponovo u problemu.

Uglavnom ko ulazi u krivinu sa prednjom vučom treba da održava stalnu brzinu uz vrlo malu korekciju dodavanja gasa u drugom delu krivine. Ukoliko izgubi kontrolu i počne da klizi preko nosa a oduzimanjem gasa ne vrati autu stabilnost trebao bi naglo da doda gas zatim otpusti pedalu pri čemu bi trebalo da dođe do predupravljanja auta, volan će krenuti sam da daje kontru jer su točkovi ostali u pravcu puta i kada se auto ispravi duž krivine opet dati pun gas. A i tu nema pravila, ako se nešto ne uradi kako treba i u pravo vreme doviđenja i prijatno. Zato polako i nema brige.

Kod prednje vuče je mana i to što je sav posao na prednjim točkovima pa prednje pneumatike morate mnogo češće da menjate.

Toba

pre 16 godina

Ama to zaista nije za uporediti,Zadnj vuca je u svemu bolja,jednostavno sami pogledajte koje marke su prednja a koja zadnja vuca?Mercedes,Ferari,Porsche,Bmw-e, i sta mislite zasto Audi toliko forsira taj Quattro pogon,pa sigurno nije sto im je drago,ves sto ga muka naterala,bez QUATTRO POGONA NEMOZE DA PRATI NI MERCEDESA NITI bMW-a,trnutno vozim auto sa pogonom na sva 4 tocka(4 matic)prezadovoljan sam...

Boris

pre 16 godina

Interesujeme da li da kupim polovnu hondu civic ili toyotu celicu ili opel suzu. Sva vozzila su istog godista i imaju ugradjen plin.
Hvala na odgovoru u napred.

Safety first

pre 17 godina

Ne kapiram zasto se svi machuju oko ovog pitanja. Potrebe za "izvlacenjem" iz opasnih krivina ne bi ni bilo kada bi svi vozili normalnom brzinom a ne kao neki manijaci. Kako nas narod kaze:"Bolje spreciti nego leciti."

VOZI PAZLJIVO I NECES MORATI DA RAZMISLJAS O TOME KAKAV POGON IMA TVOJ AUTO.

rwd

pre 17 godina

Sa autorom teksta se u nachelu slazhem, mada imam par primedbi. Medjutim, necu sad u kontra-argumentaciju jer hocu da kazhem neshta drugo, shto niko od "komentatora" nije napomenuo i uzeo u obzir.

Dakle, vec je puno toga recheno o tome da li, kad i kako ce auto sa pogonom pozadi proklizati, i koje manevre treba primeniti da bi se to ispravilo. Iz lichnog iskustva mogu da dam samo jedan savet: trudite se da uopshte ne dodjete u tu situaciju, jer za vracanje u "ravnotezhu" auta sa pogonom na zadnjim tochkovima koji je proklizao na snegu/ledu morate imati zaista zavidno vozachko iskustvo, apsolutno tehnichki ispravan auto (upravljachki i kochioni sistem, veshanje...) i jako dobre, naravno, zimske gume (za opisane uslove puta). A ovo je sluchaj sa veoma malim brojem automobila koji se voze na nashim putevima. Elektronske kontrole stabilnosti, trakcije, kontrole kochenja u krivinama i elektronska kontrola distribucije kochione sile skoro pa garantuju da ce tochkovi rwd auta ostati chvrsto "zalepljeni" na drumu, ali automobila sa takvim elektronskim sistemima je kod nas josh manje. Pricha o "obichnim" vozachima i "obichnim" rwd vozilima bez kontrole stabilnosti koja proklizhu repom se po pravilu zavrshi - pored puta.

Na papiru je lako "opisivati" kako do toga dolazi, i predlagati kako da se to "ispravi". U praksi vam treba MNOGO iskustva, znanja i pribranosti da u momentu reagujete tachno kako i koliko treba (korekcija volanom, korakcija gasa) kako bi auto zadrzhali na zheljenoj trasi. A to 90% "obichnih" vozacha, bez prethodnog treninga, iskustva i znanja nece moci da uradi kako treba.

Postavka motor napred - pogon pozadi je mnogo bolja po pitanju rasporeda masa po osovinama, uravnotezhenosti vozila ali i zbog upravo te "podele" poslova medju osovinama. Znachi pogon pozadi - upravljanje napred, a upravo je to ono shto vozhnju rwd vozila chini tako dinamichnom i zabavnom. Mozhda nije najbolje reshenje za onih mesec dana snega i leda, ali sam ja UVEK spreman da tih mesec dana "istrpim" nekako, i da uzhivam u vozhnji tokom preostalih 11 meseci. I kad to govorim mislim o svom autu, BMW-u starom 9 godina, bez ikakve kontrole proklizavanja, stabilnosti, trakcije i sl.

Kod novijih serija BMW-a (navodim taj brend zbog lichnog iskustva), sa ranije pobrojanim elektronskim kontrolama, pricha o "nestabilnosti" repa i sklonosti ka proklizavanju nema apsolutno nikakvog smisla ni opravdanja. Chak i kad sam probao NAMERNO da "zabacim" zadnjim delom - elektronika to nije dozvolila. Tako da je taj "minus" kod rwd vozila moderna tehnologija "anulirala", i to vihe nije nikakav argument u smislu nekog "nedostatka" tih vozila.

Ono shto moderna tehnologija kod rwd vozila nije narushila je preciznost upravljanja, bolji prenos snage na put, stabilnost i drzhanje pravca, kretanje kroz krivine "kao po shinama", idealan raspored masa i dinamika u vozhnji. Jednostavno, izvanredne vozne karakteristike koje fwd automobili nisu, i nikada nece ni imati.

Ako neko josh uvek ima nedoumica - neka pomisli na Formulu 1. Svaki komentar je suvishan...

boris

pre 17 godina

Danas sam se vratio sa odmora i pročitao tekst i komentare. Hvala na tekstu, a i komentari su vrlo zanimljivi.
Moja lična iskustva sa zadnjim pogonom svode se na karting (i vrlo malo i davno sa puntičkim vozilima), ali sa prednjom vučom ili 4WD imam stalno kontakta, tako da mi se pogon na sve točkove svideo i za asfalt i za offroad.
Za normalnu vožnju je prednja lakša jer lakše podnosi greške vozača. I jeste da mnogi vole da krivinu izvlače gasom, što je super dok motor nije prejak, pa ako se ukombinuje sa uzbrdicom eto podupravljanja, a ako se onda naglo oduzme gas zanese se zadnji kraj (preupravljanje) i ko nije utreniran ... problemi.
Sada vozim accord typeS, 190KS na prednjim točkovima i ne isključujem kontrolu stabilnosti. No, već sam pisao u nekom komentaru - stari BMW ispred mene (bez elektronike) po kiši u krivini se zaneo pokušavajući da bude brži, a ja čak nisam bio blizu granice intervencije VSA (niti sam ga provocirao). Tehnologija čini svoje, nije sve samo u vuči, ima nešto i u vešanju, održavanju, podešenosti ...
Tako da je najbolje ako čovek zna gde su granice i vozi tako da ne prokliza, da uvek nađe pravu putanju. Za eksperimente i treniranje pravih ulazaka u BGDu ima finih karting staza i uživanje.

Andrija, Bayreuth(Nemacka)

pre 17 godina

@ Marko "6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima...."

Centar mase se u predmetima iz jednog dela nikada ne krece...
Za voznju u saobracaju prednja i 4WD (nema zaglavljivanja u snegu pesku ili blatu). RWD samo za stazu ili za ljude sa mozgom koji ni ne razmisljaju da proklizavaju u saobracaju (ne voze zimi i ne parkiraju na plazi:)) Mada elektronske kontrole danas vise ne dozvoljavaju prekomerno proklizavanje u krivinama kod zadnje vuce... Ne brze od zivota...

Pozdrav sa Univ. Bayreuth odeljenje za razvitak trkackih vozila.

Posmatrac

pre 17 godina

@nikvet pn
Mislim da zaista postoje 2 vrste vozaca - oni koji uzivaju u voznji, i oni koji ne uzivaju. Izuzeci svakako postoje, ali rekao bih da su uglavnom ovi prvi dobri vozaci, a ovi drugi - ne tako dobri. I nema to veze sa tim koliko vremena provodis u kolima. Ja npr. dnevno prelazim oko 100 km, ranije sam prelazio i do 200, i to naporne voznje, dosta cesto kroz gust saobracaj. Naravno da mi to ne prija i da mi predstavlja napor.

Medjutim, ja i dalje u voznji uzivam, mislim jednostavno jer sam takav covek. Imam brata koji je profesionalni vozac, znaci prelazi dnevno nekag i po 500-1.000 km, pored toga se bavi i reli i karting trkama. Znaci, jasno covek koji voli kola i voli voznju! Takodje, ne treba mesati dobre vozace koji uzivaju u voznji sa neizivljenim klincima koji vole da se "loze", proklizavaju, demonstriraju "silu" u jakim automobilima, voze sumanutom brzinom u gradskim uslovima itd. To nije uzitak u voznji, vec neko besmisleno dokazivanje.

Covek koji zaista voli voznju, uziva u malim stvarima - svaki put kad presaltuje na tacno optimalnom broju obrtaja; svaki put kad uhvatis krivinu onako "ne granici", a bez cimanja, proklizavanja i bez kocenja - sto znaci da si potrefio optimalnu putanju; svaki put kad se uparkiras ili provuces na milimetar - to je uzitak u voznji!

Konacno, mnogo vise volim da se provozam sam vijugavim planinskim putem, gledajuci da svaku krivinu lepo uhvatim, da sto manje koristim kocnicu, da optimalno saltujem, pa cak i da merim sebi vreme za poznatu distancu, nego da se bavim "atraktivnim proklizavanjem", zanosenjem, potpisivanjem, "policajcima" i sl. glupostima od kojim se samo cepaju gume. Ali daleko od toga da vozim polako. Uvek se trudim da datu distancu predjem za sto manje vreme i da izvucem sto bolji prosek. Takodje se trudim da vozim tako da putnicima u kabini deluje kao da se vozimo polako (nema cimanja, naglog skretanja, kretanja/stajanja, itd.) E, TO je po meni prava voznja!

Pozdrav svima i izvinjavam se za dugacak post!

slawen

pre 17 godina

@ Marko "6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima...."

Ne, u pitanju je princip akcije i reakcije: zbog pojave obrtnog momenta na pogonskim točkovima, javlja se obrtni moment istog intenziteta, ali suprotnog smera, koji deluje na vozilo, pa ono stoga "podiže nos". Isti princip deluje i kod vozila sa zadnjom vučom, kao i kod motocikala, koji se propinju na zadnji točak. Svejedno, čitava ta stvar je preuveličana.
Pitanje "prednja ili zadnja vuča" ipak nije subjektivna kategorija, kako nam autor sugeriše, već je i te kako egzaktno razrešivo.

Marko

pre 17 godina

@senna
Da, u pravu si, to sto si opisao ovde u SAD nazivaju "Throttle liftoff over steer." Medjutim, to je jedna karakteristika vozila sa prednjom vucom koja moze da izazove velike probleme kod ne iskusnih vozaca a oni malo spretniji znaju da je iskoriste pozitivno. Takodje, moze se reci da je to jos jedna od "losih" karakteristika prednje vuce. Znaci prednji tockovi pocnu da usporavaju vozilo, vracaju ga na zeljenu putanju (po nekada i suvise), dok se zadnji deo poput klatna zanosi oko ose. To se moze korigovati ali ne iskusan vozac moze da zavrsi i pored puta!

Osim toga, to je manevar koj oduzima inerciju vozila u krivini, odnosno menja vektor i kanalise ga u drugom pravcu. Dodavanjem gasa kod zadnje vuce se moze izazvati promena vektora bez gubitka inercije.

Marko

pre 17 godina

U pravu si, ima puno ljudi koji ugrozavaju bezbednost na putu svojim suludim ponasanjem za volanom. Medjutim, molio bih sve ucesnike ove diskusije da ne stavljaju prave entuzijaste u kategoriju bezobzirnih i sumanutih ljudi. Naprotiv, mnogi od "nas" uzivaju u voznji i mogu da primete razliku i pri normalnoj eksplataciji vozila. Ja imam solidno iskustvo kompetitivne voznje na trkackim stazama i skoro pola miliona kilometara vozackom iskustva na drumovima Srbije i sveta a da sam pri tome platio samo JEDNU kaznu za prekomernu brzinu (120km/h u zoni gde je bilo dozvoljeno 100)! Voleo bih da cujem koliko "opreznih i dobrih" vozaca koji voze samo namenski mogu da se pohvale tom cinjenicom! Mnogi isti vrlo cesto znaju da prekorace brzinu u uslovima gde/kada to ne treba ciniti, poput regiona radova na putu.

Aleksa

pre 17 godina

Postovani ucesnici u ovoj vrlo zanimljivoj diskusiji, ocigledno je da za obe vrste vuce postoje razlozi za i protiv.

Bilo bi zanimljivo cuti kojim brzinama vi vozite kada spominjete ekstremne situacije. Trenutno vozim auto sa prednjom vucom (ranije vozio i vozila sa zadnjom vucom), na auto putu skoro nikad ne prelazim 160 u idealnim uslovima, na ostalim putevima u skladu sa uslovima i nikad nisam imao ni proklizavanje pa cak se nisu cule ni gume (dobro de, mozda 2-3 puta) za sve godine koliko vozim.

Da nije ipak ta prica "za zadnju vucu mora da se bude super vozac" samo jos jedan mit, poput onih da samo nemacki auto vredi, francuzi imaju losu limariju (haha) i skupe delove, da ne nabrajam dalje. Hvala na prostoru.

Marko, Stgo

pre 17 godina

@nikvet pn
Ovde naprotiv nema "silnika na drumu" nego ljudi koji argumentovano diskutuju (velika vecina) o tehnologiji koja mora da se poznaje da bi neko bio dobar vozac. Ako to ne poznajes, ili te ne interesuje, ti si velika opasnost na drumu, pogotovo sto prelazis 100 do 150 km dnevno i to te umori. BTW, kuda vozis (seoski putevi?) i sta vozis (Ladu Nivu?) ako te 100 km puta umori?

senna

pre 17 godina

marko@
Kada sa vozilom koje ima prednji pogon preteras sa brzinom u krivini i zbog toga naglo oduzmes gas, ono nece ni u kom slucaju nastaviti pravo nego ce povuci jace u pravcu krivine i postoji cak mogucnost naglog zanosenja zadnjeg dela prema napolje, ili strucno, vozilo ce naglo iz podupravljanja preci u preupravljanje. O toj pojavi su pisali jako iskusni vozaci a i moje iskustvo se poklapa sa time.

Neko drugi je napisao da je najbolja koncepcija zadnja vuca i motor ispred zadnje osovine, jeste ali zahteva i takvog vozaca. Naime, kod klasicne prednje ili zadnje vuce sa motorom napred postoji precizna najava kada ste preterali sa brzinom u krivini i pocinje polako bezati prednji (kod prednje) ili zadnji (kod zadnje), dok kod koncepcije sa zadnjom vucom i motorom ispred zadnje osovine ta najava gotovo da ne postoji. Dok drzi, drzi, a kada proklize uradi to sa sva cetiri tocka odjednom i tada treba biti majstor pa ostati na putu. Zato ste na trkama vozila te koncepcije cesto vidjali da oni prave nekontrolisane piruete...

