Petak, 17.12.2004.

08:22

I dalje o četnicima i partizanima

Skupština Srbije nastavila je raspravu o Predlogu zakona za izjednačavanje prava partizanskog i ravnogorskog pokreta.

Izvor: B92

I dalje o èetnicima i partizanima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

rodoljub

pre 19 godina

Naravno da sada treba da se trosi supstannca. Cetnici protiv partizana, zvezda protiv partizana, seljaci protiv gradjana, radnici protiv dzabalebarosa bogatih, ukratko . "lopova i zandara".
To je uvek zabavna igra koja ima zadatak da odlozi ono glavno - da nam creva krce.
Nakon toga dolazi sruga igra- paljenje fabrika a onda pujdanje jednih protiv drugih, uz prethodnu podelu vojnog arsenala iz podruma u ruke hulja. To smo citali vec braco srpski okupatori, tacnije janicari. Ako vam je namera da neprestano drzite u stanju hibernacije vase podanike, promenite repertoar. Bolje po vas.

dimitrije

pre 19 godina

Mislim da je dobro ispraviti istorijsku nepravdu, koja je Jugoslovensku Vojsku u Otadzbini za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, poslije pobjede boljsevika , svrstala medju izdajnike. Vec neko rece, a potpuno je tacno (buduci da sam licno iskusio, ziveci na Zapadu, u Americi), da sav zapadni svijet vojnike Draze Mihajlovica tretira kao saveznike u borbi protiv fazizma, za sto postoje neoborivi dokazi. Na kraju krajeva, zar i "kolektivna svijest'ne pokazuje da srpski narod osjeca Cetnike "kao svoje". Najocitiji primjer je iskustvo koje je vjerujem, zajednicko svima - naprosto, da li je i jedna srpska svadba u poslednjem desetljecu prosla, a da se ne zacuje "Morem plovi jedna mala barka "ili " Marsirala Kralja Petra garda "-valjda je i to neki pokazatelj...

Vuja

pre 19 godina

A da li se neko zapita ima li nekog razloga sto su partizani na kraju II sv. rata imali ogromnu i uspesnu armiju, a cetnici su bili saka jada u bekstvu? Ili je to jos jedna ogromna i nepravedna zavera, a svi vojnici NOV su dosli padobranom s Marsa...

Goran CH

pre 19 godina

Cime se taj nas parlament bavi? To je za neverovati. Cetnici ili partizani, pa danas je to svejedno. Da su cetnici pobedili, onda bi partizani bili okupatorski saradnici. Ostavimo se corava posla, daj da radimo za nase sutra, deca nam ne oprastaju, a za dede je svejedno, oni su se borili za sebe, a ne za nas.

Pathon

pre 19 godina

Ne znam zasto taj lik Kojicic napada gospodina Omerovica i porucuje da se ne bavi istorijom srpskog naroda, kada je u redovima partizana i cetnika bilo muslimana i ostalih nesrba. O tome postoje zapisi, svedocenja, nisu takve tvrdnje bez osnova. To samo dokazuje (ne)znanje onih koji raspravljaju o istorijskim temama. Sto se Mehe tice, bas im je fino rekao, pametno, svaka mu cast. I dokle vise ta po zlu cuvena "moj narod, tvoj narod" u jednoj jedinoj zemlji? Stvarno me je sram od svih nacionalista... Dosta bre vise ljudi...

BIVŠI SOCIJALISTA

pre 19 godina

Posle svega ovoga što misle radikali o ovom "ZAKONU" više neću glasati za njih, a smatram da ubuduće neće imati glasova koliko planiraju!

samuel

pre 19 godina

Skandalozno! Bolesna obsesija Vuka Draskovica se konacno ostvaruje. Izjednacice se oslobodioci i oni koji su mislili da je vaznije boriti se protiv komunista nego protiv fasista. I sve pod pretekstom "pomirenja medju Srbima". Srbi su u poslednjih 15 godina bili vrlo fino pomireni dok su klali Muslimane, Hrvate i Albance, ne treba vise medju sobom da se mire.
Sto se DSS-a tice, iznenadjuje me samo otvorenost ispada. Kostunica je fasista par ekselans, samo se ne izrazava dovoljno jasno. Zato ima svoje sokole poslanike, koji su anonimusi i zato mogu da kazu ono cega se on boji.

POŠTENOvić

pre 19 godina

I ja sam za poštenu raspodelu ratnog plena, svakom prema zasluzi, s tim što jedni MORAJU dobijati novce iz fonda Srbije, a drugi iz fonda Nemačke. Ovim drugima je ipak lakše - dobijaće prinadležnosti u Evrima!

Michurin

pre 19 godina

Mozda je ova tema stavljena na dnevni red u nevreme. Ali je ne treba omalovazavati. Treba nam pomirenje. Ucimo se od Spanije i Slovenije, pa i od Hrvatske.

VUKI

pre 19 godina

Poslanici SPS su se veoma dobro pripremili za raspravu, nasuprot predlagaca zakona i drugih poslanika koji su najavili da ce podrzati predlog zakona.
Bilo je dosta reci i navodjenja dokumenata koji govore o sporazumima pripadnika Ravnogorskog pokreta i nemaca. U sacuvanim dokumentima takodje ima dosta podataka koji ukazuju da se radilo o iskoriscavanju jednog neprijatelja protiv drugog. Dakle, postoje dokazi koji govore da se Ravnogorci ne pridrzavaju potpisanih primirlja, nego oruzje koje su dobijali od okupatora koriste protiv nemaca. Usled toga nemci su cesto bili primorani da sporazume dalje ne sklapaju jer, kako su govorili, ,,najveci deo cetnickih vodja se ne drzi sporazuma nego i dalje vrsi prepade i sabotaze,,. Dakle, poslanici, trebalo je da se malo bolje pripremite za raspravu. Ako te cinjenice ne znate, mogli ste pitati istoricare.
Vuki

Biljana

pre 19 godina

Pridruzujem se onim gradanima Srbije koji smatraju referisanje na nacionalnu pripadnost uvredljivim. Srpkinja sam, porijeklom iz Bosne, i vrlo dobro znam da izjave gospodina Kojčića nisu naivne i mogu imati vrlo krupne negativne posljedice.
Razocarana sam i da nasi politicari ne smatraju da zemlja Srbija (zemlja svih naroda koji u njoj zive, placaju takse i razne druge doprinose) ima mnogo vaznije egzistencijalne probleme od onih koji pripadaju istoriji. Necu da kazem da i to ne treba da dodje na red, ali tek onda kad su nam privreda, zdrastvo, skolstvo, policija, postovanje ljudskih prava na nekom normalnijem nivou. Mislim da bi rjesavanje problema vezanih za zdravstvo zadovoljilo mnogo veci broj gradana Srbije nego ispravljanje neke nepravde nanijete u proslosti. No izgleda da nasim politicarima ovakve teme za raspravu vise odgovaraju jer ne zahtjevaju neko posebno znanje i strucnost. Dovoljno je imati usijane glave.
Na kraju bih da primjetim da ima suvise onih gradjana koji za stanje u kojem se Srbija i njen narod nalaze okrivljuju prethodni sistem. Htjela bih samo da ih potsjetim da su i Slovenija i Hrvatska zivjele u istoj toj komunistickoj Jugoslaviji, pa ih to ne sprjecava da grade modernije drzave i da se okrecu vise buducnosti nego proslosti.

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Ovo nije usamljen ekces vec tradicija Skupstine: Punisa Racic je 1928. ubio P.Radica i Dj.Basariceka i smrtno ranio Stjepana Radica, osnivaca HSS, pobornika jugoslovenstva, koji je ubrzo umro.
Posleratna visestranacka demokratska Skupstina pamti kidanje kablova i polivanje vodom od Vojvode. Ali pripadnici nacionalnih manjina uvek prolaze najgore: stariji poslanik, tokom neke od mnogobrojnih rasprava o Kosovu nakon oduzimanja autonomije, za govornicom uzbudjeno je porucio: "Inace Siptarima mozemo obecati 2 sa 1 i nesto dubine". Tako nesto verujem da nije ni u Rajhstagu moglo da se cuje. Ali nakon njegove "ponude" nije bilo ni najmanjeg izvinjenja za obecane grobove koji su i usledili. seber_50@hotmail.com

Zoro

pre 19 godina

Prvo ne isporucuju ratne zlocince Hagu zbog podrske SPS-a, zatim je na redu partizansko-ravnogorsko poravnanje zbog SPO-a. Sta li ce gospodin Velja da zatrazi? Dinkic & Co ce se vec snaci sami za sebe. Kad li cemo mi doci na red?

Partizan

pre 19 godina

Gospodin koji tvrdi da je u cetnicima bilo Bosnjaka pokusava da prevazidje gospodina Tudjmana koji je jednom prilikom ustvrdio da je medju ustasamo bilo i Jevreja. Tesko. Rec je o specificnom etickom sklopu koji - kao i toliko toga drugog - na tako ocigledan nacin dele gospoda Hrvati i gospoda Srbi. Ali najslicniji su u trenucima kada pokusavaju da opravdavaju ustase, odnosno cetnike, koristeci pritom APSOLUTNO identicnu "logiku" i "argumente". Postoji samo mali problem - sto osim njih samih - tj ustasa i cetnika i njihovih potomaka - u to niko drugi ne veruje. Bar ne na ovoj planeti.

