Petak, 09.06.2006.

07:42

Tadić: Novi predlog Srbije o Kosovu

Predsednik Srbije kaže da će Srbija narednih dana izneti predlog koji Kosovu daje nešto između autonomije i nezavisnosti.

Izvor: B92

Tadiæ: Novi predlog Srbije o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

ljubinka

pre 17 godina

Ne razumem kolika prica oko Kosmeta, a sami mi odavde smo postavili granicu i carinu, pa zar to nije posebna drzava.
Isti su prelazi kao kad putujes u Bugarsku ili bilo koju zemlju.

Goran

pre 17 godina

Nema tu sta mnogo da se prica.
Srbija treba da dobije Kosovo nazad na upravu kao sto je i Hrvatska dobila istocnu Slavoniju i Baranju. Mirnim putem. To bi bilo i jedino pravedno resenje koje bi opravdalo i sva ona prethodna.
Albanci moraju biti kaznjeni za svoje ratove kao sto smo i mi bili kaznjeni za svoje.

Gordan

pre 17 godina

Meni stvarno nista nije jasno. Ovi traze ovo a oni drugi ono. Nikako kompromisa. Ali isto tako ne svatam tvrdoglanost Srba iz srbije i politicara iz srbije. Kao prvo sa kosovom imaju losiju perspektivu, jer ce se stvoriti dva vagona kojji vuku sebe u suprotnome smjeru.
Kao drugo, moram vas podsjetiti da dialog Srbije i Kosova je kao igra Saha. vazno je da se igra, a to sto figure sa kojima oni igraju imaju zivot u sebi, o tome niko ne razmislja.
Ni kostunica, ni vuk , ni niko od srba koji zive danas u srbiju (osim tih izbjeglica) niko nije zivio na kosovu, a niko nema namjeru zivjeti. Pa zasto onda uzeti tu hrabrost i odluciti za zivot drugih ljudi. Pa ljudi, tko smo mi da prisilimo druge kako da zive. Neka svako udluci o svome zivotu, uostalom imamo samo jedan zivot, moramo ga zivjeti sretno i u miru, i mislimo o buducnosti nase djece a ne nasih politicara.
(Kazem "nas" obazirajuci se na oboje, albance i srbe.)
Moramo zivjeti zajedno, ili blizu jednog drugog. Bicemo jedni drugim komsije, i povijest nas je povezala. Nije vazno da li je to u jednoj ili dvije drzave. nije problem o granici nego o nasem ponasanju. Pustimo svakok da zivi u miru.
Za mir i sretan zivot!

ja

pre 17 godina

albanci ne zele nista zajdnicko sa srbijom ja nezan koliko vremena treba u srbiji svatiti ovo vise kad se crna gora odvojila od srbije sta nas albance treba da zivimo zajedno posle toliko ratova i zlocina od strane srbije.

smajo

pre 17 godina

Nista novo! To je samo jos jedna ideja u nizu, politicara drzave Srbije. Ovo me ne cudi ni najmanje jer mr Tadic zna da mu to ne prodje kod kosovara ni kod MZ, ali zarad unutrasnjeg konzuma, mozda ce proci jos koje vreme. Interesantno je i to da u mnogim komentarima spominju se radikali kao potencijalni koji bi mogli doci na vlasti u Srbiji! Pa gospodo to je jedna od partija u politickoj sceni Srbije, a vi ako ih se toliko plasite ne glasajte za njih ili zabranite njihovo delovanje. Neko je spomenuo u komentarima neko kao "ujedinjenje drzava zajednica Hrvatska i Srbija"?!? vremenom ce im se pridruziti i Makedonija(kakav apsurd), a Crna Gora ce morati da ceka za inat(Milov)!!! Sta reci na ovo...Smesno, da ne kazem tuzno. Doduse ovaj narod i ne zasluzuje bolje rukovodstvo(cast izuzecima) 10. juni 2006. 08.14)

joker

pre 17 godina

nazalost,"kasno tadic na kosovo stize!!!"..sa novim predlogom!!!??..a i niko ga ne slusa,niti ce ga slusati!!!jasno je da je kosovo otislo..to jedino nije jasno vladi i predsedniku srbije...!!???...da nije tuzno bilo bi komicno!!..

paja

pre 17 godina

MZ će doneti rešenje koje će im omogućiti da se ispetljaju iz galimatijusa kriza koje su SAD sa partnerima zamesili.
Rusija i Kina imaju svoje interese i njima objektivno svako rešenje odgovara, drugim rečima ova situacija (nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije) jedino ne odgovra SAD i EU.
Mislim da su se kreatori krize preračunali u vezi Kosova i to im postaje jasno. Greška nije bilo kakva već strateška a strateške greške imaju za posledicu dugoročno slabljenje strateške pozicije zgrešioca.
Nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije = nezavisan Teksas, nezavisna Aljaska, Nezavisna Baskija, Nezavisna Republika Srpska, nezavisna severna Ukrajina, nezavisna Bavarska, itd.
Ova perspektiva je vrlo inspirativna, drugim rečima od nezavisnog Kosova nema NIŠTA.
Samo da napomenem: albanci na Kosovu dobijaju najbolju moguću ponudu sa pretpostavkom da će je odbiti. Sledeća ponuda će biti status AP po važećem ustavu i to će MZ prihvatiti.
Kosovski albanci sada imaju priliku da prihvate za njih najpovoljnije rešenje jer sve ostale ponude neće biti tako povoljne. Politika je veština mogućeg a ne nemogućeg
Srbi drugačije pregovaraju od amerikanaca: prvo daju maksimalnu ponudu, a u toku pregovora se ponuda smanjuje, pa šta košta da košta.
Albanci treba da prouče primer Republike srpkse Krajine u Hrvatskoj i plan Z4. Hrvati slično razmišljaju kao srbi (zato se odnosi između Srbije i Hrvatske tako brzo normalizuju i sada možemo govoriti o strateškom partnerstvu Hrvatske i Srbije na Balkanu sa mogućim ujedinjenjem u Državna zajednica Srbija i Hrvatska - ideja koja se već pomalja u nekim političkim krugovima u Zagrebu i Beogradu, kasnije bi se pridružila i Makedonija a CG će ostati sama jer Srbija posle svih uvreda neće biti zainteresovana (dok je Milo i klika na vlasti)).

Sasa

pre 17 godina

Kosovo bi moglo da bude nezavisno kao zajednicka drzava Albanskog i Srpskog naroda. Srbija sa nezavisnim - ali prijateljskim - sprkim i Crnom Gorom i Kosovom...kako izgleda?

MILUTIN MLADJENOVIC

pre 17 godina

Ja kao rodjeni Metohijac,proteran iz politickih razloga jos davne 75 godine u Beograd,i to ne od Albanaca,vec Srpskih sluzbi bezbednosti.Mogu da vam saopstim da je svaka prica sa Srpske strane o Kosmetu najobicnija prevara,farsa,fatamorgana i bacanje prasine u oci narodu.To sam ja znao jos pre 30 godina,a danas to zna i malo dete u centralnoj Srbiji i Beogradu.Jedini koji se prave ludi,i koji nam mazu oci su nasi politicari!Kosovo i Metohija je zauvek za vjek vjekova izgubljeno za Srbiju,sto pre to prihvatimo,to bolje za nas narod,sto kasnije to uradimo to je jedino bolje za nase politicare.Da bi nas joos koju godinu zamlacivali i udaljavali od stvarnih problema Srbije,a to su ekonomska pitanja i pitanja privrede.

CG

pre 17 godina

Mislim da je jedino realno rjesenje nezavisno i demokratsko Kosovo, gdje ce EU biti garancija da se i u tim uslovima nece moci mijenjati granice (eventualnop ripajanje Albaniji). Zapravo to rjesenje je vec projektovano u EU ali samo srpski politicki vrh to ne vidi i ne uocava realnost, vec prica gluposti nedostojne ozbiljnih ljudi o "vise od autonomije, manje od nezavisnosti".
Srdacan pozdrav iz Crne Gore.

Milojko

pre 17 godina

Interesantno kako se uvek postavlja teza, a jel smo spremni da nam predsednik bude Albanac ili da nam u Vladi sede Albanci...
A moze jedno kontrapitanja, a jel su Albanci na Kosovu spremni da im predsednik bude Srbin sa Kosova???
Da im u Vladi sede ministri Srbi....
U Srbiji ima vise glasaca radikala nego svih glasaca na Kosovu, pa nesto nisam primetio radikale ni u vladi ni kao predsednika...
Interesanto da neko sa 1000000 (pa i da su svi ko jedan, sto je naucna fantastika) potencijalnih glasaca misli kako moze da dobije predsednicke izbore u Srbiji ili da udje u Vladu, bas interesantno...
Mnogo ste se zaleteli gospodo Albanci sa Kosova, pazite da vam se to ne obije o glavu...

Vojvodjanin

pre 17 godina

Uprkos 'vec vidjenom' predlogu gospodina Tadica (tj Masala - kako nas filozov MM to naziva) bilo mi je pravo osvezenje citati neke komentare - pogotovu onog pun pozitivne snage i istinske dobre namere (kao sto je Srdjanov iz Ceske), naspram nekima koji i dalje trasiraju put mraku i pospesujuci regresivni nacionalizam kao modus vivendi frustrirane i uvek nezadovoljne Srbije - a sve pod velom dobre i pravovremen informisanosti, visokog stepena elokventnosti i 'uvek za dlacicu pamitnijeg od drugih'.. A ja mislim da bi bilo lepse da ti isti zakopati govor razdora, mrznje i dozivotne kritike. Tako cemo mnogo dalje stici. Jer kad pogledama sta neki u komentarima 'nude umesto Tadica i Draskovica' - da se rasplacem odmah!

Kosovar(C)

pre 17 godina

Imam samo jedno pitanje za gospodina Tadica:
Gospodine,ajde da smatramo taj vas predlog realnim,a kako ce se krecati Albanci u Srbiji ili Srbi na Kosovo kad bi obe strane bile frustrirane sto nisu dobili ono sto su trazili?
(za mrvu demokratije)

Vladimir

pre 17 godina

fino smo sve mi zamislili - samo da dirigujemo svetu da sve bude po nasem...
tadicu, skoncentrisi se na sredjivanje problema u Srbiji, zajedno sa svim ostalim politicarima, a posle prikupljajte politicke poene na predloge o statusu Kosova... Samo jos ne znam zasto imamo svi utisak da ce Kosovo biti nezavisno, bez obzira sta mi predlozili...
Manimo se coravog posla - Srbija propada u svakom smislu, a ovi resili da spasavaju prakticno nezavisnu pokrajinu.

Sonja

pre 17 godina

Drzava Srbija je napravila vrlo preciznu platformu za vrlo siroko resenje o autonomije Kosova. I to je zvanican dokumentat koji svako moze da procita, i koji je poslat u svet onima koji su nadlezni za to pitanje. Dakle nije tacno da nezavisnosti koju traze albanci nije odgovoreno jasnim odgovorom i stavom.
Zao mi je ovih albanaca jer su potpuno neprilagodljivi pa ce mnogo patiti kada ta nezavisnost konacno nece biti prihvacena.

SDrba

pre 17 godina

Kolko vidim Srbija moze da predlaze samo ogranicena resanja za srpsku manjinu koja su sva unutar Kosova. Sve ostalo se krace u smeru potpune nezavisnosti Kosova. U krajnoj liniji budimo iskreni , pa kazimo da li Srbija ima snage da ponovo uspostavi suverenitet na Kosmetu?

Djordje

pre 17 godina

Pa sto ne bi imao pravo da se kandiduje za predsednika? Jedino je problem sto maksimalno moze da dobije 15% glasova i to u slucaju da svi Albanci sa Kosova glasaju samo za njega. I naravno da ih treba i u vladu, ali osnovni uslov je da rade za dobrobit Drzave, a ne ko Mesic ili Marovic svojevremeno.

pingi

pre 17 godina

sto prica G ,tadic ,samo ne nezavisnost ,sta znaci to republika .kosovari nece da sednu sa radikalima koji su u ratu kosovo ubile dece zene trudne i stari ljudi 90g.drugo maldic setase u kafanima sami ste rekli u emisiju pa sta cemo mi da zivimo sa vama drugo ako cernogorci pobegli od vas sta cemo mi albanci sa serbima nas do dansa nista nije otislo kako treba samo kerv i ratovi 100godina ,i razmislajte o nekom zajednickom derzavu .

Petrit

pre 17 godina

Zaista srpska drzavna i politicka elita su neiscrpni izvor razno-raznih platforma,planova,resenja za Kosovo. Posle vlade, eto i predsednika sa njegovom platformom za Kosovo,pa sigurno sledi neka platforma g.Draskovica,pa tu je i neizbezna gospodja Raskovic-Ivic.Siguran sam da slede ubrzo izbori pa cucemo i videcemo jos ovakvi cuda.Ali sto se tice nas kosovara samo jedno znamo, da Kosovo krajem 2006 bice nezavisna i suverena drzava.

Dilema

pre 17 godina

Svi smo mi protiv nezavisnosti Kosova ali postoji jedno pitanje na koje je gospodin Svilanovic u nekom od intervjua obratio paznju "Da li smo mi spremni da nam predsednik Srbije bude Albanac? " Zar to ne bi bilo njihovo legitimno pravo ako bi ostali u sklopu Srbije?

