Utorak, 21.06.2005.

11:38

Test: Reno Laguna

Izvor: B92

Test: Reno Laguna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Volim Lagunu:
Slazem se sa tvojim poslednjim komentarom. Koristenje mobilnog telefona za TMPS sam vise naveo kao kuriozitet a ne kao prakticno resenje. Problem sa bluetooth-om nije samo u potrosnji baterija veci i u sigurnosti podataka koje drzis na telefonu ako je bluetooth non stop aktivan. Takodje sto se tice instaliranja softvera, download na telefon je relativno jednostavan cak i za laike, ali problemi su skoro uvek sa velicinom aplikacije i raspolozivom memorijom. Na svu srecu noviji telefoni imaju memorijska prosirenja sa SD i flash karticama. Nemam iskustva sa npr. downloadom na bluetooth uredjaje standardno ugradjene u automobile, verovatno je nesto komplikovanije ali ipak vidim prednost u odnosu na "proprietary" resenja kao sto je Renaultovo jer korisnici mogu da sa novim softverom sami unapredjuju funkcionalnost u segmentu koji jeste zaista inertan. Prednost Renaultovog resenja s druge strane bi mozda bila u robusnosti i pouzdanosti jer uglavnom kad se jedan "black-box" pravi samo sa jednom ciljanom funkcijom to je mnogo pouzdanije.

Na kraju, ti kao sto sam kazes volis Renault (Lagunu). Ja ga s druge strane cenim, imam iskustva sa R18 jos kao student osamdesetih , a i posle sam uvek oko bacao na R21. Na zalost danas gde zivim (USA) Renault se kao i Alfa Romeo ovde vise ne prodaje (video sam nekoliko R9 pre 5-6 godina, a i danas ponekad naletim na Alfu 164) inace bih ga ozbiljno razmatrao kao opciju pri kupovini. Ono sto mi ostaje su VW i Audi (BMW i Benz su preskupi za prosecnost koju danas nude). Bilo je ugodno razmeniti misljenje i iskustva sa tobom, za razliku od nekih drugih komentatora koji su vrlo iskljucivi . Srdacan pozdrav!

Volim Lagunu

pre 18 godina

(Kamicko i Muharko) Zasto je bolje imati ugradjen sistem za pracenje pritiska? Zato sto je informacija o stanju guma uvek dostupna i samo pogled daleko. I ja volim nove tehnologije i profesionalno sam vezan za njih. Ali ono o bluetooth senzorima koji se samo navrnu na ventile i gotova stvar u stvarnosti nije bas tako. Treba instalirati aplikaciju koja ce da komunicira sa senzorima na mobilni telefon. I to na onoliko telefona, koliko ima vozaca tog automobila. I pri tome voditi racuna da aplikacija moze da radi na doticnom telefonu. Aplikaciju treba ponovo instalirati svaki put kada se promeni telefon (obicno se menja cesce od automobila). Priznaces, nije bas jednostavno da bi bilo za svakoga, cak i da ima sav neophodan hardver. Dalje, telefon mora da ima stalno aktivan bluetooth ili se on mora startovati (kao i aplikacija) svaki put kada se ulazi u kola i gasiti pri izlasku. Ako je bluetooth stalno aktivan, trajanje baterija telefona se osetno smanjuje. Mnogo vaznije od toga je da nije zgodno proveravati stanje guma ocitavanjem sa mobilnog telefona. Ideja iza ugradnje kontrole pritiska je povecanje bezbednosi, a manipulacija telefonom tokom voznje je sasvim suprotno od toga. Eto zato je lepo imati opciju za fabricki ugradjeno pracenje pritiska u VW Passatu (naravno, zasto da ne i bluetooth). Kazem lepo, jer jeste mozda luksuz ovako kontrolisati stanje guma, ali kako su cene Renaultovih automobila relativno manje u odnosu na recimo VW i pored standardnog TMPS-a, ja nemam nista protiv toga sto je ugradjen.

Jos jednom, senzori pritiska se nalaze u ventilima i ako se ne menjaju felne nije ih potrebno kupovati. Potpuno je nebitno koja je guma na felni. Moguce je kupiti samo ventile, odvojeno od guma, a zatim ih ugraditi, dakle u bilo koje felne, sa bilo kojim gumama.

Moja Laguna nije najnovija i ne znam da li su menjali tip senzora, mada ne verujem. Auto industrija je relativno inertna i konzervativna kada se poredi sa elektronskom. Koliko modela ima standardno ugradjen audio sa mp3 podrskom? Razvoj elektronskih sistema za automobile je zbog manjih serija skuplji. Osim toga, auto industrija voli dobro proverene proizvode, jer se lakse prastaju greske pri funkcionisanju DVD plejera od 100 evra, nego necega ugradjenog u desetine hiljada evra vrednog auta.

(djole) Kako ja posmatram tvoje iskustvo sa Golfom V 2.0 tdi i Lagunom II 1.8 16V. mislim da je tvoj utisak uglavnom ispravan. Golf verovatno deluje cvrsce i stabilnije jer ima znatno tvrdja sedista i tvrdje ogibljenje. Ja medjutim volim Lagunine fotelje i smatram ih veoma udobnim i za duza putovanje. Mekse ogibljenje doprinosi tom komforu. Sa tvrdnjom da je Golf tisi tesko mogu da se slozim s obzirom na to da si vozio Golfa dizelasa a Lagunu sa benzinskim motorom, pa verujem da si se prevario.

I da zakljucim. Auto se kroji prema kupcu. Ima puno dobrih automobila. Ima puno automobila koje bi voleli da imamo. Auto koji vozimo je kompromis imedju nasih zelja, potreba i mogucnosti. Ja sam u potpunosti zadovoljan Lagunom II i kada bude doslo vreme da se auto menja, nece mi biti jednostavno da mu nadjem zamenu jednako dobru i jednako povoljnu.

Pozdrav

Dragan

pre 18 godina

@Pera L
Na zalost, od njemackog znam samo ono "Das ist Walter" i to mi bas i nije dovoljno da bih posjecivao njemacke sajtove i citao njihove testove kao sto ti tvrdis.
Inace se ne upustam u raspravu o stvarima koje nijesam probao. Zato od mene nikad neces cuti da je Klaudija Sifer dobra ili losa riba...
Isto vrijedi i za automobile: ja se ne lozim na njihov izgled, to mi je zadnja stavka i najmanje bitna, sto ne znaci da nemam misljenje i o tome. Vise me zanimaju prakticne stvari, tj. da li nesto moze i na koji nacin da odradi stvari za koje je prvenstveno i namijenjeno. A sad, sto nekima sluzi auto da ga pokazuju, to je za mene besmisleno i bolesno...
Ako si se bas nameracio na mene, onda mozes da prosaras malo po svim mojim komentarima sa ovog sajta pa da vidimo na osnovu cega si ti to mene proglasio za "experta". Imaj u vidu da od svih onih koji se potpisuju mojim inace rijetkim imenom ;-), ja jedini (bar mi se tako cini) pisem na ijekavskom.
Time ti je posao jako olaksan - sumnjam da sam poslao vise od 10 komentara dosad.
Tacno je da favorizujem (ne sve) japanske i njemacke automobile i da kritikujem Renault-a.
Mozda taj tvoj Megan i nije tako los izbor kao drugi auto, pod uslovom da ga ne vozis mnogo. Ono mislim, nedjeljno ga jednom kresnes, pomjeris s mjesta da mu se gume ne deformisu, ostavis motor da radi 5-10 minuta, predjes vlaznom krpom da skines prasinu i to je to.
Ili ako ga ne vozis ti, nego neko tvoj, kome je jedino bitno da auto lijepo izgleda. I to opravdavam.
Salim se malo, nije taj Megan bas toliko los kao sto se da zakljuciti iz prethodnog :)).
A ne bih da ulazim u temu ko je i koliko "stvorio", to vec nije tema za ovaj sajt niti sam ja opterecen time da se identifikujem nekim materijalnim stvarima. Uostalom taj moj komentar o tome si pogresno shvatio. Odnosio se na tvoj eventualni stvaralacki rad u automobilskoj industriji i na tvoj ponos po tom osnovu, a ne po osnovu stvorenog novca. Procitaj ponovo, bice ti jasno.
Zivjeli!

Pera XL

pre 18 godina

Dragom "expertu": stvorio sam sebi dovoljno i imam oba, jednog Megana i jednog BMW 530i, tako da sam u tvojih 10% onih koji znaju sta znaci voziti nekog BMW, na primer. Mene samo nerviraju likovi koji znaju ama bas sve o svim automobilima, i lupetaju po forumima a po svoje misljenje odlaze na neki od nemackih sajtova. Svaka cast pojedincima na objektivnosti. Pitanje izbora zavisi od afiniteta i ukusa a kod nas pre svega od mogucnosti. Sve u svemu, expert, saraj malo! Nisu nemacki testovi jedini i merodavni. Prosetaj malo i do drugih, procitaj, pa ces imati kompletniju sliku. Uz mali napor ces nadam se ukapirati da i drugi znaju kako se prave dobra kola a ne samo svabe i japanci! Srecno!

nemanja

pre 18 godina

Najbolji dizel motori u ovoj klasi Alfin (Fijatov) motor koji se ugradjuje u Opele i Saab, zatim izvanredni BMW od 163ks i Hondin dizelas iz Accorda. Ne zna se koji je bolji - Alfin motor radi kao benzinac, BMW nudi najvise snage, Honda radi najprefinjenije. Malo iza njih su Audi/VW agregat od 150ks, Toyotin dizelas iz Avensisa. Dobri su i Fordovi,Peugeot i Renault dizeli... Nemacka velikotirazna auto stampa je smesna. To je gore od Slobinih medija.Kada neki strani auto pobedi nemacki na testu to je znak da je taj auto genijalan. Normalno, to se jako retko desava jer Nemci moraju da pobedjuju kod njih. Mnogo su objektivniji ekskluzivniji casopisi (kao Sport Auto), verovatno da nisu toliko bitni nemackim proizvodjacima. Inace, i medju Nemcima ima podele. Ford i Opel su uvek druga liga u testovima, verovatno zato sto nisu "izvorno nemacke fabrike".

Dragan

pre 18 godina

Sto volim kad se ovaj Pera L lozi ko da je direktni potomak Louis-a Renault-a. Alo, momce, kad ces da se ponosis necim sto si ti stvorio a ne necim sto si kupio i upinjes se svim silama da nam objasnis kako se nijesi prevario i kako je tvoj izbor naj-najbolji. Ma ko ti brani, vozi tvog Renault-a do mile volje, meni neces promijeniti misljenje. Imam pravo da kritikujem i to cu da radim i ubuduce.
Prezirem ljigavu Renault-ovu politiku u zadnjih 10-tak godina koja smanjuje cijene naustrb kvaliteta i time podize prodaju, a jadna raja se samo lozi na izgled i na elektronske zezalice. 90% ljudi ne zna sta znaci voziti recimo nekog BMW-a ili npr. neku Hondu. Ko voli udobnost i zijevanje za volanom, nek vozi Renault-a (mada ja preferiram Citroena u tom slucaju), a ko voli da vozi, vec rekoh sta da proba... Joj raz'ke..... drasticne...

djole

pre 18 godina

pozdrav svima!

nisam neki spec za aute ali bih hteo da podelim moje iskustvo jer sam neko vreme (sluzbeno) vozio lagunu II (1.8; 120KS ako ne gresim). auto je OK mada daleko od toga da me je odusevio. relativno su ubrzo sitne stvari pocele da se kvare: CD, pa osvetljenje na donjem display-u (ne nije lampica vec neki kontakt). prednji prozori su poceli da skripe prilikom otvaranja i zatvaranja... mogao bih da primetim da je iznad 140km/h motor bucan sto prilikom duze voznje pocne da iritira, zamara. isto tako imam utisak da je motor malo "lenj" i da mi se vise svidja osecaj od 1.6 16V benzinca kod starijeg modela megana (zivlji, odzivniji) kojeg sam isto imao cast da probam.

u medjuvremenu sam imao prilike da vozim golfa V (2.0 tdi) - ne poredim automobile po performansama vec po kvalitetu i osecaju voznje!

zakljucak je taj da kad sam posle seo nazad u lagunu, kao da sam seo u auto nize klase. golf je nekako cvrsci, stabilniji, tisi, precizniji, iznutra kvalitetniji tj. bar sam ja takav utisak stekao (iako nije u pitanju ista vrsta motora) - verovatno to sve ide na racun udobnosti koja je definitivno na strani lagune. medjutim, nista posebno neudobno se nisam osecao ni u golfu.

nisam neki zaljubljenik u golfa ali moram da priznam da mi je golf vise pasao, sto je naravno stvar licnog ukusa (inace sretan sam vlasnik opel astre '93, koja odlicno sluzi mojim potrebama, i priznajem da su oba auta daleko bolja u svakom pogledu). :)

srecno svima pri izboru!

