Četvrtak, 12.05.2005.

08:24

Gde će se suditi "Trojci"

I SCG i Hrvatska zainteresovane da sude pripadnicima "Vukovarske trojke" za slučaj ubistva 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara.

Izvor: B92

Gde æe se suditi "Trojci" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Tomislav Krizan

pre 18 godina

Pravna nacela jasno upucuju na cinjenicu da ovo sudjenje treba biti odrzano u Hrvatskoj, i tu nema govora. Isto tako, ovdje se radi o sudjenju ljudima osumnjicenima za jedno od najtezih zlodjela u ratu u Hrvatskoj, a ne o nekom testu na kojem ce srpsko sudstvo dokazivati svoju sposobnost. Jedina prednost sudjenja u Srbiji bilo bi to sto bi mnogi u Srbiji shvatili sto se u Vukovaru doista dogadjalo, pa bi im to mozda pomoglo da konacno sagledaju sveukupnu sliku.

Nick

pre 18 godina

Ma hajdete gosp. Mesicu, pricajte to nekome drugome: "Hrvatska je spremna...". Nemjote nas zasmejavati hahaha :-))
Najbolje se videla ta spremnost u velikoj FARSI zvanoj Lora.
I TO se zove demokracija !

balkanac

pre 18 godina

Simpaticno mi je to kako su pragmaticni Ameri "provalili" nasu vladu i ocitali joj lekciju u vezi medijskih parada, nazvanih dobrovoljna predaja. Ponovo su pokazali ko je pravi "tata" na Balkanu!

N.N.

pre 18 godina

Najbolje bi bilo (posto je i ovako Vukovar na granici) da se sud sazida na samoj granici dveju drzava, 500m2 na jednoj strani, 500m2 na drugoj, pa neka dodje neki sudija neutralnog drzavljanstva neka sudi ...:)

Ivar

pre 18 godina

Sudjenje za zlocine u Lori je krasan primer nivoa na kome se hrvatsko pravosudje nalazi.
To ne bi bilo sudjenje nego egzekucija - ko bi od pozvanih svedoka odlucio da ide u Zagreb i svedoci u korist odbrane? Ovi sto se otimaju da se toj trojici sudi u Zagrebu se zapravo otimaju da im se presudi sada.
Nek im sude u Hagu, a ko hoce da im se sudi uopste neka finansira troskove tuzilastva, odbrane i sudija.

Zox

pre 18 godina

Da li u hrvatskom ustavu postoji odredba po kojoj se zabranjuje izrucenje domacih drzavljana drugoj drzavi? Ako postoji, onda tu nema rasprave gde bi se trebalo suduti. Naravno da ce sudsko vece Haskog Tribunala doneti odluku da se sudi u Srbiji, jer bi drugacijom odlukom prekrsili nas Ustav, a verujem da njima nije do toga.

Its long story

pre 18 godina

za prekrsaj u Srbiji bolje da ti se sudi u Zagrebu.
Kao dobar znak izlazenja u susret zahtevu sirokih masa u Hrvatskoj, zlocinackoj trojci treba suditi u Hrvatskoj, tacnije u Vukovaru. Sto su tri zlikovca dalje od Srbije to je bolje.

Marko

pre 18 godina

Optuzeni su ali nisu krivi dok se ne dokaze krivica, ali jedna sigurna cinjenica je ta da je Vukovar, jedan od najlepsih gradova bivse nam drzave razoren, sravnjen sa zemljom pod komandom nasih generala. Samo zbog toga bi ta gospoda morala da odleze jednu dozivotnu robiju, a posle toga da im se sudi za Ovcaru.

Kresimir, Zagreb

pre 18 godina

Znaci ovako: U Hrvatskoj i BIH sudjenje nikako nije pozeljno,dok je to u Srbiji prihvatljivo. Stvarno cudno!, Ako mislite da ce sudjenja u zemljama pocinjenja zlocina biti pristrana, onda bi jedina alternativa bila medjunarodni sud. Nemojte biti licemjerni. To sto su oni gradjani neke druge zemlje, to je manje vazno. Pa nedaj Boze, da ja ucinim kakav prometni prekrsaj na podrucju Beograda, sudjenje bi mi se po vasoj logici odrzavalo u Zagrebu?

