Ponedeljak, 24.10.2005.

08:34

Odobren početak pregovora o Kosovu

Savet bezbednosti UN je podržao preporuku generalnog sekretara UN Kofija Anana da počnu pregovori o budućem statusa Kosova.

Izvor: B92

Odobren poèetak pregovora o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

milun

pre 18 godina

To smo mi. Neko je dozvolio srpskom premieru da kaze dve reci, i mi smo opet najaci. Ali sta ce te? Davljenik se i za slamku hvata!
U svakom slucaju, koliko god da ne podnosim radikale, slazem se sa konstatacijom Tome Nikolica. Rezoluciju 1244 su oni nama nametnuli. Sada bi da je menjaju? Mi smo je postovali do sad. Od sada ima da je i oni postuju. Tike-tike-tacke, nema vise vracke.

Novosadjanka

pre 18 godina

Nije poenta u tome da li je Kosovo SSZ (Sveta Srpska zemlja), vec u tome da je Kosovo deo suverene evropske zemlje, a da bi njegovo izdvajanje bio presedan koji Evropa tesko moze podneti. Drzava Srbija je na Kosovu omogucila, podrzala i ni na koji nacin nije sprecila zlo! U medjuvremenu, Srbija je formalno postala demokratska drzava. Argument: niste bili dobri, zato cete izgubiti deo teritorije, u politici i medjunarodnom pravu - nije argumet! Niti je argument koliko procenata Albanaca zivi na Kosovu. Evropa buducnosti je Evropa regija. A kako ce biti na Kosovu, zavisi od toga kakva ce vlast biti u Srbiji. I kakav ekonomski razvoj. Niko ne bezi od dobra. Madjari u Vojvodini placu kako su im ugrozena prava. Jesu li stvarno ugrozena? Jesu! Naravno! Ali ne samo madjarima, ves SVIMA KOJI MISLE DRUGACIJE OD RADIKALA I DSS. Tako je uvek i bilo. Stradas jer SI DRUGACIJI. Jedini nacin da se resi problem Kosova, ali i Madjara, Rumuna, Rusina, Slovaka... je da Srbija konacno postane ne samo formalno vec i STVARNO DEMOKRATSKA zemlja. Tek tada je moguca zastita ljudskih prava generalno, a time i zastita prava svih manjina. A u ovoj zemlji su vec jako dugo NORMALNI najugrozenija manjina.

Petar

pre 18 godina

Apsolutno se ne slazem za menjanje KiM za novac. Ako do "trampe" zaista mora doci onda ona mora biti iskljucivo u istoj "Valuti".
Teritorije za teritorije (K za RS), narod za narod (kosovski Albanci za Bosanske Srbe).
Bas me zanima da vidim da neko proba da stavi cenu na Pecku Patrijarsiju ili na Dusanov Grad.
Novac moze da dodje i prodje, ovako ili ondako, ali kad se PRODA zemlja onda je gotovo.
Takodje se ne slazem sa tezom da je Kosovo vec izgubljeno i da nasa delegacija ode na pregovore sa platformom "Daj sta das". Takvim biznismenima ne bi pomogle ni sve pare sveta.
A ako je Srbija izgubila Kosovo u ratu (iako nijedna YU republika nije promenila svoje granice), onda molim lepo neka Savet Bezbednosti donese rezoluciju kojom ce promeniti R1244 i gotova stvar.
Nema nikakve potrebe za Pregovorima i nije potreban pristanak ili potpis Srbije, zar ne.

milan-vp

pre 18 godina

Samo za trenutak da se stavite u poziciju (u kozu) prisutnih zvanicnika na tom zasedanju SB UN, tokom izlaganja V.Kostunice, bili bi iznenadjeni njihovim manje-vise jednoobraznim preokupacijama.
To isto je pokusao Drnovsek da vam indirektno saopsti, najblazim oblikom sok-terapije. Kosovo nije ni priblizno toliki problem kao sto se vama cini. Svet, a Evropa na prvom mestu ne zna kako da resi problem Srbije. Sasvim otvoreno, Beograda sa ostatkom svoje provincije. To je enigma i sasvim izdvojen fenomen u savremenom shvatanju politicko-pravnog poretka jedne zemlje, cak i ida ima deset puta manje problema nego sto ih ima trenutno Srbija.
Sasvim uprosceno, svet se trudi iz petinih zila da vam otvori oci, da ste u stanju latentne diktature, unutrasnje samookupacije. Podrzacete i to saznanje samo da vam ostane 'privilegija Svevisnjeg' da ste vi uvek i neprikosnoveno u pravu, a svi ostali su blago infantilni, dvolicni i podli, i uglavnom vam rade o glavi.
A sami sebi ste najveci neprijatelji.

Duki

pre 18 godina

Vidim da je dosta Srba zainteresovano da zadrze deo svoje teritorije (koja je zabelezena odavno i ima svoje ime)i svete zemlje.
Ali Srbi ne mogu da shvate da,
1. Na Kosovu zivi 90% Albanaca.
2. Da je drzava ( Srbija ) ulozila previse za Miliciju, Vojsku, Istreblenje deo svog naroda (preko 70%), Ubistvo nekoliko hiljada svojih drzavljana(uglavno zene,deca i starce Albanske Nacionalnosti) na svoju Svetu zemlju (sto je meni a verujem i mnogim Politicarima po svetu Veoma interesantno).
3.Da je ta srbija nesto davala a ne samo uzimala od te svoje Svete teritorije, Kosovo ne bi bilo u rangu sa nekim Africkim i Azijskim zemljama sto se tice razvijenosti.
4.U celoj Srpskoj Historiji Kosvo je bilo problem za Srbiju, a sada odjednom se trazi da Kosovo ostane kao deo Srbije, da Kosovo plati Srbiji za otimanje Srpske teritorije (ne razumem zasto je ubijeno toliko svog Naroda).
5.Ko bi osim 5% Srba bila protiv Kosovske Nezavisnosti, i za koga bi se Srpska Demokratska Policija i Vojska vratila na Kosovu.
6.Da mozda Srpska vlast ne misli da bi Kosovo trebalo da ostane u sastavu Srbije i plati stetu pocinjenu sebi i "svojoj Drzavi".
Za kraj "Srbi pa vi trazite Previse".

Zoran

pre 18 godina

Ma lako bi mi prodali Kosovo zajedno sa carem Lazarom. Problem je u tome sto, po prilici, nece nista da nam plate, a uzece Kosovo.

petar I futurolog

pre 18 godina

Na kraju će biti kao da neko iz MZ kaže: Eto mi pokušasmo ali vidite Srbija Vam ne da da budete nezavisni. Mi smo se svojski trudili ali Srbija ima tapiju na Kosovu prema međunarodnom pravu.
Zbog naših sličnih situacija mi ne smemo da idemo dalje.
Jedino što Vam možemo predložiti je da uzmete učešće u političkom životu Srbije pa da sa Srbima dogovorite nezavisnost za jedno 20 do 50 godina. Sada jedino što možete da dobijete je autonomija.
Žao nam je ali takođe moramo da se povučemo sa Kosova jer je teška kriza i kod nas i ne možemo da angažujemo dodatne resurse. Bilo nam je zadovoljstvo da radimo sa Vama.
Zbogom gospodo Kosovari. Sa srbima i Srbijom se dogovorite i sve će biti u redu.
P.S:
Kao što znate posle ovog pokušaja da se reši status naše trupe menjaju vojska i policija Srbije i Crne Gore prema odluci Saveta Bezbednosti 1245/2006.

Milos

pre 18 godina

U ovom danasnjem svetu svasta je moguce, ali ne kod svakog naroda, to je jedino moguce kod Srba koji posteno i valjano drze svoju drzavu u takvom stanju gde je moguce ubaciti ili izbaciti deo teritorije u racun tamo nekog naroda nije vazno kojeg. U normalnim demokratijama, uzimanje dela teritorije je gotovo nemoguce, jer jedna Francuska nece nikad dozvoliti svojim nemirnim Korzikancima odvajanje, Engleska tamo gore Irskoj teritorii, Spanci svojim Kataloncima, Grci sev.grckoj, Bugari svojim Makedoncima itd. itd. Saobzirom da nikad nismo bili okupatori na ovim prostorima, narpotiv omogucili smo zivot jednoj Makedoniji koja je podeljena davne l2. i l3. godine onog doba, jer da nije bila pod Srbijom nikada se nebi ni zvala Makedonijom itd.itd. Omogucili smo Albanezima da zive dostojno na Kosmetu preko pola veke sa kusurom, ali oni nece to, hoce nezavisnost. Neka traze od Grcke etnicke teritorije, malo sutra. Mi smo im najpodobniji za njihove zelje, ali nadam se u cvrstinu srpskog bice na svom Kosmetu i da necemo od naroda postati manjina kako nas vec krste po svetu, njihov pomagac je toboze nas prijatelj. Gospodo konacno shvatite, nema od radosti nista pocnite raditi zemlju i cuvati stoku kao sto se cuvalo na tim prostorima stotinama godina i zivelo se, a nezavisnost trazite u teritoriji Albanije odakle ste se uglavnom naselili u Kosmet uz naklonost mesetara, Srbi Kosmet ne daju jer jos imamo vere u sebe i nije na prodaju, ali ni za poklon.

Zbunjeni citalac

pre 18 godina

Treba shvatiti da nismo veciti i da ljudi na Balkanu vise ne mogu ratovavi. Neka mi neki radikal samo kaze da nisam patriota i da moram ratovati, a ja oslobodjen od vojske, zato sto sam omladinac u invalidskoj penziji. Sta su radikali cinili za nas 600 hiljada hendikepiranih. Dela a ne reci. Mi smo oterani na margine drustva. Kada ce Srbi da shvate da je fasizam rodjen i hoda slobodno beogradskim ulicama i ostale Srbije. Prema tome stidim se sto sam nekog srpskog porekla upravo zbog praznih glava nasih politicara.

Nikola

pre 18 godina

Pozdrav!
Scenario 1: Kosovo ostane srpsko. Za 20 godina imacemo 6 milijona albanaca sto ce da trazi ne samo kosovo nego celu srbiju. To znaci da ce jedino BG ostati srbija. Od beograda pa juzno sve ce biti albansko. A severno sve ce biti po madjarima (ne daj Boze).
Scenario 2: Kosovo bude nezavisno. Svet plati srbiji masno za to i Srbija u EU za pet godina. Ko normalan civilizovana zemlja bez islamskih ekstremista. Ja mislim da je to najbolje resenje! Prodaj kosovo za dobar i dostojan zivot. Uz uslov da se srpske svetinje cuvaju na kosovu, pa ko da su svetinje! Napred srbijo!!!

zagor

pre 18 godina

A, kako bi to Srbija mogla da proda Kosovo, koje nije vise njeno, iako radikalnim komunistima ta cinjenica ne dopire do sivih celija.

Scepan

pre 18 godina

Vi koji bi ste hteli da zadrzite ovu "svetu srpsku maticu, bez obzira ko njom trenutno hoda" najbolje bi bilo da odete tamo da zivite, umesto sto mlatite praznu slamu i zamajavate narod. I kako to mislite da odbranite Kosovo sa SOLIDNE DISTANCE.

albanac

pre 18 godina

pa nek kosovo bude autonomija
i do 2010 srbija bude deo kosovo....
znaci do 2010 imace 6 milliona albanaca zajedno.
bolje ceo srbijo nego samo kosovo...

zarko

pre 18 godina

Samo jedno upozorenje na komentare onih naivnih ili nemoralnih koji bi prodali Kosovo i "uzeli pare", kako kazu. Pare bi kao i 1991-1995 uzeli Karici i ostali "patriote"i demagozi, koji su postali milijarderi u razdoblju kad je srpski narod dozivio najveci slom i ponizenje u svojoj istoriji. Molim vas ako vec nemate resenja u ovoj teskoj situaciji bolje se suzdrzati od misljenja. Jer kako neko rece teze je reci jednu pametnu stvar nego presutati sto gluposti. Pozdrav.

Novosadjanka

pre 18 godina

Za Savet bezbednosti je SDUSTINSKI NEVAZNO sve sto ima lokalni karakter i nema znacajne posledice po sire okruzenje. Mada ne mislim nista lepo o Kostunici, cinjenica je da je danas izasao sa pametnim i dobro argumentovanim zahtevom. Sve se svodi na dve stvari na koje je Evropa jako osetljiva, dok Amerima ne znace nista posebno. Prvo je da bi ocepljenje Kosova od Srbije kao suverene drzave predstavljalo presedan i to u sred Evrope, gde imamo Italiju sa separatistickim Severom, Spaniju sa Baskijom, Englesku sa Skotima i Ircima itd. Presedan bi znacio zeleno svetlo za sve te separatisticke pokrete. Druga bitna stvar je insistiranje na DIREKTNIM dogovorima na relaciji Beograd - Pristina, sto je stav na kome insistira Evropa, jer implicite znaci da se eliminise uloga trece strane, sto je veoma bitno ako se zna koliko Ameri vole da igraju ulogu trece strane, odnosno svetskog policajca.
Sve u svemu, danas je Kostunica bio pametaan, a sto je jos vaznije, govorio je JEZIKOM EVROPE, sto je signal koji ce evropske zemlje ite kako razumeti. Koliko se ja "razumem u medicinu" cini se da je tu najznacajniju ulogu odigrao stali lisac Leon Koen, koji iz onog svog starobeogradskog dvorista svasta ume da dokonta i napise. A ima i koga da pita, ako nesto ne zna.

Vanja

pre 18 godina

Srbija ima probleme i sa svojim minijaturnim partnerom Crnom Gorom, a ne znam sta ce tek biti ako Kosovo ostane dio SCG. Imat cete do 30% albanskog stanovnistva u Srbiji koje ce i dalje rasti, a nisam siguran da je Srbija spremna na takvo nesto. BiH je ipak druga prica, gdje imate jednu love/hate vezu izmedju srodnih naroda, medjutim Srbi i Albanci nikad nisu bili bliski, pa ne znam po kojoj logici Srbija toliko insistira da zadrzi Kosovo. Mozda je podjela te pokrajine ipak najbolje rjesenje, uz odredjen suverenitet nad manastirima i ostalim vjerskim i kulturnim objektima.

mila

pre 18 godina

Da li neko od silnih savetnika i strucnjaka po pitanju pregovora ZNA da je nezavisnost Kosova GOTOVA stvar, ili jos ima nade? Mila

n. n.

pre 18 godina

Svi oni koji misle da ce Srbiji i Srbima biti bolje ukoliko KiM dobije nezavisnost, grdno se varaju. Nece ostati na Kosovu nego ce to otvoriti put za otcepljenje Sandzaka, Vojvodine pa sve tako redom dok ne ostanemo na beogradski pasaluk. E pa ce nas onda biti jos manje jer bi se verovatno u tom slucaju jedno 2-3 miliona Srba vremenom uzelo Islam, jos jedno 2-3 miliona bi se razbezalo kud koji mili moji po belome svetu a nekih 5 miliona bi se sjatilo u beogradski pasaluk pa da vidimo koliko bi nam to dobro doslo! Sa malim brojem ljudi i jos manjom zemljom nikakvog prosperiteta nece biti!!! Znaci treba prodati parce zemlje da bi se danas islo u Evropu, nosila markirana garderoba i vozila brza kola a sutra? Ma nema veze za nasu decu i unucice njima ce i onako samo tramvaj biti potreban da obidju zelu zemlju! Ne zaboravite da su se nase dede i pradede krvavo borile za to sto bi neki od nas Srba tako olako rasprodavali. Sramota! A premijeru svaka cast na drzanju i onome sto je rekao danas. On ima veliku odgovornost i ja Ga svim svojim bicem podrzavam!!!

brax

pre 18 godina

Za srbiju je najbolje da oni uzimaju te pare ,jer kosovo i onako otislo. Sa tim parama koju srbija dobija treba da Albancima plati ratnu otstetu !

RRAHMON KOQARRI

pre 18 godina

srbi trebalo bi da shvate tezinu zlocina koje su pocinile srpske snage na teritoriji bivse Yu. dandanas otvaraju se grobnice u kojima su pokopana tela nesrba koje su rezultat srpske represije nad drugim narodima, na granici sa Kosovom joœ se dopremaju i predaju mrtva tela albanaca koje su srpske snage hteli sakriti po Srbiji da bi se ne otkrile njihovi zlocini, treba biti objektivan i posle nesto pisati...

Vlada, California

pre 18 godina

Treba biti svestan nekih cinjenica:
1. I ako UN napravi prsedan i odobri nezavisnost Kosovu - to nece izazvati nikakve potrese i zahteve drugih naroda za nezavisnoscu. Vec nekoliko puta se desilo da su na nama isprobavali experimente (bombardovanja bez odobrenje UN, kasetne bombe i uranijumski meci, odobravanje genocida u Hrvatskoj 1995 ...) i nikom nista. Znaci ne smemo se ponovo naci u cudu.
2. Politika Albanaca je politika pretnji koja, nadam se, nece biti nagradjena. Oni nemaju nikakve argumente i nikakav plan osim - bice lose ako nam ne ispunite zahteve.
Nadam se da su nasi strucnjaci spremni i svesni svih ovih stvari.

Ali Demi

pre 18 godina

Nezavisnost je jedina solucija za Kosovo i za Srbiju. To ne zbog iluzija o komplotima albanskih saveznika protiv srpskih saveznika i ne znam sta neko kaze ali samo zbog razvijanja situacije. Pretezno to dolazi zbog gresaka srspke strane.
Najzalosnije je da vecina Srba ne uce od svojih gresaka.
Jos danas mozes da vidis kako Srbi deklarisu "Kosovo je deo Srbije", "Kosovo nikada ce biti nezavisnost dok neki srpski politicar ne podpise", "nezavisnost je prolazno, jer Srbija ce vratiti opet Kosovo", "Dajte 50 miljardi eura za kompenzaciju-sto mogu da zovem sramota) itg itg.
Dobro sto ljudi kazu ono sto misle ali majstori iz daleka, preko tih reci, dokljuce da sa takvom situacijom bolje nezavisno Kosovo nego Kosovo sa (pod) Srbijom. Bi bilo drugacije da bi Srbi rekli da isto sto je Kosovo dato Srbiji od velikih sila 1912 godine(zar ste zaboravili razgovore o Balkanskim ratovima?). Na slican nacin, iste sile(preko razgovora) uzimaju Kosovo jer Srbi nisu bili dorasli situacije i da tretiraju Albance isto kao i Srbe. Na takvim situacijama zapad bi mislio da evo srbi nesto naucili i to bi bilo temelj za zajednicki zivot i platforma razgovora bi bila naprimer : Koje je bolje ime za nasu obuducu zemlju(ja volim ime SRBOKO)...itg itg. To ne moze i u ovim potpuno suprotnim stavovima Zapad misli da "racionalnije" je da Kosovo (albanski narod) i Srbija (srpski narod) zive odvojeno.
Niko moze da podvrdi da ideja malih drzavica: Srbija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija...je dobra kao ideja, ali je najbolje resenje za sve (jer srbi nisu tolerantni sa drugima)...
To i samo to je razlog da Kosovo ce biti nezavisno... Ja izrazim moju nadu da posle X godina kada ljudi Balkana poceti razmisljati o drzavi kao zajednica ljudi a ne kao zjednica rase ili vere, Balkan ce biti ista drzava.
To nece biti drzava gde neko ce biti deo drugoga ali drzava ravnopravnih ljudi. Sto brzo da to razumemo to bolje. Sve druge ideje nadmetanja i cekanja za "prilagoniju" situaciju, napravice Balkan bure baruta sa opasnoscu da uvek ce biti neko ko ce zapaliti fitilj...

tefik

pre 18 godina

O cemo pricate molim vas. Pa, na kraju krajeva, Srbija nije htela da mi zivimo u njoj. Ko je isterao oko 300 hiljada radnika sa posla, i ko je zatvorio sve skole na Kosovo? To svi znamo.

kosovar

pre 18 godina

Samo sto sam procitao izvestaj Voje. Pa kaze sad Srbije se okrenula demokratskom razvoju, sa 40% parlamenta Srbije sa SPS i SRS. Ajde bre ako su ti svi argumenti onda stvarno mi Albanci imamo cemu da se radujemo. Pa sta mislis ne znaju ti zapad da zamalo prosle godine SRS nije pobedila izbore. Ajde nazdravlje i vidimo se na nekom sportskom spektaklu kao nezavisne drzave.

