Subota, 26.11.2005.

18:26

Sada se Drnovšek poziva na Đinđića

Slovenački predsednik Janez Drnovšek tvrdi da je priča o Kosovu završena i da pokojni Zoran Đinđić nije hteo Kosovo.

Izvor: B92

Sada se Drnovšek poziva na Ðinðiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

G. Drnovsek za svoj stav ne treba da trazi opravdanje iz delimicnog konteksta izjave pokojnog srpskog premijera dr. Zorana Djindjica; ako se pozoves na neciji stav onda imas pravo da ocekujes potvrdu ili repliku, nijedno ni drugo nije moguce vec ce ostati u sferi spekulacija politickih analiticara i vec po ko zna koji put navijanje vodu na radikalsku zgodu po poznatoj prici kako je eto opet "dokazano" od "saveznika" pokojnog premijera da je ipak "izdajnik" zbog stava o Kosmetu. Ovaj sramni cin vise govori o licnosti g. Drnovseka nego o stavu dr. Zorana Djindjica; ciji stav je po koji put izvucen iz konteksta. Zapravo je pokojni premijer taj koji je pokrenuo pitanje statusa Kosmeta sa mrtve tacke u periodu pred atentat, zapadni politicari su zbog njegove sposobnosti zabrinuli da ishod pregovora nije tek tako programiran kako se veruje, nazalost dogodio se 12. mart 2003, tu je sve propalo a moze se samo zamisliti kako bi ti pregovori tekli da nam je premijer ziv.....njegova pregovaracka sposobnost je neuporediva i ceo ovaj Kostunicin i Tadicev sastav pada u senku. G. Drnovseku samo savet da mu nije potreban alibi pokojnog srpskog premijera ako sebe smatra sposobnim politicarem jedne prosperitetne drzave. Sto se Kosmeta tice, racunica je vrlo jednostavna, sta ce nam suverenitet nad tom drzavom u kojoj gradjani nece biti poreski obveznici Srbije u praksi i koju ce na svojoj grbaci opet da vukljaju poreski obveznici Srbije, zna se na kom se mestu ljubav kupuje.....

Diplomata

pre 18 godina

Kako god uzmete Kosovo nikad nece biti deo Srbije cak i da je formalno na papiru tamo.Secam se da je cak i za vreme Slobe Kosovo imalo de facto nezavisnost na terenu da Albanci nisu morali placati stuju jer postar nije mogao priviriti tamo da naplati racun.Deca nisu bila prijavljivana.Postajala su mesta gde drzavna milicija nije krocila i po 30 godina.Drzavni organi Srbije nisu funkcionisali u barem 65% teritorije Kosova.
Jedan drug koji je sluzio vojsku u Prizrenu opisao mi je da se osecao kao u stranoj drzavi Turskoj recimo.Molio je da ga puste kuci sto pre makar pesacio do Novog sada gol golcat.Mislim da to govori nesto.
Ovo sto sam nabrojao je samo vrh ledenog brega.Kako mislite da Albanci budu subjeakt republike Srbije?Da cirkulisu Srbijom kad je poznato da je nasa milicija jako diskrimatorska prema njima.Pogotovo sad posle rata.Kako mislite da ce Srpski policijac blagonaklono gledati Albanca koji se seta Srbijom("svojom zemljom")od sta ja znam 40-50 godina bez da pomisli "da li je ovaj taj sto je pucao na mene i moje kolege 1998/99?Znam za slucaj kad je Albanac na Madjarskoj granici bio isprebijan i sav novac mu je bio oduzet samozato sto je Albanac.Nije bio tretiran kao gradjanin Jugoslavije vec kao "siptar".Da li nam trebaju nove tenzije takvog tipa?Da li smo spremni imati Albance na srpskim granicama kao miliciju?I koji ce Albanac prihvatiti da obuce srpsku uniformu?Sto kaze Svilanovic "mozda ali nisam siguran".
To je krucijalno pitanje cak i da Kosovo ostane u Srbiji kako ce Albanci biti istinski gradjani te zemlje a da ih ne povredimo a i da oni ne povrede nas?

poznavalac

pre 18 godina

PREmda se zalazem da Kosovo ostane u Srbiji, makar formalno, zbog trauma i nekih drugih posledica koje bi ovaj narod ovde preziveo ako Kosovo dobije bezuslovnu nezavisnost i mi bas sve izgubimo, mislim da je za nas najbolje resenje da se tako i desi, gledajuci sirok aspekt dogadjanja. I da nam ga vrate sutra ne znam sta bi radili tamo? Opet bi imali na grbaci dva miliona uglavnom neradnika i preprodavaca svega i svacega, opet bi morali da saljemo tamo pa barem 50.000 dobro obucenih vojnika i policijaca, opet sabotaze, ratovanja, rizik od medjunarodne zajednice koja nas ne podnosi nikako, ne vezano ko vlada ovde. CEna koju bi platili da se tako nesto i desi je previsoka. Mislim da Slovenija zapravo i govori stavove delova EU, a najvise zbog cinjenice da ako Kosovo dobije nezavisnot stvaraju se realne sanse da ona vrate stotine hiljada albanskih izbeglica iz EU nazad. Ako ostane u Srbiji imace novi talas a mislim da im je dosta i kada vide njih trojicu. Tako da se Srbija sa Kosovom nalazi u jednom corsokaku i tesko je puvuci pravi potez. Svaka zemlja treba i ima istorijska i moralna prava da se bori za svoju teritoriju ali sa druge strane svaka normalna zemlja nije ista kao Srbija i nije davala tolika prva nacionalnim manjinama kao Srbija, niti je imala vladare kao Srbija. DA ne pricam tu nesrecu sto nam je Labanija susedna zemlja i sto bas Albanci naseljavaju Kosovo. Tako da kako god okrenemo bice gadno. Po meni je najbolje da dobro prodamo Kosovo, da nam otpisu dugove, da preselimo sve te Srbe odande ovamo, da im omogcimo da normalno nastave da zive, da dobijemo zastitu kulturnih i itorijskih bastina tamo i da se svi kolektivno orpostimo od Kosovoa jednom za svagda. A da usput pravimo jaku drzavu gde nam se vise takve stvari nece desavati. I anravno, najbitnija stvar je da ekonomski postanemo jaka drzava, sa normalnim zakonima i normalnom vlascu. Onda ce nas svi voleti i svi ce htetid a se sa nama udruzuju a ne razdruzuju.

MILOŠ-SLOVENIJA

pre 18 godina

moji prijatelji slovenci su ogorčeni janezovom politikom jer se boje da ne pokvari sve ono što se je stvorilo dobro u odnosima običnnih dobrih ljudi zadnjih godina.ni sami ne znaju kud se on gura kad se zna koja je njegova pozicija i realna moć čak i u balkanskim okvirima.neka on proba nešto oko koroške,istre,piranskog zaliva i neka se ne meša u kosovo jer postoje i pametniji i jači i neka albanci ne misle da ih on "pomaže" što ih voli i da je bolje da se mi sami dogovorimo jer mi ćemo živjeti zajedno i jedni pored drugih i svako ovako mešanje je i protv nas i protiv iskrenosti prema albanskom narodu jer poznam dobro prilike u sloveniji i sigurno sam bolji prijatelj kosovarima od drnovšeka,samo je stvar u tome što ja znam da uopšte nije bitan naziv nove tvorevine za kosovo čime zavaravaju albanski narod već je bitan sadržaj nove opcije koja bi bila prihvatljiva za sve da bi konačno obezbedili miran i bolji život sebi i svojoj deci.najbolji dokaz za ovo je rušenje stare nam zajedničke države i stvaranja novih u kojima sada znamo svi lošije živimo i imamo manje prava nego pre.pružimo jedni drugima iskreno ruke i idemo napred,moja je ruka bila uvek iskreno ispružena i meni ne treba mentor janez a mislim da i albancima neiskrenost ne nosi ništa dobro,imaju svoju glavu i priliku.

joker

pre 18 godina

mnogi danas odjednom i naprasno svojataju "raznorazne izjave" pokojnog djindjica!! neko da bi se sakrio iza njih,neko da bi ga prozvao zbog istih,ali drnovsek mu je onako bezobrazno "gurnuo"ovako nesto u usta,sto sam siguran djindjic nikada nije izjavio!!koliko njegova jeste,moja je da nije!!a nemamo dokaza ni jedan ni drugi!!! drnovsek se mnogo razgalamio,(da ne kazem nesto gore) i strasno me interesuje zasto i otkuda tolika pristrasnost albanskoj opciji,verziji,stilu i nacinu!!??odakle li taj vetar duva!!!????odakle god....i drnovsek ce pred svetog petra kad tad,pa me interesuje kako ce da se "pravda i vadi" na samrtnoj postelji!!?jadnicak!!

well

pre 18 godina

Grdno se varate ako verujete da se Srpske vlasti bore za Kosovo zvog nekih "istorijskih" razloga...U pitanju je naravno ekonomija, sirovine itd...Samo je lakse zamagliti oci narodu prozivanjem na "kolevku srpskog naroda"...Pozivati se na boj na Kosovu 1389...
Setite se samo ko je branio danasnji Beograd (Fehervár) od turaka....

acafaca75

pre 18 godina

Ne brinite se tako e medjunarodna zajednica dala drzavu Izraelu pa je Palestinci polako vracaju. Tako ce mo i mi nadam se mnogo mirnije. A to da li je kosovo kamen oko vrata to nek se ne brine Janez svako nosi svoju muku pa ce mo mi i nasu. Posle raspada EU 20.. Koruska nece biti deo Slovenije....