student

pre 18 godina

Ma kakvo da je nase pravosudje, sigurno je bolje od hrvatskog po pitanju sudjenja za ratne zlocine, pre svega posle osnivanja spec. suda. Zamislite pod kakvim bi pritiskom bile sudije u Hr koje bi vodile taj slucaj, i da li neko moze da zamisli sta bi se desilo ako u nedostatku dokaza pomenuta trojka treba da bude oslobodjenja. Mislim da bi, s'obzirom na stepen ostrascenosti hrvatskog drustva (a sto nazalost imamo prilike da cesto vidimo na obicnim sportskim takmicenjima), njihovo izrucenje Hrvatskoj donelo ne samo nepravedan sudski proces vec i unelo dodatni stepen nestabilnosti u ceo region. Uostalom, u CRO su podizali optuzbe protiv svih koji su uopste ucestvovali u ratu po optuzbi da su ucestvovali u oruzanoj pobuni na taj nacin su svi koji su nosili oruzje automatski krivi, bojim se da ovoj trojici nebi bilo vise zivota ako ih isporuce tamo. Uostalom Hag treba da pokaze malo razumevanja i postovanja za ovu drzavu koja ulaze toliko napora da saradjuje, i pokaze nasem narodu da nisu anti-srpski raspolozeni, u suprotnom rekcije bi bile uzasne i bojim se da bi se vise niko ne bi predao jer sudjenje u CRO ili BH moze biti samo daleko nepravednije nego u Hagu.

Z

pre 18 godina

Sudenje u Srbiji ne dolazi u obzir. Tu narod jos nije upoznat sa velicinom zlocina koji je pocinjen u ime srpstva, optuzeni za ratne zlocine vide se kao heroji, siroko rasprostranjeno misljenje je da ratni zlocinci ne treba da idu u Hag. Za ovo su uglanom odgovorna medija jer su tu isti Milosevicevi ljudi, a tesko je suociti se sa zlocinima sopstvenog naroda. Kvalitet sudstva u Srbiji je na nivou Miloseviceve oligarhije jer su ljudi uglavnom isti. Jasno je da bi sudenje bilo neregularno, tu bi masa navijaca monolitno stajala iza velikosrpske ideje kao vecina komentatora. Srbija je uostalom te ljude vec oslobodila, trebalo je desetak godina da se uz pomoc raznih mita i olaksica otpeljaju u Hag.

Kristina, Hrvatska

pre 18 godina

Plasim se da nije dobra ideja prepustiti slucaj Srbiji ili Hrvatskoj. I Srbi i Hrvati su jako pristrani, svatko vuce na svoju stranu. Mislim da slucaj treba ostati u Internacionalnom Sudu, jer ovako ovaj slucaj ce postati politicka stvar, a ne stvar zakona. Zrtve tog strasnog zlocina nikada nece dobiti nikavu pravdu i satisfakciju, jer ce nase zemlje gledati da urade sve sto mogu, samo da susjedu ne bude dobro!
Plasim se da ce im u Srbiji "suditi" kao "herojima", a u Hrvatskoj da nikada vise nece svijetlost dana ugledati! Suluda je ova ideja!

Mr. No

pre 18 godina

Hrvatskim 'generalima' se NE moze suditi u Srbiji jer nisu nikakva zlocin na prostoru te drzave ucinili. Moze im se suditi u Haagu ili Hrvatskoj. Za Hajradinaja ne bi znao, jer Kosovo nema nikakav status. Inace, ja sam za sudjenje u Hrvatskoj. Ako je SCG zatvorila za javnost sudjenje oko Ovcare, mislim da nije spremna za ovakav zalogaj jos uvijek.

Aca

pre 18 godina

Po kojoj optuznici da im se sudi u Srbiji? Zasto im vec nije presudjeno u Srbiji, gde su proveli vise od 10 godina nakon zlocina? Hajde da im sudimo u odsustvu?

g.m.

pre 18 godina

Smatram da je neumesno seliti sudjenja za teze ratne zlocine u Srbiju ili u Hrvatsku, jer ni u jednoj od tih zemalja nije pravosudni sistem na nivou, vec bazira na nacionalnoj pripadnosti. Setimo se samo Lore i sudije Lozine, kao i mnostva drugih koji su, uprkos dokazima za zlocine, oslobodjeni. Ne verujem ni da ce sudjenje u Beogradu za Ovcaru biti objektivno. A ako Hag smatra da je to u redu, onda je logicno da se grupi kojoj se sudi u Beogradu, pridruzi i tu hasku "trojku", jer se sve odnosi na zlocin pocinjen na Ovcari.

Beka

pre 18 godina

Kada su se predavali (dvojica od trojice) da li je postojala mogucnost da im se sudi u Hrvatskoj? Ako nije to je prilicno losa preporuka za svakog sledeceg koji bi se predao.
Da li to ujedno znaci da bi se se Hajradinaju moglo suditi u Srbiji, ili hrvatskim generalima (ili kojim vec cinovima) optuzenima za Oluju?

