Aktuelno

Četvrtak, 18.05.2006.

21:01

Do Nemačke za 19 evra od jeseni

Izvor: B92

Do Nemaèke za 19 evra od jeseni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Aachen

pre 17 godina

@Dusan
niko ne kaze da su kod GW SVE karte 19 evra, nego OD.
Ja sam npr. kupila povratnu za 38 evra sa taxama za kraj septembra.
Za isti period je mnogo jeftinije od JATa. Neuporedivo jeftinije.

Dusan

pre 17 godina

Sad sam bio na njihovom sajtu. Povratni let do Bona za dvoje kosta 212 evra. Mnogo vise od 38 evra kako kazu :)
Kod Jata cena je 179 evra do Frakfurta (najblizi aerodrom Bonu)+ aerodromska taksa.
Ja bih pre Jatom.

Aleksandar

pre 17 godina

@Atom
Evo tog bisera od Seljine izjave: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=02&dd=24&nav_category=9&nav_id=162949

Dejan

pre 17 godina

E sad, lepo je to sto cemo moci u Nemacku za 19eur, ali sta ce biti sa letovima ka Turskoj, Grckoj, Egiptu...
Pocetak jula,Kusedasi...dve povratne avionske karte preko JAT-a, sa taxama izadju oko 650eur. Skoro koliko i smestaj za dve osobe u hotelu sa 4*

Da li je to normalno!?

Zvonko

pre 17 godina

Viza 60 evra (pitanje da li ces je dobiti) karta za avion 19 evra plus takse aerodromske. Ode sve u majcinu. Srbi jos nisu zreli za takva putovanja.

Atom

pre 17 godina

::MOLBA za urednike sajta B92::
.
Molim da neko postavi link na vest o (čini mi se) prošlogodišnjoj reakciji "gospodina ministra" Velje Ilića, kada je dotični tvrdio da LC kompanije uništavaju domaću privredu i domaće kompanije, da samo u početku prodaju jeftine karte a nakon što uspeju da unište domaću avio kompaniju - ekspresno podignu cene, da ON (Velja) sve to "zna" i video je svojim očima, i da je njegova odluka (kakve to sve veze ima sa "njegovim" ministarstvom???) da LC kompanija Ryan Air ne dobije dozvolu za korišćenjeniškog i batajničkog aerodroma.
.
Voleo bih da znam da li to povlači i nekakvu zakonsku odgovorsnost, kada neko zbog svoje nekompetenstnosti, neobaveštenosti (!), neznanja, gluposti, ili jednostavno zarad lične materijalne dobiti (npr. održavajući autobuski lobi ili JAT), načini materijalnu štetu svojoj državi, a u isto vreme nas i dodatno izoluje (što opet povlači svakakvu vrstu štete, zar ne?).
.
Dakle, može li B92, ima li hrabrosti B92, da pokrene tu priču? Jugoslav Ćosić možda? Neko? Bilo ko?
.
Želim da znam zašto je gospodin Velimir Ilić, u ime ministra ove države, blokirao odličan ugovor. A ako nije dobro da imamo LC kompanije, zašto onda sad ipak dozvoljavamo da dođu?
.
Molim da neko, iz b92 ili od publike, pronađe link na tadašnju priču (i komentare kojih je bilo ((čini mi se)) oko 250!), da se malo podsetimo i da to prodiskutujemo.
.
Uzgred, dosta su bre nesposobni vodili ovu državu! Daj da malo i odgovaraju za ta svoja (ne)dela!
.
Đinđić je za sve njih nedostižno nedostižna veličina!!! Pokoj mu duši.

srdjan pejovic

pre 17 godina

prava stvar! da i mi pocnemo da licimo na svet.mnogo bogatije zemlje imaju low cost letove vec godinama,a nama je povratna karta do podgorice skoro 200 eur.
ovo je znak da ide na bolje.
samo da ne bude srpski sindrom da sada pojedini uzimaju po 5 karata (iz filma ko to tamo peva: ima cica pare, daj 5 karata.

Pedja

pre 17 godina

Pa bio je i red . . .Koliko sam obavesten osim Gw otvorice se i nasa Centavia ako i to nije netacna informacija,sto bi sasvim bilo dovoljno za sve nase u inostranstvu.Mnogo vise mogucnosti u tom slucaju . . .Oni navodno trebaju da pocnu zvanicno da lete pocetkom Jula . . .

Illuminatus!

pre 17 godina

Odlično! Konačno ćemo reći "ćao, nema više" svim onim Veljinim i Vukovim parazitima koji su se uhlebili preko JAT-a i žive sisajući nam budžet...

Nislija

pre 17 godina

Nis je i zapoceo celu diskusiju oko low-cost kompanija, jer su sa Aerodroma ozvanicili da ponuda Ryanair-a koja je upucena Ministarstvu nije prosledjena Nisu. Posle je Velja reagovao i "zabranio" da Nis sam bira kompanije koje ce leteti, pa se kasnije opet korigovao. Nis dakle zeljno ocekuje Low-cost kompanije, tako da je ovo vest vazna i za Nis. Tek tada ce se videti koliko su putnici stvarno zainteresovani za Nis, jer ce se videti da je dobar deo nasih iseljenika vezan za centralnu i juznu Srbiju. Ali monopol je monopol, ne ide lako ...

Nikola

pre 17 godina

Potpuno je netačno da low-cost avio kompanije ne prodaju povratne karte. Ja sam pre nepunih mesec dana leteo WizzAir-om iz Zagreba za London (Luton), a povratnu kartu sam kupio nekih mesec i po dana ranije. Ukupna cena povratne karte sa svim troškovima je bila 130 eura, što je oko dva i po puta jeftinije od JAT-a. čak i sa autobuskom kartom BG-ZG, troškovi su bili duplo jeftiniji. Uzgred, birtansku vizu sam dobio pre rezervacije karata i niko me u ambasadi za avionske karte nije ni pitao.

Uostalom, ako pogledate Germanwings sajt, primetićete da ispod podataka za "Outward flight" imate podatke za "Return flight." Šta li je to, hmmm? ;-)

Goran

pre 17 godina

Da, zapravo naci se na ovakvoj jednoj listi povlaci i odgovornost Beogradjana da svoj grad upristoje kako bi se u njemu stranci mogli snaci bas kao sto se i Beogradjani mogu snaci u nekom za njih stranom gradu.
Tako na primer, kod nas je recimo ispod casti uraditi tako nesto trivijalno kao sto je vidljivo obelezavanje naziva gradskih ulica na svim raskrsnicama. Jer zaboga kad mi nesto radimo onda to mora da bude ili najveci hram ili najdublji metro ili najveci k... na Balkanu.
OBELEZIMO ULICE DA NE BI TUMARALI I SVIRALI JEDNI DRUGIMA!

dbk

pre 17 godina

Hvala Bogu! Veselim se zbog svih koji ce sada moci jeftinije putovati i nasih beogradskih prijatelja, koji ce nas konacno moci posjetiti. Steta sto mi to nismo docekali kada smo prije 2 mjeseca napustali Beograd.

dbk

pre 17 godina

Ne zaboravite takse, koje su u jednom smjeru i do 28€. Tako karta moze u specijalnoj ponudi (koju sam i sama cesto koristila) biti 1€ u jednom smjeru, ali ipak sve da ukupno kosta 58€!
Germanwings za Hrvatsku leti jos i za Rijeku i Dubrovnik.

Boris

pre 17 godina

Ma kakva god kompanija bila, vazno je da je jeftina...
Takve kompanije postoje i u Madjarskoj i moze se leteti za ceo svet za male,ali bas male pare......samo je do sad trebalo otici do Madjarske i sesti u avion,naravno po odobrenju Madjarskih vlasti...ako ova kompanija zaista udje u Beograd,svaka nam cast....ali jos samo vize da nestnu...

šole

pre 17 godina

111,36 je ukupna cena raznih taksi. S-Bahn S13 ili S12 14-17 min.(http://reiseauskunft.bahn.de/bin/bhftafel.exe/dn?evaId=8003330&boardType=dep&time=00:00&productsDefault=1111101&start=yes) do centra. Keln je do jaja. Dobrodošli

Milos iz Holandije

pre 17 godina

Divna, divna vest. Sada je samo pitanje vremena kada ce i ostale kompanije da prate GW.

Srbija (Beograd) je svet!!!!

Dejan

pre 17 godina

Meni bi se jako svidelo kad bi smo na primer uspeli da sastavimo jedan "low cost" vodič za Beograd. Znači jeftin smeštaj i vodič kroz grad. To bi bilo i u interesu turističke organizacije Beograda. Najbolje bi bilo da jeftini hoteli imaju mogućnost online rezervacije. Ako nemaju neka uvedu. Tako bi privukli dosta turista u BG. A još neki inoficijelni vodič po splavovima itd. Evropljani vole dobar provod za mali džep...

