Petak, 02.12.2005.

15:18

"Polovnjaci koče 'punto'"

Predsednik Sindikata Zastave kaže da je odluka Vlade o uvozu polovnih automobila posledica uticaja uvozničkog lobija.

Izvor: FoNet

"Polovnjaci koèe 'punto'" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

srx

pre 18 godina

Gospodo iz Zastave vi im doskocite pa napravite jugo sa euro 5 motorom posto vasa proizvodnja dosad ne zadovoljava ni euro 1. Prosto prodajte fabriku nekom ko zna sta ce sa njom posto vi ocigledno ne znate.

Milos

pre 18 godina

Odluka odgovarajuceg organa je za pohvalu, problemi Zastave su opet njihovi, svi koji zive od auto industrije u Srbiji nece se najesti leba, ali gazda ako hoces biti kod njega i jesti slican lebac moras da ga slusas. Sve tako redom do onog sta je bolje uzeti polovnjaka ili novu zastavu, e sad, gospode boze pomozi svima koji hoce zaradu novca od prodaje auta. Ocito je da se tu lepo zaradjuje, a svi jaucu, stari stosovi, a Evropa se ne odrice bas najbolje robe i ko uleti videce ubrzo sta je kupio, a ako se covek odluci za novu zastavu (nije vazno koji tip) vec se zna sta ga ceka. Ako taj novi Punto krene to mu dodje nesta novo za nas narod pa ma koliko ga kritikovali bice to bolje auto od svih proizvoda od zastavine game. Ima tu dosta toga sto bi valjalo ugraditi u taj novi auto, a i u sve druge proizvode ABS, servo volan, klima, elektronika na sve strane sto je sasvim normalno u svim tipovima auta u svetu koji nesta znace i imaju ime. Ako se budemo usporedjivali sa nekim, a sa kim, Rusima, Indijcima, Korejcima, Kinezima, sto bi se mozda i moglo, jer drugih bez slicnih sadrzaja nema, a i ovi nabrojani su u mnogo cemu usli u semu i pokusavaju sve da se pridruze svetu. Boze dragi, dali mi mozemo ista od spomenutih standarda uvesti u proizvodnju bez naknadne cene, tesko, jer i ono sto se nudi gleda se uturiti samo da se auto izveze iz prodajne kuce, a posle imas servis i zali se, ako se tako nastavi stvarno ce Zastava (na cijoj sam strani u svim segmentima) tesko ne samo ukljuciti u program novi tip auta nego i prodavati pa da mu stave bilo ciji znak na facu. Gospodo u zastavi menjajte sve od pristupa proizvodnji, rada svih koji rade na proizvodu, kvaliteta, sitnica, velikih ili manjih delova koji se ugradjuju, kontrola, prodaja itd.itd. Ako vec nemate takve potencijale ili pojedince, posaljite dve osobe koji ce obici nekoliko fabrika u Americi, Aziji, Evropi, pa i u istocnoj alijansi i neka nadju prave odgovore za sve, inace slabo da nemoze biti gore. Pogledajte samo koliko i kakve komentare imamo od nasih ljudi, a sta je ostalo onda od bliznje okoline na koje racunamo da bi mogli biti kupci nasih auta. Mnogo kasnimo za prosekom, a kamoli u nesta boljem svetlu da hocemo ukljuciti se nesta sire i nadjemo svoje mesto u auto industriji eto recimo istocnjaka koji su nam slicni.E sad dali neko vodu muti kod izvora ili nesta nize pa mi obicni ljudi nemozemo imati cistu vodu, nezna se. Ako hocemo biti to sto smo zamislili menjajmo cud i ponasanje inace zakasnicemo i na sledeci voz.
Svima puno srece prodaji i proizvodnji.

Bane

pre 18 godina

Kontra svih, ja sam ZA razne oblike zastite domaceg trzista od strane konkurencije, sve do momenta kada lokalna privreda postane makar priblizno sposobna za ravnopravnu utakmicu. Potsecam da su SVE uspesne svetske privrede postale uspesne ne kroz liberalizaciju, nego kroz protekcionizam. Od prvih industrijskih sila, preko najnovijih "tigrova" tipa Japan, Koreja, Tajvan itd, pa do Kine danas.

Zemlje koje su prihvatile nametnutu liberalizaciju su ostale i ostace tehnoloske kolonije bez sanse da ikad stanu na svoje noge.

A kolege komentatori koji se jedino brinu za svoja potrosacka prava na najjeftinije, postavljam pitanje: Gde misle da se zaposle i oni i njihova deca? Da li cemo svi da se bavimo politikom? Ili cemo da postanemo "evropski Crnogorci" tj da cemo svi da budemo neki direktori u Briselu?

Renault

pre 18 godina

Ma kakvi polovnjaci, koci ga ponajvise Dacia Logan koja je u osnovnoj verijanti jeftinija od Punta skoro 2000 eura. Nece biti nista od tog Punta, sem toga GM a i FIAT su pred bankrotom a za jeftin "world car" je potrebna uspesna kompanija.

cudak

pre 18 godina

Koliko ekonomskih mudraca ovde, pa ako smo svi tako pametni, kako onda vecina ostade na ispod hiljadu evra mesecno? Za sve neinformisane, uvoz japanskih kola u Evropu i US je vrlo kontrolisan, cesto se Japanci recimo dovijaju tako sto otvaraju fabrike po zapadu, pola Toyota nije videlo Azije. Dakle, stvari nisu uopste tako crno-bele kako dojucerasnji pioniri zamisljaju svetsku ekonomiju. Rekavsi to, naravno da Zastavu kolje (ne)kvalitet, ali resenje nije ubiti je, vec joj pruzati korak po korak sve zdraviju konkurenciju koja ce je na kraju i naciniti kompetentnim takmicarem na trzistu. Da su Nemci onomad potpuno otvorili svoje trziste kako mnogi ovde zagovaraju, danas bi svi vozili Koreance, pokojeg Japanca i mozda neki luksuzni EU auto koji bi ziveo od stare slave. Dakle potpuno je tragicno dase nesto i nalik Yugu proizvodi pocetkom XXI veka, ali potpuno otvaranje trzista je glupost koju ni mnogo jaci igraci od nas nisu prihvatili.

Buum

pre 18 godina

Hahaha, neradnici iz kragujevačke Zastave su zatečeni! :) Pa zar zbog tih nesposobnih treba da pati cela Srbija?! Dosta je bilo!

Mladen

pre 18 godina

Ovaj chovek nije pri sebi!!!
Ko ce normalan da kupi Zastavu!
Yuga i mozda sad tu 10-ku ce tatice da kupe svojoj mladoj deci i da kaze chukaj bash me briga... radi sa njim sta ocesh!!!
Ja hocu auto koji treba da bude moj rob, a ne ja njegov!!!

AK

pre 18 godina

Ma kakva domaca auto industrija? Treba rasturiti tu fabriku i iskoristiti prostor za nesto drugo sto je dobro i cime se ponosimo npr maline ili drugi prehrambeni proizvod. Mi smo uvek bila seljacka zemlja ( na zalost kod nas je termin seljak uvreda, i niko ne zna zasto) a ne industrijska. To su Japan, Nemacka, Vel. Britanija, SAD, nismo mi u tom drustvu.

svetislav

pre 18 godina

PSA (Pezo-Citroen Automobili) u francuskim centrima proizvodnje: Poissy,Mulhouse,Aulnay dnevno sa trake isporuce 30000 vozila !
Da li iko od "zaduzenih mislilaca" u vladi , posto one u Kragujevcu ne treba uzimati za ozbiljno, zna uporediti dve cifre 7000 godisnje kod nas i 30000 dnevno u normaloj automobilskoj industriji.
Krajnje je vreme da se Zastava proda za 1 dinar, ne euro , vec dinar nekom ko bi sve automobiliste Srbije oslobodio te bede od kola

grk zorba

pre 18 godina

ti komunisticki sindikati u zastavi neka saberu koliko su njihovi direktori pokrali para do sada a i oni uz njih.posle toga neka budu presrecni sto su im slovenci dali da proizvode "ficu"nacionale koji oni izvoze na zapad za kolekcionare mini automobila.takodje neka se mole bogu da fiat im stvarno da taj posao sa puntom.

BERLINER

pre 18 godina

..ja sam pre dve godine kupio novog yuga, i necu vam sada prepricavati koje sam muke imao od samog pocetka sa njim.. naravno, ni danas nije nista bolje. od skoro zivim u nemackoj, i mogu vam reci da je ovde milina voziti auto, pa cak i 10 godina star.. sve u svemu dole vlada, dole zastava.. BOJKOT ZASTAVE

Cika Sava

pre 18 godina

Kada su doneseni propisi da vozilo ne sme biti starije od 3 godine, neki su govorili da je to uradjeno pod uticajem lobija uvoznika novih kola. Ovaj put, sigurno, nikakvo domace lobiranje nije u pitanju."Srbija je morala da liberalizuje uvoz kola jer je to uslov za potpisivanje sporazuma sa EU". Ocekuje se zahtev EU da se uvozna carina snizi sa 20 na 8 %. (Glas javnosti, internet izdanje).

Dusan

pre 18 godina

Ni u jednoj zemlji Evropske unije ne postoji ogranicenje uvoza automobila, ako prodje tehnicki,m oze i 100 godina da bude star. Samo mi stitimo neku Zastavu. AKo je konkurentna odrzace se, ako nije nece i to je zakon trzista. I to ogranicenje na euro 3 je cista glupost, jer su to kola posle 2000. godine. Ali sa tim se pocinje. Idemo dok ne bude slobodan uvoz, borimo se za to.

vajsberg

pre 18 godina

Forbes je napravio izbor najgorih 14 automobila ikada:
http://www.forbes.com/lifestyle/2004/01/26/cx_dl_0126feat.html
Zatim je ponudio posetiocima sajta da glasaju. Glasalo je do sada skoro 35.000 ljudi. Pogledajte rezultate:
http://forums.prospero.com/n/mb/viewpoll.asp?webtag=fdcvehicles&vote=0&msg=164
Toliko.

