Četvrtak, 17.11.2005.

10:59

Francuski klinci

Izvor: B92

Francuski klinci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

krca

pre 18 godina

@Milan: Milane mora da se meni bio zalomio neki "shkart" od Swifta kada mi je trosio po gradu 6.5 (uz oshtriju voznju, sto je otprilike znacilo da kada hocu da odem na semaforu, to sam uvek lako i uradio), a na autoputu 6 pri 140 km/h. Recimo put do Grcke i nazad je uvek prosecno trosio oko 5 litara. Letos povratak iz Zadra za 6.5 sati, prosecna potrosnja 6 litara a isao sam i preko 150 na nekim deonicama (kompletna trasa je autoput...) i to pun kao oko. Bojim se da mu tesko mogu parirati i najsavremeniji dizeli po toj potrosnji pri tim brzinama.
Elem, to nije tema ovog clanka. Kupih Modusa pre izvesnog vremena, a on se moze smatrati kao testna platforma za novog Clia. Auto je ultra (prostran unutra, upotrebljiv, izuzetno tih u svim rezimima, idealan za male porodice kakava je moja...). Pozadi se sedi sa prekrstenim nogama, toliko ima mesta kada se pomeri zadnja klupa. Motor je 1.4 16V i sto neko rece moglo se ocekivati malo vise od njega. To znaci da nema one ekspolozije snage na koju sam bio navikao u Swiftu (Swift drugom brzinom 100, trecom 140...), ali je za utehu da 90% obrtnog momenta ima u rasponu od 2000 do 6000 obrtaja. Znaci, poprilicno ispeglana kriva momenta. Treba uzeti u obzir takodje da je to auto koji je skoro za 50% tezi od mog prethodnog auta tako da moram biti racionalan u razmatranju snage motora i konstantovati da mu nije lako sa tom tezinom i da nije pravljen za trke. Slicna stvar sa tezinom je i kod novog Clia, pa ko planira trke neka gadja neke jace motore. Vreme laganih automobila je proslo i toga moramo biti svesni. Zelja proizvodjaca da naprave sto bezbednije automobile neminovno kao posledicu ima povecanje tezine.

cef

pre 18 godina

Gospodo, Renault i francuska vozila uopste su nesto najbolje sto se nalazi na putevima (naravno, iskljuchujem preterivanja tipa maybach, rolls roys...). Pa ja nedeljno prelazim oko 500 - 600 km u vozilu Renault 12 starom 32 godine. To je i dalje bolji auto od mnogih Stojadina iz devedesetih...
Cef ZR

Milan

pre 18 godina

Banat, Japanci nikada nisu bili poznati po potrosnji. Ne znam odakle ti to. Ja sam radio u velikoj firmi koja je u svojoj floti imala Suzuki Swiftove, Mazde pa i poneku Hondu i znam sta su vozaci govorili. Generalno, bili su zadovoljni pouzdanoscu ali je potrosnja uvek bila prilicno visoka. NJih to naravno nije tangiralo jer nisu placali gorivo iz svog dzepa.

Louis

pre 18 godina

Espace se pojavio 1984 a Fuego 1980. Sto se tice niza automobila sa imenom on nikad nije ni bio u potpunosti prekinut jer se Estafette proizvodio sve od 50-tih do pojave modela Traffic 1980 a isto vazi i za modele koji su imali i brojnu oznaku i ime. Jedini period u kome uopste nisu kosiscena imena je bio onaj izmedju 1899 i 1928 kada se pojavio Monasix. Inace, Fuego je "cist" model bez broja oznaka iako jeste baziran na modelu 18 (platforma - pogon/vesanje) bas kao sto je i Espace baziran na modelu 25.

nemanja

pre 18 godina

Odlicna su oba automobila. Mislim da C3 ne zaostaje jos uvek tehnoloski za Renaultom. Onima koji ne vole Fiat mogu da preporucim da budu pametni (ako vec ne vole Fiat) i da kupe Fiatove akcije - to je trenutno preporuka broj 1 u svetu trgovine akcijama.

Pozdrav, mornar sa Nere

pre 18 godina

@ Banat, pokojni dr Djindjic ponudio je Toyoti Zastavu po ceni od 1 (jedan) US Dolar. Rezultat je poznat. Toliko u vezi dovodjenja Honde, ili nekog japanskog proizvodjaca u Srbiju . Suzuki duze vreme sklapa svoja kola u Madjarskoj za celu Evropu. Trenutni hit je novi Swift.

nn

pre 18 godina

Chamade je Renault 19, a Fuego Renault 18, smao sportska verzija. Clio je zaista prvi auto nakon duzeg perioda "vladavine brojeva" koji je u potpunosti izbacio brojku za osnovnu verziju

Pozdrav kolegama, vozac

pre 18 godina

Ako Honda Civic sa motorom 1,8 l. kosta u Kanadi 12.500 evra, onda cena njezina cena u Srbiji, sa 46,4 carine i poreza, treba da je 18.300 evra. Smatram da je Vlada najmanje kriva za razliku u ceni od 3.000 evra i prodajnu cenu od 21.300 evra. Naravno, pod uslovom da su precizni podaci (cene) koje su naveli kolege iz Kanade i Beograda.

