Petak, 26.08.2005.

08:17

Amfilohije: Karadžić da se odluči

Mitropolit Amfilohije Radović pozvao Radovana Karadžića da se kao odgovoran čovek odluči da li će se predati Haškom tribunalu.

Izvor: B92

Amfilohije: Karadžiæ da se odluèi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

KOKO

pre 18 godina

Svako ima svoje misljenje. St se tice Mitropolita Amfilohija svaka njemu cast na svemu sto je uradio i sta radi, ali nije on kriv sto njega zovu na intervju i sto BBC trazi da cuje pametnog coveka. Ma sta da jedan covek kaze neko ce od nas naci da PROSUDJUJE, pametno ili nije pametno. Kada su dosli kod njega i kada su ga pitali Mitropolit je dao svoje misljenje. Nije on otisao u London pa tamo trazio da da izjavu ne nego su oni dosli kod njega.
Pa kada su ga pitali lepo je i kazao: "to on sam mora da odluci". Sta je u tome lose sto je tako kazao?

Stojan Rajkovic

pre 18 godina

Meni se cini da je jedino Cedin LDF shvatio o cemu se ovde radi. Amfilohije poziva Rasu da se preda. Mora da su se stvarno uplasili. Pravo pitanje je sta cemo sa Dobricom Cosicem, Matijom Beckovicem pa i sa Amfilohijom Radovicem. Radovam ce verovatno u Hag, a oni nama ostaju. Vreme je da ta politika dozivi potpuni poraz. Braco Srbi pamet u glavu.

Nimrod

pre 18 godina

Posto Amfilohije sam kaze da on ne govori sta treba uraditi nego sta bi on uradio, zasto to nije govorio poslednjih 12-13 godina? Mozda bi Karadzic itd do sad i culi pa porazmislili?

dusan

pre 18 godina

Ma to je sve ipak neprekidan niz sitnih lazi i prevara. Amfilohije ne moze biti nikad nista drugo do Amfilohije, Radovan je samo Radovan, a MM je Mira Markovic.
:-)

Vojo, Beograd

pre 18 godina

Dve osobe iz javnog zivota su kod mene nekada uzivale veliko postovanje. Jedan je bio gospodin Novak Kilibarda, a drugi gospodin Amfilohije Radovic. Prvi se izopacio i transformisao u dostojnog sledbenika svog starijeg kolege Sekule Drljevica, a izgleda da je i Amfilohije krenuo stramputicom. Nadam se da kod sebe ima povratnu kartu.

IvanS

pre 18 godina

Neki su se prevarili kada su pomislili da ce ovaj poziv vladike Amfilohija Radovica biti pozitivno prihvacen od strane onih koji nas svakodnevno zasipaju pozivima za priznavanje svih krivica koje nam se pripisuju. Koja politicka gromada, LDS Cede Jovanovica, komenttarise, u poznatom stilu - "Crkva, Vojska, SANU, Voja" (hvala im na nabrajanju svih najboljih institucija srpske drzave), dali je vladika "licemeran" ili ne.
Gospodo iz LDS, kao i oni iz "5. oktobra", izadjite na izbore, jer tu se pokazuje koliko vam kolac pripada.

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

Amfilohijev kabinet je vec opovrgao da je on pozvao Radovana na predaju. Strani mediji su ga pogresno preneli. Ovolika prasina se dize nizasta.

Zoki

pre 18 godina

U prvom reagovanju na apel vladike Amfilohija Karadžiću da se preda Haškom tribunalu, komandant snaga Eufora u BiH Dejvid Liki rekao je: "Hvala Bogu da se i Srpska pravoslavna crkva pridružila sve većem broju apela na Karadžića da se preda."
Ovaj covek ocito ne prati vesti ponajbolje. Jos pre sest meseci to je isto rekao Vladika Grigorije koji je bio jos otvoreniji i rekao da se predaje a ne kao babe sakrivaju u sumi. Ali zar je bitno sta Crkva misli o tome. Sada ispade da je ona kriva sto Radovan nije u Hagu a u stvari kriva je organizacija ciji je deo g. Dejvid Liki koja bi valjda trebala da se bavi time da se on uhapsi umesto sto malo malo optuzuju kurtu i murtu da su krivi sto je ovaj jos uvek na slobodi.

Petar

pre 18 godina

Mozda ona nekadasnja prica o tome da Karadzica kriju oni koji pritiskaju Srbiju i Republiku Srpsku zbog 'nesaradnje sa Hagom' i ima smisla. Mozda je to i vladika shvatio?

Tosa

pre 18 godina

"Proslavljeni" govornik na sahrani pok.Ðindića, perjanica SPC u opstrukciji saradnje sa Hagom, ni reči nije rekao o pripadnicima SPC iz Vranja i Sr.Karlovca koji su optuženi za seksualno maltretiranje maloletnika, ćuti o svešteniku iz Šida kome se na pričešću jedinice "Škorpioni" u po bela dana priviđaju "TURCI", stalno prisututan u dnevnoj politici, najzad nešto da uradi u interesu ove države. Bravo Amfilohije. Napusti bednu grupu koja sebe naziva "PATRIOTAMA" i
produži da radiš u interesu građana Srbije. Bori se da SPC izađe iz politike i da počne da radi u interesu naše pravoslavne vere, a politiku da ostavi političkim strankama.