Miroslav I

pre 18 godina

O kojoj to domacoj auto industriji govori ovaj covek? Pa to je horor a ne industrija, kakve automobile prave. Sa Puntom nece biti mnogo bolja situacija. Prvo, uvalice nam neki predhodni model, koji sam Fiat vise ne pravi, drugo Fiat-ov imidz na Zapadnom trzistu je katastrofalan, kao i kvalitet uostalom. Te prazne pretnje sefa sindikata su u najmanju ruku smesne. U jednom samo ima pravo, nov "zakon" je mozda donet u dogovoru Dinkic-lobi uvoznika ali u sustini gledano prema gradjaninu i potencijalnom uvoznikom ceo zakon je jedna velika podvala i prevara. Opet je napravljen zakon koji, izmedju ostalog, omogucuje carinicima da se opet grebu o stranke do besvesti. Inace automobili sa normom E3 na Zapadu nisu uopste tako jevtini kao sto neki misle. Od najveceg zagadjivaca postadosmo preko noci ekolozi. A Pancevo i dalje truje punom parom. To donosi lovu a ono malo Pancevaca sto ce umreti, sta je to u odnosu na prihode.

adam

pre 18 godina

Ne znam zasto bi drzava stitila zastavu i sta tacno treba da stiti u Zastavi. To mi nikako ne ide u glavu. Ako vec drzava unistava privatni sektor, mala preduzeza, zanatlije...sve one koje nikad nije ni pokusala da zastiti a a medju kojima mozda ima perspektivnih, sta onda ima da stiti les od fabrike, prozivodnog programa, inertan i nesposoban managment,gomilu besmislenih neradnika. Vi trazite od drzave da nas sve " osudi" da vozimo vase automobile. Po puntu kao izboru automobila razmislajo sam samo dok nisam saznao da ga sad i vi sklapate. Sa tim sporazumom odustao sam od bilo kog Fijatovog automobila. Fabrika koja hoce da ima posla sa vama, njoj nije stalo do kvaliteta vozila koja prodaje. Ja sa dugogodisnjim iskustvom i sa Fijatovim i Zastavinim automobilima sporazum posmatram u tom svetlu. Pored svega drzava stoji na granicama vase nesposobnosti i nerada.

SVEN

pre 18 godina

Stvar je jako jasna, Kad zastava napravi auto koje je bolje od 5 godine starog pezoa 406 a pri tom iste cene ili cak sta vise malo skuplje (jer novo je novo) kupicu zastavu.
Zivela sloboda uvoza.

Srle Pera Ždera

pre 18 godina

Godinama sam vozio Jugo 45A i onda kupio Punta. Pa ja nisam mogao da verujem kakva je to promena bila. Put do Grčke sa dva klinca nisam OSETIO! Ali to je Italijanski Punto, a ne neka Zastavina zajebancija. Ljudi, pa oni neka prvo naprave bicikl, ili velosiped jer tehnološki su tek na početku te faze. Ma kakv crni auto oni da sklapaju. Bajke za malu decu. Ili za onog nesrećnog pisca predsednika države koji je vozio onu Floridu. To su bajke iz kosovskog ciklusa a ne 21. vek.

Milosevic

pre 18 godina

Na zalost vecina gradjana Srbije i ne zna sta znaci katalizator a kamoli sta znaci EURO 3 norma (na zapadu uvedena oko 1999 godine zbog zagadjenja okoline, sada su stigli do EURO 5 norme), uzeci u obzir nasu zaostalost za normalnim svetom mi i smo sa EURO 3 normom na konju. Sto se Zastave tice, vodeci ljudi koji i ovako ne voze proizvode te fabrike treba da budu svesni u kojem veku zive ili da sebi kupe neki strani casopis za automobile, da im deca prevedu sta se u svetu vozi i sta ta vozila mogu u odnosu na Juga.

stratus

pre 18 godina

Vecu nebulozu od ove ne cuh skoro! Vazi, izadjite vi na ulicu, a sa druge strane ce izaci na ulicu cela Srbija, pa da vidimo kuda to vodi...

Rade

pre 18 godina

Ceo zivot vi iz Zastave zivite od kredita za inovacije. Koja je to inovacija od 197.. 101, GTL, SKALA ... Stvarno ni ja sam ne znam, od kako sam se rodio do danas kec je maltene isti a imam 30 god.
Sto se malo ne ugledate na skodu ili daciu. A u ostalom imate KOMERCIJALU pa nek vam prodaje vasa nova kola koja nemogu da pariraju ni stranim PETNESTOGODISNJACIMA.

Misha

pre 18 godina

Paaa čini mi se da su ovog puta malo veće ribe od uvozničkog lobija urgirale stvar, mada je u suštini rezultat isti. Drugim rečima hteli mi to ili ne i naše tržište se mora otvoriti (ako maštamo o EU) i tako na neki način pomoći posrnuloj automobilskoj industriji Evrope (koliko možemo, jelte), jer se i ona nalazi u veoma teškoj situaciji. I evropski proizvođači vozila se suočavaju sa teškom recesijom, otpuštanjem radnika iz automobilske industrije, a tržište polovnih vozila je tek posebna priča. Pa samo u Nemačkoj ima oko više milona polovnih vozila spremnih da promene vlasnike. Tako je došlo vreme i da Zastava zaigra tržišnu utakmicu. U svakom slučaju pozdravljam ovaj potez vlade, samo se nadam da u rukavu imaju neku varijantu da i Zastava preživi.

Gavran

pre 18 godina

A i taj Punto iz Zastave bice ista kanta kao i Jugo samo u drugom odelu. Nije vezno sta se proizvodi nego ko to radi. Zato ziveli polovnjaci sa ,,trulog Zapada,,.

Dragan

pre 18 godina

Svaka drzava stiti grane svoje industrije koje su u razvoju. Kazem: U RAZVOJU, sto znaci da se radi o granama koje se prvih 5-10 godina stite raznim merama ekonomske politike ukljucujuci carinske, poreske, razne subvencije, itd. Zastava ovakvu zastitu uziva ne 5 ili 10 vec oko 40 godina! Definitivno ova grana industrije vise nije u razvoju vec je na kraju svog razvoja i vreme je da se pogleda kuda nas je taj razvoj doveo. Bez konkurencije radi se o najgorem proizvodjacu motornih vozila u svetu koji proizvodi najnefunkcionalnija, najnepouzdanija, najkratkotrajnija, najruznija, najzastarelija vozila. Da li i dalje da ova zemlja ulaze i stiti ovakvog proizvodjaca? Nikako, kao sto nikako ne treba dalje skolovati dete koje do 18 godine zivota nije uspelo da zavrsi osnovnu skolu. Ako je nesposobno ili neinteligentno za zavrsi bar srednju skolu, ovoj zemlji moze biti korisno na kopanju septickih jama i kanala ili na ciscenju toaleta.

SR

pre 18 godina

Znaci, sad bi neko trebalo da zrtvuje interes 90% gradjana Srbije samo da bi 'samoupravljaci' i dalje mogli da proizvode 'automobile' koje niko u svetu ne zeli da kupi. Onda bi trebali iz principa da omoguce 'specijalnu zastitu' svim domacim monopolistima koji nisu u stanju da proizvedu kvalitetnu robu.
Umesto zastite bolje bi bilo da konacno pocnu da proizvode nesto sto mogu da prodaju. Zastavina vozila su oduvek bila jedinstvena u svetu po tome sto minimum 30% od ukupnog broja prodatih budu spremna za generalnu reparaciju motora vec posle 40 - 50 Kkm.

Statisticar

pre 18 godina

Ako je jedan strani polovnjak star 3-6 godina sa Euro 3 ili Euro 4 motorom kvalitetniji, pouzdaniji, jeftiniji (i pored carinskog opterecenja) i na trzistu trazeniji od novog Zastavinog vozila, onda to vise govori o sposobnostima Zastavinih radnika i menadzmenta nego o polovnim automobilima iz uvoza. Ova zemlja je 50 godina suludo investirala u tu Zastavu koja od 1985. godine do danas na trziste nije izbacila ni jedan jedini novi model automobila. Jedna Skoda je samo u proteklih desetak godina izbacila na trziste Feliciju, Fabiju, Oktaviju, Super B i svaki od ovih modela u desetak podvarijanti (zavisno od tipa motora i dodatne opreme). Tradicionalno nesposobni zastavin razvojni tim jos uvek zivi u 40-im godinama proslog veka i danas ne zna sta je to ABS, automatska klima, vazdusni jastuk, MPI ubrizgavanje, servo upravljac, bord kompjuter, kodirani kljuc, tonirana stakla, podesavajuci volan i sedista, automatski menjac, GPRS, kvalitetna i lepo dizajnirana instrument tabla, izolacija od buke, ... sto bi odavno obavezno morali ugradjivati u svoja vozila zavisno od verzije automobila koju prodaju. Radnici na proizvodnji delova i montazi nista nisu bolji od razvojnog tima Zastave. Vozila se prave i sklapaju po sistemu: "Ne obracaj paznju na kvalitet, posto ga ti ionako neces voziti!". Na kraju, tu je i menadzment, koji nije uspeo da organizuje masovnu proizvodnju i razvoj novih vozila, niti da nadje trajnog i pouzdanog stranog partnera. Vreme je da ova vlada i drzava zaborave na Zastavu. Jeftinije je da uvozimo nove automobile iz inostranstva za ovo malo ljudi koji imaju pare da ih kupuju.

