Nedelja, 09.08.2020.

09:04

Zašto Srbi jedu kineski luk?

Srbija već godinama uvozi beli luk, najviše iz Kine, ali i iz Egipta, Španije, Albanije, a manje količine i iz Makedonije i Argentine.

Izvor: Veèernje novosti

Zašto Srbi jedu kineski luk? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

night owl

pre 3 godine

Nikada nisam kupovala kinski luk. Na pijaci je bio 500din. za kilogram. Mislim na prošlu zimu. U mom gradu možeš da kupiš 1/2kg, možeš 200gr. niko te ne ograničava- Inače ni približno dobar kakav je nekada bio. Uglavnom polovinu bacim jer je polutruo ili čenovi požuteli. Nekada sam imala na svom placu i jedne godine mi je pomogao mnogo kad sam imala upalu pluća. Bio je tako ljut da sam se znojila dok sam ga jela. Sve jedno kineski ne bih kupovala jer mislim da je tretiran nečim čim je tako beo.
Inače pitam se već par godina zašto su luk i krompir postali tako loši. Čim se na njima pojavi zelena boja nezdravi su za jelo. To se obično pojavljuje kad već treba da stigne mladi, ali sada i u ovo doba luk i krompir imaju zelenu boju. Pokazatelj da jedemo sve nezdraviju hranu.

Gaga

pre 3 godine

ove godine mladi luk jebio grozan, i to na pijaci kod proizvodjaca. Toliko je tvrd da ga ne mozes jesti.Kad sazri crni luk opet tvrd jedva se dinsta,kuva pa pitam koje seme mi uvozi,o kad vise nema ni pravog srebrenjaka ni kolacara

nocoment

pre 3 godine

Bilo bi dobro da su deklaracije u marketima vece, mislim na mesto gde se nalaze a ne na svakom pakovanju. Tako bi vecina i videla sta kupuje i koliko hemikalija unosi u sebe i svoju porodicu.

Šone

pre 3 godine

Misterije nema. Cena je u pitanju. Da je domaći luk, ali i mnogo toga jeftinije od uvoznog, niko ne bi kupovao uvozno. Naravno, sada će se javiti dušebrižnici koji bi da se uvedu carine koje bi veštački držale cenu uvoznih proizvoda višim od domaćih. Na žalost to nije rešenje, jer uzrok visokih cena domaćih proizvoda nije u previsokom uvozu i dampingu, nego upravo u dvema činjenicama: 1. Domaći proizvođač jednostavno nije primoran da prodaje, nema strah od banaka, hipoteka, kao što to imaju proizvođači hrane na zapadu. 2. Prevelika gramzivost. Takve proizvođače podsticati carinama, ili bilo čime je uzaludno i kontrapodruktivno.

Dakle, da bi smo kupovali domaće, ono bez ikakvih carina, zaštita i ostalog mora biti jeftinije od uvoznog, a sami proizvođači silom ekonomije primorani da prodaju svoju robu. Tek tada, može se razmišljati o carinskim zaštitama. Ne pre.

Јабучило

pre 3 godine

jel odete vi nekad na pijacu pre nego sto napisete tekst??? gde ste nasli idiotsku cenu od 180d kad 2 glavice kostaju 50din. i nijedan seljak nece da vam meri pola kile jer zna da ne moze da zaradi 1500d za kilo. i da, kupovaci kineski jer bar znam koliko kosta za razliku od domaceg.
(ceca, 09. avgust 2020 10:57)

Нашем је откупна цена 180 за кг, али није написано колика је малопродајна.
За кинески није написана откупна, али је написана малопродајна од 700 за кг.
Ради се о две различите категорије.
А лук на пијацама најчешће продају накупци.

SaleHH

pre 3 godine

Kinezi u celu Evropu izvoze beli luk. Ne samo u Srbiju. A što se tiče naše proizvodnje, prestanite da pravite mehur od nečega za šta ni kapaciteti, a ni površina ne postoji.

undulizam

pre 3 godine

Dobro ja znam dugo za ovaj problem ali nema kineza dugo već, nema ga po pijacama možda u supermarketima ima samo.
Ja na pijaci kupujem i mora da bude ružnog oblika u smislu da su svi različiti i roze boje, kvrgav i znam da sam kupio domaći.

ns boy

pre 3 godine

300 din sam placao kilu domaceg belog luka,od komsija koji ga sade.Nekako se osecam sigurnije nego sa kineskim,tako i pasulj placam 250 do 300 nas domaci a ne iz Azerbejdzana.Evo u Nemackoj u njihovom super marketu sljiva iz Makedonije i Bosne,a gde smo mi.

Mili

pre 3 godine

Naše tlo je siromašno selenom,tako da naš beli luk nema dovoljno selena u sebi,za razliku od kineskog.A pritom,potapanje luka u varikinu(rastvor hlora),da bi pobeleo, zvuči malo bizarno.

