Petak, 19.05.2006.

08:13

Osnovna škola "devetoletka"

Predškolska nastava u vrtićima ubuduće će biti obavezna za svu decu koju naredne godine čeka polazak u prvi razred osnovne škole.

Izvor: B92

Osnovna škola "devetoletka" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Neca

pre 17 godina

Ljudi, kada bi ste znali sa kakvim čovekom imate posle, mislim Na Vuksanovića ne bi ste mu nu nacrtanu decu dali na školovanje i pripremnu nastavnu. taj čovek i njegova grupa ljudi eksperimentiše sa decom.
No, niste Vi krivi, onaj ko mu je poverio tu funkciju je slučaj za ispitivanje.
Ne mogu Vam objašnjavati svaki detalj ali takvu štetu sistemu obrazovanja nije naneo ni Stipe Šuvar.

Velimir

pre 17 godina

Iz licnog iskustva znam da sam se dosta dobro snasao u skoli bez predskolskog. Prva dva-tri meseca su bila teska, ali ne zbog akademskog dela (znao sam azbuku i da sabiram dvocifrene brojeve pre nego sto sam poceo) vec zato sto nisam imao osecaj institucijalizacije koji su imala druga deca. Recju, nisam umeo lako da se povinujem pravilima i taj me problem i dan danas prati. Ne znam, doduse, da li to jeste problem ili, naprotiv, prerano i preterano ustrojstvo dece ubija kreativnost i mogucnost za nezavisno razmisljanje. Zve zavisi, naravno, od toga kakvu naciju hocemo da formiramo. Svakako, terati ljude da daju decu u predskolsko a da pritom isto nije besplatno je sramotno izrabljivanje poreskih obveznika.

Vesna

pre 17 godina

Ono sto je veoma vazno,to je postaviti cilj,tj. sta zelimo da deca postignu u skoli.Radim u jednoj srednjoj strucnoj skoli.Svake godine dolazi sve vise djaka koji ne znaju tablicu mnozenja,ne umeju da napisu tekst po pravopisu lose citaju.Ucenici zavrsavaju razrede pod pritiskom roditelja[na nastavnike],a nastavnici ih "pustaju" neki sto ne zele da se trude,a i zbog straha da ne ostanu bez djaka[citaj bez posla].Tako iz skola izlaze citave generacije ucenika koji nemaju ni strucno ni opste obrazovanje.Ali niko ne mari zbog toga,jer znanje niko i ne trazi.Zaposljavaju se po vezi uglavnom u trgovini,ma koju skolu da zavrse.Uce jedino oni koji se spremaju za inostranstvo.Urgentno je potrebno redukovati gradivo i odrediti prag znanja koji bi svaki ucenik morao da savlada,ako zeli u sledecu godinu skolovanja.Stanje u skolstvu je jako,jako lose i o tome treba razgovarati.

mama

pre 17 godina

I sve to nista ne pomaze. Skola nam je dosadna, zastarela, spora, a nastavni kadar u politickim trvenjima. Najgori djaci idu u nastavnike, a najbolji beze odavde. I dalje.

Predrag Veselinović

pre 17 godina

Prva rečenica vesti glasi:
„Predlogom zakona o predškolskom i osnovnom vaspitanju koji je upućen Skupštini Srbije predviđeno je da osnovno obrazovanje traje devet godina, a predškolska nastava kao priprema za školu biće besplatna“
Jedine dodatne dažbine moraju početi da plaćaju privatne ustanove, gde se zaista mora uvesti neki red i osigurati poštovanje minimuma standarda za brigu o deci u 21. veku. Pa ja biram i parking na kome ostavljam kola, a kamoli kome ću ostaviti dete na čuvanje.

Dakle poruka svima bi bila, nemojte odmah osuti drvlje i kamenje na svaki najavljeni potez ove vlasti, jer ima tu dosta dobrih ideja. Između ostalog, i od nas dosta zavisi dinamika i uopšte prioritet realizacije tih dobrih ideja

natasa

pre 17 godina

Ma da, sa decom kao sa krompirima. Kako se kod nas tako ishitreno donose takve odluke, menjaju se stvari preko noci. Gde su tu ozbiljne studije, eksperimentalna odeljenja itd. Nisu to cene na napolitankama, da samo prelepis novu preko stare i stvar je zavrsena.

Umetnica

pre 17 godina

Ova ideja je dočekana na nož kada je Gaša Knežević pokušao da je implementira - a sada se ta ista ideja reciklira kao "revolucionarna" i "briljijantna". To je zaista vrhunska sramota - prepisivati i krasti ideju koju si prethodno blokirao i okarakterisao kao nedopustivu. A Vuksanoviću nedostaje vizije i inteligencije da bi shvatio da u celom svetu postoji nešto što se zove "home daycare" gde se deca u malim grupama čuvaju upravo po stanovima, od strane osoba koje nisu završile nikakvu školu za čuvanje dece. Propisi o vrtićima su takvi da ih maltene samo državni vrtići mogu ispuniti. Kada bi Vuksanović bio u stanju da shvati da postoji život i van imaginarnog socijalizma SFRJ, shvatio bi da je za poziciju koju on zauzima potrebna i inteligencija, fleksibilnost i istinsko razumevanje problematike. A ne samo prepisivanje tuđih ideja i papagajsko ponavljanje nečega iz prošlosti.

