Ponedeljak, 20.06.2005.

09:50

Tadić dobio poziv za Srebrenicu

Boris Tadić će prisustvovati obeležavanju desete godišnjice zločina u Srebrenici, iako su Majke Srebrenice poručile da ne dolazi.

Izvor: FoNet

Tadiæ dobio poziv za Srebrenicu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

145 Komentari

Sortiraj po:

mina, kragujevac

pre 18 godina

Narode, postoji samo jedno relevantno pitanje za sve, bez obzira na nacionalnost i veru, na to da li smo direktne zrtve ili objektivni posmatraci (koji su takodje tu bitni da malo smire strasti), a to je da li stvarno zelimo pomirenje, i da li zelimo da se prekine vrzino kolo nasilja i osvete, i da zajedno prijateljski krenemo napred! U zavisnosti od odgovora na to pitanje, pokazacemo koliko je ko spreman da se zrtvuje za buducnost u kojoj nasa deca nece morati da prave novi zlocin da bi osvetila roditelje ili da stradaju zbog zlocina svojih roditelja!

Medo

pre 18 godina

Ja razumijem Majke... ali definitivno neka sluzbeni predstavnik ode u Srebrenicu. Ako se k tome jos i isprica, e onda je to velik korak za srbijansku politiku. Za Srbiju se tek treba vidjeti. Lakse je uvijek pricati, nego preci na djela.

sead

pre 18 godina

Odista, nije lahko reci nesto smisleno. Ko je u pravu, a ko ne?
Majke srebrenice su zrtve ciju bol se treba i mora postivati.
A sa druge strane, od Srbije se ocekuje akcija. Prvo - da se pohapse optuzeni za ratne zlocine. Karla del Ponte tvrdi da su osam njih u Srbiji, dvojica u Rusiji a jedan - tu negdje izmedju Bosne, Srbije i Crne Gore.
U pravu je neko sto rece - ako Tadic ode - "belaj", ako ne ode - opet belaj.
Jedini odgovor na sve je da se Mladic uhapsi prije 11. jula. no, to u ovom momentu uopce nije realno.

Pingvin

pre 18 godina

...Jedno je jasno: Boris Tadic MORA da ode u Srebrenicu, u ime nas koji smo oduvek bili protiv Milosevica; on MORA tamo da ode hteo-ne hteo, jer je predsednik Srbije. Ne radi se ovde o tome da li "on oseca ista" ili ne, niti me to zanima - on je DUZAN da ode. To rade civiliziovani politicari u demokratskom svetu, sta god da je bilo u proslosti. Pa zar ne mislite da ce Srbija i Bosna jednog dana isto tako MORATI da se uzajamno postuju? Ne moramo da se volimo. Ali cemo zasigurno morati da naucimo pravila ponasanja i nepisane kodove.
Od tih sirotih, nesrecnih majki se ne ocekuje mnogo, posle svega sto su dozivele. Razumem ih i ne osudjujem, ma kakve izjave davale.
Otvorimo malo vidike, treba nam cist vazduh i hladne, mudre glave.

Vera Rankovic

pre 18 godina

Naravno da Tadic ne treba da ide u Srebrenicu. Srbi su narod pilece pameti, (a mi na ovom sajtu smo reprezentativni uzorak) pa su zaboravili da je koliko juce taj isti Tadic sramni skandal na Pravnom fakultetu okarakterisao kao „sloboda govora“!
Kako ici u Srebrenicu kada se srebrenicki krvnici –mladicevi pukovnici promovisani u Srbiji u generale- u Hag ispracaju sa pocastima, parama, automobilima? Kako ici u Srebrenicu kada se Mladic, odgovoran za Srebrenicu krije i stiti u Srbji, a sada ce ga potplatiti (podmititi? nagraditi) sa 5 miliona dolara da se preda Hagu?
Ne, Tadicev odlazak u Srebrenicu bi bio farsa, Tadic nije Vili Brant niti ce to ikada biti.

Vanja

pre 18 godina

Ne treba gospodin Tadic ici u Srebrenicu i pricati price. Ove jadne majke vec godinama tragaju za svojim najmilijima, a Srbija tek sada, 10 godina nakon genocida konacno o ovome otvoreno govori. Gospodin Tadic je znao za ove zlocine godinama, zar je trebalo vidjeti snimke ubijanja da se konacno krene sa hapsenjem zlocinaca? Pa predsjednik je vec godinu-dvije, moglo se nesto i ranije uraditi. Umjesto slatkih rijeci, nek' se angazuje oko hapsenja Mladica i ostalih zlocinaca, to bi bilo daleko moralnije od njega.

Darko

pre 18 godina

Tadicev odlazak u Srebrenicu je preduslov da Srbi izoluju "rak" koji su zasadili Milosevic, Karadjic, itd u srpskom narodu. Bez suocenja sa tamnom stranom nase istorije nema ni napredka u buducnost. Isto to vazi i za Bosnjake i Hrvate. Nazalost "rak" kod Bosnjaka ce se siriti dok god zive u zabludi da su oni 90-tih bili samo zrtve a ne i dzelati... No to je njihov problem, na nama je da hapsimo i izrucujemo ove nase nesretnike!

Zoran

pre 18 godina

Tadic treba da pohapsi sve koje moze i treba da ide u Srebrenicu.
Licno bih bio vrlo zadovoljan da su svojevremeno pohapseni svi odgovorni za Jasenovac i da se neko izvinio zbog svega sto se tamo dogodilo.
Srbi jesu pocinili zlodela u zadje dve decenije, ali su i sami bili zrtve i niko se zbog toga ne oseca kriv, bar ne zvanicno.

GSS

pre 18 godina

Ako mozemo da generalisemo....majke Srebrnice nisu netoleratne i radikalne....naprotiv mnoge Srbe koji iskreno saosjecaju i stide se goste i druguju. Ovo je jasna poruka - ne trebaju im sada licemjeri da od njihove boli prave pazar za sebe....sto se tice Tadiceve stranke - jedino je GSS bio protiv rata i govorio sta se dogadja u tom ratu, ostali su duvali u istu tikvu sa Milosevicem o oslobodjenju srpskih zemalja...jedino su se u tome slagali opozicija i pozicija....

Sprat iznad vas, prva vrata levo kad izadjes iz lifta.

pre 18 godina

Majke Srebrenice i Podrinja imaju pravo da pozivaju ili proglase nepozeljnim bilo koju osobu. Takodje, ja da sam na mestu predsednika Tadica tamo nikada nepozvan ne bih isao. Sam Tadic nije kriv nizasta, da se on pitao ne bi ni bilo ovog rata. To sto se ti ljudi tako osecaju prema njemu, sta se moze. Bolje ni ne komentarisati, sta god da covek kaze neko je uvredjen.

ina

pre 18 godina

hvala gospodine tadicu, imate pravo, odnekud se mora poceti. bilo bi zgodno da prije toga izrucite zlocince, pa da ocistimo nesretni juzni balkan od smeca sa kraja proslog vijeka. jos jednom hvala.
sarajka

Nikola

pre 18 godina

Ono sto mnogima ovde fali je da se uoci razlika izmedju politike Milosevica i velikosrpske politike. Milosevicu je do Srba stalo koliko i do Talibana, on je imao svoju sopstvenu logiku, koristeci srpski nacionalizam samo kao postapalicu za sopstvene ciljeve (VLAST). Pricati o srpskom hegemonizmu kada je pola Srbije i u vreme Milosevica bilo protiv ratovanja je totalna zamena teza.

savremena fizika i srpski um

pre 18 godina

Ceo problem je u tome sto je situacija u kojoj se nalazimo u velikoj meri kompleksnija od mogucnosti prosecnog mozga stanovnika SCG u obicnim uslovima a kamoli posle 15 godina jezive propagande.
Kako sad da odes u neko selo i objasnis nekom tamo coveku da se 90-ih na prostoru bivse YU desio neverovatan uzas, da se desio genocid, i da je taj genocid pocinjen, uprkos onome sto tvrdi televizijski prijemnik, od strane Srba ?
Mozda deluje kao zezanje, ali je zaista to veliki problem. Verujem da bi lakse bilo objasniti savremenu fiziku nego da smo mi pocinili genocid. To potpuno prevazilazi mogucnosti uma prosecnog gradjanina SCG. Tome jos dodati da bi mu trebalo objasniti da je taj genocid podrzavao ako je glasao za SPS za SRS itd itd.
Da smo mi najveci "najnebeskiji narod", u svemu najbolji i najpametniji, nepravedno kaznjavani od strane sveta, zrtve i izmuceni lazima i neprijateljskim osecanjima prema nama u stvari, da smo bas mi, a ne oni, LOSI MOMCI!
... E, ko to uspe da objasni Srbima, a da ga ovi odmah ne ubiju ili ne izvrse samoubistvo (opterecni prekompleksnom situacijom u kojoj bi morali sebe malo da dovede u pitanje) taj zasluzuje Nobelovu nagradu iz fizike.
A ovi nasi politicari ni da shvate da im je to zadatak.

Goran,carapan ,Svajcarska

pre 18 godina

Tadic ne treba da ide u Srebrenicu sada. On treba da izruci Mladica. U Srebrenicu ce i onako ici neki srpski Willy Brant, ali taj tek treba da se rodi. Premda... hmm... Djindjic je se jedanput radjao.
(Istomisljenik)

Mona

pre 18 godina

Odavanje poste zrtvama iz Srebrenice je plemenit gest i treba podrzati Tadica u tome. Da su devedesetih u Srbiji bili na vlasti oni koji razmisljaju kao Boris Tadic, ne bi se desile zrtve ne samo u Srebrenici, nego i na drugim jugoslovenskim prostorima gde su se desavali sukobi. Medjutim, zbog ekstremista na obe strane, narocito od strane organizovanih grupa politickih protivnika u Srbiji, ja se iskreno bojim za njegovu bezbednost.

Antifasista, BiH

pre 18 godina

Ako mu je stvrano stalo do izvinjenja, pomirenja i postovanja prema zrtvama ucinio bi kao predsjednik sve da se uhapsi Karadzic i Mladic a skupstina Srbije usvoji deklaraciju kojom osudjuje Milosevicevu politiku etnickog ciscenja i istrijebljenja Bosnjaka i potpise dokument kojim se Srbija odrice teritorijalnih pretenzija prema BiH.
A sve to se trebalo desiti prije 10 godina.....
Majke Srebrenice 10 godina slusaju bljuvotine kako su se njihovi sinovi samopoubijali, kako su ih pobili francuski placenici ili kako izmisljaju zrtve...nakon takvog odnosa one ne vjeruju nikakvim rijecima vec samo djelima. Ako Tadic zeli nesto da ucini neka to pokaze djelom i konkretnom akcijom hapsenja zlocinaca. ne moze ti Hag biti zadnja rupa na svirali a Srebrenica kao nesto bitna.

Darko

pre 18 godina

"Udruženje predlaže poseban status Srebrenice". Predlazem da se takav status primjeni i na Sarajevo da bi se povratak ubrzao izbjeglih lica.

ronald

pre 18 godina

Srebrenica je najgori zločin prema civilima od 2. svj. rata o tome u civiliziranom svijetu niko ne povlači pitinja,niti ima nekih sporova o tome osim u onih sa promajom u glavi.Službena se Srbija u 10 god. nije udostojila ispričati za te grozote i sad se čudite zašto tadića ne žele, daleko od toga da bi on u srebrenici promovirao neko srpstvo,ali ne vjerujem da je spreman pasti na koljena i tražiti oprost. JEDNOSTAVNO MORATE PRESTATI JEDAN ZLOČIN OPRAVDAVATI DRUGIM I SVE RELATIVIZIRATI. istina sve tri strane su radile zločine,ali Srbi čine čine 70 % zatvorenika u hagu,ne valjda slučajno.nažalost velika večina u scg nije prošla katarza kao npr. nijemci nakon 2.svj rata, a primjer sa pravnog fakulteta gdje je srebrenica negnirana a mladić dignut na pijadestal nažalost pokazuje da je istini teško pogledati u oči

Komsija

pre 18 godina

Meni nije jasno sta to znaci da je neki "narod genocidan". Jel moze neko da mi objasni to, molim lepo? Ta se konstrukcija povlacila po ustima nacionalista od pocetka raspada SFRJ, a verovatno i ranije, samo ne tako javno. Ajde sad da svako razjasni sebi to u glavi! Kada se to ucini nece biti onda ni Jasenovaca, ni Srebrenica.
Da dodam. Toliku tugu koju nose ljudi koji su izgubili decu ne mogu da razumeju oni koji nisu izgubili decu, ma koliko pokusavali da je razumeju. Sa tim tuznim zenama se treba saosecati koliko god moze, ali nazalost to je najvise sto obican covek, koji nije prosao kroz takve strahote, moze da ucini.
Nadam se da ce bar Mladic biti uhvacen pre te desetogodisnjice. Mada ni to nece biti dovoljno da se njihova tuga smanji.

Gordana iz Cacka

pre 18 godina

U vreme kada je Tadic bio ministar odbrane Mladica je stitila vojska, prosle godine na dan stradanja srebrenickih zrtava Tadic je inaugurisan, u decembru cetnici su postali antifasisticki heroji,"oslobadjanje Srebrenice" smatrao je pravom na slobodu misljenja, od dominantne crkvene politike Nikolaja Velimirovica, SANU, a i stavova Kostunice, DSS,SPS, nikada se nije jasno ogradio. Odlazak u Srebrenicu uvredljivo je licemerje, golo politikanstvo i odvratno podilazenje Zapadu. Gospodin Tadic, uz pomoc mudrijih savetnika, mora pod hitno da definise svoju politiku,jer je politika "i jare i pare" neodrziva, neozbiljna, neodgovorna.

Goran

pre 18 godina

Ja kao Srbin iz Bosne, trenutno izbeglica u Srbiji, osudjujem svaki zlocin koji se dogodio bez obzira od koga je pocinjen i ko je zrtva, jer svi smo mi ljudi i licno imam kumova, pobratima i muslimana i hrvata. Majke poginulih u Srebrenici imaju pravo na svoj bes kao i sve majke zrtava u BIH. Boris Tadic neka ode u Srebrenicu ali plasim se kakva ce to scena da bude, negodovanje majki sigurno a mozda i kamenovanje..ali svakao neka se izvini majkama i pokloni zrtvama. Ja sam zahvalan Karadzicu i Mladicu sto sam uopste ziv kao i moja porodica jer da oni nisu Srbe organizovali u odbrani od muslimanski i hrvatski ekstremista neznam da li bih bio sada medju zivima. Istovremeno ih kao covek osudjujem sto su dozvolili da se dese zlocini sa srpske strane pa se baca senka na mnogo srpskih zrtava u ratu i na samu losu sliku o Srbima u svetu. Mi nismo genocidan narod kao ni jedan narod u Bosni ali sigurno da smo svi osvetoljubljivi i zato dolazi do ogromne mrznje i ubijanja. I zato ljudi potrebno je da se i oni nama izvine za njihove zlocine i da njihov predsednik dodje na srpske grobnice u suprotnom nema pomirenja sve dok je jedna strana prikazana samo kao zrtva.

Mirzet, Tuzla

pre 18 godina

Ja sam Bosnjak i licno me se tice sve ovo. Protiv sam dolaska Tadica u Srebrenicu sve dok Tadic ne pohapsi zlocince koji su cinili ovaj i druge zlocine. Tad niko nebi imao nista protiv da on dodje u Srebrenicu.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Pravi potez!!! Gospodine Tadicu pokazite da pravo lice Srbije, pokazite da Srbi nisu oni koji su pocinili ona zverstva. Razumem ogorcenje rodbine nestalih, ali Srbi nisu Srbrenica i to mora svima da bude jasno!!! Isto kao sto ni Hrvati nisu Oluja!!!

braxx

pre 18 godina

da su to bile i zivotinje na primer 8.000 boli srce,al ljudi zamislite ovdje je ubijeno 8.000 ljudi za samo nekoliko dana!!samo zato sto su muslimani,po mojoj misljenju g.tadic nema sta da trazi u srebrenicu ,samo radi poena ne hvala g.tadicu.majkama srebrenice lakse mu je bilo ako g.tadic uhapsi ratnog zlocinca mladica i karadzica,sigurno da je to malo olaksanje za porodice ubijenih civila.

platon

pre 18 godina

Ma nista nije radjeno u nase ime, dokle vise, neka se sudi politicarima koji su namestali izbore, koji su manipulisali nama, nevinima nek je laka zemlja.

CTPAX

pre 18 godina

Razumem stav Majki Srebrenice, iako mi je zbog njega zao i iako ga, kao neko ko se zalaze za normalizaciju na ovim prostorima, ne podrzavam. Te zene, kao i ostale majke koje su pogubile svoje sinove ili muzeve, jednostavno imaju pravo na svoj radikalni, netolerantni stav.
Isto vazi i za zene u Srbiji, ili bilo gde drugde, koje su nekoga izgubile. Kada naidjem na sagovornika u Srbiji, koji, na moj pokusaj price o toleranciji, suzivotu, antinacionalizmu i slicno, odgovori sa "Meni su zaklali sina/muza/brata... Mrzim ih.", tu svaka prica prestaje. Tada mozes samo da pognes glavu, iako nista nisi uradio.
Dakle, te zene jednostavno imaju prava i da mrze, dok su zive. To je tuzno, ali - imaju pravo. Kada imaju hrabrosti i snage da oproste i krenu dalje, onda je to velicanstveno i vredno divljenja. Kada nemaju - glavu dole i tisina!

Amel

pre 18 godina

U pravu ste kad kazete da nisu svi Srbi ucestvovali u ratu u Bosni, ucestvovalo je 30% Srba posredno i jos 50%Srba neposredno koji su podrzavali SPS i SRS. A sada bi svi da se izvucete i sve prebacite na Milosevica, koji bez ogromne podrske biraca ne bi mogao da uradi ono sto je uradio. Do pre neku godinu, nijedna kuca u Srbiji nije bila bez Miloseviceve slike na zidu, svaki kamion koji je prolazio kroz Srbiju imao je njegovu sliku zalepljenu na sofersajbni... Zato ovo izvinjenje od Tadica je logican sled dogadjaja koji ce zadesiti Srbiju. Sledi jos placanje ogromne ratne odstete drzavi BiH, a placace je svi gradjani Srbije, i oni koji su krivi i oni koji nisu krivi, a bogami i ja sa vama.

Gunard Knob

pre 18 godina

Predsednik Tadic tamo moze da ide i klanja, kleci, poskakuje i puzi samo u svoje licno ime.
Ja mu glas (ni mandat, kao glasac) nisam dao za to. I stotine hiljada drugih glasaca. Niti mu je to u opisu posla.
On u tu Srebrenicu moze o svom trosku, sopstvenim kolima, sam da plati gorivo i sendvich ako usput ogladni.
I tamo jasno da stavi do znanja da ne govori u ima glasaca Srbije jer to nikada nije ni bilo diskutovano.
U Evropi SiCG je zemlja sa najvise izbeglica. Odakle? Zasto?
Ko ce zbog toga da kleci i puzi? Kada?

g.m.

pre 18 godina

Zbog izrazene zelje porodica ubijenih, g. Tadic ne treba da ide u Srebrenicu. Na zalost, godine cutanja, zaokruzene nespretnom (ili promisljenom?) izjavom "ako treba, ja sam spreman..." , vise je licilo na licermerje nego na iskrenost. Neka g. Tadic napise sta je hteo da kaze, pa to uruci predsednistvu BiH. Jasno je da ga na komemoraciji ne zele. A to treba postovati!

Kiki

pre 18 godina

Tadic moze ici klecati u Srebrenicu tak kad uhapsi Mladica i isporuci ga sudu u Hague-u.
Ovako bi samo ON i NJEGOVA VLADA dobli na publicitetu i legitimnosti na racun srebrenickih zrtava.
Mislim da srebrenicke majke imaju dobre savjetnike.

joe01

pre 18 godina

Naprijed Tadicu i lepo im izreci onu nasu poznatu mantru: Izvinite, ali da mi nismo vas, vi biste sigurno nas, siguran sam, ja mislim, mozda...

Mike

pre 18 godina

Kao predstavnik moderne i demokratske Srbije, Ta dic ne sme da bude izostavljen ili zaustavljen za tu manifestaciju. Svaka majka voli svoju decu, i srpske i muslimanske, ali to nije razlog da dolazi do medjunarodnih incidenata. Sve je to tuzno, ali je mnogo tuznije kada se majke politizuju na taj nacin. Potez je na bosanskoj vladi da obezbedi komemoraciju.

Kiki

pre 18 godina

Demokracija je volja naroda!
Ako majke ne zele da na dan velike zalosti prime nekoga - to je njihovo pravo. Imaju i moralno pravo na to.
A ako Tadic hoce da dodje moze i PRED groblje, i tamo se pokloni nevinim zrtvama - to je takodjer njegovo pravo.
Ostace zabiljezeno da je barem pokusao.

Dragan

pre 18 godina

Treba da ode i kompletna vlada pored predsednika, da kleknu u klece i cute nedelju dana. A onima koji operisu sa "istinom"i ciframa od samo 1200 zrtava preporucujem da oprobaju svetsko cudo zvano Google i pogledaju spisak svih pobijenih nesrecnika. Trebace im digitron. Ceo srpski narod treba da se stidi narednih 100 godina.

mina tanasijevic

pre 18 godina

Majke iz Srebrenice, uz duzno postovanje za Vase zrtve i patnju, ipak dozvolite nasem predsedniku da se u nase ime iskreno pokloni, izvini i pokaje bez ikakvih skrivenih namera. Dozvolite nam da se nekako ,ako je moguce, iskupimo za ono sto je radjeno u nase ime! Smilujte se, ovaj teret na dusi je nepodnosljiv!

Dejan

pre 18 godina

"Tadićev dolazak označio (bi) njegovo nastojanje da kao predsednik Srbije pokaže kako je Srebrenica deo svete srpske zemlje..." Takve glupe izjave ne vode nicemu. U pitanju je prljava politicka kampanja. Ne protiv Srba, nego protiv ljudskog razuma.

Bosnjak

pre 18 godina

Uzasavam se komentarima pojedinaca koji za sebe kazu da razumiju zene Srebrenice, ali ipak bi da Tadic ode u Srebrenicu i da se izvini.
Kakvo Izvinjenje? Mnogi ovdje podrzaju Tadica u njegovom odlasku u Srebrenicu samo da bi taj isti predstavljajuci sve njih olaksao im njihovu savjest kako bi pred Svijetom mogli reci "eto mi smo se izvinuli i sada neka bude mir".
Malo Morgen! Majke Srebrenice imaju pravo kada spominju "svetu srpsku zemlju", jer to i jeste danas sveta srpska zemlja. Zar Republika Srpska nije genocidom stvorena paradrzava na teritoriji BiH ociscena od nesrba u jednom bestijalnom genocidu? R.Mladic i R.Karadzic su jos uvijek na slobodi krjuci se po Srbiji a vlasti u Srbiji nista ne cine da se ta dvojic uhapse pa cak ni Skorpioni ne bi bili uhapseni da nije bilo Natase Kandic. Jedino Izvnjenje koje bi BiH prihvatila jeste da Srbija i njen predsjednik jednom za uvijek rasformiraju paradrzavu Republiku Srpsku i da pohvataju sve zlocince na njenom teritoriju i da jednom za svagda raskrsti sa Cetnicima, tek tada ce Bosanci Hercegovci dici kapu Tadicu i ostalim srpskim predstavnicima.

Max Bunker

pre 18 godina

Radi se o prepoznatoj neiskrenosti i o iznudjenom izvinjavanju zbog medjunarodnih okolnosti. Prošle godine na zaprepašćenje normalnog sveta Tadić je zakazao inauguraciju na dan zločina i slavio do zore. Svo zgražanje naših politačara zbog snimljenih ubistava je licemerno kao i reakcija onih koji eto kao nisu znali kako izgleda ubijanje 8.000 ljudi.I sad su kao krive te nesrećne žene što neće ćutke da trpe farsu?

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Dok je g.Tadic bio ministar odbrane g. Mladic se setao po kasarnama po Srbiji. I sta ce g.Tadic reci u Srebrenici? On je ipak presednik Srbije i kao takva licnost treba da trazi dozvolu od parlamenta Srbije. Zaista je Wylli Brant trazio izvinjenje Polacima ali za to Nemacka i dan-danas placa neke ratne ostete ili neke nemacke firme placaju odstetu za prinudni rad Jevrejima. G. Tadic moze da se angazuje da se vrate sto pre u Kosovo preostala tela ubijenih Albanaca nadjenih u masovnim grobnicama po Srbiji.

Miki

pre 18 godina

Vjestacaka i neiskrena izvinjavanja i politikantsko prisustvo komemoracijama moze samo da produbi rane. Zato bolje nek ne ide dok ne pokaze jasno i glasno sta misli o genocidu koji nije bio na svim stranama....Mozda on i bi ali mu ne da tata.....
Drugo, neka pokaze da smatra Bosnu bosanskom a ne srpskom zemljom....svek dok je obrnuto njegovo prisustvo tamo je licemjerje. Genocid je i ucinjen u sprovodjenju te ideje "Svekolike Srpske Zemlje" (bez Tuaraka). Zato majke Srebrenice imaju pravo da se u svom bolu makar zastite od licemjerja. Lopta je jos u Tadicevom dvoristu a ne u njihovom. Jos je on daleko da je prebaci.

Balkan

pre 18 godina

DOSTA! Svacija zrtva je sveta i za osudu, bila jedna ili 10.000. Zrtava je bilo na sve strane kao i dzelata, a stradao je najcesce obican, nevin narod i to na sve TRI strane. Dosta osuda, drugih zemalja nemamo do ovih i posle svega treba graditi zivot. Niko nikom nece vratiti pobijene, ajde da se za promenu svi potrudimo da ih na ovom prostoru vise nema. Toliko.

tom

pre 18 godina

Jednostavno moram reagirati na teske neistine koje se iznose ne samo na ovoj raspravi nego se provlace i kroz sve ostale, a ticu se isprike Hrvata za zlocine pocinjene nad Srbima i ostalima. Istina je da se hrvatski predsjednik Mesic VISE puta javno i bez ograda (tj., bez spominjanja zlocina izvrsenih na Hrvatima, bez izjava kako je to bio rat pa eto i ostalih glupih opravdanja) ispricao za sve zlocine koje su BILO KADA U POVIJESTI izvrsili oni Hrvati koji su ZLOUPOTRIJEBILI IDEJU I IME HRVATSKE DRZAVE. Ponavljam, isprike su izrecene bez ikakvih ograda i nemustih dodataka. Tko je htio cuti - cuo je. Kada cemo mi cuti ispriku nekoga iz Srbije ne znam. Mislim da na nju imamo pravo. I te kakvo. Shvacate li vi da je VASA vojska mjesecima razarala nase gradove (Dubrovnik, Vukovar, Zadar, Sibenik, Karlovac...). Gadjali su civilne ciljeve i masakrirali stanovnistvo BEZ IKAKVOG RAZLOGA (osim stvaranja Velike Srbije). Nije HV dolazila u Srbiju razarati Nis, Suboticu itd. Shvacate li to?
Mislim da je vrijeme da zatvorimo to poglavlje i okrenemo se buducnosti koja ce u svakom slucaju biti ZAJEDNICKA. Ipak smo susjedi. Ali za to su potrebne stvari kao sto su priznanje, pokajanje, isprika...

Miki

pre 18 godina

Vjestacaka i neiskrena izvinjavanja i politikantsko prisustvo komemoracijama moze samo da produbi rane. Zato bolje nek ne ide dok ne pokaze jasno i glasno sta misli o genocidu koji nije bio na svim stranama. Mozda on i bi ali mu ne da tata.....
Drugo, neka pokaze da smatra Bosnu bosanskom a ne srpskom zemljom. Sve dok je obrnuto njegovo prisustvo tamo je licemjerje. Genocid je i ucinjen u sprovodjenju te ideje "Svekolike Srpske Zemlje" (bez Tuaraka). Zato majke Srebrenice imaju pravo da se u svom bolu makar zastite od licemjerja. Lopta je jos u Tadicevom dvoristu a ne u njihovom. Jos je on daleko da je prebaci.

mik

pre 18 godina

Samo da vam kazem, bas me briga za vase ratove, to je istorija, alo Pozega (!) danas je jun 2005., zivi dok mozes, zivot je kratak, to je gotovo, idemo dalje, cao, dota, gotovo!

adam

pre 18 godina

... pa gospodine Tadicu sve je manje mesta na kojima ste dobro dosli... Nece vise biti lako zeleti dobro Srbiji personalizovanoj u vama sa ovakvim ljudima iza vasih ledja. A sto se Srebrnice, vaseg mandata, Kosova pa i DS-a tice, sad je kasno...

Moja Srbijo

pre 18 godina

Koga šeta VBA? Sa kojim pravom država i državne institucije treba da stanu ispred "dobrovoljaca"? Zar ponovo Srbija treba da zaštiti šaku onih koji su vodili, žarili i palili? Zar je šaka primitivaca vaznija od Srbije koja je demonstrirala protiv ratnog režima i gradjana koji su odbijali u velikom procentu da budu mobilisani? Da, istina je da je JNA branila stanovništvo gde god je mogla! I sada VBA ne zna ko je vršio zločine na teritoriama koje je kontrolisala JNA!? Koga štite i koga zbog toga, po ko zna koji put bacaju u blato?

Lola

pre 18 godina

Konstantinovicu, ako je licemerje Vas zadatak - zavrsen je sjajno. Pored svega sto se dogodilo, reci jos da tamo neko treba da se "potrudi" da se nesto dogodi ili ne dogodi i posle odsustva bilo kakve validne reakcije Tadiceve pricati da bi nesto bila steta ili ne...
Srbija je poslednja rupa na svetu !

Aleksandra K.

pre 18 godina

Jako bih se razocarala u gosp. Tadica, kao predsednika Republike Srbije, kada ne bi otisao na komemoraciju zrtvama Srebrenice i njima se poklonio. Takodje bi trebalo da se eksplicitno izvini bosnjackom narodu za umesanost Republike Srbije pod Slobodanom Milosevicem u tom zlocinu, i u svim drugim zlocinima pocinjenih nad Bosnjacima i Hrvatima.
Smatram da je gosp. Tadic pogodna licnost za takav korak, s obzirom na njegovo delovanje u Milosevicevo doba i njegove izjave nakon 5. oktobra, i ne bih ga svrstala u isti kos sa gosp.Kostunicom.
Bez obzira da li ce biti potrebno da se jos 5 predsednika Srbije izvini za zlocine pocinjenih u ime srpstva, krajnje je vreme da celnici Srbije ucine prvi korak, pre svega zbog duznog postovanja i poniznosti prema palim zrtvama, ali i zbog javnog mnjenja Srbije, koje je jos uvek na stupnju svesti stravicnog Milosevicevog doba.
Nije cela Srbija spremna da se izvini i spozna da moramo pre svega da osudimo zlocine pocinjenih u nase ime, cak mozda ni vecina nije spremna na takav korak, ali je predsednik Srbije duzan da posluzi kao primer!
Nadam se da ce mu majke Srebrenice to dozvoliti.

Cinjenica

pre 18 godina

Zanima me kako bi bilo da Njemacka na spomen Holokausta reagira komentarikma tipa: "Pa i kod nas su 1945. pobili stotine tisuca civila". Srebrenica je po okrutnosti, opsegu i zvjerstvu jedinstven zlocin na ovim prostorima od kraja WWII. I nikakve licitacije niti spominjanja vlastitih pojedinacnih zrtava nece umanjti karakter i opseg tog zlocina. A najmanje odgovornost onih koji su taj zlocin pocinili. I naroda koji je evo 10 godina odbijao da prizna sto se dogodilo.

MM

pre 18 godina

Tadic nikada nije otisao dalje od fraze "zlocini na sve starane". Srebrnica je u Republici Srpskioj koja je stvorena na takvom genocidu. Sve to i nije nista drugo nego legitimacija genocida...nakon 10 godina nema jasne poruke od njega.

Aca

pre 18 godina

Tadic treba da se ogradi od SANU, ukljucujuci njegovog oca i da prestane da kohabitira sa SPS-om. Bez toga je odlazak na stratiste, koje su napravili gore pomenuti, cista malicioznost.

Dragiša

pre 18 godina

Moje je mišljenje da ovakva izjava "Majki Srebrenice" ni u kom slučaju ne doprinosi normalizaciji odnosa medju državama istočnog Balkana. Ako se za neku stranku može reći da je svo vreme sukoba u bivšoj Jugoslaviji bila protiv rata u Bosni i Hrvatskoj onda je to stranka kojoj Tadić pripada. Mislim da ova grupa na Tadića gleda samo kao na još jednog Srbina koji očigledno ni u kom svojstvu nisu dobrodošli u muslimansko-hrvatskoj federaciji.
Mislim da Srbija trenutno ima mnogo većih problema od ko zna kog po redu izvinjavanja zbog nečega za šta nije, niti može biti, krivo celo stanovništvo Srbije.
Proizvodnja je ne veoma niskom nivou, socijalna politika gotovo da ne postoji, pravna država postoji još samo u manisfestima političkih stranaka a meni se čini da standard stanovništva nije bio gori u poslednjih 10 godina (računajući i period NATO agresije).
Zato savetujem našim političkim vođama: manite se Srebrenice. Izvinili smo se već stotinu puta, a Haški sud je tu da kazni odgovorne. Radite ono za šta vas je narod izabrao, izvucite konačno ovu napaćenu zemlju iz bede.
Hvala.