Rene Arnoux, Renault RE 30 Turbo

pre 18 godina

Da, Louise, u pravu si, ali informacija o Fuego/Chamade modelima se odnosi na period posle nekoliko desetleca koriscnja brojeva kao oznaka za Renault automobile.

dzoni

pre 18 godina

To da japanska kola trose manje u odnosu na konkurenciju je u najmanju ruku smesno niti ce ikad neki benzinac moci trositi kao dizelasi .Japancima je glavno severno americko trziste gde i ne znaju sta je to dizel

Louis

pre 18 godina

Ni Fuego ni Chamade nisu ni priblizno prvi modeli sa imenom firme Renault! Prvi Renaultov auto sa imenom upravo je i bio prvi Renaultov auto - Voiturette jos davne 1898! Da ne pominjem modele iz medjuratnog perioda poput Monasix, Vivasix, Monastella, Vivastella, Nervastella, Reinastella, Primaquarte... kao i one posleratne poput Dauphine, Estafette, Colorale, Fregate, Alpine, Floride, Caravelle itd.

nindza

pre 18 godina

Klio 3 stvarno nudi najvise i sigurno ce biti najtrazeniji automobil u klasi.Ono sto mi najvise smeta je oblik karoserije,stvarno je ruzan,toliko da ne bih seo u njega.Gde nestade francuski dizajn.Da li ja to imam cudan ukus ili je svaka novija verzija sve deblja i ruznija?

Banat

pre 18 godina

Ne znam sta sprecava evropske proizvodjace da prave ljudske motore.

Honda pravi 4-cilindricne motore od 140-150 konja koji imaju izuzetno dobru potrosnju u odnosu na konkurenciju i prvi su na mnogim eko-listama (dakle, najmanje stetni po okolinu). Isto vazi i za motore koje stavljaju u Accord -- idu i do 250KS, imaju 6 cilindara i imaju odlicnu potrosnju.

Evo, novi Civic trosi 6-7 litara, ima redni cetvorocilindricni motor od 1.8 litara, 140KS i obrtni momenat od 173Nm, a osovina mu je dugacka 2.7 metara (duzina vozila je 4.5 metra).

Cena? U Kanadi je cena osnovnog modela $17,400. To je oko 12,400 evra.

Uz pregrst standardnih opcija, Civic je po svemu ispred svih tih Renoovih i Citroenovih kepec-modela. A i lepsa je.

Mozda je ovo samo pusti san ali Vlada Srbije bi trebalo da se obrati Hondi i namami ih u Srbiju.

http://automobiles.honda.com/

Maki

pre 18 godina

Pokušaću da Vam prenesem moje iskustvo sa Renault-om. '91. tata i ja smo kupili tada novog R-21 1.7 a sledeće godine takođe novog i Clio I 1.2. R-21 smo prodali '99 sa 122.000 km jer nam nije više bio potreban a Clia imamo i dan danas. Slabašan ali izdržljiv motorić, jako ekonomičan.Na ova 2 auta ništa nismo imali osim redovnih servisa, samo je Clio kao mali auto malo osetljiviji na puteve. Ništa strašno, verujte. Uz put smo imali i novog Punta I ( jer smo ga uzeli jako povoljno ) i on je za 3 godine imao oko 90.000 km i počeo je da se kvari pa smo ga prodali a ja sada vozim Clio II 1.4 75 ks ( u full-u) iz 2000. Za mali auto, sve ima, lepo ide ( i tačno je da nema mesta pozadi ). Vozio sam ga i sa motorom 1.4 16v i u Cliu II ide kao poludeo. Naravno, imajte u vidu da je to ipak motor od samo 1390 cm3. Konkurencija ? Sve su to nijanse, jako slični automobili, samo stvar ličnog opredeljenja. Friend moj ima Polo novog i meni se svidja ali ga ne bih kupio, tvrd je za moj ukus, više volim Francuze. Sviđa mi se Clio III ali je preskup a i dosta je veći od II, mada daje puno, i previše opreme. Gledao sam restilizovanu Lagunu, i na nju imam pik. Ali još nemam potreba za nju. Moram priznati da se mojoj verenici sviđa i C-3. I eto tako, dosta sam Vam pisao, pozdrav ekipi koja šalje komentare. Maki

vlade

pre 18 godina

Clio je zaista vrhunski auto. Jedina mana mu je za sada previsoka cena (kod nas u SLO) in ne baš logični paketi opreme.Kad kupac hoče autoradio i klimu pa možda još metalik boju i petoro vrata onda smo vrlo blizu megana koji sve to več ima u osnovnoj opremi (osim boje). U vezi sa testom mislim da C3 može da bude konkurencija jedino cliu II jer tri godine tehnološkog napredka u automobilizmu znače puno. Velika konkurencija mu stižu u proleće: Yaris i P207.
Još poruka "poznavaocima" fiata: Raspitajte se koji su najbolji dizel motori i u koje automobile se ugradjuju.

Smiley

pre 18 godina

Vec dve godine vozim sluzbeni Renault Clio II i svakodnevno prelazim oko 350-500km. U pitanju je 1.5DCi motor. U trzisnom segmentu kojem pripada ovaj auto za mene je neprevazidjen po svim kategorijama! Preporucujem svakom!