M.S. Mraovic

pre 18 godina

Predlazem da se Kosovo prikljuci ka Sloveniji, Drnovsek postane Pretsednik, mozda bi bilo mnogo bolje nego sto je sadasnji Pretsednik Dr.Rugova. Ili, bilo bi najbolje da Drnovsek vrati sve one proterane iz Slovenije -otpisane gradjane i bavi se samo svojom zemljom a ne tudjom.

Nemanja011

pre 18 godina

Ovo postaje sve neukusnije i neukusnije... Polako pocinje da podseca na "Only fools and horses" (Mucke) gde DelBoy svaki put kada nesto trazi od Rodnija pocinje sa "Mama mi je na samrti rekla da ...".
Sada svi redom traze pokrice za svoje izjave i stavove u pokojnom premijeru i onome sto im je on "rekao". Svi do reda od najblizih saradnika poput Cede i Bebe, preko pijacnih ministara poput Velje Ilica do, kao sto vidimo, najvisih funkcionera stranih drzava poput g. Drnovseka. Nije li to u najmanju ruku licemerno, traziti pokrice za svoje stavove u pokojnom premijeru i onome za sta nikada necemo znati da li je zaista rekao i kako je rekao. Ja sutra mogu da kazem da, eto, nije lose ubijati decu po ulici i da mi je bas sam Djindjic jendom prilikom to napomenuo u svetlu nekog bivseg slicnog dogadjaja.
Aman ljudi, covek je bio mnogo toga i opet falilo mu je dosta toga, mogli smo da ga podrzavamo ili da se ne slazemo sa njim ali da ga na ovaj najpokvareniji nacin (zlo)upotrebljavamo zarad svog politikanstva i justifikacije sopstvenih reci, to neka je na cast svima koji to rade a sve ih je vise.

dragan

pre 18 godina

svi imaju pravo da iznose svoje stavove, da li je to Drnovsek ili bilo ko. A oni kojima se takvi komentari ne dopadaju, treba da iznesu svoje argumentovano misljenje, a ne da vredjaju.
Dragan, BGD

Lejo

pre 18 godina

Jest' sad svaka susa moz' da prica kako mu je Zoran Djindjic, dok je bio ziv, rekao u poverenju ovo ili ono...Ma dajte molim vas ostavite pokojnika na miru vec jednom!!!

Dragan

pre 18 godina

Ovo pozivanje na Đinđića je prevršilo svaku meru. Ovde se osuđuju i neki koji su mu stvarno bili bliski saradnici i pozivaju se na njega, a sad se veruje nekom janezu. Kako ga nije sramota! Baš se Đinđić njemu poveravao, nema pametnija posla, još će da kaže da mu je neki rod! A sve i da se Đinđić zalagao za nezavisno Kosovo, pa šta. Zašto se sada neki janez poziva na to? Jer on smatra da sve što Đinđić kaže treba da bude tako? Đinđić je rekao i da treba brzo da uđemo u EU, pa ne vidim da su se oni polomili da nas prime tamo! Što janez ne kaže kolegama u EU da je Đinđić rekao da Srbija mora da uđe u EU do 2007, i da se to ispuni, pošto mu je jako stalo do Đinđićevog mišljenja.
A ljudi koji ovde pišu gluposti o tome kako to liči na Đinđića, kako je to njegov pragmatizam...nemaju nikakvo pravo da ocenjuju to jer NE ZNAJU šta je bila njegova strategija. I zato se suzdržite od takvih komentara, molim vas!

Mali Moma

pre 18 godina

Zasto da se ne poziva na Djindjica? Neke stranke (DS, LDP) celu svoju politiku baziraju na sopstvenoj interpretaciji Djindjica, dok pljuju svakog drugog ko Djindjica spomene. Ocekivano je da i Drnovsek uzme deo kolaca.

Uzas!

pre 18 godina

Strasno je pripisivati nesto nekome ko je svirepo ustreljen, a cije su ubice slobodne i jos uvek odlucuju o politickoj buducnosti ove zemlje.
Drugo, Kosovo nije i nece biti drzava jer, za sada, MZ ne odgovara konacno resavanje velikoalbanskog pitanja. Kosovo je vojna baza i poligon. Potpuno se slazem da su nedela nad albanskim zivljem izvrsavana i da ni za to nije bilo prave kazne, ali se isto tako sa gnusanjem prisecam sta se i kako desavalo sa ljudima ciji su KiM kuca, a koji su ne-Albanci. Na zalost, u vremenu politickog globalizma cije je znacenje prevedeno u jednu jedinu rec-Jedina Preostala Super Sila, svi smo mi na puskometu slucajno zalutalih metaka onih koji ce se slobodno kretati po ovoj, najvecoj na svetu, vojnoj bazi.

Victor

pre 18 godina

Sta mr. Drnovsek misli i govori to je sporedno,a da govori da je Milosevic izgubio Kosovo,to je totalno glupo,prvo,Kosovo nije Milosevicevo pa da je izgubio,Kosovo je Srpsko i u okviru Srbije,prema tome trebalo bi i da ostane tako..Ako neko otima tudje teritorije,onda se zna da ce doci vreme da se iste vrate,sto znaci najbolje da se dogovorimo sta cemo i kako cemo zajedno sa Albancima,a ne da dajemo,prodajemo ili poklanjamo,ali ako nam i uzmu docice dan da se to isto vrati,verujte mi ....Victor

n. n.

pre 18 godina

Kako ga nije sramota da kaze kako je gospodin Djindjic nesto rekao, kada gospodina Djindjica nema vise medju nama pa da potvrdi ili odbaci kao neistinito to sto Drnovsek izgovara!!! Neka nas vec jednom taj Janez ostavi na miru jer totalno je nebitan u celoj ovoj stvari kao sto je nebitan u EU i svim otalim bitnim organizacijama! Nikada manjeg coveka i vecih govora i izjava!!! Valjda je to uvek tako. Kompleksi...

Scepanmali

pre 18 godina

Ova Drnovsek moze lepo da pojede fritirana govna. Ako se odreknemo Kosmeta, onda mozemo takodje da se odreknemo od nase istorije i od srpstva. Boj na Kosovu 1389 godine je onda bio totalno bez veze, Sveti Knez Lazar je bez veze izgubio glavu. Zar hocete to da dozvolite? Koja bre realna slika. To je totalna nepravda. Etnicko ciscenje prema srpskom narodu je ucinjeno 1999 godine od Zapada i albanskih terorista. Nedajem moj Kosmet!!!

Rufi

pre 18 godina

Pozdravljam sve učesnike ove lepe i(barem ja tako mislim)jedne jedine demokratske srbske internet strane B92.Ja se čudim još koliko primitivni misli ima još.Kosovo je otišloi tu je jedna velika taćka.Ćudi me kao prvo zašto ne tražite od vaši politićara da se bave više socjalnom politikom srbije da se okrenu unutrašnim problemima koje ih ima dosta.Ja mislim da i ova garnitura političara je samo nastavak Miloševičeve politike samo drugo pakovanje.Kako se narod nije već naućio napamet vic o Kosovu.Svi koji dolaze na vlast došli su u ime Kosova asramno su otišli,da li se pitate zašto albanci ne vole da budu u srbsku državu,a to ne vole sada i crnogorci zašto....zato što skoro dva miljona albanaca je prošlo kroz pendrek srbske policije,petnaesthiljada ubijeno ako to nekome ništa ne znači .....Okrenite se sebi bolje da budemo komšije jer vreme bratsva i jedinstva otišlo.Sad je vreme da mi albanci dokažemo kako umemo da pazimo na ne albansku manjinu na kosovo,ako to ne uspemo onda stvarno nismo za smostalnu državu..Rufi

Ivan

pre 18 godina

Kad ga pomenu Tadić ili Koštunica nekako i razumem, sitne duše, gledaju da ućare koliko mogu, ali ovaj, pa šta će mu to? Ako si već rešio da o Kosovu govoriš onako nepozvan, ostavi makar mrtve na miru.

