Petak, 07.04.2006.

06:13

Za Sloveniju slučaj vojnika završen

Slovenačko državno tužilaštvo negira <a href="https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=04&dd=06&nav_category=64&nav_id=193936" class="text-link" target= "_blank">optužbe iz Srbije</a> da je 1991. godine tokom borbi kod Holmeca počinjen zločin.

Izvor: B92

Za Sloveniju sluèaj vojnika završen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 18 godina

Zar su generali JNA mislili da nece biti zrtava kada su po Milosevicevim uputstvima pokrenuli vojsku na narod.
Poginuli su i slovenci a i mnogi muslimani i albanci (secam se spiskova koji su objavljivani na televiziji) a o njima ni reci. Sto se najmanje pedeset ovde puta pomenutog Haga i medjunarodne pravde tive, ravnoteza je samo
nasa pusta zelja. Medjunarodna zajednica se bavi masovnim zlocinima a da se bavi pojedinacnim ubistvima Mladic bi bio samo jedno ime medju hiljadama. Zato drzava treba da se mane jeftine propagande (u kojoj je neprevazidjena) ako nista iz postovanja prema ovim mladim zrtvama ludila posteno i zajedno sa drugima (pod nasom inicijativom) krene u pospremanje dogadjaja od 1990 te da se svi kosturi pocnu vaditi iz ormara. Bojim se da oni to nikada nece uraditi...pogodite zasto.

Tomce

pre 18 godina

Mnogobrojni Slovenci su vrlo ponosni na svoju zemlju. Ja nisam nikad bio patriot, ali mogu, da jih razumijem. Sva ova buka je inace pesak u oci srbskog naroda. Kako narod ne bi razmisljao sto mu ne valja u drzavi mediji vama serviraju neku staru pricu. Isto se događa nama u Sloveniji. Hrvati, s kojima nikad nismo imali nekih velikih problema, postaju "enemy of the state". Talijani, koji nas zezaju vec 80 godina, su ok. Dragan, moj odgovor na tvoje pitanje: sadasnji slovenski premier ima velike zasluge sto sada imamo svoju zemlju i ja mislim, da nikad nece dopustiti, da se "nasa borba" za nezavisnost uprlja. Isto se dogodilo nakon 2. sv. rata. Pobjednici so ucinili dosta ludila (Dresden, domobranci) ali se o njemu nije pricalo. I jos nesto; jako mi je zao trojice mladica koji su stradali u Sloveniji.
Pozdrav iz Ljubljane!

IVO

pre 18 godina

Možda bi bilo dobro, da se preispitaju sva ratna dešavanja u Sloveniji, možda bi onda Srbi trebali da još dodatnu šalju svoje generale u Hag. Samo da podsetim, ovo se je događalo 6 meseci nakom plebiscita kad je slovenački narod sa 88% odlučio da otiđe iz Jugoslavije i par dana nakom razglasitve samostalnosti. Pošto je imala tada svaka republika pravo da se odcepi niko toga nije mogao usporavati Sloveniji. Zato se pitam zašto i po kom naređenju je išla JA na slovenački narod koji ju je do tada plačao i hranio. Tada je to več bila ukopatorska vojska i trebalo se je početi dogovarati o mirnom povlačenju. Tako bi ostali živi svi vojnici i ostali pali u ratu u sloveniji. Pa da znate žao mi je svih palih takođe svačam roditelje palih na Holmecu. Ali znajte da su pali i naši ljudi, da kad pošalješ vojsko sa tenkovima i avionima na narod da če biti mrtvih. To su bili dani kad je nekad naša bivša vojska izgubila ćitav svoj kredibilitet i dostojanstvo.

alex

pre 18 godina

ma zaboravite nece nista biti od toga . slovenci su za rat u sfrj nevini( kao baba od 70 god ).ne zelim da branim srbe ali oni salju svoje u hag (milom ili silom ali ih salu )a ovi drugi svoje kriju pa su posle velike demokrate i pripadaju evropskoj uniji .srbija ce eu tamo negde 2222 zato sto nas tamo i ne zele . ko nas tamo zeli da vidi kad vec sada kazu da eu posle rum bug ne bi trebala da se prosiri . da su nas hteli ne bi nikad dopustili da dodje do rata .i na kraju srbi ce opet za sve biti krivi . a sto se tice kosova moj pra deda je sa kosova proteran od albanaca jos 1922 .a danas je samo zavrsetak te price. ali ja se u srbiju necu nikad vratiti jer za ovakve price nema interesa .toliko od mene pa ako vam odgovara objavite ako ne prodite ivi preko toga kao idrugi do sada.

Zorana Munjas Hougaard

pre 18 godina

Molim Vas recite mi sta je razlog da od ovog slucaja "Holmec" ni glasa u stranim medijima. Da li je razlog to sto ni jedan od nasih novinara/reportera ne salje takve istine u svet na engleskom jeziku, ili je razlog mozda sto taj zapadni svet nece nista od NAS srba da primi??? Kao sto sam vec i ranije pisala: o poplavama, klizistima i bedi u Srbiji NI REC u stranim medijima, al' zato su prikazali celu centralnu Evropu pod ono malo vode. Za Evropu tok Dunava prestaje u Madjarskoj!!?
Kako ce te nase potencijalne evropske "komsije" (kad i mi budemo u EU) znati sta NAM (citaj EU) se desava kad nam je medjusobna komunikacija ravna NULI!!!
A sto se tice slovenacke pravde:
Ocigledno je da glavno tuzilastvo Slovenije nije studiralo prava na PRAVNOM fakultetu, vec Bog zna gde?
Zorana

dragance

pre 18 godina

Da, da, bacili "su se dole pa im nista nije bilo" bacivsi se na ledja. Mozete vi to malo mastovitije. Pozovite nasu RTS garnituru, oni uvek imaju dobre izgovore za zlocine.
neka vas bude sram, i nase patriJote i slovence za koje je ovaj slucaj "zavrsen".
I jedni, i drugi, i treci, i cetrvrti i peti... Koliko republika i pokrjina, toliko strana sa krivcima i manijacima.

Slavko

pre 18 godina

Ukoliko Hag nije politicki sud, morao bi da ispita ovaj strasan dogadjaj.Samo ce nas istina i pravda spasiti ovog preteskog nasledja komunisticke Jugoslavije.Ni zlocin kao ni istina i pravda nemaju nacionalnost.Ostavimo se svadja o odgovornosti Slovenaca,Srba,Hrvata...Utvrdimo odgovornost zlikovaca.Zbog zrtava, pre svega.

Nebojsa

pre 18 godina

Vrhunska ironija je, naravno, u tome da je nekada onomad slovenska(ne slovenacka )bratija u fikciji zvanoj SFRJ, bila faktor pritiska na susednu Austriju da omoguci prava koruskim slovencima, a da na kraju (ili je mozda u pitanju samo produzetak)mediji te iste Austrije budu voljni medijatori raskola medju tim istim slovenima ... O tempora o mores !

sasa jokic

pre 18 godina

Zasto austrijska TV tek sada objavljuje ove snimke?!Valjda je svetu dosta price o zlim Srbima, pa hajde malo da pokazemo kako je sve pocelo! Ne zeliom da opravdam ni jedan zlocin koji su Srbi pocinili, ali u Sloveniji je sve pocelo. i jos jedan momenat je jako bitan u celoj prici, a to je slika kako su generali tadasnje JNA, ostavili decu da ih ubijaju kao glinene golubove. A nakon toga su pocasceni kucama u cuvenoj cvecari! Ti isti generali koji su izdali tadasnju SFRJ i dan danas zive u tim kucama od 200 i 300 kvadrata! Sto se Slovenaca tice, oni su nas iskoristavali za vreme Broza i Kardelja, pa kada su videli da nema vise sta da se isisa, onda su resili da "odu"! Pa koji bi castan general, pukovnik dozvolio da mu saka jada od tadasnje teritorijalne odbrane Slovenije onako ubija vojnike?! To je ista ova danasnja zlocinacka organizacija koja sebe naziva narodnom armijom, i koju predvode likovi kao sto su Aco Tomic i njemu slicni!

Milos

pre 18 godina

Slovenija treba da rijesi ovaj problem! Zlocin je zlocin, goloruki ljudi su ubijeni! Druga vizura ove "novosti" je prodaja dionica Mercatora! Sa druge strane zvuci malo "otrcano" jer zvanicna Srbija vidi samo kada su ubijani njeni gradjani. Zbog cega nije usvojena deklaracija o zlocinu u Srebrenici? Sada se kao ocekuje intervencija EU, nece je biti jer Srbija zvanicno ne saradjuje sa "Hagom"!

darwin

pre 18 godina

Zasto se sablaznjavati kad se vrlo dobro zna da svaka (ali svaka zemlja) kad u malo zabitijem podrucju "prisustvuje" borbenim akcijama, tada vrsi gnusne i necivilizovane zlocine. Neke od tih zemalja su vicnije prikrivanju, neke nisu. Neke znaju kako da sa sebe skinu paznju i preslihtaju je na druge, neke ne znaju.

sale

pre 18 godina

Burno me je potresla vest za zlocin pocinjen na teritoriji dezele. Hteo bih da izrazim duboko saucesce porodici poginulih vojnika, a istovremeno i vojnicima koji su ubijeni na pogranicnom prelazu Rozna Dolina, Nova Gorica.Video sam uzivo kako se tenk unistava. Steta sto ne mogu da vam posaljem sliku zapaljenog tenka, posto koliko vidim ovde na sajtu nema attachmenta. Nije ta Dezela toliko sjajna kao sto pojedinci u Srbiji misle.Rodjen sam i odrastao u toj Dezeli i na kraju i prognan zajedno sa porodicom i to samo zbog toga sto smo Srbi.Dzabe Slovenci glume i prikrivaju zlocin, zaboravili su na Srbe koji su tamo ziveli za vreme toig rata.

zoran

pre 18 godina

Sve strane sluzbe su bile vrlo dobro informisane i sve se zna sta je bilo samo se to koristi kad nekome treba. Ovo ce tek dati rezultate.
Ali licno mislim da smo mi stvarno banan zemlja i da smo stalno imali pogresne ljude na pogresnim mestima a tu pre svega mislim na sve Titove generale. Nisam zagovornik ideje jurni tenkovima i sravni sve sa zemljom, ali zamislite da se ovo desi recimo u Iraku i da su na snimku marinci sta bi bilo ???

Onaj

pre 18 godina

Pa šta bluzite ljudi. Ovaj događaj več je 1992 godine bio istraživan sa strane više komisija u Sloveniji. I parlamentarne i nezavisne. Zbog tog snimka godine 2002 "pao" je i ministar unutrašnujih poslova Slovenije Mirko Bandelj i šef policije. Baš u tom snimku NIJE se gađalo vojnike, nisu bili pogođeni, nego su se bacili dole, da im se ništa ne bi desilo.

Mile (DSS)

pre 18 godina

Slovenci su pogrešili što su već dva puta pokušali da sakriju ovaj RATNI ZLOČIN. Za ovo neko mora odgovarati. Priče o tome kako su se "vojnici" bacili na zemlju i kasnije "izvukli" obestite mačku o rep. Ako su se "izvukli" kao ih majka i otac više videli nisu? Za ove što otpužuju generale JNA informacija da su generali dobili naređene od predsednika SIV-a Ante Markovića kojeg ja takođe smatram odgovornim isto kao i Slovence koji su povukli obarač.

Sramota!

Djordje

pre 18 godina

I? Po cemu se ovo razlikuje od snimka streljanja zarobljenika iz Srebrenice?
Mozda te "evropske vrednosti" nalazu da se zatvorenici ne smeju prevoziti u kamionu, pa su zbog toga nas toliko pritisli, a Slovencima ne kazu nista...

Udo

pre 18 godina

Ubijanje vojnika koji su se predali je ratni zlocin koji ne zastaruje.Ali tu se isto postavlja pitanje: dali je procesuiran oficir JNA koji je pucao na vlastite vojnike koji su se zelili predati, da spase zivot?

Srki, Ceska

pre 18 godina

Dosta dugo pratim situaciju i dosta dugo studiram desavanja koja su se dogodila u bivsoj Jugi. I do sada jedino sto mogu da zakljucim je to, da je proces katarze najbolje prosao upravo u Srbiji. Jeste da jos uvek ima dosta toga da se radi, ali kad potegnete pricu odgovornosti u ratovima sa bilo kim iz drugih republika, dobicete zapanjujuce gledanje: Slovenci nikada nece da priznaju da imaju i najmanji procenat odgovornosti, dok hrvati za sve krive Srbe (za Oluju dosta cesto pricaju da je i to po najvise nasa odgovornost), sa Muslimanima je prica najteza (ali ajde to kao i mozemo da razumemo) dok kod Albanaca je prica o njihovim zlocinima tema koja se cak i ne poteze. Gradjani drugih naroda i republika, analizirajte najpre sebe, dok ne pocnete da krivite nas Srbe i shvaticete da smo mi najvise otisli u katarzi nase nedavne istorije!!!!

milica, beograd

pre 18 godina

Ne shvatam zasto se ovi snimci sada pustaju. U Sloveniji to naravno negiraju, kao sto bismo i mi nase zlocine, da mozemo. Medutim dok u medunarodnoj zajednici nema volje da se ti dogadaji osude, nista od cele price. Samo mi je zao roditelja ove dece koji su to mozda gledali. Kako onima koji su potegli ovu pricu nije zao tih ljudi kojima pustaju ovaj snimak a ne mogu da im ponude krivce koji ce odgovarati za to ubistvo?

JA-vise-nisam-komsija

pre 18 godina

Rasim Ljajica sam do danas cenio i postovao kao sjajnog lika... ali od danas...neka nastavi da oprezno komentarise situaciju i sl..
a za ono sto je na snimku?? pa zar za to postoje reci????

Francuskinja

pre 18 godina

Nisam videla snimak,nisam ni juce procitala clanak o tome.Danas mi je prva pomisao bila da neko (citaj Austrijanci, vekovni kreatori politike na Balkanu) pokusavaju da unesu malo novih nemira u Srbiji. Mislim zar nije jako cudno da se do sada taj snimak nije emitovao.
Sto se tice tog samog zlocina mislim da ga ipak ne treba zataskavati, kao ni jedan zlocin na svetu. Ne mislim da se treba plasiti pogorsavanja odnosa sa Slovenijom. Jer ako mi treba da se suocavamo sa nasim zlocinima neka se svi drugi suoce sa svojim. Samo tako nasi odnosi mogu postati zaista prijateljski i stabilni. Kao ravnopravni partneri.

