Utorak, 09.05.2006.

07:48

Dan Evrope, Dan pobede nad fašizmom

Na današnji dan pre 61 godinu Evropa je pobedila fašizam, a Dan Evrope, 9. maj, obeležava se ove godine 20. put.

Izvor: B92

Dan Evrope, Dan pobede nad fašizmom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

unuka oficira crvene armije

pre 17 godina

Za nas je danas sveti dan i jedinstveni od praznika koji stvarno svi slave,a sto se tice dana evrope pa morali su i oni da naprave nesto sto bi sluzilo za ujedinjenje svih bilo bivsih fasitickih bilo neutralnih evropskih drzava.i meni se cini da to nije pristojno da se Nemci nateraju da slave pobedu nad njima. A zasto ste morali vi da napravite od svega toga neki novi razlog za unutrasnju politicku svadju,to mi uopste nije jasno.Cestitam Dan Pobede

danijel

pre 17 godina

Ipak, u Srbiji od 1941-45 postojali su i general Nedic, i Ljoticevci, i Cetnici, a ne samo partizanski pokret. Nedic se hvalio kako je Srbija prva zemlja u Evropi koja je "judenfrei".

Antifasisticka dijaspora Srbije

pre 17 godina

Neizmerno hvala palim izivim borcima protiv fasizma Zivim borcima JV u otadzbini koji su se istinski borili protiv fasizma i koji se nisu slikavali sa Nemcima i Italijanskim okupatorima kao Pecancevi Djurisicevi i Djujicevi borci Cestitam takodje praznik zivim borcima NOB. Demokratski orijentisanim gradjanima cuvarima antifasistickih tekovina takodje cestitam dan pobede nad fasizmom . Porazena fasisticka ideologija postaje aktuelna Pobornici porazene ideologije okrvavljenih ruku zbog SM hirova su na demokratskim polozajima u skupstini i seju mrznju Probudi se Srbijo. Bolje spreciti. Leka nema. Smrt fasizmu U ime naroda

Kiza

pre 17 godina

Nije Mi jasno sta Francuska,Svedska,Holandija,Spanija,Engleska...slave. Koju pobedu nad fasizmom. U Engleskoj su crkavali od gladi dok amerikanci nisu poceli da im salju konvoje,francuski pokret otpora najsmesniji u Evropi. Amerikanci im doture eksploziv da dignu pruge u vazduh, oni uniste svoja skrovista.
To su gluposti. Nista oni nisu oslobodili. Da nije izginulo 20 miliona Rusa danas bi svet malo drugacije izgledao.Nasa uloga u II.om svetskom ratu moze da se gleda i ovako. Invazija na Rusiju je kasnila samo zato jer su se Nemci zaglavili po nasim planinama a i Tito je znao gde da ih udari. Nije bilo vojnicki ali je imalo efekta.
I jedna veoma bitna stvar. Jugoslavija je posle rata bila itekako postovana zemlja a budite sigurni da je se skoro cela Evropa ne plasila ali respektovala.
A i EU. Znate koliko ce trajati, koliko im amerikanci dozvole. Jos cete videti sta ce biti.

StudentMilan

pre 17 godina

Danas je dan pobede nad fasizmom i mislim da bi smo trebali da ga kao takvog ispostujemo. Zato mislim i da je pogresno ovo sto je danas uradio LDP, koristeci ovu priliku da promovise sebe i napadne sve one koji ne milse tako "liberalno" kao oni!
Inace sam bio na mitingu! Prvobitna namera mi je bila da vidim koliko ce ljudi doci, medjutim, na kraju sam ostao ceo miting. Zasto? Pa bilo ih je otprilike oko 90tak, pa reko, hajde da ih bude barem sto!

chill-inc

pre 17 godina

Pa pošto vidimo da nas Evropa neće, da nas stalno ucenjuje (Hag, Kosovo...). Šta će mo mi u toj Evropi?
Ovo je jedna demokratska zemlja pa osim puta u Evropu političari bi treblo da nam ponude još neko rešenje.
Evo ja predlažem parolu "Srbija na Sejšle"!!! I navodim par argumenata:
1.super klima
2.sunce
3.plaža-okean
4.blejanje pod palmama
5.za razliku od Evrope tamo nema toliko da se radi (što i nama odgovara).
6.preko Sejšlskih ostrva se peru pare tako da sa njima ne bi oskudevali
i td.
ko hoće da podrži moj "pro-sejšelski" pokret neka se prijavi ispod :]

MileC

pre 17 godina

Pa, i fashizmu je bio cilj da proshiri 'Evropske vresdnosti' na istok, ili se mozhda varam? Da je pravde, Nemachka bi Belorusiji placala ratnu odstetu sve do sudnjeg dana.

Temistogen

pre 17 godina

Ђура Јакшић
Јевропи
Теби да певам - теби, тиранко!
А дух ми мори отров и гнев;
Увреда твојих жаоци јетки
Потпаљују ми племенит спев.

Данас је побеђен фашизам, данас је велики дан за читав правдољубиви свет. Немојте да нам га ружите митинзима по Београду! Нисте ви Европа!

