Četvrtak, 25.08.2005.

16:09

Bild ide dalje: "Kimi u Ferariju!"

Izvor: B92

Bild ide dalje: "Kimi u Ferariju!" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

bojana

pre 18 godina

Ok momci, odustajem!

Samo želim da istaknem da ja nisam pljuvala Šumahera, već iznosim svoje mišljenje o njemu. Mislim da je napravljen mnogo boljim nego što zaista jeste i da je jedna krajnje nedosledna osoba koja sve što radi, radi zbog dobrog marketinga i za pare. On jeste šampion i sjajan vozač (to nikada nisam osporila) i uvek ću ga s te strane ceniti, ali nikada neće biti veliki jer u situacijama kada je trebalo da ispadne šmeker i veliki igrač on je ispadao sitna duša!

Ok, vi živite u tom svetu da su pare najvažnije i da sve treba uraditi zbog para i da je profit najvažniji, ali ne zaboravite Ferrari je poslednjih pet godina bio najuspešniji tim imali su najplaćenijeg vozača, pobeđivali su a sada su pred bankrotom. Ne znam baš koliko je to dobro poslovanje, ali Ok važno je da se zaradi!

dejan

pre 18 godina

Bojana,
izuzetni učenici ponekad mogu da preskoče jedan razred, nije valjda da to nisi znala?
Takođe, u moje vreme studiranja (krajem 80-ih), npr. svi srednjoškolci koji su učestvovali (osvojili neku nagradu, čini mi se, ne sećam se više, ima godina) na nekom republičkom takmičenju su automatski upisivani na fakultet, bez prijemnog. Dobro se sećam liste upisanih kandidata: prvih 25 mesta - sve sa rep. takmičenja, nisu ni pisali prijemne. Ne moraju oni da dokazuju ponovo svoje znanje, jer su se već dokazali..

"Ne znam baš koliko je Šumi odgovarao Ferrariju. To ćemo videti u godinama koje dolaze."

Pa ovo gore je smešno pobogu. A šta bi ovih poslednjih godina? Slabi rezultati suradnje Ferari & Šumaher? Samo neko totalno otkačen od stvarnosti (da nisi prespavala par poslednjih godina gledajući sliku Kimija, sve uzdišući sa očima punim suza?) može da kaže da ćemo idućih godina videti rezultate ekipe Ferari & Šumaher.

Daj saberi se pre nego uzmeš da pljuješ Šumahera. Ja se takođe ne slažem sa nekim stvarima koje su izveli ovih godina, međutim mislim da su to sitnice u celoj slici o Šumaheru i Ferariju.
I Maradona je dao gol rukom Englezima ("The hand of God") pa ipak je Maradona - jedan :)

Ti jednostavno ne možeš da priznaš da je Šumi majstor zanata i uvek samo tražiš razloge da ga pljuješ, a sa iskopavanjem pokojnog Toze (Sene) si već dojadila verovatno i njemu samom.

Za kraj, mislim da ne možemo razgovarati ako ćeš ti bilo kome da postavljaš nekakve ultimatume ("ODGOVORI SA DA ILI NE!!!"). Da hoću da se našalim rekao bih -- "..a zna se kako Srbi odgovaraju na ultimatume." hehehe :-)

Aleksandar

pre 18 godina

Hm, uopste nisam mislio ni da citiram, a jos manje da plagiram Stiva Mekvina. "24 casa..." je briljantan film, ali sam ga nazalost gledao isuvise davno da bih se replike secao. Prosto, ja tako mislim, a sto je prokleto slicno scenariju, tu ne mogu nista.
Bojani, ukratko: Sumaher posle 1995. vise nije morao nikom nista da dokazuje. Nista.

bojana

pre 18 godina

Auh Dejane, Dejane…

Banalan primer: Ako si u sedmom razredu bio odličan đak i imao sve petice, da li to automatski znači da u osmom ne moraš ni knjigu da otvoriš i da će ti se zbog prošlogodišnjeg zalaganja ove godine recimo sve ocene priznati, i ti savršeno nećeš morati prstom da mrdeneš jer si eto u sedmom imao sve petice!?

Naravno da ne! Opet sledi dokazivanje, opet moraš da se trudiš i iznova dokazuješ!

Ne znam baš koliko je Šumi odgovarao Ferrariju. To ćemo videti u godinama koje dolaze. Mislim da Šumi nije rešenje na koje bi pristao Enzo Ferrari i mislim da se on ne bi ponosio tiulama koje su osvojene u rasponu od 2000 - 2004. To je naravno samo moje mišljenje i nije merodavno, ali prosto kao neko ko istinski voli Ferrari u kome je vozio umetnik Žil Vilnev, pa genijalni Žan Alezi, pa šmeker Berger, pa Alboreto...a ne Šurrari mislim da imam pravo na komentar!

Šumaher je izuzetan vozač i veliki talenat. Niko ne spori njegovo umeće. Ja sam čak navela i par trka gde me je zaista impresionirao a bilo ih je još mnogo, ali mogu i da ti navdem trke gde me je razočarao kao vozač i kao čovek. Znaš, ja ne volim sitne ljude (licemere) i jadne poteze. Po meni uvek treba biti veliki i dostojanstven i što je jako važno dosledan! Šumi nije ni jedno, ni drugo, ni treće!

Ako si tako osećajan bio 2000. u Monzi kada je izjednačio Sennin rekord po broju pobeda, kada je počeo da plače kako mu nije palo napamet da bude malo osećajan i 1994. godine i ode na sahranu tog istog Ayrtona Senne! Cela planeta je pratila odlazak najvećeg vozača svih vremena, samo je Šumiju bilo “zabranjeno” da ode! Što se mene tiče zaista ne krivim ga jer nije otišao, njegova stvar. Ali druže budi dosledan! Nisi otišao na sahranu i samim tim stavio donekle doznanja koliko ti to znači, a mnogo godina kasnije plačeš jer si izjednačio njegov rekord! Hm, iskreno…!? Pa ne bih rekla! Pre je reč o marketingu.

Kada mu je umrla majka vozio je dan kasnije ili isti dan - nebitno. Ok ja bih uradila isto! Ali, opet nedoslednost. Opet se Šumi poigrava sa svojim (ne)karakterom. Kada je 2001. napadnuta Amerika on je govorio da ne treba voziti! Pa je imao onu foru da prvi krug voze sporije itd…dakle na jednom mestu da se ne vozi (kada je reč o Americi najvećoj svetskoj sili), a kada je reč o rođenoj majci (da se vozi). Da li vam to deluje dosledno?

Dakle, meni je najvažnija doslednost i da čovek stoji iza onoga što radi! Ja sam veliki borac i za sve volim da se izborim.

Ne znam kako može da me impresionira činjenica da NIJEDAN Šumijev kolega nikada nije mogao da dobije na uvid njegovu telemetriju (ugovorom zagarantovano)…recimo Senna i Prost koliko god da su bili čudni i na svoju ruku, bili su zaista veliki u svakom smislu te reči. Senna je priznavao da je lošiji u podešavanju auta od Prosta, ali mu je Prost dozvoljavao da prekopira njegov set up! Zašto! Zato što je bio siguran u svoj kvalitet i znao je da imaju iste automobile i da može da ga pobedi bez obzira ba sve! Senna je 1988. godine u Mclaren doveden na nagovor Prosta koji je ubedio Rona da je Senna bolje rešenje od tada Piqueta koji je takođe bio u igri. Da li vam to dovoljno govori o veličini jednog vozača? Prost zove u tim tada najtalentovanije vozača u F1 da dođe da se bore u istim uslovima i pod istim tretmanom. Dakle, već tada Prost je imao dve “overene” titule (1985. i 1986.)! To su za mene VELIKI VOZAČI i takve asove cenim.

Ne volim one koji su osvajali titule jer su varali. Pa nije teško biti prvi kada varaš. I Ok prvi si, to ne mogu da osporim, ali ne mogu da te cenim.

To je isto kao kada bi neko na forumu rekao da istu vrednost ima ispit za koji si učio i vredno se spremao i onaj koji si platio da položiš! Dejane, da li je to isto? Ajde odgovori sa DA ili NE?

F1 fan

pre 18 godina

Zelim da vidim sezonu u kojoj ce do predposlednje trke biti barem 3 kandidata za titulu (pojedinacno i ekipno), a u poslednjoj barem 2. U autosportu su takozvani "hendikepi" za vodece normalna stvar... Bilo je tu "lutrije" za startnu poziciju, dodatnih kilograma,...
Posto u F1 toga nema, nema ni preticanja na stazi, barem ne u onoj meri kao pre 20-30 godina. To direktno znaci da su najbogatiji timovi pretplaceni na pol-pozicije i pobede. Oni imaju toliko brze bolide da ce tokom trke svakako obici sporije od sebe. Ako postavimo stvar tako da pobednik prethodne trke dobije 2 sekunde na vreme za kvalifikacije, drugoplasirani 1,9 , treci 1,8 , i tako dalje...
...dobili bi smo situaciju da se neki srednji tim probije na pol poziciju, neki najslabiji na recimo 8 mesto, pobednik na deseto, a neko iz jacih timova ko nije dobro zavrsio prethodnu trku bude mozda drugi na startu, sto je velika prednost za njega jer je izgubio bodove u prethodnoj trci...
Sve ovo bi funkcionisalo po sadasnjim razlikama u vremenima za pol od 4-5 sekundi od prvog do zadnjeg.
Tako bi dobili sezonu u kojoj bi imali 7 ili vise pobednika, mali timovi bi takodje uknjizili koji bod, sve titule bi se odlucivale u poslednjoj trci..
Prvaci sveta bi i dalje bili samo "veliki" vozaci, ali bi o tome odlucivao, osim 2 do 4 pobede (tesko da bi po tim pravilima neko uknjizio vise), broj drugih, trecih, i ostalih mesta za koje se dobijaju bodovi...
Mozda nacin na koji bih ja to resio, nije najsretnije resenje, ali bi trke definitivno bile daleko interesantnije.
Napisao sam ovo sa najboljom namerom, bice mi drago da neko da neki bolji predlog koji bi doveo do istog rezultata: zanimljivijih trka.
A o karakternim osobinama nekih vozaca je suvisno trositi reci, nema vise plejboja (Berger, Hunt), nema vise strastvenih pusaca (Nanini), retko koji rizikuje bilo sta van trka...
Pa sta ako je Kimi popio vise no sto treba, Sumi je izjavio za stazu u Austriji da mu smrdi na stalu, Berger je sa bivsim vozacem moto trka Beri Shinom malko "drapao" neku starletu u Australiji, Ralf je malko pravio gej-zurke na svojo jahti, Montoya vozio motokros iako mu je to zabranjeno... Oni su takodje ljudi, i neka zive zivot, neka prave greske na stazi i u zivotu...

Gile

pre 18 godina

"Trke su zivot ..." nije srocio Aleksanadr, vec Stiv Mekvin u filmu 24 casa Le Mana. Sramota je da se ne citira, posebno sto originalna replika iz filma glasi jos bolje. "Za onoga ko je dobar u tome, trke su zivot. Sve ostalo je samo cekanje."

Zvezdica

pre 18 godina

Niko Rozberg je Nemac, ali vec 10 godina zivi u Monte Karlu. Mali je extra vozac, kao i Haiki Kovalainen... Iskreno se nadam da cemo ih uskoro videti na F1 trkama... Ko moze nek odgleda trku u Monci GP2 sampionata, njih dvojica ce se i u subotu i nedelju boriti do kraja... A sto se tice Francuza u F1, nadam se da ce svoju sansu uskoro dobiti Alexandre Premat koji sa malim Rozbergom vozi u ART timu u GP2 sampionatu. On je super vozac, pobedio je na Hingaroringu i u Istanbulu, samo je malo kasno u ovoj sezoni usao u formu...

Aleksandar

pre 18 godina

Niko Rozberg je - Nemac. Majka mu je Nemica, zivi tamo od rodjenja, veseli Keke se nije potrudio ni da ga nauci finski, pa klinac i sam priznaje da na finskom tek ume da nazove "dobar dan" i da sa Kovalainenom prica engleski.
Osecam da ce ovo, kod jednog dela populacije ovdasnje, znatno umanjiti eventualne simpatije za Rozberga juniora.
Ja mislim da Formuli 1 nedostaje jedan brzi Francuz, pogotovu kad se vidi sta Seb Loeb i Seb Bourdais rade u WRC i CHAMPCARU. Setite se samo sedamdesetih i osamdesetih: Jabouille, Depailler, Arnoux, Prost, Laffite, Tambay, Jarier... Zvali su ih "francuska mafija" :)

dejan

pre 18 godina

"Taj status on nikada nije zaslužio jer sa svojim kolegom nikada nije borio i uvek su imali različite automobile. "
Hahahaha, pa što su mu dali taj status nego što ga je zaslužio bre??? Pa što misliš da su mu dali taj status prvog vozča? Zato što je iz Italije možda? Dali mu status prvog vozača u Ferariju, samo onako?? Slučajno??
Tvoja je ocena da je trebao da se bori ponovo u Ferariju da bi dobio taj status. Njihova je da to nije bilo potrebno.
Rezultati govore da oni nisu pogrešili - zadovoljni su nakon svega i Ferari i Šumaher, zar ne?

Promatrač

pre 18 godina

Meni je zanimljivo čitat ovu raspravu Bojane i Aleksandra. Ako vam nije teško nastavite i o nekim drugim temama vezanim uz F1. Kao mclarenovac ipak sam na Bojaninoj strani, makar i Aleksandar ima dobre argumente. Oni kojima smetaju tako dugi komentar uvijek imaju izbor ne pročitat ih. Inače, što se tiče Kimija u Ferrariju, to i nije nova priča, ali najrealnije se čini mogućnost da on samo zamjeni Schumachera. Ja se samo nadam da u McLarenu neće bit tolko glupi da puste Kimija. Što se tiče Kovalainena i Rosberga, volio bi vidjeti više Finaca u F1 (pretpostavljam da je Rosberg Finac), simpatični su mi onako skulirani.

Aleksandar (adbabic@bauk.net)

pre 18 godina

Bojana, mozemo da nastavimo do sutra, a i duze. Moderatoru ocigledno (jos uvek) ne smeta, ali smeta ostalima.
Uvazavam ta misljenja i predlazem sledece: ne odgovaram na tvoj poslednji komentar, ostavljam svoj mail, pa moze Ferrari vs. McLaren dok je ijedna tipka na tastaturi ziva.
Ako ti odgovara, nastavljamo prepisku preko PM, ako ne, bilo je zadovoljstvo...
Pozdrav.

bojana

pre 18 godina

A sada ovo oko čega se ne slažemo :)

Elem, neosporavam da je u drugim timovima bilo timskih naredbi (i dalje stoji ono za matematičke proračune), ali nigde ih nije bilo kao u Ferrariju tj. Šurariju i nijedan vozač nije imao privilegije kao Šumaher. U svom ugovoru on je imao zagarantovani status broj 1. Taj status on nikada nije zaslužio jer sa svojim kolegom nikada nije borio i uvek su imali različite automobile. To je istina! Ne znam zašto je to teško priznati. Činjenica je da je bolji od Irvajna i Barikela. I bolji je i od Hila itd. ali šta to treba da znači?

Pa to kao kada bi ti sada nekome rekao "ti nisi gledao trke osamdesetih, ne možeš da komentarišeš" ili "ti si gledao i ti si zbog toga ekspert, možeš da pišeš šta god poželiš". Ma daj…krajnje tupavo shvatanje veoma ozbiljne stvari.

Baš me zanima tvoje razmišljanje. U istim automobila ja smatram da bi mu Kimi i Alonso savršeno parirali. Ne znam da li bi baš uspevao da bude mnogo ubedljiv. Dobar, iskusniji u nekim situacijama sigurno bi, ali pobedili bi ga i oni. Pa sećaš li se kako ga je moj Kimi u Silverstonu prošle godine oduvao, ne samo njega već oba Ferrarija i Batona sa mnogo slabijim autom na zvaničnom treningu! U trećem najtežem sektoru najbrži! Uf, ja znam kada vozim na kompu koliko mi muke zadaje taj treći sektor i Parabolika u Monzi!!! To moj Kimi savlada dok si rekao keks! :) Ti momci imaju brzinu! Imaju talenat i umeju da voze! Kimi ima borbeni duh u sebi, ima i Alonso samo se sada malo mnogo (za moj ukus) čuva! I ne samo oni…i Žak Vilenev bi njemu samo tako parirao i Montoya! Važno je osloboditi ih, dati im iste šanse i videli bismo svi kako bi šampionat ponovo postao interesantan i vredan svakog sekunda. Da se razumemo i u najtežim trenucima za F1, dakle kada nije ličila na sebe (2002 – 2004), ja sam gledala, patila i navijala za moj Mclaren i da se vrati “ono” vreme, kada su se momci borili!

Kada počnete da branite Šurari i taj njihov “bolesni model” (samo jedan vozač) stiče se utisak kao da niko nikada nije osvajao titule i kao da jednostavno ne postoji drugi način. Da nisam gledala neke druge istinske šampione pa ja bih i poverovala u tu priču. Da li se Aleksandre sećaš kako su 1986. i 1987. borili Nelson Piquet i Nigel Mansel u Williamsu (više su volelei Mansela Piquet je bio prvak!)? Kako su se 1988. i 1989. borili Ayrton Senna i Alain Prost u Mclarenu? Sećaš li se kako je Prost izgubio titulu u Ferrariju jer Mansel nije želeo da bude sluga!? Da li treba podsetiti kako su se Alain Prost i Niki Lauda borili 1984.? Da li je ikome na ovom sajtu poznata borba Alaina Prosta i Rene Arnouxa u Renaultu? Pa Alana Jonesa i Carlosa Reutemana 1981. u Williamsu itd…?

Eto, par primera, prosto da se zna da su titule osvajane i drugačije, šmekerskije, časnije, hrabrije…i da nije oduvek bilo bolesnog favorizovanja samo jednog vozača naročito ne u Williamsu! Eto u nekim primerima (Prost – Mansel, Prost – Arnoux, Prost – Senna) jednostavno nije bilo popuštanja pa čak ni kada je “matematika” bila na strani jednog ili drugog vozača. Prosto oni su bili ljudi koji su imali karakter, rođeni borci, za koje je borba bila iznad svega! Čak ni pobeda koliko borba, borba i samo borba. Pokazati protivniku da ga se ne plašiš da možeš da mu pariraš a pritom ne tražiš poseban status, samo jednake uslove i pokažeš šta znaš?

Sećaš li se Silverstona 1990. godine i serije preticanje Mansela i Sene. Kada je Mansel pretekao Sennu i šmekerski mahnuo svojoj publici. To su bile prave predstave velikih šampiona! Pa kada je Pironi “oteo” pobedu Gillesu Villeneuvu u Imoli 1982.! Eto, nije uvek moralo po diktatu tima! Iako mi je krivo zbog Didijevog poteza jer je Žil bio prilično korektan kolega!

Pa zamislite da svi timovi pristanu na Šurarijev “bolesni model” (samo jedan vozač) pa gde bi nam bio kraj? Pa trke F1 ne bi ličile ni na šta? Pa zamslite kako je siromašna borba na stazi ako je nema među klupskim kolegama! Pa zamislite stazu na kojoj se “bori” deset vozača u svakoj ekipi po jedan “Šumi” i ostalih deset koji koče i blokiraju ostale poput Barikela i Irvajna. Pa da li je to trkanje? Za mene nije, jer sam videla mnogo bolje!

Pa bre ranije su kvalifikacije bile veći doživljaj od trke. Kako je bilo u Monaco 1988. kada su se Prost i Senna borili za pol!? Kako su skidali jedan drugome vreme? Auh! Pa to je nešto, što svaki navijač (bar se nadam) želi da vidi!

Na kraju, pobogu, pa zar nije šampionski baš da tučeš istog protivnika u istom autu!? Pa onda si veći šampion i vredniji! Peterson, Berger itd...nisu trošili svoje pneumatike za podešavanje tuđeg automobila, oni nisu morali da propuštaju svoje kolege, nisu morali da koče druge na stazi. Ja sam zaista odgledala mnogo trka, naročito onih iz osamdesetih i zaista nigde to nije toliko i na takav način prisutno! NIGDE!

Dakle, ja ne želim da kažem da je Šumi đubre i da je loš vozač kad sve to nije, ali želim da naglasim da je napravljen boljim nego što jeste i da bi sve mogao da uradi manje uspešnije (što nikako ne zadovoljava njegovu bolesnu ambiciju!) i mnog časnije!

Kod vozača mi je zaista važno da bude kompletna ličnost. Da bude zaista veliki u svakom smislu te reči. Šumi je često ispadao seljak. Pravio je neke nepromišljene poteze koji jednostavno ne priliče šampionima. Ne kažem da su drugi svećke, ali niko nikada nije imao takve uslove za osvajanje titule!

Vest da će u Mclaren nije nova. Podsećam, imam i snimak, Ron Dennis je još 1993. godine pozvao Šumija u svoje redove da se bori sa Mikom Hakkinenom. On je to odbio jer je znao da u Benettonu ima podršku tima i da će on biti jedini igrač u svom timu. U Mclarenu bi prvo morao da se izbori za status broj 1. a to nije nimalo lako! Još ako je preko puta “leteći Finac” Mika Hakkinen…auh, možda bolje i da ne pokušava! :)

bojana

pre 18 godina

ALEKSANDRE U OVOME SE SLAŽEMO POTPUNO!

"Trkanje je život, sve ostalo jeste samo vreme izmedju trka"

Lepo si to sročio. Pozdrav!

Gile

pre 18 godina

E, a zasto Aleksandar i Bojana lepo ne predju u dva rivalska automobilska magazina, pa pojacaju novinarski kadar, nego se ovde raspisuju nevidjeno. Zar na forumu nije fora da se kratko i jasno pise, usput da se ceni prostor namenjen i drugim. Mislim, komentare i A i B citam do pola - smorim se i ne mogu dalje, bez obzira sto, kako vidim, dugo prate F1

Aleksandar

pre 18 godina

@Dennis Rodman.
1. Sumaher nije izbacio Hila u Adelaidi.
Racing incident, nista vise.
2. Kad je Sumahera "Kultard namestio kasnim kochenjem", to je bila Belgija '98, a trka je i te kako imala znacaj, jer je to bilo 10 bodova na tacni za Sumija (Hakinen otpao). S tim bodovima bi bio sampion i 1998. Kako li biste ga tek onda mrzeli...
@ivan - naravno da imam vremena za to, jer, prvo, to mi je u neku ruku i posao, a drugo: trkanje je zivot, sve ostalo jeste samo vreme izmedju trka.
Bacicu vam link kad ekipa i ja dignemo prvi srpski "ekskluzivni autosport sajt sirokog spektra", pa izvolite tamo :)) A to ce uskoro da proradi.

ivan

pre 18 godina

Blago bojani i Alkesandri kad imaju toliko vremena da pisu doktorske disertacije iz Formule 1. Dopisujte se ,ljudi, mailom,nije ovo vas privatni tabloid. A druga stvar, sada su mi mnogo smesni navijaci McLarena, bas su se uplasili da im Sumi ne predje u tim, pa ne znaju sta ce od sebe. HAHA...Komentari su mi zanimljiviji od vesti...

