Subota, 19.11.2005.

09:40

Vučetić: O Kosovu mora referendum

Predsednik Ustavnog suda Srbije kaže da je neposredno izjašnjavanje građana obavezno kad je reč o promeni granica Srbije.

Izvor: Beta

Vuèetiæ: O Kosovu mora referendum IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Bani

pre 18 godina

Politicka Elita hoce jos jednom da se sakrije iza naroda, pa ce pokusati referendum isto kao i Milosevic za vreme rata u Kosovo. To ce se ionako odbaciti iz medjunarodne zajednice. Ali sedna stvar treba se uzeti u obzir; nije vazno sta ce referendum doneti, vazno je koji ce biti stav medjunarodne zajednice, pa zato nemojte lagati svoj narod.

Illyria

pre 18 godina

Ma vi treba održati referendum i za ostajanje Slovenije,Hrvatske,Bosne i Makedonije zajedno sa vama,ko pita te narode tamo,ionako su svi oni srbi ali druge vere obmanjeni Vatikanom i Mekom!

CALAArch

pre 18 godina

Referendum u srbiji. Ako rezultat: Vecina gradjani srbije su rekli DA za Kosovo u Srbiji. A posle nikad u EU.
Ako rezultat: Vecina gradjani srbije su rekli NE za Kosovo u Srbiji. Mozda idete u EU ako vrsite druge zadatke...
Ali ne mislim da ce neko da pita Srbiju sta ce biti sa Kosovom ali taj referendum vazi samo za Srbiju u kojim putem ce da ide, a za Kosovo ne znaci nista.

rasa

pre 18 godina

Nasa pravnicka elita se i dalje ruga zdravom razumu.Da li iole pametan covek ima dilemu oko pitanja tipa:Da li je bolje biti bogat ili siromasan ili da li je bolje biti bolestan ili zdrav,ili da li je bolje ziveti u vecoj ili manjoj drzavi?Zanemarivanje stvarnosti i nedostatak hrabrosti za donosenje odluka je puno veci problem nego da li cemo izaci na referendum i odgovarati na neko besmisleno pitanje.Ali pitanje forme i sustine je ovde zavrsenom porazom sustine,hrabrosti i odgovornosti,ubistvom Zorana Djindjica.Ovo slobisticko ruganje demokratiji se nastavlja i bojim se da nama Srbima daju "mercedes" da prave,da bi i od njega napravili krs.

asim

pre 18 godina

Ajde bre vi u Srbiji hocete preko referenduma da uticete na zivot 90% albanaca na Kosovu. Ostavite nam na miru, znate li vi da necete nikad biti slobodni ako necete pustiti albance da zive slobodni i nezavsni, respektirajuci prava ostalih naroda koji zivi na Kosovo.

Miki

pre 18 godina

Mozemo mi slobodno da glasamo koliko hocemo puta i da gubimo vreme, da imamo koliko god hocemo referenduma i na kraju ce EU i SAD odluciti.

Nenad

pre 18 godina

Vrlo interesantno je pitanje kako su referendumi u Hrvatskoj i BIH za Srbe bili neprihvatljivi a sada eto referendum postade najdemokratskija forma izjasnjavanja odvajkada.
Nisam siguran ali ovaj Vucetic mi zvuci kao da je bio sudija i za vreme (slavne nam) Miloseviceve vladavine, ili je covek iz G17+ (valjda mu to dodje na isto)
Dajte ljudi pocnite da radite nesto kreativno, a tu slepu ulicu Kosovo ostavite Evropi da proba da je uredi (sto je uzgred budi receno uzaludan posao)

Sanjin

pre 18 godina

Referendum, nego sta, Srbi su inace poznati po demokratkom priznavanju rezultata referenduma, sjetimo se predratnog referenduma u BiH.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Referendum bi bilo nesto sasvim normalno da je i ovo normalna drzava ali posto nije onda ce ishod referenduma biti kao i 1998. Rezultati nece imati nikakvo validno priznanje jer ce se uvazavati samo rezultati pregovora. Plus se moze desiti, da usled nepostignutog dogovora dve strane, dodje do nametnutog resenja. Prema tome referendum je samo paravan za domacu javnost i nista vise.

BranislavNS

pre 18 godina

Totalna budalaština....
Kao iz vremena SM i kvazi-klero&fašističke vlade-a.Nego vise dajte tim ljudima na kosovu državu kakvu hoće,a ako to bude nedemokratska,kriminalna tvorevina,kakva je bila pod Srbijom,kao i sama Srbija, nek EU "vadi oči sa njima",ona za to ima i znanje-sisteme i moć-finansijska sredstva.
Šta će JADNA Srbija sa Kosovom?PLUSKVANPERFEKAT.
Pozdrav svima.

realista

pre 18 godina

kakav referendum!!!!! Pa ne pita se Srbija o tome hoce li Kosovo biti nezavisno!!!! Dok se Srbija pitala a bilo je to davno nije umela nista da uradi... ne ume ni sada... bojim ce da ce Srbija proci po najgorem mogucem scenariju po sebe... ali to nam je izgleda sudbina poslednjih decenija...