Nikola

pre 18 godina

U redu, ponuđeno izvinjenje nije prihvaćeno. Sada treba pohapsiti haške optuženike i završiti sa tim. S druge strane, ne treba više nikad nuditi izvinjenje, već sada treba prvo sačekati drugu stranu da se izvini. Lako smo zaboravili naše žrtve, i ne treba da do kraja vremena ispaštamo i da se izvinjavamo zbog toga što je na drugoj strani bilo više žrtava.

EKSER

pre 18 godina

NA ZALOST Srbi na prostorima gde su pocinili stravican zlocin jos nekoliko decenija pa i vekova nece biti pozeljni jer stvarno su pocinjene velike strahote nad drugim narodima za koje mi jos ne znamo, ali vremenom cemo cuti i znati o njima.

ABHAJAC

pre 18 godina

Gde su savetnici predsednika Tadića, gde mu je kabinet? Da je mene pitao za savet ja bih znao da obrazložim preporuku da još nije vreme za takav gest (nismo kao država, čiji je on predsednik, sproveli državni postupak prema izvršiocima), te da se takav gest treba odgovarajuće pripremiti.

Павијан

pre 18 godina

А зашто не бисмо гласали на реферндуму о томе да ли Тадић треба да иде и да се извињава у име целе нације?
У најмању руку би требало да сви који желе да се извине у своје име, лично оду и дају извињење.

Vera

pre 18 godina

Mislim da bi bilo vrlo licemerno od Tadica da ode tamo. Kao predsednik jedne drzave izjavljujem ti da mi je zao itd. a u istoj toj drzavi najodgovorniji za taj zlocin Ratko Mladic vec deset godina sedi i ne biva uhapsen. Eto sad je 10 godina od dogadjaja pa sam dosao jer je prisustvo medija veliko i to Evropa zeli, a prosle godine sam bas na taj dan polagao zakletvu i pravio svecanost. Dok ne uhapse Mladica
srpske vlasti ne treba da se pojavljuju u Srebrenici ako imaju imalo obraza.

Ivan

pre 18 godina

Pre nego sto Tadic ode u Srebrenicu, nek usput svrati u domove dece poginulih roditelja, u izbeglicke logore, nek ode do Kosova i pokloni se nad srpskim grobovima, poseti majke u crnom. E posle na putu do Srebrenice nek smisli kako ce i kome ce da se izvinjava. Jer najlakse je da prasta i da se izvinjava onaj koji je rat gledao na TVu. Tadic je od rata osetio samo poskupljenje namirnica i goriva.

Kozmopolit

pre 18 godina

Eh pa bas zbog takvih "ljudi" koji tvrde da je Srebrenica "srpska zemlja" Tadic niti bilo koji drugi cetnik nam nije pozeljan. Jer za nas Bosnjake je cijela BiH, ne samo Srebrenica, i bosnjacka i hrvatska i srpska zemlja. Samo Srbi to necete nikada shvatiti i zbog takvih stavova se i desila Srebrenica! Francuski filozof Levy je istinu zborio kada je saopcio da su se u ratu HR protiv SCG sukobila dva nacionalizma, dok se u BiH sukobio nacionalizam sa kosmopolitizmom.
Tadic nam nije potreban jer je on u decembru 2004 godine cetnike proglasio herojima! 11. jula prosle godine je uz "Boze pravde" oficijelno preuzeo sluzbu srbijanskog predsjednika, dok smo mi ukopavali nase najmilije. Isti takvi ljudi su ubili 8.106 bonsjackih djecaka i muskaraca u Srebrenici. Pored cega da dodje??? Da ismije nase zrtve? Zbog pritiska medjunarodne zajednice? Nemojte, molim vas dolaziti! Ostavite nam nase dostojanstvo. Dodjite kada vam u vladi ne budu sjedili cetnici, kada povratite zakon rehabilitacije cetnika i kada vam ZBILJA bude zao sto su Srbi ucinili Bosnjacima u Srebrenici! Tad cete biti pozeljni!

Osman iz Sandzaka

pre 18 godina

Majke Srebrenice treba da upute poziv u Beograd za prisustvo na komemoraciji 11. jula onome ko je i njih pozvao nedavno u Beograd na tribinu u Sava Centru a zna se ko je to.
To sigurno nije Boris Tadic.
Boris Tadic je izgubio svaki kredibilitet onog trena kad se zavukao pod sinjel Vojislava Kostunice.

sarma

pre 18 godina

С обзиром на чињеницу да свако има право да каже оно што жели, свиђало се то неком или не, тако и сребреничке мајке имају право на свој став. Такође, и председник Тадић има право да каже оно што он жели, па га у томе не могу спречити ни сребреничке мајке. Острашћеност ни нас ни њих неће никуда одвести.
А то да ли ће Тадићево извињење ако га буде, бити искрено или неискрено и да ли су сребреничке мајке аутентична или професионална организација такође ништа неће променити. Људи су мртви, а све ово после је шићарење на њиховој трагичној судбини.
Да ли неко још верује су бројни гости који ће бити присутни на обележавању десет година трагедије икада искрено жалили те људе? Или им се чињеница о постојању злочина једноставно уклапа у планове...

Pavle

pre 18 godina

Bio jednom jedan dečak i krenuo u prvi razred. Bio je malo krupniji od ostale dece, kao da je trećak ili četvrtak. Iz nepoznatog razloga, od prvog dana u školi, bio je predmet podrugivanja i dečijih smicalica. Kasnije je to preraslo u ozbiljnije provokacije, dobijao je ćuške, saplitali su ga sa leđa, gađali ga raznim predmetima.
On je to mirno trpeo, ali je jednog dana dečak odlučio da nešto promeni.
Iz grupe koja ga je maltretirala izabrao je jednog, ni najjačeg, ali ni najslabijeg dečaka, i pred svima ga isprebijao.
Malo je preterao, jer je nastavio da ga bije i kada je došao učitelj.
Dečak je završio sa ukorom, ostali mali krivci su se izvukli bez kazne, a on je postao dežurni krivac za sve događaje u školi, pa i za opijanje osmaka na dan male mature.
Tužna priča?
Na čijoj ste strani?

Blaf

pre 18 godina

I dalje neki pricaju kako je bilo i srpskih zrtava i kako se i drugi trebaju pokloniti... svakako, u ime moje drzave Hrvatske to je uradjeno vise puta u zadnjih nekoliko godina od najvisih drzavnih zvanicnika na pravom mjestu: Jasenovcu, sramnom dijelu povijesti mojeg naroda. Sto se tice zlocina iz nedavnih ratova, treba jasno reci da su ih i u Hrvatskoj i u Bosni i na Kosovu u najvecem broju pocinile srpske jedinice. Bilo ih je i sa drugih strana sto nitko ne osporava, ali konacno treba radi mira na ovim prostorima neko objektivno istraziti zasto su i kako vodjeni ratovi 90-tih godina i koji im je bio cilj. Pa da se onda vidi tko je stvarno bio zrtva a tko agresor. Sto ne opravdava nijedan zlocin sa bilo koje strane ali daje jednu kompletnu sliku zbivanja na ovim prostorima 90-tih godina. I zato Tadic treba otici u Srebrenicu, i ne samo on, ali vaznije od toga je rascistiti sa politikom koja je dovela do svega zla na ovim prostorima.

Voja

pre 18 godina

Morace generacije i generacije da prodju, pa jos da ih niko za njihova zivota ne obasipa mrznjom prema drugima, da bi mogli da se nadamo da ce za 20-30 godina moze doci do pomirenja. Ali za sve to treba vremena i mnogo truda sa svih strana.
Imao sam skoro mogucnost da pricam sa jednim Nemcem, pa smo se pomalo dotakli ratova na ovom podrucju. On mi je ispricao svoje iskustvo. Kao sto vam je poznato Nemci i Francuzi su se klali (ali bukvalno) vekovima, a sa pojacanim intezitetom u drugoj polovini XIX veka sve do kraja I svetskog rata. I uglavnom se sukob vodio oko pokrajine koja se zove Alzas. To vam je deo oko Strazburga. Velicina Alzasa je mislim manja od naseg Srema. I on je kao covek koji je malo citao istoriju svoje zemlje u jednom trenutku odlucio da obidje celu tu pokrajinu. Njegov zakljucak je bio da on nikako nije mogao da shvati da su njegovi zemljaci i Francuzi tako postupali jedni prema drugima za kako se on izrazio 'u**** parcence zemlje'. Jednostavno posle toliko godina niko ne moze da objasni nekim raciom zasto su ljudi radili to jedni drugima. I eto njima je trebalo vekova i vekova da prekinu sa tim i jos oko 50 godina da zaborave na to sto su radili i da zaborave ko je prvi poceo, i ko je vise preterivao i koga je ubijeno vise itd. itd.
Stoga mislim da je jos uvek rano da se bilo ko iz ove zemlje izvinjava za zlocine koji su zbilja pocinjeni, a koje ova zemlja jos uvek nije priznala. Prvo ide priznanje (svako svog zlocina prema drugom bez uslovljavanja ko ce prvi ili ajom svi odjednom) pa onda kajanje i izvinjenje.

objektivan

pre 18 godina

Sad je u Srbiji na sceni novokompanovani trend da se priznaje i osudjuje sve sto treba i ne treba. Dok suprotna strana i njeni zlocinci kriju svoje zlocine i kukumace kako smo mi jedini krivci za sve sto se izdesavalo, mi ponosno izvlacimo i izmisljamo sta smo sve radili, ne bi li se ulizali Evropi i svetu jos vise. Ispascemo mi najveci krivci. Smatram da ako neko nekome treba da se izvini onda su to ti koji su direktno ucestvovali u svim zlocinackim radnjama. Sta ima Tadic da se izvinjava kad nije pocinio nikakav zlocin. Dal se neko nama izvinio za Jasenovac, Kragujevac i uopste za preko milion Srba poginulih u Drugom svetskom ratu. NIJE. Dok Cesi, Poljaci i ostali dobijaju odstetu od Nemaca, nas niko i ne pominje. Uozbiljite se malo i imajte bar malo dostojanstva.

Demiter

pre 18 godina

Uz duzno postovanje za Gdina Tadica i njegovo zalaganje ipak tu ima i puno izjava koje su "hrana za nacionaliste" i "ostrascene Srbe", na koje on racuna kao na buduce glasace. A sigurno je i veliki uticaj na njegov zivot postovanog g-dina oca predsednika...ali to je zivot.
Sta nama valja ciniti.
Majke su najosetljivije kada su deca u pitanju. One ne prihvataju "politiku", oni osecaju da li je to iskreno izvinjenje i zalost nad zlocinima, ili samo dnevna politika, zato pazljivo sa tim stvarima. Dame i gospodo neki u ovoj zemlji bi presli preko ovih zlocina na nacin, "pojeli smo u kafani rucak, nismo platili, pa sta"
Bilo je u ovoj zemlji negiranja postojanja zlocina. Kao da se Srebrenica nije nikada dogodila. Licno mislim da sve dokle god iz ove zemlje izlaze tonovi tipa "ala Cavoski" nama svet nece verovati a niti "izlivi zalosti', nece proci.
Zbog toga neophodno je PROMENITI SE! POKAJATI a tu bi Crkva morala da odigra veliku ulogu, da pojasni; STA JE TO Istinsko POKAJANJE!
Konacno, zar sami komentari ovde ne govore o "neshvatanju i ozbiljnosti ' pocinjenog.

Mr. No

pre 18 godina

Normalno da ce reci NE Tadicu kada se u Srbiji izmedju ostalog i izjednacavaju prava cetnika i partizana, a zna se sto su ti isti cetnici radili u Srbiji i Bosni. Jednom kada nestane silnog licemjerstva iz usta politicara koji predstavljaju Srbiju doci ce i vrijeme za 'pomirdbu' na ovim prostorima. Netko je jako dobro rekao. Djindjic se samo jednom radja. Nazalost, on nije imao pravog sugovornika na ovim prostorima i kamo srece da je ostao ziv te da on i Sanader naprave od regije ono sto i zasluzuje. Lako bi smirili strasti. Ovako, treba cekati dok se ne pojavi u Srbiji opet onaj pravi...

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Bez uhapsenog Mladica nema svrhe da bilo koji drzavni zvanicnik prisustvuje komemoraciji u Srebrenici povodom 10-godisnjice genocida u tom gradu nad bosnjacima. Vlast i institucije u Srbiji funkcionisu kao rastimovan orkestar i po licnim interesima njihovih rukovodilaca. Nakon izvinjenja predsednika Tadica bi sledela zvanicna kritika skupstinske vecine i vlade...takav akt bi doprineo diskreditovanju drzave blamazom predsednika, sto on u svakakvu ruku ne zasluzuje. Okolnosti su pocele u Srbiji da se menjaju nakon prikazivanje zlocina ali su se dusebriznici nebeskog srpstva pobrinuli da relativiraju sistematski ratni zlocin u srebrenici prikazivajuci nesporni zlocin protiv srba. Takvo pravdanje je zlocin po sebi, jer taj zlocin protiv srba ne odobrava monstruozni zlocin iz osvete protiv bosnjaka. Sta je tu je, neka buduca inteligentnija i moralno civilizovana vlast ce shvatiti te cinjenice i shodno tome preduzeti odredjene korake. Danasnja vlast je kombinacija milosevicevih kadrova koji su presli u drugu stranku, milosevicevih kadrova lojalni milosevicu i srpske oligarhije. Ko od takve skupine moze realno da ocekuje da nedvosmisleno i iskreno osude ratni zlocin koji je povezan sa diktaturom njihovog lidera Milosevica... Lustracija nije bila, jer je V. Kostunica verovatno u dogovoru sa Milosevicem propagirao da nema "revansizma" kojeg sad i te kako ima protiv demokratskih kadrova nezavisno kojoj stranci demokratske orijentacije pripadali.

Sarajlija BiH

pre 18 godina

Pozdravi,
Drago mi je da postoje mediji kao b92 koji omogućavaju da se u Srbiji cuju i ''neki drugi'' izvori informacija, a ne samo od vasih vladajucih garnitura. Ipak, ljudi u Srbiji nisu svjesni sta se deshavalo u njihovom okruzenju! Ljudi imate izvjestaje Amnesty international-a kao i izvještaj specijalnog UN opunomoćenika za ljudska prava, gospodina Tadeusz Mazowiecki-og, u kojim jasno stoji da su srpske formacije tokom rata u BiH, pocinile više od 80 % zločina! Da bi se oprostilo potrebno je da ratni zlocinci odgovaraju za svoja djela i idelogije!

S. Popović

pre 18 godina

Predsednik Tadić nema pravo da se izvinjava u ime celog naroda, jer zločin (ako ga je bilo) su počinili pojedinci. Takođe nema pravo ni da se izvinjava u svoje ime, jer kao predsednik prestaje da bude obična individua i mora da zastupa stavove većine građana bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, profesionalnu i stranačku pripadnost. Stavovi većine građana mogu se sagledati jedino nakon referenduma, bez obzira na temu o kojoj se radi. Prvo neka raspiše referendum, pa ako 50% + 1 naroda kaže 'DA' i ako njihovi predsednici prethodno izraze žaljenje i upute izvinjenje srpskom narodu zbog nevinih ljudskih žrtava i materijalnih stradanja, neka to uradi i Tadić. Sve za čast - čast ni za šta!

Stamatovic Svetlana

pre 18 godina

Pa naravno, majke su prepoznale licemerje u toj zelji Tadica da se navodno izvini Muslimani za pocinjene zlocine od strane Srba. Covek koji je posle onog sramnog skupa odrzanog na Pravnom izjavio kako svako ima pravo da kaze ono sto misli, covek koji kohabitira sa vladom koju podrzava SPS i sa kojom suruje SRS, sigurno je da nema sta da trazi u Srebrenici. Njegovo foliranje moze proci samo medju obnevidelim Srbima.

Aco Miloradovic

pre 18 godina

Razumem te majke. Razumem i slazem se.
Njima, na sav njihov bol i nepravdu, ne treba jos jedna protokolarna politicka i marketinska akcija. Taj isti predsednik je bio ministar vojske koja cuva glavnog krivca za Srebrenicu.
Dela nama trebaju, ne prazne reci i gestovi!

pera Srbin

pre 18 godina

Bravo za majke srebrenice!!! Tako mu i treba. Dok je on bio ministar odbrane Mladic se provodio na svadbi u Valjevu - a sad bi da kaze 'ízvini' ne bi li skupio koji politicki poen. E pa nece moci...

Slobodan, Sarajevo

pre 18 godina

Meni se cini da vecina ne zeli da shvati sta je to sto motivise Majke Srebrenice na ovakav potez. Mi stalno diskutujemo o tome ko treba kome da se izvini za ono sto se desavalo u ratovima devedestih godina. Ja mislim da su izvinjenja korisna i potrebna, ali tek kada onaj koji se izvinjava ucini nesto na tome da se pohapse oni koji su skrivili te zlocine, za koje doticni namjerava da se izvini. Ne cini mi se da je gospodin Tadic ucinio sve sto moze da se optuze i osude oni koji su skrivili zlocine u Hrvatskoj i Bosni. Ili na primjer, da li bi imalo smisla da se neko od srpskih politicara izvini Albancima zbog pokolja koji su se desavali na Kosovu, a jos uvijek nemamo rezultate istrage o hladnjacama i masovnoj grobnici u Batajnici. Moj prijedlog je da se prvo djeluje u pravcu kaznjavanja onih koji su zlocinacki ubijali, a kasnije ima vremena za izvinjavanja. Izvinjenje bez akcije ne znaci nista.

d.

pre 18 godina

Gde je Tadic bio kada su Majke Srebrenice dolazile u CzKD, u Beograd?
Gde je bio kada su bile u Sava Centru?
Nas predsednik je, izgleda, plitki utilitarista, pa opet, za razliku od premijera, dobro je da ipak izrazava bilo kakvu zelju da se u ime drzave Srbije i u ime gradjana Srbije oglasi po tom pitanju.

Zoran

pre 18 godina

Svaka nacija priča samo o svojim žrtvama, pa se stekao utisak da su samo oni žrtve u ovom zadnjem glupom ratu. Zato svako treba prvo kod sebe ( u svojoj kući) da preispita šta smo mi njima učinili i zašto. Samo tako se može doći do jednog razumnog dijaloga i da se narodi koji žive na prostorima bivše YU zaista iskreno ispričaju i razjasne zašto su poverovali u nacionalizam i zašto su počinili to što su činili. Za ovakav način komuniciranja treba dosta vremena, razumevanja za drugu i treću stranu u sukobu. Moramo ovo rešiti jer je to u interesu naših dolazećih generacija, pa nećemo valjda da se svakih 50 do 60 godina ubijamo, palimo kuće i činimo jedni drugima ovakva zlodela koja smo činili. Moramo početi da razmišljamo malo racionalnije ne samo da se uključimo na talas emocija i opet nanovo do istrebljenja.

miki

pre 18 godina

Jos nesto da napisem, Tadic i ostali treba da pre desetogodisnjice posalju sve koji imaju veze sa bilo kakvom vrstom zlocina koje je pocinjen na bilo kom delu bivse SFRJ, tako ce pokazati da im je zao, meni je mnogo zao za sve zrtve ali ja nisam u vladi, SAMO DA RATA NE BUDE...

alexandar

pre 18 godina

Svaka cast Tadicu na hrabrom i nadasve civilizovanom potezu, ali i tamo ima hiljade zatucanih nacionalista kao i kod nas, pa mislim da bas nece biti dobrodosao. U svakom slucaju, treba osuditi sva zverstva i ubistva. Progutajmo gorku knedlu i prihvatimo da smo ionako kao narod deklarisani kao koljaci. Jedino mi je zao sto ce onoliki poklani Srbi biti zaboravljeni, a njihove ubice ce ostati slobodni. Stoga Tadicu, uortaci se sa ovim nasim nacionalistickim izrodima, bar za toliko da se javno pomenu i srpske zrtve koje su pobijene... To ne sme da se zaboravi. Uostalom, Srebrenica je nastala kad su zli klali nevine, pa su onda zli poklali nevine za osvetu. Teska vremena, Borise, a nemamo puno kvalitetnih politicara. Cuvaj se ovde vise nego tamo.

Paracinka Paracin

pre 18 godina

Razumljivo je sto majke Srebrenice misle da je svaki vid saucesca s nase strane neiskren: Ratko Mladic je na slobodi, bar polovina Srba smatra da i ne treba da ide u Hag, optuzeni za ratne zlocine se nagradjuju i svecano ispracaju...Sta drugo da misle?
Mislim da je za takvo poklonjenje zrtvama, koje ne bi bilo politicki zloupotrebljeno, jos uvek prerano. Tadicevu posetu, ma kako iskrenu, iskoristice za "sutiranje u cevanice" ekstremisti sa svih strana. Ipak, kasno je za povlacenje, jer ce i to izazvati bas istu toliku buru kao i poseta. Pogledajte komentare: isao - ne isao, svi su na svojim "standardnim" pozicijama. Steta...

Alban Berisha, peje

pre 18 godina

Srbija je premalo ucinaila da bi Tadic imao pravo da ucestvuje u takom skupu, jer sve dok postoij raspolozenje da se u Pravnom fakultetu podrzi genocid, a Tadic kaze da je to pravo ne slobodno razmisljanje, onda srebrnicanke imaju pravo. Ako nisu mogle da i zastite zive , bar mogu mrtve.
A za Srpske zrtve, nazalost niko ne spominje hiljade i hiljade Nemaca, koij su stradali u Stuttgartu, Münhenu, Berlinu, jer istorija kazni onoga koij prvi pocinje rat.

Ivan M

pre 18 godina

Tadic ne dolazi da bi dokazivao da je Srebrenica deo "Svete srpske Zemlje", vec da se pokloni poginulima. Iako mi on nije skroz simpatican, ovo mi dosta lici na neke unutrasnje politicke razmirice medju samim Bosancima. Tuzno je sto su ljudi koji su onako svirepo ubijeni postali moneta za podkusurivanje kod njih kao i kod nas.

npb

pre 18 godina

Meni je zao "majki Srebrenice", taj zlocin je bilo delo genocida, bez dvojbe.
Ali "majke" su takodje ispolitizirane. Prosta stvar.

zabrinuti

pre 18 godina

Do sada sam na razne nacine stotinu puta osudio zlocine pojedinih mojih sunarodnika koje su pocinili nad nesrpskim stanovnistvom. I sada to opet ponavljam.
Razumem bol i psiholoski je opravdan gnev rodjaka zrtava iz Srbrenice ali ne egoizam i krutost kada treba pokazati razumevanje za ljude koji iskreno saosecaju kao sto je npr. predsednik Tadic.Ogradjujem se ako o Tadicu majke srebrenikce znaju nesto sto mi ne znamo. U suprotnom rec je o politickim igrama.

Prokleti Balkan

pre 18 godina

Ovakvo razmišljanje će dovesti do neke nove Srebrenice u budućnosti. Poginulo je puno više Srba u Jasenovcu, pa je hrvatski predsednik danas dobrodošao u Srbiju. Poginulo je puno više Jevreja u Aušvicu, pa je nemački kancelar dobrodošao u Izrael. Iako nismo još uvek na onom nivou svesti na kojem bi trebali da budemo, čini mi se da mi, Srbi, polako prihvatamo svoj deo krivice, a o zločinima nad Srbima se ovde skoro i ne priča. S druge strane, Muslimani i Hrvati ne samo da nisu u stanju da priznaju sebi da je neki njihov sunarodnik ikada ubio nevinog Srbina, nego ne žele ni da prihvate iskreno, ljudsko izvinjenje sa naše strane.

Guthrie

pre 18 godina

Шта значи та изјава?! Да су Срби геноцидан народ? И шта значи изјава да Тадићу не може нико да гарантује безбедност?! Да су Младић, Караџић, Изетбеговић и остали били у праву и да је у питању рат до истребљења, а да је ово само тајмаут до следеће прилике?

ivan.k

pre 18 godina

Oni koji su izgubili najmilije u ratu na nehuman način treba da osete znak pažnje i saučešća čitavog čovečanstva. Međutim opasno je pružati im priliku da utiču na politiku jer njihov opravdan gnev proizvodi mržnju. Uz saučešće i poštovanje nevinih žrtava Srebrenice i poruka političarima i medijima da ne zloupotrebljavaju najgnevnije ljude da bi prikazali svoju umerenost. Licemerno je!

Zoran

pre 18 godina

Imam razumevanja za ovaj stav, a posebno kada se ima u vidu cinjenica da Tadic od kada je postao kohbicionista poceo da desnicari.
Ipak mislim da za buducnost ovih prostora na kojima su samo zlocini konstata bitno je da zrtve ne postanu vicite zrtve. Nije to resenje.
Naravno da dolazak Tadica treba usloviti izrucenjem Mladica i ostalih monstruma.

Djuk

pre 18 godina

Pa dobro, onda nece da ide. Gest dobre volje je postojao, ali Balkan je Balkan. Mi jos uvek ocekujemo nekog njihovog da ponudi da se izvini za srpske zrtve, kojih je takodje bilo. Pozdrav za Borisa Tadica i politiku koju vodi.

Iznenadjeni

pre 18 godina

Za eventualno cudjenje na reakcije majki Srebrenice treba da je jasno samo jedno: Da je gs. Tadic otisao prosle godine u Potocare to bi bio gest hvale vrijedan od novog predsjednika, ali isti lik nije imao vremena otici zbog bala koji je priredjivao u svoju cast i na koji je gle cuda pozvao kompletno srpsko rukovodstvo iz BiH. I to bas u isto vrijeme kada su se sahranjivali ubijeni u Srebrenici. Danas sa nozem pod grlom svjetske javnnosti on odlazi kao veliki demokrata mirotvorac i istinoljubac.
Da nije tuzno bilo bi smijesno.

Rade

pre 18 godina

... Razumeo bih da Srebrenicani ne zele Tadica zato sto Srbija godinama ne hapsi Mladica i Tolimira; ali reci, kako u saopstenju Majki Srebrenice stoji, da "bi Tadićev dolazak označio njegovo nastojanje da kao predsednik Srbije pokaže kako je Srebrenica deo svete srpske zemlje" - stvarno je liseno ikakvog smisla. Prosto se pitam da neko nije podmetnuo ovo saopstenje za stampu i prikazao ga kao saopstenje Majki Srebrenice. Ne mogu da verujem da bi ovako nesuvislom izjavom Majke Srebrenice ugrozavale svoj kredibilitet.

Saša

pre 18 godina

Mediji su najmoćnije oružje ako želite nekoga (pojedinca, grupu ljudi,državu a i naciju) da predstavite kao pretnju za čitavu okolinu, za čovečanstvo ma za sve.
Ako Tadić ode u Srebrenicu, to znači da će u roku od 2 godine Srbija početi da plaća ratnu u BiH za "agresiju".
A komentar "sveta srpska zemlja" je do bola, bolje reći natopljena krvlju Srba i muslimana ZEMLJA.

Dragan

pre 18 godina

Lepo sto je ponudio, jos bolje sto sug a odbili. Ne bi mu tamo bilo prijatno. Da su mu rekle da nece da neko njihov bol koristi za ubiranje politickih poena, to bi bilo sasvim u redu. Ovako, trabunjanjem o srpskoj zemlji pokazale su da ta njihova organizacija ima ekstremisticku politicku pozadinu. Mozda je to i razumljivo. U svakom slucaju, o njima ne treba vise brinuti. Tadicu, dobro si odigrao.

Danilo

pre 18 godina

Za iskreno pomirenje mora svaka strana da "proguta svoju knedlu", izjave "Majke Srebrenice" je klasican inat i politika koja treba medjuetnicke napetosti na ovim prostorima da odrzi.

dejan

pre 18 godina

Nije ni cudo zasto nije pozeljan...onaj isti Tadic, koji je za tribinu o Srebrenici govorio da je 'demokratsko pravo' a samo nekoliko dana poslije toga 'uzasnut je snimcima'...gest izvinjenja ne treba da bude nesto 'onako usput, da skinemo i to s dnevnog reda' vec istinsko izvinjenje i pokajanje a tadic junior sigurno nije osoba koja to treba da uradi...
pozdrav
Dejan Sarajevo

poznavalac

pre 18 godina

Predsednik Tadic ne moze ici da se izvinjava u MOJE ime ili ime Srbije jer niti sam ja to tamo radio niti znam bilo koga iz mog okruzenja ko je ta zlodela napravio. Ako on ima potrebu da se izvini neka to uradi u SVOJE ime. Po tome moze da se izvini i Vijetnamcima jer je tamo bilo par Srba koji su sa USA vojskom pravili zlocine. Zlocin je za osudu i osudjujemo ga svi, normalno, ali kada se neko izvinjava za nesto znaci i da PRIZNAJE da se to desavalo a da je on znao za to ili da je i organizovao. Tako da hvala majkama poginulih u Srebrenici sto zabranise Tadicu da napravi veliku gresku. Srbija kakvu ja poznajem NIKADA nije ta zlodela pravila, neki pojedinci mozda i neka se njihovi roditelji izvinjavaju a njih pohapsiti sve i presuditi po kratkom postupku. To je najvece izvinjenje a ne ovo...

Marko

pre 18 godina

Pa, onda, ako ovakav gest nije po volji, da se vratimo na one predjasnje, da ne podsecam sad koje i kakve, nema potrebe? Ne znam da li je to resenje...

Crni

pre 18 godina

Tadic radi pravu stvar, a ne daju mu. Pa hoce da se izvini za ono sto su neki uradili, a nije dobrodosao ? Pa da nije hteo da ide opet ne bi bilo u redu ? Razumem ja bol, ali dajte malo racionalizma i sa drugih strana da vidimo...

miki

pre 18 godina

Ma daj bre dosta vise, ne treba niko nigde da ide nikom da se poklanja, ni Muslimani, ni Hrvati a ni Srbi. Samo neka krenu jedni sa drugima da razgovaraju i prave posao, a ne rekla kazala. Niko od toga nema nista korisno. Ali ne treba nikada zrtve zaboraviti ali treba svako da oprosti drugom za ucinjena zlodela.
Dajte ljudi malo i dobre vesti, pa sta mislite da ja kao Srbin koji je mlad i perspektivan nameravam da se vratim u Srbiju gledajuci ama bas svaki dan ovakve stvari.
Jeste svi su vodili rat u SFRJ ako hocete pravdu onda morate da idete u svaku od bivsih zemalja SFRJ i da hapsite, muka mi je vise od tih ratova, Pa zbog nacisticke nemacke je nastradalo 50 miliona ljudi, onda oni trebaju da se klanjaju po ceo dan, ali oni idu napred i rade, znaci nece nista niko dobiti ako Tadic ode i pokloni se, treba na delima da se pokaze da li stvarno to mislis, na primer dovodjenje malisana iz Bosne i druzenje sa srpskom decom, e samo tako ce u buducnosti biti bolje, ili pomoc u bilo kakvom pogledu!!!

Milenko

pre 18 godina

Uz dužno poštovanje žrtvama i napaćenim porodicama, ipak smatram da je priča o Tadiću i "svetoj srpskoj zemlji" najobičnija glupost.
... pa zar je moguće da će se samo Tadiću meriti svaka reč i kritikovati ga u svakoj prilici... Možda nije savršen predsednik, ali dame i gospodo, setite se izbora: Maršićanin? Nikolić!!??

Srebrenicanin

pre 18 godina

Izgleda da se svima dopada uloga beskonacne zrtve. Cini mi se da na Bosnjackoj strani u BIH uopste nema sluha za potrebu objektivnog sagledavanja nesrece koja ih snasla. Pozicija zrtve ce prije ili kasnije kod njih da proizvede istu reakciju i istog nekog Slobu i iste neke nove ratove, kao i kod Srba 90tih... Takve reakcije, uz svu opravdanu bol majki, proizvesce samo nove nesrece i nove borbe za nove svete zemlje. Zato ja ne zivim u toj ubogoj bosanskoj kasabi ( kako rece Andric), i u toj nesretnoj zemlji jer necu da cekam novi rat, nove osvete i nove krugove pakla.

