Petak, 08.07.2005.

18:34

Znate li šta je mobing?

Izvor: B92

Znate li šta je mobing? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

andjelka jovic

pre 13 godina

mobing je krivicno delo za koje treba da se ide u zatvor a sankcije da su stroge.Posledice po zrtvu ne mogu stati u reci vec se taj pakao moze samo doziveti i preziveti(ko ne izvrsi suicid).Normalnog i radnog covela suludjivati i ponizavati je veliki greh i organizovani kriminal.A mislim da je sve pod patronatom drzave ,pred sudom treba dokazati nesto sto je u vazduhu a ne opipljivo.Uloge su podeljene i zna se ko je gobitnik.Zrtva nije samo gubitnik u eventualnom sporu vec i stigmatizirana kao ludak,manipulant i sl.Mislim da se Srbija od ovog nece izleciti a kad shvati sta je uradila svojoj deci vise nece imati ni kome da se izvini.

Zastrašena

pre 13 godina

Ljudi, ako iko ovo čita, ne znam šta da radim: u mojoj firmi, iz Beograda, direktor nam je danas saopštio da nam svima otkazuje letnje godišnje odmore. Bez ikakve prethodne najave. Svi smo ostali bez mogućnosti da odemo na odmor sa porodicama, moramo da otkazujemo već uplaćene putne aranžmane, a neće nam ti troškovi (agencijama se mora platiti i otkazan aranžman) biti nadoknađeni ni od strane firme. Finansijska šteta koju smo svi mi zaposleni pretrpeli je velika, a još veća šteta je užasan stres zbog otkazanih odmora jer ionako radimo neplaćeno prekovremeno, nemamo mogućnosti ni da iskoristimo odmor do kraja (svake godine nam propadne bar nedelju dana godišnjeg), i sada nam se otkazuju odmori dve nedelje pred predviđeni početak istih. Molim vas, ako iko ovo čita, potreban nam je savet šta raditi. Plašimo se posledica ako prijavimo ponašanje direktora i vlasnika firme.

ceca

pre 13 godina

Imam dokaze da je mobing usko povezan sa kriminalom, ali dosta medija se boji da objavi dokumente kojima raspolažem, kao i svedoke koji moje navode potvrđuju i sami su žrtve mobinga. Sud uporno odbija dokaze koje im nudim, čak me i ne poziva da priložim dokaze već pokušava da zatvori slučaj. Kome je u interesu da prikriva organizovani kriminal prosvete, sudstva i zdravstva u Zrenjaninu?

БРАНКА МИЛИЋ

pre 13 godina

Било ми је веома дегутантно и мучно слушати госпођу Лакичевић у Вашој емисији "УТИСАК НЕДЕЉЕ"од 16.05.010. зато што њен и однос господина Љајића, према мобингу, шикани, дискриминацији и људским правима, зависе од тога КО је мобер. Ако су то новосадски моћници - бивши и покојни директори ЈП (на челу са лепом Мајом као бившом градоначелницом) , као у мом случају, онда се ради о процесу демократизације и европеизације друштва.

MILAN

pre 14 godina

Mobing je krivično delo i tako ga treba tretirati a postoji najviše u "ničijim"-Državnim preduzećima gde se privilegije dodeljuju poslušnim i podobnim pa i kad nisu sposobni ili nemaju adekvatnu školsku spremu za svoje radno mesto, bitno je da dobro služe danas jednim a sutra nekim drugim gospodarima. Stroga primena zakona o radu, kontrola njegovog sprovođenja i anonimne ankete po firmama dale bi sigurno dobre rezultate uz normalno edukaciju zaposlenih i poslodavaca o tolernciji, ljudskim pravima, poštovanju drugih, lepom ponašanju...

