Četvrtak, 02.03.2006.

07:49

Kandidatura Čekua nepirihvatljiva

Vlada Srbije ocenila je neprihvatljivom kandidaturu Čekua za premijera Kosova zbog podignute optužnice za ratne zločine.

Izvor: B92

Kandidatura Èekua nepirihvatljiva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Zlatko,Perth

pre 18 godina

Postoji neka paralela izmedju ove nase situacije i onoga sto se dogadja u Izraelsko-Palestinskoj krizi, gdje Izraelska vlada odbija da razgovara s novoizabranim Hamasom. Razlika je u tome sto glavni igrac Sjedinjene Americke Drzave stoji iza Izraelske vlade dok kod nas oni podrzavaju Albance. Tako da vlada Srbije nema neki manevarski prostor i morat ce prihvatiti Cekua kao sugovornika ili ce u protivnom biti osudjena za nesaradnju u pregovorima.

Sremac

pre 18 godina

Ocenjujem neprihvatljivom Vladu Republike Srbije zbog ideološke i fizičke zaštite raznoraznih ''osoba'' optuženih za ratne zločine!!!
Ovakvi likovi nikad nisu bili na delu, ovi su ipak šampioni.

Diplomata

pre 18 godina

Bilo bi dobro da vecina nasih politicara nauci taj diplomatski govor koji ce imati efekta u svetu kome se obracamo. Receno tim govorom nasa reakcija na izbor kosovskog premijera - da nije dobro da general s debelom ratnickom biografijom postane vodeci funkcioner u civilnoj vlasti i da mozemo samo da se nadamo da to nece dovesti do slinih nevolja u regionu, ali da smo svesni da nemamo nikakvog uticaja i da je to u nadleznosti gradjana koji zive na Kosovu, te da mi fini i strpljivi mozemo samo zabrinuto to sve da posmatramo, ta reakcija je savrseno razumljiva svakom zapadnom politicaru, u njoj je sadrzano sve - i nezadovoljstvo iz principijelnih razloga i zabrinutost i stav da se necemo i ne mozemo mesati i to je najbolje sto se od nas moze cuti. Sve ostalo, ukljucujuci i stav tzv. Vlade Srbije je samo uobicajeni show za radikalsko biracko telo.

miljan

pre 18 godina

Pa kako da bude prihvatljiva kandidatura??? U Hrvatskoj se borio protiv Srba, sam je kako kaze ponosan na operaciju "Sprzena Zemlja" u Medackom Dzepu (ZNAMO STA SE TAMO DESILO), na KiM se svim silama borio protiv svega sto je Srpsko. Dakle ima "finu reputaciju" za politicara demokratu. Za Srbe (pogotovi sa KiM) on je RATNI ZLOCINAC kome je dodeljen zadatak da ZAVRSI ZAPOCETO, odnosno da napravi nezavisno KiM ali BEZ SRBA A NA PUTU MU STOJI SAMO SEVER KiM. Eto zato nije prihvatljiv. Jadni su mi standardi i demokratija koju ce on da sprovede. SACUVAJ BOZE...

Milan

pre 18 godina

Mi nismo u poziciji da biramo sa kim cemo da pregovaramo. Ceku ili neki drugi ratni zlocinac u cemu je razlika. Jedino cemu nas pregovaracki tim mora da se usprotivi jeste bilo kakva forma nezavisnosti juzne srpske pokrajine. Jer bez naseg potpisa sve sto se odluci bilo bi medjunarodno - pravno nistavno. A srpska drzavnost mozda ne moze da se uspostavi na Kosovu i Metohiji sada, ali za sto, dvesta godina, cim se prilika ukaze - sigurno da moze. Za nekog to izgleda kao vecnost sto i jeste uporedjenju sa ljudskim vekom, ali za istoriju 100-200 godina je nista.

Pale

pre 18 godina

On je direktno rukovodio masakrom u masleničkom kraju, kada je ubijeno nekoliko stotina Srba, kada su silovane devojke a kasnije žive spaljivane. Nekoliko kanadskih vojnika koji su posle zločina ušli na to područje je poludelo od užasnih scena i odmah su vraćeni za Kanadu.

dobra

pre 18 godina

Ovo je simbolizam od krvi i mesa! Medju mnogim neprevazidjenim radovima izdvaja se "Mrtva priorda Evrope sa trulom jabukom i nano-maskom: krv na platnu"; Muzej kosovske inspiracije, Ujedinjena Evropa bb.

Ivan

pre 18 godina

Naravno da nije dobro da ratni zlocinci uspevaju da dolaze do takvih funkcija, ali koji je faktor Tomislav Nikolic da on Tadicu i Kostunici, kako kaze, daje dozvolu da oni sa nekim predstavnicima Kosova pregovaraju ili ne.
Stvarno mi nije jasno sta on glumi...

Bele Koke

pre 18 godina

Takav je polozaj Srbija sebi napravila da ce morati i ovom izboru Cekua da se povinuje. Kad Kostunica ignorise citav civilizovani svet, zasto bi EU bio duzan da Srbiji ugadja? Kako se postavis, tako ce ti i biti.

john smith

pre 18 godina

Prodaju li se na Kosovu jos neke ploce osim one o nezavisnosti i milosevicu? Meni da neko postavi generala za predsednika vlade, jos generala iz balkanskih ratova koji su definiciji krvavi i neposteni, bio bih jako tuzan. Vreme je da pocnete da se navikavate da postoje razlicita politicka resenja, a ne da skacete kao jedan u odbranu svega sto se kod vas desava. Dobrodosli u svet u boji, crno-bele godine su za vas prosle, dobili ste sta ste hteli. Nije lako, videcete. Ja sam proveo 15 godina u Srbiji ne slazuci se sa predsednikom vlade i na kraju sam zavrsio preko sedam mora, pun grize savesti. Puno srece i vidimo se za 15 godina.

Diko

pre 18 godina

Bas ce biti zanimljivo koga ce Ceku postaviti za ministre u svojoj vladi. Iskreno se nadam da ce Slavisa Petkovic ispuniti obecanje koja je dao pre nego je postao ministar, tj da ce podneti ostavku ukoliko vlada pokaze otvoren kurs ka nezavisnosti. Petkovic je sa nekih 250 glasova postao ministar, a interesantno bi ga bilo videti u bilo kojoj vecinsko srpskoj sredini.Cisto sumnjam da bi imao hrabrosti da proseta ulicam Kosovske Mitrovice, mislim na severni deo.
Jos jedna zanimljivost- prilikom listanja komentara na ovu temu primetio sam da se mnogo Albanaca javilo da podrzi Cekua coveka cistih ruku i cistijeg obraza. Srbi su podrsku Slobodanu platili kako su platili a posto je ovo Balkan, cini mi se da i Albanci prave istu gtasku. Nezavisno Kosovo koje pociva na zlodelima Evropa ne sme da prihvati a zbog takve realnosti izabrali su coveka kome su ruke u krvi do lakata.

agim ny

pre 18 godina

Nije strasno kad general skine uniformu da bi se bavio politikom.
Strasno je kad politicar obuce uniformu i nalati se orazja.
Pozdrav iz HAGA!

Kent

pre 18 godina

Spreman sam da im odobrim da se razgovara sa Albancima, vojnicima i političarima, samo ne sa zločincima. Čeku, Tači i Haradinaj su ratni zločinci, s njima nema pregovora", kaže Nikolić.
Na izjave Nikolica i SRS mislim da vise ne treba da se obraca apsolutno nikakva paznja, jer ovo sto oni rade prevazilazi svaku meru. Znaci, pregovora nema dok njegovo visocanstvo Toma ne odobri. Prvoklasni bezobrazluk! Sto se Cekua tice licno sam protiv toga, ali sta se Srbija pita. Nasa duznost i obaveza zbog Kosova i Srba koji su tamo, da ne nasednemo na provokacije od strane Pristine i SRS, jer to oni prizeljkuju.

Krenar

pre 18 godina

Bas se cudim!! Mogo od Srba daju komentare bez ikakvi informacija o Generalu Çeku. Ljudi daleko od ralnosti uporedega sa svojim zlacincima!
Pa gospodo ako prestavnik Srba koji zive na Kosovo G. Oliver Ivanovic danas je izjavio da General Çeku je prihvatliv za Srbe na Kosovo, onda sta gospoda iz Srbije kazu to najmanje je relevantno.

Vitez Koja

pre 18 godina

A pazite vi samo tu aroganciju Tome grobara, koji kaze "spreman sam da vam odobrim".. Kao on je relevantan da odobri ko je ko i sta je sta. E Srbijo jadna, na sta si spala, da ti jedno ljudsko, moralno i politcko nista odobrava i odredjuje s kime valja a s kime ne valja pregovarati. Ja i dalje podrzavam gvozdenu metlu i lustraciju. Ako mi neko kaze da je to nemoguce u ovom momentu, kazem mu unapred da za to pet para ne dajem, nikad nije kasno. Doci ce dan osvete i revansa! Uprkos Dadi Kostunici i njemu slicnim babama. A onda ce se misevi zavuci u misije rupe, gde im je i mesto. Na celu sa Tomom grobarom!

svedjan

pre 18 godina

Ja mislim da je to dobro. Kosovu treba neko sa autoritetom inace ce biti raspad sistema. Kosovo je jedna siromasna zemlja koja zivi od sverca i kriminala. Zato se nadam da sam u pravu ako ka zem da je Ceku dobar izbor

Dardan Peja

pre 18 godina

Ja sam sluzio u KZK-glavnom stabu u Prishtinu pod supervision G-dina Cekua. On je covek od reci, pravi gospodin, uticajan, posten i prihvatliv od svih (sem Srba naravno). Ja sam potpuno uveren da ce raditi velik posao kao premijer Kosova. Cestitam mu i zelim sve najbolje. Bog zna za njegova dela radi dobrobit Kosovara.

Berisha

pre 18 godina

Ja osobno mislim da Agim Ceku jeste prihvatljiva osoba od vecine Albanaca za Premijera Kosova, iako smatram da je to prevelik zalogaj za jednog mladog covjeka, pogotovo za covjeka koji se do sada nije bavio politikom, i odjednom, stjecajem okolnosti, dosao je na vrh politike!
Ja mu zelim puno uspjeha u tome, jer ako se pokazuje uspjesnim covjekom, od toga mogu imati svi koristi, pocevsi od samih Albanaca, Medjunarodne Zajednice, i do samih Srba, iako oni to ne misle, jer ja sam vise nego siguran da, nema niti jednog Albanca koji bi zadovoljio njihove kriterie, tako da nas Albance ne treba puno zabrinjavati sto misle Srbi o nasim potezima, koji rukom na srcu, malo vise su nametnuti od Medjunarodne Zajednice, ali se iskreno nadamo da nece biti potezi na nasu stetu, jer posledice mogu biti nesagledive!
Smatram da je krajnje vrijeme da se i Srbi pomire sa novonastalom situacijom na terenu, i da pocnu pozitivnije gledati na ove stvari!

Stefan

pre 18 godina

Kad sam ja sluzio JNA u klasi 1987/88 kasarna Marko Oreskovic u Zadru (SRO artiljerija) - Agim Cheku je bio porucnik i komandir drugog voda prve baterije prvog diviziona, upamcen po komandi " K Nozgi", kad je pusku M-48 trebalo odlucno spustiti kraj desne noge. Nakon njegove komande pola baterije bi dobilo ostav zbog smeha. Cekuove komande su bile etalon humora na postrojavanjima. Mi smo stajali odmah pored njegovog voda i redovno smo se cepali od smeha njegovim komandama.
Inace Agim Cheku je 91' pristupio hrvatskoj vojsci gde je kao jedan od njenih 'najaktivnijih' oficira kasnije i penzionisan sa cinom generala. Za novine je izjavljivao da su njegovog oca 99' ubili pripadnici VJ kao odmazdu za njegovo aktivno ucesce u ratu u Hrvatskoj i na Kosovu. Njega optuzuje tuzilastvo SCG za ratne zlocine pocinjene u Hrvatskoj i na Kosovu, ali medjunarodni tribunal jos uvek nije podigao optuznicu protiv njega.

Heset, Gnjilane

pre 18 godina

Cim sam sinoc cuo o ovim promenama, u mojoj glavi prosle sto misli a non stop sam mislio kako bi sve ovo izgledalo 10 goidna unazad, za vreme "srpske vladavine nad Kosovom"...
Ma bilo bi tu vanrednog stanja, odmah specijalne jedinice bi bili poslati u studenskim domovima, bilo bi hapsenja, tuca... boze mili... zahvalan sam bogu koji je zasluzan da se takva realnost promenila na Kosovo. Toga vise NIKADA nece biti... A isto se molim bogu da i ove male grupe ljudi koji toga nisu svesni da se osveste sto brze oguce i da daju svoj prilog u dobrobit mesta gde oni zive. I da naravno, ukoliko se dokaze da neko izigrava "svemocnog" onda se isti treba smeniti... ne platim ja takse da se neko vozi avionom (ex premijer Kosova), kupi luksuzna vozila (predsednik parlamenta) ili investira na oruzje kojim ce da puca u mene prvog momenta kada mu se za to ukaze prilika (srpska (takozvana jugoslovenska) vojska)...