Dovla

pre 18 godina

Oni koji su puno izgubili su često skloni ekstreminim stavovima, i to ne mora uvek biti simpatično, ali u ovom slučaju se bojim da je sasvim opravdano, jer nekakvo eventualno izvinjenje dolazi daleko prekasno (ovo više nisu ni vremena Konrada Adenauera, ni Vilija Branta, ni hladnog rata i standardi civilizovanog ponašanja među narodima i državama su se pomerili daleko unapred za sve osim za neotesane pseudodemokratske političare kakav je recimo premijer Koštunica), da i ne spominjem činjenicu da će, ako uopšte usledi, biti čisto nominalno, pošto (a to se najbolje vidi po komentarima na ovom sajtu) većina etničkih Srba još uvek nije prihvatila istinu o zločinima koji su činjeni u njihovo ime (i koje su u dobroj meri podržavali) i ne želi da se suoči sa njima i prihvati odgovornost koja je prvi korak ka pokajanju i očišćenju. Predsednik Tadić je, nadalje, i lično krajnje nepogodna osoba za takav čin, jer je porodično blisko povezan sa SANU, institucijom koja je bila jedan od inicijatora primitivne i fašističke politike na čijem se kraju nalazi Srebrenica, da i ne spominjemo njegovu podršku od strane nacionalističkih i ratnoprofiterskih krugova kontrolisanoj vladi DSS, SPO/NS i G17+, kao i bliske veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom koju već neko vreme u potpunosti kontroliše ekstremno nacionalističko krilo sledbenika zloglasnog vladike Nikolaja Velimirovića. Tačno je da Tadić ne može biti odgovoran za svoju porodicu, ali za svoje postupke itekako može i mora, pa je, kada se već ovoliko čekalo, možda zaista bolje sačekati vreme nekog drugog predsednika čije izvinjenje neće biti tek prazan i formalan gest.

koksy

pre 18 godina

Sa svih strana se traže izvinjenja bez ikakve želje da do izvinjenja i dođe.
Prihvatljivo izvinjenje bi bilo ono u kojem bi onaj ko izvinjenje upućuje bio što više ponižen. Jedna od varijanti izgledala bi ovako:
-Tadić stoji a ispred njega duga kolona ljudi
-svaki iz kolone prilazi Tadiću a on mu upućuje izvinjenje
-svaki od onih koji primi Tadićevo izvinjenje Tadića ošamari, zapljune ili nešto već slično (a prikladno).
Razmišljati na ovu temu i dalje jer su mogućnosti i varijacije neiscrpne.

Jovanka

pre 18 godina

Zao mi je svakog ko izgubi svoga, ali te gluposti, ta udruzenja i razna saopstenja, stvarno sada 2005. sa toliko problema koje ima i ta jadna Bosna, mislim da je ovo suvisno i glupo.

Laza bg

pre 18 godina

Ma kakva "sveta srpska zemlja", ocito je da smo svi prenerazeni i porazeni onime sto se radilo u nase ime a o cemu nismo ni mogli da znamo, i sada kada ceo narod zeli da stavi do znanja da iskreno saoseca sa zrtvama, predsednik nije dobrodosao. Uz duzno postovanje zrtvama (a bilo ih je na svim stranama), smatram da ne bi trebalo koristiti godisnjicu ovakvog uzasa za politicke igre.

Дејан М

pre 18 godina

Како небулозно саопштење. Ништа, Борисе, непозван се у госте не иде. А то што нас они све виде као злочинце, то није само наша кривица.

Nightwatch

pre 18 godina

Izvinjenje podrazumeva dve strane. Ako jedna nece izvinjenja nema. Mislim da je jos uvek rano za to. Ovde se zla pamte i velicaju vekovima, tako da i izvinjenja bas nista ne znace.

petric

pre 18 godina

Zasto se predsednik nije pobrinuo da prodje glasanje u skupstini ? Ovako mi se cini da podize sebi cenu u svetu a ne u Srebrenici, gde ga eto i ne zele. Mozda su i u pravu, pa on nije imao nikakve veze sa Srebrenicom, a na taj nacin podizati sebi rejting... Mislim da se kao predsednik suvise mnogo prezentuje u javnosti. Je l' cujete nesto o predsednicima mnogo vecih drzava? Ja ne.

Anastasja

pre 18 godina

Nemojte amaterski. Prvo neka "pripremi teren" za svoj dolazak a onda neka ide. Onda tamo da da korektnu i covecnu izjavu u vezi TOG zlocina. Da li ce se oni nama izvinjavati ili nece, njihova je stvar. Kad se vrati, da "izraste" u vodju naroda u svakom smislu ( politickom, moralnom, pravnom...). Hajde, Tadicu! Mozes li?

Dragan R

pre 18 godina

Kada se govori o reagovanju majki iz Srebrenice trebalo bi njihovo ponosanje porediti sa ponasanjem gradjana Kragujevca. Oni stariji znaju da Nemci nisu smeli proci kolima kroz Kragujevac decenijama posle rata. Ni Vili Brant nije imao tu sansu. Prema tome mi mozemo da se izvinimo tako sto cemo izruciti sve zlocince, a ne da im dajemo debele pare kao da su uradili nesto veliko za nas. Razmislite malo o tome.

city of sadness

pre 18 godina

Razumeme bol tih zena. takodje, razumem da ne zele da Tadic dodje u Srebrenicu 11. jula. to je sasvim normalno - Tadic se do sada nalupetao (njegova izjava prosle godine kada je inauguracija predsednika bila na dan komemoracije zrtvama u Srebrenici a on tim povodom govorio o svom dedi koji je poginuo na taj dan pre 50. godina - Tadiceva poruka je jasna, zar ne?) i sada ko bi posle toga zeleo da Tadic dodje i glumi neko izvinjenje koje bi, da u njega iskreno veruje, jos odavno trazio. i uopste dve stvari mi nisu jasne 1) nasi politicari sve kao da cekaju neki pogodan trenutak, kad nesto moze da se kaze, kad bi to odgovaralo "nasim" interesima itd. itd. sto samo izvinjenje cini neiskrenim i proracunatim 2) nasi politicari se ponasaju kao da se od njih trazi izvinjenje a oni nesto mudruju da li zele da ga daju ili ne, da li su Bosnjaci zasluzili (???) itd.
da li ce i oni da se izvine nama i slicne niskosti. IZVINJENJE SE NE DAJE. ONO MOZE DA SE PONUDI ILI ZA NJEGA MOZE DA SE ZAMOLI. A NA ONIMA KOJI SU STRADALI JE DA RESE DA LI CE TO IZVINJENJE DA PRIHVATE I DA LU MOGU DA GA PRIHVATE.
prema tome reakcije Majki Srebrenice je sasvim razumljiva i ja je u potpunosti delim sa njima.
Ipak, saopstenje za javnost mi se cini preteranim i ispolitizovanim jer koliko god da mislim da se Tadic ponasa neiskreno i nedovoljno hrabro ne verujem da ide da se pokloni Svetoj Srpskoj Zemlji. mada ko zna?
mozda bi u njegovom govoru bilo neko novo "ali..." koje bi stvari ucinilo opet nepodnosljivim, uvredljivim i sramnim.

Zivkovic

pre 18 godina

Tadic se ponasa postmilosevicevski, iskreno misli da treba da ode i pokaze da Srbija i Srbi ne stoje iza ovog masovnog ubistva - ali je pri svemu tome politicki naivan jer nikada nijedan postizetbegovicevski funkcioner nece doci na stratiste Srba pobijenih od strane Muslimana ili posttudjmanovski funkcioner na stratiste Srba pobijenih od strene Hrvata u gradjanskom ratu. Prema tome: namere su casne ali politicki pogresne - jer ce ovako ispasti da su samo Srbi ubijali i zato se samo oni izvinjavaju. Uostalom zasto se on izvinjava u ime Srbije koja nije ni ucestvovala u tom gradjanskom i verskom ratu. Ubijali su pojedinci sva tri naroda i izvinjenje moze i treba da bude u isto vreme, na istom mestu, sa istom iskrenoscu od strane najviseg predstavnika sva tri naroda koji zive u BiH.
To bi Evropi trebalo dati kao dokaz postepenog prevazilazenja rana - koje ce trajati u najboljem slucaju nekih sto godina.

Dusan

pre 18 godina

Nije im dobro ako dodje a da ne dodje opet bi kritikovali. Molim vas Bosnjaci ili Muslimani sta god da ste pustite nas iz Srbije na miru. Ja sam iz Srbije i niti sam ratovao protiv vas niti je to radio ijedan od mojih prijatelja. Bole me uvo za vas. Vi ste ratovali protiv svojih komsija Srba iz Bosne, a to sto su dolazili avanturisti iz Srbije da ratuju to nema veze sa Srbijom. Za vas su ratovale hiljade mudzahedina, video sam ih u Budimpesti kada su dolazili avionima i sedali u autobuse za Bosnu. A normalno je da je Srbija pomagala Srbe iz Bosne, pa i Saudijska arabija je pomagala vas.

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Mozda su i Bosnjaci sazanali o izvesnom Mauzeru vodji paravojne formacije Panteri, a navodno visoki clan DS. Medjutim sam Tadic nece predstavljati problem kakav ce biti Vuk D., ako se usudi da ode tamo, jer je i ranije dizao tenziju u BIH.

serafim, pancevo

pre 18 godina

Ne mora da Tadic ide u Srebrenicu. Neka on pohapsi zlocince koji setaju slobodni po Srbiji i nije tesko otkriti ih jer kako se uspostavlja oni su bili pod komandom policije i vojske. Neka se malo vide arhive, ratni dnevnici, izvestaji, neka se razgovara sa policijskim i vojnim staresinama i oni ce otkriti koliko je bilo krvnika koji su ubijali, plackali, zarili i palili tokom rata. Dok Srbija ne rascisti sa ovim, a to najpre treba da zna predsednik Tadic, nece biti pomirenja, nece se Srbija prikljuciti razvijenom svetu. Ubice su tu, medju nama. Pokazimo na njih i neka dobijaju zasluzenu kaznu.

guc

pre 18 godina

Boris Tadic mora da ode tamo zato sto je predsednik Srbije, drugacije i nove, ne one koju je Slobodan Milosevic posvadjao sa svakim plemenom na ovoj planeti!
Tadic mora biti tamo bez obzira na bilo cije izjave i osude, provokativne ili ne, on mora tamo!! On ne mora da kleci, da place ili moli, to potpuno deplasirano i glupo (pogotovo sa njegovim: da, jesmo mi, ALI...), Odlazak tamo je jednostavan i dostojanstven gest drzavnika, a ako neko nece ili nema snage da prihvati da postoje i drugaciji Srbi, taj ima problem koji sam mora da resi.
Zrtve nisu samo pobijeni ljudi, zrtve su njihovi najblizi, rodbina, prijatelji i oni ce uvek cekati zadovoljenje pravde i biti osetljivi na mnoge stvari.
Na isti dostojanstveni nacin, kao opomena da se to vise NIKADA ne desi, trebalo obeleziti i Bratunac i slicni zlocini nad srpskum zivljem. Ali nikako u Srebrenici, ne tada, to jednostavno nije momenat.Ne zaboravite da je medjunarodni polozaj Srbije je tragicno jasan: porazena u ratu, zato jer je htela rat, genocid je ustanovio medjunarodni sud...pokazimo da umemo bolje!

srbijanac

pre 18 godina

Pa gospodo moja malo ste pozurili. Pa ni nacisticka Nemacka nije tako brzo presla preko svoje "sramotne prosloscu" trebalo joj je 50 godina da smogne hrabrosti pa da to ucini. A vi kako vi razmisljate vama ce trebati vekovi. I znate sta kad se medju nama rodi neki srbijanac onda ce on moci da dodje i pokloni se nevinim zrtvama nase nebeske umisljotine. Srba i srbovanja mi je puna kapa. Pa zar vas vise nije sram. Ko smo to mi da nam nevine zrtve prastaju kad mi to ocemo. Imali medju vama postenih srbijanaca koji ce licno doci u Bosnu 11.jula i ne saljite tamo u svoje ime kojekakve Srbe. Narode moj pocni se otreznjavati, barem zbog nase dece.

Boban

pre 18 godina

Kakve gluposti! Treba ih razumeti zbog bola koji su prozivele, ali prosto ne treba pridavati paznju onome sto kazu. Logika njihovog misljenja u ovom slucaju je logika koja vodi sukobima, osveti i aparthejdu. Po toj logici ni nemackim zvanicnicima ne bi trebalo dozvoliti pristup obelezavanjima zlocina nacisticke Nemacke. I glupa demagoska formulacija: sveta srpska zemlja, otkad je Srebrenica sveta srpska zemlja i zasto?! nego tek da se nesto pateticno kaze. Takodje treba neko sa zdravim stavom, dakle ko se stidi, gnusa i ko zali zbog onoga sto su u ime Srba srpski mafijasi i bolesnici uradili u Srebrenici, da pita ove majke i slicne koji istupaju sa ovakvim stavovima sta misle o Srbima pobijenim u istoj oblasti od strane Oricevih ljudi, i nazalost imam osecaj da znam kakav bi odgovor bio. Ustvari ne treba ih pitati, samo treba primetiti da se povodom toga ne oglasavaju, a treba da se oglase povodom svega. Ne pricam ovo revansisticki nego u smislu da osecam tu jedan pristup koji nije dobar i zdrav, ne mirise na dobro, i na koji treba dobronamerno ukazati.

Mashinovodja

pre 18 godina

E sad tek ne razumem! Kako bi dolazak Tadića pokazao da je Srebrenica deo "svete srpske zemlje"? Saosećao sam i saosećam i dalje s porodicama žrtava Srebrenice, ali ovo je ipak previše. Izgleda da neko "njihov" manipuliše njihovom tragedijom.
Mogu da razumem da su ogorčeni, naročito posle one lakrdije oko deklaracije o Srbrenici, u srpskoj skupštini, ali odbijati bilo čije izvinjenje sa srpske strane, to je previše i time se ništa ne postiže. Šta nam onda ostaje? Beskrajna osveta i ubijanje jedni drugih, sve dok još ima koga da ubija i da bude ubijen? Pa ko na kraju pretekne, on je "pobednik".

dr Milan M. Cirkovic

pre 18 godina

Sasvim razumem stav majki zrtava, mada je on mozda isuvise suptilan za domace "analiticare" ogrezle u tekovinama 8. sednice i Gazi Mestana. Radi se o tome da se Tadic jeste izvinio (na cemu svaka cast), ali ono sto treba jos da uradi jeste da izjavi kako je citav period 1987-2000 bio zlocinacki (sto jeste), i da se odrekne pogubne i zlocinacke ideologije srbokomunizma. Sto se tice "svete srpske zemlje" i to valja razumeti u podrugljivom kontekstu -- sa takvim glupostima i budalastinama koje se stalno provlace u srpskom politickom diskursu se valja svaki dan sprdati, bez obzira koliko se patriotski misevi skandalizovali...

boris

pre 18 godina

izgleda da je najveci problem ovde sto se ceo rat u BiH, a izgleda i cela istorija svela na zlocin u Srebrenici? ! pre i posle toga kao da ne postoji! I Ja sam glasao za imenjaka, ali nisam siguran da li sam to uradio zbog njega ili zbog Tome Nikolica! Zlocina je bilo i treba da se izvini, ali ne sme da ostane samo na Srebrenici!
DJINDJIC forever

vlado

pre 18 godina

Pa Tadic je, kako to divno rece Teofil u proslom Pescaniku, opravdavao velicanje masakra pravom slobodnog misljenja.
Odakle mu sada obraz da se bilo kome izvinjava i u cije ime?
Pa oni otovoreno pokazuju svetu da stite i kriju ratne zlocince - a sad ce da idu da osudjuju njihova dela?
Ima li kraja cinizmu i dvolicnosti kod tih ljudi?

Dejan V.

pre 18 godina

Ja tu nevidim nista lose, ako Tadic ode u Srebrenicu. To bi i morao da uradi i da pokaze da ne stojimo iza tih ljudi, koji su cinili takve zlocine!
Ne razumem zasto bi to nekog vredjalo, ako se izvini zrtvama!
A ako ne ode bi ispalo, e takvi su Srbi....

milan

pre 18 godina

Potpuno razumem majke Srebrenice ! Stvarno je licemerno sa Tadiceve strane, on to ionako ne radi iz saosecanja sa njima, vec zato sto mora tako da uradi kao predsednik zemlje naroda u cije ime je pocinjen genocid !

Aleksa

pre 18 godina

Neka sve majke koje su u sumanutim devedesetim izgubile dete kazu NE svim politicarima. A ove nesrecne zene je ocigledno napujdao neki lokalni ...

Cinizam

pre 18 godina

Potpuno razumljivo. Izvinjenje, 'poklanjanje sjenama nevinih zrtava' je potez na simbolicnoj ravni, gest politicke korektnosti , medjunarodno prijeko potreban Srbiji u ovom momentu. On je dobrodosao na politickom nivou ali osobama koje su na uzasan nacin izgubile svoje najmilije ne predstavlja nista vise od cistog cinizma. Pretpostavljam da stradalnicima Srebrenice politicka poza ne znaci bas mnogo. Dok god Srbija stiti ratne zlocince, medju kojima i najodgovornijeg za Srebrenicki masakr, tesko je povjerovati u iskreno saosjecanje njenog predsjednika.
Jos nesto. Ko moze doci u Potocare a ko ne, nazalost odredjuju vlasti RS koje su na poznat nacin '95 postali vlasnici ovog prostora. Skup ce obezbjedjivati oni isti koji su ga 'cistili' 95. Pa, hoce li doci i neki Tadic, kojeg ce mozda osiguravati Lupus, Skorpioni i ini, nije nesto o cemu zrtve mogu odlucivati.

fiksi.

pre 18 godina

Pa sta da kazem, mislim da Tadic ne treba da ide jer to je pokazao sa vodjenjem svoje politike. I da ode, ne ide sa cistim srcem kao i pojedini sto okolo podrzavaju to sve.

I.B.

pre 18 godina

Ne verujem da bi predsednik Tadic isao tamo zbog pogresnih razloga a najmanje da bi dokazao da je to "sveta srpska zemlja". Pa Tadic nije bio na vlasti dok su se vodili ratovi i desavali zlocini! Mada ja licno mogu da razumem isfrustriranost i bol koju ove majke osecaju!!! Uopste me ne iznenadjuju ovakve reakcije i komentri.

Nenad

pre 18 godina

Nije vreme za Borisova izvinjenja. Prvo treba da izrucimo Mladica, vidimo sta ce biti sa ratnom odstetom i otarasimo se politicara - kriptofashista. Tek tada ce Tadicevo izvinjenje imati smisla. Uostalom, i majke iz Srebrenice verovatno znaju da je Tadicev tata besomucno podrzavao Mladica...sin bi prvo, u ovom slucaju, trebao da se odrekne svog SANU bekgraunda, pa tek onda da glumi toleranciju.

etar

pre 18 godina

Ovaj dio price o 'svetoj srpskoj zemlji' ne razumijem iako sam i ja misljenja da Tadic ne treba da ode u Srebrenicu ako prije toga nije izrucen Mladic. Mnogo toga jos treba da uradi vlast u Srbiji da poklanjanje zrtvama ne bi bio samo jedan licemjerni cin.

vinetu

pre 18 godina

Hm, prvo je mogao da dodje kao covek ali ne kao predsednik Srbije. Sada je nepozeljan. Uz svo postovanje stradalima mislim da je ovakvo ponasanje cisto politikanstvo a saopstenje je po svom sadrzaju neukusno.

ruzica

pre 18 godina

Potpuno vas razumem, majke Srebrenice. Ono sto se desilo isuvishe je strashno da bi bilo iskupljeno nekim pogodbeno-uslovnim nagoveshtajima da ce se 'ako treba' kleknuti u Srebrenici. Takav nastup mog predsednika (na zalost i glasala sam za njega) samo boli i vredja josh vishe. Primite moje saucheshce, i ako to neshto uopshte znachi moj stid zbog dela mojih sunarodnika.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Razumem bol majki Srebrenice. Ne razumem njihovu glupu izjavu o Svetoj srpskoj zemlji. Gospodin Predsednik treba da ode u Srebrenicu u ime nas koji osudjujemo zlocine i koji smo solidarni sa svim zrtvama. Ne sme se dogoditi politicko incident (namestaljka) od strane SDA ekstremista. Gospodin Tadic ima sta da kaze i neka ga ne sputavaju.

Reformator

pre 18 godina

E pa ovo je stvarno bezobrazlug i sprdnja! S jedne strane samo kukaju kako su Srbi ovo ili ono, a onda kada Srbija zeli da napravi ljudski gest, i pokloni se tim nesrecnim zrtvama, onda je i tu problem. Pored takvog ponasanja Bosnjaka nikada necemo naci resenje problema, i Balkan ce zauvek ostati bure baruta! Mi danas treba da mislimo na nasu decu i na nase unuke, i da pokusamo da sprecimo da se njima jednog dana desi ovo sto se desilo nama u proteklih 15 godina.

Petar

pre 18 godina

Nije mi nesto jasno? Prvo svi traze neka izvinjenja i poklon zrtvama, a kada je neko i spreman da to uradi - e onda im ne odgovara.

Srbijanka

pre 18 godina

Tadic ne treba da ide u Srebrenicu sada. On treba da izruci Mladica. U Srebrenicu ce i onako ici neki srpski Willy Brant, ali taj tek treba da se rodi. Premda... hmm... Djindjic je se jedanput radjao.

Uros

pre 18 godina

Ne, Tadic hoce da pokaze upravo suprotno. Pa nije Tadic Milosevic! Da dolazi Kostunica, Nikolic, Dacic, i sl. pa da se kaze ovako nesto. Ali, posto je ipak rec o jednom protivniku Milosevicevog rezima i takvog nacina razmisljanja, onda to treba prihvatiti kao gest dobre volje. A da hoce da slavi to sto je ubijeno 7000 ljudi "u ime Srbije" sigurno ne bi isao na groblje, nego u kafanu. Prema tome, Tadicu, samo napred!

Jelena

pre 18 godina

Pa toliko su kukali za demokratijom, a sad je na delu ne dozvoljavaju. Predsednik dolazi da potvrdi da je cinjen zlocin kao predsednik Srbije koji niti je ratovao niti je bio tada u vlasti. U redu da zabrane Milosevicu, ali..

Marko, Bon

pre 18 godina

Ovo nimalo ne cudi. Ma koliko da smo mi spremni da priznamo zlocine nase strane, cini se da su sve ostale strane u svim ratovima devedesetih potpuno prihvatile ulogu zrtve i da nisu spremne ni za pomirenje ni za priznanje sopstvenih zlocina. Mislim da je jedina dobra reakcija u ovom trenutku pokretanje pitanja o srpskim zrtvama u prethodnim ratovima i trazenje od Bosnjaka, Hrvata i Kosovara da iznesu stav o zlocinima koje su oni pocinili.

vinetu

pre 18 godina

Hm, prvo je mogao da dodje kao covek ali ne kao predsednik Srbije. Sada je nepozeljan. Uz svo postovanje stradalima mislim da je ovakvo ponasanje cisto politikanstvo a saopstenje je po svom sadrzaju neukusno.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Razumem bol majki Srebrenice. Ne razumem njihovu glupu izjavu o Svetoj srpskoj zemlji. Gospodin Predsednik treba da ode u Srebrenicu u ime nas koji osudjujemo zlocine i koji smo solidarni sa svim zrtvama. Ne sme se dogoditi politicko incident (namestaljka) od strane SDA ekstremista. Gospodin Tadic ima sta da kaze i neka ga ne sputavaju.

Uros

pre 18 godina

Ne, Tadic hoce da pokaze upravo suprotno. Pa nije Tadic Milosevic! Da dolazi Kostunica, Nikolic, Dacic, i sl. pa da se kaze ovako nesto. Ali, posto je ipak rec o jednom protivniku Milosevicevog rezima i takvog nacina razmisljanja, onda to treba prihvatiti kao gest dobre volje. A da hoce da slavi to sto je ubijeno 7000 ljudi "u ime Srbije" sigurno ne bi isao na groblje, nego u kafanu. Prema tome, Tadicu, samo napred!

ruzica

pre 18 godina

Potpuno vas razumem, majke Srebrenice. Ono sto se desilo isuvishe je strashno da bi bilo iskupljeno nekim pogodbeno-uslovnim nagoveshtajima da ce se 'ako treba' kleknuti u Srebrenici. Takav nastup mog predsednika (na zalost i glasala sam za njega) samo boli i vredja josh vishe. Primite moje saucheshce, i ako to neshto uopshte znachi moj stid zbog dela mojih sunarodnika.

Srbijanka

pre 18 godina

Tadic ne treba da ide u Srebrenicu sada. On treba da izruci Mladica. U Srebrenicu ce i onako ici neki srpski Willy Brant, ali taj tek treba da se rodi. Premda... hmm... Djindjic je se jedanput radjao.

Marko, Bon

pre 18 godina

Ovo nimalo ne cudi. Ma koliko da smo mi spremni da priznamo zlocine nase strane, cini se da su sve ostale strane u svim ratovima devedesetih potpuno prihvatile ulogu zrtve i da nisu spremne ni za pomirenje ni za priznanje sopstvenih zlocina. Mislim da je jedina dobra reakcija u ovom trenutku pokretanje pitanja o srpskim zrtvama u prethodnim ratovima i trazenje od Bosnjaka, Hrvata i Kosovara da iznesu stav o zlocinima koje su oni pocinili.

Jelena

pre 18 godina

Pa toliko su kukali za demokratijom, a sad je na delu ne dozvoljavaju. Predsednik dolazi da potvrdi da je cinjen zlocin kao predsednik Srbije koji niti je ratovao niti je bio tada u vlasti. U redu da zabrane Milosevicu, ali..

Reformator

pre 18 godina

E pa ovo je stvarno bezobrazlug i sprdnja! S jedne strane samo kukaju kako su Srbi ovo ili ono, a onda kada Srbija zeli da napravi ljudski gest, i pokloni se tim nesrecnim zrtvama, onda je i tu problem. Pored takvog ponasanja Bosnjaka nikada necemo naci resenje problema, i Balkan ce zauvek ostati bure baruta! Mi danas treba da mislimo na nasu decu i na nase unuke, i da pokusamo da sprecimo da se njima jednog dana desi ovo sto se desilo nama u proteklih 15 godina.

Petar

pre 18 godina

Nije mi nesto jasno? Prvo svi traze neka izvinjenja i poklon zrtvama, a kada je neko i spreman da to uradi - e onda im ne odgovara.

Dusan

pre 18 godina

Nije im dobro ako dodje a da ne dodje opet bi kritikovali. Molim vas Bosnjaci ili Muslimani sta god da ste pustite nas iz Srbije na miru. Ja sam iz Srbije i niti sam ratovao protiv vas niti je to radio ijedan od mojih prijatelja. Bole me uvo za vas. Vi ste ratovali protiv svojih komsija Srba iz Bosne, a to sto su dolazili avanturisti iz Srbije da ratuju to nema veze sa Srbijom. Za vas su ratovale hiljade mudzahedina, video sam ih u Budimpesti kada su dolazili avionima i sedali u autobuse za Bosnu. A normalno je da je Srbija pomagala Srbe iz Bosne, pa i Saudijska arabija je pomagala vas.

Дејан М

pre 18 godina

Како небулозно саопштење. Ништа, Борисе, непозван се у госте не иде. А то што нас они све виде као злочинце, то није само наша кривица.

serafim, pancevo

pre 18 godina

Ne mora da Tadic ide u Srebrenicu. Neka on pohapsi zlocince koji setaju slobodni po Srbiji i nije tesko otkriti ih jer kako se uspostavlja oni su bili pod komandom policije i vojske. Neka se malo vide arhive, ratni dnevnici, izvestaji, neka se razgovara sa policijskim i vojnim staresinama i oni ce otkriti koliko je bilo krvnika koji su ubijali, plackali, zarili i palili tokom rata. Dok Srbija ne rascisti sa ovim, a to najpre treba da zna predsednik Tadic, nece biti pomirenja, nece se Srbija prikljuciti razvijenom svetu. Ubice su tu, medju nama. Pokazimo na njih i neka dobijaju zasluzenu kaznu.

Dragan R

pre 18 godina

Kada se govori o reagovanju majki iz Srebrenice trebalo bi njihovo ponosanje porediti sa ponasanjem gradjana Kragujevca. Oni stariji znaju da Nemci nisu smeli proci kolima kroz Kragujevac decenijama posle rata. Ni Vili Brant nije imao tu sansu. Prema tome mi mozemo da se izvinimo tako sto cemo izruciti sve zlocince, a ne da im dajemo debele pare kao da su uradili nesto veliko za nas. Razmislite malo o tome.

Milenko

pre 18 godina

Uz dužno poštovanje žrtvama i napaćenim porodicama, ipak smatram da je priča o Tadiću i "svetoj srpskoj zemlji" najobičnija glupost.
... pa zar je moguće da će se samo Tadiću meriti svaka reč i kritikovati ga u svakoj prilici... Možda nije savršen predsednik, ali dame i gospodo, setite se izbora: Maršićanin? Nikolić!!??

Srebrenicanin

pre 18 godina

Izgleda da se svima dopada uloga beskonacne zrtve. Cini mi se da na Bosnjackoj strani u BIH uopste nema sluha za potrebu objektivnog sagledavanja nesrece koja ih snasla. Pozicija zrtve ce prije ili kasnije kod njih da proizvede istu reakciju i istog nekog Slobu i iste neke nove ratove, kao i kod Srba 90tih... Takve reakcije, uz svu opravdanu bol majki, proizvesce samo nove nesrece i nove borbe za nove svete zemlje. Zato ja ne zivim u toj ubogoj bosanskoj kasabi ( kako rece Andric), i u toj nesretnoj zemlji jer necu da cekam novi rat, nove osvete i nove krugove pakla.

Dejan V.

pre 18 godina

Ja tu nevidim nista lose, ako Tadic ode u Srebrenicu. To bi i morao da uradi i da pokaze da ne stojimo iza tih ljudi, koji su cinili takve zlocine!
Ne razumem zasto bi to nekog vredjalo, ako se izvini zrtvama!
A ako ne ode bi ispalo, e takvi su Srbi....

Anastasja

pre 18 godina

Nemojte amaterski. Prvo neka "pripremi teren" za svoj dolazak a onda neka ide. Onda tamo da da korektnu i covecnu izjavu u vezi TOG zlocina. Da li ce se oni nama izvinjavati ili nece, njihova je stvar. Kad se vrati, da "izraste" u vodju naroda u svakom smislu ( politickom, moralnom, pravnom...). Hajde, Tadicu! Mozes li?

petric

pre 18 godina

Zasto se predsednik nije pobrinuo da prodje glasanje u skupstini ? Ovako mi se cini da podize sebi cenu u svetu a ne u Srebrenici, gde ga eto i ne zele. Mozda su i u pravu, pa on nije imao nikakve veze sa Srebrenicom, a na taj nacin podizati sebi rejting... Mislim da se kao predsednik suvise mnogo prezentuje u javnosti. Je l' cujete nesto o predsednicima mnogo vecih drzava? Ja ne.

fiksi.

pre 18 godina

Pa sta da kazem, mislim da Tadic ne treba da ide jer to je pokazao sa vodjenjem svoje politike. I da ode, ne ide sa cistim srcem kao i pojedini sto okolo podrzavaju to sve.

Jovanka

pre 18 godina

Zao mi je svakog ko izgubi svoga, ali te gluposti, ta udruzenja i razna saopstenja, stvarno sada 2005. sa toliko problema koje ima i ta jadna Bosna, mislim da je ovo suvisno i glupo.

boris

pre 18 godina

izgleda da je najveci problem ovde sto se ceo rat u BiH, a izgleda i cela istorija svela na zlocin u Srebrenici? ! pre i posle toga kao da ne postoji! I Ja sam glasao za imenjaka, ali nisam siguran da li sam to uradio zbog njega ili zbog Tome Nikolica! Zlocina je bilo i treba da se izvini, ali ne sme da ostane samo na Srebrenici!
DJINDJIC forever

I.B.

pre 18 godina

Ne verujem da bi predsednik Tadic isao tamo zbog pogresnih razloga a najmanje da bi dokazao da je to "sveta srpska zemlja". Pa Tadic nije bio na vlasti dok su se vodili ratovi i desavali zlocini! Mada ja licno mogu da razumem isfrustriranost i bol koju ove majke osecaju!!! Uopste me ne iznenadjuju ovakve reakcije i komentri.

Aleksa

pre 18 godina

Neka sve majke koje su u sumanutim devedesetim izgubile dete kazu NE svim politicarima. A ove nesrecne zene je ocigledno napujdao neki lokalni ...

Laza bg

pre 18 godina

Ma kakva "sveta srpska zemlja", ocito je da smo svi prenerazeni i porazeni onime sto se radilo u nase ime a o cemu nismo ni mogli da znamo, i sada kada ceo narod zeli da stavi do znanja da iskreno saoseca sa zrtvama, predsednik nije dobrodosao. Uz duzno postovanje zrtvama (a bilo ih je na svim stranama), smatram da ne bi trebalo koristiti godisnjicu ovakvog uzasa za politicke igre.

Mashinovodja

pre 18 godina

E sad tek ne razumem! Kako bi dolazak Tadića pokazao da je Srebrenica deo "svete srpske zemlje"? Saosećao sam i saosećam i dalje s porodicama žrtava Srebrenice, ali ovo je ipak previše. Izgleda da neko "njihov" manipuliše njihovom tragedijom.
Mogu da razumem da su ogorčeni, naročito posle one lakrdije oko deklaracije o Srbrenici, u srpskoj skupštini, ali odbijati bilo čije izvinjenje sa srpske strane, to je previše i time se ništa ne postiže. Šta nam onda ostaje? Beskrajna osveta i ubijanje jedni drugih, sve dok još ima koga da ubija i da bude ubijen? Pa ko na kraju pretekne, on je "pobednik".