Sladjana

pre 14 godina

Postovani ,
Moj predlog je da se sto vise u medijima govori i pise o mobingu . Misljenja sam da je mobing krivicno delo , i da sa Ministarstvom rada i socijalne politike treba razgovarati i ukljuciti ih u problem mobinga.
Hvala

Milica

pre 14 godina

Mogla bih dosta da govorim o mobingu u svojoj skoli ali cu ipak samo kratko svojim iskustvom da doprinesem ovoj temi. Zaposlena sam u prosveti 6 godina. Sve je pocelo otkad je skolski pedagog uzeo da pravi raspored i da se ponasa kao da je to njena privatna skola, izmedju ostalog da mesa u ono u sta se ne razume, tj u posao profesora francuskog, a niko ne sme da joj se suprotstavi jer se prica da je tu zaposlena preko veze zbog cega je bivsi pedagog morao da se prekvalifikuje u prof gradjanskog.
Vec dve godine imam nehuman raspored casova, radim u dve smene, dve skole, dva predmeta, svakog meseca predajem 8 mesecnih planova, a petkom radim obe smene(!?!). Takoreci nemam privatni zivot. A sada sam dozivela i to da se od mene trazi nemoguce sa ciljem da se o meni rasiri slika u kolektivu da sam nesposobna i da vam ne navodim jos izraze koje sam cula o sebi...
Kada sam se posavetovala sa prosvetnim inspektorom koji me je uverio u to da sam u pravu u pogledu neceg zbog cega me je posledji put napala, direktor se jako naljutio i pravo da vam kazem ne znam kako ce sve ovo da se zavrsi...
Moram da dodam i to da je nekoliko koleginica napustilo nasu skolu jer nisu mogle da izadju na kraj sa tim.

Goran

pre 15 godina

Doziveo sam neke od oblika mobinga za vreme svog dosadasnjeg rada, kao profesor (nastavnik)fizike. Mislim, i da se trenutno sprovodi a u vezi mog prosirenja za radno mesto u jednom kolektivu

Marija

pre 15 godina

Predlazem da ne koristimo rec zrtva, vec META.Mi smo meta zbog svojih darova koje imao od prirode i ne treba da ih zanemarujemo bacajuci biser pred svinje.
Imam dugacak spisak postupaka koje sam dozivela kao pretnju svom licnom i profesionalnom integritetu, sve u cilju omalovazavanja, klevetanja, degradacije, izolacije sa jasnom porukom "idi odavde".
Moj spisak bi znacajno "obogatio" postojeci repertoar mobera, ali se bojim da bi "obogaljio" vase vreme i energiju.
Sve taktike mobera imaju isti cilj i kao da su bili na nekoj zajednickoj edukaciji.
Zato predlazem da na ovaj nacin razmenimo i kazemo svoje dobre primere, ako smo uspeli da njima sebi olaksamo opstanak.
Ja sam pocela da treniram kuglanje (pomaze).
Druzim se sa osobama sa kojima mogu da se smejem (smeh je odlican za imuni sistem)
Razgovaram sa razlicitim ljudima o problemu (pomaze)
Lepo se oblacim (svetlije boje)i redovno pevam (Ko ne slusa pesmu slusace oluju - pomaze)
Na negativne "mamce" odgovaram sa "zanimljivo!"
Obavezne vezbe disanja i opustanja(za detaljnije infromacije mogu ponuditi svoj broj mobilnog tel)
Slikanje svetlim bojama
Pas kao kucni ljubimac
Osnivanje udruzenja (podaci na sajtu - Centar za razvoj neprofitnog sektora)
Knjige samopomoci i sve ono sto nas jaca
Hobi
Nikako "anestezije" za zivot - kafa, cigarete, sedativi, sazaljenje
Volela bih da saznam sta jos deluje.
Nastavicu se...

gaga

pre 15 godina

17 meseci radim van civilizacije, gde je osim mene uposljen i jedan cuvar sa srednjom skolskom spremom.Imam zavrsen fakultet,a u upravi preduzeca koje je udaljeno od mog radnog mesta 15 km. radi oko 70 radnika. Medju njima je 3 sa visokom strucnom spremom, ostali su mesani. Imam najmanju platu, ne isplacene putne troskove,nikakav kontakt sa upravom,bez telefona na radnom mestu,bez bilo kakvih uslova za rad,bez kontaktiranja. Jednostavno naterali su me da odem tamo gde sam prosto zaboravljena od strane svih.Njima je vazno samo da sam 8 sati provela u toj zabiti,o cemu ih obavestavaju oni sto su promenili boju preko noci, okruzena divljinom jer je najblizi objekat udaljen 3km od tkz.fabrike sa jednim radnikom,a necete mi verovati radi se o fabrici za preradu pijace vode.