C3

pre 18 godina

C3 1.4 75 KS nam je 2-gi auto u porodici. Kupili smo ga pre 2 godine u Lihtenstajnu za 7.500+PDV moja iskustva su ista kao iz testa osim potrosnje koja je oko 7,2 l/100km. Ta hvaljena pregrada me je jednom ustinula da sam morao ici kod doktora. Najgore je sto sofer sajbna ima blagu dioptriju (na nasu zalbu je besplatno zamenjena), ali ni sada nije puno bolje. Sto se prostora tice u C3 je stala ves masina i TV u isto vreme.

Vlada

pre 18 godina

Samo jedna mala ispravka: Prvi model koji je dobio "zvučno" ime posle niza "imena-brojeva" nije clio, vec Chamade, odnosno Reno 19 limuzina.
Veliki pozdrav celoj ekipi.

Goran

pre 18 godina

Vozio sam C3 (i Klio 2 i pežo 206) kraće vreme. C3 je jaaaako slabo urađen iznutra. One plastične oplate po vratima itd. ko da su iz Kine došle, ručica menjača i sve unutra ko da je od plastike. Sve u svemu, osećaj solidnosti tipično Sitroenovski! Bruka!

(Inače vozim Sitroen i relativno sam zadovoljan, naročito u odnosu na Golfa TDI kojeg sam vozio pre njega)

Dejan

pre 18 godina

Imajuci u vidu navedenu potrosnju, grande punto je pobednik, sa svojim stedljivim motorima.Uostalom, pogledajte na www.fiat.it i napravite vas Punto. iznenadicete se kakva se sve oprema nudi, kakav ennterijer. fiat je zakon, vozite jedan makar na test voznji i shvaticete taj utisak u voznji, taj italijanski duh!

igop

pre 18 godina

Ej Krtice, kakav BRE Punto! Pa to vozilo ni po kojim karakteristikama ne moze da bude predmet ni jednog ozbiljnijeg teksta o automobilima. Fijat je istorija a to se moze videti sirom evrope na autoplacevima i u auto kucama koje spustaju cene Fijata 2,3 i do 5 hiljada evra samo da se rese bede! Vazno da je Fijatov menadzment pokupovao (ne pokupio!) sve laskave titule auto godine bla, bla... Bolje da su pare ulozili u razvoj...Zalosno ali istinito...

Sumaher

pre 18 godina

Licno ne bih voleo da imam ni jedan ni drugi automobil. Nesto im nedostaje, ne znam sta, ali mi nisu najbolje resenje. Cini mi se da ima mnogo pametnijeg izbora...

igi

pre 18 godina

Analogno tome, Laguna ce biti jos veca i postati konkurent Mercedesu S, Megan dolazi na mesto Lagune, a Clio jos 20cm pa nasledjuje Megan. Red je da (i) Reno napravi nekog malisana od 3.5m (i 10.000e) pa da se kompletira. Klasicna klasa malih automobila ce prakticno nestati za 5-6 god., odn. pretvorice se u patuljke (do 3.5m) i velike-male (nesto preko 4m).

AutoKrtica

pre 18 godina

Mislim da bi bilo interesantno u ovaj test ukljuciti i Grande Punto koji obzirom na najavljeno predstavlja veoma respektabilnog konkurenta sa cenom od 11111 eura za osnovni model.

Ogi

pre 18 godina

Clio 3 me uopste nije impresionirao.Cak mogu da kazem da me je totalno razocarao.Dizajn ne preterano inovativan,velika tezina,slaba ponuda motora...Sta bi sa onom dodelom "Auto Godine u Evropi za 2005"?Clio3 ispred Passat-a i Alfe 159?Nema sanse!!!

AutoKrtica

pre 18 godina

Mislim da bi bilo interesantno u ovaj test ukljuciti i Grande Punto koji obzirom na najavljeno predstavlja veoma respektabilnog konkurenta sa cenom od 11111 eura za osnovni model.

Ogi

pre 18 godina

Clio 3 me uopste nije impresionirao.Cak mogu da kazem da me je totalno razocarao.Dizajn ne preterano inovativan,velika tezina,slaba ponuda motora...Sta bi sa onom dodelom "Auto Godine u Evropi za 2005"?Clio3 ispred Passat-a i Alfe 159?Nema sanse!!!

igi

pre 18 godina

Analogno tome, Laguna ce biti jos veca i postati konkurent Mercedesu S, Megan dolazi na mesto Lagune, a Clio jos 20cm pa nasledjuje Megan. Red je da (i) Reno napravi nekog malisana od 3.5m (i 10.000e) pa da se kompletira. Klasicna klasa malih automobila ce prakticno nestati za 5-6 god., odn. pretvorice se u patuljke (do 3.5m) i velike-male (nesto preko 4m).

Sumaher

pre 18 godina

Licno ne bih voleo da imam ni jedan ni drugi automobil. Nesto im nedostaje, ne znam sta, ali mi nisu najbolje resenje. Cini mi se da ima mnogo pametnijeg izbora...

igop

pre 18 godina

Ej Krtice, kakav BRE Punto! Pa to vozilo ni po kojim karakteristikama ne moze da bude predmet ni jednog ozbiljnijeg teksta o automobilima. Fijat je istorija a to se moze videti sirom evrope na autoplacevima i u auto kucama koje spustaju cene Fijata 2,3 i do 5 hiljada evra samo da se rese bede! Vazno da je Fijatov menadzment pokupovao (ne pokupio!) sve laskave titule auto godine bla, bla... Bolje da su pare ulozili u razvoj...Zalosno ali istinito...