Boban

pre 18 godina

Kakve gluposti! Treba ih razumeti zbog bola koji su prozivele, ali prosto ne treba pridavati paznju onome sto kazu. Logika njihovog misljenja u ovom slucaju je logika koja vodi sukobima, osveti i aparthejdu. Po toj logici ni nemackim zvanicnicima ne bi trebalo dozvoliti pristup obelezavanjima zlocina nacisticke Nemacke. I glupa demagoska formulacija: sveta srpska zemlja, otkad je Srebrenica sveta srpska zemlja i zasto?! nego tek da se nesto pateticno kaze. Takodje treba neko sa zdravim stavom, dakle ko se stidi, gnusa i ko zali zbog onoga sto su u ime Srba srpski mafijasi i bolesnici uradili u Srebrenici, da pita ove majke i slicne koji istupaju sa ovakvim stavovima sta misle o Srbima pobijenim u istoj oblasti od strane Oricevih ljudi, i nazalost imam osecaj da znam kakav bi odgovor bio. Ustvari ne treba ih pitati, samo treba primetiti da se povodom toga ne oglasavaju, a treba da se oglase povodom svega. Ne pricam ovo revansisticki nego u smislu da osecam tu jedan pristup koji nije dobar i zdrav, ne mirise na dobro, i na koji treba dobronamerno ukazati.

Dovla

pre 18 godina

Oni koji su puno izgubili su često skloni ekstreminim stavovima, i to ne mora uvek biti simpatično, ali u ovom slučaju se bojim da je sasvim opravdano, jer nekakvo eventualno izvinjenje dolazi daleko prekasno (ovo više nisu ni vremena Konrada Adenauera, ni Vilija Branta, ni hladnog rata i standardi civilizovanog ponašanja među narodima i državama su se pomerili daleko unapred za sve osim za neotesane pseudodemokratske političare kakav je recimo premijer Koštunica), da i ne spominjem činjenicu da će, ako uopšte usledi, biti čisto nominalno, pošto (a to se najbolje vidi po komentarima na ovom sajtu) većina etničkih Srba još uvek nije prihvatila istinu o zločinima koji su činjeni u njihovo ime (i koje su u dobroj meri podržavali) i ne želi da se suoči sa njima i prihvati odgovornost koja je prvi korak ka pokajanju i očišćenju. Predsednik Tadić je, nadalje, i lično krajnje nepogodna osoba za takav čin, jer je porodično blisko povezan sa SANU, institucijom koja je bila jedan od inicijatora primitivne i fašističke politike na čijem se kraju nalazi Srebrenica, da i ne spominjemo njegovu podršku od strane nacionalističkih i ratnoprofiterskih krugova kontrolisanoj vladi DSS, SPO/NS i G17+, kao i bliske veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom koju već neko vreme u potpunosti kontroliše ekstremno nacionalističko krilo sledbenika zloglasnog vladike Nikolaja Velimirovića. Tačno je da Tadić ne može biti odgovoran za svoju porodicu, ali za svoje postupke itekako može i mora, pa je, kada se već ovoliko čekalo, možda zaista bolje sačekati vreme nekog drugog predsednika čije izvinjenje neće biti tek prazan i formalan gest.

etar

pre 18 godina

Ovaj dio price o 'svetoj srpskoj zemlji' ne razumijem iako sam i ja misljenja da Tadic ne treba da ode u Srebrenicu ako prije toga nije izrucen Mladic. Mnogo toga jos treba da uradi vlast u Srbiji da poklanjanje zrtvama ne bi bio samo jedan licemjerni cin.

milan

pre 18 godina

Potpuno razumem majke Srebrenice ! Stvarno je licemerno sa Tadiceve strane, on to ionako ne radi iz saosecanja sa njima, vec zato sto mora tako da uradi kao predsednik zemlje naroda u cije ime je pocinjen genocid !

vlado

pre 18 godina

Pa Tadic je, kako to divno rece Teofil u proslom Pescaniku, opravdavao velicanje masakra pravom slobodnog misljenja.
Odakle mu sada obraz da se bilo kome izvinjava i u cije ime?
Pa oni otovoreno pokazuju svetu da stite i kriju ratne zlocince - a sad ce da idu da osudjuju njihova dela?
Ima li kraja cinizmu i dvolicnosti kod tih ljudi?

guc

pre 18 godina

Boris Tadic mora da ode tamo zato sto je predsednik Srbije, drugacije i nove, ne one koju je Slobodan Milosevic posvadjao sa svakim plemenom na ovoj planeti!
Tadic mora biti tamo bez obzira na bilo cije izjave i osude, provokativne ili ne, on mora tamo!! On ne mora da kleci, da place ili moli, to potpuno deplasirano i glupo (pogotovo sa njegovim: da, jesmo mi, ALI...), Odlazak tamo je jednostavan i dostojanstven gest drzavnika, a ako neko nece ili nema snage da prihvati da postoje i drugaciji Srbi, taj ima problem koji sam mora da resi.
Zrtve nisu samo pobijeni ljudi, zrtve su njihovi najblizi, rodbina, prijatelji i oni ce uvek cekati zadovoljenje pravde i biti osetljivi na mnoge stvari.
Na isti dostojanstveni nacin, kao opomena da se to vise NIKADA ne desi, trebalo obeleziti i Bratunac i slicni zlocini nad srpskum zivljem. Ali nikako u Srebrenici, ne tada, to jednostavno nije momenat.Ne zaboravite da je medjunarodni polozaj Srbije je tragicno jasan: porazena u ratu, zato jer je htela rat, genocid je ustanovio medjunarodni sud...pokazimo da umemo bolje!

Nenad

pre 18 godina

Nije vreme za Borisova izvinjenja. Prvo treba da izrucimo Mladica, vidimo sta ce biti sa ratnom odstetom i otarasimo se politicara - kriptofashista. Tek tada ce Tadicevo izvinjenje imati smisla. Uostalom, i majke iz Srebrenice verovatno znaju da je Tadicev tata besomucno podrzavao Mladica...sin bi prvo, u ovom slucaju, trebao da se odrekne svog SANU bekgraunda, pa tek onda da glumi toleranciju.

Nightwatch

pre 18 godina

Izvinjenje podrazumeva dve strane. Ako jedna nece izvinjenja nema. Mislim da je jos uvek rano za to. Ovde se zla pamte i velicaju vekovima, tako da i izvinjenja bas nista ne znace.

koksy

pre 18 godina

Sa svih strana se traže izvinjenja bez ikakve želje da do izvinjenja i dođe.
Prihvatljivo izvinjenje bi bilo ono u kojem bi onaj ko izvinjenje upućuje bio što više ponižen. Jedna od varijanti izgledala bi ovako:
-Tadić stoji a ispred njega duga kolona ljudi
-svaki iz kolone prilazi Tadiću a on mu upućuje izvinjenje
-svaki od onih koji primi Tadićevo izvinjenje Tadića ošamari, zapljune ili nešto već slično (a prikladno).
Razmišljati na ovu temu i dalje jer su mogućnosti i varijacije neiscrpne.

city of sadness

pre 18 godina

Razumeme bol tih zena. takodje, razumem da ne zele da Tadic dodje u Srebrenicu 11. jula. to je sasvim normalno - Tadic se do sada nalupetao (njegova izjava prosle godine kada je inauguracija predsednika bila na dan komemoracije zrtvama u Srebrenici a on tim povodom govorio o svom dedi koji je poginuo na taj dan pre 50. godina - Tadiceva poruka je jasna, zar ne?) i sada ko bi posle toga zeleo da Tadic dodje i glumi neko izvinjenje koje bi, da u njega iskreno veruje, jos odavno trazio. i uopste dve stvari mi nisu jasne 1) nasi politicari sve kao da cekaju neki pogodan trenutak, kad nesto moze da se kaze, kad bi to odgovaralo "nasim" interesima itd. itd. sto samo izvinjenje cini neiskrenim i proracunatim 2) nasi politicari se ponasaju kao da se od njih trazi izvinjenje a oni nesto mudruju da li zele da ga daju ili ne, da li su Bosnjaci zasluzili (???) itd.
da li ce i oni da se izvine nama i slicne niskosti. IZVINJENJE SE NE DAJE. ONO MOZE DA SE PONUDI ILI ZA NJEGA MOZE DA SE ZAMOLI. A NA ONIMA KOJI SU STRADALI JE DA RESE DA LI CE TO IZVINJENJE DA PRIHVATE I DA LU MOGU DA GA PRIHVATE.
prema tome reakcije Majki Srebrenice je sasvim razumljiva i ja je u potpunosti delim sa njima.
Ipak, saopstenje za javnost mi se cini preteranim i ispolitizovanim jer koliko god da mislim da se Tadic ponasa neiskreno i nedovoljno hrabro ne verujem da ide da se pokloni Svetoj Srpskoj Zemlji. mada ko zna?
mozda bi u njegovom govoru bilo neko novo "ali..." koje bi stvari ucinilo opet nepodnosljivim, uvredljivim i sramnim.

srbijanac

pre 18 godina

Pa gospodo moja malo ste pozurili. Pa ni nacisticka Nemacka nije tako brzo presla preko svoje "sramotne prosloscu" trebalo joj je 50 godina da smogne hrabrosti pa da to ucini. A vi kako vi razmisljate vama ce trebati vekovi. I znate sta kad se medju nama rodi neki srbijanac onda ce on moci da dodje i pokloni se nevinim zrtvama nase nebeske umisljotine. Srba i srbovanja mi je puna kapa. Pa zar vas vise nije sram. Ko smo to mi da nam nevine zrtve prastaju kad mi to ocemo. Imali medju vama postenih srbijanaca koji ce licno doci u Bosnu 11.jula i ne saljite tamo u svoje ime kojekakve Srbe. Narode moj pocni se otreznjavati, barem zbog nase dece.

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Mozda su i Bosnjaci sazanali o izvesnom Mauzeru vodji paravojne formacije Panteri, a navodno visoki clan DS. Medjutim sam Tadic nece predstavljati problem kakav ce biti Vuk D., ako se usudi da ode tamo, jer je i ranije dizao tenziju u BIH.

Zivkovic

pre 18 godina

Tadic se ponasa postmilosevicevski, iskreno misli da treba da ode i pokaze da Srbija i Srbi ne stoje iza ovog masovnog ubistva - ali je pri svemu tome politicki naivan jer nikada nijedan postizetbegovicevski funkcioner nece doci na stratiste Srba pobijenih od strane Muslimana ili posttudjmanovski funkcioner na stratiste Srba pobijenih od strene Hrvata u gradjanskom ratu. Prema tome: namere su casne ali politicki pogresne - jer ce ovako ispasti da su samo Srbi ubijali i zato se samo oni izvinjavaju. Uostalom zasto se on izvinjava u ime Srbije koja nije ni ucestvovala u tom gradjanskom i verskom ratu. Ubijali su pojedinci sva tri naroda i izvinjenje moze i treba da bude u isto vreme, na istom mestu, sa istom iskrenoscu od strane najviseg predstavnika sva tri naroda koji zive u BiH.
To bi Evropi trebalo dati kao dokaz postepenog prevazilazenja rana - koje ce trajati u najboljem slucaju nekih sto godina.

Cinizam

pre 18 godina

Potpuno razumljivo. Izvinjenje, 'poklanjanje sjenama nevinih zrtava' je potez na simbolicnoj ravni, gest politicke korektnosti , medjunarodno prijeko potreban Srbiji u ovom momentu. On je dobrodosao na politickom nivou ali osobama koje su na uzasan nacin izgubile svoje najmilije ne predstavlja nista vise od cistog cinizma. Pretpostavljam da stradalnicima Srebrenice politicka poza ne znaci bas mnogo. Dok god Srbija stiti ratne zlocince, medju kojima i najodgovornijeg za Srebrenicki masakr, tesko je povjerovati u iskreno saosjecanje njenog predsjednika.
Jos nesto. Ko moze doci u Potocare a ko ne, nazalost odredjuju vlasti RS koje su na poznat nacin '95 postali vlasnici ovog prostora. Skup ce obezbjedjivati oni isti koji su ga 'cistili' 95. Pa, hoce li doci i neki Tadic, kojeg ce mozda osiguravati Lupus, Skorpioni i ini, nije nesto o cemu zrtve mogu odlucivati.

dr Milan M. Cirkovic

pre 18 godina

Sasvim razumem stav majki zrtava, mada je on mozda isuvise suptilan za domace "analiticare" ogrezle u tekovinama 8. sednice i Gazi Mestana. Radi se o tome da se Tadic jeste izvinio (na cemu svaka cast), ali ono sto treba jos da uradi jeste da izjavi kako je citav period 1987-2000 bio zlocinacki (sto jeste), i da se odrekne pogubne i zlocinacke ideologije srbokomunizma. Sto se tice "svete srpske zemlje" i to valja razumeti u podrugljivom kontekstu -- sa takvim glupostima i budalastinama koje se stalno provlace u srpskom politickom diskursu se valja svaki dan sprdati, bez obzira koliko se patriotski misevi skandalizovali...

Marko

pre 18 godina

Pa, onda, ako ovakav gest nije po volji, da se vratimo na one predjasnje, da ne podsecam sad koje i kakve, nema potrebe? Ne znam da li je to resenje...

Rade

pre 18 godina

... Razumeo bih da Srebrenicani ne zele Tadica zato sto Srbija godinama ne hapsi Mladica i Tolimira; ali reci, kako u saopstenju Majki Srebrenice stoji, da "bi Tadićev dolazak označio njegovo nastojanje da kao predsednik Srbije pokaže kako je Srebrenica deo svete srpske zemlje" - stvarno je liseno ikakvog smisla. Prosto se pitam da neko nije podmetnuo ovo saopstenje za stampu i prikazao ga kao saopstenje Majki Srebrenice. Ne mogu da verujem da bi ovako nesuvislom izjavom Majke Srebrenice ugrozavale svoj kredibilitet.

Paracinka Paracin

pre 18 godina

Razumljivo je sto majke Srebrenice misle da je svaki vid saucesca s nase strane neiskren: Ratko Mladic je na slobodi, bar polovina Srba smatra da i ne treba da ide u Hag, optuzeni za ratne zlocine se nagradjuju i svecano ispracaju...Sta drugo da misle?
Mislim da je za takvo poklonjenje zrtvama, koje ne bi bilo politicki zloupotrebljeno, jos uvek prerano. Tadicevu posetu, ma kako iskrenu, iskoristice za "sutiranje u cevanice" ekstremisti sa svih strana. Ipak, kasno je za povlacenje, jer ce i to izazvati bas istu toliku buru kao i poseta. Pogledajte komentare: isao - ne isao, svi su na svojim "standardnim" pozicijama. Steta...

Danilo

pre 18 godina

Za iskreno pomirenje mora svaka strana da "proguta svoju knedlu", izjave "Majke Srebrenice" je klasican inat i politika koja treba medjuetnicke napetosti na ovim prostorima da odrzi.

Djuk

pre 18 godina

Pa dobro, onda nece da ide. Gest dobre volje je postojao, ali Balkan je Balkan. Mi jos uvek ocekujemo nekog njihovog da ponudi da se izvini za srpske zrtve, kojih je takodje bilo. Pozdrav za Borisa Tadica i politiku koju vodi.

miki

pre 18 godina

Ma daj bre dosta vise, ne treba niko nigde da ide nikom da se poklanja, ni Muslimani, ni Hrvati a ni Srbi. Samo neka krenu jedni sa drugima da razgovaraju i prave posao, a ne rekla kazala. Niko od toga nema nista korisno. Ali ne treba nikada zrtve zaboraviti ali treba svako da oprosti drugom za ucinjena zlodela.
Dajte ljudi malo i dobre vesti, pa sta mislite da ja kao Srbin koji je mlad i perspektivan nameravam da se vratim u Srbiju gledajuci ama bas svaki dan ovakve stvari.
Jeste svi su vodili rat u SFRJ ako hocete pravdu onda morate da idete u svaku od bivsih zemalja SFRJ i da hapsite, muka mi je vise od tih ratova, Pa zbog nacisticke nemacke je nastradalo 50 miliona ljudi, onda oni trebaju da se klanjaju po ceo dan, ali oni idu napred i rade, znaci nece nista niko dobiti ako Tadic ode i pokloni se, treba na delima da se pokaze da li stvarno to mislis, na primer dovodjenje malisana iz Bosne i druzenje sa srpskom decom, e samo tako ce u buducnosti biti bolje, ili pomoc u bilo kakvom pogledu!!!

poznavalac

pre 18 godina

Predsednik Tadic ne moze ici da se izvinjava u MOJE ime ili ime Srbije jer niti sam ja to tamo radio niti znam bilo koga iz mog okruzenja ko je ta zlodela napravio. Ako on ima potrebu da se izvini neka to uradi u SVOJE ime. Po tome moze da se izvini i Vijetnamcima jer je tamo bilo par Srba koji su sa USA vojskom pravili zlocine. Zlocin je za osudu i osudjujemo ga svi, normalno, ali kada se neko izvinjava za nesto znaci i da PRIZNAJE da se to desavalo a da je on znao za to ili da je i organizovao. Tako da hvala majkama poginulih u Srebrenici sto zabranise Tadicu da napravi veliku gresku. Srbija kakvu ja poznajem NIKADA nije ta zlodela pravila, neki pojedinci mozda i neka se njihovi roditelji izvinjavaju a njih pohapsiti sve i presuditi po kratkom postupku. To je najvece izvinjenje a ne ovo...

Iznenadjeni

pre 18 godina

Za eventualno cudjenje na reakcije majki Srebrenice treba da je jasno samo jedno: Da je gs. Tadic otisao prosle godine u Potocare to bi bio gest hvale vrijedan od novog predsjednika, ali isti lik nije imao vremena otici zbog bala koji je priredjivao u svoju cast i na koji je gle cuda pozvao kompletno srpsko rukovodstvo iz BiH. I to bas u isto vrijeme kada su se sahranjivali ubijeni u Srebrenici. Danas sa nozem pod grlom svjetske javnnosti on odlazi kao veliki demokrata mirotvorac i istinoljubac.
Da nije tuzno bilo bi smijesno.

dejan

pre 18 godina

Nije ni cudo zasto nije pozeljan...onaj isti Tadic, koji je za tribinu o Srebrenici govorio da je 'demokratsko pravo' a samo nekoliko dana poslije toga 'uzasnut je snimcima'...gest izvinjenja ne treba da bude nesto 'onako usput, da skinemo i to s dnevnog reda' vec istinsko izvinjenje i pokajanje a tadic junior sigurno nije osoba koja to treba da uradi...
pozdrav
Dejan Sarajevo

miki

pre 18 godina

Jos nesto da napisem, Tadic i ostali treba da pre desetogodisnjice posalju sve koji imaju veze sa bilo kakvom vrstom zlocina koje je pocinjen na bilo kom delu bivse SFRJ, tako ce pokazati da im je zao, meni je mnogo zao za sve zrtve ali ja nisam u vladi, SAMO DA RATA NE BUDE...

ivan.k

pre 18 godina

Oni koji su izgubili najmilije u ratu na nehuman način treba da osete znak pažnje i saučešća čitavog čovečanstva. Međutim opasno je pružati im priliku da utiču na politiku jer njihov opravdan gnev proizvodi mržnju. Uz saučešće i poštovanje nevinih žrtava Srebrenice i poruka političarima i medijima da ne zloupotrebljavaju najgnevnije ljude da bi prikazali svoju umerenost. Licemerno je!

Prokleti Balkan

pre 18 godina

Ovakvo razmišljanje će dovesti do neke nove Srebrenice u budućnosti. Poginulo je puno više Srba u Jasenovcu, pa je hrvatski predsednik danas dobrodošao u Srbiju. Poginulo je puno više Jevreja u Aušvicu, pa je nemački kancelar dobrodošao u Izrael. Iako nismo još uvek na onom nivou svesti na kojem bi trebali da budemo, čini mi se da mi, Srbi, polako prihvatamo svoj deo krivice, a o zločinima nad Srbima se ovde skoro i ne priča. S druge strane, Muslimani i Hrvati ne samo da nisu u stanju da priznaju sebi da je neki njihov sunarodnik ikada ubio nevinog Srbina, nego ne žele ni da prihvate iskreno, ljudsko izvinjenje sa naše strane.

Guthrie

pre 18 godina

Шта значи та изјава?! Да су Срби геноцидан народ? И шта значи изјава да Тадићу не може нико да гарантује безбедност?! Да су Младић, Караџић, Изетбеговић и остали били у праву и да је у питању рат до истребљења, а да је ово само тајмаут до следеће прилике?

Ivan M

pre 18 godina

Tadic ne dolazi da bi dokazivao da je Srebrenica deo "Svete srpske Zemlje", vec da se pokloni poginulima. Iako mi on nije skroz simpatican, ovo mi dosta lici na neke unutrasnje politicke razmirice medju samim Bosancima. Tuzno je sto su ljudi koji su onako svirepo ubijeni postali moneta za podkusurivanje kod njih kao i kod nas.

Zoran

pre 18 godina

Svaka nacija priča samo o svojim žrtvama, pa se stekao utisak da su samo oni žrtve u ovom zadnjem glupom ratu. Zato svako treba prvo kod sebe ( u svojoj kući) da preispita šta smo mi njima učinili i zašto. Samo tako se može doći do jednog razumnog dijaloga i da se narodi koji žive na prostorima bivše YU zaista iskreno ispričaju i razjasne zašto su poverovali u nacionalizam i zašto su počinili to što su činili. Za ovakav način komuniciranja treba dosta vremena, razumevanja za drugu i treću stranu u sukobu. Moramo ovo rešiti jer je to u interesu naših dolazećih generacija, pa nećemo valjda da se svakih 50 do 60 godina ubijamo, palimo kuće i činimo jedni drugima ovakva zlodela koja smo činili. Moramo početi da razmišljamo malo racionalnije ne samo da se uključimo na talas emocija i opet nanovo do istrebljenja.

Saša

pre 18 godina

Mediji su najmoćnije oružje ako želite nekoga (pojedinca, grupu ljudi,državu a i naciju) da predstavite kao pretnju za čitavu okolinu, za čovečanstvo ma za sve.
Ako Tadić ode u Srebrenicu, to znači da će u roku od 2 godine Srbija početi da plaća ratnu u BiH za "agresiju".
A komentar "sveta srpska zemlja" je do bola, bolje reći natopljena krvlju Srba i muslimana ZEMLJA.

npb

pre 18 godina

Meni je zao "majki Srebrenice", taj zlocin je bilo delo genocida, bez dvojbe.
Ali "majke" su takodje ispolitizirane. Prosta stvar.

Crni

pre 18 godina

Tadic radi pravu stvar, a ne daju mu. Pa hoce da se izvini za ono sto su neki uradili, a nije dobrodosao ? Pa da nije hteo da ide opet ne bi bilo u redu ? Razumem ja bol, ali dajte malo racionalizma i sa drugih strana da vidimo...

alexandar

pre 18 godina

Svaka cast Tadicu na hrabrom i nadasve civilizovanom potezu, ali i tamo ima hiljade zatucanih nacionalista kao i kod nas, pa mislim da bas nece biti dobrodosao. U svakom slucaju, treba osuditi sva zverstva i ubistva. Progutajmo gorku knedlu i prihvatimo da smo ionako kao narod deklarisani kao koljaci. Jedino mi je zao sto ce onoliki poklani Srbi biti zaboravljeni, a njihove ubice ce ostati slobodni. Stoga Tadicu, uortaci se sa ovim nasim nacionalistickim izrodima, bar za toliko da se javno pomenu i srpske zrtve koje su pobijene... To ne sme da se zaboravi. Uostalom, Srebrenica je nastala kad su zli klali nevine, pa su onda zli poklali nevine za osvetu. Teska vremena, Borise, a nemamo puno kvalitetnih politicara. Cuvaj se ovde vise nego tamo.

Alban Berisha, peje

pre 18 godina

Srbija je premalo ucinaila da bi Tadic imao pravo da ucestvuje u takom skupu, jer sve dok postoij raspolozenje da se u Pravnom fakultetu podrzi genocid, a Tadic kaze da je to pravo ne slobodno razmisljanje, onda srebrnicanke imaju pravo. Ako nisu mogle da i zastite zive , bar mogu mrtve.
A za Srpske zrtve, nazalost niko ne spominje hiljade i hiljade Nemaca, koij su stradali u Stuttgartu, Münhenu, Berlinu, jer istorija kazni onoga koij prvi pocinje rat.

Dragan

pre 18 godina

Lepo sto je ponudio, jos bolje sto sug a odbili. Ne bi mu tamo bilo prijatno. Da su mu rekle da nece da neko njihov bol koristi za ubiranje politickih poena, to bi bilo sasvim u redu. Ovako, trabunjanjem o srpskoj zemlji pokazale su da ta njihova organizacija ima ekstremisticku politicku pozadinu. Mozda je to i razumljivo. U svakom slucaju, o njima ne treba vise brinuti. Tadicu, dobro si odigrao.

Zoran

pre 18 godina

Imam razumevanja za ovaj stav, a posebno kada se ima u vidu cinjenica da Tadic od kada je postao kohbicionista poceo da desnicari.
Ipak mislim da za buducnost ovih prostora na kojima su samo zlocini konstata bitno je da zrtve ne postanu vicite zrtve. Nije to resenje.
Naravno da dolazak Tadica treba usloviti izrucenjem Mladica i ostalih monstruma.

zabrinuti

pre 18 godina

Do sada sam na razne nacine stotinu puta osudio zlocine pojedinih mojih sunarodnika koje su pocinili nad nesrpskim stanovnistvom. I sada to opet ponavljam.
Razumem bol i psiholoski je opravdan gnev rodjaka zrtava iz Srbrenice ali ne egoizam i krutost kada treba pokazati razumevanje za ljude koji iskreno saosecaju kao sto je npr. predsednik Tadic.Ogradjujem se ako o Tadicu majke srebrenikce znaju nesto sto mi ne znamo. U suprotnom rec je o politickim igrama.

Blaf

pre 18 godina

I dalje neki pricaju kako je bilo i srpskih zrtava i kako se i drugi trebaju pokloniti... svakako, u ime moje drzave Hrvatske to je uradjeno vise puta u zadnjih nekoliko godina od najvisih drzavnih zvanicnika na pravom mjestu: Jasenovcu, sramnom dijelu povijesti mojeg naroda. Sto se tice zlocina iz nedavnih ratova, treba jasno reci da su ih i u Hrvatskoj i u Bosni i na Kosovu u najvecem broju pocinile srpske jedinice. Bilo ih je i sa drugih strana sto nitko ne osporava, ali konacno treba radi mira na ovim prostorima neko objektivno istraziti zasto su i kako vodjeni ratovi 90-tih godina i koji im je bio cilj. Pa da se onda vidi tko je stvarno bio zrtva a tko agresor. Sto ne opravdava nijedan zlocin sa bilo koje strane ali daje jednu kompletnu sliku zbivanja na ovim prostorima 90-tih godina. I zato Tadic treba otici u Srebrenicu, i ne samo on, ali vaznije od toga je rascistiti sa politikom koja je dovela do svega zla na ovim prostorima.

d.

pre 18 godina

Gde je Tadic bio kada su Majke Srebrenice dolazile u CzKD, u Beograd?
Gde je bio kada su bile u Sava Centru?
Nas predsednik je, izgleda, plitki utilitarista, pa opet, za razliku od premijera, dobro je da ipak izrazava bilo kakvu zelju da se u ime drzave Srbije i u ime gradjana Srbije oglasi po tom pitanju.

Aco Miloradovic

pre 18 godina

Razumem te majke. Razumem i slazem se.
Njima, na sav njihov bol i nepravdu, ne treba jos jedna protokolarna politicka i marketinska akcija. Taj isti predsednik je bio ministar vojske koja cuva glavnog krivca za Srebrenicu.
Dela nama trebaju, ne prazne reci i gestovi!

Stamatovic Svetlana

pre 18 godina

Pa naravno, majke su prepoznale licemerje u toj zelji Tadica da se navodno izvini Muslimani za pocinjene zlocine od strane Srba. Covek koji je posle onog sramnog skupa odrzanog na Pravnom izjavio kako svako ima pravo da kaze ono sto misli, covek koji kohabitira sa vladom koju podrzava SPS i sa kojom suruje SRS, sigurno je da nema sta da trazi u Srebrenici. Njegovo foliranje moze proci samo medju obnevidelim Srbima.

objektivan

pre 18 godina

Sad je u Srbiji na sceni novokompanovani trend da se priznaje i osudjuje sve sto treba i ne treba. Dok suprotna strana i njeni zlocinci kriju svoje zlocine i kukumace kako smo mi jedini krivci za sve sto se izdesavalo, mi ponosno izvlacimo i izmisljamo sta smo sve radili, ne bi li se ulizali Evropi i svetu jos vise. Ispascemo mi najveci krivci. Smatram da ako neko nekome treba da se izvini onda su to ti koji su direktno ucestvovali u svim zlocinackim radnjama. Sta ima Tadic da se izvinjava kad nije pocinio nikakav zlocin. Dal se neko nama izvinio za Jasenovac, Kragujevac i uopste za preko milion Srba poginulih u Drugom svetskom ratu. NIJE. Dok Cesi, Poljaci i ostali dobijaju odstetu od Nemaca, nas niko i ne pominje. Uozbiljite se malo i imajte bar malo dostojanstva.

pera Srbin

pre 18 godina

Bravo za majke srebrenice!!! Tako mu i treba. Dok je on bio ministar odbrane Mladic se provodio na svadbi u Valjevu - a sad bi da kaze 'ízvini' ne bi li skupio koji politicki poen. E pa nece moci...

Demiter

pre 18 godina

Uz duzno postovanje za Gdina Tadica i njegovo zalaganje ipak tu ima i puno izjava koje su "hrana za nacionaliste" i "ostrascene Srbe", na koje on racuna kao na buduce glasace. A sigurno je i veliki uticaj na njegov zivot postovanog g-dina oca predsednika...ali to je zivot.
Sta nama valja ciniti.
Majke su najosetljivije kada su deca u pitanju. One ne prihvataju "politiku", oni osecaju da li je to iskreno izvinjenje i zalost nad zlocinima, ili samo dnevna politika, zato pazljivo sa tim stvarima. Dame i gospodo neki u ovoj zemlji bi presli preko ovih zlocina na nacin, "pojeli smo u kafani rucak, nismo platili, pa sta"
Bilo je u ovoj zemlji negiranja postojanja zlocina. Kao da se Srebrenica nije nikada dogodila. Licno mislim da sve dokle god iz ove zemlje izlaze tonovi tipa "ala Cavoski" nama svet nece verovati a niti "izlivi zalosti', nece proci.
Zbog toga neophodno je PROMENITI SE! POKAJATI a tu bi Crkva morala da odigra veliku ulogu, da pojasni; STA JE TO Istinsko POKAJANJE!
Konacno, zar sami komentari ovde ne govore o "neshvatanju i ozbiljnosti ' pocinjenog.

Sarajlija BiH

pre 18 godina

Pozdravi,
Drago mi je da postoje mediji kao b92 koji omogućavaju da se u Srbiji cuju i ''neki drugi'' izvori informacija, a ne samo od vasih vladajucih garnitura. Ipak, ljudi u Srbiji nisu svjesni sta se deshavalo u njihovom okruzenju! Ljudi imate izvjestaje Amnesty international-a kao i izvještaj specijalnog UN opunomoćenika za ljudska prava, gospodina Tadeusz Mazowiecki-og, u kojim jasno stoji da su srpske formacije tokom rata u BiH, pocinile više od 80 % zločina! Da bi se oprostilo potrebno je da ratni zlocinci odgovaraju za svoja djela i idelogije!

S. Popović

pre 18 godina

Predsednik Tadić nema pravo da se izvinjava u ime celog naroda, jer zločin (ako ga je bilo) su počinili pojedinci. Takođe nema pravo ni da se izvinjava u svoje ime, jer kao predsednik prestaje da bude obična individua i mora da zastupa stavove većine građana bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, profesionalnu i stranačku pripadnost. Stavovi većine građana mogu se sagledati jedino nakon referenduma, bez obzira na temu o kojoj se radi. Prvo neka raspiše referendum, pa ako 50% + 1 naroda kaže 'DA' i ako njihovi predsednici prethodno izraze žaljenje i upute izvinjenje srpskom narodu zbog nevinih ljudskih žrtava i materijalnih stradanja, neka to uradi i Tadić. Sve za čast - čast ni za šta!

