Ponedeljak, 22.05.2006.

07:06

Crna Gora obnovila samostalnost

Za nezavisnost Crne Gore glasalo je 55,4 odsto izašlih birača, a 44,6 izjasnilo se protiv, saopštila RRK preliminarne rezultate.

Izvor: B92

Crna Gora obnovila samostalnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

166 Komentari

Sortiraj po:

Pljevljanka

pre 17 godina

"Ostajte ovde sunce tudjeg neba nece vas grijat ko sto ovo grije"... tako je govorio nas veliki pesnik.
Nadam se da ce moj narod iz ovoga izace kao zlato. Nadam se da cemo se i mi nauciti pameti da se konacno okrenemo sami sebi i jedni drugima,da prevazidjemo sve podele i da ujedinjeni i duhovno obnovljeni krenemo u susret Tvorcu neba i zemlje.
Odzvanjaju mi reci nase Desanke .."Trazim pomilovanje" a dusa mi peva "Srbija je velika tajna". Zivela zemljo moja voljena.

Prorok Isaija

pre 17 godina

Nema smisla traziti ponovno prebrojavanje glasova, zato sto postoji vecina od oko 55%, i resenost vladajuce strukture je takva da nema smisla opirati se tome. Problematicnije je bilo pitanje ko ima pravo da glasa, ali to je sada proslost. Sve deobe na nacionalnoj osnovi su nacin zamajavanja radnicke klase i odvracanje paznje od stvarnih problema! Medjutim logika vladajuceg procesa je takva da je ovo ocigledno bilo neminovno. Postavlja se pitanje ko je stvarni krivac za sve sto se desava ovih dve decenije i vise? Neoliberalan kapitalizam. Kada se stvori sistem kao na Géricault-ovoj slici splava bez hrane, onda su ljudi gurnuti da jedu jedni druge. Tako se cepaju i porodice i celo drustvo ide na dno. Raspravlja se sta dalje? kako zaustaviti ovaj proces? Tu su i Vojvodina, i ostali problemi. Odgovor je samo jedan: kraj neoliberalnog kapitalizma i formiranje partije koja bi predstavljala radno stanovnistvo, penzionere, studente, dakle vecinu koja sada nema predstavnika. Prve mere: skracenje radnog vremena, podizanje minimalne zarade, osavremenjivanje i rasterecenje obrazovanja... Pa da vidite da li bi neko bezao od Srbije. Ali danas Srbijom vlada neoliberalni sadizam i cinizam i to ce dovesti do bioloskog nestanka naroda. Srbi, sretan vam kapitalizam.

Srboljub

pre 17 godina

Браћо Срби и Црногорци и остали у Црној Гори сретна Вам независност! Зар и до сада нисте били самостални? Памет у главу и сретно!
Браћо Србијанци, нек Вас ово дозове памети да се окренете себи и свом народу. Колико јуче (по тко зна по који пут) сте имали председника државе који се залагао за растурање исте. Од сутра имате поново председника из туђе државе који је као „неутралан“ и просрпски. Када ће Србију да воде Србијанци који ће мислити прво на Србију?
Време је да се запитамо, шта и како даље, шта хоћемо, шта да радимо, да узмемо метлу у руке и почмемо чишћење, толико се ђубра напатило ових 100-тинак година.
Имамо ли снаге да почмемо из почетка?
Нема нам друге!
Е па сретно Срби, свима и да засучемо рукаве сви у својим бананадржавама и почмемо да живимо живот достојан човека!

Mile

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima nezavisnu Drzavu, kao i nama Srbima. Ne ocekujem da ce biti bilo kakvih incideneta, jer Srbi i Crnogorci imaju drgcije odnose nego Srbi i ostali iz bivse YU. Crnogorci nisu dizali u vazduh Srpske vikendice na primorju. Naprotiv.

memorija

pre 17 godina

Unionisti traze prebrojavanje glasackih listica!
Nista novo na Balkanu, za NEKE su pravovazni samo oni referendumi gdje pobjedjuje njihova opcija!
Ako nije onako kako bi oni htjeli, sigurno se radi o prijevari!
Sretno ti Crna Goro, i hvala bogu, da ces bar ti, biti postedjena od rata!

v.m.

pre 17 godina

Ova njihova proslava koja se vidi na snimcima u foto galeriji a i na tv-u se mogla videti me podseca na snimke iz 1945 kada su crnogorski mladi generali "usetali u Beograd"tj na Dedinje i osvojili ga izgleda mi zauvek. Podrzavam Batica da sada treba da odu sa rukovodecih mesta. A moje srbijance zelim da podsetim koji su im "vladari" rodjeni u Crnoj Gori stvorili "LOS IMIDZ" Sloba Milosevic, Milorad Vucelic, pola Kostunicinih iz stranke, i iz radikala. Otvorite oci kada budete glasali!!

Raša

pre 17 godina

Kada sam video da su bili kod Pape apsolutno sam bio siguran da će se ocepiti. Međutim mi Srbi, sada treba Cronogorce ali i ostale pripadnike drugih naroda da tretiramo kao strance po pitanju zapošljavanja i svih prava. Neka budu ono što jesu a ne i dalje da nas iscrpljuju. Međutim, sumnjam da smo za to sposobni odn. nama nešto fali!

Ljilja

pre 17 godina

Mislim da je bilo bolje da ostanemo zajedno i žao mi je što je do ovoga došlo. Milo je napokon dobio svoju privatnu državu da je ujedini zajedno sa Albancima i da dugo lepo vlada. Pa njima neka je srećno sa njim... Nama je lično bolje bez njega...ali još jedanput: Šteta za samu Crnu Goru...

Bosanac

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto je vecini u srbiji krivo sto se Crna Gora odcijepila.Nece da zive zajedno i "cao djaci" Desilo se ono sto je trebalo da se desi 1991 god.Sad se vidi da su sve zrtve bile uzaludne.Kad Crnogorci nece da zive u zajednickoj drzavi kako se to moglo ocekivati od Hrvata Slovenaca Bosanaca i Makedonaca.Ratovi su pocinjali poslije referenduma.Sta ce biti sad.Cestita Crnoj Gori i ujedno i Srbiji samostalnost.Neka svako zivi onako kako misli da mu je najbolje.

LynX_ SCG4EVER

pre 17 godina

Lepo je imati svoju drzavu, ali ne steci je na taj nacin. Dobro svi znaju zahvaljujuci kome (citaj albancima) je izglasana nezavisnost. Tako da kroz 10 mozda vise, a mozda i manje godina ti gore navedeni ce traziti da napalte svoju uslugu i skupo ce je naplatiti. Zao mi je samo onih koji su glasali za Ne, jer ce i dalje morati da trpe "demokratsku" diktaturu premijera i da kroz 10ak godina izgube drzavu koju i nisu uopste zeleli da dobiju. Neka nam je sa srecom svima!

Relja007

pre 17 godina

Neka su i srecno im bilo. I da Srbija konacno bude Srbija, a ne nekavi hibridi od drzava. Ovako je extra svoj na svome. Posteno.

Vladan Zr

pre 17 godina

Za sest godina srpska vlast nije uspela da uspostavi platni promet sa Crnom Gorom, Srbija je sama postavila svoje carinske punktove na granici sa Crnom Gorom, a nijedan srpski TV kanal (sem proindependistickog Pinka) se nije mogao videti u juznom delu “drzavne zajednice”. U takvim okolnostima je uspeh sto je 45 odsto stanovnista ostalo privrzeno srpskoj ideji. Priznajem da me nikad nije posebno zanimalo Kosovo (cime se ne dicim), ali odvajanje Crne Gore, za mene kao pripadnika naroda koji u sebi objedinjuje mediteranski i srednjoevropski identitet (bar prema mom shvatanju), jeste udarac. Krivca za to vidim u nakaradnoj, retrogradnoj politici Beograda, koji je pokazao kriminalnu nesposobnost da bilo koga interesno zadrzi u svom gravitacionom polju. Od sad glasam za nezavisnu Vojvodinu. A onda cemo se jednog dana svi integrisati na zdravim osnovama.

sarajlija

pre 17 godina

Čestitam, Crnoj Gori, ali i Srbiji na samostalnosti. Sada polako ljudi, ne radite gluposti i živite pametno. Nadam se da sta spremni za novu fazu, koja je vjerovatno nezavisno Kosovo. Razumijem da je za Srbiju to bolno, ali to se definitivno sprema. Gledajte od čega živite i kako dalje, a ostalo je lako. Ne dižite cijenu glupanima - političarima, kojih je kod vas, a i kod nas u BiH i previše.

Pozdrav iz Sarajeva.

p,simovic@acdivoca.org.yu

pre 17 godina

Ovo je super. Lepo je slusati te mlade i stare ljude koji su postigli veliki cilj. Omogucili su svojoj etnickoj zajednici samostalnu drzavu. Ali pitanje je koliko je to kostalo, i to ne u Cosicevsko , dijletcko materijalistickoj logici. Neko kolike love su otisle. Mi smo dobili samostalnu drzavu a da nismo ulozili ni kintu.Plus smo uvecali svoje stanovnistvo za milione ,koji ne trebaju novim drzavam na balkanu. Jos nam fali evropska vlada i moze da se radi normalno. Ovo ce da bude lakse s obzriom da najtvrdje anti evropsko jezgro ustvari u bezbedonosnim stukturama koje vode Crnogorski drzavljani!!!!!!

Boske

pre 17 godina

Crna Goro - sretno bilo i do neba hvala sto ste sebi, ali i Srbiji, posle 88 godina lutanja po bespucima juznoslovenskih "zajednica" obnovili milionima zivota placenu, a onda besmisleno zrvovanu drzavnost! Ono sto ne uspjese srpski ratnici morem prolivene krvi u bezbrojnim bitkama svjetskih ratova, dodje samo po sebi, poklonjeno kao kolateralna korist razumne politike nasih genetskih sunarodnika iz sada vec, Bogu hvala, susjedne drzave! Ali, kakve smo politicare imali u prethodnih 9 decenija, jos smo i dobro prosli! Nadam se da ce ovi aktuelni, iako mu ama bas nicim nisu doprinijeli, barem spoznati vaznost trenutka i bez dileme jedan od najznacajnijih datuma u vascijeloj srpskoj istoriji - 21. maj - uskoro proglasiti za Dan drzavnosti.

zahvalan

pre 17 godina

Kao mladi Crnogorac zelio bih da cestitam svim Srbima nezavisnu drzavu. zelim Vam svako dobro a meni je to dobro pocelo danas. Zivjeli mi!

zokac

pre 17 godina

Ne zelim da cestitam nikom,jer niko nije pobedio.Ovo je ogroman udarac za Srbiju koja se posle nikada nece oporaviti,vec ce samo tonuti jos dublje u propast.Nije ni cudo sa ovakvim likovima na vlasti.Srbija preuzima na sebe sve odgovornosti pocevsi od Haga pa do Kosova.Sasvim je izvesno pokretanje pitanja Vojvodine i ostalih delova Srbijice sa manjinskim stanovnistvom.Zato neka se ne raduju oni koji misle da je Srbija postala nezavisna,ovako kako je postala jer uskoro slede nova pitanja podele sa vec poznatim scenarijom.Zivim u Vojodini i mislim pored velike nostalgije za Crnom Gorom i ex -yu,polako sazreva misljenje vojvodjana ,a tako i mene bez obzira na nacionalnost o nekoj novoj drzavi.Ne moze se vise ovako.16 godina se borimo za normalnu drzavu,ali ne ide.Zaista Srbi treba da se zapitaju zasto niko nece sa njima,ali bas niko.A Crnogorci i Srbi zaista vise ne trebaju da se zovu bracom,jer oni to ocigledno nisu,to smo videli sinoc u Podgorici.Razmisliti svojom glavom i zakljuciti da Crnogorsko primorje nije najlepse i najjeftinije osim mozda Herceg Novog.Jos jedanput ,potpuni poraz Srpske politike,ove jadne Vlade.Srbija je danas bacena na kolena i smeje joj se citav svet po ko zna koji put.Verovatno je to i zasluzila.

Toma

pre 17 godina

Uh .. konacno ... Bas sam se pribojavao da se crnogorci nece odluciti za nezavisnost. Sada konacno i slobodno mogu ovde po Americi (gde zivim i radim) da odgovaram konkretno ljudima na pitanje: "Where are you from"? Sada mogu jednostavno da kazem sa ponosom: "From Serbia"! Jos nesto ... Kako cemo sa proglasavanjem pobednika, himnom i zastavom, ako pobedimo na Prvenstvu u Nemackoj?!

Lodzi & Pavke, Pančevo

pre 17 godina

Kad se već nismo setili mi, u Srbiji, da sebi napravimo državu, braća Crnogorci su rešili da nam pomognu (a i sebi). Čestitam njima, kad već ne mogu nama! Posle 88 godina dočekali smo slobodu. Ne moramo više da hranimo druge, jer ni za sebe nismo imali. Nadam se da će Crnogorci iz BG da se upute ka CG!

veki.wien

pre 17 godina

Ne cestitam nikom nista osim na gluposti.Dok se evropa ujedinjava,mi se razjedinjujemo.Svi se nasi vajni politicari bore za stolicu a jadan narod pati.oterajte lesinare i dovedite pametne ljude koji ce izmucenu srbiju postaviti na noge.Za mene je drzava ona prelepa stara JUGA.

ZoranD

pre 17 godina

E sad lepo da nam vrate sto smo ko zna koliko godina izdvajali od plata da ih podignemo posle zemljotresa, pa neka idu kud im volja.

Горан

pre 17 godina

Честитам Црногорцима јер су демократски донели одлуку иако не мислим да је Црна Гора демократска држава. Одлука је донета по правилима, сви су их прихватили и треба је поштовати. И не знам зашто вам је толико стало да вас призна Србија. Признаће вас када и ЕУ, не зна шта је ту спорно. Мислим да је ово најјбоља могућа одлука јер ће се сада видети права природа малборо режима Мила Ђукановића који више неће имати изговор на Србију за криминал, убиства новинара и полицајаца, корупцију, крађу...

Mijesina je puna greha!

pre 17 godina

Gledajuci sinoc mlade izmanipulisane Crnogorce koji slave pobedu,a vec godinama onog namazanog Mila nekako mi je citava prica sa Crnom Gorom postala mucna. U svemu ovome mi nije jasno sta im je to Srbija toliko lose uradila! Ja se sada osecam lose jer neko ide od mene i jos tako pompezno slavi. Sad stvarno ne znam u cemu mi Srbi toliko gresimo! Jesmo li mi preplaceni na etiketu da smo najgori? Mozda smo trebali ipak da okrunimo kukuruz pre nego ga posaljemo Crnogorcima(sigurno se secate TOP LISTE NADREALISA!).Hocu bre da se osecam dobro, a ne svako malo da neko prstom nisani na mene! Pozdrav za sve u Crnoj Gori koji su rekli NE!

P. Filimonovic

pre 17 godina

Ovo je moglo da se resi jos pre 3 godine. Ali, zahvaljujuci EU i gospodinu Solani, imamo 3 izgubljene godine i za Srbiju i za Crnu Goru. Zajednicka drzava je bila dobra ideja ali neostvarljiva. Tako je to kad Veliki namecu resenja Malima. Svejedno cestitam nezavisnost i Srbiji i Crnoj Gori, ostvarenu na democratski nacin.

Doctor Wu

pre 17 godina

Ma kakve panegirike montenegrinskoj neovisnosti sastavljali, ovo je pobeda antisrpske politike i direktan noz u ledja Srbiji (i to u trenutku koja je za nju po mnogo cemu gora od 1914. i 1941.). Sledece sto treba ocekivati je postavljanje pitanja polozaja Madjara u Vojvodini, muslimana u srpskom Sandzaku, Bugara oko Pirota, Vlaha u istocnoj Srbiji... Kad se Srbija potpuno razbuca onda vise nece biti problema sa prijemom u EU jer je vise nece biti. Za sve to vreme ce Kostunica da drzi svoju vecinu od 125.5 poslanika u parlamentu i da se bavi osmisljavanjem politike prema sudu u Hagu.

Marko (Zemun)

pre 17 godina

Izgleda da su nam podele u genima. ZALIM zbog ove odluke crnogorskog naroda, ne zbog toga sto mislim da je ne zasluzuju (jedino su oni i usli s nama u zajednicu kao nezavisni) vec zbog svega onoga sto ce je pratiti, stvaranja paralelne stvarnosti: "nacije", istorije, kulture, jezika, crkve, na svom putu udaljavanja od matice..

Superhik

pre 17 godina

Upravo sam saznao da Kostunica i Predrag Bulatovic, uvredjeni krajnje neodgovornim ponasanjem biraca u Crnoj Gori, planiraju da osnuju novu drzavu ne jednom pustom ostrvu nadomak Juznog pola. Posteni legalista bice predsednik sa ovlascenjima znatno vecim od Putinovih, a gorepomenuti dosadasnji sef SPS-ove crnogorske filijale - premijer buduce regionalne sile. Mesto ministra odbrane pripasce Ratku Mladicu, koji je lociran kako bezuspesno pokusava da upali svog Juga negde na Novom Beogradu, dok je resor unutrasnjih poslova rezervisan za Legiju, kada ga Stojkovicevo pravosudje oslobodi svih optuzbi kojima se trenutno LJAGA njegovo casno ime. Ministarstvo finansija ponudjeno je Parivodicu, ali je on to sa indignacijom odbio, te je za sada ta fotelja upraznjena. Velimir Ilic bice, dakako, ministar kulture, a Obren Joksimovic, treba li to uopste pominjati, ministar zdravlja. Ministarstvo prosvete vodice prof. dr Mira Markovic, pod uslovom da joj se Kostunica jos jednom iskreno izvini i pokaje zbog toga sto je dozovolio da bude izmanipulisan i protiv svoje volje ukljucen u nemile dogadjaje 5. oktobra. Osim toga, ukoliko taj uslov bude ispunjen, Marko Milosevic prihvatice se volana, hocu reci kormila, ministarstva saobracaja. Ministarstvo informisanja bice pak povereno Aleksandru Tijanicu, koji se na tom mestu vec iskazao. Funkciju patrijarha, a po potrebi i sefa tajne policije, obavljace pukovnik Amfilohije Radovic. Inace, osnovna spoljnopoliticka opredeljenja nove drzave bice pruzanje azila Radovanu Karadzicu, bespostedna borba za ukidanje Haskog tribunala i nastavak patriotske i miroljubive politike Slobodana Milosevica.

Marko Ciric

pre 17 godina

Hvala Crnoj Gori sto nam je poklonila drzavu! Srbija se posle 88 godina vraca na kartu Evrope kao samostalna drzava! Velika je sramota sto gradjanima Srbije nije dozvoljeno da se sami izjasne o svojoj drzavi, vec smo strepeli i cekali odluku koja je zavisila od 1.500 glasaca, pa se sad u svetu govori kako se i Crna Gora oslobodila Srbije. Neka se nasa Vlada zaista zapita o svojim stavovima i neka pokaze malo postovanja prema sopstvenim gradjanima sada kada je dobila drzavu na poklon.

Sve najbolje i Srbiji i Crnoj Gori, sada mozemo u miru da razvijamo dobre odnose!

Korana

pre 17 godina

Iskrene cestitke gradjanima i gradjankama Crne Gore na izvojevanoj nezavisnosti. Blago vama kad imate chemu da se radujete. Nadam se da cce se i Srbijica (koja sve vise to i postaje) sad probuditi i koncentrisati se na sopstvene probleme, kojih nije malo. Zzelim i S i CG mnogo srecce na putu ka sutrashnjici.

Uplasena Norvezanka

pre 17 godina

Sta smo mi Srbi uradili da oni onako pompezno slave???To sto smo isli na njihovo primorje i ponasali se pristojno,ostavljali nas tesko zaradjen novac dole(vecina).Ne razumem.Sinoc sam dugo bila budna sa velikim znakom pitanja iznad glave.Zasto,kako...?Ruzan prizor i nacionalizam mladih ljudi koji nikada necu zaboraviti.I ne da ne zelim, ali ja posle onoga sto sam vidla,stvarno ne mogu tamo na more.To je kao da idem negde gde me nece.Mojoj familiji u CG, zelim sve najbolje i pozdrav svima koji su glasali ZA zajednicu!

Darko

pre 17 godina

Interesantno je da najlepse cestitke Crnoj Gori stizu iz citavog sveta a najruzniji komentari iz Srbije. Nije ni cudo sto slave nezavisnost. Sto se mene kao gradjanina Srbije tice ja bih ocistio podrum od onih koji mrze do podne Srbiju a posle podne Crnu Goru i citav svet. Gradjani Crne Gore su odlucili kako zele, zelim im srecu kao i nama a svako neka zivi gde zeli a bolesnike u bolnice i zatvore a ne na forume.

markom

pre 17 godina

Zaista cudno kako se toliki procenat mladih ljudi veselio nezavisnosti crne gore. Ne razumem sta su to toliko srbi lose uradili crnoj gori? Bas me zanima gde ce sada svi ti mladi crnogorci, koji su tako lepo proslavili odvajanje od srba, studirati? U zagrebu ili pristini mozda? Pa... neka im je sa srecom. Mozda je za sve ovako bolje!

wlado PG

pre 17 godina

sad je na tvcg konferencija za novinare mila djukanovica. na pitanje novinara blica "da li ce cg uvesti pasose za gradjane srbije ako srbija uvede pasosw za gradjane cg", milo je odgovorio "garantujem da ce srbijanci u cg ulaziti samo sa licnom kartom,cak iako srbija uvede pasose crnogorcima..."
cestitam svim gradjanima CRNE GORE samostalnost,cestitam svim gradjanima SRBIJE samostalnost i sve vam srecno i veselo bilo.

Sasha

pre 17 godina

Ja, kao i mnogi ljudi koje poznajem, zelim Crnoj Gori srecan put u samostalnost. I nadam se da ce srpski politicki vrh odreagoviti diplomatski i mudro i okrenuti se dobrobiti nase drzave. Srecna sam jer konacno imam svoju drzavu!

aleksandar

pre 17 godina

Drago mi je sto pravi Srbi, ljudi koji razmisljaju svojom glavom i koji su raskrstili sa mitologijom i epovima, cestitaju od srca, a vjerujem da su oni velika vecina. Samo njihovo misljenje je vazno.

Stefan H-Novi

pre 17 godina

Herceg Novi ce uvijek u prsima imati SRPSKO srce i Jadran nikad nece biti crnogorski tim kao sto ga mnogi svojataju.Od Srba nam nema blizih i uvijek cemo biti uz vas,makar nas 45% koji smo glasali za zajednicu. Zivjeli braco SRBI!

Ksenija Gburčik

pre 17 godina

Iskrene čestitke Crnogorcima! Samo se nadam da im se neće dogoditi kao nama ovdje u Hrvatskoj, kada je grupa neodgovornih ljudi na vlasti iskoristila oduševljenje naroda i opljačkala zemlju. Mi se ovdje još uvijek ne možemo oporaviti od toga i naći gdje su ti novci koji su izvučeni iz zemlje. Zato, braćo Crnogorci, sretno, i pamet u glavu!

napred_plavi

pre 17 godina

Iskreno...na neki nacin mi je zao. Moji su rodom iz CG iako ja nisam 2 puta bio tamo. Uvek sam dozivljavao da su Srbi i Crnogorci isto...sto je istorijski gledano u sustini i tacno. Zao mi je onih ca. 45% koji su ipak zelali zajednicku drzavu sa Srbijom. Ali "nesto" se dogodilo...i videti takvu odbojnost protiv Srbije u licima narocito mladjih Crnogoraca je definitivno blago receno veoma, veoma cudno. Prirodno...da ne kazem normalno to svakako nije. Kako god...nasmejah se nedavno jednom komentaru...cini mi se da je ovde bio, naime… da ova drzavna zajednica koja je bila ima manje zajednickog od recimo...Finske i Malte. A ima bogami danas ovde i lepih komentara pristalica "nove CG". Neverovatno. Evropo stizemo. Evropa je stvarno luda za vama i presrecna…eto toliko su tome posvetili paznje zapadne zemlje da su jutros u jutarnjem programu nemacke televizije u vestima “zapazenih” 30 sekundi posvetili tom dogadjaju. Kako god…nije problem vizni rezim (koji se sada smatra resenim slucajem) …nego sto se sa 150.- evra mesecno ne moze stici daleko. A to sto sa Srbijom nece niko…e pa to je kompleks (nasih ranijih zemljaka) koji eto i “55, 5 %” biraca vidi kao neki razlog, povod objasnjenje, sta li vec…za ono sto su glasali. Ja sam zalio za starom YU…a ovo je, uz duzno postovanje preme “novim” komsijama…stvarno upravo onoliko vredno koliko su Nemci spakovali u gore spomenutih 30 sekundi.
“NAPRED PLAVI”

Marija

pre 17 godina

Ja sam podeljenih osecanja: crnogorski politicari su postali primer osionosti i sebicnosti u protekslih par godina zajednice sa Srbijom, pa tako i ova jadna tvorevina SCG nije vise odrziva. Sa druge strane, ovo radovanje Milovih pristalica, i samo predreferendumsko raspolozenje govore o nezrelosti crnogorskog drustva i velicine Mila samog.
Kako god bilo, nadam se da ce se odnosi izmedju dve zemlje, kad obe vlade budu promenjene, stabilizovati, i narod ce zaboraviti ovaj sraman period, po nas sve.
Malo o transparentnosti:
tih 25000 preostalih glasova, itekako mogu da promene izborni rezultat. Moja racunica: ukupno 421198 vazecih glasaca. Ako od tih 25000 glasova tek 13000 bude za SCG, Bulatovic ima 45% glasova ukupnog biracnog tela. Sa 14000 glasova za SCG, od neprebrojanih 25000, Bulatovic ima 45,23%. Dakle, sve se i lomi u tih dvadesetak hiljada.
Pa ko se ovde pravi blesav? Ili nam serviraju pogresne informacije, ili se tesko pregovara sa strane?

mrgud

pre 17 godina

Ni u najvecem ludilu ne bi smjelo doci niti do pogorsanja odnosa a niti do bilo kakvog sukoba izmedju pravoslavaca koji su za nezavisnost i onih koji su bili za zajednicu. To bi bilo sramota za sve nas Srbe a kada bi se tako nesto desilo odrekao bih se srpstva i postao eskim!!! U buducnosti odnosi samostalne Srbije i samostalne Crne Gore moraju biti isti kao sto su danas odnosi Kipra i Grcke!! Dakle najblizi. Ne smijemo dozvoliti da nas jos vise nagurivaju jedne na druge jer bi to bilo katastrofa. Prije 100 godina je bila i Srbija i Crna Gora dvije samostalne drzave pa su bile oslonjene jedni na druge i tako bi trebalo biti i danas.

Dusan

pre 17 godina

Oni koji bi se jos cerali ocerase i Crnu Goru! Iako bi mi bilo draze da je Zajednica opstala, nisam mogao da previdim ko je sve glasao za njen opstanak: kreature sa Mladicevim slikama, obozavaoci Punise Racica, svi oni koji su isplivali 91. Da sam gradjanin Crne Gore verovatno bih zapusio nos i glasao za nezavisnost.

dragan kraljevo

pre 17 godina

Pre svega Srbija treba da se okrene sebi i da prizna Crnu Goru kao nezavisnu drzavu.Mi imamo dosta problema tako da je vreme da okrenemo novu stranicu i pocnemo da ih resavamo.Srbijo glavu gore i izvuci pouku iz poslednjih 15 godina.Ispada da niko nece sa nama a mi mislimo da smo dobri.Pa nesto nije u redu sa nama a bogami i sa njim svima koji su od nas otisli.Imamo tradiciju drzavotvornosti i treba da nastavimo gde smo bili 1918.godine.Srbiji treba da gradi sa svima dobre odnose i da gleda svoj interes i u Crnoj Gori gde zivi dosta Srba.Prema njima se ne odnositi kao faktoru koji ce destabilizovati Crnu Goru nego kao most za zblizavanje sa Crnom Gorom.Nadam se da ce nasa Vlada i Predsednik drzave biti na visini istoriskog trenutka za Srbiju. Zato cestitam Srbiji nezavisnost i jos jednom SRBIJO GLAVU GORE.

danijela

pre 17 godina

Meni je zaista drago sto su obnovili svoju nezavisnost.
Ne mislim da ce Srbija procvetati.ali sam sigurna da ce nam put biti jasniji bez njih.
Sto se Crne gore tice..njohove price o malim jakim drzvama su mi pomalo smesne,i povrh svega taj stav izvrtanja ruglu Srbije.
Pre svega dragi susedi..koristile ste sve sto ste mogli od te Srbije..skolovanje, direktorska mesta,pravili ste klanove, lobije,mafije, bili veci komunisti od svih komunista,uzimali sve sto vam treba.. i takodje ucestvovali u rusenju i ekonomskom slomu iste... dovoljno je samo nabrojato koliko je crnogoraca bilo na vodecim partijskim pozicijama za vreme kraha Srbije. Za to nema suda.. ali ja se nadam nekoj prevdi..iskreno.. jer zaista mislim da ste nam mnogo zal naneli..kroz prizmu rodoljublja i bratstva...srecan vam put..necete biti Monako..bice te neki mali raj za neke poslove...ali molim vas formirajte svoj univerzitet ..formirajte sve svoje..i pusti te malo Srbiju da odahne od vas..dragi nasi susedi...jer od vas nista nam vise ne treba

Ocajan

pre 17 godina

Bas me briga sto se odvojila Crba Gora, briga me i za Kosovo i srpske crkve i briga me i ako hoce i Vojvodina i Sandzak da odu. Jedva, bre, prehranjujem porodicu, a rintam po ceo dan. Ua Srbija i srpski politicari! Od cega ja da se odcepim? A svi vi kojima su puna usta ove teme, bilo da likujete ili da ste ocajni, 'nestanite' - kad nemate ni o cemu pametnijem da razmisljate.

ruzica

pre 17 godina

Sinoc je BBC 2 kao udarnu vest objavio komentar njihovog novinara direktno iz Podgorice.Dok su u pozadini pucali, i vozili automobile sa zastavama , komentator je ,nadjacavajuci buku , rekao otprilike da je Crna Gora konachno izborila nezavisnost od Srbije i da je to samar u lice Srbiji i njenoj velikosrpskoj politici zbog koje je proliveno toliko krvi i vodili se toliki uzaludni i besmisleni ratovi . Bila sam sledjena i kao da je i meni neko opalio shamar, ponovo sam osetila zig sramote i prezira koji svet gaji prema Srbiji.Vi to dragi zemljaci manje osecate jer ste zatvoreni u zemlji kojoj su vize uveli svi susedi i ceo svet.A mi Srbi po belom svetu i te kako znamo kako je biti Srbin.Nije lako uopshte.Ustvari najvishe me je stid same sebe-da li je moguce da smo zaista toliko nepopravljivi i zadti? Pa ljudi menjajte te koji vas vode, ako Boga znate! Ceo svet ide napred, London je pun mladih iz cele istochne Evrope, samo Srbija propada i ide unazad. Probudite se ljudi!

chile

pre 17 godina

I ovaj put nepogresivo predvidljivo balkanski narod pokazuje zavidno umece u razgradjivanju svega. Naravno stvari idu mnogo teze u suportnom pravcu, kada se nesto stvara. Milo i njegov rezim su sve godine vladanja bazirali na razgradjivanju, od sistema vrednsti do sopstvene drzave. Pa Milo je bez imalo srama u 29 godina kao prvo radno mesto preuzeo polozaj premijera. Malo je ljudi koji bi se tako bezobrazno prihvatili mesta bez ikakvog prethodnog iskustva, sa pomislju da ne postoji iko ko bi taj posao obavljao bolje. Unistivsi politicki saborca Momira, i jedinog pravog ideologa Slavka Perovica ovaj kameleon je sebi krcio put ka apsolutnoj vladavini od 17 godina, bez ikakvih pravih rezultata. Dotle je drzava ogrezla u kriminal, korupciju. Don KOrleone je verovatno imao manje slika zagrljaja sa "sumnjivim tipovima" nego Milo. Kriminalci su momente "inicijacije" dozivljavali na fensi prijemima po primorju uz bogate donacije za "don Milove" projekte.
Steta je nacinjena, i svi moramo da nastavimo da zivimo sa njom. Iskreno mi je zao, jer sam mislio da kada se oslobodimo i Milovog rezima na putu ka EU cemo moci da zajedno gradimo bolju buducnost. Bilo je dosta potencijala za to, ali ne i volje.
Takodje su zalosne i slike prenabudzenog zadovoljsta i euforije, kao da je Tadic a ne Milo vladao u CG 17 godina. Pa on je taj koga se treba oslobadjati. Naslovi Sloboda i slicno su mnogo primereniji trenutkiu kada balkanski diktator napusti stolicu, na koju mu je neko greskom podmetnuo lepak.
Nazalost sada ce moci da potkupljuje poslusnike i njihove porodice admbasadorskim mestima i sebi kupi novih 20 godina.
Sutra je novi dan, zajednicke drzave vise nema. A u tom novom danu, neko ce poraniti da ne zakasni za posiljku cigara koja mu stize gliserom ili na sastanak sa ruskim trgovcem oruzja, a neko ce poraniti da kupi jeftiniji hleb i uzaludno pogleda u novinama da nema neki posao za koji ne treba DPS veza.
To je realnost, to je Milova pravda i buducnost.
Pa nek je sa srecom.
Eto i Crna Gora dobi G17plus - Vladace Milo G(odina) 17 plus.

Natalija

pre 17 godina

Mi mozemo da budemo ljubomorni koliko god hocemo, ali Crnogorcima moramo priznati da su ovo zasluzili i sproveli na dostojan nacin. Crnoj Gori i svim njenim gradjanima zelim svetliju buducnost od one koju smo godinama zajednicki delili, a nama.....sta bude. Da sacekamo jos malo da se i Kosovo osamostali, pa da vidimo je li to nasa nova drzava. Ili treba jos da se smanji, pa da se najzad smiri.

teta jela

pre 17 godina

Cestitam na dobroj odluci! Drago mi je sto je to pitanje konacno reseno. Dosta je bilo ove farse od "drzavne zajednice". Jos 3 godine odugovlacenja bi nas sve skupo kostalo. Srecno Crnogorci!

v.s. podgorica

pre 17 godina

Ljudi, Srbi, Crnogorci! Nemoj te da ovo predstavlja barijeru medju nama. Ne dajte da nam se ostali smiju. Njegos je jednom plakao zbog slicnih stvari ali mi smo ostali jedno. Ja cu sada da ga citiram i da vas zamolim da se suzdrzite losih komentara jer cemo ostati jedno i pored ove kvazi granice: "Velikasi proklete im duse, na komade razorise carstvo". Carstva se razaraju i razarace se... to je nekad dobro, nekad lose, kako ce biti ovo vrijeme ce pokazati. Ali jedinstvo nas kao naroda mora da ostane nepovrijedjeno. Na kraju krajeva to je samo jedna obicna granica koja se prelazi sa licnom kartom. Veliki pozdrav iz Podgorice.

