Četvrtak, 11.08.2005.

09:07

MMF upozorava Vladu Srbije

MMF u pismu Vojislavu Koštunici upozorava Vladu da će odustati od aranžmana, ako ne budu poštovani dogovori.

Izvor: B92

MMF upozorava Vladu Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

ognjen

pre 18 godina

NIS ostvaruje izuzetno velike (za nase uslove) profite iz poslovanja i pored cinjenice da je konstantno cerupan od strane drzave po vise osnova. Nema NI GOVORA da se iz budzeta finansira NIS,
Cist profit NIS-a u 2004. godini je bio 2,4 milijarde dinara, a u 2003. godini cak 6 milijardi dinara.

Toronto

pre 18 godina

Bojim se da se kod vas u Srbiji predugo nista ne radi, te da je to postalo navika i stil zivota. Svako neka pogleda u sebe i pocne da radi za sebe i svoje najblize i sve ce da krene. To je jedino sto je sada preostalo. Ne mogu svi da se bave politikom. Neko mora i da radi nazalost!

Zub Zuba

pre 18 godina

Super, sad svi treba da se zabavljamo sa nekim sestocifrenim brojkama evra, koje smo kao imali, a sad cemo ih kao izgubiti ako se penzije smanje sa osam na sest hiljada dinara. A Kostunicu i Labusa niko ne pita otkud im onomad ideja da uopste potpisu dogovor koji podrazumeva smanjenje penzija u Srbiji leta tranzicionog 05og.
Kostunice, reformisi ti fond za svoju platu, moja baba je svoju penziju posteno zaradila!

Dejan

pre 18 godina

Drzavu (budzet) NIS kosta godisnje 150 miliona Eura, to je javan podatak (moze se naci na vise mjesta). Zato treba napraviti privatizaciju da se skine sa grbace budzeta. Naravno da ce se time dogoditi trzisna utakmica, ali novac koji se davao NIS-u kao subvencija se moze pametnije utrositi.

radnik NIS-a

pre 18 godina

Ja sam npr. radnik NIS-a i jedva cekam privatizaciju koja ce (nadam se ako bude pameti) oterati ove samoupravljace sto su naucili samo na nerad i vacarenje drzavnih firmi, a afirmisati mlade i sposobne koji zele da rade.

ognjen

pre 18 godina

Drzava ne vraca NIS-u ni dinara (osim PDV-a sto je u obavezi), vec NIS sve svoje troskove, ukljucujuci i plate radnika isplacuje iz svojih prihoda iz poslovanja (+ jos finansira i drzavu sa donacijama koje sam naveo).
Akcize drzava koristi za izmirivanje budzetskih obaveza, a donacije se daju EPS-u i ZTP koji su teski gubitasi, iako su cak veci monopolisti na svom trzistu nego sto je to NIS na svom (a plate u svim javnim preduzecima skoro iste - prava uravnilovka).
Da ne spominjem koliko je umanjena vrednost NIS-u ovom nerazumnom kontrolom cena nafte i niskim cenama na nasem trzistu.

Ivan

pre 18 godina

Ako mogu da zamolim DS i vladajuću koaliciju za dogovor: da se sprovedu ove stvari do kraja godina, pa početkom sledeće izbori. Ili bar vladajuću koaliciji i radikale, sredstva zaista nisu bitna, bitno je da se ovo završi.

Ukoliko drugačije nije moguće, a izgleda da je tako.

Tanja

pre 18 godina

Dear Ladies and Gentlemen from MMF, we respect you very much, and we are thankfull for your help, but please dont ask from us too much. A very hard period for our country was in our wars. Please don't make "divide et impera" in our country. Democratic forces in our country work together, and you shoud be happy therefor. Belgrad for example is now , thanks to your help, too, a great building place. Please don't search from us impossible. We will to live in peace and to help all people and menkind, as much as you. Our Goverment makes all what it can. Thanks for understanding. Sincerely yours!

Zagreb

pre 18 godina

Koliko vidim, kod vas se dogadja ono sto se kod nas vec dogodilo. Politicari plesu kako MMF svira. Pa moraju tako, jer je lova kod Milosevica i njegovih "businessmana". A vi ostali cete godinama vracati dugove i kamate, kad se vasi politicari zaduze kod MMF-a. Oni ce biti sretni radi socijalnog mira da uzmu te kredite.

Dejan

pre 18 godina

Samo jedna napomena :
Subvencioniranje NIS-a je vrlo delikatan pojam. NIS bi trebao prezivljavati od svojeg poslovanja, a ne od akciza koje drzava treba ubirati. Ako drzava vraca NIS-u novac koji je dobila preko akciza to se zove subvencioniranje. Taj novac se treba pametnije utrositi, na razvoj, a ne na krpanje rupe bez dna.

ognjen

pre 18 godina

Samo jedna napomena:
Ne subvencionise drzava NIS, nego NIS drzavu, jer puni 23% srpskog budzeta, a o donacijama za budzet svake godine da i ne govorim (za 2004. 1,5 milijardi dinara, za 2003. neverovatnih 5,5 milijardi dinara).

Zoran

pre 18 godina

Interesantno da većina ima razumevanja da se reforma penzionog sistema neće izvršiti brzo i da će biti socijalnih nemira. Svi szu svesni da su fondovi opljaćkani, da se penzije isplaćuju iz budžeta, tj svi mi plaćamo te penzije. Niko neće da potraži one koji su te fondove opljačkali, niko nije uhapšen, već oni danas vode glavnu reč kod prodaje državnih preduzeća i uzimaju proviziju za ono što su uništili. Sramota.

Milos

pre 18 godina

Zak Sirak u Francuskoj pokusava da odrzi neki "kapitalizam sa ljudskim likom", nasi ovde "socijalizam sa kapitalistickim likom", ali Ujka Samu je sve to jasno a posto nema ko da mu se odupre njegova ce na kraju biti poslednja. Koliko ce to kod nas penzionera platiti zivotom, koga to interesuje. Koliko je bilo zrtava samo u jednom cunamiju pa ih se vec slabo ko seca.

Sasa

pre 18 godina

Prepotebno je izvrsiti reformu penzijskog osiguranja. Naravno, valjda smo svi svesvi da je stari sistem, socijalisticki propao.
Postavlja se novi, kapitalisticki ali pitanje je u kojim "odnosima", pod kojim okolnostima i uslovima. Socijalisti i socijaldemokrate daju podrsku vladi, koja se bori da sto duze vlada i "opljacka" ovu zemlju jos vise. Naravno, fondovi penzijskog osiguranja su opkljackali u predhodnom rezimu S Milosevica, zbog toga socijalisti nemaju prava da nas brane od "novog lopovluka"... A upravo oni koce reforme. koliko toliko reformska vlada na celu sa "levicom" G17+ i donekle SPO gura nove zakone, ali bori se sa Socijalistima koji stalno prete i uslovljavaju, Kostunici je stalo do vlade, pa eto, haos..
Inace, jesam za sto hitniju reformu. Zelim da dozivim siguran sistem gde cu zadnje godine pred penziju sigurno investirati u neke strane poznete finansijske institucije, kao Alijans,merkur, itd. Da sam ovih trideset godina prinudnog placanja od oko 50eu u proseku mesecno (najminimalniji mesecni doprinos), imao bi danas 20.000eu . Ovako neko mi ih uzeo a krivaca nema, jos mi sole pamet da se brinu za mene...Fukare...
Ali kada dodju reforme, nece se to moci dogadjati..Tako i zbog tih stvari dolaze u nasu zemlju razne ginansijske institucije, koje "pametni domaci lopovi", nazivaju "lpovima", koji su dosli d ans opljackaju, kao da nas vec nisu domaci -skroz oplajckali! Lopov uvek vice, drzte lopova!

Dragan

pre 18 godina

Ova, kao i svaka reformska vlada zemlje u tranziciji, treba da se pomiri sa time da sledeće izbore ne može dobiti i da zbog razvitka društva mora da čini nepopularne korake, koji na kratak rok većina glasača ne odobrava, ali će toj istoj vladi biti zahvalni jednog dana zbog toga

kikiriki

pre 18 godina

Kostunica je Superhik, "Otimam siromasnima, dajem bogatima,"vodi Alan Fordovsku drzavu, nema kolora, samo na stranicama, a unutra crno beli print, sve je crnji za gradjane...

Sigurna Starost (3)

pre 18 godina

A ovako je u Srbiji:
Postojeće državno penzijsko osiguranje funkcioniše kao PAYG (pay as you go) sistem, odnosno iz zarada zaposlenih izdvajaju se doprinosi u fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i iz prikupljenih sredstava isplaćuju tekuće penzije penzionerima. Da bi postojeći sistem funkcionisao na optimalan način, neophodno je da na jednog penzionera dolazi najmanje 3.5 zaposlena. U Srbiji je ovaj odnos u 2002. godini bio 1:1.16, što samo po sebi govori da je postojeći sistem neodrživ. Deficit u fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje iznosi 40% i nadoknađuje se iz državnog budžeta. Usled toga, bilo je neophodno izvršiti reformu sistema penzijskog osiguranja u našoj zemlji.
Reforma ide u dva pravca. Jedan je izmena postojećeg obaveznog penzijskog osiguranja (tzv. PRVI stub) koja podrazumeva povećanje starosne granice za odlazak u penziju, kao i smanjivanje prosečne penzije u odnosu na prosečnu zaradu. Drugi pravac je uvođenje dopunskog penzijskog osiguranja (obaveznog - DRUGI stub i dobrovoljnog - TREĆI stub) kao dodatnog izvora prihoda u starosti.
Reforma obaveznog penzijskog osiguranja u našoj zemlji započeta je 2001. godine kada je pomerena starosna granica za odlazak u penziju na 58 godina za žene i 63 za muškarce. Takođe je uveden švajcarski model obračuna rasta penzija, kojim se njihov rast usporava u odnosu na zarade. Sledeći korak je učinjen donošenjem novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, aprila 2003. godine kojim je regulisano da osnovicu za obračun penzija čine doprinosi iz celog radnog staža (umesto 10 najboljih godina), čime je praktično smanjena prosečna penzija budućih penzionera.
Suština reformi obaveznog (državnog) penzijskog osiguranja svodi se na smanjenje prava penzionera u svim zemljama u kojima se sprovode, pa i kod nas. Da bi se otvorila mogućnost dodatnih prihoda u starosti, paralelno sa izmenom tzv. prvog stuba, uvodi se mogućnost dopunskog obaveznog i dopunskog dobrovoljnog penzijskog osiguranja. U zemljama u tranziciji uobičajeno je da se prvo uvede dopunsko dobrovoljno penzijsko osiguranje usled visokih tranzicionih troškova.

SIGURNA STAROST

pre 18 godina

U Hrvatskoj je novi Zakon o penzijskom osiguranju u prvom stubu javnog penzijskog sistema doneo znacajne promene: za pet godina su podignute starosne granice za odlazak u penziju, nova definicija invalidnosti je restriktivnija od prethodne (umesto invalidskih komisija uvedeni su ovlašceni veštaci i obavezna revizija svakog nalaza i mišljenja); produžen je obracunski period iz koga se uzimaju plate za odredivanje penzije (2002. - 19 godina); ukinuta su prava na zaštitni dodatak uz penziju, novcanu naknadu za telesno oštecenje itd.
Od 2002. godine uveden je sistem obaveznog penzijskog osiguranja za starost na temelju individualne kapitalizovane štednje (drugi stub) i sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja (treci stub). Drugi stub je bio obavezan za osiguranike koji su 1. januara 2002. bili mladi od 40 godina, oni izmedu 40 i 50 godina starosti su se prema slobodnom izboru opredeljivali za stari ili novi sistem, dok za starije od 50 godina važi prethodni zakon. Osiguranici drugog stuba placaju doprinos u prvom stubu po stopi od 14,5, a u drugom stubu po stopi od 5 odsto od osnovice za obracun. Predvideno je da tranzicioni trošak u 2002. godini iznosi oko 1,3 odsto BDP-a i postepeno bi se do 2020. povecavao na oko 1,8 odsto BDP-a.
Sredstva doprinosa po stopi od 5 odsto svakog osiguranika idu na njegov licni racun (ta sredstva su njegovo vlasništvo). Svaki osiguranik drugog stuba opredeljuje se za jedan od osnovanih obaveznih penzijskih fondova koji prikupljena sredstva ulažu u sigurne vrednosne papire i time im ostvaruje dobit. Osiguranik drugog stuba ostvaruje pravo na penziju u drugom stubu kada ispuni uslove za sticanje prava na penziju u prvom stubu, odnosno ostvaruje pravo na dve penzije.
Ako niste znali, samo su dve zemlje sa regiona balkana jos uvek se oslanjaju samo na "prvi stub", naravno, Srbija Crna Gora i Albanija. :(

Zorica

pre 18 godina

Eh da je srece da jos neko zapreti i sankcijama! Kako bi se 'bizmismeni" radovali! Ali ucinice njima i taj plezir ova vlada. Samo gledam.