Antifasista

pre 17 godina

Niko nije dao veci doprinos u borbi protiv fasizma od totalitarnog staljinizma SSSR-a i kolonijalnog imperijalizma UK i USA. Ali postovanje danas necemo ukazivati rezimima i drzavama vec pojedincima - obicnim ljudima koji su se hrabro borili ne samo za goli zivot vec i za opstanak elementarnih ljudskih vrednosti. Takvih pojedinaca je bilo puno i medju Srbima, koji nisu prihvatili da im zemlju i narod gazi ni nacisiticka ni izdajnicka cizma. Na takve pojedince Srbi zaista mogu da budu ponosni.

krle

pre 17 godina

Ma dosta tog Cedinog glupiranja, nema sta novo da kaze i predlozi osim da pljuje po vladi. Kada je bio na vlasti nije ni prstom mrdnuo da hvata Mladica nego je visio u Silerovoj.

Minja

pre 17 godina

Naravno da treba da proslavimo Dan pobede nad fasizmom jer nije bilo u okupiranoj Evropi jaceg pokreta otpora od naseg! Sadasnji vlastodrsci,medjutim medjutim, nemaju prava da slave taj dan jer su izbrisali imena svih onih koji su ucestvovali u tom pokretu otpora (poznatom inace kao NOB) pocevsi od vrhovnog komandanta pa do imena proleterskih brigada. Kao idejni potomci onih koji su toliko dostavljali nemackom okupatoru da su oni morali da pismeno zamole Srbe da malo olade (jer je nacistima bilo nemoguce da administrativno obrade sve prijave)oni nemaju nikakvog prava da slave ovaj dan.

Voz Srbija

pre 17 godina

Voz Srbija
u stanici Beograd
spreman je za novo putovanje:
mashinovodja SRS, karte cepka SPS, tu su i sretna lica osoblja voza G-17+, DSS, NS...

Putnici tikete mogu rezervisati, ali kupovinu obavljaju na dan Izbora.

Destinacija zavisi od zelja putnika uz CESIDovu kontrolu, u suprotnom od zelja konduktera i mashinmovodje koji radosno, revnosno i spremno, nasmejanog lica, ocekaju signal otpravnika za pokret.

Beskrajno prestrojavnje kompozicije u stanici, s koloseka na kolosek, kratka voznja u krug ili ka Briselu?

Upozorenje putnicima:
Sirom otvorite oci, moguce je lutanje kroz seriju Potemkinovih sela na navodnom putu za Brisel.

Ujedinjene Zeleznice Srbije

BOLJA BUDUCNOST je CILJ!

pre 17 godina

Moja iskrena zelja je da se proslost, ipak ostavi da pociva u miru u proslosti, a mi koliko god nas ima, okrenemo buducnosti i tamo upremo pogled, sa polazistem u nasoj stvarnosti i ukljucimo mozgove i nadjemo nacin da se izborimo za bolje sutra i to kako ja vidim predanim i postenim radom i civilizovanim ciscenjem redova, a ne ubistvima, podmetacinama, ne radom, otimacinom, plasiranjem poluistina, lazi i prebacivanjem krivice, praznim tlapnjama sta bi bilo kad bi bilo da je bilo onomad itd.
Dosta vise lazzurija i lagaranja, nema vise kredita koje ne treba vratiti, vec posla koji treba uraditi!
Pocnite raditi!
Ostavite proslost da pociva u proslosti!

Petar Popovic

pre 17 godina

Svi mi koji zelimo u Evropu treba da to i kazemo glasno na trgu, toliko glasno da Kostunica ne moze da kaze da nije bio obavesten. Proslo je vec sest godina od pada Milosevica a mi i dalje cupkamo u crnoj rupi. Ko je kriv za to? Sigurno da nismo mi koji nismo na vlasti i jedino sto zelimo je da vodimo normalan zivot, dostojan civilizovanog coveka.

Raven

pre 17 godina

Jesmo pobedili fashizam, tachno je to ali izgleda i da smo se borili da pogreshnoj strani... Uporedite kako sada zhive bivshi fashisti a kako pobednici, narochito iz istochnih zemalja...

Mika

pre 17 godina

Ovaj dan treba da se slavi kao dan pobede u II svetskom ratu, a mozda i kao dan Evrope, ali sto sigurno nije dan koji treba da pripada samo onima koji su unutar Evropske Unije. Definitivno je tog dana udaren kamen temeljac ujedinjenoj Evropi koja ce biti bez podela, bez granica i, sto je najbitnije, bez ratova. Ali samoj pobedi su najvise doprinele drzave koje su danas u toj istoj Evropi najvise osporavane: Belorusija je u toj pobedi izubila cetvrtinu stanovnistva a o Rusiji i da ne govorimo. Sad ce dezurni dusebriznici reci: "Da ali ratovao je ceo Sovjetski Savez a ne samo Rusija" ali je istina da je ratovao na strani saveznika samo onaj deo SSSR-a koji danas najvise osporavaju. Litvanci, Letonci, Estonci i deo Ukrajine koji danas smatraju demokratskim (zato sto gleda na Brisel a ne ka Moskvi) ratovao je na drugoj strani.