Milan

pre 18 godina

Želim da vozim normalan auto po normalnoj ceni, a Yugo ima samo normalnu cenu. Ako domaća fabrika keksa može da mi proda svoj proizvod samo ako me ubede da vredi para koje za njega traže (zasad im dobro ide), ne vidi razlog zašto isti princip ne bi važio i za zastavu. Carina od 20% je mnogo veća zaštita nego što je imaju druge grane industrije tako da ne vidim na šta se iz zastave žale.

steeler

pre 18 godina

Ha, ha, iz koje je rupe izasao ovaj gosn' sindikalac? Da ga Velja ili Smiljanic nisu ucili ekonomiji i logici? Idi bre seljo nazad na njivu i lepo ori, ori ti lepo bratac a za auto industriju se na brini. Nikada ona nece u Srbiji zaziveti kao sto nikada i nije.
Usput, GM kao gigant ima problema, samo sto ne bankrotira, dok sa druge strane Srbija ce u Zastavu da investira. Sto rece jedan, ni pepeljare ne umete da napravite, ali da sirite baljezgarije, eeeee to umete. Klasicna seljoberska demamgogija.

Komentator

pre 18 godina

Nije nikakav uvoznicki lobi, vec jedan od zahteva EU. Gospodo iz Zastave, ako budete dobro radili, nece vam nista smetati uvoz polovanjaka. Nemojte vise da trazite da vas drzava stiti, jer to ide preko ledja svih nas. Zasucite rukave i radite, to je jedino o cemu trebate da razmisljate. A i malo zdrave konkurencije nece vam biti na odmet.

Sasvim prosecan vozac

pre 18 godina

Vrlo se radujem sto ce se ova odluka negativno odraziti na prodaju Zastavinih proizvoda na tockovima. Hocu da kupim normalan auto i da se vozim kao covek a to ovim proizvodima nije moguce. A sto se kuknjave oko spoljnotrgovinskog debalansa tice, smatram da svoje tesko zaradjene pare imam pravo da trosim kako smatram za shodno. Uostalom gospodo iz Zastave, to o debalansu je prica koju ste vi gurali kada ste hteli da zatvorite trziste i nametnete kupcima svoje tvorevine.
Ne volim da se ponavljam (ovaj predlog mi je vec bio objavljen pre skoro godinu dana), ali izgleda da nije zgoreg. Dakle kako resiti problem sa Zastavom:

1. Prodati je Tojoti za onoliko koliko smatraju da treba da plate.
2. Reorganizovati proizvodnju i usmeriti je ISKLJUCIVO na proizvodnju pepeljara za Tojotina vozila.
3. Dovesti japanske kontrolore kvaliteta da ne bi bilo podvaljivanja pepeljara od iskrivljenih ili rdjavih limova.
Sa ove tri tacke Zastavin prihod bi garantovano bio uvecan 4-5 puta u ondosu na ono sto privredjuju nametnutom prodajom svojih krseva.
Sto se tice viska zaposlenih, neka izvole nazad u zemljoradnju.
O Puntu necu, to je farsa od samog pocetka.

Uzgred, da li je neko uopste pokusao da prati statistiku, koliko je procentualno Zastavinih proizvoda ucestvovalu u saobracajnim nesrecama u zadnjih par godina?

Aljoša Dragaš

pre 18 godina

Neka se u ZASTAVI potrude da naprave konkurentan automobil u odnosu na uvozne modele i ucestvuju u trzisnoj utakmici gde za losu robu nema prođe. Dosta smo ispastali zbog ZASTAVE i kupovali inostrane automobile po najvećim evropskim cenama. Takođe nadam se cemo uskoro biti uslovljeni od EU da smanjimo carinsku stopu na uvoz automabila koja je sa svojih 20% jedna od najvecih u Evropi.

NY

pre 18 godina

Zao mi je tih ljudi, ali ovde nemaju nikakvo pravo vise da traza bilo sta... treba da znaju gde i u kom vremenu zive, ovo nije vise komunizam! Moraju sami da se izbore na trzisnoj utakmici, a ako ne mogu, ne mogu da ucenjuju celu zemlju i primoravaju nekog da kupi Yuga koji je zaostao i tehnoloski i sigurosno.

djoka

pre 18 godina

Kakav vrhunski nemoral, sindikati javnih preduzeca i taksi udruzenja su dobili jos jednog ozbiljnog konkurenta!!!! ma najbolje zabraniti bilo kakav uvoz bilo kakvih vozila i da onih 7000 "srecnika" koji uspeju da kupe sve sto domaci proizvodjac napravi za godinu dana budu jedini koji ce da kupe nov auto. ma da, yugo punto rules!!! a da, mogli bi i jadni domaci proizvodjaci jestivog ulja da se prikljuce ulicnim protestima, i njih ugrozava inostrana konkurencija!!!! U ZATVOR SA OVAKVIMA!!!

Ivan

pre 18 godina

Pobesneo sam kad sam procitao ovu vest. Sledece nedelje putujem u inostranstvo i moram da se cimam do Budimpeste da bih odande leteo jeftinim avio kompanijama. Zasto? Zato sto vlada (ili ko vec?) nije dozvolio Ryanairu da leti iz Beograda ne bi li se zastitio propali JAT.

Sada ne mozemo da kupimo ni kola kakva zelimo zato da bismo zastitili Zastavu! Dokle cemo vise da stitimo propala preduzeca o svom trosku? Sta mene briga sto ce se Zastavi smanjiti prodaja? To je njihov problem! Gospoda iz sindikata su zamislili da cela Srbija treba da vozi njihova kola, pa ce da izadju na ulice da bi nas naterali. Sto ne bi napravili neki lep, kvalitetan i povoljan auto i onda izasli na trziste kao sve ostale firme. Ako ne mogu onda i treba da propadnu.

locke

pre 18 godina

A sta ako ostatak Srbije krene u kontramiting? U stvari, nije ni bitno.. Ako budu strajkovali u Kragujevcu, niko ih nece primetiti. Ako budu krenuli za Beograd - u Yugu nece stici sigurno.

Srbi Bez Granica

pre 18 godina

Kao i druga industrija sklapanje "Punto" vise niti sme niti moze biti zasticeno od drzave. Prosla su vremena kada je zastava prodavala svoje proizvide po ceni "Mercedesa". Ako jedan takav proizvod ne moze da konkurise sa uvozom polovnih automobila onda nikome nisu potrebni. Zastava pokusava da natera Srbe da kupe njena vozila po visokoj ceni. Tu pomisao okacite macki o rep.

Doco

pre 18 godina

Dokle ce te vi iz "Zastave"da mislite da se ceo svet vrti oko vas. Sto se mene tice mozete na ulici i da zivite kao u ostalom i petina Srbije ali, vasa vozila ni u snu necu vise voziti.

Piranha

pre 18 godina

?????
Mozda bi svi trebali da bacimo u djubre svoje automobile pa da vozimo umetnicka dela iz Zastave?
I mozda ne bi bilo lose zabraniti uvoz racunara? pa imamo Galaksiju i druge domace racunare, a ovaj uvoz unistava proizvodnju domacih a boljih.!
!!!!

Filip

pre 18 godina

Ali domaca autoindustrija je vec decenijama kamen o vratu. Koliko jos treba da se ceka, i koliko jos para treba da se potrosi da bi se Zastava dovoljno transformisala da bi neko konacno hteo da je kupi? Zasto Srbija po svaku cenu mora da pravi automobile?

Komentator

pre 18 godina

Nije nikakav uvoznicki lobi, vec jedan od zahteva EU. Gospodo iz Zastave, ako budete dobro radili, nece vam nista smetati uvoz polovanjaka. Nemojte vise da trazite da vas drzava stiti, jer to ide preko ledja svih nas. Zasucite rukave i radite, to je jedino o cemu trebate da razmisljate. A i malo zdrave konkurencije nece vam biti na odmet.

Doco

pre 18 godina

Dokle ce te vi iz "Zastave"da mislite da se ceo svet vrti oko vas. Sto se mene tice mozete na ulici i da zivite kao u ostalom i petina Srbije ali, vasa vozila ni u snu necu vise voziti.

NY

pre 18 godina

Zao mi je tih ljudi, ali ovde nemaju nikakvo pravo vise da traza bilo sta... treba da znaju gde i u kom vremenu zive, ovo nije vise komunizam! Moraju sami da se izbore na trzisnoj utakmici, a ako ne mogu, ne mogu da ucenjuju celu zemlju i primoravaju nekog da kupi Yuga koji je zaostao i tehnoloski i sigurosno.

Ivan

pre 18 godina

Pobesneo sam kad sam procitao ovu vest. Sledece nedelje putujem u inostranstvo i moram da se cimam do Budimpeste da bih odande leteo jeftinim avio kompanijama. Zasto? Zato sto vlada (ili ko vec?) nije dozvolio Ryanairu da leti iz Beograda ne bi li se zastitio propali JAT.

Sada ne mozemo da kupimo ni kola kakva zelimo zato da bismo zastitili Zastavu! Dokle cemo vise da stitimo propala preduzeca o svom trosku? Sta mene briga sto ce se Zastavi smanjiti prodaja? To je njihov problem! Gospoda iz sindikata su zamislili da cela Srbija treba da vozi njihova kola, pa ce da izadju na ulice da bi nas naterali. Sto ne bi napravili neki lep, kvalitetan i povoljan auto i onda izasli na trziste kao sve ostale firme. Ako ne mogu onda i treba da propadnu.

Sasvim prosecan vozac

pre 18 godina

Vrlo se radujem sto ce se ova odluka negativno odraziti na prodaju Zastavinih proizvoda na tockovima. Hocu da kupim normalan auto i da se vozim kao covek a to ovim proizvodima nije moguce. A sto se kuknjave oko spoljnotrgovinskog debalansa tice, smatram da svoje tesko zaradjene pare imam pravo da trosim kako smatram za shodno. Uostalom gospodo iz Zastave, to o debalansu je prica koju ste vi gurali kada ste hteli da zatvorite trziste i nametnete kupcima svoje tvorevine.
Ne volim da se ponavljam (ovaj predlog mi je vec bio objavljen pre skoro godinu dana), ali izgleda da nije zgoreg. Dakle kako resiti problem sa Zastavom:

1. Prodati je Tojoti za onoliko koliko smatraju da treba da plate.
2. Reorganizovati proizvodnju i usmeriti je ISKLJUCIVO na proizvodnju pepeljara za Tojotina vozila.
3. Dovesti japanske kontrolore kvaliteta da ne bi bilo podvaljivanja pepeljara od iskrivljenih ili rdjavih limova.
Sa ove tri tacke Zastavin prihod bi garantovano bio uvecan 4-5 puta u ondosu na ono sto privredjuju nametnutom prodajom svojih krseva.
Sto se tice viska zaposlenih, neka izvole nazad u zemljoradnju.
O Puntu necu, to je farsa od samog pocetka.