peko

pre 18 godina

Bez obzira na neko medunarodno pravo, razmisljanje i odluka Saveta bezbednosti, odnosno Amerike svodi se na jednu jedinu stvar: koja odluka ce prouzrokovati manje problema, odnosno nemira na Kosovu. S obzirom na srpsku uspavanost, iscrpljenost i ne tako jaku zelju da zadrzi Kosovo, a s druge strane stoprocentnu saglasnost svih Albanaca za otcepljenjem, odluku nije tesko predvideti. Tom odlukom se rapidno smanjuju troskovi izdrzavanja trupa na Kosovu.
Sta mogu Srbi da ucine? Ako se ne probude i ne pokazu da im je stalo do Kosova, nista.

kimi

pre 18 godina

Ja nikako ne mogu da razumem neke komentare ovde da Kosovo treba da ostane sastavni deo Srbije.
Ajde da kazemo da Kosovo dobije status pokraine u sastavu Serbije i Albanci prifate da budu sastavni deo serbij ,i posle 5 godina na vlast u serbiju dodu SRS i SPC,jednom reci dode na vlast neki drugi milosevic i ajde da posalimo tekove na kosovo posto su nasi interesi tamo ugrozeni i ciao ciao kosovska autonomija ,Pa valda nismo tako glupi i da smo izgubili vise od 15000 hiljada ljudi da budemo sastavni deo srbije!!
A mene ima jos nesto sto me starno nervira ,kad neki kazu da albanici nisu platili porez,struju i sve sto je bilo srbijansko ,gadno se varaju posto oni samo pricaju to sto im je bilo servirani od milosevica i njegove propagande.Za vreme milosevica jedan mesec ako nismo platili struju odma je dosao EPS i nema struje vise e kamoli da ne placamo nikada odneli bi i bandere sa sobom.

mikelle

pre 18 godina

Ja ne znam sto se vi ljudi toliko palite? Jel boli? I treba da boli. Zevali ste i niste smeli da pisnete kada je proterano 250 000 Srba iz Krajine, kada je zlikovac potpisivao Dejtonski sporazum, kada je navukao svo zlo ovog sveta na nase nebo! Tada Vas nije bolelo, nego ste se inatili i pametovali. E mene je bolelo i tada, a boli me i sada.
Pa sta ste mislili gospodo gradjani i seljaci Srbije, da 15 god.gliuposti moze tek tako da prodju? Krajnje je vreme da shvatite za koga ste glasali, Vi i Vasi pametni roditelji, sve ove godine. Samo nastavite tako i dalje. Sve znate, i sta se sme i sta se ne sme. A gde ste bili 15 zadnjih god?
Pametnjakovici!
Najbitnije je da se Srbima dole obezbede sto bolji uslovi za zivot. Da im se garantuje sigurnost, pravo na rad....a da li ce ti ljudi ziveti u Srbiji...? Pa ni mi nismo mnogo srecni ovde

stratus

pre 18 godina

Kosovo ce ostati u Srbiji jer drugacijeg resenja nema. U slucaju da Kosovo dobije nezavisnost eto na desetine ratova sirom sveta pre svega zbog poruke da je dovoljno da se skupi deo stanovnistva jedne teritorije i kaze kako hoce da se odcepi. Eto, oni su odlucili, njih 95% sa te teritorije (a to je 20% ukupnog stanovnista drzave!) je za odcepljenje! Nije nego? A sta je sa ostalih 80% gradjana drzave o kojoj se radi? Oni se ne pitaju o svojoj drzavi, je li? E, pitaju se, to je i njihova drzava i niko nece da je cepa bez njihovog odobrenja! Kosovo, dakle, ostaje u Srbiji, a kome se ne svidja da zivi u Srbiji nije prinudjen tu da zivi, pa i ne mora.

Veljko Radenkovic

pre 18 godina

E,moj Albanci!
A gde ste bili Vas 2 miliona da izlazite na izbore i da nama iz uze Srbije i Vojvodine pomognete da svrgnemo tog idiota koji vas je tukao? Nigde, naravno, zato sto sve sto decenijama pevate i zelite je "nezavisnost".
I Vi ste moralno izgubili svako pravo da trazite nezavisno Kosovo onda kada ste odlucili da, "potajno ili otvoreno, aktivno ili pasivno, cinjenjem ili necinjenjem, podrzite represivnu politiku prema autonomnoj pokrajini i njenom vecinskon stanovnistvu."

Ivan M

pre 18 godina

Vi koji bi ste hteli da zadrzite ovu "svetu srpsku maticu, bez obzira ko njom trenutno hoda" (?!) kao da se nista nije desilo od 1989 treba da se zapitate nekoliko stvari:
1. odakle nama pare da izdrzavamo jedan totalno propali i osiromaseni deo nase bivse zemlje gde niko nista osim kriminalaca i ne radi, gde je nezaposlenost oko milion posto i gde, kao sto jos jedan citalac rece, vlada zakon Leka Dukadjina?
2. Kako cete to postici u situaciji gde 99% ljudi koji danas "hodaju tom zemljom" masom ne samo da nece da zive sa nama i u sklopu nase drzave vec nas otvoreno mrze? Ko ce da finansira vojsku i policiju koja ce biti neophodna da tamo cuva red? Srbija? Ili da nece mozda UN da placa da cuva Albance na nas racun? Ili cete mozda vi da placate to iz svojih dzepova?
3. Ako vec toliko volite tu svetu srpsku zemlju, zasto ne kupite tamo kucu od nekog Albanca, nastanite se tamo i time popravite odnos Srba i Albanaca u nasu korist? Samo da znate, moj pradeda je bas to uradio pre nekih 90 godina kada se vratio iz Amerike zato sto je bio toliki srpski rodoljub. Uostalom, i jevrejski fanatici nesto slicno rade po Zapadnoj Obali - sto ne bi ste i vi? Ili vam je lakse da laprdate po internetu i frustrirate se nego da nesto konkretno uradite?
Samo toliko - ovo su bitna pitanja o kojima svi, ukjlucujuci naseg dragog Premijera, treba da razmisle. Kao i vi, ja ne predlazem resenje, vec samo postavljam pitanja. Sada samo slusamo prazne price o nekakvoj svetoj zemlji koja svima sluzi kao moneta za podkusurivanje i gde se jadni nastradali narod svih nacionalnosti jos uvek grdno muci i bedno zivi, sto na Kosovu sto po izbeglickim centrima. Ali koga je za to briga kada je to "oduvek bilo nase" itd itd...

Slobodan Um

pre 18 godina

A to sa kompenzacijom Srbiji u novcu, da li je to po scenariju:
prvo vas n.n. lica maltretiraju i fizicki zlostavljaju nocu, a onda ujutro dodje prvi komsija i onako, prijateljski, ponudi da
mu prodate kucu? Da li je to taj rad?

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

I ja mislim da bi za nas Srbe bilo najbolje da se suocimo sa realnoscom i da se polako emocionalno odvajamo od Kosmeta. To ne znaci da se nebi trebali politicki boriti da sto vise izvucemo od toga, npr. podelu Kosmeta, brzi ulazak u EU, maskimalnu autonomiju za Srbe u Hrvatskoj, Federacija/Konfederacija RS i Srbije. Ako realizujemo nekih od tih tacaka dobili bi na kraju vise nego sto bi izgubili sa Kosmetom. Jer, iskreno receno, nijedan od nas Srba iz Srbije ili u inostranstvu nema nameru da ide u Kosmet npr. na odmor ili da se preseli i da zivi tamo. Dakle, osim od neke vrste nacionalnih osecaja mi od tog kraja nemamo efektivno nista. Cak od Turske, u kojo sve vise od nas Srba, kao i ja, idu na letovanje, imamo vise koristi(=fisicka/psihicka regeneracija) nego od Kosmeta. A pored toga, ako uzimamo albanski natalitet u obzir, bi nas za nekoliko decenija postigla cinjenica, da smo mi Srbi u nasoj drzavi manjina a Albanci vecina. Dakle, postoj velika verovatnoca, da ako Kosmet ostane u Srbiji, mi za dve ili tri decenije izgubimo celu Srbiju, barem nebi u nasoj kuci vise bili gazde. Iz tih razloga bi ja bio za odcepljenje (dela)Kosmeta, ako uspemo to Evopi i Americi debelo da naplatimo. A da i nezaboravimo, ako bez Kosmeta udjemo za nekoliko godina u EU, onda, ako se pravno gledano ne promeni mnogo unutar EU, ce nezavisno Kosovo od volje Srbije biti zavisno, da li i kada ce ulaziti u EU, jer bez njene saglasnosti Kosmet nece moci postati EU-clanica. Onda cemo mi biti na redu da uredjujemo pravila igre, to znaci da ce politicke vodje kosmetskih Albanaca morati poceti da gutaju zabe i da budu lepo ljubazni prema nama. To je Politika, barem moze tako da bude, ako imamo lukavu, istinitu, vizionarsko kvalitetnu strategiju za Kosmet.

Vlada Simić

pre 18 godina

Ako je Kosovo već nezavisno i Srbija nema nikakve veze sa njim, šta onda ima ko da pita Srbiju i da traži kompromis. Nezavisnost, ĆAO! Ali Kosovo ipak traži od Srbije da prizna nezavisnost! Zašto, kad je već nezavisno? Ili to baš nije jednostavno kao što izgleda!

Dojcin Plavsic

pre 18 godina

Manimo se corava posla. Kosovo ce nas kostati jos bar deset izgubljenih godina ukoliko vec danas ne priznamo da je izgubljeno i da neminovno dobija nezavisnost. To je fakat. Fakat koji je i dobar za Srbiju, kao sto su neki prosveceniji i umniji vec predocili. Dakle, dajte da se izborimo za minimum minimuma koji jos uvek mozemo da dobijemo ukoliko se manemo mlacenja prazne slame: delimicna autonomija za Srbe tamo gde su kompaktna celina, medjunarodni protektorat nad manastirima, dvojno drzavljanstvo za Srbe (kosovsko i srpsko), povratak izbeglih ili povracaj imovine, delimicna finansijska kompenzacija za drzavu putem prihoda od privatizacije drzavnih preduzeca. Puna kapa.

Albioni

pre 18 godina

Prekasno gospodo! Vase lepe zelje nece puno pomoci Kostunici. Vi ste izgubili Kosovo onda kada ste odlucili da, potajno ili otvoreno, aktivno ili pasivno, cinjenjem ili necinjenjem, podrzite represivnu politiku prema autonomnoj pokrajini i njenom vecinskon stanovnistvu. Ako ste ikada imali tapiju na Kosovo ona je sahranjena sa 10,000 ljudi, zena i dece koja je pobila vasa slavna vojska. Nema te sile koja ce nas, dva miliona, spreciti da stvroimo nasu drzavu. Jednostavno, mi sa vama vise NECEMO i Tacka.

Иларион Руварац

pre 18 godina

Ја не видим какав напредак можемо да остврамо ако КиМ остану део Србије. И какав део Србије - онај који учествује на општим изборима, коме буджет шалје паре, а чије територије регрути иду у војску...
Шта причате људи, Косово је отишло и неће се враћати.

JELENA

pre 18 godina

Molim vas, pa odakle bilo kakvo ljudsko i moralno i politicko pravo tom Albancu presedniku da ZAHTEVA neZavisnost? Je l' to pravo stekao 17. marta i drugim danima kada je stradao nevini narod. Iskreno ne verujem da bi Srbija za bilo koji novac dala Kosovo. Sada je pravo vreme da Kostunica pokaze sta sve zna. Srecno, i sada bi trebalo da smo svi slozni jer je vo pitanje vaznije od toga ko voli ili ne voli premijera, tako da bi mogli da se uzdrze od vredjanja svi glasnogovrnici za pad vlade.

umereni konzervativac

pre 18 godina

Stomak mi se prevrne od dalekovidih liberalnih ideja o tome da samo gubitkom Kosova mozemo krenuti napred. Istina je bas suprotna: gubitkom Kosova krecemo nazad. Dobijamo jos jednu neprijateljsku Albansku drzavu u neposrednom susedstvu koja zbog nedostatka bilo kakve druge ideje o prosperitetu i dalje nastavlja da radi na sirenju ideje o ujedinjenju svih Albanaca u jednu drzavu. I ovako siromasna, Srbija je neuporedivo bogatija i prosperitetnija od Kosova. I sad umesto da se prosperitet siri iz Evrope na Srbiju a sa Srbije na Kosovo, imacemo situaciju da se nestabilnost presipa sa Kosova u Makedoniju i Srbiju. Kosovo jeste i treba da ostane deo Srbije (sto naravno ne znaci da Srbi treba da upravljaju zivotima Albanaca). Neo-liberali ako vec ne znaju kako da pomognu u ovom presudno trenutku, onda bar neka ne otezavaju vec i onako zategnutu situaciju.

MS

pre 18 godina

Na našu žalost Kosovo i Metohija su davno pre Miloševića izgubljeni, na jako nemoralan način, prvo otimačinom od strane komunističkog režima, a kasnije srpsko-albanskim "dilom" oko kupoprodaje srpskih imanja. Ovo što se sad dešava samo je prljavi epilog, koji neće usrećiti ni Albance ni Srbe. Kada to shvate i jedni i drugi biće kasno. Slažem se sa onima koji se zalažu za pravednu podelu teritorije Kosova, jer tamo nije bio normalan život ni pre 1999. godine, znam, jer sam živeo tamo 5 godina. S narodom kojem je nacionalno iznad moralnog,koji smatra da ne mora da plati struju, vodu, grejanje, koji se isključivo rukovodi sa zakonom Leke Dukađina, ne bih ni voleo da živim u istoj državi. Preko međunarodne zajednice treba samo sačuvati uništenje srpske kulturno-istorijske baštine, do momenta dok albanska populacija ne dostigne civilizacijski nivo da to može samostalno činiti.

Banat

pre 18 godina

Podrska Kostunici. Ako ne bude moglo nista da se uradi po pitanju ostanka Kosova u Srbiji, mislim da Voja treba podneti ostavku. On jednostavno nije covek koji ce potpisati amputaciju Kosmeta - a ne verujem da bi to uradio bilo koji politicar u Srbiji.
Srbija ce upasti u ambis politicke nestabilnosti, koja ce verovatno prouzrokovati i neke druge (drustvenu, ekonomsku, itd). Pa, ako je to nesto sto ta famozna medj. zajednica zeli, samo neka guraju Kosmet u pravcu "nezavisnosti" (nezavisnost je danas jedna arhaicna rec i jedan nepostojeci koncept, da se razumemo).
Srbija je u jednoj veoma gadnoj situaciji, jer mora da bira izmedju necega sto nije dobro i necega sto je lose.

Mashinovodja

pre 18 godina

Nikako ne razumem ljude koji traže nekakvu svetsku pravdu (a traže je jer valjda veruju da postoji) i stalno povlače nekakve paralele Kosovo - Republika Srpska, ili "ako se nešto dozvoli narodu XX, to isto MORA da se dozvoli i Srbima".
Ne mora i neće se dozvoliti. Zašto? Zbog tekućeg odnosa snaga. Albanci su sebi obezbedili bolje i jače saveznike nego što su to učinili Srbi i sad naplaćuju dividende. Vrlo jednostavno.
Glupi Srbi (tj. tandem snova Milošević - Marković, a naokolo radikali) previše su se oslonili na Rusiju i Kinu i nisu uopšte shvatili da je komunizam poražen. Rezultat: izgubljeni ratovi, bombardovanje Srbije, a na kraju, kao i svaki poraženi, Srbija gubi teritorije.
Naravno da je rasparčavanje jedne zemlje članice UN i nasilna promena postojećih i priznatih granica vrlo opasan presedan koji će imati nesagledive posledice, ali vara se i tragično je naivan svako ko misli da su diplomate i političari neki strašno pametni ljudi koji misle i vide mnogo dalje od drugih ljudi. Ne vide oni dalje os svog nosa i od svojih trenutnih i kratkoročnih interesa. Ako sada smatraju da je njihov interes da Kosovo bude nezavisno, onda će Kosovo biti nezavisno. Bez obzira na Srbe i Srbiju i bez obzira na to što će kroz samo nekoliko godina iz toga proizići nova megapi..rija. Ali o tom, potom. Primer Iraka je dovoljno poučan.

Ariana

pre 18 godina

Uslovno ili nesuslovno, danasnji dan je pocetak procesa "ZBOGOM SRBIJO". Od danas, ako hocete, mozemo biti dobri susedi...ako ne, neka vam Bog pomogne vasoj tvrdoglavoj politici samoizolovanja.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Mogu gospoda Anan, Petersen i ostali da pakuju kosovsku nezavisnost kako god hoce - nista ne pomaze - masa ljudi po svetu, koji imaju slicne probleme ce jednostavo traziti isto sto su dobili Albanci na Kosovu, bez prevelikog filozofiranja i upustanja u detalje!

Srbin

pre 18 godina

Ma dokle vise da se mi brinemo sto ce otcepljenje Kosova biti presedan koji ce dovesti do eskalacije separatizma u Evropi i svetu ? Ma sta me briga, Evropa i svet to prihvataju za nas po svemu sudeci, onda nek prihvataju kod sebe ako hoce. Ili neka ratuju ako nece. Jedini stav nase vlade, koja god da je, mora biti da je Kosovo SRBIJA, po svim pravilima, pravima, zakonima i potpisanim dokumentima. Ja se licno slazem da Srba vise nema ili skoro nema u administraciji POKRAJINE (sto je u stvari dobitak u ratu 99, a ne nezavisnost). To sto strani politicari koji "vode" Kosovo ne rade na tome da objasne narodu tamo dole da su uspeli vratiti autonomiju, ali da NISU ostvarili nezavisnost, to njihove demokratske zemlje moraju i da plate. Jer su taj detalj precutkivali, i albanci naravno misle da je to - to. Ali TO nije tako lako. Svajcarska se zauzima za nezavisno Kosovo, to je zato sto je Svajcarska steciste albanskih emigranata i srce finansiranja nekadasnje OVK i sto ih tamo ima u velikom broju. Ali to sve nije uopste uradjeno. Ja sam za otcepljivanja etnicki cistog dela Kosova, sa srpskim kulturnim i kultnim zonama, izgradnju pseudo zida. Nama velike pare, a svetu i Evropi sva pitanja koja ce proistici od otcepljenja, pocev od Krajina (BiH i Hrvatska)....

ymeri

pre 18 godina

Ja ne osecam kao gradanin Serbije i nikada nisam osecao, samo sto su Milicijske snage su nam uzeli autonomiju u 89 godine sa silom. I posle Serbija je nasao neki takozvani popsteni albanci i igrao sa Kosovom. Sada je sve drugcije 95% stanovnika Kosova su za nezavisnost, neznam sta hoce sada jos jednom Serbija od nas, rat ili pare.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Sve ponudjene opcije kao i celokupna terminologija u vezi kako se kaže "konačnog statusa" Kosova i Metohije odnosno, ove južne srpske provincije, govori samo jedno. Da smo moralno, materijalno i, u svakom drugom pogledu, jedan mnogo propali narod. Ili nacija, svejedno. Nebuloza broj jedan : Izvori iz EU govore da je "stepen i sadržina autonomije za Srbe, ključ za utvrdjivanje statusa pokrajine". Znači sa suštinske autonomije za Albance, prešlo se na borbu autonomije ali, za Srbe. I to u svojoj rodjenoj državi ??? Da li igde ima većeg sarkazma i nipodaštavanja. Nebuloza broj dva: "Uslovna nezavisnost". Šta to predstavlja, sam Bog zna. U "naivnom" srpskom prevodu znači sledeće: ostajete proterani, silovani, ubijani, bez svoje imovine a sve će to biti predstavljeno kao fantastično dostigniće "Milosrdnog andjela", čije plodove evo, neposredno ubiraju UN i posredno, preko svojih Jesena, Martija i ostalih "mućki-medijatora", gospodin Kofi Anan. Sve što se "preporučuje" Srbima u BiH, obrnuto se radi sa Albancima na KiM ??!! Kosumi, "veliki borac" za multietničko Kosovo kaže da UN ne mogu više da uslovljavaju nezavisnost ali, kao svaki albanski demokrata, prihvata da UN nadgledaju sprovodjenje te nezavisnosti odnosno, kako su garantovana prava etničkih manjina, odnosno Srba ??? Ha, ha, ha. Kao da im je neko smetao, ovih 6 godina da se dokažu na delu. Dokazivanje je uspelo ali samo na nedelu. I, na kraju podvala, koja će, ako ove prethodne ne uspeju, kod Srba sigurno upaliti. NOVAC. Dobićemo, konačno, pare ako prodamo jedan deo sebe. Sleduje, na kraju šećerlema u obliku šargarepe. Zečevi će se mnogo radovati. Pre sledeće "lovne sezone". Ostaje samo jedno "nevažno" pitanje. Ko može, Kosovo i Metohiju, da proda i, ko može to da plati ??? Cenim stav gospodina Koštunice i našeg tima, koji tvrdi da konačni status Kosova i Metohije može biti konačan samo ako je ova "sveta srpska zemlja" u sastavu svoje matice. Bez obzira ko njome trenutno hoda. Svaki drugi plan bi nas svrstao u mešetare i šarlatane. Uostalom, da li nekom ovo konstantno neprincipijelno ponašanje takozvane medjunarodne zajednice, kada su Srbi i Srbija u pitanju, ne govori da ni glavni haški optuženik nije baš imao puno izbora sa tvorcima "novog svetskog poretka" ili, bolje rečeno, crtačima novih svetskih mapa.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Vojislav Kostunica branice tezu da Kosovo je deo Srbije, da je to tako bilo ,i tako mora ostati. Za moj pojam,g.Kostunica i g.Samardzic grese,jer oni bi trebali odavno da objasne Albancima i MZ sto Srbija moze da nudi,koliko fabrike,skole moze da otvori u Kosovo. Da objasni Albancima da sadasnji rezim se bitno "razlikuje" od rezima g.Milosevica. Turisticke agencije,npr.u Hrvatskoj ili Turskoj tek sada naprave kataloge za sledecu sezonu i posale po Evropi,gde se objasnava da hotel "X" je ove kategorije,da cena smestaja je tolika,da turisti mogu da izaberu toliko vrsta jela,da mogu da koriste terene za tenis,odbojku itd. Dakle,g.Kostunica ce danas da obavesti SB UN-a za nesto sto i ptice znaju. Srbija ce da gubi Kosovo ne sto su Albanci bili jaci nego sto su Srbi bili slabi u svakom pogledu.