Dejan

pre 18 godina

Imajuci u vidu navedenu potrosnju, grande punto je pobednik, sa svojim stedljivim motorima.Uostalom, pogledajte na www.fiat.it i napravite vas Punto. iznenadicete se kakva se sve oprema nudi, kakav ennterijer. fiat je zakon, vozite jedan makar na test voznji i shvaticete taj utisak u voznji, taj italijanski duh!

Goran

pre 18 godina

Vozio sam C3 (i Klio 2 i pežo 206) kraće vreme. C3 je jaaaako slabo urađen iznutra. One plastične oplate po vratima itd. ko da su iz Kine došle, ručica menjača i sve unutra ko da je od plastike. Sve u svemu, osećaj solidnosti tipično Sitroenovski! Bruka!

(Inače vozim Sitroen i relativno sam zadovoljan, naročito u odnosu na Golfa TDI kojeg sam vozio pre njega)

Vlada

pre 18 godina

Samo jedna mala ispravka: Prvi model koji je dobio "zvučno" ime posle niza "imena-brojeva" nije clio, vec Chamade, odnosno Reno 19 limuzina.
Veliki pozdrav celoj ekipi.

C3

pre 18 godina

C3 1.4 75 KS nam je 2-gi auto u porodici. Kupili smo ga pre 2 godine u Lihtenstajnu za 7.500+PDV moja iskustva su ista kao iz testa osim potrosnje koja je oko 7,2 l/100km. Ta hvaljena pregrada me je jednom ustinula da sam morao ici kod doktora. Najgore je sto sofer sajbna ima blagu dioptriju (na nasu zalbu je besplatno zamenjena), ali ni sada nije puno bolje. Sto se prostora tice u C3 je stala ves masina i TV u isto vreme.

Smiley

pre 18 godina

Vec dve godine vozim sluzbeni Renault Clio II i svakodnevno prelazim oko 350-500km. U pitanju je 1.5DCi motor. U trzisnom segmentu kojem pripada ovaj auto za mene je neprevazidjen po svim kategorijama! Preporucujem svakom!

vlade

pre 18 godina

Clio je zaista vrhunski auto. Jedina mana mu je za sada previsoka cena (kod nas u SLO) in ne baš logični paketi opreme.Kad kupac hoče autoradio i klimu pa možda još metalik boju i petoro vrata onda smo vrlo blizu megana koji sve to več ima u osnovnoj opremi (osim boje). U vezi sa testom mislim da C3 može da bude konkurencija jedino cliu II jer tri godine tehnološkog napredka u automobilizmu znače puno. Velika konkurencija mu stižu u proleće: Yaris i P207.
Još poruka "poznavaocima" fiata: Raspitajte se koji su najbolji dizel motori i u koje automobile se ugradjuju.

Maki

pre 18 godina

Pokušaću da Vam prenesem moje iskustvo sa Renault-om. '91. tata i ja smo kupili tada novog R-21 1.7 a sledeće godine takođe novog i Clio I 1.2. R-21 smo prodali '99 sa 122.000 km jer nam nije više bio potreban a Clia imamo i dan danas. Slabašan ali izdržljiv motorić, jako ekonomičan.Na ova 2 auta ništa nismo imali osim redovnih servisa, samo je Clio kao mali auto malo osetljiviji na puteve. Ništa strašno, verujte. Uz put smo imali i novog Punta I ( jer smo ga uzeli jako povoljno ) i on je za 3 godine imao oko 90.000 km i počeo je da se kvari pa smo ga prodali a ja sada vozim Clio II 1.4 75 ks ( u full-u) iz 2000. Za mali auto, sve ima, lepo ide ( i tačno je da nema mesta pozadi ). Vozio sam ga i sa motorom 1.4 16v i u Cliu II ide kao poludeo. Naravno, imajte u vidu da je to ipak motor od samo 1390 cm3. Konkurencija ? Sve su to nijanse, jako slični automobili, samo stvar ličnog opredeljenja. Friend moj ima Polo novog i meni se svidja ali ga ne bih kupio, tvrd je za moj ukus, više volim Francuze. Sviđa mi se Clio III ali je preskup a i dosta je veći od II, mada daje puno, i previše opreme. Gledao sam restilizovanu Lagunu, i na nju imam pik. Ali još nemam potreba za nju. Moram priznati da se mojoj verenici sviđa i C-3. I eto tako, dosta sam Vam pisao, pozdrav ekipi koja šalje komentare. Maki

Banat

pre 18 godina

Ne znam sta sprecava evropske proizvodjace da prave ljudske motore.

Honda pravi 4-cilindricne motore od 140-150 konja koji imaju izuzetno dobru potrosnju u odnosu na konkurenciju i prvi su na mnogim eko-listama (dakle, najmanje stetni po okolinu). Isto vazi i za motore koje stavljaju u Accord -- idu i do 250KS, imaju 6 cilindara i imaju odlicnu potrosnju.

