Četvrtak, 20.10.2005.

18:17

Beograd otkazao posetu Drnovšeka

SCG je otkazala posetu Janeza Drnovšeka, zbog njegove izjave oko samostalnosti Kosova, koja je deo slovenačkog plana za Kosovo.

Izvor: B92

Beograd otkazao posetu Drnovšeka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

ArseneWenger

pre 18 godina

Logicna posledica nase real politike u zadnjih 20-ak godina.Umasto da smo se opametili posle odlaska SM i zaokrenuli nase ponosanje za 180 stepeni mi smo nastavili istim putem.Umesto da smo priznali poraz takve politike mi smo je jos vise radikalizovali.Umesto da smo se koncentrisali oko Kosova i Metohije mi potezemo i radimo na rasturanju priznate drzave i pokusavamo pazariti teritorijama kao da se radi o paradajzu.Umesto da smo pohapsili i predali ratne zlocince mi ih krijemo i jos ih materijalno obezbedjujemo.Zato nam se desava i Vojvodina i Drnovsek i Kosovo i Hag.A Slovenija upste nije "mala drzava" , jer iza nje stoji Evropa.Pa pogledajte sami imamo li mi u nasem susedstvu i jednu drzavu kao prijatelja.Radikalizam nije nikada i nikome doneo dobro.Plasim se da cemo ovakvom politikom i ovakvom garniturom politicara tonuti sve dublje i dublje a biti sve manji i manji.

jaka

pre 18 godina

Osobno sam velik prijatelj Srbije ali ne znam zasto toliko nepotrebnih i ruznih reci u vezi ove, mozda malo nespretne izjave g. Drnovska. Ako se procita cela izjava a ne samo izvadjeni deo izvan konteksta, onda se moze videti da je Drnovsek izneo samo svoje vidjenje na Kosovsko resenje koje se poklapa i sa vidjenjem same Srbske vlade i vecine gradjana Srbije i Kosova . Mislim da neovisno o ovoj nespretnoj izjavi, puno vise stete je napravljeno samoj Srbiji sa otkazom posete . Drnovsek je jedan od najcenjenijih drzavnika u siroj regiji, verovatno ce u 2008 predsedovati EU, u vreme slovenskog vodstva unije, velik je prijatelj srbskog naroda i kao takav sigurno bi morao imati podrsku i u samoj Srbiji . Osobno mislim da je to jos jedan autogol srbske diplomacije. Sama poseta bi mogla razjasniti ovu situaciju i ujedno doneti dodatne pozitivne tocke uspesnoj suradnji dviju drzava. Inace sam optimist i po najnovijim informacijama vidim da se stvari vec uredjuju na pozitivan nacin.

bt

pre 18 godina

Sve ovo o cemu pise Drnovsek bilo bi valjano da nije pogresno adresirano. Drnovsek posmatra stvari kao da je Kosovo polazni entitet, a ne Srbija. Srbe na Kosovu sagledava kao manjinu, a ne Albance kao manjinu u Srbiji. Za Srbe na Kosovu trazi zagarantovana prava i autonomiju a ne za Albance u Srbiji. Zahtevi Albanaca za nezavisnoscu ne mogu se opravdavati pocinjenim zlocinima nad albanskim stanovnistvom u Srbiji, jer takvi isti zlocini pocinjeni su i nad Srbima na Kosovu.

Jole

pre 18 godina

U super smo to uradili, bravo majstori. 1:0 za nas. Pa oni nemaju pojma sta su upravo uradili, mislim na nase politicare, pa ni meni se ne svidja izjava Drnovseka samo ima mala razlika izmedju nas i njih. Ustvari uopste nije mala. Oni su punopravni clanovi EU. Sto znaci da smo otkazali gostoprimstvo i EU. SLovenija je danas mnogo jaca i diplomatski i ekonomski od nas. PA na sta su mislili kada su doneli takvu odluku da ce EU podrzati SCG i kazniti SLoveniju. Pa ovi nasi diplomatski liliputanci imaju jos mnogo da uce ako su stavrno to mislili. I sta sad, Kosovo ce biti nase i kako ce mo ga mi jadni razviti i boriti se sa problemom terorista, narko dilera, kojekakvih fanatika. Nego lepo mi njih da priznamo pa nek oni sami trljaju glavu sa samim sobom. Crna Gora isto tako. PA use i u svoje kljuse, pa kad udjemo u EU jednog dana vise nece biti vazno da li smo jedna ili 101 drzava. Svi ce mo da budemo deo EU.
Jole iz L.A>

mladen

pre 18 godina

Ja imam predlog za resenje problema Kosova! Slicno kao i Hong Kong, Kosovo treba (iz)dati Albancima na 100 godina za neke pare i nas ulazak u EU. Albanci bi bili 100 godina nezavisni, i mi bi na neki nacin imali Kosovo, a za 100 godina ko zna da li ce biti i Srba i Albanaca...

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Наше руководство није "обавештено" да је Берлински зид срушен,да се Немачка ујединила,да СССР и Варшавски пакт не постоје и да је ово 21.век и да се принцип међународне политике потпуно променио.Зато продужавамо да водимо спољну политику као да је ово почетак друге половине 19.века.Када је Словенија била заговорник прикључења СФРЈ Европској унији (позната њихова парола "Европа здај")ми смо забранили извоз воћа и других пољопривредних производа из Србије у Словенију и тако изгубили тржиште за те производе а себи нанели огромне губитке.Када је Словенија говорила о асиметричној федерацији српско руководство се изругивало а онда смо рекли нека иде Словенија из СФРЈ и тако је коначно СРФЈ и растурена.Наше руководство не предвиђа дипломатске потезе ни 10 дана унапред а Словенци то раде 20 година унапред.Сада је Словенија члан ЕУ,економски развијена и јака земља,очистила је своју земљу од УДБЕ и другог олоша Титове тајне полиције,очувала своју привреду и преструктуирала је сходно новим тржишним условима и коначно пстала веома значајан инвеститор у Србији.Другим речима постала је модерна држава без организованог криминала и корупције на највишем нивоу а стандард грађана подигла на завидној висини.Другим речима у односу на Србију постала је велесила.И шта ми радимо.Изигравамо "увређену младу" и отказујемо посету њиховог председника,као да смо ми велесила у односу на њих.То може скупо да нас кошта јер можемо изгубити њихову подршку у будућим преговорима око КИМ и са ЕУ. Мислим да нисмо схватили чињенице по питању КИМ и да је Словенија покушала да нам помогне.Оно што је Дрновшек изјавио по питању решавања статуса КИМ,ми вероватно нећемо добити јер нећемо имати подршку за то,поготово што смо одбацили њихову пружену руку.Сетимо се само Плана З-4 за РСК који смо исто одбацили и видели смо шта се десило.Нажалост ми увек одбацимо најповољнију понуду а после кукамо када дођу све гора решења и нисмо схватили да нам МЗ никада не нуди претходно решење које ми прво арогантно одбацимо да би уследила казна у виду горе понуде и увек прихватимо најгору варијанту.

Zorica

pre 18 godina

Odlicno. Opet imamo Slovence da nam budu krivi za Kosovo. Odusevljeni smo, egzaltirani, a kad nas budu anketirali opet cemo se sa 80% izjasnjavati da zelimo u evropu. E, pa nesto cemo morati da menjamo kod sebe, ili cemo iz sve vece razdaljine gledati kako neke evropske clanice podrzavaju Hrvatsku i zaliti svoju "sudbinu" sto nas niko ne podrzava (mi to zovemo: ne voli bez razloga, mrzi nicim izazvan). Ja cu tebi prst u oko, a ti mi se smesi ako mozes i obozavaj me, ako mozes. Ne mozes?

razocaran

pre 18 godina

Marovic nije imao drugog izbora samo da otkaze posetu sto je ispravno postupio. Sigurno je od Vlade dobio signal da poseta Drnovseka njije dobro dosla i da mu se nece garantovati bezbednost u Beogradu, zbog svog iznetog stava prema Kosovu. Ovakav postupak nasih drzavnika je zalosno i za plakanje, koji nista ne vide dalje od nosa. Za ovakav postupak nase neodgovorne diplomatije samo neduzni gradjani Srbije ima da ispastaju.