Marko

pre 17 godina

@Milos
U pravu si, pogresno sam formulisao stav 7. Hteo sam da kazem da je kod dobrih vozila sa zadnjom vucom motor postavljem "izmedju" osovina dok je kod ostalih "losih" platformi (nezavisno od pogona) motor postavljem suvise ispred prednje osovine. U tim drugim slucajevima masa motora ima tendenciju da vuce vozilo prema putanji kretanja i time izazove vece "podupravljanje." Vozila sa prednjom vucom uglavnom imaju tu karakteristiku da je vecina mase motora direktno iznad ili cak ispred prednje osovine.

Osim toga, zelim da dodam da po nekada i oduzimanje gasa u krivini kod vozila sa prednjom vucom izazove ne zeljene posledice. Prednji pneumatici moraju da stabilizuju vozilo, proizvedu dovoljnu silu neophodnu za promenu pravca i takodje prenesu snagu (gas ili kocenje motora). To je cesto suvise za nivo frikcije koju omogucuju pneumatici i vozilo prokliza. Na primer, cesto se desi da vozilo nastavi da ide pravo po snegu. Kod dobro izbalansiranih vozila sa zadnjom vucom, prednji tockovi u svim uslovima imaju mnogo veci potencijal da adekvatnije upravljaju vozilom.

Primecujem da mnogi ljudi emotivno diskutuju ovu temu pa bi ih posavetovao da obrate vise paznje na zakone fizike. Analizom sila koje deluju na vozilo moze se vrlo brzo ustanoviti da prednja vuca nije optimalno resenje za prenos snage pogotovo kod jacih, tezih i vecih vozila.

nikvet pn

pre 17 godina

U ovoj raspravi postaje jasno da postoje ne dva pogona, nego dve vrste vozaca; jasno diferencirane. Prva (manjina) kaze da uziva u ostroj brzoj voznji do samih granica vozila i puta; to im je izazov i posle uspesnog ganjanja osecaju se tako dobro... I druga vrsta vozaca (ogromna vecina, gde i sam spadam) kojoj voznja predstavlja odlican nacin da se iz tacke A stigne do tacke B brzo, udobno i bezbedno. I nista vise od toga. Jos ako je voznja deo terenskog posla (meni licno 100-150 km dnevno) onda svakako predstavlja pre napor i umor, negoli srecu i zadovoljstvo.

Nama obicnima takvi silnici na drumu izazivaju jezu i ozbiljnu opasnost koju cine iskljucivo radi licnog zadovoljstva. U redu je, nemam nista protiv, ali idite tamo gde niko zbog toga nece stradati - reli staze, aerodromi... bilo gde van saobracaja pa se ganjajte do mile volje. To morbidno zadovoljstvo brze voznje neizivljenih tipova previse je zivota odnelo da bi ovako olako i sa simpatijama o njemu razgovarali.

pera

pre 17 godina

Svako zdravo ljudsko bice smanjuje gas kad mu se ucini da ce izleteti iz krivine, tako da zaista predstave nemam o kakvom dodavanju gasa pricate? Da li zaista postoji slucaj da je neko dodatnim ubrzavanjem pokusao da resi problem prebrzog ulaska u krivinu ili su to platonske rasprave?

Nikola

pre 17 godina

Znači moj glas definitivno za zadnju vuču. Imam BMW prije sam imao Ladu 2107, sa tom Ladom ni jedan Golf mi nije zimi mogao primaći, ako nas je četvero u vozilu. To je metak, lance nisam morao stavljati, a njih kad stavim iz mesta u strani kreće. Ubacim u drugu i na 2.000 obrtaja drzim, i oode. Sad imam BMW i to je uzivanje u voznji prednja vuca samo za žene i grad.

milos

pre 17 godina

@Marko
Nadam se da si lose formulisao tacku 7, jer ako govoris o vozilima sa zadnjom vucom - ne postoji audi sa iskljucivo zadnjom vucom: samo prednja ili quattro.

Daimler

pre 17 godina

Prednja vuca je jeftinija varijanta resenja celokupne transmisije, pogodnija manjim i jeftinijim automobilima. Problem je sto su proizvodjaci takvih automobila vremenom evoluirali i na vece i skuplje modele, a u vecem broju slucajeva zadrzali svoju doktrinu pogona. U danasnje vreme, pored toliko mnogo pomagala u voznji stvarno je malo bitno naci konacan zakljucak ove polemike.

Po meni prednji pogon ima smisla kod vozila sa malim osovonskim rastojanjem, manje snage i posebno manjeg obrtnog momenta koji treba preneti na podlogu. Prednji pogon teze zanosi auto, ali je ispravka mnogo teza i odlika je velikih majstora. Zadnji pogon mozete lako zaneti, a jos lakse ispraviti malom kontrom i pustanjem gasa. Diferencijal uvek odradi svoje bez problema.

Osim toga postoji nesto sto se zove "power stearing", i sto je trenutno najveca mana prednjem pogonu kod motora vecih snaga. Naime, snazniji motori u krivinama prilikom ubrzavanja uticu na upravljanje teznjom da ispravljaju tockove, sto kod trkackih automobila prednjeg pogona zadaje velike glavobolje. Zadnji pogon nosi znatno bolji balans, posebno kod novijih automobila.

F1 je vec nesto drugo, motor je postavljen direktno na tezistu, centralno i td. Da ne duzimo, moj favorit je zadnji pogon u svakom slucaju. Promenio sam ih mnogo i jednih i drugih, zadnji pogon mi je prihvatljiviji, cak i po snegu.

nemanja

pre 17 godina

Autor teksta kao prednost zadnje vuce u odnosu na prednju stavlja ponasanje vozila u granicnom podrucju...To sto se auto sa prednjim pogonom ponasa drugacije i potrebno je na drugaciji nacin korigovati putanju ne znaci da je losije, nego je jednostavno drugacije...Pri tome opis reakcije prilikom proklizavanja "preko nosa" nije tacan. Jacim dodavanjem volana i oduzimanjem gasa lako se koriguje putanja, osim u uslovima snega. Za "obicne vozace" korekcija putanje je mnogo laksa na prednjem pogonu. Ovo je vestacki podgrejano pitanje koje se provlaci kroz nemacku stampu (moraju se opravdati ulganja u elektroniku i "silazak" u klase gde dominira prednji pogon) jer je vec decenijama jasno sta su mane i prednosti jednog i drugog sistema.

skulci@yahoo.co.uk

pre 17 godina

Nisam najkompetentniji za ovu temu, ali ja prosto vise volim predju. Verovatno je to stvar navike jer uglavnom vozim prednju. Neko rece da je u krivini bolje pustiti gas?? Moje iskustvo govori suprotno!
U svakom slucaju najbolja je na sva cetri.

Marko

pre 17 godina

Autoru teksta cestitam na adekvatnom objasnjenju dinamike vozila. Zelim da dodam par komentara:
1. Imam veliko isustvo u (racionalnoj) kompetitivnoj voznji vozila sa prednjom vucom - Acura Integra GSR - poznata kao jedno od najboljih automobila sa prednjom vucom.

2. Trenutno posedujem BMW E90 koga koristim u svim vremenskim uslovima kao jedino putnicko vozilo (nisam tatin sin vec sam ga zaradio radom u inostranstvu).

3. Sva vozila imaju svoje dinamicke granice, ali se mora uzeti u obzir fenomen (ili tendencija) podupravljanja koja kod prednje vuce dolazi do izrazaja ne samo u sportskim manevrima vec i pri klizavoj podlozi. U tim situacijama je dodavanje gasa kontraproduktivno i u stanju je da indukuje proklizavanje priblizno putanji kretanja vozila (izletanje iz krivine).

4. Ne treba porediti "babe i zabe," kao medjusobno ni sve vrste istih. Tacnije, sva vozila sa zadnjom vucom nisu ista. Postoje dobro i lose izbalansirane platforme. Dobra vozila poput skoro svih modela BMW, Nissan 350Z, Infiniti G35 itd., imaju raspored tezine 50/50 na prednje i zadnje tockove sa pogonom na zadnje. To im omogucuje neprikosnovene dinamicne karakteristike koje daleko prevazilaze sva vozila sa pogonom putem prednje osovine.

5. Vozila sa pogonom na prednje tockove iz fundamenta ne mogu da budu "dobro" izbalansirana jer je vecina njihove mase koncentrisana napred. Zbog te karakteristice takva vozila u krivini deluju kao "cekic" koji se krece u pravcu svog centra tezista. Prednji tockovi (pneumatici) vrlo brzo izgube adekvatnu frikciju neophodnu za upravljanje i prenos snage.

6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima. Osim toga, zbog geometrije ogibljenja (cesto jednostavna resenja kod vozila sa prednjim pogonom) dolazi do gubitka adekvatne geomterije dodira sa podlogom pa tockovi brzo proklizaju i time se smanjuje faktor njihovog iskoriscenja

7. Mozda najbitnije, kod dobrih vozila sa zadnjom vucom, agregat je smesten parcijalno ili kompletno izmedju osovina, sto centar mase vozila priblizava centru masa i time se postize da pri promeni pravca putanja mase deluje izmedju osovina, a ne ispred kao kod "losih" platformi poput Audija kod kojih je motor gurnut ispred prednje osovine.

8. Na kraju, sve je pitanje licnog ukusa. Dakle nema pravog odgovora osim sto se definitivno mora zakljuciti da je prednja vuca bolja za svakodnevnu upotrebu prosecnih vozaca koji zele da idu od tacke "A" do tacke "B." Prednja vuca je u svakom slucaju pogodnija za sneg ali u normalnim rezimima eksplatacije gde vozilo ne prilazi dinamickim granicama u sustini nema razlike te pobedjuju jeftinija resenja, odnosno prednja vuca.

9. Zelim da dodam jos samo da nije potrebno voziti brzo ili preterano agresivno da bi se osetio prednost prednje vuce. Svako normalan ulazak i prolaz kroz krivinu moze dobrom vozacu da dokaze prednost pogona na zadnje tockove. Mnogi od nas uzivaju u voznji i znaju da primete razliku izmedju "Stradivarijusa" i dobre, ali prosecne violine!

10. Uzivajte u voznji!
Toliko za sada od mene.

Posmatrac

pre 17 godina

Svima ovim koji kazu kako proklizavanje na krivinama i sta ja znam kakva voznja nije za put - slazem se, ali ne zaboravite da do proklizavanja moze doci ne samo kod "divljacke" voznje, nego kod voznje na snegu, ledu, ili cak kisi. Mislim da je autor pre svega o takvim situacijama govorio, a tu je itekako bitno znati kada dodati, a kad oduzeti gas! Moze lako da bude razlika izmedju zivota i smrti.

London

pre 17 godina

Čitava ova polemika zaista nema puno smisla zato što na većini modernih automobila upravljivost i pogon su kontrolisani mehaničkim i, sve više, elektronskim putem. Automobili sa prednjom i zadnjom vučom imaju veoma slične performanse jer aktivni sistemi na vozilu upravo "izvlače" ono najbolje iz oba sistema pogona. Voziti BMW 3 ili Audi A4 je, verujte mi, totalno isto.

Igor

pre 17 godina

Moje iskustvo je sledece: Kola starije generacije, bez kompjutera (kao npr. BMW3 iz 1987, ili Opel Ascona 1989) se ponasaju ovako: ako nemas bar 1.700kg tezak auto nemoj da vozis ako je napolju sneg, led, kisa, ledena kisa. Laki automobili se bolje kontrolisu sa prednjom vucom. Ja se secam da sam zimi u BMW-u 318 i u onoj kockastoj Ladi 1200 vozio 3 dzaka cementa u gepeku! Kod novih kola, uglavnom nema veze - potpuno je isto. Tu postoje svi ovi sistemi koji kontrolisu sve moguce situacije, ali tu od ovih prica o atraktivnim proklizavanjima nema nista! Koja atrakcija? Ja novog Mercedesa C200 ne mogu da nateram da proslajfuje! Nema nista od "potpisa". Nece da kliza ni kad polazim, ni kad stajem. Tako da je ova polemika jako interesantna za kola stara 20+ godina...

Milan

pre 17 godina

Godinama sam vozio vozila i sa jednom i sa drugom vucom, i brzo i sporo i u krivinama i na ledu i po kisi, snegu... Uz svo duzno postovanje autoru clanka, meni su ipak malcice stabilniji oni sa prednjom vucom. Onako cisto subjektivno...

Marko, Stgo

pre 17 godina

Gospodo, ne postoji nikakav limit od 200KS od koga bi zadnja vuca bila bolja. Definitivno je uvek bolja zadnja vuca, naravno uz odgovarajuci stability control (kod BMWa DSC). Svi polaznici osnovnog "Active" kursa iz programa "BMW Driver Training" to nauce vrlo dobro. Sto se komentara tice da sportska voznja nije za puteve nego za piste, slazem se, ali uvek postoji veeelika mogucnost da se normalna penzionerska voznja (90km/h) pretvori u vrlo nezgodnu situaciju gde je potrebno znati sta moze vas auto i koji je limit do kog smete i mozete da ga gurate: krivina koja je delovala veoma brza i dugacka naglo predje u "lakat" krivinu.

Ako se u tom slucaju neko ko je isao 90km/h ponada da ce dodavanjem gasa da se "izvuce" iz krivine, zavrsice pored puta na drvetu ili banderi. Kao sto je autor teksta lepo rekao, oduzimanje gasa vraca autu upravljivost i sasvim lepo ce moci da se izadje iz krivine (vazi i za zadnju i za prednju vucu). Naravno, ko ima mogucnosti da kupi dobar auto sa 4x4 pogonom, neka ne razmislja (BMW modeli koji imaju slovo X u imenu ili bilo koji Subaru). Sto se prednje vuce tice, dobra je jer je jeftina i ni zbog cega vise (naravno, bolja je od zadnje bez Stability Control-a jer u tom slucaju vozac mora da zna da vozi mnogo bolje od proseka).

Pozdrav od Marka

Lexus RX400h

pre 17 godina

Samo bih da dodam da mnogi "agresivni" manevri su gotovo neizvodivi sa predinjom vucom, npr. okretanje u mestu ili ulazak u sporednu ulicu pod "pravim uglom". Naravno, cela polemika oko ovoga je izlisna za prosecnog vozaca koji postuje saobracajne propise i zbog toga bih rekao da je FWD optimalno resenje za vecinu ljudi. Ako ste pak ljubitelj adrenalina i u stanju da hladno i smireno odreagujete kad vam veca doza udari u glavu, onda ce vam RWD pruziti puno vece uzitke. Konacno, iako su RWD automobili skuplji, opravke na FWD sistemu su u principu skuplje od onih na RWD.

Aleksandar

pre 17 godina

Vozim automobil sa prednjom vucom ali koncepcija gradnje sa motorom pozadi mi se najvise svidja. Schlesser je na Paris-Dakar-u pokazao da ume cak da bude i bolja od 4x4. Brani covek koncepciju.

nemanja

pre 17 godina

Do 200 ks bolja je prednja vuca, izmedju 200 i 250 kako ko, preko 250 zadnja vuca. Nikakva marketinska ofanziva Mercedesa i BMW-a ne moze to da promeni, kao ni sva sila ebd, asr, i ostalih izmisljotina. Naravno - najbolji je 4wd.