Mladen

pre 18 godina

G. Drnovsek je neverovatno neodgovoran politicar. Svesno uvlaciti mrtvog coveka u dnevno politicku pricu jer naravno nista ne moze da kaze..... uzas

Mali_Jo

pre 18 godina

Največa vrijednost modernog svijeta su informacije. Svi se bore da što prije dodju do njih, jer na njima mogu graditi uspješne projekte, koristi i bolju budućnost. Jedino se izgleda Srbima ne čini, da su informacije važne. Zašto? Zato što misle da su te informacije za Srbe štetne. Iako se doista na prvi pogled tako čini, i to nije istina! I za Srbiju i za Srbe bi bilo dobro, da prestanu svojatati i manipulirati s Kosovom i sa RS u BiH. Neka ta agresivna politika več jednom prestane - za bolju budučnost svih! PA TO VAM DRNOVŠEK GOVORI!

Vlada, NL

pre 18 godina

Ovo je kao kada se Velja Ilic poziva na Djindjica. Nema sanse da bi Djindjic inace vrlo pazliv politicar otisao kod Drndouseka i njemu rekao "ej ne treba mi". Djindjic je u sebi mozda i imao stav koji je slican tome, al' ga na glas nikada ne bi rekao - ili barem ne nekom 3 tj. drugom, pogotovu ako je taj drugi dirketni zagovornik svih antisrpskih intervencija. Svi mi razmisljamo "ma ne treba mi" ali svi mi hocemo "ogradu prema tome sto nam ne treba". A to nemoze - Evropa nedaje. E, ako nemoze ograda onda nista nema za dzabe, tj. nije da nam ne treba...

Zorica

pre 18 godina

Realnost nije uvek ruzicasta. "Skuvali smo ribe". Pa nek cenu plate oni sto su se sladili corbom, a mi ih kaznimo ili pomilujmo, al ajdemo dalje, ajdemo brze. Sto pre to razumemo cena placanja "nase gluposti" bice manja. I ovako, i do sad, vec smo puno platili. Ja nemam dece za razbacivanje, ja nemam godina za procardavanje, ja nemam vise snage za ponavljanje. SOS!

Biker

pre 18 godina

Djindjic je bio 20 godina ispred ogromne vecine Srba! Zato je i ubijen. Nismo mu dali priliku da od ove banana republike napravi modernu evropsku drzavu.

Vido'je

pre 18 godina

Pokojni premijer (neka mu je laka zemlja i neka mi oprosti na ovoj upadici) mi je rekao da meni kao zasluznoj osobi treba da se da vila na Dedinju i milion Evra. Ja sad ocekujem da se to i ispuni. Sta cekate? Ja hocu tu vilu i pare. Alo, da li me cujete?
Sta ne verujete? Ma kad vam kazem. Proverite!!!!!

p.s. Prljavo da ne moze da bude prljavije. Maske kad tad spadnu.

renesansa

pre 18 godina

Gospodin Drnovsek je apsolutno u pravu, sta da radimo s Kosovom? Jos vise je u pravu da li aktuelna politicka vrhuska u Srbiji zaista ima pravo na postojanje. Ipak su ideje te politike samo nastavak onoga sto je Milosevic zapoceo. Retrogardne i mitomanske, one nisu za coveka u 21 veku.
Mi moramo raditi na opismenjavanju i na budjenju srpskog puka koji je zaspao slusajuci price o kosovskom i inim bojevima iz proslosti.

Milica

pre 18 godina

Drnovsek bi pre mogao da se pozove na Milosevica jer je sa njim proveo duplo vise vremena u predratnom vremenu dok su bili u istoj Komunistickoj partiji.

de_ya_n, BG

pre 18 godina

Mozda je pokojni premijer Djindjic tako nesto i rekao, ali se sigurno nije zalagao sa nezavisnos Kosova. To da je Kosovo vec sada "mitski kamen oko vrata Srbije", potpuno je jasno, tako da ne vidim nista cudno u toj premijerovoj izjavi (ako je g. Djindjic uopste to i izjavio).
Ono sto je cudno, jeste da g. Drnovsek kao predsednik Slovenije iznosi stavove koji nisu zvanicna politika Vlade te republike ili EU cija je Slovenija clanica.
U svakom slucaju, to da li ce Kosovo biti nezavisno ili "zavisno" odlucice Srbi, Albanci i Medjunarodna zajednica, a ne g. Drnovsek!

halo??

pre 18 godina

Pa sto to briga tog drnovseka sto je hteo Djondjic i sto mece svoj nos tamo gde mu mesto nije. Ovaj gospodin se zabrinuo za Kosovo kao da je i sam rodjen na njemu. Daj oladi malo covece i pusti nas da resimo ovo pitanje.

Marko

pre 18 godina

Dobro, neka bude Kosovo nezavisno. Međutim, posle proglašenja nezavisnosti, svi oni koji su to zagovarali snosiće "posledice" za događanja posle toga... Solana je lepo rekao kako bi to bilo skupo plaćeno... Mislite o tome...

adam

pre 18 godina

Ovo jeste prilicno realna i jasna slika. I samog Djindjica i njegovog razmisljanja i realnosti kao takve. Vecina uracunjivih gradjana Srbije ima stav uskladjen sa ovim tezama da bi za nas bilo najgore da Kosovo bude vraceno i prihvata cinjenicu da Srbija nema suvernitet dokle god bude taoc pitanja Kosova. M.Z. danas ne odlucuje dal da Kosovo vrati Srbiji ili ne, to je jasno i odgovor je NE.Danas procenjuju dali je sam Albanski entitet dorastao da bude kakva takva samostalna drzava ili nije. Odgovor je ponovo NE. I trece pitanje od sustinske vaznosti za Srbiju dali je uracunjivi deo njenih gradjana prisutan u njenoj vladi. Odgovor je opet NE.

adam

pre 18 godina

Ovo jeste prilicno realna i jasna slika. I samog Djindjica i njegovog razmisljanja i realnosti kao takve. Vecina uracunjivih gradjana Srbije ima stav uskladjen sa ovim tezama da bi za nas bilo najgore da Kosovo bude vraceno i prihvata cinjenicu da Srbija nema suvernitet dokle god bude taoc pitanja Kosova. M.Z. danas ne odlucuje dal da Kosovo vrati Srbiji ili ne, to je jasno i odgovor je NE.Danas procenjuju dali je sam Albanski entitet dorastao da bude kakva takva samostalna drzava ili nije. Odgovor je ponovo NE. I trece pitanje od sustinske vaznosti za Srbiju dali je uracunjivi deo njenih gradjana prisutan u njenoj vladi. Odgovor je opet NE.

Marko

pre 18 godina

Dobro, neka bude Kosovo nezavisno. Međutim, posle proglašenja nezavisnosti, svi oni koji su to zagovarali snosiće "posledice" za događanja posle toga... Solana je lepo rekao kako bi to bilo skupo plaćeno... Mislite o tome...

de_ya_n, BG

pre 18 godina

Mozda je pokojni premijer Djindjic tako nesto i rekao, ali se sigurno nije zalagao sa nezavisnos Kosova. To da je Kosovo vec sada "mitski kamen oko vrata Srbije", potpuno je jasno, tako da ne vidim nista cudno u toj premijerovoj izjavi (ako je g. Djindjic uopste to i izjavio).
Ono sto je cudno, jeste da g. Drnovsek kao predsednik Slovenije iznosi stavove koji nisu zvanicna politika Vlade te republike ili EU cija je Slovenija clanica.
U svakom slucaju, to da li ce Kosovo biti nezavisno ili "zavisno" odlucice Srbi, Albanci i Medjunarodna zajednica, a ne g. Drnovsek!

renesansa

pre 18 godina

Gospodin Drnovsek je apsolutno u pravu, sta da radimo s Kosovom? Jos vise je u pravu da li aktuelna politicka vrhuska u Srbiji zaista ima pravo na postojanje. Ipak su ideje te politike samo nastavak onoga sto je Milosevic zapoceo. Retrogardne i mitomanske, one nisu za coveka u 21 veku.
Mi moramo raditi na opismenjavanju i na budjenju srpskog puka koji je zaspao slusajuci price o kosovskom i inim bojevima iz proslosti.

halo??

pre 18 godina

Pa sto to briga tog drnovseka sto je hteo Djondjic i sto mece svoj nos tamo gde mu mesto nije. Ovaj gospodin se zabrinuo za Kosovo kao da je i sam rodjen na njemu. Daj oladi malo covece i pusti nas da resimo ovo pitanje.

