Sreda, 19.04.2006.

07:39

Zagrevanje motora

Izvor: B92

Zagrevanje motora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

novak

pre 13 godina

Razumem treba krenuti odmah po pljenju auta i voziti na niskim obrtajima ali kako voziti tako hladan auto uzbrdo na nizim obrtajima?

Zeljko

pre 16 godina

Nije, gospodo, potrebno nezagrejan motor voziti samo na nižim obrtajima, već i BEZ PREVELIKOG OPTEREĆENJA. Ako hoćete da date uputstvo neupućenim vozačima, trebalo bi se generalno opredeliti za ovu priču. Naravno da motori starije konstrukcije traže malo složeniju proceduru (pre svega oko feeling-a sa saug-om), ali je u suštini isto. Primera radi, prema preporuci Renoa novi 1.6 16V motor (a i ostale savremene motore) nije preporučljivo zagrevati radom u mestu, već kako je gore opisano. Sa srećom.

Igor

pre 17 godina

Sve je više automobila koji uopšte nemaju merač temperature rashladne tečnosti( o temperaturi ulja da ne pričam).I šta onda?Baš me zanima koliko li proizvođači time uštede što izostave jedan jako bitan instrument u automobilu.Zato ima automatsko paljenje brisača kao da onaj ko vozi ne vidi da pada kiša!

Stevan Bgd

pre 17 godina

Svaka cast na komentarima svim ucesnicima! Zaista pametno i korisno! Samo jedno pitanje - imam opel vectru 1.6 - 1998 god koja trosi otprilike 1l ulja na 2000km. Vulkanizer mi je rekao da ne menjam ulje uopste nego da dolivam. Da li je ispravan sistem? Pozdrav

Wekke

pre 17 godina

Elfer ljudi, nije moguće da ste takvi duduci. Komanda tabla na prvoj slici je Poscheova. Pozdrav svima koji nešto znaju o automobilima.

TDI

pre 17 godina

Veoma, veoma dug clanak?? Sto se tice motornog ulja ja posedujem VW Passat TDI (3BG) sa LongLife tipom odrzavanja sto znaci promena ulja na 30.000 km. Na zalost LongLife ulje nije nimalo jeftino. Cena u Nemackoj u VW-u jednog litar je 25 Eura, u VW partner servisima ~18 Eura a na ebay.de moze da se nadje cak za 6 Eura (preko 1.000 litara) do 8-9 Eura za male kolicine (1-5 litara) - toboze cak i ulje sa ebay-a je firmirano. Kako god, opet je jeftinije menjati skupo ulje na 30.000 km nego jeftinije na svakih 5.000 km.

Sa druge strane msilsim da se previse paznje poklanja pravilnom odrzavanju motora jer druge komponente kao sto su manzentne, izduvni sistem, kaisevi, vesanje propadaju mnogo cesce i brze tako da su rashodi za te kvarove mnogo veci.

Darko

pre 18 godina

Lepo prepisan tekst iz udzbenika saobracajne skole izdanje 1956 koji se odnisi na zastavu 750,
mislim da je jednostavnije napisati kao sto pise u prirucniku svih novijih automobila;
do not race cold engine tj. krenite vozilom odmah nakon starta i ne dajte previse obrtaja motoru.
Dobro mora covek nesto i da napise ali ima i korisnijih saveta npr.
kako pravilno sedeti u sedistu, na koji nacin okretati volan, kako izaci iz nezeljene situacije...to se ne nalazi lako po netu i casopisima vec se placa u odredjenim centrima za obuku vozaca, POZDRAV

nemanja

pre 18 godina

Najvaznija stvar je da se ulje (a ne voda) u motoru zagreje. To ne ide tako brzo, treba sacekati otprilike 10-15 minuta voznje i tek onda moze da se vozi ostrije. U nekim kolima postoji merac temperature ulja, dok kod BMW M obrtomer progresivno dize maksimum obrtaja preko led dioda kako se ulje u motoru zagreva... I jos nesto, kada se krene, ne treba odmah saltovati u drugu, vec treba 100-200 metara preci u prvoj - tako se najbrze postize i stabilizuje pritisak ulja.
Cajgeri su iz RX8, mada bi fer reci da je raspored i dizajn iskopiran od Alfe 147.

Chicago

pre 18 godina

Ovde, u SAD, strucnjaci savetuju da se ulje /i filter/ u motoru menja svakih 5.000 kilometara, ili svakih cetiri meseca, jer ulje oksidise /gubi svoje karateristike/ i kada se automobil ne vozi. Za moderne automobile vecina proizvodjaca preporucuje promenu ulja na svakih 8.000 milja ili 13.000 km. Ja imam konzervativan stav, savetujem promenu na svakih 5.000 km, jer je to najbolja preventiva koja nam cuva dzep. Video sam motore, u jos uvek dobrom stanju, sa predjenih 500.000 i visse kilometara, naravno u vlasnistvu ljudi kojima je zadovoljstvo da se brinu o svom vozilu; takvi vozaci redovno servisiraju vozilo i cesce menjaju ulje u motoru, menjacu i diferencijalu.

Sinteticka ulja nisu proizvedena u retorti. Ona su napravljena od mineralnih ulja uz dodatak skupih aditiva, pa ne oksidisu, duze zadrzavaju zahtevani viskozitet, visoke temperature ih ne razlazu brzo, te efikasno podmazuju i HLADE metalne povrsine. Stoga se mogu menjati posle predjenih 10, 15.000, ili vise kilometara, sto zavisi da li se vozilo koristi u gradu ili na otvorenim putevima. Treba se striktno drzati preporuke proizvodjaca vozila, narocito ako se vozilo koristi u otezanim uslovima eksploatacije- vuca prikolice, camca ili voznja u brdima. Ovde spadaju i klimatski uslovi, sto nije relevantno za Srbiju, pa da se ne opterecujemo time.

Podrazumeva se da ulje treba da bude proizvod renomirane kompanije, a viskozitet odgovarajuci prema godisnjem dobu, tj temperaturi vazduha. Nekada su vozaci govorili: Ko redovno podmazuje /menja ulje/ duze vozi /bez kvarova/. Tada su se podmazivali i odredjeni delovi na donjem postroju, ali nije na odmet setiti se ovih rechi.