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Pa ljudi nemojte da uporedite Agima Ceku sa Mladicem, pa oni nemaju bas nista zajednickog, da li je iko cuo Ceku da kaze ajmo da se Osvetimo "Rusima", kao sto je Mladic pozvao na osvetu protiv "Turaka" i to javno? Naprotiv on je uvek pozvao narod na postovanje drugih, na mir ITD. On jeste bio komandat OVK ali to njega cini patriotom jer se borio protiv istog rezima protiv kojeg su i sami Srbi "ratovali" 5 oktobra. Nemojte da mesamo neke stvari.

Bojan

pre 18 godina

Iako Čeku deluje kao smiren i uravnotežen političar/vojnik/čovek, svejedno je po komandnoj odgovornosti odgovoran za sve što je njegova paravojska činila po Kosovu, a nisu bili civilizovani i milostivi - Balkan je to. Pošto sve ukazuje na to da ćemo Kosovo izgubiti u državnopravnom slislu, onda nemamo šta da izgubimo ako bismo ostali pri optužnici i poternici. Bar bismo u svojim očima dobili na samopoštivanju kao država. A kako će se oko kosova sve na kraju svesti na što skuplju prodaju, eto nam prilike da "unovčimo" i ustupak odustajanja od optužnice i poternice za Čekuom. Samo u pravom trenutku, a ne sada na početku.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ako parlament Kosova daje zeleno svetlo da g.Ceku bude premier od tog momenta cu i ja da ga prihvatim kao takvog. Medjutim ratovati za Kosovo, biti covek, biti posten, castan, patriota je nesto drugo a znati ili umeti upravljati ekonomski i politicki je nesto sasvim drugo, po mome misljenju. Na zalost na Kosovo, i nakon sest godina posle rata, zasluge se mere po tome dali je neko bio zatvorenik ili se borio za Kosovo. Od zgrade Vlade do Ekonomskog fakulteta nema vise od 2 km. vazdusne linije. Tamo moze neko da ide i peske i nasao bi doktora ekonomskih nauka. Ja nemam nista protiv Cekua ali sta ako i on ne uspe da vadi Kosovo iz ekonomskog ponora? Ljudi su umorni, nedostaje im vise snage, inzinieri raznih profila ostali su bez posla i bave se trgovinom, radnici bez posla, omladina bez perspektive, penzioneri bez penzije. Porodice onima koji su pali u ratu nemaju sta da jedu, ostali su bez smestaja, jer su im kuce zapaljene a nema ko da ih dogradi. Pa zbog toga ja mislim da Kosovo nema vise vremena da eksperementise.
G. Kosumi nije bio uspesan u svoj rad a Eisenberg je dostigao tada kada se zatvorio put Urosevac-Skopje. Za mesec dana bi omladinci ocistili taj put sa lopatama kada bi ih neko organizovao.

Mnogo su isti

pre 18 godina

Ma bravo EVROPO! odlicni ste u diplomatiji i tacno znate kada koje signale da posaljete. Hrvatskoj ukidanje viza, na Kosovu premijer ratni zlocinac, Bosni podrska za tuzbu, CG referendum... i posle ocekujete da vas Srbija postuje. Ma vrlo profesionalno, nema sta!

jona,pristina

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest za nas na Kosovu a i za prilike na Balkanu, pa sta cete vi ste izgubili Kosovo pa sad sto se mucite. Za vas bi bilo bolje da prihvatite nov realitet pa da pocnemo novi zivot, bolji za nas i takode i za vas. Komsije (Srbi) nikad nece razumeti da Ceku nije ekstremista, jedini ekstremista jeste Mladic.
Svatite vec jednom zauvek da Kosovo vec je nezavisno...

onaj

pre 18 godina

Za mene je ovo vise nego ocigledan znak da se sprema kompromis i da Kosmet u ovom trenutku nece dobiti nezavisnost. MZ je potreban covek koji ce moci da potpise takvo resenje u ime albanske vecine (uslovno receno, lose za njih) i da ujedno kontrolise neumitne proteste i nasilje kod albanaca.
Nasa gdja.Ivic jos jednom pokazuje nespremnost i neznanje za funkciju na kojoj se nalazi, bolje bi joj bilo da se ne istrcava i da mudro cuti. Ove promene nesumnjivo idu na ruku srpskoj strani i jasno pokazuju da u Kontakt grupi ne postoji saglasnost da Kosmet dobije nezavisnost.

Krivokapic

pre 18 godina

Meni je jedino zao onih nealbanaca na Kosovu i sta ce sa njima da bude. Inace od Kosova davno nema nista i ko zna zasto je to dobro za Srbiju. Predlazem da izvucemo sta god mozemo iz ovih pregovora i da povecamo strazu na granicnom prelazu Srbije i Kosova (naravno uz vize)da sverc sa Kosova ne ide vise preko Srbije. Neka se Taci, Ceku i ostala bratija sami izmedju sebe obracunaju. Daleko im lepa kuca, a jos dalje Srbija. Mi da se bavimo necim od cega cemo da imamo koristi, a ne da se uporedjujemo sa svakim.

G-Can

pre 18 godina

Pa da vidimo...da li ce jos jedan kosovski premijer zavrsiti u Hagu. Kada pocne sudjenje Haradinaju vrlo lako moze da se desi da ce i Ceku tamo da zavrsi ako dotle izdrzi na postu premijera. Ne verujem da kao komandant nije imao ama bas nikakvog uticaja na zlocine.

Aleksandër

pre 18 godina

G. Agim Ceku je zavrsio vojnu akademiju u Beogradu 1982 i pridruzio se Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji kao Kapetan Artiljerije. U Hrvatskoj vojski, penzionisao se kao General Brigadir.
Toliko o njogovom obrazovanju.
Pozdrav!

komsija

pre 18 godina

Sandra Raskovic kaze kako se radi o radikalizaciji albanske političke scene ili o obračunu klanova. Zamerim njoj narocito za "obracunu klanova".
Buduci da to nije istina, ovaj deo govori vise o njoj i o srpskom mnjenju kako oni fantaziraju Kosovo i Albance u klanovima i plemenima boriti se u coporima medjusobno. I da to bude istina, ona mora da drzi jezik, i govori jezikom pristojan jednog obicnog coveka, jer se radi o jednom oderedjeneom narodu.
Drugo i ako je istina da se radi o klanovima ona mora da uci od te prakse: Cak i u borbi klanova, Albanci upotrebljau demokratski nacin obracuna. Oni znaju da pustaju i ne ubijaju Premijera i kazu da ubica i premijer su isti. Vreme je da takvi klanovi, koji drze drogu u trezorima drzavnih kancelarija, uce da borba klanova najmanje bude dozvoljena na ulici, ako nisu u stanju da uce od demokratije...

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

Kada citam sve ove "Pro Ceku" reakcije, odmah se setim one nase:" Cega se pametan stidi, glup se ponosi! Kosmetski Albanci su u zadnjih sest godina imali sjajnu priliku da dokazu svetu kako su oni istiniti demokrati. Umesto toga su u medjuvremenu postali bolje kopije Miloseviceg i Seseljovog stila politike od originala.
Kao sto su za mene svi oni medju nama Srbima, koji i dan danas podrzavaju SRSa, SPSa, Mladica itd. jedna obicna sramota, tako su to i svi oni medju kosmetskim Albancima, koji podrzavaju Cekua, Hajradinaja, Tacija itd.

mar

pre 18 godina

U Kosovskoj politickoj sceni poceo je foteljaski rat, to znaci da svako zeli biti umesan u procesu nezavisnosti. Svi smo svesni da bivsi predsednik Kosova I.Rugova imao sve stvari u svojim rukama a posle njegove smrti nezadovoljna stara klika demotkratskog saveza uzela stvari pod konrolom i planiraju da oni budu zastavnici politicke scene u Kosovo.
Stvarno je ponizavajuce za intelektualce Kosova i za ceo narod Kosova da imaju ovakve politicare , jer na kraj krajeva politicari predstavljaju ceo drustvo, a ja ne vidim u politici da imamo ljude koji su spremni za vladare. Stvarno je zalasno da imamo puno ljudi koji su skolovani politicari ali oni nisu clani politickih partija i nemaju sanse biti kandidovani za rukovodioce institucija.
Verujem u cinjenici da je politika=k****.
POzdrav-Mar

Maja_V

pre 18 godina

Bez ulazenja u dublje analize ko je doticni gospodin i sta je radio, zelim samo da prokomentarisem jednu stvar koja mi prosto bode oci.
Kosovski politicari su "izvrsili smenu igraca, u sred utakmice" da parafraziram. Nasi politicari upravo zastupaju obrnutu tezu, tj.da ce biti grom i pakao ako bi ova vlada slucajno pala "zar sada kada gori Kosovo"! Inace, to je bio glavni argument i svih prethodnika, pa evo dokle smo dogurali. Mozda bi nesto i mogli da naucimao od suseda?!!

Velimir Dedic

pre 18 godina

Ako hoćemo da postanemo normalna i ozbiljna zemlja, treba da shvatimo da nas međunarodna zajednica posmatra kao stranu koja je započela i izgubila rat koji je pratio raspad SFRJ. To znači da će Srbija biti kažnjena finansijski, teritorijalno, vojno i politički. To, opet, znači, da jednina politika koju možemo voditi i koja će dati rezultate, može da bude ona politika koja uzima u obzir navedena ograničenja. Jedan od prvih koraka moga bi da bude shvatanje da Agim Čeku nije naš problem, već je to položaj Srba koji su ostali na Kosovu. A naš premijer koliko sinoć govori da Kosovo mora da ostane u sastavu Srbije. Nigde nas neće odvesti odbijanje prihvatanja realnosti. Niko nas ovakve, siromašne, autistične i jadne ne uzima ozbiljno.

Cokolada i kakao ...

pre 18 godina

Dobronameran predlog u ovim trenutcima gospodina premijera Janse treba pohvaliti. Medjutim, problem dolazi sa jednog drugog ugla. Da li ce biti mira u regiji to zavisi od mnogo nepredvidivih faktora pogotovu kada je Balkan u pitanju. Trenutno od severa do juga bivse SFRJ imamo na vodecim pozicijama oligarhije sa nacionalistickim priznacima i veoma je tesko da takvi ljudi saradjuju izmedju sebe. Demokratski zapad i USA to znaju veoma dobro da iskoriste u svojim igrama. Zapadu apsolutno ne odgavara zdravi dialgog za zdravim ljudima na bivsim prostorima SFRJ, jer u protivnom tada bi zapad izgubio svoje pozicije na prostorima bivse SFRJ.
Uostalom ne znam zasto se dize prasina oko buduceg izbora generala Cekua za premijera Kosova. On je samo covek koji treba da prodje taj put koji se zove sudbina.

Bonstil je na Kosovu!

pre 18 godina

Bilo bi divno kada bi pregovaraci imali kredibilitet i znacaj, Ali na zalost to je nemoguce u zemljama koje su PROTEKTORATI!

Arsim

pre 18 godina

Nisam optimista da ce Ceku biti uspesniji od predhodnika Kosumija sto se tice ekonomskog razvoja Kosova, razlog je sto on nece praviti vladu vec ce biti predsednik vlade bez vlade. Svaki ministar je gazda zasebno a jos ako ima veliku podrsku partije bice glavni u vladi. Mozda ce se desiti da standardi dobiju nesto na brzinu ispunjavanja ali to je to. A sto se tice njega I on moze da ima istu sudbinu kao Kosumi ako ne daje zadovoljavajuce rezultate I to se zove demokratija. Ako mislite da nije demokratski da general postane predsednik ili predsednik vlade onda pogledajte US I videcete koliko vojnih generala se kandidovalo za predsednika drzave, pa De Gol u Francuskoj nije bio avokat ili bankar nego general armije pa je posta predsednik Francuske I to najuspesniji ...

Jar-Bu

pre 18 godina

Drage komsije sa severa (tj.Srbije),
Stvarno mi je zao sto toliku energiju trosite na cinizam i sto se na zalost ili na srecu, Bog bi ga znao) ravnate po Kosovu.
Da li je Ceku jedini postigao standard nametnut od strane MZ-JESTE;
Da li je potreban militarac na celu civila-NIJE
Da li su civili na celu Kosovske vlade uradili vise za manjine (a i ostale bogme) vise od tih 'nepozeljnih' militaraca-NISu.
Vlada dr. Redzepija i ova dojucerasnja su bili samo manekeni.
Toliko od starne Srba omrazeni Haradinaj je jedini imao petlju da kaze i da pocne raditi za povratak Srba (naravno kao integrativni a ne opstruktivni deo kosovskog drustva). Nije mu bilo sudjeno da zavrsi. Sa druge strane, jedino je Ceku (vise ga ne zovem generalom posto je u civilu) prava osoba koja moze da GARANTUJE povratak Srba i kolko-tolko njihov normalan zivot na Kosovu (ukoliko dozvoli BG i sami Srbi shvate to).
Ceku ima reputaciju, i to jako dobru, medju vecinom na Kosovu-sto nije za potcenjivanje, zatim ima karijeru sto dzaba je blate oni koji je ne znaju (odavno bi on bio u Hagu da je bilo nesto stvarno. Zluradi nek se cere do mile volje).
Pravi covek u pravo vreme.
Posto je na Kosovu tranzicija, neko drugi se ni bi mogao nositi za teretom problema.
Nadam se da nisam bio predugacak?
Pozdrav.

