Utorak, 19.04.2005.

12:45

Opasno je kupovati polovne gume?

Izvor: B92

Opasno je kupovati polovne gume? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

bf

pre 16 godina

Sto se tice crnih tabli izdaje ih iskljucivo SUP u LJermontovoj. E da, M ne znaci vojska (military) nego osoblje ambasade stranog drzavljanstva koje nema diplomatski imunitet.

Sto se tice polovnih guma, moze i pristojno da se prodje ali je problem sto kao i sa svime ostalim ovde stvarno svasta se prodaje za samo malo nizu cenu pa u saobracaj stvarno idu gume koje ne bi trebalo. Eto recimo polovne gume za moj auto ako su stvarno dobre su 30E komad a ima ih i za 10E i to su ove koje svi pljuju. Nova je 65E komad. Treba zabraniti uvoz smeca a ne polovnih stvari, jer kako rece neko ovde pogledajte par sajtova da bi videli koliko se polovnih guma prodaje na tom istom prebogatom zapadu. Niko nigde nema para na bacanje.

Goran

pre 17 godina

za Trakker-a:
Gazeći sloj se naziva "protraktor", a ako si nešto studirao verovatno si primetio da je univerzitet samo mašina za fabrikovanje diploma i titula, i da svakakvi likovi izdaju kojekakve knjige samo zato što im to treba radi napredovanja.

Dutchman

pre 17 godina

Iskreno vozim polovne gume 205/50/17 iz vishe razloga ako uzmem da sam gume platio sve 4 u pola cene jedne iste takve nove , jedna nova je 250eura , prijatelj je na kolima starim mesec dana Peugot 307 promenio felne i gume i tako sam doshao do jeftinih guma za sebe. Chak i da sam ih kupio kod nekog od prodavaca polovnih guma idalje bih podrzavao tu kupovinu, mislim da nashi putevi nisu za nove gume, ja koji prelazim 20hiljada godishnje uvek sam do sada kupovao nove gume ali 13,14 i 15 cola , sada sa 17ticama je to postao malo skuplji sport.. elem objashnjenje u zadnja 3 meseca zbog kvaliteta nashih puteva sam isekao dve gume na dva razlichita auta , ako uzmete da bi zamena npr 205/50/17 kupovinom nove za 250eura koju isto tako mozete sutra iseci na neki krater na putu , nevidim nerentabilnost u kupovini polovne gume dobre share kada joj vek ne zavisi od predjenih kilometara i dubine share vec od vashe srece da mimoidjete rupu.

Mnogo su opasniji vozachi koji kupe novu gumu i promene je posle 10 godina kad ih vrate sa tehnichkog zato shto su napravili slik od nje, a protraktovane gume po zakonu EU moraju da obuhvataju 20% prodaje do kraja 2008 se taj procenat dize na 30% , iz prostog razloga recikliranja starih guma , mozda vam ta cifra deluje prevelika ali taj procenat je 90% kompenzovan kroz teretni program pneumatika, inache najveci proizvodjach u evropi protraktovanih guma je belgija, tako da za sve one koji misle da takve gume nevaljaju iz nekog razloga evo rechi koje treba imati na umu. Toliko od mene

Djomla

pre 19 godina

Treba se zapitati zasto je tako dobra guma kao sto je bojan hvali zavrsila na otpadu i zasto je toliko jeftinija.ja licno neverujem da je razlog samo 2,5mm.Inace malo ko zna a i moze da poveruje u to da se gume pakuju jedna u drugu tako da u jednu stanu jos 2-3 gume koje se vade pomocu tri polu pismena majstora i tri pajsera.Posle tog iskustva nije mi palo napamet da kupim polovnu gumu!

takodje zadovoljan kupac

pre 19 godina

@Bojan
Ja sam kupio, takodje, 4 gume u dimenziji 205/50 zr 16 za brzine preko 240 km/h (w) marke Pirelli po ceni 35 EUR za komad sa ugradnjom i balansiranjem alu felni u Platičevu. Sve 4 imaju dubinu sare po celoj sirini gazeceg sloja od 6-6,5mm nisu krpljene niti imaju bilo kakvo ostecenje bilo po obodu ili slicno. Takodje po obodu jos uvek imaju iglice i nisu protektirane niti su posivele od sunca. Boja im je sa strane jos braonkasta jer su 2003. godiste. Ovakva guma nova kosta oko 150 EUR i tada ima dubinu sare 8mm. Ovom kupovinom sam ustedeo preko 450 EUR i niko me nece ubediti da su te gume lose. Takodje ako pogledate sajt www.ebay.de videcete da i nemci rado kupuju polovne gume, samo gledaju da dubina sare nije ispod 4mm. Ne znam kome vredi da za potrosenost sare od 2mm izgubi 100EUR po gumi?!

predrag

pre 19 godina

procitao sam sve prethodne komentare i zeleo bih da pozdravim sve one koji zastupaju stavove da su polovni pneumatici OPASNI jer oni to zaista jesu.Meni je samo zao sto do relevantnih ljudi ne dolazi glas razuma pa da se uvoz polovnih pneumatika totalno zabrani.Bojan je u potpunosti u pravu,ko nema za gume ne treba ni da vozi.Sto se tice ljetnih pneumatika u zimskim uslovima,to je nesto strasno.Nije bitno da li je snijeg ili suv kolovoz vazno je da ljetni pneumatik ispod 5 stepeni ima duplo duzi put kocenja od zimskog pneumatika i to po suvom kolovozu a zamislite koliki je taj put na mokrom ili snjegom prekrivenom kolovozu.Dakle dragi moji vozaci dozovite se pameti i ne trazite opravdanja za kupovinu polovnih pneumatika jer ih NEMA.
NE KUPUJTE SMECE SA ZAPADA

govor mrznje

pre 19 godina

kriminal je (ekoloski) sto se polovne gume uopste uvoze (uvoznik naravno nije obavezan da plati za njihovu buducu reciklazu)

boyan

pre 19 godina

A za vas koji nemate za nove gume - pa nemojte ni da vozite kola! Aj sto ugrozavate svoj zivot, nego ugrozavate i moj i svih na ovom forumu, pa i svojih prijatelja, rodbine... Nikad ne znate kada ce polovna otkazati i kada cete naleteti mozda na svoje rodjeno dete! Onda placite za 50e.
Ja nemam para za kola koja zelim (polovna) pa necu ni kupiti bilo koja (Yugo za 1000e), tako je isto i sa gumama.

