Ponedeljak, 12.09.2005.

12:34

Počelo ragbi prvenstvo SCG

Izvor: B92

Poèelo ragbi prvenstvo SCG IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Smriko Anes

pre 16 godina

gdje ste sampioni srpski, ev jedan igrac ragbija iz bosne RK Čelik Zenica...ev vam jedna nasa stranica www.rugbylife.blogger.ba.....sve o nasem ragbiju

pECI

pre 18 godina

Ako postane jak ragbi i postala bi nasa drzava bolja ekonomski! Zamisli koliko bi igraca prodali vani da postanu milioneri, a klubovi bi postali profesionalni i grtali bi sponzore sirom sveta i usput bi nase firme se reklamirale, pa svake pobede uzimaju lovu i slavu! Zapad bi nas gledao kao prijatelje a ne da nas gledaju kao ruske pijane neverne komunjare i svakog JUGOSA prozivaju lopovom, mafijom i ludakom!
Pozdrav

audi tt

pre 18 godina

B92 mogli bi stvarno da prenosite rugby nego sto popularizujete americki fudbal. Ima dosta ljudi koji bi to pratili pa makar to bili i neki vecernji termini. Kup 6 nacija , kup 3 nacije super 12 i ostala jaka prvenstva bi doprinela razvoju naseg rugby-a XV. Kad bi smo ulagali u rugby kolko ulazemo u fudbal pa mi bi smo bili medju prvih 5 reprezentacija na svetu sto govori da smo talentovani za ovaj sport. Poz svim ragbistima

Nikola

pre 18 godina

"zA DORCOLICI"
Moja supruga je iz Vranja i tako sam naucio i "srpski".
A sto ne upisete vase silne titule na vasem sajtu pod linkom trofeji i uspesi.
Prijatelju, ja nemislim lose Dorcolu, ali bas na ovom netu je pre stajalo, proljetos, da je partizan osvojio sve od 1992 godine kup i prvenstvo, e sad kome da verujem "tebi" ili "b92".
Prijatelju nadji ko je odgovoran na sajtu RFC Dorcol i nek ubelezi te lepe rezultate pod novim linkom "trofeji i uspesi kluba".
Igrali se prvenstvo SEVENS ili kupovi u senjiorskim i junjiorskim konkurencijama i ko osvaja ta prvenstva?
Divno je da dorcol ima najbolju site-stranicu u juznoj evropi, ja vam se divim. Jos samo da imete link "Trofeji i uspesi", bili bi blizu stranice najaceg kluba u evropi francuzskog kluba TULUZ, "bas za koi sam igrao ja"!
Pozdrav od Nikola iz Pariza

Pinki

pre 18 godina

Na svetskom ranku nase drzave stoje ovako:
Predzadnja je BH 94 mesto, sramota pored nakog bivseg fantomnog celika
Slovenija 62 mesto
Srbija 57 mesto, sramota!
Hrvatska 36 mesto a 1999 umalo da nisu otisli na svetsko prvenstvo i bili su medju 20 najboljih!

E sad zamisli one drzave koje su na ovakvim placmanima u kosarci, vaterpolu i odbojci. Kakav popularitet je tih sportova u tim zemljama a te onda organizacija.
Sramota kad nismo medju bar 20 najboljih!!!
Toliko

Dorcolci

pre 18 godina

E, moj prijatelju DORCOL je osvajac KUPA JUGOSLAVIJE u ragbiju 15 bio 2 puta i to 2001 i 2002 godine i 2001 je odrao taj isti Partizan 36:12, eto da malo naucis o ragbiju, a takodje Dorcol je osvojio te titule vec posle 3 godine postojanja i 2002 je Dorcol usao u istoriju YU ragbija od kada se igra ragbi 15 na prostorina EX - YU, jer je jedini klub koji je u jednom danu osvojio KUP JUGOSLAVIJE u seniorima, juniorima i kadetima, DORCOL 13 je drugi klub iz drugog sporta ragbija 13 i on je osvajac svih trofeja u ragbiju 13 od 2002 do danas.

Hello

pre 18 godina

Zasto Srpski klubovi ne igraju inter ligu..
mislim Zagre, Nada, Celik, Dvaslovenska kluba +tri predstavnika iz Srbije je super!
14 je pravo, a i treba igrati Inter league/trinaestica sa set prestavnika.
Pozdrav

Partizanovac

pre 18 godina

Sva prvenstva, kupove i turnire osvaja u senjiorskoj konkurenciji samo Partizan, i Dorcol nikad nie bio prvak u petnaestorki a ni osvajac kupa!
Dorcol je bio prvak u trinaestici, al tu ne igra Partizan, i ta trinastica nije velika u svetu i nie znacajna. Samo jedan ragbi i samo jedna unija, sve ostalo je uteha i samo jedan klub Partizan i jedan grad Beograd!
Trinaestica nije ni u Australiji i Novom Zelandu veca od petnaestke i mislim da je suvisno stim 13, 10, 7.
Zamisli da fudbal sokera pocne sa time sa 13, 15, 7, pa smesno!
OK, ragbi ten/10 je zakorenjen i jos samo postoji zvanicno u Svedskoj u Stokolmu i tamo redovno ide nas FRK Zarkovo da igra stokolm internacional super 10.
Pitam se zasto se ne zakoreni i trinaestica, a stim da petneska izmenja pravila i da postane dinamicnija.
Ova ragbi sevens mislim sedmica moze da postoji, jer je to korisno, npr junjiorske, kadetske i pionirske ekipe u nekim zemljama nemaju dosta zainteresovanih i tako moze da sedmica pomogne da ragbi ne izumre. Sedmica je korisna za veterane, dok isto tako je dobra da se neki ragbijasi sto nose povrede mogu rehabilitiratise a usput igrati sedmicu da ne izgube na tehnici, jer u sedmici nije zestoko i brzina je prvi oslonac. Sdruge strane sedmicu mogu da igraju skroz mrsavi ljudi, ako su brzonogi i tako.
I za kraj da kazem za one sve sto ne znaju da je ragbi nastao iz pocetka 18 veka i da su ragbijaski H-golovi stariji od fudbalski a ustvari sve je to fudbal, samo sto nasi ne znaju da se zove Fudbalski sokera klub ili fudbalski ragbi klub, ili americki fudbalski klub ili pak australiski fudbalski klub. I tako je to...
Za rivala pera deliju "u staroj velikoj Grckoj i Rimskom carstvu su igrate igre koje su slicile Ragbiju i Americkom fudbalu. Idi na stranicu Dorcola fudbalskog ragbi kluba pa vidi. I Boris i Dennis su upravu.
Zasto CZ i OFK ne smeju da pocnu da igraju Ragbi, nismo vas toliko prepali i izgleda da su se pokajali sto su uopste poceli igrati vaterpolo?
Nema razvoja Ragbija u Srbiji dok veciti rival Crvena Zvezda i OFK ne startuju sa Ragbi klubom!!! Pa da zajednickim stadionom i rivalstvom podignemo nas Ragbi gde mu je mesto a ne da kilavimo sa komsijama sa zapada!
Pozdrav svima RAGBIJASIMA SVETA, pozdrav deliama i svim srbima sto zele dobr ragbiju i POZDRAV B 92 ZA UZDIZANJE RAGBI SPORTA!
Samo srdacni pozvi od
Partizanovac Dragan

lenjinovac

pre 18 godina

A zasto veliki Ragbi Klub Partizan nema stranicu na internetu, pa ni u vaterpulu nema!??????????????????????????????????
Pozdrav iz Rusije braci SRBIMA!

australia

pre 18 godina

Samo napred i igraj te ragbi.
Ragby 15 je profesionalan u evropa i veci od trineske al trineska je dinamicnija.
glupo je sto postoji ragbi 15, 13, 10, 7,!!!
jedan ragbi i jedan sport i tako smo jaci!
zamisli te da posoji pored fudbala 11, npr 13, 15 i sedam. Zvuci ne logicno!

Grobar

pre 18 godina

A sta delije nemaju srca pa i ne usudju se da igraju ragbi? CZ ima misje srce i kad delija vidi ragbijasa paralizira se odmah!
Partizan i samo partizan!!!

Pera delija

pre 18 godina

Hvala "Pogresnoj informaciji!" i "Milijani" za podrsku. NISAM hteo da potenciram raspravu, ali su me izazvali: to sto forsirate kako se ragbi igrao jos kod rimljana, persijanaca i ostalih, to mozete okaciti macku o rep. Verovatno takva igra jos postoji negde po gudurama Avganistana i Pakistana, pa hocete li reci da je i to ragbi? E ako, nije, onda definisite ragbi kao igru koja se ozvanicila (jeste prva ideja o njemu bila 1823) sa Rugby Footbal Union 1871, 8 godina posle osnivanja prvog fudbalskog udruzenja London Football Association (moram da se ponavljam) sto znaci da je danasnji ragbi (a posebno Americki fudbal) MLADJI od soccera. Americki fudbal je prvi put igran pod pravilima koji najvise podsecaju na danasnja u Montrealu izmedju Harvarda i univerziteta na kome studiram McGill-a. Kanadska pravila su se dopala Harvardu i sledece godine je igrana prva zvanicna utakmica pod tim kombinovanim pravilima izmedju Harvarda i Jela.
Jos jednom hocu da izlozim sta sam hteo sa mojim prvim komentarom: ne da lupam gluposti i omalovazam ragbi (ko ne zna da cita izmedju redova neka ne komentarise druge), vec da nateram B92 (ne, hvala, necu ici na druge sajtove kako bih citao pravila ragbija jer mi je B92 sasvim dovoljan) da se malko vise ukljuci u ovaj sport i pojasni svojim citaocima pravila.

I love rugby & you Serbians

pre 18 godina

i`m playing rugby
National League One
Team P W D L F A B P
Nottingham 2 2 0 0 70 40 2 10
Harlequins 2 2 0 0 53 24 1 9
Cornish Pirates 2 2 0 0 66 45 1 9
Bedford 2 1 1 0 63 33 1 7
Plymouth Albion 2 1 0 1 48 37 1 5
Newbury 2 1 0 1 56 50 1 5
Earth Titans 2 1 0 1 50 54 1 5
Exeter 2 1 0 1 34 45 0 4
Pertemps Bees 2 1 0 1 33 48 0 4
Sedgley Park 2 1 0 1 39 55 0 4
Otley 2 0 1 1 31 34 1 3
Coventry 2 0 0 2 39 49 1 1
London Welsh 2 0 0 2 34 52 1 1
Doncaster 2 0 0 2 37 87 0 0

hello 2 rugby league

pre 18 godina

This is Rugby League in a nutshell. Easy. Ah but there are a million and one different tactics that may be employed to complicate matters and make the game into the compelling contest it is. To explain further here are some of the main terms you will hear during a match.

A try: A try is worth four points and is scored when a player touches the ball down over the try line of the opposition. A conversion attempt follows, worth a further two points if successful. This is achieved by kicking the ball over the cross bar and between the goal posts. The ball is kicked from a position directly behind, but as far back from as the kicker wishes, the spot where the ball was touched down. Whilst the kick is being taken the opposition must stand in a bunch under their own posts. There they will be tormented by fans for conceding a try and will attempt to put off the kicker by lavishly scratching various parts of their anatomy.

Forward Pass/knock on: Unlike rugby union the ball can only be passed in a backward motion between players. Therefore, if the ball is passed in a forward motion towards the opponents goal-line or knocked forward by the attacking team when attempting to catch it, then play will stop and will be re-started with a scrum awarded to the opposing team. (There are certain exceptions to this rule, for further details see the section on referees.)

Scrum: The two sets of "Forwards" (six from each team) lock together and the ball is put into the middle by the "Scrum-half" of the team that have been awarded the scrum (called the feed). In modern day rugby, the team feeding the scrum will nearly always win possession from the scrum. This used to be a fierce contest of skill between forwards but is now a chance for a breather and, particularly on cold days, a warm up without anybody criticising you for hugging your mates.

Play the ball: After a tackle is made, the tackled player restarts the action and the next "tackle" by standing upright and rolling the ball through his legs to a team-mate stood directly behind him. The tackled player must use their foot to guide the ball along the ground. The opposing team must stand at least 10 metres in front of the player when this is taking place.

Offside: There are several different types but the most common is when at least one member of the opposing defending team encroaches within the ten metres at the play the ball - a penalty will result. This offence usually leads to the greatest number of penalties within a game and causes the most distress amongst the fans! Once again see the section on referees for a fuller explanation.

Penalty: Awarded for any foul or rule contravention. The team awarded the penalty can either kick for goal, or kick for touch and take six more tackles level with where the ball landed in touch or continue with six more tackles.

Acting half-back: This is a player from the attacking team who picks up the ball immediately following a play the ball and passes it to a team mate or makes an attacking run. He is generally the hooker. This is because you are in danger of getting tackled immediately in this position, and as hooker you are generally used to getting crushed in the middle of a heap of bodies. Hookers would argue that it is because of their skillful distribution, sleight of hand and fleetness of foot. You make your own mind up.

Advantage: Allowing the advantage means allowing play to proceed if it is to the advantage of the team which has not committed an offence or infringement. This rule always seems to be invoked in favour of the opposition but how many times has Jamie Stokes been dragged back in full flight………….?

hello 1 rugby league

pre 18 godina

Rugby League - A Beginners Guide to the Game
Thu May 02, 6:35am (NSW)
Written by: John Denton
Source: Featherstone Rovers

Rugby league is a relatively simple game. Combining the strategy of Grandmaster chess, the high-speed decision making of formula 1 and the physical challenge of bear wrestling! Yes, this is truly a game for the strong, courageous, and intelligent. As a fan you may sit back and appreciate fully the spectacle that takes place in front of you. To assist your enjoyment it is helpful if you can understand what is happening on the pitch. Now in Featherstone it is not difficult to gain a little of this knowledge. Simply walk into any pub, stand at the bar and state to the bar staff that you have been living in a cupboard for the major part of your life and now want to understand the finer points of the best game on Gods earth. Immediately you will be surrounded by up to a dozen well meaning individuals who will baffle you with science as they move ashtrays, pint pots, crisp packets across the bar top saying, "imagine this is the centre", "acting half back passes to prop with second row running blind" or "this packet of Cheese and Onion would be obviously offside." Clearly gibberish, but sink enough beer as you listen and some of it may make sense. An alternative path, for the more studious or fainthearted, would be to read the following notes on our great sport.

At "kick off” two teams, 13 players on each, take to the field. Each team may also have 4 substitutes/replacements available to bring on at any appropriate moment in the game. Commonly this is when a teammate is injured or in need of a rest. Each teams starting "13" is made up of 7 "backs" (numbers 1 to 7) and 6 "forwards" (numbers 8 to 13). The backs are generally regarded as the attacking players and usually have more pace than the bigger more powerful forwards who are usually the "yard" makers. It is also usual for the two sets of players to bicker. A Back views forwards as someone big and ugly who enjoys running head first into immovable objects. Forwards see backs on the other hand as posing tarts that drop the ball whenever the forwards have done the hard graft of setting up a good field position.

The object of the game is fairly straightforward. Each team attempts to score more points than the other team. There are 80 minutes in which to do this. Either team can score points through scoring a "try" or kicking a "goal".

When a team has the ball they are given six tackles or chances to score. If after six tackles they have not managed this, then the ball is given to the other team who then also have the chance to score with six tackles. If a team has not scored by the fifth/last tackle then the "acting half-back" will generally pass the ball to the teams "kicker" who will punt the ball downfield in order to gain "territorial advantage" The only disadvantage to this tactic is that if the ball goes out of play on the "full", that is before bouncing, the opposition gain possession of the ball from where the kick was originally made.

hello 3 rugby league

pre 18 godina

Backs: This is the term applied to a player who is not in the scrum. They comprise of: Full Back, left winger, left centre, right centre, right winger and the two most creative players; stand off and scrum half.

Blood-bin: Occurs when a player has blood showing or flowing from a wound. The referee instructs the player to leave the pitch in order to clear up the blood injury so that it is not visible. The player may leave the field for a maximum period of 10 minutes. Any longer and this temporary substitution becomes a permanent one. It never fails to amaze me that anybody attending A&E can wait for hours for a couple of stitches in a minor wound. RL players on the other hand commonly go off with major lacerations and return within the ten minutes with a neat row of six hundred stitches, all dressed and ready to play on. Hats off to you guys, I’m a wimp where needles are concerned.

Dead ball: Means that the ball is out of play i.e. the field of play. In some games this means that the match stops whilst a small boy is dispatched to get it back from someone’s garden, driveway, roof or (on one occasion Mr. Knapper) kitchen. In Featherstone we are much more professional and have bought two balls.

Drop goal: This type of kick is worth one point to a team if kicked successfully. Sometimes referred to as a field goal, this is a goal scored by propelling the ball on the full, over the cross bar by drop kicking it from your hands.

Dummy: The pretence of passing or otherwise releasing the ball whilst still retaining possession of it, in an attempt to cause confusion to the defending team. This is also fun for your team mate who may have thought he was going to get the ball only to go blundering into the opposition without having first taken a pass.

40/20 Rule: This was introduced to reward excellence in kicking for touch. If a player kicks the ball into touch and he is within 40 metres of his own line, (the 40 metre line is marked on the field of play) if the ball BOUNCES into touch within the 20 metre area of his opponents half, then the side who have kicked the ball will have head and feed at the resulting scrum. This virtually guarantees possession in an attacking position and is just reward for a precise kick covering over half the length of the field.

Forward: A player who takes part in the scrum. Consists of: Open -side prop, hooker, blind side prop, 2 Second row forwards and a loose forward.

Full-time: Means the end of the game (80 minutes).

Half time: Means the end of the first half 40 minutes.

Kick-off: The method of restarting the game at the beginning of each half or after a try, drop-goal or goal has been scored.

Kicker: Each side generally has a kicker who takes kicks either in general play and/or kicks for goal. Any player from either side may kick at any point in play however.

Obstruction: Is the illegal act of impeding an opponent who does not have the ball.

Marker: Is a player from the defending team who stands directly in front of the attacking player at the play the ball following a completed tackle. The marker must stand directly in front of the tackled player and not move until the play the ball has been completed otherwise he will be penalised. There may be one or two markers employed at any tackle. It is usual for there to be two as then they don’t have to knacker themselves running back the full ten metres like their mates.

Referee: The man in charge of keeping control of the game and making sure that the game is played within the rules of the sport. He is present on the pitch at all times and it is his job to award penalties to teams if required and make any decisions whilst still maintaining the flow of the game. Now it is a strange thing that off the field referees are, without exception, kindly, normal, members of society, of good standing and impeccable judgement. Put them on a field however and they become……..well it’s a surprise most can remember to walk and breathe at the same time. They never see the bozos from the other side that are standing offside all through the game so that they can get up to tackle our brave lads quicker. They never see the sly punches that our boys are subjected to, and I wouldn’t mind if ours did it, but they don’t. And as for forward passes well, anything goes against Fev and we never get the benefit of the doubt at all. Referees are a bit like piles, you’d certainly notice if they weren’t there, but in general they’re useless and irritating. All except the next one due at the Lionheart who will, I know, prove me wrong, be a prince amongst men, and make the game flow smoothly in our direction.

Sin-Bin: Occurs when a player from either team commits an offence that the referee deems to be more serious than an ordinary foul. The referee shows the offending player a "yellow card" which means that the offending player must leave the field immediately for a period of 10 minutes.

Substitutes: There are 4 on each team and can be introduced at appropriate moments in the game to replace another player from the same team.

Territorial advantage: Each team aims to spend as much time as possible in the oppositions half, this is known as having territorial advantage.

Zero tackle: When a player receives the ball from an opponents kick in general play they have the opportunity to perform a devastating piece of attacking rugby, without the pressure of taking up a tackle. This is because they start on the zero tackle. At Fev this means that everyone gets a bit of a breather and watches Nathan Graham run about a bit before getting mashed. The term can also be applied when recovering the ball lost by the opposition in a set of six tackles. Effectively it creates seven tackles.

So there you have it, even if you are a novice you are now fully equipped to enter the gladiatorial arena and shout at the referee, players and opposing fans like the rest of us. Have a go, it’s great.

Special feature sent by John Denton at Featherstone Rovers.