IvanS - Toronto

pre 18 godina

Da je posao, odnosno opasnost od posledica, reforme penzionog fonda i privatizacije NIS-a lak, prethodne dve vlade bi ga zacas uradile. Posto je opasnost od narodnog bunta (ogroman broj penzionera i znacaj i broj zaposlenih u NIS-a), svakoj vladi je tesko da se uhvati u kostac sa ovim problemima. Naravno, mnogima bi odgovaralo da ova Vlada obavi sve prljave poslove, pa kad oni dodju na vlast, da sve bude cisto, a narod zadovoljan i bira ih na svakim izborima. Sumnjam da se je i jedan penzioner ili zaposlen u NIS-u, poslao i jedan od ovih malicioznih komentara, a vama koji ih saljete zelim da se i firme u kojima radite ili fondovi iz kojih dobijate prihor, reformisu, odnosno restruktuiraju po nalogu MMF-a. Vrlo ste laki na prihvatanju ovih mera kad je tudja koza u pitanju.

Joj!

pre 18 godina

Nemojte ljudi, ko boga vas molim! Taman mi se zivot malo sredio. Za reformu penzionog i prodaju rafinerija potreban je samo ozbiljan danonocni rad povece ekipe, evo ja cu da prilozim dobrovoljno neku crkavicu za vase prekovremeno.

Sigurna Starost

pre 18 godina

Vidim da je mnogima cak nije jasno ili skroz nisu upuceni u ono sto se zove "reforma penzijskog sistema". Ovaj novi sistem reforme je dobar i za dobro gradjana i nasih deca u buducnosti. Ovo je ozbiljan socijalni program koji vec skoro sve napredne zemlje EU i balkanske zemlje u tranziciji vec odavno primenile (hrvatska, makedonija, poljska, madjarska, BiH). A to je novi sistem penzijskog programa koji se zasniva na "tri stuba": drzavno, obavezno dodatno osiguranje+penzija (firma uplacuje radniku u bilo koju os. kucu), i dobrovoljno (sami uplacujemo ako imamo viska para). Ovde u nasoj zemlji Srbiji, jos uvek je samo ovaj prvi stub u funkciji ( i to kilavoj) i to mora hocemo necemo da prihvatima kao program koji je pregazilo vreme (Birmark ga je osmislio ) i da tu mora reforma i te kakva da se primeni. I to sto pre, ili stvarno nece biti povratka u normalu. Cekam taj novi zakon o penziji kao ozeblo sunce. Bice bolno za mnoge firme pogotovo privatne (drugi stub) ali bice obavezan. Tako ce se tacno znati i radvojiti - pare od poreza koji ici za razvoj, i pare uplecene za penzije za penzionere. Treba "samo" shvatiti i "zeleti" znati sta je to usvari tacno ta reforma penzijskog sistema. Kad upoznas, onda nema ni straha.

beli

pre 18 godina

MMF je birokratska institucija i ona deluje u skladu sa potrebama i principima svojih osnivača.
Imajući u vidu da su se principi delovanja velikih sila (vlasnika MMF) u zadnjih 10 godina bitno promenili i da važe nova pravila i mi moramo tome da se prilagodimo.
Nova pravila u međunarodnim odnosima su: nemojte se držati standarda (zakona, ugovora) kao pijani plota.
Nepoštovanje dogovora i međunarodno preuzetih obaveza nije nešto što je skandalozno već postajo uobičajeno, čak modni trend. Ova pravila nameću veliki iz dnevno političkih potreba a kada veliki mogu onda je malima to zadatak.
Ljudska prava su u zadnjih 10 godina postala relativna katergorija jer su u međunarodnim odnosima neki jednakiji (priemra ima zaista mnogo).
Imajući u vidu promenjeni kodeks etičnosti u međunarodnim odnosima onda naše odstupanje da prodamo naprasno NIS i reformišemo penzioni sistem nije ništa posebno - sve je to stvar politike ili dobre volje. Ovo nepoštovanje preuzetih obaveza je u skladu sa novouspostavljenim međunarodnim standardima i novom etičnošću u međunarodnim odnosima.
Ukoliko su u MMF loše volje oni bi nas lupili i ovako i onako. Ukoliko su dobre volje izaći će nam u susret time što će nam progledati kroz prste.
Samo kao napomena: cena poštovanja ova dva zahteva MMF je takva (politička nestabilnost, eventualno zavođenje diktature i vanrednog stanja, ekonomski kolaps -jer cene energenata idu svakog dana gore i nije trenutak privatizovati NIS, itd.) da nam se više isplati da nađemo modalitet da se ne postupi po ovim zahtevima. Mislim da su i u MMF svesni toga i da će se to i desiti.

Memorija

pre 18 godina

Sta ste navalili na Kostunicu. Covek ima svoje prioritete...
Da mu hapsenja nisu prioritet to je davno tresnuo Evropi u lice. I kakve veze imaju ne-uhapseni zlocinci sa uspesnom drzavom. Sto na primer ta Evropa ne vidi pozitivne strane nasih prioretata : Govorna i svaka druga sloboda popova i clanova porodica zlocinaca na primer. Marko se vraca da unapredi privredu, naka pogledaju kao nam generali zive umesto sto samo gledaju propadanje fabrika, sto ne gledaju sta smo ulozili u ratne zlocince do sada a ne samo sta nismo ulozili u kojekave pogoncice. Njihova pakost i ucenjivanje nikad da prestane, sta god mi ucinili oni vide ono sto nismo ucinili.

Dirty

pre 18 godina

Sad kad nema Sainovica, Kostunica mora da se dokopa Ginisove knjige i razbije iluzije o dosad najvecoj inflaciju. Bravo neobavesteni majstori, stizu Marko i Mira bre...

Zoran

pre 18 godina

Obozavam kad negde procitam u vestima "strucna " misljenja bivsih ministara. Koliko vidim i vlada je htela da stavi na tender NIS po direktivi MMF-a ali nije mi jasno ko to blokira u skupstini, salim se - to svi znamo.

bbr

pre 18 godina

Kakvi su to ljudi u MMF...pa valjda ima nasa vlada pravo na godisnji odmor posle toliko teskih i uspesnih projekata (ukidanje poternice za Mirom, ukidanje poternice za Markom, nepronalazenje Mladica, nepronalazenje Karadzica, nerasvetljavanje afere Topcider...dopunite sami)

Petar

pre 18 godina

Ima tu istorijske pravde. Secate li se kako je taj isti DSS bestidno optuzivao Djindjica za sve sto je radio u ekonomiji zemlje. Te "ne vodi se racuna o penzionerima", te "pao zivotni standard", te "isporucuju se ljudi u kesama". E sada je tzaj demagog i neradnik dosao na to da će on da hapsi Mladića, da mora da duva u hašku sviralu, da će on da smanjuje penzionerima penzije.. E ta srpska nesreće oličena u Koštunici će zato na sledećim izborima da sanja 30-tak poslanika koliko danas ima DS. O G17 necu ni da govorim. Valjda ih nikada vise necemo videti...

Dario

pre 18 godina

Ne postoji nijedna drzava na svijetu da nema nekakav problem - manji ili veci, prolazni ii sustinski. Srbija ih ima previse ali se moraju rjesavati smireno, razgovorom, planski i argumentima. Povici na rusenje vlade, demonstracije i smjene su destruktivne i najcesce ne vode nicemu. Zato postoje izbori. MMF nije humanitarna organizacija i zele partnere koji se drze dogovora. Ali su sigurno uvijek otvoreni za konstruktivan i otvoren dijalog, pogotovo onaj koji vodi racuna o obe strane.

brze brze

pre 18 godina

jel smo potpisali jesmo jel ispunjavamo obaveze ne ispunjavamo nego otezemo spori smo do besvesti i neodlucni, sve kao i za hag, uposlite strucnjake i objasnite penzionerima da ce da boli ali da tako mora zbog onih koji dolaze. a krivac i dalje ima nesto veci pritisak a sad ce i familija da mu se okupi. neka dss radi kako treba ionako nece dobiti puno na izborima pa bar neka rade makar im se ne svidjalo

ivan

pre 18 godina

Jezivo. Malo je i to reci. Da li Kostunica misli da tako lako moze da obmane MMF? Mnogo toga on obecava, saradnju sa tribunalom, potpisuje ugovore sa MMF-om, a kada dodje kuci fura neki svoj fazon i pravi se lud!!! Kada cemo mi skapirati da su oko nas sve nesposobni ljudi koje interesuju vlastiti interesi, a ne narod. Ovo je neverovatna vest preko koje ne treba cutke prelaziti. Treba ih podsetiti na izborima sta su uradili. Meni je licno muka od svega. Sebe ne vidim u ovakvoj Srbiji, leglu kriminala, korupcije, lazi, lopovluka, zemlji gde ubijaju golobrade vojnike, gde ljudski zivot ne vredi ni crvljive sljive!!! Ama, ljudi, bas me briga i za MMF, i za Voju, i za Gucu i za Srbiju. Sta je ta zemlja nama svima dala. Nista. I opet nista. Dva puta nista. Duplo golo, kao da igramo domine!!!

Informator

pre 18 godina

Bitno je da se gradi "tronožac" na Avali, crkva na Rumiji, plaća
Sabor u Guči (Veljin sabor) i ostali projekti od životne važnosti po "patriotske" snage u Srbiji! Sve sam go neradnik i lezilebović!
Sramota!
Dole Vlada!

Srba

pre 18 godina

Nisma nikakav ekonomski strucnjak, ali vidim da nisu ni oni koji pretenduju zvanjem da to budu. Koliko vidim zemlja je bankrotirala, pa mozda bi najbolje bilo da se taj bankrot jednom i proglasi. Posle toga idemo dalje.

Alex

pre 18 godina

Koštunica bi kao "častan čovek" morao da ispoštuje dogovoreno. Ako za to izgubi podršku vladi, neka ide ponovo na izbore. Ne može se sve raditi samo u interesu stranke. Neka se seti malo svog prethodnika, vukao je najnepopularnije poteze na štetu i sebe i svoje stranke, ali šta se mora, mora se.
E sada da se vratimo na ono, da je Koštunica "častan"...

ruzica

pre 18 godina

Nemogu da verujem da ljudima u Srbiji ovakve vesti nishta ne znache! Imate li vi neka gradjanska prava i svest uopshte? Shvatate li da zivite od donacija i kredita i da , ako ne ispunite minimum obaveza prema onima koji vam te kredite daju - PARA VISHE NEMA!!! Pa da li je moguce da su svi ti vashi ministri, premijer, predsenik toliko kratkovidi? Da li je moguce da vi, gradjani ne pokushate da neshto promenite u tome??? Organizujte se, protestvujte, smenite tu bahatu i neodgovornu vlast, jer pobogu ljudi-vashi zivoti i zivoti vashe dece su u pitanju!

Ziggy

pre 18 godina

Pismo je upućeno Koštunici kao Premijeru, ali prava adresa je zapravo Miroljub Labus koji je i pregovarao sa MMF-om i koji vodi svu ekonomsku politiku (čime se Voja bavi, o tome ne bih sad - to nije tema večerašnje emisije). Pristao je Labus na te dosta oštre uslove a ništa nije urađeno po tom pitanju i sad je Vlada u nebranom grožđu. Reforma penzijskog sistema bi značila smanjenje penzija za više od 50% pa vi sad vidite... to se moglo raditi i drugačije, da se počelo s tim ranije ali...

sasa jokic

pre 18 godina

Kada bi se ljudi iz Vlade pitali, mozda bi i doslo do nekog pomaka, na zalost svih nas i MMF-a, pitaju se finansijeri Vlade, a njima se nikako ne svidja ideja o restruktuiranju NIS-a. Oni bi da ga ugrabe za sebe, sto je nerealno, ali aj' ubedi Ti njih male bogove!

