Četvrtak, 20.04.2006.

08:03

Artemije odbio Čekua

Vladika raško-prizrenski Artemije odbio je zahtev kosovskog premijera Agima Čekua da prisustvuje uskršnjoj liturgiji.

Izvor: B92

Artemije odbio Èekua IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

dani

pre 18 godina

Politicki zahtev odbacen politickim odgovorom.Tu nista nema korisno.SPC oduvek (ja sam to primetio od 1981 godine,preko SPC stampe "PRAVOSLAVLJE"),koja vodila antialbansku i anti svi ostali koji nisu srbi i pravoslavni vjernici.SPC bila je promotor svi srbskih nacionalisticki i sovenisticki poduhvata Srbije
(da se setimo snimcima srpskih popova s kalasnikovima u ruke`90 god).
Sada su jasani rezultati takve politike.SPCvodi jednu tvrdoglavu politiku,i vodice takvu sve dok ne bude PCK (Pravoslavna Crkava Kosova).
Tada ce i albanci i srbi i ostali mocice ziveti ravnopravni i u dobrim medjusobnim odnosima.Nije to
daleko.

lazar

pre 18 godina

Pre par dana, na godisnjem odmoru kod supruge i dece u Zadru, hrvatski "dragovoljac" Agim Ceku rece "I ako ga osude. za mene je Ante Gotovina moj komandant, veliki heroj u junak". Rece i nista mu se ne dogodi. Kakav Hag, kakva medjunarodna zajednica?
Da li bi premijer Srbije mogao bez posledica javno da kaze "Bez obzira na presudu Ratko Mladic je heroj i junak"?
I ono najvaznije, da li bi Ratko Mladic mogao da bude premijer Republike Srpske i da slobodno seta po svetu?
Isti taj Ceku( i drustvo) je nediplomatski odbio Tadica sa sahrane Rugove i nista mu se nije dogodilo.
Nije u pitanju diplomatija nego pravilo da velika riba jede malu ribu, odnosno diplomatija je ono sto podrzavaju USA i Velika Britanija....

Nele

pre 18 godina

Dakle nama nece biti bolje dok god odlucuju ovakvi poput Artemija. Nebitno je da li je Ceku iskren u svojoj nameri ali on je pred svetom pozeleo da svojim dolaskom u Gracanicu cestita praznik. Mi smo majstori da uvek kad ne treba kazemo istorijsko NE. To sto oni nisu primili Tadica mi smo trebali da iskoristimo i da sa DA Cekuu dobijemo kakvu takvu politicku prednost pred svetom. Ovako su oni ponistili njihovu gresku sto nisu primili Tadica. Duze ce se pamtiti Artemijevo NE. Svi pamtimo 17 mart i treba ali da li svi pamtimo sta su Milosevicevi "heroji" uradili Albancima za vreme bombardovanja? Zato je ovo bila prilika da se prekine sa nemirima i da se krene u neki dogovor. Sa Artemijem i slicnima tesko da moze da dodje do njega.

edip

pre 18 godina

Slucajno neko da pita nase komsije koliko slova ima nas jezik, to jest albanski, verujem da ona gospoda iz SANU i znaju(ne svi),a da slucajno neko im postavlja drugo pitanje: kakve vereispovesti su albanci, verujem da odgovor vecine srba bio-oni su muslimani, pocevsi od njihove logike: pravoslavci su samo srbi.Ako nekoga interesuje mi albanci delimo vrlo bratski sve tri vere: muhamedansku, katolicku i pravoslavnu. Za sve praznike koji poticu iz ovih vera mi se posecujemo i cestitamo jedan drugome...Pogresno ste procitali Cekua! Cestitke za praznik!

bekim

pre 18 godina

meni je osobno zao sto vladika artmije je povukao ovaj potez ,kod nas albanaca oduvijek je bila tradicija da za vrijeme uskrsa ili bozica pruzimo ruku pomirenja jadan drugom ja sam totalno apoliticki sto ne znaci da me ne zanima sta se desava u mojoj zemlji ali ovaj gest premijera cekua vidim kao jedan civilizovan cin jednog modernog premijera ,ali kao sto potparolka vlade kosova kaze za tango je potrebno dvoje.jasno je da prava srba i drugih manjina su krsena na kosovu ali valjda treba od necega poceti da gradimo medjusobno vjerovanje i postovanje,jednog dana kada srbi sa kosova shvate da vise ne mogu vladati vecinom kao sto su u zadnjih sto godina uradili i shvate novu realnost na kosovu njihovo stanje i njihova prava ce se automatski popravljati .sretan uskrs svima

Ojha

pre 18 godina

Izigravanje vlasti nad Srbima u kosovu je ravno situaciji od pre 10 godina kad je milosevic pokusavao da medijski promovise da je prijatelj sa nekim albancima uz cestitke i pozdrave itd. Ali tvrdoglavost je cudna stvar i sve se vrati. To sto su Albanci bojkotovali srpske institucije i kocili sistem sad im se vraca i razbilja od glavu. Zasto mi moramo da budemo lojalni gradjani neke nepostojece drzave i da je na taj nacin pre ikoga priznamo, kad su oni bojkotovali u svemu Srbiju.

Ceku i Albanci moraju da razumeju da Kosovo nece biti nezavisno i da se jedino ceka da Amerika "ucivilizuje" drustvo na Kosovu, da ih nauci placanju taxe i postovanju zakona i da ih ukljuci nazad u srbiju uz bolju autonomiju.

Da su Ameri hteli nezavisnost za njih dali bi im je jos pre 6 godina.

beti

pre 18 godina

pa vi serbi odbijaliste i nato da udje na kosovo mirnim putem . pa shta onda posle sve te bombe i tolliko zhrtava sve je bio ok.dali qe i ovi preostalli srbi istu greshku da ponavljaju bog da ih quva.pa nikada nije kasno da neshto da se uqini u dobrom pravcu , ako kukamo ovako kako ide ovih 7 godina onda sunce neqe grijati nikada nad kosovom.

drigu68@hotmail.com

pre 18 godina

Nema tu matematike. Crkva bi trebala da bude ispred politike a ne suprotno inace to je zabrinjavajuce za narod kome sluzi. Po albanskim obicajima, normalno je da nasi verski prestavnici (svih tri vera) a i policticki vodje prisustvuju i cestitaju jednim drugima njihove praznike. Sejdiu & Ceku kao presednik & premier Kosova, s’pravom ne osecaju i ne priznaju da Kosovo je ili ce ikada vise biti Srbija. To su dokazali celoj Srbiji i citavom svetu onemogucavajuci prisustvo Srbskog presednika u sahrani naseg presednika (dok duhovni prestavnici srba nisu se uopste pojavili !!!). Gracanica nije sporna ni od srba ni od albanaca da pripada Kosovu, zato Sejdiu&Ceku kao njihovi prestavnici, postuju i prihvate njihove sugradjane srbe u najtezem trenutku kao znak dobre volje i korak vise ka zajednickim suzivotu na tom buducem nezavisno Kosovo, u duhu da se prevazidju postojeci problemi. Odbijanje zaci da Srbi i dalje cine stare greske smatrajuci da ovo je Srbija koja, kao i nekada, nece ni da cuje za zelje ili brige svojih gradjana. Argument da Ceku je zlocinac ne stoji kao valjan jer takva optuznica prvo je stvar pravde a ne crkve i drugo ta ista ne bi se uzela u obzir kad bi bio u pitanju recimo Solana (isto optuzen/osudjen). Na kraju krajeva Ceku potvrdjuje da je veran toga za sta se zalaze, u ratu je uspesno ratovao, u miru uspesno pomiruje – to je primer koga treba slediti

Serdar Rade

pre 18 godina

Greh je ne oprostiti i zlopamtiti. Artemije je Hrišćanski ugazio u greh.



Ovo je takođe i velika greška politička. Čeku bi dao primer ostalim Kosovarima da popuste sa terorom prema Srbima, medjutim ovi dobijaju drugačiju poruku.



Kad Artemije ovako greši, šta da se kaže o ostalim ljudima daleko slabijeg intelekta i obrazovanja.



Nije lako, nije lako...

emibaj

pre 18 godina

Na politicki potez jednog politicara, politicki odgovara jedan pop-vladika. E to moze samo kod jako ispolitizovane SPC. Ali, neka sto sejes danas znjaces sutra. To bas radi Artemije na Kosovo, zadnjih deset godina. On nikako da shvati da crkve i kulturnu bastinu srba na Kosovo mogu u buduce sacuvati samo albanci i niko vise.

hmmmm

pre 18 godina

Zalosno je da srbi kao Artemije govore o "oprostaju" a da su istovremeno srbi i pocinili najvece i najvise zlocina na Kosovu, a da pritom nikada nisu trazili za oprostaj. Sigurno je da su i Albanci pocinili zlocine, ali za Agima Cekua NEMA NIJEDNOG valjanog argumenta od strane Beograda, osim propagande i predrasuda. Albanci izgleda moraju da se mire stime da ako hoce nezavisnost, ne da ne treba ocekivati izvinjenje od zvanicnog Beograda, vec da se treba izviniti za svoje zlocine koji su 100 puta manji od onih pocinjenih od Srba. Izgleda da su Albanci spremni da progutaju i ovo i sta sve jos samo da nikada vise ne zive pod Srbijom. Razmislite zasto !!?

Vinko

pre 18 godina

A sto da ne cestita. Nista licno

- covek se borio na strani koju je smatrao neprijateljskom kao sto smo cinili i mi. Da li je on pocinio zlocine treba da kaze sud a ne kafana.

R.P.

pre 18 godina

Svakome (verniku ili neverniku) TREBA DOZVOLITI prisustvo pravoslavnoj liturgiji. Artemije (da je pametan) trebalo bi da prihvati.

A gospodin Ceku bi mogao kao CESTITKU da PONUDI OBNOVU unistene svetske kulturne bastine (pravoslavnih hramova na Kosovu)!!!

bedrirashica

pre 18 godina

ako gospodin artemije nije primio cekua sigurno ceku ce da da ostavku i nece veceras spavati mirno zbog gospodina aartemije bedrirashica 20 april 2006

DeKOb

pre 18 godina

Mudar i koncizan odgovor na politicki "blef".
O svima se sudi na osnovu njihovih dela. Da je gospodin premijer npr. uticao da se u Peci spreci pretvaranje pravoslavnog groblja u divlju deponiju, sigurno da bi i odgovor bio "topliji". Konkretna dela, pa onda caskanje.

ivan usa

pre 18 godina

Ma mi SRBI nismo normalni citam ovde neki kazu treba ruka pomirenja,da gledamo napred i ostalo.Slazem se ja sa tim ali kad su rusili crkve i manastire,kuce i ubijali nas narod onda nisu pitali da idu u crkvu da prisustvuju liturgiji .Svaka cast crkvi na odgovoru tako se razmislja za svoj narod .pozdrav iz Cikaga.

Francuskinja

pre 18 godina

Gospodin je mogao da poseti crkvu i bez pitanja.Nase crkve su otvorene za svakog dobronamernog coveka.Sigurna sam da mu ni dlaka glave ne bi zafalila.On se medjutim odlucio na politicki marketing.Na tako neiskren cin i treba odgovoriti tako kako je odgovorio Artemije.Ruka pomirenja moze da se ponudi i na drugaciji nacin a ne da se trazi prisustvo na uskrsnjoj liturgiji.Svasta.I bas me briga sta ce svet da misli oni i onako misle sta zele.I bas bih volela da pitam poznavaoce Kosovskih prilika koliko je to Albanaca zivelo na Kosovu kad smo ih mi proterali milion a njih i sad ima dva miliona.Nas ima svega nekoliko desetina hiljada.Mislim da je to najbolje svedocanstvo ko je koga vekovima maltretirao i proganjao.Manite se te pesme o albanskim zrtvama koje diriguju dirigenti iz zapadnih zemalja a Srbija je tako dobro peva.Zeludac mi se dize od tolike poslusnosti.Jako mi je zao sto ne znam naslov jedne knjige koju je moj muz inace stranac imao pa izgubio a koja je bila pisana na francuskom i srpskom.Govori o progonima Srba od strane Albanaca unazad vekova.I komentar mog muza je bio da dok je citao situaciju tamo neke godine izmedju dva rata da ga je potpuno asociralo na stanje sada.Sramota je da stranci znaju vise o teskoj situaciji Srba od nas.Sramota i greh zbog tog naroda dole.

bond

pre 18 godina

Samo da se nadovezem na jedan komentar, da papa je oprosatio svom atentatru ali je ovaj odlezao20 godina u zatvoru , neka ceku odsluzi svoje, mozda mu i mi oprostimo

Zagreb

pre 18 godina

Naravno da mozete da prisustvujete Uskrsnjoj liturgiji g. Ceku, samo kada prestanete da progonite hriscane i prekinete da unistavate njihove hramove i crkvene posede. U suprotnom ne znam zasto bi ste dolazili na liturgiju.

Mirko

pre 18 godina

kako se Artemije odredio prema srpskim zlocinima i ubijanjem celih porodica i pokusajem deportacije cele populacije u kojoj je posle Batajnice jasno da je drzava Srbija i mnogi i danas na polozaju ljudi znali ili ucestvovali u tome. Znacili to da niko sa Kosova ne treba da razgovara sa Srbijom sve dok Srbija ne ucini znacajan pomak u kaznjavanju cele klike koja je
u tome ucestvovala. Gde sve ovo vodi ovi ratovi su zlocinacki i puno je njih bilo po komandnoj odgovornosti na svim stranama. Mora biti puno kaznjavanja ali i prastanja i objektivnosti. Ili nikada nin sa kim necemo razgovarati a mozda je to i cilj.

Simonidine oci

pre 18 godina

Ovo je vise nego ocigledna koordinisana marketinska akcija albanskih politicara napravljena u samo jednom cilju: idi u crkvu, povedi kamere, slikaj se kako se rukujes sa par Srba i posalji slike preko Reuter-sa dalje u svet. I to je to.

Bratislav

pre 18 godina

Dobro ljudi o cemu mi pricamo ovde? Pricamo o coveku koji je do juce rusio te crkve ubijao srbe koji su posecivali te crkve, i sada se on nasao pametan da poseti srpsku crkvu na najveci srpski praznik. Ja stvarno ne znam dali je Gosp. PREMIJER lud ili se pravi lud?! Dobijo je odgovor i nema ljutnje.
Braca Strpce

BT

pre 18 godina

Bez obzira na sve, mislim da je Artemije trebao da dozvoli prisustvo Cekua Uskrsnjoj liturgiji. Jer, crkva kao jedna institucija treba da bude otvorena za sve ljude! Ne bi trebala zabranjivati prisustvo liturgiji nikome, pa makar to bio i Ceku. Ponekad treba progutati gordost i ponos, pokazati da nismo kao oni koji ne zele zajednicki zivot sa Srbima na Kosovu.

lazar

pre 18 godina

Ljudi moji dragi, pa sve ima svoje granice. Kakav drzavnicki potez, kakvi bakraci - ponuda Cekua ima jednu skromnu marketinsku vrednos prema voljenom im Zapadu a u pozadini toga je ogroman ispoljeni cinizam nakon svega kroz sta nasi ljudi tamo prolaze. Neka prvo obnove porusene hramove, polomljene nadgrobne spomenike itd. (mrtvi se na zalost ne mogu vratiti) pa tek onda moze da se razgovara o nekakvim posetama. Znaci - dobio je odgovor koji je jedino takav i mogao biti.

marsovac

pre 18 godina

N e treba ga primiti, njega ceka celija, zlocincu je tamo mesto, vi svi koji pisete kako je to greska ili pojma nemate ili se samo malo pravite, pravda je pravda kako za nas tako i za cekua, a o njemu pravda ne treba da ima lepo misljenje.

Artan

pre 18 godina

Mozda je ovo politicki potez Cekua, i mozda samo ga pravi za MZ, ali ipak, sa druge gledne tacke, treba da se pocne od negde. Ovako nista nece da se poboljsa. Pusti ga da dode, i potom trazi i razgovor sa njim, pa da se vidi da li ce Ceku naistina nuditi nesto dobro ili ne.

Snezana

pre 18 godina

Bravo Artemije. Neka prvo obnove crkve i obnove ljudske domove pa onda da pricamo.
Kakav folirant Ceku, kao on pita za odobrenje. Folirant mudzahedinsko-natovski.

Neka te Bog blagoslovi, Artemije.