Bajramovic

pre 18 godina

Dali je to moguce da u srbiji nema nijednog pametnog politicara, kada bre cete jednom shvatiti da srbija ne moze 92% albanskog stanovnistva ka robijase zbog 5 ili 8% srbskog stanovnistva, nemojte da terate sa vasom gluposcu i tvrdoglavom stvari na vrh, time hocu da kazem da vi ste sve do sada negativno radili i to na teret srbskog stanovnistva sa kosova, ja se iskreno bojim i ako vi znate sta se svs desilo u kosovo, da na kraju neqe nijedan srbin tu ostati na zalost zahvalujuci vasoj politici.
Bilo bih najbolje da vi jednom priznate greske kojeste ranije pocinili, i sadasnji realitet pa da pruzite sansu ostecenima da oprastaju, naravno ako njih zamolite i ali kako izgleda po vasem ponasanju je puno tezije da se izvinite jer po vasem vi niste kriv sve su oni drugi.
Pozdravljam B92 i svakog ko respektuje drugog, jer ako respektujes drugog time respektuje sebe

bedri rashica

pre 18 godina

ma i sto referenduma nek drzi srbija samo ako se vrati Varsavski pakt, i kosovo vraticese srbiji.
bedri rashica 19 novembar 2005.

svd

pre 18 godina

Nemojmo misliti da će neka pusta želja, izražena na referendumu sa jednim zavučenim pitanjem da pruži rešenje problema. Nažalost videli smo to kod Miloševića.

Bole

pre 18 godina

I sto biva ako se vecina gradjana Srbije izjasni za ostanak Kosova u Srbiji?! Mislio sam da je Vucetic malo ozbiljniji pravnik. Bolje reci, realniji. Da umije da napravi razliku izmedju onog sto pise u knjigama i onog sto postoji u praksi. Koja je svrha prava koje je neostvarivo?
Inace, podrzavam ideju da se gradjani Srbije, ako se referendum vec organizuje, o jednom trosku izjasne da li zele da zive u zajednici s Crnom Gorom. Tu barem imaju sansu da izglasaju nesto sto ce biti primjenjivo.

Aca

pre 18 godina

Posto su ubili jedinog Srbina koji je imao petlju, ne ostaje im nista drugo do Slobina taktika. Jeste gubitna, al' ce potrajati...

fehat begolii

pre 18 godina

jos jednom moram da ponovim da srbija je stvarno bolesna i ne izleciva drzava, koja kao takva pokusava da svaki dan promeni terapiju mada dobro zna da leka nema, jer ceo svet zna da kosova fakticki jeste nezavisna, i naredne godine bice i formalno priznata, i tada voleo bi da znam kakav referendum ce organizovati ova bolesna vlast.
Fehat Begolli

Srba

pre 18 godina

Na tej referendum necu izaci ,jer sam se o tim pita njima vec izjasnjavao. Politicari koji su uzeli silne pare u posledne dve decenije nek to rese sami ili uz pomoc svojih finansijera i na svoju odgovornost. Ja im necu dati legitimitet nizasta.
Sudija Vucetic spada u tu grupu ljudi.

pedja

pre 18 godina

A kako ce sada da ga organizuju? Mozda cemo imati tri referenduma.Jedan u C.Gori,drugi na Kosovu,a treci u Srbiji (ma sta to bilo).Sva pitanja na istom listicu,pa neka zaokruzuje ko sta hoce.Rezultat vec postoji na nekom drugom mestu.

mama ludaca

pre 18 godina

Ovo je zaista bezobrazluk!
Kao i u vreme Milosevica, jadna i cemerna vlast sakriva svoju bedu iza gradjana. I bombardovanje smo mi hteli, kao sto bi nakon ovog referenduma moglo da se kaze da sami zelimo sankcije, bedu, zatvorene granice...
Mozemo mi da izmisljamo milion pravnih i drugih izgovora sto KOsovo i ljude koji tamo zive nece vratiti u okrilje bolesne i nemocne Srbije.
Pitanje za te pravnike:kako smo menjali drzavne simbole bez referenduma pa se grb Srbije i SPC vrlo malo razlikuje?

Dovla

pre 18 godina

Pa šta će drugo Miloševićev kadar da kaže? Pod normalnim okolnostima, referendum bi, naravno, bio prirodna stvar, ali u situaciji faktičke nezavisnosti, nastale kao posledica međunarodne vojne intervencije i protektorata, a ovi, opet, kao posledica dugogodišnjeg policijskog terora, oružanog ustanka, i, napokon, pokušaja brutalnog etničkog čišćenja teritorije, jasno je da oni kojih bi se taj referendum najviše ticao, tj. kosovski Albanci sigurno neće izaći na njega, da i ne spominjemo činjenicu da je pregovaračka pozicija Srbije zahvaljujući besmislenim igrama aktuelne vlasti sa međunarodnom zajednicom oko par ordinarnih kriminalaca, kao i opštem (i sasvim prirodnom) nepoverenju civilizovanih zemalja prema ličnostima takvog političkog "pedigrea" kakvi su Vojislav Koštunica (koji u masovnom psihozom već deceniju i po drmanoj Srbiji možda izgleda kao umereni nacionalista, ali zapadnim političarima koji, prirodno, imaju nepomerene kriterijume, deluje kao ono što i jeste, nacionalni ekstremista) ili Velja Ilić, čiji prostakluk i primitivni populizam više priliče političaru iz Zimbabvea ili Burkina Faso nego zemlje koja pretenduje na članstvo u EU, tako da, kako god bi se nekakav hipotetični referendum završio, to bi imalo malo ili nimalo uticaja na sudbinu Kosova. Naprotiv, referendum sproveden u masovnoj histeriji koju bi se turbo-patriotski mediji sigurno potrudili da stvore, imao bi za rezultat samo otežavanje ionako loše pregovaračke pozicije, umereni porast rejtinga najekstremnijih i najregresivnijh političkih snaga i upropašćavanje još uvek realne šanse da se dobije neka vrsta teritorijalne autonomije za ono malo Srba koji na Kosovu žive, što je Srbiji, istina, ni iz džepa ni u džep, a kvazi-patriotima koji su sve svoje lobotomizovane fanove izvan granica Srbije već odavno prodali za kikiriki da bi za koji mesec produžili pljačkaški monopol koji imaju u Srbiji poslednja rupa na svirali, ali bi tamošnjim Srbima, koliko god da čovek posle dugogodišnje podrške daviteljima Srbije koju su pružali malo simpatija ima za njih, sigurno veoma pomoglo u suočenju sa ne odviše demokratskim, delimično kriminalizovanim i otvoreno neprijateljskim albanskim političkim strukturama. Odnosno, ništa se nije promenilo: Slobodan Vučetić, po ugledu na aktuelnu srpsku vladu, još uvek vredno radi za račun svojih nalogodavaca iz obaveštajno-profiterskih krugova, a protiv eminentnih interesa države Srbije i srpske manjine na Kosovu.