Obren

pre 18 godina

Užas, ali zasluge u ratu su na ovim prostorima uvek bile cenjenije od formalnih kvalifikacija. Uostalom i Josip Broz Tito je uskočio na funkciju (doživotnog) predsednika SFRJ sa pozicije komandanta partizanskog pokreta u II Svetskom ratu.

student

pre 18 godina

Koje su kvalifikacije doticnog gospodina, mislim na njegovo obrazovanje. Da li je mozda zavrsio neki fakultet politickih nauka ili ekonomije ili bilo koji drugi? Da li je mozda zavrsio vojnu akademiju, pa mu odatle titula general? Danas u Evropi ne mozes postati ni gradonacelnik bez zavrsenog fakulteta! Sto se obrazovanja tice ja Rugovi skidam kapu. I na kraju ono najvaznije, sto mene najvise muci:"kakva je poruka koji saljemo mladima na Kosovu i u Srbiji uposte?" Dovoljno je da uzmes oruzje u ruke, pa da napredujes u zivotu. Obrazovanje uopste nije vazno. I dok neki studiraju godinama, ovi drugi postaju priznati i cenjeni u drustvu. Nije ni cudo sto vecina mladih ljudi nece da studira i samo gleda kako ce nesto da ulovi u mutnom....

dd

pre 18 godina

Kad jedan lider ne valja, zasto treba on da ostaju u funkciji, kao vas Kostunica i neki drugi. Ova dvojica sto su smenjena su do guse uvalili u korupciju, pa zasto da ih drzimo u vlasti. Mi ipak razmisljamo sta je bolje za nas, nego sto to cine Srbi.

Permanent

pre 18 godina

Tipican i normalan primer unutrasnje funksionalne demokratske drzave, kada procesi ne napreduju predvidjenim planom. Primer drugim zemjama regiona i narocito Serbije kako se unapredi institucionalna i drzavna demokratija.

Rinor

pre 18 godina

Politicke igre su svugde dozvoljene ali samo trebati znati kako se igrati, ova igra koje je juce bila na Kosovo moze se videti kao spasavanje svih naroda bez nacionalne baze, da ne zaboravimo na je general Ceku jedini koji je osigurao jedan prilicno dobar procenat Srpske manjine na Zastitnom Korpusa Kosova, taj vrlo tezak posao da ubedis Srbe da budu clanovi ZKK je vrlo veliki ali Ceku je uspesno to uradio, tako verujem da ce uspeti da popuniti standardi sto se tice povretak Srba na Kosovu, I ostalih Evropskih standardi.

beneton

pre 18 godina

CAo pa sta cete vi ste izgubili Kosovo pa sad sto se mucite. Za vas bi bilo bolje da prihvatite nov realitet pa da pocnemo novi zivot, bolji za nas i takode i za vas.
Veoma berzo cemo ulaziti u EU i Kosovo i Serbija pa nece biti granici za to nemojte da se brinete za Kosovo, mislite za svoju Serbiju.
Hvala

Dima

pre 18 godina

Pa sta ako ce Ceku biti premijer. Jedino sto nam srpski mentalitet nalaze da odmah kandidujemo Mladica za premijera, samo sto sa takvim mentalitetom samo sebi zabijamo autogolove. Nije nama valjda uzor Kosovo pa da se prema Kosovu ravnamo. Ja bih voleo da se Srbija rukovodi primerima iz nekih razvijenih zemalja, gde ljudi sa ozbiljnim mrljama u karijeri (a na zapadu, verovali ili ne postoje i politicari sa integritetom i poznati su po tome) ne bi mogli da obavljaju funkcije. Da smo nesto mnogo bolji od Kosova ne bi imali Voju za premijera ili radikale toliko jake. Ovako, tu smo gde smo i reper su nam Kosovo, Albanija i jos par zemalja u koje mislim da vise ne mozemo da svrstamo ni Rumuniju ni Bugarsku. Kosovsko drustvo i svest ljudi tamo je na takvom nivou da im jedan Ceku trenutno treba, jer autoritarno tradicionalisticko drustvo moze da ostane stabilno samo uz autoritarnog vodju, ako se o tome uopste radi.

Blerim, PR

pre 18 godina

Ljudi u Srbiji valjda nikad nece razumeti da Ceku nije ekstremista. Jeste, ima vojnu karijeru koja ukjucuje tri rata protiv Srbije - i to sigurno nervira mnoge Srbe. Ali on je veoma principijalan i posten vodja koji u ovom trenutku je veoma potreban Kosovu. Totalno je naivno staviti Cekua u rang poput Mladica i drugih. Da li primecujete da se medjunarodna zajednica buni oko Cekua? Ne. Jer znaju kakav je covek i postuju ga za veoma dobar posao u KZK. Ali neki iz Srbije su slepi prema realnim procenama i odmah iskljucuju ljudske i intelektualne vrendonsti nekog coveka cim cuju reci "OVK" ili "General". Trebate da razumete jednu stvar i da razmisljate duboko o tome: Nisu sve vojske i generali u Balkanu isti kao Vojska Jugoslavije. OVK, pa i Hrvatska vojska, pa i bosanska su se borili protiv tipa Mladica i Karadzica, a to ne znaci da su i oni bili jednaki. Nemojte gledati u nasu politicku scenu i da pomislite da gledate u ogledalo. Trebate da razumete stvari dublje.
Sa postovanjem,
Blerim.

nista licno

pre 18 godina

Bravo, dok nasi idu u Hag njihovi se kandiduju za premijera. Ne zelim da me pogresno shavatite za mane su svi isti, i nasi i njihovi. Sumnjivog porekla, i jos sumnjivijeg mogala.

mama ludaca

pre 18 godina

Istu pricu su premudri srpski politicari pricali i za g.Sanadera, pa danas srpska manjina podrzava, s pravom, tu istu vladu.
Hajde da ne trcimo pred rudu i dozvolimo mogucnost da drugi narodi znaju bolje od nas sta je njihov interes.
Gdja Raskovic Ivic bi zbog Srba koji zive na Kosovu trebalo da mnogo vise bira reci. Samoreklamerstvo na stetu Srba - bas nije fer!

andi

pre 18 godina

Sto se tice Kosumija to vise nisu analize to su zakluchi koje neki novinari daju ili zaklucavaju a shto se tice gos. generala CHekua mogu samo nagagjati ,ako postoji ijedna mrla u njegovoj biografiji zavrsio bi u Hagu mislim da je Cheku najboli izbor koji bi mogao da se desi u ovom momentu.A i svacam neke novinare i analiste (lidere) koji prave analize bazirane na DB dosijema koji su veoma feymosni. Mislim da je doslo vreme da se ti dosiji uniste i da se pocnu praviti (pisati) drugi, inace lose nas se (svima )pise. To ce nam uveliko pomoci u buducnosti.

Sasa

pre 18 godina

Setio sam se citajuci clanak izjave lorda Owena (pamti li ga neko): "Kad u Hrvatskoj neko kine, u Bosni se razbole, a i u Srbiji se ne osecaju najbolje." Tako nekako.
Ali ako se rukovodimo logikom: "Ceku - Hrvatska (Krajina) - Kosovo" nevezane stvari mozda bi neko u Srbiji mogao da predlozi i Mladica za premijera u Srbiji jer "Mladic - BiH (Rep. Srpska) - Srbija" to nema veze jedno s drugim. Tuzno je sve to...

LDKandAAK_supporter

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest za nas na Kosovu a i za prilike na Balkanu. To treba da znaci da ni jedna osoba nije povise "zakona". Ovde se radi o demokratskom procesu, i treba ga videti kao takvog.
Kosovo je veoma stabilno, niko ne protestuje ili rusi po gradu. Radi se o kadrovskim promenama i mislim da Rugova bi bio ponosan sa ovakvim demokratskim procesom.

Lik ispred dragstora

pre 18 godina

Da je Mladic u srbiji postao premijer, pretpostavljam da bi se na sva zvona to oglasilo u svetu i sproveo neki novi "milosrdni andjeo". Ovako, Ceku, covek istog pedigrea kao i Mladic - nesmetano plovi "demokratskim vodama" EU sa blagonaklonim pogledom US-a. Neverovatno... standardi, nema sta.

miljan

pre 18 godina

Pa kako da bude prihvatljiva kandidatura??? U Hrvatskoj se borio protiv Srba, sam je kako kaze ponosan na operaciju "Sprzena Zemlja" u Medackom Dzepu (ZNAMO STA SE TAMO DESILO), na KiM se svim silama borio protiv svega sto je Srpsko. Dakle ima "finu reputaciju" za politicara demokratu. Za Srbe (pogotovi sa KiM) on je RATNI ZLOCINAC kome je dodeljen zadatak da ZAVRSI ZAPOCETO, odnosno da napravi nezavisno KiM ali BEZ SRBA A NA PUTU MU STOJI SAMO SEVER KiM. Eto zato nije prihvatljiv. Jadni su mi standardi i demokratija koju ce on da sprovede. SACUVAJ BOZE...

Lik ispred dragstora

pre 18 godina

Da je Mladic u srbiji postao premijer, pretpostavljam da bi se na sva zvona to oglasilo u svetu i sproveo neki novi "milosrdni andjeo". Ovako, Ceku, covek istog pedigrea kao i Mladic - nesmetano plovi "demokratskim vodama" EU sa blagonaklonim pogledom US-a. Neverovatno... standardi, nema sta.

LDKandAAK_supporter

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest za nas na Kosovu a i za prilike na Balkanu. To treba da znaci da ni jedna osoba nije povise "zakona". Ovde se radi o demokratskom procesu, i treba ga videti kao takvog.
Kosovo je veoma stabilno, niko ne protestuje ili rusi po gradu. Radi se o kadrovskim promenama i mislim da Rugova bi bio ponosan sa ovakvim demokratskim procesom.

Sasa

pre 18 godina

Setio sam se citajuci clanak izjave lorda Owena (pamti li ga neko): "Kad u Hrvatskoj neko kine, u Bosni se razbole, a i u Srbiji se ne osecaju najbolje." Tako nekako.
Ali ako se rukovodimo logikom: "Ceku - Hrvatska (Krajina) - Kosovo" nevezane stvari mozda bi neko u Srbiji mogao da predlozi i Mladica za premijera u Srbiji jer "Mladic - BiH (Rep. Srpska) - Srbija" to nema veze jedno s drugim. Tuzno je sve to...

mama ludaca

pre 18 godina

Istu pricu su premudri srpski politicari pricali i za g.Sanadera, pa danas srpska manjina podrzava, s pravom, tu istu vladu.
Hajde da ne trcimo pred rudu i dozvolimo mogucnost da drugi narodi znaju bolje od nas sta je njihov interes.
Gdja Raskovic Ivic bi zbog Srba koji zive na Kosovu trebalo da mnogo vise bira reci. Samoreklamerstvo na stetu Srba - bas nije fer!

andi

pre 18 godina

Sto se tice Kosumija to vise nisu analize to su zakluchi koje neki novinari daju ili zaklucavaju a shto se tice gos. generala CHekua mogu samo nagagjati ,ako postoji ijedna mrla u njegovoj biografiji zavrsio bi u Hagu mislim da je Cheku najboli izbor koji bi mogao da se desi u ovom momentu.A i svacam neke novinare i analiste (lidere) koji prave analize bazirane na DB dosijema koji su veoma feymosni. Mislim da je doslo vreme da se ti dosiji uniste i da se pocnu praviti (pisati) drugi, inace lose nas se (svima )pise. To ce nam uveliko pomoci u buducnosti.

nista licno

pre 18 godina

Bravo, dok nasi idu u Hag njihovi se kandiduju za premijera. Ne zelim da me pogresno shavatite za mane su svi isti, i nasi i njihovi. Sumnjivog porekla, i jos sumnjivijeg mogala.

