Sreda, 09.02.2005.

10:38

"Jat": Restrukturiranje ili stečaj

Jat ervejz je bliže restrukturiranju, nego stečaju, kaže ministar Lalović. Labus: Vlada će intervenisati ako bude morala.

Izvor: B92

"Jat": Restrukturiranje ili steèaj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 19 godina

JAT je pre svega nacionalni prevozioc, drzavna firma i kako smo saznali iz vremena poslednjeg strajka pilota zivi od budzetskih sredstava.
Takodje smo saznali, od velikog maga svih nauka, da je JAT duguje preko 500 hiljada USD. Rukovodstvo JAT-a sa drugom Milutinovicem na celu, verovatno nije bilo svesno u kakvo se kolo hvata. Treba li reci da su sve velike svetske kompanije odavno privatizovane i da i u takvim vlasnickim odnosima veoma tesko opstaju. Ako je organizacija posla osnov uspesnog poslovanja onda se moramo vratiti Milutinovicu & Co. Prema prezentovanom znanju i postignutim rezultatima njima bi trebalo zabraniti, dozivotno, da se voze u bilo cijem avionu sledecih 300 godina. JAT ide u stecaj, ne u privatizaciju, zato sto su se koalicioni partneri tako dogovorili, dakle, lakse je unistiti JAT nego smeniti Milutinovica. Cestitam.

jatovac

pre 19 godina

Dokle bre!!! Ne znam da li je opstepoznato ili ne ali JAT je veoma profitabilna kompanija i samim tim sve sto se desava u poslednjih nekoliko godina vise lici na nesposobnost i nezainteresovanost nego na probleme ekonomske prirode. Razmislite, prosecna cena JAT-ove karte je 250 eura, JAT godisnje preveze izmedju 1.000.000 i 1.500.000 putnika!! To je vise nego dovoljno za sve, pod uslovom da je strucan i posten covek na celu kompanije. Ali, to ocigledno nije slucaj ovde. Ja nisam clan nijedne partije pa mislim da sam najobjektivniji kad kazem da nemoze spo-ovac niti bilo koji stranacki velikan da ucini nista dobro ne samo u JAT-u nego bilo gde drugde u srpskoj privredi. Moje najiskrenije misljenje je da ako postavite srednjoskolca za gen. direktora, srednjoskolac ce izvuci kompaniju iz bunara. I ne daj BOZE, da posten finansijski policajac malo bolje pogleda rashode JAT-a i shvati ko je renovirao stan a ko je kupio auto, lokal, vikendicu od nasih para...to be continued

Dragan

pre 19 godina

Jat ne moze da izdrzava sebe, ali moze Vladu Srbije, jer donosi preko potreban devizni priliv u toku sezone. Visak radnika je posledica lose poslovne politke svih Vlada od komunista na ovamo koji su postavljali rukovodstvo JAT-a i dovodili svoje 'radnike' i poznanike i prijatelje raznih 'Vlada'. JAT je zbog pogresne politike raznih 'Vlada' bio najveca zrtva svih embarga.
Politickom podelom posleizbornih 'rezultata' JAT dodeljen SPO-u (Milutinovic) politicka vlast u JAT-u se pomerila ka DSS-u (Vukcevic) a aktuelne pretnje stecajem i prinudnom upravom JAT stavlja u vlast G17+. Naravno da je najglasniji Dinkic koji trazi prinudnu upravu i vlast nad JAT-om, ali ne treba zaboraviti cinjenicu da je proslogodisnje povecanje plata u JAT-u odobrio upravo njegov partijski drug Labus.
I ko je kriv za stanje u JAT-u. Radnici! Treba ih sve isterati i ostaviti ih zajedno sa porodicama bez sredstava za zivot.

minismoangeli

pre 19 godina

This is the end, my lonely friend.....Srbiji ne trebaju lose kompanije bilo koje vrste. Ovu kompaniju treba zatvoriti i prodati privatnim licima. Pa ako ce stranci ili Delta Holding da je kupi posle toga, nije ni bitno. Vazno je da vise celo stanovnistvo ne finansira JAT. Kompanije postoje da bi pravile profite, a ne da bi zaposljavale ljude, helllloooo!

Noreg

pre 19 godina

Bila bi steta unistiti JAT. U poslednje 3 godine leteo sam i Lufthansom i SAS-om i AIR Fransom i tvrdim da je odnos prema putnicima i servis u JAT-u ubedljivo najbolji. Sto nije zanemarljivo ako se uzme u obzir da avio karte nisu bas jeftine.