Branka

pre 17 godina

Slazem se da je deci neophodno barem godinu dana predskolske nastave.
Zivimo u Japanu.
Ovde predskolska nastava pocinje jos sa tri godine , a deca polaze u osnovnu skolu sa sest godina.
Iako nije obavezno upisati dete, gotovo svi roditelji upisuju decu vec sa tri godine ,jer u tom uzrastu decu pocinje da interesuje svet koji ih okruzuje, vise nisu toliko vezana za roditelje(majku),pocinju da traze drustvo van porodice.
Predskolska nastava je dalje podeljena u tri grupe prema uzrastu.
Nas sin ima pet godina i pohadja internacionalnu skolu,predskolski uzrast.
Na grupu od pet do deset ucenika ima po dva vaspitaca.
Ima dosta nastavnog programa, ali se ne zaboravlja na ono sto je mozda jos i vaznije u tom uzrastu. Igranje, druzenje, prihvatanje novog, razlicitog;tolerancija;samostalno izrazavanje, istrazivacki duh;lepo ponasanje, higijena;sto kasnije sigurno deci olaksava prilagodjavanje prilikom polaska u osnovnu skolu.
Mi kao roditelji smo prezadovoljni, a dete s radoscu ide svaki dan u skolicu, sto je i najbitnije.

kiki

pre 17 godina

Potpuno ispravno.Mislim da je obaveza veoma dobra za decu,koja treba da krenu u skolu, jer je ocigledno da deca koja krecu u skolu, a nisu isla u nikakvu predskolsku ustanovu ,imaju dosta teskoca da se uklope. Sto se tice placanja , to se ovde u Nemackoj takodje dosta placa, pa tako mnogi decu ne salju u obdaniste , odnosno predskolsku, tako da je odlicno ako bude besplatno. Ali posto ce biti obaveza ,onda je logicno da bude besplatno, jer ne mozete terati roditelje da salju decu u predskolsku, a da su obavezni da to placaju, a oni to ne mogu.

maki

pre 17 godina

Dakle, bilo bi možda prevashodno potrebno obratiti pažnju na to ko i kako vaspitava našu decu. Postojeći obrazovni kadar ove zemlje je nezainteresovan i ne motivisan (ja sam samo roditelj nisam u prosveti). A o tome da obrazovanju svoje dece ne doprinose u velikom broju slučajeva ni roditelji, to je tek posena priča.Kakva nam generacija stasava sami mi utičemo i doprinosimo i nosimo deo odgovornosti. Deca se obrazuju na španskim serijama i krimi filmovima i mržnji koja izbija i osijava sa malih ekrana.Šta taj javni servis koji svi plaćamo nama daje, a našoj deci?Šta ih podstiče u životu, koji su im ciljevi i kriterijumi postavljeni, šta su poslednje pročitali oni? A njihovi roditelji? Gde vam dete provodi vreme? Da predškolsko i da 9 godina ali pre toga standardi u svemu. Ne moraju da u predškolskom im baza za muzičko obrazovanje budu razne Cece,Mace i ostale a to donose iz kuće, itd. Mislim da je ova tema jako ozbiljna. Gde se dedoše sekcije raznih vresta po školama? Da li su nam talentovana i vredna deca nagrađena ili se toga stide i izazivaju prezir svoje manje kvalitetne okoline, itd.

Slobodan

pre 17 godina

Koliko traje "devetoljetka"?
Znamo li koliko traje osnovno obrazovanje u Srbiji.Dužina trajanje osnovne škole definisana je Zakonom o osnovama sistenma obrazovanja i vaspitanja.Tzv. Gašin zakon je to jasno definisao i piše u čl.86 ovog zakona(2003.) da traje devet godina.Ovaj član (kao i gotovo ceo zakon) promenjen je dolaskom Lj.Čolić na mesto ministra prosvete Srbije tako da u istom članu (čl.86) piše "Osnovno obrazovanje i vaspitanje traje osam godina i ostvaruje se u dva obrazovna ciklusa".Takodje, dodat je novi član, čl.85 gde piše "pripremni predškolski program je deo obaveznog obrazovanja i vaspitanja u devetogodišnjem trajenju".Takodje u istom članu piše da se on"... traje četiri sata dvevno najmanje šest meseci".
Ne vidim razloge za pohvalu poteza ministra Vuksanovića.Zna li se ko će doneti programe po kojima će se deca pripremati za polazak u školu? To je u nadležnosti Nacionalnog prosvetnog saveta(definisano navedenim zakonom), Vuksanović samo te odluke potpisuje.Znate li da Nacionalni prosvetnii savet ne radi?Da li neko kontroliše rad je samo ovih anonimnih grupa koje piše predškolski program nego i ostalih koji pišu šk.programe.Suštinsko pitanje: gde se dade Nacionalni prosvetni savet?

Dusan

pre 17 godina

Ministarstvo kaze da mogu da biram skolu u koju cu da upisem dete u predskolsko. Bio sam u jednoj (Uzicka republika) kazu da ne organizuju predskolsko. Bio sam u drugoj kazu nema mesta, u vrticima takodje nema mesta.
Godinama sam pokusavao da upisem dete u vrtic na Novom Beogradu i nisam uspeo iako i ja i zena radimo, dok je za to vreme bilo upisano mnogo dece ciji roditelji ne rade. Plasim se da se ne desi opet da mi dete ostane neupisano i sta cu onda, da krene u skoli sa 11 godina ako sledece 4 ne uspem nigde da ga upisem. Nemam vezu i to ti je.
Drugi problem mi je i sto prijavljujem punu platu pa placam sve po najvisim cenama, dok drugi koji potkradaju drzavu imaju i povlastice.