Ibra

pre 17 godina

Ma nemojte to tek sada da govorite i pisete.Pa ko ima naj organizovani kriminal i korupciju od same srbije.Pa mozda ne vidite da se usred dana ubijaju ljudi,pa ubijaju se i prmijeri i novinari i sve zivo sto je potrbno srbiji.Dame i gospodo:Zadno je vreme da se srbija opredeli samoj sebi , zadnjo joj je vreme da se uzbudi i da rascisti sam svoj dvor i da se opredeli ka evropi ali u evropi se ne ide sa radikalima i kostunicom.Imate zadnji voz a vi jos niste ni kupili karte a na kraju strahujem da nema ni karata za vas pa ni voz zato razmislite dobro srbi. Vasa je srbija i branite je od huligana i kriminalaca.Budite dobri susjedi sa svima i zivite bez iluzija jer na kraju krajeva svaki ima jedan zivot i samo jednom ga prezivi a ne da se bavimo 100 godina o granicama i o ljudskim pravima.

mnogo ste providni

pre 17 godina

MZ vrlo cudno u istu grupu prioriteta svrstava popravku kuca ostecenih 2004 godine, u erupciji albanskog nasilja, koje je bilo centralno orkestrirano i logisticki veoma temeljito podrzano, sa ucescem Srba u kosovskim institucijama, sto bi de facto znacilo priznavanje nezavisnosti! A da se ne zaboravi - Srbi su bili u tim institucijama i kao "nagradu" su dobili mart 2004!
Oni koji brinu o velikom broju Albanaca u Srbiji, njihovom prisustvu u skupstini, diplomatiji, vlasti, ocigledno nisu dobro procitali Tadicev predlog. A oni koji kritikuju srpske predloge zaboravljaju da MZ insistira na kompromisnim predlozima i da li su onda srpski predlozi kompromisni ili albanski: nezavisnost, nezavisnost, nezavisnost.... Srpski predlozi su takodje veoma konzistentni: teritoriju ne damo.

Митар,Косово и Метохија

pre 17 godina

Више је него извесно да ЗАПАД на председника Тадића увек делује инспиративно.
Увек се са пута врати либералнији н'о што је пре одласка био. Слично се десило и пред локалне изборе на Косову и Метохији.Мислим да би требало забранити одлазак на ЗАПАД драгом нам и сипатичном Председнику државе,барем до краја године када сви очекују расплет у погледу КиМ.

Vanja

pre 17 godina

Citiram predsednika Srbije Borisa Tadica: "Pokrajina ne sme da dobije punu nezavisnost".
Kosovo je pokrajina Republike Srbije. Da li je to Albancima jasno? To je cinjenicno stanje. Vec samo to sto oni traze nezavisnost, jasno govori da je nemaju. I ne mogu je imati ukoliko im je neko ne da. Medjunarodna zajednica je Srbiji nametnula pregovore u kojima se o toj nezavisnosti PREGOVARA.
Do donosenja konacne odluke, fakticno stanje je da se Srbija pita.

Nessoni

pre 17 godina

Prosto je nevjerojatno da ce Srbija "dobiti" nazad Kosovo, kao sto je i nevjerojatno da bi Srbija promjenila zastavu i pored srpskog stavila albasnkog orla. Da li to vecina Srba u Srbiji zeli? Kosovo jedino moze biti u rangu konfederalne jedinice. Uz srpski, Albanski jezik bi postao sluzbeni, djeca bi u osnovonoj skoli pored srpskog ucila i albasnki, barem polovina diplomata i institucija bi terebala biti popunjena albanskim "kadrovima" itd. Da li je to uistinu ono sto mr. Tadic zeli? I njegov argument o kriminalu i korupciji je na tankim nogama jer bi bilo puno bolje da zaustavi kriminal u Srbiji zbog kojeg vam je ubijen Premijer a napredak Srbije zaustavljen. O Mladicu i ostaloj bratiji necu trositi rijeci. Srbija je definitivno izgubila Kosovo 1999 i s time se konacno treba pomiriti radi bolje buducnosti. Sve drugo je bacanje prasine u oci, a onima koji bi zeljeli nekakve "oluje" i "Bljeskove" na Kosovu samo treba reci da je zbog njih tamo NATO i da ce ih opet urazumiti ako je to potrebno. Jer, NATO je tamo da zastiti Kosovare i to mnogi zaboravljaju.

d.jovanovic

pre 17 godina

Ako ni posle crnogorskog referenduma nije jasno da se nove države bivših republika SFRJ MORAJU formirati na tadašnjim administrativnim granicama (Izveštaj Badenterove komisije), onda svi komentari i postupci zvaničnika služe samo za zabavu naroda. Ako se tome doda i svojevremena izjava Malden Olbrajt "da će KiM ostai u Srbiji, ali da Srbije neće biti na KiM" - onda bi sve trebalo da bude jasno i albancima.

komsija

pre 17 godina

Ostavite nas na svoju bedu i kriminal gospodine! Neka Evropa i mi zajedno resimo nase bedne probleme. Mi smo radosni da vam ostavljemo na vas med i mleko i zajedno sa Rusima, napravite NOVI SVETSKI POREDAK. Ma koliko se trudite da mesate vodu i zlato necete uspeti gospodine! Isto tako nebeski i zemaljski(mozda podzemaljski u vasim snovima) nemaju bas nikakvu slicnot u svojim mozgovima!
Cak i vas jezik bele i crne slike ne ide ka kooegztenciji...Morate da vidite i druge kolore, naprimer crveni kolor albanske zastave da bi ubedili Albance. U suprotnom razmisljate o gradjanima Srbije koji nisu samo Srbi. Dajte njima taj predlog dok nije kasno....

mala

pre 17 godina

Ocito da nema dogovora, kompromisa izmedju dve etnicke zajednice. Pa lijepo, jedino razumno rjesenje je podjela teritorije, pa neka svako zivi na svom i svoj zivot. Uvijek su bolje zivili jedni pored drugih nego zajedo.Tadicu, ovo bi bio pravi prijedlog i definitivno rjesenje, za sve.

Bashkim Cerrca

pre 17 godina

Veoma cenim i postujem Vasa prava o slobodnim snovima i halucinacijama u vezi konacnog statusa Kosova. Sa raznim stavovima, misljenjima, predlozima, platformanma koje su dosle od Vasih top drzavnih predstavnika, Vase Vlade, politicara kao i gradjana vec smo navikli. Za sada nista novo. Samo da Vas jos jednom podsecam da ce Kosova pred kraj ove godine postati nova nezavisna drzava. Ne zato sto ovo kaze i zeli Bashkim prosecan Albanac sa Kosova, ili sto ce reci Dragan koji zeli Kosova opet unutar drzave Srbije, ali komsije da ce Kosova biti nezavisna to su Vam do sada jasno i cisto rekli i preneli i to u nekoliko navrata i usred Beograda nadlezna lica iz nadleznih institucija koje ce i odlucivati o konacnom statusu Kosova. Slusajuci posljednji predlog cenjeneg Tadica u vezi situacije na Kosova ostajem bez kommenta, bazirajuci se na kakvoj poziciji politickoj, ekonomskoj, drustvenoj, kriminalom i internacionalnim prestizhom stoji Srbija danas u svetu. Pa ne zivimo u razlicitim kontinentima da ne bi znali sta se sve dogadja unutar Kosova i Srbije. Pocnite od ove cinjenice pa tek onda kritikujete i dajete primedbe u vezi Vasih komsija.

marko, nis

pre 17 godina

Bravo, ovo je pocetak za ono sto se mora saopstiti: Kosovo je nezavisno vec 7 godina. Ipak ovo je hrabar cin jer je Tadic prvi zvanicnik koji pominje nezavisnost makar i ne potpunu. U ovome mora imati podrsku svih gradjana/ki koji ovu zemlju vide kao deo Evrope a ne saveza Rusije i Belorusije.

He6ojwa - [ponekad] Nebule

pre 17 godina

Разумијем настојања госп. Тадића да спаси што се спасти може али неразумијем зашто око тако кључног питања нема политичке и све нацијоналне сагласности. Је ли нама у опште потребно Косово и Метохија ако се њега сјећамо само у вријеме предизборне кампање? Времена више нема за разигравање екипе сад треба стиснути зубе и погледати напријед и коначно формулисати нацијонални интерес.

Andrija

pre 17 godina

Ako Srbija i gubi Kosovo, to ne znači i da ga Albanci automatski dobivaju.
Radikalni stavovi, na bilo kojoj strani, ne prolaze (ni "samo nezavisnost" ni spominjanje RS, a ponajmanje zazivanje "nesigurnosti") i strana koja bi insistitala na njima je ona strana koja će biti daleko više razočarana konačnim rješenjem.
A konačnu odluku o Kosovu donosi upravo međunarodna zajednica, bez obzira na sve želje i "argumente" bilo koje strane.

Vanja

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova znaci kraj svim ne-albanskim stanovnicima, fizicki ili geografski, to ne moze da bude solucija. Pre nego sto se potegne pitanje statusa mora da se masivno podigne bezbednost to znaci brojno stanje stranih policajaca i da se osposobe sudije na evropskom nivou. Do tada nezavisnost ne sme da se uzme u obzir.

Dejan

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto bi se neko odrekao svoje teritorije i zemlje samo zato sto na delu teritorije zivi vecinski drugi narod tj. Albanci, Srbi nikad nece priznati Kosovo za drzavu i kraj.

darth vader

pre 17 godina

Samo da potsetim pripadnike 'patriotskog bloka' sta bi znacilo u civilizovanoj Evropi Kosovo unutar granica Srbije: skoro trecinu parlamenta cinili bi Albanci i po toj logici bi im sasvim sigurno pripalo potpredsednicko mesto u vladi i nekoliko ministarstava (mozda odbrane ili spoljnih poslova, obrazovanja...). Ako su radikali (plus veliki deo DSS), SPC i svi ostali 'patrioti' stvarno spremni na sve ovo neka onda javno izadju i kazu. Neka ponude Albancima sve ovo a neka Albanci onda probaju da odbiju. Da vidimo sta bi u tom slucaju svet rekao. Ovako znajuci da i jedni i drugi zele etnicki ciste granice (glavni dokaz primitivizma obe strane) i zavodjenje apartheid-a prema manjinama, pobedice oni koji imaju sluha za modernu politiku i odnose snaga u svetu. Sa izuzetkom pokojnog Zorana Djindjica, ostali srpski politicari, na zalost, i dalje pokazuju da su popuno nedorasli ovom zadatku.

Juzni Srbin

pre 17 godina

"ne sme da dobije punu nezavisnost"?! Znaci, on bi da im da upola nezavisnost...e pa ne moze...1244 je jedna stvar koje se mora postovati, a tu pise "sustinska autonomija", a ti g.Tadicu u svojoj kuci dodeljuj pune i prazne autonomije a ne u mojoj kuci ovde...

Ko to tamo peva

pre 17 godina

Jel to neko na Kosovu zvecka oružjem. Ako ste pomislili da ćete nezavisnost steći oružjem setite se Srpske krajine. Oluja se lako diže, a Bljesak je obično prati.
Kosovari smirite hormone. Kosovo nikad i slovima nikad neće biti nezavisno.

SamSvoj

pre 17 godina

... Albanci su u prednosti jer jasno vele sta hoce. Nezavisnost. Hoce nezavisnost. Od 1906 na ovamo hoce nezavisnost. A ovi nasi koji su ubedjeni da je demokratija drzavno uredjenje i neprestano trube da je Kosovo demokratsko pitanje. Glupost. Kosovo je drzavno pitanje koje se resava politickim sredstvima koja su sve osim demokratije. Demokratija ne zna za interese koji se namecu silom i silom prava. E pa neka nasi politicari jasno kazu koji je to drzavni interes i koliko kosta. I kojim sredstvima ce da ga ostvare ili mozda pokustai da ga ostvare. A mi cemo kao gradjani Srbije demokratskim nacinom da im damo odgovor koliko smo saglasni. Ovako, igraju sa nama zmurke, brukaju i drzavu i gradjane. I sta cemo, Albanci to prosto kazu na svim jezicima sveta; NEZAVISNOST. A mi, ma hajde boga ti. Bruka.

Neko

pre 17 godina

Vidim da ova ideja polako dobija na zamahu. Znaci Srbija treba sto pre da da Kosovu nezavisnost, ali uz jednu malu zackoljicu, da se vrati pod okrilje Srbije za 100 godina (valja ce Zemlja postojati i tada). Ugledajmo se na bracu Kineze. Samo na duge staze.