čovek

pre 19 godina

Stvari bi se mogle gledati i iz nešto drugačijeg ugla: Ako JAT propadne, pa tu je novokomponovani "AIR pink" i sve će dati od sebe da zameni pomenutu kompaniju!Samo nekako je tu previše sinhronizovanih poteza i slučajnih podudarnosti.

Zivkovic

pre 19 godina

Nadlezni u SCG bez trunke odgovornosti i sagledavanja posledica za sigurnost naroda i drzave ukidaju ratno vazduhoplovstvo - a bivsi neuspesni rezimski sindikalac i Banovicev sekretar nije za stecaj ove propadajuce kompanije. Stecaj i to o d m a h. Oni su imela na budztetu. Prodati, pokloniti, rasturiti.One kvalitetne zaposlice strana kompanija koja ih kupi. Po cemu se oni razlikuju od cementara i secerana? Po stjuardesama?

jessy

pre 19 godina

Podrzavam generalnog direktora Jata i tvrdim da je posle Zike Petrovica on prvi castan covek u ovoj firmi, naravno koliko to pozicija direktora dozvoljava .Znamo sta je Velja, sta Dinkic, a sta Kostunica. Bez uvrede, Milutinovic je za sve njih pionir. A bice kako odluce oni koji vladaju. Kao i uvek, zar ne. Iza toga nastupa Karic i njegovo pleme a Velja i u sledecoj raspodeli-opet ministar.

Sojic

pre 19 godina

Ja nikako da razumem one van JATa, sto su zabrinuti za nas u JATu!? Dok vi brinete sta ce se sa nama dogoditi, nasi direktori Vesna Prlja (Medija Centar), Milutin Popovic (Izvrsni direktor) i Srdjan Vukcevic (Zamenik generalnog direktora) potpisali su danas (9.januar 2005.godine) ugovor sa pevacem Zdravkom Colicem da reklamira JAT i za to platili 56.000 EUR (proveriti u Pravnoj sluzbi JATa ili kod Z.Colica). Pa valjda nasi direktori bolje znaju sta je za nas dobro!

Bosko Sakic

pre 19 godina

Vlada Srbije koristi javna preduzeca za do-finansiranje "svojih" stranaka, ali i pojedinaca koji drze kontrolu nad preduzecima. To cine po principu pijavica, koje se hrane dok ima...JAT je samo prvi pokazatelj kako se jedna dobra kompanija, za samo sedam meseci moze dovesti do propasti. Naravno da krivci nisu radnici Kompanije, vec pre svega "ministar" V.Ilic i clanovi DSS i SPO, kojima je jedini cilj da sto pre prodaju kompleks Hotela Slavija, poslovnu zgradu u Bul Umetnosti i nekretnine oko Aerodroma Beograd, a onda ce nestati i ostaviti radnike JATa da se snalaze bez posla, ili ce ih uputiti na evidenciju kod Lalovica da ih uvede u knjigu "socijalnih slucajeva".
U medjuvremenu, grupa eksperata, predvodjenih Veljom i ostalom bratijom, bice vec na sredjivanju sledeceg javnog preduzeca. Da li ce to biti Telekom, Zeleznice ili NIS, zavisice od glavnog distributera narodnog blaga. I sve legalno i legalisticki. Nazdravlje!

Kiza

pre 19 godina

Naravno da je nemoguce napraviti kompromis, kad je svaka garnitura zaposljavala svoje ljude bez konkursa, jer se znalo da su plate u JATu, medju najboljim u drustvenom sektoru. Paraziti su se toliko namnozili da su ubili domacina. Zalosno je samo to sto ce otkaze dobijati ljudi koji su svoj zivotni vek ostavili u toj firmi, a ovi "mladi strucnjaci" koji su tu dosli po politickoj liniji, uz pomoc svojih veza ce o(p)stati.

Dragan V.

pre 19 godina

Propast JAT-a je pocela jos za vreme DOS-a, znamo svi koliko je bilo pljacke i korupcije u JAT-u za vreme vldavine DOS-a, cak je i bivsa ministarka Raseta bila hapsena zbog svega toga, tako da smatram da sadasnja garnitura koja je na celu JAT-a nije kriva za ovaj haos koji vlada u kompaniji.
Mozda bi i bilo najbolje resenje da se uvede stecaj i da se krene od nule.