Koske

pre 18 godina

Sta vredi sad taj snimak? On bi imao efekta da je prikazan tamo '92, 93. god, jer oni su u Evropi, oni "postuju medjunarodno pravo", oni su "demokratska zemlja"... Medju tom ubijenom nenaoruzanom decom koja su bila na odsluzenju vojnog roka bilo je i Srba, Madjara, Slovaka, Rusina i drugih manjina u SFRJ. Nek' im je vecna slava. Iako ti slovenacki zlotvori i zlocinci nikada nece odgovarati, to se zna.

DeKOb

pre 18 godina

Nesporno je da protuve koje su pucale na zarobljenike treba oterati na robiju. To drzavi Sloveniji na cast.
Sta je sa preplacenim i privilegovanim generalima JNA koji i dan danas zive u Bg, sa SF penzijama, koji su oterali svojom nekompetencijom toliki mlad svet na groblja? Za sta smo ih placali 40-tak godina i zasto ih jos placamo?

Milena

pre 18 godina

Pored Slovenije koja mora da odgovara i kazni pocinioce zlocina, ukoliko to vlada Slovenije ne ucini, na tome Srbija mora insistirati preko EU.
Isto tako, nacelnik generalstaba Adzic bi takodje trebao da odgovara za to sto je po komandi odgovoran za slanje tih 42 ljudi u smrt a i za neverovatnu izjavu da 42 zivota nisu nista??!! Pa pobogu SVAKI ljudski zivot je dragocen, a on nije tu decu ni rodio ni vaspitavao da odrastu u ljude, ali se zato vrlo olako kocka tudjim zivotima i salje te momke u gotovo izvesnu smrt. To je zaista krajnje neljudski, Adzic mora da odgovara a vlada Srbije ne sme da dopusti da taj Adzic zivi u miru i blagostanju (pretpostavljam uz penziju jna) u Beogradu dok je necije porodice u crno zavio i decu im u smrt poslao.

IVO

pre 18 godina

Na Holmecu su poginuli troje vojnika i dva policaja. Vojnici koji su na filmu su se nakom toga uspešno predali a poginuli vojnici nisu oni na filmi. Nažalost je u ratu tako da ljudi ginu. U Sloveniji su tada poginulu vojnici a i pripadnici TO i policije a bilo je i poginuluh civila. Zašto se i to ne kaže. Na Holmecu je JA raketirala granični prelaz verovatno ne zato da kolje komarce.

Marija

pre 18 godina

Ako je Slovenija u Evropskoj uniji, to ne znaci da su svi Slovenci dobri ljudi, ljudi sa kvalitetima... Ako sam ja iz Srbije, nisam divljakusa, imam obrazovanje i postujem pravo drugoga na slobodu, izbor, misljenje, pravo na zivot. Nervira me generalizacija, a svi je primenjuju u ovom slucaju! Prvo, sto su oni pripadnici slovenackih separatista koji imaju ime i prezime, pucali u one nevine decake smatrajuci da pucaju u Srbiju ili SFRJ. Drugo, sto se sada u Srbiji Slovenci dozivljavaju kao losi. Krivi su svi oni koji su pucali u zadnjem ratu i oni koji su na taj rat podstrekivali. Oni imaju svoje ime i prezime. Ne zanima me da li su oni Slovenci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, ne zanima me da li imaju veru i kom se Bogu mole, krivi su ako su pucali.

pirg

pre 18 godina

Vi Srbi ne kapirate i jos dugo necete kapirati jednu stvar. Zlocin u Sloveniji moze biti zlocin jednog poremecenog uma bez saglasnosti ostalih Slovenaca. Zlocine koje ste vi pocinili su toliko masovni da se ne bi mogli dogoditi bez zdusnog odobravanje srpskog naroda koji svoj glas iz godine u godinu davao najvecem balkanskom krvniku. Tek kad je izgubio sve sto se moze izgubit onda ste ga skinuli sa vlasti- i to ne zbog zlocina koji je pocinio vec zato sto je odveo Srbe preko ivice sirotinje i neimastine.

Jovan

pre 18 godina

Kao sto zlocini nad Srbima ne mogu da budu izgovor za negiranja zlocina koje su Srbi pocinili, isto tako zlocini koje su pocili Srbi ne mogu da budu izgovor onima koji su pocinili zlocine nad Srbima da iste negiraju. Jednostavno ubijeni covek je ZRTVA zlocina i medju zrtvama ne mogu se praviti razlike. Licno ne vidim razliku izmedju coveka koji negira zlocine koje su pocinili pripadnici njegovog naroda ili pak negira zlocine koji su pocinjeni nad njegovim narodom. Oba slucaju nisu normalna i pokazuju da takve osobe imaju ozbiljne probleme i da im ljudski zivot nista ne znaci.

ana

pre 18 godina

Uopste nije bitno da li je za Sloveniju taj slucaj zavrsen. Zlocin je zlocin, pa i u Sloveniji. Ne zastareva, to je vazno. Za mnoge u Srbiji je zavrsen slucaj Mladic, za svet nije. Treba stvar predati medjunarodnom sudu. Nikada nije kasno.
Najiskrenije saucesce roditeljima vojnika koji su prosli, i jos prolaze, kroz pakao.

Dositej

pre 18 godina

Juče mi je bilo stvarno neprijatno dok sam čitao komentare na ovu vest (danas su ipak mnogo uravnoteženiji).
Ovde, u Srbijici, je duboko ukorenjena bolesna logika koja opravdanja za zločine koje su učinili naši ljudi (uglavnom sa urednim legitimacijama MUPa i Debea) nalazi u zločinima koje je počinio neko drugi. Ako kažeš nešto o masakru u Srebrenici, odmah se pomene Naser Orić. Mene su jednom odžeparili i odneli mi novčanik. Jel mogu sada ja nekog da odžeparim, i da se na sudu branim tom principom - bio sam žrtva, pa sad mogu i ja da budem nekome dželat.
Zašto prvo ne bismo mi osudili Mladića, pa ga predali Hagu, pa onda osudili odgovorne za leševe sakrivane u Batajnici, Petrovom selu, bacane u reke i spaljivane. Zašto ovde niko ne kaže jasno da se u ime bilo čega ne sme činiti zločin. Naročito ne u ime 'naroda' (kad u političkom govoru neko koristi reč narod reagujem isto kao i Žika Pavlović).
Ne, ovde se pravda zahteva samo za sebe, a drugima se ne da. Baš u duhu hrišćanskog preporoda pod okriljem SPCa.

Zoran. M

pre 18 godina

Moje saučešće roditeljima koji su ovo videli jer su im decu su ubili dva puta.
Ja sam u to vreme gledao snimak austrijske televizije koji se odnosi na ovo "oslobađanje" karaule ali bez ovog dela. Najstrašnije je tada bilo to što se videlo da vojska Slovenije čeka da TV kamere budu postavljane pa onda kreće napad.
A ovo se sada smišljeno emituje zajedno sa komentarom, da za njih, zločina nije bilo. Mogli su taj snimak da emituju tada kada se streljanje desilo.
Nisu ga snimili prošle nedelje. Ali sada treba podsetiti Srbe kako je sve počelo, ponovo ih ogorčiti i izazvati žestoke reakcije. Taman su počeli da zaboravljaju kako je počelo a Slovenci su postali dragi gosti u Beogradu. Pa sada neka vlada hapsi Mladića i ostale. A ako ne hapsi onda slede nove kazne i poniženja. To je cilj ovoga što gledamo. Nećemo na "rezultate" ovih snimaka dugo čekati.

Sale, Beograd

pre 18 godina

Natasa Kandic nema sta da doda na ovu temu, jer je njen opis posla rad na zlocinima koji su se desili na teritoriji nase zemlje, a ne nekih drugih. Kao sto se Neve Miklavčič-Predan ne komentarise i ne istrazuje zlocine po Srbiji, tako ni N.Knadic ne istrazuje zlocine van Srbije. Takav je princip rada tih organizacija.

Zoran

pre 18 godina

Nisam siguran kada sam se lošije osećao. Da li mi je bilo teže u vreme kada se sve to dešavalo, ili danas kada gledam ovaj snimak. Čovek se oseća nemoćnim pred činjenicom da moja država Srbija ovakve stvari pokušava da eksploatiše i da je jedini razlog čežnja za ravnotežom. Sa druge strane, ubeđen sam da nikoga i nije briga za te vojnike, već da se samo koriste u, eto, povoljnom trenutku po nas. To svi vide i prepoznaje se u komentarima drugih. Verujem, odnosno ubeđen sam da su ti snimci bili dobro poznati našoj državi i pre njihovog objavljivanja i ma koliko su surovi, sadašnji trenutak predstavlja hvatanje za slamčicu. Eto svima nama brige, jer živimo ovde i vode nas ovakvi. Zašto se pominje Nataša Kandić? Zbog čega je ljudi apriori svrstavaju na nečiju stranu? Šta je sada sa slovenačkom Natašom Kandić i da li njeno postojanje olakšava svima nama činjenicu da je ''nebeski narod'' pao na ispitu?! Teško je živeti ovde zaista. Sada kao očekujemo reakciju EVROPE!!! Očekujemo reakciju onih kojima smo na delu pokazali da smo još maloletni i nedorasli za život sa njima. Neće niko reagovati, dok mi ne doživimo katarzu, pa makar i uz pomoć Nataše Kandić iz Srbije ili drugih Nataša iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, Makedonije. Kao da se nalazimo na takmičenju na kome će mo glasati za najgnusniji zločin počinjen u zemljama koje smo nekada zvali svojom. Kada pročitam da je razlog svemu ovom Merkator i njegovo preuzimanje od srpskih biznismena, koje smo do pre neki dan proterivali iz zemlje ili ih zvali Slobinim pulenima ili sada srpskim tajkunima, nemam više nikakvih iluzija da sve ide unazad. Najgore od svega je to što ukoliko svi ne shvatimo da smo bili glupi, sirovi, napaljeni na ideje koje nisu bile naše, gluvi za dobronamerne savete sveta koji je sve ovo već prošao, nema nam spasa. Prividno će mo se pomiriti i onda će za 50 godina naši potomci ponovo osvajati neki drugi Knin, Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo...streljati nečiju drugu decu i ponovo tražiti opravdanja u drugima. Možda bi trebalo dati poruku političarima koje smo ovako naivno odabrali da nas vode, da pre svega zatvore svoje kriminalce, ubice i ratne zločince, pa da onda tako pročišćeni krenu u ispravljanje nepravdi drugih...

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Nadležni državni tužilac 1991 izgleda nije utvrdio istinu iz samo "njemu" poznatih razloga, najverovatnije zbog celokupne politicke situacije u datom momentu. Politicki manipulisana istraga nije mogla da utvrdi istinu, ali danasnja Slovenija ne bi smela da zataskava slucaj vec kao pravna drzava, clanica EU, ima obavezu da istrazi ceo slucaj i pored odgovornih za zlocin da procesuira i tadasnjeg nadležnog državnog tužioca. Srbija mora preko interpola i Evropskog Suda kao i Haskog Tribunala ovaj slucaj da istera do kraja, nezavisno od svojih obaveza prema Hagu. to je prava dvosmerna saradnja ali i korisna za Srbiju, za koju je takodje od izuzetnog znacaja da dokaze pred Medjunarodnim Sudom UN da nije bila agresija na tudje drzave vec da je bio jugoslovenski gradjanski rat, za koje ima individualno odogovornih. Srbija se nalazi vec skoro 2 decenije u defanzivi ali nakon 5. oktobra 2000 je tesko objasniti zbog cega je to jos uvek tako i zbog cega smo propustili tolike pravne ofanzivne prilike i tako isteramo pravdu za nevine zrtve koji su gradjani SRBIJE.
To sto se dezurni "patrioti" nisu brinuli za gradjane nam je jasno ali ne mogu da shvatim da ni ova demokratska vlast to ne radi.

Igor

pre 18 godina

Kako bi gosp. Brezigar reagovala da je gledala snimak kako srpski vojnici ubijaju slovenacke klince od 19 godina. Za sve zlocine isti arsin.

IVO

pre 18 godina

Ovo se je događalo drugi ili treči dan rata u SLO. To je bilo najgore vreme. Niko nije znao točno šta da radi, svi su bili uplašeni, pijani, deziformisami i srečom bilo je malo takvih događaja a bogami moglo je toga biti puno više. U našom kraju su se TO i JA dugo gledali preko nišana na barikadama i bilo je samo pitanje vremena kad če ko da upali i onda bi se počelo pucati na sve strane. Kad je vojska izašla iz kasarne neki su se oficiri ponašali kao da su na poligonu i pucali na sve strane zbog čega je ginu narod koji je ovo istu vojsku plačao da ga brani. Možda če zbog toga i u Srbiji narod da vidi kakvo smo to vojsko imali i šta nam uradiše politika. Jadna vojska koja zapuca na svoj narod ma kakav bio razlog.

Bojan

pre 18 godina

A što nas naša drzava "pali" tek sad oko toga, ako su već znali za ceo slučaj još ranije? A znali su. Nego tek sad, kad Mišković treba da kupi Merkator - udri po Sloveniji, ne bi li se smanjila cena Merkatora, da bi on lakše kupio...
Sve je u novcu. Životi graničara su samo jedna od valuta. Za obe strane.

ana

pre 18 godina

Jedan Starogrcki filozof je jos davno rekao: "O pravu mozemo razgovarati samo kada su dve strane jednake!" sto ce nazalost znaciti da je uvek u pravu onaj ko je jaci. Svoje pravo mozemo traziti kada se nadjemo na istom nivou sa Slovenijom a do tada... Pa zar nevidite sta se desava u Iraku, da li iko od vas veruje da ce Amerika ikada odgovarati za te zlocine?