Kad bi Partizan

pre 18 godina

Kad bi Partizan igrao Heinken cup "evropska liga sampiona, igra se u 6 grupa po cetiri tima aposle doigravanje":
Klubski pobednici verope:
With the English clubs returning in 1999, the tournament really took off. The pool stages were spread over three months to allow the competition to develop alongside the nations’ own domestic interests, and the knockout stages were scheduled to take the tournament into the early spring. Interest in the prime club competition in Europe was thus sustained throughout the season, a stark contrast to the almost indecent haste with which the competition was completed in the past.

Since then the tournament has gone from strenght to strength with Leicester Tigers most notably becoming the first side to notch back-to-back triupmhs in 2001 and 2002. Toulouse's victory over French rivals Perpignan in last year's finale mean that they joined the Tigers as the only double winners of the title.

PAST EUROPEAN CUP FINALS
2004 Toulouse 20 London Wasps 27 (Twickenham)
2003 Perpignan 17 Toulouse 22 (Lansdowne Road)
2002 Leicester 15 Munster 9 (Millennium Stadium)
2001 Leicester 34 Stade Francais 30 (Parc de Princes)
2000 Northampton 9, Munster 8 (Twickenham)
1999 Ulster 21, Colomiers 6 (Dublin)
1998 Bath 19, Brive 18 (Bordeaux)
1997 Brive 28, Leicester 9 (Cardiff)
1996 Toulouse 21, Cardiff 18 (Cardiff)

Evropsko finale!

pre 18 godina

Finale ce se igrati "Toulouse-Stade Francais"
Bilo bi dobro kad bi dva srpska kluba bila ovde i dobili bi garant sponzore za celu ligu, jer nijedan istocno-evropski klub ne postoi u ovom takmicenju.
Heineken Cup Tables

For Heineken Cup fixtures click here
For European Challenge Cup 1st round Fixtures click here
For the Challenge Cup knockout grid click here


Tables as of: 16/01/2005
P W D L F A Pts Diff

Pool 1
Biarritz 6 5 0 1 163 92 22 71
Leicester 6 4 0 2 196 118 19 78
Wasps 6 3 0 3 174 138 16 36
Calvisano 6 0 0 6 79 264 0 -185



Pool 2
Leinster 6 6 0 0 257 100 26 157
Bath 6 3 0 3 149 122 15 27
Treviso 6 3 0 3 136 181 14 -45
Bourgoin 6 0 0 6 98 237 2 -139



Pool 3
Toulouse 6 5 0 1 181 104 24 77
Northampton 6 5 0 1 128 101 21 27
Llanelli Scarlets 6 2 0 4 132 157 13 -25
Glasgow 6 0 0 6 107 186 2 -79



Pool 4
Munster 6 5 0 1 121 74 22 47
Castres 6 3 1 2 157 121 16 36
Neath-Sw´sea Ospreys 6 3 0 3 135 115 14 20
Harlequins 6 0 1 5 81 184 3 -103



Pool 5
Newcastle 6 5 0 1 113 104 21 9
Perpignan 6 3 0 3 133 107 15 26
Newport-Gwent D´gons 6 3 0 3 124 99 15 25
Edinburgh 6 1 0 5 92 152 7 -60



Pool 6
Stade Francais 6 5 0 1 179 90 23 89
Gloucester 6 3 0 3 144 128 14 16
Ulster 6 3 0 3 88 139 13 -51
Cardiff Blues 6 1 0 5 98 152 7 -54

Bogi-bogi

pre 18 godina

World super 12, igraju novizelanad, austarlije, fidjija i juzne afrike klubovi. Ima turnir koji se igra izmedju prvaka evrope i super 12 kao svetski super sampion.
pobednici
2003 The Blues
2002 Canterbury
2001 Brumbies
2000 Canterbury
1999 Canterbury
1998 Canterbury
1997 Auckland
1996 Auckland (First Super 12)
1995 Queensland (Last Super 10)
1994 Queensland
1993 Transvaal (First Super 10)
1992 Queensland (First Super 6)
1991 No competition
1990 Auckland
1989 Auckland
1987 Canterbury
1986 Canterbury

European Challenge Cup

pre 18 godina

Klubski evropski kup 3
European Challenge Cup


Narbonne v Bristol, 15:00
Northampton v Viadana, 15:00


Overmach Parma v Agen, 15:00
Section Paloise v London Irish, 15:00


Bayonne v Gloucester, 15:00
Bucuresti v Toulon, 15:00


L'Aquila v Borders, 15:00
Newcastle v Brive, 15:00


Connacht v Catania, 15:00
Worcester v Montpellier, 15:00

European Shield News

pre 18 godina

European Shield "cup 2"
I think, here can be Partizan
AA Coimbra
Auch
Bayonne
Bera Bera R.C.

Bucuresti
Catania
G.r.A.N Rugby Parma
L'Aquila

Leeds Tykes
Leonessa
Lisboa Rugby Club
Petrarca Padova

Rugby Rovigo
UCM Madrid
VRAC
Worcester Warriors

Max

pre 18 godina

Table 2005
here is serbian people, also
Team P W D L F A BP Pts
Brumbies 11 8 0 3 408 269 8 40
Crusaders 11 7 0 4 345 303 6 34
Stormers 11 7 0 4 286 260 5 33
Chiefs 11 7 0 4 274 251 5 33
Blues 11 6 1 4 337 309 6 32
Bulls 11 5 1 5 302 320 6 28
Sharks 11 5 0 6 267 305 8 28
Waratahs 11 5 0 6 342 274 7 27
Highlanders 11 5 1 5 299 347 8 26
Reds 11 5 0 6 217 246 5 25
Hurricanes 11 4 1 6 275 303 5 23
The Cats 11 1 0 10 294 459 7 11

Ronny

pre 18 godina

Hello guys

English Guinness Premiership
Team P W D L F A B P
Bristol 2 2 0 0 35 30 0 8
Leicester 2 1 1 0 61 29 1 7
Wasps 2 1 1 0 52 40 0 6
London Irish 2 1 0 1 42 31 2 6
Worcester 2 1 1 0 35 30 0 6
Gloucester 2 1 1 0 36 33 0 6
Saracens 2 1 0 1 45 39 1 5
Sale 2 1 0 1 44 46 1 5
Northampton 2 1 0 1 17 41 0 4
Newcastle 2 0 0 2 39 42 2 2
Bath 2 0 0 2 25 36 1 1
Leeds 2 0 0 2 27 61 0 0

Za one koji ne znaju

pre 18 godina

Ragby13"ragbi liga" je profesionala, ragbi15 je amaterski"ragbi unija",
Ragbi10 igrase samo josu svetskoj!
ragbi7, je kao mali fudbal kod nas, al ovdje se zahteva vise kondicije, nego snage dok razlika izmedju malog i velkog fudbala je obrnuta!
postoji ragbi na pesku!
Ragbi i fudbal sokera je fudbal isto tako sve je to fudbal!
sokera je starija od ragbija sedam godina, al ragby ima ugradjena pravila jos koja su postojala iz davne rimljkanske carevine i prije!

Bombica

pre 18 godina

Idemo Dorcol!, Momci svaka cast tebi Cojo pogotovo (bar kontam da si ti progurao da ima rugby-ja na b92), zelim da ova godina bude vasa da uzmete titulu i da se stvari u ragbiju promene, e :) a i da Vojvodina konacno pocne da igra ragbi. Svaka cast pobedniku, mi smo igrali ko poslednje vuce. Gospodo ovo je nova era ragbija u srbiji, nemoj mo je prokockati kao sto su to neki uradili pa je ragbi na nivou na kojem je bio 70-tih. I pohvale za B92, jos
da sredite da prenosite neku ragbi ligu :)

Robijas!!!!

pre 18 godina

Znacajne rezultate ostvarili su i ragbisti "Celika", koji su bili 12 puta prvaci bivse Jugoslavije, 10 puta su osvojili kup, a "Celik" je i 16 puta prvak BiH i 16 puta osvajac BH kupa. Od 1992.godine, zvanicnog priznanja BiH u UN-u.

Ragbi klubovi u zenici:

Ragbi klub “ČELIK” Emir Salčinović

Ragbi klub “RUDAR” Senad Bajramović Enes Begičević

Ragbi klub “ZENICA 72

milijana

pre 18 godina

Posto se svadjate i pametujete,moderni ragbi potice iz Engleske sa koledza Ragbi (Rugby) gde je Vilijem Veb Elis (William Web Ellis) 1823. godine igrajuci fudbal zgrabio loptu rukama i poneo je trceci ka protivnickom golu. Ovu novu igru prihvatile su i druge skole po Engleskoj te je 1871. godine osnovan Engleski ragbi savez koji je uveo i standardizovao prva pravila.
Sve ostale informacije su patriotske sto svako najazuje vodu na svoju njivu!
sve to sto su igrali stari arapi, persijci i rimljani je rekla kazala i ko se toga seca?
Kod nas se ragbi pojavio posle I svetskog rata. U programu Olimpijskih igara bio je 1900, 1908, 1920. i 1924. godine. Najvecu popularnost ragbi je postigao u Engleskoj, Australiji, Novom Zelandu, Juznoj Africi, Francuskoj i Rumuniji tako da su sve ove zemlje ostvarivale najvece rezultate na takmicenjima. Do 1987. godine odrzavala su se takmicenja za Veb Elis kup (po imenu rodonacelnika ovog sporta), a od te godine naziv je promenjen u Svetski ragbi kup.

!!!

pre 18 godina

Samo mogu vam reci da je Ragbi klub Partizan sigurno jak. U kupu evropskih amaterskih sampiona je partizan ove godine osvojio drugo mesto juzne konferancije "vice prvak balkana"! a prvi je bila nada split i to nas nada dobila u splitu uz pomoc sudija! Nada se je plasira na final4 u KESu, sledece godine konferencija se igra u beogradu i eto sanse da osvojimo treci po vrednosti kup evrope!

Marko

pre 18 godina

A sto ce nam CZ i OFK u ragbiju pa da pokvare i ono sto imamo, sto rece onaj dole! i Partizana treba razformirati ako hocemo dobro za taj sport, i u ragbiju grobari kupuju utakmice i silom pokupe sve najbolje ragbijase srbije...
ako hocemo da razviemo ovaj sport moramo prvo ojacati ga i medija i kupiti prenose iz australije i n zelenda, jer se tamo igra najbolji ragbi.
Ragbi bi sigurno bio jak kad bi imali treci dio love sto imaju fudbaleri.
u fudbalu nikad biti necemo ni u 1/2, a u ragbiju bi bili prvaci sveta za desetak/dvaedesetag godina. nasi momci su nadareni za taj sport!

OK

pre 18 godina

Kad bi srbija osnovala tristotinjak klubova i trecinu ulozila u prvu seriju. bilo bi najgledaniji sport a sdruge strane bi nasi postali svetska klasa!
da igramo dobar ragby sa vrhunskim kvalitetima, pa preko ragbija bi postali veliki prijatelji sa : novim zelandom, australijom, engleskom.....
daj malo prenosa i klubova, pa ce ragbi da plane kao kosarka krajem pedesetih!

Sergej

pre 18 godina

Ragby je bolji nego fudbal, zamisli da u Srbiji potoji 200 klubova, pa za 10 godina bi bili prvaci sveta!
Bas mi je zao zasto se ne osnuje ragby klub Crvena Zvezda i OFK Beograd, pa nek se krpe sa Partizanom!

miso

pre 18 godina

Ja zelim da igram ragbi, a gde kad u nisu nema ragbi klubova!
niko nit zna pravila, a trenera nema!
ocemo bre ragbijaske prenose a ne prodane i glumacke italianske nogometne tekme ili kojekakve kosarkaske utakmice domzale, sirki,split, pa bre razbicu tv!

Goran Savic------Arizona

pre 18 godina

Glupost, sta ima veze ko je stariji, "jaje ili koka"!
Bolje prenositi svetsko klubsko prvenstvo world-ragby-super 16 ili evropsku ligu sampiona u ragbiju, nego tu glumacku italijansku serija A!
samo ragby league lici vise na americki fudbal nego na ragby!
rugby sport je star 10000 godina i igrao se je prvo u Egyptu a posle u persiji a slede ostali arapi, a posle preuzeli rimljani!

Pogresna informacija!

pre 18 godina

greska!!!pogresno ste svatili
Pravila Ragbija


Ragbi je nastao u 19-tom veku, kada je Vilijam Veb Elis, učenik engleske škole Ragbi (po kojoj je ova igra i dobila ime), za vreme fudbalske utakmice uzeo loptu u ruke i počeo da trči sa njom.

Moderan ragbi je zasnovan na pravilima koja se običnom posmatraču mogu učiniti komplikovana. Najjednostavnije rečeno ragbi je igra trčanja, dodavanja, obaranja, šutanja i korišcenja lopte ovalnog oblika za postizanje poena.

Svaka ekipa na terenu sastoji se od petnaest (ili 13) igrača, i to osam (ili 6) napadača (igrači skrama), i sedam pozadinskih igrača (linija). Glavna uloga napadaca jeste borba za loptu koju potom dobijaju igrači linije, čiji je zadatak što brži prenos lopte prema protivničkom prostoru pogotka.



Četiri osnovna pravila su:

Poen se postiže tako što se lopta spusti u prostor iza protivničke linije gola (tzv. esej prostor)
Lopta ne može da se dodaje prema napred (prema protivničkom golu)
Van igre je svaki igrač koji stoji ispred svog suigrača koji nosi loptu, i svaki igrač koji je na zemlji
Svako obaranje mora se izvesti rukama, i to obuhvatanjem. Sve ostalo (saplitanje nogama, udaranje...) predstavlja prekršaj

Oprema za ragbi je izgledom ista kao i ona za fudbal (soccer) i ne treba je mešati sa onom za americki fudbal (NFL).

Glavna svrha igranja ragbija jeste uživanje u igri. Zabava mora biti glavni faktor, bez obzira na nivo takmičenja.

Ragbi je takmičarska, kontakt igra ali igrači i treneri nikada ne smeju zaboraviti da je to igra koja zahteva saradnju. Petnaest (ili 13) igrača radi zajedno da bi stigni do pobede postižući više poena nego protivnik.

recimo ovako

pre 18 godina

Ako bi imali jaku ragbijasku ligu od 12 klubova i uspeli da igramo profesionalne evropske klubske kupove. Mogli bi za peset godina biti madju 6 najboljih u evropi i stim bi automatski isli na svetsko prvenstvo!
a pored toga imali bi mesta za sve zainteresovatne momke, mogu se oformiti i druge sekcije!
Ragbi union (15) kao profesionalan sport, a posle Ragbi league(13), pa ragbi tens (10), pa rabi sevens (7)sto bi imali mesta i sa onim zainteresovanim manjim i mrsavim ljudima! imali bi sansu da postanemo velesila i da preko ragbija dobojemo ugled i nove prijatelje!
Srbija nie mala, pa sve forme ragbija mogu da se igraju, jedni gradovi mogu da ulazu u profesionalnu ligu ragbi union, a drugi malo sa slabijom lovom da ulazu u ragbi7, a sela u ragby10 a i ima takmicenje sto se zove tacning!
treba ulagati i u zenski ragbi!

Martin USA-HRVAT bOROVA GLAVA!!!

pre 18 godina

Prva ragbi liga je bila 1830 "prvenstvo Londona" i osvojeni pehar sam gledao live, a prvo nogometna prvenstvo i to u kup-sistemu je od 1872 al su imali nesluzbeno/nezvanicno jos od 1863 ako ne lazu! A mi imamo RAGBIJASI imamo ne zvanicne kupove jos od 1786 u skotskoj, a ti delia pricas o 1874 godini, naivan si, prvo moras da naucis o igrama sto se zovu "SHINTY i GAELIC il GOAL-WAY koje su nastale 1874 godine!
Australiski fudbal je nastao iz ragbija 1860 a kako da ragbi bude mladji?
svi su u pravo samo ti mlatis!


Results Athletes

Rugby is a proud team sport, its roots going back well over 175 years. It is now a truly global game and is played by over 3 million people throughout the world on all continents.

The object of the game is that two teams of fifteen players each, according to the Laws and a sporting spirit, should, by carrying, passing, kicking and grounding the ball, score as many points as possible. The team scoring the greater number of points to be the winner of the match. In addition to the fifteen a side format which, at the top level, involves fifteen players on the field of play (8 forwards and 7 backs) and 7 replacements, there is the seven-a-side game comprising 7 players on the field (3 forwards and 4 backs) and 3 replacements. It is the seven a side format, the rugby 7s, that features in The World Games.

The game is generally played on a grass surface measuring no more than 100 metres by 70 meters. Rugby is an outdoor sport although some matches have been played in large roofed arenas and on a variety of surfaces and in all conditions. The matches for rugby 7s go over two halves, each 7 minutes long, and the final over 10 minutes each half. A match is controlled by a single referee aided by three touch judges and, for major matches, by additional electronic means of review where there is doubt as to whether a try has been scored.

The principal competition is the Rugby World Cup which is held every four years. Since the inaugural tournament held in New Zealand and Australia in 1987, there have been three World Cups, the most recent hosted by Wales in 1999, generating over £100 million pounds Sterling in revenue and reaching a global television audience of 3.1 billion. In the past 15 years when there were 20 Unions in membership of the sport's governing body, the International Rugby Board (IRB), the number has risen to 94 Unions. The IRB is constantly working to introduce the game to more countries and to improve playing standards through enhanced regional competitions and coaching.

John Ragbyjas

pre 18 godina

ZA Pera delia!
Boris je u pravu, fudbal je nastao od ragbija, al prvi put se je igrao fudbal u arapskim zemljama, prvo je glavuca zarobljenika nosena i bacana napred da se udje u polje protivnicke zastave i nazivalo se pobeda! A posle se je pocela sutati nogama na prvu, a na kraju su napravljeni golovi i igralo se 5 golova promena a deset golova pobeda, isto ko u banatskim selima kad igraju se seljaci! A u istim vremenima, se igralo stokacama u obliku hokeja i skonjima u obliku konji-polo!
Iz ragbija je iznikao fudbal i fudbal igraju zene a ragbi su igrali pravi muskarci!
Fudbal je dobio prednost na osnovu da ga igra celi svet, a ragbi je igrao samo zapad i zapadnjacke kolonije, inace je ragbi najjstariji na svetu zajedno sa hokejom na travi!
Ragbi je bio olimpiski sport pre nogometa i zvanicno se igrao na vojnim takmicenjima od 1487 godine, a fudbalska liga je startara 1876 ili nesto tako i to startala od radnika i to je radnicki sport!
fudbal po pravilu igra beda i tucmalji, a ragbi vojska, bogatasi, dok kod nas igraju ragbi debeljke i propalice. To je tako pa ti kontaj!
za vreme rimljana se igrala igra slicnom prema ragbiju sa drvenom loptom i ko je bio budala da suta du loptu nogama. ta drvena lopta se je bacala, nosila i postizali se ludacki pogodci proslavljeni u ludili i bas zbog toga americki emigranti za vreme divljeg zapada je igrala americki fudbal na osnovu starih rimljana. svaka regija je imala svoja pravila jos kad tvoj nogomet nije ni postojao kao takmicenje.
Posle jacanjem americke ne zavisnosti pocinje americki fudbal da se centralizira i postaje najbolji sport na svetu!
A to sto si ti citao nema obzira sa ragbijem, to je sport sa nogometnom loptom a ne sa jajolikom, i zbog toga je taj decko potvrdio da se ragbijaski sportovi mogu igrati i sa nogometnom loptom i taj novi skotski fudbal i nema neko zvanicno ime, neki ga vabe goal-away, a ima masu naziva i igra se samo u skotskoj dok se ne igra vise nigdje, mozda u nekom delu australije.
Ragby je muski sport a nogomet za zene, ali americki fudbal je najbolji, al na kraju mi je zao Borise "Australiski fudbal je bolji i skroz divlji"!
ako znas bre engleski pa da ti ojasnim, inace je tesko objasniti na nekom jeziku koi ne razumem u podpunosti!