Izbeglica

pre 18 godina

Prema vazecem Ustavu Srbije o pitanju promene granica mora da se raspise referendum. Znaci nema hocu-necu. Ustav jos kaze da za referendum nije potrebno 51% izaslih biraca da bi isti uspeo.
Ja znam da bi moj glas bio protiv promena granica, ali me interesuje stav vlasti u Srbiji sta bi oni uradili ukoliko bi gradjani bili protiv menjanja granica,a zelja onih koji nam kroje sudbinu bude nezavisno Kosovo i Metohija?
Jer nezavisno K i M nebi bio kraj nasim mukama.Tek tad bi se otvorila pandorina kutija.Sledili bi po istom scenariju Jug Srbije,Crna Gora,krajnji Sever Srbije,...

ymeri

pre 18 godina

Davno proslo.
Za Kosovu mozeju odluciti samo Kosvari u Referendum.
Ako Serbija vec hoce da odluce nesto u referendumu neka odluci za buducnost Rumenije ili Bugarske.

Miša

pre 18 godina

Taj referendum bi sigurno bio bojkotovan neizlaskom većine. Osim toga, ustav i zakon je toliko puta prekršen od strane aktuelnih vlasti da narodu cela ta legalistička priča služi za sprdnju.
Kosovo je već nezavisno i čak ni podele neće biti, ali dok se to ovde preboli naslušaćemo se još kojekakvih gluposti.

NN

pre 18 godina

Pristalica sam ostanka Kosova u zajednici sa Srbijom. Referendum u Srbiji o Kosovu nece doprineti ostanku ,svet ce odbaciti rezultat plegiscita. Izjasnjavanje na Kosovu imace jasan ishod zbog vecinskog stava Kosovara Srpska zastava u buducnosti treba da se viori na pola koplja sa crnom trakom zbog defacto gubitka Kosovske teritirije zaslugom SM Nacional socijalista i podrepasa .

Slobodan

pre 18 godina

Mislim da ona izreka -nesto jer trulo u Drzavi Danskoj- u nasem slucaju glasi - sve je trulo u drzavi Srbiji-. Prvo pune na svim nivoima drzavnog aparata narodu usi o tome da nema nezavisnog Kosova a onda ce od njega da traze misljenje.

Srbi Bez Granica

pre 18 godina

Bude li referendum o Kosovu onda moze ujedno biti i referendum o odvajanju Srbije od Crne Gore. Srbija ima puno pravo da kaze svoju rec o ovom veoma vaznom pitanju gde 90% Srba zeli nezavisnost Srbije.

Srbi Bez Granica

pre 18 godina

Bude li referendum o Kosovu onda moze ujedno biti i referendum o odvajanju Srbije od Crne Gore. Srbija ima puno pravo da kaze svoju rec o ovom veoma vaznom pitanju gde 90% Srba zeli nezavisnost Srbije.

NN

pre 18 godina

Pristalica sam ostanka Kosova u zajednici sa Srbijom. Referendum u Srbiji o Kosovu nece doprineti ostanku ,svet ce odbaciti rezultat plegiscita. Izjasnjavanje na Kosovu imace jasan ishod zbog vecinskog stava Kosovara Srpska zastava u buducnosti treba da se viori na pola koplja sa crnom trakom zbog defacto gubitka Kosovske teritirije zaslugom SM Nacional socijalista i podrepasa .

Miša

pre 18 godina

Taj referendum bi sigurno bio bojkotovan neizlaskom većine. Osim toga, ustav i zakon je toliko puta prekršen od strane aktuelnih vlasti da narodu cela ta legalistička priča služi za sprdnju.
Kosovo je već nezavisno i čak ni podele neće biti, ali dok se to ovde preboli naslušaćemo se još kojekakvih gluposti.

Slobodan

pre 18 godina

Mislim da ona izreka -nesto jer trulo u Drzavi Danskoj- u nasem slucaju glasi - sve je trulo u drzavi Srbiji-. Prvo pune na svim nivoima drzavnog aparata narodu usi o tome da nema nezavisnog Kosova a onda ce od njega da traze misljenje.

