Aktuelno

Utorak, 28.03.2006.

18:55

Nemci najpametniji, Srbi najgluplji

Izvor: B92

Nemci najpametniji, Srbi najgluplji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

Ferenc

pre 8 godina

Potpuno tacno! Da smo glupi to se vidi i po tome da imamo najbedniju platu od 300 e dok svaba ima prosek od 3500! aha, koja statistika, kad bi ovde dobio takvu platu? ovde nas svako vuce za nos jel smo glupi i jos cutimo!!! a nije to nista jer naj gori dani nam tek dolaze...Ja imam 32 godine i od kada znam za sebe svaka godina je sve gora i gora bez poboljsnja i tako zadnjih 20 godina...Pa ajde neka neko kaze da gresim?

Milica

pre 11 godina

Svakodnevno se u novinama objavljuju ovakve nebuloze izazvane pogrešnim tumačenjem naučnih rezultata. Ali kada se radi o ovakvoj temi, ne možete samo pisati šta vam padne na pamet i kako vam se sviđa. Zbog svega toga, kao budući psiholog, i kao Srpkinja, osećam dužnost da iznesem svoje mišljenje o tome u nadi da će barem neko sledeći put kad bude čitao ovakve gluposti po netu malo mućnuti glavom pre nego što kaže „Jeste li već čuli da je naš mozak zapravo manji od mozga Nemaca?“. Jedini cilj objavljivanja ovakvog članka jeste da se podstakne stid i otuđenje od sopstvene nacije, koja isto tako ima svojih vrednosti i lepota, samo što se o tome ne piše na sajtu B92.

Milica

pre 11 godina

Tekst bi trebalo da se odnosi na studiju „Intelligence and the Wealth and Poverty of Nations“ Ričarda Lina objavljenu 2007. godine, budući da se nigde ne navodi ime studije ili godina kada je objavljena. Kao izvor informacija navode se elektronska izdanja nemačkih novina, teško da je autor bacio pogled na samu studiju. A sudeći po verodostojnosti naših elektronskih novina, biće da se ovde radi o poodmaklom slučaju rekla-kazala (istraživanja inteligencije iz 2007 godine, o tome piše novinar/bloger B92).
Naime, inteligencija je ispitivana Progresivnim matricama, a norme koje su korišćene pravljene su prema američkoj i britanskoj populaciji – dakle ne postoje norme za ostale zemlje, uključujući i našu (Jugoslaviju). Pored toga, podaci o skorovima na testu inteligencije (koji potiču iz istraživanja objavljenih 1980. i 1995. godine) za neke zemlje postoje, a za neke su procenjene na osnovu skorova susednih zemalja, kao za našu. Uostalom, taj odokativni skor za Jugoslaviju (ne za Srbiju) iznosi 93, procenjeno na osnovu skorova Hrvatske (90) i Slovenije (95), i daleko od toga da je najgori. Podaci za ostale zemlje koje se navode takođe nisu tačni.

Milica

pre 11 godina

Cilj studije bio je da se skorovi na testu inteligencije uporede sa dohotkom po glavi stanovnika u kasnim devedesetim, a ne da se dokaže intelektualna superiornost Nemaca nad Srbima, mada očigledno može i tako da se tumači, danas su svi stručnjaci. Autor u studiji iznosi neke vrlo slobodne zaključke kao što je taj da je inteligencija (koju inače vrlo usko definiše) uzročnik niskog životnog standarda, bez pomisli na to da bi moglo da bude obrnuto, što je mnogo razumnija pretpostavka. Teorija o ishrani koja je uzrokovala razvijeniji mozak kod severnih naroda takođe stoji na vrlo klimavim nogama, budući da su istraživanja koja se bave ovom temom krajnje kontradiktorna. Ni ostali radovi ovog autora nisu u duhu humanosti, poštovanja različitosti i političke korektnosti. Da je u pitanju studija našeg autora, nikad ne bi bila objavljena, a kamoli da se njenim izvitoperenim zaključcima paradira po medijima. Sam autor bi bio proglašen za nacionalistu, jer nedajbože da se neko ponosi svojom nacionalnom pripadnošću. I oni autori koji su se bavili ovim temama, kada to još nije smatrano kršenjem ljudskih prava, danas se guraju pod tepih. Dakle, budući da smo sami sprečeni da objavljujemo istraživanja ove vrste, naše je da ćutimo i verujemo u ono što nam drugi kažu.

molerx

pre 15 godina

Nikad se ne zna kada ce Germanima zatrebati naucna podloga za neki holokaust!

Nisam procitao studiju ali ne se vec cini da je naucna vrijednost otprilike jednaka onoj "studiji" iz devedesetih, koja je zakljucila da mali Nijemci kad porastu hoce da budu Srbi.

Pantelija

pre 18 godina

I mi smo imali ovakvih naučnika koji su tvrdili da smo najpametniji. Kakva glupost - najpametniji narod :)
Ovakva istraživanja otkiju samo jednu glupu osobu - onu koja ih sprovodi

car

pre 18 godina

imajuci u vidu da glupi ljudi u srbiji nisu diskriminisani, naprotiv, ocekujemo i da se ostale evropske drzave povedu za nasim primerom. Cak iako smo glupi, niko ne sme da nas diskriminise zbog toga

Ivan Nis

pre 18 godina

Prema ovoj studiji, nacin na koji je izracunat koeficijent inteligencije je jako smesan. Zapravo se bruto nacionalni dohodak mnozi odredjenim koeficijentima za odredjene periode posle drugog svetskog rata. E pa posto je kod nas za vreme Slobe taj nacionalni dohodak bio katastrofalan, mi ispadosmo u celoj toj matematici najgluplji narod. NIJEDAN Srbin, niti pripadnik bilo kod drugog naroda nije ispitan in vivo, tako da su rezultati ove studije zapravo glupa matematicka matrica koja nam se zbog propadanja drzave poslednjih godina, osvetila u brojkama.

Link http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp

prolaznik

pre 18 godina

Ja ne znam cemu ovoliko komentara na ovu temu, i evo da bi sada sve ovo skratili pozivam svakoga da poseti licnu prezentaciju pomenutog gospodina i da sam procita o cemu se tu radi. Studija, ako se uopste tako moze i nazvati, je izdana jos dave 2002god i nije cak ni slicna za ciframa koje je izdala nemacka stampa tacnije Bild koji se stampom nemoze ni nazvati. Stranica je dakle www.rlynn.co.uk pa se sami uverite o svemu sto ja govorim ovde. Takve gluposti mogli bi samo ozbiljno da shvate Dolf Pospis i njemu slicni. Davno nisam video tako jasnu notu nacizma na necijem sajtu i vec se cudim kako nije odavno vec zabranjen.

Zoran Popovic

pre 18 godina

Predlog za MENSA i B-92:

Times je objavio 27-og marta clanak o redosledu koeficijenta intelegincije pojedinih naroda Evrope na: http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html. Iz ovog clanka se zakljucuje da je Times koristio podatke iz neke od studija profesora Richard Lynn sa jednog Univerziteta u Irskoj. Isti profesor je objavio 2002 godine clanak “Intelligence and the Wealth and Poverty of Nations”, koji se moze naci na njegovom web site: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp ili na: http://www.geocities.com/race_articles/lynn_intelligence_wealth.html ili na: http://web.archive.org/web/20020602172558/fp.rlynn.plus.com/pages/article_intelligence/1.htm. U tom clanku profesor je konstatovao da nije imao podatke za IQ za neke zemlje, te je za njih uzeo aritmerticku sredinu izmedju 2 susedne ili slicne zmelje za koje je imao podatke. Za Jugoslaviju (verovatno SCG, a ne pominje se Srbija) je uzeo prosek izmedju IQ Hrvatkse 90 (testovi izvrseni 1954) i IQ Slovenije 95 (testovi izvrseni 1999), te je sracunat IQ Srbije bio 93. Kad se uporede podaci iz clanka profesora Lynna sa onim u clanku Times uocava se da su podaci za IQ razliciti, mada ih je izneo isti profesor (za Srbiju je IQ 89). Moguce da je on azurirao svoje podatke iz prethodne studije i obajvio ih mozda u svojoj najnovijoj knjizi (2006) “Race Differences in Intelligence: An Evolutionary Análisis”, pa odatle Times objavio podatke za sovju tabelu.

Zato predlazem da se strucnjaci iz MENSA, (neki od njih su ovde dali svoje komentare) obrate profesoru Richard Lynn (Tel 0117 303 9058, E-mail Richard@RLynn.co.uk, ili naci kontakt na njegovom web site: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp) i zamoli za informaciju o poreklu podatka za IQ Srba 89. Ako neko od nas citalaca pita to profesora, on mu verovatno nece odgovoriti. Ukoliko su ti podaci raspolozivi u pomenutoj knjizi profesora, onda je MENSA moze kupiti za sumu od 20$ do 30$ (vidi na: http://www.rlynn.co.uk) ili ih naci na drugom indiciranom mestu. Na osnovu toga i ako ima osnova, MENSA treba da obajvi svoj pristup i dostavi ga B-92. Ukoliko je pogresan podatak za IQ Srbije iznet u Times, kao i u nekim medijima Nemacke, onda B-92 na bazi novinarske kolegijanosti, treba da trazi od ovih kuca korekciju podatka, a ako nije u pitanju greska ili ako MENSA nema primedbi na tekst Times, onda se u Srbiji moze raditi sa nekim drugim naucnim analiziamaa, recimo ona iz Buj´s Studi (vidi na: http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/) uradjena 1981, u kome Jugoslavija (takodje se ne pominje Srbija) ima IQ 104, te bi u tabeli Times zauzela 4 mesto u Evropi. Neka strucnjaci vide da li je profesor Lynn, u cilju dokazivanje svoje teorije, “preuredio” podatke (sto nije neuobicajeno u nauci) ili koristio one izvore za IQ koji bolja podupitu njegovu postavku o povezanosti ovog koeficijenta sa klimom i ishranom. Bez obzira sto postoje 8 pameti (recimo Amerikanac Howard Gardner: 1.lingvisticko verbalna, 2.matematicko logicka, 3.telesno kinestezicka, 4.prostorna, 5.muzicka, 6.medjupersonalna, 7.unutarpersonalna i 8. prirodnjacka, od kojih se sa IQ mere samo prve dve) i sto treba razlicito tumaciti IQ uopste, ipak treba utvrditi najverodostojniju vrednost ovog koeficijenta u Srbiji.

Dejan

pre 18 godina

Odgovor Gospodinu S.C. Ja zivim u Americi, a moja cerka koja je rodjena ovde ide u peti razred i svake godine je proglasavana najboljim ucenikom u razredu. Prekjuce, na roditeljskom sastanku nam je njen ucitelj rekao da on vrlo retko daje opstu ocenu uspeha "E" (odlican), a moja cerka je jedino dete koja polugodiste zavrsava sa uspehom "E+". Licno poznajem nekoliko ovakve dece nasih imigranata u SAD. Mislim da u studiji, pod uslovom da je ona tacna ne bi trebalo da stoji da su Srbi na dnu lestvice, vec stanovnici Srbije. U to bih bio sklon da poverujem i ne bi me ni malo zacudilo, jer u poslednjih 15 godina, Srbija ima masovan odliv inteligencije, a priliv uslovno receno manje inteligentnih ljudi, za razliku od Nemacke i zapadnih zemalja u kojima se desava obrnuto. Zelim jos da dodam da nigde nisam video ovoliko samokriticnosti prema svom narodu kao kod nas. Da su Jevreji ovako javno iznosili svoje mane, kao sto to radimo mi i nasa medija, danas sigurno ne bi bili toliko mocni. Gospodine S.C., ako drugi, kao n.pr. Nemci, Hrvati, Amerikanci... ne iznose prljav ves iz svoje kuce, vec ponosno masu svojim zastavama, zasto bi mi cinili sve da ionako ruznu sliku o Srbima u svetu jos vise kvarimo? Morate priznati da nam je etiketa vecnih negativaca u velikoj meri neopravdano dodeljene. Nervira me sto komentatori na ovom mediju koji kritikuju srpske patriote odmah ih boje u radikalske, SPS-ovske i JUL-ovske boje. Nikada nisam podrzavao taj rezim, t.j. bio sam veliki protivnik istog, a zao mi je sto oni sa kojima sam se borio protiv tog rezima rasprodaju i ovo malo sto je ostalo od Srbije i pocenjuju ljude koji istinski vole svoj narod i svoju zemlju. Zar to nije odlika gluposti (osim ako oni koji blate svoju zemlju imaju veliku materijalnu korist od toga, a to je vec pitanje niskog morala)? Pozdrav.

Željko M.

pre 18 godina

Dakle, Eskimi i Laponci mu dođu genijalci. Kao član Mense mogu da potvrdim da imamo najveću prolaznost na testovima u svetu. S druge strane, i ja se uskoro iseljavam iz zemlje. Ipak bih voleo da pročitam direktan izvor pre nego što donesem sud o tom istraživanju.

Zeljko

pre 18 godina

To je veoma sumljivo, jer isti profesor tvrdi da su muskarsi pametniji za 5 poena po IQ - u. Mislim da neko saznanje moze biti priynato za istinu ako je potvrdjeno, a ovo nije. Pa danas svako moze da pise sta hoce, zar ne.

Srba

pre 18 godina

Bogatstvo jedne drzave nema veze sa inteligencijom!! Svi govore kako su Nemci inteligentniji od nas jer eto najbogatiji su i imaj mercedes, BMW itd. Medjutim niste odmagh primetili da su Nemci iz istocne Evrope bili daleko ispod bivse Jugoslavije odnosno SFRJ je za vreme komunizma bila razvijenija od istocne Nemacke iako su ti nemci germani tid. Nasa bivsa SFRJ je bila najnaprednija komunisticka drzava ne zbog toga sto smo bili pametniji od ostalih komunistickih drzava nego zato sto smo imali neku mesavinu kapitalizma i okorelog komunizma a te druge komunisticke drzave su zivele u tesko okorelom komunizmu. Nasi su za vrem SFRj imali plate od 1 000 nemackih maraka dok su ostale komunisticke drzave imale prosek od 50-100 maraka pa i ta istocna nemacka koja se sastoji od Nemaca tj. germana. Bogatstvo jedne drzave nema veze sa koeficijentom inteligencije. I nije samo od nasih naucnika Nikola tesla najveci nacunik nego su tu jos Mihajlo Pupin koji je tvorac bezicnih telefona, mobilnih itd.Zatim tu je Milutin Milankovic a danas je tu doktor Miodrag Stojkovic koji j eprvi klonirao u Evropi ljudski embrion itd. nasi ucenici osvajaju zapazene rezultate na svetskim takmicenjima. Ovo istrazivanje je skandalozno.

Ivan Djordjevic

pre 18 godina

Rasista, sovinista, ... Sumljiv lik, sa sumljivog univerziteta. Negde sam video da je prema njegovim istrazivanjima, koeficijent inteligencije u Ekvatorijalnoj Gvineji 59 (cini mi se). Ovo je dokaz da njegova istrazivanja ne mogu da se svrstaju medju relevantne naucne radove, jer su neobjektivno uradjena. Crnac iz Gvineje ne mora da pravi razliku izmedju kvadrata i trougla na nacin na koji je mi pravimo, ali zato odlicno pravi razliku kad ugleda tragove geparda, leoparda, itd, sto mi ne znamo. Poenta cele price je da nisu u Gvineji toliko glupi, samo se zbog specificnosti soc. okruzenja manifestovanje te inteligencije razlikuje, a to ovaj nadri profesor ne racuna kad objavljuje svoje clanke.

lence

pre 18 godina

Pa kako vas ljudi nije sramota vishe?
Napadoste sirotog profesora samo zato shto je rekao i izmerio da smo najgluplji?
sta bi bilo da smo ispali najpametniji?
Da li bi gosp. Lynn bio srpski heroj ili ...sta?
Ajde vishe...dosta! Glupi smo i gotovo...zato smo tu gde jesmo...

Lazarev

pre 18 godina

Ko je taj englez koji je uvek pametan i inteligentan da kroji i uporedjuje narode u Evropi?
Koga je to, kao predstavnika naroda testirao?
Ko mu je dao pravo da generalizuje i sve stavlja u isti kos?
Jos jedna medijska manipulacija i sramno blacenje naroda...uglavnom, Tresla se gora - rodio se mis!

Dima

pre 18 godina

Pa ono jeste. Ovde se neki ubise pokusavajuci da dokazu nesto o studiji a samo potvrdjuju nalaze. Da li je ikom palo na pamet da je mesto na lestvici prosecan rezultat nacije, a ne rezultat najinteligentijih pet iz nacije. Usput, oni drugovi komentatori iz MENSA-e su prilicno razocaravajuca skupina izgleda. Onaj jedan navodni clan ubi se dokazujuci da su nasi vozovi tacni na godisnjem nivou, samo zato sto 3 voza od 3000 dodje u stanicu na vreme. To sto se neko druzi sa 50 najinteligentijih ljudi u Srbiji ne daje mu pravo da zakljucuje da su i ostali Srbi podjednako inteligenti.

mmm

pre 18 godina

Da je merio socijalnu inteligenciju, pa i da mu poverujem :)))

A sad ozbiljno, stvarno me interesuje kako je sprovedeno istrazivanje, koji uzorak, koji testovi itd. A dobra mu je i ova fora sa klimom...po tome bi onda valjda Spanci,Grci,Dalmatinci trebali da budu jos gluplji od Srba (da ne pominjem sire: Afrika, Juzna Amerika...po meni-obicna glupost). Ako neko ima link na konkretnu studiju, tj. rad u celini, neka objavi.

Aleksandar

pre 18 godina

Samo da dodam za one koji koriste argument da je puno obrazovanog sveta napustilo Srbiju u poslednjih 15 godina -jeste, tako je, ali obrazovanje nema ama bas nikakve veze sa koeficijentom inteligencije, visoka skola nije potvrda visoke inteligencije, kao sto ni nedostatak obrazovanja ( skole ) nije potvrda niskog koeficijente inteligencije, IQ je gotovo 100 % urodjena osobina koja se za zivota tek za koji procenat moze unaprediti.

A sto se tice "studije" doticnog gospodina, neka prezentuje svoj rad pa da se vidi na kom uzorku je radjeno istrazivanje, bez naucne potvrde ovo je "samo" los marketing. Ako je ovoj drzavi stalo do dobrog imidza neka pokusa da raskrinka doticnog gospodina, pa nek o tome posle pise i New York Times i svi ostali.

ivan

pre 18 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da iko moze da sumnja u verodostojnost ovog istrazivanja. Takodje, ne mogu da verujem da je taj profesor trosio pare poreskih obveznika na istrazivanje; dovoljno bi mu bilo da pogleda jedan intervju sa nekim od nasih najistaknutijih gradjana, poput Vuka Draskovica, Vojislava Seselja, Ilije Petkovica, Aleksandra Vucica, Zeljka Obradovica, Aleksandra Tijanica, pa da shvati da ako su to nasi lideri, sta tek onda ima da se misli za ostatak populacije!?

s.p.

pre 18 godina

Dejane, ti si, kao legendarni Milutinovic, pobrkao loncice. Ja zivim na zapadu tako da mogu da ti odmah ustvrdim da srpski djaci nisu najbolji u skolama-daleko od toga. Ti verovatno mislis na srpske djake koji su dosli iz Srbije na zapad zato sto su bili genijalni. Pa svaka istocnoevropska zemlja na svetu ima takvu populaciju u inostranstvu. Sto se tice djaka srpskog porekla a rodjenih u Kanadi, daleko su od blistavosti u skolama. Ja sam profesor u kanadskoj provinciji Alberti tako da su sve ovo informacije iz prve ruke. A da je studija tacna, pa u to uopste ne sumnjam, stavise ne mogu da verujem da se iko cudi zbog toga. Pa sve studije pokazuju da su djaci iz Srbije na poslednjem mestu u Evropi po nivou znanja koje ponesu iz srednje skole. Da smo toliko genijalni, kao sto se u vecini komentara tvrdi, valjda bi smo osnivali uspesne firme (pod tim ne mislim na "uspesnost" tipa Braca Karic, tj uspesnost u kradji), davali svetski poznate filozofe, naucnike, umetnike... Naravno, ima i takvih genijalaca, ali ne u Srbiji, vec u inostranstvu. Bas zato je studija nesumnjivo tacna: sve sto je intelegentno pobegne iz Srbije, jer ostanak u Srbiji i mlacenje prazne slame sa Milosevicem, Vucicem, Kostunicom i slicnim biserima nase inteligencije samo demonstrira nisku inteligenciju.

Fizicar Srbin

pre 18 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem. Ovde se radi o proseku jedne velicine zvane IQ koja je merena na odredjenom uzorku sa odredjenom vrstom testa. Ukoliko je istrazivanje korektno koriscen je isti test u svim zemljama na dovoljno velikom slucajnom uzorku. Ova velicina se kao i vecina velicina u prirodi distribuira po Gausovoj raspodeli koja pored srednje vrednosti (proseka) ima kao parametar i standardnu devijaciju (SIRINU). Na broj mensasa i ostalih "genija" (da ne pominjem Teslu posto se za njega ne zna kako bi uradio test) utice kako srednja vrednost tako (cak mnogo vise, posto srednja vrednost slabo varira) i sirina raspodele.

Toliko o tome, no ono sto je zabrinjavajuce koliko ljudi ovde se oseca uvredjenim zbog ovog istrazivanja (cak neki pominju i tuzbu) koje se bazira na merenju proseka neke tamo od strane psihologa (naucnika - ali ipak ljudi) definisane velicine (IQ-a) i to na teritoriji YU (SCG) gde ima (da vas podsetim) oko 63% Srba. Ova velicina nema nikakve veze sa kreativnoscu i pamecu (u smislu ustaljenog znacenja ove reci). A da ne pominjem imbecilne komentare koji porede prosek distribucije te velicine sa tamo nekim uspehom u ratovima (u ovome mi naravno prednjacimo u Evropi). Na kraju samo da dodam da se slazem da uz ovakve clanke (vesti) treba da idi i odgovarajuci izvori.

MICHAEL

pre 18 godina

Da znate da mi je drago sto sam pobegao u hladnu severnu zemlju, doprinosivsi time povecanju njihove inteligencije. Jer ko bi sa vecim IQ-om od amebe (i 90% komentatora ove rubrike) mogao da napada neku studiju bez apsolutno ikakvih dokaza da ona nije tacna.

zarko

pre 18 godina

I da je neko izveo studiju i dosao do zakljucka da su Srbi najgori glasaci na svetu, opet bi svakih 9 od 10 komentara bilo da to nije tacno. Uzgred, ne zaboravite da ljudi koji ovde ostavljaju komentare imaju kompjuter, sto znaci da bi trebalo da pripadaju elitnoj trecini populacije, plus sto radikalsko-socijalisticki nastrojeni ljudi i ne posecuju takav izdajnicki sajt kao sto je b92. To jest, da se pitaju i oni koji nemaju kompjuter, i oni koji ga imaju ali ne posecuju ovaj sajt zbog "stranog placenistva"-sto ce reci, oko 80% celokupne populacije-mozete tek onda zamislite kakav bi nivo komentara bio prisutan, ako je ovo sto se stavlja ovde komentar elitnog dela populacije. Tj, ako je nasa elita ovako neinteligentna, sta onda da ocekujemo od ne-elitne vecine.

BP

pre 18 godina

Predlazem da se prvo ovde objavi taj naucni rad pa tek onda da se komentarise. Nije potrebno mnogo sposobnosti za racionalno rasudjivanje da bi se shvatilo sasvim elementarno pravilo: da se ne moze komentarisati nesto sto se ne poznaje. Ovako pisanje komentara, iskljucivo na osnovu jedne sture i nepotpune novinske vesti jeste ispoljavanje emocija, a ne rasudjivanje. Nazalost, to ide u prilog rezultatima tog istrazivanja.

