Nedelja, 08.05.2005.

12:10

Srbiji ponuditi EU i deo Kosova

Srbiji treba ponuditi mali deo teritorije Kosova i ubrzani ulazak u EU, da bi zauzvrat prihvatila nezavisnost pokrajine.

Izvor: Beta

Srbiji ponuditi EU i deo Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

DC

pre 18 godina

Univerziteti u Americi, a verujem i u drugim 'bitnim' zemljama, puni su debata, okruglih stolova i sl. o statusu Kosova, situaciji na Balkanu, ex Yu. Lobiji Albanaca su ovde veoma jaki i cucete glasno i jasno, veoma dobro osmisljeno, sta je to sto oni zele, cemu teze i koja su moguca resenja. Dotle se mi Srbi jos ceskamo po glavi i govorimo o nekakvoj istoriji (koja je nas ponos, ali, ipak, OD NJE SE NE ZIVI DANAS). Niko nama nije kriv, do nas samih. Daj Boze sloge i pameti!

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Kako volim ove sto dele tudje teritorije sto hiljada milja daleko i koji Balkan sigurno u zivotu nisu ni primirisali a kamoli upoznali. Ko uopste nekome daje pravo da nesto deli, sece i daje. Svi hoce da budu "neko" na ovome svetu!!! Evropo digni glas i isteraj amere iz svoje kuce. Ni mi ne delimo americke teritorije izmedju Mexika, SAD-a i Kanade, pa neka oni fino ostave nas!!!

shone

pre 18 godina

Sustina dobre politike je uvazavanje realnosti.
A realnost je da ce medjunarodna zajednica tesko, gotovo sigurno odbiti i samu pomisao na menjanje Dejtona. Takodje je realnost da je ovo igra nerava u kojoj onaj nestrpljiviji gubi. Dakle, ici i na prelazna resenja i u interesu nacije sachekati bolji ambijent. Sve ostalo bi bilo bacanje peskira pre nokauta.

beli

pre 18 godina

Zdravo, ja mislim da sa samim tim da cak i srpsko vodjstvo predloze da status Kosova mora bit nesto vise od autonomije a manje od nezavisnosti ukazuje da je Kosova izasla iz ruke Srbije. Savet za komsije iz Srbije je da stvaraju prijatelske odnose sa Kosovom da bi na takav nacin imali i branili interes svoje manjine koja zivi ovde... Kosovska drzava mislim ce osigurati sva prava na koje Srpska manjina/zajednica ima pravo.
Mislim da je buducnost svih naroda u Evropi pa zato Srbi moraju zaboraviti svoje ekspanzicioniske snove o okupaciji tudjih zemalja koje je gospodin Milosevic kreirao u glavama Srba i zbog kojih on sada sedi u zatvoru, a Srbija je u losoj situaciji.
Pozdrav, Beli!

eka

pre 18 godina

Kosovo je i ovako izgubljeno,hteli mi to ili ne. Bolje je onda razumno razmisliti i uzeti ono sto nam se nudi,negoli ostati bez icega. Nadam se samo da ce moja deca bolje ziveti, i ranije uci u EU, i ziveti ko sav normalan svet.Ovaj zatvor je vise neizdrzljiv!!!!!!!

Tvrdoglavi patriota

pre 18 godina

Nikako ne smemo da prihvatimo ovu nepristojnu ponudu! Treba se boriti do poslednjeg coveka i na kraju prihvatiti otcepljenje svih teritorija na kojima nema bar 100% Srba u zamenu za sto tezi pristup EU! Tako smo do sada radili i super nam je islo, zasto da u ovom slucaju odstupimo?

Tatjana, Beograd

pre 18 godina

Kada bismo samo poslusali Slavenka Terzica koji lepo kaze: Sve dok Kosovo i Metohiju budemo tretirali kao svoju teritoriju, pa makar nam ga i oteli, mi cemo kad tad dobiti sansu da ga povratimo... A ako ga se budemo odrekli, e onda je to kraj!

Yara

pre 18 godina

Gospodo, drugovi, braco, nemojte da mislite da kad ovo govorim ne osecam kako moje nacionalno bice plače. Jednom smo se igrali kauboja i indijanaca sa njima, izgubili onoliku decu (svako je necije dete) da bi se opet busali. Jeste, sramota je da pristanemo ali to što ćemo opet protiv jačeg neće dići Presvetlog Lazara i blaženo počivše žrtve. Dajte da budemo razumni da spasemo šta se spasti da i da idemo dalje.
Iz srca nam niko ne može oteti ono što je naše, a njima nek Bog sudi.

SINISA

pre 18 godina

To i nije tako lose resenje, ako bi se Pepublika Srpska jos pripojila i Srbiji. Mislim da bi tada svi bili zadovoljni, a zajednicki zivot sa Albancima je cista utopija.

Panonac

pre 18 godina

Ovo su samo probni baloni.
Kosovo ne moze biti nezavisno ako Srbija ne pristane na to.
Cenjeni profesori su to trebali da istaknu u svom predavanju.
Srpski narod nikada ne sme pristati da mu komadaju zemlju u zamenu za tamo nesto. Mi tu zemlju nismo kupili (kao sto Albanci sve kupuju) ili dobili na poklon od nekoga. To je nasa vekovna zemlja koju smo nasledili i niko nema prava da je rasprodaje.

Milos

pre 18 godina

Ovo nema pojma sa realnoscu. Iskreno meni ovo odgovara ja sam iz Severne Mitrovice, napokon bi ziveo u Srbiji ali ovo je NEREALNO. Posto sam ovde na teranu i znam mnogo vise od mnogo vas recicu vam da te price o nezavisnosti ne piju vodu, nije medjunarodna zajednica luda da im da nezavisnost ne barem za naraednih 20 god prvi i osnovni razlog je jer ovde nista ne funkcionise (nema ni jedne firme koja proizvodi bilo sta, kriminal, korupcija itd) ne zele oni crnu rupu u Evropi. Mene plasi samo to da ce naci resenje koje nece odgovarati niti nama niti njima a nesto slicno Bosni i uvek nas drzati u saci i potkusurivati se nama. A za kraj porucujem ovim sto se tako lako odricu Kosova da im ga nije ostavio deda pa mogu da ga poklanjaju kako hoce i kome hoce, zarad 1-2 god ranijeg ulaska u EU ili ne znam cega vec.

neko

pre 18 godina

Klasicno razmisljanje Amerikanca, trgovina. Ne moze se sve uraditi trgovinom nikako. Zasto je hiljade ljudi izgubilo rat proteklih godina kad smo mogli sve da iztrgujemo? A opet sa druge strane uce u EU i Srbija i Kosovo, sa Srbijom ili bez, nasa deca ili njihova deca nece gledati na to kao vi njima ce Evropa biti njihova zemlja a ne Srbija ili Kosovo.

ajde

pre 18 godina

Da je taj plan prihvacen pre par godina bilo bi 50% nama, 50% njima. Sada nas vise tamo skoro nema, a ono malo stanovnistva ni ne zelim da zamislim pod kakvim uslovima zive. Koliko god plan izgledao surov, izgleda da je jedini realan ako hocemo bilo sta da zadrzimo i omogucimo jadnim ljudima dole da, nekako, normalno zive. A onda pamet u glavu, kineski zid i da ni jedan Srbin ne proda njima kucu ili plac. A onda neka se Evropa ili Amerika ili ko vec bakce sa Kosovom. A mi da se skoncentrisemo da sa ostalim nacionalnim manjinama, kojih ima dosta u Srbiji, ojacamo zajednicki zivot i osecaj pripadnosti a ne da nastavimo da se samo smanjujemo.

goodman

pre 18 godina

Ma sta imaju politicki analiticari da drze predavanja studentima sa temom: "Najbolje je da Srbi daju Kosovo za brzi ulazak u Evropu." Amerikancima je oduvek geografija bila slaba strana. To je kao kada bi sada SANU pocela da diskutuje kako bi bilo da se Kalifornija i Florida podele na 2 dela kao Koreja, ili da Gibraltar pripadne najzad Spaniji, a Foklandska Ostrva Argentini. I neka se Azem ne sekira da ce Srbija izgubiti Kosovo jer je njegov zemljak Svilanovic skovao novu floskulu "Manje od nezavisnosti a vise od autonomoje". Zasto vise od autonomije, kada je Kosovo oduvek bila AP Kosovo. Da li su to albanci svojim ponasanjem zasluzili, pa nam je neprijatno samo da im damo autonomiju. Vuk, da je neki kurjak kao sto ga hvalite, bi trebalo da urucu ostar demars americkom ambasadoru za mesanje USA u nase unutrasnje stvari.

Vlada

pre 18 godina

Pitam one koji uopste razmisljaju da li treba dati KOSOVO I METOHIJU ili barem njen deo: Ima li naroda na kugli zemaljskoj koji bi dao i parce svoje teritorije? Mnogo je drzava i naroda na svetu koji imaju ovakve i slicne probleme pa se ne odricu dela teritorije, pogotovu ne ovako bogatog! Pa da li ste vi normalni? Da li iole poznajete srpsku i uposte istoriju? Pa sta bi ste radili da ste savremenici Turske ili Austrougarske imperije ili nacisticke Nemacke? Pa da li je moguce da ste toliko slepi i da ne vidite da su sva ta predavanja i iyjave test-baloni radi osluskivanja reakcija srba kako bi reagovali na eventualni pritisak na nazavisnost? Pa moji poslovni prijatelji albanci koje dugo godina poznajem tvrde da je sve vise albanaca koji bi ponovo da zive zajedno u Srbiji pod novim okolnostima ali da o tome ne smeju da pricaju. Takvi kao vi ce sutra prodati i jos po koji deo ove zemlje jer je to po vama jedini nacin da se spasete a vama spasa nema!!!

Radisav

pre 18 godina

Ovo je ispipavanje pulsa Srbije kako bi reagovala na eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. A nezavisnost bi se dala ne zato što je iko frustriran( ako je dva miliona Albanaca frustrirano, šta tek da se kaže za 7 miliona Srba), već zato što ovakvo stanje suviše košta i svakim danom je sve skuplje i skuplje. Mnogo je jeftinije i jednostavnije dati lokalnom stanovništvu vlast koju ćeš ionako da kontrolišeš, a niko te više ne proziva za greške, usput ostaviš par vojnih baza. Em je efikasno, em je jeftino. Kosovo i Metohija je još u sastavu Srbije po svim važećim dokumentima i za početak međunarodna zajednica( čitaj USA i EU ) bi eventualno mogle da vrate opštine sa većinskim srpskim stanovništvom pod puni suverenitet Srbije, kao znak dobre volje da hoće dobronamerno da se uključe u rešavanje otvorenog pitanja. U protivnom, ostajemo svako sa scvojom frustracijom. Mislim da je međunarodna frustracija ( gubitak novca) najveća.

test

pre 18 godina

Ja mislim da se, kad je Kosovo u pitanju, ne moze da se radi o nekom "kompromisnom" resenju.
Vecina srba izgleda ne shvata da Srbija ne moze nikako traziti bilo sta u vezi Kosova posle neverovatnih zlocina Srpskih snaga na Kosovu, ubistava hiljade i hiljade nevinih, spaljivanja, silovanja, itd.
Srbija nema moralno niti bilo kakvog drugog prava sto se Kosova tice. Neshvatljivo je da se bilo ko is Srbije uopste usudjuje da nesto trazi u vezi Kosova. To je i logika medjunarodne zajednice, bez obzira koliko se oni potrudili da Srbima objasne sa izabranim recima.

Bojan Jankovic

pre 18 godina

Objavljivanje ovakvih ponuda doprinosi psiholoskoj pripremi nase javnosti na eventualni scenarijo nagodbe u kojoj bi kao i za Slobodana Milosevica dobiti znatno manje nego obecano. Smatram da mediji treba da se uzdrze ovakvih "vesti" i da treba da puste da nasi (ne)sposobni politicari snose punu odgovornost oko Kosova.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Srbija posle 1945. imala prijateljstvo u svetu kao sa Rusijom, Francuskom, Engleskom, Nemackom itd.i dobila tapije nad Kosovom. Srbija nije znala i umela da sacuva Kosovo. Nakon kapitulacije koju je potpisala u Kumanovo ne bi mogla da diktira granice na Balkanu. Po mom misljenju, Srbija pre rata bi mogla da postavi granice kako njoj bi odgovarala, tako sto bi povukla vojsku do zamisljene granice/npr. do reke Ibar/. Sada je ispustena prilika za to.
Ako MZ zahteva nemenjanje granica onda je dzabe, neka kaze sta god hoce Srbija. Amerikanci su na Bonstilu, i oni nisu dosli tek tako, oni imaju svoj dugorocni plan, koji nije napravljen od danas do sutra. I ubedjen sam da ce biti kako kaze Amerika a ne kako kazu poneki analiticar poput g.Buganjski i g.Mershajmer.

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Opet ponavljam: celo Kosovo, sa velikovecinskim Albanskim zivljem, nikada vise nece biti odgovorno Beogradu, to je cinjenica, nemojmo biti naivni. Steta je onolikih spomenika istorije od neprocenjive vrednosti za Srpski narod, ali sta to vredi kad tamo vise i nema Srba, a (ovo mi je tesko reci, ali je realnost) od istorije se ne zivi. Treba sacuvati zdrav razum i videti sta se moze jos sacuvati. I ne inatiti se sa svetom, jer se i ono malo sto je trenutno ponudjeno moze vrlo lako izgubiti. Ovaj put Srbi nisu u mogucnosti da biraju! Mora se ici samo napred...

fran

pre 18 godina

Ne dolazi u obzir nista osim da Kosovo ostaje na sadasnjim granicama i niko nece i ne moze biti privilegovan nego ce svi biti jednaki pred zakonom, u protivnom rat za koji cete opet biti krivi i koji ce te izgubiti u samom pocetku!

pllana

pre 18 godina

Slazem se da se da Srbiji 7% severa ali isto tako i vratiti Kursumliju Albancima oduzeta 1878 ja jos dan danas imam prezime PLANA , doci ce to vreme da ce svak dobiti svoje.