М.Т.

pre 18 godina

Нико није крив за злочин док се не докаже супротно! Нисам чула нити игде прочитала да Хрвати кажу за своје грађане да су злочинци. Наравно, то не значи да злочин трба прикривати. Морамо се борити за сваког држављанина своје земље! Ако сами себе не поштујемо, како ће нас ценити други. За оне који су површни-свака пресуда у Хагу (на штету наших држављања) је корак даље од Европе!

Ivan

pre 18 godina

Ne, mislim bas obrnuto, a to je da je ovakav proces neophodan u Srbiji. Time ce da se dokaze ili koliko je nase sudstvo nesposobno ili sposobno (posebno u poredjenju sa Hagom). Neka ta dilema vec jednom bude otklonjena...

Antifasista

pre 18 godina

Ja sam za sudjenje na mestu zlocina. A kazna da se izdrzava takodje na teritoriji Hrvatske. Takodje isit princip treba priomeniti na sve zlocince. Ko je cinio zlocine u Srbiji - da mu sude u Srbiji, ko je cinio zlocine na Kosovu - da mu sude na Kosovu, itd. Jer u svim ovim balkanskim... kako da kazem a da se ne uvrede... zemljama, sistem i dalje stiti i opravdava svoje zlocine izvrsene u ime krvi i tla. a to znaci da zlocince nikad nece postici pravedna kazna u njihovim sopstvenim "zemljama".

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Trojka bi bila bezbednija u Hrvatskoj u nego u Srbiji. Srpsko sudstvo je trenutno zauzeto sa vaznim sudskim procesima Nacional socijalisti bi organizovali proteste i procesi bi bili odlagani isl Ni govora o sudjenju u Srbiji a pogotovu o odbrani sa slobode. Slobodu apsolutno ne zasluzuju.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Srbija treba da prekine sa nastojanjem za dobijanje nadleznosti za sudjenje. Sudstvo u Srbiji nije reformisano i jos uvek sude sudije u ime SM. Po logici kluba suduja obozavatelja SM nece biti nadjeni dokazi za krivicu, znaci billi bi oslobodjeni. Vukovarskoj crnoj trojci. Zlocini su pocinjeni na sadasnjoj teritoriji Hrvatske neka im ona sudi na osnovu brojnih dokaza optuzbe i po volji Slavonsko baranjske porote.

Vladimir T

pre 18 godina

Mislim da bi trebalo da im se sudi u Srbiji zbog sledeceg:
1.Da dokazemo da smo sposobni da izvedemo jedan proces do kraja mnogo ozbiljnije nego sto se to radi u Hagu
2.Da bi bili na slobodi u Beogradu dok im se sudi i da ne strepe za svoju bezbednost - jer je covek nevin dok se suprotno ne dokaze bez obzira sto bi neki kao liberali hapsili samo zato sto se sumnja...hapsi se ako se sumnja samo ako postoji mogucnost da ce osumnjiceni pobeci ili pociniti slicno delo - sto ovde nije slucaj
3.Vlasti u Zagrebu nisu u stanju da garantuju bezbednost gradjana Srbije - a to se vec i pokazalo kad su nasi sportisti putovali. A pravda? To je vec nesto sasvim peto...

Vladimir T

pre 18 godina

Mislim da bi trebalo da im se sudi u Srbiji zbog sledeceg:
1.Da dokazemo da smo sposobni da izvedemo jedan proces do kraja mnogo ozbiljnije nego sto se to radi u Hagu
2.Da bi bili na slobodi u Beogradu dok im se sudi i da ne strepe za svoju bezbednost - jer je covek nevin dok se suprotno ne dokaze bez obzira sto bi neki kao liberali hapsili samo zato sto se sumnja...hapsi se ako se sumnja samo ako postoji mogucnost da ce osumnjiceni pobeci ili pociniti slicno delo - sto ovde nije slucaj
3.Vlasti u Zagrebu nisu u stanju da garantuju bezbednost gradjana Srbije - a to se vec i pokazalo kad su nasi sportisti putovali. A pravda? To je vec nesto sasvim peto...

DOgnjanovic

pre 18 godina

Srbija treba da prekine sa nastojanjem za dobijanje nadleznosti za sudjenje. Sudstvo u Srbiji nije reformisano i jos uvek sude sudije u ime SM. Po logici kluba suduja obozavatelja SM nece biti nadjeni dokazi za krivicu, znaci billi bi oslobodjeni. Vukovarskoj crnoj trojci. Zlocini su pocinjeni na sadasnjoj teritoriji Hrvatske neka im ona sudi na osnovu brojnih dokaza optuzbe i po volji Slavonsko baranjske porote.