Dejan

pre 18 godina

I naravno, ko ce drugi, nego B92 da sa ponosom prenosi rezultate ove "naucne" studije. Hmmm. Po mom misljenju, Nemci nisu inteligentniji od Srba, nego su organizovaniji i disciplinovaniji, dok Srbi svoju pamet prosipaju na kafansko tralala, na raznorazna prepiranja i politizovanja svega i svacega. Cinjenica je da u Srbiji ima mnogo onih koji i dan danas vole svoje dzelate, SPS, JUL i SRS, ali je isto tako cinjenica da su nasa deca u zapadnim skolama najbolji djaci, a radna snaga spada u veoma kvalitetnu. Drugo je to sto nas politicari, sto domaci, sto zapadni sputavaju u razvoju. To nije pravo merilo. Ako su Nemci toliko pametni, kako je moguce da su poput ovaca slepo isli za Hitlerom (da ne spominjemo prvi svetski rat) i verovali u te gluposti da su najvisa rasa na svetu, surovo ubijajuci "nize rase", ili je njihovo poimanje inteligencije drugacije? Mozda ih kreativnost u zlocinima cini inteligentnima, cim su uspeli da izmisle takve genijalne izume, kao sto su gasne komore, pravljenje sapuna od ljudskog sala, torbica i drugih prakticnih stvari od ljudske koze i kose, sravnjivanje sa zemljom citavih gradova poput Kragujevca i Kraljeva, ubijajuci neduzne civile, decu, zene, nemocne. Da, to mora da smisli jako razvijen um. Cestitam im.

Blagica

pre 18 godina

Kakva besmislica! Ispada da civilizacija covecanstva postoji od severnjackih pecinskih ljudi, pa do severnjackih drzava. Profesor ocigledno nije ucio u skoli o postojanju drevnih juznjackih civilizacija kao sto su bila sumerska egipatska, arijevska, kineska, civilizacije Inka, Acteka, Hindu... Sve su to civilizacije koje su imale razvijenu nauku, kulturu, pismo, znanje o astronomiji, matematici, hemiji, itd. U to vreme na severu su se tek obrazovala plemena covekolikih majmuna.

madregora

pre 18 godina

E, pa sad, po onoj narodnoj "Hvalte se usta da vas ne pocepam" je sasvim jasno zasto je ova studija naisla na najvise odjeka u Nemackoj i Irskoj. Ali evo jedne druge studije koja izmedju ostalog pobija prethodno navedena tvrdjenja posto se ovaj istrazivac bas i ne slaze sa tim Lyinnom i gle cuda, ovaj je Grk, samo sto Grci po toj istoj studiji i nisu bas tako visoko inteligentni, sto je skroz interesantno i valjda potvrdjuje nepristrasnost autora, ko ce ga znati.
Germany 105.8
Yugoslavia 103.6
Greece 99.6
Ireland 99.5
Bulgaria 97.7
France 97.6
Autor objasnjava i da je Lynn zaokruzio pristrasno bodove Iraca "nagore" (0.2 -> 1) a recimo Italijana "nadole" (0.8 -> 0). Toliko o naucnosti studije. Pogledati vise pod http://dienekes.blogspot.com/2004/08/richard-lynns-massaged-iq-data.html
http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/
Pa, uostalom skoro je bio skandal i o oko onog Britanca koji je ustvrdio da nije bilo genocida nad Jevrejima u Austriji, eto, svakojaki naucenjaci pisu iz ko zna kakvih pobuda i to se jos i objavljuje. Uostalom, nije ni nama mane, glupi mozda i nismo ali da smo umisljeni e tu vec postoje indicije, tipa ko je stariji, mi ili amebe, i to je bilo objavljivano kroz raznorazne skroz ozbiljne naucne studije. No, svakako je ovo senzacionalistki i mirise na raznorazne rasisticke teorije, onako bas za zutu stampu.

Radovan

pre 18 godina

Mogu da se složim sa njima samo ako mi još kažu njihovo mišljenje i u vezi sa ostalim pripadnicima Slovenskih naroda, Jevrejima, Romima...

tekibejb

pre 18 godina

Znaci ne mogu da verujem..
To nije nauka!

Ovo je vec ispisano Gebesoovsko-Mengeleovskim rukopisom!Jedva cekam reakcije mojih prijatelja Francuza.

madregora

pre 18 godina

Pa, eto, po onoj narodnoj "Hvalte se usta da vas ne pocepam", svakako da je ova studija naisla na najvise odjeka bas u Nemackoj. No postoje i druge studije koje se bave validnoscu Lynnovog racunanja, te izmedju ostalog navode da je on zaokruzivao poene za Irce na jedan nacin (0.2 -> 1) a za npr. Italijane na sasvim drugi (0.8 -> 0). Zatim isti autor, koji je inace Grk, objavljuje jednu drugaciju tabelu po kojoj:
Germany 105.8
Yugoslavia 103.6
Ireland 99.5
Greece 99.4 (?!)
Bulgaria 97.7
France 97.6
Pa, eto, koga zanima vise neka pogleda pod http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/ ili vec kako je naveo jedan od prethodnih komentatora, ja sam nasla tu sasvim drugacije stavove, i kao sto je to vrlo cesto u nauci, apsolutno kontradiktorne, pa nek veruje ko kako hoce.
Toliko o naucenjacima i budalstinama, uostalom imamo i mi svoje sopstvene dicne primere tipa ko je majstaji narod i sl. sto se itekako preporucivalo kao skroz ozbiljno stivo u prethodnoj deceniji...

Nemanja

pre 18 godina

Kome nije jasno, rec je o proseku, a ne o izabranoj grupi (Mensa). Ne znam koliko je istrazivanje povrsno ali sudeci po trenutnoj situaciji u Srbiji, i reakcijama naroda ovo istrazivanje zvuci veoma realno.
P.S. Nabrajanje grupe naucnika i nije najjaci kontra argument.

Miroslav

pre 18 godina

Podaci i objašnjenja svakako izazivaju inspirativna razmišljanja.
U Japanu su mi objasnili kako duže žive od Evropljana jer se hrane ribom i povrćem, za razliku od nas mesoždera. Jesu li zbog toga idioti?
Niče je napisao da je nemcima od teške hrane i filozofija nesvarena. Da li to kod njih (ili nas srba sa sarmom, pasuljem i mesožderstvom)budi agresivne instikte i posledične ratove, za razliku od vegetarijanskih japanaca koji su se samo jednom imperijalisticki zeznuli (verovatno je par najbogatijih japanaca uživalo u drugacijoj hrani).
Sasvim je tačan komentar o negativnoj selekciji u Srbiji u poslednjih 15 godina. Medjutim indikatori državnog uspeha ne mogu se prevoditi na prosečnu inteligenciju. Brat mi je genije, drastično više inteligencije od moje, ali sa katastrofalno lošijim rezultatima u životu (mada je inteligencija po definiciji sposobnost prilagođavanja). Do spoljnih rezultata dovodi KARAKTER, a ne inteligencija. Tesla je umro u bedi uprkos genijalnim izumima.
I još komentar o mešanju nacija, inteligenciji i bolestima. Dr Stojanović je u knjizi "Tragedija genija" pre II svetskog rata mešanje germana sa slovenima i drugima naveo kao nacijsko predodređenje za uspeh ali i za bolesti. Danas se ubedljivo najveće mešanje nacija događa u SAD.

srpkinja

pre 18 godina

Ovo istrazivanje nema nikakve osnove jer usled globalizacije mnoge nacije su promenile mesto boravka tako da u Nemackoj ima mnogo Turaka i ostalih juznih naroda pa videcemo koliko dugo ce Nemci biti najinteligentniji narod u Evropi zbog bele kuge i sirenja muslimanskih zajednica. U tom testu verovatno je uzeta u obzir samo logicka inteligencija a ne i ostalih sest kao sto su jezicka, prostorna, emocionalna i ostale. Htela bih da vidim IQ njihove emocionalne inteligencije.Toliko.

kika

pre 18 godina

prema misljenju doticnog "naucnika" eskimi bi trebalo da briljiraju u svemu dok bi anticki grci trebalo da budu glupi kao noc. Ne zaboravimo rimljane - juznjake koji su porobili "superiorna" germanska plemena

struja

pre 18 godina

Nikola Tesla - "hrvatski znanstvenik srpskog podrijetla" piše u svakoj iole ozbiljnoj svjetskoj publikaciji. I Hrvati i Srbi imaju jednako pravo da se ponose velikim umom kakav je Tesla. Problem je pak u tome što Tesla nije Srbijanac već hrvatski Srbin, a kako se ova (slažem se vrlo debilna) analiza inteligencije temelji na istraživanju naroda u svojim matičnim zemljama onda to u slučaju Srbijanaca (da ne kažem i Crnogoraca jer su i oni uključeni u istraživanje SRJ tj. SCG) baš nema veze s Teslom. Bez zlobe, samo činjenice.

glupani svih zemalja...

pre 18 godina

Nisam čitao spomenuto istraživanje no kad se pogleda gdje je danas Srbija u odnosu na te "najinteligentnije" narode kao što su germani i skandinavci čini mi se da to i nije tako blesavo.

brojke

pre 18 godina

Srbi non-stop o Tesli i Andriću (na koje by the way jednaka prava imaju i Hrvati). Pa čak i da su obojica ekskluzivni Srbi kakav su dokaz inteligencije jednog naroda dva, tri pripadnika istog!? Pa znate li koliko nobelovaca, velikana u književnosti, prirodnim, društvenim, tehničkim i inim znanostima, umjetnosti itd. imaju Njemačka, Italija, Austrija,
Skandinavija, Francuska, Španjolska...

M.N.Lazar

pre 18 godina

Ne napadajte naucnike ili "naucnike"!
Pogledajte jedno (ili ako izdrzite vise) zasijedanja srpskog patlamenta (koji je ipak reperezent naseg naroda), pa razmislite o rezultatima istrasivanja.

miroslav

pre 18 godina

Vrlo je interesantno videti nacisticke ispade tzv naucne elite koja govori ponajvise o njima samima. Bas slucajno, ja se bavim proucavanjem oblika inteligencije kod ljudi, a koliko sam razumeo, ovde je rec o IQ, ili matematicko-logickoj (tehnickoj) inteligenciji. Postoje i drugi oblici inteligencije, no ovde nije rec o tome. Prvo, domaci papagaji i glupaci moraju da shvate da IQ nema nikakve veze sa strucnom spremom, tako da price da nam je otislo onoliko i onoliko doktora nauka padaju u vodu. Ja sam upoznao doktore nauka ciji je IQ oko 100 sto je "totalni" prosek i u isto vreme ljude iz ruralnih krajeva "seljake" ciji je IQ koeficijint preko 130!

Nas ogranak organizacije MENSA, ciji sam clan, je medju prvima u svetu i mislim da je izlisno govoriti o tome. Izmedju ostalog, procenjivanje pameti jednog coveka ne moze se zasnivati samo na IQ jer je to samo jedan od cinilaca ljudske "pameti".

Nasa drzava mora odmah da reaguje i da tuzi tog "naucnika", da trazi demanti u svim medijima gde je to objavljeno, i da trazi naknadu stete. Ukoliko to ne uradi, to znaci da se drzava u potpunosti slaze sa idiotskim, zlonamernim, nacistickim i po njen narod krajnje stetnim lazima. Sustina je u kleveti i laznoj tvrdnji, i za ta dela taj kvazi naucnik mora biti gonjen. Ostaje samo bleda nada da ce ljudi sa B92, koji o svom narodu misle isto kao i pomenuti "naucnik", objaviti ovaj vrlo kratki prikaz problema, bar zbog stvaranja privida demokratije

Vladimirr

pre 18 godina

Ma da, ovakve teorije se javljaju s vremena na vreme, recimo ovde u Ceskoj je bila izdana knjiga sa slicnim "naucnim" sadrzajem, i ovde svi to ocenjuju kao cistu polufasisticku propagandu. Sve je tu sumnjivo, od sadrzaja testova (formulisu se pitanja tako da je verovatnije da ih razumeju samo oni sa odredjenim obrazovanjem ili sklonostima, cime dolazi do tautoloskog kruga, da zapravo dokazujemo da formulacije razumeju samo oni koji im razumeju, sto ce reci da je u predpostavci vec sadrzan odgovor), do verodostojnosti broja i kvaliteta testiranih, a takodje nije jasan ni cilj. Znaci li to da ako se neko rodi u "neinteligentnijim" zemljama, da je automatski tretiran kao nize bice? Ili da zemlja koja ima "neinteligentnije" stanovnike automatski ima i losiji drustveni sistem? Poljacima recimo ta njihova "pamet" bas i nije pomogla da se nekako proslave na bilo kojem od tih polja. A bice da je dosta i obrnutih primera. Takodje su sumnjivi i ti nazovi razlozi, jedenje mesa i to, zvuci kao neka teorija iz osamnaestog veka. Dakle, veliki minus za nacin na koji je b92 preneo ovu vest.

maja

pre 18 godina

za Zorana:

http://www.rlynn.co.uk/
http://www.timesonline.co.uk/newspaper/0,,170-2105519,00.html
http://www.sky.com/skynews/article/0,,30100-13515943,00.html?f=rss

kum

pre 18 godina

A mi prstetinu BOC dok su oni cerecili krmetinu rukama. Pa dobro sta se uzbudjujete jer je neki kvazi naucnik objavio glupost tipa-drug Tito je io puno krumpira kao mali pa je zato nadmudrio Staljina i Slobu zajedno-ih Boga ti! Samim tim sto neko ima smelosti da objavi ovakve socio-brljotine je sumnjivog mentalnog stanja. Smejao sam se kad kaze da su zene gluplje jer im je mozak manji! A sta ako su zapravo ispred muskaraca i pamtnije od istih jer im je mozak kopmpaktnije organizovan u malom prostoru. Notebook tehnologija, bato, u prirodi prisutna nemoj jos da im pronadju dual core processor odose muskarci u muzej. (Ocekujem makar mali poljubac od zenskog dela citateljstva, zahvaljujem u napretku). Kad smo kod tih nama omiljenih Nemaca, imaju isti jednog ajde da kazemo istoricara po imenu Schwanic, inace coveka kome se veruje. Elem, taj nazovi istoricar kaze kako je Milos Obrenovic teroristickim aktom ubio onog turskog direktora!!! I njegove knjige se prodaju i ko zna koga je jos nacrnio u svojim knjigama. Dakle, glupost nema nacionalnost samo zavisi kako su zemlje uredjene da bi je efikasno kontrolisale. Ne uzbudjujte se sve polako dolazi na svoje mesto. I molim vas nemojte stalno isticati Teslu, Andrica i ostalu ekipu jer mogu da se stvari i okrenuti pa se moze reci kako nismo bas vitalan narod jer svi oni poticu s pocetka XX veka. Sta smo radili do sad? Jedan prelepi grad u Nmeackoj- Hajdelberg ima cini mi se preko 20 nobelovaca. Zato Tesla, kuka i motika nam bas nisu argumenat u rasterivanju mraka.

Jello Biafra

pre 18 godina

Evo da malo umirim iznervirane - dotični profesor na svojoj web prezentaciji ima sledeću tabelu "nacionalnih IQ-a", gde i nismo toliko loši: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t4.asp
Za one koji neće da kliknu na link, izdvajam sledeći podatak iz tabele:
Yugoslavia 93, Croatia 90, Slovenia 95
Eto!
Uzgred, da li je neko primetio da je tabela na kojoj smo mi poslednji imamo prosečan IQ 89 http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html zapravo spisak od 23 evropske zemlje. Moje pitanje je gde su ostale države? Možda i nismo poslednji, možda je samo u pitanju presek, a mi smo onda negde na sredini.

simon vizental

pre 18 godina

Ne znam samo sta ima za cilj jedno ovakvo istrazivanje. Pokazati superiornost nekih nacija,a onda? Nekako zvuci poznato...

Zoki

pre 18 godina

Postovane dame i gospodo,
vi ste vrlo originalni ali imam samo jednu primedbu na vase tekstove. Bilo bi lepo i mnogo ubedljivije da ukoliko prenosite izvestaje iz inostranstva napisete i izvor tih izvestaja. Znaci gde moze da se nadje taj izvestaj koji ste preveli na srpski jezik. Ja bih voleo da u potpunosti procitam taj izvesataj na originalnom jeziku.



s postovanjem

Zoran

Marko, ex-NS

pre 18 godina

Pa inteligentnost nekog naroda , kao celine, moze da se sagleda prema nacinu kako im je organizovana drzava, a ne kroz izuzetno retke pojedince. U tom smislu, ovi rezultati nesumnjivo odgovaraju istini.

dusica

pre 18 godina

Lako je Nemcima da budu najpametniji narod,kad u tako uredjenoj drzavi,trebaju kao "spavaci" samo da spavaju,jedu,piju pivo i nadgledaju kompjuterizovanu proizvodnju,treba ih dovesti ovde i pustiti ih da zarade za zivot, pola bi pomrlo od gladi,20% bi odlepilo,25% bi izvrsilo samoubistvo",kao njihov cenjeni firer jer njihova "inteligencija"to ne bi mogla da podnese,a onih 5% koji bi imali srece i preziveli trazili bi zene Srpkinje da im radjaju decu za 21.vek!!!

Миа

pre 18 godina

Први пут чујем да је волумен мозга пропорционалан коефицијенту интелигенције. Баш је карактеристично за дементне особе да имају већи волумен мозга. По томе би и пола животињског царства имало већи коефицијент од човјека. Миа, IQ 148

komentator

pre 18 godina

Neverovatno kako povredjena sujeta zbog "sumnjivog" istrazivanja dovodi do uzasnih komentara... Pominjanje firera, nacizma, izgubljenih i dobijenih ratova, vec mitska zabluda o viljuskama...

Jello Biafra

pre 18 godina

Dokaz te naše gluposti ili neinteligentnosti (kako hoćete) je upravo gomila ovih paranoidnih komentara o svetskoj zaveri protiv nas Srba. Pa onda glupa poređenja "mi imamo ovog, a šta oni imaju". Dokle bre više te glupe priče?! Da ne zalazim u priče o politici i "pametnim" potezima naših "pametnih" političara, jer ako nekom treba objašnjavati koliko smo upropašćeni i unazađeni u poslednjih (bar) 15 godina, taj ne treba ni da se pronađe prozvanim zbog ovog istraživanja, taj je bez konkurencije ispao sa liste! Da ne pričam o našoj zadrtosti, samo ću pomenuti da je danas pomračenje Sunca, pa proverite kako će se vaša okolina ponašati (pre nekoliko godina pola Srbije se zabarikadiralo u kuće, zatvorili sve prozore, spustili sve roletne...). Istraživanje je u suštini krajnje nebulozno, jer nismo baš svi mi Srbi glupi, ima nas i pametnih na svu sreću, a i jedni smo od najvećih mesoždera u Evropi, što dokazuje da je ovo istraživanje puno propusta, ali ovi komentari (i ne samo ovde napisani) su još gori.

rocco

pre 18 godina

ovo je treca verzija!
po prvoj ispadosmo jako pamentni
po drugoj pri kraju sa IQ93 iza nas Hrvati sa IQ90!!
sada ispadosmo naj gluplji???
interesuje me sta ce pisati u cetvrtoj verziji, koja sigurno sledi!?!

Milica P

pre 18 godina

Delim sva prethodno izneta misljenja. Segregacijski (bedno), nedovoljno naucno (jadno), pa cak i skandalozno, (kao sto je receno) za istinske naucne krugove, ubrajamo li autore u njih. I sramotno, podastrti takve tvrdnje sa takvim kvalifikacijama.

Superhik

pre 18 godina

Jos smo i dobro prosli. Da je autor istrazivanja znao da je 35% birackog tela Srbije za radikale, stavio bi nas na listu sa nizim oblicima zivota - amebama, paramecijumima, zelenim bicarima i ostalim jednocelijskim oraganizmima. Verovatno bismo i u toj varijanti bili u donjem delu tabele.

zivko

pre 18 godina

Pa ako je to sve tako, a kako Rimska Imperija nije nastala, recimo, negde u Norveskoj? Zasto su sve kulture nastajale tamo gde "rastu" neinteligentni ljudi - u toplim, juznim krajevima. I to - inteligentniji pobedjuju? Pa sta se dogodi sa tim nemcima i njihovih prosecnih 107 u II svetskom ratu? Ili mozda Austrijom? O Poljskoj da i ne razgovaramo (istorija).
A za proteine je prof. Lynn u pravu, posto se grcka i srpska tradicionalna kuhinja zasniva na zelenoj travi, bobicama...

Milena

pre 18 godina

Postavlja se pitanje koga je to profesor Lin testirao, mislim kakav uzorak je imao na raspolaganju i ko su mu bili ispitanici...Mada, mene cela prica podseca na prosli vek. Umesto te bajate hipoteze o jedenju mesa, mozda mu se 'slucajno' omaklo da u nekim testiranim grupama koje su mu bile na raspolaganju dominiraju fizicki radnici, a u drugoj obrazovaniji ljudi...Cela ta prica o racionalnoj inteligenciji odavno se dovodi u pitanje jer racionalna inteligencija nije i jedini pokazatelj o necijem razvoju...ali ko o otme hoce da cita naravno, ne ce se upecati na ovakvu 'naucnu' pricu

Vuk zemunski

pre 18 godina

Pa da, sve je odjednom logično! Ko glasa za Hitlera, taj je pametan. Ko misli da na osnovu oblika lobanje može da se proceni itneligencija, taj je pametan. Ko je ljude bacao u peći, taj je pametan do bola. Ko misli da su plavušani pametniji i rasa predodređena da spase rod ljudski, taj je baš, ono, pametan. Moja skromna srpska inteligencija mi ne može pomoći da nađemo toliko suprelalalativa (ili kako se već kaže, ja glup, pa zaboravio) da opiše ovo fantastično naučno dostignuće.

A ako se svi preselimo u Nemačku, da li ćemo za 10 godina biti Nemci i, samim tim, pametniji? A ako su svi severnjaci pametniji od svih južnjaka, da li to znači da su Eskimi najpametniji na svetu? Jel to znači da ko god da je sa Juga mora biti glup? Pitam se šta Australijanci i Novozelanđani misle o ovom istraživanju. Ako su ga, shodno svojoj inteligenciji, mogli pročitati i, još teže, razumeti.

Ovo više nije ni fašizam - ovo je ordinarna budalaština koja konkuriše za najgluplji poduhvat godine. Onaj ko je to objavio u srpskim novinama, e, taj se uklapa u profil g-dina profesora. A i onaj ko je vest stavio sa ovim naslovom na sajt. Ipak mislim da je šampion onaj ko kao komentar napiše da to objašnjava zašto su Srbi galsali za Slobu. Šampione, divimo ti se, mi, glupi Srbi!

P.S. Ako su Srbi najgluplji, jer su južnjaci, šta je sa komšijama - npr. Grcima ili Albancima? Pa oni su još južnije?! A šta je sa Albancima koji žive u Srbiji - jesu li oni još gluplji od Srba - em su južno, em žive odmah pored nas, i sa nama?

HAHAHAHA profesore, da odete vi kod čika Velje da vam da 'bonu? Ili kod čika Laze, tu na brdo, preko puta pivare? Tamo je lepo, hladovina, čika doktori će vam dati sobu sa pogledom....

inteligentna srpkinja

pre 18 godina

Pa taj je svojevremeno "dokazao" i da su muskarci inteligentniji od zena. Toliko o njegovim istrazivanjima i analizama.

Ognjen Radic

pre 18 godina

Djeluje mi kao nacisticka glupost. Da mi je da vidim tu studiju, i te upitnike. Jako cesto su upinici ili lose prevedeni, ili nisu prilagodjeni obrazovnom ili vrednosnom sistemu ili cak i polu, itd.

s.n.

pre 18 godina

Haha cirkus od komentara. Ne verujem da su Srbi bas najgluplji, ali su definitivno najumisljeniji, kad svaki polupismeni gedza moze nipodastavati naucnu studiju (ma kao da ima 3 PhD-a), bez obzira na to koliko verodostojna bila. To je isto kao da isti gedza kaze Steven-u Hawking-u: "ma kakav Big Bang, sta ti znas, znam ja bolje." S druge strane, naravno da je studija nesavrsena zbog odliva inteligencije u inostranstvo. Ako uzmem ulicicu u kojoj sam ziveo u Nisu kao primer, od 14 kuca, nas 8 iz generacije 1970-1980 (svi sa fakultetima, od cega 4 doktora nauka i 2 magistra) smo u inostranstvu (3 Kanada, 2 Nemacka, 1 Svedska, 1 Norveska, 1 Holandija), dok je preostalih 11 ljudi iz te generacije ostalo u zemlji; mislim da bar 3-4 njih nemaju ni srednju skolu. Pa naravno onda da ce nivo inteligencije biti nizak u Srbiji a visok u severnim zemljama Kanadi, Nemackoj, Svedskoj, Norveskoj, i Holandiji.

ivana

pre 18 godina

To je generalno gledano moguce, medutim ja nisam pronasla podatke o tome. Trazila sam na internetu i nasla linove studije o rasama i narodima u evropi i nasla sledece podatke na
http://www.geocities.com/race_articles/lynn_race_diff.html

Sample General Verbal Visuo-spatial IQ

Greece 97
Hungary 99
Ireland 78
Italy 101
Italy 100
Netherlands 107
New Zealand 99
New Zealand 102
Norway 100
Poland 106
Poland 107
Portugal 101
Romania 95
Scotland 99
Scotland 102
Spain 87
Spain 98
Sweden 104
Sweden - - 104
Switzerland 101
Yugoslavia 104
India 86
British Indians 96 89
S.African Indians 85


To je ako uzmemo ukupnu populaciju u obzir moguce. Meni nemci zaista deluju inteligentnije- ili mozemo d a kazemo da je moguce da u nemackoj ima vise pametnijih ljudi. Medutim te razlike nisu tako velike u brojkama tako da je ova studija relativna. I na primer ako smo na dnu liste zasto nam autor ne kaze koliko je to- znaci oni imaju sto i nesto a koliko imamo mi.
Volela bih da znam izvor ovog clanka.