Ljubiša Mirić, Tigar MH

pre 19 godina

Poštovani g.Todoroviću,svaka čast za članak o polovnim gumama.Mi u Tigru smo još pre nekoliko godina pokrenuli kampanju protiv ove pojave, ali nas je malo ko sledio. Nije tu bio u pitanju samo pozitivan ekonomski efekat po nas, već želja da se kupci kontinualno edukuju o nečemu što je možda najvažnije za sigurnost njihove vožnje.
Srdačan pozdrav

Deksi

pre 19 godina

Slazem se sa clankom, ali iz iskustva kazem sledece. Imam Juga 55 '90 godiste i sve je ok, ali nove Trajal gume su mi trajale nekih 16 meseci (14000 km) i cao, a nakon toga sam kupio polovne Semperitove i sa njima sam presao oko 45000 (nesto manje od 4 godine), a obe sam platio koliko jednu Trajalovu. Mislim da tu malo zavisi i od srece, a i od nacina voznje automobila.

kosta

pre 19 godina

Polovni pneumatik i iznošena cipela su vam ista kategorija proizvoda.
Ne treba rizikovati. Pneumatik je vaša jedina veza sa podlogom preko koje ostvarujete sve željene akcije vozila bilo da se radi o ubrzanju, skretanju ili kočenju. Hteo bih da vam skrenem pažnju na važnost pritiska u pneumatiku.
Prva zabluda je da gume treba manje pumpati zbog udobnije vožnje.
20% manji pritisak = 25% MANJI VEK
40% manji pritisak = 80% MANJI VEK
Gume ekploatisane na nižem pritisku mogu imati nevidljiva oštećenja karkase i otkazati u kritičnom trenutku.
Što se tiče udarnih rupa, propisno napumpani pneumatici su mnogo otporniji na iste jer je manja fleksija boka u trenutku udara.
Uostalom dragi moji "štedljivi" vozači propisan pritisak vam obezbedjuje i regularne otpore kotrljanja pa što će se manifestovati kroz manju potrošnju goriva.
Pravi pritisak je onaj koji je dat od strane proizvodjača vozila (obično je napisan na vratima vozača ili na vratancima rezervoara.

Zimske gume pumpajte na 0,2 bara veći pritisak od preporučenog.
Isto važi i za 'letnje' kad se spremate na duži put sa većim brzinama i opterećenjem.
Ali ne zaboravite jedno : Polovni pneumatici mogu biti "ušteda" koja bi vas koštala najviše.

Trakker

pre 19 godina

Ispravka na ispravku: gazeći, odnosno kotrljajući sloj pneumatika ipak se naziva PROTEKTOR a ne protraktor, što se može proveriti recimo u knjizi Konstrukcija motornih vozila izdate od strane katedre za motorna vozila Mašinskog fakulteta u Bg, sem ako se i autori iste ne smatraju polupismenim majstorima.
Inače tekst je ok i obzirom da radim u firmi koja se bavi transportom, montiranje polovnih pneumatika ni u kom slučaju nema opravdanje. Oni se napolju ne odbacuju iz besa, već zato što su odradili svoje.

Big Muzzy

pre 19 godina

Ma ovo je glupo! Chlanak je dobar za sve one koji voze aute od 5000 eura pa gore jer kad imaju za auto onda pretpostavlja se i za gume. Jedan rodjak mi je odgovorio na moje odusevljenje novim pasatom:-Sve i da mi ga daju dzabe, rekao bih fala vam, ne treba! Ja sa ovim sto imam ne mogu ni za gorivo da sakupim a kamoli da ga odrzavam!
Isti komentar zasluzuje i neki od predhodnih chlanaka ovde:-Nov ili polovan auto!

Goran

pre 19 godina

Odlican clanak, ali je tesko u besparici ljude ubediti u ovakve stvari. To sve isto moze da vazi i za nov i polovan automobil, pa ipak narod kupuje i polovne.

Samo jedna primedba:

Gazeci sloj pneumatika se zove protraktor, a ne protektor, osim u interpretaciji polupismenih majstora. Termin nema nikakve veze sa protekcijom, odnosno zastitom, kao sto se cesto misli, vec sa trakcijom ("Traction" na engleskom). Inace, zato se i traktor zove traktor, jer je konstruisan tako da ima dobru trakciju, odnosno da ima dobro prijanjanje i vucnu silu i na zemljanoj podlozi. Zato se nanosenje gazeceg sloja ne zove protektovanje, jer se ne radi o zastiti, vec protraktovanje, posto protraktor bukvalno znaci gazeci sloj. Svojevremeno su to davali kao trik pitanje na vozackom ispitu, ne znam kako je danas, jer sam polagao pre vise od 20 godina.

Bojan

pre 19 godina

Samo da Bog poživi vulkanizersku radnju u selu Platičevo i njihov asortiman (polovne) robe iz Švajcarske!!!

P.S. Pozdravlja ih zadovoljan kupac!!

Dule

pre 19 godina

Jos nesto u vezi Nemacke i Astrije (ne znam za ostale zemlje u EU):
Zimske gume nisu obaveza ali vam se u slucaju nekog udesa uvek racuna % krivnje ako nemate adekvatne pneumatike. Na Kasko osigurnaje sa letnjim gumama zimi mozete da se pozdavite. Jednostavno ne vazi.
Ne verujem da je drugacije u Kanadi.

