Ponedeljak, 02.01.2006.

14:00

Gasna kriza: Počele restrikcije

Mađarski MOL najavio da će Srbiji prepoloviti isporuke gasa kao posledicu spora Ukrajine i Rusije.

Izvor: B92

Gasna kriza: Poèele restrikcije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

London Calling

pre 18 godina

Zasto bi Ukrajina placala manje od ostalih zemalja EU? Cena od $230 je fer, i manja od EU proseka.
Zbog toga nece biti vecih reakcija od strane EU, jer zna se ko je Evropi vazniji u ovoj svadji.

Nada,CZ

pre 18 godina

Vladimir Vladimirovic Putin me je po ne znam koji put prijatno iznenadio.Samo cuti i radi bez pardona u korist svoje zemlje i nadam se da ce do kraja mandata uspeti da svu tu belosvetsku bagru (koja je za vreme Jelcina razbucala Rusiju)postavi svakog na mesto gde pripadaju i pokaze da se pravila igre menjaju.Jedino mi je zao sto Srbija nema jednog takvog patriotu, u pravom smislu reci, koji ce voleti i raditi za dobo svoje zemlje, a ne za svoje novcanike kao mnogi od nasih ministara danas.

ZMunja

pre 18 godina

Evo jos malo na ovu temu... Ko moze neka proba da nadje BBC kvazidokumentarac (zato sto je pravljen od kolaza dokumentarnih snimaka a smesten je u buducnost, u neku, recimo 2008 ili 2009 godinu) koji se zove "War with America" i koji je prikazan '93 u prolece na kanadskoj televiziji (CBCNewsworld). Osecanje je isto kao kada ste citali Orwellovu 1984., a onda pogledate dnevne novine i pomislite "A sta to ovaj nije predvideo?"
Elem, kvazidokumentarac opisuje izbijanje krize u svetu koji vise nema dovoljno nafte zato sto su otkrivene neke rezerve pod ledom Arktika, u medjunarodnim vodama (ili pod medjunarodnim ledom), gde i Ameri i Evropljani polazu pravo na busenje. Krecu ultimatumi, vojske se stavljaju u stanje pripravnosti i prica se zaustavlja na par sati pred istek ultimatuma. Gledaocima je ostavljeno da spekulisu o mogucim nastavcima...
Ovo sam samo jednom video na TV-u, a IMDB.COM jedino navodi da je film snimljen jos 1987...
Mozda neko bude imao srece pa dodje do ovog filma, bilo bi zaista interesantno videti ga iz novijih vremena.

vladimir

pre 18 godina

Zao mi je srpske privrede ali jedno veliko bravo za Rusiju. Ukrajina neka se obrati amerima koji su vec izjavili kako nisu bas u prilici da nastave "podrsku" demokratskog predsednika. Pa lepo, hoces da pustis nato avione da se zezaju pored ruske granice onda treba da trpis posledice. Plati pa se vozi! Neverovatno, postanes americka republika a trazis jeftin gas iz Rusije!

Lazar

pre 18 godina

Mislim da bi i Srbija trebala da zavrne ventil za besplatno (tj o trosku svojih poreskih obveznika) skolovanje, lecenje, grebanje i kojesta drugo gradjane druge clanice drzavne zajednice.
Cist racun dugacka ljubav.

nikola

pre 18 godina

Veoma je vazno konstatovati da i pored svih napada i sabotaza Rusija i dalje svetska sila. Nekada je njena snaga bila u kopnenoj vojsci, potom u nuklearnom oruzju a sada su nafta i gas jedan od najbitnijih elemenata u vodjenju politike. Rusija je danas prvi svetski izvoznik prirodnog gasa i drugi nafte. I jedino ona konstantno ima povecanje proizvodnje vec godinama.

Nemanja

pre 18 godina

Izgleda da malo ko razume situaciju - Ukrajina i Rusija su potpisale *ugovor* koji vredi do 2009. Ali nije bitno, Evropa zna vrlo dobro kako se pregovara sa ruskim sljamom i oligarsima na celu sa Putinom. Lepo ce Ukrajina da uzvrati pricom o "trzisnoj ceni" - posto onda luka u Krimu, pitam se. Ovo je jedan tako jadan pokusaj da ze ukopa i kazni Ukrajina zbog Juscenka - nazalost tekovine revolucije i demokratije se ne daju tako lako unistiti. Ovo ce na kraju sve ponovo da se obije Rusima o glavu. Aj nek je sa srecom.

Volodja

pre 18 godina

Kad im je bilo najteze krajem proslog veka svet se utrkivao ko ce pre da dokaze kako je Rusija propala, kraj, Rusi prose, Moskva gladuje, alkohol ubija; inace u istoj meri kao bilo gde na kugli zemaljskoj. Jedan je pametan u to vreme govorio - Dok se bude prostirala sa Atlantika na Pacifik, mora se na nju racunati - i ponovo je doslo to vreme. Ukrajina ima pravo na demokratiju, ali i Rusija na svoje interese. Ne verujem da su ista zaboravili, ni ko je zabranjivao prelete aviona, ni ko je gradio buducnost na antiruskoj politici. Ne zaboravite da je Putin strpao Horodkovskog u zatvor !!

Boza

pre 18 godina

Ovo je samo pocetak neceg mnogo ozbiljnijeg.Energije nema dovoljno i bice je sve manje.Vise nikad jeftine nafte i gasa.Pa sta trazi USA u Iraku?Oruzje za masovno unistavanje?Rasporedjuje svoje snage za trenutak koji vec dolazi.Energija je politika.Pa naravno,nekad zito i kukuruz danas nafta i gas.Setite se filmova o pobesnelom Maksu.E,uskoro ce te to gledati uzivo.
Boza,Beograd

nikola

pre 18 godina

sto se srbije i gasa tice, cene su mozda trzisne ali se mahom ne placaju ako se dobro secam. ima rusija neki dug prema nama (dal ga je sloba izmislio ili koji je tal bio u pitanju ne znam) koji ovi nasi misle da naplate koristeci gas za dzaba, ali u stvari ko tu koga z. je dobro pitanje. bili su neki pregovori i ranije sa rusima gde su ovi pretili da ce da nam zavrnu gas ako ne pocnemo da placamo. najverovatnije ovi nasi ucenjuju sa iznosenjem nekog prljavog vesa u javnost o biskoj saradnji rusije sa osvedocenim ratnim zlocincima i probisvetima, a rusi ih se kao stide pa bi radije da plate nego da ih ljudi asociraju sa tim pijanim balkanskim polusvetom.