Zoran

pre 17 godina

Gospodin Žozep Ljoveras izjavio je danas da je SCG deo Evrope IAKO TRENUTNO NIJE ČLAN EVROPSKIH INSTITUCIJA. Ovo je strašno, gde se mi nalazimo na početku 21. veka i to sve zahvaljujući politici i političarima. Zato gospodo građani pamet u glavu i razmislite kuda ide ovaj voz zvani SCG.

Jelena

pre 17 godina

Ja sam patriota i proslavicu Dan Evrope danas na Trgu u 17h. Ljubav prema zemlji je kada drzavi i njenim gradjanima zelis boljitak, uspeh, srecu...a ne kada je povedes u rat ili bilo kakav sukob i svadju zarad opstanka na vlasti i poboljsanja licne finansijske situacije!!!

Vuk zemunski

pre 17 godina

Evropo, čestitam! Ima Petar Kočić jednu staru pripovetku, zove se "Jazavac pred sudom". Pročitajte, pa da zajedno čestitamo Evropi njen dan, u ime sankcija, ponižavanja, viza, bombardovanja, zatiranja naroda, otimanja teritorija, podrške svim srpskim neprijateljima. Čestitamo, od srca!

Čestitamo i onima na Trgu, njima uskoro neće trebati vize. Mogu da se slikaju ..... mislim, za nove pasoše.

Vuk zemunski, patriota, koji pripada Evropi i koji je obišao njen dobar deo. Za razliku od nepatriota, jel'te, koji nisu mrdnuli dalje od Male Krsne.

Danica

pre 17 godina

Dan pobede nad fašizmom nema nikakve veze sa hapšenjem Mladića.Taj dan treba da se slavi i obeležava bez obzira na trenutne prilike.Koliko sam u toku, u Nišu nema nikakvog mitinga zakazanog za popodne, a to nije ni čudno jer je u zadnjih par godina postao selendra.Bilo bi dobro kad bi bar mogli da miting u Beogradu pratimo preko TV-a.
Smrt fašizmu.

Ana

pre 17 godina

Srbija je pobedila fasizam i znacaj toga ne moze da se umanji trenutnim problemima, a narocito ne kako je navedeno u ovoj vesti povezivanjem toga sa Mladicem. Srbija jeste pobedila fasizam, svidjalo se to nekom ili ne, bili u nekoj instituciji ili ne!

Milan

pre 17 godina

naravno da treba da slavimo 9.maj kao dan Evrope. To je dan cele Evrope, a ne Evropske unije.
A posebno taj datum treba da slavimo kao pobedu nad fashizmom u kome imamo neuporedivo vise zasluga nego recimo jedna Holadija, Belgija, Danska... za koje nisam bas siguran sta su konkretno uradile za oslbodjenje od fashizma. A prve se busaju u grudi.
Kamo srece da samo i mi ratovali kao pomenute zemlje.

helena

pre 17 godina

Danas je pre svega Dan pobede i mi Srbi bi trebali tako i da ga proslavimo jer smo u II sv.ratu bili na pravoj strani i bar iz tog perioda imamo prošlost na koju možemo da budemo samo ponosni.

Neca

pre 17 godina

Proslavicemo Dan Evrope jer pripadamo njoj koliko se god to patriotama ne svidjalo. Na Trgu Republike u 17h bice svako kome je Evropa u srcu i ciji je ona dom.

Neca

pre 17 godina

Proslavicemo Dan Evrope jer pripadamo njoj koliko se god to patriotama ne svidjalo. Na Trgu Republike u 17h bice svako kome je Evropa u srcu i ciji je ona dom.

Milan

pre 17 godina

naravno da treba da slavimo 9.maj kao dan Evrope. To je dan cele Evrope, a ne Evropske unije.
A posebno taj datum treba da slavimo kao pobedu nad fashizmom u kome imamo neuporedivo vise zasluga nego recimo jedna Holadija, Belgija, Danska... za koje nisam bas siguran sta su konkretno uradile za oslbodjenje od fashizma. A prve se busaju u grudi.
Kamo srece da samo i mi ratovali kao pomenute zemlje.

helena

pre 17 godina

Danas je pre svega Dan pobede i mi Srbi bi trebali tako i da ga proslavimo jer smo u II sv.ratu bili na pravoj strani i bar iz tog perioda imamo prošlost na koju možemo da budemo samo ponosni.

Ana

pre 17 godina

Srbija je pobedila fasizam i znacaj toga ne moze da se umanji trenutnim problemima, a narocito ne kako je navedeno u ovoj vesti povezivanjem toga sa Mladicem. Srbija jeste pobedila fasizam, svidjalo se to nekom ili ne, bili u nekoj instituciji ili ne!