Jaka

pre 18 godina

ovaj dogadjaj je vec vise puta digao veliku prasinu u Sloveniji i zato se ne moze reci da su Slovenci zaboravili taj nemili dogadjaj ako se je stvarno i dogodio . Kamera odnosno film i u daljoj verziji pokazanoj puno puta na TV Slovenije i Austrije tokim prijasnjih godina ne pokazuje detajle koji mogu tocno potvrditi navode tuzitelja . Zbog afere Holmec je u Sloveniji vec "pao" ondasnji ministar policije Bandelj jasno zbog jakog pritiska ondasnje opozicije i "veterana "iz toga podrucja kojeg je tadasnja JLA bez pravog razloga unistavala .
Predsednik Kucan je sve navode o mogucem zlocinu demantirao u u Hagu iako neke srpske novine govore o njegovom toboznjem priznanju . Sam mislim da ako postoji i malo opravdane sumnje da se je dogodilo nesto protiv zakonito ,stvar treba pre ispitati i doci do istine . Pozdrav iz Slovenije ,

Nancy

pre 18 godina

Ubistvo vojnika koji su se slučajno zatekli u Sloveniji na odsluženju redovnog vojnog roka i tako postali meta naoružanih separatista JESTE RATNI ZLOČIN. Možda su se ona tri vojnika zaista samo bacila na zemlju, ali ostaje činjenica da je ubijeno 47 golobradih, uplašenih vojnika zato da bi Slovenija dobila svoju "deželu".
Nažalost, i u Sloveniji je kao kod nas: javnost brani svoje zločine, pljuje svoju "kandićku", krivi su drugi...

Milance

pre 18 godina

Treba biti iskren i priznati da je slovencka teritorijalna odbrana pocinila prve zlocine na prostoru bivse jugoslavije od 1990 godine i da ih nije precesirala nego glorifikovala a to je bila iskra koja je zapalila sve posle. Da su slovecni njih kaznili 1991 mi bi smo znali da njih interesuje nezavisnost ali nazalost njih je interesovalo izivljavanje nad neduznim klincima u uniformi i ta deca su platila za sva ponizenja koja su slovenci trpeli kroz vekove.
Strasno , jer sam ja pre par meseci izasao iz JNA ...

Tatjana

pre 18 godina

Sloveniju sam zaista cenila kao pravu demokratsku drzavu i smatrala da kao uredjena postuje zakone i ljudska prava.Zaista ste me razocarali dragi Slovenci!Jutros sam gledala snimak streljanja vojnika.Sramota!Dosta mi je takve EU.Ljudi,ne treba nam takva unija!Dajte da radimo na unapredjenju sebe i drzave a radi dobra nas i nase dece a ne da nam je cilj takva unija.Zalosno kakva diskriminacija i gazenje ljudskih prava postoji danas u svetu....

NN

pre 18 godina

Toj jadnoj Slovenki iz Helsinškog monitora treba poslati u pomoć Natašu Kandić - ona sigurno ima iskustva u iznošenju prljavog veša i rizicima koje pri tom snosi...

stratus

pre 18 godina

Pa ako je za Slovence slucaj vojnika zavrsen onda postoji visa instanca kojoj se treba obratiti. Ne mogu svi zazmuriti na onako jake dokaze kao sto je video snimak! Ovakav stav Slovenije najmanje govori o zlocinu (o njemu sve govori snimak), a ponajvise o samoj Sloveniji!

Boki

pre 18 godina

Ovim slovencima bas ne ide ovih dana: prvo su ih pritisli Misko&Beko, sad ovo sa ratnim zlocinom...a da jeste - jeste.
Jasno se na snimku vidi da su vojnici bili nenaoruzani, da su imali podignute ruke i da su pobijeni iz neposredne blizine.
E, sad da vidimo kako Srbija stiti svoje interese - prijava sudu u Hagu (koji je nadlezan za pitanje ratnih zlocina na prostoru bivse SFRJ), Interpol, mediji, sve po redu...

Dusan

pre 18 godina

Upravo sam pretrazio sajtove vodecih svetskih medija o ovom slucaju. Ni pomena. Zalosno, ali to je surova stvarnost. Nasa medjunarodna pozicija je uzasno slaba. Ne ocekujmo puno.
Ipak, sva podrska specijalnom sudu. Nadam se da ce je dobiti i od ove nase jadne drzave.

Straus

pre 18 godina

Slab nam je lobi, tu smo katastrofa. Austrijanci nas ipak cene, znamo mi koji zivimo u Austriji i lepo je od njih sto su taj film pustili. Nasi politicari su nedorasli vremenu u kome se nalaze i zato tonemo sve dublje.

Митар,Косово и Метохија

pre 18 godina

Државни тужилац је казао да током „БОРБИ“ на Холмицу није било вршења кривичних дела. Да ли Словенци заборављају да у то време то нису биле никакве борбе већ напади терориста-сепаратиста на регуларне припаднике војске, тада суверене и међународно признате СФРЈ. Према томе, то не може утицати на повреду угледа словеначких „ВОЈНИКА“ јер тада то нису били никакви војници већ терористи-сепаратисти који су побили разоружану децу, која су се налазила у делу СФРЈ на одслужењу војног рока.
Наравно да је данас то завршена прича за словеначко тужилаштво, данас када је Словенија примљена у све међународне институције и организације,а да претходно ово питање није било постављено управо од стране тих институција и организација.
Српску лошу процену односа сила у свету почетком '90их Срби ће још дуго плаћати.Зато су Срби и оптужени за рушење СФРЈ. Међутим, то никоме не одговара да чује и злочин ХОЛМЕЦ би морао да се заташка како свет и светско јавно мњење не би сазнало или поставило питање КАКО и ГДЕ ЈЕ ПОЧЕО РАСПАД ex-YU.

Doctor Wu

pre 18 godina

Niti su "skorpioni" Srbija niti su ove ubice Slovenija. Ali drustva, i jedno i drugo (i trece, Hrvatska, i cetvrto, BiH) moraju da nadju snage da se distanciraju od zlocina koje su pojedinci cinili makar i u ime 'najvisih' ideala. U civilizovanim (i civilnim) drustvima nema opravdavanja za ubistva i ti zlocini ne smeju i ne mogu da zastare (inace se jednom Ajhmanu nikad ne bi sudilo).

b.eu

pre 18 godina

Ne cudi me, ipak je Slovenija bivsa SFRJ republika. Koliko god bili uspesniji ekonomski, imali bolji jogurt, sokove i blabla, imaju oni jos mnogo toga da nauce (pogotovu pre nego sto pocnu da resavaju probleme u Somaliji il na Kosovu).

srki

pre 18 godina

Slovenija je demokratska zemlja i clan EU. Njihovi zlocini su "dobronamernog" karaktera i prica je zavrsena. Na potezu je EU. Ako oni predju preko svega ovoga vise zaista nema smisla juriti za tom Evropom. Mi smo nazalost Kalimero drzava i nikad necemo isterati pravdu do kraja. Mogli bi i nasi politicari i mediji da se zauzmu oko zlocina u Sloveniji isto kao sto su to cinili sa Srebrenicom. Gde je sad Kandicka? Oce li ona da pokrene stvar do kraja?

Srbija

pre 18 godina

"Slovenački ratni veterani"!? Pa koliko je trajao taj sukob u Sloveniji da bi se uopšte moglo govoriti o veteranima? Naravno da je za Sloveniju slučaj završen, vojnika više nema, zar ne?

Dragan

pre 18 godina

Ja sam po ocu Slovenac, po majci Makedonac po mestu rodjenja Hrvat a po supruzi, cerci, prijateljima i kumovima Srbin. Osudjujem svaki zlocin i delim ljude na dobre i lose. Nije mi jasno sta jedna civilizovana drzava kao Slovenija dobija stiteci zlocin koji je ocigledan!? Na zalost i to se dogadja...

Komsija

pre 18 godina

Prosto ne mogu da verujem ovo sto citam. Nisam ni malo zagovornik teze da 3 ubistva mogu (ili trebaju) da zamene zlocine koji su se desile na srpskoj strain, ali da je zlocin – zlocin treba javno reci i prihvatiti odgovornost za njih. Srbi su ocigledno toliko emotivno uvuceni u ceo ovaj balkanski kosmar koji traje vec 15 godina da ne mogu da smognu snage i pogledaju oko sebe i izvuku neke pragmaticne zakljucke, kao sto to cine vecina dojucerasnjih sugradjana. Nije rec o zataskavanju svog zlocina i radovanju da su se “i na drugoj strani desavali zlocini”, niti sam zagovornik gledanja u tudje dvoriste i zelji da komsiji crkne krava. Ali, dokle ce se svo djubre bacati u moje dvoriste da bi tudja bila cistija??? Svi mi znamo kako je i zbog cega poceo rat. Nije nista bilo romanticno u balkanskim ratovima za poslednjih 15 godina. Svi su bili i zlocinci i zrtve. Svi, i nazalost proporcionalno svojoj velicini te, nazalost, vecina ide na dusu mom narodu, ali su zlocini postojali svuda okolo. Licno smatram da nijedna ovakva smrt nije zasluzena. Ako neko smatra da nije tako neka ode kod majki ovih nesretnih vojnika, ili kod neke srebrnicke majke ili albanke sa kosova i kaze: Znate, zao mi je za smrt vaseg sina ali necija druga smrt je bolnija od vase…
Svi zlocini trebaju biti osudjeni, jer svaki ima ime i prezime i od toga se ne sme bezati. I ovaj slucaj samo pokazuje da kosturi ispadaju iz plakara pa cak i posle 15 godina. Zato mi nije jasno zasto Srbi toliko beze od predaje Mladica i Karadzica (mada mi je jasno da posle slusanja ovakvih prica izazivaju revolt). Neko je juce pomenuo da Srbija polako izlazi iz svoje katarze koja boli ali otreznjuje. To je tacno i drago mi je zbog toga. Ali drage komsije – nece biti pomirenja ako to svi ne urade. Pa neka Slovenci imaju samo 3 zlocina na svojoj dusi. Divno, bili su zlocinci “samo” 3 puta - mi hiljadu, ali to ne spira ljagu sa njihovog imena. Da bi pomogli i sebi a i svima sa kojima su do juce gradili zajednicku buducnost, oni ta 3, 5, 20, 47…zlocina moraju da private i osude (naravno ako se utvrde da su tacni, a dobro znamo kako se to radi). Upravo zato da se vise nicije dete na ovim prostorima ne ubije zbog gluposti. Malo li je?

Dragan

pre 18 godina

Ja sam po ocu Slovenac, po majci Makedonac po mestu rodjenja Hrvat a po supruzi, cerci, prijateljima i kumovima Srbin. Osudjujem svaki zlocin i delim ljude na dobre i lose. Nije mi jasno sta jedna civilizovana drzava kao Slovenija dobija stiteci zlocin koji je ocigledan!? Na zalost i to se dogadja...

Komsija

pre 18 godina

Prosto ne mogu da verujem ovo sto citam. Nisam ni malo zagovornik teze da 3 ubistva mogu (ili trebaju) da zamene zlocine koji su se desile na srpskoj strain, ali da je zlocin – zlocin treba javno reci i prihvatiti odgovornost za njih. Srbi su ocigledno toliko emotivno uvuceni u ceo ovaj balkanski kosmar koji traje vec 15 godina da ne mogu da smognu snage i pogledaju oko sebe i izvuku neke pragmaticne zakljucke, kao sto to cine vecina dojucerasnjih sugradjana. Nije rec o zataskavanju svog zlocina i radovanju da su se “i na drugoj strani desavali zlocini”, niti sam zagovornik gledanja u tudje dvoriste i zelji da komsiji crkne krava. Ali, dokle ce se svo djubre bacati u moje dvoriste da bi tudja bila cistija??? Svi mi znamo kako je i zbog cega poceo rat. Nije nista bilo romanticno u balkanskim ratovima za poslednjih 15 godina. Svi su bili i zlocinci i zrtve. Svi, i nazalost proporcionalno svojoj velicini te, nazalost, vecina ide na dusu mom narodu, ali su zlocini postojali svuda okolo. Licno smatram da nijedna ovakva smrt nije zasluzena. Ako neko smatra da nije tako neka ode kod majki ovih nesretnih vojnika, ili kod neke srebrnicke majke ili albanke sa kosova i kaze: Znate, zao mi je za smrt vaseg sina ali necija druga smrt je bolnija od vase…
Svi zlocini trebaju biti osudjeni, jer svaki ima ime i prezime i od toga se ne sme bezati. I ovaj slucaj samo pokazuje da kosturi ispadaju iz plakara pa cak i posle 15 godina. Zato mi nije jasno zasto Srbi toliko beze od predaje Mladica i Karadzica (mada mi je jasno da posle slusanja ovakvih prica izazivaju revolt). Neko je juce pomenuo da Srbija polako izlazi iz svoje katarze koja boli ali otreznjuje. To je tacno i drago mi je zbog toga. Ali drage komsije – nece biti pomirenja ako to svi ne urade. Pa neka Slovenci imaju samo 3 zlocina na svojoj dusi. Divno, bili su zlocinci “samo” 3 puta - mi hiljadu, ali to ne spira ljagu sa njihovog imena. Da bi pomogli i sebi a i svima sa kojima su do juce gradili zajednicku buducnost, oni ta 3, 5, 20, 47…zlocina moraju da private i osude (naravno ako se utvrde da su tacni, a dobro znamo kako se to radi). Upravo zato da se vise nicije dete na ovim prostorima ne ubije zbog gluposti. Malo li je?

srki

pre 18 godina

Slovenija je demokratska zemlja i clan EU. Njihovi zlocini su "dobronamernog" karaktera i prica je zavrsena. Na potezu je EU. Ako oni predju preko svega ovoga vise zaista nema smisla juriti za tom Evropom. Mi smo nazalost Kalimero drzava i nikad necemo isterati pravdu do kraja. Mogli bi i nasi politicari i mediji da se zauzmu oko zlocina u Sloveniji isto kao sto su to cinili sa Srebrenicom. Gde je sad Kandicka? Oce li ona da pokrene stvar do kraja?

Srbija

pre 18 godina

"Slovenački ratni veterani"!? Pa koliko je trajao taj sukob u Sloveniji da bi se uopšte moglo govoriti o veteranima? Naravno da je za Sloveniju slučaj završen, vojnika više nema, zar ne?

b.eu

pre 18 godina

Ne cudi me, ipak je Slovenija bivsa SFRJ republika. Koliko god bili uspesniji ekonomski, imali bolji jogurt, sokove i blabla, imaju oni jos mnogo toga da nauce (pogotovu pre nego sto pocnu da resavaju probleme u Somaliji il na Kosovu).