Milance, Bijeljina

pre 18 godina

Negdje je pisalo da je Julija Timoschenko uz pomoc korumpiranih ruskih generala, zaradila na kradji ruskog gasa dvije milijarde dolara, dok su njihovi obicni vojnici zivjeli ispod praga dostojanstva. Vidjao sam ih po buvljacima dok su bili u okviru misije SFOR-a u Bijeljini. Sve je to bilo normalno u vrijeme Jelcinove vladavine.
Ocigledno da s Putinom vise nece moci.

Boris

pre 18 godina

Postovana Gospodo !
Mislim da istina o krizi gasa nedolazi do nase zemlje.Ruska kompanija "Gazprom" u potpunosti isporucuje gas Evropi i zbog nedogovorenih cena sa Ukrainom sigurno nece rizikovati svojom reputacijom.Druga je stvar sto taj gas nedolazi do evrope.Ukraina taj gas jednostavno krade i to je potvrdjeno i danasnjim izvestajem nezavisne ekspertne komisije SGS.Nije za nikog tajna da je Ukraina i ranije krala gas i taj gas po trzisnim cenama preprodavala(Moldavija...),ali sada kada su zatvoreni ventili koji vode gas za ukrainske potrosace,kradja je postala vise nego velika.Za neupucene,postoje dva sistema gasovoda koje vode kroz Ukrainu.Jedan je direktno za evropu,a drugi je iskljucivo za Ukrainu.Ukraina,je do pre par dana kupovala gas po ceni 50 usd,dok je trzisna cena oko 250 usd (cena po kojoj i mi otprilike kupujemo).Rusija je Ukraini predlozila da po staroj ceni kupuje jos 3 meseca(zimska meseca),a zatim da prihvati trzisnu cenu.Ukraina je odbila.Zasto ?
Ukraina je od 1. januara parlamentska drzava,a ne vise predsednicka.To znaci da mora da se bira novi parlament,novi parlament novog premijera itd..
Predsednik (kao i kod nas B.Tadic)nece imati neku osobitu vlast.Trenutni rejting Juscenka je katastrofalan.Za godinu dana vlasti,ekonomski je doveo Ukrainu do bankrota.Konflikt sa Rusijom ima za cilj da mu vrati izgubljene pozicije.
Moskva 2.02.2005

Dejan

pre 18 godina

Ovo je odlicna prilika za Ruse (a smatram da od njih treba bezati sto dalje) da pokazu da su (ponovo) sila. Sad polako svima postaje jasno sta ce se desiti ako Rusi zavrnu slavine.
Bez Mercedesa i Renoa se moze, ali bez energije ne moze.
Vec vidim Evropu kako nervozno gricka nokte.

Mirsad Dizdarević

pre 18 godina

Plin je ruski i treba kao prvo biti u kontaktu sa Gazpromom a sve to izmedju je samo transport.Kao što se vidi svi se tresu jer u pitanju je Rusija,a to nije Irak gdje je vrijedilo kad nedaš milom,onda silom.Tržišna ekonomija je neumoljiva,a ovo je tek uvertira.Komšija je bliži od košulje,a košulju obojiti u narandjasto i nije bio neki for.Bez gasa,ostat će Juščenko i bez glasa.

Aca

pre 18 godina

Kako to da se zna koliko je manje gasa u Hrvatskoj, Bosni i u Sloveniji, a ne zna se koliko je to manje u Srbiji. Pa dokle više da živimo u mraku, oće li neko nekad da kaže istinu a večito neko muvanje... Zamislite sada kako su se nekom otvorila usta zbog gasa, pa koliko će da košta mesto na listi za prioritet. E zato niko ništa ne govori, sve su mahinacije pokupili od komunista, socijalista...itd,a narod ćuti. Pa dokle pobogu!

vasilije knezevic

pre 18 godina

Gasna kriza: Pocele restrikcije.
Ukrajina i njen novi "demokratski"izabrani predsjednik su se angazovali u prljavu antirusku politiku a hoce dotirani gas od Rusije.Da li je uopste potrebno imenovati razne oblike ekonomskog pritiska koje je Zapad godinama upotrebljavao da unisti ekonomije istocnoevropskih zemalja ukljucujuci Rusiju. U tome su uspjeli i sada se bune da su trzisne cijene gasa za Ukrajinu nepravedne.
Vec pedeset godina US vrsi totalni ekonomski pritisak na Kubu da je svijet postao potpuno ravnodusan prema jednoj takvoj neprijateljskoj politici.
Ukrajina i njen predsjednik mora na kraju shvatiti da ne mogu igrati ulogu zapadnog huskaca protiv Rusije i traziti da ih ta zemlja za to nagradjuje.
(vasilije knezevic 2Jan.2006)

Srba

pre 18 godina

Na svim televizijama po ceo dan prica o gasu.
I mi naivni da mislimo da je u pitanju trziste i cene. U pitanju je sukob imperija gde po pravilu stradaju mali kao sto smo mi. Ukrajina je "ruzicastom revolucijom " oznacila kraj svog bratstva sa Rusima. I sta su ocekivali da Rusi nece odgovoriti.Da vidim da li ce imati petlje da otkazu gosprimstvo Crnomorskoj floti u Sevastropolju . Bice verbalnoga rata, ali Evropa je suocena sa najavom hladne zime i nestasicom gasa. Pa videcemo kolko sve trajati i ko ce izaci kao pobednik. Gubitnike znam.

Pop

pre 18 godina

U ovakvim situacijama se vidi razlika između ozbiljnih i zemalja odgovornih za svoje postupke, sa jedne strane i onih(ovih)drugih, koji su u stanju da za 50 $ izazovu i nuklearni rat. Nadam se da ćemo u neko dogledno vreme prebeći u prvu grupu.

Vlada, NL

pre 18 godina

Ma jedino ako je to problem. Sve mi se cini da je nekako bas zgodno dosla prilika sada kada mi necemo ugovor o transportu gasa kakvog nam Madjari nude. Eto, Madjari hoce "ekonomski ugoovor" prema nama, ali njih klako vidim niko ne uporedi sa Rusima?...