Dennis cro

pre 18 godina

A ko je lud reci "ja sam kurva"?
svako navodi vodu na svoje njive!
Igre u obliku ragbija su starije od igara koje su igrane nogama, a u stvari su sve "fudbal"!
Engleska Vojska je stvara prve lige i kupove na svitu i postale su bas ragbijaske "kao prve lige!"
Americki fudbal/ragbi/XXXX je stariji od nogometa, jer se igrao za vrime jos od starih rimljana "sa drvenom loptom, i tko je bio lud sutati to nogama", a prije njih se igrao kod arapa, a jos prije arapa se igralo u persiji kod iranaca, prvo su iranski/tadasnji-persici vojska igrala sa jajolikim kamenjem i tu su se prepoznavali junaci i taj sport je bio u obliku danasnjeg ragbija, a pitaj boga kako se je zvao tad na njihovom jeziku.
Posle su persiski ratni zlocinci poceli igrati sa zarobljeniskim glavama "prvo u obliku ragbija, a kasnije im je jedna baba rekla kako vam se ne gadi nositi tu gadljivu glavucu, sutaj te je nogama i OD TOG DANA SE IGRAO NOGOMET A POSLE I HOKEJ NA TRAVI SGLAVAMA ZAROBLJENIKA"!!!

Peter Tosh

pre 18 godina

Uopste nema potrebe za prozivanjem Pere Delije jer je decko samo pitao za stanje u tom sportu i za pravila . A ono za repriziranje utakmica . . . da li bi postojala bilo kakva mogucnost da B92 makar i u "gluvo doba noci" pusta snimke nekih skorijih utakmica ( nebitno da li je u pitanju Tri nations , Six nations , ili neko od jakih prvenstava ) jer nam ne bi bio nikakav problem da snimamo a verujte da bi za sve mladice koji se bave ragbijem kod nas to bilo vrlo znacajno . Uciti od najboljih !

Ragbi Liga

pre 18 godina

Ragbi 13 Federacija Srbije je napravila dogovor sa Evropskom Ragbi 13 Federacijom Srbije, oko prenosa Engleskog i Australiskog prvenstca, a takodje i oko prenosa utakmica top svetski reprezentacija - radi popularizacije ragbija 13 kod nas. Inace ragbi 13 (rugby league) je daleko brza, dinamicnija igra nego ragbi 15 (rugby union). Ragbi 13 je nastao 1895 od ragbija 15 i jedan je od najpopularnijih sportova u Australiji, UK, Novom Zelandu i Francuskoj. Mislim da ukoliko pocnu prenosi utakmica u nasoj zemlji da ce ljudi vrlo brzo razumeti pravila (nema ih mnogo) i zavoleti ovaj sport.

Pera delija

pre 18 godina

Za Borisa Savica iz Arizone: Ne, nisam zalutao, nego ti ne kapiras sarkazam. Ne napadaj i ne vredjaj druge posebno kad ne znas o cemu pricas jer si poluobavesten. Ragbi sam i sam igrao pre jedno 10-ak godina u RK Zarkovo i znam kako se igra. To sam nazvao "americkim" sportom jer kod nas vlada uvrezeno misljenje da svaka jajolika lopta potice sa kontinenta gde se i ti i ja nalazimo. Inace o istoriji ragbija ne moras pricati nista jer vidim da ne znas pravu istoriju. Ragbi je nastao zvanicno od fudbala ili kako se cesce ovde zove sokera. Prvi put je lopta nosena rukom 1823. na utakmici engleskih koledza jer je jednom momku dosadilo kako ne moze doci do lopte i pokupio je rukama pretrcavsi ceo teren. To se nekima dopalo pa je osnovana Rugby Footbal Union 1871, 8 godina posle London Football Association (ragbi je mladji od fudbala). Americki fudbal je prvi put igran pod ovim pravilima 1874. izmedju univerziteta Harvard i mog McGill-a. Inace ta igra koju ti pominjes kod starih rimljana je imala toliko zajednickog sa ragbijem kao i sa fudbalom, americkim fudbalom, kanadskim fudbalom, aussie rules-om, galskim fudbalom, ili touch fudbalom. Zaboravih da kazem da mi je razvoj fudbala kroz istoriju bio jedan od tema za seminarski na faxu.

maksa

pre 18 godina

@SPORT??? covece, nemas pojma o sportu. Kao sto je lepo gore neko objasnio Americki fudbal je iznikao iz ragbija, ali nema mnogo veze sa njim danas. Treci kanal nas zaista smara sa tim dosadnim i glupim sportom, i zato bih voleo da B92 pocne da propagira ragbi, koji je predivan i izuzetno zanimljiv sport, npr. da daju snimke ili ako je moguce prenose utakmica velikih sest nacija, kao i Novog Zelanda, Juzne Afrike, Australije, kako bi sira publika, uz strucan komentar, upoznala sve lepote ovog sporta

SPORT???

pre 18 godina

MISLIM DA 3K GUBI NA GLEDANOSTI KAD PUŠTA RAGBI, MNOGO SMO MI DALEKO DA PRATIMO TO KAO FUDBAL.NERAZUMEM KAKO JE MOGUĆE DA JE VEĆA GLEDANOST OD BILO KOG SPORTA NA SVETU???
INAČE AMERI MRZE KAD IM NEKO KAŽE ZA TAJ "SPORT" DA JE RAGBI ONI GA NAZIVAJU FUDBALOM.......

Boris Savic Arizona

pre 18 godina

Za peru deliju!
Ja mislim da si ti zalutao malo i kako se nestidis napisati takvu izjavu.
prvo ragby je zvanicno engleski vojni sport sa oficialnim pravilima, a igrao se jos za vreme starih rimljana ito sa drvenom loptom i tu su se prepoznavali koji je vojnik junak/ LJUDI SU GINULI NA IGRALISTU I POSTAJALI INVALIDI, a pre njih se igrao u arapskim zemljama isto kod vojske kad osecu glavu zarobljenigu i snjom se igralo nesto sto je slicilo ragbiju.
Ragby je veliki sport i kad bude neka repka prvak sveta osvoji se oko 10 miliona dolara i to je vise i od SP u rukometu, kosarci, vaterpolu i valejbolu zajedno.
trece je da ragbijaska liga u zapadnoj evropi je velika i da se gledaju cak seoske lige sa po desetak hiljada a evropski kup1 i Kup2 igra se i pred punim stadionima oko 100 hiljada gledalaca dok u juznoj africi, australiji i novom zelandu je bas ragby najveci sport i treninzi se gledaju sa nekoliko hiljada i to placenje ulaznica. U australiji kad igraju osnovne skole ragbi sampionat dodje oko najmanje 10hiljada ljudi.
iZ ragbija je poniko Australiski fudbal i igra se ozbiljno samo u Australiji i jos od 1870 godine i taj sport je cak veci i populaeniji od ragbija ali ne i internacionalan, BEZ PRAVILA IDVLJI SPORT, JEDNI SKACU NA DRUGE I PRESKACU, TUCA, FANTASTICNO VIDETI, A GOLOVI PADAJU PA PONEKAD I HILJADARKA-GOLOVA ZA JEDAN MAC!
iz ragbija je iznikao go-way sa pravilima francuza i skota, zelim reci postoji francuski i skotski fudbal iznikli iz australiskog fudbala, AL MALO NJEZNIJI.
Iz ragbija je iznikao Americki fudbal i ameri uvek zele nesto posebno, snazno i najlepse na svetu da gaje sa velikom tehnikom, silom i brzino sto i jeste i sama uniforma govori kako je taj sport najjjaci i najbolji na svetu. Americko finale u americkom fudbalu je TOLIKO VELIKO DA JE GLEDANIJE OD CELE OLIMPIJADE ZAJEDNO SA SVETSKIM FUDBALSKI PRVENSTVOM!!! CEO SVET SE DIVI AMERICKOM FUDBALU I KO POBEDI NFL I TAJ JE PRVAK SVETA I NAJPOPULARNIJI! TO SAM OSVAJAO!

Delijo tvoj fudbal/nogomet je isto engleski sport kao i kosarka i vaterpolo i hokej na ledu i hokej u drugim formama!
odbojka je italijanska al se igrala pre kod arapa po drugim pravilima, a bas i odbojka se obradila kao zvanican sport bas u engleskoj a posle u americi!
Kosarka je americka, dok rukomet je Danski!
cuti bre i nelupaj, ko nam je kriv kad ne postoji ragbi klub CZ, a partizan dominantan!
Ako zelis pravila o ragbiju idi na rvatski ragbi sajtove npr nada split, makarska i rvati imaju sve cak i pticje mleko!

Coja

pre 18 godina

Sto se tice pitanja od kada se igra ragbi na ovim prostorima, odgovor je od 1954. godine, prvo se igrao ragbi 13 (rugby league)do 1964. (sto je nastavljeno od 2002 - Serbian Rugby League), a potom se preslo na ragbi 15 (rugby union).

sone@dorcolrugby.co.yu

pre 18 godina

Veoma mi je drago da je ova vest pokrenula bujicu komentara i da se ljudi interesju za ragbi. Ali nije mi jasno zasto pojedinci tolko zavide ragbi klubu Dorcol. A sa druge strane krajnji rezultat se vidi u vesti 39:11, izgleda da pojedinci citaju izmedju redova ili samo ono sto im se svidja, pa dobijaju krivu sliku o vesti.

Peter Tosh

pre 18 godina

Ragbi se kod nas igrao i pre prvog svetskog rata i to u Sapcu . Nakon WW II dve francuske ekipe su odigrale nekoliko revijalnih utakmica po tadasnjoj SFRJ i od tada ( 50-te ) nastaju redom : Nada ( Split ) Celik ( gde drugo nego Zenica ) Partizan , Dinamo ( Pancevo ) , Borac ( Starcevo ) . . . Izostavio sam jos mnogo klubova ali pisem ovo da bih vam objasnio da ragbi ima jako dugacku tradiciju kod nas i da nije nikako " americki sport " neke novije generacije . Cak sta vise , od Ragby League-a ( verzija ragbija sa 13-igraca ) je nastao Americki fudbal koji je kod nas KRAJNJE NEZASLUZENO dobio ime Ragbi . Postoje Ragbi 15 ( inace sport o kome je i ova vest ) Ragbi 13 i Ragbi 7 . Jasno je , valjda , da su brojevi pored nista drugo do broja igraca u ekipi . Sto se tice naseg plasmana u 15-tici u Evropi nalazimo se od C-D grupe gde cesto ispadamo pa opet napredujemo i tako vec duzi vremenski period . Nista gori , cak se moze reci i bolji od hokejasa , ali ipak nikad dovoljno medijski ispracen i popularisan . Jako brz napredak belezimo u Ragby League-u ( Ragbi 13 ) , za sta je najzasluzniji Dorcol koji je i napravio prvu ekipu 13-tice kod nas . Kako se i u Evropi ova verzija slabije igra , tako smo ove godine imali sansu da u grupi sa Gruzijom i Holandijom izborimo plasman na Evropsko sa takvim divovima kao sto su Francuska , Engleska , Skotska . . . Porazeni smo u oba meca ( od Holandeza kuci i od Gruzije u Tbilisiju ) ali kako prosek godina nasih repr. ne prelazi 21 god. samo treba raditi sa njima . Eto , smorio sam , ali ukoliko i jedan od vas ovo procita smatram da sam nesto postigao . Hvala !

posmatrac

pre 18 godina

Morao sam da se javim jer vidim da ima dosta onih koje ovaj sport zanima.Nazalost cinjenica je da ovaj sport i pored 50godina postojanja u zemlji nema nikakvu medijsku podrsku a trebalo bi da ima,jer verovali ili ne mi smo trenutno u trecem krugu Evropskih kvalifikacija sa ekipama Hrvatske,Belgije,Nemacke i Malte.Sanse da prodjemo dalje su male jer iz grupe prolazi samo prvi koji ide u repesaz sa pobednikom druge grupe ali ovo je vec odlican uspeh jer nas vec svrstava medju dvadeset najboljih u Evropi.Takodje ucestvujemo i na Evropskom sampionatu U20 B grupe.Samo da vas obavestim da je rugby svetsko prvenstvo trece dogadjaj po gledanosti u svetu odmah iza fudbala i olimpiskih igara.

miki

pre 18 godina

Bravo za ideju, nastavite na popularizaciji ovog sporta. Broj komentara pokazuje da nismo potpuno indiferentni. Voleo bih da ovaj sport istinski zazivi, pa da jednog dana navijamo i za nasu reprezentaciju na turniru Six Nations (nezvanicno Evropsko prvenstvo).

Marc kanada

pre 18 godina

Dali ima Crna Gora koji ragbi klub? Pre za vreme SFRJ nisu imali!
Partizan je jedan od najacih ragbi klubova na balkanu al dal postoji Ragby Club Crvena Zvezda?
Pozdrav od Ragbijasa iz kanade!!!

Pera delija

pre 18 godina

Pre nego sto ponovo pocnu rasprave tipa "sta ce nam ovaj glupi americki sport ovde", molio bih B92 da kao jedan jaki sportski internet dnevnik objavi pravila ragbija i americkog fudbala kako bi smo se bolje upoznali sa ovim sportovima. Ja sam jedan od vecine nasih ljudi koji je rodjen i odrastao na fudbalu, i kome je jajolika lopta sama po sebi odbojna. Ako hocete da popularisete ovaj sport objavite pravila, koje lige postoje kod nas, gde smo trenutno u svetskim okvirima itd. Ne bi trebao biti veliki posao za vas, a verujem da bi dosta ljudi bilo zadovoljno. Hvala.

srd

pre 18 godina

nisam zivotno zainteresovan za ragbi ali mislim da bi bilo korisno da ste napisali koji je bio krajnji rezultat utakmice Dorcol- Dinamo Pa (posle vodjstva pancevaca od 3:0)...

Predrag

pre 18 godina

Dorćol ovo, Dorćol ono, Dorćol bio, Dorćol će da bude..... Šta je ovo - sajt Dorćola?

P.S.
I koliki je rezultat bio na kraju, ili je jedino bitno da je oslabljeni Dorćol "hvala Bogu" pobedio Pančevce, koje u principu - ko šiša!?

Ovo mi ne liči na B92?

srd

pre 18 godina

nisam zivotno zainteresovan za ragbi ali mislim da bi bilo korisno da ste napisali koji je bio krajnji rezultat utakmice Dorcol- Dinamo Pa (posle vodjstva pancevaca od 3:0)...

Predrag

pre 18 godina

Dorćol ovo, Dorćol ono, Dorćol bio, Dorćol će da bude..... Šta je ovo - sajt Dorćola?

P.S.
I koliki je rezultat bio na kraju, ili je jedino bitno da je oslabljeni Dorćol "hvala Bogu" pobedio Pančevce, koje u principu - ko šiša!?

Ovo mi ne liči na B92?

Pera delija

pre 18 godina

Pre nego sto ponovo pocnu rasprave tipa "sta ce nam ovaj glupi americki sport ovde", molio bih B92 da kao jedan jaki sportski internet dnevnik objavi pravila ragbija i americkog fudbala kako bi smo se bolje upoznali sa ovim sportovima. Ja sam jedan od vecine nasih ljudi koji je rodjen i odrastao na fudbalu, i kome je jajolika lopta sama po sebi odbojna. Ako hocete da popularisete ovaj sport objavite pravila, koje lige postoje kod nas, gde smo trenutno u svetskim okvirima itd. Ne bi trebao biti veliki posao za vas, a verujem da bi dosta ljudi bilo zadovoljno. Hvala.

Marc kanada

pre 18 godina

Dali ima Crna Gora koji ragbi klub? Pre za vreme SFRJ nisu imali!
Partizan je jedan od najacih ragbi klubova na balkanu al dal postoji Ragby Club Crvena Zvezda?
Pozdrav od Ragbijasa iz kanade!!!

miki

pre 18 godina

Bravo za ideju, nastavite na popularizaciji ovog sporta. Broj komentara pokazuje da nismo potpuno indiferentni. Voleo bih da ovaj sport istinski zazivi, pa da jednog dana navijamo i za nasu reprezentaciju na turniru Six Nations (nezvanicno Evropsko prvenstvo).

posmatrac

pre 18 godina

Morao sam da se javim jer vidim da ima dosta onih koje ovaj sport zanima.Nazalost cinjenica je da ovaj sport i pored 50godina postojanja u zemlji nema nikakvu medijsku podrsku a trebalo bi da ima,jer verovali ili ne mi smo trenutno u trecem krugu Evropskih kvalifikacija sa ekipama Hrvatske,Belgije,Nemacke i Malte.Sanse da prodjemo dalje su male jer iz grupe prolazi samo prvi koji ide u repesaz sa pobednikom druge grupe ali ovo je vec odlican uspeh jer nas vec svrstava medju dvadeset najboljih u Evropi.Takodje ucestvujemo i na Evropskom sampionatu U20 B grupe.Samo da vas obavestim da je rugby svetsko prvenstvo trece dogadjaj po gledanosti u svetu odmah iza fudbala i olimpiskih igara.

Peter Tosh

pre 18 godina

Ragbi se kod nas igrao i pre prvog svetskog rata i to u Sapcu . Nakon WW II dve francuske ekipe su odigrale nekoliko revijalnih utakmica po tadasnjoj SFRJ i od tada ( 50-te ) nastaju redom : Nada ( Split ) Celik ( gde drugo nego Zenica ) Partizan , Dinamo ( Pancevo ) , Borac ( Starcevo ) . . . Izostavio sam jos mnogo klubova ali pisem ovo da bih vam objasnio da ragbi ima jako dugacku tradiciju kod nas i da nije nikako " americki sport " neke novije generacije . Cak sta vise , od Ragby League-a ( verzija ragbija sa 13-igraca ) je nastao Americki fudbal koji je kod nas KRAJNJE NEZASLUZENO dobio ime Ragbi . Postoje Ragbi 15 ( inace sport o kome je i ova vest ) Ragbi 13 i Ragbi 7 . Jasno je , valjda , da su brojevi pored nista drugo do broja igraca u ekipi . Sto se tice naseg plasmana u 15-tici u Evropi nalazimo se od C-D grupe gde cesto ispadamo pa opet napredujemo i tako vec duzi vremenski period . Nista gori , cak se moze reci i bolji od hokejasa , ali ipak nikad dovoljno medijski ispracen i popularisan . Jako brz napredak belezimo u Ragby League-u ( Ragbi 13 ) , za sta je najzasluzniji Dorcol koji je i napravio prvu ekipu 13-tice kod nas . Kako se i u Evropi ova verzija slabije igra , tako smo ove godine imali sansu da u grupi sa Gruzijom i Holandijom izborimo plasman na Evropsko sa takvim divovima kao sto su Francuska , Engleska , Skotska . . . Porazeni smo u oba meca ( od Holandeza kuci i od Gruzije u Tbilisiju ) ali kako prosek godina nasih repr. ne prelazi 21 god. samo treba raditi sa njima . Eto , smorio sam , ali ukoliko i jedan od vas ovo procita smatram da sam nesto postigao . Hvala !

Coja

pre 18 godina

Sto se tice pitanja od kada se igra ragbi na ovim prostorima, odgovor je od 1954. godine, prvo se igrao ragbi 13 (rugby league)do 1964. (sto je nastavljeno od 2002 - Serbian Rugby League), a potom se preslo na ragbi 15 (rugby union).

sone@dorcolrugby.co.yu

pre 18 godina

Veoma mi je drago da je ova vest pokrenula bujicu komentara i da se ljudi interesju za ragbi. Ali nije mi jasno zasto pojedinci tolko zavide ragbi klubu Dorcol. A sa druge strane krajnji rezultat se vidi u vesti 39:11, izgleda da pojedinci citaju izmedju redova ili samo ono sto im se svidja, pa dobijaju krivu sliku o vesti.