- Povratne karte ima. Samo treba da se navede datum povratnog leta prilikom rezervacije. Onda imate oba leta i ukupnu sumu. Pa onda listajte malo: plus jedan dan minus dva dana itd, da bi vam cena ispala povoljnija.

jako zabrinut

pre 17 godina

Low cost kompanije su dramaticno promenile zivotne navike Evropljana i to je jedino tacno - sve ostalo je trazenje dlake u jajetu.
Karte su jeftine samo kad se rezervisu dosta unapred. Tacno i kod svih drugih kompanije je tako - zakon trzista. I opet su lc kompanije u svakom trenutku jeftinije od "normalnih"
Slecu na manje aerodrome. tacno, jer ti aerodromi imaju manje takse sto se odrazava na jeftiniju cenu karte.
Lc kompanije ne prodaju "povratne" karte. Tacno, ali meni to odgovara jer imam vecu slobodu kretanja i planiranja puta, ali vam niko ne brani da kupite karte u oba pravca.
Ko je nama kriv sto niko nece da se seti da pretvori batajnicu ili nis u lc aerodrome - madjari napravise nov terminal samo za lc kompanije a turisti pristizu na hiljade svakog dana i svi zadovoljni - samo mi "cuvamo" kompaniju koja ne cuva sama sebe da bi imale gde da se uglave zasluzne stranacke licnosti
Nema hrane u avionu - tacno, ali vam niko ne brani da ponesete svoju.
"visak" prtljaga se naplacuje - tacno, ali tako je u svakoj kompaniji - u nekima cak i nece da vas puste u avion sa viskom prtljaga.
Easy Jet, Ryan Air i German Wings su trenutno najmocnije kompanije u Evropi, pod njihovim pritiskom cak i Lufthansa, British Airways, KLM i Air France su prinudjeni da drasticno spustaju svoje cene za evropske destinacije. Pa sta onda ispada - da su ti evropljani bas toliko glupi i da lc kompanije ne valjaju kad ostvaruju tolike profite i sve veci broj putnika. Koliko je to profitabilan posao shvaticete ako vam kazem da su Ryan Air i Easy Jet kompanije koje postoje tek 10 godina, a po broju aviona i prevezenih putnika su prevazisli British Airways, a krenuli su bukvalno od jednog iznajmljenog aviona i zakupljenog hangara. Znaci oni po Evropi prevezu vise putnika nego BA po evropi i celom svetu zajedno.
Aerodromi su biznis koji se sad najvise razvija, a mi cemo opet kukati kad zbog svoje nepsosobnosti aerodrome budemo prodali strancima da na njima ostvaruju profit, slicno kao sa Zelezarom smederevo, Valjaonicom Aluminijuma i ostalim kompanijama koje sa nasim radnicima ali bez lopovskog menadzmenta izvoze svoje proizvode....ali i profit.
Ja sam zadovoljan sto ce GW leteti za beograd, to ce sigurno uticati i na povecanje broja turista, a nadam se samo da nasi vazduhoplovni "znalci" nece uprskati nesto. kad vec nismo sposobni da udjemo u Evropu, pustimo makar da Evropa dodje kod nas. Jebes grad u koji ne lete bar tri LC kompanije!

iz Nemacke

pre 17 godina

Sasa - to sto je cena karte jeftinija sto se ranije kupi nije nista negativno. Ja sad (u maju mesecu) pitam JAT posto je karta za Beograd za avgust (zar to nije "dosta ranije"?!) i slogiram se od 320 evra!
Naravno i u JATu se naplacuje visak prtljaga.

sasa

pre 17 godina

Treba reci da su karte jeftine samo ako se rezervisu dosta ranije, a broj putnika koji znaju da ce da putuju za 2 ili 3 meseca i bas tog dana nije veliki.Kad bi pokusali da napravite rezervaciju kratkorocno videli bi da to nije tako jeftino.Treba reci da se svaki visak prtljaga obavezno naplacuje pa izvolte

Milutin

pre 17 godina

Kad je rec o aerodromskim taksama evo nekoliko interesantnih podataka. Ukupna taksa se sastoji od: "Passenger service charge" (novac koji uzima polazni aerodrom za: "izgradnju, odrzavanje i ciscenje"), bezbednosne takse, takse za gorivo (dinamicna taksa zbog skoka cene nafte) i na nekim aerodromima postoji jos jedna "aerodrom tax" (samo jos jedan naziv za aerodromske usluge, i pored "passenger service charge").
Od 55 aerodroma sa kojih leti GermanWings deo takse koju uzima aerodrom, dakle "passanger service charge" je najveca u Cirihu (31 eura). Sledeci je Beogradski aerodrom (25 eura), a zatim Bec, Oslo, Zagreb, Stokholm, Edimburg, Minhen (20-22 eura).
Na nekoliko aerodroma aerodromski profit je podeljen u dve takse pa sam aerodrom manje eksplicitno uzme cak i vise od gore navedenih rekordera. Takvi su Nica , Bastija, Pristina i Tirana (26-33 eura).
Ono sto putnike ipak najvise zanima je verovatno ukupan novac koji treba dodati na cenu karte. Tako se letenje iz Beograda nalazi tek na desetom najskupljem mestu sa 38 eura ukupne takse (nesto jeftinija pozicija u odnosu na glamurozne konkurente je zbog nedostatka posebne takse za bezbednost na nasem aerodromu, ili je ona negde ukljucena (?)) te nas tako po skupoci ipak preticu Cirih, Bec, Pristina, Atina , Bastija, Minhen, Nica, Edimburg, Tirana i Hamburg (39 do 46 eura ukupne takse).
Najjeftinije takse su na aerodromu u Kelnu (ukupno 18 eura) koji je povezan sa skoro svih 54 aerodroma u mrezi GermanWings-a¨.

Bokilee

pre 17 godina

Uh za te pare vozio bih se ceo dan tamo-vamo.wow.Samo jos da nemam plavu knjizicu na kojoj pise Pasos.Bolje bi prosao sa markicom za GSB...Sta to vredi nama kad mozemo slobodno da se krecemo Evropom - kao Jevreji 30-tih u Svabiji.

Mixajlon

pre 17 godina

Da, zaista sve je to bajno i sjajno, samo ne znam da li je moguce Nemacku vizu dobiti sa kartom u jednom smeru, ili mozda u toj low-cost avio kompaniji izdaju i povratne karte. Cuo sam da je uslov za Sengensku vizu prikaz povratne karte, a da low-cost avio kompanije takve ne izdaju.
I nemojte se prerano radovati - i nasi ce odmah da se "ugrade" u cenu ali malo je nezgodno jer je cena karte vec u startu niska, pa bi takse bile duplo vece nego avionska karta.

dovla77

pre 17 godina

Pogledajte let npr. 14 ili 16 novembra i videcete da je passenger service taksa 18.99 eur, a za neke druge dane 25.09 eur. Sta to znaci? Da airport tax zavisi od datuma? Ne bih rekao: to znaci da passenger service tax i airport tax nije isto. U passenger tax Germanwings uracunava jos nesto. Raspitao sam se: airport tax na Surcinu je 16.5 eur sa PDV-om.

pedja

pre 17 godina

Totalno iznenadjenje. Polako se ostvaruje ono sto se nadam da ce nam se desiti. I pored svih nasih glupsti Evropa nam i dalje daje smernice kako dalje.

@dovla

pre 17 godina

Taksu placas na polaznom aerodromu. Dakle, za taksu na Surcinu, uzmes let BG-Keln, pa pogledas strukturu takse: 25.09€ za putnicki servis, 6€ za gorivo i 6.95€ dodatak. Onda uzmes let Keln-BG, pa pogledas isto: 4.38€ za federalnu taksu za bezbednost, 0.80€ putnicki servis, 6€ za gorivo i 6.95€ dodatak.
Dakle, kod nas neto aerodromske usluge kostaju 25€, a u Kelnu 0.80€. Pre neki dan sam leteo sa Surcina sa zakasnjenjem od 2 sata, pri cemu niko nije obavestavao putnike koji su cekali u tek otvorenom i praznom terminalu. Salter za informacije je uvek imao zakasnelu informaciju od 15-20 minuta (prvo izadje novo vreme na monitoru, pa tek onda cuje osoblje na salteru). Nas aerodrom nije jadan zbog tehnicke opremljenosti, nego zbog neprofesionalnog osoblja i rukovodstva. I za sve to platis 25 evra. Ziveli!

dovla77

pre 17 godina

Otkud vam to da je taksa na Surcinu 38 eur? Ja koliko vidim, za let BG-Keln taksa je 19 eur, sto je dosta jeftino i ukljucuje i airport tax i security surcharge i fuel surcharge. Sama taksa u BG je svega nekih 8 eur.

Dejan

pre 17 godina

Mali trikovi:
Kako dobiti najjeftiniju kartu? Cene naravno skaču što bliže je datum putovanja i što više putnika ima rezervacije.
Upišite se zato na "newsletter" germanwings-a. Jedanput mesečno germanwings ima "rasprodaja" karata. Tu vam se nude povoljnije cene nego u regularnoj rezervaciji. Putem emejla ćete biti obavešteni kad je to. Regularno je da ta prodaja počinje četvrtkom popodne. To se čini da bi se popunila prazna mesta u avionima.