Tomislav

pre 18 godina

Za par meseci ce ispasti da je Drnovsek bio u pravu, a da smo mi po ko zna koji put ispali budale. Da je Drnovsek jedini koji prica o nezavisnosti Kosova ovo bi imalo smisla, ovako ispada da smo napali njega jer nam se ne svidja da neko prica ono sto vec ceo svet zna i prica unaokolo. Samo, zasto me ovo mnogo podseca na vreme pre 5. oktobra?

Radoje

pre 18 godina

Slovenija tezi da obezbedi svoj ekonomski polozaj, a ovdasnja situacija im izgleda suvise dobra da bi je tek tako propustili, neki investitor iz sveta bi se i razmislio, ali Slovenacka vlada koristi svoju prednost u Evropi, pa moze da odigra politicki nekorektno bez bitnih posledica, a nasa vlada (bilo koja) je odgovorna sto je zemlja u toj poziciji, sto znaci da su nasi politicari nesposobiji od u ovom slucaju slovenackih. A to sto su se zainatili i odbili posetu, mozda nekom to nesto znaci u Srbiji, ali sigurno na medjunarodnom planu uopste nema pravu tezinu.

hem

pre 18 godina

Razume se da Drnovsek ne deluje po svojoj volji, vec sve ovo treba posmatrati u sirem kontekstu.Drago mi je da smo mu otkazali posetu, ali mislim da to nema nikakvog smisla, a i ta se situacija sada koristi da se pokaze kako mi jos mozemo o necemu da odlucujemo.Ja bih voleo da je to istina, ali nazalost Srbija vise ne odlucuje ni o cemu, to ne znaci da ikada treba da prizna nezavisno Kosovo.

Janez

pre 18 godina

Slažem se, da je potrebno zalagati se za svoje interese, jer ko ne voli sebe ne voli ni druge. A sad malo, da se razjasni. Po našem ustavu, to jest ustav R. Slovenije, uloga predsednika države jest samo predstavniška i nema nikakve političke važnosti. On je nekakvi politički "fikus". Svu vlast naime ima vlada i premier, to jest Janša. Predsednika kod nas ne šlivi niko ni 5%, a ne treba ni vi! Izjava Drnovšeka jest izključivo za slovenska unutrašnja politička natezanja jer treba, da se kompromituje slovenska vlada i vladajuča koalicija. Važno je što kaže vanjski ministar - Rupel i to je oficielni politički stav Slovenije. I nemojte misliti, da smo Slovenci manje Balkanci nego vi!

djuro

pre 18 godina

Drnovsekova Slovenija mnogo duguje Kosovu. Onako pametnom (za njih) podrskom secesionistima u vreme dok Milosevic jos nije ni dosao na vlast su lako polarizovali ne bas preterano bistru srpsku javnost protiv sebe, pomogli dolasku na vlast najvece posasti za Srbiju, i tako sebi i drugima utrli put za lagano sticanje nezavisnosti. Ovo je samo vracanje dugova, sto znaci i da ce neka nova politicka garnitura u Sloveniji biti manje opterecena Srbijom i Kosovom, i time imati zdraviji stav. Dakle, vise nego ispravan potez nase diplomatije.

Bubuleja

pre 18 godina

Ispravna odluka, trebalo je napraviti i ostriji odgovor zbog diplomatskog skandala od strane ministrice vanjskih poslova Svajcarske Micheline
Calmy-Rey (slican skandal je napravila i u Turskoj) Cudo da ne prenosite sta se zbiva na konferenciji u Zenevi
Tu je danas G. Buzek za svajcarski spoljnopoliticki magazin "Eho vremena" upitan da li ce Srbi, ako Albanci traze nezavisnost,isto
traziti u Bosni - odgovorio: A ne, Bosna ne moze da se deli (Srbija biva moze).
Ako demokratska vlast bude mlaka u pregovorima narod Srbije ce ponovo dati glasove radikalima. Jer ne rasprodaje se drzava tako lako.

sale

pre 18 godina

Pa da li neko stvarno misli da nasa diplomatija prvi put posle toliko vremena nije ispala nesposobna? Pa sta treba da radimo, da ih tretiramo kao prijatelje posle ovoga? Bravo diplomatijo, i corava koka ubode poneko zrno!
Ovo treba da Slovence postavi na svoje mesto, oni nisu regionalna sila, niti ce to ikada i da budu, niti to treba da postaju preko nasih ledja! Nadam se da ce od sada njihova diplomatija da bude iskljucivo u sluzbi njihove ekonomije, kao sto je i do sada bila, i nista vise od toga.
Slovenci, imate pare, ali ni vi, kao ni bilo ko drugi sa Balkana nikada ne mozete postati znacajan igrac u medjunarodnim odnosima.

Kajagoogoo

pre 18 godina

Pitanje je koliko je ovaj plan o statusu Kosova zapravo Slovenacki. Standardna praksa u diplomatiji je da se neka ideja ponudi javnosti ali na skriven nacin - tipa 'glasina u novinama' ili pak kao 'predlog nekog pojedinca' ili 'sasvim sporedne Vlade'. Onaj ko je lansirao ideju je ostao skriven za siru javnost (one osobe i sluzbe koje treba da znaju ko je lansirao ideju - to i znaju) pa moze sa 'neutralne pozicije' da posmatra kakav je odziv u javnosti na njegovu ideju. U teoriji sistema sa automatskim upravljanjem to bi se reklo: "das INPUT i gledas kakav je OUTPUT". U ovom slucaju gleda se kako na ovakvu vest reaguju vlast i javnost, kako u Srbiji, tako i u CG, na KiM, kao u susednim zemljama i u velikim silama (koje sebe rado nazivaju 'Medjunarodna Zajednica').
Na ovako nesto treba OSTRO i ODLUCNO reagovati, a takodje lobirati da se i na drugim mestima isto reaguje.

Milutin

pre 18 godina

Ne secam se da li je Drnovsek imao slicne planove za srbe u Hrvatskoj i Bosni kao sto ima za albance. Nepravda, pa to ti je...

Darko

pre 18 godina

Reakcija nase drzave je ispravna. Slovenija otvoreno lobira za resenje koje je suprotno medjunarodnom pravu, misljenju vecine clanica Kontakt grupe, preporukama Kai Eidea. Ovakva odluka samo dokazuje da je srpska diplomatija danas odgovorna. Zasto bi Srbija dala prioritet da joj u goste dodje predsednik jedne neuticajne male drzave koja se zalaze za krsenje medjunarodnih principa u odnosu na gostoprimstvo predstavnicima SAD, Kanade, Velike Britanije, Finske koji insistiraju na pregovorima u skladu sa vazecim medjunarodnim pravilima?
Ovo je dobar i promisljen potez nase drzave i njene diplomatije!

Dragoljub

pre 18 godina

Ishitren i ne mnogo pametan i diplomatski potez. Na zalost, mi i Slovenija nismo u istoj ravni, ne zaboravimo, oni su clanovi EU u koju mi hocemo, imaju vise novca, potencijalni su investitori, i na zalost, zbog toga treba da pretrpimo nediplomatsko ponasanje njihovog predsednika. U medjunarodnoj javnosti vlada zakon jaceg, a mi smo na zalost jos veoma slabi.

Osvrt

pre 18 godina

Slovenija gleda svoje interese, a u njihovom javnom diskursu Srbija je i dalje "represivna hegemonisticka sila" kao sto je i bila 1989. Jos dugo se to nece promeniti, i slazem se sa ovim citaocem koji kaze da treba sacekati nove politicke garniture u Sloveniji koje ce imati drugacije platforme. Ali mi smo sami krivi za takav polozaj nase drzave, odnosno nasa politika s kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Trebalo je da mislimo kuda ce nas odvesti to silno samopouzdanje, i da li mozemo da podnesemo nesaradnju sa medjunarodmnom zajednicom. Srbija ce po mom misljenju jos pedeset godina placati svoju izolacionisticku i autisticnu politiku zahvaljujuci kojoj je potpuno izgubila politicki znacaj u svetu, i s tim se treba pomiriti. Mi sve to moramo da progutamo (kao takve izjave i tako to), jer to je porcija koju moramo da platimo. To sve nije fer prema onima koji nisu ucinili nista lose, i ziveli su u Srbiji kao i svaki uzorni gradjanin u Evropi, itd, ali za ubuduce moramo da mislimo ko vodi ovu drzavu i radi stvari u njeno ime.