Marko D.

pre 17 godina

Jedna zamerka inace dobrom tekstu: mora se reci za kakve automobile je bolja prednja ili zadnja vuca? Za putnicke automobile je zabranjena bilo kakva "sportska" voznja, tako da prica o zanosenjima i proklizavanjima u krivini nema smisla. Samim tim su i besmisleni automobili koji omogucavaju takvu voznju (upravo pomenuti BMW nije ni putnicki, ni auto namenjen za trke). Pitanje je ljudske sujete zasto vole ovakve masine (sport sigurno nije motiv inace bi se trkali gde je i namenjeno-na trkalistu). Sto se tice pravih trkackih automobila, tekst je na mestu.

milos

pre 17 godina

Nema lepseg osecaja nego kada moj audi quattro po zimi ostavi i dzipove iza sebe. Za taj auto nema prepreka. U krivinama lezi kao da je zalepljen za drum.
Umesto sto se vi prepucavate oko prednje i zadnje vuce, kupite lepo audi ili subaru i navozajte se kao nikada u zivotu.
Za sve koji vole drifting, probajte to u dubokom snegu sa autom koji ima pogon na sve tockove. Gume ostaju netaknute, a zezanje je maksimalno.

Milojko

pre 17 godina

Poenta upravljivosti je da se auto u normalnim okolnostima ponasa sto je moguce bolje.
Koliko je normalna okolnost proklizavanje u krivini. Neko kome se to cesto desava definitivno nije za vozacku dozvolu. Za reli voznju drugo je pitanje, ali za normalnu voznju kada je auto ispod tacke proklizavanja dodavanje gasa u krivini pomaze da se vozilo stabilizuje i to je cinjenica i to pomaze i kod prednje i kod zadnje vuze, a pri tom vise kod prednje sto je takodje cinjenica lako dokaziva primenom elementarnih zakona fizike.
Smeta mi samo kad ljudi svoju automobilsku mudrost baziraju iskljucivo na pojedinim nemackim automagazinima, bez preteranog ukljucivanja mozga ili kritickog misljenja.

Raja

pre 17 godina

Najidealnija kombinacija je zadnja vuca sa motorom ispred zadnjih (pogonskih) tockova. Ovo se moze siroko analizarati, ali pogledajte vozila formule 1 ili vrhunska sportska vozila. Kad bi prednja vuca bila bolja u prenosenju snage na tlo i upravljivosti, proizvodjaci pravih sportskih vozila bi je koristili kako bi ostvarili bolje rezultate od konkurencije. Za svakodnevnu voznju prednost je na prednjoj vuci jer bolje tolerise i ispravlja greske prosecnog vozaca.

Goran

pre 17 godina

@Bokica: nemoj da se nađem iza tebe na putu kad budeš "uživao u atraktivnim zanošenjima", izbaciću te sa puta! Takva vožnja nije za put. Idi na karting!

M Power

pre 17 godina

Svaka cast na tekstu. Predlozio sam ovu temu pre par meseci tokom rasprave u komentarima, mislim sa Borisom, ali se ne secam dobro.

@Milojko.
U slucaju kad je centrifugalna sila mala, tesko da ce i doci do proklizavanja. Problem i jeste u situacijama koda dodje do proklizavanja, a tada je centrifugalna sila velika i dodavanje gasa dovodi do izbacivanja iz krivine. Ko ne veruje, lako moze da se uveri u praksi (naravno treba izabrati bezbednu lokaciju).

Bokica

pre 17 godina

Zadnja vuca i tacka! Te price o ledu snegu i klizavici kod nas traju 20-tak dana u toku godine, i sa dobrim gumama i sper diferencijalom se savim lepo mogu preziveti, a svo ostalo vreme uzivas u ostrijim ulascima u krivinu, atraktivnim zanosenjima. Vooooolim zadnju vucu, jedino sto mi je krivo jer svi uvek prebacuju loptu na smanjenje prostora u kabini, a za to ne postoji odgovor...

Pravili su nemci test sa BMW om kao predstavnikom zadnje vuce, passatom kao predstavnikom prednje, i audija kao quattro momentom... Zakljucak je da je quattro bio odlican na usponima po snegu, prednja vuca se nigde nije istakla, dok je BMW mnooogo brze prolazio kruznu stazu u vise uslova na stazi (suvo, voda, mokar asfalt), gde je Quattro ostajao daleeeeko, a passat imao vise od 10 sekundi zaostatka po krugu...

Goran

pre 17 godina

Dobar clanak, osim sto se na poslednjoj slici nalazi Lamborgini, koji ima pogon na sve tockove, a ne na zadnje, kao sto pise ispod slike.
Moderator: hvala na sugestiji, potpis je zaista bio pogresno povezan sa slikom.

Milojko

pre 17 godina

Postovani autore teksta, ne znam sta je u pitanju da li osnovno nepoznavanje zakona fizike ili izvrtanje cinjenica, ali da dodavanjem gasa automobil postaje nestabilan u krivini nije uvek pravilo, a sta vise najcesce nije tacno.

Da ne smaram citaoce samo cu predociti da je kriva prijanjanja prednjih tockova u krivini u funkciji od ubrzanja tockova konveksnog oblika i naravno ima maksimum, koji je daleko od nultog ubrzanja tockova. Naravno polozaj ovog maksimuma zavisi od rasporeda sila koje deluju na tocak u krivini, odnosno od ugaone brzine vozila u krivini.

Ako je ugaono ubrzanje takvo da je centrifugalna sila blizu sili trenja prijanja dodavanje gasa ne pomaze, i tacno je da moze da odmogne, ali ako je centrifugalna sila manja, dodavanje gasa itekako pomaze stabilizaciji vozila.

Uz duzno postovanje, ali mislim da je autor malo vise uneo licni stav u pokusaju da odgovori na pitanje nego sto se zaista drzao cinjenica.

Safety first

pre 17 godina

Ne kapiram zasto se svi machuju oko ovog pitanja. Potrebe za "izvlacenjem" iz opasnih krivina ne bi ni bilo kada bi svi vozili normalnom brzinom a ne kao neki manijaci. Kako nas narod kaze:"Bolje spreciti nego leciti."

VOZI PAZLJIVO I NECES MORATI DA RAZMISLJAS O TOME KAKAV POGON IMA TVOJ AUTO.

nikvet pn

pre 17 godina

U ovoj raspravi postaje jasno da postoje ne dva pogona, nego dve vrste vozaca; jasno diferencirane. Prva (manjina) kaze da uziva u ostroj brzoj voznji do samih granica vozila i puta; to im je izazov i posle uspesnog ganjanja osecaju se tako dobro... I druga vrsta vozaca (ogromna vecina, gde i sam spadam) kojoj voznja predstavlja odlican nacin da se iz tacke A stigne do tacke B brzo, udobno i bezbedno. I nista vise od toga. Jos ako je voznja deo terenskog posla (meni licno 100-150 km dnevno) onda svakako predstavlja pre napor i umor, negoli srecu i zadovoljstvo.

Nama obicnima takvi silnici na drumu izazivaju jezu i ozbiljnu opasnost koju cine iskljucivo radi licnog zadovoljstva. U redu je, nemam nista protiv, ali idite tamo gde niko zbog toga nece stradati - reli staze, aerodromi... bilo gde van saobracaja pa se ganjajte do mile volje. To morbidno zadovoljstvo brze voznje neizivljenih tipova previse je zivota odnelo da bi ovako olako i sa simpatijama o njemu razgovarali.

robert

pre 13 godina

Za vecinu vozaca, a pogotovo za pocetnike, bojle da voze vozila sa prednjom vucom jer je potrebno manje iskustva i lakse je kontrolisati vozilo(zanosenje, proklizavanje...)to se nece desiti pri nekim umerenim brzinama ni kod prednje ni zadnje vuce nego pri vecim brzinama i kad je klizav kolovoz.Vozite tako da do toga nedodje, ako se ipak desi blagu prednost dajem vozilima na prednji pogon ali ne zato sto su ona bolja nego zato sto mali broj vozaca zna da koristi prednosti zadnje vuce.Vozila na zadnji pogon preporucujem samo vrlo iskusnim vozacima, ali ne i onima koji sebe samo smatraju iskusnim.

deki

pre 16 godina

Propustena je jedna jako bitna karakteristika zadnje vuce, koja se javlja kod velikih brzina, kada je veliki otpora vazduha. Tada automobil ima tendenciju da se otima levo desno. Ovo se primeti ako imate i malo lufta u vesanju. Pojava je resena vecim razmakom zadnjih tockova od prednjih, sto je pravilo kod svih automobila sa zadnjom vucom, a sto je veca predvidjena brzina automobila veci je i razmak zadnjih tockova.
Prednja vuca resava i taj problem. Generalno je predvedivija, a cak i pri izletanju iz krivine vi izlazite nosem a ne spinovani pa su i tumbanja redja. Zadnja vuca je bolja kao sto je i bolji dvotaktni motor u odnosu na cetvorotaktni - samo teorestki i za trke. Pozdrav svima i Sretni Nova

Sheriff

pre 9 godina

Al se ovde mlati prazna slama, pa to je neverovatno. Čitajući ove komentare kada da sam se vratio u period osnovne ili srednje škole, a verujem i da veći broj komentatora definitivno pripada toj grupi, ako ne po godinama, ona mentalno sigurno. Audiji Quattro, BMW-i, driftovanje po putu, uletanje u krivine i slične priče. Iskreno se nadam da su ove priče samo plod mašte i rezultat hormona i nezrelosti pojedinaca, jer ako se zaista tako ponašaju u saobraćaju, neće daleko dogurati. Gomila takvih, ako već ne završe na najbližem groblju, ostatak života provedu na dva točka sa ručnim pogonom. Sud o tome da li je bolji prednji ili zadnji pogon je dala praksa, a to je da 80% normalnih putničkih automobila ima prednji pogon. Zadnji pogon je bolji za super sportske automobile, ako već nemaju pogon na sva četiri točka i tu se priča završava. Ovo naročito važi za zemlje u kojima postoji zima, sneg, led, blato i sl. U zemljama gde toga nema, potpuno je svejedno.

marko

pre 16 godina

Prednja vuca ne moze da se meri sa zadnjom.Najbolji automobili sveta koriste zadnju vucu(ferrari enzo,porsche carrera gt).Takodje ovo se odnosi i na obicna auta.Samo uporedite BMW-3 protiv Audijeve A-4 i sve ce vam biti jasno

Posmatrac

pre 17 godina

@nikvet pn
Mislim da zaista postoje 2 vrste vozaca - oni koji uzivaju u voznji, i oni koji ne uzivaju. Izuzeci svakako postoje, ali rekao bih da su uglavnom ovi prvi dobri vozaci, a ovi drugi - ne tako dobri. I nema to veze sa tim koliko vremena provodis u kolima. Ja npr. dnevno prelazim oko 100 km, ranije sam prelazio i do 200, i to naporne voznje, dosta cesto kroz gust saobracaj. Naravno da mi to ne prija i da mi predstavlja napor.

Medjutim, ja i dalje u voznji uzivam, mislim jednostavno jer sam takav covek. Imam brata koji je profesionalni vozac, znaci prelazi dnevno nekag i po 500-1.000 km, pored toga se bavi i reli i karting trkama. Znaci, jasno covek koji voli kola i voli voznju! Takodje, ne treba mesati dobre vozace koji uzivaju u voznji sa neizivljenim klincima koji vole da se "loze", proklizavaju, demonstriraju "silu" u jakim automobilima, voze sumanutom brzinom u gradskim uslovima itd. To nije uzitak u voznji, vec neko besmisleno dokazivanje.

Covek koji zaista voli voznju, uziva u malim stvarima - svaki put kad presaltuje na tacno optimalnom broju obrtaja; svaki put kad uhvatis krivinu onako "ne granici", a bez cimanja, proklizavanja i bez kocenja - sto znaci da si potrefio optimalnu putanju; svaki put kad se uparkiras ili provuces na milimetar - to je uzitak u voznji!

Konacno, mnogo vise volim da se provozam sam vijugavim planinskim putem, gledajuci da svaku krivinu lepo uhvatim, da sto manje koristim kocnicu, da optimalno saltujem, pa cak i da merim sebi vreme za poznatu distancu, nego da se bavim "atraktivnim proklizavanjem", zanosenjem, potpisivanjem, "policajcima" i sl. glupostima od kojim se samo cepaju gume. Ali daleko od toga da vozim polako. Uvek se trudim da datu distancu predjem za sto manje vreme i da izvucem sto bolji prosek. Takodje se trudim da vozim tako da putnicima u kabini deluje kao da se vozimo polako (nema cimanja, naglog skretanja, kretanja/stajanja, itd.) E, TO je po meni prava voznja!

Pozdrav svima i izvinjavam se za dugacak post!

rwd

pre 17 godina

Sa autorom teksta se u nachelu slazhem, mada imam par primedbi. Medjutim, necu sad u kontra-argumentaciju jer hocu da kazhem neshta drugo, shto niko od "komentatora" nije napomenuo i uzeo u obzir.

Dakle, vec je puno toga recheno o tome da li, kad i kako ce auto sa pogonom pozadi proklizati, i koje manevre treba primeniti da bi se to ispravilo. Iz lichnog iskustva mogu da dam samo jedan savet: trudite se da uopshte ne dodjete u tu situaciju, jer za vracanje u "ravnotezhu" auta sa pogonom na zadnjim tochkovima koji je proklizao na snegu/ledu morate imati zaista zavidno vozachko iskustvo, apsolutno tehnichki ispravan auto (upravljachki i kochioni sistem, veshanje...) i jako dobre, naravno, zimske gume (za opisane uslove puta). A ovo je sluchaj sa veoma malim brojem automobila koji se voze na nashim putevima. Elektronske kontrole stabilnosti, trakcije, kontrole kochenja u krivinama i elektronska kontrola distribucije kochione sile skoro pa garantuju da ce tochkovi rwd auta ostati chvrsto "zalepljeni" na drumu, ali automobila sa takvim elektronskim sistemima je kod nas josh manje. Pricha o "obichnim" vozachima i "obichnim" rwd vozilima bez kontrole stabilnosti koja proklizhu repom se po pravilu zavrshi - pored puta.

Na papiru je lako "opisivati" kako do toga dolazi, i predlagati kako da se to "ispravi". U praksi vam treba MNOGO iskustva, znanja i pribranosti da u momentu reagujete tachno kako i koliko treba (korekcija volanom, korakcija gasa) kako bi auto zadrzhali na zheljenoj trasi. A to 90% "obichnih" vozacha, bez prethodnog treninga, iskustva i znanja nece moci da uradi kako treba.

Postavka motor napred - pogon pozadi je mnogo bolja po pitanju rasporeda masa po osovinama, uravnotezhenosti vozila ali i zbog upravo te "podele" poslova medju osovinama. Znachi pogon pozadi - upravljanje napred, a upravo je to ono shto vozhnju rwd vozila chini tako dinamichnom i zabavnom. Mozhda nije najbolje reshenje za onih mesec dana snega i leda, ali sam ja UVEK spreman da tih mesec dana "istrpim" nekako, i da uzhivam u vozhnji tokom preostalih 11 meseci. I kad to govorim mislim o svom autu, BMW-u starom 9 godina, bez ikakve kontrole proklizavanja, stabilnosti, trakcije i sl.