A što se tiče standarda u avionima mogu vam reći da ćete biti pozitivno iznenađeni i odmah primetiti razliku prema JAT-u. Avioni kreću na vreme i nema velikih zakašnjenja. Potvrdu o rezervaciji dobivate putem emejla i treba samo da znate kod koji je upisan na Vašem Travel Itinery.

U Kelnu imate mogućnost da letite dalje prema nekom drugom cilju u Evropi. Keln je centar low-cost kompanija tako da možete nastaviti let i sa drugom kompanijom. Važi procedura: sletiš, uzmeš prtljag i ponovo se čekiraš za sledeći let.
Želim svima srećan put. I naravno bi mi se sviđalo kad bi i niški aerodrom uveo letove low-cost kompanija. Potencijala ima, samo isto tako i kočničara koji ne daju.

Vlada

pre 17 godina

Vec nekoliko godina koristim low-cost kompanije (pocevsi od Easyjet-a) i odavno mi je san da se pojavi BEG u listi destinacija na nekom od ovih sajtova. Sinoc sam pregledavao letove i cene Germanwingsa i umalo mi oci ne ispadose kad sam video Beograd. Prvo sam pomislio da je uvrscen po automatizmu, kao jedan od evropskih aerodroma, medjutim, zaista je bilo moguce rezervisati kartu. Uprkos, svim nastojanjima nasih ministara i BIA-e, postajemo polako deo Evrope...

JAT na zemlji Srbin na nebu

pre 17 godina

Sad sam bio na sajtu germanwingsa, i bukvalno sam se naježio kada sam u meniju Origin nasao Belgrade (BEG). Konačno, nakon germanwingsa verujem da će u narednih godinu dana barem još jedna kompanija (tipujem na skyeurope) uvesti letove za Beograd. Konačno! Gotovo neočekivano nakon skorašnjih pametovanja iz vrha JATa i ministra Ilića.
Cena karte će i dalje biti 20 eura viša nego što bi trebalo, s'obzirom da aerodorom "Nikola Tesla" ima taksu od 38 eura, dok se te takse po ostalim aerodromima kreću oko 20 eura, nadam se da će i to spustiti uskoro.

primer cene: povratna karta Beograd - Keln sa datumima 18. i 25. oktobar košta 66 eura.
Drugovi iz JATa, izgleda da se pojedincima ipak isplati da voze po ovim cenama, puno sreće u godinama koje su pred vama, trebaće vam puuuuuno.

andrej

pre 17 godina

jos uvek ne moze da se rezervise! Opet nasi sa brzopletim i nepouzdanim informacijama. Ali, vidi se Belgrade kako sija na mapi Evrope!

Jovan

pre 17 godina

Napravio sam rezervaciju karte da vidim koje su zapravo cene. Hipoteticki polazak za Beograd iz Kelna bi bio 13 septembra a povratak u Keln iz Beograda 19 septembra. Ukupna cena karte (dva leta + takse) je 66 EUR. Cene, naravno variraju od dana do dana ali recimo da ce se kretati u rasponu od 50 - 100 EUR povratna karta.

Sto se aerdodroma u Kenu tice, u pitanju je Konrad Adenauer aerodrom. Sa Germanwings-ovog sajta: "The modern Konrad Adenauer Airport is located 15 km south of Cologne. Germanwings departs from Terminal 1, Gate C".

Voz od aerodroma do Kelna je 2 EUR u jednom pravcu (iz Kelna) a do Bona je 4.80 EUR. Do Dizeldorfa je 16.80 EUR.

Inace sve ovo se nalazi na www.germanwings.com

Lep pozdrav,
Jovan

Vlada

pre 17 godina

Vest je potvrdjena od samog Germanwingsa, na njihovom sajtu vec sada mozete da kupite karte za septembar, sa sve taksama u jednom pravcu 19 evra!
http://www.germanwings.de/

Nikola

pre 17 godina

Takse na aerodromu u Beogradu su 38€, u Kelnu 18€.
Na sajtu GermanWings-a je moguce kupiti kartu, a samim tim i izracunati tacnu cenu.

obrad

pre 17 godina

Lepo! Konacno low cost u Beogradu, sada je vreme i za Nis.
Samo trebali su da kazu i da ce aerodromska taksa da bude bar 80 eura. Aerodromi u Srbiji su po taksama i dalje najskuplji u Evropi.

Konacno

pre 17 godina

Hvala Bogu! I bilo je krajnje vreme! Ali nedostaju informacije: koji aerodrom u Beogradu, koji aerodrom u Kelnu? I koliko kostaju takse, tj. da li je to zaista konacna cena? Poznat vam je vazon sa snizenjima u avio-kompanijama kad vam u reklami navedu osnovnu cenu bez ijedne jedine takse pa vam karta na kraju izadje za 200 Evra skuplja nego sto kaze reklama. Nadam se da sa ovim cenama to nije slucaj. Zasto niste ovo stavili u glavne vesti? I dajte kontakt za rezervaciju

Škotlanđanin_od_Leskovac

pre 17 godina

Gde je sada onaj obmanjivač javnosti direktor niškog aerodroma koji je pre manje od mesec dana izjavio kako u Niš ne mogu da sleću strani avioni sve dok od 2007. godine na snagu ne stupi Sporazum o Otvorenom nebu sa EU (plus period "prilagođavanja" nepoznatog roka trajanja).

Dva pitanja za tog direktora:

1) kako onda u Beograd mogu da sleću strani avioni i pre stupanja na snagu tog Sporazuma?
A pre Beograda i tog Sporazuma strane kompanije imaju redovan saobraćaj sa svih hrvatskih aerodroma na primer (a Hrvatska još nije članica EU)

2) da li je direktor niškog aerodroma (obzirom da mu je pretpostavljani gradonačelnik S. Kostić član stranke Nova Srbija) takođe iz stranke ministra Velimira Ilića koji je već ranije izašao u javnost sa stavovima protiv otvaranja međunarodnog saobraćaja sa niškog aerodroma?

Škotlanđanin_od_Leskovac

pre 17 godina

Gde je sada onaj obmanjivač javnosti direktor niškog aerodroma koji je pre manje od mesec dana izjavio kako u Niš ne mogu da sleću strani avioni sve dok od 2007. godine na snagu ne stupi Sporazum o Otvorenom nebu sa EU (plus period "prilagođavanja" nepoznatog roka trajanja).

Dva pitanja za tog direktora:

1) kako onda u Beograd mogu da sleću strani avioni i pre stupanja na snagu tog Sporazuma?
A pre Beograda i tog Sporazuma strane kompanije imaju redovan saobraćaj sa svih hrvatskih aerodroma na primer (a Hrvatska još nije članica EU)

2) da li je direktor niškog aerodroma (obzirom da mu je pretpostavljani gradonačelnik S. Kostić član stranke Nova Srbija) takođe iz stranke ministra Velimira Ilića koji je već ranije izašao u javnost sa stavovima protiv otvaranja međunarodnog saobraćaja sa niškog aerodroma?

Konacno

pre 17 godina

Hvala Bogu! I bilo je krajnje vreme! Ali nedostaju informacije: koji aerodrom u Beogradu, koji aerodrom u Kelnu? I koliko kostaju takse, tj. da li je to zaista konacna cena? Poznat vam je vazon sa snizenjima u avio-kompanijama kad vam u reklami navedu osnovnu cenu bez ijedne jedine takse pa vam karta na kraju izadje za 200 Evra skuplja nego sto kaze reklama. Nadam se da sa ovim cenama to nije slucaj. Zasto niste ovo stavili u glavne vesti? I dajte kontakt za rezervaciju

obrad

pre 17 godina

Lepo! Konacno low cost u Beogradu, sada je vreme i za Nis.
Samo trebali su da kazu i da ce aerodromska taksa da bude bar 80 eura. Aerodromi u Srbiji su po taksama i dalje najskuplji u Evropi.

Vlada

pre 17 godina

Vest je potvrdjena od samog Germanwingsa, na njihovom sajtu vec sada mozete da kupite karte za septembar, sa sve taksama u jednom pravcu 19 evra!
http://www.germanwings.de/

Nikola

pre 17 godina

Takse na aerodromu u Beogradu su 38€, u Kelnu 18€.
Na sajtu GermanWings-a je moguce kupiti kartu, a samim tim i izracunati tacnu cenu.

Jovan

pre 17 godina

Napravio sam rezervaciju karte da vidim koje su zapravo cene. Hipoteticki polazak za Beograd iz Kelna bi bio 13 septembra a povratak u Keln iz Beograda 19 septembra. Ukupna cena karte (dva leta + takse) je 66 EUR. Cene, naravno variraju od dana do dana ali recimo da ce se kretati u rasponu od 50 - 100 EUR povratna karta.