Patriota_URKEM

pre 18 godina

ZAMISLITE Srbiju 2025. Srba ima oko SEST miliona posto su zaboravili da prave decu, prosecan Srbin star je oko pedeset godina a sa druge strane ima oko CETIRI miliona Albanaca uglavnom mladih i nacionalisticki opredeljenih. Premijer je Albanac, kao i skoro polovina ministara. U Sumadiji se sve vise menja demografska struktura posto Srbi izumiru i naseljavaju se nasi juzni sunarodnici. Naravno i u Beogradu. Albanski je zvanican jezik ravnopravan sa Srpskim na celoj nasoj teritoriji a broj dzamija se sve vise povecava. Postajemo manjina u Srbiji. KO ZELI OVAKVU SLIKU NEKA SE I DALJE ZALAZE ZA KOSOVO. Fakticko stanje je da smo ga mi odavno izgubili, zato dajte da pomognemo onp malo srpske sirotinje koja je ostala dole i da im olaksamo polozaj a da se manemo corava posla.

bt

pre 18 godina

Principi su dobri jedino ako vaze za sve jednako. Sve sto Albanci na Kosovu dobiju u okviru Srbije (ukljucujuci i nezavisnost) treba da dobiju i Srbi u okviru Kosova. Isto dalje mora vaziti i za Srbe u okviru Hrvatske i BiH. Inace, Srbi treba da zaprete nemirima kao sto to prete Albanci.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

КИМ би требало да остане у саставу Србије, требало би да нам се да неки рок од пар година да се потпуно демократизујемо и да се сваком грађанину Србије обезбеде сва људска права,па и право на живот. То пре свега подразумева потпуну контролу подивљалих служби војне и цивилне безбедности,отварање свих досијеа и онемогућавања да бахати полицајци некажњено пребијају(чак и до смрти) везане људе или људе који леже на тлу. То значи да се морамо одрећи територијалних претензија према другим државама и да морамо постати земља у којој Закон важи за све и да се појединци не могу скривати иза посланичког или министарског имунитета. То значи да у суду и тужилаштву морају да раде само часни људи који доследно спроводе Закон,а ако их немамо онда како рече једна садашњи министар доведимо их из Кине.Морамо се борити за КИМ јер нам Резолуција 1244 СБ УН не иде на руку. По тој резолуцији КИМ је у саставу Југославије а за то је одговорна тадашња влада због чије политике је и донета та резолуција.
Међутим код нас велики проценат бирача подржава територијалне претензије према суседним земљама и то ће бити велика сметња за нас. То се могло видети најбоље у Хашком циркусу. Главне звезде тог циркуса су наша два кловна од којих један данима објашњава где су границе Србије и нажалост има највећу подршку бирача у Србији. Ако као народ не схватимо куда нас води подршка тим кловновима и његовим партијама онда тешко нама. УН неће те кловнове и зато је основала Хашки суд и тамо их сместила па је нереално очекивати да у преговорима око статуса КИМ уважи њихове ставове. Не заборавимо да њихове партије имају преко 40% посланика у Народној скупштини. Зато мислим да су потребни хитни ванредни избори па ако поново бирачи укажу поверење њиховим партијама онда ће бити јасно да као народ нисмо одрасли и не умемо да штитимо своје националне интересе а ту нам нико није крив и биће јасно да не постоји никаква завера против Срба од стране других држава па чак ни завера ванземаљаца.

Roksi

pre 18 godina

Prosto je neverovatno koliko Srbi nisu informisani. Kakvo cepanje teritorije, pa zar ne znate sta se desilo 1999. godine. Od tada Kosovo vise nije deo Srbije, vec samo kada se treba koristiti za unutrasnju politiku stranaka u Srbiji, kojima je nacionalizam potreban da skrenu paznju osiromasenih gradjana. Dalje, te godine sa Kosova je bombardovanjem a zatim potpisom, sa Kosova 'oterana' srpska zakonodavna, izvrsna i sudska vlast. Koja je onda to logika i pomisliti da ce se ta vlast ponovo vratiti, a posebno posle zlocina. Znaci sest godina posle konflikta i promenjene realnosti na terenu, uspostavljanjem vlasti koja je medjunarodno priznata, Srbi s tim jos nisu upoznati. Stoga je krajnje vreme da poslusaju one koji kazu da Kosovo se sigurno nece vratiti na stanje od pre 1999. godine, da ce se sada raditi na tome kako obezbediti bolje uslove za kosovske Srbe, eventualno da sever Kosova dobije neki poseban status ili da se to resi decentralizacijom.
I na kraju vlasti u Beogradu su u svadji sa Slovenijom jer je gradjanima Srbije saopstila nesto sto ce oni sami morati da kazu kad tad, a svo vreme su lagali, ne medjunarodnu zajednicu, ne Albance vec Srbe.

EKSER- DAYTONA

pre 18 godina

Ja licno mislim da ce biti sve u redu i da ce svi shvatiti da je lepse graditi ubuduce poverenje toleranciju nego biti uvek na "ratnoj nogi" ....

Milko

pre 18 godina

Nezavisno Kosovo bi bilo defakto presdean kakav nije vidjen u istoriji evropskih drzava. Tvrdnje zapada da su protiv pripajanja Kosova drugim drzavama su smesne jer ukoliko Albanci dobiju nezavisnost imace defakto dve drzave i to jednu pored druge a to nije uspelo nikome na teritoriji Evrope. Dakle to ce samo biti na papiru da su to dve zasebne drzave a u stvarnosti ce se raditi o velikoj Albaniji. Ja sam izrazito protiv stvaranja nove drzave na Balkanu jer bi to dalo krila drugim separatistima u Evropi. Po ovom shvatanju onda bi trebali nezavisnost dobiti i drugi narodi u Evropi koji teze ka tome cilju ...

Dositej

pre 18 godina

Ja sam za pare! Kosovo će biti nezavisno i za dž pa je svakako bolje da bar uzmemo neke pare za to. A ako izvučemo još nešto - severno Kosovo, međunarodnu zaštitu manastira i sl. onda još bolje.
što se tiče otimačina teritorija, razumem emocije, ali odkud Vojvodina u Srbiji? Pa po istom principu po kojem će Kosovo dobiti nezavisnost - ratovalo se i pobednik je, uz međunarodnu saglasnost, prisvojio deo teritorije poražene zemlje. Hoću da kažem, to se jedino tako i radi - ratuješ pa dobiješ, ili izgubiš. Ovde smo izgubili (da ne ulazim u razloge, koji počinju 1918) pa daj bar da uzmemo pare dok nam još nude.
Samo, javlja mi se da ćemo ostaiti i bez para.

Sumadinac

pre 18 godina

Ja sam licno ZA odvajanje Kosova (sa pripajanjem severa Kosova Srbiji), ako se Srbiji isplati odsteta od nekih 50 milijardi evra. Onda, ako nismo glupi da razbucamo te pare, ulozimo novac ne u puteve, ne u isplacivanja dugova i servisiranje kredita, vec u OSNOVU poslovanja i davanja dobrih uslova za poslovanje: smanjenje poreza, smanjenje dazbina na plate, manje takse na svim nivoima, skracenje poslovnih procesa ... - Tj SVE sto je moguce da Srbija bude jedno atraktivno mesto za poslovanje. Porasce standard, skocice potrosnja, poverenje u dinar, stabilizirace se bankarski sistem, skocice investicije, pasce interesne stope, ljudi ce kupovati i investirati u nekretnine, ... I mogu vam reci da ce za 3 godine zemlja biti tvrdo na nogama, a indirektno ce drzavni administrativni prilivi normalno porasti, pa ce drzava moci da investira u infrastrukturu (puteve, pruge, transport, ...), kao i u skolstvo, zdravstvo, odbranu. Svako pametan to mora da ima na umu, znajuci da cemo imati zdravu sredinu u kojoj postoje svi elementi razvoja. Onda ce se i ljudi odlepiti od ksenofobije i nacionalizma. Ma bili bi onda prvi po demokratiji, slobodama i potencijalu za preduzimace (dakle zaposljavanje itd.). Dajte da ja pregovaram, pa da vidite !

ima li pameti

pre 18 godina

Ovo nikakao drugacije ne moze da se objasni nego kao cista otimacina teritorije ili ti pravo jaceg. Nema nikakve logike u ovom najavljenom procesu osim da se nekako pravno ispegla otimacina. Treba politicari u Srbiji da jasno kazu sta se desava i da ista prava traze i za Srpki narod na KiM. tj ocepljenje od iste.

Vlada, NL

pre 18 godina

Ako Kosovo mora biti (etnicki) nezavisna i suverena drzava, onda to pravilo vazi za sve one delove zbog kojih su Srbi (ili bilo koji drugi) ratovali u nekim drugim zemljama, tj. to mora da vazi i za Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu (ili neke druge). Jer ako postoji opravdanje za njih tj. "razlog je stabilnost jer ako nisu etnicki nezavisni onda ce stalno da ratuju", onda je isti ali potpuno isto razlog aplikativan i za Srbe u Bosni, Hrvatskoj, a mogli bi i dalje da idemo - nezavisni Sandzak, nezavisna Backa, nezavisna Istra, nezavisna Italijanska Dalmacija, nezavisna Zapadna Makedonija, i dokle zelis. A ako to nije prihvatljivo iz bilo kojih razloga u slucaju Srba u Bosni i Hrvatskoj (a i za druge) onda uopste ne vidim zasto je to prihvatljivo po pitanju Albanaca na Kosovu. Jer frustracije su potpuno podjednake, ugnjetavanje lokalne manjine u tim zavisnim-republikama je ekvivalentno ugnjetavanju koje su imali Albanci od srpske manjine, prema tome ista prica pa moraju da vaze isti principi. Ako principi nisu isti, onda se kolo nastavlja dok se principi ne izjednace za sve - a to znaci do prve prilike. Znaci nezavisno Kosovo OK ali nezavisna Republika Srpska i Repiblika Srpska Krajina, as well. I sto da ne, nezavisna Zapadna Makedonija (ili kako je vec zovu) pa sve tako na dalje nezavisno, iscepkano, etnicki cisto. Mape ce malo drugacije izgledati, jeste Srbija ce nesto izgubiti ali i dobiti, ali izgubice i dobiti i Muslimanska Bosna, Hrvatska na volumenu dobiti, ali na moru izgubiti, a i pojavice se i neki stari igraci tipa Italija, Grcka, Albanija, Austrija, Madjarska, Bugarska, Turska (?!)... Pa sad ovi iz okoline daju podrsku "nezavisnom Kosovu" neka se porazmisle jer su pravila potpuno jednaka i primenljiva za celu SFRJ a i sire po Balkanu - a to znaci i njihovu kucu.

nesvrstani I

pre 18 godina

Tok pregovora oko Kosova suštinski određuje pitanje teritorijalnog integriteta SAD i EU.
Srpski narod pozdravlja vlade i narode SAD i EU i podržava njihove napore za očuvanjem teritorijalnih integriteta svojih država. Isto to očekuje u situaciji kada jedna manjina u SCG pokušava da ostvari svoje pretenzije za cepanjem suverene države.
Srpski narod osuđuje pretenzije za velikim Sibirom i velikim Meksikom. U skladu sa rečenim očekuje da se osude napori za stvaranjem velike Albanije.
Takođe, srpski narod osuđuje težnje za stvaranjem velike Turske do Beča. Granice su uređene međunarodnim sporazumima i bez saglasnosti svih strana nije ih moguće promeniti.
Težnje pojedinaca da na bazi ekstremizma izbore drugačije pozicije neće se tolerisati.

srba

pre 18 godina

Ne razumem stav kosovara koji bi da zarate sa svetom ako im se ne da nezavisnost. Ko da im je neko nesto oteo pa imaju prava da to bezuslovno povrate. Kakva drskost.

srba

pre 18 godina

Ne razumem stav kosovara koji bi da zarate sa svetom ako im se ne da nezavisnost. Ko da im je neko nesto oteo pa imaju prava da to bezuslovno povrate. Kakva drskost.

nesvrstani I

pre 18 godina

Tok pregovora oko Kosova suštinski određuje pitanje teritorijalnog integriteta SAD i EU.
Srpski narod pozdravlja vlade i narode SAD i EU i podržava njihove napore za očuvanjem teritorijalnih integriteta svojih država. Isto to očekuje u situaciji kada jedna manjina u SCG pokušava da ostvari svoje pretenzije za cepanjem suverene države.
Srpski narod osuđuje pretenzije za velikim Sibirom i velikim Meksikom. U skladu sa rečenim očekuje da se osude napori za stvaranjem velike Albanije.
Takođe, srpski narod osuđuje težnje za stvaranjem velike Turske do Beča. Granice su uređene međunarodnim sporazumima i bez saglasnosti svih strana nije ih moguće promeniti.
Težnje pojedinaca da na bazi ekstremizma izbore drugačije pozicije neće se tolerisati.

Vlada, NL

pre 18 godina

Ako Kosovo mora biti (etnicki) nezavisna i suverena drzava, onda to pravilo vazi za sve one delove zbog kojih su Srbi (ili bilo koji drugi) ratovali u nekim drugim zemljama, tj. to mora da vazi i za Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu (ili neke druge). Jer ako postoji opravdanje za njih tj. "razlog je stabilnost jer ako nisu etnicki nezavisni onda ce stalno da ratuju", onda je isti ali potpuno isto razlog aplikativan i za Srbe u Bosni, Hrvatskoj, a mogli bi i dalje da idemo - nezavisni Sandzak, nezavisna Backa, nezavisna Istra, nezavisna Italijanska Dalmacija, nezavisna Zapadna Makedonija, i dokle zelis. A ako to nije prihvatljivo iz bilo kojih razloga u slucaju Srba u Bosni i Hrvatskoj (a i za druge) onda uopste ne vidim zasto je to prihvatljivo po pitanju Albanaca na Kosovu. Jer frustracije su potpuno podjednake, ugnjetavanje lokalne manjine u tim zavisnim-republikama je ekvivalentno ugnjetavanju koje su imali Albanci od srpske manjine, prema tome ista prica pa moraju da vaze isti principi. Ako principi nisu isti, onda se kolo nastavlja dok se principi ne izjednace za sve - a to znaci do prve prilike. Znaci nezavisno Kosovo OK ali nezavisna Republika Srpska i Repiblika Srpska Krajina, as well. I sto da ne, nezavisna Zapadna Makedonija (ili kako je vec zovu) pa sve tako na dalje nezavisno, iscepkano, etnicki cisto. Mape ce malo drugacije izgledati, jeste Srbija ce nesto izgubiti ali i dobiti, ali izgubice i dobiti i Muslimanska Bosna, Hrvatska na volumenu dobiti, ali na moru izgubiti, a i pojavice se i neki stari igraci tipa Italija, Grcka, Albanija, Austrija, Madjarska, Bugarska, Turska (?!)... Pa sad ovi iz okoline daju podrsku "nezavisnom Kosovu" neka se porazmisle jer su pravila potpuno jednaka i primenljiva za celu SFRJ a i sire po Balkanu - a to znaci i njihovu kucu.

Sumadinac

pre 18 godina

Ja sam licno ZA odvajanje Kosova (sa pripajanjem severa Kosova Srbiji), ako se Srbiji isplati odsteta od nekih 50 milijardi evra. Onda, ako nismo glupi da razbucamo te pare, ulozimo novac ne u puteve, ne u isplacivanja dugova i servisiranje kredita, vec u OSNOVU poslovanja i davanja dobrih uslova za poslovanje: smanjenje poreza, smanjenje dazbina na plate, manje takse na svim nivoima, skracenje poslovnih procesa ... - Tj SVE sto je moguce da Srbija bude jedno atraktivno mesto za poslovanje. Porasce standard, skocice potrosnja, poverenje u dinar, stabilizirace se bankarski sistem, skocice investicije, pasce interesne stope, ljudi ce kupovati i investirati u nekretnine, ... I mogu vam reci da ce za 3 godine zemlja biti tvrdo na nogama, a indirektno ce drzavni administrativni prilivi normalno porasti, pa ce drzava moci da investira u infrastrukturu (puteve, pruge, transport, ...), kao i u skolstvo, zdravstvo, odbranu. Svako pametan to mora da ima na umu, znajuci da cemo imati zdravu sredinu u kojoj postoje svi elementi razvoja. Onda ce se i ljudi odlepiti od ksenofobije i nacionalizma. Ma bili bi onda prvi po demokratiji, slobodama i potencijalu za preduzimace (dakle zaposljavanje itd.). Dajte da ja pregovaram, pa da vidite !

ima li pameti

pre 18 godina

Ovo nikakao drugacije ne moze da se objasni nego kao cista otimacina teritorije ili ti pravo jaceg. Nema nikakve logike u ovom najavljenom procesu osim da se nekako pravno ispegla otimacina. Treba politicari u Srbiji da jasno kazu sta se desava i da ista prava traze i za Srpki narod na KiM. tj ocepljenje od iste.

bt

pre 18 godina

Principi su dobri jedino ako vaze za sve jednako. Sve sto Albanci na Kosovu dobiju u okviru Srbije (ukljucujuci i nezavisnost) treba da dobiju i Srbi u okviru Kosova. Isto dalje mora vaziti i za Srbe u okviru Hrvatske i BiH. Inace, Srbi treba da zaprete nemirima kao sto to prete Albanci.

Dositej

pre 18 godina

Ja sam za pare! Kosovo će biti nezavisno i za dž pa je svakako bolje da bar uzmemo neke pare za to. A ako izvučemo još nešto - severno Kosovo, međunarodnu zaštitu manastira i sl. onda još bolje.
što se tiče otimačina teritorija, razumem emocije, ali odkud Vojvodina u Srbiji? Pa po istom principu po kojem će Kosovo dobiti nezavisnost - ratovalo se i pobednik je, uz međunarodnu saglasnost, prisvojio deo teritorije poražene zemlje. Hoću da kažem, to se jedino tako i radi - ratuješ pa dobiješ, ili izgubiš. Ovde smo izgubili (da ne ulazim u razloge, koji počinju 1918) pa daj bar da uzmemo pare dok nam još nude.
Samo, javlja mi se da ćemo ostaiti i bez para.