Rih

pre 19 godina

Za tebe,"U dilemi"
Nisam extra poznavalac,ali mislim da je ovo sto cu napisati tacno.Sve te tablice,najcesce kombinacija zuto-crne boje,sa jednim slovom u sredini su tablice stranih vlada ili firmi koje imaju predstavnistva u SCG.Slovo u sredini je bitno:E se odnosi na firme,M na vojsku,P na novinske kuce,A na ambasade.Broj pre slova oznacava drzavu(obrati paznju-ispred neke strane ambasade sva vozila imaju isti taj prvi broj),a broj iza slova je (registarski) broj automobila.Mislim da se izdaju na godinu dana,jer u desnom uglu uspravno stoji godina (04,05 i sl.)
E,sad,ko ih izdaje i kako,pojma nemam.
Nadam se da si na ovo mislio.

asaV

pre 19 godina

Ovde je samo ovlas spomenuto da postoje i protektirane gume, a ne samo obicni polovnjaci. Protektirane znaju da budu cak i bolje od novih, steta sto nema vise protektirnica u nasoj zemlji...
Napisite nesto i na tu temu.

Dragan

pre 19 godina

Odlican tekst. Svaka cast autoru koji je stavio akcenat na cinjenicu da je guma mnogo jeftinija od zivota.
Evo na ovom sajtu mozete naci dodatne tehnicke detalje o gumama, izmedju ostalog i kako se gleda kad je guma proizvedena: http://josip.purger.com/automotive/tires/

Ognjen

pre 19 godina

Imam samo nesto da dodam za g.306.Zimska guma gubi svoju upotrebnu vrednost na temparaturama VECIM od 7 stepeni cel.,a ne kako ste napisali.Inace preporucuje se da se zimska guma koristi u mesecima koji u sebi imaju slovo "R".Pozdrav

zoran

pre 19 godina

Mislim da je ovde problem pitanja cene. Pneumatici 195/65 R 15 polovni u dobrom stanju kostaju 10e, tigar u toj dimenziji je 50-60e a neka strana guma tesko da se moze pazariti ispod 80e dok firmirane npr miselin ili gudijer za oko 180e. naravno ko vozi po nasim putevima brze od 130 rizikuje zivot bez obzira na gume. Na rupama sam ostavio dve pirelijeve gume (kupljene su nove) posle par meseci, garanciju naravno necete dobiti ako ste pocepali gumu na neki "krater" te stoga sam se osetio ostecenim. 80% voznje mi je po gradu sto znaci bar 3 penjanja na trotoar dnevno plus rupe jasno govori da mi se 10e vise isplati od novih guma (tu jedino tigar moze da predstavlja kompromis, inace kumho je takvo s.... da ja nemam reci)

zec

pre 19 godina

Zimske gume se voze SAMO zimi i nisu predvidjene za letnji period.Letnje gume se stvrdnu na hladnoci i time im se umanjuje pouzdanost.
Dodao bih na clanak da je bolje puniti gume azotom a ne obicnim vazduhom jer se tako cuva guma i poboljsavaju vozne karakteristike.

Bivsi kavaljer

pre 19 godina

U ovoj nemastini nemoguce je biti pravi kavaljer. Prinudjen sam da stedim na gumama i zenama. Mom konjicu polovne gume, a damama samo po jedan cvet i obilje komplimenata.

306

pre 19 godina

nekoliko napomena. U EU, tj. u D nije obaveza imati zimi zimske gume, vec je preporuka, jer vec ispod 7°C kontakt sa podlogom nije zadovoljavajuci, naime, zimske gume su dosta mekse. Druga je stvar sto osiguranje izbegava da isplati stetu ako su na vozilu, zimi, bile montirane letnje gume.
Odlican test guma se moze naci na www.adac.de. Pred pocetak svake sezone se testiraju gume raznih proizvodjaca u raznim velicinama

Zlatko

pre 19 godina

Ako je cilj clanka da izazove paznju totalnih laika koji zamisljaju da sve sa zapada valja - pun pogodak. Ipak, mnogo toga iznetog je realno preterano. Da samo pomenem kraj i "potrebu za zimskim gumama". Kanada ima "malko" ostriju zimu, pa zimske gume ovde stavljaju samo ljudi koji imaju specificne potrebe ili poslove. Ako ne vozite par puta nedeljno u posetu rodbini na Tari, nema svrhe trositi novce, zimske gume imaju mnogo losiji performans u "nezimskim" uslovima.

Bojan

pre 19 godina

Samo da Bog poživi vulkanizersku radnju u selu Platičevo i njihov asortiman (polovne) robe iz Švajcarske!!!

P.S. Pozdravlja ih zadovoljan kupac!!

takodje zadovoljan kupac

pre 19 godina

@Bojan
Ja sam kupio, takodje, 4 gume u dimenziji 205/50 zr 16 za brzine preko 240 km/h (w) marke Pirelli po ceni 35 EUR za komad sa ugradnjom i balansiranjem alu felni u Platičevu. Sve 4 imaju dubinu sare po celoj sirini gazeceg sloja od 6-6,5mm nisu krpljene niti imaju bilo kakvo ostecenje bilo po obodu ili slicno. Takodje po obodu jos uvek imaju iglice i nisu protektirane niti su posivele od sunca. Boja im je sa strane jos braonkasta jer su 2003. godiste. Ovakva guma nova kosta oko 150 EUR i tada ima dubinu sare 8mm. Ovom kupovinom sam ustedeo preko 450 EUR i niko me nece ubediti da su te gume lose. Takodje ako pogledate sajt www.ebay.de videcete da i nemci rado kupuju polovne gume, samo gledaju da dubina sare nije ispod 4mm. Ne znam kome vredi da za potrosenost sare od 2mm izgubi 100EUR po gumi?!

bf

pre 16 godina

Sto se tice crnih tabli izdaje ih iskljucivo SUP u LJermontovoj. E da, M ne znaci vojska (military) nego osoblje ambasade stranog drzavljanstva koje nema diplomatski imunitet.

Sto se tice polovnih guma, moze i pristojno da se prodje ali je problem sto kao i sa svime ostalim ovde stvarno svasta se prodaje za samo malo nizu cenu pa u saobracaj stvarno idu gume koje ne bi trebalo. Eto recimo polovne gume za moj auto ako su stvarno dobre su 30E komad a ima ih i za 10E i to su ove koje svi pljuju. Nova je 65E komad. Treba zabraniti uvoz smeca a ne polovnih stvari, jer kako rece neko ovde pogledajte par sajtova da bi videli koliko se polovnih guma prodaje na tom istom prebogatom zapadu. Niko nigde nema para na bacanje.

