Nedelja, 29.05.2005.

15:53

Alonso pobedio u Nirburgringu

Izvor: B92

Alonso pobedio u Nirburgringu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Miloš

pre 18 godina

Brz je Meklaren ovih dana kao strela ...
Cinično - citat
Moja devojka - ne diraj je
Očajnici - to ti pamtim
Čujemo se za nedelju dana, da vidimo ko je lepse tepao gumama za vikend ;) aj, poz.
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1.

Branko

pre 18 godina

Milose, ako ti i Vlada to nazivate "mazenje" onda imate los profur kod riba ili ste sadisti. To sto je Alosno uradio je bilo koliko sam ja video udaranje o gume a u vezi toga i moja konstatacija iz predhodne recenice.

Inace, kako vi znate da je to radio CINICNO? Imate neku moc, trece oko ili nesto slicno? Sumaheru odlazi guru mozda bi mu trebao neko vidovit poput vas dvojice?

Alonsu su u na prehodnoj trci gume skroz otisle i kada se covek raduje sto su mu na narednoj trci izdrzale vi mu to uzimate za cinizam jer se Kimi skrndacio a vi naravno navijate za Kimija. Bas ste ocajnici.

Znaci, pomno ja pratim trke, nikad ne rucam za vreme trke, samo sto ne izmisljam stvari koje se nisu desile pa ne mogu da prepoznam te sitacije koje vi opisujete ovde medju komentarima.

Miloš

pre 18 godina

@Branko
Alonso je "cinično" pomazio pneumatike posle trke (rukom, kapiraš?)na očigled svih koji su tu trku zaista gledali, ali ti si, izgleda, u tom momentu vijao rezance po supi, pa si to propustio.To te je Vlada pitao.Toliko o tvom pomnom praćenju trke.
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1.

Djole

pre 18 godina

Svaka cast komentaru koji je poslao Mile BMW. Tako se navija i postuje protivnik. Biti dostojansven u porazu kao i u pobedi pritom u oba slucaja realno sagledavajuci situaciju.

Branko

pre 18 godina

Jeste, Tambay je pobedio 1982 u Nemackoj. Inace, nije vozio celu sezonu vec je u Ferrari dosao na trci u Holandiji jer je Gilles Villeneuve, Ferrarijev vozac sa brojem 27, dan pre toga poginuo na kvalifikacijama. Nemam apsolutno nista protiv Tambaya, jedino mi nije jasno kako neko ko je gledao F1 jos u starim dobrim vremenima moze da simpatise Schumachera. Sa potezima poput njegovih Enzo takvog vozaca ne bi ni uzeo u ekipu a cak i da je to bio slucaj posle onoga sto je uradio Jacques Villeneuve-u bi samo tako dobio nogu iz Ferrarija kao i iz Formule 1.
BTW, u Belgiji je on udario Coultharda od nazad a ne ovaj njega. Jedini problem je to sto je u Belgiji Schumacherov ego pretrpeo veca ostecenja nego njegov auto pa je morao da isprazni frustraciju na Coulthardu u box-u.

Kiza

pre 18 godina

Bas su mi simpaticni ovi svi komentari, kao pratim formulu 10 godina, alonso je papak, kimi je car, sumi nema veze... Sto se mene tice prvu trku sam gledao davne 82 kada je pobedio Patrick Tambay u Ferrari-ju, ako me pamcenje ne vara imao je broj 27. Mislim da je Ferrari imao te brojeve sve dok nije odredjeno da se brojevi dodeljuju na osnovu proslogodisnjeg plasmana,whatever. Prvi lik za koga sam navijao je bio Prost, i bio je blizu da stigne Fangia ali je Sena, kojeg nikada nisam voleo, bio uspesniji od njega. Kada se pojavio Sumaher on mi je postao sledeci favorit i kako se ispostavilo on JESTE najuspeniji vozac i pitanje je da li ce ga neko ikad dostici. Jeste da je imao smradovske poteze(Hil, Vilnev), ali ni prema njemu nisu bili nezni(kultard, belgija). Pravila su ista za sve, tako da sto se tice meklarena i kimija ne moraju njihovi fanovi da placu kao male devojcice. Sumaher i Ferrari imaju sezonu blage katastrofe ali tako je to u sportu. I dalje imaju moju podrsku, pa cemo videti cija majka crnu vunu prede ;)

katana

pre 18 godina

Ne mislite li da su Kimi i njegova ekipa upravo ti koji su izazivali opasnost jer su zeleci pobedu vozili automobile koji je imao velika ostecenja znajuci da se moze desiti ono sto se desilo?
Budite objektivni pa recite da je jedina nevina zrtva Kimijevog udesa mogao biti Jason Button koga je na srecu Kimijev auto tek malcice potkacio, gotovo neprimetno. Mogao bih pomenuti i sve ostale vozace koji su naisli na krhotine Kimijevog ogibljenja koje su ih mogle povrediti ili pak ostetiti njihove automobile te time izazvati dodatna izletanja i udese.

Maki

pre 18 godina

Vlado, odakle ti ideja da je Kimiju explodirao pneumatik?! Odmah to javi e-mailom Mclarenu i Kimiju jer oni misle da im se raspalo prednje desno ogibljenje a da je pnumatik ostao ceo i to pod punim pritiskom.

coala

pre 18 godina

Ljudi pa iza Alonsa je bilo jos 17 vozaca koji su zavrsili trku. Neko bi sigurno bio pobedio i da Alonso to nije uradio. Dakle ako vec mrzite Alonsa onda mrzite i sve ostale ukljucujuci i Monotju. Zar mislite da bi mozda Montoja da je bio iz Kimija postupio drugacije nego sto je to uradio Alonso? Ne budite smesni. Neki od likova ovde su stvarno toliko pateticni u svojim pokusajima da pronadju krivca iako krivac ne postoji samo da bi izpraznili svoj bes i frustraciju.

Branko

pre 18 godina

Kako "CINICNO mazenje pneumatika" i zelja da neko nastrada? Covece procitaj malo zvanicne rezultate, performanse po krugu pa ces videti da je Alonso dobio naredjenje da napada sve do kraja trke. Nikakvog mazenja pneumatika nije bilo cak je i izleteo pokusavajuci da bude sto brzi... Njegovi zadnji pneumatici su bili dosta potroseni kao posledica udarca koji je pretrpeo od Ralfa na pocetku trke i daljeg trosenja. Cak je i snimatelj zumirao Alonsove pneumatike za vreme njegovog pit-stopa... Izgleda da u Srbiji nisu svi gledali istu trku ili su rucali za vrme iste.

O ovoj budalastini tipa da je Alonso zeleo nekom zlo i smrt necu ni da pricam. To ni jedan vozac ne zeli drugom. Ako je iko rizikovao Kimijevu bezbednost onda je to jedino bio on sam ukljucujuci i njegov tim. Imali su 15-20 krugova da se odluce na odlazak u box ali nisu zeleli.

Ponavljam, citajte zvanicna saopstenja na timskim sajtovima i sajtu www.formula1.com umesto sto se usudjujete da pricate ono sto niko ziv u svetu ne prica sem vas. Takve gluposti ni Kimikjevi navijaci u Finskoj ne odvaljuju a priznacete da je njima verovatno vise stalo.

Evo sta je rekao sef McLarena Ron Dennis;

“Kimi was able to cope with the inevitable blurred vision for over 15 laps and the team discussed with him his tyre condition,” he said. “We jointly decided to go for the win and no member of the team including Kimi regrets this decision. The resulting suspension failure was understandable in the circumstances.”

Dakle, znali su kakva je sitacija sa gumama i zajedno su se slozili da idu na pobedu tj. na sve ili nista.

Louis

pre 18 godina

Malo pojasnjenje onoga sto je autor ovog clanka objasnio kao “pukla poluosovina”.

Bolidi Formule1 imaju pogon na zadnje tockove, dakle poluososvine (driveshafts) su na zadnjim tockovima a ne prednjim. Ono sto je “puklo” na Kimijevom bolidu jeste zglob na donjem trouglastom ramenu tzv. “jadac” (wishbone) kao posledica vibracija . Najpre se razlabavio i otkacio ovaj zglob a za zatim je prilikom kocenja pred ulazak u krivinu doslo do kidanja gornjeg trouglstog ramena (upper wishbone) kao i ostatka vesanja jer tocak vise nije imao oslonac ni vodjenje preko sasije.

bgd_spa

pre 18 godina

Pokusacu ja da ti odgovorim na tvoje pitanje o "mazenju pneumatika". Izjava Alonsa u ovdasnjoj stampi (spanskoj) je bila da je taktika Renoa i izbor pneumatika bila korektna za razliku od Monte Carla gde je u poslednjih 8 krugova izgubio drugo i trece mesto (naravno zbog pneumatika). I jos bih hteo da dodam samo jednu stvar: navijajte za svog vozaca i nemojte da blatite drugog. Cini mi se da je to pravi fer-plej. Bravo za komentare Crvene Baronese i Branka. Pozdrav svima iz Jereza.

vlada

pre 18 godina

Postovani Branko,
Niko ne spori da je Alonso pobedio, i da je dobar vozac i ima dobar tim iza sebe, jel tako?
Ja tebe samo pitam: kako komentarises "mazenje" pneumatika od strane Alonsa na kraju trke?
Odgovori mi, MOLIM TE.
Niko ne spori da je alonso dobar vozac, da je i tim Renoa dobar tim, sto su oni pokazali i ranije, ovde se samo iznose cinjenice, jer ako se neko bavi nekim radom kao ti, bilo on profesionalni, naucni i bilo koji drugi, onda mora da prihvata cinjenice, a one kazu:
Alonso jeste pobedio, Kultard i Truli jesu sami krivi i dobili prodji-kroz kaznu, Montoya i jos neki jesu izgubili pozicije zbog sudara na startu trke, Kimi jeste sam odgovoran za pucanje vesanja.
To su sve cinjenice, ja nisam rekao da je Alonso ovakav i onakav vozac, dobar je i na tome mu svaka cast,
ALI ne mogu nikako da opravdam onakvo CINICNO mazenje pneumatika koji su mogli njegovom rivalu glavu da odnesu!!? da li ti to shvatas? Molim te, da li je to FER-PLEJ? zeleti sve najgore svom protivniku pa i po cenu smrti a u svoju korist?!
Cekam tvoj odgovor na pitanje sa pocetka, hvala.
POZDRAV ljUBITELJIMA FER-PLEJA!!!

Branko

pre 18 godina

Evo zvanicnog objasnjenja za sve one koji su ovde kukali nad "glupim pravilima" koja zabranjuju zamenu pneumatika oplakujuci pritom Ferrari i Schumahera kao zrtve...

Ovo je citat dela saopstenja koje je nedavno dao Paul Stoddart, gazda ekipe Minardi i glasnogovornik 9 od ukupno 10 ekipa u F1.

Citat:

"To be absolutely clear on this point for the record, nine out of the 10 Formula One teams did not want this regulation. In fact, we implored Max Mosley to move forward with a single control tyre for Formula One. Both he and Ferrari, however, steadfastly refused to do so."

Dakle, svi vi pametni i mudri koji vredjate druge vozace i timove i pricate gluposti bez elementarnog poznavanja materije sada konacno imate priliku (ako znate Engleski) da procitate da je to pravilo o ne menjanju pneumatika koje je predlozila FIA "proslo" samo zato sto ga je Ferrari podrzao dok su sve ostale ekipe bile protiv.

*Za informaciju neupucenima - sve ekipe moraju da se donesu jednoglasnu odluku da bi nesto sto predlozi FIA bilo odbaceno.*

Ubuduce, ko nema blage veze o F1 neka ide na "sever" ili "jug" gde mu je mesto umesto da ovde baljezgari gluposti i krivce proglasavaju za zrtve vredjajuci pritom druge vozace i timove.

Takodje, procitajte na zvanicnom sajtu McLarena da oni svojevoljo nisu hteli da zamene tocak i da je odluka bila na njima. Cak i da im je neko to branio Alonso nije imao nikakvog uticaja na Kimijev udes. Naravno da se radovao pobedi, zar je trebao da tuguje, da se parkira pored staze i ne zavrsi trku? Kako da ne, samo da bi zadovoljio "meahnicare" u Srbiji. I Kimi se u Monaku radovao pobedi kada su i Alonso i Fisichella morali da izgube pozicije zbog problema sa pneumaticima pa nisam video da je neko ovde vredjo Kimija zbog toga.

Ovo govori o razlici izmedju vecine navijaca Renaulta i Maclarena.

Ako niste znali trke F1 se boduju za dva sampionata, sampionat vozaca i sampionat konstruktora. Ono zbog cega je Kimi izgubio trku u Imoli i u Nurburgringu jeste rezultat toga sto je Renault trenutno bolji kada je u pitanju takmicenje konstruktora tj. performanse i pouzdanost bolida kao i bolja taktika (posebno na poslednjoj trci). Alonso je startovao sa najvise goriva od svih vozaca i da nije izleteo van staze i pritom izgubio barem 15 - 20 sekundi ionako bi zavrsio trku na prvom mestu cak i da se Kimiju nije nista desilo. Ali pricati vecini ovdasnijh "komentatora" o tehnici, taktici ili propisima je beznadezno iako ono sto sam napisao potvrdjuju svi pomenuti - McLaren, Renault, Ferrari i FIA.

Naravno, ne sumnjam da ce se odmah javiti oni koji ce pokusati da negiraju sve ovo cak i ono sto su saopstili Kimi, ekipa i ostali samo zato da bi zadovoljili svoj Balkanski ego i demonstrirali realno stanje "domace pameti".

dejan

pre 18 godina

Ispade da Kimi nije kriv što nije prošao bolje na kraju. Ma jok, u pitanju je samo loša sreća. E jadan on, nema sreće... Svi drugi imaju, ali eto on jadan nema.. ma, misssssimmm...

Pedja

pre 18 godina

Da gume su vaznije i od samog bolida i vozaca.... To se vidi iz x primera. Dominacija ferarija prosle godine, a ove ne moze da se nosi ni sa red bullom govori sve. Sad peh i za kimija... Jedino je Alonso totalni srecnik. Do sada ni jedan jedini peh, a skoro svi su imali pehoce, nadam se da ce i njega stici peh, jer covek vodi samo iz razloga sto drugi imaju pehoce i probleme. Da je stari ferari, i da kimi nema problema opet bi alonso mogao da jurca za 4-5 poziciju

wlado je

pre 18 godina

ma kimi je alkos, i na tome mu svaka cast!

vozac, dobar, bas jak vozac, ali iskreno i alonso je....

sve jedno, ovde je bilo 40 komentara vezano za gume

njemu se nista nije desilo sa gumom....nije pukla...tako da ne znam koju su neki likovi trku gledali....

Street

pre 18 godina

'Ajde da zakljucimo tri stvari:
1. Alonso je dobar vozac
2. Alonso je pokazao da je nula od coveka
3. Alonso je slican Sumaheru (pogledaj pod 1 i 2)

apatrid

pre 18 godina

Komentari vecinom (cast izuzecima) odaju pravu sliku tipicnog civilizacijskog nivoa u Srbiji. O poznavanju tehnickog i sportskog pravilnika F1 da i ne govorim.

Mile BMW

pre 18 godina

Ovo je jedna od onih trka koje ce uci u istoriju. Iako sam navijac McLarena vec 11 godina, moram da priznam da ovako uzbudljivu trku nisam gledao u skorije vreme. Ljudi koji kukaju na pravilo za gume, mase poentu. Fazon i jeste u tome da timovi i vozaci vode racuna bas o tim "sitnicama". Ovo novo pravilo vec donosi dividendu: Alonso bi najverovatnije bio drugi u Monte Karlu, da je smeo da zameni zadnje gume. Druga cinjenica: na pet od sedam trka ove sezone je Kultard bio bolji od Sumahera. Sa ovim novim sistemom takmicenja, Formula 1 je dobila na kvalitetu, takodje kvalitetni vozaci su isplivali na povrsinu. To sto je Kimi omanuo u poslednjem krugu je ono sto donosi draz ovom sportu. Zbog ovakvih trka se voli F1.

srki

pre 18 godina

Velika steta za Kimija.Kako je samo Mclaren funkcionisao citavog vikenda ali da je imao i gram srece da izdrzi jos samo jedan krug.
Inace onaj seljak Alonso je dobio pobedu na poklon uz penalizaciju Trulija i Cultarda i losu taktiku Haidfelda.
Kako se samo selja radovao sa podignuta cetiri prsta i udaranjem u gume.Pa ja da sam na njegovom mestu uopste se nebih peo na podijum i pehar bih poklonio Raikkonenu koji je zasluzio pobedu.Ko kaze da je Renault brza formula taj gresi.Pa oni ne mogu da prate BMW a da ne govorim o Mercedesu.
Iskreno se nadam da bi u narednim trkama,po onoj narodnoj izreci(U svakom dvoristu igra mecka)trebalo da Alonso ne zavrsi jedno cetiri trke i tako izgubi nezasluzeno vodstvo koje je stekao koristeci tudje nevolje i pehove.
Ali verujem da ce vec u kanadi to doci na svoje mesto i Raikkonen se ponovo popeti na najvisi stepenik a Alonso zavrsiti u pesku.
U kanadi Alonso ce voziti sa starim motorom dok ce Kimi zbog tog sto nije zavrsio trku imati pravo na nov motor sto ce dodatno napraviti razliku u brzini i tempu voznje.
Napred kimi samo malo vise srece do kraja sezon i bice to dupla kruna.
THE BEST WEST MCLAREN MERCEDES-BENZ

Zoran Tatic

pre 18 godina

Komentarisanje na nacionalnoj televizijije sramota.Sta radi Aleksandar Tijanic kada su mu voditejli takvi kakvi jesu nikakvi(otkaz pod hitno)

milan

pre 18 godina

stvarno ne znam sta ljudi imate protiv Sumahera kad je bio daleko najbolji onda je to bilo zbog toga sto je imao najbolji bolid sada kad drugi imaju ocigledno mnogo bolje bolide i gume niko na njih ne baca drvlje i kamenje a sem toga sumaher je bukvalno izguran juce sa trke i niko to i ne spominje stvarno strasno ali ceracemo se mi jos!Napred Sumi!

aleks

pre 18 godina

E, ljudi nemate pojma koliko mi je drago sto je Alonso pobedio. I to zbog svih vas koji se toliko lozite na Meklaren. Postali ste ko Zvezda-sledeca sezona. Bice bolje,2054. Citam jedan lik kaze zavera brace Shumaher protiv Kimija i guranje Alonsa, pa vecu glupost u zivotu nisam cuo. Montoja nekome da cuva ledja ?! Decko ajde jos jednom procitaj svoju poruku pa se onda dobro zapitaj.
Napred Ferari

Milutin

pre 18 godina

Citam komentare i cudim se...

Kimi je fantastican vozac, i stvarno mi je zao zbog ovog sto mu se desilo, ali sam je kriv.

Da se kojim slucajem zaglavio u pesku i odustao od trke kad je ono izleteo sa staze, svi bi pljivali po njemu i pricali kako nema zivaca, kako nije vrhunski vozac da dozvoli sebi tako glupu gresku, i sta ti ja sve znam... A istina je da je ta njegova greska uzrok tome sto mu je guma otisla, a posle toga i osovina.

Alonsu svaka cast, iako nisam njegov navijac. Covek je vozio kako treba da se vozi, kada se nalazio u slicnim situacijama kao Kimi danas (prosle nedelje u Monte Karlu su mu gume otkazale na pola trke, u Imoli je imao oslabljen motor a na ledjima Sumahera koji je bio 2 sekunde po krugu brzi) covek vozi hladne glave i spasava sta se spasti moze.

Da je Raikonen juce otisao u boks da zameni tu ostecenu gumu, najverovatnije bi bio drugi i jos uvek imao sanse da postane svetski prvak. Medjutim, tad bi ga svi pljuvali i pricali kako nema m..a, kako previse kalkulise, kako ne sme da prihvati rizik...

Ovako, najbolji i najzasluzniji ce ipak biti prvak sveta. Alonsov bolid je dobar, on je izuzetno brz vozac, izvlaci maksimum iz masine, ne pravi glupe greske i ne preuzima nepotrebne rizike.

SKY

pre 18 godina

Pre svega slozio bih se sa Mickey-om da Montoja nikome ne bi cuvao ledja!!! jer je kolumbijac najludji vozac danasnjice, mozda nema srece ali ima srca. Takodje treba podhitno smeniti one sumahercovce sa RTS koji se izgleda kunu u njega, pa dokle. Alonso je pokazo da nikada nece biti veliki vozac jer se je slado pobedi koju sigurno nije zasluzio, odusevila me je izjava Bericela (ako je tacna) da je za njega sumaher kao i svi drugi vozaci jer mislim da je Brazilac mnogo bilji vozac od sumahera sto je i pokazao u neackoj. Navijam za McLaren i za Montoyu, ali posto on skoro da nema nikakve sanse za titulu, voleo bih da je osvoji Kimi!!! Pozdrav svim navijacima McLarena i Montoye!!!

Vladica

pre 18 godina

Ne mogu da verujem. Samo kukate o gumama. Kao da svi nemaju iste probleme. Ako dozvole 1 promenu onda je skoro isto kao i prosle sezone, nema velike razlike, da li imas 1 ili 2 seta guma. Ovako je mnogo zanimljivije. Mogu da kazem da je ova sezona, zbog ovih pravila, mnogo bolja za gledaoce. Meni se ne dopadaju rezultati, jer navijam za Ferrari ( jedini pravi tim uz Renault i Toyotu, ostalo su budzevine proizvodjaca sasija i motora. Umetnost je napraviti i motor i menjac i sasiju i da to sve zajedno radi kao u Ferrariju proslih godina. ), ali bice bolje.
Mislim da sam ovde negde procitao da je Michael Schumacher pacer i da nema pojma. To je smesno. Sedam titula sve govori i to ulazi u istoriju. Pacer moze da pobedi jednom ili dva puta, ili da eventualno jednom osvoji sampionat (kao sto ce da se desi ove sezone).
Da se zna, meni je svejedno ko vozi u Ferariju, navijao sam za crvene i dok su imali brojeve 27 i 28 i vozili Berger i Alesi.
Pozdrav.

Marko

pre 18 godina

Ovo nije uredu...........
Pocecu da mrzim mladog Spanca zbog novog pravila u vezi sa gumama.............
Kimi nema srece .,.....

Dusan

pre 18 godina

Podelio bih ovaj komentar u 3 dela:
1. TRKA: Zanimljiva samo sa strane broja "karambola" na stazi. Kao navijacu McLaren-a od kada znam za sebe i F1, oni ovoga puta bas i nisu prijali, i nista dobro nisu doneli ni jednom od nasa dva vozaca. Ostatak trke je prosao u ocekivanom redu, prilicno dosadno. Licno ne razumem toliko likovanje nad sjajnom trkom u kojoj nismo videli dva preticanja u "gornjem" domu.

2. KOMENTARI NA B92: Sve je teze oteti se utisku da ovde najveci broj komentara ostavljaju posetioci koji se u F1 razumeju kao magarac u kantar i da su ti komentarri UVEK i SAMO navijacki obojeni. Pitam se da li isti prate bar malo desavanja i izmedju samih GP vikenda ili sednu i odgledaju trku uz komentar Cede Brkica (cime cemo se baviti kasnije). Nemam nista protiv Alonsa, decko mi je prilicno simpatican sa vozacke strane. Kapa dole. Svako se raduje na onaj nacin kako se raduje ili kako to smatra da treba da radi. S druge strane, ne razumem navijacke, a cak ni Alonsove izjave kako je odvazao odlicnu trku i neprekidno pritiskao Kimija. Ako ja dobro pratim stvari, isti taj "pritisnuti" Kimi, imao 20s razlike posle 2 pit-stopa, koje bi i zadrzao da nije bilo poznatog problema. Ako se dobro secam posle prve Alonsove pobede u ovom sampionatu je ta razlika proglasena "apsolutnom dominacijom Renoa i mladog spanca". Voleo bih da se javi neko ko ozbiljno prati ovaj tehnicki sport i kaze da li je pratio sva testiranja, free practice-e, kvalifikacije, i na kraju trke ko moze da kaze da McLaren, a jos preciznije Kimi nije apsolutno dominantan od kad se cirkus preselio u Evropu. Na treninzima 3 McLarena su uvek u prvih 5 pozicija. Tri pol pozicije, jedno drugo startno mesto (da ne zaboravimo da se Heidfeld jedva odvrteo par krugova pa isao po gorivo, te tako uzeo pole). Cetiri trke u kojima je apsolutno dominirao stazom - 50% se nazalost zavrsilo odustajanjima, 50% pobedama cistim kao suza. I na kraju, ima li bilo kom navijaca drugih timova ko moze da kaze i dokaze da Kimi nije TOP klasa vozaca koji danas voze. Verovatno i najbolji. Da mali nije "brz u glavi" kakav god auto da vozi i da nije borac do kraja. I sasvim sigurno onaj sa najgorim odnosom maler/kvalitet na zalost nas navijaca.