Boris Savic Arizona

pre 18 godina

Za peru deliju!
Ja mislim da si ti zalutao malo i kako se nestidis napisati takvu izjavu.
prvo ragby je zvanicno engleski vojni sport sa oficialnim pravilima, a igrao se jos za vreme starih rimljana ito sa drvenom loptom i tu su se prepoznavali koji je vojnik junak/ LJUDI SU GINULI NA IGRALISTU I POSTAJALI INVALIDI, a pre njih se igrao u arapskim zemljama isto kod vojske kad osecu glavu zarobljenigu i snjom se igralo nesto sto je slicilo ragbiju.
Ragby je veliki sport i kad bude neka repka prvak sveta osvoji se oko 10 miliona dolara i to je vise i od SP u rukometu, kosarci, vaterpolu i valejbolu zajedno.
trece je da ragbijaska liga u zapadnoj evropi je velika i da se gledaju cak seoske lige sa po desetak hiljada a evropski kup1 i Kup2 igra se i pred punim stadionima oko 100 hiljada gledalaca dok u juznoj africi, australiji i novom zelandu je bas ragby najveci sport i treninzi se gledaju sa nekoliko hiljada i to placenje ulaznica. U australiji kad igraju osnovne skole ragbi sampionat dodje oko najmanje 10hiljada ljudi.
iZ ragbija je poniko Australiski fudbal i igra se ozbiljno samo u Australiji i jos od 1870 godine i taj sport je cak veci i populaeniji od ragbija ali ne i internacionalan, BEZ PRAVILA IDVLJI SPORT, JEDNI SKACU NA DRUGE I PRESKACU, TUCA, FANTASTICNO VIDETI, A GOLOVI PADAJU PA PONEKAD I HILJADARKA-GOLOVA ZA JEDAN MAC!
iz ragbija je iznikao go-way sa pravilima francuza i skota, zelim reci postoji francuski i skotski fudbal iznikli iz australiskog fudbala, AL MALO NJEZNIJI.
Iz ragbija je iznikao Americki fudbal i ameri uvek zele nesto posebno, snazno i najlepse na svetu da gaje sa velikom tehnikom, silom i brzino sto i jeste i sama uniforma govori kako je taj sport najjjaci i najbolji na svetu. Americko finale u americkom fudbalu je TOLIKO VELIKO DA JE GLEDANIJE OD CELE OLIMPIJADE ZAJEDNO SA SVETSKIM FUDBALSKI PRVENSTVOM!!! CEO SVET SE DIVI AMERICKOM FUDBALU I KO POBEDI NFL I TAJ JE PRVAK SVETA I NAJPOPULARNIJI! TO SAM OSVAJAO!

Delijo tvoj fudbal/nogomet je isto engleski sport kao i kosarka i vaterpolo i hokej na ledu i hokej u drugim formama!
odbojka je italijanska al se igrala pre kod arapa po drugim pravilima, a bas i odbojka se obradila kao zvanican sport bas u engleskoj a posle u americi!
Kosarka je americka, dok rukomet je Danski!
cuti bre i nelupaj, ko nam je kriv kad ne postoji ragbi klub CZ, a partizan dominantan!
Ako zelis pravila o ragbiju idi na rvatski ragbi sajtove npr nada split, makarska i rvati imaju sve cak i pticje mleko!

SPORT???

pre 18 godina

MISLIM DA 3K GUBI NA GLEDANOSTI KAD PUŠTA RAGBI, MNOGO SMO MI DALEKO DA PRATIMO TO KAO FUDBAL.NERAZUMEM KAKO JE MOGUĆE DA JE VEĆA GLEDANOST OD BILO KOG SPORTA NA SVETU???
INAČE AMERI MRZE KAD IM NEKO KAŽE ZA TAJ "SPORT" DA JE RAGBI ONI GA NAZIVAJU FUDBALOM.......

maksa

pre 18 godina

@SPORT??? covece, nemas pojma o sportu. Kao sto je lepo gore neko objasnio Americki fudbal je iznikao iz ragbija, ali nema mnogo veze sa njim danas. Treci kanal nas zaista smara sa tim dosadnim i glupim sportom, i zato bih voleo da B92 pocne da propagira ragbi, koji je predivan i izuzetno zanimljiv sport, npr. da daju snimke ili ako je moguce prenose utakmica velikih sest nacija, kao i Novog Zelanda, Juzne Afrike, Australije, kako bi sira publika, uz strucan komentar, upoznala sve lepote ovog sporta

Pera delija

pre 18 godina

Za Borisa Savica iz Arizone: Ne, nisam zalutao, nego ti ne kapiras sarkazam. Ne napadaj i ne vredjaj druge posebno kad ne znas o cemu pricas jer si poluobavesten. Ragbi sam i sam igrao pre jedno 10-ak godina u RK Zarkovo i znam kako se igra. To sam nazvao "americkim" sportom jer kod nas vlada uvrezeno misljenje da svaka jajolika lopta potice sa kontinenta gde se i ti i ja nalazimo. Inace o istoriji ragbija ne moras pricati nista jer vidim da ne znas pravu istoriju. Ragbi je nastao zvanicno od fudbala ili kako se cesce ovde zove sokera. Prvi put je lopta nosena rukom 1823. na utakmici engleskih koledza jer je jednom momku dosadilo kako ne moze doci do lopte i pokupio je rukama pretrcavsi ceo teren. To se nekima dopalo pa je osnovana Rugby Footbal Union 1871, 8 godina posle London Football Association (ragbi je mladji od fudbala). Americki fudbal je prvi put igran pod ovim pravilima 1874. izmedju univerziteta Harvard i mog McGill-a. Inace ta igra koju ti pominjes kod starih rimljana je imala toliko zajednickog sa ragbijem kao i sa fudbalom, americkim fudbalom, kanadskim fudbalom, aussie rules-om, galskim fudbalom, ili touch fudbalom. Zaboravih da kazem da mi je razvoj fudbala kroz istoriju bio jedan od tema za seminarski na faxu.

Ragbi Liga

pre 18 godina

Ragbi 13 Federacija Srbije je napravila dogovor sa Evropskom Ragbi 13 Federacijom Srbije, oko prenosa Engleskog i Australiskog prvenstca, a takodje i oko prenosa utakmica top svetski reprezentacija - radi popularizacije ragbija 13 kod nas. Inace ragbi 13 (rugby league) je daleko brza, dinamicnija igra nego ragbi 15 (rugby union). Ragbi 13 je nastao 1895 od ragbija 15 i jedan je od najpopularnijih sportova u Australiji, UK, Novom Zelandu i Francuskoj. Mislim da ukoliko pocnu prenosi utakmica u nasoj zemlji da ce ljudi vrlo brzo razumeti pravila (nema ih mnogo) i zavoleti ovaj sport.

Peter Tosh

pre 18 godina

Uopste nema potrebe za prozivanjem Pere Delije jer je decko samo pitao za stanje u tom sportu i za pravila . A ono za repriziranje utakmica . . . da li bi postojala bilo kakva mogucnost da B92 makar i u "gluvo doba noci" pusta snimke nekih skorijih utakmica ( nebitno da li je u pitanju Tri nations , Six nations , ili neko od jakih prvenstava ) jer nam ne bi bio nikakav problem da snimamo a verujte da bi za sve mladice koji se bave ragbijem kod nas to bilo vrlo znacajno . Uciti od najboljih !

John Ragbyjas

pre 18 godina

ZA Pera delia!
Boris je u pravu, fudbal je nastao od ragbija, al prvi put se je igrao fudbal u arapskim zemljama, prvo je glavuca zarobljenika nosena i bacana napred da se udje u polje protivnicke zastave i nazivalo se pobeda! A posle se je pocela sutati nogama na prvu, a na kraju su napravljeni golovi i igralo se 5 golova promena a deset golova pobeda, isto ko u banatskim selima kad igraju se seljaci! A u istim vremenima, se igralo stokacama u obliku hokeja i skonjima u obliku konji-polo!
Iz ragbija je iznikao fudbal i fudbal igraju zene a ragbi su igrali pravi muskarci!
Fudbal je dobio prednost na osnovu da ga igra celi svet, a ragbi je igrao samo zapad i zapadnjacke kolonije, inace je ragbi najjstariji na svetu zajedno sa hokejom na travi!
Ragbi je bio olimpiski sport pre nogometa i zvanicno se igrao na vojnim takmicenjima od 1487 godine, a fudbalska liga je startara 1876 ili nesto tako i to startala od radnika i to je radnicki sport!
fudbal po pravilu igra beda i tucmalji, a ragbi vojska, bogatasi, dok kod nas igraju ragbi debeljke i propalice. To je tako pa ti kontaj!
za vreme rimljana se igrala igra slicnom prema ragbiju sa drvenom loptom i ko je bio budala da suta du loptu nogama. ta drvena lopta se je bacala, nosila i postizali se ludacki pogodci proslavljeni u ludili i bas zbog toga americki emigranti za vreme divljeg zapada je igrala americki fudbal na osnovu starih rimljana. svaka regija je imala svoja pravila jos kad tvoj nogomet nije ni postojao kao takmicenje.
Posle jacanjem americke ne zavisnosti pocinje americki fudbal da se centralizira i postaje najbolji sport na svetu!
A to sto si ti citao nema obzira sa ragbijem, to je sport sa nogometnom loptom a ne sa jajolikom, i zbog toga je taj decko potvrdio da se ragbijaski sportovi mogu igrati i sa nogometnom loptom i taj novi skotski fudbal i nema neko zvanicno ime, neki ga vabe goal-away, a ima masu naziva i igra se samo u skotskoj dok se ne igra vise nigdje, mozda u nekom delu australije.
Ragby je muski sport a nogomet za zene, ali americki fudbal je najbolji, al na kraju mi je zao Borise "Australiski fudbal je bolji i skroz divlji"!
ako znas bre engleski pa da ti ojasnim, inace je tesko objasniti na nekom jeziku koi ne razumem u podpunosti!

Dennis cro

pre 18 godina

A ko je lud reci "ja sam kurva"?
svako navodi vodu na svoje njive!
Igre u obliku ragbija su starije od igara koje su igrane nogama, a u stvari su sve "fudbal"!
Engleska Vojska je stvara prve lige i kupove na svitu i postale su bas ragbijaske "kao prve lige!"
Americki fudbal/ragbi/XXXX je stariji od nogometa, jer se igrao za vrime jos od starih rimljana "sa drvenom loptom, i tko je bio lud sutati to nogama", a prije njih se igrao kod arapa, a jos prije arapa se igralo u persiji kod iranaca, prvo su iranski/tadasnji-persici vojska igrala sa jajolikim kamenjem i tu su se prepoznavali junaci i taj sport je bio u obliku danasnjeg ragbija, a pitaj boga kako se je zvao tad na njihovom jeziku.
Posle su persiski ratni zlocinci poceli igrati sa zarobljeniskim glavama "prvo u obliku ragbija, a kasnije im je jedna baba rekla kako vam se ne gadi nositi tu gadljivu glavucu, sutaj te je nogama i OD TOG DANA SE IGRAO NOGOMET A POSLE I HOKEJ NA TRAVI SGLAVAMA ZAROBLJENIKA"!!!

Martin USA-HRVAT bOROVA GLAVA!!!

pre 18 godina

Prva ragbi liga je bila 1830 "prvenstvo Londona" i osvojeni pehar sam gledao live, a prvo nogometna prvenstvo i to u kup-sistemu je od 1872 al su imali nesluzbeno/nezvanicno jos od 1863 ako ne lazu! A mi imamo RAGBIJASI imamo ne zvanicne kupove jos od 1786 u skotskoj, a ti delia pricas o 1874 godini, naivan si, prvo moras da naucis o igrama sto se zovu "SHINTY i GAELIC il GOAL-WAY koje su nastale 1874 godine!
Australiski fudbal je nastao iz ragbija 1860 a kako da ragbi bude mladji?
svi su u pravo samo ti mlatis!


Results Athletes

Rugby is a proud team sport, its roots going back well over 175 years. It is now a truly global game and is played by over 3 million people throughout the world on all continents.

The object of the game is that two teams of fifteen players each, according to the Laws and a sporting spirit, should, by carrying, passing, kicking and grounding the ball, score as many points as possible. The team scoring the greater number of points to be the winner of the match. In addition to the fifteen a side format which, at the top level, involves fifteen players on the field of play (8 forwards and 7 backs) and 7 replacements, there is the seven-a-side game comprising 7 players on the field (3 forwards and 4 backs) and 3 replacements. It is the seven a side format, the rugby 7s, that features in The World Games.

The game is generally played on a grass surface measuring no more than 100 metres by 70 meters. Rugby is an outdoor sport although some matches have been played in large roofed arenas and on a variety of surfaces and in all conditions. The matches for rugby 7s go over two halves, each 7 minutes long, and the final over 10 minutes each half. A match is controlled by a single referee aided by three touch judges and, for major matches, by additional electronic means of review where there is doubt as to whether a try has been scored.

The principal competition is the Rugby World Cup which is held every four years. Since the inaugural tournament held in New Zealand and Australia in 1987, there have been three World Cups, the most recent hosted by Wales in 1999, generating over £100 million pounds Sterling in revenue and reaching a global television audience of 3.1 billion. In the past 15 years when there were 20 Unions in membership of the sport's governing body, the International Rugby Board (IRB), the number has risen to 94 Unions. The IRB is constantly working to introduce the game to more countries and to improve playing standards through enhanced regional competitions and coaching.

Goran Savic------Arizona

pre 18 godina

Glupost, sta ima veze ko je stariji, "jaje ili koka"!
Bolje prenositi svetsko klubsko prvenstvo world-ragby-super 16 ili evropsku ligu sampiona u ragbiju, nego tu glumacku italijansku serija A!
samo ragby league lici vise na americki fudbal nego na ragby!
rugby sport je star 10000 godina i igrao se je prvo u Egyptu a posle u persiji a slede ostali arapi, a posle preuzeli rimljani!

Sergej

pre 18 godina

Ragby je bolji nego fudbal, zamisli da u Srbiji potoji 200 klubova, pa za 10 godina bi bili prvaci sveta!
Bas mi je zao zasto se ne osnuje ragby klub Crvena Zvezda i OFK Beograd, pa nek se krpe sa Partizanom!

OK

pre 18 godina

Kad bi srbija osnovala tristotinjak klubova i trecinu ulozila u prvu seriju. bilo bi najgledaniji sport a sdruge strane bi nasi postali svetska klasa!
da igramo dobar ragby sa vrhunskim kvalitetima, pa preko ragbija bi postali veliki prijatelji sa : novim zelandom, australijom, engleskom.....
daj malo prenosa i klubova, pa ce ragbi da plane kao kosarka krajem pedesetih!

miso

pre 18 godina

Ja zelim da igram ragbi, a gde kad u nisu nema ragbi klubova!
niko nit zna pravila, a trenera nema!
ocemo bre ragbijaske prenose a ne prodane i glumacke italianske nogometne tekme ili kojekakve kosarkaske utakmice domzale, sirki,split, pa bre razbicu tv!

recimo ovako

pre 18 godina

Ako bi imali jaku ragbijasku ligu od 12 klubova i uspeli da igramo profesionalne evropske klubske kupove. Mogli bi za peset godina biti madju 6 najboljih u evropi i stim bi automatski isli na svetsko prvenstvo!
a pored toga imali bi mesta za sve zainteresovatne momke, mogu se oformiti i druge sekcije!
Ragbi union (15) kao profesionalan sport, a posle Ragbi league(13), pa ragbi tens (10), pa rabi sevens (7)sto bi imali mesta i sa onim zainteresovanim manjim i mrsavim ljudima! imali bi sansu da postanemo velesila i da preko ragbija dobojemo ugled i nove prijatelje!
Srbija nie mala, pa sve forme ragbija mogu da se igraju, jedni gradovi mogu da ulazu u profesionalnu ligu ragbi union, a drugi malo sa slabijom lovom da ulazu u ragbi7, a sela u ragby10 a i ima takmicenje sto se zove tacning!
treba ulagati i u zenski ragbi!

Pogresna informacija!

pre 18 godina

greska!!!pogresno ste svatili
Pravila Ragbija


Ragbi je nastao u 19-tom veku, kada je Vilijam Veb Elis, učenik engleske škole Ragbi (po kojoj je ova igra i dobila ime), za vreme fudbalske utakmice uzeo loptu u ruke i počeo da trči sa njom.

Moderan ragbi je zasnovan na pravilima koja se običnom posmatraču mogu učiniti komplikovana. Najjednostavnije rečeno ragbi je igra trčanja, dodavanja, obaranja, šutanja i korišcenja lopte ovalnog oblika za postizanje poena.

Svaka ekipa na terenu sastoji se od petnaest (ili 13) igrača, i to osam (ili 6) napadača (igrači skrama), i sedam pozadinskih igrača (linija). Glavna uloga napadaca jeste borba za loptu koju potom dobijaju igrači linije, čiji je zadatak što brži prenos lopte prema protivničkom prostoru pogotka.



Četiri osnovna pravila su:

Poen se postiže tako što se lopta spusti u prostor iza protivničke linije gola (tzv. esej prostor)
Lopta ne može da se dodaje prema napred (prema protivničkom golu)
Van igre je svaki igrač koji stoji ispred svog suigrača koji nosi loptu, i svaki igrač koji je na zemlji
Svako obaranje mora se izvesti rukama, i to obuhvatanjem. Sve ostalo (saplitanje nogama, udaranje...) predstavlja prekršaj

Oprema za ragbi je izgledom ista kao i ona za fudbal (soccer) i ne treba je mešati sa onom za americki fudbal (NFL).

Glavna svrha igranja ragbija jeste uživanje u igri. Zabava mora biti glavni faktor, bez obzira na nivo takmičenja.

Ragbi je takmičarska, kontakt igra ali igrači i treneri nikada ne smeju zaboraviti da je to igra koja zahteva saradnju. Petnaest (ili 13) igrača radi zajedno da bi stigni do pobede postižući više poena nego protivnik.

Marko

pre 18 godina

A sto ce nam CZ i OFK u ragbiju pa da pokvare i ono sto imamo, sto rece onaj dole! i Partizana treba razformirati ako hocemo dobro za taj sport, i u ragbiju grobari kupuju utakmice i silom pokupe sve najbolje ragbijase srbije...
ako hocemo da razviemo ovaj sport moramo prvo ojacati ga i medija i kupiti prenose iz australije i n zelenda, jer se tamo igra najbolji ragbi.
Ragbi bi sigurno bio jak kad bi imali treci dio love sto imaju fudbaleri.
u fudbalu nikad biti necemo ni u 1/2, a u ragbiju bi bili prvaci sveta za desetak/dvaedesetag godina. nasi momci su nadareni za taj sport!

!!!

pre 18 godina

Samo mogu vam reci da je Ragbi klub Partizan sigurno jak. U kupu evropskih amaterskih sampiona je partizan ove godine osvojio drugo mesto juzne konferancije "vice prvak balkana"! a prvi je bila nada split i to nas nada dobila u splitu uz pomoc sudija! Nada se je plasira na final4 u KESu, sledece godine konferencija se igra u beogradu i eto sanse da osvojimo treci po vrednosti kup evrope!

milijana

pre 18 godina

Posto se svadjate i pametujete,moderni ragbi potice iz Engleske sa koledza Ragbi (Rugby) gde je Vilijem Veb Elis (William Web Ellis) 1823. godine igrajuci fudbal zgrabio loptu rukama i poneo je trceci ka protivnickom golu. Ovu novu igru prihvatile su i druge skole po Engleskoj te je 1871. godine osnovan Engleski ragbi savez koji je uveo i standardizovao prva pravila.
Sve ostale informacije su patriotske sto svako najazuje vodu na svoju njivu!
sve to sto su igrali stari arapi, persijci i rimljani je rekla kazala i ko se toga seca?
Kod nas se ragbi pojavio posle I svetskog rata. U programu Olimpijskih igara bio je 1900, 1908, 1920. i 1924. godine. Najvecu popularnost ragbi je postigao u Engleskoj, Australiji, Novom Zelandu, Juznoj Africi, Francuskoj i Rumuniji tako da su sve ove zemlje ostvarivale najvece rezultate na takmicenjima. Do 1987. godine odrzavala su se takmicenja za Veb Elis kup (po imenu rodonacelnika ovog sporta), a od te godine naziv je promenjen u Svetski ragbi kup.

Robijas!!!!

pre 18 godina

Znacajne rezultate ostvarili su i ragbisti "Celika", koji su bili 12 puta prvaci bivse Jugoslavije, 10 puta su osvojili kup, a "Celik" je i 16 puta prvak BiH i 16 puta osvajac BH kupa. Od 1992.godine, zvanicnog priznanja BiH u UN-u.