Dusan

pre 18 godina

Upravo sam pretrazio sajtove vodecih svetskih medija o ovom slucaju. Ni pomena. Zalosno, ali to je surova stvarnost. Nasa medjunarodna pozicija je uzasno slaba. Ne ocekujmo puno.
Ipak, sva podrska specijalnom sudu. Nadam se da ce je dobiti i od ove nase jadne drzave.

stratus

pre 18 godina

Pa ako je za Slovence slucaj vojnika zavrsen onda postoji visa instanca kojoj se treba obratiti. Ne mogu svi zazmuriti na onako jake dokaze kao sto je video snimak! Ovakav stav Slovenije najmanje govori o zlocinu (o njemu sve govori snimak), a ponajvise o samoj Sloveniji!

Straus

pre 18 godina

Slab nam je lobi, tu smo katastrofa. Austrijanci nas ipak cene, znamo mi koji zivimo u Austriji i lepo je od njih sto su taj film pustili. Nasi politicari su nedorasli vremenu u kome se nalaze i zato tonemo sve dublje.

Митар,Косово и Метохија

pre 18 godina

Државни тужилац је казао да током „БОРБИ“ на Холмицу није било вршења кривичних дела. Да ли Словенци заборављају да у то време то нису биле никакве борбе већ напади терориста-сепаратиста на регуларне припаднике војске, тада суверене и међународно признате СФРЈ. Према томе, то не може утицати на повреду угледа словеначких „ВОЈНИКА“ јер тада то нису били никакви војници већ терористи-сепаратисти који су побили разоружану децу, која су се налазила у делу СФРЈ на одслужењу војног рока.
Наравно да је данас то завршена прича за словеначко тужилаштво, данас када је Словенија примљена у све међународне институције и организације,а да претходно ово питање није било постављено управо од стране тих институција и организација.
Српску лошу процену односа сила у свету почетком '90их Срби ће још дуго плаћати.Зато су Срби и оптужени за рушење СФРЈ. Међутим, то никоме не одговара да чује и злочин ХОЛМЕЦ би морао да се заташка како свет и светско јавно мњење не би сазнало или поставило питање КАКО и ГДЕ ЈЕ ПОЧЕО РАСПАД ex-YU.

Boki

pre 18 godina

Ovim slovencima bas ne ide ovih dana: prvo su ih pritisli Misko&Beko, sad ovo sa ratnim zlocinom...a da jeste - jeste.
Jasno se na snimku vidi da su vojnici bili nenaoruzani, da su imali podignute ruke i da su pobijeni iz neposredne blizine.
E, sad da vidimo kako Srbija stiti svoje interese - prijava sudu u Hagu (koji je nadlezan za pitanje ratnih zlocina na prostoru bivse SFRJ), Interpol, mediji, sve po redu...

Doctor Wu

pre 18 godina

Niti su "skorpioni" Srbija niti su ove ubice Slovenija. Ali drustva, i jedno i drugo (i trece, Hrvatska, i cetvrto, BiH) moraju da nadju snage da se distanciraju od zlocina koje su pojedinci cinili makar i u ime 'najvisih' ideala. U civilizovanim (i civilnim) drustvima nema opravdavanja za ubistva i ti zlocini ne smeju i ne mogu da zastare (inace se jednom Ajhmanu nikad ne bi sudilo).

NN

pre 18 godina

Toj jadnoj Slovenki iz Helsinškog monitora treba poslati u pomoć Natašu Kandić - ona sigurno ima iskustva u iznošenju prljavog veša i rizicima koje pri tom snosi...

Milance

pre 18 godina

Treba biti iskren i priznati da je slovencka teritorijalna odbrana pocinila prve zlocine na prostoru bivse jugoslavije od 1990 godine i da ih nije precesirala nego glorifikovala a to je bila iskra koja je zapalila sve posle. Da su slovecni njih kaznili 1991 mi bi smo znali da njih interesuje nezavisnost ali nazalost njih je interesovalo izivljavanje nad neduznim klincima u uniformi i ta deca su platila za sva ponizenja koja su slovenci trpeli kroz vekove.
Strasno , jer sam ja pre par meseci izasao iz JNA ...

Tatjana

pre 18 godina

Sloveniju sam zaista cenila kao pravu demokratsku drzavu i smatrala da kao uredjena postuje zakone i ljudska prava.Zaista ste me razocarali dragi Slovenci!Jutros sam gledala snimak streljanja vojnika.Sramota!Dosta mi je takve EU.Ljudi,ne treba nam takva unija!Dajte da radimo na unapredjenju sebe i drzave a radi dobra nas i nase dece a ne da nam je cilj takva unija.Zalosno kakva diskriminacija i gazenje ljudskih prava postoji danas u svetu....

Jaka

pre 18 godina

ovaj dogadjaj je vec vise puta digao veliku prasinu u Sloveniji i zato se ne moze reci da su Slovenci zaboravili taj nemili dogadjaj ako se je stvarno i dogodio . Kamera odnosno film i u daljoj verziji pokazanoj puno puta na TV Slovenije i Austrije tokim prijasnjih godina ne pokazuje detajle koji mogu tocno potvrditi navode tuzitelja . Zbog afere Holmec je u Sloveniji vec "pao" ondasnji ministar policije Bandelj jasno zbog jakog pritiska ondasnje opozicije i "veterana "iz toga podrucja kojeg je tadasnja JLA bez pravog razloga unistavala .
Predsednik Kucan je sve navode o mogucem zlocinu demantirao u u Hagu iako neke srpske novine govore o njegovom toboznjem priznanju . Sam mislim da ako postoji i malo opravdane sumnje da se je dogodilo nesto protiv zakonito ,stvar treba pre ispitati i doci do istine . Pozdrav iz Slovenije ,

Nancy

pre 18 godina

Ubistvo vojnika koji su se slučajno zatekli u Sloveniji na odsluženju redovnog vojnog roka i tako postali meta naoružanih separatista JESTE RATNI ZLOČIN. Možda su se ona tri vojnika zaista samo bacila na zemlju, ali ostaje činjenica da je ubijeno 47 golobradih, uplašenih vojnika zato da bi Slovenija dobila svoju "deželu".
Nažalost, i u Sloveniji je kao kod nas: javnost brani svoje zločine, pljuje svoju "kandićku", krivi su drugi...

Bojan

pre 18 godina

A što nas naša drzava "pali" tek sad oko toga, ako su već znali za ceo slučaj još ranije? A znali su. Nego tek sad, kad Mišković treba da kupi Merkator - udri po Sloveniji, ne bi li se smanjila cena Merkatora, da bi on lakše kupio...
Sve je u novcu. Životi graničara su samo jedna od valuta. Za obe strane.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Nadležni državni tužilac 1991 izgleda nije utvrdio istinu iz samo "njemu" poznatih razloga, najverovatnije zbog celokupne politicke situacije u datom momentu. Politicki manipulisana istraga nije mogla da utvrdi istinu, ali danasnja Slovenija ne bi smela da zataskava slucaj vec kao pravna drzava, clanica EU, ima obavezu da istrazi ceo slucaj i pored odgovornih za zlocin da procesuira i tadasnjeg nadležnog državnog tužioca. Srbija mora preko interpola i Evropskog Suda kao i Haskog Tribunala ovaj slucaj da istera do kraja, nezavisno od svojih obaveza prema Hagu. to je prava dvosmerna saradnja ali i korisna za Srbiju, za koju je takodje od izuzetnog znacaja da dokaze pred Medjunarodnim Sudom UN da nije bila agresija na tudje drzave vec da je bio jugoslovenski gradjanski rat, za koje ima individualno odogovornih. Srbija se nalazi vec skoro 2 decenije u defanzivi ali nakon 5. oktobra 2000 je tesko objasniti zbog cega je to jos uvek tako i zbog cega smo propustili tolike pravne ofanzivne prilike i tako isteramo pravdu za nevine zrtve koji su gradjani SRBIJE.
To sto se dezurni "patrioti" nisu brinuli za gradjane nam je jasno ali ne mogu da shvatim da ni ova demokratska vlast to ne radi.

ana

pre 18 godina

Jedan Starogrcki filozof je jos davno rekao: "O pravu mozemo razgovarati samo kada su dve strane jednake!" sto ce nazalost znaciti da je uvek u pravu onaj ko je jaci. Svoje pravo mozemo traziti kada se nadjemo na istom nivou sa Slovenijom a do tada... Pa zar nevidite sta se desava u Iraku, da li iko od vas veruje da ce Amerika ikada odgovarati za te zlocine?

IVO

pre 18 godina

Ovo se je događalo drugi ili treči dan rata u SLO. To je bilo najgore vreme. Niko nije znao točno šta da radi, svi su bili uplašeni, pijani, deziformisami i srečom bilo je malo takvih događaja a bogami moglo je toga biti puno više. U našom kraju su se TO i JA dugo gledali preko nišana na barikadama i bilo je samo pitanje vremena kad če ko da upali i onda bi se počelo pucati na sve strane. Kad je vojska izašla iz kasarne neki su se oficiri ponašali kao da su na poligonu i pucali na sve strane zbog čega je ginu narod koji je ovo istu vojsku plačao da ga brani. Možda če zbog toga i u Srbiji narod da vidi kakvo smo to vojsko imali i šta nam uradiše politika. Jadna vojska koja zapuca na svoj narod ma kakav bio razlog.

Igor

pre 18 godina

Kako bi gosp. Brezigar reagovala da je gledala snimak kako srpski vojnici ubijaju slovenacke klince od 19 godina. Za sve zlocine isti arsin.

Sale, Beograd

pre 18 godina

Natasa Kandic nema sta da doda na ovu temu, jer je njen opis posla rad na zlocinima koji su se desili na teritoriji nase zemlje, a ne nekih drugih. Kao sto se Neve Miklavčič-Predan ne komentarise i ne istrazuje zlocine po Srbiji, tako ni N.Knadic ne istrazuje zlocine van Srbije. Takav je princip rada tih organizacija.

Zoran

pre 18 godina

Nisam siguran kada sam se lošije osećao. Da li mi je bilo teže u vreme kada se sve to dešavalo, ili danas kada gledam ovaj snimak. Čovek se oseća nemoćnim pred činjenicom da moja država Srbija ovakve stvari pokušava da eksploatiše i da je jedini razlog čežnja za ravnotežom. Sa druge strane, ubeđen sam da nikoga i nije briga za te vojnike, već da se samo koriste u, eto, povoljnom trenutku po nas. To svi vide i prepoznaje se u komentarima drugih. Verujem, odnosno ubeđen sam da su ti snimci bili dobro poznati našoj državi i pre njihovog objavljivanja i ma koliko su surovi, sadašnji trenutak predstavlja hvatanje za slamčicu. Eto svima nama brige, jer živimo ovde i vode nas ovakvi. Zašto se pominje Nataša Kandić? Zbog čega je ljudi apriori svrstavaju na nečiju stranu? Šta je sada sa slovenačkom Natašom Kandić i da li njeno postojanje olakšava svima nama činjenicu da je ''nebeski narod'' pao na ispitu?! Teško je živeti ovde zaista. Sada kao očekujemo reakciju EVROPE!!! Očekujemo reakciju onih kojima smo na delu pokazali da smo još maloletni i nedorasli za život sa njima. Neće niko reagovati, dok mi ne doživimo katarzu, pa makar i uz pomoć Nataše Kandić iz Srbije ili drugih Nataša iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, Makedonije. Kao da se nalazimo na takmičenju na kome će mo glasati za najgnusniji zločin počinjen u zemljama koje smo nekada zvali svojom. Kada pročitam da je razlog svemu ovom Merkator i njegovo preuzimanje od srpskih biznismena, koje smo do pre neki dan proterivali iz zemlje ili ih zvali Slobinim pulenima ili sada srpskim tajkunima, nemam više nikakvih iluzija da sve ide unazad. Najgore od svega je to što ukoliko svi ne shvatimo da smo bili glupi, sirovi, napaljeni na ideje koje nisu bile naše, gluvi za dobronamerne savete sveta koji je sve ovo već prošao, nema nam spasa. Prividno će mo se pomiriti i onda će za 50 godina naši potomci ponovo osvajati neki drugi Knin, Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo...streljati nečiju drugu decu i ponovo tražiti opravdanja u drugima. Možda bi trebalo dati poruku političarima koje smo ovako naivno odabrali da nas vode, da pre svega zatvore svoje kriminalce, ubice i ratne zločince, pa da onda tako pročišćeni krenu u ispravljanje nepravdi drugih...

Dositej

pre 18 godina

Juče mi je bilo stvarno neprijatno dok sam čitao komentare na ovu vest (danas su ipak mnogo uravnoteženiji).
Ovde, u Srbijici, je duboko ukorenjena bolesna logika koja opravdanja za zločine koje su učinili naši ljudi (uglavnom sa urednim legitimacijama MUPa i Debea) nalazi u zločinima koje je počinio neko drugi. Ako kažeš nešto o masakru u Srebrenici, odmah se pomene Naser Orić. Mene su jednom odžeparili i odneli mi novčanik. Jel mogu sada ja nekog da odžeparim, i da se na sudu branim tom principom - bio sam žrtva, pa sad mogu i ja da budem nekome dželat.
Zašto prvo ne bismo mi osudili Mladića, pa ga predali Hagu, pa onda osudili odgovorne za leševe sakrivane u Batajnici, Petrovom selu, bacane u reke i spaljivane. Zašto ovde niko ne kaže jasno da se u ime bilo čega ne sme činiti zločin. Naročito ne u ime 'naroda' (kad u političkom govoru neko koristi reč narod reagujem isto kao i Žika Pavlović).
Ne, ovde se pravda zahteva samo za sebe, a drugima se ne da. Baš u duhu hrišćanskog preporoda pod okriljem SPCa.

Zoran. M

pre 18 godina

Moje saučešće roditeljima koji su ovo videli jer su im decu su ubili dva puta.
Ja sam u to vreme gledao snimak austrijske televizije koji se odnosi na ovo "oslobađanje" karaule ali bez ovog dela. Najstrašnije je tada bilo to što se videlo da vojska Slovenije čeka da TV kamere budu postavljane pa onda kreće napad.
A ovo se sada smišljeno emituje zajedno sa komentarom, da za njih, zločina nije bilo. Mogli su taj snimak da emituju tada kada se streljanje desilo.
Nisu ga snimili prošle nedelje. Ali sada treba podsetiti Srbe kako je sve počelo, ponovo ih ogorčiti i izazvati žestoke reakcije. Taman su počeli da zaboravljaju kako je počelo a Slovenci su postali dragi gosti u Beogradu. Pa sada neka vlada hapsi Mladića i ostale. A ako ne hapsi onda slede nove kazne i poniženja. To je cilj ovoga što gledamo. Nećemo na "rezultate" ovih snimaka dugo čekati.

pirg

pre 18 godina

Vi Srbi ne kapirate i jos dugo necete kapirati jednu stvar. Zlocin u Sloveniji moze biti zlocin jednog poremecenog uma bez saglasnosti ostalih Slovenaca. Zlocine koje ste vi pocinili su toliko masovni da se ne bi mogli dogoditi bez zdusnog odobravanje srpskog naroda koji svoj glas iz godine u godinu davao najvecem balkanskom krvniku. Tek kad je izgubio sve sto se moze izgubit onda ste ga skinuli sa vlasti- i to ne zbog zlocina koji je pocinio vec zato sto je odveo Srbe preko ivice sirotinje i neimastine.