Mlade-Zürich

pre 18 godina

Ja zaista ne mogu da verujem da smo mi toliko ograniceni i tako glupo komentarisemo. Na poslednjim izborima skupstinska mesta su stranke osvojile legalno i legitimno. To sto poslanici jedne stranke podrzavaju manjinsku vladu, je jedna normalna pojava u svakom demokratskom drustvu, kao sto je normalno da ta stranka zauzvrat trazi odredjene ustupke. Onaj ko to nije shvatio, bolje bi mu bilo, da ne polemise o politici.- Srbija je zemlja u teskoj ekonomskoj situaciji. Aranzman sa MMF-om je jako bitan, ali ta dva uslova koja su nam postavljena, su nama jako tesko prihvatljiva i nije ih lako realizovati. Zato je vlada pokusala, da obavljanje tih zadataka odlozi za neko vreme. Taj aranzman je za nas jako vazan i svi uslovi za njegov zavrsetak bice u potpunosti ispunjeni. USLOVI MMF-A I ODNOSI MEDJU SKUPSTINSKIM PARTIJAMA, NEMAJU NIKAKVIH DODIRNIH TACAKA.

Petar

pre 18 godina

Dosta bre tog MMF-a. Svi koji su ga poslusali su pre ili kasnije zavrsili ko Argentina.
KO je dao MMF-u "sut kartu" kao Slovenija, napravio je nesto.
Zato NE MMF-u!
Ne ropstvu medjunarodnim lihvarima!
U se i u svoje kljuse.
Za domacinsku Srbiju.

Nenad

pre 18 godina

Plasirana ovako ova vest izgleda kao strasna. Medjutim, isto je tako bilo i sa prethodnom transom kod MMF. Ako je cilj MMF da izazove haos u Srbiji onda je smanjenje penzija, koje su i ovako male, i rasparcavanje NIS-a po hitnom postupku pravi put za pravljenje haosa i politicke nestabilnosti u Srbiji. Politicka nestabilnost Srbiji nije nije potrebna pred pregovore sa EU. Tako da treba biti oprezan sa MMF ali i voditi racuna o svojim interesima da nam se ne bi desila Poljska koja ja zbog slepog slisanja MMF dozivela kolaps pocetkom devedesetih.

Dositej

pre 18 godina

Ova Vlada je davno obznanila svoje prioritete. Sećate se kad su neki popovi na putu za Grčku vraćeni sa Makedonske granice - Kostunica je odmah (ali zaista odmah) izdao neko saopštenje, žalio se Savetu Evrope itd. Slično je i sa vladikom Jovanom, crkvom na Rumiji, itd.
A međunarodna zajednica, ma šta nas briga, oni su nas bombardovali. Jel tako. Boli uvo Koštunicu šta će biti sa zemljom i društvom, najvažniji su mu spcovci i Miloševići, i zaštita svojih debejskih pokrovitelja. Ali Đinđićeva vlada je bila nešto najgore u istoriji ove zemlje. Jel tako?

Maki

pre 18 godina

Lepo, volim što se zaglupljivanje naroda kao dnevna politika nastavlja svakodnevno, pa daš iz budžeta 5 mil Eura za narodno veselje. Koga onda briga za MMF i to da ispunjenjem potpisanog penzioneri mogu odmah da počnu da se samospaljuju? Ali, niko ih za to nije pitao a i zima je daleko, super su ovi što nam dadoše malo veselja koje smo svi platili i preplatili. A da, onako pripiti od piva od 1,5l ni za PORODICU se nećemo previše brinuti, u ostalom neki njihovo vreme i prizivaju. Ko to danas sme da kaže šta misli o ovoj vladi a da posle mirno spava. Vraćaju se ili su se već vratila vremena diktature i stroge kontrole javne reči, o pravosuđu i njegovoj kontroli i da ne govorimo. Eto opet omladina, ona pametna, koja Srbiji treba pakuje kofere da u nekoj drugoj zemlji doprinosi boljitku, glavno da smo mi opet Nebeski narod. MMF je smo kap u svemu što neki zapanjeno posmatraju.

Peđa

pre 18 godina

Pojma nemaju ti ljudi u MMF. Baš su dosadni. Šta sad opet 'oće ?! Ali, nema veze, srediće se to nekako. Važno je da je Marko sada "slobodan čovek" i da će se PORODICA opet okupiti !

Voj

pre 18 godina

Još jednom imamo vest o tome da vlada nešto nije uradila. Nečinjenje je ključna reč ove vlade od početka. Dva ili tri puta je ovo nečinjenje imalo i pozitivnu posledicu, što smo čuli oko milion puta od svakog od ministara.
No, čini mi se, sada dolazi vreme za naplatu nerada. Bojim se efekta rušenja kule od karata.
Zamajavanje evropske zajednice je došlo do kraja. Domaća publika će to shvatiti malo kasnije. Nadam se pre kraja mandata.

Mr No

pre 18 godina

Svaka drzava sama odlucuje o svojoj sudbini, ali mislim da MMF ima pravo sto se tice Srbije. Ogromne subvencije se daju NIS-u, a isto tako i mirovinskom fondu. Ako vi sav novac iz privatizacije preusmjeravate u mirovine/penzije i subvencije rupi bez dna, nema se za razvoj. Sve je to OK, kada bi privatizacija trajala vjecno, no novaca od privatizacije ce nestati i sto onda ? Da ne spominjem obestecenja po pitanju nacionalizacije, imovinskih odnosa u ex SFRJ i ostalog. Ne mogu vjerovati da vlada ne moze imenoviati consulting kucu, pa to je kratak 'obred'. Reforma 'mirovina/penzija' je ipak ogroman zaloga, pa mi je jasno zasto ju izbjegavaju, jer ona vlada koja ju provede gubi sigurno iduci mandat. Nazalost, politicari na ovim prostorima jedino misle na sebe same.

sale

pre 18 godina

Vec godinama nije bilo OVOLIKO crne vesti! Ako dobro razumem, mozemo biti u buli za preko milijardu dolara. Ako se zbog ovoga ne zabrinu svi politicari u Srbiji i pod hitno ne poskacu na noge (dva meseca prodje za cas), moze doci do totalnog sloma. E, sad, ne kazem da ovo od strane MMF nije kvarno tempirano - nedavno je tu bila vest o predstojecem investiranju u rafinerije kako bi im se podigla cena pre prodaje, a ovim MMF prakticno zabranjuje to, verovatno pod uticajem nekog ko namerava da ih kupi po sadasnjoj, znatno nizoj, ceni (znacemo ko je to kada budu otkupljene). Na zalost, buduci da smo duzni, uopste nemamo izbora.

Ljuba

pre 18 godina

Strasne stvari se zbivaju a da mi uvek poslednji saznamo.
Ne znam samo odakle ovoj vladi pravo da ne postuje sporazume koje je potpisala cak i ako se sada kaje zbog toga.
Sta su mislili, da se MMF sali sa milionima dolara koje oni uspesno trpaju u dzepove. Neko ovde opasno nije pri sebi, a to nisu oni (Evropa-citaj svet).

Subotica

pre 18 godina

Mislim da Koštunica treba da shvati šta mu je prioritet, da li da Srbija ide ka evropskim integracija i postane član EU ili da oslobadja porodicu Milošević od gonjenja i krivičnih dela. Ovde se radi o opstrukciji samoga premijera jer sve do sada dogovoreno je zahvaljujući ugledu koju ima Moroljub Labus i radovan Jelašić u međunarodnoj zajednici. Očigledno da to nekima ne odgovara o ovoj Vladi. Treba javno reći da Koštunica zajedno sa Tadićem, pokušava da se domogne kapitala i NIS-u a zato nikako ne mogu da odrede konsalting grupu za NIS. Sramota i predsednika Republike i predsednika Vlade što se igraju sa ugledom Srbije koju je Srbija stekla za samo godinu dana.

Sladjana

pre 18 godina

Trebalo je prvo da mu u pismu objasne šta znači dogovor. Koštunica priznaje jedino dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije, kako bi što duže bio patriota. Međunarodni pritisci su mu poslednja rupa na svirali. Ali, trebalo bi da ga obaveste da je i Srbija poslednja svirala na njihovoj rupi!

Sladjana

pre 18 godina

Trebalo je prvo da mu u pismu objasne šta znači dogovor. Koštunica priznaje jedino dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije, kako bi što duže bio patriota. Međunarodni pritisci su mu poslednja rupa na svirali. Ali, trebalo bi da ga obaveste da je i Srbija poslednja svirala na njihovoj rupi!

Subotica

pre 18 godina

Mislim da Koštunica treba da shvati šta mu je prioritet, da li da Srbija ide ka evropskim integracija i postane član EU ili da oslobadja porodicu Milošević od gonjenja i krivičnih dela. Ovde se radi o opstrukciji samoga premijera jer sve do sada dogovoreno je zahvaljujući ugledu koju ima Moroljub Labus i radovan Jelašić u međunarodnoj zajednici. Očigledno da to nekima ne odgovara o ovoj Vladi. Treba javno reći da Koštunica zajedno sa Tadićem, pokušava da se domogne kapitala i NIS-u a zato nikako ne mogu da odrede konsalting grupu za NIS. Sramota i predsednika Republike i predsednika Vlade što se igraju sa ugledom Srbije koju je Srbija stekla za samo godinu dana.

Ljuba

pre 18 godina

Strasne stvari se zbivaju a da mi uvek poslednji saznamo.
Ne znam samo odakle ovoj vladi pravo da ne postuje sporazume koje je potpisala cak i ako se sada kaje zbog toga.
Sta su mislili, da se MMF sali sa milionima dolara koje oni uspesno trpaju u dzepove. Neko ovde opasno nije pri sebi, a to nisu oni (Evropa-citaj svet).

Peđa

pre 18 godina

Pojma nemaju ti ljudi u MMF. Baš su dosadni. Šta sad opet 'oće ?! Ali, nema veze, srediće se to nekako. Važno je da je Marko sada "slobodan čovek" i da će se PORODICA opet okupiti !

sale

pre 18 godina

Vec godinama nije bilo OVOLIKO crne vesti! Ako dobro razumem, mozemo biti u buli za preko milijardu dolara. Ako se zbog ovoga ne zabrinu svi politicari u Srbiji i pod hitno ne poskacu na noge (dva meseca prodje za cas), moze doci do totalnog sloma. E, sad, ne kazem da ovo od strane MMF nije kvarno tempirano - nedavno je tu bila vest o predstojecem investiranju u rafinerije kako bi im se podigla cena pre prodaje, a ovim MMF prakticno zabranjuje to, verovatno pod uticajem nekog ko namerava da ih kupi po sadasnjoj, znatno nizoj, ceni (znacemo ko je to kada budu otkupljene). Na zalost, buduci da smo duzni, uopste nemamo izbora.

Voj

pre 18 godina

Još jednom imamo vest o tome da vlada nešto nije uradila. Nečinjenje je ključna reč ove vlade od početka. Dva ili tri puta je ovo nečinjenje imalo i pozitivnu posledicu, što smo čuli oko milion puta od svakog od ministara.
No, čini mi se, sada dolazi vreme za naplatu nerada. Bojim se efekta rušenja kule od karata.
Zamajavanje evropske zajednice je došlo do kraja. Domaća publika će to shvatiti malo kasnije. Nadam se pre kraja mandata.