Banat

pre 18 godina

U knjizi koju sam dobio sa autom (Jetta/Bora, 2.0, 4 cil., benzin) pise da ni pod kakvim okolnostima auto ne treba startovati i onda ga ostaviti da se zagreje. Bez obzira na temperaturu/vreme. Sedi, pali i vozi.

bikan

pre 18 godina

Mnogo bre istupi ste. Kad upalis auto sacekaj da se komjuter resetuje, da chekira sve systeme, i onda se polazi. Koliko to traje? Obicno 5-15 sek. Obicno auto daje bipping sound za to vreme, ili neki automobili zadrze "check" svetla upaljena za to vreme. Naravno, u prvih 2-3 min. voznje ne forsiraj masinu. Kolikoje to u RPM? Zavisi od masine, kod te MAZDE RX8 5-6K je kao kod diesela mozda 2-3K. BMW M-serije, imaju RPM table koje se podesavaju, odnosno "red" linija se pomera u zavisnosti od optimalne temperature. Kad se upali M3 ili 5 or 6, red-linija je oko 4K, i posle 2-3min. vreme ode na 7-8K. (otprilike).

Pravi vlasnik SAAB-a

pre 18 godina

@ SAAB 93 Aero:
Sabov 2.0T I4 agregat ima 210 KS, a u "Aero" verziju se ugradjuje 2.8T V6 od 250 KS. Dakle nemoguce je da imas verziju sa 2 litra i 250 KS. Sta si ti radio sa svojim automobilom ? Da li si zamenio/cipovao masinu? Ili si samo pobrkao loncice jer u opste ne vozis SAAB?

Semafor

pre 18 godina

Nećete vi naše "stručnjake" ubediti da ne treba zagrevati motor u mestu. Takođe ih nećete ubediti da golf 2 nije najbolji automobil svih vremena.

SAAB 93 AERO

pre 18 godina

@ Danilo
Ja daleko manje zagadjujem okolinu kada SAAB-a vozim na auto putu nekih 150km svake 2-3 nedelje nego sto zagadjuju autobusi GSP u Beogradu, razdrndane Lade, Zastave, matori dizel Golfovi i Mercedesi koje nasi taksisti svakodnevno voze po Beogradu. I ne kosta mnogo, za tih 150 km po auto putu sigurno potrosim manje benzina neko za 80 km koliko predjem u proseku dnevno po gradu sa motorom od 2.0T i 250 KS.

Vlada

pre 18 godina

U vezi cekanja od 30s na parkingu, pri pokretanju motora - jedini razlog za ovo je da auto ne cima, tj. na taj nacin ne bude opasnost u saobracaju. Moderni automobili nemaju taj problem, pa nema potrebe cekati ni tih 30s. Motor se UVEK bolje zagreva u voznji, nego pri stajanju.

pdj

pre 18 godina

Svaki hladan start predstavlja "sok" za motor. Injection motori ne zahtevaju zagrevanje u mestu "na leru" vec je najbolje da se motor zagreva u toku voznje sa manjim brojem obrtaja. Znam za slucajeve (pogotovo kod zena vozaca koje nisu upucene) da je motor zaribao jer je turiran odmah posle startovanja iz hladnog stanja, jer motor u takvom stanju nema dobro podmazivanje. Posebno treba obratiti paznju na adekvatan izbor motornog ulja.

Novak

pre 18 godina

Komandna tabla je sa Mazde RX8. Tesko da neki motor iz Toyote RAV 4 moze da se vrti preko osam hiljada obrtaja.
p.s. vidi gde pocinje crveno polje

Focus II

pre 18 godina

Hvala na savetima. Od kako sam kupio novi auto, prosto sam zaboravio da bi bilo lepo odsedeti na parkingu 30ak sekundi, jer sa ovim novim motorima (naizgled) nema razlike u ponasanju motora, bilo hladan ili ne.
@BFury, @Aleksa
Sto se tice komandne table, prvo sam pomislio da je je neki motor u pitanju, ali zvuci logicno ono sto je BFury napisao, jer Mazda RX-8 ima roto-motor koji se mnogo brze okrece od ovih linearnih. A ne znam odakle Aleksi ideja da se u RAV-4 ugradjuje motor sa crvenom linijom na 9.000 obrtaja u minuti.

VLadan

pre 18 godina

Super clanak. Moj prvi serviser u Svajcarskoj mi je rekao da moju Hondu Jazz (nije sportski auto) s vremena na vreme izvezem na autoput i nateram u crveno u svim brzinama (sem u 5. naravno, jer i ne moze). Inace ga davim u gradu i moracu da menjam ulje i filter ulja na svakih 6 meseci, ili mu skracujem duplo radni vek...
Tabla je sa Mazde RX-8, ali su dva dela sa strana zamenila mesto u odnosu na onu kojoj je volan sa leve strane... Da li se radi o modelu za UK trziste ili o necemu drugom?

Magnus Pyke

pre 18 godina

Veoma dobar tekst. Molio bih autora da napise clanak o motornim uljima. Zasto treba menjati ulje cesce i kako se stiti motor od habanja.

Nikola

pre 18 godina

Mislim da nije dovoljno jasno nagalseno da, poredjenju sa temperaturama koje se dostignu u delovima motora, zimsko i letnje startovanje nemaju mnogo razlike. Odnosno, vozaci ne bi trebalo da leto shvate kao mnogo povoljnije. Naime, motor treba normalno da radi u oblasti 80 - 100 stepeni celzijusa pa mu je i 30 celzijusa hladno. Obzirom da se sagorevanjem goriva razvijaju temperature do blizu 2000 (uslovno receno i lokalizovano) a metal je dobar provodnik toplote, leto nije neka velika prednost za motor koji potpuno ohladjen. Jos jedna bitna stvar koju svi previdjaju, svi termicki kontrolisani procesi (a to su i oni u strukturama materijala) se sa povisenjem, odnosno, snizenjem temperature ubrzavaju odnosno usporavaju eksponencijalno, a ne linearno. Sto znaci, ono sto se na 20 stepeni desi za jedna minut, na 80 stepeni se desi za par sekundi. I obratno.