Sanja, Toronto

pre 18 godina

Jedna od najglupljih teorija koju sam ikad procitala. Pazi, po njemu su najpametniji Kinezi, Japanci i Koreanci (valjda zato sto jedu mnogo mesa, divljaci?!) a medju glupljima su Eskimi (jedu mnogo tofua i pirinca?!). Stvarno neverovatno da je ovaj tip sa njegovim rasistickim teorijama imao publikaciju u cuvenom casopisu "Nature". I bas me zanima kako to da Italijani imaju IQ odmah iza Svedjana? Nije mi poznato da je u Italiji hladno, pogotovo na Siciliji gde je zimi prosecna temp. 15 C. A posto "volumen" mozga po njemu igra vaznu ulogu, te su muskarci pametniji od zena, onda bi mi, Srbi, bas trebalo da budemo ne samo "nebeski" nego i najpametniji narod na kugli zemaljskoj. Ja svog "zemljaka" pogotovo onog iz planinskih predela, mogu da prepoznam medju 150 drugih naroda, upravo po "volumenu glave", narodski receno - po glavudzi! Eve vam ga na, protivdokaz da smo najpametniji, iz inata.:-))

Kanada

pre 18 godina

Verujem da istrazivanje ima validnih osnova ali apsolutno ne verujem da je to jedini razlog tako niskog koeficijenta inteligencije. Ishrana je svakako znacajna ali da li je neko razmisljao o cinjenici da je su desetine hiljada ljudi napustili Srbiju u poslednjih 10 -20 godina. Na nasu veliku zalost to su najvecim delom bili skolovani ljudi profesionalci i polu-profesionalci koji sa svojim znanjem i iskustvom nisu mogli nista da postignu u svojoj zemlji. Nemam nameru da vredjam bilo koga ali cinjenica je da je ostalo vrlo malo obrazovanog i ucenog sveta zbog cega je i istrazivanje i imalo tako tragicne rezultate. Cela prica apsolutno nema nikakve veze sa nacizmom ili bilo kakvim vidom rasizma - cista nauzna istrazivanja ljudi. Suocimo se sa cinjenicama.

Andrija

pre 18 godina

Ljudi, mi smo od 1914-1999. Nemce "pobedili" u svim ratovima, a izmedju tih poraza Nemaci postadose jos razvijeniji a Srbija se iz pobede u pobedu smanjuje. Mislim da to itekako ide u prilog ovom istrazivanju, a kad se jos doda konstantan odliv inteligencije, sva dalja rasprava postaje izlisna...

Nenad

pre 18 godina

Evo jedan komentar iz Hrvatske.
Ovo tkz. istrazivanje je obican bezobrazluk koji nema nikakve veze s istinitim stanjem.
Svatko tko je proveo neko vrijeme u Europskim drzavama, morao je uociti da su i Srbi i Hrvati objektivno inteligentniji i fizicki jaci od velike vecine ostalih naroda Europe (pa se tako Srbi mogu sa amerckim crncima boriti za naslov svjetskog prvaka u kosarci, a i imati Teslu... ).
Mislim, glupo je malo o tome uopce pricati, ali to je uistinu cinjenicno stanje. Zapravo je to je posljedica prirodne selekcije, jer se ovdje na sjecistu kultura i mnogih ratova puno teze zivjelo nego drugdje, pa su oni inteligentniji i jaci imali vece sanse za prezivljavanje i potomstvo. A ne zato sto Srbi i Hrvati bazicno genetski nestoposebno u samoj osnovi..
U ovom istrazivanju bi vjerojatno i Hrvati bili negdje pri dnu, kao i svi balkanski narodi koji su navedeni..
Jednostavno su tako odlucili oni koji su radili to istrazivanje pa su samo prilagodili rezultate onome sto su zeljeli prezentirati.
Ali to je uvredljivo i uistinu bi Srbija trebala vidjeti sto se da poduzeti da se sudski goni takav fasisticki i lazan prikaz stanja. Jer je uistinu lako dokazati da to nije tako, pa mislim da bi tuzba lako dokazala manipulaciju i smisljeno vrjedjanje jedne nacije.
Jer ako niste toga svjesni, to izislo u svim mogucim svjetskim novinama.
evo npr jednog linka, iz casopisa Times:
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html
I tako su sad ustinu miljuni ljudi procitali i zapamtili kako je istrazivanje pokazalo da su najneinteligentniji Europski narod Srbi (prvog i zadnjeg na listama svi pamte)... pa kako cete se osjecati kad cete ici u posjet nekom u inostranstvo? Necete reci nekoj djevojci da ste Srbi, da ne bi automatski pomislila da ste glupi? I to zato jer je tamo neki pametnjakovic zelio vidjeti da li njegove apsurdne rasisticke teorije mogu proci i biti objavljene...
Ali nije li uistinu je malo cudno da je najgluplji narod dao jednog Teslu, vjerojatno najveceg svjetskog znanstvenika... na zvuci bas uvjerljivo, zar ne?
Pa neka se malo trgnu vasi intelektualci, i neka naprave relevantna istrazvanja, da se dobije pravi prosjecni IQ stanovnistva Srbije.. i usporedi s ostatkom Europe... To nije tako tesko napraviti.. A onda lako mozete podnjeti i onu tuzbu...

psiholog

pre 18 godina

Bas me zanima "cime" je merena inteligencija. Ako se primenjuju razliciti testovi inteligencije u razlicitim zemljama rezultati se ne mogu porediti! Bas me zanima koji nasi psiholozi su sprovodili ovo istrazivanje u Srbiji i dali rezultate g-dinu Nemcu. Koji je bio uzorak istrazivanja (ako je uopste postojalo to istrazivanje). Nije eticki porediti narode po inteligenciji, i opasno je objaviti (nacionalisticke) rezultate jedne sumnjive studije. Uglavnom, sve svetske televizije su prenele rezultate ovog "istrazivanja"...

Nikola

pre 18 godina

Autor studije je Irac!? Pripadnik naroda nadaleko poznatog kao sinonim za glupost u vicevima.
Šalu na stranu, ovo je klasična naci teorija koje će se verovatno neko setiti kada Nemci ponovo zajašu Evropu.
Ako već nisu...

viljuska

pre 18 godina

Ovaj bi zlata vrijedio Adolfu,te najinteligentniji,te najveci mozak,te sjevernjacka rasa.

Jedino me cudi kad su tako inteligentni sto su hranu capali rukama dok su Srbi jeli viljuskom.Stvarno nadmocna rasa,nema sta.

aca

pre 18 godina

Nemci bas ne mogu da nam oproste rasturanje Austrougarske monarhije,Drugi svetski rat....Inteligencija ne znaci pamet nego brzinu resavanja problema u odredjenom vremenskom periodu.
Gde su im bili inteligentni generali na Ceru,Kolubari,Solunskom frontu.Dolazak Hitlera na vlast ne bese bas pametan potez sto ne znaci da nisu inteligentni jer kao sto rekoh
inteligencija nije pamet.

Milos

pre 18 godina

A koja je to nacija britanskih ostrva??? A drugo, bas me zanima po kom su to kriterijumu na primer Nemci pametniji od Engleza. Ovo je najobicniji odraz irskih frustracija - ne treba ni obracati paznju. Narod koji nikad nije imao nesto sto lici na modernu drzavu dok im je Englezi nisu poklonili. Bas su nacije koje su vladale petinama i cetvrtinama zemaljske kugle gluplje od onih koji su svojom blesavoscu skoro unistili i sebe i sve oko sebe! Velicina mozga ima jako malo veze sa inteligencijom (Harvey, Persaud, Ron, Baker, & Murray, 1994). To vazi samo izmedju razlicitih vrsta, a ni onda ne uvek. A onda, pogledajte sledecu jedinicu pre bilo kakvih zakljucaka: Buj, V., 1981, Average IQ values in various European countries, Personality and Individual Differences, 2, 168-169. Batalite nenaucni senzacionalizam na B92, please.

momabrazil

pre 18 godina

E sad me zanima da li Nemci gradjanni Nemacke ili i milioni Turaka koji tamo zive.
Da li je inteligencija raditi u hladnoj Nemckoj ili ziveti ispod palme na nekom ostrvu gde ima hrane u izobilju?
Sve su ovo relativne teme sa diskutabilnim nachinom istrazivanja

NN

pre 18 godina

Ma cista glupost...mislim da ne vredi ni diskutovati o ovome posebno sto se cini da ni sam autor nije u stanju da shvati veze i razlike izmedju vrsta inteligencije i samim tim i kompleksnu strukturu uma a ne samo intelekta. Moja teorije na pr. je da i holandjani i nemci mozda zaista i imaju visi IQ( kao jednu vrstu inteligencije) od ostalih nacija ali opet po koju cenu, pogledamo li temperament i sta on moze da pruzi zivotu pitam se da li su zaista u prednosti. Sta vise iz mog iskustva, jos nisam sreo pametnog nemca (kompletno tj. da je sa njim/njom zaista sve u redu)

Srbin ipo

pre 18 godina

Veoma mi je drago sto su Nemci najinteligentniji narod u Evropi,to se i moze videti iz svih ratova koje su Nemci do sada dobili,svaka cast profesore...

ana

pre 18 godina

ne mogu da verujem da se ovo smatra naucnim istrazivanjem! pa ovo je cist fasizam. ne zato sto su srbi na poslednjem mestu, vec sto je nekome uopste palo na pamet da proucava tako nesto. muskarci pametniji od zena, nemci pametniji od turaka i srba... skandalozno.

Profesor Vojvodic

pre 18 godina

Upravo tako: "istorijski zakon" da pobedjuju inteligentiniji učesnici u ratu. Dragi gospodine Lin Srbi su vam dva puta isprasili tur tokom ratova u dvadesetom veku.

Pesimista

pre 18 godina

A zasto su onda Nemci izgubili oba svetska rata, ako su najpametniji? Jel zato sto je Hitler bio u stvari Austrijanac?! Jos jedna problematicna "naucna" studija koju nam prenosi B92. Naravno da su Nemci objavili rezultate kad ispadose najpametniji.

Istina

pre 18 godina

Sve protiv Srba. To ste stavili na prvo mesto. Bravo!!!Srbi kojih ima deset puta manje imaju Teslu, Pupina, Milankovica, itd. Kada to imaju ti mali i glupi Srbi, sta bi ti Vasi arijevci i pametni Nemci trebalo da imaju.
Pametni Srbi zanju da je to jedan u nizu postupaka satanizacije u psihološkom ratu koji vode protiv Srba koji su ih tukli u dva svetska rata!
Glupi Srbi i srbomrsci će primitivno likovati, kao i oni "Srbi" plaćeni da šire takve glupe vesti i tuđuz propagandu.

Zoran

pre 18 godina

Pa moze taj nazovi strucnjak da izmisli i toplu vodu ako misli da je jos niko nije izumeo pre njega,ali postoji veliki broj Srba koji su priznati u celom svetu kao strucnjaci u svojim oblastima, a bilo ih je puno i u istoriji,pa cak i u vremenu kada neke od ovde nabrojanih drzava nisu ni postojale.U svim ovde navedenim zenljama nasi strucnjaci rade u ravnopravnom pa cak i u nadradjenom polozaju u odnosu na svoje kolege i industriji,genetskom inzenjeringu i drugim naucnim granama.Neka ih neka se samo tese jer drugo i ne mogu!

Leo Popovic

pre 18 godina

Da,da,Hadzi Pesiceva.Da,da ,Tesla,Pupin,Milankovic itd. su ,po svemu sudeci,Nemci ili Holandjani.Cinjenica je da kod nas zaista ima i glupog i neobrazovanog sveta, ali skandalozno je kakvih sve ima rasistickih i nacifasistickih teorija! Jadno i bedno i najvise govori o svom autoru.

nada

pre 18 godina

Sa naucne tacke gledista ovakva istrazivanja su sporna jer se ne zna na kom broju slucajeva su zasnovana. Ali sa politickog stanovista se mogu koristiti da objasne zasto su Srbi glasali godinama za Milosevica.

(ne)inteligentni srbin

pre 18 godina

Pa to verovatno moze biti tacno. Jer se iz Srbije intiligentniji i sposobniji deo stanovnistva konstantno iseljava u poslednjih 100 godina dok Nemacka npr ima potpuno suprotan proces, mislim da je jako bitno da se to uma u vidu. Samo u poslednjih 15 godina oko 300 hiljada visko inteligentnih Srba je napustilo zemlju, znaci trebalo bi uzeti 'adekvatan uzorak' od ovih ljudi pa tek onda napraviti neku medijanu, siguran sam da je to nedostajalo ovom istrazivanju. Zato je mozda bolje da se kaze 'stanovnici Srbije' a ne 'Srbi'. Napomenuo bih samo da je isti autor prosle godine utvrdi okako su muskarci intiligentniji od zena eto makar malo utehe sa muski deo srpske populacije hahah.

Sokrat

pre 18 godina

Mislim da su sjevernjaci brutalniji! Sudeci po toj "naucnoj" analizi evropska civilizacija je trebala da nastane na sjeveru a ne na jugu, hocu reci sredozemlju". Interesantno!
Mislim da se i na osnovu ove povrsne analize moze njegovih rezultata moze donijeti relevantan sud o intelektu sjevernjaka ili zapadnjaka.
Ova njegova analiza bi mogla da udje u rubriku vjerovali ili ne! Glupost!!! Njegov koeficijent inteligencije je ocito jako "visok". Samo ko mu dade ljekarski da upise fakultet? Pitam se.....

Milica

pre 18 godina

Kome nije bila dovoljna nasa nadaleko poznata tvdnja da smo najpametniji na svetu, sada ima i naucni dokaz da smo glupi ko ... (dodati po zelji.Mada svakome iole inteligentnom je dovoljno da osmotri nas nacin razmisljanja, nacin zivota i kako ga organizujemo pa da shvati da smo glavni kandidati za svako poslenje mesto na svim tableama ovog sveta.

zzzzz

pre 18 godina

Kakav nacisticki clanak, ne cini li vam se?
Inace, srpska Mensa ima najveci procenat uspesnosti kandidata na prijemnom testu od svih ogranaka ove organizacije u svetu.

Vesala

pre 18 godina

Pa doveli su nas da se izmedju sebe svadjamo,ubijamo,proterujemo, a ziveli smo svi zajedno bez obzira na veroispovest, nitkome nije smetalo kako se tko zove i kome pripada,danas smo razoreni,mrzimo se ako je u susestvu Musliman,Hrvat,Jevrej,Albanac nemozemo da zamislimo da su uz nas,a tako se lepo zivelo,tako se lepo pazilo,tako smo srescni bili,deca su druzila isla skupa u skolu,imali svoje ljubavi Anele,Amele,Jelene,Helene,Milice i td, danas sve je to umrlo,pitam se covece zbog cega,zasto,ma mi smo ljudi iz iste zemlje,kulture,govora itd,sve je ovo igraprokletih politicara,sto su na racun nas postali politicari,nacionalisti,pljackasi,banditi,ubice i da ne narajam,Nacionalisti sve ovo rade u korist svoju,nego dignimo se krenimo ka miru,slobodi,ljepoti,novom prolecu,novim cvetovima,novoj mladosti,jer sto nam je ukradeno 15 godina mladosti vise se nikada nece vratiti,za koja,za cije ideale,svi smo mi iz ZEMLJE JUGOSLAVIJE i onaj Musliman,Srbin,Hrvat,Jevrej,Alanac,mi se dovoljno razumemo ma kojim jezikom pricali i kako se on zvao.Nadam se da ce te me razumeti i prihvatiti moje misljenje,jedna usamljena Jugoslavenka.

Milica

pre 11 godina

Svakodnevno se u novinama objavljuju ovakve nebuloze izazvane pogrešnim tumačenjem naučnih rezultata. Ali kada se radi o ovakvoj temi, ne možete samo pisati šta vam padne na pamet i kako vam se sviđa. Zbog svega toga, kao budući psiholog, i kao Srpkinja, osećam dužnost da iznesem svoje mišljenje o tome u nadi da će barem neko sledeći put kad bude čitao ovakve gluposti po netu malo mućnuti glavom pre nego što kaže „Jeste li već čuli da je naš mozak zapravo manji od mozga Nemaca?“. Jedini cilj objavljivanja ovakvog članka jeste da se podstakne stid i otuđenje od sopstvene nacije, koja isto tako ima svojih vrednosti i lepota, samo što se o tome ne piše na sajtu B92.

Ferenc

pre 8 godina

Potpuno tacno! Da smo glupi to se vidi i po tome da imamo najbedniju platu od 300 e dok svaba ima prosek od 3500! aha, koja statistika, kad bi ovde dobio takvu platu? ovde nas svako vuce za nos jel smo glupi i jos cutimo!!! a nije to nista jer naj gori dani nam tek dolaze...Ja imam 32 godine i od kada znam za sebe svaka godina je sve gora i gora bez poboljsnja i tako zadnjih 20 godina...Pa ajde neka neko kaze da gresim?

miroslav

pre 18 godina

Vrlo je interesantno videti nacisticke ispade tzv naucne elite koja govori ponajvise o njima samima. Bas slucajno, ja se bavim proucavanjem oblika inteligencije kod ljudi, a koliko sam razumeo, ovde je rec o IQ, ili matematicko-logickoj (tehnickoj) inteligenciji. Postoje i drugi oblici inteligencije, no ovde nije rec o tome. Prvo, domaci papagaji i glupaci moraju da shvate da IQ nema nikakve veze sa strucnom spremom, tako da price da nam je otislo onoliko i onoliko doktora nauka padaju u vodu. Ja sam upoznao doktore nauka ciji je IQ oko 100 sto je "totalni" prosek i u isto vreme ljude iz ruralnih krajeva "seljake" ciji je IQ koeficijint preko 130!

Nas ogranak organizacije MENSA, ciji sam clan, je medju prvima u svetu i mislim da je izlisno govoriti o tome. Izmedju ostalog, procenjivanje pameti jednog coveka ne moze se zasnivati samo na IQ jer je to samo jedan od cinilaca ljudske "pameti".

Nasa drzava mora odmah da reaguje i da tuzi tog "naucnika", da trazi demanti u svim medijima gde je to objavljeno, i da trazi naknadu stete. Ukoliko to ne uradi, to znaci da se drzava u potpunosti slaze sa idiotskim, zlonamernim, nacistickim i po njen narod krajnje stetnim lazima. Sustina je u kleveti i laznoj tvrdnji, i za ta dela taj kvazi naucnik mora biti gonjen. Ostaje samo bleda nada da ce ljudi sa B92, koji o svom narodu misle isto kao i pomenuti "naucnik", objaviti ovaj vrlo kratki prikaz problema, bar zbog stvaranja privida demokratije

Zoki

pre 18 godina

Postovane dame i gospodo,
vi ste vrlo originalni ali imam samo jednu primedbu na vase tekstove. Bilo bi lepo i mnogo ubedljivije da ukoliko prenosite izvestaje iz inostranstva napisete i izvor tih izvestaja. Znaci gde moze da se nadje taj izvestaj koji ste preveli na srpski jezik. Ja bih voleo da u potpunosti procitam taj izvesataj na originalnom jeziku.



s postovanjem

Zoran

lence

pre 18 godina

Pa kako vas ljudi nije sramota vishe?
Napadoste sirotog profesora samo zato shto je rekao i izmerio da smo najgluplji?
sta bi bilo da smo ispali najpametniji?
Da li bi gosp. Lynn bio srpski heroj ili ...sta?
Ajde vishe...dosta! Glupi smo i gotovo...zato smo tu gde jesmo...

Миа

pre 18 godina

Први пут чујем да је волумен мозга пропорционалан коефицијенту интелигенције. Баш је карактеристично за дементне особе да имају већи волумен мозга. По томе би и пола животињског царства имало већи коефицијент од човјека. Миа, IQ 148

molerx

pre 15 godina

Nikad se ne zna kada ce Germanima zatrebati naucna podloga za neki holokaust!

Nisam procitao studiju ali ne se vec cini da je naucna vrijednost otprilike jednaka onoj "studiji" iz devedesetih, koja je zakljucila da mali Nijemci kad porastu hoce da budu Srbi.

Pantelija

pre 18 godina

I mi smo imali ovakvih naučnika koji su tvrdili da smo najpametniji. Kakva glupost - najpametniji narod :)
Ovakva istraživanja otkiju samo jednu glupu osobu - onu koja ih sprovodi

Milica

pre 11 godina

Cilj studije bio je da se skorovi na testu inteligencije uporede sa dohotkom po glavi stanovnika u kasnim devedesetim, a ne da se dokaže intelektualna superiornost Nemaca nad Srbima, mada očigledno može i tako da se tumači, danas su svi stručnjaci. Autor u studiji iznosi neke vrlo slobodne zaključke kao što je taj da je inteligencija (koju inače vrlo usko definiše) uzročnik niskog životnog standarda, bez pomisli na to da bi moglo da bude obrnuto, što je mnogo razumnija pretpostavka. Teorija o ishrani koja je uzrokovala razvijeniji mozak kod severnih naroda takođe stoji na vrlo klimavim nogama, budući da su istraživanja koja se bave ovom temom krajnje kontradiktorna. Ni ostali radovi ovog autora nisu u duhu humanosti, poštovanja različitosti i političke korektnosti. Da je u pitanju studija našeg autora, nikad ne bi bila objavljena, a kamoli da se njenim izvitoperenim zaključcima paradira po medijima. Sam autor bi bio proglašen za nacionalistu, jer nedajbože da se neko ponosi svojom nacionalnom pripadnošću. I oni autori koji su se bavili ovim temama, kada to još nije smatrano kršenjem ljudskih prava, danas se guraju pod tepih. Dakle, budući da smo sami sprečeni da objavljujemo istraživanja ove vrste, naše je da ćutimo i verujemo u ono što nam drugi kažu.

Vuk zemunski

pre 18 godina

Pa da, sve je odjednom logično! Ko glasa za Hitlera, taj je pametan. Ko misli da na osnovu oblika lobanje može da se proceni itneligencija, taj je pametan. Ko je ljude bacao u peći, taj je pametan do bola. Ko misli da su plavušani pametniji i rasa predodređena da spase rod ljudski, taj je baš, ono, pametan. Moja skromna srpska inteligencija mi ne može pomoći da nađemo toliko suprelalalativa (ili kako se već kaže, ja glup, pa zaboravio) da opiše ovo fantastično naučno dostignuće.

A ako se svi preselimo u Nemačku, da li ćemo za 10 godina biti Nemci i, samim tim, pametniji? A ako su svi severnjaci pametniji od svih južnjaka, da li to znači da su Eskimi najpametniji na svetu? Jel to znači da ko god da je sa Juga mora biti glup? Pitam se šta Australijanci i Novozelanđani misle o ovom istraživanju. Ako su ga, shodno svojoj inteligenciji, mogli pročitati i, još teže, razumeti.

Ovo više nije ni fašizam - ovo je ordinarna budalaština koja konkuriše za najgluplji poduhvat godine. Onaj ko je to objavio u srpskim novinama, e, taj se uklapa u profil g-dina profesora. A i onaj ko je vest stavio sa ovim naslovom na sajt. Ipak mislim da je šampion onaj ko kao komentar napiše da to objašnjava zašto su Srbi galsali za Slobu. Šampione, divimo ti se, mi, glupi Srbi!

P.S. Ako su Srbi najgluplji, jer su južnjaci, šta je sa komšijama - npr. Grcima ili Albancima? Pa oni su još južnije?! A šta je sa Albancima koji žive u Srbiji - jesu li oni još gluplji od Srba - em su južno, em žive odmah pored nas, i sa nama?