Sarena Laza

pre 18 godina

Odluka vladike je pogresna.
Crkva bi po svom ucenju trebalo da bude otvorena za sve ljude, cak i za one najgresnije. Cak i za politicare! Ali crkva ne bi trebalo da bude otvorena za politiku. To nazalost nije slucaj sa SPC. Ima bezbroj primera za to. Odluka vladike je jos jedan primer u tom nizu.
SPC je na ovaj nacin politicki odgovorio na politicki potez.
Ali za Cekua je potpuno legitimno da povuce politicki potez. To je naravno jedino logicno objasnjenje zasto bi on prisustvovao liturgiji. Ne verujem da hoce da dodje da bi postavio bombu, ili da bi se pokajao, ili da bi postao Srbin.
A verujem da je potez Cekua cisto politicki motivisan, nista manje i nista vise od toga.
Politicari obilaze svecanosti, velike dogadjaje, velike nesrece,...
Osim toga, i predsednik Kosova hteo je da ucini slican potez, sto znaci da se radi o sinhronizovanoj akciji.
Zahtev Cekua je u skladu sa politickim ciljevima Kosova.
Glavni zahtev MZ Albancima sa Kosova za dobijanje nezavisnosti je postovanje prava manjina.
Pregovori o nezavisnosti su u toku i ovaj potez Cekua sasvim ide u tom pravcu.
Da se vratim na vladikinu odluku.
Carstvo nebesko, kome tezi crkva, ne bi trebalo da ima stranke, drzave, pokrajine,...
Zato se trebalo dopustiti Cekuu da bude na liturgiji.
Tacno je da je Tadic odbijen da ode na Rugovinu sahranu. To je isti politicki potez kao sto je to i potez Cekua. Ali postoji razlika u odbijanju. Odbijanje u slucaju Tadic je doslo od strane organizatora sahrana a ne od strane neke velike institucije. Iako je zbog buducnosti bilo bolje da je Tadicu dozvoljeno, ipak, organizator sahrane ima potpuno pravo da odlucuje ko ce prisustvovati sahrani a ko ne.
Srebrenicke majke su ipak dozvolilie predsedniku SCG da prisustvuju komemoraciji. Mozda bi vladika mogao da nauci nesto od njih?

Zoran

pre 18 godina

Potez je takav da sto god Srbi budu uradili, poeni ce otici Albancima.

Nasa crkva se nije istakla previse mudrim potezima, pa jedna greska vise ili manje nece uticati na njen ugled.

Bilo bi lepo ako Ceku stvarno zeli da prisustvuje liturgiji.

Medjutim, obzirom na sve sto se dogodilo i jos uvek dogadja, mislim da je u pitanju dobro smisljen politicki potez. U svakom slucaju Srbi ponovo gube. Igru jos uvek vode losi ljudi (bez obzira na nacionalnost). Dobri ljudi pate na obe strane.

kosovar

pre 18 godina

pope john paul II, oprostio je coveku koji je pucao na njega, a artemije nece da primi Cekua u crkvi, to kaze nesto. I za neobavestene pomoc za obnovu svih hramova je ponucena sa strane vlade kosova, ali je odbijena od srpskih popova naravno po nalogu beograda, i na stotine srpskih kuca su obnovljene po kosovu iz kosovkog budzeta, sto ne mogu reci za srbsku vladu ne samo da ne placa za ogromnu stetu i razarane kuce u kosovu, nego se sprda sa lesevima albanaca i posle 7 godina ih ne vraca. Toliko od mene i svim srbima srecan praznik i sve najbolje u sledecoj godini.

zokic

pre 18 godina

Tom Ceku-u je mesto u zatvoru da odgovara za svoja nedela koje je pocinio prvenstveno u lici gde protiv njega postoje i konkretni dokazi za zverstva koja su ucinjena u medackom dzepu a on je bio jedan od komandanata koji su bili direktno na terenu kada su se stravicni zlocini dogodili, kad bi ga osudili i on svoje odsluzio onda bi mogao da dodje na uskrs u bilo koju crkvu.

Djordje

pre 18 godina

Nekima nikad ne odgovara bilo kakav stav nekog ko ima veze sa Srbijom i srpstvom. Sta god uradili uvek smo krivi za sve. E, pa nece moci.

b12345

pre 18 godina

Srbi na Kosovu ne igraju tango, oni se bore za opstanak.
Odlican odgovor. Ako kosovska vlada stvarno zeli da cestita Srbima Uskrs, nema boljeg metoda nego da obnove neku od spaljenih crkava ili da obnove neko srpsko selo i vrate ljudima kuce. Onda bi mogli da se pred medijima i svetom pohvale kako zele suzivot sa Srbima...

Teofan

pre 18 godina

Liturgija nije (cirkuska) predstava.
U pravoslavnim crkvama liturgiji prisustvuju, t.j. u njoj ucestvuju iskljucivo vernici, a delu liturgije mogu prisustvovati i oni koji se pripremaju za krstenje. Koliko mi je poznato, Ceku nije ni jedno ni drugo.

Nancy

pre 18 godina

Čeku je, naravno, iz diplomatskih razloga hteo da prisustvuje liturgiji (a ne zato što bi tamo uživao, jer političari rade ono što je KORISNO, a ne ono što vole!) Isto kao što je Tadić iz diplomatskih razloga hteo da prisustvuje Rugovinoj sahrani, pa je (isto) odbijen.
Nažalost, ni albanska ni srpska strana ne propuštaju da pogoršaju već dovoljno lošu situaciju na Kosovu.
A emotivni komentari na ovom sajtu...sta reći, vidi se gde smo s takvim razmišljanjima.

razocaran

pre 18 godina

Tolerancija braco, tolerancija i pomirenje, to je nesto sto pokrece. Zar hocete da i vasa dece deca vase dece pate zbog Kosova i ne trpe Albance. Crkva je uvek bila tradicionalna i nazadna. Pa zar taj Artemije misli da je ovim cinom sad nesto pokazao, sada ce svet da vidi da je kako su Srbi u pravu, nevervatno. Samo napred, drzite se crkve, pa i deca vase dece ce jos patiti...Nemam reci, nikada se necete opametiti.

Nenad

pre 18 godina

Vladika Artemije je u pravu. Simbolika nista ne znaci hiljadama Srba beskucnika. Vrlo mudro je srocen i zahtev vladike, da se obnovi unisteno u Prizrenu. Zna se da tamo gde je svestenstvo ljudi se vracaju i ostaju. Zato je u martovskom pogromu najvise unistavano crkava i proterivani svestenici.
Sto se tice Petersena on moze da pravi prirucnike kakave hoce ali neka vrate stanove Srba. Ima 25 000 zahteva koji nisu reseni i koji su podneti UNMIK/u, to je najbolji dokaz da zele da se vrate a UNMIK neka oslobodi zauzete stanove Srba.

...

pre 18 godina

Uvek se obradujem kada vidim toliko razlicitih misljenja - to znaci da smo slobodni, da ne zaziremo od autoriteta, i to je jako dobro. Ono sto je, medjutim, KATASTROFALNO je saznanje da dovoljno veliki broj ljudi smatra da je hriscanska dobrota i milosrdje u suprotnosti sa razumom. Ko bi razumno jos mogao da tvrdi da treba oprostiti coveku koji je na bazi ogromnog broja cinjenica osumnjicen za ratne zlocine, a nije jos ni izveden pred lice pravde? Tek kada bi bio izveden, i kada bi mu bilo presudjeno, moglo bi se govoriti o prastanju, mada sama smatram da bi to bilo ponizavajuce sa tacke gledista i zdravog razuma i drustvene dobrobiti!

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Cekua bi trebalo primiti, ali ne tamo gde on zeli vec na zgariste neke od crkava urnisanih u prethodnim godinama. To bi bila dobra foto-prilika, a sledece godine mu uputiti poziv da opet dodje na isto mesto (koje vrlo verovatno i dalje nece biti obnovljeno). Cisto da se vidi.
Inace zelim i jednom i drugom (i svim ostalim) narodu mir, prastanje i prijateljstvo. A politicare u tom pogledu treba izbegavati.

Mr. No

pre 18 godina

Mislim da mu je Artemije dobro rek'o - Čeku bi trebalo da preduzme neke konkretne mere za poboljšanje uslova života i opstanak tj. povratak Srba na Kosovo a ne da simboličnim gestovima kupi jeftine političke poene.

Colin_bgd

pre 18 godina

Artemije je, naravno, odbio, jer je to prirodno stanje "uma" srpske pravoslavne crkve, koja i zeli da je raseljena, napacena, da se uvek pravi zrvtom, itd, itd, itd. Artemije i vrh crkve ne shvataju da bi prvi pravi korak ka povratku i bio prihvatanje posete Cekua. A razlog je i druge prirode: da se Ceku pojavi na liturgiji narod bi video da je i on samo jedan, obican covek, niti azdaja sto jede malu decu, niti heroj branilac-oslobodilac kosova, vec danas samo i jedino premijer te teritorije. Ali posto se mora odrzati psihoza i propaganda, do poslednjeg, eto logicno je da se odbija jedna, ipak, ruka pomirenja. Da li je licemerna ili ne (kako neko napisa "svi znamo" da jeste) to nikad vise necemo moci saznati. Ostaje nam samo ono u cemu smo svetski sampioni, a to je da analiziramo nesto sto se nije dogodilo po principu "mi znamo sta bi se desilo, pa nema potrebe da se stvarno i desava". Ko nema nikakva, pa ni negativna, iskustva ne moze ni o cemu nikad da donese ni sud, a kamoli da izvuce pouku. Srpski narod se eto i posle 617 godina hrani istom sarenom lazom...

Hypo

pre 18 godina

Zasto su Srebrnicani dozvolili dolazak BILO KOGA iz Srbije koja
je aktivno skrivala Mladica godinama i nikada zaista nije priznala zlocin nego ga jos uvek opravdava . Tadic je bio Ministar kada je Mladic javno vrsljao Beogradom.

Haj'te, molim vas!

pre 18 godina

Da se razumemo, u bivsoj Jugoslaviji malo je bilo istinski religioznog sveta. Sada se sve iskljucivo svelo na pomodarstvo. Ne verujem nasim popovima pa makar to bio i Artemije. Ne verujem politicarima koji su ucestvovali u ratu i koji su se pojavili posle njega kao prosvetljeni, kako da ne, ljudi! A ovo sa "premijerom Kosova," "predsednikom Kosova" i ostalim clanovima nekakve grupe koja zivi u americkoj vojnoj bazi, postaje degutatno i nepristojno. Sprdnja sa crkvom, sprdnja sa ljudima, sprdnja sa celim svetom.....

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

Dakle, spustio je svoju masku. Nije to Isus Kristus rekao, da svoga neprijatelja trebas da volis i cenis? Ja Cekua ne smatram prijateljem, ali kao crkveni svestenik bi ga primio, jer ako npr. vladike strogo ne cene isusovu rec i filozofiju ko onda? A ja se ne secam Isusove reci u smislu "izoliraj neprijatlja", "kaznjavaj neprijatelja" ili slicne. To samo o nasoj crkvi, koja vise deluje srpski(citaj nacionalisticki) nego hriscanski!

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

Bas pametno s nase strane. Pa Albanci su i racunali na to da cemo mi odbiti. Bas me zanima kakvu cemo korist imati od tog odbijanja, sta cemo time pokazati i kakvu poruku poslati u svet. To je nastavak kvazipatriotske politike Milosevica, koju sada vrlo uspesno sprovodi Kostunica...

nemanja

pre 18 godina

ne znam da li se neko seca kada je Tadic hteo da prisustvuje sahrani Rugove sta mu je receno. Odbijen zahtev. Sa tim u vezi sasvim je opravdano sto je odbijen i Ceku.

mama ludaca

pre 18 godina

Ako je sutra Veliki Petak,valjalo bi za pocetak,na pruzenu ruku,odgovoriti necim lepim,dobrim,pozitivnim i-biti iskren pred Bogom i ljudima.
Ako se kaze da treba da prastamo,onda to treba i pokazati.Isto tako se kaze:ne sveti se, moja je osveta.
I:nemoj gledati trun u oku brata svoga,dok je balvan u tvome(izvinjavam se ljubiteljima citata sto parafraziram biblijske poruke).
Vladika bi trebao da obrazlozi svoj arogantni stav i isprica celu predistoriju svog izbivanja iz Prizrena.Koliko se secam,pripadnici nemackog KFOR-a su mu nesto ponudili(i trazili zauzvrat!)za ostanak,a on je i to tako lepo,pametno i glatko odbio.
Ovim se nece pogorsati polozaj Rade Trajkovic i slicnih vernika i patriota,ali ce zbog ovoga mnoga srpska majka na Kosovu zaplakati i te suze idu na dusu episkopa rasko-prizrenskog, a ne g. Cekua.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Samo napred Artemije, ali se pitam sta ces ti da radis kad ti Agim odgovori sa NE na listu tvojih pitanja?
Ali to nije moje da mislim ali hocu da pitam Gdn Artemija, kao coveka religije, sta je tvoja duznost da zagovaras oprastanje i mir, ili mozda i nisi bas toliko u religiji koliko u politici?

Doktor

pre 18 godina

Upravo dok citam komentare o odbijanju Artemije za prisutnost Cekua u Gracanici daju na RTK reprizu emisije o poseti Gorana Bregovica u Albaniji. Tamo mu je dat kljuc grada Tirane u znak postovanja. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

kiki

pre 18 godina

Kada g. Ceku bude pokazao da se iskreno kaje za sva nedela koja ucinio Srbima, za sve ubijene, za sve proterane, prevarene, za sve spaljene kuce, crkve i manastire, za sve kojima je je onemoguceno da se vrate kuci, za sve nas koji svoju nacionalnu kolevku mozemo samo da sanjamo, kada g. Ceku bude dosao u Gracanicu da trazi oprost za sve ovo i kada bude ucinio nesto da se ovakvo stanje ispravi, onda je dobrodosao!

Aleksa

pre 18 godina

Rezidenciju je spalila politika. Vladika ne sme da se petlja u politiku. Neka poštuje hrišćanska načela pa će mu biti svejedno ko prisustvuje liturgiji. Vladika ponovo pokazuje da su mu draže svetovne od hrišćanskih vrednosti, a i poroci što je činjenica.

zvezdan cukic

pre 18 godina

Trebalo je diplomatski NE ODGOVORITI na Čekuov predlog, uopšte. Jednostavno, ignorisati ga, pod odgovarajućim unapred vešto smišljenim izgovorom. Tako nas niko ne bi mogao optužiti da nismo za dogovor i suživot, a istovremeno bi mu bilo uskraćeno da bude tamo gde su srpske svetinje. Samo, kad bi ovi naši znali da se bave diplomatijom, ne bismo dospeli dovde.

Ana

pre 18 godina

Iako je i predškolskom djetetu očigledna licemjerna pozadina ove "želje", ipak bi je trebalo ispuniti. Pravoslavna vjera se, između ostalog, zasniva na praštanju, a gordost je smrtni grijeh. Svako je dobrodošao na vaskršnju liturgiju. A u potpunosti se slažem da bi gospoda prvo trebala ispovjediti svoje grijehe (od kojih su mnogi i smrtni, svi to znamo).

Aster Blistok

pre 18 godina

Ne mislim da je artemije postupio kako treba. Sto je sledece, ako se ovo nastavi? Natpisi na crkvama koji govore:"Tome i tome ulaz zabranjen"??? Svako treba da bude dobro dosao u nase crkve...I sto bi sa prastanjem o kojem se govori u Bibliji?

Tanja

pre 18 godina

Lepo je to sto gospoda premijer i predsednik Kosova zele da prisustvuju Vaskrsnjoj liturgiji u srpskim svetinjama i jednim mestima svetla i nade stradalog srpskog stanovnistva na Kosovu. Medjutim, Vaskrs se moze cestitati i na drugaciji nacin, zvanicnici Kosova ne moraju, cinicno i bezobzirno, izazivati podozrenje i opravdanu netrepeljivost sacice Srba na jugu. Sumnjam da su ova dvojica zvanicnika ikada prisustvovala pravoslavnoj liturgiji i da su bilo kada usli u svetu Gracanicu i ponosne Visoke Decane. Ako bas zele, radi prosirivanja svojih kulturolosko-antropoloskih znanja, da dozive atmosferu pravoslavne liturgije, oni to mogu da ucine i nekom drugom prilikom, a ne na najveci hriscanski praznik, praznik ljubavi i vere koji kosovski Srbi, napaceni i liseni dostojanstvene egzistencije upravo zahvaljujuci albanskim vodjama, proslavljaju sa suzama u ocima i iskrenom molitvom u dusi. Ne treba dozvoliti gosp. Cekuu i Sejdiju da prisustvuju Vaskrsnjoj liturgiji u dva sveta kosovska manastira, ne zato da bismo pokazali nasu zlonamernost, vec da bismo zastitili preostale Srbe na Kosovu, i omogucili im da Vaskrs proslave onako kako zasluzuju.