Huan Pablo Don Fernando

pre 3 godine

zato sto zivimo u srbiji, evo ja zivim u italiji i ne jedem kineski luk, ne zato sto imam nesto protiv kineza, vec zato sto u supermerkatima ima samo italijanskog luka isto kao i drugog voca i povrca, mozes da pazaris samo italijansko voce i povrce!!!

ASOT

pre 3 godine

Pa ja sam u jednom lokalnom lancu marketa video domaci beli luk,pisalo je i mesto odakle je.Ali sigurno nije bio 180 dinara. Skuplji je od kineskog. I naravno kipio sam ga.

Petar

pre 3 godine

Pa ko zna u koji otrov Kinezi stavljaju taj luk,on je uprkos otrovu predvidjen da se pojede odmah.Kupila sam ga zatvorenog u mrežici očekujući da ću ga potrošiti ,medjutim 80%glavica je potpuno propalo posle jednog i po meseca.Pri tome on definitivno nije iste arome kao domaći.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (n, 9. avgust 2020 09:35) # Link komentara

I ovaj domaci ce da ti propadne. Uzmi oljusti sve, ocisti, ima dosta posla u onda u kesu u zamrzivac.

deda

pre 3 godine

neke stvari su promakle naravno ne slucajno, ni gram domaceg se ne baci, sve se proda, posto moze da,stoji kupis ga na pijageru i to je to..
e sad u radnje stize preko velikih dobavljaca a logika prodavca je jasna, zive od procenta pa bolje da prodaje luk od 500 neg od 300 dindzi..
pronadjite negde koliko proizvodimo belog luka pa ce biti jasno zasto uvozimo..
negde sam procitao da kinezi proizvode vise od 2/3 svetskih kolicina luka...

xwz

pre 3 godine

Ja ne želim da me lise alternative !!! Uredu, u samoposlugama ga nema , ja se potrudim na pijaci i tamo ga rezervisem kod poljoprivrednika za sledeći dolazak . Nije sve glatko ali ipak se može .

Trovach

pre 3 godine

Ako zelite kupiti domaci beli luk, citajte deklaraciju i ako nije iz Srbije, niko vas ne tera da ga kupite. Samim tim, uvoznik vise nece imati interes da uvozi nesto sto nema prodju. Bitna stvar je razlika izmedju jesenjeg i prolecnog luka. Jesenji ima samo krupne cenove (ime govori da se sadi u jesen), prinosniji je, ali ne moze dugo da se cuva. Obicno do kraja zime sav propadne. Prolecni se sadi u prolece, u sredini ima stisnute sitnije cenove, dok su oko njih krupniji (oni se koriste za sadnju, a ne onaj sitnis iz sredine sto oni "stedljivi" praktikuju), moze duze da se cuva, a kvalitet oba je slican. Pravilo je da sto je beli luk krupniji, to je blazeg ukusa, tj. ima manje suve materije i slabiji kvalitet. Takve su neke spanske sorte.

ceca

pre 3 godine

jel odete vi nekad na pijacu pre nego sto napisete tekst??? gde ste nasli idiotsku cenu od 180d kad 2 glavice kostaju 50din. i nijedan seljak nece da vam meri pola kile jer zna da ne moze da zaradi 1500d za kilo. i da, kupovaci kineski jer bar znam koliko kosta za razliku od domaceg.

vlad

pre 3 godine

Nikada neće biti isti ukus našeg i kineskog belog luka. Znam zato što ga imam u svojoj bašti.
Koncetrovanija je aktivna materija u našem luku...
A i naša sorta Bosut...
Vrh vrhova, samo se teško nalazi seme.

Ovdeboki

pre 3 godine

Spreman sam da podrzim nase proizvodjace i da ih reklamiram u mojim skromnim domenima . . .
Mozete li da mi posaljete neki kontakt kako bi se i licno uverio u tacnost i kvalitet svega napisanog.
Hvala lepo.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Joj sto su mi smesni ovi nasi poljoprivrednici kojima sve smeta.

Kada se uvozi onda je los pasulj iz Kirgistana, lubenici iz Grcke, luk iz Kine, ....

A kad oni izvoze onda je to vrhunskog kvaliteta, i roba nece da se pokvari kada ide za Rusiju, onda su maline savrsene kada idu za Nemacku,...

I luk nije los onaj iz Kine , ali on se ne uzima inace vise od dva tri komada.

Cena luka u Maxi-iju , Ideji ne prelazi 500din/kg.

Trece da je nas bolji od kineskog pa isao bi u izvoz, ali nije nista bolji ni gori.

I kao vade ga rucno, ne ostete ga,.... pa jos malo pa ce te reci da ga proizvodite organski a ne na velikim plantazama pa je zato cena visoka.

I nije istina da je cena domaceg luka na veliko 180din/kg.