Ragbi klubovi u zenici:

Ragbi klub “ČELIK” Emir Salčinović

Ragbi klub “RUDAR” Senad Bajramović Enes Begičević

Ragbi klub “ZENICA 72

Bombica

pre 18 godina

Idemo Dorcol!, Momci svaka cast tebi Cojo pogotovo (bar kontam da si ti progurao da ima rugby-ja na b92), zelim da ova godina bude vasa da uzmete titulu i da se stvari u ragbiju promene, e :) a i da Vojvodina konacno pocne da igra ragbi. Svaka cast pobedniku, mi smo igrali ko poslednje vuce. Gospodo ovo je nova era ragbija u srbiji, nemoj mo je prokockati kao sto su to neki uradili pa je ragbi na nivou na kojem je bio 70-tih. I pohvale za B92, jos
da sredite da prenosite neku ragbi ligu :)

Za one koji ne znaju

pre 18 godina

Ragby13"ragbi liga" je profesionala, ragbi15 je amaterski"ragbi unija",
Ragbi10 igrase samo josu svetskoj!
ragbi7, je kao mali fudbal kod nas, al ovdje se zahteva vise kondicije, nego snage dok razlika izmedju malog i velkog fudbala je obrnuta!
postoji ragbi na pesku!
Ragbi i fudbal sokera je fudbal isto tako sve je to fudbal!
sokera je starija od ragbija sedam godina, al ragby ima ugradjena pravila jos koja su postojala iz davne rimljkanske carevine i prije!

Kad bi Partizan

pre 18 godina

Kad bi Partizan igrao Heinken cup "evropska liga sampiona, igra se u 6 grupa po cetiri tima aposle doigravanje":
Klubski pobednici verope:
With the English clubs returning in 1999, the tournament really took off. The pool stages were spread over three months to allow the competition to develop alongside the nations’ own domestic interests, and the knockout stages were scheduled to take the tournament into the early spring. Interest in the prime club competition in Europe was thus sustained throughout the season, a stark contrast to the almost indecent haste with which the competition was completed in the past.

Since then the tournament has gone from strenght to strength with Leicester Tigers most notably becoming the first side to notch back-to-back triupmhs in 2001 and 2002. Toulouse's victory over French rivals Perpignan in last year's finale mean that they joined the Tigers as the only double winners of the title.

PAST EUROPEAN CUP FINALS
2004 Toulouse 20 London Wasps 27 (Twickenham)
2003 Perpignan 17 Toulouse 22 (Lansdowne Road)
2002 Leicester 15 Munster 9 (Millennium Stadium)
2001 Leicester 34 Stade Francais 30 (Parc de Princes)
2000 Northampton 9, Munster 8 (Twickenham)
1999 Ulster 21, Colomiers 6 (Dublin)
1998 Bath 19, Brive 18 (Bordeaux)
1997 Brive 28, Leicester 9 (Cardiff)
1996 Toulouse 21, Cardiff 18 (Cardiff)

Evropsko finale!

pre 18 godina

Finale ce se igrati "Toulouse-Stade Francais"
Bilo bi dobro kad bi dva srpska kluba bila ovde i dobili bi garant sponzore za celu ligu, jer nijedan istocno-evropski klub ne postoi u ovom takmicenju.
Heineken Cup Tables

For Heineken Cup fixtures click here
For European Challenge Cup 1st round Fixtures click here
For the Challenge Cup knockout grid click here


Tables as of: 16/01/2005
P W D L F A Pts Diff

Pool 1
Biarritz 6 5 0 1 163 92 22 71
Leicester 6 4 0 2 196 118 19 78
Wasps 6 3 0 3 174 138 16 36
Calvisano 6 0 0 6 79 264 0 -185



Pool 2
Leinster 6 6 0 0 257 100 26 157
Bath 6 3 0 3 149 122 15 27
Treviso 6 3 0 3 136 181 14 -45
Bourgoin 6 0 0 6 98 237 2 -139



Pool 3
Toulouse 6 5 0 1 181 104 24 77
Northampton 6 5 0 1 128 101 21 27
Llanelli Scarlets 6 2 0 4 132 157 13 -25
Glasgow 6 0 0 6 107 186 2 -79



Pool 4
Munster 6 5 0 1 121 74 22 47
Castres 6 3 1 2 157 121 16 36
Neath-Sw´sea Ospreys 6 3 0 3 135 115 14 20
Harlequins 6 0 1 5 81 184 3 -103



Pool 5
Newcastle 6 5 0 1 113 104 21 9
Perpignan 6 3 0 3 133 107 15 26
Newport-Gwent D´gons 6 3 0 3 124 99 15 25
Edinburgh 6 1 0 5 92 152 7 -60



Pool 6
Stade Francais 6 5 0 1 179 90 23 89
Gloucester 6 3 0 3 144 128 14 16
Ulster 6 3 0 3 88 139 13 -51
Cardiff Blues 6 1 0 5 98 152 7 -54

Bogi-bogi

pre 18 godina

World super 12, igraju novizelanad, austarlije, fidjija i juzne afrike klubovi. Ima turnir koji se igra izmedju prvaka evrope i super 12 kao svetski super sampion.
pobednici
2003 The Blues
2002 Canterbury
2001 Brumbies
2000 Canterbury
1999 Canterbury
1998 Canterbury
1997 Auckland
1996 Auckland (First Super 12)
1995 Queensland (Last Super 10)
1994 Queensland
1993 Transvaal (First Super 10)
1992 Queensland (First Super 6)
1991 No competition
1990 Auckland
1989 Auckland
1987 Canterbury
1986 Canterbury

Max

pre 18 godina

Table 2005
here is serbian people, also
Team P W D L F A BP Pts
Brumbies 11 8 0 3 408 269 8 40
Crusaders 11 7 0 4 345 303 6 34
Stormers 11 7 0 4 286 260 5 33
Chiefs 11 7 0 4 274 251 5 33
Blues 11 6 1 4 337 309 6 32
Bulls 11 5 1 5 302 320 6 28
Sharks 11 5 0 6 267 305 8 28
Waratahs 11 5 0 6 342 274 7 27
Highlanders 11 5 1 5 299 347 8 26
Reds 11 5 0 6 217 246 5 25
Hurricanes 11 4 1 6 275 303 5 23
The Cats 11 1 0 10 294 459 7 11

European Shield News

pre 18 godina

European Shield "cup 2"
I think, here can be Partizan
AA Coimbra
Auch
Bayonne
Bera Bera R.C.

Bucuresti
Catania
G.r.A.N Rugby Parma
L'Aquila

Leeds Tykes
Leonessa
Lisboa Rugby Club
Petrarca Padova

Rugby Rovigo
UCM Madrid
VRAC
Worcester Warriors

European Challenge Cup

pre 18 godina

Klubski evropski kup 3
European Challenge Cup


Narbonne v Bristol, 15:00
Northampton v Viadana, 15:00


Overmach Parma v Agen, 15:00
Section Paloise v London Irish, 15:00


Bayonne v Gloucester, 15:00
Bucuresti v Toulon, 15:00


L'Aquila v Borders, 15:00
Newcastle v Brive, 15:00


Connacht v Catania, 15:00
Worcester v Montpellier, 15:00

Ronny

pre 18 godina

Hello guys

English Guinness Premiership
Team P W D L F A B P
Bristol 2 2 0 0 35 30 0 8
Leicester 2 1 1 0 61 29 1 7
Wasps 2 1 1 0 52 40 0 6
London Irish 2 1 0 1 42 31 2 6
Worcester 2 1 1 0 35 30 0 6
Gloucester 2 1 1 0 36 33 0 6
Saracens 2 1 0 1 45 39 1 5
Sale 2 1 0 1 44 46 1 5
Northampton 2 1 0 1 17 41 0 4
Newcastle 2 0 0 2 39 42 2 2
Bath 2 0 0 2 25 36 1 1
Leeds 2 0 0 2 27 61 0 0

I love rugby & you Serbians

pre 18 godina

i`m playing rugby
National League One
Team P W D L F A B P
Nottingham 2 2 0 0 70 40 2 10
Harlequins 2 2 0 0 53 24 1 9
Cornish Pirates 2 2 0 0 66 45 1 9
Bedford 2 1 1 0 63 33 1 7
Plymouth Albion 2 1 0 1 48 37 1 5
Newbury 2 1 0 1 56 50 1 5
Earth Titans 2 1 0 1 50 54 1 5
Exeter 2 1 0 1 34 45 0 4
Pertemps Bees 2 1 0 1 33 48 0 4
Sedgley Park 2 1 0 1 39 55 0 4
Otley 2 0 1 1 31 34 1 3
Coventry 2 0 0 2 39 49 1 1
London Welsh 2 0 0 2 34 52 1 1
Doncaster 2 0 0 2 37 87 0 0

hello 1 rugby league

pre 18 godina

Rugby League - A Beginners Guide to the Game
Thu May 02, 6:35am (NSW)
Written by: John Denton
Source: Featherstone Rovers

Rugby league is a relatively simple game. Combining the strategy of Grandmaster chess, the high-speed decision making of formula 1 and the physical challenge of bear wrestling! Yes, this is truly a game for the strong, courageous, and intelligent. As a fan you may sit back and appreciate fully the spectacle that takes place in front of you. To assist your enjoyment it is helpful if you can understand what is happening on the pitch. Now in Featherstone it is not difficult to gain a little of this knowledge. Simply walk into any pub, stand at the bar and state to the bar staff that you have been living in a cupboard for the major part of your life and now want to understand the finer points of the best game on Gods earth. Immediately you will be surrounded by up to a dozen well meaning individuals who will baffle you with science as they move ashtrays, pint pots, crisp packets across the bar top saying, "imagine this is the centre", "acting half back passes to prop with second row running blind" or "this packet of Cheese and Onion would be obviously offside." Clearly gibberish, but sink enough beer as you listen and some of it may make sense. An alternative path, for the more studious or fainthearted, would be to read the following notes on our great sport.

At "kick off” two teams, 13 players on each, take to the field. Each team may also have 4 substitutes/replacements available to bring on at any appropriate moment in the game. Commonly this is when a teammate is injured or in need of a rest. Each teams starting "13" is made up of 7 "backs" (numbers 1 to 7) and 6 "forwards" (numbers 8 to 13). The backs are generally regarded as the attacking players and usually have more pace than the bigger more powerful forwards who are usually the "yard" makers. It is also usual for the two sets of players to bicker. A Back views forwards as someone big and ugly who enjoys running head first into immovable objects. Forwards see backs on the other hand as posing tarts that drop the ball whenever the forwards have done the hard graft of setting up a good field position.

The object of the game is fairly straightforward. Each team attempts to score more points than the other team. There are 80 minutes in which to do this. Either team can score points through scoring a "try" or kicking a "goal".

When a team has the ball they are given six tackles or chances to score. If after six tackles they have not managed this, then the ball is given to the other team who then also have the chance to score with six tackles. If a team has not scored by the fifth/last tackle then the "acting half-back" will generally pass the ball to the teams "kicker" who will punt the ball downfield in order to gain "territorial advantage" The only disadvantage to this tactic is that if the ball goes out of play on the "full", that is before bouncing, the opposition gain possession of the ball from where the kick was originally made.

hello 2 rugby league

pre 18 godina

This is Rugby League in a nutshell. Easy. Ah but there are a million and one different tactics that may be employed to complicate matters and make the game into the compelling contest it is. To explain further here are some of the main terms you will hear during a match.

A try: A try is worth four points and is scored when a player touches the ball down over the try line of the opposition. A conversion attempt follows, worth a further two points if successful. This is achieved by kicking the ball over the cross bar and between the goal posts. The ball is kicked from a position directly behind, but as far back from as the kicker wishes, the spot where the ball was touched down. Whilst the kick is being taken the opposition must stand in a bunch under their own posts. There they will be tormented by fans for conceding a try and will attempt to put off the kicker by lavishly scratching various parts of their anatomy.

Forward Pass/knock on: Unlike rugby union the ball can only be passed in a backward motion between players. Therefore, if the ball is passed in a forward motion towards the opponents goal-line or knocked forward by the attacking team when attempting to catch it, then play will stop and will be re-started with a scrum awarded to the opposing team. (There are certain exceptions to this rule, for further details see the section on referees.)

Scrum: The two sets of "Forwards" (six from each team) lock together and the ball is put into the middle by the "Scrum-half" of the team that have been awarded the scrum (called the feed). In modern day rugby, the team feeding the scrum will nearly always win possession from the scrum. This used to be a fierce contest of skill between forwards but is now a chance for a breather and, particularly on cold days, a warm up without anybody criticising you for hugging your mates.

Play the ball: After a tackle is made, the tackled player restarts the action and the next "tackle" by standing upright and rolling the ball through his legs to a team-mate stood directly behind him. The tackled player must use their foot to guide the ball along the ground. The opposing team must stand at least 10 metres in front of the player when this is taking place.

Offside: There are several different types but the most common is when at least one member of the opposing defending team encroaches within the ten metres at the play the ball - a penalty will result. This offence usually leads to the greatest number of penalties within a game and causes the most distress amongst the fans! Once again see the section on referees for a fuller explanation.

Penalty: Awarded for any foul or rule contravention. The team awarded the penalty can either kick for goal, or kick for touch and take six more tackles level with where the ball landed in touch or continue with six more tackles.

Acting half-back: This is a player from the attacking team who picks up the ball immediately following a play the ball and passes it to a team mate or makes an attacking run. He is generally the hooker. This is because you are in danger of getting tackled immediately in this position, and as hooker you are generally used to getting crushed in the middle of a heap of bodies. Hookers would argue that it is because of their skillful distribution, sleight of hand and fleetness of foot. You make your own mind up.

Advantage: Allowing the advantage means allowing play to proceed if it is to the advantage of the team which has not committed an offence or infringement. This rule always seems to be invoked in favour of the opposition but how many times has Jamie Stokes been dragged back in full flight………….?

hello 3 rugby league

pre 18 godina

Backs: This is the term applied to a player who is not in the scrum. They comprise of: Full Back, left winger, left centre, right centre, right winger and the two most creative players; stand off and scrum half.

Blood-bin: Occurs when a player has blood showing or flowing from a wound. The referee instructs the player to leave the pitch in order to clear up the blood injury so that it is not visible. The player may leave the field for a maximum period of 10 minutes. Any longer and this temporary substitution becomes a permanent one. It never fails to amaze me that anybody attending A&E can wait for hours for a couple of stitches in a minor wound. RL players on the other hand commonly go off with major lacerations and return within the ten minutes with a neat row of six hundred stitches, all dressed and ready to play on. Hats off to you guys, I’m a wimp where needles are concerned.

Dead ball: Means that the ball is out of play i.e. the field of play. In some games this means that the match stops whilst a small boy is dispatched to get it back from someone’s garden, driveway, roof or (on one occasion Mr. Knapper) kitchen. In Featherstone we are much more professional and have bought two balls.

Drop goal: This type of kick is worth one point to a team if kicked successfully. Sometimes referred to as a field goal, this is a goal scored by propelling the ball on the full, over the cross bar by drop kicking it from your hands.

Dummy: The pretence of passing or otherwise releasing the ball whilst still retaining possession of it, in an attempt to cause confusion to the defending team. This is also fun for your team mate who may have thought he was going to get the ball only to go blundering into the opposition without having first taken a pass.

40/20 Rule: This was introduced to reward excellence in kicking for touch. If a player kicks the ball into touch and he is within 40 metres of his own line, (the 40 metre line is marked on the field of play) if the ball BOUNCES into touch within the 20 metre area of his opponents half, then the side who have kicked the ball will have head and feed at the resulting scrum. This virtually guarantees possession in an attacking position and is just reward for a precise kick covering over half the length of the field.

Forward: A player who takes part in the scrum. Consists of: Open -side prop, hooker, blind side prop, 2 Second row forwards and a loose forward.

Full-time: Means the end of the game (80 minutes).

Half time: Means the end of the first half 40 minutes.

Kick-off: The method of restarting the game at the beginning of each half or after a try, drop-goal or goal has been scored.

Kicker: Each side generally has a kicker who takes kicks either in general play and/or kicks for goal. Any player from either side may kick at any point in play however.

Obstruction: Is the illegal act of impeding an opponent who does not have the ball.

Marker: Is a player from the defending team who stands directly in front of the attacking player at the play the ball following a completed tackle. The marker must stand directly in front of the tackled player and not move until the play the ball has been completed otherwise he will be penalised. There may be one or two markers employed at any tackle. It is usual for there to be two as then they don’t have to knacker themselves running back the full ten metres like their mates.

Referee: The man in charge of keeping control of the game and making sure that the game is played within the rules of the sport. He is present on the pitch at all times and it is his job to award penalties to teams if required and make any decisions whilst still maintaining the flow of the game. Now it is a strange thing that off the field referees are, without exception, kindly, normal, members of society, of good standing and impeccable judgement. Put them on a field however and they become……..well it’s a surprise most can remember to walk and breathe at the same time. They never see the bozos from the other side that are standing offside all through the game so that they can get up to tackle our brave lads quicker. They never see the sly punches that our boys are subjected to, and I wouldn’t mind if ours did it, but they don’t. And as for forward passes well, anything goes against Fev and we never get the benefit of the doubt at all. Referees are a bit like piles, you’d certainly notice if they weren’t there, but in general they’re useless and irritating. All except the next one due at the Lionheart who will, I know, prove me wrong, be a prince amongst men, and make the game flow smoothly in our direction.

Sin-Bin: Occurs when a player from either team commits an offence that the referee deems to be more serious than an ordinary foul. The referee shows the offending player a "yellow card" which means that the offending player must leave the field immediately for a period of 10 minutes.

Substitutes: There are 4 on each team and can be introduced at appropriate moments in the game to replace another player from the same team.

Territorial advantage: Each team aims to spend as much time as possible in the oppositions half, this is known as having territorial advantage.

Zero tackle: When a player receives the ball from an opponents kick in general play they have the opportunity to perform a devastating piece of attacking rugby, without the pressure of taking up a tackle. This is because they start on the zero tackle. At Fev this means that everyone gets a bit of a breather and watches Nathan Graham run about a bit before getting mashed. The term can also be applied when recovering the ball lost by the opposition in a set of six tackles. Effectively it creates seven tackles.

So there you have it, even if you are a novice you are now fully equipped to enter the gladiatorial arena and shout at the referee, players and opposing fans like the rest of us. Have a go, it’s great.

Special feature sent by John Denton at Featherstone Rovers.

Pera delija

pre 18 godina

Hvala "Pogresnoj informaciji!" i "Milijani" za podrsku. NISAM hteo da potenciram raspravu, ali su me izazvali: to sto forsirate kako se ragbi igrao jos kod rimljana, persijanaca i ostalih, to mozete okaciti macku o rep. Verovatno takva igra jos postoji negde po gudurama Avganistana i Pakistana, pa hocete li reci da je i to ragbi? E ako, nije, onda definisite ragbi kao igru koja se ozvanicila (jeste prva ideja o njemu bila 1823) sa Rugby Footbal Union 1871, 8 godina posle osnivanja prvog fudbalskog udruzenja London Football Association (moram da se ponavljam) sto znaci da je danasnji ragbi (a posebno Americki fudbal) MLADJI od soccera. Americki fudbal je prvi put igran pod pravilima koji najvise podsecaju na danasnja u Montrealu izmedju Harvarda i univerziteta na kome studiram McGill-a. Kanadska pravila su se dopala Harvardu i sledece godine je igrana prva zvanicna utakmica pod tim kombinovanim pravilima izmedju Harvarda i Jela.
Jos jednom hocu da izlozim sta sam hteo sa mojim prvim komentarom: ne da lupam gluposti i omalovazam ragbi (ko ne zna da cita izmedju redova neka ne komentarise druge), vec da nateram B92 (ne, hvala, necu ici na druge sajtove kako bih citao pravila ragbija jer mi je B92 sasvim dovoljan) da se malko vise ukljuci u ovaj sport i pojasni svojim citaocima pravila.

Grobar

pre 18 godina

A sta delije nemaju srca pa i ne usudju se da igraju ragbi? CZ ima misje srce i kad delija vidi ragbijasa paralizira se odmah!
Partizan i samo partizan!!!

australia

pre 18 godina

Samo napred i igraj te ragbi.
Ragby 15 je profesionalan u evropa i veci od trineske al trineska je dinamicnija.
glupo je sto postoji ragbi 15, 13, 10, 7,!!!
jedan ragbi i jedan sport i tako smo jaci!
zamisli te da posoji pored fudbala 11, npr 13, 15 i sedam. Zvuci ne logicno!

lenjinovac

pre 18 godina

A zasto veliki Ragbi Klub Partizan nema stranicu na internetu, pa ni u vaterpulu nema!??????????????????????????????????
Pozdrav iz Rusije braci SRBIMA!