Dennis Rodman

pre 18 godina

Zanimljiva diskusija... ja takodjem smatram Shumahera za djubre od choveka. Omrzao sam ga one sezone kada je Hill-a izgurao sa staze u zadnjoj trci (ne bi bio shampion da to nije uradio)... onda je isti sramni pokushaj zabelezhio one godine kada je Vilnev bio shampion, samo tada nije bio uspeshan... a shto je najbolje, pre par godina kada je njega Kultard namestio kasnim kochenjem (ne secam se trke), ovaj smrad je odmah hteo da se bije, neshto je jeo g..na u box-u. Trka sama po sebi nije imala neki znachaj...

To dokazuje da je smradina teshka i po tome ne pripada grupi velikana u koju ga svi svrstavaju gledajuci njegove titule i pobede... on je meni jadan...

F1 fan

pre 18 godina

Bio sam licno prisutan zvizdanju publike "pobedniku" u Austriji, kada je Barikelo propustio Mihaela 100m pre cilja... F1 pratim od poslednje Laudine titule, to je jedini put da sam video tako nesto, mislim da se Enzo prevrnuo u grobu.
Meni malo smeta sto su se u zadnjem periodu nekako izmene pravila u F1 suvise poklapale sa razvojnim programima Ferrari-a, kada je neka ekipa razvila nesto novo to je bilo naprasno zabranjivano, jedino njihov razvojni program se uvek poklapao sa onim sta ce da se koristi ubuduce... Tako je zabranjen berilijum u McLarenu, aktivno vesanje u Williamsu... Sve zato sto je "neko" izjavio da ce "kriza u F1" prestati kada prestane kriza u Ferrari-u.
Vise sam voleo F1 u neka sportskija vremena, kada je u njoj bilo manje novca, vise fer pleja, vise gresaka vozaca...

dejan

pre 18 godina

Bojana, malo pričaš besmislice.

Danas, kada je Šumi sa Ferarijem osvojio nekoliko titula, da nećeš možda da kažeš da su pogrešili što su ga forsirali za prvog vozača?

A to što čovek hoće da bude najbolji, jeste odlika šampiona. Da nije tako, bio bi neki polovni i verovatno prokockani talent.. kakvih je mnogo.

U Ferariju su gurali kao prvog vozača i osvojene titule govore da NISU pogrešili. A konj koji pobeđuje se ne menja, toliko bi mogla da znaš.

I za kraj: Šumaheru taj status nije pao sa neba.

Aleksandar

pre 18 godina

E, super, sad cu opet da se raspisem :)
Prvo: naravno da se necemo u svemu sloziti, onda ovo ne bi imalo smisla.
Drugo: Bojana, aman, Sumaher nije bio prvi i jedini vozac za kojeg "tim radi". Nije to Ferari izmislio 1996. Primera sam, verujem, dao dovoljno. Pa Roni Peterson je 1978. poginuo u Monci u bolidu Lotus 78 (za prethodnu sezonu), jer se njegov Lotus 79 pokvario na treningu, a jedini "preziveli" model morao je da ide Andretiju. Dodaj na to i spekulacije da bi u Lotusu 79 mozda bolje prosao u sudaru... Ne, hajde da ne otvaramo tu Pandorinu kutiju.
Mozda od 1994. niko drugi to nije radio tako drasticno, ali Beneton i Ferari izabrali su taj nacin. I, kao sto rekoh, isplatilo im se kapitalno.
Trece: Hil = najveca sramota koja je ikad postala sampion sveta. To je sve o tome
Dalje: Miki skidam kapu, i jedino njemu iz Sumaher-generacije. Steta sto je motivacija presahla, valjalo bi da je mogao da grize jos neko vreme. Ali, to je bio Meklaren u silaznoj putanji, a njemu se nije cekalo da ponovo naprave konkurentan auto.
Zatim: optuzbe za varanje 1994. Znam za njih, od iregularnog sistema za tankovanje, pa do nelegalnog softvera za kontrolu trakcije. Sena je bio uveren da je B194 neregularan auto. I, sta? Da dosolimo: zahvaljujuci zelji da se taj sampionat vestacki ucini neizvesnim, Sumaher je diskvalifikovan u Britaniji i Belgiji (drvena ploca cija je debljina bila manja od propisane, ali posle trke u kojoj se ovaj okrenuo preko ivicnjaka), pa posle fasovao jos dve trke suspenzije. Njegovih 12 plasmana protiv Hilovih 16 startova... Kojesta.
Ne postoji nista sto je Sumaher osvojio, a da nisu krenula osporavanja i s tim prosto valja ziveti. Mene ne tangira.
Pominjes "bolesnu ambiciju"... Hm, kad su Senu posle trece titule pitali zasto dalje rizikuje, sta mu je motiv, sta mu je jos ostalo, znas kako je glasio odgovor? "Veci brojevi". Eto zasto i ovaj pokusava dalje. Jednom u 50 godina rodi se vozac koji ima sve uslove da prepravi istoriju. Zasto mu ne pruziti mogucnost?
Vilnev i Arnu 1979? Pa cega tu NIJE bilo? Danas bi zbog takve voznje obojica fasovali dozivotne suspenzije :)
Sumaherovu budalastinu u Herezu 1997. niko nikad nece moci ni da odbrani, ni da opravda. A samo je trebalo da pusti Vilneva da zavrsi u sljunku, a ne da mu posluzi kao bankina. Sta ces.
Spa 2000... Nikakvo pokazivanje "gde je kome mesto", jer bi onda i Monca '98, kad je Sumi poslao Miku "po burek" u Variante della Roggia moglo tako da se nazove. Ili Hungaroring iste godine, kada je tokom trke izvezao prakticno dvadesetak kvalifikacionih krugova, stigao i da izleti sa staze, i da pobedi sa u hodu izmenjenom strategijom i pit-stopom vise. A F300 sigurno nije bio bolji auto od MP4/13. Ni Goodyear od Bridgestonea.
Sto se tice novca, tu smo - eto i to - istomisljenici. Sta god da zarade, zasluzili su. Ko ih makar samo jednom vidi uzivo, nema vise nikakvih dilema u tom pogledu, cak i ako je dotle mislio drugacije.
Najzad, ne znam nijednog ko ne bi prihvatio privilegije, ako mu se ponude. A Dzenson Baton je izjavio da bi i on postupio isto kao Sumaher u nekim spornim situacijama, pa hajde da govorimo o fer-pleju.
Denisu i Frenku su najvaznije konstruktorske titule, mada je istina da Meklaren MNOGO bolje tretira svoje vozace.
Za "smeti boriti se", naveo sam cak izvorne Petersonove reci iz istog magazina na koji se ti pozivas. Ako to nije bilo dosta, ne znam sta je jos potrebno...
Duh sedamdesetih nestao je jos u osamdesetim. Besmisleno je lamentirati nad tom cinjenicom, ona vremena se vratiti nece.
Realnost je da jedan Montoja danas vozi za Kimija, da Fisikela cesto ima probleme sa kolima, a Alonso nikad, da Barikelo ne moze da se sastavi, a Sumi ce i s _ovim_ automobilom da zavrsi treci u generalnom.
Ferari je ove godine ocajan, ali Boze moj, serija je negde morala da se prekine. I, manje se nerviram kad gube ovako ubedljivo; kad se samo setim koliko sam zivaca pogubio '82, '83, '90, '97, '98', '99...

Zadovoljstvo je obostrano. Uzvracam pozdravom.

PS: Najbolji film o trkama jeste italijanski dokumentarac "Trkacka groznica". Dobrocinitelji, poklonite Bojani TO!

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Bojana, molim te javi mi se na:

lmkciko@hotmail.com

imam jedan film za tebe, zove se "Champions Forever" i pokriva par sezona 72' i 73' do pogibije Severa, normalno prikazuje i dosta trka iz tih sezona ali i nazalost i jos par pogibija, ali taj rivalitet o kome si u komentaru pricala je bas glavna tema filma.
Mislim da posle ovakvog komentara zasluzujes mali poklon!!!

dragan

pre 18 godina

IDITE NA SAJT WWW.F1.COM I POGLEDAJTE REZULTATE TESTOVA IZ MONZE ,POGLEDAJT KO JE PRVI CPVEK U ISTORI KOJI JE VOZIO KRUG ZA MANJE OD 80 SEKUNDI ,BEZ OBZIRA NA NJEGOVE REZULTATE OVE GODINE COVEK KOJICE OBELEZITI NEKOLIKO NAREDNIH SEZONA

bojana

pre 18 godina

Pa ne bih mogla baš u svemu da se složim sa tobom Aleksandre, ali Ok mogu da shvatim šta želiš da kažeš. Ajde pokušaću malo bliže da pojasnim šta meni ustavri smeta!

Da bi neko postao uslovno rečeno «drugi vozač», mora da dobije šansu da se bori protiv prvog i da dokaže da li je bolji ili nije. U Mclarenu, Tirelu, Lotusu, Vilijamsu vozači jesu dobijali i dobijaju te šanse i tako smo i imali podele na prvog i drugog koje si spominjao: Andreti – Peterson, Senna – Berger, Mensel – Patreze...Šumaher to nikada nije osetio u konkurenciji sa svojim klupskim drugarima, naročito od 1994. pa sve do danas.

On je eto da se ogradim i da kažem od 1994. pa sve do danas bio prvi i jedini vozač za koga tim u kome se nalazi radi. Još tada a i ranije (tu se slažem sa tobom), on je pokazao izuztno umeće i talenat i nije bilo teško zaključiti da taj talenat ne treba prokockati već «unovčiti»!

Pa nije moguće da je on jedini talenar koji je isplovio iz te novije generacije. Pa sada njemu treba dati i specijalne uslove. Ne zaboravi bilo je tu mnogo dobrih trkača Mika, Hil, Žak Vilenev...pa opet nisu imali status kao Šumi. No ajmo redom.

Kada je reč o Šumijevoj uspešnoj karijeri, sve je moglo da se uradi na mnogo lepši i šmekerskiji način. Mene zaista nervira zašto je on svu tu svoju genijalnost i talenat morao da zamaže tamo nekim glupim aferama. Verujem da ti je poznata priča o «neregularnom filteru za gorivo», pa ignorisanje crne zastavice u Britaniji, pa «teže dno u Belgiji»...itd...pa kasnije Irvajn i Barikelo...on je toliko dobar vozač da bi sve svoje uspehe apsolutno mogao da zabeleži i bez takve «pomoći». Ja zaista mislim da njemu u karijeri nisu bili potrebni ni Irvajn, ni Verstapen, ni Herbert, ni Barikelo ni nergeularan filter za gorivo i sl.!

Ono što je činjenica a što nezadovoljava njegovu bolesnu ambiciju je to da bi on recimo bez te «pomoći» bio «samo» pet puta šampion, imao bi "samo" 700 bodva, ili «samo» 60 pobeda! Ali, ne on hoće da bude naj naj pa po svaku cenu! E to se meni zgadi i zbog toga sam malo rezervisana prema njemu iako ga zaista cenim kao vozača!

Recimo imao je on mnogo dobrih trka na kojima je blistao čuvena trka u Belgiji 1995. godine kada je startovao sa 16 mesta i uspeo po kiši da stigne 20 sekundi zaostatka za vodećima. Naravno pobedio je! Ali, to je bila prava drama. On i Hil su se mnogo dobro borili. To je zaista bila trka za divljenje kao i ona na Nirburgringu kada je stigao Alezija isto je tako bila velika razlika, ali sa spoljne strane i to u krivini pred ulazak u poslednji krug! Zaista očaravajuće. Pa Monako 1992. čuveni okršaj Senne i Mensela ali Šumi u pozadni grize za svoje tada šesto mesto i bodove i to veoma, veoma dobro. Pa Estoril 93. kada je sa šestog mesta startovao pa pobedio...Takođe za svaku pohvalu je njegovo požrtvovanje i sve što daje F1...upornost itd.

Iako navijam za Mclaren i ja sam vrlo vezana za Ferrari i ta ekipa mi je mnogo draga. Pomalo me i vređa kada neko poistoveti Šumija sa Ferrarijem. Za mene je tim ipak u svakom pogledu iznad vozača! Svaka čast svakome, ali Enzo Ferrari je taj tim vodio na jedan sasvim drugačiji način. Umeo je da bude surov, ali je sve radio za tim. Danas je sve obrnuto. Sve se radi samo za jednog čoveka! Ako ćemo da vrednujemo onda je ipak od svih Ferrarijevih vozača Žil Vilenev jedna od najvećih legendi koja je bila tu. On je veličanstveno pobeđivao a isto tako i gubio. Evo, ti sigurno znaš za onaj čuveni okršaj u Dižonu. Kada su se borili Arnu u Renou i Vilenev u Ferrariju za drugo mesto. E, to je pravi primer zdravog i šmekerskog trkanja. Video si taj duel sigurno kako su se njih dvojica preticali nije bilo cimanja automobila na rivala (kao na Hila 1994. i Žaka Vilneva 1997.), nije bilo zatvaranja idealne putanje, ranog ili kasnog kočenja...prosto duel za divljenje za pamćenje! Znaš ja zaista ne znam koja je svhra trkanja da ja ako sam sporija zatvorim rivala (Šumi je to često radio). Pa baš obrnuto suština je biti brži od rivala. Ali ne imati brži auto već brže voziti, što je priznaćeš nimalo lako. Znaš kakvo je umeće udariti Vileneva jer tebi gori pod nogama! Pa to je krajnje jadno! Pa pretekni ga šampionski, budi brži od njega, zgazi ga bre naravno u pozitivnom smislu! Nemoj da udaraš rivala jer ne možeš da ga pobediš. Mika je zaista u Belgiji 2000. šmekerski stavio do znanja Šumiju ko je bolji! Sećaš se kako se Majkl ponašao na stazi, najpre ga je zatvorio na svu sreću nije došlo do incidenta, ali ga je Mika brzo postavio na mesto koje mu pripada! To je šmekerski i šampionski potez!

Mene nervira kada svi u svemu vide pare! Ma baš me briga koliko zarađuju. Ne zanima me! Eto, Mclaren i Vilijams ne pobeđuju tj. ne osvajaju titule, ali ipak dobro posluju, Ferrari je pred bankrotom ! ! ! Ronu Dennisu i Frenku Williamsu je oduvek draža bila borba vozača nego titula! Do sada je izgubljeno dosta titula baš zbog toga jer tim nije želeo da se okrene samo jednom vozaču. Okrenu se vozaču tek kada «matematički proračuni» pokažu da drugi nema šansu! Mika je bio mnogo brži od Davida! I što je jako važno imali su isti tretman! U istim uslovima bio je bolji i zbog toga je osvojio dve titule. Ne treba zaboraviti ni 2001. kada je u igri bio David.

Šumi je godinama imao fantastično pripremljen automobil. U godinama kada je bio i po pet sekundi u startu brži od konkurencije nije imao rivala u svom timu jer njegovom klupkosm kolegi to nije dozvoljeno! Tj. nisu dozvoljavali da se trka, što je greška jer bi ga to učinilo još većim i nedodirljivim. Znaš, ja čitam u Autosportu recimo za 1997. godinu. Kako je Irvajn trošio svoje setove pneumatika kako bi Šumiju podesili auto. Na trci njih dvojica startuju Šumi obično pobeđuje, Irvajnu ekplodira guma ili ima neki drugi problem. Svako će reći «gledaj koliko je on bolji, on pobedi a ovom glupom Irvajnu pukne guma», i onda dođu do zaključka da je Irvajn i onako loš, pa zašto da mu i daju šansu da se trka sa nepobedivim Šumijem?

U svim ekipama manje - više vozači odustaju i stižu do cilja samo je u Ferrariju ta razlika drastaična u korist Šumija!

Tu prednost više niko nije imao i zato mislim da je često imao baš dosta privilegija koje mnogi šampioni nikada nisu koristili a ne bi ni prihvatili! Rekla sam ti već da tvrdim da bi Šumi i bez toga bio dobar, ali ne toliko ubedljiv. On je takvim pogodnostima napravljen mnogo boljim nego što jeste. Pa do pre godinu dana svi su milslili da ga niko nikada neće pobediti i da je neuništiv. Da niko ne može da mu parira. Ja sam i tada i sada smatram da je to besmisleno. U istim uslovima odrali bi ga i Kimi i Alonso! Ove godine kada dobre automobile imaju Reno i Meklaren shvatamo da u karavnu F1 ima i te kako dobrih i talentovanih i brzih vozača. Nije Šumi jedini!

Recimo, meni se raniji vozači više dopadaju baš zbog toga jer je suština njihovog pristupa trkama bila biti brži od rivala, tj. to dokazati na terenu. Svi gore navedni «drugi» vozači nisu bili ponižavani. A prvi nisu pravljeni da su nepobedivi. Sve su morali da dokažu! Smeli su da se bore i Sever sa Stjuarton i Peterson sa Andretijem i Beger sa Senom itd...Ali, pošto im je trkanje bilo važnije od para i od svega oni su živeli za borbu, za brzinu... Zbog toga je recimo Gilles Villenuve vozio za Šektera iako je i sam bio u igri za titulu 1979. godine! Eto, baš lep primer. On je bio drastično brži od Šektera. Kvalifikacije u Votksi Glenu na poslednjoj trci te sezone su to i dokazale. Žil Vileneuv je po kiši bio 11 sekundi brži od svetskog šampiona Šektera (titulu osvojio 1979. u Monzi)...znaš li šta su njegove kolege izjavile posle trke «Ah, pa to je Žil» i to sa oduševljenjem, sa divljenjem! Dakle, to su vozači – šmekeri. Vilnev je dokazao i sebi i svetu da je brži, pa eto može da pokloni i titulu kolegi, ali zna se da je brži! Tu nije reč o ponižavanju i nije Vilnev u toj situaciji poniižen. Naprotiv! Pokazao je svoje prave vrednosti. pre svega jednu ljudskost! To znači biti veliki vozač i rival! A ne zatvarati i udarati rivale kada je frka! Pa i sam Džodi Šekter je priznao da je Vilenev brži od njega, to je priznao i Džeki Stjuart. Sever je bio praktično njegov učenik i zaista je na dosta trka 1973. bio brži od njega, ali bio je dovoljno veliki da vozi za Džekija ne zbog para već zbog poštovanja! To je odlika velikih ljudi!

Dakle, danas nedostaje taj duh i taj šmek! Danas je važna pobeda po svaku cenu! Iskoristiti sve resurse i sve prednosti pa čak i poniziti «drugog» vozača što je očigledno slučaj sa Barikelom i Irvajnom! Znaš, ja kapiram da je reč o biznisu i da su oni dobili pare, ali mene kao navijača to ne interesuje. Ja hoću da gledam trku, da se bore, da časno gube i pobeđuju! Zaista me ne zanima da li će zaraditi milion, deset ili pedeset miliona...to nikako ne može da me impresionira. Mene fascinira želja za pobedom, za borbom...

Aleksandre, drago mi je što očigledno preko puta konačno imam i navijača sa kojim se može i normalno razgovarati o aktuelnim i manje aktuelnim temam u F1!

Pozdrav!

sokol

pre 18 godina

Ako on ode u McLaren prestajem da pratim formulu 1, jer mi je ogadio poslednjih deset godina pracenja F1 takmicenja koji inace pratim kontinuirano od 1978. godine.Sto je mnogo - mnogo je.ODLAZI u penziju !!!

Aleksandar

pre 18 godina

Ako se vec gadjamo nabrajanjima, meni je posao tezi... znatno tezi.
Ascari '52, Ascari '53, Fangio '56, Hawthorn '58, P. Hill '61, Surtees '64, Lauda '75, Lauda '77, Scheckter '79, Schumaher '00, Schumacher '01, Schumacher '02, Schumacher '03, Schumacher '04.

Postoje timovi u kojima se moze postati sampion, ali samo u Ferariju, cak i ako ne osvoje titulu, vozaci postaju legende!

bojana

pre 18 godina

Najbržeg vozača svi traže - NIŠTA NOVO!

Kimi Rajkonen je oduvek privlačio mnogo pažnje zbog svog vozačkog talenta i umeća, tako da priče o mogućem angažmanu u nekoj drugoj ekipi nisu ništa novo! On je zvezda Formule 1 i trenutno najbrži čovek na planeti!

Mislim da će se još dugo družiti sa Mclarenom to je tim koji daje velike šampione i koji pobeđuje (Fittipaldi, Hunt, Lauda, Prost, Senna, Mika...)!

ivan

pre 18 godina

Eee novine ne bi bile novine kad ne bi prodavale svakakve price.Od prelaska Kimija u Ferrari nema nista narode to su prazne price. Ove godine mu uprkos raznim kvarovima ide odlicno i zasto bi uopste prelazio u Ferrari koji je svoje pokazao u ovoj godini.Pre pocetka sezone su tako bili prepotentni da su bili 100% uvereni da ce osvojiti ponovo titulu.Ali stvarnost je nesto drugo. Kimi ce i dalje biti udarna stela Mercedesa i Meklarena i tako ce i ostati ja verujem jos dugo osim ako covek ne odluci da ode u penziju.

Delija

pre 18 godina

Kimi je sve demantovao tako da od toga nista.Evo teksta ispod.Pozdrav za sve navijace McLaren-a.
Raikkonen pledges future to McLaren
‘I'm completely happy with my team’

Kimi Raikkonen

McLaren driver Kimi Raikkonen on Thursday pledged his future to the British Formula One stable, pouring cold water on reports he had signed a contract for rivals Ferrari.

"There's no doubt we have the fastest package, I'm winning races and I'm feeling well in the team, so why would I even consider changing teams?"

Raikkonen said after a report in Germany's Bild newspaper that the Finn had signed a precontract to race for Ferrari in 2007.

"Surely, I'm in a position most of Formula One drivers want to be in," said Raikkonen. "I want to win races and world championships with McLaren. Ever since I came into Formula One, there have been speculations about my future, so there is nothing new for me. As I've said many times, I'm completely happy with my team."

McLaren boss Ron Dennis said Raikkonen and fellow team driver Juan Pablo Montoya were there to stay.

"McLaren is locked in a battle for the drivers and manufacturers championships and everybody in the team from the drivers to the mechanics is 100 percent focused on this.

"We anticipate long term relationships with both Kimi and Juan Pablo and consequently, the team is not in negociations with any other driver, including Michael Schumacher," concluded Ron Dennis.