Roksi

pre 18 godina

Prosto je neverovatno koliko Srbi nisu informisani. Kakvo cepanje teritorije, pa zar ne znate sta se desilo 1999. godine. Od tada Kosovo vise nije deo Srbije, vec samo kada se treba koristiti za unutrasnju politiku stranaka u Srbiji, kojima je nacionalizam potreban da skrenu paznju osiromasenih gradjana. Dalje, te godine sa Kosova je bombardovanjem a zatim potpisom, sa Kosova 'oterana' srpska zakonodavna, izvrsna i sudska vlast. Koja je onda to logika i pomisliti da ce se ta vlast ponovo vratiti, a posebno posle zlocina. Znaci sest godina posle konflikta i promenjene realnosti na terenu, uspostavljanjem vlasti koja je medjunarodno priznata, Srbi s tim jos nisu upoznati. Stoga je krajnje vreme da poslusaju one koji kazu da Kosovo se sigurno nece vratiti na stanje od pre 1999. godine, da ce se sada raditi na tome kako obezbediti bolje uslove za kosovske Srbe, eventualno da sever Kosova dobije neki poseban status ili da se to resi decentralizacijom.
I na kraju vlasti u Beogradu su u svadji sa Slovenijom jer je gradjanima Srbije saopstila nesto sto ce oni sami morati da kazu kad tad, a svo vreme su lagali, ne medjunarodnu zajednicu, ne Albance vec Srbe.

Patriota_URKEM

pre 18 godina

ZAMISLITE Srbiju 2025. Srba ima oko SEST miliona posto su zaboravili da prave decu, prosecan Srbin star je oko pedeset godina a sa druge strane ima oko CETIRI miliona Albanaca uglavnom mladih i nacionalisticki opredeljenih. Premijer je Albanac, kao i skoro polovina ministara. U Sumadiji se sve vise menja demografska struktura posto Srbi izumiru i naseljavaju se nasi juzni sunarodnici. Naravno i u Beogradu. Albanski je zvanican jezik ravnopravan sa Srpskim na celoj nasoj teritoriji a broj dzamija se sve vise povecava. Postajemo manjina u Srbiji. KO ZELI OVAKVU SLIKU NEKA SE I DALJE ZALAZE ZA KOSOVO. Fakticko stanje je da smo ga mi odavno izgubili, zato dajte da pomognemo onp malo srpske sirotinje koja je ostala dole i da im olaksamo polozaj a da se manemo corava posla.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Sve ponudjene opcije kao i celokupna terminologija u vezi kako se kaže "konačnog statusa" Kosova i Metohije odnosno, ove južne srpske provincije, govori samo jedno. Da smo moralno, materijalno i, u svakom drugom pogledu, jedan mnogo propali narod. Ili nacija, svejedno. Nebuloza broj jedan : Izvori iz EU govore da je "stepen i sadržina autonomije za Srbe, ključ za utvrdjivanje statusa pokrajine". Znači sa suštinske autonomije za Albance, prešlo se na borbu autonomije ali, za Srbe. I to u svojoj rodjenoj državi ??? Da li igde ima većeg sarkazma i nipodaštavanja. Nebuloza broj dva: "Uslovna nezavisnost". Šta to predstavlja, sam Bog zna. U "naivnom" srpskom prevodu znači sledeće: ostajete proterani, silovani, ubijani, bez svoje imovine a sve će to biti predstavljeno kao fantastično dostigniće "Milosrdnog andjela", čije plodove evo, neposredno ubiraju UN i posredno, preko svojih Jesena, Martija i ostalih "mućki-medijatora", gospodin Kofi Anan. Sve što se "preporučuje" Srbima u BiH, obrnuto se radi sa Albancima na KiM ??!! Kosumi, "veliki borac" za multietničko Kosovo kaže da UN ne mogu više da uslovljavaju nezavisnost ali, kao svaki albanski demokrata, prihvata da UN nadgledaju sprovodjenje te nezavisnosti odnosno, kako su garantovana prava etničkih manjina, odnosno Srba ??? Ha, ha, ha. Kao da im je neko smetao, ovih 6 godina da se dokažu na delu. Dokazivanje je uspelo ali samo na nedelu. I, na kraju podvala, koja će, ako ove prethodne ne uspeju, kod Srba sigurno upaliti. NOVAC. Dobićemo, konačno, pare ako prodamo jedan deo sebe. Sleduje, na kraju šećerlema u obliku šargarepe. Zečevi će se mnogo radovati. Pre sledeće "lovne sezone". Ostaje samo jedno "nevažno" pitanje. Ko može, Kosovo i Metohiju, da proda i, ko može to da plati ??? Cenim stav gospodina Koštunice i našeg tima, koji tvrdi da konačni status Kosova i Metohije može biti konačan samo ako je ova "sveta srpska zemlja" u sastavu svoje matice. Bez obzira ko njome trenutno hoda. Svaki drugi plan bi nas svrstao u mešetare i šarlatane. Uostalom, da li nekom ovo konstantno neprincipijelno ponašanje takozvane medjunarodne zajednice, kada su Srbi i Srbija u pitanju, ne govori da ni glavni haški optuženik nije baš imao puno izbora sa tvorcima "novog svetskog poretka" ili, bolje rečeno, crtačima novih svetskih mapa.

Milko

pre 18 godina

Nezavisno Kosovo bi bilo defakto presdean kakav nije vidjen u istoriji evropskih drzava. Tvrdnje zapada da su protiv pripajanja Kosova drugim drzavama su smesne jer ukoliko Albanci dobiju nezavisnost imace defakto dve drzave i to jednu pored druge a to nije uspelo nikome na teritoriji Evrope. Dakle to ce samo biti na papiru da su to dve zasebne drzave a u stvarnosti ce se raditi o velikoj Albaniji. Ja sam izrazito protiv stvaranja nove drzave na Balkanu jer bi to dalo krila drugim separatistima u Evropi. Po ovom shvatanju onda bi trebali nezavisnost dobiti i drugi narodi u Evropi koji teze ka tome cilju ...

ymeri

pre 18 godina

Ja ne osecam kao gradanin Serbije i nikada nisam osecao, samo sto su Milicijske snage su nam uzeli autonomiju u 89 godine sa silom. I posle Serbija je nasao neki takozvani popsteni albanci i igrao sa Kosovom. Sada je sve drugcije 95% stanovnika Kosova su za nezavisnost, neznam sta hoce sada jos jednom Serbija od nas, rat ili pare.

EKSER- DAYTONA

pre 18 godina

Ja licno mislim da ce biti sve u redu i da ce svi shvatiti da je lepse graditi ubuduce poverenje toleranciju nego biti uvek na "ratnoj nogi" ....

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Vojislav Kostunica branice tezu da Kosovo je deo Srbije, da je to tako bilo ,i tako mora ostati. Za moj pojam,g.Kostunica i g.Samardzic grese,jer oni bi trebali odavno da objasne Albancima i MZ sto Srbija moze da nudi,koliko fabrike,skole moze da otvori u Kosovo. Da objasni Albancima da sadasnji rezim se bitno "razlikuje" od rezima g.Milosevica. Turisticke agencije,npr.u Hrvatskoj ili Turskoj tek sada naprave kataloge za sledecu sezonu i posale po Evropi,gde se objasnava da hotel "X" je ove kategorije,da cena smestaja je tolika,da turisti mogu da izaberu toliko vrsta jela,da mogu da koriste terene za tenis,odbojku itd. Dakle,g.Kostunica ce danas da obavesti SB UN-a za nesto sto i ptice znaju. Srbija ce da gubi Kosovo ne sto su Albanci bili jaci nego sto su Srbi bili slabi u svakom pogledu.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

КИМ би требало да остане у саставу Србије, требало би да нам се да неки рок од пар година да се потпуно демократизујемо и да се сваком грађанину Србије обезбеде сва људска права,па и право на живот. То пре свега подразумева потпуну контролу подивљалих служби војне и цивилне безбедности,отварање свих досијеа и онемогућавања да бахати полицајци некажњено пребијају(чак и до смрти) везане људе или људе који леже на тлу. То значи да се морамо одрећи територијалних претензија према другим државама и да морамо постати земља у којој Закон важи за све и да се појединци не могу скривати иза посланичког или министарског имунитета. То значи да у суду и тужилаштву морају да раде само часни људи који доследно спроводе Закон,а ако их немамо онда како рече једна садашњи министар доведимо их из Кине.Морамо се борити за КИМ јер нам Резолуција 1244 СБ УН не иде на руку. По тој резолуцији КИМ је у саставу Југославије а за то је одговорна тадашња влада због чије политике је и донета та резолуција.
Међутим код нас велики проценат бирача подржава територијалне претензије према суседним земљама и то ће бити велика сметња за нас. То се могло видети најбоље у Хашком циркусу. Главне звезде тог циркуса су наша два кловна од којих један данима објашњава где су границе Србије и нажалост има највећу подршку бирача у Србији. Ако као народ не схватимо куда нас води подршка тим кловновима и његовим партијама онда тешко нама. УН неће те кловнове и зато је основала Хашки суд и тамо их сместила па је нереално очекивати да у преговорима око статуса КИМ уважи њихове ставове. Не заборавимо да њихове партије имају преко 40% посланика у Народној скупштини. Зато мислим да су потребни хитни ванредни избори па ако поново бирачи укажу поверење њиховим партијама онда ће бити јасно да као народ нисмо одрасли и не умемо да штитимо своје националне интересе а ту нам нико није крив и биће јасно да не постоји никаква завера против Срба од стране других држава па чак ни завера ванземаљаца.

Ariana

pre 18 godina

Uslovno ili nesuslovno, danasnji dan je pocetak procesa "ZBOGOM SRBIJO". Od danas, ako hocete, mozemo biti dobri susedi...ako ne, neka vam Bog pomogne vasoj tvrdoglavoj politici samoizolovanja.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Mogu gospoda Anan, Petersen i ostali da pakuju kosovsku nezavisnost kako god hoce - nista ne pomaze - masa ljudi po svetu, koji imaju slicne probleme ce jednostavo traziti isto sto su dobili Albanci na Kosovu, bez prevelikog filozofiranja i upustanja u detalje!

Srbin

pre 18 godina

Ma dokle vise da se mi brinemo sto ce otcepljenje Kosova biti presedan koji ce dovesti do eskalacije separatizma u Evropi i svetu ? Ma sta me briga, Evropa i svet to prihvataju za nas po svemu sudeci, onda nek prihvataju kod sebe ako hoce. Ili neka ratuju ako nece. Jedini stav nase vlade, koja god da je, mora biti da je Kosovo SRBIJA, po svim pravilima, pravima, zakonima i potpisanim dokumentima. Ja se licno slazem da Srba vise nema ili skoro nema u administraciji POKRAJINE (sto je u stvari dobitak u ratu 99, a ne nezavisnost). To sto strani politicari koji "vode" Kosovo ne rade na tome da objasne narodu tamo dole da su uspeli vratiti autonomiju, ali da NISU ostvarili nezavisnost, to njihove demokratske zemlje moraju i da plate. Jer su taj detalj precutkivali, i albanci naravno misle da je to - to. Ali TO nije tako lako. Svajcarska se zauzima za nezavisno Kosovo, to je zato sto je Svajcarska steciste albanskih emigranata i srce finansiranja nekadasnje OVK i sto ih tamo ima u velikom broju. Ali to sve nije uopste uradjeno. Ja sam za otcepljivanja etnicki cistog dela Kosova, sa srpskim kulturnim i kultnim zonama, izgradnju pseudo zida. Nama velike pare, a svetu i Evropi sva pitanja koja ce proistici od otcepljenja, pocev od Krajina (BiH i Hrvatska)....

Mashinovodja

pre 18 godina

Nikako ne razumem ljude koji traže nekakvu svetsku pravdu (a traže je jer valjda veruju da postoji) i stalno povlače nekakve paralele Kosovo - Republika Srpska, ili "ako se nešto dozvoli narodu XX, to isto MORA da se dozvoli i Srbima".
Ne mora i neće se dozvoliti. Zašto? Zbog tekućeg odnosa snaga. Albanci su sebi obezbedili bolje i jače saveznike nego što su to učinili Srbi i sad naplaćuju dividende. Vrlo jednostavno.
Glupi Srbi (tj. tandem snova Milošević - Marković, a naokolo radikali) previše su se oslonili na Rusiju i Kinu i nisu uopšte shvatili da je komunizam poražen. Rezultat: izgubljeni ratovi, bombardovanje Srbije, a na kraju, kao i svaki poraženi, Srbija gubi teritorije.
Naravno da je rasparčavanje jedne zemlje članice UN i nasilna promena postojećih i priznatih granica vrlo opasan presedan koji će imati nesagledive posledice, ali vara se i tragično je naivan svako ko misli da su diplomate i političari neki strašno pametni ljudi koji misle i vide mnogo dalje od drugih ljudi. Ne vide oni dalje os svog nosa i od svojih trenutnih i kratkoročnih interesa. Ako sada smatraju da je njihov interes da Kosovo bude nezavisno, onda će Kosovo biti nezavisno. Bez obzira na Srbe i Srbiju i bez obzira na to što će kroz samo nekoliko godina iz toga proizići nova megapi..rija. Ali o tom, potom. Primer Iraka je dovoljno poučan.

MS

pre 18 godina

Na našu žalost Kosovo i Metohija su davno pre Miloševića izgubljeni, na jako nemoralan način, prvo otimačinom od strane komunističkog režima, a kasnije srpsko-albanskim "dilom" oko kupoprodaje srpskih imanja. Ovo što se sad dešava samo je prljavi epilog, koji neće usrećiti ni Albance ni Srbe. Kada to shvate i jedni i drugi biće kasno. Slažem se sa onima koji se zalažu za pravednu podelu teritorije Kosova, jer tamo nije bio normalan život ni pre 1999. godine, znam, jer sam živeo tamo 5 godina. S narodom kojem je nacionalno iznad moralnog,koji smatra da ne mora da plati struju, vodu, grejanje, koji se isključivo rukovodi sa zakonom Leke Dukađina, ne bih ni voleo da živim u istoj državi. Preko međunarodne zajednice treba samo sačuvati uništenje srpske kulturno-istorijske baštine, do momenta dok albanska populacija ne dostigne civilizacijski nivo da to može samostalno činiti.

Banat

pre 18 godina

Podrska Kostunici. Ako ne bude moglo nista da se uradi po pitanju ostanka Kosova u Srbiji, mislim da Voja treba podneti ostavku. On jednostavno nije covek koji ce potpisati amputaciju Kosmeta - a ne verujem da bi to uradio bilo koji politicar u Srbiji.
Srbija ce upasti u ambis politicke nestabilnosti, koja ce verovatno prouzrokovati i neke druge (drustvenu, ekonomsku, itd). Pa, ako je to nesto sto ta famozna medj. zajednica zeli, samo neka guraju Kosmet u pravcu "nezavisnosti" (nezavisnost je danas jedna arhaicna rec i jedan nepostojeci koncept, da se razumemo).
Srbija je u jednoj veoma gadnoj situaciji, jer mora da bira izmedju necega sto nije dobro i necega sto je lose.

umereni konzervativac

pre 18 godina

Stomak mi se prevrne od dalekovidih liberalnih ideja o tome da samo gubitkom Kosova mozemo krenuti napred. Istina je bas suprotna: gubitkom Kosova krecemo nazad. Dobijamo jos jednu neprijateljsku Albansku drzavu u neposrednom susedstvu koja zbog nedostatka bilo kakve druge ideje o prosperitetu i dalje nastavlja da radi na sirenju ideje o ujedinjenju svih Albanaca u jednu drzavu. I ovako siromasna, Srbija je neuporedivo bogatija i prosperitetnija od Kosova. I sad umesto da se prosperitet siri iz Evrope na Srbiju a sa Srbije na Kosovo, imacemo situaciju da se nestabilnost presipa sa Kosova u Makedoniju i Srbiju. Kosovo jeste i treba da ostane deo Srbije (sto naravno ne znaci da Srbi treba da upravljaju zivotima Albanaca). Neo-liberali ako vec ne znaju kako da pomognu u ovom presudno trenutku, onda bar neka ne otezavaju vec i onako zategnutu situaciju.

JELENA

pre 18 godina

Molim vas, pa odakle bilo kakvo ljudsko i moralno i politicko pravo tom Albancu presedniku da ZAHTEVA neZavisnost? Je l' to pravo stekao 17. marta i drugim danima kada je stradao nevini narod. Iskreno ne verujem da bi Srbija za bilo koji novac dala Kosovo. Sada je pravo vreme da Kostunica pokaze sta sve zna. Srecno, i sada bi trebalo da smo svi slozni jer je vo pitanje vaznije od toga ko voli ili ne voli premijera, tako da bi mogli da se uzdrze od vredjanja svi glasnogovrnici za pad vlade.

Dojcin Plavsic

pre 18 godina

Manimo se corava posla. Kosovo ce nas kostati jos bar deset izgubljenih godina ukoliko vec danas ne priznamo da je izgubljeno i da neminovno dobija nezavisnost. To je fakat. Fakat koji je i dobar za Srbiju, kao sto su neki prosveceniji i umniji vec predocili. Dakle, dajte da se izborimo za minimum minimuma koji jos uvek mozemo da dobijemo ukoliko se manemo mlacenja prazne slame: delimicna autonomija za Srbe tamo gde su kompaktna celina, medjunarodni protektorat nad manastirima, dvojno drzavljanstvo za Srbe (kosovsko i srpsko), povratak izbeglih ili povracaj imovine, delimicna finansijska kompenzacija za drzavu putem prihoda od privatizacije drzavnih preduzeca. Puna kapa.

Albioni

pre 18 godina

Prekasno gospodo! Vase lepe zelje nece puno pomoci Kostunici. Vi ste izgubili Kosovo onda kada ste odlucili da, potajno ili otvoreno, aktivno ili pasivno, cinjenjem ili necinjenjem, podrzite represivnu politiku prema autonomnoj pokrajini i njenom vecinskon stanovnistvu. Ako ste ikada imali tapiju na Kosovo ona je sahranjena sa 10,000 ljudi, zena i dece koja je pobila vasa slavna vojska. Nema te sile koja ce nas, dva miliona, spreciti da stvroimo nasu drzavu. Jednostavno, mi sa vama vise NECEMO i Tacka.

Иларион Руварац

pre 18 godina

Ја не видим какав напредак можемо да остврамо ако КиМ остану део Србије. И какав део Србије - онај који учествује на општим изборима, коме буджет шалје паре, а чије територије регрути иду у војску...
Шта причате људи, Косово је отишло и неће се враћати.

mikelle

pre 18 godina

Ja ne znam sto se vi ljudi toliko palite? Jel boli? I treba da boli. Zevali ste i niste smeli da pisnete kada je proterano 250 000 Srba iz Krajine, kada je zlikovac potpisivao Dejtonski sporazum, kada je navukao svo zlo ovog sveta na nase nebo! Tada Vas nije bolelo, nego ste se inatili i pametovali. E mene je bolelo i tada, a boli me i sada.
Pa sta ste mislili gospodo gradjani i seljaci Srbije, da 15 god.gliuposti moze tek tako da prodju? Krajnje je vreme da shvatite za koga ste glasali, Vi i Vasi pametni roditelji, sve ove godine. Samo nastavite tako i dalje. Sve znate, i sta se sme i sta se ne sme. A gde ste bili 15 zadnjih god?
Pametnjakovici!
Najbitnije je da se Srbima dole obezbede sto bolji uslovi za zivot. Da im se garantuje sigurnost, pravo na rad....a da li ce ti ljudi ziveti u Srbiji...? Pa ni mi nismo mnogo srecni ovde

Ivan M

pre 18 godina

Vi koji bi ste hteli da zadrzite ovu "svetu srpsku maticu, bez obzira ko njom trenutno hoda" (?!) kao da se nista nije desilo od 1989 treba da se zapitate nekoliko stvari:
1. odakle nama pare da izdrzavamo jedan totalno propali i osiromaseni deo nase bivse zemlje gde niko nista osim kriminalaca i ne radi, gde je nezaposlenost oko milion posto i gde, kao sto jos jedan citalac rece, vlada zakon Leka Dukadjina?
2. Kako cete to postici u situaciji gde 99% ljudi koji danas "hodaju tom zemljom" masom ne samo da nece da zive sa nama i u sklopu nase drzave vec nas otvoreno mrze? Ko ce da finansira vojsku i policiju koja ce biti neophodna da tamo cuva red? Srbija? Ili da nece mozda UN da placa da cuva Albance na nas racun? Ili cete mozda vi da placate to iz svojih dzepova?
3. Ako vec toliko volite tu svetu srpsku zemlju, zasto ne kupite tamo kucu od nekog Albanca, nastanite se tamo i time popravite odnos Srba i Albanaca u nasu korist? Samo da znate, moj pradeda je bas to uradio pre nekih 90 godina kada se vratio iz Amerike zato sto je bio toliki srpski rodoljub. Uostalom, i jevrejski fanatici nesto slicno rade po Zapadnoj Obali - sto ne bi ste i vi? Ili vam je lakse da laprdate po internetu i frustrirate se nego da nesto konkretno uradite?
Samo toliko - ovo su bitna pitanja o kojima svi, ukjlucujuci naseg dragog Premijera, treba da razmisle. Kao i vi, ja ne predlazem resenje, vec samo postavljam pitanja. Sada samo slusamo prazne price o nekakvoj svetoj zemlji koja svima sluzi kao moneta za podkusurivanje i gde se jadni nastradali narod svih nacionalnosti jos uvek grdno muci i bedno zivi, sto na Kosovu sto po izbeglickim centrima. Ali koga je za to briga kada je to "oduvek bilo nase" itd itd...