Dovla

pre 18 godina

Pa šta će drugo Miloševićev kadar da kaže? Pod normalnim okolnostima, referendum bi, naravno, bio prirodna stvar, ali u situaciji faktičke nezavisnosti, nastale kao posledica međunarodne vojne intervencije i protektorata, a ovi, opet, kao posledica dugogodišnjeg policijskog terora, oružanog ustanka, i, napokon, pokušaja brutalnog etničkog čišćenja teritorije, jasno je da oni kojih bi se taj referendum najviše ticao, tj. kosovski Albanci sigurno neće izaći na njega, da i ne spominjemo činjenicu da je pregovaračka pozicija Srbije zahvaljujući besmislenim igrama aktuelne vlasti sa međunarodnom zajednicom oko par ordinarnih kriminalaca, kao i opštem (i sasvim prirodnom) nepoverenju civilizovanih zemalja prema ličnostima takvog političkog "pedigrea" kakvi su Vojislav Koštunica (koji u masovnom psihozom već deceniju i po drmanoj Srbiji možda izgleda kao umereni nacionalista, ali zapadnim političarima koji, prirodno, imaju nepomerene kriterijume, deluje kao ono što i jeste, nacionalni ekstremista) ili Velja Ilić, čiji prostakluk i primitivni populizam više priliče političaru iz Zimbabvea ili Burkina Faso nego zemlje koja pretenduje na članstvo u EU, tako da, kako god bi se nekakav hipotetični referendum završio, to bi imalo malo ili nimalo uticaja na sudbinu Kosova. Naprotiv, referendum sproveden u masovnoj histeriji koju bi se turbo-patriotski mediji sigurno potrudili da stvore, imao bi za rezultat samo otežavanje ionako loše pregovaračke pozicije, umereni porast rejtinga najekstremnijih i najregresivnijh političkih snaga i upropašćavanje još uvek realne šanse da se dobije neka vrsta teritorijalne autonomije za ono malo Srba koji na Kosovu žive, što je Srbiji, istina, ni iz džepa ni u džep, a kvazi-patriotima koji su sve svoje lobotomizovane fanove izvan granica Srbije već odavno prodali za kikiriki da bi za koji mesec produžili pljačkaški monopol koji imaju u Srbiji poslednja rupa na svirali, ali bi tamošnjim Srbima, koliko god da čovek posle dugogodišnje podrške daviteljima Srbije koju su pružali malo simpatija ima za njih, sigurno veoma pomoglo u suočenju sa ne odviše demokratskim, delimično kriminalizovanim i otvoreno neprijateljskim albanskim političkim strukturama. Odnosno, ništa se nije promenilo: Slobodan Vučetić, po ugledu na aktuelnu srpsku vladu, još uvek vredno radi za račun svojih nalogodavaca iz obaveštajno-profiterskih krugova, a protiv eminentnih interesa države Srbije i srpske manjine na Kosovu.

ymeri

pre 18 godina

Davno proslo.
Za Kosovu mozeju odluciti samo Kosvari u Referendum.
Ako Serbija vec hoce da odluce nesto u referendumu neka odluci za buducnost Rumenije ili Bugarske.

Izbeglica

pre 18 godina

Prema vazecem Ustavu Srbije o pitanju promene granica mora da se raspise referendum. Znaci nema hocu-necu. Ustav jos kaze da za referendum nije potrebno 51% izaslih biraca da bi isti uspeo.
Ja znam da bi moj glas bio protiv promena granica, ali me interesuje stav vlasti u Srbiji sta bi oni uradili ukoliko bi gradjani bili protiv menjanja granica,a zelja onih koji nam kroje sudbinu bude nezavisno Kosovo i Metohija?
Jer nezavisno K i M nebi bio kraj nasim mukama.Tek tad bi se otvorila pandorina kutija.Sledili bi po istom scenariju Jug Srbije,Crna Gora,krajnji Sever Srbije,...

mama ludaca

pre 18 godina

Ovo je zaista bezobrazluk!
Kao i u vreme Milosevica, jadna i cemerna vlast sakriva svoju bedu iza gradjana. I bombardovanje smo mi hteli, kao sto bi nakon ovog referenduma moglo da se kaze da sami zelimo sankcije, bedu, zatvorene granice...
Mozemo mi da izmisljamo milion pravnih i drugih izgovora sto KOsovo i ljude koji tamo zive nece vratiti u okrilje bolesne i nemocne Srbije.
Pitanje za te pravnike:kako smo menjali drzavne simbole bez referenduma pa se grb Srbije i SPC vrlo malo razlikuje?

pedja

pre 18 godina

A kako ce sada da ga organizuju? Mozda cemo imati tri referenduma.Jedan u C.Gori,drugi na Kosovu,a treci u Srbiji (ma sta to bilo).Sva pitanja na istom listicu,pa neka zaokruzuje ko sta hoce.Rezultat vec postoji na nekom drugom mestu.

fehat begolii

pre 18 godina

jos jednom moram da ponovim da srbija je stvarno bolesna i ne izleciva drzava, koja kao takva pokusava da svaki dan promeni terapiju mada dobro zna da leka nema, jer ceo svet zna da kosova fakticki jeste nezavisna, i naredne godine bice i formalno priznata, i tada voleo bi da znam kakav referendum ce organizovati ova bolesna vlast.
Fehat Begolli

Bole

pre 18 godina

I sto biva ako se vecina gradjana Srbije izjasni za ostanak Kosova u Srbiji?! Mislio sam da je Vucetic malo ozbiljniji pravnik. Bolje reci, realniji. Da umije da napravi razliku izmedju onog sto pise u knjigama i onog sto postoji u praksi. Koja je svrha prava koje je neostvarivo?
Inace, podrzavam ideju da se gradjani Srbije, ako se referendum vec organizuje, o jednom trosku izjasne da li zele da zive u zajednici s Crnom Gorom. Tu barem imaju sansu da izglasaju nesto sto ce biti primjenjivo.