Mr No

pre 18 godina

Svaka drzava sama odlucuje o svojoj sudbini, ali mislim da MMF ima pravo sto se tice Srbije. Ogromne subvencije se daju NIS-u, a isto tako i mirovinskom fondu. Ako vi sav novac iz privatizacije preusmjeravate u mirovine/penzije i subvencije rupi bez dna, nema se za razvoj. Sve je to OK, kada bi privatizacija trajala vjecno, no novaca od privatizacije ce nestati i sto onda ? Da ne spominjem obestecenja po pitanju nacionalizacije, imovinskih odnosa u ex SFRJ i ostalog. Ne mogu vjerovati da vlada ne moze imenoviati consulting kucu, pa to je kratak 'obred'. Reforma 'mirovina/penzija' je ipak ogroman zaloga, pa mi je jasno zasto ju izbjegavaju, jer ona vlada koja ju provede gubi sigurno iduci mandat. Nazalost, politicari na ovim prostorima jedino misle na sebe same.

ruzica

pre 18 godina

Nemogu da verujem da ljudima u Srbiji ovakve vesti nishta ne znache! Imate li vi neka gradjanska prava i svest uopshte? Shvatate li da zivite od donacija i kredita i da , ako ne ispunite minimum obaveza prema onima koji vam te kredite daju - PARA VISHE NEMA!!! Pa da li je moguce da su svi ti vashi ministri, premijer, predsenik toliko kratkovidi? Da li je moguce da vi, gradjani ne pokushate da neshto promenite u tome??? Organizujte se, protestvujte, smenite tu bahatu i neodgovornu vlast, jer pobogu ljudi-vashi zivoti i zivoti vashe dece su u pitanju!

Mlade-Zürich

pre 18 godina

Ja zaista ne mogu da verujem da smo mi toliko ograniceni i tako glupo komentarisemo. Na poslednjim izborima skupstinska mesta su stranke osvojile legalno i legitimno. To sto poslanici jedne stranke podrzavaju manjinsku vladu, je jedna normalna pojava u svakom demokratskom drustvu, kao sto je normalno da ta stranka zauzvrat trazi odredjene ustupke. Onaj ko to nije shvatio, bolje bi mu bilo, da ne polemise o politici.- Srbija je zemlja u teskoj ekonomskoj situaciji. Aranzman sa MMF-om je jako bitan, ali ta dva uslova koja su nam postavljena, su nama jako tesko prihvatljiva i nije ih lako realizovati. Zato je vlada pokusala, da obavljanje tih zadataka odlozi za neko vreme. Taj aranzman je za nas jako vazan i svi uslovi za njegov zavrsetak bice u potpunosti ispunjeni. USLOVI MMF-A I ODNOSI MEDJU SKUPSTINSKIM PARTIJAMA, NEMAJU NIKAKVIH DODIRNIH TACAKA.

Maki

pre 18 godina

Lepo, volim što se zaglupljivanje naroda kao dnevna politika nastavlja svakodnevno, pa daš iz budžeta 5 mil Eura za narodno veselje. Koga onda briga za MMF i to da ispunjenjem potpisanog penzioneri mogu odmah da počnu da se samospaljuju? Ali, niko ih za to nije pitao a i zima je daleko, super su ovi što nam dadoše malo veselja koje smo svi platili i preplatili. A da, onako pripiti od piva od 1,5l ni za PORODICU se nećemo previše brinuti, u ostalom neki njihovo vreme i prizivaju. Ko to danas sme da kaže šta misli o ovoj vladi a da posle mirno spava. Vraćaju se ili su se već vratila vremena diktature i stroge kontrole javne reči, o pravosuđu i njegovoj kontroli i da ne govorimo. Eto opet omladina, ona pametna, koja Srbiji treba pakuje kofere da u nekoj drugoj zemlji doprinosi boljitku, glavno da smo mi opet Nebeski narod. MMF je smo kap u svemu što neki zapanjeno posmatraju.

sasa jokic

pre 18 godina

Kada bi se ljudi iz Vlade pitali, mozda bi i doslo do nekog pomaka, na zalost svih nas i MMF-a, pitaju se finansijeri Vlade, a njima se nikako ne svidja ideja o restruktuiranju NIS-a. Oni bi da ga ugrabe za sebe, sto je nerealno, ali aj' ubedi Ti njih male bogove!

Ziggy

pre 18 godina

Pismo je upućeno Koštunici kao Premijeru, ali prava adresa je zapravo Miroljub Labus koji je i pregovarao sa MMF-om i koji vodi svu ekonomsku politiku (čime se Voja bavi, o tome ne bih sad - to nije tema večerašnje emisije). Pristao je Labus na te dosta oštre uslove a ništa nije urađeno po tom pitanju i sad je Vlada u nebranom grožđu. Reforma penzijskog sistema bi značila smanjenje penzija za više od 50% pa vi sad vidite... to se moglo raditi i drugačije, da se počelo s tim ranije ali...

Petar

pre 18 godina

Dosta bre tog MMF-a. Svi koji su ga poslusali su pre ili kasnije zavrsili ko Argentina.
KO je dao MMF-u "sut kartu" kao Slovenija, napravio je nesto.
Zato NE MMF-u!
Ne ropstvu medjunarodnim lihvarima!
U se i u svoje kljuse.
Za domacinsku Srbiju.

Dositej

pre 18 godina

Ova Vlada je davno obznanila svoje prioritete. Sećate se kad su neki popovi na putu za Grčku vraćeni sa Makedonske granice - Kostunica je odmah (ali zaista odmah) izdao neko saopštenje, žalio se Savetu Evrope itd. Slično je i sa vladikom Jovanom, crkvom na Rumiji, itd.
A međunarodna zajednica, ma šta nas briga, oni su nas bombardovali. Jel tako. Boli uvo Koštunicu šta će biti sa zemljom i društvom, najvažniji su mu spcovci i Miloševići, i zaštita svojih debejskih pokrovitelja. Ali Đinđićeva vlada je bila nešto najgore u istoriji ove zemlje. Jel tako?

Nenad

pre 18 godina

Plasirana ovako ova vest izgleda kao strasna. Medjutim, isto je tako bilo i sa prethodnom transom kod MMF. Ako je cilj MMF da izazove haos u Srbiji onda je smanjenje penzija, koje su i ovako male, i rasparcavanje NIS-a po hitnom postupku pravi put za pravljenje haosa i politicke nestabilnosti u Srbiji. Politicka nestabilnost Srbiji nije nije potrebna pred pregovore sa EU. Tako da treba biti oprezan sa MMF ali i voditi racuna o svojim interesima da nam se ne bi desila Poljska koja ja zbog slepog slisanja MMF dozivela kolaps pocetkom devedesetih.

Informator

pre 18 godina

Bitno je da se gradi "tronožac" na Avali, crkva na Rumiji, plaća
Sabor u Guči (Veljin sabor) i ostali projekti od životne važnosti po "patriotske" snage u Srbiji! Sve sam go neradnik i lezilebović!
Sramota!
Dole Vlada!

Alex

pre 18 godina

Koštunica bi kao "častan čovek" morao da ispoštuje dogovoreno. Ako za to izgubi podršku vladi, neka ide ponovo na izbore. Ne može se sve raditi samo u interesu stranke. Neka se seti malo svog prethodnika, vukao je najnepopularnije poteze na štetu i sebe i svoje stranke, ali šta se mora, mora se.
E sada da se vratimo na ono, da je Koštunica "častan"...

brze brze

pre 18 godina

jel smo potpisali jesmo jel ispunjavamo obaveze ne ispunjavamo nego otezemo spori smo do besvesti i neodlucni, sve kao i za hag, uposlite strucnjake i objasnite penzionerima da ce da boli ali da tako mora zbog onih koji dolaze. a krivac i dalje ima nesto veci pritisak a sad ce i familija da mu se okupi. neka dss radi kako treba ionako nece dobiti puno na izborima pa bar neka rade makar im se ne svidjalo

ivan

pre 18 godina

Jezivo. Malo je i to reci. Da li Kostunica misli da tako lako moze da obmane MMF? Mnogo toga on obecava, saradnju sa tribunalom, potpisuje ugovore sa MMF-om, a kada dodje kuci fura neki svoj fazon i pravi se lud!!! Kada cemo mi skapirati da su oko nas sve nesposobni ljudi koje interesuju vlastiti interesi, a ne narod. Ovo je neverovatna vest preko koje ne treba cutke prelaziti. Treba ih podsetiti na izborima sta su uradili. Meni je licno muka od svega. Sebe ne vidim u ovakvoj Srbiji, leglu kriminala, korupcije, lazi, lopovluka, zemlji gde ubijaju golobrade vojnike, gde ljudski zivot ne vredi ni crvljive sljive!!! Ama, ljudi, bas me briga i za MMF, i za Voju, i za Gucu i za Srbiju. Sta je ta zemlja nama svima dala. Nista. I opet nista. Dva puta nista. Duplo golo, kao da igramo domine!!!

Dario

pre 18 godina

Ne postoji nijedna drzava na svijetu da nema nekakav problem - manji ili veci, prolazni ii sustinski. Srbija ih ima previse ali se moraju rjesavati smireno, razgovorom, planski i argumentima. Povici na rusenje vlade, demonstracije i smjene su destruktivne i najcesce ne vode nicemu. Zato postoje izbori. MMF nije humanitarna organizacija i zele partnere koji se drze dogovora. Ali su sigurno uvijek otvoreni za konstruktivan i otvoren dijalog, pogotovo onaj koji vodi racuna o obe strane.

Srba

pre 18 godina

Nisma nikakav ekonomski strucnjak, ali vidim da nisu ni oni koji pretenduju zvanjem da to budu. Koliko vidim zemlja je bankrotirala, pa mozda bi najbolje bilo da se taj bankrot jednom i proglasi. Posle toga idemo dalje.

Dirty

pre 18 godina

Sad kad nema Sainovica, Kostunica mora da se dokopa Ginisove knjige i razbije iluzije o dosad najvecoj inflaciju. Bravo neobavesteni majstori, stizu Marko i Mira bre...

Zoran

pre 18 godina

Obozavam kad negde procitam u vestima "strucna " misljenja bivsih ministara. Koliko vidim i vlada je htela da stavi na tender NIS po direktivi MMF-a ali nije mi jasno ko to blokira u skupstini, salim se - to svi znamo.

bbr

pre 18 godina

Kakvi su to ljudi u MMF...pa valjda ima nasa vlada pravo na godisnji odmor posle toliko teskih i uspesnih projekata (ukidanje poternice za Mirom, ukidanje poternice za Markom, nepronalazenje Mladica, nepronalazenje Karadzica, nerasvetljavanje afere Topcider...dopunite sami)

Petar

pre 18 godina

Ima tu istorijske pravde. Secate li se kako je taj isti DSS bestidno optuzivao Djindjica za sve sto je radio u ekonomiji zemlje. Te "ne vodi se racuna o penzionerima", te "pao zivotni standard", te "isporucuju se ljudi u kesama". E sada je tzaj demagog i neradnik dosao na to da će on da hapsi Mladića, da mora da duva u hašku sviralu, da će on da smanjuje penzionerima penzije.. E ta srpska nesreće oličena u Koštunici će zato na sledećim izborima da sanja 30-tak poslanika koliko danas ima DS. O G17 necu ni da govorim. Valjda ih nikada vise necemo videti...

Memorija

pre 18 godina

Sta ste navalili na Kostunicu. Covek ima svoje prioritete...
Da mu hapsenja nisu prioritet to je davno tresnuo Evropi u lice. I kakve veze imaju ne-uhapseni zlocinci sa uspesnom drzavom. Sto na primer ta Evropa ne vidi pozitivne strane nasih prioretata : Govorna i svaka druga sloboda popova i clanova porodica zlocinaca na primer. Marko se vraca da unapredi privredu, naka pogledaju kao nam generali zive umesto sto samo gledaju propadanje fabrika, sto ne gledaju sta smo ulozili u ratne zlocince do sada a ne samo sta nismo ulozili u kojekave pogoncice. Njihova pakost i ucenjivanje nikad da prestane, sta god mi ucinili oni vide ono sto nismo ucinili.

beli

pre 18 godina

MMF je birokratska institucija i ona deluje u skladu sa potrebama i principima svojih osnivača.
Imajući u vidu da su se principi delovanja velikih sila (vlasnika MMF) u zadnjih 10 godina bitno promenili i da važe nova pravila i mi moramo tome da se prilagodimo.
Nova pravila u međunarodnim odnosima su: nemojte se držati standarda (zakona, ugovora) kao pijani plota.
Nepoštovanje dogovora i međunarodno preuzetih obaveza nije nešto što je skandalozno već postajo uobičajeno, čak modni trend. Ova pravila nameću veliki iz dnevno političkih potreba a kada veliki mogu onda je malima to zadatak.
Ljudska prava su u zadnjih 10 godina postala relativna katergorija jer su u međunarodnim odnosima neki jednakiji (priemra ima zaista mnogo).
Imajući u vidu promenjeni kodeks etičnosti u međunarodnim odnosima onda naše odstupanje da prodamo naprasno NIS i reformišemo penzioni sistem nije ništa posebno - sve je to stvar politike ili dobre volje. Ovo nepoštovanje preuzetih obaveza je u skladu sa novouspostavljenim međunarodnim standardima i novom etičnošću u međunarodnim odnosima.
Ukoliko su u MMF loše volje oni bi nas lupili i ovako i onako. Ukoliko su dobre volje izaći će nam u susret time što će nam progledati kroz prste.
Samo kao napomena: cena poštovanja ova dva zahteva MMF je takva (politička nestabilnost, eventualno zavođenje diktature i vanrednog stanja, ekonomski kolaps -jer cene energenata idu svakog dana gore i nije trenutak privatizovati NIS, itd.) da nam se više isplati da nađemo modalitet da se ne postupi po ovim zahtevima. Mislim da su i u MMF svesni toga i da će se to i desiti.