Stojan Boskovic

pre 18 godina

Nas je nacionalni interes da se razdvojimo od Albanaca i stvorimo ozbiljnu i nezavisnu Srbiju. Koliko ce krajeva Kosova i Metohije da ostane u Srbiji i kakav ce status da imaju preostali Srbi u albanskoj drzavi i manastiri zavisi samo od nas. Ali, ako budemo pratili besmislenu politiku Nikolica, Tadica i Kostunice, Kosovo i Metohija vise nece imati srpsko stanovnistvo, a Srbija nece nikada postati svoja. Stvarnost ne prestaje da postoji kad zazmurite pred njom. Razmislite... Labusov plan o statusu Kosova i Metohije iz novembra 2004. je bio i jeste najbolje resenje. Jednoga dana nesto slicne forme, ali sasvim drugacije sustine ce nam biti nametnuto, i mi cemo kao i u slucaju plana Z4 zaliti za prvobitnim resenjem.

Dokle???

pre 18 godina

Mislim da je ovo nesto najblize "pravdi". Zapravo ovo je mozda najbolje trenutno moguce resenje... ne razumem nase politicare "ne prihvatamo nezavisnost Kosova" Mislim kako Srbija misli da finansira i da vlada Kosovom ...kojim parama? ipak je to i dalje crna rupa Evrope...ovo je pravo resenje...samo da se resi vise...da stavimo TACKU.

Bogdan Stanković

pre 18 godina

Oni nas ucenjuju rade šta hoće mi nemožemo ništa a svesu to krivi srpski nacionaliste oniće uzeti šta hoće ostaće nam samo Beograd
mi moramo da razvijamo ekonomiju pa da nam ponovo kopaju kanale . Mi ćemo teško opstati na kosovu morate da znate čije ovce pasu na planini toga je planina .

I.B.

pre 18 godina

Svaki put kada negde procitam kako Albancima treba udovoljiti i dati nezavisnost Kosovu za to sto su oni frustrirani, kosa mi se dize na glavi! Da li neko pita Srbe koliko smo mi frustrirani?! 15 god. gledamo kako nam se zemlja raspada, kako nam se teritorije oduzimaju, cela nacija trpi kaznu za nesto sto vecina nije uradila i mi ne mozemo nista da u vezi s' tim uradimo! Koji su to sve sada silni eksperti za nasu zemlju? Nikada ne dam hiljadugodisnju tradiciju, kulturu i istoriju svoje zemlje za tamo nekakvu EU u koju verovatno narednih 20 god. necemo uci a i ako udjemo necemo tu dugo ostati. Ocigledno je da se unija raspada. Odakle smelosti svim ovim filosofama da rasprodaju tudje zemlje?

jednostavno

pre 18 godina

G. Vlasi bi trebalo da zna da ni Srbi u BiH nisu zeleli da zive sa muslimanima i Hrvatima pa su na kraju morali, a morali su zbog medjunarodnog pritiska. Ukoliko medjunarodna zajednica zeli da pokaze da ima iste arsine za sve takav pritisak treba sprovesti i prema Albancima na KiM.

Francuska Sobarica

pre 18 godina

A sto ne dobise Americki crnci i indijanci nezavisne drzave? Sto crnci Juzne Afrike ne stvorise sebi posebnu Crnu Juznu Afriku? Evo i Irak je izgubio rat, sto se ne rasparca i podeli susedima?

Vladimir Ludvig

pre 18 godina

Gospodin Bugajski je placeni hrvatski lobista, o tome je pricano u jednom od "Pescanika", i bezocno kritikuje Srbiju u hrvatskim novinama. Mozda njegova ideja za Kosovo i nije losa?!

vanjus

pre 18 godina

sada je vec kasno za kosovo...
cak sta vise mislim da bi citava srboja trebala pod inostrani protektorat, jer sami nismo dovoljno zreli da bilo sta pametno uradimo.

jelena

pre 18 godina

na sta ovo lici? Kakva je ovo pijaca?
Da pitamo te jadne raseljene Srbe ili one kojima su poginuli najblizi kako im se dopada ova trgovina!!!Neko je izgubio glavu OPET NI ZA STA KAO I U PRETHODNOM RATU, SRAMOTA!!!!!!

gaga

pre 18 godina

Pa bogami kako je krenulo stacemo svi ispod sljive! I treba tako, jer sad ce svako da se zapita jel se isplati biti patriota? Ma sit sam patriotizma pogotovo onih koji dodjose i donesose ga u moj grad, jadna si SRBIJO ko te sve brani i kalkulise na tvoj racun!

EKSER

pre 18 godina

za Srbiju Kosovo bilo je velik zalogaj ali od velikog porastao je do ogromnog tako da nema œanse da je "proguta" vise kako je uvek o tome sanjala.

npb

pre 18 godina

Ma, mnogo je 7%. Dosta je Pančićev vrh... i da se "Kosovu" daju Preševo i Bujanovac, a može i Toplica.
Šta god da se predlaže, Srbija ne treba da potpisuje nikakve odluke raznoraznih priučenih belosvetskih savetnika, već da se pripremi za pregovore, pa da vidimo.

Dragan

pre 18 godina

Ja nisam da se Kosmet odvoji.Ali ako sila diktira,da se trazi spajanje sa Republikom Srpskom i da nam presele sve crkve i manastire u Srbiju.Kao sto su Abu Simbel u Egiptu,naravno na trosak sile.Ako manastiri ostanu tamo,bice do temelja sruseni.Mislite o tome.

Dejan iz Pariza

pre 18 godina

Kosovo nema sanse da postane nezavisan,ako se jedna strana protiv te ideje, a ovde se prica o srpskoj drzavi, sto znaci sporazum i priznanje nezavisnost Kosmeta moze samo ako se i Srbi i Albanci dogovore oko tu stvar, a zakoni Ujedinjeni Nacije ne predvica nezavisnost jedna pokrajine bez sporazuma dve strane, Kosmet nece nikad biti nezavisan to da bude jasno,sem naravno ako su resili da promene granice,onda to znaci da ce biti jako vruce u Bosnu,takodje u Makedoniju,da ne pricam za CG,setimo se kako su Amerikanci Aliji Izetbegovicu dali ideju da povuce svoj potpis o resenje na miran nacin Bosanski problem.Ko je ovde faktor ne-stabilnosti?znamo.Jedino sto nam je jasno a to je da Kosmet se nece vratiti u Srbiju,nesto ce biti kao Taiwan,na zalost.Kao sto je rekao pokojni Djindjic,ne mozete imati dve logike i dva standarda,znaci Srbima zabraniti nezavosnost Republike Srpske i Krajine ,a Albancima priznati tu isti politicku volju.

Dok

pre 18 godina

Srbiji ostaju dve solucije!!! Prva je,da ne dozvolimo uticaj velikih sila na celu situaciju, sto bi znacilo, RAT I BOMBARDOVANJE!!!
Druga je da akceptiramo ono sto nude Amerika i zapad, i da zaboravimo Kosovo, a mozda jos i neke delove Srbije!!!
U sustini mi smo mali, a u prirodi vazi pravilo JACEG!!!

Нађа

pre 18 godina

Космет може бити отуђен једино ако се Србија сама одрекне тог свог дела територије. Постоји и један други начин, а то је да буде насилно отет. Било какво отимање дела територије једној сувереној држави је криминал и злочин какав још није забележен у цивилизованом свету. Ова двојица албанских лобиста то знају, али нису само наши професори алави. Сви они функционишу као џу-бокс. Убациш им у џеп неки $, а они ти отпевају песму коју им наручиш. Да је њихово излагање само и искључиво забавног типа говори и чињеница да дотични професор предочава студентима и шта свако од нас приватно мисли, а такве активности су чак и у овој нашој несрећној Србији законом санкционисане (случај видовите Зорке). Да не причам што је, притом, потпуно омануо када су у питању бар моје мисли. А, ја нисам усамљена у тим размишљањима, на несрећу древних Илира.

stevan

pre 18 godina

Uredu To se tvrdi pazar znaci Srbija moze da ocekuje do 10-12 mozda 15% ako ovo moze da se uzme kao ozbiljna vest sobzirom da se m.zajednici protivi podeli teritorija.Sto se manastira tice licno bih kao veliki mastar da imam mogucnost sve te srenjevekovne gradjevine prezidao u srbski deo tog Kosova po principu Svete Gore .To je izvodljivo ako je celom narodu zaista stalo do toga.Ostaviti im to pa obilaziti kasnije u nekim ekskurzijama koje ce Albanci kamenovati je smesno.

Sasa

pre 18 godina

Ne vidim cime su to Albanci zasluzili da dobiju aminovanje od Srba za Kosovo. Paljenjem crkvi starih 600-700 godina? Lincovanjem srpske populacije? Divljackim napadima na sve srpsko?
Srba je na Kosovu bilo 15% po posljednjem zvanicnom popisu. To je najmanji procenat teritorije sto Srbi moraju traziti + zemlju koja pripada manastirima.
Ako NATO zemlje ipak otmu nasilno Kosovo, treba Albancima uvesti vize, koje ce biti jako tesko dobiti.

Stefan,NBgd

pre 18 godina

Ovo jeste opcija koja zavredjuje nepodeljenu paznju i maksimalni diplomatski angazman Beograda za realizaciju iste. Potpuno sam ubedjen da Srbija generalno bolje resenje problema nikada nece naci. Medjutim, bojim se da ce tradicionalno srpsko busanje-u-prsa pomutiti i tako ogranicenu sposobnost rasudjivanja odgovornih ljudi u Beogradu, tako da cemo na kraju ostati bez icega, po vec vidjenom scenariju. Mada, nije da mi je preterano zao zbog toga jer je nezavisnost Kosova za Srbiju next-best-option.

Zilot

pre 18 godina

Kompromisom se u zapadnom svetu podrazumeva da obe strane odustanu od necega da bi se doslo do resenja. Ovde vidim da Srbi trebaju da se odreknu svega, a da Albanci dobiju sve pa da se dodje do resenja. Glupost nad glupostima. Mada, ako Bugajski i ekipa rese problem Srba u Republici Srpskoj, Srba u Hrvatskoj i Baska u Francuskoj i Spaniji na pomenuti nacin, mozda bi za 100-tinak godina mogli da uzmemo u obzir njihove ideje. Kosovo u Srbiji, sve ostalo vodi do novog rata.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Moze,mi njima deo Preseva,oni nama 20%Kosova,Republiku Srpsku i deo CG(Brda i Kotor),proglasenje Ujedinjenih Srpskih Drzava i obnavljanje monarhije,tad nam EU i ne treba....

Zoran

pre 18 godina

Dok jos nesto nude, treba uzeti. Doci ce vreme kad nece vise nista da nude nego ce samo sve da uzmu.
Ne diskutujte mnogo. Mi odavno ne odlucujemo ni o cemu. Cara Lazara ostavite da na miru pociva. Secanje na njega nece zadrzati Kosovo. Za to je potrebna sila. Kao drzava, nasa zemlja je odavno impotentna, a jake reci su uvek samo dim.
Malo nas je i nikada nismo bili slozni. Time se cak i ponosimo. To se placa.

Lanna

pre 18 godina

Sbija misli da zadrzi Kosovo na isti nacin na koji kosovski Albanci ukljucujuci i Vlasija misle da ga demokratizuju. Gde netade ona prica o demokratskim vrednostima koju su Albanci prodavali Zapadu u doba Milosevica?

Djuradj

pre 18 godina

Ne treba mi EU, ako zbog toga moram dati Kosovo. Cak ga niko drugi iz Srbije ne sme dati jer je Ustav Srbije vrlo jasan i gospodin Svilanovic bi ga morao procitati jos jednom, pogotovo clan 51. koji kaze"
Odbrana Republike Srbije je pravo i dužnost svakog građanina.
Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Srbije ili bilo kojeg njenog dela.
Izdaja Republike Srbije je zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično delo."

Zilot

pre 18 godina

Ne vidim zasto bi Srbija dala i pedalj svoje zemlje? Neka Albanija da severni deo za Albance sa Kosova i resen problem, pa neka tamo naprave svoju nezavisnu drzavu i neka je zovu Kosova!

Srbin

pre 18 godina

Ja mislim da ce Kosovo da nam otmu mi hteli ili ne hteli, mi ne mozemo sami protiv sile, ali treba biti strpljiv i voditi pametnu politiku. Kosovo nikada ne treba priznati kao suverenu teritoriju .Treba samo cekati i uciti naredne generacije o nepravdi kako su nam oteli nasu zemlju. I to je to.

Zoran

pre 18 godina

Trampa teritorije za ubrzanje procesa!!! Neposteno, moglo bi samo teritorija za teritoriju ili prosec za proces, ukoliko je trampa neko resenje.

borivoje

pre 18 godina

Podela je jedino rešenje, ali PRAVEDNA!!!
Malo je 7% tj samo sever Kosova i Metohije. Realno je 20-25 %tj (sever pokrajine sa jednim delom Metohije, zatim srpskog stanovništva ima u okolini Gnjilana i taj pojas spojiti sa Gračanicom i dole sa Štrpcem).To bi bilo oko 20 % teritorije. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da imamo oko 200000 Srba proteranih s Kosmeta koje je potrebno naseliti na svoju zemlju, ako ne mogu u svoje kuće onda bar da dobiju adekvatnu zamenu.
Što se tiče Preševa, Bujanovca i Medveđe. U Medveđi su Srbi preko 80 % većina, u Bujanovcu je 50%-50%, ali u samom gradu su Srbi većina, jer Albanci tu računaju i okolna albanska sela kao što je Trnovac. Preševo je 90%-10% u korist Albanaca. Tako da bi mogli u eventualnoj podeli Kosmeta da im damo okolna sela Bujanovca i veči deo Preševa.
Problem je u tome što su njima neki strani faktori obećali nezavisnost,ali ne ide baš tako glatko. Svesni su oni da im samo podela daje kompletnu nezavisnost sa svim atributima državnosti, u suprotnom dobiće veliku autonomiju,ali bez države tj ostaće u Srbiji.

dragisa

pre 18 godina

Imam dva pitanja:
1. U sta se racunaju Srbi proterani sa Kosova,
2. Zasto ne primeniti istu logiku/matematiku za BiH?
Mislim da bi Srbi trebali da Kosovo problem (za koji je tzv. medjunarodna zajednica ocigledno zainteresovana) povezu sa resenjem sveukipnog problema Srba (a verovatno i Albanaca) na Balkanu.

Helsinki

pre 18 godina

Ja se potpuno se slazhem. Da se neshto menja. A to jes Opstina Leposavic i Zubinpotok pripada Serbiju. Ali Kosovo da se prikljuci Preshevo Bujanovac i Medvede. Pa da se jedonom za uvek smiri, i da se postuje te granice.Ja sam siguran da ni Serbi a ni Albanci ne aelju da zive zajedno ni na Kosovo ni na Serbiju. To je fer. Pa neka bude i srecno!