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@ Volim Lagunu:
dobro nas narod kaze "ljubav je slepa" jer :
1. Zasto bi Passat uopste davao TPMS kao opciju kad ima bluetooth??? Jednostavno odes u prvu radnju i za sitne pare kupis bluetooth senzore pritiska (ima ih i od proizvodjaca guma i od sitnih after-market proizvodjaca po visestruko nizim cenama) i navrnes ih na gumu i gotova stvar. Kad ti dosade odvrnes ih ili ih stavis na drugi auto, itd.
2.Kako sam kazes narucujes "orginal" ventile od Renaulta i mogu misliti koliko te deru za taj unikatni deo, a tek koliko kosta celi "high-tech sistem"? Zar ne smatras da je resenje sa bluetooth-om : jednostavnije / univerzalnije / jeftinije ???
3.Cak i ne moras imati on-board kompjuter jer signale mozes slati i na mobilni telefon tako da i Yugo 45 teortetski moze imati TMPS.
4.Ako su TMPS i smart-cat (pardon, smart-card) glavni aduti Renaulta u borbi sa konkurencijom onda mu se ne pise dobro. Nadam se da ima i nesto od starih kvaliteta zbog kojih sam voleo R21 i R25.
5.Priznajem da nisam znao da je Renault poceo koristiti TMPS i za druge proizvodjace guma (ne pratim ih tako detaljno i hvala za informaciju). Koliko se secam, u pocetku su imali ekskluzivni ugovor sa Michelinom koji je i razvio senzor. Verovatno je ili ugovor istekao ili je i Renault konacno presao na bluetooth? -- da li znas da li u novim modelima Renault i dalje koristi standardnu RF komunikaciju (senzor-prijemnik) ili nesto drugo i da li imaju bluetooth ?

@Sale:
Ako nadjes vremena zamolio bih te da napises detaljnije o svojim iskustvima i problemima sa novim Passatom. Ja sam na zalost i ocekivao tako nesto, jer kako sam naveo u prethodnom komentaru PQ46 ima nekoliko, u najmanju ruku, diskutabilnih resenja. Unapred hvala!

Volim Lagunu

pre 18 godina

Zadovoljan vlasnik Lagune II sam vec oko dve i po godine, ili oko 25 000 kilometara.

Samo da primetim:

(Kamicko i Muharko) Renoovi senzori pritiska su smesteni u ventilima i nezavisni su od modela guma. Da je tacno da "rade" samo sa Miselinovim gumama sigurno bih primetio, s obzirom na to da se vozim na Kontinental gumama. Od Renoa se mogu naruciti i samo ventili. Signale sa senzora Laguna obradjuje na dva nacina (zavisno od klase opreme): prikazuje konkretnu vrednost pritiska ili samo signalizira neregularnu vrednost. Slazem se da ovo nije nemoguce napraviti, ali Laguna ima serijski ugradjene senzore vec petu godinu i pri tome je znatno jeftinija u poredjenju sa recimo nemackim automobilima slicnih karakteristika. Usput, pominjani ultra novi i od mene takodje cenjeni VW Pasat nema monitoring pritiska ni kao opciju.

(Vlada) Najnovija Laguna je redizajnirana Laguna II koja se pojavila krajem 2000. godine. Dizajn i tehnologija Lagune I i Lagune II je vrlo razlicit u korist Lagune II. Najnovija Laguna je po gabaritima ista kao i Laguna II i spolja je izmenjena samo maska.

(Lavic) Pezo 407 je vizuelno i tehnoloski prilicno blizak Laguni.

(Mile BMW) Kartica lepo radi. Ima dve varijante. Jedna otkljcava i zakljucava auto pritiskom na dugme, a sa drugom je dovoljno imati je u dzepu i biti u blizini auta i sve se desava automatski.

(zabrinuti) Jeste, bilo je slucajeva otkazivanja elektronike ali se to pre svega odnosi na tempomat sto moze da bude prilicno "neprijatno", pogotovu ako vam je rucna kocnica takodje elektronska kao kod najnovije Lagune. Moje iskustvo sa elektronikom u Laguni je pozitivno. Ako izuzmem par sijalicica, koje se tesko mogu svrstati u elektroniku, drugih problema sa bilo cime sto radi na struju nisam imao. Ovo bas i nije mnogo za auto koji je pun elektronike (recimo postoji i za vozaca nevidljivo multipleksiranje signala, dakle istovremeno provlacenje informacija sa vise razlicitih sistema kroz istu zicu, radi usteda).

Sve u svemu, imam samo reci hvale za ovaj auto.

sale

pre 18 godina

Ne znam samo na osnovu cega neki ovde pisu hvalospeve o novom pasatu, izgleda na osnovu nekih ranijih modela, na osnovu njegovog imena i na osnovu vizuelnog izgleda.Elem, ja ne pisem na osnovu neke imaginacije u glavi stvorene citajuci casopise ili diveci se i zavideci 'facama' u pasatu dok tabanam ulicom.Ja pisem na osnovu licnog iskustva jer evo malo vise od mesec dana vozim upravo najnoviji pasat, glanc nov i mogu da vam kazem da je moj osecaj da sam se grdno prevario golem.Novi pasat je moja najveca greska prilikom kupovine automobila i razmisljam kako da ga sto pre zamenim a da prodjem sa sto manje stete tj gubitka novca.Nemam bas vremena da sad razglabam sta mu sve ne valja ali bezite sto dalje od njega.Da sam bogdo kupio ovu lagunu,ali eto nisam.A ovi sto sanjaju o pasatu nek sanjaju i dalje ne bih da im razbijam iluzije, novi pasat, ma bolje je uzeti bilo koji audi ,lagunu ili pezo od njega.Toliko o automobilima te klase.Pozdrav

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

Zaboravh da dodam da neki proizvodjaci guma (Pireli naprimer) sada prave Blue Tooth kapice za ventile koji takodje registruju promenu pritiska i salju je na mobilni telefon ili on-board kompjuter u autu. Ovo je jos univerzalnije resenje od prethodnih. Dakle TPMS nije nikakav "rocket science" zbog koga bi se sad svi morali diviti i klanjati Renaultu.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
Renaultov TPMS je razvijen u suradnji sa Michelinom i svodi se na minijaturni radio predajnik u ventilu pneumatika koji emituje signal u slucaju promene pritiska. Mercedesovo resenje je bilo univerzalnije jer je koristilo felnu i po tome jesu razliciti ali po ideji, tehnoloskom pristupu kao i transparentnoj funkcionalnosti (za vozaca) to je potpuno ista stvar a to je nadzor (monitoring) pritiska u gumama i nista vise. Ako ti imas podatke da je Renaultov TPMS nesto vise od ovoga, zamolio bih te da napises nesto o tome. Ako i postoji razlika kako ti tvrdis onda je to cinjenica da Reanultovo resenje losije jer moze koristiti samo Michelinove gume. Isto je i sa smart karticama. Opet ideja je ista, "technological core" je isti a to je smart-chip, e sad da li neko koristi kljuc, swipe-card ili nosi sa sobom macku koja je progutala smart-chip, po meni je manje bitno. Ja razumem da nije isto "udahnuti pa zaroniti" i "zaroniti pa udahnuti" , ali u ovom slucaju zaista ne vidim neku veliku razliku. I rest my case, tj. necu vise odgovarati jer kao sto sam i pre rekao ne zelim da se nadmudrujem.

Dragan 1

pre 18 godina

@ Kamicko i Muharko:
Monitoring pritiska u pneumaticima nije ono sto je Mercades imao pocetkom ’90-tih. Njihov sistem je samo alarmirao prilikom pada pritiska u pneumaticima dok je monitoring nesto potpuno drugo.
Takodje, taj “smart key” kod VW nema slicnosti sa “smart card” ili “swipe card” koju je prvi primenio Renault. U Renault-u nema nikakvog mehanickog kljuca – kartica se gurne u slot a motor se pokrece i zaustavlja pritiskom na dugme.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Banat:
Istrgao si tu recenicu iz konteksta. U prethodnoj recenici sam spomenuo automobile luksuzne klase, a onda sam rekao da je dobro sto se ta oprema ugradjuje i u auta nizih klasa kao sto je Passat i Laguna. Dakle pasat jeste niza klasa u odnosu na luksuzne automobile (Mercedes S, BMW 7, A8, Lexus LX, Acura RL, Infinity Q45, Cadillac DTS itd...). A to da li je novi Passat (PQ46) najbolji u svojoj klasi, to tek treba da pokaze u narednih godinu-dve jer je tek izasao na trziste i mislim da je neodgovorno odmah tvrditi da je naj-ovo, naj-ono. Ja ga licno veoma gotivim i zelim mu puno uspeha, mada ima neka resenja koja se istorijski nisu pokazala dobra ili prakticna, npr. transverzalno postavjena masina.

Pera L

pre 18 godina

Jos jednom veliko hvala velikom poznavaocu automobila, Draganu expertu (za pljuvanje Renoa), sto nam je otvorio oci koji od Renoovih automobila "nesto" vredi! Jednostavno receno to je razmisljanje jednog obicnog srpskog...

SAAB 9-3 AERO

pre 18 godina

@ Dukili

OPEL kao i SAAB pripada GM koncernu i oni u svoje automobile ugradjuju od pre godinu dana 1.9 TID motore od upravo FIAT-a. Nemaju svoje dizel agregate. Ranije se u SAAB 9-3 godinu dana ugradjivao 2.2 tID motor ali on je vec bio zastareo i trom pa je zamenjen FIAT 1.9 dizelom.

Banat

pre 18 godina

@Kamicko i Muharko:
Passat je "auto nize klase"? Passat (novi) je verovatno najbolja generacija tog modela i jedan od najboljih automobila u svojoj klasi uopste.

Puno je veci i luksuzniji od Lagune (i lepsi), sa boljim i jacim motorima i mnogo bogatijom ponudom, sto se tice opcija.

Dragan

pre 18 godina

Ne razumem bas one koji medju vrhunske dizele ne ubrajaju Peugeot-ov HDi. Zaboga, Ford je kupio licencu za taj fantastican Peugeot-ov dizel i ugradjuje ih u modele sa oznakom Ford, Mazda, Jaguar i Volvo. Malo li je? Ukratko, Laguna je lep auto ali ako mene pitate, bolje je dati pare za 407.

kakaroth

pre 18 godina

Neargumentovano kritikovanje "nemaca" i svesno i namerno prenebregavanje cinjenice da nemci vladaju u klasi 2.O litra TDi tehnologiji. U istoj klasi i istoj zapremini VW-Audi nudi preko 310 Nm obrtnog momenta. Da sumiram, Laguna nema sta da trazi pored novog Passata, Vectre i Avensisa, pa cak i C5 je superioran u odnosu na Lagunu!

dukili

pre 18 godina

lagani osvrt na spomenut fijatov dizel motor - opel ima dizel od 1900ccm i 213ks, ugradjuje se u vektru OPC ;) inace to je najjaci serijski dizel na svetu po litri zapremine. koliko znam, iz fijata je jedino provereno dobar onaj 1.3 multijet.

Vozač

pre 18 godina

@ Dragan
Ja sam govorio o svom ukusu, naravno i po pitanju Megana i Lagune...
Ako se uzme u obzir kako izgledaju svi Renoovi novi modeli, PO MENI ova Laguna je jedini njihov normalan i lep auto. Što se tiče primedbe da je to stariji model, neću da se kladim, ali mislim da je i autor teksta napisao "redizajnirana Laguna" što verovatno obuhvata i karoserijski facelift, a ne samo motore i opremu...

zabrinuti

pre 18 godina

Komentator Djuk je sasvim u pravu kada je rec o pouzdanosti ovog auta.U Holandiji na raznim forumima ljudi se neprestano zale na mnoge kvarove, posebno one elektronske i elektricne prirode.Vlasnici Lagune su ocajni jer su morali po 6-8 puta da vrate auto dilerima gde su ostajali vise nedelja na popravci.Mozete zamisliti sta znaci za saposlenog coveka da ostane bez auta vise dana.?!

Mile BMW

pre 18 godina

Lep autic, nema sta. Malo sam sumnjivcav po pitanju upotrebe elektronske kartice za otkljucavanje automobila, ali valjda inzenjeri Renoa znaju sta rade. Podatak vezan za prvu primenu kardanskog vratila kod automobila je fascinantan. Stvarno ne sumnjam u Renoovu tradiciju i kvalitet.
Usput, smesno je porediti francuske i nemacke automobile, bolje reci nemoguce. To me podseca na jednu temu koja je svojevremeno bila na jednom americkom forumu automobilizma. Naime naivni amer je pitao da li je moguce da nabudzi svog mercedesa, tako da napravi dragstera (covek hteo da se trka, sta vec). Baja koji odrzava forum mu je odgovorio da je fazon kod Mercedesa sto pravi udobne automobile, koji su upravljivi i bezbedni, a ne azdaje koje jure 200 milja na cas i ubrzavaju od 0 do 60 mph za 2 sekunde.

Dragan

pre 18 godina

@igor:
Cuveni nemacki auto magazini su objektivni koliko je to bio i RTS u Slobino vreme (a i danas). Cak sta vise situacija je slicna kada je u pitanju i poverenje javnosti u taj medij. Reno je tradicionalno najprodavanija uvozna marka u Nemackoj sto samo ukazuje na to vecina gradjana ne veruje njihovom pisanju bas kao sto vecina ovde nije verovala RTS-u. Ocigledno su i sami Nemci provalili da njihova domaca auto industrija placa auto magazine da blate konkurenciju kao sto je SPS ovde preko RTS-a blatio opoziciju. Na svu srecu narod se ne moze prevariti...