Aca

pre 18 godina

Ima pravo Rusija da trazi trzisne cene za svoje artikle, a isto tako ce i ostali uraditi prema Rusiji. Naravno da nije tacno da je Rusija nekome nesto poklanjala, vec postoje razlozi materijalizovani kroz ugovore, za sve sto se radi. Da se kladimo da ce se ceo slucaj najmanje isplatiti Rusiji, kad prorade mehanizmi trzista i medjunarodnih pravila igre? Pa nije ruska mafija posisala bas sva vesla ovoga sveta.

Неко из масе

pre 18 godina

Живо ме занима да ли ће се неко сетити да се на Косову и Метохији налазе велика лежишта угља... Овакве ствари са испорукама гаса и нафте ће се и убудуће дешавати стим да ће цена бити све већа и већа. Губитак Метохије неће тада бити само политичко питање већ и разлог нашег нестанка. Само државе које су у стању да обезбеде несметану употребу и проток енергенета могу опстати... Да ли ће се радити о електричној енергији из нуклеарних централа, гаса добијеног из угља није битно...

jelena

pre 18 godina

Ako je istina da je stanovnistvo prioritetno kako da dodjem do odgovora sto vec 24 sata nemam grejanje u Pohorskoj na NBGD.Informativna sluzba elektrana nudi samo muziku...

Rasina

pre 18 godina

Spor između Rusije i Ukrajine nije politički kako "cenjeni" gospodin tvrdi, nego ekonomske prirode!!!. Svakom je vidljiva razlika između 235 USD dolara i 45 USD dolara. Ukrajina se opredelila za tržišnu privredu, prema tome mora da plati i gas (ili kako kažu Hrvati "plin") po tržišnoj ceni.Sad, ovog trenutka Ukrajina grade tuđ gas da bi mogla da zadovolji svoje potrebe. Da bi ste ovo saznali dovoljno je da odete na sajtove echo.msk.ru ili newsru.com, pa bi ste ovo saznali. Treba podneti tužbu protiv ukrajinskog transportera gasa pred međunardeonom arbitražom. što će verovatno učiniti Austrija , Nemačka, Mađarska , ali ne i Srbija. Jer su Amerikanci već izneli svoj stav da je u pitanju "političko pitanje".

busman

pre 18 godina

"Neka sada i srbi plačaju tržišnu cenu kao ukrajinci!"
Srbi uvijek placaju po trzisnoj cijeni a samo bivse sovijetske republike placaju "bratski" i "upola" cijene rusima ili one zemlje koj enisu jos pod uticajem zapada. Srbija nije bila sovijetska republika i pod uticajem je zapada i placa kao i svake druge drzave tj. po trzisnoj cijeni.

milica

pre 18 godina

evo kako se rusi obracunavaju sa svojim politickim protivnicima juscenko je hteo zapad sad pred izbore uzet mu je gas..naravno za sobom povlaci i ostale zwemlje u okruzenju ali sta je to vazno..nasi su poceli da rade nesto po ugledu na rusiju ukidanje licence mobtelu kako ce to da se zavrsi videcemo ..ucitelji nisu bas pouzdani.

srki

pre 18 godina

CNN javlja da je Srbiji smanjena isporuka gasa za 50 % ,Madjarskoj za 40% a Hrvatskoj, Ceskoj i Austriji za 30%. Jos cemo se mi ovde smrzavati kako je krenulo jer ce Madjari i Austrijanci nama i Bosancima da zavrnu slavine da se oni ne bi smrzavali. Sta vlada radi po ovom pitanju ? Pretpostavljam nista, jer jos uvek slave uspehe postignute u prosloj godini. Zivi bili pa videli, Rusija nemoze da nam salje gas vazdusnim putem cak i kad bi htela da nas postedi muka.

Lala

pre 18 godina

Evo nama problema jer smo se uzdali u nepouzdane. Da smo svojevremeno sagradili nuklearnu centralu kod Backe Palanke, kako smo planirali, sada bismo imali dovoljno struje za grejanje i bas bi nas bilo briga za gas. Sad nam nema druge vec kod arapa po naftu dok Rusi ne nauce redu Ukrajinu.

Nenad011

pre 18 godina

Rusi su konacno poceli da se ponasaju kako bi se bilo ko drugi na zapadu ponasao sa svojim izvoznim artiklom.Sada su svi to predstavili kao da je Rusija dovela do neprilika vezanih za gas jer ne zeli da skoro u bescenje prodaje gas Ukrajini.Mislim da Rusija ima pravo da trazi cenu za koju misli da je opravdana za svoje proizvode a ostali to mogu da prihvate ili ne.
Dakle stvar nije politicke vec ekonomske prirode jer oni zele da ojacaju svoju privredu sto i svi drugi rade.

Lala

pre 18 godina

Evo nama problema jer smo se uzdali u nepouzdane. Da smo svojevremeno sagradili nuklearnu centralu kod Backe Palanke, kako smo planirali, sada bismo imali dovoljno struje za grejanje i bas bi nas bilo briga za gas. Sad nam nema druge vec kod arapa po naftu dok Rusi ne nauce redu Ukrajinu.

Nenad011

pre 18 godina

Rusi su konacno poceli da se ponasaju kako bi se bilo ko drugi na zapadu ponasao sa svojim izvoznim artiklom.Sada su svi to predstavili kao da je Rusija dovela do neprilika vezanih za gas jer ne zeli da skoro u bescenje prodaje gas Ukrajini.Mislim da Rusija ima pravo da trazi cenu za koju misli da je opravdana za svoje proizvode a ostali to mogu da prihvate ili ne.
Dakle stvar nije politicke vec ekonomske prirode jer oni zele da ojacaju svoju privredu sto i svi drugi rade.

srki

pre 18 godina

CNN javlja da je Srbiji smanjena isporuka gasa za 50 % ,Madjarskoj za 40% a Hrvatskoj, Ceskoj i Austriji za 30%. Jos cemo se mi ovde smrzavati kako je krenulo jer ce Madjari i Austrijanci nama i Bosancima da zavrnu slavine da se oni ne bi smrzavali. Sta vlada radi po ovom pitanju ? Pretpostavljam nista, jer jos uvek slave uspehe postignute u prosloj godini. Zivi bili pa videli, Rusija nemoze da nam salje gas vazdusnim putem cak i kad bi htela da nas postedi muka.

busman

pre 18 godina

"Neka sada i srbi plačaju tržišnu cenu kao ukrajinci!"
Srbi uvijek placaju po trzisnoj cijeni a samo bivse sovijetske republike placaju "bratski" i "upola" cijene rusima ili one zemlje koj enisu jos pod uticajem zapada. Srbija nije bila sovijetska republika i pod uticajem je zapada i placa kao i svake druge drzave tj. po trzisnoj cijeni.

milica

pre 18 godina

evo kako se rusi obracunavaju sa svojim politickim protivnicima juscenko je hteo zapad sad pred izbore uzet mu je gas..naravno za sobom povlaci i ostale zwemlje u okruzenju ali sta je to vazno..nasi su poceli da rade nesto po ugledu na rusiju ukidanje licence mobtelu kako ce to da se zavrsi videcemo ..ucitelji nisu bas pouzdani.

