Ponedeljak, 05.12.2005.

09:56

Automobili: Euro3 ili euro4

Uvoz putničkih automobila u Srbiji od danas ima samo jedno ograničenje.

Izvor: B92

Automobili: Euro3 ili euro4 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Goran Vilhelm

pre 18 godina

Nasi automobili su u proseku stari dvadeset godina i pretsavljaju vecu opasnos od izduvnih gasova!Uvoz automobila do sedam godina bi bio bolje resenje ali ko pita gradjane sta oni misle!? Bravo Ministre!

Komar

pre 18 godina

Samo da objasnim - činjenica da od januara 2006 gradjani EU neće moći da registruju kola koja nisu euro 4, ne znači da će svi koji imaju euro3 ili euro 2 tip motora morati da kupe nova vozila, niti oni koji imaju kola bez ikakvih katalizatora, već, da se neće moći uvoziti kola iz drugih zemalja koja nisu euro 4 standard tj. da se neće moći registrovati. Naravno da će vlasnici starijih modela moći da nastave da voze svoja kola, kao što i sa ovom novom uredbom vozači u našoj zemlji mogu da voze kakva god hoće kola, ali ne smeju da uvoze (registruju) kola ispod euro 3 standarda.

Igor

pre 18 godina

Zivim u Grckoj, Atina. Na nove automobile se placa porez prilikom kupovine, sto je valjda normalno svuda u svetu. Porez varira u zavisnosti od kategorije. Na auta ispod 1000cc porez je 9%, dok je na Audi A8 oko 100% na fabricku cenu. Kada jednom kupite auto, placa se registracija na godisnjem nivou. To kosta 86 Eur za auto ispod 1200cc, 168 Eur za 1200-1600cc i tako sve skuplje za jaca kola. Tehnicki pregled NE POSTOJI. Nikad mi niko nije proveravao izduvne gasove, kocnice, niti bilo sta na kolima! Prilikom kupovine polovnog auta, ne placa se nikakav porez, ali je potrebno to prijaviti u svojoj godisnjoj poreskoj prijavi. Ako poreska uprava proceni da je auto bio skup i extra vredan, eventualno naplate neki porez, sto se retko desava. Ali zato, ako hocete da uvezete POLOVAN AUTO iz inostranstva, onda je porez + ostale dazbine oko 100% na vrednost auta. Ako hocete da iz Nemacke uvezete 8 godina star auto koji vredi nekih 3000 Eur, onda jos 3000 placate Grckoj drzavi. Naravno, limiti ne postoje, u smislu godista, ekologije, boje, marke i slicno!!! Iz nekog razloga, u Atini i Solunu je zabranjeno registrovati DIZEL vozilo ako ste fizicko lice. Taksisti, kamioni, autobusi, i sl - mogu. Takodje, svako moze da dodje svojim dizelom u Atinu, ili da ga registruje u drugom gradu. U celoj Grckoj, uopste ne morate da imate Euro2, 3 ili 4 motor! Ovde se voze i old-timeri iz 50-ih i 60-ih, voze se Americki automobili sa 8000cc, ali i Yugo i Japanci iz 70-ih i 80-ih. A Grcka je EU, zar ne?

yes

pre 18 godina

"Proizvodnja takvih motora počela je 2000, a njihova prva registracija je bila 2001." JOOOOOOOJ Pa da li je moguce da neko izjavi ovako nesto?????? Ovo je vrhunac!!!

Tamaš

pre 18 godina

Krivo je tumacena izjava gdje. Blagojevic, iliti ona nije precizno prenela pravila koje koristi EU. Naime to jeste stoji da se ne mogu registrirati vozila koja ne ispunjavaju EURO 4 standard, ali to vazi samo za nova vozila. To znaci da se recimo neki Maruti ili drugo vozilo koje nije bas poslednje cudo tehnike, nece se moci prodati uopste u ovim zemljama ako nemaju odgovarajuci motor. Stariji automobili koji ne ispunjavaju ovaj standard, itekako mogu produziti registraciju u slucaju da izduvni gasovi ne odstupaju mnogo od zadatih fabrickih parametara.

moi

pre 18 godina

1.Proizvodnja takvih motora počela je 2000, a njihova prva registracija je bila 2001.
2.Treba reći da će i naši proizvođači morati da se uklope u standarde, pa tako u Evropskoj uniji posle 1. januara 2006. neće moći da budu registrovani automobili bez standarda euro4", kaže Ana Blagojević.
I OSTADE ZIVA!

BranislavNS

pre 18 godina

Potpuno realan izlaz je u HITNOM osnivanju drustava za zastitu potrosaca,koja ce masovnim pozivima na bojkot roba monopolista stati na vrat Zastavama,Deltama i ostalim hohstaplerima.
Dok POTROSACI NE NAUCE DA OBUZDAJU SVOJE ZELJE i PROHTEVE i ne shvate da je SAMO STEDNJA investicija,a sve ostalo MAGARCENJE NAIVNIH,sve ce dublje tonuti u zivom blatu.
PS.Moj dinar,euro,dolar necete dobiti,...pa taman se oglasavali non stop.

Sergio

pre 18 godina

Ja zivim u USA, ne placam nikakav godisnji porez na auto. Placam registraciju jednom godisnje oko 25$. Imam hondu civic staru 8 godina.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Nije bitno da li je motor proizveden u skladu sa Euro 3 standardom, bitno je da li izduvni gasovi u trenutku uvoza odgovaraju ovim standardima!
U gradu gde zivim, vec decenijama je obavezna provera izduvnih gasova prilikom registracije. Za kocnice me niko ne pita, ali izduvni gasovi se testiraju. Prolaze americki osmocilindrasi iz sedamdesetih, naravno - sa ugradjenim katalizatorima. Neki automobili stari par godina padaju i moraju da se popravljaju pre registracije.
Pre 5-6 godina vidjao sam Yugo iz osamdesetih - i on je uspeo da prodje testiranje, naravno nakon ugradnje katalizatora i popravki.

Wisconsin

pre 18 godina

U zelji da moji zemljaci u Srbiji budu sto tacnije informisani: Ovde, u drzavi Wisconsin ne placa se nikakav porez na putnicki automobil, kao sto je Lexus napisao (naveo je oko 500.00 $). Registracija kosta 65 dolara, bez obzira na velicinu putnickog vozila i snagu motora. U tu sumu ukljucen je test izduvnih gasova. Tehnicki pregled ostalih uredjaja na kolima, slicno onom u celoj Evropi, ne postoji. Porez na promet, prilikom svake promene vlasnika, novo ili polovno, je 5,5 % od prodajne cene, kao za cipele, sifonjer ili neki tehnicki aparat za kucu. Hrana je oslobodjena poreza. To nije federalni porez; svaka savezna drzava donosi svoje propise i porez na promet krece se od 4 do 8 %. U juznim, manje razvijenim drzavama, ovaj porez ne postoji, ali zato su, u njima, infrastruktura i skolski sistem losiji nego na severu zemlje. Srdacan pozdrav,

Donkic

pre 18 godina

Razlog za uslovaljvanje uvoza automobila u Srbiju "u skladu sa ekologijom" je samo pokrice da se ogranici ukupan uvoz u zemlju i da se odrzi dobar uvoz/izvoz bilans sa sledecu godinu a da se time ne protivimo EU zbog ogranicavanja uvoza. Nasoj privredi ide u prilog da se uvoz ne povecava, da vise novca ostaje u zemlji, a prica o euro3 standardu motora samo treba da pomogne ogranicenju uvoza radi ocuvanja bilansa zemlje a bez protivljenja EU zbog ogranicenja uvoza.

Chicago

pre 18 godina

Nece biti da su se prvi atomobili sa kataitickim konverterom izduvnih gasova i lamda sondom poceli proizvoditi 2000 ili par godina ranije. Moja porodica poseduje nekoliko automobila, ali moj miljenik je BMW 325ES ,fabricka oznaka M30, sa motorom od 2,7 L, proizveden za americko trziste 1986 godine /nije greska/. Automobil ima fabricki ugradjen konverter izduvnih gasova i lambda sondu . I posle 20 godina, jos uvek je u odlicnom stanju i nikada nisam imao problema na testiranju izduvnih gasova pre godisnje registracuje.

Lexus RX330

pre 18 godina

Kao prilog diskusiji o porezima da pomenem da u USA porez (na promet) auta se krece od 4 do 8 procenata u zavisnosti u kojoj od 50 drzava ga kupujete. Kad jednom kupite auto, onda gradskim vlastima godisnje placate porez (u proseku za nov auto krece se oko $500, pa opada kako auto stari -- za auto star 10 godina je 50-tak dolara godisnje). S druge strane porezi na alkohol, duvan, igre na srecu, nakit i slicne poroke su 200 - 400 procenata (kutija cigareta je preko 5 dolara). Za vecinu roba postoji samo taj "ravni" porez (4 - 8 %) bez obzira da li kupujete auto ili cipele. Takodje mnoge stvari (hrana npr.) je oslobodjena svih poreza. Dok u Srbiji ne zazivi kvalitetan poreski sistem koji bi zaista od gradjana uzimao pare tamo gde se one prave tj. placanje poreza na godisnju zaradu kao i porez na "posedovanje" tj. godisnje placanje za kucu, zemlju , auto i sl., idiosinkrotizmi kao ovaj novi zakon o uvozu polovnih automobila ce biti sasvim normalna pojava. Takodje svest kod gradjana mora biti drasticno izmenjena u smislu da shvate da je placanje poreskih obaveza "sveta duznost" i jedini nacin da drzava i njene institucije normalno funkcionisu, ali opet kazem preduslov je dobar poreski sistem i kontrola novca koji se ubere od poreza, jer sasvim razumem gradjane u danasnjim uslovima koji ne zele da placaju porez za ministarske plate, automobile i slicne gluposti, dok su skolstvo, zdravstvo, putevi itd. u kompletnom rasulu.