Schumi

pre 18 godina

Ne bih se slozio da je ovo SAMO face lifting Lagune i to ne samo sto se ja sa tim ne slazem vec sto su se odgovorni iz Renault-a potrudili da bukvalno sve renoviraju pocev od prednjeg dela, koji je najuocljiviji, pa kroz kabinu ciji je kvalitet obrade znacajno povecan, pa do tehnologije koja je definitivno do sada najbolja koja je napravio Renault. Ovo je samo mali deo onoga sto sam dobio od putem e-mail od Renault presse,u stvari skoro nista.Poboljsana je i Renaultova Card sa hands free paljenjem, posto je bilo kvarova na prosloj, nova parking kocnica, nov navigacioni sistem,novi motori…….SVE je poboljsano.
Inace, citao sam u Hrvatskim casopisima da su testirali proslu Lagunu, i to 1.9 Dci od 120 ks i da su “samo” imali problem na turbini na 60.000 km koja je zamenjena u garantnom roku, a sve ostalo do 100.000 km je bilo u granicama. Dakle, iz njihovog iskustva auto nije imao kvarova na elektronici, mada naravno to nista ne znaci. Inace, sto se udobnosti tice, auto je vanserijski, ako volite Francuze, a ljubitelji Nemaca ce vec naci zamerke, mada ne shvatam zasto to moraju da rade.Nikako mi nije jasno kako je neko rekao da je je to jedini auto od Renault-a koji valja a neprecizan mu menjac?!?! Mozda je imao prilike da vozi losu Lagunu jer prvi put cujem da je menjac neprecizan i ispod proseka u jednom Renault-u.
U svakom slucaju, pohvale odlicnom novinaru posebno za ono “auto je po mom ukusu”, a onima koji ne vole Renault-e… pozdrav od onoga koji ga voli!

Pera

pre 18 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali francuski automobili (Renault, Citroen, Peugeot) su ubedljivo najlepsi. I to sve klase od gradskih do porodicnih, a ne samo sportski kao kod drugih proizvodjaca. Megane II se uglavnom ne svidja konzervativcima, ali o ukusima ne vredi raspravljati. Uglavnom francuski automobili su bas smekerski i po tome su daleko ispred ostalih evopljana, japanaca i pogotovu amera.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
Da se sad ne nadmudrujemo, ali VW od modela 1998/99 je imao "smart-key" koji je tehnoloski isto sto i smart card samo drugacijeg oblika : key ili card sadrze elektronski kod koji se razmenjuje sa on-board kompjuterom i samo key/kartica sa odgovarajucim kodom moze startovati motor. A sto se tice nadzora pritiska u gumama, mercedes je to kao dodatnu opciju imao jos pocetkom devedesetih (S-klasa). Inace se slazem da Renault ima zanimljiva kako mehanicka tako i elektronska resenja i inovacije, secam se samo on-board kompjutera kod 25-tice, u doba kad drugi nisu ni znali sta je to.

buggy

pre 18 godina

Na hard testu HR Auto Kluba reno meganu 1.9 dCi na 88000km doslo je do otkazivanja sinhrona sestog stupnja. Inace, sve do tada je bilo besprijekorno, cak i bolje og golfa V kojem se na 30000km raspao zadnji ovjes i pukla rucica za otvaranje vrata iznutra

Dragan

pre 18 godina

@Kamicko i Muharko:
Ja sam vrlo jasno rekao da je Laguna jos 2000 godine bila prvi automobil u svetu koji je imao “smart karticu” kao i to da je vrlo verovatno jedan od prvih ako ne i prvi sa montoringom pritiska u pneumaticiama. Dakle drugi proizvodjaci mogu da krenu Renaultovim putem s’obzirom da je Renault prvi u svetu primenio vec pomenute tehnoloske novine. Bas mi je zao sto vasi ljubljeni Nemacki luksuzni automobili bili ti koji su predvodili u naprednoj tehnologiji vec kontsntno kaskaju za Francuskim automobilima.

Isto vazi i za Renaultove menjace koje je neko ovde kudio - mehanicki menjac sa direktim stepenom prenosa i pogonom preko kardanske osovine je izumeo i patentirao Louis Renault 1898 (direct drive) godine dok su Nemacki automobili i dalje koristili smesni pogon preko lanca vise od 10 godina nakon toga!

Treba napomenuti da ovo nije nikakva nova Laguna vec samo “facelifting” modela iz 2000 sa delimicnim izmenama u opremi i motorima.

igor

pre 18 godina

ok, sve stoji ali objavite i rezultate cuvenog nemackog magazina. Po istom Renault Laguna je auto koji se najvise kvari u svojoj klasi i to poslednje 2 godine unazad...

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
nadzor pritiska u pneumaticima, elektronska rucna kocnica , kao i razne varijante smart kartica se vec godinama primenjuju u automobilima luksuzne klase. Medjutim jeste za pohvalu da se ovakve egzoticne i diskutabilno korisne funkcije pocinju ugradjivati i u automobile nizih klasa kao sto je Renault Laguna, VW Passat, a nadam se da ce i drugi proizvodjaci jeftinijih automobila krenuti istim putem.

Vlada

pre 18 godina

Moze li neko da uporedi ovu lagunu, sa prethodnim modelom-5-6 godina starim, kako se pokazao, da li je razlika ogromna u poredjenju sa novim modelom!

Sinisa

pre 18 godina

Vozim Lagunu 1.8, godiste 98. Udobnost koju pruza Laguna je prosto neverovatna, a preglednost voznje fantasticna - uvek imam problem posle da sednem u neka druga kola. Jedino sto odlazak kod automehanicara vise boli nego odlazak kod stomatologa :)

Djuk

pre 18 godina

Nova Laguna je prelepa, jos prvi put kada sam je video uzivo zaljubio sam se. Prosto pleni elegancijom i sarmom. Medjutim, ono na sta se veliki broj vlasnika u zapadnoj Evropi zali, je vrlo nepouzdana elektronika. Ima raznih prica po forumima, pa i takvih da su neke nove Lagune u toku prvih godinu dana eksploatacije provele vise od 3 meseca po servisima, i to po pravilu - zbog elektronike i problema sa kompjuterom. Brojni su frustrirani vlasnici ove lepotice koji se zale da im je auto iznenada postao "mrtav", i jedino sto moze da se uradi je da se pozove slep sluzba. Inace, svi se slazu da je voznja ultimativno zadovoljstvo. Ali ipak, veliki je broj onih koji su, isfrustrirani iznenadnim i potpunim otkazivanjem automobila, rekli da nece vise eksperimentisati sa zanosom, lepotom i udobnoscu, na racun pouzdanosti.
Clanak je dobar, ali bi bilo pozeljno dati i neke egzaktne podatke kako se auto kotira na stranim testovima. Problemi s elektronikom su principijelno nevezani za stanje puteva i navike u voznji, pa bi presek tih testova mozda bio dodatni podatak za ukupnu sliku o ovom automobilu. Za svaku pohvalu je garancija od 4 godine!

Damir Colak

pre 18 godina

Upozorenje, prostor na zadnjem sedistu je vise nego oskudan.

Osobe visoke 1.89 m udaraju glavom u plafon sedeci na zadnjem sedistu.

Lep, velik auto, a sramota coveka da poveze prijatelje jer ce ili sedeti pogrbljeni ili ce zbog svake rupe na putu udarati glavom u plafon.

Dragan

pre 18 godina

Trebalo bi pomenuti i da je to prvi automobil u svetu bez klasicnog kljuca umesto kog ima "smart card" - karticu koja sluzi i za daljinsko otvranje vrata kao i za starovanje motora. Isto tako mislim da je to takodje i prvi automobil sa monitoringom pritiska u pneumaticima... Malo objasnjenje za posetioca koji se potpisao sa "Vozac" - Laguna je znatno stariji model od Megane II a o ukusima ne vredi raspravljati.

ZONKER

pre 18 godina

Lep automobil, imao sam priliku da ga uzmem iz rent a car-a i vozim nedelju dana, doduse benzinski motor 1.8T Udoban je, kao uostalom i svaki francuski auto. Mada, kada bih mogao da biram, uvek bi pre uzeo Audi ili VW iste klase.

plavi_grom

pre 18 godina

Uz redizajniranu Lagunu u ponudi je i motor 1.9 dCi sa 130 KS sto je vise nego dovoljno za ovakav automobil. Jedini bolji komon reil u klasi 1,9 litara je Alfin, odnosno Fiatov JTD sa 150 KS koji su sa malim izmjenama preuzeli Opel i SAAB. Medjutim, Fiatov motor ima 1910 kubika i u nekim zemljama, gdje se porez dizelasa odredjuje do i preko 1900 kubika zalazi u visi razred. Renoov dCi ima 1870 kubika, a osim toga glavni adut Lagune nikad nisu bile sportske karakteristike vec vrhunska udobnost.

Vozač

pre 18 godina

Sve što mogu da kažem je BRAVO RENO!
Posle prezentovanja one nakaze od Megana sa tim odvratnim retro fazonima, konačno jedan lep, elegantan, ukratko fantastičan automobil.
Još jednom, svaka čast za RENO!

Vozač

pre 18 godina

Sve što mogu da kažem je BRAVO RENO!
Posle prezentovanja one nakaze od Megana sa tim odvratnim retro fazonima, konačno jedan lep, elegantan, ukratko fantastičan automobil.
Još jednom, svaka čast za RENO!

plavi_grom

pre 18 godina

Uz redizajniranu Lagunu u ponudi je i motor 1.9 dCi sa 130 KS sto je vise nego dovoljno za ovakav automobil. Jedini bolji komon reil u klasi 1,9 litara je Alfin, odnosno Fiatov JTD sa 150 KS koji su sa malim izmjenama preuzeli Opel i SAAB. Medjutim, Fiatov motor ima 1910 kubika i u nekim zemljama, gdje se porez dizelasa odredjuje do i preko 1900 kubika zalazi u visi razred. Renoov dCi ima 1870 kubika, a osim toga glavni adut Lagune nikad nisu bile sportske karakteristike vec vrhunska udobnost.

Sinisa

pre 18 godina

Vozim Lagunu 1.8, godiste 98. Udobnost koju pruza Laguna je prosto neverovatna, a preglednost voznje fantasticna - uvek imam problem posle da sednem u neka druga kola. Jedino sto odlazak kod automehanicara vise boli nego odlazak kod stomatologa :)

Volim Lagunu

pre 18 godina

(Kamicko i Muharko) Zasto je bolje imati ugradjen sistem za pracenje pritiska? Zato sto je informacija o stanju guma uvek dostupna i samo pogled daleko. I ja volim nove tehnologije i profesionalno sam vezan za njih. Ali ono o bluetooth senzorima koji se samo navrnu na ventile i gotova stvar u stvarnosti nije bas tako. Treba instalirati aplikaciju koja ce da komunicira sa senzorima na mobilni telefon. I to na onoliko telefona, koliko ima vozaca tog automobila. I pri tome voditi racuna da aplikacija moze da radi na doticnom telefonu. Aplikaciju treba ponovo instalirati svaki put kada se promeni telefon (obicno se menja cesce od automobila). Priznaces, nije bas jednostavno da bi bilo za svakoga, cak i da ima sav neophodan hardver. Dalje, telefon mora da ima stalno aktivan bluetooth ili se on mora startovati (kao i aplikacija) svaki put kada se ulazi u kola i gasiti pri izlasku. Ako je bluetooth stalno aktivan, trajanje baterija telefona se osetno smanjuje. Mnogo vaznije od toga je da nije zgodno proveravati stanje guma ocitavanjem sa mobilnog telefona. Ideja iza ugradnje kontrole pritiska je povecanje bezbednosi, a manipulacija telefonom tokom voznje je sasvim suprotno od toga. Eto zato je lepo imati opciju za fabricki ugradjeno pracenje pritiska u VW Passatu (naravno, zasto da ne i bluetooth). Kazem lepo, jer jeste mozda luksuz ovako kontrolisati stanje guma, ali kako su cene Renaultovih automobila relativno manje u odnosu na recimo VW i pored standardnog TMPS-a, ja nemam nista protiv toga sto je ugradjen.

Jos jednom, senzori pritiska se nalaze u ventilima i ako se ne menjaju felne nije ih potrebno kupovati. Potpuno je nebitno koja je guma na felni. Moguce je kupiti samo ventile, odvojeno od guma, a zatim ih ugraditi, dakle u bilo koje felne, sa bilo kojim gumama.

Moja Laguna nije najnovija i ne znam da li su menjali tip senzora, mada ne verujem. Auto industrija je relativno inertna i konzervativna kada se poredi sa elektronskom. Koliko modela ima standardno ugradjen audio sa mp3 podrskom? Razvoj elektronskih sistema za automobile je zbog manjih serija skuplji. Osim toga, auto industrija voli dobro proverene proizvode, jer se lakse prastaju greske pri funkcionisanju DVD plejera od 100 evra, nego necega ugradjenog u desetine hiljada evra vrednog auta.

(djole) Kako ja posmatram tvoje iskustvo sa Golfom V 2.0 tdi i Lagunom II 1.8 16V. mislim da je tvoj utisak uglavnom ispravan. Golf verovatno deluje cvrsce i stabilnije jer ima znatno tvrdja sedista i tvrdje ogibljenje. Ja medjutim volim Lagunine fotelje i smatram ih veoma udobnim i za duza putovanje. Mekse ogibljenje doprinosi tom komforu. Sa tvrdnjom da je Golf tisi tesko mogu da se slozim s obzirom na to da si vozio Golfa dizelasa a Lagunu sa benzinskim motorom, pa verujem da si se prevario.