Slobodan, Sarajevo

pre 18 godina

Meni se cini da vecina ne zeli da shvati sta je to sto motivise Majke Srebrenice na ovakav potez. Mi stalno diskutujemo o tome ko treba kome da se izvini za ono sto se desavalo u ratovima devedestih godina. Ja mislim da su izvinjenja korisna i potrebna, ali tek kada onaj koji se izvinjava ucini nesto na tome da se pohapse oni koji su skrivili te zlocine, za koje doticni namjerava da se izvini. Ne cini mi se da je gospodin Tadic ucinio sve sto moze da se optuze i osude oni koji su skrivili zlocine u Hrvatskoj i Bosni. Ili na primjer, da li bi imalo smisla da se neko od srpskih politicara izvini Albancima zbog pokolja koji su se desavali na Kosovu, a jos uvijek nemamo rezultate istrage o hladnjacama i masovnoj grobnici u Batajnici. Moj prijedlog je da se prvo djeluje u pravcu kaznjavanja onih koji su zlocinacki ubijali, a kasnije ima vremena za izvinjavanja. Izvinjenje bez akcije ne znaci nista.

Mr. No

pre 18 godina

Normalno da ce reci NE Tadicu kada se u Srbiji izmedju ostalog i izjednacavaju prava cetnika i partizana, a zna se sto su ti isti cetnici radili u Srbiji i Bosni. Jednom kada nestane silnog licemjerstva iz usta politicara koji predstavljaju Srbiju doci ce i vrijeme za 'pomirdbu' na ovim prostorima. Netko je jako dobro rekao. Djindjic se samo jednom radja. Nazalost, on nije imao pravog sugovornika na ovim prostorima i kamo srece da je ostao ziv te da on i Sanader naprave od regije ono sto i zasluzuje. Lako bi smirili strasti. Ovako, treba cekati dok se ne pojavi u Srbiji opet onaj pravi...

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Bez uhapsenog Mladica nema svrhe da bilo koji drzavni zvanicnik prisustvuje komemoraciji u Srebrenici povodom 10-godisnjice genocida u tom gradu nad bosnjacima. Vlast i institucije u Srbiji funkcionisu kao rastimovan orkestar i po licnim interesima njihovih rukovodilaca. Nakon izvinjenja predsednika Tadica bi sledela zvanicna kritika skupstinske vecine i vlade...takav akt bi doprineo diskreditovanju drzave blamazom predsednika, sto on u svakakvu ruku ne zasluzuje. Okolnosti su pocele u Srbiji da se menjaju nakon prikazivanje zlocina ali su se dusebriznici nebeskog srpstva pobrinuli da relativiraju sistematski ratni zlocin u srebrenici prikazivajuci nesporni zlocin protiv srba. Takvo pravdanje je zlocin po sebi, jer taj zlocin protiv srba ne odobrava monstruozni zlocin iz osvete protiv bosnjaka. Sta je tu je, neka buduca inteligentnija i moralno civilizovana vlast ce shvatiti te cinjenice i shodno tome preduzeti odredjene korake. Danasnja vlast je kombinacija milosevicevih kadrova koji su presli u drugu stranku, milosevicevih kadrova lojalni milosevicu i srpske oligarhije. Ko od takve skupine moze realno da ocekuje da nedvosmisleno i iskreno osude ratni zlocin koji je povezan sa diktaturom njihovog lidera Milosevica... Lustracija nije bila, jer je V. Kostunica verovatno u dogovoru sa Milosevicem propagirao da nema "revansizma" kojeg sad i te kako ima protiv demokratskih kadrova nezavisno kojoj stranci demokratske orijentacije pripadali.

Voja

pre 18 godina

Morace generacije i generacije da prodju, pa jos da ih niko za njihova zivota ne obasipa mrznjom prema drugima, da bi mogli da se nadamo da ce za 20-30 godina moze doci do pomirenja. Ali za sve to treba vremena i mnogo truda sa svih strana.
Imao sam skoro mogucnost da pricam sa jednim Nemcem, pa smo se pomalo dotakli ratova na ovom podrucju. On mi je ispricao svoje iskustvo. Kao sto vam je poznato Nemci i Francuzi su se klali (ali bukvalno) vekovima, a sa pojacanim intezitetom u drugoj polovini XIX veka sve do kraja I svetskog rata. I uglavnom se sukob vodio oko pokrajine koja se zove Alzas. To vam je deo oko Strazburga. Velicina Alzasa je mislim manja od naseg Srema. I on je kao covek koji je malo citao istoriju svoje zemlje u jednom trenutku odlucio da obidje celu tu pokrajinu. Njegov zakljucak je bio da on nikako nije mogao da shvati da su njegovi zemljaci i Francuzi tako postupali jedni prema drugima za kako se on izrazio 'u**** parcence zemlje'. Jednostavno posle toliko godina niko ne moze da objasni nekim raciom zasto su ljudi radili to jedni drugima. I eto njima je trebalo vekova i vekova da prekinu sa tim i jos oko 50 godina da zaborave na to sto su radili i da zaborave ko je prvi poceo, i ko je vise preterivao i koga je ubijeno vise itd. itd.
Stoga mislim da je jos uvek rano da se bilo ko iz ove zemlje izvinjava za zlocine koji su zbilja pocinjeni, a koje ova zemlja jos uvek nije priznala. Prvo ide priznanje (svako svog zlocina prema drugom bez uslovljavanja ko ce prvi ili ajom svi odjednom) pa onda kajanje i izvinjenje.

sarma

pre 18 godina

С обзиром на чињеницу да свако има право да каже оно што жели, свиђало се то неком или не, тако и сребреничке мајке имају право на свој став. Такође, и председник Тадић има право да каже оно што он жели, па га у томе не могу спречити ни сребреничке мајке. Острашћеност ни нас ни њих неће никуда одвести.
А то да ли ће Тадићево извињење ако га буде, бити искрено или неискрено и да ли су сребреничке мајке аутентична или професионална организација такође ништа неће променити. Људи су мртви, а све ово после је шићарење на њиховој трагичној судбини.
Да ли неко још верује су бројни гости који ће бити присутни на обележавању десет година трагедије икада искрено жалили те људе? Или им се чињеница о постојању злочина једноставно уклапа у планове...

Nikola

pre 18 godina

U redu, ponuđeno izvinjenje nije prihvaćeno. Sada treba pohapsiti haške optuženike i završiti sa tim. S druge strane, ne treba više nikad nuditi izvinjenje, već sada treba prvo sačekati drugu stranu da se izvini. Lako smo zaboravili naše žrtve, i ne treba da do kraja vremena ispaštamo i da se izvinjavamo zbog toga što je na drugoj strani bilo više žrtava.

Ivan

pre 18 godina

Pre nego sto Tadic ode u Srebrenicu, nek usput svrati u domove dece poginulih roditelja, u izbeglicke logore, nek ode do Kosova i pokloni se nad srpskim grobovima, poseti majke u crnom. E posle na putu do Srebrenice nek smisli kako ce i kome ce da se izvinjava. Jer najlakse je da prasta i da se izvinjava onaj koji je rat gledao na TVu. Tadic je od rata osetio samo poskupljenje namirnica i goriva.

Kozmopolit

pre 18 godina

Eh pa bas zbog takvih "ljudi" koji tvrde da je Srebrenica "srpska zemlja" Tadic niti bilo koji drugi cetnik nam nije pozeljan. Jer za nas Bosnjake je cijela BiH, ne samo Srebrenica, i bosnjacka i hrvatska i srpska zemlja. Samo Srbi to necete nikada shvatiti i zbog takvih stavova se i desila Srebrenica! Francuski filozof Levy je istinu zborio kada je saopcio da su se u ratu HR protiv SCG sukobila dva nacionalizma, dok se u BiH sukobio nacionalizam sa kosmopolitizmom.
Tadic nam nije potreban jer je on u decembru 2004 godine cetnike proglasio herojima! 11. jula prosle godine je uz "Boze pravde" oficijelno preuzeo sluzbu srbijanskog predsjednika, dok smo mi ukopavali nase najmilije. Isti takvi ljudi su ubili 8.106 bonsjackih djecaka i muskaraca u Srebrenici. Pored cega da dodje??? Da ismije nase zrtve? Zbog pritiska medjunarodne zajednice? Nemojte, molim vas dolaziti! Ostavite nam nase dostojanstvo. Dodjite kada vam u vladi ne budu sjedili cetnici, kada povratite zakon rehabilitacije cetnika i kada vam ZBILJA bude zao sto su Srbi ucinili Bosnjacima u Srebrenici! Tad cete biti pozeljni!

Pavle

pre 18 godina

Bio jednom jedan dečak i krenuo u prvi razred. Bio je malo krupniji od ostale dece, kao da je trećak ili četvrtak. Iz nepoznatog razloga, od prvog dana u školi, bio je predmet podrugivanja i dečijih smicalica. Kasnije je to preraslo u ozbiljnije provokacije, dobijao je ćuške, saplitali su ga sa leđa, gađali ga raznim predmetima.
On je to mirno trpeo, ali je jednog dana dečak odlučio da nešto promeni.
Iz grupe koja ga je maltretirala izabrao je jednog, ni najjačeg, ali ni najslabijeg dečaka, i pred svima ga isprebijao.
Malo je preterao, jer je nastavio da ga bije i kada je došao učitelj.
Dečak je završio sa ukorom, ostali mali krivci su se izvukli bez kazne, a on je postao dežurni krivac za sve događaje u školi, pa i za opijanje osmaka na dan male mature.
Tužna priča?
Na čijoj ste strani?

Vera

pre 18 godina

Mislim da bi bilo vrlo licemerno od Tadica da ode tamo. Kao predsednik jedne drzave izjavljujem ti da mi je zao itd. a u istoj toj drzavi najodgovorniji za taj zlocin Ratko Mladic vec deset godina sedi i ne biva uhapsen. Eto sad je 10 godina od dogadjaja pa sam dosao jer je prisustvo medija veliko i to Evropa zeli, a prosle godine sam bas na taj dan polagao zakletvu i pravio svecanost. Dok ne uhapse Mladica
srpske vlasti ne treba da se pojavljuju u Srebrenici ako imaju imalo obraza.

Osman iz Sandzaka

pre 18 godina

Majke Srebrenice treba da upute poziv u Beograd za prisustvo na komemoraciji 11. jula onome ko je i njih pozvao nedavno u Beograd na tribinu u Sava Centru a zna se ko je to.
To sigurno nije Boris Tadic.
Boris Tadic je izgubio svaki kredibilitet onog trena kad se zavukao pod sinjel Vojislava Kostunice.

Павијан

pre 18 godina

А зашто не бисмо гласали на реферндуму о томе да ли Тадић треба да иде и да се извињава у име целе нације?
У најмању руку би требало да сви који желе да се извине у своје име, лично оду и дају извињење.

EKSER

pre 18 godina

NA ZALOST Srbi na prostorima gde su pocinili stravican zlocin jos nekoliko decenija pa i vekova nece biti pozeljni jer stvarno su pocinjene velike strahote nad drugim narodima za koje mi jos ne znamo, ali vremenom cemo cuti i znati o njima.

ABHAJAC

pre 18 godina

Gde su savetnici predsednika Tadića, gde mu je kabinet? Da je mene pitao za savet ja bih znao da obrazložim preporuku da još nije vreme za takav gest (nismo kao država, čiji je on predsednik, sproveli državni postupak prema izvršiocima), te da se takav gest treba odgovarajuće pripremiti.

Lola

pre 18 godina

Konstantinovicu, ako je licemerje Vas zadatak - zavrsen je sjajno. Pored svega sto se dogodilo, reci jos da tamo neko treba da se "potrudi" da se nesto dogodi ili ne dogodi i posle odsustva bilo kakve validne reakcije Tadiceve pricati da bi nesto bila steta ili ne...
Srbija je poslednja rupa na svetu !

adam

pre 18 godina

... pa gospodine Tadicu sve je manje mesta na kojima ste dobro dosli... Nece vise biti lako zeleti dobro Srbiji personalizovanoj u vama sa ovakvim ljudima iza vasih ledja. A sto se Srebrnice, vaseg mandata, Kosova pa i DS-a tice, sad je kasno...

Moja Srbijo

pre 18 godina

Koga šeta VBA? Sa kojim pravom država i državne institucije treba da stanu ispred "dobrovoljaca"? Zar ponovo Srbija treba da zaštiti šaku onih koji su vodili, žarili i palili? Zar je šaka primitivaca vaznija od Srbije koja je demonstrirala protiv ratnog režima i gradjana koji su odbijali u velikom procentu da budu mobilisani? Da, istina je da je JNA branila stanovništvo gde god je mogla! I sada VBA ne zna ko je vršio zločine na teritoriama koje je kontrolisala JNA!? Koga štite i koga zbog toga, po ko zna koji put bacaju u blato?

mik

pre 18 godina

Samo da vam kazem, bas me briga za vase ratove, to je istorija, alo Pozega (!) danas je jun 2005., zivi dok mozes, zivot je kratak, to je gotovo, idemo dalje, cao, dota, gotovo!

MM

pre 18 godina

Tadic nikada nije otisao dalje od fraze "zlocini na sve starane". Srebrnica je u Republici Srpskioj koja je stvorena na takvom genocidu. Sve to i nije nista drugo nego legitimacija genocida...nakon 10 godina nema jasne poruke od njega.

Dragiša

pre 18 godina

Moje je mišljenje da ovakva izjava "Majki Srebrenice" ni u kom slučaju ne doprinosi normalizaciji odnosa medju državama istočnog Balkana. Ako se za neku stranku može reći da je svo vreme sukoba u bivšoj Jugoslaviji bila protiv rata u Bosni i Hrvatskoj onda je to stranka kojoj Tadić pripada. Mislim da ova grupa na Tadića gleda samo kao na još jednog Srbina koji očigledno ni u kom svojstvu nisu dobrodošli u muslimansko-hrvatskoj federaciji.
Mislim da Srbija trenutno ima mnogo većih problema od ko zna kog po redu izvinjavanja zbog nečega za šta nije, niti može biti, krivo celo stanovništvo Srbije.
Proizvodnja je ne veoma niskom nivou, socijalna politika gotovo da ne postoji, pravna država postoji još samo u manisfestima političkih stranaka a meni se čini da standard stanovništva nije bio gori u poslednjih 10 godina (računajući i period NATO agresije).
Zato savetujem našim političkim vođama: manite se Srebrenice. Izvinili smo se već stotinu puta, a Haški sud je tu da kazni odgovorne. Radite ono za šta vas je narod izabrao, izvucite konačno ovu napaćenu zemlju iz bede.
Hvala.

Cinjenica

pre 18 godina

Zanima me kako bi bilo da Njemacka na spomen Holokausta reagira komentarikma tipa: "Pa i kod nas su 1945. pobili stotine tisuca civila". Srebrenica je po okrutnosti, opsegu i zvjerstvu jedinstven zlocin na ovim prostorima od kraja WWII. I nikakve licitacije niti spominjanja vlastitih pojedinacnih zrtava nece umanjti karakter i opseg tog zlocina. A najmanje odgovornost onih koji su taj zlocin pocinili. I naroda koji je evo 10 godina odbijao da prizna sto se dogodilo.

Aleksandra K.

pre 18 godina

Jako bih se razocarala u gosp. Tadica, kao predsednika Republike Srbije, kada ne bi otisao na komemoraciju zrtvama Srebrenice i njima se poklonio. Takodje bi trebalo da se eksplicitno izvini bosnjackom narodu za umesanost Republike Srbije pod Slobodanom Milosevicem u tom zlocinu, i u svim drugim zlocinima pocinjenih nad Bosnjacima i Hrvatima.
Smatram da je gosp. Tadic pogodna licnost za takav korak, s obzirom na njegovo delovanje u Milosevicevo doba i njegove izjave nakon 5. oktobra, i ne bih ga svrstala u isti kos sa gosp.Kostunicom.
Bez obzira da li ce biti potrebno da se jos 5 predsednika Srbije izvini za zlocine pocinjenih u ime srpstva, krajnje je vreme da celnici Srbije ucine prvi korak, pre svega zbog duznog postovanja i poniznosti prema palim zrtvama, ali i zbog javnog mnjenja Srbije, koje je jos uvek na stupnju svesti stravicnog Milosevicevog doba.
Nije cela Srbija spremna da se izvini i spozna da moramo pre svega da osudimo zlocine pocinjenih u nase ime, cak mozda ni vecina nije spremna na takav korak, ali je predsednik Srbije duzan da posluzi kao primer!
Nadam se da ce mu majke Srebrenice to dozvoliti.

Miki

pre 18 godina

Vjestacaka i neiskrena izvinjavanja i politikantsko prisustvo komemoracijama moze samo da produbi rane. Zato bolje nek ne ide dok ne pokaze jasno i glasno sta misli o genocidu koji nije bio na svim stranama. Mozda on i bi ali mu ne da tata.....
Drugo, neka pokaze da smatra Bosnu bosanskom a ne srpskom zemljom. Sve dok je obrnuto njegovo prisustvo tamo je licemjerje. Genocid je i ucinjen u sprovodjenju te ideje "Svekolike Srpske Zemlje" (bez Tuaraka). Zato majke Srebrenice imaju pravo da se u svom bolu makar zastite od licemjerja. Lopta je jos u Tadicevom dvoristu a ne u njihovom. Jos je on daleko da je prebaci.

tom

pre 18 godina

Jednostavno moram reagirati na teske neistine koje se iznose ne samo na ovoj raspravi nego se provlace i kroz sve ostale, a ticu se isprike Hrvata za zlocine pocinjene nad Srbima i ostalima. Istina je da se hrvatski predsjednik Mesic VISE puta javno i bez ograda (tj., bez spominjanja zlocina izvrsenih na Hrvatima, bez izjava kako je to bio rat pa eto i ostalih glupih opravdanja) ispricao za sve zlocine koje su BILO KADA U POVIJESTI izvrsili oni Hrvati koji su ZLOUPOTRIJEBILI IDEJU I IME HRVATSKE DRZAVE. Ponavljam, isprike su izrecene bez ikakvih ograda i nemustih dodataka. Tko je htio cuti - cuo je. Kada cemo mi cuti ispriku nekoga iz Srbije ne znam. Mislim da na nju imamo pravo. I te kakvo. Shvacate li vi da je VASA vojska mjesecima razarala nase gradove (Dubrovnik, Vukovar, Zadar, Sibenik, Karlovac...). Gadjali su civilne ciljeve i masakrirali stanovnistvo BEZ IKAKVOG RAZLOGA (osim stvaranja Velike Srbije). Nije HV dolazila u Srbiju razarati Nis, Suboticu itd. Shvacate li to?
Mislim da je vrijeme da zatvorimo to poglavlje i okrenemo se buducnosti koja ce u svakom slucaju biti ZAJEDNICKA. Ipak smo susjedi. Ali za to su potrebne stvari kao sto su priznanje, pokajanje, isprika...

Aca

pre 18 godina

Tadic treba da se ogradi od SANU, ukljucujuci njegovog oca i da prestane da kohabitira sa SPS-om. Bez toga je odlazak na stratiste, koje su napravili gore pomenuti, cista malicioznost.

Miki

pre 18 godina

Vjestacaka i neiskrena izvinjavanja i politikantsko prisustvo komemoracijama moze samo da produbi rane. Zato bolje nek ne ide dok ne pokaze jasno i glasno sta misli o genocidu koji nije bio na svim stranama....Mozda on i bi ali mu ne da tata.....
Drugo, neka pokaze da smatra Bosnu bosanskom a ne srpskom zemljom....svek dok je obrnuto njegovo prisustvo tamo je licemjerje. Genocid je i ucinjen u sprovodjenju te ideje "Svekolike Srpske Zemlje" (bez Tuaraka). Zato majke Srebrenice imaju pravo da se u svom bolu makar zastite od licemjerja. Lopta je jos u Tadicevom dvoristu a ne u njihovom. Jos je on daleko da je prebaci.

Balkan

pre 18 godina

DOSTA! Svacija zrtva je sveta i za osudu, bila jedna ili 10.000. Zrtava je bilo na sve strane kao i dzelata, a stradao je najcesce obican, nevin narod i to na sve TRI strane. Dosta osuda, drugih zemalja nemamo do ovih i posle svega treba graditi zivot. Niko nikom nece vratiti pobijene, ajde da se za promenu svi potrudimo da ih na ovom prostoru vise nema. Toliko.

Bosnjak

pre 18 godina

Uzasavam se komentarima pojedinaca koji za sebe kazu da razumiju zene Srebrenice, ali ipak bi da Tadic ode u Srebrenicu i da se izvini.
Kakvo Izvinjenje? Mnogi ovdje podrzaju Tadica u njegovom odlasku u Srebrenicu samo da bi taj isti predstavljajuci sve njih olaksao im njihovu savjest kako bi pred Svijetom mogli reci "eto mi smo se izvinuli i sada neka bude mir".
Malo Morgen! Majke Srebrenice imaju pravo kada spominju "svetu srpsku zemlju", jer to i jeste danas sveta srpska zemlja. Zar Republika Srpska nije genocidom stvorena paradrzava na teritoriji BiH ociscena od nesrba u jednom bestijalnom genocidu? R.Mladic i R.Karadzic su jos uvijek na slobodi krjuci se po Srbiji a vlasti u Srbiji nista ne cine da se ta dvojic uhapse pa cak ni Skorpioni ne bi bili uhapseni da nije bilo Natase Kandic. Jedino Izvnjenje koje bi BiH prihvatila jeste da Srbija i njen predsjednik jednom za uvijek rasformiraju paradrzavu Republiku Srpsku i da pohvataju sve zlocince na njenom teritoriju i da jednom za svagda raskrsti sa Cetnicima, tek tada ce Bosanci Hercegovci dici kapu Tadicu i ostalim srpskim predstavnicima.

Dejan

pre 18 godina

"Tadićev dolazak označio (bi) njegovo nastojanje da kao predsednik Srbije pokaže kako je Srebrenica deo svete srpske zemlje..." Takve glupe izjave ne vode nicemu. U pitanju je prljava politicka kampanja. Ne protiv Srba, nego protiv ljudskog razuma.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Dok je g.Tadic bio ministar odbrane g. Mladic se setao po kasarnama po Srbiji. I sta ce g.Tadic reci u Srebrenici? On je ipak presednik Srbije i kao takva licnost treba da trazi dozvolu od parlamenta Srbije. Zaista je Wylli Brant trazio izvinjenje Polacima ali za to Nemacka i dan-danas placa neke ratne ostete ili neke nemacke firme placaju odstetu za prinudni rad Jevrejima. G. Tadic moze da se angazuje da se vrate sto pre u Kosovo preostala tela ubijenih Albanaca nadjenih u masovnim grobnicama po Srbiji.

Max Bunker

pre 18 godina

Radi se o prepoznatoj neiskrenosti i o iznudjenom izvinjavanju zbog medjunarodnih okolnosti. Prošle godine na zaprepašćenje normalnog sveta Tadić je zakazao inauguraciju na dan zločina i slavio do zore. Svo zgražanje naših politačara zbog snimljenih ubistava je licemerno kao i reakcija onih koji eto kao nisu znali kako izgleda ubijanje 8.000 ljudi.I sad su kao krive te nesrećne žene što neće ćutke da trpe farsu?

mina tanasijevic

pre 18 godina

Majke iz Srebrenice, uz duzno postovanje za Vase zrtve i patnju, ipak dozvolite nasem predsedniku da se u nase ime iskreno pokloni, izvini i pokaje bez ikakvih skrivenih namera. Dozvolite nam da se nekako ,ako je moguce, iskupimo za ono sto je radjeno u nase ime! Smilujte se, ovaj teret na dusi je nepodnosljiv!

Kiki

pre 18 godina

Demokracija je volja naroda!
Ako majke ne zele da na dan velike zalosti prime nekoga - to je njihovo pravo. Imaju i moralno pravo na to.
A ako Tadic hoce da dodje moze i PRED groblje, i tamo se pokloni nevinim zrtvama - to je takodjer njegovo pravo.
Ostace zabiljezeno da je barem pokusao.

Dragan

pre 18 godina

Treba da ode i kompletna vlada pored predsednika, da kleknu u klece i cute nedelju dana. A onima koji operisu sa "istinom"i ciframa od samo 1200 zrtava preporucujem da oprobaju svetsko cudo zvano Google i pogledaju spisak svih pobijenih nesrecnika. Trebace im digitron. Ceo srpski narod treba da se stidi narednih 100 godina.

Kiki

pre 18 godina

Tadic moze ici klecati u Srebrenicu tak kad uhapsi Mladica i isporuci ga sudu u Hague-u.
Ovako bi samo ON i NJEGOVA VLADA dobli na publicitetu i legitimnosti na racun srebrenickih zrtava.
Mislim da srebrenicke majke imaju dobre savjetnike.

Mike

pre 18 godina

Kao predstavnik moderne i demokratske Srbije, Ta dic ne sme da bude izostavljen ili zaustavljen za tu manifestaciju. Svaka majka voli svoju decu, i srpske i muslimanske, ali to nije razlog da dolazi do medjunarodnih incidenata. Sve je to tuzno, ali je mnogo tuznije kada se majke politizuju na taj nacin. Potez je na bosanskoj vladi da obezbedi komemoraciju.

joe01

pre 18 godina

Naprijed Tadicu i lepo im izreci onu nasu poznatu mantru: Izvinite, ali da mi nismo vas, vi biste sigurno nas, siguran sam, ja mislim, mozda...

g.m.

pre 18 godina

Zbog izrazene zelje porodica ubijenih, g. Tadic ne treba da ide u Srebrenicu. Na zalost, godine cutanja, zaokruzene nespretnom (ili promisljenom?) izjavom "ako treba, ja sam spreman..." , vise je licilo na licermerje nego na iskrenost. Neka g. Tadic napise sta je hteo da kaze, pa to uruci predsednistvu BiH. Jasno je da ga na komemoraciji ne zele. A to treba postovati!

Gunard Knob

pre 18 godina

Predsednik Tadic tamo moze da ide i klanja, kleci, poskakuje i puzi samo u svoje licno ime.
Ja mu glas (ni mandat, kao glasac) nisam dao za to. I stotine hiljada drugih glasaca. Niti mu je to u opisu posla.
On u tu Srebrenicu moze o svom trosku, sopstvenim kolima, sam da plati gorivo i sendvich ako usput ogladni.
I tamo jasno da stavi do znanja da ne govori u ima glasaca Srbije jer to nikada nije ni bilo diskutovano.
U Evropi SiCG je zemlja sa najvise izbeglica. Odakle? Zasto?
Ko ce zbog toga da kleci i puzi? Kada?

Amel

pre 18 godina

U pravu ste kad kazete da nisu svi Srbi ucestvovali u ratu u Bosni, ucestvovalo je 30% Srba posredno i jos 50%Srba neposredno koji su podrzavali SPS i SRS. A sada bi svi da se izvucete i sve prebacite na Milosevica, koji bez ogromne podrske biraca ne bi mogao da uradi ono sto je uradio. Do pre neku godinu, nijedna kuca u Srbiji nije bila bez Miloseviceve slike na zidu, svaki kamion koji je prolazio kroz Srbiju imao je njegovu sliku zalepljenu na sofersajbni... Zato ovo izvinjenje od Tadica je logican sled dogadjaja koji ce zadesiti Srbiju. Sledi jos placanje ogromne ratne odstete drzavi BiH, a placace je svi gradjani Srbije, i oni koji su krivi i oni koji nisu krivi, a bogami i ja sa vama.

braxx

pre 18 godina

da su to bile i zivotinje na primer 8.000 boli srce,al ljudi zamislite ovdje je ubijeno 8.000 ljudi za samo nekoliko dana!!samo zato sto su muslimani,po mojoj misljenju g.tadic nema sta da trazi u srebrenicu ,samo radi poena ne hvala g.tadicu.majkama srebrenice lakse mu je bilo ako g.tadic uhapsi ratnog zlocinca mladica i karadzica,sigurno da je to malo olaksanje za porodice ubijenih civila.

Mirzet, Tuzla

pre 18 godina

Ja sam Bosnjak i licno me se tice sve ovo. Protiv sam dolaska Tadica u Srebrenicu sve dok Tadic ne pohapsi zlocince koji su cinili ovaj i druge zlocine. Tad niko nebi imao nista protiv da on dodje u Srebrenicu.

platon

pre 18 godina

Ma nista nije radjeno u nase ime, dokle vise, neka se sudi politicarima koji su namestali izbore, koji su manipulisali nama, nevinima nek je laka zemlja.

CTPAX

pre 18 godina

Razumem stav Majki Srebrenice, iako mi je zbog njega zao i iako ga, kao neko ko se zalaze za normalizaciju na ovim prostorima, ne podrzavam. Te zene, kao i ostale majke koje su pogubile svoje sinove ili muzeve, jednostavno imaju pravo na svoj radikalni, netolerantni stav.
Isto vazi i za zene u Srbiji, ili bilo gde drugde, koje su nekoga izgubile. Kada naidjem na sagovornika u Srbiji, koji, na moj pokusaj price o toleranciji, suzivotu, antinacionalizmu i slicno, odgovori sa "Meni su zaklali sina/muza/brata... Mrzim ih.", tu svaka prica prestaje. Tada mozes samo da pognes glavu, iako nista nisi uradio.
Dakle, te zene jednostavno imaju prava i da mrze, dok su zive. To je tuzno, ali - imaju pravo. Kada imaju hrabrosti i snage da oproste i krenu dalje, onda je to velicanstveno i vredno divljenja. Kada nemaju - glavu dole i tisina!

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Pravi potez!!! Gospodine Tadicu pokazite da pravo lice Srbije, pokazite da Srbi nisu oni koji su pocinili ona zverstva. Razumem ogorcenje rodbine nestalih, ali Srbi nisu Srbrenica i to mora svima da bude jasno!!! Isto kao sto ni Hrvati nisu Oluja!!!

Gordana iz Cacka

pre 18 godina

U vreme kada je Tadic bio ministar odbrane Mladica je stitila vojska, prosle godine na dan stradanja srebrenickih zrtava Tadic je inaugurisan, u decembru cetnici su postali antifasisticki heroji,"oslobadjanje Srebrenice" smatrao je pravom na slobodu misljenja, od dominantne crkvene politike Nikolaja Velimirovica, SANU, a i stavova Kostunice, DSS,SPS, nikada se nije jasno ogradio. Odlazak u Srebrenicu uvredljivo je licemerje, golo politikanstvo i odvratno podilazenje Zapadu. Gospodin Tadic, uz pomoc mudrijih savetnika, mora pod hitno da definise svoju politiku,jer je politika "i jare i pare" neodrziva, neozbiljna, neodgovorna.

Darko

pre 18 godina

"Udruženje predlaže poseban status Srebrenice". Predlazem da se takav status primjeni i na Sarajevo da bi se povratak ubrzao izbjeglih lica.

ronald

pre 18 godina

Srebrenica je najgori zločin prema civilima od 2. svj. rata o tome u civiliziranom svijetu niko ne povlači pitinja,niti ima nekih sporova o tome osim u onih sa promajom u glavi.Službena se Srbija u 10 god. nije udostojila ispričati za te grozote i sad se čudite zašto tadića ne žele, daleko od toga da bi on u srebrenici promovirao neko srpstvo,ali ne vjerujem da je spreman pasti na koljena i tražiti oprost. JEDNOSTAVNO MORATE PRESTATI JEDAN ZLOČIN OPRAVDAVATI DRUGIM I SVE RELATIVIZIRATI. istina sve tri strane su radile zločine,ali Srbi čine čine 70 % zatvorenika u hagu,ne valjda slučajno.nažalost velika večina u scg nije prošla katarza kao npr. nijemci nakon 2.svj rata, a primjer sa pravnog fakulteta gdje je srebrenica negnirana a mladić dignut na pijadestal nažalost pokazuje da je istini teško pogledati u oči

Komsija

pre 18 godina

Meni nije jasno sta to znaci da je neki "narod genocidan". Jel moze neko da mi objasni to, molim lepo? Ta se konstrukcija povlacila po ustima nacionalista od pocetka raspada SFRJ, a verovatno i ranije, samo ne tako javno. Ajde sad da svako razjasni sebi to u glavi! Kada se to ucini nece biti onda ni Jasenovaca, ni Srebrenica.
Da dodam. Toliku tugu koju nose ljudi koji su izgubili decu ne mogu da razumeju oni koji nisu izgubili decu, ma koliko pokusavali da je razumeju. Sa tim tuznim zenama se treba saosecati koliko god moze, ali nazalost to je najvise sto obican covek, koji nije prosao kroz takve strahote, moze da ucini.
Nadam se da ce bar Mladic biti uhvacen pre te desetogodisnjice. Mada ni to nece biti dovoljno da se njihova tuga smanji.