HAHAHAHA profesore, da odete vi kod čika Velje da vam da 'bonu? Ili kod čika Laze, tu na brdo, preko puta pivare? Tamo je lepo, hladovina, čika doktori će vam dati sobu sa pogledom....

Zoran Popovic

pre 18 godina

Predlog za MENSA i B-92:

Times je objavio 27-og marta clanak o redosledu koeficijenta intelegincije pojedinih naroda Evrope na: http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html. Iz ovog clanka se zakljucuje da je Times koristio podatke iz neke od studija profesora Richard Lynn sa jednog Univerziteta u Irskoj. Isti profesor je objavio 2002 godine clanak “Intelligence and the Wealth and Poverty of Nations”, koji se moze naci na njegovom web site: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp ili na: http://www.geocities.com/race_articles/lynn_intelligence_wealth.html ili na: http://web.archive.org/web/20020602172558/fp.rlynn.plus.com/pages/article_intelligence/1.htm. U tom clanku profesor je konstatovao da nije imao podatke za IQ za neke zemlje, te je za njih uzeo aritmerticku sredinu izmedju 2 susedne ili slicne zmelje za koje je imao podatke. Za Jugoslaviju (verovatno SCG, a ne pominje se Srbija) je uzeo prosek izmedju IQ Hrvatkse 90 (testovi izvrseni 1954) i IQ Slovenije 95 (testovi izvrseni 1999), te je sracunat IQ Srbije bio 93. Kad se uporede podaci iz clanka profesora Lynna sa onim u clanku Times uocava se da su podaci za IQ razliciti, mada ih je izneo isti profesor (za Srbiju je IQ 89). Moguce da je on azurirao svoje podatke iz prethodne studije i obajvio ih mozda u svojoj najnovijoj knjizi (2006) “Race Differences in Intelligence: An Evolutionary Análisis”, pa odatle Times objavio podatke za sovju tabelu.

Zato predlazem da se strucnjaci iz MENSA, (neki od njih su ovde dali svoje komentare) obrate profesoru Richard Lynn (Tel 0117 303 9058, E-mail Richard@RLynn.co.uk, ili naci kontakt na njegovom web site: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp) i zamoli za informaciju o poreklu podatka za IQ Srba 89. Ako neko od nas citalaca pita to profesora, on mu verovatno nece odgovoriti. Ukoliko su ti podaci raspolozivi u pomenutoj knjizi profesora, onda je MENSA moze kupiti za sumu od 20$ do 30$ (vidi na: http://www.rlynn.co.uk) ili ih naci na drugom indiciranom mestu. Na osnovu toga i ako ima osnova, MENSA treba da obajvi svoj pristup i dostavi ga B-92. Ukoliko je pogresan podatak za IQ Srbije iznet u Times, kao i u nekim medijima Nemacke, onda B-92 na bazi novinarske kolegijanosti, treba da trazi od ovih kuca korekciju podatka, a ako nije u pitanju greska ili ako MENSA nema primedbi na tekst Times, onda se u Srbiji moze raditi sa nekim drugim naucnim analiziamaa, recimo ona iz Buj´s Studi (vidi na: http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/) uradjena 1981, u kome Jugoslavija (takodje se ne pominje Srbija) ima IQ 104, te bi u tabeli Times zauzela 4 mesto u Evropi. Neka strucnjaci vide da li je profesor Lynn, u cilju dokazivanje svoje teorije, “preuredio” podatke (sto nije neuobicajeno u nauci) ili koristio one izvore za IQ koji bolja podupitu njegovu postavku o povezanosti ovog koeficijenta sa klimom i ishranom. Bez obzira sto postoje 8 pameti (recimo Amerikanac Howard Gardner: 1.lingvisticko verbalna, 2.matematicko logicka, 3.telesno kinestezicka, 4.prostorna, 5.muzicka, 6.medjupersonalna, 7.unutarpersonalna i 8. prirodnjacka, od kojih se sa IQ mere samo prve dve) i sto treba razlicito tumaciti IQ uopste, ipak treba utvrditi najverodostojniju vrednost ovog koeficijenta u Srbiji.

Milica

pre 11 godina

Tekst bi trebalo da se odnosi na studiju „Intelligence and the Wealth and Poverty of Nations“ Ričarda Lina objavljenu 2007. godine, budući da se nigde ne navodi ime studije ili godina kada je objavljena. Kao izvor informacija navode se elektronska izdanja nemačkih novina, teško da je autor bacio pogled na samu studiju. A sudeći po verodostojnosti naših elektronskih novina, biće da se ovde radi o poodmaklom slučaju rekla-kazala (istraživanja inteligencije iz 2007 godine, o tome piše novinar/bloger B92).
Naime, inteligencija je ispitivana Progresivnim matricama, a norme koje su korišćene pravljene su prema američkoj i britanskoj populaciji – dakle ne postoje norme za ostale zemlje, uključujući i našu (Jugoslaviju). Pored toga, podaci o skorovima na testu inteligencije (koji potiču iz istraživanja objavljenih 1980. i 1995. godine) za neke zemlje postoje, a za neke su procenjene na osnovu skorova susednih zemalja, kao za našu. Uostalom, taj odokativni skor za Jugoslaviju (ne za Srbiju) iznosi 93, procenjeno na osnovu skorova Hrvatske (90) i Slovenije (95), i daleko od toga da je najgori. Podaci za ostale zemlje koje se navode takođe nisu tačni.

Vesala

pre 18 godina

Pa doveli su nas da se izmedju sebe svadjamo,ubijamo,proterujemo, a ziveli smo svi zajedno bez obzira na veroispovest, nitkome nije smetalo kako se tko zove i kome pripada,danas smo razoreni,mrzimo se ako je u susestvu Musliman,Hrvat,Jevrej,Albanac nemozemo da zamislimo da su uz nas,a tako se lepo zivelo,tako se lepo pazilo,tako smo srescni bili,deca su druzila isla skupa u skolu,imali svoje ljubavi Anele,Amele,Jelene,Helene,Milice i td, danas sve je to umrlo,pitam se covece zbog cega,zasto,ma mi smo ljudi iz iste zemlje,kulture,govora itd,sve je ovo igraprokletih politicara,sto su na racun nas postali politicari,nacionalisti,pljackasi,banditi,ubice i da ne narajam,Nacionalisti sve ovo rade u korist svoju,nego dignimo se krenimo ka miru,slobodi,ljepoti,novom prolecu,novim cvetovima,novoj mladosti,jer sto nam je ukradeno 15 godina mladosti vise se nikada nece vratiti,za koja,za cije ideale,svi smo mi iz ZEMLJE JUGOSLAVIJE i onaj Musliman,Srbin,Hrvat,Jevrej,Alanac,mi se dovoljno razumemo ma kojim jezikom pricali i kako se on zvao.Nadam se da ce te me razumeti i prihvatiti moje misljenje,jedna usamljena Jugoslavenka.

zzzzz

pre 18 godina

Kakav nacisticki clanak, ne cini li vam se?
Inace, srpska Mensa ima najveci procenat uspesnosti kandidata na prijemnom testu od svih ogranaka ove organizacije u svetu.

Nikola

pre 18 godina

Autor studije je Irac!? Pripadnik naroda nadaleko poznatog kao sinonim za glupost u vicevima.
Šalu na stranu, ovo je klasična naci teorija koje će se verovatno neko setiti kada Nemci ponovo zajašu Evropu.
Ako već nisu...

Dejan

pre 18 godina

Odgovor Gospodinu S.C. Ja zivim u Americi, a moja cerka koja je rodjena ovde ide u peti razred i svake godine je proglasavana najboljim ucenikom u razredu. Prekjuce, na roditeljskom sastanku nam je njen ucitelj rekao da on vrlo retko daje opstu ocenu uspeha "E" (odlican), a moja cerka je jedino dete koja polugodiste zavrsava sa uspehom "E+". Licno poznajem nekoliko ovakve dece nasih imigranata u SAD. Mislim da u studiji, pod uslovom da je ona tacna ne bi trebalo da stoji da su Srbi na dnu lestvice, vec stanovnici Srbije. U to bih bio sklon da poverujem i ne bi me ni malo zacudilo, jer u poslednjih 15 godina, Srbija ima masovan odliv inteligencije, a priliv uslovno receno manje inteligentnih ljudi, za razliku od Nemacke i zapadnih zemalja u kojima se desava obrnuto. Zelim jos da dodam da nigde nisam video ovoliko samokriticnosti prema svom narodu kao kod nas. Da su Jevreji ovako javno iznosili svoje mane, kao sto to radimo mi i nasa medija, danas sigurno ne bi bili toliko mocni. Gospodine S.C., ako drugi, kao n.pr. Nemci, Hrvati, Amerikanci... ne iznose prljav ves iz svoje kuce, vec ponosno masu svojim zastavama, zasto bi mi cinili sve da ionako ruznu sliku o Srbima u svetu jos vise kvarimo? Morate priznati da nam je etiketa vecnih negativaca u velikoj meri neopravdano dodeljene. Nervira me sto komentatori na ovom mediju koji kritikuju srpske patriote odmah ih boje u radikalske, SPS-ovske i JUL-ovske boje. Nikada nisam podrzavao taj rezim, t.j. bio sam veliki protivnik istog, a zao mi je sto oni sa kojima sam se borio protiv tog rezima rasprodaju i ovo malo sto je ostalo od Srbije i pocenjuju ljude koji istinski vole svoj narod i svoju zemlju. Zar to nije odlika gluposti (osim ako oni koji blate svoju zemlju imaju veliku materijalnu korist od toga, a to je vec pitanje niskog morala)? Pozdrav.

(ne)inteligentni srbin

pre 18 godina

Pa to verovatno moze biti tacno. Jer se iz Srbije intiligentniji i sposobniji deo stanovnistva konstantno iseljava u poslednjih 100 godina dok Nemacka npr ima potpuno suprotan proces, mislim da je jako bitno da se to uma u vidu. Samo u poslednjih 15 godina oko 300 hiljada visko inteligentnih Srba je napustilo zemlju, znaci trebalo bi uzeti 'adekvatan uzorak' od ovih ljudi pa tek onda napraviti neku medijanu, siguran sam da je to nedostajalo ovom istrazivanju. Zato je mozda bolje da se kaze 'stanovnici Srbije' a ne 'Srbi'. Napomenuo bih samo da je isti autor prosle godine utvrdi okako su muskarci intiligentniji od zena eto makar malo utehe sa muski deo srpske populacije hahah.

Nenad

pre 18 godina

Evo jedan komentar iz Hrvatske.
Ovo tkz. istrazivanje je obican bezobrazluk koji nema nikakve veze s istinitim stanjem.
Svatko tko je proveo neko vrijeme u Europskim drzavama, morao je uociti da su i Srbi i Hrvati objektivno inteligentniji i fizicki jaci od velike vecine ostalih naroda Europe (pa se tako Srbi mogu sa amerckim crncima boriti za naslov svjetskog prvaka u kosarci, a i imati Teslu... ).
Mislim, glupo je malo o tome uopce pricati, ali to je uistinu cinjenicno stanje. Zapravo je to je posljedica prirodne selekcije, jer se ovdje na sjecistu kultura i mnogih ratova puno teze zivjelo nego drugdje, pa su oni inteligentniji i jaci imali vece sanse za prezivljavanje i potomstvo. A ne zato sto Srbi i Hrvati bazicno genetski nestoposebno u samoj osnovi..
U ovom istrazivanju bi vjerojatno i Hrvati bili negdje pri dnu, kao i svi balkanski narodi koji su navedeni..
Jednostavno su tako odlucili oni koji su radili to istrazivanje pa su samo prilagodili rezultate onome sto su zeljeli prezentirati.
Ali to je uvredljivo i uistinu bi Srbija trebala vidjeti sto se da poduzeti da se sudski goni takav fasisticki i lazan prikaz stanja. Jer je uistinu lako dokazati da to nije tako, pa mislim da bi tuzba lako dokazala manipulaciju i smisljeno vrjedjanje jedne nacije.
Jer ako niste toga svjesni, to izislo u svim mogucim svjetskim novinama.
evo npr jednog linka, iz casopisa Times:
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html
I tako su sad ustinu miljuni ljudi procitali i zapamtili kako je istrazivanje pokazalo da su najneinteligentniji Europski narod Srbi (prvog i zadnjeg na listama svi pamte)... pa kako cete se osjecati kad cete ici u posjet nekom u inostranstvo? Necete reci nekoj djevojci da ste Srbi, da ne bi automatski pomislila da ste glupi? I to zato jer je tamo neki pametnjakovic zelio vidjeti da li njegove apsurdne rasisticke teorije mogu proci i biti objavljene...
Ali nije li uistinu je malo cudno da je najgluplji narod dao jednog Teslu, vjerojatno najveceg svjetskog znanstvenika... na zvuci bas uvjerljivo, zar ne?
Pa neka se malo trgnu vasi intelektualci, i neka naprave relevantna istrazvanja, da se dobije pravi prosjecni IQ stanovnistva Srbije.. i usporedi s ostatkom Europe... To nije tako tesko napraviti.. A onda lako mozete podnjeti i onu tuzbu...

ivan

pre 18 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da iko moze da sumnja u verodostojnost ovog istrazivanja. Takodje, ne mogu da verujem da je taj profesor trosio pare poreskih obveznika na istrazivanje; dovoljno bi mu bilo da pogleda jedan intervju sa nekim od nasih najistaknutijih gradjana, poput Vuka Draskovica, Vojislava Seselja, Ilije Petkovica, Aleksandra Vucica, Zeljka Obradovica, Aleksandra Tijanica, pa da shvati da ako su to nasi lideri, sta tek onda ima da se misli za ostatak populacije!?

Ivan Nis

pre 18 godina

Prema ovoj studiji, nacin na koji je izracunat koeficijent inteligencije je jako smesan. Zapravo se bruto nacionalni dohodak mnozi odredjenim koeficijentima za odredjene periode posle drugog svetskog rata. E pa posto je kod nas za vreme Slobe taj nacionalni dohodak bio katastrofalan, mi ispadosmo u celoj toj matematici najgluplji narod. NIJEDAN Srbin, niti pripadnik bilo kod drugog naroda nije ispitan in vivo, tako da su rezultati ove studije zapravo glupa matematicka matrica koja nam se zbog propadanja drzave poslednjih godina, osvetila u brojkama.

Link http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp

s.p.

pre 18 godina

Dejane, ti si, kao legendarni Milutinovic, pobrkao loncice. Ja zivim na zapadu tako da mogu da ti odmah ustvrdim da srpski djaci nisu najbolji u skolama-daleko od toga. Ti verovatno mislis na srpske djake koji su dosli iz Srbije na zapad zato sto su bili genijalni. Pa svaka istocnoevropska zemlja na svetu ima takvu populaciju u inostranstvu. Sto se tice djaka srpskog porekla a rodjenih u Kanadi, daleko su od blistavosti u skolama. Ja sam profesor u kanadskoj provinciji Alberti tako da su sve ovo informacije iz prve ruke. A da je studija tacna, pa u to uopste ne sumnjam, stavise ne mogu da verujem da se iko cudi zbog toga. Pa sve studije pokazuju da su djaci iz Srbije na poslednjem mestu u Evropi po nivou znanja koje ponesu iz srednje skole. Da smo toliko genijalni, kao sto se u vecini komentara tvrdi, valjda bi smo osnivali uspesne firme (pod tim ne mislim na "uspesnost" tipa Braca Karic, tj uspesnost u kradji), davali svetski poznate filozofe, naucnike, umetnike... Naravno, ima i takvih genijalaca, ali ne u Srbiji, vec u inostranstvu. Bas zato je studija nesumnjivo tacna: sve sto je intelegentno pobegne iz Srbije, jer ostanak u Srbiji i mlacenje prazne slame sa Milosevicem, Vucicem, Kostunicom i slicnim biserima nase inteligencije samo demonstrira nisku inteligenciju.

Ivan Djordjevic

pre 18 godina

Rasista, sovinista, ... Sumljiv lik, sa sumljivog univerziteta. Negde sam video da je prema njegovim istrazivanjima, koeficijent inteligencije u Ekvatorijalnoj Gvineji 59 (cini mi se). Ovo je dokaz da njegova istrazivanja ne mogu da se svrstaju medju relevantne naucne radove, jer su neobjektivno uradjena. Crnac iz Gvineje ne mora da pravi razliku izmedju kvadrata i trougla na nacin na koji je mi pravimo, ali zato odlicno pravi razliku kad ugleda tragove geparda, leoparda, itd, sto mi ne znamo. Poenta cele price je da nisu u Gvineji toliko glupi, samo se zbog specificnosti soc. okruzenja manifestovanje te inteligencije razlikuje, a to ovaj nadri profesor ne racuna kad objavljuje svoje clanke.

car

pre 18 godina

imajuci u vidu da glupi ljudi u srbiji nisu diskriminisani, naprotiv, ocekujemo i da se ostale evropske drzave povedu za nasim primerom. Cak iako smo glupi, niko ne sme da nas diskriminise zbog toga

Pesimista

pre 18 godina

A zasto su onda Nemci izgubili oba svetska rata, ako su najpametniji? Jel zato sto je Hitler bio u stvari Austrijanac?! Jos jedna problematicna "naucna" studija koju nam prenosi B92. Naravno da su Nemci objavili rezultate kad ispadose najpametniji.

Milos

pre 18 godina

A koja je to nacija britanskih ostrva??? A drugo, bas me zanima po kom su to kriterijumu na primer Nemci pametniji od Engleza. Ovo je najobicniji odraz irskih frustracija - ne treba ni obracati paznju. Narod koji nikad nije imao nesto sto lici na modernu drzavu dok im je Englezi nisu poklonili. Bas su nacije koje su vladale petinama i cetvrtinama zemaljske kugle gluplje od onih koji su svojom blesavoscu skoro unistili i sebe i sve oko sebe! Velicina mozga ima jako malo veze sa inteligencijom (Harvey, Persaud, Ron, Baker, & Murray, 1994). To vazi samo izmedju razlicitih vrsta, a ni onda ne uvek. A onda, pogledajte sledecu jedinicu pre bilo kakvih zakljucaka: Buj, V., 1981, Average IQ values in various European countries, Personality and Individual Differences, 2, 168-169. Batalite nenaucni senzacionalizam na B92, please.

inteligentna srpkinja

pre 18 godina

Pa taj je svojevremeno "dokazao" i da su muskarci inteligentniji od zena. Toliko o njegovim istrazivanjima i analizama.

rocco

pre 18 godina

ovo je treca verzija!
po prvoj ispadosmo jako pamentni
po drugoj pri kraju sa IQ93 iza nas Hrvati sa IQ90!!
sada ispadosmo naj gluplji???
interesuje me sta ce pisati u cetvrtoj verziji, koja sigurno sledi!?!

zivko

pre 18 godina

Pa ako je to sve tako, a kako Rimska Imperija nije nastala, recimo, negde u Norveskoj? Zasto su sve kulture nastajale tamo gde "rastu" neinteligentni ljudi - u toplim, juznim krajevima. I to - inteligentniji pobedjuju? Pa sta se dogodi sa tim nemcima i njihovih prosecnih 107 u II svetskom ratu? Ili mozda Austrijom? O Poljskoj da i ne razgovaramo (istorija).
A za proteine je prof. Lynn u pravu, posto se grcka i srpska tradicionalna kuhinja zasniva na zelenoj travi, bobicama...

dusica

pre 18 godina

Lako je Nemcima da budu najpametniji narod,kad u tako uredjenoj drzavi,trebaju kao "spavaci" samo da spavaju,jedu,piju pivo i nadgledaju kompjuterizovanu proizvodnju,treba ih dovesti ovde i pustiti ih da zarade za zivot, pola bi pomrlo od gladi,20% bi odlepilo,25% bi izvrsilo samoubistvo",kao njihov cenjeni firer jer njihova "inteligencija"to ne bi mogla da podnese,a onih 5% koji bi imali srece i preziveli trazili bi zene Srpkinje da im radjaju decu za 21.vek!!!

Dima

pre 18 godina

Pa ono jeste. Ovde se neki ubise pokusavajuci da dokazu nesto o studiji a samo potvrdjuju nalaze. Da li je ikom palo na pamet da je mesto na lestvici prosecan rezultat nacije, a ne rezultat najinteligentijih pet iz nacije. Usput, oni drugovi komentatori iz MENSA-e su prilicno razocaravajuca skupina izgleda. Onaj jedan navodni clan ubi se dokazujuci da su nasi vozovi tacni na godisnjem nivou, samo zato sto 3 voza od 3000 dodje u stanicu na vreme. To sto se neko druzi sa 50 najinteligentijih ljudi u Srbiji ne daje mu pravo da zakljucuje da su i ostali Srbi podjednako inteligenti.

Željko M.

pre 18 godina

Dakle, Eskimi i Laponci mu dođu genijalci. Kao član Mense mogu da potvrdim da imamo najveću prolaznost na testovima u svetu. S druge strane, i ja se uskoro iseljavam iz zemlje. Ipak bih voleo da pročitam direktan izvor pre nego što donesem sud o tom istraživanju.

Zeljko

pre 18 godina

To je veoma sumljivo, jer isti profesor tvrdi da su muskarsi pametniji za 5 poena po IQ - u. Mislim da neko saznanje moze biti priynato za istinu ako je potvrdjeno, a ovo nije. Pa danas svako moze da pise sta hoce, zar ne.

prolaznik

pre 18 godina

Ja ne znam cemu ovoliko komentara na ovu temu, i evo da bi sada sve ovo skratili pozivam svakoga da poseti licnu prezentaciju pomenutog gospodina i da sam procita o cemu se tu radi. Studija, ako se uopste tako moze i nazvati, je izdana jos dave 2002god i nije cak ni slicna za ciframa koje je izdala nemacka stampa tacnije Bild koji se stampom nemoze ni nazvati. Stranica je dakle www.rlynn.co.uk pa se sami uverite o svemu sto ja govorim ovde. Takve gluposti mogli bi samo ozbiljno da shvate Dolf Pospis i njemu slicni. Davno nisam video tako jasnu notu nacizma na necijem sajtu i vec se cudim kako nije odavno vec zabranjen.

Sokrat

pre 18 godina

Mislim da su sjevernjaci brutalniji! Sudeci po toj "naucnoj" analizi evropska civilizacija je trebala da nastane na sjeveru a ne na jugu, hocu reci sredozemlju". Interesantno!
Mislim da se i na osnovu ove povrsne analize moze njegovih rezultata moze donijeti relevantan sud o intelektu sjevernjaka ili zapadnjaka.
Ova njegova analiza bi mogla da udje u rubriku vjerovali ili ne! Glupost!!! Njegov koeficijent inteligencije je ocito jako "visok". Samo ko mu dade ljekarski da upise fakultet? Pitam se.....

Profesor Vojvodic

pre 18 godina

Upravo tako: "istorijski zakon" da pobedjuju inteligentiniji učesnici u ratu. Dragi gospodine Lin Srbi su vam dva puta isprasili tur tokom ratova u dvadesetom veku.

viljuska

pre 18 godina

Ovaj bi zlata vrijedio Adolfu,te najinteligentniji,te najveci mozak,te sjevernjacka rasa.

Jedino me cudi kad su tako inteligentni sto su hranu capali rukama dok su Srbi jeli viljuskom.Stvarno nadmocna rasa,nema sta.

Andrija

pre 18 godina

Ljudi, mi smo od 1914-1999. Nemce "pobedili" u svim ratovima, a izmedju tih poraza Nemaci postadose jos razvijeniji a Srbija se iz pobede u pobedu smanjuje. Mislim da to itekako ide u prilog ovom istrazivanju, a kad se jos doda konstantan odliv inteligencije, sva dalja rasprava postaje izlisna...

ivana

pre 18 godina

To je generalno gledano moguce, medutim ja nisam pronasla podatke o tome. Trazila sam na internetu i nasla linove studije o rasama i narodima u evropi i nasla sledece podatke na
http://www.geocities.com/race_articles/lynn_race_diff.html

Sample General Verbal Visuo-spatial IQ

Greece 97
Hungary 99
Ireland 78
Italy 101
Italy 100
Netherlands 107
New Zealand 99
New Zealand 102
Norway 100
Poland 106
Poland 107
Portugal 101
Romania 95
Scotland 99
Scotland 102
Spain 87
Spain 98
Sweden 104
Sweden - - 104
Switzerland 101
Yugoslavia 104
India 86
British Indians 96 89
S.African Indians 85


To je ako uzmemo ukupnu populaciju u obzir moguce. Meni nemci zaista deluju inteligentnije- ili mozemo d a kazemo da je moguce da u nemackoj ima vise pametnijih ljudi. Medutim te razlike nisu tako velike u brojkama tako da je ova studija relativna. I na primer ako smo na dnu liste zasto nam autor ne kaze koliko je to- znaci oni imaju sto i nesto a koliko imamo mi.
Volela bih da znam izvor ovog clanka.