Aleksandar

pre 18 godina

Ha, nastavljamo pricu o tretmanu vozaca. Sa zadovoljstvom.
Dakle, postoje barem dve kategorije "drugih vozaca" - oni kojima nije dopusteno da se bore s prvim, i oni koji to ne mogu, sve i da im se naredi. Dakle, kod ovih drugih nije uopste stvar u sluzenju, nego u prostoj nemoci.
Od pomenutih, u prvu grupu spada Peterson, svi ostali u drugu. I da je Sever poziveo, ne verujem da bi mogao da se nadmece sa Stjuartom. Ikada.
Elem, Berger, Nakadzima, Damfris, (pa i Andreti i Hakinen) nisu ni mogli da pobede Senu. Patreze 1992. NIPOSTO nije mogao ni da sanja da sme da ugrozi Mensela. Ta sezona je za Vilijams bila misija: napraviti od Engleza svetskog sampiona. Period. Na trci koju je Italijan mogao da dobije (Francuska), naredjenja iz boksa uradila su svoje, a upitan zasto je usporio u drugom delu trke (bio je prekid zbog kise), Patreze je prozborio "No comment".
A hajde da analiziramo Sumaherove partnere. Tvrdim sledece: u vreme kad je trebalo nesto da dokazuje, on je to uradio. Posle toga je stekao pravo da bude povlascen i u Benetonu i u Ferariju.
Redom: De Cezaris - samo jedna trka, ali je Sumaheru bila debitantska, a Italijanu ko-zna-koja, pa je opet Sumi bio sedmi na startu.
Dalje: Pike - covek na zalasku karijere. Njemu sigurno niko nije mogao da naredjuje nista, nije bilo ni potrebe, on je odradjivao svoje i spremao se za Indycar.
E, sad ide ozbiljnije: Brandl. Ogromno iskustvo, ali sezonu 1992. Sumaher zavrsava na 3, a Brandl na 6. mestu u generalnom. Bodovi: 53:38.
Patreze je 1993. doveden u Beneton da dostojanstveno zavrsi karijeru. Bilans: Sumi 52 boda, Rikardo 20.
Posle ovakve dve i po sezone, celom Beneton timu je jasno da ima neverovatnog vozaca, i jasno je da ce favorizovati njega. Sta je tu cudno, sta nelogicno? JJ Lehto nije pokazao nista narocito, Verstapen tek jedan podijum u Madjarskoj - to vise nikad nije ponovio.
U 1995. u tim dolazi Herbert. On je "prva zvanicna" zrtva tretmana u timu. U timu koji ima sampiona sveta. Je li to cudno posle godina '92, '93 i '94? Nimalo.
Ferari era: Irvajn je znao zasto je doveden -da pomogne Ferariju i Sumaheru u osvajanju titule, Barikelo isto. Za svoje uloge su bili odlicno placeni, usput ostvarili i nekoliko GP pobeda. Pitanje kljucno: zar stvarno iko misli da su njih dvojica mogli da vode konstantnu bitku sa Sumaherom i da ga pobede? Tvrdim da nisu, sve i da su smeli. Cist kategorija 2 po mojoj gornjoj nomenklaturi.
Sta se podrazumeva pod "trkackom kulturom" kod Lotusa? Petersonov podredjeni polozaj, Senino (zasluzeno) pravo da sebi izabere kolegu, angazovanje Nakadzime zbog Honde? Podsetio bih: i Lotus je naucio kako se gubi titula kad pustis svoje vozace da jedan drugom uzimaju bodove (Fitipaldi-Peterson, a sve u korist Stjuarta). Ko to nauci, sve sto zeli jeste da mu se nikad ne ponovi.
Meklaren, hmm. Dve reci: Melburn 1998. Move over, David. Bice da je i to trkacka kultura?
I, jos nesto: gde su danas "zdravi timovi" Tirel i Lotus? Bice da je ipak nesto bilo trulo u tim "zdravim sredinama". Mozda upravo nesposobnost da se shvati sta je potrebno da bi se ostalo na vrhu. Meklaren je shvatio, zato je jos uvek tu.
Postoji u Ferariju tim, i postoje i ljudi sa jasno definisanim ulogama. I takav raspored i odnos snaga doneo nam je najuspesniju kombinaciju u istoriji F1. Vredelo je!!!
Pravo da se bira timski kolega ("sluga") ne pada s neba, ono mora da se zasluzi. A zasluzili su ga bili i Sena, i Prost, i Sumaher.
Ponavljam: prica o nekoj posebnoj Ferarijevoj beskrupuloznosti ne stoji - u najmanju ruku su beskrupulozni koliko i svi ostali.
Za kraj: sta je to uopste "pravi navijac"? Otkud ideja da ja sve posmatram kroz statistiku? Olako izrecene kvalifikacije kvare utisak jednog prilicno kompetentno napisanog komentara.

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Neko po drugi put postavlja pitanje sta je bilo sa Vilijemsovim pneumaticima.
Napravili su los izbor felni /ultra lake / i prilikom prelazaka kroz krivinu broj 2 bolid im je isao prebrzo udesno i umesto da udari prvo gumom one betonske neravnine po obodu krivine, tocak ih je udarao prvo ivicom felne gde je polse par sekundi nastajao razmak izmedju felne i pneumatika i tu je bio kraj price!

Dragan-F2005

pre 18 godina

Kimi uopste nije potreban Ferrariju!
Nije profil vozaca koji bi vozio za najbolji tim na svetu.On cak ni nema sampionsku crtu i ambicije,to sto uradi ove sezone to ce mu biti maksimum u F1 karijeri.
Za Ferrari ce u buducnosti biti dobro da dodju ili Nik Hajdfeld ili Vitantonio Liuci,uz postojeceg Felipa Masu. Ali tek nakon jos 3-4 sezone Sumahera,ako Bog da da ostane jos u ekipi.
Odlazak u Mclaren bila bi totalna greska,mada su to samo glasine tabloida kako bi povecali tiraz i nista vise. "Bild" je poput naseg Skandala,Sveta i tih slicnih novina koje se koriste kao podmetaci za sedenje na utakmicama...
Samo je nebo iznad Sumahera!
FORZA SCHUMACHER!!!

bojana

pre 18 godina

Aleksandre ostala sam ti dužna odgovor oko one teme o tretmanu vozača u ekipi Ferrarija. Sećaš se tvog pitanja – odgovora:
“Povodom "beskrupuloznosti" u tretmanu vozaca kod Ferarija, ponavljam primer: Mario Andreti i Roni Peterson, Lotus 1978.……Hocemo nesto starije? Stjuart i Sever u Tirelu 1971-1973. Hocemo nesto mladje? Sena i Damfris (i Senin veto na dolazak Vorika) - Lotus 1986, Sena i Nakadzima 1987, Sena i Berger 1990, Mensel i Patreze 1992...
Zbilja se valja malo raspitati... “


Ti si naveo brdo veoma inetersantnih primera. I zaista si uzeo primere u kojima je ta uloga prvi – drugi vozač baš bila izražena. Ipak, mislim da si zaboravio da napišeš par jako bitnih činjenica u vezi sa primerima koje si naveo. Pošto si ti to preskočio ja ću vrlo rado samo da se nastavim na tvoju jako zanimljivu priču. Elem. Sve ove vozače koje si naveo kao “druge” su bili izuzetni vozači i borili su se časno i pošteno i nikada ne mogu da nose naziv poltron ili sluga što je za sve Šumaherove timske drugare sasvim normalno i prihvatljivo. Ono što je interesantno za sve navedene timove Lotus, Meklaren, Tirel jeste da je kod njih oduvek postojala trkačka kultura. Oba vozača su imala isti tretman. Oba vozača su jednako odustajala, jednako stizala do cilja. Samo u Šumijevoj eri videli smo toliko veliku razliku da on pobeđuje i završava sve trke, dok njegov klupski kolega ima probleme. I to non – stop nešto. Nema veze da li je reč o kočnicama, gorivu, lošim gumama uvek nešto ide na drugog a jako retko, gotovo nikada da desi se nešto i Šumiju. Naravno, navijači Ferrarija to opisuju Šumijevim ovozemaljskim umećem, pripisuju Šumijevoj sposobnosti, talentu…ja to sve pripisujem Rosu Brawnu i mehaničarima koji vode brigu samo o Šumijevom autu. Takođe, važno je napomenuti da se u tim zdravim timovima Lotus, Meklaren i Tirel vozači bore od prvog dana za svoje mesto. Najčešćešće su “matematički proračuni” ti koji prelome na jednu ili drugu stranu. Berger je bio znatno sporiji od Senne. On je to čak i rekao te prve sezone. Iako je imao ISTI TRETMAN Senna ga je gotovo na svakoj trci “pokidao”. S tim što se Berger za razliku od svih Šumijevih klupskih drugara upuštao u duele sa Sennom iz kojih je izlazio i kao pobednik. Kada je reč o Senni on je zaista bio toliko dobar i veliki vozač da jednostavno izuzev Prosta nije imao konkurenciju. On je jednostavno bi mnogo, mnogo jak. On je baš u Lotusu u tim godinama koje si spomenuo umeo u kvalifikacijama da “odere” sa po dve, tri sekunde razlike tada jake Meklarene i Williamse (podsećam oni su osvajali titule Prost, Piquet….)…da li neko može sebi da dočara u glavi šta znači biti u kvalifikacijama brži od jednog Prosta u šampionskom automobilu Mclarena! Koliko su Damfris i Nakadzima uradili u Formulu 1 svedoče njihova imena! Damfis je ako se ne varam vozio samo jednu sezonu bez zapaženijih rezultat kao i Nakadzima koji je vozio cetiri, pet sezona. U svakoj sezoni su ga odrale timske kolege najpre Senna, pa Piquet, pa Alesi…ajde da kažemo da je Senna bio favorizovan, pa zašto posle nije pokazao nešto ako je bio tako dobar. Dakle, to je jedan prosečan vozač – ništa posebno! 1992. da je Patreze imao malo više hrabrosti kao što nije možda bi i on mogao do titule. Tu nije bilo reč o bolesnom forsiranju koje postoji u Ferrariju. U Ferrariju ne postoji tim postoji samo jedan čovek i njemu je sve podređeno. Šumi ne troši svoje pneumatike za podešavanje setupa, Šumi ne mora da pokazuje svoju telemetriju kolegi na uvid, ali on može da gleda rezultate svog kolege….i to sve ugovorom zagarantovano! Ugovorom je zagarantovano i da je on prvi vozač! Mislim čemu priče? Nikada nije želeo konkurenta u timu. To je nešto što nijedan šampion nikada nije tražio. To je nezapamćeno! Ceo tim je okrenut njemu. Što kaže jedan moj dobar prijatelj od lošeg vozača ne možeš napraviti dobrog, ali od dobrog možeš napraviti nepobedivog vozača. Upravo to je urađeno sa Šumaherom. On je izvanredan vozač, poznavalac dešavalnja i okruženja u kome se nalazi i zbog toga je on jako brzo stigao do svih tih uspeha i rekorda. Da je išao “zaobilaznim” putem kao što su to radili raniji šampioni on bi svakako bio šampion ali možda ne sedam puta, možda ne bi imao preko 1000 bodova, ali bi bio znatno cenjeniji od strane nas pravih navijača. Ovako za vas koji sve to gledate isključivo kroz statistiku on je “Bog koji hoda zemljom” i on je bezgrešan, najbolji, najuspešniji…i sl. ali u poređenju sa drugima zaista nije tako! Brojke i statistika kazuju nešto, ali ne otkrivaju sve. Opet što kaže taj moj prijatelj ako ćemo da gledamo po brojkama i statistici po tome ispada da je Lepa Brena nešto najlepše što se dogodilo našem narodu!

Zex

pre 18 godina

Ljudi, idite na sajt http://www.sportnetwork.net/main/s85.htm. To je nezvanicni sajt Ferarija i na njemu stoji izjava Sumija da mu nebi bilo tesko da 2007 vozi za Ferari zajedno sa Rajkonenom ali da ce razmisliti dal da se povuce ili da ostane u F1 posle 2006. Znaci Kimi ide u Ferari, samo sto jos ne zele to da ozvanice. Iskreno smatram da ima mnogo boljih vozaca od Kimija koji mogu da dodju u Ferari kao sto je rekao Aleksandar: Kovalainen i Nik Rosberg ali mozda je presudilo iskustvo Kimija u F1 u odnosu na ovu dvojicu. Nadam se da u Ferariju znaju sta rade! Pozdrav

Gile

pre 18 godina

Meklaren da pusti vozaca koji moze da vozi sledecih 10 godina, za starijeg koji ce u Formuli 1, u najboljem slucaju, da bude jos 2-3??? Smesno.
Kimi da ode iz tima koji ima najbrzi automobil, u tim koji ove godine ne moze, kao na primer u Turskoj, da zadrzi ni Red Bull ispred sebe??? Smesno.
Sumaher da, posle sjajnih sezona u Ferariju, kada je postao jedna od ikona ovog proizvodjaca i logicna asocijacija (kazes Sumaher, mislis Ferari i obrnuto) da ide u neki drugi tim, saradjuje sa potpuno novim inzenjerima, mehanicarima i rizikuje da uprska kultno mesto koje je zasluzio u Skuderiji??? Smesno.
Dakle, sto nas zasmejavate vestima iz svetske zute stampe?

*****

pre 18 godina

A sto ne stavite vest sta se desava oko istrage Vilijamsa oko pucanja cak 5 yadnjih desnih pneumatika tokom vikenda u Turksoj, nego ove gluposti?

Zvezdica

pre 18 godina

Pre ce Kovalainen ili mali Rozberg da dodju u Ferari nego Kimi... Obojica su genijalni vozaci i kada udju u F1 napravice BUM! A Kimi u Ferariju? Pa nije lud... Ron Denis mu je ponudio ugovor do kraja karijere... Bice to ugovor kakav je do sada imao samo Sumi u Ferariju...
Go Kimi! Go McLaren! Go Rosberg!

Zvezdica

pre 18 godina

@Mickey
Ova ti je dobra!

Ko jos veruje sta nemci napisu! To je sve marketinski potez... Ljudi nemaju sta vise da pisu o Sumaheru jer covek ne pije, ne vara zenu... Pa im dodje da napisu da ide u Meklaren! Koja je to glupost... Ma sve je to maslo onog Vilija Vebera koji garant ima neki plan da zgrne jos koje pare posto mu pulen uskoro ide u penziju...

Dejan

pre 18 godina

Zanimljivo i nista cidno.Pa sasvim je normalno da Kimi ima zelju da vozi za tim koji je jedan od sinonima Formule 1.
Scuderia forever!!!

Aleksandar

pre 18 godina

Sasvim logicno resenje, a o tome se spekulisalo - verovali vi ili ne - jos 2001, dok je Kimi vozio ruki sezonu za Sauber. Podsecam da Sumaher ima dil sa Ferarijem da vozi dokle hoce. Da sutra prestane, to bi bilo to. Pretpostavljam da ce izgurati i iducu sezonu, i onda, zavisno od plasmana, odluciti sta dalje.
Sta god bilo, ubedjen sam da Sumi NECE postati vozac McLarena, vec i zato sto bi pocetak njihove saradnje u njegovoj 37. godini bio malo... cudan.
A da ce Skuderija ici na jednog superstara + jednog brzog vozaca, to je potpuno razborito. Dakle, Kimi i Masa, Alonso i Masa, Baton i Masa (i to po redosledu verovatnoce)... Treba se dobro pripremiti za doba posle odlaska legende u penziju, a ove kombinacije uopste ne zvuce lose.
E sad, ako me iznenade nekim Kovalainenom, Nikom Rosbergom, Vitantoniom Liucijem, ili slicno, nemam nista protiv.

Milan

pre 18 godina

Pa ne bih ja bas rekao da je ovo naucna fantastika. Ako se neko seti, prelazak Sumahera iz benetona u ferari je isto tako bila dugo vremena cuvana tajna i bio je veliki bum kada se konacno desio. Tada je to malo ko ocekivao. Ne treba zaboraviti da je Sumaher Mercedesovo dete, i da se to u Nemackoj jos uvek pamti. Ne kazem da ce ovo da se desi, ali ne bi trebalo ni ismejavati ovu vest. Ko zna ...

mclaren is the best

pre 18 godina

nedaj boze da se to dogodi.
mislim da to nije istina jer sam procitao u novinama da sumaher ostaje u ferariju do kraja karijere

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Oduvek je bilo da se o prelascima i ponudama za njih pocinje da prica posle trke u Monci, dakle za koji dan ce se mnogo vise znati.
Ali po nekim novinskim izvorima sa ove strane okeana svi uglavnom govore da Mihael ide u penziju i to vec nakon ove sezone, a sto se angazmana u Mercedesovom timu tice o tome govore iskljucivo kao sportskom direktoru za pronalazenje i angazman novih mladih i potencijalnih vozaca....
Sa druge strane ako Ferari u Monci izgubi i teoretske sanse da brani titulu u konkurenciji konstruktora gubi i veoma velika sredstva za narednu sezonu pa ce morati da sece budzet....
Dakle samo nas jos malo vremena deli od raspleta svega sto je vezano za "lik i delo voljenog nam" Mihael Sumahera

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Oduvek je bilo da se o prelascima i ponudama za njih pocinje da prica posle trke u Monci, dakle za koji dan ce se mnogo vise znati.
Ali po nekim novinskim izvorima sa ove strane okeana svi uglavnom govore da Mihael ide u penziju i to vec nakon ove sezone, a sto se angazmana u Mercedesovom timu tice o tome govore iskljucivo kao sportskom direktoru za pronalazenje i angazman novih mladih i potencijalnih vozaca....
Sa druge strane ako Ferari u Monci izgubi i teoretske sanse da brani titulu u konkurenciji konstruktora gubi i veoma velika sredstva za narednu sezonu pa ce morati da sece budzet....
Dakle samo nas jos malo vremena deli od raspleta svega sto je vezano za "lik i delo voljenog nam" Mihael Sumahera

mclaren is the best

pre 18 godina

nedaj boze da se to dogodi.
mislim da to nije istina jer sam procitao u novinama da sumaher ostaje u ferariju do kraja karijere

Milan

pre 18 godina

Pa ne bih ja bas rekao da je ovo naucna fantastika. Ako se neko seti, prelazak Sumahera iz benetona u ferari je isto tako bila dugo vremena cuvana tajna i bio je veliki bum kada se konacno desio. Tada je to malo ko ocekivao. Ne treba zaboraviti da je Sumaher Mercedesovo dete, i da se to u Nemackoj jos uvek pamti. Ne kazem da ce ovo da se desi, ali ne bi trebalo ni ismejavati ovu vest. Ko zna ...

Aleksandar

pre 18 godina

Sasvim logicno resenje, a o tome se spekulisalo - verovali vi ili ne - jos 2001, dok je Kimi vozio ruki sezonu za Sauber. Podsecam da Sumaher ima dil sa Ferarijem da vozi dokle hoce. Da sutra prestane, to bi bilo to. Pretpostavljam da ce izgurati i iducu sezonu, i onda, zavisno od plasmana, odluciti sta dalje.
Sta god bilo, ubedjen sam da Sumi NECE postati vozac McLarena, vec i zato sto bi pocetak njihove saradnje u njegovoj 37. godini bio malo... cudan.
A da ce Skuderija ici na jednog superstara + jednog brzog vozaca, to je potpuno razborito. Dakle, Kimi i Masa, Alonso i Masa, Baton i Masa (i to po redosledu verovatnoce)... Treba se dobro pripremiti za doba posle odlaska legende u penziju, a ove kombinacije uopste ne zvuce lose.
E sad, ako me iznenade nekim Kovalainenom, Nikom Rosbergom, Vitantoniom Liucijem, ili slicno, nemam nista protiv.

Dejan

pre 18 godina

Zanimljivo i nista cidno.Pa sasvim je normalno da Kimi ima zelju da vozi za tim koji je jedan od sinonima Formule 1.
Scuderia forever!!!

Zvezdica

pre 18 godina

Pre ce Kovalainen ili mali Rozberg da dodju u Ferari nego Kimi... Obojica su genijalni vozaci i kada udju u F1 napravice BUM! A Kimi u Ferariju? Pa nije lud... Ron Denis mu je ponudio ugovor do kraja karijere... Bice to ugovor kakav je do sada imao samo Sumi u Ferariju...
Go Kimi! Go McLaren! Go Rosberg!

Zvezdica

pre 18 godina

@Mickey
Ova ti je dobra!

Ko jos veruje sta nemci napisu! To je sve marketinski potez... Ljudi nemaju sta vise da pisu o Sumaheru jer covek ne pije, ne vara zenu... Pa im dodje da napisu da ide u Meklaren! Koja je to glupost... Ma sve je to maslo onog Vilija Vebera koji garant ima neki plan da zgrne jos koje pare posto mu pulen uskoro ide u penziju...

*****

pre 18 godina

A sto ne stavite vest sta se desava oko istrage Vilijamsa oko pucanja cak 5 yadnjih desnih pneumatika tokom vikenda u Turksoj, nego ove gluposti?

Gile

pre 18 godina

Meklaren da pusti vozaca koji moze da vozi sledecih 10 godina, za starijeg koji ce u Formuli 1, u najboljem slucaju, da bude jos 2-3??? Smesno.
Kimi da ode iz tima koji ima najbrzi automobil, u tim koji ove godine ne moze, kao na primer u Turskoj, da zadrzi ni Red Bull ispred sebe??? Smesno.
Sumaher da, posle sjajnih sezona u Ferariju, kada je postao jedna od ikona ovog proizvodjaca i logicna asocijacija (kazes Sumaher, mislis Ferari i obrnuto) da ide u neki drugi tim, saradjuje sa potpuno novim inzenjerima, mehanicarima i rizikuje da uprska kultno mesto koje je zasluzio u Skuderiji??? Smesno.
Dakle, sto nas zasmejavate vestima iz svetske zute stampe?