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Trojka bi bila bezbednija u Hrvatskoj u nego u Srbiji. Srpsko sudstvo je trenutno zauzeto sa vaznim sudskim procesima Nacional socijalisti bi organizovali proteste i procesi bi bili odlagani isl Ni govora o sudjenju u Srbiji a pogotovu o odbrani sa slobode. Slobodu apsolutno ne zasluzuju.

Antifasista

pre 18 godina

Ja sam za sudjenje na mestu zlocina. A kazna da se izdrzava takodje na teritoriji Hrvatske. Takodje isit princip treba priomeniti na sve zlocince. Ko je cinio zlocine u Srbiji - da mu sude u Srbiji, ko je cinio zlocine na Kosovu - da mu sude na Kosovu, itd. Jer u svim ovim balkanskim... kako da kazem a da se ne uvrede... zemljama, sistem i dalje stiti i opravdava svoje zlocine izvrsene u ime krvi i tla. a to znaci da zlocince nikad nece postici pravedna kazna u njihovim sopstvenim "zemljama".

Ivan

pre 18 godina

Ne, mislim bas obrnuto, a to je da je ovakav proces neophodan u Srbiji. Time ce da se dokaze ili koliko je nase sudstvo nesposobno ili sposobno (posebno u poredjenju sa Hagom). Neka ta dilema vec jednom bude otklonjena...

М.Т.

pre 18 godina

Нико није крив за злочин док се не докаже супротно! Нисам чула нити игде прочитала да Хрвати кажу за своје грађане да су злочинци. Наравно, то не значи да злочин трба прикривати. Морамо се борити за сваког држављанина своје земље! Ако сами себе не поштујемо, како ће нас ценити други. За оне који су површни-свака пресуда у Хагу (на штету наших држављања) је корак даље од Европе!

g.m.

pre 18 godina

Smatram da je neumesno seliti sudjenja za teze ratne zlocine u Srbiju ili u Hrvatsku, jer ni u jednoj od tih zemalja nije pravosudni sistem na nivou, vec bazira na nacionalnoj pripadnosti. Setimo se samo Lore i sudije Lozine, kao i mnostva drugih koji su, uprkos dokazima za zlocine, oslobodjeni. Ne verujem ni da ce sudjenje u Beogradu za Ovcaru biti objektivno. A ako Hag smatra da je to u redu, onda je logicno da se grupi kojoj se sudi u Beogradu, pridruzi i tu hasku "trojku", jer se sve odnosi na zlocin pocinjen na Ovcari.

Aca

pre 18 godina

Po kojoj optuznici da im se sudi u Srbiji? Zasto im vec nije presudjeno u Srbiji, gde su proveli vise od 10 godina nakon zlocina? Hajde da im sudimo u odsustvu?

Beka

pre 18 godina

Kada su se predavali (dvojica od trojice) da li je postojala mogucnost da im se sudi u Hrvatskoj? Ako nije to je prilicno losa preporuka za svakog sledeceg koji bi se predao.
Da li to ujedno znaci da bi se se Hajradinaju moglo suditi u Srbiji, ili hrvatskim generalima (ili kojim vec cinovima) optuzenima za Oluju?

Mr. No

pre 18 godina

Hrvatskim 'generalima' se NE moze suditi u Srbiji jer nisu nikakva zlocin na prostoru te drzave ucinili. Moze im se suditi u Haagu ili Hrvatskoj. Za Hajradinaja ne bi znao, jer Kosovo nema nikakav status. Inace, ja sam za sudjenje u Hrvatskoj. Ako je SCG zatvorila za javnost sudjenje oko Ovcare, mislim da nije spremna za ovakav zalogaj jos uvijek.

Kristina, Hrvatska

pre 18 godina

Plasim se da nije dobra ideja prepustiti slucaj Srbiji ili Hrvatskoj. I Srbi i Hrvati su jako pristrani, svatko vuce na svoju stranu. Mislim da slucaj treba ostati u Internacionalnom Sudu, jer ovako ovaj slucaj ce postati politicka stvar, a ne stvar zakona. Zrtve tog strasnog zlocina nikada nece dobiti nikavu pravdu i satisfakciju, jer ce nase zemlje gledati da urade sve sto mogu, samo da susjedu ne bude dobro!
Plasim se da ce im u Srbiji "suditi" kao "herojima", a u Hrvatskoj da nikada vise nece svijetlost dana ugledati! Suluda je ova ideja!