3. KOMENTARI na TV: Prosto ne znam sta reci za komentatorski par na RTS. Ne razumem kako neko ko to prati ne moze da vidi kako Kimiju leti glava na sve strane u bolidu i da ne shvati da (za pocetak) nesto, bilo sta, nije u redu. Jos karakteristicnije je kako u Monte Carlu nije video da je Ralf prvo levim prednjim tockom zakacio zastitnu ogradu, polomio vesanje pa tek onda "ispravio krivinu". Trebalo mu je 10 minuta da povuce izjacu "da je usao u krivinu prevelikom brzinom". Pa moje drustvo i ja smo to videli i pretpostavili i pre slow-motiona gledajuci kako se bolid "provlaci" kroz kadar iza svih onih jahti!!!! I zvali smo RTS. Utesno je da su nam rekli da ih svako malo zovu zbog ovog "dvojca bez kormilara", ali da na zalost nista tu ne mogu da ucine. Ah da, da ne zaboravim neke davne komentare istih koji su procitali da je majka M.Schumachera vidjena na lokalnoj pijaci gde je kupovala zelje, jer je njen sin zbog blizine staze dolazio kuci na rucak...PA KOGA TO UOPSTE ZANIMA??? U medjuvremenu, oni koji ne govore nemacki, nek gledaju bar HRT. Momci su vrlo, vrlo solidni.

Sto se tice vesti koje o F1 objavljuje site B92....samo pricitajte bas ovu vest na koju dajemo svoje komentare. Mislim da bi za kucu koja pretenduje da ima i svoj site posvecen F1 moralo mnogo, mnogo bolje.

Pozdrav svima i uzivajte u ovom sportu, a bez da neko pogine...

Dejan

pre 18 godina

E stvarno ste svi zanimljivi!!!
Pa setite se Vasih komentara sa pocetka sezone i posle prve tri-cetiri trke. Svi ste dizali u nebesa tog Alonsa i pisali hvalospeve o njemu, a sada...???
Ljudi, pratim F1 poslednjih desetak godina i sve ovo vreme navijam samo za Ferrari!!! Budite dosledni, nemojte da se povodite trenutnim uspehom ili neuspehom pojedinaca.
P.S. Scuderia forever!!!

Didi

pre 18 godina

Mislim da ste malo preterali sa pljuvanjem po Alonsu, mada moram priznati da mi se nije svidela njegova reakcija na pobedu, jer je naravno Raikonen apsolutno zasluzio pobedu ali ipak daleko od toga da je bas Alonso tako grozan i tako los vozac kao sto ovde pise. U svakom slucaju bilo bi lepo kad bi Alonso 2-3 trke odustao a Kimi uzeo bodove , da bi sampionat bio zanimljiv. Sto se tice guma, vrovatno bi trebalo dolzvoliti 1 zamenu...

uros

pre 18 godina

Kakvi komentari!!! Situacija sa gumama nije sjajna, ali niko da kaze da je svima ISTA. Alonso je u Monaku imao problema sa zadnjim gumama i pametno je usporio pa je uzeo 5 bodova. Da je bilo malo vise mudrosti Rona Denisa (ali i Raikonena) verovatno bi McLaren imao 6 ili cak 8 bodova vise.Timovi bi morali da izvse pritisak na proizvoljace guma kako bi poboljsali izdrzlivost pneumatika. Siguran sam da ce se taj segment u narednih nekoliko trka veoma popraviti. Sto se tice onih koji stalno pominju nedostatak srece za Kimija, a obrnuti situaciju za Fernada, samo da kazem da sreca u F1 je vrlo kratkog daha. Pre ce biti da neko bolje moze da proceni svoju snagu, mogucnosti tima i bolida, kao i situaciju na stazi. Formula odavno vise nije nesto sto se oslanja samo na kvalitet vozaca i srecu!
Dva "kometatora" deda Veljko i bolid Ceda su stvarno prevrsili sve moguce granice ne znalja i gluposti. Ne mogu da verujem da RTS takvim amaterima daje mikrofon (i platu!!!). Ja sam odavno prestao da ih slusam. svima savetujem HTV. Dva lika koji kometarisu su fenomenalni. Znaju puno o F1, ne smaraju glupostima, znaju da kometarisu samu trku i sto je najbitnije iz aviona se vidi da vole ono sto rade. RTS gledati samo kad su na HTV reklame. Taman da se podsetite kako komentarisu "glupan i tupan"

Branko

pre 18 godina

Arogantna slina, poltrončina i peder, samo su neke od titula koje čovek dobije pobedivši na Velikoj nagradi Evrope. Detaljnijim čitanjem komentara došlo bi se i do još desetak novih (dis)kvalifikacija, koje bi trebalo da budu urezane na peharu koji je Alonso dobio po završetku trke. Sedmostruki prvak sveta je pacer i neznalica, itd... Nisam navijač Alonsa (daleko bilo), ali ovo što on ovde doživljava sigurno ne bi mogao da čuje ni u Finskoj, 10 minuta po završetku trke... Kao i svakom ljubitelju formule 1, veoma mi je žao Kimija, koji je ponovo vozio sjajno (uz nekoliko grešaka, mora se priznati). Sva ova priča oko guma me podseća na antologijsku rečenicu Deje Genija Savićevića posle utakmice sa Azerbejdžanom gde se on žalio na travu... Pravilo o gumama je jedno od mnogobrojnih koje je uvođeno tokom proteklih godina da bi se šampionat izvukao iz kliničke smrti u koje su ga doveli britki mozgovi šefova Ferrarija i vozačko umeće velikog šampiona. Kada je od svog menadžera čuo predlog da iz Benetona pređe u Ferrari, Šumaher ga je začuđeno pitao - zašto bih prelazio u ekipu čiji bolid pretičem za po ceo krug? I dok se došlo do tih 5 titula, u Ferrariju se žestoko radilo. Kao što se sada radi u Renault-u , McLaren-u, Williamsu... Suština je da se stvari u Formuli 1 najzad menjaju veoma brzo, posle dominacije jedne ekipe, i to treba da raduje svakoga ko voli ovaj sport. Pa makar on navijao za Ferrari, i bio frustriran početkom njegove ekipe (poput autora ovog komentara:)
P.S.Novo pravilo o gumama na srpskom (hrvatskom ili bošnjačkom, svejedno:) se piše - pravilo o nemenjanju guma, a ne o ne menjanju.

Forza Ferrari!!!

Ice

pre 18 godina

@ Crvena baronesa

Pazi, od sve zaj....cije, ima dosta toga realnog u tvom komentaru, ha, ha, ha!!! Moj respekt!
I jos jednom - CRVENI KARTON CEDOMIRU BRKICU! POD HITNOOO!!!

tomislav

pre 18 godina

Apsolutno se slazem da je ovo sa gumama postalo suvise opasno. Ja bih izmenio pravilo na sledeci nacin: u jednom od poslednjih 20 krugova vozac mora da zameni gume, a pri tom ne sme da dolije gorivo. Tako bi svi bili u istoj poziciji (ko ima brze tehnicare, bolje po njega), a gledali bismo pravo trkanje na kraju, jer bi imali ispravne gume.

Ovo trenutno pravilo deluje interesantno, ali osim sto je opasno, zapravo penalizuje agresivne vozace. U jednoj od prvih trka Barikelo je zaista vozio dobro, atraktivno pretekao bar petoricu, ali je na kraju morao da vozi sporije, i dzaba mu bio ceo trud.

Nele

pre 18 godina

Cestitke obojici. Po meni je pravilo ok, a za probleme sa gumama su krivi timovi i proizvodjaci, nek uzmu malo drugaciju smesu koja duze traje i nece biti nikakvih problema. Ovako vise rizikuju i dese se ovakve stvari. Zao mi je Kimija, narocito zbog malera bas u poslednjem krugu (nije mu prvi put). Obojica su izvrsni vozaci i konacno donose nama, ljubiteljima formule 1, pravo zadovoljstvo gledanja lepih trka. Za razliku od onog, necu ni ime da mu pominjem.

Dado

pre 18 godina

Steta...
Mozemo svi mi pametovati kako je bilo bolje uzeti 8 ili 6 bodova, ali nije Kimi zdapi.
Rizikovao je i nije proslo. Bice bolje.
Nervira me samo onaj pokemon. Previse se uobrazio - primio bi postenje kod MS-a na slavi (da je ima). Zna se kako zavrsavaju uobrazeni pokemoni...
Da je Kimi imao samo mrvicu srece, imao bi jos 28 bodova (guma, mjenjac i ovo od juce) i, slazem se, prvenstvo bi bilo gotovo.
Nije jos kasno.
Kimi, Srbine!

vlada

pre 18 godina

@crvena baronesa: Prvo, drago mi je da ne uzimas moje komentare zdravo za gotovo ali obzirom da tacno znas o cemu sam govorio to samo govori da je i tebi sve jasno, moj daji komentar je suvisan, hvala ti sto si mi dao do znanja da znas sustinu cemu pricam.
@oni koji pljuju po navijacima mc-larena,
kao neko ko je zavrsio sportski fakultet mogu samo da vam kazem jedno, a to je vazilo u sportu jos od vremena olimpijskih igara u staroj grckoj: U PORAZU TREBA BITI VELIKI ISTO KOLIKO I U POBEDI,
konkretno to znaci da ako je Fernando danas pobedio zahvaljujuci tome sto je njegovom oponentu otisla masina i umalo mu nije otkinula glavu, onda ne mora da MAZI svoje pneumatike na parkingu kako bi to videli svi navijaci i ceo svet koji prati trku preko tv-a, Molim vas objasnite mi vi koji kazete da mi pljujemo po njemu sta onda to znaci, evo ja sam glup pa ne razumem i sad kao gledam trku gde jedan umalo nije poginuo jer mu "explodira" ceo desni pneumatik a ovaj sto na osnovu toga mazi svoje gume kao da su mu cedo, mislim, mora da je beskrupulozan i pun zla, kad covek se raduje na tudjoj nesreci sta onda ocekujete da kazem za njega.
Bez trunke morala.
Cekam da mi neko od njegovih navijaca objasni taj gest, ako niko ne zna ili ne da lepo objasnjenje to znaci da se apsolutno razumemo, jel tako?, kao crveni baron i ja o tome kako je sumi dosao do nekih pobeda, cim on meni to sve lepo objasni gde je i sta bilo on savrseno dobro zna poentu ali takvi vozaci imaju iste takve navijace, beskrupulozne i one koji uzimaju ucesce samo onde gde su sigurni u svoju pobedu, kladim se da kad bi videli da petorica bije jednog da bi uskocili kao setsi da ga lincuju jer znaju da ce dobiti.
Lepo rece neko dole: cast je navijati za Kimija, vozaca koji nikad nije bio ni najmanji deo nekog incidenta, i karijera mu je cista kao suza, antipod tome je da je ono sto smo juce videli, alonsovo mazenje guma koje su nekom mogle da uzmu zivot isto kao i Sumaherovo djipanje i skakanje po podijumu kada je Sena poginuo, Sumaher jeste sampion, mozda ce i Alonso to da postane ali ce uvek ostati SELJE i jedan i drugi bez trunke vaspitanja i postovanja, beskrupule.
@BANDZULO KM Moram da priznam da je zanimljiva tvoja teorija, mada kad sam ponovo pogledao trku opet sve moze da izgleda ipak kao koincidencija, ko zna...

McLaren

pre 18 godina

Ne razumem ljude koji pisu tako opsirno a neinformisani su. Trku sam gledao i hvala Bogu imam opciju da menjam kamere kada hocu i gledam koga hocu. U 30-om krugu Kimi je javio boksu da mu desna kocnica nema intenzitet i koci dosta slabije. Izleteo je bas zbog kocnice jer nije vise imao optimalno vesanje i izlaz iz krivine. Onda je kao sto je neko napisao poremetio geometriju i bilo je pitanje vremena. Sam je izabrao da vozi do kraja i na zalost nas McLaren navijaca nije upalilo da zavrsi. Kimi je vozacina sa ubedljivo najvecim srcem od svih. 90% vozaca bi islo u boks na menjanje gume. Bas zbog toga sto nije ja ga tako cenim.
Alonso je najsrecniji a ne znam koji bi bio da nije bilo sudara na startu i kazni za Dejvida i Trulija.
Pozdrav svim pravim ljubiteljima F1 a naravno poseban navijacima McLaren-a!!!

alonso

pre 18 godina

Sva pravila koja su smislili u poslednjih par godina, bila su da se smanji dominacija Ferarija. Sto je totalno bezveze,ali ovo sa gumama je najludje. Koliko vidim, to sada nije samo Ferarijev problem, treba stvarno neko ga izgine zbog budala koji sede i smisljaju pravila. Nekim ljudima je najbitnije da Formula 1 bude zanimljiva, ali u smisli da neko treba da pogine, polomi se i sl. To izgleda zadovoljava bolesne umove. Ako vec Sumi ne moze ove godine da bude prvak, onda to treba da bude Alonso. Posle njegove prve pobede u karijeri, videlo se da ce biti sampion. Skroman decko, odlican vozac, mislim da Montoya(naduvanko, koji vozi bez mozga) ili Kimi ili bilo koji drugi mladji vozac nisu mu ni blizu. Napred Alonso...

Gledalac

pre 18 godina

Crvena baronesa, svaka čast, mislim da je dato vidjenje prava slika naše patologije.
Što se guma (u ovom slučaju, Kimija) tiče - stvar je prosta. Pravila su takva kakva su (za one koji ih ne znaju - ako počne kiša, dozvoljeno je menjanje guma na one za kišu; ako želite da komentarišete pravila, a još koristite internet, prvo ih pročitajte i ne slušajte one sa RTSa). Inače, matematika je jasna - mekše gume znače brži krug jer je prijanjanje naravno bolje, ali i veću mogućnost da se gume oštete, naročito ako se ide sa punijim bolidom jer je opterećenje veće. Svako bira šta će koristiti i onda trpi posledice tog izbora. Pravila su tu da bi se poštovala a ne kršila...Takodje, veoma je zabavno to što je zbog pucanja Kimijevog vešanja (najviše) profitirao Alonso, te je stoga on Šumaherov učenik, prijatelj, i slično... Ta logika je potpuno jasna i genijalna (za one koji nisu razumeli, ovo je ironija). Uzgred jesam Šumaherov navijač, ne može se reći da je baš imao koristi od ovih novih pravila, ali ponovo - pravila su za sada takva kakva jesu...

MIKI

pre 18 godina

Ovaj mali Alonso opet se provlaci i pobedjuje samo kada bolji od njega odustaju! KIMI je najbolji vozac u F1 jos od odlaska Mike Hakinena. Ali Kimi stvarno nema srece, na svakoj trci na kojoj je odustao, bio je na prvom mestu. to dokazuje koliko je bolji od konkurencije!
KIMI ce biti sampion!

U SHumi

pre 18 godina

Bojana,
ne ocajavaj, Kimi je ove sezone u zenitu, krenuce ga sigurno, a nadam se da ce i Ferrari se malo naturpijati.Bas mi je zao ledenog , nije zasluzio ovakav kraj.
Urke, situacija u prvoj krivini mi je tek iz treceg ugla postala jasnija , Weber je usao prebrzo i greska je obostrana,tj,Montoya koji je vec usao u krivinu nije mogao jace kociti da propusti Webera.A ovaj se zaukao kao lud.idemo dalje!

Dusan

pre 18 godina

Pratim F1 15 godina(svaku trku),ali ovo sto se dogodilo Kimiju je tragedija za Formulu jedan.Alonso ne treba mnogo da se radujes FURIJA(KIMI) ce da te PREGAZI u preostalom delu sampionata.Uz tebe Kimi DO KRAJA...

dejan

pre 18 godina

Pravila su za sve ista, razumem što su Kimijevi obožavaoci razočarani.
Inače, da je opasnije - jeste, ali ko ih jebe, zarađuju milione, pa nek ih i zarade. Ni radnika u fabrici niko ne pita u kojim uslovima radi i da li je opasno. A zarađuje možda 200 evra. Ko neće, nek' da otkaz. Ima fabrika i za Kimija i za sve ostale.

kiki

pre 18 godina

Slazem se sa ognjenom.Uopste ne razumem sto se toliko drvlje i kamenje baca po Alonsu zato sto je pobedio trku,osim ljubomora i zavidnost.
Kimi jeste vodio skoro citavo vreme,ali je Alonso citavu trku bio odlican ,kao i Fizikela ,koji je iz boksa startovao i zavrsio kao odlican 6.
Alonso je takodje imao najbrzu rundu,pre prvog izlaska u boks,i isto je imao period ,gde su mu zadnje gume pocele popustati ,pa je morao usporiti.Na njegou srecu ,gume su se oporavile i do kraja nije imao problema.Kimi je kao i prosle trke rizikovao sve ,ovaj put nije imao srece,jer gume nisu izdrzale.Denis je rekao posle trke da su zadnjih 30 rundi imali problem sa gumama,ali je ipak kimi vozio i dalje prilicno agresivno ,i desilo sto se desilo.
Takodje se ne secam da ste prosle nedelje trazili promenu pravila kada je renault imao jos mnogo vece probleme sa gumama,ali nisu rizikovali toliko,pa su i zavrsili na losim pozicijama.
Kimi je takodje mogao da uspori zadnja dva kruga,bio bi sigurno drugi,mozda cak i prvi,ali se kockao i izgubio.
Ocigledno je da u F1 nije samo bitno imati najbrzi auto,i onda sa full gasom voziti,nego mora da imas za svaku trku spremnu taktiku,gde ce biti isbalansirane mnoge stvari ,kao kolicina goriva,vrsta gume,itd.

Alonso je pobedio zasluzeno ,jer je vozio odlicno,ali naravno bez "greske" i nesrece kimija verovatno nebi pobedio.
Jos jednom se pokazalo da su Kimi i Fernando trenutno najbrzi.
ALLEZ RENAULT !

Mickey

pre 18 godina

ne znam sta mi je zanimljivije, da li da gledam trke ili citam vase komenyate... ima i dobrih, cast izuzetcima.
E sad, PODHITNO TREBA POTPISATI PETICIJU ZA SMENU ONIH SUMAHEROLJUBACA SA RTSA I POSLATI mr. TIJANICU.
Sto se tice trke, bila bi puuuuno bolja samo da Montoja nije izbacen sa staze. ko je kriv a ko prav u celom incidentu stvarno nije vazno. Jedan od glupljih komentara koje sam procitao jeste da je Montoja trebao Kimiju da cuva ledja. HAHAHA pa oni bi se iskidali do kraja, kome ce Montoja da cuva ledja. Meklaren nikada nije imao taktiku prvog i drugog vozaca. Njih ne zanima titula vozaca vec iskljucivo titula konstruktora, do koje pokusavaju stici bodovima obojice vozaca a ne zanima ih ko ih je vise sakupio.
Dosta od mene za danas, pozdrav do Montreala.

Teisen

pre 18 godina

Ma daj, Alonso je najveca neznalica, najsrecniji vozac svih vremena, ali prsnuce i on, luzer najveci, sto nije pobedio u monte karlu, zato sto niko nije odustao, nego ga bemvejci oduvali sa staze............

ognjen

pre 18 godina

Koliko samo vredjanja na racun Alonsa od strane gomile iskompleksiranih likova (navodnih navijaca Meklarena). A nisam video neke komentare kad je Alonso u Monte Karlu zbog guma morao drasticno da uspori i izgubi dve pozicije.
Ovogodisnje prvenstvo je najinteresantnije u poslednjih deset godina i sjajno je sto iz nedelje u nedelju gledamo sjajne trke, a ovim napaljenim klincima bih porucio da svoje komplekse lece negde drugde.

Truth

pre 18 godina

Ova arogantna slina od coveka - Alonso - proslavlja kao da je svojom zaslugom pobedio. Vrlo nesportski prema Kimiju. Vidi se da je nevaspitani juznjak.

Vuja

pre 18 godina

Svaka cast komentarima, vidim uvideli ste sve!
Bruka je da Brkic i Petrovic vode f1 na rts-u. Moram da gledam RTL...
Ralf i Michael su isti paceri samo sto se Michaelu sklanjaju pa ne izlece toliko ko Ralf. Inace i Michael je pasao travicu pored staze pa mu nije pukla poluosovina..
Kimi do kraja sve pobede, a Alonso prosek 4 boda po trci!!
drvuja@isp.b92.net

Dejan

pre 18 godina

Pozdrav svim ljubiteljima najbrzeg cirkusa na svijetu! Ova sezona je fenomenalna! Zahvalnost dugujemo novim pravilima, kako god da su koncipirana. Naime, bavim se magistarskim studijama menadzmenta u sportu i vjerujte da ce i bez tockova voziti, bude li potrebe (naravno $ )! Za vozace ne brinite, u njihovu godinu dana stane sve sto u nasih 60... Uzivajte i navijajte, a sto se mene tice RENAULT i ALONSO (ne dolazi ni sreca sama od sebe)! Veliki pozdrav

Slave

pre 18 godina

Od uvodjenja pravila o ne menjanju guma i sl. interesovanje za f1 je dosta poraslo. Proteklih godina smo imali jednu dosadnu i monotonu formulu gde su po pravilu na bodove mogli da racunaju samo vozaci onih nekoliko konkurentnih timova. E sada je stvar malo drugacija. Nema lakih i sigurnih poena. Jedna greskica i cao.
Sto se tice bezbednosti, vozaci sada voze opreznije cuvajuci svoje pneumatike i motore. Primetno je da nekim vozacima to bolje polazi za rukom od drugih. Za Kimija bi se moglo reci da je jedan od njih. U predhodnim trkama gume ga ni na koji nacin nisu sprecavale da ubedljivo pobedi. Danasnje otkidanje tocka sa njegovog bolida tesko da ima veze sa ostecenjem gume i novim zakonima. A i ako ima, pravila dozvoljavaju promenu gume koja izaziva onakvo drmanje bolida kavo smo danas videli. Video je to i Kimi. Nije otisao u box. Rizikovao je i izgubio. Pri tom je mogao i da ubije nekog. Trebao je da odigra pametno na bar 8 poena i zadrzi prikljucak. Steta sto Spanac sada ima toliku prednost. Dovoljno mu je da u svakoj trci prosecno osvoji drugo mesto i postao je svetski prvak pa makar Kimi pobedio na svim preostalim velikim nagradama.

Crvena baronesa

pre 18 godina

Srpsko vidjenje formule 1:
1. Samo mrtav vozac je dobar vozac
2. Trka je dosadna ako nema povredjenih i mrtvih
3. Ko pobedi, bolje da ga nije. Ako nije mrtav, sahranicemo ga mi
4. Iza svakog tima stoji tajna organizacija
5. Ako vozac nije pod okriljem Vatikana taj je u jevrejskom lobiju
6. Ko nije srbin, taj nije ni partizan, ko nije partizan- taj je svaba
7. Uostalom, svi su oni samo soferi. Neka sednu u autobus GSP-a, pa da ih vidimo!
Pozdrav!

BANDZULO KM

pre 18 godina

Jos jednom. Vidim da su vam emocije i simpatije podeljene,ali jedno je zasigurno, da na ovoj trci Kimi je bio sam dok su ga njih 4-ca konstantno stiskali i menjali se.Hajfild je najvise strosio Kimijeve gume kao i Kimijeva pogreska i dugo kocenje(izletanje nije bilo presudno).
Mislim i kako mi se cini braca Shumaher guraju Alonsa(iz nama nepoznatog razloga),tako da ste videli kako je Ralf namerno isao u Montoyu i prosto ga izgurao sa staze,jer Montoya je taj koji mora,i koji je trebao Kimiju da cuva ledja.Pre trke Alonso i Shumi su se lepo ISPRICALI,a F1 je jedna namestaljka i lobirana od par ljudi(sefa F1 i njegov veliki prijatelj sefa Renoa).
Opet kazem da Alonso je pogani mali poltron zbog koga je Truli(kao bolji vozac)morao da ode iz Renoa,ponasa se pederski,gradi se na tudje nesrece,i podseca na svog makroa Shumahera,a sve to opet svodi na monotoniju u f1.Kimi je posten borac bez kompromisa i ubedljivo je klasa,ali taktiku koju mora da slusa i ljude koji odlucuju,evo vec drugi put ce ga ostaviti bez trona na f1-steta.Nemogu da verujem da mu iz boksa nisu sugerisali i naredili da oladi u zadnja dva kruga pa makar bio i treci,kao Alonsova odluka iz prosle trke.Ipak mislim da je kljucni momenat kada je Ralf uleteo u Montoyu koji je imao trecu izgradjenu poziciju u prvoj krivini nakon starta,jer posle toga da je Montoya ostao mnogo bi veca prednost bila Kimijeva a samim tim i pritisak koji je morao da nosi.Zasto je Ralf tako ocigledno pokvario TALON samo on zna(kao i Alonso i stariji brat sa njegovim prijateljima)ali je sigurno da je Ralf u ovoj F1 zaduzen da lomi i kvari.
Mislim da ce neki ljudi iz Meklarena mucnuti glavom,kao i to da na sl trci,moja je prognoza,da ce se Ferari vratiti.Reno nema sanse do kraja jer je konkurencija sve jaca tako da mislim da ce BMW i Ferari dosta toga izbuckati.
Iskreno se nadam da ce Kimi poceti da gazi po sreci,jer vreme je za top!!

Aleks'79.

pre 18 godina

Mclarenovci, ne ocajavajte!!! Mclaren napokon ima konkurentnu masinu i dobre sanse za titulu u kategoriji konstruktora.