Zex

pre 18 godina

Ljudi, idite na sajt http://www.sportnetwork.net/main/s85.htm. To je nezvanicni sajt Ferarija i na njemu stoji izjava Sumija da mu nebi bilo tesko da 2007 vozi za Ferari zajedno sa Rajkonenom ali da ce razmisliti dal da se povuce ili da ostane u F1 posle 2006. Znaci Kimi ide u Ferari, samo sto jos ne zele to da ozvanice. Iskreno smatram da ima mnogo boljih vozaca od Kimija koji mogu da dodju u Ferari kao sto je rekao Aleksandar: Kovalainen i Nik Rosberg ali mozda je presudilo iskustvo Kimija u F1 u odnosu na ovu dvojicu. Nadam se da u Ferariju znaju sta rade! Pozdrav

bojana

pre 18 godina

Aleksandre ostala sam ti dužna odgovor oko one teme o tretmanu vozača u ekipi Ferrarija. Sećaš se tvog pitanja – odgovora:
“Povodom "beskrupuloznosti" u tretmanu vozaca kod Ferarija, ponavljam primer: Mario Andreti i Roni Peterson, Lotus 1978.……Hocemo nesto starije? Stjuart i Sever u Tirelu 1971-1973. Hocemo nesto mladje? Sena i Damfris (i Senin veto na dolazak Vorika) - Lotus 1986, Sena i Nakadzima 1987, Sena i Berger 1990, Mensel i Patreze 1992...
Zbilja se valja malo raspitati... “


Ti si naveo brdo veoma inetersantnih primera. I zaista si uzeo primere u kojima je ta uloga prvi – drugi vozač baš bila izražena. Ipak, mislim da si zaboravio da napišeš par jako bitnih činjenica u vezi sa primerima koje si naveo. Pošto si ti to preskočio ja ću vrlo rado samo da se nastavim na tvoju jako zanimljivu priču. Elem. Sve ove vozače koje si naveo kao “druge” su bili izuzetni vozači i borili su se časno i pošteno i nikada ne mogu da nose naziv poltron ili sluga što je za sve Šumaherove timske drugare sasvim normalno i prihvatljivo. Ono što je interesantno za sve navedene timove Lotus, Meklaren, Tirel jeste da je kod njih oduvek postojala trkačka kultura. Oba vozača su imala isti tretman. Oba vozača su jednako odustajala, jednako stizala do cilja. Samo u Šumijevoj eri videli smo toliko veliku razliku da on pobeđuje i završava sve trke, dok njegov klupski kolega ima probleme. I to non – stop nešto. Nema veze da li je reč o kočnicama, gorivu, lošim gumama uvek nešto ide na drugog a jako retko, gotovo nikada da desi se nešto i Šumiju. Naravno, navijači Ferrarija to opisuju Šumijevim ovozemaljskim umećem, pripisuju Šumijevoj sposobnosti, talentu…ja to sve pripisujem Rosu Brawnu i mehaničarima koji vode brigu samo o Šumijevom autu. Takođe, važno je napomenuti da se u tim zdravim timovima Lotus, Meklaren i Tirel vozači bore od prvog dana za svoje mesto. Najčešćešće su “matematički proračuni” ti koji prelome na jednu ili drugu stranu. Berger je bio znatno sporiji od Senne. On je to čak i rekao te prve sezone. Iako je imao ISTI TRETMAN Senna ga je gotovo na svakoj trci “pokidao”. S tim što se Berger za razliku od svih Šumijevih klupskih drugara upuštao u duele sa Sennom iz kojih je izlazio i kao pobednik. Kada je reč o Senni on je zaista bio toliko dobar i veliki vozač da jednostavno izuzev Prosta nije imao konkurenciju. On je jednostavno bi mnogo, mnogo jak. On je baš u Lotusu u tim godinama koje si spomenuo umeo u kvalifikacijama da “odere” sa po dve, tri sekunde razlike tada jake Meklarene i Williamse (podsećam oni su osvajali titule Prost, Piquet….)…da li neko može sebi da dočara u glavi šta znači biti u kvalifikacijama brži od jednog Prosta u šampionskom automobilu Mclarena! Koliko su Damfris i Nakadzima uradili u Formulu 1 svedoče njihova imena! Damfis je ako se ne varam vozio samo jednu sezonu bez zapaženijih rezultat kao i Nakadzima koji je vozio cetiri, pet sezona. U svakoj sezoni su ga odrale timske kolege najpre Senna, pa Piquet, pa Alesi…ajde da kažemo da je Senna bio favorizovan, pa zašto posle nije pokazao nešto ako je bio tako dobar. Dakle, to je jedan prosečan vozač – ništa posebno! 1992. da je Patreze imao malo više hrabrosti kao što nije možda bi i on mogao do titule. Tu nije bilo reč o bolesnom forsiranju koje postoji u Ferrariju. U Ferrariju ne postoji tim postoji samo jedan čovek i njemu je sve podređeno. Šumi ne troši svoje pneumatike za podešavanje setupa, Šumi ne mora da pokazuje svoju telemetriju kolegi na uvid, ali on može da gleda rezultate svog kolege….i to sve ugovorom zagarantovano! Ugovorom je zagarantovano i da je on prvi vozač! Mislim čemu priče? Nikada nije želeo konkurenta u timu. To je nešto što nijedan šampion nikada nije tražio. To je nezapamćeno! Ceo tim je okrenut njemu. Što kaže jedan moj dobar prijatelj od lošeg vozača ne možeš napraviti dobrog, ali od dobrog možeš napraviti nepobedivog vozača. Upravo to je urađeno sa Šumaherom. On je izvanredan vozač, poznavalac dešavalnja i okruženja u kome se nalazi i zbog toga je on jako brzo stigao do svih tih uspeha i rekorda. Da je išao “zaobilaznim” putem kao što su to radili raniji šampioni on bi svakako bio šampion ali možda ne sedam puta, možda ne bi imao preko 1000 bodova, ali bi bio znatno cenjeniji od strane nas pravih navijača. Ovako za vas koji sve to gledate isključivo kroz statistiku on je “Bog koji hoda zemljom” i on je bezgrešan, najbolji, najuspešniji…i sl. ali u poređenju sa drugima zaista nije tako! Brojke i statistika kazuju nešto, ali ne otkrivaju sve. Opet što kaže taj moj prijatelj ako ćemo da gledamo po brojkama i statistici po tome ispada da je Lepa Brena nešto najlepše što se dogodilo našem narodu!

Dragan-F2005

pre 18 godina

Kimi uopste nije potreban Ferrariju!
Nije profil vozaca koji bi vozio za najbolji tim na svetu.On cak ni nema sampionsku crtu i ambicije,to sto uradi ove sezone to ce mu biti maksimum u F1 karijeri.
Za Ferrari ce u buducnosti biti dobro da dodju ili Nik Hajdfeld ili Vitantonio Liuci,uz postojeceg Felipa Masu. Ali tek nakon jos 3-4 sezone Sumahera,ako Bog da da ostane jos u ekipi.
Odlazak u Mclaren bila bi totalna greska,mada su to samo glasine tabloida kako bi povecali tiraz i nista vise. "Bild" je poput naseg Skandala,Sveta i tih slicnih novina koje se koriste kao podmetaci za sedenje na utakmicama...
Samo je nebo iznad Sumahera!
FORZA SCHUMACHER!!!

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Neko po drugi put postavlja pitanje sta je bilo sa Vilijemsovim pneumaticima.
Napravili su los izbor felni /ultra lake / i prilikom prelazaka kroz krivinu broj 2 bolid im je isao prebrzo udesno i umesto da udari prvo gumom one betonske neravnine po obodu krivine, tocak ih je udarao prvo ivicom felne gde je polse par sekundi nastajao razmak izmedju felne i pneumatika i tu je bio kraj price!

Aleksandar

pre 18 godina

Ha, nastavljamo pricu o tretmanu vozaca. Sa zadovoljstvom.
Dakle, postoje barem dve kategorije "drugih vozaca" - oni kojima nije dopusteno da se bore s prvim, i oni koji to ne mogu, sve i da im se naredi. Dakle, kod ovih drugih nije uopste stvar u sluzenju, nego u prostoj nemoci.
Od pomenutih, u prvu grupu spada Peterson, svi ostali u drugu. I da je Sever poziveo, ne verujem da bi mogao da se nadmece sa Stjuartom. Ikada.
Elem, Berger, Nakadzima, Damfris, (pa i Andreti i Hakinen) nisu ni mogli da pobede Senu. Patreze 1992. NIPOSTO nije mogao ni da sanja da sme da ugrozi Mensela. Ta sezona je za Vilijams bila misija: napraviti od Engleza svetskog sampiona. Period. Na trci koju je Italijan mogao da dobije (Francuska), naredjenja iz boksa uradila su svoje, a upitan zasto je usporio u drugom delu trke (bio je prekid zbog kise), Patreze je prozborio "No comment".
A hajde da analiziramo Sumaherove partnere. Tvrdim sledece: u vreme kad je trebalo nesto da dokazuje, on je to uradio. Posle toga je stekao pravo da bude povlascen i u Benetonu i u Ferariju.
Redom: De Cezaris - samo jedna trka, ali je Sumaheru bila debitantska, a Italijanu ko-zna-koja, pa je opet Sumi bio sedmi na startu.
Dalje: Pike - covek na zalasku karijere. Njemu sigurno niko nije mogao da naredjuje nista, nije bilo ni potrebe, on je odradjivao svoje i spremao se za Indycar.
E, sad ide ozbiljnije: Brandl. Ogromno iskustvo, ali sezonu 1992. Sumaher zavrsava na 3, a Brandl na 6. mestu u generalnom. Bodovi: 53:38.
Patreze je 1993. doveden u Beneton da dostojanstveno zavrsi karijeru. Bilans: Sumi 52 boda, Rikardo 20.
Posle ovakve dve i po sezone, celom Beneton timu je jasno da ima neverovatnog vozaca, i jasno je da ce favorizovati njega. Sta je tu cudno, sta nelogicno? JJ Lehto nije pokazao nista narocito, Verstapen tek jedan podijum u Madjarskoj - to vise nikad nije ponovio.
U 1995. u tim dolazi Herbert. On je "prva zvanicna" zrtva tretmana u timu. U timu koji ima sampiona sveta. Je li to cudno posle godina '92, '93 i '94? Nimalo.
Ferari era: Irvajn je znao zasto je doveden -da pomogne Ferariju i Sumaheru u osvajanju titule, Barikelo isto. Za svoje uloge su bili odlicno placeni, usput ostvarili i nekoliko GP pobeda. Pitanje kljucno: zar stvarno iko misli da su njih dvojica mogli da vode konstantnu bitku sa Sumaherom i da ga pobede? Tvrdim da nisu, sve i da su smeli. Cist kategorija 2 po mojoj gornjoj nomenklaturi.
Sta se podrazumeva pod "trkackom kulturom" kod Lotusa? Petersonov podredjeni polozaj, Senino (zasluzeno) pravo da sebi izabere kolegu, angazovanje Nakadzime zbog Honde? Podsetio bih: i Lotus je naucio kako se gubi titula kad pustis svoje vozace da jedan drugom uzimaju bodove (Fitipaldi-Peterson, a sve u korist Stjuarta). Ko to nauci, sve sto zeli jeste da mu se nikad ne ponovi.
Meklaren, hmm. Dve reci: Melburn 1998. Move over, David. Bice da je i to trkacka kultura?
I, jos nesto: gde su danas "zdravi timovi" Tirel i Lotus? Bice da je ipak nesto bilo trulo u tim "zdravim sredinama". Mozda upravo nesposobnost da se shvati sta je potrebno da bi se ostalo na vrhu. Meklaren je shvatio, zato je jos uvek tu.
Postoji u Ferariju tim, i postoje i ljudi sa jasno definisanim ulogama. I takav raspored i odnos snaga doneo nam je najuspesniju kombinaciju u istoriji F1. Vredelo je!!!
Pravo da se bira timski kolega ("sluga") ne pada s neba, ono mora da se zasluzi. A zasluzili su ga bili i Sena, i Prost, i Sumaher.
Ponavljam: prica o nekoj posebnoj Ferarijevoj beskrupuloznosti ne stoji - u najmanju ruku su beskrupulozni koliko i svi ostali.
Za kraj: sta je to uopste "pravi navijac"? Otkud ideja da ja sve posmatram kroz statistiku? Olako izrecene kvalifikacije kvare utisak jednog prilicno kompetentno napisanog komentara.

Delija

pre 18 godina

Kimi je sve demantovao tako da od toga nista.Evo teksta ispod.Pozdrav za sve navijace McLaren-a.
Raikkonen pledges future to McLaren
‘I'm completely happy with my team’

Kimi Raikkonen

McLaren driver Kimi Raikkonen on Thursday pledged his future to the British Formula One stable, pouring cold water on reports he had signed a contract for rivals Ferrari.

"There's no doubt we have the fastest package, I'm winning races and I'm feeling well in the team, so why would I even consider changing teams?"

Raikkonen said after a report in Germany's Bild newspaper that the Finn had signed a precontract to race for Ferrari in 2007.

"Surely, I'm in a position most of Formula One drivers want to be in," said Raikkonen. "I want to win races and world championships with McLaren. Ever since I came into Formula One, there have been speculations about my future, so there is nothing new for me. As I've said many times, I'm completely happy with my team."

McLaren boss Ron Dennis said Raikkonen and fellow team driver Juan Pablo Montoya were there to stay.

"McLaren is locked in a battle for the drivers and manufacturers championships and everybody in the team from the drivers to the mechanics is 100 percent focused on this.

"We anticipate long term relationships with both Kimi and Juan Pablo and consequently, the team is not in negociations with any other driver, including Michael Schumacher," concluded Ron Dennis.

ivan

pre 18 godina

Eee novine ne bi bile novine kad ne bi prodavale svakakve price.Od prelaska Kimija u Ferrari nema nista narode to su prazne price. Ove godine mu uprkos raznim kvarovima ide odlicno i zasto bi uopste prelazio u Ferrari koji je svoje pokazao u ovoj godini.Pre pocetka sezone su tako bili prepotentni da su bili 100% uvereni da ce osvojiti ponovo titulu.Ali stvarnost je nesto drugo. Kimi ce i dalje biti udarna stela Mercedesa i Meklarena i tako ce i ostati ja verujem jos dugo osim ako covek ne odluci da ode u penziju.

bojana

pre 18 godina

Najbržeg vozača svi traže - NIŠTA NOVO!

Kimi Rajkonen je oduvek privlačio mnogo pažnje zbog svog vozačkog talenta i umeća, tako da priče o mogućem angažmanu u nekoj drugoj ekipi nisu ništa novo! On je zvezda Formule 1 i trenutno najbrži čovek na planeti!

Mislim da će se još dugo družiti sa Mclarenom to je tim koji daje velike šampione i koji pobeđuje (Fittipaldi, Hunt, Lauda, Prost, Senna, Mika...)!

Aleksandar

pre 18 godina

Ako se vec gadjamo nabrajanjima, meni je posao tezi... znatno tezi.
Ascari '52, Ascari '53, Fangio '56, Hawthorn '58, P. Hill '61, Surtees '64, Lauda '75, Lauda '77, Scheckter '79, Schumaher '00, Schumacher '01, Schumacher '02, Schumacher '03, Schumacher '04.

Postoje timovi u kojima se moze postati sampion, ali samo u Ferariju, cak i ako ne osvoje titulu, vozaci postaju legende!

sokol

pre 18 godina

Ako on ode u McLaren prestajem da pratim formulu 1, jer mi je ogadio poslednjih deset godina pracenja F1 takmicenja koji inace pratim kontinuirano od 1978. godine.Sto je mnogo - mnogo je.ODLAZI u penziju !!!

bojana

pre 18 godina

Pa ne bih mogla baš u svemu da se složim sa tobom Aleksandre, ali Ok mogu da shvatim šta želiš da kažeš. Ajde pokušaću malo bliže da pojasnim šta meni ustavri smeta!

Da bi neko postao uslovno rečeno «drugi vozač», mora da dobije šansu da se bori protiv prvog i da dokaže da li je bolji ili nije. U Mclarenu, Tirelu, Lotusu, Vilijamsu vozači jesu dobijali i dobijaju te šanse i tako smo i imali podele na prvog i drugog koje si spominjao: Andreti – Peterson, Senna – Berger, Mensel – Patreze...Šumaher to nikada nije osetio u konkurenciji sa svojim klupskim drugarima, naročito od 1994. pa sve do danas.

On je eto da se ogradim i da kažem od 1994. pa sve do danas bio prvi i jedini vozač za koga tim u kome se nalazi radi. Još tada a i ranije (tu se slažem sa tobom), on je pokazao izuztno umeće i talenat i nije bilo teško zaključiti da taj talenat ne treba prokockati već «unovčiti»!

Pa nije moguće da je on jedini talenar koji je isplovio iz te novije generacije. Pa sada njemu treba dati i specijalne uslove. Ne zaboravi bilo je tu mnogo dobrih trkača Mika, Hil, Žak Vilenev...pa opet nisu imali status kao Šumi. No ajmo redom.

Kada je reč o Šumijevoj uspešnoj karijeri, sve je moglo da se uradi na mnogo lepši i šmekerskiji način. Mene zaista nervira zašto je on svu tu svoju genijalnost i talenat morao da zamaže tamo nekim glupim aferama. Verujem da ti je poznata priča o «neregularnom filteru za gorivo», pa ignorisanje crne zastavice u Britaniji, pa «teže dno u Belgiji»...itd...pa kasnije Irvajn i Barikelo...on je toliko dobar vozač da bi sve svoje uspehe apsolutno mogao da zabeleži i bez takve «pomoći». Ja zaista mislim da njemu u karijeri nisu bili potrebni ni Irvajn, ni Verstapen, ni Herbert, ni Barikelo ni nergeularan filter za gorivo i sl.!

Ono što je činjenica a što nezadovoljava njegovu bolesnu ambiciju je to da bi on recimo bez te «pomoći» bio «samo» pet puta šampion, imao bi "samo" 700 bodva, ili «samo» 60 pobeda! Ali, ne on hoće da bude naj naj pa po svaku cenu! E to se meni zgadi i zbog toga sam malo rezervisana prema njemu iako ga zaista cenim kao vozača!

Recimo imao je on mnogo dobrih trka na kojima je blistao čuvena trka u Belgiji 1995. godine kada je startovao sa 16 mesta i uspeo po kiši da stigne 20 sekundi zaostatka za vodećima. Naravno pobedio je! Ali, to je bila prava drama. On i Hil su se mnogo dobro borili. To je zaista bila trka za divljenje kao i ona na Nirburgringu kada je stigao Alezija isto je tako bila velika razlika, ali sa spoljne strane i to u krivini pred ulazak u poslednji krug! Zaista očaravajuće. Pa Monako 1992. čuveni okršaj Senne i Mensela ali Šumi u pozadni grize za svoje tada šesto mesto i bodove i to veoma, veoma dobro. Pa Estoril 93. kada je sa šestog mesta startovao pa pobedio...Takođe za svaku pohvalu je njegovo požrtvovanje i sve što daje F1...upornost itd.

Iako navijam za Mclaren i ja sam vrlo vezana za Ferrari i ta ekipa mi je mnogo draga. Pomalo me i vređa kada neko poistoveti Šumija sa Ferrarijem. Za mene je tim ipak u svakom pogledu iznad vozača! Svaka čast svakome, ali Enzo Ferrari je taj tim vodio na jedan sasvim drugačiji način. Umeo je da bude surov, ali je sve radio za tim. Danas je sve obrnuto. Sve se radi samo za jednog čoveka! Ako ćemo da vrednujemo onda je ipak od svih Ferrarijevih vozača Žil Vilenev jedna od najvećih legendi koja je bila tu. On je veličanstveno pobeđivao a isto tako i gubio. Evo, ti sigurno znaš za onaj čuveni okršaj u Dižonu. Kada su se borili Arnu u Renou i Vilenev u Ferrariju za drugo mesto. E, to je pravi primer zdravog i šmekerskog trkanja. Video si taj duel sigurno kako su se njih dvojica preticali nije bilo cimanja automobila na rivala (kao na Hila 1994. i Žaka Vilneva 1997.), nije bilo zatvaranja idealne putanje, ranog ili kasnog kočenja...prosto duel za divljenje za pamćenje! Znaš ja zaista ne znam koja je svhra trkanja da ja ako sam sporija zatvorim rivala (Šumi je to često radio). Pa baš obrnuto suština je biti brži od rivala. Ali ne imati brži auto već brže voziti, što je priznaćeš nimalo lako. Znaš kakvo je umeće udariti Vileneva jer tebi gori pod nogama! Pa to je krajnje jadno! Pa pretekni ga šampionski, budi brži od njega, zgazi ga bre naravno u pozitivnom smislu! Nemoj da udaraš rivala jer ne možeš da ga pobediš. Mika je zaista u Belgiji 2000. šmekerski stavio do znanja Šumiju ko je bolji! Sećaš se kako se Majkl ponašao na stazi, najpre ga je zatvorio na svu sreću nije došlo do incidenta, ali ga je Mika brzo postavio na mesto koje mu pripada! To je šmekerski i šampionski potez!

Mene nervira kada svi u svemu vide pare! Ma baš me briga koliko zarađuju. Ne zanima me! Eto, Mclaren i Vilijams ne pobeđuju tj. ne osvajaju titule, ali ipak dobro posluju, Ferrari je pred bankrotom ! ! ! Ronu Dennisu i Frenku Williamsu je oduvek draža bila borba vozača nego titula! Do sada je izgubljeno dosta titula baš zbog toga jer tim nije želeo da se okrene samo jednom vozaču. Okrenu se vozaču tek kada «matematički proračuni» pokažu da drugi nema šansu! Mika je bio mnogo brži od Davida! I što je jako važno imali su isti tretman! U istim uslovima bio je bolji i zbog toga je osvojio dve titule. Ne treba zaboraviti ni 2001. kada je u igri bio David.

Šumi je godinama imao fantastično pripremljen automobil. U godinama kada je bio i po pet sekundi u startu brži od konkurencije nije imao rivala u svom timu jer njegovom klupkosm kolegi to nije dozvoljeno! Tj. nisu dozvoljavali da se trka, što je greška jer bi ga to učinilo još većim i nedodirljivim. Znaš, ja čitam u Autosportu recimo za 1997. godinu. Kako je Irvajn trošio svoje setove pneumatika kako bi Šumiju podesili auto. Na trci njih dvojica startuju Šumi obično pobeđuje, Irvajnu ekplodira guma ili ima neki drugi problem. Svako će reći «gledaj koliko je on bolji, on pobedi a ovom glupom Irvajnu pukne guma», i onda dođu do zaključka da je Irvajn i onako loš, pa zašto da mu i daju šansu da se trka sa nepobedivim Šumijem?

U svim ekipama manje - više vozači odustaju i stižu do cilja samo je u Ferrariju ta razlika drastaična u korist Šumija!

Tu prednost više niko nije imao i zato mislim da je često imao baš dosta privilegija koje mnogi šampioni nikada nisu koristili a ne bi ni prihvatili! Rekla sam ti već da tvrdim da bi Šumi i bez toga bio dobar, ali ne toliko ubedljiv. On je takvim pogodnostima napravljen mnogo boljim nego što jeste. Pa do pre godinu dana svi su milslili da ga niko nikada neće pobediti i da je neuništiv. Da niko ne može da mu parira. Ja sam i tada i sada smatram da je to besmisleno. U istim uslovima odrali bi ga i Kimi i Alonso! Ove godine kada dobre automobile imaju Reno i Meklaren shvatamo da u karavnu F1 ima i te kako dobrih i talentovanih i brzih vozača. Nije Šumi jedini!

Recimo, meni se raniji vozači više dopadaju baš zbog toga jer je suština njihovog pristupa trkama bila biti brži od rivala, tj. to dokazati na terenu. Svi gore navedni «drugi» vozači nisu bili ponižavani. A prvi nisu pravljeni da su nepobedivi. Sve su morali da dokažu! Smeli su da se bore i Sever sa Stjuarton i Peterson sa Andretijem i Beger sa Senom itd...Ali, pošto im je trkanje bilo važnije od para i od svega oni su živeli za borbu, za brzinu... Zbog toga je recimo Gilles Villenuve vozio za Šektera iako je i sam bio u igri za titulu 1979. godine! Eto, baš lep primer. On je bio drastično brži od Šektera. Kvalifikacije u Votksi Glenu na poslednjoj trci te sezone su to i dokazale. Žil Vileneuv je po kiši bio 11 sekundi brži od svetskog šampiona Šektera (titulu osvojio 1979. u Monzi)...znaš li šta su njegove kolege izjavile posle trke «Ah, pa to je Žil» i to sa oduševljenjem, sa divljenjem! Dakle, to su vozači – šmekeri. Vilnev je dokazao i sebi i svetu da je brži, pa eto može da pokloni i titulu kolegi, ali zna se da je brži! Tu nije reč o ponižavanju i nije Vilnev u toj situaciji poniižen. Naprotiv! Pokazao je svoje prave vrednosti. pre svega jednu ljudskost! To znači biti veliki vozač i rival! A ne zatvarati i udarati rivale kada je frka! Pa i sam Džodi Šekter je priznao da je Vilenev brži od njega, to je priznao i Džeki Stjuart. Sever je bio praktično njegov učenik i zaista je na dosta trka 1973. bio brži od njega, ali bio je dovoljno veliki da vozi za Džekija ne zbog para već zbog poštovanja! To je odlika velikih ljudi!

Dakle, danas nedostaje taj duh i taj šmek! Danas je važna pobeda po svaku cenu! Iskoristiti sve resurse i sve prednosti pa čak i poniziti «drugog» vozača što je očigledno slučaj sa Barikelom i Irvajnom! Znaš, ja kapiram da je reč o biznisu i da su oni dobili pare, ali mene kao navijača to ne interesuje. Ja hoću da gledam trku, da se bore, da časno gube i pobeđuju! Zaista me ne zanima da li će zaraditi milion, deset ili pedeset miliona...to nikako ne može da me impresionira. Mene fascinira želja za pobedom, za borbom...

Aleksandre, drago mi je što očigledno preko puta konačno imam i navijača sa kojim se može i normalno razgovarati o aktuelnim i manje aktuelnim temam u F1!