Dex

pre 16 godina

Zahvaljujuci B92 sam saznao za postojanje mobinga, a nedavno sam shvatio da sam i zrtva. Malo sam kopao po netu i naisao sam na jedan studentski rad sa VS elektrotehnike i racunarstva u Bg: Mobing kao vid patoloske komunikacije, autor Bojan Nishevic (preporuka svima). Bio sam zapanjen kada sam prepoznao sve sto mi se desavalo i sto mi se sada desava. A kome da se zalim? Sudu? Pa radim u sudu, a mober je sudija... A nisam jedini. Vecina (ne svi, posto neki su povlasceni) zaposlenika kod NjE prolazi kroz isto. I sta sad? Ova zemlja je toliko van svih normalnih tokova da sve cesce mislim da bi mi stvarno bilo najbolje da se odselim negde...

Margareta

pre 16 godina

Licno nikada nism bila zrtva mobinga,jer sam izuzetno jaka licnost i majka troje dece,ali sam imala priliku da tokom 17 godina rada u vrticu vidim na koji nacim se odnosi rukovodilac prema svojim kolegama,pod sloganom"radim onako kako mi je rekao direktor"?!Na svu srecu,uspevala sam da zrtve mobinga "vratim" u normalu podizuci im svest o samima sebi,bodrenjem i,a i suprotstavljanjem zlostavljacu.Uocila sam da mobing zlostavljac uglavnom niskog moralnog kodeksa ponasanja,koji gubi moc kada se zlostavljano lice "podigne na noge",neretko u tim slucajevima prelazi na sledecu zrtvu,pa ko se upeca.Ljude koji vrse mobing mogu nazvat imenom"ENERGETSKI VAMPIR"jer ubijanjem licnosti kod zaposlenog odvodi ga neminovno u stanje bolesti i depresije,poremecaja u ponasanju,remecenja odnosa u porodici imedju supruznicima...ukratko pakao za sve.Samo jaka volja i zdrav rezon,u koliko postoji osoba koja vrsi mobing, mogu je onesposobiti da deluje.Nislim da pozitivna atmosvera medju zaposlenima tera to lice kao svetlo vampira.

milan kosovic

pre 17 godina

Dugo nisam bio upoznat sa pojmom mobinga i hvala Vam sto ste mi otkrili da sam zrtva ove vrste torture na poslu oko pet godina. Ponasanje mog predpostavljenog je skolski primer. Trebalo bi osnovati udruzenje i da se okupimo svi zajedno , iznesemo svoje probleme i zapazanja kako bi se ovom vidu zlostavljanja na poslu stalo na put. Moj primer je drastican ali i skolski primer mobinga.
Srdacan pozdrav i hvala na detaljnim informacijama o mobingu.

Daca

pre 18 godina

I ja sam nedavno cula za mobing i shvatila da sam zrtva vec pet godina. Samo se pitam koje dokaze prezentovati sudiji kad nas maltretiraju verbalno. A gospodin Milivojevic bi trebalo da zna da zaposleni nemaju ideju da ce im se nesto desiti ako iznesu svoj problem. Zaposleni tacno znaju sta ce im se desiti.

Margareta

pre 16 godina

Licno nikada nism bila zrtva mobinga,jer sam izuzetno jaka licnost i majka troje dece,ali sam imala priliku da tokom 17 godina rada u vrticu vidim na koji nacim se odnosi rukovodilac prema svojim kolegama,pod sloganom"radim onako kako mi je rekao direktor"?!Na svu srecu,uspevala sam da zrtve mobinga "vratim" u normalu podizuci im svest o samima sebi,bodrenjem i,a i suprotstavljanjem zlostavljacu.Uocila sam da mobing zlostavljac uglavnom niskog moralnog kodeksa ponasanja,koji gubi moc kada se zlostavljano lice "podigne na noge",neretko u tim slucajevima prelazi na sledecu zrtvu,pa ko se upeca.Ljude koji vrse mobing mogu nazvat imenom"ENERGETSKI VAMPIR"jer ubijanjem licnosti kod zaposlenog odvodi ga neminovno u stanje bolesti i depresije,poremecaja u ponasanju,remecenja odnosa u porodici imedju supruznicima...ukratko pakao za sve.Samo jaka volja i zdrav rezon,u koliko postoji osoba koja vrsi mobing, mogu je onesposobiti da deluje.Nislim da pozitivna atmosvera medju zaposlenima tera to lice kao svetlo vampira.