Milica

pre 18 godina

Drnovsek bi pre mogao da se pozove na Milosevica jer je sa njim proveo duplo vise vremena u predratnom vremenu dok su bili u istoj Komunistickoj partiji.

Vido'je

pre 18 godina

Pokojni premijer (neka mu je laka zemlja i neka mi oprosti na ovoj upadici) mi je rekao da meni kao zasluznoj osobi treba da se da vila na Dedinju i milion Evra. Ja sad ocekujem da se to i ispuni. Sta cekate? Ja hocu tu vilu i pare. Alo, da li me cujete?
Sta ne verujete? Ma kad vam kazem. Proverite!!!!!

p.s. Prljavo da ne moze da bude prljavije. Maske kad tad spadnu.

Zorica

pre 18 godina

Realnost nije uvek ruzicasta. "Skuvali smo ribe". Pa nek cenu plate oni sto su se sladili corbom, a mi ih kaznimo ili pomilujmo, al ajdemo dalje, ajdemo brze. Sto pre to razumemo cena placanja "nase gluposti" bice manja. I ovako, i do sad, vec smo puno platili. Ja nemam dece za razbacivanje, ja nemam godina za procardavanje, ja nemam vise snage za ponavljanje. SOS!

Biker

pre 18 godina

Djindjic je bio 20 godina ispred ogromne vecine Srba! Zato je i ubijen. Nismo mu dali priliku da od ove banana republike napravi modernu evropsku drzavu.

Vlada, NL

pre 18 godina

Ovo je kao kada se Velja Ilic poziva na Djindjica. Nema sanse da bi Djindjic inace vrlo pazliv politicar otisao kod Drndouseka i njemu rekao "ej ne treba mi". Djindjic je u sebi mozda i imao stav koji je slican tome, al' ga na glas nikada ne bi rekao - ili barem ne nekom 3 tj. drugom, pogotovu ako je taj drugi dirketni zagovornik svih antisrpskih intervencija. Svi mi razmisljamo "ma ne treba mi" ali svi mi hocemo "ogradu prema tome sto nam ne treba". A to nemoze - Evropa nedaje. E, ako nemoze ograda onda nista nema za dzabe, tj. nije da nam ne treba...

Mali_Jo

pre 18 godina

Največa vrijednost modernog svijeta su informacije. Svi se bore da što prije dodju do njih, jer na njima mogu graditi uspješne projekte, koristi i bolju budućnost. Jedino se izgleda Srbima ne čini, da su informacije važne. Zašto? Zato što misle da su te informacije za Srbe štetne. Iako se doista na prvi pogled tako čini, i to nije istina! I za Srbiju i za Srbe bi bilo dobro, da prestanu svojatati i manipulirati s Kosovom i sa RS u BiH. Neka ta agresivna politika več jednom prestane - za bolju budučnost svih! PA TO VAM DRNOVŠEK GOVORI!

Ivan

pre 18 godina

Kad ga pomenu Tadić ili Koštunica nekako i razumem, sitne duše, gledaju da ućare koliko mogu, ali ovaj, pa šta će mu to? Ako si već rešio da o Kosovu govoriš onako nepozvan, ostavi makar mrtve na miru.

Mladen

pre 18 godina

G. Drnovsek je neverovatno neodgovoran politicar. Svesno uvlaciti mrtvog coveka u dnevno politicku pricu jer naravno nista ne moze da kaze..... uzas

Rufi

pre 18 godina

Pozdravljam sve učesnike ove lepe i(barem ja tako mislim)jedne jedine demokratske srbske internet strane B92.Ja se čudim još koliko primitivni misli ima još.Kosovo je otišloi tu je jedna velika taćka.Ćudi me kao prvo zašto ne tražite od vaši politićara da se bave više socjalnom politikom srbije da se okrenu unutrašnim problemima koje ih ima dosta.Ja mislim da i ova garnitura političara je samo nastavak Miloševičeve politike samo drugo pakovanje.Kako se narod nije već naućio napamet vic o Kosovu.Svi koji dolaze na vlast došli su u ime Kosova asramno su otišli,da li se pitate zašto albanci ne vole da budu u srbsku državu,a to ne vole sada i crnogorci zašto....zato što skoro dva miljona albanaca je prošlo kroz pendrek srbske policije,petnaesthiljada ubijeno ako to nekome ništa ne znači .....Okrenite se sebi bolje da budemo komšije jer vreme bratsva i jedinstva otišlo.Sad je vreme da mi albanci dokažemo kako umemo da pazimo na ne albansku manjinu na kosovo,ako to ne uspemo onda stvarno nismo za smostalnu državu..Rufi

Uzas!

pre 18 godina

Strasno je pripisivati nesto nekome ko je svirepo ustreljen, a cije su ubice slobodne i jos uvek odlucuju o politickoj buducnosti ove zemlje.
Drugo, Kosovo nije i nece biti drzava jer, za sada, MZ ne odgovara konacno resavanje velikoalbanskog pitanja. Kosovo je vojna baza i poligon. Potpuno se slazem da su nedela nad albanskim zivljem izvrsavana i da ni za to nije bilo prave kazne, ali se isto tako sa gnusanjem prisecam sta se i kako desavalo sa ljudima ciji su KiM kuca, a koji su ne-Albanci. Na zalost, u vremenu politickog globalizma cije je znacenje prevedeno u jednu jedinu rec-Jedina Preostala Super Sila, svi smo mi na puskometu slucajno zalutalih metaka onih koji ce se slobodno kretati po ovoj, najvecoj na svetu, vojnoj bazi.

n. n.

pre 18 godina

Kako ga nije sramota da kaze kako je gospodin Djindjic nesto rekao, kada gospodina Djindjica nema vise medju nama pa da potvrdi ili odbaci kao neistinito to sto Drnovsek izgovara!!! Neka nas vec jednom taj Janez ostavi na miru jer totalno je nebitan u celoj ovoj stvari kao sto je nebitan u EU i svim otalim bitnim organizacijama! Nikada manjeg coveka i vecih govora i izjava!!! Valjda je to uvek tako. Kompleksi...

Victor

pre 18 godina

Sta mr. Drnovsek misli i govori to je sporedno,a da govori da je Milosevic izgubio Kosovo,to je totalno glupo,prvo,Kosovo nije Milosevicevo pa da je izgubio,Kosovo je Srpsko i u okviru Srbije,prema tome trebalo bi i da ostane tako..Ako neko otima tudje teritorije,onda se zna da ce doci vreme da se iste vrate,sto znaci najbolje da se dogovorimo sta cemo i kako cemo zajedno sa Albancima,a ne da dajemo,prodajemo ili poklanjamo,ali ako nam i uzmu docice dan da se to isto vrati,verujte mi ....Victor

Scepanmali

pre 18 godina

Ova Drnovsek moze lepo da pojede fritirana govna. Ako se odreknemo Kosmeta, onda mozemo takodje da se odreknemo od nase istorije i od srpstva. Boj na Kosovu 1389 godine je onda bio totalno bez veze, Sveti Knez Lazar je bez veze izgubio glavu. Zar hocete to da dozvolite? Koja bre realna slika. To je totalna nepravda. Etnicko ciscenje prema srpskom narodu je ucinjeno 1999 godine od Zapada i albanskih terorista. Nedajem moj Kosmet!!!

Dragan

pre 18 godina

Ovo pozivanje na Đinđića je prevršilo svaku meru. Ovde se osuđuju i neki koji su mu stvarno bili bliski saradnici i pozivaju se na njega, a sad se veruje nekom janezu. Kako ga nije sramota! Baš se Đinđić njemu poveravao, nema pametnija posla, još će da kaže da mu je neki rod! A sve i da se Đinđić zalagao za nezavisno Kosovo, pa šta. Zašto se sada neki janez poziva na to? Jer on smatra da sve što Đinđić kaže treba da bude tako? Đinđić je rekao i da treba brzo da uđemo u EU, pa ne vidim da su se oni polomili da nas prime tamo! Što janez ne kaže kolegama u EU da je Đinđić rekao da Srbija mora da uđe u EU do 2007, i da se to ispuni, pošto mu je jako stalo do Đinđićevog mišljenja.
A ljudi koji ovde pišu gluposti o tome kako to liči na Đinđića, kako je to njegov pragmatizam...nemaju nikakvo pravo da ocenjuju to jer NE ZNAJU šta je bila njegova strategija. I zato se suzdržite od takvih komentara, molim vas!

Mali Moma

pre 18 godina

Zasto da se ne poziva na Djindjica? Neke stranke (DS, LDP) celu svoju politiku baziraju na sopstvenoj interpretaciji Djindjica, dok pljuju svakog drugog ko Djindjica spomene. Ocekivano je da i Drnovsek uzme deo kolaca.