Kod novijih serija BMW-a (navodim taj brend zbog lichnog iskustva), sa ranije pobrojanim elektronskim kontrolama, pricha o "nestabilnosti" repa i sklonosti ka proklizavanju nema apsolutno nikakvog smisla ni opravdanja. Chak i kad sam probao NAMERNO da "zabacim" zadnjim delom - elektronika to nije dozvolila. Tako da je taj "minus" kod rwd vozila moderna tehnologija "anulirala", i to vihe nije nikakav argument u smislu nekog "nedostatka" tih vozila.

Ono shto moderna tehnologija kod rwd vozila nije narushila je preciznost upravljanja, bolji prenos snage na put, stabilnost i drzhanje pravca, kretanje kroz krivine "kao po shinama", idealan raspored masa i dinamika u vozhnji. Jednostavno, izvanredne vozne karakteristike koje fwd automobili nisu, i nikada nece ni imati.

Ako neko josh uvek ima nedoumica - neka pomisli na Formulu 1. Svaki komentar je suvishan...

Bane

pre 16 godina

Ako se manemo atraktivne (čitaj opasne) vožnje i usresredimo na problem stabilnosti vozila pri klizavom putu doći ćemo do zaključka da će ljudi koji voze sasvim prosečno imati problema sa bilo kojom vučom, dok će iskusniji vozači ako ne i predvideti opasnost koja može da vreba onda bar kada u nju upadnu odreagovati bolje bez obzira na vuču. Pošto i ovi iskusniji vozači nisu profesionalci konstrukcione razlike koje postoje između ovih vuča njima neće biti bitne nego će odreagovati u skladu sa poznavanjem svog vozila i njegovih mogućnosti.

Ja vozim auto sa prednjom vučom, ali ne zato što mislim da su bolji ili zato što se plašim zadnje vuče, već zato što 90% automobila srednje klase koji se mogu naći za normalnu cenu uglavnom imaju prednju vuču.

Uglavnom mislim da prednja vuča ima dosta mana.
Prvo radijus okreta (anšlag) je dosta veći jer se kod prednje vuče zbog homokinetičkih zglobova koji trpe opterećenje u krivinama točkovi mogu mnogo manje smotati nego kod zadnje vuče gde prednji točkovi imaju samo upravljačku funkciju.

Drugo ne može se uzeti za pravilo da li se dodavanjem ili oduzimanjem gasa autu sa prednjom vučom vraća stabilnost u krivini. Moja iskustva su da kada pri većoj brzini u oštrijoj krivini naglo oduzmete gas sila koja se proteže uzduž vozila preoptereti prednje točkove koji više ne apsorbuju tu silu vukući kroz krivinu i auto izleće preko nosa, isto se dešava i sa naglim dodavanjem gasa jer tada točkovi počinju da proklizavaju i opet ne apsorbuju duž krivine silu koja uzduž gura auto pa ste ponovo u problemu.

Uglavnom ko ulazi u krivinu sa prednjom vučom treba da održava stalnu brzinu uz vrlo malu korekciju dodavanja gasa u drugom delu krivine. Ukoliko izgubi kontrolu i počne da klizi preko nosa a oduzimanjem gasa ne vrati autu stabilnost trebao bi naglo da doda gas zatim otpusti pedalu pri čemu bi trebalo da dođe do predupravljanja auta, volan će krenuti sam da daje kontru jer su točkovi ostali u pravcu puta i kada se auto ispravi duž krivine opet dati pun gas. A i tu nema pravila, ako se nešto ne uradi kako treba i u pravo vreme doviđenja i prijatno. Zato polako i nema brige.

Kod prednje vuče je mana i to što je sav posao na prednjim točkovima pa prednje pneumatike morate mnogo češće da menjate.

Igor

pre 17 godina

Moje iskustvo je sledece: Kola starije generacije, bez kompjutera (kao npr. BMW3 iz 1987, ili Opel Ascona 1989) se ponasaju ovako: ako nemas bar 1.700kg tezak auto nemoj da vozis ako je napolju sneg, led, kisa, ledena kisa. Laki automobili se bolje kontrolisu sa prednjom vucom. Ja se secam da sam zimi u BMW-u 318 i u onoj kockastoj Ladi 1200 vozio 3 dzaka cementa u gepeku! Kod novih kola, uglavnom nema veze - potpuno je isto. Tu postoje svi ovi sistemi koji kontrolisu sve moguce situacije, ali tu od ovih prica o atraktivnim proklizavanjima nema nista! Koja atrakcija? Ja novog Mercedesa C200 ne mogu da nateram da proslajfuje! Nema nista od "potpisa". Nece da kliza ni kad polazim, ni kad stajem. Tako da je ova polemika jako interesantna za kola stara 20+ godina...

Toba

pre 16 godina

Ama to zaista nije za uporediti,Zadnj vuca je u svemu bolja,jednostavno sami pogledajte koje marke su prednja a koja zadnja vuca?Mercedes,Ferari,Porsche,Bmw-e, i sta mislite zasto Audi toliko forsira taj Quattro pogon,pa sigurno nije sto im je drago,ves sto ga muka naterala,bez QUATTRO POGONA NEMOZE DA PRATI NI MERCEDESA NITI bMW-a,trnutno vozim auto sa pogonom na sva 4 tocka(4 matic)prezadovoljan sam...

Cvx

pre 14 godina

Ovako... Vozio sam prednju vucu odavno, kao i svi mi obicni smrtnici... Sad vozim BMW M3 E36 radjen na 350BHP, sve je to preneseno na zadnju osovinu, dok je motor smjesten naprijed. ZABAVNIJEG AUTA za voznju nema!!! Sve sto je potrebno je iskustvo i da se lagano pridje autu!!! A ono, posto nema bas elektronike a ima shperu na diferencijalu, driftuje kao od shale... Znaci, milije mi je da JA vozim auto, nego elektronika, ali ga iz istih razloga nebih preporucio za kishu, snijeg i slicne klimatske uslove (a, i, ko ce vozit auto 5cm udaljen od zemlje po snijegu). Inace, mozda je za neiskusnije vozace lakse kontrolisati prednju vucu... Za NAS, stare vukove... zna se sto je FULL!!!
Inace, zadnja vuca na socijala vozilima i nije najsrecnije rjesenje (Npr. LADA), Bas zbog karakteristika diferencijala, tocak zna da "provrti" kad nam je to NAJMANJE potrebno!

Goran

pre 17 godina

@Bokica: nemoj da se nađem iza tebe na putu kad budeš "uživao u atraktivnim zanošenjima", izbaciću te sa puta! Takva vožnja nije za put. Idi na karting!

nemanja

pre 17 godina

Do 200 ks bolja je prednja vuca, izmedju 200 i 250 kako ko, preko 250 zadnja vuca. Nikakva marketinska ofanziva Mercedesa i BMW-a ne moze to da promeni, kao ni sva sila ebd, asr, i ostalih izmisljotina. Naravno - najbolji je 4wd.

Milan

pre 17 godina

Godinama sam vozio vozila i sa jednom i sa drugom vucom, i brzo i sporo i u krivinama i na ledu i po kisi, snegu... Uz svo duzno postovanje autoru clanka, meni su ipak malcice stabilniji oni sa prednjom vucom. Onako cisto subjektivno...

Bokica

pre 17 godina

Zadnja vuca i tacka! Te price o ledu snegu i klizavici kod nas traju 20-tak dana u toku godine, i sa dobrim gumama i sper diferencijalom se savim lepo mogu preziveti, a svo ostalo vreme uzivas u ostrijim ulascima u krivinu, atraktivnim zanosenjima. Vooooolim zadnju vucu, jedino sto mi je krivo jer svi uvek prebacuju loptu na smanjenje prostora u kabini, a za to ne postoji odgovor...

Pravili su nemci test sa BMW om kao predstavnikom zadnje vuce, passatom kao predstavnikom prednje, i audija kao quattro momentom... Zakljucak je da je quattro bio odlican na usponima po snegu, prednja vuca se nigde nije istakla, dok je BMW mnooogo brze prolazio kruznu stazu u vise uslova na stazi (suvo, voda, mokar asfalt), gde je Quattro ostajao daleeeeko, a passat imao vise od 10 sekundi zaostatka po krugu...

pera

pre 17 godina

Svako zdravo ljudsko bice smanjuje gas kad mu se ucini da ce izleteti iz krivine, tako da zaista predstave nemam o kakvom dodavanju gasa pricate? Da li zaista postoji slucaj da je neko dodatnim ubrzavanjem pokusao da resi problem prebrzog ulaska u krivinu ili su to platonske rasprave?

pedja

pre 14 godina

Zanimljiva tema, mnogo razlicitih misljenja. U svakom slucaju, normalan vozac ne pravi razliku u voznji auta sa prednjom i zadnjom vucom. Da budemo realni, sto se tice zimskog perioda definitivno se bolje pokazala prednja vuca od zadnje, a sto se tice ostalih 9 meseci... ljudi... vozite normalno i nije bitno sta vozite...

Ja trenutno vozim alfu 159 i nemam nista protiv zadnje vuce, ali ipak moram da ostavim link sto se tice poredjenja sa bmw 3 ... ;)))
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek

Posmatrac

pre 17 godina

Svima ovim koji kazu kako proklizavanje na krivinama i sta ja znam kakva voznja nije za put - slazem se, ali ne zaboravite da do proklizavanja moze doci ne samo kod "divljacke" voznje, nego kod voznje na snegu, ledu, ili cak kisi. Mislim da je autor pre svega o takvim situacijama govorio, a tu je itekako bitno znati kada dodati, a kad oduzeti gas! Moze lako da bude razlika izmedju zivota i smrti.

London

pre 17 godina

Čitava ova polemika zaista nema puno smisla zato što na većini modernih automobila upravljivost i pogon su kontrolisani mehaničkim i, sve više, elektronskim putem. Automobili sa prednjom i zadnjom vučom imaju veoma slične performanse jer aktivni sistemi na vozilu upravo "izvlače" ono najbolje iz oba sistema pogona. Voziti BMW 3 ili Audi A4 je, verujte mi, totalno isto.

Marko

pre 17 godina

Autoru teksta cestitam na adekvatnom objasnjenju dinamike vozila. Zelim da dodam par komentara:
1. Imam veliko isustvo u (racionalnoj) kompetitivnoj voznji vozila sa prednjom vucom - Acura Integra GSR - poznata kao jedno od najboljih automobila sa prednjom vucom.

2. Trenutno posedujem BMW E90 koga koristim u svim vremenskim uslovima kao jedino putnicko vozilo (nisam tatin sin vec sam ga zaradio radom u inostranstvu).

3. Sva vozila imaju svoje dinamicke granice, ali se mora uzeti u obzir fenomen (ili tendencija) podupravljanja koja kod prednje vuce dolazi do izrazaja ne samo u sportskim manevrima vec i pri klizavoj podlozi. U tim situacijama je dodavanje gasa kontraproduktivno i u stanju je da indukuje proklizavanje priblizno putanji kretanja vozila (izletanje iz krivine).

4. Ne treba porediti "babe i zabe," kao medjusobno ni sve vrste istih. Tacnije, sva vozila sa zadnjom vucom nisu ista. Postoje dobro i lose izbalansirane platforme. Dobra vozila poput skoro svih modela BMW, Nissan 350Z, Infiniti G35 itd., imaju raspored tezine 50/50 na prednje i zadnje tockove sa pogonom na zadnje. To im omogucuje neprikosnovene dinamicne karakteristike koje daleko prevazilaze sva vozila sa pogonom putem prednje osovine.

5. Vozila sa pogonom na prednje tockove iz fundamenta ne mogu da budu "dobro" izbalansirana jer je vecina njihove mase koncentrisana napred. Zbog te karakteristice takva vozila u krivini deluju kao "cekic" koji se krece u pravcu svog centra tezista. Prednji tockovi (pneumatici) vrlo brzo izgube adekvatnu frikciju neophodnu za upravljanje i prenos snage.

6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima. Osim toga, zbog geometrije ogibljenja (cesto jednostavna resenja kod vozila sa prednjim pogonom) dolazi do gubitka adekvatne geomterije dodira sa podlogom pa tockovi brzo proklizaju i time se smanjuje faktor njihovog iskoriscenja

7. Mozda najbitnije, kod dobrih vozila sa zadnjom vucom, agregat je smesten parcijalno ili kompletno izmedju osovina, sto centar mase vozila priblizava centru masa i time se postize da pri promeni pravca putanja mase deluje izmedju osovina, a ne ispred kao kod "losih" platformi poput Audija kod kojih je motor gurnut ispred prednje osovine.

8. Na kraju, sve je pitanje licnog ukusa. Dakle nema pravog odgovora osim sto se definitivno mora zakljuciti da je prednja vuca bolja za svakodnevnu upotrebu prosecnih vozaca koji zele da idu od tacke "A" do tacke "B." Prednja vuca je u svakom slucaju pogodnija za sneg ali u normalnim rezimima eksplatacije gde vozilo ne prilazi dinamickim granicama u sustini nema razlike te pobedjuju jeftinija resenja, odnosno prednja vuca.

9. Zelim da dodam jos samo da nije potrebno voziti brzo ili preterano agresivno da bi se osetio prednost prednje vuce. Svako normalan ulazak i prolaz kroz krivinu moze dobrom vozacu da dokaze prednost pogona na zadnje tockove. Mnogi od nas uzivaju u voznji i znaju da primete razliku izmedju "Stradivarijusa" i dobre, ali prosecne violine!

10. Uzivajte u voznji!
Toliko za sada od mene.

Marko D.

pre 17 godina

Jedna zamerka inace dobrom tekstu: mora se reci za kakve automobile je bolja prednja ili zadnja vuca? Za putnicke automobile je zabranjena bilo kakva "sportska" voznja, tako da prica o zanosenjima i proklizavanjima u krivini nema smisla. Samim tim su i besmisleni automobili koji omogucavaju takvu voznju (upravo pomenuti BMW nije ni putnicki, ni auto namenjen za trke). Pitanje je ljudske sujete zasto vole ovakve masine (sport sigurno nije motiv inace bi se trkali gde je i namenjeno-na trkalistu). Sto se tice pravih trkackih automobila, tekst je na mestu.

boris

pre 17 godina

Danas sam se vratio sa odmora i pročitao tekst i komentare. Hvala na tekstu, a i komentari su vrlo zanimljivi.
Moja lična iskustva sa zadnjim pogonom svode se na karting (i vrlo malo i davno sa puntičkim vozilima), ali sa prednjom vučom ili 4WD imam stalno kontakta, tako da mi se pogon na sve točkove svideo i za asfalt i za offroad.
Za normalnu vožnju je prednja lakša jer lakše podnosi greške vozača. I jeste da mnogi vole da krivinu izvlače gasom, što je super dok motor nije prejak, pa ako se ukombinuje sa uzbrdicom eto podupravljanja, a ako se onda naglo oduzme gas zanese se zadnji kraj (preupravljanje) i ko nije utreniran ... problemi.
Sada vozim accord typeS, 190KS na prednjim točkovima i ne isključujem kontrolu stabilnosti. No, već sam pisao u nekom komentaru - stari BMW ispred mene (bez elektronike) po kiši u krivini se zaneo pokušavajući da bude brži, a ja čak nisam bio blizu granice intervencije VSA (niti sam ga provocirao). Tehnologija čini svoje, nije sve samo u vuči, ima nešto i u vešanju, održavanju, podešenosti ...
Tako da je najbolje ako čovek zna gde su granice i vozi tako da ne prokliza, da uvek nađe pravu putanju. Za eksperimente i treniranje pravih ulazaka u BGDu ima finih karting staza i uživanje.