Aleksa

pre 18 godina

Zivim u Danskoj gdje se na registraciju putnickih vozila placa porez od 180%(nije greska: stotinu i osamdeset). Dakle kupis jedno auto sebi i dva ista poklonis drzavi. Auto sa stranim tablicama mozes voziti samo 3 mjeseca, nakon toga stize racun od poreskog. E sada, procjenite koliko je srpski porez i carina od 40% malo u poredjenju sa danskim. Da ne bude zabune, ako si auto dobio na poklon ili za jedan dinar, onda se porez odredjuje u odnosu na cijenu tog auta istog godista kod danskog auto-dilera.
A zasto je to tako? Pa zato da bi se povecali prihodi drzave od poreza, i smanjio odliv para iz zemlje. Danci to prihvataju kao nesto sasvim logicno i normalno. Novi auti se i dalje kupuju, a najprodavaniji je Pezo 307, koji kosta oko 32 000 eura u osnovnoj verziji.
E sada procjenite sami koliko je u stvari Srbija liberalna prema uvozu auta, i koliko su auta u Srbiji u stvari jeftina. Moje je misljenje da Srbi treba da budu prezadovoljni jer sve zemlje koje nemaju vlastitu autoindustriju imaju vece poreze od Srbije. Srbija de-facto i nema autoindustriju.

samo VW

pre 18 godina

Zivim u Belgiji i uopste nemam pojma o kakvim katalizatorima pricate, vozim Audi 80 iz 1984 i nikada problema nisam imao sa izduvnim gasovima na tehnickoj kontroli.

Veliki Blek

pre 18 godina

Kao što Buš ima svetlu ideju uvodjenja demokratije u Iraku, tako i ova inicijativa Vlade ima svetlu ideju poboljšanja čistoće srpskog vazduha.

Michael

pre 18 godina

Ocito ova tema uzbudjuje puste Srbe vise od bilo cega drugog. Svi u sekundi postaju vrhunski ekonomisti, sjajno tehnicki potkovani, strucnjaci za svetske tokove. Sto se neko onda ne seti da primeti da placamo nerealno jeftinu struju, alkohol ili cigarete? Drzava negde mora da uzme namet, sto smo mi "genijalno" resili da jeftinim duvanom motivisemo ljude da puse, ali ih onda sisamo kad kupuju kola - nasa tupost. Drugo, i price o "najvecim" porezima su budalastine, Grcka nema nikakvu Zastavu da stiti, pa su im dazbine pri kupovini kola vece nego kod nas...

Lars Ricken

pre 18 godina

Jasno je kao dan da su ovo sve samo izmisljotine! 1) U EU necete moci registrovati auto koji nije EURO4 od OVE NOVE GODINE! Kako da ne! Sad ce stanovnici EU da bace nekih 150 miliona vozila koji nisu Euro4 i da pohitaju da za ovih nepunih meseca dana (do NG) kupe novi auto za u proseku 20000 Eur. 2) Ogranicenje zbog ekologije! Na ovo nije ni potrebno postaviti komentar. Zar posle svih onih autobusa (iz 60-ih) koje su uvezli i voze Beogradski privatnici, zar posle miliona TAM-ica, FAP-ova, krseva od automobila starih 20+ godina, neko moze da prica o ekologiji? 3) Preterani uvoz - to je vec ironicno! Idealni automobili koje bi nasi ljudi uvozili, bili bi 2000 Eur vredni. Ne verujem da bi nasa zemlja za narednih 5 godina uvezla preko 1 milion automobila (imamo ~7,5 miliona stanovnika). To mu dodje 2 milijarde UVOZA za 5 godina. E sad, neka neko pita DELTA korporaciju, koliko oni UVEZU za jednu godinu! Pa Srbija baca svake godine milijarde na cokolade, deterdzente, garderobu, voce i povrce i mnogo drugih stvari koje se proizvode u Srbiji. Dok se Opel, Reno i Mercedes ne prave u Srbiji, junece meso, jaja, paradajs i slicno se proizvodi kod nas. Na opste iznenadjenje, hrana se uvozi bez problema, a automobili su zabranjeni!!!

Iz Nemacke

pre 18 godina

Slobodan sam da tvrdim da ocuvana vozila, stara 10-tak godina, sa naknadno ugradjenim katalizatorom i lambda senzorom, u ovlascenim servisima u Nemackoj, ispunjavaju, ili cak prelaze, standard euro3. Sve ostalo su prazne price beogradskih birokrata. Video sam jedan BMW model 1986, /nije greska/ napravljen za americko trziste, sa fabricki ugradjenim katalizatorom i lambda senzorom. Ovaj old timer kao od sale prolazi sve testove izduvnih gasova i to ovde, u Nemackoj.

Ivan

pre 18 godina

Sramota, pa kako oni misle da nabavimo kola. Jednu normalnu civilizacijsku tekovinu, pored wc-a, boljera, sudopere ... ja i još hiljade moraćemo da čekamo barem "300" godina.
Lako je njima da nabave EURO 3, a šta će običan narod koji radi za 200e.
Kad im je do altruizma, za naše zdravlje, nek se zapitaju kakva je bezbednost na putevima - imajući u vidu da je prosečan vek krševa koji se kotrljaju drumovima Srbije 15 god.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

U ovim uredbama se kalkulise sa ciframa, spoljnotrgovinskim deficitom, uvoznickim lobijem, udarom na domacu auto-industriju a zaboravlja se ona Srbija, koja zivi u inostranstvu, tamo radi i ovamo dostavlja poprilicno deviznih sredstava. Sta oni da rade sa svojim automobilima /koje poseduju i koji mozda nemaju EURO-3/ kada se vracaju kuci. Da uzivaju u svojoj penziji i svojoj domovini, naravno. Da li moraju da poklone ili bace svog "dorata" kome je auspuh isuvise crn a potom kupe takav isti ili, jos gori, u "Bubanj Potoku". Postavlja se i pitanje ko je taj koji moze da spreci unos licne imovine gradjana, iz bilo kog razloga. Da li ce neko mozda izracunati stetu koja nastaje na taj nacin ? Ili je to minoran problem u odnosu na "visoki" drzavni interes. Mozda Evropa ne poznaje posebna ovlascenja za "radnike na privremenom radu u inostranstvu" ali, ta Evropa takodje, nema polovinu stanovnistva "privremeno" van granica svojih zemalja. Jos jedno usputno pitanje, pre nego sto ponovo nastupi ova drzavna i "legalna" pljacka svoga sopstvenog naroda : koja evropska drzava ima ovolike carine i poreze na uvoz polovnih automobila ? Ovoj, posle-oktobarskoj Srbiji, i dalje su njeni sugradjani najveci neprijatelji. Svi su joj sumnjivi a narocito oni, koji vole da se voze u lepim kolima.

Willer

pre 18 godina

Uopste ne razumem zasto nasa drzava uvek mora da nadje neki nelegitimni nacin donosenja zakona, uzimanja para, prevencije nekontrolisanog uvoza, itd. Zasto postoji potreba za tim besmislenim lazima i kvazi-razlozima? Zasto moramo da brinemo za ekologiju, ako se zeli zastititi Miskovic, Verano-motors, Radulovic, Inter-auto, itd? Zasto se pricaju price narodu o Evropskim standardima, ako se misli o dodvoravanju Evropskim proizvodjacima i domacim uvoznicima? Zasto se kod nas uvek naplacuje TV na racunu za struju, komunalna taksa preko poreza, penziono/socijalno preko putarina na autoputu, itd??? Kome su potrebne ove akrobacije? Da li ce "narod" vise da glasa za G17 ako im ovi zabrane uvoz automobila zbog ekologije, nego da su to uradili zbog bilo kog drugo razloga ili bez njega?

Zdravko

pre 18 godina

U Rakovici ljudi decenijama masovno umiru od astme i raka pluca kao rezultat rada Livnice IMR. Insistirati na Euro-3 ili Euro-4 motorima a istovremeno tolerisati rad ove zloglasne fabrike smrti je cinizam i bezobrazluk bez presedana.