Vozač

pre 18 godina

@ marko
Nemoj tako prijatelju, pa ručni saug je najsavremenije čudo tehnike koje se još uvek ugrađuje u neke prestižne modele kao što su Zastava 101, Zastava Koral 55, Zastava Florida...

yugo amerika

pre 18 godina

Odlicna tema... Mislim da svaki put pri startu motora treba sacekati 20 sekundi i onda voziti na malom broju obrtaja dok se ne zagreje. To i redovno menjanje ulja filtera i svecica uz kvalitetna ulja i gorivo i skoro svaki motor moze da predje minimum 250k milja bez problema.. I naravno, ne dopustiti da se pregreje... Interesantno bi bilo reci nesto o razradjivanju novog motora. Kako ga voziti prvih nekoliko hiljada milja ili km? Znam da je pre bilo pravilo u zastavi ne prelaziti 80 km/h prvih 1000km...

Chicago

pre 18 godina

Molim autora da napise clanak o koriscenju sintetickog motornog ulja, koje se ne zgusnjava na niskim temperaturama i upotrebi aditiva za ciscenje stetnih naslaga na izduvnim ventilima i u brizgaljkama goriva. Moje licno iskustvo pokazalo je efikasnost renomiranih aditiva u vozilima koja se vecinom koriste na kracim relacijama u rezimu gradske voznje. Casopis BMW kluba Amerike objavio je par saveta entuzijasta, kojima je benzin u venama, da oni uz sinteticka motorna ulja veoma skup Red Line ili Mobil 1, svakih 5.000 milja /8.000 km/ potrose jedan rezervoar goriva sa dodatkom Tectron aditiva, koji je najskuplji i kosta oko 8 do 10 dolara. Mislim da je ovo preterivanje u pedanteriji, ali preporucujem Tectron aditiv bar jednom godisnje. Nekoliko dobro ocuvanih i redovno servisiranih vozila, mojih prijatelja, nije proslo test izduvnih gasova pre registracije. Posavetovao sam ih da probaju sa dodatkom ovog aditiva u benzinu. Posle predjenih 200 do 300 km, sa Tectron-om, ponovili su test i rezultati su bili vrhunski! P.S. Da li se ovaj aditiv prodaje u Srbiji?

vlade

pre 18 godina

Dobra tema. Pri kupovini polovnih automobila nije toliko važno da li ima pređeno 100k ili 140k, već kakve su vožnje pravljene i redovno servisiranje. Životni vek motora nije ograničen kvalitetom materijala nego isključivo inteligencijom vozača. Predlažem, da se pokrene tema o vozačkoj kulturi ili nekulturi u našoj zemlji.

Matrix

pre 18 godina

"U hladnijim danima pre samog starta rad grejača ponoviti par puta kako bi pokretanje motora bilo olakšano."
Ovo ne vazi za novije modele dizelasa sa brzim grejacima! Ja sam to radio i za pola godine od 4 grejaca 3 su izgorela!
Najbolje je da se saceka par sekundi nakon sto se nakon gašenja signalne lampice i onda startovati motor, nikako ne treba ponoviti rad grejaca.

miki

pre 18 godina

U pravu ste. I ja izadjem na auto put i poteram moju zastavu 101 preko 170 km na sat i stvarno posle toga auto samo zadovoljno prede.

SAAB 93 AERO

pre 18 godina

Vozim automobil uglavnom po gradu, svestan sam cinjenice da gradska voznja ubija motor. Kada sam kupovao auto, mehanicari u SAAB-u su mi preporucili bar jednom u 2-3 nedelje da izadjem na auto put i vozim brze i ostrije. Tako da lepo sipam benzin od 98 oktana, izadjem na auto put i ne stedim ga nekih 100-150 km kako kada imam vremena. Posle te voznje automobil se preporodi!

Mirko

pre 18 godina

Cekanje grejaca kod savremenih disel motora je potrebno samo pri temperaturama nizim od 5C. Bar tako pise u korisnickoj knjizici, ali je voznja prvih 5-10km ubistvo ukoliko se preteruje sa gasom. Isto tako nakon duge voznje koja je neophodna da se motor izduva ostaviti motor u leer hodu bar 1min. (tako se cuva turbo). Odlicna tema.

Perica

pre 18 godina

Fin, a najpre koristan tekst, posebno za nove vozače. Bilo bi dobro da nastavite sa serijom tekstova o održavanju motora, sa osvrtom na to kako vozači treba da se ponašaju da bi sačuvali motor i produžili mu radni vek.

miki

pre 18 godina

U pravu ste. I ja izadjem na auto put i poteram moju zastavu 101 preko 170 km na sat i stvarno posle toga auto samo zadovoljno prede.

Semafor

pre 18 godina

Nećete vi naše "stručnjake" ubediti da ne treba zagrevati motor u mestu. Takođe ih nećete ubediti da golf 2 nije najbolji automobil svih vremena.

Igor

pre 17 godina

Sve je više automobila koji uopšte nemaju merač temperature rashladne tečnosti( o temperaturi ulja da ne pričam).I šta onda?Baš me zanima koliko li proizvođači time uštede što izostave jedan jako bitan instrument u automobilu.Zato ima automatsko paljenje brisača kao da onaj ko vozi ne vidi da pada kiša!

Mirko

pre 18 godina

Cekanje grejaca kod savremenih disel motora je potrebno samo pri temperaturama nizim od 5C. Bar tako pise u korisnickoj knjizici, ali je voznja prvih 5-10km ubistvo ukoliko se preteruje sa gasom. Isto tako nakon duge voznje koja je neophodna da se motor izduva ostaviti motor u leer hodu bar 1min. (tako se cuva turbo). Odlicna tema.

Zeljko

pre 16 godina

Nije, gospodo, potrebno nezagrejan motor voziti samo na nižim obrtajima, već i BEZ PREVELIKOG OPTEREĆENJA. Ako hoćete da date uputstvo neupućenim vozačima, trebalo bi se generalno opredeliti za ovu priču. Naravno da motori starije konstrukcije traže malo složeniju proceduru (pre svega oko feeling-a sa saug-om), ali je u suštini isto. Primera radi, prema preporuci Renoa novi 1.6 16V motor (a i ostale savremene motore) nije preporučljivo zagrevati radom u mestu, već kako je gore opisano. Sa srećom.

Perica

pre 18 godina

Fin, a najpre koristan tekst, posebno za nove vozače. Bilo bi dobro da nastavite sa serijom tekstova o održavanju motora, sa osvrtom na to kako vozači treba da se ponašaju da bi sačuvali motor i produžili mu radni vek.