Joj!

pre 18 godina

Nemojte ljudi, ko boga vas molim! Taman mi se zivot malo sredio. Za reformu penzionog i prodaju rafinerija potreban je samo ozbiljan danonocni rad povece ekipe, evo ja cu da prilozim dobrovoljno neku crkavicu za vase prekovremeno.

IvanS - Toronto

pre 18 godina

Da je posao, odnosno opasnost od posledica, reforme penzionog fonda i privatizacije NIS-a lak, prethodne dve vlade bi ga zacas uradile. Posto je opasnost od narodnog bunta (ogroman broj penzionera i znacaj i broj zaposlenih u NIS-a), svakoj vladi je tesko da se uhvati u kostac sa ovim problemima. Naravno, mnogima bi odgovaralo da ova Vlada obavi sve prljave poslove, pa kad oni dodju na vlast, da sve bude cisto, a narod zadovoljan i bira ih na svakim izborima. Sumnjam da se je i jedan penzioner ili zaposlen u NIS-u, poslao i jedan od ovih malicioznih komentara, a vama koji ih saljete zelim da se i firme u kojima radite ili fondovi iz kojih dobijate prihor, reformisu, odnosno restruktuiraju po nalogu MMF-a. Vrlo ste laki na prihvatanju ovih mera kad je tudja koza u pitanju.

Zorica

pre 18 godina

Eh da je srece da jos neko zapreti i sankcijama! Kako bi se 'bizmismeni" radovali! Ali ucinice njima i taj plezir ova vlada. Samo gledam.

Sigurna Starost

pre 18 godina

Vidim da je mnogima cak nije jasno ili skroz nisu upuceni u ono sto se zove "reforma penzijskog sistema". Ovaj novi sistem reforme je dobar i za dobro gradjana i nasih deca u buducnosti. Ovo je ozbiljan socijalni program koji vec skoro sve napredne zemlje EU i balkanske zemlje u tranziciji vec odavno primenile (hrvatska, makedonija, poljska, madjarska, BiH). A to je novi sistem penzijskog programa koji se zasniva na "tri stuba": drzavno, obavezno dodatno osiguranje+penzija (firma uplacuje radniku u bilo koju os. kucu), i dobrovoljno (sami uplacujemo ako imamo viska para). Ovde u nasoj zemlji Srbiji, jos uvek je samo ovaj prvi stub u funkciji ( i to kilavoj) i to mora hocemo necemo da prihvatima kao program koji je pregazilo vreme (Birmark ga je osmislio ) i da tu mora reforma i te kakva da se primeni. I to sto pre, ili stvarno nece biti povratka u normalu. Cekam taj novi zakon o penziji kao ozeblo sunce. Bice bolno za mnoge firme pogotovo privatne (drugi stub) ali bice obavezan. Tako ce se tacno znati i radvojiti - pare od poreza koji ici za razvoj, i pare uplecene za penzije za penzionere. Treba "samo" shvatiti i "zeleti" znati sta je to usvari tacno ta reforma penzijskog sistema. Kad upoznas, onda nema ni straha.

kikiriki

pre 18 godina

Kostunica je Superhik, "Otimam siromasnima, dajem bogatima,"vodi Alan Fordovsku drzavu, nema kolora, samo na stranicama, a unutra crno beli print, sve je crnji za gradjane...

SIGURNA STAROST

pre 18 godina

U Hrvatskoj je novi Zakon o penzijskom osiguranju u prvom stubu javnog penzijskog sistema doneo znacajne promene: za pet godina su podignute starosne granice za odlazak u penziju, nova definicija invalidnosti je restriktivnija od prethodne (umesto invalidskih komisija uvedeni su ovlašceni veštaci i obavezna revizija svakog nalaza i mišljenja); produžen je obracunski period iz koga se uzimaju plate za odredivanje penzije (2002. - 19 godina); ukinuta su prava na zaštitni dodatak uz penziju, novcanu naknadu za telesno oštecenje itd.
Od 2002. godine uveden je sistem obaveznog penzijskog osiguranja za starost na temelju individualne kapitalizovane štednje (drugi stub) i sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja (treci stub). Drugi stub je bio obavezan za osiguranike koji su 1. januara 2002. bili mladi od 40 godina, oni izmedu 40 i 50 godina starosti su se prema slobodnom izboru opredeljivali za stari ili novi sistem, dok za starije od 50 godina važi prethodni zakon. Osiguranici drugog stuba placaju doprinos u prvom stubu po stopi od 14,5, a u drugom stubu po stopi od 5 odsto od osnovice za obracun. Predvideno je da tranzicioni trošak u 2002. godini iznosi oko 1,3 odsto BDP-a i postepeno bi se do 2020. povecavao na oko 1,8 odsto BDP-a.
Sredstva doprinosa po stopi od 5 odsto svakog osiguranika idu na njegov licni racun (ta sredstva su njegovo vlasništvo). Svaki osiguranik drugog stuba opredeljuje se za jedan od osnovanih obaveznih penzijskih fondova koji prikupljena sredstva ulažu u sigurne vrednosne papire i time im ostvaruje dobit. Osiguranik drugog stuba ostvaruje pravo na penziju u drugom stubu kada ispuni uslove za sticanje prava na penziju u prvom stubu, odnosno ostvaruje pravo na dve penzije.
Ako niste znali, samo su dve zemlje sa regiona balkana jos uvek se oslanjaju samo na "prvi stub", naravno, Srbija Crna Gora i Albanija. :(

Dragan

pre 18 godina

Ova, kao i svaka reformska vlada zemlje u tranziciji, treba da se pomiri sa time da sledeće izbore ne može dobiti i da zbog razvitka društva mora da čini nepopularne korake, koji na kratak rok većina glasača ne odobrava, ali će toj istoj vladi biti zahvalni jednog dana zbog toga

Sigurna Starost (3)

pre 18 godina

A ovako je u Srbiji:
Postojeće državno penzijsko osiguranje funkcioniše kao PAYG (pay as you go) sistem, odnosno iz zarada zaposlenih izdvajaju se doprinosi u fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i iz prikupljenih sredstava isplaćuju tekuće penzije penzionerima. Da bi postojeći sistem funkcionisao na optimalan način, neophodno je da na jednog penzionera dolazi najmanje 3.5 zaposlena. U Srbiji je ovaj odnos u 2002. godini bio 1:1.16, što samo po sebi govori da je postojeći sistem neodrživ. Deficit u fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje iznosi 40% i nadoknađuje se iz državnog budžeta. Usled toga, bilo je neophodno izvršiti reformu sistema penzijskog osiguranja u našoj zemlji.
Reforma ide u dva pravca. Jedan je izmena postojećeg obaveznog penzijskog osiguranja (tzv. PRVI stub) koja podrazumeva povećanje starosne granice za odlazak u penziju, kao i smanjivanje prosečne penzije u odnosu na prosečnu zaradu. Drugi pravac je uvođenje dopunskog penzijskog osiguranja (obaveznog - DRUGI stub i dobrovoljnog - TREĆI stub) kao dodatnog izvora prihoda u starosti.
Reforma obaveznog penzijskog osiguranja u našoj zemlji započeta je 2001. godine kada je pomerena starosna granica za odlazak u penziju na 58 godina za žene i 63 za muškarce. Takođe je uveden švajcarski model obračuna rasta penzija, kojim se njihov rast usporava u odnosu na zarade. Sledeći korak je učinjen donošenjem novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, aprila 2003. godine kojim je regulisano da osnovicu za obračun penzija čine doprinosi iz celog radnog staža (umesto 10 najboljih godina), čime je praktično smanjena prosečna penzija budućih penzionera.
Suština reformi obaveznog (državnog) penzijskog osiguranja svodi se na smanjenje prava penzionera u svim zemljama u kojima se sprovode, pa i kod nas. Da bi se otvorila mogućnost dodatnih prihoda u starosti, paralelno sa izmenom tzv. prvog stuba, uvodi se mogućnost dopunskog obaveznog i dopunskog dobrovoljnog penzijskog osiguranja. U zemljama u tranziciji uobičajeno je da se prvo uvede dopunsko dobrovoljno penzijsko osiguranje usled visokih tranzicionih troškova.

Milos

pre 18 godina

Zak Sirak u Francuskoj pokusava da odrzi neki "kapitalizam sa ljudskim likom", nasi ovde "socijalizam sa kapitalistickim likom", ali Ujka Samu je sve to jasno a posto nema ko da mu se odupre njegova ce na kraju biti poslednja. Koliko ce to kod nas penzionera platiti zivotom, koga to interesuje. Koliko je bilo zrtava samo u jednom cunamiju pa ih se vec slabo ko seca.

ognjen

pre 18 godina

Samo jedna napomena:
Ne subvencionise drzava NIS, nego NIS drzavu, jer puni 23% srpskog budzeta, a o donacijama za budzet svake godine da i ne govorim (za 2004. 1,5 milijardi dinara, za 2003. neverovatnih 5,5 milijardi dinara).

Sasa

pre 18 godina

Prepotebno je izvrsiti reformu penzijskog osiguranja. Naravno, valjda smo svi svesvi da je stari sistem, socijalisticki propao.
Postavlja se novi, kapitalisticki ali pitanje je u kojim "odnosima", pod kojim okolnostima i uslovima. Socijalisti i socijaldemokrate daju podrsku vladi, koja se bori da sto duze vlada i "opljacka" ovu zemlju jos vise. Naravno, fondovi penzijskog osiguranja su opkljackali u predhodnom rezimu S Milosevica, zbog toga socijalisti nemaju prava da nas brane od "novog lopovluka"... A upravo oni koce reforme. koliko toliko reformska vlada na celu sa "levicom" G17+ i donekle SPO gura nove zakone, ali bori se sa Socijalistima koji stalno prete i uslovljavaju, Kostunici je stalo do vlade, pa eto, haos..
Inace, jesam za sto hitniju reformu. Zelim da dozivim siguran sistem gde cu zadnje godine pred penziju sigurno investirati u neke strane poznete finansijske institucije, kao Alijans,merkur, itd. Da sam ovih trideset godina prinudnog placanja od oko 50eu u proseku mesecno (najminimalniji mesecni doprinos), imao bi danas 20.000eu . Ovako neko mi ih uzeo a krivaca nema, jos mi sole pamet da se brinu za mene...Fukare...
Ali kada dodju reforme, nece se to moci dogadjati..Tako i zbog tih stvari dolaze u nasu zemlju razne ginansijske institucije, koje "pametni domaci lopovi", nazivaju "lpovima", koji su dosli d ans opljackaju, kao da nas vec nisu domaci -skroz oplajckali! Lopov uvek vice, drzte lopova!

Zoran

pre 18 godina

Interesantno da većina ima razumevanja da se reforma penzionog sistema neće izvršiti brzo i da će biti socijalnih nemira. Svi szu svesni da su fondovi opljaćkani, da se penzije isplaćuju iz budžeta, tj svi mi plaćamo te penzije. Niko neće da potraži one koji su te fondove opljačkali, niko nije uhapšen, već oni danas vode glavnu reč kod prodaje državnih preduzeća i uzimaju proviziju za ono što su uništili. Sramota.