GT

pre 18 godina

Slovenija se bori da sacuva par kvadratnih kilometara u piranskom zalivu na teritoriji koja je "ociscena" od Italijana pre pedeset godina. Dakle u Sloveniji ne moze a u Srbiji moze. Interesantna logika gospodina Drnovseka.

Pazljivo citam

pre 18 godina

Mislim da nase diplomate NE treba da koriste termin "nezavisnost" Kosova, vec "secesija" Kosova. Takodje, umesto reci Kosovo mogu da koriste skracenicu KiM koju stranci lakse izgovaraju, a koja u sebi sadrzi i skracenicu za srpsku rec Metohija, sto je bitno. Cudi me da to ne uce na Diplomatskoj Akademiji u Beogradu. Nase mlade (a i starije) diplomate treba poducavati vestini neuro-lingvistickog programiranja koja se koristi svakodnevno u politickim i ekonomskim sferama zivota na Zapadu.
Slovenija je vrlo mala i stoga neuticajna zemlja. Ipak treba odrzavati dobre osnose sa njom zbog izvesne ekonomske dobiti od trgovinske razmene. Drnovsek ovo radi jer mu je "mindset" jos uvek u 1989/90 kao i vecini u tekucem rezimu u Sloveniji. Kada tamo dodju mladji i pametniji na vlast, imacemo i bolje medjudrzavne odnose. To je sve, idemo dalje.

Ivan

pre 18 godina

Lep primer "diplomatije" iz bivse Jugoslovenske republike koje ukinunla nacionalne manjine (uglavnom Bosance, Srbe i Crnogorce). Ovakve posete "prijateljkih" politicara treba ukratiti svima pa i Gospodi iz Evropske Unije. Neka prvo svi oni pokazu na delu u svojim drzavama kako treba tretirati separatizam i prava (nacionalnih) manjina.

Ali Demi.

pre 18 godina

Jedinstveni stav slovenačkog predsednika, Vlade i Ministarstva spoljnih poslova je da budući status Kosova mora biti evropski, postignut u dogovoru između Beograda, Prištine i međunarodne zajednice potpuno je u sladu sa stavom da Kosovo mora da bude nezavisno. To je evropski, ima podrsku Kosova, MZ, pravedan je i podkrpljen cinjenicom da uvek Kosovo je bilo Konstitucionalni elemanat unutar Jugoslavije sto znaci da nije bio deo Srbije!

Pasqual

pre 18 godina

Sadasnji Politicari iz Serbije stvarno nemaju veze sta je Diplomacia i Politika , reaguju kao mala deca i nece da priznaju realnost o Kosovo. Pozdrav iz CH

joker

pre 18 godina

sve je isto sampo njega nema!!..sad sto njega nema -bolje da se nije ni pojavljivao,kako se pojavio..ali,sada je zato makar jasno ko je ko,gde i sta ko,kome misli!..??kao sto znamo sadasnji predsednik slovenije,kao i hrvatske- obojica "odradili svoj deo" krajem 80-tih,pocetkom 90-tih,za vreme svog "predsednikovanja" bivsom yugoslavijom,a ovakve neprijateljske i kontraproduktivne izjave,samo potvrdjuju staru istinu da vukovi dlaku menjaju,ali cud nikada!!!

Gradjanin Srbije

pre 18 godina

Treba razumeti da Slovenci uvek igraju na vise karti. Ako otvore Merkator robnu kucu u Beogradu, sa Albancima u isto vreme na Kosovu prave drugaciji deal. Zato i ne cude ovakve izjave Drnovseka. Ispravna reakcija nase diplomatije.

Urabniak

pre 18 godina

Ispravno, zar mislite da bi Slovenci drugacije odreagovali da predsednik strane drzave kaze kako je Piranski zaliv u svakom slucaju terotorija Hrvatske i da je to realnost koju Slovenija mora da prihvati.
Ova izjava je po meni podilazenje pojedinim Evropskim krugovima, jer svako bi trebalo da zna, da Slovenija ne radi nista, ali ama bas nista bez konkretnog interesa. Da je kojim slucajem u trendu integracija Kosova, isti taj Drvnosek bi to izjavio bez problema.
Bas njih briga i za Srbe i za Albance i za sve ostale, njih zanimaju samo dve stvari, Slovenija i novac. Tako i treba, kamo srece da smo nesto od njih naucili.

Zoran

pre 18 godina

Ovo zaista nije država niti se tako ponaša. Šta to znači otkazati posetu zato što gospodin Drnovšek ima mišljenje o jednom problemu i to mišljenje se nekome u Vladi ne sviđa. O problemima i ne suglasicama treba diplomatski diskutovati i partnera ubediti da je vaša ideja bolja i prihvatljivija od njegove. Ovako se ni S.M. nije ponašao, njemu je svaka poseta bila dobro došla da bi i on saopštio svoj stav.

lalicki

pre 18 godina

Sve sto su Slovenci govorili prihvatali smo nakon tri godine nakon mnogo osudjivanja njih za takve stavove. Ako smo se malo opametili nadam se da nam ne treba vise od dve godine da shvatimo da stvari sa Kosovom tako stoje, pa iako mi to necemo da priznamo iz nekih strateskih razloga, mislim da nije trebalo da ispadnemo ovakvi idioti i ulazimo u konflikt i sa Slovencima, koje u sustini zabole i za nas i za Kosovo!

Gradjanin Srbije

pre 18 godina

Treba razumeti da Slovenci uvek igraju na vise karti. Ako otvore Merkator robnu kucu u Beogradu, sa Albancima u isto vreme na Kosovu prave drugaciji deal. Zato i ne cude ovakve izjave Drnovseka. Ispravna reakcija nase diplomatije.

Pasqual

pre 18 godina

Sadasnji Politicari iz Serbije stvarno nemaju veze sta je Diplomacia i Politika , reaguju kao mala deca i nece da priznaju realnost o Kosovo. Pozdrav iz CH

joker

pre 18 godina

sve je isto sampo njega nema!!..sad sto njega nema -bolje da se nije ni pojavljivao,kako se pojavio..ali,sada je zato makar jasno ko je ko,gde i sta ko,kome misli!..??kao sto znamo sadasnji predsednik slovenije,kao i hrvatske- obojica "odradili svoj deo" krajem 80-tih,pocetkom 90-tih,za vreme svog "predsednikovanja" bivsom yugoslavijom,a ovakve neprijateljske i kontraproduktivne izjave,samo potvrdjuju staru istinu da vukovi dlaku menjaju,ali cud nikada!!!

lalicki

pre 18 godina

Sve sto su Slovenci govorili prihvatali smo nakon tri godine nakon mnogo osudjivanja njih za takve stavove. Ako smo se malo opametili nadam se da nam ne treba vise od dve godine da shvatimo da stvari sa Kosovom tako stoje, pa iako mi to necemo da priznamo iz nekih strateskih razloga, mislim da nije trebalo da ispadnemo ovakvi idioti i ulazimo u konflikt i sa Slovencima, koje u sustini zabole i za nas i za Kosovo!

Urabniak

pre 18 godina

Ispravno, zar mislite da bi Slovenci drugacije odreagovali da predsednik strane drzave kaze kako je Piranski zaliv u svakom slucaju terotorija Hrvatske i da je to realnost koju Slovenija mora da prihvati.
Ova izjava je po meni podilazenje pojedinim Evropskim krugovima, jer svako bi trebalo da zna, da Slovenija ne radi nista, ali ama bas nista bez konkretnog interesa. Da je kojim slucajem u trendu integracija Kosova, isti taj Drvnosek bi to izjavio bez problema.
Bas njih briga i za Srbe i za Albance i za sve ostale, njih zanimaju samo dve stvari, Slovenija i novac. Tako i treba, kamo srece da smo nesto od njih naucili.