Dragan

pre 17 godina

Ja sam prvi za to da se Srbija otcepi od Kosova. Da skine to breme sa sebe ako misli da ide tamo gde je sa Djindjicem krenula. Da najzad pocne da razmislja o sebi i ulaze u sebe. I da nekako naplati od te medjunarodne zajednice svoja ulaganja u 20% teritorije koji ce se sada naci pod upravom, bez uvrede, u civilizacijskom smislu permanentno najnerazvijene nacije u Evropi. Inace, dopada mi se ono sto na sajtu procitam. Covek bi pomislio da je Kosovo raj na Zemlji. Nigde droge, kriminala i ostalih posasti...da ima more, uplatio bih tamo letovanje!

sangiam

pre 17 godina

Kao pametan (?) politicar g Tadic bi morao znati da svaki srpski prijedlog Albanci primaju sa rezervom i insistiraju na suprotnom. Zato bi trebalo da pokusa sa metodom tzv reverzibilne psihologije tj treba da insistira na sto brzem i potpunom priznanju nezavisnosti Kosova. Postoji realna sansa da Albanci automatski insistiraju da postanu sastavni dio Srbije, bez ikakve autonomije, da centaralni trg u Pristini nazovu trgom Slobodana Milosevica a aleju prema groblju - Aleja drzavne bezbednosti. Neka pokusa, ionako nema sta izgubiti.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Mašala. Gospodin Tadić uvek dobije nove ideje kada se nadje na tom divnom lepom i demokratskom zapadu. Uvek radi sve uz vetar Vladi Srbije. Ovaj njegov "predlog" je samo njegova lična promocija koja može da se svrsta u "mož da bidne al ne mora da znači". Taj njegov plan je zaista samo magla ovom narodu. Da ne shvati šta radi gospodin Tadić /i za koga/. Srbija ima jedinstveni "dvojac". To je Tadić-Drašković. Snažni su, jaki, pametni i lepi, pripadaju demokratskom bloku, plove bez prestanka. Jedina mana je što su izgubili kompas.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

To sam vec x puta govorio i pisao ovde u Ceskoj!!! Albanci, zar vi stvarno mislite da cete skinuti nezaposlenost, kriminalizaciju drustva, korupciju i vladavinu prava dobijanjem nezavisnosti??? Da se ne lazemo! Dok god vi sami ne odlucite da je vreme da se kaze dosta svoj toj vasoj i nasoj oligarhiji, koja koristi nacionalizam za svoje kriminalne aktivnosti bicete gladni i shishace vas kao ovce, kao i nas ovi nasi! Ne budite naivni! pogledajte drzave u okolini - imaju nezavisnost, ali su siromasne. Zasto? Zato sto su ljudi nemarni kako im drzava izgleda Isto tako i Srbi ocekuju da ce drzava sve za njih da uradi, ali niko vam od politicara nece doci i ocistiti kucu, stan, dvoriste!!! To je glavni razlog, zasto je Zapad zapad a Istok zaostai istok!!! I da, za kraj: Slucaj Tajvana - nema nezavisnost, ali je azijski tigar. Ekonomska sila u Aziji!!! Zasto? Samo zbog ljudi. Pokazite i Vi respekt prema zakonima, vladavini prava i najvise prema radu i dobicete podrsku sveta. Ali vi ne respektujete ni najosnovnija ljudska prava svojih nacionalnih manjina! A to je tuzno, ne toliko zbog nas, koliko zbog Vas. Ja bih se stideo za svoje drustvo da neka nacionalna manjina ne sme da izadje iz svog ghetta!!! Albanci su u Srbiji slobodni i ja se ponosim time!!! Zelim i Vama takav ponos!

Milance

pre 17 godina

Pre dve nedelje sam bio na odmoru kuci (u Beogradu). Slogirao mi se stric u Zubinom Potoku i samo mene spominjao. Dece se nije secao ali mene perfektno. I otisao sam na Kosovo . Na delu puta izmdju punkta u Brnjacima i Gazivode brane , jedan nas Srbin se odmetnuo i naplacuje putarinu od 20evra po svakom kamionu koji nije srpski (kao Bata u otpisanima!!!). Krenuo sam u ponoc iz Novog Pazara za Beograd kad vozac pokupi neke face u mraku. Policija zaustavi u Raski autobus kad ono 12 albanaca iz Albanije krenulo negde... Preko Kosova , pa peske brdima pa u autobus. Istog dana kada su ubili momka preprecivsi put sa drvetom ja sam tim putem prosao. Mogli su i mene da ubiju. Jedan moj brat od strica ima kosovske table i kaze daj da prodjemo juznim delom. Ja negodovao ali hajde. Dole haos, nema vise dece na ulicama kao 80 (kazu otimanje), uniformisanih koliko hoces , francuzi tovare ili istovaruju tenkove sa voza...
Stanje na Kosovu se moze porediti samo sa stanjem u Africi( dosta sam je obisao).
Treba da ga podelimo 50-50 i neka Albanija brine o njenom delu.

Levo

pre 17 godina

Na stranu sto za Kosovo verovatno i nije previse bitno sta ko misli i izjavljuje u Srbiji - pa makar to bio i predsednik Srbije - zanimljivo je nesto drugo. A to je poziv Tadica Kosovarima da rese pitanje "ekonomije i organizovanog kriminala". Kad ovaj poziv dodje od coveka koji je na celu jedne od ekonomski najizolovanijih i najzaostalijih zemalja Evrope, onda je to samo neumesno. Ali, kada to kaze sef drzave koju je organizovani kriminal bacio na kolena, onda je to politicki kontraproduktivno. Pa sta mislite, g-ne Tadicu, sta ce na ovo da vam odgovore Albanci? Prvo ce upreti prstom na ubistvo Djindjica, zatim na izvestaj UN o Mladicu, i na kraju na poslednja ubistva zasticenih svedoka... Sta zapravo pokusavate da postignete, Predsednice?

Milojko

pre 17 godina

Da je ovo sto prica Tadic glupo i beskorisno ne bi se toliko Albanaca uzrujavalo. Pa posto je ovo nevazno i Srbiju zaista niko nizasta ne pita, pa sto se toliko uzbudjivati oko toga?!!
Stvar je ipak malo drugacija. Apsolutno svakom je jasno cak i ako se Kosovu da neki vid nezavisnosti, Albanci nikad nece dobiti odresene ruke da budu gazde u drzavi i to treba da im bude jasno. Zato bi i oni trebalo da pripremaju svoje sunarodnike tj. da im kazu istinu da od te toliko zeljene nezavisnosti nece biti hleba da se jede. A vreme ultimatuma i pretnji je davno zavrseno.

hmmmm

pre 17 godina

Srbija nazalost jos ne razume da za svoje predloge treba da ubedi Albance a ne Medjunarodnu Zajednicu. Cak naprotiv, negativna retorika o Albancima nije se menjala ni 1% posle pada Milosevica vec je postala jos negativnija. Srpski predlozi u takvom jednom ambijentu nemaju ni najmanju sansu, cak ih niko ne uzima za ozbiljno.

Xyth

pre 17 godina

Hajd Jovo na novo...
Dosta bre vise sa novim planovima kada svima je jasno da postoji sa jedan jedini : Kosovo ce postati nezavisna barem od Srbije.
Daj da da se dogovorimo o buducim dobrosusedskim odnosima. Manite se coravih poslova jednom i zauvjek.

mishko

pre 17 godina

Novi predlog predsednika Tadica me ne iznenadjuje, pocelo je. Sada se vec vidi da mora da se kaze narodu istina, ma kakva ona bila. Ljudi da nije malo kasno da pevamo onu staru dobru "Sad je kasno da se kajem...." ja sam siguran da ce se pitanje Kosova resiti ove godine bez obzira sto G.Tadic pokusava da nesto uradi u vezi toga. Ja sam barem realan prema samom sebi a i ako istina boli ponekad posle Crne Gore isto sleduje i sa Kosmetom pa cemo morati mi Srbi jos jednom da proglasimo nezavisnost Srbije.

Serdar Rade

pre 17 godina

Konačno 360 stepeni u krug od 1906 do 2006 vraćamo se na početak Srpske priče. Posle par miliona izginulih Srba i tragičnog završetka nekoliko Srpskih vladara, kroz avanture takozvanih uhedinitelja Južnih Slovena, Srbija se vraća na mesto gde je i bila, bez Makedonije t.j. Stare Srbije i Kosova ali sa Willsonovom Vojvodinom, sa prelepom zastavom i šarmantnim čelnikom.
Nadajmo se da će Kosovari shvatiti da moraju sa Srbima živeti u slozi.

Independance the only solution

pre 17 godina

Ako prema Tadicevim recima, Kosovo ne moze dobiti nezavisnost, jer prvo treba da se rese problemi u ekonomiji i sa organizovanim kriminalom, onda ni Srbija nema pravo na nezavisnost... Nema ni nedelju dana da je Srbija od svojih gradjana, i politicara, ocenjena, da ima naj organizovaniju grupu kriminala u Evropi.
Ono sto vidim od politicara iz Srbije do sada kao argument da se ne da nezavisnost Kosovu, jeste samo da Kosovari ne dobiju ono sto zele (u narodu bi rekli, ZA INAT), samo ne ono sto zele...

Lion

pre 17 godina

Neka se g. Tadic pozabavi ekonomijom i kriminalom u svojoj Srbiji, a kako ce te probleme Kosovo reshiti to nek bude nash problem posle sticanja nezavisnosti.
Nezavisnost je preduslov, uslov i buducnost Kosova.Tu sve pocinje i zavrshava se cela prica za nas. Jednostavno prvo nezavisnost a potom sve ostalo.

Lion

pre 17 godina

Neka se g. Tadic pozabavi ekonomijom i kriminalom u svojoj Srbiji, a kako ce te probleme Kosovo reshiti to nek bude nash problem posle sticanja nezavisnosti.
Nezavisnost je preduslov, uslov i buducnost Kosova.Tu sve pocinje i zavrshava se cela prica za nas. Jednostavno prvo nezavisnost a potom sve ostalo.

Xyth

pre 17 godina

Hajd Jovo na novo...
Dosta bre vise sa novim planovima kada svima je jasno da postoji sa jedan jedini : Kosovo ce postati nezavisna barem od Srbije.
Daj da da se dogovorimo o buducim dobrosusedskim odnosima. Manite se coravih poslova jednom i zauvjek.

Independance the only solution

pre 17 godina

Ako prema Tadicevim recima, Kosovo ne moze dobiti nezavisnost, jer prvo treba da se rese problemi u ekonomiji i sa organizovanim kriminalom, onda ni Srbija nema pravo na nezavisnost... Nema ni nedelju dana da je Srbija od svojih gradjana, i politicara, ocenjena, da ima naj organizovaniju grupu kriminala u Evropi.
Ono sto vidim od politicara iz Srbije do sada kao argument da se ne da nezavisnost Kosovu, jeste samo da Kosovari ne dobiju ono sto zele (u narodu bi rekli, ZA INAT), samo ne ono sto zele...

Serdar Rade

pre 17 godina

Konačno 360 stepeni u krug od 1906 do 2006 vraćamo se na početak Srpske priče. Posle par miliona izginulih Srba i tragičnog završetka nekoliko Srpskih vladara, kroz avanture takozvanih uhedinitelja Južnih Slovena, Srbija se vraća na mesto gde je i bila, bez Makedonije t.j. Stare Srbije i Kosova ali sa Willsonovom Vojvodinom, sa prelepom zastavom i šarmantnim čelnikom.
Nadajmo se da će Kosovari shvatiti da moraju sa Srbima živeti u slozi.

mishko

pre 17 godina

Novi predlog predsednika Tadica me ne iznenadjuje, pocelo je. Sada se vec vidi da mora da se kaze narodu istina, ma kakva ona bila. Ljudi da nije malo kasno da pevamo onu staru dobru "Sad je kasno da se kajem...." ja sam siguran da ce se pitanje Kosova resiti ove godine bez obzira sto G.Tadic pokusava da nesto uradi u vezi toga. Ja sam barem realan prema samom sebi a i ako istina boli ponekad posle Crne Gore isto sleduje i sa Kosmetom pa cemo morati mi Srbi jos jednom da proglasimo nezavisnost Srbije.

hmmmm

pre 17 godina

Srbija nazalost jos ne razume da za svoje predloge treba da ubedi Albance a ne Medjunarodnu Zajednicu. Cak naprotiv, negativna retorika o Albancima nije se menjala ni 1% posle pada Milosevica vec je postala jos negativnija. Srpski predlozi u takvom jednom ambijentu nemaju ni najmanju sansu, cak ih niko ne uzima za ozbiljno.

Levo

pre 17 godina

Na stranu sto za Kosovo verovatno i nije previse bitno sta ko misli i izjavljuje u Srbiji - pa makar to bio i predsednik Srbije - zanimljivo je nesto drugo. A to je poziv Tadica Kosovarima da rese pitanje "ekonomije i organizovanog kriminala". Kad ovaj poziv dodje od coveka koji je na celu jedne od ekonomski najizolovanijih i najzaostalijih zemalja Evrope, onda je to samo neumesno. Ali, kada to kaze sef drzave koju je organizovani kriminal bacio na kolena, onda je to politicki kontraproduktivno. Pa sta mislite, g-ne Tadicu, sta ce na ovo da vam odgovore Albanci? Prvo ce upreti prstom na ubistvo Djindjica, zatim na izvestaj UN o Mladicu, i na kraju na poslednja ubistva zasticenih svedoka... Sta zapravo pokusavate da postignete, Predsednice?

