Sreda, 15.02.2006.

10:25

Vozili smo: Dacia Logan 1.5 dCi

Izvor: B92

Vozili smo: Dacia Logan 1.5 dCi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Sladjan

pre 16 godina

Nakon citanja teksta a narocito komentara nisam mogla da se uzdrzim a da i ja ne prokomentarisem. Tekst je sjajan, nepristrasan i delom zbog njega suprug i ja razmisljamo o kupovini Logana. Strasno je kako su se neki citaoci, a "poznavaoci" automobila i guma prolupetali. Niko ne tvrdi da je Logan najbolji auto ali je sigurno bolji od tamo nekog polovnjaka (pa neka bude i BMW) koga je neko drndao godinama, onda ga je uvezao neko ko ga je malo frizirao, premotao kilometrazu i uvalio nekom naivcini. E taj ce tek za godinu dana da shvati da mora da ulozi jos koju hiljadu eura da ga dovede u normalno stanje. Pa nek Logan bude los koliko kazete ali je to sto vidite to i dobijete.

Zoran

pre 16 godina

Rasprava o ukusima i potenciranju jednih na uštrb drugih karakteristika. Prodaja govori sama za sebe, pogotovo na zapadu jer smo mi specifični. Ipak, uopšteno da dodirnem one koji forsiraju polovnjake kao i one koji zlonamerno upoređuju (ovde slikovito, babe i žabe). KIA, da li je to proizvođač modela PRIDE (nije pored, nego ponos, ni manje ni više). To vam je ono đubre koje ste mogli da kupite za slične pare kao Logana, a koje je nakon 3 godine totalno i na svim mogućim i nemogućim mestima zarđalo. Zaustavni put? Ja sam porodični čovek, i, za mene je auto stvar koja pored podmetača za dupe i četiri točka, mora da ima još nešto. Mesta za decu. Mesta za prtljag. I, moja računica potrošnje, za ovdašnje piroćance je: koliko treba goriva da se iz A tačke u B tačku preveze 5-oro ljudi i 500-tinjak litara zepremine tereta. Ako ijedan Polo, Golf, Getz ili Yaris... to uspeju za manje od duplo više goriva, ja ih izedem sa tablicama. Upoređivati dvo-fotelje sa ugrađenim air-bagovima i četiri točka sa "pravim" autom je beskorisno, čak i ako fotelja ima kraći zaustavni trag. Po meni, kad se saberu dva i tri zaustavna traga koja su potrebna da se preveze ista količina glava i tereta... mogu da se uporede fotelje sa točkovima i kola. Glupo je? Pa jeste, ali, u dve ili tri ture, dva ili tri puta je veći rizik da treba takvo kočenje, računajte na to. Znam da ovo renaultovo čudo ladno u dobrom stanju gazi 300000km uz održavanje u servisu, kod nas (benzin-na plin), za dizel se ne bi usudio zbog kvaliteta. Limarija je i dalje enigma, mora imati slabe strane, ali uklopljene u cenu, sve u svemu.... dogodiće se kao i sa Felicijama, kupiš, voziš i prodaš po istoj ceni (kad se izjednače takse)...

Raif

pre 16 godina

Imam takvog Logana 2godine.Motor je izvanredan pravi Renov ali za karoseriju nisam toliko zadovoljan previse osetljiva na ogrebotine.Sto se tice potrosnje zadoviljan sam potrosnjom jer sam predhodno vozio Audi 80 automatik.A jedan od komentatora napominje da ovi iz Integra motors stvarno su neljubazni kad sam posetio salon u Beogradu i raspitao se za kupovinu preko stare devizne stednje trazili su dodatnu dokumentaciju posto su predhodno videli da sam sa Kosova a u Vrnjackoj banji sam to lako obavio i zavrsio za dva dana.Moj savet da ko namerava da kupi ovaj dizel automobil nece se pokajati.

Djordje

pre 16 godina

Prijatelji LOGAN-a,
Iako posle dosta vremena od objave osnovnog teksta o LOGAN-u, mogu samo dodati : sa LOGANOM 1,6 za 2 godine sam presao skoro 50.000 km.
Izuzetan auto !
Sada kupujem LOGAN-a sa 7 sedista, normalno sa dizel motorom 1,5.
Srećno svima

Milan

pre 17 godina

Pre 2 nedelje sam kupio Logana 1.5DCii vec sam presao 1200KM. Motor se razradjuje do 1500KM, pa ga nisam opterecivao sa brojem obrtaja vecim od 2500 o/min. Isao sam autoputem 100km/h sa 2300 o/min i tada je trosio u pocetku 5.4 l/100KM, a posle 50-tak KM je potrosnja pala na 5.3 l/KM. Inace na relaciji dugoj 500KM (autoput, ibarska m. planinski putevi)u proseku je potrosio 4.5 l/100KM sto mi se veoma dopada.

Pitanja:
- Da inace Logan 1.5DCi troso 5.3 l/100KM pri brzini od 100KM/h ili drugi (razradjeni) trose vise/manje goriva)
- Ima li neko preporuku za pumpe koje toce kvalitetan evro dizel? Integra motors preporucuje Dejtonku, Zmaj 1 i pupmu kod BIP-a... a sta u unutrasnjosit? Ibarska magistrala?

MARKO-VW

pre 17 godina

Auto polako ulazi u drugu godinu eksploatacije i još uvek se niko nije žalio... Za te pare odličan auto i za one što hoće auto za osnovne potrebe.

Dejan

pre 17 godina

Samo jedno pitanje za vlasnike... Da li znate koliko litara goriva ostaje u rezervoaru kada se upali lampica za rezervu? :) Hvala unapred!

Dragan

pre 17 godina

Posedujem Daciu Logan 1.6 Laureat Pack sa kojom sam presao tek 7500km. Za sada sam prezadovoljan onim sto sam dobio za ulozen novac! Apsolutna preporuka svima! Imao sam priliku pre kupovine svog Logana da vozim jos dva Logana (oba su benzinci) koji su presli 55.000km i 110.000km (inace vlasnici su moji poznanici koji taksiraju u BG-u) i nisam primetio ama bas nikakvu razliku izmedju mog novog auta i njihovih! Naravno, kod njih su "kederi", narocito na zadnjim vratima, malo vise pohabani u odnosu na moje ali to je sve sto sam primetio. Motor indenticno vuce, udobnost u voznji je ista cak sam prijatno iznenadjen i odsustvom bilo kakvog skripanja unutar kabine koju sam iskreno ocekivao posle ovoliko predjenih kilometara. Na kraju bih samo mogao toplo da preporucim svima koji kupuju auto ove cenovne kategorije da iskoriste mogucnost kupovine bez carine do nove godine! Auto naravno nije bez mane (ne poseduje sportske karakteristike, zvucna izolacija prvenstveno od tockova mmogla je biti bolja, buka motora iznad 130km/h pocinje da smeta, preglednost pri voznji u nazad je malo manja od ocekivane) ali svakako ne zaostaje za konkurencijom iz svoje klase, "SAMO" je jeftiniji i po mom misljenju nudi vise nego sto trenutno kosta! I na kraju, ovo je auto koji kosta do 10-ak hiljada EUR zavisno od verzije, i od njega ne treba ocekivati karakteristike auta koji su duplo skuplji! Mislim da je ovaj auto odlican kompromis CENE i PERFORMANSI!

Veselin

pre 17 godina

Izgleda da loše mišljenje o Loganu imaju samo likovi koji ga ne poseduju a za idelan auto smaraju formulu 1 ili tako štogod. Porediti babe i žabe je uvek bilo zaludno pa tako porediti polovan (ma kako dobar) i nov (ma kako loš) auto je zaludno.

Prvo o potrebama: Treba mi auto za vožnju od tačke A do tačke B - najekonomičnije i najbezbednije. Ni jedan auto bez obzira na aktivne i pasivne bezbednosne sisteme nije dovoljno dobar ako ste loš vozač i ako divljate ulicama - i u ferariju ili * (zameni * za svoj najomiljeniji model kola) se gine. Navozao sam se svega i svačega od jugića prelomljenog na pola koga je na gomili držala kuka za vuču (što je pokazao generalni servis kada je ista skinuta i sve se raspalo) i to sa 800-900 kg papira preko kombija do debele mečke. Sada uvek vozim u granicama ograničenja i poslednjih 10 godina prilično bogatog vozačkog staža nekoliko puta sam izbegao katastrofu, ali ne zato što je auto bezbedan nego što vozim bezbedno - čak ni sa krljavim jugom nisam imao takvih problema ali sam se sa golfom slupao i to žestoko i opet svojom krivicom a ne krivicom auta.

Bdw. Imamo u porodici 128. 16 godina staru - koja je na otvorenom putu potrošila u maju ove godine oko 6l/100km - ali vožnja oko 80-90km/h dakle recept za malu potrošnju nije besan motor koji fenomenalno ubrzava (neko reče da mica EVO VII troši oko 40 l/100km
Ipak i 7-8 je mnogo bolje od 40.

2. Treba mi dovoljno veliki auto da mogu da smestim sve stvari moje male porodice posebno kolica za bebu - ko god je pokušavao u puntoliki auto da stavi kolica zna koliki je to problem.

3. HOĆU NOV auto. Ne mogu da podnese više ziku majstora i popravke koje su dovoljne samo da stignem kući a kad opet upalim auto pokvari se nešto drugo.

4. Imam odlično iskustvo prvog vlasnika (128) i očajno iskustvo n-tog vlasnika (golf III) i opet hoću da budem prvi vlasnik.

5. Slučajno znam našta liče vozila koja uvozi jedan naš renomirani uvoznik polovnih vozila - njhovo carinsko skladište je ispod mog prozora - to su sve havarisana vozila i to ne malo već prilično. Drugo je pitanje kako ta vozila postanu nehavarisana u "odličnom" stanju.

6. Imam drugara koji nikad ali nikad ne ide kod majstora dok se ne pokvari toliko da ga više nije moguće voziti. I on na kraju prodaje svoja vozila ovcama koje ošiša za ogromne novce

Iz svega ovog u moj uži izbor mi ulaze Z10, logan, getz, i još po neki. Od svih logan ima najmanje negativnih ocena. I što je naj važnije zadovoljava moje potrebe i mogu da ga platim. I još nešto nismo svi alonso ili šumi pa da nam tebaju milisekunde. Meni je sasvim dovoljno da stignem na odredište živ i zdrav (a u tome mi kola neće pomoći već samo pamet u mojoj glavi - naravno uvek se dešavaju nesreće kao u onom tunelu u hrvackoj- u takvim situacijama ni tenk ne pomaže).

Prle

pre 17 godina

Ja sam '79.to godiste i zgodan sam macak kao i frajer :) i uzimam logana dizela za 10.940 evra, tutto.
Meni je lep. A jos ako uzmes dobru boju, kao sto nema velikog izbora. Kres test - u rangu golfa IVke, kocnice dobre, sada su i gume miselin ili kontinental, sto je odlicno. Treba prestati sa lecenjem kompleksa preko auta. Ovo je i vise nego odlican auto za taj novac. Pozdrav

Goran

pre 17 godina

Zaboravih: Pored snage dizel motora i preklapajućeg zadnjeg sedišta, i EuroNCAP testovi su imali odredjenu ulogu da se ipak opredelim za Focus (i dam duplo više para) a od Logana odustanem.

Goran

pre 17 godina

Pre nego što sam kupio Focus 1.8 TDCI ghia, razmišljao sam se o tome da uštedim malo (mnogo) para i uzmem Logan 1.5 DCI laureat. Medjutim, presudilo je u korist fokusa to što Logan nema jači dizel motor, i što mu se zadnje sedište ne preklapa (ovo definitivno).

Što se tiče izgleda, o ukusima se ne raspravlja. Meni Logan nije ni lep ni ružan, ali isto tako i novi fokus. Auto nikad ne kupujem zbog izgleda. Ko voli da kupuje lepe a glupe automobile i ima lepe a glupe devojke, njegova stvar, neka slobodno smatra da je u faca. Takodje srdačno pozdravljam sve one koji smatraju da je Dacia kanta a da su oni face sa svojim golfovima ili šta već voze.

dule

pre 18 godina

Zanima me da li je moguce uvesti daciju logan direktno iz Rumunije. Tamo je osnovna cena oko 5.000evra. Ako na to dodam i 18% poreza, izadje 5.900. I jos recimo 200-300 za ostale troskove to ispadne rilicno jeftinije nego u Integri.

Predrag Veselinović

pre 18 godina

@ XkillerX
Ili nisi dobro pročitao tekstove, ili namerno ne želiš da vidiš neke činjenice. Ali krenimo redom:
Prvo, razlika u ceni nije 3.000, već 3890 evra. Opcija metalik boje kod Kia je 460, kod Logana 240. Dakle, ukupno gledano razlika u ceni je 4110 evra !!!
Drugo, lepo si rekao Kia ima duplo jači, ali ne i bolji motor. Uostalom ko gleda broj KS, taj ne treba da kupuje dizelaše.
Treće, kočnice kod Kie jesu bolje, ali ne duplo. Uz bolje pneumatike kod Logana, razlika u zaustavnom putu sigurno ne bi bila viša od 5-6 metara.
Treće, kod opreme si totalno omašio. Kia ne da nema duplo više, nego ima mnogo, mnogo (trilion puta :)) manje opreme. Za razliku od Logana, Kia nema bord kompjuter, nema alufelne, nema 4x15W CD muziku, nema električne grejače retrovizora, nema aluminijumsku konzolu u kokpitu, i povrh svega toga Logan ima centralno daljinsko zaključavanje, a Kia "samo" centralnu bravu.
Četvrto, tačno je da Kia daje 3, a Dacia 2 godine garanciju. Dakle, ipak nije duplo.
Peto, dizajn je definitivno stvar ukusa, mada bih se složio da je Kia lepša. Međutim, ukoliko uzmeš verziju sa istim prtljažnim prostorom (hečbek model), i Kia će dosta izgubiti na svojoj "eleganciji". Posebno što ni Logan nimalo nije loš frontalno. Ono što je po meni problematično kod Logana što se tiče izgleda, jeste visoki zadnji gepek i dizajn zadnjih svetala, eto i ja da ne dužim dalje...
Takođe, "zaboravio" si da napomeneš "veoma razgranatu" servisnu mrežu Kie, kao i opciju da se na rezervne delove čeka tričavih mesec-dva! Naravno, poznato je da 95% delova, Logan deli sa Meganom i Cliom, tako da je cela Renault logistika na raspolaganju i Loganu. Čudi me da po ovom kriterijumu nisi upoređivao automobile, jer je post-prodajna usluga od ekstremne važnosti!
Konačno, jedino će tržište dati konačnu objektivnu ocenu o uspešnosti ova dva automobila. Doduše, više je nego jasno da je na svom početku Logan (blago je reći) oduvao svoje i bliže i dalje konkurente. Tako da ipak razmisli da li si dovoljno pozvan da procenjuješ koja kupovina ima neshvatljivog ili nema nikakvog smisla možda ti ne prepoznaje
I na kraju, još jednom ću ponoviti zaključak iz svog prethodnog komentara:
Dokle god nema carine na Logan, on će biti best buy u svom, ali i širem segmentu modernih dizelaša!
Toliko od mene za sada. Pozdrav za sve racionalne kupce automobila :)

Bane

pre 18 godina

Ja bih hteo svu ovu gospodu koja ima negativno misljenje o Loganu i koji pisu u stilu "pre cu da kupim polovni Golf 4 ili novi Jaris" da pitam sledece:
Gospodo, koliko vi to zaradjujete pa mislite i pisete tako i sta da kupi obican covek kao ja koji ima platu od 250 evra!?Ja nemam vise i izgleda da necu imati vise u skorijoj buducnosti, a ovo i nije auto za "japije" koji rade za 500 i vise evra. Ja sam porodican covek i ne zanima me da li auto ima 110KS ili ubrzanje od 10s - mene zanima da se sto jeftinije vozim i da sto duze vozim auto u dobrom stanju.

Bane

pre 18 godina

Danas sam bio u Integri sa namerom da isprobam Logana sa 1.5dci motorom. Inace, da se zna: trenutno u porodici imamo 2 automobila: Fiat punto II 1.9elx i Renault megane karavan 1.6, 16V. Namera mi je sledeca: megan je 1999 godiste i u ful je opremi, ali je presao 120.000 km. Logicno razmisljanje: potrosnja ovog motora je blizu 11 litara po gradu, sto je jako skupa voznja za nas standard. Ugradnja plina, obzirom da ima plasticnu usisnu glanu je 1.000 evra. Treba da promenim gume - min. 400 evra, akumulator, 100 evra znaci vec smo na 1.500 evra, pod uslovom da se nista ne pokvari, a to se kod polovnog vozila nikad ne zna... uz dodatak od oko 2.000 evra dobijam nov auto, po prostranosti isti ili gotovo veci od megana (putnici pozadi imaju definitivno vise mesta za noge u Loganu nego u Meganu, skoro isti prtljaznik (mogu da stanu decja kolica, kabastiji prtljag... I sto je najvaznije izuzetan, izdrzljiv i stedljiv motor i 0 kilometara na cajgeru! + 2 godine garancije na motor bez obzira na predjeni broj kilometara i 6 godina garancije na limariju... A racunao sam da me jos godisnje usteda na gorivu (prelazim oko 20.000 km) izadje oko 800 evra... Pa vi vidite racunicu. BTW prodajem megana karavana 1.6, 16V u fulu, (vozio ga ja a pre mene Bog te pita ko i kako) za 6.500 evra, pa izvolite kupite kvalitetnog polovnjaka...
A, da, zaboravio sam, probao sam logana danas - bas ovoga od 1.5 koga nameravam da kupim... 70% stvari u kokpitu je identicno mom meganu, tako da prelazak nece biti bolan, a vuce isto kao i ovaj moj od 1.6. Za ne poverovati! Samo da "udam" megana i Logan je moj !

XkillerX

pre 18 godina

Za samo 3 hiljade evra vise, takodje ovde opisan kia cerato nudi duplo jaci motor, duplo bolje kocnice, duplo vecu bezbednost, duplo vise opreme, duplo vecu garanciju, trilion puta bolji dizajn, daleko, daleko vecu pouzdanost i da ne duzim dalje... Dati 6.000-7.000 hiljada evra za daciu jos i ima nekog (doduse, za mene neshvatljivog) smisla, ali dati skoro 11.000 evra za ovu budzevinu nema vise nikakvog smisla!

Igor

pre 18 godina

Slozio bih se sa Predragom Veselinovicem u vezi njegovog zapazanja o poslovanju Integra Motorsa. U celom okruzenju Logan se prodaje tako sto kupac kao polaznu tacku ima definisane pakete opreme, ali onda samostalno bira pojedine opcije. Jedino Integra Motors ima taj "take it or leave" pristup. Mislim da ce im se takvo ponasanje obiti o glavu na duzi rok. Zahvaljujuci bescarinskom sporazumu nase zemlje sa Rumunijom, Logan je oslobodjen carine, medjutim njegova cena je, paradoksalno, ista ili veca nego u okruzenju (recimo u Hrvatskoj) gde je uracunata i carina. Znaci, ovu razliku uzima Integra Motors kao ekstra marzu. Bilo bi lepo kada bi se ovde oglasio i neko od zvanicnika Integre da iznese njihov stav (kao sto je to uradio direktor prodaje Kie).

Predrag Veselinović

pre 18 godina

Milane, niko nije ni rekao da troši u gradu 5 litara. Fabrička specifikacija je 5,8 litara (dakle takoreći 6) plus što svi malo lažu oko potrošnje. E sad, gradska vožnja u "fabričkim uslovima" nije isto što i vožnja Brankovim mostom ili ulicom Kneza Miloša u 8 sati ujutro.
Sad bi se i ja malo osvrnuo na toliko pominjani Logan. Definitivno kako je i autor teksta rekao "vredi više, nego što košta" i to može da zahvali pre svega necarinjenju. Dakle, ja sam jako zainteresovan za kupovinu, samo se još nisam odlučio da li da pazarim dizela ili benzinca 1,4 sa plinom!?
Međutim, ima nekih stvari koje mi dosta smetaju pre svega sa Integra Motorsom. Preko telefona su bili dosta hladni, da ne kažem neljubazni, iz čega sam ja trebao da izvedem zaključak „imam puno posla, nemoj da gnjaviš, ajde se raspitaj, pa donesi pare i kupi, da ne pričamo u prazno...“
Drugo, jedino kod nas se može Logan kupiti u fiksnim paketima opreme, bez opcija za pojedinačnu kupovinu neke opreme. OK, pomirio sam se nekako sa tim i odlučio sam se za Laureat opremu. Međutim, onda upoređujući cene između Ambince Pack opreme i Laureat video sam da je ta razlika kod benzinca 900€, a kod dizelaša 1.000€. Onda sam pažljivije pogledao i ostale pakete opreme i video da ima još takvih nelogičnosti. Na ovu moju primedbu u Integri mi ništa nisu odgovorili, već su mi rekli da je to cenovnik i „take it, or leave it“. Tek onda mi je bilo jasno zašto se oprema prodaje isključivo u paketima, a ne pojedinačno kao u svim drugim zemljama. Dakle, da bi i na opremi mogli da mešetare. Posle svega ovoga, entuzijazam mi je naglo splasnuo. Ne znam, videću šta ću da radim i hoću li uopšte kupovati.
A lepo kaže Dinkić, trgovačke marže i trgovački bezobrazluk je uvek prepreka da krajnji potrošač oseti recimo smanjenje proizvodjačke cene ili pozitivne efekte necarinjenja industrijske robe izmedju dve države.

legenda

pre 18 godina

Ne mogu da verujem, danas sam na ulici u Becu video jednog Logana! Kad ono, kada sam malo bolje pogledao, videh da nosi beogradske tablice. Koji trip.

milan jovic

pre 18 godina

Nemam Logan ali moram da kazem da potrosnja od 5 litara sigurno nije tacna. Imam Clio sa istim 1.5 dci motorom i u gradu trosi 7 litara, a Logan mora i vise jer je tezi. Na otvorenom ako hocu mogu da spustim potrosnju i ispod 4 litra ali sa penzionerskom voznjom.

dusko

pre 18 godina

Kao "svez" korisnik Logana ,tvrdim da je tekst zaista istinit.Zao mi je samo sto nisam sacekao da iz proizvodnje izadje karavan verzija.

Esteban

pre 18 godina

@Dusan: pa stvar je veoma jednostavna -- kad zeni bude 50 godina lepo ozenis opet mladju, isto kao i sa autom, kupis drugi. Ni zene ni auta nisu pravljeni da traju vecno...

KORKI

pre 18 godina

Obavestenje za g Dijanovica: Renaultov dci motor postoji u tri verzije pocevsi od 65 KS i 160 Nm, 82 KS i 180 Nm, pa do 105 KS i citavih 200 Nm pri 1900 obrtaja! Smesno je porediti Renault i SEAT!

sasa

pre 18 godina

Logan je ok, ali mislim da je uvoznik pomalo previse nekorektan-pre mesec dana je povecao cene za oko 200 evra u proseku-samo se pitam zasto? Dobro ako neko da 8000 evra dace i tih 200 ali stvar je u odnosu prema musterijama.

Igor

pre 18 godina

Ja bih zeleo ovde da razbijem jos jednu veliku zabludu koja ocigledno egzistira na ovim prostorima vezano za brend Dacia i za model pod imenom Logan.
Naime, Dacia kao samostalni entitet ne postoji od 1999. godine, prosto jer je tada bankrotirala. U dogovoru sa vladom Rumunije, Renault je otkupio 99% vrednosti tadasnje Dacie. Spremajuci se za proizvodnju koncepta X-90 (ono sto danas poznajemo kao Logan), Renault je u obnovu postrojenja u Mioveni ulozio preko pola milijarde dolara i jos uvek ulaze.
Poslednji model projektovan izvorno u Daciji bio je model Nova (ukljucujuci i verziju SupeRNova) a zatim i restilizovana Solenza. Do pocetka proizvodnje Logana, proizvodnja Solenze posluzila je kao pilot test u cilju dostizanja odgovarajuceg kvaliteta proizvodnje.
Dacija danas egzistira samo kao brend u okviru Renault-Nissan alijanse. Slican status u okviru alijanse ima recimo i Samsung Motors Corp.
Logan se na razlicitim trzistima prodaje pod razlicitim brendovima. Negde kao Dacija, negde kao Renault. Isti model se u ovom trenutku proizvodi na dva mesta: Mioveni u Rumuniji (Dacia) i Moskva u Rusiji (Avtoframos). U toku naredne dve godine zapocece i proizvodnja u Iranu, zatim u Indiji za trzista sa volanom na desnoj strani kao i u Kini u postojecim Nissanovim postrojenjima.
Znaci, Logan je rumunski automobil isto onoliko koliko je novi Swift madjarski, Astra Classic II ceski, Toyote za evropsko trziste francuske, nova WV Jetta meksicka, WV Fox brazilski a pojedini modeli Renaulta turski itd. Ocigledno da samo neko ko je zaspao pre 30 godina pa se sada probudio moze da predje preko cinjenice koja se zove globalizacija. Firme teze profitu, a za krajnjeg kupca je irelevantno da li je konkretan proizvod sklapao Nemac, Francuz, Spanac, Madjar, Rumun, Srbin, Ceh, Slovenac, Turcin, Kinez ili Meksikanac ako su u proizvodnom procesu ispostovani zadati nivoi kvaliteta i ako je kontrola kvaliteta adekvatno sprovedena.
Upravo usled ove cinjenice, bespredmetno je u ovom trenutku pominjati Daciu u bilo kakvom negativnom kontekstu. Sve zamerke (i objektivne i subjektivne) koje se mogu uputiti Loganu kao konkretnom modelu autombila mogu jedino ici na racun Renaulta. Medjutim, brojke prodaje govore da je Renaultov koncept jeftinog porodicnog automobila prihvacen izvan svih ocekivanja. U toku 2005 prodato je preko 140.000 Logana, a to je tek prva godina prodaje. U svakom slucaju i vise nego dovoljno da Logan zasluzi svoje mesto na spisku vozila na globalnom sajtu Renault-a: http://www.renault.com/renault_com/en/main/40_VEHICULES_ET_SERVICES/10_VEHICULES/

Dusan

pre 18 godina

Postoje ljudi kojima treba auto iz prakticnih razloga a ne da se pokazuju. Ja licno bih kupio pre Zastavu 10 pod uslovom da italijani rade kontrolu kvaliteta jer je: manja, ja vozim po Beogradu i to je strasno vazno
bolja preglednost,
daleko bolje ubrzanje od 80-120, pogledajte uporedni test u SAT reviji,
lepsi je,
delovi ce verovatno biti jeftiniji,
Inece mozda kupim i Daciu, stvarno se dosta dobija za te pare, a novi auto je novi auto. Ja kad prodajem nesto svoje prodajem zato sto ne valja, tako da ako kupujete nesto polovno mozete kupiti svakakve probleme.
Suluda su poredjenja golfa i Dacie kada je golf duplo skuplji. Sa daciom se mogu porediti samo florida, hyndai getz, skoda fabia, matiz, fiesta, kia, panda i sl.
Kada kupujete polovan golf to vam je kao kada zenite lepu zenu od 40 godina. Mozda je ona lepsa od neke od 20 ali sta ce biti kada ova od 20 bude imala 35 a ova od 40-55.

clio 1.5dCi 82

pre 18 godina

OK, ja vozim svoj drugi po redu Renault i to iz dva razloga. Prvo sto sam zadovoljan kvalitetom Renault-a a drugo je to sto mi se svidjaju modeli ove fabrike. Verujem da je Renault napravio odlican posao sa Loganom i definitivno je pravi izbor za nekoga ko zeli da kupi nov automobil po skoro smesnoj ceni! Dakle ja smatram da je opravdan svaki euro ulozen u Logan. Razmislite malo: za cenu jednog Golfa V mozete kupiti dva Logana. Kako neko rece: dvaput je dvaput.

marko

pre 18 godina

Vec godinu dana vozim logana 1.6 MPI laureate i mogu slobodno da kazem da je auto odlican, a pogotovo za te pare. Jedino sto mi ozbiljno nedostaje je brisac zadnjeg stakla i ponekad malo bolja preglednost pri voznji u rikverc. Dacia ce definitivno oprati ljagu sa svog imena ovim modelom!

Kuzmanovic Dragan, Beograd

pre 18 godina

Pohvale za tekst. Jedan sam od onih koji o Loganu imaju pozitivno misljenje (pogotovo nakon konsultacija sa velikim brojem taksista...). Najblaze decje bolesti su do sada izlecene, a vreme ce svakako pokazati ostalo. Garancija je velika stvar. Posle garancije...? Idem na rizik, ali jedna stvar je sigurna - kupujem auto sa "cistim" brojacem kilometraze. Istina, koci nesto slabije nego moderni automobili, ali svakako bolje koci nego matori Opel Kadett, Zastava 101 ili Citroen Saxo, za cijim sam volanima do sada bio. Sto se tice nestabilnosti pri brzinama iznad 130 km/h..., 120km/h mi je sasvim dovoljno. Slicne sumnje su postojale kada se pojavila Skoda Felicia. Pozdrav svima!

Mojo Jojo

pre 18 godina

Nisam ništa imao protiv Logana sve dok u jednom poređenju sa golfom IV nisam vidio da joj je zaustavni put 50m! Radi se o novom Loganu, nije navedem proizvođač guma.

Do sad sam bio neutralan ali sad sam protiv.