Vuk zemunski

pre 17 godina

Evropo, čestitam! Ima Petar Kočić jednu staru pripovetku, zove se "Jazavac pred sudom". Pročitajte, pa da zajedno čestitamo Evropi njen dan, u ime sankcija, ponižavanja, viza, bombardovanja, zatiranja naroda, otimanja teritorija, podrške svim srpskim neprijateljima. Čestitamo, od srca!

Čestitamo i onima na Trgu, njima uskoro neće trebati vize. Mogu da se slikaju ..... mislim, za nove pasoše.

Vuk zemunski, patriota, koji pripada Evropi i koji je obišao njen dobar deo. Za razliku od nepatriota, jel'te, koji nisu mrdnuli dalje od Male Krsne.

Danica

pre 17 godina

Dan pobede nad fašizmom nema nikakve veze sa hapšenjem Mladića.Taj dan treba da se slavi i obeležava bez obzira na trenutne prilike.Koliko sam u toku, u Nišu nema nikakvog mitinga zakazanog za popodne, a to nije ni čudno jer je u zadnjih par godina postao selendra.Bilo bi dobro kad bi bar mogli da miting u Beogradu pratimo preko TV-a.
Smrt fašizmu.

Raven

pre 17 godina

Jesmo pobedili fashizam, tachno je to ali izgleda i da smo se borili da pogreshnoj strani... Uporedite kako sada zhive bivshi fashisti a kako pobednici, narochito iz istochnih zemalja...

Jelena

pre 17 godina

Ja sam patriota i proslavicu Dan Evrope danas na Trgu u 17h. Ljubav prema zemlji je kada drzavi i njenim gradjanima zelis boljitak, uspeh, srecu...a ne kada je povedes u rat ili bilo kakav sukob i svadju zarad opstanka na vlasti i poboljsanja licne finansijske situacije!!!

Mika

pre 17 godina

Ovaj dan treba da se slavi kao dan pobede u II svetskom ratu, a mozda i kao dan Evrope, ali sto sigurno nije dan koji treba da pripada samo onima koji su unutar Evropske Unije. Definitivno je tog dana udaren kamen temeljac ujedinjenoj Evropi koja ce biti bez podela, bez granica i, sto je najbitnije, bez ratova. Ali samoj pobedi su najvise doprinele drzave koje su danas u toj istoj Evropi najvise osporavane: Belorusija je u toj pobedi izubila cetvrtinu stanovnistva a o Rusiji i da ne govorimo. Sad ce dezurni dusebriznici reci: "Da ali ratovao je ceo Sovjetski Savez a ne samo Rusija" ali je istina da je ratovao na strani saveznika samo onaj deo SSSR-a koji danas najvise osporavaju. Litvanci, Letonci, Estonci i deo Ukrajine koji danas smatraju demokratskim (zato sto gleda na Brisel a ne ka Moskvi) ratovao je na drugoj strani.

Zoran

pre 17 godina

Gospodin Žozep Ljoveras izjavio je danas da je SCG deo Evrope IAKO TRENUTNO NIJE ČLAN EVROPSKIH INSTITUCIJA. Ovo je strašno, gde se mi nalazimo na početku 21. veka i to sve zahvaljujući politici i političarima. Zato gospodo građani pamet u glavu i razmislite kuda ide ovaj voz zvani SCG.

Petar Popovic

pre 17 godina

Svi mi koji zelimo u Evropu treba da to i kazemo glasno na trgu, toliko glasno da Kostunica ne moze da kaze da nije bio obavesten. Proslo je vec sest godina od pada Milosevica a mi i dalje cupkamo u crnoj rupi. Ko je kriv za to? Sigurno da nismo mi koji nismo na vlasti i jedino sto zelimo je da vodimo normalan zivot, dostojan civilizovanog coveka.

BOLJA BUDUCNOST je CILJ!

pre 17 godina

Moja iskrena zelja je da se proslost, ipak ostavi da pociva u miru u proslosti, a mi koliko god nas ima, okrenemo buducnosti i tamo upremo pogled, sa polazistem u nasoj stvarnosti i ukljucimo mozgove i nadjemo nacin da se izborimo za bolje sutra i to kako ja vidim predanim i postenim radom i civilizovanim ciscenjem redova, a ne ubistvima, podmetacinama, ne radom, otimacinom, plasiranjem poluistina, lazi i prebacivanjem krivice, praznim tlapnjama sta bi bilo kad bi bilo da je bilo onomad itd.
Dosta vise lazzurija i lagaranja, nema vise kredita koje ne treba vratiti, vec posla koji treba uraditi!
Pocnite raditi!
Ostavite proslost da pociva u proslosti!

Minja

pre 17 godina

Naravno da treba da proslavimo Dan pobede nad fasizmom jer nije bilo u okupiranoj Evropi jaceg pokreta otpora od naseg! Sadasnji vlastodrsci,medjutim medjutim, nemaju prava da slave taj dan jer su izbrisali imena svih onih koji su ucestvovali u tom pokretu otpora (poznatom inace kao NOB) pocevsi od vrhovnog komandanta pa do imena proleterskih brigada. Kao idejni potomci onih koji su toliko dostavljali nemackom okupatoru da su oni morali da pismeno zamole Srbe da malo olade (jer je nacistima bilo nemoguce da administrativno obrade sve prijave)oni nemaju nikakvog prava da slave ovaj dan.