Zabrinut

pre 19 godina

Ministar Lalovic je stvar u Jatu postavio naglavacke. Ne trazi uzrok(nestrucno rukovodjenje, nerealna obecanja, javasluk) nego komentarise posledicu (strajk, "haos"). Ko normalan moze da ocekuje sa se brojni sindikati u Jatu dogovore kome i koliko da se smanji plata? Umesto da Vlada raspravlja ko je kriv sto je do ovoga doslo (Velja Ilic), sta je radio Upravni Odbor (Slobodan Aligrudic) i kakav program restruktuiranja ima gen. dir (Aleksandar Milutinovic), oni guraju odgovornost "pod tepih" i pustaju da jedan od (retkih) simbola ove zemlje dozivljava ovakva ponizenja i sramotu. O ugrozenosti bezbednosti letenja Jatom necu ni da mislim (Neka Bog cuva putnike).

Jaje

pre 19 godina

Taman pomislim da su ovi stisli petlju i konacno poceli da seku stvari i o necemu odlucuju... Kad, eto ga Lalovic u stilu predsednika vlade - razvodnjavaj pricu i razvuci je dok moze, a posle kazi to je tako moralo i to je veliki uspeh nase vlade.
Sto ih pre restruktuiraju, pre ce JAT ponosno leteti. A ako budu radili u stilu Kostunice, plasim se da ce svi vozovi proci, a na trzistu kad jednom ispadnes, povratka nema. Plasim se da ce ovako JAT biti prizemljen zauvek. Ovom preduzecu samo stecaj moze da pomogne. Kad firma ode u stecaj, svi radnici su otpusteni i primaju se samo oni koji su neophodni za posao. Samo tako i to brzo moze se stati na put javasluku i neradu. Samo tako ce JAT leteti ponosno!

Milko

pre 19 godina

Pa, zar ne bi bio normalan redosled koraka, da se najpre, iz razloga koje navodi vlada, dovede novi generalni direktor i sposoban menadžment, a onda na osnovu programa radi sređivanje stanja. Međutim, ova vlada to ne može uraditi. Ona može mnogo lakše potpuno uništiti JAT nego uraditi nešto na njegovom ozdravljenju. Kako je za njih vlast i resori koje su podelili, plen, a ne javno upravljanje državnim dobrima, onda se direktor i čitava grupacija SPO štetočina ni slučajno ne može dirati. Zato, teško onima koji posle ove vlade preuzmu odgovornost. I to ne samo u JAT-u.

I.

pre 19 godina

Reče moj drugar Gile još pre više od godinu dana: likvidacija JAT-a je pitanje elementarnog morala. Hoće li Velja šutač da ispadne najmoralniji ministar u Srbiji? Nekako, u poslednje vreme verujem samo onima koji ruše. Valjda verujući da se samo na ruševinama može izgraditi novo i bolje.

ekser

pre 19 godina

Siguran stećaj!!! Zato œto bi inostrane kompanije odmah kupili JAT i bilo bi ulaganja i modernizacije koja je veoma potrebna JAT-u da bi se prikljucila Evropskim standardima ...!

ekser

pre 19 godina

Siguran stećaj!!! Zato œto bi inostrane kompanije odmah kupili JAT i bilo bi ulaganja i modernizacije koja je veoma potrebna JAT-u da bi se prikljucila Evropskim standardima ...!

I.

pre 19 godina

Reče moj drugar Gile još pre više od godinu dana: likvidacija JAT-a je pitanje elementarnog morala. Hoće li Velja šutač da ispadne najmoralniji ministar u Srbiji? Nekako, u poslednje vreme verujem samo onima koji ruše. Valjda verujući da se samo na ruševinama može izgraditi novo i bolje.

Milko

pre 19 godina

Pa, zar ne bi bio normalan redosled koraka, da se najpre, iz razloga koje navodi vlada, dovede novi generalni direktor i sposoban menadžment, a onda na osnovu programa radi sređivanje stanja. Međutim, ova vlada to ne može uraditi. Ona može mnogo lakše potpuno uništiti JAT nego uraditi nešto na njegovom ozdravljenju. Kako je za njih vlast i resori koje su podelili, plen, a ne javno upravljanje državnim dobrima, onda se direktor i čitava grupacija SPO štetočina ni slučajno ne može dirati. Zato, teško onima koji posle ove vlade preuzmu odgovornost. I to ne samo u JAT-u.