Blerim, PR

pre 18 godina

Ljudi u Srbiji valjda nikad nece razumeti da Ceku nije ekstremista. Jeste, ima vojnu karijeru koja ukjucuje tri rata protiv Srbije - i to sigurno nervira mnoge Srbe. Ali on je veoma principijalan i posten vodja koji u ovom trenutku je veoma potreban Kosovu. Totalno je naivno staviti Cekua u rang poput Mladica i drugih. Da li primecujete da se medjunarodna zajednica buni oko Cekua? Ne. Jer znaju kakav je covek i postuju ga za veoma dobar posao u KZK. Ali neki iz Srbije su slepi prema realnim procenama i odmah iskljucuju ljudske i intelektualne vrendonsti nekog coveka cim cuju reci "OVK" ili "General". Trebate da razumete jednu stvar i da razmisljate duboko o tome: Nisu sve vojske i generali u Balkanu isti kao Vojska Jugoslavije. OVK, pa i Hrvatska vojska, pa i bosanska su se borili protiv tipa Mladica i Karadzica, a to ne znaci da su i oni bili jednaki. Nemojte gledati u nasu politicku scenu i da pomislite da gledate u ogledalo. Trebate da razumete stvari dublje.
Sa postovanjem,
Blerim.

Rinor

pre 18 godina

Politicke igre su svugde dozvoljene ali samo trebati znati kako se igrati, ova igra koje je juce bila na Kosovo moze se videti kao spasavanje svih naroda bez nacionalne baze, da ne zaboravimo na je general Ceku jedini koji je osigurao jedan prilicno dobar procenat Srpske manjine na Zastitnom Korpusa Kosova, taj vrlo tezak posao da ubedis Srbe da budu clanovi ZKK je vrlo veliki ali Ceku je uspesno to uradio, tako verujem da ce uspeti da popuniti standardi sto se tice povretak Srba na Kosovu, I ostalih Evropskih standardi.

Dima

pre 18 godina

Pa sta ako ce Ceku biti premijer. Jedino sto nam srpski mentalitet nalaze da odmah kandidujemo Mladica za premijera, samo sto sa takvim mentalitetom samo sebi zabijamo autogolove. Nije nama valjda uzor Kosovo pa da se prema Kosovu ravnamo. Ja bih voleo da se Srbija rukovodi primerima iz nekih razvijenih zemalja, gde ljudi sa ozbiljnim mrljama u karijeri (a na zapadu, verovali ili ne postoje i politicari sa integritetom i poznati su po tome) ne bi mogli da obavljaju funkcije. Da smo nesto mnogo bolji od Kosova ne bi imali Voju za premijera ili radikale toliko jake. Ovako, tu smo gde smo i reper su nam Kosovo, Albanija i jos par zemalja u koje mislim da vise ne mozemo da svrstamo ni Rumuniju ni Bugarsku. Kosovsko drustvo i svest ljudi tamo je na takvom nivou da im jedan Ceku trenutno treba, jer autoritarno tradicionalisticko drustvo moze da ostane stabilno samo uz autoritarnog vodju, ako se o tome uopste radi.

beneton

pre 18 godina

CAo pa sta cete vi ste izgubili Kosovo pa sad sto se mucite. Za vas bi bilo bolje da prihvatite nov realitet pa da pocnemo novi zivot, bolji za nas i takode i za vas.
Veoma berzo cemo ulaziti u EU i Kosovo i Serbija pa nece biti granici za to nemojte da se brinete za Kosovo, mislite za svoju Serbiju.
Hvala

Permanent

pre 18 godina

Tipican i normalan primer unutrasnje funksionalne demokratske drzave, kada procesi ne napreduju predvidjenim planom. Primer drugim zemjama regiona i narocito Serbije kako se unapredi institucionalna i drzavna demokratija.

dd

pre 18 godina

Kad jedan lider ne valja, zasto treba on da ostaju u funkciji, kao vas Kostunica i neki drugi. Ova dvojica sto su smenjena su do guse uvalili u korupciju, pa zasto da ih drzimo u vlasti. Mi ipak razmisljamo sta je bolje za nas, nego sto to cine Srbi.

Obren

pre 18 godina

Užas, ali zasluge u ratu su na ovim prostorima uvek bile cenjenije od formalnih kvalifikacija. Uostalom i Josip Broz Tito je uskočio na funkciju (doživotnog) predsednika SFRJ sa pozicije komandanta partizanskog pokreta u II Svetskom ratu.

Jar-Bu

pre 18 godina

Drage komsije sa severa (tj.Srbije),
Stvarno mi je zao sto toliku energiju trosite na cinizam i sto se na zalost ili na srecu, Bog bi ga znao) ravnate po Kosovu.
Da li je Ceku jedini postigao standard nametnut od strane MZ-JESTE;
Da li je potreban militarac na celu civila-NIJE
Da li su civili na celu Kosovske vlade uradili vise za manjine (a i ostale bogme) vise od tih 'nepozeljnih' militaraca-NISu.
Vlada dr. Redzepija i ova dojucerasnja su bili samo manekeni.
Toliko od starne Srba omrazeni Haradinaj je jedini imao petlju da kaze i da pocne raditi za povratak Srba (naravno kao integrativni a ne opstruktivni deo kosovskog drustva). Nije mu bilo sudjeno da zavrsi. Sa druge strane, jedino je Ceku (vise ga ne zovem generalom posto je u civilu) prava osoba koja moze da GARANTUJE povratak Srba i kolko-tolko njihov normalan zivot na Kosovu (ukoliko dozvoli BG i sami Srbi shvate to).
Ceku ima reputaciju, i to jako dobru, medju vecinom na Kosovu-sto nije za potcenjivanje, zatim ima karijeru sto dzaba je blate oni koji je ne znaju (odavno bi on bio u Hagu da je bilo nesto stvarno. Zluradi nek se cere do mile volje).
Pravi covek u pravo vreme.
Posto je na Kosovu tranzicija, neko drugi se ni bi mogao nositi za teretom problema.
Nadam se da nisam bio predugacak?
Pozdrav.

Arsim

pre 18 godina

Nisam optimista da ce Ceku biti uspesniji od predhodnika Kosumija sto se tice ekonomskog razvoja Kosova, razlog je sto on nece praviti vladu vec ce biti predsednik vlade bez vlade. Svaki ministar je gazda zasebno a jos ako ima veliku podrsku partije bice glavni u vladi. Mozda ce se desiti da standardi dobiju nesto na brzinu ispunjavanja ali to je to. A sto se tice njega I on moze da ima istu sudbinu kao Kosumi ako ne daje zadovoljavajuce rezultate I to se zove demokratija. Ako mislite da nije demokratski da general postane predsednik ili predsednik vlade onda pogledajte US I videcete koliko vojnih generala se kandidovalo za predsednika drzave, pa De Gol u Francuskoj nije bio avokat ili bankar nego general armije pa je posta predsednik Francuske I to najuspesniji ...

student

pre 18 godina

Koje su kvalifikacije doticnog gospodina, mislim na njegovo obrazovanje. Da li je mozda zavrsio neki fakultet politickih nauka ili ekonomije ili bilo koji drugi? Da li je mozda zavrsio vojnu akademiju, pa mu odatle titula general? Danas u Evropi ne mozes postati ni gradonacelnik bez zavrsenog fakulteta! Sto se obrazovanja tice ja Rugovi skidam kapu. I na kraju ono najvaznije, sto mene najvise muci:"kakva je poruka koji saljemo mladima na Kosovu i u Srbiji uposte?" Dovoljno je da uzmes oruzje u ruke, pa da napredujes u zivotu. Obrazovanje uopste nije vazno. I dok neki studiraju godinama, ovi drugi postaju priznati i cenjeni u drustvu. Nije ni cudo sto vecina mladih ljudi nece da studira i samo gleda kako ce nesto da ulovi u mutnom....

Velimir Dedic

pre 18 godina

Ako hoćemo da postanemo normalna i ozbiljna zemlja, treba da shvatimo da nas međunarodna zajednica posmatra kao stranu koja je započela i izgubila rat koji je pratio raspad SFRJ. To znači da će Srbija biti kažnjena finansijski, teritorijalno, vojno i politički. To, opet, znači, da jednina politika koju možemo voditi i koja će dati rezultate, može da bude ona politika koja uzima u obzir navedena ograničenja. Jedan od prvih koraka moga bi da bude shvatanje da Agim Čeku nije naš problem, već je to položaj Srba koji su ostali na Kosovu. A naš premijer koliko sinoć govori da Kosovo mora da ostane u sastavu Srbije. Nigde nas neće odvesti odbijanje prihvatanja realnosti. Niko nas ovakve, siromašne, autistične i jadne ne uzima ozbiljno.

mar

pre 18 godina

U Kosovskoj politickoj sceni poceo je foteljaski rat, to znaci da svako zeli biti umesan u procesu nezavisnosti. Svi smo svesni da bivsi predsednik Kosova I.Rugova imao sve stvari u svojim rukama a posle njegove smrti nezadovoljna stara klika demotkratskog saveza uzela stvari pod konrolom i planiraju da oni budu zastavnici politicke scene u Kosovo.
Stvarno je ponizavajuce za intelektualce Kosova i za ceo narod Kosova da imaju ovakve politicare , jer na kraj krajeva politicari predstavljaju ceo drustvo, a ja ne vidim u politici da imamo ljude koji su spremni za vladare. Stvarno je zalasno da imamo puno ljudi koji su skolovani politicari ali oni nisu clani politickih partija i nemaju sanse biti kandidovani za rukovodioce institucija.
Verujem u cinjenici da je politika=k****.
POzdrav-Mar

Maja_V

pre 18 godina

Bez ulazenja u dublje analize ko je doticni gospodin i sta je radio, zelim samo da prokomentarisem jednu stvar koja mi prosto bode oci.
Kosovski politicari su "izvrsili smenu igraca, u sred utakmice" da parafraziram. Nasi politicari upravo zastupaju obrnutu tezu, tj.da ce biti grom i pakao ako bi ova vlada slucajno pala "zar sada kada gori Kosovo"! Inace, to je bio glavni argument i svih prethodnika, pa evo dokle smo dogurali. Mozda bi nesto i mogli da naucimao od suseda?!!

Cokolada i kakao ...

pre 18 godina

Dobronameran predlog u ovim trenutcima gospodina premijera Janse treba pohvaliti. Medjutim, problem dolazi sa jednog drugog ugla. Da li ce biti mira u regiji to zavisi od mnogo nepredvidivih faktora pogotovu kada je Balkan u pitanju. Trenutno od severa do juga bivse SFRJ imamo na vodecim pozicijama oligarhije sa nacionalistickim priznacima i veoma je tesko da takvi ljudi saradjuju izmedju sebe. Demokratski zapad i USA to znaju veoma dobro da iskoriste u svojim igrama. Zapadu apsolutno ne odgavara zdravi dialgog za zdravim ljudima na bivsim prostorima SFRJ, jer u protivnom tada bi zapad izgubio svoje pozicije na prostorima bivse SFRJ.
Uostalom ne znam zasto se dize prasina oko buduceg izbora generala Cekua za premijera Kosova. On je samo covek koji treba da prodje taj put koji se zove sudbina.

Bonstil je na Kosovu!

pre 18 godina

Bilo bi divno kada bi pregovaraci imali kredibilitet i znacaj, Ali na zalost to je nemoguce u zemljama koje su PROTEKTORATI!

G-Can

pre 18 godina

Pa da vidimo...da li ce jos jedan kosovski premijer zavrsiti u Hagu. Kada pocne sudjenje Haradinaju vrlo lako moze da se desi da ce i Ceku tamo da zavrsi ako dotle izdrzi na postu premijera. Ne verujem da kao komandant nije imao ama bas nikakvog uticaja na zlocine.

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

Kada citam sve ove "Pro Ceku" reakcije, odmah se setim one nase:" Cega se pametan stidi, glup se ponosi! Kosmetski Albanci su u zadnjih sest godina imali sjajnu priliku da dokazu svetu kako su oni istiniti demokrati. Umesto toga su u medjuvremenu postali bolje kopije Miloseviceg i Seseljovog stila politike od originala.
Kao sto su za mene svi oni medju nama Srbima, koji i dan danas podrzavaju SRSa, SPSa, Mladica itd. jedna obicna sramota, tako su to i svi oni medju kosmetskim Albancima, koji podrzavaju Cekua, Hajradinaja, Tacija itd.

komsija

pre 18 godina

Sandra Raskovic kaze kako se radi o radikalizaciji albanske političke scene ili o obračunu klanova. Zamerim njoj narocito za "obracunu klanova".
Buduci da to nije istina, ovaj deo govori vise o njoj i o srpskom mnjenju kako oni fantaziraju Kosovo i Albance u klanovima i plemenima boriti se u coporima medjusobno. I da to bude istina, ona mora da drzi jezik, i govori jezikom pristojan jednog obicnog coveka, jer se radi o jednom oderedjeneom narodu.
Drugo i ako je istina da se radi o klanovima ona mora da uci od te prakse: Cak i u borbi klanova, Albanci upotrebljau demokratski nacin obracuna. Oni znaju da pustaju i ne ubijaju Premijera i kazu da ubica i premijer su isti. Vreme je da takvi klanovi, koji drze drogu u trezorima drzavnih kancelarija, uce da borba klanova najmanje bude dozvoljena na ulici, ako nisu u stanju da uce od demokratije...