Milance

pre 17 godina

Pre dve nedelje sam bio na odmoru kuci (u Beogradu). Slogirao mi se stric u Zubinom Potoku i samo mene spominjao. Dece se nije secao ali mene perfektno. I otisao sam na Kosovo . Na delu puta izmdju punkta u Brnjacima i Gazivode brane , jedan nas Srbin se odmetnuo i naplacuje putarinu od 20evra po svakom kamionu koji nije srpski (kao Bata u otpisanima!!!). Krenuo sam u ponoc iz Novog Pazara za Beograd kad vozac pokupi neke face u mraku. Policija zaustavi u Raski autobus kad ono 12 albanaca iz Albanije krenulo negde... Preko Kosova , pa peske brdima pa u autobus. Istog dana kada su ubili momka preprecivsi put sa drvetom ja sam tim putem prosao. Mogli su i mene da ubiju. Jedan moj brat od strica ima kosovske table i kaze daj da prodjemo juznim delom. Ja negodovao ali hajde. Dole haos, nema vise dece na ulicama kao 80 (kazu otimanje), uniformisanih koliko hoces , francuzi tovare ili istovaruju tenkove sa voza...
Stanje na Kosovu se moze porediti samo sa stanjem u Africi( dosta sam je obisao).
Treba da ga podelimo 50-50 i neka Albanija brine o njenom delu.

Milojko

pre 17 godina

Da je ovo sto prica Tadic glupo i beskorisno ne bi se toliko Albanaca uzrujavalo. Pa posto je ovo nevazno i Srbiju zaista niko nizasta ne pita, pa sto se toliko uzbudjivati oko toga?!!
Stvar je ipak malo drugacija. Apsolutno svakom je jasno cak i ako se Kosovu da neki vid nezavisnosti, Albanci nikad nece dobiti odresene ruke da budu gazde u drzavi i to treba da im bude jasno. Zato bi i oni trebalo da pripremaju svoje sunarodnike tj. da im kazu istinu da od te toliko zeljene nezavisnosti nece biti hleba da se jede. A vreme ultimatuma i pretnji je davno zavrseno.

sangiam

pre 17 godina

Kao pametan (?) politicar g Tadic bi morao znati da svaki srpski prijedlog Albanci primaju sa rezervom i insistiraju na suprotnom. Zato bi trebalo da pokusa sa metodom tzv reverzibilne psihologije tj treba da insistira na sto brzem i potpunom priznanju nezavisnosti Kosova. Postoji realna sansa da Albanci automatski insistiraju da postanu sastavni dio Srbije, bez ikakve autonomije, da centaralni trg u Pristini nazovu trgom Slobodana Milosevica a aleju prema groblju - Aleja drzavne bezbednosti. Neka pokusa, ionako nema sta izgubiti.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Mašala. Gospodin Tadić uvek dobije nove ideje kada se nadje na tom divnom lepom i demokratskom zapadu. Uvek radi sve uz vetar Vladi Srbije. Ovaj njegov "predlog" je samo njegova lična promocija koja može da se svrsta u "mož da bidne al ne mora da znači". Taj njegov plan je zaista samo magla ovom narodu. Da ne shvati šta radi gospodin Tadić /i za koga/. Srbija ima jedinstveni "dvojac". To je Tadić-Drašković. Snažni su, jaki, pametni i lepi, pripadaju demokratskom bloku, plove bez prestanka. Jedina mana je što su izgubili kompas.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

To sam vec x puta govorio i pisao ovde u Ceskoj!!! Albanci, zar vi stvarno mislite da cete skinuti nezaposlenost, kriminalizaciju drustva, korupciju i vladavinu prava dobijanjem nezavisnosti??? Da se ne lazemo! Dok god vi sami ne odlucite da je vreme da se kaze dosta svoj toj vasoj i nasoj oligarhiji, koja koristi nacionalizam za svoje kriminalne aktivnosti bicete gladni i shishace vas kao ovce, kao i nas ovi nasi! Ne budite naivni! pogledajte drzave u okolini - imaju nezavisnost, ali su siromasne. Zasto? Zato sto su ljudi nemarni kako im drzava izgleda Isto tako i Srbi ocekuju da ce drzava sve za njih da uradi, ali niko vam od politicara nece doci i ocistiti kucu, stan, dvoriste!!! To je glavni razlog, zasto je Zapad zapad a Istok zaostai istok!!! I da, za kraj: Slucaj Tajvana - nema nezavisnost, ali je azijski tigar. Ekonomska sila u Aziji!!! Zasto? Samo zbog ljudi. Pokazite i Vi respekt prema zakonima, vladavini prava i najvise prema radu i dobicete podrsku sveta. Ali vi ne respektujete ni najosnovnija ljudska prava svojih nacionalnih manjina! A to je tuzno, ne toliko zbog nas, koliko zbog Vas. Ja bih se stideo za svoje drustvo da neka nacionalna manjina ne sme da izadje iz svog ghetta!!! Albanci su u Srbiji slobodni i ja se ponosim time!!! Zelim i Vama takav ponos!

Dragan

pre 17 godina

Ja sam prvi za to da se Srbija otcepi od Kosova. Da skine to breme sa sebe ako misli da ide tamo gde je sa Djindjicem krenula. Da najzad pocne da razmislja o sebi i ulaze u sebe. I da nekako naplati od te medjunarodne zajednice svoja ulaganja u 20% teritorije koji ce se sada naci pod upravom, bez uvrede, u civilizacijskom smislu permanentno najnerazvijene nacije u Evropi. Inace, dopada mi se ono sto na sajtu procitam. Covek bi pomislio da je Kosovo raj na Zemlji. Nigde droge, kriminala i ostalih posasti...da ima more, uplatio bih tamo letovanje!

Juzni Srbin

pre 17 godina

"ne sme da dobije punu nezavisnost"?! Znaci, on bi da im da upola nezavisnost...e pa ne moze...1244 je jedna stvar koje se mora postovati, a tu pise "sustinska autonomija", a ti g.Tadicu u svojoj kuci dodeljuj pune i prazne autonomije a ne u mojoj kuci ovde...

Ko to tamo peva

pre 17 godina

Jel to neko na Kosovu zvecka oružjem. Ako ste pomislili da ćete nezavisnost steći oružjem setite se Srpske krajine. Oluja se lako diže, a Bljesak je obično prati.
Kosovari smirite hormone. Kosovo nikad i slovima nikad neće biti nezavisno.

Neko

pre 17 godina

Vidim da ova ideja polako dobija na zamahu. Znaci Srbija treba sto pre da da Kosovu nezavisnost, ali uz jednu malu zackoljicu, da se vrati pod okrilje Srbije za 100 godina (valja ce Zemlja postojati i tada). Ugledajmo se na bracu Kineze. Samo na duge staze.

SamSvoj

pre 17 godina

... Albanci su u prednosti jer jasno vele sta hoce. Nezavisnost. Hoce nezavisnost. Od 1906 na ovamo hoce nezavisnost. A ovi nasi koji su ubedjeni da je demokratija drzavno uredjenje i neprestano trube da je Kosovo demokratsko pitanje. Glupost. Kosovo je drzavno pitanje koje se resava politickim sredstvima koja su sve osim demokratije. Demokratija ne zna za interese koji se namecu silom i silom prava. E pa neka nasi politicari jasno kazu koji je to drzavni interes i koliko kosta. I kojim sredstvima ce da ga ostvare ili mozda pokustai da ga ostvare. A mi cemo kao gradjani Srbije demokratskim nacinom da im damo odgovor koliko smo saglasni. Ovako, igraju sa nama zmurke, brukaju i drzavu i gradjane. I sta cemo, Albanci to prosto kazu na svim jezicima sveta; NEZAVISNOST. A mi, ma hajde boga ti. Bruka.

marko, nis

pre 17 godina

Bravo, ovo je pocetak za ono sto se mora saopstiti: Kosovo je nezavisno vec 7 godina. Ipak ovo je hrabar cin jer je Tadic prvi zvanicnik koji pominje nezavisnost makar i ne potpunu. U ovome mora imati podrsku svih gradjana/ki koji ovu zemlju vide kao deo Evrope a ne saveza Rusije i Belorusije.

darth vader

pre 17 godina

Samo da potsetim pripadnike 'patriotskog bloka' sta bi znacilo u civilizovanoj Evropi Kosovo unutar granica Srbije: skoro trecinu parlamenta cinili bi Albanci i po toj logici bi im sasvim sigurno pripalo potpredsednicko mesto u vladi i nekoliko ministarstava (mozda odbrane ili spoljnih poslova, obrazovanja...). Ako su radikali (plus veliki deo DSS), SPC i svi ostali 'patrioti' stvarno spremni na sve ovo neka onda javno izadju i kazu. Neka ponude Albancima sve ovo a neka Albanci onda probaju da odbiju. Da vidimo sta bi u tom slucaju svet rekao. Ovako znajuci da i jedni i drugi zele etnicki ciste granice (glavni dokaz primitivizma obe strane) i zavodjenje apartheid-a prema manjinama, pobedice oni koji imaju sluha za modernu politiku i odnose snaga u svetu. Sa izuzetkom pokojnog Zorana Djindjica, ostali srpski politicari, na zalost, i dalje pokazuju da su popuno nedorasli ovom zadatku.

Vanja

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova znaci kraj svim ne-albanskim stanovnicima, fizicki ili geografski, to ne moze da bude solucija. Pre nego sto se potegne pitanje statusa mora da se masivno podigne bezbednost to znaci brojno stanje stranih policajaca i da se osposobe sudije na evropskom nivou. Do tada nezavisnost ne sme da se uzme u obzir.

Bashkim Cerrca

pre 17 godina

Veoma cenim i postujem Vasa prava o slobodnim snovima i halucinacijama u vezi konacnog statusa Kosova. Sa raznim stavovima, misljenjima, predlozima, platformanma koje su dosle od Vasih top drzavnih predstavnika, Vase Vlade, politicara kao i gradjana vec smo navikli. Za sada nista novo. Samo da Vas jos jednom podsecam da ce Kosova pred kraj ove godine postati nova nezavisna drzava. Ne zato sto ovo kaze i zeli Bashkim prosecan Albanac sa Kosova, ili sto ce reci Dragan koji zeli Kosova opet unutar drzave Srbije, ali komsije da ce Kosova biti nezavisna to su Vam do sada jasno i cisto rekli i preneli i to u nekoliko navrata i usred Beograda nadlezna lica iz nadleznih institucija koje ce i odlucivati o konacnom statusu Kosova. Slusajuci posljednji predlog cenjeneg Tadica u vezi situacije na Kosova ostajem bez kommenta, bazirajuci se na kakvoj poziciji politickoj, ekonomskoj, drustvenoj, kriminalom i internacionalnim prestizhom stoji Srbija danas u svetu. Pa ne zivimo u razlicitim kontinentima da ne bi znali sta se sve dogadja unutar Kosova i Srbije. Pocnite od ove cinjenice pa tek onda kritikujete i dajete primedbe u vezi Vasih komsija.

Dejan

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto bi se neko odrekao svoje teritorije i zemlje samo zato sto na delu teritorije zivi vecinski drugi narod tj. Albanci, Srbi nikad nece priznati Kosovo za drzavu i kraj.

Andrija

pre 17 godina

Ako Srbija i gubi Kosovo, to ne znači i da ga Albanci automatski dobivaju.
Radikalni stavovi, na bilo kojoj strani, ne prolaze (ni "samo nezavisnost" ni spominjanje RS, a ponajmanje zazivanje "nesigurnosti") i strana koja bi insistitala na njima je ona strana koja će biti daleko više razočarana konačnim rješenjem.
A konačnu odluku o Kosovu donosi upravo međunarodna zajednica, bez obzira na sve želje i "argumente" bilo koje strane.

He6ojwa - [ponekad] Nebule

pre 17 godina

Разумијем настојања госп. Тадића да спаси што се спасти може али неразумијем зашто око тако кључног питања нема политичке и све нацијоналне сагласности. Је ли нама у опште потребно Косово и Метохија ако се њега сјећамо само у вријеме предизборне кампање? Времена више нема за разигравање екипе сад треба стиснути зубе и погледати напријед и коначно формулисати нацијонални интерес.

Nessoni

pre 17 godina

Prosto je nevjerojatno da ce Srbija "dobiti" nazad Kosovo, kao sto je i nevjerojatno da bi Srbija promjenila zastavu i pored srpskog stavila albasnkog orla. Da li to vecina Srba u Srbiji zeli? Kosovo jedino moze biti u rangu konfederalne jedinice. Uz srpski, Albanski jezik bi postao sluzbeni, djeca bi u osnovonoj skoli pored srpskog ucila i albasnki, barem polovina diplomata i institucija bi terebala biti popunjena albanskim "kadrovima" itd. Da li je to uistinu ono sto mr. Tadic zeli? I njegov argument o kriminalu i korupciji je na tankim nogama jer bi bilo puno bolje da zaustavi kriminal u Srbiji zbog kojeg vam je ubijen Premijer a napredak Srbije zaustavljen. O Mladicu i ostaloj bratiji necu trositi rijeci. Srbija je definitivno izgubila Kosovo 1999 i s time se konacno treba pomiriti radi bolje buducnosti. Sve drugo je bacanje prasine u oci, a onima koji bi zeljeli nekakve "oluje" i "Bljeskove" na Kosovu samo treba reci da je zbog njih tamo NATO i da ce ih opet urazumiti ako je to potrebno. Jer, NATO je tamo da zastiti Kosovare i to mnogi zaboravljaju.