Goran

pre 18 godina

Ja kao Srbin iz Bosne, trenutno izbeglica u Srbiji, osudjujem svaki zlocin koji se dogodio bez obzira od koga je pocinjen i ko je zrtva, jer svi smo mi ljudi i licno imam kumova, pobratima i muslimana i hrvata. Majke poginulih u Srebrenici imaju pravo na svoj bes kao i sve majke zrtava u BIH. Boris Tadic neka ode u Srebrenicu ali plasim se kakva ce to scena da bude, negodovanje majki sigurno a mozda i kamenovanje..ali svakao neka se izvini majkama i pokloni zrtvama. Ja sam zahvalan Karadzicu i Mladicu sto sam uopste ziv kao i moja porodica jer da oni nisu Srbe organizovali u odbrani od muslimanski i hrvatski ekstremista neznam da li bih bio sada medju zivima. Istovremeno ih kao covek osudjujem sto su dozvolili da se dese zlocini sa srpske strane pa se baca senka na mnogo srpskih zrtava u ratu i na samu losu sliku o Srbima u svetu. Mi nismo genocidan narod kao ni jedan narod u Bosni ali sigurno da smo svi osvetoljubljivi i zato dolazi do ogromne mrznje i ubijanja. I zato ljudi potrebno je da se i oni nama izvine za njihove zlocine i da njihov predsednik dodje na srpske grobnice u suprotnom nema pomirenja sve dok je jedna strana prikazana samo kao zrtva.

Mona

pre 18 godina

Odavanje poste zrtvama iz Srebrenice je plemenit gest i treba podrzati Tadica u tome. Da su devedesetih u Srbiji bili na vlasti oni koji razmisljaju kao Boris Tadic, ne bi se desile zrtve ne samo u Srebrenici, nego i na drugim jugoslovenskim prostorima gde su se desavali sukobi. Medjutim, zbog ekstremista na obe strane, narocito od strane organizovanih grupa politickih protivnika u Srbiji, ja se iskreno bojim za njegovu bezbednost.

Antifasista, BiH

pre 18 godina

Ako mu je stvrano stalo do izvinjenja, pomirenja i postovanja prema zrtvama ucinio bi kao predsjednik sve da se uhapsi Karadzic i Mladic a skupstina Srbije usvoji deklaraciju kojom osudjuje Milosevicevu politiku etnickog ciscenja i istrijebljenja Bosnjaka i potpise dokument kojim se Srbija odrice teritorijalnih pretenzija prema BiH.
A sve to se trebalo desiti prije 10 godina.....
Majke Srebrenice 10 godina slusaju bljuvotine kako su se njihovi sinovi samopoubijali, kako su ih pobili francuski placenici ili kako izmisljaju zrtve...nakon takvog odnosa one ne vjeruju nikakvim rijecima vec samo djelima. Ako Tadic zeli nesto da ucini neka to pokaze djelom i konkretnom akcijom hapsenja zlocinaca. ne moze ti Hag biti zadnja rupa na svirali a Srebrenica kao nesto bitna.

Goran,carapan ,Svajcarska

pre 18 godina

Tadic ne treba da ide u Srebrenicu sada. On treba da izruci Mladica. U Srebrenicu ce i onako ici neki srpski Willy Brant, ali taj tek treba da se rodi. Premda... hmm... Djindjic je se jedanput radjao.
(Istomisljenik)

savremena fizika i srpski um

pre 18 godina

Ceo problem je u tome sto je situacija u kojoj se nalazimo u velikoj meri kompleksnija od mogucnosti prosecnog mozga stanovnika SCG u obicnim uslovima a kamoli posle 15 godina jezive propagande.
Kako sad da odes u neko selo i objasnis nekom tamo coveku da se 90-ih na prostoru bivse YU desio neverovatan uzas, da se desio genocid, i da je taj genocid pocinjen, uprkos onome sto tvrdi televizijski prijemnik, od strane Srba ?
Mozda deluje kao zezanje, ali je zaista to veliki problem. Verujem da bi lakse bilo objasniti savremenu fiziku nego da smo mi pocinili genocid. To potpuno prevazilazi mogucnosti uma prosecnog gradjanina SCG. Tome jos dodati da bi mu trebalo objasniti da je taj genocid podrzavao ako je glasao za SPS za SRS itd itd.
Da smo mi najveci "najnebeskiji narod", u svemu najbolji i najpametniji, nepravedno kaznjavani od strane sveta, zrtve i izmuceni lazima i neprijateljskim osecanjima prema nama u stvari, da smo bas mi, a ne oni, LOSI MOMCI!
... E, ko to uspe da objasni Srbima, a da ga ovi odmah ne ubiju ili ne izvrse samoubistvo (opterecni prekompleksnom situacijom u kojoj bi morali sebe malo da dovede u pitanje) taj zasluzuje Nobelovu nagradu iz fizike.
A ovi nasi politicari ni da shvate da im je to zadatak.

ina

pre 18 godina

hvala gospodine tadicu, imate pravo, odnekud se mora poceti. bilo bi zgodno da prije toga izrucite zlocince, pa da ocistimo nesretni juzni balkan od smeca sa kraja proslog vijeka. jos jednom hvala.
sarajka

Nikola

pre 18 godina

Ono sto mnogima ovde fali je da se uoci razlika izmedju politike Milosevica i velikosrpske politike. Milosevicu je do Srba stalo koliko i do Talibana, on je imao svoju sopstvenu logiku, koristeci srpski nacionalizam samo kao postapalicu za sopstvene ciljeve (VLAST). Pricati o srpskom hegemonizmu kada je pola Srbije i u vreme Milosevica bilo protiv ratovanja je totalna zamena teza.

GSS

pre 18 godina

Ako mozemo da generalisemo....majke Srebrnice nisu netoleratne i radikalne....naprotiv mnoge Srbe koji iskreno saosjecaju i stide se goste i druguju. Ovo je jasna poruka - ne trebaju im sada licemjeri da od njihove boli prave pazar za sebe....sto se tice Tadiceve stranke - jedino je GSS bio protiv rata i govorio sta se dogadja u tom ratu, ostali su duvali u istu tikvu sa Milosevicem o oslobodjenju srpskih zemalja...jedino su se u tome slagali opozicija i pozicija....

Sprat iznad vas, prva vrata levo kad izadjes iz lifta.

pre 18 godina

Majke Srebrenice i Podrinja imaju pravo da pozivaju ili proglase nepozeljnim bilo koju osobu. Takodje, ja da sam na mestu predsednika Tadica tamo nikada nepozvan ne bih isao. Sam Tadic nije kriv nizasta, da se on pitao ne bi ni bilo ovog rata. To sto se ti ljudi tako osecaju prema njemu, sta se moze. Bolje ni ne komentarisati, sta god da covek kaze neko je uvredjen.

Zoran

pre 18 godina

Tadic treba da pohapsi sve koje moze i treba da ide u Srebrenicu.
Licno bih bio vrlo zadovoljan da su svojevremeno pohapseni svi odgovorni za Jasenovac i da se neko izvinio zbog svega sto se tamo dogodilo.
Srbi jesu pocinili zlodela u zadje dve decenije, ali su i sami bili zrtve i niko se zbog toga ne oseca kriv, bar ne zvanicno.

Darko

pre 18 godina

Tadicev odlazak u Srebrenicu je preduslov da Srbi izoluju "rak" koji su zasadili Milosevic, Karadjic, itd u srpskom narodu. Bez suocenja sa tamnom stranom nase istorije nema ni napredka u buducnost. Isto to vazi i za Bosnjake i Hrvate. Nazalost "rak" kod Bosnjaka ce se siriti dok god zive u zabludi da su oni 90-tih bili samo zrtve a ne i dzelati... No to je njihov problem, na nama je da hapsimo i izrucujemo ove nase nesretnike!

Vanja

pre 18 godina

Ne treba gospodin Tadic ici u Srebrenicu i pricati price. Ove jadne majke vec godinama tragaju za svojim najmilijima, a Srbija tek sada, 10 godina nakon genocida konacno o ovome otvoreno govori. Gospodin Tadic je znao za ove zlocine godinama, zar je trebalo vidjeti snimke ubijanja da se konacno krene sa hapsenjem zlocinaca? Pa predsjednik je vec godinu-dvije, moglo se nesto i ranije uraditi. Umjesto slatkih rijeci, nek' se angazuje oko hapsenja Mladica i ostalih zlocinaca, to bi bilo daleko moralnije od njega.

Vera Rankovic

pre 18 godina

Naravno da Tadic ne treba da ide u Srebrenicu. Srbi su narod pilece pameti, (a mi na ovom sajtu smo reprezentativni uzorak) pa su zaboravili da je koliko juce taj isti Tadic sramni skandal na Pravnom fakultetu okarakterisao kao „sloboda govora“!
Kako ici u Srebrenicu kada se srebrenicki krvnici –mladicevi pukovnici promovisani u Srbiji u generale- u Hag ispracaju sa pocastima, parama, automobilima? Kako ici u Srebrenicu kada se Mladic, odgovoran za Srebrenicu krije i stiti u Srbji, a sada ce ga potplatiti (podmititi? nagraditi) sa 5 miliona dolara da se preda Hagu?
Ne, Tadicev odlazak u Srebrenicu bi bio farsa, Tadic nije Vili Brant niti ce to ikada biti.

Pingvin

pre 18 godina

...Jedno je jasno: Boris Tadic MORA da ode u Srebrenicu, u ime nas koji smo oduvek bili protiv Milosevica; on MORA tamo da ode hteo-ne hteo, jer je predsednik Srbije. Ne radi se ovde o tome da li "on oseca ista" ili ne, niti me to zanima - on je DUZAN da ode. To rade civiliziovani politicari u demokratskom svetu, sta god da je bilo u proslosti. Pa zar ne mislite da ce Srbija i Bosna jednog dana isto tako MORATI da se uzajamno postuju? Ne moramo da se volimo. Ali cemo zasigurno morati da naucimo pravila ponasanja i nepisane kodove.
Od tih sirotih, nesrecnih majki se ne ocekuje mnogo, posle svega sto su dozivele. Razumem ih i ne osudjujem, ma kakve izjave davale.
Otvorimo malo vidike, treba nam cist vazduh i hladne, mudre glave.

sead

pre 18 godina

Odista, nije lahko reci nesto smisleno. Ko je u pravu, a ko ne?
Majke srebrenice su zrtve ciju bol se treba i mora postivati.
A sa druge strane, od Srbije se ocekuje akcija. Prvo - da se pohapse optuzeni za ratne zlocine. Karla del Ponte tvrdi da su osam njih u Srbiji, dvojica u Rusiji a jedan - tu negdje izmedju Bosne, Srbije i Crne Gore.
U pravu je neko sto rece - ako Tadic ode - "belaj", ako ne ode - opet belaj.
Jedini odgovor na sve je da se Mladic uhapsi prije 11. jula. no, to u ovom momentu uopce nije realno.

Medo

pre 18 godina

Ja razumijem Majke... ali definitivno neka sluzbeni predstavnik ode u Srebrenicu. Ako se k tome jos i isprica, e onda je to velik korak za srbijansku politiku. Za Srbiju se tek treba vidjeti. Lakse je uvijek pricati, nego preci na djela.

mina, kragujevac

pre 18 godina

Narode, postoji samo jedno relevantno pitanje za sve, bez obzira na nacionalnost i veru, na to da li smo direktne zrtve ili objektivni posmatraci (koji su takodje tu bitni da malo smire strasti), a to je da li stvarno zelimo pomirenje, i da li zelimo da se prekine vrzino kolo nasilja i osvete, i da zajedno prijateljski krenemo napred! U zavisnosti od odgovora na to pitanje, pokazacemo koliko je ko spreman da se zrtvuje za buducnost u kojoj nasa deca nece morati da prave novi zlocin da bi osvetila roditelje ili da stradaju zbog zlocina svojih roditelja!

vinetu

pre 18 godina

Hm, prvo je mogao da dodje kao covek ali ne kao predsednik Srbije. Sada je nepozeljan. Uz svo postovanje stradalima mislim da je ovakvo ponasanje cisto politikanstvo a saopstenje je po svom sadrzaju neukusno.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Razumem bol majki Srebrenice. Ne razumem njihovu glupu izjavu o Svetoj srpskoj zemlji. Gospodin Predsednik treba da ode u Srebrenicu u ime nas koji osudjujemo zlocine i koji smo solidarni sa svim zrtvama. Ne sme se dogoditi politicko incident (namestaljka) od strane SDA ekstremista. Gospodin Tadic ima sta da kaze i neka ga ne sputavaju.

Uros

pre 18 godina

Ne, Tadic hoce da pokaze upravo suprotno. Pa nije Tadic Milosevic! Da dolazi Kostunica, Nikolic, Dacic, i sl. pa da se kaze ovako nesto. Ali, posto je ipak rec o jednom protivniku Milosevicevog rezima i takvog nacina razmisljanja, onda to treba prihvatiti kao gest dobre volje. A da hoce da slavi to sto je ubijeno 7000 ljudi "u ime Srbije" sigurno ne bi isao na groblje, nego u kafanu. Prema tome, Tadicu, samo napred!

ruzica

pre 18 godina

Potpuno vas razumem, majke Srebrenice. Ono sto se desilo isuvishe je strashno da bi bilo iskupljeno nekim pogodbeno-uslovnim nagoveshtajima da ce se 'ako treba' kleknuti u Srebrenici. Takav nastup mog predsednika (na zalost i glasala sam za njega) samo boli i vredja josh vishe. Primite moje saucheshce, i ako to neshto uopshte znachi moj stid zbog dela mojih sunarodnika.

Srbijanka

pre 18 godina

Tadic ne treba da ide u Srebrenicu sada. On treba da izruci Mladica. U Srebrenicu ce i onako ici neki srpski Willy Brant, ali taj tek treba da se rodi. Premda... hmm... Djindjic je se jedanput radjao.

Marko, Bon

pre 18 godina

Ovo nimalo ne cudi. Ma koliko da smo mi spremni da priznamo zlocine nase strane, cini se da su sve ostale strane u svim ratovima devedesetih potpuno prihvatile ulogu zrtve i da nisu spremne ni za pomirenje ni za priznanje sopstvenih zlocina. Mislim da je jedina dobra reakcija u ovom trenutku pokretanje pitanja o srpskim zrtvama u prethodnim ratovima i trazenje od Bosnjaka, Hrvata i Kosovara da iznesu stav o zlocinima koje su oni pocinili.

Jelena

pre 18 godina

Pa toliko su kukali za demokratijom, a sad je na delu ne dozvoljavaju. Predsednik dolazi da potvrdi da je cinjen zlocin kao predsednik Srbije koji niti je ratovao niti je bio tada u vlasti. U redu da zabrane Milosevicu, ali..

Reformator

pre 18 godina

E pa ovo je stvarno bezobrazlug i sprdnja! S jedne strane samo kukaju kako su Srbi ovo ili ono, a onda kada Srbija zeli da napravi ljudski gest, i pokloni se tim nesrecnim zrtvama, onda je i tu problem. Pored takvog ponasanja Bosnjaka nikada necemo naci resenje problema, i Balkan ce zauvek ostati bure baruta! Mi danas treba da mislimo na nasu decu i na nase unuke, i da pokusamo da sprecimo da se njima jednog dana desi ovo sto se desilo nama u proteklih 15 godina.

Petar

pre 18 godina

Nije mi nesto jasno? Prvo svi traze neka izvinjenja i poklon zrtvama, a kada je neko i spreman da to uradi - e onda im ne odgovara.

Dusan

pre 18 godina

Nije im dobro ako dodje a da ne dodje opet bi kritikovali. Molim vas Bosnjaci ili Muslimani sta god da ste pustite nas iz Srbije na miru. Ja sam iz Srbije i niti sam ratovao protiv vas niti je to radio ijedan od mojih prijatelja. Bole me uvo za vas. Vi ste ratovali protiv svojih komsija Srba iz Bosne, a to sto su dolazili avanturisti iz Srbije da ratuju to nema veze sa Srbijom. Za vas su ratovale hiljade mudzahedina, video sam ih u Budimpesti kada su dolazili avionima i sedali u autobuse za Bosnu. A normalno je da je Srbija pomagala Srbe iz Bosne, pa i Saudijska arabija je pomagala vas.

Дејан М

pre 18 godina

Како небулозно саопштење. Ништа, Борисе, непозван се у госте не иде. А то што нас они све виде као злочинце, то није само наша кривица.

serafim, pancevo

pre 18 godina

Ne mora da Tadic ide u Srebrenicu. Neka on pohapsi zlocince koji setaju slobodni po Srbiji i nije tesko otkriti ih jer kako se uspostavlja oni su bili pod komandom policije i vojske. Neka se malo vide arhive, ratni dnevnici, izvestaji, neka se razgovara sa policijskim i vojnim staresinama i oni ce otkriti koliko je bilo krvnika koji su ubijali, plackali, zarili i palili tokom rata. Dok Srbija ne rascisti sa ovim, a to najpre treba da zna predsednik Tadic, nece biti pomirenja, nece se Srbija prikljuciti razvijenom svetu. Ubice su tu, medju nama. Pokazimo na njih i neka dobijaju zasluzenu kaznu.

Dragan R

pre 18 godina

Kada se govori o reagovanju majki iz Srebrenice trebalo bi njihovo ponosanje porediti sa ponasanjem gradjana Kragujevca. Oni stariji znaju da Nemci nisu smeli proci kolima kroz Kragujevac decenijama posle rata. Ni Vili Brant nije imao tu sansu. Prema tome mi mozemo da se izvinimo tako sto cemo izruciti sve zlocince, a ne da im dajemo debele pare kao da su uradili nesto veliko za nas. Razmislite malo o tome.

Milenko

pre 18 godina

Uz dužno poštovanje žrtvama i napaćenim porodicama, ipak smatram da je priča o Tadiću i "svetoj srpskoj zemlji" najobičnija glupost.
... pa zar je moguće da će se samo Tadiću meriti svaka reč i kritikovati ga u svakoj prilici... Možda nije savršen predsednik, ali dame i gospodo, setite se izbora: Maršićanin? Nikolić!!??

Srebrenicanin

pre 18 godina

Izgleda da se svima dopada uloga beskonacne zrtve. Cini mi se da na Bosnjackoj strani u BIH uopste nema sluha za potrebu objektivnog sagledavanja nesrece koja ih snasla. Pozicija zrtve ce prije ili kasnije kod njih da proizvede istu reakciju i istog nekog Slobu i iste neke nove ratove, kao i kod Srba 90tih... Takve reakcije, uz svu opravdanu bol majki, proizvesce samo nove nesrece i nove borbe za nove svete zemlje. Zato ja ne zivim u toj ubogoj bosanskoj kasabi ( kako rece Andric), i u toj nesretnoj zemlji jer necu da cekam novi rat, nove osvete i nove krugove pakla.

Dejan V.

pre 18 godina

Ja tu nevidim nista lose, ako Tadic ode u Srebrenicu. To bi i morao da uradi i da pokaze da ne stojimo iza tih ljudi, koji su cinili takve zlocine!
Ne razumem zasto bi to nekog vredjalo, ako se izvini zrtvama!
A ako ne ode bi ispalo, e takvi su Srbi....

Anastasja

pre 18 godina

Nemojte amaterski. Prvo neka "pripremi teren" za svoj dolazak a onda neka ide. Onda tamo da da korektnu i covecnu izjavu u vezi TOG zlocina. Da li ce se oni nama izvinjavati ili nece, njihova je stvar. Kad se vrati, da "izraste" u vodju naroda u svakom smislu ( politickom, moralnom, pravnom...). Hajde, Tadicu! Mozes li?

petric

pre 18 godina

Zasto se predsednik nije pobrinuo da prodje glasanje u skupstini ? Ovako mi se cini da podize sebi cenu u svetu a ne u Srebrenici, gde ga eto i ne zele. Mozda su i u pravu, pa on nije imao nikakve veze sa Srebrenicom, a na taj nacin podizati sebi rejting... Mislim da se kao predsednik suvise mnogo prezentuje u javnosti. Je l' cujete nesto o predsednicima mnogo vecih drzava? Ja ne.

fiksi.

pre 18 godina

Pa sta da kazem, mislim da Tadic ne treba da ide jer to je pokazao sa vodjenjem svoje politike. I da ode, ne ide sa cistim srcem kao i pojedini sto okolo podrzavaju to sve.

Jovanka

pre 18 godina

Zao mi je svakog ko izgubi svoga, ali te gluposti, ta udruzenja i razna saopstenja, stvarno sada 2005. sa toliko problema koje ima i ta jadna Bosna, mislim da je ovo suvisno i glupo.

boris

pre 18 godina

izgleda da je najveci problem ovde sto se ceo rat u BiH, a izgleda i cela istorija svela na zlocin u Srebrenici? ! pre i posle toga kao da ne postoji! I Ja sam glasao za imenjaka, ali nisam siguran da li sam to uradio zbog njega ili zbog Tome Nikolica! Zlocina je bilo i treba da se izvini, ali ne sme da ostane samo na Srebrenici!
DJINDJIC forever

I.B.

pre 18 godina

Ne verujem da bi predsednik Tadic isao tamo zbog pogresnih razloga a najmanje da bi dokazao da je to "sveta srpska zemlja". Pa Tadic nije bio na vlasti dok su se vodili ratovi i desavali zlocini! Mada ja licno mogu da razumem isfrustriranost i bol koju ove majke osecaju!!! Uopste me ne iznenadjuju ovakve reakcije i komentri.

Aleksa

pre 18 godina

Neka sve majke koje su u sumanutim devedesetim izgubile dete kazu NE svim politicarima. A ove nesrecne zene je ocigledno napujdao neki lokalni ...

Laza bg

pre 18 godina

Ma kakva "sveta srpska zemlja", ocito je da smo svi prenerazeni i porazeni onime sto se radilo u nase ime a o cemu nismo ni mogli da znamo, i sada kada ceo narod zeli da stavi do znanja da iskreno saoseca sa zrtvama, predsednik nije dobrodosao. Uz duzno postovanje zrtvama (a bilo ih je na svim stranama), smatram da ne bi trebalo koristiti godisnjicu ovakvog uzasa za politicke igre.

Mashinovodja

pre 18 godina

E sad tek ne razumem! Kako bi dolazak Tadića pokazao da je Srebrenica deo "svete srpske zemlje"? Saosećao sam i saosećam i dalje s porodicama žrtava Srebrenice, ali ovo je ipak previše. Izgleda da neko "njihov" manipuliše njihovom tragedijom.
Mogu da razumem da su ogorčeni, naročito posle one lakrdije oko deklaracije o Srbrenici, u srpskoj skupštini, ali odbijati bilo čije izvinjenje sa srpske strane, to je previše i time se ništa ne postiže. Šta nam onda ostaje? Beskrajna osveta i ubijanje jedni drugih, sve dok još ima koga da ubija i da bude ubijen? Pa ko na kraju pretekne, on je "pobednik".

Boban

pre 18 godina

Kakve gluposti! Treba ih razumeti zbog bola koji su prozivele, ali prosto ne treba pridavati paznju onome sto kazu. Logika njihovog misljenja u ovom slucaju je logika koja vodi sukobima, osveti i aparthejdu. Po toj logici ni nemackim zvanicnicima ne bi trebalo dozvoliti pristup obelezavanjima zlocina nacisticke Nemacke. I glupa demagoska formulacija: sveta srpska zemlja, otkad je Srebrenica sveta srpska zemlja i zasto?! nego tek da se nesto pateticno kaze. Takodje treba neko sa zdravim stavom, dakle ko se stidi, gnusa i ko zali zbog onoga sto su u ime Srba srpski mafijasi i bolesnici uradili u Srebrenici, da pita ove majke i slicne koji istupaju sa ovakvim stavovima sta misle o Srbima pobijenim u istoj oblasti od strane Oricevih ljudi, i nazalost imam osecaj da znam kakav bi odgovor bio. Ustvari ne treba ih pitati, samo treba primetiti da se povodom toga ne oglasavaju, a treba da se oglase povodom svega. Ne pricam ovo revansisticki nego u smislu da osecam tu jedan pristup koji nije dobar i zdrav, ne mirise na dobro, i na koji treba dobronamerno ukazati.

Dovla

pre 18 godina

Oni koji su puno izgubili su često skloni ekstreminim stavovima, i to ne mora uvek biti simpatično, ali u ovom slučaju se bojim da je sasvim opravdano, jer nekakvo eventualno izvinjenje dolazi daleko prekasno (ovo više nisu ni vremena Konrada Adenauera, ni Vilija Branta, ni hladnog rata i standardi civilizovanog ponašanja među narodima i državama su se pomerili daleko unapred za sve osim za neotesane pseudodemokratske političare kakav je recimo premijer Koštunica), da i ne spominjem činjenicu da će, ako uopšte usledi, biti čisto nominalno, pošto (a to se najbolje vidi po komentarima na ovom sajtu) većina etničkih Srba još uvek nije prihvatila istinu o zločinima koji su činjeni u njihovo ime (i koje su u dobroj meri podržavali) i ne želi da se suoči sa njima i prihvati odgovornost koja je prvi korak ka pokajanju i očišćenju. Predsednik Tadić je, nadalje, i lično krajnje nepogodna osoba za takav čin, jer je porodično blisko povezan sa SANU, institucijom koja je bila jedan od inicijatora primitivne i fašističke politike na čijem se kraju nalazi Srebrenica, da i ne spominjemo njegovu podršku od strane nacionalističkih i ratnoprofiterskih krugova kontrolisanoj vladi DSS, SPO/NS i G17+, kao i bliske veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom koju već neko vreme u potpunosti kontroliše ekstremno nacionalističko krilo sledbenika zloglasnog vladike Nikolaja Velimirovića. Tačno je da Tadić ne može biti odgovoran za svoju porodicu, ali za svoje postupke itekako može i mora, pa je, kada se već ovoliko čekalo, možda zaista bolje sačekati vreme nekog drugog predsednika čije izvinjenje neće biti tek prazan i formalan gest.

etar

pre 18 godina

Ovaj dio price o 'svetoj srpskoj zemlji' ne razumijem iako sam i ja misljenja da Tadic ne treba da ode u Srebrenicu ako prije toga nije izrucen Mladic. Mnogo toga jos treba da uradi vlast u Srbiji da poklanjanje zrtvama ne bi bio samo jedan licemjerni cin.

milan

pre 18 godina

Potpuno razumem majke Srebrenice ! Stvarno je licemerno sa Tadiceve strane, on to ionako ne radi iz saosecanja sa njima, vec zato sto mora tako da uradi kao predsednik zemlje naroda u cije ime je pocinjen genocid !

vlado

pre 18 godina

Pa Tadic je, kako to divno rece Teofil u proslom Pescaniku, opravdavao velicanje masakra pravom slobodnog misljenja.
Odakle mu sada obraz da se bilo kome izvinjava i u cije ime?
Pa oni otovoreno pokazuju svetu da stite i kriju ratne zlocince - a sad ce da idu da osudjuju njihova dela?
Ima li kraja cinizmu i dvolicnosti kod tih ljudi?

guc

pre 18 godina

Boris Tadic mora da ode tamo zato sto je predsednik Srbije, drugacije i nove, ne one koju je Slobodan Milosevic posvadjao sa svakim plemenom na ovoj planeti!
Tadic mora biti tamo bez obzira na bilo cije izjave i osude, provokativne ili ne, on mora tamo!! On ne mora da kleci, da place ili moli, to potpuno deplasirano i glupo (pogotovo sa njegovim: da, jesmo mi, ALI...), Odlazak tamo je jednostavan i dostojanstven gest drzavnika, a ako neko nece ili nema snage da prihvati da postoje i drugaciji Srbi, taj ima problem koji sam mora da resi.
Zrtve nisu samo pobijeni ljudi, zrtve su njihovi najblizi, rodbina, prijatelji i oni ce uvek cekati zadovoljenje pravde i biti osetljivi na mnoge stvari.
Na isti dostojanstveni nacin, kao opomena da se to vise NIKADA ne desi, trebalo obeleziti i Bratunac i slicni zlocini nad srpskum zivljem. Ali nikako u Srebrenici, ne tada, to jednostavno nije momenat.Ne zaboravite da je medjunarodni polozaj Srbije je tragicno jasan: porazena u ratu, zato jer je htela rat, genocid je ustanovio medjunarodni sud...pokazimo da umemo bolje!

Nenad

pre 18 godina

Nije vreme za Borisova izvinjenja. Prvo treba da izrucimo Mladica, vidimo sta ce biti sa ratnom odstetom i otarasimo se politicara - kriptofashista. Tek tada ce Tadicevo izvinjenje imati smisla. Uostalom, i majke iz Srebrenice verovatno znaju da je Tadicev tata besomucno podrzavao Mladica...sin bi prvo, u ovom slucaju, trebao da se odrekne svog SANU bekgraunda, pa tek onda da glumi toleranciju.

Nightwatch

pre 18 godina

Izvinjenje podrazumeva dve strane. Ako jedna nece izvinjenja nema. Mislim da je jos uvek rano za to. Ovde se zla pamte i velicaju vekovima, tako da i izvinjenja bas nista ne znace.

koksy

pre 18 godina

Sa svih strana se traže izvinjenja bez ikakve želje da do izvinjenja i dođe.
Prihvatljivo izvinjenje bi bilo ono u kojem bi onaj ko izvinjenje upućuje bio što više ponižen. Jedna od varijanti izgledala bi ovako:
-Tadić stoji a ispred njega duga kolona ljudi
-svaki iz kolone prilazi Tadiću a on mu upućuje izvinjenje
-svaki od onih koji primi Tadićevo izvinjenje Tadića ošamari, zapljune ili nešto već slično (a prikladno).
Razmišljati na ovu temu i dalje jer su mogućnosti i varijacije neiscrpne.

city of sadness

pre 18 godina

Razumeme bol tih zena. takodje, razumem da ne zele da Tadic dodje u Srebrenicu 11. jula. to je sasvim normalno - Tadic se do sada nalupetao (njegova izjava prosle godine kada je inauguracija predsednika bila na dan komemoracije zrtvama u Srebrenici a on tim povodom govorio o svom dedi koji je poginuo na taj dan pre 50. godina - Tadiceva poruka je jasna, zar ne?) i sada ko bi posle toga zeleo da Tadic dodje i glumi neko izvinjenje koje bi, da u njega iskreno veruje, jos odavno trazio. i uopste dve stvari mi nisu jasne 1) nasi politicari sve kao da cekaju neki pogodan trenutak, kad nesto moze da se kaze, kad bi to odgovaralo "nasim" interesima itd. itd. sto samo izvinjenje cini neiskrenim i proracunatim 2) nasi politicari se ponasaju kao da se od njih trazi izvinjenje a oni nesto mudruju da li zele da ga daju ili ne, da li su Bosnjaci zasluzili (???) itd.
da li ce i oni da se izvine nama i slicne niskosti. IZVINJENJE SE NE DAJE. ONO MOZE DA SE PONUDI ILI ZA NJEGA MOZE DA SE ZAMOLI. A NA ONIMA KOJI SU STRADALI JE DA RESE DA LI CE TO IZVINJENJE DA PRIHVATE I DA LU MOGU DA GA PRIHVATE.
prema tome reakcije Majki Srebrenice je sasvim razumljiva i ja je u potpunosti delim sa njima.
Ipak, saopstenje za javnost mi se cini preteranim i ispolitizovanim jer koliko god da mislim da se Tadic ponasa neiskreno i nedovoljno hrabro ne verujem da ide da se pokloni Svetoj Srpskoj Zemlji. mada ko zna?
mozda bi u njegovom govoru bilo neko novo "ali..." koje bi stvari ucinilo opet nepodnosljivim, uvredljivim i sramnim.

srbijanac

pre 18 godina

Pa gospodo moja malo ste pozurili. Pa ni nacisticka Nemacka nije tako brzo presla preko svoje "sramotne prosloscu" trebalo joj je 50 godina da smogne hrabrosti pa da to ucini. A vi kako vi razmisljate vama ce trebati vekovi. I znate sta kad se medju nama rodi neki srbijanac onda ce on moci da dodje i pokloni se nevinim zrtvama nase nebeske umisljotine. Srba i srbovanja mi je puna kapa. Pa zar vas vise nije sram. Ko smo to mi da nam nevine zrtve prastaju kad mi to ocemo. Imali medju vama postenih srbijanaca koji ce licno doci u Bosnu 11.jula i ne saljite tamo u svoje ime kojekakve Srbe. Narode moj pocni se otreznjavati, barem zbog nase dece.

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Mozda su i Bosnjaci sazanali o izvesnom Mauzeru vodji paravojne formacije Panteri, a navodno visoki clan DS. Medjutim sam Tadic nece predstavljati problem kakav ce biti Vuk D., ako se usudi da ode tamo, jer je i ranije dizao tenziju u BIH.

Zivkovic

pre 18 godina

Tadic se ponasa postmilosevicevski, iskreno misli da treba da ode i pokaze da Srbija i Srbi ne stoje iza ovog masovnog ubistva - ali je pri svemu tome politicki naivan jer nikada nijedan postizetbegovicevski funkcioner nece doci na stratiste Srba pobijenih od strane Muslimana ili posttudjmanovski funkcioner na stratiste Srba pobijenih od strene Hrvata u gradjanskom ratu. Prema tome: namere su casne ali politicki pogresne - jer ce ovako ispasti da su samo Srbi ubijali i zato se samo oni izvinjavaju. Uostalom zasto se on izvinjava u ime Srbije koja nije ni ucestvovala u tom gradjanskom i verskom ratu. Ubijali su pojedinci sva tri naroda i izvinjenje moze i treba da bude u isto vreme, na istom mestu, sa istom iskrenoscu od strane najviseg predstavnika sva tri naroda koji zive u BiH.
To bi Evropi trebalo dati kao dokaz postepenog prevazilazenja rana - koje ce trajati u najboljem slucaju nekih sto godina.