Jaje

pre 19 godina

Taman pomislim da su ovi stisli petlju i konacno poceli da seku stvari i o necemu odlucuju... Kad, eto ga Lalovic u stilu predsednika vlade - razvodnjavaj pricu i razvuci je dok moze, a posle kazi to je tako moralo i to je veliki uspeh nase vlade.
Sto ih pre restruktuiraju, pre ce JAT ponosno leteti. A ako budu radili u stilu Kostunice, plasim se da ce svi vozovi proci, a na trzistu kad jednom ispadnes, povratka nema. Plasim se da ce ovako JAT biti prizemljen zauvek. Ovom preduzecu samo stecaj moze da pomogne. Kad firma ode u stecaj, svi radnici su otpusteni i primaju se samo oni koji su neophodni za posao. Samo tako i to brzo moze se stati na put javasluku i neradu. Samo tako ce JAT leteti ponosno!

Zabrinut

pre 19 godina

Ministar Lalovic je stvar u Jatu postavio naglavacke. Ne trazi uzrok(nestrucno rukovodjenje, nerealna obecanja, javasluk) nego komentarise posledicu (strajk, "haos"). Ko normalan moze da ocekuje sa se brojni sindikati u Jatu dogovore kome i koliko da se smanji plata? Umesto da Vlada raspravlja ko je kriv sto je do ovoga doslo (Velja Ilic), sta je radio Upravni Odbor (Slobodan Aligrudic) i kakav program restruktuiranja ima gen. dir (Aleksandar Milutinovic), oni guraju odgovornost "pod tepih" i pustaju da jedan od (retkih) simbola ove zemlje dozivljava ovakva ponizenja i sramotu. O ugrozenosti bezbednosti letenja Jatom necu ni da mislim (Neka Bog cuva putnike).

Kiza

pre 19 godina

Naravno da je nemoguce napraviti kompromis, kad je svaka garnitura zaposljavala svoje ljude bez konkursa, jer se znalo da su plate u JATu, medju najboljim u drustvenom sektoru. Paraziti su se toliko namnozili da su ubili domacina. Zalosno je samo to sto ce otkaze dobijati ljudi koji su svoj zivotni vek ostavili u toj firmi, a ovi "mladi strucnjaci" koji su tu dosli po politickoj liniji, uz pomoc svojih veza ce o(p)stati.

Dragan V.

pre 19 godina

Propast JAT-a je pocela jos za vreme DOS-a, znamo svi koliko je bilo pljacke i korupcije u JAT-u za vreme vldavine DOS-a, cak je i bivsa ministarka Raseta bila hapsena zbog svega toga, tako da smatram da sadasnja garnitura koja je na celu JAT-a nije kriva za ovaj haos koji vlada u kompaniji.
Mozda bi i bilo najbolje resenje da se uvede stecaj i da se krene od nule.

Bosko Sakic

pre 19 godina

Vlada Srbije koristi javna preduzeca za do-finansiranje "svojih" stranaka, ali i pojedinaca koji drze kontrolu nad preduzecima. To cine po principu pijavica, koje se hrane dok ima...JAT je samo prvi pokazatelj kako se jedna dobra kompanija, za samo sedam meseci moze dovesti do propasti. Naravno da krivci nisu radnici Kompanije, vec pre svega "ministar" V.Ilic i clanovi DSS i SPO, kojima je jedini cilj da sto pre prodaju kompleks Hotela Slavija, poslovnu zgradu u Bul Umetnosti i nekretnine oko Aerodroma Beograd, a onda ce nestati i ostaviti radnike JATa da se snalaze bez posla, ili ce ih uputiti na evidenciju kod Lalovica da ih uvede u knjigu "socijalnih slucajeva".
U medjuvremenu, grupa eksperata, predvodjenih Veljom i ostalom bratijom, bice vec na sredjivanju sledeceg javnog preduzeca. Da li ce to biti Telekom, Zeleznice ili NIS, zavisice od glavnog distributera narodnog blaga. I sve legalno i legalisticki. Nazdravlje!