Nikola München

pre 3 godine

Ovde u Nemackoj (Minhen) beli luk dolazi uglavnom iz Spanije, a ponekad naletis i na beli luk iz Izraela. Krupan je, socan, ma divota bozija, to ne moze da se poredi sa prcvoljcima od belog luka koji se u Srbiji (u mom slucaju Pozarevac) po marketima ili na pijaci nudi. Ne znam da le se radi o kineskom ili srpskom, ali secam se iz detinjstva i mladosti (70-80-te godine proslog veka, tada nije jos Kina bila u igri) da je beli luk uvek bio sitan, jadan, tesko se zbog toga cistio, ali je bio jako ljut i to mi se jako svidjalo. Zato ne treba praviti neku famu od "cuvenog" domaceg, srpskog belog luka kada on ustvari ni po cemu nije cuven i uvek je bio sitan i jadan.

Jadranka

pre 3 godine

azerbejdzanski krompir, albanske lubenice i paradajz, uvozni hleb i peciva iz pekara u marketima (samo se ispece u radnjama)...zato - sto nam je obezvredjeno sve sto je naso, unisteno, zato sto su ko zna kakvi trgovinski sporazumi potpisani...ma ko nas pita sta jedemo, kad je stomak pun - ne bunimo se ocigledno je

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Ја једем свој из баште.... Ко живи у стану, он је приморан да једе увозну прескупу храну

DEX

pre 3 godine

Taj veliki lepi kineski luk sam jednom probao i bacio. To zaista nema veze sa ukusom a dal ima više ili manje selena od našeg briga me jer ga ne koristim zbog selena nego zbog ukusa. I ako on košta 700 din. onda naš treba da bude najmanje 1000 din. Na žalost u marketima našeg luka nema pa specijalno zbog njega odlazim na pijacu.

Belmont

pre 3 godine

jedemo kineski luk iz istog razloga sto i sve ostalo jedemo sto uvozimo.
jer je uvoznicki lobi u srbiji jak i uzima procenat od uvoza.
nasi casni poljoprivrednici umesto da se nagrade sto prave zdravu hranu,
ovi na funkcijama ih kinje i uvoze hranu. i pritom zaradjuju,
veoma necasni. politika se u sve mesa u ovoj zemlji,
klinac poslanik, mladi preko veza i rodbinskih veza...
voleo bi da se sve radi pravilno, ali ovde to ne moze.

Dokle bre

pre 3 godine

A ko bi trebalo da im organizuje otkup? Napravi zadrugu? Da li su culi za internet? Ma za telefon, da pozovu neki lanac samoposluga? Piljarnice?

Deco, bežite odavde!

pre 3 godine

Da nema kineskog luka za 700 din, nasi casni poljoprivrednici bi ga prodavali za skromnuh 1000 din. Pogledajte samo sta se desava sa cenama smestaja tokom ove domace turisticke sezone.

n

pre 3 godine

Pa ko zna u koji otrov Kinezi stavljaju taj luk,on je uprkos otrovu predvidjen da se pojede odmah.Kupila sam ga zatvorenog u mrežici očekujući da ću ga potrošiti ,medjutim 80%glavica je potpuno propalo posle jednog i po meseca.Pri tome on definitivno nije iste arome kao domaći.

Dani87

pre 3 godine

Kineski beli luk je na žalost zdraviji od našeg, zbog veće koncentracije selena ali opet to nije razlog da se ovolike količine uvoze a domaća proizvodnja na aparatima.

onako

pre 3 godine

Pa,sto se tice domaceg belog luka,godinama ga nisam video po prodavnicama.Mozda i ima po vecim pijacama,ali to da je 180 din,tesko.
Hrana je kod nas preskupa,primer jedna ljuta paprika.Svi znaju cenu.U tom poslu najvise zarade trgovci i to abnormalno.Sto se tice crnog luka,zanimljivo da u Grckoj imaju samo crveni luk,a ljutu papriku nikada nisam video da prodaju.

Belmont

pre 3 godine

jedemo kineski luk iz istog razloga sto i sve ostalo jedemo sto uvozimo.
jer je uvoznicki lobi u srbiji jak i uzima procenat od uvoza.
nasi casni poljoprivrednici umesto da se nagrade sto prave zdravu hranu,
ovi na funkcijama ih kinje i uvoze hranu. i pritom zaradjuju,
veoma necasni. politika se u sve mesa u ovoj zemlji,
klinac poslanik, mladi preko veza i rodbinskih veza...
voleo bi da se sve radi pravilno, ali ovde to ne moze.

Deco, bežite odavde!

pre 3 godine

Da nema kineskog luka za 700 din, nasi casni poljoprivrednici bi ga prodavali za skromnuh 1000 din. Pogledajte samo sta se desava sa cenama smestaja tokom ove domace turisticke sezone.

n

pre 3 godine

Pa ko zna u koji otrov Kinezi stavljaju taj luk,on je uprkos otrovu predvidjen da se pojede odmah.Kupila sam ga zatvorenog u mrežici očekujući da ću ga potrošiti ,medjutim 80%glavica je potpuno propalo posle jednog i po meseca.Pri tome on definitivno nije iste arome kao domaći.