Bob

pre 18 godina

Ovaj predlog deluje vrlo racionalno i uz neophodne manje korekcije,on je po mom misljenju, prihvatljiv za sve strane. Sve usijane glave uputio bih na zvanican sajt MUP-a Srbije, gde mogu pronaci podatke o poginulim i ranjenim policajcima i civilima na KiM, za samo dve godine 98/99!!
Takodje, treba pratiti sta se sve desava sa skoro svakodnevnim teroristickim napadima u Iraku i predpostaviti slicnu situaciju u Srbiji, ukoliko celo KiM, suprotno volji vecine Albanaca, ostane u sastavu Srbije. Moze li se u Srbiji u takvim okolnostima racunati na normalan zivot, a kamoli na ulazak u EU?

Misa

pre 18 godina

Zalosno je sto cak i neki (anonimni) profesori iz Amerike uvidjaju neophodnost KOMPROMISA (dogovora) sa Srbijom po pitanju Kosova (zbog dugorocne stabilnosti u regionu), za razliku od nekih ljudi koji zive ovde.
Definitivno sa za razmenu teritirija za teritoriju, a NIKAKO teritorija za ideologiju. 1945 su Srbi menjali teritoriju sa ideologiju i evo dokle smo stigli.

Dragoljub

pre 18 godina

Velika vecina Srba iz Srbije volela bi da TERITORIJA Kosova i Metohije ostane deo teritorije Srbije, ali sta je sa vecinskim stanovnistvom? Ako bi Kosmet bio deo Srbije, onda bi stanovnik Kosova- Albanacmorao imati potpuno jednaka prava kao i bilo koji Srbin- Stanovnik ostatka Srbije. Ta prava ukljucuju slobodu kretanja, politickog udruzivanja, pravo svojine, itd. To znaci da bismo u Skupstini Srbije imali znacajan broj poslanika Albanaca, da bi potencijalno Albanci mogli da ucestvuju u aukcijama za privatizaciju, ili npr. da uzmu koncesiju na neki od autoputeva. Potpuno je jasno da na ovo prosecan Srbin ne bi pristao. Sa druge strane, opcija "Teritorija da, stanovnistvo, ne hvala", znacila bi totalno etnicko ciscenje Kosova od vecinskog stanovnistva, sto u sadasnjoj konsternaciji snaga u Evropi jednostavno nije moguce.
Dakle, jedino resenje ostaje samostalno Kosovo i Metohija, gde bi Srpsko stanovnistvo imalo manjinska prava u skladu sa najvisim evropskim standardima. Sve ostalo je puko zamajavanje naroda, i usput, dobra prilika da se Svilanovic jos jednom proglasi za "izdajnika".

Beka

pre 18 godina

1. Srbi su u Krajini bili vecinsko stanovnistvo. Pa nista.
2. 7% teritorije je malo. Sta sa rudnicima? Sta sa manastirima?
3. U Kaliforniji je u juznom delu vecinsko stanovnistvo latinoamericko. Imaju li ikakve sanse, da prodju u ovom paketu?

Olga

pre 18 godina

Moguca albanska eskalacija nasilja se koristi kao pritisak i glavni argument, sto je cisti sofizam, jer onda i svaki drugi narod pretnjom nasiljem moze da trazi od Medjunarodne zajednice bilo sta. A sa druge strane, ja ne vidim ko bi bio ovlascen da sa jednom suverenom druzavom na ovaj nacin pregovara i trguje, a sasvim sigurno to nisu anonimni profesori nekog univerziteta u Americi. Tako da je ova vest potpuno bezznacajna i spada u naklapanja.

Aleks,Trebinje,Zapadna Srbija

pre 18 godina

Ako Kosovo ode od Srbije, onda da bude Republika Srpska sa Srbijom!! Necemo se mi Srbi tako lako prodat za EU! Moze Kosovo samo za Republiku Srpsku, drugo nesto nedolazi u obzir!!!!

the$tar

pre 18 godina

Eu za Kosovo nije dobar deal, jer cemo biti pre ili kasnije tako i tako u EU.. A sta ako i Kosovo bude jednom-recimo za 20tak godina u EU? -Onda smo mi izgubili Kosovo a "oni" dobili sve sta su hteli..
Ja licno bi bio za taj predlog ali samo ako se Republika Srpska (sa Brckom) ujedini sa Srbijom i Srbija postane Savezna Republika slicno Nemackom sistemu... Moramo dobro da trgujemo..

ja

pre 18 godina

A kako nam predvidjaju ulazak u EU ne pre 2019. onda bi par americkih profesora u trgovinu ponudilo verovatno ulazak Srbije vec 2017. u EU i cudili bi se zasto masa nije odusevljena tim predlogom.
Obozavam kad nam granice i sudbinu kroje ljudi hiljadama km udaljeni, koji nikad nisu i nece posetiti niti upoznati ove predele. Mada vidim da to Albancima ni najmanje ne smeta, valjda oni imaju svuda svoje veze.

Pathon

pre 18 godina

Previse se emotivno razmislja po pitanju Kosova. Povlace se neumesne paralele iz puke frustracije i inata. Najprakticnije resenje jeste nezavisnost Kosova uz garantovanu eksteritorijalnost crkava i manastira. Podela teritorija nije najpametnije resenje, ali u opstoj gluposti koja vlada na nasim prostorima, jedini je nacin da se oslobodimo svojih nacionalistickih rastrojenja. Jednom posto svako dobije svoje parce zemlje, shvatice se da nije sve u granicama i zidovima koje bi pojedinici zeleli da podizu.

Drasko

pre 18 godina

Moj predlog:
-Omoguciti povratak raseljenim Srbima u reon Kosova polja i specijalni zasticeni status za njih.
-Isti status za srpsku populaciju na severu Kosova.
-Priznavanje vlasnistva Srbije nad rudnim bogatstvima i TE Obilic.
-Zastita srpskih manastira.
Za uzvrat Albancima dati visi stepen vlasti na Kosovu ali pod uslovom da u narednom periodu omoguce apsolutnu slobodu svih gradjana Kosova, povratak izbeglica,potpuno postovanje ljudskih prava.
Posteno?

majkl dzekson

pre 18 godina

Vidi kako nas ucenjuju. Mi njima Kosovo a oni nama ubrzan ulazak u EU. Ajd da mi vama nadjemo Bina Ladena a vi nama date Cikago, jer je tamo 100 000 srba.

Aleksandar

pre 18 godina

Smatram da bi nakon mesec dana 'agresivne' propagande u vecini medija, vecina stanovnika Srbije podrzala tu ideju. Dve godine sam proveo na Kosovu kao pripadnik MUP-a i nemam nikakvu zalju da sa Albancima imam bilo kakvu dodirnu tacku. Mislim da velika vecina Albanaca i Srba misli isto.
Najbolje bi bilo, ukoliko je ekonomski izvodljivo, podici ogradu izmedju nas i njih kao izmedju Izraela i Palestinaca.
U zivotu se treba ujedinjavati sa boljim od sebe a ne sa gorim. Ne mislim da smo mi civilizovan ili prosvecen narod ali pogotovo to ne mislim za Albance. To moze da prica samo neko ko nije ziveo na Kosovu.
Stasale su generacije mladih koje su ucene da su im oni drugi neprijatelji i zasto na silu pokusavati neki suzivot kada je svima jasno sta jedni drugima misle i da bi samo cekali pogodan trenutak da namiruju neke 'racune' iz proslosti. To smo mi pokusali 1999. a Albanci 1915. i 1941.

Evroskeptik

pre 18 godina

Meni Evropa ne treba, a od srpskog Kosova se nikad necu odreci. Ne mislite valjda da je Car Lazar 28.06.1389. ostavio svoje kosti na srpskom Kosovu tek onako. Ako treba, izginucemo svi do poslenjeg, ali Kosovo necemo dati.
Ne damo srpsko Kosovo!!

Zoran

pre 18 godina

Odlicna ideja pogotovu zbog nas iz Republike Srpske i nasih frustracija.Kako takodje postoji opasnost od eskalacije i nasih frustracija, ne vidim bolje resenje od naseg spajanja sa Srbijom. I tad bi svi bili zadovoljni,i ja na bugarskog granici i moj brat u Banja Luci.

John_Doe

pre 18 godina

Samo želim istaći da Albanci nisu u većini u Medveđi tako da je ne mogu tražiti. Jedino su apsolutna većina u Preševu i okolini.

daj boze

pre 18 godina

Daj Boze... Trepca i eks-teritorijalnost manastira, odlicna trampa da se resimo neprijateljske i brzo rastuce albanske manjine.

aleksandër kabashi

pre 18 godina

Oko 7% kosovske teritorie pripojiti Srbiji, a oko 7% teritorije Srbije koje naseljen albancima (Presevska dolina, Bujanovac i Medvedje) pripojiti Kosovu.
Svaki na svome i mir za sve.

Mile

pre 18 godina

A sto ne vezati Novi Dejton sa pitanjem Kosova. Uz severno kosovo, i exteritorijalnost za Manastire, bi bilo fer resenje. Dva milion ljudi za dva miliona ljudi.

sheqet asllani

pre 18 godina

Prema istoj logici bi trebalo da Presevska dolina,pola Makedonije i dobar deo Crne Gore gde Albanci cine vecinu stanovnistva da se pripoji Kosovu.

rudi

pre 18 godina

Moze! Leposavic i Zubin Potok i nisu bili deo Kosova. Pripojeni su Kosovu u zamenu za Presevo, Bujanovac i Medvedju.Valjda bi trebalo Presevo i Bujanovac da se vrate Kosovu. Takodje smatram da bi trebalo svi manastiri da uzivaju nekakav status posebno uredjen zakonom.
Mislim da ni Srbi a ni Albanci nemaju neku veliku zelju da zive zajedno i smatram da je ovo najbolje resenje. Imamo preterano mnogo slicnosti a opet nista zajednicko osim losih secanja...

rudi

pre 18 godina

Moze! Leposavic i Zubin Potok i nisu bili deo Kosova. Pripojeni su Kosovu u zamenu za Presevo, Bujanovac i Medvedju.Valjda bi trebalo Presevo i Bujanovac da se vrate Kosovu. Takodje smatram da bi trebalo svi manastiri da uzivaju nekakav status posebno uredjen zakonom.
Mislim da ni Srbi a ni Albanci nemaju neku veliku zelju da zive zajedno i smatram da je ovo najbolje resenje. Imamo preterano mnogo slicnosti a opet nista zajednicko osim losih secanja...

sheqet asllani

pre 18 godina

Prema istoj logici bi trebalo da Presevska dolina,pola Makedonije i dobar deo Crne Gore gde Albanci cine vecinu stanovnistva da se pripoji Kosovu.

Mile

pre 18 godina

A sto ne vezati Novi Dejton sa pitanjem Kosova. Uz severno kosovo, i exteritorijalnost za Manastire, bi bilo fer resenje. Dva milion ljudi za dva miliona ljudi.

aleksandër kabashi

pre 18 godina

Oko 7% kosovske teritorie pripojiti Srbiji, a oko 7% teritorije Srbije koje naseljen albancima (Presevska dolina, Bujanovac i Medvedje) pripojiti Kosovu.
Svaki na svome i mir za sve.

daj boze

pre 18 godina

Daj Boze... Trepca i eks-teritorijalnost manastira, odlicna trampa da se resimo neprijateljske i brzo rastuce albanske manjine.

John_Doe

pre 18 godina

Samo želim istaći da Albanci nisu u većini u Medveđi tako da je ne mogu tražiti. Jedino su apsolutna većina u Preševu i okolini.

Drasko

pre 18 godina

Moj predlog:
-Omoguciti povratak raseljenim Srbima u reon Kosova polja i specijalni zasticeni status za njih.
-Isti status za srpsku populaciju na severu Kosova.
-Priznavanje vlasnistva Srbije nad rudnim bogatstvima i TE Obilic.
-Zastita srpskih manastira.
Za uzvrat Albancima dati visi stepen vlasti na Kosovu ali pod uslovom da u narednom periodu omoguce apsolutnu slobodu svih gradjana Kosova, povratak izbeglica,potpuno postovanje ljudskih prava.
Posteno?

Aleksandar

pre 18 godina

Smatram da bi nakon mesec dana 'agresivne' propagande u vecini medija, vecina stanovnika Srbije podrzala tu ideju. Dve godine sam proveo na Kosovu kao pripadnik MUP-a i nemam nikakvu zalju da sa Albancima imam bilo kakvu dodirnu tacku. Mislim da velika vecina Albanaca i Srba misli isto.
Najbolje bi bilo, ukoliko je ekonomski izvodljivo, podici ogradu izmedju nas i njih kao izmedju Izraela i Palestinaca.
U zivotu se treba ujedinjavati sa boljim od sebe a ne sa gorim. Ne mislim da smo mi civilizovan ili prosvecen narod ali pogotovo to ne mislim za Albance. To moze da prica samo neko ko nije ziveo na Kosovu.
Stasale su generacije mladih koje su ucene da su im oni drugi neprijatelji i zasto na silu pokusavati neki suzivot kada je svima jasno sta jedni drugima misle i da bi samo cekali pogodan trenutak da namiruju neke 'racune' iz proslosti. To smo mi pokusali 1999. a Albanci 1915. i 1941.

Zoran

pre 18 godina

Odlicna ideja pogotovu zbog nas iz Republike Srpske i nasih frustracija.Kako takodje postoji opasnost od eskalacije i nasih frustracija, ne vidim bolje resenje od naseg spajanja sa Srbijom. I tad bi svi bili zadovoljni,i ja na bugarskog granici i moj brat u Banja Luci.

Evroskeptik

pre 18 godina

Meni Evropa ne treba, a od srpskog Kosova se nikad necu odreci. Ne mislite valjda da je Car Lazar 28.06.1389. ostavio svoje kosti na srpskom Kosovu tek onako. Ako treba, izginucemo svi do poslenjeg, ali Kosovo necemo dati.
Ne damo srpsko Kosovo!!

majkl dzekson

pre 18 godina

Vidi kako nas ucenjuju. Mi njima Kosovo a oni nama ubrzan ulazak u EU. Ajd da mi vama nadjemo Bina Ladena a vi nama date Cikago, jer je tamo 100 000 srba.