SAAB 93 AERO

pre 18 godina

Vozim automobil uglavnom po gradu, svestan sam cinjenice da gradska voznja ubija motor. Kada sam kupovao auto, mehanicari u SAAB-u su mi preporucili bar jednom u 2-3 nedelje da izadjem na auto put i vozim brze i ostrije. Tako da lepo sipam benzin od 98 oktana, izadjem na auto put i ne stedim ga nekih 100-150 km kako kada imam vremena. Posle te voznje automobil se preporodi!

Chicago

pre 18 godina

Ovde, u SAD, strucnjaci savetuju da se ulje /i filter/ u motoru menja svakih 5.000 kilometara, ili svakih cetiri meseca, jer ulje oksidise /gubi svoje karateristike/ i kada se automobil ne vozi. Za moderne automobile vecina proizvodjaca preporucuje promenu ulja na svakih 8.000 milja ili 13.000 km. Ja imam konzervativan stav, savetujem promenu na svakih 5.000 km, jer je to najbolja preventiva koja nam cuva dzep. Video sam motore, u jos uvek dobrom stanju, sa predjenih 500.000 i visse kilometara, naravno u vlasnistvu ljudi kojima je zadovoljstvo da se brinu o svom vozilu; takvi vozaci redovno servisiraju vozilo i cesce menjaju ulje u motoru, menjacu i diferencijalu.

Sinteticka ulja nisu proizvedena u retorti. Ona su napravljena od mineralnih ulja uz dodatak skupih aditiva, pa ne oksidisu, duze zadrzavaju zahtevani viskozitet, visoke temperature ih ne razlazu brzo, te efikasno podmazuju i HLADE metalne povrsine. Stoga se mogu menjati posle predjenih 10, 15.000, ili vise kilometara, sto zavisi da li se vozilo koristi u gradu ili na otvorenim putevima. Treba se striktno drzati preporuke proizvodjaca vozila, narocito ako se vozilo koristi u otezanim uslovima eksploatacije- vuca prikolice, camca ili voznja u brdima. Ovde spadaju i klimatski uslovi, sto nije relevantno za Srbiju, pa da se ne opterecujemo time.

Podrazumeva se da ulje treba da bude proizvod renomirane kompanije, a viskozitet odgovarajuci prema godisnjem dobu, tj temperaturi vazduha. Nekada su vozaci govorili: Ko redovno podmazuje /menja ulje/ duze vozi /bez kvarova/. Tada su se podmazivali i odredjeni delovi na donjem postroju, ali nije na odmet setiti se ovih rechi.

vlade

pre 18 godina

Dobra tema. Pri kupovini polovnih automobila nije toliko važno da li ima pređeno 100k ili 140k, već kakve su vožnje pravljene i redovno servisiranje. Životni vek motora nije ograničen kvalitetom materijala nego isključivo inteligencijom vozača. Predlažem, da se pokrene tema o vozačkoj kulturi ili nekulturi u našoj zemlji.

bikan

pre 18 godina

Mnogo bre istupi ste. Kad upalis auto sacekaj da se komjuter resetuje, da chekira sve systeme, i onda se polazi. Koliko to traje? Obicno 5-15 sek. Obicno auto daje bipping sound za to vreme, ili neki automobili zadrze "check" svetla upaljena za to vreme. Naravno, u prvih 2-3 min. voznje ne forsiraj masinu. Kolikoje to u RPM? Zavisi od masine, kod te MAZDE RX8 5-6K je kao kod diesela mozda 2-3K. BMW M-serije, imaju RPM table koje se podesavaju, odnosno "red" linija se pomera u zavisnosti od optimalne temperature. Kad se upali M3 ili 5 or 6, red-linija je oko 4K, i posle 2-3min. vreme ode na 7-8K. (otprilike).

TDI

pre 17 godina

Veoma, veoma dug clanak?? Sto se tice motornog ulja ja posedujem VW Passat TDI (3BG) sa LongLife tipom odrzavanja sto znaci promena ulja na 30.000 km. Na zalost LongLife ulje nije nimalo jeftino. Cena u Nemackoj u VW-u jednog litar je 25 Eura, u VW partner servisima ~18 Eura a na ebay.de moze da se nadje cak za 6 Eura (preko 1.000 litara) do 8-9 Eura za male kolicine (1-5 litara) - toboze cak i ulje sa ebay-a je firmirano. Kako god, opet je jeftinije menjati skupo ulje na 30.000 km nego jeftinije na svakih 5.000 km.

Sa druge strane msilsim da se previse paznje poklanja pravilnom odrzavanju motora jer druge komponente kao sto su manzentne, izduvni sistem, kaisevi, vesanje propadaju mnogo cesce i brze tako da su rashodi za te kvarove mnogo veci.

Matrix

pre 18 godina

"U hladnijim danima pre samog starta rad grejača ponoviti par puta kako bi pokretanje motora bilo olakšano."
Ovo ne vazi za novije modele dizelasa sa brzim grejacima! Ja sam to radio i za pola godine od 4 grejaca 3 su izgorela!
Najbolje je da se saceka par sekundi nakon sto se nakon gašenja signalne lampice i onda startovati motor, nikako ne treba ponoviti rad grejaca.

Chicago

pre 18 godina

Molim autora da napise clanak o koriscenju sintetickog motornog ulja, koje se ne zgusnjava na niskim temperaturama i upotrebi aditiva za ciscenje stetnih naslaga na izduvnim ventilima i u brizgaljkama goriva. Moje licno iskustvo pokazalo je efikasnost renomiranih aditiva u vozilima koja se vecinom koriste na kracim relacijama u rezimu gradske voznje. Casopis BMW kluba Amerike objavio je par saveta entuzijasta, kojima je benzin u venama, da oni uz sinteticka motorna ulja veoma skup Red Line ili Mobil 1, svakih 5.000 milja /8.000 km/ potrose jedan rezervoar goriva sa dodatkom Tectron aditiva, koji je najskuplji i kosta oko 8 do 10 dolara. Mislim da je ovo preterivanje u pedanteriji, ali preporucujem Tectron aditiv bar jednom godisnje. Nekoliko dobro ocuvanih i redovno servisiranih vozila, mojih prijatelja, nije proslo test izduvnih gasova pre registracije. Posavetovao sam ih da probaju sa dodatkom ovog aditiva u benzinu. Posle predjenih 200 do 300 km, sa Tectron-om, ponovili su test i rezultati su bili vrhunski! P.S. Da li se ovaj aditiv prodaje u Srbiji?