Srba

pre 18 godina

Na tej referendum necu izaci ,jer sam se o tim pita njima vec izjasnjavao. Politicari koji su uzeli silne pare u posledne dve decenije nek to rese sami ili uz pomoc svojih finansijera i na svoju odgovornost. Ja im necu dati legitimitet nizasta.
Sudija Vucetic spada u tu grupu ljudi.

Aca

pre 18 godina

Posto su ubili jedinog Srbina koji je imao petlju, ne ostaje im nista drugo do Slobina taktika. Jeste gubitna, al' ce potrajati...

BranislavNS

pre 18 godina

Totalna budalaština....
Kao iz vremena SM i kvazi-klero&fašističke vlade-a.Nego vise dajte tim ljudima na kosovu državu kakvu hoće,a ako to bude nedemokratska,kriminalna tvorevina,kakva je bila pod Srbijom,kao i sama Srbija, nek EU "vadi oči sa njima",ona za to ima i znanje-sisteme i moć-finansijska sredstva.
Šta će JADNA Srbija sa Kosovom?PLUSKVANPERFEKAT.
Pozdrav svima.

bedri rashica

pre 18 godina

ma i sto referenduma nek drzi srbija samo ako se vrati Varsavski pakt, i kosovo vraticese srbiji.
bedri rashica 19 novembar 2005.

Bajramovic

pre 18 godina

Dali je to moguce da u srbiji nema nijednog pametnog politicara, kada bre cete jednom shvatiti da srbija ne moze 92% albanskog stanovnistva ka robijase zbog 5 ili 8% srbskog stanovnistva, nemojte da terate sa vasom gluposcu i tvrdoglavom stvari na vrh, time hocu da kazem da vi ste sve do sada negativno radili i to na teret srbskog stanovnistva sa kosova, ja se iskreno bojim i ako vi znate sta se svs desilo u kosovo, da na kraju neqe nijedan srbin tu ostati na zalost zahvalujuci vasoj politici.
Bilo bih najbolje da vi jednom priznate greske kojeste ranije pocinili, i sadasnji realitet pa da pruzite sansu ostecenima da oprastaju, naravno ako njih zamolite i ali kako izgleda po vasem ponasanju je puno tezije da se izvinite jer po vasem vi niste kriv sve su oni drugi.
Pozdravljam B92 i svakog ko respektuje drugog, jer ako respektujes drugog time respektuje sebe

realista

pre 18 godina

kakav referendum!!!!! Pa ne pita se Srbija o tome hoce li Kosovo biti nezavisno!!!! Dok se Srbija pitala a bilo je to davno nije umela nista da uradi... ne ume ni sada... bojim ce da ce Srbija proci po najgorem mogucem scenariju po sebe... ali to nam je izgleda sudbina poslednjih decenija...

svd

pre 18 godina

Nemojmo misliti da će neka pusta želja, izražena na referendumu sa jednim zavučenim pitanjem da pruži rešenje problema. Nažalost videli smo to kod Miloševića.

Sanjin

pre 18 godina

Referendum, nego sta, Srbi su inace poznati po demokratkom priznavanju rezultata referenduma, sjetimo se predratnog referenduma u BiH.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Referendum bi bilo nesto sasvim normalno da je i ovo normalna drzava ali posto nije onda ce ishod referenduma biti kao i 1998. Rezultati nece imati nikakvo validno priznanje jer ce se uvazavati samo rezultati pregovora. Plus se moze desiti, da usled nepostignutog dogovora dve strane, dodje do nametnutog resenja. Prema tome referendum je samo paravan za domacu javnost i nista vise.

Nenad

pre 18 godina

Vrlo interesantno je pitanje kako su referendumi u Hrvatskoj i BIH za Srbe bili neprihvatljivi a sada eto referendum postade najdemokratskija forma izjasnjavanja odvajkada.
Nisam siguran ali ovaj Vucetic mi zvuci kao da je bio sudija i za vreme (slavne nam) Miloseviceve vladavine, ili je covek iz G17+ (valjda mu to dodje na isto)
Dajte ljudi pocnite da radite nesto kreativno, a tu slepu ulicu Kosovo ostavite Evropi da proba da je uredi (sto je uzgred budi receno uzaludan posao)

Miki

pre 18 godina

Mozemo mi slobodno da glasamo koliko hocemo puta i da gubimo vreme, da imamo koliko god hocemo referenduma i na kraju ce EU i SAD odluciti.

asim

pre 18 godina

Ajde bre vi u Srbiji hocete preko referenduma da uticete na zivot 90% albanaca na Kosovu. Ostavite nam na miru, znate li vi da necete nikad biti slobodni ako necete pustiti albance da zive slobodni i nezavsni, respektirajuci prava ostalih naroda koji zivi na Kosovo.

rasa

pre 18 godina

Nasa pravnicka elita se i dalje ruga zdravom razumu.Da li iole pametan covek ima dilemu oko pitanja tipa:Da li je bolje biti bogat ili siromasan ili da li je bolje biti bolestan ili zdrav,ili da li je bolje ziveti u vecoj ili manjoj drzavi?Zanemarivanje stvarnosti i nedostatak hrabrosti za donosenje odluka je puno veci problem nego da li cemo izaci na referendum i odgovarati na neko besmisleno pitanje.Ali pitanje forme i sustine je ovde zavrsenom porazom sustine,hrabrosti i odgovornosti,ubistvom Zorana Djindjica.Ovo slobisticko ruganje demokratiji se nastavlja i bojim se da nama Srbima daju "mercedes" da prave,da bi i od njega napravili krs.