Goran

pre 17 godina

Hm, meni ovde neshto nije jasno. Jesam li ja neshto propustio? Chemu ovoliko gorchine i chemu chestitke nezavisnoj Srbiji? Na jucherashnjem referendumu gradjani Crne Gore su izglasali samostalnost za svoju drzavu - Crnu Goru! To shto je i sa njihovom nezavisnoshtju i Srbija postala nezavisna, to mozemo nazvati KOLATERALNA DOBIT. Gradjanima Crne Gore chestitam samostalnost i uspeshan pohod ka EU! Mi u Srbiji bi trebali da prestanemo da virimo u tudje dvorishte, vetj da pogledamo sopstveno i pochistimo ga vetj jednom, a Crna Gora tje nam sigurno u tome pomotji, onoliko koliko bude mogla. Josh jednom, chestitam!!!

aleksa

pre 17 godina

Lepo je konačno znati koja nam je zemlja. Kad ode Kosovo i koje su nam granice.
Crnoj Gori najiskrenije želim sve najbolje.
Srbiji savet da se pogleda u ogledalu, da razmisli zašto sa njom niko neće, da ne slušamo Koštuničino guslanje o Njegošu i Karađorđu i da konačno shvatimo da su nas nacionalni "projekti" vekovno unazadili.
Eh, da smo one davne 1989. razumeli Slovence i njihovu parolu "Evropa zdaj".
'Oćemo li se konačno opametiti? Nadam se.
Za evropsku Srbiju! Sad!

Vlada

pre 17 godina

Cestitam prijateljima u Crnoj Gori, pogotovo liberalima,jer se oni za ovaj dan bore vise od deceniju i po. Drago mi je da je konacno pobedila jedna opcija koja pokazuje da je gradjansko drustvo i gradjanska drzava moguca i na Balkanu! Hvala vam Crnogorci jos jednom sto ste i nama u Vojvodini dali davno izgubljenu energiju, da se i mi borimo za nasa prava. Nisam bio u Crnoj Gori od onog maja,kada je Pedja Mijatovic doneo Realu titulu prvaka Evrope prvi put posle 32 godine, ali je ovaj maj jos blistaviji i lepsi. Vidimo se ove godine obavezno!
Pozdrav iz suncanog Srbobrana u Vojvodini!
Vlada Mudrinski

Kursula

pre 17 godina

Mozda je ovako i najbolje za sve. Zao mi je sto Srbija na ovakav nacin stice svoju nezavisnost, ali ako je ovo cena koja je morala da se plati, bar je placamo poslednji put. Sto se Crnogoraca tice, neka im je sa srecom.
Nisam zlurad, ali za dvadeset godina Crnogorci ce biti manjina u sopstvenoj zemlji, pa nije na odmet da im deca u najranijem uzrastu krenu da uce Albanski.
Zivela nezavisna Srbija!

sasa jokic

pre 17 godina

Cestitke Crogocima, a nama Srbima ostaje da placemo sto nijednu ozbiljnu odluku nismo doneli sami, nego su nam je uvek drugi nametali! Strasno je saopstenje Kostunicinog savetnika Samardzica, a opasno kvazi akademika Beckovica:"Jos cemo videti da li ce uspeti da je kidnapuju!" Poznavajuci mentalitet Cosica, Beckovica, Crncevica, Kostunice i ostalih ... plasim se da ce napraviti neko zlo kao i mnogo puta do sada!

Danijela

pre 17 godina

Ljudi slave svoju "samostalnost", "nezavisnu drzavu", a da li ce iko od Crnogoraca ili nas ovde imati neke koristi od razdvajanja?! Da li cemo ziveti bolje?! Da li cemo imati bolje plate, visi standard?! Sta, na kraju krajeva, za vas licno znaci sto ce vam se drzava zvati ovako ili onako? Da li ste stvarno toliko naivni da verujete da ce vam biti bolje... i jednima i drugima?

Ludvig

pre 17 godina

Sad procitavsi poslednju vest da je izvestaj o konacnom rezultatu odlozen za 6 popodne deluje mi kao da nisu u pitanju cista posla. Do 10 casova nisu uspeli da prebroje sve glasove, tacnije jos 25.000 a kazu da nije moguce da se znacajnije promeni rezultat?? Pa kako to? 0.4% je oko 1.500 glasova a u igri je 25 hiljada. I sad im je za 25 hiljada potrebno jos 6 sati da prebroje? Moguce je da ce na kraju ispasti jako jako tesna vecina a da se javnost postepeno priprema na nezavisnost sa pogresnim informacijama o znatno vecim procentima...

harold

pre 17 godina

POVRSNO:
Ne bih voleo da sam juce bio Crnogorac. Jer, kako odabrati izmedju Milovog postenja i Bulatoviceva ideologije !?
SUSTINSKI:
Jako je bilo lako odabrati opciju sa dve drzave, da bi mogle da pocnu da brinu o buducnosti svakog gradjanina.

Alma from Kosova

pre 17 godina

Cestitam Nezavisnu DRZAVU CRNE GORE. Bila sam presrecna kad sam cula ovaj vest. Do sada Serbi su mogli reci da Serbija je Drzava sa more ali od sada mi je zao njih. Crnogorci su ovo sasluzili. Cestitam jos jendom.

Posmatrac, NL

pre 17 godina

U svim normalnim sredinama, ljudi bi gledali da se ujedine, jer veca i raznovrsnija drzava moze biti samo mocnija i bogatija od manje. Naravno, ako tom drzavom rukovode ozbiljni i odgovorni ljudi, sto nije slucaj ni u Srbiji ni u CG. Cela Evropa se integrise, prave se zajednicke institucije, od centralne banke do parlamenta, samo na ovim nasim nesrecnim prostorima jos uvek traju neke podele, prebrojavanja i razdvajanja... Smesno i zalosno, istovremeno, da smo na tom civilizacijskom nivou. Ali sa ovakvom pasivnoscu i neodlucnoscu kilavih srpskih politicara, i normalno je da CG zeli da preuzme kormilo u svoje ruke. Smesno je, perverzno, i veoma ponizavajuce da se uopste prica o nekoj zajednici sa onima koji sa toliko euforije slave izlazak iz te zajednice i to dozivljavaju kao kraj okupacije. Nek im je sa srecom, a i nama vala, jer smo se oslobodili jednog balasta (za koji mnogi nisu hteli da priznaju da je balast). Da povedu samo sve svoje vrle funkcionere iz BGD, odmah bi se se popravilo stanje u budzetu.

Andreja Komnenovic, Banjani Donji

pre 17 godina

Dragi moji Crnogorci,
Danas me je sramota sto sam i sam, kao i moji preci poreklom iz Crne Gore. Pobedila je fukara, ljudi sa kratkorocnim i uskim vizijama, privatni projekat je urodio plodom. Sramota me je iskreno. Najgore posledice komunisticke vladavine, poput avnojevskih granica i formiranja vestackih naroda i nacija od srpskog naroda dosle su sinoc do izrazaja. Sta nam ostaje braco Srbi iz Crne Gore? Ostaju nam manastiri i krivo gudalo, sto je vazda u muci nase srpstvo cuvalo. Molimo se Bogu da ce jednog dana "i ovo nanovo..." i Srbija ponovo ujedenjena sa svojom "Spartom" postati. Ali za to su potrebni vizionari, ljudi sa dugorocnim pogledima kod donosenja politickih odluka, ljudi spremni na regionalnu konkurenciju, u kojoj smo mi Srbi na Balkanu najjaci, uz bracu Grke! Cuvajmo manastire, cuvajmo ono naroda, skoro pola, sto ne zaboravise svoje ime, cuvajmo Lovcen, Njegosa, Svetog Petra Cetnjskago i Svetog Vasilija Ostroskago... Oprostite im svetitelji, znali su sta cine, ali nisu svesni uzasa koji nam priredise. Molim se i nadam vaskrsenju srpstva! Sramota, ali ispada da je Crna Gora tvorevina Broza i AVNOJ-a...
Onamo 'namo, za brda ova!

npb

pre 17 godina

Srbija jeste zemlja sa velikim problemima, ali se ništa nije moglo protiv onih koji prosto hoće svoju državu. Kako, to nije bitno. I kako su od onih što su poharali Dubrovnik odjednom za sve optužili "Srbe s kojima niko ne može", to nema veze.
Ali 'ajde, neka se naslađuju svi pomalo. Samo pokazuju da su i dalje deo Balkana.
Inače, Crnu Goru ne posećujem i njihov narod ne posmatram kao svoj već godinama. Moj izbor. Ko voli, nek izvoli.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Koliko vidim rezultat je jako tesan i rezultati iz 45 mesta jos nisu dobijeni, gde se radi o 25.000 glasaca. Bloku za zajednicku drzavu fali oko 2000 glasova da bi bio rezultat 54.9 - 45.1.....ili na poslednjim glasovima 13500 - 11500. Jos uvek je too close to call i nesto vise od 0.8% nevazecih je previse da bi se ubacio "peskir" u ring. S'druge strane, sudeci po rezultatima izlaznosti moze se odgovorno zakljuciti da je ovim referendumom opcija nezavisnosti odnela apsolutnu vecinu na priblizno apsolutnoj vecini celokupnog birackog tela a da pristalice zajednicke drzave su daleko od apsolutne vecine. U Svakom slucaju bi zvanicna Srbija trebala da cestita Crnoj Gori. No hard feelings!

Miloš Kojašević

pre 17 godina

Hvala Slavku Peroviću, istinskom borcu protiv Miloševića, čoveku koji je godinama bio glavni i jedini razumni i pametni oponent Miloševiću i njegovim crnogorskim satrapima Đukanoviću i Bulatoviću, jedini pandan sada pokojnom Zoranu Đinđiću (jer Vuka i njegove krezube četnike valjda ne možemo računati u nekakvu intelektualnu snagu), čovek koji je govorio i pred studentima Beograda 1996/97. godine, i pred građanima Beograda, čovek koji je u CG proglašen ustašom, stranim plaćenikom, NATO-ovcem...
Hvala njemu, a ostali koji su se tada smejali, pljuvali, vređali, koji tada (a moguće ni dan-danas) nisu znali šta je to krstaš barjak ali se zato danas kunu u isti, mogu samo da poručim - treba na kolenima da dođete na Cetinje i molite za oproštaj!
p.s. Da se slušao Liberalni savez Crne Gore, da se slušao pametni Slavko Perović, pre 15 godina bsimo se rastali, ne bismo imali Slobu Sotonu na vlasti, ne bi ga nasledili ovi neobavešteni Voje i nevaspitane siledžije poput Velje, i danas bismo imali ujedinjavanje država a ne rastavu.

Lazar Špalaver; Nikšić

pre 17 godina

Kad euforija i ljeto prodje i prva zima u nezavisnoj CG na vrata zakuca, zapitaće se mnogi od onih koji danas urlaju ulicama crnogorskih gradova "Šta nam bi". A onda će kod vlasti doći svi oni pogotovo Albanci i Muslimani da traže da im se ispune brojna obećanja data im u predreferendumskom cirkusu. A nadam se da će i Srbi, njih 33%, i zatražiti svoja prava: proporcionalan broj mjesta u državnoj upravi, uključujući i već obećana ambasadorska mjesta pouzdanim kadrovima iz nahija. I dalje da ne nabrajam. Ko će da servisira tu gologuzu državu sa tolikim apetitima i 99% njenih isto takvih podanika. Amerika sigurno više neće jer njenom poreskom obavezniku CG više ne treba. Kakva će samo katastrofalna situacija nastati, za gradjane samostalnog Djukanistana, mogu samo da pretpostavim.
Lazar Špalaver, Nikšić

nove

pre 17 godina

Odlučilo je - "po", prema očekivanju. Ali to je već u budućnosti problem Đukanistana. Hvala Herceg-Novljanima. Maltene 70 odsto je glaslo za zajednicu, a to je zavičaj crnogorksog Kardelja - Svete Marovića. Eto i jedna lepa vest.

Nessony

pre 17 godina

Bravo za Crnogorce koji su dokazali da imaju vise smisla za realnost i politiku nego Srbijanci. Osim toga Srbija sada skupo placa nasilno gasanje Crnogorske Kraljevine 1918. Tada su pod prijetnjom Srbijanske vojske crnogosrski narodni poslanici morali svrgnuti kralja Nikolu. Dakle, pravde ima. Sve se vraca sve se placa, kad tad! Samo sto je to Crna gora "vratila' kulturno i civilizirano i za to im svaka cast. Pokazali su da su iako mali po obimu zemlje - u stvari veliki, veci i od citave Srbije, po svojoj viziji i pozitivnoj energiji! Samo napred Crna Goro! Sretno nezavisna Srbijo!

Vlatko

pre 17 godina

Mislim da moja braca Crnogorci od drveca ne vide sumu. Istina je da je crnogorski rezim olicen u liku Mila Djukanovica poslednji komunisticki rezim u evropi ! Dali zaista mislite da su oni luconose svijetle buducnosti? Sedamnaest godina na vlasti… Dali ste to jos negde vidjeli? Nezavisna CG je Ok ali stvorena od strane kumrovackih djaka, svercera cigaretama, finansijskih malverzanata... Voleo bih da moja braca pokazu 'demokratski kapacitet' po ovom pitanju i da vidimo koliko je zaista sud demokratske javnosti u cg zaista demokratksi. Dali ste zaboravili ko je bio lijeva ruka Milosevica i ko mu je ljubio skute ?! Jednostavno, ne verujem u tvorevine bezboznika i komunista! To NIKAD nije bilo u crnogorskoj tradiciji !!! Vrijeme je majstorsko reseto i ono ce pokazati...

marija

pre 17 godina

Ja se zaista radujem samostalnosti Crne Gore. Moracemo konacno da se okrenemo sami sebi i da ne trazimo u Srbiji privilegovanog neprijatelja. Dosadilo mi je vise da nam se porede cijene, standard, velicina...i izreke tipa "hrani psa da bi te ujeo". Receptura svak na svome i svakom svoja vrata je, izgleda, "najukusnije" i najadekvatnije rjesenje. Pozdrav

Vladimir, Beograd

pre 17 godina

... ne osećam da bi trebalo bilo kome da čestitam referendumski rezultat. Mislim da ima mnogo više mesta za strepnju i zapitanost zašto je propao istorijski projekat ujedinjenja Srbije i Crne Gore, postavljen davno pre našeg rođenja. Lako je reći: "Super, sada smo slobodni, idite, da vam vidimo leđa!" Teže je suočiti se sa tim da Srbija danas nije u stanju da odbrani svoje vitalne nacionalne interese i što je još jednom u nužnosti da to prihvati i nastavi dalje. Iskreno priznajem da mi je žao što su građani Crne Gore većinom izglasali nezavisnost. Želim samo da primetim da nema mesta euforiji, jer je većina, uprkos uspehu, tesna i da ostaje problem podeljenosti građana Crne Gore. Građanima Srbije ostaje da se suoče sa pitanjem: zašto toliko mnogo zajednica ne želi da živi sa Srbijom, zašto Srbija nema autoriteta na početku XXI veka?

Maja, Zr

pre 17 godina

Uopste mi nje jasno odakle takva euforija?! Neka idu, srecan im put!
Nego, zasto mi se javlja da bi rezultati referenduma u Srbiji bili mnogo ubedljivji po pitanju razdvajanja? Cak i kada bi dali pravo glasa svim onim Crnogorcima nastanjenim u Srbiji - kojima je Milo ukinuo to pravo.
Hvala Bogu da je referendum uspeo!

vekco

pre 17 godina

SUper! Jako sam srecan i zbog njih i zbog nas. Cestitam Crnoj Gori cije primorje obozavam i uvek cu rado ici tamo, i nadam se da ce i oni i dalje pod istim uslovima dolaziti na nase fakultete jer je dobar covek, dobar covek odakle god bio, a granice i administracija su stvari drzave i politicara da ne bi bili dokoni i da bi imali svoju svrhu. Mi mladi samo zelimo da putujemo, studiramo, druzimo se i vodimo ljubav. Dokoni nek se svadjaju i nek pokrecu svoje ratove, ali samo u svojim glavama i sto dalje od nase evropse i svetske realnosti. Eto mene letos u Kotoru!!!

Redzep

pre 17 godina

Crnogorci moraju nas Albance da ljube posto smo 100% glasali za nezaviznost... jos za par godina trazicemo autonomiju u Crnoj goru, ipak je Milo placenik nas.

Goran

pre 17 godina

Onaj ko je izracunao onih potrebnih 55% pre par meseci je suvi genije. Ja ga pozivam da izracuna koliko ko procenata ima i u Srbiji pa da se ne mucimo pola godine sa izborima, kampanjama, nasrtljivim politicarima i medijima...

Goran Kraljevo

pre 17 godina

Cestitam im na njihovoj novoj kuci. A sada mi da ovde pocistimo svoje dvoriste. Što pre da se uvedu vize da znamo ko i kojim poslom iz Crne Gore posećuje ili boravi u Srbiji. I a taj tvrdi vizni ređim traje barem tri godine. Mi sa naše strane da konačno prihvatimo da je Crna Gora samo jedna turistička destinacija ravnopravna kao i sve druge. Ali vize sto pre jer je to jedini način da se sada zaštitimo od stampeda koji nam preti. Pozdrav iz Kraljeva koje dobro zna šta je mehanički priliv ljudi.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Crnogorci srecno! Nema ljutnje na Mondijal u Nemacku ide SRBIJA!!! Ocekujem da posle Kostunicine porazavajuce politike on podnese ostavku i da se pokrene krivicni postupak zbog klevete Aleksandra Simica savetnika premijera Srbije koji je neosnovano osuo paljbu na CESID/CEMI, tu su Kostunica i njegov tim dokazali naklonost Radikalima od kojih smo navikli na prljav jezik, sto je Aleksandar Vucic sinoc po ko zna koji put dokazao. Srbija bi trebala da se pita kako je moglo da dodje do takvog procesa gde su se svi odvojili od Srbije? Nisam ponosan sto smo ovako obnovili i mi nasu drzavu, jer smo jos uvek u politickoj defanzivi i zato je iskljucivo kriva cela politicka elita. Milo je bio bolje pripremljen i nudio je Srbiji dostojanstveniji nacin razdruzivanja nego ovaj referendum koji je samo natrljao nos. Tako ti je kad nam drzavu vode takozvani pravnici.

Vesna

pre 17 godina

Gradjani Crne Gore ne radujte se previse. I mi u Srbiji smo se radovali posle 5. oktobra nadajuci se boljem zivotu. A kriminalci i dalje vode glavnu rec, politicari se bogate, a o problemima obicnog sveta niko i ne razmislja , a kamoli da ih resavaju. Vidimo se za 15-ak godina u EU.

Eleonora

pre 17 godina

Crnogorcima zelim sve najbolje i u ovom slucaju vazi ono: Bolje dobar razvod nego los brak. Mislim da su otcepljenjem od nas samo na dobitku jer mi po svemu sudeci necemo napredovati ni u sledecih 30 godina. Sto zbog politike sto zbog karaktera srpskog naroda.
Cestitke jos jednom!

Doctor Wu

pre 17 godina

Kostunica bi, ako je zaista takav nacionalista kakav tvrdi da jeste, morao sada da podnese ostavku. Odvajanje Crne Gore u ovom trenutku znaci da je Srbija izgubila dragocene 3 godine a iskljucivu odgovornost za to procerdano vreme snosi Kostunica.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Najiskrenije cestitke gradjanima Crne Gore. Srbiji zelim sto pre da nadje novog Zorana Djindjica.Enver Kelmendi,22.maj 2006

Zigi

pre 17 godina

Cestitke gradjanima Crne Gore , a i Srbije na obnovljenoj nezavisnosti i samostalnosti .
Najzasluzniju za ovaj dogadjaj su svakako Kostunica i Tijanic koji so pomogli da se neodlucni odluce .
Kostunica je doprineo svojom "zaslugom " kod prekida pregovora sa EU , Tijanic izbacivanjem No Name sa evrovizije . Mislim da su ta dva dogadjaja doprinela da dobijemo samostalnost.

separatista iz Vojvodine

pre 17 godina

Ovo je logičan sled događaja i mislim da je tako najbolje za sve. Ono što je jako bitno jeste da se sužava manevarksi prostor našoj vlasti za manipulaciju i sve više se moraju okretati i baviti nama samima, a ne kao do sada drugima. I naročito ne treba zaboraviti da je Koštunica dao podršku zajedništvu. Zašto? Zato što je to još jedna njegova loša politička procena. Zar nam treba takav, neobavešten sa lošim prognozama da nam vodi zemlju. Fala lepo.

Dipl.Mas.Ing. Dzafo Pasovic

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima na nezavisnoj Crnoj Gori.
Poslije CG sada je red na nas Sandzak da obnovi svoju nezavisnost ili da se pripoji svojoj matici Bosni i Hercegovini u cijem je sastavu bio kroz cijelu istoriju. Vojvodjani neka odluce sta ce sa Vojvodinom. Vama Srbima pripada Beogradski Pashaluk i ni manje ni vise.

Velja

pre 17 godina

Nacionalno rasparcavanje drzave(a) je u principu stvar srednjeg veka. No, izgleda da na bivsim prostorima stare Jugoslavije nije bilo snaga da primete da korumpirano i zastarelo drustvo treba promeniti na onovu modernih ‘ne-globalistickih’ shavatanja a ne na osnovu ideja iz srednjeg veka. Gradjanima Crne Gore i Srbije (a i mnogim ostalima) zelim da se probude i osveste i da uvide da savremeni ljudski ponos nije zasnovan na nacionalnim nego na ljudskim vrednostima. Nadam se da ce snage modernog razuma prevladati i da ce trenutnoj krizi rasparcavanja i euforiji polu-istina koje su rasplamsale danasnje stanje uskoro doci kraj.

HOCU I JA DA SLAVIM!!!

pre 17 godina

A sto da sad svetski mediji i zlurade komsije komentarisu Montenegro quits Serbia i zasto nitko ne moze sa Srbijom? Ja predlazem da i mi prosalvimo dobijanje svoje drzave. Bog zna da razloga ima bezbroj.
Mene licno su skoro svi istaknuti Crnogorci naseg doba samo nervirali; pocevsi od Milosevica, koji nas je zakopao, preko multipraktik pesnika, pa do ratobornih popova. Da i ne spominjem tatu koji se poslednjim atomima snage borio za opstanak zajednicke drzave, a ciji je sin moj predsednik i kao neutralan u svemu tome.Za kraj, kao slag na tortu, sef Kabineta premijera koji govori kao da je juce dosao iz Mojkovca.
Zamislite samo mene da dodjem iz Beograda i da budem sef Kabineta Mila Djukanovica, a da govorim mojim beogradskim akcentom.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Mislim da je slavlje preuranjeno. Sta to proslavljaju "suverenisti" ? I to zamislite, uz zvuke "cuvenog" benda poznatog po imenu "No Name". Da li mozda u ovome neko vidi simboliku ? Uz sve cestitke mislim da razloga za preteranu radost nema. U to ce se uveriti novi "teoreticari" crnogorske proslosti i alhemicari crnogorske buducnosti. I to veoma, veoma brzo.

vesna markovic

pre 17 godina

Cula sam na vestima da ce nam se predsednik Tadic, verovatno i Kostunica obratiti povodom osamostaljivanja Crne Gore. Po meni, oni jedino mogu da nam se obrate sa odgovorom gde je Mladic.Samostalna Srbija ima mnogo razloga da se stidi, "zahvaljujuci" svojim politicarima (razocarana)

Djuradj

pre 17 godina

Da budem iskren,osecanja su mi pomesana,ali ako je tako zelela vecina stanovnika,u redu.Simptomaticna mi je samo cifra 55,5%.Sad samo da srbija raspise referendum da li smo za monarhiju ili republiku,niko nikome vise nece moci da spocitava bilo kakva desavanja.Crna Gora ce nam sad biti jedan ,nadam se dobar komsija i brat.Prvenstveno komsija.

Petar Pavlovic

pre 17 godina

Ja sam Srbin i zao mi je sto Crna Gora pod pritiskom americke diplomatije odlazi. Zao mi je i Srba u Crnoj Gori koji ostadose bez matice i zahvaljujuci albanskim glasovima ostaju da zive u tudjoj drzavi.

ivana - podgorica

pre 17 godina

Cestitke svima koji razumiju da treba cestitati i drzavi Srbiji i drzavi Crnoj Gori. Umjesto jedne drzave koja je uvijek bila vjestacka tvorevina, drzave u kojoj po prirodi stvari nije moglo biti ravnopravnosti, sada imamo dvije drzave i dva naroda koji su uvijek bili najblize komsije, najveci prijatelji, braca. Zovimo taj odnos kako hocemo, kako nam blize srcu i dusi i zivimo u slozi kao do sada! Neka svijet jednom i od nas nauci sta je demokratija, sta je civilizovano, sto je za svako postovanje! Veliki pozdrav demokratama u Srbiji i Crnoj Gori!!!!!

Sumadinac

pre 17 godina

RTS je bruka i ruglo Srbije. Pokazali su to i kad je Milosevic umro, a pokazali su to i sinoc, kada su sramno dovodili SPS-ovce i SRS-ovce da pljuju po CESID-u i da raspravljaju da li je rezultat 55 ili 54 posto. Sve i da je 54, to je jos uvek 8% VISE, dakle vecina za samostalnost i - tacka.
Crnogorcima neka je sa srecom i hvala im sto su nama (Srbiji) omogucili da dobijemo samostalnost, kada vec nasi politicari to nisu hteli ili umeli.

Sandra

pre 17 godina

Stvarno mi je drago sto se CG konacno odcepila. Ono sto ne funkcionise ne treba ni da postoji. Ne zelima da tvrdim da ce im bez nas biti gore, jer pogledajte npr. Sloveniju. Bili smo ista drzava, a gde su oni sada od nas. Ono sto meni licno smeta je sto Srbija nije imala referendum. Ja bih prva glasala za nezavisnost. Mi smo kao neka krava muzara koju ce svako da muze dok mu treba, da je premesta po livadi kako mu je volja, a ona ce samo s vremena na vreme da mukne. Od mukanja nista ne dobijamo. Vreme je da stvar uzmemo u svoje ruke i da pocnemo sami da upravljamo svojom sudbinom!

Dragan Matic

pre 17 godina

Ovo je pretposlednje poglavlje procesa koji je Milosevic pokrenuo pre 16 godina. Kosovo je de facto ionako vec van granica Srbije, a poslednje poglavlje ce biti kad i Vojvodina dobije nezavisnost. To je samo pitanje vremena.

Ljilja

pre 17 godina

Uz najiskrenije ccestittke Crnogorcima i Srbima na dvostrukoj smaostalnosti drzzava pitanje-da li to znacci da chemo sada u Srbiji imati vlast koju vode Srbijanci. Mislim da bi bilo jako nakaradnmo da na ccelu jedne samostalne drzzave budu ljudi iz suseden zemlje. Ili chemo biti jedini po tome i u svetu. I, kako sada stvari stoje, morachemo da imamo nove izbore da bi formirali svoju Vladu. Mislim,glupo je da ostane u ovom sastavu, zar ne?

Aleksandar

pre 17 godina

Rezultat je ocekivan, nadam se da cemo svi zajedno sada imati docoljno pameti da iz ovog izvucemo pouke i da se konacno svi okrenemo resavanju svojih problema. Dosta smo brinuli tudje brige! Sa srecom nezavisna Srbijo i samostalna Crna Goro!

Srbija

pre 17 godina

Nakon 88 godina forsiranja promašenih ideja vraćamo se ponovo na početak priče. Najiskrenije se nadam (ali nisam i ubeđen) da smo od danas izvukli neke pouke: gledajmo samo sebe i svoje interese i nikad da ih ne podređujmo drugim narodima! Videli smo kako su nam uzvratili, od Triglava do Đevđelije. Dragim komšijama iz "susjedstva" se zahvaljujem na iskrenim željama, ali samo da podsetim da bi bilo bolje da se bave sobom i svojom savesti nego nama. Proterali ste par stotina hiljada ljudi, pobili od 1945. do 1995. isto toliko, i još mi vi pričate o stradanjima!

Chrissss

pre 17 godina

Kao prvo, cestitam Srbiji na nezavisnosti. Jeste da se ona dogodila spletom okolnosti a ne nasom voljom, ali je dosao dan kada ce Srbija npokon biti ono sto smo sanjali, nezavisna, suverena drzava.
Crnogorcima cestitam na fer pleju (koliko je to moglo).
Sad jos da prodje neko vreme da se razdruzimo, pa onda da vidimo kako ce izgledati Balkan za 5 godina.
Sve u svemo, danas mi je jedan od najboljih dana u poslednjih 6 godina. Bolje se osecam nego 5. oktobra 2000. godine.
Jos jednom, cestitam svima u Srbiji na nezavisnosti.

Zoran Zivkovic

pre 17 godina

Cestitam samostalnost Srbiji, najzad mozemo da gradimo svoju drzavu i nadam se vratimo kraljevinu. Crna Gora je bila samo opterecenje za nas, nemojte zaliti sto se odvojila. ZIVELA SRBIJA ! ZIVEO KRALJ !

Munja

pre 17 godina

Kao veliki patriota jos one SFRJ, svaki put kad se jos neko odvoji, meni je zao. Zao mi je pre svega zbog onih ljudi koji se nadju "sa one strane" granice, a to nisu zeleli.
Mislim da Srbija i srpski narod nema koristi od usitnjavanja svog etnosa, i dugorocno bi morala da ojaca svoje delovanje kao jaka i atraktivna matica. Prvi korak bi morao da bude izgradnja dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom sa kojom delimo zajednicku istoriju. Kompetentni ljudi zajedno sa starijim i mudrijim bi morali da osmisle u kom stepenu i u kojim vidovima je moguce uspostaviti "specijalne veze" izmedju ove dve drzave. Mislim da bi prvi potez bio dozvola/poziv svim zainteresovanim Srbima u Crnoj Gori (ali i u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i ako ih jos ima tamo - u Sloveniji) da se upisu u kjigu drzavljanja Srbije, bez obzira jesu li takodje drzavljani tih drugih drzava u kojima stanuju. Mislim da srpski narod ne moze da sebi da luksuz da okrece ledja jedni drugima. Kako treba da se oseca Srbin u Crnoj Gori koji je glasao za opstanak zajednicke drzave ali mu sad Srbija natura vizni rezim i tretira ga isto kao i drzavljanina, recimo Trinidada i Tobaga? Tog coveka treba sto blize drzati matici a ne udaljavati. Ne treba imati bauk od dvojnog drzavljanstva. Ja ga imam (sa Britanijom) i itekako sam lojalan gradjanin obe drzave, ali sam pre svega Srbin. Moj sin ima cak tri pasosa, i tako mi svega, nastavice da se izjasnjava kao Srbin i kad odraste. A zivi u Kaliforniji sa majkom Amerikankom. Danas sutra, ako bude uspesan poslovni covek ja cu mu predociti kako i gde moze u Srbiji da investira, ali ce kao minimum da bude stalni ambasador (dorbre volje) Srbije u svetu, a jednog dana ce i njegova deca znati svoje poreklo. Ovo tvrdim zato sto aktivno na tome radim od kad je bio u pelenama, a pomaze mi i moja porodica u tome. E sad to moje iskustvo ja prebacujem na makro plan.
Sto se dnevno-politicke situacije tice, mislim da je problem sada formalno prebacen u Crnu Goru, jer sada ona mora da se bavi sa nelojalnim stanovnistvom koga ima na pretek. Do sada je to bio problem na SCG nivou.
A obzirom da Srbija ima medjunarodni kontinuitet, trebalo bi hitno poslati CD "Boze Pravde" u Portugal i Nemacku da tamo ne bi vise zvizdali na "Hej Sloveni". Inace je to poljska himna pa ko hoce da je peva, neka gleda tu reprezentaciju.

Edin, Sarajevo

pre 17 godina

Crna Gora krupnim koracima u Evropu!!!
Crnogorci su skinuli sa sebe balast nesaradnje sa evropskim institucijama, prvenstveno sa Tribunalom u Haagu, natovaren od strane srbijanskog rukovodstva, tako da sada bez ikakvih uvjeta mogu u evropske integracije. Crna Gora će biti u Evropi i prije Hrvatske, i prije Bosne, a pogotovo prije Srbije.

Čestitam Crna Goro!!!

Zeks

pre 17 godina

Konacno SRBIJA i samo SRBIJA! To je trebalo odavno da se resi. Bice bolje i nama i njima. Samo da se sve resi bez nasilja. Sada sa ponosom cekam novi pasos, na kojem ce konacno da pise SRBIJA.

BabyBlue

pre 17 godina

Dobro jutro, samostalna Srbijo!!! Pogledaj se u ogledalo, sada si zdravija i lepsa, jos malo prolecnog pilinga, i krvotok bolje radi!
Iskreno se nadam da ce sledeci korak biti decentralizacija Srbije, pa kome se ni tako ne dopadne, neka glasa nove drzave i gradove. Dosta smo bili licemerni prema sebi i drugima za koje smo smatrali da su "mi", sto upucuje na zestoku sizofrenu dijagnozu. Iskreno verujem, da cemo se prema novim susedima ophoditi onako kako i sami zele, kao prema stranim drzavljanima koji najvise sto od nas u buduce mogu dobiti jeste radna dozvola na tri godine. A, sto se mora tice, Egejsko je uvek bilo toplije...

Nenad

pre 17 godina

Prvo da cestitam Crnoj Gori na demokratskom referendumu i izglasanoj nezavisnosti. Zaista i Srbiji danas nedostaje jedan politicar kalibra Djukanovica.
A sto se tice razocaranih Srba koji prete kako ce u Grcku na more-sve su to prazne price kao sto su i novcanici prazni...Dakle dragi moji gradjani da bi se imalo za more mora se pre toga izboriti da u zemlji nisu radikali najpopularnija partija, da ministar unutrasnjih poslova nije bivsi delikvent, da ministar finansija nije vracara a da poslanici nisu piuni vec ljudi od integriteta i znanja.I tada ako Srbija uzmogne da izabere najbolje da je pretstavljaju, uz predan rad i usmerenost na buduci cilj a ne na mitolosku proslost, mozda jednog dana bude mogucnosti da se u EU ide bez vize i da se ima para za brckanje u Mediteranu (crnogorskom, hrvatskom, grckom, spanskom ili francuskom- sve jedno).Do tada pamet u glavu...
Bivsi novosadjanin-sada kanadjanin

Dorotej

pre 17 godina

Kad vec Srbiji nisu dali mogucnost da izglasa samostalnost, onda hvala Crnogorcima sto su nam tu samostalnost obezbedili.

Ne mogu se naradovati.