Dokle bre

pre 3 godine

A ko bi trebalo da im organizuje otkup? Napravi zadrugu? Da li su culi za internet? Ma za telefon, da pozovu neki lanac samoposluga? Piljarnice?

onako

pre 3 godine

Pa,sto se tice domaceg belog luka,godinama ga nisam video po prodavnicama.Mozda i ima po vecim pijacama,ali to da je 180 din,tesko.
Hrana je kod nas preskupa,primer jedna ljuta paprika.Svi znaju cenu.U tom poslu najvise zarade trgovci i to abnormalno.Sto se tice crnog luka,zanimljivo da u Grckoj imaju samo crveni luk,a ljutu papriku nikada nisam video da prodaju.

Huan Pablo Don Fernando

pre 3 godine

zato sto zivimo u srbiji, evo ja zivim u italiji i ne jedem kineski luk, ne zato sto imam nesto protiv kineza, vec zato sto u supermerkatima ima samo italijanskog luka isto kao i drugog voca i povrca, mozes da pazaris samo italijansko voce i povrce!!!

ns boy

pre 3 godine

300 din sam placao kilu domaceg belog luka,od komsija koji ga sade.Nekako se osecam sigurnije nego sa kineskim,tako i pasulj placam 250 do 300 nas domaci a ne iz Azerbejdzana.Evo u Nemackoj u njihovom super marketu sljiva iz Makedonije i Bosne,a gde smo mi.

Jadranka

pre 3 godine

azerbejdzanski krompir, albanske lubenice i paradajz, uvozni hleb i peciva iz pekara u marketima (samo se ispece u radnjama)...zato - sto nam je obezvredjeno sve sto je naso, unisteno, zato sto su ko zna kakvi trgovinski sporazumi potpisani...ma ko nas pita sta jedemo, kad je stomak pun - ne bunimo se ocigledno je

undulizam

pre 3 godine

Dobro ja znam dugo za ovaj problem ali nema kineza dugo već, nema ga po pijacama možda u supermarketima ima samo.
Ja na pijaci kupujem i mora da bude ružnog oblika u smislu da su svi različiti i roze boje, kvrgav i znam da sam kupio domaći.

ASOT

pre 3 godine

Pa ja sam u jednom lokalnom lancu marketa video domaci beli luk,pisalo je i mesto odakle je.Ali sigurno nije bio 180 dinara. Skuplji je od kineskog. I naravno kipio sam ga.

DEX

pre 3 godine

Taj veliki lepi kineski luk sam jednom probao i bacio. To zaista nema veze sa ukusom a dal ima više ili manje selena od našeg briga me jer ga ne koristim zbog selena nego zbog ukusa. I ako on košta 700 din. onda naš treba da bude najmanje 1000 din. Na žalost u marketima našeg luka nema pa specijalno zbog njega odlazim na pijacu.

Trovach

pre 3 godine

Ako zelite kupiti domaci beli luk, citajte deklaraciju i ako nije iz Srbije, niko vas ne tera da ga kupite. Samim tim, uvoznik vise nece imati interes da uvozi nesto sto nema prodju. Bitna stvar je razlika izmedju jesenjeg i prolecnog luka. Jesenji ima samo krupne cenove (ime govori da se sadi u jesen), prinosniji je, ali ne moze dugo da se cuva. Obicno do kraja zime sav propadne. Prolecni se sadi u prolece, u sredini ima stisnute sitnije cenove, dok su oko njih krupniji (oni se koriste za sadnju, a ne onaj sitnis iz sredine sto oni "stedljivi" praktikuju), moze duze da se cuva, a kvalitet oba je slican. Pravilo je da sto je beli luk krupniji, to je blazeg ukusa, tj. ima manje suve materije i slabiji kvalitet. Takve su neke spanske sorte.

vlad

pre 3 godine

Nikada neće biti isti ukus našeg i kineskog belog luka. Znam zato što ga imam u svojoj bašti.
Koncetrovanija je aktivna materija u našem luku...
A i naša sorta Bosut...
Vrh vrhova, samo se teško nalazi seme.

Јабучило

pre 3 godine

jel odete vi nekad na pijacu pre nego sto napisete tekst??? gde ste nasli idiotsku cenu od 180d kad 2 glavice kostaju 50din. i nijedan seljak nece da vam meri pola kile jer zna da ne moze da zaradi 1500d za kilo. i da, kupovaci kineski jer bar znam koliko kosta za razliku od domaceg.
(ceca, 09. avgust 2020 10:57)

Нашем је откупна цена 180 за кг, али није написано колика је малопродајна.
За кинески није написана откупна, али је написана малопродајна од 700 за кг.
Ради се о две различите категорије.
А лук на пијацама најчешће продају накупци.