Vanja

pre 17 godina

Citiram predsednika Srbije Borisa Tadica: "Pokrajina ne sme da dobije punu nezavisnost".
Kosovo je pokrajina Republike Srbije. Da li je to Albancima jasno? To je cinjenicno stanje. Vec samo to sto oni traze nezavisnost, jasno govori da je nemaju. I ne mogu je imati ukoliko im je neko ne da. Medjunarodna zajednica je Srbiji nametnula pregovore u kojima se o toj nezavisnosti PREGOVARA.
Do donosenja konacne odluke, fakticno stanje je da se Srbija pita.

d.jovanovic

pre 17 godina

Ako ni posle crnogorskog referenduma nije jasno da se nove države bivših republika SFRJ MORAJU formirati na tadašnjim administrativnim granicama (Izveštaj Badenterove komisije), onda svi komentari i postupci zvaničnika služe samo za zabavu naroda. Ako se tome doda i svojevremena izjava Malden Olbrajt "da će KiM ostai u Srbiji, ali da Srbije neće biti na KiM" - onda bi sve trebalo da bude jasno i albancima.

mala

pre 17 godina

Ocito da nema dogovora, kompromisa izmedju dve etnicke zajednice. Pa lijepo, jedino razumno rjesenje je podjela teritorije, pa neka svako zivi na svom i svoj zivot. Uvijek su bolje zivili jedni pored drugih nego zajedo.Tadicu, ovo bi bio pravi prijedlog i definitivno rjesenje, za sve.

komsija

pre 17 godina

Ostavite nas na svoju bedu i kriminal gospodine! Neka Evropa i mi zajedno resimo nase bedne probleme. Mi smo radosni da vam ostavljemo na vas med i mleko i zajedno sa Rusima, napravite NOVI SVETSKI POREDAK. Ma koliko se trudite da mesate vodu i zlato necete uspeti gospodine! Isto tako nebeski i zemaljski(mozda podzemaljski u vasim snovima) nemaju bas nikakvu slicnot u svojim mozgovima!
Cak i vas jezik bele i crne slike ne ide ka kooegztenciji...Morate da vidite i druge kolore, naprimer crveni kolor albanske zastave da bi ubedili Albance. U suprotnom razmisljate o gradjanima Srbije koji nisu samo Srbi. Dajte njima taj predlog dok nije kasno....

Dilema

pre 17 godina

Svi smo mi protiv nezavisnosti Kosova ali postoji jedno pitanje na koje je gospodin Svilanovic u nekom od intervjua obratio paznju "Da li smo mi spremni da nam predsednik Srbije bude Albanac? " Zar to ne bi bilo njihovo legitimno pravo ako bi ostali u sklopu Srbije?

mnogo ste providni

pre 17 godina

MZ vrlo cudno u istu grupu prioriteta svrstava popravku kuca ostecenih 2004 godine, u erupciji albanskog nasilja, koje je bilo centralno orkestrirano i logisticki veoma temeljito podrzano, sa ucescem Srba u kosovskim institucijama, sto bi de facto znacilo priznavanje nezavisnosti! A da se ne zaboravi - Srbi su bili u tim institucijama i kao "nagradu" su dobili mart 2004!
Oni koji brinu o velikom broju Albanaca u Srbiji, njihovom prisustvu u skupstini, diplomatiji, vlasti, ocigledno nisu dobro procitali Tadicev predlog. A oni koji kritikuju srpske predloge zaboravljaju da MZ insistira na kompromisnim predlozima i da li su onda srpski predlozi kompromisni ili albanski: nezavisnost, nezavisnost, nezavisnost.... Srpski predlozi su takodje veoma konzistentni: teritoriju ne damo.

Petrit

pre 17 godina

Zaista srpska drzavna i politicka elita su neiscrpni izvor razno-raznih platforma,planova,resenja za Kosovo. Posle vlade, eto i predsednika sa njegovom platformom za Kosovo,pa sigurno sledi neka platforma g.Draskovica,pa tu je i neizbezna gospodja Raskovic-Ivic.Siguran sam da slede ubrzo izbori pa cucemo i videcemo jos ovakvi cuda.Ali sto se tice nas kosovara samo jedno znamo, da Kosovo krajem 2006 bice nezavisna i suverena drzava.

Митар,Косово и Метохија

pre 17 godina

Више је него извесно да ЗАПАД на председника Тадића увек делује инспиративно.
Увек се са пута врати либералнији н'о што је пре одласка био. Слично се десило и пред локалне изборе на Косову и Метохији.Мислим да би требало забранити одлазак на ЗАПАД драгом нам и сипатичном Председнику државе,барем до краја године када сви очекују расплет у погледу КиМ.

Djordje

pre 17 godina

Pa sto ne bi imao pravo da se kandiduje za predsednika? Jedino je problem sto maksimalno moze da dobije 15% glasova i to u slucaju da svi Albanci sa Kosova glasaju samo za njega. I naravno da ih treba i u vladu, ali osnovni uslov je da rade za dobrobit Drzave, a ne ko Mesic ili Marovic svojevremeno.

Ibra

pre 17 godina

Ma nemojte to tek sada da govorite i pisete.Pa ko ima naj organizovani kriminal i korupciju od same srbije.Pa mozda ne vidite da se usred dana ubijaju ljudi,pa ubijaju se i prmijeri i novinari i sve zivo sto je potrbno srbiji.Dame i gospodo:Zadno je vreme da se srbija opredeli samoj sebi , zadnjo joj je vreme da se uzbudi i da rascisti sam svoj dvor i da se opredeli ka evropi ali u evropi se ne ide sa radikalima i kostunicom.Imate zadnji voz a vi jos niste ni kupili karte a na kraju strahujem da nema ni karata za vas pa ni voz zato razmislite dobro srbi. Vasa je srbija i branite je od huligana i kriminalaca.Budite dobri susjedi sa svima i zivite bez iluzija jer na kraju krajeva svaki ima jedan zivot i samo jednom ga prezivi a ne da se bavimo 100 godina o granicama i o ljudskim pravima.

pingi

pre 17 godina

sto prica G ,tadic ,samo ne nezavisnost ,sta znaci to republika .kosovari nece da sednu sa radikalima koji su u ratu kosovo ubile dece zene trudne i stari ljudi 90g.drugo maldic setase u kafanima sami ste rekli u emisiju pa sta cemo mi da zivimo sa vama drugo ako cernogorci pobegli od vas sta cemo mi albanci sa serbima nas do dansa nista nije otislo kako treba samo kerv i ratovi 100godina ,i razmislajte o nekom zajednickom derzavu .

Kosovar(C)

pre 17 godina

Imam samo jedno pitanje za gospodina Tadica:
Gospodine,ajde da smatramo taj vas predlog realnim,a kako ce se krecati Albanci u Srbiji ili Srbi na Kosovo kad bi obe strane bile frustrirane sto nisu dobili ono sto su trazili?
(za mrvu demokratije)

SDrba

pre 17 godina

Kolko vidim Srbija moze da predlaze samo ogranicena resanja za srpsku manjinu koja su sva unutar Kosova. Sve ostalo se krace u smeru potpune nezavisnosti Kosova. U krajnoj liniji budimo iskreni , pa kazimo da li Srbija ima snage da ponovo uspostavi suverenitet na Kosmetu?

Sonja

pre 17 godina

Drzava Srbija je napravila vrlo preciznu platformu za vrlo siroko resenje o autonomije Kosova. I to je zvanican dokumentat koji svako moze da procita, i koji je poslat u svet onima koji su nadlezni za to pitanje. Dakle nije tacno da nezavisnosti koju traze albanci nije odgovoreno jasnim odgovorom i stavom.
Zao mi je ovih albanaca jer su potpuno neprilagodljivi pa ce mnogo patiti kada ta nezavisnost konacno nece biti prihvacena.

Vladimir

pre 17 godina

fino smo sve mi zamislili - samo da dirigujemo svetu da sve bude po nasem...
tadicu, skoncentrisi se na sredjivanje problema u Srbiji, zajedno sa svim ostalim politicarima, a posle prikupljajte politicke poene na predloge o statusu Kosova... Samo jos ne znam zasto imamo svi utisak da ce Kosovo biti nezavisno, bez obzira sta mi predlozili...
Manimo se coravog posla - Srbija propada u svakom smislu, a ovi resili da spasavaju prakticno nezavisnu pokrajinu.

Vojvodjanin

pre 17 godina

Uprkos 'vec vidjenom' predlogu gospodina Tadica (tj Masala - kako nas filozov MM to naziva) bilo mi je pravo osvezenje citati neke komentare - pogotovu onog pun pozitivne snage i istinske dobre namere (kao sto je Srdjanov iz Ceske), naspram nekima koji i dalje trasiraju put mraku i pospesujuci regresivni nacionalizam kao modus vivendi frustrirane i uvek nezadovoljne Srbije - a sve pod velom dobre i pravovremen informisanosti, visokog stepena elokventnosti i 'uvek za dlacicu pamitnijeg od drugih'.. A ja mislim da bi bilo lepse da ti isti zakopati govor razdora, mrznje i dozivotne kritike. Tako cemo mnogo dalje stici. Jer kad pogledama sta neki u komentarima 'nude umesto Tadica i Draskovica' - da se rasplacem odmah!

CG

pre 17 godina

Mislim da je jedino realno rjesenje nezavisno i demokratsko Kosovo, gdje ce EU biti garancija da se i u tim uslovima nece moci mijenjati granice (eventualnop ripajanje Albaniji). Zapravo to rjesenje je vec projektovano u EU ali samo srpski politicki vrh to ne vidi i ne uocava realnost, vec prica gluposti nedostojne ozbiljnih ljudi o "vise od autonomije, manje od nezavisnosti".
Srdacan pozdrav iz Crne Gore.

MILUTIN MLADJENOVIC

pre 17 godina

Ja kao rodjeni Metohijac,proteran iz politickih razloga jos davne 75 godine u Beograd,i to ne od Albanaca,vec Srpskih sluzbi bezbednosti.Mogu da vam saopstim da je svaka prica sa Srpske strane o Kosmetu najobicnija prevara,farsa,fatamorgana i bacanje prasine u oci narodu.To sam ja znao jos pre 30 godina,a danas to zna i malo dete u centralnoj Srbiji i Beogradu.Jedini koji se prave ludi,i koji nam mazu oci su nasi politicari!Kosovo i Metohija je zauvek za vjek vjekova izgubljeno za Srbiju,sto pre to prihvatimo,to bolje za nas narod,sto kasnije to uradimo to je jedino bolje za nase politicare.Da bi nas joos koju godinu zamlacivali i udaljavali od stvarnih problema Srbije,a to su ekonomska pitanja i pitanja privrede.

Milojko

pre 17 godina

Interesantno kako se uvek postavlja teza, a jel smo spremni da nam predsednik bude Albanac ili da nam u Vladi sede Albanci...
A moze jedno kontrapitanja, a jel su Albanci na Kosovu spremni da im predsednik bude Srbin sa Kosova???
Da im u Vladi sede ministri Srbi....
U Srbiji ima vise glasaca radikala nego svih glasaca na Kosovu, pa nesto nisam primetio radikale ni u vladi ni kao predsednika...
Interesanto da neko sa 1000000 (pa i da su svi ko jedan, sto je naucna fantastika) potencijalnih glasaca misli kako moze da dobije predsednicke izbore u Srbiji ili da udje u Vladu, bas interesantno...
Mnogo ste se zaleteli gospodo Albanci sa Kosova, pazite da vam se to ne obije o glavu...

paja

pre 17 godina

MZ će doneti rešenje koje će im omogućiti da se ispetljaju iz galimatijusa kriza koje su SAD sa partnerima zamesili.
Rusija i Kina imaju svoje interese i njima objektivno svako rešenje odgovara, drugim rečima ova situacija (nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije) jedino ne odgovra SAD i EU.
Mislim da su se kreatori krize preračunali u vezi Kosova i to im postaje jasno. Greška nije bilo kakva već strateška a strateške greške imaju za posledicu dugoročno slabljenje strateške pozicije zgrešioca.
Nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije = nezavisan Teksas, nezavisna Aljaska, Nezavisna Baskija, Nezavisna Republika Srpska, nezavisna severna Ukrajina, nezavisna Bavarska, itd.
Ova perspektiva je vrlo inspirativna, drugim rečima od nezavisnog Kosova nema NIŠTA.
Samo da napomenem: albanci na Kosovu dobijaju najbolju moguću ponudu sa pretpostavkom da će je odbiti. Sledeća ponuda će biti status AP po važećem ustavu i to će MZ prihvatiti.
Kosovski albanci sada imaju priliku da prihvate za njih najpovoljnije rešenje jer sve ostale ponude neće biti tako povoljne. Politika je veština mogućeg a ne nemogućeg
Srbi drugačije pregovaraju od amerikanaca: prvo daju maksimalnu ponudu, a u toku pregovora se ponuda smanjuje, pa šta košta da košta.
Albanci treba da prouče primer Republike srpkse Krajine u Hrvatskoj i plan Z4. Hrvati slično razmišljaju kao srbi (zato se odnosi između Srbije i Hrvatske tako brzo normalizuju i sada možemo govoriti o strateškom partnerstvu Hrvatske i Srbije na Balkanu sa mogućim ujedinjenjem u Državna zajednica Srbija i Hrvatska - ideja koja se već pomalja u nekim političkim krugovima u Zagrebu i Beogradu, kasnije bi se pridružila i Makedonija a CG će ostati sama jer Srbija posle svih uvreda neće biti zainteresovana (dok je Milo i klika na vlasti)).