Sojic

pre 19 godina

Ja nikako da razumem one van JATa, sto su zabrinuti za nas u JATu!? Dok vi brinete sta ce se sa nama dogoditi, nasi direktori Vesna Prlja (Medija Centar), Milutin Popovic (Izvrsni direktor) i Srdjan Vukcevic (Zamenik generalnog direktora) potpisali su danas (9.januar 2005.godine) ugovor sa pevacem Zdravkom Colicem da reklamira JAT i za to platili 56.000 EUR (proveriti u Pravnoj sluzbi JATa ili kod Z.Colica). Pa valjda nasi direktori bolje znaju sta je za nas dobro!

jessy

pre 19 godina

Podrzavam generalnog direktora Jata i tvrdim da je posle Zike Petrovica on prvi castan covek u ovoj firmi, naravno koliko to pozicija direktora dozvoljava .Znamo sta je Velja, sta Dinkic, a sta Kostunica. Bez uvrede, Milutinovic je za sve njih pionir. A bice kako odluce oni koji vladaju. Kao i uvek, zar ne. Iza toga nastupa Karic i njegovo pleme a Velja i u sledecoj raspodeli-opet ministar.

Zivkovic

pre 19 godina

Nadlezni u SCG bez trunke odgovornosti i sagledavanja posledica za sigurnost naroda i drzave ukidaju ratno vazduhoplovstvo - a bivsi neuspesni rezimski sindikalac i Banovicev sekretar nije za stecaj ove propadajuce kompanije. Stecaj i to o d m a h. Oni su imela na budztetu. Prodati, pokloniti, rasturiti.One kvalitetne zaposlice strana kompanija koja ih kupi. Po cemu se oni razlikuju od cementara i secerana? Po stjuardesama?

Noreg

pre 19 godina

Bila bi steta unistiti JAT. U poslednje 3 godine leteo sam i Lufthansom i SAS-om i AIR Fransom i tvrdim da je odnos prema putnicima i servis u JAT-u ubedljivo najbolji. Sto nije zanemarljivo ako se uzme u obzir da avio karte nisu bas jeftine.

čovek

pre 19 godina

Stvari bi se mogle gledati i iz nešto drugačijeg ugla: Ako JAT propadne, pa tu je novokomponovani "AIR pink" i sve će dati od sebe da zameni pomenutu kompaniju!Samo nekako je tu previše sinhronizovanih poteza i slučajnih podudarnosti.

minismoangeli

pre 19 godina

This is the end, my lonely friend.....Srbiji ne trebaju lose kompanije bilo koje vrste. Ovu kompaniju treba zatvoriti i prodati privatnim licima. Pa ako ce stranci ili Delta Holding da je kupi posle toga, nije ni bitno. Vazno je da vise celo stanovnistvo ne finansira JAT. Kompanije postoje da bi pravile profite, a ne da bi zaposljavale ljude, helllloooo!

Dragan

pre 19 godina

Jat ne moze da izdrzava sebe, ali moze Vladu Srbije, jer donosi preko potreban devizni priliv u toku sezone. Visak radnika je posledica lose poslovne politke svih Vlada od komunista na ovamo koji su postavljali rukovodstvo JAT-a i dovodili svoje 'radnike' i poznanike i prijatelje raznih 'Vlada'. JAT je zbog pogresne politike raznih 'Vlada' bio najveca zrtva svih embarga.
Politickom podelom posleizbornih 'rezultata' JAT dodeljen SPO-u (Milutinovic) politicka vlast u JAT-u se pomerila ka DSS-u (Vukcevic) a aktuelne pretnje stecajem i prinudnom upravom JAT stavlja u vlast G17+. Naravno da je najglasniji Dinkic koji trazi prinudnu upravu i vlast nad JAT-om, ali ne treba zaboraviti cinjenicu da je proslogodisnje povecanje plata u JAT-u odobrio upravo njegov partijski drug Labus.
I ko je kriv za stanje u JAT-u. Radnici! Treba ih sve isterati i ostaviti ih zajedno sa porodicama bez sredstava za zivot.

jatovac

pre 19 godina

Dokle bre!!! Ne znam da li je opstepoznato ili ne ali JAT je veoma profitabilna kompanija i samim tim sve sto se desava u poslednjih nekoliko godina vise lici na nesposobnost i nezainteresovanost nego na probleme ekonomske prirode. Razmislite, prosecna cena JAT-ove karte je 250 eura, JAT godisnje preveze izmedju 1.000.000 i 1.500.000 putnika!! To je vise nego dovoljno za sve, pod uslovom da je strucan i posten covek na celu kompanije. Ali, to ocigledno nije slucaj ovde. Ja nisam clan nijedne partije pa mislim da sam najobjektivniji kad kazem da nemoze spo-ovac niti bilo koji stranacki velikan da ucini nista dobro ne samo u JAT-u nego bilo gde drugde u srpskoj privredi. Moje najiskrenije misljenje je da ako postavite srednjoskolca za gen. direktora, srednjoskolac ce izvuci kompaniju iz bunara. I ne daj BOZE, da posten finansijski policajac malo bolje pogleda rashode JAT-a i shvati ko je renovirao stan a ko je kupio auto, lokal, vikendicu od nasih para...to be continued