Dejan

pre 18 godina

Samo jedna napomena :
Subvencioniranje NIS-a je vrlo delikatan pojam. NIS bi trebao prezivljavati od svojeg poslovanja, a ne od akciza koje drzava treba ubirati. Ako drzava vraca NIS-u novac koji je dobila preko akciza to se zove subvencioniranje. Taj novac se treba pametnije utrositi, na razvoj, a ne na krpanje rupe bez dna.

Zagreb

pre 18 godina

Koliko vidim, kod vas se dogadja ono sto se kod nas vec dogodilo. Politicari plesu kako MMF svira. Pa moraju tako, jer je lova kod Milosevica i njegovih "businessmana". A vi ostali cete godinama vracati dugove i kamate, kad se vasi politicari zaduze kod MMF-a. Oni ce biti sretni radi socijalnog mira da uzmu te kredite.

Tanja

pre 18 godina

Dear Ladies and Gentlemen from MMF, we respect you very much, and we are thankfull for your help, but please dont ask from us too much. A very hard period for our country was in our wars. Please don't make "divide et impera" in our country. Democratic forces in our country work together, and you shoud be happy therefor. Belgrad for example is now , thanks to your help, too, a great building place. Please don't search from us impossible. We will to live in peace and to help all people and menkind, as much as you. Our Goverment makes all what it can. Thanks for understanding. Sincerely yours!

ognjen

pre 18 godina

Drzava ne vraca NIS-u ni dinara (osim PDV-a sto je u obavezi), vec NIS sve svoje troskove, ukljucujuci i plate radnika isplacuje iz svojih prihoda iz poslovanja (+ jos finansira i drzavu sa donacijama koje sam naveo).
Akcize drzava koristi za izmirivanje budzetskih obaveza, a donacije se daju EPS-u i ZTP koji su teski gubitasi, iako su cak veci monopolisti na svom trzistu nego sto je to NIS na svom (a plate u svim javnim preduzecima skoro iste - prava uravnilovka).
Da ne spominjem koliko je umanjena vrednost NIS-u ovom nerazumnom kontrolom cena nafte i niskim cenama na nasem trzistu.

Ivan

pre 18 godina

Ako mogu da zamolim DS i vladajuću koaliciju za dogovor: da se sprovedu ove stvari do kraja godina, pa početkom sledeće izbori. Ili bar vladajuću koaliciji i radikale, sredstva zaista nisu bitna, bitno je da se ovo završi.

Ukoliko drugačije nije moguće, a izgleda da je tako.

radnik NIS-a

pre 18 godina

Ja sam npr. radnik NIS-a i jedva cekam privatizaciju koja ce (nadam se ako bude pameti) oterati ove samoupravljace sto su naucili samo na nerad i vacarenje drzavnih firmi, a afirmisati mlade i sposobne koji zele da rade.

Dejan

pre 18 godina

Drzavu (budzet) NIS kosta godisnje 150 miliona Eura, to je javan podatak (moze se naci na vise mjesta). Zato treba napraviti privatizaciju da se skine sa grbace budzeta. Naravno da ce se time dogoditi trzisna utakmica, ali novac koji se davao NIS-u kao subvencija se moze pametnije utrositi.

Toronto

pre 18 godina

Bojim se da se kod vas u Srbiji predugo nista ne radi, te da je to postalo navika i stil zivota. Svako neka pogleda u sebe i pocne da radi za sebe i svoje najblize i sve ce da krene. To je jedino sto je sada preostalo. Ne mogu svi da se bave politikom. Neko mora i da radi nazalost!

Zub Zuba

pre 18 godina

Super, sad svi treba da se zabavljamo sa nekim sestocifrenim brojkama evra, koje smo kao imali, a sad cemo ih kao izgubiti ako se penzije smanje sa osam na sest hiljada dinara. A Kostunicu i Labusa niko ne pita otkud im onomad ideja da uopste potpisu dogovor koji podrazumeva smanjenje penzija u Srbiji leta tranzicionog 05og.
Kostunice, reformisi ti fond za svoju platu, moja baba je svoju penziju posteno zaradila!

ognjen

pre 18 godina

NIS ostvaruje izuzetno velike (za nase uslove) profite iz poslovanja i pored cinjenice da je konstantno cerupan od strane drzave po vise osnova. Nema NI GOVORA da se iz budzeta finansira NIS,
Cist profit NIS-a u 2004. godini je bio 2,4 milijarde dinara, a u 2003. godini cak 6 milijardi dinara.

Sladjana

pre 18 godina

Trebalo je prvo da mu u pismu objasne šta znači dogovor. Koštunica priznaje jedino dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije, kako bi što duže bio patriota. Međunarodni pritisci su mu poslednja rupa na svirali. Ali, trebalo bi da ga obaveste da je i Srbija poslednja svirala na njihovoj rupi!

Subotica

pre 18 godina

Mislim da Koštunica treba da shvati šta mu je prioritet, da li da Srbija ide ka evropskim integracija i postane član EU ili da oslobadja porodicu Milošević od gonjenja i krivičnih dela. Ovde se radi o opstrukciji samoga premijera jer sve do sada dogovoreno je zahvaljujući ugledu koju ima Moroljub Labus i radovan Jelašić u međunarodnoj zajednici. Očigledno da to nekima ne odgovara o ovoj Vladi. Treba javno reći da Koštunica zajedno sa Tadićem, pokušava da se domogne kapitala i NIS-u a zato nikako ne mogu da odrede konsalting grupu za NIS. Sramota i predsednika Republike i predsednika Vlade što se igraju sa ugledom Srbije koju je Srbija stekla za samo godinu dana.

Ljuba

pre 18 godina

Strasne stvari se zbivaju a da mi uvek poslednji saznamo.
Ne znam samo odakle ovoj vladi pravo da ne postuje sporazume koje je potpisala cak i ako se sada kaje zbog toga.
Sta su mislili, da se MMF sali sa milionima dolara koje oni uspesno trpaju u dzepove. Neko ovde opasno nije pri sebi, a to nisu oni (Evropa-citaj svet).

Peđa

pre 18 godina

Pojma nemaju ti ljudi u MMF. Baš su dosadni. Šta sad opet 'oće ?! Ali, nema veze, srediće se to nekako. Važno je da je Marko sada "slobodan čovek" i da će se PORODICA opet okupiti !

sale

pre 18 godina

Vec godinama nije bilo OVOLIKO crne vesti! Ako dobro razumem, mozemo biti u buli za preko milijardu dolara. Ako se zbog ovoga ne zabrinu svi politicari u Srbiji i pod hitno ne poskacu na noge (dva meseca prodje za cas), moze doci do totalnog sloma. E, sad, ne kazem da ovo od strane MMF nije kvarno tempirano - nedavno je tu bila vest o predstojecem investiranju u rafinerije kako bi im se podigla cena pre prodaje, a ovim MMF prakticno zabranjuje to, verovatno pod uticajem nekog ko namerava da ih kupi po sadasnjoj, znatno nizoj, ceni (znacemo ko je to kada budu otkupljene). Na zalost, buduci da smo duzni, uopste nemamo izbora.

Voj

pre 18 godina

Još jednom imamo vest o tome da vlada nešto nije uradila. Nečinjenje je ključna reč ove vlade od početka. Dva ili tri puta je ovo nečinjenje imalo i pozitivnu posledicu, što smo čuli oko milion puta od svakog od ministara.
No, čini mi se, sada dolazi vreme za naplatu nerada. Bojim se efekta rušenja kule od karata.
Zamajavanje evropske zajednice je došlo do kraja. Domaća publika će to shvatiti malo kasnije. Nadam se pre kraja mandata.

Mr No

pre 18 godina

Svaka drzava sama odlucuje o svojoj sudbini, ali mislim da MMF ima pravo sto se tice Srbije. Ogromne subvencije se daju NIS-u, a isto tako i mirovinskom fondu. Ako vi sav novac iz privatizacije preusmjeravate u mirovine/penzije i subvencije rupi bez dna, nema se za razvoj. Sve je to OK, kada bi privatizacija trajala vjecno, no novaca od privatizacije ce nestati i sto onda ? Da ne spominjem obestecenja po pitanju nacionalizacije, imovinskih odnosa u ex SFRJ i ostalog. Ne mogu vjerovati da vlada ne moze imenoviati consulting kucu, pa to je kratak 'obred'. Reforma 'mirovina/penzija' je ipak ogroman zaloga, pa mi je jasno zasto ju izbjegavaju, jer ona vlada koja ju provede gubi sigurno iduci mandat. Nazalost, politicari na ovim prostorima jedino misle na sebe same.

ruzica

pre 18 godina

Nemogu da verujem da ljudima u Srbiji ovakve vesti nishta ne znache! Imate li vi neka gradjanska prava i svest uopshte? Shvatate li da zivite od donacija i kredita i da , ako ne ispunite minimum obaveza prema onima koji vam te kredite daju - PARA VISHE NEMA!!! Pa da li je moguce da su svi ti vashi ministri, premijer, predsenik toliko kratkovidi? Da li je moguce da vi, gradjani ne pokushate da neshto promenite u tome??? Organizujte se, protestvujte, smenite tu bahatu i neodgovornu vlast, jer pobogu ljudi-vashi zivoti i zivoti vashe dece su u pitanju!

Mlade-Zürich

pre 18 godina

Ja zaista ne mogu da verujem da smo mi toliko ograniceni i tako glupo komentarisemo. Na poslednjim izborima skupstinska mesta su stranke osvojile legalno i legitimno. To sto poslanici jedne stranke podrzavaju manjinsku vladu, je jedna normalna pojava u svakom demokratskom drustvu, kao sto je normalno da ta stranka zauzvrat trazi odredjene ustupke. Onaj ko to nije shvatio, bolje bi mu bilo, da ne polemise o politici.- Srbija je zemlja u teskoj ekonomskoj situaciji. Aranzman sa MMF-om je jako bitan, ali ta dva uslova koja su nam postavljena, su nama jako tesko prihvatljiva i nije ih lako realizovati. Zato je vlada pokusala, da obavljanje tih zadataka odlozi za neko vreme. Taj aranzman je za nas jako vazan i svi uslovi za njegov zavrsetak bice u potpunosti ispunjeni. USLOVI MMF-A I ODNOSI MEDJU SKUPSTINSKIM PARTIJAMA, NEMAJU NIKAKVIH DODIRNIH TACAKA.

Maki

pre 18 godina

Lepo, volim što se zaglupljivanje naroda kao dnevna politika nastavlja svakodnevno, pa daš iz budžeta 5 mil Eura za narodno veselje. Koga onda briga za MMF i to da ispunjenjem potpisanog penzioneri mogu odmah da počnu da se samospaljuju? Ali, niko ih za to nije pitao a i zima je daleko, super su ovi što nam dadoše malo veselja koje smo svi platili i preplatili. A da, onako pripiti od piva od 1,5l ni za PORODICU se nećemo previše brinuti, u ostalom neki njihovo vreme i prizivaju. Ko to danas sme da kaže šta misli o ovoj vladi a da posle mirno spava. Vraćaju se ili su se već vratila vremena diktature i stroge kontrole javne reči, o pravosuđu i njegovoj kontroli i da ne govorimo. Eto opet omladina, ona pametna, koja Srbiji treba pakuje kofere da u nekoj drugoj zemlji doprinosi boljitku, glavno da smo mi opet Nebeski narod. MMF je smo kap u svemu što neki zapanjeno posmatraju.

sasa jokic

pre 18 godina

Kada bi se ljudi iz Vlade pitali, mozda bi i doslo do nekog pomaka, na zalost svih nas i MMF-a, pitaju se finansijeri Vlade, a njima se nikako ne svidja ideja o restruktuiranju NIS-a. Oni bi da ga ugrabe za sebe, sto je nerealno, ali aj' ubedi Ti njih male bogove!

Ziggy

pre 18 godina

Pismo je upućeno Koštunici kao Premijeru, ali prava adresa je zapravo Miroljub Labus koji je i pregovarao sa MMF-om i koji vodi svu ekonomsku politiku (čime se Voja bavi, o tome ne bih sad - to nije tema večerašnje emisije). Pristao je Labus na te dosta oštre uslove a ništa nije urađeno po tom pitanju i sad je Vlada u nebranom grožđu. Reforma penzijskog sistema bi značila smanjenje penzija za više od 50% pa vi sad vidite... to se moglo raditi i drugačije, da se počelo s tim ranije ali...