Srki

pre 18 godina

Biografija ove persone je dovoljna da se shvati šta zaista stoji iza njegove želje da "čestita praznik pravoslavnim vernicima". Politički marketing u najesencijalnijoj formi. Odgovor treba da bude u stilu:
Uz najbolje želje, ne smatramo da neko ko je optužen za ratne zločine protiv Srba zaista želi da uputi iskrene čestitke ovom narodu, a smatramo i da jedan od najsvetijih hrišćanskih praznika ne treba da bude mesto gde se stiču jeftini politički poeni.
Neka, hvala, drugi put.

Marko

pre 18 godina

To bi bili najjeftiniji skupljeni politicki poeni da mu se omoguci poseta Gracanici! Prvo neka pokaze, po prvi put, svoju dobru volju i dobre namere tako sto ce konkretno pomoci povratak i obnovu unistenog u martovskom pokusaju etnickog ciscenja, pa onda neka dolazi da se slika u Gracanici. Ako pokaze ozbiljne rezultate u korist Srba onda neka dodje, ovako neka ostavi poziranje sa susrete sa OVK.

Jar-Bu

pre 18 godina

A sto ne bi bilo dozvoljeno kosovskom premijeru da obidje crkvu na Kosovu. Zasto se i dalje jedina stvar protiv bilo kog zblizavanja stavova izmedju Albanaca i Srba navodi Cekuovo ucesce u hrvatskom ratu i neki navodni zlocini. Stvarno je paradoks kada se barata cinjenicom: do juce je ubijao Srbe sada zeli da ih poseti?!
Pa koliko do juce je drzava SRBIJA sa svim institucijama proterala skoro milion (ako ne i vise) Albanaca sa svojih kuca, ubila 12 do 15.000 ljudi i unistila toliko imovine, i jos imaju obraza da traze da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Ako je sva ovo biznis (a ne vidim da nije) onda i Ceku ima pravo da kaze: Ma decki, cujte (posto govori hrvatski a ne srpski, ne?),sta je bilo prije 10 godina dajte da zaboravimo i krenimo dalje.
A Artemije moze da mu ne dozvoli. Sta god uradio, isto mu je, nece promeniti misljenje o sebi niti o ulozi SPC u svim konfliktima bivse YU.

London Thinking

pre 18 godina

Lep primer politickog oportunizma - zelje da se izvesni dogadjaj, u ovom slucaju proslava pravoslavnog Uskrsa, iskoristi u cilju skupljanja politickih poena - ovog puta kod medjunarodne zajednice. Jos jedan dokaz da Public Relations agencije angazovane od albanske strane rade prekovremeno. Razuman diplomatski odgovor vladike bi mogao da bude: zahvaliti se na ponudi, podsetiti da je liturgija namenjena pravoslavnim vernicima a ne u politicke svrhe, i predloziti da se dobra volja albanskih vodja, koja jel' da ocigledno postoji, iskoristi tako sto ce se organizovati sastanci o specificnim merama koje ce ti isti politicari preduzeti da zastite srpsko kulturno i religiozno nasledje. Na zalost, vro su retki primeri razumnih poteza SPC u poslednje vreme...

hvala

pre 18 godina

Smesno je tumaciti jedan ispravan diplomatski potez bivseg ratnika protiv Srbije i osumnjicenog za najgore ratne zlocine, kao prijateljski gest prema istoj Srbiji. Takodje je zlonamerno, zanemarivanje stvarnosti (fisicke ugrozenosti nealbanskog stanovnistva i oduzimanja teritorije) zbog simbolicnog gesta - koji ima za cilj jacanje pregovaracke pozicije protiv nasih sopstvenih interesa.
Sa druge strane, iako iskljucivo diplomatski, ovaj gest nas obavezuje da napravimo isti. Trebalo bi primiti sve koji izraze zelju a nisu osumnjiceni za zlocine nad domacinom. Treba jasno napraviti razliku izmedju ljudi koji nisu ucestvovali licno i onih drugih.
Osim toga, trebali bismo ipak da izvucemo pouku, i da potrazimo bolje politicke savetnike.

Arpad

pre 18 godina

Ja na ovo gledam kao na neki primer, koji Ceku pokazuje svojim sunarodnicima... Zna on dobro da su ljudska i manjinska prava najveci problem za Kosovo i najveca prepreka za njihov cilj, odnosno nezavisnost. Svojim ponasanjem zeli da pokaze da se narodi trebaju pomiriti. Problem je u tome sto on to verovatno radi zbog prethodno pomenutog cilja, a manje zbog iskrene zelje.

dule

pre 18 godina

Što da ne. Ako on hoće da se igra politike na verski praznik, mogu to i Srbi. Pa da ga lepo dočeka odbor za doček sa slikama svih Srba koji su nestali od 1998 na ovamo, pa da ga lepo pita šta će biti sa njima. Marketing za marketing, tužno, ali ako su viši interesi u pitanju...

Dule S.

pre 18 godina

´ajmo Srbi! Recimo još jedno istorijsko NE. Pa da prođemo opet kao i prethodnih puta.
Dokažimo još jedanput da smo najveći mazohisti na planeti Zemlji!

Nada

pre 18 godina

Prvo, da bi Albanski politicari cestitali Uskrs nije potrebno i neophodno da prisustvuju Liturgijama u Srpskim crkvama. Drugo, ako zele da iskazu postovanje ovog praznika Srbima sa Kosova trebalo bi da imaju toliko razumevanja za njihove patnje i zrtve, i da ih bar tih dana ne provociraju svojim prisustvom na mestima koja su do juce rusili. U jucerasnjim komentarima je vecina pohvalila ovaj gest, (pretpostavljam) ne misleci na one Srbe sa Kosova, kojima ce sigurno i ove godine biti tesko, a mozda i nemoguce da odu u bilo koju Pravoslavnu crkvu (na Kosovu). Nadam se da se ovim "zeljama" nece izaci u susret, bez obzira na (vec spremnjenu) kritiku USA, MZ i svih ostalih koji ignorisu i negiraju sve sto se Srbima na Kosuvu dogodilo i jos uvek dogadja. Po meni ove "zelje" nisu upste gest dobre volje, vec dobro proracunata provokacija, narocito od strane gosp. Ceku.

Nessony

pre 18 godina

Gospodin Artemije bi svakako trebao dozvoliti ovu posjetu koja ima za cilj uspostavlljanje povjerenja i nema nikakvog razloga da se ova inicijativa odbije. Gosp. Artemije svakako mora biti na visini svoga ranga i prepoznati kulturnu i civilizacijsku gestu gosp. Cekua, a sve za dobrobit ono malo Srba sto ih je jos na Kosovu ostalo.

Pedja

pre 18 godina

Ako se dobro secam nas predsednik Tadic je pokazao dobru volju i zeleo je da ode na Rugovinu sahranu. Bio je odbijen. Videcemo sta ce se u ovom slucaju desiti...

Dobrica

pre 18 godina

Treba prihvatiti, mora se napred po svaku cenu, nikako unazad. Ako se ne upametimo, ne znam sta ce ostati za 10 godina od "Srbije".

Ana Nikitovic, Beograd

pre 18 godina

Ceku je dobrodosao - u crkvu u Djakovici ili u manastir sv. Kozme i Damjana. Posto su to samo neka od desetina mesta razorenih u teroristickim divljanjima proteklih 7 godina koje nijedan albanski vodja NIKAD nije osudio a kamoli sta drugo ucinio. NE ZABORAVITE na to!

VIKI-SEVCE

pre 18 godina

Zelja premijera Agima Cekua da za vreme uskrsa poseti Gracanicu kao i predsednika Kosova Fatmira Sejdiua da poseti Decane prestavlja koordiniranu akciju Albanaca da bi se skrenula paznja medjunarodnoj zajednici da ova vlada postuje prava Srba na Kosovu i Metohiji i da je jedino resenje za Kosovo nezavisna drzava. Sve aktivnosti vlade Kosova u narednom periodu bice u funkciji ostvarivanju svog sna a svedoci smo da se na Kosovu svakodnevno krse najelementarnija prava Srba o kome niko od Kosovskih zvanicnika nezeli da govori. Dosta nam je prevara ovakve vrste.

Ana

pre 18 godina

Ceku bi mogao prvo da se ispovedi, da kaze koliko je ljudi ubio i da se pokaje. Osim toga treba da pocne da specava svakodnevne albanske napade i ubijanja Srba koji zele da idu u Crkvu. Isto tako treba da jasno kaze Albancima da prestanu sa paljenjem hriscanskih crkvi na Kosovu. Ima mnogo toga sto treba da ucini da bi uopste mogao da se priblizi hriscanskom hramu.

Znam za jadac

pre 18 godina

Zapitajte se svi: Da li bi iko na svetu zeleo da bude negde gde nije dobrodosao?
Ako znate odgovor na to pitanje onda trazite motiv ovog zahteva!

goran

pre 18 godina

Mislim da ni u kom slucaju ne treba dozvoliti da Čeku prisustvuje uskrsnjoj liturgiji, jer neko ko je ubijao Srbe i ucestvovao u njihovom progonu ne zasluzuje tako nesto.

profesor

pre 18 godina

Sta da se kaze – svi su se opametili sem nas (Srba). Legitimna zelja, propisno i pametno najavljena u svim medijima, bacena koska Srbima i sta god da Artemije uradi bice lose. To se lepo u svetu zove politicki marketing. Ko je od nasih politicara imao hrabrosti da uradi isto? Ko je za Ramazan otisao u Bjarakli dzamiju a da je pre toga diskretno obavestio medije koji bi ga “slucajno” sreli i uslikai za svet – niko! A da ne pricam o tome da je od 1999-2006 bar neko smogao snage da najavi dolazak u Pristinu na neki verski obred. Pa lepo – necete da me prmite – super. Sada bi bilo mnogo lake reci: Ne, gosn’ Ceku, dosta nam je vaseg licimerja. Ovako neka se Artemije pokrije usima i neka se lepo izljubi tri puta u crkvi sa njim i kaze: Dobar dan gospodine Predsednice moje nove drzave. Ali dobro, imamo da se ucimo jos na Crnoj Gori, pa Juznoj Srbiji, pa Vojvodini, pa Sandzaku… pa cemo valjda nauciti neku lekciju u zivotu. Onu koji su svi naucili na brzinu 1991-2… Sretni predstojeci praznici!

Burim Prapashtica

pre 18 godina

Sejdiu ce danas dobiti poziv od Bishopa Teodosije za lunch u Visoki Decani, Ceku nece biti pozvan sigurno. Ja mislim da je krajnje vrijeme da pocnemo ponasati ko normalni ljudi i da pruzimo ruku pomirenja jedan drugome. Predsednik Sejdiu i Ppremijer Ceku su veoma ozbiljni ljudi i mogu da rade na tome. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

Opijum

pre 18 godina

Pa naravno, umesto da obidje neku skolu i simbolicno podrzi obrazovanje i buducnost, lik ce kod popova da ide. Sta drugo ocekivati?

profesor

pre 18 godina

Sta da se kaze – svi su se opametili sem nas (Srba). Legitimna zelja, propisno i pametno najavljena u svim medijima, bacena koska Srbima i sta god da Artemije uradi bice lose. To se lepo u svetu zove politicki marketing. Ko je od nasih politicara imao hrabrosti da uradi isto? Ko je za Ramazan otisao u Bjarakli dzamiju a da je pre toga diskretno obavestio medije koji bi ga “slucajno” sreli i uslikai za svet – niko! A da ne pricam o tome da je od 1999-2006 bar neko smogao snage da najavi dolazak u Pristinu na neki verski obred. Pa lepo – necete da me prmite – super. Sada bi bilo mnogo lake reci: Ne, gosn’ Ceku, dosta nam je vaseg licimerja. Ovako neka se Artemije pokrije usima i neka se lepo izljubi tri puta u crkvi sa njim i kaze: Dobar dan gospodine Predsednice moje nove drzave. Ali dobro, imamo da se ucimo jos na Crnoj Gori, pa Juznoj Srbiji, pa Vojvodini, pa Sandzaku… pa cemo valjda nauciti neku lekciju u zivotu. Onu koji su svi naucili na brzinu 1991-2… Sretni predstojeci praznici!

goran

pre 18 godina

Mislim da ni u kom slucaju ne treba dozvoliti da Čeku prisustvuje uskrsnjoj liturgiji, jer neko ko je ubijao Srbe i ucestvovao u njihovom progonu ne zasluzuje tako nesto.

Burim Prapashtica

pre 18 godina

Sejdiu ce danas dobiti poziv od Bishopa Teodosije za lunch u Visoki Decani, Ceku nece biti pozvan sigurno. Ja mislim da je krajnje vrijeme da pocnemo ponasati ko normalni ljudi i da pruzimo ruku pomirenja jedan drugome. Predsednik Sejdiu i Ppremijer Ceku su veoma ozbiljni ljudi i mogu da rade na tome. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

Opijum

pre 18 godina

Pa naravno, umesto da obidje neku skolu i simbolicno podrzi obrazovanje i buducnost, lik ce kod popova da ide. Sta drugo ocekivati?

VIKI-SEVCE

pre 18 godina

Zelja premijera Agima Cekua da za vreme uskrsa poseti Gracanicu kao i predsednika Kosova Fatmira Sejdiua da poseti Decane prestavlja koordiniranu akciju Albanaca da bi se skrenula paznja medjunarodnoj zajednici da ova vlada postuje prava Srba na Kosovu i Metohiji i da je jedino resenje za Kosovo nezavisna drzava. Sve aktivnosti vlade Kosova u narednom periodu bice u funkciji ostvarivanju svog sna a svedoci smo da se na Kosovu svakodnevno krse najelementarnija prava Srba o kome niko od Kosovskih zvanicnika nezeli da govori. Dosta nam je prevara ovakve vrste.

Znam za jadac

pre 18 godina

Zapitajte se svi: Da li bi iko na svetu zeleo da bude negde gde nije dobrodosao?
Ako znate odgovor na to pitanje onda trazite motiv ovog zahteva!

Dobrica

pre 18 godina

Treba prihvatiti, mora se napred po svaku cenu, nikako unazad. Ako se ne upametimo, ne znam sta ce ostati za 10 godina od "Srbije".

Ana

pre 18 godina

Ceku bi mogao prvo da se ispovedi, da kaze koliko je ljudi ubio i da se pokaje. Osim toga treba da pocne da specava svakodnevne albanske napade i ubijanja Srba koji zele da idu u Crkvu. Isto tako treba da jasno kaze Albancima da prestanu sa paljenjem hriscanskih crkvi na Kosovu. Ima mnogo toga sto treba da ucini da bi uopste mogao da se priblizi hriscanskom hramu.

Nada

pre 18 godina

Prvo, da bi Albanski politicari cestitali Uskrs nije potrebno i neophodno da prisustvuju Liturgijama u Srpskim crkvama. Drugo, ako zele da iskazu postovanje ovog praznika Srbima sa Kosova trebalo bi da imaju toliko razumevanja za njihove patnje i zrtve, i da ih bar tih dana ne provociraju svojim prisustvom na mestima koja su do juce rusili. U jucerasnjim komentarima je vecina pohvalila ovaj gest, (pretpostavljam) ne misleci na one Srbe sa Kosova, kojima ce sigurno i ove godine biti tesko, a mozda i nemoguce da odu u bilo koju Pravoslavnu crkvu (na Kosovu). Nadam se da se ovim "zeljama" nece izaci u susret, bez obzira na (vec spremnjenu) kritiku USA, MZ i svih ostalih koji ignorisu i negiraju sve sto se Srbima na Kosuvu dogodilo i jos uvek dogadja. Po meni ove "zelje" nisu upste gest dobre volje, vec dobro proracunata provokacija, narocito od strane gosp. Ceku.

Ana Nikitovic, Beograd

pre 18 godina

Ceku je dobrodosao - u crkvu u Djakovici ili u manastir sv. Kozme i Damjana. Posto su to samo neka od desetina mesta razorenih u teroristickim divljanjima proteklih 7 godina koje nijedan albanski vodja NIKAD nije osudio a kamoli sta drugo ucinio. NE ZABORAVITE na to!