Ivan

pre 17 godina

Moja mama je učiteljica i znam kada se krene u prvi razred da se deca koja nisu išla u predškolsko uglavnom dosta lošije snalaze u početku. Naravno to nije uvek slučaj ali je svakako ovo dobro resenje zbog roditelja koji svoju decu nisu pripremili za skolu na pravi nacin.

CaReFree

pre 17 godina

Sta radi ova vlada?
Naravno da je obrazovanje vazno za svakog roditelja ali je jos vaznije za decu. Mislim, da su nasa deca i ovako opterecena obimnim programima i nesvrsishodnim ali se time niko nije pozabavio. Reforma se sprovodi po principu forme a ne sustine.
Sta znaci devetogodisnje osnovno obrazovanje? Ko ce da nam objasni kakve su beneficije od te promene? Da li je to gotova stvar? Da li ce taj predlog sluziti za dilovanje u skupstini tipa, mi vama podrzimo ovaj paket (u kom se nalazi i ovaj biser ministarstva za obrazovenje) a vi nama ovaj paket.
Sta je potrebno da se uradi da bi se drzavni cinovnici uozbiljili i poceli da rade svoj posao koji je, da ih podsetim, od opsteg interesa i dobra a ne stavka u njihovim isfriziranim biografijama?
Pametnjakovicima koji se sluze frazom "Tako je u svetu" porucio bi da ipak provere "Kako je u svetu"
Sustina a ne forma!

Otac troje dece

pre 17 godina

Apsolutno prihvatam da moja deca prodju pripremu za skolu kroz instituciju koja je za to namenjena. Ali mi se cini da postoji raskorak izmedju onoga sto drzava namece kao obavezu i onoga sto je ucinila da se obaveza i realizuje. Ja naime svoju decu ne saljem u vrtice jer supruga ne radi a ja po kriterijumima drzave puno zaradjujem pa moram da platim punu cenu vrtica. Fakat je malo drugaciji, zaradjujem koliko da platim podstanarsku kiriju, troskove koji su uzasno veliki (komunalije, struja, telefon, ...), i da ih prehranim, za vrtic nema sanse da ostane.
Sustina je dakle u sledecem, ako mi neko namece da moram da dete posaljem u vrtic na pripremu za skolu onda mora i da obezbedi da ta priprema za skolu bude besplatna, jer zaboga apsurd je da je po nasem zakonu osnovna skola besplatna i obavezna a da deci moramo da placamo obaveznu pripremu za tu osnovnu skolu.

Danica

pre 17 godina

Posle 2000.g.predviđena je "devetoljetka",pa je ova vlada to zaustavila. Sad se opet ide na "devetoljetku". Kasni se, a zbog toga ispaštaju i deca i nastavnici i roditelji.

Mama

pre 17 godina

Apsolutno je tacno sve sto ovaj ministar kaze. Prvo, neophodno je organizvoati pripremu dece za skolu, to vec postoji godinama svuda u svetu. Drugo, privatne ustanove moraju postovati standarde, trebalo bi valjda i da ih prevazidu, a ne da budu ispod ionako niskih kriterijuma.

Dragana

pre 17 godina

Slazem se sa idejom g.Vuksanovica.
Smatram da je svakom roditelju bitno obrazovanje. Tako da svaki vrtic, igraonica moraju da rade po propisima, jer na pr. ako dodje do pozara, a ne postoje pomocna vrata za izlaz, onda je to strasno.
Takodje, nasa zemlja je u tranziciji koja je jako teska za svakoga, i svako zeli da sacuva neki dinar. Mislim da to ne treba da se radi tako sto ce neko da kaze " ma mogu ovde deca da budu" i da napravi od "podruma" obdaniste. U principu nije ta osoba kriva, nego roditelji koji bi pristali na te uslove za male pare.
Drzava mora maksimalno da pocne da obilazi takva mesta i da vidi da li su po propisu i da uzima velike novcane kazne. U suprotnom, svi ce biti opusteni. Kada su kazne novcano velike, i kada se naplate, nikome onda nije u koristi da radi nesto protiv propisa.

Dragana

pre 17 godina

Slazem se sa idejom g.Vuksanovica.
Smatram da je svakom roditelju bitno obrazovanje. Tako da svaki vrtic, igraonica moraju da rade po propisima, jer na pr. ako dodje do pozara, a ne postoje pomocna vrata za izlaz, onda je to strasno.
Takodje, nasa zemlja je u tranziciji koja je jako teska za svakoga, i svako zeli da sacuva neki dinar. Mislim da to ne treba da se radi tako sto ce neko da kaze " ma mogu ovde deca da budu" i da napravi od "podruma" obdaniste. U principu nije ta osoba kriva, nego roditelji koji bi pristali na te uslove za male pare.
Drzava mora maksimalno da pocne da obilazi takva mesta i da vidi da li su po propisu i da uzima velike novcane kazne. U suprotnom, svi ce biti opusteni. Kada su kazne novcano velike, i kada se naplate, nikome onda nije u koristi da radi nesto protiv propisa.

Danica

pre 17 godina

Posle 2000.g.predviđena je "devetoljetka",pa je ova vlada to zaustavila. Sad se opet ide na "devetoljetku". Kasni se, a zbog toga ispaštaju i deca i nastavnici i roditelji.

Mama

pre 17 godina

Apsolutno je tacno sve sto ovaj ministar kaze. Prvo, neophodno je organizvoati pripremu dece za skolu, to vec postoji godinama svuda u svetu. Drugo, privatne ustanove moraju postovati standarde, trebalo bi valjda i da ih prevazidu, a ne da budu ispod ionako niskih kriterijuma.