Olga

pre 18 godina

Moguca albanska eskalacija nasilja se koristi kao pritisak i glavni argument, sto je cisti sofizam, jer onda i svaki drugi narod pretnjom nasiljem moze da trazi od Medjunarodne zajednice bilo sta. A sa druge strane, ja ne vidim ko bi bio ovlascen da sa jednom suverenom druzavom na ovaj nacin pregovara i trguje, a sasvim sigurno to nisu anonimni profesori nekog univerziteta u Americi. Tako da je ova vest potpuno bezznacajna i spada u naklapanja.

the$tar

pre 18 godina

Eu za Kosovo nije dobar deal, jer cemo biti pre ili kasnije tako i tako u EU.. A sta ako i Kosovo bude jednom-recimo za 20tak godina u EU? -Onda smo mi izgubili Kosovo a "oni" dobili sve sta su hteli..
Ja licno bi bio za taj predlog ali samo ako se Republika Srpska (sa Brckom) ujedini sa Srbijom i Srbija postane Savezna Republika slicno Nemackom sistemu... Moramo dobro da trgujemo..

ja

pre 18 godina

A kako nam predvidjaju ulazak u EU ne pre 2019. onda bi par americkih profesora u trgovinu ponudilo verovatno ulazak Srbije vec 2017. u EU i cudili bi se zasto masa nije odusevljena tim predlogom.
Obozavam kad nam granice i sudbinu kroje ljudi hiljadama km udaljeni, koji nikad nisu i nece posetiti niti upoznati ove predele. Mada vidim da to Albancima ni najmanje ne smeta, valjda oni imaju svuda svoje veze.

Beka

pre 18 godina

1. Srbi su u Krajini bili vecinsko stanovnistvo. Pa nista.
2. 7% teritorije je malo. Sta sa rudnicima? Sta sa manastirima?
3. U Kaliforniji je u juznom delu vecinsko stanovnistvo latinoamericko. Imaju li ikakve sanse, da prodju u ovom paketu?

Aleks,Trebinje,Zapadna Srbija

pre 18 godina

Ako Kosovo ode od Srbije, onda da bude Republika Srpska sa Srbijom!! Necemo se mi Srbi tako lako prodat za EU! Moze Kosovo samo za Republiku Srpsku, drugo nesto nedolazi u obzir!!!!

Pathon

pre 18 godina

Previse se emotivno razmislja po pitanju Kosova. Povlace se neumesne paralele iz puke frustracije i inata. Najprakticnije resenje jeste nezavisnost Kosova uz garantovanu eksteritorijalnost crkava i manastira. Podela teritorija nije najpametnije resenje, ali u opstoj gluposti koja vlada na nasim prostorima, jedini je nacin da se oslobodimo svojih nacionalistickih rastrojenja. Jednom posto svako dobije svoje parce zemlje, shvatice se da nije sve u granicama i zidovima koje bi pojedinici zeleli da podizu.

Helsinki

pre 18 godina

Ja se potpuno se slazhem. Da se neshto menja. A to jes Opstina Leposavic i Zubinpotok pripada Serbiju. Ali Kosovo da se prikljuci Preshevo Bujanovac i Medvede. Pa da se jedonom za uvek smiri, i da se postuje te granice.Ja sam siguran da ni Serbi a ni Albanci ne aelju da zive zajedno ni na Kosovo ni na Serbiju. To je fer. Pa neka bude i srecno!

Bob

pre 18 godina

Ovaj predlog deluje vrlo racionalno i uz neophodne manje korekcije,on je po mom misljenju, prihvatljiv za sve strane. Sve usijane glave uputio bih na zvanican sajt MUP-a Srbije, gde mogu pronaci podatke o poginulim i ranjenim policajcima i civilima na KiM, za samo dve godine 98/99!!
Takodje, treba pratiti sta se sve desava sa skoro svakodnevnim teroristickim napadima u Iraku i predpostaviti slicnu situaciju u Srbiji, ukoliko celo KiM, suprotno volji vecine Albanaca, ostane u sastavu Srbije. Moze li se u Srbiji u takvim okolnostima racunati na normalan zivot, a kamoli na ulazak u EU?

Misa

pre 18 godina

Zalosno je sto cak i neki (anonimni) profesori iz Amerike uvidjaju neophodnost KOMPROMISA (dogovora) sa Srbijom po pitanju Kosova (zbog dugorocne stabilnosti u regionu), za razliku od nekih ljudi koji zive ovde.
Definitivno sa za razmenu teritirija za teritoriju, a NIKAKO teritorija za ideologiju. 1945 su Srbi menjali teritoriju sa ideologiju i evo dokle smo stigli.

Dragoljub

pre 18 godina

Velika vecina Srba iz Srbije volela bi da TERITORIJA Kosova i Metohije ostane deo teritorije Srbije, ali sta je sa vecinskim stanovnistvom? Ako bi Kosmet bio deo Srbije, onda bi stanovnik Kosova- Albanacmorao imati potpuno jednaka prava kao i bilo koji Srbin- Stanovnik ostatka Srbije. Ta prava ukljucuju slobodu kretanja, politickog udruzivanja, pravo svojine, itd. To znaci da bismo u Skupstini Srbije imali znacajan broj poslanika Albanaca, da bi potencijalno Albanci mogli da ucestvuju u aukcijama za privatizaciju, ili npr. da uzmu koncesiju na neki od autoputeva. Potpuno je jasno da na ovo prosecan Srbin ne bi pristao. Sa druge strane, opcija "Teritorija da, stanovnistvo, ne hvala", znacila bi totalno etnicko ciscenje Kosova od vecinskog stanovnistva, sto u sadasnjoj konsternaciji snaga u Evropi jednostavno nije moguce.
Dakle, jedino resenje ostaje samostalno Kosovo i Metohija, gde bi Srpsko stanovnistvo imalo manjinska prava u skladu sa najvisim evropskim standardima. Sve ostalo je puko zamajavanje naroda, i usput, dobra prilika da se Svilanovic jos jednom proglasi za "izdajnika".

Stefan,NBgd

pre 18 godina

Ovo jeste opcija koja zavredjuje nepodeljenu paznju i maksimalni diplomatski angazman Beograda za realizaciju iste. Potpuno sam ubedjen da Srbija generalno bolje resenje problema nikada nece naci. Medjutim, bojim se da ce tradicionalno srpsko busanje-u-prsa pomutiti i tako ogranicenu sposobnost rasudjivanja odgovornih ljudi u Beogradu, tako da cemo na kraju ostati bez icega, po vec vidjenom scenariju. Mada, nije da mi je preterano zao zbog toga jer je nezavisnost Kosova za Srbiju next-best-option.

Lanna

pre 18 godina

Sbija misli da zadrzi Kosovo na isti nacin na koji kosovski Albanci ukljucujuci i Vlasija misle da ga demokratizuju. Gde netade ona prica o demokratskim vrednostima koju su Albanci prodavali Zapadu u doba Milosevica?

borivoje

pre 18 godina

Podela je jedino rešenje, ali PRAVEDNA!!!
Malo je 7% tj samo sever Kosova i Metohije. Realno je 20-25 %tj (sever pokrajine sa jednim delom Metohije, zatim srpskog stanovništva ima u okolini Gnjilana i taj pojas spojiti sa Gračanicom i dole sa Štrpcem).To bi bilo oko 20 % teritorije. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da imamo oko 200000 Srba proteranih s Kosmeta koje je potrebno naseliti na svoju zemlju, ako ne mogu u svoje kuće onda bar da dobiju adekvatnu zamenu.
Što se tiče Preševa, Bujanovca i Medveđe. U Medveđi su Srbi preko 80 % većina, u Bujanovcu je 50%-50%, ali u samom gradu su Srbi većina, jer Albanci tu računaju i okolna albanska sela kao što je Trnovac. Preševo je 90%-10% u korist Albanaca. Tako da bi mogli u eventualnoj podeli Kosmeta da im damo okolna sela Bujanovca i veči deo Preševa.
Problem je u tome što su njima neki strani faktori obećali nezavisnost,ali ne ide baš tako glatko. Svesni su oni da im samo podela daje kompletnu nezavisnost sa svim atributima državnosti, u suprotnom dobiće veliku autonomiju,ali bez države tj ostaće u Srbiji.

Zilot

pre 18 godina

Kompromisom se u zapadnom svetu podrazumeva da obe strane odustanu od necega da bi se doslo do resenja. Ovde vidim da Srbi trebaju da se odreknu svega, a da Albanci dobiju sve pa da se dodje do resenja. Glupost nad glupostima. Mada, ako Bugajski i ekipa rese problem Srba u Republici Srpskoj, Srba u Hrvatskoj i Baska u Francuskoj i Spaniji na pomenuti nacin, mozda bi za 100-tinak godina mogli da uzmemo u obzir njihove ideje. Kosovo u Srbiji, sve ostalo vodi do novog rata.

Zoran

pre 18 godina

Trampa teritorije za ubrzanje procesa!!! Neposteno, moglo bi samo teritorija za teritoriju ili prosec za proces, ukoliko je trampa neko resenje.

Zilot

pre 18 godina

Ne vidim zasto bi Srbija dala i pedalj svoje zemlje? Neka Albanija da severni deo za Albance sa Kosova i resen problem, pa neka tamo naprave svoju nezavisnu drzavu i neka je zovu Kosova!

Djuradj

pre 18 godina

Ne treba mi EU, ako zbog toga moram dati Kosovo. Cak ga niko drugi iz Srbije ne sme dati jer je Ustav Srbije vrlo jasan i gospodin Svilanovic bi ga morao procitati jos jednom, pogotovo clan 51. koji kaze"
Odbrana Republike Srbije je pravo i dužnost svakog građanina.
Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Srbije ili bilo kojeg njenog dela.
Izdaja Republike Srbije je zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično delo."

Zoran

pre 18 godina

Dok jos nesto nude, treba uzeti. Doci ce vreme kad nece vise nista da nude nego ce samo sve da uzmu.
Ne diskutujte mnogo. Mi odavno ne odlucujemo ni o cemu. Cara Lazara ostavite da na miru pociva. Secanje na njega nece zadrzati Kosovo. Za to je potrebna sila. Kao drzava, nasa zemlja je odavno impotentna, a jake reci su uvek samo dim.
Malo nas je i nikada nismo bili slozni. Time se cak i ponosimo. To se placa.

Srbin

pre 18 godina

Ja mislim da ce Kosovo da nam otmu mi hteli ili ne hteli, mi ne mozemo sami protiv sile, ali treba biti strpljiv i voditi pametnu politiku. Kosovo nikada ne treba priznati kao suverenu teritoriju .Treba samo cekati i uciti naredne generacije o nepravdi kako su nam oteli nasu zemlju. I to je to.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Moze,mi njima deo Preseva,oni nama 20%Kosova,Republiku Srpsku i deo CG(Brda i Kotor),proglasenje Ujedinjenih Srpskih Drzava i obnavljanje monarhije,tad nam EU i ne treba....

dragisa

pre 18 godina

Imam dva pitanja:
1. U sta se racunaju Srbi proterani sa Kosova,
2. Zasto ne primeniti istu logiku/matematiku za BiH?
Mislim da bi Srbi trebali da Kosovo problem (za koji je tzv. medjunarodna zajednica ocigledno zainteresovana) povezu sa resenjem sveukipnog problema Srba (a verovatno i Albanaca) na Balkanu.

Нађа

pre 18 godina

Космет може бити отуђен једино ако се Србија сама одрекне тог свог дела територије. Постоји и један други начин, а то је да буде насилно отет. Било какво отимање дела територије једној сувереној држави је криминал и злочин какав још није забележен у цивилизованом свету. Ова двојица албанских лобиста то знају, али нису само наши професори алави. Сви они функционишу као џу-бокс. Убациш им у џеп неки $, а они ти отпевају песму коју им наручиш. Да је њихово излагање само и искључиво забавног типа говори и чињеница да дотични професор предочава студентима и шта свако од нас приватно мисли, а такве активности су чак и у овој нашој несрећној Србији законом санкционисане (случај видовите Зорке). Да не причам што је, притом, потпуно омануо када су у питању бар моје мисли. А, ја нисам усамљена у тим размишљањима, на несрећу древних Илира.

Dok

pre 18 godina

Srbiji ostaju dve solucije!!! Prva je,da ne dozvolimo uticaj velikih sila na celu situaciju, sto bi znacilo, RAT I BOMBARDOVANJE!!!
Druga je da akceptiramo ono sto nude Amerika i zapad, i da zaboravimo Kosovo, a mozda jos i neke delove Srbije!!!
U sustini mi smo mali, a u prirodi vazi pravilo JACEG!!!

Sasa

pre 18 godina

Ne vidim cime su to Albanci zasluzili da dobiju aminovanje od Srba za Kosovo. Paljenjem crkvi starih 600-700 godina? Lincovanjem srpske populacije? Divljackim napadima na sve srpsko?
Srba je na Kosovu bilo 15% po posljednjem zvanicnom popisu. To je najmanji procenat teritorije sto Srbi moraju traziti + zemlju koja pripada manastirima.
Ako NATO zemlje ipak otmu nasilno Kosovo, treba Albancima uvesti vize, koje ce biti jako tesko dobiti.

stevan

pre 18 godina

Uredu To se tvrdi pazar znaci Srbija moze da ocekuje do 10-12 mozda 15% ako ovo moze da se uzme kao ozbiljna vest sobzirom da se m.zajednici protivi podeli teritorija.Sto se manastira tice licno bih kao veliki mastar da imam mogucnost sve te srenjevekovne gradjevine prezidao u srbski deo tog Kosova po principu Svete Gore .To je izvodljivo ako je celom narodu zaista stalo do toga.Ostaviti im to pa obilaziti kasnije u nekim ekskurzijama koje ce Albanci kamenovati je smesno.

Dragan

pre 18 godina

Ja nisam da se Kosmet odvoji.Ali ako sila diktira,da se trazi spajanje sa Republikom Srpskom i da nam presele sve crkve i manastire u Srbiju.Kao sto su Abu Simbel u Egiptu,naravno na trosak sile.Ako manastiri ostanu tamo,bice do temelja sruseni.Mislite o tome.

npb

pre 18 godina

Ma, mnogo je 7%. Dosta je Pančićev vrh... i da se "Kosovu" daju Preševo i Bujanovac, a može i Toplica.
Šta god da se predlaže, Srbija ne treba da potpisuje nikakve odluke raznoraznih priučenih belosvetskih savetnika, već da se pripremi za pregovore, pa da vidimo.