Sto se aerdodroma u Kenu tice, u pitanju je Konrad Adenauer aerodrom. Sa Germanwings-ovog sajta: "The modern Konrad Adenauer Airport is located 15 km south of Cologne. Germanwings departs from Terminal 1, Gate C".

Voz od aerodroma do Kelna je 2 EUR u jednom pravcu (iz Kelna) a do Bona je 4.80 EUR. Do Dizeldorfa je 16.80 EUR.

Inace sve ovo se nalazi na www.germanwings.com

Lep pozdrav,
Jovan

andrej

pre 17 godina

jos uvek ne moze da se rezervise! Opet nasi sa brzopletim i nepouzdanim informacijama. Ali, vidi se Belgrade kako sija na mapi Evrope!

JAT na zemlji Srbin na nebu

pre 17 godina

Sad sam bio na sajtu germanwingsa, i bukvalno sam se naježio kada sam u meniju Origin nasao Belgrade (BEG). Konačno, nakon germanwingsa verujem da će u narednih godinu dana barem još jedna kompanija (tipujem na skyeurope) uvesti letove za Beograd. Konačno! Gotovo neočekivano nakon skorašnjih pametovanja iz vrha JATa i ministra Ilića.
Cena karte će i dalje biti 20 eura viša nego što bi trebalo, s'obzirom da aerodorom "Nikola Tesla" ima taksu od 38 eura, dok se te takse po ostalim aerodromima kreću oko 20 eura, nadam se da će i to spustiti uskoro.

primer cene: povratna karta Beograd - Keln sa datumima 18. i 25. oktobar košta 66 eura.
Drugovi iz JATa, izgleda da se pojedincima ipak isplati da voze po ovim cenama, puno sreće u godinama koje su pred vama, trebaće vam puuuuuno.

Vlada

pre 17 godina

Vec nekoliko godina koristim low-cost kompanije (pocevsi od Easyjet-a) i odavno mi je san da se pojavi BEG u listi destinacija na nekom od ovih sajtova. Sinoc sam pregledavao letove i cene Germanwingsa i umalo mi oci ne ispadose kad sam video Beograd. Prvo sam pomislio da je uvrscen po automatizmu, kao jedan od evropskih aerodroma, medjutim, zaista je bilo moguce rezervisati kartu. Uprkos, svim nastojanjima nasih ministara i BIA-e, postajemo polako deo Evrope...

Dejan

pre 17 godina

Mali trikovi:
Kako dobiti najjeftiniju kartu? Cene naravno skaču što bliže je datum putovanja i što više putnika ima rezervacije.
Upišite se zato na "newsletter" germanwings-a. Jedanput mesečno germanwings ima "rasprodaja" karata. Tu vam se nude povoljnije cene nego u regularnoj rezervaciji. Putem emejla ćete biti obavešteni kad je to. Regularno je da ta prodaja počinje četvrtkom popodne. To se čini da bi se popunila prazna mesta u avionima.

A što se tiče standarda u avionima mogu vam reći da ćete biti pozitivno iznenađeni i odmah primetiti razliku prema JAT-u. Avioni kreću na vreme i nema velikih zakašnjenja. Potvrdu o rezervaciji dobivate putem emejla i treba samo da znate kod koji je upisan na Vašem Travel Itinery.

U Kelnu imate mogućnost da letite dalje prema nekom drugom cilju u Evropi. Keln je centar low-cost kompanija tako da možete nastaviti let i sa drugom kompanijom. Važi procedura: sletiš, uzmeš prtljag i ponovo se čekiraš za sledeći let.
Želim svima srećan put. I naravno bi mi se sviđalo kad bi i niški aerodrom uveo letove low-cost kompanija. Potencijala ima, samo isto tako i kočničara koji ne daju.

dovla77

pre 17 godina

Otkud vam to da je taksa na Surcinu 38 eur? Ja koliko vidim, za let BG-Keln taksa je 19 eur, sto je dosta jeftino i ukljucuje i airport tax i security surcharge i fuel surcharge. Sama taksa u BG je svega nekih 8 eur.

pedja

pre 17 godina

Totalno iznenadjenje. Polako se ostvaruje ono sto se nadam da ce nam se desiti. I pored svih nasih glupsti Evropa nam i dalje daje smernice kako dalje.

@dovla

pre 17 godina

Taksu placas na polaznom aerodromu. Dakle, za taksu na Surcinu, uzmes let BG-Keln, pa pogledas strukturu takse: 25.09€ za putnicki servis, 6€ za gorivo i 6.95€ dodatak. Onda uzmes let Keln-BG, pa pogledas isto: 4.38€ za federalnu taksu za bezbednost, 0.80€ putnicki servis, 6€ za gorivo i 6.95€ dodatak.
Dakle, kod nas neto aerodromske usluge kostaju 25€, a u Kelnu 0.80€. Pre neki dan sam leteo sa Surcina sa zakasnjenjem od 2 sata, pri cemu niko nije obavestavao putnike koji su cekali u tek otvorenom i praznom terminalu. Salter za informacije je uvek imao zakasnelu informaciju od 15-20 minuta (prvo izadje novo vreme na monitoru, pa tek onda cuje osoblje na salteru). Nas aerodrom nije jadan zbog tehnicke opremljenosti, nego zbog neprofesionalnog osoblja i rukovodstva. I za sve to platis 25 evra. Ziveli!

dovla77

pre 17 godina

Pogledajte let npr. 14 ili 16 novembra i videcete da je passenger service taksa 18.99 eur, a za neke druge dane 25.09 eur. Sta to znaci? Da airport tax zavisi od datuma? Ne bih rekao: to znaci da passenger service tax i airport tax nije isto. U passenger tax Germanwings uracunava jos nesto. Raspitao sam se: airport tax na Surcinu je 16.5 eur sa PDV-om.

Mixajlon

pre 17 godina

Da, zaista sve je to bajno i sjajno, samo ne znam da li je moguce Nemacku vizu dobiti sa kartom u jednom smeru, ili mozda u toj low-cost avio kompaniji izdaju i povratne karte. Cuo sam da je uslov za Sengensku vizu prikaz povratne karte, a da low-cost avio kompanije takve ne izdaju.
I nemojte se prerano radovati - i nasi ce odmah da se "ugrade" u cenu ali malo je nezgodno jer je cena karte vec u startu niska, pa bi takse bile duplo vece nego avionska karta.

Bokilee

pre 17 godina

Uh za te pare vozio bih se ceo dan tamo-vamo.wow.Samo jos da nemam plavu knjizicu na kojoj pise Pasos.Bolje bi prosao sa markicom za GSB...Sta to vredi nama kad mozemo slobodno da se krecemo Evropom - kao Jevreji 30-tih u Svabiji.

Milutin

pre 17 godina

Kad je rec o aerodromskim taksama evo nekoliko interesantnih podataka. Ukupna taksa se sastoji od: "Passenger service charge" (novac koji uzima polazni aerodrom za: "izgradnju, odrzavanje i ciscenje"), bezbednosne takse, takse za gorivo (dinamicna taksa zbog skoka cene nafte) i na nekim aerodromima postoji jos jedna "aerodrom tax" (samo jos jedan naziv za aerodromske usluge, i pored "passenger service charge").
Od 55 aerodroma sa kojih leti GermanWings deo takse koju uzima aerodrom, dakle "passanger service charge" je najveca u Cirihu (31 eura). Sledeci je Beogradski aerodrom (25 eura), a zatim Bec, Oslo, Zagreb, Stokholm, Edimburg, Minhen (20-22 eura).
Na nekoliko aerodroma aerodromski profit je podeljen u dve takse pa sam aerodrom manje eksplicitno uzme cak i vise od gore navedenih rekordera. Takvi su Nica , Bastija, Pristina i Tirana (26-33 eura).
Ono sto putnike ipak najvise zanima je verovatno ukupan novac koji treba dodati na cenu karte. Tako se letenje iz Beograda nalazi tek na desetom najskupljem mestu sa 38 eura ukupne takse (nesto jeftinija pozicija u odnosu na glamurozne konkurente je zbog nedostatka posebne takse za bezbednost na nasem aerodromu, ili je ona negde ukljucena (?)) te nas tako po skupoci ipak preticu Cirih, Bec, Pristina, Atina , Bastija, Minhen, Nica, Edimburg, Tirana i Hamburg (39 do 46 eura ukupne takse).
Najjeftinije takse su na aerodromu u Kelnu (ukupno 18 eura) koji je povezan sa skoro svih 54 aerodroma u mrezi GermanWings-a¨.

sasa

pre 17 godina

Treba reci da su karte jeftine samo ako se rezervisu dosta ranije, a broj putnika koji znaju da ce da putuju za 2 ili 3 meseca i bas tog dana nije veliki.Kad bi pokusali da napravite rezervaciju kratkorocno videli bi da to nije tako jeftino.Treba reci da se svaki visak prtljaga obavezno naplacuje pa izvolte

iz Nemacke

pre 17 godina

Sasa - to sto je cena karte jeftinija sto se ranije kupi nije nista negativno. Ja sad (u maju mesecu) pitam JAT posto je karta za Beograd za avgust (zar to nije "dosta ranije"?!) i slogiram se od 320 evra!
Naravno i u JATu se naplacuje visak prtljaga.