Daimler

pre 17 godina

Prednja vuca je jeftinija varijanta resenja celokupne transmisije, pogodnija manjim i jeftinijim automobilima. Problem je sto su proizvodjaci takvih automobila vremenom evoluirali i na vece i skuplje modele, a u vecem broju slucajeva zadrzali svoju doktrinu pogona. U danasnje vreme, pored toliko mnogo pomagala u voznji stvarno je malo bitno naci konacan zakljucak ove polemike.

Po meni prednji pogon ima smisla kod vozila sa malim osovonskim rastojanjem, manje snage i posebno manjeg obrtnog momenta koji treba preneti na podlogu. Prednji pogon teze zanosi auto, ali je ispravka mnogo teza i odlika je velikih majstora. Zadnji pogon mozete lako zaneti, a jos lakse ispraviti malom kontrom i pustanjem gasa. Diferencijal uvek odradi svoje bez problema.

Osim toga postoji nesto sto se zove "power stearing", i sto je trenutno najveca mana prednjem pogonu kod motora vecih snaga. Naime, snazniji motori u krivinama prilikom ubrzavanja uticu na upravljanje teznjom da ispravljaju tockove, sto kod trkackih automobila prednjeg pogona zadaje velike glavobolje. Zadnji pogon nosi znatno bolji balans, posebno kod novijih automobila.

F1 je vec nesto drugo, motor je postavljen direktno na tezistu, centralno i td. Da ne duzimo, moj favorit je zadnji pogon u svakom slucaju. Promenio sam ih mnogo i jednih i drugih, zadnji pogon mi je prihvatljiviji, cak i po snegu.

Marko

pre 17 godina

@senna
Da, u pravu si, to sto si opisao ovde u SAD nazivaju "Throttle liftoff over steer." Medjutim, to je jedna karakteristika vozila sa prednjom vucom koja moze da izazove velike probleme kod ne iskusnih vozaca a oni malo spretniji znaju da je iskoriste pozitivno. Takodje, moze se reci da je to jos jedna od "losih" karakteristika prednje vuce. Znaci prednji tockovi pocnu da usporavaju vozilo, vracaju ga na zeljenu putanju (po nekada i suvise), dok se zadnji deo poput klatna zanosi oko ose. To se moze korigovati ali ne iskusan vozac moze da zavrsi i pored puta!

Osim toga, to je manevar koj oduzima inerciju vozila u krivini, odnosno menja vektor i kanalise ga u drugom pravcu. Dodavanjem gasa kod zadnje vuce se moze izazvati promena vektora bez gubitka inercije.

Nikola

pre 17 godina

Znači moj glas definitivno za zadnju vuču. Imam BMW prije sam imao Ladu 2107, sa tom Ladom ni jedan Golf mi nije zimi mogao primaći, ako nas je četvero u vozilu. To je metak, lance nisam morao stavljati, a njih kad stavim iz mesta u strani kreće. Ubacim u drugu i na 2.000 obrtaja drzim, i oode. Sad imam BMW i to je uzivanje u voznji prednja vuca samo za žene i grad.

Aleksa

pre 17 godina

Postovani ucesnici u ovoj vrlo zanimljivoj diskusiji, ocigledno je da za obe vrste vuce postoje razlozi za i protiv.

Bilo bi zanimljivo cuti kojim brzinama vi vozite kada spominjete ekstremne situacije. Trenutno vozim auto sa prednjom vucom (ranije vozio i vozila sa zadnjom vucom), na auto putu skoro nikad ne prelazim 160 u idealnim uslovima, na ostalim putevima u skladu sa uslovima i nikad nisam imao ni proklizavanje pa cak se nisu cule ni gume (dobro de, mozda 2-3 puta) za sve godine koliko vozim.

Da nije ipak ta prica "za zadnju vucu mora da se bude super vozac" samo jos jedan mit, poput onih da samo nemacki auto vredi, francuzi imaju losu limariju (haha) i skupe delove, da ne nabrajam dalje. Hvala na prostoru.

Andrija, Bayreuth(Nemacka)

pre 17 godina

@ Marko "6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima...."

Centar mase se u predmetima iz jednog dela nikada ne krece...
Za voznju u saobracaju prednja i 4WD (nema zaglavljivanja u snegu pesku ili blatu). RWD samo za stazu ili za ljude sa mozgom koji ni ne razmisljaju da proklizavaju u saobracaju (ne voze zimi i ne parkiraju na plazi:)) Mada elektronske kontrole danas vise ne dozvoljavaju prekomerno proklizavanje u krivinama kod zadnje vuce... Ne brze od zivota...

Pozdrav sa Univ. Bayreuth odeljenje za razvitak trkackih vozila.

Boris

pre 16 godina

Interesujeme da li da kupim polovnu hondu civic ili toyotu celicu ili opel suzu. Sva vozzila su istog godista i imaju ugradjen plin.
Hvala na odgovoru u napred.

Goran

pre 17 godina

Dobar clanak, osim sto se na poslednjoj slici nalazi Lamborgini, koji ima pogon na sve tockove, a ne na zadnje, kao sto pise ispod slike.
Moderator: hvala na sugestiji, potpis je zaista bio pogresno povezan sa slikom.

Milojko

pre 17 godina

Postovani autore teksta, ne znam sta je u pitanju da li osnovno nepoznavanje zakona fizike ili izvrtanje cinjenica, ali da dodavanjem gasa automobil postaje nestabilan u krivini nije uvek pravilo, a sta vise najcesce nije tacno.

Da ne smaram citaoce samo cu predociti da je kriva prijanjanja prednjih tockova u krivini u funkciji od ubrzanja tockova konveksnog oblika i naravno ima maksimum, koji je daleko od nultog ubrzanja tockova. Naravno polozaj ovog maksimuma zavisi od rasporeda sila koje deluju na tocak u krivini, odnosno od ugaone brzine vozila u krivini.

Ako je ugaono ubrzanje takvo da je centrifugalna sila blizu sili trenja prijanja dodavanje gasa ne pomaze, i tacno je da moze da odmogne, ali ako je centrifugalna sila manja, dodavanje gasa itekako pomaze stabilizaciji vozila.

Uz duzno postovanje, ali mislim da je autor malo vise uneo licni stav u pokusaju da odgovori na pitanje nego sto se zaista drzao cinjenica.

Milojko

pre 17 godina

Poenta upravljivosti je da se auto u normalnim okolnostima ponasa sto je moguce bolje.
Koliko je normalna okolnost proklizavanje u krivini. Neko kome se to cesto desava definitivno nije za vozacku dozvolu. Za reli voznju drugo je pitanje, ali za normalnu voznju kada je auto ispod tacke proklizavanja dodavanje gasa u krivini pomaze da se vozilo stabilizuje i to je cinjenica i to pomaze i kod prednje i kod zadnje vuze, a pri tom vise kod prednje sto je takodje cinjenica lako dokaziva primenom elementarnih zakona fizike.
Smeta mi samo kad ljudi svoju automobilsku mudrost baziraju iskljucivo na pojedinim nemackim automagazinima, bez preteranog ukljucivanja mozga ili kritickog misljenja.

Marko, Stgo

pre 17 godina

Gospodo, ne postoji nikakav limit od 200KS od koga bi zadnja vuca bila bolja. Definitivno je uvek bolja zadnja vuca, naravno uz odgovarajuci stability control (kod BMWa DSC). Svi polaznici osnovnog "Active" kursa iz programa "BMW Driver Training" to nauce vrlo dobro. Sto se komentara tice da sportska voznja nije za puteve nego za piste, slazem se, ali uvek postoji veeelika mogucnost da se normalna penzionerska voznja (90km/h) pretvori u vrlo nezgodnu situaciju gde je potrebno znati sta moze vas auto i koji je limit do kog smete i mozete da ga gurate: krivina koja je delovala veoma brza i dugacka naglo predje u "lakat" krivinu.

Ako se u tom slucaju neko ko je isao 90km/h ponada da ce dodavanjem gasa da se "izvuce" iz krivine, zavrsice pored puta na drvetu ili banderi. Kao sto je autor teksta lepo rekao, oduzimanje gasa vraca autu upravljivost i sasvim lepo ce moci da se izadje iz krivine (vazi i za zadnju i za prednju vucu). Naravno, ko ima mogucnosti da kupi dobar auto sa 4x4 pogonom, neka ne razmislja (BMW modeli koji imaju slovo X u imenu ili bilo koji Subaru). Sto se prednje vuce tice, dobra je jer je jeftina i ni zbog cega vise (naravno, bolja je od zadnje bez Stability Control-a jer u tom slucaju vozac mora da zna da vozi mnogo bolje od proseka).

Pozdrav od Marka

milos

pre 17 godina

@Marko
Nadam se da si lose formulisao tacku 7, jer ako govoris o vozilima sa zadnjom vucom - ne postoji audi sa iskljucivo zadnjom vucom: samo prednja ili quattro.

Raja

pre 17 godina

Najidealnija kombinacija je zadnja vuca sa motorom ispred zadnjih (pogonskih) tockova. Ovo se moze siroko analizarati, ali pogledajte vozila formule 1 ili vrhunska sportska vozila. Kad bi prednja vuca bila bolja u prenosenju snage na tlo i upravljivosti, proizvodjaci pravih sportskih vozila bi je koristili kako bi ostvarili bolje rezultate od konkurencije. Za svakodnevnu voznju prednost je na prednjoj vuci jer bolje tolerise i ispravlja greske prosecnog vozaca.

senna

pre 17 godina

marko@
Kada sa vozilom koje ima prednji pogon preteras sa brzinom u krivini i zbog toga naglo oduzmes gas, ono nece ni u kom slucaju nastaviti pravo nego ce povuci jace u pravcu krivine i postoji cak mogucnost naglog zanosenja zadnjeg dela prema napolje, ili strucno, vozilo ce naglo iz podupravljanja preci u preupravljanje. O toj pojavi su pisali jako iskusni vozaci a i moje iskustvo se poklapa sa time.

Neko drugi je napisao da je najbolja koncepcija zadnja vuca i motor ispred zadnje osovine, jeste ali zahteva i takvog vozaca. Naime, kod klasicne prednje ili zadnje vuce sa motorom napred postoji precizna najava kada ste preterali sa brzinom u krivini i pocinje polako bezati prednji (kod prednje) ili zadnji (kod zadnje), dok kod koncepcije sa zadnjom vucom i motorom ispred zadnje osovine ta najava gotovo da ne postoji. Dok drzi, drzi, a kada proklize uradi to sa sva cetiri tocka odjednom i tada treba biti majstor pa ostati na putu. Zato ste na trkama vozila te koncepcije cesto vidjali da oni prave nekontrolisane piruete...

M Power

pre 17 godina

Svaka cast na tekstu. Predlozio sam ovu temu pre par meseci tokom rasprave u komentarima, mislim sa Borisom, ali se ne secam dobro.

@Milojko.
U slucaju kad je centrifugalna sila mala, tesko da ce i doci do proklizavanja. Problem i jeste u situacijama koda dodje do proklizavanja, a tada je centrifugalna sila velika i dodavanje gasa dovodi do izbacivanja iz krivine. Ko ne veruje, lako moze da se uveri u praksi (naravno treba izabrati bezbednu lokaciju).

Aleksandar

pre 17 godina

Vozim automobil sa prednjom vucom ali koncepcija gradnje sa motorom pozadi mi se najvise svidja. Schlesser je na Paris-Dakar-u pokazao da ume cak da bude i bolja od 4x4. Brani covek koncepciju.

Marko

pre 17 godina

@Milos
U pravu si, pogresno sam formulisao stav 7. Hteo sam da kazem da je kod dobrih vozila sa zadnjom vucom motor postavljem "izmedju" osovina dok je kod ostalih "losih" platformi (nezavisno od pogona) motor postavljem suvise ispred prednje osovine. U tim drugim slucajevima masa motora ima tendenciju da vuce vozilo prema putanji kretanja i time izazove vece "podupravljanje." Vozila sa prednjom vucom uglavnom imaju tu karakteristiku da je vecina mase motora direktno iznad ili cak ispred prednje osovine.

Osim toga, zelim da dodam da po nekada i oduzimanje gasa u krivini kod vozila sa prednjom vucom izazove ne zeljene posledice. Prednji pneumatici moraju da stabilizuju vozilo, proizvedu dovoljnu silu neophodnu za promenu pravca i takodje prenesu snagu (gas ili kocenje motora). To je cesto suvise za nivo frikcije koju omogucuju pneumatici i vozilo prokliza. Na primer, cesto se desi da vozilo nastavi da ide pravo po snegu. Kod dobro izbalansiranih vozila sa zadnjom vucom, prednji tockovi u svim uslovima imaju mnogo veci potencijal da adekvatnije upravljaju vozilom.

Primecujem da mnogi ljudi emotivno diskutuju ovu temu pa bi ih posavetovao da obrate vise paznje na zakone fizike. Analizom sila koje deluju na vozilo moze se vrlo brzo ustanoviti da prednja vuca nije optimalno resenje za prenos snage pogotovo kod jacih, tezih i vecih vozila.

skulci@yahoo.co.uk

pre 17 godina

Nisam najkompetentniji za ovu temu, ali ja prosto vise volim predju. Verovatno je to stvar navike jer uglavnom vozim prednju. Neko rece da je u krivini bolje pustiti gas?? Moje iskustvo govori suprotno!
U svakom slucaju najbolja je na sva cetri.

nemanja

pre 17 godina

Autor teksta kao prednost zadnje vuce u odnosu na prednju stavlja ponasanje vozila u granicnom podrucju...To sto se auto sa prednjim pogonom ponasa drugacije i potrebno je na drugaciji nacin korigovati putanju ne znaci da je losije, nego je jednostavno drugacije...Pri tome opis reakcije prilikom proklizavanja "preko nosa" nije tacan. Jacim dodavanjem volana i oduzimanjem gasa lako se koriguje putanja, osim u uslovima snega. Za "obicne vozace" korekcija putanje je mnogo laksa na prednjem pogonu. Ovo je vestacki podgrejano pitanje koje se provlaci kroz nemacku stampu (moraju se opravdati ulganja u elektroniku i "silazak" u klase gde dominira prednji pogon) jer je vec decenijama jasno sta su mane i prednosti jednog i drugog sistema.

Marko, Stgo

pre 17 godina

@nikvet pn
Ovde naprotiv nema "silnika na drumu" nego ljudi koji argumentovano diskutuju (velika vecina) o tehnologiji koja mora da se poznaje da bi neko bio dobar vozac. Ako to ne poznajes, ili te ne interesuje, ti si velika opasnost na drumu, pogotovo sto prelazis 100 do 150 km dnevno i to te umori. BTW, kuda vozis (seoski putevi?) i sta vozis (Ladu Nivu?) ako te 100 km puta umori?