Partizanovac

pre 18 godina

Sva prvenstva, kupove i turnire osvaja u senjiorskoj konkurenciji samo Partizan, i Dorcol nikad nie bio prvak u petnaestorki a ni osvajac kupa!
Dorcol je bio prvak u trinaestici, al tu ne igra Partizan, i ta trinastica nije velika u svetu i nie znacajna. Samo jedan ragbi i samo jedna unija, sve ostalo je uteha i samo jedan klub Partizan i jedan grad Beograd!
Trinaestica nije ni u Australiji i Novom Zelandu veca od petnaestke i mislim da je suvisno stim 13, 10, 7.
Zamisli da fudbal sokera pocne sa time sa 13, 15, 7, pa smesno!
OK, ragbi ten/10 je zakorenjen i jos samo postoji zvanicno u Svedskoj u Stokolmu i tamo redovno ide nas FRK Zarkovo da igra stokolm internacional super 10.
Pitam se zasto se ne zakoreni i trinaestica, a stim da petneska izmenja pravila i da postane dinamicnija.
Ova ragbi sevens mislim sedmica moze da postoji, jer je to korisno, npr junjiorske, kadetske i pionirske ekipe u nekim zemljama nemaju dosta zainteresovanih i tako moze da sedmica pomogne da ragbi ne izumre. Sedmica je korisna za veterane, dok isto tako je dobra da se neki ragbijasi sto nose povrede mogu rehabilitiratise a usput igrati sedmicu da ne izgube na tehnici, jer u sedmici nije zestoko i brzina je prvi oslonac. Sdruge strane sedmicu mogu da igraju skroz mrsavi ljudi, ako su brzonogi i tako.
I za kraj da kazem za one sve sto ne znaju da je ragbi nastao iz pocetka 18 veka i da su ragbijaski H-golovi stariji od fudbalski a ustvari sve je to fudbal, samo sto nasi ne znaju da se zove Fudbalski sokera klub ili fudbalski ragbi klub, ili americki fudbalski klub ili pak australiski fudbalski klub. I tako je to...
Za rivala pera deliju "u staroj velikoj Grckoj i Rimskom carstvu su igrate igre koje su slicile Ragbiju i Americkom fudbalu. Idi na stranicu Dorcola fudbalskog ragbi kluba pa vidi. I Boris i Dennis su upravu.
Zasto CZ i OFK ne smeju da pocnu da igraju Ragbi, nismo vas toliko prepali i izgleda da su se pokajali sto su uopste poceli igrati vaterpolo?
Nema razvoja Ragbija u Srbiji dok veciti rival Crvena Zvezda i OFK ne startuju sa Ragbi klubom!!! Pa da zajednickim stadionom i rivalstvom podignemo nas Ragbi gde mu je mesto a ne da kilavimo sa komsijama sa zapada!
Pozdrav svima RAGBIJASIMA SVETA, pozdrav deliama i svim srbima sto zele dobr ragbiju i POZDRAV B 92 ZA UZDIZANJE RAGBI SPORTA!
Samo srdacni pozvi od
Partizanovac Dragan

Hello

pre 18 godina

Zasto Srpski klubovi ne igraju inter ligu..
mislim Zagre, Nada, Celik, Dvaslovenska kluba +tri predstavnika iz Srbije je super!
14 je pravo, a i treba igrati Inter league/trinaestica sa set prestavnika.
Pozdrav

Dorcolci

pre 18 godina

E, moj prijatelju DORCOL je osvajac KUPA JUGOSLAVIJE u ragbiju 15 bio 2 puta i to 2001 i 2002 godine i 2001 je odrao taj isti Partizan 36:12, eto da malo naucis o ragbiju, a takodje Dorcol je osvojio te titule vec posle 3 godine postojanja i 2002 je Dorcol usao u istoriju YU ragbija od kada se igra ragbi 15 na prostorina EX - YU, jer je jedini klub koji je u jednom danu osvojio KUP JUGOSLAVIJE u seniorima, juniorima i kadetima, DORCOL 13 je drugi klub iz drugog sporta ragbija 13 i on je osvajac svih trofeja u ragbiju 13 od 2002 do danas.

Pinki

pre 18 godina

Na svetskom ranku nase drzave stoje ovako:
Predzadnja je BH 94 mesto, sramota pored nakog bivseg fantomnog celika
Slovenija 62 mesto
Srbija 57 mesto, sramota!
Hrvatska 36 mesto a 1999 umalo da nisu otisli na svetsko prvenstvo i bili su medju 20 najboljih!

E sad zamisli one drzave koje su na ovakvim placmanima u kosarci, vaterpolu i odbojci. Kakav popularitet je tih sportova u tim zemljama a te onda organizacija.
Sramota kad nismo medju bar 20 najboljih!!!
Toliko

Nikola

pre 18 godina

"zA DORCOLICI"
Moja supruga je iz Vranja i tako sam naucio i "srpski".
A sto ne upisete vase silne titule na vasem sajtu pod linkom trofeji i uspesi.
Prijatelju, ja nemislim lose Dorcolu, ali bas na ovom netu je pre stajalo, proljetos, da je partizan osvojio sve od 1992 godine kup i prvenstvo, e sad kome da verujem "tebi" ili "b92".
Prijatelju nadji ko je odgovoran na sajtu RFC Dorcol i nek ubelezi te lepe rezultate pod novim linkom "trofeji i uspesi kluba".
Igrali se prvenstvo SEVENS ili kupovi u senjiorskim i junjiorskim konkurencijama i ko osvaja ta prvenstva?
Divno je da dorcol ima najbolju site-stranicu u juznoj evropi, ja vam se divim. Jos samo da imete link "Trofeji i uspesi", bili bi blizu stranice najaceg kluba u evropi francuzskog kluba TULUZ, "bas za koi sam igrao ja"!
Pozdrav od Nikola iz Pariza

audi tt

pre 18 godina

B92 mogli bi stvarno da prenosite rugby nego sto popularizujete americki fudbal. Ima dosta ljudi koji bi to pratili pa makar to bili i neki vecernji termini. Kup 6 nacija , kup 3 nacije super 12 i ostala jaka prvenstva bi doprinela razvoju naseg rugby-a XV. Kad bi smo ulagali u rugby kolko ulazemo u fudbal pa mi bi smo bili medju prvih 5 reprezentacija na svetu sto govori da smo talentovani za ovaj sport. Poz svim ragbistima

pECI

pre 18 godina

Ako postane jak ragbi i postala bi nasa drzava bolja ekonomski! Zamisli koliko bi igraca prodali vani da postanu milioneri, a klubovi bi postali profesionalni i grtali bi sponzore sirom sveta i usput bi nase firme se reklamirale, pa svake pobede uzimaju lovu i slavu! Zapad bi nas gledao kao prijatelje a ne da nas gledaju kao ruske pijane neverne komunjare i svakog JUGOSA prozivaju lopovom, mafijom i ludakom!
Pozdrav

Smriko Anes

pre 16 godina

gdje ste sampioni srpski, ev jedan igrac ragbija iz bosne RK Čelik Zenica...ev vam jedna nasa stranica www.rugbylife.blogger.ba.....sve o nasem ragbiju

Predrag

pre 18 godina

Dorćol ovo, Dorćol ono, Dorćol bio, Dorćol će da bude..... Šta je ovo - sajt Dorćola?

P.S.
I koliki je rezultat bio na kraju, ili je jedino bitno da je oslabljeni Dorćol "hvala Bogu" pobedio Pančevce, koje u principu - ko šiša!?

Ovo mi ne liči na B92?

srd

pre 18 godina

nisam zivotno zainteresovan za ragbi ali mislim da bi bilo korisno da ste napisali koji je bio krajnji rezultat utakmice Dorcol- Dinamo Pa (posle vodjstva pancevaca od 3:0)...

Pera delija

pre 18 godina

Pre nego sto ponovo pocnu rasprave tipa "sta ce nam ovaj glupi americki sport ovde", molio bih B92 da kao jedan jaki sportski internet dnevnik objavi pravila ragbija i americkog fudbala kako bi smo se bolje upoznali sa ovim sportovima. Ja sam jedan od vecine nasih ljudi koji je rodjen i odrastao na fudbalu, i kome je jajolika lopta sama po sebi odbojna. Ako hocete da popularisete ovaj sport objavite pravila, koje lige postoje kod nas, gde smo trenutno u svetskim okvirima itd. Ne bi trebao biti veliki posao za vas, a verujem da bi dosta ljudi bilo zadovoljno. Hvala.

Marc kanada

pre 18 godina

Dali ima Crna Gora koji ragbi klub? Pre za vreme SFRJ nisu imali!
Partizan je jedan od najacih ragbi klubova na balkanu al dal postoji Ragby Club Crvena Zvezda?
Pozdrav od Ragbijasa iz kanade!!!

miki

pre 18 godina

Bravo za ideju, nastavite na popularizaciji ovog sporta. Broj komentara pokazuje da nismo potpuno indiferentni. Voleo bih da ovaj sport istinski zazivi, pa da jednog dana navijamo i za nasu reprezentaciju na turniru Six Nations (nezvanicno Evropsko prvenstvo).

posmatrac

pre 18 godina

Morao sam da se javim jer vidim da ima dosta onih koje ovaj sport zanima.Nazalost cinjenica je da ovaj sport i pored 50godina postojanja u zemlji nema nikakvu medijsku podrsku a trebalo bi da ima,jer verovali ili ne mi smo trenutno u trecem krugu Evropskih kvalifikacija sa ekipama Hrvatske,Belgije,Nemacke i Malte.Sanse da prodjemo dalje su male jer iz grupe prolazi samo prvi koji ide u repesaz sa pobednikom druge grupe ali ovo je vec odlican uspeh jer nas vec svrstava medju dvadeset najboljih u Evropi.Takodje ucestvujemo i na Evropskom sampionatu U20 B grupe.Samo da vas obavestim da je rugby svetsko prvenstvo trece dogadjaj po gledanosti u svetu odmah iza fudbala i olimpiskih igara.

Peter Tosh

pre 18 godina

Ragbi se kod nas igrao i pre prvog svetskog rata i to u Sapcu . Nakon WW II dve francuske ekipe su odigrale nekoliko revijalnih utakmica po tadasnjoj SFRJ i od tada ( 50-te ) nastaju redom : Nada ( Split ) Celik ( gde drugo nego Zenica ) Partizan , Dinamo ( Pancevo ) , Borac ( Starcevo ) . . . Izostavio sam jos mnogo klubova ali pisem ovo da bih vam objasnio da ragbi ima jako dugacku tradiciju kod nas i da nije nikako " americki sport " neke novije generacije . Cak sta vise , od Ragby League-a ( verzija ragbija sa 13-igraca ) je nastao Americki fudbal koji je kod nas KRAJNJE NEZASLUZENO dobio ime Ragbi . Postoje Ragbi 15 ( inace sport o kome je i ova vest ) Ragbi 13 i Ragbi 7 . Jasno je , valjda , da su brojevi pored nista drugo do broja igraca u ekipi . Sto se tice naseg plasmana u 15-tici u Evropi nalazimo se od C-D grupe gde cesto ispadamo pa opet napredujemo i tako vec duzi vremenski period . Nista gori , cak se moze reci i bolji od hokejasa , ali ipak nikad dovoljno medijski ispracen i popularisan . Jako brz napredak belezimo u Ragby League-u ( Ragbi 13 ) , za sta je najzasluzniji Dorcol koji je i napravio prvu ekipu 13-tice kod nas . Kako se i u Evropi ova verzija slabije igra , tako smo ove godine imali sansu da u grupi sa Gruzijom i Holandijom izborimo plasman na Evropsko sa takvim divovima kao sto su Francuska , Engleska , Skotska . . . Porazeni smo u oba meca ( od Holandeza kuci i od Gruzije u Tbilisiju ) ali kako prosek godina nasih repr. ne prelazi 21 god. samo treba raditi sa njima . Eto , smorio sam , ali ukoliko i jedan od vas ovo procita smatram da sam nesto postigao . Hvala !

Coja

pre 18 godina

Sto se tice pitanja od kada se igra ragbi na ovim prostorima, odgovor je od 1954. godine, prvo se igrao ragbi 13 (rugby league)do 1964. (sto je nastavljeno od 2002 - Serbian Rugby League), a potom se preslo na ragbi 15 (rugby union).

sone@dorcolrugby.co.yu

pre 18 godina

Veoma mi je drago da je ova vest pokrenula bujicu komentara i da se ljudi interesju za ragbi. Ali nije mi jasno zasto pojedinci tolko zavide ragbi klubu Dorcol. A sa druge strane krajnji rezultat se vidi u vesti 39:11, izgleda da pojedinci citaju izmedju redova ili samo ono sto im se svidja, pa dobijaju krivu sliku o vesti.

Boris Savic Arizona

pre 18 godina

Za peru deliju!
Ja mislim da si ti zalutao malo i kako se nestidis napisati takvu izjavu.
prvo ragby je zvanicno engleski vojni sport sa oficialnim pravilima, a igrao se jos za vreme starih rimljana ito sa drvenom loptom i tu su se prepoznavali koji je vojnik junak/ LJUDI SU GINULI NA IGRALISTU I POSTAJALI INVALIDI, a pre njih se igrao u arapskim zemljama isto kod vojske kad osecu glavu zarobljenigu i snjom se igralo nesto sto je slicilo ragbiju.
Ragby je veliki sport i kad bude neka repka prvak sveta osvoji se oko 10 miliona dolara i to je vise i od SP u rukometu, kosarci, vaterpolu i valejbolu zajedno.
trece je da ragbijaska liga u zapadnoj evropi je velika i da se gledaju cak seoske lige sa po desetak hiljada a evropski kup1 i Kup2 igra se i pred punim stadionima oko 100 hiljada gledalaca dok u juznoj africi, australiji i novom zelandu je bas ragby najveci sport i treninzi se gledaju sa nekoliko hiljada i to placenje ulaznica. U australiji kad igraju osnovne skole ragbi sampionat dodje oko najmanje 10hiljada ljudi.
iZ ragbija je poniko Australiski fudbal i igra se ozbiljno samo u Australiji i jos od 1870 godine i taj sport je cak veci i populaeniji od ragbija ali ne i internacionalan, BEZ PRAVILA IDVLJI SPORT, JEDNI SKACU NA DRUGE I PRESKACU, TUCA, FANTASTICNO VIDETI, A GOLOVI PADAJU PA PONEKAD I HILJADARKA-GOLOVA ZA JEDAN MAC!
iz ragbija je iznikao go-way sa pravilima francuza i skota, zelim reci postoji francuski i skotski fudbal iznikli iz australiskog fudbala, AL MALO NJEZNIJI.
Iz ragbija je iznikao Americki fudbal i ameri uvek zele nesto posebno, snazno i najlepse na svetu da gaje sa velikom tehnikom, silom i brzino sto i jeste i sama uniforma govori kako je taj sport najjjaci i najbolji na svetu. Americko finale u americkom fudbalu je TOLIKO VELIKO DA JE GLEDANIJE OD CELE OLIMPIJADE ZAJEDNO SA SVETSKIM FUDBALSKI PRVENSTVOM!!! CEO SVET SE DIVI AMERICKOM FUDBALU I KO POBEDI NFL I TAJ JE PRVAK SVETA I NAJPOPULARNIJI! TO SAM OSVAJAO!

Delijo tvoj fudbal/nogomet je isto engleski sport kao i kosarka i vaterpolo i hokej na ledu i hokej u drugim formama!
odbojka je italijanska al se igrala pre kod arapa po drugim pravilima, a bas i odbojka se obradila kao zvanican sport bas u engleskoj a posle u americi!
Kosarka je americka, dok rukomet je Danski!
cuti bre i nelupaj, ko nam je kriv kad ne postoji ragbi klub CZ, a partizan dominantan!
Ako zelis pravila o ragbiju idi na rvatski ragbi sajtove npr nada split, makarska i rvati imaju sve cak i pticje mleko!

SPORT???

pre 18 godina

MISLIM DA 3K GUBI NA GLEDANOSTI KAD PUŠTA RAGBI, MNOGO SMO MI DALEKO DA PRATIMO TO KAO FUDBAL.NERAZUMEM KAKO JE MOGUĆE DA JE VEĆA GLEDANOST OD BILO KOG SPORTA NA SVETU???
INAČE AMERI MRZE KAD IM NEKO KAŽE ZA TAJ "SPORT" DA JE RAGBI ONI GA NAZIVAJU FUDBALOM.......

maksa

pre 18 godina

@SPORT??? covece, nemas pojma o sportu. Kao sto je lepo gore neko objasnio Americki fudbal je iznikao iz ragbija, ali nema mnogo veze sa njim danas. Treci kanal nas zaista smara sa tim dosadnim i glupim sportom, i zato bih voleo da B92 pocne da propagira ragbi, koji je predivan i izuzetno zanimljiv sport, npr. da daju snimke ili ako je moguce prenose utakmica velikih sest nacija, kao i Novog Zelanda, Juzne Afrike, Australije, kako bi sira publika, uz strucan komentar, upoznala sve lepote ovog sporta

Pera delija

pre 18 godina

Za Borisa Savica iz Arizone: Ne, nisam zalutao, nego ti ne kapiras sarkazam. Ne napadaj i ne vredjaj druge posebno kad ne znas o cemu pricas jer si poluobavesten. Ragbi sam i sam igrao pre jedno 10-ak godina u RK Zarkovo i znam kako se igra. To sam nazvao "americkim" sportom jer kod nas vlada uvrezeno misljenje da svaka jajolika lopta potice sa kontinenta gde se i ti i ja nalazimo. Inace o istoriji ragbija ne moras pricati nista jer vidim da ne znas pravu istoriju. Ragbi je nastao zvanicno od fudbala ili kako se cesce ovde zove sokera. Prvi put je lopta nosena rukom 1823. na utakmici engleskih koledza jer je jednom momku dosadilo kako ne moze doci do lopte i pokupio je rukama pretrcavsi ceo teren. To se nekima dopalo pa je osnovana Rugby Footbal Union 1871, 8 godina posle London Football Association (ragbi je mladji od fudbala). Americki fudbal je prvi put igran pod ovim pravilima 1874. izmedju univerziteta Harvard i mog McGill-a. Inace ta igra koju ti pominjes kod starih rimljana je imala toliko zajednickog sa ragbijem kao i sa fudbalom, americkim fudbalom, kanadskim fudbalom, aussie rules-om, galskim fudbalom, ili touch fudbalom. Zaboravih da kazem da mi je razvoj fudbala kroz istoriju bio jedan od tema za seminarski na faxu.

Ragbi Liga

pre 18 godina

Ragbi 13 Federacija Srbije je napravila dogovor sa Evropskom Ragbi 13 Federacijom Srbije, oko prenosa Engleskog i Australiskog prvenstca, a takodje i oko prenosa utakmica top svetski reprezentacija - radi popularizacije ragbija 13 kod nas. Inace ragbi 13 (rugby league) je daleko brza, dinamicnija igra nego ragbi 15 (rugby union). Ragbi 13 je nastao 1895 od ragbija 15 i jedan je od najpopularnijih sportova u Australiji, UK, Novom Zelandu i Francuskoj. Mislim da ukoliko pocnu prenosi utakmica u nasoj zemlji da ce ljudi vrlo brzo razumeti pravila (nema ih mnogo) i zavoleti ovaj sport.

Peter Tosh

pre 18 godina

Uopste nema potrebe za prozivanjem Pere Delije jer je decko samo pitao za stanje u tom sportu i za pravila . A ono za repriziranje utakmica . . . da li bi postojala bilo kakva mogucnost da B92 makar i u "gluvo doba noci" pusta snimke nekih skorijih utakmica ( nebitno da li je u pitanju Tri nations , Six nations , ili neko od jakih prvenstava ) jer nam ne bi bio nikakav problem da snimamo a verujte da bi za sve mladice koji se bave ragbijem kod nas to bilo vrlo znacajno . Uciti od najboljih !