Zoran

pre 18 godina

Ovo zaista nije država niti se tako ponaša. Šta to znači otkazati posetu zato što gospodin Drnovšek ima mišljenje o jednom problemu i to mišljenje se nekome u Vladi ne sviđa. O problemima i ne suglasicama treba diplomatski diskutovati i partnera ubediti da je vaša ideja bolja i prihvatljivija od njegove. Ovako se ni S.M. nije ponašao, njemu je svaka poseta bila dobro došla da bi i on saopštio svoj stav.

Pazljivo citam

pre 18 godina

Mislim da nase diplomate NE treba da koriste termin "nezavisnost" Kosova, vec "secesija" Kosova. Takodje, umesto reci Kosovo mogu da koriste skracenicu KiM koju stranci lakse izgovaraju, a koja u sebi sadrzi i skracenicu za srpsku rec Metohija, sto je bitno. Cudi me da to ne uce na Diplomatskoj Akademiji u Beogradu. Nase mlade (a i starije) diplomate treba poducavati vestini neuro-lingvistickog programiranja koja se koristi svakodnevno u politickim i ekonomskim sferama zivota na Zapadu.
Slovenija je vrlo mala i stoga neuticajna zemlja. Ipak treba odrzavati dobre osnose sa njom zbog izvesne ekonomske dobiti od trgovinske razmene. Drnovsek ovo radi jer mu je "mindset" jos uvek u 1989/90 kao i vecini u tekucem rezimu u Sloveniji. Kada tamo dodju mladji i pametniji na vlast, imacemo i bolje medjudrzavne odnose. To je sve, idemo dalje.

Ivan

pre 18 godina

Lep primer "diplomatije" iz bivse Jugoslovenske republike koje ukinunla nacionalne manjine (uglavnom Bosance, Srbe i Crnogorce). Ovakve posete "prijateljkih" politicara treba ukratiti svima pa i Gospodi iz Evropske Unije. Neka prvo svi oni pokazu na delu u svojim drzavama kako treba tretirati separatizam i prava (nacionalnih) manjina.

GT

pre 18 godina

Slovenija se bori da sacuva par kvadratnih kilometara u piranskom zalivu na teritoriji koja je "ociscena" od Italijana pre pedeset godina. Dakle u Sloveniji ne moze a u Srbiji moze. Interesantna logika gospodina Drnovseka.

Ali Demi.

pre 18 godina

Jedinstveni stav slovenačkog predsednika, Vlade i Ministarstva spoljnih poslova je da budući status Kosova mora biti evropski, postignut u dogovoru između Beograda, Prištine i međunarodne zajednice potpuno je u sladu sa stavom da Kosovo mora da bude nezavisno. To je evropski, ima podrsku Kosova, MZ, pravedan je i podkrpljen cinjenicom da uvek Kosovo je bilo Konstitucionalni elemanat unutar Jugoslavije sto znaci da nije bio deo Srbije!

Dragoljub

pre 18 godina

Ishitren i ne mnogo pametan i diplomatski potez. Na zalost, mi i Slovenija nismo u istoj ravni, ne zaboravimo, oni su clanovi EU u koju mi hocemo, imaju vise novca, potencijalni su investitori, i na zalost, zbog toga treba da pretrpimo nediplomatsko ponasanje njihovog predsednika. U medjunarodnoj javnosti vlada zakon jaceg, a mi smo na zalost jos veoma slabi.

Osvrt

pre 18 godina

Slovenija gleda svoje interese, a u njihovom javnom diskursu Srbija je i dalje "represivna hegemonisticka sila" kao sto je i bila 1989. Jos dugo se to nece promeniti, i slazem se sa ovim citaocem koji kaze da treba sacekati nove politicke garniture u Sloveniji koje ce imati drugacije platforme. Ali mi smo sami krivi za takav polozaj nase drzave, odnosno nasa politika s kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Trebalo je da mislimo kuda ce nas odvesti to silno samopouzdanje, i da li mozemo da podnesemo nesaradnju sa medjunarodmnom zajednicom. Srbija ce po mom misljenju jos pedeset godina placati svoju izolacionisticku i autisticnu politiku zahvaljujuci kojoj je potpuno izgubila politicki znacaj u svetu, i s tim se treba pomiriti. Mi sve to moramo da progutamo (kao takve izjave i tako to), jer to je porcija koju moramo da platimo. To sve nije fer prema onima koji nisu ucinili nista lose, i ziveli su u Srbiji kao i svaki uzorni gradjanin u Evropi, itd, ali za ubuduce moramo da mislimo ko vodi ovu drzavu i radi stvari u njeno ime.

Kajagoogoo

pre 18 godina

Pitanje je koliko je ovaj plan o statusu Kosova zapravo Slovenacki. Standardna praksa u diplomatiji je da se neka ideja ponudi javnosti ali na skriven nacin - tipa 'glasina u novinama' ili pak kao 'predlog nekog pojedinca' ili 'sasvim sporedne Vlade'. Onaj ko je lansirao ideju je ostao skriven za siru javnost (one osobe i sluzbe koje treba da znaju ko je lansirao ideju - to i znaju) pa moze sa 'neutralne pozicije' da posmatra kakav je odziv u javnosti na njegovu ideju. U teoriji sistema sa automatskim upravljanjem to bi se reklo: "das INPUT i gledas kakav je OUTPUT". U ovom slucaju gleda se kako na ovakvu vest reaguju vlast i javnost, kako u Srbiji, tako i u CG, na KiM, kao u susednim zemljama i u velikim silama (koje sebe rado nazivaju 'Medjunarodna Zajednica').
Na ovako nesto treba OSTRO i ODLUCNO reagovati, a takodje lobirati da se i na drugim mestima isto reaguje.

Milutin

pre 18 godina

Ne secam se da li je Drnovsek imao slicne planove za srbe u Hrvatskoj i Bosni kao sto ima za albance. Nepravda, pa to ti je...

Darko

pre 18 godina

Reakcija nase drzave je ispravna. Slovenija otvoreno lobira za resenje koje je suprotno medjunarodnom pravu, misljenju vecine clanica Kontakt grupe, preporukama Kai Eidea. Ovakva odluka samo dokazuje da je srpska diplomatija danas odgovorna. Zasto bi Srbija dala prioritet da joj u goste dodje predsednik jedne neuticajne male drzave koja se zalaze za krsenje medjunarodnih principa u odnosu na gostoprimstvo predstavnicima SAD, Kanade, Velike Britanije, Finske koji insistiraju na pregovorima u skladu sa vazecim medjunarodnim pravilima?
Ovo je dobar i promisljen potez nase drzave i njene diplomatije!

sale

pre 18 godina

Pa da li neko stvarno misli da nasa diplomatija prvi put posle toliko vremena nije ispala nesposobna? Pa sta treba da radimo, da ih tretiramo kao prijatelje posle ovoga? Bravo diplomatijo, i corava koka ubode poneko zrno!
Ovo treba da Slovence postavi na svoje mesto, oni nisu regionalna sila, niti ce to ikada i da budu, niti to treba da postaju preko nasih ledja! Nadam se da ce od sada njihova diplomatija da bude iskljucivo u sluzbi njihove ekonomije, kao sto je i do sada bila, i nista vise od toga.
Slovenci, imate pare, ali ni vi, kao ni bilo ko drugi sa Balkana nikada ne mozete postati znacajan igrac u medjunarodnim odnosima.