I da zakljucim. Auto se kroji prema kupcu. Ima puno dobrih automobila. Ima puno automobila koje bi voleli da imamo. Auto koji vozimo je kompromis imedju nasih zelja, potreba i mogucnosti. Ja sam u potpunosti zadovoljan Lagunom II i kada bude doslo vreme da se auto menja, nece mi biti jednostavno da mu nadjem zamenu jednako dobru i jednako povoljnu.

Pozdrav

Pera L

pre 18 godina

Jos jednom veliko hvala velikom poznavaocu automobila, Draganu expertu (za pljuvanje Renoa), sto nam je otvorio oci koji od Renoovih automobila "nesto" vredi! Jednostavno receno to je razmisljanje jednog obicnog srpskog...

sale

pre 18 godina

Ne znam samo na osnovu cega neki ovde pisu hvalospeve o novom pasatu, izgleda na osnovu nekih ranijih modela, na osnovu njegovog imena i na osnovu vizuelnog izgleda.Elem, ja ne pisem na osnovu neke imaginacije u glavi stvorene citajuci casopise ili diveci se i zavideci 'facama' u pasatu dok tabanam ulicom.Ja pisem na osnovu licnog iskustva jer evo malo vise od mesec dana vozim upravo najnoviji pasat, glanc nov i mogu da vam kazem da je moj osecaj da sam se grdno prevario golem.Novi pasat je moja najveca greska prilikom kupovine automobila i razmisljam kako da ga sto pre zamenim a da prodjem sa sto manje stete tj gubitka novca.Nemam bas vremena da sad razglabam sta mu sve ne valja ali bezite sto dalje od njega.Da sam bogdo kupio ovu lagunu,ali eto nisam.A ovi sto sanjaju o pasatu nek sanjaju i dalje ne bih da im razbijam iluzije, novi pasat, ma bolje je uzeti bilo koji audi ,lagunu ili pezo od njega.Toliko o automobilima te klase.Pozdrav

Djuk

pre 18 godina

Nova Laguna je prelepa, jos prvi put kada sam je video uzivo zaljubio sam se. Prosto pleni elegancijom i sarmom. Medjutim, ono na sta se veliki broj vlasnika u zapadnoj Evropi zali, je vrlo nepouzdana elektronika. Ima raznih prica po forumima, pa i takvih da su neke nove Lagune u toku prvih godinu dana eksploatacije provele vise od 3 meseca po servisima, i to po pravilu - zbog elektronike i problema sa kompjuterom. Brojni su frustrirani vlasnici ove lepotice koji se zale da im je auto iznenada postao "mrtav", i jedino sto moze da se uradi je da se pozove slep sluzba. Inace, svi se slazu da je voznja ultimativno zadovoljstvo. Ali ipak, veliki je broj onih koji su, isfrustrirani iznenadnim i potpunim otkazivanjem automobila, rekli da nece vise eksperimentisati sa zanosom, lepotom i udobnoscu, na racun pouzdanosti.
Clanak je dobar, ali bi bilo pozeljno dati i neke egzaktne podatke kako se auto kotira na stranim testovima. Problemi s elektronikom su principijelno nevezani za stanje puteva i navike u voznji, pa bi presek tih testova mozda bio dodatni podatak za ukupnu sliku o ovom automobilu. Za svaku pohvalu je garancija od 4 godine!

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Volim Lagunu:
Slazem se sa tvojim poslednjim komentarom. Koristenje mobilnog telefona za TMPS sam vise naveo kao kuriozitet a ne kao prakticno resenje. Problem sa bluetooth-om nije samo u potrosnji baterija veci i u sigurnosti podataka koje drzis na telefonu ako je bluetooth non stop aktivan. Takodje sto se tice instaliranja softvera, download na telefon je relativno jednostavan cak i za laike, ali problemi su skoro uvek sa velicinom aplikacije i raspolozivom memorijom. Na svu srecu noviji telefoni imaju memorijska prosirenja sa SD i flash karticama. Nemam iskustva sa npr. downloadom na bluetooth uredjaje standardno ugradjene u automobile, verovatno je nesto komplikovanije ali ipak vidim prednost u odnosu na "proprietary" resenja kao sto je Renaultovo jer korisnici mogu da sa novim softverom sami unapredjuju funkcionalnost u segmentu koji jeste zaista inertan. Prednost Renaultovog resenja s druge strane bi mozda bila u robusnosti i pouzdanosti jer uglavnom kad se jedan "black-box" pravi samo sa jednom ciljanom funkcijom to je mnogo pouzdanije.

Na kraju, ti kao sto sam kazes volis Renault (Lagunu). Ja ga s druge strane cenim, imam iskustva sa R18 jos kao student osamdesetih , a i posle sam uvek oko bacao na R21. Na zalost danas gde zivim (USA) Renault se kao i Alfa Romeo ovde vise ne prodaje (video sam nekoliko R9 pre 5-6 godina, a i danas ponekad naletim na Alfu 164) inace bih ga ozbiljno razmatrao kao opciju pri kupovini. Ono sto mi ostaje su VW i Audi (BMW i Benz su preskupi za prosecnost koju danas nude). Bilo je ugodno razmeniti misljenje i iskustva sa tobom, za razliku od nekih drugih komentatora koji su vrlo iskljucivi . Srdacan pozdrav!

Dragan

pre 18 godina

Trebalo bi pomenuti i da je to prvi automobil u svetu bez klasicnog kljuca umesto kog ima "smart card" - karticu koja sluzi i za daljinsko otvranje vrata kao i za starovanje motora. Isto tako mislim da je to takodje i prvi automobil sa monitoringom pritiska u pneumaticima... Malo objasnjenje za posetioca koji se potpisao sa "Vozac" - Laguna je znatno stariji model od Megane II a o ukusima ne vredi raspravljati.

Schumi

pre 18 godina

Ne bih se slozio da je ovo SAMO face lifting Lagune i to ne samo sto se ja sa tim ne slazem vec sto su se odgovorni iz Renault-a potrudili da bukvalno sve renoviraju pocev od prednjeg dela, koji je najuocljiviji, pa kroz kabinu ciji je kvalitet obrade znacajno povecan, pa do tehnologije koja je definitivno do sada najbolja koja je napravio Renault. Ovo je samo mali deo onoga sto sam dobio od putem e-mail od Renault presse,u stvari skoro nista.Poboljsana je i Renaultova Card sa hands free paljenjem, posto je bilo kvarova na prosloj, nova parking kocnica, nov navigacioni sistem,novi motori…….SVE je poboljsano.
Inace, citao sam u Hrvatskim casopisima da su testirali proslu Lagunu, i to 1.9 Dci od 120 ks i da su “samo” imali problem na turbini na 60.000 km koja je zamenjena u garantnom roku, a sve ostalo do 100.000 km je bilo u granicama. Dakle, iz njihovog iskustva auto nije imao kvarova na elektronici, mada naravno to nista ne znaci. Inace, sto se udobnosti tice, auto je vanserijski, ako volite Francuze, a ljubitelji Nemaca ce vec naci zamerke, mada ne shvatam zasto to moraju da rade.Nikako mi nije jasno kako je neko rekao da je je to jedini auto od Renault-a koji valja a neprecizan mu menjac?!?! Mozda je imao prilike da vozi losu Lagunu jer prvi put cujem da je menjac neprecizan i ispod proseka u jednom Renault-u.
U svakom slucaju, pohvale odlicnom novinaru posebno za ono “auto je po mom ukusu”, a onima koji ne vole Renault-e… pozdrav od onoga koji ga voli!

Dragan

pre 18 godina

@igor:
Cuveni nemacki auto magazini su objektivni koliko je to bio i RTS u Slobino vreme (a i danas). Cak sta vise situacija je slicna kada je u pitanju i poverenje javnosti u taj medij. Reno je tradicionalno najprodavanija uvozna marka u Nemackoj sto samo ukazuje na to vecina gradjana ne veruje njihovom pisanju bas kao sto vecina ovde nije verovala RTS-u. Ocigledno su i sami Nemci provalili da njihova domaca auto industrija placa auto magazine da blate konkurenciju kao sto je SPS ovde preko RTS-a blatio opoziciju. Na svu srecu narod se ne moze prevariti...

Vlada

pre 18 godina

Moze li neko da uporedi ovu lagunu, sa prethodnim modelom-5-6 godina starim, kako se pokazao, da li je razlika ogromna u poredjenju sa novim modelom!

buggy

pre 18 godina

Na hard testu HR Auto Kluba reno meganu 1.9 dCi na 88000km doslo je do otkazivanja sinhrona sestog stupnja. Inace, sve do tada je bilo besprijekorno, cak i bolje og golfa V kojem se na 30000km raspao zadnji ovjes i pukla rucica za otvaranje vrata iznutra

Volim Lagunu

pre 18 godina

Zadovoljan vlasnik Lagune II sam vec oko dve i po godine, ili oko 25 000 kilometara.

Samo da primetim:

(Kamicko i Muharko) Renoovi senzori pritiska su smesteni u ventilima i nezavisni su od modela guma. Da je tacno da "rade" samo sa Miselinovim gumama sigurno bih primetio, s obzirom na to da se vozim na Kontinental gumama. Od Renoa se mogu naruciti i samo ventili. Signale sa senzora Laguna obradjuje na dva nacina (zavisno od klase opreme): prikazuje konkretnu vrednost pritiska ili samo signalizira neregularnu vrednost. Slazem se da ovo nije nemoguce napraviti, ali Laguna ima serijski ugradjene senzore vec petu godinu i pri tome je znatno jeftinija u poredjenju sa recimo nemackim automobilima slicnih karakteristika. Usput, pominjani ultra novi i od mene takodje cenjeni VW Pasat nema monitoring pritiska ni kao opciju.

(Vlada) Najnovija Laguna je redizajnirana Laguna II koja se pojavila krajem 2000. godine. Dizajn i tehnologija Lagune I i Lagune II je vrlo razlicit u korist Lagune II. Najnovija Laguna je po gabaritima ista kao i Laguna II i spolja je izmenjena samo maska.

(Lavic) Pezo 407 je vizuelno i tehnoloski prilicno blizak Laguni.

(Mile BMW) Kartica lepo radi. Ima dve varijante. Jedna otkljcava i zakljucava auto pritiskom na dugme, a sa drugom je dovoljno imati je u dzepu i biti u blizini auta i sve se desava automatski.

(zabrinuti) Jeste, bilo je slucajeva otkazivanja elektronike ali se to pre svega odnosi na tempomat sto moze da bude prilicno "neprijatno", pogotovu ako vam je rucna kocnica takodje elektronska kao kod najnovije Lagune. Moje iskustvo sa elektronikom u Laguni je pozitivno. Ako izuzmem par sijalicica, koje se tesko mogu svrstati u elektroniku, drugih problema sa bilo cime sto radi na struju nisam imao. Ovo bas i nije mnogo za auto koji je pun elektronike (recimo postoji i za vozaca nevidljivo multipleksiranje signala, dakle istovremeno provlacenje informacija sa vise razlicitih sistema kroz istu zicu, radi usteda).

Sve u svemu, imam samo reci hvale za ovaj auto.

Pera XL

pre 18 godina

Dragom "expertu": stvorio sam sebi dovoljno i imam oba, jednog Megana i jednog BMW 530i, tako da sam u tvojih 10% onih koji znaju sta znaci voziti nekog BMW, na primer. Mene samo nerviraju likovi koji znaju ama bas sve o svim automobilima, i lupetaju po forumima a po svoje misljenje odlaze na neki od nemackih sajtova. Svaka cast pojedincima na objektivnosti. Pitanje izbora zavisi od afiniteta i ukusa a kod nas pre svega od mogucnosti. Sve u svemu, expert, saraj malo! Nisu nemacki testovi jedini i merodavni. Prosetaj malo i do drugih, procitaj, pa ces imati kompletniju sliku. Uz mali napor ces nadam se ukapirati da i drugi znaju kako se prave dobra kola a ne samo svabe i japanci! Srecno!

Dragan

pre 18 godina

Ne razumem bas one koji medju vrhunske dizele ne ubrajaju Peugeot-ov HDi. Zaboga, Ford je kupio licencu za taj fantastican Peugeot-ov dizel i ugradjuje ih u modele sa oznakom Ford, Mazda, Jaguar i Volvo. Malo li je? Ukratko, Laguna je lep auto ali ako mene pitate, bolje je dati pare za 407.

nemanja

pre 18 godina

Najbolji dizel motori u ovoj klasi Alfin (Fijatov) motor koji se ugradjuje u Opele i Saab, zatim izvanredni BMW od 163ks i Hondin dizelas iz Accorda. Ne zna se koji je bolji - Alfin motor radi kao benzinac, BMW nudi najvise snage, Honda radi najprefinjenije. Malo iza njih su Audi/VW agregat od 150ks, Toyotin dizelas iz Avensisa. Dobri su i Fordovi,Peugeot i Renault dizeli... Nemacka velikotirazna auto stampa je smesna. To je gore od Slobinih medija.Kada neki strani auto pobedi nemacki na testu to je znak da je taj auto genijalan. Normalno, to se jako retko desava jer Nemci moraju da pobedjuju kod njih. Mnogo su objektivniji ekskluzivniji casopisi (kao Sport Auto), verovatno da nisu toliko bitni nemackim proizvodjacima. Inace, i medju Nemcima ima podele. Ford i Opel su uvek druga liga u testovima, verovatno zato sto nisu "izvorno nemacke fabrike".

igor

pre 18 godina

ok, sve stoji ali objavite i rezultate cuvenog nemackog magazina. Po istom Renault Laguna je auto koji se najvise kvari u svojoj klasi i to poslednje 2 godine unazad...