John Ragbyjas

pre 18 godina

ZA Pera delia!
Boris je u pravu, fudbal je nastao od ragbija, al prvi put se je igrao fudbal u arapskim zemljama, prvo je glavuca zarobljenika nosena i bacana napred da se udje u polje protivnicke zastave i nazivalo se pobeda! A posle se je pocela sutati nogama na prvu, a na kraju su napravljeni golovi i igralo se 5 golova promena a deset golova pobeda, isto ko u banatskim selima kad igraju se seljaci! A u istim vremenima, se igralo stokacama u obliku hokeja i skonjima u obliku konji-polo!
Iz ragbija je iznikao fudbal i fudbal igraju zene a ragbi su igrali pravi muskarci!
Fudbal je dobio prednost na osnovu da ga igra celi svet, a ragbi je igrao samo zapad i zapadnjacke kolonije, inace je ragbi najjstariji na svetu zajedno sa hokejom na travi!
Ragbi je bio olimpiski sport pre nogometa i zvanicno se igrao na vojnim takmicenjima od 1487 godine, a fudbalska liga je startara 1876 ili nesto tako i to startala od radnika i to je radnicki sport!
fudbal po pravilu igra beda i tucmalji, a ragbi vojska, bogatasi, dok kod nas igraju ragbi debeljke i propalice. To je tako pa ti kontaj!
za vreme rimljana se igrala igra slicnom prema ragbiju sa drvenom loptom i ko je bio budala da suta du loptu nogama. ta drvena lopta se je bacala, nosila i postizali se ludacki pogodci proslavljeni u ludili i bas zbog toga americki emigranti za vreme divljeg zapada je igrala americki fudbal na osnovu starih rimljana. svaka regija je imala svoja pravila jos kad tvoj nogomet nije ni postojao kao takmicenje.
Posle jacanjem americke ne zavisnosti pocinje americki fudbal da se centralizira i postaje najbolji sport na svetu!
A to sto si ti citao nema obzira sa ragbijem, to je sport sa nogometnom loptom a ne sa jajolikom, i zbog toga je taj decko potvrdio da se ragbijaski sportovi mogu igrati i sa nogometnom loptom i taj novi skotski fudbal i nema neko zvanicno ime, neki ga vabe goal-away, a ima masu naziva i igra se samo u skotskoj dok se ne igra vise nigdje, mozda u nekom delu australije.
Ragby je muski sport a nogomet za zene, ali americki fudbal je najbolji, al na kraju mi je zao Borise "Australiski fudbal je bolji i skroz divlji"!
ako znas bre engleski pa da ti ojasnim, inace je tesko objasniti na nekom jeziku koi ne razumem u podpunosti!

Dennis cro

pre 18 godina

A ko je lud reci "ja sam kurva"?
svako navodi vodu na svoje njive!
Igre u obliku ragbija su starije od igara koje su igrane nogama, a u stvari su sve "fudbal"!
Engleska Vojska je stvara prve lige i kupove na svitu i postale su bas ragbijaske "kao prve lige!"
Americki fudbal/ragbi/XXXX je stariji od nogometa, jer se igrao za vrime jos od starih rimljana "sa drvenom loptom, i tko je bio lud sutati to nogama", a prije njih se igrao kod arapa, a jos prije arapa se igralo u persiji kod iranaca, prvo su iranski/tadasnji-persici vojska igrala sa jajolikim kamenjem i tu su se prepoznavali junaci i taj sport je bio u obliku danasnjeg ragbija, a pitaj boga kako se je zvao tad na njihovom jeziku.
Posle su persiski ratni zlocinci poceli igrati sa zarobljeniskim glavama "prvo u obliku ragbija, a kasnije im je jedna baba rekla kako vam se ne gadi nositi tu gadljivu glavucu, sutaj te je nogama i OD TOG DANA SE IGRAO NOGOMET A POSLE I HOKEJ NA TRAVI SGLAVAMA ZAROBLJENIKA"!!!

Martin USA-HRVAT bOROVA GLAVA!!!

pre 18 godina

Prva ragbi liga je bila 1830 "prvenstvo Londona" i osvojeni pehar sam gledao live, a prvo nogometna prvenstvo i to u kup-sistemu je od 1872 al su imali nesluzbeno/nezvanicno jos od 1863 ako ne lazu! A mi imamo RAGBIJASI imamo ne zvanicne kupove jos od 1786 u skotskoj, a ti delia pricas o 1874 godini, naivan si, prvo moras da naucis o igrama sto se zovu "SHINTY i GAELIC il GOAL-WAY koje su nastale 1874 godine!
Australiski fudbal je nastao iz ragbija 1860 a kako da ragbi bude mladji?
svi su u pravo samo ti mlatis!


Results Athletes

Rugby is a proud team sport, its roots going back well over 175 years. It is now a truly global game and is played by over 3 million people throughout the world on all continents.

The object of the game is that two teams of fifteen players each, according to the Laws and a sporting spirit, should, by carrying, passing, kicking and grounding the ball, score as many points as possible. The team scoring the greater number of points to be the winner of the match. In addition to the fifteen a side format which, at the top level, involves fifteen players on the field of play (8 forwards and 7 backs) and 7 replacements, there is the seven-a-side game comprising 7 players on the field (3 forwards and 4 backs) and 3 replacements. It is the seven a side format, the rugby 7s, that features in The World Games.

The game is generally played on a grass surface measuring no more than 100 metres by 70 meters. Rugby is an outdoor sport although some matches have been played in large roofed arenas and on a variety of surfaces and in all conditions. The matches for rugby 7s go over two halves, each 7 minutes long, and the final over 10 minutes each half. A match is controlled by a single referee aided by three touch judges and, for major matches, by additional electronic means of review where there is doubt as to whether a try has been scored.

The principal competition is the Rugby World Cup which is held every four years. Since the inaugural tournament held in New Zealand and Australia in 1987, there have been three World Cups, the most recent hosted by Wales in 1999, generating over £100 million pounds Sterling in revenue and reaching a global television audience of 3.1 billion. In the past 15 years when there were 20 Unions in membership of the sport's governing body, the International Rugby Board (IRB), the number has risen to 94 Unions. The IRB is constantly working to introduce the game to more countries and to improve playing standards through enhanced regional competitions and coaching.

Goran Savic------Arizona

pre 18 godina

Glupost, sta ima veze ko je stariji, "jaje ili koka"!
Bolje prenositi svetsko klubsko prvenstvo world-ragby-super 16 ili evropsku ligu sampiona u ragbiju, nego tu glumacku italijansku serija A!
samo ragby league lici vise na americki fudbal nego na ragby!
rugby sport je star 10000 godina i igrao se je prvo u Egyptu a posle u persiji a slede ostali arapi, a posle preuzeli rimljani!

Sergej

pre 18 godina

Ragby je bolji nego fudbal, zamisli da u Srbiji potoji 200 klubova, pa za 10 godina bi bili prvaci sveta!
Bas mi je zao zasto se ne osnuje ragby klub Crvena Zvezda i OFK Beograd, pa nek se krpe sa Partizanom!

OK

pre 18 godina

Kad bi srbija osnovala tristotinjak klubova i trecinu ulozila u prvu seriju. bilo bi najgledaniji sport a sdruge strane bi nasi postali svetska klasa!
da igramo dobar ragby sa vrhunskim kvalitetima, pa preko ragbija bi postali veliki prijatelji sa : novim zelandom, australijom, engleskom.....
daj malo prenosa i klubova, pa ce ragbi da plane kao kosarka krajem pedesetih!

miso

pre 18 godina

Ja zelim da igram ragbi, a gde kad u nisu nema ragbi klubova!
niko nit zna pravila, a trenera nema!
ocemo bre ragbijaske prenose a ne prodane i glumacke italianske nogometne tekme ili kojekakve kosarkaske utakmice domzale, sirki,split, pa bre razbicu tv!

recimo ovako

pre 18 godina

Ako bi imali jaku ragbijasku ligu od 12 klubova i uspeli da igramo profesionalne evropske klubske kupove. Mogli bi za peset godina biti madju 6 najboljih u evropi i stim bi automatski isli na svetsko prvenstvo!
a pored toga imali bi mesta za sve zainteresovatne momke, mogu se oformiti i druge sekcije!
Ragbi union (15) kao profesionalan sport, a posle Ragbi league(13), pa ragbi tens (10), pa rabi sevens (7)sto bi imali mesta i sa onim zainteresovanim manjim i mrsavim ljudima! imali bi sansu da postanemo velesila i da preko ragbija dobojemo ugled i nove prijatelje!
Srbija nie mala, pa sve forme ragbija mogu da se igraju, jedni gradovi mogu da ulazu u profesionalnu ligu ragbi union, a drugi malo sa slabijom lovom da ulazu u ragbi7, a sela u ragby10 a i ima takmicenje sto se zove tacning!
treba ulagati i u zenski ragbi!

Pogresna informacija!

pre 18 godina

greska!!!pogresno ste svatili
Pravila Ragbija


Ragbi je nastao u 19-tom veku, kada je Vilijam Veb Elis, učenik engleske škole Ragbi (po kojoj je ova igra i dobila ime), za vreme fudbalske utakmice uzeo loptu u ruke i počeo da trči sa njom.

Moderan ragbi je zasnovan na pravilima koja se običnom posmatraču mogu učiniti komplikovana. Najjednostavnije rečeno ragbi je igra trčanja, dodavanja, obaranja, šutanja i korišcenja lopte ovalnog oblika za postizanje poena.

Svaka ekipa na terenu sastoji se od petnaest (ili 13) igrača, i to osam (ili 6) napadača (igrači skrama), i sedam pozadinskih igrača (linija). Glavna uloga napadaca jeste borba za loptu koju potom dobijaju igrači linije, čiji je zadatak što brži prenos lopte prema protivničkom prostoru pogotka.



Četiri osnovna pravila su:

Poen se postiže tako što se lopta spusti u prostor iza protivničke linije gola (tzv. esej prostor)
Lopta ne može da se dodaje prema napred (prema protivničkom golu)
Van igre je svaki igrač koji stoji ispred svog suigrača koji nosi loptu, i svaki igrač koji je na zemlji
Svako obaranje mora se izvesti rukama, i to obuhvatanjem. Sve ostalo (saplitanje nogama, udaranje...) predstavlja prekršaj

Oprema za ragbi je izgledom ista kao i ona za fudbal (soccer) i ne treba je mešati sa onom za americki fudbal (NFL).

Glavna svrha igranja ragbija jeste uživanje u igri. Zabava mora biti glavni faktor, bez obzira na nivo takmičenja.

Ragbi je takmičarska, kontakt igra ali igrači i treneri nikada ne smeju zaboraviti da je to igra koja zahteva saradnju. Petnaest (ili 13) igrača radi zajedno da bi stigni do pobede postižući više poena nego protivnik.

Marko

pre 18 godina

A sto ce nam CZ i OFK u ragbiju pa da pokvare i ono sto imamo, sto rece onaj dole! i Partizana treba razformirati ako hocemo dobro za taj sport, i u ragbiju grobari kupuju utakmice i silom pokupe sve najbolje ragbijase srbije...
ako hocemo da razviemo ovaj sport moramo prvo ojacati ga i medija i kupiti prenose iz australije i n zelenda, jer se tamo igra najbolji ragbi.
Ragbi bi sigurno bio jak kad bi imali treci dio love sto imaju fudbaleri.
u fudbalu nikad biti necemo ni u 1/2, a u ragbiju bi bili prvaci sveta za desetak/dvaedesetag godina. nasi momci su nadareni za taj sport!

!!!

pre 18 godina

Samo mogu vam reci da je Ragbi klub Partizan sigurno jak. U kupu evropskih amaterskih sampiona je partizan ove godine osvojio drugo mesto juzne konferancije "vice prvak balkana"! a prvi je bila nada split i to nas nada dobila u splitu uz pomoc sudija! Nada se je plasira na final4 u KESu, sledece godine konferencija se igra u beogradu i eto sanse da osvojimo treci po vrednosti kup evrope!

milijana

pre 18 godina

Posto se svadjate i pametujete,moderni ragbi potice iz Engleske sa koledza Ragbi (Rugby) gde je Vilijem Veb Elis (William Web Ellis) 1823. godine igrajuci fudbal zgrabio loptu rukama i poneo je trceci ka protivnickom golu. Ovu novu igru prihvatile su i druge skole po Engleskoj te je 1871. godine osnovan Engleski ragbi savez koji je uveo i standardizovao prva pravila.
Sve ostale informacije su patriotske sto svako najazuje vodu na svoju njivu!
sve to sto su igrali stari arapi, persijci i rimljani je rekla kazala i ko se toga seca?
Kod nas se ragbi pojavio posle I svetskog rata. U programu Olimpijskih igara bio je 1900, 1908, 1920. i 1924. godine. Najvecu popularnost ragbi je postigao u Engleskoj, Australiji, Novom Zelandu, Juznoj Africi, Francuskoj i Rumuniji tako da su sve ove zemlje ostvarivale najvece rezultate na takmicenjima. Do 1987. godine odrzavala su se takmicenja za Veb Elis kup (po imenu rodonacelnika ovog sporta), a od te godine naziv je promenjen u Svetski ragbi kup.

Robijas!!!!

pre 18 godina

Znacajne rezultate ostvarili su i ragbisti "Celika", koji su bili 12 puta prvaci bivse Jugoslavije, 10 puta su osvojili kup, a "Celik" je i 16 puta prvak BiH i 16 puta osvajac BH kupa. Od 1992.godine, zvanicnog priznanja BiH u UN-u.

Ragbi klubovi u zenici:

Ragbi klub “ČELIK” Emir Salčinović

Ragbi klub “RUDAR” Senad Bajramović Enes Begičević

Ragbi klub “ZENICA 72

Bombica

pre 18 godina

Idemo Dorcol!, Momci svaka cast tebi Cojo pogotovo (bar kontam da si ti progurao da ima rugby-ja na b92), zelim da ova godina bude vasa da uzmete titulu i da se stvari u ragbiju promene, e :) a i da Vojvodina konacno pocne da igra ragbi. Svaka cast pobedniku, mi smo igrali ko poslednje vuce. Gospodo ovo je nova era ragbija u srbiji, nemoj mo je prokockati kao sto su to neki uradili pa je ragbi na nivou na kojem je bio 70-tih. I pohvale za B92, jos
da sredite da prenosite neku ragbi ligu :)

Za one koji ne znaju

pre 18 godina

Ragby13"ragbi liga" je profesionala, ragbi15 je amaterski"ragbi unija",
Ragbi10 igrase samo josu svetskoj!
ragbi7, je kao mali fudbal kod nas, al ovdje se zahteva vise kondicije, nego snage dok razlika izmedju malog i velkog fudbala je obrnuta!
postoji ragbi na pesku!
Ragbi i fudbal sokera je fudbal isto tako sve je to fudbal!
sokera je starija od ragbija sedam godina, al ragby ima ugradjena pravila jos koja su postojala iz davne rimljkanske carevine i prije!

Kad bi Partizan

pre 18 godina

Kad bi Partizan igrao Heinken cup "evropska liga sampiona, igra se u 6 grupa po cetiri tima aposle doigravanje":
Klubski pobednici verope:
With the English clubs returning in 1999, the tournament really took off. The pool stages were spread over three months to allow the competition to develop alongside the nations’ own domestic interests, and the knockout stages were scheduled to take the tournament into the early spring. Interest in the prime club competition in Europe was thus sustained throughout the season, a stark contrast to the almost indecent haste with which the competition was completed in the past.

Since then the tournament has gone from strenght to strength with Leicester Tigers most notably becoming the first side to notch back-to-back triupmhs in 2001 and 2002. Toulouse's victory over French rivals Perpignan in last year's finale mean that they joined the Tigers as the only double winners of the title.

PAST EUROPEAN CUP FINALS
2004 Toulouse 20 London Wasps 27 (Twickenham)
2003 Perpignan 17 Toulouse 22 (Lansdowne Road)
2002 Leicester 15 Munster 9 (Millennium Stadium)
2001 Leicester 34 Stade Francais 30 (Parc de Princes)
2000 Northampton 9, Munster 8 (Twickenham)
1999 Ulster 21, Colomiers 6 (Dublin)
1998 Bath 19, Brive 18 (Bordeaux)
1997 Brive 28, Leicester 9 (Cardiff)
1996 Toulouse 21, Cardiff 18 (Cardiff)

Evropsko finale!

pre 18 godina

Finale ce se igrati "Toulouse-Stade Francais"
Bilo bi dobro kad bi dva srpska kluba bila ovde i dobili bi garant sponzore za celu ligu, jer nijedan istocno-evropski klub ne postoi u ovom takmicenju.
Heineken Cup Tables

For Heineken Cup fixtures click here
For European Challenge Cup 1st round Fixtures click here
For the Challenge Cup knockout grid click here


Tables as of: 16/01/2005
P W D L F A Pts Diff

Pool 1
Biarritz 6 5 0 1 163 92 22 71
Leicester 6 4 0 2 196 118 19 78
Wasps 6 3 0 3 174 138 16 36
Calvisano 6 0 0 6 79 264 0 -185



Pool 2
Leinster 6 6 0 0 257 100 26 157
Bath 6 3 0 3 149 122 15 27
Treviso 6 3 0 3 136 181 14 -45
Bourgoin 6 0 0 6 98 237 2 -139



Pool 3
Toulouse 6 5 0 1 181 104 24 77
Northampton 6 5 0 1 128 101 21 27
Llanelli Scarlets 6 2 0 4 132 157 13 -25
Glasgow 6 0 0 6 107 186 2 -79



Pool 4
Munster 6 5 0 1 121 74 22 47
Castres 6 3 1 2 157 121 16 36
Neath-Sw´sea Ospreys 6 3 0 3 135 115 14 20
Harlequins 6 0 1 5 81 184 3 -103



Pool 5
Newcastle 6 5 0 1 113 104 21 9
Perpignan 6 3 0 3 133 107 15 26
Newport-Gwent D´gons 6 3 0 3 124 99 15 25
Edinburgh 6 1 0 5 92 152 7 -60



Pool 6
Stade Francais 6 5 0 1 179 90 23 89
Gloucester 6 3 0 3 144 128 14 16
Ulster 6 3 0 3 88 139 13 -51
Cardiff Blues 6 1 0 5 98 152 7 -54

Bogi-bogi

pre 18 godina

World super 12, igraju novizelanad, austarlije, fidjija i juzne afrike klubovi. Ima turnir koji se igra izmedju prvaka evrope i super 12 kao svetski super sampion.
pobednici
2003 The Blues
2002 Canterbury
2001 Brumbies
2000 Canterbury
1999 Canterbury
1998 Canterbury
1997 Auckland
1996 Auckland (First Super 12)
1995 Queensland (Last Super 10)
1994 Queensland
1993 Transvaal (First Super 10)
1992 Queensland (First Super 6)
1991 No competition
1990 Auckland
1989 Auckland
1987 Canterbury
1986 Canterbury

Max

pre 18 godina

Table 2005
here is serbian people, also
Team P W D L F A BP Pts
Brumbies 11 8 0 3 408 269 8 40
Crusaders 11 7 0 4 345 303 6 34
Stormers 11 7 0 4 286 260 5 33
Chiefs 11 7 0 4 274 251 5 33
Blues 11 6 1 4 337 309 6 32
Bulls 11 5 1 5 302 320 6 28
Sharks 11 5 0 6 267 305 8 28
Waratahs 11 5 0 6 342 274 7 27
Highlanders 11 5 1 5 299 347 8 26
Reds 11 5 0 6 217 246 5 25
Hurricanes 11 4 1 6 275 303 5 23
The Cats 11 1 0 10 294 459 7 11

European Shield News

pre 18 godina

European Shield "cup 2"
I think, here can be Partizan
AA Coimbra
Auch
Bayonne
Bera Bera R.C.