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

I ja mislim da bi za nas Srbe bilo najbolje da se suocimo sa realnoscom i da se polako emocionalno odvajamo od Kosmeta. To ne znaci da se nebi trebali politicki boriti da sto vise izvucemo od toga, npr. podelu Kosmeta, brzi ulazak u EU, maskimalnu autonomiju za Srbe u Hrvatskoj, Federacija/Konfederacija RS i Srbije. Ako realizujemo nekih od tih tacaka dobili bi na kraju vise nego sto bi izgubili sa Kosmetom. Jer, iskreno receno, nijedan od nas Srba iz Srbije ili u inostranstvu nema nameru da ide u Kosmet npr. na odmor ili da se preseli i da zivi tamo. Dakle, osim od neke vrste nacionalnih osecaja mi od tog kraja nemamo efektivno nista. Cak od Turske, u kojo sve vise od nas Srba, kao i ja, idu na letovanje, imamo vise koristi(=fisicka/psihicka regeneracija) nego od Kosmeta. A pored toga, ako uzimamo albanski natalitet u obzir, bi nas za nekoliko decenija postigla cinjenica, da smo mi Srbi u nasoj drzavi manjina a Albanci vecina. Dakle, postoj velika verovatnoca, da ako Kosmet ostane u Srbiji, mi za dve ili tri decenije izgubimo celu Srbiju, barem nebi u nasoj kuci vise bili gazde. Iz tih razloga bi ja bio za odcepljenje (dela)Kosmeta, ako uspemo to Evopi i Americi debelo da naplatimo. A da i nezaboravimo, ako bez Kosmeta udjemo za nekoliko godina u EU, onda, ako se pravno gledano ne promeni mnogo unutar EU, ce nezavisno Kosovo od volje Srbije biti zavisno, da li i kada ce ulaziti u EU, jer bez njene saglasnosti Kosmet nece moci postati EU-clanica. Onda cemo mi biti na redu da uredjujemo pravila igre, to znaci da ce politicke vodje kosmetskih Albanaca morati poceti da gutaju zabe i da budu lepo ljubazni prema nama. To je Politika, barem moze tako da bude, ako imamo lukavu, istinitu, vizionarsko kvalitetnu strategiju za Kosmet.

Veljko Radenkovic

pre 18 godina

E,moj Albanci!
A gde ste bili Vas 2 miliona da izlazite na izbore i da nama iz uze Srbije i Vojvodine pomognete da svrgnemo tog idiota koji vas je tukao? Nigde, naravno, zato sto sve sto decenijama pevate i zelite je "nezavisnost".
I Vi ste moralno izgubili svako pravo da trazite nezavisno Kosovo onda kada ste odlucili da, "potajno ili otvoreno, aktivno ili pasivno, cinjenjem ili necinjenjem, podrzite represivnu politiku prema autonomnoj pokrajini i njenom vecinskon stanovnistvu."

Slobodan Um

pre 18 godina

A to sa kompenzacijom Srbiji u novcu, da li je to po scenariju:
prvo vas n.n. lica maltretiraju i fizicki zlostavljaju nocu, a onda ujutro dodje prvi komsija i onako, prijateljski, ponudi da
mu prodate kucu? Da li je to taj rad?

peko

pre 18 godina

Bez obzira na neko medunarodno pravo, razmisljanje i odluka Saveta bezbednosti, odnosno Amerike svodi se na jednu jedinu stvar: koja odluka ce prouzrokovati manje problema, odnosno nemira na Kosovu. S obzirom na srpsku uspavanost, iscrpljenost i ne tako jaku zelju da zadrzi Kosovo, a s druge strane stoprocentnu saglasnost svih Albanaca za otcepljenjem, odluku nije tesko predvideti. Tom odlukom se rapidno smanjuju troskovi izdrzavanja trupa na Kosovu.
Sta mogu Srbi da ucine? Ako se ne probude i ne pokazu da im je stalo do Kosova, nista.

stratus

pre 18 godina

Kosovo ce ostati u Srbiji jer drugacijeg resenja nema. U slucaju da Kosovo dobije nezavisnost eto na desetine ratova sirom sveta pre svega zbog poruke da je dovoljno da se skupi deo stanovnistva jedne teritorije i kaze kako hoce da se odcepi. Eto, oni su odlucili, njih 95% sa te teritorije (a to je 20% ukupnog stanovnista drzave!) je za odcepljenje! Nije nego? A sta je sa ostalih 80% gradjana drzave o kojoj se radi? Oni se ne pitaju o svojoj drzavi, je li? E, pitaju se, to je i njihova drzava i niko nece da je cepa bez njihovog odobrenja! Kosovo, dakle, ostaje u Srbiji, a kome se ne svidja da zivi u Srbiji nije prinudjen tu da zivi, pa i ne mora.

kimi

pre 18 godina

Ja nikako ne mogu da razumem neke komentare ovde da Kosovo treba da ostane sastavni deo Srbije.
Ajde da kazemo da Kosovo dobije status pokraine u sastavu Serbije i Albanci prifate da budu sastavni deo serbij ,i posle 5 godina na vlast u serbiju dodu SRS i SPC,jednom reci dode na vlast neki drugi milosevic i ajde da posalimo tekove na kosovo posto su nasi interesi tamo ugrozeni i ciao ciao kosovska autonomija ,Pa valda nismo tako glupi i da smo izgubili vise od 15000 hiljada ljudi da budemo sastavni deo srbije!!
A mene ima jos nesto sto me starno nervira ,kad neki kazu da albanici nisu platili porez,struju i sve sto je bilo srbijansko ,gadno se varaju posto oni samo pricaju to sto im je bilo servirani od milosevica i njegove propagande.Za vreme milosevica jedan mesec ako nismo platili struju odma je dosao EPS i nema struje vise e kamoli da ne placamo nikada odneli bi i bandere sa sobom.

Vlada Simić

pre 18 godina

Ako je Kosovo već nezavisno i Srbija nema nikakve veze sa njim, šta onda ima ko da pita Srbiju i da traži kompromis. Nezavisnost, ĆAO! Ali Kosovo ipak traži od Srbije da prizna nezavisnost! Zašto, kad je već nezavisno? Ili to baš nije jednostavno kao što izgleda!

Ali Demi

pre 18 godina

Nezavisnost je jedina solucija za Kosovo i za Srbiju. To ne zbog iluzija o komplotima albanskih saveznika protiv srpskih saveznika i ne znam sta neko kaze ali samo zbog razvijanja situacije. Pretezno to dolazi zbog gresaka srspke strane.
Najzalosnije je da vecina Srba ne uce od svojih gresaka.
Jos danas mozes da vidis kako Srbi deklarisu "Kosovo je deo Srbije", "Kosovo nikada ce biti nezavisnost dok neki srpski politicar ne podpise", "nezavisnost je prolazno, jer Srbija ce vratiti opet Kosovo", "Dajte 50 miljardi eura za kompenzaciju-sto mogu da zovem sramota) itg itg.
Dobro sto ljudi kazu ono sto misle ali majstori iz daleka, preko tih reci, dokljuce da sa takvom situacijom bolje nezavisno Kosovo nego Kosovo sa (pod) Srbijom. Bi bilo drugacije da bi Srbi rekli da isto sto je Kosovo dato Srbiji od velikih sila 1912 godine(zar ste zaboravili razgovore o Balkanskim ratovima?). Na slican nacin, iste sile(preko razgovora) uzimaju Kosovo jer Srbi nisu bili dorasli situacije i da tretiraju Albance isto kao i Srbe. Na takvim situacijama zapad bi mislio da evo srbi nesto naucili i to bi bilo temelj za zajednicki zivot i platforma razgovora bi bila naprimer : Koje je bolje ime za nasu obuducu zemlju(ja volim ime SRBOKO)...itg itg. To ne moze i u ovim potpuno suprotnim stavovima Zapad misli da "racionalnije" je da Kosovo (albanski narod) i Srbija (srpski narod) zive odvojeno.
Niko moze da podvrdi da ideja malih drzavica: Srbija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija...je dobra kao ideja, ali je najbolje resenje za sve (jer srbi nisu tolerantni sa drugima)...
To i samo to je razlog da Kosovo ce biti nezavisno... Ja izrazim moju nadu da posle X godina kada ljudi Balkana poceti razmisljati o drzavi kao zajednica ljudi a ne kao zjednica rase ili vere, Balkan ce biti ista drzava.
To nece biti drzava gde neko ce biti deo drugoga ali drzava ravnopravnih ljudi. Sto brzo da to razumemo to bolje. Sve druge ideje nadmetanja i cekanja za "prilagoniju" situaciju, napravice Balkan bure baruta sa opasnoscu da uvek ce biti neko ko ce zapaliti fitilj...

tefik

pre 18 godina

O cemo pricate molim vas. Pa, na kraju krajeva, Srbija nije htela da mi zivimo u njoj. Ko je isterao oko 300 hiljada radnika sa posla, i ko je zatvorio sve skole na Kosovo? To svi znamo.

kosovar

pre 18 godina

Samo sto sam procitao izvestaj Voje. Pa kaze sad Srbije se okrenula demokratskom razvoju, sa 40% parlamenta Srbije sa SPS i SRS. Ajde bre ako su ti svi argumenti onda stvarno mi Albanci imamo cemu da se radujemo. Pa sta mislis ne znaju ti zapad da zamalo prosle godine SRS nije pobedila izbore. Ajde nazdravlje i vidimo se na nekom sportskom spektaklu kao nezavisne drzave.

Vlada, California

pre 18 godina

Treba biti svestan nekih cinjenica:
1. I ako UN napravi prsedan i odobri nezavisnost Kosovu - to nece izazvati nikakve potrese i zahteve drugih naroda za nezavisnoscu. Vec nekoliko puta se desilo da su na nama isprobavali experimente (bombardovanja bez odobrenje UN, kasetne bombe i uranijumski meci, odobravanje genocida u Hrvatskoj 1995 ...) i nikom nista. Znaci ne smemo se ponovo naci u cudu.
2. Politika Albanaca je politika pretnji koja, nadam se, nece biti nagradjena. Oni nemaju nikakve argumente i nikakav plan osim - bice lose ako nam ne ispunite zahteve.
Nadam se da su nasi strucnjaci spremni i svesni svih ovih stvari.

RRAHMON KOQARRI

pre 18 godina

srbi trebalo bi da shvate tezinu zlocina koje su pocinile srpske snage na teritoriji bivse Yu. dandanas otvaraju se grobnice u kojima su pokopana tela nesrba koje su rezultat srpske represije nad drugim narodima, na granici sa Kosovom joœ se dopremaju i predaju mrtva tela albanaca koje su srpske snage hteli sakriti po Srbiji da bi se ne otkrile njihovi zlocini, treba biti objektivan i posle nesto pisati...

n. n.

pre 18 godina

Svi oni koji misle da ce Srbiji i Srbima biti bolje ukoliko KiM dobije nezavisnost, grdno se varaju. Nece ostati na Kosovu nego ce to otvoriti put za otcepljenje Sandzaka, Vojvodine pa sve tako redom dok ne ostanemo na beogradski pasaluk. E pa ce nas onda biti jos manje jer bi se verovatno u tom slucaju jedno 2-3 miliona Srba vremenom uzelo Islam, jos jedno 2-3 miliona bi se razbezalo kud koji mili moji po belome svetu a nekih 5 miliona bi se sjatilo u beogradski pasaluk pa da vidimo koliko bi nam to dobro doslo! Sa malim brojem ljudi i jos manjom zemljom nikakvog prosperiteta nece biti!!! Znaci treba prodati parce zemlje da bi se danas islo u Evropu, nosila markirana garderoba i vozila brza kola a sutra? Ma nema veze za nasu decu i unucice njima ce i onako samo tramvaj biti potreban da obidju zelu zemlju! Ne zaboravite da su se nase dede i pradede krvavo borile za to sto bi neki od nas Srba tako olako rasprodavali. Sramota! A premijeru svaka cast na drzanju i onome sto je rekao danas. On ima veliku odgovornost i ja Ga svim svojim bicem podrzavam!!!

mila

pre 18 godina

Da li neko od silnih savetnika i strucnjaka po pitanju pregovora ZNA da je nezavisnost Kosova GOTOVA stvar, ili jos ima nade? Mila

Vanja

pre 18 godina

Srbija ima probleme i sa svojim minijaturnim partnerom Crnom Gorom, a ne znam sta ce tek biti ako Kosovo ostane dio SCG. Imat cete do 30% albanskog stanovnistva u Srbiji koje ce i dalje rasti, a nisam siguran da je Srbija spremna na takvo nesto. BiH je ipak druga prica, gdje imate jednu love/hate vezu izmedju srodnih naroda, medjutim Srbi i Albanci nikad nisu bili bliski, pa ne znam po kojoj logici Srbija toliko insistira da zadrzi Kosovo. Mozda je podjela te pokrajine ipak najbolje rjesenje, uz odredjen suverenitet nad manastirima i ostalim vjerskim i kulturnim objektima.

brax

pre 18 godina

Za srbiju je najbolje da oni uzimaju te pare ,jer kosovo i onako otislo. Sa tim parama koju srbija dobija treba da Albancima plati ratnu otstetu !

albanac

pre 18 godina

pa nek kosovo bude autonomija
i do 2010 srbija bude deo kosovo....
znaci do 2010 imace 6 milliona albanaca zajedno.
bolje ceo srbijo nego samo kosovo...

zarko

pre 18 godina

Samo jedno upozorenje na komentare onih naivnih ili nemoralnih koji bi prodali Kosovo i "uzeli pare", kako kazu. Pare bi kao i 1991-1995 uzeli Karici i ostali "patriote"i demagozi, koji su postali milijarderi u razdoblju kad je srpski narod dozivio najveci slom i ponizenje u svojoj istoriji. Molim vas ako vec nemate resenja u ovoj teskoj situaciji bolje se suzdrzati od misljenja. Jer kako neko rece teze je reci jednu pametnu stvar nego presutati sto gluposti. Pozdrav.

Novosadjanka

pre 18 godina

Za Savet bezbednosti je SDUSTINSKI NEVAZNO sve sto ima lokalni karakter i nema znacajne posledice po sire okruzenje. Mada ne mislim nista lepo o Kostunici, cinjenica je da je danas izasao sa pametnim i dobro argumentovanim zahtevom. Sve se svodi na dve stvari na koje je Evropa jako osetljiva, dok Amerima ne znace nista posebno. Prvo je da bi ocepljenje Kosova od Srbije kao suverene drzave predstavljalo presedan i to u sred Evrope, gde imamo Italiju sa separatistickim Severom, Spaniju sa Baskijom, Englesku sa Skotima i Ircima itd. Presedan bi znacio zeleno svetlo za sve te separatisticke pokrete. Druga bitna stvar je insistiranje na DIREKTNIM dogovorima na relaciji Beograd - Pristina, sto je stav na kome insistira Evropa, jer implicite znaci da se eliminise uloga trece strane, sto je veoma bitno ako se zna koliko Ameri vole da igraju ulogu trece strane, odnosno svetskog policajca.
Sve u svemu, danas je Kostunica bio pametaan, a sto je jos vaznije, govorio je JEZIKOM EVROPE, sto je signal koji ce evropske zemlje ite kako razumeti. Koliko se ja "razumem u medicinu" cini se da je tu najznacajniju ulogu odigrao stali lisac Leon Koen, koji iz onog svog starobeogradskog dvorista svasta ume da dokonta i napise. A ima i koga da pita, ako nesto ne zna.

zagor

pre 18 godina

A, kako bi to Srbija mogla da proda Kosovo, koje nije vise njeno, iako radikalnim komunistima ta cinjenica ne dopire do sivih celija.

Scepan

pre 18 godina

Vi koji bi ste hteli da zadrzite ovu "svetu srpsku maticu, bez obzira ko njom trenutno hoda" najbolje bi bilo da odete tamo da zivite, umesto sto mlatite praznu slamu i zamajavate narod. I kako to mislite da odbranite Kosovo sa SOLIDNE DISTANCE.

Nikola

pre 18 godina

Pozdrav!
Scenario 1: Kosovo ostane srpsko. Za 20 godina imacemo 6 milijona albanaca sto ce da trazi ne samo kosovo nego celu srbiju. To znaci da ce jedino BG ostati srbija. Od beograda pa juzno sve ce biti albansko. A severno sve ce biti po madjarima (ne daj Boze).
Scenario 2: Kosovo bude nezavisno. Svet plati srbiji masno za to i Srbija u EU za pet godina. Ko normalan civilizovana zemlja bez islamskih ekstremista. Ja mislim da je to najbolje resenje! Prodaj kosovo za dobar i dostojan zivot. Uz uslov da se srpske svetinje cuvaju na kosovu, pa ko da su svetinje! Napred srbijo!!!

Zbunjeni citalac

pre 18 godina

Treba shvatiti da nismo veciti i da ljudi na Balkanu vise ne mogu ratovavi. Neka mi neki radikal samo kaze da nisam patriota i da moram ratovati, a ja oslobodjen od vojske, zato sto sam omladinac u invalidskoj penziji. Sta su radikali cinili za nas 600 hiljada hendikepiranih. Dela a ne reci. Mi smo oterani na margine drustva. Kada ce Srbi da shvate da je fasizam rodjen i hoda slobodno beogradskim ulicama i ostale Srbije. Prema tome stidim se sto sam nekog srpskog porekla upravo zbog praznih glava nasih politicara.

Zoran

pre 18 godina

Ma lako bi mi prodali Kosovo zajedno sa carem Lazarom. Problem je u tome sto, po prilici, nece nista da nam plate, a uzece Kosovo.

Milos

pre 18 godina

U ovom danasnjem svetu svasta je moguce, ali ne kod svakog naroda, to je jedino moguce kod Srba koji posteno i valjano drze svoju drzavu u takvom stanju gde je moguce ubaciti ili izbaciti deo teritorije u racun tamo nekog naroda nije vazno kojeg. U normalnim demokratijama, uzimanje dela teritorije je gotovo nemoguce, jer jedna Francuska nece nikad dozvoliti svojim nemirnim Korzikancima odvajanje, Engleska tamo gore Irskoj teritorii, Spanci svojim Kataloncima, Grci sev.grckoj, Bugari svojim Makedoncima itd. itd. Saobzirom da nikad nismo bili okupatori na ovim prostorima, narpotiv omogucili smo zivot jednoj Makedoniji koja je podeljena davne l2. i l3. godine onog doba, jer da nije bila pod Srbijom nikada se nebi ni zvala Makedonijom itd.itd. Omogucili smo Albanezima da zive dostojno na Kosmetu preko pola veke sa kusurom, ali oni nece to, hoce nezavisnost. Neka traze od Grcke etnicke teritorije, malo sutra. Mi smo im najpodobniji za njihove zelje, ali nadam se u cvrstinu srpskog bice na svom Kosmetu i da necemo od naroda postati manjina kako nas vec krste po svetu, njihov pomagac je toboze nas prijatelj. Gospodo konacno shvatite, nema od radosti nista pocnite raditi zemlju i cuvati stoku kao sto se cuvalo na tim prostorima stotinama godina i zivelo se, a nezavisnost trazite u teritoriji Albanije odakle ste se uglavnom naselili u Kosmet uz naklonost mesetara, Srbi Kosmet ne daju jer jos imamo vere u sebe i nije na prodaju, ali ni za poklon.

petar I futurolog

pre 18 godina

Na kraju će biti kao da neko iz MZ kaže: Eto mi pokušasmo ali vidite Srbija Vam ne da da budete nezavisni. Mi smo se svojski trudili ali Srbija ima tapiju na Kosovu prema međunarodnom pravu.
Zbog naših sličnih situacija mi ne smemo da idemo dalje.
Jedino što Vam možemo predložiti je da uzmete učešće u političkom životu Srbije pa da sa Srbima dogovorite nezavisnost za jedno 20 do 50 godina. Sada jedino što možete da dobijete je autonomija.
Žao nam je ali takođe moramo da se povučemo sa Kosova jer je teška kriza i kod nas i ne možemo da angažujemo dodatne resurse. Bilo nam je zadovoljstvo da radimo sa Vama.
Zbogom gospodo Kosovari. Sa srbima i Srbijom se dogovorite i sve će biti u redu.
P.S:
Kao što znate posle ovog pokušaja da se reši status naše trupe menjaju vojska i policija Srbije i Crne Gore prema odluci Saveta Bezbednosti 1245/2006.