Uzgred, da li je neko uopste pokusao da prati statistiku, koliko je procentualno Zastavinih proizvoda ucestvovalu u saobracajnim nesrecama u zadnjih par godina?

Filip

pre 18 godina

Ali domaca autoindustrija je vec decenijama kamen o vratu. Koliko jos treba da se ceka, i koliko jos para treba da se potrosi da bi se Zastava dovoljno transformisala da bi neko konacno hteo da je kupi? Zasto Srbija po svaku cenu mora da pravi automobile?

locke

pre 18 godina

A sta ako ostatak Srbije krene u kontramiting? U stvari, nije ni bitno.. Ako budu strajkovali u Kragujevcu, niko ih nece primetiti. Ako budu krenuli za Beograd - u Yugu nece stici sigurno.

djoka

pre 18 godina

Kakav vrhunski nemoral, sindikati javnih preduzeca i taksi udruzenja su dobili jos jednog ozbiljnog konkurenta!!!! ma najbolje zabraniti bilo kakav uvoz bilo kakvih vozila i da onih 7000 "srecnika" koji uspeju da kupe sve sto domaci proizvodjac napravi za godinu dana budu jedini koji ce da kupe nov auto. ma da, yugo punto rules!!! a da, mogli bi i jadni domaci proizvodjaci jestivog ulja da se prikljuce ulicnim protestima, i njih ugrozava inostrana konkurencija!!!! U ZATVOR SA OVAKVIMA!!!

Aljoša Dragaš

pre 18 godina

Neka se u ZASTAVI potrude da naprave konkurentan automobil u odnosu na uvozne modele i ucestvuju u trzisnoj utakmici gde za losu robu nema prođe. Dosta smo ispastali zbog ZASTAVE i kupovali inostrane automobile po najvećim evropskim cenama. Takođe nadam se cemo uskoro biti uslovljeni od EU da smanjimo carinsku stopu na uvoz automabila koja je sa svojih 20% jedna od najvecih u Evropi.

Srbi Bez Granica

pre 18 godina

Kao i druga industrija sklapanje "Punto" vise niti sme niti moze biti zasticeno od drzave. Prosla su vremena kada je zastava prodavala svoje proizvide po ceni "Mercedesa". Ako jedan takav proizvod ne moze da konkurise sa uvozom polovnih automobila onda nikome nisu potrebni. Zastava pokusava da natera Srbe da kupe njena vozila po visokoj ceni. Tu pomisao okacite macki o rep.

Piranha

pre 18 godina

?????
Mozda bi svi trebali da bacimo u djubre svoje automobile pa da vozimo umetnicka dela iz Zastave?
I mozda ne bi bilo lose zabraniti uvoz racunara? pa imamo Galaksiju i druge domace racunare, a ovaj uvoz unistava proizvodnju domacih a boljih.!
!!!!

Statisticar

pre 18 godina

Ako je jedan strani polovnjak star 3-6 godina sa Euro 3 ili Euro 4 motorom kvalitetniji, pouzdaniji, jeftiniji (i pored carinskog opterecenja) i na trzistu trazeniji od novog Zastavinog vozila, onda to vise govori o sposobnostima Zastavinih radnika i menadzmenta nego o polovnim automobilima iz uvoza. Ova zemlja je 50 godina suludo investirala u tu Zastavu koja od 1985. godine do danas na trziste nije izbacila ni jedan jedini novi model automobila. Jedna Skoda je samo u proteklih desetak godina izbacila na trziste Feliciju, Fabiju, Oktaviju, Super B i svaki od ovih modela u desetak podvarijanti (zavisno od tipa motora i dodatne opreme). Tradicionalno nesposobni zastavin razvojni tim jos uvek zivi u 40-im godinama proslog veka i danas ne zna sta je to ABS, automatska klima, vazdusni jastuk, MPI ubrizgavanje, servo upravljac, bord kompjuter, kodirani kljuc, tonirana stakla, podesavajuci volan i sedista, automatski menjac, GPRS, kvalitetna i lepo dizajnirana instrument tabla, izolacija od buke, ... sto bi odavno obavezno morali ugradjivati u svoja vozila zavisno od verzije automobila koju prodaju. Radnici na proizvodnji delova i montazi nista nisu bolji od razvojnog tima Zastave. Vozila se prave i sklapaju po sistemu: "Ne obracaj paznju na kvalitet, posto ga ti ionako neces voziti!". Na kraju, tu je i menadzment, koji nije uspeo da organizuje masovnu proizvodnju i razvoj novih vozila, niti da nadje trajnog i pouzdanog stranog partnera. Vreme je da ova vlada i drzava zaborave na Zastavu. Jeftinije je da uvozimo nove automobile iz inostranstva za ovo malo ljudi koji imaju pare da ih kupuju.

Milan

pre 18 godina

Želim da vozim normalan auto po normalnoj ceni, a Yugo ima samo normalnu cenu. Ako domaća fabrika keksa može da mi proda svoj proizvod samo ako me ubede da vredi para koje za njega traže (zasad im dobro ide), ne vidi razlog zašto isti princip ne bi važio i za zastavu. Carina od 20% je mnogo veća zaštita nego što je imaju druge grane industrije tako da ne vidim na šta se iz zastave žale.

SR

pre 18 godina

Znaci, sad bi neko trebalo da zrtvuje interes 90% gradjana Srbije samo da bi 'samoupravljaci' i dalje mogli da proizvode 'automobile' koje niko u svetu ne zeli da kupi. Onda bi trebali iz principa da omoguce 'specijalnu zastitu' svim domacim monopolistima koji nisu u stanju da proizvedu kvalitetnu robu.
Umesto zastite bolje bi bilo da konacno pocnu da proizvode nesto sto mogu da prodaju. Zastavina vozila su oduvek bila jedinstvena u svetu po tome sto minimum 30% od ukupnog broja prodatih budu spremna za generalnu reparaciju motora vec posle 40 - 50 Kkm.

Dragan

pre 18 godina

Svaka drzava stiti grane svoje industrije koje su u razvoju. Kazem: U RAZVOJU, sto znaci da se radi o granama koje se prvih 5-10 godina stite raznim merama ekonomske politike ukljucujuci carinske, poreske, razne subvencije, itd. Zastava ovakvu zastitu uziva ne 5 ili 10 vec oko 40 godina! Definitivno ova grana industrije vise nije u razvoju vec je na kraju svog razvoja i vreme je da se pogleda kuda nas je taj razvoj doveo. Bez konkurencije radi se o najgorem proizvodjacu motornih vozila u svetu koji proizvodi najnefunkcionalnija, najnepouzdanija, najkratkotrajnija, najruznija, najzastarelija vozila. Da li i dalje da ova zemlja ulaze i stiti ovakvog proizvodjaca? Nikako, kao sto nikako ne treba dalje skolovati dete koje do 18 godine zivota nije uspelo da zavrsi osnovnu skolu. Ako je nesposobno ili neinteligentno za zavrsi bar srednju skolu, ovoj zemlji moze biti korisno na kopanju septickih jama i kanala ili na ciscenju toaleta.

steeler

pre 18 godina

Ha, ha, iz koje je rupe izasao ovaj gosn' sindikalac? Da ga Velja ili Smiljanic nisu ucili ekonomiji i logici? Idi bre seljo nazad na njivu i lepo ori, ori ti lepo bratac a za auto industriju se na brini. Nikada ona nece u Srbiji zaziveti kao sto nikada i nije.
Usput, GM kao gigant ima problema, samo sto ne bankrotira, dok sa druge strane Srbija ce u Zastavu da investira. Sto rece jedan, ni pepeljare ne umete da napravite, ali da sirite baljezgarije, eeeee to umete. Klasicna seljoberska demamgogija.

Milosevic

pre 18 godina

Na zalost vecina gradjana Srbije i ne zna sta znaci katalizator a kamoli sta znaci EURO 3 norma (na zapadu uvedena oko 1999 godine zbog zagadjenja okoline, sada su stigli do EURO 5 norme), uzeci u obzir nasu zaostalost za normalnim svetom mi i smo sa EURO 3 normom na konju. Sto se Zastave tice, vodeci ljudi koji i ovako ne voze proizvode te fabrike treba da budu svesni u kojem veku zive ili da sebi kupe neki strani casopis za automobile, da im deca prevedu sta se u svetu vozi i sta ta vozila mogu u odnosu na Juga.

stratus

pre 18 godina

Vecu nebulozu od ove ne cuh skoro! Vazi, izadjite vi na ulicu, a sa druge strane ce izaci na ulicu cela Srbija, pa da vidimo kuda to vodi...

Gavran

pre 18 godina

A i taj Punto iz Zastave bice ista kanta kao i Jugo samo u drugom odelu. Nije vezno sta se proizvodi nego ko to radi. Zato ziveli polovnjaci sa ,,trulog Zapada,,.

Misha

pre 18 godina

Paaa čini mi se da su ovog puta malo veće ribe od uvozničkog lobija urgirale stvar, mada je u suštini rezultat isti. Drugim rečima hteli mi to ili ne i naše tržište se mora otvoriti (ako maštamo o EU) i tako na neki način pomoći posrnuloj automobilskoj industriji Evrope (koliko možemo, jelte), jer se i ona nalazi u veoma teškoj situaciji. I evropski proizvođači vozila se suočavaju sa teškom recesijom, otpuštanjem radnika iz automobilske industrije, a tržište polovnih vozila je tek posebna priča. Pa samo u Nemačkoj ima oko više milona polovnih vozila spremnih da promene vlasnike. Tako je došlo vreme i da Zastava zaigra tržišnu utakmicu. U svakom slučaju pozdravljam ovaj potez vlade, samo se nadam da u rukavu imaju neku varijantu da i Zastava preživi.