CaReFree

pre 17 godina

Sta radi ova vlada?
Naravno da je obrazovanje vazno za svakog roditelja ali je jos vaznije za decu. Mislim, da su nasa deca i ovako opterecena obimnim programima i nesvrsishodnim ali se time niko nije pozabavio. Reforma se sprovodi po principu forme a ne sustine.
Sta znaci devetogodisnje osnovno obrazovanje? Ko ce da nam objasni kakve su beneficije od te promene? Da li je to gotova stvar? Da li ce taj predlog sluziti za dilovanje u skupstini tipa, mi vama podrzimo ovaj paket (u kom se nalazi i ovaj biser ministarstva za obrazovenje) a vi nama ovaj paket.
Sta je potrebno da se uradi da bi se drzavni cinovnici uozbiljili i poceli da rade svoj posao koji je, da ih podsetim, od opsteg interesa i dobra a ne stavka u njihovim isfriziranim biografijama?
Pametnjakovicima koji se sluze frazom "Tako je u svetu" porucio bi da ipak provere "Kako je u svetu"
Sustina a ne forma!

Otac troje dece

pre 17 godina

Apsolutno prihvatam da moja deca prodju pripremu za skolu kroz instituciju koja je za to namenjena. Ali mi se cini da postoji raskorak izmedju onoga sto drzava namece kao obavezu i onoga sto je ucinila da se obaveza i realizuje. Ja naime svoju decu ne saljem u vrtice jer supruga ne radi a ja po kriterijumima drzave puno zaradjujem pa moram da platim punu cenu vrtica. Fakat je malo drugaciji, zaradjujem koliko da platim podstanarsku kiriju, troskove koji su uzasno veliki (komunalije, struja, telefon, ...), i da ih prehranim, za vrtic nema sanse da ostane.
Sustina je dakle u sledecem, ako mi neko namece da moram da dete posaljem u vrtic na pripremu za skolu onda mora i da obezbedi da ta priprema za skolu bude besplatna, jer zaboga apsurd je da je po nasem zakonu osnovna skola besplatna i obavezna a da deci moramo da placamo obaveznu pripremu za tu osnovnu skolu.

Dusan

pre 17 godina

Ministarstvo kaze da mogu da biram skolu u koju cu da upisem dete u predskolsko. Bio sam u jednoj (Uzicka republika) kazu da ne organizuju predskolsko. Bio sam u drugoj kazu nema mesta, u vrticima takodje nema mesta.
Godinama sam pokusavao da upisem dete u vrtic na Novom Beogradu i nisam uspeo iako i ja i zena radimo, dok je za to vreme bilo upisano mnogo dece ciji roditelji ne rade. Plasim se da se ne desi opet da mi dete ostane neupisano i sta cu onda, da krene u skoli sa 11 godina ako sledece 4 ne uspem nigde da ga upisem. Nemam vezu i to ti je.
Drugi problem mi je i sto prijavljujem punu platu pa placam sve po najvisim cenama, dok drugi koji potkradaju drzavu imaju i povlastice.

Ivan

pre 17 godina

Moja mama je učiteljica i znam kada se krene u prvi razred da se deca koja nisu išla u predškolsko uglavnom dosta lošije snalaze u početku. Naravno to nije uvek slučaj ali je svakako ovo dobro resenje zbog roditelja koji svoju decu nisu pripremili za skolu na pravi nacin.

Slobodan

pre 17 godina

Koliko traje "devetoljetka"?
Znamo li koliko traje osnovno obrazovanje u Srbiji.Dužina trajanje osnovne škole definisana je Zakonom o osnovama sistenma obrazovanja i vaspitanja.Tzv. Gašin zakon je to jasno definisao i piše u čl.86 ovog zakona(2003.) da traje devet godina.Ovaj član (kao i gotovo ceo zakon) promenjen je dolaskom Lj.Čolić na mesto ministra prosvete Srbije tako da u istom članu (čl.86) piše "Osnovno obrazovanje i vaspitanje traje osam godina i ostvaruje se u dva obrazovna ciklusa".Takodje, dodat je novi član, čl.85 gde piše "pripremni predškolski program je deo obaveznog obrazovanja i vaspitanja u devetogodišnjem trajenju".Takodje u istom članu piše da se on"... traje četiri sata dvevno najmanje šest meseci".
Ne vidim razloge za pohvalu poteza ministra Vuksanovića.Zna li se ko će doneti programe po kojima će se deca pripremati za polazak u školu? To je u nadležnosti Nacionalnog prosvetnog saveta(definisano navedenim zakonom), Vuksanović samo te odluke potpisuje.Znate li da Nacionalni prosvetnii savet ne radi?Da li neko kontroliše rad je samo ovih anonimnih grupa koje piše predškolski program nego i ostalih koji pišu šk.programe.Suštinsko pitanje: gde se dade Nacionalni prosvetni savet?

kiki

pre 17 godina

Potpuno ispravno.Mislim da je obaveza veoma dobra za decu,koja treba da krenu u skolu, jer je ocigledno da deca koja krecu u skolu, a nisu isla u nikakvu predskolsku ustanovu ,imaju dosta teskoca da se uklope. Sto se tice placanja , to se ovde u Nemackoj takodje dosta placa, pa tako mnogi decu ne salju u obdaniste , odnosno predskolsku, tako da je odlicno ako bude besplatno. Ali posto ce biti obaveza ,onda je logicno da bude besplatno, jer ne mozete terati roditelje da salju decu u predskolsku, a da su obavezni da to placaju, a oni to ne mogu.