Slobodan

pre 19 godina

Od zavrsetka drugog rata proslo 59 godina, tacno toliko nas lazu komunisti a sada evo i cetnici se bude i oni pocinju da lazu, a i jedni i drugi su nam ubijali babe, dede, roditelje, prijatelje i tako dalje. Najgori su ustvari posleratni komunisti koji su juce postali veliki cetnici i dizu buku, 80% su bili veliki komunisti a sada veliki cetnici, srbende i sl. a Slobu nikako ne mogu da zaborave. Za mene i moju porodicu taj deo istorije bice samo zapamcen kao jos jedna tragedija naseg naroda a to sto pise po knjigama i mala deca znaju da je obicna prevara. Komunisti i cetnici su jedna velika zabluda i prekinite sa tim.

MarinaNS

pre 19 godina

Sramno i zalosno,ali ne i previse neocekivano.Sta cemo jos cuti od prostakluka u Narodnoj skupstini, od poslanika koji znaju da stite svoja prava i privilegije!

SeloBa

pre 19 godina

Ova komunisticka deca bi trebalo da znaju da je istina o cetnicima i partizanima "malo drugaja" od onoga sto su oni naucili iz filmova Neretva, Partizaska eskadrila... Zato bolje bi bilo da se makar malo raspitate o tim stvarima

D.POPOVIC

pre 19 godina

Jugoslovenska vojska u otadzbini, poznatija pod nazivom 'Cetnici generala Mihajlovica' je u svojim redovima imala ne samo Srbe, vec izmedju ostalih i postene, patriotski i antifasisticki orijentisane Muslimane koji nisu hteli da se pridruze onima koji su odabrali ustasku uniformu i cakiju. I ti ljudi ovim Zakonom ce dobiti svoja nepravedno izgubljena prava, kao i njihovi saborci Srbi. Gospodin Omerovic je to morao da zna, pa bih voleo da znam zbog cega ga frustrira ispravljanje nepravde prema pripadnicima i mog i njegovog njegovog naroda i kakav je uopste njegov odnos prema II svetskom ratu.

Aleksandar

pre 19 godina

Selo gori, baba ceslja kosu... Kratak opis ponasanja nase skupstine. DSS je odavno dokazao svoje "lice" tako da izjava nije za cudjenje, jedino je izvinjenje krajnje licemerno jer to izgleda svi oni intimno odobravaju. Sto se samog zakona tice, slazem se, treba se izjednaciti partizani i cetnici - partizanima oduzeti privilegije or whatever, cetnicima ne dati nista, i svi srecni i zadovoljni. Taman su toliko obe strane zasluzile!

Predrag Jovanovic

pre 19 godina

Ja sam SRBIN ali se potpuno slazem sa Gospodinom Omerovicem. Izadjimo vise iz sume drugog svetskog rata i okrenimo se svetu.

Sasa

pre 19 godina

Iz porodicnih razloga ne smatram da su cetnici bili domaci izdajnici i nepatriote i slicno. No, rat je rat i bilo je svega i svacega i sve treba dokazivati i razjasniti, mislim da je krajnje vreme, ne treba se inatiti oko ovakvih znacajnih pitanja nego im treba pristupiti studiozno. Niti su svi partizani bili cvecke niti su svi cetnici to bili, u svakom zitu je bilo, ima i bice kukolja pa tako i u svakoj vojsci.
I ma koliko sam cetnicki nastrojen, priznajem i ja na to kao gradjanin imam pravo, ipak mi smeta ova izjava doticnog poslanika jer i u cetnicima nisu bili sve sami Srbi, bilo je i nesrba jer je to u pocetku ipak bila "Jugoslovenska vojska u otadzbini"....

they made you a moron

pre 19 godina

... Zbog ovakvih izjava ja odavno NECU da budem Srbin. Ne zato sto me je sramota, ili stid ili bla bla bla, nego jednostavno vidim da se taj pojam Srbin sve opasnije i dosadnije suzava na jednu malu skupinu "likova" i da bi bio Srbin cini se treba da budes moron.

JApaJA

pre 19 godina

Strasno je imati nepismene stranke i ljude u parlamentu, jer odgovornost za donosenje vaznijih odluka veoma lako i brzo biva prepustena najsirim narodnim masama, najneobrazovanijem delu društva, cak se i manipulise njima.
Odluke bi trebalo da donose najobrazovaniji i najodgovorniji u društvu.

Dr. Dragan Stevanovic - Nemacka

pre 19 godina

DSS je ovim dogadjajem u Skupstini sigurno izgubio mnogo glasaca. Ako mu je stalo do "D" u naslovu stranke, Kostunica mora odmah da reaguje i ukloni tog i slicne poslanike koji aplaudiraju na ovakve izlive gluposti. U principu, tema je preosetljiva za sadasnju politicku situaciju u Srbiji i trebalo ju je pomeriti za neki drugi period. Ekonomska pitanja su sada mnogo vaznija!

Stranac

pre 19 godina

Smesni su svi redom. Da su se Staljin i Cercil 1943 drugacije dogovorili sada biste pricali kako su partizani saradjivali sa fasistima. Bolje idite na vest o zlostavljanju dece i tamo ostavljajte komentare.

Huh

pre 19 godina

Super je sto nam je uvek neko drugi kriv. Znaci, za to sto "nismo u Evropi" su krivi partizani i Komunjare, a ne Sloba? Kako smo samo mogli zaboraviti komunjare? A kako to da je Slovenija (koja je isto bila pod komunjarama, ali ne i pod Slobom) sada u EU, a mi nismo ni blizu? Ma da, mora da je neko drugi tu opet kriv... Zavere protiv nas, atmosferski uticaji, i ko zna sta sve jos.

cica

pre 19 godina

Bruka i sramota! Da li iko iz DSS i od ovog naroda zna koliko je Srba stradalo od četničkog noža? Više no od Nemaca. I ko će im isplatiti odštetu? Mi koji smo poreski obveznici ili emigranti iz Amerike?
Zašto poslanike ne zatvorite dva-tri dana u pošte, samoposluge, poresku upravu i slične objekte, pa da čuju kako je narod jadan i bedan, ne bi li im to bila jedna od tačaka dnevnog reda, a ne da raspredaju o dalekoj prošlosti.
Najviše bi volela da svi u parlamentu podnesu ostavku, pa da zamolimo nekoga da nam piše zakone po meri ljudi koji žive i rade (nažalost) u Srbiji.
Koštunice, ako imaš "obraza" daj ostavku!

Andreja Vrazalic

pre 19 godina

Doticnog DSS-ovca treba prozivati zbog toga sto je u stvari rekao da pojedini poslanici nemaju prava da se izjasnjavaju o pitanju koje ce udariti po dzepu gradjane koje ti poslanici predstavljaju. Sve privilegije se placaju iz poreza, a porez placaju svi gradjani bili oni Srbi, Muslimani, ili sta god drugo. Licno smatram da pre treba da oduzmemo privilegije partizanima koji nas onako "oslobodise," ali boze moj.

Rosa

pre 19 godina

Sta je sa stanovnistvom koje uopste nije zainteresovano za cetnike i komuniste, mojoj familiji su naneli zlo i jedni i drugi i koliko god vi pokusavali da menjate istoriju, moja deca i njihova deca ce uvek smatrati da su i jedni i drugi ubijali svoje sunarodnike samo zbog razlicitog misljenja. SRAMOTA STA RADI PARLAMENT.

Josh

pre 19 godina

Ma da, za Srbiju je od vitalnog znacaja da rasporedi lepo na istorijskoj lestvici cetnike und partizane. Koga briga za privredu, spoljnu i unutrasnju politiku- to ce se srediti samo od sebe, a i ako se ne sredi- nema veze... Uzas. Loony Toones are alive and kicking...

Milan

pre 19 godina

Tuzno je sto se ovoliko prostora posvecuje jednoj neodmerenoj izjavi, zasto se niko ne zapita sta je komunizam uradio tim ljudima za ovih sezdeset godina. Mi zbog tog sistema danas i nismo u Evropi gde smo odavno trebali da budemo da partizani nisu dosli na vlast 1944. Tuzno je i to da nam je uglavnom Milosevic kriv za sve, koji je inace preuzeo celokupnu infrastrukturu SK, a da se godine komunistickog ubijanja, terora, oduzimanja privatne svojine, negativne selekcije... pre njega zaboravljaju. Da bi ova zemlja mogla da napreduje neophodno je da se izvrsi dekomunizacija drustva, koja nikada posle 5. oktobra nije ni pokusala da se uradi, zato sto su lideri DOS-a uglavnom i proistekli iz komunistickog miljea. Dekomunizacija bi trebala da podrazumeva: lustraciju, otvaranje svih dosijea, sa otkrivanjem imena svih dousnika, vracanje oduzete imovine i rehabilitaciju zrtava komunistickog terora, tako da je ovaj Zakon upravo korak u pravom smeru.

Mirni posmatrac

pre 19 godina

Nase podele su nasi najveci neprijatelji, valjda zato sto ih shvatamo previse ozbiljno. Bitnije stvari od ovoga sigurno postoje ali je ovo je VRLO bitno.

Misirac

pre 19 godina

Drago mi je sto postoji jedinstvo u Skupstini o ispravljanju jedne velike nepravde. Sacica okupljena u dve stranke koja ce glasati protiv ovog Zakona je neizbezna uspomena na diktatorski rezim koji je preko 50 godina pustosio Srbijom ubijajuci, pljackajuci, proterujuci i sejuci strah medju nesrecnim narodom u ime Broza, Kardelja, Djilasa, Tudjmana, Rankovica, Bakarica, Stambolica, Vukmanovica i ostalih komunistickih gangstera. Pravo danas zivih pripadnika JVO na kakvu-takvu penziju, vojnicka spomen obelezja, pozivanje na drzavne svecanosti i inaguracije, predavanja u skolama o njihovom plemenitom i hrabrom otporu protiv okupatora i komunistickih kriminalaca, pravo na sahranu uz vojne pocasti, itd. je najmanje sto je ovaj narod odavno morao uciniti za njih. Palima i umrlim pripadnicima JVO neka je vecna slava i hvala, a danas zivima zelim da penziju sto duze u zdravlju i veselju primaju.