Aleksandar

pre 19 godina

JAT je pre svega nacionalni prevozioc, drzavna firma i kako smo saznali iz vremena poslednjeg strajka pilota zivi od budzetskih sredstava.
Takodje smo saznali, od velikog maga svih nauka, da je JAT duguje preko 500 hiljada USD. Rukovodstvo JAT-a sa drugom Milutinovicem na celu, verovatno nije bilo svesno u kakvo se kolo hvata. Treba li reci da su sve velike svetske kompanije odavno privatizovane i da i u takvim vlasnickim odnosima veoma tesko opstaju. Ako je organizacija posla osnov uspesnog poslovanja onda se moramo vratiti Milutinovicu & Co. Prema prezentovanom znanju i postignutim rezultatima njima bi trebalo zabraniti, dozivotno, da se voze u bilo cijem avionu sledecih 300 godina. JAT ide u stecaj, ne u privatizaciju, zato sto su se koalicioni partneri tako dogovorili, dakle, lakse je unistiti JAT nego smeniti Milutinovica. Cestitam.

ekser

pre 19 godina

Siguran stećaj!!! Zato œto bi inostrane kompanije odmah kupili JAT i bilo bi ulaganja i modernizacije koja je veoma potrebna JAT-u da bi se prikljucila Evropskim standardima ...!

I.

pre 19 godina

Reče moj drugar Gile još pre više od godinu dana: likvidacija JAT-a je pitanje elementarnog morala. Hoće li Velja šutač da ispadne najmoralniji ministar u Srbiji? Nekako, u poslednje vreme verujem samo onima koji ruše. Valjda verujući da se samo na ruševinama može izgraditi novo i bolje.

Milko

pre 19 godina

Pa, zar ne bi bio normalan redosled koraka, da se najpre, iz razloga koje navodi vlada, dovede novi generalni direktor i sposoban menadžment, a onda na osnovu programa radi sređivanje stanja. Međutim, ova vlada to ne može uraditi. Ona može mnogo lakše potpuno uništiti JAT nego uraditi nešto na njegovom ozdravljenju. Kako je za njih vlast i resori koje su podelili, plen, a ne javno upravljanje državnim dobrima, onda se direktor i čitava grupacija SPO štetočina ni slučajno ne može dirati. Zato, teško onima koji posle ove vlade preuzmu odgovornost. I to ne samo u JAT-u.

Jaje

pre 19 godina

Taman pomislim da su ovi stisli petlju i konacno poceli da seku stvari i o necemu odlucuju... Kad, eto ga Lalovic u stilu predsednika vlade - razvodnjavaj pricu i razvuci je dok moze, a posle kazi to je tako moralo i to je veliki uspeh nase vlade.
Sto ih pre restruktuiraju, pre ce JAT ponosno leteti. A ako budu radili u stilu Kostunice, plasim se da ce svi vozovi proci, a na trzistu kad jednom ispadnes, povratka nema. Plasim se da ce ovako JAT biti prizemljen zauvek. Ovom preduzecu samo stecaj moze da pomogne. Kad firma ode u stecaj, svi radnici su otpusteni i primaju se samo oni koji su neophodni za posao. Samo tako i to brzo moze se stati na put javasluku i neradu. Samo tako ce JAT leteti ponosno!

Zabrinut

pre 19 godina

Ministar Lalovic je stvar u Jatu postavio naglavacke. Ne trazi uzrok(nestrucno rukovodjenje, nerealna obecanja, javasluk) nego komentarise posledicu (strajk, "haos"). Ko normalan moze da ocekuje sa se brojni sindikati u Jatu dogovore kome i koliko da se smanji plata? Umesto da Vlada raspravlja ko je kriv sto je do ovoga doslo (Velja Ilic), sta je radio Upravni Odbor (Slobodan Aligrudic) i kakav program restruktuiranja ima gen. dir (Aleksandar Milutinovic), oni guraju odgovornost "pod tepih" i pustaju da jedan od (retkih) simbola ove zemlje dozivljava ovakva ponizenja i sramotu. O ugrozenosti bezbednosti letenja Jatom necu ni da mislim (Neka Bog cuva putnike).