Dutchman

pre 17 godina

Iskreno vozim polovne gume 205/50/17 iz vishe razloga ako uzmem da sam gume platio sve 4 u pola cene jedne iste takve nove , jedna nova je 250eura , prijatelj je na kolima starim mesec dana Peugot 307 promenio felne i gume i tako sam doshao do jeftinih guma za sebe. Chak i da sam ih kupio kod nekog od prodavaca polovnih guma idalje bih podrzavao tu kupovinu, mislim da nashi putevi nisu za nove gume, ja koji prelazim 20hiljada godishnje uvek sam do sada kupovao nove gume ali 13,14 i 15 cola , sada sa 17ticama je to postao malo skuplji sport.. elem objashnjenje u zadnja 3 meseca zbog kvaliteta nashih puteva sam isekao dve gume na dva razlichita auta , ako uzmete da bi zamena npr 205/50/17 kupovinom nove za 250eura koju isto tako mozete sutra iseci na neki krater na putu , nevidim nerentabilnost u kupovini polovne gume dobre share kada joj vek ne zavisi od predjenih kilometara i dubine share vec od vashe srece da mimoidjete rupu.

Mnogo su opasniji vozachi koji kupe novu gumu i promene je posle 10 godina kad ih vrate sa tehnichkog zato shto su napravili slik od nje, a protraktovane gume po zakonu EU moraju da obuhvataju 20% prodaje do kraja 2008 se taj procenat dize na 30% , iz prostog razloga recikliranja starih guma , mozda vam ta cifra deluje prevelika ali taj procenat je 90% kompenzovan kroz teretni program pneumatika, inache najveci proizvodjach u evropi protraktovanih guma je belgija, tako da za sve one koji misle da takve gume nevaljaju iz nekog razloga evo rechi koje treba imati na umu. Toliko od mene

Bivsi kavaljer

pre 19 godina

U ovoj nemastini nemoguce je biti pravi kavaljer. Prinudjen sam da stedim na gumama i zenama. Mom konjicu polovne gume, a damama samo po jedan cvet i obilje komplimenata.

kosta

pre 19 godina

Polovni pneumatik i iznošena cipela su vam ista kategorija proizvoda.
Ne treba rizikovati. Pneumatik je vaša jedina veza sa podlogom preko koje ostvarujete sve željene akcije vozila bilo da se radi o ubrzanju, skretanju ili kočenju. Hteo bih da vam skrenem pažnju na važnost pritiska u pneumatiku.
Prva zabluda je da gume treba manje pumpati zbog udobnije vožnje.
20% manji pritisak = 25% MANJI VEK
40% manji pritisak = 80% MANJI VEK
Gume ekploatisane na nižem pritisku mogu imati nevidljiva oštećenja karkase i otkazati u kritičnom trenutku.
Što se tiče udarnih rupa, propisno napumpani pneumatici su mnogo otporniji na iste jer je manja fleksija boka u trenutku udara.
Uostalom dragi moji "štedljivi" vozači propisan pritisak vam obezbedjuje i regularne otpore kotrljanja pa što će se manifestovati kroz manju potrošnju goriva.
Pravi pritisak je onaj koji je dat od strane proizvodjača vozila (obično je napisan na vratima vozača ili na vratancima rezervoara.

Zimske gume pumpajte na 0,2 bara veći pritisak od preporučenog.
Isto važi i za 'letnje' kad se spremate na duži put sa većim brzinama i opterećenjem.
Ali ne zaboravite jedno : Polovni pneumatici mogu biti "ušteda" koja bi vas koštala najviše.

Big Muzzy

pre 19 godina

Ma ovo je glupo! Chlanak je dobar za sve one koji voze aute od 5000 eura pa gore jer kad imaju za auto onda pretpostavlja se i za gume. Jedan rodjak mi je odgovorio na moje odusevljenje novim pasatom:-Sve i da mi ga daju dzabe, rekao bih fala vam, ne treba! Ja sa ovim sto imam ne mogu ni za gorivo da sakupim a kamoli da ga odrzavam!
Isti komentar zasluzuje i neki od predhodnih chlanaka ovde:-Nov ili polovan auto!

Deksi

pre 19 godina

Slazem se sa clankom, ali iz iskustva kazem sledece. Imam Juga 55 '90 godiste i sve je ok, ali nove Trajal gume su mi trajale nekih 16 meseci (14000 km) i cao, a nakon toga sam kupio polovne Semperitove i sa njima sam presao oko 45000 (nesto manje od 4 godine), a obe sam platio koliko jednu Trajalovu. Mislim da tu malo zavisi i od srece, a i od nacina voznje automobila.

boyan

pre 19 godina

A za vas koji nemate za nove gume - pa nemojte ni da vozite kola! Aj sto ugrozavate svoj zivot, nego ugrozavate i moj i svih na ovom forumu, pa i svojih prijatelja, rodbine... Nikad ne znate kada ce polovna otkazati i kada cete naleteti mozda na svoje rodjeno dete! Onda placite za 50e.
Ja nemam para za kola koja zelim (polovna) pa necu ni kupiti bilo koja (Yugo za 1000e), tako je isto i sa gumama.

predrag

pre 19 godina

procitao sam sve prethodne komentare i zeleo bih da pozdravim sve one koji zastupaju stavove da su polovni pneumatici OPASNI jer oni to zaista jesu.Meni je samo zao sto do relevantnih ljudi ne dolazi glas razuma pa da se uvoz polovnih pneumatika totalno zabrani.Bojan je u potpunosti u pravu,ko nema za gume ne treba ni da vozi.Sto se tice ljetnih pneumatika u zimskim uslovima,to je nesto strasno.Nije bitno da li je snijeg ili suv kolovoz vazno je da ljetni pneumatik ispod 5 stepeni ima duplo duzi put kocenja od zimskog pneumatika i to po suvom kolovozu a zamislite koliki je taj put na mokrom ili snjegom prekrivenom kolovozu.Dakle dragi moji vozaci dozovite se pameti i ne trazite opravdanja za kupovinu polovnih pneumatika jer ih NEMA.
NE KUPUJTE SMECE SA ZAPADA

Goran

pre 17 godina

za Trakker-a:
Gazeći sloj se naziva "protraktor", a ako si nešto studirao verovatno si primetio da je univerzitet samo mašina za fabrikovanje diploma i titula, i da svakakvi likovi izdaju kojekakve knjige samo zato što im to treba radi napredovanja.