Nessony

pre 18 godina

Gospodin Artemije bi svakako trebao dozvoliti ovu posjetu koja ima za cilj uspostavlljanje povjerenja i nema nikakvog razloga da se ova inicijativa odbije. Gosp. Artemije svakako mora biti na visini svoga ranga i prepoznati kulturnu i civilizacijsku gestu gosp. Cekua, a sve za dobrobit ono malo Srba sto ih je jos na Kosovu ostalo.

Pedja

pre 18 godina

Ako se dobro secam nas predsednik Tadic je pokazao dobru volju i zeleo je da ode na Rugovinu sahranu. Bio je odbijen. Videcemo sta ce se u ovom slucaju desiti...

dule

pre 18 godina

Što da ne. Ako on hoće da se igra politike na verski praznik, mogu to i Srbi. Pa da ga lepo dočeka odbor za doček sa slikama svih Srba koji su nestali od 1998 na ovamo, pa da ga lepo pita šta će biti sa njima. Marketing za marketing, tužno, ali ako su viši interesi u pitanju...

hvala

pre 18 godina

Smesno je tumaciti jedan ispravan diplomatski potez bivseg ratnika protiv Srbije i osumnjicenog za najgore ratne zlocine, kao prijateljski gest prema istoj Srbiji. Takodje je zlonamerno, zanemarivanje stvarnosti (fisicke ugrozenosti nealbanskog stanovnistva i oduzimanja teritorije) zbog simbolicnog gesta - koji ima za cilj jacanje pregovaracke pozicije protiv nasih sopstvenih interesa.
Sa druge strane, iako iskljucivo diplomatski, ovaj gest nas obavezuje da napravimo isti. Trebalo bi primiti sve koji izraze zelju a nisu osumnjiceni za zlocine nad domacinom. Treba jasno napraviti razliku izmedju ljudi koji nisu ucestvovali licno i onih drugih.
Osim toga, trebali bismo ipak da izvucemo pouku, i da potrazimo bolje politicke savetnike.

Arpad

pre 18 godina

Ja na ovo gledam kao na neki primer, koji Ceku pokazuje svojim sunarodnicima... Zna on dobro da su ljudska i manjinska prava najveci problem za Kosovo i najveca prepreka za njihov cilj, odnosno nezavisnost. Svojim ponasanjem zeli da pokaze da se narodi trebaju pomiriti. Problem je u tome sto on to verovatno radi zbog prethodno pomenutog cilja, a manje zbog iskrene zelje.

Jar-Bu

pre 18 godina

A sto ne bi bilo dozvoljeno kosovskom premijeru da obidje crkvu na Kosovu. Zasto se i dalje jedina stvar protiv bilo kog zblizavanja stavova izmedju Albanaca i Srba navodi Cekuovo ucesce u hrvatskom ratu i neki navodni zlocini. Stvarno je paradoks kada se barata cinjenicom: do juce je ubijao Srbe sada zeli da ih poseti?!
Pa koliko do juce je drzava SRBIJA sa svim institucijama proterala skoro milion (ako ne i vise) Albanaca sa svojih kuca, ubila 12 do 15.000 ljudi i unistila toliko imovine, i jos imaju obraza da traze da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Ako je sva ovo biznis (a ne vidim da nije) onda i Ceku ima pravo da kaze: Ma decki, cujte (posto govori hrvatski a ne srpski, ne?),sta je bilo prije 10 godina dajte da zaboravimo i krenimo dalje.
A Artemije moze da mu ne dozvoli. Sta god uradio, isto mu je, nece promeniti misljenje o sebi niti o ulozi SPC u svim konfliktima bivse YU.

London Thinking

pre 18 godina

Lep primer politickog oportunizma - zelje da se izvesni dogadjaj, u ovom slucaju proslava pravoslavnog Uskrsa, iskoristi u cilju skupljanja politickih poena - ovog puta kod medjunarodne zajednice. Jos jedan dokaz da Public Relations agencije angazovane od albanske strane rade prekovremeno. Razuman diplomatski odgovor vladike bi mogao da bude: zahvaliti se na ponudi, podsetiti da je liturgija namenjena pravoslavnim vernicima a ne u politicke svrhe, i predloziti da se dobra volja albanskih vodja, koja jel' da ocigledno postoji, iskoristi tako sto ce se organizovati sastanci o specificnim merama koje ce ti isti politicari preduzeti da zastite srpsko kulturno i religiozno nasledje. Na zalost, vro su retki primeri razumnih poteza SPC u poslednje vreme...

Dule S.

pre 18 godina

´ajmo Srbi! Recimo još jedno istorijsko NE. Pa da prođemo opet kao i prethodnih puta.
Dokažimo još jedanput da smo najveći mazohisti na planeti Zemlji!

Srki

pre 18 godina

Biografija ove persone je dovoljna da se shvati šta zaista stoji iza njegove želje da "čestita praznik pravoslavnim vernicima". Politički marketing u najesencijalnijoj formi. Odgovor treba da bude u stilu:
Uz najbolje želje, ne smatramo da neko ko je optužen za ratne zločine protiv Srba zaista želi da uputi iskrene čestitke ovom narodu, a smatramo i da jedan od najsvetijih hrišćanskih praznika ne treba da bude mesto gde se stiču jeftini politički poeni.
Neka, hvala, drugi put.

Tanja

pre 18 godina

Lepo je to sto gospoda premijer i predsednik Kosova zele da prisustvuju Vaskrsnjoj liturgiji u srpskim svetinjama i jednim mestima svetla i nade stradalog srpskog stanovnistva na Kosovu. Medjutim, Vaskrs se moze cestitati i na drugaciji nacin, zvanicnici Kosova ne moraju, cinicno i bezobzirno, izazivati podozrenje i opravdanu netrepeljivost sacice Srba na jugu. Sumnjam da su ova dvojica zvanicnika ikada prisustvovala pravoslavnoj liturgiji i da su bilo kada usli u svetu Gracanicu i ponosne Visoke Decane. Ako bas zele, radi prosirivanja svojih kulturolosko-antropoloskih znanja, da dozive atmosferu pravoslavne liturgije, oni to mogu da ucine i nekom drugom prilikom, a ne na najveci hriscanski praznik, praznik ljubavi i vere koji kosovski Srbi, napaceni i liseni dostojanstvene egzistencije upravo zahvaljujuci albanskim vodjama, proslavljaju sa suzama u ocima i iskrenom molitvom u dusi. Ne treba dozvoliti gosp. Cekuu i Sejdiju da prisustvuju Vaskrsnjoj liturgiji u dva sveta kosovska manastira, ne zato da bismo pokazali nasu zlonamernost, vec da bismo zastitili preostale Srbe na Kosovu, i omogucili im da Vaskrs proslave onako kako zasluzuju.

Ana

pre 18 godina

Iako je i predškolskom djetetu očigledna licemjerna pozadina ove "želje", ipak bi je trebalo ispuniti. Pravoslavna vjera se, između ostalog, zasniva na praštanju, a gordost je smrtni grijeh. Svako je dobrodošao na vaskršnju liturgiju. A u potpunosti se slažem da bi gospoda prvo trebala ispovjediti svoje grijehe (od kojih su mnogi i smrtni, svi to znamo).

Marko

pre 18 godina

To bi bili najjeftiniji skupljeni politicki poeni da mu se omoguci poseta Gracanici! Prvo neka pokaze, po prvi put, svoju dobru volju i dobre namere tako sto ce konkretno pomoci povratak i obnovu unistenog u martovskom pokusaju etnickog ciscenja, pa onda neka dolazi da se slika u Gracanici. Ako pokaze ozbiljne rezultate u korist Srba onda neka dodje, ovako neka ostavi poziranje sa susrete sa OVK.

Aster Blistok

pre 18 godina

Ne mislim da je artemije postupio kako treba. Sto je sledece, ako se ovo nastavi? Natpisi na crkvama koji govore:"Tome i tome ulaz zabranjen"??? Svako treba da bude dobro dosao u nase crkve...I sto bi sa prastanjem o kojem se govori u Bibliji?

kiki

pre 18 godina

Kada g. Ceku bude pokazao da se iskreno kaje za sva nedela koja ucinio Srbima, za sve ubijene, za sve proterane, prevarene, za sve spaljene kuce, crkve i manastire, za sve kojima je je onemoguceno da se vrate kuci, za sve nas koji svoju nacionalnu kolevku mozemo samo da sanjamo, kada g. Ceku bude dosao u Gracanicu da trazi oprost za sve ovo i kada bude ucinio nesto da se ovakvo stanje ispravi, onda je dobrodosao!

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

Bas pametno s nase strane. Pa Albanci su i racunali na to da cemo mi odbiti. Bas me zanima kakvu cemo korist imati od tog odbijanja, sta cemo time pokazati i kakvu poruku poslati u svet. To je nastavak kvazipatriotske politike Milosevica, koju sada vrlo uspesno sprovodi Kostunica...

Aleksa

pre 18 godina

Rezidenciju je spalila politika. Vladika ne sme da se petlja u politiku. Neka poštuje hrišćanska načela pa će mu biti svejedno ko prisustvuje liturgiji. Vladika ponovo pokazuje da su mu draže svetovne od hrišćanskih vrednosti, a i poroci što je činjenica.

Haj'te, molim vas!

pre 18 godina

Da se razumemo, u bivsoj Jugoslaviji malo je bilo istinski religioznog sveta. Sada se sve iskljucivo svelo na pomodarstvo. Ne verujem nasim popovima pa makar to bio i Artemije. Ne verujem politicarima koji su ucestvovali u ratu i koji su se pojavili posle njega kao prosvetljeni, kako da ne, ljudi! A ovo sa "premijerom Kosova," "predsednikom Kosova" i ostalim clanovima nekakve grupe koja zivi u americkoj vojnoj bazi, postaje degutatno i nepristojno. Sprdnja sa crkvom, sprdnja sa ljudima, sprdnja sa celim svetom.....

Hypo

pre 18 godina

Zasto su Srebrnicani dozvolili dolazak BILO KOGA iz Srbije koja
je aktivno skrivala Mladica godinama i nikada zaista nije priznala zlocin nego ga jos uvek opravdava . Tadic je bio Ministar kada je Mladic javno vrsljao Beogradom.

nemanja

pre 18 godina

ne znam da li se neko seca kada je Tadic hteo da prisustvuje sahrani Rugove sta mu je receno. Odbijen zahtev. Sa tim u vezi sasvim je opravdano sto je odbijen i Ceku.

mama ludaca

pre 18 godina

Ako je sutra Veliki Petak,valjalo bi za pocetak,na pruzenu ruku,odgovoriti necim lepim,dobrim,pozitivnim i-biti iskren pred Bogom i ljudima.
Ako se kaze da treba da prastamo,onda to treba i pokazati.Isto tako se kaze:ne sveti se, moja je osveta.
I:nemoj gledati trun u oku brata svoga,dok je balvan u tvome(izvinjavam se ljubiteljima citata sto parafraziram biblijske poruke).
Vladika bi trebao da obrazlozi svoj arogantni stav i isprica celu predistoriju svog izbivanja iz Prizrena.Koliko se secam,pripadnici nemackog KFOR-a su mu nesto ponudili(i trazili zauzvrat!)za ostanak,a on je i to tako lepo,pametno i glatko odbio.
Ovim se nece pogorsati polozaj Rade Trajkovic i slicnih vernika i patriota,ali ce zbog ovoga mnoga srpska majka na Kosovu zaplakati i te suze idu na dusu episkopa rasko-prizrenskog, a ne g. Cekua.

zvezdan cukic

pre 18 godina

Trebalo je diplomatski NE ODGOVORITI na Čekuov predlog, uopšte. Jednostavno, ignorisati ga, pod odgovarajućim unapred vešto smišljenim izgovorom. Tako nas niko ne bi mogao optužiti da nismo za dogovor i suživot, a istovremeno bi mu bilo uskraćeno da bude tamo gde su srpske svetinje. Samo, kad bi ovi naši znali da se bave diplomatijom, ne bismo dospeli dovde.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Samo napred Artemije, ali se pitam sta ces ti da radis kad ti Agim odgovori sa NE na listu tvojih pitanja?
Ali to nije moje da mislim ali hocu da pitam Gdn Artemija, kao coveka religije, sta je tvoja duznost da zagovaras oprastanje i mir, ili mozda i nisi bas toliko u religiji koliko u politici?

Mr. No

pre 18 godina

Mislim da mu je Artemije dobro rek'o - Čeku bi trebalo da preduzme neke konkretne mere za poboljšanje uslova života i opstanak tj. povratak Srba na Kosovo a ne da simboličnim gestovima kupi jeftine političke poene.

Doktor

pre 18 godina

Upravo dok citam komentare o odbijanju Artemije za prisutnost Cekua u Gracanici daju na RTK reprizu emisije o poseti Gorana Bregovica u Albaniji. Tamo mu je dat kljuc grada Tirane u znak postovanja. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Cekua bi trebalo primiti, ali ne tamo gde on zeli vec na zgariste neke od crkava urnisanih u prethodnim godinama. To bi bila dobra foto-prilika, a sledece godine mu uputiti poziv da opet dodje na isto mesto (koje vrlo verovatno i dalje nece biti obnovljeno). Cisto da se vidi.
Inace zelim i jednom i drugom (i svim ostalim) narodu mir, prastanje i prijateljstvo. A politicare u tom pogledu treba izbegavati.

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

Dakle, spustio je svoju masku. Nije to Isus Kristus rekao, da svoga neprijatelja trebas da volis i cenis? Ja Cekua ne smatram prijateljem, ali kao crkveni svestenik bi ga primio, jer ako npr. vladike strogo ne cene isusovu rec i filozofiju ko onda? A ja se ne secam Isusove reci u smislu "izoliraj neprijatlja", "kaznjavaj neprijatelja" ili slicne. To samo o nasoj crkvi, koja vise deluje srpski(citaj nacionalisticki) nego hriscanski!

Colin_bgd

pre 18 godina

Artemije je, naravno, odbio, jer je to prirodno stanje "uma" srpske pravoslavne crkve, koja i zeli da je raseljena, napacena, da se uvek pravi zrvtom, itd, itd, itd. Artemije i vrh crkve ne shvataju da bi prvi pravi korak ka povratku i bio prihvatanje posete Cekua. A razlog je i druge prirode: da se Ceku pojavi na liturgiji narod bi video da je i on samo jedan, obican covek, niti azdaja sto jede malu decu, niti heroj branilac-oslobodilac kosova, vec danas samo i jedino premijer te teritorije. Ali posto se mora odrzati psihoza i propaganda, do poslednjeg, eto logicno je da se odbija jedna, ipak, ruka pomirenja. Da li je licemerna ili ne (kako neko napisa "svi znamo" da jeste) to nikad vise necemo moci saznati. Ostaje nam samo ono u cemu smo svetski sampioni, a to je da analiziramo nesto sto se nije dogodilo po principu "mi znamo sta bi se desilo, pa nema potrebe da se stvarno i desava". Ko nema nikakva, pa ni negativna, iskustva ne moze ni o cemu nikad da donese ni sud, a kamoli da izvuce pouku. Srpski narod se eto i posle 617 godina hrani istom sarenom lazom...

Nenad

pre 18 godina

Vladika Artemije je u pravu. Simbolika nista ne znaci hiljadama Srba beskucnika. Vrlo mudro je srocen i zahtev vladike, da se obnovi unisteno u Prizrenu. Zna se da tamo gde je svestenstvo ljudi se vracaju i ostaju. Zato je u martovskom pogromu najvise unistavano crkava i proterivani svestenici.
Sto se tice Petersena on moze da pravi prirucnike kakave hoce ali neka vrate stanove Srba. Ima 25 000 zahteva koji nisu reseni i koji su podneti UNMIK/u, to je najbolji dokaz da zele da se vrate a UNMIK neka oslobodi zauzete stanove Srba.

...

pre 18 godina

Uvek se obradujem kada vidim toliko razlicitih misljenja - to znaci da smo slobodni, da ne zaziremo od autoriteta, i to je jako dobro. Ono sto je, medjutim, KATASTROFALNO je saznanje da dovoljno veliki broj ljudi smatra da je hriscanska dobrota i milosrdje u suprotnosti sa razumom. Ko bi razumno jos mogao da tvrdi da treba oprostiti coveku koji je na bazi ogromnog broja cinjenica osumnjicen za ratne zlocine, a nije jos ni izveden pred lice pravde? Tek kada bi bio izveden, i kada bi mu bilo presudjeno, moglo bi se govoriti o prastanju, mada sama smatram da bi to bilo ponizavajuce sa tacke gledista i zdravog razuma i drustvene dobrobiti!