Peter

pre 18 godina

To je, cini mi se, jos jedan pokazatelj da vlada Vojislava Kostunice ima mnogo bolju politiku prema Hagu nego prethodne dve vlade.
Ovakav pritisak na sve, pa i na SPC, a da se to ne povlaci po novinama moze da izvede samo stabilna vlast. Ali ne stabilna u smislu ustolicene. Ova vlast moze koliko sutra da padne i toga su svi svesni, ali dok je na vlasti Kostunicin tim na ovom problemu radi imajuci u vidu dalekosezne posledice razresenja ovog pitanja.
Imaju jako losu reklamu, i to ce ih mozda kostati nereizbora, ali mnogo posla su uradili.
A "intelektualna" svetina trabunja i kudi sta god da oni urade, i to bez konstruktivnih planova o buducim koracima. To je lose za celu Srbiju.
Ne volim Radovica, kao i mnoge iz SPC, ali ocigledno je da neko u Srbiji ume i sa takvim ljudima da "razgovara" i da ih urazumi.

Ivan iz NS

pre 18 godina

Ne, to nije njegova licna odluka! Kad vas trazi neki sud - vase drzave ili onaj koji vasa drzava priznaje - pa nije valjda vasa licna odluka da li cete se odazvati. Karadzic mora u hag, jer je DRZAVA tako odlucila - ne on - on se ne pita, i ima da mu se nametne tudja volja, bez obzira da li to Amfilohije voli ili ne - volja medjunarodne zajednice, nase drzave i razumnih poreskih obveznika! A ima i Amfilohiju da se nametne tudja volja (jer njegova nije sigurno) da Srbija mora da bude sekularna drzava. Iskreno bih voleo da Karadzica i Mladica pronadju i uhapse umesto da se ta dvojica (za velike pare) predaju, SPC ih blagosilja a mediji im daju heroj-tretman. Dugorocno, to je losa politika, jer to razdire moral nase nacije. Ili da idu tamo u lancima, tako da to nasa deca vide - da vide kako se treba odnositi prema ratnim zlocincima, ili nista!

Nindja

pre 18 godina

Priprema se teren za njegovu predaju - kao svetog i porodicnog coveka a ne kao pecinskog coveka i zlocinca. Svi ovi srecnici zele da umanje stetu po svoju reputaciju ukljucujuci crkvu, drzavu i porodicu - niko od njih ne misli da je on ucinio ista lose! Naprotiv.

Kostantin

pre 18 godina

Amfilohije je do kraja ostao iskren i moje cestitke.
SPC nema nikakve veze sa haskim optuzenicima i to sem zlonamernika svako zna.
Bog i pravda su veciti, sve drugo je privremeno i prolazno.

Dragomir

pre 18 godina

Ovo je samo dokaz pod kakvim je udarom Crkva u CG, a i u Srbiji.
Pritisak je strasan. Jasno je da uz ovakvu propagandu i pare koje se trose te politicki pritisak a i svaki drugi da ce narod da pocne da mrzi Radovana. Na zalost svakom narodu danas mozete prakticno narediti sta da misli samo treba para i snage za to. U to se uvjeravamo svaki dan sirom zemaljske kugle.
Ko je citao juscerasnji izvestaj iz Haga moze videti sta treba zaista raditi.

Лале, Беч

pre 18 godina

Караџић је требало да се преда одмах пошто је место председника шрепустио особи која је била далеко већи националист од њега - Биљани Плавшић.
Све дотле, уживао је уважавање страних медија као један од најобјективнијих политичара зараћених страна, па је у неку руку био и њихов ~љубимац" јер није избегавао новинаре и волео је да даје изјаве.
Сад је касно за часну предају, боље је да га хапсе.

Dragana

pre 18 godina

Cudno je da ovakve reci dolaze licno od Amfilohija.
Verovatno se vec nesto sprema povodom hapsenja Karadzica, pa sada i oni koji su do juce bili njihovi ortaci, zele da prikazu svetu kako nije bilo ucestvovanja u skrivanju od strane SPC, jer ako Karadzic ode u Hag, pred narodom ce Amfilohije ispasti heroj koji ga je eto tako zamolio da tamo ode!

sasa jokic

pre 18 godina

Cim se Amfilohije oglasio, znaci da im je dogorelo do nokata. Na zalost kasno, Djindjic je ubijen bas zbog tog istog Haga, i evo na kraju ce svi tamo zavrsiti?! To samo dokazuje da je Hag bio samo izgovor da se Djindjic ubije kao covek koji je to hteo da razresi po hitnom postupku. Neke politicke partije su iskoristile Hag da nahuskaju haske optuzenike i ratne zlocince protiv Djindjica, a evo sada ih Ti isti huskaci salju tamo!

Alexander Anarchist

pre 18 godina

Amfilohije savetuje Karadjica da se preda? Pa da ne znamo ko je on i sta je radio, jos da mu i poverujemo kako to iskreno misli. Ali nije mu to losa ideja da on ode malo u Hag.

Predrag

pre 18 godina

Ovo je izgleda finale uplitanja SPC u politiku. Kako je vec odavno izgubila svoju osnovnu ulogu to joj nista i ne preostaje nego da preko svojih poglavara daju politicke izjave.
Zalosno i jadno da je Srbija vec odavno izgubila boga i dusu.

vladami

pre 18 godina

Da se preda, nego sta. Da se ispravi i kaze "Evo me" podnese zahtev za vizu i ode u Hag. Tamo da proba da dokaze da nije ni bolji ni gori od ostalih glavesina bosanskih tokom devedesetih. Mladic, takodje.
Cela ta prica oko Haga i ucena medjunarodne zajednice pala bi u vodu a bas me interesuje sta je sledece. Da vidimo koliko su zapadnjaci kreativni. Sta li ce da bude sledece?
Koja ce vrsta ucene biti primenjena? Kakvim ce sankcijama da nam prete?