Pozdrav!

dragan

pre 18 godina

IDITE NA SAJT WWW.F1.COM I POGLEDAJTE REZULTATE TESTOVA IZ MONZE ,POGLEDAJT KO JE PRVI CPVEK U ISTORI KOJI JE VOZIO KRUG ZA MANJE OD 80 SEKUNDI ,BEZ OBZIRA NA NJEGOVE REZULTATE OVE GODINE COVEK KOJICE OBELEZITI NEKOLIKO NAREDNIH SEZONA

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Bojana, molim te javi mi se na:

lmkciko@hotmail.com

imam jedan film za tebe, zove se "Champions Forever" i pokriva par sezona 72' i 73' do pogibije Severa, normalno prikazuje i dosta trka iz tih sezona ali i nazalost i jos par pogibija, ali taj rivalitet o kome si u komentaru pricala je bas glavna tema filma.
Mislim da posle ovakvog komentara zasluzujes mali poklon!!!

Aleksandar

pre 18 godina

E, super, sad cu opet da se raspisem :)
Prvo: naravno da se necemo u svemu sloziti, onda ovo ne bi imalo smisla.
Drugo: Bojana, aman, Sumaher nije bio prvi i jedini vozac za kojeg "tim radi". Nije to Ferari izmislio 1996. Primera sam, verujem, dao dovoljno. Pa Roni Peterson je 1978. poginuo u Monci u bolidu Lotus 78 (za prethodnu sezonu), jer se njegov Lotus 79 pokvario na treningu, a jedini "preziveli" model morao je da ide Andretiju. Dodaj na to i spekulacije da bi u Lotusu 79 mozda bolje prosao u sudaru... Ne, hajde da ne otvaramo tu Pandorinu kutiju.
Mozda od 1994. niko drugi to nije radio tako drasticno, ali Beneton i Ferari izabrali su taj nacin. I, kao sto rekoh, isplatilo im se kapitalno.
Trece: Hil = najveca sramota koja je ikad postala sampion sveta. To je sve o tome
Dalje: Miki skidam kapu, i jedino njemu iz Sumaher-generacije. Steta sto je motivacija presahla, valjalo bi da je mogao da grize jos neko vreme. Ali, to je bio Meklaren u silaznoj putanji, a njemu se nije cekalo da ponovo naprave konkurentan auto.
Zatim: optuzbe za varanje 1994. Znam za njih, od iregularnog sistema za tankovanje, pa do nelegalnog softvera za kontrolu trakcije. Sena je bio uveren da je B194 neregularan auto. I, sta? Da dosolimo: zahvaljujuci zelji da se taj sampionat vestacki ucini neizvesnim, Sumaher je diskvalifikovan u Britaniji i Belgiji (drvena ploca cija je debljina bila manja od propisane, ali posle trke u kojoj se ovaj okrenuo preko ivicnjaka), pa posle fasovao jos dve trke suspenzije. Njegovih 12 plasmana protiv Hilovih 16 startova... Kojesta.
Ne postoji nista sto je Sumaher osvojio, a da nisu krenula osporavanja i s tim prosto valja ziveti. Mene ne tangira.
Pominjes "bolesnu ambiciju"... Hm, kad su Senu posle trece titule pitali zasto dalje rizikuje, sta mu je motiv, sta mu je jos ostalo, znas kako je glasio odgovor? "Veci brojevi". Eto zasto i ovaj pokusava dalje. Jednom u 50 godina rodi se vozac koji ima sve uslove da prepravi istoriju. Zasto mu ne pruziti mogucnost?
Vilnev i Arnu 1979? Pa cega tu NIJE bilo? Danas bi zbog takve voznje obojica fasovali dozivotne suspenzije :)
Sumaherovu budalastinu u Herezu 1997. niko nikad nece moci ni da odbrani, ni da opravda. A samo je trebalo da pusti Vilneva da zavrsi u sljunku, a ne da mu posluzi kao bankina. Sta ces.
Spa 2000... Nikakvo pokazivanje "gde je kome mesto", jer bi onda i Monca '98, kad je Sumi poslao Miku "po burek" u Variante della Roggia moglo tako da se nazove. Ili Hungaroring iste godine, kada je tokom trke izvezao prakticno dvadesetak kvalifikacionih krugova, stigao i da izleti sa staze, i da pobedi sa u hodu izmenjenom strategijom i pit-stopom vise. A F300 sigurno nije bio bolji auto od MP4/13. Ni Goodyear od Bridgestonea.
Sto se tice novca, tu smo - eto i to - istomisljenici. Sta god da zarade, zasluzili su. Ko ih makar samo jednom vidi uzivo, nema vise nikakvih dilema u tom pogledu, cak i ako je dotle mislio drugacije.
Najzad, ne znam nijednog ko ne bi prihvatio privilegije, ako mu se ponude. A Dzenson Baton je izjavio da bi i on postupio isto kao Sumaher u nekim spornim situacijama, pa hajde da govorimo o fer-pleju.
Denisu i Frenku su najvaznije konstruktorske titule, mada je istina da Meklaren MNOGO bolje tretira svoje vozace.
Za "smeti boriti se", naveo sam cak izvorne Petersonove reci iz istog magazina na koji se ti pozivas. Ako to nije bilo dosta, ne znam sta je jos potrebno...
Duh sedamdesetih nestao je jos u osamdesetim. Besmisleno je lamentirati nad tom cinjenicom, ona vremena se vratiti nece.
Realnost je da jedan Montoja danas vozi za Kimija, da Fisikela cesto ima probleme sa kolima, a Alonso nikad, da Barikelo ne moze da se sastavi, a Sumi ce i s _ovim_ automobilom da zavrsi treci u generalnom.
Ferari je ove godine ocajan, ali Boze moj, serija je negde morala da se prekine. I, manje se nerviram kad gube ovako ubedljivo; kad se samo setim koliko sam zivaca pogubio '82, '83, '90, '97, '98', '99...

Zadovoljstvo je obostrano. Uzvracam pozdravom.

PS: Najbolji film o trkama jeste italijanski dokumentarac "Trkacka groznica". Dobrocinitelji, poklonite Bojani TO!

dejan

pre 18 godina

Bojana, malo pričaš besmislice.

Danas, kada je Šumi sa Ferarijem osvojio nekoliko titula, da nećeš možda da kažeš da su pogrešili što su ga forsirali za prvog vozača?

A to što čovek hoće da bude najbolji, jeste odlika šampiona. Da nije tako, bio bi neki polovni i verovatno prokockani talent.. kakvih je mnogo.

U Ferariju su gurali kao prvog vozača i osvojene titule govore da NISU pogrešili. A konj koji pobeđuje se ne menja, toliko bi mogla da znaš.

I za kraj: Šumaheru taj status nije pao sa neba.

F1 fan

pre 18 godina

Bio sam licno prisutan zvizdanju publike "pobedniku" u Austriji, kada je Barikelo propustio Mihaela 100m pre cilja... F1 pratim od poslednje Laudine titule, to je jedini put da sam video tako nesto, mislim da se Enzo prevrnuo u grobu.
Meni malo smeta sto su se u zadnjem periodu nekako izmene pravila u F1 suvise poklapale sa razvojnim programima Ferrari-a, kada je neka ekipa razvila nesto novo to je bilo naprasno zabranjivano, jedino njihov razvojni program se uvek poklapao sa onim sta ce da se koristi ubuduce... Tako je zabranjen berilijum u McLarenu, aktivno vesanje u Williamsu... Sve zato sto je "neko" izjavio da ce "kriza u F1" prestati kada prestane kriza u Ferrari-u.
Vise sam voleo F1 u neka sportskija vremena, kada je u njoj bilo manje novca, vise fer pleja, vise gresaka vozaca...

Dennis Rodman

pre 18 godina

Zanimljiva diskusija... ja takodjem smatram Shumahera za djubre od choveka. Omrzao sam ga one sezone kada je Hill-a izgurao sa staze u zadnjoj trci (ne bi bio shampion da to nije uradio)... onda je isti sramni pokushaj zabelezhio one godine kada je Vilnev bio shampion, samo tada nije bio uspeshan... a shto je najbolje, pre par godina kada je njega Kultard namestio kasnim kochenjem (ne secam se trke), ovaj smrad je odmah hteo da se bije, neshto je jeo g..na u box-u. Trka sama po sebi nije imala neki znachaj...

To dokazuje da je smradina teshka i po tome ne pripada grupi velikana u koju ga svi svrstavaju gledajuci njegove titule i pobede... on je meni jadan...

ivan

pre 18 godina

Blago bojani i Alkesandri kad imaju toliko vremena da pisu doktorske disertacije iz Formule 1. Dopisujte se ,ljudi, mailom,nije ovo vas privatni tabloid. A druga stvar, sada su mi mnogo smesni navijaci McLarena, bas su se uplasili da im Sumi ne predje u tim, pa ne znaju sta ce od sebe. HAHA...Komentari su mi zanimljiviji od vesti...

Aleksandar

pre 18 godina

@Dennis Rodman.
1. Sumaher nije izbacio Hila u Adelaidi.
Racing incident, nista vise.
2. Kad je Sumahera "Kultard namestio kasnim kochenjem", to je bila Belgija '98, a trka je i te kako imala znacaj, jer je to bilo 10 bodova na tacni za Sumija (Hakinen otpao). S tim bodovima bi bio sampion i 1998. Kako li biste ga tek onda mrzeli...
@ivan - naravno da imam vremena za to, jer, prvo, to mi je u neku ruku i posao, a drugo: trkanje je zivot, sve ostalo jeste samo vreme izmedju trka.
Bacicu vam link kad ekipa i ja dignemo prvi srpski "ekskluzivni autosport sajt sirokog spektra", pa izvolite tamo :)) A to ce uskoro da proradi.

Gile

pre 18 godina

E, a zasto Aleksandar i Bojana lepo ne predju u dva rivalska automobilska magazina, pa pojacaju novinarski kadar, nego se ovde raspisuju nevidjeno. Zar na forumu nije fora da se kratko i jasno pise, usput da se ceni prostor namenjen i drugim. Mislim, komentare i A i B citam do pola - smorim se i ne mogu dalje, bez obzira sto, kako vidim, dugo prate F1

bojana

pre 18 godina

ALEKSANDRE U OVOME SE SLAŽEMO POTPUNO!

"Trkanje je život, sve ostalo jeste samo vreme izmedju trka"

Lepo si to sročio. Pozdrav!

bojana

pre 18 godina

A sada ovo oko čega se ne slažemo :)

Elem, neosporavam da je u drugim timovima bilo timskih naredbi (i dalje stoji ono za matematičke proračune), ali nigde ih nije bilo kao u Ferrariju tj. Šurariju i nijedan vozač nije imao privilegije kao Šumaher. U svom ugovoru on je imao zagarantovani status broj 1. Taj status on nikada nije zaslužio jer sa svojim kolegom nikada nije borio i uvek su imali različite automobile. To je istina! Ne znam zašto je to teško priznati. Činjenica je da je bolji od Irvajna i Barikela. I bolji je i od Hila itd. ali šta to treba da znači?

Pa to kao kada bi ti sada nekome rekao "ti nisi gledao trke osamdesetih, ne možeš da komentarišeš" ili "ti si gledao i ti si zbog toga ekspert, možeš da pišeš šta god poželiš". Ma daj…krajnje tupavo shvatanje veoma ozbiljne stvari.

Baš me zanima tvoje razmišljanje. U istim automobila ja smatram da bi mu Kimi i Alonso savršeno parirali. Ne znam da li bi baš uspevao da bude mnogo ubedljiv. Dobar, iskusniji u nekim situacijama sigurno bi, ali pobedili bi ga i oni. Pa sećaš li se kako ga je moj Kimi u Silverstonu prošle godine oduvao, ne samo njega već oba Ferrarija i Batona sa mnogo slabijim autom na zvaničnom treningu! U trećem najtežem sektoru najbrži! Uf, ja znam kada vozim na kompu koliko mi muke zadaje taj treći sektor i Parabolika u Monzi!!! To moj Kimi savlada dok si rekao keks! :) Ti momci imaju brzinu! Imaju talenat i umeju da voze! Kimi ima borbeni duh u sebi, ima i Alonso samo se sada malo mnogo (za moj ukus) čuva! I ne samo oni…i Žak Vilenev bi njemu samo tako parirao i Montoya! Važno je osloboditi ih, dati im iste šanse i videli bismo svi kako bi šampionat ponovo postao interesantan i vredan svakog sekunda. Da se razumemo i u najtežim trenucima za F1, dakle kada nije ličila na sebe (2002 – 2004), ja sam gledala, patila i navijala za moj Mclaren i da se vrati “ono” vreme, kada su se momci borili!

Kada počnete da branite Šurari i taj njihov “bolesni model” (samo jedan vozač) stiče se utisak kao da niko nikada nije osvajao titule i kao da jednostavno ne postoji drugi način. Da nisam gledala neke druge istinske šampione pa ja bih i poverovala u tu priču. Da li se Aleksandre sećaš kako su 1986. i 1987. borili Nelson Piquet i Nigel Mansel u Williamsu (više su volelei Mansela Piquet je bio prvak!)? Kako su se 1988. i 1989. borili Ayrton Senna i Alain Prost u Mclarenu? Sećaš li se kako je Prost izgubio titulu u Ferrariju jer Mansel nije želeo da bude sluga!? Da li treba podsetiti kako su se Alain Prost i Niki Lauda borili 1984.? Da li je ikome na ovom sajtu poznata borba Alaina Prosta i Rene Arnouxa u Renaultu? Pa Alana Jonesa i Carlosa Reutemana 1981. u Williamsu itd…?

Eto, par primera, prosto da se zna da su titule osvajane i drugačije, šmekerskije, časnije, hrabrije…i da nije oduvek bilo bolesnog favorizovanja samo jednog vozača naročito ne u Williamsu! Eto u nekim primerima (Prost – Mansel, Prost – Arnoux, Prost – Senna) jednostavno nije bilo popuštanja pa čak ni kada je “matematika” bila na strani jednog ili drugog vozača. Prosto oni su bili ljudi koji su imali karakter, rođeni borci, za koje je borba bila iznad svega! Čak ni pobeda koliko borba, borba i samo borba. Pokazati protivniku da ga se ne plašiš da možeš da mu pariraš a pritom ne tražiš poseban status, samo jednake uslove i pokažeš šta znaš?

Sećaš li se Silverstona 1990. godine i serije preticanje Mansela i Sene. Kada je Mansel pretekao Sennu i šmekerski mahnuo svojoj publici. To su bile prave predstave velikih šampiona! Pa kada je Pironi “oteo” pobedu Gillesu Villeneuvu u Imoli 1982.! Eto, nije uvek moralo po diktatu tima! Iako mi je krivo zbog Didijevog poteza jer je Žil bio prilično korektan kolega!

Pa zamislite da svi timovi pristanu na Šurarijev “bolesni model” (samo jedan vozač) pa gde bi nam bio kraj? Pa trke F1 ne bi ličile ni na šta? Pa zamslite kako je siromašna borba na stazi ako je nema među klupskim kolegama! Pa zamislite stazu na kojoj se “bori” deset vozača u svakoj ekipi po jedan “Šumi” i ostalih deset koji koče i blokiraju ostale poput Barikela i Irvajna. Pa da li je to trkanje? Za mene nije, jer sam videla mnogo bolje!

Pa bre ranije su kvalifikacije bile veći doživljaj od trke. Kako je bilo u Monaco 1988. kada su se Prost i Senna borili za pol!? Kako su skidali jedan drugome vreme? Auh! Pa to je nešto, što svaki navijač (bar se nadam) želi da vidi!

Na kraju, pobogu, pa zar nije šampionski baš da tučeš istog protivnika u istom autu!? Pa onda si veći šampion i vredniji! Peterson, Berger itd...nisu trošili svoje pneumatike za podešavanje tuđeg automobila, oni nisu morali da propuštaju svoje kolege, nisu morali da koče druge na stazi. Ja sam zaista odgledala mnogo trka, naročito onih iz osamdesetih i zaista nigde to nije toliko i na takav način prisutno! NIGDE!

Dakle, ja ne želim da kažem da je Šumi đubre i da je loš vozač kad sve to nije, ali želim da naglasim da je napravljen boljim nego što jeste i da bi sve mogao da uradi manje uspešnije (što nikako ne zadovoljava njegovu bolesnu ambiciju!) i mnog časnije!

Kod vozača mi je zaista važno da bude kompletna ličnost. Da bude zaista veliki u svakom smislu te reči. Šumi je često ispadao seljak. Pravio je neke nepromišljene poteze koji jednostavno ne priliče šampionima. Ne kažem da su drugi svećke, ali niko nikada nije imao takve uslove za osvajanje titule!

Vest da će u Mclaren nije nova. Podsećam, imam i snimak, Ron Dennis je još 1993. godine pozvao Šumija u svoje redove da se bori sa Mikom Hakkinenom. On je to odbio jer je znao da u Benettonu ima podršku tima i da će on biti jedini igrač u svom timu. U Mclarenu bi prvo morao da se izbori za status broj 1. a to nije nimalo lako! Još ako je preko puta “leteći Finac” Mika Hakkinen…auh, možda bolje i da ne pokušava! :)

Aleksandar (adbabic@bauk.net)

pre 18 godina

Bojana, mozemo da nastavimo do sutra, a i duze. Moderatoru ocigledno (jos uvek) ne smeta, ali smeta ostalima.
Uvazavam ta misljenja i predlazem sledece: ne odgovaram na tvoj poslednji komentar, ostavljam svoj mail, pa moze Ferrari vs. McLaren dok je ijedna tipka na tastaturi ziva.
Ako ti odgovara, nastavljamo prepisku preko PM, ako ne, bilo je zadovoljstvo...
Pozdrav.

Promatrač

pre 18 godina

Meni je zanimljivo čitat ovu raspravu Bojane i Aleksandra. Ako vam nije teško nastavite i o nekim drugim temama vezanim uz F1. Kao mclarenovac ipak sam na Bojaninoj strani, makar i Aleksandar ima dobre argumente. Oni kojima smetaju tako dugi komentar uvijek imaju izbor ne pročitat ih. Inače, što se tiče Kimija u Ferrariju, to i nije nova priča, ali najrealnije se čini mogućnost da on samo zamjeni Schumachera. Ja se samo nadam da u McLarenu neće bit tolko glupi da puste Kimija. Što se tiče Kovalainena i Rosberga, volio bi vidjeti više Finaca u F1 (pretpostavljam da je Rosberg Finac), simpatični su mi onako skulirani.

dejan

pre 18 godina

"Taj status on nikada nije zaslužio jer sa svojim kolegom nikada nije borio i uvek su imali različite automobile. "
Hahahaha, pa što su mu dali taj status nego što ga je zaslužio bre??? Pa što misliš da su mu dali taj status prvog vozča? Zato što je iz Italije možda? Dali mu status prvog vozača u Ferariju, samo onako?? Slučajno??
Tvoja je ocena da je trebao da se bori ponovo u Ferariju da bi dobio taj status. Njihova je da to nije bilo potrebno.
Rezultati govore da oni nisu pogrešili - zadovoljni su nakon svega i Ferari i Šumaher, zar ne?

Aleksandar

pre 18 godina

Niko Rozberg je - Nemac. Majka mu je Nemica, zivi tamo od rodjenja, veseli Keke se nije potrudio ni da ga nauci finski, pa klinac i sam priznaje da na finskom tek ume da nazove "dobar dan" i da sa Kovalainenom prica engleski.
Osecam da ce ovo, kod jednog dela populacije ovdasnje, znatno umanjiti eventualne simpatije za Rozberga juniora.
Ja mislim da Formuli 1 nedostaje jedan brzi Francuz, pogotovu kad se vidi sta Seb Loeb i Seb Bourdais rade u WRC i CHAMPCARU. Setite se samo sedamdesetih i osamdesetih: Jabouille, Depailler, Arnoux, Prost, Laffite, Tambay, Jarier... Zvali su ih "francuska mafija" :)

Zvezdica

pre 18 godina

Niko Rozberg je Nemac, ali vec 10 godina zivi u Monte Karlu. Mali je extra vozac, kao i Haiki Kovalainen... Iskreno se nadam da cemo ih uskoro videti na F1 trkama... Ko moze nek odgleda trku u Monci GP2 sampionata, njih dvojica ce se i u subotu i nedelju boriti do kraja... A sto se tice Francuza u F1, nadam se da ce svoju sansu uskoro dobiti Alexandre Premat koji sa malim Rozbergom vozi u ART timu u GP2 sampionatu. On je super vozac, pobedio je na Hingaroringu i u Istanbulu, samo je malo kasno u ovoj sezoni usao u formu...

Gile

pre 18 godina

"Trke su zivot ..." nije srocio Aleksanadr, vec Stiv Mekvin u filmu 24 casa Le Mana. Sramota je da se ne citira, posebno sto originalna replika iz filma glasi jos bolje. "Za onoga ko je dobar u tome, trke su zivot. Sve ostalo je samo cekanje."

bojana

pre 18 godina

Auh Dejane, Dejane…

Banalan primer: Ako si u sedmom razredu bio odličan đak i imao sve petice, da li to automatski znači da u osmom ne moraš ni knjigu da otvoriš i da će ti se zbog prošlogodišnjeg zalaganja ove godine recimo sve ocene priznati, i ti savršeno nećeš morati prstom da mrdeneš jer si eto u sedmom imao sve petice!?

Naravno da ne! Opet sledi dokazivanje, opet moraš da se trudiš i iznova dokazuješ!

Ne znam baš koliko je Šumi odgovarao Ferrariju. To ćemo videti u godinama koje dolaze. Mislim da Šumi nije rešenje na koje bi pristao Enzo Ferrari i mislim da se on ne bi ponosio tiulama koje su osvojene u rasponu od 2000 - 2004. To je naravno samo moje mišljenje i nije merodavno, ali prosto kao neko ko istinski voli Ferrari u kome je vozio umetnik Žil Vilnev, pa genijalni Žan Alezi, pa šmeker Berger, pa Alboreto...a ne Šurrari mislim da imam pravo na komentar!

Šumaher je izuzetan vozač i veliki talenat. Niko ne spori njegovo umeće. Ja sam čak navela i par trka gde me je zaista impresionirao a bilo ih je još mnogo, ali mogu i da ti navdem trke gde me je razočarao kao vozač i kao čovek. Znaš, ja ne volim sitne ljude (licemere) i jadne poteze. Po meni uvek treba biti veliki i dostojanstven i što je jako važno dosledan! Šumi nije ni jedno, ni drugo, ni treće!

Ako si tako osećajan bio 2000. u Monzi kada je izjednačio Sennin rekord po broju pobeda, kada je počeo da plače kako mu nije palo napamet da bude malo osećajan i 1994. godine i ode na sahranu tog istog Ayrtona Senne! Cela planeta je pratila odlazak najvećeg vozača svih vremena, samo je Šumiju bilo “zabranjeno” da ode! Što se mene tiče zaista ne krivim ga jer nije otišao, njegova stvar. Ali druže budi dosledan! Nisi otišao na sahranu i samim tim stavio donekle doznanja koliko ti to znači, a mnogo godina kasnije plačeš jer si izjednačio njegov rekord! Hm, iskreno…!? Pa ne bih rekla! Pre je reč o marketingu.

Kada mu je umrla majka vozio je dan kasnije ili isti dan - nebitno. Ok ja bih uradila isto! Ali, opet nedoslednost. Opet se Šumi poigrava sa svojim (ne)karakterom. Kada je 2001. napadnuta Amerika on je govorio da ne treba voziti! Pa je imao onu foru da prvi krug voze sporije itd…dakle na jednom mestu da se ne vozi (kada je reč o Americi najvećoj svetskoj sili), a kada je reč o rođenoj majci (da se vozi). Da li vam to deluje dosledno?