Jovan

pre 18 godina

Kao sto zlocini nad Srbima ne mogu da budu izgovor za negiranja zlocina koje su Srbi pocinili, isto tako zlocini koje su pocili Srbi ne mogu da budu izgovor onima koji su pocinili zlocine nad Srbima da iste negiraju. Jednostavno ubijeni covek je ZRTVA zlocina i medju zrtvama ne mogu se praviti razlike. Licno ne vidim razliku izmedju coveka koji negira zlocine koje su pocinili pripadnici njegovog naroda ili pak negira zlocine koji su pocinjeni nad njegovim narodom. Oba slucaju nisu normalna i pokazuju da takve osobe imaju ozbiljne probleme i da im ljudski zivot nista ne znaci.

ana

pre 18 godina

Uopste nije bitno da li je za Sloveniju taj slucaj zavrsen. Zlocin je zlocin, pa i u Sloveniji. Ne zastareva, to je vazno. Za mnoge u Srbiji je zavrsen slucaj Mladic, za svet nije. Treba stvar predati medjunarodnom sudu. Nikada nije kasno.
Najiskrenije saucesce roditeljima vojnika koji su prosli, i jos prolaze, kroz pakao.

Marija

pre 18 godina

Ako je Slovenija u Evropskoj uniji, to ne znaci da su svi Slovenci dobri ljudi, ljudi sa kvalitetima... Ako sam ja iz Srbije, nisam divljakusa, imam obrazovanje i postujem pravo drugoga na slobodu, izbor, misljenje, pravo na zivot. Nervira me generalizacija, a svi je primenjuju u ovom slucaju! Prvo, sto su oni pripadnici slovenackih separatista koji imaju ime i prezime, pucali u one nevine decake smatrajuci da pucaju u Srbiju ili SFRJ. Drugo, sto se sada u Srbiji Slovenci dozivljavaju kao losi. Krivi su svi oni koji su pucali u zadnjem ratu i oni koji su na taj rat podstrekivali. Oni imaju svoje ime i prezime. Ne zanima me da li su oni Slovenci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, ne zanima me da li imaju veru i kom se Bogu mole, krivi su ako su pucali.

IVO

pre 18 godina

Na Holmecu su poginuli troje vojnika i dva policaja. Vojnici koji su na filmu su se nakom toga uspešno predali a poginuli vojnici nisu oni na filmi. Nažalost je u ratu tako da ljudi ginu. U Sloveniji su tada poginulu vojnici a i pripadnici TO i policije a bilo je i poginuluh civila. Zašto se i to ne kaže. Na Holmecu je JA raketirala granični prelaz verovatno ne zato da kolje komarce.

Koske

pre 18 godina

Sta vredi sad taj snimak? On bi imao efekta da je prikazan tamo '92, 93. god, jer oni su u Evropi, oni "postuju medjunarodno pravo", oni su "demokratska zemlja"... Medju tom ubijenom nenaoruzanom decom koja su bila na odsluzenju vojnog roka bilo je i Srba, Madjara, Slovaka, Rusina i drugih manjina u SFRJ. Nek' im je vecna slava. Iako ti slovenacki zlotvori i zlocinci nikada nece odgovarati, to se zna.

milica, beograd

pre 18 godina

Ne shvatam zasto se ovi snimci sada pustaju. U Sloveniji to naravno negiraju, kao sto bismo i mi nase zlocine, da mozemo. Medutim dok u medunarodnoj zajednici nema volje da se ti dogadaji osude, nista od cele price. Samo mi je zao roditelja ove dece koji su to mozda gledali. Kako onima koji su potegli ovu pricu nije zao tih ljudi kojima pustaju ovaj snimak a ne mogu da im ponude krivce koji ce odgovarati za to ubistvo?

JA-vise-nisam-komsija

pre 18 godina

Rasim Ljajica sam do danas cenio i postovao kao sjajnog lika... ali od danas...neka nastavi da oprezno komentarise situaciju i sl..
a za ono sto je na snimku?? pa zar za to postoje reci????

Milena

pre 18 godina

Pored Slovenije koja mora da odgovara i kazni pocinioce zlocina, ukoliko to vlada Slovenije ne ucini, na tome Srbija mora insistirati preko EU.
Isto tako, nacelnik generalstaba Adzic bi takodje trebao da odgovara za to sto je po komandi odgovoran za slanje tih 42 ljudi u smrt a i za neverovatnu izjavu da 42 zivota nisu nista??!! Pa pobogu SVAKI ljudski zivot je dragocen, a on nije tu decu ni rodio ni vaspitavao da odrastu u ljude, ali se zato vrlo olako kocka tudjim zivotima i salje te momke u gotovo izvesnu smrt. To je zaista krajnje neljudski, Adzic mora da odgovara a vlada Srbije ne sme da dopusti da taj Adzic zivi u miru i blagostanju (pretpostavljam uz penziju jna) u Beogradu dok je necije porodice u crno zavio i decu im u smrt poslao.

DeKOb

pre 18 godina

Nesporno je da protuve koje su pucale na zarobljenike treba oterati na robiju. To drzavi Sloveniji na cast.
Sta je sa preplacenim i privilegovanim generalima JNA koji i dan danas zive u Bg, sa SF penzijama, koji su oterali svojom nekompetencijom toliki mlad svet na groblja? Za sta smo ih placali 40-tak godina i zasto ih jos placamo?

Francuskinja

pre 18 godina

Nisam videla snimak,nisam ni juce procitala clanak o tome.Danas mi je prva pomisao bila da neko (citaj Austrijanci, vekovni kreatori politike na Balkanu) pokusavaju da unesu malo novih nemira u Srbiji. Mislim zar nije jako cudno da se do sada taj snimak nije emitovao.
Sto se tice tog samog zlocina mislim da ga ipak ne treba zataskavati, kao ni jedan zlocin na svetu. Ne mislim da se treba plasiti pogorsavanja odnosa sa Slovenijom. Jer ako mi treba da se suocavamo sa nasim zlocinima neka se svi drugi suoce sa svojim. Samo tako nasi odnosi mogu postati zaista prijateljski i stabilni. Kao ravnopravni partneri.

Udo

pre 18 godina

Ubijanje vojnika koji su se predali je ratni zlocin koji ne zastaruje.Ali tu se isto postavlja pitanje: dali je procesuiran oficir JNA koji je pucao na vlastite vojnike koji su se zelili predati, da spase zivot?

Srki, Ceska

pre 18 godina

Dosta dugo pratim situaciju i dosta dugo studiram desavanja koja su se dogodila u bivsoj Jugi. I do sada jedino sto mogu da zakljucim je to, da je proces katarze najbolje prosao upravo u Srbiji. Jeste da jos uvek ima dosta toga da se radi, ali kad potegnete pricu odgovornosti u ratovima sa bilo kim iz drugih republika, dobicete zapanjujuce gledanje: Slovenci nikada nece da priznaju da imaju i najmanji procenat odgovornosti, dok hrvati za sve krive Srbe (za Oluju dosta cesto pricaju da je i to po najvise nasa odgovornost), sa Muslimanima je prica najteza (ali ajde to kao i mozemo da razumemo) dok kod Albanaca je prica o njihovim zlocinima tema koja se cak i ne poteze. Gradjani drugih naroda i republika, analizirajte najpre sebe, dok ne pocnete da krivite nas Srbe i shvaticete da smo mi najvise otisli u katarzi nase nedavne istorije!!!!

Djordje

pre 18 godina

I? Po cemu se ovo razlikuje od snimka streljanja zarobljenika iz Srebrenice?
Mozda te "evropske vrednosti" nalazu da se zatvorenici ne smeju prevoziti u kamionu, pa su zbog toga nas toliko pritisli, a Slovencima ne kazu nista...

Mile (DSS)

pre 18 godina

Slovenci su pogrešili što su već dva puta pokušali da sakriju ovaj RATNI ZLOČIN. Za ovo neko mora odgovarati. Priče o tome kako su se "vojnici" bacili na zemlju i kasnije "izvukli" obestite mačku o rep. Ako su se "izvukli" kao ih majka i otac više videli nisu? Za ove što otpužuju generale JNA informacija da su generali dobili naređene od predsednika SIV-a Ante Markovića kojeg ja takođe smatram odgovornim isto kao i Slovence koji su povukli obarač.

Sramota!

sale

pre 18 godina

Burno me je potresla vest za zlocin pocinjen na teritoriji dezele. Hteo bih da izrazim duboko saucesce porodici poginulih vojnika, a istovremeno i vojnicima koji su ubijeni na pogranicnom prelazu Rozna Dolina, Nova Gorica.Video sam uzivo kako se tenk unistava. Steta sto ne mogu da vam posaljem sliku zapaljenog tenka, posto koliko vidim ovde na sajtu nema attachmenta. Nije ta Dezela toliko sjajna kao sto pojedinci u Srbiji misle.Rodjen sam i odrastao u toj Dezeli i na kraju i prognan zajedno sa porodicom i to samo zbog toga sto smo Srbi.Dzabe Slovenci glume i prikrivaju zlocin, zaboravili su na Srbe koji su tamo ziveli za vreme toig rata.

zoran

pre 18 godina

Sve strane sluzbe su bile vrlo dobro informisane i sve se zna sta je bilo samo se to koristi kad nekome treba. Ovo ce tek dati rezultate.
Ali licno mislim da smo mi stvarno banan zemlja i da smo stalno imali pogresne ljude na pogresnim mestima a tu pre svega mislim na sve Titove generale. Nisam zagovornik ideje jurni tenkovima i sravni sve sa zemljom, ali zamislite da se ovo desi recimo u Iraku i da su na snimku marinci sta bi bilo ???

Onaj

pre 18 godina

Pa šta bluzite ljudi. Ovaj događaj več je 1992 godine bio istraživan sa strane više komisija u Sloveniji. I parlamentarne i nezavisne. Zbog tog snimka godine 2002 "pao" je i ministar unutrašnujih poslova Slovenije Mirko Bandelj i šef policije. Baš u tom snimku NIJE se gađalo vojnike, nisu bili pogođeni, nego su se bacili dole, da im se ništa ne bi desilo.

darwin

pre 18 godina

Zasto se sablaznjavati kad se vrlo dobro zna da svaka (ali svaka zemlja) kad u malo zabitijem podrucju "prisustvuje" borbenim akcijama, tada vrsi gnusne i necivilizovane zlocine. Neke od tih zemalja su vicnije prikrivanju, neke nisu. Neke znaju kako da sa sebe skinu paznju i preslihtaju je na druge, neke ne znaju.

Milos

pre 18 godina

Slovenija treba da rijesi ovaj problem! Zlocin je zlocin, goloruki ljudi su ubijeni! Druga vizura ove "novosti" je prodaja dionica Mercatora! Sa druge strane zvuci malo "otrcano" jer zvanicna Srbija vidi samo kada su ubijani njeni gradjani. Zbog cega nije usvojena deklaracija o zlocinu u Srebrenici? Sada se kao ocekuje intervencija EU, nece je biti jer Srbija zvanicno ne saradjuje sa "Hagom"!

Nebojsa

pre 18 godina

Vrhunska ironija je, naravno, u tome da je nekada onomad slovenska(ne slovenacka )bratija u fikciji zvanoj SFRJ, bila faktor pritiska na susednu Austriju da omoguci prava koruskim slovencima, a da na kraju (ili je mozda u pitanju samo produzetak)mediji te iste Austrije budu voljni medijatori raskola medju tim istim slovenima ... O tempora o mores !

sasa jokic

pre 18 godina

Zasto austrijska TV tek sada objavljuje ove snimke?!Valjda je svetu dosta price o zlim Srbima, pa hajde malo da pokazemo kako je sve pocelo! Ne zeliom da opravdam ni jedan zlocin koji su Srbi pocinili, ali u Sloveniji je sve pocelo. i jos jedan momenat je jako bitan u celoj prici, a to je slika kako su generali tadasnje JNA, ostavili decu da ih ubijaju kao glinene golubove. A nakon toga su pocasceni kucama u cuvenoj cvecari! Ti isti generali koji su izdali tadasnju SFRJ i dan danas zive u tim kucama od 200 i 300 kvadrata! Sto se Slovenaca tice, oni su nas iskoristavali za vreme Broza i Kardelja, pa kada su videli da nema vise sta da se isisa, onda su resili da "odu"! Pa koji bi castan general, pukovnik dozvolio da mu saka jada od tadasnje teritorijalne odbrane Slovenije onako ubija vojnike?! To je ista ova danasnja zlocinacka organizacija koja sebe naziva narodnom armijom, i koju predvode likovi kao sto su Aco Tomic i njemu slicni!

Slavko

pre 18 godina

Ukoliko Hag nije politicki sud, morao bi da ispita ovaj strasan dogadjaj.Samo ce nas istina i pravda spasiti ovog preteskog nasledja komunisticke Jugoslavije.Ni zlocin kao ni istina i pravda nemaju nacionalnost.Ostavimo se svadja o odgovornosti Slovenaca,Srba,Hrvata...Utvrdimo odgovornost zlikovaca.Zbog zrtava, pre svega.

dragance

pre 18 godina

Da, da, bacili "su se dole pa im nista nije bilo" bacivsi se na ledja. Mozete vi to malo mastovitije. Pozovite nasu RTS garnituru, oni uvek imaju dobre izgovore za zlocine.
neka vas bude sram, i nase patriJote i slovence za koje je ovaj slucaj "zavrsen".
I jedni, i drugi, i treci, i cetrvrti i peti... Koliko republika i pokrjina, toliko strana sa krivcima i manijacima.

alex

pre 18 godina

ma zaboravite nece nista biti od toga . slovenci su za rat u sfrj nevini( kao baba od 70 god ).ne zelim da branim srbe ali oni salju svoje u hag (milom ili silom ali ih salu )a ovi drugi svoje kriju pa su posle velike demokrate i pripadaju evropskoj uniji .srbija ce eu tamo negde 2222 zato sto nas tamo i ne zele . ko nas tamo zeli da vidi kad vec sada kazu da eu posle rum bug ne bi trebala da se prosiri . da su nas hteli ne bi nikad dopustili da dodje do rata .i na kraju srbi ce opet za sve biti krivi . a sto se tice kosova moj pra deda je sa kosova proteran od albanaca jos 1922 .a danas je samo zavrsetak te price. ali ja se u srbiju necu nikad vratiti jer za ovakve price nema interesa .toliko od mene pa ako vam odgovara objavite ako ne prodite ivi preko toga kao idrugi do sada.