Zoran

pre 18 godina

"pa tako u Evropskoj uniji posle 1. januara 2006. neće moći da budu registrovani automobili bez standarda euro4", kaže Ana Blagojević. "

Draga Ana, covek treba da je extremno glup, pa da poveruje u ovo.
Pre 2 meseca sam se vratio iz Italije, pored novih kola, mogu se videti i krsevi (peglice, i sl) stari po 20 godina.
Narocito od Rima na dole. I sta sad? Kao, svi ce oni morati za godinu dana, da kupe nov Auto.
Eeeeee, Dinkicu, Kostunice, ima nas mnogo koji putujemo po svetu, pa ovakve price ne mozemo da 'popijemo'. Sorry

Manamanam (tu-tuu-tu-tu-tu)

pre 18 godina

Ovo je sve tako diletantski sroceno i zamisljeno. Prvo, ta izjava, nece se moci registrovati auto bez Euro 3/4 u Evropi. 'Alo vizantijska seljanijo, jeste li culi za udruzenja youngtimera i oldtimera? Sta je to, a? Sijo mi ga Djura. U Evorpi mozete da registrujete star auto i bez katalizatora ako zadovljava standarde koji su propisani za nejgovo godiste. Aaaaa, niste culi?
Drugo, ne priznajete dorade sistema, a CELA Evropa doradjuje katalizatorima svoje limene ljubimce, jedino je u Srbiji to zabranjeno. Veovatno je to neka belosvetska nadri-umotvorina u kojoj posteni vizantijac nece da ucestvuje.
Trece, oj Vizantijo, da li si svesna koliko je relativno MALA razlika izmedju Euro 2 i Euroe 3 standarda za izduvne gasove, dok po Vizantisjkim dzadama sibaju neispravni automobili, kamioni i autobusi koji ispustaju dim kao da idu na ugalj? Koji standard oni zadovoljavaju, i zasto mogu oni da se registruju, a ne i Euro 2? I konacno, u Zastavi ni ne znaju sta je to Euro standard, ali zato moze da se prodaje, nema veze ekologija kad je to nas proizvod.
Ovo sve je mnogo kvarno, plitkoumno i budjavo, a prikazuje se kao briga za ekologiju. Plus jos ona uredba da auto MORA da bude od prvog vlasnika. To nigde na svetu nisam cuo da drzava propisuje dozvoljeni broj vlasnika pre nego sto dozvoli registraciju. I sta drzava ima od toga sto je MOJ auto vozio pre mene jedan, tri ili trijes' tri vlasnika?
Glupavo do daske.

max

pre 18 godina

he he he he....
Može da se uveze i po Euro3 standardu, ali da li isto ministarstvo može da sarađuje i sa drugim ministarstvima pa da dobijemo u državi i Euro3 gorivo?

Ovako ministarstvo, čija to nije nadležnost, brine o "ekologiji" sa "Euro3 uvozom". A domaće rafinerije proizvode gorivo koje ne može da prođe dotični standard. Čemu onda Euro3 motori kada u saradnji sa našim gorivom daju iste izduvne gasove kao i starija vozila. Znači li to da će i neki drugi zakon, uskoro donesen, obavezati rafinerije da investiraju a država da kontroliše da se na pumpama toči samo Euro3 gorivo? Naravno ekologija je NAJBITNIJA (posle "zastave")!!
A drugo pitanje je da li je neko video ijedan katalizator na Zastava automobilima sa domaćim motorima (ne peugeot). I da li su i ti motori po Euro3 standardu???
Osoba iz ministarstva je izbegla da pruži odgovor na takvo pitanje u jutrošnjem dnevniku B92. Pričala je kako u Evropi od nove godine važe Euro4 standardi i svako ko prodaje automobile u EU mora da poštuje standarde. A "zastava" izvozi u EU.....
Znači, opet dvostruki standardi, a protiv toga se bunimo kad nam drugi rade.

crnicrnja

pre 18 godina

A sta mislite kako bi bilo da se skroz ukine uvoz polovnjaka, a da se državni namet i harač u vidu poreza i carina koji sad iznosi 38%, smanje na 5%? Zamisli narode moj koliko bi bili Logan,Kalos, Getz, Panda? Pa bili bi kao sad polovnjaci 2001 ili 2002. godište. Ovi, kao i oni prethodni, misle da smo mi glupi ... Mada...

Mr. No

pre 18 godina

Pitate se odakle odjednom samo malo povecan uvoz u odnosu na proslu godinu. Pa evo odgovora. Da se omoguci uvoz kao sto je to u susjedstvu bila bi bar milijarda dolara veci uvoz. E sada, zivjela nama statistika.

cyberka

pre 18 godina

U saopstenju ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom se kaze: "У складу са стандардом ЕУ, као једини уводи се еколошки критеријум, да возило мора бити произведено најмање у складу са нормом Еуро 3 (дефинисани максимални ниво издувне емисије и ниво буке возила)". Ako je jedini motiv ovakve odredbe zaista ekoloski, zasto se onda insistira na fabricki ugradjenom euro-3 standardu kada i naknadno ugradjen katalizator omogucuje da iz auspuha automobila starijeg od 5-6 godina izlazi dim koji je u skladu sa euro 3 standardom??? Zivotna sredina sigurno nece biti ugrozena, ali neko dugi hoce...

SCG

pre 18 godina

Mislim da je krajnje vreme da se prestane sa iznosenjem ovakvih lazi da u EU nece moci posle Nove godine da se registruju vozila koja nisu euro 4.Pa u EU ima na hiljade auta koja nisu uopste euro. Zato je ovo najcistija obmana kako ova uredba tako i sve ove informacije koje je prate i potkrepljuju. Bezobrazluk!!

Euro-3 Made in Serbia

pre 18 godina

Ovako srocena uredba o uvozu automobila moze da dodje samo iz srpskog parlamenta- Made in Serbia. Niko u susedstvu ne poznaje tako nesto. Ovde u Holandiji, raspitujuci se da li prodaju automobili sa ugradjenim famoznim motorima niko nije razumeo moje pitanje. Takodje ni nacionalni biro za registraciju vozila nije mogao da ponudi bilo kakve informacije.
Ovo u Srbiji je samo novo, vizantijsko zamesateljstvo koje sluzi na stetu sviju nas. Zivi bili pa videli.

Milutin

pre 18 godina

E pa bas vam hvala. Gledao sam malo, sve su to lude cifre za moj dzep. Automobili sa euro 3 ili euro 4 motorima od 2001. ?! Ma hajte molim vas... nema teorije.

Milan

pre 18 godina

Ili u prevodu, ništa od jeftinijih polovnih automobila, samo je granica pomerena sa 3. na 5. godina starosti.
Iskreno, nadao sa se da će bar carinu da smanje za 10%, ovako i dalje plaćamo najveći harač na automobile u Evropi.

XkillerX

pre 18 godina

Da li su doticni likovi iz nadleznog ministartstva svesni da su ti automobili BILI euro3 kad su proizvedeni, a da je pitanje da li bi sada prosli i euro2 test, narocito oni "probni" modeli iz 97me i 98me. Katalizatori imaju svoj zivotni vek - sto su komplikovaniji (npr euro4) to krace mogu da ispunjavaju datu normu, zato je i najnormalnija stvar da Nemci na svoja starija vozila dogradjuju moderne lambda sonde i katalizatore da bi bili po euro3 standardu, da bi uopste mogli da registruju vecinu njihovih vozila, a o tome da ne pricamo da ce se tako osloboditi rigoroznih taksi za automobile zagadjivace.
A jugici i kechevi koje zastava pravi sa nasim domacim motorima, koji koriste SUPER OLOVNI benzin, oni su predpostavljam takodje euro 3??? tj euro MINUS TRI!!! da je njima stalo do naseg zdravlja prvo bi zabranili nasim fabrikama da nas truju i dalje, s obzirom da prodaju preko deset hiljada tih trovaca godisnje......

XkillerX

pre 18 godina

Da li su doticni likovi iz nadleznog ministartstva svesni da su ti automobili BILI euro3 kad su proizvedeni, a da je pitanje da li bi sada prosli i euro2 test, narocito oni "probni" modeli iz 97me i 98me. Katalizatori imaju svoj zivotni vek - sto su komplikovaniji (npr euro4) to krace mogu da ispunjavaju datu normu, zato je i najnormalnija stvar da Nemci na svoja starija vozila dogradjuju moderne lambda sonde i katalizatore da bi bili po euro3 standardu, da bi uopste mogli da registruju vecinu njihovih vozila, a o tome da ne pricamo da ce se tako osloboditi rigoroznih taksi za automobile zagadjivace.
A jugici i kechevi koje zastava pravi sa nasim domacim motorima, koji koriste SUPER OLOVNI benzin, oni su predpostavljam takodje euro 3??? tj euro MINUS TRI!!! da je njima stalo do naseg zdravlja prvo bi zabranili nasim fabrikama da nas truju i dalje, s obzirom da prodaju preko deset hiljada tih trovaca godisnje......

SCG

pre 18 godina

Mislim da je krajnje vreme da se prestane sa iznosenjem ovakvih lazi da u EU nece moci posle Nove godine da se registruju vozila koja nisu euro 4.Pa u EU ima na hiljade auta koja nisu uopste euro. Zato je ovo najcistija obmana kako ova uredba tako i sve ove informacije koje je prate i potkrepljuju. Bezobrazluk!!

Milutin

pre 18 godina

E pa bas vam hvala. Gledao sam malo, sve su to lude cifre za moj dzep. Automobili sa euro 3 ili euro 4 motorima od 2001. ?! Ma hajte molim vas... nema teorije.

Milan

pre 18 godina

Ili u prevodu, ništa od jeftinijih polovnih automobila, samo je granica pomerena sa 3. na 5. godina starosti.
Iskreno, nadao sa se da će bar carinu da smanje za 10%, ovako i dalje plaćamo najveći harač na automobile u Evropi.

Euro-3 Made in Serbia

pre 18 godina

Ovako srocena uredba o uvozu automobila moze da dodje samo iz srpskog parlamenta- Made in Serbia. Niko u susedstvu ne poznaje tako nesto. Ovde u Holandiji, raspitujuci se da li prodaju automobili sa ugradjenim famoznim motorima niko nije razumeo moje pitanje. Takodje ni nacionalni biro za registraciju vozila nije mogao da ponudi bilo kakve informacije.
Ovo u Srbiji je samo novo, vizantijsko zamesateljstvo koje sluzi na stetu sviju nas. Zivi bili pa videli.

cyberka

pre 18 godina

U saopstenju ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom se kaze: "У складу са стандардом ЕУ, као једини уводи се еколошки критеријум, да возило мора бити произведено најмање у складу са нормом Еуро 3 (дефинисани максимални ниво издувне емисије и ниво буке возила)". Ako je jedini motiv ovakve odredbe zaista ekoloski, zasto se onda insistira na fabricki ugradjenom euro-3 standardu kada i naknadno ugradjen katalizator omogucuje da iz auspuha automobila starijeg od 5-6 godina izlazi dim koji je u skladu sa euro 3 standardom??? Zivotna sredina sigurno nece biti ugrozena, ali neko dugi hoce...