Željko

pre 18 godina

Neko je pitao koji su standardi podržani, pa da kažem: benzinac je EURO-4, a dizelaš je EURO-3. Inače, već 7 meseci vlasnik sam Logan-a 1.6MPI LaureatePack (u prevodu: full oprema ) i mogu reći da sam za sada prezadovoljan. Prešao sam 8.500km i nisam imao apsolutno nikakvih problema do sada. Prosečna potrošnja u lokalu je oko 7L, možda koji gram više ako se malo nagazi gas. Relaciju od Smed. Palanke do Čačka (preko Kragujevca ) i nazad, oko 130km, prešao sam sa 12.5L benzina, a to je oko 5.4L na 100km u proseku. Smatram to sasvim zadovoljavajućim rezultatom. Kada bih sada ponovo kupovao auto, ponovo bih kupio Logan-a i ponovo benzinca. Nekako nemam poverenja u naše dizel gorivo.
Auto je za svaku pohvalu, ni jednom mi se nije desilo da zavergla, čak i na -15 stepeni totalno zaledjen upalio je "kao mina". Vozim ga po katastrofalnim putevima Smederevske Palanke i okoline ( palančani znaju o čemu govorim ). Malo je bučniji nego što bi trebalo ( preko rupa se baš čuju točkovi ), a u kabini još uvek ništa nigde nije ni škripnulo od plasnike. Znači, kada bi putevi bili ok i buka bi nestala jer motor i nije toliko bučan ako ga baš ne gazite preko 130. Komforan je i nije toliko ružan, meni je zadnji kraj baš simpatičan. Inače u decembru sam kupio i jedan Jugo 1.1 IN koji je do prvog servisa (1500km ) već uspeo da pokvari pumpu za vodu i da pokida membranu na pumpi za gorivo pa je curelo na sve strane i bilo ga je nemoguće upaliti kada se ohladi. Sad mi Vi recite, šta kupiti u Srbiji ako baš niste bogati. Mislim da je odgovor jasan, Logan je pravi izbor. Kada ukinu carinu i na druge aute, onda ću možda i razmisliti, ali sada, Logan je definitivno jedina varijanta, mogo bolja od Zastave 10 jer je i mnogo veća i komfornija. Ne znam kakav je novi Grande Punto, on je možda još i dobra varijanta, mada ja više poverenja imam u Renault nego u Fiat.
Na Laoganu imam Michelin pneumatike 15 cola na alu felnama (to se dobija u full opremi ). Koči sasvim pristojno, nisam primetio da se loše ponaša, mada sam se malo čudno osećao kada mi se prvi put aktivirao ABS (ali to je već nedostatak mog iskustva sa ABS-om, a ne mana Logana ). Nisam neki stručnjak, samo pokušavam da razmišljam logično. Kažem, opet bih kupio Logana, auto sa tim nivoom opreme i veličinom prostora u prtljažniku i kabini ne može te naći za te pare.
Takodje, neko je pitao koji se motori ugradjuju u Logana: benzinac je iz Clio II modela, a dizelaš iz Clio III modela. Koliko znam, menjač je sa Lagune II, a vešanje sa novog Modusa.
Verujem da sam bio od pomoći, ako Vas zanima još nešto, pitajte.

Topaz

pre 18 godina

@socius
Ne, nisam mislio na "image" nego na status, kao sto sam i napisao. Sigurno si cuo da postoje "statusni simboli", a u to spadaju i automobili. I uopste ne znam sta si hteo da porucis svojim komentarom, .... Mi ovde ulazimo u razloge zasto se Logan uspesno prodaje u Evropi, a ti porucujes da te je bas briga za Evropsku sirotinju. Pa dobro...
Pozrav od Topaza

Igor

pre 18 godina

Ja bih samo jednom za svagda (mada je to ocigledno nemoguce), pokusao da razbijem dileme oko EuroNCAP testa.

Prva bitno stvar je da postoje kategorije automobila. Pogledajte sajt i procitajte detaljno test proceduru (fajlovi u PDF formatu koji mogu da se preuzmu). Prvo sto pise u opisu testa je da se ne mogu uporedjivati rezultati automobila iz razlicitih kategorija. U sklopu ocenjivanja uzimaju se ocitane fizicke vrednosti sa test lutke, detaljno se studira usporeni snimak i konsultuju eksperti i zatim se, u zavisnosti od klase automobila, dodeljuje odredjen broj bodova.
Koga mrzi to da cita, ima sekciju FAQ gde je sve to objasnjeno "narodnijim" jezikom.
Prema tome, uporedjivanje automobila iz kategorije "Small Family Cars" kojoj pripada Logan i automobila iz kategorije "Superminis" kojoj pripadaju malisani tipa Toyote Aygo, Peugeota 107, ili recimo Fabie je potpuno bespredmetno.
Lako je zakljuciti koliko ova poredjenja nemaju smisla ako se pogleda aktuelni BMW serije 5 koji ima cetiri zvezdice u kategoriji "Executive Cars". Da li bilo ko normalan moze da tvrdi da je taj automobil manje siguran od Peugeota 1007!?
U opisu crash rezultata za Logana pise da su ocitane povecane vrednosti pritiska na grudni kos i zabelezena losa dislokacija noznih komandi sto moze dovesti do povrede stopala. Glava i abdomen su i pri frontalnom i pri bocnom sudaru u "zelenom" polju. Jos jednom, ove vrednosti odnose se na automobil koji je testiran u kategoriji "Small Family Cars". Pogledajte koji se jos modeli tu nalaze, uporedite njihove rezultate i cene tih automobila (posebno cene autombila sa nivoom opreme koriscene prilikom testa).
Predlozio bih redakciji da napise jedan tekst posvecen EuroNCAP testovima, kako bi se izbegla buduca poredjenja bez smisla.

Marko1300

pre 18 godina

Da li neko moze da potvrdi - cuo sam da "Eko" pumpe, a mislim i "Avia", prodaju uvozni evro-dizel? To uopste ne bi bilo lose.

Zedo

pre 18 godina

Zanimljivo je da na svim forumima nakon nekoliko poruka počinje širokopojasno prepucavanje i vređanje.
A sad malo i ja: I onda se još pojavi lik Dušan koji poredi Floridu In (e, bre, koje je to ime "IN"?) i Logan. Kao lepša je Florida od Dačije. Čoveče, imaš li ti oči?
Dačija je ultra ružan auto, pogotovo pozadi, ali Florida i njena unutrašnjost, poluge žmigavca i brisača?
Za tu vrstu ružnoće i nefunkcionalnosti, kvalitet sedišta (npr) - jednostavno ne postoji reč.
Dačija je ružna, nije čak ni jeftina (malo opremljenije verzije), ali predstavlja solidno rešenje za naše uslove. Ja da imam te pare, potrudio bih se i našao polovni auto.

Slobodan

pre 18 godina

Neki od vas ovde ne mogu sebi da priznaju da je jedna Dacia napravila dosta dobar automobil. Koliko je meni poznato u ovoj rubrici ste mogli nekoliko puta da pročitate kako je Logan prošao na testu, ili se možda varam. A kad smo kod tog testa, Logan je osvojio 3 zvezdice, sto je vise od Esvorta VI koji je osvojio samo 2 zvezdice, ili Golf III koji nije ni išao na taj test. Da li gospoda draga znate da ima dosta modernih automobila koji uopšte nisu bili na testu. Pre svega zato što to proizvođač nije dozvolio. Idite lepo na www.euroncap.com pa utvrdite sami koji su to modeli. Logan je prosečno siguran automobil od onih koji koštaju slično ili malo više. Pomenuti mališani, Peugeot 107 košta osetno više od Logana a ima "zujalicu" od 3 cilindra. Nije uvek lako prihvatiti istinu, ali vreme će pokazati ko je bio u pravu. Pozdrav svima.

Dule Simic

pre 18 godina

@e Hedovi:
Nisam bas siguran da smo citali isti Euro-NCAP test. Logan nije imao problema zbog ne dostajanja bocnih Airbega, nego zbog lose interakcije airbega i sigurnosnih pojaseva. Ali, samo da se ja i ti razumemo, nije meni toliko zbog Logana, nego vise zbog Renoa sto ovo pisem. Ne mogu da razumem kako jedan proizvodjac koji se dici da pravi najsigurnija kola na svetu, napravi tako losa kola po sigurnosti. Ako vec postoje platforme na kojima se kola prave i postoje vec istrazivanja sigurnosti tih platformi, onda sigurno ne treba mnogo para napraviti od Logana sigurna kola. A Logan je pravljen bas za siromasnije delove Evrope (i sveta). A svako ko zna koliko su losi nasi putevi i kako se u Srbiji vozi, znace zasto su bas nama potrebna sigurna kola, za razliku od Zapada. I ako dobro procitas na Euro NCAP-u videces da su Citroen C1 (zajedno sa Pezoom 107 i Toyotom Aygo) i Polo Fox mnogo sigurniji. To mene cudi sto Autor teksta to nijednom reci nije spomenuo. Sa mnogo pozdrava od (Ljubitelja sigurnih kola)

borislav

pre 18 godina

Logan nema 5 vrata vec 4. To mu je i najveca mana. Gepek je ogroman (za svaku pohvalu), ali se unutra ne moze ubaciti nista vece od putne torbe. To je steta. Ne znam kad ce izaci karavan verzija, ali to bih voleo da vidim, probam, kupim. :-)

Aj polako ka zapadu

pre 18 godina

Ako ce Dacia nasem narodu da poveca standard tako sto ce dozvoliti ranijim bez-tockasima da se konacno prevezu onda ziveo Logan!
Nikad je licno nebi kupio - ono Dacia mi jednostavno...

sreten

pre 18 godina

Sreten vozi golf 1.9 TDI 110ps i od Beograda do Valjeva postize prosek 3.8l! Kako?Jednostavno: konstantno 80km/h 5 brzinom bez potezanja ili kocenja. Naravno to nije svakodnevna realnost ali 5,3 je prosek u poslednjih 2.400km. Neko pomenu da njegov 100 KS tdi ne silazi ispod 5,5,
logicno jer je to Pumpe-Düse motor i za ne poverovati trosi vise nego stari 90, 110 KS motori. Sta vise Pumpe-Düse motori (100, 115, 130, 150) su bucniji ali duze vrte. Moram jos da pomenem da potrosnja Tdi motora u mnogome zavisi od kvaliteta goriva.
I jos jedan savet...tdi motor trosi najvise pri naglom povlacenju hladnog motora, najbolje je hladan motor vrtiti izmedju 1600 i 2000. I da ne zaboravim najvaznije: nakon visecasovne brze voznje ostaviti motor u leru par minuta (tako se cuva turbo)

Branko

pre 18 godina

Vidim ja nova podela Srbalja: prvo Miloš Obilić / Vuk Branković, pa Partizan / Zvezda, a sada i Logan / polovni Golf 4 1.9 "tedei".

Dragan NS

pre 18 godina

Gorane hvala što si primetio kakve netačne podatke iznosi Sreten i pri tom naveo činjenice iz sopstvenog iskustva sa golfom. Probao sam i ja golfa ok auto malo pretvrd, ali ni moja baba da ga vozi ne moze ispod 5 litara. Ako ga normalno vozis na otvorenom i pri tom ima 1900 kubika pa to je svako imao priliku da proba. Ne bih da napadam Sretena, ali ljudi budimo realni pa koji to auto od 1,3 tone troši 3,8 litara goriva pa gde to ima? Nije mi jasno kako polo sa 1.4 dizelom troši 4,7 litara dizela na otvorenom, a 1.9 dizel 3,8 litara?! Pa gde je tu logika i zdrav razum? O tom nasviravanju 1.9 tdi više nema smisla pričati Goran je sve objasnio. Imas brate za golfa 5 2.0 sdi od 75 ks, 1.9 tdi od 105 ks, i 2.0 tdi od 140 ks sve ostalo je budž van fabrike ili po narudžbi. Reno na primer ima 2.0 dizela od 175 ks e to je posao trenutno su zaznuli i BMW 2.0 od 163 ks.

Driver

pre 18 godina

Voleo bih da mi neko odgovori na pitanje: Zasto su uopste Dacia automobili oslobodjeni poreza u SCG ? Da li nam je to opet neki "strateski interes"? Da li se mozda sklapaju kod nas, ili im mi isporucujemo neke delove, barem gume ili osvezivac? Zasto nam npr. Toyotu ne oslobode poreza, pa ova "gola" od 1.0 koja sada kosta 10.900 ne kosta tih istih 8000-9.000 a vozimo japance, ili mozda VW Polo, Reno Clio? Ja sam negde cuo da se to u normalnom svetu zove nesto kao "nelojalna konkurencija", "protekcija", "monopol", itd. Zar nemaju svi prava na iste uslove na trzistu, da bi utakmica bila fer? Sve se mislim da je nekome stvarno stalo da konacno vozimo dobra (citaj, iole solidna) kola po ok ceni, a ne da malo popuni stek u pauzama kada ne nosi gajbice...
p.s. sto se kola tice, nemam neko posebno misljenje. U odnosu na cenu (kod nas) izgleda kao ok ponuda. Svi koji daju prognoze za auto koji tek treba da se pokaze kroz eksploataciju samo daju pausalne izjave i bune ove koji bi da daju poslednju crkavicu za neki nov auto. Bolje da se bace na kladionicu, pa ako su tako pametni, sigurno ce uzeti lepe parice.
Brine me samo sto za poslednjih 20-ak dana koliko sam u poseti "trulom, dekadentnom, kapitalistickom zapadu" nisam na putevima video ni jednu jedinu Daciu. Jednog Yuga da, ali Logana niks! Ruku na srce, na poledjini ovdasnjeg izdanja jednog od najpopularnijih auto magazina stoji reklama: Logicno? Logan
Pozdrav svima

socius

pre 18 godina

Kakav status? O čemu ti uopšte pišeš? Nadam se da si mislio na image. A ako nisi onda bi trebalo da znaš da za društveni status treba mnogo više od neke gomile lima. A i suze ronim za evropskom sirotinjom u rumunskom brendu.
Kako ti samo pade na pamet ta teorija? A da,recesija.
Ove rasprave oko logana se, čini mi se, uvek pretvaraju u prepucavanja ponosnih vlasnika nemačkog narodnog (a u našem nacinalnom parku, reče čovek, statusnog) brenda i ljudi kojima logan i nije baš toliko loša varijanta za kupovinu.
Usput, nisam vlasnik logana, mada ne bi se bunio da padnem na društvenoj lestvici pa da iz svog starog clia sednem u rumunjski renault, onako sirotinjski.

Ranko

pre 18 godina

Imam logana 1.4 Ambience Pack vise od godinu dana i sve je ok. Slazem se sa komentarom da treba sacekati malo duzi period eksploatacije i onda videti. Moram takodje da primetim da se previse diskutuje o njemu i lobira u javnosti a da je "ukinuta carina" na Daciju i poredjenjem cene istog u zapadnoj evropi govori da nesto nije u redu. Neko je dao lep komentar "ko se to opet ugradio". Pozdrav svima!
Ranko

Hedovi

pre 18 godina

Uf ovi komentari stvarno ima svakojakih. Generalno sto bi rekao jedan covek sa nekog foruma "da su mi se obozavaoci njemackih polovnjaka popeli na Frusku Goru". Sve u svemu svasta ljudi pricaju i lupetaju.
Imate ljudi internet pa pogledajte okolo i ne iznosite netacne podatke. Neko je spominjao najgori rezultat na Euro NCAp testu.Ko hoce neka pogleda, Logan je dobio 3 zvezdice, a one dve je izgubio zbog nepostojanja bocnih jastuka. Da je njih bilo sigurne su 4 zvezdice a mozda za dlaku i peta. Ko ne veruje neka pogleda tekst o testiranju Logana na NCAP-ovom zvanicnom sajtu http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=221
I stvarno su ga bili nemci preterali sa iznosenjem gluposti oko logana (renoa), a koliko vidim i dalje to cine. A ovi gore komentari su simpaticni... Ljudi su sentimentalno vezani za svabske polovnjake i kao da im je krivo sto ljudi ne kupuju polovne automobile sa kojima onda muce muku po raznim servisima. Sve koje znam da su kupili te odlicno ocuvane nemacke polovnjake su se vec naplacali popravki da je to cudo jedno.....

Topaz

pre 18 godina

Ljudi, shvatite, sirotinje je sve vise i vise po Evropi i mnogi stanovnici zapadne Evrope vise ne razmisljaju o svom statusu u drustvu. Zato se Logan prodaje po celom starom kontinentu jer mnogima predstavlja poslednju sansu da kupe nov auto. Kod nas se na auto u neverovatno preteranoj meri gleda kao na statusni simbol pa su vlasnici Logana prakticno "osudjenici" drustva u kojem zive jer njime gube svaki status, sto se iz nekih anti-Logan komentara i moze zakljuciti.

Zar opet harac

pre 18 godina

Bio sam na preporucenom sajtu dacia-logan i sta sam imao da vidim. U Austriji je cena sa PDV (MwSt) i jos nekom dazbinom preko 2.000 eura niza nego kod nas. U Francuskoj i Nemackoj jos niza. Ko se opet ugradio?! Dokle moram da krvavo placan sto zivim ovde i opste razmisljam o nabavci ovog quazi automobila. Sad odustajem. Necu da placam harac ovima koji nas drze u zarobljenistvu i jos nas pljackaju. I da ne zaboravim: Zastava delenda est!

Marko1300

pre 18 godina

Iako je Logan jedan od najruznijih automobila svih vremena, trenutno je, zaista, dobra "prilika" - za slabo stojece Srbe, ali i za prilicno bogatije Evropljane. Auto s petoro vrata i dci motorom za 8.600 evra!? Nepobediva ponuda i - osvezenje na trzistu, zasicenom preskupim zapadnim kolima (mislim da nijedan auto za svakodnevnu upotrebu ne vredi kao 2, ili cak 3 automobila koji sluze istoj svrsi).
Treba pomenuti i odlican nastup daciinog (i renoovog) zastupnika za Srbiju. Ponudili su odlicne uslove prodaje: lizing na licnu kartu, kredit na osnovu obveznica stare stednje (i za nezaposlene!)... Stvarno - svaka cast! Zato su i prodali vise od 5.000 logana prosle godine.
Ponesto i o utiscima o loganu: osim sto je ruzan kao djavo, ne pleni ni materijalima u unutrasnjosti - koji zavrsnom obradom, ali i izgledom (volan), asociraju na starije (ocajne) dacie na osnovi renaulta 12. S groznim iskustvom voznje takvog pick up-a 1.9 d, pomalo sam se stresao kada sam usao u kabinu. Posle je sve bilo u redu. Auto je prostran i prilicno udoban, posebno je pristojan polozaj sedenja na prednjim sedistima (na zadnjim nisam bio). Treba, medjutim, sacekati i videti u kakvom ce stanju biti unutrasnjost posle 100-150.000 km. Pretpostavljam da, ko kupi nov auto, zeli bar toliko da ga vozi. Mada, nedavno sam video oglas: "buba '75. godiste, prvi vlasnik, 9.000 km, 3.300 evra..."
Podatak o kocenju jeste zabrinjavajuci. Rumunske gume "montana" zaista bije glas da slabije prijanjaju za podlogu, ali, pitanje je da li je to jedini uzrok dugackog zaustavnog puta. Stabilnost ne bi trebalo da bude toliko kriticna, s obzirom na tvrdo vesanje. Visina automobila mogla bi, medjutim, da zasmeta, pre svega pri jacim udarima vetra. Treba probati na Brankovom mostu, kad duva kosava.

Nikola Fr

pre 18 godina

Posto sam se nacitao raznih komentara nisam mogao da se ne javim. Neko je postavio pitanje cene Logana i razlika izmedju Srbije i Evrope. Na oficijalnom sajtu www.dacia-logan.com se mogu naci linkovi za sve evropske zemlje u kojima se prodaje Logan i cene svih varijanti i opcija. I pored ostalog moze se videti da se cena razlikuje od drzave do drzave.

@ Djoka. Ti pominjes dve “kategorije” kupaca Logana u Srbiji. Ja sada imam jedan problem, te dve kategorije ljudi koje ti pominjes ne postoje ovde u Francuskoj ali Logana ima, i to svakim danom sve vise, pa ne znam ko ga to ovde kupuje?

Kao sto rekoh ovde u Francuskoj na ulicama ga mozete sve vise videti a ono sto je najzanimljivije nigde nema reklame za ta kola. Pa sta ga to onda prodaje pitam ja one koji pljuju po ovom autu? Slazem se sa mnogim komentarima da nije najlepsi, nije najbrzi, nije najudobniji ali mislim da je odnos ulozeno-dobijeno jako povoljan u slucaju Logana i to ne samo u Srbiji vec i u ovim bogatijim zapadnim drzavama.

Takodje je postavljeno pitanje kvaliteta i dugotrajnosti. Slazem se sa onima koji tvrde da je jos rano o tome govoriti ali posto je Logan ustvari sastavljen od delova koji su vec dugo u upotrebi na ostalim renoovim vozilima i koji su se dobro pokazali, mislim da nece biti vecih problema sa kvalitetom. Uostalom taj auto je namenski konstruisan za istocna trzista sto podrazumeva losije puteve i losiji benzin zar ne?
Pozdrav

Goran

pre 18 godina

"Cudno moj prijatelj vozi golf 1.9 150hp tdi naravno."
Naravno, 1.9 tdi je imao verzije 90, 110, 115, 130, 150, cak i 165 ks, cini mi se. To nije sporno. Preprogramira se elektronika i eto ti X% vise snage ("divljaci" koji to rade za bilo koji motor prosto cvetaju svuda). Nego, danas vise nema 1.9 150 ks VW-a. 1.9 moze da se kupi od 90 i 105 ks i tacka (u Belgiji, neka kaze neko ako ima nesto drugo drugde). Zasto je onda nekad bilo 150? Marketing, verovatno. A i prodao se pokoji takav, za "sportiste".
"Mojim golfom sam od beograda do valjeva imao prosek 3,8l..."
Ja sam vozio golfa 1.9 tdi 100 ks 40.000 km (jednu godinu). Nikad nije prosecna potrosnja bila ispod 5.5. 3.8? Moze biti, ali samo ovako: konstantna mala brzina (npr. 90km/h) po praznom putu (tj. bez kocenja-ubrzavanja). Ali, tako ce i ova dacija biti na 3.8.

Miomir

pre 18 godina

Logan 1.5 dci Ambiance u Hrvatskoj kosta 9.500 evra. Cene drugih novih automobila kod suseda su cesto i nize u odnosu na nase. Pa ko kupuje ovaj auto neka nabaci osmeh, a i neka razume osmeh ljudi iz Integre.

Vozač

pre 18 godina

Auuu MARKO, kakav komentar... Sigurno si se mnogo namučio da ga napišeš... Stvarno ja ne znam kako niko u svetu ne vidi kako su ti nemački automobili krševi, šta ćeš, žive ljudi u mraku! Sreća pa imaju Marka da im otvori oči... Ne znam kakve veze ima uopšte Citroen AX dizel i nemački automobili sa komentarisanjem Dačije dci. Dobro je što se uvek pojavi neki pametnjaković pa svojim komentarima koji nemaju veze sa temom i nas malo razveseli...

sreten

pre 18 godina

Za Sretena malo pojašnjenje. Golf ima kao što si sam rekao 1900 kubika, a ovaj Reno 1500 kako uopšte mozes da ih poredis. To je sramota za tu golfovu kubikazu pogledaj malo opel astru na primer 1.9 150 ks o tome golf moze da sanja jer ima 2.0 od 140 ks.
Cudno moj prijatelj vozi golf 1.9 150hp tdi naravno. Mojim golfom sam od beograda do valjeva imao prosek 3,8l a ukupna potrosnja ne prelazi 5,3
za ostale ne upucene:novi A2 tdi 75hp trosi 2,8l naravno kvalitetnog disela.
pozdrav od sretena

Dule Simic

pre 18 godina

Citam text Autora i pojedine komentare oko Dacie, pa sam hteo samo da navedem zasto ta Kola pa i nisu tako cenjena na Zapadu. Koliko ja znam, taj "famozni" Logan je bio jedan od najlosije testiranih Kola na EURO NCAP testu. Cudi me da Autor to ni u jednoj recenici ne spominje, sto inace imamo cast da citamo kod skoro svakog Renoovog testa. Inace, naglasavam za Zapad, imaju mnogo sigurnija Kola koja sluze istoj nameni kao na primer Toyota Aygo, VW Fox itd. To se isto vidi i po broju prodanih Kola, jer mislim da Dacia Logan nije ni medju prvih 80 rangirana po prodaji u Nemackoj (zato se stalno pitam gde je ta famozna prodaja koja se stalno naglasava, za razliku od drugih kola sa istom cenom). Sto su ta kola u Srbiji zbog PDV-a mnogo skuplja, je nazalost stvar politike.
Mnogo pozdrava od Ljubitelja sigurnih Kola

Dusan

pre 18 godina

Opsiran tekst nema sta. Ipak treba voditi racuna da je u Srbiji plata 200 evra i da je mnogo pristupacniji automabil florida 1.3CW koja sa PDV-om i ugradjenim pogonom na TNG kosta 5500 evra. U obzir se mora uzeti i odrzavanje Dacie koje je oko dvaputa skuplje nego kod floride, dostupnost i cena rezervnih delova. Voleo bih da procitam direktno poredjenje isplativosti u eksploataciji floride 1.3 CW sa pogonom na TNG (recimo Taxi model) i Dacie 1.5cDi i to u slucajevima kada su kupljene na kredit i kada su kupljene za kes. Inace, mada o ukusima ne vredi diskutovati, moje misljenje je da Florida In estetski daleko nadmasuje Daciu Logan.

MARKO

pre 18 godina

Gospoda "nemci" bi trebali malo da prikoce sa njihovim golgovima astrama i ostalim krsevima.
Samo za njihovu informaciju, licno sam se uverio, citroen ax 1.4 diesel je trosio od 3.3-5 litara nafte i prelazili su duplo vise nego njihovi puleni (da ne zaboravim, prvo su morali da ih upale nekako pa tek onda da ih voze)
Vive la france!

John Leslie

pre 18 godina

Ovaj auto je suvise kratko na nasem trzistu i zaista je tesko da bilo ko kvalifikovano moze da govori o trajnosti, kvalitetu i pouzdanosti ovog automobila. Zato oladite malo sa hvalospevima.

Vozač

pre 18 godina

Složio bih se da je Logan sasvim pristojan auto. Poznajem dosta ljudi koji ga imaju, i niko nije imao nekih problema sa njim. Najčešći problem koji se javljao je bio kod vezije 1.6 u ful opremi gde se dešavalo da je posle par stotina kilometara "poludela" instrument tabla pa počela da pali kojekakve lampice bez reda i bez veze. Naravno, kola su bila pod garancijom pa su im u servisu to odradili besplatno za pola sata. Što se tiče verzije sa motorom 1.4 (onaj model koji od opreme nema ništa) nisam čuo niti video da je bilo ko imao nekih problema, samo pali, sipaj i vozi...

mladen

pre 18 godina

Ja sam kupio Logana, i nisam zazalio. Doduse benzinca 1.4 i malo mu nedostaje snage ali moj Ambience ima poprilicnu opremu, tako da je uzivancija voziti ga. Jos jedna stvar. Preporucujem ga visokim ljudima (ja imam preko 2m), pogotovo modele sa mogucnoscu spustanja sedista...

nikola

pre 18 godina

@Zaharije
> A ovaj Punto iz Zastave je takodje auto za razmotriti. Kako mogu da se porede Fiat i Dacia!
Pa poredi Zastavu i Daciu ili Fiat i Reno. Kako se mogu porediti Zastava i Reno?

Wlada

pre 18 godina

Odlican text, ali su informacije jos potpunije kada se procitaju svi komentari. Posebno je interesantno poredjenje zaustavnog puta, medjutim koliko se povecava cena npr sa Continental gumama. Slozio bih se takodje da je glavna prednost Logana carina, jer bez carine bi svi automobili cenovnog ranga oko 11.000e kostali oko 9.000.

sumaher

pre 18 godina

Moram da dodam... Spominju se i drugi modeli automobila. Ja kazem sa pravom. Ali bih dodao jedan sitan detalj. Naime uslovi pod kojim mozete da kupite Daciju su gotovo neverovatni! Bilo koja kupovina bilo kog drugog modela je "nocna mora". Uslovi pod kojima mozete da kupite Daciju su: doneses licnu kartu, ucesce i dovidjenja! U drugim auto kucama ti "presedne" i da pitas uopste sta ti treba od papira... Posebno nervira to sto ljudi koji rade u auto kucama misle da su "bogom dani" i da samim tim sto si dosao kod njih-oni vise nista i ne moraju da rade! Ali greska. Proslo je to vreme. Od sada ako ti prodavac "ne pezi" i ne skida i onako visoku cenu, ne za nase vec i za Evrospke uslove, -nema sta da trazi!
Pozdrav svima

igi

pre 18 godina

Mala digresija vezana za zaustavni put: novi Yaris II se zaustavlja za 35-36m! Sto je recimo za 1m bolje od Porsche Caymana, a za nijansu losije od ostalih "ala" u rangu Porsche-a.

djoka

pre 18 godina

Ja i dalje mislim da je dacia dobra samo za udaranje o zid ako neko hoce da proveri kako air-bag funkcionise u praksi! Bljak bljak fuj fuj.... stvarno mi je muka od ove sklopocije i njenog testiranja po svim mogucim medijima. A jos vise mi je muka od likova koji to kupuju jer su to 2 kategorije: a) jooo kupio sam novo auto i s'd cu ga cuvam da mi potraje jedno petnajes godine jer koj znaje k'd ce kupim sledeci. Zato ce stanem u najbrzu traku i garim ga 60 i
b) jipiii kupio sam nov auto, pazi moz da ide cak 150, aj tolko ce ga vozim i po grad i po selo!
Zato se intenzivno trudim da besne rumunske makine i njihove jos besnije drivere u saobracaju izbegnem kad god je to moguce. A sto se samog logana tice - u auto bildu sam citao uporedni test sa polovnim golfom, oba modela 1.4 i test pocinje u fazonu - uzeli smo najopremljeniji logan i najmanje opremljen golf da bi iole bili uporedivi. Suma sumarum - ovo cudo na 4 tocka smatram luksuznim poljoprivrednim vozilom, nikako necim sto bih ikada iole razmotrio kao opciju bilo kom auto sa bilo kog kontinenta.

pera

pre 18 godina

Zasto niko ne spominje kvalitet karoserije? Sve u tekstu je na mestu, ali karoserija je u najmanju ruku ocajna! Govorim iz licnog iskustva.