DusanPG

pre 17 godina

Četitam pobjedu suverenistima!
Ponosan sam što sam se borio za opstanak zajedničke države. Ponosan sam i zbog načina na koji smo to činili, zbog motiva koji su nas vodili.

smilja

pre 17 godina

Danas sam izuzetno srećna. Osvanulo je prelepo prolećno Sunce.Idem peške i prolazim kror novosadsku limansku pijacu.Sve se zeleni i šareni.Svega ima,mirisnih jagoda ,prolećnog zeleniša, cveća svakojake fele i nasmejanih lica mojih sugrađana. Dok vredno uređuju svoje tezgečujem kako se dovikuju i jedan drugome čestitaju. "Brate moj mi smo stvarno jedan jako štedljiv narod, dok drugi ginu da dobiju državu mi je dobismo preko noćni i to džabe." A ja se tog momenta setih da je juče bio neki referendum. Pa srećno vam bilo crnogorci,najzad ste punoletni i od danas odgovarate za sve svoje postupke.Srećan vam dan nezavisnosti i želim vam da se u njoj dobro snađete.I nemojte da dozvolite da vam neko vaše čojstvo preuređuje po njegovoj meri.Budite istinski samostalni u svom Đukanistanu i nemojte sa ne proverenih recepata krojiti svoju budućnost.Srećna vam prodaja svakog pedalja vaše zemlje.Vaše đačke knjižice sakrijte negde dobro da vam ih jednog dana vaša deca ne nađu i pročitaju u njima koji ste jezik učili...Pa ja već prođoh pijaci i evo me na širokom bulevaru Oslobođenja.Prelepi osunčani zeleni drvoredi lipa i jasena krase moj najlepši grad Novi Sad, a ja se polako približavam mojoj firmi hranilici moje porodice. I srećna sam što sam rodila svoje sinove u ovoj lepoj SAMOSTALNOJ DRŽAVI SRBIJI.

anna

pre 17 godina

Neka je i vama svanula rujna zora nakon 88 godina. I neka je vama Crnogorcima na cast i ponos vasa drzava.
A sta reci Srbima?!?
Svaka majka bi u ovoj situaciji rekla svom djetetu:
"Zapitaj se sine, sta nije u redu s tobom, kad niko, pa ni rodjeni brat - nece sa tobom?"
iskreno se nadam da ce i Srbi nauciti nesto iz ove lekcije koja traje skoro dva desetljeca.
SILOM NI RODJENOG BRATA NE MOZES ZADRZATI SA SOBOM. I zato i zasluzujete da budete sami i izolovani. Da ste bili samo malo manje arogantni i agresivni, mogli smo i dan danas svi zivjeti u slozi i miru. Al' sa vama niko nece kad ste takvi kakvi ste.

b78

pre 17 godina

Ovom prilikom zelim prvo da cestitam svim politicarima koji su uspeli da od jednog naroda naprave dva. Iskreno cak su se i meni toliko smucili da u ovom trenutku ne znam da li da se radujem sto cu najzad znati ( jos da se zavrsi vise ova prica sa Kosovom ) gde su granice moje zemlje ili da se i dalje nerviram posto osecam Crnu Goru kao svoju.
Ko zna, mozda od ovoga nesto i dobro ispadne ali mi je u ovom trenutku u ustima zaista velika gorcina i iskreno mislim da vise ne mozemo kriviti samo Milosevica za sve sto nam se desava jer ako rezulatati glasanja budu ostali ovakvi onda je taj minus od 1000 glasova sigurno mogao biti anuliran samo da su svi tzv. generali i njihovi ratni profiteri bili privedeni Hagu jer Milo vise ne bi imao izgovor da je Srbija ta koja koci njihov put u Jevropu.

Kostunice neobavesteni znaj da je i politika necinjenja takodje nekakva politika koja donosi neke rezultate, a za ovaj finalni promasaj, da se izrazim sportskim recnikom, si kriv iskljucivo ti. Imao si poslednji napad i loptu u rukama, vise nego dovoljno vremena da organizujes akciju ali si se odlucio da cak i ne sutiras nadajuci se pobedi. Smesno zar ne ?

Crnogorcima zelim sve najbolje i ne mislim da ce biti gladni i bosi, zao mi je sto je prevagu sada vec veoma jasno donela nacionalna manjina u Crnoj Gori ali oni jesu stanovnici Crne Gore i njihovo je pravo da glasaju kako hoce. Celu noc nisam prespavao zbog toga sto sam se plasio da ce dole doci do krvavog pira posle preuranjenog proglasenja pobednika. Cestitam vam na tome sto ste uspeli da ostanete razumni.

Srbima zelim da zavrse jos i pricu sa Kosovom i da na vlast dodje najzad neko ko o ovakvim stvarima vise nece ponavljati stare floskule i ko ce ekonomijom braniti granice a ne samo citiranjem Njegosa i pricom o dva oka u glavi.

ZIVELA SRBIJA I ZIVELA CRNA GORA

vlada

pre 17 godina

Veliki pozdrav nasoj braci crnogorcima i puno cestitki na ostvarenoj pobedi na referendumu iz Leskovca.Konacno ste ostvarili vas san o nezavisnoj Crnoj Gori koji ste i zasluzili.Puno srece,uspeha i blagostanja u vasoj novoj buducnosti i sta drugo da kazem nego vidimo se na moru. SRECNO!!!

Carinik

pre 17 godina

Nek vam je sa srecom!A kako neko rece:"Ostace gorki ukus u ustima..." mogu da vam kazem, naprotiv, sladje je od bogojavljenske vodice...

Djenka Djavo

pre 17 godina

Poslednji Slobin ucenik ostaje na vlasti zahvaljujuci daljem cepanju davno preminule drzave. Sad moze lepo da caruje jos jedno 15 godina. Steta. Montenigersi neka vam je sa srecom, i gledajte da ga brzo skinete sa vlasti i da dovedete nekog ko ce raditi u vasem a ne u svom interesu. Mogu da nas dele ali cemo uvek ostati braca, granice nisu vazne, vazno je sta je u glavi i srcu.

Dragan

pre 17 godina

Hvala Crnoj Gori sto su nam pomogli da dobijemo nezavisnost Srbije. Nase nesposobno rukovodstvo nam to nije omogucilo pocev od Kostunice do Tadica. Samo sam ih gledao sinoc na prvom programu RTS i B92 izgledali su mi kao Dacic iz izborne noci kada je pobedio Kostunica. CESID im je bio dobar kada su ono pobedjivali kada su ti isti momci saopstavali da su oni pobedili. Jos samo da prokomentarisem onog bivseg ministra spoljnih poslova Vuka Draskovica on nezna zaista sta prica sada kada je izgubio stolicu koju toliko voli setio se kraljevine koju nije pominjao jedno 5-6 godina jedino kada mu treba u kampanji. Dosta vise te farse zivela NEZAVSNA SRBIJA i svaka cast Crnogorcima.

Sasha.M

pre 17 godina

Crnogorci, neka vam je sa srećom nezavisnost i ponovo samostalna Crna Gora! Neka vam je prosperitetna i bogata država. Mi ćemo uvek biti prijateljski i bratski narodi, bez obzira u koliko država budemo živeli. I svima nama Srbima takođe neka je srećna, jaka i bogata Srbija. O dugovečnosti ove Srbije nećemo, jer još nije rešen status Kosova i Metohije, pa prema tome ni status Srbije. Neka i to bude rešeno na dobrobit svih nas koji delimo ovaj balkanski prostor, pa da radimo stvaramo i gradimo lepši i bogatiji Balkan.

Aleksandar, Beograd

pre 17 godina

Cestitam Crnoj Gori! Srbija je ostala JEDINA pod okupacijom bivse JNA i njenih satelitskih tajnih sluzbi. Zalosno je sto se ljudima ovde nudi i dalje nacionalisticka prica sto pokriva mehanizme ove strahovite vladavine koja je odgovorna za nas krah - od prvih zrtvi u Sloveniji 1991, do smrti vojnika u Topcideru. Nadam se da ce ovaj dogadjaj biti prvi u nizu za rusenje ideoloske masinerije ciji su naslednici Kostunica, Tadic i ostale nacionalisticke stranke.

Mile

pre 17 godina

Konacno i Srbija da dise sa dva dva plucna krila a ne sa jednim.Da je bilo pameti 91 pa da je krenula samostalnim putem,kao sto je predlagao Vuk Draskovic gjde bi joj sada bio kraj.Crnogorcima zelim sve najbolje jer smo mi dva tijela a jedna dusa, i to treba uvijek imati na umu.Pozdrav samostalnim bratskim drzavama od bosanskog Srbina iz Bijeljine.

Митар

pre 17 godina

То што се ЦГ на референдуму одвојила од Србије сасвим је легитимно и легално.Све честитке ЦГ.Жао ми је да се толико мржње накупило међу омладином ЦГ према свему што симболизује Српство.Ми јесмо један народ истог корена, језика,вере,културе,традиције и тд. Но,референдум је показао да велика већина грађана у ЦГ ипак не мисли тако.У томе су им доста помогли они који нису ни "Црногорци" ни Срби,а показало се да је та подршка ипак била пресудна.
Надам се да ће се Србија,иако искоришћена и "измузена"од свих,коначно окренути себи и својим вредностима.

Ivana

pre 17 godina

Tragedija Crne Gore je duboka podeljenost njenog naroda, o cemu govori i ovaj izborni rezultat. Kada se pogleda- vise od polovine izaslih Crnogoraca je glasalo za zajednicu, a onaj postotak koji je Milu doneo pobedu su Albanci.
Kako ce Crna Gora funkcionisati i sta ce se desavati pokazace vreme, a mi treba da se okrenemo sebi i svojoj, konacno, samostalnoj zemlji. Agonija 90-tih je gotova, sada smo na pocetnim pozicijama od pre jednog veka, i nadam se da cemo ovog puta biti pametniji. O nasim unutrasnjim prilikama i neophodnim promenama, neki drugi put...

Dragan

pre 17 godina

A sta ako svetsko prvenstvo osvoji drzava koja ne postoji? Hoce li se pehar i medalje deliti duplo? Da je referendum bio malo ranije verovatno bi nas opet diskvalifikovali.....

Paradox

pre 17 godina

Danas je suncan majski dan. Za sve koji su otisli na posao, na njivu, u skolu zelim dobro jutro. Za sanjare u Vladi, SANU i kojekuda po Beogradu PROBUDITE se!!!
Za putnike namernike pasos u ruke ako ste se namerili ka Brodarevu!

Fake Boza Pub

pre 17 godina

Neka vam je sa srecom Crnogorci. Iskreno sam se nadao i zeleo da opcija za nezavisnost Crne Gore pobedi. A svima onima koji su porucivali i porucivace kako Crna Gora ne moze bez Srbije i kako ce propasti bez svega sto od Srbije i u zajednici sa Srbijom ima, mogu samo da kazem da se sete pocetka raspada bivse Jugoslavije i price o beckim konjusarima.
Ovo je veliki dan i za Srbiju jer ce Srbija konacno (barem se nadam) da pocne da se brine o svojim problemima i kako obezbediti napredovanje, ekonomski oporavak i sigurnost za svoje gradjane a ne da vodi (dusebriznicku) brigu o svojim susedima. Naravno jedan od neophodnih uslova za to je da Kostunica i njegova stetocinska vlada sto pre ode i novi izbori. A onda nam pomozi Boze, da se ne vrati SRS na vlast sa svojom prljavom i bednom retorikom i ekstremno losom politikom. SRS i mladjani Vucic su se vec sinoc istakli sa svojim tupavim komentarima povodom referenduma u CG na RTS-u zajedno sa mnogobrojnim DSS "nezavisnim" analiticarima i savetnicima.
Zivela nezavisna evropska Srbija!
Zivela nezavisna evropska Crna Gora!

Vladimir Bgd

pre 17 godina

Dobro jutro nezavisna Srbijo! Hvala prijateljima iz Crne Gore koji su nam izborili samostalnu Srbiju.
Naši političari su još jednom pokazali da nisu dorasli istorijskom trenutku. Sve vreme su podržavali pogrešan koncept koji je davno osuđen na neuspeh. Ponovo je našim političarima bio potreban šamar na terenu da bi shvatili koliko greše. Srbijo probudi se već jednom i nemoj više vući pogrešne poteze !
Da imate morala sad bi dali ostavke jer ste gubitnici.
Još jednom čestitke i nama i crnogorcima na ostvarenoj nezavisnosti !!!

Statisticar

pre 17 godina

Juce su se odrekli Njegosa, Marka Miljanova, Serdara Janka Vukotica, Punise Racica, junaka palih na Mojkovcu, ... Prihvatili su ideju Sekule Drljvica i Jevrema Brkovica. Ne znam da li ce im biti bolje bez Srbije ili ne, ali siguran sam da ce nama biti bolje nego sa njima. Nadam se da ce Vlada Republike Srbije, MUP, ministarstva prosvete, finansija, zdravstva adekvatno reagovati na ovakvo glasanje. Tu pre svega mislim na uvodjenje puntih, tranzitnih, boravisnih i radnih viza za njihove gradjane koji za to ispunjavaju uslove, ekonomske cene skolarina i lecenja, uvodjenje carina za proizvode iz Crne Gore, ...

Ismet abali

pre 17 godina

M.Djukanovicu.Slava tebi i tvome CRNOGORSKOMU,Velikomu,hrabromu,ostroumnomu,trpeljivomu.Koji je sacekao najpovolnije vreme za resenje,svoje,sve dane srbijom,probleme.Sazdali ste ponovo novu drzavu nezavisnu,koja je itako bila nezavisna za Crnogorski Narod.Volite svoju najlepsu zemlju na Balkanu,i razvijte je politicki i ekonomski tako kako je ona zasluzuje.Ako ne bude tako Bog vas nece postovati i voleti.Jos jednom vam iz dna duse cestitam nezavisnu DRZAVU CRNE GORE.Bifsi Atleticar Bifse (sfrj)Jako cu se postarati da pomoignem CRNOGORSKOM Turizmu.Dr.ecc.G.Direktor SAVS Ismet Abazi

Vlada

pre 17 godina

Pa g-dine Đukanoviću, čestitam. Neka Vam je prosto, kao što neko davno reče. Toliko ste želeli i konačno Vam se ostvarilo. A da i mi sa ove strane (za neupućene Srbija) odahnemo konačno. Neka nam je svima sa srećom sloboda.Konačno možemo da kažemo da smo i mi povratili svoju državnost.A toliko smo je dugo čekali, samo nas niko nije pitao. E pa, Srbija se pita. Juče smo pokazali akcijom G17 da smo i mi za samostalnost, ali ne tako tesno, g-dine Đukanoviću. Mi smo imali malo bolje rezultate, i nije nam trebao ni CEMI a ni CESID, da bi videli nešto što je očigledno. Kao građanin ove zemlje, osećam veliko olakšanje. Ne vučem više teret neželjenog deteta, koje sam imao a nisam ga želeo.Danas dišem slobodno, ponovo rođen.
Pa neka nam je svima sa srećom. Srbijo majko, čestitam ti konačno slobodu.

сд

pre 17 godina

Гласам за одвајање Србије од својих неспособних и корумпираних политичара.

Iva

pre 17 godina

Nikada nisam gledala na zajednicu kao na zajednicu. Uvek sam nas smatrala jednom drzavom, jednim narodom. Kada sam videla slavlje posle rezultata shvatila sam da su stranci. Totalni stranci... Nadam se da ce zestoko biti i tretirani kao stranci kod nas! Ako ne budu, cepam svoj SRPSKI pasos i sva dokumenta i vise nikad ne zelim da vidim Srbiju.

dragoljub

pre 17 godina

Konacan krah celokupnog Srpskog naroda! Ne postoje reci kojima bih iskazao koliko mi je zao zbog ovoga! Mnogo mi je teze zbog odvajanja Crne gore nego zbog gubitka Kosova

toma

pre 17 godina

Gledajuci sinoc komentar Gosp.Vucica smucilo mise o brizi toboznjoj za Srbe/Crnogorce.Opameti se covece vreme komunizma i diktature je proslo,(Otac ima dva sina pa ako nemogu zajedno oni se odvoje-podele)!
Hvala Bogu da i Srbija dobije nezavisnost a gradjani svoju Drzavu i ako niko Gradjane Srbije nije pitao dali su za nezavisnu Drzavu Srbiju.(Sramota od vladajuce koalicije.Svaka cast Djukanovicu ucinio si veliku uslugu Gradjanima Srbije da bez velike buke dobiju svoju nezavisnu Drzavu.Toma

Bratislav, USA

pre 17 godina

Koristim priliku da svim mojim drugarima i prijateljima iz Crne Gore, kao i ostalim gradjanima iste cestitam na izglasanoj samostalnosti i pozelim bolju i svetliju buducnost od one koju su imali u SCG
Ziveli

Dragana

pre 17 godina

Svanulo je i nama Srbima. CG je demokratskim putem rekla "DA" i na taj nacin i nama ucinila uslugu da ostanemo sami.Mnogo ce biti bolje ovako, jer na taj nacin cemo imati jos jedan plus sto se tice zarade, priliva stranog kapitala.
Sve najbolje CG, a ja sam jako sretna sto Srbija moze napokon sama da ide napred.I sama EU je shvatila da nametanje Srbiji ostanak sa CG nema nikakvog smisla.

Svedjanin

pre 17 godina

KONACNO, nisam verovao od dragosti da smo se konacno oslobodili bar problema Crne Gore a ujedno da ne slusamo vise crnogorske politicare kako redovno svu krivicu svaljuju na Srbiju.
Neka vam je SRECNO braco crnogorska lepo je bilo i ne povratilo se iako crnogorski politicari se izjasnjuju da se nece nista promenuti u odnosu dveju drzava ja u to neverujem.Moramo da priznamo da smo mi u Srbiji umorni od crnogorskih direktora i ljudi koji su "laktovima" dosli do rukovodecih mesta.
Uskoro za pocetak pocinju granicni problemi koji ce se kasnije pretvoriti u vize a studiranje u Beogradu ce odjednom biti preskupo tako da ce crnogorski studenti morati da studiraju u Tirani,Skoplju ili nekoj drugoj susednoj drzavi.
Kako bilo bilo konacno smo dobili Srbiju za nas koja ce imati svoju himnu,zastavu,grb i sve sto dolici jednoj zemlji.-

VITUPERATE

pre 17 godina

Smesno mi je bilo juce gledajuci program na RTS gde je predstavnik radikala pricao istim tonom i bojom kao da jos nije gotovo, misli da ce Crna gora ostat u zajednici. Gotovo je gotovo.

Mislilac

pre 17 godina

Ne razumem zašto svi napadaju Koštunicu? I šta to znači "niko neće sa Srbijom"?
To su isprazne floskule baš kao i priče da je ovo "kraj Velike Srbije".
Srbija se u celoj priči postavila kako treba i pustila EU da vodi priču. Podsmevali su se Koštunici što je nespretno potegao pitanje 260,000 crnogorskih državljana u Srbiji, a ispade da je na referendumu glasao SVAKO sa kugle zemaljske osim Crnogorci iz Srbije. Eto, imaju prebivalište u Srbiji. A oni sa prebivalipštem u Cirihu mogu...
No, poenta priče je da se Crna Gora ne osamostaljuje zbog Koštunice i Srbije koliko zbog sebe same. Brak je bio neprirodan i neruravnotežen. Glavni krivci (i dobitnici) su Milo Đukanović i njegov režim, jer su u građanstvu Crne Gore našli pogodno tlo za uterivanje nekoliko "istina" otkad su došli na vlast pre 17 godina.
Ne kažem da je Koštunica idealan, daleko bilo. Ali Srbi, pokažite malo samopoštovanja. Taj čovek nije bio komunista i nije rušio Jugoslaviju. Milo Đukanović jeste.
I ne zaboravite, pre nego likujete, da u Crnoj Gori 45% ljudi iskreno pati zbog razlaza. A razlaz je ipak nešto najbolje što se desilo Srbiji ove godine.
Aferim!

Sloboda!

pre 17 godina

Ovo je kraj Velike Srbije. Okupirani smo 1918-e, ali nam se sloboda ipak osmjehnula. Srbijo, do viđenja ako ikad uđeš u Evropu.
Ja sam siguran da smo u EU do 2010-e i da nam već slijedeće godine ukidaju vize...
Na naše more ste uvijek dobrodošli.

Highlander ON ONE'S OWN

pre 17 godina

Cestitam Crnoj Gori i neka uci Srbija od svojih malih suseda kako treba graditi drzavu, ne preko krsenja ljudskih prava nego demokratski mirovnom politikom prisvojiti manjine da bi one ucestvovale u gradnji drzave. Imate jos prilike da popravite odnose sa manjinama, imate Sandzak, Presevsku dolinu, a za Vojvodinu ne znam stvarno. A za Kosovo se zna odavno.
Trebate reformirat drzavu i popraviti odnose sa svim komsijama, pokazivati evropski duh.
Sve najbolje Crnoj Gori.

mikelle

pre 17 godina

Eto, ni krivi ni duzni, i ako nas niko nije nista pitao, dobismo, najzad, drzavu Srbiju! Jos samo da dobijemo i vladu kakva dolici jednoj Srbiji i bice sve u redu.
Hvala crnogorcima

hrvatica

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima. lijepo je sinoc bilo gledati pozitivnu energiju i veselje. najdirljivija scena bila je na cetinju. novinarka tvcg prisla je jednoj starijoj gospodji koja je slavila, a ova joj je rekla- sine, ne znam za koga si ti, ali ja sam sretna, svi smo mi zajedno, dozvoli da te poljubim. pozitvnost je ono sto fali Srbiji. sada iskreno zelim svojim susjedima Srbima, da napokon nakon 15 godina budu pozitivni i afirmativni prvenstveno prema sebi, pa mozda napokon postanu i prema drugima.

Srbin sa drzavom

pre 17 godina

Bravo Crnogorci! Najzad neko da i nama napravi drzavu, posto nasa vlast to nije u stanju. Napraviste i sebi i nama drzavu. Pa sad nek mi jos neko kaze da Crnogorci lenji.

Gaga

pre 17 godina

HVALA MILO!
Sada kada je zasticeni podstanar dobrovoljno izasao iz nase kuce, vreme je da uzmemo u ruke sredstva za deratizaciju i higijenu i krenemo u temeljno veliko spremanje. Prvo, da vidimo da nekoga ne zaborave! Drugo, da i sami sebe dovedemo u red i ocistimo se od visedecenijske prljavstine.

Da nam da Bog da i podrum (opet uz tudju pomoc i odluku!?!) ocistimo, pa da vise nema razloga da nas dalje ponizavaju na evropskom putu, poistovecujuci nas sa etnosima "sumnjive provinijencije".

Hvala Milo! Molim te da pozoves i povedes i sve svoje, crnogorske, pesnike i popove da i tebi budu od pomoci, kao nama Srbima, sve ove decenije!

A mi da pripalimo Djindjicu po svecu. Post mortem, ostvaruje mu se deo politickog sna.

Gaga, Beograd

Posmatrač

pre 17 godina

Još jedan poraz Koštuničine politike.Konačno bi trebalo da podnese ostavku.Dokle više da nas u Srbiji vode ljudi koji su tvrdoglave neznalice bez osećaja za stvarnost.

šandorov

pre 17 godina

Ovo je logičan kraj jedne nakaradne priče. Simbolično je što je glavni akter Miloševićev omladinac.
Nadam se da će Srbija prestati da se zamajava i da počne da rešava svoje probleme.
Crnogorcima ne želim ništa osim da prestanu da nas nazivaju "braćom". Nezavisnost je legitiman cilj, ali velika je mržnja posejana u svrhu ostvarivanja tog cilja da nemam ni najmanju želju da se družim s njima. Poslednji put sam bio u toj zemlji 2001-e i posle prebijanja od strane budvanske policije samo zato što sam Srbin, hvala lepo.
Srbi, pamet u glavu! Nadam se da ste ovim konačno naučili lekciju. Pozdrav iz Vojvodine

Kristina, Zagreb

pre 17 godina

Bilo je samo pitanje vremena kada ce i CG ostaviti uniju sa Srbijom i krenuti sama. Nadam se da je Srbija nesto naucila iz ovog...pita li se Srbija zasto s njom nitko ne moze??
Nadam se da ce ovo biti odlican potez i za Srbiju, koja napokon mora shvatiti i prihvatiti odgovornost za sva stradanja u proteklih 15ak godina.
Crnogorci, nek vam je sa srecom!
Srbi i vama isto!

ZoranKV

pre 17 godina

Draga braco, neka Vam je srecna i dugovecna drzava!!! Hvala Vam sto ste i Srbiji doneli nezavisnost!!! Nadam se da cete prevazici podele i sacuvati mir u Crnoj Gori.

Dusan

pre 17 godina

Oni koji bi se jos cerali ocerase i Crnu Goru! Iako bi mi bilo draze da je Zajednica opstala, nisam mogao da previdim ko je sve glasao za njen opstanak: kreature sa Mladicevim slikama, obozavaoci Punise Racica, svi oni koji su isplivali 91. Da sam gradjanin Crne Gore verovatno bih zapusio nos i glasao za nezavisnost.

Kristina, Zagreb

pre 17 godina

Bilo je samo pitanje vremena kada ce i CG ostaviti uniju sa Srbijom i krenuti sama. Nadam se da je Srbija nesto naucila iz ovog...pita li se Srbija zasto s njom nitko ne moze??
Nadam se da ce ovo biti odlican potez i za Srbiju, koja napokon mora shvatiti i prihvatiti odgovornost za sva stradanja u proteklih 15ak godina.
Crnogorci, nek vam je sa srecom!
Srbi i vama isto!

Srbin sa drzavom

pre 17 godina

Bravo Crnogorci! Najzad neko da i nama napravi drzavu, posto nasa vlast to nije u stanju. Napraviste i sebi i nama drzavu. Pa sad nek mi jos neko kaze da Crnogorci lenji.

Ismet abali

pre 17 godina

M.Djukanovicu.Slava tebi i tvome CRNOGORSKOMU,Velikomu,hrabromu,ostroumnomu,trpeljivomu.Koji je sacekao najpovolnije vreme za resenje,svoje,sve dane srbijom,probleme.Sazdali ste ponovo novu drzavu nezavisnu,koja je itako bila nezavisna za Crnogorski Narod.Volite svoju najlepsu zemlju na Balkanu,i razvijte je politicki i ekonomski tako kako je ona zasluzuje.Ako ne bude tako Bog vas nece postovati i voleti.Jos jednom vam iz dna duse cestitam nezavisnu DRZAVU CRNE GORE.Bifsi Atleticar Bifse (sfrj)Jako cu se postarati da pomoignem CRNOGORSKOM Turizmu.Dr.ecc.G.Direktor SAVS Ismet Abazi

Fake Boza Pub

pre 17 godina

Neka vam je sa srecom Crnogorci. Iskreno sam se nadao i zeleo da opcija za nezavisnost Crne Gore pobedi. A svima onima koji su porucivali i porucivace kako Crna Gora ne moze bez Srbije i kako ce propasti bez svega sto od Srbije i u zajednici sa Srbijom ima, mogu samo da kazem da se sete pocetka raspada bivse Jugoslavije i price o beckim konjusarima.
Ovo je veliki dan i za Srbiju jer ce Srbija konacno (barem se nadam) da pocne da se brine o svojim problemima i kako obezbediti napredovanje, ekonomski oporavak i sigurnost za svoje gradjane a ne da vodi (dusebriznicku) brigu o svojim susedima. Naravno jedan od neophodnih uslova za to je da Kostunica i njegova stetocinska vlada sto pre ode i novi izbori. A onda nam pomozi Boze, da se ne vrati SRS na vlast sa svojom prljavom i bednom retorikom i ekstremno losom politikom. SRS i mladjani Vucic su se vec sinoc istakli sa svojim tupavim komentarima povodom referenduma u CG na RTS-u zajedno sa mnogobrojnim DSS "nezavisnim" analiticarima i savetnicima.
Zivela nezavisna evropska Srbija!
Zivela nezavisna evropska Crna Gora!

Митар

pre 17 godina

То што се ЦГ на референдуму одвојила од Србије сасвим је легитимно и легално.Све честитке ЦГ.Жао ми је да се толико мржње накупило међу омладином ЦГ према свему што симболизује Српство.Ми јесмо један народ истог корена, језика,вере,културе,традиције и тд. Но,референдум је показао да велика већина грађана у ЦГ ипак не мисли тако.У томе су им доста помогли они који нису ни "Црногорци" ни Срби,а показало се да је та подршка ипак била пресудна.
Надам се да ће се Србија,иако искоришћена и "измузена"од свих,коначно окренути себи и својим вредностима.

Srbija

pre 17 godina

Nakon 88 godina forsiranja promašenih ideja vraćamo se ponovo na početak priče. Najiskrenije se nadam (ali nisam i ubeđen) da smo od danas izvukli neke pouke: gledajmo samo sebe i svoje interese i nikad da ih ne podređujmo drugim narodima! Videli smo kako su nam uzvratili, od Triglava do Đevđelije. Dragim komšijama iz "susjedstva" se zahvaljujem na iskrenim željama, ali samo da podsetim da bi bilo bolje da se bave sobom i svojom savesti nego nama. Proterali ste par stotina hiljada ljudi, pobili od 1945. do 1995. isto toliko, i još mi vi pričate o stradanjima!

Paradox

pre 17 godina

Danas je suncan majski dan. Za sve koji su otisli na posao, na njivu, u skolu zelim dobro jutro. Za sanjare u Vladi, SANU i kojekuda po Beogradu PROBUDITE se!!!
Za putnike namernike pasos u ruke ako ste se namerili ka Brodarevu!

anna

pre 17 godina

Neka je i vama svanula rujna zora nakon 88 godina. I neka je vama Crnogorcima na cast i ponos vasa drzava.
A sta reci Srbima?!?
Svaka majka bi u ovoj situaciji rekla svom djetetu:
"Zapitaj se sine, sta nije u redu s tobom, kad niko, pa ni rodjeni brat - nece sa tobom?"
iskreno se nadam da ce i Srbi nauciti nesto iz ove lekcije koja traje skoro dva desetljeca.
SILOM NI RODJENOG BRATA NE MOZES ZADRZATI SA SOBOM. I zato i zasluzujete da budete sami i izolovani. Da ste bili samo malo manje arogantni i agresivni, mogli smo i dan danas svi zivjeti u slozi i miru. Al' sa vama niko nece kad ste takvi kakvi ste.

Petar Pavlovic

pre 17 godina

Ja sam Srbin i zao mi je sto Crna Gora pod pritiskom americke diplomatije odlazi. Zao mi je i Srba u Crnoj Gori koji ostadose bez matice i zahvaljujuci albanskim glasovima ostaju da zive u tudjoj drzavi.

Redzep

pre 17 godina

Crnogorci moraju nas Albance da ljube posto smo 100% glasali za nezaviznost... jos za par godina trazicemo autonomiju u Crnoj goru, ipak je Milo placenik nas.

chile

pre 17 godina

I ovaj put nepogresivo predvidljivo balkanski narod pokazuje zavidno umece u razgradjivanju svega. Naravno stvari idu mnogo teze u suportnom pravcu, kada se nesto stvara. Milo i njegov rezim su sve godine vladanja bazirali na razgradjivanju, od sistema vrednsti do sopstvene drzave. Pa Milo je bez imalo srama u 29 godina kao prvo radno mesto preuzeo polozaj premijera. Malo je ljudi koji bi se tako bezobrazno prihvatili mesta bez ikakvog prethodnog iskustva, sa pomislju da ne postoji iko ko bi taj posao obavljao bolje. Unistivsi politicki saborca Momira, i jedinog pravog ideologa Slavka Perovica ovaj kameleon je sebi krcio put ka apsolutnoj vladavini od 17 godina, bez ikakvih pravih rezultata. Dotle je drzava ogrezla u kriminal, korupciju. Don KOrleone je verovatno imao manje slika zagrljaja sa "sumnjivim tipovima" nego Milo. Kriminalci su momente "inicijacije" dozivljavali na fensi prijemima po primorju uz bogate donacije za "don Milove" projekte.
Steta je nacinjena, i svi moramo da nastavimo da zivimo sa njom. Iskreno mi je zao, jer sam mislio da kada se oslobodimo i Milovog rezima na putu ka EU cemo moci da zajedno gradimo bolju buducnost. Bilo je dosta potencijala za to, ali ne i volje.
Takodje su zalosne i slike prenabudzenog zadovoljsta i euforije, kao da je Tadic a ne Milo vladao u CG 17 godina. Pa on je taj koga se treba oslobadjati. Naslovi Sloboda i slicno su mnogo primereniji trenutkiu kada balkanski diktator napusti stolicu, na koju mu je neko greskom podmetnuo lepak.
Nazalost sada ce moci da potkupljuje poslusnike i njihove porodice admbasadorskim mestima i sebi kupi novih 20 godina.
Sutra je novi dan, zajednicke drzave vise nema. A u tom novom danu, neko ce poraniti da ne zakasni za posiljku cigara koja mu stize gliserom ili na sastanak sa ruskim trgovcem oruzja, a neko ce poraniti da kupi jeftiniji hleb i uzaludno pogleda u novinama da nema neki posao za koji ne treba DPS veza.
To je realnost, to je Milova pravda i buducnost.
Pa nek je sa srecom.
Eto i Crna Gora dobi G17plus - Vladace Milo G(odina) 17 plus.

Stefan H-Novi

pre 17 godina

Herceg Novi ce uvijek u prsima imati SRPSKO srce i Jadran nikad nece biti crnogorski tim kao sto ga mnogi svojataju.Od Srba nam nema blizih i uvijek cemo biti uz vas,makar nas 45% koji smo glasali za zajednicu. Zivjeli braco SRBI!

v.m.

pre 17 godina

Ova njihova proslava koja se vidi na snimcima u foto galeriji a i na tv-u se mogla videti me podseca na snimke iz 1945 kada su crnogorski mladi generali "usetali u Beograd"tj na Dedinje i osvojili ga izgleda mi zauvek. Podrzavam Batica da sada treba da odu sa rukovodecih mesta. A moje srbijance zelim da podsetim koji su im "vladari" rodjeni u Crnoj Gori stvorili "LOS IMIDZ" Sloba Milosevic, Milorad Vucelic, pola Kostunicinih iz stranke, i iz radikala. Otvorite oci kada budete glasali!!

memorija

pre 17 godina

Unionisti traze prebrojavanje glasackih listica!
Nista novo na Balkanu, za NEKE su pravovazni samo oni referendumi gdje pobjedjuje njihova opcija!
Ako nije onako kako bi oni htjeli, sigurno se radi o prijevari!
Sretno ti Crna Goro, i hvala bogu, da ces bar ti, biti postedjena od rata!

Posmatrač

pre 17 godina

Još jedan poraz Koštuničine politike.Konačno bi trebalo da podnese ostavku.Dokle više da nas u Srbiji vode ljudi koji su tvrdoglave neznalice bez osećaja za stvarnost.

šandorov

pre 17 godina

Ovo je logičan kraj jedne nakaradne priče. Simbolično je što je glavni akter Miloševićev omladinac.
Nadam se da će Srbija prestati da se zamajava i da počne da rešava svoje probleme.
Crnogorcima ne želim ništa osim da prestanu da nas nazivaju "braćom". Nezavisnost je legitiman cilj, ali velika je mržnja posejana u svrhu ostvarivanja tog cilja da nemam ni najmanju želju da se družim s njima. Poslednji put sam bio u toj zemlji 2001-e i posle prebijanja od strane budvanske policije samo zato što sam Srbin, hvala lepo.
Srbi, pamet u glavu! Nadam se da ste ovim konačno naučili lekciju. Pozdrav iz Vojvodine

ZoranKV

pre 17 godina

Draga braco, neka Vam je srecna i dugovecna drzava!!! Hvala Vam sto ste i Srbiji doneli nezavisnost!!! Nadam se da cete prevazici podele i sacuvati mir u Crnoj Gori.

Gaga

pre 17 godina

HVALA MILO!
Sada kada je zasticeni podstanar dobrovoljno izasao iz nase kuce, vreme je da uzmemo u ruke sredstva za deratizaciju i higijenu i krenemo u temeljno veliko spremanje. Prvo, da vidimo da nekoga ne zaborave! Drugo, da i sami sebe dovedemo u red i ocistimo se od visedecenijske prljavstine.