Cinizam

pre 18 godina

Potpuno razumljivo. Izvinjenje, 'poklanjanje sjenama nevinih zrtava' je potez na simbolicnoj ravni, gest politicke korektnosti , medjunarodno prijeko potreban Srbiji u ovom momentu. On je dobrodosao na politickom nivou ali osobama koje su na uzasan nacin izgubile svoje najmilije ne predstavlja nista vise od cistog cinizma. Pretpostavljam da stradalnicima Srebrenice politicka poza ne znaci bas mnogo. Dok god Srbija stiti ratne zlocince, medju kojima i najodgovornijeg za Srebrenicki masakr, tesko je povjerovati u iskreno saosjecanje njenog predsjednika.
Jos nesto. Ko moze doci u Potocare a ko ne, nazalost odredjuju vlasti RS koje su na poznat nacin '95 postali vlasnici ovog prostora. Skup ce obezbjedjivati oni isti koji su ga 'cistili' 95. Pa, hoce li doci i neki Tadic, kojeg ce mozda osiguravati Lupus, Skorpioni i ini, nije nesto o cemu zrtve mogu odlucivati.

dr Milan M. Cirkovic

pre 18 godina

Sasvim razumem stav majki zrtava, mada je on mozda isuvise suptilan za domace "analiticare" ogrezle u tekovinama 8. sednice i Gazi Mestana. Radi se o tome da se Tadic jeste izvinio (na cemu svaka cast), ali ono sto treba jos da uradi jeste da izjavi kako je citav period 1987-2000 bio zlocinacki (sto jeste), i da se odrekne pogubne i zlocinacke ideologije srbokomunizma. Sto se tice "svete srpske zemlje" i to valja razumeti u podrugljivom kontekstu -- sa takvim glupostima i budalastinama koje se stalno provlace u srpskom politickom diskursu se valja svaki dan sprdati, bez obzira koliko se patriotski misevi skandalizovali...

Marko

pre 18 godina

Pa, onda, ako ovakav gest nije po volji, da se vratimo na one predjasnje, da ne podsecam sad koje i kakve, nema potrebe? Ne znam da li je to resenje...

Rade

pre 18 godina

... Razumeo bih da Srebrenicani ne zele Tadica zato sto Srbija godinama ne hapsi Mladica i Tolimira; ali reci, kako u saopstenju Majki Srebrenice stoji, da "bi Tadićev dolazak označio njegovo nastojanje da kao predsednik Srbije pokaže kako je Srebrenica deo svete srpske zemlje" - stvarno je liseno ikakvog smisla. Prosto se pitam da neko nije podmetnuo ovo saopstenje za stampu i prikazao ga kao saopstenje Majki Srebrenice. Ne mogu da verujem da bi ovako nesuvislom izjavom Majke Srebrenice ugrozavale svoj kredibilitet.

Paracinka Paracin

pre 18 godina

Razumljivo je sto majke Srebrenice misle da je svaki vid saucesca s nase strane neiskren: Ratko Mladic je na slobodi, bar polovina Srba smatra da i ne treba da ide u Hag, optuzeni za ratne zlocine se nagradjuju i svecano ispracaju...Sta drugo da misle?
Mislim da je za takvo poklonjenje zrtvama, koje ne bi bilo politicki zloupotrebljeno, jos uvek prerano. Tadicevu posetu, ma kako iskrenu, iskoristice za "sutiranje u cevanice" ekstremisti sa svih strana. Ipak, kasno je za povlacenje, jer ce i to izazvati bas istu toliku buru kao i poseta. Pogledajte komentare: isao - ne isao, svi su na svojim "standardnim" pozicijama. Steta...

Danilo

pre 18 godina

Za iskreno pomirenje mora svaka strana da "proguta svoju knedlu", izjave "Majke Srebrenice" je klasican inat i politika koja treba medjuetnicke napetosti na ovim prostorima da odrzi.

Djuk

pre 18 godina

Pa dobro, onda nece da ide. Gest dobre volje je postojao, ali Balkan je Balkan. Mi jos uvek ocekujemo nekog njihovog da ponudi da se izvini za srpske zrtve, kojih je takodje bilo. Pozdrav za Borisa Tadica i politiku koju vodi.

miki

pre 18 godina

Ma daj bre dosta vise, ne treba niko nigde da ide nikom da se poklanja, ni Muslimani, ni Hrvati a ni Srbi. Samo neka krenu jedni sa drugima da razgovaraju i prave posao, a ne rekla kazala. Niko od toga nema nista korisno. Ali ne treba nikada zrtve zaboraviti ali treba svako da oprosti drugom za ucinjena zlodela.
Dajte ljudi malo i dobre vesti, pa sta mislite da ja kao Srbin koji je mlad i perspektivan nameravam da se vratim u Srbiju gledajuci ama bas svaki dan ovakve stvari.
Jeste svi su vodili rat u SFRJ ako hocete pravdu onda morate da idete u svaku od bivsih zemalja SFRJ i da hapsite, muka mi je vise od tih ratova, Pa zbog nacisticke nemacke je nastradalo 50 miliona ljudi, onda oni trebaju da se klanjaju po ceo dan, ali oni idu napred i rade, znaci nece nista niko dobiti ako Tadic ode i pokloni se, treba na delima da se pokaze da li stvarno to mislis, na primer dovodjenje malisana iz Bosne i druzenje sa srpskom decom, e samo tako ce u buducnosti biti bolje, ili pomoc u bilo kakvom pogledu!!!

poznavalac

pre 18 godina

Predsednik Tadic ne moze ici da se izvinjava u MOJE ime ili ime Srbije jer niti sam ja to tamo radio niti znam bilo koga iz mog okruzenja ko je ta zlodela napravio. Ako on ima potrebu da se izvini neka to uradi u SVOJE ime. Po tome moze da se izvini i Vijetnamcima jer je tamo bilo par Srba koji su sa USA vojskom pravili zlocine. Zlocin je za osudu i osudjujemo ga svi, normalno, ali kada se neko izvinjava za nesto znaci i da PRIZNAJE da se to desavalo a da je on znao za to ili da je i organizovao. Tako da hvala majkama poginulih u Srebrenici sto zabranise Tadicu da napravi veliku gresku. Srbija kakvu ja poznajem NIKADA nije ta zlodela pravila, neki pojedinci mozda i neka se njihovi roditelji izvinjavaju a njih pohapsiti sve i presuditi po kratkom postupku. To je najvece izvinjenje a ne ovo...

Iznenadjeni

pre 18 godina

Za eventualno cudjenje na reakcije majki Srebrenice treba da je jasno samo jedno: Da je gs. Tadic otisao prosle godine u Potocare to bi bio gest hvale vrijedan od novog predsjednika, ali isti lik nije imao vremena otici zbog bala koji je priredjivao u svoju cast i na koji je gle cuda pozvao kompletno srpsko rukovodstvo iz BiH. I to bas u isto vrijeme kada su se sahranjivali ubijeni u Srebrenici. Danas sa nozem pod grlom svjetske javnnosti on odlazi kao veliki demokrata mirotvorac i istinoljubac.
Da nije tuzno bilo bi smijesno.

dejan

pre 18 godina

Nije ni cudo zasto nije pozeljan...onaj isti Tadic, koji je za tribinu o Srebrenici govorio da je 'demokratsko pravo' a samo nekoliko dana poslije toga 'uzasnut je snimcima'...gest izvinjenja ne treba da bude nesto 'onako usput, da skinemo i to s dnevnog reda' vec istinsko izvinjenje i pokajanje a tadic junior sigurno nije osoba koja to treba da uradi...
pozdrav
Dejan Sarajevo

miki

pre 18 godina

Jos nesto da napisem, Tadic i ostali treba da pre desetogodisnjice posalju sve koji imaju veze sa bilo kakvom vrstom zlocina koje je pocinjen na bilo kom delu bivse SFRJ, tako ce pokazati da im je zao, meni je mnogo zao za sve zrtve ali ja nisam u vladi, SAMO DA RATA NE BUDE...

ivan.k

pre 18 godina

Oni koji su izgubili najmilije u ratu na nehuman način treba da osete znak pažnje i saučešća čitavog čovečanstva. Međutim opasno je pružati im priliku da utiču na politiku jer njihov opravdan gnev proizvodi mržnju. Uz saučešće i poštovanje nevinih žrtava Srebrenice i poruka političarima i medijima da ne zloupotrebljavaju najgnevnije ljude da bi prikazali svoju umerenost. Licemerno je!

Prokleti Balkan

pre 18 godina

Ovakvo razmišljanje će dovesti do neke nove Srebrenice u budućnosti. Poginulo je puno više Srba u Jasenovcu, pa je hrvatski predsednik danas dobrodošao u Srbiju. Poginulo je puno više Jevreja u Aušvicu, pa je nemački kancelar dobrodošao u Izrael. Iako nismo još uvek na onom nivou svesti na kojem bi trebali da budemo, čini mi se da mi, Srbi, polako prihvatamo svoj deo krivice, a o zločinima nad Srbima se ovde skoro i ne priča. S druge strane, Muslimani i Hrvati ne samo da nisu u stanju da priznaju sebi da je neki njihov sunarodnik ikada ubio nevinog Srbina, nego ne žele ni da prihvate iskreno, ljudsko izvinjenje sa naše strane.

Guthrie

pre 18 godina

Шта значи та изјава?! Да су Срби геноцидан народ? И шта значи изјава да Тадићу не може нико да гарантује безбедност?! Да су Младић, Караџић, Изетбеговић и остали били у праву и да је у питању рат до истребљења, а да је ово само тајмаут до следеће прилике?

Ivan M

pre 18 godina

Tadic ne dolazi da bi dokazivao da je Srebrenica deo "Svete srpske Zemlje", vec da se pokloni poginulima. Iako mi on nije skroz simpatican, ovo mi dosta lici na neke unutrasnje politicke razmirice medju samim Bosancima. Tuzno je sto su ljudi koji su onako svirepo ubijeni postali moneta za podkusurivanje kod njih kao i kod nas.

Zoran

pre 18 godina

Svaka nacija priča samo o svojim žrtvama, pa se stekao utisak da su samo oni žrtve u ovom zadnjem glupom ratu. Zato svako treba prvo kod sebe ( u svojoj kući) da preispita šta smo mi njima učinili i zašto. Samo tako se može doći do jednog razumnog dijaloga i da se narodi koji žive na prostorima bivše YU zaista iskreno ispričaju i razjasne zašto su poverovali u nacionalizam i zašto su počinili to što su činili. Za ovakav način komuniciranja treba dosta vremena, razumevanja za drugu i treću stranu u sukobu. Moramo ovo rešiti jer je to u interesu naših dolazećih generacija, pa nećemo valjda da se svakih 50 do 60 godina ubijamo, palimo kuće i činimo jedni drugima ovakva zlodela koja smo činili. Moramo početi da razmišljamo malo racionalnije ne samo da se uključimo na talas emocija i opet nanovo do istrebljenja.

Saša

pre 18 godina

Mediji su najmoćnije oružje ako želite nekoga (pojedinca, grupu ljudi,državu a i naciju) da predstavite kao pretnju za čitavu okolinu, za čovečanstvo ma za sve.
Ako Tadić ode u Srebrenicu, to znači da će u roku od 2 godine Srbija početi da plaća ratnu u BiH za "agresiju".
A komentar "sveta srpska zemlja" je do bola, bolje reći natopljena krvlju Srba i muslimana ZEMLJA.

npb

pre 18 godina

Meni je zao "majki Srebrenice", taj zlocin je bilo delo genocida, bez dvojbe.
Ali "majke" su takodje ispolitizirane. Prosta stvar.

Crni

pre 18 godina

Tadic radi pravu stvar, a ne daju mu. Pa hoce da se izvini za ono sto su neki uradili, a nije dobrodosao ? Pa da nije hteo da ide opet ne bi bilo u redu ? Razumem ja bol, ali dajte malo racionalizma i sa drugih strana da vidimo...

alexandar

pre 18 godina

Svaka cast Tadicu na hrabrom i nadasve civilizovanom potezu, ali i tamo ima hiljade zatucanih nacionalista kao i kod nas, pa mislim da bas nece biti dobrodosao. U svakom slucaju, treba osuditi sva zverstva i ubistva. Progutajmo gorku knedlu i prihvatimo da smo ionako kao narod deklarisani kao koljaci. Jedino mi je zao sto ce onoliki poklani Srbi biti zaboravljeni, a njihove ubice ce ostati slobodni. Stoga Tadicu, uortaci se sa ovim nasim nacionalistickim izrodima, bar za toliko da se javno pomenu i srpske zrtve koje su pobijene... To ne sme da se zaboravi. Uostalom, Srebrenica je nastala kad su zli klali nevine, pa su onda zli poklali nevine za osvetu. Teska vremena, Borise, a nemamo puno kvalitetnih politicara. Cuvaj se ovde vise nego tamo.

Alban Berisha, peje

pre 18 godina

Srbija je premalo ucinaila da bi Tadic imao pravo da ucestvuje u takom skupu, jer sve dok postoij raspolozenje da se u Pravnom fakultetu podrzi genocid, a Tadic kaze da je to pravo ne slobodno razmisljanje, onda srebrnicanke imaju pravo. Ako nisu mogle da i zastite zive , bar mogu mrtve.
A za Srpske zrtve, nazalost niko ne spominje hiljade i hiljade Nemaca, koij su stradali u Stuttgartu, Münhenu, Berlinu, jer istorija kazni onoga koij prvi pocinje rat.

Dragan

pre 18 godina

Lepo sto je ponudio, jos bolje sto sug a odbili. Ne bi mu tamo bilo prijatno. Da su mu rekle da nece da neko njihov bol koristi za ubiranje politickih poena, to bi bilo sasvim u redu. Ovako, trabunjanjem o srpskoj zemlji pokazale su da ta njihova organizacija ima ekstremisticku politicku pozadinu. Mozda je to i razumljivo. U svakom slucaju, o njima ne treba vise brinuti. Tadicu, dobro si odigrao.

Zoran

pre 18 godina

Imam razumevanja za ovaj stav, a posebno kada se ima u vidu cinjenica da Tadic od kada je postao kohbicionista poceo da desnicari.
Ipak mislim da za buducnost ovih prostora na kojima su samo zlocini konstata bitno je da zrtve ne postanu vicite zrtve. Nije to resenje.
Naravno da dolazak Tadica treba usloviti izrucenjem Mladica i ostalih monstruma.

zabrinuti

pre 18 godina

Do sada sam na razne nacine stotinu puta osudio zlocine pojedinih mojih sunarodnika koje su pocinili nad nesrpskim stanovnistvom. I sada to opet ponavljam.
Razumem bol i psiholoski je opravdan gnev rodjaka zrtava iz Srbrenice ali ne egoizam i krutost kada treba pokazati razumevanje za ljude koji iskreno saosecaju kao sto je npr. predsednik Tadic.Ogradjujem se ako o Tadicu majke srebrenikce znaju nesto sto mi ne znamo. U suprotnom rec je o politickim igrama.

Blaf

pre 18 godina

I dalje neki pricaju kako je bilo i srpskih zrtava i kako se i drugi trebaju pokloniti... svakako, u ime moje drzave Hrvatske to je uradjeno vise puta u zadnjih nekoliko godina od najvisih drzavnih zvanicnika na pravom mjestu: Jasenovcu, sramnom dijelu povijesti mojeg naroda. Sto se tice zlocina iz nedavnih ratova, treba jasno reci da su ih i u Hrvatskoj i u Bosni i na Kosovu u najvecem broju pocinile srpske jedinice. Bilo ih je i sa drugih strana sto nitko ne osporava, ali konacno treba radi mira na ovim prostorima neko objektivno istraziti zasto su i kako vodjeni ratovi 90-tih godina i koji im je bio cilj. Pa da se onda vidi tko je stvarno bio zrtva a tko agresor. Sto ne opravdava nijedan zlocin sa bilo koje strane ali daje jednu kompletnu sliku zbivanja na ovim prostorima 90-tih godina. I zato Tadic treba otici u Srebrenicu, i ne samo on, ali vaznije od toga je rascistiti sa politikom koja je dovela do svega zla na ovim prostorima.

d.

pre 18 godina

Gde je Tadic bio kada su Majke Srebrenice dolazile u CzKD, u Beograd?
Gde je bio kada su bile u Sava Centru?
Nas predsednik je, izgleda, plitki utilitarista, pa opet, za razliku od premijera, dobro je da ipak izrazava bilo kakvu zelju da se u ime drzave Srbije i u ime gradjana Srbije oglasi po tom pitanju.

Aco Miloradovic

pre 18 godina

Razumem te majke. Razumem i slazem se.
Njima, na sav njihov bol i nepravdu, ne treba jos jedna protokolarna politicka i marketinska akcija. Taj isti predsednik je bio ministar vojske koja cuva glavnog krivca za Srebrenicu.
Dela nama trebaju, ne prazne reci i gestovi!

Stamatovic Svetlana

pre 18 godina

Pa naravno, majke su prepoznale licemerje u toj zelji Tadica da se navodno izvini Muslimani za pocinjene zlocine od strane Srba. Covek koji je posle onog sramnog skupa odrzanog na Pravnom izjavio kako svako ima pravo da kaze ono sto misli, covek koji kohabitira sa vladom koju podrzava SPS i sa kojom suruje SRS, sigurno je da nema sta da trazi u Srebrenici. Njegovo foliranje moze proci samo medju obnevidelim Srbima.

objektivan

pre 18 godina

Sad je u Srbiji na sceni novokompanovani trend da se priznaje i osudjuje sve sto treba i ne treba. Dok suprotna strana i njeni zlocinci kriju svoje zlocine i kukumace kako smo mi jedini krivci za sve sto se izdesavalo, mi ponosno izvlacimo i izmisljamo sta smo sve radili, ne bi li se ulizali Evropi i svetu jos vise. Ispascemo mi najveci krivci. Smatram da ako neko nekome treba da se izvini onda su to ti koji su direktno ucestvovali u svim zlocinackim radnjama. Sta ima Tadic da se izvinjava kad nije pocinio nikakav zlocin. Dal se neko nama izvinio za Jasenovac, Kragujevac i uopste za preko milion Srba poginulih u Drugom svetskom ratu. NIJE. Dok Cesi, Poljaci i ostali dobijaju odstetu od Nemaca, nas niko i ne pominje. Uozbiljite se malo i imajte bar malo dostojanstva.

pera Srbin

pre 18 godina

Bravo za majke srebrenice!!! Tako mu i treba. Dok je on bio ministar odbrane Mladic se provodio na svadbi u Valjevu - a sad bi da kaze 'ízvini' ne bi li skupio koji politicki poen. E pa nece moci...

Demiter

pre 18 godina

Uz duzno postovanje za Gdina Tadica i njegovo zalaganje ipak tu ima i puno izjava koje su "hrana za nacionaliste" i "ostrascene Srbe", na koje on racuna kao na buduce glasace. A sigurno je i veliki uticaj na njegov zivot postovanog g-dina oca predsednika...ali to je zivot.
Sta nama valja ciniti.
Majke su najosetljivije kada su deca u pitanju. One ne prihvataju "politiku", oni osecaju da li je to iskreno izvinjenje i zalost nad zlocinima, ili samo dnevna politika, zato pazljivo sa tim stvarima. Dame i gospodo neki u ovoj zemlji bi presli preko ovih zlocina na nacin, "pojeli smo u kafani rucak, nismo platili, pa sta"
Bilo je u ovoj zemlji negiranja postojanja zlocina. Kao da se Srebrenica nije nikada dogodila. Licno mislim da sve dokle god iz ove zemlje izlaze tonovi tipa "ala Cavoski" nama svet nece verovati a niti "izlivi zalosti', nece proci.
Zbog toga neophodno je PROMENITI SE! POKAJATI a tu bi Crkva morala da odigra veliku ulogu, da pojasni; STA JE TO Istinsko POKAJANJE!
Konacno, zar sami komentari ovde ne govore o "neshvatanju i ozbiljnosti ' pocinjenog.

Sarajlija BiH

pre 18 godina

Pozdravi,
Drago mi je da postoje mediji kao b92 koji omogućavaju da se u Srbiji cuju i ''neki drugi'' izvori informacija, a ne samo od vasih vladajucih garnitura. Ipak, ljudi u Srbiji nisu svjesni sta se deshavalo u njihovom okruzenju! Ljudi imate izvjestaje Amnesty international-a kao i izvještaj specijalnog UN opunomoćenika za ljudska prava, gospodina Tadeusz Mazowiecki-og, u kojim jasno stoji da su srpske formacije tokom rata u BiH, pocinile više od 80 % zločina! Da bi se oprostilo potrebno je da ratni zlocinci odgovaraju za svoja djela i idelogije!

S. Popović

pre 18 godina

Predsednik Tadić nema pravo da se izvinjava u ime celog naroda, jer zločin (ako ga je bilo) su počinili pojedinci. Takođe nema pravo ni da se izvinjava u svoje ime, jer kao predsednik prestaje da bude obična individua i mora da zastupa stavove većine građana bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, profesionalnu i stranačku pripadnost. Stavovi većine građana mogu se sagledati jedino nakon referenduma, bez obzira na temu o kojoj se radi. Prvo neka raspiše referendum, pa ako 50% + 1 naroda kaže 'DA' i ako njihovi predsednici prethodno izraze žaljenje i upute izvinjenje srpskom narodu zbog nevinih ljudskih žrtava i materijalnih stradanja, neka to uradi i Tadić. Sve za čast - čast ni za šta!

Slobodan, Sarajevo

pre 18 godina

Meni se cini da vecina ne zeli da shvati sta je to sto motivise Majke Srebrenice na ovakav potez. Mi stalno diskutujemo o tome ko treba kome da se izvini za ono sto se desavalo u ratovima devedestih godina. Ja mislim da su izvinjenja korisna i potrebna, ali tek kada onaj koji se izvinjava ucini nesto na tome da se pohapse oni koji su skrivili te zlocine, za koje doticni namjerava da se izvini. Ne cini mi se da je gospodin Tadic ucinio sve sto moze da se optuze i osude oni koji su skrivili zlocine u Hrvatskoj i Bosni. Ili na primjer, da li bi imalo smisla da se neko od srpskih politicara izvini Albancima zbog pokolja koji su se desavali na Kosovu, a jos uvijek nemamo rezultate istrage o hladnjacama i masovnoj grobnici u Batajnici. Moj prijedlog je da se prvo djeluje u pravcu kaznjavanja onih koji su zlocinacki ubijali, a kasnije ima vremena za izvinjavanja. Izvinjenje bez akcije ne znaci nista.

Mr. No

pre 18 godina

Normalno da ce reci NE Tadicu kada se u Srbiji izmedju ostalog i izjednacavaju prava cetnika i partizana, a zna se sto su ti isti cetnici radili u Srbiji i Bosni. Jednom kada nestane silnog licemjerstva iz usta politicara koji predstavljaju Srbiju doci ce i vrijeme za 'pomirdbu' na ovim prostorima. Netko je jako dobro rekao. Djindjic se samo jednom radja. Nazalost, on nije imao pravog sugovornika na ovim prostorima i kamo srece da je ostao ziv te da on i Sanader naprave od regije ono sto i zasluzuje. Lako bi smirili strasti. Ovako, treba cekati dok se ne pojavi u Srbiji opet onaj pravi...

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Bez uhapsenog Mladica nema svrhe da bilo koji drzavni zvanicnik prisustvuje komemoraciji u Srebrenici povodom 10-godisnjice genocida u tom gradu nad bosnjacima. Vlast i institucije u Srbiji funkcionisu kao rastimovan orkestar i po licnim interesima njihovih rukovodilaca. Nakon izvinjenja predsednika Tadica bi sledela zvanicna kritika skupstinske vecine i vlade...takav akt bi doprineo diskreditovanju drzave blamazom predsednika, sto on u svakakvu ruku ne zasluzuje. Okolnosti su pocele u Srbiji da se menjaju nakon prikazivanje zlocina ali su se dusebriznici nebeskog srpstva pobrinuli da relativiraju sistematski ratni zlocin u srebrenici prikazivajuci nesporni zlocin protiv srba. Takvo pravdanje je zlocin po sebi, jer taj zlocin protiv srba ne odobrava monstruozni zlocin iz osvete protiv bosnjaka. Sta je tu je, neka buduca inteligentnija i moralno civilizovana vlast ce shvatiti te cinjenice i shodno tome preduzeti odredjene korake. Danasnja vlast je kombinacija milosevicevih kadrova koji su presli u drugu stranku, milosevicevih kadrova lojalni milosevicu i srpske oligarhije. Ko od takve skupine moze realno da ocekuje da nedvosmisleno i iskreno osude ratni zlocin koji je povezan sa diktaturom njihovog lidera Milosevica... Lustracija nije bila, jer je V. Kostunica verovatno u dogovoru sa Milosevicem propagirao da nema "revansizma" kojeg sad i te kako ima protiv demokratskih kadrova nezavisno kojoj stranci demokratske orijentacije pripadali.

Voja

pre 18 godina

Morace generacije i generacije da prodju, pa jos da ih niko za njihova zivota ne obasipa mrznjom prema drugima, da bi mogli da se nadamo da ce za 20-30 godina moze doci do pomirenja. Ali za sve to treba vremena i mnogo truda sa svih strana.
Imao sam skoro mogucnost da pricam sa jednim Nemcem, pa smo se pomalo dotakli ratova na ovom podrucju. On mi je ispricao svoje iskustvo. Kao sto vam je poznato Nemci i Francuzi su se klali (ali bukvalno) vekovima, a sa pojacanim intezitetom u drugoj polovini XIX veka sve do kraja I svetskog rata. I uglavnom se sukob vodio oko pokrajine koja se zove Alzas. To vam je deo oko Strazburga. Velicina Alzasa je mislim manja od naseg Srema. I on je kao covek koji je malo citao istoriju svoje zemlje u jednom trenutku odlucio da obidje celu tu pokrajinu. Njegov zakljucak je bio da on nikako nije mogao da shvati da su njegovi zemljaci i Francuzi tako postupali jedni prema drugima za kako se on izrazio 'u**** parcence zemlje'. Jednostavno posle toliko godina niko ne moze da objasni nekim raciom zasto su ljudi radili to jedni drugima. I eto njima je trebalo vekova i vekova da prekinu sa tim i jos oko 50 godina da zaborave na to sto su radili i da zaborave ko je prvi poceo, i ko je vise preterivao i koga je ubijeno vise itd. itd.
Stoga mislim da je jos uvek rano da se bilo ko iz ove zemlje izvinjava za zlocine koji su zbilja pocinjeni, a koje ova zemlja jos uvek nije priznala. Prvo ide priznanje (svako svog zlocina prema drugom bez uslovljavanja ko ce prvi ili ajom svi odjednom) pa onda kajanje i izvinjenje.

sarma

pre 18 godina

С обзиром на чињеницу да свако има право да каже оно што жели, свиђало се то неком или не, тако и сребреничке мајке имају право на свој став. Такође, и председник Тадић има право да каже оно што он жели, па га у томе не могу спречити ни сребреничке мајке. Острашћеност ни нас ни њих неће никуда одвести.
А то да ли ће Тадићево извињење ако га буде, бити искрено или неискрено и да ли су сребреничке мајке аутентична или професионална организација такође ништа неће променити. Људи су мртви, а све ово после је шићарење на њиховој трагичној судбини.
Да ли неко још верује су бројни гости који ће бити присутни на обележавању десет година трагедије икада искрено жалили те људе? Или им се чињеница о постојању злочина једноставно уклапа у планове...

Nikola

pre 18 godina

U redu, ponuđeno izvinjenje nije prihvaćeno. Sada treba pohapsiti haške optuženike i završiti sa tim. S druge strane, ne treba više nikad nuditi izvinjenje, već sada treba prvo sačekati drugu stranu da se izvini. Lako smo zaboravili naše žrtve, i ne treba da do kraja vremena ispaštamo i da se izvinjavamo zbog toga što je na drugoj strani bilo više žrtava.

Ivan

pre 18 godina

Pre nego sto Tadic ode u Srebrenicu, nek usput svrati u domove dece poginulih roditelja, u izbeglicke logore, nek ode do Kosova i pokloni se nad srpskim grobovima, poseti majke u crnom. E posle na putu do Srebrenice nek smisli kako ce i kome ce da se izvinjava. Jer najlakse je da prasta i da se izvinjava onaj koji je rat gledao na TVu. Tadic je od rata osetio samo poskupljenje namirnica i goriva.

Kozmopolit

pre 18 godina

Eh pa bas zbog takvih "ljudi" koji tvrde da je Srebrenica "srpska zemlja" Tadic niti bilo koji drugi cetnik nam nije pozeljan. Jer za nas Bosnjake je cijela BiH, ne samo Srebrenica, i bosnjacka i hrvatska i srpska zemlja. Samo Srbi to necete nikada shvatiti i zbog takvih stavova se i desila Srebrenica! Francuski filozof Levy je istinu zborio kada je saopcio da su se u ratu HR protiv SCG sukobila dva nacionalizma, dok se u BiH sukobio nacionalizam sa kosmopolitizmom.
Tadic nam nije potreban jer je on u decembru 2004 godine cetnike proglasio herojima! 11. jula prosle godine je uz "Boze pravde" oficijelno preuzeo sluzbu srbijanskog predsjednika, dok smo mi ukopavali nase najmilije. Isti takvi ljudi su ubili 8.106 bonsjackih djecaka i muskaraca u Srebrenici. Pored cega da dodje??? Da ismije nase zrtve? Zbog pritiska medjunarodne zajednice? Nemojte, molim vas dolaziti! Ostavite nam nase dostojanstvo. Dodjite kada vam u vladi ne budu sjedili cetnici, kada povratite zakon rehabilitacije cetnika i kada vam ZBILJA bude zao sto su Srbi ucinili Bosnjacima u Srebrenici! Tad cete biti pozeljni!

Pavle

pre 18 godina

Bio jednom jedan dečak i krenuo u prvi razred. Bio je malo krupniji od ostale dece, kao da je trećak ili četvrtak. Iz nepoznatog razloga, od prvog dana u školi, bio je predmet podrugivanja i dečijih smicalica. Kasnije je to preraslo u ozbiljnije provokacije, dobijao je ćuške, saplitali su ga sa leđa, gađali ga raznim predmetima.
On je to mirno trpeo, ali je jednog dana dečak odlučio da nešto promeni.
Iz grupe koja ga je maltretirala izabrao je jednog, ni najjačeg, ali ni najslabijeg dečaka, i pred svima ga isprebijao.
Malo je preterao, jer je nastavio da ga bije i kada je došao učitelj.
Dečak je završio sa ukorom, ostali mali krivci su se izvukli bez kazne, a on je postao dežurni krivac za sve događaje u školi, pa i za opijanje osmaka na dan male mature.
Tužna priča?
Na čijoj ste strani?

Vera

pre 18 godina

Mislim da bi bilo vrlo licemerno od Tadica da ode tamo. Kao predsednik jedne drzave izjavljujem ti da mi je zao itd. a u istoj toj drzavi najodgovorniji za taj zlocin Ratko Mladic vec deset godina sedi i ne biva uhapsen. Eto sad je 10 godina od dogadjaja pa sam dosao jer je prisustvo medija veliko i to Evropa zeli, a prosle godine sam bas na taj dan polagao zakletvu i pravio svecanost. Dok ne uhapse Mladica
srpske vlasti ne treba da se pojavljuju u Srebrenici ako imaju imalo obraza.

Osman iz Sandzaka

pre 18 godina

Majke Srebrenice treba da upute poziv u Beograd za prisustvo na komemoraciji 11. jula onome ko je i njih pozvao nedavno u Beograd na tribinu u Sava Centru a zna se ko je to.
To sigurno nije Boris Tadic.
Boris Tadic je izgubio svaki kredibilitet onog trena kad se zavukao pod sinjel Vojislava Kostunice.

Павијан

pre 18 godina

А зашто не бисмо гласали на реферндуму о томе да ли Тадић треба да иде и да се извињава у име целе нације?
У најмању руку би требало да сви који желе да се извине у своје име, лично оду и дају извињење.

EKSER

pre 18 godina

NA ZALOST Srbi na prostorima gde su pocinili stravican zlocin jos nekoliko decenija pa i vekova nece biti pozeljni jer stvarno su pocinjene velike strahote nad drugim narodima za koje mi jos ne znamo, ali vremenom cemo cuti i znati o njima.

ABHAJAC

pre 18 godina

Gde su savetnici predsednika Tadića, gde mu je kabinet? Da je mene pitao za savet ja bih znao da obrazložim preporuku da još nije vreme za takav gest (nismo kao država, čiji je on predsednik, sproveli državni postupak prema izvršiocima), te da se takav gest treba odgovarajuće pripremiti.