Igor

pre 18 godina

@zak hedic
Nisam siguran da taj majstor govori istinu... Tacnije pre bih rekao da laze. Prosto, kod nas je prodaja Logana pocela krajem 2004 - pocetkom 2005, a znacajnije kolicine su prodate tek za vreme i posle sajma automobila 2005. Ovo znaci da su prakticno svi Logani u Srbiji jos uvek pod garancijom. Dok je auto u garanciji, nema sanse da ce iko da rizikuje cak i redovno odrzavanje (a o bilo kakvoj popravci da ne pricam) van ovlascenog servisa. Znaci, prica nekog majstora Mike-Zike koji veselo popravlja Lade i Logane ne pije vodu (ako je prica uopste njegova).

zak hedic

pre 18 godina

Zanima me da li neko ima podatke o tome koliko se ovaj automobil cesto kvari posto mi je jedan majstor kod koga popravljam ladu 110 rekao da i mu logani cesto dolaze na popravku?

Mashinovodja

pre 18 godina

Dobar i čini se prilično objektivan tekst. Meni je ovo dobar izvor informacija jer lično ne poznajem nijednog vlasnika Logana, a već neko vreme razmišljam šta da kupim sledeće. Trenutno vozim Škodu Fabiju (već tri i po godine) i nemam ama baš nikakvih zamerki, ali vreme je da se ipak misli o zameni. Meni je auto pre svega prevozno sredstvo, od kojeg očekujem da me u razumnim uslovima pouzdanosti, udobnosti i bezbednosti preveze od tačke A do tačke B. To je sve (a kako nam se država smanjila, plus problemi s vizama, tačka B je uvek prilično blizu tačke A).
Pošto auto ne shvatam kao stausni simbol, niti kao sredstvo za ispoljavanje svakako izuzetnog, mada nepriznatog talenta za vozača formule 1 (a koji Srbin to nije?), nisu mi toliko važni ni dizajn, ni performanse, ni tehnološka naprednost. Najvažnija od svega mi je pouzdanost i osećaj da kad okrenem ključ, auto će se ponašati tačno onako kako od njega očekujem.
Jedino što Loganu mogu da zamerim jeste ružnoća. Ružan je, onako ćoškast, naročito otpozadi. Čekam da vidim kakav će biti u verziji karavan. Ako cena bude razumna, to će najverovatnije biti moj sledeći auto.

sir oliver

pre 18 godina

@predrag milenkovic
sjajna dopuna inace odlicnog teksta. Ove brojke o zaustavnom putu kod modela koji ciljaju na slican profil kupaca su upravo ono sto je nedostajalo ovom tekstu. A bogami i tekstu u Auto Bildu :-)

Predrag Milenkovic

pre 18 godina

Zaista najbolji tekst do sada. Muka mi je više hvalospeva u našim domaćim časopisima. Vidim da neki ovde pominju Auto Bild, pa upravo je autor vešto uspeo da izbegne pominjanje ove revije u ne baš najboljem kontekstu. Upravo je Auto Bild objavio da je Logan nestabilan i da se prevrće, a kada su Francuzi na istom testu dva dana kasnije dokazali suprotno, Auto Bild se kao kasnije izvinjavao, a šteta je učinjena! Prosečni ljudi nisu dobro informisani, i tada zlurada novinarska rečenica može mnogo da šteti. Pod broj jedan, Auto Bild za Srbiju je objavio da je zaustavni put Logana 50,7 metara, ali isto tako da kada su stavili bolje pneumatike – Continental, zaustavni put se smanjio za 4 metra. Naravno da sve to treba uzeti sa blagom rezervom, ali je manje više realno da Logan sa dobrim gumama sasvim solidno koči, odnosno da se zaustavlja za 46,0 metara i to verzija bez ABS-a. Pošto većina nema predstavu koliko je to u odnosu na neke druge modele, navešću koliko nekim automobilima treba do zaustavljanja pri brzini od 100 km/h.
Na primer, Mercedesu 190 E 1.8 treba 50 metara, Clio 2 staje za 45 m, Mercedes A klase za 44 m (da ne pominjem test severnog jelena, koji isti nije prošao a Logan jeste), Florida 53 m, Peugoet 406 46 m, Daewoo Nubira 51 m, Suzuki Swift 51 m (stari model), Corsa B 47 m, Ford Ka 46 m, itd.
Pa sad gospodo procenite da li rečenica, citiram iz Auto Bilda za Srbiju –"Loganu je trebalo 50,7 m da stane pri brzini od 100 km/h. To je podatak za automobilsku istoriju" – ima opravdanja da bude ovako oštra.
Inače, moj prijatelj tvrdi da mu Logan 1.5 dCi troši 5,5 litara, ali ne mogu da tvrdim da je to baš tako.
Samo napred g.Todoroviću, a nalaženje mana tama gde ih nema, kako vi kažete – tipa loše raspoređene komande (što nije tačno) ostavite drugim novinarima. Ja znam kome ću verovati. Uzgred Auto Bild je solidna revija, ali su "malkice" nagazili Daciu, uostalom Renault "gaze" već dugi niz godina.

Dzoni

pre 18 godina

Citao sam neki test obavljen u italiji gde su sipali istu kolicinu goriva u vise automobila i gledali ko ce najduze da predje sa tim gorivom, sa tim sto su isli jedan za drugim raznim putevima (kombinacija magistralnih i auto puteva ). Dci 1.5 je bio ubedljivo najbolji sa potrosnjom od samo 4.0 litra dok je polo 1.4 tdi imao 4.7 potrosnju a najgora je bila ubedljivo fijesta 1.4 tdci 5.9 sto je bilo cak losije od clija 3 sa benzinskim motorom. E sad moje misljenje je da ovaj motor u daciji nije ovaj najnoviji iz clia 3 nego iz starije generacije jer je ocigledno slabiji a i po merenjima ima vecu potrosnju ceo litar u odnosu na clia 3. Jel zna neko odgovor da li je u daciji motor iz clia 2 ili clia 3?

Goran

pre 18 godina

"Konstantno poredjenje common rail motora sa tdi motorom pocinje da nervira."
Ovaj... TDI je pomenut u jednoj recenici!?
Imam bolje poredjenje: ovo je 1.5 l, to je dosta vise od 1.9. Zasto, Sretene, ne pomenu 1.4 tdi, to je blize? Onda tdi bas i nije jaci, izgleda? Razlike su male (osim, naravno, u ceni). A po ceni npr. Pola 1.4 tdi, ima Klio 1.5 dci/85 ks, koji je, bogami, ispred vajnog tdi.

Dragan NS

pre 18 godina

Za Sretena malo pojašnjenje. Golf ima kao što si sam rekao 1900 kubika, a ovaj Reno 1500 kako uopšte mozes da ih poredis. To je sramota za tu golfovu kubikazu pogledaj malo opel astru na primer 1.9 150 ks o tome golf moze da sanja jer ima 2.0 od 140 ks. Zatim gde je motor koji se ugrađuje u novi focus i c4 1.6 dizel od 110 ks. Shvati da je golf jedna velika prevara, a te priče za malu decu od 4.0 litara potrosnje tog tvog golfa kao iz ličnog iskustva pa dokle vise. To ni clio, c3, corsa male kubikaze ne postizu u praksi. Kraj.

jagodinac

pre 18 godina

Ovi gastarbajteri sto mi prodaju pamet sa uporedjivanjem dacie sa velikim svetskim markama treba da ponovo procitaju tekst i da shvate da je za nase uslove ovo stvarno best buy automobil. Ja najvise na svetu volim bembare ili ti BMW ali i da mi ga pokloni neko ne bih mogao da placam registraciju i da odrzavam jedan takav auto. Sto dovodi do zakljucka ako zelis da zivis u Srbiji i vozis koliko toliko pristojan auto to je upravo ova masina.

Zaharije

pre 18 godina

Mislim da se za ovu razliku od 20% "ugradila" Integra, cini mi se da je u Srbiji Logan skuplji nego igde. Fabija je kudikamo bolji auto od Dacije. A ovaj Punto iz Zastave je takodje auto za razmotriti. Kako mogu da se porede Fiat i Dacia!

Bora

pre 18 godina

Zar mislite da je 10.600 Evra mala para? Kolika je prosecna plata u Srbiji? Zalosno je to, sto "Zastavu" politicari jos drze u zivotu a ceh placa narod. "Zastava" je pocela kao topolivnica i oruzara, neka se toga drzi (po tome su poznati sirom sveta), a auto industriju neka ostave drugima!
Bora

Markus Gronholm

pre 18 godina

Vidim, konacno jedan lepo napisan tekst, barem kada je rec o stilu pisanja - uvazenom kolegi sve cestitke. Ali, na prvi pogled je vidljiva neobjektivnost kod ocenjivanja nedostataka logana. Prva stvar-kocnice ne da nisu vrhunske (zaustavni put od 100 km na sat iznosi 50 metara) nego su katastrofalne! Druga stvar-kada se gazi do daske logan ume da popije i preko 8 litara euro dizela! Treca stvar-nisko smestene komande klimatizacije na centralnoj konzoli nikako nisu funkcionalne kao ni polozaj elektricnih prekidaca prozora! Sto se tice ostalih zapazanja, ona su na mestu logan jeste best buy ali samo za one koji traze veliki automobil, ko se zadovoljava malo manjim, kao sto je npr. novi fiat grande punto (dugacak 403cm) nema sta da razmislja - kvalitet, dizajn, imidz... Sve te stavke su daleko na strani italijanskog proizvodjaca.

Vozac

pre 18 godina

Sve je to prividno dobro i postavlja se pitanje koliko se sa koliko moze zadovoljiti. Pa nigde ni u jednoj ekonomiji nema jeftino a dobro. Sve automobilske kuce prodaju nove automobile sa minusnom marzom a tek kroz odrzavanje i servisirenje nadohnade razliku u ceni vozila i zarade. Kod nas se automobili servisiraju samo dok im traje garancija i kasnije retko kad u ovlascenim servisima. Sve je na njoj ukrsteno.

Ogi

pre 18 godina

Pohvala autoru za jedan praktican tekst za nase prostore. Dacia je definitivno dobra kupovina u ovom trenutku, iako bih se licno veoma tesko odlucio za ovaj model. Razlozi tome su jedino sto imam srece da vozim automobile vise klase. Da je slucaj drugaciji, razmisljao bih o ovom autu. Mislim da je najveci problem upravo ono sto je autor vec napomenuo: kako pobediti (neslavno) ime Dacia?Generalno govoreci, deluje mi da su kod nas ljudi konacno poceli polako da menjaju svoje stereotipove i stavove. Poceli su da razmisljaju o ustedi novca kupujuci nov, solidan, lep i relativno pouzdan auto za male pare. Bravo za Daciu. Jedino na ovakav nacin moze manja firma da se suprostavi velikim i mocnim auto-oligopolima,a to je niska cena-solidan kvalitet.

Oliver

pre 18 godina

Ovo sto je Dacia napravila mogla je i nasa Zastava godinama ranije, samo da su pametniji ljudi vodili kako tu fabriku tako i ovu zemlju.Z 10 je trebalo mnogo ranije da se pojavi. To bi tada bio Punto 1, ili neki drugi model neke druge fabrike, svejedno. U svakom slucaju fabrika bi radila, radnici bi primali plate, drzava bi imala priliv deviza od izvoza itd.

Dragan

pre 18 godina

Od sledeće godine VW napušta TDI koncept motora i prelazi na common rail motore. A što se tiče Logana za naše uslove idealan auto, jedina prava konkurencija biće mu Zastava 10.

vlade

pre 18 godina

Auto koji vredi kupiti. Napravljen je za nerazvijene države sa lošom infrastrukturom ali je iznenađujuča dobra prodaja u zapadnoj Evropi, naročito u Nemačkoj i Francuskoj. Ljudi polako shvataju da na tržištu ima i boljih auta od nemačkih. Neverovatno je kako se Nemci trude da prevrne svaki auto koji nije njihov i u tome su čak preterali. Upravo zbog toga nemačke auto revije i ADAC gube na kredibilitetu!

aleksa

pre 18 godina

Korektno napisan tekst. Dodao bih kritiku da se po pravilu ne ocenjuje utisak koji auto ostavlja u voznji, kako se u njemu sedi, da li su komande pozicionirane kako treba i sl. Nije sve u tome da li auto kosta 8.600 ili 9.500 EUR, ako u njemu sedite tako lose kao u Nemackim kolima (uporno prave kola za velike brzine, u kojim se za upravljacem sedi za karlicom - tezistem zabacenim daleko dole, a kolenima visoko). Ne spomenuste karavan verziju koja stize na jesen. U kombinaciji sa dizel agregatom ne vidim iole ozbiljnijeg konkurenta. Za to cu i sam biti musterija verovatno. Ocativija je bolja ali ne duplo koliko je i skuplja.

UGY

pre 18 godina

Prvo svaka cast na neutralnom tekstu. Naveli ste jednu interesantu cinjenicu, da ga Njemacka konkurencija namjerno lazno predstavlja. Cini mi se da je AutoBild (izdanje za SiCG) krenuo takvim putem (samim tim izgubio jednog citaoca).

Treba li da se sjetimo VW i Skode? Sada vidimo sta ta ista Skoda radi u Velikoj Britaniji i kakve ocjene dobija! Po meni, to sto Logan ne nosi Renoov znak je samo prednost bas zbog ovog gore primjera. Dobro je da postoji povezanost ali i distanca izmedju Renaulta i Dacia, sto zbog kvaliteta, sto zbog velike cijenovne razlike.

Mozda bi nasa Zastava trebala da slijedi slican put Dacia-e, ali ostavimo to za neku drugu priliku...

sreten

pre 18 godina

Konstantno poredjenje common rail motora sa tdi motorom pocinje da nervira. Ne zelim da tvrdim kako je tdi bolji ali po onome sto ovde vidim nije tesko zakljuciti da je ovaj 1.5 litarski common rail po odnosu snaga potrosnja daleko ispod nekih tdi motora. Primer: VW tdi 1,9 110hp i 230 Nm gura golfa teskog 1300kg
do 190km/h i ubrzava za nekih 10s. a pritome trosi 4.0-5.0-6.4 pri tome moram napomenuti da su ove cifre potpuno realne jer ovo pisem iz iskustva. Ovaj rumun je solidan auto za male pare ali daleko od dobrog automobila.
Pozdrav iz Göppingena

nemanja

pre 18 godina

I ja se pridruzujem pohvalama - najbolji tekst do sada. Normalno, pohvale i dileru koji je ustupio auto dovoljno dugo da mogu svi detalji da se uoce.
Logan mi je odvratan, ali je pametno napravljen i postojanje takvog auta moze da promeni neke stvari u auto industriji.

Nemos

pre 18 godina

"Best buy" za prosečnog vozača u Srbiji. Prosečni vozač kod nas razmišlja na sledeći način, OK je:
-veliki prtljažnik (kad mu staviš plin i dalje je velik) na uštrb zadnje preglednosti;
-dosta prostora u kabini na uštrb dizajna i aerodinamike;
-robustnost i ekonomičnost na uštrb sportskih karakteristika;
-ako dajem pare na opremu nek to bude za bezbednost (air-bag, ABS) i za manje nervoze i znoja u nepodnošljivoj gužvi BG saobraćaja(klima, servo upravljač);
-rumunske gume! Krljaću ih na suvom dok ću za zimu da kupim jevtine a dobre Tigar WinterA;
-plastika i dizajn enterijera koliko god da su loši bolji su od bilo kojeg Zastavinog modela osim Z10 koji je zato nešto skuplji i ne ispunjava sve ovo drugo gore navedeno;
Za naše kupce mislim da je šteta što ne postoji verzija sa feldnama od 14" jer taj promer je odgovarajući za tu klasu vozila, a i gume i feldne su izdržljivije i jevtinije od onih od 15" što je bitno znajući stanje naših puteva a i ulica.
Mislim da je šteta što ne postoji i dizelaš sa radnom zapreminom od 1.9L jer bi sa njim Srbin, kad potrpa familiju prtljag i hranu u auto i krene na more u CG, možda mogao ponekog i da pretekne, sa ovim od 1.5L teško. 1.9L dizelaš bi pritom i dalje bio znatno ekonomičniji od Zastava i Lada na koje je taj prosečan srpski vozač navikao.

Velibor

pre 18 godina

Autor je naveo da je trag kocenja kod Logana nesto duzi od konkurencije, po merenjima Auto Bilda to je oko 52 m zaustavnog traga pri kocenju sa brzine od 100 km/h, isto tako je autor naveo da je to delimicno zbog loseg kvaliteta Rumunskih guma koje se serijski ugradjuju. Mene sad zanima za koliko se duzina kocenja moze smanjiti ako se montiraju kvalitetni pneumatici?

Marko NS

pre 18 godina

Svaka cast za ovako dobru i nepristrasnu kritiku Logana. Izuzetno mi je drago sto su "njihova velicanstva" VolksWagen,Opel... uzdrmani pojavom Logana. Pa nemoze gospodo Nemci da napravite auto i da ga prodate za 20.000E i da vam je cista zarada skoro 10.000E. Konacno je i nas narod poceo racinalno da razmislja i ne kupuje krseve sa preko 100.000km na satu za 10.000E. Moram samo da dodam da se ne slazem da Logan benzinac nije tako dobra kupovina kao dizel. Ako u benzinca ugradite plin (1.200E i pritom vam vazi garancija) stedite ipak vise nego sa dizelom. Servis je jeftiniji, nemate problema sa kvalitetom goriva kao sa dizelom. I naravno manje vas kosta registracija, a motor je dugotrajniji. Plinski uredjaj pri prodaji vredi isto kao i dizel.

Misko

pre 18 godina

Odlican tekst. Vec sam vas jednom pohvalio i evo to radim opet. Kada je rec o automobilima veoma je vazna nepristrasnost u ocenjivanju. Na kraju jedna molba. Napisite molim Vas jedan clanak o zameni starih automobila za nove. Da li je tu potrebno da se dopuni nasa postojeca zakonska regulativa kako bi to islo kao u Evropi. Pozdrav, Misko.

sumaher

pre 18 godina

Mogu slobodno da kazem-najbolji text do sada!I to bez ikakvog preterivanja. Sve detalje i iz automobila, okoline, sa svih testova+licni utisak... Verujte mi-prevazisli ste sami sebe!
E sada, zasto je na ovom "osiromasenom" trzistu bas Rumunska DACIA best buy-to je drugo pitanje. Kljuc mozda lezi (i licno sam 100% siguran!) u onih 20% carine. Da je ovaj auto jos za tih 20-ak % skuplji-verujem da bi se 90% ljudi koji su je sada kupili, razmislili dobro da li da je kupe ponovo! Ja je i dalje ne volim, licno mi se ne svidja ali je stvarno ne "best buy" , nego "best buy" na kvadrat! Pozdrav svima

Predrag Milenkovic

pre 18 godina

Zaista najbolji tekst do sada. Muka mi je više hvalospeva u našim domaćim časopisima. Vidim da neki ovde pominju Auto Bild, pa upravo je autor vešto uspeo da izbegne pominjanje ove revije u ne baš najboljem kontekstu. Upravo je Auto Bild objavio da je Logan nestabilan i da se prevrće, a kada su Francuzi na istom testu dva dana kasnije dokazali suprotno, Auto Bild se kao kasnije izvinjavao, a šteta je učinjena! Prosečni ljudi nisu dobro informisani, i tada zlurada novinarska rečenica može mnogo da šteti. Pod broj jedan, Auto Bild za Srbiju je objavio da je zaustavni put Logana 50,7 metara, ali isto tako da kada su stavili bolje pneumatike – Continental, zaustavni put se smanjio za 4 metra. Naravno da sve to treba uzeti sa blagom rezervom, ali je manje više realno da Logan sa dobrim gumama sasvim solidno koči, odnosno da se zaustavlja za 46,0 metara i to verzija bez ABS-a. Pošto većina nema predstavu koliko je to u odnosu na neke druge modele, navešću koliko nekim automobilima treba do zaustavljanja pri brzini od 100 km/h.
Na primer, Mercedesu 190 E 1.8 treba 50 metara, Clio 2 staje za 45 m, Mercedes A klase za 44 m (da ne pominjem test severnog jelena, koji isti nije prošao a Logan jeste), Florida 53 m, Peugoet 406 46 m, Daewoo Nubira 51 m, Suzuki Swift 51 m (stari model), Corsa B 47 m, Ford Ka 46 m, itd.
Pa sad gospodo procenite da li rečenica, citiram iz Auto Bilda za Srbiju –"Loganu je trebalo 50,7 m da stane pri brzini od 100 km/h. To je podatak za automobilsku istoriju" – ima opravdanja da bude ovako oštra.
Inače, moj prijatelj tvrdi da mu Logan 1.5 dCi troši 5,5 litara, ali ne mogu da tvrdim da je to baš tako.
Samo napred g.Todoroviću, a nalaženje mana tama gde ih nema, kako vi kažete – tipa loše raspoređene komande (što nije tačno) ostavite drugim novinarima. Ja znam kome ću verovati. Uzgred Auto Bild je solidna revija, ali su "malkice" nagazili Daciu, uostalom Renault "gaze" već dugi niz godina.

Dragan

pre 17 godina

Posedujem Daciu Logan 1.6 Laureat Pack sa kojom sam presao tek 7500km. Za sada sam prezadovoljan onim sto sam dobio za ulozen novac! Apsolutna preporuka svima! Imao sam priliku pre kupovine svog Logana da vozim jos dva Logana (oba su benzinci) koji su presli 55.000km i 110.000km (inace vlasnici su moji poznanici koji taksiraju u BG-u) i nisam primetio ama bas nikakvu razliku izmedju mog novog auta i njihovih! Naravno, kod njih su "kederi", narocito na zadnjim vratima, malo vise pohabani u odnosu na moje ali to je sve sto sam primetio. Motor indenticno vuce, udobnost u voznji je ista cak sam prijatno iznenadjen i odsustvom bilo kakvog skripanja unutar kabine koju sam iskreno ocekivao posle ovoliko predjenih kilometara. Na kraju bih samo mogao toplo da preporucim svima koji kupuju auto ove cenovne kategorije da iskoriste mogucnost kupovine bez carine do nove godine! Auto naravno nije bez mane (ne poseduje sportske karakteristike, zvucna izolacija prvenstveno od tockova mmogla je biti bolja, buka motora iznad 130km/h pocinje da smeta, preglednost pri voznji u nazad je malo manja od ocekivane) ali svakako ne zaostaje za konkurencijom iz svoje klase, "SAMO" je jeftiniji i po mom misljenju nudi vise nego sto trenutno kosta! I na kraju, ovo je auto koji kosta do 10-ak hiljada EUR zavisno od verzije, i od njega ne treba ocekivati karakteristike auta koji su duplo skuplji! Mislim da je ovaj auto odlican kompromis CENE i PERFORMANSI!

Sladjan

pre 16 godina

Nakon citanja teksta a narocito komentara nisam mogla da se uzdrzim a da i ja ne prokomentarisem. Tekst je sjajan, nepristrasan i delom zbog njega suprug i ja razmisljamo o kupovini Logana. Strasno je kako su se neki citaoci, a "poznavaoci" automobila i guma prolupetali. Niko ne tvrdi da je Logan najbolji auto ali je sigurno bolji od tamo nekog polovnjaka (pa neka bude i BMW) koga je neko drndao godinama, onda ga je uvezao neko ko ga je malo frizirao, premotao kilometrazu i uvalio nekom naivcini. E taj ce tek za godinu dana da shvati da mora da ulozi jos koju hiljadu eura da ga dovede u normalno stanje. Pa nek Logan bude los koliko kazete ali je to sto vidite to i dobijete.

Bane

pre 18 godina

Ja bih hteo svu ovu gospodu koja ima negativno misljenje o Loganu i koji pisu u stilu "pre cu da kupim polovni Golf 4 ili novi Jaris" da pitam sledece:
Gospodo, koliko vi to zaradjujete pa mislite i pisete tako i sta da kupi obican covek kao ja koji ima platu od 250 evra!?Ja nemam vise i izgleda da necu imati vise u skorijoj buducnosti, a ovo i nije auto za "japije" koji rade za 500 i vise evra. Ja sam porodican covek i ne zanima me da li auto ima 110KS ili ubrzanje od 10s - mene zanima da se sto jeftinije vozim i da sto duze vozim auto u dobrom stanju.

Dejan

pre 17 godina

Samo jedno pitanje za vlasnike... Da li znate koliko litara goriva ostaje u rezervoaru kada se upali lampica za rezervu? :) Hvala unapred!

Dragan NS

pre 18 godina

Za Sretena malo pojašnjenje. Golf ima kao što si sam rekao 1900 kubika, a ovaj Reno 1500 kako uopšte mozes da ih poredis. To je sramota za tu golfovu kubikazu pogledaj malo opel astru na primer 1.9 150 ks o tome golf moze da sanja jer ima 2.0 od 140 ks. Zatim gde je motor koji se ugrađuje u novi focus i c4 1.6 dizel od 110 ks. Shvati da je golf jedna velika prevara, a te priče za malu decu od 4.0 litara potrosnje tog tvog golfa kao iz ličnog iskustva pa dokle vise. To ni clio, c3, corsa male kubikaze ne postizu u praksi. Kraj.

Veselin

pre 17 godina

Izgleda da loše mišljenje o Loganu imaju samo likovi koji ga ne poseduju a za idelan auto smaraju formulu 1 ili tako štogod. Porediti babe i žabe je uvek bilo zaludno pa tako porediti polovan (ma kako dobar) i nov (ma kako loš) auto je zaludno.

Prvo o potrebama: Treba mi auto za vožnju od tačke A do tačke B - najekonomičnije i najbezbednije. Ni jedan auto bez obzira na aktivne i pasivne bezbednosne sisteme nije dovoljno dobar ako ste loš vozač i ako divljate ulicama - i u ferariju ili * (zameni * za svoj najomiljeniji model kola) se gine. Navozao sam se svega i svačega od jugića prelomljenog na pola koga je na gomili držala kuka za vuču (što je pokazao generalni servis kada je ista skinuta i sve se raspalo) i to sa 800-900 kg papira preko kombija do debele mečke. Sada uvek vozim u granicama ograničenja i poslednjih 10 godina prilično bogatog vozačkog staža nekoliko puta sam izbegao katastrofu, ali ne zato što je auto bezbedan nego što vozim bezbedno - čak ni sa krljavim jugom nisam imao takvih problema ali sam se sa golfom slupao i to žestoko i opet svojom krivicom a ne krivicom auta.

Bdw. Imamo u porodici 128. 16 godina staru - koja je na otvorenom putu potrošila u maju ove godine oko 6l/100km - ali vožnja oko 80-90km/h dakle recept za malu potrošnju nije besan motor koji fenomenalno ubrzava (neko reče da mica EVO VII troši oko 40 l/100km
Ipak i 7-8 je mnogo bolje od 40.

2. Treba mi dovoljno veliki auto da mogu da smestim sve stvari moje male porodice posebno kolica za bebu - ko god je pokušavao u puntoliki auto da stavi kolica zna koliki je to problem.

3. HOĆU NOV auto. Ne mogu da podnese više ziku majstora i popravke koje su dovoljne samo da stignem kući a kad opet upalim auto pokvari se nešto drugo.

4. Imam odlično iskustvo prvog vlasnika (128) i očajno iskustvo n-tog vlasnika (golf III) i opet hoću da budem prvi vlasnik.

5. Slučajno znam našta liče vozila koja uvozi jedan naš renomirani uvoznik polovnih vozila - njhovo carinsko skladište je ispod mog prozora - to su sve havarisana vozila i to ne malo već prilično. Drugo je pitanje kako ta vozila postanu nehavarisana u "odličnom" stanju.

6. Imam drugara koji nikad ali nikad ne ide kod majstora dok se ne pokvari toliko da ga više nije moguće voziti. I on na kraju prodaje svoja vozila ovcama koje ošiša za ogromne novce

Iz svega ovog u moj uži izbor mi ulaze Z10, logan, getz, i još po neki. Od svih logan ima najmanje negativnih ocena. I što je naj važnije zadovoljava moje potrebe i mogu da ga platim. I još nešto nismo svi alonso ili šumi pa da nam tebaju milisekunde. Meni je sasvim dovoljno da stignem na odredište živ i zdrav (a u tome mi kola neće pomoći već samo pamet u mojoj glavi - naravno uvek se dešavaju nesreće kao u onom tunelu u hrvackoj- u takvim situacijama ni tenk ne pomaže).