Petar

pre 18 godina

Dosta bre tog MMF-a. Svi koji su ga poslusali su pre ili kasnije zavrsili ko Argentina.
KO je dao MMF-u "sut kartu" kao Slovenija, napravio je nesto.
Zato NE MMF-u!
Ne ropstvu medjunarodnim lihvarima!
U se i u svoje kljuse.
Za domacinsku Srbiju.

Dositej

pre 18 godina

Ova Vlada je davno obznanila svoje prioritete. Sećate se kad su neki popovi na putu za Grčku vraćeni sa Makedonske granice - Kostunica je odmah (ali zaista odmah) izdao neko saopštenje, žalio se Savetu Evrope itd. Slično je i sa vladikom Jovanom, crkvom na Rumiji, itd.
A međunarodna zajednica, ma šta nas briga, oni su nas bombardovali. Jel tako. Boli uvo Koštunicu šta će biti sa zemljom i društvom, najvažniji su mu spcovci i Miloševići, i zaštita svojih debejskih pokrovitelja. Ali Đinđićeva vlada je bila nešto najgore u istoriji ove zemlje. Jel tako?

Nenad

pre 18 godina

Plasirana ovako ova vest izgleda kao strasna. Medjutim, isto je tako bilo i sa prethodnom transom kod MMF. Ako je cilj MMF da izazove haos u Srbiji onda je smanjenje penzija, koje su i ovako male, i rasparcavanje NIS-a po hitnom postupku pravi put za pravljenje haosa i politicke nestabilnosti u Srbiji. Politicka nestabilnost Srbiji nije nije potrebna pred pregovore sa EU. Tako da treba biti oprezan sa MMF ali i voditi racuna o svojim interesima da nam se ne bi desila Poljska koja ja zbog slepog slisanja MMF dozivela kolaps pocetkom devedesetih.

Informator

pre 18 godina

Bitno je da se gradi "tronožac" na Avali, crkva na Rumiji, plaća
Sabor u Guči (Veljin sabor) i ostali projekti od životne važnosti po "patriotske" snage u Srbiji! Sve sam go neradnik i lezilebović!
Sramota!
Dole Vlada!

Alex

pre 18 godina

Koštunica bi kao "častan čovek" morao da ispoštuje dogovoreno. Ako za to izgubi podršku vladi, neka ide ponovo na izbore. Ne može se sve raditi samo u interesu stranke. Neka se seti malo svog prethodnika, vukao je najnepopularnije poteze na štetu i sebe i svoje stranke, ali šta se mora, mora se.
E sada da se vratimo na ono, da je Koštunica "častan"...

brze brze

pre 18 godina

jel smo potpisali jesmo jel ispunjavamo obaveze ne ispunjavamo nego otezemo spori smo do besvesti i neodlucni, sve kao i za hag, uposlite strucnjake i objasnite penzionerima da ce da boli ali da tako mora zbog onih koji dolaze. a krivac i dalje ima nesto veci pritisak a sad ce i familija da mu se okupi. neka dss radi kako treba ionako nece dobiti puno na izborima pa bar neka rade makar im se ne svidjalo

ivan

pre 18 godina

Jezivo. Malo je i to reci. Da li Kostunica misli da tako lako moze da obmane MMF? Mnogo toga on obecava, saradnju sa tribunalom, potpisuje ugovore sa MMF-om, a kada dodje kuci fura neki svoj fazon i pravi se lud!!! Kada cemo mi skapirati da su oko nas sve nesposobni ljudi koje interesuju vlastiti interesi, a ne narod. Ovo je neverovatna vest preko koje ne treba cutke prelaziti. Treba ih podsetiti na izborima sta su uradili. Meni je licno muka od svega. Sebe ne vidim u ovakvoj Srbiji, leglu kriminala, korupcije, lazi, lopovluka, zemlji gde ubijaju golobrade vojnike, gde ljudski zivot ne vredi ni crvljive sljive!!! Ama, ljudi, bas me briga i za MMF, i za Voju, i za Gucu i za Srbiju. Sta je ta zemlja nama svima dala. Nista. I opet nista. Dva puta nista. Duplo golo, kao da igramo domine!!!

Dario

pre 18 godina

Ne postoji nijedna drzava na svijetu da nema nekakav problem - manji ili veci, prolazni ii sustinski. Srbija ih ima previse ali se moraju rjesavati smireno, razgovorom, planski i argumentima. Povici na rusenje vlade, demonstracije i smjene su destruktivne i najcesce ne vode nicemu. Zato postoje izbori. MMF nije humanitarna organizacija i zele partnere koji se drze dogovora. Ali su sigurno uvijek otvoreni za konstruktivan i otvoren dijalog, pogotovo onaj koji vodi racuna o obe strane.

Srba

pre 18 godina

Nisma nikakav ekonomski strucnjak, ali vidim da nisu ni oni koji pretenduju zvanjem da to budu. Koliko vidim zemlja je bankrotirala, pa mozda bi najbolje bilo da se taj bankrot jednom i proglasi. Posle toga idemo dalje.

Dirty

pre 18 godina

Sad kad nema Sainovica, Kostunica mora da se dokopa Ginisove knjige i razbije iluzije o dosad najvecoj inflaciju. Bravo neobavesteni majstori, stizu Marko i Mira bre...

Zoran

pre 18 godina

Obozavam kad negde procitam u vestima "strucna " misljenja bivsih ministara. Koliko vidim i vlada je htela da stavi na tender NIS po direktivi MMF-a ali nije mi jasno ko to blokira u skupstini, salim se - to svi znamo.

bbr

pre 18 godina

Kakvi su to ljudi u MMF...pa valjda ima nasa vlada pravo na godisnji odmor posle toliko teskih i uspesnih projekata (ukidanje poternice za Mirom, ukidanje poternice za Markom, nepronalazenje Mladica, nepronalazenje Karadzica, nerasvetljavanje afere Topcider...dopunite sami)

Petar

pre 18 godina

Ima tu istorijske pravde. Secate li se kako je taj isti DSS bestidno optuzivao Djindjica za sve sto je radio u ekonomiji zemlje. Te "ne vodi se racuna o penzionerima", te "pao zivotni standard", te "isporucuju se ljudi u kesama". E sada je tzaj demagog i neradnik dosao na to da će on da hapsi Mladića, da mora da duva u hašku sviralu, da će on da smanjuje penzionerima penzije.. E ta srpska nesreće oličena u Koštunici će zato na sledećim izborima da sanja 30-tak poslanika koliko danas ima DS. O G17 necu ni da govorim. Valjda ih nikada vise necemo videti...

Memorija

pre 18 godina

Sta ste navalili na Kostunicu. Covek ima svoje prioritete...
Da mu hapsenja nisu prioritet to je davno tresnuo Evropi u lice. I kakve veze imaju ne-uhapseni zlocinci sa uspesnom drzavom. Sto na primer ta Evropa ne vidi pozitivne strane nasih prioretata : Govorna i svaka druga sloboda popova i clanova porodica zlocinaca na primer. Marko se vraca da unapredi privredu, naka pogledaju kao nam generali zive umesto sto samo gledaju propadanje fabrika, sto ne gledaju sta smo ulozili u ratne zlocince do sada a ne samo sta nismo ulozili u kojekave pogoncice. Njihova pakost i ucenjivanje nikad da prestane, sta god mi ucinili oni vide ono sto nismo ucinili.

beli

pre 18 godina

MMF je birokratska institucija i ona deluje u skladu sa potrebama i principima svojih osnivača.
Imajući u vidu da su se principi delovanja velikih sila (vlasnika MMF) u zadnjih 10 godina bitno promenili i da važe nova pravila i mi moramo tome da se prilagodimo.
Nova pravila u međunarodnim odnosima su: nemojte se držati standarda (zakona, ugovora) kao pijani plota.
Nepoštovanje dogovora i međunarodno preuzetih obaveza nije nešto što je skandalozno već postajo uobičajeno, čak modni trend. Ova pravila nameću veliki iz dnevno političkih potreba a kada veliki mogu onda je malima to zadatak.
Ljudska prava su u zadnjih 10 godina postala relativna katergorija jer su u međunarodnim odnosima neki jednakiji (priemra ima zaista mnogo).
Imajući u vidu promenjeni kodeks etičnosti u međunarodnim odnosima onda naše odstupanje da prodamo naprasno NIS i reformišemo penzioni sistem nije ništa posebno - sve je to stvar politike ili dobre volje. Ovo nepoštovanje preuzetih obaveza je u skladu sa novouspostavljenim međunarodnim standardima i novom etičnošću u međunarodnim odnosima.
Ukoliko su u MMF loše volje oni bi nas lupili i ovako i onako. Ukoliko su dobre volje izaći će nam u susret time što će nam progledati kroz prste.
Samo kao napomena: cena poštovanja ova dva zahteva MMF je takva (politička nestabilnost, eventualno zavođenje diktature i vanrednog stanja, ekonomski kolaps -jer cene energenata idu svakog dana gore i nije trenutak privatizovati NIS, itd.) da nam se više isplati da nađemo modalitet da se ne postupi po ovim zahtevima. Mislim da su i u MMF svesni toga i da će se to i desiti.

Joj!

pre 18 godina

Nemojte ljudi, ko boga vas molim! Taman mi se zivot malo sredio. Za reformu penzionog i prodaju rafinerija potreban je samo ozbiljan danonocni rad povece ekipe, evo ja cu da prilozim dobrovoljno neku crkavicu za vase prekovremeno.

IvanS - Toronto

pre 18 godina

Da je posao, odnosno opasnost od posledica, reforme penzionog fonda i privatizacije NIS-a lak, prethodne dve vlade bi ga zacas uradile. Posto je opasnost od narodnog bunta (ogroman broj penzionera i znacaj i broj zaposlenih u NIS-a), svakoj vladi je tesko da se uhvati u kostac sa ovim problemima. Naravno, mnogima bi odgovaralo da ova Vlada obavi sve prljave poslove, pa kad oni dodju na vlast, da sve bude cisto, a narod zadovoljan i bira ih na svakim izborima. Sumnjam da se je i jedan penzioner ili zaposlen u NIS-u, poslao i jedan od ovih malicioznih komentara, a vama koji ih saljete zelim da se i firme u kojima radite ili fondovi iz kojih dobijate prihor, reformisu, odnosno restruktuiraju po nalogu MMF-a. Vrlo ste laki na prihvatanju ovih mera kad je tudja koza u pitanju.

Zorica

pre 18 godina

Eh da je srece da jos neko zapreti i sankcijama! Kako bi se 'bizmismeni" radovali! Ali ucinice njima i taj plezir ova vlada. Samo gledam.

Sigurna Starost

pre 18 godina

Vidim da je mnogima cak nije jasno ili skroz nisu upuceni u ono sto se zove "reforma penzijskog sistema". Ovaj novi sistem reforme je dobar i za dobro gradjana i nasih deca u buducnosti. Ovo je ozbiljan socijalni program koji vec skoro sve napredne zemlje EU i balkanske zemlje u tranziciji vec odavno primenile (hrvatska, makedonija, poljska, madjarska, BiH). A to je novi sistem penzijskog programa koji se zasniva na "tri stuba": drzavno, obavezno dodatno osiguranje+penzija (firma uplacuje radniku u bilo koju os. kucu), i dobrovoljno (sami uplacujemo ako imamo viska para). Ovde u nasoj zemlji Srbiji, jos uvek je samo ovaj prvi stub u funkciji ( i to kilavoj) i to mora hocemo necemo da prihvatima kao program koji je pregazilo vreme (Birmark ga je osmislio ) i da tu mora reforma i te kakva da se primeni. I to sto pre, ili stvarno nece biti povratka u normalu. Cekam taj novi zakon o penziji kao ozeblo sunce. Bice bolno za mnoge firme pogotovo privatne (drugi stub) ali bice obavezan. Tako ce se tacno znati i radvojiti - pare od poreza koji ici za razvoj, i pare uplecene za penzije za penzionere. Treba "samo" shvatiti i "zeleti" znati sta je to usvari tacno ta reforma penzijskog sistema. Kad upoznas, onda nema ni straha.

kikiriki

pre 18 godina

Kostunica je Superhik, "Otimam siromasnima, dajem bogatima,"vodi Alan Fordovsku drzavu, nema kolora, samo na stranicama, a unutra crno beli print, sve je crnji za gradjane...