Banat

pre 18 godina

U knjizi koju sam dobio sa autom (Jetta/Bora, 2.0, 4 cil., benzin) pise da ni pod kakvim okolnostima auto ne treba startovati i onda ga ostaviti da se zagreje. Bez obzira na temperaturu/vreme. Sedi, pali i vozi.

Darko

pre 18 godina

Lepo prepisan tekst iz udzbenika saobracajne skole izdanje 1956 koji se odnisi na zastavu 750,
mislim da je jednostavnije napisati kao sto pise u prirucniku svih novijih automobila;
do not race cold engine tj. krenite vozilom odmah nakon starta i ne dajte previse obrtaja motoru.
Dobro mora covek nesto i da napise ali ima i korisnijih saveta npr.
kako pravilno sedeti u sedistu, na koji nacin okretati volan, kako izaci iz nezeljene situacije...to se ne nalazi lako po netu i casopisima vec se placa u odredjenim centrima za obuku vozaca, POZDRAV

Stevan Bgd

pre 17 godina

Svaka cast na komentarima svim ucesnicima! Zaista pametno i korisno! Samo jedno pitanje - imam opel vectru 1.6 - 1998 god koja trosi otprilike 1l ulja na 2000km. Vulkanizer mi je rekao da ne menjam ulje uopste nego da dolivam. Da li je ispravan sistem? Pozdrav

novak

pre 13 godina

Razumem treba krenuti odmah po pljenju auta i voziti na niskim obrtajima ali kako voziti tako hladan auto uzbrdo na nizim obrtajima?

yugo amerika

pre 18 godina

Odlicna tema... Mislim da svaki put pri startu motora treba sacekati 20 sekundi i onda voziti na malom broju obrtaja dok se ne zagreje. To i redovno menjanje ulja filtera i svecica uz kvalitetna ulja i gorivo i skoro svaki motor moze da predje minimum 250k milja bez problema.. I naravno, ne dopustiti da se pregreje... Interesantno bi bilo reci nesto o razradjivanju novog motora. Kako ga voziti prvih nekoliko hiljada milja ili km? Znam da je pre bilo pravilo u zastavi ne prelaziti 80 km/h prvih 1000km...

Magnus Pyke

pre 18 godina

Veoma dobar tekst. Molio bih autora da napise clanak o motornim uljima. Zasto treba menjati ulje cesce i kako se stiti motor od habanja.

VLadan

pre 18 godina

Super clanak. Moj prvi serviser u Svajcarskoj mi je rekao da moju Hondu Jazz (nije sportski auto) s vremena na vreme izvezem na autoput i nateram u crveno u svim brzinama (sem u 5. naravno, jer i ne moze). Inace ga davim u gradu i moracu da menjam ulje i filter ulja na svakih 6 meseci, ili mu skracujem duplo radni vek...
Tabla je sa Mazde RX-8, ali su dva dela sa strana zamenila mesto u odnosu na onu kojoj je volan sa leve strane... Da li se radi o modelu za UK trziste ili o necemu drugom?

Vlada

pre 18 godina

U vezi cekanja od 30s na parkingu, pri pokretanju motora - jedini razlog za ovo je da auto ne cima, tj. na taj nacin ne bude opasnost u saobracaju. Moderni automobili nemaju taj problem, pa nema potrebe cekati ni tih 30s. Motor se UVEK bolje zagreva u voznji, nego pri stajanju.

pdj

pre 18 godina

Svaki hladan start predstavlja "sok" za motor. Injection motori ne zahtevaju zagrevanje u mestu "na leru" vec je najbolje da se motor zagreva u toku voznje sa manjim brojem obrtaja. Znam za slucajeve (pogotovo kod zena vozaca koje nisu upucene) da je motor zaribao jer je turiran odmah posle startovanja iz hladnog stanja, jer motor u takvom stanju nema dobro podmazivanje. Posebno treba obratiti paznju na adekvatan izbor motornog ulja.

Wekke

pre 17 godina

Elfer ljudi, nije moguće da ste takvi duduci. Komanda tabla na prvoj slici je Poscheova. Pozdrav svima koji nešto znaju o automobilima.

Pravi vlasnik SAAB-a

pre 18 godina

@ SAAB 93 Aero:
Sabov 2.0T I4 agregat ima 210 KS, a u "Aero" verziju se ugradjuje 2.8T V6 od 250 KS. Dakle nemoguce je da imas verziju sa 2 litra i 250 KS. Sta si ti radio sa svojim automobilom ? Da li si zamenio/cipovao masinu? Ili si samo pobrkao loncice jer u opste ne vozis SAAB?

Focus II

pre 18 godina

Hvala na savetima. Od kako sam kupio novi auto, prosto sam zaboravio da bi bilo lepo odsedeti na parkingu 30ak sekundi, jer sa ovim novim motorima (naizgled) nema razlike u ponasanju motora, bilo hladan ili ne.
@BFury, @Aleksa
Sto se tice komandne table, prvo sam pomislio da je je neki motor u pitanju, ali zvuci logicno ono sto je BFury napisao, jer Mazda RX-8 ima roto-motor koji se mnogo brze okrece od ovih linearnih. A ne znam odakle Aleksi ideja da se u RAV-4 ugradjuje motor sa crvenom linijom na 9.000 obrtaja u minuti.

Novak

pre 18 godina

Komandna tabla je sa Mazde RX8. Tesko da neki motor iz Toyote RAV 4 moze da se vrti preko osam hiljada obrtaja.
p.s. vidi gde pocinje crveno polje

SAAB 93 AERO

pre 18 godina

@ Danilo
Ja daleko manje zagadjujem okolinu kada SAAB-a vozim na auto putu nekih 150km svake 2-3 nedelje nego sto zagadjuju autobusi GSP u Beogradu, razdrndane Lade, Zastave, matori dizel Golfovi i Mercedesi koje nasi taksisti svakodnevno voze po Beogradu. I ne kosta mnogo, za tih 150 km po auto putu sigurno potrosim manje benzina neko za 80 km koliko predjem u proseku dnevno po gradu sa motorom od 2.0T i 250 KS.