Da nam da Bog da i podrum (opet uz tudju pomoc i odluku!?!) ocistimo, pa da vise nema razloga da nas dalje ponizavaju na evropskom putu, poistovecujuci nas sa etnosima "sumnjive provinijencije".

Hvala Milo! Molim te da pozoves i povedes i sve svoje, crnogorske, pesnike i popove da i tebi budu od pomoci, kao nama Srbima, sve ove decenije!

A mi da pripalimo Djindjicu po svecu. Post mortem, ostvaruje mu se deo politickog sna.

Gaga, Beograd

mikelle

pre 17 godina

Eto, ni krivi ni duzni, i ako nas niko nije nista pitao, dobismo, najzad, drzavu Srbiju! Jos samo da dobijemo i vladu kakva dolici jednoj Srbiji i bice sve u redu.
Hvala crnogorcima

Bratislav, USA

pre 17 godina

Koristim priliku da svim mojim drugarima i prijateljima iz Crne Gore, kao i ostalim gradjanima iste cestitam na izglasanoj samostalnosti i pozelim bolju i svetliju buducnost od one koju su imali u SCG
Ziveli

Statisticar

pre 17 godina

Juce su se odrekli Njegosa, Marka Miljanova, Serdara Janka Vukotica, Punise Racica, junaka palih na Mojkovcu, ... Prihvatili su ideju Sekule Drljvica i Jevrema Brkovica. Ne znam da li ce im biti bolje bez Srbije ili ne, ali siguran sam da ce nama biti bolje nego sa njima. Nadam se da ce Vlada Republike Srbije, MUP, ministarstva prosvete, finansija, zdravstva adekvatno reagovati na ovakvo glasanje. Tu pre svega mislim na uvodjenje puntih, tranzitnih, boravisnih i radnih viza za njihove gradjane koji za to ispunjavaju uslove, ekonomske cene skolarina i lecenja, uvodjenje carina za proizvode iz Crne Gore, ...

Vlada

pre 17 godina

Pa g-dine Đukanoviću, čestitam. Neka Vam je prosto, kao što neko davno reče. Toliko ste želeli i konačno Vam se ostvarilo. A da i mi sa ove strane (za neupućene Srbija) odahnemo konačno. Neka nam je svima sa srećom sloboda.Konačno možemo da kažemo da smo i mi povratili svoju državnost.A toliko smo je dugo čekali, samo nas niko nije pitao. E pa, Srbija se pita. Juče smo pokazali akcijom G17 da smo i mi za samostalnost, ali ne tako tesno, g-dine Đukanoviću. Mi smo imali malo bolje rezultate, i nije nam trebao ni CEMI a ni CESID, da bi videli nešto što je očigledno. Kao građanin ove zemlje, osećam veliko olakšanje. Ne vučem više teret neželjenog deteta, koje sam imao a nisam ga želeo.Danas dišem slobodno, ponovo rođen.
Pa neka nam je svima sa srećom. Srbijo majko, čestitam ti konačno slobodu.

сд

pre 17 godina

Гласам за одвајање Србије од својих неспособних и корумпираних политичара.

dragoljub

pre 17 godina

Konacan krah celokupnog Srpskog naroda! Ne postoje reci kojima bih iskazao koliko mi je zao zbog ovoga! Mnogo mi je teze zbog odvajanja Crne gore nego zbog gubitka Kosova

Sloboda!

pre 17 godina

Ovo je kraj Velike Srbije. Okupirani smo 1918-e, ali nam se sloboda ipak osmjehnula. Srbijo, do viđenja ako ikad uđeš u Evropu.
Ja sam siguran da smo u EU do 2010-e i da nam već slijedeće godine ukidaju vize...
Na naše more ste uvijek dobrodošli.

hrvatica

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima. lijepo je sinoc bilo gledati pozitivnu energiju i veselje. najdirljivija scena bila je na cetinju. novinarka tvcg prisla je jednoj starijoj gospodji koja je slavila, a ova joj je rekla- sine, ne znam za koga si ti, ali ja sam sretna, svi smo mi zajedno, dozvoli da te poljubim. pozitvnost je ono sto fali Srbiji. sada iskreno zelim svojim susjedima Srbima, da napokon nakon 15 godina budu pozitivni i afirmativni prvenstveno prema sebi, pa mozda napokon postanu i prema drugima.

Vladimir Bgd

pre 17 godina

Dobro jutro nezavisna Srbijo! Hvala prijateljima iz Crne Gore koji su nam izborili samostalnu Srbiju.
Naši političari su još jednom pokazali da nisu dorasli istorijskom trenutku. Sve vreme su podržavali pogrešan koncept koji je davno osuđen na neuspeh. Ponovo je našim političarima bio potreban šamar na terenu da bi shvatili koliko greše. Srbijo probudi se već jednom i nemoj više vući pogrešne poteze !
Da imate morala sad bi dali ostavke jer ste gubitnici.
Još jednom čestitke i nama i crnogorcima na ostvarenoj nezavisnosti !!!

Dragana

pre 17 godina

Svanulo je i nama Srbima. CG je demokratskim putem rekla "DA" i na taj nacin i nama ucinila uslugu da ostanemo sami.Mnogo ce biti bolje ovako, jer na taj nacin cemo imati jos jedan plus sto se tice zarade, priliva stranog kapitala.
Sve najbolje CG, a ja sam jako sretna sto Srbija moze napokon sama da ide napred.I sama EU je shvatila da nametanje Srbiji ostanak sa CG nema nikakvog smisla.

toma

pre 17 godina

Gledajuci sinoc komentar Gosp.Vucica smucilo mise o brizi toboznjoj za Srbe/Crnogorce.Opameti se covece vreme komunizma i diktature je proslo,(Otac ima dva sina pa ako nemogu zajedno oni se odvoje-podele)!
Hvala Bogu da i Srbija dobije nezavisnost a gradjani svoju Drzavu i ako niko Gradjane Srbije nije pitao dali su za nezavisnu Drzavu Srbiju.(Sramota od vladajuce koalicije.Svaka cast Djukanovicu ucinio si veliku uslugu Gradjanima Srbije da bez velike buke dobiju svoju nezavisnu Drzavu.Toma

Iva

pre 17 godina

Nikada nisam gledala na zajednicu kao na zajednicu. Uvek sam nas smatrala jednom drzavom, jednim narodom. Kada sam videla slavlje posle rezultata shvatila sam da su stranci. Totalni stranci... Nadam se da ce zestoko biti i tretirani kao stranci kod nas! Ako ne budu, cepam svoj SRPSKI pasos i sva dokumenta i vise nikad ne zelim da vidim Srbiju.

Highlander ON ONE'S OWN

pre 17 godina

Cestitam Crnoj Gori i neka uci Srbija od svojih malih suseda kako treba graditi drzavu, ne preko krsenja ljudskih prava nego demokratski mirovnom politikom prisvojiti manjine da bi one ucestvovale u gradnji drzave. Imate jos prilike da popravite odnose sa manjinama, imate Sandzak, Presevsku dolinu, a za Vojvodinu ne znam stvarno. A za Kosovo se zna odavno.
Trebate reformirat drzavu i popraviti odnose sa svim komsijama, pokazivati evropski duh.
Sve najbolje Crnoj Gori.

Svedjanin

pre 17 godina

KONACNO, nisam verovao od dragosti da smo se konacno oslobodili bar problema Crne Gore a ujedno da ne slusamo vise crnogorske politicare kako redovno svu krivicu svaljuju na Srbiju.
Neka vam je SRECNO braco crnogorska lepo je bilo i ne povratilo se iako crnogorski politicari se izjasnjuju da se nece nista promenuti u odnosu dveju drzava ja u to neverujem.Moramo da priznamo da smo mi u Srbiji umorni od crnogorskih direktora i ljudi koji su "laktovima" dosli do rukovodecih mesta.
Uskoro za pocetak pocinju granicni problemi koji ce se kasnije pretvoriti u vize a studiranje u Beogradu ce odjednom biti preskupo tako da ce crnogorski studenti morati da studiraju u Tirani,Skoplju ili nekoj drugoj susednoj drzavi.
Kako bilo bilo konacno smo dobili Srbiju za nas koja ce imati svoju himnu,zastavu,grb i sve sto dolici jednoj zemlji.-

VITUPERATE

pre 17 godina

Smesno mi je bilo juce gledajuci program na RTS gde je predstavnik radikala pricao istim tonom i bojom kao da jos nije gotovo, misli da ce Crna gora ostat u zajednici. Gotovo je gotovo.

Mislilac

pre 17 godina

Ne razumem zašto svi napadaju Koštunicu? I šta to znači "niko neće sa Srbijom"?
To su isprazne floskule baš kao i priče da je ovo "kraj Velike Srbije".
Srbija se u celoj priči postavila kako treba i pustila EU da vodi priču. Podsmevali su se Koštunici što je nespretno potegao pitanje 260,000 crnogorskih državljana u Srbiji, a ispade da je na referendumu glasao SVAKO sa kugle zemaljske osim Crnogorci iz Srbije. Eto, imaju prebivalište u Srbiji. A oni sa prebivalipštem u Cirihu mogu...
No, poenta priče je da se Crna Gora ne osamostaljuje zbog Koštunice i Srbije koliko zbog sebe same. Brak je bio neprirodan i neruravnotežen. Glavni krivci (i dobitnici) su Milo Đukanović i njegov režim, jer su u građanstvu Crne Gore našli pogodno tlo za uterivanje nekoliko "istina" otkad su došli na vlast pre 17 godina.
Ne kažem da je Koštunica idealan, daleko bilo. Ali Srbi, pokažite malo samopoštovanja. Taj čovek nije bio komunista i nije rušio Jugoslaviju. Milo Đukanović jeste.
I ne zaboravite, pre nego likujete, da u Crnoj Gori 45% ljudi iskreno pati zbog razlaza. A razlaz je ipak nešto najbolje što se desilo Srbiji ove godine.
Aferim!

Mile

pre 17 godina

Konacno i Srbija da dise sa dva dva plucna krila a ne sa jednim.Da je bilo pameti 91 pa da je krenula samostalnim putem,kao sto je predlagao Vuk Draskovic gjde bi joj sada bio kraj.Crnogorcima zelim sve najbolje jer smo mi dva tijela a jedna dusa, i to treba uvijek imati na umu.Pozdrav samostalnim bratskim drzavama od bosanskog Srbina iz Bijeljine.

Edin, Sarajevo

pre 17 godina

Crna Gora krupnim koracima u Evropu!!!
Crnogorci su skinuli sa sebe balast nesaradnje sa evropskim institucijama, prvenstveno sa Tribunalom u Haagu, natovaren od strane srbijanskog rukovodstva, tako da sada bez ikakvih uvjeta mogu u evropske integracije. Crna Gora će biti u Evropi i prije Hrvatske, i prije Bosne, a pogotovo prije Srbije.

Čestitam Crna Goro!!!

Dragan

pre 17 godina

A sta ako svetsko prvenstvo osvoji drzava koja ne postoji? Hoce li se pehar i medalje deliti duplo? Da je referendum bio malo ranije verovatno bi nas opet diskvalifikovali.....

Dorotej

pre 17 godina

Kad vec Srbiji nisu dali mogucnost da izglasa samostalnost, onda hvala Crnogorcima sto su nam tu samostalnost obezbedili.

Ne mogu se naradovati.

Zeks

pre 17 godina

Konacno SRBIJA i samo SRBIJA! To je trebalo odavno da se resi. Bice bolje i nama i njima. Samo da se sve resi bez nasilja. Sada sa ponosom cekam novi pasos, na kojem ce konacno da pise SRBIJA.

BabyBlue

pre 17 godina

Dobro jutro, samostalna Srbijo!!! Pogledaj se u ogledalo, sada si zdravija i lepsa, jos malo prolecnog pilinga, i krvotok bolje radi!
Iskreno se nadam da ce sledeci korak biti decentralizacija Srbije, pa kome se ni tako ne dopadne, neka glasa nove drzave i gradove. Dosta smo bili licemerni prema sebi i drugima za koje smo smatrali da su "mi", sto upucuje na zestoku sizofrenu dijagnozu. Iskreno verujem, da cemo se prema novim susedima ophoditi onako kako i sami zele, kao prema stranim drzavljanima koji najvise sto od nas u buduce mogu dobiti jeste radna dozvola na tri godine. A, sto se mora tice, Egejsko je uvek bilo toplije...

Carinik

pre 17 godina

Nek vam je sa srecom!A kako neko rece:"Ostace gorki ukus u ustima..." mogu da vam kazem, naprotiv, sladje je od bogojavljenske vodice...

Aleksandar, Beograd

pre 17 godina

Cestitam Crnoj Gori! Srbija je ostala JEDINA pod okupacijom bivse JNA i njenih satelitskih tajnih sluzbi. Zalosno je sto se ljudima ovde nudi i dalje nacionalisticka prica sto pokriva mehanizme ove strahovite vladavine koja je odgovorna za nas krah - od prvih zrtvi u Sloveniji 1991, do smrti vojnika u Topcideru. Nadam se da ce ovaj dogadjaj biti prvi u nizu za rusenje ideoloske masinerije ciji su naslednici Kostunica, Tadic i ostale nacionalisticke stranke.

Dragan

pre 17 godina

Hvala Crnoj Gori sto su nam pomogli da dobijemo nezavisnost Srbije. Nase nesposobno rukovodstvo nam to nije omogucilo pocev od Kostunice do Tadica. Samo sam ih gledao sinoc na prvom programu RTS i B92 izgledali su mi kao Dacic iz izborne noci kada je pobedio Kostunica. CESID im je bio dobar kada su ono pobedjivali kada su ti isti momci saopstavali da su oni pobedili. Jos samo da prokomentarisem onog bivseg ministra spoljnih poslova Vuka Draskovica on nezna zaista sta prica sada kada je izgubio stolicu koju toliko voli setio se kraljevine koju nije pominjao jedno 5-6 godina jedino kada mu treba u kampanji. Dosta vise te farse zivela NEZAVSNA SRBIJA i svaka cast Crnogorcima.

Aleksandar

pre 17 godina

Rezultat je ocekivan, nadam se da cemo svi zajedno sada imati docoljno pameti da iz ovog izvucemo pouke i da se konacno svi okrenemo resavanju svojih problema. Dosta smo brinuli tudje brige! Sa srecom nezavisna Srbijo i samostalna Crna Goro!

Dragan Matic

pre 17 godina

Ovo je pretposlednje poglavlje procesa koji je Milosevic pokrenuo pre 16 godina. Kosovo je de facto ionako vec van granica Srbije, a poslednje poglavlje ce biti kad i Vojvodina dobije nezavisnost. To je samo pitanje vremena.

Ljilja

pre 17 godina

Uz najiskrenije ccestittke Crnogorcima i Srbima na dvostrukoj smaostalnosti drzzava pitanje-da li to znacci da chemo sada u Srbiji imati vlast koju vode Srbijanci. Mislim da bi bilo jako nakaradnmo da na ccelu jedne samostalne drzzave budu ljudi iz suseden zemlje. Ili chemo biti jedini po tome i u svetu. I, kako sada stvari stoje, morachemo da imamo nove izbore da bi formirali svoju Vladu. Mislim,glupo je da ostane u ovom sastavu, zar ne?

DusanPG

pre 17 godina

Četitam pobjedu suverenistima!
Ponosan sam što sam se borio za opstanak zajedničke države. Ponosan sam i zbog načina na koji smo to činili, zbog motiva koji su nas vodili.

smilja

pre 17 godina

Danas sam izuzetno srećna. Osvanulo je prelepo prolećno Sunce.Idem peške i prolazim kror novosadsku limansku pijacu.Sve se zeleni i šareni.Svega ima,mirisnih jagoda ,prolećnog zeleniša, cveća svakojake fele i nasmejanih lica mojih sugrađana. Dok vredno uređuju svoje tezgečujem kako se dovikuju i jedan drugome čestitaju. "Brate moj mi smo stvarno jedan jako štedljiv narod, dok drugi ginu da dobiju državu mi je dobismo preko noćni i to džabe." A ja se tog momenta setih da je juče bio neki referendum. Pa srećno vam bilo crnogorci,najzad ste punoletni i od danas odgovarate za sve svoje postupke.Srećan vam dan nezavisnosti i želim vam da se u njoj dobro snađete.I nemojte da dozvolite da vam neko vaše čojstvo preuređuje po njegovoj meri.Budite istinski samostalni u svom Đukanistanu i nemojte sa ne proverenih recepata krojiti svoju budućnost.Srećna vam prodaja svakog pedalja vaše zemlje.Vaše đačke knjižice sakrijte negde dobro da vam ih jednog dana vaša deca ne nađu i pročitaju u njima koji ste jezik učili...Pa ja već prođoh pijaci i evo me na širokom bulevaru Oslobođenja.Prelepi osunčani zeleni drvoredi lipa i jasena krase moj najlepši grad Novi Sad, a ja se polako približavam mojoj firmi hranilici moje porodice. I srećna sam što sam rodila svoje sinove u ovoj lepoj SAMOSTALNOJ DRŽAVI SRBIJI.

Ivana

pre 17 godina

Tragedija Crne Gore je duboka podeljenost njenog naroda, o cemu govori i ovaj izborni rezultat. Kada se pogleda- vise od polovine izaslih Crnogoraca je glasalo za zajednicu, a onaj postotak koji je Milu doneo pobedu su Albanci.
Kako ce Crna Gora funkcionisati i sta ce se desavati pokazace vreme, a mi treba da se okrenemo sebi i svojoj, konacno, samostalnoj zemlji. Agonija 90-tih je gotova, sada smo na pocetnim pozicijama od pre jednog veka, i nadam se da cemo ovog puta biti pametniji. O nasim unutrasnjim prilikama i neophodnim promenama, neki drugi put...

Djenka Djavo

pre 17 godina

Poslednji Slobin ucenik ostaje na vlasti zahvaljujuci daljem cepanju davno preminule drzave. Sad moze lepo da caruje jos jedno 15 godina. Steta. Montenigersi neka vam je sa srecom, i gledajte da ga brzo skinete sa vlasti i da dovedete nekog ko ce raditi u vasem a ne u svom interesu. Mogu da nas dele ali cemo uvek ostati braca, granice nisu vazne, vazno je sta je u glavi i srcu.

Chrissss

pre 17 godina

Kao prvo, cestitam Srbiji na nezavisnosti. Jeste da se ona dogodila spletom okolnosti a ne nasom voljom, ali je dosao dan kada ce Srbija npokon biti ono sto smo sanjali, nezavisna, suverena drzava.
Crnogorcima cestitam na fer pleju (koliko je to moglo).
Sad jos da prodje neko vreme da se razdruzimo, pa onda da vidimo kako ce izgledati Balkan za 5 godina.
Sve u svemo, danas mi je jedan od najboljih dana u poslednjih 6 godina. Bolje se osecam nego 5. oktobra 2000. godine.
Jos jednom, cestitam svima u Srbiji na nezavisnosti.

Nenad

pre 17 godina

Prvo da cestitam Crnoj Gori na demokratskom referendumu i izglasanoj nezavisnosti. Zaista i Srbiji danas nedostaje jedan politicar kalibra Djukanovica.
A sto se tice razocaranih Srba koji prete kako ce u Grcku na more-sve su to prazne price kao sto su i novcanici prazni...Dakle dragi moji gradjani da bi se imalo za more mora se pre toga izboriti da u zemlji nisu radikali najpopularnija partija, da ministar unutrasnjih poslova nije bivsi delikvent, da ministar finansija nije vracara a da poslanici nisu piuni vec ljudi od integriteta i znanja.I tada ako Srbija uzmogne da izabere najbolje da je pretstavljaju, uz predan rad i usmerenost na buduci cilj a ne na mitolosku proslost, mozda jednog dana bude mogucnosti da se u EU ide bez vize i da se ima para za brckanje u Mediteranu (crnogorskom, hrvatskom, grckom, spanskom ili francuskom- sve jedno).Do tada pamet u glavu...
Bivsi novosadjanin-sada kanadjanin

vlada

pre 17 godina

Veliki pozdrav nasoj braci crnogorcima i puno cestitki na ostvarenoj pobedi na referendumu iz Leskovca.Konacno ste ostvarili vas san o nezavisnoj Crnoj Gori koji ste i zasluzili.Puno srece,uspeha i blagostanja u vasoj novoj buducnosti i sta drugo da kazem nego vidimo se na moru. SRECNO!!!

Zoran Zivkovic

pre 17 godina

Cestitam samostalnost Srbiji, najzad mozemo da gradimo svoju drzavu i nadam se vratimo kraljevinu. Crna Gora je bila samo opterecenje za nas, nemojte zaliti sto se odvojila. ZIVELA SRBIJA ! ZIVEO KRALJ !

Sasha.M

pre 17 godina

Crnogorci, neka vam je sa srećom nezavisnost i ponovo samostalna Crna Gora! Neka vam je prosperitetna i bogata država. Mi ćemo uvek biti prijateljski i bratski narodi, bez obzira u koliko država budemo živeli. I svima nama Srbima takođe neka je srećna, jaka i bogata Srbija. O dugovečnosti ove Srbije nećemo, jer još nije rešen status Kosova i Metohije, pa prema tome ni status Srbije. Neka i to bude rešeno na dobrobit svih nas koji delimo ovaj balkanski prostor, pa da radimo stvaramo i gradimo lepši i bogatiji Balkan.

Sumadinac

pre 17 godina

RTS je bruka i ruglo Srbije. Pokazali su to i kad je Milosevic umro, a pokazali su to i sinoc, kada su sramno dovodili SPS-ovce i SRS-ovce da pljuju po CESID-u i da raspravljaju da li je rezultat 55 ili 54 posto. Sve i da je 54, to je jos uvek 8% VISE, dakle vecina za samostalnost i - tacka.
Crnogorcima neka je sa srecom i hvala im sto su nama (Srbiji) omogucili da dobijemo samostalnost, kada vec nasi politicari to nisu hteli ili umeli.

Munja

pre 17 godina

Kao veliki patriota jos one SFRJ, svaki put kad se jos neko odvoji, meni je zao. Zao mi je pre svega zbog onih ljudi koji se nadju "sa one strane" granice, a to nisu zeleli.
Mislim da Srbija i srpski narod nema koristi od usitnjavanja svog etnosa, i dugorocno bi morala da ojaca svoje delovanje kao jaka i atraktivna matica. Prvi korak bi morao da bude izgradnja dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom sa kojom delimo zajednicku istoriju. Kompetentni ljudi zajedno sa starijim i mudrijim bi morali da osmisle u kom stepenu i u kojim vidovima je moguce uspostaviti "specijalne veze" izmedju ove dve drzave. Mislim da bi prvi potez bio dozvola/poziv svim zainteresovanim Srbima u Crnoj Gori (ali i u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i ako ih jos ima tamo - u Sloveniji) da se upisu u kjigu drzavljanja Srbije, bez obzira jesu li takodje drzavljani tih drugih drzava u kojima stanuju. Mislim da srpski narod ne moze da sebi da luksuz da okrece ledja jedni drugima. Kako treba da se oseca Srbin u Crnoj Gori koji je glasao za opstanak zajednicke drzave ali mu sad Srbija natura vizni rezim i tretira ga isto kao i drzavljanina, recimo Trinidada i Tobaga? Tog coveka treba sto blize drzati matici a ne udaljavati. Ne treba imati bauk od dvojnog drzavljanstva. Ja ga imam (sa Britanijom) i itekako sam lojalan gradjanin obe drzave, ali sam pre svega Srbin. Moj sin ima cak tri pasosa, i tako mi svega, nastavice da se izjasnjava kao Srbin i kad odraste. A zivi u Kaliforniji sa majkom Amerikankom. Danas sutra, ako bude uspesan poslovni covek ja cu mu predociti kako i gde moze u Srbiji da investira, ali ce kao minimum da bude stalni ambasador (dorbre volje) Srbije u svetu, a jednog dana ce i njegova deca znati svoje poreklo. Ovo tvrdim zato sto aktivno na tome radim od kad je bio u pelenama, a pomaze mi i moja porodica u tome. E sad to moje iskustvo ja prebacujem na makro plan.
Sto se dnevno-politicke situacije tice, mislim da je problem sada formalno prebacen u Crnu Goru, jer sada ona mora da se bavi sa nelojalnim stanovnistvom koga ima na pretek. Do sada je to bio problem na SCG nivou.
A obzirom da Srbija ima medjunarodni kontinuitet, trebalo bi hitno poslati CD "Boze Pravde" u Portugal i Nemacku da tamo ne bi vise zvizdali na "Hej Sloveni". Inace je to poljska himna pa ko hoce da je peva, neka gleda tu reprezentaciju.

Sandra

pre 17 godina

Stvarno mi je drago sto se CG konacno odcepila. Ono sto ne funkcionise ne treba ni da postoji. Ne zelima da tvrdim da ce im bez nas biti gore, jer pogledajte npr. Sloveniju. Bili smo ista drzava, a gde su oni sada od nas. Ono sto meni licno smeta je sto Srbija nije imala referendum. Ja bih prva glasala za nezavisnost. Mi smo kao neka krava muzara koju ce svako da muze dok mu treba, da je premesta po livadi kako mu je volja, a ona ce samo s vremena na vreme da mukne. Od mukanja nista ne dobijamo. Vreme je da stvar uzmemo u svoje ruke i da pocnemo sami da upravljamo svojom sudbinom!

b78

pre 17 godina

Ovom prilikom zelim prvo da cestitam svim politicarima koji su uspeli da od jednog naroda naprave dva. Iskreno cak su se i meni toliko smucili da u ovom trenutku ne znam da li da se radujem sto cu najzad znati ( jos da se zavrsi vise ova prica sa Kosovom ) gde su granice moje zemlje ili da se i dalje nerviram posto osecam Crnu Goru kao svoju.
Ko zna, mozda od ovoga nesto i dobro ispadne ali mi je u ovom trenutku u ustima zaista velika gorcina i iskreno mislim da vise ne mozemo kriviti samo Milosevica za sve sto nam se desava jer ako rezulatati glasanja budu ostali ovakvi onda je taj minus od 1000 glasova sigurno mogao biti anuliran samo da su svi tzv. generali i njihovi ratni profiteri bili privedeni Hagu jer Milo vise ne bi imao izgovor da je Srbija ta koja koci njihov put u Jevropu.

Kostunice neobavesteni znaj da je i politika necinjenja takodje nekakva politika koja donosi neke rezultate, a za ovaj finalni promasaj, da se izrazim sportskim recnikom, si kriv iskljucivo ti. Imao si poslednji napad i loptu u rukama, vise nego dovoljno vremena da organizujes akciju ali si se odlucio da cak i ne sutiras nadajuci se pobedi. Smesno zar ne ?

Crnogorcima zelim sve najbolje i ne mislim da ce biti gladni i bosi, zao mi je sto je prevagu sada vec veoma jasno donela nacionalna manjina u Crnoj Gori ali oni jesu stanovnici Crne Gore i njihovo je pravo da glasaju kako hoce. Celu noc nisam prespavao zbog toga sto sam se plasio da ce dole doci do krvavog pira posle preuranjenog proglasenja pobednika. Cestitam vam na tome sto ste uspeli da ostanete razumni.

Srbima zelim da zavrse jos i pricu sa Kosovom i da na vlast dodje najzad neko ko o ovakvim stvarima vise nece ponavljati stare floskule i ko ce ekonomijom braniti granice a ne samo citiranjem Njegosa i pricom o dva oka u glavi.

ZIVELA SRBIJA I ZIVELA CRNA GORA

vesna markovic

pre 17 godina

Cula sam na vestima da ce nam se predsednik Tadic, verovatno i Kostunica obratiti povodom osamostaljivanja Crne Gore. Po meni, oni jedino mogu da nam se obrate sa odgovorom gde je Mladic.Samostalna Srbija ima mnogo razloga da se stidi, "zahvaljujuci" svojim politicarima (razocarana)

Djuradj

pre 17 godina

Da budem iskren,osecanja su mi pomesana,ali ako je tako zelela vecina stanovnika,u redu.Simptomaticna mi je samo cifra 55,5%.Sad samo da srbija raspise referendum da li smo za monarhiju ili republiku,niko nikome vise nece moci da spocitava bilo kakva desavanja.Crna Gora ce nam sad biti jedan ,nadam se dobar komsija i brat.Prvenstveno komsija.

Doctor Wu

pre 17 godina

Kostunica bi, ako je zaista takav nacionalista kakav tvrdi da jeste, morao sada da podnese ostavku. Odvajanje Crne Gore u ovom trenutku znaci da je Srbija izgubila dragocene 3 godine a iskljucivu odgovornost za to procerdano vreme snosi Kostunica.

Zigi

pre 17 godina

Cestitke gradjanima Crne Gore , a i Srbije na obnovljenoj nezavisnosti i samostalnosti .
Najzasluzniju za ovaj dogadjaj su svakako Kostunica i Tijanic koji so pomogli da se neodlucni odluce .
Kostunica je doprineo svojom "zaslugom " kod prekida pregovora sa EU , Tijanic izbacivanjem No Name sa evrovizije . Mislim da su ta dva dogadjaja doprinela da dobijemo samostalnost.

separatista iz Vojvodine

pre 17 godina

Ovo je logičan sled događaja i mislim da je tako najbolje za sve. Ono što je jako bitno jeste da se sužava manevarksi prostor našoj vlasti za manipulaciju i sve više se moraju okretati i baviti nama samima, a ne kao do sada drugima. I naročito ne treba zaboraviti da je Koštunica dao podršku zajedništvu. Zašto? Zato što je to još jedna njegova loša politička procena. Zar nam treba takav, neobavešten sa lošim prognozama da nam vodi zemlju. Fala lepo.

Eleonora

pre 17 godina

Crnogorcima zelim sve najbolje i u ovom slucaju vazi ono: Bolje dobar razvod nego los brak. Mislim da su otcepljenjem od nas samo na dobitku jer mi po svemu sudeci necemo napredovati ni u sledecih 30 godina. Sto zbog politike sto zbog karaktera srpskog naroda.
Cestitke jos jednom!

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Crnogorci srecno! Nema ljutnje na Mondijal u Nemacku ide SRBIJA!!! Ocekujem da posle Kostunicine porazavajuce politike on podnese ostavku i da se pokrene krivicni postupak zbog klevete Aleksandra Simica savetnika premijera Srbije koji je neosnovano osuo paljbu na CESID/CEMI, tu su Kostunica i njegov tim dokazali naklonost Radikalima od kojih smo navikli na prljav jezik, sto je Aleksandar Vucic sinoc po ko zna koji put dokazao. Srbija bi trebala da se pita kako je moglo da dodje do takvog procesa gde su se svi odvojili od Srbije? Nisam ponosan sto smo ovako obnovili i mi nasu drzavu, jer smo jos uvek u politickoj defanzivi i zato je iskljucivo kriva cela politicka elita. Milo je bio bolje pripremljen i nudio je Srbiji dostojanstveniji nacin razdruzivanja nego ovaj referendum koji je samo natrljao nos. Tako ti je kad nam drzavu vode takozvani pravnici.

HOCU I JA DA SLAVIM!!!

pre 17 godina

A sto da sad svetski mediji i zlurade komsije komentarisu Montenegro quits Serbia i zasto nitko ne moze sa Srbijom? Ja predlazem da i mi prosalvimo dobijanje svoje drzave. Bog zna da razloga ima bezbroj.
Mene licno su skoro svi istaknuti Crnogorci naseg doba samo nervirali; pocevsi od Milosevica, koji nas je zakopao, preko multipraktik pesnika, pa do ratobornih popova. Da i ne spominjem tatu koji se poslednjim atomima snage borio za opstanak zajednicke drzave, a ciji je sin moj predsednik i kao neutralan u svemu tome.Za kraj, kao slag na tortu, sef Kabineta premijera koji govori kao da je juce dosao iz Mojkovca.
Zamislite samo mene da dodjem iz Beograda i da budem sef Kabineta Mila Djukanovica, a da govorim mojim beogradskim akcentom.

Goran

pre 17 godina

Onaj ko je izracunao onih potrebnih 55% pre par meseci je suvi genije. Ja ga pozivam da izracuna koliko ko procenata ima i u Srbiji pa da se ne mucimo pola godine sa izborima, kampanjama, nasrtljivim politicarima i medijima...

Goran Kraljevo

pre 17 godina

Cestitam im na njihovoj novoj kuci. A sada mi da ovde pocistimo svoje dvoriste. Što pre da se uvedu vize da znamo ko i kojim poslom iz Crne Gore posećuje ili boravi u Srbiji. I a taj tvrdi vizni ređim traje barem tri godine. Mi sa naše strane da konačno prihvatimo da je Crna Gora samo jedna turistička destinacija ravnopravna kao i sve druge. Ali vize sto pre jer je to jedini način da se sada zaštitimo od stampeda koji nam preti. Pozdrav iz Kraljeva koje dobro zna šta je mehanički priliv ljudi.

ivana - podgorica

pre 17 godina

Cestitke svima koji razumiju da treba cestitati i drzavi Srbiji i drzavi Crnoj Gori. Umjesto jedne drzave koja je uvijek bila vjestacka tvorevina, drzave u kojoj po prirodi stvari nije moglo biti ravnopravnosti, sada imamo dvije drzave i dva naroda koji su uvijek bili najblize komsije, najveci prijatelji, braca. Zovimo taj odnos kako hocemo, kako nam blize srcu i dusi i zivimo u slozi kao do sada! Neka svijet jednom i od nas nauci sta je demokratija, sta je civilizovano, sto je za svako postovanje! Veliki pozdrav demokratama u Srbiji i Crnoj Gori!!!!!

Dipl.Mas.Ing. Dzafo Pasovic

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima na nezavisnoj Crnoj Gori.
Poslije CG sada je red na nas Sandzak da obnovi svoju nezavisnost ili da se pripoji svojoj matici Bosni i Hercegovini u cijem je sastavu bio kroz cijelu istoriju. Vojvodjani neka odluce sta ce sa Vojvodinom. Vama Srbima pripada Beogradski Pashaluk i ni manje ni vise.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Mislim da je slavlje preuranjeno. Sta to proslavljaju "suverenisti" ? I to zamislite, uz zvuke "cuvenog" benda poznatog po imenu "No Name". Da li mozda u ovome neko vidi simboliku ? Uz sve cestitke mislim da razloga za preteranu radost nema. U to ce se uveriti novi "teoreticari" crnogorske proslosti i alhemicari crnogorske buducnosti. I to veoma, veoma brzo.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Najiskrenije cestitke gradjanima Crne Gore. Srbiji zelim sto pre da nadje novog Zorana Djindjica.Enver Kelmendi,22.maj 2006

Vesna

pre 17 godina

Gradjani Crne Gore ne radujte se previse. I mi u Srbiji smo se radovali posle 5. oktobra nadajuci se boljem zivotu. A kriminalci i dalje vode glavnu rec, politicari se bogate, a o problemima obicnog sveta niko i ne razmislja , a kamoli da ih resavaju. Vidimo se za 15-ak godina u EU.