Zlatko

pre 19 godina

Ako je cilj clanka da izazove paznju totalnih laika koji zamisljaju da sve sa zapada valja - pun pogodak. Ipak, mnogo toga iznetog je realno preterano. Da samo pomenem kraj i "potrebu za zimskim gumama". Kanada ima "malko" ostriju zimu, pa zimske gume ovde stavljaju samo ljudi koji imaju specificne potrebe ili poslove. Ako ne vozite par puta nedeljno u posetu rodbini na Tari, nema svrhe trositi novce, zimske gume imaju mnogo losiji performans u "nezimskim" uslovima.

306

pre 19 godina

nekoliko napomena. U EU, tj. u D nije obaveza imati zimi zimske gume, vec je preporuka, jer vec ispod 7°C kontakt sa podlogom nije zadovoljavajuci, naime, zimske gume su dosta mekse. Druga je stvar sto osiguranje izbegava da isplati stetu ako su na vozilu, zimi, bile montirane letnje gume.
Odlican test guma se moze naci na www.adac.de. Pred pocetak svake sezone se testiraju gume raznih proizvodjaca u raznim velicinama

zec

pre 19 godina

Zimske gume se voze SAMO zimi i nisu predvidjene za letnji period.Letnje gume se stvrdnu na hladnoci i time im se umanjuje pouzdanost.
Dodao bih na clanak da je bolje puniti gume azotom a ne obicnim vazduhom jer se tako cuva guma i poboljsavaju vozne karakteristike.

Ognjen

pre 19 godina

Imam samo nesto da dodam za g.306.Zimska guma gubi svoju upotrebnu vrednost na temparaturama VECIM od 7 stepeni cel.,a ne kako ste napisali.Inace preporucuje se da se zimska guma koristi u mesecima koji u sebi imaju slovo "R".Pozdrav

Trakker

pre 19 godina

Ispravka na ispravku: gazeći, odnosno kotrljajući sloj pneumatika ipak se naziva PROTEKTOR a ne protraktor, što se može proveriti recimo u knjizi Konstrukcija motornih vozila izdate od strane katedre za motorna vozila Mašinskog fakulteta u Bg, sem ako se i autori iste ne smatraju polupismenim majstorima.
Inače tekst je ok i obzirom da radim u firmi koja se bavi transportom, montiranje polovnih pneumatika ni u kom slučaju nema opravdanje. Oni se napolju ne odbacuju iz besa, već zato što su odradili svoje.

Ljubiša Mirić, Tigar MH

pre 19 godina

Poštovani g.Todoroviću,svaka čast za članak o polovnim gumama.Mi u Tigru smo još pre nekoliko godina pokrenuli kampanju protiv ove pojave, ali nas je malo ko sledio. Nije tu bio u pitanju samo pozitivan ekonomski efekat po nas, već želja da se kupci kontinualno edukuju o nečemu što je možda najvažnije za sigurnost njihove vožnje.
Srdačan pozdrav

govor mrznje

pre 19 godina

kriminal je (ekoloski) sto se polovne gume uopste uvoze (uvoznik naravno nije obavezan da plati za njihovu buducu reciklazu)

Djomla

pre 19 godina

Treba se zapitati zasto je tako dobra guma kao sto je bojan hvali zavrsila na otpadu i zasto je toliko jeftinija.ja licno neverujem da je razlog samo 2,5mm.Inace malo ko zna a i moze da poveruje u to da se gume pakuju jedna u drugu tako da u jednu stanu jos 2-3 gume koje se vade pomocu tri polu pismena majstora i tri pajsera.Posle tog iskustva nije mi palo napamet da kupim polovnu gumu!

zoran

pre 19 godina

Mislim da je ovde problem pitanja cene. Pneumatici 195/65 R 15 polovni u dobrom stanju kostaju 10e, tigar u toj dimenziji je 50-60e a neka strana guma tesko da se moze pazariti ispod 80e dok firmirane npr miselin ili gudijer za oko 180e. naravno ko vozi po nasim putevima brze od 130 rizikuje zivot bez obzira na gume. Na rupama sam ostavio dve pirelijeve gume (kupljene su nove) posle par meseci, garanciju naravno necete dobiti ako ste pocepali gumu na neki "krater" te stoga sam se osetio ostecenim. 80% voznje mi je po gradu sto znaci bar 3 penjanja na trotoar dnevno plus rupe jasno govori da mi se 10e vise isplati od novih guma (tu jedino tigar moze da predstavlja kompromis, inace kumho je takvo s.... da ja nemam reci)

Dragan

pre 19 godina

Odlican tekst. Svaka cast autoru koji je stavio akcenat na cinjenicu da je guma mnogo jeftinija od zivota.
Evo na ovom sajtu mozete naci dodatne tehnicke detalje o gumama, izmedju ostalog i kako se gleda kad je guma proizvedena: http://josip.purger.com/automotive/tires/

asaV

pre 19 godina

Ovde je samo ovlas spomenuto da postoje i protektirane gume, a ne samo obicni polovnjaci. Protektirane znaju da budu cak i bolje od novih, steta sto nema vise protektirnica u nasoj zemlji...
Napisite nesto i na tu temu.