Nancy

pre 18 godina

Čeku je, naravno, iz diplomatskih razloga hteo da prisustvuje liturgiji (a ne zato što bi tamo uživao, jer političari rade ono što je KORISNO, a ne ono što vole!) Isto kao što je Tadić iz diplomatskih razloga hteo da prisustvuje Rugovinoj sahrani, pa je (isto) odbijen.
Nažalost, ni albanska ni srpska strana ne propuštaju da pogoršaju već dovoljno lošu situaciju na Kosovu.
A emotivni komentari na ovom sajtu...sta reći, vidi se gde smo s takvim razmišljanjima.

Djordje

pre 18 godina

Nekima nikad ne odgovara bilo kakav stav nekog ko ima veze sa Srbijom i srpstvom. Sta god uradili uvek smo krivi za sve. E, pa nece moci.

razocaran

pre 18 godina

Tolerancija braco, tolerancija i pomirenje, to je nesto sto pokrece. Zar hocete da i vasa dece deca vase dece pate zbog Kosova i ne trpe Albance. Crkva je uvek bila tradicionalna i nazadna. Pa zar taj Artemije misli da je ovim cinom sad nesto pokazao, sada ce svet da vidi da je kako su Srbi u pravu, nevervatno. Samo napred, drzite se crkve, pa i deca vase dece ce jos patiti...Nemam reci, nikada se necete opametiti.

b12345

pre 18 godina

Srbi na Kosovu ne igraju tango, oni se bore za opstanak.
Odlican odgovor. Ako kosovska vlada stvarno zeli da cestita Srbima Uskrs, nema boljeg metoda nego da obnove neku od spaljenih crkava ili da obnove neko srpsko selo i vrate ljudima kuce. Onda bi mogli da se pred medijima i svetom pohvale kako zele suzivot sa Srbima...

Teofan

pre 18 godina

Liturgija nije (cirkuska) predstava.
U pravoslavnim crkvama liturgiji prisustvuju, t.j. u njoj ucestvuju iskljucivo vernici, a delu liturgije mogu prisustvovati i oni koji se pripremaju za krstenje. Koliko mi je poznato, Ceku nije ni jedno ni drugo.

Zoran

pre 18 godina

Potez je takav da sto god Srbi budu uradili, poeni ce otici Albancima.

Nasa crkva se nije istakla previse mudrim potezima, pa jedna greska vise ili manje nece uticati na njen ugled.

Bilo bi lepo ako Ceku stvarno zeli da prisustvuje liturgiji.

Medjutim, obzirom na sve sto se dogodilo i jos uvek dogadja, mislim da je u pitanju dobro smisljen politicki potez. U svakom slucaju Srbi ponovo gube. Igru jos uvek vode losi ljudi (bez obzira na nacionalnost). Dobri ljudi pate na obe strane.

zokic

pre 18 godina

Tom Ceku-u je mesto u zatvoru da odgovara za svoja nedela koje je pocinio prvenstveno u lici gde protiv njega postoje i konkretni dokazi za zverstva koja su ucinjena u medackom dzepu a on je bio jedan od komandanata koji su bili direktno na terenu kada su se stravicni zlocini dogodili, kad bi ga osudili i on svoje odsluzio onda bi mogao da dodje na uskrs u bilo koju crkvu.

kosovar

pre 18 godina

pope john paul II, oprostio je coveku koji je pucao na njega, a artemije nece da primi Cekua u crkvi, to kaze nesto. I za neobavestene pomoc za obnovu svih hramova je ponucena sa strane vlade kosova, ali je odbijena od srpskih popova naravno po nalogu beograda, i na stotine srpskih kuca su obnovljene po kosovu iz kosovkog budzeta, sto ne mogu reci za srbsku vladu ne samo da ne placa za ogromnu stetu i razarane kuce u kosovu, nego se sprda sa lesevima albanaca i posle 7 godina ih ne vraca. Toliko od mene i svim srbima srecan praznik i sve najbolje u sledecoj godini.

marsovac

pre 18 godina

N e treba ga primiti, njega ceka celija, zlocincu je tamo mesto, vi svi koji pisete kako je to greska ili pojma nemate ili se samo malo pravite, pravda je pravda kako za nas tako i za cekua, a o njemu pravda ne treba da ima lepo misljenje.

Sarena Laza

pre 18 godina

Odluka vladike je pogresna.
Crkva bi po svom ucenju trebalo da bude otvorena za sve ljude, cak i za one najgresnije. Cak i za politicare! Ali crkva ne bi trebalo da bude otvorena za politiku. To nazalost nije slucaj sa SPC. Ima bezbroj primera za to. Odluka vladike je jos jedan primer u tom nizu.
SPC je na ovaj nacin politicki odgovorio na politicki potez.
Ali za Cekua je potpuno legitimno da povuce politicki potez. To je naravno jedino logicno objasnjenje zasto bi on prisustvovao liturgiji. Ne verujem da hoce da dodje da bi postavio bombu, ili da bi se pokajao, ili da bi postao Srbin.
A verujem da je potez Cekua cisto politicki motivisan, nista manje i nista vise od toga.
Politicari obilaze svecanosti, velike dogadjaje, velike nesrece,...
Osim toga, i predsednik Kosova hteo je da ucini slican potez, sto znaci da se radi o sinhronizovanoj akciji.
Zahtev Cekua je u skladu sa politickim ciljevima Kosova.
Glavni zahtev MZ Albancima sa Kosova za dobijanje nezavisnosti je postovanje prava manjina.
Pregovori o nezavisnosti su u toku i ovaj potez Cekua sasvim ide u tom pravcu.
Da se vratim na vladikinu odluku.
Carstvo nebesko, kome tezi crkva, ne bi trebalo da ima stranke, drzave, pokrajine,...
Zato se trebalo dopustiti Cekuu da bude na liturgiji.
Tacno je da je Tadic odbijen da ode na Rugovinu sahranu. To je isti politicki potez kao sto je to i potez Cekua. Ali postoji razlika u odbijanju. Odbijanje u slucaju Tadic je doslo od strane organizatora sahrana a ne od strane neke velike institucije. Iako je zbog buducnosti bilo bolje da je Tadicu dozvoljeno, ipak, organizator sahrane ima potpuno pravo da odlucuje ko ce prisustvovati sahrani a ko ne.
Srebrenicke majke su ipak dozvolilie predsedniku SCG da prisustvuju komemoraciji. Mozda bi vladika mogao da nauci nesto od njih?

lazar

pre 18 godina

Ljudi moji dragi, pa sve ima svoje granice. Kakav drzavnicki potez, kakvi bakraci - ponuda Cekua ima jednu skromnu marketinsku vrednos prema voljenom im Zapadu a u pozadini toga je ogroman ispoljeni cinizam nakon svega kroz sta nasi ljudi tamo prolaze. Neka prvo obnove porusene hramove, polomljene nadgrobne spomenike itd. (mrtvi se na zalost ne mogu vratiti) pa tek onda moze da se razgovara o nekakvim posetama. Znaci - dobio je odgovor koji je jedino takav i mogao biti.

Bratislav

pre 18 godina

Dobro ljudi o cemu mi pricamo ovde? Pricamo o coveku koji je do juce rusio te crkve ubijao srbe koji su posecivali te crkve, i sada se on nasao pametan da poseti srpsku crkvu na najveci srpski praznik. Ja stvarno ne znam dali je Gosp. PREMIJER lud ili se pravi lud?! Dobijo je odgovor i nema ljutnje.
Braca Strpce

Artan

pre 18 godina

Mozda je ovo politicki potez Cekua, i mozda samo ga pravi za MZ, ali ipak, sa druge gledne tacke, treba da se pocne od negde. Ovako nista nece da se poboljsa. Pusti ga da dode, i potom trazi i razgovor sa njim, pa da se vidi da li ce Ceku naistina nuditi nesto dobro ili ne.

BT

pre 18 godina

Bez obzira na sve, mislim da je Artemije trebao da dozvoli prisustvo Cekua Uskrsnjoj liturgiji. Jer, crkva kao jedna institucija treba da bude otvorena za sve ljude! Ne bi trebala zabranjivati prisustvo liturgiji nikome, pa makar to bio i Ceku. Ponekad treba progutati gordost i ponos, pokazati da nismo kao oni koji ne zele zajednicki zivot sa Srbima na Kosovu.

Snezana

pre 18 godina

Bravo Artemije. Neka prvo obnove crkve i obnove ljudske domove pa onda da pricamo.
Kakav folirant Ceku, kao on pita za odobrenje. Folirant mudzahedinsko-natovski.

Neka te Bog blagoslovi, Artemije.

Simonidine oci

pre 18 godina

Ovo je vise nego ocigledna koordinisana marketinska akcija albanskih politicara napravljena u samo jednom cilju: idi u crkvu, povedi kamere, slikaj se kako se rukujes sa par Srba i posalji slike preko Reuter-sa dalje u svet. I to je to.

Francuskinja

pre 18 godina

Gospodin je mogao da poseti crkvu i bez pitanja.Nase crkve su otvorene za svakog dobronamernog coveka.Sigurna sam da mu ni dlaka glave ne bi zafalila.On se medjutim odlucio na politicki marketing.Na tako neiskren cin i treba odgovoriti tako kako je odgovorio Artemije.Ruka pomirenja moze da se ponudi i na drugaciji nacin a ne da se trazi prisustvo na uskrsnjoj liturgiji.Svasta.I bas me briga sta ce svet da misli oni i onako misle sta zele.I bas bih volela da pitam poznavaoce Kosovskih prilika koliko je to Albanaca zivelo na Kosovu kad smo ih mi proterali milion a njih i sad ima dva miliona.Nas ima svega nekoliko desetina hiljada.Mislim da je to najbolje svedocanstvo ko je koga vekovima maltretirao i proganjao.Manite se te pesme o albanskim zrtvama koje diriguju dirigenti iz zapadnih zemalja a Srbija je tako dobro peva.Zeludac mi se dize od tolike poslusnosti.Jako mi je zao sto ne znam naslov jedne knjige koju je moj muz inace stranac imao pa izgubio a koja je bila pisana na francuskom i srpskom.Govori o progonima Srba od strane Albanaca unazad vekova.I komentar mog muza je bio da dok je citao situaciju tamo neke godine izmedju dva rata da ga je potpuno asociralo na stanje sada.Sramota je da stranci znaju vise o teskoj situaciji Srba od nas.Sramota i greh zbog tog naroda dole.

bedrirashica

pre 18 godina

ako gospodin artemije nije primio cekua sigurno ceku ce da da ostavku i nece veceras spavati mirno zbog gospodina aartemije bedrirashica 20 april 2006

ivan usa

pre 18 godina

Ma mi SRBI nismo normalni citam ovde neki kazu treba ruka pomirenja,da gledamo napred i ostalo.Slazem se ja sa tim ali kad su rusili crkve i manastire,kuce i ubijali nas narod onda nisu pitali da idu u crkvu da prisustvuju liturgiji .Svaka cast crkvi na odgovoru tako se razmislja za svoj narod .pozdrav iz Cikaga.

Mirko

pre 18 godina

kako se Artemije odredio prema srpskim zlocinima i ubijanjem celih porodica i pokusajem deportacije cele populacije u kojoj je posle Batajnice jasno da je drzava Srbija i mnogi i danas na polozaju ljudi znali ili ucestvovali u tome. Znacili to da niko sa Kosova ne treba da razgovara sa Srbijom sve dok Srbija ne ucini znacajan pomak u kaznjavanju cele klike koja je
u tome ucestvovala. Gde sve ovo vodi ovi ratovi su zlocinacki i puno je njih bilo po komandnoj odgovornosti na svim stranama. Mora biti puno kaznjavanja ali i prastanja i objektivnosti. Ili nikada nin sa kim necemo razgovarati a mozda je to i cilj.

DeKOb

pre 18 godina

Mudar i koncizan odgovor na politicki "blef".
O svima se sudi na osnovu njihovih dela. Da je gospodin premijer npr. uticao da se u Peci spreci pretvaranje pravoslavnog groblja u divlju deponiju, sigurno da bi i odgovor bio "topliji". Konkretna dela, pa onda caskanje.

Zagreb

pre 18 godina

Naravno da mozete da prisustvujete Uskrsnjoj liturgiji g. Ceku, samo kada prestanete da progonite hriscane i prekinete da unistavate njihove hramove i crkvene posede. U suprotnom ne znam zasto bi ste dolazili na liturgiju.

bond

pre 18 godina

Samo da se nadovezem na jedan komentar, da papa je oprosatio svom atentatru ali je ovaj odlezao20 godina u zatvoru , neka ceku odsluzi svoje, mozda mu i mi oprostimo

Vinko

pre 18 godina

A sto da ne cestita. Nista licno

- covek se borio na strani koju je smatrao neprijateljskom kao sto smo cinili i mi. Da li je on pocinio zlocine treba da kaze sud a ne kafana.

R.P.

pre 18 godina

Svakome (verniku ili neverniku) TREBA DOZVOLITI prisustvo pravoslavnoj liturgiji. Artemije (da je pametan) trebalo bi da prihvati.

A gospodin Ceku bi mogao kao CESTITKU da PONUDI OBNOVU unistene svetske kulturne bastine (pravoslavnih hramova na Kosovu)!!!

hmmmm

pre 18 godina

Zalosno je da srbi kao Artemije govore o "oprostaju" a da su istovremeno srbi i pocinili najvece i najvise zlocina na Kosovu, a da pritom nikada nisu trazili za oprostaj. Sigurno je da su i Albanci pocinili zlocine, ali za Agima Cekua NEMA NIJEDNOG valjanog argumenta od strane Beograda, osim propagande i predrasuda. Albanci izgleda moraju da se mire stime da ako hoce nezavisnost, ne da ne treba ocekivati izvinjenje od zvanicnog Beograda, vec da se treba izviniti za svoje zlocine koji su 100 puta manji od onih pocinjenih od Srba. Izgleda da su Albanci spremni da progutaju i ovo i sta sve jos samo da nikada vise ne zive pod Srbijom. Razmislite zasto !!?

Serdar Rade

pre 18 godina

Greh je ne oprostiti i zlopamtiti. Artemije je Hrišćanski ugazio u greh.



Ovo je takođe i velika greška politička. Čeku bi dao primer ostalim Kosovarima da popuste sa terorom prema Srbima, medjutim ovi dobijaju drugačiju poruku.



Kad Artemije ovako greši, šta da se kaže o ostalim ljudima daleko slabijeg intelekta i obrazovanja.



Nije lako, nije lako...

emibaj

pre 18 godina

Na politicki potez jednog politicara, politicki odgovara jedan pop-vladika. E to moze samo kod jako ispolitizovane SPC. Ali, neka sto sejes danas znjaces sutra. To bas radi Artemije na Kosovo, zadnjih deset godina. On nikako da shvati da crkve i kulturnu bastinu srba na Kosovo mogu u buduce sacuvati samo albanci i niko vise.

drigu68@hotmail.com

pre 18 godina

Nema tu matematike. Crkva bi trebala da bude ispred politike a ne suprotno inace to je zabrinjavajuce za narod kome sluzi. Po albanskim obicajima, normalno je da nasi verski prestavnici (svih tri vera) a i policticki vodje prisustvuju i cestitaju jednim drugima njihove praznike. Sejdiu & Ceku kao presednik & premier Kosova, s’pravom ne osecaju i ne priznaju da Kosovo je ili ce ikada vise biti Srbija. To su dokazali celoj Srbiji i citavom svetu onemogucavajuci prisustvo Srbskog presednika u sahrani naseg presednika (dok duhovni prestavnici srba nisu se uopste pojavili !!!). Gracanica nije sporna ni od srba ni od albanaca da pripada Kosovu, zato Sejdiu&Ceku kao njihovi prestavnici, postuju i prihvate njihove sugradjane srbe u najtezem trenutku kao znak dobre volje i korak vise ka zajednickim suzivotu na tom buducem nezavisno Kosovo, u duhu da se prevazidju postojeci problemi. Odbijanje zaci da Srbi i dalje cine stare greske smatrajuci da ovo je Srbija koja, kao i nekada, nece ni da cuje za zelje ili brige svojih gradjana. Argument da Ceku je zlocinac ne stoji kao valjan jer takva optuznica prvo je stvar pravde a ne crkve i drugo ta ista ne bi se uzela u obzir kad bi bio u pitanju recimo Solana (isto optuzen/osudjen). Na kraju krajeva Ceku potvrdjuje da je veran toga za sta se zalaze, u ratu je uspesno ratovao, u miru uspesno pomiruje – to je primer koga treba slediti

Ojha

pre 18 godina

Izigravanje vlasti nad Srbima u kosovu je ravno situaciji od pre 10 godina kad je milosevic pokusavao da medijski promovise da je prijatelj sa nekim albancima uz cestitke i pozdrave itd. Ali tvrdoglavost je cudna stvar i sve se vrati. To sto su Albanci bojkotovali srpske institucije i kocili sistem sad im se vraca i razbilja od glavu. Zasto mi moramo da budemo lojalni gradjani neke nepostojece drzave i da je na taj nacin pre ikoga priznamo, kad su oni bojkotovali u svemu Srbiju.