Dakle, meni je najvažnija doslednost i da čovek stoji iza onoga što radi! Ja sam veliki borac i za sve volim da se izborim.

Ne znam kako može da me impresionira činjenica da NIJEDAN Šumijev kolega nikada nije mogao da dobije na uvid njegovu telemetriju (ugovorom zagarantovano)…recimo Senna i Prost koliko god da su bili čudni i na svoju ruku, bili su zaista veliki u svakom smislu te reči. Senna je priznavao da je lošiji u podešavanju auta od Prosta, ali mu je Prost dozvoljavao da prekopira njegov set up! Zašto! Zato što je bio siguran u svoj kvalitet i znao je da imaju iste automobile i da može da ga pobedi bez obzira ba sve! Senna je 1988. godine u Mclaren doveden na nagovor Prosta koji je ubedio Rona da je Senna bolje rešenje od tada Piqueta koji je takođe bio u igri. Da li vam to dovoljno govori o veličini jednog vozača? Prost zove u tim tada najtalentovanije vozača u F1 da dođe da se bore u istim uslovima i pod istim tretmanom. Dakle, već tada Prost je imao dve “overene” titule (1985. i 1986.)! To su za mene VELIKI VOZAČI i takve asove cenim.

Ne volim one koji su osvajali titule jer su varali. Pa nije teško biti prvi kada varaš. I Ok prvi si, to ne mogu da osporim, ali ne mogu da te cenim.

To je isto kao kada bi neko na forumu rekao da istu vrednost ima ispit za koji si učio i vredno se spremao i onaj koji si platio da položiš! Dejane, da li je to isto? Ajde odgovori sa DA ili NE?

F1 fan

pre 18 godina

Zelim da vidim sezonu u kojoj ce do predposlednje trke biti barem 3 kandidata za titulu (pojedinacno i ekipno), a u poslednjoj barem 2. U autosportu su takozvani "hendikepi" za vodece normalna stvar... Bilo je tu "lutrije" za startnu poziciju, dodatnih kilograma,...
Posto u F1 toga nema, nema ni preticanja na stazi, barem ne u onoj meri kao pre 20-30 godina. To direktno znaci da su najbogatiji timovi pretplaceni na pol-pozicije i pobede. Oni imaju toliko brze bolide da ce tokom trke svakako obici sporije od sebe. Ako postavimo stvar tako da pobednik prethodne trke dobije 2 sekunde na vreme za kvalifikacije, drugoplasirani 1,9 , treci 1,8 , i tako dalje...
...dobili bi smo situaciju da se neki srednji tim probije na pol poziciju, neki najslabiji na recimo 8 mesto, pobednik na deseto, a neko iz jacih timova ko nije dobro zavrsio prethodnu trku bude mozda drugi na startu, sto je velika prednost za njega jer je izgubio bodove u prethodnoj trci...
Sve ovo bi funkcionisalo po sadasnjim razlikama u vremenima za pol od 4-5 sekundi od prvog do zadnjeg.
Tako bi dobili sezonu u kojoj bi imali 7 ili vise pobednika, mali timovi bi takodje uknjizili koji bod, sve titule bi se odlucivale u poslednjoj trci..
Prvaci sveta bi i dalje bili samo "veliki" vozaci, ali bi o tome odlucivao, osim 2 do 4 pobede (tesko da bi po tim pravilima neko uknjizio vise), broj drugih, trecih, i ostalih mesta za koje se dobijaju bodovi...
Mozda nacin na koji bih ja to resio, nije najsretnije resenje, ali bi trke definitivno bile daleko interesantnije.
Napisao sam ovo sa najboljom namerom, bice mi drago da neko da neki bolji predlog koji bi doveo do istog rezultata: zanimljivijih trka.
A o karakternim osobinama nekih vozaca je suvisno trositi reci, nema vise plejboja (Berger, Hunt), nema vise strastvenih pusaca (Nanini), retko koji rizikuje bilo sta van trka...
Pa sta ako je Kimi popio vise no sto treba, Sumi je izjavio za stazu u Austriji da mu smrdi na stalu, Berger je sa bivsim vozacem moto trka Beri Shinom malko "drapao" neku starletu u Australiji, Ralf je malko pravio gej-zurke na svojo jahti, Montoya vozio motokros iako mu je to zabranjeno... Oni su takodje ljudi, i neka zive zivot, neka prave greske na stazi i u zivotu...

Aleksandar

pre 18 godina

Hm, uopste nisam mislio ni da citiram, a jos manje da plagiram Stiva Mekvina. "24 casa..." je briljantan film, ali sam ga nazalost gledao isuvise davno da bih se replike secao. Prosto, ja tako mislim, a sto je prokleto slicno scenariju, tu ne mogu nista.
Bojani, ukratko: Sumaher posle 1995. vise nije morao nikom nista da dokazuje. Nista.

dejan

pre 18 godina

Bojana,
izuzetni učenici ponekad mogu da preskoče jedan razred, nije valjda da to nisi znala?
Takođe, u moje vreme studiranja (krajem 80-ih), npr. svi srednjoškolci koji su učestvovali (osvojili neku nagradu, čini mi se, ne sećam se više, ima godina) na nekom republičkom takmičenju su automatski upisivani na fakultet, bez prijemnog. Dobro se sećam liste upisanih kandidata: prvih 25 mesta - sve sa rep. takmičenja, nisu ni pisali prijemne. Ne moraju oni da dokazuju ponovo svoje znanje, jer su se već dokazali..

"Ne znam baš koliko je Šumi odgovarao Ferrariju. To ćemo videti u godinama koje dolaze."

Pa ovo gore je smešno pobogu. A šta bi ovih poslednjih godina? Slabi rezultati suradnje Ferari & Šumaher? Samo neko totalno otkačen od stvarnosti (da nisi prespavala par poslednjih godina gledajući sliku Kimija, sve uzdišući sa očima punim suza?) može da kaže da ćemo idućih godina videti rezultate ekipe Ferari & Šumaher.

Daj saberi se pre nego uzmeš da pljuješ Šumahera. Ja se takođe ne slažem sa nekim stvarima koje su izveli ovih godina, međutim mislim da su to sitnice u celoj slici o Šumaheru i Ferariju.
I Maradona je dao gol rukom Englezima ("The hand of God") pa ipak je Maradona - jedan :)

Ti jednostavno ne možeš da priznaš da je Šumi majstor zanata i uvek samo tražiš razloge da ga pljuješ, a sa iskopavanjem pokojnog Toze (Sene) si već dojadila verovatno i njemu samom.

Za kraj, mislim da ne možemo razgovarati ako ćeš ti bilo kome da postavljaš nekakve ultimatume ("ODGOVORI SA DA ILI NE!!!"). Da hoću da se našalim rekao bih -- "..a zna se kako Srbi odgovaraju na ultimatume." hehehe :-)

bojana

pre 18 godina

Ok momci, odustajem!

Samo želim da istaknem da ja nisam pljuvala Šumahera, već iznosim svoje mišljenje o njemu. Mislim da je napravljen mnogo boljim nego što zaista jeste i da je jedna krajnje nedosledna osoba koja sve što radi, radi zbog dobrog marketinga i za pare. On jeste šampion i sjajan vozač (to nikada nisam osporila) i uvek ću ga s te strane ceniti, ali nikada neće biti veliki jer u situacijama kada je trebalo da ispadne šmeker i veliki igrač on je ispadao sitna duša!

Ok, vi živite u tom svetu da su pare najvažnije i da sve treba uraditi zbog para i da je profit najvažniji, ali ne zaboravite Ferrari je poslednjih pet godina bio najuspešniji tim imali su najplaćenijeg vozača, pobeđivali su a sada su pred bankrotom. Ne znam baš koliko je to dobro poslovanje, ali Ok važno je da se zaradi!

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Oduvek je bilo da se o prelascima i ponudama za njih pocinje da prica posle trke u Monci, dakle za koji dan ce se mnogo vise znati.
Ali po nekim novinskim izvorima sa ove strane okeana svi uglavnom govore da Mihael ide u penziju i to vec nakon ove sezone, a sto se angazmana u Mercedesovom timu tice o tome govore iskljucivo kao sportskom direktoru za pronalazenje i angazman novih mladih i potencijalnih vozaca....
Sa druge strane ako Ferari u Monci izgubi i teoretske sanse da brani titulu u konkurenciji konstruktora gubi i veoma velika sredstva za narednu sezonu pa ce morati da sece budzet....
Dakle samo nas jos malo vremena deli od raspleta svega sto je vezano za "lik i delo voljenog nam" Mihael Sumahera

mclaren is the best

pre 18 godina

nedaj boze da se to dogodi.
mislim da to nije istina jer sam procitao u novinama da sumaher ostaje u ferariju do kraja karijere

Milan

pre 18 godina

Pa ne bih ja bas rekao da je ovo naucna fantastika. Ako se neko seti, prelazak Sumahera iz benetona u ferari je isto tako bila dugo vremena cuvana tajna i bio je veliki bum kada se konacno desio. Tada je to malo ko ocekivao. Ne treba zaboraviti da je Sumaher Mercedesovo dete, i da se to u Nemackoj jos uvek pamti. Ne kazem da ce ovo da se desi, ali ne bi trebalo ni ismejavati ovu vest. Ko zna ...

Aleksandar

pre 18 godina

Sasvim logicno resenje, a o tome se spekulisalo - verovali vi ili ne - jos 2001, dok je Kimi vozio ruki sezonu za Sauber. Podsecam da Sumaher ima dil sa Ferarijem da vozi dokle hoce. Da sutra prestane, to bi bilo to. Pretpostavljam da ce izgurati i iducu sezonu, i onda, zavisno od plasmana, odluciti sta dalje.
Sta god bilo, ubedjen sam da Sumi NECE postati vozac McLarena, vec i zato sto bi pocetak njihove saradnje u njegovoj 37. godini bio malo... cudan.
A da ce Skuderija ici na jednog superstara + jednog brzog vozaca, to je potpuno razborito. Dakle, Kimi i Masa, Alonso i Masa, Baton i Masa (i to po redosledu verovatnoce)... Treba se dobro pripremiti za doba posle odlaska legende u penziju, a ove kombinacije uopste ne zvuce lose.
E sad, ako me iznenade nekim Kovalainenom, Nikom Rosbergom, Vitantoniom Liucijem, ili slicno, nemam nista protiv.

Dejan

pre 18 godina

Zanimljivo i nista cidno.Pa sasvim je normalno da Kimi ima zelju da vozi za tim koji je jedan od sinonima Formule 1.
Scuderia forever!!!

Zvezdica

pre 18 godina

Pre ce Kovalainen ili mali Rozberg da dodju u Ferari nego Kimi... Obojica su genijalni vozaci i kada udju u F1 napravice BUM! A Kimi u Ferariju? Pa nije lud... Ron Denis mu je ponudio ugovor do kraja karijere... Bice to ugovor kakav je do sada imao samo Sumi u Ferariju...
Go Kimi! Go McLaren! Go Rosberg!

Zvezdica

pre 18 godina

@Mickey
Ova ti je dobra!

Ko jos veruje sta nemci napisu! To je sve marketinski potez... Ljudi nemaju sta vise da pisu o Sumaheru jer covek ne pije, ne vara zenu... Pa im dodje da napisu da ide u Meklaren! Koja je to glupost... Ma sve je to maslo onog Vilija Vebera koji garant ima neki plan da zgrne jos koje pare posto mu pulen uskoro ide u penziju...

*****

pre 18 godina

A sto ne stavite vest sta se desava oko istrage Vilijamsa oko pucanja cak 5 yadnjih desnih pneumatika tokom vikenda u Turksoj, nego ove gluposti?

Gile

pre 18 godina

Meklaren da pusti vozaca koji moze da vozi sledecih 10 godina, za starijeg koji ce u Formuli 1, u najboljem slucaju, da bude jos 2-3??? Smesno.
Kimi da ode iz tima koji ima najbrzi automobil, u tim koji ove godine ne moze, kao na primer u Turskoj, da zadrzi ni Red Bull ispred sebe??? Smesno.
Sumaher da, posle sjajnih sezona u Ferariju, kada je postao jedna od ikona ovog proizvodjaca i logicna asocijacija (kazes Sumaher, mislis Ferari i obrnuto) da ide u neki drugi tim, saradjuje sa potpuno novim inzenjerima, mehanicarima i rizikuje da uprska kultno mesto koje je zasluzio u Skuderiji??? Smesno.
Dakle, sto nas zasmejavate vestima iz svetske zute stampe?

Zex

pre 18 godina

Ljudi, idite na sajt http://www.sportnetwork.net/main/s85.htm. To je nezvanicni sajt Ferarija i na njemu stoji izjava Sumija da mu nebi bilo tesko da 2007 vozi za Ferari zajedno sa Rajkonenom ali da ce razmisliti dal da se povuce ili da ostane u F1 posle 2006. Znaci Kimi ide u Ferari, samo sto jos ne zele to da ozvanice. Iskreno smatram da ima mnogo boljih vozaca od Kimija koji mogu da dodju u Ferari kao sto je rekao Aleksandar: Kovalainen i Nik Rosberg ali mozda je presudilo iskustvo Kimija u F1 u odnosu na ovu dvojicu. Nadam se da u Ferariju znaju sta rade! Pozdrav

bojana

pre 18 godina

Aleksandre ostala sam ti dužna odgovor oko one teme o tretmanu vozača u ekipi Ferrarija. Sećaš se tvog pitanja – odgovora:
“Povodom "beskrupuloznosti" u tretmanu vozaca kod Ferarija, ponavljam primer: Mario Andreti i Roni Peterson, Lotus 1978.……Hocemo nesto starije? Stjuart i Sever u Tirelu 1971-1973. Hocemo nesto mladje? Sena i Damfris (i Senin veto na dolazak Vorika) - Lotus 1986, Sena i Nakadzima 1987, Sena i Berger 1990, Mensel i Patreze 1992...
Zbilja se valja malo raspitati... “


Ti si naveo brdo veoma inetersantnih primera. I zaista si uzeo primere u kojima je ta uloga prvi – drugi vozač baš bila izražena. Ipak, mislim da si zaboravio da napišeš par jako bitnih činjenica u vezi sa primerima koje si naveo. Pošto si ti to preskočio ja ću vrlo rado samo da se nastavim na tvoju jako zanimljivu priču. Elem. Sve ove vozače koje si naveo kao “druge” su bili izuzetni vozači i borili su se časno i pošteno i nikada ne mogu da nose naziv poltron ili sluga što je za sve Šumaherove timske drugare sasvim normalno i prihvatljivo. Ono što je interesantno za sve navedene timove Lotus, Meklaren, Tirel jeste da je kod njih oduvek postojala trkačka kultura. Oba vozača su imala isti tretman. Oba vozača su jednako odustajala, jednako stizala do cilja. Samo u Šumijevoj eri videli smo toliko veliku razliku da on pobeđuje i završava sve trke, dok njegov klupski kolega ima probleme. I to non – stop nešto. Nema veze da li je reč o kočnicama, gorivu, lošim gumama uvek nešto ide na drugog a jako retko, gotovo nikada da desi se nešto i Šumiju. Naravno, navijači Ferrarija to opisuju Šumijevim ovozemaljskim umećem, pripisuju Šumijevoj sposobnosti, talentu…ja to sve pripisujem Rosu Brawnu i mehaničarima koji vode brigu samo o Šumijevom autu. Takođe, važno je napomenuti da se u tim zdravim timovima Lotus, Meklaren i Tirel vozači bore od prvog dana za svoje mesto. Najčešćešće su “matematički proračuni” ti koji prelome na jednu ili drugu stranu. Berger je bio znatno sporiji od Senne. On je to čak i rekao te prve sezone. Iako je imao ISTI TRETMAN Senna ga je gotovo na svakoj trci “pokidao”. S tim što se Berger za razliku od svih Šumijevih klupskih drugara upuštao u duele sa Sennom iz kojih je izlazio i kao pobednik. Kada je reč o Senni on je zaista bio toliko dobar i veliki vozač da jednostavno izuzev Prosta nije imao konkurenciju. On je jednostavno bi mnogo, mnogo jak. On je baš u Lotusu u tim godinama koje si spomenuo umeo u kvalifikacijama da “odere” sa po dve, tri sekunde razlike tada jake Meklarene i Williamse (podsećam oni su osvajali titule Prost, Piquet….)…da li neko može sebi da dočara u glavi šta znači biti u kvalifikacijama brži od jednog Prosta u šampionskom automobilu Mclarena! Koliko su Damfris i Nakadzima uradili u Formulu 1 svedoče njihova imena! Damfis je ako se ne varam vozio samo jednu sezonu bez zapaženijih rezultat kao i Nakadzima koji je vozio cetiri, pet sezona. U svakoj sezoni su ga odrale timske kolege najpre Senna, pa Piquet, pa Alesi…ajde da kažemo da je Senna bio favorizovan, pa zašto posle nije pokazao nešto ako je bio tako dobar. Dakle, to je jedan prosečan vozač – ništa posebno! 1992. da je Patreze imao malo više hrabrosti kao što nije možda bi i on mogao do titule. Tu nije bilo reč o bolesnom forsiranju koje postoji u Ferrariju. U Ferrariju ne postoji tim postoji samo jedan čovek i njemu je sve podređeno. Šumi ne troši svoje pneumatike za podešavanje setupa, Šumi ne mora da pokazuje svoju telemetriju kolegi na uvid, ali on može da gleda rezultate svog kolege….i to sve ugovorom zagarantovano! Ugovorom je zagarantovano i da je on prvi vozač! Mislim čemu priče? Nikada nije želeo konkurenta u timu. To je nešto što nijedan šampion nikada nije tražio. To je nezapamćeno! Ceo tim je okrenut njemu. Što kaže jedan moj dobar prijatelj od lošeg vozača ne možeš napraviti dobrog, ali od dobrog možeš napraviti nepobedivog vozača. Upravo to je urađeno sa Šumaherom. On je izvanredan vozač, poznavalac dešavalnja i okruženja u kome se nalazi i zbog toga je on jako brzo stigao do svih tih uspeha i rekorda. Da je išao “zaobilaznim” putem kao što su to radili raniji šampioni on bi svakako bio šampion ali možda ne sedam puta, možda ne bi imao preko 1000 bodova, ali bi bio znatno cenjeniji od strane nas pravih navijača. Ovako za vas koji sve to gledate isključivo kroz statistiku on je “Bog koji hoda zemljom” i on je bezgrešan, najbolji, najuspešniji…i sl. ali u poređenju sa drugima zaista nije tako! Brojke i statistika kazuju nešto, ali ne otkrivaju sve. Opet što kaže taj moj prijatelj ako ćemo da gledamo po brojkama i statistici po tome ispada da je Lepa Brena nešto najlepše što se dogodilo našem narodu!

Dragan-F2005

pre 18 godina

Kimi uopste nije potreban Ferrariju!
Nije profil vozaca koji bi vozio za najbolji tim na svetu.On cak ni nema sampionsku crtu i ambicije,to sto uradi ove sezone to ce mu biti maksimum u F1 karijeri.
Za Ferrari ce u buducnosti biti dobro da dodju ili Nik Hajdfeld ili Vitantonio Liuci,uz postojeceg Felipa Masu. Ali tek nakon jos 3-4 sezone Sumahera,ako Bog da da ostane jos u ekipi.
Odlazak u Mclaren bila bi totalna greska,mada su to samo glasine tabloida kako bi povecali tiraz i nista vise. "Bild" je poput naseg Skandala,Sveta i tih slicnih novina koje se koriste kao podmetaci za sedenje na utakmicama...
Samo je nebo iznad Sumahera!
FORZA SCHUMACHER!!!

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Neko po drugi put postavlja pitanje sta je bilo sa Vilijemsovim pneumaticima.
Napravili su los izbor felni /ultra lake / i prilikom prelazaka kroz krivinu broj 2 bolid im je isao prebrzo udesno i umesto da udari prvo gumom one betonske neravnine po obodu krivine, tocak ih je udarao prvo ivicom felne gde je polse par sekundi nastajao razmak izmedju felne i pneumatika i tu je bio kraj price!

Aleksandar

pre 18 godina

Ha, nastavljamo pricu o tretmanu vozaca. Sa zadovoljstvom.
Dakle, postoje barem dve kategorije "drugih vozaca" - oni kojima nije dopusteno da se bore s prvim, i oni koji to ne mogu, sve i da im se naredi. Dakle, kod ovih drugih nije uopste stvar u sluzenju, nego u prostoj nemoci.
Od pomenutih, u prvu grupu spada Peterson, svi ostali u drugu. I da je Sever poziveo, ne verujem da bi mogao da se nadmece sa Stjuartom. Ikada.
Elem, Berger, Nakadzima, Damfris, (pa i Andreti i Hakinen) nisu ni mogli da pobede Senu. Patreze 1992. NIPOSTO nije mogao ni da sanja da sme da ugrozi Mensela. Ta sezona je za Vilijams bila misija: napraviti od Engleza svetskog sampiona. Period. Na trci koju je Italijan mogao da dobije (Francuska), naredjenja iz boksa uradila su svoje, a upitan zasto je usporio u drugom delu trke (bio je prekid zbog kise), Patreze je prozborio "No comment".
A hajde da analiziramo Sumaherove partnere. Tvrdim sledece: u vreme kad je trebalo nesto da dokazuje, on je to uradio. Posle toga je stekao pravo da bude povlascen i u Benetonu i u Ferariju.
Redom: De Cezaris - samo jedna trka, ali je Sumaheru bila debitantska, a Italijanu ko-zna-koja, pa je opet Sumi bio sedmi na startu.
Dalje: Pike - covek na zalasku karijere. Njemu sigurno niko nije mogao da naredjuje nista, nije bilo ni potrebe, on je odradjivao svoje i spremao se za Indycar.
E, sad ide ozbiljnije: Brandl. Ogromno iskustvo, ali sezonu 1992. Sumaher zavrsava na 3, a Brandl na 6. mestu u generalnom. Bodovi: 53:38.
Patreze je 1993. doveden u Beneton da dostojanstveno zavrsi karijeru. Bilans: Sumi 52 boda, Rikardo 20.
Posle ovakve dve i po sezone, celom Beneton timu je jasno da ima neverovatnog vozaca, i jasno je da ce favorizovati njega. Sta je tu cudno, sta nelogicno? JJ Lehto nije pokazao nista narocito, Verstapen tek jedan podijum u Madjarskoj - to vise nikad nije ponovio.
U 1995. u tim dolazi Herbert. On je "prva zvanicna" zrtva tretmana u timu. U timu koji ima sampiona sveta. Je li to cudno posle godina '92, '93 i '94? Nimalo.
Ferari era: Irvajn je znao zasto je doveden -da pomogne Ferariju i Sumaheru u osvajanju titule, Barikelo isto. Za svoje uloge su bili odlicno placeni, usput ostvarili i nekoliko GP pobeda. Pitanje kljucno: zar stvarno iko misli da su njih dvojica mogli da vode konstantnu bitku sa Sumaherom i da ga pobede? Tvrdim da nisu, sve i da su smeli. Cist kategorija 2 po mojoj gornjoj nomenklaturi.
Sta se podrazumeva pod "trkackom kulturom" kod Lotusa? Petersonov podredjeni polozaj, Senino (zasluzeno) pravo da sebi izabere kolegu, angazovanje Nakadzime zbog Honde? Podsetio bih: i Lotus je naucio kako se gubi titula kad pustis svoje vozace da jedan drugom uzimaju bodove (Fitipaldi-Peterson, a sve u korist Stjuarta). Ko to nauci, sve sto zeli jeste da mu se nikad ne ponovi.
Meklaren, hmm. Dve reci: Melburn 1998. Move over, David. Bice da je i to trkacka kultura?
I, jos nesto: gde su danas "zdravi timovi" Tirel i Lotus? Bice da je ipak nesto bilo trulo u tim "zdravim sredinama". Mozda upravo nesposobnost da se shvati sta je potrebno da bi se ostalo na vrhu. Meklaren je shvatio, zato je jos uvek tu.
Postoji u Ferariju tim, i postoje i ljudi sa jasno definisanim ulogama. I takav raspored i odnos snaga doneo nam je najuspesniju kombinaciju u istoriji F1. Vredelo je!!!
Pravo da se bira timski kolega ("sluga") ne pada s neba, ono mora da se zasluzi. A zasluzili su ga bili i Sena, i Prost, i Sumaher.
Ponavljam: prica o nekoj posebnoj Ferarijevoj beskrupuloznosti ne stoji - u najmanju ruku su beskrupulozni koliko i svi ostali.
Za kraj: sta je to uopste "pravi navijac"? Otkud ideja da ja sve posmatram kroz statistiku? Olako izrecene kvalifikacije kvare utisak jednog prilicno kompetentno napisanog komentara.