Umetnica

pre 17 godina

Ova ideja je dočekana na nož kada je Gaša Knežević pokušao da je implementira - a sada se ta ista ideja reciklira kao "revolucionarna" i "briljijantna". To je zaista vrhunska sramota - prepisivati i krasti ideju koju si prethodno blokirao i okarakterisao kao nedopustivu. A Vuksanoviću nedostaje vizije i inteligencije da bi shvatio da u celom svetu postoji nešto što se zove "home daycare" gde se deca u malim grupama čuvaju upravo po stanovima, od strane osoba koje nisu završile nikakvu školu za čuvanje dece. Propisi o vrtićima su takvi da ih maltene samo državni vrtići mogu ispuniti. Kada bi Vuksanović bio u stanju da shvati da postoji život i van imaginarnog socijalizma SFRJ, shvatio bi da je za poziciju koju on zauzima potrebna i inteligencija, fleksibilnost i istinsko razumevanje problematike. A ne samo prepisivanje tuđih ideja i papagajsko ponavljanje nečega iz prošlosti.

Branka

pre 17 godina

Slazem se da je deci neophodno barem godinu dana predskolske nastave.
Zivimo u Japanu.
Ovde predskolska nastava pocinje jos sa tri godine , a deca polaze u osnovnu skolu sa sest godina.
Iako nije obavezno upisati dete, gotovo svi roditelji upisuju decu vec sa tri godine ,jer u tom uzrastu decu pocinje da interesuje svet koji ih okruzuje, vise nisu toliko vezana za roditelje(majku),pocinju da traze drustvo van porodice.
Predskolska nastava je dalje podeljena u tri grupe prema uzrastu.
Nas sin ima pet godina i pohadja internacionalnu skolu,predskolski uzrast.
Na grupu od pet do deset ucenika ima po dva vaspitaca.
Ima dosta nastavnog programa, ali se ne zaboravlja na ono sto je mozda jos i vaznije u tom uzrastu. Igranje, druzenje, prihvatanje novog, razlicitog;tolerancija;samostalno izrazavanje, istrazivacki duh;lepo ponasanje, higijena;sto kasnije sigurno deci olaksava prilagodjavanje prilikom polaska u osnovnu skolu.
Mi kao roditelji smo prezadovoljni, a dete s radoscu ide svaki dan u skolicu, sto je i najbitnije.

maki

pre 17 godina

Dakle, bilo bi možda prevashodno potrebno obratiti pažnju na to ko i kako vaspitava našu decu. Postojeći obrazovni kadar ove zemlje je nezainteresovan i ne motivisan (ja sam samo roditelj nisam u prosveti). A o tome da obrazovanju svoje dece ne doprinose u velikom broju slučajeva ni roditelji, to je tek posena priča.Kakva nam generacija stasava sami mi utičemo i doprinosimo i nosimo deo odgovornosti. Deca se obrazuju na španskim serijama i krimi filmovima i mržnji koja izbija i osijava sa malih ekrana.Šta taj javni servis koji svi plaćamo nama daje, a našoj deci?Šta ih podstiče u životu, koji su im ciljevi i kriterijumi postavljeni, šta su poslednje pročitali oni? A njihovi roditelji? Gde vam dete provodi vreme? Da predškolsko i da 9 godina ali pre toga standardi u svemu. Ne moraju da u predškolskom im baza za muzičko obrazovanje budu razne Cece,Mace i ostale a to donose iz kuće, itd. Mislim da je ova tema jako ozbiljna. Gde se dedoše sekcije raznih vresta po školama? Da li su nam talentovana i vredna deca nagrađena ili se toga stide i izazivaju prezir svoje manje kvalitetne okoline, itd.

Predrag Veselinović

pre 17 godina

Prva rečenica vesti glasi:
„Predlogom zakona o predškolskom i osnovnom vaspitanju koji je upućen Skupštini Srbije predviđeno je da osnovno obrazovanje traje devet godina, a predškolska nastava kao priprema za školu biće besplatna“
Jedine dodatne dažbine moraju početi da plaćaju privatne ustanove, gde se zaista mora uvesti neki red i osigurati poštovanje minimuma standarda za brigu o deci u 21. veku. Pa ja biram i parking na kome ostavljam kola, a kamoli kome ću ostaviti dete na čuvanje.

Dakle poruka svima bi bila, nemojte odmah osuti drvlje i kamenje na svaki najavljeni potez ove vlasti, jer ima tu dosta dobrih ideja. Između ostalog, i od nas dosta zavisi dinamika i uopšte prioritet realizacije tih dobrih ideja

natasa

pre 17 godina

Ma da, sa decom kao sa krompirima. Kako se kod nas tako ishitreno donose takve odluke, menjaju se stvari preko noci. Gde su tu ozbiljne studije, eksperimentalna odeljenja itd. Nisu to cene na napolitankama, da samo prelepis novu preko stare i stvar je zavrsena.

mama

pre 17 godina

I sve to nista ne pomaze. Skola nam je dosadna, zastarela, spora, a nastavni kadar u politickim trvenjima. Najgori djaci idu u nastavnike, a najbolji beze odavde. I dalje.

Vesna

pre 17 godina

Ono sto je veoma vazno,to je postaviti cilj,tj. sta zelimo da deca postignu u skoli.Radim u jednoj srednjoj strucnoj skoli.Svake godine dolazi sve vise djaka koji ne znaju tablicu mnozenja,ne umeju da napisu tekst po pravopisu lose citaju.Ucenici zavrsavaju razrede pod pritiskom roditelja[na nastavnike],a nastavnici ih "pustaju" neki sto ne zele da se trude,a i zbog straha da ne ostanu bez djaka[citaj bez posla].Tako iz skola izlaze citave generacije ucenika koji nemaju ni strucno ni opste obrazovanje.Ali niko ne mari zbog toga,jer znanje niko i ne trazi.Zaposljavaju se po vezi uglavnom u trgovini,ma koju skolu da zavrse.Uce jedino oni koji se spremaju za inostranstvo.Urgentno je potrebno redukovati gradivo i odrediti prag znanja koji bi svaki ucenik morao da savlada,ako zeli u sledecu godinu skolovanja.Stanje u skolstvu je jako,jako lose i o tome treba razgovarati.