Jovan

pre 19 godina

Cetinici su saradjivali sa nacistima i bez obzira na motive oni su se ogresili o svoj narod i izdali ga. Ideja da se oni proglase herojima je vise nego glupava. Ako ne verujete, pitajte moju babu koja ih je vidjala za vreme rata po Sumadiji.

Zoran M.

pre 19 godina

DSS je ovim gestom jos jednom pokazala svoje pravo lice, jasnije nego ikada. Lice onog zatucanog i primitivnog dela ove nesrecne i prokazene zemlje. Vracamo se u sramotne i tuzne devedesete brzo i sigurno.

Pljuvanje u dalj i u vis

pre 19 godina

Nista ovde nije ni cudno ni strano, vec naprotiv, blisko i drago mnogim srpskim srcima uzburkanim nemocnim besom godinama izolovane nacije koja je samosvesno podigla nevidljivi, ali neprobojni zid.

zox

pre 19 godina

Kao prvo, ne mogu da verujem da se pored svih problema u kojima se nalazimo, nasi poslanici "zabavljaju" ispravljanjem istorijskih grešaka. Bre ljudi, iz Evrope nas upozoravaju da donesemo zakone koji bi omogućili iole normalnija ulaganja u nasu privredu, a ovi nasi se mire. Kao drugo, niko me ne moze ubediti o antifasistickoj ulozi cetnikog pokreta. Pa dajte dragi cetnici, iznesite javno, u medije koji je to vas doprinos, koje su to borbe, gde su vodjene itd. Je l' moze neko da mi da cinjenice na osnovu kojih bi ja (sebe smatram zaista neutralnim) zakljucio da je to bilo antifasistiki pokret. Sto se tice uloge partizana, ne bih komentarisao, dovoljni su nemacki izvestaji o sukobima sa partizanskim jedinicama....

Mashinovodja

pre 19 godina

Ovo je primitivni fašističko-rasistički ispad i zaista je uvredljivo izreći ovako nešto za govornicom skupštine države čija je skoro jedna trećina stanovnika nesrpskog porekla. Po čemu "poslanici koji nisu srpskog porekla" ne treba da raspravljaju o srpskoj istoriji?" Lik izgleda još nije obavešten da ne postoji "srpska istorija", već samo "istorija Srbije", u kojoj su itekako imali doprinos (i dobar i loš) i ljudi nesrpskog porekla koji su živeli i žive u današnjoj (nesrećnoj) Srbiji. I plaćaju porez, iz kojeg se likovima poput tog primitivca isplaćuje skupštinska dnevnica.
A ako u DSS-u smatraju da "poslanici koji nisu srpskog porekla ne treba da raspravljaju o srpskoj istoriji", šta je onda sledeće DSS-ovo epohalno otkriće: na primer, da nesrbi uopšte ne treba ni da budu poslanici, jer božemoj, ovo je Srbija i "srbska" skupština, gde nesrbi nemaju šta da traže, zar ne?
Nisam znao da je pomenuti lik osnivač Obraza (prvi put i čujem za tog lika), ali znam da je Koštunica napisao više tekstova za Obraz (objavljeni na sajtu). To objašnjava ovo.
I šta sad? Ništa, lik se nakon toplog aplauza kolega iz DSS-a, nešto kao izvinio (od žalosti nije večerao) i tera dalje. Do sledećeg ispada.

mina

pre 19 godina

Aa to vreme dok su se ovako prepirali mogli su da usvoje jedno 6 zakona koji bi nam zaista koristili... na primer, zakon o republickim stipendijama, zakon o studentskim domovima itd itd... e jadna smo mi zemlja kad nas vode ovakvi...

Boban Joksimovic

pre 19 godina

Meni licno smeta teorija po kojoj se DSS priblizava SRS-u. Ja tvrdim da je DSS odavno presisao SRS po pitanju ekstremizma. Dok u SO Becej imate koaliciju SRS-a i madjarske stranke koja istice srpsku i madjarsku zastavu na zgradu i pravi grb sa madjarskim i srpskim obelezjima, u DSS poslanickom klubu sede sve sami osvedoceni naconalisti, pa cak i fasisti, "Obrazovci" - Ljusic, Kojcic, Nikola Milosevic... Maske su odavno pale i jasno je da to nisu stavovi pojedinaca vec kolektivni principi DSS-a. Ostali samo znaju da nije politicki korektno reci tako sto, ali mnogi tako razmisljaju. Dve osobe za koje osnovano sumnjam da ne dele fasisticke principe te stranke su Vladeta Jankovic i Zoran Drakulic. A ni za njih nisam sasvim siguran, posto vec ne traze da se ovakvi "slucajevi" izbace iz stranke.

Miki

pre 19 godina

Izjednacavanje statusa i prava pripadnika svih pokreta otpora i obestecenje zrtava crvenog terora nalaze se medju uslovima za prijem Jugoslavije u Savet Evrope (rezolucija Parlamentarne skupstine SE iz 1996. koja se zasniva na jedinstvenim ljudskim pravima, pa ne prepoznaje ni cetnike ni partizane, samo pojedince, pripadnike antifasistickih pokreta otpora. Zalba zbog eventualnog uskracivanja tih prava podnosi se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu).
Uzgred budi receno, u Sloveniji su izjednaceni svi ucesnici antifasistickog pokreta i dobijaju penzije...

Patriota

pre 19 godina

Radi se o najobičnijoj poluvekovnoj destrukciji, smišljenoj i brižljivo održavanoj.
Za pomirenje Srba je potrebno otkloniti sve prepreke, utvrditi istinu i činjenice, pa tek onda krenuti sa osudom ko je za osudu, ili rehabilitacijom ko je za rehabilitaciju. Komunisti i komunistička deca ni u kom slučaju nisu dobrovoljno za preispitivanje sadašnje verzije istorije. Činjenica je da se i danas govori da su ogromna groblja, naročito u Sloveniji, delo jugoslovenske vojske i da se "jugoslovenski" i "komunisti" izjednačava sa Srbima i Crnogorcima. Istorija bi se trebala razjasniti bez ideologije, ali je to kod nas izuzetno tesko jer je sve ideologizovano, čak i naučni rad. Prilično je zabrinjavajući intelektualni nivo jednog naroda ako se još uvek držimo teze "dobri i loši" gde smo mi dobri kao večita i nepromenljiva istina.
Zabrinjavajuće je da umna elita ovog društva ravnodušno posmatra posrtanje i države i društva.

Prijatelj

pre 19 godina

Drugovi i drugarice uplasili su se za svoje partizanske penzije pa sad na sav glas protiv cetnika. Cetnike priznaju svi zapadni saveznici kao borce protiv fasizma. Sto se tice Hrvatske i Bosne oni mogu da se dure na tu odluku koliko god hoce , oni su bili u NDH i normalno je da se ljute, slovenci se na ovo nece ljutiti jer nikakvih cetnickih odreda nije bilo u Sloveniji. Ovim zakonom se zaista ispravlja visedeceniska nepravda i daje novo svetlo na bratoubilacki rat.

retro

pre 19 godina

Red bi bio barem da ga izbace iz stranke... da se nauci da snosi posledice svojih dela. No, nesto mi govori da se to nece desiti i da su u DSS-u javno protiv, a tajno za takve nastupe.

Paprikar

pre 19 godina

Gospodo pa zar vi nemate drugog posla nego da se igrate Prleta i Tihog?! Prosto me sramota sto zivim u ovoj zemlji koja ima ovakve "likove" za poslanike. U pravu je moja baba kad kaze da treba da radi znate vec kakva motka!

bbr

pre 19 godina

Neverovatno da je DSS sebi dozvolio ovakvog poslanika. Bolje je imati 20 kvalitetnih poslanika nego po svaku cenu juriti sto vecu vlast. Jednog su biraca izgubili juce.

Nebojsa

pre 19 godina

Protiv zakona su SPS i SPD... Hm, sto se tice predloga ovog zakona i ove rasprave, zaista sam u nekoj vrsti iskusenja da kazem da je poslanik Kojicic juce zaista bio potpuno u pravu. Mislim, ideolosko pitanje u Srbiji jos uvek, na zalost, nije stavljeno ad akta, a ako se neki ljudi i dalje drze komunistickih stereotipa o komunistickom - "antifasistickom" i cetnickom - "fasistickom" pokretu, gde nas to vodi? U nove frustracije? Da bi se istorija i ideologija ostavile u drugi plan, mora se prvo ispraviti istorijska nepravda, i mora se prvo reci istina. A istina je da je za vreme 2. sv. rata, od 1943. godine do kraja rata vodjena borba gotovo iskljucivo izmedju partizana i cetnika. Nemci su stajali po strani (donekle i ustase), i niti su partizani niti Cetnici zeleli da "se trose" u borbi protiv njih, jer su jedni druge prepoznali kao glavne protivnike za posleratnu vlast. Na nasu veliku zalost, u toj borbi pobedili su partizani, komunizam, samoupravljanje, zabrana povratka srpskih izbeglica na Kosovo, federalizacija Jugoslavije ... Ostalo znamo.