jako zabrinut

pre 17 godina

Low cost kompanije su dramaticno promenile zivotne navike Evropljana i to je jedino tacno - sve ostalo je trazenje dlake u jajetu.
Karte su jeftine samo kad se rezervisu dosta unapred. Tacno i kod svih drugih kompanije je tako - zakon trzista. I opet su lc kompanije u svakom trenutku jeftinije od "normalnih"
Slecu na manje aerodrome. tacno, jer ti aerodromi imaju manje takse sto se odrazava na jeftiniju cenu karte.
Lc kompanije ne prodaju "povratne" karte. Tacno, ali meni to odgovara jer imam vecu slobodu kretanja i planiranja puta, ali vam niko ne brani da kupite karte u oba pravca.
Ko je nama kriv sto niko nece da se seti da pretvori batajnicu ili nis u lc aerodrome - madjari napravise nov terminal samo za lc kompanije a turisti pristizu na hiljade svakog dana i svi zadovoljni - samo mi "cuvamo" kompaniju koja ne cuva sama sebe da bi imale gde da se uglave zasluzne stranacke licnosti
Nema hrane u avionu - tacno, ali vam niko ne brani da ponesete svoju.
"visak" prtljaga se naplacuje - tacno, ali tako je u svakoj kompaniji - u nekima cak i nece da vas puste u avion sa viskom prtljaga.
Easy Jet, Ryan Air i German Wings su trenutno najmocnije kompanije u Evropi, pod njihovim pritiskom cak i Lufthansa, British Airways, KLM i Air France su prinudjeni da drasticno spustaju svoje cene za evropske destinacije. Pa sta onda ispada - da su ti evropljani bas toliko glupi i da lc kompanije ne valjaju kad ostvaruju tolike profite i sve veci broj putnika. Koliko je to profitabilan posao shvaticete ako vam kazem da su Ryan Air i Easy Jet kompanije koje postoje tek 10 godina, a po broju aviona i prevezenih putnika su prevazisli British Airways, a krenuli su bukvalno od jednog iznajmljenog aviona i zakupljenog hangara. Znaci oni po Evropi prevezu vise putnika nego BA po evropi i celom svetu zajedno.
Aerodromi su biznis koji se sad najvise razvija, a mi cemo opet kukati kad zbog svoje nepsosobnosti aerodrome budemo prodali strancima da na njima ostvaruju profit, slicno kao sa Zelezarom smederevo, Valjaonicom Aluminijuma i ostalim kompanijama koje sa nasim radnicima ali bez lopovskog menadzmenta izvoze svoje proizvode....ali i profit.
Ja sam zadovoljan sto ce GW leteti za beograd, to ce sigurno uticati i na povecanje broja turista, a nadam se samo da nasi vazduhoplovni "znalci" nece uprskati nesto. kad vec nismo sposobni da udjemo u Evropu, pustimo makar da Evropa dodje kod nas. Jebes grad u koji ne lete bar tri LC kompanije!

Dejan

pre 17 godina

Meni bi se jako svidelo kad bi smo na primer uspeli da sastavimo jedan "low cost" vodič za Beograd. Znači jeftin smeštaj i vodič kroz grad. To bi bilo i u interesu turističke organizacije Beograda. Najbolje bi bilo da jeftini hoteli imaju mogućnost online rezervacije. Ako nemaju neka uvedu. Tako bi privukli dosta turista u BG. A još neki inoficijelni vodič po splavovima itd. Evropljani vole dobar provod za mali džep...

- Povratne karte ima. Samo treba da se navede datum povratnog leta prilikom rezervacije. Onda imate oba leta i ukupnu sumu. Pa onda listajte malo: plus jedan dan minus dva dana itd, da bi vam cena ispala povoljnija.

Milos iz Holandije

pre 17 godina

Divna, divna vest. Sada je samo pitanje vremena kada ce i ostale kompanije da prate GW.

Srbija (Beograd) je svet!!!!

šole

pre 17 godina

111,36 je ukupna cena raznih taksi. S-Bahn S13 ili S12 14-17 min.(http://reiseauskunft.bahn.de/bin/bhftafel.exe/dn?evaId=8003330&boardType=dep&time=00:00&productsDefault=1111101&start=yes) do centra. Keln je do jaja. Dobrodošli

Boris

pre 17 godina

Ma kakva god kompanija bila, vazno je da je jeftina...
Takve kompanije postoje i u Madjarskoj i moze se leteti za ceo svet za male,ali bas male pare......samo je do sad trebalo otici do Madjarske i sesti u avion,naravno po odobrenju Madjarskih vlasti...ako ova kompanija zaista udje u Beograd,svaka nam cast....ali jos samo vize da nestnu...

dbk

pre 17 godina

Hvala Bogu! Veselim se zbog svih koji ce sada moci jeftinije putovati i nasih beogradskih prijatelja, koji ce nas konacno moci posjetiti. Steta sto mi to nismo docekali kada smo prije 2 mjeseca napustali Beograd.

dbk

pre 17 godina

Ne zaboravite takse, koje su u jednom smjeru i do 28€. Tako karta moze u specijalnoj ponudi (koju sam i sama cesto koristila) biti 1€ u jednom smjeru, ali ipak sve da ukupno kosta 58€!
Germanwings za Hrvatsku leti jos i za Rijeku i Dubrovnik.

Goran

pre 17 godina

Da, zapravo naci se na ovakvoj jednoj listi povlaci i odgovornost Beogradjana da svoj grad upristoje kako bi se u njemu stranci mogli snaci bas kao sto se i Beogradjani mogu snaci u nekom za njih stranom gradu.
Tako na primer, kod nas je recimo ispod casti uraditi tako nesto trivijalno kao sto je vidljivo obelezavanje naziva gradskih ulica na svim raskrsnicama. Jer zaboga kad mi nesto radimo onda to mora da bude ili najveci hram ili najdublji metro ili najveci k... na Balkanu.
OBELEZIMO ULICE DA NE BI TUMARALI I SVIRALI JEDNI DRUGIMA!

Nikola

pre 17 godina

Potpuno je netačno da low-cost avio kompanije ne prodaju povratne karte. Ja sam pre nepunih mesec dana leteo WizzAir-om iz Zagreba za London (Luton), a povratnu kartu sam kupio nekih mesec i po dana ranije. Ukupna cena povratne karte sa svim troškovima je bila 130 eura, što je oko dva i po puta jeftinije od JAT-a. čak i sa autobuskom kartom BG-ZG, troškovi su bili duplo jeftiniji. Uzgred, birtansku vizu sam dobio pre rezervacije karata i niko me u ambasadi za avionske karte nije ni pitao.

Uostalom, ako pogledate Germanwings sajt, primetićete da ispod podataka za "Outward flight" imate podatke za "Return flight." Šta li je to, hmmm? ;-)

Illuminatus!

pre 17 godina

Odlično! Konačno ćemo reći "ćao, nema više" svim onim Veljinim i Vukovim parazitima koji su se uhlebili preko JAT-a i žive sisajući nam budžet...

Nislija

pre 17 godina

Nis je i zapoceo celu diskusiju oko low-cost kompanija, jer su sa Aerodroma ozvanicili da ponuda Ryanair-a koja je upucena Ministarstvu nije prosledjena Nisu. Posle je Velja reagovao i "zabranio" da Nis sam bira kompanije koje ce leteti, pa se kasnije opet korigovao. Nis dakle zeljno ocekuje Low-cost kompanije, tako da je ovo vest vazna i za Nis. Tek tada ce se videti koliko su putnici stvarno zainteresovani za Nis, jer ce se videti da je dobar deo nasih iseljenika vezan za centralnu i juznu Srbiju. Ali monopol je monopol, ne ide lako ...

Pedja

pre 17 godina

Pa bio je i red . . .Koliko sam obavesten osim Gw otvorice se i nasa Centavia ako i to nije netacna informacija,sto bi sasvim bilo dovoljno za sve nase u inostranstvu.Mnogo vise mogucnosti u tom slucaju . . .Oni navodno trebaju da pocnu zvanicno da lete pocetkom Jula . . .

srdjan pejovic

pre 17 godina

prava stvar! da i mi pocnemo da licimo na svet.mnogo bogatije zemlje imaju low cost letove vec godinama,a nama je povratna karta do podgorice skoro 200 eur.
ovo je znak da ide na bolje.
samo da ne bude srpski sindrom da sada pojedini uzimaju po 5 karata (iz filma ko to tamo peva: ima cica pare, daj 5 karata.