student

pre 18 godina

Ma kakvo da je nase pravosudje, sigurno je bolje od hrvatskog po pitanju sudjenja za ratne zlocine, pre svega posle osnivanja spec. suda. Zamislite pod kakvim bi pritiskom bile sudije u Hr koje bi vodile taj slucaj, i da li neko moze da zamisli sta bi se desilo ako u nedostatku dokaza pomenuta trojka treba da bude oslobodjenja. Mislim da bi, s'obzirom na stepen ostrascenosti hrvatskog drustva (a sto nazalost imamo prilike da cesto vidimo na obicnim sportskim takmicenjima), njihovo izrucenje Hrvatskoj donelo ne samo nepravedan sudski proces vec i unelo dodatni stepen nestabilnosti u ceo region. Uostalom, u CRO su podizali optuzbe protiv svih koji su uopste ucestvovali u ratu po optuzbi da su ucestvovali u oruzanoj pobuni na taj nacin su svi koji su nosili oruzje automatski krivi, bojim se da ovoj trojici nebi bilo vise zivota ako ih isporuce tamo. Uostalom Hag treba da pokaze malo razumevanja i postovanja za ovu drzavu koja ulaze toliko napora da saradjuje, i pokaze nasem narodu da nisu anti-srpski raspolozeni, u suprotnom rekcije bi bile uzasne i bojim se da bi se vise niko ne bi predao jer sudjenje u CRO ili BH moze biti samo daleko nepravednije nego u Hagu.

Z

pre 18 godina

Sudenje u Srbiji ne dolazi u obzir. Tu narod jos nije upoznat sa velicinom zlocina koji je pocinjen u ime srpstva, optuzeni za ratne zlocine vide se kao heroji, siroko rasprostranjeno misljenje je da ratni zlocinci ne treba da idu u Hag. Za ovo su uglanom odgovorna medija jer su tu isti Milosevicevi ljudi, a tesko je suociti se sa zlocinima sopstvenog naroda. Kvalitet sudstva u Srbiji je na nivou Miloseviceve oligarhije jer su ljudi uglavnom isti. Jasno je da bi sudenje bilo neregularno, tu bi masa navijaca monolitno stajala iza velikosrpske ideje kao vecina komentatora. Srbija je uostalom te ljude vec oslobodila, trebalo je desetak godina da se uz pomoc raznih mita i olaksica otpeljaju u Hag.

Marko

pre 18 godina

Optuzeni su ali nisu krivi dok se ne dokaze krivica, ali jedna sigurna cinjenica je ta da je Vukovar, jedan od najlepsih gradova bivse nam drzave razoren, sravnjen sa zemljom pod komandom nasih generala. Samo zbog toga bi ta gospoda morala da odleze jednu dozivotnu robiju, a posle toga da im se sudi za Ovcaru.

Kresimir, Zagreb

pre 18 godina

Znaci ovako: U Hrvatskoj i BIH sudjenje nikako nije pozeljno,dok je to u Srbiji prihvatljivo. Stvarno cudno!, Ako mislite da ce sudjenja u zemljama pocinjenja zlocina biti pristrana, onda bi jedina alternativa bila medjunarodni sud. Nemojte biti licemjerni. To sto su oni gradjani neke druge zemlje, to je manje vazno. Pa nedaj Boze, da ja ucinim kakav prometni prekrsaj na podrucju Beograda, sudjenje bi mi se po vasoj logici odrzavalo u Zagrebu?

Its long story

pre 18 godina

za prekrsaj u Srbiji bolje da ti se sudi u Zagrebu.
Kao dobar znak izlazenja u susret zahtevu sirokih masa u Hrvatskoj, zlocinackoj trojci treba suditi u Hrvatskoj, tacnije u Vukovaru. Sto su tri zlikovca dalje od Srbije to je bolje.

Zox

pre 18 godina

Da li u hrvatskom ustavu postoji odredba po kojoj se zabranjuje izrucenje domacih drzavljana drugoj drzavi? Ako postoji, onda tu nema rasprave gde bi se trebalo suduti. Naravno da ce sudsko vece Haskog Tribunala doneti odluku da se sudi u Srbiji, jer bi drugacijom odlukom prekrsili nas Ustav, a verujem da njima nije do toga.

Ivar

pre 18 godina

Sudjenje za zlocine u Lori je krasan primer nivoa na kome se hrvatsko pravosudje nalazi.
To ne bi bilo sudjenje nego egzekucija - ko bi od pozvanih svedoka odlucio da ide u Zagreb i svedoci u korist odbrane? Ovi sto se otimaju da se toj trojici sudi u Zagrebu se zapravo otimaju da im se presudi sada.
Nek im sude u Hagu, a ko hoce da im se sudi uopste neka finansira troskove tuzilastva, odbrane i sudija.