Bucuresti
Catania
G.r.A.N Rugby Parma
L'Aquila

Leeds Tykes
Leonessa
Lisboa Rugby Club
Petrarca Padova

Rugby Rovigo
UCM Madrid
VRAC
Worcester Warriors

European Challenge Cup

pre 18 godina

Klubski evropski kup 3
European Challenge Cup


Narbonne v Bristol, 15:00
Northampton v Viadana, 15:00


Overmach Parma v Agen, 15:00
Section Paloise v London Irish, 15:00


Bayonne v Gloucester, 15:00
Bucuresti v Toulon, 15:00


L'Aquila v Borders, 15:00
Newcastle v Brive, 15:00


Connacht v Catania, 15:00
Worcester v Montpellier, 15:00

Ronny

pre 18 godina

Hello guys

English Guinness Premiership
Team P W D L F A B P
Bristol 2 2 0 0 35 30 0 8
Leicester 2 1 1 0 61 29 1 7
Wasps 2 1 1 0 52 40 0 6
London Irish 2 1 0 1 42 31 2 6
Worcester 2 1 1 0 35 30 0 6
Gloucester 2 1 1 0 36 33 0 6
Saracens 2 1 0 1 45 39 1 5
Sale 2 1 0 1 44 46 1 5
Northampton 2 1 0 1 17 41 0 4
Newcastle 2 0 0 2 39 42 2 2
Bath 2 0 0 2 25 36 1 1
Leeds 2 0 0 2 27 61 0 0

I love rugby & you Serbians

pre 18 godina

i`m playing rugby
National League One
Team P W D L F A B P
Nottingham 2 2 0 0 70 40 2 10
Harlequins 2 2 0 0 53 24 1 9
Cornish Pirates 2 2 0 0 66 45 1 9
Bedford 2 1 1 0 63 33 1 7
Plymouth Albion 2 1 0 1 48 37 1 5
Newbury 2 1 0 1 56 50 1 5
Earth Titans 2 1 0 1 50 54 1 5
Exeter 2 1 0 1 34 45 0 4
Pertemps Bees 2 1 0 1 33 48 0 4
Sedgley Park 2 1 0 1 39 55 0 4
Otley 2 0 1 1 31 34 1 3
Coventry 2 0 0 2 39 49 1 1
London Welsh 2 0 0 2 34 52 1 1
Doncaster 2 0 0 2 37 87 0 0

hello 1 rugby league

pre 18 godina

Rugby League - A Beginners Guide to the Game
Thu May 02, 6:35am (NSW)
Written by: John Denton
Source: Featherstone Rovers

Rugby league is a relatively simple game. Combining the strategy of Grandmaster chess, the high-speed decision making of formula 1 and the physical challenge of bear wrestling! Yes, this is truly a game for the strong, courageous, and intelligent. As a fan you may sit back and appreciate fully the spectacle that takes place in front of you. To assist your enjoyment it is helpful if you can understand what is happening on the pitch. Now in Featherstone it is not difficult to gain a little of this knowledge. Simply walk into any pub, stand at the bar and state to the bar staff that you have been living in a cupboard for the major part of your life and now want to understand the finer points of the best game on Gods earth. Immediately you will be surrounded by up to a dozen well meaning individuals who will baffle you with science as they move ashtrays, pint pots, crisp packets across the bar top saying, "imagine this is the centre", "acting half back passes to prop with second row running blind" or "this packet of Cheese and Onion would be obviously offside." Clearly gibberish, but sink enough beer as you listen and some of it may make sense. An alternative path, for the more studious or fainthearted, would be to read the following notes on our great sport.

At "kick off” two teams, 13 players on each, take to the field. Each team may also have 4 substitutes/replacements available to bring on at any appropriate moment in the game. Commonly this is when a teammate is injured or in need of a rest. Each teams starting "13" is made up of 7 "backs" (numbers 1 to 7) and 6 "forwards" (numbers 8 to 13). The backs are generally regarded as the attacking players and usually have more pace than the bigger more powerful forwards who are usually the "yard" makers. It is also usual for the two sets of players to bicker. A Back views forwards as someone big and ugly who enjoys running head first into immovable objects. Forwards see backs on the other hand as posing tarts that drop the ball whenever the forwards have done the hard graft of setting up a good field position.

The object of the game is fairly straightforward. Each team attempts to score more points than the other team. There are 80 minutes in which to do this. Either team can score points through scoring a "try" or kicking a "goal".

When a team has the ball they are given six tackles or chances to score. If after six tackles they have not managed this, then the ball is given to the other team who then also have the chance to score with six tackles. If a team has not scored by the fifth/last tackle then the "acting half-back" will generally pass the ball to the teams "kicker" who will punt the ball downfield in order to gain "territorial advantage" The only disadvantage to this tactic is that if the ball goes out of play on the "full", that is before bouncing, the opposition gain possession of the ball from where the kick was originally made.

hello 2 rugby league

pre 18 godina

This is Rugby League in a nutshell. Easy. Ah but there are a million and one different tactics that may be employed to complicate matters and make the game into the compelling contest it is. To explain further here are some of the main terms you will hear during a match.

A try: A try is worth four points and is scored when a player touches the ball down over the try line of the opposition. A conversion attempt follows, worth a further two points if successful. This is achieved by kicking the ball over the cross bar and between the goal posts. The ball is kicked from a position directly behind, but as far back from as the kicker wishes, the spot where the ball was touched down. Whilst the kick is being taken the opposition must stand in a bunch under their own posts. There they will be tormented by fans for conceding a try and will attempt to put off the kicker by lavishly scratching various parts of their anatomy.

Forward Pass/knock on: Unlike rugby union the ball can only be passed in a backward motion between players. Therefore, if the ball is passed in a forward motion towards the opponents goal-line or knocked forward by the attacking team when attempting to catch it, then play will stop and will be re-started with a scrum awarded to the opposing team. (There are certain exceptions to this rule, for further details see the section on referees.)

Scrum: The two sets of "Forwards" (six from each team) lock together and the ball is put into the middle by the "Scrum-half" of the team that have been awarded the scrum (called the feed). In modern day rugby, the team feeding the scrum will nearly always win possession from the scrum. This used to be a fierce contest of skill between forwards but is now a chance for a breather and, particularly on cold days, a warm up without anybody criticising you for hugging your mates.

Play the ball: After a tackle is made, the tackled player restarts the action and the next "tackle" by standing upright and rolling the ball through his legs to a team-mate stood directly behind him. The tackled player must use their foot to guide the ball along the ground. The opposing team must stand at least 10 metres in front of the player when this is taking place.

Offside: There are several different types but the most common is when at least one member of the opposing defending team encroaches within the ten metres at the play the ball - a penalty will result. This offence usually leads to the greatest number of penalties within a game and causes the most distress amongst the fans! Once again see the section on referees for a fuller explanation.

Penalty: Awarded for any foul or rule contravention. The team awarded the penalty can either kick for goal, or kick for touch and take six more tackles level with where the ball landed in touch or continue with six more tackles.

Acting half-back: This is a player from the attacking team who picks up the ball immediately following a play the ball and passes it to a team mate or makes an attacking run. He is generally the hooker. This is because you are in danger of getting tackled immediately in this position, and as hooker you are generally used to getting crushed in the middle of a heap of bodies. Hookers would argue that it is because of their skillful distribution, sleight of hand and fleetness of foot. You make your own mind up.

Advantage: Allowing the advantage means allowing play to proceed if it is to the advantage of the team which has not committed an offence or infringement. This rule always seems to be invoked in favour of the opposition but how many times has Jamie Stokes been dragged back in full flight………….?

hello 3 rugby league

pre 18 godina

Backs: This is the term applied to a player who is not in the scrum. They comprise of: Full Back, left winger, left centre, right centre, right winger and the two most creative players; stand off and scrum half.

Blood-bin: Occurs when a player has blood showing or flowing from a wound. The referee instructs the player to leave the pitch in order to clear up the blood injury so that it is not visible. The player may leave the field for a maximum period of 10 minutes. Any longer and this temporary substitution becomes a permanent one. It never fails to amaze me that anybody attending A&E can wait for hours for a couple of stitches in a minor wound. RL players on the other hand commonly go off with major lacerations and return within the ten minutes with a neat row of six hundred stitches, all dressed and ready to play on. Hats off to you guys, I’m a wimp where needles are concerned.

Dead ball: Means that the ball is out of play i.e. the field of play. In some games this means that the match stops whilst a small boy is dispatched to get it back from someone’s garden, driveway, roof or (on one occasion Mr. Knapper) kitchen. In Featherstone we are much more professional and have bought two balls.

Drop goal: This type of kick is worth one point to a team if kicked successfully. Sometimes referred to as a field goal, this is a goal scored by propelling the ball on the full, over the cross bar by drop kicking it from your hands.

Dummy: The pretence of passing or otherwise releasing the ball whilst still retaining possession of it, in an attempt to cause confusion to the defending team. This is also fun for your team mate who may have thought he was going to get the ball only to go blundering into the opposition without having first taken a pass.

40/20 Rule: This was introduced to reward excellence in kicking for touch. If a player kicks the ball into touch and he is within 40 metres of his own line, (the 40 metre line is marked on the field of play) if the ball BOUNCES into touch within the 20 metre area of his opponents half, then the side who have kicked the ball will have head and feed at the resulting scrum. This virtually guarantees possession in an attacking position and is just reward for a precise kick covering over half the length of the field.

Forward: A player who takes part in the scrum. Consists of: Open -side prop, hooker, blind side prop, 2 Second row forwards and a loose forward.

Full-time: Means the end of the game (80 minutes).

Half time: Means the end of the first half 40 minutes.

Kick-off: The method of restarting the game at the beginning of each half or after a try, drop-goal or goal has been scored.

Kicker: Each side generally has a kicker who takes kicks either in general play and/or kicks for goal. Any player from either side may kick at any point in play however.

Obstruction: Is the illegal act of impeding an opponent who does not have the ball.

Marker: Is a player from the defending team who stands directly in front of the attacking player at the play the ball following a completed tackle. The marker must stand directly in front of the tackled player and not move until the play the ball has been completed otherwise he will be penalised. There may be one or two markers employed at any tackle. It is usual for there to be two as then they don’t have to knacker themselves running back the full ten metres like their mates.

Referee: The man in charge of keeping control of the game and making sure that the game is played within the rules of the sport. He is present on the pitch at all times and it is his job to award penalties to teams if required and make any decisions whilst still maintaining the flow of the game. Now it is a strange thing that off the field referees are, without exception, kindly, normal, members of society, of good standing and impeccable judgement. Put them on a field however and they become……..well it’s a surprise most can remember to walk and breathe at the same time. They never see the bozos from the other side that are standing offside all through the game so that they can get up to tackle our brave lads quicker. They never see the sly punches that our boys are subjected to, and I wouldn’t mind if ours did it, but they don’t. And as for forward passes well, anything goes against Fev and we never get the benefit of the doubt at all. Referees are a bit like piles, you’d certainly notice if they weren’t there, but in general they’re useless and irritating. All except the next one due at the Lionheart who will, I know, prove me wrong, be a prince amongst men, and make the game flow smoothly in our direction.

Sin-Bin: Occurs when a player from either team commits an offence that the referee deems to be more serious than an ordinary foul. The referee shows the offending player a "yellow card" which means that the offending player must leave the field immediately for a period of 10 minutes.

Substitutes: There are 4 on each team and can be introduced at appropriate moments in the game to replace another player from the same team.

Territorial advantage: Each team aims to spend as much time as possible in the oppositions half, this is known as having territorial advantage.

Zero tackle: When a player receives the ball from an opponents kick in general play they have the opportunity to perform a devastating piece of attacking rugby, without the pressure of taking up a tackle. This is because they start on the zero tackle. At Fev this means that everyone gets a bit of a breather and watches Nathan Graham run about a bit before getting mashed. The term can also be applied when recovering the ball lost by the opposition in a set of six tackles. Effectively it creates seven tackles.

So there you have it, even if you are a novice you are now fully equipped to enter the gladiatorial arena and shout at the referee, players and opposing fans like the rest of us. Have a go, it’s great.

Special feature sent by John Denton at Featherstone Rovers.

Pera delija

pre 18 godina

Hvala "Pogresnoj informaciji!" i "Milijani" za podrsku. NISAM hteo da potenciram raspravu, ali su me izazvali: to sto forsirate kako se ragbi igrao jos kod rimljana, persijanaca i ostalih, to mozete okaciti macku o rep. Verovatno takva igra jos postoji negde po gudurama Avganistana i Pakistana, pa hocete li reci da je i to ragbi? E ako, nije, onda definisite ragbi kao igru koja se ozvanicila (jeste prva ideja o njemu bila 1823) sa Rugby Footbal Union 1871, 8 godina posle osnivanja prvog fudbalskog udruzenja London Football Association (moram da se ponavljam) sto znaci da je danasnji ragbi (a posebno Americki fudbal) MLADJI od soccera. Americki fudbal je prvi put igran pod pravilima koji najvise podsecaju na danasnja u Montrealu izmedju Harvarda i univerziteta na kome studiram McGill-a. Kanadska pravila su se dopala Harvardu i sledece godine je igrana prva zvanicna utakmica pod tim kombinovanim pravilima izmedju Harvarda i Jela.
Jos jednom hocu da izlozim sta sam hteo sa mojim prvim komentarom: ne da lupam gluposti i omalovazam ragbi (ko ne zna da cita izmedju redova neka ne komentarise druge), vec da nateram B92 (ne, hvala, necu ici na druge sajtove kako bih citao pravila ragbija jer mi je B92 sasvim dovoljan) da se malko vise ukljuci u ovaj sport i pojasni svojim citaocima pravila.

Grobar

pre 18 godina

A sta delije nemaju srca pa i ne usudju se da igraju ragbi? CZ ima misje srce i kad delija vidi ragbijasa paralizira se odmah!
Partizan i samo partizan!!!

australia

pre 18 godina

Samo napred i igraj te ragbi.
Ragby 15 je profesionalan u evropa i veci od trineske al trineska je dinamicnija.
glupo je sto postoji ragbi 15, 13, 10, 7,!!!
jedan ragbi i jedan sport i tako smo jaci!
zamisli te da posoji pored fudbala 11, npr 13, 15 i sedam. Zvuci ne logicno!

lenjinovac

pre 18 godina

A zasto veliki Ragbi Klub Partizan nema stranicu na internetu, pa ni u vaterpulu nema!??????????????????????????????????
Pozdrav iz Rusije braci SRBIMA!

Partizanovac

pre 18 godina

Sva prvenstva, kupove i turnire osvaja u senjiorskoj konkurenciji samo Partizan, i Dorcol nikad nie bio prvak u petnaestorki a ni osvajac kupa!
Dorcol je bio prvak u trinaestici, al tu ne igra Partizan, i ta trinastica nije velika u svetu i nie znacajna. Samo jedan ragbi i samo jedna unija, sve ostalo je uteha i samo jedan klub Partizan i jedan grad Beograd!
Trinaestica nije ni u Australiji i Novom Zelandu veca od petnaestke i mislim da je suvisno stim 13, 10, 7.
Zamisli da fudbal sokera pocne sa time sa 13, 15, 7, pa smesno!
OK, ragbi ten/10 je zakorenjen i jos samo postoji zvanicno u Svedskoj u Stokolmu i tamo redovno ide nas FRK Zarkovo da igra stokolm internacional super 10.
Pitam se zasto se ne zakoreni i trinaestica, a stim da petneska izmenja pravila i da postane dinamicnija.
Ova ragbi sevens mislim sedmica moze da postoji, jer je to korisno, npr junjiorske, kadetske i pionirske ekipe u nekim zemljama nemaju dosta zainteresovanih i tako moze da sedmica pomogne da ragbi ne izumre. Sedmica je korisna za veterane, dok isto tako je dobra da se neki ragbijasi sto nose povrede mogu rehabilitiratise a usput igrati sedmicu da ne izgube na tehnici, jer u sedmici nije zestoko i brzina je prvi oslonac. Sdruge strane sedmicu mogu da igraju skroz mrsavi ljudi, ako su brzonogi i tako.
I za kraj da kazem za one sve sto ne znaju da je ragbi nastao iz pocetka 18 veka i da su ragbijaski H-golovi stariji od fudbalski a ustvari sve je to fudbal, samo sto nasi ne znaju da se zove Fudbalski sokera klub ili fudbalski ragbi klub, ili americki fudbalski klub ili pak australiski fudbalski klub. I tako je to...
Za rivala pera deliju "u staroj velikoj Grckoj i Rimskom carstvu su igrate igre koje su slicile Ragbiju i Americkom fudbalu. Idi na stranicu Dorcola fudbalskog ragbi kluba pa vidi. I Boris i Dennis su upravu.
Zasto CZ i OFK ne smeju da pocnu da igraju Ragbi, nismo vas toliko prepali i izgleda da su se pokajali sto su uopste poceli igrati vaterpolo?
Nema razvoja Ragbija u Srbiji dok veciti rival Crvena Zvezda i OFK ne startuju sa Ragbi klubom!!! Pa da zajednickim stadionom i rivalstvom podignemo nas Ragbi gde mu je mesto a ne da kilavimo sa komsijama sa zapada!
Pozdrav svima RAGBIJASIMA SVETA, pozdrav deliama i svim srbima sto zele dobr ragbiju i POZDRAV B 92 ZA UZDIZANJE RAGBI SPORTA!
Samo srdacni pozvi od
Partizanovac Dragan

Hello

pre 18 godina

Zasto Srpski klubovi ne igraju inter ligu..
mislim Zagre, Nada, Celik, Dvaslovenska kluba +tri predstavnika iz Srbije je super!
14 je pravo, a i treba igrati Inter league/trinaestica sa set prestavnika.
Pozdrav

Dorcolci

pre 18 godina

E, moj prijatelju DORCOL je osvajac KUPA JUGOSLAVIJE u ragbiju 15 bio 2 puta i to 2001 i 2002 godine i 2001 je odrao taj isti Partizan 36:12, eto da malo naucis o ragbiju, a takodje Dorcol je osvojio te titule vec posle 3 godine postojanja i 2002 je Dorcol usao u istoriju YU ragbija od kada se igra ragbi 15 na prostorina EX - YU, jer je jedini klub koji je u jednom danu osvojio KUP JUGOSLAVIJE u seniorima, juniorima i kadetima, DORCOL 13 je drugi klub iz drugog sporta ragbija 13 i on je osvajac svih trofeja u ragbiju 13 od 2002 do danas.

Pinki

pre 18 godina

Na svetskom ranku nase drzave stoje ovako:
Predzadnja je BH 94 mesto, sramota pored nakog bivseg fantomnog celika
Slovenija 62 mesto
Srbija 57 mesto, sramota!
Hrvatska 36 mesto a 1999 umalo da nisu otisli na svetsko prvenstvo i bili su medju 20 najboljih!

E sad zamisli one drzave koje su na ovakvim placmanima u kosarci, vaterpolu i odbojci. Kakav popularitet je tih sportova u tim zemljama a te onda organizacija.
Sramota kad nismo medju bar 20 najboljih!!!
Toliko

Nikola

pre 18 godina

"zA DORCOLICI"
Moja supruga je iz Vranja i tako sam naucio i "srpski".
A sto ne upisete vase silne titule na vasem sajtu pod linkom trofeji i uspesi.
Prijatelju, ja nemislim lose Dorcolu, ali bas na ovom netu je pre stajalo, proljetos, da je partizan osvojio sve od 1992 godine kup i prvenstvo, e sad kome da verujem "tebi" ili "b92".
Prijatelju nadji ko je odgovoran na sajtu RFC Dorcol i nek ubelezi te lepe rezultate pod novim linkom "trofeji i uspesi kluba".
Igrali se prvenstvo SEVENS ili kupovi u senjiorskim i junjiorskim konkurencijama i ko osvaja ta prvenstva?
Divno je da dorcol ima najbolju site-stranicu u juznoj evropi, ja vam se divim. Jos samo da imete link "Trofeji i uspesi", bili bi blizu stranice najaceg kluba u evropi francuzskog kluba TULUZ, "bas za koi sam igrao ja"!
Pozdrav od Nikola iz Pariza

audi tt

pre 18 godina

B92 mogli bi stvarno da prenosite rugby nego sto popularizujete americki fudbal. Ima dosta ljudi koji bi to pratili pa makar to bili i neki vecernji termini. Kup 6 nacija , kup 3 nacije super 12 i ostala jaka prvenstva bi doprinela razvoju naseg rugby-a XV. Kad bi smo ulagali u rugby kolko ulazemo u fudbal pa mi bi smo bili medju prvih 5 reprezentacija na svetu sto govori da smo talentovani za ovaj sport. Poz svim ragbistima

pECI

pre 18 godina

Ako postane jak ragbi i postala bi nasa drzava bolja ekonomski! Zamisli koliko bi igraca prodali vani da postanu milioneri, a klubovi bi postali profesionalni i grtali bi sponzore sirom sveta i usput bi nase firme se reklamirale, pa svake pobede uzimaju lovu i slavu! Zapad bi nas gledao kao prijatelje a ne da nas gledaju kao ruske pijane neverne komunjare i svakog JUGOSA prozivaju lopovom, mafijom i ludakom!
Pozdrav

Smriko Anes

pre 16 godina

gdje ste sampioni srpski, ev jedan igrac ragbija iz bosne RK Čelik Zenica...ev vam jedna nasa stranica www.rugbylife.blogger.ba.....sve o nasem ragbiju