Dejan iz Pariza

pre 18 godina

Kosovo nema sanse da postane nezavisan,ako se jedna strana protiv te ideje, a ovde se prica o srpskoj drzavi, sto znaci sporazum i priznanje nezavisnost Kosmeta moze samo ako se i Srbi i Albanci dogovore oko tu stvar, a zakoni Ujedinjeni Nacije ne predvica nezavisnost jedna pokrajine bez sporazuma dve strane, Kosmet nece nikad biti nezavisan to da bude jasno,sem naravno ako su resili da promene granice,onda to znaci da ce biti jako vruce u Bosnu,takodje u Makedoniju,da ne pricam za CG,setimo se kako su Amerikanci Aliji Izetbegovicu dali ideju da povuce svoj potpis o resenje na miran nacin Bosanski problem.Ko je ovde faktor ne-stabilnosti?znamo.Jedino sto nam je jasno a to je da Kosmet se nece vratiti u Srbiju,nesto ce biti kao Taiwan,na zalost.Kao sto je rekao pokojni Djindjic,ne mozete imati dve logike i dva standarda,znaci Srbima zabraniti nezavosnost Republike Srpske i Krajine ,a Albancima priznati tu isti politicku volju.

EKSER

pre 18 godina

za Srbiju Kosovo bilo je velik zalogaj ali od velikog porastao je do ogromnog tako da nema œanse da je "proguta" vise kako je uvek o tome sanjala.

gaga

pre 18 godina

Pa bogami kako je krenulo stacemo svi ispod sljive! I treba tako, jer sad ce svako da se zapita jel se isplati biti patriota? Ma sit sam patriotizma pogotovo onih koji dodjose i donesose ga u moj grad, jadna si SRBIJO ko te sve brani i kalkulise na tvoj racun!

Vladimir Ludvig

pre 18 godina

Gospodin Bugajski je placeni hrvatski lobista, o tome je pricano u jednom od "Pescanika", i bezocno kritikuje Srbiju u hrvatskim novinama. Mozda njegova ideja za Kosovo i nije losa?!

jelena

pre 18 godina

na sta ovo lici? Kakva je ovo pijaca?
Da pitamo te jadne raseljene Srbe ili one kojima su poginuli najblizi kako im se dopada ova trgovina!!!Neko je izgubio glavu OPET NI ZA STA KAO I U PRETHODNOM RATU, SRAMOTA!!!!!!

vanjus

pre 18 godina

sada je vec kasno za kosovo...
cak sta vise mislim da bi citava srboja trebala pod inostrani protektorat, jer sami nismo dovoljno zreli da bilo sta pametno uradimo.

Francuska Sobarica

pre 18 godina

A sto ne dobise Americki crnci i indijanci nezavisne drzave? Sto crnci Juzne Afrike ne stvorise sebi posebnu Crnu Juznu Afriku? Evo i Irak je izgubio rat, sto se ne rasparca i podeli susedima?

I.B.

pre 18 godina

Svaki put kada negde procitam kako Albancima treba udovoljiti i dati nezavisnost Kosovu za to sto su oni frustrirani, kosa mi se dize na glavi! Da li neko pita Srbe koliko smo mi frustrirani?! 15 god. gledamo kako nam se zemlja raspada, kako nam se teritorije oduzimaju, cela nacija trpi kaznu za nesto sto vecina nije uradila i mi ne mozemo nista da u vezi s' tim uradimo! Koji su to sve sada silni eksperti za nasu zemlju? Nikada ne dam hiljadugodisnju tradiciju, kulturu i istoriju svoje zemlje za tamo nekakvu EU u koju verovatno narednih 20 god. necemo uci a i ako udjemo necemo tu dugo ostati. Ocigledno je da se unija raspada. Odakle smelosti svim ovim filosofama da rasprodaju tudje zemlje?

jednostavno

pre 18 godina

G. Vlasi bi trebalo da zna da ni Srbi u BiH nisu zeleli da zive sa muslimanima i Hrvatima pa su na kraju morali, a morali su zbog medjunarodnog pritiska. Ukoliko medjunarodna zajednica zeli da pokaze da ima iste arsine za sve takav pritisak treba sprovesti i prema Albancima na KiM.

Bogdan Stanković

pre 18 godina

Oni nas ucenjuju rade šta hoće mi nemožemo ništa a svesu to krivi srpski nacionaliste oniće uzeti šta hoće ostaće nam samo Beograd
mi moramo da razvijamo ekonomiju pa da nam ponovo kopaju kanale . Mi ćemo teško opstati na kosovu morate da znate čije ovce pasu na planini toga je planina .

fran

pre 18 godina

Ne dolazi u obzir nista osim da Kosovo ostaje na sadasnjim granicama i niko nece i ne moze biti privilegovan nego ce svi biti jednaki pred zakonom, u protivnom rat za koji cete opet biti krivi i koji ce te izgubiti u samom pocetku!

pllana

pre 18 godina

Slazem se da se da Srbiji 7% severa ali isto tako i vratiti Kursumliju Albancima oduzeta 1878 ja jos dan danas imam prezime PLANA , doci ce to vreme da ce svak dobiti svoje.

Stojan Boskovic

pre 18 godina

Nas je nacionalni interes da se razdvojimo od Albanaca i stvorimo ozbiljnu i nezavisnu Srbiju. Koliko ce krajeva Kosova i Metohije da ostane u Srbiji i kakav ce status da imaju preostali Srbi u albanskoj drzavi i manastiri zavisi samo od nas. Ali, ako budemo pratili besmislenu politiku Nikolica, Tadica i Kostunice, Kosovo i Metohija vise nece imati srpsko stanovnistvo, a Srbija nece nikada postati svoja. Stvarnost ne prestaje da postoji kad zazmurite pred njom. Razmislite... Labusov plan o statusu Kosova i Metohije iz novembra 2004. je bio i jeste najbolje resenje. Jednoga dana nesto slicne forme, ali sasvim drugacije sustine ce nam biti nametnuto, i mi cemo kao i u slucaju plana Z4 zaliti za prvobitnim resenjem.

Dokle???

pre 18 godina

Mislim da je ovo nesto najblize "pravdi". Zapravo ovo je mozda najbolje trenutno moguce resenje... ne razumem nase politicare "ne prihvatamo nezavisnost Kosova" Mislim kako Srbija misli da finansira i da vlada Kosovom ...kojim parama? ipak je to i dalje crna rupa Evrope...ovo je pravo resenje...samo da se resi vise...da stavimo TACKU.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Srbija posle 1945. imala prijateljstvo u svetu kao sa Rusijom, Francuskom, Engleskom, Nemackom itd.i dobila tapije nad Kosovom. Srbija nije znala i umela da sacuva Kosovo. Nakon kapitulacije koju je potpisala u Kumanovo ne bi mogla da diktira granice na Balkanu. Po mom misljenju, Srbija pre rata bi mogla da postavi granice kako njoj bi odgovarala, tako sto bi povukla vojsku do zamisljene granice/npr. do reke Ibar/. Sada je ispustena prilika za to.
Ako MZ zahteva nemenjanje granica onda je dzabe, neka kaze sta god hoce Srbija. Amerikanci su na Bonstilu, i oni nisu dosli tek tako, oni imaju svoj dugorocni plan, koji nije napravljen od danas do sutra. I ubedjen sam da ce biti kako kaze Amerika a ne kako kazu poneki analiticar poput g.Buganjski i g.Mershajmer.

Bojan Jankovic

pre 18 godina

Objavljivanje ovakvih ponuda doprinosi psiholoskoj pripremi nase javnosti na eventualni scenarijo nagodbe u kojoj bi kao i za Slobodana Milosevica dobiti znatno manje nego obecano. Smatram da mediji treba da se uzdrze ovakvih "vesti" i da treba da puste da nasi (ne)sposobni politicari snose punu odgovornost oko Kosova.

test

pre 18 godina

Ja mislim da se, kad je Kosovo u pitanju, ne moze da se radi o nekom "kompromisnom" resenju.
Vecina srba izgleda ne shvata da Srbija ne moze nikako traziti bilo sta u vezi Kosova posle neverovatnih zlocina Srpskih snaga na Kosovu, ubistava hiljade i hiljade nevinih, spaljivanja, silovanja, itd.
Srbija nema moralno niti bilo kakvog drugog prava sto se Kosova tice. Neshvatljivo je da se bilo ko is Srbije uopste usudjuje da nesto trazi u vezi Kosova. To je i logika medjunarodne zajednice, bez obzira koliko se oni potrudili da Srbima objasne sa izabranim recima.

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Opet ponavljam: celo Kosovo, sa velikovecinskim Albanskim zivljem, nikada vise nece biti odgovorno Beogradu, to je cinjenica, nemojmo biti naivni. Steta je onolikih spomenika istorije od neprocenjive vrednosti za Srpski narod, ali sta to vredi kad tamo vise i nema Srba, a (ovo mi je tesko reci, ali je realnost) od istorije se ne zivi. Treba sacuvati zdrav razum i videti sta se moze jos sacuvati. I ne inatiti se sa svetom, jer se i ono malo sto je trenutno ponudjeno moze vrlo lako izgubiti. Ovaj put Srbi nisu u mogucnosti da biraju! Mora se ici samo napred...

Radisav

pre 18 godina

Ovo je ispipavanje pulsa Srbije kako bi reagovala na eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. A nezavisnost bi se dala ne zato što je iko frustriran( ako je dva miliona Albanaca frustrirano, šta tek da se kaže za 7 miliona Srba), već zato što ovakvo stanje suviše košta i svakim danom je sve skuplje i skuplje. Mnogo je jeftinije i jednostavnije dati lokalnom stanovništvu vlast koju ćeš ionako da kontrolišeš, a niko te više ne proziva za greške, usput ostaviš par vojnih baza. Em je efikasno, em je jeftino. Kosovo i Metohija je još u sastavu Srbije po svim važećim dokumentima i za početak međunarodna zajednica( čitaj USA i EU ) bi eventualno mogle da vrate opštine sa većinskim srpskim stanovništvom pod puni suverenitet Srbije, kao znak dobre volje da hoće dobronamerno da se uključe u rešavanje otvorenog pitanja. U protivnom, ostajemo svako sa scvojom frustracijom. Mislim da je međunarodna frustracija ( gubitak novca) najveća.

Vlada

pre 18 godina

Pitam one koji uopste razmisljaju da li treba dati KOSOVO I METOHIJU ili barem njen deo: Ima li naroda na kugli zemaljskoj koji bi dao i parce svoje teritorije? Mnogo je drzava i naroda na svetu koji imaju ovakve i slicne probleme pa se ne odricu dela teritorije, pogotovu ne ovako bogatog! Pa da li ste vi normalni? Da li iole poznajete srpsku i uposte istoriju? Pa sta bi ste radili da ste savremenici Turske ili Austrougarske imperije ili nacisticke Nemacke? Pa da li je moguce da ste toliko slepi i da ne vidite da su sva ta predavanja i iyjave test-baloni radi osluskivanja reakcija srba kako bi reagovali na eventualni pritisak na nazavisnost? Pa moji poslovni prijatelji albanci koje dugo godina poznajem tvrde da je sve vise albanaca koji bi ponovo da zive zajedno u Srbiji pod novim okolnostima ali da o tome ne smeju da pricaju. Takvi kao vi ce sutra prodati i jos po koji deo ove zemlje jer je to po vama jedini nacin da se spasete a vama spasa nema!!!

goodman

pre 18 godina

Ma sta imaju politicki analiticari da drze predavanja studentima sa temom: "Najbolje je da Srbi daju Kosovo za brzi ulazak u Evropu." Amerikancima je oduvek geografija bila slaba strana. To je kao kada bi sada SANU pocela da diskutuje kako bi bilo da se Kalifornija i Florida podele na 2 dela kao Koreja, ili da Gibraltar pripadne najzad Spaniji, a Foklandska Ostrva Argentini. I neka se Azem ne sekira da ce Srbija izgubiti Kosovo jer je njegov zemljak Svilanovic skovao novu floskulu "Manje od nezavisnosti a vise od autonomoje". Zasto vise od autonomije, kada je Kosovo oduvek bila AP Kosovo. Da li su to albanci svojim ponasanjem zasluzili, pa nam je neprijatno samo da im damo autonomiju. Vuk, da je neki kurjak kao sto ga hvalite, bi trebalo da urucu ostar demars americkom ambasadoru za mesanje USA u nase unutrasnje stvari.

ajde

pre 18 godina

Da je taj plan prihvacen pre par godina bilo bi 50% nama, 50% njima. Sada nas vise tamo skoro nema, a ono malo stanovnistva ni ne zelim da zamislim pod kakvim uslovima zive. Koliko god plan izgledao surov, izgleda da je jedini realan ako hocemo bilo sta da zadrzimo i omogucimo jadnim ljudima dole da, nekako, normalno zive. A onda pamet u glavu, kineski zid i da ni jedan Srbin ne proda njima kucu ili plac. A onda neka se Evropa ili Amerika ili ko vec bakce sa Kosovom. A mi da se skoncentrisemo da sa ostalim nacionalnim manjinama, kojih ima dosta u Srbiji, ojacamo zajednicki zivot i osecaj pripadnosti a ne da nastavimo da se samo smanjujemo.

neko

pre 18 godina

Klasicno razmisljanje Amerikanca, trgovina. Ne moze se sve uraditi trgovinom nikako. Zasto je hiljade ljudi izgubilo rat proteklih godina kad smo mogli sve da iztrgujemo? A opet sa druge strane uce u EU i Srbija i Kosovo, sa Srbijom ili bez, nasa deca ili njihova deca nece gledati na to kao vi njima ce Evropa biti njihova zemlja a ne Srbija ili Kosovo.

Milos

pre 18 godina

Ovo nema pojma sa realnoscu. Iskreno meni ovo odgovara ja sam iz Severne Mitrovice, napokon bi ziveo u Srbiji ali ovo je NEREALNO. Posto sam ovde na teranu i znam mnogo vise od mnogo vas recicu vam da te price o nezavisnosti ne piju vodu, nije medjunarodna zajednica luda da im da nezavisnost ne barem za naraednih 20 god prvi i osnovni razlog je jer ovde nista ne funkcionise (nema ni jedne firme koja proizvodi bilo sta, kriminal, korupcija itd) ne zele oni crnu rupu u Evropi. Mene plasi samo to da ce naci resenje koje nece odgovarati niti nama niti njima a nesto slicno Bosni i uvek nas drzati u saci i potkusurivati se nama. A za kraj porucujem ovim sto se tako lako odricu Kosova da im ga nije ostavio deda pa mogu da ga poklanjaju kako hoce i kome hoce, zarad 1-2 god ranijeg ulaska u EU ili ne znam cega vec.