Aca

pre 18 godina

Ima pravo Rusija da trazi trzisne cene za svoje artikle, a isto tako ce i ostali uraditi prema Rusiji. Naravno da nije tacno da je Rusija nekome nesto poklanjala, vec postoje razlozi materijalizovani kroz ugovore, za sve sto se radi. Da se kladimo da ce se ceo slucaj najmanje isplatiti Rusiji, kad prorade mehanizmi trzista i medjunarodnih pravila igre? Pa nije ruska mafija posisala bas sva vesla ovoga sveta.

jelena

pre 18 godina

Ako je istina da je stanovnistvo prioritetno kako da dodjem do odgovora sto vec 24 sata nemam grejanje u Pohorskoj na NBGD.Informativna sluzba elektrana nudi samo muziku...

Rasina

pre 18 godina

Spor između Rusije i Ukrajine nije politički kako "cenjeni" gospodin tvrdi, nego ekonomske prirode!!!. Svakom je vidljiva razlika između 235 USD dolara i 45 USD dolara. Ukrajina se opredelila za tržišnu privredu, prema tome mora da plati i gas (ili kako kažu Hrvati "plin") po tržišnoj ceni.Sad, ovog trenutka Ukrajina grade tuđ gas da bi mogla da zadovolji svoje potrebe. Da bi ste ovo saznali dovoljno je da odete na sajtove echo.msk.ru ili newsru.com, pa bi ste ovo saznali. Treba podneti tužbu protiv ukrajinskog transportera gasa pred međunardeonom arbitražom. što će verovatno učiniti Austrija , Nemačka, Mađarska , ali ne i Srbija. Jer su Amerikanci već izneli svoj stav da je u pitanju "političko pitanje".

Vlada, NL

pre 18 godina

Ma jedino ako je to problem. Sve mi se cini da je nekako bas zgodno dosla prilika sada kada mi necemo ugovor o transportu gasa kakvog nam Madjari nude. Eto, Madjari hoce "ekonomski ugoovor" prema nama, ali njih klako vidim niko ne uporedi sa Rusima?...

Pop

pre 18 godina

U ovakvim situacijama se vidi razlika između ozbiljnih i zemalja odgovornih za svoje postupke, sa jedne strane i onih(ovih)drugih, koji su u stanju da za 50 $ izazovu i nuklearni rat. Nadam se da ćemo u neko dogledno vreme prebeći u prvu grupu.

Неко из масе

pre 18 godina

Живо ме занима да ли ће се неко сетити да се на Косову и Метохији налазе велика лежишта угља... Овакве ствари са испорукама гаса и нафте ће се и убудуће дешавати стим да ће цена бити све већа и већа. Губитак Метохије неће тада бити само политичко питање већ и разлог нашег нестанка. Само државе које су у стању да обезбеде несметану употребу и проток енергенета могу опстати... Да ли ће се радити о електричној енергији из нуклеарних централа, гаса добијеног из угља није битно...

vasilije knezevic

pre 18 godina

Gasna kriza: Pocele restrikcije.
Ukrajina i njen novi "demokratski"izabrani predsjednik su se angazovali u prljavu antirusku politiku a hoce dotirani gas od Rusije.Da li je uopste potrebno imenovati razne oblike ekonomskog pritiska koje je Zapad godinama upotrebljavao da unisti ekonomije istocnoevropskih zemalja ukljucujuci Rusiju. U tome su uspjeli i sada se bune da su trzisne cijene gasa za Ukrajinu nepravedne.
Vec pedeset godina US vrsi totalni ekonomski pritisak na Kubu da je svijet postao potpuno ravnodusan prema jednoj takvoj neprijateljskoj politici.
Ukrajina i njen predsjednik mora na kraju shvatiti da ne mogu igrati ulogu zapadnog huskaca protiv Rusije i traziti da ih ta zemlja za to nagradjuje.
(vasilije knezevic 2Jan.2006)

Srba

pre 18 godina

Na svim televizijama po ceo dan prica o gasu.
I mi naivni da mislimo da je u pitanju trziste i cene. U pitanju je sukob imperija gde po pravilu stradaju mali kao sto smo mi. Ukrajina je "ruzicastom revolucijom " oznacila kraj svog bratstva sa Rusima. I sta su ocekivali da Rusi nece odgovoriti.Da vidim da li ce imati petlje da otkazu gosprimstvo Crnomorskoj floti u Sevastropolju . Bice verbalnoga rata, ali Evropa je suocena sa najavom hladne zime i nestasicom gasa. Pa videcemo kolko sve trajati i ko ce izaci kao pobednik. Gubitnike znam.

Mirsad Dizdarević

pre 18 godina

Plin je ruski i treba kao prvo biti u kontaktu sa Gazpromom a sve to izmedju je samo transport.Kao što se vidi svi se tresu jer u pitanju je Rusija,a to nije Irak gdje je vrijedilo kad nedaš milom,onda silom.Tržišna ekonomija je neumoljiva,a ovo je tek uvertira.Komšija je bliži od košulje,a košulju obojiti u narandjasto i nije bio neki for.Bez gasa,ostat će Juščenko i bez glasa.

Dejan

pre 18 godina

Ovo je odlicna prilika za Ruse (a smatram da od njih treba bezati sto dalje) da pokazu da su (ponovo) sila. Sad polako svima postaje jasno sta ce se desiti ako Rusi zavrnu slavine.
Bez Mercedesa i Renoa se moze, ali bez energije ne moze.
Vec vidim Evropu kako nervozno gricka nokte.

Aca

pre 18 godina

Kako to da se zna koliko je manje gasa u Hrvatskoj, Bosni i u Sloveniji, a ne zna se koliko je to manje u Srbiji. Pa dokle više da živimo u mraku, oće li neko nekad da kaže istinu a večito neko muvanje... Zamislite sada kako su se nekom otvorila usta zbog gasa, pa koliko će da košta mesto na listi za prioritet. E zato niko ništa ne govori, sve su mahinacije pokupili od komunista, socijalista...itd,a narod ćuti. Pa dokle pobogu!