Velja

pre 17 godina

Nacionalno rasparcavanje drzave(a) je u principu stvar srednjeg veka. No, izgleda da na bivsim prostorima stare Jugoslavije nije bilo snaga da primete da korumpirano i zastarelo drustvo treba promeniti na onovu modernih ‘ne-globalistickih’ shavatanja a ne na osnovu ideja iz srednjeg veka. Gradjanima Crne Gore i Srbije (a i mnogim ostalima) zelim da se probude i osveste i da uvide da savremeni ljudski ponos nije zasnovan na nacionalnim nego na ljudskim vrednostima. Nadam se da ce snage modernog razuma prevladati i da ce trenutnoj krizi rasparcavanja i euforiji polu-istina koje su rasplamsale danasnje stanje uskoro doci kraj.

npb

pre 17 godina

Srbija jeste zemlja sa velikim problemima, ali se ništa nije moglo protiv onih koji prosto hoće svoju državu. Kako, to nije bitno. I kako su od onih što su poharali Dubrovnik odjednom za sve optužili "Srbe s kojima niko ne može", to nema veze.
Ali 'ajde, neka se naslađuju svi pomalo. Samo pokazuju da su i dalje deo Balkana.
Inače, Crnu Goru ne posećujem i njihov narod ne posmatram kao svoj već godinama. Moj izbor. Ko voli, nek izvoli.

Maja, Zr

pre 17 godina

Uopste mi nje jasno odakle takva euforija?! Neka idu, srecan im put!
Nego, zasto mi se javlja da bi rezultati referenduma u Srbiji bili mnogo ubedljivji po pitanju razdvajanja? Cak i kada bi dali pravo glasa svim onim Crnogorcima nastanjenim u Srbiji - kojima je Milo ukinuo to pravo.
Hvala Bogu da je referendum uspeo!

vekco

pre 17 godina

SUper! Jako sam srecan i zbog njih i zbog nas. Cestitam Crnoj Gori cije primorje obozavam i uvek cu rado ici tamo, i nadam se da ce i oni i dalje pod istim uslovima dolaziti na nase fakultete jer je dobar covek, dobar covek odakle god bio, a granice i administracija su stvari drzave i politicara da ne bi bili dokoni i da bi imali svoju svrhu. Mi mladi samo zelimo da putujemo, studiramo, druzimo se i vodimo ljubav. Dokoni nek se svadjaju i nek pokrecu svoje ratove, ali samo u svojim glavama i sto dalje od nase evropse i svetske realnosti. Eto mene letos u Kotoru!!!

Lazar Špalaver; Nikšić

pre 17 godina

Kad euforija i ljeto prodje i prva zima u nezavisnoj CG na vrata zakuca, zapitaće se mnogi od onih koji danas urlaju ulicama crnogorskih gradova "Šta nam bi". A onda će kod vlasti doći svi oni pogotovo Albanci i Muslimani da traže da im se ispune brojna obećanja data im u predreferendumskom cirkusu. A nadam se da će i Srbi, njih 33%, i zatražiti svoja prava: proporcionalan broj mjesta u državnoj upravi, uključujući i već obećana ambasadorska mjesta pouzdanim kadrovima iz nahija. I dalje da ne nabrajam. Ko će da servisira tu gologuzu državu sa tolikim apetitima i 99% njenih isto takvih podanika. Amerika sigurno više neće jer njenom poreskom obavezniku CG više ne treba. Kakva će samo katastrofalna situacija nastati, za gradjane samostalnog Djukanistana, mogu samo da pretpostavim.
Lazar Špalaver, Nikšić

nove

pre 17 godina

Odlučilo je - "po", prema očekivanju. Ali to je već u budućnosti problem Đukanistana. Hvala Herceg-Novljanima. Maltene 70 odsto je glaslo za zajednicu, a to je zavičaj crnogorksog Kardelja - Svete Marovića. Eto i jedna lepa vest.

marija

pre 17 godina

Ja se zaista radujem samostalnosti Crne Gore. Moracemo konacno da se okrenemo sami sebi i da ne trazimo u Srbiji privilegovanog neprijatelja. Dosadilo mi je vise da nam se porede cijene, standard, velicina...i izreke tipa "hrani psa da bi te ujeo". Receptura svak na svome i svakom svoja vrata je, izgleda, "najukusnije" i najadekvatnije rjesenje. Pozdrav

Miloš Kojašević

pre 17 godina

Hvala Slavku Peroviću, istinskom borcu protiv Miloševića, čoveku koji je godinama bio glavni i jedini razumni i pametni oponent Miloševiću i njegovim crnogorskim satrapima Đukanoviću i Bulatoviću, jedini pandan sada pokojnom Zoranu Đinđiću (jer Vuka i njegove krezube četnike valjda ne možemo računati u nekakvu intelektualnu snagu), čovek koji je govorio i pred studentima Beograda 1996/97. godine, i pred građanima Beograda, čovek koji je u CG proglašen ustašom, stranim plaćenikom, NATO-ovcem...
Hvala njemu, a ostali koji su se tada smejali, pljuvali, vređali, koji tada (a moguće ni dan-danas) nisu znali šta je to krstaš barjak ali se zato danas kunu u isti, mogu samo da poručim - treba na kolenima da dođete na Cetinje i molite za oproštaj!
p.s. Da se slušao Liberalni savez Crne Gore, da se slušao pametni Slavko Perović, pre 15 godina bsimo se rastali, ne bismo imali Slobu Sotonu na vlasti, ne bi ga nasledili ovi neobavešteni Voje i nevaspitane siledžije poput Velje, i danas bismo imali ujedinjavanje država a ne rastavu.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Koliko vidim rezultat je jako tesan i rezultati iz 45 mesta jos nisu dobijeni, gde se radi o 25.000 glasaca. Bloku za zajednicku drzavu fali oko 2000 glasova da bi bio rezultat 54.9 - 45.1.....ili na poslednjim glasovima 13500 - 11500. Jos uvek je too close to call i nesto vise od 0.8% nevazecih je previse da bi se ubacio "peskir" u ring. S'druge strane, sudeci po rezultatima izlaznosti moze se odgovorno zakljuciti da je ovim referendumom opcija nezavisnosti odnela apsolutnu vecinu na priblizno apsolutnoj vecini celokupnog birackog tela a da pristalice zajednicke drzave su daleko od apsolutne vecine. U Svakom slucaju bi zvanicna Srbija trebala da cestita Crnoj Gori. No hard feelings!

Nessony

pre 17 godina

Bravo za Crnogorce koji su dokazali da imaju vise smisla za realnost i politiku nego Srbijanci. Osim toga Srbija sada skupo placa nasilno gasanje Crnogorske Kraljevine 1918. Tada su pod prijetnjom Srbijanske vojske crnogosrski narodni poslanici morali svrgnuti kralja Nikolu. Dakle, pravde ima. Sve se vraca sve se placa, kad tad! Samo sto je to Crna gora "vratila' kulturno i civilizirano i za to im svaka cast. Pokazali su da su iako mali po obimu zemlje - u stvari veliki, veci i od citave Srbije, po svojoj viziji i pozitivnoj energiji! Samo napred Crna Goro! Sretno nezavisna Srbijo!

Alma from Kosova

pre 17 godina

Cestitam Nezavisnu DRZAVU CRNE GORE. Bila sam presrecna kad sam cula ovaj vest. Do sada Serbi su mogli reci da Serbija je Drzava sa more ali od sada mi je zao njih. Crnogorci su ovo sasluzili. Cestitam jos jendom.

Vlatko

pre 17 godina

Mislim da moja braca Crnogorci od drveca ne vide sumu. Istina je da je crnogorski rezim olicen u liku Mila Djukanovica poslednji komunisticki rezim u evropi ! Dali zaista mislite da su oni luconose svijetle buducnosti? Sedamnaest godina na vlasti… Dali ste to jos negde vidjeli? Nezavisna CG je Ok ali stvorena od strane kumrovackih djaka, svercera cigaretama, finansijskih malverzanata... Voleo bih da moja braca pokazu 'demokratski kapacitet' po ovom pitanju i da vidimo koliko je zaista sud demokratske javnosti u cg zaista demokratksi. Dali ste zaboravili ko je bio lijeva ruka Milosevica i ko mu je ljubio skute ?! Jednostavno, ne verujem u tvorevine bezboznika i komunista! To NIKAD nije bilo u crnogorskoj tradiciji !!! Vrijeme je majstorsko reseto i ono ce pokazati...

harold

pre 17 godina

POVRSNO:
Ne bih voleo da sam juce bio Crnogorac. Jer, kako odabrati izmedju Milovog postenja i Bulatoviceva ideologije !?
SUSTINSKI:
Jako je bilo lako odabrati opciju sa dve drzave, da bi mogle da pocnu da brinu o buducnosti svakog gradjanina.

Posmatrac, NL

pre 17 godina

U svim normalnim sredinama, ljudi bi gledali da se ujedine, jer veca i raznovrsnija drzava moze biti samo mocnija i bogatija od manje. Naravno, ako tom drzavom rukovode ozbiljni i odgovorni ljudi, sto nije slucaj ni u Srbiji ni u CG. Cela Evropa se integrise, prave se zajednicke institucije, od centralne banke do parlamenta, samo na ovim nasim nesrecnim prostorima jos uvek traju neke podele, prebrojavanja i razdvajanja... Smesno i zalosno, istovremeno, da smo na tom civilizacijskom nivou. Ali sa ovakvom pasivnoscu i neodlucnoscu kilavih srpskih politicara, i normalno je da CG zeli da preuzme kormilo u svoje ruke. Smesno je, perverzno, i veoma ponizavajuce da se uopste prica o nekoj zajednici sa onima koji sa toliko euforije slave izlazak iz te zajednice i to dozivljavaju kao kraj okupacije. Nek im je sa srecom, a i nama vala, jer smo se oslobodili jednog balasta (za koji mnogi nisu hteli da priznaju da je balast). Da povedu samo sve svoje vrle funkcionere iz BGD, odmah bi se se popravilo stanje u budzetu.

Vladimir, Beograd

pre 17 godina

... ne osećam da bi trebalo bilo kome da čestitam referendumski rezultat. Mislim da ima mnogo više mesta za strepnju i zapitanost zašto je propao istorijski projekat ujedinjenja Srbije i Crne Gore, postavljen davno pre našeg rođenja. Lako je reći: "Super, sada smo slobodni, idite, da vam vidimo leđa!" Teže je suočiti se sa tim da Srbija danas nije u stanju da odbrani svoje vitalne nacionalne interese i što je još jednom u nužnosti da to prihvati i nastavi dalje. Iskreno priznajem da mi je žao što su građani Crne Gore većinom izglasali nezavisnost. Želim samo da primetim da nema mesta euforiji, jer je većina, uprkos uspehu, tesna i da ostaje problem podeljenosti građana Crne Gore. Građanima Srbije ostaje da se suoče sa pitanjem: zašto toliko mnogo zajednica ne želi da živi sa Srbijom, zašto Srbija nema autoriteta na početku XXI veka?

Andreja Komnenovic, Banjani Donji

pre 17 godina

Dragi moji Crnogorci,
Danas me je sramota sto sam i sam, kao i moji preci poreklom iz Crne Gore. Pobedila je fukara, ljudi sa kratkorocnim i uskim vizijama, privatni projekat je urodio plodom. Sramota me je iskreno. Najgore posledice komunisticke vladavine, poput avnojevskih granica i formiranja vestackih naroda i nacija od srpskog naroda dosle su sinoc do izrazaja. Sta nam ostaje braco Srbi iz Crne Gore? Ostaju nam manastiri i krivo gudalo, sto je vazda u muci nase srpstvo cuvalo. Molimo se Bogu da ce jednog dana "i ovo nanovo..." i Srbija ponovo ujedenjena sa svojom "Spartom" postati. Ali za to su potrebni vizionari, ljudi sa dugorocnim pogledima kod donosenja politickih odluka, ljudi spremni na regionalnu konkurenciju, u kojoj smo mi Srbi na Balkanu najjaci, uz bracu Grke! Cuvajmo manastire, cuvajmo ono naroda, skoro pola, sto ne zaboravise svoje ime, cuvajmo Lovcen, Njegosa, Svetog Petra Cetnjskago i Svetog Vasilija Ostroskago... Oprostite im svetitelji, znali su sta cine, ali nisu svesni uzasa koji nam priredise. Molim se i nadam vaskrsenju srpstva! Sramota, ali ispada da je Crna Gora tvorevina Broza i AVNOJ-a...
Onamo 'namo, za brda ova!

sasa jokic

pre 17 godina

Cestitke Crogocima, a nama Srbima ostaje da placemo sto nijednu ozbiljnu odluku nismo doneli sami, nego su nam je uvek drugi nametali! Strasno je saopstenje Kostunicinog savetnika Samardzica, a opasno kvazi akademika Beckovica:"Jos cemo videti da li ce uspeti da je kidnapuju!" Poznavajuci mentalitet Cosica, Beckovica, Crncevica, Kostunice i ostalih ... plasim se da ce napraviti neko zlo kao i mnogo puta do sada!

Ludvig

pre 17 godina

Sad procitavsi poslednju vest da je izvestaj o konacnom rezultatu odlozen za 6 popodne deluje mi kao da nisu u pitanju cista posla. Do 10 casova nisu uspeli da prebroje sve glasove, tacnije jos 25.000 a kazu da nije moguce da se znacajnije promeni rezultat?? Pa kako to? 0.4% je oko 1.500 glasova a u igri je 25 hiljada. I sad im je za 25 hiljada potrebno jos 6 sati da prebroje? Moguce je da ce na kraju ispasti jako jako tesna vecina a da se javnost postepeno priprema na nezavisnost sa pogresnim informacijama o znatno vecim procentima...

Kursula

pre 17 godina

Mozda je ovako i najbolje za sve. Zao mi je sto Srbija na ovakav nacin stice svoju nezavisnost, ali ako je ovo cena koja je morala da se plati, bar je placamo poslednji put. Sto se Crnogoraca tice, neka im je sa srecom.
Nisam zlurad, ali za dvadeset godina Crnogorci ce biti manjina u sopstvenoj zemlji, pa nije na odmet da im deca u najranijem uzrastu krenu da uce Albanski.
Zivela nezavisna Srbija!

Danijela

pre 17 godina

Ljudi slave svoju "samostalnost", "nezavisnu drzavu", a da li ce iko od Crnogoraca ili nas ovde imati neke koristi od razdvajanja?! Da li cemo ziveti bolje?! Da li cemo imati bolje plate, visi standard?! Sta, na kraju krajeva, za vas licno znaci sto ce vam se drzava zvati ovako ili onako? Da li ste stvarno toliko naivni da verujete da ce vam biti bolje... i jednima i drugima?

aleksa

pre 17 godina

Lepo je konačno znati koja nam je zemlja. Kad ode Kosovo i koje su nam granice.
Crnoj Gori najiskrenije želim sve najbolje.
Srbiji savet da se pogleda u ogledalu, da razmisli zašto sa njom niko neće, da ne slušamo Koštuničino guslanje o Njegošu i Karađorđu i da konačno shvatimo da su nas nacionalni "projekti" vekovno unazadili.
Eh, da smo one davne 1989. razumeli Slovence i njihovu parolu "Evropa zdaj".
'Oćemo li se konačno opametiti? Nadam se.
Za evropsku Srbiju! Sad!

Vlada

pre 17 godina

Cestitam prijateljima u Crnoj Gori, pogotovo liberalima,jer se oni za ovaj dan bore vise od deceniju i po. Drago mi je da je konacno pobedila jedna opcija koja pokazuje da je gradjansko drustvo i gradjanska drzava moguca i na Balkanu! Hvala vam Crnogorci jos jednom sto ste i nama u Vojvodini dali davno izgubljenu energiju, da se i mi borimo za nasa prava. Nisam bio u Crnoj Gori od onog maja,kada je Pedja Mijatovic doneo Realu titulu prvaka Evrope prvi put posle 32 godine, ali je ovaj maj jos blistaviji i lepsi. Vidimo se ove godine obavezno!
Pozdrav iz suncanog Srbobrana u Vojvodini!
Vlada Mudrinski

v.s. podgorica

pre 17 godina

Ljudi, Srbi, Crnogorci! Nemoj te da ovo predstavlja barijeru medju nama. Ne dajte da nam se ostali smiju. Njegos je jednom plakao zbog slicnih stvari ali mi smo ostali jedno. Ja cu sada da ga citiram i da vas zamolim da se suzdrzite losih komentara jer cemo ostati jedno i pored ove kvazi granice: "Velikasi proklete im duse, na komade razorise carstvo". Carstva se razaraju i razarace se... to je nekad dobro, nekad lose, kako ce biti ovo vrijeme ce pokazati. Ali jedinstvo nas kao naroda mora da ostane nepovrijedjeno. Na kraju krajeva to je samo jedna obicna granica koja se prelazi sa licnom kartom. Veliki pozdrav iz Podgorice.

teta jela

pre 17 godina

Cestitam na dobroj odluci! Drago mi je sto je to pitanje konacno reseno. Dosta je bilo ove farse od "drzavne zajednice". Jos 3 godine odugovlacenja bi nas sve skupo kostalo. Srecno Crnogorci!

Goran

pre 17 godina

Hm, meni ovde neshto nije jasno. Jesam li ja neshto propustio? Chemu ovoliko gorchine i chemu chestitke nezavisnoj Srbiji? Na jucherashnjem referendumu gradjani Crne Gore su izglasali samostalnost za svoju drzavu - Crnu Goru! To shto je i sa njihovom nezavisnoshtju i Srbija postala nezavisna, to mozemo nazvati KOLATERALNA DOBIT. Gradjanima Crne Gore chestitam samostalnost i uspeshan pohod ka EU! Mi u Srbiji bi trebali da prestanemo da virimo u tudje dvorishte, vetj da pogledamo sopstveno i pochistimo ga vetj jednom, a Crna Gora tje nam sigurno u tome pomotji, onoliko koliko bude mogla. Josh jednom, chestitam!!!

ruzica

pre 17 godina

Sinoc je BBC 2 kao udarnu vest objavio komentar njihovog novinara direktno iz Podgorice.Dok su u pozadini pucali, i vozili automobile sa zastavama , komentator je ,nadjacavajuci buku , rekao otprilike da je Crna Gora konachno izborila nezavisnost od Srbije i da je to samar u lice Srbiji i njenoj velikosrpskoj politici zbog koje je proliveno toliko krvi i vodili se toliki uzaludni i besmisleni ratovi . Bila sam sledjena i kao da je i meni neko opalio shamar, ponovo sam osetila zig sramote i prezira koji svet gaji prema Srbiji.Vi to dragi zemljaci manje osecate jer ste zatvoreni u zemlji kojoj su vize uveli svi susedi i ceo svet.A mi Srbi po belom svetu i te kako znamo kako je biti Srbin.Nije lako uopshte.Ustvari najvishe me je stid same sebe-da li je moguce da smo zaista toliko nepopravljivi i zadti? Pa ljudi menjajte te koji vas vode, ako Boga znate! Ceo svet ide napred, London je pun mladih iz cele istochne Evrope, samo Srbija propada i ide unazad. Probudite se ljudi!

Natalija

pre 17 godina

Mi mozemo da budemo ljubomorni koliko god hocemo, ali Crnogorcima moramo priznati da su ovo zasluzili i sproveli na dostojan nacin. Crnoj Gori i svim njenim gradjanima zelim svetliju buducnost od one koju smo godinama zajednicki delili, a nama.....sta bude. Da sacekamo jos malo da se i Kosovo osamostali, pa da vidimo je li to nasa nova drzava. Ili treba jos da se smanji, pa da se najzad smiri.

Marija

pre 17 godina

Ja sam podeljenih osecanja: crnogorski politicari su postali primer osionosti i sebicnosti u protekslih par godina zajednice sa Srbijom, pa tako i ova jadna tvorevina SCG nije vise odrziva. Sa druge strane, ovo radovanje Milovih pristalica, i samo predreferendumsko raspolozenje govore o nezrelosti crnogorskog drustva i velicine Mila samog.
Kako god bilo, nadam se da ce se odnosi izmedju dve zemlje, kad obe vlade budu promenjene, stabilizovati, i narod ce zaboraviti ovaj sraman period, po nas sve.
Malo o transparentnosti:
tih 25000 preostalih glasova, itekako mogu da promene izborni rezultat. Moja racunica: ukupno 421198 vazecih glasaca. Ako od tih 25000 glasova tek 13000 bude za SCG, Bulatovic ima 45% glasova ukupnog biracnog tela. Sa 14000 glasova za SCG, od neprebrojanih 25000, Bulatovic ima 45,23%. Dakle, sve se i lomi u tih dvadesetak hiljada.
Pa ko se ovde pravi blesav? Ili nam serviraju pogresne informacije, ili se tesko pregovara sa strane?

mrgud

pre 17 godina

Ni u najvecem ludilu ne bi smjelo doci niti do pogorsanja odnosa a niti do bilo kakvog sukoba izmedju pravoslavaca koji su za nezavisnost i onih koji su bili za zajednicu. To bi bilo sramota za sve nas Srbe a kada bi se tako nesto desilo odrekao bih se srpstva i postao eskim!!! U buducnosti odnosi samostalne Srbije i samostalne Crne Gore moraju biti isti kao sto su danas odnosi Kipra i Grcke!! Dakle najblizi. Ne smijemo dozvoliti da nas jos vise nagurivaju jedne na druge jer bi to bilo katastrofa. Prije 100 godina je bila i Srbija i Crna Gora dvije samostalne drzave pa su bile oslonjene jedni na druge i tako bi trebalo biti i danas.

napred_plavi

pre 17 godina

Iskreno...na neki nacin mi je zao. Moji su rodom iz CG iako ja nisam 2 puta bio tamo. Uvek sam dozivljavao da su Srbi i Crnogorci isto...sto je istorijski gledano u sustini i tacno. Zao mi je onih ca. 45% koji su ipak zelali zajednicku drzavu sa Srbijom. Ali "nesto" se dogodilo...i videti takvu odbojnost protiv Srbije u licima narocito mladjih Crnogoraca je definitivno blago receno veoma, veoma cudno. Prirodno...da ne kazem normalno to svakako nije. Kako god...nasmejah se nedavno jednom komentaru...cini mi se da je ovde bio, naime… da ova drzavna zajednica koja je bila ima manje zajednickog od recimo...Finske i Malte. A ima bogami danas ovde i lepih komentara pristalica "nove CG". Neverovatno. Evropo stizemo. Evropa je stvarno luda za vama i presrecna…eto toliko su tome posvetili paznje zapadne zemlje da su jutros u jutarnjem programu nemacke televizije u vestima “zapazenih” 30 sekundi posvetili tom dogadjaju. Kako god…nije problem vizni rezim (koji se sada smatra resenim slucajem) …nego sto se sa 150.- evra mesecno ne moze stici daleko. A to sto sa Srbijom nece niko…e pa to je kompleks (nasih ranijih zemljaka) koji eto i “55, 5 %” biraca vidi kao neki razlog, povod objasnjenje, sta li vec…za ono sto su glasali. Ja sam zalio za starom YU…a ovo je, uz duzno postovanje preme “novim” komsijama…stvarno upravo onoliko vredno koliko su Nemci spakovali u gore spomenutih 30 sekundi.
“NAPRED PLAVI”

Ksenija Gburčik

pre 17 godina

Iskrene čestitke Crnogorcima! Samo se nadam da im se neće dogoditi kao nama ovdje u Hrvatskoj, kada je grupa neodgovornih ljudi na vlasti iskoristila oduševljenje naroda i opljačkala zemlju. Mi se ovdje još uvijek ne možemo oporaviti od toga i naći gdje su ti novci koji su izvučeni iz zemlje. Zato, braćo Crnogorci, sretno, i pamet u glavu!

danijela

pre 17 godina

Meni je zaista drago sto su obnovili svoju nezavisnost.
Ne mislim da ce Srbija procvetati.ali sam sigurna da ce nam put biti jasniji bez njih.
Sto se Crne gore tice..njohove price o malim jakim drzvama su mi pomalo smesne,i povrh svega taj stav izvrtanja ruglu Srbije.
Pre svega dragi susedi..koristile ste sve sto ste mogli od te Srbije..skolovanje, direktorska mesta,pravili ste klanove, lobije,mafije, bili veci komunisti od svih komunista,uzimali sve sto vam treba.. i takodje ucestvovali u rusenju i ekonomskom slomu iste... dovoljno je samo nabrojato koliko je crnogoraca bilo na vodecim partijskim pozicijama za vreme kraha Srbije. Za to nema suda.. ali ja se nadam nekoj prevdi..iskreno.. jer zaista mislim da ste nam mnogo zal naneli..kroz prizmu rodoljublja i bratstva...srecan vam put..necete biti Monako..bice te neki mali raj za neke poslove...ali molim vas formirajte svoj univerzitet ..formirajte sve svoje..i pusti te malo Srbiju da odahne od vas..dragi nasi susedi...jer od vas nista nam vise ne treba

dragan kraljevo

pre 17 godina

Pre svega Srbija treba da se okrene sebi i da prizna Crnu Goru kao nezavisnu drzavu.Mi imamo dosta problema tako da je vreme da okrenemo novu stranicu i pocnemo da ih resavamo.Srbijo glavu gore i izvuci pouku iz poslednjih 15 godina.Ispada da niko nece sa nama a mi mislimo da smo dobri.Pa nesto nije u redu sa nama a bogami i sa njim svima koji su od nas otisli.Imamo tradiciju drzavotvornosti i treba da nastavimo gde smo bili 1918.godine.Srbiji treba da gradi sa svima dobre odnose i da gleda svoj interes i u Crnoj Gori gde zivi dosta Srba.Prema njima se ne odnositi kao faktoru koji ce destabilizovati Crnu Goru nego kao most za zblizavanje sa Crnom Gorom.Nadam se da ce nasa Vlada i Predsednik drzave biti na visini istoriskog trenutka za Srbiju. Zato cestitam Srbiji nezavisnost i jos jednom SRBIJO GLAVU GORE.

Ocajan

pre 17 godina

Bas me briga sto se odvojila Crba Gora, briga me i za Kosovo i srpske crkve i briga me i ako hoce i Vojvodina i Sandzak da odu. Jedva, bre, prehranjujem porodicu, a rintam po ceo dan. Ua Srbija i srpski politicari! Od cega ja da se odcepim? A svi vi kojima su puna usta ove teme, bilo da likujete ili da ste ocajni, 'nestanite' - kad nemate ni o cemu pametnijem da razmisljate.

aleksandar

pre 17 godina

Drago mi je sto pravi Srbi, ljudi koji razmisljaju svojom glavom i koji su raskrstili sa mitologijom i epovima, cestitaju od srca, a vjerujem da su oni velika vecina. Samo njihovo misljenje je vazno.

Sasha

pre 17 godina

Ja, kao i mnogi ljudi koje poznajem, zelim Crnoj Gori srecan put u samostalnost. I nadam se da ce srpski politicki vrh odreagoviti diplomatski i mudro i okrenuti se dobrobiti nase drzave. Srecna sam jer konacno imam svoju drzavu!

wlado PG

pre 17 godina

sad je na tvcg konferencija za novinare mila djukanovica. na pitanje novinara blica "da li ce cg uvesti pasose za gradjane srbije ako srbija uvede pasosw za gradjane cg", milo je odgovorio "garantujem da ce srbijanci u cg ulaziti samo sa licnom kartom,cak iako srbija uvede pasose crnogorcima..."
cestitam svim gradjanima CRNE GORE samostalnost,cestitam svim gradjanima SRBIJE samostalnost i sve vam srecno i veselo bilo.

Darko

pre 17 godina

Interesantno je da najlepse cestitke Crnoj Gori stizu iz citavog sveta a najruzniji komentari iz Srbije. Nije ni cudo sto slave nezavisnost. Sto se mene kao gradjanina Srbije tice ja bih ocistio podrum od onih koji mrze do podne Srbiju a posle podne Crnu Goru i citav svet. Gradjani Crne Gore su odlucili kako zele, zelim im srecu kao i nama a svako neka zivi gde zeli a bolesnike u bolnice i zatvore a ne na forume.

Doctor Wu

pre 17 godina

Ma kakve panegirike montenegrinskoj neovisnosti sastavljali, ovo je pobeda antisrpske politike i direktan noz u ledja Srbiji (i to u trenutku koja je za nju po mnogo cemu gora od 1914. i 1941.). Sledece sto treba ocekivati je postavljanje pitanja polozaja Madjara u Vojvodini, muslimana u srpskom Sandzaku, Bugara oko Pirota, Vlaha u istocnoj Srbiji... Kad se Srbija potpuno razbuca onda vise nece biti problema sa prijemom u EU jer je vise nece biti. Za sve to vreme ce Kostunica da drzi svoju vecinu od 125.5 poslanika u parlamentu i da se bavi osmisljavanjem politike prema sudu u Hagu.

Superhik

pre 17 godina

Upravo sam saznao da Kostunica i Predrag Bulatovic, uvredjeni krajnje neodgovornim ponasanjem biraca u Crnoj Gori, planiraju da osnuju novu drzavu ne jednom pustom ostrvu nadomak Juznog pola. Posteni legalista bice predsednik sa ovlascenjima znatno vecim od Putinovih, a gorepomenuti dosadasnji sef SPS-ove crnogorske filijale - premijer buduce regionalne sile. Mesto ministra odbrane pripasce Ratku Mladicu, koji je lociran kako bezuspesno pokusava da upali svog Juga negde na Novom Beogradu, dok je resor unutrasnjih poslova rezervisan za Legiju, kada ga Stojkovicevo pravosudje oslobodi svih optuzbi kojima se trenutno LJAGA njegovo casno ime. Ministarstvo finansija ponudjeno je Parivodicu, ali je on to sa indignacijom odbio, te je za sada ta fotelja upraznjena. Velimir Ilic bice, dakako, ministar kulture, a Obren Joksimovic, treba li to uopste pominjati, ministar zdravlja. Ministarstvo prosvete vodice prof. dr Mira Markovic, pod uslovom da joj se Kostunica jos jednom iskreno izvini i pokaje zbog toga sto je dozovolio da bude izmanipulisan i protiv svoje volje ukljucen u nemile dogadjaje 5. oktobra. Osim toga, ukoliko taj uslov bude ispunjen, Marko Milosevic prihvatice se volana, hocu reci kormila, ministarstva saobracaja. Ministarstvo informisanja bice pak povereno Aleksandru Tijanicu, koji se na tom mestu vec iskazao. Funkciju patrijarha, a po potrebi i sefa tajne policije, obavljace pukovnik Amfilohije Radovic. Inace, osnovna spoljnopoliticka opredeljenja nove drzave bice pruzanje azila Radovanu Karadzicu, bespostedna borba za ukidanje Haskog tribunala i nastavak patriotske i miroljubive politike Slobodana Milosevica.

Mijesina je puna greha!

pre 17 godina

Gledajuci sinoc mlade izmanipulisane Crnogorce koji slave pobedu,a vec godinama onog namazanog Mila nekako mi je citava prica sa Crnom Gorom postala mucna. U svemu ovome mi nije jasno sta im je to Srbija toliko lose uradila! Ja se sada osecam lose jer neko ide od mene i jos tako pompezno slavi. Sad stvarno ne znam u cemu mi Srbi toliko gresimo! Jesmo li mi preplaceni na etiketu da smo najgori? Mozda smo trebali ipak da okrunimo kukuruz pre nego ga posaljemo Crnogorcima(sigurno se secate TOP LISTE NADREALISA!).Hocu bre da se osecam dobro, a ne svako malo da neko prstom nisani na mene! Pozdrav za sve u Crnoj Gori koji su rekli NE!

Горан

pre 17 godina

Честитам Црногорцима јер су демократски донели одлуку иако не мислим да је Црна Гора демократска држава. Одлука је донета по правилима, сви су их прихватили и треба је поштовати. И не знам зашто вам је толико стало да вас призна Србија. Признаће вас када и ЕУ, не зна шта је ту спорно. Мислим да је ово најјбоља могућа одлука јер ће се сада видети права природа малборо режима Мила Ђукановића који више неће имати изговор на Србију за криминал, убиства новинара и полицајаца, корупцију, крађу...

Korana

pre 17 godina

Iskrene cestitke gradjanima i gradjankama Crne Gore na izvojevanoj nezavisnosti. Blago vama kad imate chemu da se radujete. Nadam se da cce se i Srbijica (koja sve vise to i postaje) sad probuditi i koncentrisati se na sopstvene probleme, kojih nije malo. Zzelim i S i CG mnogo srecce na putu ka sutrashnjici.

P. Filimonovic

pre 17 godina

Ovo je moglo da se resi jos pre 3 godine. Ali, zahvaljujuci EU i gospodinu Solani, imamo 3 izgubljene godine i za Srbiju i za Crnu Goru. Zajednicka drzava je bila dobra ideja ali neostvarljiva. Tako je to kad Veliki namecu resenja Malima. Svejedno cestitam nezavisnost i Srbiji i Crnoj Gori, ostvarenu na democratski nacin.

Marko (Zemun)

pre 17 godina

Izgleda da su nam podele u genima. ZALIM zbog ove odluke crnogorskog naroda, ne zbog toga sto mislim da je ne zasluzuju (jedino su oni i usli s nama u zajednicu kao nezavisni) vec zbog svega onoga sto ce je pratiti, stvaranja paralelne stvarnosti: "nacije", istorije, kulture, jezika, crkve, na svom putu udaljavanja od matice..

Marko Ciric

pre 17 godina

Hvala Crnoj Gori sto nam je poklonila drzavu! Srbija se posle 88 godina vraca na kartu Evrope kao samostalna drzava! Velika je sramota sto gradjanima Srbije nije dozvoljeno da se sami izjasne o svojoj drzavi, vec smo strepeli i cekali odluku koja je zavisila od 1.500 glasaca, pa se sad u svetu govori kako se i Crna Gora oslobodila Srbije. Neka se nasa Vlada zaista zapita o svojim stavovima i neka pokaze malo postovanja prema sopstvenim gradjanima sada kada je dobila drzavu na poklon.

Sve najbolje i Srbiji i Crnoj Gori, sada mozemo u miru da razvijamo dobre odnose!

Uplasena Norvezanka

pre 17 godina

Sta smo mi Srbi uradili da oni onako pompezno slave???To sto smo isli na njihovo primorje i ponasali se pristojno,ostavljali nas tesko zaradjen novac dole(vecina).Ne razumem.Sinoc sam dugo bila budna sa velikim znakom pitanja iznad glave.Zasto,kako...?Ruzan prizor i nacionalizam mladih ljudi koji nikada necu zaboraviti.I ne da ne zelim, ali ja posle onoga sto sam vidla,stvarno ne mogu tamo na more.To je kao da idem negde gde me nece.Mojoj familiji u CG, zelim sve najbolje i pozdrav svima koji su glasali ZA zajednicu!

markom

pre 17 godina

Zaista cudno kako se toliki procenat mladih ljudi veselio nezavisnosti crne gore. Ne razumem sta su to toliko srbi lose uradili crnoj gori? Bas me zanima gde ce sada svi ti mladi crnogorci, koji su tako lepo proslavili odvajanje od srba, studirati? U zagrebu ili pristini mozda? Pa... neka im je sa srecom. Mozda je za sve ovako bolje!

veki.wien

pre 17 godina

Ne cestitam nikom nista osim na gluposti.Dok se evropa ujedinjava,mi se razjedinjujemo.Svi se nasi vajni politicari bore za stolicu a jadan narod pati.oterajte lesinare i dovedite pametne ljude koji ce izmucenu srbiju postaviti na noge.Za mene je drzava ona prelepa stara JUGA.

sarajlija

pre 17 godina

Čestitam, Crnoj Gori, ali i Srbiji na samostalnosti. Sada polako ljudi, ne radite gluposti i živite pametno. Nadam se da sta spremni za novu fazu, koja je vjerovatno nezavisno Kosovo. Razumijem da je za Srbiju to bolno, ali to se definitivno sprema. Gledajte od čega živite i kako dalje, a ostalo je lako. Ne dižite cijenu glupanima - političarima, kojih je kod vas, a i kod nas u BiH i previše.