Ognjen Radic

pre 18 godina

Djeluje mi kao nacisticka glupost. Da mi je da vidim tu studiju, i te upitnike. Jako cesto su upinici ili lose prevedeni, ili nisu prilagodjeni obrazovnom ili vrednosnom sistemu ili cak i polu, itd.

Superhik

pre 18 godina

Jos smo i dobro prosli. Da je autor istrazivanja znao da je 35% birackog tela Srbije za radikale, stavio bi nas na listu sa nizim oblicima zivota - amebama, paramecijumima, zelenim bicarima i ostalim jednocelijskim oraganizmima. Verovatno bismo i u toj varijanti bili u donjem delu tabele.

kum

pre 18 godina

A mi prstetinu BOC dok su oni cerecili krmetinu rukama. Pa dobro sta se uzbudjujete jer je neki kvazi naucnik objavio glupost tipa-drug Tito je io puno krumpira kao mali pa je zato nadmudrio Staljina i Slobu zajedno-ih Boga ti! Samim tim sto neko ima smelosti da objavi ovakve socio-brljotine je sumnjivog mentalnog stanja. Smejao sam se kad kaze da su zene gluplje jer im je mozak manji! A sta ako su zapravo ispred muskaraca i pamtnije od istih jer im je mozak kopmpaktnije organizovan u malom prostoru. Notebook tehnologija, bato, u prirodi prisutna nemoj jos da im pronadju dual core processor odose muskarci u muzej. (Ocekujem makar mali poljubac od zenskog dela citateljstva, zahvaljujem u napretku). Kad smo kod tih nama omiljenih Nemaca, imaju isti jednog ajde da kazemo istoricara po imenu Schwanic, inace coveka kome se veruje. Elem, taj nazovi istoricar kaze kako je Milos Obrenovic teroristickim aktom ubio onog turskog direktora!!! I njegove knjige se prodaju i ko zna koga je jos nacrnio u svojim knjigama. Dakle, glupost nema nacionalnost samo zavisi kako su zemlje uredjene da bi je efikasno kontrolisale. Ne uzbudjujte se sve polako dolazi na svoje mesto. I molim vas nemojte stalno isticati Teslu, Andrica i ostalu ekipu jer mogu da se stvari i okrenuti pa se moze reci kako nismo bas vitalan narod jer svi oni poticu s pocetka XX veka. Sta smo radili do sad? Jedan prelepi grad u Nmeackoj- Hajdelberg ima cini mi se preko 20 nobelovaca. Zato Tesla, kuka i motika nam bas nisu argumenat u rasterivanju mraka.

M.N.Lazar

pre 18 godina

Ne napadajte naucnike ili "naucnike"!
Pogledajte jedno (ili ako izdrzite vise) zasijedanja srpskog patlamenta (koji je ipak reperezent naseg naroda), pa razmislite o rezultatima istrasivanja.

brojke

pre 18 godina

Srbi non-stop o Tesli i Andriću (na koje by the way jednaka prava imaju i Hrvati). Pa čak i da su obojica ekskluzivni Srbi kakav su dokaz inteligencije jednog naroda dva, tri pripadnika istog!? Pa znate li koliko nobelovaca, velikana u književnosti, prirodnim, društvenim, tehničkim i inim znanostima, umjetnosti itd. imaju Njemačka, Italija, Austrija,
Skandinavija, Francuska, Španjolska...

Dejan

pre 18 godina

I naravno, ko ce drugi, nego B92 da sa ponosom prenosi rezultate ove "naucne" studije. Hmmm. Po mom misljenju, Nemci nisu inteligentniji od Srba, nego su organizovaniji i disciplinovaniji, dok Srbi svoju pamet prosipaju na kafansko tralala, na raznorazna prepiranja i politizovanja svega i svacega. Cinjenica je da u Srbiji ima mnogo onih koji i dan danas vole svoje dzelate, SPS, JUL i SRS, ali je isto tako cinjenica da su nasa deca u zapadnim skolama najbolji djaci, a radna snaga spada u veoma kvalitetnu. Drugo je to sto nas politicari, sto domaci, sto zapadni sputavaju u razvoju. To nije pravo merilo. Ako su Nemci toliko pametni, kako je moguce da su poput ovaca slepo isli za Hitlerom (da ne spominjemo prvi svetski rat) i verovali u te gluposti da su najvisa rasa na svetu, surovo ubijajuci "nize rase", ili je njihovo poimanje inteligencije drugacije? Mozda ih kreativnost u zlocinima cini inteligentnima, cim su uspeli da izmisle takve genijalne izume, kao sto su gasne komore, pravljenje sapuna od ljudskog sala, torbica i drugih prakticnih stvari od ljudske koze i kose, sravnjivanje sa zemljom citavih gradova poput Kragujevca i Kraljeva, ubijajuci neduzne civile, decu, zene, nemocne. Da, to mora da smisli jako razvijen um. Cestitam im.

Lazarev

pre 18 godina

Ko je taj englez koji je uvek pametan i inteligentan da kroji i uporedjuje narode u Evropi?
Koga je to, kao predstavnika naroda testirao?
Ko mu je dao pravo da generalizuje i sve stavlja u isti kos?
Jos jedna medijska manipulacija i sramno blacenje naroda...uglavnom, Tresla se gora - rodio se mis!

Srba

pre 18 godina

Bogatstvo jedne drzave nema veze sa inteligencijom!! Svi govore kako su Nemci inteligentniji od nas jer eto najbogatiji su i imaj mercedes, BMW itd. Medjutim niste odmagh primetili da su Nemci iz istocne Evrope bili daleko ispod bivse Jugoslavije odnosno SFRJ je za vreme komunizma bila razvijenija od istocne Nemacke iako su ti nemci germani tid. Nasa bivsa SFRJ je bila najnaprednija komunisticka drzava ne zbog toga sto smo bili pametniji od ostalih komunistickih drzava nego zato sto smo imali neku mesavinu kapitalizma i okorelog komunizma a te druge komunisticke drzave su zivele u tesko okorelom komunizmu. Nasi su za vrem SFRj imali plate od 1 000 nemackih maraka dok su ostale komunisticke drzave imale prosek od 50-100 maraka pa i ta istocna nemacka koja se sastoji od Nemaca tj. germana. Bogatstvo jedne drzave nema veze sa koeficijentom inteligencije. I nije samo od nasih naucnika Nikola tesla najveci nacunik nego su tu jos Mihajlo Pupin koji je tvorac bezicnih telefona, mobilnih itd.Zatim tu je Milutin Milankovic a danas je tu doktor Miodrag Stojkovic koji j eprvi klonirao u Evropi ljudski embrion itd. nasi ucenici osvajaju zapazene rezultate na svetskim takmicenjima. Ovo istrazivanje je skandalozno.

Milica

pre 18 godina

Kome nije bila dovoljna nasa nadaleko poznata tvdnja da smo najpametniji na svetu, sada ima i naucni dokaz da smo glupi ko ... (dodati po zelji.Mada svakome iole inteligentnom je dovoljno da osmotri nas nacin razmisljanja, nacin zivota i kako ga organizujemo pa da shvati da smo glavni kandidati za svako poslenje mesto na svim tableama ovog sveta.

Zoran

pre 18 godina

Pa moze taj nazovi strucnjak da izmisli i toplu vodu ako misli da je jos niko nije izumeo pre njega,ali postoji veliki broj Srba koji su priznati u celom svetu kao strucnjaci u svojim oblastima, a bilo ih je puno i u istoriji,pa cak i u vremenu kada neke od ovde nabrojanih drzava nisu ni postojale.U svim ovde navedenim zenljama nasi strucnjaci rade u ravnopravnom pa cak i u nadradjenom polozaju u odnosu na svoje kolege i industriji,genetskom inzenjeringu i drugim naucnim granama.Neka ih neka se samo tese jer drugo i ne mogu!

Istina

pre 18 godina

Sve protiv Srba. To ste stavili na prvo mesto. Bravo!!!Srbi kojih ima deset puta manje imaju Teslu, Pupina, Milankovica, itd. Kada to imaju ti mali i glupi Srbi, sta bi ti Vasi arijevci i pametni Nemci trebalo da imaju.
Pametni Srbi zanju da je to jedan u nizu postupaka satanizacije u psihološkom ratu koji vode protiv Srba koji su ih tukli u dva svetska rata!
Glupi Srbi i srbomrsci će primitivno likovati, kao i oni "Srbi" plaćeni da šire takve glupe vesti i tuđuz propagandu.

ana

pre 18 godina

ne mogu da verujem da se ovo smatra naucnim istrazivanjem! pa ovo je cist fasizam. ne zato sto su srbi na poslednjem mestu, vec sto je nekome uopste palo na pamet da proucava tako nesto. muskarci pametniji od zena, nemci pametniji od turaka i srba... skandalozno.

Srbin ipo

pre 18 godina

Veoma mi je drago sto su Nemci najinteligentniji narod u Evropi,to se i moze videti iz svih ratova koje su Nemci do sada dobili,svaka cast profesore...

aca

pre 18 godina

Nemci bas ne mogu da nam oproste rasturanje Austrougarske monarhije,Drugi svetski rat....Inteligencija ne znaci pamet nego brzinu resavanja problema u odredjenom vremenskom periodu.
Gde su im bili inteligentni generali na Ceru,Kolubari,Solunskom frontu.Dolazak Hitlera na vlast ne bese bas pametan potez sto ne znaci da nisu inteligentni jer kao sto rekoh
inteligencija nije pamet.

Sanja, Toronto

pre 18 godina

Jedna od najglupljih teorija koju sam ikad procitala. Pazi, po njemu su najpametniji Kinezi, Japanci i Koreanci (valjda zato sto jedu mnogo mesa, divljaci?!) a medju glupljima su Eskimi (jedu mnogo tofua i pirinca?!). Stvarno neverovatno da je ovaj tip sa njegovim rasistickim teorijama imao publikaciju u cuvenom casopisu "Nature". I bas me zanima kako to da Italijani imaju IQ odmah iza Svedjana? Nije mi poznato da je u Italiji hladno, pogotovo na Siciliji gde je zimi prosecna temp. 15 C. A posto "volumen" mozga po njemu igra vaznu ulogu, te su muskarci pametniji od zena, onda bi mi, Srbi, bas trebalo da budemo ne samo "nebeski" nego i najpametniji narod na kugli zemaljskoj. Ja svog "zemljaka" pogotovo onog iz planinskih predela, mogu da prepoznam medju 150 drugih naroda, upravo po "volumenu glave", narodski receno - po glavudzi! Eve vam ga na, protivdokaz da smo najpametniji, iz inata.:-))

Milena

pre 18 godina

Postavlja se pitanje koga je to profesor Lin testirao, mislim kakav uzorak je imao na raspolaganju i ko su mu bili ispitanici...Mada, mene cela prica podseca na prosli vek. Umesto te bajate hipoteze o jedenju mesa, mozda mu se 'slucajno' omaklo da u nekim testiranim grupama koje su mu bile na raspolaganju dominiraju fizicki radnici, a u drugoj obrazovaniji ljudi...Cela ta prica o racionalnoj inteligenciji odavno se dovodi u pitanje jer racionalna inteligencija nije i jedini pokazatelj o necijem razvoju...ali ko o otme hoce da cita naravno, ne ce se upecati na ovakvu 'naucnu' pricu

Marko, ex-NS

pre 18 godina

Pa inteligentnost nekog naroda , kao celine, moze da se sagleda prema nacinu kako im je organizovana drzava, a ne kroz izuzetno retke pojedince. U tom smislu, ovi rezultati nesumnjivo odgovaraju istini.

simon vizental

pre 18 godina

Ne znam samo sta ima za cilj jedno ovakvo istrazivanje. Pokazati superiornost nekih nacija,a onda? Nekako zvuci poznato...

Vladimirr

pre 18 godina

Ma da, ovakve teorije se javljaju s vremena na vreme, recimo ovde u Ceskoj je bila izdana knjiga sa slicnim "naucnim" sadrzajem, i ovde svi to ocenjuju kao cistu polufasisticku propagandu. Sve je tu sumnjivo, od sadrzaja testova (formulisu se pitanja tako da je verovatnije da ih razumeju samo oni sa odredjenim obrazovanjem ili sklonostima, cime dolazi do tautoloskog kruga, da zapravo dokazujemo da formulacije razumeju samo oni koji im razumeju, sto ce reci da je u predpostavci vec sadrzan odgovor), do verodostojnosti broja i kvaliteta testiranih, a takodje nije jasan ni cilj. Znaci li to da ako se neko rodi u "neinteligentnijim" zemljama, da je automatski tretiran kao nize bice? Ili da zemlja koja ima "neinteligentnije" stanovnike automatski ima i losiji drustveni sistem? Poljacima recimo ta njihova "pamet" bas i nije pomogla da se nekako proslave na bilo kojem od tih polja. A bice da je dosta i obrnutih primera. Takodje su sumnjivi i ti nazovi razlozi, jedenje mesa i to, zvuci kao neka teorija iz osamnaestog veka. Dakle, veliki minus za nacin na koji je b92 preneo ovu vest.

srpkinja

pre 18 godina

Ovo istrazivanje nema nikakve osnove jer usled globalizacije mnoge nacije su promenile mesto boravka tako da u Nemackoj ima mnogo Turaka i ostalih juznih naroda pa videcemo koliko dugo ce Nemci biti najinteligentniji narod u Evropi zbog bele kuge i sirenja muslimanskih zajednica. U tom testu verovatno je uzeta u obzir samo logicka inteligencija a ne i ostalih sest kao sto su jezicka, prostorna, emocionalna i ostale. Htela bih da vidim IQ njihove emocionalne inteligencije.Toliko.

tekibejb

pre 18 godina

Znaci ne mogu da verujem..
To nije nauka!

Ovo je vec ispisano Gebesoovsko-Mengeleovskim rukopisom!Jedva cekam reakcije mojih prijatelja Francuza.

madregora

pre 18 godina

Pa, eto, po onoj narodnoj "Hvalte se usta da vas ne pocepam", svakako da je ova studija naisla na najvise odjeka bas u Nemackoj. No postoje i druge studije koje se bave validnoscu Lynnovog racunanja, te izmedju ostalog navode da je on zaokruzivao poene za Irce na jedan nacin (0.2 -> 1) a za npr. Italijane na sasvim drugi (0.8 -> 0). Zatim isti autor, koji je inace Grk, objavljuje jednu drugaciju tabelu po kojoj:
Germany 105.8
Yugoslavia 103.6
Ireland 99.5
Greece 99.4 (?!)
Bulgaria 97.7
France 97.6
Pa, eto, koga zanima vise neka pogleda pod http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/ ili vec kako je naveo jedan od prethodnih komentatora, ja sam nasla tu sasvim drugacije stavove, i kao sto je to vrlo cesto u nauci, apsolutno kontradiktorne, pa nek veruje ko kako hoce.
Toliko o naucenjacima i budalstinama, uostalom imamo i mi svoje sopstvene dicne primere tipa ko je majstaji narod i sl. sto se itekako preporucivalo kao skroz ozbiljno stivo u prethodnoj deceniji...

Radovan

pre 18 godina

Mogu da se složim sa njima samo ako mi još kažu njihovo mišljenje i u vezi sa ostalim pripadnicima Slovenskih naroda, Jevrejima, Romima...

Blagica

pre 18 godina

Kakva besmislica! Ispada da civilizacija covecanstva postoji od severnjackih pecinskih ljudi, pa do severnjackih drzava. Profesor ocigledno nije ucio u skoli o postojanju drevnih juznjackih civilizacija kao sto su bila sumerska egipatska, arijevska, kineska, civilizacije Inka, Acteka, Hindu... Sve su to civilizacije koje su imale razvijenu nauku, kulturu, pismo, znanje o astronomiji, matematici, hemiji, itd. U to vreme na severu su se tek obrazovala plemena covekolikih majmuna.

Fizicar Srbin

pre 18 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem. Ovde se radi o proseku jedne velicine zvane IQ koja je merena na odredjenom uzorku sa odredjenom vrstom testa. Ukoliko je istrazivanje korektno koriscen je isti test u svim zemljama na dovoljno velikom slucajnom uzorku. Ova velicina se kao i vecina velicina u prirodi distribuira po Gausovoj raspodeli koja pored srednje vrednosti (proseka) ima kao parametar i standardnu devijaciju (SIRINU). Na broj mensasa i ostalih "genija" (da ne pominjem Teslu posto se za njega ne zna kako bi uradio test) utice kako srednja vrednost tako (cak mnogo vise, posto srednja vrednost slabo varira) i sirina raspodele.

Toliko o tome, no ono sto je zabrinjavajuce koliko ljudi ovde se oseca uvredjenim zbog ovog istrazivanja (cak neki pominju i tuzbu) koje se bazira na merenju proseka neke tamo od strane psihologa (naucnika - ali ipak ljudi) definisane velicine (IQ-a) i to na teritoriji YU (SCG) gde ima (da vas podsetim) oko 63% Srba. Ova velicina nema nikakve veze sa kreativnoscu i pamecu (u smislu ustaljenog znacenja ove reci). A da ne pominjem imbecilne komentare koji porede prosek distribucije te velicine sa tamo nekim uspehom u ratovima (u ovome mi naravno prednjacimo u Evropi). Na kraju samo da dodam da se slazem da uz ovakve clanke (vesti) treba da idi i odgovarajuci izvori.

Aleksandar

pre 18 godina

Samo da dodam za one koji koriste argument da je puno obrazovanog sveta napustilo Srbiju u poslednjih 15 godina -jeste, tako je, ali obrazovanje nema ama bas nikakve veze sa koeficijentom inteligencije, visoka skola nije potvrda visoke inteligencije, kao sto ni nedostatak obrazovanja ( skole ) nije potvrda niskog koeficijente inteligencije, IQ je gotovo 100 % urodjena osobina koja se za zivota tek za koji procenat moze unaprediti.

A sto se tice "studije" doticnog gospodina, neka prezentuje svoj rad pa da se vidi na kom uzorku je radjeno istrazivanje, bez naucne potvrde ovo je "samo" los marketing. Ako je ovoj drzavi stalo do dobrog imidza neka pokusa da raskrinka doticnog gospodina, pa nek o tome posle pise i New York Times i svi ostali.

mmm

pre 18 godina

Da je merio socijalnu inteligenciju, pa i da mu poverujem :)))

A sad ozbiljno, stvarno me interesuje kako je sprovedeno istrazivanje, koji uzorak, koji testovi itd. A dobra mu je i ova fora sa klimom...po tome bi onda valjda Spanci,Grci,Dalmatinci trebali da budu jos gluplji od Srba (da ne pominjem sire: Afrika, Juzna Amerika...po meni-obicna glupost). Ako neko ima link na konkretnu studiju, tj. rad u celini, neka objavi.

Leo Popovic

pre 18 godina

Da,da,Hadzi Pesiceva.Da,da ,Tesla,Pupin,Milankovic itd. su ,po svemu sudeci,Nemci ili Holandjani.Cinjenica je da kod nas zaista ima i glupog i neobrazovanog sveta, ali skandalozno je kakvih sve ima rasistickih i nacifasistickih teorija! Jadno i bedno i najvise govori o svom autoru.

NN

pre 18 godina

Ma cista glupost...mislim da ne vredi ni diskutovati o ovome posebno sto se cini da ni sam autor nije u stanju da shvati veze i razlike izmedju vrsta inteligencije i samim tim i kompleksnu strukturu uma a ne samo intelekta. Moja teorije na pr. je da i holandjani i nemci mozda zaista i imaju visi IQ( kao jednu vrstu inteligencije) od ostalih nacija ali opet po koju cenu, pogledamo li temperament i sta on moze da pruzi zivotu pitam se da li su zaista u prednosti. Sta vise iz mog iskustva, jos nisam sreo pametnog nemca (kompletno tj. da je sa njim/njom zaista sve u redu)

momabrazil

pre 18 godina

E sad me zanima da li Nemci gradjanni Nemacke ili i milioni Turaka koji tamo zive.
Da li je inteligencija raditi u hladnoj Nemckoj ili ziveti ispod palme na nekom ostrvu gde ima hrane u izobilju?
Sve su ovo relativne teme sa diskutabilnim nachinom istrazivanja

psiholog

pre 18 godina

Bas me zanima "cime" je merena inteligencija. Ako se primenjuju razliciti testovi inteligencije u razlicitim zemljama rezultati se ne mogu porediti! Bas me zanima koji nasi psiholozi su sprovodili ovo istrazivanje u Srbiji i dali rezultate g-dinu Nemcu. Koji je bio uzorak istrazivanja (ako je uopste postojalo to istrazivanje). Nije eticki porediti narode po inteligenciji, i opasno je objaviti (nacionalisticke) rezultate jedne sumnjive studije. Uglavnom, sve svetske televizije su prenele rezultate ovog "istrazivanja"...

s.n.

pre 18 godina

Haha cirkus od komentara. Ne verujem da su Srbi bas najgluplji, ali su definitivno najumisljeniji, kad svaki polupismeni gedza moze nipodastavati naucnu studiju (ma kao da ima 3 PhD-a), bez obzira na to koliko verodostojna bila. To je isto kao da isti gedza kaze Steven-u Hawking-u: "ma kakav Big Bang, sta ti znas, znam ja bolje." S druge strane, naravno da je studija nesavrsena zbog odliva inteligencije u inostranstvo. Ako uzmem ulicicu u kojoj sam ziveo u Nisu kao primer, od 14 kuca, nas 8 iz generacije 1970-1980 (svi sa fakultetima, od cega 4 doktora nauka i 2 magistra) smo u inostranstvu (3 Kanada, 2 Nemacka, 1 Svedska, 1 Norveska, 1 Holandija), dok je preostalih 11 ljudi iz te generacije ostalo u zemlji; mislim da bar 3-4 njih nemaju ni srednju skolu. Pa naravno onda da ce nivo inteligencije biti nizak u Srbiji a visok u severnim zemljama Kanadi, Nemackoj, Svedskoj, Norveskoj, i Holandiji.

Milica P

pre 18 godina

Delim sva prethodno izneta misljenja. Segregacijski (bedno), nedovoljno naucno (jadno), pa cak i skandalozno, (kao sto je receno) za istinske naucne krugove, ubrajamo li autore u njih. I sramotno, podastrti takve tvrdnje sa takvim kvalifikacijama.

Jello Biafra

pre 18 godina

Dokaz te naše gluposti ili neinteligentnosti (kako hoćete) je upravo gomila ovih paranoidnih komentara o svetskoj zaveri protiv nas Srba. Pa onda glupa poređenja "mi imamo ovog, a šta oni imaju". Dokle bre više te glupe priče?! Da ne zalazim u priče o politici i "pametnim" potezima naših "pametnih" političara, jer ako nekom treba objašnjavati koliko smo upropašćeni i unazađeni u poslednjih (bar) 15 godina, taj ne treba ni da se pronađe prozvanim zbog ovog istraživanja, taj je bez konkurencije ispao sa liste! Da ne pričam o našoj zadrtosti, samo ću pomenuti da je danas pomračenje Sunca, pa proverite kako će se vaša okolina ponašati (pre nekoliko godina pola Srbije se zabarikadiralo u kuće, zatvorili sve prozore, spustili sve roletne...). Istraživanje je u suštini krajnje nebulozno, jer nismo baš svi mi Srbi glupi, ima nas i pametnih na svu sreću, a i jedni smo od najvećih mesoždera u Evropi, što dokazuje da je ovo istraživanje puno propusta, ali ovi komentari (i ne samo ovde napisani) su još gori.