Daca

pre 18 godina

I ja sam nedavno cula za mobing i shvatila da sam zrtva vec pet godina. Samo se pitam koje dokaze prezentovati sudiji kad nas maltretiraju verbalno. A gospodin Milivojevic bi trebalo da zna da zaposleni nemaju ideju da ce im se nesto desiti ako iznesu svoj problem. Zaposleni tacno znaju sta ce im se desiti.

milan kosovic

pre 17 godina

Dugo nisam bio upoznat sa pojmom mobinga i hvala Vam sto ste mi otkrili da sam zrtva ove vrste torture na poslu oko pet godina. Ponasanje mog predpostavljenog je skolski primer. Trebalo bi osnovati udruzenje i da se okupimo svi zajedno , iznesemo svoje probleme i zapazanja kako bi se ovom vidu zlostavljanja na poslu stalo na put. Moj primer je drastican ali i skolski primer mobinga.
Srdacan pozdrav i hvala na detaljnim informacijama o mobingu.

Dex

pre 16 godina

Zahvaljujuci B92 sam saznao za postojanje mobinga, a nedavno sam shvatio da sam i zrtva. Malo sam kopao po netu i naisao sam na jedan studentski rad sa VS elektrotehnike i racunarstva u Bg: Mobing kao vid patoloske komunikacije, autor Bojan Nishevic (preporuka svima). Bio sam zapanjen kada sam prepoznao sve sto mi se desavalo i sto mi se sada desava. A kome da se zalim? Sudu? Pa radim u sudu, a mober je sudija... A nisam jedini. Vecina (ne svi, posto neki su povlasceni) zaposlenika kod NjE prolazi kroz isto. I sta sad? Ova zemlja je toliko van svih normalnih tokova da sve cesce mislim da bi mi stvarno bilo najbolje da se odselim negde...

gaga

pre 15 godina

17 meseci radim van civilizacije, gde je osim mene uposljen i jedan cuvar sa srednjom skolskom spremom.Imam zavrsen fakultet,a u upravi preduzeca koje je udaljeno od mog radnog mesta 15 km. radi oko 70 radnika. Medju njima je 3 sa visokom strucnom spremom, ostali su mesani. Imam najmanju platu, ne isplacene putne troskove,nikakav kontakt sa upravom,bez telefona na radnom mestu,bez bilo kakvih uslova za rad,bez kontaktiranja. Jednostavno naterali su me da odem tamo gde sam prosto zaboravljena od strane svih.Njima je vazno samo da sam 8 sati provela u toj zabiti,o cemu ih obavestavaju oni sto su promenili boju preko noci, okruzena divljinom jer je najblizi objekat udaljen 3km od tkz.fabrike sa jednim radnikom,a necete mi verovati radi se o fabrici za preradu pijace vode.

Marija

pre 15 godina

Predlazem da ne koristimo rec zrtva, vec META.Mi smo meta zbog svojih darova koje imao od prirode i ne treba da ih zanemarujemo bacajuci biser pred svinje.
Imam dugacak spisak postupaka koje sam dozivela kao pretnju svom licnom i profesionalnom integritetu, sve u cilju omalovazavanja, klevetanja, degradacije, izolacije sa jasnom porukom "idi odavde".
Moj spisak bi znacajno "obogatio" postojeci repertoar mobera, ali se bojim da bi "obogaljio" vase vreme i energiju.
Sve taktike mobera imaju isti cilj i kao da su bili na nekoj zajednickoj edukaciji.
Zato predlazem da na ovaj nacin razmenimo i kazemo svoje dobre primere, ako smo uspeli da njima sebi olaksamo opstanak.
Ja sam pocela da treniram kuglanje (pomaze).
Druzim se sa osobama sa kojima mogu da se smejem (smeh je odlican za imuni sistem)
Razgovaram sa razlicitim ljudima o problemu (pomaze)
Lepo se oblacim (svetlije boje)i redovno pevam (Ko ne slusa pesmu slusace oluju - pomaze)
Na negativne "mamce" odgovaram sa "zanimljivo!"
Obavezne vezbe disanja i opustanja(za detaljnije infromacije mogu ponuditi svoj broj mobilnog tel)
Slikanje svetlim bojama
Pas kao kucni ljubimac
Osnivanje udruzenja (podaci na sajtu - Centar za razvoj neprofitnog sektora)
Knjige samopomoci i sve ono sto nas jaca
Hobi
Nikako "anestezije" za zivot - kafa, cigarete, sedativi, sazaljenje
Volela bih da saznam sta jos deluje.
Nastavicu se...