Pozdrav iz Sarajeva.

zahvalan

pre 17 godina

Kao mladi Crnogorac zelio bih da cestitam svim Srbima nezavisnu drzavu. zelim Vam svako dobro a meni je to dobro pocelo danas. Zivjeli mi!

zokac

pre 17 godina

Ne zelim da cestitam nikom,jer niko nije pobedio.Ovo je ogroman udarac za Srbiju koja se posle nikada nece oporaviti,vec ce samo tonuti jos dublje u propast.Nije ni cudo sa ovakvim likovima na vlasti.Srbija preuzima na sebe sve odgovornosti pocevsi od Haga pa do Kosova.Sasvim je izvesno pokretanje pitanja Vojvodine i ostalih delova Srbijice sa manjinskim stanovnistvom.Zato neka se ne raduju oni koji misle da je Srbija postala nezavisna,ovako kako je postala jer uskoro slede nova pitanja podele sa vec poznatim scenarijom.Zivim u Vojodini i mislim pored velike nostalgije za Crnom Gorom i ex -yu,polako sazreva misljenje vojvodjana ,a tako i mene bez obzira na nacionalnost o nekoj novoj drzavi.Ne moze se vise ovako.16 godina se borimo za normalnu drzavu,ali ne ide.Zaista Srbi treba da se zapitaju zasto niko nece sa njima,ali bas niko.A Crnogorci i Srbi zaista vise ne trebaju da se zovu bracom,jer oni to ocigledno nisu,to smo videli sinoc u Podgorici.Razmisliti svojom glavom i zakljuciti da Crnogorsko primorje nije najlepse i najjeftinije osim mozda Herceg Novog.Jos jedanput ,potpuni poraz Srpske politike,ove jadne Vlade.Srbija je danas bacena na kolena i smeje joj se citav svet po ko zna koji put.Verovatno je to i zasluzila.

ZoranD

pre 17 godina

E sad lepo da nam vrate sto smo ko zna koliko godina izdvajali od plata da ih podignemo posle zemljotresa, pa neka idu kud im volja.

Toma

pre 17 godina

Uh .. konacno ... Bas sam se pribojavao da se crnogorci nece odluciti za nezavisnost. Sada konacno i slobodno mogu ovde po Americi (gde zivim i radim) da odgovaram konkretno ljudima na pitanje: "Where are you from"? Sada mogu jednostavno da kazem sa ponosom: "From Serbia"! Jos nesto ... Kako cemo sa proglasavanjem pobednika, himnom i zastavom, ako pobedimo na Prvenstvu u Nemackoj?!

Boske

pre 17 godina

Crna Goro - sretno bilo i do neba hvala sto ste sebi, ali i Srbiji, posle 88 godina lutanja po bespucima juznoslovenskih "zajednica" obnovili milionima zivota placenu, a onda besmisleno zrvovanu drzavnost! Ono sto ne uspjese srpski ratnici morem prolivene krvi u bezbrojnim bitkama svjetskih ratova, dodje samo po sebi, poklonjeno kao kolateralna korist razumne politike nasih genetskih sunarodnika iz sada vec, Bogu hvala, susjedne drzave! Ali, kakve smo politicare imali u prethodnih 9 decenija, jos smo i dobro prosli! Nadam se da ce ovi aktuelni, iako mu ama bas nicim nisu doprinijeli, barem spoznati vaznost trenutka i bez dileme jedan od najznacajnijih datuma u vascijeloj srpskoj istoriji - 21. maj - uskoro proglasiti za Dan drzavnosti.

Vladan Zr

pre 17 godina

Za sest godina srpska vlast nije uspela da uspostavi platni promet sa Crnom Gorom, Srbija je sama postavila svoje carinske punktove na granici sa Crnom Gorom, a nijedan srpski TV kanal (sem proindependistickog Pinka) se nije mogao videti u juznom delu “drzavne zajednice”. U takvim okolnostima je uspeh sto je 45 odsto stanovnista ostalo privrzeno srpskoj ideji. Priznajem da me nikad nije posebno zanimalo Kosovo (cime se ne dicim), ali odvajanje Crne Gore, za mene kao pripadnika naroda koji u sebi objedinjuje mediteranski i srednjoevropski identitet (bar prema mom shvatanju), jeste udarac. Krivca za to vidim u nakaradnoj, retrogradnoj politici Beograda, koji je pokazao kriminalnu nesposobnost da bilo koga interesno zadrzi u svom gravitacionom polju. Od sad glasam za nezavisnu Vojvodinu. A onda cemo se jednog dana svi integrisati na zdravim osnovama.

p,simovic@acdivoca.org.yu

pre 17 godina

Ovo je super. Lepo je slusati te mlade i stare ljude koji su postigli veliki cilj. Omogucili su svojoj etnickoj zajednici samostalnu drzavu. Ali pitanje je koliko je to kostalo, i to ne u Cosicevsko , dijletcko materijalistickoj logici. Neko kolike love su otisle. Mi smo dobili samostalnu drzavu a da nismo ulozili ni kintu.Plus smo uvecali svoje stanovnistvo za milione ,koji ne trebaju novim drzavam na balkanu. Jos nam fali evropska vlada i moze da se radi normalno. Ovo ce da bude lakse s obzriom da najtvrdje anti evropsko jezgro ustvari u bezbedonosnim stukturama koje vode Crnogorski drzavljani!!!!!!

Lodzi & Pavke, Pančevo

pre 17 godina

Kad se već nismo setili mi, u Srbiji, da sebi napravimo državu, braća Crnogorci su rešili da nam pomognu (a i sebi). Čestitam njima, kad već ne mogu nama! Posle 88 godina dočekali smo slobodu. Ne moramo više da hranimo druge, jer ni za sebe nismo imali. Nadam se da će Crnogorci iz BG da se upute ka CG!

LynX_ SCG4EVER

pre 17 godina

Lepo je imati svoju drzavu, ali ne steci je na taj nacin. Dobro svi znaju zahvaljujuci kome (citaj albancima) je izglasana nezavisnost. Tako da kroz 10 mozda vise, a mozda i manje godina ti gore navedeni ce traziti da napalte svoju uslugu i skupo ce je naplatiti. Zao mi je samo onih koji su glasali za Ne, jer ce i dalje morati da trpe "demokratsku" diktaturu premijera i da kroz 10ak godina izgube drzavu koju i nisu uopste zeleli da dobiju. Neka nam je sa srecom svima!

Relja007

pre 17 godina

Neka su i srecno im bilo. I da Srbija konacno bude Srbija, a ne nekavi hibridi od drzava. Ovako je extra svoj na svome. Posteno.

Bosanac

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto je vecini u srbiji krivo sto se Crna Gora odcijepila.Nece da zive zajedno i "cao djaci" Desilo se ono sto je trebalo da se desi 1991 god.Sad se vidi da su sve zrtve bile uzaludne.Kad Crnogorci nece da zive u zajednickoj drzavi kako se to moglo ocekivati od Hrvata Slovenaca Bosanaca i Makedonaca.Ratovi su pocinjali poslije referenduma.Sta ce biti sad.Cestita Crnoj Gori i ujedno i Srbiji samostalnost.Neka svako zivi onako kako misli da mu je najbolje.

Raša

pre 17 godina

Kada sam video da su bili kod Pape apsolutno sam bio siguran da će se ocepiti. Međutim mi Srbi, sada treba Cronogorce ali i ostale pripadnike drugih naroda da tretiramo kao strance po pitanju zapošljavanja i svih prava. Neka budu ono što jesu a ne i dalje da nas iscrpljuju. Međutim, sumnjam da smo za to sposobni odn. nama nešto fali!

Ljilja

pre 17 godina

Mislim da je bilo bolje da ostanemo zajedno i žao mi je što je do ovoga došlo. Milo je napokon dobio svoju privatnu državu da je ujedini zajedno sa Albancima i da dugo lepo vlada. Pa njima neka je srećno sa njim... Nama je lično bolje bez njega...ali još jedanput: Šteta za samu Crnu Goru...

Mile

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima nezavisnu Drzavu, kao i nama Srbima. Ne ocekujem da ce biti bilo kakvih incideneta, jer Srbi i Crnogorci imaju drgcije odnose nego Srbi i ostali iz bivse YU. Crnogorci nisu dizali u vazduh Srpske vikendice na primorju. Naprotiv.

Prorok Isaija

pre 17 godina

Nema smisla traziti ponovno prebrojavanje glasova, zato sto postoji vecina od oko 55%, i resenost vladajuce strukture je takva da nema smisla opirati se tome. Problematicnije je bilo pitanje ko ima pravo da glasa, ali to je sada proslost. Sve deobe na nacionalnoj osnovi su nacin zamajavanja radnicke klase i odvracanje paznje od stvarnih problema! Medjutim logika vladajuceg procesa je takva da je ovo ocigledno bilo neminovno. Postavlja se pitanje ko je stvarni krivac za sve sto se desava ovih dve decenije i vise? Neoliberalan kapitalizam. Kada se stvori sistem kao na Géricault-ovoj slici splava bez hrane, onda su ljudi gurnuti da jedu jedni druge. Tako se cepaju i porodice i celo drustvo ide na dno. Raspravlja se sta dalje? kako zaustaviti ovaj proces? Tu su i Vojvodina, i ostali problemi. Odgovor je samo jedan: kraj neoliberalnog kapitalizma i formiranje partije koja bi predstavljala radno stanovnistvo, penzionere, studente, dakle vecinu koja sada nema predstavnika. Prve mere: skracenje radnog vremena, podizanje minimalne zarade, osavremenjivanje i rasterecenje obrazovanja... Pa da vidite da li bi neko bezao od Srbije. Ali danas Srbijom vlada neoliberalni sadizam i cinizam i to ce dovesti do bioloskog nestanka naroda. Srbi, sretan vam kapitalizam.

Srboljub

pre 17 godina

Браћо Срби и Црногорци и остали у Црној Гори сретна Вам независност! Зар и до сада нисте били самостални? Памет у главу и сретно!
Браћо Србијанци, нек Вас ово дозове памети да се окренете себи и свом народу. Колико јуче (по тко зна по који пут) сте имали председника државе који се залагао за растурање исте. Од сутра имате поново председника из туђе државе који је као „неутралан“ и просрпски. Када ће Србију да воде Србијанци који ће мислити прво на Србију?
Време је да се запитамо, шта и како даље, шта хоћемо, шта да радимо, да узмемо метлу у руке и почмемо чишћење, толико се ђубра напатило ових 100-тинак година.
Имамо ли снаге да почмемо из почетка?
Нема нам друге!
Е па сретно Срби, свима и да засучемо рукаве сви у својим бананадржавама и почмемо да живимо живот достојан човека!

Pljevljanka

pre 17 godina

"Ostajte ovde sunce tudjeg neba nece vas grijat ko sto ovo grije"... tako je govorio nas veliki pesnik.
Nadam se da ce moj narod iz ovoga izace kao zlato. Nadam se da cemo se i mi nauciti pameti da se konacno okrenemo sami sebi i jedni drugima,da prevazidjemo sve podele i da ujedinjeni i duhovno obnovljeni krenemo u susret Tvorcu neba i zemlje.
Odzvanjaju mi reci nase Desanke .."Trazim pomilovanje" a dusa mi peva "Srbija je velika tajna". Zivela zemljo moja voljena.

Kristina, Zagreb

pre 17 godina

Bilo je samo pitanje vremena kada ce i CG ostaviti uniju sa Srbijom i krenuti sama. Nadam se da je Srbija nesto naucila iz ovog...pita li se Srbija zasto s njom nitko ne moze??
Nadam se da ce ovo biti odlican potez i za Srbiju, koja napokon mora shvatiti i prihvatiti odgovornost za sva stradanja u proteklih 15ak godina.
Crnogorci, nek vam je sa srecom!
Srbi i vama isto!

šandorov

pre 17 godina

Ovo je logičan kraj jedne nakaradne priče. Simbolično je što je glavni akter Miloševićev omladinac.
Nadam se da će Srbija prestati da se zamajava i da počne da rešava svoje probleme.
Crnogorcima ne želim ništa osim da prestanu da nas nazivaju "braćom". Nezavisnost je legitiman cilj, ali velika je mržnja posejana u svrhu ostvarivanja tog cilja da nemam ni najmanju želju da se družim s njima. Poslednji put sam bio u toj zemlji 2001-e i posle prebijanja od strane budvanske policije samo zato što sam Srbin, hvala lepo.
Srbi, pamet u glavu! Nadam se da ste ovim konačno naučili lekciju. Pozdrav iz Vojvodine

Ismet abali

pre 17 godina

M.Djukanovicu.Slava tebi i tvome CRNOGORSKOMU,Velikomu,hrabromu,ostroumnomu,trpeljivomu.Koji je sacekao najpovolnije vreme za resenje,svoje,sve dane srbijom,probleme.Sazdali ste ponovo novu drzavu nezavisnu,koja je itako bila nezavisna za Crnogorski Narod.Volite svoju najlepsu zemlju na Balkanu,i razvijte je politicki i ekonomski tako kako je ona zasluzuje.Ako ne bude tako Bog vas nece postovati i voleti.Jos jednom vam iz dna duse cestitam nezavisnu DRZAVU CRNE GORE.Bifsi Atleticar Bifse (sfrj)Jako cu se postarati da pomoignem CRNOGORSKOM Turizmu.Dr.ecc.G.Direktor SAVS Ismet Abazi

Alma from Kosova

pre 17 godina

Cestitam Nezavisnu DRZAVU CRNE GORE. Bila sam presrecna kad sam cula ovaj vest. Do sada Serbi su mogli reci da Serbija je Drzava sa more ali od sada mi je zao njih. Crnogorci su ovo sasluzili. Cestitam jos jendom.

Dusan

pre 17 godina

Oni koji bi se jos cerali ocerase i Crnu Goru! Iako bi mi bilo draze da je Zajednica opstala, nisam mogao da previdim ko je sve glasao za njen opstanak: kreature sa Mladicevim slikama, obozavaoci Punise Racica, svi oni koji su isplivali 91. Da sam gradjanin Crne Gore verovatno bih zapusio nos i glasao za nezavisnost.

Mijesina je puna greha!

pre 17 godina

Gledajuci sinoc mlade izmanipulisane Crnogorce koji slave pobedu,a vec godinama onog namazanog Mila nekako mi je citava prica sa Crnom Gorom postala mucna. U svemu ovome mi nije jasno sta im je to Srbija toliko lose uradila! Ja se sada osecam lose jer neko ide od mene i jos tako pompezno slavi. Sad stvarno ne znam u cemu mi Srbi toliko gresimo! Jesmo li mi preplaceni na etiketu da smo najgori? Mozda smo trebali ipak da okrunimo kukuruz pre nego ga posaljemo Crnogorcima(sigurno se secate TOP LISTE NADREALISA!).Hocu bre da se osecam dobro, a ne svako malo da neko prstom nisani na mene! Pozdrav za sve u Crnoj Gori koji su rekli NE!

Zeks

pre 17 godina

Konacno SRBIJA i samo SRBIJA! To je trebalo odavno da se resi. Bice bolje i nama i njima. Samo da se sve resi bez nasilja. Sada sa ponosom cekam novi pasos, na kojem ce konacno da pise SRBIJA.

Paradox

pre 17 godina

Danas je suncan majski dan. Za sve koji su otisli na posao, na njivu, u skolu zelim dobro jutro. Za sanjare u Vladi, SANU i kojekuda po Beogradu PROBUDITE se!!!
Za putnike namernike pasos u ruke ako ste se namerili ka Brodarevu!

Aleksandar, Beograd

pre 17 godina

Cestitam Crnoj Gori! Srbija je ostala JEDINA pod okupacijom bivse JNA i njenih satelitskih tajnih sluzbi. Zalosno je sto se ljudima ovde nudi i dalje nacionalisticka prica sto pokriva mehanizme ove strahovite vladavine koja je odgovorna za nas krah - od prvih zrtvi u Sloveniji 1991, do smrti vojnika u Topcideru. Nadam se da ce ovaj dogadjaj biti prvi u nizu za rusenje ideoloske masinerije ciji su naslednici Kostunica, Tadic i ostale nacionalisticke stranke.

Dragan Matic

pre 17 godina

Ovo je pretposlednje poglavlje procesa koji je Milosevic pokrenuo pre 16 godina. Kosovo je de facto ionako vec van granica Srbije, a poslednje poglavlje ce biti kad i Vojvodina dobije nezavisnost. To je samo pitanje vremena.

smilja

pre 17 godina

Danas sam izuzetno srećna. Osvanulo je prelepo prolećno Sunce.Idem peške i prolazim kror novosadsku limansku pijacu.Sve se zeleni i šareni.Svega ima,mirisnih jagoda ,prolećnog zeleniša, cveća svakojake fele i nasmejanih lica mojih sugrađana. Dok vredno uređuju svoje tezgečujem kako se dovikuju i jedan drugome čestitaju. "Brate moj mi smo stvarno jedan jako štedljiv narod, dok drugi ginu da dobiju državu mi je dobismo preko noćni i to džabe." A ja se tog momenta setih da je juče bio neki referendum. Pa srećno vam bilo crnogorci,najzad ste punoletni i od danas odgovarate za sve svoje postupke.Srećan vam dan nezavisnosti i želim vam da se u njoj dobro snađete.I nemojte da dozvolite da vam neko vaše čojstvo preuređuje po njegovoj meri.Budite istinski samostalni u svom Đukanistanu i nemojte sa ne proverenih recepata krojiti svoju budućnost.Srećna vam prodaja svakog pedalja vaše zemlje.Vaše đačke knjižice sakrijte negde dobro da vam ih jednog dana vaša deca ne nađu i pročitaju u njima koji ste jezik učili...Pa ja već prođoh pijaci i evo me na širokom bulevaru Oslobođenja.Prelepi osunčani zeleni drvoredi lipa i jasena krase moj najlepši grad Novi Sad, a ja se polako približavam mojoj firmi hranilici moje porodice. I srećna sam što sam rodila svoje sinove u ovoj lepoj SAMOSTALNOJ DRŽAVI SRBIJI.

anna

pre 17 godina

Neka je i vama svanula rujna zora nakon 88 godina. I neka je vama Crnogorcima na cast i ponos vasa drzava.
A sta reci Srbima?!?
Svaka majka bi u ovoj situaciji rekla svom djetetu:
"Zapitaj se sine, sta nije u redu s tobom, kad niko, pa ni rodjeni brat - nece sa tobom?"
iskreno se nadam da ce i Srbi nauciti nesto iz ove lekcije koja traje skoro dva desetljeca.
SILOM NI RODJENOG BRATA NE MOZES ZADRZATI SA SOBOM. I zato i zasluzujete da budete sami i izolovani. Da ste bili samo malo manje arogantni i agresivni, mogli smo i dan danas svi zivjeti u slozi i miru. Al' sa vama niko nece kad ste takvi kakvi ste.

harold

pre 17 godina

POVRSNO:
Ne bih voleo da sam juce bio Crnogorac. Jer, kako odabrati izmedju Milovog postenja i Bulatoviceva ideologije !?
SUSTINSKI:
Jako je bilo lako odabrati opciju sa dve drzave, da bi mogle da pocnu da brinu o buducnosti svakog gradjanina.

Andreja Komnenovic, Banjani Donji

pre 17 godina

Dragi moji Crnogorci,
Danas me je sramota sto sam i sam, kao i moji preci poreklom iz Crne Gore. Pobedila je fukara, ljudi sa kratkorocnim i uskim vizijama, privatni projekat je urodio plodom. Sramota me je iskreno. Najgore posledice komunisticke vladavine, poput avnojevskih granica i formiranja vestackih naroda i nacija od srpskog naroda dosle su sinoc do izrazaja. Sta nam ostaje braco Srbi iz Crne Gore? Ostaju nam manastiri i krivo gudalo, sto je vazda u muci nase srpstvo cuvalo. Molimo se Bogu da ce jednog dana "i ovo nanovo..." i Srbija ponovo ujedenjena sa svojom "Spartom" postati. Ali za to su potrebni vizionari, ljudi sa dugorocnim pogledima kod donosenja politickih odluka, ljudi spremni na regionalnu konkurenciju, u kojoj smo mi Srbi na Balkanu najjaci, uz bracu Grke! Cuvajmo manastire, cuvajmo ono naroda, skoro pola, sto ne zaboravise svoje ime, cuvajmo Lovcen, Njegosa, Svetog Petra Cetnjskago i Svetog Vasilija Ostroskago... Oprostite im svetitelji, znali su sta cine, ali nisu svesni uzasa koji nam priredise. Molim se i nadam vaskrsenju srpstva! Sramota, ali ispada da je Crna Gora tvorevina Broza i AVNOJ-a...
Onamo 'namo, za brda ova!

aleksa

pre 17 godina

Lepo je konačno znati koja nam je zemlja. Kad ode Kosovo i koje su nam granice.
Crnoj Gori najiskrenije želim sve najbolje.
Srbiji savet da se pogleda u ogledalu, da razmisli zašto sa njom niko neće, da ne slušamo Koštuničino guslanje o Njegošu i Karađorđu i da konačno shvatimo da su nas nacionalni "projekti" vekovno unazadili.
Eh, da smo one davne 1989. razumeli Slovence i njihovu parolu "Evropa zdaj".
'Oćemo li se konačno opametiti? Nadam se.
Za evropsku Srbiju! Sad!

Vlada

pre 17 godina

Cestitam prijateljima u Crnoj Gori, pogotovo liberalima,jer se oni za ovaj dan bore vise od deceniju i po. Drago mi je da je konacno pobedila jedna opcija koja pokazuje da je gradjansko drustvo i gradjanska drzava moguca i na Balkanu! Hvala vam Crnogorci jos jednom sto ste i nama u Vojvodini dali davno izgubljenu energiju, da se i mi borimo za nasa prava. Nisam bio u Crnoj Gori od onog maja,kada je Pedja Mijatovic doneo Realu titulu prvaka Evrope prvi put posle 32 godine, ali je ovaj maj jos blistaviji i lepsi. Vidimo se ove godine obavezno!
Pozdrav iz suncanog Srbobrana u Vojvodini!
Vlada Mudrinski

ruzica

pre 17 godina

Sinoc je BBC 2 kao udarnu vest objavio komentar njihovog novinara direktno iz Podgorice.Dok su u pozadini pucali, i vozili automobile sa zastavama , komentator je ,nadjacavajuci buku , rekao otprilike da je Crna Gora konachno izborila nezavisnost od Srbije i da je to samar u lice Srbiji i njenoj velikosrpskoj politici zbog koje je proliveno toliko krvi i vodili se toliki uzaludni i besmisleni ratovi . Bila sam sledjena i kao da je i meni neko opalio shamar, ponovo sam osetila zig sramote i prezira koji svet gaji prema Srbiji.Vi to dragi zemljaci manje osecate jer ste zatvoreni u zemlji kojoj su vize uveli svi susedi i ceo svet.A mi Srbi po belom svetu i te kako znamo kako je biti Srbin.Nije lako uopshte.Ustvari najvishe me je stid same sebe-da li je moguce da smo zaista toliko nepopravljivi i zadti? Pa ljudi menjajte te koji vas vode, ako Boga znate! Ceo svet ide napred, London je pun mladih iz cele istochne Evrope, samo Srbija propada i ide unazad. Probudite se ljudi!

Ocajan

pre 17 godina

Bas me briga sto se odvojila Crba Gora, briga me i za Kosovo i srpske crkve i briga me i ako hoce i Vojvodina i Sandzak da odu. Jedva, bre, prehranjujem porodicu, a rintam po ceo dan. Ua Srbija i srpski politicari! Od cega ja da se odcepim? A svi vi kojima su puna usta ove teme, bilo da likujete ili da ste ocajni, 'nestanite' - kad nemate ni o cemu pametnijem da razmisljate.

Stefan H-Novi

pre 17 godina

Herceg Novi ce uvijek u prsima imati SRPSKO srce i Jadran nikad nece biti crnogorski tim kao sto ga mnogi svojataju.Od Srba nam nema blizih i uvijek cemo biti uz vas,makar nas 45% koji smo glasali za zajednicu. Zivjeli braco SRBI!

P. Filimonovic

pre 17 godina

Ovo je moglo da se resi jos pre 3 godine. Ali, zahvaljujuci EU i gospodinu Solani, imamo 3 izgubljene godine i za Srbiju i za Crnu Goru. Zajednicka drzava je bila dobra ideja ali neostvarljiva. Tako je to kad Veliki namecu resenja Malima. Svejedno cestitam nezavisnost i Srbiji i Crnoj Gori, ostvarenu na democratski nacin.

ZoranD

pre 17 godina

E sad lepo da nam vrate sto smo ko zna koliko godina izdvajali od plata da ih podignemo posle zemljotresa, pa neka idu kud im volja.

Bosanac

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto je vecini u srbiji krivo sto se Crna Gora odcijepila.Nece da zive zajedno i "cao djaci" Desilo se ono sto je trebalo da se desi 1991 god.Sad se vidi da su sve zrtve bile uzaludne.Kad Crnogorci nece da zive u zajednickoj drzavi kako se to moglo ocekivati od Hrvata Slovenaca Bosanaca i Makedonaca.Ratovi su pocinjali poslije referenduma.Sta ce biti sad.Cestita Crnoj Gori i ujedno i Srbiji samostalnost.Neka svako zivi onako kako misli da mu je najbolje.

Posmatrač

pre 17 godina

Još jedan poraz Koštuničine politike.Konačno bi trebalo da podnese ostavku.Dokle više da nas u Srbiji vode ljudi koji su tvrdoglave neznalice bez osećaja za stvarnost.

ZoranKV

pre 17 godina

Draga braco, neka Vam je srecna i dugovecna drzava!!! Hvala Vam sto ste i Srbiji doneli nezavisnost!!! Nadam se da cete prevazici podele i sacuvati mir u Crnoj Gori.

Gaga

pre 17 godina

HVALA MILO!
Sada kada je zasticeni podstanar dobrovoljno izasao iz nase kuce, vreme je da uzmemo u ruke sredstva za deratizaciju i higijenu i krenemo u temeljno veliko spremanje. Prvo, da vidimo da nekoga ne zaborave! Drugo, da i sami sebe dovedemo u red i ocistimo se od visedecenijske prljavstine.

Da nam da Bog da i podrum (opet uz tudju pomoc i odluku!?!) ocistimo, pa da vise nema razloga da nas dalje ponizavaju na evropskom putu, poistovecujuci nas sa etnosima "sumnjive provinijencije".

Hvala Milo! Molim te da pozoves i povedes i sve svoje, crnogorske, pesnike i popove da i tebi budu od pomoci, kao nama Srbima, sve ove decenije!

A mi da pripalimo Djindjicu po svecu. Post mortem, ostvaruje mu se deo politickog sna.

Gaga, Beograd

Srbin sa drzavom

pre 17 godina

Bravo Crnogorci! Najzad neko da i nama napravi drzavu, posto nasa vlast to nije u stanju. Napraviste i sebi i nama drzavu. Pa sad nek mi jos neko kaze da Crnogorci lenji.

mikelle

pre 17 godina

Eto, ni krivi ni duzni, i ako nas niko nije nista pitao, dobismo, najzad, drzavu Srbiju! Jos samo da dobijemo i vladu kakva dolici jednoj Srbiji i bice sve u redu.
Hvala crnogorcima

Bratislav, USA

pre 17 godina

Koristim priliku da svim mojim drugarima i prijateljima iz Crne Gore, kao i ostalim gradjanima iste cestitam na izglasanoj samostalnosti i pozelim bolju i svetliju buducnost od one koju su imali u SCG
Ziveli

Fake Boza Pub

pre 17 godina

Neka vam je sa srecom Crnogorci. Iskreno sam se nadao i zeleo da opcija za nezavisnost Crne Gore pobedi. A svima onima koji su porucivali i porucivace kako Crna Gora ne moze bez Srbije i kako ce propasti bez svega sto od Srbije i u zajednici sa Srbijom ima, mogu samo da kazem da se sete pocetka raspada bivse Jugoslavije i price o beckim konjusarima.
Ovo je veliki dan i za Srbiju jer ce Srbija konacno (barem se nadam) da pocne da se brine o svojim problemima i kako obezbediti napredovanje, ekonomski oporavak i sigurnost za svoje gradjane a ne da vodi (dusebriznicku) brigu o svojim susedima. Naravno jedan od neophodnih uslova za to je da Kostunica i njegova stetocinska vlada sto pre ode i novi izbori. A onda nam pomozi Boze, da se ne vrati SRS na vlast sa svojom prljavom i bednom retorikom i ekstremno losom politikom. SRS i mladjani Vucic su se vec sinoc istakli sa svojim tupavim komentarima povodom referenduma u CG na RTS-u zajedno sa mnogobrojnim DSS "nezavisnim" analiticarima i savetnicima.
Zivela nezavisna evropska Srbija!
Zivela nezavisna evropska Crna Gora!

Statisticar

pre 17 godina

Juce su se odrekli Njegosa, Marka Miljanova, Serdara Janka Vukotica, Punise Racica, junaka palih na Mojkovcu, ... Prihvatili su ideju Sekule Drljvica i Jevrema Brkovica. Ne znam da li ce im biti bolje bez Srbije ili ne, ali siguran sam da ce nama biti bolje nego sa njima. Nadam se da ce Vlada Republike Srbije, MUP, ministarstva prosvete, finansija, zdravstva adekvatno reagovati na ovakvo glasanje. Tu pre svega mislim na uvodjenje puntih, tranzitnih, boravisnih i radnih viza za njihove gradjane koji za to ispunjavaju uslove, ekonomske cene skolarina i lecenja, uvodjenje carina za proizvode iz Crne Gore, ...

Vlada

pre 17 godina

Pa g-dine Đukanoviću, čestitam. Neka Vam je prosto, kao što neko davno reče. Toliko ste želeli i konačno Vam se ostvarilo. A da i mi sa ove strane (za neupućene Srbija) odahnemo konačno. Neka nam je svima sa srećom sloboda.Konačno možemo da kažemo da smo i mi povratili svoju državnost.A toliko smo je dugo čekali, samo nas niko nije pitao. E pa, Srbija se pita. Juče smo pokazali akcijom G17 da smo i mi za samostalnost, ali ne tako tesno, g-dine Đukanoviću. Mi smo imali malo bolje rezultate, i nije nam trebao ni CEMI a ni CESID, da bi videli nešto što je očigledno. Kao građanin ove zemlje, osećam veliko olakšanje. Ne vučem više teret neželjenog deteta, koje sam imao a nisam ga želeo.Danas dišem slobodno, ponovo rođen.
Pa neka nam je svima sa srećom. Srbijo majko, čestitam ti konačno slobodu.

сд

pre 17 godina

Гласам за одвајање Србије од својих неспособних и корумпираних политичара.

dragoljub

pre 17 godina

Konacan krah celokupnog Srpskog naroda! Ne postoje reci kojima bih iskazao koliko mi je zao zbog ovoga! Mnogo mi je teze zbog odvajanja Crne gore nego zbog gubitka Kosova

Sloboda!

pre 17 godina

Ovo je kraj Velike Srbije. Okupirani smo 1918-e, ali nam se sloboda ipak osmjehnula. Srbijo, do viđenja ako ikad uđeš u Evropu.
Ja sam siguran da smo u EU do 2010-e i da nam već slijedeće godine ukidaju vize...
Na naše more ste uvijek dobrodošli.

hrvatica

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima. lijepo je sinoc bilo gledati pozitivnu energiju i veselje. najdirljivija scena bila je na cetinju. novinarka tvcg prisla je jednoj starijoj gospodji koja je slavila, a ova joj je rekla- sine, ne znam za koga si ti, ali ja sam sretna, svi smo mi zajedno, dozvoli da te poljubim. pozitvnost je ono sto fali Srbiji. sada iskreno zelim svojim susjedima Srbima, da napokon nakon 15 godina budu pozitivni i afirmativni prvenstveno prema sebi, pa mozda napokon postanu i prema drugima.

Vladimir Bgd

pre 17 godina

Dobro jutro nezavisna Srbijo! Hvala prijateljima iz Crne Gore koji su nam izborili samostalnu Srbiju.
Naši političari su još jednom pokazali da nisu dorasli istorijskom trenutku. Sve vreme su podržavali pogrešan koncept koji je davno osuđen na neuspeh. Ponovo je našim političarima bio potreban šamar na terenu da bi shvatili koliko greše. Srbijo probudi se već jednom i nemoj više vući pogrešne poteze !
Da imate morala sad bi dali ostavke jer ste gubitnici.
Još jednom čestitke i nama i crnogorcima na ostvarenoj nezavisnosti !!!

Dragana

pre 17 godina

Svanulo je i nama Srbima. CG je demokratskim putem rekla "DA" i na taj nacin i nama ucinila uslugu da ostanemo sami.Mnogo ce biti bolje ovako, jer na taj nacin cemo imati jos jedan plus sto se tice zarade, priliva stranog kapitala.
Sve najbolje CG, a ja sam jako sretna sto Srbija moze napokon sama da ide napred.I sama EU je shvatila da nametanje Srbiji ostanak sa CG nema nikakvog smisla.

toma

pre 17 godina

Gledajuci sinoc komentar Gosp.Vucica smucilo mise o brizi toboznjoj za Srbe/Crnogorce.Opameti se covece vreme komunizma i diktature je proslo,(Otac ima dva sina pa ako nemogu zajedno oni se odvoje-podele)!
Hvala Bogu da i Srbija dobije nezavisnost a gradjani svoju Drzavu i ako niko Gradjane Srbije nije pitao dali su za nezavisnu Drzavu Srbiju.(Sramota od vladajuce koalicije.Svaka cast Djukanovicu ucinio si veliku uslugu Gradjanima Srbije da bez velike buke dobiju svoju nezavisnu Drzavu.Toma

Iva

pre 17 godina

Nikada nisam gledala na zajednicu kao na zajednicu. Uvek sam nas smatrala jednom drzavom, jednim narodom. Kada sam videla slavlje posle rezultata shvatila sam da su stranci. Totalni stranci... Nadam se da ce zestoko biti i tretirani kao stranci kod nas! Ako ne budu, cepam svoj SRPSKI pasos i sva dokumenta i vise nikad ne zelim da vidim Srbiju.

Highlander ON ONE'S OWN

pre 17 godina

Cestitam Crnoj Gori i neka uci Srbija od svojih malih suseda kako treba graditi drzavu, ne preko krsenja ljudskih prava nego demokratski mirovnom politikom prisvojiti manjine da bi one ucestvovale u gradnji drzave. Imate jos prilike da popravite odnose sa manjinama, imate Sandzak, Presevsku dolinu, a za Vojvodinu ne znam stvarno. A za Kosovo se zna odavno.
Trebate reformirat drzavu i popraviti odnose sa svim komsijama, pokazivati evropski duh.
Sve najbolje Crnoj Gori.