Jello Biafra

pre 18 godina

Evo da malo umirim iznervirane - dotični profesor na svojoj web prezentaciji ima sledeću tabelu "nacionalnih IQ-a", gde i nismo toliko loši: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t4.asp
Za one koji neće da kliknu na link, izdvajam sledeći podatak iz tabele:
Yugoslavia 93, Croatia 90, Slovenia 95
Eto!
Uzgred, da li je neko primetio da je tabela na kojoj smo mi poslednji imamo prosečan IQ 89 http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html zapravo spisak od 23 evropske zemlje. Moje pitanje je gde su ostale države? Možda i nismo poslednji, možda je samo u pitanju presek, a mi smo onda negde na sredini.

struja

pre 18 godina

Nikola Tesla - "hrvatski znanstvenik srpskog podrijetla" piše u svakoj iole ozbiljnoj svjetskoj publikaciji. I Hrvati i Srbi imaju jednako pravo da se ponose velikim umom kakav je Tesla. Problem je pak u tome što Tesla nije Srbijanac već hrvatski Srbin, a kako se ova (slažem se vrlo debilna) analiza inteligencije temelji na istraživanju naroda u svojim matičnim zemljama onda to u slučaju Srbijanaca (da ne kažem i Crnogoraca jer su i oni uključeni u istraživanje SRJ tj. SCG) baš nema veze s Teslom. Bez zlobe, samo činjenice.

glupani svih zemalja...

pre 18 godina

Nisam čitao spomenuto istraživanje no kad se pogleda gdje je danas Srbija u odnosu na te "najinteligentnije" narode kao što su germani i skandinavci čini mi se da to i nije tako blesavo.

madregora

pre 18 godina

E, pa sad, po onoj narodnoj "Hvalte se usta da vas ne pocepam" je sasvim jasno zasto je ova studija naisla na najvise odjeka u Nemackoj i Irskoj. Ali evo jedne druge studije koja izmedju ostalog pobija prethodno navedena tvrdjenja posto se ovaj istrazivac bas i ne slaze sa tim Lyinnom i gle cuda, ovaj je Grk, samo sto Grci po toj istoj studiji i nisu bas tako visoko inteligentni, sto je skroz interesantno i valjda potvrdjuje nepristrasnost autora, ko ce ga znati.
Germany 105.8
Yugoslavia 103.6
Greece 99.6
Ireland 99.5
Bulgaria 97.7
France 97.6
Autor objasnjava i da je Lynn zaokruzio pristrasno bodove Iraca "nagore" (0.2 -> 1) a recimo Italijana "nadole" (0.8 -> 0). Toliko o naucnosti studije. Pogledati vise pod http://dienekes.blogspot.com/2004/08/richard-lynns-massaged-iq-data.html
http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/
Pa, uostalom skoro je bio skandal i o oko onog Britanca koji je ustvrdio da nije bilo genocida nad Jevrejima u Austriji, eto, svakojaki naucenjaci pisu iz ko zna kakvih pobuda i to se jos i objavljuje. Uostalom, nije ni nama mane, glupi mozda i nismo ali da smo umisljeni e tu vec postoje indicije, tipa ko je stariji, mi ili amebe, i to je bilo objavljivano kroz raznorazne skroz ozbiljne naucne studije. No, svakako je ovo senzacionalistki i mirise na raznorazne rasisticke teorije, onako bas za zutu stampu.

MICHAEL

pre 18 godina

Da znate da mi je drago sto sam pobegao u hladnu severnu zemlju, doprinosivsi time povecanju njihove inteligencije. Jer ko bi sa vecim IQ-om od amebe (i 90% komentatora ove rubrike) mogao da napada neku studiju bez apsolutno ikakvih dokaza da ona nije tacna.

zarko

pre 18 godina

I da je neko izveo studiju i dosao do zakljucka da su Srbi najgori glasaci na svetu, opet bi svakih 9 od 10 komentara bilo da to nije tacno. Uzgred, ne zaboravite da ljudi koji ovde ostavljaju komentare imaju kompjuter, sto znaci da bi trebalo da pripadaju elitnoj trecini populacije, plus sto radikalsko-socijalisticki nastrojeni ljudi i ne posecuju takav izdajnicki sajt kao sto je b92. To jest, da se pitaju i oni koji nemaju kompjuter, i oni koji ga imaju ali ne posecuju ovaj sajt zbog "stranog placenistva"-sto ce reci, oko 80% celokupne populacije-mozete tek onda zamislite kakav bi nivo komentara bio prisutan, ako je ovo sto se stavlja ovde komentar elitnog dela populacije. Tj, ako je nasa elita ovako neinteligentna, sta onda da ocekujemo od ne-elitne vecine.

nada

pre 18 godina

Sa naucne tacke gledista ovakva istrazivanja su sporna jer se ne zna na kom broju slucajeva su zasnovana. Ali sa politickog stanovista se mogu koristiti da objasne zasto su Srbi glasali godinama za Milosevica.

Kanada

pre 18 godina

Verujem da istrazivanje ima validnih osnova ali apsolutno ne verujem da je to jedini razlog tako niskog koeficijenta inteligencije. Ishrana je svakako znacajna ali da li je neko razmisljao o cinjenici da je su desetine hiljada ljudi napustili Srbiju u poslednjih 10 -20 godina. Na nasu veliku zalost to su najvecim delom bili skolovani ljudi profesionalci i polu-profesionalci koji sa svojim znanjem i iskustvom nisu mogli nista da postignu u svojoj zemlji. Nemam nameru da vredjam bilo koga ali cinjenica je da je ostalo vrlo malo obrazovanog i ucenog sveta zbog cega je i istrazivanje i imalo tako tragicne rezultate. Cela prica apsolutno nema nikakve veze sa nacizmom ili bilo kakvim vidom rasizma - cista nauzna istrazivanja ljudi. Suocimo se sa cinjenicama.

komentator

pre 18 godina

Neverovatno kako povredjena sujeta zbog "sumnjivog" istrazivanja dovodi do uzasnih komentara... Pominjanje firera, nacizma, izgubljenih i dobijenih ratova, vec mitska zabluda o viljuskama...

maja

pre 18 godina

za Zorana:

http://www.rlynn.co.uk/
http://www.timesonline.co.uk/newspaper/0,,170-2105519,00.html
http://www.sky.com/skynews/article/0,,30100-13515943,00.html?f=rss

kika

pre 18 godina

prema misljenju doticnog "naucnika" eskimi bi trebalo da briljiraju u svemu dok bi anticki grci trebalo da budu glupi kao noc. Ne zaboravimo rimljane - juznjake koji su porobili "superiorna" germanska plemena

Miroslav

pre 18 godina

Podaci i objašnjenja svakako izazivaju inspirativna razmišljanja.
U Japanu su mi objasnili kako duže žive od Evropljana jer se hrane ribom i povrćem, za razliku od nas mesoždera. Jesu li zbog toga idioti?
Niče je napisao da je nemcima od teške hrane i filozofija nesvarena. Da li to kod njih (ili nas srba sa sarmom, pasuljem i mesožderstvom)budi agresivne instikte i posledične ratove, za razliku od vegetarijanskih japanaca koji su se samo jednom imperijalisticki zeznuli (verovatno je par najbogatijih japanaca uživalo u drugacijoj hrani).
Sasvim je tačan komentar o negativnoj selekciji u Srbiji u poslednjih 15 godina. Medjutim indikatori državnog uspeha ne mogu se prevoditi na prosečnu inteligenciju. Brat mi je genije, drastično više inteligencije od moje, ali sa katastrofalno lošijim rezultatima u životu (mada je inteligencija po definiciji sposobnost prilagođavanja). Do spoljnih rezultata dovodi KARAKTER, a ne inteligencija. Tesla je umro u bedi uprkos genijalnim izumima.
I još komentar o mešanju nacija, inteligenciji i bolestima. Dr Stojanović je u knjizi "Tragedija genija" pre II svetskog rata mešanje germana sa slovenima i drugima naveo kao nacijsko predodređenje za uspeh ali i za bolesti. Danas se ubedljivo najveće mešanje nacija događa u SAD.

Nemanja

pre 18 godina

Kome nije jasno, rec je o proseku, a ne o izabranoj grupi (Mensa). Ne znam koliko je istrazivanje povrsno ali sudeci po trenutnoj situaciji u Srbiji, i reakcijama naroda ovo istrazivanje zvuci veoma realno.
P.S. Nabrajanje grupe naucnika i nije najjaci kontra argument.

BP

pre 18 godina

Predlazem da se prvo ovde objavi taj naucni rad pa tek onda da se komentarise. Nije potrebno mnogo sposobnosti za racionalno rasudjivanje da bi se shvatilo sasvim elementarno pravilo: da se ne moze komentarisati nesto sto se ne poznaje. Ovako pisanje komentara, iskljucivo na osnovu jedne sture i nepotpune novinske vesti jeste ispoljavanje emocija, a ne rasudjivanje. Nazalost, to ide u prilog rezultatima tog istrazivanja.

molerx

pre 15 godina

Nikad se ne zna kada ce Germanima zatrebati naucna podloga za neki holokaust!

Nisam procitao studiju ali ne se vec cini da je naucna vrijednost otprilike jednaka onoj "studiji" iz devedesetih, koja je zakljucila da mali Nijemci kad porastu hoce da budu Srbi.

Pantelija

pre 18 godina

I mi smo imali ovakvih naučnika koji su tvrdili da smo najpametniji. Kakva glupost - najpametniji narod :)
Ovakva istraživanja otkiju samo jednu glupu osobu - onu koja ih sprovodi

s.p.

pre 18 godina

Dejane, ti si, kao legendarni Milutinovic, pobrkao loncice. Ja zivim na zapadu tako da mogu da ti odmah ustvrdim da srpski djaci nisu najbolji u skolama-daleko od toga. Ti verovatno mislis na srpske djake koji su dosli iz Srbije na zapad zato sto su bili genijalni. Pa svaka istocnoevropska zemlja na svetu ima takvu populaciju u inostranstvu. Sto se tice djaka srpskog porekla a rodjenih u Kanadi, daleko su od blistavosti u skolama. Ja sam profesor u kanadskoj provinciji Alberti tako da su sve ovo informacije iz prve ruke. A da je studija tacna, pa u to uopste ne sumnjam, stavise ne mogu da verujem da se iko cudi zbog toga. Pa sve studije pokazuju da su djaci iz Srbije na poslednjem mestu u Evropi po nivou znanja koje ponesu iz srednje skole. Da smo toliko genijalni, kao sto se u vecini komentara tvrdi, valjda bi smo osnivali uspesne firme (pod tim ne mislim na "uspesnost" tipa Braca Karic, tj uspesnost u kradji), davali svetski poznate filozofe, naucnike, umetnike... Naravno, ima i takvih genijalaca, ali ne u Srbiji, vec u inostranstvu. Bas zato je studija nesumnjivo tacna: sve sto je intelegentno pobegne iz Srbije, jer ostanak u Srbiji i mlacenje prazne slame sa Milosevicem, Vucicem, Kostunicom i slicnim biserima nase inteligencije samo demonstrira nisku inteligenciju.

Milica

pre 11 godina

Svakodnevno se u novinama objavljuju ovakve nebuloze izazvane pogrešnim tumačenjem naučnih rezultata. Ali kada se radi o ovakvoj temi, ne možete samo pisati šta vam padne na pamet i kako vam se sviđa. Zbog svega toga, kao budući psiholog, i kao Srpkinja, osećam dužnost da iznesem svoje mišljenje o tome u nadi da će barem neko sledeći put kad bude čitao ovakve gluposti po netu malo mućnuti glavom pre nego što kaže „Jeste li već čuli da je naš mozak zapravo manji od mozga Nemaca?“. Jedini cilj objavljivanja ovakvog članka jeste da se podstakne stid i otuđenje od sopstvene nacije, koja isto tako ima svojih vrednosti i lepota, samo što se o tome ne piše na sajtu B92.

miroslav

pre 18 godina

Vrlo je interesantno videti nacisticke ispade tzv naucne elite koja govori ponajvise o njima samima. Bas slucajno, ja se bavim proucavanjem oblika inteligencije kod ljudi, a koliko sam razumeo, ovde je rec o IQ, ili matematicko-logickoj (tehnickoj) inteligenciji. Postoje i drugi oblici inteligencije, no ovde nije rec o tome. Prvo, domaci papagaji i glupaci moraju da shvate da IQ nema nikakve veze sa strucnom spremom, tako da price da nam je otislo onoliko i onoliko doktora nauka padaju u vodu. Ja sam upoznao doktore nauka ciji je IQ oko 100 sto je "totalni" prosek i u isto vreme ljude iz ruralnih krajeva "seljake" ciji je IQ koeficijint preko 130!

Nas ogranak organizacije MENSA, ciji sam clan, je medju prvima u svetu i mislim da je izlisno govoriti o tome. Izmedju ostalog, procenjivanje pameti jednog coveka ne moze se zasnivati samo na IQ jer je to samo jedan od cinilaca ljudske "pameti".

Nasa drzava mora odmah da reaguje i da tuzi tog "naucnika", da trazi demanti u svim medijima gde je to objavljeno, i da trazi naknadu stete. Ukoliko to ne uradi, to znaci da se drzava u potpunosti slaze sa idiotskim, zlonamernim, nacistickim i po njen narod krajnje stetnim lazima. Sustina je u kleveti i laznoj tvrdnji, i za ta dela taj kvazi naucnik mora biti gonjen. Ostaje samo bleda nada da ce ljudi sa B92, koji o svom narodu misle isto kao i pomenuti "naucnik", objaviti ovaj vrlo kratki prikaz problema, bar zbog stvaranja privida demokratije

Marko, ex-NS

pre 18 godina

Pa inteligentnost nekog naroda , kao celine, moze da se sagleda prema nacinu kako im je organizovana drzava, a ne kroz izuzetno retke pojedince. U tom smislu, ovi rezultati nesumnjivo odgovaraju istini.

s.n.

pre 18 godina

Haha cirkus od komentara. Ne verujem da su Srbi bas najgluplji, ali su definitivno najumisljeniji, kad svaki polupismeni gedza moze nipodastavati naucnu studiju (ma kao da ima 3 PhD-a), bez obzira na to koliko verodostojna bila. To je isto kao da isti gedza kaze Steven-u Hawking-u: "ma kakav Big Bang, sta ti znas, znam ja bolje." S druge strane, naravno da je studija nesavrsena zbog odliva inteligencije u inostranstvo. Ako uzmem ulicicu u kojoj sam ziveo u Nisu kao primer, od 14 kuca, nas 8 iz generacije 1970-1980 (svi sa fakultetima, od cega 4 doktora nauka i 2 magistra) smo u inostranstvu (3 Kanada, 2 Nemacka, 1 Svedska, 1 Norveska, 1 Holandija), dok je preostalih 11 ljudi iz te generacije ostalo u zemlji; mislim da bar 3-4 njih nemaju ni srednju skolu. Pa naravno onda da ce nivo inteligencije biti nizak u Srbiji a visok u severnim zemljama Kanadi, Nemackoj, Svedskoj, Norveskoj, i Holandiji.

lence

pre 18 godina

Pa kako vas ljudi nije sramota vishe?
Napadoste sirotog profesora samo zato shto je rekao i izmerio da smo najgluplji?
sta bi bilo da smo ispali najpametniji?
Da li bi gosp. Lynn bio srpski heroj ili ...sta?
Ajde vishe...dosta! Glupi smo i gotovo...zato smo tu gde jesmo...

ivan

pre 18 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da iko moze da sumnja u verodostojnost ovog istrazivanja. Takodje, ne mogu da verujem da je taj profesor trosio pare poreskih obveznika na istrazivanje; dovoljno bi mu bilo da pogleda jedan intervju sa nekim od nasih najistaknutijih gradjana, poput Vuka Draskovica, Vojislava Seselja, Ilije Petkovica, Aleksandra Vucica, Zeljka Obradovica, Aleksandra Tijanica, pa da shvati da ako su to nasi lideri, sta tek onda ima da se misli za ostatak populacije!?

Milica

pre 18 godina

Kome nije bila dovoljna nasa nadaleko poznata tvdnja da smo najpametniji na svetu, sada ima i naucni dokaz da smo glupi ko ... (dodati po zelji.Mada svakome iole inteligentnom je dovoljno da osmotri nas nacin razmisljanja, nacin zivota i kako ga organizujemo pa da shvati da smo glavni kandidati za svako poslenje mesto na svim tableama ovog sveta.

zivko

pre 18 godina

Pa ako je to sve tako, a kako Rimska Imperija nije nastala, recimo, negde u Norveskoj? Zasto su sve kulture nastajale tamo gde "rastu" neinteligentni ljudi - u toplim, juznim krajevima. I to - inteligentniji pobedjuju? Pa sta se dogodi sa tim nemcima i njihovih prosecnih 107 u II svetskom ratu? Ili mozda Austrijom? O Poljskoj da i ne razgovaramo (istorija).
A za proteine je prof. Lynn u pravu, posto se grcka i srpska tradicionalna kuhinja zasniva na zelenoj travi, bobicama...

Vuk zemunski

pre 18 godina

Pa da, sve je odjednom logično! Ko glasa za Hitlera, taj je pametan. Ko misli da na osnovu oblika lobanje može da se proceni itneligencija, taj je pametan. Ko je ljude bacao u peći, taj je pametan do bola. Ko misli da su plavušani pametniji i rasa predodređena da spase rod ljudski, taj je baš, ono, pametan. Moja skromna srpska inteligencija mi ne može pomoći da nađemo toliko suprelalalativa (ili kako se već kaže, ja glup, pa zaboravio) da opiše ovo fantastično naučno dostignuće.

A ako se svi preselimo u Nemačku, da li ćemo za 10 godina biti Nemci i, samim tim, pametniji? A ako su svi severnjaci pametniji od svih južnjaka, da li to znači da su Eskimi najpametniji na svetu? Jel to znači da ko god da je sa Juga mora biti glup? Pitam se šta Australijanci i Novozelanđani misle o ovom istraživanju. Ako su ga, shodno svojoj inteligenciji, mogli pročitati i, još teže, razumeti.

Ovo više nije ni fašizam - ovo je ordinarna budalaština koja konkuriše za najgluplji poduhvat godine. Onaj ko je to objavio u srpskim novinama, e, taj se uklapa u profil g-dina profesora. A i onaj ko je vest stavio sa ovim naslovom na sajt. Ipak mislim da je šampion onaj ko kao komentar napiše da to objašnjava zašto su Srbi galsali za Slobu. Šampione, divimo ti se, mi, glupi Srbi!

P.S. Ako su Srbi najgluplji, jer su južnjaci, šta je sa komšijama - npr. Grcima ili Albancima? Pa oni su još južnije?! A šta je sa Albancima koji žive u Srbiji - jesu li oni još gluplji od Srba - em su južno, em žive odmah pored nas, i sa nama?

HAHAHAHA profesore, da odete vi kod čika Velje da vam da 'bonu? Ili kod čika Laze, tu na brdo, preko puta pivare? Tamo je lepo, hladovina, čika doktori će vam dati sobu sa pogledom....

Dima

pre 18 godina

Pa ono jeste. Ovde se neki ubise pokusavajuci da dokazu nesto o studiji a samo potvrdjuju nalaze. Da li je ikom palo na pamet da je mesto na lestvici prosecan rezultat nacije, a ne rezultat najinteligentijih pet iz nacije. Usput, oni drugovi komentatori iz MENSA-e su prilicno razocaravajuca skupina izgleda. Onaj jedan navodni clan ubi se dokazujuci da su nasi vozovi tacni na godisnjem nivou, samo zato sto 3 voza od 3000 dodje u stanicu na vreme. To sto se neko druzi sa 50 najinteligentijih ljudi u Srbiji ne daje mu pravo da zakljucuje da su i ostali Srbi podjednako inteligenti.

Ivan Djordjevic

pre 18 godina

Rasista, sovinista, ... Sumljiv lik, sa sumljivog univerziteta. Negde sam video da je prema njegovim istrazivanjima, koeficijent inteligencije u Ekvatorijalnoj Gvineji 59 (cini mi se). Ovo je dokaz da njegova istrazivanja ne mogu da se svrstaju medju relevantne naucne radove, jer su neobjektivno uradjena. Crnac iz Gvineje ne mora da pravi razliku izmedju kvadrata i trougla na nacin na koji je mi pravimo, ali zato odlicno pravi razliku kad ugleda tragove geparda, leoparda, itd, sto mi ne znamo. Poenta cele price je da nisu u Gvineji toliko glupi, samo se zbog specificnosti soc. okruzenja manifestovanje te inteligencije razlikuje, a to ovaj nadri profesor ne racuna kad objavljuje svoje clanke.

Zeljko

pre 18 godina

To je veoma sumljivo, jer isti profesor tvrdi da su muskarsi pametniji za 5 poena po IQ - u. Mislim da neko saznanje moze biti priynato za istinu ako je potvrdjeno, a ovo nije. Pa danas svako moze da pise sta hoce, zar ne.

Željko M.

pre 18 godina

Dakle, Eskimi i Laponci mu dođu genijalci. Kao član Mense mogu da potvrdim da imamo najveću prolaznost na testovima u svetu. S druge strane, i ja se uskoro iseljavam iz zemlje. Ipak bih voleo da pročitam direktan izvor pre nego što donesem sud o tom istraživanju.

Dejan

pre 18 godina

Odgovor Gospodinu S.C. Ja zivim u Americi, a moja cerka koja je rodjena ovde ide u peti razred i svake godine je proglasavana najboljim ucenikom u razredu. Prekjuce, na roditeljskom sastanku nam je njen ucitelj rekao da on vrlo retko daje opstu ocenu uspeha "E" (odlican), a moja cerka je jedino dete koja polugodiste zavrsava sa uspehom "E+". Licno poznajem nekoliko ovakve dece nasih imigranata u SAD. Mislim da u studiji, pod uslovom da je ona tacna ne bi trebalo da stoji da su Srbi na dnu lestvice, vec stanovnici Srbije. U to bih bio sklon da poverujem i ne bi me ni malo zacudilo, jer u poslednjih 15 godina, Srbija ima masovan odliv inteligencije, a priliv uslovno receno manje inteligentnih ljudi, za razliku od Nemacke i zapadnih zemalja u kojima se desava obrnuto. Zelim jos da dodam da nigde nisam video ovoliko samokriticnosti prema svom narodu kao kod nas. Da su Jevreji ovako javno iznosili svoje mane, kao sto to radimo mi i nasa medija, danas sigurno ne bi bili toliko mocni. Gospodine S.C., ako drugi, kao n.pr. Nemci, Hrvati, Amerikanci... ne iznose prljav ves iz svoje kuce, vec ponosno masu svojim zastavama, zasto bi mi cinili sve da ionako ruznu sliku o Srbima u svetu jos vise kvarimo? Morate priznati da nam je etiketa vecnih negativaca u velikoj meri neopravdano dodeljene. Nervira me sto komentatori na ovom mediju koji kritikuju srpske patriote odmah ih boje u radikalske, SPS-ovske i JUL-ovske boje. Nikada nisam podrzavao taj rezim, t.j. bio sam veliki protivnik istog, a zao mi je sto oni sa kojima sam se borio protiv tog rezima rasprodaju i ovo malo sto je ostalo od Srbije i pocenjuju ljude koji istinski vole svoj narod i svoju zemlju. Zar to nije odlika gluposti (osim ako oni koji blate svoju zemlju imaju veliku materijalnu korist od toga, a to je vec pitanje niskog morala)? Pozdrav.

Milica

pre 11 godina

Cilj studije bio je da se skorovi na testu inteligencije uporede sa dohotkom po glavi stanovnika u kasnim devedesetim, a ne da se dokaže intelektualna superiornost Nemaca nad Srbima, mada očigledno može i tako da se tumači, danas su svi stručnjaci. Autor u studiji iznosi neke vrlo slobodne zaključke kao što je taj da je inteligencija (koju inače vrlo usko definiše) uzročnik niskog životnog standarda, bez pomisli na to da bi moglo da bude obrnuto, što je mnogo razumnija pretpostavka. Teorija o ishrani koja je uzrokovala razvijeniji mozak kod severnih naroda takođe stoji na vrlo klimavim nogama, budući da su istraživanja koja se bave ovom temom krajnje kontradiktorna. Ni ostali radovi ovog autora nisu u duhu humanosti, poštovanja različitosti i političke korektnosti. Da je u pitanju studija našeg autora, nikad ne bi bila objavljena, a kamoli da se njenim izvitoperenim zaključcima paradira po medijima. Sam autor bi bio proglašen za nacionalistu, jer nedajbože da se neko ponosi svojom nacionalnom pripadnošću. I oni autori koji su se bavili ovim temama, kada to još nije smatrano kršenjem ljudskih prava, danas se guraju pod tepih. Dakle, budući da smo sami sprečeni da objavljujemo istraživanja ove vrste, naše je da ćutimo i verujemo u ono što nam drugi kažu.

zzzzz

pre 18 godina

Kakav nacisticki clanak, ne cini li vam se?
Inace, srpska Mensa ima najveci procenat uspesnosti kandidata na prijemnom testu od svih ogranaka ove organizacije u svetu.