Boris

pre 18 godina

Postovana Gospodo !
Mislim da istina o krizi gasa nedolazi do nase zemlje.Ruska kompanija "Gazprom" u potpunosti isporucuje gas Evropi i zbog nedogovorenih cena sa Ukrainom sigurno nece rizikovati svojom reputacijom.Druga je stvar sto taj gas nedolazi do evrope.Ukraina taj gas jednostavno krade i to je potvrdjeno i danasnjim izvestajem nezavisne ekspertne komisije SGS.Nije za nikog tajna da je Ukraina i ranije krala gas i taj gas po trzisnim cenama preprodavala(Moldavija...),ali sada kada su zatvoreni ventili koji vode gas za ukrainske potrosace,kradja je postala vise nego velika.Za neupucene,postoje dva sistema gasovoda koje vode kroz Ukrainu.Jedan je direktno za evropu,a drugi je iskljucivo za Ukrainu.Ukraina,je do pre par dana kupovala gas po ceni 50 usd,dok je trzisna cena oko 250 usd (cena po kojoj i mi otprilike kupujemo).Rusija je Ukraini predlozila da po staroj ceni kupuje jos 3 meseca(zimska meseca),a zatim da prihvati trzisnu cenu.Ukraina je odbila.Zasto ?
Ukraina je od 1. januara parlamentska drzava,a ne vise predsednicka.To znaci da mora da se bira novi parlament,novi parlament novog premijera itd..
Predsednik (kao i kod nas B.Tadic)nece imati neku osobitu vlast.Trenutni rejting Juscenka je katastrofalan.Za godinu dana vlasti,ekonomski je doveo Ukrainu do bankrota.Konflikt sa Rusijom ima za cilj da mu vrati izgubljene pozicije.
Moskva 2.02.2005

Milance, Bijeljina

pre 18 godina

Negdje je pisalo da je Julija Timoschenko uz pomoc korumpiranih ruskih generala, zaradila na kradji ruskog gasa dvije milijarde dolara, dok su njihovi obicni vojnici zivjeli ispod praga dostojanstva. Vidjao sam ih po buvljacima dok su bili u okviru misije SFOR-a u Bijeljini. Sve je to bilo normalno u vrijeme Jelcinove vladavine.
Ocigledno da s Putinom vise nece moci.

nikola

pre 18 godina

sto se srbije i gasa tice, cene su mozda trzisne ali se mahom ne placaju ako se dobro secam. ima rusija neki dug prema nama (dal ga je sloba izmislio ili koji je tal bio u pitanju ne znam) koji ovi nasi misle da naplate koristeci gas za dzaba, ali u stvari ko tu koga z. je dobro pitanje. bili su neki pregovori i ranije sa rusima gde su ovi pretili da ce da nam zavrnu gas ako ne pocnemo da placamo. najverovatnije ovi nasi ucenjuju sa iznosenjem nekog prljavog vesa u javnost o biskoj saradnji rusije sa osvedocenim ratnim zlocincima i probisvetima, a rusi ih se kao stide pa bi radije da plate nego da ih ljudi asociraju sa tim pijanim balkanskim polusvetom.

Boza

pre 18 godina

Ovo je samo pocetak neceg mnogo ozbiljnijeg.Energije nema dovoljno i bice je sve manje.Vise nikad jeftine nafte i gasa.Pa sta trazi USA u Iraku?Oruzje za masovno unistavanje?Rasporedjuje svoje snage za trenutak koji vec dolazi.Energija je politika.Pa naravno,nekad zito i kukuruz danas nafta i gas.Setite se filmova o pobesnelom Maksu.E,uskoro ce te to gledati uzivo.
Boza,Beograd

Volodja

pre 18 godina

Kad im je bilo najteze krajem proslog veka svet se utrkivao ko ce pre da dokaze kako je Rusija propala, kraj, Rusi prose, Moskva gladuje, alkohol ubija; inace u istoj meri kao bilo gde na kugli zemaljskoj. Jedan je pametan u to vreme govorio - Dok se bude prostirala sa Atlantika na Pacifik, mora se na nju racunati - i ponovo je doslo to vreme. Ukrajina ima pravo na demokratiju, ali i Rusija na svoje interese. Ne verujem da su ista zaboravili, ni ko je zabranjivao prelete aviona, ni ko je gradio buducnost na antiruskoj politici. Ne zaboravite da je Putin strpao Horodkovskog u zatvor !!

nikola

pre 18 godina

Veoma je vazno konstatovati da i pored svih napada i sabotaza Rusija i dalje svetska sila. Nekada je njena snaga bila u kopnenoj vojsci, potom u nuklearnom oruzju a sada su nafta i gas jedan od najbitnijih elemenata u vodjenju politike. Rusija je danas prvi svetski izvoznik prirodnog gasa i drugi nafte. I jedino ona konstantno ima povecanje proizvodnje vec godinama.

Nemanja

pre 18 godina

Izgleda da malo ko razume situaciju - Ukrajina i Rusija su potpisale *ugovor* koji vredi do 2009. Ali nije bitno, Evropa zna vrlo dobro kako se pregovara sa ruskim sljamom i oligarsima na celu sa Putinom. Lepo ce Ukrajina da uzvrati pricom o "trzisnoj ceni" - posto onda luka u Krimu, pitam se. Ovo je jedan tako jadan pokusaj da ze ukopa i kazni Ukrajina zbog Juscenka - nazalost tekovine revolucije i demokratije se ne daju tako lako unistiti. Ovo ce na kraju sve ponovo da se obije Rusima o glavu. Aj nek je sa srecom.

Lazar

pre 18 godina

Mislim da bi i Srbija trebala da zavrne ventil za besplatno (tj o trosku svojih poreskih obveznika) skolovanje, lecenje, grebanje i kojesta drugo gradjane druge clanice drzavne zajednice.
Cist racun dugacka ljubav.

vladimir

pre 18 godina

Zao mi je srpske privrede ali jedno veliko bravo za Rusiju. Ukrajina neka se obrati amerima koji su vec izjavili kako nisu bas u prilici da nastave "podrsku" demokratskog predsednika. Pa lepo, hoces da pustis nato avione da se zezaju pored ruske granice onda treba da trpis posledice. Plati pa se vozi! Neverovatno, postanes americka republika a trazis jeftin gas iz Rusije!