Milica

pre 14 godina

Mogla bih dosta da govorim o mobingu u svojoj skoli ali cu ipak samo kratko svojim iskustvom da doprinesem ovoj temi. Zaposlena sam u prosveti 6 godina. Sve je pocelo otkad je skolski pedagog uzeo da pravi raspored i da se ponasa kao da je to njena privatna skola, izmedju ostalog da mesa u ono u sta se ne razume, tj u posao profesora francuskog, a niko ne sme da joj se suprotstavi jer se prica da je tu zaposlena preko veze zbog cega je bivsi pedagog morao da se prekvalifikuje u prof gradjanskog.
Vec dve godine imam nehuman raspored casova, radim u dve smene, dve skole, dva predmeta, svakog meseca predajem 8 mesecnih planova, a petkom radim obe smene(!?!). Takoreci nemam privatni zivot. A sada sam dozivela i to da se od mene trazi nemoguce sa ciljem da se o meni rasiri slika u kolektivu da sam nesposobna i da vam ne navodim jos izraze koje sam cula o sebi...
Kada sam se posavetovala sa prosvetnim inspektorom koji me je uverio u to da sam u pravu u pogledu neceg zbog cega me je posledji put napala, direktor se jako naljutio i pravo da vam kazem ne znam kako ce sve ovo da se zavrsi...
Moram da dodam i to da je nekoliko koleginica napustilo nasu skolu jer nisu mogle da izadju na kraj sa tim.

Zastrašena

pre 13 godina

Ljudi, ako iko ovo čita, ne znam šta da radim: u mojoj firmi, iz Beograda, direktor nam je danas saopštio da nam svima otkazuje letnje godišnje odmore. Bez ikakve prethodne najave. Svi smo ostali bez mogućnosti da odemo na odmor sa porodicama, moramo da otkazujemo već uplaćene putne aranžmane, a neće nam ti troškovi (agencijama se mora platiti i otkazan aranžman) biti nadoknađeni ni od strane firme. Finansijska šteta koju smo svi mi zaposleni pretrpeli je velika, a još veća šteta je užasan stres zbog otkazanih odmora jer ionako radimo neplaćeno prekovremeno, nemamo mogućnosti ni da iskoristimo odmor do kraja (svake godine nam propadne bar nedelju dana godišnjeg), i sada nam se otkazuju odmori dve nedelje pred predviđeni početak istih. Molim vas, ako iko ovo čita, potreban nam je savet šta raditi. Plašimo se posledica ako prijavimo ponašanje direktora i vlasnika firme.

Goran

pre 15 godina

Doziveo sam neke od oblika mobinga za vreme svog dosadasnjeg rada, kao profesor (nastavnik)fizike. Mislim, i da se trenutno sprovodi a u vezi mog prosirenja za radno mesto u jednom kolektivu

ceca

pre 13 godina

Imam dokaze da je mobing usko povezan sa kriminalom, ali dosta medija se boji da objavi dokumente kojima raspolažem, kao i svedoke koji moje navode potvrđuju i sami su žrtve mobinga. Sud uporno odbija dokaze koje im nudim, čak me i ne poziva da priložim dokaze već pokušava da zatvori slučaj. Kome je u interesu da prikriva organizovani kriminal prosvete, sudstva i zdravstva u Zrenjaninu?

Sladjana

pre 14 godina

Postovani ,
Moj predlog je da se sto vise u medijima govori i pise o mobingu . Misljenja sam da je mobing krivicno delo , i da sa Ministarstvom rada i socijalne politike treba razgovarati i ukljuciti ih u problem mobinga.
Hvala

andjelka jovic

pre 13 godina

mobing je krivicno delo za koje treba da se ide u zatvor a sankcije da su stroge.Posledice po zrtvu ne mogu stati u reci vec se taj pakao moze samo doziveti i preziveti(ko ne izvrsi suicid).Normalnog i radnog covela suludjivati i ponizavati je veliki greh i organizovani kriminal.A mislim da je sve pod patronatom drzave ,pred sudom treba dokazati nesto sto je u vazduhu a ne opipljivo.Uloge su podeljene i zna se ko je gobitnik.Zrtva nije samo gubitnik u eventualnom sporu vec i stigmatizirana kao ludak,manipulant i sl.Mislim da se Srbija od ovog nece izleciti a kad shvati sta je uradila svojoj deci vise nece imati ni kome da se izvini.