Superhik

pre 18 godina

Jos smo i dobro prosli. Da je autor istrazivanja znao da je 35% birackog tela Srbije za radikale, stavio bi nas na listu sa nizim oblicima zivota - amebama, paramecijumima, zelenim bicarima i ostalim jednocelijskim oraganizmima. Verovatno bismo i u toj varijanti bili u donjem delu tabele.

Миа

pre 18 godina

Први пут чујем да је волумен мозга пропорционалан коефицијенту интелигенције. Баш је карактеристично за дементне особе да имају већи волумен мозга. По томе би и пола животињског царства имало већи коефицијент од човјека. Миа, IQ 148

Srba

pre 18 godina

Bogatstvo jedne drzave nema veze sa inteligencijom!! Svi govore kako su Nemci inteligentniji od nas jer eto najbogatiji su i imaj mercedes, BMW itd. Medjutim niste odmagh primetili da su Nemci iz istocne Evrope bili daleko ispod bivse Jugoslavije odnosno SFRJ je za vreme komunizma bila razvijenija od istocne Nemacke iako su ti nemci germani tid. Nasa bivsa SFRJ je bila najnaprednija komunisticka drzava ne zbog toga sto smo bili pametniji od ostalih komunistickih drzava nego zato sto smo imali neku mesavinu kapitalizma i okorelog komunizma a te druge komunisticke drzave su zivele u tesko okorelom komunizmu. Nasi su za vrem SFRj imali plate od 1 000 nemackih maraka dok su ostale komunisticke drzave imale prosek od 50-100 maraka pa i ta istocna nemacka koja se sastoji od Nemaca tj. germana. Bogatstvo jedne drzave nema veze sa koeficijentom inteligencije. I nije samo od nasih naucnika Nikola tesla najveci nacunik nego su tu jos Mihajlo Pupin koji je tvorac bezicnih telefona, mobilnih itd.Zatim tu je Milutin Milankovic a danas je tu doktor Miodrag Stojkovic koji j eprvi klonirao u Evropi ljudski embrion itd. nasi ucenici osvajaju zapazene rezultate na svetskim takmicenjima. Ovo istrazivanje je skandalozno.

Ferenc

pre 8 godina

Potpuno tacno! Da smo glupi to se vidi i po tome da imamo najbedniju platu od 300 e dok svaba ima prosek od 3500! aha, koja statistika, kad bi ovde dobio takvu platu? ovde nas svako vuce za nos jel smo glupi i jos cutimo!!! a nije to nista jer naj gori dani nam tek dolaze...Ja imam 32 godine i od kada znam za sebe svaka godina je sve gora i gora bez poboljsnja i tako zadnjih 20 godina...Pa ajde neka neko kaze da gresim?

Sokrat

pre 18 godina

Mislim da su sjevernjaci brutalniji! Sudeci po toj "naucnoj" analizi evropska civilizacija je trebala da nastane na sjeveru a ne na jugu, hocu reci sredozemlju". Interesantno!
Mislim da se i na osnovu ove povrsne analize moze njegovih rezultata moze donijeti relevantan sud o intelektu sjevernjaka ili zapadnjaka.
Ova njegova analiza bi mogla da udje u rubriku vjerovali ili ne! Glupost!!! Njegov koeficijent inteligencije je ocito jako "visok". Samo ko mu dade ljekarski da upise fakultet? Pitam se.....

Vesala

pre 18 godina

Pa doveli su nas da se izmedju sebe svadjamo,ubijamo,proterujemo, a ziveli smo svi zajedno bez obzira na veroispovest, nitkome nije smetalo kako se tko zove i kome pripada,danas smo razoreni,mrzimo se ako je u susestvu Musliman,Hrvat,Jevrej,Albanac nemozemo da zamislimo da su uz nas,a tako se lepo zivelo,tako se lepo pazilo,tako smo srescni bili,deca su druzila isla skupa u skolu,imali svoje ljubavi Anele,Amele,Jelene,Helene,Milice i td, danas sve je to umrlo,pitam se covece zbog cega,zasto,ma mi smo ljudi iz iste zemlje,kulture,govora itd,sve je ovo igraprokletih politicara,sto su na racun nas postali politicari,nacionalisti,pljackasi,banditi,ubice i da ne narajam,Nacionalisti sve ovo rade u korist svoju,nego dignimo se krenimo ka miru,slobodi,ljepoti,novom prolecu,novim cvetovima,novoj mladosti,jer sto nam je ukradeno 15 godina mladosti vise se nikada nece vratiti,za koja,za cije ideale,svi smo mi iz ZEMLJE JUGOSLAVIJE i onaj Musliman,Srbin,Hrvat,Jevrej,Alanac,mi se dovoljno razumemo ma kojim jezikom pricali i kako se on zvao.Nadam se da ce te me razumeti i prihvatiti moje misljenje,jedna usamljena Jugoslavenka.

(ne)inteligentni srbin

pre 18 godina

Pa to verovatno moze biti tacno. Jer se iz Srbije intiligentniji i sposobniji deo stanovnistva konstantno iseljava u poslednjih 100 godina dok Nemacka npr ima potpuno suprotan proces, mislim da je jako bitno da se to uma u vidu. Samo u poslednjih 15 godina oko 300 hiljada visko inteligentnih Srba je napustilo zemlju, znaci trebalo bi uzeti 'adekvatan uzorak' od ovih ljudi pa tek onda napraviti neku medijanu, siguran sam da je to nedostajalo ovom istrazivanju. Zato je mozda bolje da se kaze 'stanovnici Srbije' a ne 'Srbi'. Napomenuo bih samo da je isti autor prosle godine utvrdi okako su muskarci intiligentniji od zena eto makar malo utehe sa muski deo srpske populacije hahah.

nada

pre 18 godina

Sa naucne tacke gledista ovakva istrazivanja su sporna jer se ne zna na kom broju slucajeva su zasnovana. Ali sa politickog stanovista se mogu koristiti da objasne zasto su Srbi glasali godinama za Milosevica.

Istina

pre 18 godina

Sve protiv Srba. To ste stavili na prvo mesto. Bravo!!!Srbi kojih ima deset puta manje imaju Teslu, Pupina, Milankovica, itd. Kada to imaju ti mali i glupi Srbi, sta bi ti Vasi arijevci i pametni Nemci trebalo da imaju.
Pametni Srbi zanju da je to jedan u nizu postupaka satanizacije u psihološkom ratu koji vode protiv Srba koji su ih tukli u dva svetska rata!
Glupi Srbi i srbomrsci će primitivno likovati, kao i oni "Srbi" plaćeni da šire takve glupe vesti i tuđuz propagandu.

viljuska

pre 18 godina

Ovaj bi zlata vrijedio Adolfu,te najinteligentniji,te najveci mozak,te sjevernjacka rasa.

Jedino me cudi kad su tako inteligentni sto su hranu capali rukama dok su Srbi jeli viljuskom.Stvarno nadmocna rasa,nema sta.

Nikola

pre 18 godina

Autor studije je Irac!? Pripadnik naroda nadaleko poznatog kao sinonim za glupost u vicevima.
Šalu na stranu, ovo je klasična naci teorija koje će se verovatno neko setiti kada Nemci ponovo zajašu Evropu.
Ako već nisu...

Andrija

pre 18 godina

Ljudi, mi smo od 1914-1999. Nemce "pobedili" u svim ratovima, a izmedju tih poraza Nemaci postadose jos razvijeniji a Srbija se iz pobede u pobedu smanjuje. Mislim da to itekako ide u prilog ovom istrazivanju, a kad se jos doda konstantan odliv inteligencije, sva dalja rasprava postaje izlisna...

inteligentna srpkinja

pre 18 godina

Pa taj je svojevremeno "dokazao" i da su muskarci inteligentniji od zena. Toliko o njegovim istrazivanjima i analizama.

Zoki

pre 18 godina

Postovane dame i gospodo,
vi ste vrlo originalni ali imam samo jednu primedbu na vase tekstove. Bilo bi lepo i mnogo ubedljivije da ukoliko prenosite izvestaje iz inostranstva napisete i izvor tih izvestaja. Znaci gde moze da se nadje taj izvestaj koji ste preveli na srpski jezik. Ja bih voleo da u potpunosti procitam taj izvesataj na originalnom jeziku.



s postovanjem

Zoran

M.N.Lazar

pre 18 godina

Ne napadajte naucnike ili "naucnike"!
Pogledajte jedno (ili ako izdrzite vise) zasijedanja srpskog patlamenta (koji je ipak reperezent naseg naroda), pa razmislite o rezultatima istrasivanja.

Nemanja

pre 18 godina

Kome nije jasno, rec je o proseku, a ne o izabranoj grupi (Mensa). Ne znam koliko je istrazivanje povrsno ali sudeci po trenutnoj situaciji u Srbiji, i reakcijama naroda ovo istrazivanje zvuci veoma realno.
P.S. Nabrajanje grupe naucnika i nije najjaci kontra argument.

MICHAEL

pre 18 godina

Da znate da mi je drago sto sam pobegao u hladnu severnu zemlju, doprinosivsi time povecanju njihove inteligencije. Jer ko bi sa vecim IQ-om od amebe (i 90% komentatora ove rubrike) mogao da napada neku studiju bez apsolutno ikakvih dokaza da ona nije tacna.

zarko

pre 18 godina

I da je neko izveo studiju i dosao do zakljucka da su Srbi najgori glasaci na svetu, opet bi svakih 9 od 10 komentara bilo da to nije tacno. Uzgred, ne zaboravite da ljudi koji ovde ostavljaju komentare imaju kompjuter, sto znaci da bi trebalo da pripadaju elitnoj trecini populacije, plus sto radikalsko-socijalisticki nastrojeni ljudi i ne posecuju takav izdajnicki sajt kao sto je b92. To jest, da se pitaju i oni koji nemaju kompjuter, i oni koji ga imaju ali ne posecuju ovaj sajt zbog "stranog placenistva"-sto ce reci, oko 80% celokupne populacije-mozete tek onda zamislite kakav bi nivo komentara bio prisutan, ako je ovo sto se stavlja ovde komentar elitnog dela populacije. Tj, ako je nasa elita ovako neinteligentna, sta onda da ocekujemo od ne-elitne vecine.

Pesimista

pre 18 godina

A zasto su onda Nemci izgubili oba svetska rata, ako su najpametniji? Jel zato sto je Hitler bio u stvari Austrijanac?! Jos jedna problematicna "naucna" studija koju nam prenosi B92. Naravno da su Nemci objavili rezultate kad ispadose najpametniji.

Profesor Vojvodic

pre 18 godina

Upravo tako: "istorijski zakon" da pobedjuju inteligentiniji učesnici u ratu. Dragi gospodine Lin Srbi su vam dva puta isprasili tur tokom ratova u dvadesetom veku.

ana

pre 18 godina

ne mogu da verujem da se ovo smatra naucnim istrazivanjem! pa ovo je cist fasizam. ne zato sto su srbi na poslednjem mestu, vec sto je nekome uopste palo na pamet da proucava tako nesto. muskarci pametniji od zena, nemci pametniji od turaka i srba... skandalozno.

NN

pre 18 godina

Ma cista glupost...mislim da ne vredi ni diskutovati o ovome posebno sto se cini da ni sam autor nije u stanju da shvati veze i razlike izmedju vrsta inteligencije i samim tim i kompleksnu strukturu uma a ne samo intelekta. Moja teorije na pr. je da i holandjani i nemci mozda zaista i imaju visi IQ( kao jednu vrstu inteligencije) od ostalih nacija ali opet po koju cenu, pogledamo li temperament i sta on moze da pruzi zivotu pitam se da li su zaista u prednosti. Sta vise iz mog iskustva, jos nisam sreo pametnog nemca (kompletno tj. da je sa njim/njom zaista sve u redu)

Srbin ipo

pre 18 godina

Veoma mi je drago sto su Nemci najinteligentniji narod u Evropi,to se i moze videti iz svih ratova koje su Nemci do sada dobili,svaka cast profesore...

Milos

pre 18 godina

A koja je to nacija britanskih ostrva??? A drugo, bas me zanima po kom su to kriterijumu na primer Nemci pametniji od Engleza. Ovo je najobicniji odraz irskih frustracija - ne treba ni obracati paznju. Narod koji nikad nije imao nesto sto lici na modernu drzavu dok im je Englezi nisu poklonili. Bas su nacije koje su vladale petinama i cetvrtinama zemaljske kugle gluplje od onih koji su svojom blesavoscu skoro unistili i sebe i sve oko sebe! Velicina mozga ima jako malo veze sa inteligencijom (Harvey, Persaud, Ron, Baker, & Murray, 1994). To vazi samo izmedju razlicitih vrsta, a ni onda ne uvek. A onda, pogledajte sledecu jedinicu pre bilo kakvih zakljucaka: Buj, V., 1981, Average IQ values in various European countries, Personality and Individual Differences, 2, 168-169. Batalite nenaucni senzacionalizam na B92, please.

Nenad

pre 18 godina

Evo jedan komentar iz Hrvatske.
Ovo tkz. istrazivanje je obican bezobrazluk koji nema nikakve veze s istinitim stanjem.
Svatko tko je proveo neko vrijeme u Europskim drzavama, morao je uociti da su i Srbi i Hrvati objektivno inteligentniji i fizicki jaci od velike vecine ostalih naroda Europe (pa se tako Srbi mogu sa amerckim crncima boriti za naslov svjetskog prvaka u kosarci, a i imati Teslu... ).
Mislim, glupo je malo o tome uopce pricati, ali to je uistinu cinjenicno stanje. Zapravo je to je posljedica prirodne selekcije, jer se ovdje na sjecistu kultura i mnogih ratova puno teze zivjelo nego drugdje, pa su oni inteligentniji i jaci imali vece sanse za prezivljavanje i potomstvo. A ne zato sto Srbi i Hrvati bazicno genetski nestoposebno u samoj osnovi..
U ovom istrazivanju bi vjerojatno i Hrvati bili negdje pri dnu, kao i svi balkanski narodi koji su navedeni..
Jednostavno su tako odlucili oni koji su radili to istrazivanje pa su samo prilagodili rezultate onome sto su zeljeli prezentirati.
Ali to je uvredljivo i uistinu bi Srbija trebala vidjeti sto se da poduzeti da se sudski goni takav fasisticki i lazan prikaz stanja. Jer je uistinu lako dokazati da to nije tako, pa mislim da bi tuzba lako dokazala manipulaciju i smisljeno vrjedjanje jedne nacije.
Jer ako niste toga svjesni, to izislo u svim mogucim svjetskim novinama.
evo npr jednog linka, iz casopisa Times:
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html
I tako su sad ustinu miljuni ljudi procitali i zapamtili kako je istrazivanje pokazalo da su najneinteligentniji Europski narod Srbi (prvog i zadnjeg na listama svi pamte)... pa kako cete se osjecati kad cete ici u posjet nekom u inostranstvo? Necete reci nekoj djevojci da ste Srbi, da ne bi automatski pomislila da ste glupi? I to zato jer je tamo neki pametnjakovic zelio vidjeti da li njegove apsurdne rasisticke teorije mogu proci i biti objavljene...
Ali nije li uistinu je malo cudno da je najgluplji narod dao jednog Teslu, vjerojatno najveceg svjetskog znanstvenika... na zvuci bas uvjerljivo, zar ne?
Pa neka se malo trgnu vasi intelektualci, i neka naprave relevantna istrazvanja, da se dobije pravi prosjecni IQ stanovnistva Srbije.. i usporedi s ostatkom Europe... To nije tako tesko napraviti.. A onda lako mozete podnjeti i onu tuzbu...

Sanja, Toronto

pre 18 godina

Jedna od najglupljih teorija koju sam ikad procitala. Pazi, po njemu su najpametniji Kinezi, Japanci i Koreanci (valjda zato sto jedu mnogo mesa, divljaci?!) a medju glupljima su Eskimi (jedu mnogo tofua i pirinca?!). Stvarno neverovatno da je ovaj tip sa njegovim rasistickim teorijama imao publikaciju u cuvenom casopisu "Nature". I bas me zanima kako to da Italijani imaju IQ odmah iza Svedjana? Nije mi poznato da je u Italiji hladno, pogotovo na Siciliji gde je zimi prosecna temp. 15 C. A posto "volumen" mozga po njemu igra vaznu ulogu, te su muskarci pametniji od zena, onda bi mi, Srbi, bas trebalo da budemo ne samo "nebeski" nego i najpametniji narod na kugli zemaljskoj. Ja svog "zemljaka" pogotovo onog iz planinskih predela, mogu da prepoznam medju 150 drugih naroda, upravo po "volumenu glave", narodski receno - po glavudzi! Eve vam ga na, protivdokaz da smo najpametniji, iz inata.:-))

Ognjen Radic

pre 18 godina

Djeluje mi kao nacisticka glupost. Da mi je da vidim tu studiju, i te upitnike. Jako cesto su upinici ili lose prevedeni, ili nisu prilagodjeni obrazovnom ili vrednosnom sistemu ili cak i polu, itd.

dusica

pre 18 godina

Lako je Nemcima da budu najpametniji narod,kad u tako uredjenoj drzavi,trebaju kao "spavaci" samo da spavaju,jedu,piju pivo i nadgledaju kompjuterizovanu proizvodnju,treba ih dovesti ovde i pustiti ih da zarade za zivot, pola bi pomrlo od gladi,20% bi odlepilo,25% bi izvrsilo samoubistvo",kao njihov cenjeni firer jer njihova "inteligencija"to ne bi mogla da podnese,a onih 5% koji bi imali srece i preziveli trazili bi zene Srpkinje da im radjaju decu za 21.vek!!!

Jello Biafra

pre 18 godina

Dokaz te naše gluposti ili neinteligentnosti (kako hoćete) je upravo gomila ovih paranoidnih komentara o svetskoj zaveri protiv nas Srba. Pa onda glupa poređenja "mi imamo ovog, a šta oni imaju". Dokle bre više te glupe priče?! Da ne zalazim u priče o politici i "pametnim" potezima naših "pametnih" političara, jer ako nekom treba objašnjavati koliko smo upropašćeni i unazađeni u poslednjih (bar) 15 godina, taj ne treba ni da se pronađe prozvanim zbog ovog istraživanja, taj je bez konkurencije ispao sa liste! Da ne pričam o našoj zadrtosti, samo ću pomenuti da je danas pomračenje Sunca, pa proverite kako će se vaša okolina ponašati (pre nekoliko godina pola Srbije se zabarikadiralo u kuće, zatvorili sve prozore, spustili sve roletne...). Istraživanje je u suštini krajnje nebulozno, jer nismo baš svi mi Srbi glupi, ima nas i pametnih na svu sreću, a i jedni smo od najvećih mesoždera u Evropi, što dokazuje da je ovo istraživanje puno propusta, ali ovi komentari (i ne samo ovde napisani) su još gori.

komentator

pre 18 godina

Neverovatno kako povredjena sujeta zbog "sumnjivog" istrazivanja dovodi do uzasnih komentara... Pominjanje firera, nacizma, izgubljenih i dobijenih ratova, vec mitska zabluda o viljuskama...

kum

pre 18 godina

A mi prstetinu BOC dok su oni cerecili krmetinu rukama. Pa dobro sta se uzbudjujete jer je neki kvazi naucnik objavio glupost tipa-drug Tito je io puno krumpira kao mali pa je zato nadmudrio Staljina i Slobu zajedno-ih Boga ti! Samim tim sto neko ima smelosti da objavi ovakve socio-brljotine je sumnjivog mentalnog stanja. Smejao sam se kad kaze da su zene gluplje jer im je mozak manji! A sta ako su zapravo ispred muskaraca i pamtnije od istih jer im je mozak kopmpaktnije organizovan u malom prostoru. Notebook tehnologija, bato, u prirodi prisutna nemoj jos da im pronadju dual core processor odose muskarci u muzej. (Ocekujem makar mali poljubac od zenskog dela citateljstva, zahvaljujem u napretku). Kad smo kod tih nama omiljenih Nemaca, imaju isti jednog ajde da kazemo istoricara po imenu Schwanic, inace coveka kome se veruje. Elem, taj nazovi istoricar kaze kako je Milos Obrenovic teroristickim aktom ubio onog turskog direktora!!! I njegove knjige se prodaju i ko zna koga je jos nacrnio u svojim knjigama. Dakle, glupost nema nacionalnost samo zavisi kako su zemlje uredjene da bi je efikasno kontrolisale. Ne uzbudjujte se sve polako dolazi na svoje mesto. I molim vas nemojte stalno isticati Teslu, Andrica i ostalu ekipu jer mogu da se stvari i okrenuti pa se moze reci kako nismo bas vitalan narod jer svi oni poticu s pocetka XX veka. Sta smo radili do sad? Jedan prelepi grad u Nmeackoj- Hajdelberg ima cini mi se preko 20 nobelovaca. Zato Tesla, kuka i motika nam bas nisu argumenat u rasterivanju mraka.

Vladimirr

pre 18 godina

Ma da, ovakve teorije se javljaju s vremena na vreme, recimo ovde u Ceskoj je bila izdana knjiga sa slicnim "naucnim" sadrzajem, i ovde svi to ocenjuju kao cistu polufasisticku propagandu. Sve je tu sumnjivo, od sadrzaja testova (formulisu se pitanja tako da je verovatnije da ih razumeju samo oni sa odredjenim obrazovanjem ili sklonostima, cime dolazi do tautoloskog kruga, da zapravo dokazujemo da formulacije razumeju samo oni koji im razumeju, sto ce reci da je u predpostavci vec sadrzan odgovor), do verodostojnosti broja i kvaliteta testiranih, a takodje nije jasan ni cilj. Znaci li to da ako se neko rodi u "neinteligentnijim" zemljama, da je automatski tretiran kao nize bice? Ili da zemlja koja ima "neinteligentnije" stanovnike automatski ima i losiji drustveni sistem? Poljacima recimo ta njihova "pamet" bas i nije pomogla da se nekako proslave na bilo kojem od tih polja. A bice da je dosta i obrnutih primera. Takodje su sumnjivi i ti nazovi razlozi, jedenje mesa i to, zvuci kao neka teorija iz osamnaestog veka. Dakle, veliki minus za nacin na koji je b92 preneo ovu vest.

kika

pre 18 godina

prema misljenju doticnog "naucnika" eskimi bi trebalo da briljiraju u svemu dok bi anticki grci trebalo da budu glupi kao noc. Ne zaboravimo rimljane - juznjake koji su porobili "superiorna" germanska plemena

brojke

pre 18 godina

Srbi non-stop o Tesli i Andriću (na koje by the way jednaka prava imaju i Hrvati). Pa čak i da su obojica ekskluzivni Srbi kakav su dokaz inteligencije jednog naroda dva, tri pripadnika istog!? Pa znate li koliko nobelovaca, velikana u književnosti, prirodnim, društvenim, tehničkim i inim znanostima, umjetnosti itd. imaju Njemačka, Italija, Austrija,
Skandinavija, Francuska, Španjolska...

tekibejb

pre 18 godina

Znaci ne mogu da verujem..
To nije nauka!

Ovo je vec ispisano Gebesoovsko-Mengeleovskim rukopisom!Jedva cekam reakcije mojih prijatelja Francuza.

Radovan

pre 18 godina

Mogu da se složim sa njima samo ako mi još kažu njihovo mišljenje i u vezi sa ostalim pripadnicima Slovenskih naroda, Jevrejima, Romima...

BP

pre 18 godina

Predlazem da se prvo ovde objavi taj naucni rad pa tek onda da se komentarise. Nije potrebno mnogo sposobnosti za racionalno rasudjivanje da bi se shvatilo sasvim elementarno pravilo: da se ne moze komentarisati nesto sto se ne poznaje. Ovako pisanje komentara, iskljucivo na osnovu jedne sture i nepotpune novinske vesti jeste ispoljavanje emocija, a ne rasudjivanje. Nazalost, to ide u prilog rezultatima tog istrazivanja.