Sasa

pre 17 godina

Kosovo bi moglo da bude nezavisno kao zajednicka drzava Albanskog i Srpskog naroda. Srbija sa nezavisnim - ali prijateljskim - sprkim i Crnom Gorom i Kosovom...kako izgleda?

joker

pre 17 godina

nazalost,"kasno tadic na kosovo stize!!!"..sa novim predlogom!!!??..a i niko ga ne slusa,niti ce ga slusati!!!jasno je da je kosovo otislo..to jedino nije jasno vladi i predsedniku srbije...!!???...da nije tuzno bilo bi komicno!!..

smajo

pre 17 godina

Nista novo! To je samo jos jedna ideja u nizu, politicara drzave Srbije. Ovo me ne cudi ni najmanje jer mr Tadic zna da mu to ne prodje kod kosovara ni kod MZ, ali zarad unutrasnjeg konzuma, mozda ce proci jos koje vreme. Interesantno je i to da u mnogim komentarima spominju se radikali kao potencijalni koji bi mogli doci na vlasti u Srbiji! Pa gospodo to je jedna od partija u politickoj sceni Srbije, a vi ako ih se toliko plasite ne glasajte za njih ili zabranite njihovo delovanje. Neko je spomenuo u komentarima neko kao "ujedinjenje drzava zajednica Hrvatska i Srbija"?!? vremenom ce im se pridruziti i Makedonija(kakav apsurd), a Crna Gora ce morati da ceka za inat(Milov)!!! Sta reci na ovo...Smesno, da ne kazem tuzno. Doduse ovaj narod i ne zasluzuje bolje rukovodstvo(cast izuzecima) 10. juni 2006. 08.14)

ja

pre 17 godina

albanci ne zele nista zajdnicko sa srbijom ja nezan koliko vremena treba u srbiji svatiti ovo vise kad se crna gora odvojila od srbije sta nas albance treba da zivimo zajedno posle toliko ratova i zlocina od strane srbije.

Gordan

pre 17 godina

Meni stvarno nista nije jasno. Ovi traze ovo a oni drugi ono. Nikako kompromisa. Ali isto tako ne svatam tvrdoglanost Srba iz srbije i politicara iz srbije. Kao prvo sa kosovom imaju losiju perspektivu, jer ce se stvoriti dva vagona kojji vuku sebe u suprotnome smjeru.
Kao drugo, moram vas podsjetiti da dialog Srbije i Kosova je kao igra Saha. vazno je da se igra, a to sto figure sa kojima oni igraju imaju zivot u sebi, o tome niko ne razmislja.
Ni kostunica, ni vuk , ni niko od srba koji zive danas u srbiju (osim tih izbjeglica) niko nije zivio na kosovu, a niko nema namjeru zivjeti. Pa zasto onda uzeti tu hrabrost i odluciti za zivot drugih ljudi. Pa ljudi, tko smo mi da prisilimo druge kako da zive. Neka svako udluci o svome zivotu, uostalom imamo samo jedan zivot, moramo ga zivjeti sretno i u miru, i mislimo o buducnosti nase djece a ne nasih politicara.
(Kazem "nas" obazirajuci se na oboje, albance i srbe.)
Moramo zivjeti zajedno, ili blizu jednog drugog. Bicemo jedni drugim komsije, i povijest nas je povezala. Nije vazno da li je to u jednoj ili dvije drzave. nije problem o granici nego o nasem ponasanju. Pustimo svakok da zivi u miru.
Za mir i sretan zivot!

Goran

pre 17 godina

Nema tu sta mnogo da se prica.
Srbija treba da dobije Kosovo nazad na upravu kao sto je i Hrvatska dobila istocnu Slavoniju i Baranju. Mirnim putem. To bi bilo i jedino pravedno resenje koje bi opravdalo i sva ona prethodna.
Albanci moraju biti kaznjeni za svoje ratove kao sto smo i mi bili kaznjeni za svoje.

ljubinka

pre 17 godina

Ne razumem kolika prica oko Kosmeta, a sami mi odavde smo postavili granicu i carinu, pa zar to nije posebna drzava.
Isti su prelazi kao kad putujes u Bugarsku ili bilo koju zemlju.

Lion

pre 17 godina

Neka se g. Tadic pozabavi ekonomijom i kriminalom u svojoj Srbiji, a kako ce te probleme Kosovo reshiti to nek bude nash problem posle sticanja nezavisnosti.
Nezavisnost je preduslov, uslov i buducnost Kosova.Tu sve pocinje i zavrshava se cela prica za nas. Jednostavno prvo nezavisnost a potom sve ostalo.

Xyth

pre 17 godina

Hajd Jovo na novo...
Dosta bre vise sa novim planovima kada svima je jasno da postoji sa jedan jedini : Kosovo ce postati nezavisna barem od Srbije.
Daj da da se dogovorimo o buducim dobrosusedskim odnosima. Manite se coravih poslova jednom i zauvjek.

Independance the only solution

pre 17 godina

Ako prema Tadicevim recima, Kosovo ne moze dobiti nezavisnost, jer prvo treba da se rese problemi u ekonomiji i sa organizovanim kriminalom, onda ni Srbija nema pravo na nezavisnost... Nema ni nedelju dana da je Srbija od svojih gradjana, i politicara, ocenjena, da ima naj organizovaniju grupu kriminala u Evropi.
Ono sto vidim od politicara iz Srbije do sada kao argument da se ne da nezavisnost Kosovu, jeste samo da Kosovari ne dobiju ono sto zele (u narodu bi rekli, ZA INAT), samo ne ono sto zele...

Serdar Rade

pre 17 godina

Konačno 360 stepeni u krug od 1906 do 2006 vraćamo se na početak Srpske priče. Posle par miliona izginulih Srba i tragičnog završetka nekoliko Srpskih vladara, kroz avanture takozvanih uhedinitelja Južnih Slovena, Srbija se vraća na mesto gde je i bila, bez Makedonije t.j. Stare Srbije i Kosova ali sa Willsonovom Vojvodinom, sa prelepom zastavom i šarmantnim čelnikom.
Nadajmo se da će Kosovari shvatiti da moraju sa Srbima živeti u slozi.

mishko

pre 17 godina

Novi predlog predsednika Tadica me ne iznenadjuje, pocelo je. Sada se vec vidi da mora da se kaze narodu istina, ma kakva ona bila. Ljudi da nije malo kasno da pevamo onu staru dobru "Sad je kasno da se kajem...." ja sam siguran da ce se pitanje Kosova resiti ove godine bez obzira sto G.Tadic pokusava da nesto uradi u vezi toga. Ja sam barem realan prema samom sebi a i ako istina boli ponekad posle Crne Gore isto sleduje i sa Kosmetom pa cemo morati mi Srbi jos jednom da proglasimo nezavisnost Srbije.

hmmmm

pre 17 godina

Srbija nazalost jos ne razume da za svoje predloge treba da ubedi Albance a ne Medjunarodnu Zajednicu. Cak naprotiv, negativna retorika o Albancima nije se menjala ni 1% posle pada Milosevica vec je postala jos negativnija. Srpski predlozi u takvom jednom ambijentu nemaju ni najmanju sansu, cak ih niko ne uzima za ozbiljno.

Levo

pre 17 godina

Na stranu sto za Kosovo verovatno i nije previse bitno sta ko misli i izjavljuje u Srbiji - pa makar to bio i predsednik Srbije - zanimljivo je nesto drugo. A to je poziv Tadica Kosovarima da rese pitanje "ekonomije i organizovanog kriminala". Kad ovaj poziv dodje od coveka koji je na celu jedne od ekonomski najizolovanijih i najzaostalijih zemalja Evrope, onda je to samo neumesno. Ali, kada to kaze sef drzave koju je organizovani kriminal bacio na kolena, onda je to politicki kontraproduktivno. Pa sta mislite, g-ne Tadicu, sta ce na ovo da vam odgovore Albanci? Prvo ce upreti prstom na ubistvo Djindjica, zatim na izvestaj UN o Mladicu, i na kraju na poslednja ubistva zasticenih svedoka... Sta zapravo pokusavate da postignete, Predsednice?

Milance

pre 17 godina

Pre dve nedelje sam bio na odmoru kuci (u Beogradu). Slogirao mi se stric u Zubinom Potoku i samo mene spominjao. Dece se nije secao ali mene perfektno. I otisao sam na Kosovo . Na delu puta izmdju punkta u Brnjacima i Gazivode brane , jedan nas Srbin se odmetnuo i naplacuje putarinu od 20evra po svakom kamionu koji nije srpski (kao Bata u otpisanima!!!). Krenuo sam u ponoc iz Novog Pazara za Beograd kad vozac pokupi neke face u mraku. Policija zaustavi u Raski autobus kad ono 12 albanaca iz Albanije krenulo negde... Preko Kosova , pa peske brdima pa u autobus. Istog dana kada su ubili momka preprecivsi put sa drvetom ja sam tim putem prosao. Mogli su i mene da ubiju. Jedan moj brat od strica ima kosovske table i kaze daj da prodjemo juznim delom. Ja negodovao ali hajde. Dole haos, nema vise dece na ulicama kao 80 (kazu otimanje), uniformisanih koliko hoces , francuzi tovare ili istovaruju tenkove sa voza...
Stanje na Kosovu se moze porediti samo sa stanjem u Africi( dosta sam je obisao).
Treba da ga podelimo 50-50 i neka Albanija brine o njenom delu.

Milojko

pre 17 godina

Da je ovo sto prica Tadic glupo i beskorisno ne bi se toliko Albanaca uzrujavalo. Pa posto je ovo nevazno i Srbiju zaista niko nizasta ne pita, pa sto se toliko uzbudjivati oko toga?!!
Stvar je ipak malo drugacija. Apsolutno svakom je jasno cak i ako se Kosovu da neki vid nezavisnosti, Albanci nikad nece dobiti odresene ruke da budu gazde u drzavi i to treba da im bude jasno. Zato bi i oni trebalo da pripremaju svoje sunarodnike tj. da im kazu istinu da od te toliko zeljene nezavisnosti nece biti hleba da se jede. A vreme ultimatuma i pretnji je davno zavrseno.

sangiam

pre 17 godina

Kao pametan (?) politicar g Tadic bi morao znati da svaki srpski prijedlog Albanci primaju sa rezervom i insistiraju na suprotnom. Zato bi trebalo da pokusa sa metodom tzv reverzibilne psihologije tj treba da insistira na sto brzem i potpunom priznanju nezavisnosti Kosova. Postoji realna sansa da Albanci automatski insistiraju da postanu sastavni dio Srbije, bez ikakve autonomije, da centaralni trg u Pristini nazovu trgom Slobodana Milosevica a aleju prema groblju - Aleja drzavne bezbednosti. Neka pokusa, ionako nema sta izgubiti.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Mašala. Gospodin Tadić uvek dobije nove ideje kada se nadje na tom divnom lepom i demokratskom zapadu. Uvek radi sve uz vetar Vladi Srbije. Ovaj njegov "predlog" je samo njegova lična promocija koja može da se svrsta u "mož da bidne al ne mora da znači". Taj njegov plan je zaista samo magla ovom narodu. Da ne shvati šta radi gospodin Tadić /i za koga/. Srbija ima jedinstveni "dvojac". To je Tadić-Drašković. Snažni su, jaki, pametni i lepi, pripadaju demokratskom bloku, plove bez prestanka. Jedina mana je što su izgubili kompas.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

To sam vec x puta govorio i pisao ovde u Ceskoj!!! Albanci, zar vi stvarno mislite da cete skinuti nezaposlenost, kriminalizaciju drustva, korupciju i vladavinu prava dobijanjem nezavisnosti??? Da se ne lazemo! Dok god vi sami ne odlucite da je vreme da se kaze dosta svoj toj vasoj i nasoj oligarhiji, koja koristi nacionalizam za svoje kriminalne aktivnosti bicete gladni i shishace vas kao ovce, kao i nas ovi nasi! Ne budite naivni! pogledajte drzave u okolini - imaju nezavisnost, ali su siromasne. Zasto? Zato sto su ljudi nemarni kako im drzava izgleda Isto tako i Srbi ocekuju da ce drzava sve za njih da uradi, ali niko vam od politicara nece doci i ocistiti kucu, stan, dvoriste!!! To je glavni razlog, zasto je Zapad zapad a Istok zaostai istok!!! I da, za kraj: Slucaj Tajvana - nema nezavisnost, ali je azijski tigar. Ekonomska sila u Aziji!!! Zasto? Samo zbog ljudi. Pokazite i Vi respekt prema zakonima, vladavini prava i najvise prema radu i dobicete podrsku sveta. Ali vi ne respektujete ni najosnovnija ljudska prava svojih nacionalnih manjina! A to je tuzno, ne toliko zbog nas, koliko zbog Vas. Ja bih se stideo za svoje drustvo da neka nacionalna manjina ne sme da izadje iz svog ghetta!!! Albanci su u Srbiji slobodni i ja se ponosim time!!! Zelim i Vama takav ponos!