Velimir

pre 17 godina

Iz licnog iskustva znam da sam se dosta dobro snasao u skoli bez predskolskog. Prva dva-tri meseca su bila teska, ali ne zbog akademskog dela (znao sam azbuku i da sabiram dvocifrene brojeve pre nego sto sam poceo) vec zato sto nisam imao osecaj institucijalizacije koji su imala druga deca. Recju, nisam umeo lako da se povinujem pravilima i taj me problem i dan danas prati. Ne znam, doduse, da li to jeste problem ili, naprotiv, prerano i preterano ustrojstvo dece ubija kreativnost i mogucnost za nezavisno razmisljanje. Zve zavisi, naravno, od toga kakvu naciju hocemo da formiramo. Svakako, terati ljude da daju decu u predskolsko a da pritom isto nije besplatno je sramotno izrabljivanje poreskih obveznika.

Neca

pre 17 godina

Ljudi, kada bi ste znali sa kakvim čovekom imate posle, mislim Na Vuksanovića ne bi ste mu nu nacrtanu decu dali na školovanje i pripremnu nastavnu. taj čovek i njegova grupa ljudi eksperimentiše sa decom.
No, niste Vi krivi, onaj ko mu je poverio tu funkciju je slučaj za ispitivanje.
Ne mogu Vam objašnjavati svaki detalj ali takvu štetu sistemu obrazovanja nije naneo ni Stipe Šuvar.

Dragana

pre 17 godina

Slazem se sa idejom g.Vuksanovica.
Smatram da je svakom roditelju bitno obrazovanje. Tako da svaki vrtic, igraonica moraju da rade po propisima, jer na pr. ako dodje do pozara, a ne postoje pomocna vrata za izlaz, onda je to strasno.
Takodje, nasa zemlja je u tranziciji koja je jako teska za svakoga, i svako zeli da sacuva neki dinar. Mislim da to ne treba da se radi tako sto ce neko da kaze " ma mogu ovde deca da budu" i da napravi od "podruma" obdaniste. U principu nije ta osoba kriva, nego roditelji koji bi pristali na te uslove za male pare.
Drzava mora maksimalno da pocne da obilazi takva mesta i da vidi da li su po propisu i da uzima velike novcane kazne. U suprotnom, svi ce biti opusteni. Kada su kazne novcano velike, i kada se naplate, nikome onda nije u koristi da radi nesto protiv propisa.

Danica

pre 17 godina

Posle 2000.g.predviđena je "devetoljetka",pa je ova vlada to zaustavila. Sad se opet ide na "devetoljetku". Kasni se, a zbog toga ispaštaju i deca i nastavnici i roditelji.

Mama

pre 17 godina

Apsolutno je tacno sve sto ovaj ministar kaze. Prvo, neophodno je organizvoati pripremu dece za skolu, to vec postoji godinama svuda u svetu. Drugo, privatne ustanove moraju postovati standarde, trebalo bi valjda i da ih prevazidu, a ne da budu ispod ionako niskih kriterijuma.

CaReFree

pre 17 godina

Sta radi ova vlada?
Naravno da je obrazovanje vazno za svakog roditelja ali je jos vaznije za decu. Mislim, da su nasa deca i ovako opterecena obimnim programima i nesvrsishodnim ali se time niko nije pozabavio. Reforma se sprovodi po principu forme a ne sustine.
Sta znaci devetogodisnje osnovno obrazovanje? Ko ce da nam objasni kakve su beneficije od te promene? Da li je to gotova stvar? Da li ce taj predlog sluziti za dilovanje u skupstini tipa, mi vama podrzimo ovaj paket (u kom se nalazi i ovaj biser ministarstva za obrazovenje) a vi nama ovaj paket.
Sta je potrebno da se uradi da bi se drzavni cinovnici uozbiljili i poceli da rade svoj posao koji je, da ih podsetim, od opsteg interesa i dobra a ne stavka u njihovim isfriziranim biografijama?
Pametnjakovicima koji se sluze frazom "Tako je u svetu" porucio bi da ipak provere "Kako je u svetu"
Sustina a ne forma!

Otac troje dece

pre 17 godina

Apsolutno prihvatam da moja deca prodju pripremu za skolu kroz instituciju koja je za to namenjena. Ali mi se cini da postoji raskorak izmedju onoga sto drzava namece kao obavezu i onoga sto je ucinila da se obaveza i realizuje. Ja naime svoju decu ne saljem u vrtice jer supruga ne radi a ja po kriterijumima drzave puno zaradjujem pa moram da platim punu cenu vrtica. Fakat je malo drugaciji, zaradjujem koliko da platim podstanarsku kiriju, troskove koji su uzasno veliki (komunalije, struja, telefon, ...), i da ih prehranim, za vrtic nema sanse da ostane.
Sustina je dakle u sledecem, ako mi neko namece da moram da dete posaljem u vrtic na pripremu za skolu onda mora i da obezbedi da ta priprema za skolu bude besplatna, jer zaboga apsurd je da je po nasem zakonu osnovna skola besplatna i obavezna a da deci moramo da placamo obaveznu pripremu za tu osnovnu skolu.