CALAArch

pre 18 godina

Referendum u srbiji. Ako rezultat: Vecina gradjani srbije su rekli DA za Kosovo u Srbiji. A posle nikad u EU.
Ako rezultat: Vecina gradjani srbije su rekli NE za Kosovo u Srbiji. Mozda idete u EU ako vrsite druge zadatke...
Ali ne mislim da ce neko da pita Srbiju sta ce biti sa Kosovom ali taj referendum vazi samo za Srbiju u kojim putem ce da ide, a za Kosovo ne znaci nista.

Illyria

pre 18 godina

Ma vi treba održati referendum i za ostajanje Slovenije,Hrvatske,Bosne i Makedonije zajedno sa vama,ko pita te narode tamo,ionako su svi oni srbi ali druge vere obmanjeni Vatikanom i Mekom!

Bani

pre 18 godina

Politicka Elita hoce jos jednom da se sakrije iza naroda, pa ce pokusati referendum isto kao i Milosevic za vreme rata u Kosovo. To ce se ionako odbaciti iz medjunarodne zajednice. Ali sedna stvar treba se uzeti u obzir; nije vazno sta ce referendum doneti, vazno je koji ce biti stav medjunarodne zajednice, pa zato nemojte lagati svoj narod.

Srbi Bez Granica

pre 18 godina

Bude li referendum o Kosovu onda moze ujedno biti i referendum o odvajanju Srbije od Crne Gore. Srbija ima puno pravo da kaze svoju rec o ovom veoma vaznom pitanju gde 90% Srba zeli nezavisnost Srbije.

NN

pre 18 godina

Pristalica sam ostanka Kosova u zajednici sa Srbijom. Referendum u Srbiji o Kosovu nece doprineti ostanku ,svet ce odbaciti rezultat plegiscita. Izjasnjavanje na Kosovu imace jasan ishod zbog vecinskog stava Kosovara Srpska zastava u buducnosti treba da se viori na pola koplja sa crnom trakom zbog defacto gubitka Kosovske teritirije zaslugom SM Nacional socijalista i podrepasa .

Miša

pre 18 godina

Taj referendum bi sigurno bio bojkotovan neizlaskom većine. Osim toga, ustav i zakon je toliko puta prekršen od strane aktuelnih vlasti da narodu cela ta legalistička priča služi za sprdnju.
Kosovo je već nezavisno i čak ni podele neće biti, ali dok se to ovde preboli naslušaćemo se još kojekakvih gluposti.

Slobodan

pre 18 godina

Mislim da ona izreka -nesto jer trulo u Drzavi Danskoj- u nasem slucaju glasi - sve je trulo u drzavi Srbiji-. Prvo pune na svim nivoima drzavnog aparata narodu usi o tome da nema nezavisnog Kosova a onda ce od njega da traze misljenje.

Dovla

pre 18 godina

Pa šta će drugo Miloševićev kadar da kaže? Pod normalnim okolnostima, referendum bi, naravno, bio prirodna stvar, ali u situaciji faktičke nezavisnosti, nastale kao posledica međunarodne vojne intervencije i protektorata, a ovi, opet, kao posledica dugogodišnjeg policijskog terora, oružanog ustanka, i, napokon, pokušaja brutalnog etničkog čišćenja teritorije, jasno je da oni kojih bi se taj referendum najviše ticao, tj. kosovski Albanci sigurno neće izaći na njega, da i ne spominjemo činjenicu da je pregovaračka pozicija Srbije zahvaljujući besmislenim igrama aktuelne vlasti sa međunarodnom zajednicom oko par ordinarnih kriminalaca, kao i opštem (i sasvim prirodnom) nepoverenju civilizovanih zemalja prema ličnostima takvog političkog "pedigrea" kakvi su Vojislav Koštunica (koji u masovnom psihozom već deceniju i po drmanoj Srbiji možda izgleda kao umereni nacionalista, ali zapadnim političarima koji, prirodno, imaju nepomerene kriterijume, deluje kao ono što i jeste, nacionalni ekstremista) ili Velja Ilić, čiji prostakluk i primitivni populizam više priliče političaru iz Zimbabvea ili Burkina Faso nego zemlje koja pretenduje na članstvo u EU, tako da, kako god bi se nekakav hipotetični referendum završio, to bi imalo malo ili nimalo uticaja na sudbinu Kosova. Naprotiv, referendum sproveden u masovnoj histeriji koju bi se turbo-patriotski mediji sigurno potrudili da stvore, imao bi za rezultat samo otežavanje ionako loše pregovaračke pozicije, umereni porast rejtinga najekstremnijih i najregresivnijh političkih snaga i upropašćavanje još uvek realne šanse da se dobije neka vrsta teritorijalne autonomije za ono malo Srba koji na Kosovu žive, što je Srbiji, istina, ni iz džepa ni u džep, a kvazi-patriotima koji su sve svoje lobotomizovane fanove izvan granica Srbije već odavno prodali za kikiriki da bi za koji mesec produžili pljačkaški monopol koji imaju u Srbiji poslednja rupa na svirali, ali bi tamošnjim Srbima, koliko god da čovek posle dugogodišnje podrške daviteljima Srbije koju su pružali malo simpatija ima za njih, sigurno veoma pomoglo u suočenju sa ne odviše demokratskim, delimično kriminalizovanim i otvoreno neprijateljskim albanskim političkim strukturama. Odnosno, ništa se nije promenilo: Slobodan Vučetić, po ugledu na aktuelnu srpsku vladu, još uvek vredno radi za račun svojih nalogodavaca iz obaveštajno-profiterskih krugova, a protiv eminentnih interesa države Srbije i srpske manjine na Kosovu.