SINISA

pre 18 godina

To i nije tako lose resenje, ako bi se Pepublika Srpska jos pripojila i Srbiji. Mislim da bi tada svi bili zadovoljni, a zajednicki zivot sa Albancima je cista utopija.

Panonac

pre 18 godina

Ovo su samo probni baloni.
Kosovo ne moze biti nezavisno ako Srbija ne pristane na to.
Cenjeni profesori su to trebali da istaknu u svom predavanju.
Srpski narod nikada ne sme pristati da mu komadaju zemlju u zamenu za tamo nesto. Mi tu zemlju nismo kupili (kao sto Albanci sve kupuju) ili dobili na poklon od nekoga. To je nasa vekovna zemlja koju smo nasledili i niko nema prava da je rasprodaje.

Yara

pre 18 godina

Gospodo, drugovi, braco, nemojte da mislite da kad ovo govorim ne osecam kako moje nacionalno bice plače. Jednom smo se igrali kauboja i indijanaca sa njima, izgubili onoliku decu (svako je necije dete) da bi se opet busali. Jeste, sramota je da pristanemo ali to što ćemo opet protiv jačeg neće dići Presvetlog Lazara i blaženo počivše žrtve. Dajte da budemo razumni da spasemo šta se spasti da i da idemo dalje.
Iz srca nam niko ne može oteti ono što je naše, a njima nek Bog sudi.

Tatjana, Beograd

pre 18 godina

Kada bismo samo poslusali Slavenka Terzica koji lepo kaze: Sve dok Kosovo i Metohiju budemo tretirali kao svoju teritoriju, pa makar nam ga i oteli, mi cemo kad tad dobiti sansu da ga povratimo... A ako ga se budemo odrekli, e onda je to kraj!

Tvrdoglavi patriota

pre 18 godina

Nikako ne smemo da prihvatimo ovu nepristojnu ponudu! Treba se boriti do poslednjeg coveka i na kraju prihvatiti otcepljenje svih teritorija na kojima nema bar 100% Srba u zamenu za sto tezi pristup EU! Tako smo do sada radili i super nam je islo, zasto da u ovom slucaju odstupimo?

eka

pre 18 godina

Kosovo je i ovako izgubljeno,hteli mi to ili ne. Bolje je onda razumno razmisliti i uzeti ono sto nam se nudi,negoli ostati bez icega. Nadam se samo da ce moja deca bolje ziveti, i ranije uci u EU, i ziveti ko sav normalan svet.Ovaj zatvor je vise neizdrzljiv!!!!!!!

beli

pre 18 godina

Zdravo, ja mislim da sa samim tim da cak i srpsko vodjstvo predloze da status Kosova mora bit nesto vise od autonomije a manje od nezavisnosti ukazuje da je Kosova izasla iz ruke Srbije. Savet za komsije iz Srbije je da stvaraju prijatelske odnose sa Kosovom da bi na takav nacin imali i branili interes svoje manjine koja zivi ovde... Kosovska drzava mislim ce osigurati sva prava na koje Srpska manjina/zajednica ima pravo.
Mislim da je buducnost svih naroda u Evropi pa zato Srbi moraju zaboraviti svoje ekspanzicioniske snove o okupaciji tudjih zemalja koje je gospodin Milosevic kreirao u glavama Srba i zbog kojih on sada sedi u zatvoru, a Srbija je u losoj situaciji.
Pozdrav, Beli!

shone

pre 18 godina

Sustina dobre politike je uvazavanje realnosti.
A realnost je da ce medjunarodna zajednica tesko, gotovo sigurno odbiti i samu pomisao na menjanje Dejtona. Takodje je realnost da je ovo igra nerava u kojoj onaj nestrpljiviji gubi. Dakle, ici i na prelazna resenja i u interesu nacije sachekati bolji ambijent. Sve ostalo bi bilo bacanje peskira pre nokauta.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Kako volim ove sto dele tudje teritorije sto hiljada milja daleko i koji Balkan sigurno u zivotu nisu ni primirisali a kamoli upoznali. Ko uopste nekome daje pravo da nesto deli, sece i daje. Svi hoce da budu "neko" na ovome svetu!!! Evropo digni glas i isteraj amere iz svoje kuce. Ni mi ne delimo americke teritorije izmedju Mexika, SAD-a i Kanade, pa neka oni fino ostave nas!!!

DC

pre 18 godina

Univerziteti u Americi, a verujem i u drugim 'bitnim' zemljama, puni su debata, okruglih stolova i sl. o statusu Kosova, situaciji na Balkanu, ex Yu. Lobiji Albanaca su ovde veoma jaki i cucete glasno i jasno, veoma dobro osmisljeno, sta je to sto oni zele, cemu teze i koja su moguca resenja. Dotle se mi Srbi jos ceskamo po glavi i govorimo o nekakvoj istoriji (koja je nas ponos, ali, ipak, OD NJE SE NE ZIVI DANAS). Niko nama nije kriv, do nas samih. Daj Boze sloge i pameti!

rudi

pre 18 godina

Moze! Leposavic i Zubin Potok i nisu bili deo Kosova. Pripojeni su Kosovu u zamenu za Presevo, Bujanovac i Medvedju.Valjda bi trebalo Presevo i Bujanovac da se vrate Kosovu. Takodje smatram da bi trebalo svi manastiri da uzivaju nekakav status posebno uredjen zakonom.
Mislim da ni Srbi a ni Albanci nemaju neku veliku zelju da zive zajedno i smatram da je ovo najbolje resenje. Imamo preterano mnogo slicnosti a opet nista zajednicko osim losih secanja...

sheqet asllani

pre 18 godina

Prema istoj logici bi trebalo da Presevska dolina,pola Makedonije i dobar deo Crne Gore gde Albanci cine vecinu stanovnistva da se pripoji Kosovu.

Mile

pre 18 godina

A sto ne vezati Novi Dejton sa pitanjem Kosova. Uz severno kosovo, i exteritorijalnost za Manastire, bi bilo fer resenje. Dva milion ljudi za dva miliona ljudi.

aleksandër kabashi

pre 18 godina

Oko 7% kosovske teritorie pripojiti Srbiji, a oko 7% teritorije Srbije koje naseljen albancima (Presevska dolina, Bujanovac i Medvedje) pripojiti Kosovu.
Svaki na svome i mir za sve.

daj boze

pre 18 godina

Daj Boze... Trepca i eks-teritorijalnost manastira, odlicna trampa da se resimo neprijateljske i brzo rastuce albanske manjine.

John_Doe

pre 18 godina

Samo želim istaći da Albanci nisu u većini u Medveđi tako da je ne mogu tražiti. Jedino su apsolutna većina u Preševu i okolini.

Drasko

pre 18 godina

Moj predlog:
-Omoguciti povratak raseljenim Srbima u reon Kosova polja i specijalni zasticeni status za njih.
-Isti status za srpsku populaciju na severu Kosova.
-Priznavanje vlasnistva Srbije nad rudnim bogatstvima i TE Obilic.
-Zastita srpskih manastira.
Za uzvrat Albancima dati visi stepen vlasti na Kosovu ali pod uslovom da u narednom periodu omoguce apsolutnu slobodu svih gradjana Kosova, povratak izbeglica,potpuno postovanje ljudskih prava.
Posteno?

Aleksandar

pre 18 godina

Smatram da bi nakon mesec dana 'agresivne' propagande u vecini medija, vecina stanovnika Srbije podrzala tu ideju. Dve godine sam proveo na Kosovu kao pripadnik MUP-a i nemam nikakvu zalju da sa Albancima imam bilo kakvu dodirnu tacku. Mislim da velika vecina Albanaca i Srba misli isto.
Najbolje bi bilo, ukoliko je ekonomski izvodljivo, podici ogradu izmedju nas i njih kao izmedju Izraela i Palestinaca.
U zivotu se treba ujedinjavati sa boljim od sebe a ne sa gorim. Ne mislim da smo mi civilizovan ili prosvecen narod ali pogotovo to ne mislim za Albance. To moze da prica samo neko ko nije ziveo na Kosovu.
Stasale su generacije mladih koje su ucene da su im oni drugi neprijatelji i zasto na silu pokusavati neki suzivot kada je svima jasno sta jedni drugima misle i da bi samo cekali pogodan trenutak da namiruju neke 'racune' iz proslosti. To smo mi pokusali 1999. a Albanci 1915. i 1941.

Zoran

pre 18 godina

Odlicna ideja pogotovu zbog nas iz Republike Srpske i nasih frustracija.Kako takodje postoji opasnost od eskalacije i nasih frustracija, ne vidim bolje resenje od naseg spajanja sa Srbijom. I tad bi svi bili zadovoljni,i ja na bugarskog granici i moj brat u Banja Luci.

Evroskeptik

pre 18 godina

Meni Evropa ne treba, a od srpskog Kosova se nikad necu odreci. Ne mislite valjda da je Car Lazar 28.06.1389. ostavio svoje kosti na srpskom Kosovu tek onako. Ako treba, izginucemo svi do poslenjeg, ali Kosovo necemo dati.
Ne damo srpsko Kosovo!!

majkl dzekson

pre 18 godina

Vidi kako nas ucenjuju. Mi njima Kosovo a oni nama ubrzan ulazak u EU. Ajd da mi vama nadjemo Bina Ladena a vi nama date Cikago, jer je tamo 100 000 srba.

Olga

pre 18 godina

Moguca albanska eskalacija nasilja se koristi kao pritisak i glavni argument, sto je cisti sofizam, jer onda i svaki drugi narod pretnjom nasiljem moze da trazi od Medjunarodne zajednice bilo sta. A sa druge strane, ja ne vidim ko bi bio ovlascen da sa jednom suverenom druzavom na ovaj nacin pregovara i trguje, a sasvim sigurno to nisu anonimni profesori nekog univerziteta u Americi. Tako da je ova vest potpuno bezznacajna i spada u naklapanja.

the$tar

pre 18 godina

Eu za Kosovo nije dobar deal, jer cemo biti pre ili kasnije tako i tako u EU.. A sta ako i Kosovo bude jednom-recimo za 20tak godina u EU? -Onda smo mi izgubili Kosovo a "oni" dobili sve sta su hteli..
Ja licno bi bio za taj predlog ali samo ako se Republika Srpska (sa Brckom) ujedini sa Srbijom i Srbija postane Savezna Republika slicno Nemackom sistemu... Moramo dobro da trgujemo..

ja

pre 18 godina

A kako nam predvidjaju ulazak u EU ne pre 2019. onda bi par americkih profesora u trgovinu ponudilo verovatno ulazak Srbije vec 2017. u EU i cudili bi se zasto masa nije odusevljena tim predlogom.
Obozavam kad nam granice i sudbinu kroje ljudi hiljadama km udaljeni, koji nikad nisu i nece posetiti niti upoznati ove predele. Mada vidim da to Albancima ni najmanje ne smeta, valjda oni imaju svuda svoje veze.

Beka

pre 18 godina

1. Srbi su u Krajini bili vecinsko stanovnistvo. Pa nista.
2. 7% teritorije je malo. Sta sa rudnicima? Sta sa manastirima?
3. U Kaliforniji je u juznom delu vecinsko stanovnistvo latinoamericko. Imaju li ikakve sanse, da prodju u ovom paketu?

Aleks,Trebinje,Zapadna Srbija

pre 18 godina

Ako Kosovo ode od Srbije, onda da bude Republika Srpska sa Srbijom!! Necemo se mi Srbi tako lako prodat za EU! Moze Kosovo samo za Republiku Srpsku, drugo nesto nedolazi u obzir!!!!

Pathon

pre 18 godina

Previse se emotivno razmislja po pitanju Kosova. Povlace se neumesne paralele iz puke frustracije i inata. Najprakticnije resenje jeste nezavisnost Kosova uz garantovanu eksteritorijalnost crkava i manastira. Podela teritorija nije najpametnije resenje, ali u opstoj gluposti koja vlada na nasim prostorima, jedini je nacin da se oslobodimo svojih nacionalistickih rastrojenja. Jednom posto svako dobije svoje parce zemlje, shvatice se da nije sve u granicama i zidovima koje bi pojedinici zeleli da podizu.

Helsinki

pre 18 godina

Ja se potpuno se slazhem. Da se neshto menja. A to jes Opstina Leposavic i Zubinpotok pripada Serbiju. Ali Kosovo da se prikljuci Preshevo Bujanovac i Medvede. Pa da se jedonom za uvek smiri, i da se postuje te granice.Ja sam siguran da ni Serbi a ni Albanci ne aelju da zive zajedno ni na Kosovo ni na Serbiju. To je fer. Pa neka bude i srecno!

Bob

pre 18 godina

Ovaj predlog deluje vrlo racionalno i uz neophodne manje korekcije,on je po mom misljenju, prihvatljiv za sve strane. Sve usijane glave uputio bih na zvanican sajt MUP-a Srbije, gde mogu pronaci podatke o poginulim i ranjenim policajcima i civilima na KiM, za samo dve godine 98/99!!
Takodje, treba pratiti sta se sve desava sa skoro svakodnevnim teroristickim napadima u Iraku i predpostaviti slicnu situaciju u Srbiji, ukoliko celo KiM, suprotno volji vecine Albanaca, ostane u sastavu Srbije. Moze li se u Srbiji u takvim okolnostima racunati na normalan zivot, a kamoli na ulazak u EU?

Misa

pre 18 godina

Zalosno je sto cak i neki (anonimni) profesori iz Amerike uvidjaju neophodnost KOMPROMISA (dogovora) sa Srbijom po pitanju Kosova (zbog dugorocne stabilnosti u regionu), za razliku od nekih ljudi koji zive ovde.
Definitivno sa za razmenu teritirija za teritoriju, a NIKAKO teritorija za ideologiju. 1945 su Srbi menjali teritoriju sa ideologiju i evo dokle smo stigli.