SZ

pre 19 godina

To što se izvinjavaju ne znaci da tako i ne misle. DSS je poznat po tome što kada god počnu da pričaju šta misle iza toga moraju da objašnjavaju, povlače izjave, objašnjavaju... Da li u tom slučaju Srbi u Hrvatskoj treba da se mešaju ako npr. Hrvati izjednače Ustaše i Partizane (ne kažem da su četnici i ustaše isto ali da li ja imam pravo da o tome raspravljam ako sam Srbin?)

Opijum

pre 19 godina

Mogu oni da se izvinjavaju koliko hoce, ali to je cist, primitivni rasizam i nista vise. A sto se tice izjednacavanja cetnika i partizna - cestitam skupstini Srbije i narodu koji je izabrao, na vrhunskom nemoralu i cinizmu u rehabilitaciji zla, ratnih zlocinaca i saradnika nacista. Nikada vi necete uci u Evropu i medju civilizovan svet.

ced

pre 19 godina

Milsim da stvarno imaju pametnija posla od drugog svetskog rata. Sad kad su vec naceli mogli bi i do Vizantije, a moze to i dalje do Karpata, sve dok ne stignemo do majmuna. U medjuvremenu Evropa i Amerika ce da pregovaraju o teraformiranju Venere.

alxq

pre 19 godina

Svaki komentar je suvisan, nemaju ljudi pametnija posla nego da se zezaju po skupstini i lapaju dnevnic . SRAMOTA BRE! I koga jos zabole za Mirka i Slavka i drustvo crnih brada.

bibi

pre 19 godina

Ovo je samo još jedan dokaz bliskosti sa SPS i SRS (kao jaje jajetu) samo nema Miloševića i Šešelja inače sve je isto kao nekad. Sramota je zvati se demokratom i izjavljivati ono iz teksta. Pa sledi da nama Evropa i nije potrebna. Zatvorimo se u svoj tor dok kriminal i monopol cvetaju a narod, Bog da ga vidi, uživa u svoja tri evra i blagostanju i ponosu što smo Srbi, što smo najjači.. sa junačkom istorijom KOJA SE SIGURNO NE JEDE I NE DONOSI VEĆI STANDARD. Ali ovakve ludosti i gluposti nas čine specifičnim dok se ostali narodi ovoga stide.

Milko

pre 19 godina

Ponavljam stav iznet jucer na ovom sajtu. Kojcic je jedan od osnivaca "Obraza", a vodio je isturenu filijala Karadziceve stranke u Beogradu. On je deklarisani fasista. DSS je to znao, Kostunica to zna, svi to znaju, ali on se nasao na poslanickoj listi DSS-a i sada ubire aplauze svoje stranke za rasisticka istupanja. DSS opasno klizi u fasizam.

zabrinut

pre 19 godina

Ovaj gest Dss-ovca je ne samo uvredljiv vec bedan i kukavicki odnos prema coveku koji nema drugu otadzbinu sem Srbije. Takvim ponasanjem pocev od 1991. pa do danas Srbija se deli i cepa i bojim se da nece nista vise ostati od zemlje ako vlast preuzmu radikali i dss-ovci.

$Demo$

pre 19 godina

Na zalost i pored izvinjenja ostaje gorak utisak zbog uvrede i aplauza koji je upucen onome ko je izrekao tu uvredu. Ako je ideologija DSS da dijeli srpski narod na prave-ciste Srbe i krive-neciste Srbe, tada ta stranka definitivno nema mijesta u demokratskom pokretu i hitno treba iz svog naziva da brise odrednicu "Demokratska".
I jos nesto. Vjerovatno ce srpski parlament usvojiti ovaj zakon i izjednaciti prava cetnika i partizana. Ali ne treba ocekivati da ce ta odluka biti pozdravljena u Bosni, Hrvatskoj ili Sloveniji, odnosno u svim onim sredinama gdje su cetnici vrsili zlocine u drugom svjetskom ratu, ali i u poslijednjem ratu. Mogu Srbi slaviti svoje heroje, kao sto i danas slave Karađica ili Mladica, to je njihovo pravo i njihov izbor, ali treba da znaju da time samo podizu debeo zid prema svima onima kojima je fasizam nanio ogromno zlo.

$Demo$

pre 19 godina

Na zalost i pored izvinjenja ostaje gorak utisak zbog uvrede i aplauza koji je upucen onome ko je izrekao tu uvredu. Ako je ideologija DSS da dijeli srpski narod na prave-ciste Srbe i krive-neciste Srbe, tada ta stranka definitivno nema mijesta u demokratskom pokretu i hitno treba iz svog naziva da brise odrednicu "Demokratska".
I jos nesto. Vjerovatno ce srpski parlament usvojiti ovaj zakon i izjednaciti prava cetnika i partizana. Ali ne treba ocekivati da ce ta odluka biti pozdravljena u Bosni, Hrvatskoj ili Sloveniji, odnosno u svim onim sredinama gdje su cetnici vrsili zlocine u drugom svjetskom ratu, ali i u poslijednjem ratu. Mogu Srbi slaviti svoje heroje, kao sto i danas slave Karađica ili Mladica, to je njihovo pravo i njihov izbor, ali treba da znaju da time samo podizu debeo zid prema svima onima kojima je fasizam nanio ogromno zlo.

zabrinut

pre 19 godina

Ovaj gest Dss-ovca je ne samo uvredljiv vec bedan i kukavicki odnos prema coveku koji nema drugu otadzbinu sem Srbije. Takvim ponasanjem pocev od 1991. pa do danas Srbija se deli i cepa i bojim se da nece nista vise ostati od zemlje ako vlast preuzmu radikali i dss-ovci.

bibi

pre 19 godina

Ovo je samo još jedan dokaz bliskosti sa SPS i SRS (kao jaje jajetu) samo nema Miloševića i Šešelja inače sve je isto kao nekad. Sramota je zvati se demokratom i izjavljivati ono iz teksta. Pa sledi da nama Evropa i nije potrebna. Zatvorimo se u svoj tor dok kriminal i monopol cvetaju a narod, Bog da ga vidi, uživa u svoja tri evra i blagostanju i ponosu što smo Srbi, što smo najjači.. sa junačkom istorijom KOJA SE SIGURNO NE JEDE I NE DONOSI VEĆI STANDARD. Ali ovakve ludosti i gluposti nas čine specifičnim dok se ostali narodi ovoga stide.

Milko

pre 19 godina

Ponavljam stav iznet jucer na ovom sajtu. Kojcic je jedan od osnivaca "Obraza", a vodio je isturenu filijala Karadziceve stranke u Beogradu. On je deklarisani fasista. DSS je to znao, Kostunica to zna, svi to znaju, ali on se nasao na poslanickoj listi DSS-a i sada ubire aplauze svoje stranke za rasisticka istupanja. DSS opasno klizi u fasizam.

ced

pre 19 godina

Milsim da stvarno imaju pametnija posla od drugog svetskog rata. Sad kad su vec naceli mogli bi i do Vizantije, a moze to i dalje do Karpata, sve dok ne stignemo do majmuna. U medjuvremenu Evropa i Amerika ce da pregovaraju o teraformiranju Venere.

alxq

pre 19 godina

Svaki komentar je suvisan, nemaju ljudi pametnija posla nego da se zezaju po skupstini i lapaju dnevnic . SRAMOTA BRE! I koga jos zabole za Mirka i Slavka i drustvo crnih brada.

SZ

pre 19 godina

To što se izvinjavaju ne znaci da tako i ne misle. DSS je poznat po tome što kada god počnu da pričaju šta misle iza toga moraju da objašnjavaju, povlače izjave, objašnjavaju... Da li u tom slučaju Srbi u Hrvatskoj treba da se mešaju ako npr. Hrvati izjednače Ustaše i Partizane (ne kažem da su četnici i ustaše isto ali da li ja imam pravo da o tome raspravljam ako sam Srbin?)

retro

pre 19 godina

Red bi bio barem da ga izbace iz stranke... da se nauci da snosi posledice svojih dela. No, nesto mi govori da se to nece desiti i da su u DSS-u javno protiv, a tajno za takve nastupe.

Nebojsa

pre 19 godina

Protiv zakona su SPS i SPD... Hm, sto se tice predloga ovog zakona i ove rasprave, zaista sam u nekoj vrsti iskusenja da kazem da je poslanik Kojicic juce zaista bio potpuno u pravu. Mislim, ideolosko pitanje u Srbiji jos uvek, na zalost, nije stavljeno ad akta, a ako se neki ljudi i dalje drze komunistickih stereotipa o komunistickom - "antifasistickom" i cetnickom - "fasistickom" pokretu, gde nas to vodi? U nove frustracije? Da bi se istorija i ideologija ostavile u drugi plan, mora se prvo ispraviti istorijska nepravda, i mora se prvo reci istina. A istina je da je za vreme 2. sv. rata, od 1943. godine do kraja rata vodjena borba gotovo iskljucivo izmedju partizana i cetnika. Nemci su stajali po strani (donekle i ustase), i niti su partizani niti Cetnici zeleli da "se trose" u borbi protiv njih, jer su jedni druge prepoznali kao glavne protivnike za posleratnu vlast. Na nasu veliku zalost, u toj borbi pobedili su partizani, komunizam, samoupravljanje, zabrana povratka srpskih izbeglica na Kosovo, federalizacija Jugoslavije ... Ostalo znamo.

bbr

pre 19 godina

Neverovatno da je DSS sebi dozvolio ovakvog poslanika. Bolje je imati 20 kvalitetnih poslanika nego po svaku cenu juriti sto vecu vlast. Jednog su biraca izgubili juce.