ZMunja

pre 18 godina

Evo jos malo na ovu temu... Ko moze neka proba da nadje BBC kvazidokumentarac (zato sto je pravljen od kolaza dokumentarnih snimaka a smesten je u buducnost, u neku, recimo 2008 ili 2009 godinu) koji se zove "War with America" i koji je prikazan '93 u prolece na kanadskoj televiziji (CBCNewsworld). Osecanje je isto kao kada ste citali Orwellovu 1984., a onda pogledate dnevne novine i pomislite "A sta to ovaj nije predvideo?"
Elem, kvazidokumentarac opisuje izbijanje krize u svetu koji vise nema dovoljno nafte zato sto su otkrivene neke rezerve pod ledom Arktika, u medjunarodnim vodama (ili pod medjunarodnim ledom), gde i Ameri i Evropljani polazu pravo na busenje. Krecu ultimatumi, vojske se stavljaju u stanje pripravnosti i prica se zaustavlja na par sati pred istek ultimatuma. Gledaocima je ostavljeno da spekulisu o mogucim nastavcima...
Ovo sam samo jednom video na TV-u, a IMDB.COM jedino navodi da je film snimljen jos 1987...
Mozda neko bude imao srece pa dodje do ovog filma, bilo bi zaista interesantno videti ga iz novijih vremena.

London Calling

pre 18 godina

Zasto bi Ukrajina placala manje od ostalih zemalja EU? Cena od $230 je fer, i manja od EU proseka.
Zbog toga nece biti vecih reakcija od strane EU, jer zna se ko je Evropi vazniji u ovoj svadji.

Nada,CZ

pre 18 godina

Vladimir Vladimirovic Putin me je po ne znam koji put prijatno iznenadio.Samo cuti i radi bez pardona u korist svoje zemlje i nadam se da ce do kraja mandata uspeti da svu tu belosvetsku bagru (koja je za vreme Jelcina razbucala Rusiju)postavi svakog na mesto gde pripadaju i pokaze da se pravila igre menjaju.Jedino mi je zao sto Srbija nema jednog takvog patriotu, u pravom smislu reci, koji ce voleti i raditi za dobo svoje zemlje, a ne za svoje novcanike kao mnogi od nasih ministara danas.

Lala

pre 18 godina

Evo nama problema jer smo se uzdali u nepouzdane. Da smo svojevremeno sagradili nuklearnu centralu kod Backe Palanke, kako smo planirali, sada bismo imali dovoljno struje za grejanje i bas bi nas bilo briga za gas. Sad nam nema druge vec kod arapa po naftu dok Rusi ne nauce redu Ukrajinu.

Nenad011

pre 18 godina

Rusi su konacno poceli da se ponasaju kako bi se bilo ko drugi na zapadu ponasao sa svojim izvoznim artiklom.Sada su svi to predstavili kao da je Rusija dovela do neprilika vezanih za gas jer ne zeli da skoro u bescenje prodaje gas Ukrajini.Mislim da Rusija ima pravo da trazi cenu za koju misli da je opravdana za svoje proizvode a ostali to mogu da prihvate ili ne.
Dakle stvar nije politicke vec ekonomske prirode jer oni zele da ojacaju svoju privredu sto i svi drugi rade.

srki

pre 18 godina

CNN javlja da je Srbiji smanjena isporuka gasa za 50 % ,Madjarskoj za 40% a Hrvatskoj, Ceskoj i Austriji za 30%. Jos cemo se mi ovde smrzavati kako je krenulo jer ce Madjari i Austrijanci nama i Bosancima da zavrnu slavine da se oni ne bi smrzavali. Sta vlada radi po ovom pitanju ? Pretpostavljam nista, jer jos uvek slave uspehe postignute u prosloj godini. Zivi bili pa videli, Rusija nemoze da nam salje gas vazdusnim putem cak i kad bi htela da nas postedi muka.

busman

pre 18 godina

"Neka sada i srbi plačaju tržišnu cenu kao ukrajinci!"
Srbi uvijek placaju po trzisnoj cijeni a samo bivse sovijetske republike placaju "bratski" i "upola" cijene rusima ili one zemlje koj enisu jos pod uticajem zapada. Srbija nije bila sovijetska republika i pod uticajem je zapada i placa kao i svake druge drzave tj. po trzisnoj cijeni.

milica

pre 18 godina

evo kako se rusi obracunavaju sa svojim politickim protivnicima juscenko je hteo zapad sad pred izbore uzet mu je gas..naravno za sobom povlaci i ostale zwemlje u okruzenju ali sta je to vazno..nasi su poceli da rade nesto po ugledu na rusiju ukidanje licence mobtelu kako ce to da se zavrsi videcemo ..ucitelji nisu bas pouzdani.

Aca

pre 18 godina

Ima pravo Rusija da trazi trzisne cene za svoje artikle, a isto tako ce i ostali uraditi prema Rusiji. Naravno da nije tacno da je Rusija nekome nesto poklanjala, vec postoje razlozi materijalizovani kroz ugovore, za sve sto se radi. Da se kladimo da ce se ceo slucaj najmanje isplatiti Rusiji, kad prorade mehanizmi trzista i medjunarodnih pravila igre? Pa nije ruska mafija posisala bas sva vesla ovoga sveta.

jelena

pre 18 godina

Ako je istina da je stanovnistvo prioritetno kako da dodjem do odgovora sto vec 24 sata nemam grejanje u Pohorskoj na NBGD.Informativna sluzba elektrana nudi samo muziku...

Rasina

pre 18 godina

Spor između Rusije i Ukrajine nije politički kako "cenjeni" gospodin tvrdi, nego ekonomske prirode!!!. Svakom je vidljiva razlika između 235 USD dolara i 45 USD dolara. Ukrajina se opredelila za tržišnu privredu, prema tome mora da plati i gas (ili kako kažu Hrvati "plin") po tržišnoj ceni.Sad, ovog trenutka Ukrajina grade tuđ gas da bi mogla da zadovolji svoje potrebe. Da bi ste ovo saznali dovoljno je da odete na sajtove echo.msk.ru ili newsru.com, pa bi ste ovo saznali. Treba podneti tužbu protiv ukrajinskog transportera gasa pred međunardeonom arbitražom. što će verovatno učiniti Austrija , Nemačka, Mađarska , ali ne i Srbija. Jer su Amerikanci već izneli svoj stav da je u pitanju "političko pitanje".