Rih

pre 19 godina

Za tebe,"U dilemi"
Nisam extra poznavalac,ali mislim da je ovo sto cu napisati tacno.Sve te tablice,najcesce kombinacija zuto-crne boje,sa jednim slovom u sredini su tablice stranih vlada ili firmi koje imaju predstavnistva u SCG.Slovo u sredini je bitno:E se odnosi na firme,M na vojsku,P na novinske kuce,A na ambasade.Broj pre slova oznacava drzavu(obrati paznju-ispred neke strane ambasade sva vozila imaju isti taj prvi broj),a broj iza slova je (registarski) broj automobila.Mislim da se izdaju na godinu dana,jer u desnom uglu uspravno stoji godina (04,05 i sl.)
E,sad,ko ih izdaje i kako,pojma nemam.
Nadam se da si na ovo mislio.

Dule

pre 19 godina

Jos nesto u vezi Nemacke i Astrije (ne znam za ostale zemlje u EU):
Zimske gume nisu obaveza ali vam se u slucaju nekog udesa uvek racuna % krivnje ako nemate adekvatne pneumatike. Na Kasko osigurnaje sa letnjim gumama zimi mozete da se pozdavite. Jednostavno ne vazi.
Ne verujem da je drugacije u Kanadi.

Goran

pre 19 godina

Odlican clanak, ali je tesko u besparici ljude ubediti u ovakve stvari. To sve isto moze da vazi i za nov i polovan automobil, pa ipak narod kupuje i polovne.

Samo jedna primedba:

Gazeci sloj pneumatika se zove protraktor, a ne protektor, osim u interpretaciji polupismenih majstora. Termin nema nikakve veze sa protekcijom, odnosno zastitom, kao sto se cesto misli, vec sa trakcijom ("Traction" na engleskom). Inace, zato se i traktor zove traktor, jer je konstruisan tako da ima dobru trakciju, odnosno da ima dobro prijanjanje i vucnu silu i na zemljanoj podlozi. Zato se nanosenje gazeceg sloja ne zove protektovanje, jer se ne radi o zastiti, vec protraktovanje, posto protraktor bukvalno znaci gazeci sloj. Svojevremeno su to davali kao trik pitanje na vozackom ispitu, ne znam kako je danas, jer sam polagao pre vise od 20 godina.

boyan

pre 19 godina

A za vas koji nemate za nove gume - pa nemojte ni da vozite kola! Aj sto ugrozavate svoj zivot, nego ugrozavate i moj i svih na ovom forumu, pa i svojih prijatelja, rodbine... Nikad ne znate kada ce polovna otkazati i kada cete naleteti mozda na svoje rodjeno dete! Onda placite za 50e.
Ja nemam para za kola koja zelim (polovna) pa necu ni kupiti bilo koja (Yugo za 1000e), tako je isto i sa gumama.

Ljubiša Mirić, Tigar MH

pre 19 godina

Poštovani g.Todoroviću,svaka čast za članak o polovnim gumama.Mi u Tigru smo još pre nekoliko godina pokrenuli kampanju protiv ove pojave, ali nas je malo ko sledio. Nije tu bio u pitanju samo pozitivan ekonomski efekat po nas, već želja da se kupci kontinualno edukuju o nečemu što je možda najvažnije za sigurnost njihove vožnje.
Srdačan pozdrav

Bojan

pre 19 godina

Samo da Bog poživi vulkanizersku radnju u selu Platičevo i njihov asortiman (polovne) robe iz Švajcarske!!!

P.S. Pozdravlja ih zadovoljan kupac!!

predrag

pre 19 godina

procitao sam sve prethodne komentare i zeleo bih da pozdravim sve one koji zastupaju stavove da su polovni pneumatici OPASNI jer oni to zaista jesu.Meni je samo zao sto do relevantnih ljudi ne dolazi glas razuma pa da se uvoz polovnih pneumatika totalno zabrani.Bojan je u potpunosti u pravu,ko nema za gume ne treba ni da vozi.Sto se tice ljetnih pneumatika u zimskim uslovima,to je nesto strasno.Nije bitno da li je snijeg ili suv kolovoz vazno je da ljetni pneumatik ispod 5 stepeni ima duplo duzi put kocenja od zimskog pneumatika i to po suvom kolovozu a zamislite koliki je taj put na mokrom ili snjegom prekrivenom kolovozu.Dakle dragi moji vozaci dozovite se pameti i ne trazite opravdanja za kupovinu polovnih pneumatika jer ih NEMA.
NE KUPUJTE SMECE SA ZAPADA

Djomla

pre 19 godina

Treba se zapitati zasto je tako dobra guma kao sto je bojan hvali zavrsila na otpadu i zasto je toliko jeftinija.ja licno neverujem da je razlog samo 2,5mm.Inace malo ko zna a i moze da poveruje u to da se gume pakuju jedna u drugu tako da u jednu stanu jos 2-3 gume koje se vade pomocu tri polu pismena majstora i tri pajsera.Posle tog iskustva nije mi palo napamet da kupim polovnu gumu!

Deksi

pre 19 godina

Slazem se sa clankom, ali iz iskustva kazem sledece. Imam Juga 55 '90 godiste i sve je ok, ali nove Trajal gume su mi trajale nekih 16 meseci (14000 km) i cao, a nakon toga sam kupio polovne Semperitove i sa njima sam presao oko 45000 (nesto manje od 4 godine), a obe sam platio koliko jednu Trajalovu. Mislim da tu malo zavisi i od srece, a i od nacina voznje automobila.

kosta

pre 19 godina

Polovni pneumatik i iznošena cipela su vam ista kategorija proizvoda.
Ne treba rizikovati. Pneumatik je vaša jedina veza sa podlogom preko koje ostvarujete sve željene akcije vozila bilo da se radi o ubrzanju, skretanju ili kočenju. Hteo bih da vam skrenem pažnju na važnost pritiska u pneumatiku.
Prva zabluda je da gume treba manje pumpati zbog udobnije vožnje.
20% manji pritisak = 25% MANJI VEK
40% manji pritisak = 80% MANJI VEK
Gume ekploatisane na nižem pritisku mogu imati nevidljiva oštećenja karkase i otkazati u kritičnom trenutku.
Što se tiče udarnih rupa, propisno napumpani pneumatici su mnogo otporniji na iste jer je manja fleksija boka u trenutku udara.
Uostalom dragi moji "štedljivi" vozači propisan pritisak vam obezbedjuje i regularne otpore kotrljanja pa što će se manifestovati kroz manju potrošnju goriva.
Pravi pritisak je onaj koji je dat od strane proizvodjača vozila (obično je napisan na vratima vozača ili na vratancima rezervoara.