Aleksandër

pre 18 godina

G. Agim Ceku je zavrsio vojnu akademiju u Beogradu 1982 i pridruzio se Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji kao Kapetan Artiljerije. U Hrvatskoj vojski, penzionisao se kao General Brigadir.
Toliko o njogovom obrazovanju.
Pozdrav!

Krivokapic

pre 18 godina

Meni je jedino zao onih nealbanaca na Kosovu i sta ce sa njima da bude. Inace od Kosova davno nema nista i ko zna zasto je to dobro za Srbiju. Predlazem da izvucemo sta god mozemo iz ovih pregovora i da povecamo strazu na granicnom prelazu Srbije i Kosova (naravno uz vize)da sverc sa Kosova ne ide vise preko Srbije. Neka se Taci, Ceku i ostala bratija sami izmedju sebe obracunaju. Daleko im lepa kuca, a jos dalje Srbija. Mi da se bavimo necim od cega cemo da imamo koristi, a ne da se uporedjujemo sa svakim.

Mnogo su isti

pre 18 godina

Ma bravo EVROPO! odlicni ste u diplomatiji i tacno znate kada koje signale da posaljete. Hrvatskoj ukidanje viza, na Kosovu premijer ratni zlocinac, Bosni podrska za tuzbu, CG referendum... i posle ocekujete da vas Srbija postuje. Ma vrlo profesionalno, nema sta!

onaj

pre 18 godina

Za mene je ovo vise nego ocigledan znak da se sprema kompromis i da Kosmet u ovom trenutku nece dobiti nezavisnost. MZ je potreban covek koji ce moci da potpise takvo resenje u ime albanske vecine (uslovno receno, lose za njih) i da ujedno kontrolise neumitne proteste i nasilje kod albanaca.
Nasa gdja.Ivic jos jednom pokazuje nespremnost i neznanje za funkciju na kojoj se nalazi, bolje bi joj bilo da se ne istrcava i da mudro cuti. Ove promene nesumnjivo idu na ruku srpskoj strani i jasno pokazuju da u Kontakt grupi ne postoji saglasnost da Kosmet dobije nezavisnost.

jona,pristina

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest za nas na Kosovu a i za prilike na Balkanu, pa sta cete vi ste izgubili Kosovo pa sad sto se mucite. Za vas bi bilo bolje da prihvatite nov realitet pa da pocnemo novi zivot, bolji za nas i takode i za vas. Komsije (Srbi) nikad nece razumeti da Ceku nije ekstremista, jedini ekstremista jeste Mladic.
Svatite vec jednom zauvek da Kosovo vec je nezavisno...

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Pa ljudi nemojte da uporedite Agima Ceku sa Mladicem, pa oni nemaju bas nista zajednickog, da li je iko cuo Ceku da kaze ajmo da se Osvetimo "Rusima", kao sto je Mladic pozvao na osvetu protiv "Turaka" i to javno? Naprotiv on je uvek pozvao narod na postovanje drugih, na mir ITD. On jeste bio komandat OVK ali to njega cini patriotom jer se borio protiv istog rezima protiv kojeg su i sami Srbi "ratovali" 5 oktobra. Nemojte da mesamo neke stvari.

svedjan

pre 18 godina

Ja mislim da je to dobro. Kosovu treba neko sa autoritetom inace ce biti raspad sistema. Kosovo je jedna siromasna zemlja koja zivi od sverca i kriminala. Zato se nadam da sam u pravu ako ka zem da je Ceku dobar izbor

Stefan

pre 18 godina

Kad sam ja sluzio JNA u klasi 1987/88 kasarna Marko Oreskovic u Zadru (SRO artiljerija) - Agim Cheku je bio porucnik i komandir drugog voda prve baterije prvog diviziona, upamcen po komandi " K Nozgi", kad je pusku M-48 trebalo odlucno spustiti kraj desne noge. Nakon njegove komande pola baterije bi dobilo ostav zbog smeha. Cekuove komande su bile etalon humora na postrojavanjima. Mi smo stajali odmah pored njegovog voda i redovno smo se cepali od smeha njegovim komandama.
Inace Agim Cheku je 91' pristupio hrvatskoj vojsci gde je kao jedan od njenih 'najaktivnijih' oficira kasnije i penzionisan sa cinom generala. Za novine je izjavljivao da su njegovog oca 99' ubili pripadnici VJ kao odmazdu za njegovo aktivno ucesce u ratu u Hrvatskoj i na Kosovu. Njega optuzuje tuzilastvo SCG za ratne zlocine pocinjene u Hrvatskoj i na Kosovu, ali medjunarodni tribunal jos uvek nije podigao optuznicu protiv njega.

Heset, Gnjilane

pre 18 godina

Cim sam sinoc cuo o ovim promenama, u mojoj glavi prosle sto misli a non stop sam mislio kako bi sve ovo izgledalo 10 goidna unazad, za vreme "srpske vladavine nad Kosovom"...
Ma bilo bi tu vanrednog stanja, odmah specijalne jedinice bi bili poslati u studenskim domovima, bilo bi hapsenja, tuca... boze mili... zahvalan sam bogu koji je zasluzan da se takva realnost promenila na Kosovo. Toga vise NIKADA nece biti... A isto se molim bogu da i ove male grupe ljudi koji toga nisu svesni da se osveste sto brze oguce i da daju svoj prilog u dobrobit mesta gde oni zive. I da naravno, ukoliko se dokaze da neko izigrava "svemocnog" onda se isti treba smeniti... ne platim ja takse da se neko vozi avionom (ex premijer Kosova), kupi luksuzna vozila (predsednik parlamenta) ili investira na oruzje kojim ce da puca u mene prvog momenta kada mu se za to ukaze prilika (srpska (takozvana jugoslovenska) vojska)...

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ako parlament Kosova daje zeleno svetlo da g.Ceku bude premier od tog momenta cu i ja da ga prihvatim kao takvog. Medjutim ratovati za Kosovo, biti covek, biti posten, castan, patriota je nesto drugo a znati ili umeti upravljati ekonomski i politicki je nesto sasvim drugo, po mome misljenju. Na zalost na Kosovo, i nakon sest godina posle rata, zasluge se mere po tome dali je neko bio zatvorenik ili se borio za Kosovo. Od zgrade Vlade do Ekonomskog fakulteta nema vise od 2 km. vazdusne linije. Tamo moze neko da ide i peske i nasao bi doktora ekonomskih nauka. Ja nemam nista protiv Cekua ali sta ako i on ne uspe da vadi Kosovo iz ekonomskog ponora? Ljudi su umorni, nedostaje im vise snage, inzinieri raznih profila ostali su bez posla i bave se trgovinom, radnici bez posla, omladina bez perspektive, penzioneri bez penzije. Porodice onima koji su pali u ratu nemaju sta da jedu, ostali su bez smestaja, jer su im kuce zapaljene a nema ko da ih dogradi. Pa zbog toga ja mislim da Kosovo nema vise vremena da eksperementise.
G. Kosumi nije bio uspesan u svoj rad a Eisenberg je dostigao tada kada se zatvorio put Urosevac-Skopje. Za mesec dana bi omladinci ocistili taj put sa lopatama kada bi ih neko organizovao.

Berisha

pre 18 godina

Ja osobno mislim da Agim Ceku jeste prihvatljiva osoba od vecine Albanaca za Premijera Kosova, iako smatram da je to prevelik zalogaj za jednog mladog covjeka, pogotovo za covjeka koji se do sada nije bavio politikom, i odjednom, stjecajem okolnosti, dosao je na vrh politike!
Ja mu zelim puno uspjeha u tome, jer ako se pokazuje uspjesnim covjekom, od toga mogu imati svi koristi, pocevsi od samih Albanaca, Medjunarodne Zajednice, i do samih Srba, iako oni to ne misle, jer ja sam vise nego siguran da, nema niti jednog Albanca koji bi zadovoljio njihove kriterie, tako da nas Albance ne treba puno zabrinjavati sto misle Srbi o nasim potezima, koji rukom na srcu, malo vise su nametnuti od Medjunarodne Zajednice, ali se iskreno nadamo da nece biti potezi na nasu stetu, jer posledice mogu biti nesagledive!
Smatram da je krajnje vrijeme da se i Srbi pomire sa novonastalom situacijom na terenu, i da pocnu pozitivnije gledati na ove stvari!

Dardan Peja

pre 18 godina

Ja sam sluzio u KZK-glavnom stabu u Prishtinu pod supervision G-dina Cekua. On je covek od reci, pravi gospodin, uticajan, posten i prihvatliv od svih (sem Srba naravno). Ja sam potpuno uveren da ce raditi velik posao kao premijer Kosova. Cestitam mu i zelim sve najbolje. Bog zna za njegova dela radi dobrobit Kosovara.

Bojan

pre 18 godina

Iako Čeku deluje kao smiren i uravnotežen političar/vojnik/čovek, svejedno je po komandnoj odgovornosti odgovoran za sve što je njegova paravojska činila po Kosovu, a nisu bili civilizovani i milostivi - Balkan je to. Pošto sve ukazuje na to da ćemo Kosovo izgubiti u državnopravnom slislu, onda nemamo šta da izgubimo ako bismo ostali pri optužnici i poternici. Bar bismo u svojim očima dobili na samopoštivanju kao država. A kako će se oko kosova sve na kraju svesti na što skuplju prodaju, eto nam prilike da "unovčimo" i ustupak odustajanja od optužnice i poternice za Čekuom. Samo u pravom trenutku, a ne sada na početku.

Vitez Koja

pre 18 godina

A pazite vi samo tu aroganciju Tome grobara, koji kaze "spreman sam da vam odobrim".. Kao on je relevantan da odobri ko je ko i sta je sta. E Srbijo jadna, na sta si spala, da ti jedno ljudsko, moralno i politcko nista odobrava i odredjuje s kime valja a s kime ne valja pregovarati. Ja i dalje podrzavam gvozdenu metlu i lustraciju. Ako mi neko kaze da je to nemoguce u ovom momentu, kazem mu unapred da za to pet para ne dajem, nikad nije kasno. Doci ce dan osvete i revansa! Uprkos Dadi Kostunici i njemu slicnim babama. A onda ce se misevi zavuci u misije rupe, gde im je i mesto. Na celu sa Tomom grobarom!

Diko

pre 18 godina

Bas ce biti zanimljivo koga ce Ceku postaviti za ministre u svojoj vladi. Iskreno se nadam da ce Slavisa Petkovic ispuniti obecanje koja je dao pre nego je postao ministar, tj da ce podneti ostavku ukoliko vlada pokaze otvoren kurs ka nezavisnosti. Petkovic je sa nekih 250 glasova postao ministar, a interesantno bi ga bilo videti u bilo kojoj vecinsko srpskoj sredini.Cisto sumnjam da bi imao hrabrosti da proseta ulicam Kosovske Mitrovice, mislim na severni deo.
Jos jedna zanimljivost- prilikom listanja komentara na ovu temu primetio sam da se mnogo Albanaca javilo da podrzi Cekua coveka cistih ruku i cistijeg obraza. Srbi su podrsku Slobodanu platili kako su platili a posto je ovo Balkan, cini mi se da i Albanci prave istu gtasku. Nezavisno Kosovo koje pociva na zlodelima Evropa ne sme da prihvati a zbog takve realnosti izabrali su coveka kome su ruke u krvi do lakata.

agim ny

pre 18 godina

Nije strasno kad general skine uniformu da bi se bavio politikom.
Strasno je kad politicar obuce uniformu i nalati se orazja.
Pozdrav iz HAGA!

Kent

pre 18 godina

Spreman sam da im odobrim da se razgovara sa Albancima, vojnicima i političarima, samo ne sa zločincima. Čeku, Tači i Haradinaj su ratni zločinci, s njima nema pregovora", kaže Nikolić.
Na izjave Nikolica i SRS mislim da vise ne treba da se obraca apsolutno nikakva paznja, jer ovo sto oni rade prevazilazi svaku meru. Znaci, pregovora nema dok njegovo visocanstvo Toma ne odobri. Prvoklasni bezobrazluk! Sto se Cekua tice licno sam protiv toga, ali sta se Srbija pita. Nasa duznost i obaveza zbog Kosova i Srba koji su tamo, da ne nasednemo na provokacije od strane Pristine i SRS, jer to oni prizeljkuju.

Krenar

pre 18 godina

Bas se cudim!! Mogo od Srba daju komentare bez ikakvi informacija o Generalu Çeku. Ljudi daleko od ralnosti uporedega sa svojim zlacincima!
Pa gospodo ako prestavnik Srba koji zive na Kosovo G. Oliver Ivanovic danas je izjavio da General Çeku je prihvatliv za Srbe na Kosovo, onda sta gospoda iz Srbije kazu to najmanje je relevantno.

john smith

pre 18 godina

Prodaju li se na Kosovu jos neke ploce osim one o nezavisnosti i milosevicu? Meni da neko postavi generala za predsednika vlade, jos generala iz balkanskih ratova koji su definiciji krvavi i neposteni, bio bih jako tuzan. Vreme je da pocnete da se navikavate da postoje razlicita politicka resenja, a ne da skacete kao jedan u odbranu svega sto se kod vas desava. Dobrodosli u svet u boji, crno-bele godine su za vas prosle, dobili ste sta ste hteli. Nije lako, videcete. Ja sam proveo 15 godina u Srbiji ne slazuci se sa predsednikom vlade i na kraju sam zavrsio preko sedam mora, pun grize savesti. Puno srece i vidimo se za 15 godina.