Bubuleja

pre 18 godina

Ispravna odluka, trebalo je napraviti i ostriji odgovor zbog diplomatskog skandala od strane ministrice vanjskih poslova Svajcarske Micheline
Calmy-Rey (slican skandal je napravila i u Turskoj) Cudo da ne prenosite sta se zbiva na konferenciji u Zenevi
Tu je danas G. Buzek za svajcarski spoljnopoliticki magazin "Eho vremena" upitan da li ce Srbi, ako Albanci traze nezavisnost,isto
traziti u Bosni - odgovorio: A ne, Bosna ne moze da se deli (Srbija biva moze).
Ako demokratska vlast bude mlaka u pregovorima narod Srbije ce ponovo dati glasove radikalima. Jer ne rasprodaje se drzava tako lako.

djuro

pre 18 godina

Drnovsekova Slovenija mnogo duguje Kosovu. Onako pametnom (za njih) podrskom secesionistima u vreme dok Milosevic jos nije ni dosao na vlast su lako polarizovali ne bas preterano bistru srpsku javnost protiv sebe, pomogli dolasku na vlast najvece posasti za Srbiju, i tako sebi i drugima utrli put za lagano sticanje nezavisnosti. Ovo je samo vracanje dugova, sto znaci i da ce neka nova politicka garnitura u Sloveniji biti manje opterecena Srbijom i Kosovom, i time imati zdraviji stav. Dakle, vise nego ispravan potez nase diplomatije.

hem

pre 18 godina

Razume se da Drnovsek ne deluje po svojoj volji, vec sve ovo treba posmatrati u sirem kontekstu.Drago mi je da smo mu otkazali posetu, ali mislim da to nema nikakvog smisla, a i ta se situacija sada koristi da se pokaze kako mi jos mozemo o necemu da odlucujemo.Ja bih voleo da je to istina, ali nazalost Srbija vise ne odlucuje ni o cemu, to ne znaci da ikada treba da prizna nezavisno Kosovo.

Janez

pre 18 godina

Slažem se, da je potrebno zalagati se za svoje interese, jer ko ne voli sebe ne voli ni druge. A sad malo, da se razjasni. Po našem ustavu, to jest ustav R. Slovenije, uloga predsednika države jest samo predstavniška i nema nikakve političke važnosti. On je nekakvi politički "fikus". Svu vlast naime ima vlada i premier, to jest Janša. Predsednika kod nas ne šlivi niko ni 5%, a ne treba ni vi! Izjava Drnovšeka jest izključivo za slovenska unutrašnja politička natezanja jer treba, da se kompromituje slovenska vlada i vladajuča koalicija. Važno je što kaže vanjski ministar - Rupel i to je oficielni politički stav Slovenije. I nemojte misliti, da smo Slovenci manje Balkanci nego vi!

Radoje

pre 18 godina

Slovenija tezi da obezbedi svoj ekonomski polozaj, a ovdasnja situacija im izgleda suvise dobra da bi je tek tako propustili, neki investitor iz sveta bi se i razmislio, ali Slovenacka vlada koristi svoju prednost u Evropi, pa moze da odigra politicki nekorektno bez bitnih posledica, a nasa vlada (bilo koja) je odgovorna sto je zemlja u toj poziciji, sto znaci da su nasi politicari nesposobiji od u ovom slucaju slovenackih. A to sto su se zainatili i odbili posetu, mozda nekom to nesto znaci u Srbiji, ali sigurno na medjunarodnom planu uopste nema pravu tezinu.

Tomislav

pre 18 godina

Za par meseci ce ispasti da je Drnovsek bio u pravu, a da smo mi po ko zna koji put ispali budale. Da je Drnovsek jedini koji prica o nezavisnosti Kosova ovo bi imalo smisla, ovako ispada da smo napali njega jer nam se ne svidja da neko prica ono sto vec ceo svet zna i prica unaokolo. Samo, zasto me ovo mnogo podseca na vreme pre 5. oktobra?

razocaran

pre 18 godina

Marovic nije imao drugog izbora samo da otkaze posetu sto je ispravno postupio. Sigurno je od Vlade dobio signal da poseta Drnovseka njije dobro dosla i da mu se nece garantovati bezbednost u Beogradu, zbog svog iznetog stava prema Kosovu. Ovakav postupak nasih drzavnika je zalosno i za plakanje, koji nista ne vide dalje od nosa. Za ovakav postupak nase neodgovorne diplomatije samo neduzni gradjani Srbije ima da ispastaju.

Zorica

pre 18 godina

Odlicno. Opet imamo Slovence da nam budu krivi za Kosovo. Odusevljeni smo, egzaltirani, a kad nas budu anketirali opet cemo se sa 80% izjasnjavati da zelimo u evropu. E, pa nesto cemo morati da menjamo kod sebe, ili cemo iz sve vece razdaljine gledati kako neke evropske clanice podrzavaju Hrvatsku i zaliti svoju "sudbinu" sto nas niko ne podrzava (mi to zovemo: ne voli bez razloga, mrzi nicim izazvan). Ja cu tebi prst u oko, a ti mi se smesi ako mozes i obozavaj me, ako mozes. Ne mozes?

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Наше руководство није "обавештено" да је Берлински зид срушен,да се Немачка ујединила,да СССР и Варшавски пакт не постоје и да је ово 21.век и да се принцип међународне политике потпуно променио.Зато продужавамо да водимо спољну политику као да је ово почетак друге половине 19.века.Када је Словенија била заговорник прикључења СФРЈ Европској унији (позната њихова парола "Европа здај")ми смо забранили извоз воћа и других пољопривредних производа из Србије у Словенију и тако изгубили тржиште за те производе а себи нанели огромне губитке.Када је Словенија говорила о асиметричној федерацији српско руководство се изругивало а онда смо рекли нека иде Словенија из СФРЈ и тако је коначно СРФЈ и растурена.Наше руководство не предвиђа дипломатске потезе ни 10 дана унапред а Словенци то раде 20 година унапред.Сада је Словенија члан ЕУ,економски развијена и јака земља,очистила је своју земљу од УДБЕ и другог олоша Титове тајне полиције,очувала своју привреду и преструктуирала је сходно новим тржишним условима и коначно пстала веома значајан инвеститор у Србији.Другим речима постала је модерна држава без организованог криминала и корупције на највишем нивоу а стандард грађана подигла на завидној висини.Другим речима у односу на Србију постала је велесила.И шта ми радимо.Изигравамо "увређену младу" и отказујемо посету њиховог председника,као да смо ми велесила у односу на њих.То може скупо да нас кошта јер можемо изгубити њихову подршку у будућим преговорима око КИМ и са ЕУ. Мислим да нисмо схватили чињенице по питању КИМ и да је Словенија покушала да нам помогне.Оно што је Дрновшек изјавио по питању решавања статуса КИМ,ми вероватно нећемо добити јер нећемо имати подршку за то,поготово што смо одбацили њихову пружену руку.Сетимо се само Плана З-4 за РСК који смо исто одбацили и видели смо шта се десило.Нажалост ми увек одбацимо најповољнију понуду а после кукамо када дођу све гора решења и нисмо схватили да нам МЗ никада не нуди претходно решење које ми прво арогантно одбацимо да би уследила казна у виду горе понуде и увек прихватимо најгору варијанту.

mladen

pre 18 godina

Ja imam predlog za resenje problema Kosova! Slicno kao i Hong Kong, Kosovo treba (iz)dati Albancima na 100 godina za neke pare i nas ulazak u EU. Albanci bi bili 100 godina nezavisni, i mi bi na neki nacin imali Kosovo, a za 100 godina ko zna da li ce biti i Srba i Albanaca...

Jole

pre 18 godina

U super smo to uradili, bravo majstori. 1:0 za nas. Pa oni nemaju pojma sta su upravo uradili, mislim na nase politicare, pa ni meni se ne svidja izjava Drnovseka samo ima mala razlika izmedju nas i njih. Ustvari uopste nije mala. Oni su punopravni clanovi EU. Sto znaci da smo otkazali gostoprimstvo i EU. SLovenija je danas mnogo jaca i diplomatski i ekonomski od nas. PA na sta su mislili kada su doneli takvu odluku da ce EU podrzati SCG i kazniti SLoveniju. Pa ovi nasi diplomatski liliputanci imaju jos mnogo da uce ako su stavrno to mislili. I sta sad, Kosovo ce biti nase i kako ce mo ga mi jadni razviti i boriti se sa problemom terorista, narko dilera, kojekakvih fanatika. Nego lepo mi njih da priznamo pa nek oni sami trljaju glavu sa samim sobom. Crna Gora isto tako. PA use i u svoje kljuse, pa kad udjemo u EU jednog dana vise nece biti vazno da li smo jedna ili 101 drzava. Svi ce mo da budemo deo EU.
Jole iz L.A>

bt

pre 18 godina

Sve ovo o cemu pise Drnovsek bilo bi valjano da nije pogresno adresirano. Drnovsek posmatra stvari kao da je Kosovo polazni entitet, a ne Srbija. Srbe na Kosovu sagledava kao manjinu, a ne Albance kao manjinu u Srbiji. Za Srbe na Kosovu trazi zagarantovana prava i autonomiju a ne za Albance u Srbiji. Zahtevi Albanaca za nezavisnoscu ne mogu se opravdavati pocinjenim zlocinima nad albanskim stanovnistvom u Srbiji, jer takvi isti zlocini pocinjeni su i nad Srbima na Kosovu.