Zorana Munjas Hougaard

pre 18 godina

Molim Vas recite mi sta je razlog da od ovog slucaja "Holmec" ni glasa u stranim medijima. Da li je razlog to sto ni jedan od nasih novinara/reportera ne salje takve istine u svet na engleskom jeziku, ili je razlog mozda sto taj zapadni svet nece nista od NAS srba da primi??? Kao sto sam vec i ranije pisala: o poplavama, klizistima i bedi u Srbiji NI REC u stranim medijima, al' zato su prikazali celu centralnu Evropu pod ono malo vode. Za Evropu tok Dunava prestaje u Madjarskoj!!?
Kako ce te nase potencijalne evropske "komsije" (kad i mi budemo u EU) znati sta NAM (citaj EU) se desava kad nam je medjusobna komunikacija ravna NULI!!!
A sto se tice slovenacke pravde:
Ocigledno je da glavno tuzilastvo Slovenije nije studiralo prava na PRAVNOM fakultetu, vec Bog zna gde?
Zorana

IVO

pre 18 godina

Možda bi bilo dobro, da se preispitaju sva ratna dešavanja u Sloveniji, možda bi onda Srbi trebali da još dodatnu šalju svoje generale u Hag. Samo da podsetim, ovo se je događalo 6 meseci nakom plebiscita kad je slovenački narod sa 88% odlučio da otiđe iz Jugoslavije i par dana nakom razglasitve samostalnosti. Pošto je imala tada svaka republika pravo da se odcepi niko toga nije mogao usporavati Sloveniji. Zato se pitam zašto i po kom naređenju je išla JA na slovenački narod koji ju je do tada plačao i hranio. Tada je to več bila ukopatorska vojska i trebalo se je početi dogovarati o mirnom povlačenju. Tako bi ostali živi svi vojnici i ostali pali u ratu u sloveniji. Pa da znate žao mi je svih palih takođe svačam roditelje palih na Holmecu. Ali znajte da su pali i naši ljudi, da kad pošalješ vojsko sa tenkovima i avionima na narod da če biti mrtvih. To su bili dani kad je nekad naša bivša vojska izgubila ćitav svoj kredibilitet i dostojanstvo.

Tomce

pre 18 godina

Mnogobrojni Slovenci su vrlo ponosni na svoju zemlju. Ja nisam nikad bio patriot, ali mogu, da jih razumijem. Sva ova buka je inace pesak u oci srbskog naroda. Kako narod ne bi razmisljao sto mu ne valja u drzavi mediji vama serviraju neku staru pricu. Isto se događa nama u Sloveniji. Hrvati, s kojima nikad nismo imali nekih velikih problema, postaju "enemy of the state". Talijani, koji nas zezaju vec 80 godina, su ok. Dragan, moj odgovor na tvoje pitanje: sadasnji slovenski premier ima velike zasluge sto sada imamo svoju zemlju i ja mislim, da nikad nece dopustiti, da se "nasa borba" za nezavisnost uprlja. Isto se dogodilo nakon 2. sv. rata. Pobjednici so ucinili dosta ludila (Dresden, domobranci) ali se o njemu nije pricalo. I jos nesto; jako mi je zao trojice mladica koji su stradali u Sloveniji.
Pozdrav iz Ljubljane!

Marko

pre 18 godina

Zar su generali JNA mislili da nece biti zrtava kada su po Milosevicevim uputstvima pokrenuli vojsku na narod.
Poginuli su i slovenci a i mnogi muslimani i albanci (secam se spiskova koji su objavljivani na televiziji) a o njima ni reci. Sto se najmanje pedeset ovde puta pomenutog Haga i medjunarodne pravde tive, ravnoteza je samo
nasa pusta zelja. Medjunarodna zajednica se bavi masovnim zlocinima a da se bavi pojedinacnim ubistvima Mladic bi bio samo jedno ime medju hiljadama. Zato drzava treba da se mane jeftine propagande (u kojoj je neprevazidjena) ako nista iz postovanja prema ovim mladim zrtvama ludila posteno i zajedno sa drugima (pod nasom inicijativom) krene u pospremanje dogadjaja od 1990 te da se svi kosturi pocnu vaditi iz ormara. Bojim se da oni to nikada nece uraditi...pogodite zasto.

Dragan

pre 18 godina

Ja sam po ocu Slovenac, po majci Makedonac po mestu rodjenja Hrvat a po supruzi, cerci, prijateljima i kumovima Srbin. Osudjujem svaki zlocin i delim ljude na dobre i lose. Nije mi jasno sta jedna civilizovana drzava kao Slovenija dobija stiteci zlocin koji je ocigledan!? Na zalost i to se dogadja...

Komsija

pre 18 godina

Prosto ne mogu da verujem ovo sto citam. Nisam ni malo zagovornik teze da 3 ubistva mogu (ili trebaju) da zamene zlocine koji su se desile na srpskoj strain, ali da je zlocin – zlocin treba javno reci i prihvatiti odgovornost za njih. Srbi su ocigledno toliko emotivno uvuceni u ceo ovaj balkanski kosmar koji traje vec 15 godina da ne mogu da smognu snage i pogledaju oko sebe i izvuku neke pragmaticne zakljucke, kao sto to cine vecina dojucerasnjih sugradjana. Nije rec o zataskavanju svog zlocina i radovanju da su se “i na drugoj strani desavali zlocini”, niti sam zagovornik gledanja u tudje dvoriste i zelji da komsiji crkne krava. Ali, dokle ce se svo djubre bacati u moje dvoriste da bi tudja bila cistija??? Svi mi znamo kako je i zbog cega poceo rat. Nije nista bilo romanticno u balkanskim ratovima za poslednjih 15 godina. Svi su bili i zlocinci i zrtve. Svi, i nazalost proporcionalno svojoj velicini te, nazalost, vecina ide na dusu mom narodu, ali su zlocini postojali svuda okolo. Licno smatram da nijedna ovakva smrt nije zasluzena. Ako neko smatra da nije tako neka ode kod majki ovih nesretnih vojnika, ili kod neke srebrnicke majke ili albanke sa kosova i kaze: Znate, zao mi je za smrt vaseg sina ali necija druga smrt je bolnija od vase…
Svi zlocini trebaju biti osudjeni, jer svaki ima ime i prezime i od toga se ne sme bezati. I ovaj slucaj samo pokazuje da kosturi ispadaju iz plakara pa cak i posle 15 godina. Zato mi nije jasno zasto Srbi toliko beze od predaje Mladica i Karadzica (mada mi je jasno da posle slusanja ovakvih prica izazivaju revolt). Neko je juce pomenuo da Srbija polako izlazi iz svoje katarze koja boli ali otreznjuje. To je tacno i drago mi je zbog toga. Ali drage komsije – nece biti pomirenja ako to svi ne urade. Pa neka Slovenci imaju samo 3 zlocina na svojoj dusi. Divno, bili su zlocinci “samo” 3 puta - mi hiljadu, ali to ne spira ljagu sa njihovog imena. Da bi pomogli i sebi a i svima sa kojima su do juce gradili zajednicku buducnost, oni ta 3, 5, 20, 47…zlocina moraju da private i osude (naravno ako se utvrde da su tacni, a dobro znamo kako se to radi). Upravo zato da se vise nicije dete na ovim prostorima ne ubije zbog gluposti. Malo li je?

srki

pre 18 godina

Slovenija je demokratska zemlja i clan EU. Njihovi zlocini su "dobronamernog" karaktera i prica je zavrsena. Na potezu je EU. Ako oni predju preko svega ovoga vise zaista nema smisla juriti za tom Evropom. Mi smo nazalost Kalimero drzava i nikad necemo isterati pravdu do kraja. Mogli bi i nasi politicari i mediji da se zauzmu oko zlocina u Sloveniji isto kao sto su to cinili sa Srebrenicom. Gde je sad Kandicka? Oce li ona da pokrene stvar do kraja?

Srbija

pre 18 godina

"Slovenački ratni veterani"!? Pa koliko je trajao taj sukob u Sloveniji da bi se uopšte moglo govoriti o veteranima? Naravno da je za Sloveniju slučaj završen, vojnika više nema, zar ne?

b.eu

pre 18 godina

Ne cudi me, ipak je Slovenija bivsa SFRJ republika. Koliko god bili uspesniji ekonomski, imali bolji jogurt, sokove i blabla, imaju oni jos mnogo toga da nauce (pogotovu pre nego sto pocnu da resavaju probleme u Somaliji il na Kosovu).

Dusan

pre 18 godina

Upravo sam pretrazio sajtove vodecih svetskih medija o ovom slucaju. Ni pomena. Zalosno, ali to je surova stvarnost. Nasa medjunarodna pozicija je uzasno slaba. Ne ocekujmo puno.
Ipak, sva podrska specijalnom sudu. Nadam se da ce je dobiti i od ove nase jadne drzave.

stratus

pre 18 godina

Pa ako je za Slovence slucaj vojnika zavrsen onda postoji visa instanca kojoj se treba obratiti. Ne mogu svi zazmuriti na onako jake dokaze kao sto je video snimak! Ovakav stav Slovenije najmanje govori o zlocinu (o njemu sve govori snimak), a ponajvise o samoj Sloveniji!

Straus

pre 18 godina

Slab nam je lobi, tu smo katastrofa. Austrijanci nas ipak cene, znamo mi koji zivimo u Austriji i lepo je od njih sto su taj film pustili. Nasi politicari su nedorasli vremenu u kome se nalaze i zato tonemo sve dublje.

Митар,Косово и Метохија

pre 18 godina

Државни тужилац је казао да током „БОРБИ“ на Холмицу није било вршења кривичних дела. Да ли Словенци заборављају да у то време то нису биле никакве борбе већ напади терориста-сепаратиста на регуларне припаднике војске, тада суверене и међународно признате СФРЈ. Према томе, то не може утицати на повреду угледа словеначких „ВОЈНИКА“ јер тада то нису били никакви војници већ терористи-сепаратисти који су побили разоружану децу, која су се налазила у делу СФРЈ на одслужењу војног рока.
Наравно да је данас то завршена прича за словеначко тужилаштво, данас када је Словенија примљена у све међународне институције и организације,а да претходно ово питање није било постављено управо од стране тих институција и организација.
Српску лошу процену односа сила у свету почетком '90их Срби ће још дуго плаћати.Зато су Срби и оптужени за рушење СФРЈ. Међутим, то никоме не одговара да чује и злочин ХОЛМЕЦ би морао да се заташка како свет и светско јавно мњење не би сазнало или поставило питање КАКО и ГДЕ ЈЕ ПОЧЕО РАСПАД ex-YU.

Boki

pre 18 godina

Ovim slovencima bas ne ide ovih dana: prvo su ih pritisli Misko&Beko, sad ovo sa ratnim zlocinom...a da jeste - jeste.
Jasno se na snimku vidi da su vojnici bili nenaoruzani, da su imali podignute ruke i da su pobijeni iz neposredne blizine.
E, sad da vidimo kako Srbija stiti svoje interese - prijava sudu u Hagu (koji je nadlezan za pitanje ratnih zlocina na prostoru bivse SFRJ), Interpol, mediji, sve po redu...

Doctor Wu

pre 18 godina

Niti su "skorpioni" Srbija niti su ove ubice Slovenija. Ali drustva, i jedno i drugo (i trece, Hrvatska, i cetvrto, BiH) moraju da nadju snage da se distanciraju od zlocina koje su pojedinci cinili makar i u ime 'najvisih' ideala. U civilizovanim (i civilnim) drustvima nema opravdavanja za ubistva i ti zlocini ne smeju i ne mogu da zastare (inace se jednom Ajhmanu nikad ne bi sudilo).

NN

pre 18 godina

Toj jadnoj Slovenki iz Helsinškog monitora treba poslati u pomoć Natašu Kandić - ona sigurno ima iskustva u iznošenju prljavog veša i rizicima koje pri tom snosi...

Milance

pre 18 godina

Treba biti iskren i priznati da je slovencka teritorijalna odbrana pocinila prve zlocine na prostoru bivse jugoslavije od 1990 godine i da ih nije precesirala nego glorifikovala a to je bila iskra koja je zapalila sve posle. Da su slovecni njih kaznili 1991 mi bi smo znali da njih interesuje nezavisnost ali nazalost njih je interesovalo izivljavanje nad neduznim klincima u uniformi i ta deca su platila za sva ponizenja koja su slovenci trpeli kroz vekove.
Strasno , jer sam ja pre par meseci izasao iz JNA ...

Tatjana

pre 18 godina

Sloveniju sam zaista cenila kao pravu demokratsku drzavu i smatrala da kao uredjena postuje zakone i ljudska prava.Zaista ste me razocarali dragi Slovenci!Jutros sam gledala snimak streljanja vojnika.Sramota!Dosta mi je takve EU.Ljudi,ne treba nam takva unija!Dajte da radimo na unapredjenju sebe i drzave a radi dobra nas i nase dece a ne da nam je cilj takva unija.Zalosno kakva diskriminacija i gazenje ljudskih prava postoji danas u svetu....