Vlada, NL

pre 18 godina

Ma jedino ako je to problem. Sve mi se cini da je nekako bas zgodno dosla prilika sada kada mi necemo ugovor o transportu gasa kakvog nam Madjari nude. Eto, Madjari hoce "ekonomski ugoovor" prema nama, ali njih klako vidim niko ne uporedi sa Rusima?...

Pop

pre 18 godina

U ovakvim situacijama se vidi razlika između ozbiljnih i zemalja odgovornih za svoje postupke, sa jedne strane i onih(ovih)drugih, koji su u stanju da za 50 $ izazovu i nuklearni rat. Nadam se da ćemo u neko dogledno vreme prebeći u prvu grupu.

Неко из масе

pre 18 godina

Живо ме занима да ли ће се неко сетити да се на Косову и Метохији налазе велика лежишта угља... Овакве ствари са испорукама гаса и нафте ће се и убудуће дешавати стим да ће цена бити све већа и већа. Губитак Метохије неће тада бити само политичко питање већ и разлог нашег нестанка. Само државе које су у стању да обезбеде несметану употребу и проток енергенета могу опстати... Да ли ће се радити о електричној енергији из нуклеарних централа, гаса добијеног из угља није битно...

vasilije knezevic

pre 18 godina

Gasna kriza: Pocele restrikcije.
Ukrajina i njen novi "demokratski"izabrani predsjednik su se angazovali u prljavu antirusku politiku a hoce dotirani gas od Rusije.Da li je uopste potrebno imenovati razne oblike ekonomskog pritiska koje je Zapad godinama upotrebljavao da unisti ekonomije istocnoevropskih zemalja ukljucujuci Rusiju. U tome su uspjeli i sada se bune da su trzisne cijene gasa za Ukrajinu nepravedne.
Vec pedeset godina US vrsi totalni ekonomski pritisak na Kubu da je svijet postao potpuno ravnodusan prema jednoj takvoj neprijateljskoj politici.
Ukrajina i njen predsjednik mora na kraju shvatiti da ne mogu igrati ulogu zapadnog huskaca protiv Rusije i traziti da ih ta zemlja za to nagradjuje.
(vasilije knezevic 2Jan.2006)

Srba

pre 18 godina

Na svim televizijama po ceo dan prica o gasu.
I mi naivni da mislimo da je u pitanju trziste i cene. U pitanju je sukob imperija gde po pravilu stradaju mali kao sto smo mi. Ukrajina je "ruzicastom revolucijom " oznacila kraj svog bratstva sa Rusima. I sta su ocekivali da Rusi nece odgovoriti.Da vidim da li ce imati petlje da otkazu gosprimstvo Crnomorskoj floti u Sevastropolju . Bice verbalnoga rata, ali Evropa je suocena sa najavom hladne zime i nestasicom gasa. Pa videcemo kolko sve trajati i ko ce izaci kao pobednik. Gubitnike znam.

Mirsad Dizdarević

pre 18 godina

Plin je ruski i treba kao prvo biti u kontaktu sa Gazpromom a sve to izmedju je samo transport.Kao što se vidi svi se tresu jer u pitanju je Rusija,a to nije Irak gdje je vrijedilo kad nedaš milom,onda silom.Tržišna ekonomija je neumoljiva,a ovo je tek uvertira.Komšija je bliži od košulje,a košulju obojiti u narandjasto i nije bio neki for.Bez gasa,ostat će Juščenko i bez glasa.

Dejan

pre 18 godina

Ovo je odlicna prilika za Ruse (a smatram da od njih treba bezati sto dalje) da pokazu da su (ponovo) sila. Sad polako svima postaje jasno sta ce se desiti ako Rusi zavrnu slavine.
Bez Mercedesa i Renoa se moze, ali bez energije ne moze.
Vec vidim Evropu kako nervozno gricka nokte.

Aca

pre 18 godina

Kako to da se zna koliko je manje gasa u Hrvatskoj, Bosni i u Sloveniji, a ne zna se koliko je to manje u Srbiji. Pa dokle više da živimo u mraku, oće li neko nekad da kaže istinu a večito neko muvanje... Zamislite sada kako su se nekom otvorila usta zbog gasa, pa koliko će da košta mesto na listi za prioritet. E zato niko ništa ne govori, sve su mahinacije pokupili od komunista, socijalista...itd,a narod ćuti. Pa dokle pobogu!

Boris

pre 18 godina

Postovana Gospodo !
Mislim da istina o krizi gasa nedolazi do nase zemlje.Ruska kompanija "Gazprom" u potpunosti isporucuje gas Evropi i zbog nedogovorenih cena sa Ukrainom sigurno nece rizikovati svojom reputacijom.Druga je stvar sto taj gas nedolazi do evrope.Ukraina taj gas jednostavno krade i to je potvrdjeno i danasnjim izvestajem nezavisne ekspertne komisije SGS.Nije za nikog tajna da je Ukraina i ranije krala gas i taj gas po trzisnim cenama preprodavala(Moldavija...),ali sada kada su zatvoreni ventili koji vode gas za ukrainske potrosace,kradja je postala vise nego velika.Za neupucene,postoje dva sistema gasovoda koje vode kroz Ukrainu.Jedan je direktno za evropu,a drugi je iskljucivo za Ukrainu.Ukraina,je do pre par dana kupovala gas po ceni 50 usd,dok je trzisna cena oko 250 usd (cena po kojoj i mi otprilike kupujemo).Rusija je Ukraini predlozila da po staroj ceni kupuje jos 3 meseca(zimska meseca),a zatim da prihvati trzisnu cenu.Ukraina je odbila.Zasto ?
Ukraina je od 1. januara parlamentska drzava,a ne vise predsednicka.To znaci da mora da se bira novi parlament,novi parlament novog premijera itd..
Predsednik (kao i kod nas B.Tadic)nece imati neku osobitu vlast.Trenutni rejting Juscenka je katastrofalan.Za godinu dana vlasti,ekonomski je doveo Ukrainu do bankrota.Konflikt sa Rusijom ima za cilj da mu vrati izgubljene pozicije.
Moskva 2.02.2005

Milance, Bijeljina

pre 18 godina

Negdje je pisalo da je Julija Timoschenko uz pomoc korumpiranih ruskih generala, zaradila na kradji ruskog gasa dvije milijarde dolara, dok su njihovi obicni vojnici zivjeli ispod praga dostojanstva. Vidjao sam ih po buvljacima dok su bili u okviru misije SFOR-a u Bijeljini. Sve je to bilo normalno u vrijeme Jelcinove vladavine.
Ocigledno da s Putinom vise nece moci.