Marko NS

pre 18 godina

Svaka cast za ovako dobru i nepristrasnu kritiku Logana. Izuzetno mi je drago sto su "njihova velicanstva" VolksWagen,Opel... uzdrmani pojavom Logana. Pa nemoze gospodo Nemci da napravite auto i da ga prodate za 20.000E i da vam je cista zarada skoro 10.000E. Konacno je i nas narod poceo racinalno da razmislja i ne kupuje krseve sa preko 100.000km na satu za 10.000E. Moram samo da dodam da se ne slazem da Logan benzinac nije tako dobra kupovina kao dizel. Ako u benzinca ugradite plin (1.200E i pritom vam vazi garancija) stedite ipak vise nego sa dizelom. Servis je jeftiniji, nemate problema sa kvalitetom goriva kao sa dizelom. I naravno manje vas kosta registracija, a motor je dugotrajniji. Plinski uredjaj pri prodaji vredi isto kao i dizel.

Predrag Veselinović

pre 18 godina

@ XkillerX
Ili nisi dobro pročitao tekstove, ili namerno ne želiš da vidiš neke činjenice. Ali krenimo redom:
Prvo, razlika u ceni nije 3.000, već 3890 evra. Opcija metalik boje kod Kia je 460, kod Logana 240. Dakle, ukupno gledano razlika u ceni je 4110 evra !!!
Drugo, lepo si rekao Kia ima duplo jači, ali ne i bolji motor. Uostalom ko gleda broj KS, taj ne treba da kupuje dizelaše.
Treće, kočnice kod Kie jesu bolje, ali ne duplo. Uz bolje pneumatike kod Logana, razlika u zaustavnom putu sigurno ne bi bila viša od 5-6 metara.
Treće, kod opreme si totalno omašio. Kia ne da nema duplo više, nego ima mnogo, mnogo (trilion puta :)) manje opreme. Za razliku od Logana, Kia nema bord kompjuter, nema alufelne, nema 4x15W CD muziku, nema električne grejače retrovizora, nema aluminijumsku konzolu u kokpitu, i povrh svega toga Logan ima centralno daljinsko zaključavanje, a Kia "samo" centralnu bravu.
Četvrto, tačno je da Kia daje 3, a Dacia 2 godine garanciju. Dakle, ipak nije duplo.
Peto, dizajn je definitivno stvar ukusa, mada bih se složio da je Kia lepša. Međutim, ukoliko uzmeš verziju sa istim prtljažnim prostorom (hečbek model), i Kia će dosta izgubiti na svojoj "eleganciji". Posebno što ni Logan nimalo nije loš frontalno. Ono što je po meni problematično kod Logana što se tiče izgleda, jeste visoki zadnji gepek i dizajn zadnjih svetala, eto i ja da ne dužim dalje...
Takođe, "zaboravio" si da napomeneš "veoma razgranatu" servisnu mrežu Kie, kao i opciju da se na rezervne delove čeka tričavih mesec-dva! Naravno, poznato je da 95% delova, Logan deli sa Meganom i Cliom, tako da je cela Renault logistika na raspolaganju i Loganu. Čudi me da po ovom kriterijumu nisi upoređivao automobile, jer je post-prodajna usluga od ekstremne važnosti!
Konačno, jedino će tržište dati konačnu objektivnu ocenu o uspešnosti ova dva automobila. Doduše, više je nego jasno da je na svom početku Logan (blago je reći) oduvao svoje i bliže i dalje konkurente. Tako da ipak razmisli da li si dovoljno pozvan da procenjuješ koja kupovina ima neshvatljivog ili nema nikakvog smisla možda ti ne prepoznaje
I na kraju, još jednom ću ponoviti zaključak iz svog prethodnog komentara:
Dokle god nema carine na Logan, on će biti best buy u svom, ali i širem segmentu modernih dizelaša!
Toliko od mene za sada. Pozdrav za sve racionalne kupce automobila :)

MARKO-VW

pre 17 godina

Auto polako ulazi u drugu godinu eksploatacije i još uvek se niko nije žalio... Za te pare odličan auto i za one što hoće auto za osnovne potrebe.

sumaher

pre 18 godina

Mogu slobodno da kazem-najbolji text do sada!I to bez ikakvog preterivanja. Sve detalje i iz automobila, okoline, sa svih testova+licni utisak... Verujte mi-prevazisli ste sami sebe!
E sada, zasto je na ovom "osiromasenom" trzistu bas Rumunska DACIA best buy-to je drugo pitanje. Kljuc mozda lezi (i licno sam 100% siguran!) u onih 20% carine. Da je ovaj auto jos za tih 20-ak % skuplji-verujem da bi se 90% ljudi koji su je sada kupili, razmislili dobro da li da je kupe ponovo! Ja je i dalje ne volim, licno mi se ne svidja ali je stvarno ne "best buy" , nego "best buy" na kvadrat! Pozdrav svima

Igor

pre 18 godina

Ja bih zeleo ovde da razbijem jos jednu veliku zabludu koja ocigledno egzistira na ovim prostorima vezano za brend Dacia i za model pod imenom Logan.
Naime, Dacia kao samostalni entitet ne postoji od 1999. godine, prosto jer je tada bankrotirala. U dogovoru sa vladom Rumunije, Renault je otkupio 99% vrednosti tadasnje Dacie. Spremajuci se za proizvodnju koncepta X-90 (ono sto danas poznajemo kao Logan), Renault je u obnovu postrojenja u Mioveni ulozio preko pola milijarde dolara i jos uvek ulaze.
Poslednji model projektovan izvorno u Daciji bio je model Nova (ukljucujuci i verziju SupeRNova) a zatim i restilizovana Solenza. Do pocetka proizvodnje Logana, proizvodnja Solenze posluzila je kao pilot test u cilju dostizanja odgovarajuceg kvaliteta proizvodnje.
Dacija danas egzistira samo kao brend u okviru Renault-Nissan alijanse. Slican status u okviru alijanse ima recimo i Samsung Motors Corp.
Logan se na razlicitim trzistima prodaje pod razlicitim brendovima. Negde kao Dacija, negde kao Renault. Isti model se u ovom trenutku proizvodi na dva mesta: Mioveni u Rumuniji (Dacia) i Moskva u Rusiji (Avtoframos). U toku naredne dve godine zapocece i proizvodnja u Iranu, zatim u Indiji za trzista sa volanom na desnoj strani kao i u Kini u postojecim Nissanovim postrojenjima.
Znaci, Logan je rumunski automobil isto onoliko koliko je novi Swift madjarski, Astra Classic II ceski, Toyote za evropsko trziste francuske, nova WV Jetta meksicka, WV Fox brazilski a pojedini modeli Renaulta turski itd. Ocigledno da samo neko ko je zaspao pre 30 godina pa se sada probudio moze da predje preko cinjenice koja se zove globalizacija. Firme teze profitu, a za krajnjeg kupca je irelevantno da li je konkretan proizvod sklapao Nemac, Francuz, Spanac, Madjar, Rumun, Srbin, Ceh, Slovenac, Turcin, Kinez ili Meksikanac ako su u proizvodnom procesu ispostovani zadati nivoi kvaliteta i ako je kontrola kvaliteta adekvatno sprovedena.
Upravo usled ove cinjenice, bespredmetno je u ovom trenutku pominjati Daciu u bilo kakvom negativnom kontekstu. Sve zamerke (i objektivne i subjektivne) koje se mogu uputiti Loganu kao konkretnom modelu autombila mogu jedino ici na racun Renaulta. Medjutim, brojke prodaje govore da je Renaultov koncept jeftinog porodicnog automobila prihvacen izvan svih ocekivanja. U toku 2005 prodato je preko 140.000 Logana, a to je tek prva godina prodaje. U svakom slucaju i vise nego dovoljno da Logan zasluzi svoje mesto na spisku vozila na globalnom sajtu Renault-a: http://www.renault.com/renault_com/en/main/40_VEHICULES_ET_SERVICES/10_VEHICULES/

Bora

pre 18 godina

Zar mislite da je 10.600 Evra mala para? Kolika je prosecna plata u Srbiji? Zalosno je to, sto "Zastavu" politicari jos drze u zivotu a ceh placa narod. "Zastava" je pocela kao topolivnica i oruzara, neka se toga drzi (po tome su poznati sirom sveta), a auto industriju neka ostave drugima!
Bora

MARKO

pre 18 godina

Gospoda "nemci" bi trebali malo da prikoce sa njihovim golgovima astrama i ostalim krsevima.
Samo za njihovu informaciju, licno sam se uverio, citroen ax 1.4 diesel je trosio od 3.3-5 litara nafte i prelazili su duplo vise nego njihovi puleni (da ne zaboravim, prvo su morali da ih upale nekako pa tek onda da ih voze)
Vive la france!

Hedovi

pre 18 godina

Uf ovi komentari stvarno ima svakojakih. Generalno sto bi rekao jedan covek sa nekog foruma "da su mi se obozavaoci njemackih polovnjaka popeli na Frusku Goru". Sve u svemu svasta ljudi pricaju i lupetaju.
Imate ljudi internet pa pogledajte okolo i ne iznosite netacne podatke. Neko je spominjao najgori rezultat na Euro NCAp testu.Ko hoce neka pogleda, Logan je dobio 3 zvezdice, a one dve je izgubio zbog nepostojanja bocnih jastuka. Da je njih bilo sigurne su 4 zvezdice a mozda za dlaku i peta. Ko ne veruje neka pogleda tekst o testiranju Logana na NCAP-ovom zvanicnom sajtu http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=221
I stvarno su ga bili nemci preterali sa iznosenjem gluposti oko logana (renoa), a koliko vidim i dalje to cine. A ovi gore komentari su simpaticni... Ljudi su sentimentalno vezani za svabske polovnjake i kao da im je krivo sto ljudi ne kupuju polovne automobile sa kojima onda muce muku po raznim servisima. Sve koje znam da su kupili te odlicno ocuvane nemacke polovnjake su se vec naplacali popravki da je to cudo jedno.....

Igor

pre 18 godina

Ja bih samo jednom za svagda (mada je to ocigledno nemoguce), pokusao da razbijem dileme oko EuroNCAP testa.

Prva bitno stvar je da postoje kategorije automobila. Pogledajte sajt i procitajte detaljno test proceduru (fajlovi u PDF formatu koji mogu da se preuzmu). Prvo sto pise u opisu testa je da se ne mogu uporedjivati rezultati automobila iz razlicitih kategorija. U sklopu ocenjivanja uzimaju se ocitane fizicke vrednosti sa test lutke, detaljno se studira usporeni snimak i konsultuju eksperti i zatim se, u zavisnosti od klase automobila, dodeljuje odredjen broj bodova.
Koga mrzi to da cita, ima sekciju FAQ gde je sve to objasnjeno "narodnijim" jezikom.
Prema tome, uporedjivanje automobila iz kategorije "Small Family Cars" kojoj pripada Logan i automobila iz kategorije "Superminis" kojoj pripadaju malisani tipa Toyote Aygo, Peugeota 107, ili recimo Fabie je potpuno bespredmetno.
Lako je zakljuciti koliko ova poredjenja nemaju smisla ako se pogleda aktuelni BMW serije 5 koji ima cetiri zvezdice u kategoriji "Executive Cars". Da li bilo ko normalan moze da tvrdi da je taj automobil manje siguran od Peugeota 1007!?
U opisu crash rezultata za Logana pise da su ocitane povecane vrednosti pritiska na grudni kos i zabelezena losa dislokacija noznih komandi sto moze dovesti do povrede stopala. Glava i abdomen su i pri frontalnom i pri bocnom sudaru u "zelenom" polju. Jos jednom, ove vrednosti odnose se na automobil koji je testiran u kategoriji "Small Family Cars". Pogledajte koji se jos modeli tu nalaze, uporedite njihove rezultate i cene tih automobila (posebno cene autombila sa nivoom opreme koriscene prilikom testa).
Predlozio bih redakciji da napise jedan tekst posvecen EuroNCAP testovima, kako bi se izbegla buduca poredjenja bez smisla.

Topaz

pre 18 godina

Ljudi, shvatite, sirotinje je sve vise i vise po Evropi i mnogi stanovnici zapadne Evrope vise ne razmisljaju o svom statusu u drustvu. Zato se Logan prodaje po celom starom kontinentu jer mnogima predstavlja poslednju sansu da kupe nov auto. Kod nas se na auto u neverovatno preteranoj meri gleda kao na statusni simbol pa su vlasnici Logana prakticno "osudjenici" drustva u kojem zive jer njime gube svaki status, sto se iz nekih anti-Logan komentara i moze zakljuciti.

Željko

pre 18 godina

Neko je pitao koji su standardi podržani, pa da kažem: benzinac je EURO-4, a dizelaš je EURO-3. Inače, već 7 meseci vlasnik sam Logan-a 1.6MPI LaureatePack (u prevodu: full oprema ) i mogu reći da sam za sada prezadovoljan. Prešao sam 8.500km i nisam imao apsolutno nikakvih problema do sada. Prosečna potrošnja u lokalu je oko 7L, možda koji gram više ako se malo nagazi gas. Relaciju od Smed. Palanke do Čačka (preko Kragujevca ) i nazad, oko 130km, prešao sam sa 12.5L benzina, a to je oko 5.4L na 100km u proseku. Smatram to sasvim zadovoljavajućim rezultatom. Kada bih sada ponovo kupovao auto, ponovo bih kupio Logan-a i ponovo benzinca. Nekako nemam poverenja u naše dizel gorivo.
Auto je za svaku pohvalu, ni jednom mi se nije desilo da zavergla, čak i na -15 stepeni totalno zaledjen upalio je "kao mina". Vozim ga po katastrofalnim putevima Smederevske Palanke i okoline ( palančani znaju o čemu govorim ). Malo je bučniji nego što bi trebalo ( preko rupa se baš čuju točkovi ), a u kabini još uvek ništa nigde nije ni škripnulo od plasnike. Znači, kada bi putevi bili ok i buka bi nestala jer motor i nije toliko bučan ako ga baš ne gazite preko 130. Komforan je i nije toliko ružan, meni je zadnji kraj baš simpatičan. Inače u decembru sam kupio i jedan Jugo 1.1 IN koji je do prvog servisa (1500km ) već uspeo da pokvari pumpu za vodu i da pokida membranu na pumpi za gorivo pa je curelo na sve strane i bilo ga je nemoguće upaliti kada se ohladi. Sad mi Vi recite, šta kupiti u Srbiji ako baš niste bogati. Mislim da je odgovor jasan, Logan je pravi izbor. Kada ukinu carinu i na druge aute, onda ću možda i razmisliti, ali sada, Logan je definitivno jedina varijanta, mogo bolja od Zastave 10 jer je i mnogo veća i komfornija. Ne znam kakav je novi Grande Punto, on je možda još i dobra varijanta, mada ja više poverenja imam u Renault nego u Fiat.
Na Laoganu imam Michelin pneumatike 15 cola na alu felnama (to se dobija u full opremi ). Koči sasvim pristojno, nisam primetio da se loše ponaša, mada sam se malo čudno osećao kada mi se prvi put aktivirao ABS (ali to je već nedostatak mog iskustva sa ABS-om, a ne mana Logana ). Nisam neki stručnjak, samo pokušavam da razmišljam logično. Kažem, opet bih kupio Logana, auto sa tim nivoom opreme i veličinom prostora u prtljažniku i kabini ne može te naći za te pare.
Takodje, neko je pitao koji se motori ugradjuju u Logana: benzinac je iz Clio II modela, a dizelaš iz Clio III modela. Koliko znam, menjač je sa Lagune II, a vešanje sa novog Modusa.
Verujem da sam bio od pomoći, ako Vas zanima još nešto, pitajte.

Goran

pre 17 godina

Pre nego što sam kupio Focus 1.8 TDCI ghia, razmišljao sam se o tome da uštedim malo (mnogo) para i uzmem Logan 1.5 DCI laureat. Medjutim, presudilo je u korist fokusa to što Logan nema jači dizel motor, i što mu se zadnje sedište ne preklapa (ovo definitivno).

Što se tiče izgleda, o ukusima se ne raspravlja. Meni Logan nije ni lep ni ružan, ali isto tako i novi fokus. Auto nikad ne kupujem zbog izgleda. Ko voli da kupuje lepe a glupe automobile i ima lepe a glupe devojke, njegova stvar, neka slobodno smatra da je u faca. Takodje srdačno pozdravljam sve one koji smatraju da je Dacia kanta a da su oni face sa svojim golfovima ili šta već voze.

Zoran

pre 16 godina

Rasprava o ukusima i potenciranju jednih na uštrb drugih karakteristika. Prodaja govori sama za sebe, pogotovo na zapadu jer smo mi specifični. Ipak, uopšteno da dodirnem one koji forsiraju polovnjake kao i one koji zlonamerno upoređuju (ovde slikovito, babe i žabe). KIA, da li je to proizvođač modela PRIDE (nije pored, nego ponos, ni manje ni više). To vam je ono đubre koje ste mogli da kupite za slične pare kao Logana, a koje je nakon 3 godine totalno i na svim mogućim i nemogućim mestima zarđalo. Zaustavni put? Ja sam porodični čovek, i, za mene je auto stvar koja pored podmetača za dupe i četiri točka, mora da ima još nešto. Mesta za decu. Mesta za prtljag. I, moja računica potrošnje, za ovdašnje piroćance je: koliko treba goriva da se iz A tačke u B tačku preveze 5-oro ljudi i 500-tinjak litara zepremine tereta. Ako ijedan Polo, Golf, Getz ili Yaris... to uspeju za manje od duplo više goriva, ja ih izedem sa tablicama. Upoređivati dvo-fotelje sa ugrađenim air-bagovima i četiri točka sa "pravim" autom je beskorisno, čak i ako fotelja ima kraći zaustavni trag. Po meni, kad se saberu dva i tri zaustavna traga koja su potrebna da se preveze ista količina glava i tereta... mogu da se uporede fotelje sa točkovima i kola. Glupo je? Pa jeste, ali, u dve ili tri ture, dva ili tri puta je veći rizik da treba takvo kočenje, računajte na to. Znam da ovo renaultovo čudo ladno u dobrom stanju gazi 300000km uz održavanje u servisu, kod nas (benzin-na plin), za dizel se ne bi usudio zbog kvaliteta. Limarija je i dalje enigma, mora imati slabe strane, ali uklopljene u cenu, sve u svemu.... dogodiće se kao i sa Felicijama, kupiš, voziš i prodaš po istoj ceni (kad se izjednače takse)...

Velibor

pre 18 godina

Autor je naveo da je trag kocenja kod Logana nesto duzi od konkurencije, po merenjima Auto Bilda to je oko 52 m zaustavnog traga pri kocenju sa brzine od 100 km/h, isto tako je autor naveo da je to delimicno zbog loseg kvaliteta Rumunskih guma koje se serijski ugradjuju. Mene sad zanima za koliko se duzina kocenja moze smanjiti ako se montiraju kvalitetni pneumatici?

vlade

pre 18 godina

Auto koji vredi kupiti. Napravljen je za nerazvijene države sa lošom infrastrukturom ali je iznenađujuča dobra prodaja u zapadnoj Evropi, naročito u Nemačkoj i Francuskoj. Ljudi polako shvataju da na tržištu ima i boljih auta od nemačkih. Neverovatno je kako se Nemci trude da prevrne svaki auto koji nije njihov i u tome su čak preterali. Upravo zbog toga nemačke auto revije i ADAC gube na kredibilitetu!

jagodinac

pre 18 godina

Ovi gastarbajteri sto mi prodaju pamet sa uporedjivanjem dacie sa velikim svetskim markama treba da ponovo procitaju tekst i da shvate da je za nase uslove ovo stvarno best buy automobil. Ja najvise na svetu volim bembare ili ti BMW ali i da mi ga pokloni neko ne bih mogao da placam registraciju i da odrzavam jedan takav auto. Sto dovodi do zakljucka ako zelis da zivis u Srbiji i vozis koliko toliko pristojan auto to je upravo ova masina.

Igor

pre 18 godina

@zak hedic
Nisam siguran da taj majstor govori istinu... Tacnije pre bih rekao da laze. Prosto, kod nas je prodaja Logana pocela krajem 2004 - pocetkom 2005, a znacajnije kolicine su prodate tek za vreme i posle sajma automobila 2005. Ovo znaci da su prakticno svi Logani u Srbiji jos uvek pod garancijom. Dok je auto u garanciji, nema sanse da ce iko da rizikuje cak i redovno odrzavanje (a o bilo kakvoj popravci da ne pricam) van ovlascenog servisa. Znaci, prica nekog majstora Mike-Zike koji veselo popravlja Lade i Logane ne pije vodu (ako je prica uopste njegova).

Zar opet harac

pre 18 godina

Bio sam na preporucenom sajtu dacia-logan i sta sam imao da vidim. U Austriji je cena sa PDV (MwSt) i jos nekom dazbinom preko 2.000 eura niza nego kod nas. U Francuskoj i Nemackoj jos niza. Ko se opet ugradio?! Dokle moram da krvavo placan sto zivim ovde i opste razmisljam o nabavci ovog quazi automobila. Sad odustajem. Necu da placam harac ovima koji nas drze u zarobljenistvu i jos nas pljackaju. I da ne zaboravim: Zastava delenda est!

Kuzmanovic Dragan, Beograd

pre 18 godina

Pohvale za tekst. Jedan sam od onih koji o Loganu imaju pozitivno misljenje (pogotovo nakon konsultacija sa velikim brojem taksista...). Najblaze decje bolesti su do sada izlecene, a vreme ce svakako pokazati ostalo. Garancija je velika stvar. Posle garancije...? Idem na rizik, ali jedna stvar je sigurna - kupujem auto sa "cistim" brojacem kilometraze. Istina, koci nesto slabije nego moderni automobili, ali svakako bolje koci nego matori Opel Kadett, Zastava 101 ili Citroen Saxo, za cijim sam volanima do sada bio. Sto se tice nestabilnosti pri brzinama iznad 130 km/h..., 120km/h mi je sasvim dovoljno. Slicne sumnje su postojale kada se pojavila Skoda Felicia. Pozdrav svima!

Bane

pre 18 godina

Danas sam bio u Integri sa namerom da isprobam Logana sa 1.5dci motorom. Inace, da se zna: trenutno u porodici imamo 2 automobila: Fiat punto II 1.9elx i Renault megane karavan 1.6, 16V. Namera mi je sledeca: megan je 1999 godiste i u ful je opremi, ali je presao 120.000 km. Logicno razmisljanje: potrosnja ovog motora je blizu 11 litara po gradu, sto je jako skupa voznja za nas standard. Ugradnja plina, obzirom da ima plasticnu usisnu glanu je 1.000 evra. Treba da promenim gume - min. 400 evra, akumulator, 100 evra znaci vec smo na 1.500 evra, pod uslovom da se nista ne pokvari, a to se kod polovnog vozila nikad ne zna... uz dodatak od oko 2.000 evra dobijam nov auto, po prostranosti isti ili gotovo veci od megana (putnici pozadi imaju definitivno vise mesta za noge u Loganu nego u Meganu, skoro isti prtljaznik (mogu da stanu decja kolica, kabastiji prtljag... I sto je najvaznije izuzetan, izdrzljiv i stedljiv motor i 0 kilometara na cajgeru! + 2 godine garancije na motor bez obzira na predjeni broj kilometara i 6 godina garancije na limariju... A racunao sam da me jos godisnje usteda na gorivu (prelazim oko 20.000 km) izadje oko 800 evra... Pa vi vidite racunicu. BTW prodajem megana karavana 1.6, 16V u fulu, (vozio ga ja a pre mene Bog te pita ko i kako) za 6.500 evra, pa izvolite kupite kvalitetnog polovnjaka...
A, da, zaboravio sam, probao sam logana danas - bas ovoga od 1.5 koga nameravam da kupim... 70% stvari u kokpitu je identicno mom meganu, tako da prelazak nece biti bolan, a vuce isto kao i ovaj moj od 1.6. Za ne poverovati! Samo da "udam" megana i Logan je moj !

dule

pre 18 godina

Zanima me da li je moguce uvesti daciju logan direktno iz Rumunije. Tamo je osnovna cena oko 5.000evra. Ako na to dodam i 18% poreza, izadje 5.900. I jos recimo 200-300 za ostale troskove to ispadne rilicno jeftinije nego u Integri.

sreten

pre 18 godina

Konstantno poredjenje common rail motora sa tdi motorom pocinje da nervira. Ne zelim da tvrdim kako je tdi bolji ali po onome sto ovde vidim nije tesko zakljuciti da je ovaj 1.5 litarski common rail po odnosu snaga potrosnja daleko ispod nekih tdi motora. Primer: VW tdi 1,9 110hp i 230 Nm gura golfa teskog 1300kg
do 190km/h i ubrzava za nekih 10s. a pritome trosi 4.0-5.0-6.4 pri tome moram napomenuti da su ove cifre potpuno realne jer ovo pisem iz iskustva. Ovaj rumun je solidan auto za male pare ali daleko od dobrog automobila.
Pozdrav iz Göppingena

Ogi

pre 18 godina

Pohvala autoru za jedan praktican tekst za nase prostore. Dacia je definitivno dobra kupovina u ovom trenutku, iako bih se licno veoma tesko odlucio za ovaj model. Razlozi tome su jedino sto imam srece da vozim automobile vise klase. Da je slucaj drugaciji, razmisljao bih o ovom autu. Mislim da je najveci problem upravo ono sto je autor vec napomenuo: kako pobediti (neslavno) ime Dacia?Generalno govoreci, deluje mi da su kod nas ljudi konacno poceli polako da menjaju svoje stereotipove i stavove. Poceli su da razmisljaju o ustedi novca kupujuci nov, solidan, lep i relativno pouzdan auto za male pare. Bravo za Daciu. Jedino na ovakav nacin moze manja firma da se suprostavi velikim i mocnim auto-oligopolima,a to je niska cena-solidan kvalitet.

sumaher

pre 18 godina

Moram da dodam... Spominju se i drugi modeli automobila. Ja kazem sa pravom. Ali bih dodao jedan sitan detalj. Naime uslovi pod kojim mozete da kupite Daciju su gotovo neverovatni! Bilo koja kupovina bilo kog drugog modela je "nocna mora". Uslovi pod kojima mozete da kupite Daciju su: doneses licnu kartu, ucesce i dovidjenja! U drugim auto kucama ti "presedne" i da pitas uopste sta ti treba od papira... Posebno nervira to sto ljudi koji rade u auto kucama misle da su "bogom dani" i da samim tim sto si dosao kod njih-oni vise nista i ne moraju da rade! Ali greska. Proslo je to vreme. Od sada ako ti prodavac "ne pezi" i ne skida i onako visoku cenu, ne za nase vec i za Evrospke uslove, -nema sta da trazi!
Pozdrav svima

clio 1.5dCi 82

pre 18 godina

OK, ja vozim svoj drugi po redu Renault i to iz dva razloga. Prvo sto sam zadovoljan kvalitetom Renault-a a drugo je to sto mi se svidjaju modeli ove fabrike. Verujem da je Renault napravio odlican posao sa Loganom i definitivno je pravi izbor za nekoga ko zeli da kupi nov automobil po skoro smesnoj ceni! Dakle ja smatram da je opravdan svaki euro ulozen u Logan. Razmislite malo: za cenu jednog Golfa V mozete kupiti dva Logana. Kako neko rece: dvaput je dvaput.

Predrag Veselinović

pre 18 godina

Milane, niko nije ni rekao da troši u gradu 5 litara. Fabrička specifikacija je 5,8 litara (dakle takoreći 6) plus što svi malo lažu oko potrošnje. E sad, gradska vožnja u "fabričkim uslovima" nije isto što i vožnja Brankovim mostom ili ulicom Kneza Miloša u 8 sati ujutro.
Sad bi se i ja malo osvrnuo na toliko pominjani Logan. Definitivno kako je i autor teksta rekao "vredi više, nego što košta" i to može da zahvali pre svega necarinjenju. Dakle, ja sam jako zainteresovan za kupovinu, samo se još nisam odlučio da li da pazarim dizela ili benzinca 1,4 sa plinom!?
Međutim, ima nekih stvari koje mi dosta smetaju pre svega sa Integra Motorsom. Preko telefona su bili dosta hladni, da ne kažem neljubazni, iz čega sam ja trebao da izvedem zaključak „imam puno posla, nemoj da gnjaviš, ajde se raspitaj, pa donesi pare i kupi, da ne pričamo u prazno...“
Drugo, jedino kod nas se može Logan kupiti u fiksnim paketima opreme, bez opcija za pojedinačnu kupovinu neke opreme. OK, pomirio sam se nekako sa tim i odlučio sam se za Laureat opremu. Međutim, onda upoređujući cene između Ambince Pack opreme i Laureat video sam da je ta razlika kod benzinca 900€, a kod dizelaša 1.000€. Onda sam pažljivije pogledao i ostale pakete opreme i video da ima još takvih nelogičnosti. Na ovu moju primedbu u Integri mi ništa nisu odgovorili, već su mi rekli da je to cenovnik i „take it, or leave it“. Tek onda mi je bilo jasno zašto se oprema prodaje isključivo u paketima, a ne pojedinačno kao u svim drugim zemljama. Dakle, da bi i na opremi mogli da mešetare. Posle svega ovoga, entuzijazam mi je naglo splasnuo. Ne znam, videću šta ću da radim i hoću li uopšte kupovati.
A lepo kaže Dinkić, trgovačke marže i trgovački bezobrazluk je uvek prepreka da krajnji potrošač oseti recimo smanjenje proizvodjačke cene ili pozitivne efekte necarinjenja industrijske robe izmedju dve države.