N.N.

pre 18 godina

Najbolje bi bilo (posto je i ovako Vukovar na granici) da se sud sazida na samoj granici dveju drzava, 500m2 na jednoj strani, 500m2 na drugoj, pa neka dodje neki sudija neutralnog drzavljanstva neka sudi ...:)

balkanac

pre 18 godina

Simpaticno mi je to kako su pragmaticni Ameri "provalili" nasu vladu i ocitali joj lekciju u vezi medijskih parada, nazvanih dobrovoljna predaja. Ponovo su pokazali ko je pravi "tata" na Balkanu!

Nick

pre 18 godina

Ma hajdete gosp. Mesicu, pricajte to nekome drugome: "Hrvatska je spremna...". Nemjote nas zasmejavati hahaha :-))
Najbolje se videla ta spremnost u velikoj FARSI zvanoj Lora.
I TO se zove demokracija !

Tomislav Krizan

pre 18 godina

Pravna nacela jasno upucuju na cinjenicu da ovo sudjenje treba biti odrzano u Hrvatskoj, i tu nema govora. Isto tako, ovdje se radi o sudjenju ljudima osumnjicenima za jedno od najtezih zlodjela u ratu u Hrvatskoj, a ne o nekom testu na kojem ce srpsko sudstvo dokazivati svoju sposobnost. Jedina prednost sudjenja u Srbiji bilo bi to sto bi mnogi u Srbiji shvatili sto se u Vukovaru doista dogadjalo, pa bi im to mozda pomoglo da konacno sagledaju sveukupnu sliku.

Vladimir T

pre 18 godina

Mislim da bi trebalo da im se sudi u Srbiji zbog sledeceg:
1.Da dokazemo da smo sposobni da izvedemo jedan proces do kraja mnogo ozbiljnije nego sto se to radi u Hagu
2.Da bi bili na slobodi u Beogradu dok im se sudi i da ne strepe za svoju bezbednost - jer je covek nevin dok se suprotno ne dokaze bez obzira sto bi neki kao liberali hapsili samo zato sto se sumnja...hapsi se ako se sumnja samo ako postoji mogucnost da ce osumnjiceni pobeci ili pociniti slicno delo - sto ovde nije slucaj
3.Vlasti u Zagrebu nisu u stanju da garantuju bezbednost gradjana Srbije - a to se vec i pokazalo kad su nasi sportisti putovali. A pravda? To je vec nesto sasvim peto...

DOgnjanovic

pre 18 godina

Srbija treba da prekine sa nastojanjem za dobijanje nadleznosti za sudjenje. Sudstvo u Srbiji nije reformisano i jos uvek sude sudije u ime SM. Po logici kluba suduja obozavatelja SM nece biti nadjeni dokazi za krivicu, znaci billi bi oslobodjeni. Vukovarskoj crnoj trojci. Zlocini su pocinjeni na sadasnjoj teritoriji Hrvatske neka im ona sudi na osnovu brojnih dokaza optuzbe i po volji Slavonsko baranjske porote.

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Trojka bi bila bezbednija u Hrvatskoj u nego u Srbiji. Srpsko sudstvo je trenutno zauzeto sa vaznim sudskim procesima Nacional socijalisti bi organizovali proteste i procesi bi bili odlagani isl Ni govora o sudjenju u Srbiji a pogotovu o odbrani sa slobode. Slobodu apsolutno ne zasluzuju.

Antifasista

pre 18 godina

Ja sam za sudjenje na mestu zlocina. A kazna da se izdrzava takodje na teritoriji Hrvatske. Takodje isit princip treba priomeniti na sve zlocince. Ko je cinio zlocine u Srbiji - da mu sude u Srbiji, ko je cinio zlocine na Kosovu - da mu sude na Kosovu, itd. Jer u svim ovim balkanskim... kako da kazem a da se ne uvrede... zemljama, sistem i dalje stiti i opravdava svoje zlocine izvrsene u ime krvi i tla. a to znaci da zlocince nikad nece postici pravedna kazna u njihovim sopstvenim "zemljama".

Ivan

pre 18 godina

Ne, mislim bas obrnuto, a to je da je ovakav proces neophodan u Srbiji. Time ce da se dokaze ili koliko je nase sudstvo nesposobno ili sposobno (posebno u poredjenju sa Hagom). Neka ta dilema vec jednom bude otklonjena...