Nemanja011

pre 18 godina

Ovo postaje sve neukusnije i neukusnije... Polako pocinje da podseca na "Only fools and horses" (Mucke) gde DelBoy svaki put kada nesto trazi od Rodnija pocinje sa "Mama mi je na samrti rekla da ...".
Sada svi redom traze pokrice za svoje izjave i stavove u pokojnom premijeru i onome sto im je on "rekao". Svi do reda od najblizih saradnika poput Cede i Bebe, preko pijacnih ministara poput Velje Ilica do, kao sto vidimo, najvisih funkcionera stranih drzava poput g. Drnovseka. Nije li to u najmanju ruku licemerno, traziti pokrice za svoje stavove u pokojnom premijeru i onome za sta nikada necemo znati da li je zaista rekao i kako je rekao. Ja sutra mogu da kazem da, eto, nije lose ubijati decu po ulici i da mi je bas sam Djindjic jendom prilikom to napomenuo u svetlu nekog bivseg slicnog dogadjaja.
Aman ljudi, covek je bio mnogo toga i opet falilo mu je dosta toga, mogli smo da ga podrzavamo ili da se ne slazemo sa njim ali da ga na ovaj najpokvareniji nacin (zlo)upotrebljavamo zarad svog politikanstva i justifikacije sopstvenih reci, to neka je na cast svima koji to rade a sve ih je vise.

Lejo

pre 18 godina

Jest' sad svaka susa moz' da prica kako mu je Zoran Djindjic, dok je bio ziv, rekao u poverenju ovo ili ono...Ma dajte molim vas ostavite pokojnika na miru vec jednom!!!

dragan

pre 18 godina

svi imaju pravo da iznose svoje stavove, da li je to Drnovsek ili bilo ko. A oni kojima se takvi komentari ne dopadaju, treba da iznesu svoje argumentovano misljenje, a ne da vredjaju.
Dragan, BGD

M.S. Mraovic

pre 18 godina

Predlazem da se Kosovo prikljuci ka Sloveniji, Drnovsek postane Pretsednik, mozda bi bilo mnogo bolje nego sto je sadasnji Pretsednik Dr.Rugova. Ili, bilo bi najbolje da Drnovsek vrati sve one proterane iz Slovenije -otpisane gradjane i bavi se samo svojom zemljom a ne tudjom.

acafaca75

pre 18 godina

Ne brinite se tako e medjunarodna zajednica dala drzavu Izraelu pa je Palestinci polako vracaju. Tako ce mo i mi nadam se mnogo mirnije. A to da li je kosovo kamen oko vrata to nek se ne brine Janez svako nosi svoju muku pa ce mo mi i nasu. Posle raspada EU 20.. Koruska nece biti deo Slovenije....

well

pre 18 godina

Grdno se varate ako verujete da se Srpske vlasti bore za Kosovo zvog nekih "istorijskih" razloga...U pitanju je naravno ekonomija, sirovine itd...Samo je lakse zamagliti oci narodu prozivanjem na "kolevku srpskog naroda"...Pozivati se na boj na Kosovu 1389...
Setite se samo ko je branio danasnji Beograd (Fehervár) od turaka....

joker

pre 18 godina

mnogi danas odjednom i naprasno svojataju "raznorazne izjave" pokojnog djindjica!! neko da bi se sakrio iza njih,neko da bi ga prozvao zbog istih,ali drnovsek mu je onako bezobrazno "gurnuo"ovako nesto u usta,sto sam siguran djindjic nikada nije izjavio!!koliko njegova jeste,moja je da nije!!a nemamo dokaza ni jedan ni drugi!!! drnovsek se mnogo razgalamio,(da ne kazem nesto gore) i strasno me interesuje zasto i otkuda tolika pristrasnost albanskoj opciji,verziji,stilu i nacinu!!??odakle li taj vetar duva!!!????odakle god....i drnovsek ce pred svetog petra kad tad,pa me interesuje kako ce da se "pravda i vadi" na samrtnoj postelji!!?jadnicak!!

Diplomata

pre 18 godina

Kako god uzmete Kosovo nikad nece biti deo Srbije cak i da je formalno na papiru tamo.Secam se da je cak i za vreme Slobe Kosovo imalo de facto nezavisnost na terenu da Albanci nisu morali placati stuju jer postar nije mogao priviriti tamo da naplati racun.Deca nisu bila prijavljivana.Postajala su mesta gde drzavna milicija nije krocila i po 30 godina.Drzavni organi Srbije nisu funkcionisali u barem 65% teritorije Kosova.
Jedan drug koji je sluzio vojsku u Prizrenu opisao mi je da se osecao kao u stranoj drzavi Turskoj recimo.Molio je da ga puste kuci sto pre makar pesacio do Novog sada gol golcat.Mislim da to govori nesto.
Ovo sto sam nabrojao je samo vrh ledenog brega.Kako mislite da Albanci budu subjeakt republike Srbije?Da cirkulisu Srbijom kad je poznato da je nasa milicija jako diskrimatorska prema njima.Pogotovo sad posle rata.Kako mislite da ce Srpski policijac blagonaklono gledati Albanca koji se seta Srbijom("svojom zemljom")od sta ja znam 40-50 godina bez da pomisli "da li je ovaj taj sto je pucao na mene i moje kolege 1998/99?Znam za slucaj kad je Albanac na Madjarskoj granici bio isprebijan i sav novac mu je bio oduzet samozato sto je Albanac.Nije bio tretiran kao gradjanin Jugoslavije vec kao "siptar".Da li nam trebaju nove tenzije takvog tipa?Da li smo spremni imati Albance na srpskim granicama kao miliciju?I koji ce Albanac prihvatiti da obuce srpsku uniformu?Sto kaze Svilanovic "mozda ali nisam siguran".
To je krucijalno pitanje cak i da Kosovo ostane u Srbiji kako ce Albanci biti istinski gradjani te zemlje a da ih ne povredimo a i da oni ne povrede nas?

MILOŠ-SLOVENIJA

pre 18 godina

moji prijatelji slovenci su ogorčeni janezovom politikom jer se boje da ne pokvari sve ono što se je stvorilo dobro u odnosima običnnih dobrih ljudi zadnjih godina.ni sami ne znaju kud se on gura kad se zna koja je njegova pozicija i realna moć čak i u balkanskim okvirima.neka on proba nešto oko koroške,istre,piranskog zaliva i neka se ne meša u kosovo jer postoje i pametniji i jači i neka albanci ne misle da ih on "pomaže" što ih voli i da je bolje da se mi sami dogovorimo jer mi ćemo živjeti zajedno i jedni pored drugih i svako ovako mešanje je i protv nas i protiv iskrenosti prema albanskom narodu jer poznam dobro prilike u sloveniji i sigurno sam bolji prijatelj kosovarima od drnovšeka,samo je stvar u tome što ja znam da uopšte nije bitan naziv nove tvorevine za kosovo čime zavaravaju albanski narod već je bitan sadržaj nove opcije koja bi bila prihvatljiva za sve da bi konačno obezbedili miran i bolji život sebi i svojoj deci.najbolji dokaz za ovo je rušenje stare nam zajedničke države i stvaranja novih u kojima sada znamo svi lošije živimo i imamo manje prava nego pre.pružimo jedni drugima iskreno ruke i idemo napred,moja je ruka bila uvek iskreno ispružena i meni ne treba mentor janez a mislim da i albancima neiskrenost ne nosi ništa dobro,imaju svoju glavu i priliku.