Prle

pre 17 godina

Ja sam '79.to godiste i zgodan sam macak kao i frajer :) i uzimam logana dizela za 10.940 evra, tutto.
Meni je lep. A jos ako uzmes dobru boju, kao sto nema velikog izbora. Kres test - u rangu golfa IVke, kocnice dobre, sada su i gume miselin ili kontinental, sto je odlicno. Treba prestati sa lecenjem kompleksa preko auta. Ovo je i vise nego odlican auto za taj novac. Pozdrav

Djordje

pre 16 godina

Prijatelji LOGAN-a,
Iako posle dosta vremena od objave osnovnog teksta o LOGAN-u, mogu samo dodati : sa LOGANOM 1,6 za 2 godine sam presao skoro 50.000 km.
Izuzetan auto !
Sada kupujem LOGAN-a sa 7 sedista, normalno sa dizel motorom 1,5.
Srećno svima

aleksa

pre 18 godina

Korektno napisan tekst. Dodao bih kritiku da se po pravilu ne ocenjuje utisak koji auto ostavlja u voznji, kako se u njemu sedi, da li su komande pozicionirane kako treba i sl. Nije sve u tome da li auto kosta 8.600 ili 9.500 EUR, ako u njemu sedite tako lose kao u Nemackim kolima (uporno prave kola za velike brzine, u kojim se za upravljacem sedi za karlicom - tezistem zabacenim daleko dole, a kolenima visoko). Ne spomenuste karavan verziju koja stize na jesen. U kombinaciji sa dizel agregatom ne vidim iole ozbiljnijeg konkurenta. Za to cu i sam biti musterija verovatno. Ocativija je bolja ali ne duplo koliko je i skuplja.

sir oliver

pre 18 godina

@predrag milenkovic
sjajna dopuna inace odlicnog teksta. Ove brojke o zaustavnom putu kod modela koji ciljaju na slican profil kupaca su upravo ono sto je nedostajalo ovom tekstu. A bogami i tekstu u Auto Bildu :-)

Mashinovodja

pre 18 godina

Dobar i čini se prilično objektivan tekst. Meni je ovo dobar izvor informacija jer lično ne poznajem nijednog vlasnika Logana, a već neko vreme razmišljam šta da kupim sledeće. Trenutno vozim Škodu Fabiju (već tri i po godine) i nemam ama baš nikakvih zamerki, ali vreme je da se ipak misli o zameni. Meni je auto pre svega prevozno sredstvo, od kojeg očekujem da me u razumnim uslovima pouzdanosti, udobnosti i bezbednosti preveze od tačke A do tačke B. To je sve (a kako nam se država smanjila, plus problemi s vizama, tačka B je uvek prilično blizu tačke A).
Pošto auto ne shvatam kao stausni simbol, niti kao sredstvo za ispoljavanje svakako izuzetnog, mada nepriznatog talenta za vozača formule 1 (a koji Srbin to nije?), nisu mi toliko važni ni dizajn, ni performanse, ni tehnološka naprednost. Najvažnija od svega mi je pouzdanost i osećaj da kad okrenem ključ, auto će se ponašati tačno onako kako od njega očekujem.
Jedino što Loganu mogu da zamerim jeste ružnoća. Ružan je, onako ćoškast, naročito otpozadi. Čekam da vidim kakav će biti u verziji karavan. Ako cena bude razumna, to će najverovatnije biti moj sledeći auto.

igi

pre 18 godina

Mala digresija vezana za zaustavni put: novi Yaris II se zaustavlja za 35-36m! Sto je recimo za 1m bolje od Porsche Caymana, a za nijansu losije od ostalih "ala" u rangu Porsche-a.

Branko

pre 18 godina

Vidim ja nova podela Srbalja: prvo Miloš Obilić / Vuk Branković, pa Partizan / Zvezda, a sada i Logan / polovni Golf 4 1.9 "tedei".

Raif

pre 16 godina

Imam takvog Logana 2godine.Motor je izvanredan pravi Renov ali za karoseriju nisam toliko zadovoljan previse osetljiva na ogrebotine.Sto se tice potrosnje zadoviljan sam potrosnjom jer sam predhodno vozio Audi 80 automatik.A jedan od komentatora napominje da ovi iz Integra motors stvarno su neljubazni kad sam posetio salon u Beogradu i raspitao se za kupovinu preko stare devizne stednje trazili su dodatnu dokumentaciju posto su predhodno videli da sam sa Kosova a u Vrnjackoj banji sam to lako obavio i zavrsio za dva dana.Moj savet da ko namerava da kupi ovaj dizel automobil nece se pokajati.

Nemos

pre 18 godina

"Best buy" za prosečnog vozača u Srbiji. Prosečni vozač kod nas razmišlja na sledeći način, OK je:
-veliki prtljažnik (kad mu staviš plin i dalje je velik) na uštrb zadnje preglednosti;
-dosta prostora u kabini na uštrb dizajna i aerodinamike;
-robustnost i ekonomičnost na uštrb sportskih karakteristika;
-ako dajem pare na opremu nek to bude za bezbednost (air-bag, ABS) i za manje nervoze i znoja u nepodnošljivoj gužvi BG saobraćaja(klima, servo upravljač);
-rumunske gume! Krljaću ih na suvom dok ću za zimu da kupim jevtine a dobre Tigar WinterA;
-plastika i dizajn enterijera koliko god da su loši bolji su od bilo kojeg Zastavinog modela osim Z10 koji je zato nešto skuplji i ne ispunjava sve ovo drugo gore navedeno;
Za naše kupce mislim da je šteta što ne postoji verzija sa feldnama od 14" jer taj promer je odgovarajući za tu klasu vozila, a i gume i feldne su izdržljivije i jevtinije od onih od 15" što je bitno znajući stanje naših puteva a i ulica.
Mislim da je šteta što ne postoji i dizelaš sa radnom zapreminom od 1.9L jer bi sa njim Srbin, kad potrpa familiju prtljag i hranu u auto i krene na more u CG, možda mogao ponekog i da pretekne, sa ovim od 1.5L teško. 1.9L dizelaš bi pritom i dalje bio znatno ekonomičniji od Zastava i Lada na koje je taj prosečan srpski vozač navikao.

Dragan

pre 18 godina

Od sledeće godine VW napušta TDI koncept motora i prelazi na common rail motore. A što se tiče Logana za naše uslove idealan auto, jedina prava konkurencija biće mu Zastava 10.

zak hedic

pre 18 godina

Zanima me da li neko ima podatke o tome koliko se ovaj automobil cesto kvari posto mi je jedan majstor kod koga popravljam ladu 110 rekao da i mu logani cesto dolaze na popravku?

mladen

pre 18 godina

Ja sam kupio Logana, i nisam zazalio. Doduse benzinca 1.4 i malo mu nedostaje snage ali moj Ambience ima poprilicnu opremu, tako da je uzivancija voziti ga. Jos jedna stvar. Preporucujem ga visokim ljudima (ja imam preko 2m), pogotovo modele sa mogucnoscu spustanja sedista...

Vozač

pre 18 godina

Složio bih se da je Logan sasvim pristojan auto. Poznajem dosta ljudi koji ga imaju, i niko nije imao nekih problema sa njim. Najčešći problem koji se javljao je bio kod vezije 1.6 u ful opremi gde se dešavalo da je posle par stotina kilometara "poludela" instrument tabla pa počela da pali kojekakve lampice bez reda i bez veze. Naravno, kola su bila pod garancijom pa su im u servisu to odradili besplatno za pola sata. Što se tiče verzije sa motorom 1.4 (onaj model koji od opreme nema ništa) nisam čuo niti video da je bilo ko imao nekih problema, samo pali, sipaj i vozi...

sreten

pre 18 godina

Za Sretena malo pojašnjenje. Golf ima kao što si sam rekao 1900 kubika, a ovaj Reno 1500 kako uopšte mozes da ih poredis. To je sramota za tu golfovu kubikazu pogledaj malo opel astru na primer 1.9 150 ks o tome golf moze da sanja jer ima 2.0 od 140 ks.
Cudno moj prijatelj vozi golf 1.9 150hp tdi naravno. Mojim golfom sam od beograda do valjeva imao prosek 3,8l a ukupna potrosnja ne prelazi 5,3
za ostale ne upucene:novi A2 tdi 75hp trosi 2,8l naravno kvalitetnog disela.
pozdrav od sretena

Marko1300

pre 18 godina

Iako je Logan jedan od najruznijih automobila svih vremena, trenutno je, zaista, dobra "prilika" - za slabo stojece Srbe, ali i za prilicno bogatije Evropljane. Auto s petoro vrata i dci motorom za 8.600 evra!? Nepobediva ponuda i - osvezenje na trzistu, zasicenom preskupim zapadnim kolima (mislim da nijedan auto za svakodnevnu upotrebu ne vredi kao 2, ili cak 3 automobila koji sluze istoj svrsi).
Treba pomenuti i odlican nastup daciinog (i renoovog) zastupnika za Srbiju. Ponudili su odlicne uslove prodaje: lizing na licnu kartu, kredit na osnovu obveznica stare stednje (i za nezaposlene!)... Stvarno - svaka cast! Zato su i prodali vise od 5.000 logana prosle godine.
Ponesto i o utiscima o loganu: osim sto je ruzan kao djavo, ne pleni ni materijalima u unutrasnjosti - koji zavrsnom obradom, ali i izgledom (volan), asociraju na starije (ocajne) dacie na osnovi renaulta 12. S groznim iskustvom voznje takvog pick up-a 1.9 d, pomalo sam se stresao kada sam usao u kabinu. Posle je sve bilo u redu. Auto je prostran i prilicno udoban, posebno je pristojan polozaj sedenja na prednjim sedistima (na zadnjim nisam bio). Treba, medjutim, sacekati i videti u kakvom ce stanju biti unutrasnjost posle 100-150.000 km. Pretpostavljam da, ko kupi nov auto, zeli bar toliko da ga vozi. Mada, nedavno sam video oglas: "buba '75. godiste, prvi vlasnik, 9.000 km, 3.300 evra..."
Podatak o kocenju jeste zabrinjavajuci. Rumunske gume "montana" zaista bije glas da slabije prijanjaju za podlogu, ali, pitanje je da li je to jedini uzrok dugackog zaustavnog puta. Stabilnost ne bi trebalo da bude toliko kriticna, s obzirom na tvrdo vesanje. Visina automobila mogla bi, medjutim, da zasmeta, pre svega pri jacim udarima vetra. Treba probati na Brankovom mostu, kad duva kosava.

Dusan

pre 18 godina

Postoje ljudi kojima treba auto iz prakticnih razloga a ne da se pokazuju. Ja licno bih kupio pre Zastavu 10 pod uslovom da italijani rade kontrolu kvaliteta jer je: manja, ja vozim po Beogradu i to je strasno vazno
bolja preglednost,
daleko bolje ubrzanje od 80-120, pogledajte uporedni test u SAT reviji,
lepsi je,
delovi ce verovatno biti jeftiniji,
Inece mozda kupim i Daciu, stvarno se dosta dobija za te pare, a novi auto je novi auto. Ja kad prodajem nesto svoje prodajem zato sto ne valja, tako da ako kupujete nesto polovno mozete kupiti svakakve probleme.
Suluda su poredjenja golfa i Dacie kada je golf duplo skuplji. Sa daciom se mogu porediti samo florida, hyndai getz, skoda fabia, matiz, fiesta, kia, panda i sl.
Kada kupujete polovan golf to vam je kao kada zenite lepu zenu od 40 godina. Mozda je ona lepsa od neke od 20 ali sta ce biti kada ova od 20 bude imala 35 a ova od 40-55.

legenda

pre 18 godina

Ne mogu da verujem, danas sam na ulici u Becu video jednog Logana! Kad ono, kada sam malo bolje pogledao, videh da nosi beogradske tablice. Koji trip.

djoka

pre 18 godina

Ja i dalje mislim da je dacia dobra samo za udaranje o zid ako neko hoce da proveri kako air-bag funkcionise u praksi! Bljak bljak fuj fuj.... stvarno mi je muka od ove sklopocije i njenog testiranja po svim mogucim medijima. A jos vise mi je muka od likova koji to kupuju jer su to 2 kategorije: a) jooo kupio sam novo auto i s'd cu ga cuvam da mi potraje jedno petnajes godine jer koj znaje k'd ce kupim sledeci. Zato ce stanem u najbrzu traku i garim ga 60 i
b) jipiii kupio sam nov auto, pazi moz da ide cak 150, aj tolko ce ga vozim i po grad i po selo!
Zato se intenzivno trudim da besne rumunske makine i njihove jos besnije drivere u saobracaju izbegnem kad god je to moguce. A sto se samog logana tice - u auto bildu sam citao uporedni test sa polovnim golfom, oba modela 1.4 i test pocinje u fazonu - uzeli smo najopremljeniji logan i najmanje opremljen golf da bi iole bili uporedivi. Suma sumarum - ovo cudo na 4 tocka smatram luksuznim poljoprivrednim vozilom, nikako necim sto bih ikada iole razmotrio kao opciju bilo kom auto sa bilo kog kontinenta.

Wlada

pre 18 godina

Odlican text, ali su informacije jos potpunije kada se procitaju svi komentari. Posebno je interesantno poredjenje zaustavnog puta, medjutim koliko se povecava cena npr sa Continental gumama. Slozio bih se takodje da je glavna prednost Logana carina, jer bez carine bi svi automobili cenovnog ranga oko 11.000e kostali oko 9.000.

Goran

pre 18 godina

"Cudno moj prijatelj vozi golf 1.9 150hp tdi naravno."
Naravno, 1.9 tdi je imao verzije 90, 110, 115, 130, 150, cak i 165 ks, cini mi se. To nije sporno. Preprogramira se elektronika i eto ti X% vise snage ("divljaci" koji to rade za bilo koji motor prosto cvetaju svuda). Nego, danas vise nema 1.9 150 ks VW-a. 1.9 moze da se kupi od 90 i 105 ks i tacka (u Belgiji, neka kaze neko ako ima nesto drugo drugde). Zasto je onda nekad bilo 150? Marketing, verovatno. A i prodao se pokoji takav, za "sportiste".
"Mojim golfom sam od beograda do valjeva imao prosek 3,8l..."
Ja sam vozio golfa 1.9 tdi 100 ks 40.000 km (jednu godinu). Nikad nije prosecna potrosnja bila ispod 5.5. 3.8? Moze biti, ali samo ovako: konstantna mala brzina (npr. 90km/h) po praznom putu (tj. bez kocenja-ubrzavanja). Ali, tako ce i ova dacija biti na 3.8.

Dragan NS

pre 18 godina

Gorane hvala što si primetio kakve netačne podatke iznosi Sreten i pri tom naveo činjenice iz sopstvenog iskustva sa golfom. Probao sam i ja golfa ok auto malo pretvrd, ali ni moja baba da ga vozi ne moze ispod 5 litara. Ako ga normalno vozis na otvorenom i pri tom ima 1900 kubika pa to je svako imao priliku da proba. Ne bih da napadam Sretena, ali ljudi budimo realni pa koji to auto od 1,3 tone troši 3,8 litara goriva pa gde to ima? Nije mi jasno kako polo sa 1.4 dizelom troši 4,7 litara dizela na otvorenom, a 1.9 dizel 3,8 litara?! Pa gde je tu logika i zdrav razum? O tom nasviravanju 1.9 tdi više nema smisla pričati Goran je sve objasnio. Imas brate za golfa 5 2.0 sdi od 75 ks, 1.9 tdi od 105 ks, i 2.0 tdi od 140 ks sve ostalo je budž van fabrike ili po narudžbi. Reno na primer ima 2.0 dizela od 175 ks e to je posao trenutno su zaznuli i BMW 2.0 od 163 ks.

borislav

pre 18 godina

Logan nema 5 vrata vec 4. To mu je i najveca mana. Gepek je ogroman (za svaku pohvalu), ali se unutra ne moze ubaciti nista vece od putne torbe. To je steta. Ne znam kad ce izaci karavan verzija, ali to bih voleo da vidim, probam, kupim. :-)

sasa

pre 18 godina

Logan je ok, ali mislim da je uvoznik pomalo previse nekorektan-pre mesec dana je povecao cene za oko 200 evra u proseku-samo se pitam zasto? Dobro ako neko da 8000 evra dace i tih 200 ali stvar je u odnosu prema musterijama.

Igor

pre 18 godina

Slozio bih se sa Predragom Veselinovicem u vezi njegovog zapazanja o poslovanju Integra Motorsa. U celom okruzenju Logan se prodaje tako sto kupac kao polaznu tacku ima definisane pakete opreme, ali onda samostalno bira pojedine opcije. Jedino Integra Motors ima taj "take it or leave" pristup. Mislim da ce im se takvo ponasanje obiti o glavu na duzi rok. Zahvaljujuci bescarinskom sporazumu nase zemlje sa Rumunijom, Logan je oslobodjen carine, medjutim njegova cena je, paradoksalno, ista ili veca nego u okruzenju (recimo u Hrvatskoj) gde je uracunata i carina. Znaci, ovu razliku uzima Integra Motors kao ekstra marzu. Bilo bi lepo kada bi se ovde oglasio i neko od zvanicnika Integre da iznese njihov stav (kao sto je to uradio direktor prodaje Kie).

Misko

pre 18 godina

Odlican tekst. Vec sam vas jednom pohvalio i evo to radim opet. Kada je rec o automobilima veoma je vazna nepristrasnost u ocenjivanju. Na kraju jedna molba. Napisite molim Vas jedan clanak o zameni starih automobila za nove. Da li je tu potrebno da se dopuni nasa postojeca zakonska regulativa kako bi to islo kao u Evropi. Pozdrav, Misko.

nemanja

pre 18 godina

I ja se pridruzujem pohvalama - najbolji tekst do sada. Normalno, pohvale i dileru koji je ustupio auto dovoljno dugo da mogu svi detalji da se uoce.
Logan mi je odvratan, ali je pametno napravljen i postojanje takvog auta moze da promeni neke stvari u auto industriji.

UGY

pre 18 godina

Prvo svaka cast na neutralnom tekstu. Naveli ste jednu interesantu cinjenicu, da ga Njemacka konkurencija namjerno lazno predstavlja. Cini mi se da je AutoBild (izdanje za SiCG) krenuo takvim putem (samim tim izgubio jednog citaoca).

Treba li da se sjetimo VW i Skode? Sada vidimo sta ta ista Skoda radi u Velikoj Britaniji i kakve ocjene dobija! Po meni, to sto Logan ne nosi Renoov znak je samo prednost bas zbog ovog gore primjera. Dobro je da postoji povezanost ali i distanca izmedju Renaulta i Dacia, sto zbog kvaliteta, sto zbog velike cijenovne razlike.

Mozda bi nasa Zastava trebala da slijedi slican put Dacia-e, ali ostavimo to za neku drugu priliku...

Oliver

pre 18 godina

Ovo sto je Dacia napravila mogla je i nasa Zastava godinama ranije, samo da su pametniji ljudi vodili kako tu fabriku tako i ovu zemlju.Z 10 je trebalo mnogo ranije da se pojavi. To bi tada bio Punto 1, ili neki drugi model neke druge fabrike, svejedno. U svakom slucaju fabrika bi radila, radnici bi primali plate, drzava bi imala priliv deviza od izvoza itd.

John Leslie

pre 18 godina

Ovaj auto je suvise kratko na nasem trzistu i zaista je tesko da bilo ko kvalifikovano moze da govori o trajnosti, kvalitetu i pouzdanosti ovog automobila. Zato oladite malo sa hvalospevima.

Dusan

pre 18 godina

Opsiran tekst nema sta. Ipak treba voditi racuna da je u Srbiji plata 200 evra i da je mnogo pristupacniji automabil florida 1.3CW koja sa PDV-om i ugradjenim pogonom na TNG kosta 5500 evra. U obzir se mora uzeti i odrzavanje Dacie koje je oko dvaputa skuplje nego kod floride, dostupnost i cena rezervnih delova. Voleo bih da procitam direktno poredjenje isplativosti u eksploataciji floride 1.3 CW sa pogonom na TNG (recimo Taxi model) i Dacie 1.5cDi i to u slucajevima kada su kupljene na kredit i kada su kupljene za kes. Inace, mada o ukusima ne vredi diskutovati, moje misljenje je da Florida In estetski daleko nadmasuje Daciu Logan.

Vozač

pre 18 godina

Auuu MARKO, kakav komentar... Sigurno si se mnogo namučio da ga napišeš... Stvarno ja ne znam kako niko u svetu ne vidi kako su ti nemački automobili krševi, šta ćeš, žive ljudi u mraku! Sreća pa imaju Marka da im otvori oči... Ne znam kakve veze ima uopšte Citroen AX dizel i nemački automobili sa komentarisanjem Dačije dci. Dobro je što se uvek pojavi neki pametnjaković pa svojim komentarima koji nemaju veze sa temom i nas malo razveseli...

socius

pre 18 godina

Kakav status? O čemu ti uopšte pišeš? Nadam se da si mislio na image. A ako nisi onda bi trebalo da znaš da za društveni status treba mnogo više od neke gomile lima. A i suze ronim za evropskom sirotinjom u rumunskom brendu.
Kako ti samo pade na pamet ta teorija? A da,recesija.
Ove rasprave oko logana se, čini mi se, uvek pretvaraju u prepucavanja ponosnih vlasnika nemačkog narodnog (a u našem nacinalnom parku, reče čovek, statusnog) brenda i ljudi kojima logan i nije baš toliko loša varijanta za kupovinu.
Usput, nisam vlasnik logana, mada ne bi se bunio da padnem na društvenoj lestvici pa da iz svog starog clia sednem u rumunjski renault, onako sirotinjski.

Slobodan

pre 18 godina

Neki od vas ovde ne mogu sebi da priznaju da je jedna Dacia napravila dosta dobar automobil. Koliko je meni poznato u ovoj rubrici ste mogli nekoliko puta da pročitate kako je Logan prošao na testu, ili se možda varam. A kad smo kod tog testa, Logan je osvojio 3 zvezdice, sto je vise od Esvorta VI koji je osvojio samo 2 zvezdice, ili Golf III koji nije ni išao na taj test. Da li gospoda draga znate da ima dosta modernih automobila koji uopšte nisu bili na testu. Pre svega zato što to proizvođač nije dozvolio. Idite lepo na www.euroncap.com pa utvrdite sami koji su to modeli. Logan je prosečno siguran automobil od onih koji koštaju slično ili malo više. Pomenuti mališani, Peugeot 107 košta osetno više od Logana a ima "zujalicu" od 3 cilindra. Nije uvek lako prihvatiti istinu, ali vreme će pokazati ko je bio u pravu. Pozdrav svima.

Zedo

pre 18 godina

Zanimljivo je da na svim forumima nakon nekoliko poruka počinje širokopojasno prepucavanje i vređanje.
A sad malo i ja: I onda se još pojavi lik Dušan koji poredi Floridu In (e, bre, koje je to ime "IN"?) i Logan. Kao lepša je Florida od Dačije. Čoveče, imaš li ti oči?
Dačija je ultra ružan auto, pogotovo pozadi, ali Florida i njena unutrašnjost, poluge žmigavca i brisača?
Za tu vrstu ružnoće i nefunkcionalnosti, kvalitet sedišta (npr) - jednostavno ne postoji reč.
Dačija je ružna, nije čak ni jeftina (malo opremljenije verzije), ali predstavlja solidno rešenje za naše uslove. Ja da imam te pare, potrudio bih se i našao polovni auto.

dusko

pre 18 godina

Kao "svez" korisnik Logana ,tvrdim da je tekst zaista istinit.Zao mi je samo sto nisam sacekao da iz proizvodnje izadje karavan verzija.

milan jovic

pre 18 godina

Nemam Logan ali moram da kazem da potrosnja od 5 litara sigurno nije tacna. Imam Clio sa istim 1.5 dci motorom i u gradu trosi 7 litara, a Logan mora i vise jer je tezi. Na otvorenom ako hocu mogu da spustim potrosnju i ispod 4 litra ali sa penzionerskom voznjom.

XkillerX

pre 18 godina

Za samo 3 hiljade evra vise, takodje ovde opisan kia cerato nudi duplo jaci motor, duplo bolje kocnice, duplo vecu bezbednost, duplo vise opreme, duplo vecu garanciju, trilion puta bolji dizajn, daleko, daleko vecu pouzdanost i da ne duzim dalje... Dati 6.000-7.000 hiljada evra za daciu jos i ima nekog (doduse, za mene neshvatljivog) smisla, ali dati skoro 11.000 evra za ovu budzevinu nema vise nikakvog smisla!

Vozac

pre 18 godina

Sve je to prividno dobro i postavlja se pitanje koliko se sa koliko moze zadovoljiti. Pa nigde ni u jednoj ekonomiji nema jeftino a dobro. Sve automobilske kuce prodaju nove automobile sa minusnom marzom a tek kroz odrzavanje i servisirenje nadohnade razliku u ceni vozila i zarade. Kod nas se automobili servisiraju samo dok im traje garancija i kasnije retko kad u ovlascenim servisima. Sve je na njoj ukrsteno.

Markus Gronholm

pre 18 godina

Vidim, konacno jedan lepo napisan tekst, barem kada je rec o stilu pisanja - uvazenom kolegi sve cestitke. Ali, na prvi pogled je vidljiva neobjektivnost kod ocenjivanja nedostataka logana. Prva stvar-kocnice ne da nisu vrhunske (zaustavni put od 100 km na sat iznosi 50 metara) nego su katastrofalne! Druga stvar-kada se gazi do daske logan ume da popije i preko 8 litara euro dizela! Treca stvar-nisko smestene komande klimatizacije na centralnoj konzoli nikako nisu funkcionalne kao ni polozaj elektricnih prekidaca prozora! Sto se tice ostalih zapazanja, ona su na mestu logan jeste best buy ali samo za one koji traze veliki automobil, ko se zadovoljava malo manjim, kao sto je npr. novi fiat grande punto (dugacak 403cm) nema sta da razmislja - kvalitet, dizajn, imidz... Sve te stavke su daleko na strani italijanskog proizvodjaca.

Zaharije

pre 18 godina

Mislim da se za ovu razliku od 20% "ugradila" Integra, cini mi se da je u Srbiji Logan skuplji nego igde. Fabija je kudikamo bolji auto od Dacije. A ovaj Punto iz Zastave je takodje auto za razmotriti. Kako mogu da se porede Fiat i Dacia!

Goran

pre 18 godina

"Konstantno poredjenje common rail motora sa tdi motorom pocinje da nervira."
Ovaj... TDI je pomenut u jednoj recenici!?
Imam bolje poredjenje: ovo je 1.5 l, to je dosta vise od 1.9. Zasto, Sretene, ne pomenu 1.4 tdi, to je blize? Onda tdi bas i nije jaci, izgleda? Razlike su male (osim, naravno, u ceni). A po ceni npr. Pola 1.4 tdi, ima Klio 1.5 dci/85 ks, koji je, bogami, ispred vajnog tdi.

Dzoni

pre 18 godina

Citao sam neki test obavljen u italiji gde su sipali istu kolicinu goriva u vise automobila i gledali ko ce najduze da predje sa tim gorivom, sa tim sto su isli jedan za drugim raznim putevima (kombinacija magistralnih i auto puteva ). Dci 1.5 je bio ubedljivo najbolji sa potrosnjom od samo 4.0 litra dok je polo 1.4 tdi imao 4.7 potrosnju a najgora je bila ubedljivo fijesta 1.4 tdci 5.9 sto je bilo cak losije od clija 3 sa benzinskim motorom. E sad moje misljenje je da ovaj motor u daciji nije ovaj najnoviji iz clia 3 nego iz starije generacije jer je ocigledno slabiji a i po merenjima ima vecu potrosnju ceo litar u odnosu na clia 3. Jel zna neko odgovor da li je u daciji motor iz clia 2 ili clia 3?

pera

pre 18 godina

Zasto niko ne spominje kvalitet karoserije? Sve u tekstu je na mestu, ali karoserija je u najmanju ruku ocajna! Govorim iz licnog iskustva.

nikola

pre 18 godina

@Zaharije
> A ovaj Punto iz Zastave je takodje auto za razmotriti. Kako mogu da se porede Fiat i Dacia!
Pa poredi Zastavu i Daciu ili Fiat i Reno. Kako se mogu porediti Zastava i Reno?

Dule Simic

pre 18 godina

Citam text Autora i pojedine komentare oko Dacie, pa sam hteo samo da navedem zasto ta Kola pa i nisu tako cenjena na Zapadu. Koliko ja znam, taj "famozni" Logan je bio jedan od najlosije testiranih Kola na EURO NCAP testu. Cudi me da Autor to ni u jednoj recenici ne spominje, sto inace imamo cast da citamo kod skoro svakog Renoovog testa. Inace, naglasavam za Zapad, imaju mnogo sigurnija Kola koja sluze istoj nameni kao na primer Toyota Aygo, VW Fox itd. To se isto vidi i po broju prodanih Kola, jer mislim da Dacia Logan nije ni medju prvih 80 rangirana po prodaji u Nemackoj (zato se stalno pitam gde je ta famozna prodaja koja se stalno naglasava, za razliku od drugih kola sa istom cenom). Sto su ta kola u Srbiji zbog PDV-a mnogo skuplja, je nazalost stvar politike.
Mnogo pozdrava od Ljubitelja sigurnih Kola

Miomir

pre 18 godina

Logan 1.5 dci Ambiance u Hrvatskoj kosta 9.500 evra. Cene drugih novih automobila kod suseda su cesto i nize u odnosu na nase. Pa ko kupuje ovaj auto neka nabaci osmeh, a i neka razume osmeh ljudi iz Integre.