jaka

pre 18 godina

Osobno sam velik prijatelj Srbije ali ne znam zasto toliko nepotrebnih i ruznih reci u vezi ove, mozda malo nespretne izjave g. Drnovska. Ako se procita cela izjava a ne samo izvadjeni deo izvan konteksta, onda se moze videti da je Drnovsek izneo samo svoje vidjenje na Kosovsko resenje koje se poklapa i sa vidjenjem same Srbske vlade i vecine gradjana Srbije i Kosova . Mislim da neovisno o ovoj nespretnoj izjavi, puno vise stete je napravljeno samoj Srbiji sa otkazom posete . Drnovsek je jedan od najcenjenijih drzavnika u siroj regiji, verovatno ce u 2008 predsedovati EU, u vreme slovenskog vodstva unije, velik je prijatelj srbskog naroda i kao takav sigurno bi morao imati podrsku i u samoj Srbiji . Osobno mislim da je to jos jedan autogol srbske diplomacije. Sama poseta bi mogla razjasniti ovu situaciju i ujedno doneti dodatne pozitivne tocke uspesnoj suradnji dviju drzava. Inace sam optimist i po najnovijim informacijama vidim da se stvari vec uredjuju na pozitivan nacin.

ArseneWenger

pre 18 godina

Logicna posledica nase real politike u zadnjih 20-ak godina.Umasto da smo se opametili posle odlaska SM i zaokrenuli nase ponosanje za 180 stepeni mi smo nastavili istim putem.Umesto da smo priznali poraz takve politike mi smo je jos vise radikalizovali.Umesto da smo se koncentrisali oko Kosova i Metohije mi potezemo i radimo na rasturanju priznate drzave i pokusavamo pazariti teritorijama kao da se radi o paradajzu.Umesto da smo pohapsili i predali ratne zlocince mi ih krijemo i jos ih materijalno obezbedjujemo.Zato nam se desava i Vojvodina i Drnovsek i Kosovo i Hag.A Slovenija upste nije "mala drzava" , jer iza nje stoji Evropa.Pa pogledajte sami imamo li mi u nasem susedstvu i jednu drzavu kao prijatelja.Radikalizam nije nikada i nikome doneo dobro.Plasim se da cemo ovakvom politikom i ovakvom garniturom politicara tonuti sve dublje i dublje a biti sve manji i manji.

Gradjanin Srbije

pre 18 godina

Treba razumeti da Slovenci uvek igraju na vise karti. Ako otvore Merkator robnu kucu u Beogradu, sa Albancima u isto vreme na Kosovu prave drugaciji deal. Zato i ne cude ovakve izjave Drnovseka. Ispravna reakcija nase diplomatije.

Pasqual

pre 18 godina

Sadasnji Politicari iz Serbije stvarno nemaju veze sta je Diplomacia i Politika , reaguju kao mala deca i nece da priznaju realnost o Kosovo. Pozdrav iz CH

joker

pre 18 godina

sve je isto sampo njega nema!!..sad sto njega nema -bolje da se nije ni pojavljivao,kako se pojavio..ali,sada je zato makar jasno ko je ko,gde i sta ko,kome misli!..??kao sto znamo sadasnji predsednik slovenije,kao i hrvatske- obojica "odradili svoj deo" krajem 80-tih,pocetkom 90-tih,za vreme svog "predsednikovanja" bivsom yugoslavijom,a ovakve neprijateljske i kontraproduktivne izjave,samo potvrdjuju staru istinu da vukovi dlaku menjaju,ali cud nikada!!!

lalicki

pre 18 godina

Sve sto su Slovenci govorili prihvatali smo nakon tri godine nakon mnogo osudjivanja njih za takve stavove. Ako smo se malo opametili nadam se da nam ne treba vise od dve godine da shvatimo da stvari sa Kosovom tako stoje, pa iako mi to necemo da priznamo iz nekih strateskih razloga, mislim da nije trebalo da ispadnemo ovakvi idioti i ulazimo u konflikt i sa Slovencima, koje u sustini zabole i za nas i za Kosovo!

Urabniak

pre 18 godina

Ispravno, zar mislite da bi Slovenci drugacije odreagovali da predsednik strane drzave kaze kako je Piranski zaliv u svakom slucaju terotorija Hrvatske i da je to realnost koju Slovenija mora da prihvati.
Ova izjava je po meni podilazenje pojedinim Evropskim krugovima, jer svako bi trebalo da zna, da Slovenija ne radi nista, ali ama bas nista bez konkretnog interesa. Da je kojim slucajem u trendu integracija Kosova, isti taj Drvnosek bi to izjavio bez problema.
Bas njih briga i za Srbe i za Albance i za sve ostale, njih zanimaju samo dve stvari, Slovenija i novac. Tako i treba, kamo srece da smo nesto od njih naucili.

Zoran

pre 18 godina

Ovo zaista nije država niti se tako ponaša. Šta to znači otkazati posetu zato što gospodin Drnovšek ima mišljenje o jednom problemu i to mišljenje se nekome u Vladi ne sviđa. O problemima i ne suglasicama treba diplomatski diskutovati i partnera ubediti da je vaša ideja bolja i prihvatljivija od njegove. Ovako se ni S.M. nije ponašao, njemu je svaka poseta bila dobro došla da bi i on saopštio svoj stav.

Pazljivo citam

pre 18 godina

Mislim da nase diplomate NE treba da koriste termin "nezavisnost" Kosova, vec "secesija" Kosova. Takodje, umesto reci Kosovo mogu da koriste skracenicu KiM koju stranci lakse izgovaraju, a koja u sebi sadrzi i skracenicu za srpsku rec Metohija, sto je bitno. Cudi me da to ne uce na Diplomatskoj Akademiji u Beogradu. Nase mlade (a i starije) diplomate treba poducavati vestini neuro-lingvistickog programiranja koja se koristi svakodnevno u politickim i ekonomskim sferama zivota na Zapadu.
Slovenija je vrlo mala i stoga neuticajna zemlja. Ipak treba odrzavati dobre osnose sa njom zbog izvesne ekonomske dobiti od trgovinske razmene. Drnovsek ovo radi jer mu je "mindset" jos uvek u 1989/90 kao i vecini u tekucem rezimu u Sloveniji. Kada tamo dodju mladji i pametniji na vlast, imacemo i bolje medjudrzavne odnose. To je sve, idemo dalje.

Ivan

pre 18 godina

Lep primer "diplomatije" iz bivse Jugoslovenske republike koje ukinunla nacionalne manjine (uglavnom Bosance, Srbe i Crnogorce). Ovakve posete "prijateljkih" politicara treba ukratiti svima pa i Gospodi iz Evropske Unije. Neka prvo svi oni pokazu na delu u svojim drzavama kako treba tretirati separatizam i prava (nacionalnih) manjina.

GT

pre 18 godina

Slovenija se bori da sacuva par kvadratnih kilometara u piranskom zalivu na teritoriji koja je "ociscena" od Italijana pre pedeset godina. Dakle u Sloveniji ne moze a u Srbiji moze. Interesantna logika gospodina Drnovseka.

Ali Demi.

pre 18 godina

Jedinstveni stav slovenačkog predsednika, Vlade i Ministarstva spoljnih poslova je da budući status Kosova mora biti evropski, postignut u dogovoru između Beograda, Prištine i međunarodne zajednice potpuno je u sladu sa stavom da Kosovo mora da bude nezavisno. To je evropski, ima podrsku Kosova, MZ, pravedan je i podkrpljen cinjenicom da uvek Kosovo je bilo Konstitucionalni elemanat unutar Jugoslavije sto znaci da nije bio deo Srbije!