Voz Srbija

pre 17 godina

Voz Srbija
u stanici Beograd
spreman je za novo putovanje:
mashinovodja SRS, karte cepka SPS, tu su i sretna lica osoblja voza G-17+, DSS, NS...

Putnici tikete mogu rezervisati, ali kupovinu obavljaju na dan Izbora.

Destinacija zavisi od zelja putnika uz CESIDovu kontrolu, u suprotnom od zelja konduktera i mashinmovodje koji radosno, revnosno i spremno, nasmejanog lica, ocekaju signal otpravnika za pokret.

Beskrajno prestrojavnje kompozicije u stanici, s koloseka na kolosek, kratka voznja u krug ili ka Briselu?

Upozorenje putnicima:
Sirom otvorite oci, moguce je lutanje kroz seriju Potemkinovih sela na navodnom putu za Brisel.

Ujedinjene Zeleznice Srbije

krle

pre 17 godina

Ma dosta tog Cedinog glupiranja, nema sta novo da kaze i predlozi osim da pljuje po vladi. Kada je bio na vlasti nije ni prstom mrdnuo da hvata Mladica nego je visio u Silerovoj.

Antifasista

pre 17 godina

Niko nije dao veci doprinos u borbi protiv fasizma od totalitarnog staljinizma SSSR-a i kolonijalnog imperijalizma UK i USA. Ali postovanje danas necemo ukazivati rezimima i drzavama vec pojedincima - obicnim ljudima koji su se hrabro borili ne samo za goli zivot vec i za opstanak elementarnih ljudskih vrednosti. Takvih pojedinaca je bilo puno i medju Srbima, koji nisu prihvatili da im zemlju i narod gazi ni nacisiticka ni izdajnicka cizma. Na takve pojedince Srbi zaista mogu da budu ponosni.

Temistogen

pre 17 godina

Ђура Јакшић
Јевропи
Теби да певам - теби, тиранко!
А дух ми мори отров и гнев;
Увреда твојих жаоци јетки
Потпаљују ми племенит спев.

Данас је побеђен фашизам, данас је велики дан за читав правдољубиви свет. Немојте да нам га ружите митинзима по Београду! Нисте ви Европа!

MileC

pre 17 godina

Pa, i fashizmu je bio cilj da proshiri 'Evropske vresdnosti' na istok, ili se mozhda varam? Da je pravde, Nemachka bi Belorusiji placala ratnu odstetu sve do sudnjeg dana.

chill-inc

pre 17 godina

Pa pošto vidimo da nas Evropa neće, da nas stalno ucenjuje (Hag, Kosovo...). Šta će mo mi u toj Evropi?
Ovo je jedna demokratska zemlja pa osim puta u Evropu političari bi treblo da nam ponude još neko rešenje.
Evo ja predlažem parolu "Srbija na Sejšle"!!! I navodim par argumenata:
1.super klima
2.sunce
3.plaža-okean
4.blejanje pod palmama
5.za razliku od Evrope tamo nema toliko da se radi (što i nama odgovara).
6.preko Sejšlskih ostrva se peru pare tako da sa njima ne bi oskudevali
i td.
ko hoće da podrži moj "pro-sejšelski" pokret neka se prijavi ispod :]

StudentMilan

pre 17 godina

Danas je dan pobede nad fasizmom i mislim da bi smo trebali da ga kao takvog ispostujemo. Zato mislim i da je pogresno ovo sto je danas uradio LDP, koristeci ovu priliku da promovise sebe i napadne sve one koji ne milse tako "liberalno" kao oni!
Inace sam bio na mitingu! Prvobitna namera mi je bila da vidim koliko ce ljudi doci, medjutim, na kraju sam ostao ceo miting. Zasto? Pa bilo ih je otprilike oko 90tak, pa reko, hajde da ih bude barem sto!

Kiza

pre 17 godina

Nije Mi jasno sta Francuska,Svedska,Holandija,Spanija,Engleska...slave. Koju pobedu nad fasizmom. U Engleskoj su crkavali od gladi dok amerikanci nisu poceli da im salju konvoje,francuski pokret otpora najsmesniji u Evropi. Amerikanci im doture eksploziv da dignu pruge u vazduh, oni uniste svoja skrovista.
To su gluposti. Nista oni nisu oslobodili. Da nije izginulo 20 miliona Rusa danas bi svet malo drugacije izgledao.Nasa uloga u II.om svetskom ratu moze da se gleda i ovako. Invazija na Rusiju je kasnila samo zato jer su se Nemci zaglavili po nasim planinama a i Tito je znao gde da ih udari. Nije bilo vojnicki ali je imalo efekta.
I jedna veoma bitna stvar. Jugoslavija je posle rata bila itekako postovana zemlja a budite sigurni da je se skoro cela Evropa ne plasila ali respektovala.
A i EU. Znate koliko ce trajati, koliko im amerikanci dozvole. Jos cete videti sta ce biti.