Kimi je malo i sam kriv, ali ne toliko zbog onog izletanja sa staze, koliko zbog presijecanja pretposljednje (S) krivine. Mada, da ga maler hoce - hoce ga.
Fan sam Mclarena skoro 20 god., jos od vremena Prosta, koji mi je i dan-danas omiljeni vozac. Ne volim prgave vozace koji zbog svojih ubilackih instikta dovode u opasnost zivote drugih vozaca (Sumaher, ili pokojni Sena, kog sam shvatio da volim, tek nakon sto je poginuo), kao i prepotentne bez nekih velikih razloga (Alonso). Kimi je brz, beskompromisan, ali je prije svega dzentlmen na stazi i ne sjecam se nijednog incidenta, za koji je bio kriv, a da je ugrozio neciji zivot. On je zbog toga (po meni) najbolji vozac danasnjice i dosta me podsjeca upravo na Prosta. Ako ne ove godine, sljedece cemo sigurno imati kralja krivina iz crno-srebrnog tima.

Zato jos jednom - Mclarenovci ne ocajavajte, stvari idu nabolje. Cujemo se 12.06., u ovo doba, da slavimo zajedno.

Naprijed "Srebrne strijele"!!!
Imate dosta fanova u SCG i RS!!!

Pozdrav!!!

Ice

pre 18 godina

"Iceman" dobija sampionat ove godine! A ja voleeem sto Sumi prolazi ovako kako prolazi! Steta je, zaista steta, sto je Kimi ovako prosao danas, mada je, cini se, tri kruga pred kraj trke vec postalo izvesno da ili guma ili poluosovina nece izdrzati. No, kako vec rekoh, bez obzira na ova 32 boda prednosti, ovu sezonu DOBIJAMO!!!

I jos nesto, ja F1 pratim na RTL-u, mnogo je dobro, fakticki ceo deo dana pre trke je posvecen formuli, na srecu razumem dovoljno nemackog i na srecu na RTL-u NEMA CEDE BRKICA! Veljku Petrovicu svaka cast, covek prica samo o stvarima vezanim za trku i formulu uopste, dok ovaj drugi lupa li lupa! Kaze mi ortak da je i danas smarao gledalacki auditorijum kojekakvim glupostima...Ljubitelji F1 u Srbiji treba da organizuju potpisivanje peticije za uskracivanje boravka u studiju u vreme trke CEDI BRKICU!

Nightrayder

pre 18 godina

Cao izvinite sto kasnim. Slazem se sa vama covek zaista nema srece. Tako je bilo i pre par sezona kad je trebao uzeti titulu.Desavalo mu se ovo i ranije ali ovo danas, u zadnjem krugu to nije normalno. Poludeo sam od besa. Ali ima jos dosta do kraja sezone a mislim da su mu se slozile kockice i da je krajnje vreme da i njega krene.Ipak bez obzira na sve napred Kimi majstore !!!!!!!!

Zoki-F1

pre 18 godina

Urke, delimično si u pravu, ali u prvoj krivini (nakon starta) vozač mora da brani poziciju i da zatvara direktnog konkurenta, a nek idealne putanje vozi tokom trke!
Da se razumemo, ja sam verni navijač Montoye, ali ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je proteklih sezona pravio bolje rezultate u lošijem Williamsu, nego sada!!! OK, treba se privići na novi tim (bolid), ali da su fenomenalne rezultate postizali test-vozači dok je On bolovao od povrede ruke igrajući tenis na motoru, to mu ne mogu oprostiti! On jeste potencijal za šampiona, ali ove sezone ne.
Što se tiče pravila NE menjanja pneumatika, apsolutno se slažem sa komentarima da treba dozvoliti bar jednu izmenu i nije mi jasno kako mozgovi, koji su to smislili, nisu vodili računa o bezbednosti?!

Napred Huan, napred Kimi, napred McLaren!!!

Urke

pre 18 godina

A joj. Tuzno je da Kimi zavrsi onako. Joz tuznije da bas onaj "slinavko" Alonso uzme pobedu. Ustvari trku su vec u prvoj krivini pokvarili Mark Weber i Ralf sa losom procenom i time direktno uticali na plasman pojedinih vozaca. Mislim da Montoya nije, kao sto Zoki-F1 tvrdi, usao presiroko nego se drzao spoljne strane i time pravio idealnu putanju za ulazak u krivinu. Napred Juan.

Lazar

pre 18 godina

E sreca da su ljudi doneli ta pravlia o nemenjanju guma i motora pa su na povrsinu isplivali asovi formule koji voze glavoma ne srcem, najzad da razum pobedi srce i budzete koje imaju timovi poput Ferarija.
Pa pogledajte samo koliko je vozaca zavrsilo trku, tacnije samo dvojica su odustala (Raikonena ne racunam on to nije ucino namerno), a do pre neku godinu vise je bilo odustajanja nego onih koji su trku zavrsavali.

A kad vec pomenuh pravila mozda bi trebalo uvesti jos jedno da se tezina kola meri sa sve vozacem a ne da ovako vece sanse imaju misevi poput Sumahera, Alonsa itd... a da divovi poput Bergera zbog svojih 1.95m' i 87 kg (trideset vise od recimo Sumahera) nemaju nikakve sanse jer imaju manje kW/kg.

Ustalom zato je INDY toliko popularan u SAD tamo su svi isti pa ko je blji, ludji ili spretniji.

KET

pre 18 godina

Strasno!!!Opet peh za McLaren i opet Alonso profitira na racun tudje nesrece i glupih pravila!Ima jos vremena da se Kimi vrati,do Monze ga stize 100%!

Goran

pre 18 godina

Jao,koliko automehanicara dolazi na ovaj sajt. Mislim da bi pojedine pisce komentara trebao B92 da iskoristi za svoju F1 stranu.

Mikele

pre 18 godina

Bilo je zaista uzbudljivo. Medjutim danas su izgleda na red dosle gume. Dosta smo likovali (vecina nas ) dok je Bridgestone imao problema, jer se to odrazilo na ferari. Sada se stvari menjaju jer je vecina timova u problemu. Zaista ,to je verovotno nejslabija karika u novim pravilima. Pa mogli su dozvoliti makar jednu promenu i sigurnost vozaca ,na prvom mestu bi se povecala. Ta jedna promena ne bi mnogo uticala na povecanje troskova. Ovako ko zna sta ce biti jos na sledecim trkama.
Ovim danasnjim raspletom Alonso je vec na korak do sampionske titule. Steta ,jer sam nekako zeleo da to bude prvo Kimi pa Alonso.
Medjutim, ispostavice se verovatno da sam bio u pravu jos od pocetka, mali je rodjen da bude sampion.
BAR izuzetno los.Wiliams napreduje. Ali leteci skotlondjanin.
Ma Kultard je zaista odlican. I to je malo reci, ali u ovom bolidu, to je verovatno maksimum.
Nasi komentatori su posebna prica. Mislim Cedo nije komentator nego "strucni" konsultant. Ali mene zaista iznenadjuje Veljko, a sve u vezi Kimija. Koliko sam ja shvatio oni nisu mogli da zakljuce da je vesanje puklo od prevelikih vibracija koje je stvarao taj Kimijev pneumatik. Od tog coveka sam ja dosta toga i naucio, pa mi je sve to pomalo cudno. Ali ja to mogu da oprostim.
Ne treba se ljutiti na Alosa sto je slavio i sto je na ovaj nacin pobedio. On ni nakoji nacin nije uticao na taj "negativni" rasplet trke. Nemojte ga porediti sa Schumijem. Velika to ipak razlika.
U nadi da ce i dalje biti zanimljivo ocekujmo sledecu trku.
Pozdrav!

Miloš

pre 18 godina

Kako mi je drago sto mogu da procitam ovako realne i primerene komentare i svi se slazu oko iste stvari. Ma nije F1 fudbal pa da ga prati makar ko...
A Kimiju se po ko zna koji put divim na umecu i od srca cestitam, nije on sampioncic pa da se zadovolji sa 8 bodova, nikad on to ni nece biti, to je covek koji cilja samo pobedu, a ostalo su za njega sitnice. Ni Alonso nije drugaciji samo mu je izgleda umro frizer, al svaka cast i njemu. Montoja isto nije imao srece, ali i njemu cestitam. Zamislite kako je meni bilo kad sam opet odigrao singl u kladionici na Kimija!
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1!

vlada

pre 18 godina

Sta treba vise da se desi pa da se stvarno promeni pravilo da nema menjanja guma.
Voleo bih da postavim jedno pitanje posto stvarno ne znam odgovop pa neka svi ovde povedu razgovor o tome:
STA AKO NA POLA TRKE POCNE KISA DA PADA?, KAKO SE ONDA TUMACI OVO PRAVILO O ZAMENI GUMA?
Stvarno treba izgleda neko da pogine pa da onda gospoda promene pravila, kao kod nas dok neko nije poginuo od rakete na stadionu niko nista nije menjao, a ja se secam da su rakete letele mnogo godina pre nego sto je nesrecni navijac poginuo.
A Kimi, Kimi je stvarno najbolji, mada se slazem da je mogao da uspori taj zadnji krug pa i po cenu da bude drugi, ne bi gubio toliko na razlici u bodovima, A Alonso, po onom gestu kako udara u pneumatik po zavrsetku trke se vidi kakav je covek i siguran sam da mu to nece doneti nista dobro ali samo takvi poltroni kao sto su on i Sumi pobedjuju na tudjoj grbaci i nesreci.
KIMI IS THE BEST!!!!
SEE YA ON THE NEXT RACE!!

Guta

pre 18 godina

Ljudi,zao mi je,ko gubi ima prava da se ljuti.I veliki Sena i Prost su ovako osvajali titule.Zar vam nije jasno da je Kimi sam kriv za posledice zbog svog izletanja sa staze.Sve je jasno,prvak je vec poznat,Kimiju vise srece dogodine. KING IS DEAD,LONG LIVE THE KING!!!

Nikola_NL

pre 18 godina

Pa imam predlog za gume ili ih bolje pazite ili odaberite tvrdju smesu pa ce duze trajati a ne samo kukate kaoko pucaju i kako je to opasno. Pa koliko vidim problema imaju najvise Reno i McLaren, ostali manje vise i nemaju problema sa tim pravilom. Mozda je ideja da se dozvoli zamena guma ali niakako u sklopu dolivanja goriva nego samo kao posebno zaustavljanje ( znaci vise zaustavljanja u boksu) pa ko voli nek izvoli.
Inace po meni pravila su savim OK .


Pozdrav svima

Cika Crni

pre 18 godina

Nemogu jos da verujem sta se Kimiju desilo!!!Ali onaj mali Alonso sto zeli da preko noci postane Sampion se tako bezobrazno ponasao posle trke da nemam reci!!! Slavi kao da je vodio celu trku i na kraju zasluzeno pobedio a Kimi mu je poklonio pobedu!!!
Pa i necudime njegovo püonasanje kada mu je Sumaher najbolji prijatelj!!!Ponasa se isto kao Sumaher kada se radovao kada je sena poginuo!!!
Poz

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Kimi je i sam pomalo kriv sto je je ostetio svoju prednju gumu prilikom prethodnog izletanja sa staze i sto je prilikom blokade kocnica propisno poremetio njenu geometriju do te mere da je na jednom mestu bila skoro ravna.
Ali ovo igranje sa gumama i sa njihovim ne menjanjem ce nekoga izgleda kostati zivota. Kimi je danas imao srece, ali ako vozaci mogu da zamene gumu tek nakon njene ocigledne havarije, bojim se da je ovo danas ocigledan primer da pravilo nije dobro, i da bi ga trebalo sto pre menjati, zarad zivota ucesnika trke.
Onaj kadar sa volana, usmeren na Kimijevu kacigu, posle udarca u ogradu, sam odgledao usporeno i video sam da su mu oci bile kao palacinke, velike....
Pitam se da je par krugaova ranije kada je i reziser prenosa primetio da mu guma nevalja i da izaziva preterano oscilovanje poluosovine i prednjeg desnog vesanja, da je otisao u boks i da je zamenio gumu dal bi direktor trke nesto rekao?
Ali neracunajuci incident u poslednjem krugu, mislim da je danasnja trka bila ono zbog cega se prati F-1!
Svaka cast i Hajfeldu i Baricelu! A drago mi je zbog spanca sto se jos vise ucvrstio na vrhu, to mi je garancija jos uzbudljivijeg ostatka sezone!

breher

pre 18 godina

Sta bre "svaka cast Alonsu"?! Pa taj Alonso ima toliko srece da nije ni svestan.Bio je sesti na startu, obisao ga je Kultard, koji je kasnije dobio kaznu da prodje kroz box, isto tako i Truli, Veber je odustao u prvoj krivini, Hajdfeld bio na ocigledno pogresnoj taktici, a za Raikonena da ne pricam...reci su suvisne. "Svaka cast Alonso mnogo si dobar vozac!!!".... strasno

Ljudi stice ga Kimi, zivi bili pa videli!

Zoki-F1

pre 18 godina

Kakav šok, kakva nesreća za nas McLarenovce!? Ne mogu da verujem da desno vešanje nije izdržalo taj jedan krug!?! A Montoya... Voleo bih da mi objasni šta je imao na umu kad je, nakon fenomenalnog starta, onako P-R-E-Š-I-R-O-K-O ulazio u prvu krivinu, ostavljajući "otvorena vrata"?! Cenu te greške je platio onim što se potom desilo, a očajnom vožnjom je zauzeo tako zasluženo 7. mrsto!

Raikonen

pre 18 godina

Sve cestitke Alonsu ali bolji sam, da nisam przio toliko formulu mogao sam da uzmem i 8 bodova pa bi sve bilo lakse ovako dodje mi da placem jer cu jako tesko stici Alonsa.

Kole

pre 18 godina

Ovo stvarno vise nema smisla.
Alonsu svaka cast, odvozio je trku dobro i pobedio, ali ovo vise nije formula 1.
Pa kakav idiot treba biti i uvesti ovakva pravila. Jedan set guma tokom cele trke.
Sva sreca da se ovo Kimiju desilo na izlasku iz krivine, jer da se ovo desilo pre ulaska u krivinu ko zna sta bi se desilo.
Max Mosley i drustvo treba pod hitno da odu iz formule 1.
Plasim se da ce neki od ovih vozaca da pogine zbog ovih GLUPIH, GLUPIH pravila. Idioti!!!
Ali cini se ipak da ce Bernie Eccleston na mesto prvog coveka FIA pa ce doci i do nekih promena.

Jo

pre 18 godina

Eeeee, maler za malerom, ovo sto se dogadja Kimiju je neverovatno.
Jedino mi je drago zbog Kultharda. Svi ga otpisali a on ispred Sumija - o-jeee!
A komentarisanje na RTS2 je uvreda za novinarstvo i slusaoce.

BANDZULO

pre 18 godina

Kakva katastrofa!!!!!!
Mislim da je najveca steta za F1 magarac poput Ralfa S. koji od kako ja gledam formulu(15god) vodi na prvom mestu samo po incidentima. Videli ste sta je napravio u prvoj krivini,oduvao je Montoyu sa staze i ostalim vozacima napravio dar mar.
Eto,nemoze da se neponavlja istorija sa srecnicima,Alonso je pravi srecnik poput Mihajla S.svih ovih godina.Kimi je ubedljivo najbolji vozac unazad pet godina ali jednostavno covek nema tim i srece.
Nadam se da Alonsi nece na kraju uzeti titulu jer me nerviraju ljudi koji prolaze na na necije nesrece!!!

nemanja

pre 18 godina

Samo da podsetim da sam jos posle prethodne trke rekao na ovom mestu da bi trebalo dozvoliti jednu promenu guma (povodom Alonsove nezgode). Besmisleno je da na kraju trke kada vozaci treba da daju svoj maksimum oni moraju da vode racuna o tome kakve su im gume i da stavljuju glavu u torbu. Juce je bio Alonso, danas Kimi, sutra neko treci...dok neko ne pogine. Pored toga ni Bridgestone ne moze jos uvek da konkurise Michelinu, a to bi smanjilo taj jaz. Treba zabraniti dolivanje goriva i dopustiti jednu promenu guma, a to bi isto omogucilo da trke bude ravnopravne i na taj nacin bi takodje doslo do izrazaja vozacko umece, a ne pit stop taktika.

ATG

pre 18 godina

Vise ne gledam formulu1. Ovo pravilo o ne menjanju guma je toliko glupo da nemam reci. Umesto da pobednik trke bude najbolji vozac o pobedniku trke odlucuju gume. Da mi je znati samo ko je izmislio tako glupo pravilo. Trebace neko da pogine da bi shvatili da ovo nema smisla. Ove trke stvarno nemaju smisla i dok ne promene ovo pravilo ja ih vise ne gledam. Ma nemam reci. Umesto da razlika bude 20 poena sada je 32.

Vuja

pre 18 godina

Kimi je bolji vozac ali cesto nema srece sa bolidom.. Shumi je opet pokazao da vozi ko svi mi i (ne) vidi vozaca iza sebe kad ga obilazi (Montoja)

ATG

pre 18 godina

Vise ne gledam formulu1. Ovo pravilo o ne menjanju guma je toliko glupo da nemam reci. Umesto da pobednik trke bude najbolji vozac o pobedniku trke odlucuju gume. Da mi je znati samo ko je izmislio tako glupo pravilo. Trebace neko da pogine da bi shvatili da ovo nema smisla. Ove trke stvarno nemaju smisla i dok ne promene ovo pravilo ja ih vise ne gledam. Ma nemam reci. Umesto da razlika bude 20 poena sada je 32.

Vuja

pre 18 godina

Kimi je bolji vozac ali cesto nema srece sa bolidom.. Shumi je opet pokazao da vozi ko svi mi i (ne) vidi vozaca iza sebe kad ga obilazi (Montoja)

nemanja

pre 18 godina

Samo da podsetim da sam jos posle prethodne trke rekao na ovom mestu da bi trebalo dozvoliti jednu promenu guma (povodom Alonsove nezgode). Besmisleno je da na kraju trke kada vozaci treba da daju svoj maksimum oni moraju da vode racuna o tome kakve su im gume i da stavljuju glavu u torbu. Juce je bio Alonso, danas Kimi, sutra neko treci...dok neko ne pogine. Pored toga ni Bridgestone ne moze jos uvek da konkurise Michelinu, a to bi smanjilo taj jaz. Treba zabraniti dolivanje goriva i dopustiti jednu promenu guma, a to bi isto omogucilo da trke bude ravnopravne i na taj nacin bi takodje doslo do izrazaja vozacko umece, a ne pit stop taktika.

Kole

pre 18 godina

Ovo stvarno vise nema smisla.
Alonsu svaka cast, odvozio je trku dobro i pobedio, ali ovo vise nije formula 1.
Pa kakav idiot treba biti i uvesti ovakva pravila. Jedan set guma tokom cele trke.
Sva sreca da se ovo Kimiju desilo na izlasku iz krivine, jer da se ovo desilo pre ulaska u krivinu ko zna sta bi se desilo.
Max Mosley i drustvo treba pod hitno da odu iz formule 1.
Plasim se da ce neki od ovih vozaca da pogine zbog ovih GLUPIH, GLUPIH pravila. Idioti!!!
Ali cini se ipak da ce Bernie Eccleston na mesto prvog coveka FIA pa ce doci i do nekih promena.

BANDZULO

pre 18 godina

Kakva katastrofa!!!!!!
Mislim da je najveca steta za F1 magarac poput Ralfa S. koji od kako ja gledam formulu(15god) vodi na prvom mestu samo po incidentima. Videli ste sta je napravio u prvoj krivini,oduvao je Montoyu sa staze i ostalim vozacima napravio dar mar.
Eto,nemoze da se neponavlja istorija sa srecnicima,Alonso je pravi srecnik poput Mihajla S.svih ovih godina.Kimi je ubedljivo najbolji vozac unazad pet godina ali jednostavno covek nema tim i srece.
Nadam se da Alonsi nece na kraju uzeti titulu jer me nerviraju ljudi koji prolaze na na necije nesrece!!!

Jo

pre 18 godina

Eeeee, maler za malerom, ovo sto se dogadja Kimiju je neverovatno.
Jedino mi je drago zbog Kultharda. Svi ga otpisali a on ispred Sumija - o-jeee!
A komentarisanje na RTS2 je uvreda za novinarstvo i slusaoce.

Raikonen

pre 18 godina

Sve cestitke Alonsu ali bolji sam, da nisam przio toliko formulu mogao sam da uzmem i 8 bodova pa bi sve bilo lakse ovako dodje mi da placem jer cu jako tesko stici Alonsa.

breher

pre 18 godina

Sta bre "svaka cast Alonsu"?! Pa taj Alonso ima toliko srece da nije ni svestan.Bio je sesti na startu, obisao ga je Kultard, koji je kasnije dobio kaznu da prodje kroz box, isto tako i Truli, Veber je odustao u prvoj krivini, Hajdfeld bio na ocigledno pogresnoj taktici, a za Raikonena da ne pricam...reci su suvisne. "Svaka cast Alonso mnogo si dobar vozac!!!".... strasno

Ljudi stice ga Kimi, zivi bili pa videli!

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Kimi je i sam pomalo kriv sto je je ostetio svoju prednju gumu prilikom prethodnog izletanja sa staze i sto je prilikom blokade kocnica propisno poremetio njenu geometriju do te mere da je na jednom mestu bila skoro ravna.
Ali ovo igranje sa gumama i sa njihovim ne menjanjem ce nekoga izgleda kostati zivota. Kimi je danas imao srece, ali ako vozaci mogu da zamene gumu tek nakon njene ocigledne havarije, bojim se da je ovo danas ocigledan primer da pravilo nije dobro, i da bi ga trebalo sto pre menjati, zarad zivota ucesnika trke.
Onaj kadar sa volana, usmeren na Kimijevu kacigu, posle udarca u ogradu, sam odgledao usporeno i video sam da su mu oci bile kao palacinke, velike....
Pitam se da je par krugaova ranije kada je i reziser prenosa primetio da mu guma nevalja i da izaziva preterano oscilovanje poluosovine i prednjeg desnog vesanja, da je otisao u boks i da je zamenio gumu dal bi direktor trke nesto rekao?
Ali neracunajuci incident u poslednjem krugu, mislim da je danasnja trka bila ono zbog cega se prati F-1!
Svaka cast i Hajfeldu i Baricelu! A drago mi je zbog spanca sto se jos vise ucvrstio na vrhu, to mi je garancija jos uzbudljivijeg ostatka sezone!

Zoki-F1

pre 18 godina

Kakav šok, kakva nesreća za nas McLarenovce!? Ne mogu da verujem da desno vešanje nije izdržalo taj jedan krug!?! A Montoya... Voleo bih da mi objasni šta je imao na umu kad je, nakon fenomenalnog starta, onako P-R-E-Š-I-R-O-K-O ulazio u prvu krivinu, ostavljajući "otvorena vrata"?! Cenu te greške je platio onim što se potom desilo, a očajnom vožnjom je zauzeo tako zasluženo 7. mrsto!

Cika Crni

pre 18 godina

Nemogu jos da verujem sta se Kimiju desilo!!!Ali onaj mali Alonso sto zeli da preko noci postane Sampion se tako bezobrazno ponasao posle trke da nemam reci!!! Slavi kao da je vodio celu trku i na kraju zasluzeno pobedio a Kimi mu je poklonio pobedu!!!
Pa i necudime njegovo püonasanje kada mu je Sumaher najbolji prijatelj!!!Ponasa se isto kao Sumaher kada se radovao kada je sena poginuo!!!
Poz

Nikola_NL

pre 18 godina

Pa imam predlog za gume ili ih bolje pazite ili odaberite tvrdju smesu pa ce duze trajati a ne samo kukate kaoko pucaju i kako je to opasno. Pa koliko vidim problema imaju najvise Reno i McLaren, ostali manje vise i nemaju problema sa tim pravilom. Mozda je ideja da se dozvoli zamena guma ali niakako u sklopu dolivanja goriva nego samo kao posebno zaustavljanje ( znaci vise zaustavljanja u boksu) pa ko voli nek izvoli.
Inace po meni pravila su savim OK .


Pozdrav svima

Guta

pre 18 godina

Ljudi,zao mi je,ko gubi ima prava da se ljuti.I veliki Sena i Prost su ovako osvajali titule.Zar vam nije jasno da je Kimi sam kriv za posledice zbog svog izletanja sa staze.Sve je jasno,prvak je vec poznat,Kimiju vise srece dogodine. KING IS DEAD,LONG LIVE THE KING!!!