Nikola Fr

pre 18 godina

Posto sam se nacitao raznih komentara nisam mogao da se ne javim. Neko je postavio pitanje cene Logana i razlika izmedju Srbije i Evrope. Na oficijalnom sajtu www.dacia-logan.com se mogu naci linkovi za sve evropske zemlje u kojima se prodaje Logan i cene svih varijanti i opcija. I pored ostalog moze se videti da se cena razlikuje od drzave do drzave.

@ Djoka. Ti pominjes dve “kategorije” kupaca Logana u Srbiji. Ja sada imam jedan problem, te dve kategorije ljudi koje ti pominjes ne postoje ovde u Francuskoj ali Logana ima, i to svakim danom sve vise, pa ne znam ko ga to ovde kupuje?

Kao sto rekoh ovde u Francuskoj na ulicama ga mozete sve vise videti a ono sto je najzanimljivije nigde nema reklame za ta kola. Pa sta ga to onda prodaje pitam ja one koji pljuju po ovom autu? Slazem se sa mnogim komentarima da nije najlepsi, nije najbrzi, nije najudobniji ali mislim da je odnos ulozeno-dobijeno jako povoljan u slucaju Logana i to ne samo u Srbiji vec i u ovim bogatijim zapadnim drzavama.

Takodje je postavljeno pitanje kvaliteta i dugotrajnosti. Slazem se sa onima koji tvrde da je jos rano o tome govoriti ali posto je Logan ustvari sastavljen od delova koji su vec dugo u upotrebi na ostalim renoovim vozilima i koji su se dobro pokazali, mislim da nece biti vecih problema sa kvalitetom. Uostalom taj auto je namenski konstruisan za istocna trzista sto podrazumeva losije puteve i losiji benzin zar ne?
Pozdrav

Ranko

pre 18 godina

Imam logana 1.4 Ambience Pack vise od godinu dana i sve je ok. Slazem se sa komentarom da treba sacekati malo duzi period eksploatacije i onda videti. Moram takodje da primetim da se previse diskutuje o njemu i lobira u javnosti a da je "ukinuta carina" na Daciju i poredjenjem cene istog u zapadnoj evropi govori da nesto nije u redu. Neko je dao lep komentar "ko se to opet ugradio". Pozdrav svima!
Ranko

Driver

pre 18 godina

Voleo bih da mi neko odgovori na pitanje: Zasto su uopste Dacia automobili oslobodjeni poreza u SCG ? Da li nam je to opet neki "strateski interes"? Da li se mozda sklapaju kod nas, ili im mi isporucujemo neke delove, barem gume ili osvezivac? Zasto nam npr. Toyotu ne oslobode poreza, pa ova "gola" od 1.0 koja sada kosta 10.900 ne kosta tih istih 8000-9.000 a vozimo japance, ili mozda VW Polo, Reno Clio? Ja sam negde cuo da se to u normalnom svetu zove nesto kao "nelojalna konkurencija", "protekcija", "monopol", itd. Zar nemaju svi prava na iste uslove na trzistu, da bi utakmica bila fer? Sve se mislim da je nekome stvarno stalo da konacno vozimo dobra (citaj, iole solidna) kola po ok ceni, a ne da malo popuni stek u pauzama kada ne nosi gajbice...
p.s. sto se kola tice, nemam neko posebno misljenje. U odnosu na cenu (kod nas) izgleda kao ok ponuda. Svi koji daju prognoze za auto koji tek treba da se pokaze kroz eksploataciju samo daju pausalne izjave i bune ove koji bi da daju poslednju crkavicu za neki nov auto. Bolje da se bace na kladionicu, pa ako su tako pametni, sigurno ce uzeti lepe parice.
Brine me samo sto za poslednjih 20-ak dana koliko sam u poseti "trulom, dekadentnom, kapitalistickom zapadu" nisam na putevima video ni jednu jedinu Daciu. Jednog Yuga da, ali Logana niks! Ruku na srce, na poledjini ovdasnjeg izdanja jednog od najpopularnijih auto magazina stoji reklama: Logicno? Logan
Pozdrav svima

sreten

pre 18 godina

Sreten vozi golf 1.9 TDI 110ps i od Beograda do Valjeva postize prosek 3.8l! Kako?Jednostavno: konstantno 80km/h 5 brzinom bez potezanja ili kocenja. Naravno to nije svakodnevna realnost ali 5,3 je prosek u poslednjih 2.400km. Neko pomenu da njegov 100 KS tdi ne silazi ispod 5,5,
logicno jer je to Pumpe-Düse motor i za ne poverovati trosi vise nego stari 90, 110 KS motori. Sta vise Pumpe-Düse motori (100, 115, 130, 150) su bucniji ali duze vrte. Moram jos da pomenem da potrosnja Tdi motora u mnogome zavisi od kvaliteta goriva.
I jos jedan savet...tdi motor trosi najvise pri naglom povlacenju hladnog motora, najbolje je hladan motor vrtiti izmedju 1600 i 2000. I da ne zaboravim najvaznije: nakon visecasovne brze voznje ostaviti motor u leru par minuta (tako se cuva turbo)

Aj polako ka zapadu

pre 18 godina

Ako ce Dacia nasem narodu da poveca standard tako sto ce dozvoliti ranijim bez-tockasima da se konacno prevezu onda ziveo Logan!
Nikad je licno nebi kupio - ono Dacia mi jednostavno...

Dule Simic

pre 18 godina

@e Hedovi:
Nisam bas siguran da smo citali isti Euro-NCAP test. Logan nije imao problema zbog ne dostajanja bocnih Airbega, nego zbog lose interakcije airbega i sigurnosnih pojaseva. Ali, samo da se ja i ti razumemo, nije meni toliko zbog Logana, nego vise zbog Renoa sto ovo pisem. Ne mogu da razumem kako jedan proizvodjac koji se dici da pravi najsigurnija kola na svetu, napravi tako losa kola po sigurnosti. Ako vec postoje platforme na kojima se kola prave i postoje vec istrazivanja sigurnosti tih platformi, onda sigurno ne treba mnogo para napraviti od Logana sigurna kola. A Logan je pravljen bas za siromasnije delove Evrope (i sveta). A svako ko zna koliko su losi nasi putevi i kako se u Srbiji vozi, znace zasto su bas nama potrebna sigurna kola, za razliku od Zapada. I ako dobro procitas na Euro NCAP-u videces da su Citroen C1 (zajedno sa Pezoom 107 i Toyotom Aygo) i Polo Fox mnogo sigurniji. To mene cudi sto Autor teksta to nijednom reci nije spomenuo. Sa mnogo pozdrava od (Ljubitelja sigurnih kola)

Marko1300

pre 18 godina

Da li neko moze da potvrdi - cuo sam da "Eko" pumpe, a mislim i "Avia", prodaju uvozni evro-dizel? To uopste ne bi bilo lose.

Topaz

pre 18 godina

@socius
Ne, nisam mislio na "image" nego na status, kao sto sam i napisao. Sigurno si cuo da postoje "statusni simboli", a u to spadaju i automobili. I uopste ne znam sta si hteo da porucis svojim komentarom, .... Mi ovde ulazimo u razloge zasto se Logan uspesno prodaje u Evropi, a ti porucujes da te je bas briga za Evropsku sirotinju. Pa dobro...
Pozrav od Topaza

Mojo Jojo

pre 18 godina

Nisam ništa imao protiv Logana sve dok u jednom poređenju sa golfom IV nisam vidio da joj je zaustavni put 50m! Radi se o novom Loganu, nije navedem proizvođač guma.

Do sad sam bio neutralan ali sad sam protiv.

marko

pre 18 godina

Vec godinu dana vozim logana 1.6 MPI laureate i mogu slobodno da kazem da je auto odlican, a pogotovo za te pare. Jedino sto mi ozbiljno nedostaje je brisac zadnjeg stakla i ponekad malo bolja preglednost pri voznji u rikverc. Dacia ce definitivno oprati ljagu sa svog imena ovim modelom!

KORKI

pre 18 godina

Obavestenje za g Dijanovica: Renaultov dci motor postoji u tri verzije pocevsi od 65 KS i 160 Nm, 82 KS i 180 Nm, pa do 105 KS i citavih 200 Nm pri 1900 obrtaja! Smesno je porediti Renault i SEAT!

Esteban

pre 18 godina

@Dusan: pa stvar je veoma jednostavna -- kad zeni bude 50 godina lepo ozenis opet mladju, isto kao i sa autom, kupis drugi. Ni zene ni auta nisu pravljeni da traju vecno...

Goran

pre 17 godina

Zaboravih: Pored snage dizel motora i preklapajućeg zadnjeg sedišta, i EuroNCAP testovi su imali odredjenu ulogu da se ipak opredelim za Focus (i dam duplo više para) a od Logana odustanem.

Milan

pre 17 godina

Pre 2 nedelje sam kupio Logana 1.5DCii vec sam presao 1200KM. Motor se razradjuje do 1500KM, pa ga nisam opterecivao sa brojem obrtaja vecim od 2500 o/min. Isao sam autoputem 100km/h sa 2300 o/min i tada je trosio u pocetku 5.4 l/100KM, a posle 50-tak KM je potrosnja pala na 5.3 l/KM. Inace na relaciji dugoj 500KM (autoput, ibarska m. planinski putevi)u proseku je potrosio 4.5 l/100KM sto mi se veoma dopada.

Pitanja:
- Da inace Logan 1.5DCi troso 5.3 l/100KM pri brzini od 100KM/h ili drugi (razradjeni) trose vise/manje goriva)
- Ima li neko preporuku za pumpe koje toce kvalitetan evro dizel? Integra motors preporucuje Dejtonku, Zmaj 1 i pupmu kod BIP-a... a sta u unutrasnjosit? Ibarska magistrala?

djoka

pre 18 godina

Ja i dalje mislim da je dacia dobra samo za udaranje o zid ako neko hoce da proveri kako air-bag funkcionise u praksi! Bljak bljak fuj fuj.... stvarno mi je muka od ove sklopocije i njenog testiranja po svim mogucim medijima. A jos vise mi je muka od likova koji to kupuju jer su to 2 kategorije: a) jooo kupio sam novo auto i s'd cu ga cuvam da mi potraje jedno petnajes godine jer koj znaje k'd ce kupim sledeci. Zato ce stanem u najbrzu traku i garim ga 60 i
b) jipiii kupio sam nov auto, pazi moz da ide cak 150, aj tolko ce ga vozim i po grad i po selo!
Zato se intenzivno trudim da besne rumunske makine i njihove jos besnije drivere u saobracaju izbegnem kad god je to moguce. A sto se samog logana tice - u auto bildu sam citao uporedni test sa polovnim golfom, oba modela 1.4 i test pocinje u fazonu - uzeli smo najopremljeniji logan i najmanje opremljen golf da bi iole bili uporedivi. Suma sumarum - ovo cudo na 4 tocka smatram luksuznim poljoprivrednim vozilom, nikako necim sto bih ikada iole razmotrio kao opciju bilo kom auto sa bilo kog kontinenta.

sreten

pre 18 godina

Konstantno poredjenje common rail motora sa tdi motorom pocinje da nervira. Ne zelim da tvrdim kako je tdi bolji ali po onome sto ovde vidim nije tesko zakljuciti da je ovaj 1.5 litarski common rail po odnosu snaga potrosnja daleko ispod nekih tdi motora. Primer: VW tdi 1,9 110hp i 230 Nm gura golfa teskog 1300kg
do 190km/h i ubrzava za nekih 10s. a pritome trosi 4.0-5.0-6.4 pri tome moram napomenuti da su ove cifre potpuno realne jer ovo pisem iz iskustva. Ovaj rumun je solidan auto za male pare ali daleko od dobrog automobila.
Pozdrav iz Göppingena

XkillerX

pre 18 godina

Za samo 3 hiljade evra vise, takodje ovde opisan kia cerato nudi duplo jaci motor, duplo bolje kocnice, duplo vecu bezbednost, duplo vise opreme, duplo vecu garanciju, trilion puta bolji dizajn, daleko, daleko vecu pouzdanost i da ne duzim dalje... Dati 6.000-7.000 hiljada evra za daciu jos i ima nekog (doduse, za mene neshvatljivog) smisla, ali dati skoro 11.000 evra za ovu budzevinu nema vise nikakvog smisla!

zak hedic

pre 18 godina

Zanima me da li neko ima podatke o tome koliko se ovaj automobil cesto kvari posto mi je jedan majstor kod koga popravljam ladu 110 rekao da i mu logani cesto dolaze na popravku?

Nemos

pre 18 godina

"Best buy" za prosečnog vozača u Srbiji. Prosečni vozač kod nas razmišlja na sledeći način, OK je:
-veliki prtljažnik (kad mu staviš plin i dalje je velik) na uštrb zadnje preglednosti;
-dosta prostora u kabini na uštrb dizajna i aerodinamike;
-robustnost i ekonomičnost na uštrb sportskih karakteristika;
-ako dajem pare na opremu nek to bude za bezbednost (air-bag, ABS) i za manje nervoze i znoja u nepodnošljivoj gužvi BG saobraćaja(klima, servo upravljač);
-rumunske gume! Krljaću ih na suvom dok ću za zimu da kupim jevtine a dobre Tigar WinterA;
-plastika i dizajn enterijera koliko god da su loši bolji su od bilo kojeg Zastavinog modela osim Z10 koji je zato nešto skuplji i ne ispunjava sve ovo drugo gore navedeno;
Za naše kupce mislim da je šteta što ne postoji verzija sa feldnama od 14" jer taj promer je odgovarajući za tu klasu vozila, a i gume i feldne su izdržljivije i jevtinije od onih od 15" što je bitno znajući stanje naših puteva a i ulica.
Mislim da je šteta što ne postoji i dizelaš sa radnom zapreminom od 1.9L jer bi sa njim Srbin, kad potrpa familiju prtljag i hranu u auto i krene na more u CG, možda mogao ponekog i da pretekne, sa ovim od 1.5L teško. 1.9L dizelaš bi pritom i dalje bio znatno ekonomičniji od Zastava i Lada na koje je taj prosečan srpski vozač navikao.

Dule Simic

pre 18 godina

Citam text Autora i pojedine komentare oko Dacie, pa sam hteo samo da navedem zasto ta Kola pa i nisu tako cenjena na Zapadu. Koliko ja znam, taj "famozni" Logan je bio jedan od najlosije testiranih Kola na EURO NCAP testu. Cudi me da Autor to ni u jednoj recenici ne spominje, sto inace imamo cast da citamo kod skoro svakog Renoovog testa. Inace, naglasavam za Zapad, imaju mnogo sigurnija Kola koja sluze istoj nameni kao na primer Toyota Aygo, VW Fox itd. To se isto vidi i po broju prodanih Kola, jer mislim da Dacia Logan nije ni medju prvih 80 rangirana po prodaji u Nemackoj (zato se stalno pitam gde je ta famozna prodaja koja se stalno naglasava, za razliku od drugih kola sa istom cenom). Sto su ta kola u Srbiji zbog PDV-a mnogo skuplja, je nazalost stvar politike.
Mnogo pozdrava od Ljubitelja sigurnih Kola

Dule Simic

pre 18 godina

@e Hedovi:
Nisam bas siguran da smo citali isti Euro-NCAP test. Logan nije imao problema zbog ne dostajanja bocnih Airbega, nego zbog lose interakcije airbega i sigurnosnih pojaseva. Ali, samo da se ja i ti razumemo, nije meni toliko zbog Logana, nego vise zbog Renoa sto ovo pisem. Ne mogu da razumem kako jedan proizvodjac koji se dici da pravi najsigurnija kola na svetu, napravi tako losa kola po sigurnosti. Ako vec postoje platforme na kojima se kola prave i postoje vec istrazivanja sigurnosti tih platformi, onda sigurno ne treba mnogo para napraviti od Logana sigurna kola. A Logan je pravljen bas za siromasnije delove Evrope (i sveta). A svako ko zna koliko su losi nasi putevi i kako se u Srbiji vozi, znace zasto su bas nama potrebna sigurna kola, za razliku od Zapada. I ako dobro procitas na Euro NCAP-u videces da su Citroen C1 (zajedno sa Pezoom 107 i Toyotom Aygo) i Polo Fox mnogo sigurniji. To mene cudi sto Autor teksta to nijednom reci nije spomenuo. Sa mnogo pozdrava od (Ljubitelja sigurnih kola)

Sladjan

pre 16 godina

Nakon citanja teksta a narocito komentara nisam mogla da se uzdrzim a da i ja ne prokomentarisem. Tekst je sjajan, nepristrasan i delom zbog njega suprug i ja razmisljamo o kupovini Logana. Strasno je kako su se neki citaoci, a "poznavaoci" automobila i guma prolupetali. Niko ne tvrdi da je Logan najbolji auto ali je sigurno bolji od tamo nekog polovnjaka (pa neka bude i BMW) koga je neko drndao godinama, onda ga je uvezao neko ko ga je malo frizirao, premotao kilometrazu i uvalio nekom naivcini. E taj ce tek za godinu dana da shvati da mora da ulozi jos koju hiljadu eura da ga dovede u normalno stanje. Pa nek Logan bude los koliko kazete ali je to sto vidite to i dobijete.

aleksa

pre 18 godina

Korektno napisan tekst. Dodao bih kritiku da se po pravilu ne ocenjuje utisak koji auto ostavlja u voznji, kako se u njemu sedi, da li su komande pozicionirane kako treba i sl. Nije sve u tome da li auto kosta 8.600 ili 9.500 EUR, ako u njemu sedite tako lose kao u Nemackim kolima (uporno prave kola za velike brzine, u kojim se za upravljacem sedi za karlicom - tezistem zabacenim daleko dole, a kolenima visoko). Ne spomenuste karavan verziju koja stize na jesen. U kombinaciji sa dizel agregatom ne vidim iole ozbiljnijeg konkurenta. Za to cu i sam biti musterija verovatno. Ocativija je bolja ali ne duplo koliko je i skuplja.

Markus Gronholm

pre 18 godina

Vidim, konacno jedan lepo napisan tekst, barem kada je rec o stilu pisanja - uvazenom kolegi sve cestitke. Ali, na prvi pogled je vidljiva neobjektivnost kod ocenjivanja nedostataka logana. Prva stvar-kocnice ne da nisu vrhunske (zaustavni put od 100 km na sat iznosi 50 metara) nego su katastrofalne! Druga stvar-kada se gazi do daske logan ume da popije i preko 8 litara euro dizela! Treca stvar-nisko smestene komande klimatizacije na centralnoj konzoli nikako nisu funkcionalne kao ni polozaj elektricnih prekidaca prozora! Sto se tice ostalih zapazanja, ona su na mestu logan jeste best buy ali samo za one koji traze veliki automobil, ko se zadovoljava malo manjim, kao sto je npr. novi fiat grande punto (dugacak 403cm) nema sta da razmislja - kvalitet, dizajn, imidz... Sve te stavke su daleko na strani italijanskog proizvodjaca.

Dragan NS

pre 18 godina

Gorane hvala što si primetio kakve netačne podatke iznosi Sreten i pri tom naveo činjenice iz sopstvenog iskustva sa golfom. Probao sam i ja golfa ok auto malo pretvrd, ali ni moja baba da ga vozi ne moze ispod 5 litara. Ako ga normalno vozis na otvorenom i pri tom ima 1900 kubika pa to je svako imao priliku da proba. Ne bih da napadam Sretena, ali ljudi budimo realni pa koji to auto od 1,3 tone troši 3,8 litara goriva pa gde to ima? Nije mi jasno kako polo sa 1.4 dizelom troši 4,7 litara dizela na otvorenom, a 1.9 dizel 3,8 litara?! Pa gde je tu logika i zdrav razum? O tom nasviravanju 1.9 tdi više nema smisla pričati Goran je sve objasnio. Imas brate za golfa 5 2.0 sdi od 75 ks, 1.9 tdi od 105 ks, i 2.0 tdi od 140 ks sve ostalo je budž van fabrike ili po narudžbi. Reno na primer ima 2.0 dizela od 175 ks e to je posao trenutno su zaznuli i BMW 2.0 od 163 ks.

Aj polako ka zapadu

pre 18 godina

Ako ce Dacia nasem narodu da poveca standard tako sto ce dozvoliti ranijim bez-tockasima da se konacno prevezu onda ziveo Logan!
Nikad je licno nebi kupio - ono Dacia mi jednostavno...

UGY

pre 18 godina

Prvo svaka cast na neutralnom tekstu. Naveli ste jednu interesantu cinjenicu, da ga Njemacka konkurencija namjerno lazno predstavlja. Cini mi se da je AutoBild (izdanje za SiCG) krenuo takvim putem (samim tim izgubio jednog citaoca).

Treba li da se sjetimo VW i Skode? Sada vidimo sta ta ista Skoda radi u Velikoj Britaniji i kakve ocjene dobija! Po meni, to sto Logan ne nosi Renoov znak je samo prednost bas zbog ovog gore primjera. Dobro je da postoji povezanost ali i distanca izmedju Renaulta i Dacia, sto zbog kvaliteta, sto zbog velike cijenovne razlike.

Mozda bi nasa Zastava trebala da slijedi slican put Dacia-e, ali ostavimo to za neku drugu priliku...

milan jovic

pre 18 godina

Nemam Logan ali moram da kazem da potrosnja od 5 litara sigurno nije tacna. Imam Clio sa istim 1.5 dci motorom i u gradu trosi 7 litara, a Logan mora i vise jer je tezi. Na otvorenom ako hocu mogu da spustim potrosnju i ispod 4 litra ali sa penzionerskom voznjom.

Dragan

pre 17 godina

Posedujem Daciu Logan 1.6 Laureat Pack sa kojom sam presao tek 7500km. Za sada sam prezadovoljan onim sto sam dobio za ulozen novac! Apsolutna preporuka svima! Imao sam priliku pre kupovine svog Logana da vozim jos dva Logana (oba su benzinci) koji su presli 55.000km i 110.000km (inace vlasnici su moji poznanici koji taksiraju u BG-u) i nisam primetio ama bas nikakvu razliku izmedju mog novog auta i njihovih! Naravno, kod njih su "kederi", narocito na zadnjim vratima, malo vise pohabani u odnosu na moje ali to je sve sto sam primetio. Motor indenticno vuce, udobnost u voznji je ista cak sam prijatno iznenadjen i odsustvom bilo kakvog skripanja unutar kabine koju sam iskreno ocekivao posle ovoliko predjenih kilometara. Na kraju bih samo mogao toplo da preporucim svima koji kupuju auto ove cenovne kategorije da iskoriste mogucnost kupovine bez carine do nove godine! Auto naravno nije bez mane (ne poseduje sportske karakteristike, zvucna izolacija prvenstveno od tockova mmogla je biti bolja, buka motora iznad 130km/h pocinje da smeta, preglednost pri voznji u nazad je malo manja od ocekivane) ali svakako ne zaostaje za konkurencijom iz svoje klase, "SAMO" je jeftiniji i po mom misljenju nudi vise nego sto trenutno kosta! I na kraju, ovo je auto koji kosta do 10-ak hiljada EUR zavisno od verzije, i od njega ne treba ocekivati karakteristike auta koji su duplo skuplji! Mislim da je ovaj auto odlican kompromis CENE i PERFORMANSI!

Vozac

pre 18 godina

Sve je to prividno dobro i postavlja se pitanje koliko se sa koliko moze zadovoljiti. Pa nigde ni u jednoj ekonomiji nema jeftino a dobro. Sve automobilske kuce prodaju nove automobile sa minusnom marzom a tek kroz odrzavanje i servisirenje nadohnade razliku u ceni vozila i zarade. Kod nas se automobili servisiraju samo dok im traje garancija i kasnije retko kad u ovlascenim servisima. Sve je na njoj ukrsteno.

Zaharije

pre 18 godina

Mislim da se za ovu razliku od 20% "ugradila" Integra, cini mi se da je u Srbiji Logan skuplji nego igde. Fabija je kudikamo bolji auto od Dacije. A ovaj Punto iz Zastave je takodje auto za razmotriti. Kako mogu da se porede Fiat i Dacia!

Goran

pre 18 godina

"Konstantno poredjenje common rail motora sa tdi motorom pocinje da nervira."
Ovaj... TDI je pomenut u jednoj recenici!?
Imam bolje poredjenje: ovo je 1.5 l, to je dosta vise od 1.9. Zasto, Sretene, ne pomenu 1.4 tdi, to je blize? Onda tdi bas i nije jaci, izgleda? Razlike su male (osim, naravno, u ceni). A po ceni npr. Pola 1.4 tdi, ima Klio 1.5 dci/85 ks, koji je, bogami, ispred vajnog tdi.

pera

pre 18 godina

Zasto niko ne spominje kvalitet karoserije? Sve u tekstu je na mestu, ali karoserija je u najmanju ruku ocajna! Govorim iz licnog iskustva.

John Leslie

pre 18 godina

Ovaj auto je suvise kratko na nasem trzistu i zaista je tesko da bilo ko kvalifikovano moze da govori o trajnosti, kvalitetu i pouzdanosti ovog automobila. Zato oladite malo sa hvalospevima.

sreten

pre 18 godina

Za Sretena malo pojašnjenje. Golf ima kao što si sam rekao 1900 kubika, a ovaj Reno 1500 kako uopšte mozes da ih poredis. To je sramota za tu golfovu kubikazu pogledaj malo opel astru na primer 1.9 150 ks o tome golf moze da sanja jer ima 2.0 od 140 ks.
Cudno moj prijatelj vozi golf 1.9 150hp tdi naravno. Mojim golfom sam od beograda do valjeva imao prosek 3,8l a ukupna potrosnja ne prelazi 5,3
za ostale ne upucene:novi A2 tdi 75hp trosi 2,8l naravno kvalitetnog disela.
pozdrav od sretena

Vozač

pre 18 godina

Auuu MARKO, kakav komentar... Sigurno si se mnogo namučio da ga napišeš... Stvarno ja ne znam kako niko u svetu ne vidi kako su ti nemački automobili krševi, šta ćeš, žive ljudi u mraku! Sreća pa imaju Marka da im otvori oči... Ne znam kakve veze ima uopšte Citroen AX dizel i nemački automobili sa komentarisanjem Dačije dci. Dobro je što se uvek pojavi neki pametnjaković pa svojim komentarima koji nemaju veze sa temom i nas malo razveseli...

Zar opet harac

pre 18 godina

Bio sam na preporucenom sajtu dacia-logan i sta sam imao da vidim. U Austriji je cena sa PDV (MwSt) i jos nekom dazbinom preko 2.000 eura niza nego kod nas. U Francuskoj i Nemackoj jos niza. Ko se opet ugradio?! Dokle moram da krvavo placan sto zivim ovde i opste razmisljam o nabavci ovog quazi automobila. Sad odustajem. Necu da placam harac ovima koji nas drze u zarobljenistvu i jos nas pljackaju. I da ne zaboravim: Zastava delenda est!

Topaz

pre 18 godina

Ljudi, shvatite, sirotinje je sve vise i vise po Evropi i mnogi stanovnici zapadne Evrope vise ne razmisljaju o svom statusu u drustvu. Zato se Logan prodaje po celom starom kontinentu jer mnogima predstavlja poslednju sansu da kupe nov auto. Kod nas se na auto u neverovatno preteranoj meri gleda kao na statusni simbol pa su vlasnici Logana prakticno "osudjenici" drustva u kojem zive jer njime gube svaki status, sto se iz nekih anti-Logan komentara i moze zakljuciti.

Zedo

pre 18 godina

Zanimljivo je da na svim forumima nakon nekoliko poruka počinje širokopojasno prepucavanje i vređanje.
A sad malo i ja: I onda se još pojavi lik Dušan koji poredi Floridu In (e, bre, koje je to ime "IN"?) i Logan. Kao lepša je Florida od Dačije. Čoveče, imaš li ti oči?
Dačija je ultra ružan auto, pogotovo pozadi, ali Florida i njena unutrašnjost, poluge žmigavca i brisača?
Za tu vrstu ružnoće i nefunkcionalnosti, kvalitet sedišta (npr) - jednostavno ne postoji reč.
Dačija je ružna, nije čak ni jeftina (malo opremljenije verzije), ali predstavlja solidno rešenje za naše uslove. Ja da imam te pare, potrudio bih se i našao polovni auto.

Mojo Jojo

pre 18 godina

Nisam ništa imao protiv Logana sve dok u jednom poređenju sa golfom IV nisam vidio da joj je zaustavni put 50m! Radi se o novom Loganu, nije navedem proizvođač guma.

Do sad sam bio neutralan ali sad sam protiv.

Esteban

pre 18 godina

@Dusan: pa stvar je veoma jednostavna -- kad zeni bude 50 godina lepo ozenis opet mladju, isto kao i sa autom, kupis drugi. Ni zene ni auta nisu pravljeni da traju vecno...