Delija

pre 18 godina

Kimi je sve demantovao tako da od toga nista.Evo teksta ispod.Pozdrav za sve navijace McLaren-a.
Raikkonen pledges future to McLaren
‘I'm completely happy with my team’

Kimi Raikkonen

McLaren driver Kimi Raikkonen on Thursday pledged his future to the British Formula One stable, pouring cold water on reports he had signed a contract for rivals Ferrari.

"There's no doubt we have the fastest package, I'm winning races and I'm feeling well in the team, so why would I even consider changing teams?"

Raikkonen said after a report in Germany's Bild newspaper that the Finn had signed a precontract to race for Ferrari in 2007.

"Surely, I'm in a position most of Formula One drivers want to be in," said Raikkonen. "I want to win races and world championships with McLaren. Ever since I came into Formula One, there have been speculations about my future, so there is nothing new for me. As I've said many times, I'm completely happy with my team."

McLaren boss Ron Dennis said Raikkonen and fellow team driver Juan Pablo Montoya were there to stay.

"McLaren is locked in a battle for the drivers and manufacturers championships and everybody in the team from the drivers to the mechanics is 100 percent focused on this.

"We anticipate long term relationships with both Kimi and Juan Pablo and consequently, the team is not in negociations with any other driver, including Michael Schumacher," concluded Ron Dennis.

ivan

pre 18 godina

Eee novine ne bi bile novine kad ne bi prodavale svakakve price.Od prelaska Kimija u Ferrari nema nista narode to su prazne price. Ove godine mu uprkos raznim kvarovima ide odlicno i zasto bi uopste prelazio u Ferrari koji je svoje pokazao u ovoj godini.Pre pocetka sezone su tako bili prepotentni da su bili 100% uvereni da ce osvojiti ponovo titulu.Ali stvarnost je nesto drugo. Kimi ce i dalje biti udarna stela Mercedesa i Meklarena i tako ce i ostati ja verujem jos dugo osim ako covek ne odluci da ode u penziju.

bojana

pre 18 godina

Najbržeg vozača svi traže - NIŠTA NOVO!

Kimi Rajkonen je oduvek privlačio mnogo pažnje zbog svog vozačkog talenta i umeća, tako da priče o mogućem angažmanu u nekoj drugoj ekipi nisu ništa novo! On je zvezda Formule 1 i trenutno najbrži čovek na planeti!

Mislim da će se još dugo družiti sa Mclarenom to je tim koji daje velike šampione i koji pobeđuje (Fittipaldi, Hunt, Lauda, Prost, Senna, Mika...)!

Aleksandar

pre 18 godina

Ako se vec gadjamo nabrajanjima, meni je posao tezi... znatno tezi.
Ascari '52, Ascari '53, Fangio '56, Hawthorn '58, P. Hill '61, Surtees '64, Lauda '75, Lauda '77, Scheckter '79, Schumaher '00, Schumacher '01, Schumacher '02, Schumacher '03, Schumacher '04.

Postoje timovi u kojima se moze postati sampion, ali samo u Ferariju, cak i ako ne osvoje titulu, vozaci postaju legende!

sokol

pre 18 godina

Ako on ode u McLaren prestajem da pratim formulu 1, jer mi je ogadio poslednjih deset godina pracenja F1 takmicenja koji inace pratim kontinuirano od 1978. godine.Sto je mnogo - mnogo je.ODLAZI u penziju !!!

bojana

pre 18 godina

Pa ne bih mogla baš u svemu da se složim sa tobom Aleksandre, ali Ok mogu da shvatim šta želiš da kažeš. Ajde pokušaću malo bliže da pojasnim šta meni ustavri smeta!

Da bi neko postao uslovno rečeno «drugi vozač», mora da dobije šansu da se bori protiv prvog i da dokaže da li je bolji ili nije. U Mclarenu, Tirelu, Lotusu, Vilijamsu vozači jesu dobijali i dobijaju te šanse i tako smo i imali podele na prvog i drugog koje si spominjao: Andreti – Peterson, Senna – Berger, Mensel – Patreze...Šumaher to nikada nije osetio u konkurenciji sa svojim klupskim drugarima, naročito od 1994. pa sve do danas.

On je eto da se ogradim i da kažem od 1994. pa sve do danas bio prvi i jedini vozač za koga tim u kome se nalazi radi. Još tada a i ranije (tu se slažem sa tobom), on je pokazao izuztno umeće i talenat i nije bilo teško zaključiti da taj talenat ne treba prokockati već «unovčiti»!

Pa nije moguće da je on jedini talenar koji je isplovio iz te novije generacije. Pa sada njemu treba dati i specijalne uslove. Ne zaboravi bilo je tu mnogo dobrih trkača Mika, Hil, Žak Vilenev...pa opet nisu imali status kao Šumi. No ajmo redom.

Kada je reč o Šumijevoj uspešnoj karijeri, sve je moglo da se uradi na mnogo lepši i šmekerskiji način. Mene zaista nervira zašto je on svu tu svoju genijalnost i talenat morao da zamaže tamo nekim glupim aferama. Verujem da ti je poznata priča o «neregularnom filteru za gorivo», pa ignorisanje crne zastavice u Britaniji, pa «teže dno u Belgiji»...itd...pa kasnije Irvajn i Barikelo...on je toliko dobar vozač da bi sve svoje uspehe apsolutno mogao da zabeleži i bez takve «pomoći». Ja zaista mislim da njemu u karijeri nisu bili potrebni ni Irvajn, ni Verstapen, ni Herbert, ni Barikelo ni nergeularan filter za gorivo i sl.!

Ono što je činjenica a što nezadovoljava njegovu bolesnu ambiciju je to da bi on recimo bez te «pomoći» bio «samo» pet puta šampion, imao bi "samo" 700 bodva, ili «samo» 60 pobeda! Ali, ne on hoće da bude naj naj pa po svaku cenu! E to se meni zgadi i zbog toga sam malo rezervisana prema njemu iako ga zaista cenim kao vozača!

Recimo imao je on mnogo dobrih trka na kojima je blistao čuvena trka u Belgiji 1995. godine kada je startovao sa 16 mesta i uspeo po kiši da stigne 20 sekundi zaostatka za vodećima. Naravno pobedio je! Ali, to je bila prava drama. On i Hil su se mnogo dobro borili. To je zaista bila trka za divljenje kao i ona na Nirburgringu kada je stigao Alezija isto je tako bila velika razlika, ali sa spoljne strane i to u krivini pred ulazak u poslednji krug! Zaista očaravajuće. Pa Monako 1992. čuveni okršaj Senne i Mensela ali Šumi u pozadni grize za svoje tada šesto mesto i bodove i to veoma, veoma dobro. Pa Estoril 93. kada je sa šestog mesta startovao pa pobedio...Takođe za svaku pohvalu je njegovo požrtvovanje i sve što daje F1...upornost itd.

Iako navijam za Mclaren i ja sam vrlo vezana za Ferrari i ta ekipa mi je mnogo draga. Pomalo me i vređa kada neko poistoveti Šumija sa Ferrarijem. Za mene je tim ipak u svakom pogledu iznad vozača! Svaka čast svakome, ali Enzo Ferrari je taj tim vodio na jedan sasvim drugačiji način. Umeo je da bude surov, ali je sve radio za tim. Danas je sve obrnuto. Sve se radi samo za jednog čoveka! Ako ćemo da vrednujemo onda je ipak od svih Ferrarijevih vozača Žil Vilenev jedna od najvećih legendi koja je bila tu. On je veličanstveno pobeđivao a isto tako i gubio. Evo, ti sigurno znaš za onaj čuveni okršaj u Dižonu. Kada su se borili Arnu u Renou i Vilenev u Ferrariju za drugo mesto. E, to je pravi primer zdravog i šmekerskog trkanja. Video si taj duel sigurno kako su se njih dvojica preticali nije bilo cimanja automobila na rivala (kao na Hila 1994. i Žaka Vilneva 1997.), nije bilo zatvaranja idealne putanje, ranog ili kasnog kočenja...prosto duel za divljenje za pamćenje! Znaš ja zaista ne znam koja je svhra trkanja da ja ako sam sporija zatvorim rivala (Šumi je to često radio). Pa baš obrnuto suština je biti brži od rivala. Ali ne imati brži auto već brže voziti, što je priznaćeš nimalo lako. Znaš kakvo je umeće udariti Vileneva jer tebi gori pod nogama! Pa to je krajnje jadno! Pa pretekni ga šampionski, budi brži od njega, zgazi ga bre naravno u pozitivnom smislu! Nemoj da udaraš rivala jer ne možeš da ga pobediš. Mika je zaista u Belgiji 2000. šmekerski stavio do znanja Šumiju ko je bolji! Sećaš se kako se Majkl ponašao na stazi, najpre ga je zatvorio na svu sreću nije došlo do incidenta, ali ga je Mika brzo postavio na mesto koje mu pripada! To je šmekerski i šampionski potez!

Mene nervira kada svi u svemu vide pare! Ma baš me briga koliko zarađuju. Ne zanima me! Eto, Mclaren i Vilijams ne pobeđuju tj. ne osvajaju titule, ali ipak dobro posluju, Ferrari je pred bankrotom ! ! ! Ronu Dennisu i Frenku Williamsu je oduvek draža bila borba vozača nego titula! Do sada je izgubljeno dosta titula baš zbog toga jer tim nije želeo da se okrene samo jednom vozaču. Okrenu se vozaču tek kada «matematički proračuni» pokažu da drugi nema šansu! Mika je bio mnogo brži od Davida! I što je jako važno imali su isti tretman! U istim uslovima bio je bolji i zbog toga je osvojio dve titule. Ne treba zaboraviti ni 2001. kada je u igri bio David.

Šumi je godinama imao fantastično pripremljen automobil. U godinama kada je bio i po pet sekundi u startu brži od konkurencije nije imao rivala u svom timu jer njegovom klupkosm kolegi to nije dozvoljeno! Tj. nisu dozvoljavali da se trka, što je greška jer bi ga to učinilo još većim i nedodirljivim. Znaš, ja čitam u Autosportu recimo za 1997. godinu. Kako je Irvajn trošio svoje setove pneumatika kako bi Šumiju podesili auto. Na trci njih dvojica startuju Šumi obično pobeđuje, Irvajnu ekplodira guma ili ima neki drugi problem. Svako će reći «gledaj koliko je on bolji, on pobedi a ovom glupom Irvajnu pukne guma», i onda dođu do zaključka da je Irvajn i onako loš, pa zašto da mu i daju šansu da se trka sa nepobedivim Šumijem?

U svim ekipama manje - više vozači odustaju i stižu do cilja samo je u Ferrariju ta razlika drastaična u korist Šumija!

Tu prednost više niko nije imao i zato mislim da je često imao baš dosta privilegija koje mnogi šampioni nikada nisu koristili a ne bi ni prihvatili! Rekla sam ti već da tvrdim da bi Šumi i bez toga bio dobar, ali ne toliko ubedljiv. On je takvim pogodnostima napravljen mnogo boljim nego što jeste. Pa do pre godinu dana svi su milslili da ga niko nikada neće pobediti i da je neuništiv. Da niko ne može da mu parira. Ja sam i tada i sada smatram da je to besmisleno. U istim uslovima odrali bi ga i Kimi i Alonso! Ove godine kada dobre automobile imaju Reno i Meklaren shvatamo da u karavnu F1 ima i te kako dobrih i talentovanih i brzih vozača. Nije Šumi jedini!

Recimo, meni se raniji vozači više dopadaju baš zbog toga jer je suština njihovog pristupa trkama bila biti brži od rivala, tj. to dokazati na terenu. Svi gore navedni «drugi» vozači nisu bili ponižavani. A prvi nisu pravljeni da su nepobedivi. Sve su morali da dokažu! Smeli su da se bore i Sever sa Stjuarton i Peterson sa Andretijem i Beger sa Senom itd...Ali, pošto im je trkanje bilo važnije od para i od svega oni su živeli za borbu, za brzinu... Zbog toga je recimo Gilles Villenuve vozio za Šektera iako je i sam bio u igri za titulu 1979. godine! Eto, baš lep primer. On je bio drastično brži od Šektera. Kvalifikacije u Votksi Glenu na poslednjoj trci te sezone su to i dokazale. Žil Vileneuv je po kiši bio 11 sekundi brži od svetskog šampiona Šektera (titulu osvojio 1979. u Monzi)...znaš li šta su njegove kolege izjavile posle trke «Ah, pa to je Žil» i to sa oduševljenjem, sa divljenjem! Dakle, to su vozači – šmekeri. Vilnev je dokazao i sebi i svetu da je brži, pa eto može da pokloni i titulu kolegi, ali zna se da je brži! Tu nije reč o ponižavanju i nije Vilnev u toj situaciji poniižen. Naprotiv! Pokazao je svoje prave vrednosti. pre svega jednu ljudskost! To znači biti veliki vozač i rival! A ne zatvarati i udarati rivale kada je frka! Pa i sam Džodi Šekter je priznao da je Vilenev brži od njega, to je priznao i Džeki Stjuart. Sever je bio praktično njegov učenik i zaista je na dosta trka 1973. bio brži od njega, ali bio je dovoljno veliki da vozi za Džekija ne zbog para već zbog poštovanja! To je odlika velikih ljudi!

Dakle, danas nedostaje taj duh i taj šmek! Danas je važna pobeda po svaku cenu! Iskoristiti sve resurse i sve prednosti pa čak i poniziti «drugog» vozača što je očigledno slučaj sa Barikelom i Irvajnom! Znaš, ja kapiram da je reč o biznisu i da su oni dobili pare, ali mene kao navijača to ne interesuje. Ja hoću da gledam trku, da se bore, da časno gube i pobeđuju! Zaista me ne zanima da li će zaraditi milion, deset ili pedeset miliona...to nikako ne može da me impresionira. Mene fascinira želja za pobedom, za borbom...

Aleksandre, drago mi je što očigledno preko puta konačno imam i navijača sa kojim se može i normalno razgovarati o aktuelnim i manje aktuelnim temam u F1!

Pozdrav!

dragan

pre 18 godina

IDITE NA SAJT WWW.F1.COM I POGLEDAJTE REZULTATE TESTOVA IZ MONZE ,POGLEDAJT KO JE PRVI CPVEK U ISTORI KOJI JE VOZIO KRUG ZA MANJE OD 80 SEKUNDI ,BEZ OBZIRA NA NJEGOVE REZULTATE OVE GODINE COVEK KOJICE OBELEZITI NEKOLIKO NAREDNIH SEZONA

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Bojana, molim te javi mi se na:

lmkciko@hotmail.com

imam jedan film za tebe, zove se "Champions Forever" i pokriva par sezona 72' i 73' do pogibije Severa, normalno prikazuje i dosta trka iz tih sezona ali i nazalost i jos par pogibija, ali taj rivalitet o kome si u komentaru pricala je bas glavna tema filma.
Mislim da posle ovakvog komentara zasluzujes mali poklon!!!

Aleksandar

pre 18 godina

E, super, sad cu opet da se raspisem :)
Prvo: naravno da se necemo u svemu sloziti, onda ovo ne bi imalo smisla.
Drugo: Bojana, aman, Sumaher nije bio prvi i jedini vozac za kojeg "tim radi". Nije to Ferari izmislio 1996. Primera sam, verujem, dao dovoljno. Pa Roni Peterson je 1978. poginuo u Monci u bolidu Lotus 78 (za prethodnu sezonu), jer se njegov Lotus 79 pokvario na treningu, a jedini "preziveli" model morao je da ide Andretiju. Dodaj na to i spekulacije da bi u Lotusu 79 mozda bolje prosao u sudaru... Ne, hajde da ne otvaramo tu Pandorinu kutiju.
Mozda od 1994. niko drugi to nije radio tako drasticno, ali Beneton i Ferari izabrali su taj nacin. I, kao sto rekoh, isplatilo im se kapitalno.
Trece: Hil = najveca sramota koja je ikad postala sampion sveta. To je sve o tome
Dalje: Miki skidam kapu, i jedino njemu iz Sumaher-generacije. Steta sto je motivacija presahla, valjalo bi da je mogao da grize jos neko vreme. Ali, to je bio Meklaren u silaznoj putanji, a njemu se nije cekalo da ponovo naprave konkurentan auto.
Zatim: optuzbe za varanje 1994. Znam za njih, od iregularnog sistema za tankovanje, pa do nelegalnog softvera za kontrolu trakcije. Sena je bio uveren da je B194 neregularan auto. I, sta? Da dosolimo: zahvaljujuci zelji da se taj sampionat vestacki ucini neizvesnim, Sumaher je diskvalifikovan u Britaniji i Belgiji (drvena ploca cija je debljina bila manja od propisane, ali posle trke u kojoj se ovaj okrenuo preko ivicnjaka), pa posle fasovao jos dve trke suspenzije. Njegovih 12 plasmana protiv Hilovih 16 startova... Kojesta.
Ne postoji nista sto je Sumaher osvojio, a da nisu krenula osporavanja i s tim prosto valja ziveti. Mene ne tangira.
Pominjes "bolesnu ambiciju"... Hm, kad su Senu posle trece titule pitali zasto dalje rizikuje, sta mu je motiv, sta mu je jos ostalo, znas kako je glasio odgovor? "Veci brojevi". Eto zasto i ovaj pokusava dalje. Jednom u 50 godina rodi se vozac koji ima sve uslove da prepravi istoriju. Zasto mu ne pruziti mogucnost?
Vilnev i Arnu 1979? Pa cega tu NIJE bilo? Danas bi zbog takve voznje obojica fasovali dozivotne suspenzije :)
Sumaherovu budalastinu u Herezu 1997. niko nikad nece moci ni da odbrani, ni da opravda. A samo je trebalo da pusti Vilneva da zavrsi u sljunku, a ne da mu posluzi kao bankina. Sta ces.
Spa 2000... Nikakvo pokazivanje "gde je kome mesto", jer bi onda i Monca '98, kad je Sumi poslao Miku "po burek" u Variante della Roggia moglo tako da se nazove. Ili Hungaroring iste godine, kada je tokom trke izvezao prakticno dvadesetak kvalifikacionih krugova, stigao i da izleti sa staze, i da pobedi sa u hodu izmenjenom strategijom i pit-stopom vise. A F300 sigurno nije bio bolji auto od MP4/13. Ni Goodyear od Bridgestonea.
Sto se tice novca, tu smo - eto i to - istomisljenici. Sta god da zarade, zasluzili su. Ko ih makar samo jednom vidi uzivo, nema vise nikakvih dilema u tom pogledu, cak i ako je dotle mislio drugacije.
Najzad, ne znam nijednog ko ne bi prihvatio privilegije, ako mu se ponude. A Dzenson Baton je izjavio da bi i on postupio isto kao Sumaher u nekim spornim situacijama, pa hajde da govorimo o fer-pleju.
Denisu i Frenku su najvaznije konstruktorske titule, mada je istina da Meklaren MNOGO bolje tretira svoje vozace.
Za "smeti boriti se", naveo sam cak izvorne Petersonove reci iz istog magazina na koji se ti pozivas. Ako to nije bilo dosta, ne znam sta je jos potrebno...
Duh sedamdesetih nestao je jos u osamdesetim. Besmisleno je lamentirati nad tom cinjenicom, ona vremena se vratiti nece.
Realnost je da jedan Montoja danas vozi za Kimija, da Fisikela cesto ima probleme sa kolima, a Alonso nikad, da Barikelo ne moze da se sastavi, a Sumi ce i s _ovim_ automobilom da zavrsi treci u generalnom.
Ferari je ove godine ocajan, ali Boze moj, serija je negde morala da se prekine. I, manje se nerviram kad gube ovako ubedljivo; kad se samo setim koliko sam zivaca pogubio '82, '83, '90, '97, '98', '99...

Zadovoljstvo je obostrano. Uzvracam pozdravom.

PS: Najbolji film o trkama jeste italijanski dokumentarac "Trkacka groznica". Dobrocinitelji, poklonite Bojani TO!

dejan

pre 18 godina

Bojana, malo pričaš besmislice.

Danas, kada je Šumi sa Ferarijem osvojio nekoliko titula, da nećeš možda da kažeš da su pogrešili što su ga forsirali za prvog vozača?

A to što čovek hoće da bude najbolji, jeste odlika šampiona. Da nije tako, bio bi neki polovni i verovatno prokockani talent.. kakvih je mnogo.

U Ferariju su gurali kao prvog vozača i osvojene titule govore da NISU pogrešili. A konj koji pobeđuje se ne menja, toliko bi mogla da znaš.

I za kraj: Šumaheru taj status nije pao sa neba.

F1 fan

pre 18 godina

Bio sam licno prisutan zvizdanju publike "pobedniku" u Austriji, kada je Barikelo propustio Mihaela 100m pre cilja... F1 pratim od poslednje Laudine titule, to je jedini put da sam video tako nesto, mislim da se Enzo prevrnuo u grobu.
Meni malo smeta sto su se u zadnjem periodu nekako izmene pravila u F1 suvise poklapale sa razvojnim programima Ferrari-a, kada je neka ekipa razvila nesto novo to je bilo naprasno zabranjivano, jedino njihov razvojni program se uvek poklapao sa onim sta ce da se koristi ubuduce... Tako je zabranjen berilijum u McLarenu, aktivno vesanje u Williamsu... Sve zato sto je "neko" izjavio da ce "kriza u F1" prestati kada prestane kriza u Ferrari-u.
Vise sam voleo F1 u neka sportskija vremena, kada je u njoj bilo manje novca, vise fer pleja, vise gresaka vozaca...

Dennis Rodman

pre 18 godina

Zanimljiva diskusija... ja takodjem smatram Shumahera za djubre od choveka. Omrzao sam ga one sezone kada je Hill-a izgurao sa staze u zadnjoj trci (ne bi bio shampion da to nije uradio)... onda je isti sramni pokushaj zabelezhio one godine kada je Vilnev bio shampion, samo tada nije bio uspeshan... a shto je najbolje, pre par godina kada je njega Kultard namestio kasnim kochenjem (ne secam se trke), ovaj smrad je odmah hteo da se bije, neshto je jeo g..na u box-u. Trka sama po sebi nije imala neki znachaj...