Bele Koke

pre 18 godina

Takav je polozaj Srbija sebi napravila da ce morati i ovom izboru Cekua da se povinuje. Kad Kostunica ignorise citav civilizovani svet, zasto bi EU bio duzan da Srbiji ugadja? Kako se postavis, tako ce ti i biti.

Ivan

pre 18 godina

Naravno da nije dobro da ratni zlocinci uspevaju da dolaze do takvih funkcija, ali koji je faktor Tomislav Nikolic da on Tadicu i Kostunici, kako kaze, daje dozvolu da oni sa nekim predstavnicima Kosova pregovaraju ili ne.
Stvarno mi nije jasno sta on glumi...

dobra

pre 18 godina

Ovo je simbolizam od krvi i mesa! Medju mnogim neprevazidjenim radovima izdvaja se "Mrtva priorda Evrope sa trulom jabukom i nano-maskom: krv na platnu"; Muzej kosovske inspiracije, Ujedinjena Evropa bb.

Pale

pre 18 godina

On je direktno rukovodio masakrom u masleničkom kraju, kada je ubijeno nekoliko stotina Srba, kada su silovane devojke a kasnije žive spaljivane. Nekoliko kanadskih vojnika koji su posle zločina ušli na to područje je poludelo od užasnih scena i odmah su vraćeni za Kanadu.

Milan

pre 18 godina

Mi nismo u poziciji da biramo sa kim cemo da pregovaramo. Ceku ili neki drugi ratni zlocinac u cemu je razlika. Jedino cemu nas pregovaracki tim mora da se usprotivi jeste bilo kakva forma nezavisnosti juzne srpske pokrajine. Jer bez naseg potpisa sve sto se odluci bilo bi medjunarodno - pravno nistavno. A srpska drzavnost mozda ne moze da se uspostavi na Kosovu i Metohiji sada, ali za sto, dvesta godina, cim se prilika ukaze - sigurno da moze. Za nekog to izgleda kao vecnost sto i jeste uporedjenju sa ljudskim vekom, ali za istoriju 100-200 godina je nista.

Diplomata

pre 18 godina

Bilo bi dobro da vecina nasih politicara nauci taj diplomatski govor koji ce imati efekta u svetu kome se obracamo. Receno tim govorom nasa reakcija na izbor kosovskog premijera - da nije dobro da general s debelom ratnickom biografijom postane vodeci funkcioner u civilnoj vlasti i da mozemo samo da se nadamo da to nece dovesti do slinih nevolja u regionu, ali da smo svesni da nemamo nikakvog uticaja i da je to u nadleznosti gradjana koji zive na Kosovu, te da mi fini i strpljivi mozemo samo zabrinuto to sve da posmatramo, ta reakcija je savrseno razumljiva svakom zapadnom politicaru, u njoj je sadrzano sve - i nezadovoljstvo iz principijelnih razloga i zabrinutost i stav da se necemo i ne mozemo mesati i to je najbolje sto se od nas moze cuti. Sve ostalo, ukljucujuci i stav tzv. Vlade Srbije je samo uobicajeni show za radikalsko biracko telo.

Sremac

pre 18 godina

Ocenjujem neprihvatljivom Vladu Republike Srbije zbog ideološke i fizičke zaštite raznoraznih ''osoba'' optuženih za ratne zločine!!!
Ovakvi likovi nikad nisu bili na delu, ovi su ipak šampioni.

Zlatko,Perth

pre 18 godina

Postoji neka paralela izmedju ove nase situacije i onoga sto se dogadja u Izraelsko-Palestinskoj krizi, gdje Izraelska vlada odbija da razgovara s novoizabranim Hamasom. Razlika je u tome sto glavni igrac Sjedinjene Americke Drzave stoji iza Izraelske vlade dok kod nas oni podrzavaju Albance. Tako da vlada Srbije nema neki manevarski prostor i morat ce prihvatiti Cekua kao sugovornika ili ce u protivnom biti osudjena za nesaradnju u pregovorima.

LDKandAAK_supporter

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest za nas na Kosovu a i za prilike na Balkanu. To treba da znaci da ni jedna osoba nije povise "zakona". Ovde se radi o demokratskom procesu, i treba ga videti kao takvog.
Kosovo je veoma stabilno, niko ne protestuje ili rusi po gradu. Radi se o kadrovskim promenama i mislim da Rugova bi bio ponosan sa ovakvim demokratskim procesom.

Diplomata

pre 18 godina

Bilo bi dobro da vecina nasih politicara nauci taj diplomatski govor koji ce imati efekta u svetu kome se obracamo. Receno tim govorom nasa reakcija na izbor kosovskog premijera - da nije dobro da general s debelom ratnickom biografijom postane vodeci funkcioner u civilnoj vlasti i da mozemo samo da se nadamo da to nece dovesti do slinih nevolja u regionu, ali da smo svesni da nemamo nikakvog uticaja i da je to u nadleznosti gradjana koji zive na Kosovu, te da mi fini i strpljivi mozemo samo zabrinuto to sve da posmatramo, ta reakcija je savrseno razumljiva svakom zapadnom politicaru, u njoj je sadrzano sve - i nezadovoljstvo iz principijelnih razloga i zabrinutost i stav da se necemo i ne mozemo mesati i to je najbolje sto se od nas moze cuti. Sve ostalo, ukljucujuci i stav tzv. Vlade Srbije je samo uobicajeni show za radikalsko biracko telo.

Sremac

pre 18 godina

Ocenjujem neprihvatljivom Vladu Republike Srbije zbog ideološke i fizičke zaštite raznoraznih ''osoba'' optuženih za ratne zločine!!!
Ovakvi likovi nikad nisu bili na delu, ovi su ipak šampioni.

Lik ispred dragstora

pre 18 godina

Da je Mladic u srbiji postao premijer, pretpostavljam da bi se na sva zvona to oglasilo u svetu i sproveo neki novi "milosrdni andjeo". Ovako, Ceku, covek istog pedigrea kao i Mladic - nesmetano plovi "demokratskim vodama" EU sa blagonaklonim pogledom US-a. Neverovatno... standardi, nema sta.

Sasa

pre 18 godina

Setio sam se citajuci clanak izjave lorda Owena (pamti li ga neko): "Kad u Hrvatskoj neko kine, u Bosni se razbole, a i u Srbiji se ne osecaju najbolje." Tako nekako.
Ali ako se rukovodimo logikom: "Ceku - Hrvatska (Krajina) - Kosovo" nevezane stvari mozda bi neko u Srbiji mogao da predlozi i Mladica za premijera u Srbiji jer "Mladic - BiH (Rep. Srpska) - Srbija" to nema veze jedno s drugim. Tuzno je sve to...

mama ludaca

pre 18 godina

Istu pricu su premudri srpski politicari pricali i za g.Sanadera, pa danas srpska manjina podrzava, s pravom, tu istu vladu.
Hajde da ne trcimo pred rudu i dozvolimo mogucnost da drugi narodi znaju bolje od nas sta je njihov interes.
Gdja Raskovic Ivic bi zbog Srba koji zive na Kosovu trebalo da mnogo vise bira reci. Samoreklamerstvo na stetu Srba - bas nije fer!

andi

pre 18 godina

Sto se tice Kosumija to vise nisu analize to su zakluchi koje neki novinari daju ili zaklucavaju a shto se tice gos. generala CHekua mogu samo nagagjati ,ako postoji ijedna mrla u njegovoj biografiji zavrsio bi u Hagu mislim da je Cheku najboli izbor koji bi mogao da se desi u ovom momentu.A i svacam neke novinare i analiste (lidere) koji prave analize bazirane na DB dosijema koji su veoma feymosni. Mislim da je doslo vreme da se ti dosiji uniste i da se pocnu praviti (pisati) drugi, inace lose nas se (svima )pise. To ce nam uveliko pomoci u buducnosti.

nista licno

pre 18 godina

Bravo, dok nasi idu u Hag njihovi se kandiduju za premijera. Ne zelim da me pogresno shavatite za mane su svi isti, i nasi i njihovi. Sumnjivog porekla, i jos sumnjivijeg mogala.

Blerim, PR

pre 18 godina

Ljudi u Srbiji valjda nikad nece razumeti da Ceku nije ekstremista. Jeste, ima vojnu karijeru koja ukjucuje tri rata protiv Srbije - i to sigurno nervira mnoge Srbe. Ali on je veoma principijalan i posten vodja koji u ovom trenutku je veoma potreban Kosovu. Totalno je naivno staviti Cekua u rang poput Mladica i drugih. Da li primecujete da se medjunarodna zajednica buni oko Cekua? Ne. Jer znaju kakav je covek i postuju ga za veoma dobar posao u KZK. Ali neki iz Srbije su slepi prema realnim procenama i odmah iskljucuju ljudske i intelektualne vrendonsti nekog coveka cim cuju reci "OVK" ili "General". Trebate da razumete jednu stvar i da razmisljate duboko o tome: Nisu sve vojske i generali u Balkanu isti kao Vojska Jugoslavije. OVK, pa i Hrvatska vojska, pa i bosanska su se borili protiv tipa Mladica i Karadzica, a to ne znaci da su i oni bili jednaki. Nemojte gledati u nasu politicku scenu i da pomislite da gledate u ogledalo. Trebate da razumete stvari dublje.
Sa postovanjem,
Blerim.

Rinor

pre 18 godina

Politicke igre su svugde dozvoljene ali samo trebati znati kako se igrati, ova igra koje je juce bila na Kosovo moze se videti kao spasavanje svih naroda bez nacionalne baze, da ne zaboravimo na je general Ceku jedini koji je osigurao jedan prilicno dobar procenat Srpske manjine na Zastitnom Korpusa Kosova, taj vrlo tezak posao da ubedis Srbe da budu clanovi ZKK je vrlo veliki ali Ceku je uspesno to uradio, tako verujem da ce uspeti da popuniti standardi sto se tice povretak Srba na Kosovu, I ostalih Evropskih standardi.

Dima

pre 18 godina

Pa sta ako ce Ceku biti premijer. Jedino sto nam srpski mentalitet nalaze da odmah kandidujemo Mladica za premijera, samo sto sa takvim mentalitetom samo sebi zabijamo autogolove. Nije nama valjda uzor Kosovo pa da se prema Kosovu ravnamo. Ja bih voleo da se Srbija rukovodi primerima iz nekih razvijenih zemalja, gde ljudi sa ozbiljnim mrljama u karijeri (a na zapadu, verovali ili ne postoje i politicari sa integritetom i poznati su po tome) ne bi mogli da obavljaju funkcije. Da smo nesto mnogo bolji od Kosova ne bi imali Voju za premijera ili radikale toliko jake. Ovako, tu smo gde smo i reper su nam Kosovo, Albanija i jos par zemalja u koje mislim da vise ne mozemo da svrstamo ni Rumuniju ni Bugarsku. Kosovsko drustvo i svest ljudi tamo je na takvom nivou da im jedan Ceku trenutno treba, jer autoritarno tradicionalisticko drustvo moze da ostane stabilno samo uz autoritarnog vodju, ako se o tome uopste radi.

beneton

pre 18 godina

CAo pa sta cete vi ste izgubili Kosovo pa sad sto se mucite. Za vas bi bilo bolje da prihvatite nov realitet pa da pocnemo novi zivot, bolji za nas i takode i za vas.
Veoma berzo cemo ulaziti u EU i Kosovo i Serbija pa nece biti granici za to nemojte da se brinete za Kosovo, mislite za svoju Serbiju.
Hvala

Permanent

pre 18 godina

Tipican i normalan primer unutrasnje funksionalne demokratske drzave, kada procesi ne napreduju predvidjenim planom. Primer drugim zemjama regiona i narocito Serbije kako se unapredi institucionalna i drzavna demokratija.

dd

pre 18 godina

Kad jedan lider ne valja, zasto treba on da ostaju u funkciji, kao vas Kostunica i neki drugi. Ova dvojica sto su smenjena su do guse uvalili u korupciju, pa zasto da ih drzimo u vlasti. Mi ipak razmisljamo sta je bolje za nas, nego sto to cine Srbi.

Obren

pre 18 godina

Užas, ali zasluge u ratu su na ovim prostorima uvek bile cenjenije od formalnih kvalifikacija. Uostalom i Josip Broz Tito je uskočio na funkciju (doživotnog) predsednika SFRJ sa pozicije komandanta partizanskog pokreta u II Svetskom ratu.