Marko

pre 17 godina

U pravu si, ima puno ljudi koji ugrozavaju bezbednost na putu svojim suludim ponasanjem za volanom. Medjutim, molio bih sve ucesnike ove diskusije da ne stavljaju prave entuzijaste u kategoriju bezobzirnih i sumanutih ljudi. Naprotiv, mnogi od "nas" uzivaju u voznji i mogu da primete razliku i pri normalnoj eksplataciji vozila. Ja imam solidno iskustvo kompetitivne voznje na trkackim stazama i skoro pola miliona kilometara vozackom iskustva na drumovima Srbije i sveta a da sam pri tome platio samo JEDNU kaznu za prekomernu brzinu (120km/h u zoni gde je bilo dozvoljeno 100)! Voleo bih da cujem koliko "opreznih i dobrih" vozaca koji voze samo namenski mogu da se pohvale tom cinjenicom! Mnogi isti vrlo cesto znaju da prekorace brzinu u uslovima gde/kada to ne treba ciniti, poput regiona radova na putu.

milos

pre 17 godina

Nema lepseg osecaja nego kada moj audi quattro po zimi ostavi i dzipove iza sebe. Za taj auto nema prepreka. U krivinama lezi kao da je zalepljen za drum.
Umesto sto se vi prepucavate oko prednje i zadnje vuce, kupite lepo audi ili subaru i navozajte se kao nikada u zivotu.
Za sve koji vole drifting, probajte to u dubokom snegu sa autom koji ima pogon na sve tockove. Gume ostaju netaknute, a zezanje je maksimalno.

Lexus RX400h

pre 17 godina

Samo bih da dodam da mnogi "agresivni" manevri su gotovo neizvodivi sa predinjom vucom, npr. okretanje u mestu ili ulazak u sporednu ulicu pod "pravim uglom". Naravno, cela polemika oko ovoga je izlisna za prosecnog vozaca koji postuje saobracajne propise i zbog toga bih rekao da je FWD optimalno resenje za vecinu ljudi. Ako ste pak ljubitelj adrenalina i u stanju da hladno i smireno odreagujete kad vam veca doza udari u glavu, onda ce vam RWD pruziti puno vece uzitke. Konacno, iako su RWD automobili skuplji, opravke na FWD sistemu su u principu skuplje od onih na RWD.

slawen

pre 17 godina

@ Marko "6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima...."

Ne, u pitanju je princip akcije i reakcije: zbog pojave obrtnog momenta na pogonskim točkovima, javlja se obrtni moment istog intenziteta, ali suprotnog smera, koji deluje na vozilo, pa ono stoga "podiže nos". Isti princip deluje i kod vozila sa zadnjom vučom, kao i kod motocikala, koji se propinju na zadnji točak. Svejedno, čitava ta stvar je preuveličana.
Pitanje "prednja ili zadnja vuča" ipak nije subjektivna kategorija, kako nam autor sugeriše, već je i te kako egzaktno razrešivo.

marko

pre 16 godina

Prednja vuca ne moze da se meri sa zadnjom.Najbolji automobili sveta koriste zadnju vucu(ferrari enzo,porsche carrera gt).Takodje ovo se odnosi i na obicna auta.Samo uporedite BMW-3 protiv Audijeve A-4 i sve ce vam biti jasno

Cvx

pre 14 godina

Ovako... Vozio sam prednju vucu odavno, kao i svi mi obicni smrtnici... Sad vozim BMW M3 E36 radjen na 350BHP, sve je to preneseno na zadnju osovinu, dok je motor smjesten naprijed. ZABAVNIJEG AUTA za voznju nema!!! Sve sto je potrebno je iskustvo i da se lagano pridje autu!!! A ono, posto nema bas elektronike a ima shperu na diferencijalu, driftuje kao od shale... Znaci, milije mi je da JA vozim auto, nego elektronika, ali ga iz istih razloga nebih preporucio za kishu, snijeg i slicne klimatske uslove (a, i, ko ce vozit auto 5cm udaljen od zemlje po snijegu). Inace, mozda je za neiskusnije vozace lakse kontrolisati prednju vucu... Za NAS, stare vukove... zna se sto je FULL!!!
Inace, zadnja vuca na socijala vozilima i nije najsrecnije rjesenje (Npr. LADA), Bas zbog karakteristika diferencijala, tocak zna da "provrti" kad nam je to NAJMANJE potrebno!

Toba

pre 16 godina

Ama to zaista nije za uporediti,Zadnj vuca je u svemu bolja,jednostavno sami pogledajte koje marke su prednja a koja zadnja vuca?Mercedes,Ferari,Porsche,Bmw-e, i sta mislite zasto Audi toliko forsira taj Quattro pogon,pa sigurno nije sto im je drago,ves sto ga muka naterala,bez QUATTRO POGONA NEMOZE DA PRATI NI MERCEDESA NITI bMW-a,trnutno vozim auto sa pogonom na sva 4 tocka(4 matic)prezadovoljan sam...

milos

pre 17 godina

Nema lepseg osecaja nego kada moj audi quattro po zimi ostavi i dzipove iza sebe. Za taj auto nema prepreka. U krivinama lezi kao da je zalepljen za drum.
Umesto sto se vi prepucavate oko prednje i zadnje vuce, kupite lepo audi ili subaru i navozajte se kao nikada u zivotu.
Za sve koji vole drifting, probajte to u dubokom snegu sa autom koji ima pogon na sve tockove. Gume ostaju netaknute, a zezanje je maksimalno.

deki

pre 16 godina

Propustena je jedna jako bitna karakteristika zadnje vuce, koja se javlja kod velikih brzina, kada je veliki otpora vazduha. Tada automobil ima tendenciju da se otima levo desno. Ovo se primeti ako imate i malo lufta u vesanju. Pojava je resena vecim razmakom zadnjih tockova od prednjih, sto je pravilo kod svih automobila sa zadnjom vucom, a sto je veca predvidjena brzina automobila veci je i razmak zadnjih tockova.
Prednja vuca resava i taj problem. Generalno je predvedivija, a cak i pri izletanju iz krivine vi izlazite nosem a ne spinovani pa su i tumbanja redja. Zadnja vuca je bolja kao sto je i bolji dvotaktni motor u odnosu na cetvorotaktni - samo teorestki i za trke. Pozdrav svima i Sretni Nova

Bokica

pre 17 godina

Zadnja vuca i tacka! Te price o ledu snegu i klizavici kod nas traju 20-tak dana u toku godine, i sa dobrim gumama i sper diferencijalom se savim lepo mogu preziveti, a svo ostalo vreme uzivas u ostrijim ulascima u krivinu, atraktivnim zanosenjima. Vooooolim zadnju vucu, jedino sto mi je krivo jer svi uvek prebacuju loptu na smanjenje prostora u kabini, a za to ne postoji odgovor...

Pravili su nemci test sa BMW om kao predstavnikom zadnje vuce, passatom kao predstavnikom prednje, i audija kao quattro momentom... Zakljucak je da je quattro bio odlican na usponima po snegu, prednja vuca se nigde nije istakla, dok je BMW mnooogo brze prolazio kruznu stazu u vise uslova na stazi (suvo, voda, mokar asfalt), gde je Quattro ostajao daleeeeko, a passat imao vise od 10 sekundi zaostatka po krugu...

Goran

pre 17 godina

@Bokica: nemoj da se nađem iza tebe na putu kad budeš "uživao u atraktivnim zanošenjima", izbaciću te sa puta! Takva vožnja nije za put. Idi na karting!

nemanja

pre 17 godina

Autor teksta kao prednost zadnje vuce u odnosu na prednju stavlja ponasanje vozila u granicnom podrucju...To sto se auto sa prednjim pogonom ponasa drugacije i potrebno je na drugaciji nacin korigovati putanju ne znaci da je losije, nego je jednostavno drugacije...Pri tome opis reakcije prilikom proklizavanja "preko nosa" nije tacan. Jacim dodavanjem volana i oduzimanjem gasa lako se koriguje putanja, osim u uslovima snega. Za "obicne vozace" korekcija putanje je mnogo laksa na prednjem pogonu. Ovo je vestacki podgrejano pitanje koje se provlaci kroz nemacku stampu (moraju se opravdati ulganja u elektroniku i "silazak" u klase gde dominira prednji pogon) jer je vec decenijama jasno sta su mane i prednosti jednog i drugog sistema.

Nikola

pre 17 godina

Znači moj glas definitivno za zadnju vuču. Imam BMW prije sam imao Ladu 2107, sa tom Ladom ni jedan Golf mi nije zimi mogao primaći, ako nas je četvero u vozilu. To je metak, lance nisam morao stavljati, a njih kad stavim iz mesta u strani kreće. Ubacim u drugu i na 2.000 obrtaja drzim, i oode. Sad imam BMW i to je uzivanje u voznji prednja vuca samo za žene i grad.

Marko, Stgo

pre 17 godina

@nikvet pn
Ovde naprotiv nema "silnika na drumu" nego ljudi koji argumentovano diskutuju (velika vecina) o tehnologiji koja mora da se poznaje da bi neko bio dobar vozac. Ako to ne poznajes, ili te ne interesuje, ti si velika opasnost na drumu, pogotovo sto prelazis 100 do 150 km dnevno i to te umori. BTW, kuda vozis (seoski putevi?) i sta vozis (Ladu Nivu?) ako te 100 km puta umori?

Sheriff

pre 9 godina

Al se ovde mlati prazna slama, pa to je neverovatno. Čitajući ove komentare kada da sam se vratio u period osnovne ili srednje škole, a verujem i da veći broj komentatora definitivno pripada toj grupi, ako ne po godinama, ona mentalno sigurno. Audiji Quattro, BMW-i, driftovanje po putu, uletanje u krivine i slične priče. Iskreno se nadam da su ove priče samo plod mašte i rezultat hormona i nezrelosti pojedinaca, jer ako se zaista tako ponašaju u saobraćaju, neće daleko dogurati. Gomila takvih, ako već ne završe na najbližem groblju, ostatak života provedu na dva točka sa ručnim pogonom. Sud o tome da li je bolji prednji ili zadnji pogon je dala praksa, a to je da 80% normalnih putničkih automobila ima prednji pogon. Zadnji pogon je bolji za super sportske automobile, ako već nemaju pogon na sva četiri točka i tu se priča završava. Ovo naročito važi za zemlje u kojima postoji zima, sneg, led, blato i sl. U zemljama gde toga nema, potpuno je svejedno.

Milojko

pre 17 godina

Poenta upravljivosti je da se auto u normalnim okolnostima ponasa sto je moguce bolje.
Koliko je normalna okolnost proklizavanje u krivini. Neko kome se to cesto desava definitivno nije za vozacku dozvolu. Za reli voznju drugo je pitanje, ali za normalnu voznju kada je auto ispod tacke proklizavanja dodavanje gasa u krivini pomaze da se vozilo stabilizuje i to je cinjenica i to pomaze i kod prednje i kod zadnje vuze, a pri tom vise kod prednje sto je takodje cinjenica lako dokaziva primenom elementarnih zakona fizike.
Smeta mi samo kad ljudi svoju automobilsku mudrost baziraju iskljucivo na pojedinim nemackim automagazinima, bez preteranog ukljucivanja mozga ili kritickog misljenja.

Boris

pre 16 godina

Interesujeme da li da kupim polovnu hondu civic ili toyotu celicu ili opel suzu. Sva vozzila su istog godista i imaju ugradjen plin.
Hvala na odgovoru u napred.

Posmatrac

pre 17 godina

@nikvet pn
Mislim da zaista postoje 2 vrste vozaca - oni koji uzivaju u voznji, i oni koji ne uzivaju. Izuzeci svakako postoje, ali rekao bih da su uglavnom ovi prvi dobri vozaci, a ovi drugi - ne tako dobri. I nema to veze sa tim koliko vremena provodis u kolima. Ja npr. dnevno prelazim oko 100 km, ranije sam prelazio i do 200, i to naporne voznje, dosta cesto kroz gust saobracaj. Naravno da mi to ne prija i da mi predstavlja napor.

Medjutim, ja i dalje u voznji uzivam, mislim jednostavno jer sam takav covek. Imam brata koji je profesionalni vozac, znaci prelazi dnevno nekag i po 500-1.000 km, pored toga se bavi i reli i karting trkama. Znaci, jasno covek koji voli kola i voli voznju! Takodje, ne treba mesati dobre vozace koji uzivaju u voznji sa neizivljenim klincima koji vole da se "loze", proklizavaju, demonstriraju "silu" u jakim automobilima, voze sumanutom brzinom u gradskim uslovima itd. To nije uzitak u voznji, vec neko besmisleno dokazivanje.

Covek koji zaista voli voznju, uziva u malim stvarima - svaki put kad presaltuje na tacno optimalnom broju obrtaja; svaki put kad uhvatis krivinu onako "ne granici", a bez cimanja, proklizavanja i bez kocenja - sto znaci da si potrefio optimalnu putanju; svaki put kad se uparkiras ili provuces na milimetar - to je uzitak u voznji!

Konacno, mnogo vise volim da se provozam sam vijugavim planinskim putem, gledajuci da svaku krivinu lepo uhvatim, da sto manje koristim kocnicu, da optimalno saltujem, pa cak i da merim sebi vreme za poznatu distancu, nego da se bavim "atraktivnim proklizavanjem", zanosenjem, potpisivanjem, "policajcima" i sl. glupostima od kojim se samo cepaju gume. Ali daleko od toga da vozim polako. Uvek se trudim da datu distancu predjem za sto manje vreme i da izvucem sto bolji prosek. Takodje se trudim da vozim tako da putnicima u kabini deluje kao da se vozimo polako (nema cimanja, naglog skretanja, kretanja/stajanja, itd.) E, TO je po meni prava voznja!

Pozdrav svima i izvinjavam se za dugacak post!

Lexus RX400h

pre 17 godina

Samo bih da dodam da mnogi "agresivni" manevri su gotovo neizvodivi sa predinjom vucom, npr. okretanje u mestu ili ulazak u sporednu ulicu pod "pravim uglom". Naravno, cela polemika oko ovoga je izlisna za prosecnog vozaca koji postuje saobracajne propise i zbog toga bih rekao da je FWD optimalno resenje za vecinu ljudi. Ako ste pak ljubitelj adrenalina i u stanju da hladno i smireno odreagujete kad vam veca doza udari u glavu, onda ce vam RWD pruziti puno vece uzitke. Konacno, iako su RWD automobili skuplji, opravke na FWD sistemu su u principu skuplje od onih na RWD.

Marko

pre 17 godina

Autoru teksta cestitam na adekvatnom objasnjenju dinamike vozila. Zelim da dodam par komentara:
1. Imam veliko isustvo u (racionalnoj) kompetitivnoj voznji vozila sa prednjom vucom - Acura Integra GSR - poznata kao jedno od najboljih automobila sa prednjom vucom.

2. Trenutno posedujem BMW E90 koga koristim u svim vremenskim uslovima kao jedino putnicko vozilo (nisam tatin sin vec sam ga zaradio radom u inostranstvu).

3. Sva vozila imaju svoje dinamicke granice, ali se mora uzeti u obzir fenomen (ili tendencija) podupravljanja koja kod prednje vuce dolazi do izrazaja ne samo u sportskim manevrima vec i pri klizavoj podlozi. U tim situacijama je dodavanje gasa kontraproduktivno i u stanju je da indukuje proklizavanje priblizno putanji kretanja vozila (izletanje iz krivine).