Svedjanin

pre 17 godina

KONACNO, nisam verovao od dragosti da smo se konacno oslobodili bar problema Crne Gore a ujedno da ne slusamo vise crnogorske politicare kako redovno svu krivicu svaljuju na Srbiju.
Neka vam je SRECNO braco crnogorska lepo je bilo i ne povratilo se iako crnogorski politicari se izjasnjuju da se nece nista promenuti u odnosu dveju drzava ja u to neverujem.Moramo da priznamo da smo mi u Srbiji umorni od crnogorskih direktora i ljudi koji su "laktovima" dosli do rukovodecih mesta.
Uskoro za pocetak pocinju granicni problemi koji ce se kasnije pretvoriti u vize a studiranje u Beogradu ce odjednom biti preskupo tako da ce crnogorski studenti morati da studiraju u Tirani,Skoplju ili nekoj drugoj susednoj drzavi.
Kako bilo bilo konacno smo dobili Srbiju za nas koja ce imati svoju himnu,zastavu,grb i sve sto dolici jednoj zemlji.-

VITUPERATE

pre 17 godina

Smesno mi je bilo juce gledajuci program na RTS gde je predstavnik radikala pricao istim tonom i bojom kao da jos nije gotovo, misli da ce Crna gora ostat u zajednici. Gotovo je gotovo.

Mislilac

pre 17 godina

Ne razumem zašto svi napadaju Koštunicu? I šta to znači "niko neće sa Srbijom"?
To su isprazne floskule baš kao i priče da je ovo "kraj Velike Srbije".
Srbija se u celoj priči postavila kako treba i pustila EU da vodi priču. Podsmevali su se Koštunici što je nespretno potegao pitanje 260,000 crnogorskih državljana u Srbiji, a ispade da je na referendumu glasao SVAKO sa kugle zemaljske osim Crnogorci iz Srbije. Eto, imaju prebivalište u Srbiji. A oni sa prebivalipštem u Cirihu mogu...
No, poenta priče je da se Crna Gora ne osamostaljuje zbog Koštunice i Srbije koliko zbog sebe same. Brak je bio neprirodan i neruravnotežen. Glavni krivci (i dobitnici) su Milo Đukanović i njegov režim, jer su u građanstvu Crne Gore našli pogodno tlo za uterivanje nekoliko "istina" otkad su došli na vlast pre 17 godina.
Ne kažem da je Koštunica idealan, daleko bilo. Ali Srbi, pokažite malo samopoštovanja. Taj čovek nije bio komunista i nije rušio Jugoslaviju. Milo Đukanović jeste.
I ne zaboravite, pre nego likujete, da u Crnoj Gori 45% ljudi iskreno pati zbog razlaza. A razlaz je ipak nešto najbolje što se desilo Srbiji ove godine.
Aferim!

Mile

pre 17 godina

Konacno i Srbija da dise sa dva dva plucna krila a ne sa jednim.Da je bilo pameti 91 pa da je krenula samostalnim putem,kao sto je predlagao Vuk Draskovic gjde bi joj sada bio kraj.Crnogorcima zelim sve najbolje jer smo mi dva tijela a jedna dusa, i to treba uvijek imati na umu.Pozdrav samostalnim bratskim drzavama od bosanskog Srbina iz Bijeljine.

Edin, Sarajevo

pre 17 godina

Crna Gora krupnim koracima u Evropu!!!
Crnogorci su skinuli sa sebe balast nesaradnje sa evropskim institucijama, prvenstveno sa Tribunalom u Haagu, natovaren od strane srbijanskog rukovodstva, tako da sada bez ikakvih uvjeta mogu u evropske integracije. Crna Gora će biti u Evropi i prije Hrvatske, i prije Bosne, a pogotovo prije Srbije.

Čestitam Crna Goro!!!

Dragan

pre 17 godina

A sta ako svetsko prvenstvo osvoji drzava koja ne postoji? Hoce li se pehar i medalje deliti duplo? Da je referendum bio malo ranije verovatno bi nas opet diskvalifikovali.....

Dorotej

pre 17 godina

Kad vec Srbiji nisu dali mogucnost da izglasa samostalnost, onda hvala Crnogorcima sto su nam tu samostalnost obezbedili.

Ne mogu se naradovati.

Митар

pre 17 godina

То што се ЦГ на референдуму одвојила од Србије сасвим је легитимно и легално.Све честитке ЦГ.Жао ми је да се толико мржње накупило међу омладином ЦГ према свему што симболизује Српство.Ми јесмо један народ истог корена, језика,вере,културе,традиције и тд. Но,референдум је показао да велика већина грађана у ЦГ ипак не мисли тако.У томе су им доста помогли они који нису ни "Црногорци" ни Срби,а показало се да је та подршка ипак била пресудна.
Надам се да ће се Србија,иако искоришћена и "измузена"од свих,коначно окренути себи и својим вредностима.

BabyBlue

pre 17 godina

Dobro jutro, samostalna Srbijo!!! Pogledaj se u ogledalo, sada si zdravija i lepsa, jos malo prolecnog pilinga, i krvotok bolje radi!
Iskreno se nadam da ce sledeci korak biti decentralizacija Srbije, pa kome se ni tako ne dopadne, neka glasa nove drzave i gradove. Dosta smo bili licemerni prema sebi i drugima za koje smo smatrali da su "mi", sto upucuje na zestoku sizofrenu dijagnozu. Iskreno verujem, da cemo se prema novim susedima ophoditi onako kako i sami zele, kao prema stranim drzavljanima koji najvise sto od nas u buduce mogu dobiti jeste radna dozvola na tri godine. A, sto se mora tice, Egejsko je uvek bilo toplije...

Carinik

pre 17 godina

Nek vam je sa srecom!A kako neko rece:"Ostace gorki ukus u ustima..." mogu da vam kazem, naprotiv, sladje je od bogojavljenske vodice...

Srbija

pre 17 godina

Nakon 88 godina forsiranja promašenih ideja vraćamo se ponovo na početak priče. Najiskrenije se nadam (ali nisam i ubeđen) da smo od danas izvukli neke pouke: gledajmo samo sebe i svoje interese i nikad da ih ne podređujmo drugim narodima! Videli smo kako su nam uzvratili, od Triglava do Đevđelije. Dragim komšijama iz "susjedstva" se zahvaljujem na iskrenim željama, ali samo da podsetim da bi bilo bolje da se bave sobom i svojom savesti nego nama. Proterali ste par stotina hiljada ljudi, pobili od 1945. do 1995. isto toliko, i još mi vi pričate o stradanjima!

Dragan

pre 17 godina

Hvala Crnoj Gori sto su nam pomogli da dobijemo nezavisnost Srbije. Nase nesposobno rukovodstvo nam to nije omogucilo pocev od Kostunice do Tadica. Samo sam ih gledao sinoc na prvom programu RTS i B92 izgledali su mi kao Dacic iz izborne noci kada je pobedio Kostunica. CESID im je bio dobar kada su ono pobedjivali kada su ti isti momci saopstavali da su oni pobedili. Jos samo da prokomentarisem onog bivseg ministra spoljnih poslova Vuka Draskovica on nezna zaista sta prica sada kada je izgubio stolicu koju toliko voli setio se kraljevine koju nije pominjao jedno 5-6 godina jedino kada mu treba u kampanji. Dosta vise te farse zivela NEZAVSNA SRBIJA i svaka cast Crnogorcima.

Aleksandar

pre 17 godina

Rezultat je ocekivan, nadam se da cemo svi zajedno sada imati docoljno pameti da iz ovog izvucemo pouke i da se konacno svi okrenemo resavanju svojih problema. Dosta smo brinuli tudje brige! Sa srecom nezavisna Srbijo i samostalna Crna Goro!

Ljilja

pre 17 godina

Uz najiskrenije ccestittke Crnogorcima i Srbima na dvostrukoj smaostalnosti drzzava pitanje-da li to znacci da chemo sada u Srbiji imati vlast koju vode Srbijanci. Mislim da bi bilo jako nakaradnmo da na ccelu jedne samostalne drzzave budu ljudi iz suseden zemlje. Ili chemo biti jedini po tome i u svetu. I, kako sada stvari stoje, morachemo da imamo nove izbore da bi formirali svoju Vladu. Mislim,glupo je da ostane u ovom sastavu, zar ne?

DusanPG

pre 17 godina

Četitam pobjedu suverenistima!
Ponosan sam što sam se borio za opstanak zajedničke države. Ponosan sam i zbog načina na koji smo to činili, zbog motiva koji su nas vodili.

Ivana

pre 17 godina

Tragedija Crne Gore je duboka podeljenost njenog naroda, o cemu govori i ovaj izborni rezultat. Kada se pogleda- vise od polovine izaslih Crnogoraca je glasalo za zajednicu, a onaj postotak koji je Milu doneo pobedu su Albanci.
Kako ce Crna Gora funkcionisati i sta ce se desavati pokazace vreme, a mi treba da se okrenemo sebi i svojoj, konacno, samostalnoj zemlji. Agonija 90-tih je gotova, sada smo na pocetnim pozicijama od pre jednog veka, i nadam se da cemo ovog puta biti pametniji. O nasim unutrasnjim prilikama i neophodnim promenama, neki drugi put...

Djenka Djavo

pre 17 godina

Poslednji Slobin ucenik ostaje na vlasti zahvaljujuci daljem cepanju davno preminule drzave. Sad moze lepo da caruje jos jedno 15 godina. Steta. Montenigersi neka vam je sa srecom, i gledajte da ga brzo skinete sa vlasti i da dovedete nekog ko ce raditi u vasem a ne u svom interesu. Mogu da nas dele ali cemo uvek ostati braca, granice nisu vazne, vazno je sta je u glavi i srcu.

Chrissss

pre 17 godina

Kao prvo, cestitam Srbiji na nezavisnosti. Jeste da se ona dogodila spletom okolnosti a ne nasom voljom, ali je dosao dan kada ce Srbija npokon biti ono sto smo sanjali, nezavisna, suverena drzava.
Crnogorcima cestitam na fer pleju (koliko je to moglo).
Sad jos da prodje neko vreme da se razdruzimo, pa onda da vidimo kako ce izgledati Balkan za 5 godina.
Sve u svemo, danas mi je jedan od najboljih dana u poslednjih 6 godina. Bolje se osecam nego 5. oktobra 2000. godine.
Jos jednom, cestitam svima u Srbiji na nezavisnosti.

Nenad

pre 17 godina

Prvo da cestitam Crnoj Gori na demokratskom referendumu i izglasanoj nezavisnosti. Zaista i Srbiji danas nedostaje jedan politicar kalibra Djukanovica.
A sto se tice razocaranih Srba koji prete kako ce u Grcku na more-sve su to prazne price kao sto su i novcanici prazni...Dakle dragi moji gradjani da bi se imalo za more mora se pre toga izboriti da u zemlji nisu radikali najpopularnija partija, da ministar unutrasnjih poslova nije bivsi delikvent, da ministar finansija nije vracara a da poslanici nisu piuni vec ljudi od integriteta i znanja.I tada ako Srbija uzmogne da izabere najbolje da je pretstavljaju, uz predan rad i usmerenost na buduci cilj a ne na mitolosku proslost, mozda jednog dana bude mogucnosti da se u EU ide bez vize i da se ima para za brckanje u Mediteranu (crnogorskom, hrvatskom, grckom, spanskom ili francuskom- sve jedno).Do tada pamet u glavu...
Bivsi novosadjanin-sada kanadjanin

vlada

pre 17 godina

Veliki pozdrav nasoj braci crnogorcima i puno cestitki na ostvarenoj pobedi na referendumu iz Leskovca.Konacno ste ostvarili vas san o nezavisnoj Crnoj Gori koji ste i zasluzili.Puno srece,uspeha i blagostanja u vasoj novoj buducnosti i sta drugo da kazem nego vidimo se na moru. SRECNO!!!

Zoran Zivkovic

pre 17 godina

Cestitam samostalnost Srbiji, najzad mozemo da gradimo svoju drzavu i nadam se vratimo kraljevinu. Crna Gora je bila samo opterecenje za nas, nemojte zaliti sto se odvojila. ZIVELA SRBIJA ! ZIVEO KRALJ !

Sasha.M

pre 17 godina

Crnogorci, neka vam je sa srećom nezavisnost i ponovo samostalna Crna Gora! Neka vam je prosperitetna i bogata država. Mi ćemo uvek biti prijateljski i bratski narodi, bez obzira u koliko država budemo živeli. I svima nama Srbima takođe neka je srećna, jaka i bogata Srbija. O dugovečnosti ove Srbije nećemo, jer još nije rešen status Kosova i Metohije, pa prema tome ni status Srbije. Neka i to bude rešeno na dobrobit svih nas koji delimo ovaj balkanski prostor, pa da radimo stvaramo i gradimo lepši i bogatiji Balkan.

Sumadinac

pre 17 godina

RTS je bruka i ruglo Srbije. Pokazali su to i kad je Milosevic umro, a pokazali su to i sinoc, kada su sramno dovodili SPS-ovce i SRS-ovce da pljuju po CESID-u i da raspravljaju da li je rezultat 55 ili 54 posto. Sve i da je 54, to je jos uvek 8% VISE, dakle vecina za samostalnost i - tacka.
Crnogorcima neka je sa srecom i hvala im sto su nama (Srbiji) omogucili da dobijemo samostalnost, kada vec nasi politicari to nisu hteli ili umeli.

Munja

pre 17 godina

Kao veliki patriota jos one SFRJ, svaki put kad se jos neko odvoji, meni je zao. Zao mi je pre svega zbog onih ljudi koji se nadju "sa one strane" granice, a to nisu zeleli.
Mislim da Srbija i srpski narod nema koristi od usitnjavanja svog etnosa, i dugorocno bi morala da ojaca svoje delovanje kao jaka i atraktivna matica. Prvi korak bi morao da bude izgradnja dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom sa kojom delimo zajednicku istoriju. Kompetentni ljudi zajedno sa starijim i mudrijim bi morali da osmisle u kom stepenu i u kojim vidovima je moguce uspostaviti "specijalne veze" izmedju ove dve drzave. Mislim da bi prvi potez bio dozvola/poziv svim zainteresovanim Srbima u Crnoj Gori (ali i u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i ako ih jos ima tamo - u Sloveniji) da se upisu u kjigu drzavljanja Srbije, bez obzira jesu li takodje drzavljani tih drugih drzava u kojima stanuju. Mislim da srpski narod ne moze da sebi da luksuz da okrece ledja jedni drugima. Kako treba da se oseca Srbin u Crnoj Gori koji je glasao za opstanak zajednicke drzave ali mu sad Srbija natura vizni rezim i tretira ga isto kao i drzavljanina, recimo Trinidada i Tobaga? Tog coveka treba sto blize drzati matici a ne udaljavati. Ne treba imati bauk od dvojnog drzavljanstva. Ja ga imam (sa Britanijom) i itekako sam lojalan gradjanin obe drzave, ali sam pre svega Srbin. Moj sin ima cak tri pasosa, i tako mi svega, nastavice da se izjasnjava kao Srbin i kad odraste. A zivi u Kaliforniji sa majkom Amerikankom. Danas sutra, ako bude uspesan poslovni covek ja cu mu predociti kako i gde moze u Srbiji da investira, ali ce kao minimum da bude stalni ambasador (dorbre volje) Srbije u svetu, a jednog dana ce i njegova deca znati svoje poreklo. Ovo tvrdim zato sto aktivno na tome radim od kad je bio u pelenama, a pomaze mi i moja porodica u tome. E sad to moje iskustvo ja prebacujem na makro plan.
Sto se dnevno-politicke situacije tice, mislim da je problem sada formalno prebacen u Crnu Goru, jer sada ona mora da se bavi sa nelojalnim stanovnistvom koga ima na pretek. Do sada je to bio problem na SCG nivou.
A obzirom da Srbija ima medjunarodni kontinuitet, trebalo bi hitno poslati CD "Boze Pravde" u Portugal i Nemacku da tamo ne bi vise zvizdali na "Hej Sloveni". Inace je to poljska himna pa ko hoce da je peva, neka gleda tu reprezentaciju.

Sandra

pre 17 godina

Stvarno mi je drago sto se CG konacno odcepila. Ono sto ne funkcionise ne treba ni da postoji. Ne zelima da tvrdim da ce im bez nas biti gore, jer pogledajte npr. Sloveniju. Bili smo ista drzava, a gde su oni sada od nas. Ono sto meni licno smeta je sto Srbija nije imala referendum. Ja bih prva glasala za nezavisnost. Mi smo kao neka krava muzara koju ce svako da muze dok mu treba, da je premesta po livadi kako mu je volja, a ona ce samo s vremena na vreme da mukne. Od mukanja nista ne dobijamo. Vreme je da stvar uzmemo u svoje ruke i da pocnemo sami da upravljamo svojom sudbinom!

b78

pre 17 godina

Ovom prilikom zelim prvo da cestitam svim politicarima koji su uspeli da od jednog naroda naprave dva. Iskreno cak su se i meni toliko smucili da u ovom trenutku ne znam da li da se radujem sto cu najzad znati ( jos da se zavrsi vise ova prica sa Kosovom ) gde su granice moje zemlje ili da se i dalje nerviram posto osecam Crnu Goru kao svoju.
Ko zna, mozda od ovoga nesto i dobro ispadne ali mi je u ovom trenutku u ustima zaista velika gorcina i iskreno mislim da vise ne mozemo kriviti samo Milosevica za sve sto nam se desava jer ako rezulatati glasanja budu ostali ovakvi onda je taj minus od 1000 glasova sigurno mogao biti anuliran samo da su svi tzv. generali i njihovi ratni profiteri bili privedeni Hagu jer Milo vise ne bi imao izgovor da je Srbija ta koja koci njihov put u Jevropu.

Kostunice neobavesteni znaj da je i politika necinjenja takodje nekakva politika koja donosi neke rezultate, a za ovaj finalni promasaj, da se izrazim sportskim recnikom, si kriv iskljucivo ti. Imao si poslednji napad i loptu u rukama, vise nego dovoljno vremena da organizujes akciju ali si se odlucio da cak i ne sutiras nadajuci se pobedi. Smesno zar ne ?

Crnogorcima zelim sve najbolje i ne mislim da ce biti gladni i bosi, zao mi je sto je prevagu sada vec veoma jasno donela nacionalna manjina u Crnoj Gori ali oni jesu stanovnici Crne Gore i njihovo je pravo da glasaju kako hoce. Celu noc nisam prespavao zbog toga sto sam se plasio da ce dole doci do krvavog pira posle preuranjenog proglasenja pobednika. Cestitam vam na tome sto ste uspeli da ostanete razumni.

Srbima zelim da zavrse jos i pricu sa Kosovom i da na vlast dodje najzad neko ko o ovakvim stvarima vise nece ponavljati stare floskule i ko ce ekonomijom braniti granice a ne samo citiranjem Njegosa i pricom o dva oka u glavi.

ZIVELA SRBIJA I ZIVELA CRNA GORA

vesna markovic

pre 17 godina

Cula sam na vestima da ce nam se predsednik Tadic, verovatno i Kostunica obratiti povodom osamostaljivanja Crne Gore. Po meni, oni jedino mogu da nam se obrate sa odgovorom gde je Mladic.Samostalna Srbija ima mnogo razloga da se stidi, "zahvaljujuci" svojim politicarima (razocarana)

Djuradj

pre 17 godina

Da budem iskren,osecanja su mi pomesana,ali ako je tako zelela vecina stanovnika,u redu.Simptomaticna mi je samo cifra 55,5%.Sad samo da srbija raspise referendum da li smo za monarhiju ili republiku,niko nikome vise nece moci da spocitava bilo kakva desavanja.Crna Gora ce nam sad biti jedan ,nadam se dobar komsija i brat.Prvenstveno komsija.

Doctor Wu

pre 17 godina

Kostunica bi, ako je zaista takav nacionalista kakav tvrdi da jeste, morao sada da podnese ostavku. Odvajanje Crne Gore u ovom trenutku znaci da je Srbija izgubila dragocene 3 godine a iskljucivu odgovornost za to procerdano vreme snosi Kostunica.

Zigi

pre 17 godina

Cestitke gradjanima Crne Gore , a i Srbije na obnovljenoj nezavisnosti i samostalnosti .
Najzasluzniju za ovaj dogadjaj su svakako Kostunica i Tijanic koji so pomogli da se neodlucni odluce .
Kostunica je doprineo svojom "zaslugom " kod prekida pregovora sa EU , Tijanic izbacivanjem No Name sa evrovizije . Mislim da su ta dva dogadjaja doprinela da dobijemo samostalnost.

separatista iz Vojvodine

pre 17 godina

Ovo je logičan sled događaja i mislim da je tako najbolje za sve. Ono što je jako bitno jeste da se sužava manevarksi prostor našoj vlasti za manipulaciju i sve više se moraju okretati i baviti nama samima, a ne kao do sada drugima. I naročito ne treba zaboraviti da je Koštunica dao podršku zajedništvu. Zašto? Zato što je to još jedna njegova loša politička procena. Zar nam treba takav, neobavešten sa lošim prognozama da nam vodi zemlju. Fala lepo.

Eleonora

pre 17 godina

Crnogorcima zelim sve najbolje i u ovom slucaju vazi ono: Bolje dobar razvod nego los brak. Mislim da su otcepljenjem od nas samo na dobitku jer mi po svemu sudeci necemo napredovati ni u sledecih 30 godina. Sto zbog politike sto zbog karaktera srpskog naroda.
Cestitke jos jednom!

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Crnogorci srecno! Nema ljutnje na Mondijal u Nemacku ide SRBIJA!!! Ocekujem da posle Kostunicine porazavajuce politike on podnese ostavku i da se pokrene krivicni postupak zbog klevete Aleksandra Simica savetnika premijera Srbije koji je neosnovano osuo paljbu na CESID/CEMI, tu su Kostunica i njegov tim dokazali naklonost Radikalima od kojih smo navikli na prljav jezik, sto je Aleksandar Vucic sinoc po ko zna koji put dokazao. Srbija bi trebala da se pita kako je moglo da dodje do takvog procesa gde su se svi odvojili od Srbije? Nisam ponosan sto smo ovako obnovili i mi nasu drzavu, jer smo jos uvek u politickoj defanzivi i zato je iskljucivo kriva cela politicka elita. Milo je bio bolje pripremljen i nudio je Srbiji dostojanstveniji nacin razdruzivanja nego ovaj referendum koji je samo natrljao nos. Tako ti je kad nam drzavu vode takozvani pravnici.

HOCU I JA DA SLAVIM!!!

pre 17 godina

A sto da sad svetski mediji i zlurade komsije komentarisu Montenegro quits Serbia i zasto nitko ne moze sa Srbijom? Ja predlazem da i mi prosalvimo dobijanje svoje drzave. Bog zna da razloga ima bezbroj.
Mene licno su skoro svi istaknuti Crnogorci naseg doba samo nervirali; pocevsi od Milosevica, koji nas je zakopao, preko multipraktik pesnika, pa do ratobornih popova. Da i ne spominjem tatu koji se poslednjim atomima snage borio za opstanak zajednicke drzave, a ciji je sin moj predsednik i kao neutralan u svemu tome.Za kraj, kao slag na tortu, sef Kabineta premijera koji govori kao da je juce dosao iz Mojkovca.
Zamislite samo mene da dodjem iz Beograda i da budem sef Kabineta Mila Djukanovica, a da govorim mojim beogradskim akcentom.

Goran

pre 17 godina

Onaj ko je izracunao onih potrebnih 55% pre par meseci je suvi genije. Ja ga pozivam da izracuna koliko ko procenata ima i u Srbiji pa da se ne mucimo pola godine sa izborima, kampanjama, nasrtljivim politicarima i medijima...

Goran Kraljevo

pre 17 godina

Cestitam im na njihovoj novoj kuci. A sada mi da ovde pocistimo svoje dvoriste. Što pre da se uvedu vize da znamo ko i kojim poslom iz Crne Gore posećuje ili boravi u Srbiji. I a taj tvrdi vizni ređim traje barem tri godine. Mi sa naše strane da konačno prihvatimo da je Crna Gora samo jedna turistička destinacija ravnopravna kao i sve druge. Ali vize sto pre jer je to jedini način da se sada zaštitimo od stampeda koji nam preti. Pozdrav iz Kraljeva koje dobro zna šta je mehanički priliv ljudi.

ivana - podgorica

pre 17 godina

Cestitke svima koji razumiju da treba cestitati i drzavi Srbiji i drzavi Crnoj Gori. Umjesto jedne drzave koja je uvijek bila vjestacka tvorevina, drzave u kojoj po prirodi stvari nije moglo biti ravnopravnosti, sada imamo dvije drzave i dva naroda koji su uvijek bili najblize komsije, najveci prijatelji, braca. Zovimo taj odnos kako hocemo, kako nam blize srcu i dusi i zivimo u slozi kao do sada! Neka svijet jednom i od nas nauci sta je demokratija, sta je civilizovano, sto je za svako postovanje! Veliki pozdrav demokratama u Srbiji i Crnoj Gori!!!!!

Dipl.Mas.Ing. Dzafo Pasovic

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima na nezavisnoj Crnoj Gori.
Poslije CG sada je red na nas Sandzak da obnovi svoju nezavisnost ili da se pripoji svojoj matici Bosni i Hercegovini u cijem je sastavu bio kroz cijelu istoriju. Vojvodjani neka odluce sta ce sa Vojvodinom. Vama Srbima pripada Beogradski Pashaluk i ni manje ni vise.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Mislim da je slavlje preuranjeno. Sta to proslavljaju "suverenisti" ? I to zamislite, uz zvuke "cuvenog" benda poznatog po imenu "No Name". Da li mozda u ovome neko vidi simboliku ? Uz sve cestitke mislim da razloga za preteranu radost nema. U to ce se uveriti novi "teoreticari" crnogorske proslosti i alhemicari crnogorske buducnosti. I to veoma, veoma brzo.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Najiskrenije cestitke gradjanima Crne Gore. Srbiji zelim sto pre da nadje novog Zorana Djindjica.Enver Kelmendi,22.maj 2006

Vesna

pre 17 godina

Gradjani Crne Gore ne radujte se previse. I mi u Srbiji smo se radovali posle 5. oktobra nadajuci se boljem zivotu. A kriminalci i dalje vode glavnu rec, politicari se bogate, a o problemima obicnog sveta niko i ne razmislja , a kamoli da ih resavaju. Vidimo se za 15-ak godina u EU.

Velja

pre 17 godina

Nacionalno rasparcavanje drzave(a) je u principu stvar srednjeg veka. No, izgleda da na bivsim prostorima stare Jugoslavije nije bilo snaga da primete da korumpirano i zastarelo drustvo treba promeniti na onovu modernih ‘ne-globalistickih’ shavatanja a ne na osnovu ideja iz srednjeg veka. Gradjanima Crne Gore i Srbije (a i mnogim ostalima) zelim da se probude i osveste i da uvide da savremeni ljudski ponos nije zasnovan na nacionalnim nego na ljudskim vrednostima. Nadam se da ce snage modernog razuma prevladati i da ce trenutnoj krizi rasparcavanja i euforiji polu-istina koje su rasplamsale danasnje stanje uskoro doci kraj.

Petar Pavlovic

pre 17 godina

Ja sam Srbin i zao mi je sto Crna Gora pod pritiskom americke diplomatije odlazi. Zao mi je i Srba u Crnoj Gori koji ostadose bez matice i zahvaljujuci albanskim glasovima ostaju da zive u tudjoj drzavi.

npb

pre 17 godina

Srbija jeste zemlja sa velikim problemima, ali se ništa nije moglo protiv onih koji prosto hoće svoju državu. Kako, to nije bitno. I kako su od onih što su poharali Dubrovnik odjednom za sve optužili "Srbe s kojima niko ne može", to nema veze.
Ali 'ajde, neka se naslađuju svi pomalo. Samo pokazuju da su i dalje deo Balkana.
Inače, Crnu Goru ne posećujem i njihov narod ne posmatram kao svoj već godinama. Moj izbor. Ko voli, nek izvoli.

Maja, Zr

pre 17 godina

Uopste mi nje jasno odakle takva euforija?! Neka idu, srecan im put!
Nego, zasto mi se javlja da bi rezultati referenduma u Srbiji bili mnogo ubedljivji po pitanju razdvajanja? Cak i kada bi dali pravo glasa svim onim Crnogorcima nastanjenim u Srbiji - kojima je Milo ukinuo to pravo.
Hvala Bogu da je referendum uspeo!

vekco

pre 17 godina

SUper! Jako sam srecan i zbog njih i zbog nas. Cestitam Crnoj Gori cije primorje obozavam i uvek cu rado ici tamo, i nadam se da ce i oni i dalje pod istim uslovima dolaziti na nase fakultete jer je dobar covek, dobar covek odakle god bio, a granice i administracija su stvari drzave i politicara da ne bi bili dokoni i da bi imali svoju svrhu. Mi mladi samo zelimo da putujemo, studiramo, druzimo se i vodimo ljubav. Dokoni nek se svadjaju i nek pokrecu svoje ratove, ali samo u svojim glavama i sto dalje od nase evropse i svetske realnosti. Eto mene letos u Kotoru!!!

Lazar Špalaver; Nikšić

pre 17 godina

Kad euforija i ljeto prodje i prva zima u nezavisnoj CG na vrata zakuca, zapitaće se mnogi od onih koji danas urlaju ulicama crnogorskih gradova "Šta nam bi". A onda će kod vlasti doći svi oni pogotovo Albanci i Muslimani da traže da im se ispune brojna obećanja data im u predreferendumskom cirkusu. A nadam se da će i Srbi, njih 33%, i zatražiti svoja prava: proporcionalan broj mjesta u državnoj upravi, uključujući i već obećana ambasadorska mjesta pouzdanim kadrovima iz nahija. I dalje da ne nabrajam. Ko će da servisira tu gologuzu državu sa tolikim apetitima i 99% njenih isto takvih podanika. Amerika sigurno više neće jer njenom poreskom obavezniku CG više ne treba. Kakva će samo katastrofalna situacija nastati, za gradjane samostalnog Djukanistana, mogu samo da pretpostavim.
Lazar Špalaver, Nikšić

Redzep

pre 17 godina

Crnogorci moraju nas Albance da ljube posto smo 100% glasali za nezaviznost... jos za par godina trazicemo autonomiju u Crnoj goru, ipak je Milo placenik nas.

nove

pre 17 godina

Odlučilo je - "po", prema očekivanju. Ali to je već u budućnosti problem Đukanistana. Hvala Herceg-Novljanima. Maltene 70 odsto je glaslo za zajednicu, a to je zavičaj crnogorksog Kardelja - Svete Marovića. Eto i jedna lepa vest.

marija

pre 17 godina

Ja se zaista radujem samostalnosti Crne Gore. Moracemo konacno da se okrenemo sami sebi i da ne trazimo u Srbiji privilegovanog neprijatelja. Dosadilo mi je vise da nam se porede cijene, standard, velicina...i izreke tipa "hrani psa da bi te ujeo". Receptura svak na svome i svakom svoja vrata je, izgleda, "najukusnije" i najadekvatnije rjesenje. Pozdrav

Miloš Kojašević

pre 17 godina

Hvala Slavku Peroviću, istinskom borcu protiv Miloševića, čoveku koji je godinama bio glavni i jedini razumni i pametni oponent Miloševiću i njegovim crnogorskim satrapima Đukanoviću i Bulatoviću, jedini pandan sada pokojnom Zoranu Đinđiću (jer Vuka i njegove krezube četnike valjda ne možemo računati u nekakvu intelektualnu snagu), čovek koji je govorio i pred studentima Beograda 1996/97. godine, i pred građanima Beograda, čovek koji je u CG proglašen ustašom, stranim plaćenikom, NATO-ovcem...
Hvala njemu, a ostali koji su se tada smejali, pljuvali, vređali, koji tada (a moguće ni dan-danas) nisu znali šta je to krstaš barjak ali se zato danas kunu u isti, mogu samo da poručim - treba na kolenima da dođete na Cetinje i molite za oproštaj!
p.s. Da se slušao Liberalni savez Crne Gore, da se slušao pametni Slavko Perović, pre 15 godina bsimo se rastali, ne bismo imali Slobu Sotonu na vlasti, ne bi ga nasledili ovi neobavešteni Voje i nevaspitane siledžije poput Velje, i danas bismo imali ujedinjavanje država a ne rastavu.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Koliko vidim rezultat je jako tesan i rezultati iz 45 mesta jos nisu dobijeni, gde se radi o 25.000 glasaca. Bloku za zajednicku drzavu fali oko 2000 glasova da bi bio rezultat 54.9 - 45.1.....ili na poslednjim glasovima 13500 - 11500. Jos uvek je too close to call i nesto vise od 0.8% nevazecih je previse da bi se ubacio "peskir" u ring. S'druge strane, sudeci po rezultatima izlaznosti moze se odgovorno zakljuciti da je ovim referendumom opcija nezavisnosti odnela apsolutnu vecinu na priblizno apsolutnoj vecini celokupnog birackog tela a da pristalice zajednicke drzave su daleko od apsolutne vecine. U Svakom slucaju bi zvanicna Srbija trebala da cestita Crnoj Gori. No hard feelings!

Nessony

pre 17 godina

Bravo za Crnogorce koji su dokazali da imaju vise smisla za realnost i politiku nego Srbijanci. Osim toga Srbija sada skupo placa nasilno gasanje Crnogorske Kraljevine 1918. Tada su pod prijetnjom Srbijanske vojske crnogosrski narodni poslanici morali svrgnuti kralja Nikolu. Dakle, pravde ima. Sve se vraca sve se placa, kad tad! Samo sto je to Crna gora "vratila' kulturno i civilizirano i za to im svaka cast. Pokazali su da su iako mali po obimu zemlje - u stvari veliki, veci i od citave Srbije, po svojoj viziji i pozitivnoj energiji! Samo napred Crna Goro! Sretno nezavisna Srbijo!

Vlatko

pre 17 godina

Mislim da moja braca Crnogorci od drveca ne vide sumu. Istina je da je crnogorski rezim olicen u liku Mila Djukanovica poslednji komunisticki rezim u evropi ! Dali zaista mislite da su oni luconose svijetle buducnosti? Sedamnaest godina na vlasti… Dali ste to jos negde vidjeli? Nezavisna CG je Ok ali stvorena od strane kumrovackih djaka, svercera cigaretama, finansijskih malverzanata... Voleo bih da moja braca pokazu 'demokratski kapacitet' po ovom pitanju i da vidimo koliko je zaista sud demokratske javnosti u cg zaista demokratksi. Dali ste zaboravili ko je bio lijeva ruka Milosevica i ko mu je ljubio skute ?! Jednostavno, ne verujem u tvorevine bezboznika i komunista! To NIKAD nije bilo u crnogorskoj tradiciji !!! Vrijeme je majstorsko reseto i ono ce pokazati...