Zimske gume pumpajte na 0,2 bara veći pritisak od preporučenog.
Isto važi i za 'letnje' kad se spremate na duži put sa većim brzinama i opterećenjem.
Ali ne zaboravite jedno : Polovni pneumatici mogu biti "ušteda" koja bi vas koštala najviše.

govor mrznje

pre 19 godina

kriminal je (ekoloski) sto se polovne gume uopste uvoze (uvoznik naravno nije obavezan da plati za njihovu buducu reciklazu)

takodje zadovoljan kupac

pre 19 godina

@Bojan
Ja sam kupio, takodje, 4 gume u dimenziji 205/50 zr 16 za brzine preko 240 km/h (w) marke Pirelli po ceni 35 EUR za komad sa ugradnjom i balansiranjem alu felni u Platičevu. Sve 4 imaju dubinu sare po celoj sirini gazeceg sloja od 6-6,5mm nisu krpljene niti imaju bilo kakvo ostecenje bilo po obodu ili slicno. Takodje po obodu jos uvek imaju iglice i nisu protektirane niti su posivele od sunca. Boja im je sa strane jos braonkasta jer su 2003. godiste. Ovakva guma nova kosta oko 150 EUR i tada ima dubinu sare 8mm. Ovom kupovinom sam ustedeo preko 450 EUR i niko me nece ubediti da su te gume lose. Takodje ako pogledate sajt www.ebay.de videcete da i nemci rado kupuju polovne gume, samo gledaju da dubina sare nije ispod 4mm. Ne znam kome vredi da za potrosenost sare od 2mm izgubi 100EUR po gumi?!

Dutchman

pre 17 godina

Iskreno vozim polovne gume 205/50/17 iz vishe razloga ako uzmem da sam gume platio sve 4 u pola cene jedne iste takve nove , jedna nova je 250eura , prijatelj je na kolima starim mesec dana Peugot 307 promenio felne i gume i tako sam doshao do jeftinih guma za sebe. Chak i da sam ih kupio kod nekog od prodavaca polovnih guma idalje bih podrzavao tu kupovinu, mislim da nashi putevi nisu za nove gume, ja koji prelazim 20hiljada godishnje uvek sam do sada kupovao nove gume ali 13,14 i 15 cola , sada sa 17ticama je to postao malo skuplji sport.. elem objashnjenje u zadnja 3 meseca zbog kvaliteta nashih puteva sam isekao dve gume na dva razlichita auta , ako uzmete da bi zamena npr 205/50/17 kupovinom nove za 250eura koju isto tako mozete sutra iseci na neki krater na putu , nevidim nerentabilnost u kupovini polovne gume dobre share kada joj vek ne zavisi od predjenih kilometara i dubine share vec od vashe srece da mimoidjete rupu.

Mnogo su opasniji vozachi koji kupe novu gumu i promene je posle 10 godina kad ih vrate sa tehnichkog zato shto su napravili slik od nje, a protraktovane gume po zakonu EU moraju da obuhvataju 20% prodaje do kraja 2008 se taj procenat dize na 30% , iz prostog razloga recikliranja starih guma , mozda vam ta cifra deluje prevelika ali taj procenat je 90% kompenzovan kroz teretni program pneumatika, inache najveci proizvodjach u evropi protraktovanih guma je belgija, tako da za sve one koji misle da takve gume nevaljaju iz nekog razloga evo rechi koje treba imati na umu. Toliko od mene

Goran

pre 17 godina

za Trakker-a:
Gazeći sloj se naziva "protraktor", a ako si nešto studirao verovatno si primetio da je univerzitet samo mašina za fabrikovanje diploma i titula, i da svakakvi likovi izdaju kojekakve knjige samo zato što im to treba radi napredovanja.

Zlatko

pre 19 godina

Ako je cilj clanka da izazove paznju totalnih laika koji zamisljaju da sve sa zapada valja - pun pogodak. Ipak, mnogo toga iznetog je realno preterano. Da samo pomenem kraj i "potrebu za zimskim gumama". Kanada ima "malko" ostriju zimu, pa zimske gume ovde stavljaju samo ljudi koji imaju specificne potrebe ili poslove. Ako ne vozite par puta nedeljno u posetu rodbini na Tari, nema svrhe trositi novce, zimske gume imaju mnogo losiji performans u "nezimskim" uslovima.

306

pre 19 godina

nekoliko napomena. U EU, tj. u D nije obaveza imati zimi zimske gume, vec je preporuka, jer vec ispod 7°C kontakt sa podlogom nije zadovoljavajuci, naime, zimske gume su dosta mekse. Druga je stvar sto osiguranje izbegava da isplati stetu ako su na vozilu, zimi, bile montirane letnje gume.
Odlican test guma se moze naci na www.adac.de. Pred pocetak svake sezone se testiraju gume raznih proizvodjaca u raznim velicinama

Bivsi kavaljer

pre 19 godina

U ovoj nemastini nemoguce je biti pravi kavaljer. Prinudjen sam da stedim na gumama i zenama. Mom konjicu polovne gume, a damama samo po jedan cvet i obilje komplimenata.

zec

pre 19 godina

Zimske gume se voze SAMO zimi i nisu predvidjene za letnji period.Letnje gume se stvrdnu na hladnoci i time im se umanjuje pouzdanost.
Dodao bih na clanak da je bolje puniti gume azotom a ne obicnim vazduhom jer se tako cuva guma i poboljsavaju vozne karakteristike.