SIGURNA STAROST

pre 18 godina

U Hrvatskoj je novi Zakon o penzijskom osiguranju u prvom stubu javnog penzijskog sistema doneo znacajne promene: za pet godina su podignute starosne granice za odlazak u penziju, nova definicija invalidnosti je restriktivnija od prethodne (umesto invalidskih komisija uvedeni su ovlašceni veštaci i obavezna revizija svakog nalaza i mišljenja); produžen je obracunski period iz koga se uzimaju plate za odredivanje penzije (2002. - 19 godina); ukinuta su prava na zaštitni dodatak uz penziju, novcanu naknadu za telesno oštecenje itd.
Od 2002. godine uveden je sistem obaveznog penzijskog osiguranja za starost na temelju individualne kapitalizovane štednje (drugi stub) i sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja (treci stub). Drugi stub je bio obavezan za osiguranike koji su 1. januara 2002. bili mladi od 40 godina, oni izmedu 40 i 50 godina starosti su se prema slobodnom izboru opredeljivali za stari ili novi sistem, dok za starije od 50 godina važi prethodni zakon. Osiguranici drugog stuba placaju doprinos u prvom stubu po stopi od 14,5, a u drugom stubu po stopi od 5 odsto od osnovice za obracun. Predvideno je da tranzicioni trošak u 2002. godini iznosi oko 1,3 odsto BDP-a i postepeno bi se do 2020. povecavao na oko 1,8 odsto BDP-a.
Sredstva doprinosa po stopi od 5 odsto svakog osiguranika idu na njegov licni racun (ta sredstva su njegovo vlasništvo). Svaki osiguranik drugog stuba opredeljuje se za jedan od osnovanih obaveznih penzijskih fondova koji prikupljena sredstva ulažu u sigurne vrednosne papire i time im ostvaruje dobit. Osiguranik drugog stuba ostvaruje pravo na penziju u drugom stubu kada ispuni uslove za sticanje prava na penziju u prvom stubu, odnosno ostvaruje pravo na dve penzije.
Ako niste znali, samo su dve zemlje sa regiona balkana jos uvek se oslanjaju samo na "prvi stub", naravno, Srbija Crna Gora i Albanija. :(

Dragan

pre 18 godina

Ova, kao i svaka reformska vlada zemlje u tranziciji, treba da se pomiri sa time da sledeće izbore ne može dobiti i da zbog razvitka društva mora da čini nepopularne korake, koji na kratak rok većina glasača ne odobrava, ali će toj istoj vladi biti zahvalni jednog dana zbog toga

Sigurna Starost (3)

pre 18 godina

A ovako je u Srbiji:
Postojeće državno penzijsko osiguranje funkcioniše kao PAYG (pay as you go) sistem, odnosno iz zarada zaposlenih izdvajaju se doprinosi u fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i iz prikupljenih sredstava isplaćuju tekuće penzije penzionerima. Da bi postojeći sistem funkcionisao na optimalan način, neophodno je da na jednog penzionera dolazi najmanje 3.5 zaposlena. U Srbiji je ovaj odnos u 2002. godini bio 1:1.16, što samo po sebi govori da je postojeći sistem neodrživ. Deficit u fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje iznosi 40% i nadoknađuje se iz državnog budžeta. Usled toga, bilo je neophodno izvršiti reformu sistema penzijskog osiguranja u našoj zemlji.
Reforma ide u dva pravca. Jedan je izmena postojećeg obaveznog penzijskog osiguranja (tzv. PRVI stub) koja podrazumeva povećanje starosne granice za odlazak u penziju, kao i smanjivanje prosečne penzije u odnosu na prosečnu zaradu. Drugi pravac je uvođenje dopunskog penzijskog osiguranja (obaveznog - DRUGI stub i dobrovoljnog - TREĆI stub) kao dodatnog izvora prihoda u starosti.
Reforma obaveznog penzijskog osiguranja u našoj zemlji započeta je 2001. godine kada je pomerena starosna granica za odlazak u penziju na 58 godina za žene i 63 za muškarce. Takođe je uveden švajcarski model obračuna rasta penzija, kojim se njihov rast usporava u odnosu na zarade. Sledeći korak je učinjen donošenjem novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, aprila 2003. godine kojim je regulisano da osnovicu za obračun penzija čine doprinosi iz celog radnog staža (umesto 10 najboljih godina), čime je praktično smanjena prosečna penzija budućih penzionera.
Suština reformi obaveznog (državnog) penzijskog osiguranja svodi se na smanjenje prava penzionera u svim zemljama u kojima se sprovode, pa i kod nas. Da bi se otvorila mogućnost dodatnih prihoda u starosti, paralelno sa izmenom tzv. prvog stuba, uvodi se mogućnost dopunskog obaveznog i dopunskog dobrovoljnog penzijskog osiguranja. U zemljama u tranziciji uobičajeno je da se prvo uvede dopunsko dobrovoljno penzijsko osiguranje usled visokih tranzicionih troškova.

Milos

pre 18 godina

Zak Sirak u Francuskoj pokusava da odrzi neki "kapitalizam sa ljudskim likom", nasi ovde "socijalizam sa kapitalistickim likom", ali Ujka Samu je sve to jasno a posto nema ko da mu se odupre njegova ce na kraju biti poslednja. Koliko ce to kod nas penzionera platiti zivotom, koga to interesuje. Koliko je bilo zrtava samo u jednom cunamiju pa ih se vec slabo ko seca.

ognjen

pre 18 godina

Samo jedna napomena:
Ne subvencionise drzava NIS, nego NIS drzavu, jer puni 23% srpskog budzeta, a o donacijama za budzet svake godine da i ne govorim (za 2004. 1,5 milijardi dinara, za 2003. neverovatnih 5,5 milijardi dinara).

Sasa

pre 18 godina

Prepotebno je izvrsiti reformu penzijskog osiguranja. Naravno, valjda smo svi svesvi da je stari sistem, socijalisticki propao.
Postavlja se novi, kapitalisticki ali pitanje je u kojim "odnosima", pod kojim okolnostima i uslovima. Socijalisti i socijaldemokrate daju podrsku vladi, koja se bori da sto duze vlada i "opljacka" ovu zemlju jos vise. Naravno, fondovi penzijskog osiguranja su opkljackali u predhodnom rezimu S Milosevica, zbog toga socijalisti nemaju prava da nas brane od "novog lopovluka"... A upravo oni koce reforme. koliko toliko reformska vlada na celu sa "levicom" G17+ i donekle SPO gura nove zakone, ali bori se sa Socijalistima koji stalno prete i uslovljavaju, Kostunici je stalo do vlade, pa eto, haos..
Inace, jesam za sto hitniju reformu. Zelim da dozivim siguran sistem gde cu zadnje godine pred penziju sigurno investirati u neke strane poznete finansijske institucije, kao Alijans,merkur, itd. Da sam ovih trideset godina prinudnog placanja od oko 50eu u proseku mesecno (najminimalniji mesecni doprinos), imao bi danas 20.000eu . Ovako neko mi ih uzeo a krivaca nema, jos mi sole pamet da se brinu za mene...Fukare...
Ali kada dodju reforme, nece se to moci dogadjati..Tako i zbog tih stvari dolaze u nasu zemlju razne ginansijske institucije, koje "pametni domaci lopovi", nazivaju "lpovima", koji su dosli d ans opljackaju, kao da nas vec nisu domaci -skroz oplajckali! Lopov uvek vice, drzte lopova!

Zoran

pre 18 godina

Interesantno da većina ima razumevanja da se reforma penzionog sistema neće izvršiti brzo i da će biti socijalnih nemira. Svi szu svesni da su fondovi opljaćkani, da se penzije isplaćuju iz budžeta, tj svi mi plaćamo te penzije. Niko neće da potraži one koji su te fondove opljačkali, niko nije uhapšen, već oni danas vode glavnu reč kod prodaje državnih preduzeća i uzimaju proviziju za ono što su uništili. Sramota.

Dejan

pre 18 godina

Samo jedna napomena :
Subvencioniranje NIS-a je vrlo delikatan pojam. NIS bi trebao prezivljavati od svojeg poslovanja, a ne od akciza koje drzava treba ubirati. Ako drzava vraca NIS-u novac koji je dobila preko akciza to se zove subvencioniranje. Taj novac se treba pametnije utrositi, na razvoj, a ne na krpanje rupe bez dna.

Zagreb

pre 18 godina

Koliko vidim, kod vas se dogadja ono sto se kod nas vec dogodilo. Politicari plesu kako MMF svira. Pa moraju tako, jer je lova kod Milosevica i njegovih "businessmana". A vi ostali cete godinama vracati dugove i kamate, kad se vasi politicari zaduze kod MMF-a. Oni ce biti sretni radi socijalnog mira da uzmu te kredite.

Tanja

pre 18 godina

Dear Ladies and Gentlemen from MMF, we respect you very much, and we are thankfull for your help, but please dont ask from us too much. A very hard period for our country was in our wars. Please don't make "divide et impera" in our country. Democratic forces in our country work together, and you shoud be happy therefor. Belgrad for example is now , thanks to your help, too, a great building place. Please don't search from us impossible. We will to live in peace and to help all people and menkind, as much as you. Our Goverment makes all what it can. Thanks for understanding. Sincerely yours!

ognjen

pre 18 godina

Drzava ne vraca NIS-u ni dinara (osim PDV-a sto je u obavezi), vec NIS sve svoje troskove, ukljucujuci i plate radnika isplacuje iz svojih prihoda iz poslovanja (+ jos finansira i drzavu sa donacijama koje sam naveo).
Akcize drzava koristi za izmirivanje budzetskih obaveza, a donacije se daju EPS-u i ZTP koji su teski gubitasi, iako su cak veci monopolisti na svom trzistu nego sto je to NIS na svom (a plate u svim javnim preduzecima skoro iste - prava uravnilovka).
Da ne spominjem koliko je umanjena vrednost NIS-u ovom nerazumnom kontrolom cena nafte i niskim cenama na nasem trzistu.

Ivan

pre 18 godina

Ako mogu da zamolim DS i vladajuću koaliciju za dogovor: da se sprovedu ove stvari do kraja godina, pa početkom sledeće izbori. Ili bar vladajuću koaliciji i radikale, sredstva zaista nisu bitna, bitno je da se ovo završi.

Ukoliko drugačije nije moguće, a izgleda da je tako.

radnik NIS-a

pre 18 godina

Ja sam npr. radnik NIS-a i jedva cekam privatizaciju koja ce (nadam se ako bude pameti) oterati ove samoupravljace sto su naucili samo na nerad i vacarenje drzavnih firmi, a afirmisati mlade i sposobne koji zele da rade.

Dejan

pre 18 godina

Drzavu (budzet) NIS kosta godisnje 150 miliona Eura, to je javan podatak (moze se naci na vise mjesta). Zato treba napraviti privatizaciju da se skine sa grbace budzeta. Naravno da ce se time dogoditi trzisna utakmica, ali novac koji se davao NIS-u kao subvencija se moze pametnije utrositi.

Toronto

pre 18 godina

Bojim se da se kod vas u Srbiji predugo nista ne radi, te da je to postalo navika i stil zivota. Svako neka pogleda u sebe i pocne da radi za sebe i svoje najblize i sve ce da krene. To je jedino sto je sada preostalo. Ne mogu svi da se bave politikom. Neko mora i da radi nazalost!

Zub Zuba

pre 18 godina

Super, sad svi treba da se zabavljamo sa nekim sestocifrenim brojkama evra, koje smo kao imali, a sad cemo ih kao izgubiti ako se penzije smanje sa osam na sest hiljada dinara. A Kostunicu i Labusa niko ne pita otkud im onomad ideja da uopste potpisu dogovor koji podrazumeva smanjenje penzija u Srbiji leta tranzicionog 05og.
Kostunice, reformisi ti fond za svoju platu, moja baba je svoju penziju posteno zaradila!

ognjen

pre 18 godina

NIS ostvaruje izuzetno velike (za nase uslove) profite iz poslovanja i pored cinjenice da je konstantno cerupan od strane drzave po vise osnova. Nema NI GOVORA da se iz budzeta finansira NIS,
Cist profit NIS-a u 2004. godini je bio 2,4 milijarde dinara, a u 2003. godini cak 6 milijardi dinara.