Evo, novi Civic trosi 6-7 litara, ima redni cetvorocilindricni motor od 1.8 litara, 140KS i obrtni momenat od 173Nm, a osovina mu je dugacka 2.7 metara (duzina vozila je 4.5 metra).

Cena? U Kanadi je cena osnovnog modela $17,400. To je oko 12,400 evra.

Uz pregrst standardnih opcija, Civic je po svemu ispred svih tih Renoovih i Citroenovih kepec-modela. A i lepsa je.

Mozda je ovo samo pusti san ali Vlada Srbije bi trebalo da se obrati Hondi i namami ih u Srbiju.

http://automobiles.honda.com/

nindza

pre 18 godina

Klio 3 stvarno nudi najvise i sigurno ce biti najtrazeniji automobil u klasi.Ono sto mi najvise smeta je oblik karoserije,stvarno je ruzan,toliko da ne bih seo u njega.Gde nestade francuski dizajn.Da li ja to imam cudan ukus ili je svaka novija verzija sve deblja i ruznija?

Louis

pre 18 godina

Ni Fuego ni Chamade nisu ni priblizno prvi modeli sa imenom firme Renault! Prvi Renaultov auto sa imenom upravo je i bio prvi Renaultov auto - Voiturette jos davne 1898! Da ne pominjem modele iz medjuratnog perioda poput Monasix, Vivasix, Monastella, Vivastella, Nervastella, Reinastella, Primaquarte... kao i one posleratne poput Dauphine, Estafette, Colorale, Fregate, Alpine, Floride, Caravelle itd.

dzoni

pre 18 godina

To da japanska kola trose manje u odnosu na konkurenciju je u najmanju ruku smesno niti ce ikad neki benzinac moci trositi kao dizelasi .Japancima je glavno severno americko trziste gde i ne znaju sta je to dizel

Rene Arnoux, Renault RE 30 Turbo

pre 18 godina

Da, Louise, u pravu si, ali informacija o Fuego/Chamade modelima se odnosi na period posle nekoliko desetleca koriscnja brojeva kao oznaka za Renault automobile.

Pozdrav kolegama, vozac

pre 18 godina

Ako Honda Civic sa motorom 1,8 l. kosta u Kanadi 12.500 evra, onda cena njezina cena u Srbiji, sa 46,4 carine i poreza, treba da je 18.300 evra. Smatram da je Vlada najmanje kriva za razliku u ceni od 3.000 evra i prodajnu cenu od 21.300 evra. Naravno, pod uslovom da su precizni podaci (cene) koje su naveli kolege iz Kanade i Beograda.

nn

pre 18 godina

Chamade je Renault 19, a Fuego Renault 18, smao sportska verzija. Clio je zaista prvi auto nakon duzeg perioda "vladavine brojeva" koji je u potpunosti izbacio brojku za osnovnu verziju

Pozdrav, mornar sa Nere

pre 18 godina

@ Banat, pokojni dr Djindjic ponudio je Toyoti Zastavu po ceni od 1 (jedan) US Dolar. Rezultat je poznat. Toliko u vezi dovodjenja Honde, ili nekog japanskog proizvodjaca u Srbiju . Suzuki duze vreme sklapa svoja kola u Madjarskoj za celu Evropu. Trenutni hit je novi Swift.

nemanja

pre 18 godina

Odlicna su oba automobila. Mislim da C3 ne zaostaje jos uvek tehnoloski za Renaultom. Onima koji ne vole Fiat mogu da preporucim da budu pametni (ako vec ne vole Fiat) i da kupe Fiatove akcije - to je trenutno preporuka broj 1 u svetu trgovine akcijama.

Louis

pre 18 godina

Espace se pojavio 1984 a Fuego 1980. Sto se tice niza automobila sa imenom on nikad nije ni bio u potpunosti prekinut jer se Estafette proizvodio sve od 50-tih do pojave modela Traffic 1980 a isto vazi i za modele koji su imali i brojnu oznaku i ime. Jedini period u kome uopste nisu kosiscena imena je bio onaj izmedju 1899 i 1928 kada se pojavio Monasix. Inace, Fuego je "cist" model bez broja oznaka iako jeste baziran na modelu 18 (platforma - pogon/vesanje) bas kao sto je i Espace baziran na modelu 25.

Milan

pre 18 godina

Banat, Japanci nikada nisu bili poznati po potrosnji. Ne znam odakle ti to. Ja sam radio u velikoj firmi koja je u svojoj floti imala Suzuki Swiftove, Mazde pa i poneku Hondu i znam sta su vozaci govorili. Generalno, bili su zadovoljni pouzdanoscu ali je potrosnja uvek bila prilicno visoka. NJih to naravno nije tangiralo jer nisu placali gorivo iz svog dzepa.