Miloš

pre 18 godina

Kako mi je drago sto mogu da procitam ovako realne i primerene komentare i svi se slazu oko iste stvari. Ma nije F1 fudbal pa da ga prati makar ko...
A Kimiju se po ko zna koji put divim na umecu i od srca cestitam, nije on sampioncic pa da se zadovolji sa 8 bodova, nikad on to ni nece biti, to je covek koji cilja samo pobedu, a ostalo su za njega sitnice. Ni Alonso nije drugaciji samo mu je izgleda umro frizer, al svaka cast i njemu. Montoja isto nije imao srece, ali i njemu cestitam. Zamislite kako je meni bilo kad sam opet odigrao singl u kladionici na Kimija!
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1!

vlada

pre 18 godina

Sta treba vise da se desi pa da se stvarno promeni pravilo da nema menjanja guma.
Voleo bih da postavim jedno pitanje posto stvarno ne znam odgovop pa neka svi ovde povedu razgovor o tome:
STA AKO NA POLA TRKE POCNE KISA DA PADA?, KAKO SE ONDA TUMACI OVO PRAVILO O ZAMENI GUMA?
Stvarno treba izgleda neko da pogine pa da onda gospoda promene pravila, kao kod nas dok neko nije poginuo od rakete na stadionu niko nista nije menjao, a ja se secam da su rakete letele mnogo godina pre nego sto je nesrecni navijac poginuo.
A Kimi, Kimi je stvarno najbolji, mada se slazem da je mogao da uspori taj zadnji krug pa i po cenu da bude drugi, ne bi gubio toliko na razlici u bodovima, A Alonso, po onom gestu kako udara u pneumatik po zavrsetku trke se vidi kakav je covek i siguran sam da mu to nece doneti nista dobro ali samo takvi poltroni kao sto su on i Sumi pobedjuju na tudjoj grbaci i nesreci.
KIMI IS THE BEST!!!!
SEE YA ON THE NEXT RACE!!

Lazar

pre 18 godina

E sreca da su ljudi doneli ta pravlia o nemenjanju guma i motora pa su na povrsinu isplivali asovi formule koji voze glavoma ne srcem, najzad da razum pobedi srce i budzete koje imaju timovi poput Ferarija.
Pa pogledajte samo koliko je vozaca zavrsilo trku, tacnije samo dvojica su odustala (Raikonena ne racunam on to nije ucino namerno), a do pre neku godinu vise je bilo odustajanja nego onih koji su trku zavrsavali.

A kad vec pomenuh pravila mozda bi trebalo uvesti jos jedno da se tezina kola meri sa sve vozacem a ne da ovako vece sanse imaju misevi poput Sumahera, Alonsa itd... a da divovi poput Bergera zbog svojih 1.95m' i 87 kg (trideset vise od recimo Sumahera) nemaju nikakve sanse jer imaju manje kW/kg.

Ustalom zato je INDY toliko popularan u SAD tamo su svi isti pa ko je blji, ludji ili spretniji.

KET

pre 18 godina

Strasno!!!Opet peh za McLaren i opet Alonso profitira na racun tudje nesrece i glupih pravila!Ima jos vremena da se Kimi vrati,do Monze ga stize 100%!

Mikele

pre 18 godina

Bilo je zaista uzbudljivo. Medjutim danas su izgleda na red dosle gume. Dosta smo likovali (vecina nas ) dok je Bridgestone imao problema, jer se to odrazilo na ferari. Sada se stvari menjaju jer je vecina timova u problemu. Zaista ,to je verovotno nejslabija karika u novim pravilima. Pa mogli su dozvoliti makar jednu promenu i sigurnost vozaca ,na prvom mestu bi se povecala. Ta jedna promena ne bi mnogo uticala na povecanje troskova. Ovako ko zna sta ce biti jos na sledecim trkama.
Ovim danasnjim raspletom Alonso je vec na korak do sampionske titule. Steta ,jer sam nekako zeleo da to bude prvo Kimi pa Alonso.
Medjutim, ispostavice se verovatno da sam bio u pravu jos od pocetka, mali je rodjen da bude sampion.
BAR izuzetno los.Wiliams napreduje. Ali leteci skotlondjanin.
Ma Kultard je zaista odlican. I to je malo reci, ali u ovom bolidu, to je verovatno maksimum.
Nasi komentatori su posebna prica. Mislim Cedo nije komentator nego "strucni" konsultant. Ali mene zaista iznenadjuje Veljko, a sve u vezi Kimija. Koliko sam ja shvatio oni nisu mogli da zakljuce da je vesanje puklo od prevelikih vibracija koje je stvarao taj Kimijev pneumatik. Od tog coveka sam ja dosta toga i naucio, pa mi je sve to pomalo cudno. Ali ja to mogu da oprostim.
Ne treba se ljutiti na Alosa sto je slavio i sto je na ovaj nacin pobedio. On ni nakoji nacin nije uticao na taj "negativni" rasplet trke. Nemojte ga porediti sa Schumijem. Velika to ipak razlika.
U nadi da ce i dalje biti zanimljivo ocekujmo sledecu trku.
Pozdrav!

Goran

pre 18 godina

Jao,koliko automehanicara dolazi na ovaj sajt. Mislim da bi pojedine pisce komentara trebao B92 da iskoristi za svoju F1 stranu.

Urke

pre 18 godina

A joj. Tuzno je da Kimi zavrsi onako. Joz tuznije da bas onaj "slinavko" Alonso uzme pobedu. Ustvari trku su vec u prvoj krivini pokvarili Mark Weber i Ralf sa losom procenom i time direktno uticali na plasman pojedinih vozaca. Mislim da Montoya nije, kao sto Zoki-F1 tvrdi, usao presiroko nego se drzao spoljne strane i time pravio idealnu putanju za ulazak u krivinu. Napred Juan.

Zoki-F1

pre 18 godina

Urke, delimično si u pravu, ali u prvoj krivini (nakon starta) vozač mora da brani poziciju i da zatvara direktnog konkurenta, a nek idealne putanje vozi tokom trke!
Da se razumemo, ja sam verni navijač Montoye, ali ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je proteklih sezona pravio bolje rezultate u lošijem Williamsu, nego sada!!! OK, treba se privići na novi tim (bolid), ali da su fenomenalne rezultate postizali test-vozači dok je On bolovao od povrede ruke igrajući tenis na motoru, to mu ne mogu oprostiti! On jeste potencijal za šampiona, ali ove sezone ne.
Što se tiče pravila NE menjanja pneumatika, apsolutno se slažem sa komentarima da treba dozvoliti bar jednu izmenu i nije mi jasno kako mozgovi, koji su to smislili, nisu vodili računa o bezbednosti?!

Napred Huan, napred Kimi, napred McLaren!!!

BANDZULO KM

pre 18 godina

Jos jednom. Vidim da su vam emocije i simpatije podeljene,ali jedno je zasigurno, da na ovoj trci Kimi je bio sam dok su ga njih 4-ca konstantno stiskali i menjali se.Hajfild je najvise strosio Kimijeve gume kao i Kimijeva pogreska i dugo kocenje(izletanje nije bilo presudno).
Mislim i kako mi se cini braca Shumaher guraju Alonsa(iz nama nepoznatog razloga),tako da ste videli kako je Ralf namerno isao u Montoyu i prosto ga izgurao sa staze,jer Montoya je taj koji mora,i koji je trebao Kimiju da cuva ledja.Pre trke Alonso i Shumi su se lepo ISPRICALI,a F1 je jedna namestaljka i lobirana od par ljudi(sefa F1 i njegov veliki prijatelj sefa Renoa).
Opet kazem da Alonso je pogani mali poltron zbog koga je Truli(kao bolji vozac)morao da ode iz Renoa,ponasa se pederski,gradi se na tudje nesrece,i podseca na svog makroa Shumahera,a sve to opet svodi na monotoniju u f1.Kimi je posten borac bez kompromisa i ubedljivo je klasa,ali taktiku koju mora da slusa i ljude koji odlucuju,evo vec drugi put ce ga ostaviti bez trona na f1-steta.Nemogu da verujem da mu iz boksa nisu sugerisali i naredili da oladi u zadnja dva kruga pa makar bio i treci,kao Alonsova odluka iz prosle trke.Ipak mislim da je kljucni momenat kada je Ralf uleteo u Montoyu koji je imao trecu izgradjenu poziciju u prvoj krivini nakon starta,jer posle toga da je Montoya ostao mnogo bi veca prednost bila Kimijeva a samim tim i pritisak koji je morao da nosi.Zasto je Ralf tako ocigledno pokvario TALON samo on zna(kao i Alonso i stariji brat sa njegovim prijateljima)ali je sigurno da je Ralf u ovoj F1 zaduzen da lomi i kvari.
Mislim da ce neki ljudi iz Meklarena mucnuti glavom,kao i to da na sl trci,moja je prognoza,da ce se Ferari vratiti.Reno nema sanse do kraja jer je konkurencija sve jaca tako da mislim da ce BMW i Ferari dosta toga izbuckati.
Iskreno se nadam da ce Kimi poceti da gazi po sreci,jer vreme je za top!!

Ice

pre 18 godina

"Iceman" dobija sampionat ove godine! A ja voleeem sto Sumi prolazi ovako kako prolazi! Steta je, zaista steta, sto je Kimi ovako prosao danas, mada je, cini se, tri kruga pred kraj trke vec postalo izvesno da ili guma ili poluosovina nece izdrzati. No, kako vec rekoh, bez obzira na ova 32 boda prednosti, ovu sezonu DOBIJAMO!!!

I jos nesto, ja F1 pratim na RTL-u, mnogo je dobro, fakticki ceo deo dana pre trke je posvecen formuli, na srecu razumem dovoljno nemackog i na srecu na RTL-u NEMA CEDE BRKICA! Veljku Petrovicu svaka cast, covek prica samo o stvarima vezanim za trku i formulu uopste, dok ovaj drugi lupa li lupa! Kaze mi ortak da je i danas smarao gledalacki auditorijum kojekakvim glupostima...Ljubitelji F1 u Srbiji treba da organizuju potpisivanje peticije za uskracivanje boravka u studiju u vreme trke CEDI BRKICU!

Aleks'79.

pre 18 godina

Mclarenovci, ne ocajavajte!!! Mclaren napokon ima konkurentnu masinu i dobre sanse za titulu u kategoriji konstruktora.

Kimi je malo i sam kriv, ali ne toliko zbog onog izletanja sa staze, koliko zbog presijecanja pretposljednje (S) krivine. Mada, da ga maler hoce - hoce ga.
Fan sam Mclarena skoro 20 god., jos od vremena Prosta, koji mi je i dan-danas omiljeni vozac. Ne volim prgave vozace koji zbog svojih ubilackih instikta dovode u opasnost zivote drugih vozaca (Sumaher, ili pokojni Sena, kog sam shvatio da volim, tek nakon sto je poginuo), kao i prepotentne bez nekih velikih razloga (Alonso). Kimi je brz, beskompromisan, ali je prije svega dzentlmen na stazi i ne sjecam se nijednog incidenta, za koji je bio kriv, a da je ugrozio neciji zivot. On je zbog toga (po meni) najbolji vozac danasnjice i dosta me podsjeca upravo na Prosta. Ako ne ove godine, sljedece cemo sigurno imati kralja krivina iz crno-srebrnog tima.

Zato jos jednom - Mclarenovci ne ocajavajte, stvari idu nabolje. Cujemo se 12.06., u ovo doba, da slavimo zajedno.

Naprijed "Srebrne strijele"!!!
Imate dosta fanova u SCG i RS!!!

Pozdrav!!!

Nightrayder

pre 18 godina

Cao izvinite sto kasnim. Slazem se sa vama covek zaista nema srece. Tako je bilo i pre par sezona kad je trebao uzeti titulu.Desavalo mu se ovo i ranije ali ovo danas, u zadnjem krugu to nije normalno. Poludeo sam od besa. Ali ima jos dosta do kraja sezone a mislim da su mu se slozile kockice i da je krajnje vreme da i njega krene.Ipak bez obzira na sve napred Kimi majstore !!!!!!!!

ognjen

pre 18 godina

Koliko samo vredjanja na racun Alonsa od strane gomile iskompleksiranih likova (navodnih navijaca Meklarena). A nisam video neke komentare kad je Alonso u Monte Karlu zbog guma morao drasticno da uspori i izgubi dve pozicije.
Ovogodisnje prvenstvo je najinteresantnije u poslednjih deset godina i sjajno je sto iz nedelje u nedelju gledamo sjajne trke, a ovim napaljenim klincima bih porucio da svoje komplekse lece negde drugde.

Vuja

pre 18 godina

Svaka cast komentarima, vidim uvideli ste sve!
Bruka je da Brkic i Petrovic vode f1 na rts-u. Moram da gledam RTL...
Ralf i Michael su isti paceri samo sto se Michaelu sklanjaju pa ne izlece toliko ko Ralf. Inace i Michael je pasao travicu pored staze pa mu nije pukla poluosovina..
Kimi do kraja sve pobede, a Alonso prosek 4 boda po trci!!
drvuja@isp.b92.net

Truth

pre 18 godina

Ova arogantna slina od coveka - Alonso - proslavlja kao da je svojom zaslugom pobedio. Vrlo nesportski prema Kimiju. Vidi se da je nevaspitani juznjak.

Crvena baronesa

pre 18 godina

Srpsko vidjenje formule 1:
1. Samo mrtav vozac je dobar vozac
2. Trka je dosadna ako nema povredjenih i mrtvih
3. Ko pobedi, bolje da ga nije. Ako nije mrtav, sahranicemo ga mi
4. Iza svakog tima stoji tajna organizacija
5. Ako vozac nije pod okriljem Vatikana taj je u jevrejskom lobiju
6. Ko nije srbin, taj nije ni partizan, ko nije partizan- taj je svaba
7. Uostalom, svi su oni samo soferi. Neka sednu u autobus GSP-a, pa da ih vidimo!
Pozdrav!

Slave

pre 18 godina

Od uvodjenja pravila o ne menjanju guma i sl. interesovanje za f1 je dosta poraslo. Proteklih godina smo imali jednu dosadnu i monotonu formulu gde su po pravilu na bodove mogli da racunaju samo vozaci onih nekoliko konkurentnih timova. E sada je stvar malo drugacija. Nema lakih i sigurnih poena. Jedna greskica i cao.
Sto se tice bezbednosti, vozaci sada voze opreznije cuvajuci svoje pneumatike i motore. Primetno je da nekim vozacima to bolje polazi za rukom od drugih. Za Kimija bi se moglo reci da je jedan od njih. U predhodnim trkama gume ga ni na koji nacin nisu sprecavale da ubedljivo pobedi. Danasnje otkidanje tocka sa njegovog bolida tesko da ima veze sa ostecenjem gume i novim zakonima. A i ako ima, pravila dozvoljavaju promenu gume koja izaziva onakvo drmanje bolida kavo smo danas videli. Video je to i Kimi. Nije otisao u box. Rizikovao je i izgubio. Pri tom je mogao i da ubije nekog. Trebao je da odigra pametno na bar 8 poena i zadrzi prikljucak. Steta sto Spanac sada ima toliku prednost. Dovoljno mu je da u svakoj trci prosecno osvoji drugo mesto i postao je svetski prvak pa makar Kimi pobedio na svim preostalim velikim nagradama.

Dejan

pre 18 godina

Pozdrav svim ljubiteljima najbrzeg cirkusa na svijetu! Ova sezona je fenomenalna! Zahvalnost dugujemo novim pravilima, kako god da su koncipirana. Naime, bavim se magistarskim studijama menadzmenta u sportu i vjerujte da ce i bez tockova voziti, bude li potrebe (naravno $ )! Za vozace ne brinite, u njihovu godinu dana stane sve sto u nasih 60... Uzivajte i navijajte, a sto se mene tice RENAULT i ALONSO (ne dolazi ni sreca sama od sebe)! Veliki pozdrav

kiki

pre 18 godina

Slazem se sa ognjenom.Uopste ne razumem sto se toliko drvlje i kamenje baca po Alonsu zato sto je pobedio trku,osim ljubomora i zavidnost.
Kimi jeste vodio skoro citavo vreme,ali je Alonso citavu trku bio odlican ,kao i Fizikela ,koji je iz boksa startovao i zavrsio kao odlican 6.
Alonso je takodje imao najbrzu rundu,pre prvog izlaska u boks,i isto je imao period ,gde su mu zadnje gume pocele popustati ,pa je morao usporiti.Na njegou srecu ,gume su se oporavile i do kraja nije imao problema.Kimi je kao i prosle trke rizikovao sve ,ovaj put nije imao srece,jer gume nisu izdrzale.Denis je rekao posle trke da su zadnjih 30 rundi imali problem sa gumama,ali je ipak kimi vozio i dalje prilicno agresivno ,i desilo sto se desilo.
Takodje se ne secam da ste prosle nedelje trazili promenu pravila kada je renault imao jos mnogo vece probleme sa gumama,ali nisu rizikovali toliko,pa su i zavrsili na losim pozicijama.
Kimi je takodje mogao da uspori zadnja dva kruga,bio bi sigurno drugi,mozda cak i prvi,ali se kockao i izgubio.
Ocigledno je da u F1 nije samo bitno imati najbrzi auto,i onda sa full gasom voziti,nego mora da imas za svaku trku spremnu taktiku,gde ce biti isbalansirane mnoge stvari ,kao kolicina goriva,vrsta gume,itd.

Alonso je pobedio zasluzeno ,jer je vozio odlicno,ali naravno bez "greske" i nesrece kimija verovatno nebi pobedio.
Jos jednom se pokazalo da su Kimi i Fernando trenutno najbrzi.
ALLEZ RENAULT !

Teisen

pre 18 godina

Ma daj, Alonso je najveca neznalica, najsrecniji vozac svih vremena, ali prsnuce i on, luzer najveci, sto nije pobedio u monte karlu, zato sto niko nije odustao, nego ga bemvejci oduvali sa staze............

Mickey

pre 18 godina

ne znam sta mi je zanimljivije, da li da gledam trke ili citam vase komenyate... ima i dobrih, cast izuzetcima.
E sad, PODHITNO TREBA POTPISATI PETICIJU ZA SMENU ONIH SUMAHEROLJUBACA SA RTSA I POSLATI mr. TIJANICU.
Sto se tice trke, bila bi puuuuno bolja samo da Montoja nije izbacen sa staze. ko je kriv a ko prav u celom incidentu stvarno nije vazno. Jedan od glupljih komentara koje sam procitao jeste da je Montoja trebao Kimiju da cuva ledja. HAHAHA pa oni bi se iskidali do kraja, kome ce Montoja da cuva ledja. Meklaren nikada nije imao taktiku prvog i drugog vozaca. Njih ne zanima titula vozaca vec iskljucivo titula konstruktora, do koje pokusavaju stici bodovima obojice vozaca a ne zanima ih ko ih je vise sakupio.
Dosta od mene za danas, pozdrav do Montreala.

dejan

pre 18 godina

Pravila su za sve ista, razumem što su Kimijevi obožavaoci razočarani.
Inače, da je opasnije - jeste, ali ko ih jebe, zarađuju milione, pa nek ih i zarade. Ni radnika u fabrici niko ne pita u kojim uslovima radi i da li je opasno. A zarađuje možda 200 evra. Ko neće, nek' da otkaz. Ima fabrika i za Kimija i za sve ostale.

Dusan

pre 18 godina

Pratim F1 15 godina(svaku trku),ali ovo sto se dogodilo Kimiju je tragedija za Formulu jedan.Alonso ne treba mnogo da se radujes FURIJA(KIMI) ce da te PREGAZI u preostalom delu sampionata.Uz tebe Kimi DO KRAJA...

U SHumi

pre 18 godina

Bojana,
ne ocajavaj, Kimi je ove sezone u zenitu, krenuce ga sigurno, a nadam se da ce i Ferrari se malo naturpijati.Bas mi je zao ledenog , nije zasluzio ovakav kraj.
Urke, situacija u prvoj krivini mi je tek iz treceg ugla postala jasnija , Weber je usao prebrzo i greska je obostrana,tj,Montoya koji je vec usao u krivinu nije mogao jace kociti da propusti Webera.A ovaj se zaukao kao lud.idemo dalje!

Gledalac

pre 18 godina

Crvena baronesa, svaka čast, mislim da je dato vidjenje prava slika naše patologije.
Što se guma (u ovom slučaju, Kimija) tiče - stvar je prosta. Pravila su takva kakva su (za one koji ih ne znaju - ako počne kiša, dozvoljeno je menjanje guma na one za kišu; ako želite da komentarišete pravila, a još koristite internet, prvo ih pročitajte i ne slušajte one sa RTSa). Inače, matematika je jasna - mekše gume znače brži krug jer je prijanjanje naravno bolje, ali i veću mogućnost da se gume oštete, naročito ako se ide sa punijim bolidom jer je opterećenje veće. Svako bira šta će koristiti i onda trpi posledice tog izbora. Pravila su tu da bi se poštovala a ne kršila...Takodje, veoma je zabavno to što je zbog pucanja Kimijevog vešanja (najviše) profitirao Alonso, te je stoga on Šumaherov učenik, prijatelj, i slično... Ta logika je potpuno jasna i genijalna (za one koji nisu razumeli, ovo je ironija). Uzgred jesam Šumaherov navijač, ne može se reći da je baš imao koristi od ovih novih pravila, ali ponovo - pravila su za sada takva kakva jesu...

alonso

pre 18 godina

Sva pravila koja su smislili u poslednjih par godina, bila su da se smanji dominacija Ferarija. Sto je totalno bezveze,ali ovo sa gumama je najludje. Koliko vidim, to sada nije samo Ferarijev problem, treba stvarno neko ga izgine zbog budala koji sede i smisljaju pravila. Nekim ljudima je najbitnije da Formula 1 bude zanimljiva, ali u smisli da neko treba da pogine, polomi se i sl. To izgleda zadovoljava bolesne umove. Ako vec Sumi ne moze ove godine da bude prvak, onda to treba da bude Alonso. Posle njegove prve pobede u karijeri, videlo se da ce biti sampion. Skroman decko, odlican vozac, mislim da Montoya(naduvanko, koji vozi bez mozga) ili Kimi ili bilo koji drugi mladji vozac nisu mu ni blizu. Napred Alonso...

MIKI

pre 18 godina

Ovaj mali Alonso opet se provlaci i pobedjuje samo kada bolji od njega odustaju! KIMI je najbolji vozac u F1 jos od odlaska Mike Hakinena. Ali Kimi stvarno nema srece, na svakoj trci na kojoj je odustao, bio je na prvom mestu. to dokazuje koliko je bolji od konkurencije!
KIMI ce biti sampion!

Dado

pre 18 godina

Steta...
Mozemo svi mi pametovati kako je bilo bolje uzeti 8 ili 6 bodova, ali nije Kimi zdapi.
Rizikovao je i nije proslo. Bice bolje.
Nervira me samo onaj pokemon. Previse se uobrazio - primio bi postenje kod MS-a na slavi (da je ima). Zna se kako zavrsavaju uobrazeni pokemoni...
Da je Kimi imao samo mrvicu srece, imao bi jos 28 bodova (guma, mjenjac i ovo od juce) i, slazem se, prvenstvo bi bilo gotovo.
Nije jos kasno.
Kimi, Srbine!

McLaren

pre 18 godina

Ne razumem ljude koji pisu tako opsirno a neinformisani su. Trku sam gledao i hvala Bogu imam opciju da menjam kamere kada hocu i gledam koga hocu. U 30-om krugu Kimi je javio boksu da mu desna kocnica nema intenzitet i koci dosta slabije. Izleteo je bas zbog kocnice jer nije vise imao optimalno vesanje i izlaz iz krivine. Onda je kao sto je neko napisao poremetio geometriju i bilo je pitanje vremena. Sam je izabrao da vozi do kraja i na zalost nas McLaren navijaca nije upalilo da zavrsi. Kimi je vozacina sa ubedljivo najvecim srcem od svih. 90% vozaca bi islo u boks na menjanje gume. Bas zbog toga sto nije ja ga tako cenim.
Alonso je najsrecniji a ne znam koji bi bio da nije bilo sudara na startu i kazni za Dejvida i Trulija.
Pozdrav svim pravim ljubiteljima F1 a naravno poseban navijacima McLaren-a!!!

vlada

pre 18 godina

@crvena baronesa: Prvo, drago mi je da ne uzimas moje komentare zdravo za gotovo ali obzirom da tacno znas o cemu sam govorio to samo govori da je i tebi sve jasno, moj daji komentar je suvisan, hvala ti sto si mi dao do znanja da znas sustinu cemu pricam.
@oni koji pljuju po navijacima mc-larena,
kao neko ko je zavrsio sportski fakultet mogu samo da vam kazem jedno, a to je vazilo u sportu jos od vremena olimpijskih igara u staroj grckoj: U PORAZU TREBA BITI VELIKI ISTO KOLIKO I U POBEDI,
konkretno to znaci da ako je Fernando danas pobedio zahvaljujuci tome sto je njegovom oponentu otisla masina i umalo mu nije otkinula glavu, onda ne mora da MAZI svoje pneumatike na parkingu kako bi to videli svi navijaci i ceo svet koji prati trku preko tv-a, Molim vas objasnite mi vi koji kazete da mi pljujemo po njemu sta onda to znaci, evo ja sam glup pa ne razumem i sad kao gledam trku gde jedan umalo nije poginuo jer mu "explodira" ceo desni pneumatik a ovaj sto na osnovu toga mazi svoje gume kao da su mu cedo, mislim, mora da je beskrupulozan i pun zla, kad covek se raduje na tudjoj nesreci sta onda ocekujete da kazem za njega.
Bez trunke morala.
Cekam da mi neko od njegovih navijaca objasni taj gest, ako niko ne zna ili ne da lepo objasnjenje to znaci da se apsolutno razumemo, jel tako?, kao crveni baron i ja o tome kako je sumi dosao do nekih pobeda, cim on meni to sve lepo objasni gde je i sta bilo on savrseno dobro zna poentu ali takvi vozaci imaju iste takve navijace, beskrupulozne i one koji uzimaju ucesce samo onde gde su sigurni u svoju pobedu, kladim se da kad bi videli da petorica bije jednog da bi uskocili kao setsi da ga lincuju jer znaju da ce dobiti.
Lepo rece neko dole: cast je navijati za Kimija, vozaca koji nikad nije bio ni najmanji deo nekog incidenta, i karijera mu je cista kao suza, antipod tome je da je ono sto smo juce videli, alonsovo mazenje guma koje su nekom mogle da uzmu zivot isto kao i Sumaherovo djipanje i skakanje po podijumu kada je Sena poginuo, Sumaher jeste sampion, mozda ce i Alonso to da postane ali ce uvek ostati SELJE i jedan i drugi bez trunke vaspitanja i postovanja, beskrupule.
@BANDZULO KM Moram da priznam da je zanimljiva tvoja teorija, mada kad sam ponovo pogledao trku opet sve moze da izgleda ipak kao koincidencija, ko zna...