To dokazuje da je smradina teshka i po tome ne pripada grupi velikana u koju ga svi svrstavaju gledajuci njegove titule i pobede... on je meni jadan...

ivan

pre 18 godina

Blago bojani i Alkesandri kad imaju toliko vremena da pisu doktorske disertacije iz Formule 1. Dopisujte se ,ljudi, mailom,nije ovo vas privatni tabloid. A druga stvar, sada su mi mnogo smesni navijaci McLarena, bas su se uplasili da im Sumi ne predje u tim, pa ne znaju sta ce od sebe. HAHA...Komentari su mi zanimljiviji od vesti...

Aleksandar

pre 18 godina

@Dennis Rodman.
1. Sumaher nije izbacio Hila u Adelaidi.
Racing incident, nista vise.
2. Kad je Sumahera "Kultard namestio kasnim kochenjem", to je bila Belgija '98, a trka je i te kako imala znacaj, jer je to bilo 10 bodova na tacni za Sumija (Hakinen otpao). S tim bodovima bi bio sampion i 1998. Kako li biste ga tek onda mrzeli...
@ivan - naravno da imam vremena za to, jer, prvo, to mi je u neku ruku i posao, a drugo: trkanje je zivot, sve ostalo jeste samo vreme izmedju trka.
Bacicu vam link kad ekipa i ja dignemo prvi srpski "ekskluzivni autosport sajt sirokog spektra", pa izvolite tamo :)) A to ce uskoro da proradi.

Gile

pre 18 godina

E, a zasto Aleksandar i Bojana lepo ne predju u dva rivalska automobilska magazina, pa pojacaju novinarski kadar, nego se ovde raspisuju nevidjeno. Zar na forumu nije fora da se kratko i jasno pise, usput da se ceni prostor namenjen i drugim. Mislim, komentare i A i B citam do pola - smorim se i ne mogu dalje, bez obzira sto, kako vidim, dugo prate F1

bojana

pre 18 godina

ALEKSANDRE U OVOME SE SLAŽEMO POTPUNO!

"Trkanje je život, sve ostalo jeste samo vreme izmedju trka"

Lepo si to sročio. Pozdrav!

bojana

pre 18 godina

A sada ovo oko čega se ne slažemo :)

Elem, neosporavam da je u drugim timovima bilo timskih naredbi (i dalje stoji ono za matematičke proračune), ali nigde ih nije bilo kao u Ferrariju tj. Šurariju i nijedan vozač nije imao privilegije kao Šumaher. U svom ugovoru on je imao zagarantovani status broj 1. Taj status on nikada nije zaslužio jer sa svojim kolegom nikada nije borio i uvek su imali različite automobile. To je istina! Ne znam zašto je to teško priznati. Činjenica je da je bolji od Irvajna i Barikela. I bolji je i od Hila itd. ali šta to treba da znači?

Pa to kao kada bi ti sada nekome rekao "ti nisi gledao trke osamdesetih, ne možeš da komentarišeš" ili "ti si gledao i ti si zbog toga ekspert, možeš da pišeš šta god poželiš". Ma daj…krajnje tupavo shvatanje veoma ozbiljne stvari.

Baš me zanima tvoje razmišljanje. U istim automobila ja smatram da bi mu Kimi i Alonso savršeno parirali. Ne znam da li bi baš uspevao da bude mnogo ubedljiv. Dobar, iskusniji u nekim situacijama sigurno bi, ali pobedili bi ga i oni. Pa sećaš li se kako ga je moj Kimi u Silverstonu prošle godine oduvao, ne samo njega već oba Ferrarija i Batona sa mnogo slabijim autom na zvaničnom treningu! U trećem najtežem sektoru najbrži! Uf, ja znam kada vozim na kompu koliko mi muke zadaje taj treći sektor i Parabolika u Monzi!!! To moj Kimi savlada dok si rekao keks! :) Ti momci imaju brzinu! Imaju talenat i umeju da voze! Kimi ima borbeni duh u sebi, ima i Alonso samo se sada malo mnogo (za moj ukus) čuva! I ne samo oni…i Žak Vilenev bi njemu samo tako parirao i Montoya! Važno je osloboditi ih, dati im iste šanse i videli bismo svi kako bi šampionat ponovo postao interesantan i vredan svakog sekunda. Da se razumemo i u najtežim trenucima za F1, dakle kada nije ličila na sebe (2002 – 2004), ja sam gledala, patila i navijala za moj Mclaren i da se vrati “ono” vreme, kada su se momci borili!

Kada počnete da branite Šurari i taj njihov “bolesni model” (samo jedan vozač) stiče se utisak kao da niko nikada nije osvajao titule i kao da jednostavno ne postoji drugi način. Da nisam gledala neke druge istinske šampione pa ja bih i poverovala u tu priču. Da li se Aleksandre sećaš kako su 1986. i 1987. borili Nelson Piquet i Nigel Mansel u Williamsu (više su volelei Mansela Piquet je bio prvak!)? Kako su se 1988. i 1989. borili Ayrton Senna i Alain Prost u Mclarenu? Sećaš li se kako je Prost izgubio titulu u Ferrariju jer Mansel nije želeo da bude sluga!? Da li treba podsetiti kako su se Alain Prost i Niki Lauda borili 1984.? Da li je ikome na ovom sajtu poznata borba Alaina Prosta i Rene Arnouxa u Renaultu? Pa Alana Jonesa i Carlosa Reutemana 1981. u Williamsu itd…?

Eto, par primera, prosto da se zna da su titule osvajane i drugačije, šmekerskije, časnije, hrabrije…i da nije oduvek bilo bolesnog favorizovanja samo jednog vozača naročito ne u Williamsu! Eto u nekim primerima (Prost – Mansel, Prost – Arnoux, Prost – Senna) jednostavno nije bilo popuštanja pa čak ni kada je “matematika” bila na strani jednog ili drugog vozača. Prosto oni su bili ljudi koji su imali karakter, rođeni borci, za koje je borba bila iznad svega! Čak ni pobeda koliko borba, borba i samo borba. Pokazati protivniku da ga se ne plašiš da možeš da mu pariraš a pritom ne tražiš poseban status, samo jednake uslove i pokažeš šta znaš?

Sećaš li se Silverstona 1990. godine i serije preticanje Mansela i Sene. Kada je Mansel pretekao Sennu i šmekerski mahnuo svojoj publici. To su bile prave predstave velikih šampiona! Pa kada je Pironi “oteo” pobedu Gillesu Villeneuvu u Imoli 1982.! Eto, nije uvek moralo po diktatu tima! Iako mi je krivo zbog Didijevog poteza jer je Žil bio prilično korektan kolega!

Pa zamislite da svi timovi pristanu na Šurarijev “bolesni model” (samo jedan vozač) pa gde bi nam bio kraj? Pa trke F1 ne bi ličile ni na šta? Pa zamslite kako je siromašna borba na stazi ako je nema među klupskim kolegama! Pa zamislite stazu na kojoj se “bori” deset vozača u svakoj ekipi po jedan “Šumi” i ostalih deset koji koče i blokiraju ostale poput Barikela i Irvajna. Pa da li je to trkanje? Za mene nije, jer sam videla mnogo bolje!

Pa bre ranije su kvalifikacije bile veći doživljaj od trke. Kako je bilo u Monaco 1988. kada su se Prost i Senna borili za pol!? Kako su skidali jedan drugome vreme? Auh! Pa to je nešto, što svaki navijač (bar se nadam) želi da vidi!

Na kraju, pobogu, pa zar nije šampionski baš da tučeš istog protivnika u istom autu!? Pa onda si veći šampion i vredniji! Peterson, Berger itd...nisu trošili svoje pneumatike za podešavanje tuđeg automobila, oni nisu morali da propuštaju svoje kolege, nisu morali da koče druge na stazi. Ja sam zaista odgledala mnogo trka, naročito onih iz osamdesetih i zaista nigde to nije toliko i na takav način prisutno! NIGDE!

Dakle, ja ne želim da kažem da je Šumi đubre i da je loš vozač kad sve to nije, ali želim da naglasim da je napravljen boljim nego što jeste i da bi sve mogao da uradi manje uspešnije (što nikako ne zadovoljava njegovu bolesnu ambiciju!) i mnog časnije!

Kod vozača mi je zaista važno da bude kompletna ličnost. Da bude zaista veliki u svakom smislu te reči. Šumi je često ispadao seljak. Pravio je neke nepromišljene poteze koji jednostavno ne priliče šampionima. Ne kažem da su drugi svećke, ali niko nikada nije imao takve uslove za osvajanje titule!

Vest da će u Mclaren nije nova. Podsećam, imam i snimak, Ron Dennis je još 1993. godine pozvao Šumija u svoje redove da se bori sa Mikom Hakkinenom. On je to odbio jer je znao da u Benettonu ima podršku tima i da će on biti jedini igrač u svom timu. U Mclarenu bi prvo morao da se izbori za status broj 1. a to nije nimalo lako! Još ako je preko puta “leteći Finac” Mika Hakkinen…auh, možda bolje i da ne pokušava! :)

Aleksandar (adbabic@bauk.net)

pre 18 godina

Bojana, mozemo da nastavimo do sutra, a i duze. Moderatoru ocigledno (jos uvek) ne smeta, ali smeta ostalima.
Uvazavam ta misljenja i predlazem sledece: ne odgovaram na tvoj poslednji komentar, ostavljam svoj mail, pa moze Ferrari vs. McLaren dok je ijedna tipka na tastaturi ziva.
Ako ti odgovara, nastavljamo prepisku preko PM, ako ne, bilo je zadovoljstvo...
Pozdrav.

Promatrač

pre 18 godina

Meni je zanimljivo čitat ovu raspravu Bojane i Aleksandra. Ako vam nije teško nastavite i o nekim drugim temama vezanim uz F1. Kao mclarenovac ipak sam na Bojaninoj strani, makar i Aleksandar ima dobre argumente. Oni kojima smetaju tako dugi komentar uvijek imaju izbor ne pročitat ih. Inače, što se tiče Kimija u Ferrariju, to i nije nova priča, ali najrealnije se čini mogućnost da on samo zamjeni Schumachera. Ja se samo nadam da u McLarenu neće bit tolko glupi da puste Kimija. Što se tiče Kovalainena i Rosberga, volio bi vidjeti više Finaca u F1 (pretpostavljam da je Rosberg Finac), simpatični su mi onako skulirani.

dejan

pre 18 godina

"Taj status on nikada nije zaslužio jer sa svojim kolegom nikada nije borio i uvek su imali različite automobile. "
Hahahaha, pa što su mu dali taj status nego što ga je zaslužio bre??? Pa što misliš da su mu dali taj status prvog vozča? Zato što je iz Italije možda? Dali mu status prvog vozača u Ferariju, samo onako?? Slučajno??
Tvoja je ocena da je trebao da se bori ponovo u Ferariju da bi dobio taj status. Njihova je da to nije bilo potrebno.
Rezultati govore da oni nisu pogrešili - zadovoljni su nakon svega i Ferari i Šumaher, zar ne?

Aleksandar

pre 18 godina

Niko Rozberg je - Nemac. Majka mu je Nemica, zivi tamo od rodjenja, veseli Keke se nije potrudio ni da ga nauci finski, pa klinac i sam priznaje da na finskom tek ume da nazove "dobar dan" i da sa Kovalainenom prica engleski.
Osecam da ce ovo, kod jednog dela populacije ovdasnje, znatno umanjiti eventualne simpatije za Rozberga juniora.
Ja mislim da Formuli 1 nedostaje jedan brzi Francuz, pogotovu kad se vidi sta Seb Loeb i Seb Bourdais rade u WRC i CHAMPCARU. Setite se samo sedamdesetih i osamdesetih: Jabouille, Depailler, Arnoux, Prost, Laffite, Tambay, Jarier... Zvali su ih "francuska mafija" :)

Zvezdica

pre 18 godina

Niko Rozberg je Nemac, ali vec 10 godina zivi u Monte Karlu. Mali je extra vozac, kao i Haiki Kovalainen... Iskreno se nadam da cemo ih uskoro videti na F1 trkama... Ko moze nek odgleda trku u Monci GP2 sampionata, njih dvojica ce se i u subotu i nedelju boriti do kraja... A sto se tice Francuza u F1, nadam se da ce svoju sansu uskoro dobiti Alexandre Premat koji sa malim Rozbergom vozi u ART timu u GP2 sampionatu. On je super vozac, pobedio je na Hingaroringu i u Istanbulu, samo je malo kasno u ovoj sezoni usao u formu...

Gile

pre 18 godina

"Trke su zivot ..." nije srocio Aleksanadr, vec Stiv Mekvin u filmu 24 casa Le Mana. Sramota je da se ne citira, posebno sto originalna replika iz filma glasi jos bolje. "Za onoga ko je dobar u tome, trke su zivot. Sve ostalo je samo cekanje."

bojana

pre 18 godina

Auh Dejane, Dejane…

Banalan primer: Ako si u sedmom razredu bio odličan đak i imao sve petice, da li to automatski znači da u osmom ne moraš ni knjigu da otvoriš i da će ti se zbog prošlogodišnjeg zalaganja ove godine recimo sve ocene priznati, i ti savršeno nećeš morati prstom da mrdeneš jer si eto u sedmom imao sve petice!?

Naravno da ne! Opet sledi dokazivanje, opet moraš da se trudiš i iznova dokazuješ!

Ne znam baš koliko je Šumi odgovarao Ferrariju. To ćemo videti u godinama koje dolaze. Mislim da Šumi nije rešenje na koje bi pristao Enzo Ferrari i mislim da se on ne bi ponosio tiulama koje su osvojene u rasponu od 2000 - 2004. To je naravno samo moje mišljenje i nije merodavno, ali prosto kao neko ko istinski voli Ferrari u kome je vozio umetnik Žil Vilnev, pa genijalni Žan Alezi, pa šmeker Berger, pa Alboreto...a ne Šurrari mislim da imam pravo na komentar!

Šumaher je izuzetan vozač i veliki talenat. Niko ne spori njegovo umeće. Ja sam čak navela i par trka gde me je zaista impresionirao a bilo ih je još mnogo, ali mogu i da ti navdem trke gde me je razočarao kao vozač i kao čovek. Znaš, ja ne volim sitne ljude (licemere) i jadne poteze. Po meni uvek treba biti veliki i dostojanstven i što je jako važno dosledan! Šumi nije ni jedno, ni drugo, ni treće!

Ako si tako osećajan bio 2000. u Monzi kada je izjednačio Sennin rekord po broju pobeda, kada je počeo da plače kako mu nije palo napamet da bude malo osećajan i 1994. godine i ode na sahranu tog istog Ayrtona Senne! Cela planeta je pratila odlazak najvećeg vozača svih vremena, samo je Šumiju bilo “zabranjeno” da ode! Što se mene tiče zaista ne krivim ga jer nije otišao, njegova stvar. Ali druže budi dosledan! Nisi otišao na sahranu i samim tim stavio donekle doznanja koliko ti to znači, a mnogo godina kasnije plačeš jer si izjednačio njegov rekord! Hm, iskreno…!? Pa ne bih rekla! Pre je reč o marketingu.

Kada mu je umrla majka vozio je dan kasnije ili isti dan - nebitno. Ok ja bih uradila isto! Ali, opet nedoslednost. Opet se Šumi poigrava sa svojim (ne)karakterom. Kada je 2001. napadnuta Amerika on je govorio da ne treba voziti! Pa je imao onu foru da prvi krug voze sporije itd…dakle na jednom mestu da se ne vozi (kada je reč o Americi najvećoj svetskoj sili), a kada je reč o rođenoj majci (da se vozi). Da li vam to deluje dosledno?

Dakle, meni je najvažnija doslednost i da čovek stoji iza onoga što radi! Ja sam veliki borac i za sve volim da se izborim.

Ne znam kako može da me impresionira činjenica da NIJEDAN Šumijev kolega nikada nije mogao da dobije na uvid njegovu telemetriju (ugovorom zagarantovano)…recimo Senna i Prost koliko god da su bili čudni i na svoju ruku, bili su zaista veliki u svakom smislu te reči. Senna je priznavao da je lošiji u podešavanju auta od Prosta, ali mu je Prost dozvoljavao da prekopira njegov set up! Zašto! Zato što je bio siguran u svoj kvalitet i znao je da imaju iste automobile i da može da ga pobedi bez obzira ba sve! Senna je 1988. godine u Mclaren doveden na nagovor Prosta koji je ubedio Rona da je Senna bolje rešenje od tada Piqueta koji je takođe bio u igri. Da li vam to dovoljno govori o veličini jednog vozača? Prost zove u tim tada najtalentovanije vozača u F1 da dođe da se bore u istim uslovima i pod istim tretmanom. Dakle, već tada Prost je imao dve “overene” titule (1985. i 1986.)! To su za mene VELIKI VOZAČI i takve asove cenim.

Ne volim one koji su osvajali titule jer su varali. Pa nije teško biti prvi kada varaš. I Ok prvi si, to ne mogu da osporim, ali ne mogu da te cenim.

To je isto kao kada bi neko na forumu rekao da istu vrednost ima ispit za koji si učio i vredno se spremao i onaj koji si platio da položiš! Dejane, da li je to isto? Ajde odgovori sa DA ili NE?

F1 fan

pre 18 godina

Zelim da vidim sezonu u kojoj ce do predposlednje trke biti barem 3 kandidata za titulu (pojedinacno i ekipno), a u poslednjoj barem 2. U autosportu su takozvani "hendikepi" za vodece normalna stvar... Bilo je tu "lutrije" za startnu poziciju, dodatnih kilograma,...
Posto u F1 toga nema, nema ni preticanja na stazi, barem ne u onoj meri kao pre 20-30 godina. To direktno znaci da su najbogatiji timovi pretplaceni na pol-pozicije i pobede. Oni imaju toliko brze bolide da ce tokom trke svakako obici sporije od sebe. Ako postavimo stvar tako da pobednik prethodne trke dobije 2 sekunde na vreme za kvalifikacije, drugoplasirani 1,9 , treci 1,8 , i tako dalje...
...dobili bi smo situaciju da se neki srednji tim probije na pol poziciju, neki najslabiji na recimo 8 mesto, pobednik na deseto, a neko iz jacih timova ko nije dobro zavrsio prethodnu trku bude mozda drugi na startu, sto je velika prednost za njega jer je izgubio bodove u prethodnoj trci...
Sve ovo bi funkcionisalo po sadasnjim razlikama u vremenima za pol od 4-5 sekundi od prvog do zadnjeg.
Tako bi dobili sezonu u kojoj bi imali 7 ili vise pobednika, mali timovi bi takodje uknjizili koji bod, sve titule bi se odlucivale u poslednjoj trci..
Prvaci sveta bi i dalje bili samo "veliki" vozaci, ali bi o tome odlucivao, osim 2 do 4 pobede (tesko da bi po tim pravilima neko uknjizio vise), broj drugih, trecih, i ostalih mesta za koje se dobijaju bodovi...
Mozda nacin na koji bih ja to resio, nije najsretnije resenje, ali bi trke definitivno bile daleko interesantnije.
Napisao sam ovo sa najboljom namerom, bice mi drago da neko da neki bolji predlog koji bi doveo do istog rezultata: zanimljivijih trka.
A o karakternim osobinama nekih vozaca je suvisno trositi reci, nema vise plejboja (Berger, Hunt), nema vise strastvenih pusaca (Nanini), retko koji rizikuje bilo sta van trka...
Pa sta ako je Kimi popio vise no sto treba, Sumi je izjavio za stazu u Austriji da mu smrdi na stalu, Berger je sa bivsim vozacem moto trka Beri Shinom malko "drapao" neku starletu u Australiji, Ralf je malko pravio gej-zurke na svojo jahti, Montoya vozio motokros iako mu je to zabranjeno... Oni su takodje ljudi, i neka zive zivot, neka prave greske na stazi i u zivotu...

Aleksandar

pre 18 godina

Hm, uopste nisam mislio ni da citiram, a jos manje da plagiram Stiva Mekvina. "24 casa..." je briljantan film, ali sam ga nazalost gledao isuvise davno da bih se replike secao. Prosto, ja tako mislim, a sto je prokleto slicno scenariju, tu ne mogu nista.
Bojani, ukratko: Sumaher posle 1995. vise nije morao nikom nista da dokazuje. Nista.

dejan

pre 18 godina

Bojana,
izuzetni učenici ponekad mogu da preskoče jedan razred, nije valjda da to nisi znala?
Takođe, u moje vreme studiranja (krajem 80-ih), npr. svi srednjoškolci koji su učestvovali (osvojili neku nagradu, čini mi se, ne sećam se više, ima godina) na nekom republičkom takmičenju su automatski upisivani na fakultet, bez prijemnog. Dobro se sećam liste upisanih kandidata: prvih 25 mesta - sve sa rep. takmičenja, nisu ni pisali prijemne. Ne moraju oni da dokazuju ponovo svoje znanje, jer su se već dokazali..

"Ne znam baš koliko je Šumi odgovarao Ferrariju. To ćemo videti u godinama koje dolaze."

Pa ovo gore je smešno pobogu. A šta bi ovih poslednjih godina? Slabi rezultati suradnje Ferari & Šumaher? Samo neko totalno otkačen od stvarnosti (da nisi prespavala par poslednjih godina gledajući sliku Kimija, sve uzdišući sa očima punim suza?) može da kaže da ćemo idućih godina videti rezultate ekipe Ferari & Šumaher.

Daj saberi se pre nego uzmeš da pljuješ Šumahera. Ja se takođe ne slažem sa nekim stvarima koje su izveli ovih godina, međutim mislim da su to sitnice u celoj slici o Šumaheru i Ferariju.
I Maradona je dao gol rukom Englezima ("The hand of God") pa ipak je Maradona - jedan :)

Ti jednostavno ne možeš da priznaš da je Šumi majstor zanata i uvek samo tražiš razloge da ga pljuješ, a sa iskopavanjem pokojnog Toze (Sene) si već dojadila verovatno i njemu samom.

Za kraj, mislim da ne možemo razgovarati ako ćeš ti bilo kome da postavljaš nekakve ultimatume ("ODGOVORI SA DA ILI NE!!!"). Da hoću da se našalim rekao bih -- "..a zna se kako Srbi odgovaraju na ultimatume." hehehe :-)

bojana

pre 18 godina

Ok momci, odustajem!

Samo želim da istaknem da ja nisam pljuvala Šumahera, već iznosim svoje mišljenje o njemu. Mislim da je napravljen mnogo boljim nego što zaista jeste i da je jedna krajnje nedosledna osoba koja sve što radi, radi zbog dobrog marketinga i za pare. On jeste šampion i sjajan vozač (to nikada nisam osporila) i uvek ću ga s te strane ceniti, ali nikada neće biti veliki jer u situacijama kada je trebalo da ispadne šmeker i veliki igrač on je ispadao sitna duša!

Ok, vi živite u tom svetu da su pare najvažnije i da sve treba uraditi zbog para i da je profit najvažniji, ali ne zaboravite Ferrari je poslednjih pet godina bio najuspešniji tim imali su najplaćenijeg vozača, pobeđivali su a sada su pred bankrotom. Ne znam baš koliko je to dobro poslovanje, ali Ok važno je da se zaradi!