cef

pre 18 godina

Gospodo, Renault i francuska vozila uopste su nesto najbolje sto se nalazi na putevima (naravno, iskljuchujem preterivanja tipa maybach, rolls roys...). Pa ja nedeljno prelazim oko 500 - 600 km u vozilu Renault 12 starom 32 godine. To je i dalje bolji auto od mnogih Stojadina iz devedesetih...
Cef ZR

krca

pre 18 godina

@Milan: Milane mora da se meni bio zalomio neki "shkart" od Swifta kada mi je trosio po gradu 6.5 (uz oshtriju voznju, sto je otprilike znacilo da kada hocu da odem na semaforu, to sam uvek lako i uradio), a na autoputu 6 pri 140 km/h. Recimo put do Grcke i nazad je uvek prosecno trosio oko 5 litara. Letos povratak iz Zadra za 6.5 sati, prosecna potrosnja 6 litara a isao sam i preko 150 na nekim deonicama (kompletna trasa je autoput...) i to pun kao oko. Bojim se da mu tesko mogu parirati i najsavremeniji dizeli po toj potrosnji pri tim brzinama.
Elem, to nije tema ovog clanka. Kupih Modusa pre izvesnog vremena, a on se moze smatrati kao testna platforma za novog Clia. Auto je ultra (prostran unutra, upotrebljiv, izuzetno tih u svim rezimima, idealan za male porodice kakava je moja...). Pozadi se sedi sa prekrstenim nogama, toliko ima mesta kada se pomeri zadnja klupa. Motor je 1.4 16V i sto neko rece moglo se ocekivati malo vise od njega. To znaci da nema one ekspolozije snage na koju sam bio navikao u Swiftu (Swift drugom brzinom 100, trecom 140...), ali je za utehu da 90% obrtnog momenta ima u rasponu od 2000 do 6000 obrtaja. Znaci, poprilicno ispeglana kriva momenta. Treba uzeti u obzir takodje da je to auto koji je skoro za 50% tezi od mog prethodnog auta tako da moram biti racionalan u razmatranju snage motora i konstantovati da mu nije lako sa tom tezinom i da nije pravljen za trke. Slicna stvar sa tezinom je i kod novog Clia, pa ko planira trke neka gadja neke jace motore. Vreme laganih automobila je proslo i toga moramo biti svesni. Zelja proizvodjaca da naprave sto bezbednije automobile neminovno kao posledicu ima povecanje tezine.

AutoKrtica

pre 18 godina

Mislim da bi bilo interesantno u ovaj test ukljuciti i Grande Punto koji obzirom na najavljeno predstavlja veoma respektabilnog konkurenta sa cenom od 11111 eura za osnovni model.

Ogi

pre 18 godina

Clio 3 me uopste nije impresionirao.Cak mogu da kazem da me je totalno razocarao.Dizajn ne preterano inovativan,velika tezina,slaba ponuda motora...Sta bi sa onom dodelom "Auto Godine u Evropi za 2005"?Clio3 ispred Passat-a i Alfe 159?Nema sanse!!!

igi

pre 18 godina

Analogno tome, Laguna ce biti jos veca i postati konkurent Mercedesu S, Megan dolazi na mesto Lagune, a Clio jos 20cm pa nasledjuje Megan. Red je da (i) Reno napravi nekog malisana od 3.5m (i 10.000e) pa da se kompletira. Klasicna klasa malih automobila ce prakticno nestati za 5-6 god., odn. pretvorice se u patuljke (do 3.5m) i velike-male (nesto preko 4m).

Sumaher

pre 18 godina

Licno ne bih voleo da imam ni jedan ni drugi automobil. Nesto im nedostaje, ne znam sta, ali mi nisu najbolje resenje. Cini mi se da ima mnogo pametnijeg izbora...

igop

pre 18 godina

Ej Krtice, kakav BRE Punto! Pa to vozilo ni po kojim karakteristikama ne moze da bude predmet ni jednog ozbiljnijeg teksta o automobilima. Fijat je istorija a to se moze videti sirom evrope na autoplacevima i u auto kucama koje spustaju cene Fijata 2,3 i do 5 hiljada evra samo da se rese bede! Vazno da je Fijatov menadzment pokupovao (ne pokupio!) sve laskave titule auto godine bla, bla... Bolje da su pare ulozili u razvoj...Zalosno ali istinito...

Dejan

pre 18 godina

Imajuci u vidu navedenu potrosnju, grande punto je pobednik, sa svojim stedljivim motorima.Uostalom, pogledajte na www.fiat.it i napravite vas Punto. iznenadicete se kakva se sve oprema nudi, kakav ennterijer. fiat je zakon, vozite jedan makar na test voznji i shvaticete taj utisak u voznji, taj italijanski duh!

Goran

pre 18 godina

Vozio sam C3 (i Klio 2 i pežo 206) kraće vreme. C3 je jaaaako slabo urađen iznutra. One plastične oplate po vratima itd. ko da su iz Kine došle, ručica menjača i sve unutra ko da je od plastike. Sve u svemu, osećaj solidnosti tipično Sitroenovski! Bruka!

(Inače vozim Sitroen i relativno sam zadovoljan, naročito u odnosu na Golfa TDI kojeg sam vozio pre njega)

Vlada

pre 18 godina

Samo jedna mala ispravka: Prvi model koji je dobio "zvučno" ime posle niza "imena-brojeva" nije clio, vec Chamade, odnosno Reno 19 limuzina.
Veliki pozdrav celoj ekipi.

C3

pre 18 godina

C3 1.4 75 KS nam je 2-gi auto u porodici. Kupili smo ga pre 2 godine u Lihtenstajnu za 7.500+PDV moja iskustva su ista kao iz testa osim potrosnje koja je oko 7,2 l/100km. Ta hvaljena pregrada me je jednom ustinula da sam morao ici kod doktora. Najgore je sto sofer sajbna ima blagu dioptriju (na nasu zalbu je besplatno zamenjena), ali ni sada nije puno bolje. Sto se prostora tice u C3 je stala ves masina i TV u isto vreme.