Nele

pre 18 godina

Cestitke obojici. Po meni je pravilo ok, a za probleme sa gumama su krivi timovi i proizvodjaci, nek uzmu malo drugaciju smesu koja duze traje i nece biti nikakvih problema. Ovako vise rizikuju i dese se ovakve stvari. Zao mi je Kimija, narocito zbog malera bas u poslednjem krugu (nije mu prvi put). Obojica su izvrsni vozaci i konacno donose nama, ljubiteljima formule 1, pravo zadovoljstvo gledanja lepih trka. Za razliku od onog, necu ni ime da mu pominjem.

Branko

pre 18 godina

Arogantna slina, poltrončina i peder, samo su neke od titula koje čovek dobije pobedivši na Velikoj nagradi Evrope. Detaljnijim čitanjem komentara došlo bi se i do još desetak novih (dis)kvalifikacija, koje bi trebalo da budu urezane na peharu koji je Alonso dobio po završetku trke. Sedmostruki prvak sveta je pacer i neznalica, itd... Nisam navijač Alonsa (daleko bilo), ali ovo što on ovde doživljava sigurno ne bi mogao da čuje ni u Finskoj, 10 minuta po završetku trke... Kao i svakom ljubitelju formule 1, veoma mi je žao Kimija, koji je ponovo vozio sjajno (uz nekoliko grešaka, mora se priznati). Sva ova priča oko guma me podseća na antologijsku rečenicu Deje Genija Savićevića posle utakmice sa Azerbejdžanom gde se on žalio na travu... Pravilo o gumama je jedno od mnogobrojnih koje je uvođeno tokom proteklih godina da bi se šampionat izvukao iz kliničke smrti u koje su ga doveli britki mozgovi šefova Ferrarija i vozačko umeće velikog šampiona. Kada je od svog menadžera čuo predlog da iz Benetona pređe u Ferrari, Šumaher ga je začuđeno pitao - zašto bih prelazio u ekipu čiji bolid pretičem za po ceo krug? I dok se došlo do tih 5 titula, u Ferrariju se žestoko radilo. Kao što se sada radi u Renault-u , McLaren-u, Williamsu... Suština je da se stvari u Formuli 1 najzad menjaju veoma brzo, posle dominacije jedne ekipe, i to treba da raduje svakoga ko voli ovaj sport. Pa makar on navijao za Ferrari, i bio frustriran početkom njegove ekipe (poput autora ovog komentara:)
P.S.Novo pravilo o gumama na srpskom (hrvatskom ili bošnjačkom, svejedno:) se piše - pravilo o nemenjanju guma, a ne o ne menjanju.

Forza Ferrari!!!

tomislav

pre 18 godina

Apsolutno se slazem da je ovo sa gumama postalo suvise opasno. Ja bih izmenio pravilo na sledeci nacin: u jednom od poslednjih 20 krugova vozac mora da zameni gume, a pri tom ne sme da dolije gorivo. Tako bi svi bili u istoj poziciji (ko ima brze tehnicare, bolje po njega), a gledali bismo pravo trkanje na kraju, jer bi imali ispravne gume.

Ovo trenutno pravilo deluje interesantno, ali osim sto je opasno, zapravo penalizuje agresivne vozace. U jednoj od prvih trka Barikelo je zaista vozio dobro, atraktivno pretekao bar petoricu, ali je na kraju morao da vozi sporije, i dzaba mu bio ceo trud.

Ice

pre 18 godina

@ Crvena baronesa

Pazi, od sve zaj....cije, ima dosta toga realnog u tvom komentaru, ha, ha, ha!!! Moj respekt!
I jos jednom - CRVENI KARTON CEDOMIRU BRKICU! POD HITNOOO!!!

uros

pre 18 godina

Kakvi komentari!!! Situacija sa gumama nije sjajna, ali niko da kaze da je svima ISTA. Alonso je u Monaku imao problema sa zadnjim gumama i pametno je usporio pa je uzeo 5 bodova. Da je bilo malo vise mudrosti Rona Denisa (ali i Raikonena) verovatno bi McLaren imao 6 ili cak 8 bodova vise.Timovi bi morali da izvse pritisak na proizvoljace guma kako bi poboljsali izdrzlivost pneumatika. Siguran sam da ce se taj segment u narednih nekoliko trka veoma popraviti. Sto se tice onih koji stalno pominju nedostatak srece za Kimija, a obrnuti situaciju za Fernada, samo da kazem da sreca u F1 je vrlo kratkog daha. Pre ce biti da neko bolje moze da proceni svoju snagu, mogucnosti tima i bolida, kao i situaciju na stazi. Formula odavno vise nije nesto sto se oslanja samo na kvalitet vozaca i srecu!
Dva "kometatora" deda Veljko i bolid Ceda su stvarno prevrsili sve moguce granice ne znalja i gluposti. Ne mogu da verujem da RTS takvim amaterima daje mikrofon (i platu!!!). Ja sam odavno prestao da ih slusam. svima savetujem HTV. Dva lika koji kometarisu su fenomenalni. Znaju puno o F1, ne smaraju glupostima, znaju da kometarisu samu trku i sto je najbitnije iz aviona se vidi da vole ono sto rade. RTS gledati samo kad su na HTV reklame. Taman da se podsetite kako komentarisu "glupan i tupan"

Vladica

pre 18 godina

Ne mogu da verujem. Samo kukate o gumama. Kao da svi nemaju iste probleme. Ako dozvole 1 promenu onda je skoro isto kao i prosle sezone, nema velike razlike, da li imas 1 ili 2 seta guma. Ovako je mnogo zanimljivije. Mogu da kazem da je ova sezona, zbog ovih pravila, mnogo bolja za gledaoce. Meni se ne dopadaju rezultati, jer navijam za Ferrari ( jedini pravi tim uz Renault i Toyotu, ostalo su budzevine proizvodjaca sasija i motora. Umetnost je napraviti i motor i menjac i sasiju i da to sve zajedno radi kao u Ferrariju proslih godina. ), ali bice bolje.
Mislim da sam ovde negde procitao da je Michael Schumacher pacer i da nema pojma. To je smesno. Sedam titula sve govori i to ulazi u istoriju. Pacer moze da pobedi jednom ili dva puta, ili da eventualno jednom osvoji sampionat (kao sto ce da se desi ove sezone).
Da se zna, meni je svejedno ko vozi u Ferariju, navijao sam za crvene i dok su imali brojeve 27 i 28 i vozili Berger i Alesi.
Pozdrav.

Marko

pre 18 godina

Ovo nije uredu...........
Pocecu da mrzim mladog Spanca zbog novog pravila u vezi sa gumama.............
Kimi nema srece .,.....

Dejan

pre 18 godina

E stvarno ste svi zanimljivi!!!
Pa setite se Vasih komentara sa pocetka sezone i posle prve tri-cetiri trke. Svi ste dizali u nebesa tog Alonsa i pisali hvalospeve o njemu, a sada...???
Ljudi, pratim F1 poslednjih desetak godina i sve ovo vreme navijam samo za Ferrari!!! Budite dosledni, nemojte da se povodite trenutnim uspehom ili neuspehom pojedinaca.
P.S. Scuderia forever!!!

Didi

pre 18 godina

Mislim da ste malo preterali sa pljuvanjem po Alonsu, mada moram priznati da mi se nije svidela njegova reakcija na pobedu, jer je naravno Raikonen apsolutno zasluzio pobedu ali ipak daleko od toga da je bas Alonso tako grozan i tako los vozac kao sto ovde pise. U svakom slucaju bilo bi lepo kad bi Alonso 2-3 trke odustao a Kimi uzeo bodove , da bi sampionat bio zanimljiv. Sto se tice guma, vrovatno bi trebalo dolzvoliti 1 zamenu...

Dusan

pre 18 godina

Podelio bih ovaj komentar u 3 dela:
1. TRKA: Zanimljiva samo sa strane broja "karambola" na stazi. Kao navijacu McLaren-a od kada znam za sebe i F1, oni ovoga puta bas i nisu prijali, i nista dobro nisu doneli ni jednom od nasa dva vozaca. Ostatak trke je prosao u ocekivanom redu, prilicno dosadno. Licno ne razumem toliko likovanje nad sjajnom trkom u kojoj nismo videli dva preticanja u "gornjem" domu.

2. KOMENTARI NA B92: Sve je teze oteti se utisku da ovde najveci broj komentara ostavljaju posetioci koji se u F1 razumeju kao magarac u kantar i da su ti komentarri UVEK i SAMO navijacki obojeni. Pitam se da li isti prate bar malo desavanja i izmedju samih GP vikenda ili sednu i odgledaju trku uz komentar Cede Brkica (cime cemo se baviti kasnije). Nemam nista protiv Alonsa, decko mi je prilicno simpatican sa vozacke strane. Kapa dole. Svako se raduje na onaj nacin kako se raduje ili kako to smatra da treba da radi. S druge strane, ne razumem navijacke, a cak ni Alonsove izjave kako je odvazao odlicnu trku i neprekidno pritiskao Kimija. Ako ja dobro pratim stvari, isti taj "pritisnuti" Kimi, imao 20s razlike posle 2 pit-stopa, koje bi i zadrzao da nije bilo poznatog problema. Ako se dobro secam posle prve Alonsove pobede u ovom sampionatu je ta razlika proglasena "apsolutnom dominacijom Renoa i mladog spanca". Voleo bih da se javi neko ko ozbiljno prati ovaj tehnicki sport i kaze da li je pratio sva testiranja, free practice-e, kvalifikacije, i na kraju trke ko moze da kaze da McLaren, a jos preciznije Kimi nije apsolutno dominantan od kad se cirkus preselio u Evropu. Na treninzima 3 McLarena su uvek u prvih 5 pozicija. Tri pol pozicije, jedno drugo startno mesto (da ne zaboravimo da se Heidfeld jedva odvrteo par krugova pa isao po gorivo, te tako uzeo pole). Cetiri trke u kojima je apsolutno dominirao stazom - 50% se nazalost zavrsilo odustajanjima, 50% pobedama cistim kao suza. I na kraju, ima li bilo kom navijaca drugih timova ko moze da kaze i dokaze da Kimi nije TOP klasa vozaca koji danas voze. Verovatno i najbolji. Da mali nije "brz u glavi" kakav god auto da vozi i da nije borac do kraja. I sasvim sigurno onaj sa najgorim odnosom maler/kvalitet na zalost nas navijaca.

3. KOMENTARI na TV: Prosto ne znam sta reci za komentatorski par na RTS. Ne razumem kako neko ko to prati ne moze da vidi kako Kimiju leti glava na sve strane u bolidu i da ne shvati da (za pocetak) nesto, bilo sta, nije u redu. Jos karakteristicnije je kako u Monte Carlu nije video da je Ralf prvo levim prednjim tockom zakacio zastitnu ogradu, polomio vesanje pa tek onda "ispravio krivinu". Trebalo mu je 10 minuta da povuce izjacu "da je usao u krivinu prevelikom brzinom". Pa moje drustvo i ja smo to videli i pretpostavili i pre slow-motiona gledajuci kako se bolid "provlaci" kroz kadar iza svih onih jahti!!!! I zvali smo RTS. Utesno je da su nam rekli da ih svako malo zovu zbog ovog "dvojca bez kormilara", ali da na zalost nista tu ne mogu da ucine. Ah da, da ne zaboravim neke davne komentare istih koji su procitali da je majka M.Schumachera vidjena na lokalnoj pijaci gde je kupovala zelje, jer je njen sin zbog blizine staze dolazio kuci na rucak...PA KOGA TO UOPSTE ZANIMA??? U medjuvremenu, oni koji ne govore nemacki, nek gledaju bar HRT. Momci su vrlo, vrlo solidni.

Sto se tice vesti koje o F1 objavljuje site B92....samo pricitajte bas ovu vest na koju dajemo svoje komentare. Mislim da bi za kucu koja pretenduje da ima i svoj site posvecen F1 moralo mnogo, mnogo bolje.

Pozdrav svima i uzivajte u ovom sportu, a bez da neko pogine...

SKY

pre 18 godina

Pre svega slozio bih se sa Mickey-om da Montoja nikome ne bi cuvao ledja!!! jer je kolumbijac najludji vozac danasnjice, mozda nema srece ali ima srca. Takodje treba podhitno smeniti one sumahercovce sa RTS koji se izgleda kunu u njega, pa dokle. Alonso je pokazo da nikada nece biti veliki vozac jer se je slado pobedi koju sigurno nije zasluzio, odusevila me je izjava Bericela (ako je tacna) da je za njega sumaher kao i svi drugi vozaci jer mislim da je Brazilac mnogo bilji vozac od sumahera sto je i pokazao u neackoj. Navijam za McLaren i za Montoyu, ali posto on skoro da nema nikakve sanse za titulu, voleo bih da je osvoji Kimi!!! Pozdrav svim navijacima McLarena i Montoye!!!

aleks

pre 18 godina

E, ljudi nemate pojma koliko mi je drago sto je Alonso pobedio. I to zbog svih vas koji se toliko lozite na Meklaren. Postali ste ko Zvezda-sledeca sezona. Bice bolje,2054. Citam jedan lik kaze zavera brace Shumaher protiv Kimija i guranje Alonsa, pa vecu glupost u zivotu nisam cuo. Montoja nekome da cuva ledja ?! Decko ajde jos jednom procitaj svoju poruku pa se onda dobro zapitaj.
Napred Ferari

Milutin

pre 18 godina

Citam komentare i cudim se...

Kimi je fantastican vozac, i stvarno mi je zao zbog ovog sto mu se desilo, ali sam je kriv.

Da se kojim slucajem zaglavio u pesku i odustao od trke kad je ono izleteo sa staze, svi bi pljivali po njemu i pricali kako nema zivaca, kako nije vrhunski vozac da dozvoli sebi tako glupu gresku, i sta ti ja sve znam... A istina je da je ta njegova greska uzrok tome sto mu je guma otisla, a posle toga i osovina.

Alonsu svaka cast, iako nisam njegov navijac. Covek je vozio kako treba da se vozi, kada se nalazio u slicnim situacijama kao Kimi danas (prosle nedelje u Monte Karlu su mu gume otkazale na pola trke, u Imoli je imao oslabljen motor a na ledjima Sumahera koji je bio 2 sekunde po krugu brzi) covek vozi hladne glave i spasava sta se spasti moze.

Da je Raikonen juce otisao u boks da zameni tu ostecenu gumu, najverovatnije bi bio drugi i jos uvek imao sanse da postane svetski prvak. Medjutim, tad bi ga svi pljuvali i pricali kako nema m..a, kako previse kalkulise, kako ne sme da prihvati rizik...

Ovako, najbolji i najzasluzniji ce ipak biti prvak sveta. Alonsov bolid je dobar, on je izuzetno brz vozac, izvlaci maksimum iz masine, ne pravi glupe greske i ne preuzima nepotrebne rizike.

milan

pre 18 godina

stvarno ne znam sta ljudi imate protiv Sumahera kad je bio daleko najbolji onda je to bilo zbog toga sto je imao najbolji bolid sada kad drugi imaju ocigledno mnogo bolje bolide i gume niko na njih ne baca drvlje i kamenje a sem toga sumaher je bukvalno izguran juce sa trke i niko to i ne spominje stvarno strasno ali ceracemo se mi jos!Napred Sumi!

Zoran Tatic

pre 18 godina

Komentarisanje na nacionalnoj televizijije sramota.Sta radi Aleksandar Tijanic kada su mu voditejli takvi kakvi jesu nikakvi(otkaz pod hitno)

Mile BMW

pre 18 godina

Ovo je jedna od onih trka koje ce uci u istoriju. Iako sam navijac McLarena vec 11 godina, moram da priznam da ovako uzbudljivu trku nisam gledao u skorije vreme. Ljudi koji kukaju na pravilo za gume, mase poentu. Fazon i jeste u tome da timovi i vozaci vode racuna bas o tim "sitnicama". Ovo novo pravilo vec donosi dividendu: Alonso bi najverovatnije bio drugi u Monte Karlu, da je smeo da zameni zadnje gume. Druga cinjenica: na pet od sedam trka ove sezone je Kultard bio bolji od Sumahera. Sa ovim novim sistemom takmicenja, Formula 1 je dobila na kvalitetu, takodje kvalitetni vozaci su isplivali na povrsinu. To sto je Kimi omanuo u poslednjem krugu je ono sto donosi draz ovom sportu. Zbog ovakvih trka se voli F1.

srki

pre 18 godina

Velika steta za Kimija.Kako je samo Mclaren funkcionisao citavog vikenda ali da je imao i gram srece da izdrzi jos samo jedan krug.
Inace onaj seljak Alonso je dobio pobedu na poklon uz penalizaciju Trulija i Cultarda i losu taktiku Haidfelda.
Kako se samo selja radovao sa podignuta cetiri prsta i udaranjem u gume.Pa ja da sam na njegovom mestu uopste se nebih peo na podijum i pehar bih poklonio Raikkonenu koji je zasluzio pobedu.Ko kaze da je Renault brza formula taj gresi.Pa oni ne mogu da prate BMW a da ne govorim o Mercedesu.
Iskreno se nadam da bi u narednim trkama,po onoj narodnoj izreci(U svakom dvoristu igra mecka)trebalo da Alonso ne zavrsi jedno cetiri trke i tako izgubi nezasluzeno vodstvo koje je stekao koristeci tudje nevolje i pehove.
Ali verujem da ce vec u kanadi to doci na svoje mesto i Raikkonen se ponovo popeti na najvisi stepenik a Alonso zavrsiti u pesku.
U kanadi Alonso ce voziti sa starim motorom dok ce Kimi zbog tog sto nije zavrsio trku imati pravo na nov motor sto ce dodatno napraviti razliku u brzini i tempu voznje.
Napred kimi samo malo vise srece do kraja sezon i bice to dupla kruna.
THE BEST WEST MCLAREN MERCEDES-BENZ

apatrid

pre 18 godina

Komentari vecinom (cast izuzecima) odaju pravu sliku tipicnog civilizacijskog nivoa u Srbiji. O poznavanju tehnickog i sportskog pravilnika F1 da i ne govorim.

Street

pre 18 godina

'Ajde da zakljucimo tri stvari:
1. Alonso je dobar vozac
2. Alonso je pokazao da je nula od coveka
3. Alonso je slican Sumaheru (pogledaj pod 1 i 2)

wlado je

pre 18 godina

ma kimi je alkos, i na tome mu svaka cast!

vozac, dobar, bas jak vozac, ali iskreno i alonso je....

sve jedno, ovde je bilo 40 komentara vezano za gume

njemu se nista nije desilo sa gumom....nije pukla...tako da ne znam koju su neki likovi trku gledali....

Pedja

pre 18 godina

Da gume su vaznije i od samog bolida i vozaca.... To se vidi iz x primera. Dominacija ferarija prosle godine, a ove ne moze da se nosi ni sa red bullom govori sve. Sad peh i za kimija... Jedino je Alonso totalni srecnik. Do sada ni jedan jedini peh, a skoro svi su imali pehoce, nadam se da ce i njega stici peh, jer covek vodi samo iz razloga sto drugi imaju pehoce i probleme. Da je stari ferari, i da kimi nema problema opet bi alonso mogao da jurca za 4-5 poziciju

dejan

pre 18 godina

Ispade da Kimi nije kriv što nije prošao bolje na kraju. Ma jok, u pitanju je samo loša sreća. E jadan on, nema sreće... Svi drugi imaju, ali eto on jadan nema.. ma, misssssimmm...

Branko

pre 18 godina

Evo zvanicnog objasnjenja za sve one koji su ovde kukali nad "glupim pravilima" koja zabranjuju zamenu pneumatika oplakujuci pritom Ferrari i Schumahera kao zrtve...

Ovo je citat dela saopstenja koje je nedavno dao Paul Stoddart, gazda ekipe Minardi i glasnogovornik 9 od ukupno 10 ekipa u F1.

Citat:

"To be absolutely clear on this point for the record, nine out of the 10 Formula One teams did not want this regulation. In fact, we implored Max Mosley to move forward with a single control tyre for Formula One. Both he and Ferrari, however, steadfastly refused to do so."

Dakle, svi vi pametni i mudri koji vredjate druge vozace i timove i pricate gluposti bez elementarnog poznavanja materije sada konacno imate priliku (ako znate Engleski) da procitate da je to pravilo o ne menjanju pneumatika koje je predlozila FIA "proslo" samo zato sto ga je Ferrari podrzao dok su sve ostale ekipe bile protiv.

*Za informaciju neupucenima - sve ekipe moraju da se donesu jednoglasnu odluku da bi nesto sto predlozi FIA bilo odbaceno.*

Ubuduce, ko nema blage veze o F1 neka ide na "sever" ili "jug" gde mu je mesto umesto da ovde baljezgari gluposti i krivce proglasavaju za zrtve vredjajuci pritom druge vozace i timove.

Takodje, procitajte na zvanicnom sajtu McLarena da oni svojevoljo nisu hteli da zamene tocak i da je odluka bila na njima. Cak i da im je neko to branio Alonso nije imao nikakvog uticaja na Kimijev udes. Naravno da se radovao pobedi, zar je trebao da tuguje, da se parkira pored staze i ne zavrsi trku? Kako da ne, samo da bi zadovoljio "meahnicare" u Srbiji. I Kimi se u Monaku radovao pobedi kada su i Alonso i Fisichella morali da izgube pozicije zbog problema sa pneumaticima pa nisam video da je neko ovde vredjo Kimija zbog toga.

Ovo govori o razlici izmedju vecine navijaca Renaulta i Maclarena.

Ako niste znali trke F1 se boduju za dva sampionata, sampionat vozaca i sampionat konstruktora. Ono zbog cega je Kimi izgubio trku u Imoli i u Nurburgringu jeste rezultat toga sto je Renault trenutno bolji kada je u pitanju takmicenje konstruktora tj. performanse i pouzdanost bolida kao i bolja taktika (posebno na poslednjoj trci). Alonso je startovao sa najvise goriva od svih vozaca i da nije izleteo van staze i pritom izgubio barem 15 - 20 sekundi ionako bi zavrsio trku na prvom mestu cak i da se Kimiju nije nista desilo. Ali pricati vecini ovdasnijh "komentatora" o tehnici, taktici ili propisima je beznadezno iako ono sto sam napisao potvrdjuju svi pomenuti - McLaren, Renault, Ferrari i FIA.

Naravno, ne sumnjam da ce se odmah javiti oni koji ce pokusati da negiraju sve ovo cak i ono sto su saopstili Kimi, ekipa i ostali samo zato da bi zadovoljili svoj Balkanski ego i demonstrirali realno stanje "domace pameti".

vlada

pre 18 godina

Postovani Branko,
Niko ne spori da je Alonso pobedio, i da je dobar vozac i ima dobar tim iza sebe, jel tako?
Ja tebe samo pitam: kako komentarises "mazenje" pneumatika od strane Alonsa na kraju trke?
Odgovori mi, MOLIM TE.
Niko ne spori da je alonso dobar vozac, da je i tim Renoa dobar tim, sto su oni pokazali i ranije, ovde se samo iznose cinjenice, jer ako se neko bavi nekim radom kao ti, bilo on profesionalni, naucni i bilo koji drugi, onda mora da prihvata cinjenice, a one kazu:
Alonso jeste pobedio, Kultard i Truli jesu sami krivi i dobili prodji-kroz kaznu, Montoya i jos neki jesu izgubili pozicije zbog sudara na startu trke, Kimi jeste sam odgovoran za pucanje vesanja.
To su sve cinjenice, ja nisam rekao da je Alonso ovakav i onakav vozac, dobar je i na tome mu svaka cast,
ALI ne mogu nikako da opravdam onakvo CINICNO mazenje pneumatika koji su mogli njegovom rivalu glavu da odnesu!!? da li ti to shvatas? Molim te, da li je to FER-PLEJ? zeleti sve najgore svom protivniku pa i po cenu smrti a u svoju korist?!
Cekam tvoj odgovor na pitanje sa pocetka, hvala.
POZDRAV ljUBITELJIMA FER-PLEJA!!!

bgd_spa

pre 18 godina

Pokusacu ja da ti odgovorim na tvoje pitanje o "mazenju pneumatika". Izjava Alonsa u ovdasnjoj stampi (spanskoj) je bila da je taktika Renoa i izbor pneumatika bila korektna za razliku od Monte Carla gde je u poslednjih 8 krugova izgubio drugo i trece mesto (naravno zbog pneumatika). I jos bih hteo da dodam samo jednu stvar: navijajte za svog vozaca i nemojte da blatite drugog. Cini mi se da je to pravi fer-plej. Bravo za komentare Crvene Baronese i Branka. Pozdrav svima iz Jereza.