Duki

pre 18 godina

Vidim da je dosta Srba zainteresovano da zadrze deo svoje teritorije (koja je zabelezena odavno i ima svoje ime)i svete zemlje.
Ali Srbi ne mogu da shvate da,
1. Na Kosovu zivi 90% Albanaca.
2. Da je drzava ( Srbija ) ulozila previse za Miliciju, Vojsku, Istreblenje deo svog naroda (preko 70%), Ubistvo nekoliko hiljada svojih drzavljana(uglavno zene,deca i starce Albanske Nacionalnosti) na svoju Svetu zemlju (sto je meni a verujem i mnogim Politicarima po svetu Veoma interesantno).
3.Da je ta srbija nesto davala a ne samo uzimala od te svoje Svete teritorije, Kosovo ne bi bilo u rangu sa nekim Africkim i Azijskim zemljama sto se tice razvijenosti.
4.U celoj Srpskoj Historiji Kosvo je bilo problem za Srbiju, a sada odjednom se trazi da Kosovo ostane kao deo Srbije, da Kosovo plati Srbiji za otimanje Srpske teritorije (ne razumem zasto je ubijeno toliko svog Naroda).
5.Ko bi osim 5% Srba bila protiv Kosovske Nezavisnosti, i za koga bi se Srpska Demokratska Policija i Vojska vratila na Kosovu.
6.Da mozda Srpska vlast ne misli da bi Kosovo trebalo da ostane u sastavu Srbije i plati stetu pocinjenu sebi i "svojoj Drzavi".
Za kraj "Srbi pa vi trazite Previse".

Petar

pre 18 godina

Apsolutno se ne slazem za menjanje KiM za novac. Ako do "trampe" zaista mora doci onda ona mora biti iskljucivo u istoj "Valuti".
Teritorije za teritorije (K za RS), narod za narod (kosovski Albanci za Bosanske Srbe).
Bas me zanima da vidim da neko proba da stavi cenu na Pecku Patrijarsiju ili na Dusanov Grad.
Novac moze da dodje i prodje, ovako ili ondako, ali kad se PRODA zemlja onda je gotovo.
Takodje se ne slazem sa tezom da je Kosovo vec izgubljeno i da nasa delegacija ode na pregovore sa platformom "Daj sta das". Takvim biznismenima ne bi pomogle ni sve pare sveta.
A ako je Srbija izgubila Kosovo u ratu (iako nijedna YU republika nije promenila svoje granice), onda molim lepo neka Savet Bezbednosti donese rezoluciju kojom ce promeniti R1244 i gotova stvar.
Nema nikakve potrebe za Pregovorima i nije potreban pristanak ili potpis Srbije, zar ne.

milan-vp

pre 18 godina

Samo za trenutak da se stavite u poziciju (u kozu) prisutnih zvanicnika na tom zasedanju SB UN, tokom izlaganja V.Kostunice, bili bi iznenadjeni njihovim manje-vise jednoobraznim preokupacijama.
To isto je pokusao Drnovsek da vam indirektno saopsti, najblazim oblikom sok-terapije. Kosovo nije ni priblizno toliki problem kao sto se vama cini. Svet, a Evropa na prvom mestu ne zna kako da resi problem Srbije. Sasvim otvoreno, Beograda sa ostatkom svoje provincije. To je enigma i sasvim izdvojen fenomen u savremenom shvatanju politicko-pravnog poretka jedne zemlje, cak i ida ima deset puta manje problema nego sto ih ima trenutno Srbija.
Sasvim uprosceno, svet se trudi iz petinih zila da vam otvori oci, da ste u stanju latentne diktature, unutrasnje samookupacije. Podrzacete i to saznanje samo da vam ostane 'privilegija Svevisnjeg' da ste vi uvek i neprikosnoveno u pravu, a svi ostali su blago infantilni, dvolicni i podli, i uglavnom vam rade o glavi.
A sami sebi ste najveci neprijatelji.

Novosadjanka

pre 18 godina

Nije poenta u tome da li je Kosovo SSZ (Sveta Srpska zemlja), vec u tome da je Kosovo deo suverene evropske zemlje, a da bi njegovo izdvajanje bio presedan koji Evropa tesko moze podneti. Drzava Srbija je na Kosovu omogucila, podrzala i ni na koji nacin nije sprecila zlo! U medjuvremenu, Srbija je formalno postala demokratska drzava. Argument: niste bili dobri, zato cete izgubiti deo teritorije, u politici i medjunarodnom pravu - nije argumet! Niti je argument koliko procenata Albanaca zivi na Kosovu. Evropa buducnosti je Evropa regija. A kako ce biti na Kosovu, zavisi od toga kakva ce vlast biti u Srbiji. I kakav ekonomski razvoj. Niko ne bezi od dobra. Madjari u Vojvodini placu kako su im ugrozena prava. Jesu li stvarno ugrozena? Jesu! Naravno! Ali ne samo madjarima, ves SVIMA KOJI MISLE DRUGACIJE OD RADIKALA I DSS. Tako je uvek i bilo. Stradas jer SI DRUGACIJI. Jedini nacin da se resi problem Kosova, ali i Madjara, Rumuna, Rusina, Slovaka... je da Srbija konacno postane ne samo formalno vec i STVARNO DEMOKRATSKA zemlja. Tek tada je moguca zastita ljudskih prava generalno, a time i zastita prava svih manjina. A u ovoj zemlji su vec jako dugo NORMALNI najugrozenija manjina.

milun

pre 18 godina

To smo mi. Neko je dozvolio srpskom premieru da kaze dve reci, i mi smo opet najaci. Ali sta ce te? Davljenik se i za slamku hvata!
U svakom slucaju, koliko god da ne podnosim radikale, slazem se sa konstatacijom Tome Nikolica. Rezoluciju 1244 su oni nama nametnuli. Sada bi da je menjaju? Mi smo je postovali do sad. Od sada ima da je i oni postuju. Tike-tike-tacke, nema vise vracke.

srba

pre 18 godina

Ne razumem stav kosovara koji bi da zarate sa svetom ako im se ne da nezavisnost. Ko da im je neko nesto oteo pa imaju prava da to bezuslovno povrate. Kakva drskost.

nesvrstani I

pre 18 godina

Tok pregovora oko Kosova suštinski određuje pitanje teritorijalnog integriteta SAD i EU.
Srpski narod pozdravlja vlade i narode SAD i EU i podržava njihove napore za očuvanjem teritorijalnih integriteta svojih država. Isto to očekuje u situaciji kada jedna manjina u SCG pokušava da ostvari svoje pretenzije za cepanjem suverene države.
Srpski narod osuđuje pretenzije za velikim Sibirom i velikim Meksikom. U skladu sa rečenim očekuje da se osude napori za stvaranjem velike Albanije.
Takođe, srpski narod osuđuje težnje za stvaranjem velike Turske do Beča. Granice su uređene međunarodnim sporazumima i bez saglasnosti svih strana nije ih moguće promeniti.
Težnje pojedinaca da na bazi ekstremizma izbore drugačije pozicije neće se tolerisati.

Vlada, NL

pre 18 godina

Ako Kosovo mora biti (etnicki) nezavisna i suverena drzava, onda to pravilo vazi za sve one delove zbog kojih su Srbi (ili bilo koji drugi) ratovali u nekim drugim zemljama, tj. to mora da vazi i za Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu (ili neke druge). Jer ako postoji opravdanje za njih tj. "razlog je stabilnost jer ako nisu etnicki nezavisni onda ce stalno da ratuju", onda je isti ali potpuno isto razlog aplikativan i za Srbe u Bosni, Hrvatskoj, a mogli bi i dalje da idemo - nezavisni Sandzak, nezavisna Backa, nezavisna Istra, nezavisna Italijanska Dalmacija, nezavisna Zapadna Makedonija, i dokle zelis. A ako to nije prihvatljivo iz bilo kojih razloga u slucaju Srba u Bosni i Hrvatskoj (a i za druge) onda uopste ne vidim zasto je to prihvatljivo po pitanju Albanaca na Kosovu. Jer frustracije su potpuno podjednake, ugnjetavanje lokalne manjine u tim zavisnim-republikama je ekvivalentno ugnjetavanju koje su imali Albanci od srpske manjine, prema tome ista prica pa moraju da vaze isti principi. Ako principi nisu isti, onda se kolo nastavlja dok se principi ne izjednace za sve - a to znaci do prve prilike. Znaci nezavisno Kosovo OK ali nezavisna Republika Srpska i Repiblika Srpska Krajina, as well. I sto da ne, nezavisna Zapadna Makedonija (ili kako je vec zovu) pa sve tako na dalje nezavisno, iscepkano, etnicki cisto. Mape ce malo drugacije izgledati, jeste Srbija ce nesto izgubiti ali i dobiti, ali izgubice i dobiti i Muslimanska Bosna, Hrvatska na volumenu dobiti, ali na moru izgubiti, a i pojavice se i neki stari igraci tipa Italija, Grcka, Albanija, Austrija, Madjarska, Bugarska, Turska (?!)... Pa sad ovi iz okoline daju podrsku "nezavisnom Kosovu" neka se porazmisle jer su pravila potpuno jednaka i primenljiva za celu SFRJ a i sire po Balkanu - a to znaci i njihovu kucu.

Sumadinac

pre 18 godina

Ja sam licno ZA odvajanje Kosova (sa pripajanjem severa Kosova Srbiji), ako se Srbiji isplati odsteta od nekih 50 milijardi evra. Onda, ako nismo glupi da razbucamo te pare, ulozimo novac ne u puteve, ne u isplacivanja dugova i servisiranje kredita, vec u OSNOVU poslovanja i davanja dobrih uslova za poslovanje: smanjenje poreza, smanjenje dazbina na plate, manje takse na svim nivoima, skracenje poslovnih procesa ... - Tj SVE sto je moguce da Srbija bude jedno atraktivno mesto za poslovanje. Porasce standard, skocice potrosnja, poverenje u dinar, stabilizirace se bankarski sistem, skocice investicije, pasce interesne stope, ljudi ce kupovati i investirati u nekretnine, ... I mogu vam reci da ce za 3 godine zemlja biti tvrdo na nogama, a indirektno ce drzavni administrativni prilivi normalno porasti, pa ce drzava moci da investira u infrastrukturu (puteve, pruge, transport, ...), kao i u skolstvo, zdravstvo, odbranu. Svako pametan to mora da ima na umu, znajuci da cemo imati zdravu sredinu u kojoj postoje svi elementi razvoja. Onda ce se i ljudi odlepiti od ksenofobije i nacionalizma. Ma bili bi onda prvi po demokratiji, slobodama i potencijalu za preduzimace (dakle zaposljavanje itd.). Dajte da ja pregovaram, pa da vidite !

ima li pameti

pre 18 godina

Ovo nikakao drugacije ne moze da se objasni nego kao cista otimacina teritorije ili ti pravo jaceg. Nema nikakve logike u ovom najavljenom procesu osim da se nekako pravno ispegla otimacina. Treba politicari u Srbiji da jasno kazu sta se desava i da ista prava traze i za Srpki narod na KiM. tj ocepljenje od iste.

bt

pre 18 godina

Principi su dobri jedino ako vaze za sve jednako. Sve sto Albanci na Kosovu dobiju u okviru Srbije (ukljucujuci i nezavisnost) treba da dobiju i Srbi u okviru Kosova. Isto dalje mora vaziti i za Srbe u okviru Hrvatske i BiH. Inace, Srbi treba da zaprete nemirima kao sto to prete Albanci.

Dositej

pre 18 godina

Ja sam za pare! Kosovo će biti nezavisno i za dž pa je svakako bolje da bar uzmemo neke pare za to. A ako izvučemo još nešto - severno Kosovo, međunarodnu zaštitu manastira i sl. onda još bolje.
što se tiče otimačina teritorija, razumem emocije, ali odkud Vojvodina u Srbiji? Pa po istom principu po kojem će Kosovo dobiti nezavisnost - ratovalo se i pobednik je, uz međunarodnu saglasnost, prisvojio deo teritorije poražene zemlje. Hoću da kažem, to se jedino tako i radi - ratuješ pa dobiješ, ili izgubiš. Ovde smo izgubili (da ne ulazim u razloge, koji počinju 1918) pa daj bar da uzmemo pare dok nam još nude.
Samo, javlja mi se da ćemo ostaiti i bez para.

Roksi

pre 18 godina

Prosto je neverovatno koliko Srbi nisu informisani. Kakvo cepanje teritorije, pa zar ne znate sta se desilo 1999. godine. Od tada Kosovo vise nije deo Srbije, vec samo kada se treba koristiti za unutrasnju politiku stranaka u Srbiji, kojima je nacionalizam potreban da skrenu paznju osiromasenih gradjana. Dalje, te godine sa Kosova je bombardovanjem a zatim potpisom, sa Kosova 'oterana' srpska zakonodavna, izvrsna i sudska vlast. Koja je onda to logika i pomisliti da ce se ta vlast ponovo vratiti, a posebno posle zlocina. Znaci sest godina posle konflikta i promenjene realnosti na terenu, uspostavljanjem vlasti koja je medjunarodno priznata, Srbi s tim jos nisu upoznati. Stoga je krajnje vreme da poslusaju one koji kazu da Kosovo se sigurno nece vratiti na stanje od pre 1999. godine, da ce se sada raditi na tome kako obezbediti bolje uslove za kosovske Srbe, eventualno da sever Kosova dobije neki poseban status ili da se to resi decentralizacijom.
I na kraju vlasti u Beogradu su u svadji sa Slovenijom jer je gradjanima Srbije saopstila nesto sto ce oni sami morati da kazu kad tad, a svo vreme su lagali, ne medjunarodnu zajednicu, ne Albance vec Srbe.

Patriota_URKEM

pre 18 godina

ZAMISLITE Srbiju 2025. Srba ima oko SEST miliona posto su zaboravili da prave decu, prosecan Srbin star je oko pedeset godina a sa druge strane ima oko CETIRI miliona Albanaca uglavnom mladih i nacionalisticki opredeljenih. Premijer je Albanac, kao i skoro polovina ministara. U Sumadiji se sve vise menja demografska struktura posto Srbi izumiru i naseljavaju se nasi juzni sunarodnici. Naravno i u Beogradu. Albanski je zvanican jezik ravnopravan sa Srpskim na celoj nasoj teritoriji a broj dzamija se sve vise povecava. Postajemo manjina u Srbiji. KO ZELI OVAKVU SLIKU NEKA SE I DALJE ZALAZE ZA KOSOVO. Fakticko stanje je da smo ga mi odavno izgubili, zato dajte da pomognemo onp malo srpske sirotinje koja je ostala dole i da im olaksamo polozaj a da se manemo corava posla.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Sve ponudjene opcije kao i celokupna terminologija u vezi kako se kaže "konačnog statusa" Kosova i Metohije odnosno, ove južne srpske provincije, govori samo jedno. Da smo moralno, materijalno i, u svakom drugom pogledu, jedan mnogo propali narod. Ili nacija, svejedno. Nebuloza broj jedan : Izvori iz EU govore da je "stepen i sadržina autonomije za Srbe, ključ za utvrdjivanje statusa pokrajine". Znači sa suštinske autonomije za Albance, prešlo se na borbu autonomije ali, za Srbe. I to u svojoj rodjenoj državi ??? Da li igde ima većeg sarkazma i nipodaštavanja. Nebuloza broj dva: "Uslovna nezavisnost". Šta to predstavlja, sam Bog zna. U "naivnom" srpskom prevodu znači sledeće: ostajete proterani, silovani, ubijani, bez svoje imovine a sve će to biti predstavljeno kao fantastično dostigniće "Milosrdnog andjela", čije plodove evo, neposredno ubiraju UN i posredno, preko svojih Jesena, Martija i ostalih "mućki-medijatora", gospodin Kofi Anan. Sve što se "preporučuje" Srbima u BiH, obrnuto se radi sa Albancima na KiM ??!! Kosumi, "veliki borac" za multietničko Kosovo kaže da UN ne mogu više da uslovljavaju nezavisnost ali, kao svaki albanski demokrata, prihvata da UN nadgledaju sprovodjenje te nezavisnosti odnosno, kako su garantovana prava etničkih manjina, odnosno Srba ??? Ha, ha, ha. Kao da im je neko smetao, ovih 6 godina da se dokažu na delu. Dokazivanje je uspelo ali samo na nedelu. I, na kraju podvala, koja će, ako ove prethodne ne uspeju, kod Srba sigurno upaliti. NOVAC. Dobićemo, konačno, pare ako prodamo jedan deo sebe. Sleduje, na kraju šećerlema u obliku šargarepe. Zečevi će se mnogo radovati. Pre sledeće "lovne sezone". Ostaje samo jedno "nevažno" pitanje. Ko može, Kosovo i Metohiju, da proda i, ko može to da plati ??? Cenim stav gospodina Koštunice i našeg tima, koji tvrdi da konačni status Kosova i Metohije može biti konačan samo ako je ova "sveta srpska zemlja" u sastavu svoje matice. Bez obzira ko njome trenutno hoda. Svaki drugi plan bi nas svrstao u mešetare i šarlatane. Uostalom, da li nekom ovo konstantno neprincipijelno ponašanje takozvane medjunarodne zajednice, kada su Srbi i Srbija u pitanju, ne govori da ni glavni haški optuženik nije baš imao puno izbora sa tvorcima "novog svetskog poretka" ili, bolje rečeno, crtačima novih svetskih mapa.

Milko

pre 18 godina

Nezavisno Kosovo bi bilo defakto presdean kakav nije vidjen u istoriji evropskih drzava. Tvrdnje zapada da su protiv pripajanja Kosova drugim drzavama su smesne jer ukoliko Albanci dobiju nezavisnost imace defakto dve drzave i to jednu pored druge a to nije uspelo nikome na teritoriji Evrope. Dakle to ce samo biti na papiru da su to dve zasebne drzave a u stvarnosti ce se raditi o velikoj Albaniji. Ja sam izrazito protiv stvaranja nove drzave na Balkanu jer bi to dalo krila drugim separatistima u Evropi. Po ovom shvatanju onda bi trebali nezavisnost dobiti i drugi narodi u Evropi koji teze ka tome cilju ...

ymeri

pre 18 godina

Ja ne osecam kao gradanin Serbije i nikada nisam osecao, samo sto su Milicijske snage su nam uzeli autonomiju u 89 godine sa silom. I posle Serbija je nasao neki takozvani popsteni albanci i igrao sa Kosovom. Sada je sve drugcije 95% stanovnika Kosova su za nezavisnost, neznam sta hoce sada jos jednom Serbija od nas, rat ili pare.

EKSER- DAYTONA

pre 18 godina

Ja licno mislim da ce biti sve u redu i da ce svi shvatiti da je lepse graditi ubuduce poverenje toleranciju nego biti uvek na "ratnoj nogi" ....