4. Ne treba porediti "babe i zabe," kao medjusobno ni sve vrste istih. Tacnije, sva vozila sa zadnjom vucom nisu ista. Postoje dobro i lose izbalansirane platforme. Dobra vozila poput skoro svih modela BMW, Nissan 350Z, Infiniti G35 itd., imaju raspored tezine 50/50 na prednje i zadnje tockove sa pogonom na zadnje. To im omogucuje neprikosnovene dinamicne karakteristike koje daleko prevazilaze sva vozila sa pogonom putem prednje osovine.

5. Vozila sa pogonom na prednje tockove iz fundamenta ne mogu da budu "dobro" izbalansirana jer je vecina njihove mase koncentrisana napred. Zbog te karakteristice takva vozila u krivini deluju kao "cekic" koji se krece u pravcu svog centra tezista. Prednji tockovi (pneumatici) vrlo brzo izgube adekvatnu frikciju neophodnu za upravljanje i prenos snage.

6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima. Osim toga, zbog geometrije ogibljenja (cesto jednostavna resenja kod vozila sa prednjim pogonom) dolazi do gubitka adekvatne geomterije dodira sa podlogom pa tockovi brzo proklizaju i time se smanjuje faktor njihovog iskoriscenja

7. Mozda najbitnije, kod dobrih vozila sa zadnjom vucom, agregat je smesten parcijalno ili kompletno izmedju osovina, sto centar mase vozila priblizava centru masa i time se postize da pri promeni pravca putanja mase deluje izmedju osovina, a ne ispred kao kod "losih" platformi poput Audija kod kojih je motor gurnut ispred prednje osovine.

8. Na kraju, sve je pitanje licnog ukusa. Dakle nema pravog odgovora osim sto se definitivno mora zakljuciti da je prednja vuca bolja za svakodnevnu upotrebu prosecnih vozaca koji zele da idu od tacke "A" do tacke "B." Prednja vuca je u svakom slucaju pogodnija za sneg ali u normalnim rezimima eksplatacije gde vozilo ne prilazi dinamickim granicama u sustini nema razlike te pobedjuju jeftinija resenja, odnosno prednja vuca.

9. Zelim da dodam jos samo da nije potrebno voziti brzo ili preterano agresivno da bi se osetio prednost prednje vuce. Svako normalan ulazak i prolaz kroz krivinu moze dobrom vozacu da dokaze prednost pogona na zadnje tockove. Mnogi od nas uzivaju u voznji i znaju da primete razliku izmedju "Stradivarijusa" i dobre, ali prosecne violine!

10. Uzivajte u voznji!
Toliko za sada od mene.

Marko

pre 17 godina

U pravu si, ima puno ljudi koji ugrozavaju bezbednost na putu svojim suludim ponasanjem za volanom. Medjutim, molio bih sve ucesnike ove diskusije da ne stavljaju prave entuzijaste u kategoriju bezobzirnih i sumanutih ljudi. Naprotiv, mnogi od "nas" uzivaju u voznji i mogu da primete razliku i pri normalnoj eksplataciji vozila. Ja imam solidno iskustvo kompetitivne voznje na trkackim stazama i skoro pola miliona kilometara vozackom iskustva na drumovima Srbije i sveta a da sam pri tome platio samo JEDNU kaznu za prekomernu brzinu (120km/h u zoni gde je bilo dozvoljeno 100)! Voleo bih da cujem koliko "opreznih i dobrih" vozaca koji voze samo namenski mogu da se pohvale tom cinjenicom! Mnogi isti vrlo cesto znaju da prekorace brzinu u uslovima gde/kada to ne treba ciniti, poput regiona radova na putu.

rwd

pre 17 godina

Sa autorom teksta se u nachelu slazhem, mada imam par primedbi. Medjutim, necu sad u kontra-argumentaciju jer hocu da kazhem neshta drugo, shto niko od "komentatora" nije napomenuo i uzeo u obzir.

Dakle, vec je puno toga recheno o tome da li, kad i kako ce auto sa pogonom pozadi proklizati, i koje manevre treba primeniti da bi se to ispravilo. Iz lichnog iskustva mogu da dam samo jedan savet: trudite se da uopshte ne dodjete u tu situaciju, jer za vracanje u "ravnotezhu" auta sa pogonom na zadnjim tochkovima koji je proklizao na snegu/ledu morate imati zaista zavidno vozachko iskustvo, apsolutno tehnichki ispravan auto (upravljachki i kochioni sistem, veshanje...) i jako dobre, naravno, zimske gume (za opisane uslove puta). A ovo je sluchaj sa veoma malim brojem automobila koji se voze na nashim putevima. Elektronske kontrole stabilnosti, trakcije, kontrole kochenja u krivinama i elektronska kontrola distribucije kochione sile skoro pa garantuju da ce tochkovi rwd auta ostati chvrsto "zalepljeni" na drumu, ali automobila sa takvim elektronskim sistemima je kod nas josh manje. Pricha o "obichnim" vozachima i "obichnim" rwd vozilima bez kontrole stabilnosti koja proklizhu repom se po pravilu zavrshi - pored puta.

Na papiru je lako "opisivati" kako do toga dolazi, i predlagati kako da se to "ispravi". U praksi vam treba MNOGO iskustva, znanja i pribranosti da u momentu reagujete tachno kako i koliko treba (korekcija volanom, korakcija gasa) kako bi auto zadrzhali na zheljenoj trasi. A to 90% "obichnih" vozacha, bez prethodnog treninga, iskustva i znanja nece moci da uradi kako treba.

Postavka motor napred - pogon pozadi je mnogo bolja po pitanju rasporeda masa po osovinama, uravnotezhenosti vozila ali i zbog upravo te "podele" poslova medju osovinama. Znachi pogon pozadi - upravljanje napred, a upravo je to ono shto vozhnju rwd vozila chini tako dinamichnom i zabavnom. Mozhda nije najbolje reshenje za onih mesec dana snega i leda, ali sam ja UVEK spreman da tih mesec dana "istrpim" nekako, i da uzhivam u vozhnji tokom preostalih 11 meseci. I kad to govorim mislim o svom autu, BMW-u starom 9 godina, bez ikakve kontrole proklizavanja, stabilnosti, trakcije i sl.

Kod novijih serija BMW-a (navodim taj brend zbog lichnog iskustva), sa ranije pobrojanim elektronskim kontrolama, pricha o "nestabilnosti" repa i sklonosti ka proklizavanju nema apsolutno nikakvog smisla ni opravdanja. Chak i kad sam probao NAMERNO da "zabacim" zadnjim delom - elektronika to nije dozvolila. Tako da je taj "minus" kod rwd vozila moderna tehnologija "anulirala", i to vihe nije nikakav argument u smislu nekog "nedostatka" tih vozila.

Ono shto moderna tehnologija kod rwd vozila nije narushila je preciznost upravljanja, bolji prenos snage na put, stabilnost i drzhanje pravca, kretanje kroz krivine "kao po shinama", idealan raspored masa i dinamika u vozhnji. Jednostavno, izvanredne vozne karakteristike koje fwd automobili nisu, i nikada nece ni imati.

Ako neko josh uvek ima nedoumica - neka pomisli na Formulu 1. Svaki komentar je suvishan...

Marko D.

pre 17 godina

Jedna zamerka inace dobrom tekstu: mora se reci za kakve automobile je bolja prednja ili zadnja vuca? Za putnicke automobile je zabranjena bilo kakva "sportska" voznja, tako da prica o zanosenjima i proklizavanjima u krivini nema smisla. Samim tim su i besmisleni automobili koji omogucavaju takvu voznju (upravo pomenuti BMW nije ni putnicki, ni auto namenjen za trke). Pitanje je ljudske sujete zasto vole ovakve masine (sport sigurno nije motiv inace bi se trkali gde je i namenjeno-na trkalistu). Sto se tice pravih trkackih automobila, tekst je na mestu.

pera

pre 17 godina

Svako zdravo ljudsko bice smanjuje gas kad mu se ucini da ce izleteti iz krivine, tako da zaista predstave nemam o kakvom dodavanju gasa pricate? Da li zaista postoji slucaj da je neko dodatnim ubrzavanjem pokusao da resi problem prebrzog ulaska u krivinu ili su to platonske rasprave?

pedja

pre 14 godina

Zanimljiva tema, mnogo razlicitih misljenja. U svakom slucaju, normalan vozac ne pravi razliku u voznji auta sa prednjom i zadnjom vucom. Da budemo realni, sto se tice zimskog perioda definitivno se bolje pokazala prednja vuca od zadnje, a sto se tice ostalih 9 meseci... ljudi... vozite normalno i nije bitno sta vozite...

Ja trenutno vozim alfu 159 i nemam nista protiv zadnje vuce, ali ipak moram da ostavim link sto se tice poredjenja sa bmw 3 ... ;)))
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek

Raja

pre 17 godina

Najidealnija kombinacija je zadnja vuca sa motorom ispred zadnjih (pogonskih) tockova. Ovo se moze siroko analizarati, ali pogledajte vozila formule 1 ili vrhunska sportska vozila. Kad bi prednja vuca bila bolja u prenosenju snage na tlo i upravljivosti, proizvodjaci pravih sportskih vozila bi je koristili kako bi ostvarili bolje rezultate od konkurencije. Za svakodnevnu voznju prednost je na prednjoj vuci jer bolje tolerise i ispravlja greske prosecnog vozaca.

nemanja

pre 17 godina

Do 200 ks bolja je prednja vuca, izmedju 200 i 250 kako ko, preko 250 zadnja vuca. Nikakva marketinska ofanziva Mercedesa i BMW-a ne moze to da promeni, kao ni sva sila ebd, asr, i ostalih izmisljotina. Naravno - najbolji je 4wd.

Milan

pre 17 godina

Godinama sam vozio vozila i sa jednom i sa drugom vucom, i brzo i sporo i u krivinama i na ledu i po kisi, snegu... Uz svo duzno postovanje autoru clanka, meni su ipak malcice stabilniji oni sa prednjom vucom. Onako cisto subjektivno...

London

pre 17 godina

Čitava ova polemika zaista nema puno smisla zato što na većini modernih automobila upravljivost i pogon su kontrolisani mehaničkim i, sve više, elektronskim putem. Automobili sa prednjom i zadnjom vučom imaju veoma slične performanse jer aktivni sistemi na vozilu upravo "izvlače" ono najbolje iz oba sistema pogona. Voziti BMW 3 ili Audi A4 je, verujte mi, totalno isto.

Daimler

pre 17 godina

Prednja vuca je jeftinija varijanta resenja celokupne transmisije, pogodnija manjim i jeftinijim automobilima. Problem je sto su proizvodjaci takvih automobila vremenom evoluirali i na vece i skuplje modele, a u vecem broju slucajeva zadrzali svoju doktrinu pogona. U danasnje vreme, pored toliko mnogo pomagala u voznji stvarno je malo bitno naci konacan zakljucak ove polemike.

Po meni prednji pogon ima smisla kod vozila sa malim osovonskim rastojanjem, manje snage i posebno manjeg obrtnog momenta koji treba preneti na podlogu. Prednji pogon teze zanosi auto, ali je ispravka mnogo teza i odlika je velikih majstora. Zadnji pogon mozete lako zaneti, a jos lakse ispraviti malom kontrom i pustanjem gasa. Diferencijal uvek odradi svoje bez problema.

Osim toga postoji nesto sto se zove "power stearing", i sto je trenutno najveca mana prednjem pogonu kod motora vecih snaga. Naime, snazniji motori u krivinama prilikom ubrzavanja uticu na upravljanje teznjom da ispravljaju tockove, sto kod trkackih automobila prednjeg pogona zadaje velike glavobolje. Zadnji pogon nosi znatno bolji balans, posebno kod novijih automobila.

F1 je vec nesto drugo, motor je postavljen direktno na tezistu, centralno i td. Da ne duzimo, moj favorit je zadnji pogon u svakom slucaju. Promenio sam ih mnogo i jednih i drugih, zadnji pogon mi je prihvatljiviji, cak i po snegu.

Safety first

pre 17 godina

Ne kapiram zasto se svi machuju oko ovog pitanja. Potrebe za "izvlacenjem" iz opasnih krivina ne bi ni bilo kada bi svi vozili normalnom brzinom a ne kao neki manijaci. Kako nas narod kaze:"Bolje spreciti nego leciti."

VOZI PAZLJIVO I NECES MORATI DA RAZMISLJAS O TOME KAKAV POGON IMA TVOJ AUTO.

Bane

pre 16 godina

Ako se manemo atraktivne (čitaj opasne) vožnje i usresredimo na problem stabilnosti vozila pri klizavom putu doći ćemo do zaključka da će ljudi koji voze sasvim prosečno imati problema sa bilo kojom vučom, dok će iskusniji vozači ako ne i predvideti opasnost koja može da vreba onda bar kada u nju upadnu odreagovati bolje bez obzira na vuču. Pošto i ovi iskusniji vozači nisu profesionalci konstrukcione razlike koje postoje između ovih vuča njima neće biti bitne nego će odreagovati u skladu sa poznavanjem svog vozila i njegovih mogućnosti.

Ja vozim auto sa prednjom vučom, ali ne zato što mislim da su bolji ili zato što se plašim zadnje vuče, već zato što 90% automobila srednje klase koji se mogu naći za normalnu cenu uglavnom imaju prednju vuču.

Uglavnom mislim da prednja vuča ima dosta mana.
Prvo radijus okreta (anšlag) je dosta veći jer se kod prednje vuče zbog homokinetičkih zglobova koji trpe opterećenje u krivinama točkovi mogu mnogo manje smotati nego kod zadnje vuče gde prednji točkovi imaju samo upravljačku funkciju.

Drugo ne može se uzeti za pravilo da li se dodavanjem ili oduzimanjem gasa autu sa prednjom vučom vraća stabilnost u krivini. Moja iskustva su da kada pri većoj brzini u oštrijoj krivini naglo oduzmete gas sila koja se proteže uzduž vozila preoptereti prednje točkove koji više ne apsorbuju tu silu vukući kroz krivinu i auto izleće preko nosa, isto se dešava i sa naglim dodavanjem gasa jer tada točkovi počinju da proklizavaju i opet ne apsorbuju duž krivine silu koja uzduž gura auto pa ste ponovo u problemu.

Uglavnom ko ulazi u krivinu sa prednjom vučom treba da održava stalnu brzinu uz vrlo malu korekciju dodavanja gasa u drugom delu krivine. Ukoliko izgubi kontrolu i počne da klizi preko nosa a oduzimanjem gasa ne vrati autu stabilnost trebao bi naglo da doda gas zatim otpusti pedalu pri čemu bi trebalo da dođe do predupravljanja auta, volan će krenuti sam da daje kontru jer su točkovi ostali u pravcu puta i kada se auto ispravi duž krivine opet dati pun gas. A i tu nema pravila, ako se nešto ne uradi kako treba i u pravo vreme doviđenja i prijatno. Zato polako i nema brige.