nikola

pre 18 godina

sto se srbije i gasa tice, cene su mozda trzisne ali se mahom ne placaju ako se dobro secam. ima rusija neki dug prema nama (dal ga je sloba izmislio ili koji je tal bio u pitanju ne znam) koji ovi nasi misle da naplate koristeci gas za dzaba, ali u stvari ko tu koga z. je dobro pitanje. bili su neki pregovori i ranije sa rusima gde su ovi pretili da ce da nam zavrnu gas ako ne pocnemo da placamo. najverovatnije ovi nasi ucenjuju sa iznosenjem nekog prljavog vesa u javnost o biskoj saradnji rusije sa osvedocenim ratnim zlocincima i probisvetima, a rusi ih se kao stide pa bi radije da plate nego da ih ljudi asociraju sa tim pijanim balkanskim polusvetom.

Boza

pre 18 godina

Ovo je samo pocetak neceg mnogo ozbiljnijeg.Energije nema dovoljno i bice je sve manje.Vise nikad jeftine nafte i gasa.Pa sta trazi USA u Iraku?Oruzje za masovno unistavanje?Rasporedjuje svoje snage za trenutak koji vec dolazi.Energija je politika.Pa naravno,nekad zito i kukuruz danas nafta i gas.Setite se filmova o pobesnelom Maksu.E,uskoro ce te to gledati uzivo.
Boza,Beograd

Volodja

pre 18 godina

Kad im je bilo najteze krajem proslog veka svet se utrkivao ko ce pre da dokaze kako je Rusija propala, kraj, Rusi prose, Moskva gladuje, alkohol ubija; inace u istoj meri kao bilo gde na kugli zemaljskoj. Jedan je pametan u to vreme govorio - Dok se bude prostirala sa Atlantika na Pacifik, mora se na nju racunati - i ponovo je doslo to vreme. Ukrajina ima pravo na demokratiju, ali i Rusija na svoje interese. Ne verujem da su ista zaboravili, ni ko je zabranjivao prelete aviona, ni ko je gradio buducnost na antiruskoj politici. Ne zaboravite da je Putin strpao Horodkovskog u zatvor !!

nikola

pre 18 godina

Veoma je vazno konstatovati da i pored svih napada i sabotaza Rusija i dalje svetska sila. Nekada je njena snaga bila u kopnenoj vojsci, potom u nuklearnom oruzju a sada su nafta i gas jedan od najbitnijih elemenata u vodjenju politike. Rusija je danas prvi svetski izvoznik prirodnog gasa i drugi nafte. I jedino ona konstantno ima povecanje proizvodnje vec godinama.

Nemanja

pre 18 godina

Izgleda da malo ko razume situaciju - Ukrajina i Rusija su potpisale *ugovor* koji vredi do 2009. Ali nije bitno, Evropa zna vrlo dobro kako se pregovara sa ruskim sljamom i oligarsima na celu sa Putinom. Lepo ce Ukrajina da uzvrati pricom o "trzisnoj ceni" - posto onda luka u Krimu, pitam se. Ovo je jedan tako jadan pokusaj da ze ukopa i kazni Ukrajina zbog Juscenka - nazalost tekovine revolucije i demokratije se ne daju tako lako unistiti. Ovo ce na kraju sve ponovo da se obije Rusima o glavu. Aj nek je sa srecom.

Lazar

pre 18 godina

Mislim da bi i Srbija trebala da zavrne ventil za besplatno (tj o trosku svojih poreskih obveznika) skolovanje, lecenje, grebanje i kojesta drugo gradjane druge clanice drzavne zajednice.
Cist racun dugacka ljubav.

vladimir

pre 18 godina

Zao mi je srpske privrede ali jedno veliko bravo za Rusiju. Ukrajina neka se obrati amerima koji su vec izjavili kako nisu bas u prilici da nastave "podrsku" demokratskog predsednika. Pa lepo, hoces da pustis nato avione da se zezaju pored ruske granice onda treba da trpis posledice. Plati pa se vozi! Neverovatno, postanes americka republika a trazis jeftin gas iz Rusije!

ZMunja

pre 18 godina

Evo jos malo na ovu temu... Ko moze neka proba da nadje BBC kvazidokumentarac (zato sto je pravljen od kolaza dokumentarnih snimaka a smesten je u buducnost, u neku, recimo 2008 ili 2009 godinu) koji se zove "War with America" i koji je prikazan '93 u prolece na kanadskoj televiziji (CBCNewsworld). Osecanje je isto kao kada ste citali Orwellovu 1984., a onda pogledate dnevne novine i pomislite "A sta to ovaj nije predvideo?"
Elem, kvazidokumentarac opisuje izbijanje krize u svetu koji vise nema dovoljno nafte zato sto su otkrivene neke rezerve pod ledom Arktika, u medjunarodnim vodama (ili pod medjunarodnim ledom), gde i Ameri i Evropljani polazu pravo na busenje. Krecu ultimatumi, vojske se stavljaju u stanje pripravnosti i prica se zaustavlja na par sati pred istek ultimatuma. Gledaocima je ostavljeno da spekulisu o mogucim nastavcima...
Ovo sam samo jednom video na TV-u, a IMDB.COM jedino navodi da je film snimljen jos 1987...
Mozda neko bude imao srece pa dodje do ovog filma, bilo bi zaista interesantno videti ga iz novijih vremena.

London Calling

pre 18 godina

Zasto bi Ukrajina placala manje od ostalih zemalja EU? Cena od $230 je fer, i manja od EU proseka.
Zbog toga nece biti vecih reakcija od strane EU, jer zna se ko je Evropi vazniji u ovoj svadji.

Nada,CZ

pre 18 godina

Vladimir Vladimirovic Putin me je po ne znam koji put prijatno iznenadio.Samo cuti i radi bez pardona u korist svoje zemlje i nadam se da ce do kraja mandata uspeti da svu tu belosvetsku bagru (koja je za vreme Jelcina razbucala Rusiju)postavi svakog na mesto gde pripadaju i pokaze da se pravila igre menjaju.Jedino mi je zao sto Srbija nema jednog takvog patriotu, u pravom smislu reci, koji ce voleti i raditi za dobo svoje zemlje, a ne za svoje novcanike kao mnogi od nasih ministara danas.