Lola

pre 18 godina

Konstantinovicu, ako je licemerje Vas zadatak - zavrsen je sjajno. Pored svega sto se dogodilo, reci jos da tamo neko treba da se "potrudi" da se nesto dogodi ili ne dogodi i posle odsustva bilo kakve validne reakcije Tadiceve pricati da bi nesto bila steta ili ne...
Srbija je poslednja rupa na svetu !

adam

pre 18 godina

... pa gospodine Tadicu sve je manje mesta na kojima ste dobro dosli... Nece vise biti lako zeleti dobro Srbiji personalizovanoj u vama sa ovakvim ljudima iza vasih ledja. A sto se Srebrnice, vaseg mandata, Kosova pa i DS-a tice, sad je kasno...

Moja Srbijo

pre 18 godina

Koga šeta VBA? Sa kojim pravom država i državne institucije treba da stanu ispred "dobrovoljaca"? Zar ponovo Srbija treba da zaštiti šaku onih koji su vodili, žarili i palili? Zar je šaka primitivaca vaznija od Srbije koja je demonstrirala protiv ratnog režima i gradjana koji su odbijali u velikom procentu da budu mobilisani? Da, istina je da je JNA branila stanovništvo gde god je mogla! I sada VBA ne zna ko je vršio zločine na teritoriama koje je kontrolisala JNA!? Koga štite i koga zbog toga, po ko zna koji put bacaju u blato?

mik

pre 18 godina

Samo da vam kazem, bas me briga za vase ratove, to je istorija, alo Pozega (!) danas je jun 2005., zivi dok mozes, zivot je kratak, to je gotovo, idemo dalje, cao, dota, gotovo!

MM

pre 18 godina

Tadic nikada nije otisao dalje od fraze "zlocini na sve starane". Srebrnica je u Republici Srpskioj koja je stvorena na takvom genocidu. Sve to i nije nista drugo nego legitimacija genocida...nakon 10 godina nema jasne poruke od njega.

Dragiša

pre 18 godina

Moje je mišljenje da ovakva izjava "Majki Srebrenice" ni u kom slučaju ne doprinosi normalizaciji odnosa medju državama istočnog Balkana. Ako se za neku stranku može reći da je svo vreme sukoba u bivšoj Jugoslaviji bila protiv rata u Bosni i Hrvatskoj onda je to stranka kojoj Tadić pripada. Mislim da ova grupa na Tadića gleda samo kao na još jednog Srbina koji očigledno ni u kom svojstvu nisu dobrodošli u muslimansko-hrvatskoj federaciji.
Mislim da Srbija trenutno ima mnogo većih problema od ko zna kog po redu izvinjavanja zbog nečega za šta nije, niti može biti, krivo celo stanovništvo Srbije.
Proizvodnja je ne veoma niskom nivou, socijalna politika gotovo da ne postoji, pravna država postoji još samo u manisfestima političkih stranaka a meni se čini da standard stanovništva nije bio gori u poslednjih 10 godina (računajući i period NATO agresije).
Zato savetujem našim političkim vođama: manite se Srebrenice. Izvinili smo se već stotinu puta, a Haški sud je tu da kazni odgovorne. Radite ono za šta vas je narod izabrao, izvucite konačno ovu napaćenu zemlju iz bede.
Hvala.

Cinjenica

pre 18 godina

Zanima me kako bi bilo da Njemacka na spomen Holokausta reagira komentarikma tipa: "Pa i kod nas su 1945. pobili stotine tisuca civila". Srebrenica je po okrutnosti, opsegu i zvjerstvu jedinstven zlocin na ovim prostorima od kraja WWII. I nikakve licitacije niti spominjanja vlastitih pojedinacnih zrtava nece umanjti karakter i opseg tog zlocina. A najmanje odgovornost onih koji su taj zlocin pocinili. I naroda koji je evo 10 godina odbijao da prizna sto se dogodilo.

Aleksandra K.

pre 18 godina

Jako bih se razocarala u gosp. Tadica, kao predsednika Republike Srbije, kada ne bi otisao na komemoraciju zrtvama Srebrenice i njima se poklonio. Takodje bi trebalo da se eksplicitno izvini bosnjackom narodu za umesanost Republike Srbije pod Slobodanom Milosevicem u tom zlocinu, i u svim drugim zlocinima pocinjenih nad Bosnjacima i Hrvatima.
Smatram da je gosp. Tadic pogodna licnost za takav korak, s obzirom na njegovo delovanje u Milosevicevo doba i njegove izjave nakon 5. oktobra, i ne bih ga svrstala u isti kos sa gosp.Kostunicom.
Bez obzira da li ce biti potrebno da se jos 5 predsednika Srbije izvini za zlocine pocinjenih u ime srpstva, krajnje je vreme da celnici Srbije ucine prvi korak, pre svega zbog duznog postovanja i poniznosti prema palim zrtvama, ali i zbog javnog mnjenja Srbije, koje je jos uvek na stupnju svesti stravicnog Milosevicevog doba.
Nije cela Srbija spremna da se izvini i spozna da moramo pre svega da osudimo zlocine pocinjenih u nase ime, cak mozda ni vecina nije spremna na takav korak, ali je predsednik Srbije duzan da posluzi kao primer!
Nadam se da ce mu majke Srebrenice to dozvoliti.

Miki

pre 18 godina

Vjestacaka i neiskrena izvinjavanja i politikantsko prisustvo komemoracijama moze samo da produbi rane. Zato bolje nek ne ide dok ne pokaze jasno i glasno sta misli o genocidu koji nije bio na svim stranama. Mozda on i bi ali mu ne da tata.....
Drugo, neka pokaze da smatra Bosnu bosanskom a ne srpskom zemljom. Sve dok je obrnuto njegovo prisustvo tamo je licemjerje. Genocid je i ucinjen u sprovodjenju te ideje "Svekolike Srpske Zemlje" (bez Tuaraka). Zato majke Srebrenice imaju pravo da se u svom bolu makar zastite od licemjerja. Lopta je jos u Tadicevom dvoristu a ne u njihovom. Jos je on daleko da je prebaci.

tom

pre 18 godina

Jednostavno moram reagirati na teske neistine koje se iznose ne samo na ovoj raspravi nego se provlace i kroz sve ostale, a ticu se isprike Hrvata za zlocine pocinjene nad Srbima i ostalima. Istina je da se hrvatski predsjednik Mesic VISE puta javno i bez ograda (tj., bez spominjanja zlocina izvrsenih na Hrvatima, bez izjava kako je to bio rat pa eto i ostalih glupih opravdanja) ispricao za sve zlocine koje su BILO KADA U POVIJESTI izvrsili oni Hrvati koji su ZLOUPOTRIJEBILI IDEJU I IME HRVATSKE DRZAVE. Ponavljam, isprike su izrecene bez ikakvih ograda i nemustih dodataka. Tko je htio cuti - cuo je. Kada cemo mi cuti ispriku nekoga iz Srbije ne znam. Mislim da na nju imamo pravo. I te kakvo. Shvacate li vi da je VASA vojska mjesecima razarala nase gradove (Dubrovnik, Vukovar, Zadar, Sibenik, Karlovac...). Gadjali su civilne ciljeve i masakrirali stanovnistvo BEZ IKAKVOG RAZLOGA (osim stvaranja Velike Srbije). Nije HV dolazila u Srbiju razarati Nis, Suboticu itd. Shvacate li to?
Mislim da je vrijeme da zatvorimo to poglavlje i okrenemo se buducnosti koja ce u svakom slucaju biti ZAJEDNICKA. Ipak smo susjedi. Ali za to su potrebne stvari kao sto su priznanje, pokajanje, isprika...

Aca

pre 18 godina

Tadic treba da se ogradi od SANU, ukljucujuci njegovog oca i da prestane da kohabitira sa SPS-om. Bez toga je odlazak na stratiste, koje su napravili gore pomenuti, cista malicioznost.

Miki

pre 18 godina

Vjestacaka i neiskrena izvinjavanja i politikantsko prisustvo komemoracijama moze samo da produbi rane. Zato bolje nek ne ide dok ne pokaze jasno i glasno sta misli o genocidu koji nije bio na svim stranama....Mozda on i bi ali mu ne da tata.....
Drugo, neka pokaze da smatra Bosnu bosanskom a ne srpskom zemljom....svek dok je obrnuto njegovo prisustvo tamo je licemjerje. Genocid je i ucinjen u sprovodjenju te ideje "Svekolike Srpske Zemlje" (bez Tuaraka). Zato majke Srebrenice imaju pravo da se u svom bolu makar zastite od licemjerja. Lopta je jos u Tadicevom dvoristu a ne u njihovom. Jos je on daleko da je prebaci.

Balkan

pre 18 godina

DOSTA! Svacija zrtva je sveta i za osudu, bila jedna ili 10.000. Zrtava je bilo na sve strane kao i dzelata, a stradao je najcesce obican, nevin narod i to na sve TRI strane. Dosta osuda, drugih zemalja nemamo do ovih i posle svega treba graditi zivot. Niko nikom nece vratiti pobijene, ajde da se za promenu svi potrudimo da ih na ovom prostoru vise nema. Toliko.

Bosnjak

pre 18 godina

Uzasavam se komentarima pojedinaca koji za sebe kazu da razumiju zene Srebrenice, ali ipak bi da Tadic ode u Srebrenicu i da se izvini.
Kakvo Izvinjenje? Mnogi ovdje podrzaju Tadica u njegovom odlasku u Srebrenicu samo da bi taj isti predstavljajuci sve njih olaksao im njihovu savjest kako bi pred Svijetom mogli reci "eto mi smo se izvinuli i sada neka bude mir".
Malo Morgen! Majke Srebrenice imaju pravo kada spominju "svetu srpsku zemlju", jer to i jeste danas sveta srpska zemlja. Zar Republika Srpska nije genocidom stvorena paradrzava na teritoriji BiH ociscena od nesrba u jednom bestijalnom genocidu? R.Mladic i R.Karadzic su jos uvijek na slobodi krjuci se po Srbiji a vlasti u Srbiji nista ne cine da se ta dvojic uhapse pa cak ni Skorpioni ne bi bili uhapseni da nije bilo Natase Kandic. Jedino Izvnjenje koje bi BiH prihvatila jeste da Srbija i njen predsjednik jednom za uvijek rasformiraju paradrzavu Republiku Srpsku i da pohvataju sve zlocince na njenom teritoriju i da jednom za svagda raskrsti sa Cetnicima, tek tada ce Bosanci Hercegovci dici kapu Tadicu i ostalim srpskim predstavnicima.

Dejan

pre 18 godina

"Tadićev dolazak označio (bi) njegovo nastojanje da kao predsednik Srbije pokaže kako je Srebrenica deo svete srpske zemlje..." Takve glupe izjave ne vode nicemu. U pitanju je prljava politicka kampanja. Ne protiv Srba, nego protiv ljudskog razuma.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Dok je g.Tadic bio ministar odbrane g. Mladic se setao po kasarnama po Srbiji. I sta ce g.Tadic reci u Srebrenici? On je ipak presednik Srbije i kao takva licnost treba da trazi dozvolu od parlamenta Srbije. Zaista je Wylli Brant trazio izvinjenje Polacima ali za to Nemacka i dan-danas placa neke ratne ostete ili neke nemacke firme placaju odstetu za prinudni rad Jevrejima. G. Tadic moze da se angazuje da se vrate sto pre u Kosovo preostala tela ubijenih Albanaca nadjenih u masovnim grobnicama po Srbiji.

Max Bunker

pre 18 godina

Radi se o prepoznatoj neiskrenosti i o iznudjenom izvinjavanju zbog medjunarodnih okolnosti. Prošle godine na zaprepašćenje normalnog sveta Tadić je zakazao inauguraciju na dan zločina i slavio do zore. Svo zgražanje naših politačara zbog snimljenih ubistava je licemerno kao i reakcija onih koji eto kao nisu znali kako izgleda ubijanje 8.000 ljudi.I sad su kao krive te nesrećne žene što neće ćutke da trpe farsu?

mina tanasijevic

pre 18 godina

Majke iz Srebrenice, uz duzno postovanje za Vase zrtve i patnju, ipak dozvolite nasem predsedniku da se u nase ime iskreno pokloni, izvini i pokaje bez ikakvih skrivenih namera. Dozvolite nam da se nekako ,ako je moguce, iskupimo za ono sto je radjeno u nase ime! Smilujte se, ovaj teret na dusi je nepodnosljiv!

Kiki

pre 18 godina

Demokracija je volja naroda!
Ako majke ne zele da na dan velike zalosti prime nekoga - to je njihovo pravo. Imaju i moralno pravo na to.
A ako Tadic hoce da dodje moze i PRED groblje, i tamo se pokloni nevinim zrtvama - to je takodjer njegovo pravo.
Ostace zabiljezeno da je barem pokusao.

Dragan

pre 18 godina

Treba da ode i kompletna vlada pored predsednika, da kleknu u klece i cute nedelju dana. A onima koji operisu sa "istinom"i ciframa od samo 1200 zrtava preporucujem da oprobaju svetsko cudo zvano Google i pogledaju spisak svih pobijenih nesrecnika. Trebace im digitron. Ceo srpski narod treba da se stidi narednih 100 godina.

Kiki

pre 18 godina

Tadic moze ici klecati u Srebrenicu tak kad uhapsi Mladica i isporuci ga sudu u Hague-u.
Ovako bi samo ON i NJEGOVA VLADA dobli na publicitetu i legitimnosti na racun srebrenickih zrtava.
Mislim da srebrenicke majke imaju dobre savjetnike.

Mike

pre 18 godina

Kao predstavnik moderne i demokratske Srbije, Ta dic ne sme da bude izostavljen ili zaustavljen za tu manifestaciju. Svaka majka voli svoju decu, i srpske i muslimanske, ali to nije razlog da dolazi do medjunarodnih incidenata. Sve je to tuzno, ali je mnogo tuznije kada se majke politizuju na taj nacin. Potez je na bosanskoj vladi da obezbedi komemoraciju.

joe01

pre 18 godina

Naprijed Tadicu i lepo im izreci onu nasu poznatu mantru: Izvinite, ali da mi nismo vas, vi biste sigurno nas, siguran sam, ja mislim, mozda...

g.m.

pre 18 godina

Zbog izrazene zelje porodica ubijenih, g. Tadic ne treba da ide u Srebrenicu. Na zalost, godine cutanja, zaokruzene nespretnom (ili promisljenom?) izjavom "ako treba, ja sam spreman..." , vise je licilo na licermerje nego na iskrenost. Neka g. Tadic napise sta je hteo da kaze, pa to uruci predsednistvu BiH. Jasno je da ga na komemoraciji ne zele. A to treba postovati!

Gunard Knob

pre 18 godina

Predsednik Tadic tamo moze da ide i klanja, kleci, poskakuje i puzi samo u svoje licno ime.
Ja mu glas (ni mandat, kao glasac) nisam dao za to. I stotine hiljada drugih glasaca. Niti mu je to u opisu posla.
On u tu Srebrenicu moze o svom trosku, sopstvenim kolima, sam da plati gorivo i sendvich ako usput ogladni.
I tamo jasno da stavi do znanja da ne govori u ima glasaca Srbije jer to nikada nije ni bilo diskutovano.
U Evropi SiCG je zemlja sa najvise izbeglica. Odakle? Zasto?
Ko ce zbog toga da kleci i puzi? Kada?

Amel

pre 18 godina

U pravu ste kad kazete da nisu svi Srbi ucestvovali u ratu u Bosni, ucestvovalo je 30% Srba posredno i jos 50%Srba neposredno koji su podrzavali SPS i SRS. A sada bi svi da se izvucete i sve prebacite na Milosevica, koji bez ogromne podrske biraca ne bi mogao da uradi ono sto je uradio. Do pre neku godinu, nijedna kuca u Srbiji nije bila bez Miloseviceve slike na zidu, svaki kamion koji je prolazio kroz Srbiju imao je njegovu sliku zalepljenu na sofersajbni... Zato ovo izvinjenje od Tadica je logican sled dogadjaja koji ce zadesiti Srbiju. Sledi jos placanje ogromne ratne odstete drzavi BiH, a placace je svi gradjani Srbije, i oni koji su krivi i oni koji nisu krivi, a bogami i ja sa vama.

braxx

pre 18 godina

da su to bile i zivotinje na primer 8.000 boli srce,al ljudi zamislite ovdje je ubijeno 8.000 ljudi za samo nekoliko dana!!samo zato sto su muslimani,po mojoj misljenju g.tadic nema sta da trazi u srebrenicu ,samo radi poena ne hvala g.tadicu.majkama srebrenice lakse mu je bilo ako g.tadic uhapsi ratnog zlocinca mladica i karadzica,sigurno da je to malo olaksanje za porodice ubijenih civila.

Mirzet, Tuzla

pre 18 godina

Ja sam Bosnjak i licno me se tice sve ovo. Protiv sam dolaska Tadica u Srebrenicu sve dok Tadic ne pohapsi zlocince koji su cinili ovaj i druge zlocine. Tad niko nebi imao nista protiv da on dodje u Srebrenicu.

platon

pre 18 godina

Ma nista nije radjeno u nase ime, dokle vise, neka se sudi politicarima koji su namestali izbore, koji su manipulisali nama, nevinima nek je laka zemlja.

CTPAX

pre 18 godina

Razumem stav Majki Srebrenice, iako mi je zbog njega zao i iako ga, kao neko ko se zalaze za normalizaciju na ovim prostorima, ne podrzavam. Te zene, kao i ostale majke koje su pogubile svoje sinove ili muzeve, jednostavno imaju pravo na svoj radikalni, netolerantni stav.
Isto vazi i za zene u Srbiji, ili bilo gde drugde, koje su nekoga izgubile. Kada naidjem na sagovornika u Srbiji, koji, na moj pokusaj price o toleranciji, suzivotu, antinacionalizmu i slicno, odgovori sa "Meni su zaklali sina/muza/brata... Mrzim ih.", tu svaka prica prestaje. Tada mozes samo da pognes glavu, iako nista nisi uradio.
Dakle, te zene jednostavno imaju prava i da mrze, dok su zive. To je tuzno, ali - imaju pravo. Kada imaju hrabrosti i snage da oproste i krenu dalje, onda je to velicanstveno i vredno divljenja. Kada nemaju - glavu dole i tisina!

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Pravi potez!!! Gospodine Tadicu pokazite da pravo lice Srbije, pokazite da Srbi nisu oni koji su pocinili ona zverstva. Razumem ogorcenje rodbine nestalih, ali Srbi nisu Srbrenica i to mora svima da bude jasno!!! Isto kao sto ni Hrvati nisu Oluja!!!

Gordana iz Cacka

pre 18 godina

U vreme kada je Tadic bio ministar odbrane Mladica je stitila vojska, prosle godine na dan stradanja srebrenickih zrtava Tadic je inaugurisan, u decembru cetnici su postali antifasisticki heroji,"oslobadjanje Srebrenice" smatrao je pravom na slobodu misljenja, od dominantne crkvene politike Nikolaja Velimirovica, SANU, a i stavova Kostunice, DSS,SPS, nikada se nije jasno ogradio. Odlazak u Srebrenicu uvredljivo je licemerje, golo politikanstvo i odvratno podilazenje Zapadu. Gospodin Tadic, uz pomoc mudrijih savetnika, mora pod hitno da definise svoju politiku,jer je politika "i jare i pare" neodrziva, neozbiljna, neodgovorna.

Darko

pre 18 godina

"Udruženje predlaže poseban status Srebrenice". Predlazem da se takav status primjeni i na Sarajevo da bi se povratak ubrzao izbjeglih lica.

ronald

pre 18 godina

Srebrenica je najgori zločin prema civilima od 2. svj. rata o tome u civiliziranom svijetu niko ne povlači pitinja,niti ima nekih sporova o tome osim u onih sa promajom u glavi.Službena se Srbija u 10 god. nije udostojila ispričati za te grozote i sad se čudite zašto tadića ne žele, daleko od toga da bi on u srebrenici promovirao neko srpstvo,ali ne vjerujem da je spreman pasti na koljena i tražiti oprost. JEDNOSTAVNO MORATE PRESTATI JEDAN ZLOČIN OPRAVDAVATI DRUGIM I SVE RELATIVIZIRATI. istina sve tri strane su radile zločine,ali Srbi čine čine 70 % zatvorenika u hagu,ne valjda slučajno.nažalost velika večina u scg nije prošla katarza kao npr. nijemci nakon 2.svj rata, a primjer sa pravnog fakulteta gdje je srebrenica negnirana a mladić dignut na pijadestal nažalost pokazuje da je istini teško pogledati u oči

Komsija

pre 18 godina

Meni nije jasno sta to znaci da je neki "narod genocidan". Jel moze neko da mi objasni to, molim lepo? Ta se konstrukcija povlacila po ustima nacionalista od pocetka raspada SFRJ, a verovatno i ranije, samo ne tako javno. Ajde sad da svako razjasni sebi to u glavi! Kada se to ucini nece biti onda ni Jasenovaca, ni Srebrenica.
Da dodam. Toliku tugu koju nose ljudi koji su izgubili decu ne mogu da razumeju oni koji nisu izgubili decu, ma koliko pokusavali da je razumeju. Sa tim tuznim zenama se treba saosecati koliko god moze, ali nazalost to je najvise sto obican covek, koji nije prosao kroz takve strahote, moze da ucini.
Nadam se da ce bar Mladic biti uhvacen pre te desetogodisnjice. Mada ni to nece biti dovoljno da se njihova tuga smanji.

Goran

pre 18 godina

Ja kao Srbin iz Bosne, trenutno izbeglica u Srbiji, osudjujem svaki zlocin koji se dogodio bez obzira od koga je pocinjen i ko je zrtva, jer svi smo mi ljudi i licno imam kumova, pobratima i muslimana i hrvata. Majke poginulih u Srebrenici imaju pravo na svoj bes kao i sve majke zrtava u BIH. Boris Tadic neka ode u Srebrenicu ali plasim se kakva ce to scena da bude, negodovanje majki sigurno a mozda i kamenovanje..ali svakao neka se izvini majkama i pokloni zrtvama. Ja sam zahvalan Karadzicu i Mladicu sto sam uopste ziv kao i moja porodica jer da oni nisu Srbe organizovali u odbrani od muslimanski i hrvatski ekstremista neznam da li bih bio sada medju zivima. Istovremeno ih kao covek osudjujem sto su dozvolili da se dese zlocini sa srpske strane pa se baca senka na mnogo srpskih zrtava u ratu i na samu losu sliku o Srbima u svetu. Mi nismo genocidan narod kao ni jedan narod u Bosni ali sigurno da smo svi osvetoljubljivi i zato dolazi do ogromne mrznje i ubijanja. I zato ljudi potrebno je da se i oni nama izvine za njihove zlocine i da njihov predsednik dodje na srpske grobnice u suprotnom nema pomirenja sve dok je jedna strana prikazana samo kao zrtva.

Mona

pre 18 godina

Odavanje poste zrtvama iz Srebrenice je plemenit gest i treba podrzati Tadica u tome. Da su devedesetih u Srbiji bili na vlasti oni koji razmisljaju kao Boris Tadic, ne bi se desile zrtve ne samo u Srebrenici, nego i na drugim jugoslovenskim prostorima gde su se desavali sukobi. Medjutim, zbog ekstremista na obe strane, narocito od strane organizovanih grupa politickih protivnika u Srbiji, ja se iskreno bojim za njegovu bezbednost.

Antifasista, BiH

pre 18 godina

Ako mu je stvrano stalo do izvinjenja, pomirenja i postovanja prema zrtvama ucinio bi kao predsjednik sve da se uhapsi Karadzic i Mladic a skupstina Srbije usvoji deklaraciju kojom osudjuje Milosevicevu politiku etnickog ciscenja i istrijebljenja Bosnjaka i potpise dokument kojim se Srbija odrice teritorijalnih pretenzija prema BiH.
A sve to se trebalo desiti prije 10 godina.....
Majke Srebrenice 10 godina slusaju bljuvotine kako su se njihovi sinovi samopoubijali, kako su ih pobili francuski placenici ili kako izmisljaju zrtve...nakon takvog odnosa one ne vjeruju nikakvim rijecima vec samo djelima. Ako Tadic zeli nesto da ucini neka to pokaze djelom i konkretnom akcijom hapsenja zlocinaca. ne moze ti Hag biti zadnja rupa na svirali a Srebrenica kao nesto bitna.

Goran,carapan ,Svajcarska

pre 18 godina

Tadic ne treba da ide u Srebrenicu sada. On treba da izruci Mladica. U Srebrenicu ce i onako ici neki srpski Willy Brant, ali taj tek treba da se rodi. Premda... hmm... Djindjic je se jedanput radjao.
(Istomisljenik)

savremena fizika i srpski um

pre 18 godina

Ceo problem je u tome sto je situacija u kojoj se nalazimo u velikoj meri kompleksnija od mogucnosti prosecnog mozga stanovnika SCG u obicnim uslovima a kamoli posle 15 godina jezive propagande.
Kako sad da odes u neko selo i objasnis nekom tamo coveku da se 90-ih na prostoru bivse YU desio neverovatan uzas, da se desio genocid, i da je taj genocid pocinjen, uprkos onome sto tvrdi televizijski prijemnik, od strane Srba ?
Mozda deluje kao zezanje, ali je zaista to veliki problem. Verujem da bi lakse bilo objasniti savremenu fiziku nego da smo mi pocinili genocid. To potpuno prevazilazi mogucnosti uma prosecnog gradjanina SCG. Tome jos dodati da bi mu trebalo objasniti da je taj genocid podrzavao ako je glasao za SPS za SRS itd itd.
Da smo mi najveci "najnebeskiji narod", u svemu najbolji i najpametniji, nepravedno kaznjavani od strane sveta, zrtve i izmuceni lazima i neprijateljskim osecanjima prema nama u stvari, da smo bas mi, a ne oni, LOSI MOMCI!
... E, ko to uspe da objasni Srbima, a da ga ovi odmah ne ubiju ili ne izvrse samoubistvo (opterecni prekompleksnom situacijom u kojoj bi morali sebe malo da dovede u pitanje) taj zasluzuje Nobelovu nagradu iz fizike.
A ovi nasi politicari ni da shvate da im je to zadatak.

ina

pre 18 godina

hvala gospodine tadicu, imate pravo, odnekud se mora poceti. bilo bi zgodno da prije toga izrucite zlocince, pa da ocistimo nesretni juzni balkan od smeca sa kraja proslog vijeka. jos jednom hvala.
sarajka

Nikola

pre 18 godina

Ono sto mnogima ovde fali je da se uoci razlika izmedju politike Milosevica i velikosrpske politike. Milosevicu je do Srba stalo koliko i do Talibana, on je imao svoju sopstvenu logiku, koristeci srpski nacionalizam samo kao postapalicu za sopstvene ciljeve (VLAST). Pricati o srpskom hegemonizmu kada je pola Srbije i u vreme Milosevica bilo protiv ratovanja je totalna zamena teza.

GSS

pre 18 godina

Ako mozemo da generalisemo....majke Srebrnice nisu netoleratne i radikalne....naprotiv mnoge Srbe koji iskreno saosjecaju i stide se goste i druguju. Ovo je jasna poruka - ne trebaju im sada licemjeri da od njihove boli prave pazar za sebe....sto se tice Tadiceve stranke - jedino je GSS bio protiv rata i govorio sta se dogadja u tom ratu, ostali su duvali u istu tikvu sa Milosevicem o oslobodjenju srpskih zemalja...jedino su se u tome slagali opozicija i pozicija....

Sprat iznad vas, prva vrata levo kad izadjes iz lifta.

pre 18 godina

Majke Srebrenice i Podrinja imaju pravo da pozivaju ili proglase nepozeljnim bilo koju osobu. Takodje, ja da sam na mestu predsednika Tadica tamo nikada nepozvan ne bih isao. Sam Tadic nije kriv nizasta, da se on pitao ne bi ni bilo ovog rata. To sto se ti ljudi tako osecaju prema njemu, sta se moze. Bolje ni ne komentarisati, sta god da covek kaze neko je uvredjen.

Zoran

pre 18 godina

Tadic treba da pohapsi sve koje moze i treba da ide u Srebrenicu.
Licno bih bio vrlo zadovoljan da su svojevremeno pohapseni svi odgovorni za Jasenovac i da se neko izvinio zbog svega sto se tamo dogodilo.
Srbi jesu pocinili zlodela u zadje dve decenije, ali su i sami bili zrtve i niko se zbog toga ne oseca kriv, bar ne zvanicno.

Darko

pre 18 godina

Tadicev odlazak u Srebrenicu je preduslov da Srbi izoluju "rak" koji su zasadili Milosevic, Karadjic, itd u srpskom narodu. Bez suocenja sa tamnom stranom nase istorije nema ni napredka u buducnost. Isto to vazi i za Bosnjake i Hrvate. Nazalost "rak" kod Bosnjaka ce se siriti dok god zive u zabludi da su oni 90-tih bili samo zrtve a ne i dzelati... No to je njihov problem, na nama je da hapsimo i izrucujemo ove nase nesretnike!

Vanja

pre 18 godina

Ne treba gospodin Tadic ici u Srebrenicu i pricati price. Ove jadne majke vec godinama tragaju za svojim najmilijima, a Srbija tek sada, 10 godina nakon genocida konacno o ovome otvoreno govori. Gospodin Tadic je znao za ove zlocine godinama, zar je trebalo vidjeti snimke ubijanja da se konacno krene sa hapsenjem zlocinaca? Pa predsjednik je vec godinu-dvije, moglo se nesto i ranije uraditi. Umjesto slatkih rijeci, nek' se angazuje oko hapsenja Mladica i ostalih zlocinaca, to bi bilo daleko moralnije od njega.

Vera Rankovic

pre 18 godina

Naravno da Tadic ne treba da ide u Srebrenicu. Srbi su narod pilece pameti, (a mi na ovom sajtu smo reprezentativni uzorak) pa su zaboravili da je koliko juce taj isti Tadic sramni skandal na Pravnom fakultetu okarakterisao kao „sloboda govora“!
Kako ici u Srebrenicu kada se srebrenicki krvnici –mladicevi pukovnici promovisani u Srbiji u generale- u Hag ispracaju sa pocastima, parama, automobilima? Kako ici u Srebrenicu kada se Mladic, odgovoran za Srebrenicu krije i stiti u Srbji, a sada ce ga potplatiti (podmititi? nagraditi) sa 5 miliona dolara da se preda Hagu?
Ne, Tadicev odlazak u Srebrenicu bi bio farsa, Tadic nije Vili Brant niti ce to ikada biti.

Pingvin

pre 18 godina

...Jedno je jasno: Boris Tadic MORA da ode u Srebrenicu, u ime nas koji smo oduvek bili protiv Milosevica; on MORA tamo da ode hteo-ne hteo, jer je predsednik Srbije. Ne radi se ovde o tome da li "on oseca ista" ili ne, niti me to zanima - on je DUZAN da ode. To rade civiliziovani politicari u demokratskom svetu, sta god da je bilo u proslosti. Pa zar ne mislite da ce Srbija i Bosna jednog dana isto tako MORATI da se uzajamno postuju? Ne moramo da se volimo. Ali cemo zasigurno morati da naucimo pravila ponasanja i nepisane kodove.
Od tih sirotih, nesrecnih majki se ne ocekuje mnogo, posle svega sto su dozivele. Razumem ih i ne osudjujem, ma kakve izjave davale.
Otvorimo malo vidike, treba nam cist vazduh i hladne, mudre glave.

sead

pre 18 godina

Odista, nije lahko reci nesto smisleno. Ko je u pravu, a ko ne?
Majke srebrenice su zrtve ciju bol se treba i mora postivati.
A sa druge strane, od Srbije se ocekuje akcija. Prvo - da se pohapse optuzeni za ratne zlocine. Karla del Ponte tvrdi da su osam njih u Srbiji, dvojica u Rusiji a jedan - tu negdje izmedju Bosne, Srbije i Crne Gore.
U pravu je neko sto rece - ako Tadic ode - "belaj", ako ne ode - opet belaj.
Jedini odgovor na sve je da se Mladic uhapsi prije 11. jula. no, to u ovom momentu uopce nije realno.

Medo

pre 18 godina

Ja razumijem Majke... ali definitivno neka sluzbeni predstavnik ode u Srebrenicu. Ako se k tome jos i isprica, e onda je to velik korak za srbijansku politiku. Za Srbiju se tek treba vidjeti. Lakse je uvijek pricati, nego preci na djela.

mina, kragujevac

pre 18 godina

Narode, postoji samo jedno relevantno pitanje za sve, bez obzira na nacionalnost i veru, na to da li smo direktne zrtve ili objektivni posmatraci (koji su takodje tu bitni da malo smire strasti), a to je da li stvarno zelimo pomirenje, i da li zelimo da se prekine vrzino kolo nasilja i osvete, i da zajedno prijateljski krenemo napred! U zavisnosti od odgovora na to pitanje, pokazacemo koliko je ko spreman da se zrtvuje za buducnost u kojoj nasa deca nece morati da prave novi zlocin da bi osvetila roditelje ili da stradaju zbog zlocina svojih roditelja!