Ceku i Albanci moraju da razumeju da Kosovo nece biti nezavisno i da se jedino ceka da Amerika "ucivilizuje" drustvo na Kosovu, da ih nauci placanju taxe i postovanju zakona i da ih ukljuci nazad u srbiju uz bolju autonomiju.

Da su Ameri hteli nezavisnost za njih dali bi im je jos pre 6 godina.

beti

pre 18 godina

pa vi serbi odbijaliste i nato da udje na kosovo mirnim putem . pa shta onda posle sve te bombe i tolliko zhrtava sve je bio ok.dali qe i ovi preostalli srbi istu greshku da ponavljaju bog da ih quva.pa nikada nije kasno da neshto da se uqini u dobrom pravcu , ako kukamo ovako kako ide ovih 7 godina onda sunce neqe grijati nikada nad kosovom.

edip

pre 18 godina

Slucajno neko da pita nase komsije koliko slova ima nas jezik, to jest albanski, verujem da ona gospoda iz SANU i znaju(ne svi),a da slucajno neko im postavlja drugo pitanje: kakve vereispovesti su albanci, verujem da odgovor vecine srba bio-oni su muslimani, pocevsi od njihove logike: pravoslavci su samo srbi.Ako nekoga interesuje mi albanci delimo vrlo bratski sve tri vere: muhamedansku, katolicku i pravoslavnu. Za sve praznike koji poticu iz ovih vera mi se posecujemo i cestitamo jedan drugome...Pogresno ste procitali Cekua! Cestitke za praznik!

bekim

pre 18 godina

meni je osobno zao sto vladika artmije je povukao ovaj potez ,kod nas albanaca oduvijek je bila tradicija da za vrijeme uskrsa ili bozica pruzimo ruku pomirenja jadan drugom ja sam totalno apoliticki sto ne znaci da me ne zanima sta se desava u mojoj zemlji ali ovaj gest premijera cekua vidim kao jedan civilizovan cin jednog modernog premijera ,ali kao sto potparolka vlade kosova kaze za tango je potrebno dvoje.jasno je da prava srba i drugih manjina su krsena na kosovu ali valjda treba od necega poceti da gradimo medjusobno vjerovanje i postovanje,jednog dana kada srbi sa kosova shvate da vise ne mogu vladati vecinom kao sto su u zadnjih sto godina uradili i shvate novu realnost na kosovu njihovo stanje i njihova prava ce se automatski popravljati .sretan uskrs svima

Nele

pre 18 godina

Dakle nama nece biti bolje dok god odlucuju ovakvi poput Artemija. Nebitno je da li je Ceku iskren u svojoj nameri ali on je pred svetom pozeleo da svojim dolaskom u Gracanicu cestita praznik. Mi smo majstori da uvek kad ne treba kazemo istorijsko NE. To sto oni nisu primili Tadica mi smo trebali da iskoristimo i da sa DA Cekuu dobijemo kakvu takvu politicku prednost pred svetom. Ovako su oni ponistili njihovu gresku sto nisu primili Tadica. Duze ce se pamtiti Artemijevo NE. Svi pamtimo 17 mart i treba ali da li svi pamtimo sta su Milosevicevi "heroji" uradili Albancima za vreme bombardovanja? Zato je ovo bila prilika da se prekine sa nemirima i da se krene u neki dogovor. Sa Artemijem i slicnima tesko da moze da dodje do njega.

lazar

pre 18 godina

Pre par dana, na godisnjem odmoru kod supruge i dece u Zadru, hrvatski "dragovoljac" Agim Ceku rece "I ako ga osude. za mene je Ante Gotovina moj komandant, veliki heroj u junak". Rece i nista mu se ne dogodi. Kakav Hag, kakva medjunarodna zajednica?
Da li bi premijer Srbije mogao bez posledica javno da kaze "Bez obzira na presudu Ratko Mladic je heroj i junak"?
I ono najvaznije, da li bi Ratko Mladic mogao da bude premijer Republike Srpske i da slobodno seta po svetu?
Isti taj Ceku( i drustvo) je nediplomatski odbio Tadica sa sahrane Rugove i nista mu se nije dogodilo.
Nije u pitanju diplomatija nego pravilo da velika riba jede malu ribu, odnosno diplomatija je ono sto podrzavaju USA i Velika Britanija....

dani

pre 18 godina

Politicki zahtev odbacen politickim odgovorom.Tu nista nema korisno.SPC oduvek (ja sam to primetio od 1981 godine,preko SPC stampe "PRAVOSLAVLJE"),koja vodila antialbansku i anti svi ostali koji nisu srbi i pravoslavni vjernici.SPC bila je promotor svi srbskih nacionalisticki i sovenisticki poduhvata Srbije
(da se setimo snimcima srpskih popova s kalasnikovima u ruke`90 god).
Sada su jasani rezultati takve politike.SPCvodi jednu tvrdoglavu politiku,i vodice takvu sve dok ne bude PCK (Pravoslavna Crkava Kosova).
Tada ce i albanci i srbi i ostali mocice ziveti ravnopravni i u dobrim medjusobnim odnosima.Nije to
daleko.

profesor

pre 18 godina

Sta da se kaze – svi su se opametili sem nas (Srba). Legitimna zelja, propisno i pametno najavljena u svim medijima, bacena koska Srbima i sta god da Artemije uradi bice lose. To se lepo u svetu zove politicki marketing. Ko je od nasih politicara imao hrabrosti da uradi isto? Ko je za Ramazan otisao u Bjarakli dzamiju a da je pre toga diskretno obavestio medije koji bi ga “slucajno” sreli i uslikai za svet – niko! A da ne pricam o tome da je od 1999-2006 bar neko smogao snage da najavi dolazak u Pristinu na neki verski obred. Pa lepo – necete da me prmite – super. Sada bi bilo mnogo lake reci: Ne, gosn’ Ceku, dosta nam je vaseg licimerja. Ovako neka se Artemije pokrije usima i neka se lepo izljubi tri puta u crkvi sa njim i kaze: Dobar dan gospodine Predsednice moje nove drzave. Ali dobro, imamo da se ucimo jos na Crnoj Gori, pa Juznoj Srbiji, pa Vojvodini, pa Sandzaku… pa cemo valjda nauciti neku lekciju u zivotu. Onu koji su svi naucili na brzinu 1991-2… Sretni predstojeci praznici!

goran

pre 18 godina

Mislim da ni u kom slucaju ne treba dozvoliti da Čeku prisustvuje uskrsnjoj liturgiji, jer neko ko je ubijao Srbe i ucestvovao u njihovom progonu ne zasluzuje tako nesto.

Burim Prapashtica

pre 18 godina

Sejdiu ce danas dobiti poziv od Bishopa Teodosije za lunch u Visoki Decani, Ceku nece biti pozvan sigurno. Ja mislim da je krajnje vrijeme da pocnemo ponasati ko normalni ljudi i da pruzimo ruku pomirenja jedan drugome. Predsednik Sejdiu i Ppremijer Ceku su veoma ozbiljni ljudi i mogu da rade na tome. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

Opijum

pre 18 godina

Pa naravno, umesto da obidje neku skolu i simbolicno podrzi obrazovanje i buducnost, lik ce kod popova da ide. Sta drugo ocekivati?

VIKI-SEVCE

pre 18 godina

Zelja premijera Agima Cekua da za vreme uskrsa poseti Gracanicu kao i predsednika Kosova Fatmira Sejdiua da poseti Decane prestavlja koordiniranu akciju Albanaca da bi se skrenula paznja medjunarodnoj zajednici da ova vlada postuje prava Srba na Kosovu i Metohiji i da je jedino resenje za Kosovo nezavisna drzava. Sve aktivnosti vlade Kosova u narednom periodu bice u funkciji ostvarivanju svog sna a svedoci smo da se na Kosovu svakodnevno krse najelementarnija prava Srba o kome niko od Kosovskih zvanicnika nezeli da govori. Dosta nam je prevara ovakve vrste.

Znam za jadac

pre 18 godina

Zapitajte se svi: Da li bi iko na svetu zeleo da bude negde gde nije dobrodosao?
Ako znate odgovor na to pitanje onda trazite motiv ovog zahteva!

Dobrica

pre 18 godina

Treba prihvatiti, mora se napred po svaku cenu, nikako unazad. Ako se ne upametimo, ne znam sta ce ostati za 10 godina od "Srbije".

Ana

pre 18 godina

Ceku bi mogao prvo da se ispovedi, da kaze koliko je ljudi ubio i da se pokaje. Osim toga treba da pocne da specava svakodnevne albanske napade i ubijanja Srba koji zele da idu u Crkvu. Isto tako treba da jasno kaze Albancima da prestanu sa paljenjem hriscanskih crkvi na Kosovu. Ima mnogo toga sto treba da ucini da bi uopste mogao da se priblizi hriscanskom hramu.

Nada

pre 18 godina

Prvo, da bi Albanski politicari cestitali Uskrs nije potrebno i neophodno da prisustvuju Liturgijama u Srpskim crkvama. Drugo, ako zele da iskazu postovanje ovog praznika Srbima sa Kosova trebalo bi da imaju toliko razumevanja za njihove patnje i zrtve, i da ih bar tih dana ne provociraju svojim prisustvom na mestima koja su do juce rusili. U jucerasnjim komentarima je vecina pohvalila ovaj gest, (pretpostavljam) ne misleci na one Srbe sa Kosova, kojima ce sigurno i ove godine biti tesko, a mozda i nemoguce da odu u bilo koju Pravoslavnu crkvu (na Kosovu). Nadam se da se ovim "zeljama" nece izaci u susret, bez obzira na (vec spremnjenu) kritiku USA, MZ i svih ostalih koji ignorisu i negiraju sve sto se Srbima na Kosuvu dogodilo i jos uvek dogadja. Po meni ove "zelje" nisu upste gest dobre volje, vec dobro proracunata provokacija, narocito od strane gosp. Ceku.

Ana Nikitovic, Beograd

pre 18 godina

Ceku je dobrodosao - u crkvu u Djakovici ili u manastir sv. Kozme i Damjana. Posto su to samo neka od desetina mesta razorenih u teroristickim divljanjima proteklih 7 godina koje nijedan albanski vodja NIKAD nije osudio a kamoli sta drugo ucinio. NE ZABORAVITE na to!

Nessony

pre 18 godina

Gospodin Artemije bi svakako trebao dozvoliti ovu posjetu koja ima za cilj uspostavlljanje povjerenja i nema nikakvog razloga da se ova inicijativa odbije. Gosp. Artemije svakako mora biti na visini svoga ranga i prepoznati kulturnu i civilizacijsku gestu gosp. Cekua, a sve za dobrobit ono malo Srba sto ih je jos na Kosovu ostalo.

Pedja

pre 18 godina

Ako se dobro secam nas predsednik Tadic je pokazao dobru volju i zeleo je da ode na Rugovinu sahranu. Bio je odbijen. Videcemo sta ce se u ovom slucaju desiti...

dule

pre 18 godina

Što da ne. Ako on hoće da se igra politike na verski praznik, mogu to i Srbi. Pa da ga lepo dočeka odbor za doček sa slikama svih Srba koji su nestali od 1998 na ovamo, pa da ga lepo pita šta će biti sa njima. Marketing za marketing, tužno, ali ako su viši interesi u pitanju...

hvala

pre 18 godina

Smesno je tumaciti jedan ispravan diplomatski potez bivseg ratnika protiv Srbije i osumnjicenog za najgore ratne zlocine, kao prijateljski gest prema istoj Srbiji. Takodje je zlonamerno, zanemarivanje stvarnosti (fisicke ugrozenosti nealbanskog stanovnistva i oduzimanja teritorije) zbog simbolicnog gesta - koji ima za cilj jacanje pregovaracke pozicije protiv nasih sopstvenih interesa.
Sa druge strane, iako iskljucivo diplomatski, ovaj gest nas obavezuje da napravimo isti. Trebalo bi primiti sve koji izraze zelju a nisu osumnjiceni za zlocine nad domacinom. Treba jasno napraviti razliku izmedju ljudi koji nisu ucestvovali licno i onih drugih.
Osim toga, trebali bismo ipak da izvucemo pouku, i da potrazimo bolje politicke savetnike.

Arpad

pre 18 godina

Ja na ovo gledam kao na neki primer, koji Ceku pokazuje svojim sunarodnicima... Zna on dobro da su ljudska i manjinska prava najveci problem za Kosovo i najveca prepreka za njihov cilj, odnosno nezavisnost. Svojim ponasanjem zeli da pokaze da se narodi trebaju pomiriti. Problem je u tome sto on to verovatno radi zbog prethodno pomenutog cilja, a manje zbog iskrene zelje.

Jar-Bu

pre 18 godina

A sto ne bi bilo dozvoljeno kosovskom premijeru da obidje crkvu na Kosovu. Zasto se i dalje jedina stvar protiv bilo kog zblizavanja stavova izmedju Albanaca i Srba navodi Cekuovo ucesce u hrvatskom ratu i neki navodni zlocini. Stvarno je paradoks kada se barata cinjenicom: do juce je ubijao Srbe sada zeli da ih poseti?!
Pa koliko do juce je drzava SRBIJA sa svim institucijama proterala skoro milion (ako ne i vise) Albanaca sa svojih kuca, ubila 12 do 15.000 ljudi i unistila toliko imovine, i jos imaju obraza da traze da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Ako je sva ovo biznis (a ne vidim da nije) onda i Ceku ima pravo da kaze: Ma decki, cujte (posto govori hrvatski a ne srpski, ne?),sta je bilo prije 10 godina dajte da zaboravimo i krenimo dalje.
A Artemije moze da mu ne dozvoli. Sta god uradio, isto mu je, nece promeniti misljenje o sebi niti o ulozi SPC u svim konfliktima bivse YU.

London Thinking

pre 18 godina

Lep primer politickog oportunizma - zelje da se izvesni dogadjaj, u ovom slucaju proslava pravoslavnog Uskrsa, iskoristi u cilju skupljanja politickih poena - ovog puta kod medjunarodne zajednice. Jos jedan dokaz da Public Relations agencije angazovane od albanske strane rade prekovremeno. Razuman diplomatski odgovor vladike bi mogao da bude: zahvaliti se na ponudi, podsetiti da je liturgija namenjena pravoslavnim vernicima a ne u politicke svrhe, i predloziti da se dobra volja albanskih vodja, koja jel' da ocigledno postoji, iskoristi tako sto ce se organizovati sastanci o specificnim merama koje ce ti isti politicari preduzeti da zastite srpsko kulturno i religiozno nasledje. Na zalost, vro su retki primeri razumnih poteza SPC u poslednje vreme...

Dule S.

pre 18 godina

´ajmo Srbi! Recimo još jedno istorijsko NE. Pa da prođemo opet kao i prethodnih puta.
Dokažimo još jedanput da smo najveći mazohisti na planeti Zemlji!

Srki

pre 18 godina

Biografija ove persone je dovoljna da se shvati šta zaista stoji iza njegove želje da "čestita praznik pravoslavnim vernicima". Politički marketing u najesencijalnijoj formi. Odgovor treba da bude u stilu:
Uz najbolje želje, ne smatramo da neko ko je optužen za ratne zločine protiv Srba zaista želi da uputi iskrene čestitke ovom narodu, a smatramo i da jedan od najsvetijih hrišćanskih praznika ne treba da bude mesto gde se stiču jeftini politički poeni.
Neka, hvala, drugi put.