М.Т.

pre 18 godina

Нико није крив за злочин док се не докаже супротно! Нисам чула нити игде прочитала да Хрвати кажу за своје грађане да су злочинци. Наравно, то не значи да злочин трба прикривати. Морамо се борити за сваког држављанина своје земље! Ако сами себе не поштујемо, како ће нас ценити други. За оне који су површни-свака пресуда у Хагу (на штету наших држављања) је корак даље од Европе!

g.m.

pre 18 godina

Smatram da je neumesno seliti sudjenja za teze ratne zlocine u Srbiju ili u Hrvatsku, jer ni u jednoj od tih zemalja nije pravosudni sistem na nivou, vec bazira na nacionalnoj pripadnosti. Setimo se samo Lore i sudije Lozine, kao i mnostva drugih koji su, uprkos dokazima za zlocine, oslobodjeni. Ne verujem ni da ce sudjenje u Beogradu za Ovcaru biti objektivno. A ako Hag smatra da je to u redu, onda je logicno da se grupi kojoj se sudi u Beogradu, pridruzi i tu hasku "trojku", jer se sve odnosi na zlocin pocinjen na Ovcari.

Aca

pre 18 godina

Po kojoj optuznici da im se sudi u Srbiji? Zasto im vec nije presudjeno u Srbiji, gde su proveli vise od 10 godina nakon zlocina? Hajde da im sudimo u odsustvu?

Beka

pre 18 godina

Kada su se predavali (dvojica od trojice) da li je postojala mogucnost da im se sudi u Hrvatskoj? Ako nije to je prilicno losa preporuka za svakog sledeceg koji bi se predao.
Da li to ujedno znaci da bi se se Hajradinaju moglo suditi u Srbiji, ili hrvatskim generalima (ili kojim vec cinovima) optuzenima za Oluju?

Mr. No

pre 18 godina

Hrvatskim 'generalima' se NE moze suditi u Srbiji jer nisu nikakva zlocin na prostoru te drzave ucinili. Moze im se suditi u Haagu ili Hrvatskoj. Za Hajradinaja ne bi znao, jer Kosovo nema nikakav status. Inace, ja sam za sudjenje u Hrvatskoj. Ako je SCG zatvorila za javnost sudjenje oko Ovcare, mislim da nije spremna za ovakav zalogaj jos uvijek.

Kristina, Hrvatska

pre 18 godina

Plasim se da nije dobra ideja prepustiti slucaj Srbiji ili Hrvatskoj. I Srbi i Hrvati su jako pristrani, svatko vuce na svoju stranu. Mislim da slucaj treba ostati u Internacionalnom Sudu, jer ovako ovaj slucaj ce postati politicka stvar, a ne stvar zakona. Zrtve tog strasnog zlocina nikada nece dobiti nikavu pravdu i satisfakciju, jer ce nase zemlje gledati da urade sve sto mogu, samo da susjedu ne bude dobro!
Plasim se da ce im u Srbiji "suditi" kao "herojima", a u Hrvatskoj da nikada vise nece svijetlost dana ugledati! Suluda je ova ideja!

student

pre 18 godina

Ma kakvo da je nase pravosudje, sigurno je bolje od hrvatskog po pitanju sudjenja za ratne zlocine, pre svega posle osnivanja spec. suda. Zamislite pod kakvim bi pritiskom bile sudije u Hr koje bi vodile taj slucaj, i da li neko moze da zamisli sta bi se desilo ako u nedostatku dokaza pomenuta trojka treba da bude oslobodjenja. Mislim da bi, s'obzirom na stepen ostrascenosti hrvatskog drustva (a sto nazalost imamo prilike da cesto vidimo na obicnim sportskim takmicenjima), njihovo izrucenje Hrvatskoj donelo ne samo nepravedan sudski proces vec i unelo dodatni stepen nestabilnosti u ceo region. Uostalom, u CRO su podizali optuzbe protiv svih koji su uopste ucestvovali u ratu po optuzbi da su ucestvovali u oruzanoj pobuni na taj nacin su svi koji su nosili oruzje automatski krivi, bojim se da ovoj trojici nebi bilo vise zivota ako ih isporuce tamo. Uostalom Hag treba da pokaze malo razumevanja i postovanja za ovu drzavu koja ulaze toliko napora da saradjuje, i pokaze nasem narodu da nisu anti-srpski raspolozeni, u suprotnom rekcije bi bile uzasne i bojim se da bi se vise niko ne bi predao jer sudjenje u CRO ili BH moze biti samo daleko nepravednije nego u Hagu.