Smiley

pre 18 godina

Vec dve godine vozim sluzbeni Renault Clio II i svakodnevno prelazim oko 350-500km. U pitanju je 1.5DCi motor. U trzisnom segmentu kojem pripada ovaj auto za mene je neprevazidjen po svim kategorijama! Preporucujem svakom!

vlade

pre 18 godina

Clio je zaista vrhunski auto. Jedina mana mu je za sada previsoka cena (kod nas u SLO) in ne baš logični paketi opreme.Kad kupac hoče autoradio i klimu pa možda još metalik boju i petoro vrata onda smo vrlo blizu megana koji sve to več ima u osnovnoj opremi (osim boje). U vezi sa testom mislim da C3 može da bude konkurencija jedino cliu II jer tri godine tehnološkog napredka u automobilizmu znače puno. Velika konkurencija mu stižu u proleće: Yaris i P207.
Još poruka "poznavaocima" fiata: Raspitajte se koji su najbolji dizel motori i u koje automobile se ugradjuju.

Maki

pre 18 godina

Pokušaću da Vam prenesem moje iskustvo sa Renault-om. '91. tata i ja smo kupili tada novog R-21 1.7 a sledeće godine takođe novog i Clio I 1.2. R-21 smo prodali '99 sa 122.000 km jer nam nije više bio potreban a Clia imamo i dan danas. Slabašan ali izdržljiv motorić, jako ekonomičan.Na ova 2 auta ništa nismo imali osim redovnih servisa, samo je Clio kao mali auto malo osetljiviji na puteve. Ništa strašno, verujte. Uz put smo imali i novog Punta I ( jer smo ga uzeli jako povoljno ) i on je za 3 godine imao oko 90.000 km i počeo je da se kvari pa smo ga prodali a ja sada vozim Clio II 1.4 75 ks ( u full-u) iz 2000. Za mali auto, sve ima, lepo ide ( i tačno je da nema mesta pozadi ). Vozio sam ga i sa motorom 1.4 16v i u Cliu II ide kao poludeo. Naravno, imajte u vidu da je to ipak motor od samo 1390 cm3. Konkurencija ? Sve su to nijanse, jako slični automobili, samo stvar ličnog opredeljenja. Friend moj ima Polo novog i meni se svidja ali ga ne bih kupio, tvrd je za moj ukus, više volim Francuze. Sviđa mi se Clio III ali je preskup a i dosta je veći od II, mada daje puno, i previše opreme. Gledao sam restilizovanu Lagunu, i na nju imam pik. Ali još nemam potreba za nju. Moram priznati da se mojoj verenici sviđa i C-3. I eto tako, dosta sam Vam pisao, pozdrav ekipi koja šalje komentare. Maki

Banat

pre 18 godina

Ne znam sta sprecava evropske proizvodjace da prave ljudske motore.

Honda pravi 4-cilindricne motore od 140-150 konja koji imaju izuzetno dobru potrosnju u odnosu na konkurenciju i prvi su na mnogim eko-listama (dakle, najmanje stetni po okolinu). Isto vazi i za motore koje stavljaju u Accord -- idu i do 250KS, imaju 6 cilindara i imaju odlicnu potrosnju.

Evo, novi Civic trosi 6-7 litara, ima redni cetvorocilindricni motor od 1.8 litara, 140KS i obrtni momenat od 173Nm, a osovina mu je dugacka 2.7 metara (duzina vozila je 4.5 metra).

Cena? U Kanadi je cena osnovnog modela $17,400. To je oko 12,400 evra.

Uz pregrst standardnih opcija, Civic je po svemu ispred svih tih Renoovih i Citroenovih kepec-modela. A i lepsa je.

Mozda je ovo samo pusti san ali Vlada Srbije bi trebalo da se obrati Hondi i namami ih u Srbiju.

http://automobiles.honda.com/

nindza

pre 18 godina

Klio 3 stvarno nudi najvise i sigurno ce biti najtrazeniji automobil u klasi.Ono sto mi najvise smeta je oblik karoserije,stvarno je ruzan,toliko da ne bih seo u njega.Gde nestade francuski dizajn.Da li ja to imam cudan ukus ili je svaka novija verzija sve deblja i ruznija?

Louis

pre 18 godina

Ni Fuego ni Chamade nisu ni priblizno prvi modeli sa imenom firme Renault! Prvi Renaultov auto sa imenom upravo je i bio prvi Renaultov auto - Voiturette jos davne 1898! Da ne pominjem modele iz medjuratnog perioda poput Monasix, Vivasix, Monastella, Vivastella, Nervastella, Reinastella, Primaquarte... kao i one posleratne poput Dauphine, Estafette, Colorale, Fregate, Alpine, Floride, Caravelle itd.

dzoni

pre 18 godina

To da japanska kola trose manje u odnosu na konkurenciju je u najmanju ruku smesno niti ce ikad neki benzinac moci trositi kao dizelasi .Japancima je glavno severno americko trziste gde i ne znaju sta je to dizel

Rene Arnoux, Renault RE 30 Turbo

pre 18 godina

Da, Louise, u pravu si, ali informacija o Fuego/Chamade modelima se odnosi na period posle nekoliko desetleca koriscnja brojeva kao oznaka za Renault automobile.