poznavalac

pre 18 godina

PREmda se zalazem da Kosovo ostane u Srbiji, makar formalno, zbog trauma i nekih drugih posledica koje bi ovaj narod ovde preziveo ako Kosovo dobije bezuslovnu nezavisnost i mi bas sve izgubimo, mislim da je za nas najbolje resenje da se tako i desi, gledajuci sirok aspekt dogadjanja. I da nam ga vrate sutra ne znam sta bi radili tamo? Opet bi imali na grbaci dva miliona uglavnom neradnika i preprodavaca svega i svacega, opet bi morali da saljemo tamo pa barem 50.000 dobro obucenih vojnika i policijaca, opet sabotaze, ratovanja, rizik od medjunarodne zajednice koja nas ne podnosi nikako, ne vezano ko vlada ovde. CEna koju bi platili da se tako nesto i desi je previsoka. Mislim da Slovenija zapravo i govori stavove delova EU, a najvise zbog cinjenice da ako Kosovo dobije nezavisnot stvaraju se realne sanse da ona vrate stotine hiljada albanskih izbeglica iz EU nazad. Ako ostane u Srbiji imace novi talas a mislim da im je dosta i kada vide njih trojicu. Tako da se Srbija sa Kosovom nalazi u jednom corsokaku i tesko je puvuci pravi potez. Svaka zemlja treba i ima istorijska i moralna prava da se bori za svoju teritoriju ali sa druge strane svaka normalna zemlja nije ista kao Srbija i nije davala tolika prva nacionalnim manjinama kao Srbija, niti je imala vladare kao Srbija. DA ne pricam tu nesrecu sto nam je Labanija susedna zemlja i sto bas Albanci naseljavaju Kosovo. Tako da kako god okrenemo bice gadno. Po meni je najbolje da dobro prodamo Kosovo, da nam otpisu dugove, da preselimo sve te Srbe odande ovamo, da im omogcimo da normalno nastave da zive, da dobijemo zastitu kulturnih i itorijskih bastina tamo i da se svi kolektivno orpostimo od Kosovoa jednom za svagda. A da usput pravimo jaku drzavu gde nam se vise takve stvari nece desavati. I anravno, najbitnija stvar je da ekonomski postanemo jaka drzava, sa normalnim zakonima i normalnom vlascu. Onda ce nas svi voleti i svi ce htetid a se sa nama udruzuju a ne razdruzuju.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

G. Drnovsek za svoj stav ne treba da trazi opravdanje iz delimicnog konteksta izjave pokojnog srpskog premijera dr. Zorana Djindjica; ako se pozoves na neciji stav onda imas pravo da ocekujes potvrdu ili repliku, nijedno ni drugo nije moguce vec ce ostati u sferi spekulacija politickih analiticara i vec po ko zna koji put navijanje vodu na radikalsku zgodu po poznatoj prici kako je eto opet "dokazano" od "saveznika" pokojnog premijera da je ipak "izdajnik" zbog stava o Kosmetu. Ovaj sramni cin vise govori o licnosti g. Drnovseka nego o stavu dr. Zorana Djindjica; ciji stav je po koji put izvucen iz konteksta. Zapravo je pokojni premijer taj koji je pokrenuo pitanje statusa Kosmeta sa mrtve tacke u periodu pred atentat, zapadni politicari su zbog njegove sposobnosti zabrinuli da ishod pregovora nije tek tako programiran kako se veruje, nazalost dogodio se 12. mart 2003, tu je sve propalo a moze se samo zamisliti kako bi ti pregovori tekli da nam je premijer ziv.....njegova pregovaracka sposobnost je neuporediva i ceo ovaj Kostunicin i Tadicev sastav pada u senku. G. Drnovseku samo savet da mu nije potreban alibi pokojnog srpskog premijera ako sebe smatra sposobnim politicarem jedne prosperitetne drzave. Sto se Kosmeta tice, racunica je vrlo jednostavna, sta ce nam suverenitet nad tom drzavom u kojoj gradjani nece biti poreski obveznici Srbije u praksi i koju ce na svojoj grbaci opet da vukljaju poreski obveznici Srbije, zna se na kom se mestu ljubav kupuje.....

adam

pre 18 godina

Ovo jeste prilicno realna i jasna slika. I samog Djindjica i njegovog razmisljanja i realnosti kao takve. Vecina uracunjivih gradjana Srbije ima stav uskladjen sa ovim tezama da bi za nas bilo najgore da Kosovo bude vraceno i prihvata cinjenicu da Srbija nema suvernitet dokle god bude taoc pitanja Kosova. M.Z. danas ne odlucuje dal da Kosovo vrati Srbiji ili ne, to je jasno i odgovor je NE.Danas procenjuju dali je sam Albanski entitet dorastao da bude kakva takva samostalna drzava ili nije. Odgovor je ponovo NE. I trece pitanje od sustinske vaznosti za Srbiju dali je uracunjivi deo njenih gradjana prisutan u njenoj vladi. Odgovor je opet NE.

Marko

pre 18 godina

Dobro, neka bude Kosovo nezavisno. Međutim, posle proglašenja nezavisnosti, svi oni koji su to zagovarali snosiće "posledice" za događanja posle toga... Solana je lepo rekao kako bi to bilo skupo plaćeno... Mislite o tome...

de_ya_n, BG

pre 18 godina

Mozda je pokojni premijer Djindjic tako nesto i rekao, ali se sigurno nije zalagao sa nezavisnos Kosova. To da je Kosovo vec sada "mitski kamen oko vrata Srbije", potpuno je jasno, tako da ne vidim nista cudno u toj premijerovoj izjavi (ako je g. Djindjic uopste to i izjavio).
Ono sto je cudno, jeste da g. Drnovsek kao predsednik Slovenije iznosi stavove koji nisu zvanicna politika Vlade te republike ili EU cija je Slovenija clanica.
U svakom slucaju, to da li ce Kosovo biti nezavisno ili "zavisno" odlucice Srbi, Albanci i Medjunarodna zajednica, a ne g. Drnovsek!

renesansa

pre 18 godina

Gospodin Drnovsek je apsolutno u pravu, sta da radimo s Kosovom? Jos vise je u pravu da li aktuelna politicka vrhuska u Srbiji zaista ima pravo na postojanje. Ipak su ideje te politike samo nastavak onoga sto je Milosevic zapoceo. Retrogardne i mitomanske, one nisu za coveka u 21 veku.
Mi moramo raditi na opismenjavanju i na budjenju srpskog puka koji je zaspao slusajuci price o kosovskom i inim bojevima iz proslosti.

halo??

pre 18 godina

Pa sto to briga tog drnovseka sto je hteo Djondjic i sto mece svoj nos tamo gde mu mesto nije. Ovaj gospodin se zabrinuo za Kosovo kao da je i sam rodjen na njemu. Daj oladi malo covece i pusti nas da resimo ovo pitanje.

Milica

pre 18 godina

Drnovsek bi pre mogao da se pozove na Milosevica jer je sa njim proveo duplo vise vremena u predratnom vremenu dok su bili u istoj Komunistickoj partiji.

Vido'je

pre 18 godina

Pokojni premijer (neka mu je laka zemlja i neka mi oprosti na ovoj upadici) mi je rekao da meni kao zasluznoj osobi treba da se da vila na Dedinju i milion Evra. Ja sad ocekujem da se to i ispuni. Sta cekate? Ja hocu tu vilu i pare. Alo, da li me cujete?
Sta ne verujete? Ma kad vam kazem. Proverite!!!!!

p.s. Prljavo da ne moze da bude prljavije. Maske kad tad spadnu.

Zorica

pre 18 godina

Realnost nije uvek ruzicasta. "Skuvali smo ribe". Pa nek cenu plate oni sto su se sladili corbom, a mi ih kaznimo ili pomilujmo, al ajdemo dalje, ajdemo brze. Sto pre to razumemo cena placanja "nase gluposti" bice manja. I ovako, i do sad, vec smo puno platili. Ja nemam dece za razbacivanje, ja nemam godina za procardavanje, ja nemam vise snage za ponavljanje. SOS!

Biker

pre 18 godina

Djindjic je bio 20 godina ispred ogromne vecine Srba! Zato je i ubijen. Nismo mu dali priliku da od ove banana republike napravi modernu evropsku drzavu.

Vlada, NL

pre 18 godina

Ovo je kao kada se Velja Ilic poziva na Djindjica. Nema sanse da bi Djindjic inace vrlo pazliv politicar otisao kod Drndouseka i njemu rekao "ej ne treba mi". Djindjic je u sebi mozda i imao stav koji je slican tome, al' ga na glas nikada ne bi rekao - ili barem ne nekom 3 tj. drugom, pogotovu ako je taj drugi dirketni zagovornik svih antisrpskih intervencija. Svi mi razmisljamo "ma ne treba mi" ali svi mi hocemo "ogradu prema tome sto nam ne treba". A to nemoze - Evropa nedaje. E, ako nemoze ograda onda nista nema za dzabe, tj. nije da nam ne treba...

Mali_Jo

pre 18 godina

Največa vrijednost modernog svijeta su informacije. Svi se bore da što prije dodju do njih, jer na njima mogu graditi uspješne projekte, koristi i bolju budućnost. Jedino se izgleda Srbima ne čini, da su informacije važne. Zašto? Zato što misle da su te informacije za Srbe štetne. Iako se doista na prvi pogled tako čini, i to nije istina! I za Srbiju i za Srbe bi bilo dobro, da prestanu svojatati i manipulirati s Kosovom i sa RS u BiH. Neka ta agresivna politika več jednom prestane - za bolju budučnost svih! PA TO VAM DRNOVŠEK GOVORI!