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Vojislav Kostunica branice tezu da Kosovo je deo Srbije, da je to tako bilo ,i tako mora ostati. Za moj pojam,g.Kostunica i g.Samardzic grese,jer oni bi trebali odavno da objasne Albancima i MZ sto Srbija moze da nudi,koliko fabrike,skole moze da otvori u Kosovo. Da objasni Albancima da sadasnji rezim se bitno "razlikuje" od rezima g.Milosevica. Turisticke agencije,npr.u Hrvatskoj ili Turskoj tek sada naprave kataloge za sledecu sezonu i posale po Evropi,gde se objasnava da hotel "X" je ove kategorije,da cena smestaja je tolika,da turisti mogu da izaberu toliko vrsta jela,da mogu da koriste terene za tenis,odbojku itd. Dakle,g.Kostunica ce danas da obavesti SB UN-a za nesto sto i ptice znaju. Srbija ce da gubi Kosovo ne sto su Albanci bili jaci nego sto su Srbi bili slabi u svakom pogledu.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

КИМ би требало да остане у саставу Србије, требало би да нам се да неки рок од пар година да се потпуно демократизујемо и да се сваком грађанину Србије обезбеде сва људска права,па и право на живот. То пре свега подразумева потпуну контролу подивљалих служби војне и цивилне безбедности,отварање свих досијеа и онемогућавања да бахати полицајци некажњено пребијају(чак и до смрти) везане људе или људе који леже на тлу. То значи да се морамо одрећи територијалних претензија према другим државама и да морамо постати земља у којој Закон важи за све и да се појединци не могу скривати иза посланичког или министарског имунитета. То значи да у суду и тужилаштву морају да раде само часни људи који доследно спроводе Закон,а ако их немамо онда како рече једна садашњи министар доведимо их из Кине.Морамо се борити за КИМ јер нам Резолуција 1244 СБ УН не иде на руку. По тој резолуцији КИМ је у саставу Југославије а за то је одговорна тадашња влада због чије политике је и донета та резолуција.
Међутим код нас велики проценат бирача подржава територијалне претензије према суседним земљама и то ће бити велика сметња за нас. То се могло видети најбоље у Хашком циркусу. Главне звезде тог циркуса су наша два кловна од којих један данима објашњава где су границе Србије и нажалост има највећу подршку бирача у Србији. Ако као народ не схватимо куда нас води подршка тим кловновима и његовим партијама онда тешко нама. УН неће те кловнове и зато је основала Хашки суд и тамо их сместила па је нереално очекивати да у преговорима око статуса КИМ уважи њихове ставове. Не заборавимо да њихове партије имају преко 40% посланика у Народној скупштини. Зато мислим да су потребни хитни ванредни избори па ако поново бирачи укажу поверење њиховим партијама онда ће бити јасно да као народ нисмо одрасли и не умемо да штитимо своје националне интересе а ту нам нико није крив и биће јасно да не постоји никаква завера против Срба од стране других држава па чак ни завера ванземаљаца.

Ariana

pre 18 godina

Uslovno ili nesuslovno, danasnji dan je pocetak procesa "ZBOGOM SRBIJO". Od danas, ako hocete, mozemo biti dobri susedi...ako ne, neka vam Bog pomogne vasoj tvrdoglavoj politici samoizolovanja.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Mogu gospoda Anan, Petersen i ostali da pakuju kosovsku nezavisnost kako god hoce - nista ne pomaze - masa ljudi po svetu, koji imaju slicne probleme ce jednostavo traziti isto sto su dobili Albanci na Kosovu, bez prevelikog filozofiranja i upustanja u detalje!

Srbin

pre 18 godina

Ma dokle vise da se mi brinemo sto ce otcepljenje Kosova biti presedan koji ce dovesti do eskalacije separatizma u Evropi i svetu ? Ma sta me briga, Evropa i svet to prihvataju za nas po svemu sudeci, onda nek prihvataju kod sebe ako hoce. Ili neka ratuju ako nece. Jedini stav nase vlade, koja god da je, mora biti da je Kosovo SRBIJA, po svim pravilima, pravima, zakonima i potpisanim dokumentima. Ja se licno slazem da Srba vise nema ili skoro nema u administraciji POKRAJINE (sto je u stvari dobitak u ratu 99, a ne nezavisnost). To sto strani politicari koji "vode" Kosovo ne rade na tome da objasne narodu tamo dole da su uspeli vratiti autonomiju, ali da NISU ostvarili nezavisnost, to njihove demokratske zemlje moraju i da plate. Jer su taj detalj precutkivali, i albanci naravno misle da je to - to. Ali TO nije tako lako. Svajcarska se zauzima za nezavisno Kosovo, to je zato sto je Svajcarska steciste albanskih emigranata i srce finansiranja nekadasnje OVK i sto ih tamo ima u velikom broju. Ali to sve nije uopste uradjeno. Ja sam za otcepljivanja etnicki cistog dela Kosova, sa srpskim kulturnim i kultnim zonama, izgradnju pseudo zida. Nama velike pare, a svetu i Evropi sva pitanja koja ce proistici od otcepljenja, pocev od Krajina (BiH i Hrvatska)....

Mashinovodja

pre 18 godina

Nikako ne razumem ljude koji traže nekakvu svetsku pravdu (a traže je jer valjda veruju da postoji) i stalno povlače nekakve paralele Kosovo - Republika Srpska, ili "ako se nešto dozvoli narodu XX, to isto MORA da se dozvoli i Srbima".
Ne mora i neće se dozvoliti. Zašto? Zbog tekućeg odnosa snaga. Albanci su sebi obezbedili bolje i jače saveznike nego što su to učinili Srbi i sad naplaćuju dividende. Vrlo jednostavno.
Glupi Srbi (tj. tandem snova Milošević - Marković, a naokolo radikali) previše su se oslonili na Rusiju i Kinu i nisu uopšte shvatili da je komunizam poražen. Rezultat: izgubljeni ratovi, bombardovanje Srbije, a na kraju, kao i svaki poraženi, Srbija gubi teritorije.
Naravno da je rasparčavanje jedne zemlje članice UN i nasilna promena postojećih i priznatih granica vrlo opasan presedan koji će imati nesagledive posledice, ali vara se i tragično je naivan svako ko misli da su diplomate i političari neki strašno pametni ljudi koji misle i vide mnogo dalje od drugih ljudi. Ne vide oni dalje os svog nosa i od svojih trenutnih i kratkoročnih interesa. Ako sada smatraju da je njihov interes da Kosovo bude nezavisno, onda će Kosovo biti nezavisno. Bez obzira na Srbe i Srbiju i bez obzira na to što će kroz samo nekoliko godina iz toga proizići nova megapi..rija. Ali o tom, potom. Primer Iraka je dovoljno poučan.

MS

pre 18 godina

Na našu žalost Kosovo i Metohija su davno pre Miloševića izgubljeni, na jako nemoralan način, prvo otimačinom od strane komunističkog režima, a kasnije srpsko-albanskim "dilom" oko kupoprodaje srpskih imanja. Ovo što se sad dešava samo je prljavi epilog, koji neće usrećiti ni Albance ni Srbe. Kada to shvate i jedni i drugi biće kasno. Slažem se sa onima koji se zalažu za pravednu podelu teritorije Kosova, jer tamo nije bio normalan život ni pre 1999. godine, znam, jer sam živeo tamo 5 godina. S narodom kojem je nacionalno iznad moralnog,koji smatra da ne mora da plati struju, vodu, grejanje, koji se isključivo rukovodi sa zakonom Leke Dukađina, ne bih ni voleo da živim u istoj državi. Preko međunarodne zajednice treba samo sačuvati uništenje srpske kulturno-istorijske baštine, do momenta dok albanska populacija ne dostigne civilizacijski nivo da to može samostalno činiti.

Banat

pre 18 godina

Podrska Kostunici. Ako ne bude moglo nista da se uradi po pitanju ostanka Kosova u Srbiji, mislim da Voja treba podneti ostavku. On jednostavno nije covek koji ce potpisati amputaciju Kosmeta - a ne verujem da bi to uradio bilo koji politicar u Srbiji.
Srbija ce upasti u ambis politicke nestabilnosti, koja ce verovatno prouzrokovati i neke druge (drustvenu, ekonomsku, itd). Pa, ako je to nesto sto ta famozna medj. zajednica zeli, samo neka guraju Kosmet u pravcu "nezavisnosti" (nezavisnost je danas jedna arhaicna rec i jedan nepostojeci koncept, da se razumemo).
Srbija je u jednoj veoma gadnoj situaciji, jer mora da bira izmedju necega sto nije dobro i necega sto je lose.

umereni konzervativac

pre 18 godina

Stomak mi se prevrne od dalekovidih liberalnih ideja o tome da samo gubitkom Kosova mozemo krenuti napred. Istina je bas suprotna: gubitkom Kosova krecemo nazad. Dobijamo jos jednu neprijateljsku Albansku drzavu u neposrednom susedstvu koja zbog nedostatka bilo kakve druge ideje o prosperitetu i dalje nastavlja da radi na sirenju ideje o ujedinjenju svih Albanaca u jednu drzavu. I ovako siromasna, Srbija je neuporedivo bogatija i prosperitetnija od Kosova. I sad umesto da se prosperitet siri iz Evrope na Srbiju a sa Srbije na Kosovo, imacemo situaciju da se nestabilnost presipa sa Kosova u Makedoniju i Srbiju. Kosovo jeste i treba da ostane deo Srbije (sto naravno ne znaci da Srbi treba da upravljaju zivotima Albanaca). Neo-liberali ako vec ne znaju kako da pomognu u ovom presudno trenutku, onda bar neka ne otezavaju vec i onako zategnutu situaciju.

JELENA

pre 18 godina

Molim vas, pa odakle bilo kakvo ljudsko i moralno i politicko pravo tom Albancu presedniku da ZAHTEVA neZavisnost? Je l' to pravo stekao 17. marta i drugim danima kada je stradao nevini narod. Iskreno ne verujem da bi Srbija za bilo koji novac dala Kosovo. Sada je pravo vreme da Kostunica pokaze sta sve zna. Srecno, i sada bi trebalo da smo svi slozni jer je vo pitanje vaznije od toga ko voli ili ne voli premijera, tako da bi mogli da se uzdrze od vredjanja svi glasnogovrnici za pad vlade.

Dojcin Plavsic

pre 18 godina

Manimo se corava posla. Kosovo ce nas kostati jos bar deset izgubljenih godina ukoliko vec danas ne priznamo da je izgubljeno i da neminovno dobija nezavisnost. To je fakat. Fakat koji je i dobar za Srbiju, kao sto su neki prosveceniji i umniji vec predocili. Dakle, dajte da se izborimo za minimum minimuma koji jos uvek mozemo da dobijemo ukoliko se manemo mlacenja prazne slame: delimicna autonomija za Srbe tamo gde su kompaktna celina, medjunarodni protektorat nad manastirima, dvojno drzavljanstvo za Srbe (kosovsko i srpsko), povratak izbeglih ili povracaj imovine, delimicna finansijska kompenzacija za drzavu putem prihoda od privatizacije drzavnih preduzeca. Puna kapa.

Albioni

pre 18 godina

Prekasno gospodo! Vase lepe zelje nece puno pomoci Kostunici. Vi ste izgubili Kosovo onda kada ste odlucili da, potajno ili otvoreno, aktivno ili pasivno, cinjenjem ili necinjenjem, podrzite represivnu politiku prema autonomnoj pokrajini i njenom vecinskon stanovnistvu. Ako ste ikada imali tapiju na Kosovo ona je sahranjena sa 10,000 ljudi, zena i dece koja je pobila vasa slavna vojska. Nema te sile koja ce nas, dva miliona, spreciti da stvroimo nasu drzavu. Jednostavno, mi sa vama vise NECEMO i Tacka.

Иларион Руварац

pre 18 godina

Ја не видим какав напредак можемо да остврамо ако КиМ остану део Србије. И какав део Србије - онај који учествује на општим изборима, коме буджет шалје паре, а чије територије регрути иду у војску...
Шта причате људи, Косово је отишло и неће се враћати.

mikelle

pre 18 godina

Ja ne znam sto se vi ljudi toliko palite? Jel boli? I treba da boli. Zevali ste i niste smeli da pisnete kada je proterano 250 000 Srba iz Krajine, kada je zlikovac potpisivao Dejtonski sporazum, kada je navukao svo zlo ovog sveta na nase nebo! Tada Vas nije bolelo, nego ste se inatili i pametovali. E mene je bolelo i tada, a boli me i sada.
Pa sta ste mislili gospodo gradjani i seljaci Srbije, da 15 god.gliuposti moze tek tako da prodju? Krajnje je vreme da shvatite za koga ste glasali, Vi i Vasi pametni roditelji, sve ove godine. Samo nastavite tako i dalje. Sve znate, i sta se sme i sta se ne sme. A gde ste bili 15 zadnjih god?
Pametnjakovici!
Najbitnije je da se Srbima dole obezbede sto bolji uslovi za zivot. Da im se garantuje sigurnost, pravo na rad....a da li ce ti ljudi ziveti u Srbiji...? Pa ni mi nismo mnogo srecni ovde

Ivan M

pre 18 godina

Vi koji bi ste hteli da zadrzite ovu "svetu srpsku maticu, bez obzira ko njom trenutno hoda" (?!) kao da se nista nije desilo od 1989 treba da se zapitate nekoliko stvari:
1. odakle nama pare da izdrzavamo jedan totalno propali i osiromaseni deo nase bivse zemlje gde niko nista osim kriminalaca i ne radi, gde je nezaposlenost oko milion posto i gde, kao sto jos jedan citalac rece, vlada zakon Leka Dukadjina?
2. Kako cete to postici u situaciji gde 99% ljudi koji danas "hodaju tom zemljom" masom ne samo da nece da zive sa nama i u sklopu nase drzave vec nas otvoreno mrze? Ko ce da finansira vojsku i policiju koja ce biti neophodna da tamo cuva red? Srbija? Ili da nece mozda UN da placa da cuva Albance na nas racun? Ili cete mozda vi da placate to iz svojih dzepova?
3. Ako vec toliko volite tu svetu srpsku zemlju, zasto ne kupite tamo kucu od nekog Albanca, nastanite se tamo i time popravite odnos Srba i Albanaca u nasu korist? Samo da znate, moj pradeda je bas to uradio pre nekih 90 godina kada se vratio iz Amerike zato sto je bio toliki srpski rodoljub. Uostalom, i jevrejski fanatici nesto slicno rade po Zapadnoj Obali - sto ne bi ste i vi? Ili vam je lakse da laprdate po internetu i frustrirate se nego da nesto konkretno uradite?
Samo toliko - ovo su bitna pitanja o kojima svi, ukjlucujuci naseg dragog Premijera, treba da razmisle. Kao i vi, ja ne predlazem resenje, vec samo postavljam pitanja. Sada samo slusamo prazne price o nekakvoj svetoj zemlji koja svima sluzi kao moneta za podkusurivanje i gde se jadni nastradali narod svih nacionalnosti jos uvek grdno muci i bedno zivi, sto na Kosovu sto po izbeglickim centrima. Ali koga je za to briga kada je to "oduvek bilo nase" itd itd...

Miroslav iz Hamburga

pre 18 godina

I ja mislim da bi za nas Srbe bilo najbolje da se suocimo sa realnoscom i da se polako emocionalno odvajamo od Kosmeta. To ne znaci da se nebi trebali politicki boriti da sto vise izvucemo od toga, npr. podelu Kosmeta, brzi ulazak u EU, maskimalnu autonomiju za Srbe u Hrvatskoj, Federacija/Konfederacija RS i Srbije. Ako realizujemo nekih od tih tacaka dobili bi na kraju vise nego sto bi izgubili sa Kosmetom. Jer, iskreno receno, nijedan od nas Srba iz Srbije ili u inostranstvu nema nameru da ide u Kosmet npr. na odmor ili da se preseli i da zivi tamo. Dakle, osim od neke vrste nacionalnih osecaja mi od tog kraja nemamo efektivno nista. Cak od Turske, u kojo sve vise od nas Srba, kao i ja, idu na letovanje, imamo vise koristi(=fisicka/psihicka regeneracija) nego od Kosmeta. A pored toga, ako uzimamo albanski natalitet u obzir, bi nas za nekoliko decenija postigla cinjenica, da smo mi Srbi u nasoj drzavi manjina a Albanci vecina. Dakle, postoj velika verovatnoca, da ako Kosmet ostane u Srbiji, mi za dve ili tri decenije izgubimo celu Srbiju, barem nebi u nasoj kuci vise bili gazde. Iz tih razloga bi ja bio za odcepljenje (dela)Kosmeta, ako uspemo to Evopi i Americi debelo da naplatimo. A da i nezaboravimo, ako bez Kosmeta udjemo za nekoliko godina u EU, onda, ako se pravno gledano ne promeni mnogo unutar EU, ce nezavisno Kosovo od volje Srbije biti zavisno, da li i kada ce ulaziti u EU, jer bez njene saglasnosti Kosmet nece moci postati EU-clanica. Onda cemo mi biti na redu da uredjujemo pravila igre, to znaci da ce politicke vodje kosmetskih Albanaca morati poceti da gutaju zabe i da budu lepo ljubazni prema nama. To je Politika, barem moze tako da bude, ako imamo lukavu, istinitu, vizionarsko kvalitetnu strategiju za Kosmet.

Veljko Radenkovic

pre 18 godina

E,moj Albanci!
A gde ste bili Vas 2 miliona da izlazite na izbore i da nama iz uze Srbije i Vojvodine pomognete da svrgnemo tog idiota koji vas je tukao? Nigde, naravno, zato sto sve sto decenijama pevate i zelite je "nezavisnost".
I Vi ste moralno izgubili svako pravo da trazite nezavisno Kosovo onda kada ste odlucili da, "potajno ili otvoreno, aktivno ili pasivno, cinjenjem ili necinjenjem, podrzite represivnu politiku prema autonomnoj pokrajini i njenom vecinskon stanovnistvu."

Slobodan Um

pre 18 godina

A to sa kompenzacijom Srbiji u novcu, da li je to po scenariju:
prvo vas n.n. lica maltretiraju i fizicki zlostavljaju nocu, a onda ujutro dodje prvi komsija i onako, prijateljski, ponudi da
mu prodate kucu? Da li je to taj rad?

peko

pre 18 godina

Bez obzira na neko medunarodno pravo, razmisljanje i odluka Saveta bezbednosti, odnosno Amerike svodi se na jednu jedinu stvar: koja odluka ce prouzrokovati manje problema, odnosno nemira na Kosovu. S obzirom na srpsku uspavanost, iscrpljenost i ne tako jaku zelju da zadrzi Kosovo, a s druge strane stoprocentnu saglasnost svih Albanaca za otcepljenjem, odluku nije tesko predvideti. Tom odlukom se rapidno smanjuju troskovi izdrzavanja trupa na Kosovu.
Sta mogu Srbi da ucine? Ako se ne probude i ne pokazu da im je stalo do Kosova, nista.

stratus

pre 18 godina

Kosovo ce ostati u Srbiji jer drugacijeg resenja nema. U slucaju da Kosovo dobije nezavisnost eto na desetine ratova sirom sveta pre svega zbog poruke da je dovoljno da se skupi deo stanovnistva jedne teritorije i kaze kako hoce da se odcepi. Eto, oni su odlucili, njih 95% sa te teritorije (a to je 20% ukupnog stanovnista drzave!) je za odcepljenje! Nije nego? A sta je sa ostalih 80% gradjana drzave o kojoj se radi? Oni se ne pitaju o svojoj drzavi, je li? E, pitaju se, to je i njihova drzava i niko nece da je cepa bez njihovog odobrenja! Kosovo, dakle, ostaje u Srbiji, a kome se ne svidja da zivi u Srbiji nije prinudjen tu da zivi, pa i ne mora.

kimi

pre 18 godina

Ja nikako ne mogu da razumem neke komentare ovde da Kosovo treba da ostane sastavni deo Srbije.
Ajde da kazemo da Kosovo dobije status pokraine u sastavu Serbije i Albanci prifate da budu sastavni deo serbij ,i posle 5 godina na vlast u serbiju dodu SRS i SPC,jednom reci dode na vlast neki drugi milosevic i ajde da posalimo tekove na kosovo posto su nasi interesi tamo ugrozeni i ciao ciao kosovska autonomija ,Pa valda nismo tako glupi i da smo izgubili vise od 15000 hiljada ljudi da budemo sastavni deo srbije!!
A mene ima jos nesto sto me starno nervira ,kad neki kazu da albanici nisu platili porez,struju i sve sto je bilo srbijansko ,gadno se varaju posto oni samo pricaju to sto im je bilo servirani od milosevica i njegove propagande.Za vreme milosevica jedan mesec ako nismo platili struju odma je dosao EPS i nema struje vise e kamoli da ne placamo nikada odneli bi i bandere sa sobom.