ymeri

pre 18 godina

Davno proslo.
Za Kosovu mozeju odluciti samo Kosvari u Referendum.
Ako Serbija vec hoce da odluce nesto u referendumu neka odluci za buducnost Rumenije ili Bugarske.

Izbeglica

pre 18 godina

Prema vazecem Ustavu Srbije o pitanju promene granica mora da se raspise referendum. Znaci nema hocu-necu. Ustav jos kaze da za referendum nije potrebno 51% izaslih biraca da bi isti uspeo.
Ja znam da bi moj glas bio protiv promena granica, ali me interesuje stav vlasti u Srbiji sta bi oni uradili ukoliko bi gradjani bili protiv menjanja granica,a zelja onih koji nam kroje sudbinu bude nezavisno Kosovo i Metohija?
Jer nezavisno K i M nebi bio kraj nasim mukama.Tek tad bi se otvorila pandorina kutija.Sledili bi po istom scenariju Jug Srbije,Crna Gora,krajnji Sever Srbije,...

mama ludaca

pre 18 godina

Ovo je zaista bezobrazluk!
Kao i u vreme Milosevica, jadna i cemerna vlast sakriva svoju bedu iza gradjana. I bombardovanje smo mi hteli, kao sto bi nakon ovog referenduma moglo da se kaze da sami zelimo sankcije, bedu, zatvorene granice...
Mozemo mi da izmisljamo milion pravnih i drugih izgovora sto KOsovo i ljude koji tamo zive nece vratiti u okrilje bolesne i nemocne Srbije.
Pitanje za te pravnike:kako smo menjali drzavne simbole bez referenduma pa se grb Srbije i SPC vrlo malo razlikuje?

pedja

pre 18 godina

A kako ce sada da ga organizuju? Mozda cemo imati tri referenduma.Jedan u C.Gori,drugi na Kosovu,a treci u Srbiji (ma sta to bilo).Sva pitanja na istom listicu,pa neka zaokruzuje ko sta hoce.Rezultat vec postoji na nekom drugom mestu.

fehat begolii

pre 18 godina

jos jednom moram da ponovim da srbija je stvarno bolesna i ne izleciva drzava, koja kao takva pokusava da svaki dan promeni terapiju mada dobro zna da leka nema, jer ceo svet zna da kosova fakticki jeste nezavisna, i naredne godine bice i formalno priznata, i tada voleo bi da znam kakav referendum ce organizovati ova bolesna vlast.
Fehat Begolli

Bole

pre 18 godina

I sto biva ako se vecina gradjana Srbije izjasni za ostanak Kosova u Srbiji?! Mislio sam da je Vucetic malo ozbiljniji pravnik. Bolje reci, realniji. Da umije da napravi razliku izmedju onog sto pise u knjigama i onog sto postoji u praksi. Koja je svrha prava koje je neostvarivo?
Inace, podrzavam ideju da se gradjani Srbije, ako se referendum vec organizuje, o jednom trosku izjasne da li zele da zive u zajednici s Crnom Gorom. Tu barem imaju sansu da izglasaju nesto sto ce biti primjenjivo.

Srba

pre 18 godina

Na tej referendum necu izaci ,jer sam se o tim pita njima vec izjasnjavao. Politicari koji su uzeli silne pare u posledne dve decenije nek to rese sami ili uz pomoc svojih finansijera i na svoju odgovornost. Ja im necu dati legitimitet nizasta.
Sudija Vucetic spada u tu grupu ljudi.

Aca

pre 18 godina

Posto su ubili jedinog Srbina koji je imao petlju, ne ostaje im nista drugo do Slobina taktika. Jeste gubitna, al' ce potrajati...

BranislavNS

pre 18 godina

Totalna budalaština....
Kao iz vremena SM i kvazi-klero&fašističke vlade-a.Nego vise dajte tim ljudima na kosovu državu kakvu hoće,a ako to bude nedemokratska,kriminalna tvorevina,kakva je bila pod Srbijom,kao i sama Srbija, nek EU "vadi oči sa njima",ona za to ima i znanje-sisteme i moć-finansijska sredstva.
Šta će JADNA Srbija sa Kosovom?PLUSKVANPERFEKAT.
Pozdrav svima.

bedri rashica

pre 18 godina

ma i sto referenduma nek drzi srbija samo ako se vrati Varsavski pakt, i kosovo vraticese srbiji.
bedri rashica 19 novembar 2005.