Tanja

pre 18 godina

Lepo je to sto gospoda premijer i predsednik Kosova zele da prisustvuju Vaskrsnjoj liturgiji u srpskim svetinjama i jednim mestima svetla i nade stradalog srpskog stanovnistva na Kosovu. Medjutim, Vaskrs se moze cestitati i na drugaciji nacin, zvanicnici Kosova ne moraju, cinicno i bezobzirno, izazivati podozrenje i opravdanu netrepeljivost sacice Srba na jugu. Sumnjam da su ova dvojica zvanicnika ikada prisustvovala pravoslavnoj liturgiji i da su bilo kada usli u svetu Gracanicu i ponosne Visoke Decane. Ako bas zele, radi prosirivanja svojih kulturolosko-antropoloskih znanja, da dozive atmosferu pravoslavne liturgije, oni to mogu da ucine i nekom drugom prilikom, a ne na najveci hriscanski praznik, praznik ljubavi i vere koji kosovski Srbi, napaceni i liseni dostojanstvene egzistencije upravo zahvaljujuci albanskim vodjama, proslavljaju sa suzama u ocima i iskrenom molitvom u dusi. Ne treba dozvoliti gosp. Cekuu i Sejdiju da prisustvuju Vaskrsnjoj liturgiji u dva sveta kosovska manastira, ne zato da bismo pokazali nasu zlonamernost, vec da bismo zastitili preostale Srbe na Kosovu, i omogucili im da Vaskrs proslave onako kako zasluzuju.

Ana

pre 18 godina

Iako je i predškolskom djetetu očigledna licemjerna pozadina ove "želje", ipak bi je trebalo ispuniti. Pravoslavna vjera se, između ostalog, zasniva na praštanju, a gordost je smrtni grijeh. Svako je dobrodošao na vaskršnju liturgiju. A u potpunosti se slažem da bi gospoda prvo trebala ispovjediti svoje grijehe (od kojih su mnogi i smrtni, svi to znamo).

Marko

pre 18 godina

To bi bili najjeftiniji skupljeni politicki poeni da mu se omoguci poseta Gracanici! Prvo neka pokaze, po prvi put, svoju dobru volju i dobre namere tako sto ce konkretno pomoci povratak i obnovu unistenog u martovskom pokusaju etnickog ciscenja, pa onda neka dolazi da se slika u Gracanici. Ako pokaze ozbiljne rezultate u korist Srba onda neka dodje, ovako neka ostavi poziranje sa susrete sa OVK.

Aster Blistok

pre 18 godina

Ne mislim da je artemije postupio kako treba. Sto je sledece, ako se ovo nastavi? Natpisi na crkvama koji govore:"Tome i tome ulaz zabranjen"??? Svako treba da bude dobro dosao u nase crkve...I sto bi sa prastanjem o kojem se govori u Bibliji?

kiki

pre 18 godina

Kada g. Ceku bude pokazao da se iskreno kaje za sva nedela koja ucinio Srbima, za sve ubijene, za sve proterane, prevarene, za sve spaljene kuce, crkve i manastire, za sve kojima je je onemoguceno da se vrate kuci, za sve nas koji svoju nacionalnu kolevku mozemo samo da sanjamo, kada g. Ceku bude dosao u Gracanicu da trazi oprost za sve ovo i kada bude ucinio nesto da se ovakvo stanje ispravi, onda je dobrodosao!

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

Bas pametno s nase strane. Pa Albanci su i racunali na to da cemo mi odbiti. Bas me zanima kakvu cemo korist imati od tog odbijanja, sta cemo time pokazati i kakvu poruku poslati u svet. To je nastavak kvazipatriotske politike Milosevica, koju sada vrlo uspesno sprovodi Kostunica...

Aleksa

pre 18 godina

Rezidenciju je spalila politika. Vladika ne sme da se petlja u politiku. Neka poštuje hrišćanska načela pa će mu biti svejedno ko prisustvuje liturgiji. Vladika ponovo pokazuje da su mu draže svetovne od hrišćanskih vrednosti, a i poroci što je činjenica.

Haj'te, molim vas!

pre 18 godina

Da se razumemo, u bivsoj Jugoslaviji malo je bilo istinski religioznog sveta. Sada se sve iskljucivo svelo na pomodarstvo. Ne verujem nasim popovima pa makar to bio i Artemije. Ne verujem politicarima koji su ucestvovali u ratu i koji su se pojavili posle njega kao prosvetljeni, kako da ne, ljudi! A ovo sa "premijerom Kosova," "predsednikom Kosova" i ostalim clanovima nekakve grupe koja zivi u americkoj vojnoj bazi, postaje degutatno i nepristojno. Sprdnja sa crkvom, sprdnja sa ljudima, sprdnja sa celim svetom.....

Hypo

pre 18 godina

Zasto su Srebrnicani dozvolili dolazak BILO KOGA iz Srbije koja
je aktivno skrivala Mladica godinama i nikada zaista nije priznala zlocin nego ga jos uvek opravdava . Tadic je bio Ministar kada je Mladic javno vrsljao Beogradom.

nemanja

pre 18 godina

ne znam da li se neko seca kada je Tadic hteo da prisustvuje sahrani Rugove sta mu je receno. Odbijen zahtev. Sa tim u vezi sasvim je opravdano sto je odbijen i Ceku.

mama ludaca

pre 18 godina

Ako je sutra Veliki Petak,valjalo bi za pocetak,na pruzenu ruku,odgovoriti necim lepim,dobrim,pozitivnim i-biti iskren pred Bogom i ljudima.
Ako se kaze da treba da prastamo,onda to treba i pokazati.Isto tako se kaze:ne sveti se, moja je osveta.
I:nemoj gledati trun u oku brata svoga,dok je balvan u tvome(izvinjavam se ljubiteljima citata sto parafraziram biblijske poruke).
Vladika bi trebao da obrazlozi svoj arogantni stav i isprica celu predistoriju svog izbivanja iz Prizrena.Koliko se secam,pripadnici nemackog KFOR-a su mu nesto ponudili(i trazili zauzvrat!)za ostanak,a on je i to tako lepo,pametno i glatko odbio.
Ovim se nece pogorsati polozaj Rade Trajkovic i slicnih vernika i patriota,ali ce zbog ovoga mnoga srpska majka na Kosovu zaplakati i te suze idu na dusu episkopa rasko-prizrenskog, a ne g. Cekua.

zvezdan cukic

pre 18 godina

Trebalo je diplomatski NE ODGOVORITI na Čekuov predlog, uopšte. Jednostavno, ignorisati ga, pod odgovarajućim unapred vešto smišljenim izgovorom. Tako nas niko ne bi mogao optužiti da nismo za dogovor i suživot, a istovremeno bi mu bilo uskraćeno da bude tamo gde su srpske svetinje. Samo, kad bi ovi naši znali da se bave diplomatijom, ne bismo dospeli dovde.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Samo napred Artemije, ali se pitam sta ces ti da radis kad ti Agim odgovori sa NE na listu tvojih pitanja?
Ali to nije moje da mislim ali hocu da pitam Gdn Artemija, kao coveka religije, sta je tvoja duznost da zagovaras oprastanje i mir, ili mozda i nisi bas toliko u religiji koliko u politici?

Mr. No

pre 18 godina

Mislim da mu je Artemije dobro rek'o - Čeku bi trebalo da preduzme neke konkretne mere za poboljšanje uslova života i opstanak tj. povratak Srba na Kosovo a ne da simboličnim gestovima kupi jeftine političke poene.

Doktor

pre 18 godina

Upravo dok citam komentare o odbijanju Artemije za prisutnost Cekua u Gracanici daju na RTK reprizu emisije o poseti Gorana Bregovica u Albaniji. Tamo mu je dat kljuc grada Tirane u znak postovanja. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Cekua bi trebalo primiti, ali ne tamo gde on zeli vec na zgariste neke od crkava urnisanih u prethodnim godinama. To bi bila dobra foto-prilika, a sledece godine mu uputiti poziv da opet dodje na isto mesto (koje vrlo verovatno i dalje nece biti obnovljeno). Cisto da se vidi.
Inace zelim i jednom i drugom (i svim ostalim) narodu mir, prastanje i prijateljstvo. A politicare u tom pogledu treba izbegavati.

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

Dakle, spustio je svoju masku. Nije to Isus Kristus rekao, da svoga neprijatelja trebas da volis i cenis? Ja Cekua ne smatram prijateljem, ali kao crkveni svestenik bi ga primio, jer ako npr. vladike strogo ne cene isusovu rec i filozofiju ko onda? A ja se ne secam Isusove reci u smislu "izoliraj neprijatlja", "kaznjavaj neprijatelja" ili slicne. To samo o nasoj crkvi, koja vise deluje srpski(citaj nacionalisticki) nego hriscanski!

Colin_bgd

pre 18 godina

Artemije je, naravno, odbio, jer je to prirodno stanje "uma" srpske pravoslavne crkve, koja i zeli da je raseljena, napacena, da se uvek pravi zrvtom, itd, itd, itd. Artemije i vrh crkve ne shvataju da bi prvi pravi korak ka povratku i bio prihvatanje posete Cekua. A razlog je i druge prirode: da se Ceku pojavi na liturgiji narod bi video da je i on samo jedan, obican covek, niti azdaja sto jede malu decu, niti heroj branilac-oslobodilac kosova, vec danas samo i jedino premijer te teritorije. Ali posto se mora odrzati psihoza i propaganda, do poslednjeg, eto logicno je da se odbija jedna, ipak, ruka pomirenja. Da li je licemerna ili ne (kako neko napisa "svi znamo" da jeste) to nikad vise necemo moci saznati. Ostaje nam samo ono u cemu smo svetski sampioni, a to je da analiziramo nesto sto se nije dogodilo po principu "mi znamo sta bi se desilo, pa nema potrebe da se stvarno i desava". Ko nema nikakva, pa ni negativna, iskustva ne moze ni o cemu nikad da donese ni sud, a kamoli da izvuce pouku. Srpski narod se eto i posle 617 godina hrani istom sarenom lazom...

Nenad

pre 18 godina

Vladika Artemije je u pravu. Simbolika nista ne znaci hiljadama Srba beskucnika. Vrlo mudro je srocen i zahtev vladike, da se obnovi unisteno u Prizrenu. Zna se da tamo gde je svestenstvo ljudi se vracaju i ostaju. Zato je u martovskom pogromu najvise unistavano crkava i proterivani svestenici.
Sto se tice Petersena on moze da pravi prirucnike kakave hoce ali neka vrate stanove Srba. Ima 25 000 zahteva koji nisu reseni i koji su podneti UNMIK/u, to je najbolji dokaz da zele da se vrate a UNMIK neka oslobodi zauzete stanove Srba.

...

pre 18 godina

Uvek se obradujem kada vidim toliko razlicitih misljenja - to znaci da smo slobodni, da ne zaziremo od autoriteta, i to je jako dobro. Ono sto je, medjutim, KATASTROFALNO je saznanje da dovoljno veliki broj ljudi smatra da je hriscanska dobrota i milosrdje u suprotnosti sa razumom. Ko bi razumno jos mogao da tvrdi da treba oprostiti coveku koji je na bazi ogromnog broja cinjenica osumnjicen za ratne zlocine, a nije jos ni izveden pred lice pravde? Tek kada bi bio izveden, i kada bi mu bilo presudjeno, moglo bi se govoriti o prastanju, mada sama smatram da bi to bilo ponizavajuce sa tacke gledista i zdravog razuma i drustvene dobrobiti!

Nancy

pre 18 godina

Čeku je, naravno, iz diplomatskih razloga hteo da prisustvuje liturgiji (a ne zato što bi tamo uživao, jer političari rade ono što je KORISNO, a ne ono što vole!) Isto kao što je Tadić iz diplomatskih razloga hteo da prisustvuje Rugovinoj sahrani, pa je (isto) odbijen.
Nažalost, ni albanska ni srpska strana ne propuštaju da pogoršaju već dovoljno lošu situaciju na Kosovu.
A emotivni komentari na ovom sajtu...sta reći, vidi se gde smo s takvim razmišljanjima.

Djordje

pre 18 godina

Nekima nikad ne odgovara bilo kakav stav nekog ko ima veze sa Srbijom i srpstvom. Sta god uradili uvek smo krivi za sve. E, pa nece moci.

razocaran

pre 18 godina

Tolerancija braco, tolerancija i pomirenje, to je nesto sto pokrece. Zar hocete da i vasa dece deca vase dece pate zbog Kosova i ne trpe Albance. Crkva je uvek bila tradicionalna i nazadna. Pa zar taj Artemije misli da je ovim cinom sad nesto pokazao, sada ce svet da vidi da je kako su Srbi u pravu, nevervatno. Samo napred, drzite se crkve, pa i deca vase dece ce jos patiti...Nemam reci, nikada se necete opametiti.

b12345

pre 18 godina

Srbi na Kosovu ne igraju tango, oni se bore za opstanak.
Odlican odgovor. Ako kosovska vlada stvarno zeli da cestita Srbima Uskrs, nema boljeg metoda nego da obnove neku od spaljenih crkava ili da obnove neko srpsko selo i vrate ljudima kuce. Onda bi mogli da se pred medijima i svetom pohvale kako zele suzivot sa Srbima...

Teofan

pre 18 godina

Liturgija nije (cirkuska) predstava.
U pravoslavnim crkvama liturgiji prisustvuju, t.j. u njoj ucestvuju iskljucivo vernici, a delu liturgije mogu prisustvovati i oni koji se pripremaju za krstenje. Koliko mi je poznato, Ceku nije ni jedno ni drugo.

Zoran

pre 18 godina

Potez je takav da sto god Srbi budu uradili, poeni ce otici Albancima.

Nasa crkva se nije istakla previse mudrim potezima, pa jedna greska vise ili manje nece uticati na njen ugled.

Bilo bi lepo ako Ceku stvarno zeli da prisustvuje liturgiji.

Medjutim, obzirom na sve sto se dogodilo i jos uvek dogadja, mislim da je u pitanju dobro smisljen politicki potez. U svakom slucaju Srbi ponovo gube. Igru jos uvek vode losi ljudi (bez obzira na nacionalnost). Dobri ljudi pate na obe strane.

zokic

pre 18 godina

Tom Ceku-u je mesto u zatvoru da odgovara za svoja nedela koje je pocinio prvenstveno u lici gde protiv njega postoje i konkretni dokazi za zverstva koja su ucinjena u medackom dzepu a on je bio jedan od komandanata koji su bili direktno na terenu kada su se stravicni zlocini dogodili, kad bi ga osudili i on svoje odsluzio onda bi mogao da dodje na uskrs u bilo koju crkvu.

kosovar

pre 18 godina

pope john paul II, oprostio je coveku koji je pucao na njega, a artemije nece da primi Cekua u crkvi, to kaze nesto. I za neobavestene pomoc za obnovu svih hramova je ponucena sa strane vlade kosova, ali je odbijena od srpskih popova naravno po nalogu beograda, i na stotine srpskih kuca su obnovljene po kosovu iz kosovkog budzeta, sto ne mogu reci za srbsku vladu ne samo da ne placa za ogromnu stetu i razarane kuce u kosovu, nego se sprda sa lesevima albanaca i posle 7 godina ih ne vraca. Toliko od mene i svim srbima srecan praznik i sve najbolje u sledecoj godini.

marsovac

pre 18 godina

N e treba ga primiti, njega ceka celija, zlocincu je tamo mesto, vi svi koji pisete kako je to greska ili pojma nemate ili se samo malo pravite, pravda je pravda kako za nas tako i za cekua, a o njemu pravda ne treba da ima lepo misljenje.

Sarena Laza

pre 18 godina

Odluka vladike je pogresna.
Crkva bi po svom ucenju trebalo da bude otvorena za sve ljude, cak i za one najgresnije. Cak i za politicare! Ali crkva ne bi trebalo da bude otvorena za politiku. To nazalost nije slucaj sa SPC. Ima bezbroj primera za to. Odluka vladike je jos jedan primer u tom nizu.
SPC je na ovaj nacin politicki odgovorio na politicki potez.
Ali za Cekua je potpuno legitimno da povuce politicki potez. To je naravno jedino logicno objasnjenje zasto bi on prisustvovao liturgiji. Ne verujem da hoce da dodje da bi postavio bombu, ili da bi se pokajao, ili da bi postao Srbin.
A verujem da je potez Cekua cisto politicki motivisan, nista manje i nista vise od toga.
Politicari obilaze svecanosti, velike dogadjaje, velike nesrece,...
Osim toga, i predsednik Kosova hteo je da ucini slican potez, sto znaci da se radi o sinhronizovanoj akciji.
Zahtev Cekua je u skladu sa politickim ciljevima Kosova.
Glavni zahtev MZ Albancima sa Kosova za dobijanje nezavisnosti je postovanje prava manjina.
Pregovori o nezavisnosti su u toku i ovaj potez Cekua sasvim ide u tom pravcu.
Da se vratim na vladikinu odluku.
Carstvo nebesko, kome tezi crkva, ne bi trebalo da ima stranke, drzave, pokrajine,...
Zato se trebalo dopustiti Cekuu da bude na liturgiji.
Tacno je da je Tadic odbijen da ode na Rugovinu sahranu. To je isti politicki potez kao sto je to i potez Cekua. Ali postoji razlika u odbijanju. Odbijanje u slucaju Tadic je doslo od strane organizatora sahrana a ne od strane neke velike institucije. Iako je zbog buducnosti bilo bolje da je Tadicu dozvoljeno, ipak, organizator sahrane ima potpuno pravo da odlucuje ko ce prisustvovati sahrani a ko ne.
Srebrenicke majke su ipak dozvolilie predsedniku SCG da prisustvuju komemoraciji. Mozda bi vladika mogao da nauci nesto od njih?

lazar

pre 18 godina

Ljudi moji dragi, pa sve ima svoje granice. Kakav drzavnicki potez, kakvi bakraci - ponuda Cekua ima jednu skromnu marketinsku vrednos prema voljenom im Zapadu a u pozadini toga je ogroman ispoljeni cinizam nakon svega kroz sta nasi ljudi tamo prolaze. Neka prvo obnove porusene hramove, polomljene nadgrobne spomenike itd. (mrtvi se na zalost ne mogu vratiti) pa tek onda moze da se razgovara o nekakvim posetama. Znaci - dobio je odgovor koji je jedino takav i mogao biti.