Dragoljub

pre 18 godina

Ishitren i ne mnogo pametan i diplomatski potez. Na zalost, mi i Slovenija nismo u istoj ravni, ne zaboravimo, oni su clanovi EU u koju mi hocemo, imaju vise novca, potencijalni su investitori, i na zalost, zbog toga treba da pretrpimo nediplomatsko ponasanje njihovog predsednika. U medjunarodnoj javnosti vlada zakon jaceg, a mi smo na zalost jos veoma slabi.

Osvrt

pre 18 godina

Slovenija gleda svoje interese, a u njihovom javnom diskursu Srbija je i dalje "represivna hegemonisticka sila" kao sto je i bila 1989. Jos dugo se to nece promeniti, i slazem se sa ovim citaocem koji kaze da treba sacekati nove politicke garniture u Sloveniji koje ce imati drugacije platforme. Ali mi smo sami krivi za takav polozaj nase drzave, odnosno nasa politika s kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Trebalo je da mislimo kuda ce nas odvesti to silno samopouzdanje, i da li mozemo da podnesemo nesaradnju sa medjunarodmnom zajednicom. Srbija ce po mom misljenju jos pedeset godina placati svoju izolacionisticku i autisticnu politiku zahvaljujuci kojoj je potpuno izgubila politicki znacaj u svetu, i s tim se treba pomiriti. Mi sve to moramo da progutamo (kao takve izjave i tako to), jer to je porcija koju moramo da platimo. To sve nije fer prema onima koji nisu ucinili nista lose, i ziveli su u Srbiji kao i svaki uzorni gradjanin u Evropi, itd, ali za ubuduce moramo da mislimo ko vodi ovu drzavu i radi stvari u njeno ime.

Kajagoogoo

pre 18 godina

Pitanje je koliko je ovaj plan o statusu Kosova zapravo Slovenacki. Standardna praksa u diplomatiji je da se neka ideja ponudi javnosti ali na skriven nacin - tipa 'glasina u novinama' ili pak kao 'predlog nekog pojedinca' ili 'sasvim sporedne Vlade'. Onaj ko je lansirao ideju je ostao skriven za siru javnost (one osobe i sluzbe koje treba da znaju ko je lansirao ideju - to i znaju) pa moze sa 'neutralne pozicije' da posmatra kakav je odziv u javnosti na njegovu ideju. U teoriji sistema sa automatskim upravljanjem to bi se reklo: "das INPUT i gledas kakav je OUTPUT". U ovom slucaju gleda se kako na ovakvu vest reaguju vlast i javnost, kako u Srbiji, tako i u CG, na KiM, kao u susednim zemljama i u velikim silama (koje sebe rado nazivaju 'Medjunarodna Zajednica').
Na ovako nesto treba OSTRO i ODLUCNO reagovati, a takodje lobirati da se i na drugim mestima isto reaguje.

Milutin

pre 18 godina

Ne secam se da li je Drnovsek imao slicne planove za srbe u Hrvatskoj i Bosni kao sto ima za albance. Nepravda, pa to ti je...

Darko

pre 18 godina

Reakcija nase drzave je ispravna. Slovenija otvoreno lobira za resenje koje je suprotno medjunarodnom pravu, misljenju vecine clanica Kontakt grupe, preporukama Kai Eidea. Ovakva odluka samo dokazuje da je srpska diplomatija danas odgovorna. Zasto bi Srbija dala prioritet da joj u goste dodje predsednik jedne neuticajne male drzave koja se zalaze za krsenje medjunarodnih principa u odnosu na gostoprimstvo predstavnicima SAD, Kanade, Velike Britanije, Finske koji insistiraju na pregovorima u skladu sa vazecim medjunarodnim pravilima?
Ovo je dobar i promisljen potez nase drzave i njene diplomatije!

sale

pre 18 godina

Pa da li neko stvarno misli da nasa diplomatija prvi put posle toliko vremena nije ispala nesposobna? Pa sta treba da radimo, da ih tretiramo kao prijatelje posle ovoga? Bravo diplomatijo, i corava koka ubode poneko zrno!
Ovo treba da Slovence postavi na svoje mesto, oni nisu regionalna sila, niti ce to ikada i da budu, niti to treba da postaju preko nasih ledja! Nadam se da ce od sada njihova diplomatija da bude iskljucivo u sluzbi njihove ekonomije, kao sto je i do sada bila, i nista vise od toga.
Slovenci, imate pare, ali ni vi, kao ni bilo ko drugi sa Balkana nikada ne mozete postati znacajan igrac u medjunarodnim odnosima.

Bubuleja

pre 18 godina

Ispravna odluka, trebalo je napraviti i ostriji odgovor zbog diplomatskog skandala od strane ministrice vanjskih poslova Svajcarske Micheline
Calmy-Rey (slican skandal je napravila i u Turskoj) Cudo da ne prenosite sta se zbiva na konferenciji u Zenevi
Tu je danas G. Buzek za svajcarski spoljnopoliticki magazin "Eho vremena" upitan da li ce Srbi, ako Albanci traze nezavisnost,isto
traziti u Bosni - odgovorio: A ne, Bosna ne moze da se deli (Srbija biva moze).
Ako demokratska vlast bude mlaka u pregovorima narod Srbije ce ponovo dati glasove radikalima. Jer ne rasprodaje se drzava tako lako.

djuro

pre 18 godina

Drnovsekova Slovenija mnogo duguje Kosovu. Onako pametnom (za njih) podrskom secesionistima u vreme dok Milosevic jos nije ni dosao na vlast su lako polarizovali ne bas preterano bistru srpsku javnost protiv sebe, pomogli dolasku na vlast najvece posasti za Srbiju, i tako sebi i drugima utrli put za lagano sticanje nezavisnosti. Ovo je samo vracanje dugova, sto znaci i da ce neka nova politicka garnitura u Sloveniji biti manje opterecena Srbijom i Kosovom, i time imati zdraviji stav. Dakle, vise nego ispravan potez nase diplomatije.

hem

pre 18 godina

Razume se da Drnovsek ne deluje po svojoj volji, vec sve ovo treba posmatrati u sirem kontekstu.Drago mi je da smo mu otkazali posetu, ali mislim da to nema nikakvog smisla, a i ta se situacija sada koristi da se pokaze kako mi jos mozemo o necemu da odlucujemo.Ja bih voleo da je to istina, ali nazalost Srbija vise ne odlucuje ni o cemu, to ne znaci da ikada treba da prizna nezavisno Kosovo.

Janez

pre 18 godina

Slažem se, da je potrebno zalagati se za svoje interese, jer ko ne voli sebe ne voli ni druge. A sad malo, da se razjasni. Po našem ustavu, to jest ustav R. Slovenije, uloga predsednika države jest samo predstavniška i nema nikakve političke važnosti. On je nekakvi politički "fikus". Svu vlast naime ima vlada i premier, to jest Janša. Predsednika kod nas ne šlivi niko ni 5%, a ne treba ni vi! Izjava Drnovšeka jest izključivo za slovenska unutrašnja politička natezanja jer treba, da se kompromituje slovenska vlada i vladajuča koalicija. Važno je što kaže vanjski ministar - Rupel i to je oficielni politički stav Slovenije. I nemojte misliti, da smo Slovenci manje Balkanci nego vi!

Radoje

pre 18 godina

Slovenija tezi da obezbedi svoj ekonomski polozaj, a ovdasnja situacija im izgleda suvise dobra da bi je tek tako propustili, neki investitor iz sveta bi se i razmislio, ali Slovenacka vlada koristi svoju prednost u Evropi, pa moze da odigra politicki nekorektno bez bitnih posledica, a nasa vlada (bilo koja) je odgovorna sto je zemlja u toj poziciji, sto znaci da su nasi politicari nesposobiji od u ovom slucaju slovenackih. A to sto su se zainatili i odbili posetu, mozda nekom to nesto znaci u Srbiji, ali sigurno na medjunarodnom planu uopste nema pravu tezinu.