Antifasisticka dijaspora Srbije

pre 17 godina

Neizmerno hvala palim izivim borcima protiv fasizma Zivim borcima JV u otadzbini koji su se istinski borili protiv fasizma i koji se nisu slikavali sa Nemcima i Italijanskim okupatorima kao Pecancevi Djurisicevi i Djujicevi borci Cestitam takodje praznik zivim borcima NOB. Demokratski orijentisanim gradjanima cuvarima antifasistickih tekovina takodje cestitam dan pobede nad fasizmom . Porazena fasisticka ideologija postaje aktuelna Pobornici porazene ideologije okrvavljenih ruku zbog SM hirova su na demokratskim polozajima u skupstini i seju mrznju Probudi se Srbijo. Bolje spreciti. Leka nema. Smrt fasizmu U ime naroda

danijel

pre 17 godina

Ipak, u Srbiji od 1941-45 postojali su i general Nedic, i Ljoticevci, i Cetnici, a ne samo partizanski pokret. Nedic se hvalio kako je Srbija prva zemlja u Evropi koja je "judenfrei".

unuka oficira crvene armije

pre 17 godina

Za nas je danas sveti dan i jedinstveni od praznika koji stvarno svi slave,a sto se tice dana evrope pa morali su i oni da naprave nesto sto bi sluzilo za ujedinjenje svih bilo bivsih fasitickih bilo neutralnih evropskih drzava.i meni se cini da to nije pristojno da se Nemci nateraju da slave pobedu nad njima. A zasto ste morali vi da napravite od svega toga neki novi razlog za unutrasnju politicku svadju,to mi uopste nije jasno.Cestitam Dan Pobede

Neca

pre 17 godina

Proslavicemo Dan Evrope jer pripadamo njoj koliko se god to patriotama ne svidjalo. Na Trgu Republike u 17h bice svako kome je Evropa u srcu i ciji je ona dom.

Milan

pre 17 godina

naravno da treba da slavimo 9.maj kao dan Evrope. To je dan cele Evrope, a ne Evropske unije.
A posebno taj datum treba da slavimo kao pobedu nad fashizmom u kome imamo neuporedivo vise zasluga nego recimo jedna Holadija, Belgija, Danska... za koje nisam bas siguran sta su konkretno uradile za oslbodjenje od fashizma. A prve se busaju u grudi.
Kamo srece da samo i mi ratovali kao pomenute zemlje.

helena

pre 17 godina

Danas je pre svega Dan pobede i mi Srbi bi trebali tako i da ga proslavimo jer smo u II sv.ratu bili na pravoj strani i bar iz tog perioda imamo prošlost na koju možemo da budemo samo ponosni.

Ana

pre 17 godina

Srbija je pobedila fasizam i znacaj toga ne moze da se umanji trenutnim problemima, a narocito ne kako je navedeno u ovoj vesti povezivanjem toga sa Mladicem. Srbija jeste pobedila fasizam, svidjalo se to nekom ili ne, bili u nekoj instituciji ili ne!

Vuk zemunski

pre 17 godina

Evropo, čestitam! Ima Petar Kočić jednu staru pripovetku, zove se "Jazavac pred sudom". Pročitajte, pa da zajedno čestitamo Evropi njen dan, u ime sankcija, ponižavanja, viza, bombardovanja, zatiranja naroda, otimanja teritorija, podrške svim srpskim neprijateljima. Čestitamo, od srca!

Čestitamo i onima na Trgu, njima uskoro neće trebati vize. Mogu da se slikaju ..... mislim, za nove pasoše.

Vuk zemunski, patriota, koji pripada Evropi i koji je obišao njen dobar deo. Za razliku od nepatriota, jel'te, koji nisu mrdnuli dalje od Male Krsne.

Danica

pre 17 godina

Dan pobede nad fašizmom nema nikakve veze sa hapšenjem Mladića.Taj dan treba da se slavi i obeležava bez obzira na trenutne prilike.Koliko sam u toku, u Nišu nema nikakvog mitinga zakazanog za popodne, a to nije ni čudno jer je u zadnjih par godina postao selendra.Bilo bi dobro kad bi bar mogli da miting u Beogradu pratimo preko TV-a.
Smrt fašizmu.

Raven

pre 17 godina

Jesmo pobedili fashizam, tachno je to ali izgleda i da smo se borili da pogreshnoj strani... Uporedite kako sada zhive bivshi fashisti a kako pobednici, narochito iz istochnih zemalja...

Jelena

pre 17 godina

Ja sam patriota i proslavicu Dan Evrope danas na Trgu u 17h. Ljubav prema zemlji je kada drzavi i njenim gradjanima zelis boljitak, uspeh, srecu...a ne kada je povedes u rat ili bilo kakav sukob i svadju zarad opstanka na vlasti i poboljsanja licne finansijske situacije!!!