Rade

pre 18 godina

Ceo zivot vi iz Zastave zivite od kredita za inovacije. Koja je to inovacija od 197.. 101, GTL, SKALA ... Stvarno ni ja sam ne znam, od kako sam se rodio do danas kec je maltene isti a imam 30 god.
Sto se malo ne ugledate na skodu ili daciu. A u ostalom imate KOMERCIJALU pa nek vam prodaje vasa nova kola koja nemogu da pariraju ni stranim PETNESTOGODISNJACIMA.

SVEN

pre 18 godina

Stvar je jako jasna, Kad zastava napravi auto koje je bolje od 5 godine starog pezoa 406 a pri tom iste cene ili cak sta vise malo skuplje (jer novo je novo) kupicu zastavu.
Zivela sloboda uvoza.

Miroslav I

pre 18 godina

O kojoj to domacoj auto industriji govori ovaj covek? Pa to je horor a ne industrija, kakve automobile prave. Sa Puntom nece biti mnogo bolja situacija. Prvo, uvalice nam neki predhodni model, koji sam Fiat vise ne pravi, drugo Fiat-ov imidz na Zapadnom trzistu je katastrofalan, kao i kvalitet uostalom. Te prazne pretnje sefa sindikata su u najmanju ruku smesne. U jednom samo ima pravo, nov "zakon" je mozda donet u dogovoru Dinkic-lobi uvoznika ali u sustini gledano prema gradjaninu i potencijalnom uvoznikom ceo zakon je jedna velika podvala i prevara. Opet je napravljen zakon koji, izmedju ostalog, omogucuje carinicima da se opet grebu o stranke do besvesti. Inace automobili sa normom E3 na Zapadu nisu uopste tako jevtini kao sto neki misle. Od najveceg zagadjivaca postadosmo preko noci ekolozi. A Pancevo i dalje truje punom parom. To donosi lovu a ono malo Pancevaca sto ce umreti, sta je to u odnosu na prihode.

adam

pre 18 godina

Ne znam zasto bi drzava stitila zastavu i sta tacno treba da stiti u Zastavi. To mi nikako ne ide u glavu. Ako vec drzava unistava privatni sektor, mala preduzeza, zanatlije...sve one koje nikad nije ni pokusala da zastiti a a medju kojima mozda ima perspektivnih, sta onda ima da stiti les od fabrike, prozivodnog programa, inertan i nesposoban managment,gomilu besmislenih neradnika. Vi trazite od drzave da nas sve " osudi" da vozimo vase automobile. Po puntu kao izboru automobila razmislajo sam samo dok nisam saznao da ga sad i vi sklapate. Sa tim sporazumom odustao sam od bilo kog Fijatovog automobila. Fabrika koja hoce da ima posla sa vama, njoj nije stalo do kvaliteta vozila koja prodaje. Ja sa dugogodisnjim iskustvom i sa Fijatovim i Zastavinim automobilima sporazum posmatram u tom svetlu. Pored svega drzava stoji na granicama vase nesposobnosti i nerada.

Dusan

pre 18 godina

Ni u jednoj zemlji Evropske unije ne postoji ogranicenje uvoza automobila, ako prodje tehnicki,m oze i 100 godina da bude star. Samo mi stitimo neku Zastavu. AKo je konkurentna odrzace se, ako nije nece i to je zakon trzista. I to ogranicenje na euro 3 je cista glupost, jer su to kola posle 2000. godine. Ali sa tim se pocinje. Idemo dok ne bude slobodan uvoz, borimo se za to.

Srle Pera Ždera

pre 18 godina

Godinama sam vozio Jugo 45A i onda kupio Punta. Pa ja nisam mogao da verujem kakva je to promena bila. Put do Grčke sa dva klinca nisam OSETIO! Ali to je Italijanski Punto, a ne neka Zastavina zajebancija. Ljudi, pa oni neka prvo naprave bicikl, ili velosiped jer tehnološki su tek na početku te faze. Ma kakv crni auto oni da sklapaju. Bajke za malu decu. Ili za onog nesrećnog pisca predsednika države koji je vozio onu Floridu. To su bajke iz kosovskog ciklusa a ne 21. vek.

vajsberg

pre 18 godina

Forbes je napravio izbor najgorih 14 automobila ikada:
http://www.forbes.com/lifestyle/2004/01/26/cx_dl_0126feat.html
Zatim je ponudio posetiocima sajta da glasaju. Glasalo je do sada skoro 35.000 ljudi. Pogledajte rezultate:
http://forums.prospero.com/n/mb/viewpoll.asp?webtag=fdcvehicles&vote=0&msg=164
Toliko.

Cika Sava

pre 18 godina

Kada su doneseni propisi da vozilo ne sme biti starije od 3 godine, neki su govorili da je to uradjeno pod uticajem lobija uvoznika novih kola. Ovaj put, sigurno, nikakvo domace lobiranje nije u pitanju."Srbija je morala da liberalizuje uvoz kola jer je to uslov za potpisivanje sporazuma sa EU". Ocekuje se zahtev EU da se uvozna carina snizi sa 20 na 8 %. (Glas javnosti, internet izdanje).

BERLINER

pre 18 godina

..ja sam pre dve godine kupio novog yuga, i necu vam sada prepricavati koje sam muke imao od samog pocetka sa njim.. naravno, ni danas nije nista bolje. od skoro zivim u nemackoj, i mogu vam reci da je ovde milina voziti auto, pa cak i 10 godina star.. sve u svemu dole vlada, dole zastava.. BOJKOT ZASTAVE

svetislav

pre 18 godina

PSA (Pezo-Citroen Automobili) u francuskim centrima proizvodnje: Poissy,Mulhouse,Aulnay dnevno sa trake isporuce 30000 vozila !
Da li iko od "zaduzenih mislilaca" u vladi , posto one u Kragujevcu ne treba uzimati za ozbiljno, zna uporediti dve cifre 7000 godisnje kod nas i 30000 dnevno u normaloj automobilskoj industriji.
Krajnje je vreme da se Zastava proda za 1 dinar, ne euro , vec dinar nekom ko bi sve automobiliste Srbije oslobodio te bede od kola

grk zorba

pre 18 godina

ti komunisticki sindikati u zastavi neka saberu koliko su njihovi direktori pokrali para do sada a i oni uz njih.posle toga neka budu presrecni sto su im slovenci dali da proizvode "ficu"nacionale koji oni izvoze na zapad za kolekcionare mini automobila.takodje neka se mole bogu da fiat im stvarno da taj posao sa puntom.

AK

pre 18 godina

Ma kakva domaca auto industrija? Treba rasturiti tu fabriku i iskoristiti prostor za nesto drugo sto je dobro i cime se ponosimo npr maline ili drugi prehrambeni proizvod. Mi smo uvek bila seljacka zemlja ( na zalost kod nas je termin seljak uvreda, i niko ne zna zasto) a ne industrijska. To su Japan, Nemacka, Vel. Britanija, SAD, nismo mi u tom drustvu.

Buum

pre 18 godina

Hahaha, neradnici iz kragujevačke Zastave su zatečeni! :) Pa zar zbog tih nesposobnih treba da pati cela Srbija?! Dosta je bilo!

Mladen

pre 18 godina

Ovaj chovek nije pri sebi!!!
Ko ce normalan da kupi Zastavu!
Yuga i mozda sad tu 10-ku ce tatice da kupe svojoj mladoj deci i da kaze chukaj bash me briga... radi sa njim sta ocesh!!!
Ja hocu auto koji treba da bude moj rob, a ne ja njegov!!!

cudak

pre 18 godina

Koliko ekonomskih mudraca ovde, pa ako smo svi tako pametni, kako onda vecina ostade na ispod hiljadu evra mesecno? Za sve neinformisane, uvoz japanskih kola u Evropu i US je vrlo kontrolisan, cesto se Japanci recimo dovijaju tako sto otvaraju fabrike po zapadu, pola Toyota nije videlo Azije. Dakle, stvari nisu uopste tako crno-bele kako dojucerasnji pioniri zamisljaju svetsku ekonomiju. Rekavsi to, naravno da Zastavu kolje (ne)kvalitet, ali resenje nije ubiti je, vec joj pruzati korak po korak sve zdraviju konkurenciju koja ce je na kraju i naciniti kompetentnim takmicarem na trzistu. Da su Nemci onomad potpuno otvorili svoje trziste kako mnogi ovde zagovaraju, danas bi svi vozili Koreance, pokojeg Japanca i mozda neki luksuzni EU auto koji bi ziveo od stare slave. Dakle potpuno je tragicno dase nesto i nalik Yugu proizvodi pocetkom XXI veka, ali potpuno otvaranje trzista je glupost koju ni mnogo jaci igraci od nas nisu prihvatili.

Renault

pre 18 godina

Ma kakvi polovnjaci, koci ga ponajvise Dacia Logan koja je u osnovnoj verijanti jeftinija od Punta skoro 2000 eura. Nece biti nista od tog Punta, sem toga GM a i FIAT su pred bankrotom a za jeftin "world car" je potrebna uspesna kompanija.

Bane

pre 18 godina

Kontra svih, ja sam ZA razne oblike zastite domaceg trzista od strane konkurencije, sve do momenta kada lokalna privreda postane makar priblizno sposobna za ravnopravnu utakmicu. Potsecam da su SVE uspesne svetske privrede postale uspesne ne kroz liberalizaciju, nego kroz protekcionizam. Od prvih industrijskih sila, preko najnovijih "tigrova" tipa Japan, Koreja, Tajvan itd, pa do Kine danas.

Zemlje koje su prihvatile nametnutu liberalizaciju su ostale i ostace tehnoloske kolonije bez sanse da ikad stanu na svoje noge.

A kolege komentatori koji se jedino brinu za svoja potrosacka prava na najjeftinije, postavljam pitanje: Gde misle da se zaposle i oni i njihova deca? Da li cemo svi da se bavimo politikom? Ili cemo da postanemo "evropski Crnogorci" tj da cemo svi da budemo neki direktori u Briselu?