Atom

pre 17 godina

::MOLBA za urednike sajta B92::
.
Molim da neko postavi link na vest o (čini mi se) prošlogodišnjoj reakciji "gospodina ministra" Velje Ilića, kada je dotični tvrdio da LC kompanije uništavaju domaću privredu i domaće kompanije, da samo u početku prodaju jeftine karte a nakon što uspeju da unište domaću avio kompaniju - ekspresno podignu cene, da ON (Velja) sve to "zna" i video je svojim očima, i da je njegova odluka (kakve to sve veze ima sa "njegovim" ministarstvom???) da LC kompanija Ryan Air ne dobije dozvolu za korišćenjeniškog i batajničkog aerodroma.
.
Voleo bih da znam da li to povlači i nekakvu zakonsku odgovorsnost, kada neko zbog svoje nekompetenstnosti, neobaveštenosti (!), neznanja, gluposti, ili jednostavno zarad lične materijalne dobiti (npr. održavajući autobuski lobi ili JAT), načini materijalnu štetu svojoj državi, a u isto vreme nas i dodatno izoluje (što opet povlači svakakvu vrstu štete, zar ne?).
.
Dakle, može li B92, ima li hrabrosti B92, da pokrene tu priču? Jugoslav Ćosić možda? Neko? Bilo ko?
.
Želim da znam zašto je gospodin Velimir Ilić, u ime ministra ove države, blokirao odličan ugovor. A ako nije dobro da imamo LC kompanije, zašto onda sad ipak dozvoljavamo da dođu?
.
Molim da neko, iz b92 ili od publike, pronađe link na tadašnju priču (i komentare kojih je bilo ((čini mi se)) oko 250!), da se malo podsetimo i da to prodiskutujemo.
.
Uzgred, dosta su bre nesposobni vodili ovu državu! Daj da malo i odgovaraju za ta svoja (ne)dela!
.
Đinđić je za sve njih nedostižno nedostižna veličina!!! Pokoj mu duši.

Zvonko

pre 17 godina

Viza 60 evra (pitanje da li ces je dobiti) karta za avion 19 evra plus takse aerodromske. Ode sve u majcinu. Srbi jos nisu zreli za takva putovanja.

Dejan

pre 17 godina

E sad, lepo je to sto cemo moci u Nemacku za 19eur, ali sta ce biti sa letovima ka Turskoj, Grckoj, Egiptu...
Pocetak jula,Kusedasi...dve povratne avionske karte preko JAT-a, sa taxama izadju oko 650eur. Skoro koliko i smestaj za dve osobe u hotelu sa 4*

Da li je to normalno!?

Aleksandar

pre 17 godina

@Atom
Evo tog bisera od Seljine izjave: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=02&dd=24&nav_category=9&nav_id=162949

Dusan

pre 17 godina

Sad sam bio na njihovom sajtu. Povratni let do Bona za dvoje kosta 212 evra. Mnogo vise od 38 evra kako kazu :)
Kod Jata cena je 179 evra do Frakfurta (najblizi aerodrom Bonu)+ aerodromska taksa.
Ja bih pre Jatom.

Aachen

pre 17 godina

@Dusan
niko ne kaze da su kod GW SVE karte 19 evra, nego OD.
Ja sam npr. kupila povratnu za 38 evra sa taxama za kraj septembra.
Za isti period je mnogo jeftinije od JATa. Neuporedivo jeftinije.

Škotlanđanin_od_Leskovac

pre 17 godina

Gde je sada onaj obmanjivač javnosti direktor niškog aerodroma koji je pre manje od mesec dana izjavio kako u Niš ne mogu da sleću strani avioni sve dok od 2007. godine na snagu ne stupi Sporazum o Otvorenom nebu sa EU (plus period "prilagođavanja" nepoznatog roka trajanja).

Dva pitanja za tog direktora:

1) kako onda u Beograd mogu da sleću strani avioni i pre stupanja na snagu tog Sporazuma?
A pre Beograda i tog Sporazuma strane kompanije imaju redovan saobraćaj sa svih hrvatskih aerodroma na primer (a Hrvatska još nije članica EU)

2) da li je direktor niškog aerodroma (obzirom da mu je pretpostavljani gradonačelnik S. Kostić član stranke Nova Srbija) takođe iz stranke ministra Velimira Ilića koji je već ranije izašao u javnost sa stavovima protiv otvaranja međunarodnog saobraćaja sa niškog aerodroma?

Konacno

pre 17 godina

Hvala Bogu! I bilo je krajnje vreme! Ali nedostaju informacije: koji aerodrom u Beogradu, koji aerodrom u Kelnu? I koliko kostaju takse, tj. da li je to zaista konacna cena? Poznat vam je vazon sa snizenjima u avio-kompanijama kad vam u reklami navedu osnovnu cenu bez ijedne jedine takse pa vam karta na kraju izadje za 200 Evra skuplja nego sto kaze reklama. Nadam se da sa ovim cenama to nije slucaj. Zasto niste ovo stavili u glavne vesti? I dajte kontakt za rezervaciju

obrad

pre 17 godina

Lepo! Konacno low cost u Beogradu, sada je vreme i za Nis.
Samo trebali su da kazu i da ce aerodromska taksa da bude bar 80 eura. Aerodromi u Srbiji su po taksama i dalje najskuplji u Evropi.

Vlada

pre 17 godina

Vest je potvrdjena od samog Germanwingsa, na njihovom sajtu vec sada mozete da kupite karte za septembar, sa sve taksama u jednom pravcu 19 evra!
http://www.germanwings.de/

Nikola

pre 17 godina

Takse na aerodromu u Beogradu su 38€, u Kelnu 18€.
Na sajtu GermanWings-a je moguce kupiti kartu, a samim tim i izracunati tacnu cenu.

Jovan

pre 17 godina

Napravio sam rezervaciju karte da vidim koje su zapravo cene. Hipoteticki polazak za Beograd iz Kelna bi bio 13 septembra a povratak u Keln iz Beograda 19 septembra. Ukupna cena karte (dva leta + takse) je 66 EUR. Cene, naravno variraju od dana do dana ali recimo da ce se kretati u rasponu od 50 - 100 EUR povratna karta.

Sto se aerdodroma u Kenu tice, u pitanju je Konrad Adenauer aerodrom. Sa Germanwings-ovog sajta: "The modern Konrad Adenauer Airport is located 15 km south of Cologne. Germanwings departs from Terminal 1, Gate C".

Voz od aerodroma do Kelna je 2 EUR u jednom pravcu (iz Kelna) a do Bona je 4.80 EUR. Do Dizeldorfa je 16.80 EUR.

Inace sve ovo se nalazi na www.germanwings.com

Lep pozdrav,
Jovan

andrej

pre 17 godina

jos uvek ne moze da se rezervise! Opet nasi sa brzopletim i nepouzdanim informacijama. Ali, vidi se Belgrade kako sija na mapi Evrope!

JAT na zemlji Srbin na nebu

pre 17 godina

Sad sam bio na sajtu germanwingsa, i bukvalno sam se naježio kada sam u meniju Origin nasao Belgrade (BEG). Konačno, nakon germanwingsa verujem da će u narednih godinu dana barem još jedna kompanija (tipujem na skyeurope) uvesti letove za Beograd. Konačno! Gotovo neočekivano nakon skorašnjih pametovanja iz vrha JATa i ministra Ilića.
Cena karte će i dalje biti 20 eura viša nego što bi trebalo, s'obzirom da aerodorom "Nikola Tesla" ima taksu od 38 eura, dok se te takse po ostalim aerodromima kreću oko 20 eura, nadam se da će i to spustiti uskoro.

primer cene: povratna karta Beograd - Keln sa datumima 18. i 25. oktobar košta 66 eura.
Drugovi iz JATa, izgleda da se pojedincima ipak isplati da voze po ovim cenama, puno sreće u godinama koje su pred vama, trebaće vam puuuuuno.

Vlada

pre 17 godina

Vec nekoliko godina koristim low-cost kompanije (pocevsi od Easyjet-a) i odavno mi je san da se pojavi BEG u listi destinacija na nekom od ovih sajtova. Sinoc sam pregledavao letove i cene Germanwingsa i umalo mi oci ne ispadose kad sam video Beograd. Prvo sam pomislio da je uvrscen po automatizmu, kao jedan od evropskih aerodroma, medjutim, zaista je bilo moguce rezervisati kartu. Uprkos, svim nastojanjima nasih ministara i BIA-e, postajemo polako deo Evrope...

Dejan

pre 17 godina

Mali trikovi:
Kako dobiti najjeftiniju kartu? Cene naravno skaču što bliže je datum putovanja i što više putnika ima rezervacije.
Upišite se zato na "newsletter" germanwings-a. Jedanput mesečno germanwings ima "rasprodaja" karata. Tu vam se nude povoljnije cene nego u regularnoj rezervaciji. Putem emejla ćete biti obavešteni kad je to. Regularno je da ta prodaja počinje četvrtkom popodne. To se čini da bi se popunila prazna mesta u avionima.

A što se tiče standarda u avionima mogu vam reći da ćete biti pozitivno iznenađeni i odmah primetiti razliku prema JAT-u. Avioni kreću na vreme i nema velikih zakašnjenja. Potvrdu o rezervaciji dobivate putem emejla i treba samo da znate kod koji je upisan na Vašem Travel Itinery.