Mr. No

pre 18 godina

Pitate se odakle odjednom samo malo povecan uvoz u odnosu na proslu godinu. Pa evo odgovora. Da se omoguci uvoz kao sto je to u susjedstvu bila bi bar milijarda dolara veci uvoz. E sada, zivjela nama statistika.

max

pre 18 godina

he he he he....
Može da se uveze i po Euro3 standardu, ali da li isto ministarstvo može da sarađuje i sa drugim ministarstvima pa da dobijemo u državi i Euro3 gorivo?

Ovako ministarstvo, čija to nije nadležnost, brine o "ekologiji" sa "Euro3 uvozom". A domaće rafinerije proizvode gorivo koje ne može da prođe dotični standard. Čemu onda Euro3 motori kada u saradnji sa našim gorivom daju iste izduvne gasove kao i starija vozila. Znači li to da će i neki drugi zakon, uskoro donesen, obavezati rafinerije da investiraju a država da kontroliše da se na pumpama toči samo Euro3 gorivo? Naravno ekologija je NAJBITNIJA (posle "zastave")!!
A drugo pitanje je da li je neko video ijedan katalizator na Zastava automobilima sa domaćim motorima (ne peugeot). I da li su i ti motori po Euro3 standardu???
Osoba iz ministarstva je izbegla da pruži odgovor na takvo pitanje u jutrošnjem dnevniku B92. Pričala je kako u Evropi od nove godine važe Euro4 standardi i svako ko prodaje automobile u EU mora da poštuje standarde. A "zastava" izvozi u EU.....
Znači, opet dvostruki standardi, a protiv toga se bunimo kad nam drugi rade.

crnicrnja

pre 18 godina

A sta mislite kako bi bilo da se skroz ukine uvoz polovnjaka, a da se državni namet i harač u vidu poreza i carina koji sad iznosi 38%, smanje na 5%? Zamisli narode moj koliko bi bili Logan,Kalos, Getz, Panda? Pa bili bi kao sad polovnjaci 2001 ili 2002. godište. Ovi, kao i oni prethodni, misle da smo mi glupi ... Mada...

Manamanam (tu-tuu-tu-tu-tu)

pre 18 godina

Ovo je sve tako diletantski sroceno i zamisljeno. Prvo, ta izjava, nece se moci registrovati auto bez Euro 3/4 u Evropi. 'Alo vizantijska seljanijo, jeste li culi za udruzenja youngtimera i oldtimera? Sta je to, a? Sijo mi ga Djura. U Evorpi mozete da registrujete star auto i bez katalizatora ako zadovljava standarde koji su propisani za nejgovo godiste. Aaaaa, niste culi?
Drugo, ne priznajete dorade sistema, a CELA Evropa doradjuje katalizatorima svoje limene ljubimce, jedino je u Srbiji to zabranjeno. Veovatno je to neka belosvetska nadri-umotvorina u kojoj posteni vizantijac nece da ucestvuje.
Trece, oj Vizantijo, da li si svesna koliko je relativno MALA razlika izmedju Euro 2 i Euroe 3 standarda za izduvne gasove, dok po Vizantisjkim dzadama sibaju neispravni automobili, kamioni i autobusi koji ispustaju dim kao da idu na ugalj? Koji standard oni zadovoljavaju, i zasto mogu oni da se registruju, a ne i Euro 2? I konacno, u Zastavi ni ne znaju sta je to Euro standard, ali zato moze da se prodaje, nema veze ekologija kad je to nas proizvod.
Ovo sve je mnogo kvarno, plitkoumno i budjavo, a prikazuje se kao briga za ekologiju. Plus jos ona uredba da auto MORA da bude od prvog vlasnika. To nigde na svetu nisam cuo da drzava propisuje dozvoljeni broj vlasnika pre nego sto dozvoli registraciju. I sta drzava ima od toga sto je MOJ auto vozio pre mene jedan, tri ili trijes' tri vlasnika?
Glupavo do daske.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

U ovim uredbama se kalkulise sa ciframa, spoljnotrgovinskim deficitom, uvoznickim lobijem, udarom na domacu auto-industriju a zaboravlja se ona Srbija, koja zivi u inostranstvu, tamo radi i ovamo dostavlja poprilicno deviznih sredstava. Sta oni da rade sa svojim automobilima /koje poseduju i koji mozda nemaju EURO-3/ kada se vracaju kuci. Da uzivaju u svojoj penziji i svojoj domovini, naravno. Da li moraju da poklone ili bace svog "dorata" kome je auspuh isuvise crn a potom kupe takav isti ili, jos gori, u "Bubanj Potoku". Postavlja se i pitanje ko je taj koji moze da spreci unos licne imovine gradjana, iz bilo kog razloga. Da li ce neko mozda izracunati stetu koja nastaje na taj nacin ? Ili je to minoran problem u odnosu na "visoki" drzavni interes. Mozda Evropa ne poznaje posebna ovlascenja za "radnike na privremenom radu u inostranstvu" ali, ta Evropa takodje, nema polovinu stanovnistva "privremeno" van granica svojih zemalja. Jos jedno usputno pitanje, pre nego sto ponovo nastupi ova drzavna i "legalna" pljacka svoga sopstvenog naroda : koja evropska drzava ima ovolike carine i poreze na uvoz polovnih automobila ? Ovoj, posle-oktobarskoj Srbiji, i dalje su njeni sugradjani najveci neprijatelji. Svi su joj sumnjivi a narocito oni, koji vole da se voze u lepim kolima.

Zdravko

pre 18 godina

U Rakovici ljudi decenijama masovno umiru od astme i raka pluca kao rezultat rada Livnice IMR. Insistirati na Euro-3 ili Euro-4 motorima a istovremeno tolerisati rad ove zloglasne fabrike smrti je cinizam i bezobrazluk bez presedana.

Zoran

pre 18 godina

"pa tako u Evropskoj uniji posle 1. januara 2006. neće moći da budu registrovani automobili bez standarda euro4", kaže Ana Blagojević. "

Draga Ana, covek treba da je extremno glup, pa da poveruje u ovo.
Pre 2 meseca sam se vratio iz Italije, pored novih kola, mogu se videti i krsevi (peglice, i sl) stari po 20 godina.
Narocito od Rima na dole. I sta sad? Kao, svi ce oni morati za godinu dana, da kupe nov Auto.
Eeeeee, Dinkicu, Kostunice, ima nas mnogo koji putujemo po svetu, pa ovakve price ne mozemo da 'popijemo'. Sorry

Willer

pre 18 godina

Uopste ne razumem zasto nasa drzava uvek mora da nadje neki nelegitimni nacin donosenja zakona, uzimanja para, prevencije nekontrolisanog uvoza, itd. Zasto postoji potreba za tim besmislenim lazima i kvazi-razlozima? Zasto moramo da brinemo za ekologiju, ako se zeli zastititi Miskovic, Verano-motors, Radulovic, Inter-auto, itd? Zasto se pricaju price narodu o Evropskim standardima, ako se misli o dodvoravanju Evropskim proizvodjacima i domacim uvoznicima? Zasto se kod nas uvek naplacuje TV na racunu za struju, komunalna taksa preko poreza, penziono/socijalno preko putarina na autoputu, itd??? Kome su potrebne ove akrobacije? Da li ce "narod" vise da glasa za G17 ako im ovi zabrane uvoz automobila zbog ekologije, nego da su to uradili zbog bilo kog drugo razloga ili bez njega?

Lars Ricken

pre 18 godina

Jasno je kao dan da su ovo sve samo izmisljotine! 1) U EU necete moci registrovati auto koji nije EURO4 od OVE NOVE GODINE! Kako da ne! Sad ce stanovnici EU da bace nekih 150 miliona vozila koji nisu Euro4 i da pohitaju da za ovih nepunih meseca dana (do NG) kupe novi auto za u proseku 20000 Eur. 2) Ogranicenje zbog ekologije! Na ovo nije ni potrebno postaviti komentar. Zar posle svih onih autobusa (iz 60-ih) koje su uvezli i voze Beogradski privatnici, zar posle miliona TAM-ica, FAP-ova, krseva od automobila starih 20+ godina, neko moze da prica o ekologiji? 3) Preterani uvoz - to je vec ironicno! Idealni automobili koje bi nasi ljudi uvozili, bili bi 2000 Eur vredni. Ne verujem da bi nasa zemlja za narednih 5 godina uvezla preko 1 milion automobila (imamo ~7,5 miliona stanovnika). To mu dodje 2 milijarde UVOZA za 5 godina. E sad, neka neko pita DELTA korporaciju, koliko oni UVEZU za jednu godinu! Pa Srbija baca svake godine milijarde na cokolade, deterdzente, garderobu, voce i povrce i mnogo drugih stvari koje se proizvode u Srbiji. Dok se Opel, Reno i Mercedes ne prave u Srbiji, junece meso, jaja, paradajs i slicno se proizvodi kod nas. Na opste iznenadjenje, hrana se uvozi bez problema, a automobili su zabranjeni!!!

Ivan

pre 18 godina

Sramota, pa kako oni misle da nabavimo kola. Jednu normalnu civilizacijsku tekovinu, pored wc-a, boljera, sudopere ... ja i još hiljade moraćemo da čekamo barem "300" godina.
Lako je njima da nabave EURO 3, a šta će običan narod koji radi za 200e.
Kad im je do altruizma, za naše zdravlje, nek se zapitaju kakva je bezbednost na putevima - imajući u vidu da je prosečan vek krševa koji se kotrljaju drumovima Srbije 15 god.