Dejan

pre 18 godina

I naravno, ko ce drugi, nego B92 da sa ponosom prenosi rezultate ove "naucne" studije. Hmmm. Po mom misljenju, Nemci nisu inteligentniji od Srba, nego su organizovaniji i disciplinovaniji, dok Srbi svoju pamet prosipaju na kafansko tralala, na raznorazna prepiranja i politizovanja svega i svacega. Cinjenica je da u Srbiji ima mnogo onih koji i dan danas vole svoje dzelate, SPS, JUL i SRS, ali je isto tako cinjenica da su nasa deca u zapadnim skolama najbolji djaci, a radna snaga spada u veoma kvalitetnu. Drugo je to sto nas politicari, sto domaci, sto zapadni sputavaju u razvoju. To nije pravo merilo. Ako su Nemci toliko pametni, kako je moguce da su poput ovaca slepo isli za Hitlerom (da ne spominjemo prvi svetski rat) i verovali u te gluposti da su najvisa rasa na svetu, surovo ubijajuci "nize rase", ili je njihovo poimanje inteligencije drugacije? Mozda ih kreativnost u zlocinima cini inteligentnima, cim su uspeli da izmisle takve genijalne izume, kao sto su gasne komore, pravljenje sapuna od ljudskog sala, torbica i drugih prakticnih stvari od ljudske koze i kose, sravnjivanje sa zemljom citavih gradova poput Kragujevca i Kraljeva, ubijajuci neduzne civile, decu, zene, nemocne. Da, to mora da smisli jako razvijen um. Cestitam im.

Aleksandar

pre 18 godina

Samo da dodam za one koji koriste argument da je puno obrazovanog sveta napustilo Srbiju u poslednjih 15 godina -jeste, tako je, ali obrazovanje nema ama bas nikakve veze sa koeficijentom inteligencije, visoka skola nije potvrda visoke inteligencije, kao sto ni nedostatak obrazovanja ( skole ) nije potvrda niskog koeficijente inteligencije, IQ je gotovo 100 % urodjena osobina koja se za zivota tek za koji procenat moze unaprediti.

A sto se tice "studije" doticnog gospodina, neka prezentuje svoj rad pa da se vidi na kom uzorku je radjeno istrazivanje, bez naucne potvrde ovo je "samo" los marketing. Ako je ovoj drzavi stalo do dobrog imidza neka pokusa da raskrinka doticnog gospodina, pa nek o tome posle pise i New York Times i svi ostali.

Lazarev

pre 18 godina

Ko je taj englez koji je uvek pametan i inteligentan da kroji i uporedjuje narode u Evropi?
Koga je to, kao predstavnika naroda testirao?
Ko mu je dao pravo da generalizuje i sve stavlja u isti kos?
Jos jedna medijska manipulacija i sramno blacenje naroda...uglavnom, Tresla se gora - rodio se mis!

Zoran Popovic

pre 18 godina

Predlog za MENSA i B-92:

Times je objavio 27-og marta clanak o redosledu koeficijenta intelegincije pojedinih naroda Evrope na: http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html. Iz ovog clanka se zakljucuje da je Times koristio podatke iz neke od studija profesora Richard Lynn sa jednog Univerziteta u Irskoj. Isti profesor je objavio 2002 godine clanak “Intelligence and the Wealth and Poverty of Nations”, koji se moze naci na njegovom web site: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp ili na: http://www.geocities.com/race_articles/lynn_intelligence_wealth.html ili na: http://web.archive.org/web/20020602172558/fp.rlynn.plus.com/pages/article_intelligence/1.htm. U tom clanku profesor je konstatovao da nije imao podatke za IQ za neke zemlje, te je za njih uzeo aritmerticku sredinu izmedju 2 susedne ili slicne zmelje za koje je imao podatke. Za Jugoslaviju (verovatno SCG, a ne pominje se Srbija) je uzeo prosek izmedju IQ Hrvatkse 90 (testovi izvrseni 1954) i IQ Slovenije 95 (testovi izvrseni 1999), te je sracunat IQ Srbije bio 93. Kad se uporede podaci iz clanka profesora Lynna sa onim u clanku Times uocava se da su podaci za IQ razliciti, mada ih je izneo isti profesor (za Srbiju je IQ 89). Moguce da je on azurirao svoje podatke iz prethodne studije i obajvio ih mozda u svojoj najnovijoj knjizi (2006) “Race Differences in Intelligence: An Evolutionary Análisis”, pa odatle Times objavio podatke za sovju tabelu.

Zato predlazem da se strucnjaci iz MENSA, (neki od njih su ovde dali svoje komentare) obrate profesoru Richard Lynn (Tel 0117 303 9058, E-mail Richard@RLynn.co.uk, ili naci kontakt na njegovom web site: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp) i zamoli za informaciju o poreklu podatka za IQ Srba 89. Ako neko od nas citalaca pita to profesora, on mu verovatno nece odgovoriti. Ukoliko su ti podaci raspolozivi u pomenutoj knjizi profesora, onda je MENSA moze kupiti za sumu od 20$ do 30$ (vidi na: http://www.rlynn.co.uk) ili ih naci na drugom indiciranom mestu. Na osnovu toga i ako ima osnova, MENSA treba da obajvi svoj pristup i dostavi ga B-92. Ukoliko je pogresan podatak za IQ Srbije iznet u Times, kao i u nekim medijima Nemacke, onda B-92 na bazi novinarske kolegijanosti, treba da trazi od ovih kuca korekciju podatka, a ako nije u pitanju greska ili ako MENSA nema primedbi na tekst Times, onda se u Srbiji moze raditi sa nekim drugim naucnim analiziamaa, recimo ona iz Buj´s Studi (vidi na: http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/) uradjena 1981, u kome Jugoslavija (takodje se ne pominje Srbija) ima IQ 104, te bi u tabeli Times zauzela 4 mesto u Evropi. Neka strucnjaci vide da li je profesor Lynn, u cilju dokazivanje svoje teorije, “preuredio” podatke (sto nije neuobicajeno u nauci) ili koristio one izvore za IQ koji bolja podupitu njegovu postavku o povezanosti ovog koeficijenta sa klimom i ishranom. Bez obzira sto postoje 8 pameti (recimo Amerikanac Howard Gardner: 1.lingvisticko verbalna, 2.matematicko logicka, 3.telesno kinestezicka, 4.prostorna, 5.muzicka, 6.medjupersonalna, 7.unutarpersonalna i 8. prirodnjacka, od kojih se sa IQ mere samo prve dve) i sto treba razlicito tumaciti IQ uopste, ipak treba utvrditi najverodostojniju vrednost ovog koeficijenta u Srbiji.

Zoran

pre 18 godina

Pa moze taj nazovi strucnjak da izmisli i toplu vodu ako misli da je jos niko nije izumeo pre njega,ali postoji veliki broj Srba koji su priznati u celom svetu kao strucnjaci u svojim oblastima, a bilo ih je puno i u istoriji,pa cak i u vremenu kada neke od ovde nabrojanih drzava nisu ni postojale.U svim ovde navedenim zenljama nasi strucnjaci rade u ravnopravnom pa cak i u nadradjenom polozaju u odnosu na svoje kolege i industriji,genetskom inzenjeringu i drugim naucnim granama.Neka ih neka se samo tese jer drugo i ne mogu!

Leo Popovic

pre 18 godina

Da,da,Hadzi Pesiceva.Da,da ,Tesla,Pupin,Milankovic itd. su ,po svemu sudeci,Nemci ili Holandjani.Cinjenica je da kod nas zaista ima i glupog i neobrazovanog sveta, ali skandalozno je kakvih sve ima rasistickih i nacifasistickih teorija! Jadno i bedno i najvise govori o svom autoru.

momabrazil

pre 18 godina

E sad me zanima da li Nemci gradjanni Nemacke ili i milioni Turaka koji tamo zive.
Da li je inteligencija raditi u hladnoj Nemckoj ili ziveti ispod palme na nekom ostrvu gde ima hrane u izobilju?
Sve su ovo relativne teme sa diskutabilnim nachinom istrazivanja

aca

pre 18 godina

Nemci bas ne mogu da nam oproste rasturanje Austrougarske monarhije,Drugi svetski rat....Inteligencija ne znaci pamet nego brzinu resavanja problema u odredjenom vremenskom periodu.
Gde su im bili inteligentni generali na Ceru,Kolubari,Solunskom frontu.Dolazak Hitlera na vlast ne bese bas pametan potez sto ne znaci da nisu inteligentni jer kao sto rekoh
inteligencija nije pamet.

psiholog

pre 18 godina

Bas me zanima "cime" je merena inteligencija. Ako se primenjuju razliciti testovi inteligencije u razlicitim zemljama rezultati se ne mogu porediti! Bas me zanima koji nasi psiholozi su sprovodili ovo istrazivanje u Srbiji i dali rezultate g-dinu Nemcu. Koji je bio uzorak istrazivanja (ako je uopste postojalo to istrazivanje). Nije eticki porediti narode po inteligenciji, i opasno je objaviti (nacionalisticke) rezultate jedne sumnjive studije. Uglavnom, sve svetske televizije su prenele rezultate ovog "istrazivanja"...

Kanada

pre 18 godina

Verujem da istrazivanje ima validnih osnova ali apsolutno ne verujem da je to jedini razlog tako niskog koeficijenta inteligencije. Ishrana je svakako znacajna ali da li je neko razmisljao o cinjenici da je su desetine hiljada ljudi napustili Srbiju u poslednjih 10 -20 godina. Na nasu veliku zalost to su najvecim delom bili skolovani ljudi profesionalci i polu-profesionalci koji sa svojim znanjem i iskustvom nisu mogli nista da postignu u svojoj zemlji. Nemam nameru da vredjam bilo koga ali cinjenica je da je ostalo vrlo malo obrazovanog i ucenog sveta zbog cega je i istrazivanje i imalo tako tragicne rezultate. Cela prica apsolutno nema nikakve veze sa nacizmom ili bilo kakvim vidom rasizma - cista nauzna istrazivanja ljudi. Suocimo se sa cinjenicama.

ivana

pre 18 godina

To je generalno gledano moguce, medutim ja nisam pronasla podatke o tome. Trazila sam na internetu i nasla linove studije o rasama i narodima u evropi i nasla sledece podatke na
http://www.geocities.com/race_articles/lynn_race_diff.html

Sample General Verbal Visuo-spatial IQ

Greece 97
Hungary 99
Ireland 78
Italy 101
Italy 100
Netherlands 107
New Zealand 99
New Zealand 102
Norway 100
Poland 106
Poland 107
Portugal 101
Romania 95
Scotland 99
Scotland 102
Spain 87
Spain 98
Sweden 104
Sweden - - 104
Switzerland 101
Yugoslavia 104
India 86
British Indians 96 89
S.African Indians 85


To je ako uzmemo ukupnu populaciju u obzir moguce. Meni nemci zaista deluju inteligentnije- ili mozemo d a kazemo da je moguce da u nemackoj ima vise pametnijih ljudi. Medutim te razlike nisu tako velike u brojkama tako da je ova studija relativna. I na primer ako smo na dnu liste zasto nam autor ne kaze koliko je to- znaci oni imaju sto i nesto a koliko imamo mi.
Volela bih da znam izvor ovog clanka.

Milica P

pre 18 godina

Delim sva prethodno izneta misljenja. Segregacijski (bedno), nedovoljno naucno (jadno), pa cak i skandalozno, (kao sto je receno) za istinske naucne krugove, ubrajamo li autore u njih. I sramotno, podastrti takve tvrdnje sa takvim kvalifikacijama.

Milena

pre 18 godina

Postavlja se pitanje koga je to profesor Lin testirao, mislim kakav uzorak je imao na raspolaganju i ko su mu bili ispitanici...Mada, mene cela prica podseca na prosli vek. Umesto te bajate hipoteze o jedenju mesa, mozda mu se 'slucajno' omaklo da u nekim testiranim grupama koje su mu bile na raspolaganju dominiraju fizicki radnici, a u drugoj obrazovaniji ljudi...Cela ta prica o racionalnoj inteligenciji odavno se dovodi u pitanje jer racionalna inteligencija nije i jedini pokazatelj o necijem razvoju...ali ko o otme hoce da cita naravno, ne ce se upecati na ovakvu 'naucnu' pricu

rocco

pre 18 godina

ovo je treca verzija!
po prvoj ispadosmo jako pamentni
po drugoj pri kraju sa IQ93 iza nas Hrvati sa IQ90!!
sada ispadosmo naj gluplji???
interesuje me sta ce pisati u cetvrtoj verziji, koja sigurno sledi!?!

simon vizental

pre 18 godina

Ne znam samo sta ima za cilj jedno ovakvo istrazivanje. Pokazati superiornost nekih nacija,a onda? Nekako zvuci poznato...

Jello Biafra

pre 18 godina

Evo da malo umirim iznervirane - dotični profesor na svojoj web prezentaciji ima sledeću tabelu "nacionalnih IQ-a", gde i nismo toliko loši: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t4.asp
Za one koji neće da kliknu na link, izdvajam sledeći podatak iz tabele:
Yugoslavia 93, Croatia 90, Slovenia 95
Eto!
Uzgred, da li je neko primetio da je tabela na kojoj smo mi poslednji imamo prosečan IQ 89 http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html zapravo spisak od 23 evropske zemlje. Moje pitanje je gde su ostale države? Možda i nismo poslednji, možda je samo u pitanju presek, a mi smo onda negde na sredini.

maja

pre 18 godina

za Zorana:

http://www.rlynn.co.uk/
http://www.timesonline.co.uk/newspaper/0,,170-2105519,00.html
http://www.sky.com/skynews/article/0,,30100-13515943,00.html?f=rss

struja

pre 18 godina

Nikola Tesla - "hrvatski znanstvenik srpskog podrijetla" piše u svakoj iole ozbiljnoj svjetskoj publikaciji. I Hrvati i Srbi imaju jednako pravo da se ponose velikim umom kakav je Tesla. Problem je pak u tome što Tesla nije Srbijanac već hrvatski Srbin, a kako se ova (slažem se vrlo debilna) analiza inteligencije temelji na istraživanju naroda u svojim matičnim zemljama onda to u slučaju Srbijanaca (da ne kažem i Crnogoraca jer su i oni uključeni u istraživanje SRJ tj. SCG) baš nema veze s Teslom. Bez zlobe, samo činjenice.

glupani svih zemalja...

pre 18 godina

Nisam čitao spomenuto istraživanje no kad se pogleda gdje je danas Srbija u odnosu na te "najinteligentnije" narode kao što su germani i skandinavci čini mi se da to i nije tako blesavo.

Miroslav

pre 18 godina

Podaci i objašnjenja svakako izazivaju inspirativna razmišljanja.
U Japanu su mi objasnili kako duže žive od Evropljana jer se hrane ribom i povrćem, za razliku od nas mesoždera. Jesu li zbog toga idioti?
Niče je napisao da je nemcima od teške hrane i filozofija nesvarena. Da li to kod njih (ili nas srba sa sarmom, pasuljem i mesožderstvom)budi agresivne instikte i posledične ratove, za razliku od vegetarijanskih japanaca koji su se samo jednom imperijalisticki zeznuli (verovatno je par najbogatijih japanaca uživalo u drugacijoj hrani).
Sasvim je tačan komentar o negativnoj selekciji u Srbiji u poslednjih 15 godina. Medjutim indikatori državnog uspeha ne mogu se prevoditi na prosečnu inteligenciju. Brat mi je genije, drastično više inteligencije od moje, ali sa katastrofalno lošijim rezultatima u životu (mada je inteligencija po definiciji sposobnost prilagođavanja). Do spoljnih rezultata dovodi KARAKTER, a ne inteligencija. Tesla je umro u bedi uprkos genijalnim izumima.
I još komentar o mešanju nacija, inteligenciji i bolestima. Dr Stojanović je u knjizi "Tragedija genija" pre II svetskog rata mešanje germana sa slovenima i drugima naveo kao nacijsko predodređenje za uspeh ali i za bolesti. Danas se ubedljivo najveće mešanje nacija događa u SAD.

srpkinja

pre 18 godina

Ovo istrazivanje nema nikakve osnove jer usled globalizacije mnoge nacije su promenile mesto boravka tako da u Nemackoj ima mnogo Turaka i ostalih juznih naroda pa videcemo koliko dugo ce Nemci biti najinteligentniji narod u Evropi zbog bele kuge i sirenja muslimanskih zajednica. U tom testu verovatno je uzeta u obzir samo logicka inteligencija a ne i ostalih sest kao sto su jezicka, prostorna, emocionalna i ostale. Htela bih da vidim IQ njihove emocionalne inteligencije.Toliko.

madregora

pre 18 godina

E, pa sad, po onoj narodnoj "Hvalte se usta da vas ne pocepam" je sasvim jasno zasto je ova studija naisla na najvise odjeka u Nemackoj i Irskoj. Ali evo jedne druge studije koja izmedju ostalog pobija prethodno navedena tvrdjenja posto se ovaj istrazivac bas i ne slaze sa tim Lyinnom i gle cuda, ovaj je Grk, samo sto Grci po toj istoj studiji i nisu bas tako visoko inteligentni, sto je skroz interesantno i valjda potvrdjuje nepristrasnost autora, ko ce ga znati.
Germany 105.8
Yugoslavia 103.6
Greece 99.6
Ireland 99.5
Bulgaria 97.7
France 97.6
Autor objasnjava i da je Lynn zaokruzio pristrasno bodove Iraca "nagore" (0.2 -> 1) a recimo Italijana "nadole" (0.8 -> 0). Toliko o naucnosti studije. Pogledati vise pod http://dienekes.blogspot.com/2004/08/richard-lynns-massaged-iq-data.html
http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/
Pa, uostalom skoro je bio skandal i o oko onog Britanca koji je ustvrdio da nije bilo genocida nad Jevrejima u Austriji, eto, svakojaki naucenjaci pisu iz ko zna kakvih pobuda i to se jos i objavljuje. Uostalom, nije ni nama mane, glupi mozda i nismo ali da smo umisljeni e tu vec postoje indicije, tipa ko je stariji, mi ili amebe, i to je bilo objavljivano kroz raznorazne skroz ozbiljne naucne studije. No, svakako je ovo senzacionalistki i mirise na raznorazne rasisticke teorije, onako bas za zutu stampu.

madregora

pre 18 godina

Pa, eto, po onoj narodnoj "Hvalte se usta da vas ne pocepam", svakako da je ova studija naisla na najvise odjeka bas u Nemackoj. No postoje i druge studije koje se bave validnoscu Lynnovog racunanja, te izmedju ostalog navode da je on zaokruzivao poene za Irce na jedan nacin (0.2 -> 1) a za npr. Italijane na sasvim drugi (0.8 -> 0). Zatim isti autor, koji je inace Grk, objavljuje jednu drugaciju tabelu po kojoj:
Germany 105.8
Yugoslavia 103.6
Ireland 99.5
Greece 99.4 (?!)
Bulgaria 97.7
France 97.6
Pa, eto, koga zanima vise neka pogleda pod http://dienekes.angeltowns.net/articles/greekiq/ ili vec kako je naveo jedan od prethodnih komentatora, ja sam nasla tu sasvim drugacije stavove, i kao sto je to vrlo cesto u nauci, apsolutno kontradiktorne, pa nek veruje ko kako hoce.
Toliko o naucenjacima i budalstinama, uostalom imamo i mi svoje sopstvene dicne primere tipa ko je majstaji narod i sl. sto se itekako preporucivalo kao skroz ozbiljno stivo u prethodnoj deceniji...

Blagica

pre 18 godina

Kakva besmislica! Ispada da civilizacija covecanstva postoji od severnjackih pecinskih ljudi, pa do severnjackih drzava. Profesor ocigledno nije ucio u skoli o postojanju drevnih juznjackih civilizacija kao sto su bila sumerska egipatska, arijevska, kineska, civilizacije Inka, Acteka, Hindu... Sve su to civilizacije koje su imale razvijenu nauku, kulturu, pismo, znanje o astronomiji, matematici, hemiji, itd. U to vreme na severu su se tek obrazovala plemena covekolikih majmuna.

Fizicar Srbin

pre 18 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem. Ovde se radi o proseku jedne velicine zvane IQ koja je merena na odredjenom uzorku sa odredjenom vrstom testa. Ukoliko je istrazivanje korektno koriscen je isti test u svim zemljama na dovoljno velikom slucajnom uzorku. Ova velicina se kao i vecina velicina u prirodi distribuira po Gausovoj raspodeli koja pored srednje vrednosti (proseka) ima kao parametar i standardnu devijaciju (SIRINU). Na broj mensasa i ostalih "genija" (da ne pominjem Teslu posto se za njega ne zna kako bi uradio test) utice kako srednja vrednost tako (cak mnogo vise, posto srednja vrednost slabo varira) i sirina raspodele.

Toliko o tome, no ono sto je zabrinjavajuce koliko ljudi ovde se oseca uvredjenim zbog ovog istrazivanja (cak neki pominju i tuzbu) koje se bazira na merenju proseka neke tamo od strane psihologa (naucnika - ali ipak ljudi) definisane velicine (IQ-a) i to na teritoriji YU (SCG) gde ima (da vas podsetim) oko 63% Srba. Ova velicina nema nikakve veze sa kreativnoscu i pamecu (u smislu ustaljenog znacenja ove reci). A da ne pominjem imbecilne komentare koji porede prosek distribucije te velicine sa tamo nekim uspehom u ratovima (u ovome mi naravno prednjacimo u Evropi). Na kraju samo da dodam da se slazem da uz ovakve clanke (vesti) treba da idi i odgovarajuci izvori.

mmm

pre 18 godina

Da je merio socijalnu inteligenciju, pa i da mu poverujem :)))

A sad ozbiljno, stvarno me interesuje kako je sprovedeno istrazivanje, koji uzorak, koji testovi itd. A dobra mu je i ova fora sa klimom...po tome bi onda valjda Spanci,Grci,Dalmatinci trebali da budu jos gluplji od Srba (da ne pominjem sire: Afrika, Juzna Amerika...po meni-obicna glupost). Ako neko ima link na konkretnu studiju, tj. rad u celini, neka objavi.

prolaznik

pre 18 godina

Ja ne znam cemu ovoliko komentara na ovu temu, i evo da bi sada sve ovo skratili pozivam svakoga da poseti licnu prezentaciju pomenutog gospodina i da sam procita o cemu se tu radi. Studija, ako se uopste tako moze i nazvati, je izdana jos dave 2002god i nije cak ni slicna za ciframa koje je izdala nemacka stampa tacnije Bild koji se stampom nemoze ni nazvati. Stranica je dakle www.rlynn.co.uk pa se sami uverite o svemu sto ja govorim ovde. Takve gluposti mogli bi samo ozbiljno da shvate Dolf Pospis i njemu slicni. Davno nisam video tako jasnu notu nacizma na necijem sajtu i vec se cudim kako nije odavno vec zabranjen.

Ivan Nis

pre 18 godina

Prema ovoj studiji, nacin na koji je izracunat koeficijent inteligencije je jako smesan. Zapravo se bruto nacionalni dohodak mnozi odredjenim koeficijentima za odredjene periode posle drugog svetskog rata. E pa posto je kod nas za vreme Slobe taj nacionalni dohodak bio katastrofalan, mi ispadosmo u celoj toj matematici najgluplji narod. NIJEDAN Srbin, niti pripadnik bilo kod drugog naroda nije ispitan in vivo, tako da su rezultati ove studije zapravo glupa matematicka matrica koja nam se zbog propadanja drzave poslednjih godina, osvetila u brojkama.

Link http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp

car

pre 18 godina

imajuci u vidu da glupi ljudi u srbiji nisu diskriminisani, naprotiv, ocekujemo i da se ostale evropske drzave povedu za nasim primerom. Cak iako smo glupi, niko ne sme da nas diskriminise zbog toga

Milica

pre 11 godina

Tekst bi trebalo da se odnosi na studiju „Intelligence and the Wealth and Poverty of Nations“ Ričarda Lina objavljenu 2007. godine, budući da se nigde ne navodi ime studije ili godina kada je objavljena. Kao izvor informacija navode se elektronska izdanja nemačkih novina, teško da je autor bacio pogled na samu studiju. A sudeći po verodostojnosti naših elektronskih novina, biće da se ovde radi o poodmaklom slučaju rekla-kazala (istraživanja inteligencije iz 2007 godine, o tome piše novinar/bloger B92).
Naime, inteligencija je ispitivana Progresivnim matricama, a norme koje su korišćene pravljene su prema američkoj i britanskoj populaciji – dakle ne postoje norme za ostale zemlje, uključujući i našu (Jugoslaviju). Pored toga, podaci o skorovima na testu inteligencije (koji potiču iz istraživanja objavljenih 1980. i 1995. godine) za neke zemlje postoje, a za neke su procenjene na osnovu skorova susednih zemalja, kao za našu. Uostalom, taj odokativni skor za Jugoslaviju (ne za Srbiju) iznosi 93, procenjeno na osnovu skorova Hrvatske (90) i Slovenije (95), i daleko od toga da je najgori. Podaci za ostale zemlje koje se navode takođe nisu tačni.