Pera

pre 18 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali francuski automobili (Renault, Citroen, Peugeot) su ubedljivo najlepsi. I to sve klase od gradskih do porodicnih, a ne samo sportski kao kod drugih proizvodjaca. Megane II se uglavnom ne svidja konzervativcima, ali o ukusima ne vredi raspravljati. Uglavnom francuski automobili su bas smekerski i po tome su daleko ispred ostalih evopljana, japanaca i pogotovu amera.

kakaroth

pre 18 godina

Neargumentovano kritikovanje "nemaca" i svesno i namerno prenebregavanje cinjenice da nemci vladaju u klasi 2.O litra TDi tehnologiji. U istoj klasi i istoj zapremini VW-Audi nudi preko 310 Nm obrtnog momenta. Da sumiram, Laguna nema sta da trazi pored novog Passata, Vectre i Avensisa, pa cak i C5 je superioran u odnosu na Lagunu!

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
Renaultov TPMS je razvijen u suradnji sa Michelinom i svodi se na minijaturni radio predajnik u ventilu pneumatika koji emituje signal u slucaju promene pritiska. Mercedesovo resenje je bilo univerzalnije jer je koristilo felnu i po tome jesu razliciti ali po ideji, tehnoloskom pristupu kao i transparentnoj funkcionalnosti (za vozaca) to je potpuno ista stvar a to je nadzor (monitoring) pritiska u gumama i nista vise. Ako ti imas podatke da je Renaultov TPMS nesto vise od ovoga, zamolio bih te da napises nesto o tome. Ako i postoji razlika kako ti tvrdis onda je to cinjenica da Reanultovo resenje losije jer moze koristiti samo Michelinove gume. Isto je i sa smart karticama. Opet ideja je ista, "technological core" je isti a to je smart-chip, e sad da li neko koristi kljuc, swipe-card ili nosi sa sobom macku koja je progutala smart-chip, po meni je manje bitno. Ja razumem da nije isto "udahnuti pa zaroniti" i "zaroniti pa udahnuti" , ali u ovom slucaju zaista ne vidim neku veliku razliku. I rest my case, tj. necu vise odgovarati jer kao sto sam i pre rekao ne zelim da se nadmudrujem.

Dragan

pre 18 godina

@Kamicko i Muharko:
Ja sam vrlo jasno rekao da je Laguna jos 2000 godine bila prvi automobil u svetu koji je imao “smart karticu” kao i to da je vrlo verovatno jedan od prvih ako ne i prvi sa montoringom pritiska u pneumaticiama. Dakle drugi proizvodjaci mogu da krenu Renaultovim putem s’obzirom da je Renault prvi u svetu primenio vec pomenute tehnoloske novine. Bas mi je zao sto vasi ljubljeni Nemacki luksuzni automobili bili ti koji su predvodili u naprednoj tehnologiji vec kontsntno kaskaju za Francuskim automobilima.

Isto vazi i za Renaultove menjace koje je neko ovde kudio - mehanicki menjac sa direktim stepenom prenosa i pogonom preko kardanske osovine je izumeo i patentirao Louis Renault 1898 (direct drive) godine dok su Nemacki automobili i dalje koristili smesni pogon preko lanca vise od 10 godina nakon toga!

Treba napomenuti da ovo nije nikakva nova Laguna vec samo “facelifting” modela iz 2000 sa delimicnim izmenama u opremi i motorima.

zabrinuti

pre 18 godina

Komentator Djuk je sasvim u pravu kada je rec o pouzdanosti ovog auta.U Holandiji na raznim forumima ljudi se neprestano zale na mnoge kvarove, posebno one elektronske i elektricne prirode.Vlasnici Lagune su ocajni jer su morali po 6-8 puta da vrate auto dilerima gde su ostajali vise nedelja na popravci.Mozete zamisliti sta znaci za saposlenog coveka da ostane bez auta vise dana.?!

Vozač

pre 18 godina

@ Dragan
Ja sam govorio o svom ukusu, naravno i po pitanju Megana i Lagune...
Ako se uzme u obzir kako izgledaju svi Renoovi novi modeli, PO MENI ova Laguna je jedini njihov normalan i lep auto. Što se tiče primedbe da je to stariji model, neću da se kladim, ali mislim da je i autor teksta napisao "redizajnirana Laguna" što verovatno obuhvata i karoserijski facelift, a ne samo motore i opremu...

Dragan 1

pre 18 godina

@ Kamicko i Muharko:
Monitoring pritiska u pneumaticima nije ono sto je Mercades imao pocetkom ’90-tih. Njihov sistem je samo alarmirao prilikom pada pritiska u pneumaticima dok je monitoring nesto potpuno drugo.
Takodje, taj “smart key” kod VW nema slicnosti sa “smart card” ili “swipe card” koju je prvi primenio Renault. U Renault-u nema nikakvog mehanickog kljuca – kartica se gurne u slot a motor se pokrece i zaustavlja pritiskom na dugme.

Dragan

pre 18 godina

Sto volim kad se ovaj Pera L lozi ko da je direktni potomak Louis-a Renault-a. Alo, momce, kad ces da se ponosis necim sto si ti stvorio a ne necim sto si kupio i upinjes se svim silama da nam objasnis kako se nijesi prevario i kako je tvoj izbor naj-najbolji. Ma ko ti brani, vozi tvog Renault-a do mile volje, meni neces promijeniti misljenje. Imam pravo da kritikujem i to cu da radim i ubuduce.
Prezirem ljigavu Renault-ovu politiku u zadnjih 10-tak godina koja smanjuje cijene naustrb kvaliteta i time podize prodaju, a jadna raja se samo lozi na izgled i na elektronske zezalice. 90% ljudi ne zna sta znaci voziti recimo nekog BMW-a ili npr. neku Hondu. Ko voli udobnost i zijevanje za volanom, nek vozi Renault-a (mada ja preferiram Citroena u tom slucaju), a ko voli da vozi, vec rekoh sta da proba... Joj raz'ke..... drasticne...

Damir Colak

pre 18 godina

Upozorenje, prostor na zadnjem sedistu je vise nego oskudan.

Osobe visoke 1.89 m udaraju glavom u plafon sedeci na zadnjem sedistu.

Lep, velik auto, a sramota coveka da poveze prijatelje jer ce ili sedeti pogrbljeni ili ce zbog svake rupe na putu udarati glavom u plafon.

dukili

pre 18 godina

lagani osvrt na spomenut fijatov dizel motor - opel ima dizel od 1900ccm i 213ks, ugradjuje se u vektru OPC ;) inace to je najjaci serijski dizel na svetu po litri zapremine. koliko znam, iz fijata je jedino provereno dobar onaj 1.3 multijet.

Banat

pre 18 godina

@Kamicko i Muharko:
Passat je "auto nize klase"? Passat (novi) je verovatno najbolja generacija tog modela i jedan od najboljih automobila u svojoj klasi uopste.

Puno je veci i luksuzniji od Lagune (i lepsi), sa boljim i jacim motorima i mnogo bogatijom ponudom, sto se tice opcija.

SAAB 9-3 AERO

pre 18 godina

@ Dukili

OPEL kao i SAAB pripada GM koncernu i oni u svoje automobile ugradjuju od pre godinu dana 1.9 TID motore od upravo FIAT-a. Nemaju svoje dizel agregate. Ranije se u SAAB 9-3 godinu dana ugradjivao 2.2 tID motor ali on je vec bio zastareo i trom pa je zamenjen FIAT 1.9 dizelom.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

Zaboravh da dodam da neki proizvodjaci guma (Pireli naprimer) sada prave Blue Tooth kapice za ventile koji takodje registruju promenu pritiska i salju je na mobilni telefon ili on-board kompjuter u autu. Ovo je jos univerzalnije resenje od prethodnih. Dakle TPMS nije nikakav "rocket science" zbog koga bi se sad svi morali diviti i klanjati Renaultu.

djole

pre 18 godina

pozdrav svima!

nisam neki spec za aute ali bih hteo da podelim moje iskustvo jer sam neko vreme (sluzbeno) vozio lagunu II (1.8; 120KS ako ne gresim). auto je OK mada daleko od toga da me je odusevio. relativno su ubrzo sitne stvari pocele da se kvare: CD, pa osvetljenje na donjem display-u (ne nije lampica vec neki kontakt). prednji prozori su poceli da skripe prilikom otvaranja i zatvaranja... mogao bih da primetim da je iznad 140km/h motor bucan sto prilikom duze voznje pocne da iritira, zamara. isto tako imam utisak da je motor malo "lenj" i da mi se vise svidja osecaj od 1.6 16V benzinca kod starijeg modela megana (zivlji, odzivniji) kojeg sam isto imao cast da probam.

u medjuvremenu sam imao prilike da vozim golfa V (2.0 tdi) - ne poredim automobile po performansama vec po kvalitetu i osecaju voznje!

zakljucak je taj da kad sam posle seo nazad u lagunu, kao da sam seo u auto nize klase. golf je nekako cvrsci, stabilniji, tisi, precizniji, iznutra kvalitetniji tj. bar sam ja takav utisak stekao (iako nije u pitanju ista vrsta motora) - verovatno to sve ide na racun udobnosti koja je definitivno na strani lagune. medjutim, nista posebno neudobno se nisam osecao ni u golfu.

nisam neki zaljubljenik u golfa ali moram da priznam da mi je golf vise pasao, sto je naravno stvar licnog ukusa (inace sretan sam vlasnik opel astre '93, koja odlicno sluzi mojim potrebama, i priznajem da su oba auta daleko bolja u svakom pogledu). :)

srecno svima pri izboru!

Dragan

pre 18 godina

@Pera L
Na zalost, od njemackog znam samo ono "Das ist Walter" i to mi bas i nije dovoljno da bih posjecivao njemacke sajtove i citao njihove testove kao sto ti tvrdis.
Inace se ne upustam u raspravu o stvarima koje nijesam probao. Zato od mene nikad neces cuti da je Klaudija Sifer dobra ili losa riba...
Isto vrijedi i za automobile: ja se ne lozim na njihov izgled, to mi je zadnja stavka i najmanje bitna, sto ne znaci da nemam misljenje i o tome. Vise me zanimaju prakticne stvari, tj. da li nesto moze i na koji nacin da odradi stvari za koje je prvenstveno i namijenjeno. A sad, sto nekima sluzi auto da ga pokazuju, to je za mene besmisleno i bolesno...
Ako si se bas nameracio na mene, onda mozes da prosaras malo po svim mojim komentarima sa ovog sajta pa da vidimo na osnovu cega si ti to mene proglasio za "experta". Imaj u vidu da od svih onih koji se potpisuju mojim inace rijetkim imenom ;-), ja jedini (bar mi se tako cini) pisem na ijekavskom.
Time ti je posao jako olaksan - sumnjam da sam poslao vise od 10 komentara dosad.
Tacno je da favorizujem (ne sve) japanske i njemacke automobile i da kritikujem Renault-a.
Mozda taj tvoj Megan i nije tako los izbor kao drugi auto, pod uslovom da ga ne vozis mnogo. Ono mislim, nedjeljno ga jednom kresnes, pomjeris s mjesta da mu se gume ne deformisu, ostavis motor da radi 5-10 minuta, predjes vlaznom krpom da skines prasinu i to je to.
Ili ako ga ne vozis ti, nego neko tvoj, kome je jedino bitno da auto lijepo izgleda. I to opravdavam.
Salim se malo, nije taj Megan bas toliko los kao sto se da zakljuciti iz prethodnog :)).
A ne bih da ulazim u temu ko je i koliko "stvorio", to vec nije tema za ovaj sajt niti sam ja opterecen time da se identifikujem nekim materijalnim stvarima. Uostalom taj moj komentar o tome si pogresno shvatio. Odnosio se na tvoj eventualni stvaralacki rad u automobilskoj industriji i na tvoj ponos po tom osnovu, a ne po osnovu stvorenog novca. Procitaj ponovo, bice ti jasno.
Zivjeli!

ZONKER

pre 18 godina

Lep automobil, imao sam priliku da ga uzmem iz rent a car-a i vozim nedelju dana, doduse benzinski motor 1.8T Udoban je, kao uostalom i svaki francuski auto. Mada, kada bih mogao da biram, uvek bi pre uzeo Audi ili VW iste klase.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
nadzor pritiska u pneumaticima, elektronska rucna kocnica , kao i razne varijante smart kartica se vec godinama primenjuju u automobilima luksuzne klase. Medjutim jeste za pohvalu da se ovakve egzoticne i diskutabilno korisne funkcije pocinju ugradjivati i u automobile nizih klasa kao sto je Renault Laguna, VW Passat, a nadam se da ce i drugi proizvodjaci jeftinijih automobila krenuti istim putem.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
Da se sad ne nadmudrujemo, ali VW od modela 1998/99 je imao "smart-key" koji je tehnoloski isto sto i smart card samo drugacijeg oblika : key ili card sadrze elektronski kod koji se razmenjuje sa on-board kompjuterom i samo key/kartica sa odgovarajucim kodom moze startovati motor. A sto se tice nadzora pritiska u gumama, mercedes je to kao dodatnu opciju imao jos pocetkom devedesetih (S-klasa). Inace se slazem da Renault ima zanimljiva kako mehanicka tako i elektronska resenja i inovacije, secam se samo on-board kompjutera kod 25-tice, u doba kad drugi nisu ni znali sta je to.