Jaka

pre 18 godina

ovaj dogadjaj je vec vise puta digao veliku prasinu u Sloveniji i zato se ne moze reci da su Slovenci zaboravili taj nemili dogadjaj ako se je stvarno i dogodio . Kamera odnosno film i u daljoj verziji pokazanoj puno puta na TV Slovenije i Austrije tokim prijasnjih godina ne pokazuje detajle koji mogu tocno potvrditi navode tuzitelja . Zbog afere Holmec je u Sloveniji vec "pao" ondasnji ministar policije Bandelj jasno zbog jakog pritiska ondasnje opozicije i "veterana "iz toga podrucja kojeg je tadasnja JLA bez pravog razloga unistavala .
Predsednik Kucan je sve navode o mogucem zlocinu demantirao u u Hagu iako neke srpske novine govore o njegovom toboznjem priznanju . Sam mislim da ako postoji i malo opravdane sumnje da se je dogodilo nesto protiv zakonito ,stvar treba pre ispitati i doci do istine . Pozdrav iz Slovenije ,

Nancy

pre 18 godina

Ubistvo vojnika koji su se slučajno zatekli u Sloveniji na odsluženju redovnog vojnog roka i tako postali meta naoružanih separatista JESTE RATNI ZLOČIN. Možda su se ona tri vojnika zaista samo bacila na zemlju, ali ostaje činjenica da je ubijeno 47 golobradih, uplašenih vojnika zato da bi Slovenija dobila svoju "deželu".
Nažalost, i u Sloveniji je kao kod nas: javnost brani svoje zločine, pljuje svoju "kandićku", krivi su drugi...

Bojan

pre 18 godina

A što nas naša drzava "pali" tek sad oko toga, ako su već znali za ceo slučaj još ranije? A znali su. Nego tek sad, kad Mišković treba da kupi Merkator - udri po Sloveniji, ne bi li se smanjila cena Merkatora, da bi on lakše kupio...
Sve je u novcu. Životi graničara su samo jedna od valuta. Za obe strane.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Nadležni državni tužilac 1991 izgleda nije utvrdio istinu iz samo "njemu" poznatih razloga, najverovatnije zbog celokupne politicke situacije u datom momentu. Politicki manipulisana istraga nije mogla da utvrdi istinu, ali danasnja Slovenija ne bi smela da zataskava slucaj vec kao pravna drzava, clanica EU, ima obavezu da istrazi ceo slucaj i pored odgovornih za zlocin da procesuira i tadasnjeg nadležnog državnog tužioca. Srbija mora preko interpola i Evropskog Suda kao i Haskog Tribunala ovaj slucaj da istera do kraja, nezavisno od svojih obaveza prema Hagu. to je prava dvosmerna saradnja ali i korisna za Srbiju, za koju je takodje od izuzetnog znacaja da dokaze pred Medjunarodnim Sudom UN da nije bila agresija na tudje drzave vec da je bio jugoslovenski gradjanski rat, za koje ima individualno odogovornih. Srbija se nalazi vec skoro 2 decenije u defanzivi ali nakon 5. oktobra 2000 je tesko objasniti zbog cega je to jos uvek tako i zbog cega smo propustili tolike pravne ofanzivne prilike i tako isteramo pravdu za nevine zrtve koji su gradjani SRBIJE.
To sto se dezurni "patrioti" nisu brinuli za gradjane nam je jasno ali ne mogu da shvatim da ni ova demokratska vlast to ne radi.

ana

pre 18 godina

Jedan Starogrcki filozof je jos davno rekao: "O pravu mozemo razgovarati samo kada su dve strane jednake!" sto ce nazalost znaciti da je uvek u pravu onaj ko je jaci. Svoje pravo mozemo traziti kada se nadjemo na istom nivou sa Slovenijom a do tada... Pa zar nevidite sta se desava u Iraku, da li iko od vas veruje da ce Amerika ikada odgovarati za te zlocine?

IVO

pre 18 godina

Ovo se je događalo drugi ili treči dan rata u SLO. To je bilo najgore vreme. Niko nije znao točno šta da radi, svi su bili uplašeni, pijani, deziformisami i srečom bilo je malo takvih događaja a bogami moglo je toga biti puno više. U našom kraju su se TO i JA dugo gledali preko nišana na barikadama i bilo je samo pitanje vremena kad če ko da upali i onda bi se počelo pucati na sve strane. Kad je vojska izašla iz kasarne neki su se oficiri ponašali kao da su na poligonu i pucali na sve strane zbog čega je ginu narod koji je ovo istu vojsku plačao da ga brani. Možda če zbog toga i u Srbiji narod da vidi kakvo smo to vojsko imali i šta nam uradiše politika. Jadna vojska koja zapuca na svoj narod ma kakav bio razlog.

Igor

pre 18 godina

Kako bi gosp. Brezigar reagovala da je gledala snimak kako srpski vojnici ubijaju slovenacke klince od 19 godina. Za sve zlocine isti arsin.

Sale, Beograd

pre 18 godina

Natasa Kandic nema sta da doda na ovu temu, jer je njen opis posla rad na zlocinima koji su se desili na teritoriji nase zemlje, a ne nekih drugih. Kao sto se Neve Miklavčič-Predan ne komentarise i ne istrazuje zlocine po Srbiji, tako ni N.Knadic ne istrazuje zlocine van Srbije. Takav je princip rada tih organizacija.

Zoran

pre 18 godina

Nisam siguran kada sam se lošije osećao. Da li mi je bilo teže u vreme kada se sve to dešavalo, ili danas kada gledam ovaj snimak. Čovek se oseća nemoćnim pred činjenicom da moja država Srbija ovakve stvari pokušava da eksploatiše i da je jedini razlog čežnja za ravnotežom. Sa druge strane, ubeđen sam da nikoga i nije briga za te vojnike, već da se samo koriste u, eto, povoljnom trenutku po nas. To svi vide i prepoznaje se u komentarima drugih. Verujem, odnosno ubeđen sam da su ti snimci bili dobro poznati našoj državi i pre njihovog objavljivanja i ma koliko su surovi, sadašnji trenutak predstavlja hvatanje za slamčicu. Eto svima nama brige, jer živimo ovde i vode nas ovakvi. Zašto se pominje Nataša Kandić? Zbog čega je ljudi apriori svrstavaju na nečiju stranu? Šta je sada sa slovenačkom Natašom Kandić i da li njeno postojanje olakšava svima nama činjenicu da je ''nebeski narod'' pao na ispitu?! Teško je živeti ovde zaista. Sada kao očekujemo reakciju EVROPE!!! Očekujemo reakciju onih kojima smo na delu pokazali da smo još maloletni i nedorasli za život sa njima. Neće niko reagovati, dok mi ne doživimo katarzu, pa makar i uz pomoć Nataše Kandić iz Srbije ili drugih Nataša iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, Makedonije. Kao da se nalazimo na takmičenju na kome će mo glasati za najgnusniji zločin počinjen u zemljama koje smo nekada zvali svojom. Kada pročitam da je razlog svemu ovom Merkator i njegovo preuzimanje od srpskih biznismena, koje smo do pre neki dan proterivali iz zemlje ili ih zvali Slobinim pulenima ili sada srpskim tajkunima, nemam više nikakvih iluzija da sve ide unazad. Najgore od svega je to što ukoliko svi ne shvatimo da smo bili glupi, sirovi, napaljeni na ideje koje nisu bile naše, gluvi za dobronamerne savete sveta koji je sve ovo već prošao, nema nam spasa. Prividno će mo se pomiriti i onda će za 50 godina naši potomci ponovo osvajati neki drugi Knin, Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo...streljati nečiju drugu decu i ponovo tražiti opravdanja u drugima. Možda bi trebalo dati poruku političarima koje smo ovako naivno odabrali da nas vode, da pre svega zatvore svoje kriminalce, ubice i ratne zločince, pa da onda tako pročišćeni krenu u ispravljanje nepravdi drugih...

Dositej

pre 18 godina

Juče mi je bilo stvarno neprijatno dok sam čitao komentare na ovu vest (danas su ipak mnogo uravnoteženiji).
Ovde, u Srbijici, je duboko ukorenjena bolesna logika koja opravdanja za zločine koje su učinili naši ljudi (uglavnom sa urednim legitimacijama MUPa i Debea) nalazi u zločinima koje je počinio neko drugi. Ako kažeš nešto o masakru u Srebrenici, odmah se pomene Naser Orić. Mene su jednom odžeparili i odneli mi novčanik. Jel mogu sada ja nekog da odžeparim, i da se na sudu branim tom principom - bio sam žrtva, pa sad mogu i ja da budem nekome dželat.
Zašto prvo ne bismo mi osudili Mladića, pa ga predali Hagu, pa onda osudili odgovorne za leševe sakrivane u Batajnici, Petrovom selu, bacane u reke i spaljivane. Zašto ovde niko ne kaže jasno da se u ime bilo čega ne sme činiti zločin. Naročito ne u ime 'naroda' (kad u političkom govoru neko koristi reč narod reagujem isto kao i Žika Pavlović).
Ne, ovde se pravda zahteva samo za sebe, a drugima se ne da. Baš u duhu hrišćanskog preporoda pod okriljem SPCa.

Zoran. M

pre 18 godina

Moje saučešće roditeljima koji su ovo videli jer su im decu su ubili dva puta.
Ja sam u to vreme gledao snimak austrijske televizije koji se odnosi na ovo "oslobađanje" karaule ali bez ovog dela. Najstrašnije je tada bilo to što se videlo da vojska Slovenije čeka da TV kamere budu postavljane pa onda kreće napad.
A ovo se sada smišljeno emituje zajedno sa komentarom, da za njih, zločina nije bilo. Mogli su taj snimak da emituju tada kada se streljanje desilo.
Nisu ga snimili prošle nedelje. Ali sada treba podsetiti Srbe kako je sve počelo, ponovo ih ogorčiti i izazvati žestoke reakcije. Taman su počeli da zaboravljaju kako je počelo a Slovenci su postali dragi gosti u Beogradu. Pa sada neka vlada hapsi Mladića i ostale. A ako ne hapsi onda slede nove kazne i poniženja. To je cilj ovoga što gledamo. Nećemo na "rezultate" ovih snimaka dugo čekati.

pirg

pre 18 godina

Vi Srbi ne kapirate i jos dugo necete kapirati jednu stvar. Zlocin u Sloveniji moze biti zlocin jednog poremecenog uma bez saglasnosti ostalih Slovenaca. Zlocine koje ste vi pocinili su toliko masovni da se ne bi mogli dogoditi bez zdusnog odobravanje srpskog naroda koji svoj glas iz godine u godinu davao najvecem balkanskom krvniku. Tek kad je izgubio sve sto se moze izgubit onda ste ga skinuli sa vlasti- i to ne zbog zlocina koji je pocinio vec zato sto je odveo Srbe preko ivice sirotinje i neimastine.

Jovan

pre 18 godina

Kao sto zlocini nad Srbima ne mogu da budu izgovor za negiranja zlocina koje su Srbi pocinili, isto tako zlocini koje su pocili Srbi ne mogu da budu izgovor onima koji su pocinili zlocine nad Srbima da iste negiraju. Jednostavno ubijeni covek je ZRTVA zlocina i medju zrtvama ne mogu se praviti razlike. Licno ne vidim razliku izmedju coveka koji negira zlocine koje su pocinili pripadnici njegovog naroda ili pak negira zlocine koji su pocinjeni nad njegovim narodom. Oba slucaju nisu normalna i pokazuju da takve osobe imaju ozbiljne probleme i da im ljudski zivot nista ne znaci.

ana

pre 18 godina

Uopste nije bitno da li je za Sloveniju taj slucaj zavrsen. Zlocin je zlocin, pa i u Sloveniji. Ne zastareva, to je vazno. Za mnoge u Srbiji je zavrsen slucaj Mladic, za svet nije. Treba stvar predati medjunarodnom sudu. Nikada nije kasno.
Najiskrenije saucesce roditeljima vojnika koji su prosli, i jos prolaze, kroz pakao.

Marija

pre 18 godina

Ako je Slovenija u Evropskoj uniji, to ne znaci da su svi Slovenci dobri ljudi, ljudi sa kvalitetima... Ako sam ja iz Srbije, nisam divljakusa, imam obrazovanje i postujem pravo drugoga na slobodu, izbor, misljenje, pravo na zivot. Nervira me generalizacija, a svi je primenjuju u ovom slucaju! Prvo, sto su oni pripadnici slovenackih separatista koji imaju ime i prezime, pucali u one nevine decake smatrajuci da pucaju u Srbiju ili SFRJ. Drugo, sto se sada u Srbiji Slovenci dozivljavaju kao losi. Krivi su svi oni koji su pucali u zadnjem ratu i oni koji su na taj rat podstrekivali. Oni imaju svoje ime i prezime. Ne zanima me da li su oni Slovenci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, ne zanima me da li imaju veru i kom se Bogu mole, krivi su ako su pucali.

IVO

pre 18 godina

Na Holmecu su poginuli troje vojnika i dva policaja. Vojnici koji su na filmu su se nakom toga uspešno predali a poginuli vojnici nisu oni na filmi. Nažalost je u ratu tako da ljudi ginu. U Sloveniji su tada poginulu vojnici a i pripadnici TO i policije a bilo je i poginuluh civila. Zašto se i to ne kaže. Na Holmecu je JA raketirala granični prelaz verovatno ne zato da kolje komarce.

Koske

pre 18 godina

Sta vredi sad taj snimak? On bi imao efekta da je prikazan tamo '92, 93. god, jer oni su u Evropi, oni "postuju medjunarodno pravo", oni su "demokratska zemlja"... Medju tom ubijenom nenaoruzanom decom koja su bila na odsluzenju vojnog roka bilo je i Srba, Madjara, Slovaka, Rusina i drugih manjina u SFRJ. Nek' im je vecna slava. Iako ti slovenacki zlotvori i zlocinci nikada nece odgovarati, to se zna.

milica, beograd

pre 18 godina

Ne shvatam zasto se ovi snimci sada pustaju. U Sloveniji to naravno negiraju, kao sto bismo i mi nase zlocine, da mozemo. Medutim dok u medunarodnoj zajednici nema volje da se ti dogadaji osude, nista od cele price. Samo mi je zao roditelja ove dece koji su to mozda gledali. Kako onima koji su potegli ovu pricu nije zao tih ljudi kojima pustaju ovaj snimak a ne mogu da im ponude krivce koji ce odgovarati za to ubistvo?

JA-vise-nisam-komsija

pre 18 godina

Rasim Ljajica sam do danas cenio i postovao kao sjajnog lika... ali od danas...neka nastavi da oprezno komentarise situaciju i sl..
a za ono sto je na snimku?? pa zar za to postoje reci????