Mika

pre 17 godina

Ovaj dan treba da se slavi kao dan pobede u II svetskom ratu, a mozda i kao dan Evrope, ali sto sigurno nije dan koji treba da pripada samo onima koji su unutar Evropske Unije. Definitivno je tog dana udaren kamen temeljac ujedinjenoj Evropi koja ce biti bez podela, bez granica i, sto je najbitnije, bez ratova. Ali samoj pobedi su najvise doprinele drzave koje su danas u toj istoj Evropi najvise osporavane: Belorusija je u toj pobedi izubila cetvrtinu stanovnistva a o Rusiji i da ne govorimo. Sad ce dezurni dusebriznici reci: "Da ali ratovao je ceo Sovjetski Savez a ne samo Rusija" ali je istina da je ratovao na strani saveznika samo onaj deo SSSR-a koji danas najvise osporavaju. Litvanci, Letonci, Estonci i deo Ukrajine koji danas smatraju demokratskim (zato sto gleda na Brisel a ne ka Moskvi) ratovao je na drugoj strani.

Zoran

pre 17 godina

Gospodin Žozep Ljoveras izjavio je danas da je SCG deo Evrope IAKO TRENUTNO NIJE ČLAN EVROPSKIH INSTITUCIJA. Ovo je strašno, gde se mi nalazimo na početku 21. veka i to sve zahvaljujući politici i političarima. Zato gospodo građani pamet u glavu i razmislite kuda ide ovaj voz zvani SCG.

Petar Popovic

pre 17 godina

Svi mi koji zelimo u Evropu treba da to i kazemo glasno na trgu, toliko glasno da Kostunica ne moze da kaze da nije bio obavesten. Proslo je vec sest godina od pada Milosevica a mi i dalje cupkamo u crnoj rupi. Ko je kriv za to? Sigurno da nismo mi koji nismo na vlasti i jedino sto zelimo je da vodimo normalan zivot, dostojan civilizovanog coveka.

BOLJA BUDUCNOST je CILJ!

pre 17 godina

Moja iskrena zelja je da se proslost, ipak ostavi da pociva u miru u proslosti, a mi koliko god nas ima, okrenemo buducnosti i tamo upremo pogled, sa polazistem u nasoj stvarnosti i ukljucimo mozgove i nadjemo nacin da se izborimo za bolje sutra i to kako ja vidim predanim i postenim radom i civilizovanim ciscenjem redova, a ne ubistvima, podmetacinama, ne radom, otimacinom, plasiranjem poluistina, lazi i prebacivanjem krivice, praznim tlapnjama sta bi bilo kad bi bilo da je bilo onomad itd.
Dosta vise lazzurija i lagaranja, nema vise kredita koje ne treba vratiti, vec posla koji treba uraditi!
Pocnite raditi!
Ostavite proslost da pociva u proslosti!

Minja

pre 17 godina

Naravno da treba da proslavimo Dan pobede nad fasizmom jer nije bilo u okupiranoj Evropi jaceg pokreta otpora od naseg! Sadasnji vlastodrsci,medjutim medjutim, nemaju prava da slave taj dan jer su izbrisali imena svih onih koji su ucestvovali u tom pokretu otpora (poznatom inace kao NOB) pocevsi od vrhovnog komandanta pa do imena proleterskih brigada. Kao idejni potomci onih koji su toliko dostavljali nemackom okupatoru da su oni morali da pismeno zamole Srbe da malo olade (jer je nacistima bilo nemoguce da administrativno obrade sve prijave)oni nemaju nikakvog prava da slave ovaj dan.

Voz Srbija

pre 17 godina

Voz Srbija
u stanici Beograd
spreman je za novo putovanje:
mashinovodja SRS, karte cepka SPS, tu su i sretna lica osoblja voza G-17+, DSS, NS...

Putnici tikete mogu rezervisati, ali kupovinu obavljaju na dan Izbora.

Destinacija zavisi od zelja putnika uz CESIDovu kontrolu, u suprotnom od zelja konduktera i mashinmovodje koji radosno, revnosno i spremno, nasmejanog lica, ocekaju signal otpravnika za pokret.

Beskrajno prestrojavnje kompozicije u stanici, s koloseka na kolosek, kratka voznja u krug ili ka Briselu?

Upozorenje putnicima:
Sirom otvorite oci, moguce je lutanje kroz seriju Potemkinovih sela na navodnom putu za Brisel.

Ujedinjene Zeleznice Srbije

krle

pre 17 godina

Ma dosta tog Cedinog glupiranja, nema sta novo da kaze i predlozi osim da pljuje po vladi. Kada je bio na vlasti nije ni prstom mrdnuo da hvata Mladica nego je visio u Silerovoj.

Antifasista

pre 17 godina

Niko nije dao veci doprinos u borbi protiv fasizma od totalitarnog staljinizma SSSR-a i kolonijalnog imperijalizma UK i USA. Ali postovanje danas necemo ukazivati rezimima i drzavama vec pojedincima - obicnim ljudima koji su se hrabro borili ne samo za goli zivot vec i za opstanak elementarnih ljudskih vrednosti. Takvih pojedinaca je bilo puno i medju Srbima, koji nisu prihvatili da im zemlju i narod gazi ni nacisiticka ni izdajnicka cizma. Na takve pojedince Srbi zaista mogu da budu ponosni.