Opijum

pre 19 godina

Mogu oni da se izvinjavaju koliko hoce, ali to je cist, primitivni rasizam i nista vise. A sto se tice izjednacavanja cetnika i partizna - cestitam skupstini Srbije i narodu koji je izabrao, na vrhunskom nemoralu i cinizmu u rehabilitaciji zla, ratnih zlocinaca i saradnika nacista. Nikada vi necete uci u Evropu i medju civilizovan svet.

Paprikar

pre 19 godina

Gospodo pa zar vi nemate drugog posla nego da se igrate Prleta i Tihog?! Prosto me sramota sto zivim u ovoj zemlji koja ima ovakve "likove" za poslanike. U pravu je moja baba kad kaze da treba da radi znate vec kakva motka!

Patriota

pre 19 godina

Radi se o najobičnijoj poluvekovnoj destrukciji, smišljenoj i brižljivo održavanoj.
Za pomirenje Srba je potrebno otkloniti sve prepreke, utvrditi istinu i činjenice, pa tek onda krenuti sa osudom ko je za osudu, ili rehabilitacijom ko je za rehabilitaciju. Komunisti i komunistička deca ni u kom slučaju nisu dobrovoljno za preispitivanje sadašnje verzije istorije. Činjenica je da se i danas govori da su ogromna groblja, naročito u Sloveniji, delo jugoslovenske vojske i da se "jugoslovenski" i "komunisti" izjednačava sa Srbima i Crnogorcima. Istorija bi se trebala razjasniti bez ideologije, ali je to kod nas izuzetno tesko jer je sve ideologizovano, čak i naučni rad. Prilično je zabrinjavajući intelektualni nivo jednog naroda ako se još uvek držimo teze "dobri i loši" gde smo mi dobri kao večita i nepromenljiva istina.
Zabrinjavajuće je da umna elita ovog društva ravnodušno posmatra posrtanje i države i društva.

Prijatelj

pre 19 godina

Drugovi i drugarice uplasili su se za svoje partizanske penzije pa sad na sav glas protiv cetnika. Cetnike priznaju svi zapadni saveznici kao borce protiv fasizma. Sto se tice Hrvatske i Bosne oni mogu da se dure na tu odluku koliko god hoce , oni su bili u NDH i normalno je da se ljute, slovenci se na ovo nece ljutiti jer nikakvih cetnickih odreda nije bilo u Sloveniji. Ovim zakonom se zaista ispravlja visedeceniska nepravda i daje novo svetlo na bratoubilacki rat.

mina

pre 19 godina

Aa to vreme dok su se ovako prepirali mogli su da usvoje jedno 6 zakona koji bi nam zaista koristili... na primer, zakon o republickim stipendijama, zakon o studentskim domovima itd itd... e jadna smo mi zemlja kad nas vode ovakvi...

Miki

pre 19 godina

Izjednacavanje statusa i prava pripadnika svih pokreta otpora i obestecenje zrtava crvenog terora nalaze se medju uslovima za prijem Jugoslavije u Savet Evrope (rezolucija Parlamentarne skupstine SE iz 1996. koja se zasniva na jedinstvenim ljudskim pravima, pa ne prepoznaje ni cetnike ni partizane, samo pojedince, pripadnike antifasistickih pokreta otpora. Zalba zbog eventualnog uskracivanja tih prava podnosi se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu).
Uzgred budi receno, u Sloveniji su izjednaceni svi ucesnici antifasistickog pokreta i dobijaju penzije...

zox

pre 19 godina

Kao prvo, ne mogu da verujem da se pored svih problema u kojima se nalazimo, nasi poslanici "zabavljaju" ispravljanjem istorijskih grešaka. Bre ljudi, iz Evrope nas upozoravaju da donesemo zakone koji bi omogućili iole normalnija ulaganja u nasu privredu, a ovi nasi se mire. Kao drugo, niko me ne moze ubediti o antifasistickoj ulozi cetnikog pokreta. Pa dajte dragi cetnici, iznesite javno, u medije koji je to vas doprinos, koje su to borbe, gde su vodjene itd. Je l' moze neko da mi da cinjenice na osnovu kojih bi ja (sebe smatram zaista neutralnim) zakljucio da je to bilo antifasistiki pokret. Sto se tice uloge partizana, ne bih komentarisao, dovoljni su nemacki izvestaji o sukobima sa partizanskim jedinicama....

Pljuvanje u dalj i u vis

pre 19 godina

Nista ovde nije ni cudno ni strano, vec naprotiv, blisko i drago mnogim srpskim srcima uzburkanim nemocnim besom godinama izolovane nacije koja je samosvesno podigla nevidljivi, ali neprobojni zid.

Boban Joksimovic

pre 19 godina

Meni licno smeta teorija po kojoj se DSS priblizava SRS-u. Ja tvrdim da je DSS odavno presisao SRS po pitanju ekstremizma. Dok u SO Becej imate koaliciju SRS-a i madjarske stranke koja istice srpsku i madjarsku zastavu na zgradu i pravi grb sa madjarskim i srpskim obelezjima, u DSS poslanickom klubu sede sve sami osvedoceni naconalisti, pa cak i fasisti, "Obrazovci" - Ljusic, Kojcic, Nikola Milosevic... Maske su odavno pale i jasno je da to nisu stavovi pojedinaca vec kolektivni principi DSS-a. Ostali samo znaju da nije politicki korektno reci tako sto, ali mnogi tako razmisljaju. Dve osobe za koje osnovano sumnjam da ne dele fasisticke principe te stranke su Vladeta Jankovic i Zoran Drakulic. A ni za njih nisam sasvim siguran, posto vec ne traze da se ovakvi "slucajevi" izbace iz stranke.

Mashinovodja

pre 19 godina

Ovo je primitivni fašističko-rasistički ispad i zaista je uvredljivo izreći ovako nešto za govornicom skupštine države čija je skoro jedna trećina stanovnika nesrpskog porekla. Po čemu "poslanici koji nisu srpskog porekla" ne treba da raspravljaju o srpskoj istoriji?" Lik izgleda još nije obavešten da ne postoji "srpska istorija", već samo "istorija Srbije", u kojoj su itekako imali doprinos (i dobar i loš) i ljudi nesrpskog porekla koji su živeli i žive u današnjoj (nesrećnoj) Srbiji. I plaćaju porez, iz kojeg se likovima poput tog primitivca isplaćuje skupštinska dnevnica.
A ako u DSS-u smatraju da "poslanici koji nisu srpskog porekla ne treba da raspravljaju o srpskoj istoriji", šta je onda sledeće DSS-ovo epohalno otkriće: na primer, da nesrbi uopšte ne treba ni da budu poslanici, jer božemoj, ovo je Srbija i "srbska" skupština, gde nesrbi nemaju šta da traže, zar ne?
Nisam znao da je pomenuti lik osnivač Obraza (prvi put i čujem za tog lika), ali znam da je Koštunica napisao više tekstova za Obraz (objavljeni na sajtu). To objašnjava ovo.
I šta sad? Ništa, lik se nakon toplog aplauza kolega iz DSS-a, nešto kao izvinio (od žalosti nije večerao) i tera dalje. Do sledećeg ispada.

Mirni posmatrac

pre 19 godina

Nase podele su nasi najveci neprijatelji, valjda zato sto ih shvatamo previse ozbiljno. Bitnije stvari od ovoga sigurno postoje ali je ovo je VRLO bitno.

Milan

pre 19 godina

Tuzno je sto se ovoliko prostora posvecuje jednoj neodmerenoj izjavi, zasto se niko ne zapita sta je komunizam uradio tim ljudima za ovih sezdeset godina. Mi zbog tog sistema danas i nismo u Evropi gde smo odavno trebali da budemo da partizani nisu dosli na vlast 1944. Tuzno je i to da nam je uglavnom Milosevic kriv za sve, koji je inace preuzeo celokupnu infrastrukturu SK, a da se godine komunistickog ubijanja, terora, oduzimanja privatne svojine, negativne selekcije... pre njega zaboravljaju. Da bi ova zemlja mogla da napreduje neophodno je da se izvrsi dekomunizacija drustva, koja nikada posle 5. oktobra nije ni pokusala da se uradi, zato sto su lideri DOS-a uglavnom i proistekli iz komunistickog miljea. Dekomunizacija bi trebala da podrazumeva: lustraciju, otvaranje svih dosijea, sa otkrivanjem imena svih dousnika, vracanje oduzete imovine i rehabilitaciju zrtava komunistickog terora, tako da je ovaj Zakon upravo korak u pravom smeru.

Zoran M.

pre 19 godina

DSS je ovim gestom jos jednom pokazala svoje pravo lice, jasnije nego ikada. Lice onog zatucanog i primitivnog dela ove nesrecne i prokazene zemlje. Vracamo se u sramotne i tuzne devedesete brzo i sigurno.

Misirac

pre 19 godina

Drago mi je sto postoji jedinstvo u Skupstini o ispravljanju jedne velike nepravde. Sacica okupljena u dve stranke koja ce glasati protiv ovog Zakona je neizbezna uspomena na diktatorski rezim koji je preko 50 godina pustosio Srbijom ubijajuci, pljackajuci, proterujuci i sejuci strah medju nesrecnim narodom u ime Broza, Kardelja, Djilasa, Tudjmana, Rankovica, Bakarica, Stambolica, Vukmanovica i ostalih komunistickih gangstera. Pravo danas zivih pripadnika JVO na kakvu-takvu penziju, vojnicka spomen obelezja, pozivanje na drzavne svecanosti i inaguracije, predavanja u skolama o njihovom plemenitom i hrabrom otporu protiv okupatora i komunistickih kriminalaca, pravo na sahranu uz vojne pocasti, itd. je najmanje sto je ovaj narod odavno morao uciniti za njih. Palima i umrlim pripadnicima JVO neka je vecna slava i hvala, a danas zivima zelim da penziju sto duze u zdravlju i veselju primaju.