Kiza

pre 19 godina

Naravno da je nemoguce napraviti kompromis, kad je svaka garnitura zaposljavala svoje ljude bez konkursa, jer se znalo da su plate u JATu, medju najboljim u drustvenom sektoru. Paraziti su se toliko namnozili da su ubili domacina. Zalosno je samo to sto ce otkaze dobijati ljudi koji su svoj zivotni vek ostavili u toj firmi, a ovi "mladi strucnjaci" koji su tu dosli po politickoj liniji, uz pomoc svojih veza ce o(p)stati.

Dragan V.

pre 19 godina

Propast JAT-a je pocela jos za vreme DOS-a, znamo svi koliko je bilo pljacke i korupcije u JAT-u za vreme vldavine DOS-a, cak je i bivsa ministarka Raseta bila hapsena zbog svega toga, tako da smatram da sadasnja garnitura koja je na celu JAT-a nije kriva za ovaj haos koji vlada u kompaniji.
Mozda bi i bilo najbolje resenje da se uvede stecaj i da se krene od nule.

Bosko Sakic

pre 19 godina

Vlada Srbije koristi javna preduzeca za do-finansiranje "svojih" stranaka, ali i pojedinaca koji drze kontrolu nad preduzecima. To cine po principu pijavica, koje se hrane dok ima...JAT je samo prvi pokazatelj kako se jedna dobra kompanija, za samo sedam meseci moze dovesti do propasti. Naravno da krivci nisu radnici Kompanije, vec pre svega "ministar" V.Ilic i clanovi DSS i SPO, kojima je jedini cilj da sto pre prodaju kompleks Hotela Slavija, poslovnu zgradu u Bul Umetnosti i nekretnine oko Aerodroma Beograd, a onda ce nestati i ostaviti radnike JATa da se snalaze bez posla, ili ce ih uputiti na evidenciju kod Lalovica da ih uvede u knjigu "socijalnih slucajeva".
U medjuvremenu, grupa eksperata, predvodjenih Veljom i ostalom bratijom, bice vec na sredjivanju sledeceg javnog preduzeca. Da li ce to biti Telekom, Zeleznice ili NIS, zavisice od glavnog distributera narodnog blaga. I sve legalno i legalisticki. Nazdravlje!

Sojic

pre 19 godina

Ja nikako da razumem one van JATa, sto su zabrinuti za nas u JATu!? Dok vi brinete sta ce se sa nama dogoditi, nasi direktori Vesna Prlja (Medija Centar), Milutin Popovic (Izvrsni direktor) i Srdjan Vukcevic (Zamenik generalnog direktora) potpisali su danas (9.januar 2005.godine) ugovor sa pevacem Zdravkom Colicem da reklamira JAT i za to platili 56.000 EUR (proveriti u Pravnoj sluzbi JATa ili kod Z.Colica). Pa valjda nasi direktori bolje znaju sta je za nas dobro!

jessy

pre 19 godina

Podrzavam generalnog direktora Jata i tvrdim da je posle Zike Petrovica on prvi castan covek u ovoj firmi, naravno koliko to pozicija direktora dozvoljava .Znamo sta je Velja, sta Dinkic, a sta Kostunica. Bez uvrede, Milutinovic je za sve njih pionir. A bice kako odluce oni koji vladaju. Kao i uvek, zar ne. Iza toga nastupa Karic i njegovo pleme a Velja i u sledecoj raspodeli-opet ministar.

Zivkovic

pre 19 godina

Nadlezni u SCG bez trunke odgovornosti i sagledavanja posledica za sigurnost naroda i drzave ukidaju ratno vazduhoplovstvo - a bivsi neuspesni rezimski sindikalac i Banovicev sekretar nije za stecaj ove propadajuce kompanije. Stecaj i to o d m a h. Oni su imela na budztetu. Prodati, pokloniti, rasturiti.One kvalitetne zaposlice strana kompanija koja ih kupi. Po cemu se oni razlikuju od cementara i secerana? Po stjuardesama?