Dragan

pre 17 godina

Ja sam prvi za to da se Srbija otcepi od Kosova. Da skine to breme sa sebe ako misli da ide tamo gde je sa Djindjicem krenula. Da najzad pocne da razmislja o sebi i ulaze u sebe. I da nekako naplati od te medjunarodne zajednice svoja ulaganja u 20% teritorije koji ce se sada naci pod upravom, bez uvrede, u civilizacijskom smislu permanentno najnerazvijene nacije u Evropi. Inace, dopada mi se ono sto na sajtu procitam. Covek bi pomislio da je Kosovo raj na Zemlji. Nigde droge, kriminala i ostalih posasti...da ima more, uplatio bih tamo letovanje!

Juzni Srbin

pre 17 godina

"ne sme da dobije punu nezavisnost"?! Znaci, on bi da im da upola nezavisnost...e pa ne moze...1244 je jedna stvar koje se mora postovati, a tu pise "sustinska autonomija", a ti g.Tadicu u svojoj kuci dodeljuj pune i prazne autonomije a ne u mojoj kuci ovde...

Ko to tamo peva

pre 17 godina

Jel to neko na Kosovu zvecka oružjem. Ako ste pomislili da ćete nezavisnost steći oružjem setite se Srpske krajine. Oluja se lako diže, a Bljesak je obično prati.
Kosovari smirite hormone. Kosovo nikad i slovima nikad neće biti nezavisno.

Neko

pre 17 godina

Vidim da ova ideja polako dobija na zamahu. Znaci Srbija treba sto pre da da Kosovu nezavisnost, ali uz jednu malu zackoljicu, da se vrati pod okrilje Srbije za 100 godina (valja ce Zemlja postojati i tada). Ugledajmo se na bracu Kineze. Samo na duge staze.

SamSvoj

pre 17 godina

... Albanci su u prednosti jer jasno vele sta hoce. Nezavisnost. Hoce nezavisnost. Od 1906 na ovamo hoce nezavisnost. A ovi nasi koji su ubedjeni da je demokratija drzavno uredjenje i neprestano trube da je Kosovo demokratsko pitanje. Glupost. Kosovo je drzavno pitanje koje se resava politickim sredstvima koja su sve osim demokratije. Demokratija ne zna za interese koji se namecu silom i silom prava. E pa neka nasi politicari jasno kazu koji je to drzavni interes i koliko kosta. I kojim sredstvima ce da ga ostvare ili mozda pokustai da ga ostvare. A mi cemo kao gradjani Srbije demokratskim nacinom da im damo odgovor koliko smo saglasni. Ovako, igraju sa nama zmurke, brukaju i drzavu i gradjane. I sta cemo, Albanci to prosto kazu na svim jezicima sveta; NEZAVISNOST. A mi, ma hajde boga ti. Bruka.

marko, nis

pre 17 godina

Bravo, ovo je pocetak za ono sto se mora saopstiti: Kosovo je nezavisno vec 7 godina. Ipak ovo je hrabar cin jer je Tadic prvi zvanicnik koji pominje nezavisnost makar i ne potpunu. U ovome mora imati podrsku svih gradjana/ki koji ovu zemlju vide kao deo Evrope a ne saveza Rusije i Belorusije.

darth vader

pre 17 godina

Samo da potsetim pripadnike 'patriotskog bloka' sta bi znacilo u civilizovanoj Evropi Kosovo unutar granica Srbije: skoro trecinu parlamenta cinili bi Albanci i po toj logici bi im sasvim sigurno pripalo potpredsednicko mesto u vladi i nekoliko ministarstava (mozda odbrane ili spoljnih poslova, obrazovanja...). Ako su radikali (plus veliki deo DSS), SPC i svi ostali 'patrioti' stvarno spremni na sve ovo neka onda javno izadju i kazu. Neka ponude Albancima sve ovo a neka Albanci onda probaju da odbiju. Da vidimo sta bi u tom slucaju svet rekao. Ovako znajuci da i jedni i drugi zele etnicki ciste granice (glavni dokaz primitivizma obe strane) i zavodjenje apartheid-a prema manjinama, pobedice oni koji imaju sluha za modernu politiku i odnose snaga u svetu. Sa izuzetkom pokojnog Zorana Djindjica, ostali srpski politicari, na zalost, i dalje pokazuju da su popuno nedorasli ovom zadatku.

Vanja

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova znaci kraj svim ne-albanskim stanovnicima, fizicki ili geografski, to ne moze da bude solucija. Pre nego sto se potegne pitanje statusa mora da se masivno podigne bezbednost to znaci brojno stanje stranih policajaca i da se osposobe sudije na evropskom nivou. Do tada nezavisnost ne sme da se uzme u obzir.

Bashkim Cerrca

pre 17 godina

Veoma cenim i postujem Vasa prava o slobodnim snovima i halucinacijama u vezi konacnog statusa Kosova. Sa raznim stavovima, misljenjima, predlozima, platformanma koje su dosle od Vasih top drzavnih predstavnika, Vase Vlade, politicara kao i gradjana vec smo navikli. Za sada nista novo. Samo da Vas jos jednom podsecam da ce Kosova pred kraj ove godine postati nova nezavisna drzava. Ne zato sto ovo kaze i zeli Bashkim prosecan Albanac sa Kosova, ili sto ce reci Dragan koji zeli Kosova opet unutar drzave Srbije, ali komsije da ce Kosova biti nezavisna to su Vam do sada jasno i cisto rekli i preneli i to u nekoliko navrata i usred Beograda nadlezna lica iz nadleznih institucija koje ce i odlucivati o konacnom statusu Kosova. Slusajuci posljednji predlog cenjeneg Tadica u vezi situacije na Kosova ostajem bez kommenta, bazirajuci se na kakvoj poziciji politickoj, ekonomskoj, drustvenoj, kriminalom i internacionalnim prestizhom stoji Srbija danas u svetu. Pa ne zivimo u razlicitim kontinentima da ne bi znali sta se sve dogadja unutar Kosova i Srbije. Pocnite od ove cinjenice pa tek onda kritikujete i dajete primedbe u vezi Vasih komsija.

Dejan

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto bi se neko odrekao svoje teritorije i zemlje samo zato sto na delu teritorije zivi vecinski drugi narod tj. Albanci, Srbi nikad nece priznati Kosovo za drzavu i kraj.

Andrija

pre 17 godina

Ako Srbija i gubi Kosovo, to ne znači i da ga Albanci automatski dobivaju.
Radikalni stavovi, na bilo kojoj strani, ne prolaze (ni "samo nezavisnost" ni spominjanje RS, a ponajmanje zazivanje "nesigurnosti") i strana koja bi insistitala na njima je ona strana koja će biti daleko više razočarana konačnim rješenjem.
A konačnu odluku o Kosovu donosi upravo međunarodna zajednica, bez obzira na sve želje i "argumente" bilo koje strane.

He6ojwa - [ponekad] Nebule

pre 17 godina

Разумијем настојања госп. Тадића да спаси што се спасти може али неразумијем зашто око тако кључног питања нема политичке и све нацијоналне сагласности. Је ли нама у опште потребно Косово и Метохија ако се њега сјећамо само у вријеме предизборне кампање? Времена више нема за разигравање екипе сад треба стиснути зубе и погледати напријед и коначно формулисати нацијонални интерес.

Nessoni

pre 17 godina

Prosto je nevjerojatno da ce Srbija "dobiti" nazad Kosovo, kao sto je i nevjerojatno da bi Srbija promjenila zastavu i pored srpskog stavila albasnkog orla. Da li to vecina Srba u Srbiji zeli? Kosovo jedino moze biti u rangu konfederalne jedinice. Uz srpski, Albanski jezik bi postao sluzbeni, djeca bi u osnovonoj skoli pored srpskog ucila i albasnki, barem polovina diplomata i institucija bi terebala biti popunjena albanskim "kadrovima" itd. Da li je to uistinu ono sto mr. Tadic zeli? I njegov argument o kriminalu i korupciji je na tankim nogama jer bi bilo puno bolje da zaustavi kriminal u Srbiji zbog kojeg vam je ubijen Premijer a napredak Srbije zaustavljen. O Mladicu i ostaloj bratiji necu trositi rijeci. Srbija je definitivno izgubila Kosovo 1999 i s time se konacno treba pomiriti radi bolje buducnosti. Sve drugo je bacanje prasine u oci, a onima koji bi zeljeli nekakve "oluje" i "Bljeskove" na Kosovu samo treba reci da je zbog njih tamo NATO i da ce ih opet urazumiti ako je to potrebno. Jer, NATO je tamo da zastiti Kosovare i to mnogi zaboravljaju.

Vanja

pre 17 godina

Citiram predsednika Srbije Borisa Tadica: "Pokrajina ne sme da dobije punu nezavisnost".
Kosovo je pokrajina Republike Srbije. Da li je to Albancima jasno? To je cinjenicno stanje. Vec samo to sto oni traze nezavisnost, jasno govori da je nemaju. I ne mogu je imati ukoliko im je neko ne da. Medjunarodna zajednica je Srbiji nametnula pregovore u kojima se o toj nezavisnosti PREGOVARA.
Do donosenja konacne odluke, fakticno stanje je da se Srbija pita.

d.jovanovic

pre 17 godina

Ako ni posle crnogorskog referenduma nije jasno da se nove države bivših republika SFRJ MORAJU formirati na tadašnjim administrativnim granicama (Izveštaj Badenterove komisije), onda svi komentari i postupci zvaničnika služe samo za zabavu naroda. Ako se tome doda i svojevremena izjava Malden Olbrajt "da će KiM ostai u Srbiji, ali da Srbije neće biti na KiM" - onda bi sve trebalo da bude jasno i albancima.

mala

pre 17 godina

Ocito da nema dogovora, kompromisa izmedju dve etnicke zajednice. Pa lijepo, jedino razumno rjesenje je podjela teritorije, pa neka svako zivi na svom i svoj zivot. Uvijek su bolje zivili jedni pored drugih nego zajedo.Tadicu, ovo bi bio pravi prijedlog i definitivno rjesenje, za sve.

komsija

pre 17 godina

Ostavite nas na svoju bedu i kriminal gospodine! Neka Evropa i mi zajedno resimo nase bedne probleme. Mi smo radosni da vam ostavljemo na vas med i mleko i zajedno sa Rusima, napravite NOVI SVETSKI POREDAK. Ma koliko se trudite da mesate vodu i zlato necete uspeti gospodine! Isto tako nebeski i zemaljski(mozda podzemaljski u vasim snovima) nemaju bas nikakvu slicnot u svojim mozgovima!
Cak i vas jezik bele i crne slike ne ide ka kooegztenciji...Morate da vidite i druge kolore, naprimer crveni kolor albanske zastave da bi ubedili Albance. U suprotnom razmisljate o gradjanima Srbije koji nisu samo Srbi. Dajte njima taj predlog dok nije kasno....

Dilema

pre 17 godina

Svi smo mi protiv nezavisnosti Kosova ali postoji jedno pitanje na koje je gospodin Svilanovic u nekom od intervjua obratio paznju "Da li smo mi spremni da nam predsednik Srbije bude Albanac? " Zar to ne bi bilo njihovo legitimno pravo ako bi ostali u sklopu Srbije?

mnogo ste providni

pre 17 godina

MZ vrlo cudno u istu grupu prioriteta svrstava popravku kuca ostecenih 2004 godine, u erupciji albanskog nasilja, koje je bilo centralno orkestrirano i logisticki veoma temeljito podrzano, sa ucescem Srba u kosovskim institucijama, sto bi de facto znacilo priznavanje nezavisnosti! A da se ne zaboravi - Srbi su bili u tim institucijama i kao "nagradu" su dobili mart 2004!
Oni koji brinu o velikom broju Albanaca u Srbiji, njihovom prisustvu u skupstini, diplomatiji, vlasti, ocigledno nisu dobro procitali Tadicev predlog. A oni koji kritikuju srpske predloge zaboravljaju da MZ insistira na kompromisnim predlozima i da li su onda srpski predlozi kompromisni ili albanski: nezavisnost, nezavisnost, nezavisnost.... Srpski predlozi su takodje veoma konzistentni: teritoriju ne damo.

Petrit

pre 17 godina

Zaista srpska drzavna i politicka elita su neiscrpni izvor razno-raznih platforma,planova,resenja za Kosovo. Posle vlade, eto i predsednika sa njegovom platformom za Kosovo,pa sigurno sledi neka platforma g.Draskovica,pa tu je i neizbezna gospodja Raskovic-Ivic.Siguran sam da slede ubrzo izbori pa cucemo i videcemo jos ovakvi cuda.Ali sto se tice nas kosovara samo jedno znamo, da Kosovo krajem 2006 bice nezavisna i suverena drzava.

Митар,Косово и Метохија

pre 17 godina

Више је него извесно да ЗАПАД на председника Тадића увек делује инспиративно.
Увек се са пута врати либералнији н'о што је пре одласка био. Слично се десило и пред локалне изборе на Косову и Метохији.Мислим да би требало забранити одлазак на ЗАПАД драгом нам и сипатичном Председнику државе,барем до краја године када сви очекују расплет у погледу КиМ.