Jovan

pre 19 godina

Cetinici su saradjivali sa nacistima i bez obzira na motive oni su se ogresili o svoj narod i izdali ga. Ideja da se oni proglase herojima je vise nego glupava. Ako ne verujete, pitajte moju babu koja ih je vidjala za vreme rata po Sumadiji.

cica

pre 19 godina

Bruka i sramota! Da li iko iz DSS i od ovog naroda zna koliko je Srba stradalo od četničkog noža? Više no od Nemaca. I ko će im isplatiti odštetu? Mi koji smo poreski obveznici ili emigranti iz Amerike?
Zašto poslanike ne zatvorite dva-tri dana u pošte, samoposluge, poresku upravu i slične objekte, pa da čuju kako je narod jadan i bedan, ne bi li im to bila jedna od tačaka dnevnog reda, a ne da raspredaju o dalekoj prošlosti.
Najviše bi volela da svi u parlamentu podnesu ostavku, pa da zamolimo nekoga da nam piše zakone po meri ljudi koji žive i rade (nažalost) u Srbiji.
Koštunice, ako imaš "obraza" daj ostavku!

Josh

pre 19 godina

Ma da, za Srbiju je od vitalnog znacaja da rasporedi lepo na istorijskoj lestvici cetnike und partizane. Koga briga za privredu, spoljnu i unutrasnju politiku- to ce se srediti samo od sebe, a i ako se ne sredi- nema veze... Uzas. Loony Toones are alive and kicking...

Rosa

pre 19 godina

Sta je sa stanovnistvom koje uopste nije zainteresovano za cetnike i komuniste, mojoj familiji su naneli zlo i jedni i drugi i koliko god vi pokusavali da menjate istoriju, moja deca i njihova deca ce uvek smatrati da su i jedni i drugi ubijali svoje sunarodnike samo zbog razlicitog misljenja. SRAMOTA STA RADI PARLAMENT.

Andreja Vrazalic

pre 19 godina

Doticnog DSS-ovca treba prozivati zbog toga sto je u stvari rekao da pojedini poslanici nemaju prava da se izjasnjavaju o pitanju koje ce udariti po dzepu gradjane koje ti poslanici predstavljaju. Sve privilegije se placaju iz poreza, a porez placaju svi gradjani bili oni Srbi, Muslimani, ili sta god drugo. Licno smatram da pre treba da oduzmemo privilegije partizanima koji nas onako "oslobodise," ali boze moj.

Dr. Dragan Stevanovic - Nemacka

pre 19 godina

DSS je ovim dogadjajem u Skupstini sigurno izgubio mnogo glasaca. Ako mu je stalo do "D" u naslovu stranke, Kostunica mora odmah da reaguje i ukloni tog i slicne poslanike koji aplaudiraju na ovakve izlive gluposti. U principu, tema je preosetljiva za sadasnju politicku situaciju u Srbiji i trebalo ju je pomeriti za neki drugi period. Ekonomska pitanja su sada mnogo vaznija!

they made you a moron

pre 19 godina

... Zbog ovakvih izjava ja odavno NECU da budem Srbin. Ne zato sto me je sramota, ili stid ili bla bla bla, nego jednostavno vidim da se taj pojam Srbin sve opasnije i dosadnije suzava na jednu malu skupinu "likova" i da bi bio Srbin cini se treba da budes moron.

Stranac

pre 19 godina

Smesni su svi redom. Da su se Staljin i Cercil 1943 drugacije dogovorili sada biste pricali kako su partizani saradjivali sa fasistima. Bolje idite na vest o zlostavljanju dece i tamo ostavljajte komentare.

JApaJA

pre 19 godina

Strasno je imati nepismene stranke i ljude u parlamentu, jer odgovornost za donosenje vaznijih odluka veoma lako i brzo biva prepustena najsirim narodnim masama, najneobrazovanijem delu društva, cak se i manipulise njima.
Odluke bi trebalo da donose najobrazovaniji i najodgovorniji u društvu.

Huh

pre 19 godina

Super je sto nam je uvek neko drugi kriv. Znaci, za to sto "nismo u Evropi" su krivi partizani i Komunjare, a ne Sloba? Kako smo samo mogli zaboraviti komunjare? A kako to da je Slovenija (koja je isto bila pod komunjarama, ali ne i pod Slobom) sada u EU, a mi nismo ni blizu? Ma da, mora da je neko drugi tu opet kriv... Zavere protiv nas, atmosferski uticaji, i ko zna sta sve jos.

Sasa

pre 19 godina

Iz porodicnih razloga ne smatram da su cetnici bili domaci izdajnici i nepatriote i slicno. No, rat je rat i bilo je svega i svacega i sve treba dokazivati i razjasniti, mislim da je krajnje vreme, ne treba se inatiti oko ovakvih znacajnih pitanja nego im treba pristupiti studiozno. Niti su svi partizani bili cvecke niti su svi cetnici to bili, u svakom zitu je bilo, ima i bice kukolja pa tako i u svakoj vojsci.
I ma koliko sam cetnicki nastrojen, priznajem i ja na to kao gradjanin imam pravo, ipak mi smeta ova izjava doticnog poslanika jer i u cetnicima nisu bili sve sami Srbi, bilo je i nesrba jer je to u pocetku ipak bila "Jugoslovenska vojska u otadzbini"....

Predrag Jovanovic

pre 19 godina

Ja sam SRBIN ali se potpuno slazem sa Gospodinom Omerovicem. Izadjimo vise iz sume drugog svetskog rata i okrenimo se svetu.

Aleksandar

pre 19 godina

Selo gori, baba ceslja kosu... Kratak opis ponasanja nase skupstine. DSS je odavno dokazao svoje "lice" tako da izjava nije za cudjenje, jedino je izvinjenje krajnje licemerno jer to izgleda svi oni intimno odobravaju. Sto se samog zakona tice, slazem se, treba se izjednaciti partizani i cetnici - partizanima oduzeti privilegije or whatever, cetnicima ne dati nista, i svi srecni i zadovoljni. Taman su toliko obe strane zasluzile!

Slobodan

pre 19 godina

Od zavrsetka drugog rata proslo 59 godina, tacno toliko nas lazu komunisti a sada evo i cetnici se bude i oni pocinju da lazu, a i jedni i drugi su nam ubijali babe, dede, roditelje, prijatelje i tako dalje. Najgori su ustvari posleratni komunisti koji su juce postali veliki cetnici i dizu buku, 80% su bili veliki komunisti a sada veliki cetnici, srbende i sl. a Slobu nikako ne mogu da zaborave. Za mene i moju porodicu taj deo istorije bice samo zapamcen kao jos jedna tragedija naseg naroda a to sto pise po knjigama i mala deca znaju da je obicna prevara. Komunisti i cetnici su jedna velika zabluda i prekinite sa tim.

MarinaNS

pre 19 godina

Sramno i zalosno,ali ne i previse neocekivano.Sta cemo jos cuti od prostakluka u Narodnoj skupstini, od poslanika koji znaju da stite svoja prava i privilegije!

D.POPOVIC

pre 19 godina

Jugoslovenska vojska u otadzbini, poznatija pod nazivom 'Cetnici generala Mihajlovica' je u svojim redovima imala ne samo Srbe, vec izmedju ostalih i postene, patriotski i antifasisticki orijentisane Muslimane koji nisu hteli da se pridruze onima koji su odabrali ustasku uniformu i cakiju. I ti ljudi ovim Zakonom ce dobiti svoja nepravedno izgubljena prava, kao i njihovi saborci Srbi. Gospodin Omerovic je to morao da zna, pa bih voleo da znam zbog cega ga frustrira ispravljanje nepravde prema pripadnicima i mog i njegovog njegovog naroda i kakav je uopste njegov odnos prema II svetskom ratu.

SeloBa

pre 19 godina

Ova komunisticka deca bi trebalo da znaju da je istina o cetnicima i partizanima "malo drugaja" od onoga sto su oni naucili iz filmova Neretva, Partizaska eskadrila... Zato bolje bi bilo da se makar malo raspitate o tim stvarima

Zoro

pre 19 godina

Prvo ne isporucuju ratne zlocince Hagu zbog podrske SPS-a, zatim je na redu partizansko-ravnogorsko poravnanje zbog SPO-a. Sta li ce gospodin Velja da zatrazi? Dinkic & Co ce se vec snaci sami za sebe. Kad li cemo mi doci na red?