Ivan

pre 18 godina

Kad ga pomenu Tadić ili Koštunica nekako i razumem, sitne duše, gledaju da ućare koliko mogu, ali ovaj, pa šta će mu to? Ako si već rešio da o Kosovu govoriš onako nepozvan, ostavi makar mrtve na miru.

Mladen

pre 18 godina

G. Drnovsek je neverovatno neodgovoran politicar. Svesno uvlaciti mrtvog coveka u dnevno politicku pricu jer naravno nista ne moze da kaze..... uzas

Rufi

pre 18 godina

Pozdravljam sve učesnike ove lepe i(barem ja tako mislim)jedne jedine demokratske srbske internet strane B92.Ja se čudim još koliko primitivni misli ima još.Kosovo je otišloi tu je jedna velika taćka.Ćudi me kao prvo zašto ne tražite od vaši politićara da se bave više socjalnom politikom srbije da se okrenu unutrašnim problemima koje ih ima dosta.Ja mislim da i ova garnitura političara je samo nastavak Miloševičeve politike samo drugo pakovanje.Kako se narod nije već naućio napamet vic o Kosovu.Svi koji dolaze na vlast došli su u ime Kosova asramno su otišli,da li se pitate zašto albanci ne vole da budu u srbsku državu,a to ne vole sada i crnogorci zašto....zato što skoro dva miljona albanaca je prošlo kroz pendrek srbske policije,petnaesthiljada ubijeno ako to nekome ništa ne znači .....Okrenite se sebi bolje da budemo komšije jer vreme bratsva i jedinstva otišlo.Sad je vreme da mi albanci dokažemo kako umemo da pazimo na ne albansku manjinu na kosovo,ako to ne uspemo onda stvarno nismo za smostalnu državu..Rufi

Uzas!

pre 18 godina

Strasno je pripisivati nesto nekome ko je svirepo ustreljen, a cije su ubice slobodne i jos uvek odlucuju o politickoj buducnosti ove zemlje.
Drugo, Kosovo nije i nece biti drzava jer, za sada, MZ ne odgovara konacno resavanje velikoalbanskog pitanja. Kosovo je vojna baza i poligon. Potpuno se slazem da su nedela nad albanskim zivljem izvrsavana i da ni za to nije bilo prave kazne, ali se isto tako sa gnusanjem prisecam sta se i kako desavalo sa ljudima ciji su KiM kuca, a koji su ne-Albanci. Na zalost, u vremenu politickog globalizma cije je znacenje prevedeno u jednu jedinu rec-Jedina Preostala Super Sila, svi smo mi na puskometu slucajno zalutalih metaka onih koji ce se slobodno kretati po ovoj, najvecoj na svetu, vojnoj bazi.

n. n.

pre 18 godina

Kako ga nije sramota da kaze kako je gospodin Djindjic nesto rekao, kada gospodina Djindjica nema vise medju nama pa da potvrdi ili odbaci kao neistinito to sto Drnovsek izgovara!!! Neka nas vec jednom taj Janez ostavi na miru jer totalno je nebitan u celoj ovoj stvari kao sto je nebitan u EU i svim otalim bitnim organizacijama! Nikada manjeg coveka i vecih govora i izjava!!! Valjda je to uvek tako. Kompleksi...

Victor

pre 18 godina

Sta mr. Drnovsek misli i govori to je sporedno,a da govori da je Milosevic izgubio Kosovo,to je totalno glupo,prvo,Kosovo nije Milosevicevo pa da je izgubio,Kosovo je Srpsko i u okviru Srbije,prema tome trebalo bi i da ostane tako..Ako neko otima tudje teritorije,onda se zna da ce doci vreme da se iste vrate,sto znaci najbolje da se dogovorimo sta cemo i kako cemo zajedno sa Albancima,a ne da dajemo,prodajemo ili poklanjamo,ali ako nam i uzmu docice dan da se to isto vrati,verujte mi ....Victor

Scepanmali

pre 18 godina

Ova Drnovsek moze lepo da pojede fritirana govna. Ako se odreknemo Kosmeta, onda mozemo takodje da se odreknemo od nase istorije i od srpstva. Boj na Kosovu 1389 godine je onda bio totalno bez veze, Sveti Knez Lazar je bez veze izgubio glavu. Zar hocete to da dozvolite? Koja bre realna slika. To je totalna nepravda. Etnicko ciscenje prema srpskom narodu je ucinjeno 1999 godine od Zapada i albanskih terorista. Nedajem moj Kosmet!!!

Dragan

pre 18 godina

Ovo pozivanje na Đinđića je prevršilo svaku meru. Ovde se osuđuju i neki koji su mu stvarno bili bliski saradnici i pozivaju se na njega, a sad se veruje nekom janezu. Kako ga nije sramota! Baš se Đinđić njemu poveravao, nema pametnija posla, još će da kaže da mu je neki rod! A sve i da se Đinđić zalagao za nezavisno Kosovo, pa šta. Zašto se sada neki janez poziva na to? Jer on smatra da sve što Đinđić kaže treba da bude tako? Đinđić je rekao i da treba brzo da uđemo u EU, pa ne vidim da su se oni polomili da nas prime tamo! Što janez ne kaže kolegama u EU da je Đinđić rekao da Srbija mora da uđe u EU do 2007, i da se to ispuni, pošto mu je jako stalo do Đinđićevog mišljenja.
A ljudi koji ovde pišu gluposti o tome kako to liči na Đinđića, kako je to njegov pragmatizam...nemaju nikakvo pravo da ocenjuju to jer NE ZNAJU šta je bila njegova strategija. I zato se suzdržite od takvih komentara, molim vas!

Mali Moma

pre 18 godina

Zasto da se ne poziva na Djindjica? Neke stranke (DS, LDP) celu svoju politiku baziraju na sopstvenoj interpretaciji Djindjica, dok pljuju svakog drugog ko Djindjica spomene. Ocekivano je da i Drnovsek uzme deo kolaca.

Nemanja011

pre 18 godina

Ovo postaje sve neukusnije i neukusnije... Polako pocinje da podseca na "Only fools and horses" (Mucke) gde DelBoy svaki put kada nesto trazi od Rodnija pocinje sa "Mama mi je na samrti rekla da ...".
Sada svi redom traze pokrice za svoje izjave i stavove u pokojnom premijeru i onome sto im je on "rekao". Svi do reda od najblizih saradnika poput Cede i Bebe, preko pijacnih ministara poput Velje Ilica do, kao sto vidimo, najvisih funkcionera stranih drzava poput g. Drnovseka. Nije li to u najmanju ruku licemerno, traziti pokrice za svoje stavove u pokojnom premijeru i onome za sta nikada necemo znati da li je zaista rekao i kako je rekao. Ja sutra mogu da kazem da, eto, nije lose ubijati decu po ulici i da mi je bas sam Djindjic jendom prilikom to napomenuo u svetlu nekog bivseg slicnog dogadjaja.
Aman ljudi, covek je bio mnogo toga i opet falilo mu je dosta toga, mogli smo da ga podrzavamo ili da se ne slazemo sa njim ali da ga na ovaj najpokvareniji nacin (zlo)upotrebljavamo zarad svog politikanstva i justifikacije sopstvenih reci, to neka je na cast svima koji to rade a sve ih je vise.

Lejo

pre 18 godina

Jest' sad svaka susa moz' da prica kako mu je Zoran Djindjic, dok je bio ziv, rekao u poverenju ovo ili ono...Ma dajte molim vas ostavite pokojnika na miru vec jednom!!!

dragan

pre 18 godina

svi imaju pravo da iznose svoje stavove, da li je to Drnovsek ili bilo ko. A oni kojima se takvi komentari ne dopadaju, treba da iznesu svoje argumentovano misljenje, a ne da vredjaju.
Dragan, BGD

M.S. Mraovic

pre 18 godina

Predlazem da se Kosovo prikljuci ka Sloveniji, Drnovsek postane Pretsednik, mozda bi bilo mnogo bolje nego sto je sadasnji Pretsednik Dr.Rugova. Ili, bilo bi najbolje da Drnovsek vrati sve one proterane iz Slovenije -otpisane gradjane i bavi se samo svojom zemljom a ne tudjom.

acafaca75

pre 18 godina

Ne brinite se tako e medjunarodna zajednica dala drzavu Izraelu pa je Palestinci polako vracaju. Tako ce mo i mi nadam se mnogo mirnije. A to da li je kosovo kamen oko vrata to nek se ne brine Janez svako nosi svoju muku pa ce mo mi i nasu. Posle raspada EU 20.. Koruska nece biti deo Slovenije....

well

pre 18 godina

Grdno se varate ako verujete da se Srpske vlasti bore za Kosovo zvog nekih "istorijskih" razloga...U pitanju je naravno ekonomija, sirovine itd...Samo je lakse zamagliti oci narodu prozivanjem na "kolevku srpskog naroda"...Pozivati se na boj na Kosovu 1389...
Setite se samo ko je branio danasnji Beograd (Fehervár) od turaka....

joker

pre 18 godina

mnogi danas odjednom i naprasno svojataju "raznorazne izjave" pokojnog djindjica!! neko da bi se sakrio iza njih,neko da bi ga prozvao zbog istih,ali drnovsek mu je onako bezobrazno "gurnuo"ovako nesto u usta,sto sam siguran djindjic nikada nije izjavio!!koliko njegova jeste,moja je da nije!!a nemamo dokaza ni jedan ni drugi!!! drnovsek se mnogo razgalamio,(da ne kazem nesto gore) i strasno me interesuje zasto i otkuda tolika pristrasnost albanskoj opciji,verziji,stilu i nacinu!!??odakle li taj vetar duva!!!????odakle god....i drnovsek ce pred svetog petra kad tad,pa me interesuje kako ce da se "pravda i vadi" na samrtnoj postelji!!?jadnicak!!