night owl

pre 3 godine

Nikada nisam kupovala kinski luk. Na pijaci je bio 500din. za kilogram. Mislim na prošlu zimu. U mom gradu možeš da kupiš 1/2kg, možeš 200gr. niko te ne ograničava- Inače ni približno dobar kakav je nekada bio. Uglavnom polovinu bacim jer je polutruo ili čenovi požuteli. Nekada sam imala na svom placu i jedne godine mi je pomogao mnogo kad sam imala upalu pluća. Bio je tako ljut da sam se znojila dok sam ga jela. Sve jedno kineski ne bih kupovala jer mislim da je tretiran nečim čim je tako beo.
Inače pitam se već par godina zašto su luk i krompir postali tako loši. Čim se na njima pojavi zelena boja nezdravi su za jelo. To se obično pojavljuje kad već treba da stigne mladi, ali sada i u ovo doba luk i krompir imaju zelenu boju. Pokazatelj da jedemo sve nezdraviju hranu.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Ја једем свој из баште.... Ко живи у стану, он је приморан да једе увозну прескупу храну

xwz

pre 3 godine

Ja ne želim da me lise alternative !!! Uredu, u samoposlugama ga nema , ja se potrudim na pijaci i tamo ga rezervisem kod poljoprivrednika za sledeći dolazak . Nije sve glatko ali ipak se može .

Ovdeboki

pre 3 godine

Spreman sam da podrzim nase proizvodjace i da ih reklamiram u mojim skromnim domenima . . .
Mozete li da mi posaljete neki kontakt kako bi se i licno uverio u tacnost i kvalitet svega napisanog.
Hvala lepo.

Nikola München

pre 3 godine

Ovde u Nemackoj (Minhen) beli luk dolazi uglavnom iz Spanije, a ponekad naletis i na beli luk iz Izraela. Krupan je, socan, ma divota bozija, to ne moze da se poredi sa prcvoljcima od belog luka koji se u Srbiji (u mom slucaju Pozarevac) po marketima ili na pijaci nudi. Ne znam da le se radi o kineskom ili srpskom, ali secam se iz detinjstva i mladosti (70-80-te godine proslog veka, tada nije jos Kina bila u igri) da je beli luk uvek bio sitan, jadan, tesko se zbog toga cistio, ali je bio jako ljut i to mi se jako svidjalo. Zato ne treba praviti neku famu od "cuvenog" domaceg, srpskog belog luka kada on ustvari ni po cemu nije cuven i uvek je bio sitan i jadan.

deda

pre 3 godine

neke stvari su promakle naravno ne slucajno, ni gram domaceg se ne baci, sve se proda, posto moze da,stoji kupis ga na pijageru i to je to..
e sad u radnje stize preko velikih dobavljaca a logika prodavca je jasna, zive od procenta pa bolje da prodaje luk od 500 neg od 300 dindzi..
pronadjite negde koliko proizvodimo belog luka pa ce biti jasno zasto uvozimo..
negde sam procitao da kinezi proizvode vise od 2/3 svetskih kolicina luka...

SaleHH

pre 3 godine

Kinezi u celu Evropu izvoze beli luk. Ne samo u Srbiju. A što se tiče naše proizvodnje, prestanite da pravite mehur od nečega za šta ni kapaciteti, a ni površina ne postoji.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Joj sto su mi smesni ovi nasi poljoprivrednici kojima sve smeta.

Kada se uvozi onda je los pasulj iz Kirgistana, lubenici iz Grcke, luk iz Kine, ....

A kad oni izvoze onda je to vrhunskog kvaliteta, i roba nece da se pokvari kada ide za Rusiju, onda su maline savrsene kada idu za Nemacku,...

I luk nije los onaj iz Kine , ali on se ne uzima inace vise od dva tri komada.

Cena luka u Maxi-iju , Ideji ne prelazi 500din/kg.

Trece da je nas bolji od kineskog pa isao bi u izvoz, ali nije nista bolji ni gori.

I kao vade ga rucno, ne ostete ga,.... pa jos malo pa ce te reci da ga proizvodite organski a ne na velikim plantazama pa je zato cena visoka.

I nije istina da je cena domaceg luka na veliko 180din/kg.

nocoment

pre 3 godine

Bilo bi dobro da su deklaracije u marketima vece, mislim na mesto gde se nalaze a ne na svakom pakovanju. Tako bi vecina i videla sta kupuje i koliko hemikalija unosi u sebe i svoju porodicu.

ceca

pre 3 godine

jel odete vi nekad na pijacu pre nego sto napisete tekst??? gde ste nasli idiotsku cenu od 180d kad 2 glavice kostaju 50din. i nijedan seljak nece da vam meri pola kile jer zna da ne moze da zaradi 1500d za kilo. i da, kupovaci kineski jer bar znam koliko kosta za razliku od domaceg.

Dani87

pre 3 godine

Kineski beli luk je na žalost zdraviji od našeg, zbog veće koncentracije selena ali opet to nije razlog da se ovolike količine uvoze a domaća proizvodnja na aparatima.

Gaga

pre 3 godine

ove godine mladi luk jebio grozan, i to na pijaci kod proizvodjaca. Toliko je tvrd da ga ne mozes jesti.Kad sazri crni luk opet tvrd jedva se dinsta,kuva pa pitam koje seme mi uvozi,o kad vise nema ni pravog srebrenjaka ni kolacara

Petar

pre 3 godine

Pa ko zna u koji otrov Kinezi stavljaju taj luk,on je uprkos otrovu predvidjen da se pojede odmah.Kupila sam ga zatvorenog u mrežici očekujući da ću ga potrošiti ,medjutim 80%glavica je potpuno propalo posle jednog i po meseca.Pri tome on definitivno nije iste arome kao domaći.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (n, 9. avgust 2020 09:35) # Link komentara

I ovaj domaci ce da ti propadne. Uzmi oljusti sve, ocisti, ima dosta posla u onda u kesu u zamrzivac.