MILAN

pre 14 godina

Mobing je krivično delo i tako ga treba tretirati a postoji najviše u "ničijim"-Državnim preduzećima gde se privilegije dodeljuju poslušnim i podobnim pa i kad nisu sposobni ili nemaju adekvatnu školsku spremu za svoje radno mesto, bitno je da dobro služe danas jednim a sutra nekim drugim gospodarima. Stroga primena zakona o radu, kontrola njegovog sprovođenja i anonimne ankete po firmama dale bi sigurno dobre rezultate uz normalno edukaciju zaposlenih i poslodavaca o tolernciji, ljudskim pravima, poštovanju drugih, lepom ponašanju...

БРАНКА МИЛИЋ

pre 13 godina

Било ми је веома дегутантно и мучно слушати госпођу Лакичевић у Вашој емисији "УТИСАК НЕДЕЉЕ"од 16.05.010. зато што њен и однос господина Љајића, према мобингу, шикани, дискриминацији и људским правима, зависе од тога КО је мобер. Ако су то новосадски моћници - бивши и покојни директори ЈП (на челу са лепом Мајом као бившом градоначелницом) , као у мом случају, онда се ради о процесу демократизације и европеизације друштва.

Sladjana

pre 14 godina

Postovani ,
Moj predlog je da se sto vise u medijima govori i pise o mobingu . Misljenja sam da je mobing krivicno delo , i da sa Ministarstvom rada i socijalne politike treba razgovarati i ukljuciti ih u problem mobinga.
Hvala

milan kosovic

pre 17 godina

Dugo nisam bio upoznat sa pojmom mobinga i hvala Vam sto ste mi otkrili da sam zrtva ove vrste torture na poslu oko pet godina. Ponasanje mog predpostavljenog je skolski primer. Trebalo bi osnovati udruzenje i da se okupimo svi zajedno , iznesemo svoje probleme i zapazanja kako bi se ovom vidu zlostavljanja na poslu stalo na put. Moj primer je drastican ali i skolski primer mobinga.
Srdacan pozdrav i hvala na detaljnim informacijama o mobingu.

ceca

pre 13 godina

Imam dokaze da je mobing usko povezan sa kriminalom, ali dosta medija se boji da objavi dokumente kojima raspolažem, kao i svedoke koji moje navode potvrđuju i sami su žrtve mobinga. Sud uporno odbija dokaze koje im nudim, čak me i ne poziva da priložim dokaze već pokušava da zatvori slučaj. Kome je u interesu da prikriva organizovani kriminal prosvete, sudstva i zdravstva u Zrenjaninu?

Marija

pre 15 godina

Predlazem da ne koristimo rec zrtva, vec META.Mi smo meta zbog svojih darova koje imao od prirode i ne treba da ih zanemarujemo bacajuci biser pred svinje.
Imam dugacak spisak postupaka koje sam dozivela kao pretnju svom licnom i profesionalnom integritetu, sve u cilju omalovazavanja, klevetanja, degradacije, izolacije sa jasnom porukom "idi odavde".
Moj spisak bi znacajno "obogatio" postojeci repertoar mobera, ali se bojim da bi "obogaljio" vase vreme i energiju.
Sve taktike mobera imaju isti cilj i kao da su bili na nekoj zajednickoj edukaciji.
Zato predlazem da na ovaj nacin razmenimo i kazemo svoje dobre primere, ako smo uspeli da njima sebi olaksamo opstanak.
Ja sam pocela da treniram kuglanje (pomaze).
Druzim se sa osobama sa kojima mogu da se smejem (smeh je odlican za imuni sistem)
Razgovaram sa razlicitim ljudima o problemu (pomaze)
Lepo se oblacim (svetlije boje)i redovno pevam (Ko ne slusa pesmu slusace oluju - pomaze)
Na negativne "mamce" odgovaram sa "zanimljivo!"
Obavezne vezbe disanja i opustanja(za detaljnije infromacije mogu ponuditi svoj broj mobilnog tel)
Slikanje svetlim bojama
Pas kao kucni ljubimac
Osnivanje udruzenja (podaci na sajtu - Centar za razvoj neprofitnog sektora)
Knjige samopomoci i sve ono sto nas jaca
Hobi
Nikako "anestezije" za zivot - kafa, cigarete, sedativi, sazaljenje
Volela bih da saznam sta jos deluje.
Nastavicu se...