Milos

pre 18 godina

Odluka odgovarajuceg organa je za pohvalu, problemi Zastave su opet njihovi, svi koji zive od auto industrije u Srbiji nece se najesti leba, ali gazda ako hoces biti kod njega i jesti slican lebac moras da ga slusas. Sve tako redom do onog sta je bolje uzeti polovnjaka ili novu zastavu, e sad, gospode boze pomozi svima koji hoce zaradu novca od prodaje auta. Ocito je da se tu lepo zaradjuje, a svi jaucu, stari stosovi, a Evropa se ne odrice bas najbolje robe i ko uleti videce ubrzo sta je kupio, a ako se covek odluci za novu zastavu (nije vazno koji tip) vec se zna sta ga ceka. Ako taj novi Punto krene to mu dodje nesta novo za nas narod pa ma koliko ga kritikovali bice to bolje auto od svih proizvoda od zastavine game. Ima tu dosta toga sto bi valjalo ugraditi u taj novi auto, a i u sve druge proizvode ABS, servo volan, klima, elektronika na sve strane sto je sasvim normalno u svim tipovima auta u svetu koji nesta znace i imaju ime. Ako se budemo usporedjivali sa nekim, a sa kim, Rusima, Indijcima, Korejcima, Kinezima, sto bi se mozda i moglo, jer drugih bez slicnih sadrzaja nema, a i ovi nabrojani su u mnogo cemu usli u semu i pokusavaju sve da se pridruze svetu. Boze dragi, dali mi mozemo ista od spomenutih standarda uvesti u proizvodnju bez naknadne cene, tesko, jer i ono sto se nudi gleda se uturiti samo da se auto izveze iz prodajne kuce, a posle imas servis i zali se, ako se tako nastavi stvarno ce Zastava (na cijoj sam strani u svim segmentima) tesko ne samo ukljuciti u program novi tip auta nego i prodavati pa da mu stave bilo ciji znak na facu. Gospodo u zastavi menjajte sve od pristupa proizvodnji, rada svih koji rade na proizvodu, kvaliteta, sitnica, velikih ili manjih delova koji se ugradjuju, kontrola, prodaja itd.itd. Ako vec nemate takve potencijale ili pojedince, posaljite dve osobe koji ce obici nekoliko fabrika u Americi, Aziji, Evropi, pa i u istocnoj alijansi i neka nadju prave odgovore za sve, inace slabo da nemoze biti gore. Pogledajte samo koliko i kakve komentare imamo od nasih ljudi, a sta je ostalo onda od bliznje okoline na koje racunamo da bi mogli biti kupci nasih auta. Mnogo kasnimo za prosekom, a kamoli u nesta boljem svetlu da hocemo ukljuciti se nesta sire i nadjemo svoje mesto u auto industriji eto recimo istocnjaka koji su nam slicni.E sad dali neko vodu muti kod izvora ili nesta nize pa mi obicni ljudi nemozemo imati cistu vodu, nezna se. Ako hocemo biti to sto smo zamislili menjajmo cud i ponasanje inace zakasnicemo i na sledeci voz.
Svima puno srece prodaji i proizvodnji.

srx

pre 18 godina

Gospodo iz Zastave vi im doskocite pa napravite jugo sa euro 5 motorom posto vasa proizvodnja dosad ne zadovoljava ni euro 1. Prosto prodajte fabriku nekom ko zna sta ce sa njom posto vi ocigledno ne znate.

Komentator

pre 18 godina

Nije nikakav uvoznicki lobi, vec jedan od zahteva EU. Gospodo iz Zastave, ako budete dobro radili, nece vam nista smetati uvoz polovanjaka. Nemojte vise da trazite da vas drzava stiti, jer to ide preko ledja svih nas. Zasucite rukave i radite, to je jedino o cemu trebate da razmisljate. A i malo zdrave konkurencije nece vam biti na odmet.

Doco

pre 18 godina

Dokle ce te vi iz "Zastave"da mislite da se ceo svet vrti oko vas. Sto se mene tice mozete na ulici i da zivite kao u ostalom i petina Srbije ali, vasa vozila ni u snu necu vise voziti.

NY

pre 18 godina

Zao mi je tih ljudi, ali ovde nemaju nikakvo pravo vise da traza bilo sta... treba da znaju gde i u kom vremenu zive, ovo nije vise komunizam! Moraju sami da se izbore na trzisnoj utakmici, a ako ne mogu, ne mogu da ucenjuju celu zemlju i primoravaju nekog da kupi Yuga koji je zaostao i tehnoloski i sigurosno.

Ivan

pre 18 godina

Pobesneo sam kad sam procitao ovu vest. Sledece nedelje putujem u inostranstvo i moram da se cimam do Budimpeste da bih odande leteo jeftinim avio kompanijama. Zasto? Zato sto vlada (ili ko vec?) nije dozvolio Ryanairu da leti iz Beograda ne bi li se zastitio propali JAT.

Sada ne mozemo da kupimo ni kola kakva zelimo zato da bismo zastitili Zastavu! Dokle cemo vise da stitimo propala preduzeca o svom trosku? Sta mene briga sto ce se Zastavi smanjiti prodaja? To je njihov problem! Gospoda iz sindikata su zamislili da cela Srbija treba da vozi njihova kola, pa ce da izadju na ulice da bi nas naterali. Sto ne bi napravili neki lep, kvalitetan i povoljan auto i onda izasli na trziste kao sve ostale firme. Ako ne mogu onda i treba da propadnu.

Sasvim prosecan vozac

pre 18 godina

Vrlo se radujem sto ce se ova odluka negativno odraziti na prodaju Zastavinih proizvoda na tockovima. Hocu da kupim normalan auto i da se vozim kao covek a to ovim proizvodima nije moguce. A sto se kuknjave oko spoljnotrgovinskog debalansa tice, smatram da svoje tesko zaradjene pare imam pravo da trosim kako smatram za shodno. Uostalom gospodo iz Zastave, to o debalansu je prica koju ste vi gurali kada ste hteli da zatvorite trziste i nametnete kupcima svoje tvorevine.
Ne volim da se ponavljam (ovaj predlog mi je vec bio objavljen pre skoro godinu dana), ali izgleda da nije zgoreg. Dakle kako resiti problem sa Zastavom:

1. Prodati je Tojoti za onoliko koliko smatraju da treba da plate.
2. Reorganizovati proizvodnju i usmeriti je ISKLJUCIVO na proizvodnju pepeljara za Tojotina vozila.
3. Dovesti japanske kontrolore kvaliteta da ne bi bilo podvaljivanja pepeljara od iskrivljenih ili rdjavih limova.
Sa ove tri tacke Zastavin prihod bi garantovano bio uvecan 4-5 puta u ondosu na ono sto privredjuju nametnutom prodajom svojih krseva.
Sto se tice viska zaposlenih, neka izvole nazad u zemljoradnju.
O Puntu necu, to je farsa od samog pocetka.

Uzgred, da li je neko uopste pokusao da prati statistiku, koliko je procentualno Zastavinih proizvoda ucestvovalu u saobracajnim nesrecama u zadnjih par godina?

Filip

pre 18 godina

Ali domaca autoindustrija je vec decenijama kamen o vratu. Koliko jos treba da se ceka, i koliko jos para treba da se potrosi da bi se Zastava dovoljno transformisala da bi neko konacno hteo da je kupi? Zasto Srbija po svaku cenu mora da pravi automobile?

locke

pre 18 godina

A sta ako ostatak Srbije krene u kontramiting? U stvari, nije ni bitno.. Ako budu strajkovali u Kragujevcu, niko ih nece primetiti. Ako budu krenuli za Beograd - u Yugu nece stici sigurno.

djoka

pre 18 godina

Kakav vrhunski nemoral, sindikati javnih preduzeca i taksi udruzenja su dobili jos jednog ozbiljnog konkurenta!!!! ma najbolje zabraniti bilo kakav uvoz bilo kakvih vozila i da onih 7000 "srecnika" koji uspeju da kupe sve sto domaci proizvodjac napravi za godinu dana budu jedini koji ce da kupe nov auto. ma da, yugo punto rules!!! a da, mogli bi i jadni domaci proizvodjaci jestivog ulja da se prikljuce ulicnim protestima, i njih ugrozava inostrana konkurencija!!!! U ZATVOR SA OVAKVIMA!!!

Aljoša Dragaš

pre 18 godina

Neka se u ZASTAVI potrude da naprave konkurentan automobil u odnosu na uvozne modele i ucestvuju u trzisnoj utakmici gde za losu robu nema prođe. Dosta smo ispastali zbog ZASTAVE i kupovali inostrane automobile po najvećim evropskim cenama. Takođe nadam se cemo uskoro biti uslovljeni od EU da smanjimo carinsku stopu na uvoz automabila koja je sa svojih 20% jedna od najvecih u Evropi.

Srbi Bez Granica

pre 18 godina

Kao i druga industrija sklapanje "Punto" vise niti sme niti moze biti zasticeno od drzave. Prosla su vremena kada je zastava prodavala svoje proizvide po ceni "Mercedesa". Ako jedan takav proizvod ne moze da konkurise sa uvozom polovnih automobila onda nikome nisu potrebni. Zastava pokusava da natera Srbe da kupe njena vozila po visokoj ceni. Tu pomisao okacite macki o rep.

Piranha

pre 18 godina

?????
Mozda bi svi trebali da bacimo u djubre svoje automobile pa da vozimo umetnicka dela iz Zastave?
I mozda ne bi bilo lose zabraniti uvoz racunara? pa imamo Galaksiju i druge domace racunare, a ovaj uvoz unistava proizvodnju domacih a boljih.!
!!!!