Vozač

pre 18 godina

@ marko
Nemoj tako prijatelju, pa ručni saug je najsavremenije čudo tehnike koje se još uvek ugrađuje u neke prestižne modele kao što su Zastava 101, Zastava Koral 55, Zastava Florida...

Nikola

pre 18 godina

Mislim da nije dovoljno jasno nagalseno da, poredjenju sa temperaturama koje se dostignu u delovima motora, zimsko i letnje startovanje nemaju mnogo razlike. Odnosno, vozaci ne bi trebalo da leto shvate kao mnogo povoljnije. Naime, motor treba normalno da radi u oblasti 80 - 100 stepeni celzijusa pa mu je i 30 celzijusa hladno. Obzirom da se sagorevanjem goriva razvijaju temperature do blizu 2000 (uslovno receno i lokalizovano) a metal je dobar provodnik toplote, leto nije neka velika prednost za motor koji potpuno ohladjen. Jos jedna bitna stvar koju svi previdjaju, svi termicki kontrolisani procesi (a to su i oni u strukturama materijala) se sa povisenjem, odnosno, snizenjem temperature ubrzavaju odnosno usporavaju eksponencijalno, a ne linearno. Sto znaci, ono sto se na 20 stepeni desi za jedna minut, na 80 stepeni se desi za par sekundi. I obratno.

nemanja

pre 18 godina

Najvaznija stvar je da se ulje (a ne voda) u motoru zagreje. To ne ide tako brzo, treba sacekati otprilike 10-15 minuta voznje i tek onda moze da se vozi ostrije. U nekim kolima postoji merac temperature ulja, dok kod BMW M obrtomer progresivno dize maksimum obrtaja preko led dioda kako se ulje u motoru zagreva... I jos nesto, kada se krene, ne treba odmah saltovati u drugu, vec treba 100-200 metara preci u prvoj - tako se najbrze postize i stabilizuje pritisak ulja.
Cajgeri su iz RX8, mada bi fer reci da je raspored i dizajn iskopiran od Alfe 147.

Stevan Bgd

pre 17 godina

Svaka cast na komentarima svim ucesnicima! Zaista pametno i korisno! Samo jedno pitanje - imam opel vectru 1.6 - 1998 god koja trosi otprilike 1l ulja na 2000km. Vulkanizer mi je rekao da ne menjam ulje uopste nego da dolivam. Da li je ispravan sistem? Pozdrav

SAAB 93 AERO

pre 18 godina

@ Danilo
Ja daleko manje zagadjujem okolinu kada SAAB-a vozim na auto putu nekih 150km svake 2-3 nedelje nego sto zagadjuju autobusi GSP u Beogradu, razdrndane Lade, Zastave, matori dizel Golfovi i Mercedesi koje nasi taksisti svakodnevno voze po Beogradu. I ne kosta mnogo, za tih 150 km po auto putu sigurno potrosim manje benzina neko za 80 km koliko predjem u proseku dnevno po gradu sa motorom od 2.0T i 250 KS.

Wekke

pre 17 godina

Elfer ljudi, nije moguće da ste takvi duduci. Komanda tabla na prvoj slici je Poscheova. Pozdrav svima koji nešto znaju o automobilima.

nemanja

pre 18 godina

Najvaznija stvar je da se ulje (a ne voda) u motoru zagreje. To ne ide tako brzo, treba sacekati otprilike 10-15 minuta voznje i tek onda moze da se vozi ostrije. U nekim kolima postoji merac temperature ulja, dok kod BMW M obrtomer progresivno dize maksimum obrtaja preko led dioda kako se ulje u motoru zagreva... I jos nesto, kada se krene, ne treba odmah saltovati u drugu, vec treba 100-200 metara preci u prvoj - tako se najbrze postize i stabilizuje pritisak ulja.
Cajgeri su iz RX8, mada bi fer reci da je raspored i dizajn iskopiran od Alfe 147.

Igor

pre 17 godina

Sve je više automobila koji uopšte nemaju merač temperature rashladne tečnosti( o temperaturi ulja da ne pričam).I šta onda?Baš me zanima koliko li proizvođači time uštede što izostave jedan jako bitan instrument u automobilu.Zato ima automatsko paljenje brisača kao da onaj ko vozi ne vidi da pada kiša!

Vozač

pre 18 godina

@ marko
Nemoj tako prijatelju, pa ručni saug je najsavremenije čudo tehnike koje se još uvek ugrađuje u neke prestižne modele kao što su Zastava 101, Zastava Koral 55, Zastava Florida...

Semafor

pre 18 godina

Nećete vi naše "stručnjake" ubediti da ne treba zagrevati motor u mestu. Takođe ih nećete ubediti da golf 2 nije najbolji automobil svih vremena.

Pravi vlasnik SAAB-a

pre 18 godina

@ SAAB 93 Aero:
Sabov 2.0T I4 agregat ima 210 KS, a u "Aero" verziju se ugradjuje 2.8T V6 od 250 KS. Dakle nemoguce je da imas verziju sa 2 litra i 250 KS. Sta si ti radio sa svojim automobilom ? Da li si zamenio/cipovao masinu? Ili si samo pobrkao loncice jer u opste ne vozis SAAB?

Darko

pre 18 godina

Lepo prepisan tekst iz udzbenika saobracajne skole izdanje 1956 koji se odnisi na zastavu 750,
mislim da je jednostavnije napisati kao sto pise u prirucniku svih novijih automobila;
do not race cold engine tj. krenite vozilom odmah nakon starta i ne dajte previse obrtaja motoru.
Dobro mora covek nesto i da napise ali ima i korisnijih saveta npr.
kako pravilno sedeti u sedistu, na koji nacin okretati volan, kako izaci iz nezeljene situacije...to se ne nalazi lako po netu i casopisima vec se placa u odredjenim centrima za obuku vozaca, POZDRAV

Perica

pre 18 godina

Fin, a najpre koristan tekst, posebno za nove vozače. Bilo bi dobro da nastavite sa serijom tekstova o održavanju motora, sa osvrtom na to kako vozači treba da se ponašaju da bi sačuvali motor i produžili mu radni vek.