Iz Nemacke

pre 18 godina

Slobodan sam da tvrdim da ocuvana vozila, stara 10-tak godina, sa naknadno ugradjenim katalizatorom i lambda senzorom, u ovlascenim servisima u Nemackoj, ispunjavaju, ili cak prelaze, standard euro3. Sve ostalo su prazne price beogradskih birokrata. Video sam jedan BMW model 1986, /nije greska/ napravljen za americko trziste, sa fabricki ugradjenim katalizatorom i lambda senzorom. Ovaj old timer kao od sale prolazi sve testove izduvnih gasova i to ovde, u Nemackoj.

Michael

pre 18 godina

Ocito ova tema uzbudjuje puste Srbe vise od bilo cega drugog. Svi u sekundi postaju vrhunski ekonomisti, sjajno tehnicki potkovani, strucnjaci za svetske tokove. Sto se neko onda ne seti da primeti da placamo nerealno jeftinu struju, alkohol ili cigarete? Drzava negde mora da uzme namet, sto smo mi "genijalno" resili da jeftinim duvanom motivisemo ljude da puse, ali ih onda sisamo kad kupuju kola - nasa tupost. Drugo, i price o "najvecim" porezima su budalastine, Grcka nema nikakvu Zastavu da stiti, pa su im dazbine pri kupovini kola vece nego kod nas...

Veliki Blek

pre 18 godina

Kao što Buš ima svetlu ideju uvodjenja demokratije u Iraku, tako i ova inicijativa Vlade ima svetlu ideju poboljšanja čistoće srpskog vazduha.

Aleksa

pre 18 godina

Zivim u Danskoj gdje se na registraciju putnickih vozila placa porez od 180%(nije greska: stotinu i osamdeset). Dakle kupis jedno auto sebi i dva ista poklonis drzavi. Auto sa stranim tablicama mozes voziti samo 3 mjeseca, nakon toga stize racun od poreskog. E sada, procjenite koliko je srpski porez i carina od 40% malo u poredjenju sa danskim. Da ne bude zabune, ako si auto dobio na poklon ili za jedan dinar, onda se porez odredjuje u odnosu na cijenu tog auta istog godista kod danskog auto-dilera.
A zasto je to tako? Pa zato da bi se povecali prihodi drzave od poreza, i smanjio odliv para iz zemlje. Danci to prihvataju kao nesto sasvim logicno i normalno. Novi auti se i dalje kupuju, a najprodavaniji je Pezo 307, koji kosta oko 32 000 eura u osnovnoj verziji.
E sada procjenite sami koliko je u stvari Srbija liberalna prema uvozu auta, i koliko su auta u Srbiji u stvari jeftina. Moje je misljenje da Srbi treba da budu prezadovoljni jer sve zemlje koje nemaju vlastitu autoindustriju imaju vece poreze od Srbije. Srbija de-facto i nema autoindustriju.

samo VW

pre 18 godina

Zivim u Belgiji i uopste nemam pojma o kakvim katalizatorima pricate, vozim Audi 80 iz 1984 i nikada problema nisam imao sa izduvnim gasovima na tehnickoj kontroli.

Lexus RX330

pre 18 godina

Kao prilog diskusiji o porezima da pomenem da u USA porez (na promet) auta se krece od 4 do 8 procenata u zavisnosti u kojoj od 50 drzava ga kupujete. Kad jednom kupite auto, onda gradskim vlastima godisnje placate porez (u proseku za nov auto krece se oko $500, pa opada kako auto stari -- za auto star 10 godina je 50-tak dolara godisnje). S druge strane porezi na alkohol, duvan, igre na srecu, nakit i slicne poroke su 200 - 400 procenata (kutija cigareta je preko 5 dolara). Za vecinu roba postoji samo taj "ravni" porez (4 - 8 %) bez obzira da li kupujete auto ili cipele. Takodje mnoge stvari (hrana npr.) je oslobodjena svih poreza. Dok u Srbiji ne zazivi kvalitetan poreski sistem koji bi zaista od gradjana uzimao pare tamo gde se one prave tj. placanje poreza na godisnju zaradu kao i porez na "posedovanje" tj. godisnje placanje za kucu, zemlju , auto i sl., idiosinkrotizmi kao ovaj novi zakon o uvozu polovnih automobila ce biti sasvim normalna pojava. Takodje svest kod gradjana mora biti drasticno izmenjena u smislu da shvate da je placanje poreskih obaveza "sveta duznost" i jedini nacin da drzava i njene institucije normalno funkcionisu, ali opet kazem preduslov je dobar poreski sistem i kontrola novca koji se ubere od poreza, jer sasvim razumem gradjane u danasnjim uslovima koji ne zele da placaju porez za ministarske plate, automobile i slicne gluposti, dok su skolstvo, zdravstvo, putevi itd. u kompletnom rasulu.

Chicago

pre 18 godina

Nece biti da su se prvi atomobili sa kataitickim konverterom izduvnih gasova i lamda sondom poceli proizvoditi 2000 ili par godina ranije. Moja porodica poseduje nekoliko automobila, ali moj miljenik je BMW 325ES ,fabricka oznaka M30, sa motorom od 2,7 L, proizveden za americko trziste 1986 godine /nije greska/. Automobil ima fabricki ugradjen konverter izduvnih gasova i lambda sondu . I posle 20 godina, jos uvek je u odlicnom stanju i nikada nisam imao problema na testiranju izduvnih gasova pre godisnje registracuje.

Donkic

pre 18 godina

Razlog za uslovaljvanje uvoza automobila u Srbiju "u skladu sa ekologijom" je samo pokrice da se ogranici ukupan uvoz u zemlju i da se odrzi dobar uvoz/izvoz bilans sa sledecu godinu a da se time ne protivimo EU zbog ogranicavanja uvoza. Nasoj privredi ide u prilog da se uvoz ne povecava, da vise novca ostaje u zemlji, a prica o euro3 standardu motora samo treba da pomogne ogranicenju uvoza radi ocuvanja bilansa zemlje a bez protivljenja EU zbog ogranicenja uvoza.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Nije bitno da li je motor proizveden u skladu sa Euro 3 standardom, bitno je da li izduvni gasovi u trenutku uvoza odgovaraju ovim standardima!
U gradu gde zivim, vec decenijama je obavezna provera izduvnih gasova prilikom registracije. Za kocnice me niko ne pita, ali izduvni gasovi se testiraju. Prolaze americki osmocilindrasi iz sedamdesetih, naravno - sa ugradjenim katalizatorima. Neki automobili stari par godina padaju i moraju da se popravljaju pre registracije.
Pre 5-6 godina vidjao sam Yugo iz osamdesetih - i on je uspeo da prodje testiranje, naravno nakon ugradnje katalizatora i popravki.

Wisconsin

pre 18 godina

U zelji da moji zemljaci u Srbiji budu sto tacnije informisani: Ovde, u drzavi Wisconsin ne placa se nikakav porez na putnicki automobil, kao sto je Lexus napisao (naveo je oko 500.00 $). Registracija kosta 65 dolara, bez obzira na velicinu putnickog vozila i snagu motora. U tu sumu ukljucen je test izduvnih gasova. Tehnicki pregled ostalih uredjaja na kolima, slicno onom u celoj Evropi, ne postoji. Porez na promet, prilikom svake promene vlasnika, novo ili polovno, je 5,5 % od prodajne cene, kao za cipele, sifonjer ili neki tehnicki aparat za kucu. Hrana je oslobodjena poreza. To nije federalni porez; svaka savezna drzava donosi svoje propise i porez na promet krece se od 4 do 8 %. U juznim, manje razvijenim drzavama, ovaj porez ne postoji, ali zato su, u njima, infrastruktura i skolski sistem losiji nego na severu zemlje. Srdacan pozdrav,

Sergio

pre 18 godina

Ja zivim u USA, ne placam nikakav godisnji porez na auto. Placam registraciju jednom godisnje oko 25$. Imam hondu civic staru 8 godina.

BranislavNS

pre 18 godina

Potpuno realan izlaz je u HITNOM osnivanju drustava za zastitu potrosaca,koja ce masovnim pozivima na bojkot roba monopolista stati na vrat Zastavama,Deltama i ostalim hohstaplerima.
Dok POTROSACI NE NAUCE DA OBUZDAJU SVOJE ZELJE i PROHTEVE i ne shvate da je SAMO STEDNJA investicija,a sve ostalo MAGARCENJE NAIVNIH,sve ce dublje tonuti u zivom blatu.
PS.Moj dinar,euro,dolar necete dobiti,...pa taman se oglasavali non stop.

Tamaš

pre 18 godina

Krivo je tumacena izjava gdje. Blagojevic, iliti ona nije precizno prenela pravila koje koristi EU. Naime to jeste stoji da se ne mogu registrirati vozila koja ne ispunjavaju EURO 4 standard, ali to vazi samo za nova vozila. To znaci da se recimo neki Maruti ili drugo vozilo koje nije bas poslednje cudo tehnike, nece se moci prodati uopste u ovim zemljama ako nemaju odgovarajuci motor. Stariji automobili koji ne ispunjavaju ovaj standard, itekako mogu produziti registraciju u slucaju da izduvni gasovi ne odstupaju mnogo od zadatih fabrickih parametara.

yes

pre 18 godina

"Proizvodnja takvih motora počela je 2000, a njihova prva registracija je bila 2001." JOOOOOOOJ Pa da li je moguce da neko izjavi ovako nesto?????? Ovo je vrhunac!!!

moi

pre 18 godina

1.Proizvodnja takvih motora počela je 2000, a njihova prva registracija je bila 2001.
2.Treba reći da će i naši proizvođači morati da se uklope u standarde, pa tako u Evropskoj uniji posle 1. januara 2006. neće moći da budu registrovani automobili bez standarda euro4", kaže Ana Blagojević.
I OSTADE ZIVA!