Ognjen

pre 19 godina

Imam samo nesto da dodam za g.306.Zimska guma gubi svoju upotrebnu vrednost na temparaturama VECIM od 7 stepeni cel.,a ne kako ste napisali.Inace preporucuje se da se zimska guma koristi u mesecima koji u sebi imaju slovo "R".Pozdrav

zoran

pre 19 godina

Mislim da je ovde problem pitanja cene. Pneumatici 195/65 R 15 polovni u dobrom stanju kostaju 10e, tigar u toj dimenziji je 50-60e a neka strana guma tesko da se moze pazariti ispod 80e dok firmirane npr miselin ili gudijer za oko 180e. naravno ko vozi po nasim putevima brze od 130 rizikuje zivot bez obzira na gume. Na rupama sam ostavio dve pirelijeve gume (kupljene su nove) posle par meseci, garanciju naravno necete dobiti ako ste pocepali gumu na neki "krater" te stoga sam se osetio ostecenim. 80% voznje mi je po gradu sto znaci bar 3 penjanja na trotoar dnevno plus rupe jasno govori da mi se 10e vise isplati od novih guma (tu jedino tigar moze da predstavlja kompromis, inace kumho je takvo s.... da ja nemam reci)

Dragan

pre 19 godina

Odlican tekst. Svaka cast autoru koji je stavio akcenat na cinjenicu da je guma mnogo jeftinija od zivota.
Evo na ovom sajtu mozete naci dodatne tehnicke detalje o gumama, izmedju ostalog i kako se gleda kad je guma proizvedena: http://josip.purger.com/automotive/tires/

asaV

pre 19 godina

Ovde je samo ovlas spomenuto da postoje i protektirane gume, a ne samo obicni polovnjaci. Protektirane znaju da budu cak i bolje od novih, steta sto nema vise protektirnica u nasoj zemlji...
Napisite nesto i na tu temu.

Rih

pre 19 godina

Za tebe,"U dilemi"
Nisam extra poznavalac,ali mislim da je ovo sto cu napisati tacno.Sve te tablice,najcesce kombinacija zuto-crne boje,sa jednim slovom u sredini su tablice stranih vlada ili firmi koje imaju predstavnistva u SCG.Slovo u sredini je bitno:E se odnosi na firme,M na vojsku,P na novinske kuce,A na ambasade.Broj pre slova oznacava drzavu(obrati paznju-ispred neke strane ambasade sva vozila imaju isti taj prvi broj),a broj iza slova je (registarski) broj automobila.Mislim da se izdaju na godinu dana,jer u desnom uglu uspravno stoji godina (04,05 i sl.)
E,sad,ko ih izdaje i kako,pojma nemam.
Nadam se da si na ovo mislio.

Dule

pre 19 godina

Jos nesto u vezi Nemacke i Astrije (ne znam za ostale zemlje u EU):
Zimske gume nisu obaveza ali vam se u slucaju nekog udesa uvek racuna % krivnje ako nemate adekvatne pneumatike. Na Kasko osigurnaje sa letnjim gumama zimi mozete da se pozdavite. Jednostavno ne vazi.
Ne verujem da je drugacije u Kanadi.

Goran

pre 19 godina

Odlican clanak, ali je tesko u besparici ljude ubediti u ovakve stvari. To sve isto moze da vazi i za nov i polovan automobil, pa ipak narod kupuje i polovne.

Samo jedna primedba:

Gazeci sloj pneumatika se zove protraktor, a ne protektor, osim u interpretaciji polupismenih majstora. Termin nema nikakve veze sa protekcijom, odnosno zastitom, kao sto se cesto misli, vec sa trakcijom ("Traction" na engleskom). Inace, zato se i traktor zove traktor, jer je konstruisan tako da ima dobru trakciju, odnosno da ima dobro prijanjanje i vucnu silu i na zemljanoj podlozi. Zato se nanosenje gazeceg sloja ne zove protektovanje, jer se ne radi o zastiti, vec protraktovanje, posto protraktor bukvalno znaci gazeci sloj. Svojevremeno su to davali kao trik pitanje na vozackom ispitu, ne znam kako je danas, jer sam polagao pre vise od 20 godina.

Big Muzzy

pre 19 godina

Ma ovo je glupo! Chlanak je dobar za sve one koji voze aute od 5000 eura pa gore jer kad imaju za auto onda pretpostavlja se i za gume. Jedan rodjak mi je odgovorio na moje odusevljenje novim pasatom:-Sve i da mi ga daju dzabe, rekao bih fala vam, ne treba! Ja sa ovim sto imam ne mogu ni za gorivo da sakupim a kamoli da ga odrzavam!
Isti komentar zasluzuje i neki od predhodnih chlanaka ovde:-Nov ili polovan auto!

Trakker

pre 19 godina

Ispravka na ispravku: gazeći, odnosno kotrljajući sloj pneumatika ipak se naziva PROTEKTOR a ne protraktor, što se može proveriti recimo u knjizi Konstrukcija motornih vozila izdate od strane katedre za motorna vozila Mašinskog fakulteta u Bg, sem ako se i autori iste ne smatraju polupismenim majstorima.
Inače tekst je ok i obzirom da radim u firmi koja se bavi transportom, montiranje polovnih pneumatika ni u kom slučaju nema opravdanje. Oni se napolju ne odbacuju iz besa, već zato što su odradili svoje.

bf

pre 16 godina

Sto se tice crnih tabli izdaje ih iskljucivo SUP u LJermontovoj. E da, M ne znaci vojska (military) nego osoblje ambasade stranog drzavljanstva koje nema diplomatski imunitet.

Sto se tice polovnih guma, moze i pristojno da se prodje ali je problem sto kao i sa svime ostalim ovde stvarno svasta se prodaje za samo malo nizu cenu pa u saobracaj stvarno idu gume koje ne bi trebalo. Eto recimo polovne gume za moj auto ako su stvarno dobre su 30E komad a ima ih i za 10E i to su ove koje svi pljuju. Nova je 65E komad. Treba zabraniti uvoz smeca a ne polovnih stvari, jer kako rece neko ovde pogledajte par sajtova da bi videli koliko se polovnih guma prodaje na tom istom prebogatom zapadu. Niko nigde nema para na bacanje.