SAAB 93 AERO

pre 18 godina

Vozim automobil uglavnom po gradu, svestan sam cinjenice da gradska voznja ubija motor. Kada sam kupovao auto, mehanicari u SAAB-u su mi preporucili bar jednom u 2-3 nedelje da izadjem na auto put i vozim brze i ostrije. Tako da lepo sipam benzin od 98 oktana, izadjem na auto put i ne stedim ga nekih 100-150 km kako kada imam vremena. Posle te voznje automobil se preporodi!

Mirko

pre 18 godina

Cekanje grejaca kod savremenih disel motora je potrebno samo pri temperaturama nizim od 5C. Bar tako pise u korisnickoj knjizici, ali je voznja prvih 5-10km ubistvo ukoliko se preteruje sa gasom. Isto tako nakon duge voznje koja je neophodna da se motor izduva ostaviti motor u leer hodu bar 1min. (tako se cuva turbo). Odlicna tema.

Chicago

pre 18 godina

Molim autora da napise clanak o koriscenju sintetickog motornog ulja, koje se ne zgusnjava na niskim temperaturama i upotrebi aditiva za ciscenje stetnih naslaga na izduvnim ventilima i u brizgaljkama goriva. Moje licno iskustvo pokazalo je efikasnost renomiranih aditiva u vozilima koja se vecinom koriste na kracim relacijama u rezimu gradske voznje. Casopis BMW kluba Amerike objavio je par saveta entuzijasta, kojima je benzin u venama, da oni uz sinteticka motorna ulja veoma skup Red Line ili Mobil 1, svakih 5.000 milja /8.000 km/ potrose jedan rezervoar goriva sa dodatkom Tectron aditiva, koji je najskuplji i kosta oko 8 do 10 dolara. Mislim da je ovo preterivanje u pedanteriji, ali preporucujem Tectron aditiv bar jednom godisnje. Nekoliko dobro ocuvanih i redovno servisiranih vozila, mojih prijatelja, nije proslo test izduvnih gasova pre registracije. Posavetovao sam ih da probaju sa dodatkom ovog aditiva u benzinu. Posle predjenih 200 do 300 km, sa Tectron-om, ponovili su test i rezultati su bili vrhunski! P.S. Da li se ovaj aditiv prodaje u Srbiji?

novak

pre 13 godina

Razumem treba krenuti odmah po pljenju auta i voziti na niskim obrtajima ali kako voziti tako hladan auto uzbrdo na nizim obrtajima?

miki

pre 18 godina

U pravu ste. I ja izadjem na auto put i poteram moju zastavu 101 preko 170 km na sat i stvarno posle toga auto samo zadovoljno prede.

Zeljko

pre 16 godina

Nije, gospodo, potrebno nezagrejan motor voziti samo na nižim obrtajima, već i BEZ PREVELIKOG OPTEREĆENJA. Ako hoćete da date uputstvo neupućenim vozačima, trebalo bi se generalno opredeliti za ovu priču. Naravno da motori starije konstrukcije traže malo složeniju proceduru (pre svega oko feeling-a sa saug-om), ali je u suštini isto. Primera radi, prema preporuci Renoa novi 1.6 16V motor (a i ostale savremene motore) nije preporučljivo zagrevati radom u mestu, već kako je gore opisano. Sa srećom.

Matrix

pre 18 godina

"U hladnijim danima pre samog starta rad grejača ponoviti par puta kako bi pokretanje motora bilo olakšano."
Ovo ne vazi za novije modele dizelasa sa brzim grejacima! Ja sam to radio i za pola godine od 4 grejaca 3 su izgorela!
Najbolje je da se saceka par sekundi nakon sto se nakon gašenja signalne lampice i onda startovati motor, nikako ne treba ponoviti rad grejaca.

vlade

pre 18 godina

Dobra tema. Pri kupovini polovnih automobila nije toliko važno da li ima pređeno 100k ili 140k, već kakve su vožnje pravljene i redovno servisiranje. Životni vek motora nije ograničen kvalitetom materijala nego isključivo inteligencijom vozača. Predlažem, da se pokrene tema o vozačkoj kulturi ili nekulturi u našoj zemlji.

yugo amerika

pre 18 godina

Odlicna tema... Mislim da svaki put pri startu motora treba sacekati 20 sekundi i onda voziti na malom broju obrtaja dok se ne zagreje. To i redovno menjanje ulja filtera i svecica uz kvalitetna ulja i gorivo i skoro svaki motor moze da predje minimum 250k milja bez problema.. I naravno, ne dopustiti da se pregreje... Interesantno bi bilo reci nesto o razradjivanju novog motora. Kako ga voziti prvih nekoliko hiljada milja ili km? Znam da je pre bilo pravilo u zastavi ne prelaziti 80 km/h prvih 1000km...

Nikola

pre 18 godina

Mislim da nije dovoljno jasno nagalseno da, poredjenju sa temperaturama koje se dostignu u delovima motora, zimsko i letnje startovanje nemaju mnogo razlike. Odnosno, vozaci ne bi trebalo da leto shvate kao mnogo povoljnije. Naime, motor treba normalno da radi u oblasti 80 - 100 stepeni celzijusa pa mu je i 30 celzijusa hladno. Obzirom da se sagorevanjem goriva razvijaju temperature do blizu 2000 (uslovno receno i lokalizovano) a metal je dobar provodnik toplote, leto nije neka velika prednost za motor koji potpuno ohladjen. Jos jedna bitna stvar koju svi previdjaju, svi termicki kontrolisani procesi (a to su i oni u strukturama materijala) se sa povisenjem, odnosno, snizenjem temperature ubrzavaju odnosno usporavaju eksponencijalno, a ne linearno. Sto znaci, ono sto se na 20 stepeni desi za jedna minut, na 80 stepeni se desi za par sekundi. I obratno.

Magnus Pyke

pre 18 godina

Veoma dobar tekst. Molio bih autora da napise clanak o motornim uljima. Zasto treba menjati ulje cesce i kako se stiti motor od habanja.