Igor

pre 18 godina

Zivim u Grckoj, Atina. Na nove automobile se placa porez prilikom kupovine, sto je valjda normalno svuda u svetu. Porez varira u zavisnosti od kategorije. Na auta ispod 1000cc porez je 9%, dok je na Audi A8 oko 100% na fabricku cenu. Kada jednom kupite auto, placa se registracija na godisnjem nivou. To kosta 86 Eur za auto ispod 1200cc, 168 Eur za 1200-1600cc i tako sve skuplje za jaca kola. Tehnicki pregled NE POSTOJI. Nikad mi niko nije proveravao izduvne gasove, kocnice, niti bilo sta na kolima! Prilikom kupovine polovnog auta, ne placa se nikakav porez, ali je potrebno to prijaviti u svojoj godisnjoj poreskoj prijavi. Ako poreska uprava proceni da je auto bio skup i extra vredan, eventualno naplate neki porez, sto se retko desava. Ali zato, ako hocete da uvezete POLOVAN AUTO iz inostranstva, onda je porez + ostale dazbine oko 100% na vrednost auta. Ako hocete da iz Nemacke uvezete 8 godina star auto koji vredi nekih 3000 Eur, onda jos 3000 placate Grckoj drzavi. Naravno, limiti ne postoje, u smislu godista, ekologije, boje, marke i slicno!!! Iz nekog razloga, u Atini i Solunu je zabranjeno registrovati DIZEL vozilo ako ste fizicko lice. Taksisti, kamioni, autobusi, i sl - mogu. Takodje, svako moze da dodje svojim dizelom u Atinu, ili da ga registruje u drugom gradu. U celoj Grckoj, uopste ne morate da imate Euro2, 3 ili 4 motor! Ovde se voze i old-timeri iz 50-ih i 60-ih, voze se Americki automobili sa 8000cc, ali i Yugo i Japanci iz 70-ih i 80-ih. A Grcka je EU, zar ne?

Komar

pre 18 godina

Samo da objasnim - činjenica da od januara 2006 gradjani EU neće moći da registruju kola koja nisu euro 4, ne znači da će svi koji imaju euro3 ili euro 2 tip motora morati da kupe nova vozila, niti oni koji imaju kola bez ikakvih katalizatora, već, da se neće moći uvoziti kola iz drugih zemalja koja nisu euro 4 standard tj. da se neće moći registrovati. Naravno da će vlasnici starijih modela moći da nastave da voze svoja kola, kao što i sa ovom novom uredbom vozači u našoj zemlji mogu da voze kakva god hoće kola, ali ne smeju da uvoze (registruju) kola ispod euro 3 standarda.

Goran Vilhelm

pre 18 godina

Nasi automobili su u proseku stari dvadeset godina i pretsavljaju vecu opasnos od izduvnih gasova!Uvoz automobila do sedam godina bi bio bolje resenje ali ko pita gradjane sta oni misle!? Bravo Ministre!

XkillerX

pre 18 godina

Da li su doticni likovi iz nadleznog ministartstva svesni da su ti automobili BILI euro3 kad su proizvedeni, a da je pitanje da li bi sada prosli i euro2 test, narocito oni "probni" modeli iz 97me i 98me. Katalizatori imaju svoj zivotni vek - sto su komplikovaniji (npr euro4) to krace mogu da ispunjavaju datu normu, zato je i najnormalnija stvar da Nemci na svoja starija vozila dogradjuju moderne lambda sonde i katalizatore da bi bili po euro3 standardu, da bi uopste mogli da registruju vecinu njihovih vozila, a o tome da ne pricamo da ce se tako osloboditi rigoroznih taksi za automobile zagadjivace.
A jugici i kechevi koje zastava pravi sa nasim domacim motorima, koji koriste SUPER OLOVNI benzin, oni su predpostavljam takodje euro 3??? tj euro MINUS TRI!!! da je njima stalo do naseg zdravlja prvo bi zabranili nasim fabrikama da nas truju i dalje, s obzirom da prodaju preko deset hiljada tih trovaca godisnje......

SCG

pre 18 godina

Mislim da je krajnje vreme da se prestane sa iznosenjem ovakvih lazi da u EU nece moci posle Nove godine da se registruju vozila koja nisu euro 4.Pa u EU ima na hiljade auta koja nisu uopste euro. Zato je ovo najcistija obmana kako ova uredba tako i sve ove informacije koje je prate i potkrepljuju. Bezobrazluk!!

Milutin

pre 18 godina

E pa bas vam hvala. Gledao sam malo, sve su to lude cifre za moj dzep. Automobili sa euro 3 ili euro 4 motorima od 2001. ?! Ma hajte molim vas... nema teorije.

Milan

pre 18 godina

Ili u prevodu, ništa od jeftinijih polovnih automobila, samo je granica pomerena sa 3. na 5. godina starosti.
Iskreno, nadao sa se da će bar carinu da smanje za 10%, ovako i dalje plaćamo najveći harač na automobile u Evropi.

Euro-3 Made in Serbia

pre 18 godina

Ovako srocena uredba o uvozu automobila moze da dodje samo iz srpskog parlamenta- Made in Serbia. Niko u susedstvu ne poznaje tako nesto. Ovde u Holandiji, raspitujuci se da li prodaju automobili sa ugradjenim famoznim motorima niko nije razumeo moje pitanje. Takodje ni nacionalni biro za registraciju vozila nije mogao da ponudi bilo kakve informacije.
Ovo u Srbiji je samo novo, vizantijsko zamesateljstvo koje sluzi na stetu sviju nas. Zivi bili pa videli.

cyberka

pre 18 godina

U saopstenju ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom se kaze: "У складу са стандардом ЕУ, као једини уводи се еколошки критеријум, да возило мора бити произведено најмање у складу са нормом Еуро 3 (дефинисани максимални ниво издувне емисије и ниво буке возила)". Ako je jedini motiv ovakve odredbe zaista ekoloski, zasto se onda insistira na fabricki ugradjenom euro-3 standardu kada i naknadno ugradjen katalizator omogucuje da iz auspuha automobila starijeg od 5-6 godina izlazi dim koji je u skladu sa euro 3 standardom??? Zivotna sredina sigurno nece biti ugrozena, ali neko dugi hoce...

Mr. No

pre 18 godina

Pitate se odakle odjednom samo malo povecan uvoz u odnosu na proslu godinu. Pa evo odgovora. Da se omoguci uvoz kao sto je to u susjedstvu bila bi bar milijarda dolara veci uvoz. E sada, zivjela nama statistika.

max

pre 18 godina

he he he he....
Može da se uveze i po Euro3 standardu, ali da li isto ministarstvo može da sarađuje i sa drugim ministarstvima pa da dobijemo u državi i Euro3 gorivo?

Ovako ministarstvo, čija to nije nadležnost, brine o "ekologiji" sa "Euro3 uvozom". A domaće rafinerije proizvode gorivo koje ne može da prođe dotični standard. Čemu onda Euro3 motori kada u saradnji sa našim gorivom daju iste izduvne gasove kao i starija vozila. Znači li to da će i neki drugi zakon, uskoro donesen, obavezati rafinerije da investiraju a država da kontroliše da se na pumpama toči samo Euro3 gorivo? Naravno ekologija je NAJBITNIJA (posle "zastave")!!
A drugo pitanje je da li je neko video ijedan katalizator na Zastava automobilima sa domaćim motorima (ne peugeot). I da li su i ti motori po Euro3 standardu???
Osoba iz ministarstva je izbegla da pruži odgovor na takvo pitanje u jutrošnjem dnevniku B92. Pričala je kako u Evropi od nove godine važe Euro4 standardi i svako ko prodaje automobile u EU mora da poštuje standarde. A "zastava" izvozi u EU.....
Znači, opet dvostruki standardi, a protiv toga se bunimo kad nam drugi rade.

crnicrnja

pre 18 godina

A sta mislite kako bi bilo da se skroz ukine uvoz polovnjaka, a da se državni namet i harač u vidu poreza i carina koji sad iznosi 38%, smanje na 5%? Zamisli narode moj koliko bi bili Logan,Kalos, Getz, Panda? Pa bili bi kao sad polovnjaci 2001 ili 2002. godište. Ovi, kao i oni prethodni, misle da smo mi glupi ... Mada...