Dusan

pre 17 godina

Ministarstvo kaze da mogu da biram skolu u koju cu da upisem dete u predskolsko. Bio sam u jednoj (Uzicka republika) kazu da ne organizuju predskolsko. Bio sam u drugoj kazu nema mesta, u vrticima takodje nema mesta.
Godinama sam pokusavao da upisem dete u vrtic na Novom Beogradu i nisam uspeo iako i ja i zena radimo, dok je za to vreme bilo upisano mnogo dece ciji roditelji ne rade. Plasim se da se ne desi opet da mi dete ostane neupisano i sta cu onda, da krene u skoli sa 11 godina ako sledece 4 ne uspem nigde da ga upisem. Nemam vezu i to ti je.
Drugi problem mi je i sto prijavljujem punu platu pa placam sve po najvisim cenama, dok drugi koji potkradaju drzavu imaju i povlastice.

Ivan

pre 17 godina

Moja mama je učiteljica i znam kada se krene u prvi razred da se deca koja nisu išla u predškolsko uglavnom dosta lošije snalaze u početku. Naravno to nije uvek slučaj ali je svakako ovo dobro resenje zbog roditelja koji svoju decu nisu pripremili za skolu na pravi nacin.

Slobodan

pre 17 godina

Koliko traje "devetoljetka"?
Znamo li koliko traje osnovno obrazovanje u Srbiji.Dužina trajanje osnovne škole definisana je Zakonom o osnovama sistenma obrazovanja i vaspitanja.Tzv. Gašin zakon je to jasno definisao i piše u čl.86 ovog zakona(2003.) da traje devet godina.Ovaj član (kao i gotovo ceo zakon) promenjen je dolaskom Lj.Čolić na mesto ministra prosvete Srbije tako da u istom članu (čl.86) piše "Osnovno obrazovanje i vaspitanje traje osam godina i ostvaruje se u dva obrazovna ciklusa".Takodje, dodat je novi član, čl.85 gde piše "pripremni predškolski program je deo obaveznog obrazovanja i vaspitanja u devetogodišnjem trajenju".Takodje u istom članu piše da se on"... traje četiri sata dvevno najmanje šest meseci".
Ne vidim razloge za pohvalu poteza ministra Vuksanovića.Zna li se ko će doneti programe po kojima će se deca pripremati za polazak u školu? To je u nadležnosti Nacionalnog prosvetnog saveta(definisano navedenim zakonom), Vuksanović samo te odluke potpisuje.Znate li da Nacionalni prosvetnii savet ne radi?Da li neko kontroliše rad je samo ovih anonimnih grupa koje piše predškolski program nego i ostalih koji pišu šk.programe.Suštinsko pitanje: gde se dade Nacionalni prosvetni savet?

kiki

pre 17 godina

Potpuno ispravno.Mislim da je obaveza veoma dobra za decu,koja treba da krenu u skolu, jer je ocigledno da deca koja krecu u skolu, a nisu isla u nikakvu predskolsku ustanovu ,imaju dosta teskoca da se uklope. Sto se tice placanja , to se ovde u Nemackoj takodje dosta placa, pa tako mnogi decu ne salju u obdaniste , odnosno predskolsku, tako da je odlicno ako bude besplatno. Ali posto ce biti obaveza ,onda je logicno da bude besplatno, jer ne mozete terati roditelje da salju decu u predskolsku, a da su obavezni da to placaju, a oni to ne mogu.

Umetnica

pre 17 godina

Ova ideja je dočekana na nož kada je Gaša Knežević pokušao da je implementira - a sada se ta ista ideja reciklira kao "revolucionarna" i "briljijantna". To je zaista vrhunska sramota - prepisivati i krasti ideju koju si prethodno blokirao i okarakterisao kao nedopustivu. A Vuksanoviću nedostaje vizije i inteligencije da bi shvatio da u celom svetu postoji nešto što se zove "home daycare" gde se deca u malim grupama čuvaju upravo po stanovima, od strane osoba koje nisu završile nikakvu školu za čuvanje dece. Propisi o vrtićima su takvi da ih maltene samo državni vrtići mogu ispuniti. Kada bi Vuksanović bio u stanju da shvati da postoji život i van imaginarnog socijalizma SFRJ, shvatio bi da je za poziciju koju on zauzima potrebna i inteligencija, fleksibilnost i istinsko razumevanje problematike. A ne samo prepisivanje tuđih ideja i papagajsko ponavljanje nečega iz prošlosti.

Branka

pre 17 godina

Slazem se da je deci neophodno barem godinu dana predskolske nastave.
Zivimo u Japanu.
Ovde predskolska nastava pocinje jos sa tri godine , a deca polaze u osnovnu skolu sa sest godina.
Iako nije obavezno upisati dete, gotovo svi roditelji upisuju decu vec sa tri godine ,jer u tom uzrastu decu pocinje da interesuje svet koji ih okruzuje, vise nisu toliko vezana za roditelje(majku),pocinju da traze drustvo van porodice.
Predskolska nastava je dalje podeljena u tri grupe prema uzrastu.
Nas sin ima pet godina i pohadja internacionalnu skolu,predskolski uzrast.
Na grupu od pet do deset ucenika ima po dva vaspitaca.
Ima dosta nastavnog programa, ali se ne zaboravlja na ono sto je mozda jos i vaznije u tom uzrastu. Igranje, druzenje, prihvatanje novog, razlicitog;tolerancija;samostalno izrazavanje, istrazivacki duh;lepo ponasanje, higijena;sto kasnije sigurno deci olaksava prilagodjavanje prilikom polaska u osnovnu skolu.
Mi kao roditelji smo prezadovoljni, a dete s radoscu ide svaki dan u skolicu, sto je i najbitnije.