I.B.

pre 18 godina

Vladika je potpuno u pravu! I Karadzic i Mladic bi trebali da se predaju i da konacno skinu bedu sa nasih vratova i omcu iznad nasih glava koja visi vec godinama! Ako su zaista veliki Srbi i vole svoju zemlju i narod onda evo im nacina da nam svima zajedno pomognu da se vec jednom pokrenemo napred! Njima se daje sansa da se u Hagu brane i brane ono u sta veruju i za sta su se borili i takodje im se daje sansa da jasno i glasno kazu istinu, da se ne stvaraju mitovi ili mozda lazi oko njihovih imena. A nama Srbima i Crnogocima i svim ostalim gradjanima ove drzave se daje sansa ne samo za bolji zivot nego i da vidimo da li ce taj isti svet odrzati svoja obecanja posto se Mladic i Karadzic predaju ili su nas samo lagali bar cemo da znamo!

mama ludaca

pre 18 godina

Ne veruj Danajcima ni kad darove donose!
U ovoj zemlji cuda i hijene postaju umiljate cica-mace, kad ih priteras u cosak ili su gladni (slave, vlasti, moci).

DB forever !

pre 18 godina

Bice da je uvazeni Amfilohije osokoljen kako dobro trenutno stoje Sloba i Voja u Hagu i kako drze lekciju "medjunarodnoj zajednici" (sve spremajuci se za izbore), pa je verovatno zakljucio da bi Raso mogao biti od pomoci. Videcemo da li ce promeniti misljenje glede Rasa kada dodje na red da i mister Najs postavi neko pitanje.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Konačno je i gospodin Amfilohije Radović dao izjavu, koja će zadovoljiti domaće "sladokusce" kao i "strani faktor" a, koja se u suštini ne razlikuje ni u jednom detalju od svih njegovih ranijih izjava. U Srbiji i Crnoj Gori, ova izjava će se naširoko "prevoditi" kao poziv Amfilohija Radovića, Radovanu Karadžiću, da se preda Haškom sudu. Kao i do sada, i ovaj put, Mitropolit je decidirano izjavio, šta bi on uradio da je na mestu RK. Siguran sam da Mitropolit nije promenio svoje mišljenje kada je u pitanju "haška pravda" i kvalitet sudjenja, ovoga suda, koji više liči na veštačku instituciju za usputno prikupljanje "dokaza" kako bi se opravdala unapred osmišljena egzekucija. Nad optuženima i nad jednim narodom. Pogodite o kom je narodu reč ? Najveći broj pristalica izručenja i predaje, u Srbiji i Crnoj Gori su bivši dezerteri, koji na ovaj način peru svoj strah i kukavičluk i, oni, koji misle da će im posle predaje ovih ljudi "biti bolje". Ta iluzija je namerno nametnuta a plasira se svakodnevnim ispiranjem mozga preko mnogobrojnih domaćih i stranih medija. Gospodin Mitropolit Amfilohije Radović je odmakao malo dalje od ove "opskurne" ideje. Svestan je da je ova priča samo "zvečka" za sirotinju. Radovan u Hagu ili ne, nama će biti skoro sve jedno. U to sam ubedjen.

zbunjen

pre 18 godina

Ne valja kad ga ne pozove, ne valja kad ga pozove... Crna Gora i jeste zemlja cuda. Onakvih protivrecnosti i razlika nema nigde.

zbunjen

pre 18 godina

Ne valja kad ga ne pozove, ne valja kad ga pozove... Crna Gora i jeste zemlja cuda. Onakvih protivrecnosti i razlika nema nigde.

I.B.

pre 18 godina

Vladika je potpuno u pravu! I Karadzic i Mladic bi trebali da se predaju i da konacno skinu bedu sa nasih vratova i omcu iznad nasih glava koja visi vec godinama! Ako su zaista veliki Srbi i vole svoju zemlju i narod onda evo im nacina da nam svima zajedno pomognu da se vec jednom pokrenemo napred! Njima se daje sansa da se u Hagu brane i brane ono u sta veruju i za sta su se borili i takodje im se daje sansa da jasno i glasno kazu istinu, da se ne stvaraju mitovi ili mozda lazi oko njihovih imena. A nama Srbima i Crnogocima i svim ostalim gradjanima ove drzave se daje sansa ne samo za bolji zivot nego i da vidimo da li ce taj isti svet odrzati svoja obecanja posto se Mladic i Karadzic predaju ili su nas samo lagali bar cemo da znamo!

mama ludaca

pre 18 godina

Ne veruj Danajcima ni kad darove donose!
U ovoj zemlji cuda i hijene postaju umiljate cica-mace, kad ih priteras u cosak ili su gladni (slave, vlasti, moci).