MILAN

pre 14 godina

Mobing je krivično delo i tako ga treba tretirati a postoji najviše u "ničijim"-Državnim preduzećima gde se privilegije dodeljuju poslušnim i podobnim pa i kad nisu sposobni ili nemaju adekvatnu školsku spremu za svoje radno mesto, bitno je da dobro služe danas jednim a sutra nekim drugim gospodarima. Stroga primena zakona o radu, kontrola njegovog sprovođenja i anonimne ankete po firmama dale bi sigurno dobre rezultate uz normalno edukaciju zaposlenih i poslodavaca o tolernciji, ljudskim pravima, poštovanju drugih, lepom ponašanju...

Zastrašena

pre 13 godina

Ljudi, ako iko ovo čita, ne znam šta da radim: u mojoj firmi, iz Beograda, direktor nam je danas saopštio da nam svima otkazuje letnje godišnje odmore. Bez ikakve prethodne najave. Svi smo ostali bez mogućnosti da odemo na odmor sa porodicama, moramo da otkazujemo već uplaćene putne aranžmane, a neće nam ti troškovi (agencijama se mora platiti i otkazan aranžman) biti nadoknađeni ni od strane firme. Finansijska šteta koju smo svi mi zaposleni pretrpeli je velika, a još veća šteta je užasan stres zbog otkazanih odmora jer ionako radimo neplaćeno prekovremeno, nemamo mogućnosti ni da iskoristimo odmor do kraja (svake godine nam propadne bar nedelju dana godišnjeg), i sada nam se otkazuju odmori dve nedelje pred predviđeni početak istih. Molim vas, ako iko ovo čita, potreban nam je savet šta raditi. Plašimo se posledica ako prijavimo ponašanje direktora i vlasnika firme.

Daca

pre 18 godina

I ja sam nedavno cula za mobing i shvatila da sam zrtva vec pet godina. Samo se pitam koje dokaze prezentovati sudiji kad nas maltretiraju verbalno. A gospodin Milivojevic bi trebalo da zna da zaposleni nemaju ideju da ce im se nesto desiti ako iznesu svoj problem. Zaposleni tacno znaju sta ce im se desiti.

gaga

pre 15 godina

17 meseci radim van civilizacije, gde je osim mene uposljen i jedan cuvar sa srednjom skolskom spremom.Imam zavrsen fakultet,a u upravi preduzeca koje je udaljeno od mog radnog mesta 15 km. radi oko 70 radnika. Medju njima je 3 sa visokom strucnom spremom, ostali su mesani. Imam najmanju platu, ne isplacene putne troskove,nikakav kontakt sa upravom,bez telefona na radnom mestu,bez bilo kakvih uslova za rad,bez kontaktiranja. Jednostavno naterali su me da odem tamo gde sam prosto zaboravljena od strane svih.Njima je vazno samo da sam 8 sati provela u toj zabiti,o cemu ih obavestavaju oni sto su promenili boju preko noci, okruzena divljinom jer je najblizi objekat udaljen 3km od tkz.fabrike sa jednim radnikom,a necete mi verovati radi se o fabrici za preradu pijace vode.

Goran

pre 15 godina

Doziveo sam neke od oblika mobinga za vreme svog dosadasnjeg rada, kao profesor (nastavnik)fizike. Mislim, i da se trenutno sprovodi a u vezi mog prosirenja za radno mesto u jednom kolektivu