Manamanam (tu-tuu-tu-tu-tu)

pre 18 godina

Ovo je sve tako diletantski sroceno i zamisljeno. Prvo, ta izjava, nece se moci registrovati auto bez Euro 3/4 u Evropi. 'Alo vizantijska seljanijo, jeste li culi za udruzenja youngtimera i oldtimera? Sta je to, a? Sijo mi ga Djura. U Evorpi mozete da registrujete star auto i bez katalizatora ako zadovljava standarde koji su propisani za nejgovo godiste. Aaaaa, niste culi?
Drugo, ne priznajete dorade sistema, a CELA Evropa doradjuje katalizatorima svoje limene ljubimce, jedino je u Srbiji to zabranjeno. Veovatno je to neka belosvetska nadri-umotvorina u kojoj posteni vizantijac nece da ucestvuje.
Trece, oj Vizantijo, da li si svesna koliko je relativno MALA razlika izmedju Euro 2 i Euroe 3 standarda za izduvne gasove, dok po Vizantisjkim dzadama sibaju neispravni automobili, kamioni i autobusi koji ispustaju dim kao da idu na ugalj? Koji standard oni zadovoljavaju, i zasto mogu oni da se registruju, a ne i Euro 2? I konacno, u Zastavi ni ne znaju sta je to Euro standard, ali zato moze da se prodaje, nema veze ekologija kad je to nas proizvod.
Ovo sve je mnogo kvarno, plitkoumno i budjavo, a prikazuje se kao briga za ekologiju. Plus jos ona uredba da auto MORA da bude od prvog vlasnika. To nigde na svetu nisam cuo da drzava propisuje dozvoljeni broj vlasnika pre nego sto dozvoli registraciju. I sta drzava ima od toga sto je MOJ auto vozio pre mene jedan, tri ili trijes' tri vlasnika?
Glupavo do daske.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

U ovim uredbama se kalkulise sa ciframa, spoljnotrgovinskim deficitom, uvoznickim lobijem, udarom na domacu auto-industriju a zaboravlja se ona Srbija, koja zivi u inostranstvu, tamo radi i ovamo dostavlja poprilicno deviznih sredstava. Sta oni da rade sa svojim automobilima /koje poseduju i koji mozda nemaju EURO-3/ kada se vracaju kuci. Da uzivaju u svojoj penziji i svojoj domovini, naravno. Da li moraju da poklone ili bace svog "dorata" kome je auspuh isuvise crn a potom kupe takav isti ili, jos gori, u "Bubanj Potoku". Postavlja se i pitanje ko je taj koji moze da spreci unos licne imovine gradjana, iz bilo kog razloga. Da li ce neko mozda izracunati stetu koja nastaje na taj nacin ? Ili je to minoran problem u odnosu na "visoki" drzavni interes. Mozda Evropa ne poznaje posebna ovlascenja za "radnike na privremenom radu u inostranstvu" ali, ta Evropa takodje, nema polovinu stanovnistva "privremeno" van granica svojih zemalja. Jos jedno usputno pitanje, pre nego sto ponovo nastupi ova drzavna i "legalna" pljacka svoga sopstvenog naroda : koja evropska drzava ima ovolike carine i poreze na uvoz polovnih automobila ? Ovoj, posle-oktobarskoj Srbiji, i dalje su njeni sugradjani najveci neprijatelji. Svi su joj sumnjivi a narocito oni, koji vole da se voze u lepim kolima.

Zdravko

pre 18 godina

U Rakovici ljudi decenijama masovno umiru od astme i raka pluca kao rezultat rada Livnice IMR. Insistirati na Euro-3 ili Euro-4 motorima a istovremeno tolerisati rad ove zloglasne fabrike smrti je cinizam i bezobrazluk bez presedana.

Zoran

pre 18 godina

"pa tako u Evropskoj uniji posle 1. januara 2006. neće moći da budu registrovani automobili bez standarda euro4", kaže Ana Blagojević. "

Draga Ana, covek treba da je extremno glup, pa da poveruje u ovo.
Pre 2 meseca sam se vratio iz Italije, pored novih kola, mogu se videti i krsevi (peglice, i sl) stari po 20 godina.
Narocito od Rima na dole. I sta sad? Kao, svi ce oni morati za godinu dana, da kupe nov Auto.
Eeeeee, Dinkicu, Kostunice, ima nas mnogo koji putujemo po svetu, pa ovakve price ne mozemo da 'popijemo'. Sorry

Willer

pre 18 godina

Uopste ne razumem zasto nasa drzava uvek mora da nadje neki nelegitimni nacin donosenja zakona, uzimanja para, prevencije nekontrolisanog uvoza, itd. Zasto postoji potreba za tim besmislenim lazima i kvazi-razlozima? Zasto moramo da brinemo za ekologiju, ako se zeli zastititi Miskovic, Verano-motors, Radulovic, Inter-auto, itd? Zasto se pricaju price narodu o Evropskim standardima, ako se misli o dodvoravanju Evropskim proizvodjacima i domacim uvoznicima? Zasto se kod nas uvek naplacuje TV na racunu za struju, komunalna taksa preko poreza, penziono/socijalno preko putarina na autoputu, itd??? Kome su potrebne ove akrobacije? Da li ce "narod" vise da glasa za G17 ako im ovi zabrane uvoz automobila zbog ekologije, nego da su to uradili zbog bilo kog drugo razloga ili bez njega?

Lars Ricken

pre 18 godina

Jasno je kao dan da su ovo sve samo izmisljotine! 1) U EU necete moci registrovati auto koji nije EURO4 od OVE NOVE GODINE! Kako da ne! Sad ce stanovnici EU da bace nekih 150 miliona vozila koji nisu Euro4 i da pohitaju da za ovih nepunih meseca dana (do NG) kupe novi auto za u proseku 20000 Eur. 2) Ogranicenje zbog ekologije! Na ovo nije ni potrebno postaviti komentar. Zar posle svih onih autobusa (iz 60-ih) koje su uvezli i voze Beogradski privatnici, zar posle miliona TAM-ica, FAP-ova, krseva od automobila starih 20+ godina, neko moze da prica o ekologiji? 3) Preterani uvoz - to je vec ironicno! Idealni automobili koje bi nasi ljudi uvozili, bili bi 2000 Eur vredni. Ne verujem da bi nasa zemlja za narednih 5 godina uvezla preko 1 milion automobila (imamo ~7,5 miliona stanovnika). To mu dodje 2 milijarde UVOZA za 5 godina. E sad, neka neko pita DELTA korporaciju, koliko oni UVEZU za jednu godinu! Pa Srbija baca svake godine milijarde na cokolade, deterdzente, garderobu, voce i povrce i mnogo drugih stvari koje se proizvode u Srbiji. Dok se Opel, Reno i Mercedes ne prave u Srbiji, junece meso, jaja, paradajs i slicno se proizvodi kod nas. Na opste iznenadjenje, hrana se uvozi bez problema, a automobili su zabranjeni!!!

Ivan

pre 18 godina

Sramota, pa kako oni misle da nabavimo kola. Jednu normalnu civilizacijsku tekovinu, pored wc-a, boljera, sudopere ... ja i još hiljade moraćemo da čekamo barem "300" godina.
Lako je njima da nabave EURO 3, a šta će običan narod koji radi za 200e.
Kad im je do altruizma, za naše zdravlje, nek se zapitaju kakva je bezbednost na putevima - imajući u vidu da je prosečan vek krševa koji se kotrljaju drumovima Srbije 15 god.

Iz Nemacke

pre 18 godina

Slobodan sam da tvrdim da ocuvana vozila, stara 10-tak godina, sa naknadno ugradjenim katalizatorom i lambda senzorom, u ovlascenim servisima u Nemackoj, ispunjavaju, ili cak prelaze, standard euro3. Sve ostalo su prazne price beogradskih birokrata. Video sam jedan BMW model 1986, /nije greska/ napravljen za americko trziste, sa fabricki ugradjenim katalizatorom i lambda senzorom. Ovaj old timer kao od sale prolazi sve testove izduvnih gasova i to ovde, u Nemackoj.

Michael

pre 18 godina

Ocito ova tema uzbudjuje puste Srbe vise od bilo cega drugog. Svi u sekundi postaju vrhunski ekonomisti, sjajno tehnicki potkovani, strucnjaci za svetske tokove. Sto se neko onda ne seti da primeti da placamo nerealno jeftinu struju, alkohol ili cigarete? Drzava negde mora da uzme namet, sto smo mi "genijalno" resili da jeftinim duvanom motivisemo ljude da puse, ali ih onda sisamo kad kupuju kola - nasa tupost. Drugo, i price o "najvecim" porezima su budalastine, Grcka nema nikakvu Zastavu da stiti, pa su im dazbine pri kupovini kola vece nego kod nas...

Veliki Blek

pre 18 godina

Kao što Buš ima svetlu ideju uvodjenja demokratije u Iraku, tako i ova inicijativa Vlade ima svetlu ideju poboljšanja čistoće srpskog vazduha.

Aleksa

pre 18 godina

Zivim u Danskoj gdje se na registraciju putnickih vozila placa porez od 180%(nije greska: stotinu i osamdeset). Dakle kupis jedno auto sebi i dva ista poklonis drzavi. Auto sa stranim tablicama mozes voziti samo 3 mjeseca, nakon toga stize racun od poreskog. E sada, procjenite koliko je srpski porez i carina od 40% malo u poredjenju sa danskim. Da ne bude zabune, ako si auto dobio na poklon ili za jedan dinar, onda se porez odredjuje u odnosu na cijenu tog auta istog godista kod danskog auto-dilera.
A zasto je to tako? Pa zato da bi se povecali prihodi drzave od poreza, i smanjio odliv para iz zemlje. Danci to prihvataju kao nesto sasvim logicno i normalno. Novi auti se i dalje kupuju, a najprodavaniji je Pezo 307, koji kosta oko 32 000 eura u osnovnoj verziji.
E sada procjenite sami koliko je u stvari Srbija liberalna prema uvozu auta, i koliko su auta u Srbiji u stvari jeftina. Moje je misljenje da Srbi treba da budu prezadovoljni jer sve zemlje koje nemaju vlastitu autoindustriju imaju vece poreze od Srbije. Srbija de-facto i nema autoindustriju.

samo VW

pre 18 godina

Zivim u Belgiji i uopste nemam pojma o kakvim katalizatorima pricate, vozim Audi 80 iz 1984 i nikada problema nisam imao sa izduvnim gasovima na tehnickoj kontroli.