DB forever !

pre 18 godina

Bice da je uvazeni Amfilohije osokoljen kako dobro trenutno stoje Sloba i Voja u Hagu i kako drze lekciju "medjunarodnoj zajednici" (sve spremajuci se za izbore), pa je verovatno zakljucio da bi Raso mogao biti od pomoci. Videcemo da li ce promeniti misljenje glede Rasa kada dodje na red da i mister Najs postavi neko pitanje.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Konačno je i gospodin Amfilohije Radović dao izjavu, koja će zadovoljiti domaće "sladokusce" kao i "strani faktor" a, koja se u suštini ne razlikuje ni u jednom detalju od svih njegovih ranijih izjava. U Srbiji i Crnoj Gori, ova izjava će se naširoko "prevoditi" kao poziv Amfilohija Radovića, Radovanu Karadžiću, da se preda Haškom sudu. Kao i do sada, i ovaj put, Mitropolit je decidirano izjavio, šta bi on uradio da je na mestu RK. Siguran sam da Mitropolit nije promenio svoje mišljenje kada je u pitanju "haška pravda" i kvalitet sudjenja, ovoga suda, koji više liči na veštačku instituciju za usputno prikupljanje "dokaza" kako bi se opravdala unapred osmišljena egzekucija. Nad optuženima i nad jednim narodom. Pogodite o kom je narodu reč ? Najveći broj pristalica izručenja i predaje, u Srbiji i Crnoj Gori su bivši dezerteri, koji na ovaj način peru svoj strah i kukavičluk i, oni, koji misle da će im posle predaje ovih ljudi "biti bolje". Ta iluzija je namerno nametnuta a plasira se svakodnevnim ispiranjem mozga preko mnogobrojnih domaćih i stranih medija. Gospodin Mitropolit Amfilohije Radović je odmakao malo dalje od ove "opskurne" ideje. Svestan je da je ova priča samo "zvečka" za sirotinju. Radovan u Hagu ili ne, nama će biti skoro sve jedno. U to sam ubedjen.

vladami

pre 18 godina

Da se preda, nego sta. Da se ispravi i kaze "Evo me" podnese zahtev za vizu i ode u Hag. Tamo da proba da dokaze da nije ni bolji ni gori od ostalih glavesina bosanskih tokom devedesetih. Mladic, takodje.
Cela ta prica oko Haga i ucena medjunarodne zajednice pala bi u vodu a bas me interesuje sta je sledece. Da vidimo koliko su zapadnjaci kreativni. Sta li ce da bude sledece?
Koja ce vrsta ucene biti primenjena? Kakvim ce sankcijama da nam prete?

Dragana

pre 18 godina

Cudno je da ovakve reci dolaze licno od Amfilohija.
Verovatno se vec nesto sprema povodom hapsenja Karadzica, pa sada i oni koji su do juce bili njihovi ortaci, zele da prikazu svetu kako nije bilo ucestvovanja u skrivanju od strane SPC, jer ako Karadzic ode u Hag, pred narodom ce Amfilohije ispasti heroj koji ga je eto tako zamolio da tamo ode!

sasa jokic

pre 18 godina

Cim se Amfilohije oglasio, znaci da im je dogorelo do nokata. Na zalost kasno, Djindjic je ubijen bas zbog tog istog Haga, i evo na kraju ce svi tamo zavrsiti?! To samo dokazuje da je Hag bio samo izgovor da se Djindjic ubije kao covek koji je to hteo da razresi po hitnom postupku. Neke politicke partije su iskoristile Hag da nahuskaju haske optuzenike i ratne zlocince protiv Djindjica, a evo sada ih Ti isti huskaci salju tamo!

Alexander Anarchist

pre 18 godina

Amfilohije savetuje Karadjica da se preda? Pa da ne znamo ko je on i sta je radio, jos da mu i poverujemo kako to iskreno misli. Ali nije mu to losa ideja da on ode malo u Hag.

Predrag

pre 18 godina

Ovo je izgleda finale uplitanja SPC u politiku. Kako je vec odavno izgubila svoju osnovnu ulogu to joj nista i ne preostaje nego da preko svojih poglavara daju politicke izjave.
Zalosno i jadno da je Srbija vec odavno izgubila boga i dusu.

Nindja

pre 18 godina

Priprema se teren za njegovu predaju - kao svetog i porodicnog coveka a ne kao pecinskog coveka i zlocinca. Svi ovi srecnici zele da umanje stetu po svoju reputaciju ukljucujuci crkvu, drzavu i porodicu - niko od njih ne misli da je on ucinio ista lose! Naprotiv.

Kostantin

pre 18 godina

Amfilohije je do kraja ostao iskren i moje cestitke.
SPC nema nikakve veze sa haskim optuzenicima i to sem zlonamernika svako zna.
Bog i pravda su veciti, sve drugo je privremeno i prolazno.

Dragomir

pre 18 godina

Ovo je samo dokaz pod kakvim je udarom Crkva u CG, a i u Srbiji.
Pritisak je strasan. Jasno je da uz ovakvu propagandu i pare koje se trose te politicki pritisak a i svaki drugi da ce narod da pocne da mrzi Radovana. Na zalost svakom narodu danas mozete prakticno narediti sta da misli samo treba para i snage za to. U to se uvjeravamo svaki dan sirom zemaljske kugle.
Ko je citao juscerasnji izvestaj iz Haga moze videti sta treba zaista raditi.