Biljana

pre 19 godina

Pridruzujem se onim gradanima Srbije koji smatraju referisanje na nacionalnu pripadnost uvredljivim. Srpkinja sam, porijeklom iz Bosne, i vrlo dobro znam da izjave gospodina Kojčića nisu naivne i mogu imati vrlo krupne negativne posljedice.
Razocarana sam i da nasi politicari ne smatraju da zemlja Srbija (zemlja svih naroda koji u njoj zive, placaju takse i razne druge doprinose) ima mnogo vaznije egzistencijalne probleme od onih koji pripadaju istoriji. Necu da kazem da i to ne treba da dodje na red, ali tek onda kad su nam privreda, zdrastvo, skolstvo, policija, postovanje ljudskih prava na nekom normalnijem nivou. Mislim da bi rjesavanje problema vezanih za zdravstvo zadovoljilo mnogo veci broj gradana Srbije nego ispravljanje neke nepravde nanijete u proslosti. No izgleda da nasim politicarima ovakve teme za raspravu vise odgovaraju jer ne zahtjevaju neko posebno znanje i strucnost. Dovoljno je imati usijane glave.
Na kraju bih da primjetim da ima suvise onih gradjana koji za stanje u kojem se Srbija i njen narod nalaze okrivljuju prethodni sistem. Htjela bih samo da ih potsjetim da su i Slovenija i Hrvatska zivjele u istoj toj komunistickoj Jugoslaviji, pa ih to ne sprjecava da grade modernije drzave i da se okrecu vise buducnosti nego proslosti.

Partizan

pre 19 godina

Gospodin koji tvrdi da je u cetnicima bilo Bosnjaka pokusava da prevazidje gospodina Tudjmana koji je jednom prilikom ustvrdio da je medju ustasamo bilo i Jevreja. Tesko. Rec je o specificnom etickom sklopu koji - kao i toliko toga drugog - na tako ocigledan nacin dele gospoda Hrvati i gospoda Srbi. Ali najslicniji su u trenucima kada pokusavaju da opravdavaju ustase, odnosno cetnike, koristeci pritom APSOLUTNO identicnu "logiku" i "argumente". Postoji samo mali problem - sto osim njih samih - tj ustasa i cetnika i njihovih potomaka - u to niko drugi ne veruje. Bar ne na ovoj planeti.

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Ovo nije usamljen ekces vec tradicija Skupstine: Punisa Racic je 1928. ubio P.Radica i Dj.Basariceka i smrtno ranio Stjepana Radica, osnivaca HSS, pobornika jugoslovenstva, koji je ubrzo umro.
Posleratna visestranacka demokratska Skupstina pamti kidanje kablova i polivanje vodom od Vojvode. Ali pripadnici nacionalnih manjina uvek prolaze najgore: stariji poslanik, tokom neke od mnogobrojnih rasprava o Kosovu nakon oduzimanja autonomije, za govornicom uzbudjeno je porucio: "Inace Siptarima mozemo obecati 2 sa 1 i nesto dubine". Tako nesto verujem da nije ni u Rajhstagu moglo da se cuje. Ali nakon njegove "ponude" nije bilo ni najmanjeg izvinjenja za obecane grobove koji su i usledili. seber_50@hotmail.com

samuel

pre 19 godina

Skandalozno! Bolesna obsesija Vuka Draskovica se konacno ostvaruje. Izjednacice se oslobodioci i oni koji su mislili da je vaznije boriti se protiv komunista nego protiv fasista. I sve pod pretekstom "pomirenja medju Srbima". Srbi su u poslednjih 15 godina bili vrlo fino pomireni dok su klali Muslimane, Hrvate i Albance, ne treba vise medju sobom da se mire.
Sto se DSS-a tice, iznenadjuje me samo otvorenost ispada. Kostunica je fasista par ekselans, samo se ne izrazava dovoljno jasno. Zato ima svoje sokole poslanike, koji su anonimusi i zato mogu da kazu ono cega se on boji.

BIVŠI SOCIJALISTA

pre 19 godina

Posle svega ovoga što misle radikali o ovom "ZAKONU" više neću glasati za njih, a smatram da ubuduće neće imati glasova koliko planiraju!

POŠTENOvić

pre 19 godina

I ja sam za poštenu raspodelu ratnog plena, svakom prema zasluzi, s tim što jedni MORAJU dobijati novce iz fonda Srbije, a drugi iz fonda Nemačke. Ovim drugima je ipak lakše - dobijaće prinadležnosti u Evrima!

Pathon

pre 19 godina

Ne znam zasto taj lik Kojicic napada gospodina Omerovica i porucuje da se ne bavi istorijom srpskog naroda, kada je u redovima partizana i cetnika bilo muslimana i ostalih nesrba. O tome postoje zapisi, svedocenja, nisu takve tvrdnje bez osnova. To samo dokazuje (ne)znanje onih koji raspravljaju o istorijskim temama. Sto se Mehe tice, bas im je fino rekao, pametno, svaka mu cast. I dokle vise ta po zlu cuvena "moj narod, tvoj narod" u jednoj jedinoj zemlji? Stvarno me je sram od svih nacionalista... Dosta bre vise ljudi...

VUKI

pre 19 godina

Poslanici SPS su se veoma dobro pripremili za raspravu, nasuprot predlagaca zakona i drugih poslanika koji su najavili da ce podrzati predlog zakona.
Bilo je dosta reci i navodjenja dokumenata koji govore o sporazumima pripadnika Ravnogorskog pokreta i nemaca. U sacuvanim dokumentima takodje ima dosta podataka koji ukazuju da se radilo o iskoriscavanju jednog neprijatelja protiv drugog. Dakle, postoje dokazi koji govore da se Ravnogorci ne pridrzavaju potpisanih primirlja, nego oruzje koje su dobijali od okupatora koriste protiv nemaca. Usled toga nemci su cesto bili primorani da sporazume dalje ne sklapaju jer, kako su govorili, ,,najveci deo cetnickih vodja se ne drzi sporazuma nego i dalje vrsi prepade i sabotaze,,. Dakle, poslanici, trebalo je da se malo bolje pripremite za raspravu. Ako te cinjenice ne znate, mogli ste pitati istoricare.
Vuki

Michurin

pre 19 godina

Mozda je ova tema stavljena na dnevni red u nevreme. Ali je ne treba omalovazavati. Treba nam pomirenje. Ucimo se od Spanije i Slovenije, pa i od Hrvatske.

Goran CH

pre 19 godina

Cime se taj nas parlament bavi? To je za neverovati. Cetnici ili partizani, pa danas je to svejedno. Da su cetnici pobedili, onda bi partizani bili okupatorski saradnici. Ostavimo se corava posla, daj da radimo za nase sutra, deca nam ne oprastaju, a za dede je svejedno, oni su se borili za sebe, a ne za nas.

Vuja

pre 19 godina

A da li se neko zapita ima li nekog razloga sto su partizani na kraju II sv. rata imali ogromnu i uspesnu armiju, a cetnici su bili saka jada u bekstvu? Ili je to jos jedna ogromna i nepravedna zavera, a svi vojnici NOV su dosli padobranom s Marsa...

dimitrije

pre 19 godina

Mislim da je dobro ispraviti istorijsku nepravdu, koja je Jugoslovensku Vojsku u Otadzbini za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, poslije pobjede boljsevika , svrstala medju izdajnike. Vec neko rece, a potpuno je tacno (buduci da sam licno iskusio, ziveci na Zapadu, u Americi), da sav zapadni svijet vojnike Draze Mihajlovica tretira kao saveznike u borbi protiv fazizma, za sto postoje neoborivi dokazi. Na kraju krajeva, zar i "kolektivna svijest'ne pokazuje da srpski narod osjeca Cetnike "kao svoje". Najocitiji primjer je iskustvo koje je vjerujem, zajednicko svima - naprosto, da li je i jedna srpska svadba u poslednjem desetljecu prosla, a da se ne zacuje "Morem plovi jedna mala barka "ili " Marsirala Kralja Petra garda "-valjda je i to neki pokazatelj...

rodoljub

pre 19 godina

Naravno da sada treba da se trosi supstannca. Cetnici protiv partizana, zvezda protiv partizana, seljaci protiv gradjana, radnici protiv dzabalebarosa bogatih, ukratko . "lopova i zandara".
To je uvek zabavna igra koja ima zadatak da odlozi ono glavno - da nam creva krce.
Nakon toga dolazi sruga igra- paljenje fabrika a onda pujdanje jednih protiv drugih, uz prethodnu podelu vojnog arsenala iz podruma u ruke hulja. To smo citali vec braco srpski okupatori, tacnije janicari. Ako vam je namera da neprestano drzite u stanju hibernacije vase podanike, promenite repertoar. Bolje po vas.

$Demo$

pre 19 godina

Na zalost i pored izvinjenja ostaje gorak utisak zbog uvrede i aplauza koji je upucen onome ko je izrekao tu uvredu. Ako je ideologija DSS da dijeli srpski narod na prave-ciste Srbe i krive-neciste Srbe, tada ta stranka definitivno nema mijesta u demokratskom pokretu i hitno treba iz svog naziva da brise odrednicu "Demokratska".
I jos nesto. Vjerovatno ce srpski parlament usvojiti ovaj zakon i izjednaciti prava cetnika i partizana. Ali ne treba ocekivati da ce ta odluka biti pozdravljena u Bosni, Hrvatskoj ili Sloveniji, odnosno u svim onim sredinama gdje su cetnici vrsili zlocine u drugom svjetskom ratu, ali i u poslijednjem ratu. Mogu Srbi slaviti svoje heroje, kao sto i danas slave Karađica ili Mladica, to je njihovo pravo i njihov izbor, ali treba da znaju da time samo podizu debeo zid prema svima onima kojima je fasizam nanio ogromno zlo.

zabrinut

pre 19 godina

Ovaj gest Dss-ovca je ne samo uvredljiv vec bedan i kukavicki odnos prema coveku koji nema drugu otadzbinu sem Srbije. Takvim ponasanjem pocev od 1991. pa do danas Srbija se deli i cepa i bojim se da nece nista vise ostati od zemlje ako vlast preuzmu radikali i dss-ovci.

bibi

pre 19 godina

Ovo je samo još jedan dokaz bliskosti sa SPS i SRS (kao jaje jajetu) samo nema Miloševića i Šešelja inače sve je isto kao nekad. Sramota je zvati se demokratom i izjavljivati ono iz teksta. Pa sledi da nama Evropa i nije potrebna. Zatvorimo se u svoj tor dok kriminal i monopol cvetaju a narod, Bog da ga vidi, uživa u svoja tri evra i blagostanju i ponosu što smo Srbi, što smo najjači.. sa junačkom istorijom KOJA SE SIGURNO NE JEDE I NE DONOSI VEĆI STANDARD. Ali ovakve ludosti i gluposti nas čine specifičnim dok se ostali narodi ovoga stide.