U Kelnu imate mogućnost da letite dalje prema nekom drugom cilju u Evropi. Keln je centar low-cost kompanija tako da možete nastaviti let i sa drugom kompanijom. Važi procedura: sletiš, uzmeš prtljag i ponovo se čekiraš za sledeći let.
Želim svima srećan put. I naravno bi mi se sviđalo kad bi i niški aerodrom uveo letove low-cost kompanija. Potencijala ima, samo isto tako i kočničara koji ne daju.

dovla77

pre 17 godina

Otkud vam to da je taksa na Surcinu 38 eur? Ja koliko vidim, za let BG-Keln taksa je 19 eur, sto je dosta jeftino i ukljucuje i airport tax i security surcharge i fuel surcharge. Sama taksa u BG je svega nekih 8 eur.

pedja

pre 17 godina

Totalno iznenadjenje. Polako se ostvaruje ono sto se nadam da ce nam se desiti. I pored svih nasih glupsti Evropa nam i dalje daje smernice kako dalje.

@dovla

pre 17 godina

Taksu placas na polaznom aerodromu. Dakle, za taksu na Surcinu, uzmes let BG-Keln, pa pogledas strukturu takse: 25.09€ za putnicki servis, 6€ za gorivo i 6.95€ dodatak. Onda uzmes let Keln-BG, pa pogledas isto: 4.38€ za federalnu taksu za bezbednost, 0.80€ putnicki servis, 6€ za gorivo i 6.95€ dodatak.
Dakle, kod nas neto aerodromske usluge kostaju 25€, a u Kelnu 0.80€. Pre neki dan sam leteo sa Surcina sa zakasnjenjem od 2 sata, pri cemu niko nije obavestavao putnike koji su cekali u tek otvorenom i praznom terminalu. Salter za informacije je uvek imao zakasnelu informaciju od 15-20 minuta (prvo izadje novo vreme na monitoru, pa tek onda cuje osoblje na salteru). Nas aerodrom nije jadan zbog tehnicke opremljenosti, nego zbog neprofesionalnog osoblja i rukovodstva. I za sve to platis 25 evra. Ziveli!

dovla77

pre 17 godina

Pogledajte let npr. 14 ili 16 novembra i videcete da je passenger service taksa 18.99 eur, a za neke druge dane 25.09 eur. Sta to znaci? Da airport tax zavisi od datuma? Ne bih rekao: to znaci da passenger service tax i airport tax nije isto. U passenger tax Germanwings uracunava jos nesto. Raspitao sam se: airport tax na Surcinu je 16.5 eur sa PDV-om.

Mixajlon

pre 17 godina

Da, zaista sve je to bajno i sjajno, samo ne znam da li je moguce Nemacku vizu dobiti sa kartom u jednom smeru, ili mozda u toj low-cost avio kompaniji izdaju i povratne karte. Cuo sam da je uslov za Sengensku vizu prikaz povratne karte, a da low-cost avio kompanije takve ne izdaju.
I nemojte se prerano radovati - i nasi ce odmah da se "ugrade" u cenu ali malo je nezgodno jer je cena karte vec u startu niska, pa bi takse bile duplo vece nego avionska karta.

Bokilee

pre 17 godina

Uh za te pare vozio bih se ceo dan tamo-vamo.wow.Samo jos da nemam plavu knjizicu na kojoj pise Pasos.Bolje bi prosao sa markicom za GSB...Sta to vredi nama kad mozemo slobodno da se krecemo Evropom - kao Jevreji 30-tih u Svabiji.

Milutin

pre 17 godina

Kad je rec o aerodromskim taksama evo nekoliko interesantnih podataka. Ukupna taksa se sastoji od: "Passenger service charge" (novac koji uzima polazni aerodrom za: "izgradnju, odrzavanje i ciscenje"), bezbednosne takse, takse za gorivo (dinamicna taksa zbog skoka cene nafte) i na nekim aerodromima postoji jos jedna "aerodrom tax" (samo jos jedan naziv za aerodromske usluge, i pored "passenger service charge").
Od 55 aerodroma sa kojih leti GermanWings deo takse koju uzima aerodrom, dakle "passanger service charge" je najveca u Cirihu (31 eura). Sledeci je Beogradski aerodrom (25 eura), a zatim Bec, Oslo, Zagreb, Stokholm, Edimburg, Minhen (20-22 eura).
Na nekoliko aerodroma aerodromski profit je podeljen u dve takse pa sam aerodrom manje eksplicitno uzme cak i vise od gore navedenih rekordera. Takvi su Nica , Bastija, Pristina i Tirana (26-33 eura).
Ono sto putnike ipak najvise zanima je verovatno ukupan novac koji treba dodati na cenu karte. Tako se letenje iz Beograda nalazi tek na desetom najskupljem mestu sa 38 eura ukupne takse (nesto jeftinija pozicija u odnosu na glamurozne konkurente je zbog nedostatka posebne takse za bezbednost na nasem aerodromu, ili je ona negde ukljucena (?)) te nas tako po skupoci ipak preticu Cirih, Bec, Pristina, Atina , Bastija, Minhen, Nica, Edimburg, Tirana i Hamburg (39 do 46 eura ukupne takse).
Najjeftinije takse su na aerodromu u Kelnu (ukupno 18 eura) koji je povezan sa skoro svih 54 aerodroma u mrezi GermanWings-a¨.

sasa

pre 17 godina

Treba reci da su karte jeftine samo ako se rezervisu dosta ranije, a broj putnika koji znaju da ce da putuju za 2 ili 3 meseca i bas tog dana nije veliki.Kad bi pokusali da napravite rezervaciju kratkorocno videli bi da to nije tako jeftino.Treba reci da se svaki visak prtljaga obavezno naplacuje pa izvolte

iz Nemacke

pre 17 godina

Sasa - to sto je cena karte jeftinija sto se ranije kupi nije nista negativno. Ja sad (u maju mesecu) pitam JAT posto je karta za Beograd za avgust (zar to nije "dosta ranije"?!) i slogiram se od 320 evra!
Naravno i u JATu se naplacuje visak prtljaga.

jako zabrinut

pre 17 godina

Low cost kompanije su dramaticno promenile zivotne navike Evropljana i to je jedino tacno - sve ostalo je trazenje dlake u jajetu.
Karte su jeftine samo kad se rezervisu dosta unapred. Tacno i kod svih drugih kompanije je tako - zakon trzista. I opet su lc kompanije u svakom trenutku jeftinije od "normalnih"
Slecu na manje aerodrome. tacno, jer ti aerodromi imaju manje takse sto se odrazava na jeftiniju cenu karte.
Lc kompanije ne prodaju "povratne" karte. Tacno, ali meni to odgovara jer imam vecu slobodu kretanja i planiranja puta, ali vam niko ne brani da kupite karte u oba pravca.
Ko je nama kriv sto niko nece da se seti da pretvori batajnicu ili nis u lc aerodrome - madjari napravise nov terminal samo za lc kompanije a turisti pristizu na hiljade svakog dana i svi zadovoljni - samo mi "cuvamo" kompaniju koja ne cuva sama sebe da bi imale gde da se uglave zasluzne stranacke licnosti
Nema hrane u avionu - tacno, ali vam niko ne brani da ponesete svoju.
"visak" prtljaga se naplacuje - tacno, ali tako je u svakoj kompaniji - u nekima cak i nece da vas puste u avion sa viskom prtljaga.
Easy Jet, Ryan Air i German Wings su trenutno najmocnije kompanije u Evropi, pod njihovim pritiskom cak i Lufthansa, British Airways, KLM i Air France su prinudjeni da drasticno spustaju svoje cene za evropske destinacije. Pa sta onda ispada - da su ti evropljani bas toliko glupi i da lc kompanije ne valjaju kad ostvaruju tolike profite i sve veci broj putnika. Koliko je to profitabilan posao shvaticete ako vam kazem da su Ryan Air i Easy Jet kompanije koje postoje tek 10 godina, a po broju aviona i prevezenih putnika su prevazisli British Airways, a krenuli su bukvalno od jednog iznajmljenog aviona i zakupljenog hangara. Znaci oni po Evropi prevezu vise putnika nego BA po evropi i celom svetu zajedno.
Aerodromi su biznis koji se sad najvise razvija, a mi cemo opet kukati kad zbog svoje nepsosobnosti aerodrome budemo prodali strancima da na njima ostvaruju profit, slicno kao sa Zelezarom smederevo, Valjaonicom Aluminijuma i ostalim kompanijama koje sa nasim radnicima ali bez lopovskog menadzmenta izvoze svoje proizvode....ali i profit.
Ja sam zadovoljan sto ce GW leteti za beograd, to ce sigurno uticati i na povecanje broja turista, a nadam se samo da nasi vazduhoplovni "znalci" nece uprskati nesto. kad vec nismo sposobni da udjemo u Evropu, pustimo makar da Evropa dodje kod nas. Jebes grad u koji ne lete bar tri LC kompanije!