Лале, Беч

pre 18 godina

Караџић је требало да се преда одмах пошто је место председника шрепустио особи која је била далеко већи националист од њега - Биљани Плавшић.
Све дотле, уживао је уважавање страних медија као један од најобјективнијих политичара зараћених страна, па је у неку руку био и њихов ~љубимац" јер није избегавао новинаре и волео је да даје изјаве.
Сад је касно за часну предају, боље је да га хапсе.

Ivan iz NS

pre 18 godina

Ne, to nije njegova licna odluka! Kad vas trazi neki sud - vase drzave ili onaj koji vasa drzava priznaje - pa nije valjda vasa licna odluka da li cete se odazvati. Karadzic mora u hag, jer je DRZAVA tako odlucila - ne on - on se ne pita, i ima da mu se nametne tudja volja, bez obzira da li to Amfilohije voli ili ne - volja medjunarodne zajednice, nase drzave i razumnih poreskih obveznika! A ima i Amfilohiju da se nametne tudja volja (jer njegova nije sigurno) da Srbija mora da bude sekularna drzava. Iskreno bih voleo da Karadzica i Mladica pronadju i uhapse umesto da se ta dvojica (za velike pare) predaju, SPC ih blagosilja a mediji im daju heroj-tretman. Dugorocno, to je losa politika, jer to razdire moral nase nacije. Ili da idu tamo u lancima, tako da to nasa deca vide - da vide kako se treba odnositi prema ratnim zlocincima, ili nista!

Tosa

pre 18 godina

"Proslavljeni" govornik na sahrani pok.Ðindića, perjanica SPC u opstrukciji saradnje sa Hagom, ni reči nije rekao o pripadnicima SPC iz Vranja i Sr.Karlovca koji su optuženi za seksualno maltretiranje maloletnika, ćuti o svešteniku iz Šida kome se na pričešću jedinice "Škorpioni" u po bela dana priviđaju "TURCI", stalno prisututan u dnevnoj politici, najzad nešto da uradi u interesu ove države. Bravo Amfilohije. Napusti bednu grupu koja sebe naziva "PATRIOTAMA" i
produži da radiš u interesu građana Srbije. Bori se da SPC izađe iz politike i da počne da radi u interesu naše pravoslavne vere, a politiku da ostavi političkim strankama.

Peter

pre 18 godina

To je, cini mi se, jos jedan pokazatelj da vlada Vojislava Kostunice ima mnogo bolju politiku prema Hagu nego prethodne dve vlade.
Ovakav pritisak na sve, pa i na SPC, a da se to ne povlaci po novinama moze da izvede samo stabilna vlast. Ali ne stabilna u smislu ustolicene. Ova vlast moze koliko sutra da padne i toga su svi svesni, ali dok je na vlasti Kostunicin tim na ovom problemu radi imajuci u vidu dalekosezne posledice razresenja ovog pitanja.
Imaju jako losu reklamu, i to ce ih mozda kostati nereizbora, ali mnogo posla su uradili.
A "intelektualna" svetina trabunja i kudi sta god da oni urade, i to bez konstruktivnih planova o buducim koracima. To je lose za celu Srbiju.
Ne volim Radovica, kao i mnoge iz SPC, ali ocigledno je da neko u Srbiji ume i sa takvim ljudima da "razgovara" i da ih urazumi.

Petar

pre 18 godina

Mozda ona nekadasnja prica o tome da Karadzica kriju oni koji pritiskaju Srbiju i Republiku Srpsku zbog 'nesaradnje sa Hagom' i ima smisla. Mozda je to i vladika shvatio?

Zoki

pre 18 godina

U prvom reagovanju na apel vladike Amfilohija Karadžiću da se preda Haškom tribunalu, komandant snaga Eufora u BiH Dejvid Liki rekao je: "Hvala Bogu da se i Srpska pravoslavna crkva pridružila sve većem broju apela na Karadžića da se preda."
Ovaj covek ocito ne prati vesti ponajbolje. Jos pre sest meseci to je isto rekao Vladika Grigorije koji je bio jos otvoreniji i rekao da se predaje a ne kao babe sakrivaju u sumi. Ali zar je bitno sta Crkva misli o tome. Sada ispade da je ona kriva sto Radovan nije u Hagu a u stvari kriva je organizacija ciji je deo g. Dejvid Liki koja bi valjda trebala da se bavi time da se on uhapsi umesto sto malo malo optuzuju kurtu i murtu da su krivi sto je ovaj jos uvek na slobodi.

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

Amfilohijev kabinet je vec opovrgao da je on pozvao Radovana na predaju. Strani mediji su ga pogresno preneli. Ovolika prasina se dize nizasta.

dusan

pre 18 godina

Ma to je sve ipak neprekidan niz sitnih lazi i prevara. Amfilohije ne moze biti nikad nista drugo do Amfilohije, Radovan je samo Radovan, a MM je Mira Markovic.
:-)

IvanS

pre 18 godina

Neki su se prevarili kada su pomislili da ce ovaj poziv vladike Amfilohija Radovica biti pozitivno prihvacen od strane onih koji nas svakodnevno zasipaju pozivima za priznavanje svih krivica koje nam se pripisuju. Koja politicka gromada, LDS Cede Jovanovica, komenttarise, u poznatom stilu - "Crkva, Vojska, SANU, Voja" (hvala im na nabrajanju svih najboljih institucija srpske drzave), dali je vladika "licemeran" ili ne.
Gospodo iz LDS, kao i oni iz "5. oktobra", izadjite na izbore, jer tu se pokazuje koliko vam kolac pripada.