Vlada Simić

pre 18 godina

Ako je Kosovo već nezavisno i Srbija nema nikakve veze sa njim, šta onda ima ko da pita Srbiju i da traži kompromis. Nezavisnost, ĆAO! Ali Kosovo ipak traži od Srbije da prizna nezavisnost! Zašto, kad je već nezavisno? Ili to baš nije jednostavno kao što izgleda!

Ali Demi

pre 18 godina

Nezavisnost je jedina solucija za Kosovo i za Srbiju. To ne zbog iluzija o komplotima albanskih saveznika protiv srpskih saveznika i ne znam sta neko kaze ali samo zbog razvijanja situacije. Pretezno to dolazi zbog gresaka srspke strane.
Najzalosnije je da vecina Srba ne uce od svojih gresaka.
Jos danas mozes da vidis kako Srbi deklarisu "Kosovo je deo Srbije", "Kosovo nikada ce biti nezavisnost dok neki srpski politicar ne podpise", "nezavisnost je prolazno, jer Srbija ce vratiti opet Kosovo", "Dajte 50 miljardi eura za kompenzaciju-sto mogu da zovem sramota) itg itg.
Dobro sto ljudi kazu ono sto misle ali majstori iz daleka, preko tih reci, dokljuce da sa takvom situacijom bolje nezavisno Kosovo nego Kosovo sa (pod) Srbijom. Bi bilo drugacije da bi Srbi rekli da isto sto je Kosovo dato Srbiji od velikih sila 1912 godine(zar ste zaboravili razgovore o Balkanskim ratovima?). Na slican nacin, iste sile(preko razgovora) uzimaju Kosovo jer Srbi nisu bili dorasli situacije i da tretiraju Albance isto kao i Srbe. Na takvim situacijama zapad bi mislio da evo srbi nesto naucili i to bi bilo temelj za zajednicki zivot i platforma razgovora bi bila naprimer : Koje je bolje ime za nasu obuducu zemlju(ja volim ime SRBOKO)...itg itg. To ne moze i u ovim potpuno suprotnim stavovima Zapad misli da "racionalnije" je da Kosovo (albanski narod) i Srbija (srpski narod) zive odvojeno.
Niko moze da podvrdi da ideja malih drzavica: Srbija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija...je dobra kao ideja, ali je najbolje resenje za sve (jer srbi nisu tolerantni sa drugima)...
To i samo to je razlog da Kosovo ce biti nezavisno... Ja izrazim moju nadu da posle X godina kada ljudi Balkana poceti razmisljati o drzavi kao zajednica ljudi a ne kao zjednica rase ili vere, Balkan ce biti ista drzava.
To nece biti drzava gde neko ce biti deo drugoga ali drzava ravnopravnih ljudi. Sto brzo da to razumemo to bolje. Sve druge ideje nadmetanja i cekanja za "prilagoniju" situaciju, napravice Balkan bure baruta sa opasnoscu da uvek ce biti neko ko ce zapaliti fitilj...

tefik

pre 18 godina

O cemo pricate molim vas. Pa, na kraju krajeva, Srbija nije htela da mi zivimo u njoj. Ko je isterao oko 300 hiljada radnika sa posla, i ko je zatvorio sve skole na Kosovo? To svi znamo.

kosovar

pre 18 godina

Samo sto sam procitao izvestaj Voje. Pa kaze sad Srbije se okrenula demokratskom razvoju, sa 40% parlamenta Srbije sa SPS i SRS. Ajde bre ako su ti svi argumenti onda stvarno mi Albanci imamo cemu da se radujemo. Pa sta mislis ne znaju ti zapad da zamalo prosle godine SRS nije pobedila izbore. Ajde nazdravlje i vidimo se na nekom sportskom spektaklu kao nezavisne drzave.

Vlada, California

pre 18 godina

Treba biti svestan nekih cinjenica:
1. I ako UN napravi prsedan i odobri nezavisnost Kosovu - to nece izazvati nikakve potrese i zahteve drugih naroda za nezavisnoscu. Vec nekoliko puta se desilo da su na nama isprobavali experimente (bombardovanja bez odobrenje UN, kasetne bombe i uranijumski meci, odobravanje genocida u Hrvatskoj 1995 ...) i nikom nista. Znaci ne smemo se ponovo naci u cudu.
2. Politika Albanaca je politika pretnji koja, nadam se, nece biti nagradjena. Oni nemaju nikakve argumente i nikakav plan osim - bice lose ako nam ne ispunite zahteve.
Nadam se da su nasi strucnjaci spremni i svesni svih ovih stvari.

RRAHMON KOQARRI

pre 18 godina

srbi trebalo bi da shvate tezinu zlocina koje su pocinile srpske snage na teritoriji bivse Yu. dandanas otvaraju se grobnice u kojima su pokopana tela nesrba koje su rezultat srpske represije nad drugim narodima, na granici sa Kosovom joœ se dopremaju i predaju mrtva tela albanaca koje su srpske snage hteli sakriti po Srbiji da bi se ne otkrile njihovi zlocini, treba biti objektivan i posle nesto pisati...

n. n.

pre 18 godina

Svi oni koji misle da ce Srbiji i Srbima biti bolje ukoliko KiM dobije nezavisnost, grdno se varaju. Nece ostati na Kosovu nego ce to otvoriti put za otcepljenje Sandzaka, Vojvodine pa sve tako redom dok ne ostanemo na beogradski pasaluk. E pa ce nas onda biti jos manje jer bi se verovatno u tom slucaju jedno 2-3 miliona Srba vremenom uzelo Islam, jos jedno 2-3 miliona bi se razbezalo kud koji mili moji po belome svetu a nekih 5 miliona bi se sjatilo u beogradski pasaluk pa da vidimo koliko bi nam to dobro doslo! Sa malim brojem ljudi i jos manjom zemljom nikakvog prosperiteta nece biti!!! Znaci treba prodati parce zemlje da bi se danas islo u Evropu, nosila markirana garderoba i vozila brza kola a sutra? Ma nema veze za nasu decu i unucice njima ce i onako samo tramvaj biti potreban da obidju zelu zemlju! Ne zaboravite da su se nase dede i pradede krvavo borile za to sto bi neki od nas Srba tako olako rasprodavali. Sramota! A premijeru svaka cast na drzanju i onome sto je rekao danas. On ima veliku odgovornost i ja Ga svim svojim bicem podrzavam!!!

mila

pre 18 godina

Da li neko od silnih savetnika i strucnjaka po pitanju pregovora ZNA da je nezavisnost Kosova GOTOVA stvar, ili jos ima nade? Mila

Vanja

pre 18 godina

Srbija ima probleme i sa svojim minijaturnim partnerom Crnom Gorom, a ne znam sta ce tek biti ako Kosovo ostane dio SCG. Imat cete do 30% albanskog stanovnistva u Srbiji koje ce i dalje rasti, a nisam siguran da je Srbija spremna na takvo nesto. BiH je ipak druga prica, gdje imate jednu love/hate vezu izmedju srodnih naroda, medjutim Srbi i Albanci nikad nisu bili bliski, pa ne znam po kojoj logici Srbija toliko insistira da zadrzi Kosovo. Mozda je podjela te pokrajine ipak najbolje rjesenje, uz odredjen suverenitet nad manastirima i ostalim vjerskim i kulturnim objektima.

brax

pre 18 godina

Za srbiju je najbolje da oni uzimaju te pare ,jer kosovo i onako otislo. Sa tim parama koju srbija dobija treba da Albancima plati ratnu otstetu !

albanac

pre 18 godina

pa nek kosovo bude autonomija
i do 2010 srbija bude deo kosovo....
znaci do 2010 imace 6 milliona albanaca zajedno.
bolje ceo srbijo nego samo kosovo...

zarko

pre 18 godina

Samo jedno upozorenje na komentare onih naivnih ili nemoralnih koji bi prodali Kosovo i "uzeli pare", kako kazu. Pare bi kao i 1991-1995 uzeli Karici i ostali "patriote"i demagozi, koji su postali milijarderi u razdoblju kad je srpski narod dozivio najveci slom i ponizenje u svojoj istoriji. Molim vas ako vec nemate resenja u ovoj teskoj situaciji bolje se suzdrzati od misljenja. Jer kako neko rece teze je reci jednu pametnu stvar nego presutati sto gluposti. Pozdrav.

Novosadjanka

pre 18 godina

Za Savet bezbednosti je SDUSTINSKI NEVAZNO sve sto ima lokalni karakter i nema znacajne posledice po sire okruzenje. Mada ne mislim nista lepo o Kostunici, cinjenica je da je danas izasao sa pametnim i dobro argumentovanim zahtevom. Sve se svodi na dve stvari na koje je Evropa jako osetljiva, dok Amerima ne znace nista posebno. Prvo je da bi ocepljenje Kosova od Srbije kao suverene drzave predstavljalo presedan i to u sred Evrope, gde imamo Italiju sa separatistickim Severom, Spaniju sa Baskijom, Englesku sa Skotima i Ircima itd. Presedan bi znacio zeleno svetlo za sve te separatisticke pokrete. Druga bitna stvar je insistiranje na DIREKTNIM dogovorima na relaciji Beograd - Pristina, sto je stav na kome insistira Evropa, jer implicite znaci da se eliminise uloga trece strane, sto je veoma bitno ako se zna koliko Ameri vole da igraju ulogu trece strane, odnosno svetskog policajca.
Sve u svemu, danas je Kostunica bio pametaan, a sto je jos vaznije, govorio je JEZIKOM EVROPE, sto je signal koji ce evropske zemlje ite kako razumeti. Koliko se ja "razumem u medicinu" cini se da je tu najznacajniju ulogu odigrao stali lisac Leon Koen, koji iz onog svog starobeogradskog dvorista svasta ume da dokonta i napise. A ima i koga da pita, ako nesto ne zna.

zagor

pre 18 godina

A, kako bi to Srbija mogla da proda Kosovo, koje nije vise njeno, iako radikalnim komunistima ta cinjenica ne dopire do sivih celija.

Scepan

pre 18 godina

Vi koji bi ste hteli da zadrzite ovu "svetu srpsku maticu, bez obzira ko njom trenutno hoda" najbolje bi bilo da odete tamo da zivite, umesto sto mlatite praznu slamu i zamajavate narod. I kako to mislite da odbranite Kosovo sa SOLIDNE DISTANCE.

Nikola

pre 18 godina

Pozdrav!
Scenario 1: Kosovo ostane srpsko. Za 20 godina imacemo 6 milijona albanaca sto ce da trazi ne samo kosovo nego celu srbiju. To znaci da ce jedino BG ostati srbija. Od beograda pa juzno sve ce biti albansko. A severno sve ce biti po madjarima (ne daj Boze).
Scenario 2: Kosovo bude nezavisno. Svet plati srbiji masno za to i Srbija u EU za pet godina. Ko normalan civilizovana zemlja bez islamskih ekstremista. Ja mislim da je to najbolje resenje! Prodaj kosovo za dobar i dostojan zivot. Uz uslov da se srpske svetinje cuvaju na kosovu, pa ko da su svetinje! Napred srbijo!!!

Zbunjeni citalac

pre 18 godina

Treba shvatiti da nismo veciti i da ljudi na Balkanu vise ne mogu ratovavi. Neka mi neki radikal samo kaze da nisam patriota i da moram ratovati, a ja oslobodjen od vojske, zato sto sam omladinac u invalidskoj penziji. Sta su radikali cinili za nas 600 hiljada hendikepiranih. Dela a ne reci. Mi smo oterani na margine drustva. Kada ce Srbi da shvate da je fasizam rodjen i hoda slobodno beogradskim ulicama i ostale Srbije. Prema tome stidim se sto sam nekog srpskog porekla upravo zbog praznih glava nasih politicara.

Zoran

pre 18 godina

Ma lako bi mi prodali Kosovo zajedno sa carem Lazarom. Problem je u tome sto, po prilici, nece nista da nam plate, a uzece Kosovo.

Milos

pre 18 godina

U ovom danasnjem svetu svasta je moguce, ali ne kod svakog naroda, to je jedino moguce kod Srba koji posteno i valjano drze svoju drzavu u takvom stanju gde je moguce ubaciti ili izbaciti deo teritorije u racun tamo nekog naroda nije vazno kojeg. U normalnim demokratijama, uzimanje dela teritorije je gotovo nemoguce, jer jedna Francuska nece nikad dozvoliti svojim nemirnim Korzikancima odvajanje, Engleska tamo gore Irskoj teritorii, Spanci svojim Kataloncima, Grci sev.grckoj, Bugari svojim Makedoncima itd. itd. Saobzirom da nikad nismo bili okupatori na ovim prostorima, narpotiv omogucili smo zivot jednoj Makedoniji koja je podeljena davne l2. i l3. godine onog doba, jer da nije bila pod Srbijom nikada se nebi ni zvala Makedonijom itd.itd. Omogucili smo Albanezima da zive dostojno na Kosmetu preko pola veke sa kusurom, ali oni nece to, hoce nezavisnost. Neka traze od Grcke etnicke teritorije, malo sutra. Mi smo im najpodobniji za njihove zelje, ali nadam se u cvrstinu srpskog bice na svom Kosmetu i da necemo od naroda postati manjina kako nas vec krste po svetu, njihov pomagac je toboze nas prijatelj. Gospodo konacno shvatite, nema od radosti nista pocnite raditi zemlju i cuvati stoku kao sto se cuvalo na tim prostorima stotinama godina i zivelo se, a nezavisnost trazite u teritoriji Albanije odakle ste se uglavnom naselili u Kosmet uz naklonost mesetara, Srbi Kosmet ne daju jer jos imamo vere u sebe i nije na prodaju, ali ni za poklon.

petar I futurolog

pre 18 godina

Na kraju će biti kao da neko iz MZ kaže: Eto mi pokušasmo ali vidite Srbija Vam ne da da budete nezavisni. Mi smo se svojski trudili ali Srbija ima tapiju na Kosovu prema međunarodnom pravu.
Zbog naših sličnih situacija mi ne smemo da idemo dalje.
Jedino što Vam možemo predložiti je da uzmete učešće u političkom životu Srbije pa da sa Srbima dogovorite nezavisnost za jedno 20 do 50 godina. Sada jedino što možete da dobijete je autonomija.
Žao nam je ali takođe moramo da se povučemo sa Kosova jer je teška kriza i kod nas i ne možemo da angažujemo dodatne resurse. Bilo nam je zadovoljstvo da radimo sa Vama.
Zbogom gospodo Kosovari. Sa srbima i Srbijom se dogovorite i sve će biti u redu.
P.S:
Kao što znate posle ovog pokušaja da se reši status naše trupe menjaju vojska i policija Srbije i Crne Gore prema odluci Saveta Bezbednosti 1245/2006.

Duki

pre 18 godina

Vidim da je dosta Srba zainteresovano da zadrze deo svoje teritorije (koja je zabelezena odavno i ima svoje ime)i svete zemlje.
Ali Srbi ne mogu da shvate da,
1. Na Kosovu zivi 90% Albanaca.
2. Da je drzava ( Srbija ) ulozila previse za Miliciju, Vojsku, Istreblenje deo svog naroda (preko 70%), Ubistvo nekoliko hiljada svojih drzavljana(uglavno zene,deca i starce Albanske Nacionalnosti) na svoju Svetu zemlju (sto je meni a verujem i mnogim Politicarima po svetu Veoma interesantno).
3.Da je ta srbija nesto davala a ne samo uzimala od te svoje Svete teritorije, Kosovo ne bi bilo u rangu sa nekim Africkim i Azijskim zemljama sto se tice razvijenosti.
4.U celoj Srpskoj Historiji Kosvo je bilo problem za Srbiju, a sada odjednom se trazi da Kosovo ostane kao deo Srbije, da Kosovo plati Srbiji za otimanje Srpske teritorije (ne razumem zasto je ubijeno toliko svog Naroda).
5.Ko bi osim 5% Srba bila protiv Kosovske Nezavisnosti, i za koga bi se Srpska Demokratska Policija i Vojska vratila na Kosovu.
6.Da mozda Srpska vlast ne misli da bi Kosovo trebalo da ostane u sastavu Srbije i plati stetu pocinjenu sebi i "svojoj Drzavi".
Za kraj "Srbi pa vi trazite Previse".

Petar

pre 18 godina

Apsolutno se ne slazem za menjanje KiM za novac. Ako do "trampe" zaista mora doci onda ona mora biti iskljucivo u istoj "Valuti".
Teritorije za teritorije (K za RS), narod za narod (kosovski Albanci za Bosanske Srbe).
Bas me zanima da vidim da neko proba da stavi cenu na Pecku Patrijarsiju ili na Dusanov Grad.
Novac moze da dodje i prodje, ovako ili ondako, ali kad se PRODA zemlja onda je gotovo.
Takodje se ne slazem sa tezom da je Kosovo vec izgubljeno i da nasa delegacija ode na pregovore sa platformom "Daj sta das". Takvim biznismenima ne bi pomogle ni sve pare sveta.
A ako je Srbija izgubila Kosovo u ratu (iako nijedna YU republika nije promenila svoje granice), onda molim lepo neka Savet Bezbednosti donese rezoluciju kojom ce promeniti R1244 i gotova stvar.
Nema nikakve potrebe za Pregovorima i nije potreban pristanak ili potpis Srbije, zar ne.

milan-vp

pre 18 godina

Samo za trenutak da se stavite u poziciju (u kozu) prisutnih zvanicnika na tom zasedanju SB UN, tokom izlaganja V.Kostunice, bili bi iznenadjeni njihovim manje-vise jednoobraznim preokupacijama.
To isto je pokusao Drnovsek da vam indirektno saopsti, najblazim oblikom sok-terapije. Kosovo nije ni priblizno toliki problem kao sto se vama cini. Svet, a Evropa na prvom mestu ne zna kako da resi problem Srbije. Sasvim otvoreno, Beograda sa ostatkom svoje provincije. To je enigma i sasvim izdvojen fenomen u savremenom shvatanju politicko-pravnog poretka jedne zemlje, cak i ida ima deset puta manje problema nego sto ih ima trenutno Srbija.
Sasvim uprosceno, svet se trudi iz petinih zila da vam otvori oci, da ste u stanju latentne diktature, unutrasnje samookupacije. Podrzacete i to saznanje samo da vam ostane 'privilegija Svevisnjeg' da ste vi uvek i neprikosnoveno u pravu, a svi ostali su blago infantilni, dvolicni i podli, i uglavnom vam rade o glavi.
A sami sebi ste najveci neprijatelji.

Novosadjanka

pre 18 godina

Nije poenta u tome da li je Kosovo SSZ (Sveta Srpska zemlja), vec u tome da je Kosovo deo suverene evropske zemlje, a da bi njegovo izdvajanje bio presedan koji Evropa tesko moze podneti. Drzava Srbija je na Kosovu omogucila, podrzala i ni na koji nacin nije sprecila zlo! U medjuvremenu, Srbija je formalno postala demokratska drzava. Argument: niste bili dobri, zato cete izgubiti deo teritorije, u politici i medjunarodnom pravu - nije argumet! Niti je argument koliko procenata Albanaca zivi na Kosovu. Evropa buducnosti je Evropa regija. A kako ce biti na Kosovu, zavisi od toga kakva ce vlast biti u Srbiji. I kakav ekonomski razvoj. Niko ne bezi od dobra. Madjari u Vojvodini placu kako su im ugrozena prava. Jesu li stvarno ugrozena? Jesu! Naravno! Ali ne samo madjarima, ves SVIMA KOJI MISLE DRUGACIJE OD RADIKALA I DSS. Tako je uvek i bilo. Stradas jer SI DRUGACIJI. Jedini nacin da se resi problem Kosova, ali i Madjara, Rumuna, Rusina, Slovaka... je da Srbija konacno postane ne samo formalno vec i STVARNO DEMOKRATSKA zemlja. Tek tada je moguca zastita ljudskih prava generalno, a time i zastita prava svih manjina. A u ovoj zemlji su vec jako dugo NORMALNI najugrozenija manjina.

milun

pre 18 godina

To smo mi. Neko je dozvolio srpskom premieru da kaze dve reci, i mi smo opet najaci. Ali sta ce te? Davljenik se i za slamku hvata!
U svakom slucaju, koliko god da ne podnosim radikale, slazem se sa konstatacijom Tome Nikolica. Rezoluciju 1244 su oni nama nametnuli. Sada bi da je menjaju? Mi smo je postovali do sad. Od sada ima da je i oni postuju. Tike-tike-tacke, nema vise vracke.