Pozdrav kolegama, vozac

pre 18 godina

Ako Honda Civic sa motorom 1,8 l. kosta u Kanadi 12.500 evra, onda cena njezina cena u Srbiji, sa 46,4 carine i poreza, treba da je 18.300 evra. Smatram da je Vlada najmanje kriva za razliku u ceni od 3.000 evra i prodajnu cenu od 21.300 evra. Naravno, pod uslovom da su precizni podaci (cene) koje su naveli kolege iz Kanade i Beograda.

nn

pre 18 godina

Chamade je Renault 19, a Fuego Renault 18, smao sportska verzija. Clio je zaista prvi auto nakon duzeg perioda "vladavine brojeva" koji je u potpunosti izbacio brojku za osnovnu verziju

Pozdrav, mornar sa Nere

pre 18 godina

@ Banat, pokojni dr Djindjic ponudio je Toyoti Zastavu po ceni od 1 (jedan) US Dolar. Rezultat je poznat. Toliko u vezi dovodjenja Honde, ili nekog japanskog proizvodjaca u Srbiju . Suzuki duze vreme sklapa svoja kola u Madjarskoj za celu Evropu. Trenutni hit je novi Swift.

nemanja

pre 18 godina

Odlicna su oba automobila. Mislim da C3 ne zaostaje jos uvek tehnoloski za Renaultom. Onima koji ne vole Fiat mogu da preporucim da budu pametni (ako vec ne vole Fiat) i da kupe Fiatove akcije - to je trenutno preporuka broj 1 u svetu trgovine akcijama.

Louis

pre 18 godina

Espace se pojavio 1984 a Fuego 1980. Sto se tice niza automobila sa imenom on nikad nije ni bio u potpunosti prekinut jer se Estafette proizvodio sve od 50-tih do pojave modela Traffic 1980 a isto vazi i za modele koji su imali i brojnu oznaku i ime. Jedini period u kome uopste nisu kosiscena imena je bio onaj izmedju 1899 i 1928 kada se pojavio Monasix. Inace, Fuego je "cist" model bez broja oznaka iako jeste baziran na modelu 18 (platforma - pogon/vesanje) bas kao sto je i Espace baziran na modelu 25.

Milan

pre 18 godina

Banat, Japanci nikada nisu bili poznati po potrosnji. Ne znam odakle ti to. Ja sam radio u velikoj firmi koja je u svojoj floti imala Suzuki Swiftove, Mazde pa i poneku Hondu i znam sta su vozaci govorili. Generalno, bili su zadovoljni pouzdanoscu ali je potrosnja uvek bila prilicno visoka. NJih to naravno nije tangiralo jer nisu placali gorivo iz svog dzepa.

cef

pre 18 godina

Gospodo, Renault i francuska vozila uopste su nesto najbolje sto se nalazi na putevima (naravno, iskljuchujem preterivanja tipa maybach, rolls roys...). Pa ja nedeljno prelazim oko 500 - 600 km u vozilu Renault 12 starom 32 godine. To je i dalje bolji auto od mnogih Stojadina iz devedesetih...
Cef ZR

krca

pre 18 godina

@Milan: Milane mora da se meni bio zalomio neki "shkart" od Swifta kada mi je trosio po gradu 6.5 (uz oshtriju voznju, sto je otprilike znacilo da kada hocu da odem na semaforu, to sam uvek lako i uradio), a na autoputu 6 pri 140 km/h. Recimo put do Grcke i nazad je uvek prosecno trosio oko 5 litara. Letos povratak iz Zadra za 6.5 sati, prosecna potrosnja 6 litara a isao sam i preko 150 na nekim deonicama (kompletna trasa je autoput...) i to pun kao oko. Bojim se da mu tesko mogu parirati i najsavremeniji dizeli po toj potrosnji pri tim brzinama.
Elem, to nije tema ovog clanka. Kupih Modusa pre izvesnog vremena, a on se moze smatrati kao testna platforma za novog Clia. Auto je ultra (prostran unutra, upotrebljiv, izuzetno tih u svim rezimima, idealan za male porodice kakava je moja...). Pozadi se sedi sa prekrstenim nogama, toliko ima mesta kada se pomeri zadnja klupa. Motor je 1.4 16V i sto neko rece moglo se ocekivati malo vise od njega. To znaci da nema one ekspolozije snage na koju sam bio navikao u Swiftu (Swift drugom brzinom 100, trecom 140...), ali je za utehu da 90% obrtnog momenta ima u rasponu od 2000 do 6000 obrtaja. Znaci, poprilicno ispeglana kriva momenta. Treba uzeti u obzir takodje da je to auto koji je skoro za 50% tezi od mog prethodnog auta tako da moram biti racionalan u razmatranju snage motora i konstantovati da mu nije lako sa tom tezinom i da nije pravljen za trke. Slicna stvar sa tezinom je i kod novog Clia, pa ko planira trke neka gadja neke jace motore. Vreme laganih automobila je proslo i toga moramo biti svesni. Zelja proizvodjaca da naprave sto bezbednije automobile neminovno kao posledicu ima povecanje tezine.