Branko

pre 18 godina

Kako "CINICNO mazenje pneumatika" i zelja da neko nastrada? Covece procitaj malo zvanicne rezultate, performanse po krugu pa ces videti da je Alonso dobio naredjenje da napada sve do kraja trke. Nikakvog mazenja pneumatika nije bilo cak je i izleteo pokusavajuci da bude sto brzi... Njegovi zadnji pneumatici su bili dosta potroseni kao posledica udarca koji je pretrpeo od Ralfa na pocetku trke i daljeg trosenja. Cak je i snimatelj zumirao Alonsove pneumatike za vreme njegovog pit-stopa... Izgleda da u Srbiji nisu svi gledali istu trku ili su rucali za vrme iste.

O ovoj budalastini tipa da je Alonso zeleo nekom zlo i smrt necu ni da pricam. To ni jedan vozac ne zeli drugom. Ako je iko rizikovao Kimijevu bezbednost onda je to jedino bio on sam ukljucujuci i njegov tim. Imali su 15-20 krugova da se odluce na odlazak u box ali nisu zeleli.

Ponavljam, citajte zvanicna saopstenja na timskim sajtovima i sajtu www.formula1.com umesto sto se usudjujete da pricate ono sto niko ziv u svetu ne prica sem vas. Takve gluposti ni Kimikjevi navijaci u Finskoj ne odvaljuju a priznacete da je njima verovatno vise stalo.

Evo sta je rekao sef McLarena Ron Dennis;

“Kimi was able to cope with the inevitable blurred vision for over 15 laps and the team discussed with him his tyre condition,” he said. “We jointly decided to go for the win and no member of the team including Kimi regrets this decision. The resulting suspension failure was understandable in the circumstances.”

Dakle, znali su kakva je sitacija sa gumama i zajedno su se slozili da idu na pobedu tj. na sve ili nista.

Louis

pre 18 godina

Malo pojasnjenje onoga sto je autor ovog clanka objasnio kao “pukla poluosovina”.

Bolidi Formule1 imaju pogon na zadnje tockove, dakle poluososvine (driveshafts) su na zadnjim tockovima a ne prednjim. Ono sto je “puklo” na Kimijevom bolidu jeste zglob na donjem trouglastom ramenu tzv. “jadac” (wishbone) kao posledica vibracija . Najpre se razlabavio i otkacio ovaj zglob a za zatim je prilikom kocenja pred ulazak u krivinu doslo do kidanja gornjeg trouglstog ramena (upper wishbone) kao i ostatka vesanja jer tocak vise nije imao oslonac ni vodjenje preko sasije.

coala

pre 18 godina

Ljudi pa iza Alonsa je bilo jos 17 vozaca koji su zavrsili trku. Neko bi sigurno bio pobedio i da Alonso to nije uradio. Dakle ako vec mrzite Alonsa onda mrzite i sve ostale ukljucujuci i Monotju. Zar mislite da bi mozda Montoja da je bio iz Kimija postupio drugacije nego sto je to uradio Alonso? Ne budite smesni. Neki od likova ovde su stvarno toliko pateticni u svojim pokusajima da pronadju krivca iako krivac ne postoji samo da bi izpraznili svoj bes i frustraciju.

katana

pre 18 godina

Ne mislite li da su Kimi i njegova ekipa upravo ti koji su izazivali opasnost jer su zeleci pobedu vozili automobile koji je imao velika ostecenja znajuci da se moze desiti ono sto se desilo?
Budite objektivni pa recite da je jedina nevina zrtva Kimijevog udesa mogao biti Jason Button koga je na srecu Kimijev auto tek malcice potkacio, gotovo neprimetno. Mogao bih pomenuti i sve ostale vozace koji su naisli na krhotine Kimijevog ogibljenja koje su ih mogle povrediti ili pak ostetiti njihove automobile te time izazvati dodatna izletanja i udese.

Maki

pre 18 godina

Vlado, odakle ti ideja da je Kimiju explodirao pneumatik?! Odmah to javi e-mailom Mclarenu i Kimiju jer oni misle da im se raspalo prednje desno ogibljenje a da je pnumatik ostao ceo i to pod punim pritiskom.

Kiza

pre 18 godina

Bas su mi simpaticni ovi svi komentari, kao pratim formulu 10 godina, alonso je papak, kimi je car, sumi nema veze... Sto se mene tice prvu trku sam gledao davne 82 kada je pobedio Patrick Tambay u Ferrari-ju, ako me pamcenje ne vara imao je broj 27. Mislim da je Ferrari imao te brojeve sve dok nije odredjeno da se brojevi dodeljuju na osnovu proslogodisnjeg plasmana,whatever. Prvi lik za koga sam navijao je bio Prost, i bio je blizu da stigne Fangia ali je Sena, kojeg nikada nisam voleo, bio uspesniji od njega. Kada se pojavio Sumaher on mi je postao sledeci favorit i kako se ispostavilo on JESTE najuspeniji vozac i pitanje je da li ce ga neko ikad dostici. Jeste da je imao smradovske poteze(Hil, Vilnev), ali ni prema njemu nisu bili nezni(kultard, belgija). Pravila su ista za sve, tako da sto se tice meklarena i kimija ne moraju njihovi fanovi da placu kao male devojcice. Sumaher i Ferrari imaju sezonu blage katastrofe ali tako je to u sportu. I dalje imaju moju podrsku, pa cemo videti cija majka crnu vunu prede ;)

Branko

pre 18 godina

Jeste, Tambay je pobedio 1982 u Nemackoj. Inace, nije vozio celu sezonu vec je u Ferrari dosao na trci u Holandiji jer je Gilles Villeneuve, Ferrarijev vozac sa brojem 27, dan pre toga poginuo na kvalifikacijama. Nemam apsolutno nista protiv Tambaya, jedino mi nije jasno kako neko ko je gledao F1 jos u starim dobrim vremenima moze da simpatise Schumachera. Sa potezima poput njegovih Enzo takvog vozaca ne bi ni uzeo u ekipu a cak i da je to bio slucaj posle onoga sto je uradio Jacques Villeneuve-u bi samo tako dobio nogu iz Ferrarija kao i iz Formule 1.
BTW, u Belgiji je on udario Coultharda od nazad a ne ovaj njega. Jedini problem je to sto je u Belgiji Schumacherov ego pretrpeo veca ostecenja nego njegov auto pa je morao da isprazni frustraciju na Coulthardu u box-u.

Djole

pre 18 godina

Svaka cast komentaru koji je poslao Mile BMW. Tako se navija i postuje protivnik. Biti dostojansven u porazu kao i u pobedi pritom u oba slucaja realno sagledavajuci situaciju.

Miloš

pre 18 godina

@Branko
Alonso je "cinično" pomazio pneumatike posle trke (rukom, kapiraš?)na očigled svih koji su tu trku zaista gledali, ali ti si, izgleda, u tom momentu vijao rezance po supi, pa si to propustio.To te je Vlada pitao.Toliko o tvom pomnom praćenju trke.
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1.

Branko

pre 18 godina

Milose, ako ti i Vlada to nazivate "mazenje" onda imate los profur kod riba ili ste sadisti. To sto je Alosno uradio je bilo koliko sam ja video udaranje o gume a u vezi toga i moja konstatacija iz predhodne recenice.

Inace, kako vi znate da je to radio CINICNO? Imate neku moc, trece oko ili nesto slicno? Sumaheru odlazi guru mozda bi mu trebao neko vidovit poput vas dvojice?

Alonsu su u na prehodnoj trci gume skroz otisle i kada se covek raduje sto su mu na narednoj trci izdrzale vi mu to uzimate za cinizam jer se Kimi skrndacio a vi naravno navijate za Kimija. Bas ste ocajnici.

Znaci, pomno ja pratim trke, nikad ne rucam za vreme trke, samo sto ne izmisljam stvari koje se nisu desile pa ne mogu da prepoznam te sitacije koje vi opisujete ovde medju komentarima.

Miloš

pre 18 godina

Brz je Meklaren ovih dana kao strela ...
Cinično - citat
Moja devojka - ne diraj je
Očajnici - to ti pamtim
Čujemo se za nedelju dana, da vidimo ko je lepse tepao gumama za vikend ;) aj, poz.
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1.

ATG

pre 18 godina

Vise ne gledam formulu1. Ovo pravilo o ne menjanju guma je toliko glupo da nemam reci. Umesto da pobednik trke bude najbolji vozac o pobedniku trke odlucuju gume. Da mi je znati samo ko je izmislio tako glupo pravilo. Trebace neko da pogine da bi shvatili da ovo nema smisla. Ove trke stvarno nemaju smisla i dok ne promene ovo pravilo ja ih vise ne gledam. Ma nemam reci. Umesto da razlika bude 20 poena sada je 32.

Vuja

pre 18 godina

Kimi je bolji vozac ali cesto nema srece sa bolidom.. Shumi je opet pokazao da vozi ko svi mi i (ne) vidi vozaca iza sebe kad ga obilazi (Montoja)

nemanja

pre 18 godina

Samo da podsetim da sam jos posle prethodne trke rekao na ovom mestu da bi trebalo dozvoliti jednu promenu guma (povodom Alonsove nezgode). Besmisleno je da na kraju trke kada vozaci treba da daju svoj maksimum oni moraju da vode racuna o tome kakve su im gume i da stavljuju glavu u torbu. Juce je bio Alonso, danas Kimi, sutra neko treci...dok neko ne pogine. Pored toga ni Bridgestone ne moze jos uvek da konkurise Michelinu, a to bi smanjilo taj jaz. Treba zabraniti dolivanje goriva i dopustiti jednu promenu guma, a to bi isto omogucilo da trke bude ravnopravne i na taj nacin bi takodje doslo do izrazaja vozacko umece, a ne pit stop taktika.

Kole

pre 18 godina

Ovo stvarno vise nema smisla.
Alonsu svaka cast, odvozio je trku dobro i pobedio, ali ovo vise nije formula 1.
Pa kakav idiot treba biti i uvesti ovakva pravila. Jedan set guma tokom cele trke.
Sva sreca da se ovo Kimiju desilo na izlasku iz krivine, jer da se ovo desilo pre ulaska u krivinu ko zna sta bi se desilo.
Max Mosley i drustvo treba pod hitno da odu iz formule 1.
Plasim se da ce neki od ovih vozaca da pogine zbog ovih GLUPIH, GLUPIH pravila. Idioti!!!
Ali cini se ipak da ce Bernie Eccleston na mesto prvog coveka FIA pa ce doci i do nekih promena.

BANDZULO

pre 18 godina

Kakva katastrofa!!!!!!
Mislim da je najveca steta za F1 magarac poput Ralfa S. koji od kako ja gledam formulu(15god) vodi na prvom mestu samo po incidentima. Videli ste sta je napravio u prvoj krivini,oduvao je Montoyu sa staze i ostalim vozacima napravio dar mar.
Eto,nemoze da se neponavlja istorija sa srecnicima,Alonso je pravi srecnik poput Mihajla S.svih ovih godina.Kimi je ubedljivo najbolji vozac unazad pet godina ali jednostavno covek nema tim i srece.
Nadam se da Alonsi nece na kraju uzeti titulu jer me nerviraju ljudi koji prolaze na na necije nesrece!!!

Jo

pre 18 godina

Eeeee, maler za malerom, ovo sto se dogadja Kimiju je neverovatno.
Jedino mi je drago zbog Kultharda. Svi ga otpisali a on ispred Sumija - o-jeee!
A komentarisanje na RTS2 je uvreda za novinarstvo i slusaoce.

Raikonen

pre 18 godina

Sve cestitke Alonsu ali bolji sam, da nisam przio toliko formulu mogao sam da uzmem i 8 bodova pa bi sve bilo lakse ovako dodje mi da placem jer cu jako tesko stici Alonsa.

breher

pre 18 godina

Sta bre "svaka cast Alonsu"?! Pa taj Alonso ima toliko srece da nije ni svestan.Bio je sesti na startu, obisao ga je Kultard, koji je kasnije dobio kaznu da prodje kroz box, isto tako i Truli, Veber je odustao u prvoj krivini, Hajdfeld bio na ocigledno pogresnoj taktici, a za Raikonena da ne pricam...reci su suvisne. "Svaka cast Alonso mnogo si dobar vozac!!!".... strasno

Ljudi stice ga Kimi, zivi bili pa videli!

Lepi Milance NH

pre 18 godina

Kimi je i sam pomalo kriv sto je je ostetio svoju prednju gumu prilikom prethodnog izletanja sa staze i sto je prilikom blokade kocnica propisno poremetio njenu geometriju do te mere da je na jednom mestu bila skoro ravna.
Ali ovo igranje sa gumama i sa njihovim ne menjanjem ce nekoga izgleda kostati zivota. Kimi je danas imao srece, ali ako vozaci mogu da zamene gumu tek nakon njene ocigledne havarije, bojim se da je ovo danas ocigledan primer da pravilo nije dobro, i da bi ga trebalo sto pre menjati, zarad zivota ucesnika trke.
Onaj kadar sa volana, usmeren na Kimijevu kacigu, posle udarca u ogradu, sam odgledao usporeno i video sam da su mu oci bile kao palacinke, velike....
Pitam se da je par krugaova ranije kada je i reziser prenosa primetio da mu guma nevalja i da izaziva preterano oscilovanje poluosovine i prednjeg desnog vesanja, da je otisao u boks i da je zamenio gumu dal bi direktor trke nesto rekao?
Ali neracunajuci incident u poslednjem krugu, mislim da je danasnja trka bila ono zbog cega se prati F-1!
Svaka cast i Hajfeldu i Baricelu! A drago mi je zbog spanca sto se jos vise ucvrstio na vrhu, to mi je garancija jos uzbudljivijeg ostatka sezone!

Zoki-F1

pre 18 godina

Kakav šok, kakva nesreća za nas McLarenovce!? Ne mogu da verujem da desno vešanje nije izdržalo taj jedan krug!?! A Montoya... Voleo bih da mi objasni šta je imao na umu kad je, nakon fenomenalnog starta, onako P-R-E-Š-I-R-O-K-O ulazio u prvu krivinu, ostavljajući "otvorena vrata"?! Cenu te greške je platio onim što se potom desilo, a očajnom vožnjom je zauzeo tako zasluženo 7. mrsto!

Cika Crni

pre 18 godina

Nemogu jos da verujem sta se Kimiju desilo!!!Ali onaj mali Alonso sto zeli da preko noci postane Sampion se tako bezobrazno ponasao posle trke da nemam reci!!! Slavi kao da je vodio celu trku i na kraju zasluzeno pobedio a Kimi mu je poklonio pobedu!!!
Pa i necudime njegovo püonasanje kada mu je Sumaher najbolji prijatelj!!!Ponasa se isto kao Sumaher kada se radovao kada je sena poginuo!!!
Poz

Nikola_NL

pre 18 godina

Pa imam predlog za gume ili ih bolje pazite ili odaberite tvrdju smesu pa ce duze trajati a ne samo kukate kaoko pucaju i kako je to opasno. Pa koliko vidim problema imaju najvise Reno i McLaren, ostali manje vise i nemaju problema sa tim pravilom. Mozda je ideja da se dozvoli zamena guma ali niakako u sklopu dolivanja goriva nego samo kao posebno zaustavljanje ( znaci vise zaustavljanja u boksu) pa ko voli nek izvoli.
Inace po meni pravila su savim OK .


Pozdrav svima

Guta

pre 18 godina

Ljudi,zao mi je,ko gubi ima prava da se ljuti.I veliki Sena i Prost su ovako osvajali titule.Zar vam nije jasno da je Kimi sam kriv za posledice zbog svog izletanja sa staze.Sve je jasno,prvak je vec poznat,Kimiju vise srece dogodine. KING IS DEAD,LONG LIVE THE KING!!!

Miloš

pre 18 godina

Kako mi je drago sto mogu da procitam ovako realne i primerene komentare i svi se slazu oko iste stvari. Ma nije F1 fudbal pa da ga prati makar ko...
A Kimiju se po ko zna koji put divim na umecu i od srca cestitam, nije on sampioncic pa da se zadovolji sa 8 bodova, nikad on to ni nece biti, to je covek koji cilja samo pobedu, a ostalo su za njega sitnice. Ni Alonso nije drugaciji samo mu je izgleda umro frizer, al svaka cast i njemu. Montoja isto nije imao srece, ali i njemu cestitam. Zamislite kako je meni bilo kad sam opet odigrao singl u kladionici na Kimija!
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1!

vlada

pre 18 godina

Sta treba vise da se desi pa da se stvarno promeni pravilo da nema menjanja guma.
Voleo bih da postavim jedno pitanje posto stvarno ne znam odgovop pa neka svi ovde povedu razgovor o tome:
STA AKO NA POLA TRKE POCNE KISA DA PADA?, KAKO SE ONDA TUMACI OVO PRAVILO O ZAMENI GUMA?
Stvarno treba izgleda neko da pogine pa da onda gospoda promene pravila, kao kod nas dok neko nije poginuo od rakete na stadionu niko nista nije menjao, a ja se secam da su rakete letele mnogo godina pre nego sto je nesrecni navijac poginuo.
A Kimi, Kimi je stvarno najbolji, mada se slazem da je mogao da uspori taj zadnji krug pa i po cenu da bude drugi, ne bi gubio toliko na razlici u bodovima, A Alonso, po onom gestu kako udara u pneumatik po zavrsetku trke se vidi kakav je covek i siguran sam da mu to nece doneti nista dobro ali samo takvi poltroni kao sto su on i Sumi pobedjuju na tudjoj grbaci i nesreci.
KIMI IS THE BEST!!!!
SEE YA ON THE NEXT RACE!!

Lazar

pre 18 godina

E sreca da su ljudi doneli ta pravlia o nemenjanju guma i motora pa su na povrsinu isplivali asovi formule koji voze glavoma ne srcem, najzad da razum pobedi srce i budzete koje imaju timovi poput Ferarija.
Pa pogledajte samo koliko je vozaca zavrsilo trku, tacnije samo dvojica su odustala (Raikonena ne racunam on to nije ucino namerno), a do pre neku godinu vise je bilo odustajanja nego onih koji su trku zavrsavali.

A kad vec pomenuh pravila mozda bi trebalo uvesti jos jedno da se tezina kola meri sa sve vozacem a ne da ovako vece sanse imaju misevi poput Sumahera, Alonsa itd... a da divovi poput Bergera zbog svojih 1.95m' i 87 kg (trideset vise od recimo Sumahera) nemaju nikakve sanse jer imaju manje kW/kg.

Ustalom zato je INDY toliko popularan u SAD tamo su svi isti pa ko je blji, ludji ili spretniji.

KET

pre 18 godina

Strasno!!!Opet peh za McLaren i opet Alonso profitira na racun tudje nesrece i glupih pravila!Ima jos vremena da se Kimi vrati,do Monze ga stize 100%!

Mikele

pre 18 godina

Bilo je zaista uzbudljivo. Medjutim danas su izgleda na red dosle gume. Dosta smo likovali (vecina nas ) dok je Bridgestone imao problema, jer se to odrazilo na ferari. Sada se stvari menjaju jer je vecina timova u problemu. Zaista ,to je verovotno nejslabija karika u novim pravilima. Pa mogli su dozvoliti makar jednu promenu i sigurnost vozaca ,na prvom mestu bi se povecala. Ta jedna promena ne bi mnogo uticala na povecanje troskova. Ovako ko zna sta ce biti jos na sledecim trkama.
Ovim danasnjim raspletom Alonso je vec na korak do sampionske titule. Steta ,jer sam nekako zeleo da to bude prvo Kimi pa Alonso.
Medjutim, ispostavice se verovatno da sam bio u pravu jos od pocetka, mali je rodjen da bude sampion.
BAR izuzetno los.Wiliams napreduje. Ali leteci skotlondjanin.
Ma Kultard je zaista odlican. I to je malo reci, ali u ovom bolidu, to je verovatno maksimum.
Nasi komentatori su posebna prica. Mislim Cedo nije komentator nego "strucni" konsultant. Ali mene zaista iznenadjuje Veljko, a sve u vezi Kimija. Koliko sam ja shvatio oni nisu mogli da zakljuce da je vesanje puklo od prevelikih vibracija koje je stvarao taj Kimijev pneumatik. Od tog coveka sam ja dosta toga i naucio, pa mi je sve to pomalo cudno. Ali ja to mogu da oprostim.
Ne treba se ljutiti na Alosa sto je slavio i sto je na ovaj nacin pobedio. On ni nakoji nacin nije uticao na taj "negativni" rasplet trke. Nemojte ga porediti sa Schumijem. Velika to ipak razlika.
U nadi da ce i dalje biti zanimljivo ocekujmo sledecu trku.
Pozdrav!

Goran

pre 18 godina

Jao,koliko automehanicara dolazi na ovaj sajt. Mislim da bi pojedine pisce komentara trebao B92 da iskoristi za svoju F1 stranu.

Urke

pre 18 godina

A joj. Tuzno je da Kimi zavrsi onako. Joz tuznije da bas onaj "slinavko" Alonso uzme pobedu. Ustvari trku su vec u prvoj krivini pokvarili Mark Weber i Ralf sa losom procenom i time direktno uticali na plasman pojedinih vozaca. Mislim da Montoya nije, kao sto Zoki-F1 tvrdi, usao presiroko nego se drzao spoljne strane i time pravio idealnu putanju za ulazak u krivinu. Napred Juan.

Zoki-F1

pre 18 godina

Urke, delimično si u pravu, ali u prvoj krivini (nakon starta) vozač mora da brani poziciju i da zatvara direktnog konkurenta, a nek idealne putanje vozi tokom trke!
Da se razumemo, ja sam verni navijač Montoye, ali ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je proteklih sezona pravio bolje rezultate u lošijem Williamsu, nego sada!!! OK, treba se privići na novi tim (bolid), ali da su fenomenalne rezultate postizali test-vozači dok je On bolovao od povrede ruke igrajući tenis na motoru, to mu ne mogu oprostiti! On jeste potencijal za šampiona, ali ove sezone ne.
Što se tiče pravila NE menjanja pneumatika, apsolutno se slažem sa komentarima da treba dozvoliti bar jednu izmenu i nije mi jasno kako mozgovi, koji su to smislili, nisu vodili računa o bezbednosti?!

Napred Huan, napred Kimi, napred McLaren!!!

BANDZULO KM

pre 18 godina

Jos jednom. Vidim da su vam emocije i simpatije podeljene,ali jedno je zasigurno, da na ovoj trci Kimi je bio sam dok su ga njih 4-ca konstantno stiskali i menjali se.Hajfild je najvise strosio Kimijeve gume kao i Kimijeva pogreska i dugo kocenje(izletanje nije bilo presudno).
Mislim i kako mi se cini braca Shumaher guraju Alonsa(iz nama nepoznatog razloga),tako da ste videli kako je Ralf namerno isao u Montoyu i prosto ga izgurao sa staze,jer Montoya je taj koji mora,i koji je trebao Kimiju da cuva ledja.Pre trke Alonso i Shumi su se lepo ISPRICALI,a F1 je jedna namestaljka i lobirana od par ljudi(sefa F1 i njegov veliki prijatelj sefa Renoa).
Opet kazem da Alonso je pogani mali poltron zbog koga je Truli(kao bolji vozac)morao da ode iz Renoa,ponasa se pederski,gradi se na tudje nesrece,i podseca na svog makroa Shumahera,a sve to opet svodi na monotoniju u f1.Kimi je posten borac bez kompromisa i ubedljivo je klasa,ali taktiku koju mora da slusa i ljude koji odlucuju,evo vec drugi put ce ga ostaviti bez trona na f1-steta.Nemogu da verujem da mu iz boksa nisu sugerisali i naredili da oladi u zadnja dva kruga pa makar bio i treci,kao Alonsova odluka iz prosle trke.Ipak mislim da je kljucni momenat kada je Ralf uleteo u Montoyu koji je imao trecu izgradjenu poziciju u prvoj krivini nakon starta,jer posle toga da je Montoya ostao mnogo bi veca prednost bila Kimijeva a samim tim i pritisak koji je morao da nosi.Zasto je Ralf tako ocigledno pokvario TALON samo on zna(kao i Alonso i stariji brat sa njegovim prijateljima)ali je sigurno da je Ralf u ovoj F1 zaduzen da lomi i kvari.
Mislim da ce neki ljudi iz Meklarena mucnuti glavom,kao i to da na sl trci,moja je prognoza,da ce se Ferari vratiti.Reno nema sanse do kraja jer je konkurencija sve jaca tako da mislim da ce BMW i Ferari dosta toga izbuckati.
Iskreno se nadam da ce Kimi poceti da gazi po sreci,jer vreme je za top!!

Ice

pre 18 godina

"Iceman" dobija sampionat ove godine! A ja voleeem sto Sumi prolazi ovako kako prolazi! Steta je, zaista steta, sto je Kimi ovako prosao danas, mada je, cini se, tri kruga pred kraj trke vec postalo izvesno da ili guma ili poluosovina nece izdrzati. No, kako vec rekoh, bez obzira na ova 32 boda prednosti, ovu sezonu DOBIJAMO!!!