Statisticar

pre 18 godina

Ako je jedan strani polovnjak star 3-6 godina sa Euro 3 ili Euro 4 motorom kvalitetniji, pouzdaniji, jeftiniji (i pored carinskog opterecenja) i na trzistu trazeniji od novog Zastavinog vozila, onda to vise govori o sposobnostima Zastavinih radnika i menadzmenta nego o polovnim automobilima iz uvoza. Ova zemlja je 50 godina suludo investirala u tu Zastavu koja od 1985. godine do danas na trziste nije izbacila ni jedan jedini novi model automobila. Jedna Skoda je samo u proteklih desetak godina izbacila na trziste Feliciju, Fabiju, Oktaviju, Super B i svaki od ovih modela u desetak podvarijanti (zavisno od tipa motora i dodatne opreme). Tradicionalno nesposobni zastavin razvojni tim jos uvek zivi u 40-im godinama proslog veka i danas ne zna sta je to ABS, automatska klima, vazdusni jastuk, MPI ubrizgavanje, servo upravljac, bord kompjuter, kodirani kljuc, tonirana stakla, podesavajuci volan i sedista, automatski menjac, GPRS, kvalitetna i lepo dizajnirana instrument tabla, izolacija od buke, ... sto bi odavno obavezno morali ugradjivati u svoja vozila zavisno od verzije automobila koju prodaju. Radnici na proizvodnji delova i montazi nista nisu bolji od razvojnog tima Zastave. Vozila se prave i sklapaju po sistemu: "Ne obracaj paznju na kvalitet, posto ga ti ionako neces voziti!". Na kraju, tu je i menadzment, koji nije uspeo da organizuje masovnu proizvodnju i razvoj novih vozila, niti da nadje trajnog i pouzdanog stranog partnera. Vreme je da ova vlada i drzava zaborave na Zastavu. Jeftinije je da uvozimo nove automobile iz inostranstva za ovo malo ljudi koji imaju pare da ih kupuju.

Milan

pre 18 godina

Želim da vozim normalan auto po normalnoj ceni, a Yugo ima samo normalnu cenu. Ako domaća fabrika keksa može da mi proda svoj proizvod samo ako me ubede da vredi para koje za njega traže (zasad im dobro ide), ne vidi razlog zašto isti princip ne bi važio i za zastavu. Carina od 20% je mnogo veća zaštita nego što je imaju druge grane industrije tako da ne vidim na šta se iz zastave žale.

SR

pre 18 godina

Znaci, sad bi neko trebalo da zrtvuje interes 90% gradjana Srbije samo da bi 'samoupravljaci' i dalje mogli da proizvode 'automobile' koje niko u svetu ne zeli da kupi. Onda bi trebali iz principa da omoguce 'specijalnu zastitu' svim domacim monopolistima koji nisu u stanju da proizvedu kvalitetnu robu.
Umesto zastite bolje bi bilo da konacno pocnu da proizvode nesto sto mogu da prodaju. Zastavina vozila su oduvek bila jedinstvena u svetu po tome sto minimum 30% od ukupnog broja prodatih budu spremna za generalnu reparaciju motora vec posle 40 - 50 Kkm.

Dragan

pre 18 godina

Svaka drzava stiti grane svoje industrije koje su u razvoju. Kazem: U RAZVOJU, sto znaci da se radi o granama koje se prvih 5-10 godina stite raznim merama ekonomske politike ukljucujuci carinske, poreske, razne subvencije, itd. Zastava ovakvu zastitu uziva ne 5 ili 10 vec oko 40 godina! Definitivno ova grana industrije vise nije u razvoju vec je na kraju svog razvoja i vreme je da se pogleda kuda nas je taj razvoj doveo. Bez konkurencije radi se o najgorem proizvodjacu motornih vozila u svetu koji proizvodi najnefunkcionalnija, najnepouzdanija, najkratkotrajnija, najruznija, najzastarelija vozila. Da li i dalje da ova zemlja ulaze i stiti ovakvog proizvodjaca? Nikako, kao sto nikako ne treba dalje skolovati dete koje do 18 godine zivota nije uspelo da zavrsi osnovnu skolu. Ako je nesposobno ili neinteligentno za zavrsi bar srednju skolu, ovoj zemlji moze biti korisno na kopanju septickih jama i kanala ili na ciscenju toaleta.

steeler

pre 18 godina

Ha, ha, iz koje je rupe izasao ovaj gosn' sindikalac? Da ga Velja ili Smiljanic nisu ucili ekonomiji i logici? Idi bre seljo nazad na njivu i lepo ori, ori ti lepo bratac a za auto industriju se na brini. Nikada ona nece u Srbiji zaziveti kao sto nikada i nije.
Usput, GM kao gigant ima problema, samo sto ne bankrotira, dok sa druge strane Srbija ce u Zastavu da investira. Sto rece jedan, ni pepeljare ne umete da napravite, ali da sirite baljezgarije, eeeee to umete. Klasicna seljoberska demamgogija.

Milosevic

pre 18 godina

Na zalost vecina gradjana Srbije i ne zna sta znaci katalizator a kamoli sta znaci EURO 3 norma (na zapadu uvedena oko 1999 godine zbog zagadjenja okoline, sada su stigli do EURO 5 norme), uzeci u obzir nasu zaostalost za normalnim svetom mi i smo sa EURO 3 normom na konju. Sto se Zastave tice, vodeci ljudi koji i ovako ne voze proizvode te fabrike treba da budu svesni u kojem veku zive ili da sebi kupe neki strani casopis za automobile, da im deca prevedu sta se u svetu vozi i sta ta vozila mogu u odnosu na Juga.

stratus

pre 18 godina

Vecu nebulozu od ove ne cuh skoro! Vazi, izadjite vi na ulicu, a sa druge strane ce izaci na ulicu cela Srbija, pa da vidimo kuda to vodi...

Gavran

pre 18 godina

A i taj Punto iz Zastave bice ista kanta kao i Jugo samo u drugom odelu. Nije vezno sta se proizvodi nego ko to radi. Zato ziveli polovnjaci sa ,,trulog Zapada,,.

Misha

pre 18 godina

Paaa čini mi se da su ovog puta malo veće ribe od uvozničkog lobija urgirale stvar, mada je u suštini rezultat isti. Drugim rečima hteli mi to ili ne i naše tržište se mora otvoriti (ako maštamo o EU) i tako na neki način pomoći posrnuloj automobilskoj industriji Evrope (koliko možemo, jelte), jer se i ona nalazi u veoma teškoj situaciji. I evropski proizvođači vozila se suočavaju sa teškom recesijom, otpuštanjem radnika iz automobilske industrije, a tržište polovnih vozila je tek posebna priča. Pa samo u Nemačkoj ima oko više milona polovnih vozila spremnih da promene vlasnike. Tako je došlo vreme i da Zastava zaigra tržišnu utakmicu. U svakom slučaju pozdravljam ovaj potez vlade, samo se nadam da u rukavu imaju neku varijantu da i Zastava preživi.

Rade

pre 18 godina

Ceo zivot vi iz Zastave zivite od kredita za inovacije. Koja je to inovacija od 197.. 101, GTL, SKALA ... Stvarno ni ja sam ne znam, od kako sam se rodio do danas kec je maltene isti a imam 30 god.
Sto se malo ne ugledate na skodu ili daciu. A u ostalom imate KOMERCIJALU pa nek vam prodaje vasa nova kola koja nemogu da pariraju ni stranim PETNESTOGODISNJACIMA.

SVEN

pre 18 godina

Stvar je jako jasna, Kad zastava napravi auto koje je bolje od 5 godine starog pezoa 406 a pri tom iste cene ili cak sta vise malo skuplje (jer novo je novo) kupicu zastavu.
Zivela sloboda uvoza.

Miroslav I

pre 18 godina

O kojoj to domacoj auto industriji govori ovaj covek? Pa to je horor a ne industrija, kakve automobile prave. Sa Puntom nece biti mnogo bolja situacija. Prvo, uvalice nam neki predhodni model, koji sam Fiat vise ne pravi, drugo Fiat-ov imidz na Zapadnom trzistu je katastrofalan, kao i kvalitet uostalom. Te prazne pretnje sefa sindikata su u najmanju ruku smesne. U jednom samo ima pravo, nov "zakon" je mozda donet u dogovoru Dinkic-lobi uvoznika ali u sustini gledano prema gradjaninu i potencijalnom uvoznikom ceo zakon je jedna velika podvala i prevara. Opet je napravljen zakon koji, izmedju ostalog, omogucuje carinicima da se opet grebu o stranke do besvesti. Inace automobili sa normom E3 na Zapadu nisu uopste tako jevtini kao sto neki misle. Od najveceg zagadjivaca postadosmo preko noci ekolozi. A Pancevo i dalje truje punom parom. To donosi lovu a ono malo Pancevaca sto ce umreti, sta je to u odnosu na prihode.

adam

pre 18 godina

Ne znam zasto bi drzava stitila zastavu i sta tacno treba da stiti u Zastavi. To mi nikako ne ide u glavu. Ako vec drzava unistava privatni sektor, mala preduzeza, zanatlije...sve one koje nikad nije ni pokusala da zastiti a a medju kojima mozda ima perspektivnih, sta onda ima da stiti les od fabrike, prozivodnog programa, inertan i nesposoban managment,gomilu besmislenih neradnika. Vi trazite od drzave da nas sve " osudi" da vozimo vase automobile. Po puntu kao izboru automobila razmislajo sam samo dok nisam saznao da ga sad i vi sklapate. Sa tim sporazumom odustao sam od bilo kog Fijatovog automobila. Fabrika koja hoce da ima posla sa vama, njoj nije stalo do kvaliteta vozila koja prodaje. Ja sa dugogodisnjim iskustvom i sa Fijatovim i Zastavinim automobilima sporazum posmatram u tom svetlu. Pored svega drzava stoji na granicama vase nesposobnosti i nerada.

Dusan

pre 18 godina

Ni u jednoj zemlji Evropske unije ne postoji ogranicenje uvoza automobila, ako prodje tehnicki,m oze i 100 godina da bude star. Samo mi stitimo neku Zastavu. AKo je konkurentna odrzace se, ako nije nece i to je zakon trzista. I to ogranicenje na euro 3 je cista glupost, jer su to kola posle 2000. godine. Ali sa tim se pocinje. Idemo dok ne bude slobodan uvoz, borimo se za to.