maki

pre 17 godina

Dakle, bilo bi možda prevashodno potrebno obratiti pažnju na to ko i kako vaspitava našu decu. Postojeći obrazovni kadar ove zemlje je nezainteresovan i ne motivisan (ja sam samo roditelj nisam u prosveti). A o tome da obrazovanju svoje dece ne doprinose u velikom broju slučajeva ni roditelji, to je tek posena priča.Kakva nam generacija stasava sami mi utičemo i doprinosimo i nosimo deo odgovornosti. Deca se obrazuju na španskim serijama i krimi filmovima i mržnji koja izbija i osijava sa malih ekrana.Šta taj javni servis koji svi plaćamo nama daje, a našoj deci?Šta ih podstiče u životu, koji su im ciljevi i kriterijumi postavljeni, šta su poslednje pročitali oni? A njihovi roditelji? Gde vam dete provodi vreme? Da predškolsko i da 9 godina ali pre toga standardi u svemu. Ne moraju da u predškolskom im baza za muzičko obrazovanje budu razne Cece,Mace i ostale a to donose iz kuće, itd. Mislim da je ova tema jako ozbiljna. Gde se dedoše sekcije raznih vresta po školama? Da li su nam talentovana i vredna deca nagrađena ili se toga stide i izazivaju prezir svoje manje kvalitetne okoline, itd.

Predrag Veselinović

pre 17 godina

Prva rečenica vesti glasi:
„Predlogom zakona o predškolskom i osnovnom vaspitanju koji je upućen Skupštini Srbije predviđeno je da osnovno obrazovanje traje devet godina, a predškolska nastava kao priprema za školu biće besplatna“
Jedine dodatne dažbine moraju početi da plaćaju privatne ustanove, gde se zaista mora uvesti neki red i osigurati poštovanje minimuma standarda za brigu o deci u 21. veku. Pa ja biram i parking na kome ostavljam kola, a kamoli kome ću ostaviti dete na čuvanje.

Dakle poruka svima bi bila, nemojte odmah osuti drvlje i kamenje na svaki najavljeni potez ove vlasti, jer ima tu dosta dobrih ideja. Između ostalog, i od nas dosta zavisi dinamika i uopšte prioritet realizacije tih dobrih ideja

natasa

pre 17 godina

Ma da, sa decom kao sa krompirima. Kako se kod nas tako ishitreno donose takve odluke, menjaju se stvari preko noci. Gde su tu ozbiljne studije, eksperimentalna odeljenja itd. Nisu to cene na napolitankama, da samo prelepis novu preko stare i stvar je zavrsena.

mama

pre 17 godina

I sve to nista ne pomaze. Skola nam je dosadna, zastarela, spora, a nastavni kadar u politickim trvenjima. Najgori djaci idu u nastavnike, a najbolji beze odavde. I dalje.

Vesna

pre 17 godina

Ono sto je veoma vazno,to je postaviti cilj,tj. sta zelimo da deca postignu u skoli.Radim u jednoj srednjoj strucnoj skoli.Svake godine dolazi sve vise djaka koji ne znaju tablicu mnozenja,ne umeju da napisu tekst po pravopisu lose citaju.Ucenici zavrsavaju razrede pod pritiskom roditelja[na nastavnike],a nastavnici ih "pustaju" neki sto ne zele da se trude,a i zbog straha da ne ostanu bez djaka[citaj bez posla].Tako iz skola izlaze citave generacije ucenika koji nemaju ni strucno ni opste obrazovanje.Ali niko ne mari zbog toga,jer znanje niko i ne trazi.Zaposljavaju se po vezi uglavnom u trgovini,ma koju skolu da zavrse.Uce jedino oni koji se spremaju za inostranstvo.Urgentno je potrebno redukovati gradivo i odrediti prag znanja koji bi svaki ucenik morao da savlada,ako zeli u sledecu godinu skolovanja.Stanje u skolstvu je jako,jako lose i o tome treba razgovarati.

Velimir

pre 17 godina

Iz licnog iskustva znam da sam se dosta dobro snasao u skoli bez predskolskog. Prva dva-tri meseca su bila teska, ali ne zbog akademskog dela (znao sam azbuku i da sabiram dvocifrene brojeve pre nego sto sam poceo) vec zato sto nisam imao osecaj institucijalizacije koji su imala druga deca. Recju, nisam umeo lako da se povinujem pravilima i taj me problem i dan danas prati. Ne znam, doduse, da li to jeste problem ili, naprotiv, prerano i preterano ustrojstvo dece ubija kreativnost i mogucnost za nezavisno razmisljanje. Zve zavisi, naravno, od toga kakvu naciju hocemo da formiramo. Svakako, terati ljude da daju decu u predskolsko a da pritom isto nije besplatno je sramotno izrabljivanje poreskih obveznika.

Neca

pre 17 godina

Ljudi, kada bi ste znali sa kakvim čovekom imate posle, mislim Na Vuksanovića ne bi ste mu nu nacrtanu decu dali na školovanje i pripremnu nastavnu. taj čovek i njegova grupa ljudi eksperimentiše sa decom.
No, niste Vi krivi, onaj ko mu je poverio tu funkciju je slučaj za ispitivanje.
Ne mogu Vam objašnjavati svaki detalj ali takvu štetu sistemu obrazovanja nije naneo ni Stipe Šuvar.