Igor

pre 18 godina

Slozio bih se sa Predragom Veselinovicem u vezi njegovog zapazanja o poslovanju Integra Motorsa. U celom okruzenju Logan se prodaje tako sto kupac kao polaznu tacku ima definisane pakete opreme, ali onda samostalno bira pojedine opcije. Jedino Integra Motors ima taj "take it or leave" pristup. Mislim da ce im se takvo ponasanje obiti o glavu na duzi rok. Zahvaljujuci bescarinskom sporazumu nase zemlje sa Rumunijom, Logan je oslobodjen carine, medjutim njegova cena je, paradoksalno, ista ili veca nego u okruzenju (recimo u Hrvatskoj) gde je uracunata i carina. Znaci, ovu razliku uzima Integra Motors kao ekstra marzu. Bilo bi lepo kada bi se ovde oglasio i neko od zvanicnika Integre da iznese njihov stav (kao sto je to uradio direktor prodaje Kie).

Goran

pre 17 godina

Zaboravih: Pored snage dizel motora i preklapajućeg zadnjeg sedišta, i EuroNCAP testovi su imali odredjenu ulogu da se ipak opredelim za Focus (i dam duplo više para) a od Logana odustanem.

Dejan

pre 17 godina

Samo jedno pitanje za vlasnike... Da li znate koliko litara goriva ostaje u rezervoaru kada se upali lampica za rezervu? :) Hvala unapred!

Raif

pre 16 godina

Imam takvog Logana 2godine.Motor je izvanredan pravi Renov ali za karoseriju nisam toliko zadovoljan previse osetljiva na ogrebotine.Sto se tice potrosnje zadoviljan sam potrosnjom jer sam predhodno vozio Audi 80 automatik.A jedan od komentatora napominje da ovi iz Integra motors stvarno su neljubazni kad sam posetio salon u Beogradu i raspitao se za kupovinu preko stare devizne stednje trazili su dodatnu dokumentaciju posto su predhodno videli da sam sa Kosova a u Vrnjackoj banji sam to lako obavio i zavrsio za dva dana.Moj savet da ko namerava da kupi ovaj dizel automobil nece se pokajati.

sumaher

pre 18 godina

Mogu slobodno da kazem-najbolji text do sada!I to bez ikakvog preterivanja. Sve detalje i iz automobila, okoline, sa svih testova+licni utisak... Verujte mi-prevazisli ste sami sebe!
E sada, zasto je na ovom "osiromasenom" trzistu bas Rumunska DACIA best buy-to je drugo pitanje. Kljuc mozda lezi (i licno sam 100% siguran!) u onih 20% carine. Da je ovaj auto jos za tih 20-ak % skuplji-verujem da bi se 90% ljudi koji su je sada kupili, razmislili dobro da li da je kupe ponovo! Ja je i dalje ne volim, licno mi se ne svidja ali je stvarno ne "best buy" , nego "best buy" na kvadrat! Pozdrav svima

Misko

pre 18 godina

Odlican tekst. Vec sam vas jednom pohvalio i evo to radim opet. Kada je rec o automobilima veoma je vazna nepristrasnost u ocenjivanju. Na kraju jedna molba. Napisite molim Vas jedan clanak o zameni starih automobila za nove. Da li je tu potrebno da se dopuni nasa postojeca zakonska regulativa kako bi to islo kao u Evropi. Pozdrav, Misko.

Marko NS

pre 18 godina

Svaka cast za ovako dobru i nepristrasnu kritiku Logana. Izuzetno mi je drago sto su "njihova velicanstva" VolksWagen,Opel... uzdrmani pojavom Logana. Pa nemoze gospodo Nemci da napravite auto i da ga prodate za 20.000E i da vam je cista zarada skoro 10.000E. Konacno je i nas narod poceo racinalno da razmislja i ne kupuje krseve sa preko 100.000km na satu za 10.000E. Moram samo da dodam da se ne slazem da Logan benzinac nije tako dobra kupovina kao dizel. Ako u benzinca ugradite plin (1.200E i pritom vam vazi garancija) stedite ipak vise nego sa dizelom. Servis je jeftiniji, nemate problema sa kvalitetom goriva kao sa dizelom. I naravno manje vas kosta registracija, a motor je dugotrajniji. Plinski uredjaj pri prodaji vredi isto kao i dizel.

Velibor

pre 18 godina

Autor je naveo da je trag kocenja kod Logana nesto duzi od konkurencije, po merenjima Auto Bilda to je oko 52 m zaustavnog traga pri kocenju sa brzine od 100 km/h, isto tako je autor naveo da je to delimicno zbog loseg kvaliteta Rumunskih guma koje se serijski ugradjuju. Mene sad zanima za koliko se duzina kocenja moze smanjiti ako se montiraju kvalitetni pneumatici?

nemanja

pre 18 godina

I ja se pridruzujem pohvalama - najbolji tekst do sada. Normalno, pohvale i dileru koji je ustupio auto dovoljno dugo da mogu svi detalji da se uoce.
Logan mi je odvratan, ali je pametno napravljen i postojanje takvog auta moze da promeni neke stvari u auto industriji.

vlade

pre 18 godina

Auto koji vredi kupiti. Napravljen je za nerazvijene države sa lošom infrastrukturom ali je iznenađujuča dobra prodaja u zapadnoj Evropi, naročito u Nemačkoj i Francuskoj. Ljudi polako shvataju da na tržištu ima i boljih auta od nemačkih. Neverovatno je kako se Nemci trude da prevrne svaki auto koji nije njihov i u tome su čak preterali. Upravo zbog toga nemačke auto revije i ADAC gube na kredibilitetu!

Oliver

pre 18 godina

Ovo sto je Dacia napravila mogla je i nasa Zastava godinama ranije, samo da su pametniji ljudi vodili kako tu fabriku tako i ovu zemlju.Z 10 je trebalo mnogo ranije da se pojavi. To bi tada bio Punto 1, ili neki drugi model neke druge fabrike, svejedno. U svakom slucaju fabrika bi radila, radnici bi primali plate, drzava bi imala priliv deviza od izvoza itd.

Ogi

pre 18 godina

Pohvala autoru za jedan praktican tekst za nase prostore. Dacia je definitivno dobra kupovina u ovom trenutku, iako bih se licno veoma tesko odlucio za ovaj model. Razlozi tome su jedino sto imam srece da vozim automobile vise klase. Da je slucaj drugaciji, razmisljao bih o ovom autu. Mislim da je najveci problem upravo ono sto je autor vec napomenuo: kako pobediti (neslavno) ime Dacia?Generalno govoreci, deluje mi da su kod nas ljudi konacno poceli polako da menjaju svoje stereotipove i stavove. Poceli su da razmisljaju o ustedi novca kupujuci nov, solidan, lep i relativno pouzdan auto za male pare. Bravo za Daciu. Jedino na ovakav nacin moze manja firma da se suprostavi velikim i mocnim auto-oligopolima,a to je niska cena-solidan kvalitet.

Dragan

pre 18 godina

Od sledeće godine VW napušta TDI koncept motora i prelazi na common rail motore. A što se tiče Logana za naše uslove idealan auto, jedina prava konkurencija biće mu Zastava 10.

Bora

pre 18 godina

Zar mislite da je 10.600 Evra mala para? Kolika je prosecna plata u Srbiji? Zalosno je to, sto "Zastavu" politicari jos drze u zivotu a ceh placa narod. "Zastava" je pocela kao topolivnica i oruzara, neka se toga drzi (po tome su poznati sirom sveta), a auto industriju neka ostave drugima!
Bora

jagodinac

pre 18 godina

Ovi gastarbajteri sto mi prodaju pamet sa uporedjivanjem dacie sa velikim svetskim markama treba da ponovo procitaju tekst i da shvate da je za nase uslove ovo stvarno best buy automobil. Ja najvise na svetu volim bembare ili ti BMW ali i da mi ga pokloni neko ne bih mogao da placam registraciju i da odrzavam jedan takav auto. Sto dovodi do zakljucka ako zelis da zivis u Srbiji i vozis koliko toliko pristojan auto to je upravo ova masina.

Dragan NS

pre 18 godina

Za Sretena malo pojašnjenje. Golf ima kao što si sam rekao 1900 kubika, a ovaj Reno 1500 kako uopšte mozes da ih poredis. To je sramota za tu golfovu kubikazu pogledaj malo opel astru na primer 1.9 150 ks o tome golf moze da sanja jer ima 2.0 od 140 ks. Zatim gde je motor koji se ugrađuje u novi focus i c4 1.6 dizel od 110 ks. Shvati da je golf jedna velika prevara, a te priče za malu decu od 4.0 litara potrosnje tog tvog golfa kao iz ličnog iskustva pa dokle vise. To ni clio, c3, corsa male kubikaze ne postizu u praksi. Kraj.

Dzoni

pre 18 godina

Citao sam neki test obavljen u italiji gde su sipali istu kolicinu goriva u vise automobila i gledali ko ce najduze da predje sa tim gorivom, sa tim sto su isli jedan za drugim raznim putevima (kombinacija magistralnih i auto puteva ). Dci 1.5 je bio ubedljivo najbolji sa potrosnjom od samo 4.0 litra dok je polo 1.4 tdi imao 4.7 potrosnju a najgora je bila ubedljivo fijesta 1.4 tdci 5.9 sto je bilo cak losije od clija 3 sa benzinskim motorom. E sad moje misljenje je da ovaj motor u daciji nije ovaj najnoviji iz clia 3 nego iz starije generacije jer je ocigledno slabiji a i po merenjima ima vecu potrosnju ceo litar u odnosu na clia 3. Jel zna neko odgovor da li je u daciji motor iz clia 2 ili clia 3?

Predrag Milenkovic

pre 18 godina

Zaista najbolji tekst do sada. Muka mi je više hvalospeva u našim domaćim časopisima. Vidim da neki ovde pominju Auto Bild, pa upravo je autor vešto uspeo da izbegne pominjanje ove revije u ne baš najboljem kontekstu. Upravo je Auto Bild objavio da je Logan nestabilan i da se prevrće, a kada su Francuzi na istom testu dva dana kasnije dokazali suprotno, Auto Bild se kao kasnije izvinjavao, a šteta je učinjena! Prosečni ljudi nisu dobro informisani, i tada zlurada novinarska rečenica može mnogo da šteti. Pod broj jedan, Auto Bild za Srbiju je objavio da je zaustavni put Logana 50,7 metara, ali isto tako da kada su stavili bolje pneumatike – Continental, zaustavni put se smanjio za 4 metra. Naravno da sve to treba uzeti sa blagom rezervom, ali je manje više realno da Logan sa dobrim gumama sasvim solidno koči, odnosno da se zaustavlja za 46,0 metara i to verzija bez ABS-a. Pošto većina nema predstavu koliko je to u odnosu na neke druge modele, navešću koliko nekim automobilima treba do zaustavljanja pri brzini od 100 km/h.
Na primer, Mercedesu 190 E 1.8 treba 50 metara, Clio 2 staje za 45 m, Mercedes A klase za 44 m (da ne pominjem test severnog jelena, koji isti nije prošao a Logan jeste), Florida 53 m, Peugoet 406 46 m, Daewoo Nubira 51 m, Suzuki Swift 51 m (stari model), Corsa B 47 m, Ford Ka 46 m, itd.
Pa sad gospodo procenite da li rečenica, citiram iz Auto Bilda za Srbiju –"Loganu je trebalo 50,7 m da stane pri brzini od 100 km/h. To je podatak za automobilsku istoriju" – ima opravdanja da bude ovako oštra.
Inače, moj prijatelj tvrdi da mu Logan 1.5 dCi troši 5,5 litara, ali ne mogu da tvrdim da je to baš tako.
Samo napred g.Todoroviću, a nalaženje mana tama gde ih nema, kako vi kažete – tipa loše raspoređene komande (što nije tačno) ostavite drugim novinarima. Ja znam kome ću verovati. Uzgred Auto Bild je solidna revija, ali su "malkice" nagazili Daciu, uostalom Renault "gaze" već dugi niz godina.

sir oliver

pre 18 godina

@predrag milenkovic
sjajna dopuna inace odlicnog teksta. Ove brojke o zaustavnom putu kod modela koji ciljaju na slican profil kupaca su upravo ono sto je nedostajalo ovom tekstu. A bogami i tekstu u Auto Bildu :-)

Mashinovodja

pre 18 godina

Dobar i čini se prilično objektivan tekst. Meni je ovo dobar izvor informacija jer lično ne poznajem nijednog vlasnika Logana, a već neko vreme razmišljam šta da kupim sledeće. Trenutno vozim Škodu Fabiju (već tri i po godine) i nemam ama baš nikakvih zamerki, ali vreme je da se ipak misli o zameni. Meni je auto pre svega prevozno sredstvo, od kojeg očekujem da me u razumnim uslovima pouzdanosti, udobnosti i bezbednosti preveze od tačke A do tačke B. To je sve (a kako nam se država smanjila, plus problemi s vizama, tačka B je uvek prilično blizu tačke A).
Pošto auto ne shvatam kao stausni simbol, niti kao sredstvo za ispoljavanje svakako izuzetnog, mada nepriznatog talenta za vozača formule 1 (a koji Srbin to nije?), nisu mi toliko važni ni dizajn, ni performanse, ni tehnološka naprednost. Najvažnija od svega mi je pouzdanost i osećaj da kad okrenem ključ, auto će se ponašati tačno onako kako od njega očekujem.
Jedino što Loganu mogu da zamerim jeste ružnoća. Ružan je, onako ćoškast, naročito otpozadi. Čekam da vidim kakav će biti u verziji karavan. Ako cena bude razumna, to će najverovatnije biti moj sledeći auto.

Igor

pre 18 godina

@zak hedic
Nisam siguran da taj majstor govori istinu... Tacnije pre bih rekao da laze. Prosto, kod nas je prodaja Logana pocela krajem 2004 - pocetkom 2005, a znacajnije kolicine su prodate tek za vreme i posle sajma automobila 2005. Ovo znaci da su prakticno svi Logani u Srbiji jos uvek pod garancijom. Dok je auto u garanciji, nema sanse da ce iko da rizikuje cak i redovno odrzavanje (a o bilo kakvoj popravci da ne pricam) van ovlascenog servisa. Znaci, prica nekog majstora Mike-Zike koji veselo popravlja Lade i Logane ne pije vodu (ako je prica uopste njegova).

igi

pre 18 godina

Mala digresija vezana za zaustavni put: novi Yaris II se zaustavlja za 35-36m! Sto je recimo za 1m bolje od Porsche Caymana, a za nijansu losije od ostalih "ala" u rangu Porsche-a.

sumaher

pre 18 godina

Moram da dodam... Spominju se i drugi modeli automobila. Ja kazem sa pravom. Ali bih dodao jedan sitan detalj. Naime uslovi pod kojim mozete da kupite Daciju su gotovo neverovatni! Bilo koja kupovina bilo kog drugog modela je "nocna mora". Uslovi pod kojima mozete da kupite Daciju su: doneses licnu kartu, ucesce i dovidjenja! U drugim auto kucama ti "presedne" i da pitas uopste sta ti treba od papira... Posebno nervira to sto ljudi koji rade u auto kucama misle da su "bogom dani" i da samim tim sto si dosao kod njih-oni vise nista i ne moraju da rade! Ali greska. Proslo je to vreme. Od sada ako ti prodavac "ne pezi" i ne skida i onako visoku cenu, ne za nase vec i za Evrospke uslove, -nema sta da trazi!
Pozdrav svima

Wlada

pre 18 godina

Odlican text, ali su informacije jos potpunije kada se procitaju svi komentari. Posebno je interesantno poredjenje zaustavnog puta, medjutim koliko se povecava cena npr sa Continental gumama. Slozio bih se takodje da je glavna prednost Logana carina, jer bez carine bi svi automobili cenovnog ranga oko 11.000e kostali oko 9.000.

nikola

pre 18 godina

@Zaharije
> A ovaj Punto iz Zastave je takodje auto za razmotriti. Kako mogu da se porede Fiat i Dacia!
Pa poredi Zastavu i Daciu ili Fiat i Reno. Kako se mogu porediti Zastava i Reno?

mladen

pre 18 godina

Ja sam kupio Logana, i nisam zazalio. Doduse benzinca 1.4 i malo mu nedostaje snage ali moj Ambience ima poprilicnu opremu, tako da je uzivancija voziti ga. Jos jedna stvar. Preporucujem ga visokim ljudima (ja imam preko 2m), pogotovo modele sa mogucnoscu spustanja sedista...

Vozač

pre 18 godina

Složio bih se da je Logan sasvim pristojan auto. Poznajem dosta ljudi koji ga imaju, i niko nije imao nekih problema sa njim. Najčešći problem koji se javljao je bio kod vezije 1.6 u ful opremi gde se dešavalo da je posle par stotina kilometara "poludela" instrument tabla pa počela da pali kojekakve lampice bez reda i bez veze. Naravno, kola su bila pod garancijom pa su im u servisu to odradili besplatno za pola sata. Što se tiče verzije sa motorom 1.4 (onaj model koji od opreme nema ništa) nisam čuo niti video da je bilo ko imao nekih problema, samo pali, sipaj i vozi...

MARKO

pre 18 godina

Gospoda "nemci" bi trebali malo da prikoce sa njihovim golgovima astrama i ostalim krsevima.
Samo za njihovu informaciju, licno sam se uverio, citroen ax 1.4 diesel je trosio od 3.3-5 litara nafte i prelazili su duplo vise nego njihovi puleni (da ne zaboravim, prvo su morali da ih upale nekako pa tek onda da ih voze)
Vive la france!

Dusan

pre 18 godina

Opsiran tekst nema sta. Ipak treba voditi racuna da je u Srbiji plata 200 evra i da je mnogo pristupacniji automabil florida 1.3CW koja sa PDV-om i ugradjenim pogonom na TNG kosta 5500 evra. U obzir se mora uzeti i odrzavanje Dacie koje je oko dvaputa skuplje nego kod floride, dostupnost i cena rezervnih delova. Voleo bih da procitam direktno poredjenje isplativosti u eksploataciji floride 1.3 CW sa pogonom na TNG (recimo Taxi model) i Dacie 1.5cDi i to u slucajevima kada su kupljene na kredit i kada su kupljene za kes. Inace, mada o ukusima ne vredi diskutovati, moje misljenje je da Florida In estetski daleko nadmasuje Daciu Logan.

Miomir

pre 18 godina

Logan 1.5 dci Ambiance u Hrvatskoj kosta 9.500 evra. Cene drugih novih automobila kod suseda su cesto i nize u odnosu na nase. Pa ko kupuje ovaj auto neka nabaci osmeh, a i neka razume osmeh ljudi iz Integre.

Goran

pre 18 godina

"Cudno moj prijatelj vozi golf 1.9 150hp tdi naravno."
Naravno, 1.9 tdi je imao verzije 90, 110, 115, 130, 150, cak i 165 ks, cini mi se. To nije sporno. Preprogramira se elektronika i eto ti X% vise snage ("divljaci" koji to rade za bilo koji motor prosto cvetaju svuda). Nego, danas vise nema 1.9 150 ks VW-a. 1.9 moze da se kupi od 90 i 105 ks i tacka (u Belgiji, neka kaze neko ako ima nesto drugo drugde). Zasto je onda nekad bilo 150? Marketing, verovatno. A i prodao se pokoji takav, za "sportiste".
"Mojim golfom sam od beograda do valjeva imao prosek 3,8l..."
Ja sam vozio golfa 1.9 tdi 100 ks 40.000 km (jednu godinu). Nikad nije prosecna potrosnja bila ispod 5.5. 3.8? Moze biti, ali samo ovako: konstantna mala brzina (npr. 90km/h) po praznom putu (tj. bez kocenja-ubrzavanja). Ali, tako ce i ova dacija biti na 3.8.

Marko1300

pre 18 godina

Iako je Logan jedan od najruznijih automobila svih vremena, trenutno je, zaista, dobra "prilika" - za slabo stojece Srbe, ali i za prilicno bogatije Evropljane. Auto s petoro vrata i dci motorom za 8.600 evra!? Nepobediva ponuda i - osvezenje na trzistu, zasicenom preskupim zapadnim kolima (mislim da nijedan auto za svakodnevnu upotrebu ne vredi kao 2, ili cak 3 automobila koji sluze istoj svrsi).
Treba pomenuti i odlican nastup daciinog (i renoovog) zastupnika za Srbiju. Ponudili su odlicne uslove prodaje: lizing na licnu kartu, kredit na osnovu obveznica stare stednje (i za nezaposlene!)... Stvarno - svaka cast! Zato su i prodali vise od 5.000 logana prosle godine.
Ponesto i o utiscima o loganu: osim sto je ruzan kao djavo, ne pleni ni materijalima u unutrasnjosti - koji zavrsnom obradom, ali i izgledom (volan), asociraju na starije (ocajne) dacie na osnovi renaulta 12. S groznim iskustvom voznje takvog pick up-a 1.9 d, pomalo sam se stresao kada sam usao u kabinu. Posle je sve bilo u redu. Auto je prostran i prilicno udoban, posebno je pristojan polozaj sedenja na prednjim sedistima (na zadnjim nisam bio). Treba, medjutim, sacekati i videti u kakvom ce stanju biti unutrasnjost posle 100-150.000 km. Pretpostavljam da, ko kupi nov auto, zeli bar toliko da ga vozi. Mada, nedavno sam video oglas: "buba '75. godiste, prvi vlasnik, 9.000 km, 3.300 evra..."
Podatak o kocenju jeste zabrinjavajuci. Rumunske gume "montana" zaista bije glas da slabije prijanjaju za podlogu, ali, pitanje je da li je to jedini uzrok dugackog zaustavnog puta. Stabilnost ne bi trebalo da bude toliko kriticna, s obzirom na tvrdo vesanje. Visina automobila mogla bi, medjutim, da zasmeta, pre svega pri jacim udarima vetra. Treba probati na Brankovom mostu, kad duva kosava.

Nikola Fr

pre 18 godina

Posto sam se nacitao raznih komentara nisam mogao da se ne javim. Neko je postavio pitanje cene Logana i razlika izmedju Srbije i Evrope. Na oficijalnom sajtu www.dacia-logan.com se mogu naci linkovi za sve evropske zemlje u kojima se prodaje Logan i cene svih varijanti i opcija. I pored ostalog moze se videti da se cena razlikuje od drzave do drzave.

@ Djoka. Ti pominjes dve “kategorije” kupaca Logana u Srbiji. Ja sada imam jedan problem, te dve kategorije ljudi koje ti pominjes ne postoje ovde u Francuskoj ali Logana ima, i to svakim danom sve vise, pa ne znam ko ga to ovde kupuje?

Kao sto rekoh ovde u Francuskoj na ulicama ga mozete sve vise videti a ono sto je najzanimljivije nigde nema reklame za ta kola. Pa sta ga to onda prodaje pitam ja one koji pljuju po ovom autu? Slazem se sa mnogim komentarima da nije najlepsi, nije najbrzi, nije najudobniji ali mislim da je odnos ulozeno-dobijeno jako povoljan u slucaju Logana i to ne samo u Srbiji vec i u ovim bogatijim zapadnim drzavama.

Takodje je postavljeno pitanje kvaliteta i dugotrajnosti. Slazem se sa onima koji tvrde da je jos rano o tome govoriti ali posto je Logan ustvari sastavljen od delova koji su vec dugo u upotrebi na ostalim renoovim vozilima i koji su se dobro pokazali, mislim da nece biti vecih problema sa kvalitetom. Uostalom taj auto je namenski konstruisan za istocna trzista sto podrazumeva losije puteve i losiji benzin zar ne?
Pozdrav

Hedovi

pre 18 godina

Uf ovi komentari stvarno ima svakojakih. Generalno sto bi rekao jedan covek sa nekog foruma "da su mi se obozavaoci njemackih polovnjaka popeli na Frusku Goru". Sve u svemu svasta ljudi pricaju i lupetaju.
Imate ljudi internet pa pogledajte okolo i ne iznosite netacne podatke. Neko je spominjao najgori rezultat na Euro NCAp testu.Ko hoce neka pogleda, Logan je dobio 3 zvezdice, a one dve je izgubio zbog nepostojanja bocnih jastuka. Da je njih bilo sigurne su 4 zvezdice a mozda za dlaku i peta. Ko ne veruje neka pogleda tekst o testiranju Logana na NCAP-ovom zvanicnom sajtu http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=221
I stvarno su ga bili nemci preterali sa iznosenjem gluposti oko logana (renoa), a koliko vidim i dalje to cine. A ovi gore komentari su simpaticni... Ljudi su sentimentalno vezani za svabske polovnjake i kao da im je krivo sto ljudi ne kupuju polovne automobile sa kojima onda muce muku po raznim servisima. Sve koje znam da su kupili te odlicno ocuvane nemacke polovnjake su se vec naplacali popravki da je to cudo jedno.....

Ranko

pre 18 godina

Imam logana 1.4 Ambience Pack vise od godinu dana i sve je ok. Slazem se sa komentarom da treba sacekati malo duzi period eksploatacije i onda videti. Moram takodje da primetim da se previse diskutuje o njemu i lobira u javnosti a da je "ukinuta carina" na Daciju i poredjenjem cene istog u zapadnoj evropi govori da nesto nije u redu. Neko je dao lep komentar "ko se to opet ugradio". Pozdrav svima!
Ranko

socius

pre 18 godina

Kakav status? O čemu ti uopšte pišeš? Nadam se da si mislio na image. A ako nisi onda bi trebalo da znaš da za društveni status treba mnogo više od neke gomile lima. A i suze ronim za evropskom sirotinjom u rumunskom brendu.
Kako ti samo pade na pamet ta teorija? A da,recesija.
Ove rasprave oko logana se, čini mi se, uvek pretvaraju u prepucavanja ponosnih vlasnika nemačkog narodnog (a u našem nacinalnom parku, reče čovek, statusnog) brenda i ljudi kojima logan i nije baš toliko loša varijanta za kupovinu.
Usput, nisam vlasnik logana, mada ne bi se bunio da padnem na društvenoj lestvici pa da iz svog starog clia sednem u rumunjski renault, onako sirotinjski.

Driver

pre 18 godina

Voleo bih da mi neko odgovori na pitanje: Zasto su uopste Dacia automobili oslobodjeni poreza u SCG ? Da li nam je to opet neki "strateski interes"? Da li se mozda sklapaju kod nas, ili im mi isporucujemo neke delove, barem gume ili osvezivac? Zasto nam npr. Toyotu ne oslobode poreza, pa ova "gola" od 1.0 koja sada kosta 10.900 ne kosta tih istih 8000-9.000 a vozimo japance, ili mozda VW Polo, Reno Clio? Ja sam negde cuo da se to u normalnom svetu zove nesto kao "nelojalna konkurencija", "protekcija", "monopol", itd. Zar nemaju svi prava na iste uslove na trzistu, da bi utakmica bila fer? Sve se mislim da je nekome stvarno stalo da konacno vozimo dobra (citaj, iole solidna) kola po ok ceni, a ne da malo popuni stek u pauzama kada ne nosi gajbice...
p.s. sto se kola tice, nemam neko posebno misljenje. U odnosu na cenu (kod nas) izgleda kao ok ponuda. Svi koji daju prognoze za auto koji tek treba da se pokaze kroz eksploataciju samo daju pausalne izjave i bune ove koji bi da daju poslednju crkavicu za neki nov auto. Bolje da se bace na kladionicu, pa ako su tako pametni, sigurno ce uzeti lepe parice.
Brine me samo sto za poslednjih 20-ak dana koliko sam u poseti "trulom, dekadentnom, kapitalistickom zapadu" nisam na putevima video ni jednu jedinu Daciu. Jednog Yuga da, ali Logana niks! Ruku na srce, na poledjini ovdasnjeg izdanja jednog od najpopularnijih auto magazina stoji reklama: Logicno? Logan
Pozdrav svima

Branko

pre 18 godina

Vidim ja nova podela Srbalja: prvo Miloš Obilić / Vuk Branković, pa Partizan / Zvezda, a sada i Logan / polovni Golf 4 1.9 "tedei".

sreten

pre 18 godina

Sreten vozi golf 1.9 TDI 110ps i od Beograda do Valjeva postize prosek 3.8l! Kako?Jednostavno: konstantno 80km/h 5 brzinom bez potezanja ili kocenja. Naravno to nije svakodnevna realnost ali 5,3 je prosek u poslednjih 2.400km. Neko pomenu da njegov 100 KS tdi ne silazi ispod 5,5,
logicno jer je to Pumpe-Düse motor i za ne poverovati trosi vise nego stari 90, 110 KS motori. Sta vise Pumpe-Düse motori (100, 115, 130, 150) su bucniji ali duze vrte. Moram jos da pomenem da potrosnja Tdi motora u mnogome zavisi od kvaliteta goriva.
I jos jedan savet...tdi motor trosi najvise pri naglom povlacenju hladnog motora, najbolje je hladan motor vrtiti izmedju 1600 i 2000. I da ne zaboravim najvaznije: nakon visecasovne brze voznje ostaviti motor u leru par minuta (tako se cuva turbo)

borislav

pre 18 godina

Logan nema 5 vrata vec 4. To mu je i najveca mana. Gepek je ogroman (za svaku pohvalu), ali se unutra ne moze ubaciti nista vece od putne torbe. To je steta. Ne znam kad ce izaci karavan verzija, ali to bih voleo da vidim, probam, kupim. :-)

Slobodan

pre 18 godina

Neki od vas ovde ne mogu sebi da priznaju da je jedna Dacia napravila dosta dobar automobil. Koliko je meni poznato u ovoj rubrici ste mogli nekoliko puta da pročitate kako je Logan prošao na testu, ili se možda varam. A kad smo kod tog testa, Logan je osvojio 3 zvezdice, sto je vise od Esvorta VI koji je osvojio samo 2 zvezdice, ili Golf III koji nije ni išao na taj test. Da li gospoda draga znate da ima dosta modernih automobila koji uopšte nisu bili na testu. Pre svega zato što to proizvođač nije dozvolio. Idite lepo na www.euroncap.com pa utvrdite sami koji su to modeli. Logan je prosečno siguran automobil od onih koji koštaju slično ili malo više. Pomenuti mališani, Peugeot 107 košta osetno više od Logana a ima "zujalicu" od 3 cilindra. Nije uvek lako prihvatiti istinu, ali vreme će pokazati ko je bio u pravu. Pozdrav svima.