Jar-Bu

pre 18 godina

Drage komsije sa severa (tj.Srbije),
Stvarno mi je zao sto toliku energiju trosite na cinizam i sto se na zalost ili na srecu, Bog bi ga znao) ravnate po Kosovu.
Da li je Ceku jedini postigao standard nametnut od strane MZ-JESTE;
Da li je potreban militarac na celu civila-NIJE
Da li su civili na celu Kosovske vlade uradili vise za manjine (a i ostale bogme) vise od tih 'nepozeljnih' militaraca-NISu.
Vlada dr. Redzepija i ova dojucerasnja su bili samo manekeni.
Toliko od starne Srba omrazeni Haradinaj je jedini imao petlju da kaze i da pocne raditi za povratak Srba (naravno kao integrativni a ne opstruktivni deo kosovskog drustva). Nije mu bilo sudjeno da zavrsi. Sa druge strane, jedino je Ceku (vise ga ne zovem generalom posto je u civilu) prava osoba koja moze da GARANTUJE povratak Srba i kolko-tolko njihov normalan zivot na Kosovu (ukoliko dozvoli BG i sami Srbi shvate to).
Ceku ima reputaciju, i to jako dobru, medju vecinom na Kosovu-sto nije za potcenjivanje, zatim ima karijeru sto dzaba je blate oni koji je ne znaju (odavno bi on bio u Hagu da je bilo nesto stvarno. Zluradi nek se cere do mile volje).
Pravi covek u pravo vreme.
Posto je na Kosovu tranzicija, neko drugi se ni bi mogao nositi za teretom problema.
Nadam se da nisam bio predugacak?
Pozdrav.

Arsim

pre 18 godina

Nisam optimista da ce Ceku biti uspesniji od predhodnika Kosumija sto se tice ekonomskog razvoja Kosova, razlog je sto on nece praviti vladu vec ce biti predsednik vlade bez vlade. Svaki ministar je gazda zasebno a jos ako ima veliku podrsku partije bice glavni u vladi. Mozda ce se desiti da standardi dobiju nesto na brzinu ispunjavanja ali to je to. A sto se tice njega I on moze da ima istu sudbinu kao Kosumi ako ne daje zadovoljavajuce rezultate I to se zove demokratija. Ako mislite da nije demokratski da general postane predsednik ili predsednik vlade onda pogledajte US I videcete koliko vojnih generala se kandidovalo za predsednika drzave, pa De Gol u Francuskoj nije bio avokat ili bankar nego general armije pa je posta predsednik Francuske I to najuspesniji ...

student

pre 18 godina

Koje su kvalifikacije doticnog gospodina, mislim na njegovo obrazovanje. Da li je mozda zavrsio neki fakultet politickih nauka ili ekonomije ili bilo koji drugi? Da li je mozda zavrsio vojnu akademiju, pa mu odatle titula general? Danas u Evropi ne mozes postati ni gradonacelnik bez zavrsenog fakulteta! Sto se obrazovanja tice ja Rugovi skidam kapu. I na kraju ono najvaznije, sto mene najvise muci:"kakva je poruka koji saljemo mladima na Kosovu i u Srbiji uposte?" Dovoljno je da uzmes oruzje u ruke, pa da napredujes u zivotu. Obrazovanje uopste nije vazno. I dok neki studiraju godinama, ovi drugi postaju priznati i cenjeni u drustvu. Nije ni cudo sto vecina mladih ljudi nece da studira i samo gleda kako ce nesto da ulovi u mutnom....

Velimir Dedic

pre 18 godina

Ako hoćemo da postanemo normalna i ozbiljna zemlja, treba da shvatimo da nas međunarodna zajednica posmatra kao stranu koja je započela i izgubila rat koji je pratio raspad SFRJ. To znači da će Srbija biti kažnjena finansijski, teritorijalno, vojno i politički. To, opet, znači, da jednina politika koju možemo voditi i koja će dati rezultate, može da bude ona politika koja uzima u obzir navedena ograničenja. Jedan od prvih koraka moga bi da bude shvatanje da Agim Čeku nije naš problem, već je to položaj Srba koji su ostali na Kosovu. A naš premijer koliko sinoć govori da Kosovo mora da ostane u sastavu Srbije. Nigde nas neće odvesti odbijanje prihvatanja realnosti. Niko nas ovakve, siromašne, autistične i jadne ne uzima ozbiljno.

mar

pre 18 godina

U Kosovskoj politickoj sceni poceo je foteljaski rat, to znaci da svako zeli biti umesan u procesu nezavisnosti. Svi smo svesni da bivsi predsednik Kosova I.Rugova imao sve stvari u svojim rukama a posle njegove smrti nezadovoljna stara klika demotkratskog saveza uzela stvari pod konrolom i planiraju da oni budu zastavnici politicke scene u Kosovo.
Stvarno je ponizavajuce za intelektualce Kosova i za ceo narod Kosova da imaju ovakve politicare , jer na kraj krajeva politicari predstavljaju ceo drustvo, a ja ne vidim u politici da imamo ljude koji su spremni za vladare. Stvarno je zalasno da imamo puno ljudi koji su skolovani politicari ali oni nisu clani politickih partija i nemaju sanse biti kandidovani za rukovodioce institucija.
Verujem u cinjenici da je politika=k****.
POzdrav-Mar

Maja_V

pre 18 godina

Bez ulazenja u dublje analize ko je doticni gospodin i sta je radio, zelim samo da prokomentarisem jednu stvar koja mi prosto bode oci.
Kosovski politicari su "izvrsili smenu igraca, u sred utakmice" da parafraziram. Nasi politicari upravo zastupaju obrnutu tezu, tj.da ce biti grom i pakao ako bi ova vlada slucajno pala "zar sada kada gori Kosovo"! Inace, to je bio glavni argument i svih prethodnika, pa evo dokle smo dogurali. Mozda bi nesto i mogli da naucimao od suseda?!!

Cokolada i kakao ...

pre 18 godina

Dobronameran predlog u ovim trenutcima gospodina premijera Janse treba pohvaliti. Medjutim, problem dolazi sa jednog drugog ugla. Da li ce biti mira u regiji to zavisi od mnogo nepredvidivih faktora pogotovu kada je Balkan u pitanju. Trenutno od severa do juga bivse SFRJ imamo na vodecim pozicijama oligarhije sa nacionalistickim priznacima i veoma je tesko da takvi ljudi saradjuju izmedju sebe. Demokratski zapad i USA to znaju veoma dobro da iskoriste u svojim igrama. Zapadu apsolutno ne odgavara zdravi dialgog za zdravim ljudima na bivsim prostorima SFRJ, jer u protivnom tada bi zapad izgubio svoje pozicije na prostorima bivse SFRJ.
Uostalom ne znam zasto se dize prasina oko buduceg izbora generala Cekua za premijera Kosova. On je samo covek koji treba da prodje taj put koji se zove sudbina.

Bonstil je na Kosovu!

pre 18 godina

Bilo bi divno kada bi pregovaraci imali kredibilitet i znacaj, Ali na zalost to je nemoguce u zemljama koje su PROTEKTORATI!

G-Can

pre 18 godina

Pa da vidimo...da li ce jos jedan kosovski premijer zavrsiti u Hagu. Kada pocne sudjenje Haradinaju vrlo lako moze da se desi da ce i Ceku tamo da zavrsi ako dotle izdrzi na postu premijera. Ne verujem da kao komandant nije imao ama bas nikakvog uticaja na zlocine.

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

Kada citam sve ove "Pro Ceku" reakcije, odmah se setim one nase:" Cega se pametan stidi, glup se ponosi! Kosmetski Albanci su u zadnjih sest godina imali sjajnu priliku da dokazu svetu kako su oni istiniti demokrati. Umesto toga su u medjuvremenu postali bolje kopije Miloseviceg i Seseljovog stila politike od originala.
Kao sto su za mene svi oni medju nama Srbima, koji i dan danas podrzavaju SRSa, SPSa, Mladica itd. jedna obicna sramota, tako su to i svi oni medju kosmetskim Albancima, koji podrzavaju Cekua, Hajradinaja, Tacija itd.

komsija

pre 18 godina

Sandra Raskovic kaze kako se radi o radikalizaciji albanske političke scene ili o obračunu klanova. Zamerim njoj narocito za "obracunu klanova".
Buduci da to nije istina, ovaj deo govori vise o njoj i o srpskom mnjenju kako oni fantaziraju Kosovo i Albance u klanovima i plemenima boriti se u coporima medjusobno. I da to bude istina, ona mora da drzi jezik, i govori jezikom pristojan jednog obicnog coveka, jer se radi o jednom oderedjeneom narodu.
Drugo i ako je istina da se radi o klanovima ona mora da uci od te prakse: Cak i u borbi klanova, Albanci upotrebljau demokratski nacin obracuna. Oni znaju da pustaju i ne ubijaju Premijera i kazu da ubica i premijer su isti. Vreme je da takvi klanovi, koji drze drogu u trezorima drzavnih kancelarija, uce da borba klanova najmanje bude dozvoljena na ulici, ako nisu u stanju da uce od demokratije...

Aleksandër

pre 18 godina

G. Agim Ceku je zavrsio vojnu akademiju u Beogradu 1982 i pridruzio se Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji kao Kapetan Artiljerije. U Hrvatskoj vojski, penzionisao se kao General Brigadir.
Toliko o njogovom obrazovanju.
Pozdrav!

Krivokapic

pre 18 godina

Meni je jedino zao onih nealbanaca na Kosovu i sta ce sa njima da bude. Inace od Kosova davno nema nista i ko zna zasto je to dobro za Srbiju. Predlazem da izvucemo sta god mozemo iz ovih pregovora i da povecamo strazu na granicnom prelazu Srbije i Kosova (naravno uz vize)da sverc sa Kosova ne ide vise preko Srbije. Neka se Taci, Ceku i ostala bratija sami izmedju sebe obracunaju. Daleko im lepa kuca, a jos dalje Srbija. Mi da se bavimo necim od cega cemo da imamo koristi, a ne da se uporedjujemo sa svakim.

Mnogo su isti

pre 18 godina

Ma bravo EVROPO! odlicni ste u diplomatiji i tacno znate kada koje signale da posaljete. Hrvatskoj ukidanje viza, na Kosovu premijer ratni zlocinac, Bosni podrska za tuzbu, CG referendum... i posle ocekujete da vas Srbija postuje. Ma vrlo profesionalno, nema sta!

onaj

pre 18 godina

Za mene je ovo vise nego ocigledan znak da se sprema kompromis i da Kosmet u ovom trenutku nece dobiti nezavisnost. MZ je potreban covek koji ce moci da potpise takvo resenje u ime albanske vecine (uslovno receno, lose za njih) i da ujedno kontrolise neumitne proteste i nasilje kod albanaca.
Nasa gdja.Ivic jos jednom pokazuje nespremnost i neznanje za funkciju na kojoj se nalazi, bolje bi joj bilo da se ne istrcava i da mudro cuti. Ove promene nesumnjivo idu na ruku srpskoj strani i jasno pokazuju da u Kontakt grupi ne postoji saglasnost da Kosmet dobije nezavisnost.

jona,pristina

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest za nas na Kosovu a i za prilike na Balkanu, pa sta cete vi ste izgubili Kosovo pa sad sto se mucite. Za vas bi bilo bolje da prihvatite nov realitet pa da pocnemo novi zivot, bolji za nas i takode i za vas. Komsije (Srbi) nikad nece razumeti da Ceku nije ekstremista, jedini ekstremista jeste Mladic.
Svatite vec jednom zauvek da Kosovo vec je nezavisno...

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Pa ljudi nemojte da uporedite Agima Ceku sa Mladicem, pa oni nemaju bas nista zajednickog, da li je iko cuo Ceku da kaze ajmo da se Osvetimo "Rusima", kao sto je Mladic pozvao na osvetu protiv "Turaka" i to javno? Naprotiv on je uvek pozvao narod na postovanje drugih, na mir ITD. On jeste bio komandat OVK ali to njega cini patriotom jer se borio protiv istog rezima protiv kojeg su i sami Srbi "ratovali" 5 oktobra. Nemojte da mesamo neke stvari.

svedjan

pre 18 godina

Ja mislim da je to dobro. Kosovu treba neko sa autoritetom inace ce biti raspad sistema. Kosovo je jedna siromasna zemlja koja zivi od sverca i kriminala. Zato se nadam da sam u pravu ako ka zem da je Ceku dobar izbor

Stefan

pre 18 godina

Kad sam ja sluzio JNA u klasi 1987/88 kasarna Marko Oreskovic u Zadru (SRO artiljerija) - Agim Cheku je bio porucnik i komandir drugog voda prve baterije prvog diviziona, upamcen po komandi " K Nozgi", kad je pusku M-48 trebalo odlucno spustiti kraj desne noge. Nakon njegove komande pola baterije bi dobilo ostav zbog smeha. Cekuove komande su bile etalon humora na postrojavanjima. Mi smo stajali odmah pored njegovog voda i redovno smo se cepali od smeha njegovim komandama.
Inace Agim Cheku je 91' pristupio hrvatskoj vojsci gde je kao jedan od njenih 'najaktivnijih' oficira kasnije i penzionisan sa cinom generala. Za novine je izjavljivao da su njegovog oca 99' ubili pripadnici VJ kao odmazdu za njegovo aktivno ucesce u ratu u Hrvatskoj i na Kosovu. Njega optuzuje tuzilastvo SCG za ratne zlocine pocinjene u Hrvatskoj i na Kosovu, ali medjunarodni tribunal jos uvek nije podigao optuznicu protiv njega.