VLadan

pre 18 godina

Super clanak. Moj prvi serviser u Svajcarskoj mi je rekao da moju Hondu Jazz (nije sportski auto) s vremena na vreme izvezem na autoput i nateram u crveno u svim brzinama (sem u 5. naravno, jer i ne moze). Inace ga davim u gradu i moracu da menjam ulje i filter ulja na svakih 6 meseci, ili mu skracujem duplo radni vek...
Tabla je sa Mazde RX-8, ali su dva dela sa strana zamenila mesto u odnosu na onu kojoj je volan sa leve strane... Da li se radi o modelu za UK trziste ili o necemu drugom?

Focus II

pre 18 godina

Hvala na savetima. Od kako sam kupio novi auto, prosto sam zaboravio da bi bilo lepo odsedeti na parkingu 30ak sekundi, jer sa ovim novim motorima (naizgled) nema razlike u ponasanju motora, bilo hladan ili ne.
@BFury, @Aleksa
Sto se tice komandne table, prvo sam pomislio da je je neki motor u pitanju, ali zvuci logicno ono sto je BFury napisao, jer Mazda RX-8 ima roto-motor koji se mnogo brze okrece od ovih linearnih. A ne znam odakle Aleksi ideja da se u RAV-4 ugradjuje motor sa crvenom linijom na 9.000 obrtaja u minuti.

Novak

pre 18 godina

Komandna tabla je sa Mazde RX8. Tesko da neki motor iz Toyote RAV 4 moze da se vrti preko osam hiljada obrtaja.
p.s. vidi gde pocinje crveno polje

Vlada

pre 18 godina

U vezi cekanja od 30s na parkingu, pri pokretanju motora - jedini razlog za ovo je da auto ne cima, tj. na taj nacin ne bude opasnost u saobracaju. Moderni automobili nemaju taj problem, pa nema potrebe cekati ni tih 30s. Motor se UVEK bolje zagreva u voznji, nego pri stajanju.

pdj

pre 18 godina

Svaki hladan start predstavlja "sok" za motor. Injection motori ne zahtevaju zagrevanje u mestu "na leru" vec je najbolje da se motor zagreva u toku voznje sa manjim brojem obrtaja. Znam za slucajeve (pogotovo kod zena vozaca koje nisu upucene) da je motor zaribao jer je turiran odmah posle startovanja iz hladnog stanja, jer motor u takvom stanju nema dobro podmazivanje. Posebno treba obratiti paznju na adekvatan izbor motornog ulja.

bikan

pre 18 godina

Mnogo bre istupi ste. Kad upalis auto sacekaj da se komjuter resetuje, da chekira sve systeme, i onda se polazi. Koliko to traje? Obicno 5-15 sek. Obicno auto daje bipping sound za to vreme, ili neki automobili zadrze "check" svetla upaljena za to vreme. Naravno, u prvih 2-3 min. voznje ne forsiraj masinu. Kolikoje to u RPM? Zavisi od masine, kod te MAZDE RX8 5-6K je kao kod diesela mozda 2-3K. BMW M-serije, imaju RPM table koje se podesavaju, odnosno "red" linija se pomera u zavisnosti od optimalne temperature. Kad se upali M3 ili 5 or 6, red-linija je oko 4K, i posle 2-3min. vreme ode na 7-8K. (otprilike).

Banat

pre 18 godina

U knjizi koju sam dobio sa autom (Jetta/Bora, 2.0, 4 cil., benzin) pise da ni pod kakvim okolnostima auto ne treba startovati i onda ga ostaviti da se zagreje. Bez obzira na temperaturu/vreme. Sedi, pali i vozi.

Chicago

pre 18 godina

Ovde, u SAD, strucnjaci savetuju da se ulje /i filter/ u motoru menja svakih 5.000 kilometara, ili svakih cetiri meseca, jer ulje oksidise /gubi svoje karateristike/ i kada se automobil ne vozi. Za moderne automobile vecina proizvodjaca preporucuje promenu ulja na svakih 8.000 milja ili 13.000 km. Ja imam konzervativan stav, savetujem promenu na svakih 5.000 km, jer je to najbolja preventiva koja nam cuva dzep. Video sam motore, u jos uvek dobrom stanju, sa predjenih 500.000 i visse kilometara, naravno u vlasnistvu ljudi kojima je zadovoljstvo da se brinu o svom vozilu; takvi vozaci redovno servisiraju vozilo i cesce menjaju ulje u motoru, menjacu i diferencijalu.

Sinteticka ulja nisu proizvedena u retorti. Ona su napravljena od mineralnih ulja uz dodatak skupih aditiva, pa ne oksidisu, duze zadrzavaju zahtevani viskozitet, visoke temperature ih ne razlazu brzo, te efikasno podmazuju i HLADE metalne povrsine. Stoga se mogu menjati posle predjenih 10, 15.000, ili vise kilometara, sto zavisi da li se vozilo koristi u gradu ili na otvorenim putevima. Treba se striktno drzati preporuke proizvodjaca vozila, narocito ako se vozilo koristi u otezanim uslovima eksploatacije- vuca prikolice, camca ili voznja u brdima. Ovde spadaju i klimatski uslovi, sto nije relevantno za Srbiju, pa da se ne opterecujemo time.

Podrazumeva se da ulje treba da bude proizvod renomirane kompanije, a viskozitet odgovarajuci prema godisnjem dobu, tj temperaturi vazduha. Nekada su vozaci govorili: Ko redovno podmazuje /menja ulje/ duze vozi /bez kvarova/. Tada su se podmazivali i odredjeni delovi na donjem postroju, ali nije na odmet setiti se ovih rechi.

TDI

pre 17 godina

Veoma, veoma dug clanak?? Sto se tice motornog ulja ja posedujem VW Passat TDI (3BG) sa LongLife tipom odrzavanja sto znaci promena ulja na 30.000 km. Na zalost LongLife ulje nije nimalo jeftino. Cena u Nemackoj u VW-u jednog litar je 25 Eura, u VW partner servisima ~18 Eura a na ebay.de moze da se nadje cak za 6 Eura (preko 1.000 litara) do 8-9 Eura za male kolicine (1-5 litara) - toboze cak i ulje sa ebay-a je firmirano. Kako god, opet je jeftinije menjati skupo ulje na 30.000 km nego jeftinije na svakih 5.000 km.

Sa druge strane msilsim da se previse paznje poklanja pravilnom odrzavanju motora jer druge komponente kao sto su manzentne, izduvni sistem, kaisevi, vesanje propadaju mnogo cesce i brze tako da su rashodi za te kvarove mnogo veci.