Srle Pera Ždera

pre 18 godina

Godinama sam vozio Jugo 45A i onda kupio Punta. Pa ja nisam mogao da verujem kakva je to promena bila. Put do Grčke sa dva klinca nisam OSETIO! Ali to je Italijanski Punto, a ne neka Zastavina zajebancija. Ljudi, pa oni neka prvo naprave bicikl, ili velosiped jer tehnološki su tek na početku te faze. Ma kakv crni auto oni da sklapaju. Bajke za malu decu. Ili za onog nesrećnog pisca predsednika države koji je vozio onu Floridu. To su bajke iz kosovskog ciklusa a ne 21. vek.

vajsberg

pre 18 godina

Forbes je napravio izbor najgorih 14 automobila ikada:
http://www.forbes.com/lifestyle/2004/01/26/cx_dl_0126feat.html
Zatim je ponudio posetiocima sajta da glasaju. Glasalo je do sada skoro 35.000 ljudi. Pogledajte rezultate:
http://forums.prospero.com/n/mb/viewpoll.asp?webtag=fdcvehicles&vote=0&msg=164
Toliko.

Cika Sava

pre 18 godina

Kada su doneseni propisi da vozilo ne sme biti starije od 3 godine, neki su govorili da je to uradjeno pod uticajem lobija uvoznika novih kola. Ovaj put, sigurno, nikakvo domace lobiranje nije u pitanju."Srbija je morala da liberalizuje uvoz kola jer je to uslov za potpisivanje sporazuma sa EU". Ocekuje se zahtev EU da se uvozna carina snizi sa 20 na 8 %. (Glas javnosti, internet izdanje).

BERLINER

pre 18 godina

..ja sam pre dve godine kupio novog yuga, i necu vam sada prepricavati koje sam muke imao od samog pocetka sa njim.. naravno, ni danas nije nista bolje. od skoro zivim u nemackoj, i mogu vam reci da je ovde milina voziti auto, pa cak i 10 godina star.. sve u svemu dole vlada, dole zastava.. BOJKOT ZASTAVE

svetislav

pre 18 godina

PSA (Pezo-Citroen Automobili) u francuskim centrima proizvodnje: Poissy,Mulhouse,Aulnay dnevno sa trake isporuce 30000 vozila !
Da li iko od "zaduzenih mislilaca" u vladi , posto one u Kragujevcu ne treba uzimati za ozbiljno, zna uporediti dve cifre 7000 godisnje kod nas i 30000 dnevno u normaloj automobilskoj industriji.
Krajnje je vreme da se Zastava proda za 1 dinar, ne euro , vec dinar nekom ko bi sve automobiliste Srbije oslobodio te bede od kola

grk zorba

pre 18 godina

ti komunisticki sindikati u zastavi neka saberu koliko su njihovi direktori pokrali para do sada a i oni uz njih.posle toga neka budu presrecni sto su im slovenci dali da proizvode "ficu"nacionale koji oni izvoze na zapad za kolekcionare mini automobila.takodje neka se mole bogu da fiat im stvarno da taj posao sa puntom.

AK

pre 18 godina

Ma kakva domaca auto industrija? Treba rasturiti tu fabriku i iskoristiti prostor za nesto drugo sto je dobro i cime se ponosimo npr maline ili drugi prehrambeni proizvod. Mi smo uvek bila seljacka zemlja ( na zalost kod nas je termin seljak uvreda, i niko ne zna zasto) a ne industrijska. To su Japan, Nemacka, Vel. Britanija, SAD, nismo mi u tom drustvu.

Buum

pre 18 godina

Hahaha, neradnici iz kragujevačke Zastave su zatečeni! :) Pa zar zbog tih nesposobnih treba da pati cela Srbija?! Dosta je bilo!

Mladen

pre 18 godina

Ovaj chovek nije pri sebi!!!
Ko ce normalan da kupi Zastavu!
Yuga i mozda sad tu 10-ku ce tatice da kupe svojoj mladoj deci i da kaze chukaj bash me briga... radi sa njim sta ocesh!!!
Ja hocu auto koji treba da bude moj rob, a ne ja njegov!!!

cudak

pre 18 godina

Koliko ekonomskih mudraca ovde, pa ako smo svi tako pametni, kako onda vecina ostade na ispod hiljadu evra mesecno? Za sve neinformisane, uvoz japanskih kola u Evropu i US je vrlo kontrolisan, cesto se Japanci recimo dovijaju tako sto otvaraju fabrike po zapadu, pola Toyota nije videlo Azije. Dakle, stvari nisu uopste tako crno-bele kako dojucerasnji pioniri zamisljaju svetsku ekonomiju. Rekavsi to, naravno da Zastavu kolje (ne)kvalitet, ali resenje nije ubiti je, vec joj pruzati korak po korak sve zdraviju konkurenciju koja ce je na kraju i naciniti kompetentnim takmicarem na trzistu. Da su Nemci onomad potpuno otvorili svoje trziste kako mnogi ovde zagovaraju, danas bi svi vozili Koreance, pokojeg Japanca i mozda neki luksuzni EU auto koji bi ziveo od stare slave. Dakle potpuno je tragicno dase nesto i nalik Yugu proizvodi pocetkom XXI veka, ali potpuno otvaranje trzista je glupost koju ni mnogo jaci igraci od nas nisu prihvatili.

Renault

pre 18 godina

Ma kakvi polovnjaci, koci ga ponajvise Dacia Logan koja je u osnovnoj verijanti jeftinija od Punta skoro 2000 eura. Nece biti nista od tog Punta, sem toga GM a i FIAT su pred bankrotom a za jeftin "world car" je potrebna uspesna kompanija.

Bane

pre 18 godina

Kontra svih, ja sam ZA razne oblike zastite domaceg trzista od strane konkurencije, sve do momenta kada lokalna privreda postane makar priblizno sposobna za ravnopravnu utakmicu. Potsecam da su SVE uspesne svetske privrede postale uspesne ne kroz liberalizaciju, nego kroz protekcionizam. Od prvih industrijskih sila, preko najnovijih "tigrova" tipa Japan, Koreja, Tajvan itd, pa do Kine danas.

Zemlje koje su prihvatile nametnutu liberalizaciju su ostale i ostace tehnoloske kolonije bez sanse da ikad stanu na svoje noge.

A kolege komentatori koji se jedino brinu za svoja potrosacka prava na najjeftinije, postavljam pitanje: Gde misle da se zaposle i oni i njihova deca? Da li cemo svi da se bavimo politikom? Ili cemo da postanemo "evropski Crnogorci" tj da cemo svi da budemo neki direktori u Briselu?

Milos

pre 18 godina

Odluka odgovarajuceg organa je za pohvalu, problemi Zastave su opet njihovi, svi koji zive od auto industrije u Srbiji nece se najesti leba, ali gazda ako hoces biti kod njega i jesti slican lebac moras da ga slusas. Sve tako redom do onog sta je bolje uzeti polovnjaka ili novu zastavu, e sad, gospode boze pomozi svima koji hoce zaradu novca od prodaje auta. Ocito je da se tu lepo zaradjuje, a svi jaucu, stari stosovi, a Evropa se ne odrice bas najbolje robe i ko uleti videce ubrzo sta je kupio, a ako se covek odluci za novu zastavu (nije vazno koji tip) vec se zna sta ga ceka. Ako taj novi Punto krene to mu dodje nesta novo za nas narod pa ma koliko ga kritikovali bice to bolje auto od svih proizvoda od zastavine game. Ima tu dosta toga sto bi valjalo ugraditi u taj novi auto, a i u sve druge proizvode ABS, servo volan, klima, elektronika na sve strane sto je sasvim normalno u svim tipovima auta u svetu koji nesta znace i imaju ime. Ako se budemo usporedjivali sa nekim, a sa kim, Rusima, Indijcima, Korejcima, Kinezima, sto bi se mozda i moglo, jer drugih bez slicnih sadrzaja nema, a i ovi nabrojani su u mnogo cemu usli u semu i pokusavaju sve da se pridruze svetu. Boze dragi, dali mi mozemo ista od spomenutih standarda uvesti u proizvodnju bez naknadne cene, tesko, jer i ono sto se nudi gleda se uturiti samo da se auto izveze iz prodajne kuce, a posle imas servis i zali se, ako se tako nastavi stvarno ce Zastava (na cijoj sam strani u svim segmentima) tesko ne samo ukljuciti u program novi tip auta nego i prodavati pa da mu stave bilo ciji znak na facu. Gospodo u zastavi menjajte sve od pristupa proizvodnji, rada svih koji rade na proizvodu, kvaliteta, sitnica, velikih ili manjih delova koji se ugradjuju, kontrola, prodaja itd.itd. Ako vec nemate takve potencijale ili pojedince, posaljite dve osobe koji ce obici nekoliko fabrika u Americi, Aziji, Evropi, pa i u istocnoj alijansi i neka nadju prave odgovore za sve, inace slabo da nemoze biti gore. Pogledajte samo koliko i kakve komentare imamo od nasih ljudi, a sta je ostalo onda od bliznje okoline na koje racunamo da bi mogli biti kupci nasih auta. Mnogo kasnimo za prosekom, a kamoli u nesta boljem svetlu da hocemo ukljuciti se nesta sire i nadjemo svoje mesto u auto industriji eto recimo istocnjaka koji su nam slicni.E sad dali neko vodu muti kod izvora ili nesta nize pa mi obicni ljudi nemozemo imati cistu vodu, nezna se. Ako hocemo biti to sto smo zamislili menjajmo cud i ponasanje inace zakasnicemo i na sledeci voz.
Svima puno srece prodaji i proizvodnji.

srx

pre 18 godina

Gospodo iz Zastave vi im doskocite pa napravite jugo sa euro 5 motorom posto vasa proizvodnja dosad ne zadovoljava ni euro 1. Prosto prodajte fabriku nekom ko zna sta ce sa njom posto vi ocigledno ne znate.