I jos nesto, ja F1 pratim na RTL-u, mnogo je dobro, fakticki ceo deo dana pre trke je posvecen formuli, na srecu razumem dovoljno nemackog i na srecu na RTL-u NEMA CEDE BRKICA! Veljku Petrovicu svaka cast, covek prica samo o stvarima vezanim za trku i formulu uopste, dok ovaj drugi lupa li lupa! Kaze mi ortak da je i danas smarao gledalacki auditorijum kojekakvim glupostima...Ljubitelji F1 u Srbiji treba da organizuju potpisivanje peticije za uskracivanje boravka u studiju u vreme trke CEDI BRKICU!

Aleks'79.

pre 18 godina

Mclarenovci, ne ocajavajte!!! Mclaren napokon ima konkurentnu masinu i dobre sanse za titulu u kategoriji konstruktora.

Kimi je malo i sam kriv, ali ne toliko zbog onog izletanja sa staze, koliko zbog presijecanja pretposljednje (S) krivine. Mada, da ga maler hoce - hoce ga.
Fan sam Mclarena skoro 20 god., jos od vremena Prosta, koji mi je i dan-danas omiljeni vozac. Ne volim prgave vozace koji zbog svojih ubilackih instikta dovode u opasnost zivote drugih vozaca (Sumaher, ili pokojni Sena, kog sam shvatio da volim, tek nakon sto je poginuo), kao i prepotentne bez nekih velikih razloga (Alonso). Kimi je brz, beskompromisan, ali je prije svega dzentlmen na stazi i ne sjecam se nijednog incidenta, za koji je bio kriv, a da je ugrozio neciji zivot. On je zbog toga (po meni) najbolji vozac danasnjice i dosta me podsjeca upravo na Prosta. Ako ne ove godine, sljedece cemo sigurno imati kralja krivina iz crno-srebrnog tima.

Zato jos jednom - Mclarenovci ne ocajavajte, stvari idu nabolje. Cujemo se 12.06., u ovo doba, da slavimo zajedno.

Naprijed "Srebrne strijele"!!!
Imate dosta fanova u SCG i RS!!!

Pozdrav!!!

Nightrayder

pre 18 godina

Cao izvinite sto kasnim. Slazem se sa vama covek zaista nema srece. Tako je bilo i pre par sezona kad je trebao uzeti titulu.Desavalo mu se ovo i ranije ali ovo danas, u zadnjem krugu to nije normalno. Poludeo sam od besa. Ali ima jos dosta do kraja sezone a mislim da su mu se slozile kockice i da je krajnje vreme da i njega krene.Ipak bez obzira na sve napred Kimi majstore !!!!!!!!

ognjen

pre 18 godina

Koliko samo vredjanja na racun Alonsa od strane gomile iskompleksiranih likova (navodnih navijaca Meklarena). A nisam video neke komentare kad je Alonso u Monte Karlu zbog guma morao drasticno da uspori i izgubi dve pozicije.
Ovogodisnje prvenstvo je najinteresantnije u poslednjih deset godina i sjajno je sto iz nedelje u nedelju gledamo sjajne trke, a ovim napaljenim klincima bih porucio da svoje komplekse lece negde drugde.

Vuja

pre 18 godina

Svaka cast komentarima, vidim uvideli ste sve!
Bruka je da Brkic i Petrovic vode f1 na rts-u. Moram da gledam RTL...
Ralf i Michael su isti paceri samo sto se Michaelu sklanjaju pa ne izlece toliko ko Ralf. Inace i Michael je pasao travicu pored staze pa mu nije pukla poluosovina..
Kimi do kraja sve pobede, a Alonso prosek 4 boda po trci!!
drvuja@isp.b92.net

Truth

pre 18 godina

Ova arogantna slina od coveka - Alonso - proslavlja kao da je svojom zaslugom pobedio. Vrlo nesportski prema Kimiju. Vidi se da je nevaspitani juznjak.

Crvena baronesa

pre 18 godina

Srpsko vidjenje formule 1:
1. Samo mrtav vozac je dobar vozac
2. Trka je dosadna ako nema povredjenih i mrtvih
3. Ko pobedi, bolje da ga nije. Ako nije mrtav, sahranicemo ga mi
4. Iza svakog tima stoji tajna organizacija
5. Ako vozac nije pod okriljem Vatikana taj je u jevrejskom lobiju
6. Ko nije srbin, taj nije ni partizan, ko nije partizan- taj je svaba
7. Uostalom, svi su oni samo soferi. Neka sednu u autobus GSP-a, pa da ih vidimo!
Pozdrav!

Slave

pre 18 godina

Od uvodjenja pravila o ne menjanju guma i sl. interesovanje za f1 je dosta poraslo. Proteklih godina smo imali jednu dosadnu i monotonu formulu gde su po pravilu na bodove mogli da racunaju samo vozaci onih nekoliko konkurentnih timova. E sada je stvar malo drugacija. Nema lakih i sigurnih poena. Jedna greskica i cao.
Sto se tice bezbednosti, vozaci sada voze opreznije cuvajuci svoje pneumatike i motore. Primetno je da nekim vozacima to bolje polazi za rukom od drugih. Za Kimija bi se moglo reci da je jedan od njih. U predhodnim trkama gume ga ni na koji nacin nisu sprecavale da ubedljivo pobedi. Danasnje otkidanje tocka sa njegovog bolida tesko da ima veze sa ostecenjem gume i novim zakonima. A i ako ima, pravila dozvoljavaju promenu gume koja izaziva onakvo drmanje bolida kavo smo danas videli. Video je to i Kimi. Nije otisao u box. Rizikovao je i izgubio. Pri tom je mogao i da ubije nekog. Trebao je da odigra pametno na bar 8 poena i zadrzi prikljucak. Steta sto Spanac sada ima toliku prednost. Dovoljno mu je da u svakoj trci prosecno osvoji drugo mesto i postao je svetski prvak pa makar Kimi pobedio na svim preostalim velikim nagradama.

Dejan

pre 18 godina

Pozdrav svim ljubiteljima najbrzeg cirkusa na svijetu! Ova sezona je fenomenalna! Zahvalnost dugujemo novim pravilima, kako god da su koncipirana. Naime, bavim se magistarskim studijama menadzmenta u sportu i vjerujte da ce i bez tockova voziti, bude li potrebe (naravno $ )! Za vozace ne brinite, u njihovu godinu dana stane sve sto u nasih 60... Uzivajte i navijajte, a sto se mene tice RENAULT i ALONSO (ne dolazi ni sreca sama od sebe)! Veliki pozdrav

kiki

pre 18 godina

Slazem se sa ognjenom.Uopste ne razumem sto se toliko drvlje i kamenje baca po Alonsu zato sto je pobedio trku,osim ljubomora i zavidnost.
Kimi jeste vodio skoro citavo vreme,ali je Alonso citavu trku bio odlican ,kao i Fizikela ,koji je iz boksa startovao i zavrsio kao odlican 6.
Alonso je takodje imao najbrzu rundu,pre prvog izlaska u boks,i isto je imao period ,gde su mu zadnje gume pocele popustati ,pa je morao usporiti.Na njegou srecu ,gume su se oporavile i do kraja nije imao problema.Kimi je kao i prosle trke rizikovao sve ,ovaj put nije imao srece,jer gume nisu izdrzale.Denis je rekao posle trke da su zadnjih 30 rundi imali problem sa gumama,ali je ipak kimi vozio i dalje prilicno agresivno ,i desilo sto se desilo.
Takodje se ne secam da ste prosle nedelje trazili promenu pravila kada je renault imao jos mnogo vece probleme sa gumama,ali nisu rizikovali toliko,pa su i zavrsili na losim pozicijama.
Kimi je takodje mogao da uspori zadnja dva kruga,bio bi sigurno drugi,mozda cak i prvi,ali se kockao i izgubio.
Ocigledno je da u F1 nije samo bitno imati najbrzi auto,i onda sa full gasom voziti,nego mora da imas za svaku trku spremnu taktiku,gde ce biti isbalansirane mnoge stvari ,kao kolicina goriva,vrsta gume,itd.

Alonso je pobedio zasluzeno ,jer je vozio odlicno,ali naravno bez "greske" i nesrece kimija verovatno nebi pobedio.
Jos jednom se pokazalo da su Kimi i Fernando trenutno najbrzi.
ALLEZ RENAULT !

Teisen

pre 18 godina

Ma daj, Alonso je najveca neznalica, najsrecniji vozac svih vremena, ali prsnuce i on, luzer najveci, sto nije pobedio u monte karlu, zato sto niko nije odustao, nego ga bemvejci oduvali sa staze............

Mickey

pre 18 godina

ne znam sta mi je zanimljivije, da li da gledam trke ili citam vase komenyate... ima i dobrih, cast izuzetcima.
E sad, PODHITNO TREBA POTPISATI PETICIJU ZA SMENU ONIH SUMAHEROLJUBACA SA RTSA I POSLATI mr. TIJANICU.
Sto se tice trke, bila bi puuuuno bolja samo da Montoja nije izbacen sa staze. ko je kriv a ko prav u celom incidentu stvarno nije vazno. Jedan od glupljih komentara koje sam procitao jeste da je Montoja trebao Kimiju da cuva ledja. HAHAHA pa oni bi se iskidali do kraja, kome ce Montoja da cuva ledja. Meklaren nikada nije imao taktiku prvog i drugog vozaca. Njih ne zanima titula vozaca vec iskljucivo titula konstruktora, do koje pokusavaju stici bodovima obojice vozaca a ne zanima ih ko ih je vise sakupio.
Dosta od mene za danas, pozdrav do Montreala.

dejan

pre 18 godina

Pravila su za sve ista, razumem što su Kimijevi obožavaoci razočarani.
Inače, da je opasnije - jeste, ali ko ih jebe, zarađuju milione, pa nek ih i zarade. Ni radnika u fabrici niko ne pita u kojim uslovima radi i da li je opasno. A zarađuje možda 200 evra. Ko neće, nek' da otkaz. Ima fabrika i za Kimija i za sve ostale.

Dusan

pre 18 godina

Pratim F1 15 godina(svaku trku),ali ovo sto se dogodilo Kimiju je tragedija za Formulu jedan.Alonso ne treba mnogo da se radujes FURIJA(KIMI) ce da te PREGAZI u preostalom delu sampionata.Uz tebe Kimi DO KRAJA...

U SHumi

pre 18 godina

Bojana,
ne ocajavaj, Kimi je ove sezone u zenitu, krenuce ga sigurno, a nadam se da ce i Ferrari se malo naturpijati.Bas mi je zao ledenog , nije zasluzio ovakav kraj.
Urke, situacija u prvoj krivini mi je tek iz treceg ugla postala jasnija , Weber je usao prebrzo i greska je obostrana,tj,Montoya koji je vec usao u krivinu nije mogao jace kociti da propusti Webera.A ovaj se zaukao kao lud.idemo dalje!

Gledalac

pre 18 godina

Crvena baronesa, svaka čast, mislim da je dato vidjenje prava slika naše patologije.
Što se guma (u ovom slučaju, Kimija) tiče - stvar je prosta. Pravila su takva kakva su (za one koji ih ne znaju - ako počne kiša, dozvoljeno je menjanje guma na one za kišu; ako želite da komentarišete pravila, a još koristite internet, prvo ih pročitajte i ne slušajte one sa RTSa). Inače, matematika je jasna - mekše gume znače brži krug jer je prijanjanje naravno bolje, ali i veću mogućnost da se gume oštete, naročito ako se ide sa punijim bolidom jer je opterećenje veće. Svako bira šta će koristiti i onda trpi posledice tog izbora. Pravila su tu da bi se poštovala a ne kršila...Takodje, veoma je zabavno to što je zbog pucanja Kimijevog vešanja (najviše) profitirao Alonso, te je stoga on Šumaherov učenik, prijatelj, i slično... Ta logika je potpuno jasna i genijalna (za one koji nisu razumeli, ovo je ironija). Uzgred jesam Šumaherov navijač, ne može se reći da je baš imao koristi od ovih novih pravila, ali ponovo - pravila su za sada takva kakva jesu...

alonso

pre 18 godina

Sva pravila koja su smislili u poslednjih par godina, bila su da se smanji dominacija Ferarija. Sto je totalno bezveze,ali ovo sa gumama je najludje. Koliko vidim, to sada nije samo Ferarijev problem, treba stvarno neko ga izgine zbog budala koji sede i smisljaju pravila. Nekim ljudima je najbitnije da Formula 1 bude zanimljiva, ali u smisli da neko treba da pogine, polomi se i sl. To izgleda zadovoljava bolesne umove. Ako vec Sumi ne moze ove godine da bude prvak, onda to treba da bude Alonso. Posle njegove prve pobede u karijeri, videlo se da ce biti sampion. Skroman decko, odlican vozac, mislim da Montoya(naduvanko, koji vozi bez mozga) ili Kimi ili bilo koji drugi mladji vozac nisu mu ni blizu. Napred Alonso...

MIKI

pre 18 godina

Ovaj mali Alonso opet se provlaci i pobedjuje samo kada bolji od njega odustaju! KIMI je najbolji vozac u F1 jos od odlaska Mike Hakinena. Ali Kimi stvarno nema srece, na svakoj trci na kojoj je odustao, bio je na prvom mestu. to dokazuje koliko je bolji od konkurencije!
KIMI ce biti sampion!

Dado

pre 18 godina

Steta...
Mozemo svi mi pametovati kako je bilo bolje uzeti 8 ili 6 bodova, ali nije Kimi zdapi.
Rizikovao je i nije proslo. Bice bolje.
Nervira me samo onaj pokemon. Previse se uobrazio - primio bi postenje kod MS-a na slavi (da je ima). Zna se kako zavrsavaju uobrazeni pokemoni...
Da je Kimi imao samo mrvicu srece, imao bi jos 28 bodova (guma, mjenjac i ovo od juce) i, slazem se, prvenstvo bi bilo gotovo.
Nije jos kasno.
Kimi, Srbine!

McLaren

pre 18 godina

Ne razumem ljude koji pisu tako opsirno a neinformisani su. Trku sam gledao i hvala Bogu imam opciju da menjam kamere kada hocu i gledam koga hocu. U 30-om krugu Kimi je javio boksu da mu desna kocnica nema intenzitet i koci dosta slabije. Izleteo je bas zbog kocnice jer nije vise imao optimalno vesanje i izlaz iz krivine. Onda je kao sto je neko napisao poremetio geometriju i bilo je pitanje vremena. Sam je izabrao da vozi do kraja i na zalost nas McLaren navijaca nije upalilo da zavrsi. Kimi je vozacina sa ubedljivo najvecim srcem od svih. 90% vozaca bi islo u boks na menjanje gume. Bas zbog toga sto nije ja ga tako cenim.
Alonso je najsrecniji a ne znam koji bi bio da nije bilo sudara na startu i kazni za Dejvida i Trulija.
Pozdrav svim pravim ljubiteljima F1 a naravno poseban navijacima McLaren-a!!!

vlada

pre 18 godina

@crvena baronesa: Prvo, drago mi je da ne uzimas moje komentare zdravo za gotovo ali obzirom da tacno znas o cemu sam govorio to samo govori da je i tebi sve jasno, moj daji komentar je suvisan, hvala ti sto si mi dao do znanja da znas sustinu cemu pricam.
@oni koji pljuju po navijacima mc-larena,
kao neko ko je zavrsio sportski fakultet mogu samo da vam kazem jedno, a to je vazilo u sportu jos od vremena olimpijskih igara u staroj grckoj: U PORAZU TREBA BITI VELIKI ISTO KOLIKO I U POBEDI,
konkretno to znaci da ako je Fernando danas pobedio zahvaljujuci tome sto je njegovom oponentu otisla masina i umalo mu nije otkinula glavu, onda ne mora da MAZI svoje pneumatike na parkingu kako bi to videli svi navijaci i ceo svet koji prati trku preko tv-a, Molim vas objasnite mi vi koji kazete da mi pljujemo po njemu sta onda to znaci, evo ja sam glup pa ne razumem i sad kao gledam trku gde jedan umalo nije poginuo jer mu "explodira" ceo desni pneumatik a ovaj sto na osnovu toga mazi svoje gume kao da su mu cedo, mislim, mora da je beskrupulozan i pun zla, kad covek se raduje na tudjoj nesreci sta onda ocekujete da kazem za njega.
Bez trunke morala.
Cekam da mi neko od njegovih navijaca objasni taj gest, ako niko ne zna ili ne da lepo objasnjenje to znaci da se apsolutno razumemo, jel tako?, kao crveni baron i ja o tome kako je sumi dosao do nekih pobeda, cim on meni to sve lepo objasni gde je i sta bilo on savrseno dobro zna poentu ali takvi vozaci imaju iste takve navijace, beskrupulozne i one koji uzimaju ucesce samo onde gde su sigurni u svoju pobedu, kladim se da kad bi videli da petorica bije jednog da bi uskocili kao setsi da ga lincuju jer znaju da ce dobiti.
Lepo rece neko dole: cast je navijati za Kimija, vozaca koji nikad nije bio ni najmanji deo nekog incidenta, i karijera mu je cista kao suza, antipod tome je da je ono sto smo juce videli, alonsovo mazenje guma koje su nekom mogle da uzmu zivot isto kao i Sumaherovo djipanje i skakanje po podijumu kada je Sena poginuo, Sumaher jeste sampion, mozda ce i Alonso to da postane ali ce uvek ostati SELJE i jedan i drugi bez trunke vaspitanja i postovanja, beskrupule.
@BANDZULO KM Moram da priznam da je zanimljiva tvoja teorija, mada kad sam ponovo pogledao trku opet sve moze da izgleda ipak kao koincidencija, ko zna...

Nele

pre 18 godina

Cestitke obojici. Po meni je pravilo ok, a za probleme sa gumama su krivi timovi i proizvodjaci, nek uzmu malo drugaciju smesu koja duze traje i nece biti nikakvih problema. Ovako vise rizikuju i dese se ovakve stvari. Zao mi je Kimija, narocito zbog malera bas u poslednjem krugu (nije mu prvi put). Obojica su izvrsni vozaci i konacno donose nama, ljubiteljima formule 1, pravo zadovoljstvo gledanja lepih trka. Za razliku od onog, necu ni ime da mu pominjem.

Branko

pre 18 godina

Arogantna slina, poltrončina i peder, samo su neke od titula koje čovek dobije pobedivši na Velikoj nagradi Evrope. Detaljnijim čitanjem komentara došlo bi se i do još desetak novih (dis)kvalifikacija, koje bi trebalo da budu urezane na peharu koji je Alonso dobio po završetku trke. Sedmostruki prvak sveta je pacer i neznalica, itd... Nisam navijač Alonsa (daleko bilo), ali ovo što on ovde doživljava sigurno ne bi mogao da čuje ni u Finskoj, 10 minuta po završetku trke... Kao i svakom ljubitelju formule 1, veoma mi je žao Kimija, koji je ponovo vozio sjajno (uz nekoliko grešaka, mora se priznati). Sva ova priča oko guma me podseća na antologijsku rečenicu Deje Genija Savićevića posle utakmice sa Azerbejdžanom gde se on žalio na travu... Pravilo o gumama je jedno od mnogobrojnih koje je uvođeno tokom proteklih godina da bi se šampionat izvukao iz kliničke smrti u koje su ga doveli britki mozgovi šefova Ferrarija i vozačko umeće velikog šampiona. Kada je od svog menadžera čuo predlog da iz Benetona pređe u Ferrari, Šumaher ga je začuđeno pitao - zašto bih prelazio u ekipu čiji bolid pretičem za po ceo krug? I dok se došlo do tih 5 titula, u Ferrariju se žestoko radilo. Kao što se sada radi u Renault-u , McLaren-u, Williamsu... Suština je da se stvari u Formuli 1 najzad menjaju veoma brzo, posle dominacije jedne ekipe, i to treba da raduje svakoga ko voli ovaj sport. Pa makar on navijao za Ferrari, i bio frustriran početkom njegove ekipe (poput autora ovog komentara:)
P.S.Novo pravilo o gumama na srpskom (hrvatskom ili bošnjačkom, svejedno:) se piše - pravilo o nemenjanju guma, a ne o ne menjanju.

Forza Ferrari!!!

tomislav

pre 18 godina

Apsolutno se slazem da je ovo sa gumama postalo suvise opasno. Ja bih izmenio pravilo na sledeci nacin: u jednom od poslednjih 20 krugova vozac mora da zameni gume, a pri tom ne sme da dolije gorivo. Tako bi svi bili u istoj poziciji (ko ima brze tehnicare, bolje po njega), a gledali bismo pravo trkanje na kraju, jer bi imali ispravne gume.

Ovo trenutno pravilo deluje interesantno, ali osim sto je opasno, zapravo penalizuje agresivne vozace. U jednoj od prvih trka Barikelo je zaista vozio dobro, atraktivno pretekao bar petoricu, ali je na kraju morao da vozi sporije, i dzaba mu bio ceo trud.

Ice

pre 18 godina

@ Crvena baronesa

Pazi, od sve zaj....cije, ima dosta toga realnog u tvom komentaru, ha, ha, ha!!! Moj respekt!
I jos jednom - CRVENI KARTON CEDOMIRU BRKICU! POD HITNOOO!!!

uros

pre 18 godina

Kakvi komentari!!! Situacija sa gumama nije sjajna, ali niko da kaze da je svima ISTA. Alonso je u Monaku imao problema sa zadnjim gumama i pametno je usporio pa je uzeo 5 bodova. Da je bilo malo vise mudrosti Rona Denisa (ali i Raikonena) verovatno bi McLaren imao 6 ili cak 8 bodova vise.Timovi bi morali da izvse pritisak na proizvoljace guma kako bi poboljsali izdrzlivost pneumatika. Siguran sam da ce se taj segment u narednih nekoliko trka veoma popraviti. Sto se tice onih koji stalno pominju nedostatak srece za Kimija, a obrnuti situaciju za Fernada, samo da kazem da sreca u F1 je vrlo kratkog daha. Pre ce biti da neko bolje moze da proceni svoju snagu, mogucnosti tima i bolida, kao i situaciju na stazi. Formula odavno vise nije nesto sto se oslanja samo na kvalitet vozaca i srecu!
Dva "kometatora" deda Veljko i bolid Ceda su stvarno prevrsili sve moguce granice ne znalja i gluposti. Ne mogu da verujem da RTS takvim amaterima daje mikrofon (i platu!!!). Ja sam odavno prestao da ih slusam. svima savetujem HTV. Dva lika koji kometarisu su fenomenalni. Znaju puno o F1, ne smaraju glupostima, znaju da kometarisu samu trku i sto je najbitnije iz aviona se vidi da vole ono sto rade. RTS gledati samo kad su na HTV reklame. Taman da se podsetite kako komentarisu "glupan i tupan"

Vladica

pre 18 godina

Ne mogu da verujem. Samo kukate o gumama. Kao da svi nemaju iste probleme. Ako dozvole 1 promenu onda je skoro isto kao i prosle sezone, nema velike razlike, da li imas 1 ili 2 seta guma. Ovako je mnogo zanimljivije. Mogu da kazem da je ova sezona, zbog ovih pravila, mnogo bolja za gledaoce. Meni se ne dopadaju rezultati, jer navijam za Ferrari ( jedini pravi tim uz Renault i Toyotu, ostalo su budzevine proizvodjaca sasija i motora. Umetnost je napraviti i motor i menjac i sasiju i da to sve zajedno radi kao u Ferrariju proslih godina. ), ali bice bolje.
Mislim da sam ovde negde procitao da je Michael Schumacher pacer i da nema pojma. To je smesno. Sedam titula sve govori i to ulazi u istoriju. Pacer moze da pobedi jednom ili dva puta, ili da eventualno jednom osvoji sampionat (kao sto ce da se desi ove sezone).
Da se zna, meni je svejedno ko vozi u Ferariju, navijao sam za crvene i dok su imali brojeve 27 i 28 i vozili Berger i Alesi.
Pozdrav.

Marko

pre 18 godina

Ovo nije uredu...........
Pocecu da mrzim mladog Spanca zbog novog pravila u vezi sa gumama.............
Kimi nema srece .,.....

Dejan

pre 18 godina

E stvarno ste svi zanimljivi!!!
Pa setite se Vasih komentara sa pocetka sezone i posle prve tri-cetiri trke. Svi ste dizali u nebesa tog Alonsa i pisali hvalospeve o njemu, a sada...???
Ljudi, pratim F1 poslednjih desetak godina i sve ovo vreme navijam samo za Ferrari!!! Budite dosledni, nemojte da se povodite trenutnim uspehom ili neuspehom pojedinaca.
P.S. Scuderia forever!!!

Didi

pre 18 godina

Mislim da ste malo preterali sa pljuvanjem po Alonsu, mada moram priznati da mi se nije svidela njegova reakcija na pobedu, jer je naravno Raikonen apsolutno zasluzio pobedu ali ipak daleko od toga da je bas Alonso tako grozan i tako los vozac kao sto ovde pise. U svakom slucaju bilo bi lepo kad bi Alonso 2-3 trke odustao a Kimi uzeo bodove , da bi sampionat bio zanimljiv. Sto se tice guma, vrovatno bi trebalo dolzvoliti 1 zamenu...