Mili

pre 3 godine

Naše tlo je siromašno selenom,tako da naš beli luk nema dovoljno selena u sebi,za razliku od kineskog.A pritom,potapanje luka u varikinu(rastvor hlora),da bi pobeleo, zvuči malo bizarno.

Šone

pre 3 godine

Misterije nema. Cena je u pitanju. Da je domaći luk, ali i mnogo toga jeftinije od uvoznog, niko ne bi kupovao uvozno. Naravno, sada će se javiti dušebrižnici koji bi da se uvedu carine koje bi veštački držale cenu uvoznih proizvoda višim od domaćih. Na žalost to nije rešenje, jer uzrok visokih cena domaćih proizvoda nije u previsokom uvozu i dampingu, nego upravo u dvema činjenicama: 1. Domaći proizvođač jednostavno nije primoran da prodaje, nema strah od banaka, hipoteka, kao što to imaju proizvođači hrane na zapadu. 2. Prevelika gramzivost. Takve proizvođače podsticati carinama, ili bilo čime je uzaludno i kontrapodruktivno.

Dakle, da bi smo kupovali domaće, ono bez ikakvih carina, zaštita i ostalog mora biti jeftinije od uvoznog, a sami proizvođači silom ekonomije primorani da prodaju svoju robu. Tek tada, može se razmišljati o carinskim zaštitama. Ne pre.

Dani87

pre 3 godine

Kineski beli luk je na žalost zdraviji od našeg, zbog veće koncentracije selena ali opet to nije razlog da se ovolike količine uvoze a domaća proizvodnja na aparatima.

Deco, bežite odavde!

pre 3 godine

Da nema kineskog luka za 700 din, nasi casni poljoprivrednici bi ga prodavali za skromnuh 1000 din. Pogledajte samo sta se desava sa cenama smestaja tokom ove domace turisticke sezone.

Nikola München

pre 3 godine

Ovde u Nemackoj (Minhen) beli luk dolazi uglavnom iz Spanije, a ponekad naletis i na beli luk iz Izraela. Krupan je, socan, ma divota bozija, to ne moze da se poredi sa prcvoljcima od belog luka koji se u Srbiji (u mom slucaju Pozarevac) po marketima ili na pijaci nudi. Ne znam da le se radi o kineskom ili srpskom, ali secam se iz detinjstva i mladosti (70-80-te godine proslog veka, tada nije jos Kina bila u igri) da je beli luk uvek bio sitan, jadan, tesko se zbog toga cistio, ali je bio jako ljut i to mi se jako svidjalo. Zato ne treba praviti neku famu od "cuvenog" domaceg, srpskog belog luka kada on ustvari ni po cemu nije cuven i uvek je bio sitan i jadan.

SaleHH

pre 3 godine

Kinezi u celu Evropu izvoze beli luk. Ne samo u Srbiju. A što se tiče naše proizvodnje, prestanite da pravite mehur od nečega za šta ni kapaciteti, a ni površina ne postoji.

Dokle bre

pre 3 godine

A ko bi trebalo da im organizuje otkup? Napravi zadrugu? Da li su culi za internet? Ma za telefon, da pozovu neki lanac samoposluga? Piljarnice?

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Joj sto su mi smesni ovi nasi poljoprivrednici kojima sve smeta.

Kada se uvozi onda je los pasulj iz Kirgistana, lubenici iz Grcke, luk iz Kine, ....

A kad oni izvoze onda je to vrhunskog kvaliteta, i roba nece da se pokvari kada ide za Rusiju, onda su maline savrsene kada idu za Nemacku,...

I luk nije los onaj iz Kine , ali on se ne uzima inace vise od dva tri komada.

Cena luka u Maxi-iju , Ideji ne prelazi 500din/kg.

Trece da je nas bolji od kineskog pa isao bi u izvoz, ali nije nista bolji ni gori.

I kao vade ga rucno, ne ostete ga,.... pa jos malo pa ce te reci da ga proizvodite organski a ne na velikim plantazama pa je zato cena visoka.

I nije istina da je cena domaceg luka na veliko 180din/kg.

ceca

pre 3 godine

jel odete vi nekad na pijacu pre nego sto napisete tekst??? gde ste nasli idiotsku cenu od 180d kad 2 glavice kostaju 50din. i nijedan seljak nece da vam meri pola kile jer zna da ne moze da zaradi 1500d za kilo. i da, kupovaci kineski jer bar znam koliko kosta za razliku od domaceg.