Posmatrac, NL

pre 17 godina

U svim normalnim sredinama, ljudi bi gledali da se ujedine, jer veca i raznovrsnija drzava moze biti samo mocnija i bogatija od manje. Naravno, ako tom drzavom rukovode ozbiljni i odgovorni ljudi, sto nije slucaj ni u Srbiji ni u CG. Cela Evropa se integrise, prave se zajednicke institucije, od centralne banke do parlamenta, samo na ovim nasim nesrecnim prostorima jos uvek traju neke podele, prebrojavanja i razdvajanja... Smesno i zalosno, istovremeno, da smo na tom civilizacijskom nivou. Ali sa ovakvom pasivnoscu i neodlucnoscu kilavih srpskih politicara, i normalno je da CG zeli da preuzme kormilo u svoje ruke. Smesno je, perverzno, i veoma ponizavajuce da se uopste prica o nekoj zajednici sa onima koji sa toliko euforije slave izlazak iz te zajednice i to dozivljavaju kao kraj okupacije. Nek im je sa srecom, a i nama vala, jer smo se oslobodili jednog balasta (za koji mnogi nisu hteli da priznaju da je balast). Da povedu samo sve svoje vrle funkcionere iz BGD, odmah bi se se popravilo stanje u budzetu.

Vladimir, Beograd

pre 17 godina

... ne osećam da bi trebalo bilo kome da čestitam referendumski rezultat. Mislim da ima mnogo više mesta za strepnju i zapitanost zašto je propao istorijski projekat ujedinjenja Srbije i Crne Gore, postavljen davno pre našeg rođenja. Lako je reći: "Super, sada smo slobodni, idite, da vam vidimo leđa!" Teže je suočiti se sa tim da Srbija danas nije u stanju da odbrani svoje vitalne nacionalne interese i što je još jednom u nužnosti da to prihvati i nastavi dalje. Iskreno priznajem da mi je žao što su građani Crne Gore većinom izglasali nezavisnost. Želim samo da primetim da nema mesta euforiji, jer je većina, uprkos uspehu, tesna i da ostaje problem podeljenosti građana Crne Gore. Građanima Srbije ostaje da se suoče sa pitanjem: zašto toliko mnogo zajednica ne želi da živi sa Srbijom, zašto Srbija nema autoriteta na početku XXI veka?

sasa jokic

pre 17 godina

Cestitke Crogocima, a nama Srbima ostaje da placemo sto nijednu ozbiljnu odluku nismo doneli sami, nego su nam je uvek drugi nametali! Strasno je saopstenje Kostunicinog savetnika Samardzica, a opasno kvazi akademika Beckovica:"Jos cemo videti da li ce uspeti da je kidnapuju!" Poznavajuci mentalitet Cosica, Beckovica, Crncevica, Kostunice i ostalih ... plasim se da ce napraviti neko zlo kao i mnogo puta do sada!

Ludvig

pre 17 godina

Sad procitavsi poslednju vest da je izvestaj o konacnom rezultatu odlozen za 6 popodne deluje mi kao da nisu u pitanju cista posla. Do 10 casova nisu uspeli da prebroje sve glasove, tacnije jos 25.000 a kazu da nije moguce da se znacajnije promeni rezultat?? Pa kako to? 0.4% je oko 1.500 glasova a u igri je 25 hiljada. I sad im je za 25 hiljada potrebno jos 6 sati da prebroje? Moguce je da ce na kraju ispasti jako jako tesna vecina a da se javnost postepeno priprema na nezavisnost sa pogresnim informacijama o znatno vecim procentima...

Kursula

pre 17 godina

Mozda je ovako i najbolje za sve. Zao mi je sto Srbija na ovakav nacin stice svoju nezavisnost, ali ako je ovo cena koja je morala da se plati, bar je placamo poslednji put. Sto se Crnogoraca tice, neka im je sa srecom.
Nisam zlurad, ali za dvadeset godina Crnogorci ce biti manjina u sopstvenoj zemlji, pa nije na odmet da im deca u najranijem uzrastu krenu da uce Albanski.
Zivela nezavisna Srbija!

Danijela

pre 17 godina

Ljudi slave svoju "samostalnost", "nezavisnu drzavu", a da li ce iko od Crnogoraca ili nas ovde imati neke koristi od razdvajanja?! Da li cemo ziveti bolje?! Da li cemo imati bolje plate, visi standard?! Sta, na kraju krajeva, za vas licno znaci sto ce vam se drzava zvati ovako ili onako? Da li ste stvarno toliko naivni da verujete da ce vam biti bolje... i jednima i drugima?

v.s. podgorica

pre 17 godina

Ljudi, Srbi, Crnogorci! Nemoj te da ovo predstavlja barijeru medju nama. Ne dajte da nam se ostali smiju. Njegos je jednom plakao zbog slicnih stvari ali mi smo ostali jedno. Ja cu sada da ga citiram i da vas zamolim da se suzdrzite losih komentara jer cemo ostati jedno i pored ove kvazi granice: "Velikasi proklete im duse, na komade razorise carstvo". Carstva se razaraju i razarace se... to je nekad dobro, nekad lose, kako ce biti ovo vrijeme ce pokazati. Ali jedinstvo nas kao naroda mora da ostane nepovrijedjeno. Na kraju krajeva to je samo jedna obicna granica koja se prelazi sa licnom kartom. Veliki pozdrav iz Podgorice.

teta jela

pre 17 godina

Cestitam na dobroj odluci! Drago mi je sto je to pitanje konacno reseno. Dosta je bilo ove farse od "drzavne zajednice". Jos 3 godine odugovlacenja bi nas sve skupo kostalo. Srecno Crnogorci!

chile

pre 17 godina

I ovaj put nepogresivo predvidljivo balkanski narod pokazuje zavidno umece u razgradjivanju svega. Naravno stvari idu mnogo teze u suportnom pravcu, kada se nesto stvara. Milo i njegov rezim su sve godine vladanja bazirali na razgradjivanju, od sistema vrednsti do sopstvene drzave. Pa Milo je bez imalo srama u 29 godina kao prvo radno mesto preuzeo polozaj premijera. Malo je ljudi koji bi se tako bezobrazno prihvatili mesta bez ikakvog prethodnog iskustva, sa pomislju da ne postoji iko ko bi taj posao obavljao bolje. Unistivsi politicki saborca Momira, i jedinog pravog ideologa Slavka Perovica ovaj kameleon je sebi krcio put ka apsolutnoj vladavini od 17 godina, bez ikakvih pravih rezultata. Dotle je drzava ogrezla u kriminal, korupciju. Don KOrleone je verovatno imao manje slika zagrljaja sa "sumnjivim tipovima" nego Milo. Kriminalci su momente "inicijacije" dozivljavali na fensi prijemima po primorju uz bogate donacije za "don Milove" projekte.
Steta je nacinjena, i svi moramo da nastavimo da zivimo sa njom. Iskreno mi je zao, jer sam mislio da kada se oslobodimo i Milovog rezima na putu ka EU cemo moci da zajedno gradimo bolju buducnost. Bilo je dosta potencijala za to, ali ne i volje.
Takodje su zalosne i slike prenabudzenog zadovoljsta i euforije, kao da je Tadic a ne Milo vladao u CG 17 godina. Pa on je taj koga se treba oslobadjati. Naslovi Sloboda i slicno su mnogo primereniji trenutkiu kada balkanski diktator napusti stolicu, na koju mu je neko greskom podmetnuo lepak.
Nazalost sada ce moci da potkupljuje poslusnike i njihove porodice admbasadorskim mestima i sebi kupi novih 20 godina.
Sutra je novi dan, zajednicke drzave vise nema. A u tom novom danu, neko ce poraniti da ne zakasni za posiljku cigara koja mu stize gliserom ili na sastanak sa ruskim trgovcem oruzja, a neko ce poraniti da kupi jeftiniji hleb i uzaludno pogleda u novinama da nema neki posao za koji ne treba DPS veza.
To je realnost, to je Milova pravda i buducnost.
Pa nek je sa srecom.
Eto i Crna Gora dobi G17plus - Vladace Milo G(odina) 17 plus.

Goran

pre 17 godina

Hm, meni ovde neshto nije jasno. Jesam li ja neshto propustio? Chemu ovoliko gorchine i chemu chestitke nezavisnoj Srbiji? Na jucherashnjem referendumu gradjani Crne Gore su izglasali samostalnost za svoju drzavu - Crnu Goru! To shto je i sa njihovom nezavisnoshtju i Srbija postala nezavisna, to mozemo nazvati KOLATERALNA DOBIT. Gradjanima Crne Gore chestitam samostalnost i uspeshan pohod ka EU! Mi u Srbiji bi trebali da prestanemo da virimo u tudje dvorishte, vetj da pogledamo sopstveno i pochistimo ga vetj jednom, a Crna Gora tje nam sigurno u tome pomotji, onoliko koliko bude mogla. Josh jednom, chestitam!!!

Natalija

pre 17 godina

Mi mozemo da budemo ljubomorni koliko god hocemo, ali Crnogorcima moramo priznati da su ovo zasluzili i sproveli na dostojan nacin. Crnoj Gori i svim njenim gradjanima zelim svetliju buducnost od one koju smo godinama zajednicki delili, a nama.....sta bude. Da sacekamo jos malo da se i Kosovo osamostali, pa da vidimo je li to nasa nova drzava. Ili treba jos da se smanji, pa da se najzad smiri.

Marija

pre 17 godina

Ja sam podeljenih osecanja: crnogorski politicari su postali primer osionosti i sebicnosti u protekslih par godina zajednice sa Srbijom, pa tako i ova jadna tvorevina SCG nije vise odrziva. Sa druge strane, ovo radovanje Milovih pristalica, i samo predreferendumsko raspolozenje govore o nezrelosti crnogorskog drustva i velicine Mila samog.
Kako god bilo, nadam se da ce se odnosi izmedju dve zemlje, kad obe vlade budu promenjene, stabilizovati, i narod ce zaboraviti ovaj sraman period, po nas sve.
Malo o transparentnosti:
tih 25000 preostalih glasova, itekako mogu da promene izborni rezultat. Moja racunica: ukupno 421198 vazecih glasaca. Ako od tih 25000 glasova tek 13000 bude za SCG, Bulatovic ima 45% glasova ukupnog biracnog tela. Sa 14000 glasova za SCG, od neprebrojanih 25000, Bulatovic ima 45,23%. Dakle, sve se i lomi u tih dvadesetak hiljada.
Pa ko se ovde pravi blesav? Ili nam serviraju pogresne informacije, ili se tesko pregovara sa strane?

mrgud

pre 17 godina

Ni u najvecem ludilu ne bi smjelo doci niti do pogorsanja odnosa a niti do bilo kakvog sukoba izmedju pravoslavaca koji su za nezavisnost i onih koji su bili za zajednicu. To bi bilo sramota za sve nas Srbe a kada bi se tako nesto desilo odrekao bih se srpstva i postao eskim!!! U buducnosti odnosi samostalne Srbije i samostalne Crne Gore moraju biti isti kao sto su danas odnosi Kipra i Grcke!! Dakle najblizi. Ne smijemo dozvoliti da nas jos vise nagurivaju jedne na druge jer bi to bilo katastrofa. Prije 100 godina je bila i Srbija i Crna Gora dvije samostalne drzave pa su bile oslonjene jedni na druge i tako bi trebalo biti i danas.

napred_plavi

pre 17 godina

Iskreno...na neki nacin mi je zao. Moji su rodom iz CG iako ja nisam 2 puta bio tamo. Uvek sam dozivljavao da su Srbi i Crnogorci isto...sto je istorijski gledano u sustini i tacno. Zao mi je onih ca. 45% koji su ipak zelali zajednicku drzavu sa Srbijom. Ali "nesto" se dogodilo...i videti takvu odbojnost protiv Srbije u licima narocito mladjih Crnogoraca je definitivno blago receno veoma, veoma cudno. Prirodno...da ne kazem normalno to svakako nije. Kako god...nasmejah se nedavno jednom komentaru...cini mi se da je ovde bio, naime… da ova drzavna zajednica koja je bila ima manje zajednickog od recimo...Finske i Malte. A ima bogami danas ovde i lepih komentara pristalica "nove CG". Neverovatno. Evropo stizemo. Evropa je stvarno luda za vama i presrecna…eto toliko su tome posvetili paznje zapadne zemlje da su jutros u jutarnjem programu nemacke televizije u vestima “zapazenih” 30 sekundi posvetili tom dogadjaju. Kako god…nije problem vizni rezim (koji se sada smatra resenim slucajem) …nego sto se sa 150.- evra mesecno ne moze stici daleko. A to sto sa Srbijom nece niko…e pa to je kompleks (nasih ranijih zemljaka) koji eto i “55, 5 %” biraca vidi kao neki razlog, povod objasnjenje, sta li vec…za ono sto su glasali. Ja sam zalio za starom YU…a ovo je, uz duzno postovanje preme “novim” komsijama…stvarno upravo onoliko vredno koliko su Nemci spakovali u gore spomenutih 30 sekundi.
“NAPRED PLAVI”

Ksenija Gburčik

pre 17 godina

Iskrene čestitke Crnogorcima! Samo se nadam da im se neće dogoditi kao nama ovdje u Hrvatskoj, kada je grupa neodgovornih ljudi na vlasti iskoristila oduševljenje naroda i opljačkala zemlju. Mi se ovdje još uvijek ne možemo oporaviti od toga i naći gdje su ti novci koji su izvučeni iz zemlje. Zato, braćo Crnogorci, sretno, i pamet u glavu!

danijela

pre 17 godina

Meni je zaista drago sto su obnovili svoju nezavisnost.
Ne mislim da ce Srbija procvetati.ali sam sigurna da ce nam put biti jasniji bez njih.
Sto se Crne gore tice..njohove price o malim jakim drzvama su mi pomalo smesne,i povrh svega taj stav izvrtanja ruglu Srbije.
Pre svega dragi susedi..koristile ste sve sto ste mogli od te Srbije..skolovanje, direktorska mesta,pravili ste klanove, lobije,mafije, bili veci komunisti od svih komunista,uzimali sve sto vam treba.. i takodje ucestvovali u rusenju i ekonomskom slomu iste... dovoljno je samo nabrojato koliko je crnogoraca bilo na vodecim partijskim pozicijama za vreme kraha Srbije. Za to nema suda.. ali ja se nadam nekoj prevdi..iskreno.. jer zaista mislim da ste nam mnogo zal naneli..kroz prizmu rodoljublja i bratstva...srecan vam put..necete biti Monako..bice te neki mali raj za neke poslove...ali molim vas formirajte svoj univerzitet ..formirajte sve svoje..i pusti te malo Srbiju da odahne od vas..dragi nasi susedi...jer od vas nista nam vise ne treba

dragan kraljevo

pre 17 godina

Pre svega Srbija treba da se okrene sebi i da prizna Crnu Goru kao nezavisnu drzavu.Mi imamo dosta problema tako da je vreme da okrenemo novu stranicu i pocnemo da ih resavamo.Srbijo glavu gore i izvuci pouku iz poslednjih 15 godina.Ispada da niko nece sa nama a mi mislimo da smo dobri.Pa nesto nije u redu sa nama a bogami i sa njim svima koji su od nas otisli.Imamo tradiciju drzavotvornosti i treba da nastavimo gde smo bili 1918.godine.Srbiji treba da gradi sa svima dobre odnose i da gleda svoj interes i u Crnoj Gori gde zivi dosta Srba.Prema njima se ne odnositi kao faktoru koji ce destabilizovati Crnu Goru nego kao most za zblizavanje sa Crnom Gorom.Nadam se da ce nasa Vlada i Predsednik drzave biti na visini istoriskog trenutka za Srbiju. Zato cestitam Srbiji nezavisnost i jos jednom SRBIJO GLAVU GORE.

aleksandar

pre 17 godina

Drago mi je sto pravi Srbi, ljudi koji razmisljaju svojom glavom i koji su raskrstili sa mitologijom i epovima, cestitaju od srca, a vjerujem da su oni velika vecina. Samo njihovo misljenje je vazno.

Sasha

pre 17 godina

Ja, kao i mnogi ljudi koje poznajem, zelim Crnoj Gori srecan put u samostalnost. I nadam se da ce srpski politicki vrh odreagoviti diplomatski i mudro i okrenuti se dobrobiti nase drzave. Srecna sam jer konacno imam svoju drzavu!

wlado PG

pre 17 godina

sad je na tvcg konferencija za novinare mila djukanovica. na pitanje novinara blica "da li ce cg uvesti pasose za gradjane srbije ako srbija uvede pasosw za gradjane cg", milo je odgovorio "garantujem da ce srbijanci u cg ulaziti samo sa licnom kartom,cak iako srbija uvede pasose crnogorcima..."
cestitam svim gradjanima CRNE GORE samostalnost,cestitam svim gradjanima SRBIJE samostalnost i sve vam srecno i veselo bilo.

Darko

pre 17 godina

Interesantno je da najlepse cestitke Crnoj Gori stizu iz citavog sveta a najruzniji komentari iz Srbije. Nije ni cudo sto slave nezavisnost. Sto se mene kao gradjanina Srbije tice ja bih ocistio podrum od onih koji mrze do podne Srbiju a posle podne Crnu Goru i citav svet. Gradjani Crne Gore su odlucili kako zele, zelim im srecu kao i nama a svako neka zivi gde zeli a bolesnike u bolnice i zatvore a ne na forume.

Doctor Wu

pre 17 godina

Ma kakve panegirike montenegrinskoj neovisnosti sastavljali, ovo je pobeda antisrpske politike i direktan noz u ledja Srbiji (i to u trenutku koja je za nju po mnogo cemu gora od 1914. i 1941.). Sledece sto treba ocekivati je postavljanje pitanja polozaja Madjara u Vojvodini, muslimana u srpskom Sandzaku, Bugara oko Pirota, Vlaha u istocnoj Srbiji... Kad se Srbija potpuno razbuca onda vise nece biti problema sa prijemom u EU jer je vise nece biti. Za sve to vreme ce Kostunica da drzi svoju vecinu od 125.5 poslanika u parlamentu i da se bavi osmisljavanjem politike prema sudu u Hagu.

Superhik

pre 17 godina

Upravo sam saznao da Kostunica i Predrag Bulatovic, uvredjeni krajnje neodgovornim ponasanjem biraca u Crnoj Gori, planiraju da osnuju novu drzavu ne jednom pustom ostrvu nadomak Juznog pola. Posteni legalista bice predsednik sa ovlascenjima znatno vecim od Putinovih, a gorepomenuti dosadasnji sef SPS-ove crnogorske filijale - premijer buduce regionalne sile. Mesto ministra odbrane pripasce Ratku Mladicu, koji je lociran kako bezuspesno pokusava da upali svog Juga negde na Novom Beogradu, dok je resor unutrasnjih poslova rezervisan za Legiju, kada ga Stojkovicevo pravosudje oslobodi svih optuzbi kojima se trenutno LJAGA njegovo casno ime. Ministarstvo finansija ponudjeno je Parivodicu, ali je on to sa indignacijom odbio, te je za sada ta fotelja upraznjena. Velimir Ilic bice, dakako, ministar kulture, a Obren Joksimovic, treba li to uopste pominjati, ministar zdravlja. Ministarstvo prosvete vodice prof. dr Mira Markovic, pod uslovom da joj se Kostunica jos jednom iskreno izvini i pokaje zbog toga sto je dozovolio da bude izmanipulisan i protiv svoje volje ukljucen u nemile dogadjaje 5. oktobra. Osim toga, ukoliko taj uslov bude ispunjen, Marko Milosevic prihvatice se volana, hocu reci kormila, ministarstva saobracaja. Ministarstvo informisanja bice pak povereno Aleksandru Tijanicu, koji se na tom mestu vec iskazao. Funkciju patrijarha, a po potrebi i sefa tajne policije, obavljace pukovnik Amfilohije Radovic. Inace, osnovna spoljnopoliticka opredeljenja nove drzave bice pruzanje azila Radovanu Karadzicu, bespostedna borba za ukidanje Haskog tribunala i nastavak patriotske i miroljubive politike Slobodana Milosevica.

Горан

pre 17 godina

Честитам Црногорцима јер су демократски донели одлуку иако не мислим да је Црна Гора демократска држава. Одлука је донета по правилима, сви су их прихватили и треба је поштовати. И не знам зашто вам је толико стало да вас призна Србија. Признаће вас када и ЕУ, не зна шта је ту спорно. Мислим да је ово најјбоља могућа одлука јер ће се сада видети права природа малборо режима Мила Ђукановића који више неће имати изговор на Србију за криминал, убиства новинара и полицајаца, корупцију, крађу...

Korana

pre 17 godina

Iskrene cestitke gradjanima i gradjankama Crne Gore na izvojevanoj nezavisnosti. Blago vama kad imate chemu da se radujete. Nadam se da cce se i Srbijica (koja sve vise to i postaje) sad probuditi i koncentrisati se na sopstvene probleme, kojih nije malo. Zzelim i S i CG mnogo srecce na putu ka sutrashnjici.

Marko (Zemun)

pre 17 godina

Izgleda da su nam podele u genima. ZALIM zbog ove odluke crnogorskog naroda, ne zbog toga sto mislim da je ne zasluzuju (jedino su oni i usli s nama u zajednicu kao nezavisni) vec zbog svega onoga sto ce je pratiti, stvaranja paralelne stvarnosti: "nacije", istorije, kulture, jezika, crkve, na svom putu udaljavanja od matice..

Marko Ciric

pre 17 godina

Hvala Crnoj Gori sto nam je poklonila drzavu! Srbija se posle 88 godina vraca na kartu Evrope kao samostalna drzava! Velika je sramota sto gradjanima Srbije nije dozvoljeno da se sami izjasne o svojoj drzavi, vec smo strepeli i cekali odluku koja je zavisila od 1.500 glasaca, pa se sad u svetu govori kako se i Crna Gora oslobodila Srbije. Neka se nasa Vlada zaista zapita o svojim stavovima i neka pokaze malo postovanja prema sopstvenim gradjanima sada kada je dobila drzavu na poklon.

Sve najbolje i Srbiji i Crnoj Gori, sada mozemo u miru da razvijamo dobre odnose!

Uplasena Norvezanka

pre 17 godina

Sta smo mi Srbi uradili da oni onako pompezno slave???To sto smo isli na njihovo primorje i ponasali se pristojno,ostavljali nas tesko zaradjen novac dole(vecina).Ne razumem.Sinoc sam dugo bila budna sa velikim znakom pitanja iznad glave.Zasto,kako...?Ruzan prizor i nacionalizam mladih ljudi koji nikada necu zaboraviti.I ne da ne zelim, ali ja posle onoga sto sam vidla,stvarno ne mogu tamo na more.To je kao da idem negde gde me nece.Mojoj familiji u CG, zelim sve najbolje i pozdrav svima koji su glasali ZA zajednicu!

markom

pre 17 godina

Zaista cudno kako se toliki procenat mladih ljudi veselio nezavisnosti crne gore. Ne razumem sta su to toliko srbi lose uradili crnoj gori? Bas me zanima gde ce sada svi ti mladi crnogorci, koji su tako lepo proslavili odvajanje od srba, studirati? U zagrebu ili pristini mozda? Pa... neka im je sa srecom. Mozda je za sve ovako bolje!

veki.wien

pre 17 godina

Ne cestitam nikom nista osim na gluposti.Dok se evropa ujedinjava,mi se razjedinjujemo.Svi se nasi vajni politicari bore za stolicu a jadan narod pati.oterajte lesinare i dovedite pametne ljude koji ce izmucenu srbiju postaviti na noge.Za mene je drzava ona prelepa stara JUGA.

sarajlija

pre 17 godina

Čestitam, Crnoj Gori, ali i Srbiji na samostalnosti. Sada polako ljudi, ne radite gluposti i živite pametno. Nadam se da sta spremni za novu fazu, koja je vjerovatno nezavisno Kosovo. Razumijem da je za Srbiju to bolno, ali to se definitivno sprema. Gledajte od čega živite i kako dalje, a ostalo je lako. Ne dižite cijenu glupanima - političarima, kojih je kod vas, a i kod nas u BiH i previše.

Pozdrav iz Sarajeva.

zahvalan

pre 17 godina

Kao mladi Crnogorac zelio bih da cestitam svim Srbima nezavisnu drzavu. zelim Vam svako dobro a meni je to dobro pocelo danas. Zivjeli mi!

zokac

pre 17 godina

Ne zelim da cestitam nikom,jer niko nije pobedio.Ovo je ogroman udarac za Srbiju koja se posle nikada nece oporaviti,vec ce samo tonuti jos dublje u propast.Nije ni cudo sa ovakvim likovima na vlasti.Srbija preuzima na sebe sve odgovornosti pocevsi od Haga pa do Kosova.Sasvim je izvesno pokretanje pitanja Vojvodine i ostalih delova Srbijice sa manjinskim stanovnistvom.Zato neka se ne raduju oni koji misle da je Srbija postala nezavisna,ovako kako je postala jer uskoro slede nova pitanja podele sa vec poznatim scenarijom.Zivim u Vojodini i mislim pored velike nostalgije za Crnom Gorom i ex -yu,polako sazreva misljenje vojvodjana ,a tako i mene bez obzira na nacionalnost o nekoj novoj drzavi.Ne moze se vise ovako.16 godina se borimo za normalnu drzavu,ali ne ide.Zaista Srbi treba da se zapitaju zasto niko nece sa njima,ali bas niko.A Crnogorci i Srbi zaista vise ne trebaju da se zovu bracom,jer oni to ocigledno nisu,to smo videli sinoc u Podgorici.Razmisliti svojom glavom i zakljuciti da Crnogorsko primorje nije najlepse i najjeftinije osim mozda Herceg Novog.Jos jedanput ,potpuni poraz Srpske politike,ove jadne Vlade.Srbija je danas bacena na kolena i smeje joj se citav svet po ko zna koji put.Verovatno je to i zasluzila.

Toma

pre 17 godina

Uh .. konacno ... Bas sam se pribojavao da se crnogorci nece odluciti za nezavisnost. Sada konacno i slobodno mogu ovde po Americi (gde zivim i radim) da odgovaram konkretno ljudima na pitanje: "Where are you from"? Sada mogu jednostavno da kazem sa ponosom: "From Serbia"! Jos nesto ... Kako cemo sa proglasavanjem pobednika, himnom i zastavom, ako pobedimo na Prvenstvu u Nemackoj?!

Boske

pre 17 godina

Crna Goro - sretno bilo i do neba hvala sto ste sebi, ali i Srbiji, posle 88 godina lutanja po bespucima juznoslovenskih "zajednica" obnovili milionima zivota placenu, a onda besmisleno zrvovanu drzavnost! Ono sto ne uspjese srpski ratnici morem prolivene krvi u bezbrojnim bitkama svjetskih ratova, dodje samo po sebi, poklonjeno kao kolateralna korist razumne politike nasih genetskih sunarodnika iz sada vec, Bogu hvala, susjedne drzave! Ali, kakve smo politicare imali u prethodnih 9 decenija, jos smo i dobro prosli! Nadam se da ce ovi aktuelni, iako mu ama bas nicim nisu doprinijeli, barem spoznati vaznost trenutka i bez dileme jedan od najznacajnijih datuma u vascijeloj srpskoj istoriji - 21. maj - uskoro proglasiti za Dan drzavnosti.

Vladan Zr

pre 17 godina

Za sest godina srpska vlast nije uspela da uspostavi platni promet sa Crnom Gorom, Srbija je sama postavila svoje carinske punktove na granici sa Crnom Gorom, a nijedan srpski TV kanal (sem proindependistickog Pinka) se nije mogao videti u juznom delu “drzavne zajednice”. U takvim okolnostima je uspeh sto je 45 odsto stanovnista ostalo privrzeno srpskoj ideji. Priznajem da me nikad nije posebno zanimalo Kosovo (cime se ne dicim), ali odvajanje Crne Gore, za mene kao pripadnika naroda koji u sebi objedinjuje mediteranski i srednjoevropski identitet (bar prema mom shvatanju), jeste udarac. Krivca za to vidim u nakaradnoj, retrogradnoj politici Beograda, koji je pokazao kriminalnu nesposobnost da bilo koga interesno zadrzi u svom gravitacionom polju. Od sad glasam za nezavisnu Vojvodinu. A onda cemo se jednog dana svi integrisati na zdravim osnovama.

p,simovic@acdivoca.org.yu

pre 17 godina

Ovo je super. Lepo je slusati te mlade i stare ljude koji su postigli veliki cilj. Omogucili su svojoj etnickoj zajednici samostalnu drzavu. Ali pitanje je koliko je to kostalo, i to ne u Cosicevsko , dijletcko materijalistickoj logici. Neko kolike love su otisle. Mi smo dobili samostalnu drzavu a da nismo ulozili ni kintu.Plus smo uvecali svoje stanovnistvo za milione ,koji ne trebaju novim drzavam na balkanu. Jos nam fali evropska vlada i moze da se radi normalno. Ovo ce da bude lakse s obzriom da najtvrdje anti evropsko jezgro ustvari u bezbedonosnim stukturama koje vode Crnogorski drzavljani!!!!!!

Lodzi & Pavke, Pančevo

pre 17 godina

Kad se već nismo setili mi, u Srbiji, da sebi napravimo državu, braća Crnogorci su rešili da nam pomognu (a i sebi). Čestitam njima, kad već ne mogu nama! Posle 88 godina dočekali smo slobodu. Ne moramo više da hranimo druge, jer ni za sebe nismo imali. Nadam se da će Crnogorci iz BG da se upute ka CG!

LynX_ SCG4EVER

pre 17 godina

Lepo je imati svoju drzavu, ali ne steci je na taj nacin. Dobro svi znaju zahvaljujuci kome (citaj albancima) je izglasana nezavisnost. Tako da kroz 10 mozda vise, a mozda i manje godina ti gore navedeni ce traziti da napalte svoju uslugu i skupo ce je naplatiti. Zao mi je samo onih koji su glasali za Ne, jer ce i dalje morati da trpe "demokratsku" diktaturu premijera i da kroz 10ak godina izgube drzavu koju i nisu uopste zeleli da dobiju. Neka nam je sa srecom svima!

Relja007

pre 17 godina

Neka su i srecno im bilo. I da Srbija konacno bude Srbija, a ne nekavi hibridi od drzava. Ovako je extra svoj na svome. Posteno.

v.m.

pre 17 godina

Ova njihova proslava koja se vidi na snimcima u foto galeriji a i na tv-u se mogla videti me podseca na snimke iz 1945 kada su crnogorski mladi generali "usetali u Beograd"tj na Dedinje i osvojili ga izgleda mi zauvek. Podrzavam Batica da sada treba da odu sa rukovodecih mesta. A moje srbijance zelim da podsetim koji su im "vladari" rodjeni u Crnoj Gori stvorili "LOS IMIDZ" Sloba Milosevic, Milorad Vucelic, pola Kostunicinih iz stranke, i iz radikala. Otvorite oci kada budete glasali!!

Raša

pre 17 godina

Kada sam video da su bili kod Pape apsolutno sam bio siguran da će se ocepiti. Međutim mi Srbi, sada treba Cronogorce ali i ostale pripadnike drugih naroda da tretiramo kao strance po pitanju zapošljavanja i svih prava. Neka budu ono što jesu a ne i dalje da nas iscrpljuju. Međutim, sumnjam da smo za to sposobni odn. nama nešto fali!

Ljilja

pre 17 godina

Mislim da je bilo bolje da ostanemo zajedno i žao mi je što je do ovoga došlo. Milo je napokon dobio svoju privatnu državu da je ujedini zajedno sa Albancima i da dugo lepo vlada. Pa njima neka je srećno sa njim... Nama je lično bolje bez njega...ali još jedanput: Šteta za samu Crnu Goru...

memorija

pre 17 godina

Unionisti traze prebrojavanje glasackih listica!
Nista novo na Balkanu, za NEKE su pravovazni samo oni referendumi gdje pobjedjuje njihova opcija!
Ako nije onako kako bi oni htjeli, sigurno se radi o prijevari!
Sretno ti Crna Goro, i hvala bogu, da ces bar ti, biti postedjena od rata!

Mile

pre 17 godina

Cestitam Crnogorcima nezavisnu Drzavu, kao i nama Srbima. Ne ocekujem da ce biti bilo kakvih incideneta, jer Srbi i Crnogorci imaju drgcije odnose nego Srbi i ostali iz bivse YU. Crnogorci nisu dizali u vazduh Srpske vikendice na primorju. Naprotiv.

Prorok Isaija

pre 17 godina

Nema smisla traziti ponovno prebrojavanje glasova, zato sto postoji vecina od oko 55%, i resenost vladajuce strukture je takva da nema smisla opirati se tome. Problematicnije je bilo pitanje ko ima pravo da glasa, ali to je sada proslost. Sve deobe na nacionalnoj osnovi su nacin zamajavanja radnicke klase i odvracanje paznje od stvarnih problema! Medjutim logika vladajuceg procesa je takva da je ovo ocigledno bilo neminovno. Postavlja se pitanje ko je stvarni krivac za sve sto se desava ovih dve decenije i vise? Neoliberalan kapitalizam. Kada se stvori sistem kao na Géricault-ovoj slici splava bez hrane, onda su ljudi gurnuti da jedu jedni druge. Tako se cepaju i porodice i celo drustvo ide na dno. Raspravlja se sta dalje? kako zaustaviti ovaj proces? Tu su i Vojvodina, i ostali problemi. Odgovor je samo jedan: kraj neoliberalnog kapitalizma i formiranje partije koja bi predstavljala radno stanovnistvo, penzionere, studente, dakle vecinu koja sada nema predstavnika. Prve mere: skracenje radnog vremena, podizanje minimalne zarade, osavremenjivanje i rasterecenje obrazovanja... Pa da vidite da li bi neko bezao od Srbije. Ali danas Srbijom vlada neoliberalni sadizam i cinizam i to ce dovesti do bioloskog nestanka naroda. Srbi, sretan vam kapitalizam.

Srboljub

pre 17 godina

Браћо Срби и Црногорци и остали у Црној Гори сретна Вам независност! Зар и до сада нисте били самостални? Памет у главу и сретно!
Браћо Србијанци, нек Вас ово дозове памети да се окренете себи и свом народу. Колико јуче (по тко зна по који пут) сте имали председника државе који се залагао за растурање исте. Од сутра имате поново председника из туђе државе који је као „неутралан“ и просрпски. Када ће Србију да воде Србијанци који ће мислити прво на Србију?
Време је да се запитамо, шта и како даље, шта хоћемо, шта да радимо, да узмемо метлу у руке и почмемо чишћење, толико се ђубра напатило ових 100-тинак година.
Имамо ли снаге да почмемо из почетка?
Нема нам друге!
Е па сретно Срби, свима и да засучемо рукаве сви у својим бананадржавама и почмемо да живимо живот достојан човека!

Pljevljanka

pre 17 godina

"Ostajte ovde sunce tudjeg neba nece vas grijat ko sto ovo grije"... tako je govorio nas veliki pesnik.
Nadam se da ce moj narod iz ovoga izace kao zlato. Nadam se da cemo se i mi nauciti pameti da se konacno okrenemo sami sebi i jedni drugima,da prevazidjemo sve podele i da ujedinjeni i duhovno obnovljeni krenemo u susret Tvorcu neba i zemlje.
Odzvanjaju mi reci nase Desanke .."Trazim pomilovanje" a dusa mi peva "Srbija je velika tajna". Zivela zemljo moja voljena.