Diplomata

pre 18 godina

Kako god uzmete Kosovo nikad nece biti deo Srbije cak i da je formalno na papiru tamo.Secam se da je cak i za vreme Slobe Kosovo imalo de facto nezavisnost na terenu da Albanci nisu morali placati stuju jer postar nije mogao priviriti tamo da naplati racun.Deca nisu bila prijavljivana.Postajala su mesta gde drzavna milicija nije krocila i po 30 godina.Drzavni organi Srbije nisu funkcionisali u barem 65% teritorije Kosova.
Jedan drug koji je sluzio vojsku u Prizrenu opisao mi je da se osecao kao u stranoj drzavi Turskoj recimo.Molio je da ga puste kuci sto pre makar pesacio do Novog sada gol golcat.Mislim da to govori nesto.
Ovo sto sam nabrojao je samo vrh ledenog brega.Kako mislite da Albanci budu subjeakt republike Srbije?Da cirkulisu Srbijom kad je poznato da je nasa milicija jako diskrimatorska prema njima.Pogotovo sad posle rata.Kako mislite da ce Srpski policijac blagonaklono gledati Albanca koji se seta Srbijom("svojom zemljom")od sta ja znam 40-50 godina bez da pomisli "da li je ovaj taj sto je pucao na mene i moje kolege 1998/99?Znam za slucaj kad je Albanac na Madjarskoj granici bio isprebijan i sav novac mu je bio oduzet samozato sto je Albanac.Nije bio tretiran kao gradjanin Jugoslavije vec kao "siptar".Da li nam trebaju nove tenzije takvog tipa?Da li smo spremni imati Albance na srpskim granicama kao miliciju?I koji ce Albanac prihvatiti da obuce srpsku uniformu?Sto kaze Svilanovic "mozda ali nisam siguran".
To je krucijalno pitanje cak i da Kosovo ostane u Srbiji kako ce Albanci biti istinski gradjani te zemlje a da ih ne povredimo a i da oni ne povrede nas?

MILOŠ-SLOVENIJA

pre 18 godina

moji prijatelji slovenci su ogorčeni janezovom politikom jer se boje da ne pokvari sve ono što se je stvorilo dobro u odnosima običnnih dobrih ljudi zadnjih godina.ni sami ne znaju kud se on gura kad se zna koja je njegova pozicija i realna moć čak i u balkanskim okvirima.neka on proba nešto oko koroške,istre,piranskog zaliva i neka se ne meša u kosovo jer postoje i pametniji i jači i neka albanci ne misle da ih on "pomaže" što ih voli i da je bolje da se mi sami dogovorimo jer mi ćemo živjeti zajedno i jedni pored drugih i svako ovako mešanje je i protv nas i protiv iskrenosti prema albanskom narodu jer poznam dobro prilike u sloveniji i sigurno sam bolji prijatelj kosovarima od drnovšeka,samo je stvar u tome što ja znam da uopšte nije bitan naziv nove tvorevine za kosovo čime zavaravaju albanski narod već je bitan sadržaj nove opcije koja bi bila prihvatljiva za sve da bi konačno obezbedili miran i bolji život sebi i svojoj deci.najbolji dokaz za ovo je rušenje stare nam zajedničke države i stvaranja novih u kojima sada znamo svi lošije živimo i imamo manje prava nego pre.pružimo jedni drugima iskreno ruke i idemo napred,moja je ruka bila uvek iskreno ispružena i meni ne treba mentor janez a mislim da i albancima neiskrenost ne nosi ništa dobro,imaju svoju glavu i priliku.

poznavalac

pre 18 godina

PREmda se zalazem da Kosovo ostane u Srbiji, makar formalno, zbog trauma i nekih drugih posledica koje bi ovaj narod ovde preziveo ako Kosovo dobije bezuslovnu nezavisnost i mi bas sve izgubimo, mislim da je za nas najbolje resenje da se tako i desi, gledajuci sirok aspekt dogadjanja. I da nam ga vrate sutra ne znam sta bi radili tamo? Opet bi imali na grbaci dva miliona uglavnom neradnika i preprodavaca svega i svacega, opet bi morali da saljemo tamo pa barem 50.000 dobro obucenih vojnika i policijaca, opet sabotaze, ratovanja, rizik od medjunarodne zajednice koja nas ne podnosi nikako, ne vezano ko vlada ovde. CEna koju bi platili da se tako nesto i desi je previsoka. Mislim da Slovenija zapravo i govori stavove delova EU, a najvise zbog cinjenice da ako Kosovo dobije nezavisnot stvaraju se realne sanse da ona vrate stotine hiljada albanskih izbeglica iz EU nazad. Ako ostane u Srbiji imace novi talas a mislim da im je dosta i kada vide njih trojicu. Tako da se Srbija sa Kosovom nalazi u jednom corsokaku i tesko je puvuci pravi potez. Svaka zemlja treba i ima istorijska i moralna prava da se bori za svoju teritoriju ali sa druge strane svaka normalna zemlja nije ista kao Srbija i nije davala tolika prva nacionalnim manjinama kao Srbija, niti je imala vladare kao Srbija. DA ne pricam tu nesrecu sto nam je Labanija susedna zemlja i sto bas Albanci naseljavaju Kosovo. Tako da kako god okrenemo bice gadno. Po meni je najbolje da dobro prodamo Kosovo, da nam otpisu dugove, da preselimo sve te Srbe odande ovamo, da im omogcimo da normalno nastave da zive, da dobijemo zastitu kulturnih i itorijskih bastina tamo i da se svi kolektivno orpostimo od Kosovoa jednom za svagda. A da usput pravimo jaku drzavu gde nam se vise takve stvari nece desavati. I anravno, najbitnija stvar je da ekonomski postanemo jaka drzava, sa normalnim zakonima i normalnom vlascu. Onda ce nas svi voleti i svi ce htetid a se sa nama udruzuju a ne razdruzuju.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

G. Drnovsek za svoj stav ne treba da trazi opravdanje iz delimicnog konteksta izjave pokojnog srpskog premijera dr. Zorana Djindjica; ako se pozoves na neciji stav onda imas pravo da ocekujes potvrdu ili repliku, nijedno ni drugo nije moguce vec ce ostati u sferi spekulacija politickih analiticara i vec po ko zna koji put navijanje vodu na radikalsku zgodu po poznatoj prici kako je eto opet "dokazano" od "saveznika" pokojnog premijera da je ipak "izdajnik" zbog stava o Kosmetu. Ovaj sramni cin vise govori o licnosti g. Drnovseka nego o stavu dr. Zorana Djindjica; ciji stav je po koji put izvucen iz konteksta. Zapravo je pokojni premijer taj koji je pokrenuo pitanje statusa Kosmeta sa mrtve tacke u periodu pred atentat, zapadni politicari su zbog njegove sposobnosti zabrinuli da ishod pregovora nije tek tako programiran kako se veruje, nazalost dogodio se 12. mart 2003, tu je sve propalo a moze se samo zamisliti kako bi ti pregovori tekli da nam je premijer ziv.....njegova pregovaracka sposobnost je neuporediva i ceo ovaj Kostunicin i Tadicev sastav pada u senku. G. Drnovseku samo savet da mu nije potreban alibi pokojnog srpskog premijera ako sebe smatra sposobnim politicarem jedne prosperitetne drzave. Sto se Kosmeta tice, racunica je vrlo jednostavna, sta ce nam suverenitet nad tom drzavom u kojoj gradjani nece biti poreski obveznici Srbije u praksi i koju ce na svojoj grbaci opet da vukljaju poreski obveznici Srbije, zna se na kom se mestu ljubav kupuje.....