Dragoljub

pre 18 godina

Velika vecina Srba iz Srbije volela bi da TERITORIJA Kosova i Metohije ostane deo teritorije Srbije, ali sta je sa vecinskim stanovnistvom? Ako bi Kosmet bio deo Srbije, onda bi stanovnik Kosova- Albanacmorao imati potpuno jednaka prava kao i bilo koji Srbin- Stanovnik ostatka Srbije. Ta prava ukljucuju slobodu kretanja, politickog udruzivanja, pravo svojine, itd. To znaci da bismo u Skupstini Srbije imali znacajan broj poslanika Albanaca, da bi potencijalno Albanci mogli da ucestvuju u aukcijama za privatizaciju, ili npr. da uzmu koncesiju na neki od autoputeva. Potpuno je jasno da na ovo prosecan Srbin ne bi pristao. Sa druge strane, opcija "Teritorija da, stanovnistvo, ne hvala", znacila bi totalno etnicko ciscenje Kosova od vecinskog stanovnistva, sto u sadasnjoj konsternaciji snaga u Evropi jednostavno nije moguce.
Dakle, jedino resenje ostaje samostalno Kosovo i Metohija, gde bi Srpsko stanovnistvo imalo manjinska prava u skladu sa najvisim evropskim standardima. Sve ostalo je puko zamajavanje naroda, i usput, dobra prilika da se Svilanovic jos jednom proglasi za "izdajnika".

Stefan,NBgd

pre 18 godina

Ovo jeste opcija koja zavredjuje nepodeljenu paznju i maksimalni diplomatski angazman Beograda za realizaciju iste. Potpuno sam ubedjen da Srbija generalno bolje resenje problema nikada nece naci. Medjutim, bojim se da ce tradicionalno srpsko busanje-u-prsa pomutiti i tako ogranicenu sposobnost rasudjivanja odgovornih ljudi u Beogradu, tako da cemo na kraju ostati bez icega, po vec vidjenom scenariju. Mada, nije da mi je preterano zao zbog toga jer je nezavisnost Kosova za Srbiju next-best-option.

Lanna

pre 18 godina

Sbija misli da zadrzi Kosovo na isti nacin na koji kosovski Albanci ukljucujuci i Vlasija misle da ga demokratizuju. Gde netade ona prica o demokratskim vrednostima koju su Albanci prodavali Zapadu u doba Milosevica?

borivoje

pre 18 godina

Podela je jedino rešenje, ali PRAVEDNA!!!
Malo je 7% tj samo sever Kosova i Metohije. Realno je 20-25 %tj (sever pokrajine sa jednim delom Metohije, zatim srpskog stanovništva ima u okolini Gnjilana i taj pojas spojiti sa Gračanicom i dole sa Štrpcem).To bi bilo oko 20 % teritorije. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da imamo oko 200000 Srba proteranih s Kosmeta koje je potrebno naseliti na svoju zemlju, ako ne mogu u svoje kuće onda bar da dobiju adekvatnu zamenu.
Što se tiče Preševa, Bujanovca i Medveđe. U Medveđi su Srbi preko 80 % većina, u Bujanovcu je 50%-50%, ali u samom gradu su Srbi većina, jer Albanci tu računaju i okolna albanska sela kao što je Trnovac. Preševo je 90%-10% u korist Albanaca. Tako da bi mogli u eventualnoj podeli Kosmeta da im damo okolna sela Bujanovca i veči deo Preševa.
Problem je u tome što su njima neki strani faktori obećali nezavisnost,ali ne ide baš tako glatko. Svesni su oni da im samo podela daje kompletnu nezavisnost sa svim atributima državnosti, u suprotnom dobiće veliku autonomiju,ali bez države tj ostaće u Srbiji.

Zilot

pre 18 godina

Kompromisom se u zapadnom svetu podrazumeva da obe strane odustanu od necega da bi se doslo do resenja. Ovde vidim da Srbi trebaju da se odreknu svega, a da Albanci dobiju sve pa da se dodje do resenja. Glupost nad glupostima. Mada, ako Bugajski i ekipa rese problem Srba u Republici Srpskoj, Srba u Hrvatskoj i Baska u Francuskoj i Spaniji na pomenuti nacin, mozda bi za 100-tinak godina mogli da uzmemo u obzir njihove ideje. Kosovo u Srbiji, sve ostalo vodi do novog rata.

Zoran

pre 18 godina

Trampa teritorije za ubrzanje procesa!!! Neposteno, moglo bi samo teritorija za teritoriju ili prosec za proces, ukoliko je trampa neko resenje.

Zilot

pre 18 godina

Ne vidim zasto bi Srbija dala i pedalj svoje zemlje? Neka Albanija da severni deo za Albance sa Kosova i resen problem, pa neka tamo naprave svoju nezavisnu drzavu i neka je zovu Kosova!

Djuradj

pre 18 godina

Ne treba mi EU, ako zbog toga moram dati Kosovo. Cak ga niko drugi iz Srbije ne sme dati jer je Ustav Srbije vrlo jasan i gospodin Svilanovic bi ga morao procitati jos jednom, pogotovo clan 51. koji kaze"
Odbrana Republike Srbije je pravo i dužnost svakog građanina.
Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Srbije ili bilo kojeg njenog dela.
Izdaja Republike Srbije je zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično delo."

Zoran

pre 18 godina

Dok jos nesto nude, treba uzeti. Doci ce vreme kad nece vise nista da nude nego ce samo sve da uzmu.
Ne diskutujte mnogo. Mi odavno ne odlucujemo ni o cemu. Cara Lazara ostavite da na miru pociva. Secanje na njega nece zadrzati Kosovo. Za to je potrebna sila. Kao drzava, nasa zemlja je odavno impotentna, a jake reci su uvek samo dim.
Malo nas je i nikada nismo bili slozni. Time se cak i ponosimo. To se placa.

Srbin

pre 18 godina

Ja mislim da ce Kosovo da nam otmu mi hteli ili ne hteli, mi ne mozemo sami protiv sile, ali treba biti strpljiv i voditi pametnu politiku. Kosovo nikada ne treba priznati kao suverenu teritoriju .Treba samo cekati i uciti naredne generacije o nepravdi kako su nam oteli nasu zemlju. I to je to.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Moze,mi njima deo Preseva,oni nama 20%Kosova,Republiku Srpsku i deo CG(Brda i Kotor),proglasenje Ujedinjenih Srpskih Drzava i obnavljanje monarhije,tad nam EU i ne treba....

dragisa

pre 18 godina

Imam dva pitanja:
1. U sta se racunaju Srbi proterani sa Kosova,
2. Zasto ne primeniti istu logiku/matematiku za BiH?
Mislim da bi Srbi trebali da Kosovo problem (za koji je tzv. medjunarodna zajednica ocigledno zainteresovana) povezu sa resenjem sveukipnog problema Srba (a verovatno i Albanaca) na Balkanu.

Нађа

pre 18 godina

Космет може бити отуђен једино ако се Србија сама одрекне тог свог дела територије. Постоји и један други начин, а то је да буде насилно отет. Било какво отимање дела територије једној сувереној држави је криминал и злочин какав још није забележен у цивилизованом свету. Ова двојица албанских лобиста то знају, али нису само наши професори алави. Сви они функционишу као џу-бокс. Убациш им у џеп неки $, а они ти отпевају песму коју им наручиш. Да је њихово излагање само и искључиво забавног типа говори и чињеница да дотични професор предочава студентима и шта свако од нас приватно мисли, а такве активности су чак и у овој нашој несрећној Србији законом санкционисане (случај видовите Зорке). Да не причам што је, притом, потпуно омануо када су у питању бар моје мисли. А, ја нисам усамљена у тим размишљањима, на несрећу древних Илира.

Dok

pre 18 godina

Srbiji ostaju dve solucije!!! Prva je,da ne dozvolimo uticaj velikih sila na celu situaciju, sto bi znacilo, RAT I BOMBARDOVANJE!!!
Druga je da akceptiramo ono sto nude Amerika i zapad, i da zaboravimo Kosovo, a mozda jos i neke delove Srbije!!!
U sustini mi smo mali, a u prirodi vazi pravilo JACEG!!!

Sasa

pre 18 godina

Ne vidim cime su to Albanci zasluzili da dobiju aminovanje od Srba za Kosovo. Paljenjem crkvi starih 600-700 godina? Lincovanjem srpske populacije? Divljackim napadima na sve srpsko?
Srba je na Kosovu bilo 15% po posljednjem zvanicnom popisu. To je najmanji procenat teritorije sto Srbi moraju traziti + zemlju koja pripada manastirima.
Ako NATO zemlje ipak otmu nasilno Kosovo, treba Albancima uvesti vize, koje ce biti jako tesko dobiti.

stevan

pre 18 godina

Uredu To se tvrdi pazar znaci Srbija moze da ocekuje do 10-12 mozda 15% ako ovo moze da se uzme kao ozbiljna vest sobzirom da se m.zajednici protivi podeli teritorija.Sto se manastira tice licno bih kao veliki mastar da imam mogucnost sve te srenjevekovne gradjevine prezidao u srbski deo tog Kosova po principu Svete Gore .To je izvodljivo ako je celom narodu zaista stalo do toga.Ostaviti im to pa obilaziti kasnije u nekim ekskurzijama koje ce Albanci kamenovati je smesno.

Dragan

pre 18 godina

Ja nisam da se Kosmet odvoji.Ali ako sila diktira,da se trazi spajanje sa Republikom Srpskom i da nam presele sve crkve i manastire u Srbiju.Kao sto su Abu Simbel u Egiptu,naravno na trosak sile.Ako manastiri ostanu tamo,bice do temelja sruseni.Mislite o tome.

npb

pre 18 godina

Ma, mnogo je 7%. Dosta je Pančićev vrh... i da se "Kosovu" daju Preševo i Bujanovac, a može i Toplica.
Šta god da se predlaže, Srbija ne treba da potpisuje nikakve odluke raznoraznih priučenih belosvetskih savetnika, već da se pripremi za pregovore, pa da vidimo.

Dejan iz Pariza

pre 18 godina

Kosovo nema sanse da postane nezavisan,ako se jedna strana protiv te ideje, a ovde se prica o srpskoj drzavi, sto znaci sporazum i priznanje nezavisnost Kosmeta moze samo ako se i Srbi i Albanci dogovore oko tu stvar, a zakoni Ujedinjeni Nacije ne predvica nezavisnost jedna pokrajine bez sporazuma dve strane, Kosmet nece nikad biti nezavisan to da bude jasno,sem naravno ako su resili da promene granice,onda to znaci da ce biti jako vruce u Bosnu,takodje u Makedoniju,da ne pricam za CG,setimo se kako su Amerikanci Aliji Izetbegovicu dali ideju da povuce svoj potpis o resenje na miran nacin Bosanski problem.Ko je ovde faktor ne-stabilnosti?znamo.Jedino sto nam je jasno a to je da Kosmet se nece vratiti u Srbiju,nesto ce biti kao Taiwan,na zalost.Kao sto je rekao pokojni Djindjic,ne mozete imati dve logike i dva standarda,znaci Srbima zabraniti nezavosnost Republike Srpske i Krajine ,a Albancima priznati tu isti politicku volju.

EKSER

pre 18 godina

za Srbiju Kosovo bilo je velik zalogaj ali od velikog porastao je do ogromnog tako da nema œanse da je "proguta" vise kako je uvek o tome sanjala.

gaga

pre 18 godina

Pa bogami kako je krenulo stacemo svi ispod sljive! I treba tako, jer sad ce svako da se zapita jel se isplati biti patriota? Ma sit sam patriotizma pogotovo onih koji dodjose i donesose ga u moj grad, jadna si SRBIJO ko te sve brani i kalkulise na tvoj racun!

Vladimir Ludvig

pre 18 godina

Gospodin Bugajski je placeni hrvatski lobista, o tome je pricano u jednom od "Pescanika", i bezocno kritikuje Srbiju u hrvatskim novinama. Mozda njegova ideja za Kosovo i nije losa?!

jelena

pre 18 godina

na sta ovo lici? Kakva je ovo pijaca?
Da pitamo te jadne raseljene Srbe ili one kojima su poginuli najblizi kako im se dopada ova trgovina!!!Neko je izgubio glavu OPET NI ZA STA KAO I U PRETHODNOM RATU, SRAMOTA!!!!!!

vanjus

pre 18 godina

sada je vec kasno za kosovo...
cak sta vise mislim da bi citava srboja trebala pod inostrani protektorat, jer sami nismo dovoljno zreli da bilo sta pametno uradimo.

Francuska Sobarica

pre 18 godina

A sto ne dobise Americki crnci i indijanci nezavisne drzave? Sto crnci Juzne Afrike ne stvorise sebi posebnu Crnu Juznu Afriku? Evo i Irak je izgubio rat, sto se ne rasparca i podeli susedima?

I.B.

pre 18 godina

Svaki put kada negde procitam kako Albancima treba udovoljiti i dati nezavisnost Kosovu za to sto su oni frustrirani, kosa mi se dize na glavi! Da li neko pita Srbe koliko smo mi frustrirani?! 15 god. gledamo kako nam se zemlja raspada, kako nam se teritorije oduzimaju, cela nacija trpi kaznu za nesto sto vecina nije uradila i mi ne mozemo nista da u vezi s' tim uradimo! Koji su to sve sada silni eksperti za nasu zemlju? Nikada ne dam hiljadugodisnju tradiciju, kulturu i istoriju svoje zemlje za tamo nekakvu EU u koju verovatno narednih 20 god. necemo uci a i ako udjemo necemo tu dugo ostati. Ocigledno je da se unija raspada. Odakle smelosti svim ovim filosofama da rasprodaju tudje zemlje?

jednostavno

pre 18 godina

G. Vlasi bi trebalo da zna da ni Srbi u BiH nisu zeleli da zive sa muslimanima i Hrvatima pa su na kraju morali, a morali su zbog medjunarodnog pritiska. Ukoliko medjunarodna zajednica zeli da pokaze da ima iste arsine za sve takav pritisak treba sprovesti i prema Albancima na KiM.

Bogdan Stanković

pre 18 godina

Oni nas ucenjuju rade šta hoće mi nemožemo ništa a svesu to krivi srpski nacionaliste oniće uzeti šta hoće ostaće nam samo Beograd
mi moramo da razvijamo ekonomiju pa da nam ponovo kopaju kanale . Mi ćemo teško opstati na kosovu morate da znate čije ovce pasu na planini toga je planina .

fran

pre 18 godina

Ne dolazi u obzir nista osim da Kosovo ostaje na sadasnjim granicama i niko nece i ne moze biti privilegovan nego ce svi biti jednaki pred zakonom, u protivnom rat za koji cete opet biti krivi i koji ce te izgubiti u samom pocetku!

pllana

pre 18 godina

Slazem se da se da Srbiji 7% severa ali isto tako i vratiti Kursumliju Albancima oduzeta 1878 ja jos dan danas imam prezime PLANA , doci ce to vreme da ce svak dobiti svoje.