Heset, Gnjilane

pre 18 godina

Cim sam sinoc cuo o ovim promenama, u mojoj glavi prosle sto misli a non stop sam mislio kako bi sve ovo izgledalo 10 goidna unazad, za vreme "srpske vladavine nad Kosovom"...
Ma bilo bi tu vanrednog stanja, odmah specijalne jedinice bi bili poslati u studenskim domovima, bilo bi hapsenja, tuca... boze mili... zahvalan sam bogu koji je zasluzan da se takva realnost promenila na Kosovo. Toga vise NIKADA nece biti... A isto se molim bogu da i ove male grupe ljudi koji toga nisu svesni da se osveste sto brze oguce i da daju svoj prilog u dobrobit mesta gde oni zive. I da naravno, ukoliko se dokaze da neko izigrava "svemocnog" onda se isti treba smeniti... ne platim ja takse da se neko vozi avionom (ex premijer Kosova), kupi luksuzna vozila (predsednik parlamenta) ili investira na oruzje kojim ce da puca u mene prvog momenta kada mu se za to ukaze prilika (srpska (takozvana jugoslovenska) vojska)...

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ako parlament Kosova daje zeleno svetlo da g.Ceku bude premier od tog momenta cu i ja da ga prihvatim kao takvog. Medjutim ratovati za Kosovo, biti covek, biti posten, castan, patriota je nesto drugo a znati ili umeti upravljati ekonomski i politicki je nesto sasvim drugo, po mome misljenju. Na zalost na Kosovo, i nakon sest godina posle rata, zasluge se mere po tome dali je neko bio zatvorenik ili se borio za Kosovo. Od zgrade Vlade do Ekonomskog fakulteta nema vise od 2 km. vazdusne linije. Tamo moze neko da ide i peske i nasao bi doktora ekonomskih nauka. Ja nemam nista protiv Cekua ali sta ako i on ne uspe da vadi Kosovo iz ekonomskog ponora? Ljudi su umorni, nedostaje im vise snage, inzinieri raznih profila ostali su bez posla i bave se trgovinom, radnici bez posla, omladina bez perspektive, penzioneri bez penzije. Porodice onima koji su pali u ratu nemaju sta da jedu, ostali su bez smestaja, jer su im kuce zapaljene a nema ko da ih dogradi. Pa zbog toga ja mislim da Kosovo nema vise vremena da eksperementise.
G. Kosumi nije bio uspesan u svoj rad a Eisenberg je dostigao tada kada se zatvorio put Urosevac-Skopje. Za mesec dana bi omladinci ocistili taj put sa lopatama kada bi ih neko organizovao.

Berisha

pre 18 godina

Ja osobno mislim da Agim Ceku jeste prihvatljiva osoba od vecine Albanaca za Premijera Kosova, iako smatram da je to prevelik zalogaj za jednog mladog covjeka, pogotovo za covjeka koji se do sada nije bavio politikom, i odjednom, stjecajem okolnosti, dosao je na vrh politike!
Ja mu zelim puno uspjeha u tome, jer ako se pokazuje uspjesnim covjekom, od toga mogu imati svi koristi, pocevsi od samih Albanaca, Medjunarodne Zajednice, i do samih Srba, iako oni to ne misle, jer ja sam vise nego siguran da, nema niti jednog Albanca koji bi zadovoljio njihove kriterie, tako da nas Albance ne treba puno zabrinjavati sto misle Srbi o nasim potezima, koji rukom na srcu, malo vise su nametnuti od Medjunarodne Zajednice, ali se iskreno nadamo da nece biti potezi na nasu stetu, jer posledice mogu biti nesagledive!
Smatram da je krajnje vrijeme da se i Srbi pomire sa novonastalom situacijom na terenu, i da pocnu pozitivnije gledati na ove stvari!

Dardan Peja

pre 18 godina

Ja sam sluzio u KZK-glavnom stabu u Prishtinu pod supervision G-dina Cekua. On je covek od reci, pravi gospodin, uticajan, posten i prihvatliv od svih (sem Srba naravno). Ja sam potpuno uveren da ce raditi velik posao kao premijer Kosova. Cestitam mu i zelim sve najbolje. Bog zna za njegova dela radi dobrobit Kosovara.

Bojan

pre 18 godina

Iako Čeku deluje kao smiren i uravnotežen političar/vojnik/čovek, svejedno je po komandnoj odgovornosti odgovoran za sve što je njegova paravojska činila po Kosovu, a nisu bili civilizovani i milostivi - Balkan je to. Pošto sve ukazuje na to da ćemo Kosovo izgubiti u državnopravnom slislu, onda nemamo šta da izgubimo ako bismo ostali pri optužnici i poternici. Bar bismo u svojim očima dobili na samopoštivanju kao država. A kako će se oko kosova sve na kraju svesti na što skuplju prodaju, eto nam prilike da "unovčimo" i ustupak odustajanja od optužnice i poternice za Čekuom. Samo u pravom trenutku, a ne sada na početku.

Vitez Koja

pre 18 godina

A pazite vi samo tu aroganciju Tome grobara, koji kaze "spreman sam da vam odobrim".. Kao on je relevantan da odobri ko je ko i sta je sta. E Srbijo jadna, na sta si spala, da ti jedno ljudsko, moralno i politcko nista odobrava i odredjuje s kime valja a s kime ne valja pregovarati. Ja i dalje podrzavam gvozdenu metlu i lustraciju. Ako mi neko kaze da je to nemoguce u ovom momentu, kazem mu unapred da za to pet para ne dajem, nikad nije kasno. Doci ce dan osvete i revansa! Uprkos Dadi Kostunici i njemu slicnim babama. A onda ce se misevi zavuci u misije rupe, gde im je i mesto. Na celu sa Tomom grobarom!

Diko

pre 18 godina

Bas ce biti zanimljivo koga ce Ceku postaviti za ministre u svojoj vladi. Iskreno se nadam da ce Slavisa Petkovic ispuniti obecanje koja je dao pre nego je postao ministar, tj da ce podneti ostavku ukoliko vlada pokaze otvoren kurs ka nezavisnosti. Petkovic je sa nekih 250 glasova postao ministar, a interesantno bi ga bilo videti u bilo kojoj vecinsko srpskoj sredini.Cisto sumnjam da bi imao hrabrosti da proseta ulicam Kosovske Mitrovice, mislim na severni deo.
Jos jedna zanimljivost- prilikom listanja komentara na ovu temu primetio sam da se mnogo Albanaca javilo da podrzi Cekua coveka cistih ruku i cistijeg obraza. Srbi su podrsku Slobodanu platili kako su platili a posto je ovo Balkan, cini mi se da i Albanci prave istu gtasku. Nezavisno Kosovo koje pociva na zlodelima Evropa ne sme da prihvati a zbog takve realnosti izabrali su coveka kome su ruke u krvi do lakata.

agim ny

pre 18 godina

Nije strasno kad general skine uniformu da bi se bavio politikom.
Strasno je kad politicar obuce uniformu i nalati se orazja.
Pozdrav iz HAGA!

Kent

pre 18 godina

Spreman sam da im odobrim da se razgovara sa Albancima, vojnicima i političarima, samo ne sa zločincima. Čeku, Tači i Haradinaj su ratni zločinci, s njima nema pregovora", kaže Nikolić.
Na izjave Nikolica i SRS mislim da vise ne treba da se obraca apsolutno nikakva paznja, jer ovo sto oni rade prevazilazi svaku meru. Znaci, pregovora nema dok njegovo visocanstvo Toma ne odobri. Prvoklasni bezobrazluk! Sto se Cekua tice licno sam protiv toga, ali sta se Srbija pita. Nasa duznost i obaveza zbog Kosova i Srba koji su tamo, da ne nasednemo na provokacije od strane Pristine i SRS, jer to oni prizeljkuju.

Krenar

pre 18 godina

Bas se cudim!! Mogo od Srba daju komentare bez ikakvi informacija o Generalu Çeku. Ljudi daleko od ralnosti uporedega sa svojim zlacincima!
Pa gospodo ako prestavnik Srba koji zive na Kosovo G. Oliver Ivanovic danas je izjavio da General Çeku je prihvatliv za Srbe na Kosovo, onda sta gospoda iz Srbije kazu to najmanje je relevantno.

john smith

pre 18 godina

Prodaju li se na Kosovu jos neke ploce osim one o nezavisnosti i milosevicu? Meni da neko postavi generala za predsednika vlade, jos generala iz balkanskih ratova koji su definiciji krvavi i neposteni, bio bih jako tuzan. Vreme je da pocnete da se navikavate da postoje razlicita politicka resenja, a ne da skacete kao jedan u odbranu svega sto se kod vas desava. Dobrodosli u svet u boji, crno-bele godine su za vas prosle, dobili ste sta ste hteli. Nije lako, videcete. Ja sam proveo 15 godina u Srbiji ne slazuci se sa predsednikom vlade i na kraju sam zavrsio preko sedam mora, pun grize savesti. Puno srece i vidimo se za 15 godina.

Bele Koke

pre 18 godina

Takav je polozaj Srbija sebi napravila da ce morati i ovom izboru Cekua da se povinuje. Kad Kostunica ignorise citav civilizovani svet, zasto bi EU bio duzan da Srbiji ugadja? Kako se postavis, tako ce ti i biti.

Ivan

pre 18 godina

Naravno da nije dobro da ratni zlocinci uspevaju da dolaze do takvih funkcija, ali koji je faktor Tomislav Nikolic da on Tadicu i Kostunici, kako kaze, daje dozvolu da oni sa nekim predstavnicima Kosova pregovaraju ili ne.
Stvarno mi nije jasno sta on glumi...

dobra

pre 18 godina

Ovo je simbolizam od krvi i mesa! Medju mnogim neprevazidjenim radovima izdvaja se "Mrtva priorda Evrope sa trulom jabukom i nano-maskom: krv na platnu"; Muzej kosovske inspiracije, Ujedinjena Evropa bb.

Pale

pre 18 godina

On je direktno rukovodio masakrom u masleničkom kraju, kada je ubijeno nekoliko stotina Srba, kada su silovane devojke a kasnije žive spaljivane. Nekoliko kanadskih vojnika koji su posle zločina ušli na to područje je poludelo od užasnih scena i odmah su vraćeni za Kanadu.

Milan

pre 18 godina

Mi nismo u poziciji da biramo sa kim cemo da pregovaramo. Ceku ili neki drugi ratni zlocinac u cemu je razlika. Jedino cemu nas pregovaracki tim mora da se usprotivi jeste bilo kakva forma nezavisnosti juzne srpske pokrajine. Jer bez naseg potpisa sve sto se odluci bilo bi medjunarodno - pravno nistavno. A srpska drzavnost mozda ne moze da se uspostavi na Kosovu i Metohiji sada, ali za sto, dvesta godina, cim se prilika ukaze - sigurno da moze. Za nekog to izgleda kao vecnost sto i jeste uporedjenju sa ljudskim vekom, ali za istoriju 100-200 godina je nista.

miljan

pre 18 godina

Pa kako da bude prihvatljiva kandidatura??? U Hrvatskoj se borio protiv Srba, sam je kako kaze ponosan na operaciju "Sprzena Zemlja" u Medackom Dzepu (ZNAMO STA SE TAMO DESILO), na KiM se svim silama borio protiv svega sto je Srpsko. Dakle ima "finu reputaciju" za politicara demokratu. Za Srbe (pogotovi sa KiM) on je RATNI ZLOCINAC kome je dodeljen zadatak da ZAVRSI ZAPOCETO, odnosno da napravi nezavisno KiM ali BEZ SRBA A NA PUTU MU STOJI SAMO SEVER KiM. Eto zato nije prihvatljiv. Jadni su mi standardi i demokratija koju ce on da sprovede. SACUVAJ BOZE...

Zlatko,Perth

pre 18 godina

Postoji neka paralela izmedju ove nase situacije i onoga sto se dogadja u Izraelsko-Palestinskoj krizi, gdje Izraelska vlada odbija da razgovara s novoizabranim Hamasom. Razlika je u tome sto glavni igrac Sjedinjene Americke Drzave stoji iza Izraelske vlade dok kod nas oni podrzavaju Albance. Tako da vlada Srbije nema neki manevarski prostor i morat ce prihvatiti Cekua kao sugovornika ili ce u protivnom biti osudjena za nesaradnju u pregovorima.