Lexus RX330

pre 18 godina

Kao prilog diskusiji o porezima da pomenem da u USA porez (na promet) auta se krece od 4 do 8 procenata u zavisnosti u kojoj od 50 drzava ga kupujete. Kad jednom kupite auto, onda gradskim vlastima godisnje placate porez (u proseku za nov auto krece se oko $500, pa opada kako auto stari -- za auto star 10 godina je 50-tak dolara godisnje). S druge strane porezi na alkohol, duvan, igre na srecu, nakit i slicne poroke su 200 - 400 procenata (kutija cigareta je preko 5 dolara). Za vecinu roba postoji samo taj "ravni" porez (4 - 8 %) bez obzira da li kupujete auto ili cipele. Takodje mnoge stvari (hrana npr.) je oslobodjena svih poreza. Dok u Srbiji ne zazivi kvalitetan poreski sistem koji bi zaista od gradjana uzimao pare tamo gde se one prave tj. placanje poreza na godisnju zaradu kao i porez na "posedovanje" tj. godisnje placanje za kucu, zemlju , auto i sl., idiosinkrotizmi kao ovaj novi zakon o uvozu polovnih automobila ce biti sasvim normalna pojava. Takodje svest kod gradjana mora biti drasticno izmenjena u smislu da shvate da je placanje poreskih obaveza "sveta duznost" i jedini nacin da drzava i njene institucije normalno funkcionisu, ali opet kazem preduslov je dobar poreski sistem i kontrola novca koji se ubere od poreza, jer sasvim razumem gradjane u danasnjim uslovima koji ne zele da placaju porez za ministarske plate, automobile i slicne gluposti, dok su skolstvo, zdravstvo, putevi itd. u kompletnom rasulu.

Chicago

pre 18 godina

Nece biti da su se prvi atomobili sa kataitickim konverterom izduvnih gasova i lamda sondom poceli proizvoditi 2000 ili par godina ranije. Moja porodica poseduje nekoliko automobila, ali moj miljenik je BMW 325ES ,fabricka oznaka M30, sa motorom od 2,7 L, proizveden za americko trziste 1986 godine /nije greska/. Automobil ima fabricki ugradjen konverter izduvnih gasova i lambda sondu . I posle 20 godina, jos uvek je u odlicnom stanju i nikada nisam imao problema na testiranju izduvnih gasova pre godisnje registracuje.

Donkic

pre 18 godina

Razlog za uslovaljvanje uvoza automobila u Srbiju "u skladu sa ekologijom" je samo pokrice da se ogranici ukupan uvoz u zemlju i da se odrzi dobar uvoz/izvoz bilans sa sledecu godinu a da se time ne protivimo EU zbog ogranicavanja uvoza. Nasoj privredi ide u prilog da se uvoz ne povecava, da vise novca ostaje u zemlji, a prica o euro3 standardu motora samo treba da pomogne ogranicenju uvoza radi ocuvanja bilansa zemlje a bez protivljenja EU zbog ogranicenja uvoza.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Nije bitno da li je motor proizveden u skladu sa Euro 3 standardom, bitno je da li izduvni gasovi u trenutku uvoza odgovaraju ovim standardima!
U gradu gde zivim, vec decenijama je obavezna provera izduvnih gasova prilikom registracije. Za kocnice me niko ne pita, ali izduvni gasovi se testiraju. Prolaze americki osmocilindrasi iz sedamdesetih, naravno - sa ugradjenim katalizatorima. Neki automobili stari par godina padaju i moraju da se popravljaju pre registracije.
Pre 5-6 godina vidjao sam Yugo iz osamdesetih - i on je uspeo da prodje testiranje, naravno nakon ugradnje katalizatora i popravki.

Wisconsin

pre 18 godina

U zelji da moji zemljaci u Srbiji budu sto tacnije informisani: Ovde, u drzavi Wisconsin ne placa se nikakav porez na putnicki automobil, kao sto je Lexus napisao (naveo je oko 500.00 $). Registracija kosta 65 dolara, bez obzira na velicinu putnickog vozila i snagu motora. U tu sumu ukljucen je test izduvnih gasova. Tehnicki pregled ostalih uredjaja na kolima, slicno onom u celoj Evropi, ne postoji. Porez na promet, prilikom svake promene vlasnika, novo ili polovno, je 5,5 % od prodajne cene, kao za cipele, sifonjer ili neki tehnicki aparat za kucu. Hrana je oslobodjena poreza. To nije federalni porez; svaka savezna drzava donosi svoje propise i porez na promet krece se od 4 do 8 %. U juznim, manje razvijenim drzavama, ovaj porez ne postoji, ali zato su, u njima, infrastruktura i skolski sistem losiji nego na severu zemlje. Srdacan pozdrav,

Sergio

pre 18 godina

Ja zivim u USA, ne placam nikakav godisnji porez na auto. Placam registraciju jednom godisnje oko 25$. Imam hondu civic staru 8 godina.

BranislavNS

pre 18 godina

Potpuno realan izlaz je u HITNOM osnivanju drustava za zastitu potrosaca,koja ce masovnim pozivima na bojkot roba monopolista stati na vrat Zastavama,Deltama i ostalim hohstaplerima.
Dok POTROSACI NE NAUCE DA OBUZDAJU SVOJE ZELJE i PROHTEVE i ne shvate da je SAMO STEDNJA investicija,a sve ostalo MAGARCENJE NAIVNIH,sve ce dublje tonuti u zivom blatu.
PS.Moj dinar,euro,dolar necete dobiti,...pa taman se oglasavali non stop.

Tamaš

pre 18 godina

Krivo je tumacena izjava gdje. Blagojevic, iliti ona nije precizno prenela pravila koje koristi EU. Naime to jeste stoji da se ne mogu registrirati vozila koja ne ispunjavaju EURO 4 standard, ali to vazi samo za nova vozila. To znaci da se recimo neki Maruti ili drugo vozilo koje nije bas poslednje cudo tehnike, nece se moci prodati uopste u ovim zemljama ako nemaju odgovarajuci motor. Stariji automobili koji ne ispunjavaju ovaj standard, itekako mogu produziti registraciju u slucaju da izduvni gasovi ne odstupaju mnogo od zadatih fabrickih parametara.

yes

pre 18 godina

"Proizvodnja takvih motora počela je 2000, a njihova prva registracija je bila 2001." JOOOOOOOJ Pa da li je moguce da neko izjavi ovako nesto?????? Ovo je vrhunac!!!

moi

pre 18 godina

1.Proizvodnja takvih motora počela je 2000, a njihova prva registracija je bila 2001.
2.Treba reći da će i naši proizvođači morati da se uklope u standarde, pa tako u Evropskoj uniji posle 1. januara 2006. neće moći da budu registrovani automobili bez standarda euro4", kaže Ana Blagojević.
I OSTADE ZIVA!

Igor

pre 18 godina

Zivim u Grckoj, Atina. Na nove automobile se placa porez prilikom kupovine, sto je valjda normalno svuda u svetu. Porez varira u zavisnosti od kategorije. Na auta ispod 1000cc porez je 9%, dok je na Audi A8 oko 100% na fabricku cenu. Kada jednom kupite auto, placa se registracija na godisnjem nivou. To kosta 86 Eur za auto ispod 1200cc, 168 Eur za 1200-1600cc i tako sve skuplje za jaca kola. Tehnicki pregled NE POSTOJI. Nikad mi niko nije proveravao izduvne gasove, kocnice, niti bilo sta na kolima! Prilikom kupovine polovnog auta, ne placa se nikakav porez, ali je potrebno to prijaviti u svojoj godisnjoj poreskoj prijavi. Ako poreska uprava proceni da je auto bio skup i extra vredan, eventualno naplate neki porez, sto se retko desava. Ali zato, ako hocete da uvezete POLOVAN AUTO iz inostranstva, onda je porez + ostale dazbine oko 100% na vrednost auta. Ako hocete da iz Nemacke uvezete 8 godina star auto koji vredi nekih 3000 Eur, onda jos 3000 placate Grckoj drzavi. Naravno, limiti ne postoje, u smislu godista, ekologije, boje, marke i slicno!!! Iz nekog razloga, u Atini i Solunu je zabranjeno registrovati DIZEL vozilo ako ste fizicko lice. Taksisti, kamioni, autobusi, i sl - mogu. Takodje, svako moze da dodje svojim dizelom u Atinu, ili da ga registruje u drugom gradu. U celoj Grckoj, uopste ne morate da imate Euro2, 3 ili 4 motor! Ovde se voze i old-timeri iz 50-ih i 60-ih, voze se Americki automobili sa 8000cc, ali i Yugo i Japanci iz 70-ih i 80-ih. A Grcka je EU, zar ne?

Komar

pre 18 godina

Samo da objasnim - činjenica da od januara 2006 gradjani EU neće moći da registruju kola koja nisu euro 4, ne znači da će svi koji imaju euro3 ili euro 2 tip motora morati da kupe nova vozila, niti oni koji imaju kola bez ikakvih katalizatora, već, da se neće moći uvoziti kola iz drugih zemalja koja nisu euro 4 standard tj. da se neće moći registrovati. Naravno da će vlasnici starijih modela moći da nastave da voze svoja kola, kao što i sa ovom novom uredbom vozači u našoj zemlji mogu da voze kakva god hoće kola, ali ne smeju da uvoze (registruju) kola ispod euro 3 standarda.

Goran Vilhelm

pre 18 godina

Nasi automobili su u proseku stari dvadeset godina i pretsavljaju vecu opasnos od izduvnih gasova!Uvoz automobila do sedam godina bi bio bolje resenje ali ko pita gradjane sta oni misle!? Bravo Ministre!