Bajramovic

pre 18 godina

Dali je to moguce da u srbiji nema nijednog pametnog politicara, kada bre cete jednom shvatiti da srbija ne moze 92% albanskog stanovnistva ka robijase zbog 5 ili 8% srbskog stanovnistva, nemojte da terate sa vasom gluposcu i tvrdoglavom stvari na vrh, time hocu da kazem da vi ste sve do sada negativno radili i to na teret srbskog stanovnistva sa kosova, ja se iskreno bojim i ako vi znate sta se svs desilo u kosovo, da na kraju neqe nijedan srbin tu ostati na zalost zahvalujuci vasoj politici.
Bilo bih najbolje da vi jednom priznate greske kojeste ranije pocinili, i sadasnji realitet pa da pruzite sansu ostecenima da oprastaju, naravno ako njih zamolite i ali kako izgleda po vasem ponasanju je puno tezije da se izvinite jer po vasem vi niste kriv sve su oni drugi.
Pozdravljam B92 i svakog ko respektuje drugog, jer ako respektujes drugog time respektuje sebe

realista

pre 18 godina

kakav referendum!!!!! Pa ne pita se Srbija o tome hoce li Kosovo biti nezavisno!!!! Dok se Srbija pitala a bilo je to davno nije umela nista da uradi... ne ume ni sada... bojim ce da ce Srbija proci po najgorem mogucem scenariju po sebe... ali to nam je izgleda sudbina poslednjih decenija...

svd

pre 18 godina

Nemojmo misliti da će neka pusta želja, izražena na referendumu sa jednim zavučenim pitanjem da pruži rešenje problema. Nažalost videli smo to kod Miloševića.

Sanjin

pre 18 godina

Referendum, nego sta, Srbi su inace poznati po demokratkom priznavanju rezultata referenduma, sjetimo se predratnog referenduma u BiH.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Referendum bi bilo nesto sasvim normalno da je i ovo normalna drzava ali posto nije onda ce ishod referenduma biti kao i 1998. Rezultati nece imati nikakvo validno priznanje jer ce se uvazavati samo rezultati pregovora. Plus se moze desiti, da usled nepostignutog dogovora dve strane, dodje do nametnutog resenja. Prema tome referendum je samo paravan za domacu javnost i nista vise.

Nenad

pre 18 godina

Vrlo interesantno je pitanje kako su referendumi u Hrvatskoj i BIH za Srbe bili neprihvatljivi a sada eto referendum postade najdemokratskija forma izjasnjavanja odvajkada.
Nisam siguran ali ovaj Vucetic mi zvuci kao da je bio sudija i za vreme (slavne nam) Miloseviceve vladavine, ili je covek iz G17+ (valjda mu to dodje na isto)
Dajte ljudi pocnite da radite nesto kreativno, a tu slepu ulicu Kosovo ostavite Evropi da proba da je uredi (sto je uzgred budi receno uzaludan posao)

Miki

pre 18 godina

Mozemo mi slobodno da glasamo koliko hocemo puta i da gubimo vreme, da imamo koliko god hocemo referenduma i na kraju ce EU i SAD odluciti.

asim

pre 18 godina

Ajde bre vi u Srbiji hocete preko referenduma da uticete na zivot 90% albanaca na Kosovu. Ostavite nam na miru, znate li vi da necete nikad biti slobodni ako necete pustiti albance da zive slobodni i nezavsni, respektirajuci prava ostalih naroda koji zivi na Kosovo.

rasa

pre 18 godina

Nasa pravnicka elita se i dalje ruga zdravom razumu.Da li iole pametan covek ima dilemu oko pitanja tipa:Da li je bolje biti bogat ili siromasan ili da li je bolje biti bolestan ili zdrav,ili da li je bolje ziveti u vecoj ili manjoj drzavi?Zanemarivanje stvarnosti i nedostatak hrabrosti za donosenje odluka je puno veci problem nego da li cemo izaci na referendum i odgovarati na neko besmisleno pitanje.Ali pitanje forme i sustine je ovde zavrsenom porazom sustine,hrabrosti i odgovornosti,ubistvom Zorana Djindjica.Ovo slobisticko ruganje demokratiji se nastavlja i bojim se da nama Srbima daju "mercedes" da prave,da bi i od njega napravili krs.

CALAArch

pre 18 godina

Referendum u srbiji. Ako rezultat: Vecina gradjani srbije su rekli DA za Kosovo u Srbiji. A posle nikad u EU.
Ako rezultat: Vecina gradjani srbije su rekli NE za Kosovo u Srbiji. Mozda idete u EU ako vrsite druge zadatke...
Ali ne mislim da ce neko da pita Srbiju sta ce biti sa Kosovom ali taj referendum vazi samo za Srbiju u kojim putem ce da ide, a za Kosovo ne znaci nista.

Illyria

pre 18 godina

Ma vi treba održati referendum i za ostajanje Slovenije,Hrvatske,Bosne i Makedonije zajedno sa vama,ko pita te narode tamo,ionako su svi oni srbi ali druge vere obmanjeni Vatikanom i Mekom!

Bani

pre 18 godina

Politicka Elita hoce jos jednom da se sakrije iza naroda, pa ce pokusati referendum isto kao i Milosevic za vreme rata u Kosovo. To ce se ionako odbaciti iz medjunarodne zajednice. Ali sedna stvar treba se uzeti u obzir; nije vazno sta ce referendum doneti, vazno je koji ce biti stav medjunarodne zajednice, pa zato nemojte lagati svoj narod.