Vojo, Beograd

pre 18 godina

Dve osobe iz javnog zivota su kod mene nekada uzivale veliko postovanje. Jedan je bio gospodin Novak Kilibarda, a drugi gospodin Amfilohije Radovic. Prvi se izopacio i transformisao u dostojnog sledbenika svog starijeg kolege Sekule Drljevica, a izgleda da je i Amfilohije krenuo stramputicom. Nadam se da kod sebe ima povratnu kartu.

Stojan Rajkovic

pre 18 godina

Meni se cini da je jedino Cedin LDF shvatio o cemu se ovde radi. Amfilohije poziva Rasu da se preda. Mora da su se stvarno uplasili. Pravo pitanje je sta cemo sa Dobricom Cosicem, Matijom Beckovicem pa i sa Amfilohijom Radovicem. Radovam ce verovatno u Hag, a oni nama ostaju. Vreme je da ta politika dozivi potpuni poraz. Braco Srbi pamet u glavu.

Nimrod

pre 18 godina

Posto Amfilohije sam kaze da on ne govori sta treba uraditi nego sta bi on uradio, zasto to nije govorio poslednjih 12-13 godina? Mozda bi Karadzic itd do sad i culi pa porazmislili?

KOKO

pre 18 godina

Svako ima svoje misljenje. St se tice Mitropolita Amfilohija svaka njemu cast na svemu sto je uradio i sta radi, ali nije on kriv sto njega zovu na intervju i sto BBC trazi da cuje pametnog coveka. Ma sta da jedan covek kaze neko ce od nas naci da PROSUDJUJE, pametno ili nije pametno. Kada su dosli kod njega i kada su ga pitali Mitropolit je dao svoje misljenje. Nije on otisao u London pa tamo trazio da da izjavu ne nego su oni dosli kod njega.
Pa kada su ga pitali lepo je i kazao: "to on sam mora da odluci". Sta je u tome lose sto je tako kazao?

zbunjen

pre 18 godina

Ne valja kad ga ne pozove, ne valja kad ga pozove... Crna Gora i jeste zemlja cuda. Onakvih protivrecnosti i razlika nema nigde.

I.B.

pre 18 godina

Vladika je potpuno u pravu! I Karadzic i Mladic bi trebali da se predaju i da konacno skinu bedu sa nasih vratova i omcu iznad nasih glava koja visi vec godinama! Ako su zaista veliki Srbi i vole svoju zemlju i narod onda evo im nacina da nam svima zajedno pomognu da se vec jednom pokrenemo napred! Njima se daje sansa da se u Hagu brane i brane ono u sta veruju i za sta su se borili i takodje im se daje sansa da jasno i glasno kazu istinu, da se ne stvaraju mitovi ili mozda lazi oko njihovih imena. A nama Srbima i Crnogocima i svim ostalim gradjanima ove drzave se daje sansa ne samo za bolji zivot nego i da vidimo da li ce taj isti svet odrzati svoja obecanja posto se Mladic i Karadzic predaju ili su nas samo lagali bar cemo da znamo!

mama ludaca

pre 18 godina

Ne veruj Danajcima ni kad darove donose!
U ovoj zemlji cuda i hijene postaju umiljate cica-mace, kad ih priteras u cosak ili su gladni (slave, vlasti, moci).

DB forever !

pre 18 godina

Bice da je uvazeni Amfilohije osokoljen kako dobro trenutno stoje Sloba i Voja u Hagu i kako drze lekciju "medjunarodnoj zajednici" (sve spremajuci se za izbore), pa je verovatno zakljucio da bi Raso mogao biti od pomoci. Videcemo da li ce promeniti misljenje glede Rasa kada dodje na red da i mister Najs postavi neko pitanje.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Konačno je i gospodin Amfilohije Radović dao izjavu, koja će zadovoljiti domaće "sladokusce" kao i "strani faktor" a, koja se u suštini ne razlikuje ni u jednom detalju od svih njegovih ranijih izjava. U Srbiji i Crnoj Gori, ova izjava će se naširoko "prevoditi" kao poziv Amfilohija Radovića, Radovanu Karadžiću, da se preda Haškom sudu. Kao i do sada, i ovaj put, Mitropolit je decidirano izjavio, šta bi on uradio da je na mestu RK. Siguran sam da Mitropolit nije promenio svoje mišljenje kada je u pitanju "haška pravda" i kvalitet sudjenja, ovoga suda, koji više liči na veštačku instituciju za usputno prikupljanje "dokaza" kako bi se opravdala unapred osmišljena egzekucija. Nad optuženima i nad jednim narodom. Pogodite o kom je narodu reč ? Najveći broj pristalica izručenja i predaje, u Srbiji i Crnoj Gori su bivši dezerteri, koji na ovaj način peru svoj strah i kukavičluk i, oni, koji misle da će im posle predaje ovih ljudi "biti bolje". Ta iluzija je namerno nametnuta a plasira se svakodnevnim ispiranjem mozga preko mnogobrojnih domaćih i stranih medija. Gospodin Mitropolit Amfilohije Radović je odmakao malo dalje od ove "opskurne" ideje. Svestan je da je ova priča samo "zvečka" za sirotinju. Radovan u Hagu ili ne, nama će biti skoro sve jedno. U to sam ubedjen.

vladami

pre 18 godina

Da se preda, nego sta. Da se ispravi i kaze "Evo me" podnese zahtev za vizu i ode u Hag. Tamo da proba da dokaze da nije ni bolji ni gori od ostalih glavesina bosanskih tokom devedesetih. Mladic, takodje.
Cela ta prica oko Haga i ucena medjunarodne zajednice pala bi u vodu a bas me interesuje sta je sledece. Da vidimo koliko su zapadnjaci kreativni. Sta li ce da bude sledece?
Koja ce vrsta ucene biti primenjena? Kakvim ce sankcijama da nam prete?