Šone

pre 3 godine

Misterije nema. Cena je u pitanju. Da je domaći luk, ali i mnogo toga jeftinije od uvoznog, niko ne bi kupovao uvozno. Naravno, sada će se javiti dušebrižnici koji bi da se uvedu carine koje bi veštački držale cenu uvoznih proizvoda višim od domaćih. Na žalost to nije rešenje, jer uzrok visokih cena domaćih proizvoda nije u previsokom uvozu i dampingu, nego upravo u dvema činjenicama: 1. Domaći proizvođač jednostavno nije primoran da prodaje, nema strah od banaka, hipoteka, kao što to imaju proizvođači hrane na zapadu. 2. Prevelika gramzivost. Takve proizvođače podsticati carinama, ili bilo čime je uzaludno i kontrapodruktivno.

Dakle, da bi smo kupovali domaće, ono bez ikakvih carina, zaštita i ostalog mora biti jeftinije od uvoznog, a sami proizvođači silom ekonomije primorani da prodaju svoju robu. Tek tada, može se razmišljati o carinskim zaštitama. Ne pre.

Mili

pre 3 godine

Naše tlo je siromašno selenom,tako da naš beli luk nema dovoljno selena u sebi,za razliku od kineskog.A pritom,potapanje luka u varikinu(rastvor hlora),da bi pobeleo, zvuči malo bizarno.

n

pre 3 godine

Pa ko zna u koji otrov Kinezi stavljaju taj luk,on je uprkos otrovu predvidjen da se pojede odmah.Kupila sam ga zatvorenog u mrežici očekujući da ću ga potrošiti ,medjutim 80%glavica je potpuno propalo posle jednog i po meseca.Pri tome on definitivno nije iste arome kao domaći.

Belmont

pre 3 godine

jedemo kineski luk iz istog razloga sto i sve ostalo jedemo sto uvozimo.
jer je uvoznicki lobi u srbiji jak i uzima procenat od uvoza.
nasi casni poljoprivrednici umesto da se nagrade sto prave zdravu hranu,
ovi na funkcijama ih kinje i uvoze hranu. i pritom zaradjuju,
veoma necasni. politika se u sve mesa u ovoj zemlji,
klinac poslanik, mladi preko veza i rodbinskih veza...
voleo bi da se sve radi pravilno, ali ovde to ne moze.

Petar

pre 3 godine

Pa ko zna u koji otrov Kinezi stavljaju taj luk,on je uprkos otrovu predvidjen da se pojede odmah.Kupila sam ga zatvorenog u mrežici očekujući da ću ga potrošiti ,medjutim 80%glavica je potpuno propalo posle jednog i po meseca.Pri tome on definitivno nije iste arome kao domaći.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (n, 9. avgust 2020 09:35) # Link komentara

I ovaj domaci ce da ti propadne. Uzmi oljusti sve, ocisti, ima dosta posla u onda u kesu u zamrzivac.

onako

pre 3 godine

Pa,sto se tice domaceg belog luka,godinama ga nisam video po prodavnicama.Mozda i ima po vecim pijacama,ali to da je 180 din,tesko.
Hrana je kod nas preskupa,primer jedna ljuta paprika.Svi znaju cenu.U tom poslu najvise zarade trgovci i to abnormalno.Sto se tice crnog luka,zanimljivo da u Grckoj imaju samo crveni luk,a ljutu papriku nikada nisam video da prodaju.

DEX

pre 3 godine

Taj veliki lepi kineski luk sam jednom probao i bacio. To zaista nema veze sa ukusom a dal ima više ili manje selena od našeg briga me jer ga ne koristim zbog selena nego zbog ukusa. I ako on košta 700 din. onda naš treba da bude najmanje 1000 din. Na žalost u marketima našeg luka nema pa specijalno zbog njega odlazim na pijacu.

Huan Pablo Don Fernando

pre 3 godine

zato sto zivimo u srbiji, evo ja zivim u italiji i ne jedem kineski luk, ne zato sto imam nesto protiv kineza, vec zato sto u supermerkatima ima samo italijanskog luka isto kao i drugog voca i povrca, mozes da pazaris samo italijansko voce i povrce!!!

vlad

pre 3 godine

Nikada neće biti isti ukus našeg i kineskog belog luka. Znam zato što ga imam u svojoj bašti.
Koncetrovanija je aktivna materija u našem luku...
A i naša sorta Bosut...
Vrh vrhova, samo se teško nalazi seme.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Ја једем свој из баште.... Ко живи у стану, он је приморан да једе увозну прескупу храну

Ovdeboki

pre 3 godine

Spreman sam da podrzim nase proizvodjace i da ih reklamiram u mojim skromnim domenima . . .
Mozete li da mi posaljete neki kontakt kako bi se i licno uverio u tacnost i kvalitet svega napisanog.
Hvala lepo.

Gaga

pre 3 godine

ove godine mladi luk jebio grozan, i to na pijaci kod proizvodjaca. Toliko je tvrd da ga ne mozes jesti.Kad sazri crni luk opet tvrd jedva se dinsta,kuva pa pitam koje seme mi uvozi,o kad vise nema ni pravog srebrenjaka ni kolacara

ASOT

pre 3 godine

Pa ja sam u jednom lokalnom lancu marketa video domaci beli luk,pisalo je i mesto odakle je.Ali sigurno nije bio 180 dinara. Skuplji je od kineskog. I naravno kipio sam ga.