Marko1300

pre 18 godina

Da li neko moze da potvrdi - cuo sam da "Eko" pumpe, a mislim i "Avia", prodaju uvozni evro-dizel? To uopste ne bi bilo lose.

Igor

pre 18 godina

Ja bih samo jednom za svagda (mada je to ocigledno nemoguce), pokusao da razbijem dileme oko EuroNCAP testa.

Prva bitno stvar je da postoje kategorije automobila. Pogledajte sajt i procitajte detaljno test proceduru (fajlovi u PDF formatu koji mogu da se preuzmu). Prvo sto pise u opisu testa je da se ne mogu uporedjivati rezultati automobila iz razlicitih kategorija. U sklopu ocenjivanja uzimaju se ocitane fizicke vrednosti sa test lutke, detaljno se studira usporeni snimak i konsultuju eksperti i zatim se, u zavisnosti od klase automobila, dodeljuje odredjen broj bodova.
Koga mrzi to da cita, ima sekciju FAQ gde je sve to objasnjeno "narodnijim" jezikom.
Prema tome, uporedjivanje automobila iz kategorije "Small Family Cars" kojoj pripada Logan i automobila iz kategorije "Superminis" kojoj pripadaju malisani tipa Toyote Aygo, Peugeota 107, ili recimo Fabie je potpuno bespredmetno.
Lako je zakljuciti koliko ova poredjenja nemaju smisla ako se pogleda aktuelni BMW serije 5 koji ima cetiri zvezdice u kategoriji "Executive Cars". Da li bilo ko normalan moze da tvrdi da je taj automobil manje siguran od Peugeota 1007!?
U opisu crash rezultata za Logana pise da su ocitane povecane vrednosti pritiska na grudni kos i zabelezena losa dislokacija noznih komandi sto moze dovesti do povrede stopala. Glava i abdomen su i pri frontalnom i pri bocnom sudaru u "zelenom" polju. Jos jednom, ove vrednosti odnose se na automobil koji je testiran u kategoriji "Small Family Cars". Pogledajte koji se jos modeli tu nalaze, uporedite njihove rezultate i cene tih automobila (posebno cene autombila sa nivoom opreme koriscene prilikom testa).
Predlozio bih redakciji da napise jedan tekst posvecen EuroNCAP testovima, kako bi se izbegla buduca poredjenja bez smisla.

Topaz

pre 18 godina

@socius
Ne, nisam mislio na "image" nego na status, kao sto sam i napisao. Sigurno si cuo da postoje "statusni simboli", a u to spadaju i automobili. I uopste ne znam sta si hteo da porucis svojim komentarom, .... Mi ovde ulazimo u razloge zasto se Logan uspesno prodaje u Evropi, a ti porucujes da te je bas briga za Evropsku sirotinju. Pa dobro...
Pozrav od Topaza

Željko

pre 18 godina

Neko je pitao koji su standardi podržani, pa da kažem: benzinac je EURO-4, a dizelaš je EURO-3. Inače, već 7 meseci vlasnik sam Logan-a 1.6MPI LaureatePack (u prevodu: full oprema ) i mogu reći da sam za sada prezadovoljan. Prešao sam 8.500km i nisam imao apsolutno nikakvih problema do sada. Prosečna potrošnja u lokalu je oko 7L, možda koji gram više ako se malo nagazi gas. Relaciju od Smed. Palanke do Čačka (preko Kragujevca ) i nazad, oko 130km, prešao sam sa 12.5L benzina, a to je oko 5.4L na 100km u proseku. Smatram to sasvim zadovoljavajućim rezultatom. Kada bih sada ponovo kupovao auto, ponovo bih kupio Logan-a i ponovo benzinca. Nekako nemam poverenja u naše dizel gorivo.
Auto je za svaku pohvalu, ni jednom mi se nije desilo da zavergla, čak i na -15 stepeni totalno zaledjen upalio je "kao mina". Vozim ga po katastrofalnim putevima Smederevske Palanke i okoline ( palančani znaju o čemu govorim ). Malo je bučniji nego što bi trebalo ( preko rupa se baš čuju točkovi ), a u kabini još uvek ništa nigde nije ni škripnulo od plasnike. Znači, kada bi putevi bili ok i buka bi nestala jer motor i nije toliko bučan ako ga baš ne gazite preko 130. Komforan je i nije toliko ružan, meni je zadnji kraj baš simpatičan. Inače u decembru sam kupio i jedan Jugo 1.1 IN koji je do prvog servisa (1500km ) već uspeo da pokvari pumpu za vodu i da pokida membranu na pumpi za gorivo pa je curelo na sve strane i bilo ga je nemoguće upaliti kada se ohladi. Sad mi Vi recite, šta kupiti u Srbiji ako baš niste bogati. Mislim da je odgovor jasan, Logan je pravi izbor. Kada ukinu carinu i na druge aute, onda ću možda i razmisliti, ali sada, Logan je definitivno jedina varijanta, mogo bolja od Zastave 10 jer je i mnogo veća i komfornija. Ne znam kakav je novi Grande Punto, on je možda još i dobra varijanta, mada ja više poverenja imam u Renault nego u Fiat.
Na Laoganu imam Michelin pneumatike 15 cola na alu felnama (to se dobija u full opremi ). Koči sasvim pristojno, nisam primetio da se loše ponaša, mada sam se malo čudno osećao kada mi se prvi put aktivirao ABS (ali to je već nedostatak mog iskustva sa ABS-om, a ne mana Logana ). Nisam neki stručnjak, samo pokušavam da razmišljam logično. Kažem, opet bih kupio Logana, auto sa tim nivoom opreme i veličinom prostora u prtljažniku i kabini ne može te naći za te pare.
Takodje, neko je pitao koji se motori ugradjuju u Logana: benzinac je iz Clio II modela, a dizelaš iz Clio III modela. Koliko znam, menjač je sa Lagune II, a vešanje sa novog Modusa.
Verujem da sam bio od pomoći, ako Vas zanima još nešto, pitajte.

Kuzmanovic Dragan, Beograd

pre 18 godina

Pohvale za tekst. Jedan sam od onih koji o Loganu imaju pozitivno misljenje (pogotovo nakon konsultacija sa velikim brojem taksista...). Najblaze decje bolesti su do sada izlecene, a vreme ce svakako pokazati ostalo. Garancija je velika stvar. Posle garancije...? Idem na rizik, ali jedna stvar je sigurna - kupujem auto sa "cistim" brojacem kilometraze. Istina, koci nesto slabije nego moderni automobili, ali svakako bolje koci nego matori Opel Kadett, Zastava 101 ili Citroen Saxo, za cijim sam volanima do sada bio. Sto se tice nestabilnosti pri brzinama iznad 130 km/h..., 120km/h mi je sasvim dovoljno. Slicne sumnje su postojale kada se pojavila Skoda Felicia. Pozdrav svima!

marko

pre 18 godina

Vec godinu dana vozim logana 1.6 MPI laureate i mogu slobodno da kazem da je auto odlican, a pogotovo za te pare. Jedino sto mi ozbiljno nedostaje je brisac zadnjeg stakla i ponekad malo bolja preglednost pri voznji u rikverc. Dacia ce definitivno oprati ljagu sa svog imena ovim modelom!

clio 1.5dCi 82

pre 18 godina

OK, ja vozim svoj drugi po redu Renault i to iz dva razloga. Prvo sto sam zadovoljan kvalitetom Renault-a a drugo je to sto mi se svidjaju modeli ove fabrike. Verujem da je Renault napravio odlican posao sa Loganom i definitivno je pravi izbor za nekoga ko zeli da kupi nov automobil po skoro smesnoj ceni! Dakle ja smatram da je opravdan svaki euro ulozen u Logan. Razmislite malo: za cenu jednog Golfa V mozete kupiti dva Logana. Kako neko rece: dvaput je dvaput.

Dusan

pre 18 godina

Postoje ljudi kojima treba auto iz prakticnih razloga a ne da se pokazuju. Ja licno bih kupio pre Zastavu 10 pod uslovom da italijani rade kontrolu kvaliteta jer je: manja, ja vozim po Beogradu i to je strasno vazno
bolja preglednost,
daleko bolje ubrzanje od 80-120, pogledajte uporedni test u SAT reviji,
lepsi je,
delovi ce verovatno biti jeftiniji,
Inece mozda kupim i Daciu, stvarno se dosta dobija za te pare, a novi auto je novi auto. Ja kad prodajem nesto svoje prodajem zato sto ne valja, tako da ako kupujete nesto polovno mozete kupiti svakakve probleme.
Suluda su poredjenja golfa i Dacie kada je golf duplo skuplji. Sa daciom se mogu porediti samo florida, hyndai getz, skoda fabia, matiz, fiesta, kia, panda i sl.
Kada kupujete polovan golf to vam je kao kada zenite lepu zenu od 40 godina. Mozda je ona lepsa od neke od 20 ali sta ce biti kada ova od 20 bude imala 35 a ova od 40-55.

Igor

pre 18 godina

Ja bih zeleo ovde da razbijem jos jednu veliku zabludu koja ocigledno egzistira na ovim prostorima vezano za brend Dacia i za model pod imenom Logan.
Naime, Dacia kao samostalni entitet ne postoji od 1999. godine, prosto jer je tada bankrotirala. U dogovoru sa vladom Rumunije, Renault je otkupio 99% vrednosti tadasnje Dacie. Spremajuci se za proizvodnju koncepta X-90 (ono sto danas poznajemo kao Logan), Renault je u obnovu postrojenja u Mioveni ulozio preko pola milijarde dolara i jos uvek ulaze.
Poslednji model projektovan izvorno u Daciji bio je model Nova (ukljucujuci i verziju SupeRNova) a zatim i restilizovana Solenza. Do pocetka proizvodnje Logana, proizvodnja Solenze posluzila je kao pilot test u cilju dostizanja odgovarajuceg kvaliteta proizvodnje.
Dacija danas egzistira samo kao brend u okviru Renault-Nissan alijanse. Slican status u okviru alijanse ima recimo i Samsung Motors Corp.
Logan se na razlicitim trzistima prodaje pod razlicitim brendovima. Negde kao Dacija, negde kao Renault. Isti model se u ovom trenutku proizvodi na dva mesta: Mioveni u Rumuniji (Dacia) i Moskva u Rusiji (Avtoframos). U toku naredne dve godine zapocece i proizvodnja u Iranu, zatim u Indiji za trzista sa volanom na desnoj strani kao i u Kini u postojecim Nissanovim postrojenjima.
Znaci, Logan je rumunski automobil isto onoliko koliko je novi Swift madjarski, Astra Classic II ceski, Toyote za evropsko trziste francuske, nova WV Jetta meksicka, WV Fox brazilski a pojedini modeli Renaulta turski itd. Ocigledno da samo neko ko je zaspao pre 30 godina pa se sada probudio moze da predje preko cinjenice koja se zove globalizacija. Firme teze profitu, a za krajnjeg kupca je irelevantno da li je konkretan proizvod sklapao Nemac, Francuz, Spanac, Madjar, Rumun, Srbin, Ceh, Slovenac, Turcin, Kinez ili Meksikanac ako su u proizvodnom procesu ispostovani zadati nivoi kvaliteta i ako je kontrola kvaliteta adekvatno sprovedena.
Upravo usled ove cinjenice, bespredmetno je u ovom trenutku pominjati Daciu u bilo kakvom negativnom kontekstu. Sve zamerke (i objektivne i subjektivne) koje se mogu uputiti Loganu kao konkretnom modelu autombila mogu jedino ici na racun Renaulta. Medjutim, brojke prodaje govore da je Renaultov koncept jeftinog porodicnog automobila prihvacen izvan svih ocekivanja. U toku 2005 prodato je preko 140.000 Logana, a to je tek prva godina prodaje. U svakom slucaju i vise nego dovoljno da Logan zasluzi svoje mesto na spisku vozila na globalnom sajtu Renault-a: http://www.renault.com/renault_com/en/main/40_VEHICULES_ET_SERVICES/10_VEHICULES/

sasa

pre 18 godina

Logan je ok, ali mislim da je uvoznik pomalo previse nekorektan-pre mesec dana je povecao cene za oko 200 evra u proseku-samo se pitam zasto? Dobro ako neko da 8000 evra dace i tih 200 ali stvar je u odnosu prema musterijama.

KORKI

pre 18 godina

Obavestenje za g Dijanovica: Renaultov dci motor postoji u tri verzije pocevsi od 65 KS i 160 Nm, 82 KS i 180 Nm, pa do 105 KS i citavih 200 Nm pri 1900 obrtaja! Smesno je porediti Renault i SEAT!

dusko

pre 18 godina

Kao "svez" korisnik Logana ,tvrdim da je tekst zaista istinit.Zao mi je samo sto nisam sacekao da iz proizvodnje izadje karavan verzija.

legenda

pre 18 godina

Ne mogu da verujem, danas sam na ulici u Becu video jednog Logana! Kad ono, kada sam malo bolje pogledao, videh da nosi beogradske tablice. Koji trip.

Predrag Veselinović

pre 18 godina

Milane, niko nije ni rekao da troši u gradu 5 litara. Fabrička specifikacija je 5,8 litara (dakle takoreći 6) plus što svi malo lažu oko potrošnje. E sad, gradska vožnja u "fabričkim uslovima" nije isto što i vožnja Brankovim mostom ili ulicom Kneza Miloša u 8 sati ujutro.
Sad bi se i ja malo osvrnuo na toliko pominjani Logan. Definitivno kako je i autor teksta rekao "vredi više, nego što košta" i to može da zahvali pre svega necarinjenju. Dakle, ja sam jako zainteresovan za kupovinu, samo se još nisam odlučio da li da pazarim dizela ili benzinca 1,4 sa plinom!?
Međutim, ima nekih stvari koje mi dosta smetaju pre svega sa Integra Motorsom. Preko telefona su bili dosta hladni, da ne kažem neljubazni, iz čega sam ja trebao da izvedem zaključak „imam puno posla, nemoj da gnjaviš, ajde se raspitaj, pa donesi pare i kupi, da ne pričamo u prazno...“
Drugo, jedino kod nas se može Logan kupiti u fiksnim paketima opreme, bez opcija za pojedinačnu kupovinu neke opreme. OK, pomirio sam se nekako sa tim i odlučio sam se za Laureat opremu. Međutim, onda upoređujući cene između Ambince Pack opreme i Laureat video sam da je ta razlika kod benzinca 900€, a kod dizelaša 1.000€. Onda sam pažljivije pogledao i ostale pakete opreme i video da ima još takvih nelogičnosti. Na ovu moju primedbu u Integri mi ništa nisu odgovorili, već su mi rekli da je to cenovnik i „take it, or leave it“. Tek onda mi je bilo jasno zašto se oprema prodaje isključivo u paketima, a ne pojedinačno kao u svim drugim zemljama. Dakle, da bi i na opremi mogli da mešetare. Posle svega ovoga, entuzijazam mi je naglo splasnuo. Ne znam, videću šta ću da radim i hoću li uopšte kupovati.
A lepo kaže Dinkić, trgovačke marže i trgovački bezobrazluk je uvek prepreka da krajnji potrošač oseti recimo smanjenje proizvodjačke cene ili pozitivne efekte necarinjenja industrijske robe izmedju dve države.

Bane

pre 18 godina

Danas sam bio u Integri sa namerom da isprobam Logana sa 1.5dci motorom. Inace, da se zna: trenutno u porodici imamo 2 automobila: Fiat punto II 1.9elx i Renault megane karavan 1.6, 16V. Namera mi je sledeca: megan je 1999 godiste i u ful je opremi, ali je presao 120.000 km. Logicno razmisljanje: potrosnja ovog motora je blizu 11 litara po gradu, sto je jako skupa voznja za nas standard. Ugradnja plina, obzirom da ima plasticnu usisnu glanu je 1.000 evra. Treba da promenim gume - min. 400 evra, akumulator, 100 evra znaci vec smo na 1.500 evra, pod uslovom da se nista ne pokvari, a to se kod polovnog vozila nikad ne zna... uz dodatak od oko 2.000 evra dobijam nov auto, po prostranosti isti ili gotovo veci od megana (putnici pozadi imaju definitivno vise mesta za noge u Loganu nego u Meganu, skoro isti prtljaznik (mogu da stanu decja kolica, kabastiji prtljag... I sto je najvaznije izuzetan, izdrzljiv i stedljiv motor i 0 kilometara na cajgeru! + 2 godine garancije na motor bez obzira na predjeni broj kilometara i 6 godina garancije na limariju... A racunao sam da me jos godisnje usteda na gorivu (prelazim oko 20.000 km) izadje oko 800 evra... Pa vi vidite racunicu. BTW prodajem megana karavana 1.6, 16V u fulu, (vozio ga ja a pre mene Bog te pita ko i kako) za 6.500 evra, pa izvolite kupite kvalitetnog polovnjaka...
A, da, zaboravio sam, probao sam logana danas - bas ovoga od 1.5 koga nameravam da kupim... 70% stvari u kokpitu je identicno mom meganu, tako da prelazak nece biti bolan, a vuce isto kao i ovaj moj od 1.6. Za ne poverovati! Samo da "udam" megana i Logan je moj !

Bane

pre 18 godina

Ja bih hteo svu ovu gospodu koja ima negativno misljenje o Loganu i koji pisu u stilu "pre cu da kupim polovni Golf 4 ili novi Jaris" da pitam sledece:
Gospodo, koliko vi to zaradjujete pa mislite i pisete tako i sta da kupi obican covek kao ja koji ima platu od 250 evra!?Ja nemam vise i izgleda da necu imati vise u skorijoj buducnosti, a ovo i nije auto za "japije" koji rade za 500 i vise evra. Ja sam porodican covek i ne zanima me da li auto ima 110KS ili ubrzanje od 10s - mene zanima da se sto jeftinije vozim i da sto duze vozim auto u dobrom stanju.

Predrag Veselinović

pre 18 godina

@ XkillerX
Ili nisi dobro pročitao tekstove, ili namerno ne želiš da vidiš neke činjenice. Ali krenimo redom:
Prvo, razlika u ceni nije 3.000, već 3890 evra. Opcija metalik boje kod Kia je 460, kod Logana 240. Dakle, ukupno gledano razlika u ceni je 4110 evra !!!
Drugo, lepo si rekao Kia ima duplo jači, ali ne i bolji motor. Uostalom ko gleda broj KS, taj ne treba da kupuje dizelaše.
Treće, kočnice kod Kie jesu bolje, ali ne duplo. Uz bolje pneumatike kod Logana, razlika u zaustavnom putu sigurno ne bi bila viša od 5-6 metara.
Treće, kod opreme si totalno omašio. Kia ne da nema duplo više, nego ima mnogo, mnogo (trilion puta :)) manje opreme. Za razliku od Logana, Kia nema bord kompjuter, nema alufelne, nema 4x15W CD muziku, nema električne grejače retrovizora, nema aluminijumsku konzolu u kokpitu, i povrh svega toga Logan ima centralno daljinsko zaključavanje, a Kia "samo" centralnu bravu.
Četvrto, tačno je da Kia daje 3, a Dacia 2 godine garanciju. Dakle, ipak nije duplo.
Peto, dizajn je definitivno stvar ukusa, mada bih se složio da je Kia lepša. Međutim, ukoliko uzmeš verziju sa istim prtljažnim prostorom (hečbek model), i Kia će dosta izgubiti na svojoj "eleganciji". Posebno što ni Logan nimalo nije loš frontalno. Ono što je po meni problematično kod Logana što se tiče izgleda, jeste visoki zadnji gepek i dizajn zadnjih svetala, eto i ja da ne dužim dalje...
Takođe, "zaboravio" si da napomeneš "veoma razgranatu" servisnu mrežu Kie, kao i opciju da se na rezervne delove čeka tričavih mesec-dva! Naravno, poznato je da 95% delova, Logan deli sa Meganom i Cliom, tako da je cela Renault logistika na raspolaganju i Loganu. Čudi me da po ovom kriterijumu nisi upoređivao automobile, jer je post-prodajna usluga od ekstremne važnosti!
Konačno, jedino će tržište dati konačnu objektivnu ocenu o uspešnosti ova dva automobila. Doduše, više je nego jasno da je na svom početku Logan (blago je reći) oduvao svoje i bliže i dalje konkurente. Tako da ipak razmisli da li si dovoljno pozvan da procenjuješ koja kupovina ima neshvatljivog ili nema nikakvog smisla možda ti ne prepoznaje
I na kraju, još jednom ću ponoviti zaključak iz svog prethodnog komentara:
Dokle god nema carine na Logan, on će biti best buy u svom, ali i širem segmentu modernih dizelaša!
Toliko od mene za sada. Pozdrav za sve racionalne kupce automobila :)

dule

pre 18 godina

Zanima me da li je moguce uvesti daciju logan direktno iz Rumunije. Tamo je osnovna cena oko 5.000evra. Ako na to dodam i 18% poreza, izadje 5.900. I jos recimo 200-300 za ostale troskove to ispadne rilicno jeftinije nego u Integri.

Goran

pre 17 godina

Pre nego što sam kupio Focus 1.8 TDCI ghia, razmišljao sam se o tome da uštedim malo (mnogo) para i uzmem Logan 1.5 DCI laureat. Medjutim, presudilo je u korist fokusa to što Logan nema jači dizel motor, i što mu se zadnje sedište ne preklapa (ovo definitivno).

Što se tiče izgleda, o ukusima se ne raspravlja. Meni Logan nije ni lep ni ružan, ali isto tako i novi fokus. Auto nikad ne kupujem zbog izgleda. Ko voli da kupuje lepe a glupe automobile i ima lepe a glupe devojke, njegova stvar, neka slobodno smatra da je u faca. Takodje srdačno pozdravljam sve one koji smatraju da je Dacia kanta a da su oni face sa svojim golfovima ili šta već voze.

Prle

pre 17 godina

Ja sam '79.to godiste i zgodan sam macak kao i frajer :) i uzimam logana dizela za 10.940 evra, tutto.
Meni je lep. A jos ako uzmes dobru boju, kao sto nema velikog izbora. Kres test - u rangu golfa IVke, kocnice dobre, sada su i gume miselin ili kontinental, sto je odlicno. Treba prestati sa lecenjem kompleksa preko auta. Ovo je i vise nego odlican auto za taj novac. Pozdrav

Veselin

pre 17 godina

Izgleda da loše mišljenje o Loganu imaju samo likovi koji ga ne poseduju a za idelan auto smaraju formulu 1 ili tako štogod. Porediti babe i žabe je uvek bilo zaludno pa tako porediti polovan (ma kako dobar) i nov (ma kako loš) auto je zaludno.

Prvo o potrebama: Treba mi auto za vožnju od tačke A do tačke B - najekonomičnije i najbezbednije. Ni jedan auto bez obzira na aktivne i pasivne bezbednosne sisteme nije dovoljno dobar ako ste loš vozač i ako divljate ulicama - i u ferariju ili * (zameni * za svoj najomiljeniji model kola) se gine. Navozao sam se svega i svačega od jugića prelomljenog na pola koga je na gomili držala kuka za vuču (što je pokazao generalni servis kada je ista skinuta i sve se raspalo) i to sa 800-900 kg papira preko kombija do debele mečke. Sada uvek vozim u granicama ograničenja i poslednjih 10 godina prilično bogatog vozačkog staža nekoliko puta sam izbegao katastrofu, ali ne zato što je auto bezbedan nego što vozim bezbedno - čak ni sa krljavim jugom nisam imao takvih problema ali sam se sa golfom slupao i to žestoko i opet svojom krivicom a ne krivicom auta.

Bdw. Imamo u porodici 128. 16 godina staru - koja je na otvorenom putu potrošila u maju ove godine oko 6l/100km - ali vožnja oko 80-90km/h dakle recept za malu potrošnju nije besan motor koji fenomenalno ubrzava (neko reče da mica EVO VII troši oko 40 l/100km
Ipak i 7-8 je mnogo bolje od 40.

2. Treba mi dovoljno veliki auto da mogu da smestim sve stvari moje male porodice posebno kolica za bebu - ko god je pokušavao u puntoliki auto da stavi kolica zna koliki je to problem.

3. HOĆU NOV auto. Ne mogu da podnese više ziku majstora i popravke koje su dovoljne samo da stignem kući a kad opet upalim auto pokvari se nešto drugo.

4. Imam odlično iskustvo prvog vlasnika (128) i očajno iskustvo n-tog vlasnika (golf III) i opet hoću da budem prvi vlasnik.

5. Slučajno znam našta liče vozila koja uvozi jedan naš renomirani uvoznik polovnih vozila - njhovo carinsko skladište je ispod mog prozora - to su sve havarisana vozila i to ne malo već prilično. Drugo je pitanje kako ta vozila postanu nehavarisana u "odličnom" stanju.

6. Imam drugara koji nikad ali nikad ne ide kod majstora dok se ne pokvari toliko da ga više nije moguće voziti. I on na kraju prodaje svoja vozila ovcama koje ošiša za ogromne novce

Iz svega ovog u moj uži izbor mi ulaze Z10, logan, getz, i još po neki. Od svih logan ima najmanje negativnih ocena. I što je naj važnije zadovoljava moje potrebe i mogu da ga platim. I još nešto nismo svi alonso ili šumi pa da nam tebaju milisekunde. Meni je sasvim dovoljno da stignem na odredište živ i zdrav (a u tome mi kola neće pomoći već samo pamet u mojoj glavi - naravno uvek se dešavaju nesreće kao u onom tunelu u hrvackoj- u takvim situacijama ni tenk ne pomaže).

MARKO-VW

pre 17 godina

Auto polako ulazi u drugu godinu eksploatacije i još uvek se niko nije žalio... Za te pare odličan auto i za one što hoće auto za osnovne potrebe.

Milan

pre 17 godina

Pre 2 nedelje sam kupio Logana 1.5DCii vec sam presao 1200KM. Motor se razradjuje do 1500KM, pa ga nisam opterecivao sa brojem obrtaja vecim od 2500 o/min. Isao sam autoputem 100km/h sa 2300 o/min i tada je trosio u pocetku 5.4 l/100KM, a posle 50-tak KM je potrosnja pala na 5.3 l/KM. Inace na relaciji dugoj 500KM (autoput, ibarska m. planinski putevi)u proseku je potrosio 4.5 l/100KM sto mi se veoma dopada.

Pitanja:
- Da inace Logan 1.5DCi troso 5.3 l/100KM pri brzini od 100KM/h ili drugi (razradjeni) trose vise/manje goriva)
- Ima li neko preporuku za pumpe koje toce kvalitetan evro dizel? Integra motors preporucuje Dejtonku, Zmaj 1 i pupmu kod BIP-a... a sta u unutrasnjosit? Ibarska magistrala?

Djordje

pre 16 godina

Prijatelji LOGAN-a,
Iako posle dosta vremena od objave osnovnog teksta o LOGAN-u, mogu samo dodati : sa LOGANOM 1,6 za 2 godine sam presao skoro 50.000 km.
Izuzetan auto !
Sada kupujem LOGAN-a sa 7 sedista, normalno sa dizel motorom 1,5.
Srećno svima

Zoran

pre 16 godina

Rasprava o ukusima i potenciranju jednih na uštrb drugih karakteristika. Prodaja govori sama za sebe, pogotovo na zapadu jer smo mi specifični. Ipak, uopšteno da dodirnem one koji forsiraju polovnjake kao i one koji zlonamerno upoređuju (ovde slikovito, babe i žabe). KIA, da li je to proizvođač modela PRIDE (nije pored, nego ponos, ni manje ni više). To vam je ono đubre koje ste mogli da kupite za slične pare kao Logana, a koje je nakon 3 godine totalno i na svim mogućim i nemogućim mestima zarđalo. Zaustavni put? Ja sam porodični čovek, i, za mene je auto stvar koja pored podmetača za dupe i četiri točka, mora da ima još nešto. Mesta za decu. Mesta za prtljag. I, moja računica potrošnje, za ovdašnje piroćance je: koliko treba goriva da se iz A tačke u B tačku preveze 5-oro ljudi i 500-tinjak litara zepremine tereta. Ako ijedan Polo, Golf, Getz ili Yaris... to uspeju za manje od duplo više goriva, ja ih izedem sa tablicama. Upoređivati dvo-fotelje sa ugrađenim air-bagovima i četiri točka sa "pravim" autom je beskorisno, čak i ako fotelja ima kraći zaustavni trag. Po meni, kad se saberu dva i tri zaustavna traga koja su potrebna da se preveze ista količina glava i tereta... mogu da se uporede fotelje sa točkovima i kola. Glupo je? Pa jeste, ali, u dve ili tri ture, dva ili tri puta je veći rizik da treba takvo kočenje, računajte na to. Znam da ovo renaultovo čudo ladno u dobrom stanju gazi 300000km uz održavanje u servisu, kod nas (benzin-na plin), za dizel se ne bi usudio zbog kvaliteta. Limarija je i dalje enigma, mora imati slabe strane, ali uklopljene u cenu, sve u svemu.... dogodiće se kao i sa Felicijama, kupiš, voziš i prodaš po istoj ceni (kad se izjednače takse)...