Mile BMW

pre 18 godina

Lep autic, nema sta. Malo sam sumnjivcav po pitanju upotrebe elektronske kartice za otkljucavanje automobila, ali valjda inzenjeri Renoa znaju sta rade. Podatak vezan za prvu primenu kardanskog vratila kod automobila je fascinantan. Stvarno ne sumnjam u Renoovu tradiciju i kvalitet.
Usput, smesno je porediti francuske i nemacke automobile, bolje reci nemoguce. To me podseca na jednu temu koja je svojevremeno bila na jednom americkom forumu automobilizma. Naime naivni amer je pitao da li je moguce da nabudzi svog mercedesa, tako da napravi dragstera (covek hteo da se trka, sta vec). Baja koji odrzava forum mu je odgovorio da je fazon kod Mercedesa sto pravi udobne automobile, koji su upravljivi i bezbedni, a ne azdaje koje jure 200 milja na cas i ubrzavaju od 0 do 60 mph za 2 sekunde.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Banat:
Istrgao si tu recenicu iz konteksta. U prethodnoj recenici sam spomenuo automobile luksuzne klase, a onda sam rekao da je dobro sto se ta oprema ugradjuje i u auta nizih klasa kao sto je Passat i Laguna. Dakle pasat jeste niza klasa u odnosu na luksuzne automobile (Mercedes S, BMW 7, A8, Lexus LX, Acura RL, Infinity Q45, Cadillac DTS itd...). A to da li je novi Passat (PQ46) najbolji u svojoj klasi, to tek treba da pokaze u narednih godinu-dve jer je tek izasao na trziste i mislim da je neodgovorno odmah tvrditi da je naj-ovo, naj-ono. Ja ga licno veoma gotivim i zelim mu puno uspeha, mada ima neka resenja koja se istorijski nisu pokazala dobra ili prakticna, npr. transverzalno postavjena masina.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@ Volim Lagunu:
dobro nas narod kaze "ljubav je slepa" jer :
1. Zasto bi Passat uopste davao TPMS kao opciju kad ima bluetooth??? Jednostavno odes u prvu radnju i za sitne pare kupis bluetooth senzore pritiska (ima ih i od proizvodjaca guma i od sitnih after-market proizvodjaca po visestruko nizim cenama) i navrnes ih na gumu i gotova stvar. Kad ti dosade odvrnes ih ili ih stavis na drugi auto, itd.
2.Kako sam kazes narucujes "orginal" ventile od Renaulta i mogu misliti koliko te deru za taj unikatni deo, a tek koliko kosta celi "high-tech sistem"? Zar ne smatras da je resenje sa bluetooth-om : jednostavnije / univerzalnije / jeftinije ???
3.Cak i ne moras imati on-board kompjuter jer signale mozes slati i na mobilni telefon tako da i Yugo 45 teortetski moze imati TMPS.
4.Ako su TMPS i smart-cat (pardon, smart-card) glavni aduti Renaulta u borbi sa konkurencijom onda mu se ne pise dobro. Nadam se da ima i nesto od starih kvaliteta zbog kojih sam voleo R21 i R25.
5.Priznajem da nisam znao da je Renault poceo koristiti TMPS i za druge proizvodjace guma (ne pratim ih tako detaljno i hvala za informaciju). Koliko se secam, u pocetku su imali ekskluzivni ugovor sa Michelinom koji je i razvio senzor. Verovatno je ili ugovor istekao ili je i Renault konacno presao na bluetooth? -- da li znas da li u novim modelima Renault i dalje koristi standardnu RF komunikaciju (senzor-prijemnik) ili nesto drugo i da li imaju bluetooth ?

@Sale:
Ako nadjes vremena zamolio bih te da napises detaljnije o svojim iskustvima i problemima sa novim Passatom. Ja sam na zalost i ocekivao tako nesto, jer kako sam naveo u prethodnom komentaru PQ46 ima nekoliko, u najmanju ruku, diskutabilnih resenja. Unapred hvala!

Dragan

pre 18 godina

Sto volim kad se ovaj Pera L lozi ko da je direktni potomak Louis-a Renault-a. Alo, momce, kad ces da se ponosis necim sto si ti stvorio a ne necim sto si kupio i upinjes se svim silama da nam objasnis kako se nijesi prevario i kako je tvoj izbor naj-najbolji. Ma ko ti brani, vozi tvog Renault-a do mile volje, meni neces promijeniti misljenje. Imam pravo da kritikujem i to cu da radim i ubuduce.
Prezirem ljigavu Renault-ovu politiku u zadnjih 10-tak godina koja smanjuje cijene naustrb kvaliteta i time podize prodaju, a jadna raja se samo lozi na izgled i na elektronske zezalice. 90% ljudi ne zna sta znaci voziti recimo nekog BMW-a ili npr. neku Hondu. Ko voli udobnost i zijevanje za volanom, nek vozi Renault-a (mada ja preferiram Citroena u tom slucaju), a ko voli da vozi, vec rekoh sta da proba... Joj raz'ke..... drasticne...

Vozač

pre 18 godina

Sve što mogu da kažem je BRAVO RENO!
Posle prezentovanja one nakaze od Megana sa tim odvratnim retro fazonima, konačno jedan lep, elegantan, ukratko fantastičan automobil.
Još jednom, svaka čast za RENO!

djole

pre 18 godina

pozdrav svima!

nisam neki spec za aute ali bih hteo da podelim moje iskustvo jer sam neko vreme (sluzbeno) vozio lagunu II (1.8; 120KS ako ne gresim). auto je OK mada daleko od toga da me je odusevio. relativno su ubrzo sitne stvari pocele da se kvare: CD, pa osvetljenje na donjem display-u (ne nije lampica vec neki kontakt). prednji prozori su poceli da skripe prilikom otvaranja i zatvaranja... mogao bih da primetim da je iznad 140km/h motor bucan sto prilikom duze voznje pocne da iritira, zamara. isto tako imam utisak da je motor malo "lenj" i da mi se vise svidja osecaj od 1.6 16V benzinca kod starijeg modela megana (zivlji, odzivniji) kojeg sam isto imao cast da probam.

u medjuvremenu sam imao prilike da vozim golfa V (2.0 tdi) - ne poredim automobile po performansama vec po kvalitetu i osecaju voznje!

zakljucak je taj da kad sam posle seo nazad u lagunu, kao da sam seo u auto nize klase. golf je nekako cvrsci, stabilniji, tisi, precizniji, iznutra kvalitetniji tj. bar sam ja takav utisak stekao (iako nije u pitanju ista vrsta motora) - verovatno to sve ide na racun udobnosti koja je definitivno na strani lagune. medjutim, nista posebno neudobno se nisam osecao ni u golfu.

nisam neki zaljubljenik u golfa ali moram da priznam da mi je golf vise pasao, sto je naravno stvar licnog ukusa (inace sretan sam vlasnik opel astre '93, koja odlicno sluzi mojim potrebama, i priznajem da su oba auta daleko bolja u svakom pogledu). :)

srecno svima pri izboru!

Banat

pre 18 godina

@Kamicko i Muharko:
Passat je "auto nize klase"? Passat (novi) je verovatno najbolja generacija tog modela i jedan od najboljih automobila u svojoj klasi uopste.

Puno je veci i luksuzniji od Lagune (i lepsi), sa boljim i jacim motorima i mnogo bogatijom ponudom, sto se tice opcija.

plavi_grom

pre 18 godina

Uz redizajniranu Lagunu u ponudi je i motor 1.9 dCi sa 130 KS sto je vise nego dovoljno za ovakav automobil. Jedini bolji komon reil u klasi 1,9 litara je Alfin, odnosno Fiatov JTD sa 150 KS koji su sa malim izmjenama preuzeli Opel i SAAB. Medjutim, Fiatov motor ima 1910 kubika i u nekim zemljama, gdje se porez dizelasa odredjuje do i preko 1900 kubika zalazi u visi razred. Renoov dCi ima 1870 kubika, a osim toga glavni adut Lagune nikad nisu bile sportske karakteristike vec vrhunska udobnost.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@ Volim Lagunu:
dobro nas narod kaze "ljubav je slepa" jer :
1. Zasto bi Passat uopste davao TPMS kao opciju kad ima bluetooth??? Jednostavno odes u prvu radnju i za sitne pare kupis bluetooth senzore pritiska (ima ih i od proizvodjaca guma i od sitnih after-market proizvodjaca po visestruko nizim cenama) i navrnes ih na gumu i gotova stvar. Kad ti dosade odvrnes ih ili ih stavis na drugi auto, itd.
2.Kako sam kazes narucujes "orginal" ventile od Renaulta i mogu misliti koliko te deru za taj unikatni deo, a tek koliko kosta celi "high-tech sistem"? Zar ne smatras da je resenje sa bluetooth-om : jednostavnije / univerzalnije / jeftinije ???
3.Cak i ne moras imati on-board kompjuter jer signale mozes slati i na mobilni telefon tako da i Yugo 45 teortetski moze imati TMPS.
4.Ako su TMPS i smart-cat (pardon, smart-card) glavni aduti Renaulta u borbi sa konkurencijom onda mu se ne pise dobro. Nadam se da ima i nesto od starih kvaliteta zbog kojih sam voleo R21 i R25.
5.Priznajem da nisam znao da je Renault poceo koristiti TMPS i za druge proizvodjace guma (ne pratim ih tako detaljno i hvala za informaciju). Koliko se secam, u pocetku su imali ekskluzivni ugovor sa Michelinom koji je i razvio senzor. Verovatno je ili ugovor istekao ili je i Renault konacno presao na bluetooth? -- da li znas da li u novim modelima Renault i dalje koristi standardnu RF komunikaciju (senzor-prijemnik) ili nesto drugo i da li imaju bluetooth ?

@Sale:
Ako nadjes vremena zamolio bih te da napises detaljnije o svojim iskustvima i problemima sa novim Passatom. Ja sam na zalost i ocekivao tako nesto, jer kako sam naveo u prethodnom komentaru PQ46 ima nekoliko, u najmanju ruku, diskutabilnih resenja. Unapred hvala!

Sinisa

pre 18 godina

Vozim Lagunu 1.8, godiste 98. Udobnost koju pruza Laguna je prosto neverovatna, a preglednost voznje fantasticna - uvek imam problem posle da sednem u neka druga kola. Jedino sto odlazak kod automehanicara vise boli nego odlazak kod stomatologa :)

ZONKER

pre 18 godina

Lep automobil, imao sam priliku da ga uzmem iz rent a car-a i vozim nedelju dana, doduse benzinski motor 1.8T Udoban je, kao uostalom i svaki francuski auto. Mada, kada bih mogao da biram, uvek bi pre uzeo Audi ili VW iste klase.

Damir Colak

pre 18 godina

Upozorenje, prostor na zadnjem sedistu je vise nego oskudan.

Osobe visoke 1.89 m udaraju glavom u plafon sedeci na zadnjem sedistu.

Lep, velik auto, a sramota coveka da poveze prijatelje jer ce ili sedeti pogrbljeni ili ce zbog svake rupe na putu udarati glavom u plafon.

zabrinuti

pre 18 godina

Komentator Djuk je sasvim u pravu kada je rec o pouzdanosti ovog auta.U Holandiji na raznim forumima ljudi se neprestano zale na mnoge kvarove, posebno one elektronske i elektricne prirode.Vlasnici Lagune su ocajni jer su morali po 6-8 puta da vrate auto dilerima gde su ostajali vise nedelja na popravci.Mozete zamisliti sta znaci za saposlenog coveka da ostane bez auta vise dana.?!

kakaroth

pre 18 godina

Neargumentovano kritikovanje "nemaca" i svesno i namerno prenebregavanje cinjenice da nemci vladaju u klasi 2.O litra TDi tehnologiji. U istoj klasi i istoj zapremini VW-Audi nudi preko 310 Nm obrtnog momenta. Da sumiram, Laguna nema sta da trazi pored novog Passata, Vectre i Avensisa, pa cak i C5 je superioran u odnosu na Lagunu!