Jadranka

pre 3 godine

azerbejdzanski krompir, albanske lubenice i paradajz, uvozni hleb i peciva iz pekara u marketima (samo se ispece u radnjama)...zato - sto nam je obezvredjeno sve sto je naso, unisteno, zato sto su ko zna kakvi trgovinski sporazumi potpisani...ma ko nas pita sta jedemo, kad je stomak pun - ne bunimo se ocigledno je

Trovach

pre 3 godine

Ako zelite kupiti domaci beli luk, citajte deklaraciju i ako nije iz Srbije, niko vas ne tera da ga kupite. Samim tim, uvoznik vise nece imati interes da uvozi nesto sto nema prodju. Bitna stvar je razlika izmedju jesenjeg i prolecnog luka. Jesenji ima samo krupne cenove (ime govori da se sadi u jesen), prinosniji je, ali ne moze dugo da se cuva. Obicno do kraja zime sav propadne. Prolecni se sadi u prolece, u sredini ima stisnute sitnije cenove, dok su oko njih krupniji (oni se koriste za sadnju, a ne onaj sitnis iz sredine sto oni "stedljivi" praktikuju), moze duze da se cuva, a kvalitet oba je slican. Pravilo je da sto je beli luk krupniji, to je blazeg ukusa, tj. ima manje suve materije i slabiji kvalitet. Takve su neke spanske sorte.

deda

pre 3 godine

neke stvari su promakle naravno ne slucajno, ni gram domaceg se ne baci, sve se proda, posto moze da,stoji kupis ga na pijageru i to je to..
e sad u radnje stize preko velikih dobavljaca a logika prodavca je jasna, zive od procenta pa bolje da prodaje luk od 500 neg od 300 dindzi..
pronadjite negde koliko proizvodimo belog luka pa ce biti jasno zasto uvozimo..
negde sam procitao da kinezi proizvode vise od 2/3 svetskih kolicina luka...

xwz

pre 3 godine

Ja ne želim da me lise alternative !!! Uredu, u samoposlugama ga nema , ja se potrudim na pijaci i tamo ga rezervisem kod poljoprivrednika za sledeći dolazak . Nije sve glatko ali ipak se može .

night owl

pre 3 godine

Nikada nisam kupovala kinski luk. Na pijaci je bio 500din. za kilogram. Mislim na prošlu zimu. U mom gradu možeš da kupiš 1/2kg, možeš 200gr. niko te ne ograničava- Inače ni približno dobar kakav je nekada bio. Uglavnom polovinu bacim jer je polutruo ili čenovi požuteli. Nekada sam imala na svom placu i jedne godine mi je pomogao mnogo kad sam imala upalu pluća. Bio je tako ljut da sam se znojila dok sam ga jela. Sve jedno kineski ne bih kupovala jer mislim da je tretiran nečim čim je tako beo.
Inače pitam se već par godina zašto su luk i krompir postali tako loši. Čim se na njima pojavi zelena boja nezdravi su za jelo. To se obično pojavljuje kad već treba da stigne mladi, ali sada i u ovo doba luk i krompir imaju zelenu boju. Pokazatelj da jedemo sve nezdraviju hranu.

undulizam

pre 3 godine

Dobro ja znam dugo za ovaj problem ali nema kineza dugo već, nema ga po pijacama možda u supermarketima ima samo.
Ja na pijaci kupujem i mora da bude ružnog oblika u smislu da su svi različiti i roze boje, kvrgav i znam da sam kupio domaći.

ns boy

pre 3 godine

300 din sam placao kilu domaceg belog luka,od komsija koji ga sade.Nekako se osecam sigurnije nego sa kineskim,tako i pasulj placam 250 do 300 nas domaci a ne iz Azerbejdzana.Evo u Nemackoj u njihovom super marketu sljiva iz Makedonije i Bosne,a gde smo mi.

Јабучило

pre 3 godine

jel odete vi nekad na pijacu pre nego sto napisete tekst??? gde ste nasli idiotsku cenu od 180d kad 2 glavice kostaju 50din. i nijedan seljak nece da vam meri pola kile jer zna da ne moze da zaradi 1500d za kilo. i da, kupovaci kineski jer bar znam koliko kosta za razliku od domaceg.
(ceca, 09. avgust 2020 10:57)

Нашем је откупна цена 180 за кг, али није написано колика је малопродајна.
За кинески није написана откупна, али је написана малопродајна од 700 за кг.
Ради се о две различите категорије.
А лук на пијацама најчешће продају накупци.

nocoment

pre 3 godine

Bilo bi dobro da su deklaracije u marketima vece, mislim na mesto gde se nalaze a ne na svakom pakovanju. Tako bi vecina i videla sta kupuje i koliko hemikalija unosi u sebe i svoju porodicu.