Temistogen

pre 17 godina

Ђура Јакшић
Јевропи
Теби да певам - теби, тиранко!
А дух ми мори отров и гнев;
Увреда твојих жаоци јетки
Потпаљују ми племенит спев.

Данас је побеђен фашизам, данас је велики дан за читав правдољубиви свет. Немојте да нам га ружите митинзима по Београду! Нисте ви Европа!

MileC

pre 17 godina

Pa, i fashizmu je bio cilj da proshiri 'Evropske vresdnosti' na istok, ili se mozhda varam? Da je pravde, Nemachka bi Belorusiji placala ratnu odstetu sve do sudnjeg dana.

chill-inc

pre 17 godina

Pa pošto vidimo da nas Evropa neće, da nas stalno ucenjuje (Hag, Kosovo...). Šta će mo mi u toj Evropi?
Ovo je jedna demokratska zemlja pa osim puta u Evropu političari bi treblo da nam ponude još neko rešenje.
Evo ja predlažem parolu "Srbija na Sejšle"!!! I navodim par argumenata:
1.super klima
2.sunce
3.plaža-okean
4.blejanje pod palmama
5.za razliku od Evrope tamo nema toliko da se radi (što i nama odgovara).
6.preko Sejšlskih ostrva se peru pare tako da sa njima ne bi oskudevali
i td.
ko hoće da podrži moj "pro-sejšelski" pokret neka se prijavi ispod :]

StudentMilan

pre 17 godina

Danas je dan pobede nad fasizmom i mislim da bi smo trebali da ga kao takvog ispostujemo. Zato mislim i da je pogresno ovo sto je danas uradio LDP, koristeci ovu priliku da promovise sebe i napadne sve one koji ne milse tako "liberalno" kao oni!
Inace sam bio na mitingu! Prvobitna namera mi je bila da vidim koliko ce ljudi doci, medjutim, na kraju sam ostao ceo miting. Zasto? Pa bilo ih je otprilike oko 90tak, pa reko, hajde da ih bude barem sto!

Kiza

pre 17 godina

Nije Mi jasno sta Francuska,Svedska,Holandija,Spanija,Engleska...slave. Koju pobedu nad fasizmom. U Engleskoj su crkavali od gladi dok amerikanci nisu poceli da im salju konvoje,francuski pokret otpora najsmesniji u Evropi. Amerikanci im doture eksploziv da dignu pruge u vazduh, oni uniste svoja skrovista.
To su gluposti. Nista oni nisu oslobodili. Da nije izginulo 20 miliona Rusa danas bi svet malo drugacije izgledao.Nasa uloga u II.om svetskom ratu moze da se gleda i ovako. Invazija na Rusiju je kasnila samo zato jer su se Nemci zaglavili po nasim planinama a i Tito je znao gde da ih udari. Nije bilo vojnicki ali je imalo efekta.
I jedna veoma bitna stvar. Jugoslavija je posle rata bila itekako postovana zemlja a budite sigurni da je se skoro cela Evropa ne plasila ali respektovala.
A i EU. Znate koliko ce trajati, koliko im amerikanci dozvole. Jos cete videti sta ce biti.

Antifasisticka dijaspora Srbije

pre 17 godina

Neizmerno hvala palim izivim borcima protiv fasizma Zivim borcima JV u otadzbini koji su se istinski borili protiv fasizma i koji se nisu slikavali sa Nemcima i Italijanskim okupatorima kao Pecancevi Djurisicevi i Djujicevi borci Cestitam takodje praznik zivim borcima NOB. Demokratski orijentisanim gradjanima cuvarima antifasistickih tekovina takodje cestitam dan pobede nad fasizmom . Porazena fasisticka ideologija postaje aktuelna Pobornici porazene ideologije okrvavljenih ruku zbog SM hirova su na demokratskim polozajima u skupstini i seju mrznju Probudi se Srbijo. Bolje spreciti. Leka nema. Smrt fasizmu U ime naroda

danijel

pre 17 godina

Ipak, u Srbiji od 1941-45 postojali su i general Nedic, i Ljoticevci, i Cetnici, a ne samo partizanski pokret. Nedic se hvalio kako je Srbija prva zemlja u Evropi koja je "judenfrei".

unuka oficira crvene armije

pre 17 godina

Za nas je danas sveti dan i jedinstveni od praznika koji stvarno svi slave,a sto se tice dana evrope pa morali su i oni da naprave nesto sto bi sluzilo za ujedinjenje svih bilo bivsih fasitickih bilo neutralnih evropskih drzava.i meni se cini da to nije pristojno da se Nemci nateraju da slave pobedu nad njima. A zasto ste morali vi da napravite od svega toga neki novi razlog za unutrasnju politicku svadju,to mi uopste nije jasno.Cestitam Dan Pobede