Z

pre 18 godina

Sudenje u Srbiji ne dolazi u obzir. Tu narod jos nije upoznat sa velicinom zlocina koji je pocinjen u ime srpstva, optuzeni za ratne zlocine vide se kao heroji, siroko rasprostranjeno misljenje je da ratni zlocinci ne treba da idu u Hag. Za ovo su uglanom odgovorna medija jer su tu isti Milosevicevi ljudi, a tesko je suociti se sa zlocinima sopstvenog naroda. Kvalitet sudstva u Srbiji je na nivou Miloseviceve oligarhije jer su ljudi uglavnom isti. Jasno je da bi sudenje bilo neregularno, tu bi masa navijaca monolitno stajala iza velikosrpske ideje kao vecina komentatora. Srbija je uostalom te ljude vec oslobodila, trebalo je desetak godina da se uz pomoc raznih mita i olaksica otpeljaju u Hag.

Marko

pre 18 godina

Optuzeni su ali nisu krivi dok se ne dokaze krivica, ali jedna sigurna cinjenica je ta da je Vukovar, jedan od najlepsih gradova bivse nam drzave razoren, sravnjen sa zemljom pod komandom nasih generala. Samo zbog toga bi ta gospoda morala da odleze jednu dozivotnu robiju, a posle toga da im se sudi za Ovcaru.

Kresimir, Zagreb

pre 18 godina

Znaci ovako: U Hrvatskoj i BIH sudjenje nikako nije pozeljno,dok je to u Srbiji prihvatljivo. Stvarno cudno!, Ako mislite da ce sudjenja u zemljama pocinjenja zlocina biti pristrana, onda bi jedina alternativa bila medjunarodni sud. Nemojte biti licemjerni. To sto su oni gradjani neke druge zemlje, to je manje vazno. Pa nedaj Boze, da ja ucinim kakav prometni prekrsaj na podrucju Beograda, sudjenje bi mi se po vasoj logici odrzavalo u Zagrebu?

Its long story

pre 18 godina

za prekrsaj u Srbiji bolje da ti se sudi u Zagrebu.
Kao dobar znak izlazenja u susret zahtevu sirokih masa u Hrvatskoj, zlocinackoj trojci treba suditi u Hrvatskoj, tacnije u Vukovaru. Sto su tri zlikovca dalje od Srbije to je bolje.

Zox

pre 18 godina

Da li u hrvatskom ustavu postoji odredba po kojoj se zabranjuje izrucenje domacih drzavljana drugoj drzavi? Ako postoji, onda tu nema rasprave gde bi se trebalo suduti. Naravno da ce sudsko vece Haskog Tribunala doneti odluku da se sudi u Srbiji, jer bi drugacijom odlukom prekrsili nas Ustav, a verujem da njima nije do toga.

Ivar

pre 18 godina

Sudjenje za zlocine u Lori je krasan primer nivoa na kome se hrvatsko pravosudje nalazi.
To ne bi bilo sudjenje nego egzekucija - ko bi od pozvanih svedoka odlucio da ide u Zagreb i svedoci u korist odbrane? Ovi sto se otimaju da se toj trojici sudi u Zagrebu se zapravo otimaju da im se presudi sada.
Nek im sude u Hagu, a ko hoce da im se sudi uopste neka finansira troskove tuzilastva, odbrane i sudija.

N.N.

pre 18 godina

Najbolje bi bilo (posto je i ovako Vukovar na granici) da se sud sazida na samoj granici dveju drzava, 500m2 na jednoj strani, 500m2 na drugoj, pa neka dodje neki sudija neutralnog drzavljanstva neka sudi ...:)

balkanac

pre 18 godina

Simpaticno mi je to kako su pragmaticni Ameri "provalili" nasu vladu i ocitali joj lekciju u vezi medijskih parada, nazvanih dobrovoljna predaja. Ponovo su pokazali ko je pravi "tata" na Balkanu!

Nick

pre 18 godina

Ma hajdete gosp. Mesicu, pricajte to nekome drugome: "Hrvatska je spremna...". Nemjote nas zasmejavati hahaha :-))
Najbolje se videla ta spremnost u velikoj FARSI zvanoj Lora.
I TO se zove demokracija !

Tomislav Krizan

pre 18 godina

Pravna nacela jasno upucuju na cinjenicu da ovo sudjenje treba biti odrzano u Hrvatskoj, i tu nema govora. Isto tako, ovdje se radi o sudjenju ljudima osumnjicenima za jedno od najtezih zlodjela u ratu u Hrvatskoj, a ne o nekom testu na kojem ce srpsko sudstvo dokazivati svoju sposobnost. Jedina prednost sudjenja u Srbiji bilo bi to sto bi mnogi u Srbiji shvatili sto se u Vukovaru doista dogadjalo, pa bi im to mozda pomoglo da konacno sagledaju sveukupnu sliku.