Tomislav

pre 18 godina

Za par meseci ce ispasti da je Drnovsek bio u pravu, a da smo mi po ko zna koji put ispali budale. Da je Drnovsek jedini koji prica o nezavisnosti Kosova ovo bi imalo smisla, ovako ispada da smo napali njega jer nam se ne svidja da neko prica ono sto vec ceo svet zna i prica unaokolo. Samo, zasto me ovo mnogo podseca na vreme pre 5. oktobra?

razocaran

pre 18 godina

Marovic nije imao drugog izbora samo da otkaze posetu sto je ispravno postupio. Sigurno je od Vlade dobio signal da poseta Drnovseka njije dobro dosla i da mu se nece garantovati bezbednost u Beogradu, zbog svog iznetog stava prema Kosovu. Ovakav postupak nasih drzavnika je zalosno i za plakanje, koji nista ne vide dalje od nosa. Za ovakav postupak nase neodgovorne diplomatije samo neduzni gradjani Srbije ima da ispastaju.

Zorica

pre 18 godina

Odlicno. Opet imamo Slovence da nam budu krivi za Kosovo. Odusevljeni smo, egzaltirani, a kad nas budu anketirali opet cemo se sa 80% izjasnjavati da zelimo u evropu. E, pa nesto cemo morati da menjamo kod sebe, ili cemo iz sve vece razdaljine gledati kako neke evropske clanice podrzavaju Hrvatsku i zaliti svoju "sudbinu" sto nas niko ne podrzava (mi to zovemo: ne voli bez razloga, mrzi nicim izazvan). Ja cu tebi prst u oko, a ti mi se smesi ako mozes i obozavaj me, ako mozes. Ne mozes?

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Наше руководство није "обавештено" да је Берлински зид срушен,да се Немачка ујединила,да СССР и Варшавски пакт не постоје и да је ово 21.век и да се принцип међународне политике потпуно променио.Зато продужавамо да водимо спољну политику као да је ово почетак друге половине 19.века.Када је Словенија била заговорник прикључења СФРЈ Европској унији (позната њихова парола "Европа здај")ми смо забранили извоз воћа и других пољопривредних производа из Србије у Словенију и тако изгубили тржиште за те производе а себи нанели огромне губитке.Када је Словенија говорила о асиметричној федерацији српско руководство се изругивало а онда смо рекли нека иде Словенија из СФРЈ и тако је коначно СРФЈ и растурена.Наше руководство не предвиђа дипломатске потезе ни 10 дана унапред а Словенци то раде 20 година унапред.Сада је Словенија члан ЕУ,економски развијена и јака земља,очистила је своју земљу од УДБЕ и другог олоша Титове тајне полиције,очувала своју привреду и преструктуирала је сходно новим тржишним условима и коначно пстала веома значајан инвеститор у Србији.Другим речима постала је модерна држава без организованог криминала и корупције на највишем нивоу а стандард грађана подигла на завидној висини.Другим речима у односу на Србију постала је велесила.И шта ми радимо.Изигравамо "увређену младу" и отказујемо посету њиховог председника,као да смо ми велесила у односу на њих.То може скупо да нас кошта јер можемо изгубити њихову подршку у будућим преговорима око КИМ и са ЕУ. Мислим да нисмо схватили чињенице по питању КИМ и да је Словенија покушала да нам помогне.Оно што је Дрновшек изјавио по питању решавања статуса КИМ,ми вероватно нећемо добити јер нећемо имати подршку за то,поготово што смо одбацили њихову пружену руку.Сетимо се само Плана З-4 за РСК који смо исто одбацили и видели смо шта се десило.Нажалост ми увек одбацимо најповољнију понуду а после кукамо када дођу све гора решења и нисмо схватили да нам МЗ никада не нуди претходно решење које ми прво арогантно одбацимо да би уследила казна у виду горе понуде и увек прихватимо најгору варијанту.

mladen

pre 18 godina

Ja imam predlog za resenje problema Kosova! Slicno kao i Hong Kong, Kosovo treba (iz)dati Albancima na 100 godina za neke pare i nas ulazak u EU. Albanci bi bili 100 godina nezavisni, i mi bi na neki nacin imali Kosovo, a za 100 godina ko zna da li ce biti i Srba i Albanaca...

Jole

pre 18 godina

U super smo to uradili, bravo majstori. 1:0 za nas. Pa oni nemaju pojma sta su upravo uradili, mislim na nase politicare, pa ni meni se ne svidja izjava Drnovseka samo ima mala razlika izmedju nas i njih. Ustvari uopste nije mala. Oni su punopravni clanovi EU. Sto znaci da smo otkazali gostoprimstvo i EU. SLovenija je danas mnogo jaca i diplomatski i ekonomski od nas. PA na sta su mislili kada su doneli takvu odluku da ce EU podrzati SCG i kazniti SLoveniju. Pa ovi nasi diplomatski liliputanci imaju jos mnogo da uce ako su stavrno to mislili. I sta sad, Kosovo ce biti nase i kako ce mo ga mi jadni razviti i boriti se sa problemom terorista, narko dilera, kojekakvih fanatika. Nego lepo mi njih da priznamo pa nek oni sami trljaju glavu sa samim sobom. Crna Gora isto tako. PA use i u svoje kljuse, pa kad udjemo u EU jednog dana vise nece biti vazno da li smo jedna ili 101 drzava. Svi ce mo da budemo deo EU.
Jole iz L.A>

bt

pre 18 godina

Sve ovo o cemu pise Drnovsek bilo bi valjano da nije pogresno adresirano. Drnovsek posmatra stvari kao da je Kosovo polazni entitet, a ne Srbija. Srbe na Kosovu sagledava kao manjinu, a ne Albance kao manjinu u Srbiji. Za Srbe na Kosovu trazi zagarantovana prava i autonomiju a ne za Albance u Srbiji. Zahtevi Albanaca za nezavisnoscu ne mogu se opravdavati pocinjenim zlocinima nad albanskim stanovnistvom u Srbiji, jer takvi isti zlocini pocinjeni su i nad Srbima na Kosovu.

jaka

pre 18 godina

Osobno sam velik prijatelj Srbije ali ne znam zasto toliko nepotrebnih i ruznih reci u vezi ove, mozda malo nespretne izjave g. Drnovska. Ako se procita cela izjava a ne samo izvadjeni deo izvan konteksta, onda se moze videti da je Drnovsek izneo samo svoje vidjenje na Kosovsko resenje koje se poklapa i sa vidjenjem same Srbske vlade i vecine gradjana Srbije i Kosova . Mislim da neovisno o ovoj nespretnoj izjavi, puno vise stete je napravljeno samoj Srbiji sa otkazom posete . Drnovsek je jedan od najcenjenijih drzavnika u siroj regiji, verovatno ce u 2008 predsedovati EU, u vreme slovenskog vodstva unije, velik je prijatelj srbskog naroda i kao takav sigurno bi morao imati podrsku i u samoj Srbiji . Osobno mislim da je to jos jedan autogol srbske diplomacije. Sama poseta bi mogla razjasniti ovu situaciju i ujedno doneti dodatne pozitivne tocke uspesnoj suradnji dviju drzava. Inace sam optimist i po najnovijim informacijama vidim da se stvari vec uredjuju na pozitivan nacin.

ArseneWenger

pre 18 godina

Logicna posledica nase real politike u zadnjih 20-ak godina.Umasto da smo se opametili posle odlaska SM i zaokrenuli nase ponosanje za 180 stepeni mi smo nastavili istim putem.Umesto da smo priznali poraz takve politike mi smo je jos vise radikalizovali.Umesto da smo se koncentrisali oko Kosova i Metohije mi potezemo i radimo na rasturanju priznate drzave i pokusavamo pazariti teritorijama kao da se radi o paradajzu.Umesto da smo pohapsili i predali ratne zlocince mi ih krijemo i jos ih materijalno obezbedjujemo.Zato nam se desava i Vojvodina i Drnovsek i Kosovo i Hag.A Slovenija upste nije "mala drzava" , jer iza nje stoji Evropa.Pa pogledajte sami imamo li mi u nasem susedstvu i jednu drzavu kao prijatelja.Radikalizam nije nikada i nikome doneo dobro.Plasim se da cemo ovakvom politikom i ovakvom garniturom politicara tonuti sve dublje i dublje a biti sve manji i manji.