Stojan Boskovic

pre 18 godina

Nas je nacionalni interes da se razdvojimo od Albanaca i stvorimo ozbiljnu i nezavisnu Srbiju. Koliko ce krajeva Kosova i Metohije da ostane u Srbiji i kakav ce status da imaju preostali Srbi u albanskoj drzavi i manastiri zavisi samo od nas. Ali, ako budemo pratili besmislenu politiku Nikolica, Tadica i Kostunice, Kosovo i Metohija vise nece imati srpsko stanovnistvo, a Srbija nece nikada postati svoja. Stvarnost ne prestaje da postoji kad zazmurite pred njom. Razmislite... Labusov plan o statusu Kosova i Metohije iz novembra 2004. je bio i jeste najbolje resenje. Jednoga dana nesto slicne forme, ali sasvim drugacije sustine ce nam biti nametnuto, i mi cemo kao i u slucaju plana Z4 zaliti za prvobitnim resenjem.

Dokle???

pre 18 godina

Mislim da je ovo nesto najblize "pravdi". Zapravo ovo je mozda najbolje trenutno moguce resenje... ne razumem nase politicare "ne prihvatamo nezavisnost Kosova" Mislim kako Srbija misli da finansira i da vlada Kosovom ...kojim parama? ipak je to i dalje crna rupa Evrope...ovo je pravo resenje...samo da se resi vise...da stavimo TACKU.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Srbija posle 1945. imala prijateljstvo u svetu kao sa Rusijom, Francuskom, Engleskom, Nemackom itd.i dobila tapije nad Kosovom. Srbija nije znala i umela da sacuva Kosovo. Nakon kapitulacije koju je potpisala u Kumanovo ne bi mogla da diktira granice na Balkanu. Po mom misljenju, Srbija pre rata bi mogla da postavi granice kako njoj bi odgovarala, tako sto bi povukla vojsku do zamisljene granice/npr. do reke Ibar/. Sada je ispustena prilika za to.
Ako MZ zahteva nemenjanje granica onda je dzabe, neka kaze sta god hoce Srbija. Amerikanci su na Bonstilu, i oni nisu dosli tek tako, oni imaju svoj dugorocni plan, koji nije napravljen od danas do sutra. I ubedjen sam da ce biti kako kaze Amerika a ne kako kazu poneki analiticar poput g.Buganjski i g.Mershajmer.

Bojan Jankovic

pre 18 godina

Objavljivanje ovakvih ponuda doprinosi psiholoskoj pripremi nase javnosti na eventualni scenarijo nagodbe u kojoj bi kao i za Slobodana Milosevica dobiti znatno manje nego obecano. Smatram da mediji treba da se uzdrze ovakvih "vesti" i da treba da puste da nasi (ne)sposobni politicari snose punu odgovornost oko Kosova.

test

pre 18 godina

Ja mislim da se, kad je Kosovo u pitanju, ne moze da se radi o nekom "kompromisnom" resenju.
Vecina srba izgleda ne shvata da Srbija ne moze nikako traziti bilo sta u vezi Kosova posle neverovatnih zlocina Srpskih snaga na Kosovu, ubistava hiljade i hiljade nevinih, spaljivanja, silovanja, itd.
Srbija nema moralno niti bilo kakvog drugog prava sto se Kosova tice. Neshvatljivo je da se bilo ko is Srbije uopste usudjuje da nesto trazi u vezi Kosova. To je i logika medjunarodne zajednice, bez obzira koliko se oni potrudili da Srbima objasne sa izabranim recima.

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Opet ponavljam: celo Kosovo, sa velikovecinskim Albanskim zivljem, nikada vise nece biti odgovorno Beogradu, to je cinjenica, nemojmo biti naivni. Steta je onolikih spomenika istorije od neprocenjive vrednosti za Srpski narod, ali sta to vredi kad tamo vise i nema Srba, a (ovo mi je tesko reci, ali je realnost) od istorije se ne zivi. Treba sacuvati zdrav razum i videti sta se moze jos sacuvati. I ne inatiti se sa svetom, jer se i ono malo sto je trenutno ponudjeno moze vrlo lako izgubiti. Ovaj put Srbi nisu u mogucnosti da biraju! Mora se ici samo napred...

Radisav

pre 18 godina

Ovo je ispipavanje pulsa Srbije kako bi reagovala na eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. A nezavisnost bi se dala ne zato što je iko frustriran( ako je dva miliona Albanaca frustrirano, šta tek da se kaže za 7 miliona Srba), već zato što ovakvo stanje suviše košta i svakim danom je sve skuplje i skuplje. Mnogo je jeftinije i jednostavnije dati lokalnom stanovništvu vlast koju ćeš ionako da kontrolišeš, a niko te više ne proziva za greške, usput ostaviš par vojnih baza. Em je efikasno, em je jeftino. Kosovo i Metohija je još u sastavu Srbije po svim važećim dokumentima i za početak međunarodna zajednica( čitaj USA i EU ) bi eventualno mogle da vrate opštine sa većinskim srpskim stanovništvom pod puni suverenitet Srbije, kao znak dobre volje da hoće dobronamerno da se uključe u rešavanje otvorenog pitanja. U protivnom, ostajemo svako sa scvojom frustracijom. Mislim da je međunarodna frustracija ( gubitak novca) najveća.

Vlada

pre 18 godina

Pitam one koji uopste razmisljaju da li treba dati KOSOVO I METOHIJU ili barem njen deo: Ima li naroda na kugli zemaljskoj koji bi dao i parce svoje teritorije? Mnogo je drzava i naroda na svetu koji imaju ovakve i slicne probleme pa se ne odricu dela teritorije, pogotovu ne ovako bogatog! Pa da li ste vi normalni? Da li iole poznajete srpsku i uposte istoriju? Pa sta bi ste radili da ste savremenici Turske ili Austrougarske imperije ili nacisticke Nemacke? Pa da li je moguce da ste toliko slepi i da ne vidite da su sva ta predavanja i iyjave test-baloni radi osluskivanja reakcija srba kako bi reagovali na eventualni pritisak na nazavisnost? Pa moji poslovni prijatelji albanci koje dugo godina poznajem tvrde da je sve vise albanaca koji bi ponovo da zive zajedno u Srbiji pod novim okolnostima ali da o tome ne smeju da pricaju. Takvi kao vi ce sutra prodati i jos po koji deo ove zemlje jer je to po vama jedini nacin da se spasete a vama spasa nema!!!

goodman

pre 18 godina

Ma sta imaju politicki analiticari da drze predavanja studentima sa temom: "Najbolje je da Srbi daju Kosovo za brzi ulazak u Evropu." Amerikancima je oduvek geografija bila slaba strana. To je kao kada bi sada SANU pocela da diskutuje kako bi bilo da se Kalifornija i Florida podele na 2 dela kao Koreja, ili da Gibraltar pripadne najzad Spaniji, a Foklandska Ostrva Argentini. I neka se Azem ne sekira da ce Srbija izgubiti Kosovo jer je njegov zemljak Svilanovic skovao novu floskulu "Manje od nezavisnosti a vise od autonomoje". Zasto vise od autonomije, kada je Kosovo oduvek bila AP Kosovo. Da li su to albanci svojim ponasanjem zasluzili, pa nam je neprijatno samo da im damo autonomiju. Vuk, da je neki kurjak kao sto ga hvalite, bi trebalo da urucu ostar demars americkom ambasadoru za mesanje USA u nase unutrasnje stvari.

ajde

pre 18 godina

Da je taj plan prihvacen pre par godina bilo bi 50% nama, 50% njima. Sada nas vise tamo skoro nema, a ono malo stanovnistva ni ne zelim da zamislim pod kakvim uslovima zive. Koliko god plan izgledao surov, izgleda da je jedini realan ako hocemo bilo sta da zadrzimo i omogucimo jadnim ljudima dole da, nekako, normalno zive. A onda pamet u glavu, kineski zid i da ni jedan Srbin ne proda njima kucu ili plac. A onda neka se Evropa ili Amerika ili ko vec bakce sa Kosovom. A mi da se skoncentrisemo da sa ostalim nacionalnim manjinama, kojih ima dosta u Srbiji, ojacamo zajednicki zivot i osecaj pripadnosti a ne da nastavimo da se samo smanjujemo.

neko

pre 18 godina

Klasicno razmisljanje Amerikanca, trgovina. Ne moze se sve uraditi trgovinom nikako. Zasto je hiljade ljudi izgubilo rat proteklih godina kad smo mogli sve da iztrgujemo? A opet sa druge strane uce u EU i Srbija i Kosovo, sa Srbijom ili bez, nasa deca ili njihova deca nece gledati na to kao vi njima ce Evropa biti njihova zemlja a ne Srbija ili Kosovo.

Milos

pre 18 godina

Ovo nema pojma sa realnoscu. Iskreno meni ovo odgovara ja sam iz Severne Mitrovice, napokon bi ziveo u Srbiji ali ovo je NEREALNO. Posto sam ovde na teranu i znam mnogo vise od mnogo vas recicu vam da te price o nezavisnosti ne piju vodu, nije medjunarodna zajednica luda da im da nezavisnost ne barem za naraednih 20 god prvi i osnovni razlog je jer ovde nista ne funkcionise (nema ni jedne firme koja proizvodi bilo sta, kriminal, korupcija itd) ne zele oni crnu rupu u Evropi. Mene plasi samo to da ce naci resenje koje nece odgovarati niti nama niti njima a nesto slicno Bosni i uvek nas drzati u saci i potkusurivati se nama. A za kraj porucujem ovim sto se tako lako odricu Kosova da im ga nije ostavio deda pa mogu da ga poklanjaju kako hoce i kome hoce, zarad 1-2 god ranijeg ulaska u EU ili ne znam cega vec.

SINISA

pre 18 godina

To i nije tako lose resenje, ako bi se Pepublika Srpska jos pripojila i Srbiji. Mislim da bi tada svi bili zadovoljni, a zajednicki zivot sa Albancima je cista utopija.

Panonac

pre 18 godina

Ovo su samo probni baloni.
Kosovo ne moze biti nezavisno ako Srbija ne pristane na to.
Cenjeni profesori su to trebali da istaknu u svom predavanju.
Srpski narod nikada ne sme pristati da mu komadaju zemlju u zamenu za tamo nesto. Mi tu zemlju nismo kupili (kao sto Albanci sve kupuju) ili dobili na poklon od nekoga. To je nasa vekovna zemlja koju smo nasledili i niko nema prava da je rasprodaje.

Yara

pre 18 godina

Gospodo, drugovi, braco, nemojte da mislite da kad ovo govorim ne osecam kako moje nacionalno bice plače. Jednom smo se igrali kauboja i indijanaca sa njima, izgubili onoliku decu (svako je necije dete) da bi se opet busali. Jeste, sramota je da pristanemo ali to što ćemo opet protiv jačeg neće dići Presvetlog Lazara i blaženo počivše žrtve. Dajte da budemo razumni da spasemo šta se spasti da i da idemo dalje.
Iz srca nam niko ne može oteti ono što je naše, a njima nek Bog sudi.

Tatjana, Beograd

pre 18 godina

Kada bismo samo poslusali Slavenka Terzica koji lepo kaze: Sve dok Kosovo i Metohiju budemo tretirali kao svoju teritoriju, pa makar nam ga i oteli, mi cemo kad tad dobiti sansu da ga povratimo... A ako ga se budemo odrekli, e onda je to kraj!

Tvrdoglavi patriota

pre 18 godina

Nikako ne smemo da prihvatimo ovu nepristojnu ponudu! Treba se boriti do poslednjeg coveka i na kraju prihvatiti otcepljenje svih teritorija na kojima nema bar 100% Srba u zamenu za sto tezi pristup EU! Tako smo do sada radili i super nam je islo, zasto da u ovom slucaju odstupimo?

eka

pre 18 godina

Kosovo je i ovako izgubljeno,hteli mi to ili ne. Bolje je onda razumno razmisliti i uzeti ono sto nam se nudi,negoli ostati bez icega. Nadam se samo da ce moja deca bolje ziveti, i ranije uci u EU, i ziveti ko sav normalan svet.Ovaj zatvor je vise neizdrzljiv!!!!!!!

beli

pre 18 godina

Zdravo, ja mislim da sa samim tim da cak i srpsko vodjstvo predloze da status Kosova mora bit nesto vise od autonomije a manje od nezavisnosti ukazuje da je Kosova izasla iz ruke Srbije. Savet za komsije iz Srbije je da stvaraju prijatelske odnose sa Kosovom da bi na takav nacin imali i branili interes svoje manjine koja zivi ovde... Kosovska drzava mislim ce osigurati sva prava na koje Srpska manjina/zajednica ima pravo.
Mislim da je buducnost svih naroda u Evropi pa zato Srbi moraju zaboraviti svoje ekspanzicioniske snove o okupaciji tudjih zemalja koje je gospodin Milosevic kreirao u glavama Srba i zbog kojih on sada sedi u zatvoru, a Srbija je u losoj situaciji.
Pozdrav, Beli!

shone

pre 18 godina

Sustina dobre politike je uvazavanje realnosti.
A realnost je da ce medjunarodna zajednica tesko, gotovo sigurno odbiti i samu pomisao na menjanje Dejtona. Takodje je realnost da je ovo igra nerava u kojoj onaj nestrpljiviji gubi. Dakle, ici i na prelazna resenja i u interesu nacije sachekati bolji ambijent. Sve ostalo bi bilo bacanje peskira pre nokauta.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Kako volim ove sto dele tudje teritorije sto hiljada milja daleko i koji Balkan sigurno u zivotu nisu ni primirisali a kamoli upoznali. Ko uopste nekome daje pravo da nesto deli, sece i daje. Svi hoce da budu "neko" na ovome svetu!!! Evropo digni glas i isteraj amere iz svoje kuce. Ni mi ne delimo americke teritorije izmedju Mexika, SAD-a i Kanade, pa neka oni fino ostave nas!!!

DC

pre 18 godina

Univerziteti u Americi, a verujem i u drugim 'bitnim' zemljama, puni su debata, okruglih stolova i sl. o statusu Kosova, situaciji na Balkanu, ex Yu. Lobiji Albanaca su ovde veoma jaki i cucete glasno i jasno, veoma dobro osmisljeno, sta je to sto oni zele, cemu teze i koja su moguca resenja. Dotle se mi Srbi jos ceskamo po glavi i govorimo o nekakvoj istoriji (koja je nas ponos, ali, ipak, OD NJE SE NE ZIVI DANAS). Niko nama nije kriv, do nas samih. Daj Boze sloge i pameti!