Kod prednje vuče je mana i to što je sav posao na prednjim točkovima pa prednje pneumatike morate mnogo češće da menjate.

robert

pre 13 godina

Za vecinu vozaca, a pogotovo za pocetnike, bojle da voze vozila sa prednjom vucom jer je potrebno manje iskustva i lakse je kontrolisati vozilo(zanosenje, proklizavanje...)to se nece desiti pri nekim umerenim brzinama ni kod prednje ni zadnje vuce nego pri vecim brzinama i kad je klizav kolovoz.Vozite tako da do toga nedodje, ako se ipak desi blagu prednost dajem vozilima na prednji pogon ali ne zato sto su ona bolja nego zato sto mali broj vozaca zna da koristi prednosti zadnje vuce.Vozila na zadnji pogon preporucujem samo vrlo iskusnim vozacima, ali ne i onima koji sebe samo smatraju iskusnim.

M Power

pre 17 godina

Svaka cast na tekstu. Predlozio sam ovu temu pre par meseci tokom rasprave u komentarima, mislim sa Borisom, ali se ne secam dobro.

@Milojko.
U slucaju kad je centrifugalna sila mala, tesko da ce i doci do proklizavanja. Problem i jeste u situacijama koda dodje do proklizavanja, a tada je centrifugalna sila velika i dodavanje gasa dovodi do izbacivanja iz krivine. Ko ne veruje, lako moze da se uveri u praksi (naravno treba izabrati bezbednu lokaciju).

Marko, Stgo

pre 17 godina

Gospodo, ne postoji nikakav limit od 200KS od koga bi zadnja vuca bila bolja. Definitivno je uvek bolja zadnja vuca, naravno uz odgovarajuci stability control (kod BMWa DSC). Svi polaznici osnovnog "Active" kursa iz programa "BMW Driver Training" to nauce vrlo dobro. Sto se komentara tice da sportska voznja nije za puteve nego za piste, slazem se, ali uvek postoji veeelika mogucnost da se normalna penzionerska voznja (90km/h) pretvori u vrlo nezgodnu situaciju gde je potrebno znati sta moze vas auto i koji je limit do kog smete i mozete da ga gurate: krivina koja je delovala veoma brza i dugacka naglo predje u "lakat" krivinu.

Ako se u tom slucaju neko ko je isao 90km/h ponada da ce dodavanjem gasa da se "izvuce" iz krivine, zavrsice pored puta na drvetu ili banderi. Kao sto je autor teksta lepo rekao, oduzimanje gasa vraca autu upravljivost i sasvim lepo ce moci da se izadje iz krivine (vazi i za zadnju i za prednju vucu). Naravno, ko ima mogucnosti da kupi dobar auto sa 4x4 pogonom, neka ne razmislja (BMW modeli koji imaju slovo X u imenu ili bilo koji Subaru). Sto se prednje vuce tice, dobra je jer je jeftina i ni zbog cega vise (naravno, bolja je od zadnje bez Stability Control-a jer u tom slucaju vozac mora da zna da vozi mnogo bolje od proseka).

Pozdrav od Marka

Igor

pre 17 godina

Moje iskustvo je sledece: Kola starije generacije, bez kompjutera (kao npr. BMW3 iz 1987, ili Opel Ascona 1989) se ponasaju ovako: ako nemas bar 1.700kg tezak auto nemoj da vozis ako je napolju sneg, led, kisa, ledena kisa. Laki automobili se bolje kontrolisu sa prednjom vucom. Ja se secam da sam zimi u BMW-u 318 i u onoj kockastoj Ladi 1200 vozio 3 dzaka cementa u gepeku! Kod novih kola, uglavnom nema veze - potpuno je isto. Tu postoje svi ovi sistemi koji kontrolisu sve moguce situacije, ali tu od ovih prica o atraktivnim proklizavanjima nema nista! Koja atrakcija? Ja novog Mercedesa C200 ne mogu da nateram da proslajfuje! Nema nista od "potpisa". Nece da kliza ni kad polazim, ni kad stajem. Tako da je ova polemika jako interesantna za kola stara 20+ godina...

Marko

pre 17 godina

@Milos
U pravu si, pogresno sam formulisao stav 7. Hteo sam da kazem da je kod dobrih vozila sa zadnjom vucom motor postavljem "izmedju" osovina dok je kod ostalih "losih" platformi (nezavisno od pogona) motor postavljem suvise ispred prednje osovine. U tim drugim slucajevima masa motora ima tendenciju da vuce vozilo prema putanji kretanja i time izazove vece "podupravljanje." Vozila sa prednjom vucom uglavnom imaju tu karakteristiku da je vecina mase motora direktno iznad ili cak ispred prednje osovine.

Osim toga, zelim da dodam da po nekada i oduzimanje gasa u krivini kod vozila sa prednjom vucom izazove ne zeljene posledice. Prednji pneumatici moraju da stabilizuju vozilo, proizvedu dovoljnu silu neophodnu za promenu pravca i takodje prenesu snagu (gas ili kocenje motora). To je cesto suvise za nivo frikcije koju omogucuju pneumatici i vozilo prokliza. Na primer, cesto se desi da vozilo nastavi da ide pravo po snegu. Kod dobro izbalansiranih vozila sa zadnjom vucom, prednji tockovi u svim uslovima imaju mnogo veci potencijal da adekvatnije upravljaju vozilom.

Primecujem da mnogi ljudi emotivno diskutuju ovu temu pa bi ih posavetovao da obrate vise paznje na zakone fizike. Analizom sila koje deluju na vozilo moze se vrlo brzo ustanoviti da prednja vuca nije optimalno resenje za prenos snage pogotovo kod jacih, tezih i vecih vozila.

Aleksa

pre 17 godina

Postovani ucesnici u ovoj vrlo zanimljivoj diskusiji, ocigledno je da za obe vrste vuce postoje razlozi za i protiv.

Bilo bi zanimljivo cuti kojim brzinama vi vozite kada spominjete ekstremne situacije. Trenutno vozim auto sa prednjom vucom (ranije vozio i vozila sa zadnjom vucom), na auto putu skoro nikad ne prelazim 160 u idealnim uslovima, na ostalim putevima u skladu sa uslovima i nikad nisam imao ni proklizavanje pa cak se nisu cule ni gume (dobro de, mozda 2-3 puta) za sve godine koliko vozim.

Da nije ipak ta prica "za zadnju vucu mora da se bude super vozac" samo jos jedan mit, poput onih da samo nemacki auto vredi, francuzi imaju losu limariju (haha) i skupe delove, da ne nabrajam dalje. Hvala na prostoru.

Goran

pre 17 godina

Dobar clanak, osim sto se na poslednjoj slici nalazi Lamborgini, koji ima pogon na sve tockove, a ne na zadnje, kao sto pise ispod slike.
Moderator: hvala na sugestiji, potpis je zaista bio pogresno povezan sa slikom.

Milojko

pre 17 godina

Postovani autore teksta, ne znam sta je u pitanju da li osnovno nepoznavanje zakona fizike ili izvrtanje cinjenica, ali da dodavanjem gasa automobil postaje nestabilan u krivini nije uvek pravilo, a sta vise najcesce nije tacno.

Da ne smaram citaoce samo cu predociti da je kriva prijanjanja prednjih tockova u krivini u funkciji od ubrzanja tockova konveksnog oblika i naravno ima maksimum, koji je daleko od nultog ubrzanja tockova. Naravno polozaj ovog maksimuma zavisi od rasporeda sila koje deluju na tocak u krivini, odnosno od ugaone brzine vozila u krivini.

Ako je ugaono ubrzanje takvo da je centrifugalna sila blizu sili trenja prijanja dodavanje gasa ne pomaze, i tacno je da moze da odmogne, ali ako je centrifugalna sila manja, dodavanje gasa itekako pomaze stabilizaciji vozila.

Uz duzno postovanje, ali mislim da je autor malo vise uneo licni stav u pokusaju da odgovori na pitanje nego sto se zaista drzao cinjenica.

Aleksandar

pre 17 godina

Vozim automobil sa prednjom vucom ali koncepcija gradnje sa motorom pozadi mi se najvise svidja. Schlesser je na Paris-Dakar-u pokazao da ume cak da bude i bolja od 4x4. Brani covek koncepciju.

Posmatrac

pre 17 godina

Svima ovim koji kazu kako proklizavanje na krivinama i sta ja znam kakva voznja nije za put - slazem se, ali ne zaboravite da do proklizavanja moze doci ne samo kod "divljacke" voznje, nego kod voznje na snegu, ledu, ili cak kisi. Mislim da je autor pre svega o takvim situacijama govorio, a tu je itekako bitno znati kada dodati, a kad oduzeti gas! Moze lako da bude razlika izmedju zivota i smrti.

skulci@yahoo.co.uk

pre 17 godina

Nisam najkompetentniji za ovu temu, ali ja prosto vise volim predju. Verovatno je to stvar navike jer uglavnom vozim prednju. Neko rece da je u krivini bolje pustiti gas?? Moje iskustvo govori suprotno!
U svakom slucaju najbolja je na sva cetri.

milos

pre 17 godina

@Marko
Nadam se da si lose formulisao tacku 7, jer ako govoris o vozilima sa zadnjom vucom - ne postoji audi sa iskljucivo zadnjom vucom: samo prednja ili quattro.

nikvet pn

pre 17 godina

U ovoj raspravi postaje jasno da postoje ne dva pogona, nego dve vrste vozaca; jasno diferencirane. Prva (manjina) kaze da uziva u ostroj brzoj voznji do samih granica vozila i puta; to im je izazov i posle uspesnog ganjanja osecaju se tako dobro... I druga vrsta vozaca (ogromna vecina, gde i sam spadam) kojoj voznja predstavlja odlican nacin da se iz tacke A stigne do tacke B brzo, udobno i bezbedno. I nista vise od toga. Jos ako je voznja deo terenskog posla (meni licno 100-150 km dnevno) onda svakako predstavlja pre napor i umor, negoli srecu i zadovoljstvo.

Nama obicnima takvi silnici na drumu izazivaju jezu i ozbiljnu opasnost koju cine iskljucivo radi licnog zadovoljstva. U redu je, nemam nista protiv, ali idite tamo gde niko zbog toga nece stradati - reli staze, aerodromi... bilo gde van saobracaja pa se ganjajte do mile volje. To morbidno zadovoljstvo brze voznje neizivljenih tipova previse je zivota odnelo da bi ovako olako i sa simpatijama o njemu razgovarali.

senna

pre 17 godina

marko@
Kada sa vozilom koje ima prednji pogon preteras sa brzinom u krivini i zbog toga naglo oduzmes gas, ono nece ni u kom slucaju nastaviti pravo nego ce povuci jace u pravcu krivine i postoji cak mogucnost naglog zanosenja zadnjeg dela prema napolje, ili strucno, vozilo ce naglo iz podupravljanja preci u preupravljanje. O toj pojavi su pisali jako iskusni vozaci a i moje iskustvo se poklapa sa time.

Neko drugi je napisao da je najbolja koncepcija zadnja vuca i motor ispred zadnje osovine, jeste ali zahteva i takvog vozaca. Naime, kod klasicne prednje ili zadnje vuce sa motorom napred postoji precizna najava kada ste preterali sa brzinom u krivini i pocinje polako bezati prednji (kod prednje) ili zadnji (kod zadnje), dok kod koncepcije sa zadnjom vucom i motorom ispred zadnje osovine ta najava gotovo da ne postoji. Dok drzi, drzi, a kada proklize uradi to sa sva cetiri tocka odjednom i tada treba biti majstor pa ostati na putu. Zato ste na trkama vozila te koncepcije cesto vidjali da oni prave nekontrolisane piruete...

Marko

pre 17 godina

@senna
Da, u pravu si, to sto si opisao ovde u SAD nazivaju "Throttle liftoff over steer." Medjutim, to je jedna karakteristika vozila sa prednjom vucom koja moze da izazove velike probleme kod ne iskusnih vozaca a oni malo spretniji znaju da je iskoriste pozitivno. Takodje, moze se reci da je to jos jedna od "losih" karakteristika prednje vuce. Znaci prednji tockovi pocnu da usporavaju vozilo, vracaju ga na zeljenu putanju (po nekada i suvise), dok se zadnji deo poput klatna zanosi oko ose. To se moze korigovati ali ne iskusan vozac moze da zavrsi i pored puta!

Osim toga, to je manevar koj oduzima inerciju vozila u krivini, odnosno menja vektor i kanalise ga u drugom pravcu. Dodavanjem gasa kod zadnje vuce se moze izazvati promena vektora bez gubitka inercije.

slawen

pre 17 godina

@ Marko "6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima...."

Ne, u pitanju je princip akcije i reakcije: zbog pojave obrtnog momenta na pogonskim točkovima, javlja se obrtni moment istog intenziteta, ali suprotnog smera, koji deluje na vozilo, pa ono stoga "podiže nos". Isti princip deluje i kod vozila sa zadnjom vučom, kao i kod motocikala, koji se propinju na zadnji točak. Svejedno, čitava ta stvar je preuveličana.
Pitanje "prednja ili zadnja vuča" ipak nije subjektivna kategorija, kako nam autor sugeriše, već je i te kako egzaktno razrešivo.

Andrija, Bayreuth(Nemacka)

pre 17 godina

@ Marko "6. Kod linearnog ubrzanja centar tezista vozila se krece unazad, sto oslobadja veliki deo mase nad prednjim tocnovima...."

Centar mase se u predmetima iz jednog dela nikada ne krece...
Za voznju u saobracaju prednja i 4WD (nema zaglavljivanja u snegu pesku ili blatu). RWD samo za stazu ili za ljude sa mozgom koji ni ne razmisljaju da proklizavaju u saobracaju (ne voze zimi i ne parkiraju na plazi:)) Mada elektronske kontrole danas vise ne dozvoljavaju prekomerno proklizavanje u krivinama kod zadnje vuce... Ne brze od zivota...

Pozdrav sa Univ. Bayreuth odeljenje za razvitak trkackih vozila.

boris

pre 17 godina

Danas sam se vratio sa odmora i pročitao tekst i komentare. Hvala na tekstu, a i komentari su vrlo zanimljivi.
Moja lična iskustva sa zadnjim pogonom svode se na karting (i vrlo malo i davno sa puntičkim vozilima), ali sa prednjom vučom ili 4WD imam stalno kontakta, tako da mi se pogon na sve točkove svideo i za asfalt i za offroad.
Za normalnu vožnju je prednja lakša jer lakše podnosi greške vozača. I jeste da mnogi vole da krivinu izvlače gasom, što je super dok motor nije prejak, pa ako se ukombinuje sa uzbrdicom eto podupravljanja, a ako se onda naglo oduzme gas zanese se zadnji kraj (preupravljanje) i ko nije utreniran ... problemi.
Sada vozim accord typeS, 190KS na prednjim točkovima i ne isključujem kontrolu stabilnosti. No, već sam pisao u nekom komentaru - stari BMW ispred mene (bez elektronike) po kiši u krivini se zaneo pokušavajući da bude brži, a ja čak nisam bio blizu granice intervencije VSA (niti sam ga provocirao). Tehnologija čini svoje, nije sve samo u vuči, ima nešto i u vešanju, održavanju, podešenosti ...
Tako da je najbolje ako čovek zna gde su granice i vozi tako da ne prokliza, da uvek nađe pravu putanju. Za eksperimente i treniranje pravih ulazaka u BGDu ima finih karting staza i uživanje.