Bratislav

pre 18 godina

Dobro ljudi o cemu mi pricamo ovde? Pricamo o coveku koji je do juce rusio te crkve ubijao srbe koji su posecivali te crkve, i sada se on nasao pametan da poseti srpsku crkvu na najveci srpski praznik. Ja stvarno ne znam dali je Gosp. PREMIJER lud ili se pravi lud?! Dobijo je odgovor i nema ljutnje.
Braca Strpce

Artan

pre 18 godina

Mozda je ovo politicki potez Cekua, i mozda samo ga pravi za MZ, ali ipak, sa druge gledne tacke, treba da se pocne od negde. Ovako nista nece da se poboljsa. Pusti ga da dode, i potom trazi i razgovor sa njim, pa da se vidi da li ce Ceku naistina nuditi nesto dobro ili ne.

BT

pre 18 godina

Bez obzira na sve, mislim da je Artemije trebao da dozvoli prisustvo Cekua Uskrsnjoj liturgiji. Jer, crkva kao jedna institucija treba da bude otvorena za sve ljude! Ne bi trebala zabranjivati prisustvo liturgiji nikome, pa makar to bio i Ceku. Ponekad treba progutati gordost i ponos, pokazati da nismo kao oni koji ne zele zajednicki zivot sa Srbima na Kosovu.

Snezana

pre 18 godina

Bravo Artemije. Neka prvo obnove crkve i obnove ljudske domove pa onda da pricamo.
Kakav folirant Ceku, kao on pita za odobrenje. Folirant mudzahedinsko-natovski.

Neka te Bog blagoslovi, Artemije.

Simonidine oci

pre 18 godina

Ovo je vise nego ocigledna koordinisana marketinska akcija albanskih politicara napravljena u samo jednom cilju: idi u crkvu, povedi kamere, slikaj se kako se rukujes sa par Srba i posalji slike preko Reuter-sa dalje u svet. I to je to.

Francuskinja

pre 18 godina

Gospodin je mogao da poseti crkvu i bez pitanja.Nase crkve su otvorene za svakog dobronamernog coveka.Sigurna sam da mu ni dlaka glave ne bi zafalila.On se medjutim odlucio na politicki marketing.Na tako neiskren cin i treba odgovoriti tako kako je odgovorio Artemije.Ruka pomirenja moze da se ponudi i na drugaciji nacin a ne da se trazi prisustvo na uskrsnjoj liturgiji.Svasta.I bas me briga sta ce svet da misli oni i onako misle sta zele.I bas bih volela da pitam poznavaoce Kosovskih prilika koliko je to Albanaca zivelo na Kosovu kad smo ih mi proterali milion a njih i sad ima dva miliona.Nas ima svega nekoliko desetina hiljada.Mislim da je to najbolje svedocanstvo ko je koga vekovima maltretirao i proganjao.Manite se te pesme o albanskim zrtvama koje diriguju dirigenti iz zapadnih zemalja a Srbija je tako dobro peva.Zeludac mi se dize od tolike poslusnosti.Jako mi je zao sto ne znam naslov jedne knjige koju je moj muz inace stranac imao pa izgubio a koja je bila pisana na francuskom i srpskom.Govori o progonima Srba od strane Albanaca unazad vekova.I komentar mog muza je bio da dok je citao situaciju tamo neke godine izmedju dva rata da ga je potpuno asociralo na stanje sada.Sramota je da stranci znaju vise o teskoj situaciji Srba od nas.Sramota i greh zbog tog naroda dole.

bedrirashica

pre 18 godina

ako gospodin artemije nije primio cekua sigurno ceku ce da da ostavku i nece veceras spavati mirno zbog gospodina aartemije bedrirashica 20 april 2006

ivan usa

pre 18 godina

Ma mi SRBI nismo normalni citam ovde neki kazu treba ruka pomirenja,da gledamo napred i ostalo.Slazem se ja sa tim ali kad su rusili crkve i manastire,kuce i ubijali nas narod onda nisu pitali da idu u crkvu da prisustvuju liturgiji .Svaka cast crkvi na odgovoru tako se razmislja za svoj narod .pozdrav iz Cikaga.

Mirko

pre 18 godina

kako se Artemije odredio prema srpskim zlocinima i ubijanjem celih porodica i pokusajem deportacije cele populacije u kojoj je posle Batajnice jasno da je drzava Srbija i mnogi i danas na polozaju ljudi znali ili ucestvovali u tome. Znacili to da niko sa Kosova ne treba da razgovara sa Srbijom sve dok Srbija ne ucini znacajan pomak u kaznjavanju cele klike koja je
u tome ucestvovala. Gde sve ovo vodi ovi ratovi su zlocinacki i puno je njih bilo po komandnoj odgovornosti na svim stranama. Mora biti puno kaznjavanja ali i prastanja i objektivnosti. Ili nikada nin sa kim necemo razgovarati a mozda je to i cilj.

DeKOb

pre 18 godina

Mudar i koncizan odgovor na politicki "blef".
O svima se sudi na osnovu njihovih dela. Da je gospodin premijer npr. uticao da se u Peci spreci pretvaranje pravoslavnog groblja u divlju deponiju, sigurno da bi i odgovor bio "topliji". Konkretna dela, pa onda caskanje.

Zagreb

pre 18 godina

Naravno da mozete da prisustvujete Uskrsnjoj liturgiji g. Ceku, samo kada prestanete da progonite hriscane i prekinete da unistavate njihove hramove i crkvene posede. U suprotnom ne znam zasto bi ste dolazili na liturgiju.

bond

pre 18 godina

Samo da se nadovezem na jedan komentar, da papa je oprosatio svom atentatru ali je ovaj odlezao20 godina u zatvoru , neka ceku odsluzi svoje, mozda mu i mi oprostimo

Vinko

pre 18 godina

A sto da ne cestita. Nista licno

- covek se borio na strani koju je smatrao neprijateljskom kao sto smo cinili i mi. Da li je on pocinio zlocine treba da kaze sud a ne kafana.

R.P.

pre 18 godina

Svakome (verniku ili neverniku) TREBA DOZVOLITI prisustvo pravoslavnoj liturgiji. Artemije (da je pametan) trebalo bi da prihvati.

A gospodin Ceku bi mogao kao CESTITKU da PONUDI OBNOVU unistene svetske kulturne bastine (pravoslavnih hramova na Kosovu)!!!

hmmmm

pre 18 godina

Zalosno je da srbi kao Artemije govore o "oprostaju" a da su istovremeno srbi i pocinili najvece i najvise zlocina na Kosovu, a da pritom nikada nisu trazili za oprostaj. Sigurno je da su i Albanci pocinili zlocine, ali za Agima Cekua NEMA NIJEDNOG valjanog argumenta od strane Beograda, osim propagande i predrasuda. Albanci izgleda moraju da se mire stime da ako hoce nezavisnost, ne da ne treba ocekivati izvinjenje od zvanicnog Beograda, vec da se treba izviniti za svoje zlocine koji su 100 puta manji od onih pocinjenih od Srba. Izgleda da su Albanci spremni da progutaju i ovo i sta sve jos samo da nikada vise ne zive pod Srbijom. Razmislite zasto !!?

Serdar Rade

pre 18 godina

Greh je ne oprostiti i zlopamtiti. Artemije je Hrišćanski ugazio u greh.



Ovo je takođe i velika greška politička. Čeku bi dao primer ostalim Kosovarima da popuste sa terorom prema Srbima, medjutim ovi dobijaju drugačiju poruku.



Kad Artemije ovako greši, šta da se kaže o ostalim ljudima daleko slabijeg intelekta i obrazovanja.



Nije lako, nije lako...

emibaj

pre 18 godina

Na politicki potez jednog politicara, politicki odgovara jedan pop-vladika. E to moze samo kod jako ispolitizovane SPC. Ali, neka sto sejes danas znjaces sutra. To bas radi Artemije na Kosovo, zadnjih deset godina. On nikako da shvati da crkve i kulturnu bastinu srba na Kosovo mogu u buduce sacuvati samo albanci i niko vise.

drigu68@hotmail.com

pre 18 godina

Nema tu matematike. Crkva bi trebala da bude ispred politike a ne suprotno inace to je zabrinjavajuce za narod kome sluzi. Po albanskim obicajima, normalno je da nasi verski prestavnici (svih tri vera) a i policticki vodje prisustvuju i cestitaju jednim drugima njihove praznike. Sejdiu & Ceku kao presednik & premier Kosova, s’pravom ne osecaju i ne priznaju da Kosovo je ili ce ikada vise biti Srbija. To su dokazali celoj Srbiji i citavom svetu onemogucavajuci prisustvo Srbskog presednika u sahrani naseg presednika (dok duhovni prestavnici srba nisu se uopste pojavili !!!). Gracanica nije sporna ni od srba ni od albanaca da pripada Kosovu, zato Sejdiu&Ceku kao njihovi prestavnici, postuju i prihvate njihove sugradjane srbe u najtezem trenutku kao znak dobre volje i korak vise ka zajednickim suzivotu na tom buducem nezavisno Kosovo, u duhu da se prevazidju postojeci problemi. Odbijanje zaci da Srbi i dalje cine stare greske smatrajuci da ovo je Srbija koja, kao i nekada, nece ni da cuje za zelje ili brige svojih gradjana. Argument da Ceku je zlocinac ne stoji kao valjan jer takva optuznica prvo je stvar pravde a ne crkve i drugo ta ista ne bi se uzela u obzir kad bi bio u pitanju recimo Solana (isto optuzen/osudjen). Na kraju krajeva Ceku potvrdjuje da je veran toga za sta se zalaze, u ratu je uspesno ratovao, u miru uspesno pomiruje – to je primer koga treba slediti

Ojha

pre 18 godina

Izigravanje vlasti nad Srbima u kosovu je ravno situaciji od pre 10 godina kad je milosevic pokusavao da medijski promovise da je prijatelj sa nekim albancima uz cestitke i pozdrave itd. Ali tvrdoglavost je cudna stvar i sve se vrati. To sto su Albanci bojkotovali srpske institucije i kocili sistem sad im se vraca i razbilja od glavu. Zasto mi moramo da budemo lojalni gradjani neke nepostojece drzave i da je na taj nacin pre ikoga priznamo, kad su oni bojkotovali u svemu Srbiju.

Ceku i Albanci moraju da razumeju da Kosovo nece biti nezavisno i da se jedino ceka da Amerika "ucivilizuje" drustvo na Kosovu, da ih nauci placanju taxe i postovanju zakona i da ih ukljuci nazad u srbiju uz bolju autonomiju.

Da su Ameri hteli nezavisnost za njih dali bi im je jos pre 6 godina.

beti

pre 18 godina

pa vi serbi odbijaliste i nato da udje na kosovo mirnim putem . pa shta onda posle sve te bombe i tolliko zhrtava sve je bio ok.dali qe i ovi preostalli srbi istu greshku da ponavljaju bog da ih quva.pa nikada nije kasno da neshto da se uqini u dobrom pravcu , ako kukamo ovako kako ide ovih 7 godina onda sunce neqe grijati nikada nad kosovom.

edip

pre 18 godina

Slucajno neko da pita nase komsije koliko slova ima nas jezik, to jest albanski, verujem da ona gospoda iz SANU i znaju(ne svi),a da slucajno neko im postavlja drugo pitanje: kakve vereispovesti su albanci, verujem da odgovor vecine srba bio-oni su muslimani, pocevsi od njihove logike: pravoslavci su samo srbi.Ako nekoga interesuje mi albanci delimo vrlo bratski sve tri vere: muhamedansku, katolicku i pravoslavnu. Za sve praznike koji poticu iz ovih vera mi se posecujemo i cestitamo jedan drugome...Pogresno ste procitali Cekua! Cestitke za praznik!

bekim

pre 18 godina

meni je osobno zao sto vladika artmije je povukao ovaj potez ,kod nas albanaca oduvijek je bila tradicija da za vrijeme uskrsa ili bozica pruzimo ruku pomirenja jadan drugom ja sam totalno apoliticki sto ne znaci da me ne zanima sta se desava u mojoj zemlji ali ovaj gest premijera cekua vidim kao jedan civilizovan cin jednog modernog premijera ,ali kao sto potparolka vlade kosova kaze za tango je potrebno dvoje.jasno je da prava srba i drugih manjina su krsena na kosovu ali valjda treba od necega poceti da gradimo medjusobno vjerovanje i postovanje,jednog dana kada srbi sa kosova shvate da vise ne mogu vladati vecinom kao sto su u zadnjih sto godina uradili i shvate novu realnost na kosovu njihovo stanje i njihova prava ce se automatski popravljati .sretan uskrs svima

Nele

pre 18 godina

Dakle nama nece biti bolje dok god odlucuju ovakvi poput Artemija. Nebitno je da li je Ceku iskren u svojoj nameri ali on je pred svetom pozeleo da svojim dolaskom u Gracanicu cestita praznik. Mi smo majstori da uvek kad ne treba kazemo istorijsko NE. To sto oni nisu primili Tadica mi smo trebali da iskoristimo i da sa DA Cekuu dobijemo kakvu takvu politicku prednost pred svetom. Ovako su oni ponistili njihovu gresku sto nisu primili Tadica. Duze ce se pamtiti Artemijevo NE. Svi pamtimo 17 mart i treba ali da li svi pamtimo sta su Milosevicevi "heroji" uradili Albancima za vreme bombardovanja? Zato je ovo bila prilika da se prekine sa nemirima i da se krene u neki dogovor. Sa Artemijem i slicnima tesko da moze da dodje do njega.

lazar

pre 18 godina

Pre par dana, na godisnjem odmoru kod supruge i dece u Zadru, hrvatski "dragovoljac" Agim Ceku rece "I ako ga osude. za mene je Ante Gotovina moj komandant, veliki heroj u junak". Rece i nista mu se ne dogodi. Kakav Hag, kakva medjunarodna zajednica?
Da li bi premijer Srbije mogao bez posledica javno da kaze "Bez obzira na presudu Ratko Mladic je heroj i junak"?
I ono najvaznije, da li bi Ratko Mladic mogao da bude premijer Republike Srpske i da slobodno seta po svetu?
Isti taj Ceku( i drustvo) je nediplomatski odbio Tadica sa sahrane Rugove i nista mu se nije dogodilo.
Nije u pitanju diplomatija nego pravilo da velika riba jede malu ribu, odnosno diplomatija je ono sto podrzavaju USA i Velika Britanija....

dani

pre 18 godina

Politicki zahtev odbacen politickim odgovorom.Tu nista nema korisno.SPC oduvek (ja sam to primetio od 1981 godine,preko SPC stampe "PRAVOSLAVLJE"),koja vodila antialbansku i anti svi ostali koji nisu srbi i pravoslavni vjernici.SPC bila je promotor svi srbskih nacionalisticki i sovenisticki poduhvata Srbije
(da se setimo snimcima srpskih popova s kalasnikovima u ruke`90 god).
Sada su jasani rezultati takve politike.SPCvodi jednu tvrdoglavu politiku,i vodice takvu sve dok ne bude PCK (Pravoslavna Crkava Kosova).
Tada ce i albanci i srbi i ostali mocice ziveti ravnopravni i u dobrim medjusobnim odnosima.Nije to
daleko.