Dragan

pre 18 godina

@Pera L
Na zalost, od njemackog znam samo ono "Das ist Walter" i to mi bas i nije dovoljno da bih posjecivao njemacke sajtove i citao njihove testove kao sto ti tvrdis.
Inace se ne upustam u raspravu o stvarima koje nijesam probao. Zato od mene nikad neces cuti da je Klaudija Sifer dobra ili losa riba...
Isto vrijedi i za automobile: ja se ne lozim na njihov izgled, to mi je zadnja stavka i najmanje bitna, sto ne znaci da nemam misljenje i o tome. Vise me zanimaju prakticne stvari, tj. da li nesto moze i na koji nacin da odradi stvari za koje je prvenstveno i namijenjeno. A sad, sto nekima sluzi auto da ga pokazuju, to je za mene besmisleno i bolesno...
Ako si se bas nameracio na mene, onda mozes da prosaras malo po svim mojim komentarima sa ovog sajta pa da vidimo na osnovu cega si ti to mene proglasio za "experta". Imaj u vidu da od svih onih koji se potpisuju mojim inace rijetkim imenom ;-), ja jedini (bar mi se tako cini) pisem na ijekavskom.
Time ti je posao jako olaksan - sumnjam da sam poslao vise od 10 komentara dosad.
Tacno je da favorizujem (ne sve) japanske i njemacke automobile i da kritikujem Renault-a.
Mozda taj tvoj Megan i nije tako los izbor kao drugi auto, pod uslovom da ga ne vozis mnogo. Ono mislim, nedjeljno ga jednom kresnes, pomjeris s mjesta da mu se gume ne deformisu, ostavis motor da radi 5-10 minuta, predjes vlaznom krpom da skines prasinu i to je to.
Ili ako ga ne vozis ti, nego neko tvoj, kome je jedino bitno da auto lijepo izgleda. I to opravdavam.
Salim se malo, nije taj Megan bas toliko los kao sto se da zakljuciti iz prethodnog :)).
A ne bih da ulazim u temu ko je i koliko "stvorio", to vec nije tema za ovaj sajt niti sam ja opterecen time da se identifikujem nekim materijalnim stvarima. Uostalom taj moj komentar o tome si pogresno shvatio. Odnosio se na tvoj eventualni stvaralacki rad u automobilskoj industriji i na tvoj ponos po tom osnovu, a ne po osnovu stvorenog novca. Procitaj ponovo, bice ti jasno.
Zivjeli!

Dragan

pre 18 godina

@igor:
Cuveni nemacki auto magazini su objektivni koliko je to bio i RTS u Slobino vreme (a i danas). Cak sta vise situacija je slicna kada je u pitanju i poverenje javnosti u taj medij. Reno je tradicionalno najprodavanija uvozna marka u Nemackoj sto samo ukazuje na to vecina gradjana ne veruje njihovom pisanju bas kao sto vecina ovde nije verovala RTS-u. Ocigledno su i sami Nemci provalili da njihova domaca auto industrija placa auto magazine da blate konkurenciju kao sto je SPS ovde preko RTS-a blatio opoziciju. Na svu srecu narod se ne moze prevariti...

Dragan

pre 18 godina

Ne razumem bas one koji medju vrhunske dizele ne ubrajaju Peugeot-ov HDi. Zaboga, Ford je kupio licencu za taj fantastican Peugeot-ov dizel i ugradjuje ih u modele sa oznakom Ford, Mazda, Jaguar i Volvo. Malo li je? Ukratko, Laguna je lep auto ali ako mene pitate, bolje je dati pare za 407.

Djuk

pre 18 godina

Nova Laguna je prelepa, jos prvi put kada sam je video uzivo zaljubio sam se. Prosto pleni elegancijom i sarmom. Medjutim, ono na sta se veliki broj vlasnika u zapadnoj Evropi zali, je vrlo nepouzdana elektronika. Ima raznih prica po forumima, pa i takvih da su neke nove Lagune u toku prvih godinu dana eksploatacije provele vise od 3 meseca po servisima, i to po pravilu - zbog elektronike i problema sa kompjuterom. Brojni su frustrirani vlasnici ove lepotice koji se zale da im je auto iznenada postao "mrtav", i jedino sto moze da se uradi je da se pozove slep sluzba. Inace, svi se slazu da je voznja ultimativno zadovoljstvo. Ali ipak, veliki je broj onih koji su, isfrustrirani iznenadnim i potpunim otkazivanjem automobila, rekli da nece vise eksperimentisati sa zanosom, lepotom i udobnoscu, na racun pouzdanosti.
Clanak je dobar, ali bi bilo pozeljno dati i neke egzaktne podatke kako se auto kotira na stranim testovima. Problemi s elektronikom su principijelno nevezani za stanje puteva i navike u voznji, pa bi presek tih testova mozda bio dodatni podatak za ukupnu sliku o ovom automobilu. Za svaku pohvalu je garancija od 4 godine!

igor

pre 18 godina

ok, sve stoji ali objavite i rezultate cuvenog nemackog magazina. Po istom Renault Laguna je auto koji se najvise kvari u svojoj klasi i to poslednje 2 godine unazad...

Mile BMW

pre 18 godina

Lep autic, nema sta. Malo sam sumnjivcav po pitanju upotrebe elektronske kartice za otkljucavanje automobila, ali valjda inzenjeri Renoa znaju sta rade. Podatak vezan za prvu primenu kardanskog vratila kod automobila je fascinantan. Stvarno ne sumnjam u Renoovu tradiciju i kvalitet.
Usput, smesno je porediti francuske i nemacke automobile, bolje reci nemoguce. To me podseca na jednu temu koja je svojevremeno bila na jednom americkom forumu automobilizma. Naime naivni amer je pitao da li je moguce da nabudzi svog mercedesa, tako da napravi dragstera (covek hteo da se trka, sta vec). Baja koji odrzava forum mu je odgovorio da je fazon kod Mercedesa sto pravi udobne automobile, koji su upravljivi i bezbedni, a ne azdaje koje jure 200 milja na cas i ubrzavaju od 0 do 60 mph za 2 sekunde.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

Zaboravh da dodam da neki proizvodjaci guma (Pireli naprimer) sada prave Blue Tooth kapice za ventile koji takodje registruju promenu pritiska i salju je na mobilni telefon ili on-board kompjuter u autu. Ovo je jos univerzalnije resenje od prethodnih. Dakle TPMS nije nikakav "rocket science" zbog koga bi se sad svi morali diviti i klanjati Renaultu.

Pera XL

pre 18 godina

Dragom "expertu": stvorio sam sebi dovoljno i imam oba, jednog Megana i jednog BMW 530i, tako da sam u tvojih 10% onih koji znaju sta znaci voziti nekog BMW, na primer. Mene samo nerviraju likovi koji znaju ama bas sve o svim automobilima, i lupetaju po forumima a po svoje misljenje odlaze na neki od nemackih sajtova. Svaka cast pojedincima na objektivnosti. Pitanje izbora zavisi od afiniteta i ukusa a kod nas pre svega od mogucnosti. Sve u svemu, expert, saraj malo! Nisu nemacki testovi jedini i merodavni. Prosetaj malo i do drugih, procitaj, pa ces imati kompletniju sliku. Uz mali napor ces nadam se ukapirati da i drugi znaju kako se prave dobra kola a ne samo svabe i japanci! Srecno!

SAAB 9-3 AERO

pre 18 godina

@ Dukili

OPEL kao i SAAB pripada GM koncernu i oni u svoje automobile ugradjuju od pre godinu dana 1.9 TID motore od upravo FIAT-a. Nemaju svoje dizel agregate. Ranije se u SAAB 9-3 godinu dana ugradjivao 2.2 tID motor ali on je vec bio zastareo i trom pa je zamenjen FIAT 1.9 dizelom.

Pera L

pre 18 godina

Jos jednom veliko hvala velikom poznavaocu automobila, Draganu expertu (za pljuvanje Renoa), sto nam je otvorio oci koji od Renoovih automobila "nesto" vredi! Jednostavno receno to je razmisljanje jednog obicnog srpskog...

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
Renaultov TPMS je razvijen u suradnji sa Michelinom i svodi se na minijaturni radio predajnik u ventilu pneumatika koji emituje signal u slucaju promene pritiska. Mercedesovo resenje je bilo univerzalnije jer je koristilo felnu i po tome jesu razliciti ali po ideji, tehnoloskom pristupu kao i transparentnoj funkcionalnosti (za vozaca) to je potpuno ista stvar a to je nadzor (monitoring) pritiska u gumama i nista vise. Ako ti imas podatke da je Renaultov TPMS nesto vise od ovoga, zamolio bih te da napises nesto o tome. Ako i postoji razlika kako ti tvrdis onda je to cinjenica da Reanultovo resenje losije jer moze koristiti samo Michelinove gume. Isto je i sa smart karticama. Opet ideja je ista, "technological core" je isti a to je smart-chip, e sad da li neko koristi kljuc, swipe-card ili nosi sa sobom macku koja je progutala smart-chip, po meni je manje bitno. Ja razumem da nije isto "udahnuti pa zaroniti" i "zaroniti pa udahnuti" , ali u ovom slucaju zaista ne vidim neku veliku razliku. I rest my case, tj. necu vise odgovarati jer kao sto sam i pre rekao ne zelim da se nadmudrujem.

sale

pre 18 godina

Ne znam samo na osnovu cega neki ovde pisu hvalospeve o novom pasatu, izgleda na osnovu nekih ranijih modela, na osnovu njegovog imena i na osnovu vizuelnog izgleda.Elem, ja ne pisem na osnovu neke imaginacije u glavi stvorene citajuci casopise ili diveci se i zavideci 'facama' u pasatu dok tabanam ulicom.Ja pisem na osnovu licnog iskustva jer evo malo vise od mesec dana vozim upravo najnoviji pasat, glanc nov i mogu da vam kazem da je moj osecaj da sam se grdno prevario golem.Novi pasat je moja najveca greska prilikom kupovine automobila i razmisljam kako da ga sto pre zamenim a da prodjem sa sto manje stete tj gubitka novca.Nemam bas vremena da sad razglabam sta mu sve ne valja ali bezite sto dalje od njega.Da sam bogdo kupio ovu lagunu,ali eto nisam.A ovi sto sanjaju o pasatu nek sanjaju i dalje ne bih da im razbijam iluzije, novi pasat, ma bolje je uzeti bilo koji audi ,lagunu ili pezo od njega.Toliko o automobilima te klase.Pozdrav

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Volim Lagunu:
Slazem se sa tvojim poslednjim komentarom. Koristenje mobilnog telefona za TMPS sam vise naveo kao kuriozitet a ne kao prakticno resenje. Problem sa bluetooth-om nije samo u potrosnji baterija veci i u sigurnosti podataka koje drzis na telefonu ako je bluetooth non stop aktivan. Takodje sto se tice instaliranja softvera, download na telefon je relativno jednostavan cak i za laike, ali problemi su skoro uvek sa velicinom aplikacije i raspolozivom memorijom. Na svu srecu noviji telefoni imaju memorijska prosirenja sa SD i flash karticama. Nemam iskustva sa npr. downloadom na bluetooth uredjaje standardno ugradjene u automobile, verovatno je nesto komplikovanije ali ipak vidim prednost u odnosu na "proprietary" resenja kao sto je Renaultovo jer korisnici mogu da sa novim softverom sami unapredjuju funkcionalnost u segmentu koji jeste zaista inertan. Prednost Renaultovog resenja s druge strane bi mozda bila u robusnosti i pouzdanosti jer uglavnom kad se jedan "black-box" pravi samo sa jednom ciljanom funkcijom to je mnogo pouzdanije.

Na kraju, ti kao sto sam kazes volis Renault (Lagunu). Ja ga s druge strane cenim, imam iskustva sa R18 jos kao student osamdesetih , a i posle sam uvek oko bacao na R21. Na zalost danas gde zivim (USA) Renault se kao i Alfa Romeo ovde vise ne prodaje (video sam nekoliko R9 pre 5-6 godina, a i danas ponekad naletim na Alfu 164) inace bih ga ozbiljno razmatrao kao opciju pri kupovini. Ono sto mi ostaje su VW i Audi (BMW i Benz su preskupi za prosecnost koju danas nude). Bilo je ugodno razmeniti misljenje i iskustva sa tobom, za razliku od nekih drugih komentatora koji su vrlo iskljucivi . Srdacan pozdrav!

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
Da se sad ne nadmudrujemo, ali VW od modela 1998/99 je imao "smart-key" koji je tehnoloski isto sto i smart card samo drugacijeg oblika : key ili card sadrze elektronski kod koji se razmenjuje sa on-board kompjuterom i samo key/kartica sa odgovarajucim kodom moze startovati motor. A sto se tice nadzora pritiska u gumama, mercedes je to kao dodatnu opciju imao jos pocetkom devedesetih (S-klasa). Inace se slazem da Renault ima zanimljiva kako mehanicka tako i elektronska resenja i inovacije, secam se samo on-board kompjutera kod 25-tice, u doba kad drugi nisu ni znali sta je to.

Pera

pre 18 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali francuski automobili (Renault, Citroen, Peugeot) su ubedljivo najlepsi. I to sve klase od gradskih do porodicnih, a ne samo sportski kao kod drugih proizvodjaca. Megane II se uglavnom ne svidja konzervativcima, ali o ukusima ne vredi raspravljati. Uglavnom francuski automobili su bas smekerski i po tome su daleko ispred ostalih evopljana, japanaca i pogotovu amera.

dukili

pre 18 godina

lagani osvrt na spomenut fijatov dizel motor - opel ima dizel od 1900ccm i 213ks, ugradjuje se u vektru OPC ;) inace to je najjaci serijski dizel na svetu po litri zapremine. koliko znam, iz fijata je jedino provereno dobar onaj 1.3 multijet.