Dusan

pre 18 godina

Podelio bih ovaj komentar u 3 dela:
1. TRKA: Zanimljiva samo sa strane broja "karambola" na stazi. Kao navijacu McLaren-a od kada znam za sebe i F1, oni ovoga puta bas i nisu prijali, i nista dobro nisu doneli ni jednom od nasa dva vozaca. Ostatak trke je prosao u ocekivanom redu, prilicno dosadno. Licno ne razumem toliko likovanje nad sjajnom trkom u kojoj nismo videli dva preticanja u "gornjem" domu.

2. KOMENTARI NA B92: Sve je teze oteti se utisku da ovde najveci broj komentara ostavljaju posetioci koji se u F1 razumeju kao magarac u kantar i da su ti komentarri UVEK i SAMO navijacki obojeni. Pitam se da li isti prate bar malo desavanja i izmedju samih GP vikenda ili sednu i odgledaju trku uz komentar Cede Brkica (cime cemo se baviti kasnije). Nemam nista protiv Alonsa, decko mi je prilicno simpatican sa vozacke strane. Kapa dole. Svako se raduje na onaj nacin kako se raduje ili kako to smatra da treba da radi. S druge strane, ne razumem navijacke, a cak ni Alonsove izjave kako je odvazao odlicnu trku i neprekidno pritiskao Kimija. Ako ja dobro pratim stvari, isti taj "pritisnuti" Kimi, imao 20s razlike posle 2 pit-stopa, koje bi i zadrzao da nije bilo poznatog problema. Ako se dobro secam posle prve Alonsove pobede u ovom sampionatu je ta razlika proglasena "apsolutnom dominacijom Renoa i mladog spanca". Voleo bih da se javi neko ko ozbiljno prati ovaj tehnicki sport i kaze da li je pratio sva testiranja, free practice-e, kvalifikacije, i na kraju trke ko moze da kaze da McLaren, a jos preciznije Kimi nije apsolutno dominantan od kad se cirkus preselio u Evropu. Na treninzima 3 McLarena su uvek u prvih 5 pozicija. Tri pol pozicije, jedno drugo startno mesto (da ne zaboravimo da se Heidfeld jedva odvrteo par krugova pa isao po gorivo, te tako uzeo pole). Cetiri trke u kojima je apsolutno dominirao stazom - 50% se nazalost zavrsilo odustajanjima, 50% pobedama cistim kao suza. I na kraju, ima li bilo kom navijaca drugih timova ko moze da kaze i dokaze da Kimi nije TOP klasa vozaca koji danas voze. Verovatno i najbolji. Da mali nije "brz u glavi" kakav god auto da vozi i da nije borac do kraja. I sasvim sigurno onaj sa najgorim odnosom maler/kvalitet na zalost nas navijaca.

3. KOMENTARI na TV: Prosto ne znam sta reci za komentatorski par na RTS. Ne razumem kako neko ko to prati ne moze da vidi kako Kimiju leti glava na sve strane u bolidu i da ne shvati da (za pocetak) nesto, bilo sta, nije u redu. Jos karakteristicnije je kako u Monte Carlu nije video da je Ralf prvo levim prednjim tockom zakacio zastitnu ogradu, polomio vesanje pa tek onda "ispravio krivinu". Trebalo mu je 10 minuta da povuce izjacu "da je usao u krivinu prevelikom brzinom". Pa moje drustvo i ja smo to videli i pretpostavili i pre slow-motiona gledajuci kako se bolid "provlaci" kroz kadar iza svih onih jahti!!!! I zvali smo RTS. Utesno je da su nam rekli da ih svako malo zovu zbog ovog "dvojca bez kormilara", ali da na zalost nista tu ne mogu da ucine. Ah da, da ne zaboravim neke davne komentare istih koji su procitali da je majka M.Schumachera vidjena na lokalnoj pijaci gde je kupovala zelje, jer je njen sin zbog blizine staze dolazio kuci na rucak...PA KOGA TO UOPSTE ZANIMA??? U medjuvremenu, oni koji ne govore nemacki, nek gledaju bar HRT. Momci su vrlo, vrlo solidni.

Sto se tice vesti koje o F1 objavljuje site B92....samo pricitajte bas ovu vest na koju dajemo svoje komentare. Mislim da bi za kucu koja pretenduje da ima i svoj site posvecen F1 moralo mnogo, mnogo bolje.

Pozdrav svima i uzivajte u ovom sportu, a bez da neko pogine...

SKY

pre 18 godina

Pre svega slozio bih se sa Mickey-om da Montoja nikome ne bi cuvao ledja!!! jer je kolumbijac najludji vozac danasnjice, mozda nema srece ali ima srca. Takodje treba podhitno smeniti one sumahercovce sa RTS koji se izgleda kunu u njega, pa dokle. Alonso je pokazo da nikada nece biti veliki vozac jer se je slado pobedi koju sigurno nije zasluzio, odusevila me je izjava Bericela (ako je tacna) da je za njega sumaher kao i svi drugi vozaci jer mislim da je Brazilac mnogo bilji vozac od sumahera sto je i pokazao u neackoj. Navijam za McLaren i za Montoyu, ali posto on skoro da nema nikakve sanse za titulu, voleo bih da je osvoji Kimi!!! Pozdrav svim navijacima McLarena i Montoye!!!

aleks

pre 18 godina

E, ljudi nemate pojma koliko mi je drago sto je Alonso pobedio. I to zbog svih vas koji se toliko lozite na Meklaren. Postali ste ko Zvezda-sledeca sezona. Bice bolje,2054. Citam jedan lik kaze zavera brace Shumaher protiv Kimija i guranje Alonsa, pa vecu glupost u zivotu nisam cuo. Montoja nekome da cuva ledja ?! Decko ajde jos jednom procitaj svoju poruku pa se onda dobro zapitaj.
Napred Ferari

Milutin

pre 18 godina

Citam komentare i cudim se...

Kimi je fantastican vozac, i stvarno mi je zao zbog ovog sto mu se desilo, ali sam je kriv.

Da se kojim slucajem zaglavio u pesku i odustao od trke kad je ono izleteo sa staze, svi bi pljivali po njemu i pricali kako nema zivaca, kako nije vrhunski vozac da dozvoli sebi tako glupu gresku, i sta ti ja sve znam... A istina je da je ta njegova greska uzrok tome sto mu je guma otisla, a posle toga i osovina.

Alonsu svaka cast, iako nisam njegov navijac. Covek je vozio kako treba da se vozi, kada se nalazio u slicnim situacijama kao Kimi danas (prosle nedelje u Monte Karlu su mu gume otkazale na pola trke, u Imoli je imao oslabljen motor a na ledjima Sumahera koji je bio 2 sekunde po krugu brzi) covek vozi hladne glave i spasava sta se spasti moze.

Da je Raikonen juce otisao u boks da zameni tu ostecenu gumu, najverovatnije bi bio drugi i jos uvek imao sanse da postane svetski prvak. Medjutim, tad bi ga svi pljuvali i pricali kako nema m..a, kako previse kalkulise, kako ne sme da prihvati rizik...

Ovako, najbolji i najzasluzniji ce ipak biti prvak sveta. Alonsov bolid je dobar, on je izuzetno brz vozac, izvlaci maksimum iz masine, ne pravi glupe greske i ne preuzima nepotrebne rizike.

milan

pre 18 godina

stvarno ne znam sta ljudi imate protiv Sumahera kad je bio daleko najbolji onda je to bilo zbog toga sto je imao najbolji bolid sada kad drugi imaju ocigledno mnogo bolje bolide i gume niko na njih ne baca drvlje i kamenje a sem toga sumaher je bukvalno izguran juce sa trke i niko to i ne spominje stvarno strasno ali ceracemo se mi jos!Napred Sumi!

Zoran Tatic

pre 18 godina

Komentarisanje na nacionalnoj televizijije sramota.Sta radi Aleksandar Tijanic kada su mu voditejli takvi kakvi jesu nikakvi(otkaz pod hitno)

Mile BMW

pre 18 godina

Ovo je jedna od onih trka koje ce uci u istoriju. Iako sam navijac McLarena vec 11 godina, moram da priznam da ovako uzbudljivu trku nisam gledao u skorije vreme. Ljudi koji kukaju na pravilo za gume, mase poentu. Fazon i jeste u tome da timovi i vozaci vode racuna bas o tim "sitnicama". Ovo novo pravilo vec donosi dividendu: Alonso bi najverovatnije bio drugi u Monte Karlu, da je smeo da zameni zadnje gume. Druga cinjenica: na pet od sedam trka ove sezone je Kultard bio bolji od Sumahera. Sa ovim novim sistemom takmicenja, Formula 1 je dobila na kvalitetu, takodje kvalitetni vozaci su isplivali na povrsinu. To sto je Kimi omanuo u poslednjem krugu je ono sto donosi draz ovom sportu. Zbog ovakvih trka se voli F1.

srki

pre 18 godina

Velika steta za Kimija.Kako je samo Mclaren funkcionisao citavog vikenda ali da je imao i gram srece da izdrzi jos samo jedan krug.
Inace onaj seljak Alonso je dobio pobedu na poklon uz penalizaciju Trulija i Cultarda i losu taktiku Haidfelda.
Kako se samo selja radovao sa podignuta cetiri prsta i udaranjem u gume.Pa ja da sam na njegovom mestu uopste se nebih peo na podijum i pehar bih poklonio Raikkonenu koji je zasluzio pobedu.Ko kaze da je Renault brza formula taj gresi.Pa oni ne mogu da prate BMW a da ne govorim o Mercedesu.
Iskreno se nadam da bi u narednim trkama,po onoj narodnoj izreci(U svakom dvoristu igra mecka)trebalo da Alonso ne zavrsi jedno cetiri trke i tako izgubi nezasluzeno vodstvo koje je stekao koristeci tudje nevolje i pehove.
Ali verujem da ce vec u kanadi to doci na svoje mesto i Raikkonen se ponovo popeti na najvisi stepenik a Alonso zavrsiti u pesku.
U kanadi Alonso ce voziti sa starim motorom dok ce Kimi zbog tog sto nije zavrsio trku imati pravo na nov motor sto ce dodatno napraviti razliku u brzini i tempu voznje.
Napred kimi samo malo vise srece do kraja sezon i bice to dupla kruna.
THE BEST WEST MCLAREN MERCEDES-BENZ

apatrid

pre 18 godina

Komentari vecinom (cast izuzecima) odaju pravu sliku tipicnog civilizacijskog nivoa u Srbiji. O poznavanju tehnickog i sportskog pravilnika F1 da i ne govorim.

Street

pre 18 godina

'Ajde da zakljucimo tri stvari:
1. Alonso je dobar vozac
2. Alonso je pokazao da je nula od coveka
3. Alonso je slican Sumaheru (pogledaj pod 1 i 2)

wlado je

pre 18 godina

ma kimi je alkos, i na tome mu svaka cast!

vozac, dobar, bas jak vozac, ali iskreno i alonso je....

sve jedno, ovde je bilo 40 komentara vezano za gume

njemu se nista nije desilo sa gumom....nije pukla...tako da ne znam koju su neki likovi trku gledali....

Pedja

pre 18 godina

Da gume su vaznije i od samog bolida i vozaca.... To se vidi iz x primera. Dominacija ferarija prosle godine, a ove ne moze da se nosi ni sa red bullom govori sve. Sad peh i za kimija... Jedino je Alonso totalni srecnik. Do sada ni jedan jedini peh, a skoro svi su imali pehoce, nadam se da ce i njega stici peh, jer covek vodi samo iz razloga sto drugi imaju pehoce i probleme. Da je stari ferari, i da kimi nema problema opet bi alonso mogao da jurca za 4-5 poziciju

dejan

pre 18 godina

Ispade da Kimi nije kriv što nije prošao bolje na kraju. Ma jok, u pitanju je samo loša sreća. E jadan on, nema sreće... Svi drugi imaju, ali eto on jadan nema.. ma, misssssimmm...

Branko

pre 18 godina

Evo zvanicnog objasnjenja za sve one koji su ovde kukali nad "glupim pravilima" koja zabranjuju zamenu pneumatika oplakujuci pritom Ferrari i Schumahera kao zrtve...

Ovo je citat dela saopstenja koje je nedavno dao Paul Stoddart, gazda ekipe Minardi i glasnogovornik 9 od ukupno 10 ekipa u F1.

Citat:

"To be absolutely clear on this point for the record, nine out of the 10 Formula One teams did not want this regulation. In fact, we implored Max Mosley to move forward with a single control tyre for Formula One. Both he and Ferrari, however, steadfastly refused to do so."

Dakle, svi vi pametni i mudri koji vredjate druge vozace i timove i pricate gluposti bez elementarnog poznavanja materije sada konacno imate priliku (ako znate Engleski) da procitate da je to pravilo o ne menjanju pneumatika koje je predlozila FIA "proslo" samo zato sto ga je Ferrari podrzao dok su sve ostale ekipe bile protiv.

*Za informaciju neupucenima - sve ekipe moraju da se donesu jednoglasnu odluku da bi nesto sto predlozi FIA bilo odbaceno.*

Ubuduce, ko nema blage veze o F1 neka ide na "sever" ili "jug" gde mu je mesto umesto da ovde baljezgari gluposti i krivce proglasavaju za zrtve vredjajuci pritom druge vozace i timove.

Takodje, procitajte na zvanicnom sajtu McLarena da oni svojevoljo nisu hteli da zamene tocak i da je odluka bila na njima. Cak i da im je neko to branio Alonso nije imao nikakvog uticaja na Kimijev udes. Naravno da se radovao pobedi, zar je trebao da tuguje, da se parkira pored staze i ne zavrsi trku? Kako da ne, samo da bi zadovoljio "meahnicare" u Srbiji. I Kimi se u Monaku radovao pobedi kada su i Alonso i Fisichella morali da izgube pozicije zbog problema sa pneumaticima pa nisam video da je neko ovde vredjo Kimija zbog toga.

Ovo govori o razlici izmedju vecine navijaca Renaulta i Maclarena.

Ako niste znali trke F1 se boduju za dva sampionata, sampionat vozaca i sampionat konstruktora. Ono zbog cega je Kimi izgubio trku u Imoli i u Nurburgringu jeste rezultat toga sto je Renault trenutno bolji kada je u pitanju takmicenje konstruktora tj. performanse i pouzdanost bolida kao i bolja taktika (posebno na poslednjoj trci). Alonso je startovao sa najvise goriva od svih vozaca i da nije izleteo van staze i pritom izgubio barem 15 - 20 sekundi ionako bi zavrsio trku na prvom mestu cak i da se Kimiju nije nista desilo. Ali pricati vecini ovdasnijh "komentatora" o tehnici, taktici ili propisima je beznadezno iako ono sto sam napisao potvrdjuju svi pomenuti - McLaren, Renault, Ferrari i FIA.

Naravno, ne sumnjam da ce se odmah javiti oni koji ce pokusati da negiraju sve ovo cak i ono sto su saopstili Kimi, ekipa i ostali samo zato da bi zadovoljili svoj Balkanski ego i demonstrirali realno stanje "domace pameti".

vlada

pre 18 godina

Postovani Branko,
Niko ne spori da je Alonso pobedio, i da je dobar vozac i ima dobar tim iza sebe, jel tako?
Ja tebe samo pitam: kako komentarises "mazenje" pneumatika od strane Alonsa na kraju trke?
Odgovori mi, MOLIM TE.
Niko ne spori da je alonso dobar vozac, da je i tim Renoa dobar tim, sto su oni pokazali i ranije, ovde se samo iznose cinjenice, jer ako se neko bavi nekim radom kao ti, bilo on profesionalni, naucni i bilo koji drugi, onda mora da prihvata cinjenice, a one kazu:
Alonso jeste pobedio, Kultard i Truli jesu sami krivi i dobili prodji-kroz kaznu, Montoya i jos neki jesu izgubili pozicije zbog sudara na startu trke, Kimi jeste sam odgovoran za pucanje vesanja.
To su sve cinjenice, ja nisam rekao da je Alonso ovakav i onakav vozac, dobar je i na tome mu svaka cast,
ALI ne mogu nikako da opravdam onakvo CINICNO mazenje pneumatika koji su mogli njegovom rivalu glavu da odnesu!!? da li ti to shvatas? Molim te, da li je to FER-PLEJ? zeleti sve najgore svom protivniku pa i po cenu smrti a u svoju korist?!
Cekam tvoj odgovor na pitanje sa pocetka, hvala.
POZDRAV ljUBITELJIMA FER-PLEJA!!!

bgd_spa

pre 18 godina

Pokusacu ja da ti odgovorim na tvoje pitanje o "mazenju pneumatika". Izjava Alonsa u ovdasnjoj stampi (spanskoj) je bila da je taktika Renoa i izbor pneumatika bila korektna za razliku od Monte Carla gde je u poslednjih 8 krugova izgubio drugo i trece mesto (naravno zbog pneumatika). I jos bih hteo da dodam samo jednu stvar: navijajte za svog vozaca i nemojte da blatite drugog. Cini mi se da je to pravi fer-plej. Bravo za komentare Crvene Baronese i Branka. Pozdrav svima iz Jereza.

Branko

pre 18 godina

Kako "CINICNO mazenje pneumatika" i zelja da neko nastrada? Covece procitaj malo zvanicne rezultate, performanse po krugu pa ces videti da je Alonso dobio naredjenje da napada sve do kraja trke. Nikakvog mazenja pneumatika nije bilo cak je i izleteo pokusavajuci da bude sto brzi... Njegovi zadnji pneumatici su bili dosta potroseni kao posledica udarca koji je pretrpeo od Ralfa na pocetku trke i daljeg trosenja. Cak je i snimatelj zumirao Alonsove pneumatike za vreme njegovog pit-stopa... Izgleda da u Srbiji nisu svi gledali istu trku ili su rucali za vrme iste.

O ovoj budalastini tipa da je Alonso zeleo nekom zlo i smrt necu ni da pricam. To ni jedan vozac ne zeli drugom. Ako je iko rizikovao Kimijevu bezbednost onda je to jedino bio on sam ukljucujuci i njegov tim. Imali su 15-20 krugova da se odluce na odlazak u box ali nisu zeleli.

Ponavljam, citajte zvanicna saopstenja na timskim sajtovima i sajtu www.formula1.com umesto sto se usudjujete da pricate ono sto niko ziv u svetu ne prica sem vas. Takve gluposti ni Kimikjevi navijaci u Finskoj ne odvaljuju a priznacete da je njima verovatno vise stalo.

Evo sta je rekao sef McLarena Ron Dennis;

“Kimi was able to cope with the inevitable blurred vision for over 15 laps and the team discussed with him his tyre condition,” he said. “We jointly decided to go for the win and no member of the team including Kimi regrets this decision. The resulting suspension failure was understandable in the circumstances.”

Dakle, znali su kakva je sitacija sa gumama i zajedno su se slozili da idu na pobedu tj. na sve ili nista.

Louis

pre 18 godina

Malo pojasnjenje onoga sto je autor ovog clanka objasnio kao “pukla poluosovina”.

Bolidi Formule1 imaju pogon na zadnje tockove, dakle poluososvine (driveshafts) su na zadnjim tockovima a ne prednjim. Ono sto je “puklo” na Kimijevom bolidu jeste zglob na donjem trouglastom ramenu tzv. “jadac” (wishbone) kao posledica vibracija . Najpre se razlabavio i otkacio ovaj zglob a za zatim je prilikom kocenja pred ulazak u krivinu doslo do kidanja gornjeg trouglstog ramena (upper wishbone) kao i ostatka vesanja jer tocak vise nije imao oslonac ni vodjenje preko sasije.

coala

pre 18 godina

Ljudi pa iza Alonsa je bilo jos 17 vozaca koji su zavrsili trku. Neko bi sigurno bio pobedio i da Alonso to nije uradio. Dakle ako vec mrzite Alonsa onda mrzite i sve ostale ukljucujuci i Monotju. Zar mislite da bi mozda Montoja da je bio iz Kimija postupio drugacije nego sto je to uradio Alonso? Ne budite smesni. Neki od likova ovde su stvarno toliko pateticni u svojim pokusajima da pronadju krivca iako krivac ne postoji samo da bi izpraznili svoj bes i frustraciju.

katana

pre 18 godina

Ne mislite li da su Kimi i njegova ekipa upravo ti koji su izazivali opasnost jer su zeleci pobedu vozili automobile koji je imao velika ostecenja znajuci da se moze desiti ono sto se desilo?
Budite objektivni pa recite da je jedina nevina zrtva Kimijevog udesa mogao biti Jason Button koga je na srecu Kimijev auto tek malcice potkacio, gotovo neprimetno. Mogao bih pomenuti i sve ostale vozace koji su naisli na krhotine Kimijevog ogibljenja koje su ih mogle povrediti ili pak ostetiti njihove automobile te time izazvati dodatna izletanja i udese.

Maki

pre 18 godina

Vlado, odakle ti ideja da je Kimiju explodirao pneumatik?! Odmah to javi e-mailom Mclarenu i Kimiju jer oni misle da im se raspalo prednje desno ogibljenje a da je pnumatik ostao ceo i to pod punim pritiskom.

Kiza

pre 18 godina

Bas su mi simpaticni ovi svi komentari, kao pratim formulu 10 godina, alonso je papak, kimi je car, sumi nema veze... Sto se mene tice prvu trku sam gledao davne 82 kada je pobedio Patrick Tambay u Ferrari-ju, ako me pamcenje ne vara imao je broj 27. Mislim da je Ferrari imao te brojeve sve dok nije odredjeno da se brojevi dodeljuju na osnovu proslogodisnjeg plasmana,whatever. Prvi lik za koga sam navijao je bio Prost, i bio je blizu da stigne Fangia ali je Sena, kojeg nikada nisam voleo, bio uspesniji od njega. Kada se pojavio Sumaher on mi je postao sledeci favorit i kako se ispostavilo on JESTE najuspeniji vozac i pitanje je da li ce ga neko ikad dostici. Jeste da je imao smradovske poteze(Hil, Vilnev), ali ni prema njemu nisu bili nezni(kultard, belgija). Pravila su ista za sve, tako da sto se tice meklarena i kimija ne moraju njihovi fanovi da placu kao male devojcice. Sumaher i Ferrari imaju sezonu blage katastrofe ali tako je to u sportu. I dalje imaju moju podrsku, pa cemo videti cija majka crnu vunu prede ;)

Branko

pre 18 godina

Jeste, Tambay je pobedio 1982 u Nemackoj. Inace, nije vozio celu sezonu vec je u Ferrari dosao na trci u Holandiji jer je Gilles Villeneuve, Ferrarijev vozac sa brojem 27, dan pre toga poginuo na kvalifikacijama. Nemam apsolutno nista protiv Tambaya, jedino mi nije jasno kako neko ko je gledao F1 jos u starim dobrim vremenima moze da simpatise Schumachera. Sa potezima poput njegovih Enzo takvog vozaca ne bi ni uzeo u ekipu a cak i da je to bio slucaj posle onoga sto je uradio Jacques Villeneuve-u bi samo tako dobio nogu iz Ferrarija kao i iz Formule 1.
BTW, u Belgiji je on udario Coultharda od nazad a ne ovaj njega. Jedini problem je to sto je u Belgiji Schumacherov ego pretrpeo veca ostecenja nego njegov auto pa je morao da isprazni frustraciju na Coulthardu u box-u.

Djole

pre 18 godina

Svaka cast komentaru koji je poslao Mile BMW. Tako se navija i postuje protivnik. Biti dostojansven u porazu kao i u pobedi pritom u oba slucaja realno sagledavajuci situaciju.

Miloš

pre 18 godina

@Branko
Alonso je "cinično" pomazio pneumatike posle trke (rukom, kapiraš?)na očigled svih koji su tu trku zaista gledali, ali ti si, izgleda, u tom momentu vijao rezance po supi, pa si to propustio.To te je Vlada pitao.Toliko o tvom pomnom praćenju trke.
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1.

Branko

pre 18 godina

Milose, ako ti i Vlada to nazivate "mazenje" onda imate los profur kod riba ili ste sadisti. To sto je Alosno uradio je bilo koliko sam ja video udaranje o gume a u vezi toga i moja konstatacija iz predhodne recenice.

Inace, kako vi znate da je to radio CINICNO? Imate neku moc, trece oko ili nesto slicno? Sumaheru odlazi guru mozda bi mu trebao neko vidovit poput vas dvojice?

Alonsu su u na prehodnoj trci gume skroz otisle i kada se covek raduje sto su mu na narednoj trci izdrzale vi mu to uzimate za cinizam jer se Kimi skrndacio a vi naravno navijate za Kimija. Bas ste ocajnici.

Znaci, pomno ja pratim trke, nikad ne rucam za vreme trke, samo sto ne izmisljam stvari koje se nisu desile pa ne mogu da prepoznam te sitacije koje vi opisujete ovde medju komentarima.

Miloš

pre 18 godina

Brz je Meklaren ovih dana kao strela ...
Cinično - citat
Moja devojka - ne diraj je
Očajnici - to ti pamtim
Čujemo se za nedelju dana, da vidimo ko je lepse tepao gumama za vikend ;) aj, poz.
Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima F1.