Djordje

pre 17 godina

Pa sto ne bi imao pravo da se kandiduje za predsednika? Jedino je problem sto maksimalno moze da dobije 15% glasova i to u slucaju da svi Albanci sa Kosova glasaju samo za njega. I naravno da ih treba i u vladu, ali osnovni uslov je da rade za dobrobit Drzave, a ne ko Mesic ili Marovic svojevremeno.

Ibra

pre 17 godina

Ma nemojte to tek sada da govorite i pisete.Pa ko ima naj organizovani kriminal i korupciju od same srbije.Pa mozda ne vidite da se usred dana ubijaju ljudi,pa ubijaju se i prmijeri i novinari i sve zivo sto je potrbno srbiji.Dame i gospodo:Zadno je vreme da se srbija opredeli samoj sebi , zadnjo joj je vreme da se uzbudi i da rascisti sam svoj dvor i da se opredeli ka evropi ali u evropi se ne ide sa radikalima i kostunicom.Imate zadnji voz a vi jos niste ni kupili karte a na kraju strahujem da nema ni karata za vas pa ni voz zato razmislite dobro srbi. Vasa je srbija i branite je od huligana i kriminalaca.Budite dobri susjedi sa svima i zivite bez iluzija jer na kraju krajeva svaki ima jedan zivot i samo jednom ga prezivi a ne da se bavimo 100 godina o granicama i o ljudskim pravima.

pingi

pre 17 godina

sto prica G ,tadic ,samo ne nezavisnost ,sta znaci to republika .kosovari nece da sednu sa radikalima koji su u ratu kosovo ubile dece zene trudne i stari ljudi 90g.drugo maldic setase u kafanima sami ste rekli u emisiju pa sta cemo mi da zivimo sa vama drugo ako cernogorci pobegli od vas sta cemo mi albanci sa serbima nas do dansa nista nije otislo kako treba samo kerv i ratovi 100godina ,i razmislajte o nekom zajednickom derzavu .

Kosovar(C)

pre 17 godina

Imam samo jedno pitanje za gospodina Tadica:
Gospodine,ajde da smatramo taj vas predlog realnim,a kako ce se krecati Albanci u Srbiji ili Srbi na Kosovo kad bi obe strane bile frustrirane sto nisu dobili ono sto su trazili?
(za mrvu demokratije)

SDrba

pre 17 godina

Kolko vidim Srbija moze da predlaze samo ogranicena resanja za srpsku manjinu koja su sva unutar Kosova. Sve ostalo se krace u smeru potpune nezavisnosti Kosova. U krajnoj liniji budimo iskreni , pa kazimo da li Srbija ima snage da ponovo uspostavi suverenitet na Kosmetu?

Sonja

pre 17 godina

Drzava Srbija je napravila vrlo preciznu platformu za vrlo siroko resenje o autonomije Kosova. I to je zvanican dokumentat koji svako moze da procita, i koji je poslat u svet onima koji su nadlezni za to pitanje. Dakle nije tacno da nezavisnosti koju traze albanci nije odgovoreno jasnim odgovorom i stavom.
Zao mi je ovih albanaca jer su potpuno neprilagodljivi pa ce mnogo patiti kada ta nezavisnost konacno nece biti prihvacena.

Vladimir

pre 17 godina

fino smo sve mi zamislili - samo da dirigujemo svetu da sve bude po nasem...
tadicu, skoncentrisi se na sredjivanje problema u Srbiji, zajedno sa svim ostalim politicarima, a posle prikupljajte politicke poene na predloge o statusu Kosova... Samo jos ne znam zasto imamo svi utisak da ce Kosovo biti nezavisno, bez obzira sta mi predlozili...
Manimo se coravog posla - Srbija propada u svakom smislu, a ovi resili da spasavaju prakticno nezavisnu pokrajinu.

Vojvodjanin

pre 17 godina

Uprkos 'vec vidjenom' predlogu gospodina Tadica (tj Masala - kako nas filozov MM to naziva) bilo mi je pravo osvezenje citati neke komentare - pogotovu onog pun pozitivne snage i istinske dobre namere (kao sto je Srdjanov iz Ceske), naspram nekima koji i dalje trasiraju put mraku i pospesujuci regresivni nacionalizam kao modus vivendi frustrirane i uvek nezadovoljne Srbije - a sve pod velom dobre i pravovremen informisanosti, visokog stepena elokventnosti i 'uvek za dlacicu pamitnijeg od drugih'.. A ja mislim da bi bilo lepse da ti isti zakopati govor razdora, mrznje i dozivotne kritike. Tako cemo mnogo dalje stici. Jer kad pogledama sta neki u komentarima 'nude umesto Tadica i Draskovica' - da se rasplacem odmah!

CG

pre 17 godina

Mislim da je jedino realno rjesenje nezavisno i demokratsko Kosovo, gdje ce EU biti garancija da se i u tim uslovima nece moci mijenjati granice (eventualnop ripajanje Albaniji). Zapravo to rjesenje je vec projektovano u EU ali samo srpski politicki vrh to ne vidi i ne uocava realnost, vec prica gluposti nedostojne ozbiljnih ljudi o "vise od autonomije, manje od nezavisnosti".
Srdacan pozdrav iz Crne Gore.

MILUTIN MLADJENOVIC

pre 17 godina

Ja kao rodjeni Metohijac,proteran iz politickih razloga jos davne 75 godine u Beograd,i to ne od Albanaca,vec Srpskih sluzbi bezbednosti.Mogu da vam saopstim da je svaka prica sa Srpske strane o Kosmetu najobicnija prevara,farsa,fatamorgana i bacanje prasine u oci narodu.To sam ja znao jos pre 30 godina,a danas to zna i malo dete u centralnoj Srbiji i Beogradu.Jedini koji se prave ludi,i koji nam mazu oci su nasi politicari!Kosovo i Metohija je zauvek za vjek vjekova izgubljeno za Srbiju,sto pre to prihvatimo,to bolje za nas narod,sto kasnije to uradimo to je jedino bolje za nase politicare.Da bi nas joos koju godinu zamlacivali i udaljavali od stvarnih problema Srbije,a to su ekonomska pitanja i pitanja privrede.

Milojko

pre 17 godina

Interesantno kako se uvek postavlja teza, a jel smo spremni da nam predsednik bude Albanac ili da nam u Vladi sede Albanci...
A moze jedno kontrapitanja, a jel su Albanci na Kosovu spremni da im predsednik bude Srbin sa Kosova???
Da im u Vladi sede ministri Srbi....
U Srbiji ima vise glasaca radikala nego svih glasaca na Kosovu, pa nesto nisam primetio radikale ni u vladi ni kao predsednika...
Interesanto da neko sa 1000000 (pa i da su svi ko jedan, sto je naucna fantastika) potencijalnih glasaca misli kako moze da dobije predsednicke izbore u Srbiji ili da udje u Vladu, bas interesantno...
Mnogo ste se zaleteli gospodo Albanci sa Kosova, pazite da vam se to ne obije o glavu...

paja

pre 17 godina

MZ će doneti rešenje koje će im omogućiti da se ispetljaju iz galimatijusa kriza koje su SAD sa partnerima zamesili.
Rusija i Kina imaju svoje interese i njima objektivno svako rešenje odgovara, drugim rečima ova situacija (nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije) jedino ne odgovra SAD i EU.
Mislim da su se kreatori krize preračunali u vezi Kosova i to im postaje jasno. Greška nije bilo kakva već strateška a strateške greške imaju za posledicu dugoročno slabljenje strateške pozicije zgrešioca.
Nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije = nezavisan Teksas, nezavisna Aljaska, Nezavisna Baskija, Nezavisna Republika Srpska, nezavisna severna Ukrajina, nezavisna Bavarska, itd.
Ova perspektiva je vrlo inspirativna, drugim rečima od nezavisnog Kosova nema NIŠTA.
Samo da napomenem: albanci na Kosovu dobijaju najbolju moguću ponudu sa pretpostavkom da će je odbiti. Sledeća ponuda će biti status AP po važećem ustavu i to će MZ prihvatiti.
Kosovski albanci sada imaju priliku da prihvate za njih najpovoljnije rešenje jer sve ostale ponude neće biti tako povoljne. Politika je veština mogućeg a ne nemogućeg
Srbi drugačije pregovaraju od amerikanaca: prvo daju maksimalnu ponudu, a u toku pregovora se ponuda smanjuje, pa šta košta da košta.
Albanci treba da prouče primer Republike srpkse Krajine u Hrvatskoj i plan Z4. Hrvati slično razmišljaju kao srbi (zato se odnosi između Srbije i Hrvatske tako brzo normalizuju i sada možemo govoriti o strateškom partnerstvu Hrvatske i Srbije na Balkanu sa mogućim ujedinjenjem u Državna zajednica Srbija i Hrvatska - ideja koja se već pomalja u nekim političkim krugovima u Zagrebu i Beogradu, kasnije bi se pridružila i Makedonija a CG će ostati sama jer Srbija posle svih uvreda neće biti zainteresovana (dok je Milo i klika na vlasti)).

Sasa

pre 17 godina

Kosovo bi moglo da bude nezavisno kao zajednicka drzava Albanskog i Srpskog naroda. Srbija sa nezavisnim - ali prijateljskim - sprkim i Crnom Gorom i Kosovom...kako izgleda?

joker

pre 17 godina

nazalost,"kasno tadic na kosovo stize!!!"..sa novim predlogom!!!??..a i niko ga ne slusa,niti ce ga slusati!!!jasno je da je kosovo otislo..to jedino nije jasno vladi i predsedniku srbije...!!???...da nije tuzno bilo bi komicno!!..

smajo

pre 17 godina

Nista novo! To je samo jos jedna ideja u nizu, politicara drzave Srbije. Ovo me ne cudi ni najmanje jer mr Tadic zna da mu to ne prodje kod kosovara ni kod MZ, ali zarad unutrasnjeg konzuma, mozda ce proci jos koje vreme. Interesantno je i to da u mnogim komentarima spominju se radikali kao potencijalni koji bi mogli doci na vlasti u Srbiji! Pa gospodo to je jedna od partija u politickoj sceni Srbije, a vi ako ih se toliko plasite ne glasajte za njih ili zabranite njihovo delovanje. Neko je spomenuo u komentarima neko kao "ujedinjenje drzava zajednica Hrvatska i Srbija"?!? vremenom ce im se pridruziti i Makedonija(kakav apsurd), a Crna Gora ce morati da ceka za inat(Milov)!!! Sta reci na ovo...Smesno, da ne kazem tuzno. Doduse ovaj narod i ne zasluzuje bolje rukovodstvo(cast izuzecima) 10. juni 2006. 08.14)

ja

pre 17 godina

albanci ne zele nista zajdnicko sa srbijom ja nezan koliko vremena treba u srbiji svatiti ovo vise kad se crna gora odvojila od srbije sta nas albance treba da zivimo zajedno posle toliko ratova i zlocina od strane srbije.

Gordan

pre 17 godina

Meni stvarno nista nije jasno. Ovi traze ovo a oni drugi ono. Nikako kompromisa. Ali isto tako ne svatam tvrdoglanost Srba iz srbije i politicara iz srbije. Kao prvo sa kosovom imaju losiju perspektivu, jer ce se stvoriti dva vagona kojji vuku sebe u suprotnome smjeru.
Kao drugo, moram vas podsjetiti da dialog Srbije i Kosova je kao igra Saha. vazno je da se igra, a to sto figure sa kojima oni igraju imaju zivot u sebi, o tome niko ne razmislja.
Ni kostunica, ni vuk , ni niko od srba koji zive danas u srbiju (osim tih izbjeglica) niko nije zivio na kosovu, a niko nema namjeru zivjeti. Pa zasto onda uzeti tu hrabrost i odluciti za zivot drugih ljudi. Pa ljudi, tko smo mi da prisilimo druge kako da zive. Neka svako udluci o svome zivotu, uostalom imamo samo jedan zivot, moramo ga zivjeti sretno i u miru, i mislimo o buducnosti nase djece a ne nasih politicara.
(Kazem "nas" obazirajuci se na oboje, albance i srbe.)
Moramo zivjeti zajedno, ili blizu jednog drugog. Bicemo jedni drugim komsije, i povijest nas je povezala. Nije vazno da li je to u jednoj ili dvije drzave. nije problem o granici nego o nasem ponasanju. Pustimo svakok da zivi u miru.
Za mir i sretan zivot!

Goran

pre 17 godina

Nema tu sta mnogo da se prica.
Srbija treba da dobije Kosovo nazad na upravu kao sto je i Hrvatska dobila istocnu Slavoniju i Baranju. Mirnim putem. To bi bilo i jedino pravedno resenje koje bi opravdalo i sva ona prethodna.
Albanci moraju biti kaznjeni za svoje ratove kao sto smo i mi bili kaznjeni za svoje.

ljubinka

pre 17 godina

Ne razumem kolika prica oko Kosmeta, a sami mi odavde smo postavili granicu i carinu, pa zar to nije posebna drzava.
Isti su prelazi kao kad putujes u Bugarsku ili bilo koju zemlju.