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Banat:
Istrgao si tu recenicu iz konteksta. U prethodnoj recenici sam spomenuo automobile luksuzne klase, a onda sam rekao da je dobro sto se ta oprema ugradjuje i u auta nizih klasa kao sto je Passat i Laguna. Dakle pasat jeste niza klasa u odnosu na luksuzne automobile (Mercedes S, BMW 7, A8, Lexus LX, Acura RL, Infinity Q45, Cadillac DTS itd...). A to da li je novi Passat (PQ46) najbolji u svojoj klasi, to tek treba da pokaze u narednih godinu-dve jer je tek izasao na trziste i mislim da je neodgovorno odmah tvrditi da je naj-ovo, naj-ono. Ja ga licno veoma gotivim i zelim mu puno uspeha, mada ima neka resenja koja se istorijski nisu pokazala dobra ili prakticna, npr. transverzalno postavjena masina.

Volim Lagunu

pre 18 godina

Zadovoljan vlasnik Lagune II sam vec oko dve i po godine, ili oko 25 000 kilometara.

Samo da primetim:

(Kamicko i Muharko) Renoovi senzori pritiska su smesteni u ventilima i nezavisni su od modela guma. Da je tacno da "rade" samo sa Miselinovim gumama sigurno bih primetio, s obzirom na to da se vozim na Kontinental gumama. Od Renoa se mogu naruciti i samo ventili. Signale sa senzora Laguna obradjuje na dva nacina (zavisno od klase opreme): prikazuje konkretnu vrednost pritiska ili samo signalizira neregularnu vrednost. Slazem se da ovo nije nemoguce napraviti, ali Laguna ima serijski ugradjene senzore vec petu godinu i pri tome je znatno jeftinija u poredjenju sa recimo nemackim automobilima slicnih karakteristika. Usput, pominjani ultra novi i od mene takodje cenjeni VW Pasat nema monitoring pritiska ni kao opciju.

(Vlada) Najnovija Laguna je redizajnirana Laguna II koja se pojavila krajem 2000. godine. Dizajn i tehnologija Lagune I i Lagune II je vrlo razlicit u korist Lagune II. Najnovija Laguna je po gabaritima ista kao i Laguna II i spolja je izmenjena samo maska.

(Lavic) Pezo 407 je vizuelno i tehnoloski prilicno blizak Laguni.

(Mile BMW) Kartica lepo radi. Ima dve varijante. Jedna otkljcava i zakljucava auto pritiskom na dugme, a sa drugom je dovoljno imati je u dzepu i biti u blizini auta i sve se desava automatski.

(zabrinuti) Jeste, bilo je slucajeva otkazivanja elektronike ali se to pre svega odnosi na tempomat sto moze da bude prilicno "neprijatno", pogotovu ako vam je rucna kocnica takodje elektronska kao kod najnovije Lagune. Moje iskustvo sa elektronikom u Laguni je pozitivno. Ako izuzmem par sijalicica, koje se tesko mogu svrstati u elektroniku, drugih problema sa bilo cime sto radi na struju nisam imao. Ovo bas i nije mnogo za auto koji je pun elektronike (recimo postoji i za vozaca nevidljivo multipleksiranje signala, dakle istovremeno provlacenje informacija sa vise razlicitih sistema kroz istu zicu, radi usteda).

Sve u svemu, imam samo reci hvale za ovaj auto.

Dragan

pre 18 godina

Trebalo bi pomenuti i da je to prvi automobil u svetu bez klasicnog kljuca umesto kog ima "smart card" - karticu koja sluzi i za daljinsko otvranje vrata kao i za starovanje motora. Isto tako mislim da je to takodje i prvi automobil sa monitoringom pritiska u pneumaticima... Malo objasnjenje za posetioca koji se potpisao sa "Vozac" - Laguna je znatno stariji model od Megane II a o ukusima ne vredi raspravljati.

Vlada

pre 18 godina

Moze li neko da uporedi ovu lagunu, sa prethodnim modelom-5-6 godina starim, kako se pokazao, da li je razlika ogromna u poredjenju sa novim modelom!

buggy

pre 18 godina

Na hard testu HR Auto Kluba reno meganu 1.9 dCi na 88000km doslo je do otkazivanja sinhrona sestog stupnja. Inace, sve do tada je bilo besprijekorno, cak i bolje og golfa V kojem se na 30000km raspao zadnji ovjes i pukla rucica za otvaranje vrata iznutra

Dragan 1

pre 18 godina

@ Kamicko i Muharko:
Monitoring pritiska u pneumaticima nije ono sto je Mercades imao pocetkom ’90-tih. Njihov sistem je samo alarmirao prilikom pada pritiska u pneumaticima dok je monitoring nesto potpuno drugo.
Takodje, taj “smart key” kod VW nema slicnosti sa “smart card” ili “swipe card” koju je prvi primenio Renault. U Renault-u nema nikakvog mehanickog kljuca – kartica se gurne u slot a motor se pokrece i zaustavlja pritiskom na dugme.

Volim Lagunu

pre 18 godina

(Kamicko i Muharko) Zasto je bolje imati ugradjen sistem za pracenje pritiska? Zato sto je informacija o stanju guma uvek dostupna i samo pogled daleko. I ja volim nove tehnologije i profesionalno sam vezan za njih. Ali ono o bluetooth senzorima koji se samo navrnu na ventile i gotova stvar u stvarnosti nije bas tako. Treba instalirati aplikaciju koja ce da komunicira sa senzorima na mobilni telefon. I to na onoliko telefona, koliko ima vozaca tog automobila. I pri tome voditi racuna da aplikacija moze da radi na doticnom telefonu. Aplikaciju treba ponovo instalirati svaki put kada se promeni telefon (obicno se menja cesce od automobila). Priznaces, nije bas jednostavno da bi bilo za svakoga, cak i da ima sav neophodan hardver. Dalje, telefon mora da ima stalno aktivan bluetooth ili se on mora startovati (kao i aplikacija) svaki put kada se ulazi u kola i gasiti pri izlasku. Ako je bluetooth stalno aktivan, trajanje baterija telefona se osetno smanjuje. Mnogo vaznije od toga je da nije zgodno proveravati stanje guma ocitavanjem sa mobilnog telefona. Ideja iza ugradnje kontrole pritiska je povecanje bezbednosi, a manipulacija telefonom tokom voznje je sasvim suprotno od toga. Eto zato je lepo imati opciju za fabricki ugradjeno pracenje pritiska u VW Passatu (naravno, zasto da ne i bluetooth). Kazem lepo, jer jeste mozda luksuz ovako kontrolisati stanje guma, ali kako su cene Renaultovih automobila relativno manje u odnosu na recimo VW i pored standardnog TMPS-a, ja nemam nista protiv toga sto je ugradjen.

Jos jednom, senzori pritiska se nalaze u ventilima i ako se ne menjaju felne nije ih potrebno kupovati. Potpuno je nebitno koja je guma na felni. Moguce je kupiti samo ventile, odvojeno od guma, a zatim ih ugraditi, dakle u bilo koje felne, sa bilo kojim gumama.

Moja Laguna nije najnovija i ne znam da li su menjali tip senzora, mada ne verujem. Auto industrija je relativno inertna i konzervativna kada se poredi sa elektronskom. Koliko modela ima standardno ugradjen audio sa mp3 podrskom? Razvoj elektronskih sistema za automobile je zbog manjih serija skuplji. Osim toga, auto industrija voli dobro proverene proizvode, jer se lakse prastaju greske pri funkcionisanju DVD plejera od 100 evra, nego necega ugradjenog u desetine hiljada evra vrednog auta.

(djole) Kako ja posmatram tvoje iskustvo sa Golfom V 2.0 tdi i Lagunom II 1.8 16V. mislim da je tvoj utisak uglavnom ispravan. Golf verovatno deluje cvrsce i stabilnije jer ima znatno tvrdja sedista i tvrdje ogibljenje. Ja medjutim volim Lagunine fotelje i smatram ih veoma udobnim i za duza putovanje. Mekse ogibljenje doprinosi tom komforu. Sa tvrdnjom da je Golf tisi tesko mogu da se slozim s obzirom na to da si vozio Golfa dizelasa a Lagunu sa benzinskim motorom, pa verujem da si se prevario.

I da zakljucim. Auto se kroji prema kupcu. Ima puno dobrih automobila. Ima puno automobila koje bi voleli da imamo. Auto koji vozimo je kompromis imedju nasih zelja, potreba i mogucnosti. Ja sam u potpunosti zadovoljan Lagunom II i kada bude doslo vreme da se auto menja, nece mi biti jednostavno da mu nadjem zamenu jednako dobru i jednako povoljnu.

Pozdrav

Kamicko i Muharko

pre 18 godina

@Dragan:
nadzor pritiska u pneumaticima, elektronska rucna kocnica , kao i razne varijante smart kartica se vec godinama primenjuju u automobilima luksuzne klase. Medjutim jeste za pohvalu da se ovakve egzoticne i diskutabilno korisne funkcije pocinju ugradjivati i u automobile nizih klasa kao sto je Renault Laguna, VW Passat, a nadam se da ce i drugi proizvodjaci jeftinijih automobila krenuti istim putem.

Dragan

pre 18 godina

@Kamicko i Muharko:
Ja sam vrlo jasno rekao da je Laguna jos 2000 godine bila prvi automobil u svetu koji je imao “smart karticu” kao i to da je vrlo verovatno jedan od prvih ako ne i prvi sa montoringom pritiska u pneumaticiama. Dakle drugi proizvodjaci mogu da krenu Renaultovim putem s’obzirom da je Renault prvi u svetu primenio vec pomenute tehnoloske novine. Bas mi je zao sto vasi ljubljeni Nemacki luksuzni automobili bili ti koji su predvodili u naprednoj tehnologiji vec kontsntno kaskaju za Francuskim automobilima.

Isto vazi i za Renaultove menjace koje je neko ovde kudio - mehanicki menjac sa direktim stepenom prenosa i pogonom preko kardanske osovine je izumeo i patentirao Louis Renault 1898 (direct drive) godine dok su Nemacki automobili i dalje koristili smesni pogon preko lanca vise od 10 godina nakon toga!

Treba napomenuti da ovo nije nikakva nova Laguna vec samo “facelifting” modela iz 2000 sa delimicnim izmenama u opremi i motorima.

Schumi

pre 18 godina

Ne bih se slozio da je ovo SAMO face lifting Lagune i to ne samo sto se ja sa tim ne slazem vec sto su se odgovorni iz Renault-a potrudili da bukvalno sve renoviraju pocev od prednjeg dela, koji je najuocljiviji, pa kroz kabinu ciji je kvalitet obrade znacajno povecan, pa do tehnologije koja je definitivno do sada najbolja koja je napravio Renault. Ovo je samo mali deo onoga sto sam dobio od putem e-mail od Renault presse,u stvari skoro nista.Poboljsana je i Renaultova Card sa hands free paljenjem, posto je bilo kvarova na prosloj, nova parking kocnica, nov navigacioni sistem,novi motori…….SVE je poboljsano.
Inace, citao sam u Hrvatskim casopisima da su testirali proslu Lagunu, i to 1.9 Dci od 120 ks i da su “samo” imali problem na turbini na 60.000 km koja je zamenjena u garantnom roku, a sve ostalo do 100.000 km je bilo u granicama. Dakle, iz njihovog iskustva auto nije imao kvarova na elektronici, mada naravno to nista ne znaci. Inace, sto se udobnosti tice, auto je vanserijski, ako volite Francuze, a ljubitelji Nemaca ce vec naci zamerke, mada ne shvatam zasto to moraju da rade.Nikako mi nije jasno kako je neko rekao da je je to jedini auto od Renault-a koji valja a neprecizan mu menjac?!?! Mozda je imao prilike da vozi losu Lagunu jer prvi put cujem da je menjac neprecizan i ispod proseka u jednom Renault-u.
U svakom slucaju, pohvale odlicnom novinaru posebno za ono “auto je po mom ukusu”, a onima koji ne vole Renault-e… pozdrav od onoga koji ga voli!

Vozač

pre 18 godina

@ Dragan
Ja sam govorio o svom ukusu, naravno i po pitanju Megana i Lagune...
Ako se uzme u obzir kako izgledaju svi Renoovi novi modeli, PO MENI ova Laguna je jedini njihov normalan i lep auto. Što se tiče primedbe da je to stariji model, neću da se kladim, ali mislim da je i autor teksta napisao "redizajnirana Laguna" što verovatno obuhvata i karoserijski facelift, a ne samo motore i opremu...

nemanja

pre 18 godina

Najbolji dizel motori u ovoj klasi Alfin (Fijatov) motor koji se ugradjuje u Opele i Saab, zatim izvanredni BMW od 163ks i Hondin dizelas iz Accorda. Ne zna se koji je bolji - Alfin motor radi kao benzinac, BMW nudi najvise snage, Honda radi najprefinjenije. Malo iza njih su Audi/VW agregat od 150ks, Toyotin dizelas iz Avensisa. Dobri su i Fordovi,Peugeot i Renault dizeli... Nemacka velikotirazna auto stampa je smesna. To je gore od Slobinih medija.Kada neki strani auto pobedi nemacki na testu to je znak da je taj auto genijalan. Normalno, to se jako retko desava jer Nemci moraju da pobedjuju kod njih. Mnogo su objektivniji ekskluzivniji casopisi (kao Sport Auto), verovatno da nisu toliko bitni nemackim proizvodjacima. Inace, i medju Nemcima ima podele. Ford i Opel su uvek druga liga u testovima, verovatno zato sto nisu "izvorno nemacke fabrike".