Dragana

pre 18 godina

Cudno je da ovakve reci dolaze licno od Amfilohija.
Verovatno se vec nesto sprema povodom hapsenja Karadzica, pa sada i oni koji su do juce bili njihovi ortaci, zele da prikazu svetu kako nije bilo ucestvovanja u skrivanju od strane SPC, jer ako Karadzic ode u Hag, pred narodom ce Amfilohije ispasti heroj koji ga je eto tako zamolio da tamo ode!

sasa jokic

pre 18 godina

Cim se Amfilohije oglasio, znaci da im je dogorelo do nokata. Na zalost kasno, Djindjic je ubijen bas zbog tog istog Haga, i evo na kraju ce svi tamo zavrsiti?! To samo dokazuje da je Hag bio samo izgovor da se Djindjic ubije kao covek koji je to hteo da razresi po hitnom postupku. Neke politicke partije su iskoristile Hag da nahuskaju haske optuzenike i ratne zlocince protiv Djindjica, a evo sada ih Ti isti huskaci salju tamo!

Alexander Anarchist

pre 18 godina

Amfilohije savetuje Karadjica da se preda? Pa da ne znamo ko je on i sta je radio, jos da mu i poverujemo kako to iskreno misli. Ali nije mu to losa ideja da on ode malo u Hag.

Predrag

pre 18 godina

Ovo je izgleda finale uplitanja SPC u politiku. Kako je vec odavno izgubila svoju osnovnu ulogu to joj nista i ne preostaje nego da preko svojih poglavara daju politicke izjave.
Zalosno i jadno da je Srbija vec odavno izgubila boga i dusu.

Nindja

pre 18 godina

Priprema se teren za njegovu predaju - kao svetog i porodicnog coveka a ne kao pecinskog coveka i zlocinca. Svi ovi srecnici zele da umanje stetu po svoju reputaciju ukljucujuci crkvu, drzavu i porodicu - niko od njih ne misli da je on ucinio ista lose! Naprotiv.

Kostantin

pre 18 godina

Amfilohije je do kraja ostao iskren i moje cestitke.
SPC nema nikakve veze sa haskim optuzenicima i to sem zlonamernika svako zna.
Bog i pravda su veciti, sve drugo je privremeno i prolazno.

Dragomir

pre 18 godina

Ovo je samo dokaz pod kakvim je udarom Crkva u CG, a i u Srbiji.
Pritisak je strasan. Jasno je da uz ovakvu propagandu i pare koje se trose te politicki pritisak a i svaki drugi da ce narod da pocne da mrzi Radovana. Na zalost svakom narodu danas mozete prakticno narediti sta da misli samo treba para i snage za to. U to se uvjeravamo svaki dan sirom zemaljske kugle.
Ko je citao juscerasnji izvestaj iz Haga moze videti sta treba zaista raditi.

Лале, Беч

pre 18 godina

Караџић је требало да се преда одмах пошто је место председника шрепустио особи која је била далеко већи националист од њега - Биљани Плавшић.
Све дотле, уживао је уважавање страних медија као један од најобјективнијих политичара зараћених страна, па је у неку руку био и њихов ~љубимац" јер није избегавао новинаре и волео је да даје изјаве.
Сад је касно за часну предају, боље је да га хапсе.

Ivan iz NS

pre 18 godina

Ne, to nije njegova licna odluka! Kad vas trazi neki sud - vase drzave ili onaj koji vasa drzava priznaje - pa nije valjda vasa licna odluka da li cete se odazvati. Karadzic mora u hag, jer je DRZAVA tako odlucila - ne on - on se ne pita, i ima da mu se nametne tudja volja, bez obzira da li to Amfilohije voli ili ne - volja medjunarodne zajednice, nase drzave i razumnih poreskih obveznika! A ima i Amfilohiju da se nametne tudja volja (jer njegova nije sigurno) da Srbija mora da bude sekularna drzava. Iskreno bih voleo da Karadzica i Mladica pronadju i uhapse umesto da se ta dvojica (za velike pare) predaju, SPC ih blagosilja a mediji im daju heroj-tretman. Dugorocno, to je losa politika, jer to razdire moral nase nacije. Ili da idu tamo u lancima, tako da to nasa deca vide - da vide kako se treba odnositi prema ratnim zlocincima, ili nista!

Tosa

pre 18 godina

"Proslavljeni" govornik na sahrani pok.Ðindića, perjanica SPC u opstrukciji saradnje sa Hagom, ni reči nije rekao o pripadnicima SPC iz Vranja i Sr.Karlovca koji su optuženi za seksualno maltretiranje maloletnika, ćuti o svešteniku iz Šida kome se na pričešću jedinice "Škorpioni" u po bela dana priviđaju "TURCI", stalno prisututan u dnevnoj politici, najzad nešto da uradi u interesu ove države. Bravo Amfilohije. Napusti bednu grupu koja sebe naziva "PATRIOTAMA" i
produži da radiš u interesu građana Srbije. Bori se da SPC izađe iz politike i da počne da radi u interesu naše pravoslavne vere, a politiku da ostavi političkim strankama.