Noreg

pre 19 godina

Bila bi steta unistiti JAT. U poslednje 3 godine leteo sam i Lufthansom i SAS-om i AIR Fransom i tvrdim da je odnos prema putnicima i servis u JAT-u ubedljivo najbolji. Sto nije zanemarljivo ako se uzme u obzir da avio karte nisu bas jeftine.

čovek

pre 19 godina

Stvari bi se mogle gledati i iz nešto drugačijeg ugla: Ako JAT propadne, pa tu je novokomponovani "AIR pink" i sve će dati od sebe da zameni pomenutu kompaniju!Samo nekako je tu previše sinhronizovanih poteza i slučajnih podudarnosti.

minismoangeli

pre 19 godina

This is the end, my lonely friend.....Srbiji ne trebaju lose kompanije bilo koje vrste. Ovu kompaniju treba zatvoriti i prodati privatnim licima. Pa ako ce stranci ili Delta Holding da je kupi posle toga, nije ni bitno. Vazno je da vise celo stanovnistvo ne finansira JAT. Kompanije postoje da bi pravile profite, a ne da bi zaposljavale ljude, helllloooo!

Dragan

pre 19 godina

Jat ne moze da izdrzava sebe, ali moze Vladu Srbije, jer donosi preko potreban devizni priliv u toku sezone. Visak radnika je posledica lose poslovne politke svih Vlada od komunista na ovamo koji su postavljali rukovodstvo JAT-a i dovodili svoje 'radnike' i poznanike i prijatelje raznih 'Vlada'. JAT je zbog pogresne politike raznih 'Vlada' bio najveca zrtva svih embarga.
Politickom podelom posleizbornih 'rezultata' JAT dodeljen SPO-u (Milutinovic) politicka vlast u JAT-u se pomerila ka DSS-u (Vukcevic) a aktuelne pretnje stecajem i prinudnom upravom JAT stavlja u vlast G17+. Naravno da je najglasniji Dinkic koji trazi prinudnu upravu i vlast nad JAT-om, ali ne treba zaboraviti cinjenicu da je proslogodisnje povecanje plata u JAT-u odobrio upravo njegov partijski drug Labus.
I ko je kriv za stanje u JAT-u. Radnici! Treba ih sve isterati i ostaviti ih zajedno sa porodicama bez sredstava za zivot.

jatovac

pre 19 godina

Dokle bre!!! Ne znam da li je opstepoznato ili ne ali JAT je veoma profitabilna kompanija i samim tim sve sto se desava u poslednjih nekoliko godina vise lici na nesposobnost i nezainteresovanost nego na probleme ekonomske prirode. Razmislite, prosecna cena JAT-ove karte je 250 eura, JAT godisnje preveze izmedju 1.000.000 i 1.500.000 putnika!! To je vise nego dovoljno za sve, pod uslovom da je strucan i posten covek na celu kompanije. Ali, to ocigledno nije slucaj ovde. Ja nisam clan nijedne partije pa mislim da sam najobjektivniji kad kazem da nemoze spo-ovac niti bilo koji stranacki velikan da ucini nista dobro ne samo u JAT-u nego bilo gde drugde u srpskoj privredi. Moje najiskrenije misljenje je da ako postavite srednjoskolca za gen. direktora, srednjoskolac ce izvuci kompaniju iz bunara. I ne daj BOZE, da posten finansijski policajac malo bolje pogleda rashode JAT-a i shvati ko je renovirao stan a ko je kupio auto, lokal, vikendicu od nasih para...to be continued

Aleksandar

pre 19 godina

JAT je pre svega nacionalni prevozioc, drzavna firma i kako smo saznali iz vremena poslednjeg strajka pilota zivi od budzetskih sredstava.
Takodje smo saznali, od velikog maga svih nauka, da je JAT duguje preko 500 hiljada USD. Rukovodstvo JAT-a sa drugom Milutinovicem na celu, verovatno nije bilo svesno u kakvo se kolo hvata. Treba li reci da su sve velike svetske kompanije odavno privatizovane i da i u takvim vlasnickim odnosima veoma tesko opstaju. Ako je organizacija posla osnov uspesnog poslovanja onda se moramo vratiti Milutinovicu & Co. Prema prezentovanom znanju i postignutim rezultatima njima bi trebalo zabraniti, dozivotno, da se voze u bilo cijem avionu sledecih 300 godina. JAT ide u stecaj, ne u privatizaciju, zato sto su se koalicioni partneri tako dogovorili, dakle, lakse je unistiti JAT nego smeniti Milutinovica. Cestitam.