Milica

pre 14 godina

Mogla bih dosta da govorim o mobingu u svojoj skoli ali cu ipak samo kratko svojim iskustvom da doprinesem ovoj temi. Zaposlena sam u prosveti 6 godina. Sve je pocelo otkad je skolski pedagog uzeo da pravi raspored i da se ponasa kao da je to njena privatna skola, izmedju ostalog da mesa u ono u sta se ne razume, tj u posao profesora francuskog, a niko ne sme da joj se suprotstavi jer se prica da je tu zaposlena preko veze zbog cega je bivsi pedagog morao da se prekvalifikuje u prof gradjanskog.
Vec dve godine imam nehuman raspored casova, radim u dve smene, dve skole, dva predmeta, svakog meseca predajem 8 mesecnih planova, a petkom radim obe smene(!?!). Takoreci nemam privatni zivot. A sada sam dozivela i to da se od mene trazi nemoguce sa ciljem da se o meni rasiri slika u kolektivu da sam nesposobna i da vam ne navodim jos izraze koje sam cula o sebi...
Kada sam se posavetovala sa prosvetnim inspektorom koji me je uverio u to da sam u pravu u pogledu neceg zbog cega me je posledji put napala, direktor se jako naljutio i pravo da vam kazem ne znam kako ce sve ovo da se zavrsi...
Moram da dodam i to da je nekoliko koleginica napustilo nasu skolu jer nisu mogle da izadju na kraj sa tim.

Margareta

pre 16 godina

Licno nikada nism bila zrtva mobinga,jer sam izuzetno jaka licnost i majka troje dece,ali sam imala priliku da tokom 17 godina rada u vrticu vidim na koji nacim se odnosi rukovodilac prema svojim kolegama,pod sloganom"radim onako kako mi je rekao direktor"?!Na svu srecu,uspevala sam da zrtve mobinga "vratim" u normalu podizuci im svest o samima sebi,bodrenjem i,a i suprotstavljanjem zlostavljacu.Uocila sam da mobing zlostavljac uglavnom niskog moralnog kodeksa ponasanja,koji gubi moc kada se zlostavljano lice "podigne na noge",neretko u tim slucajevima prelazi na sledecu zrtvu,pa ko se upeca.Ljude koji vrse mobing mogu nazvat imenom"ENERGETSKI VAMPIR"jer ubijanjem licnosti kod zaposlenog odvodi ga neminovno u stanje bolesti i depresije,poremecaja u ponasanju,remecenja odnosa u porodici imedju supruznicima...ukratko pakao za sve.Samo jaka volja i zdrav rezon,u koliko postoji osoba koja vrsi mobing, mogu je onesposobiti da deluje.Nislim da pozitivna atmosvera medju zaposlenima tera to lice kao svetlo vampira.

Dex

pre 16 godina

Zahvaljujuci B92 sam saznao za postojanje mobinga, a nedavno sam shvatio da sam i zrtva. Malo sam kopao po netu i naisao sam na jedan studentski rad sa VS elektrotehnike i racunarstva u Bg: Mobing kao vid patoloske komunikacije, autor Bojan Nishevic (preporuka svima). Bio sam zapanjen kada sam prepoznao sve sto mi se desavalo i sto mi se sada desava. A kome da se zalim? Sudu? Pa radim u sudu, a mober je sudija... A nisam jedini. Vecina (ne svi, posto neki su povlasceni) zaposlenika kod NjE prolazi kroz isto. I sta sad? Ova zemlja je toliko van svih normalnih tokova da sve cesce mislim da bi mi stvarno bilo najbolje da se odselim negde...

БРАНКА МИЛИЋ

pre 13 godina

Било ми је веома дегутантно и мучно слушати госпођу Лакичевић у Вашој емисији "УТИСАК НЕДЕЉЕ"од 16.05.010. зато што њен и однос господина Љајића, према мобингу, шикани, дискриминацији и људским правима, зависе од тога КО је мобер. Ако су то новосадски моћници - бивши и покојни директори ЈП (на челу са лепом Мајом као бившом градоначелницом) , као у мом случају, онда се ради о процесу демократизације и европеизације друштва.

andjelka jovic

pre 13 godina

mobing je krivicno delo za koje treba da se ide u zatvor a sankcije da su stroge.Posledice po zrtvu ne mogu stati u reci vec se taj pakao moze samo doziveti i preziveti(ko ne izvrsi suicid).Normalnog i radnog covela suludjivati i ponizavati je veliki greh i organizovani kriminal.A mislim da je sve pod patronatom drzave ,pred sudom treba dokazati nesto sto je u vazduhu a ne opipljivo.Uloge su podeljene i zna se ko je gobitnik.Zrtva nije samo gubitnik u eventualnom sporu vec i stigmatizirana kao ludak,manipulant i sl.Mislim da se Srbija od ovog nece izleciti a kad shvati sta je uradila svojoj deci vise nece imati ni kome da se izvini.