Peter

pre 18 godina

To je, cini mi se, jos jedan pokazatelj da vlada Vojislava Kostunice ima mnogo bolju politiku prema Hagu nego prethodne dve vlade.
Ovakav pritisak na sve, pa i na SPC, a da se to ne povlaci po novinama moze da izvede samo stabilna vlast. Ali ne stabilna u smislu ustolicene. Ova vlast moze koliko sutra da padne i toga su svi svesni, ali dok je na vlasti Kostunicin tim na ovom problemu radi imajuci u vidu dalekosezne posledice razresenja ovog pitanja.
Imaju jako losu reklamu, i to ce ih mozda kostati nereizbora, ali mnogo posla su uradili.
A "intelektualna" svetina trabunja i kudi sta god da oni urade, i to bez konstruktivnih planova o buducim koracima. To je lose za celu Srbiju.
Ne volim Radovica, kao i mnoge iz SPC, ali ocigledno je da neko u Srbiji ume i sa takvim ljudima da "razgovara" i da ih urazumi.

Petar

pre 18 godina

Mozda ona nekadasnja prica o tome da Karadzica kriju oni koji pritiskaju Srbiju i Republiku Srpsku zbog 'nesaradnje sa Hagom' i ima smisla. Mozda je to i vladika shvatio?

Zoki

pre 18 godina

U prvom reagovanju na apel vladike Amfilohija Karadžiću da se preda Haškom tribunalu, komandant snaga Eufora u BiH Dejvid Liki rekao je: "Hvala Bogu da se i Srpska pravoslavna crkva pridružila sve većem broju apela na Karadžića da se preda."
Ovaj covek ocito ne prati vesti ponajbolje. Jos pre sest meseci to je isto rekao Vladika Grigorije koji je bio jos otvoreniji i rekao da se predaje a ne kao babe sakrivaju u sumi. Ali zar je bitno sta Crkva misli o tome. Sada ispade da je ona kriva sto Radovan nije u Hagu a u stvari kriva je organizacija ciji je deo g. Dejvid Liki koja bi valjda trebala da se bavi time da se on uhapsi umesto sto malo malo optuzuju kurtu i murtu da su krivi sto je ovaj jos uvek na slobodi.

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

Amfilohijev kabinet je vec opovrgao da je on pozvao Radovana na predaju. Strani mediji su ga pogresno preneli. Ovolika prasina se dize nizasta.

dusan

pre 18 godina

Ma to je sve ipak neprekidan niz sitnih lazi i prevara. Amfilohije ne moze biti nikad nista drugo do Amfilohije, Radovan je samo Radovan, a MM je Mira Markovic.
:-)

IvanS

pre 18 godina

Neki su se prevarili kada su pomislili da ce ovaj poziv vladike Amfilohija Radovica biti pozitivno prihvacen od strane onih koji nas svakodnevno zasipaju pozivima za priznavanje svih krivica koje nam se pripisuju. Koja politicka gromada, LDS Cede Jovanovica, komenttarise, u poznatom stilu - "Crkva, Vojska, SANU, Voja" (hvala im na nabrajanju svih najboljih institucija srpske drzave), dali je vladika "licemeran" ili ne.
Gospodo iz LDS, kao i oni iz "5. oktobra", izadjite na izbore, jer tu se pokazuje koliko vam kolac pripada.

Vojo, Beograd

pre 18 godina

Dve osobe iz javnog zivota su kod mene nekada uzivale veliko postovanje. Jedan je bio gospodin Novak Kilibarda, a drugi gospodin Amfilohije Radovic. Prvi se izopacio i transformisao u dostojnog sledbenika svog starijeg kolege Sekule Drljevica, a izgleda da je i Amfilohije krenuo stramputicom. Nadam se da kod sebe ima povratnu kartu.

Stojan Rajkovic

pre 18 godina

Meni se cini da je jedino Cedin LDF shvatio o cemu se ovde radi. Amfilohije poziva Rasu da se preda. Mora da su se stvarno uplasili. Pravo pitanje je sta cemo sa Dobricom Cosicem, Matijom Beckovicem pa i sa Amfilohijom Radovicem. Radovam ce verovatno u Hag, a oni nama ostaju. Vreme je da ta politika dozivi potpuni poraz. Braco Srbi pamet u glavu.

Nimrod

pre 18 godina

Posto Amfilohije sam kaze da on ne govori sta treba uraditi nego sta bi on uradio, zasto to nije govorio poslednjih 12-13 godina? Mozda bi Karadzic itd do sad i culi pa porazmislili?

KOKO

pre 18 godina

Svako ima svoje misljenje. St se tice Mitropolita Amfilohija svaka njemu cast na svemu sto je uradio i sta radi, ali nije on kriv sto njega zovu na intervju i sto BBC trazi da cuje pametnog coveka. Ma sta da jedan covek kaze neko ce od nas naci da PROSUDJUJE, pametno ili nije pametno. Kada su dosli kod njega i kada su ga pitali Mitropolit je dao svoje misljenje. Nije on otisao u London pa tamo trazio da da izjavu ne nego su oni dosli kod njega.
Pa kada su ga pitali lepo je i kazao: "to on sam mora da odluci". Sta je u tome lose sto je tako kazao?