Milena

pre 18 godina

Pored Slovenije koja mora da odgovara i kazni pocinioce zlocina, ukoliko to vlada Slovenije ne ucini, na tome Srbija mora insistirati preko EU.
Isto tako, nacelnik generalstaba Adzic bi takodje trebao da odgovara za to sto je po komandi odgovoran za slanje tih 42 ljudi u smrt a i za neverovatnu izjavu da 42 zivota nisu nista??!! Pa pobogu SVAKI ljudski zivot je dragocen, a on nije tu decu ni rodio ni vaspitavao da odrastu u ljude, ali se zato vrlo olako kocka tudjim zivotima i salje te momke u gotovo izvesnu smrt. To je zaista krajnje neljudski, Adzic mora da odgovara a vlada Srbije ne sme da dopusti da taj Adzic zivi u miru i blagostanju (pretpostavljam uz penziju jna) u Beogradu dok je necije porodice u crno zavio i decu im u smrt poslao.

DeKOb

pre 18 godina

Nesporno je da protuve koje su pucale na zarobljenike treba oterati na robiju. To drzavi Sloveniji na cast.
Sta je sa preplacenim i privilegovanim generalima JNA koji i dan danas zive u Bg, sa SF penzijama, koji su oterali svojom nekompetencijom toliki mlad svet na groblja? Za sta smo ih placali 40-tak godina i zasto ih jos placamo?

Francuskinja

pre 18 godina

Nisam videla snimak,nisam ni juce procitala clanak o tome.Danas mi je prva pomisao bila da neko (citaj Austrijanci, vekovni kreatori politike na Balkanu) pokusavaju da unesu malo novih nemira u Srbiji. Mislim zar nije jako cudno da se do sada taj snimak nije emitovao.
Sto se tice tog samog zlocina mislim da ga ipak ne treba zataskavati, kao ni jedan zlocin na svetu. Ne mislim da se treba plasiti pogorsavanja odnosa sa Slovenijom. Jer ako mi treba da se suocavamo sa nasim zlocinima neka se svi drugi suoce sa svojim. Samo tako nasi odnosi mogu postati zaista prijateljski i stabilni. Kao ravnopravni partneri.

Udo

pre 18 godina

Ubijanje vojnika koji su se predali je ratni zlocin koji ne zastaruje.Ali tu se isto postavlja pitanje: dali je procesuiran oficir JNA koji je pucao na vlastite vojnike koji su se zelili predati, da spase zivot?

Srki, Ceska

pre 18 godina

Dosta dugo pratim situaciju i dosta dugo studiram desavanja koja su se dogodila u bivsoj Jugi. I do sada jedino sto mogu da zakljucim je to, da je proces katarze najbolje prosao upravo u Srbiji. Jeste da jos uvek ima dosta toga da se radi, ali kad potegnete pricu odgovornosti u ratovima sa bilo kim iz drugih republika, dobicete zapanjujuce gledanje: Slovenci nikada nece da priznaju da imaju i najmanji procenat odgovornosti, dok hrvati za sve krive Srbe (za Oluju dosta cesto pricaju da je i to po najvise nasa odgovornost), sa Muslimanima je prica najteza (ali ajde to kao i mozemo da razumemo) dok kod Albanaca je prica o njihovim zlocinima tema koja se cak i ne poteze. Gradjani drugih naroda i republika, analizirajte najpre sebe, dok ne pocnete da krivite nas Srbe i shvaticete da smo mi najvise otisli u katarzi nase nedavne istorije!!!!

Djordje

pre 18 godina

I? Po cemu se ovo razlikuje od snimka streljanja zarobljenika iz Srebrenice?
Mozda te "evropske vrednosti" nalazu da se zatvorenici ne smeju prevoziti u kamionu, pa su zbog toga nas toliko pritisli, a Slovencima ne kazu nista...

Mile (DSS)

pre 18 godina

Slovenci su pogrešili što su već dva puta pokušali da sakriju ovaj RATNI ZLOČIN. Za ovo neko mora odgovarati. Priče o tome kako su se "vojnici" bacili na zemlju i kasnije "izvukli" obestite mačku o rep. Ako su se "izvukli" kao ih majka i otac više videli nisu? Za ove što otpužuju generale JNA informacija da su generali dobili naređene od predsednika SIV-a Ante Markovića kojeg ja takođe smatram odgovornim isto kao i Slovence koji su povukli obarač.

Sramota!

sale

pre 18 godina

Burno me je potresla vest za zlocin pocinjen na teritoriji dezele. Hteo bih da izrazim duboko saucesce porodici poginulih vojnika, a istovremeno i vojnicima koji su ubijeni na pogranicnom prelazu Rozna Dolina, Nova Gorica.Video sam uzivo kako se tenk unistava. Steta sto ne mogu da vam posaljem sliku zapaljenog tenka, posto koliko vidim ovde na sajtu nema attachmenta. Nije ta Dezela toliko sjajna kao sto pojedinci u Srbiji misle.Rodjen sam i odrastao u toj Dezeli i na kraju i prognan zajedno sa porodicom i to samo zbog toga sto smo Srbi.Dzabe Slovenci glume i prikrivaju zlocin, zaboravili su na Srbe koji su tamo ziveli za vreme toig rata.

zoran

pre 18 godina

Sve strane sluzbe su bile vrlo dobro informisane i sve se zna sta je bilo samo se to koristi kad nekome treba. Ovo ce tek dati rezultate.
Ali licno mislim da smo mi stvarno banan zemlja i da smo stalno imali pogresne ljude na pogresnim mestima a tu pre svega mislim na sve Titove generale. Nisam zagovornik ideje jurni tenkovima i sravni sve sa zemljom, ali zamislite da se ovo desi recimo u Iraku i da su na snimku marinci sta bi bilo ???

Onaj

pre 18 godina

Pa šta bluzite ljudi. Ovaj događaj več je 1992 godine bio istraživan sa strane više komisija u Sloveniji. I parlamentarne i nezavisne. Zbog tog snimka godine 2002 "pao" je i ministar unutrašnujih poslova Slovenije Mirko Bandelj i šef policije. Baš u tom snimku NIJE se gađalo vojnike, nisu bili pogođeni, nego su se bacili dole, da im se ništa ne bi desilo.

darwin

pre 18 godina

Zasto se sablaznjavati kad se vrlo dobro zna da svaka (ali svaka zemlja) kad u malo zabitijem podrucju "prisustvuje" borbenim akcijama, tada vrsi gnusne i necivilizovane zlocine. Neke od tih zemalja su vicnije prikrivanju, neke nisu. Neke znaju kako da sa sebe skinu paznju i preslihtaju je na druge, neke ne znaju.

Milos

pre 18 godina

Slovenija treba da rijesi ovaj problem! Zlocin je zlocin, goloruki ljudi su ubijeni! Druga vizura ove "novosti" je prodaja dionica Mercatora! Sa druge strane zvuci malo "otrcano" jer zvanicna Srbija vidi samo kada su ubijani njeni gradjani. Zbog cega nije usvojena deklaracija o zlocinu u Srebrenici? Sada se kao ocekuje intervencija EU, nece je biti jer Srbija zvanicno ne saradjuje sa "Hagom"!

Nebojsa

pre 18 godina

Vrhunska ironija je, naravno, u tome da je nekada onomad slovenska(ne slovenacka )bratija u fikciji zvanoj SFRJ, bila faktor pritiska na susednu Austriju da omoguci prava koruskim slovencima, a da na kraju (ili je mozda u pitanju samo produzetak)mediji te iste Austrije budu voljni medijatori raskola medju tim istim slovenima ... O tempora o mores !

sasa jokic

pre 18 godina

Zasto austrijska TV tek sada objavljuje ove snimke?!Valjda je svetu dosta price o zlim Srbima, pa hajde malo da pokazemo kako je sve pocelo! Ne zeliom da opravdam ni jedan zlocin koji su Srbi pocinili, ali u Sloveniji je sve pocelo. i jos jedan momenat je jako bitan u celoj prici, a to je slika kako su generali tadasnje JNA, ostavili decu da ih ubijaju kao glinene golubove. A nakon toga su pocasceni kucama u cuvenoj cvecari! Ti isti generali koji su izdali tadasnju SFRJ i dan danas zive u tim kucama od 200 i 300 kvadrata! Sto se Slovenaca tice, oni su nas iskoristavali za vreme Broza i Kardelja, pa kada su videli da nema vise sta da se isisa, onda su resili da "odu"! Pa koji bi castan general, pukovnik dozvolio da mu saka jada od tadasnje teritorijalne odbrane Slovenije onako ubija vojnike?! To je ista ova danasnja zlocinacka organizacija koja sebe naziva narodnom armijom, i koju predvode likovi kao sto su Aco Tomic i njemu slicni!

Slavko

pre 18 godina

Ukoliko Hag nije politicki sud, morao bi da ispita ovaj strasan dogadjaj.Samo ce nas istina i pravda spasiti ovog preteskog nasledja komunisticke Jugoslavije.Ni zlocin kao ni istina i pravda nemaju nacionalnost.Ostavimo se svadja o odgovornosti Slovenaca,Srba,Hrvata...Utvrdimo odgovornost zlikovaca.Zbog zrtava, pre svega.

dragance

pre 18 godina

Da, da, bacili "su se dole pa im nista nije bilo" bacivsi se na ledja. Mozete vi to malo mastovitije. Pozovite nasu RTS garnituru, oni uvek imaju dobre izgovore za zlocine.
neka vas bude sram, i nase patriJote i slovence za koje je ovaj slucaj "zavrsen".
I jedni, i drugi, i treci, i cetrvrti i peti... Koliko republika i pokrjina, toliko strana sa krivcima i manijacima.

alex

pre 18 godina

ma zaboravite nece nista biti od toga . slovenci su za rat u sfrj nevini( kao baba od 70 god ).ne zelim da branim srbe ali oni salju svoje u hag (milom ili silom ali ih salu )a ovi drugi svoje kriju pa su posle velike demokrate i pripadaju evropskoj uniji .srbija ce eu tamo negde 2222 zato sto nas tamo i ne zele . ko nas tamo zeli da vidi kad vec sada kazu da eu posle rum bug ne bi trebala da se prosiri . da su nas hteli ne bi nikad dopustili da dodje do rata .i na kraju srbi ce opet za sve biti krivi . a sto se tice kosova moj pra deda je sa kosova proteran od albanaca jos 1922 .a danas je samo zavrsetak te price. ali ja se u srbiju necu nikad vratiti jer za ovakve price nema interesa .toliko od mene pa ako vam odgovara objavite ako ne prodite ivi preko toga kao idrugi do sada.

Zorana Munjas Hougaard

pre 18 godina

Molim Vas recite mi sta je razlog da od ovog slucaja "Holmec" ni glasa u stranim medijima. Da li je razlog to sto ni jedan od nasih novinara/reportera ne salje takve istine u svet na engleskom jeziku, ili je razlog mozda sto taj zapadni svet nece nista od NAS srba da primi??? Kao sto sam vec i ranije pisala: o poplavama, klizistima i bedi u Srbiji NI REC u stranim medijima, al' zato su prikazali celu centralnu Evropu pod ono malo vode. Za Evropu tok Dunava prestaje u Madjarskoj!!?
Kako ce te nase potencijalne evropske "komsije" (kad i mi budemo u EU) znati sta NAM (citaj EU) se desava kad nam je medjusobna komunikacija ravna NULI!!!
A sto se tice slovenacke pravde:
Ocigledno je da glavno tuzilastvo Slovenije nije studiralo prava na PRAVNOM fakultetu, vec Bog zna gde?
Zorana

IVO

pre 18 godina

Možda bi bilo dobro, da se preispitaju sva ratna dešavanja u Sloveniji, možda bi onda Srbi trebali da još dodatnu šalju svoje generale u Hag. Samo da podsetim, ovo se je događalo 6 meseci nakom plebiscita kad je slovenački narod sa 88% odlučio da otiđe iz Jugoslavije i par dana nakom razglasitve samostalnosti. Pošto je imala tada svaka republika pravo da se odcepi niko toga nije mogao usporavati Sloveniji. Zato se pitam zašto i po kom naređenju je išla JA na slovenački narod koji ju je do tada plačao i hranio. Tada je to več bila ukopatorska vojska i trebalo se je početi dogovarati o mirnom povlačenju. Tako bi ostali živi svi vojnici i ostali pali u ratu u sloveniji. Pa da znate žao mi je svih palih takođe svačam roditelje palih na Holmecu. Ali znajte da su pali i naši ljudi, da kad pošalješ vojsko sa tenkovima i avionima na narod da če biti mrtvih. To su bili dani kad je nekad naša bivša vojska izgubila ćitav svoj kredibilitet i dostojanstvo.

Tomce

pre 18 godina

Mnogobrojni Slovenci su vrlo ponosni na svoju zemlju. Ja nisam nikad bio patriot, ali mogu, da jih razumijem. Sva ova buka je inace pesak u oci srbskog naroda. Kako narod ne bi razmisljao sto mu ne valja u drzavi mediji vama serviraju neku staru pricu. Isto se događa nama u Sloveniji. Hrvati, s kojima nikad nismo imali nekih velikih problema, postaju "enemy of the state". Talijani, koji nas zezaju vec 80 godina, su ok. Dragan, moj odgovor na tvoje pitanje: sadasnji slovenski premier ima velike zasluge sto sada imamo svoju zemlju i ja mislim, da nikad nece dopustiti, da se "nasa borba" za nezavisnost uprlja. Isto se dogodilo nakon 2. sv. rata. Pobjednici so ucinili dosta ludila (Dresden, domobranci) ali se o njemu nije pricalo. I jos nesto; jako mi je zao trojice mladica koji su stradali u Sloveniji.
Pozdrav iz Ljubljane!

Marko

pre 18 godina

Zar su generali JNA mislili da nece biti zrtava kada su po Milosevicevim uputstvima pokrenuli vojsku na narod.
Poginuli su i slovenci a i mnogi muslimani i albanci (secam se spiskova koji su objavljivani na televiziji) a o njima ni reci. Sto se najmanje pedeset ovde puta pomenutog Haga i medjunarodne pravde tive, ravnoteza je samo
nasa pusta zelja. Medjunarodna zajednica se bavi masovnim zlocinima a da se bavi pojedinacnim ubistvima Mladic bi bio samo jedno ime medju hiljadama. Zato drzava treba da se mane jeftine propagande (u kojoj je neprevazidjena) ako nista iz postovanja prema ovim mladim zrtvama ludila posteno i zajedno sa drugima (pod nasom inicijativom) krene u pospremanje dogadjaja od 1990 te da se svi kosturi pocnu vaditi iz ormara. Bojim se da oni to nikada nece uraditi...pogodite zasto.