Dejan

pre 17 godina

Meni bi se jako svidelo kad bi smo na primer uspeli da sastavimo jedan "low cost" vodič za Beograd. Znači jeftin smeštaj i vodič kroz grad. To bi bilo i u interesu turističke organizacije Beograda. Najbolje bi bilo da jeftini hoteli imaju mogućnost online rezervacije. Ako nemaju neka uvedu. Tako bi privukli dosta turista u BG. A još neki inoficijelni vodič po splavovima itd. Evropljani vole dobar provod za mali džep...

- Povratne karte ima. Samo treba da se navede datum povratnog leta prilikom rezervacije. Onda imate oba leta i ukupnu sumu. Pa onda listajte malo: plus jedan dan minus dva dana itd, da bi vam cena ispala povoljnija.

Milos iz Holandije

pre 17 godina

Divna, divna vest. Sada je samo pitanje vremena kada ce i ostale kompanije da prate GW.

Srbija (Beograd) je svet!!!!

šole

pre 17 godina

111,36 je ukupna cena raznih taksi. S-Bahn S13 ili S12 14-17 min.(http://reiseauskunft.bahn.de/bin/bhftafel.exe/dn?evaId=8003330&boardType=dep&time=00:00&productsDefault=1111101&start=yes) do centra. Keln je do jaja. Dobrodošli

Boris

pre 17 godina

Ma kakva god kompanija bila, vazno je da je jeftina...
Takve kompanije postoje i u Madjarskoj i moze se leteti za ceo svet za male,ali bas male pare......samo je do sad trebalo otici do Madjarske i sesti u avion,naravno po odobrenju Madjarskih vlasti...ako ova kompanija zaista udje u Beograd,svaka nam cast....ali jos samo vize da nestnu...

dbk

pre 17 godina

Hvala Bogu! Veselim se zbog svih koji ce sada moci jeftinije putovati i nasih beogradskih prijatelja, koji ce nas konacno moci posjetiti. Steta sto mi to nismo docekali kada smo prije 2 mjeseca napustali Beograd.

dbk

pre 17 godina

Ne zaboravite takse, koje su u jednom smjeru i do 28€. Tako karta moze u specijalnoj ponudi (koju sam i sama cesto koristila) biti 1€ u jednom smjeru, ali ipak sve da ukupno kosta 58€!
Germanwings za Hrvatsku leti jos i za Rijeku i Dubrovnik.

Goran

pre 17 godina

Da, zapravo naci se na ovakvoj jednoj listi povlaci i odgovornost Beogradjana da svoj grad upristoje kako bi se u njemu stranci mogli snaci bas kao sto se i Beogradjani mogu snaci u nekom za njih stranom gradu.
Tako na primer, kod nas je recimo ispod casti uraditi tako nesto trivijalno kao sto je vidljivo obelezavanje naziva gradskih ulica na svim raskrsnicama. Jer zaboga kad mi nesto radimo onda to mora da bude ili najveci hram ili najdublji metro ili najveci k... na Balkanu.
OBELEZIMO ULICE DA NE BI TUMARALI I SVIRALI JEDNI DRUGIMA!

Nikola

pre 17 godina

Potpuno je netačno da low-cost avio kompanije ne prodaju povratne karte. Ja sam pre nepunih mesec dana leteo WizzAir-om iz Zagreba za London (Luton), a povratnu kartu sam kupio nekih mesec i po dana ranije. Ukupna cena povratne karte sa svim troškovima je bila 130 eura, što je oko dva i po puta jeftinije od JAT-a. čak i sa autobuskom kartom BG-ZG, troškovi su bili duplo jeftiniji. Uzgred, birtansku vizu sam dobio pre rezervacije karata i niko me u ambasadi za avionske karte nije ni pitao.

Uostalom, ako pogledate Germanwings sajt, primetićete da ispod podataka za "Outward flight" imate podatke za "Return flight." Šta li je to, hmmm? ;-)

Illuminatus!

pre 17 godina

Odlično! Konačno ćemo reći "ćao, nema više" svim onim Veljinim i Vukovim parazitima koji su se uhlebili preko JAT-a i žive sisajući nam budžet...

Nislija

pre 17 godina

Nis je i zapoceo celu diskusiju oko low-cost kompanija, jer su sa Aerodroma ozvanicili da ponuda Ryanair-a koja je upucena Ministarstvu nije prosledjena Nisu. Posle je Velja reagovao i "zabranio" da Nis sam bira kompanije koje ce leteti, pa se kasnije opet korigovao. Nis dakle zeljno ocekuje Low-cost kompanije, tako da je ovo vest vazna i za Nis. Tek tada ce se videti koliko su putnici stvarno zainteresovani za Nis, jer ce se videti da je dobar deo nasih iseljenika vezan za centralnu i juznu Srbiju. Ali monopol je monopol, ne ide lako ...

Pedja

pre 17 godina

Pa bio je i red . . .Koliko sam obavesten osim Gw otvorice se i nasa Centavia ako i to nije netacna informacija,sto bi sasvim bilo dovoljno za sve nase u inostranstvu.Mnogo vise mogucnosti u tom slucaju . . .Oni navodno trebaju da pocnu zvanicno da lete pocetkom Jula . . .

srdjan pejovic

pre 17 godina

prava stvar! da i mi pocnemo da licimo na svet.mnogo bogatije zemlje imaju low cost letove vec godinama,a nama je povratna karta do podgorice skoro 200 eur.
ovo je znak da ide na bolje.
samo da ne bude srpski sindrom da sada pojedini uzimaju po 5 karata (iz filma ko to tamo peva: ima cica pare, daj 5 karata.

Atom

pre 17 godina

::MOLBA za urednike sajta B92::
.
Molim da neko postavi link na vest o (čini mi se) prošlogodišnjoj reakciji "gospodina ministra" Velje Ilića, kada je dotični tvrdio da LC kompanije uništavaju domaću privredu i domaće kompanije, da samo u početku prodaju jeftine karte a nakon što uspeju da unište domaću avio kompaniju - ekspresno podignu cene, da ON (Velja) sve to "zna" i video je svojim očima, i da je njegova odluka (kakve to sve veze ima sa "njegovim" ministarstvom???) da LC kompanija Ryan Air ne dobije dozvolu za korišćenjeniškog i batajničkog aerodroma.
.
Voleo bih da znam da li to povlači i nekakvu zakonsku odgovorsnost, kada neko zbog svoje nekompetenstnosti, neobaveštenosti (!), neznanja, gluposti, ili jednostavno zarad lične materijalne dobiti (npr. održavajući autobuski lobi ili JAT), načini materijalnu štetu svojoj državi, a u isto vreme nas i dodatno izoluje (što opet povlači svakakvu vrstu štete, zar ne?).
.
Dakle, može li B92, ima li hrabrosti B92, da pokrene tu priču? Jugoslav Ćosić možda? Neko? Bilo ko?
.
Želim da znam zašto je gospodin Velimir Ilić, u ime ministra ove države, blokirao odličan ugovor. A ako nije dobro da imamo LC kompanije, zašto onda sad ipak dozvoljavamo da dođu?
.
Molim da neko, iz b92 ili od publike, pronađe link na tadašnju priču (i komentare kojih je bilo ((čini mi se)) oko 250!), da se malo podsetimo i da to prodiskutujemo.
.
Uzgred, dosta su bre nesposobni vodili ovu državu! Daj da malo i odgovaraju za ta svoja (ne)dela!
.
Đinđić je za sve njih nedostižno nedostižna veličina!!! Pokoj mu duši.

Zvonko

pre 17 godina

Viza 60 evra (pitanje da li ces je dobiti) karta za avion 19 evra plus takse aerodromske. Ode sve u majcinu. Srbi jos nisu zreli za takva putovanja.

Dejan

pre 17 godina

E sad, lepo je to sto cemo moci u Nemacku za 19eur, ali sta ce biti sa letovima ka Turskoj, Grckoj, Egiptu...
Pocetak jula,Kusedasi...dve povratne avionske karte preko JAT-a, sa taxama izadju oko 650eur. Skoro koliko i smestaj za dve osobe u hotelu sa 4*

Da li je to normalno!?

Aleksandar

pre 17 godina

@Atom
Evo tog bisera od Seljine izjave: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=02&dd=24&nav_category=9&nav_id=162949

Dusan

pre 17 godina

Sad sam bio na njihovom sajtu. Povratni let do Bona za dvoje kosta 212 evra. Mnogo vise od 38 evra kako kazu :)
Kod Jata cena je 179 evra do Frakfurta (najblizi aerodrom Bonu)+ aerodromska taksa.
Ja bih pre Jatom.

Aachen

pre 17 godina

@Dusan
niko ne kaze da su kod GW SVE karte 19 evra, nego OD.
Ja sam npr. kupila povratnu za 38 evra sa taxama za kraj septembra.
Za isti period je mnogo jeftinije od JATa. Neuporedivo jeftinije.