Milko

pre 19 godina

Ponavljam stav iznet jucer na ovom sajtu. Kojcic je jedan od osnivaca "Obraza", a vodio je isturenu filijala Karadziceve stranke u Beogradu. On je deklarisani fasista. DSS je to znao, Kostunica to zna, svi to znaju, ali on se nasao na poslanickoj listi DSS-a i sada ubire aplauze svoje stranke za rasisticka istupanja. DSS opasno klizi u fasizam.

ced

pre 19 godina

Milsim da stvarno imaju pametnija posla od drugog svetskog rata. Sad kad su vec naceli mogli bi i do Vizantije, a moze to i dalje do Karpata, sve dok ne stignemo do majmuna. U medjuvremenu Evropa i Amerika ce da pregovaraju o teraformiranju Venere.

alxq

pre 19 godina

Svaki komentar je suvisan, nemaju ljudi pametnija posla nego da se zezaju po skupstini i lapaju dnevnic . SRAMOTA BRE! I koga jos zabole za Mirka i Slavka i drustvo crnih brada.

SZ

pre 19 godina

To što se izvinjavaju ne znaci da tako i ne misle. DSS je poznat po tome što kada god počnu da pričaju šta misle iza toga moraju da objašnjavaju, povlače izjave, objašnjavaju... Da li u tom slučaju Srbi u Hrvatskoj treba da se mešaju ako npr. Hrvati izjednače Ustaše i Partizane (ne kažem da su četnici i ustaše isto ali da li ja imam pravo da o tome raspravljam ako sam Srbin?)

retro

pre 19 godina

Red bi bio barem da ga izbace iz stranke... da se nauci da snosi posledice svojih dela. No, nesto mi govori da se to nece desiti i da su u DSS-u javno protiv, a tajno za takve nastupe.

Nebojsa

pre 19 godina

Protiv zakona su SPS i SPD... Hm, sto se tice predloga ovog zakona i ove rasprave, zaista sam u nekoj vrsti iskusenja da kazem da je poslanik Kojicic juce zaista bio potpuno u pravu. Mislim, ideolosko pitanje u Srbiji jos uvek, na zalost, nije stavljeno ad akta, a ako se neki ljudi i dalje drze komunistickih stereotipa o komunistickom - "antifasistickom" i cetnickom - "fasistickom" pokretu, gde nas to vodi? U nove frustracije? Da bi se istorija i ideologija ostavile u drugi plan, mora se prvo ispraviti istorijska nepravda, i mora se prvo reci istina. A istina je da je za vreme 2. sv. rata, od 1943. godine do kraja rata vodjena borba gotovo iskljucivo izmedju partizana i cetnika. Nemci su stajali po strani (donekle i ustase), i niti su partizani niti Cetnici zeleli da "se trose" u borbi protiv njih, jer su jedni druge prepoznali kao glavne protivnike za posleratnu vlast. Na nasu veliku zalost, u toj borbi pobedili su partizani, komunizam, samoupravljanje, zabrana povratka srpskih izbeglica na Kosovo, federalizacija Jugoslavije ... Ostalo znamo.

bbr

pre 19 godina

Neverovatno da je DSS sebi dozvolio ovakvog poslanika. Bolje je imati 20 kvalitetnih poslanika nego po svaku cenu juriti sto vecu vlast. Jednog su biraca izgubili juce.

Opijum

pre 19 godina

Mogu oni da se izvinjavaju koliko hoce, ali to je cist, primitivni rasizam i nista vise. A sto se tice izjednacavanja cetnika i partizna - cestitam skupstini Srbije i narodu koji je izabrao, na vrhunskom nemoralu i cinizmu u rehabilitaciji zla, ratnih zlocinaca i saradnika nacista. Nikada vi necete uci u Evropu i medju civilizovan svet.

Paprikar

pre 19 godina

Gospodo pa zar vi nemate drugog posla nego da se igrate Prleta i Tihog?! Prosto me sramota sto zivim u ovoj zemlji koja ima ovakve "likove" za poslanike. U pravu je moja baba kad kaze da treba da radi znate vec kakva motka!

Patriota

pre 19 godina

Radi se o najobičnijoj poluvekovnoj destrukciji, smišljenoj i brižljivo održavanoj.
Za pomirenje Srba je potrebno otkloniti sve prepreke, utvrditi istinu i činjenice, pa tek onda krenuti sa osudom ko je za osudu, ili rehabilitacijom ko je za rehabilitaciju. Komunisti i komunistička deca ni u kom slučaju nisu dobrovoljno za preispitivanje sadašnje verzije istorije. Činjenica je da se i danas govori da su ogromna groblja, naročito u Sloveniji, delo jugoslovenske vojske i da se "jugoslovenski" i "komunisti" izjednačava sa Srbima i Crnogorcima. Istorija bi se trebala razjasniti bez ideologije, ali je to kod nas izuzetno tesko jer je sve ideologizovano, čak i naučni rad. Prilično je zabrinjavajući intelektualni nivo jednog naroda ako se još uvek držimo teze "dobri i loši" gde smo mi dobri kao večita i nepromenljiva istina.
Zabrinjavajuće je da umna elita ovog društva ravnodušno posmatra posrtanje i države i društva.

Prijatelj

pre 19 godina

Drugovi i drugarice uplasili su se za svoje partizanske penzije pa sad na sav glas protiv cetnika. Cetnike priznaju svi zapadni saveznici kao borce protiv fasizma. Sto se tice Hrvatske i Bosne oni mogu da se dure na tu odluku koliko god hoce , oni su bili u NDH i normalno je da se ljute, slovenci se na ovo nece ljutiti jer nikakvih cetnickih odreda nije bilo u Sloveniji. Ovim zakonom se zaista ispravlja visedeceniska nepravda i daje novo svetlo na bratoubilacki rat.

mina

pre 19 godina

Aa to vreme dok su se ovako prepirali mogli su da usvoje jedno 6 zakona koji bi nam zaista koristili... na primer, zakon o republickim stipendijama, zakon o studentskim domovima itd itd... e jadna smo mi zemlja kad nas vode ovakvi...

Miki

pre 19 godina

Izjednacavanje statusa i prava pripadnika svih pokreta otpora i obestecenje zrtava crvenog terora nalaze se medju uslovima za prijem Jugoslavije u Savet Evrope (rezolucija Parlamentarne skupstine SE iz 1996. koja se zasniva na jedinstvenim ljudskim pravima, pa ne prepoznaje ni cetnike ni partizane, samo pojedince, pripadnike antifasistickih pokreta otpora. Zalba zbog eventualnog uskracivanja tih prava podnosi se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu).
Uzgred budi receno, u Sloveniji su izjednaceni svi ucesnici antifasistickog pokreta i dobijaju penzije...

zox

pre 19 godina

Kao prvo, ne mogu da verujem da se pored svih problema u kojima se nalazimo, nasi poslanici "zabavljaju" ispravljanjem istorijskih grešaka. Bre ljudi, iz Evrope nas upozoravaju da donesemo zakone koji bi omogućili iole normalnija ulaganja u nasu privredu, a ovi nasi se mire. Kao drugo, niko me ne moze ubediti o antifasistickoj ulozi cetnikog pokreta. Pa dajte dragi cetnici, iznesite javno, u medije koji je to vas doprinos, koje su to borbe, gde su vodjene itd. Je l' moze neko da mi da cinjenice na osnovu kojih bi ja (sebe smatram zaista neutralnim) zakljucio da je to bilo antifasistiki pokret. Sto se tice uloge partizana, ne bih komentarisao, dovoljni su nemacki izvestaji o sukobima sa partizanskim jedinicama....

Pljuvanje u dalj i u vis

pre 19 godina

Nista ovde nije ni cudno ni strano, vec naprotiv, blisko i drago mnogim srpskim srcima uzburkanim nemocnim besom godinama izolovane nacije koja je samosvesno podigla nevidljivi, ali neprobojni zid.

Boban Joksimovic

pre 19 godina

Meni licno smeta teorija po kojoj se DSS priblizava SRS-u. Ja tvrdim da je DSS odavno presisao SRS po pitanju ekstremizma. Dok u SO Becej imate koaliciju SRS-a i madjarske stranke koja istice srpsku i madjarsku zastavu na zgradu i pravi grb sa madjarskim i srpskim obelezjima, u DSS poslanickom klubu sede sve sami osvedoceni naconalisti, pa cak i fasisti, "Obrazovci" - Ljusic, Kojcic, Nikola Milosevic... Maske su odavno pale i jasno je da to nisu stavovi pojedinaca vec kolektivni principi DSS-a. Ostali samo znaju da nije politicki korektno reci tako sto, ali mnogi tako razmisljaju. Dve osobe za koje osnovano sumnjam da ne dele fasisticke principe te stranke su Vladeta Jankovic i Zoran Drakulic. A ni za njih nisam sasvim siguran, posto vec ne traze da se ovakvi "slucajevi" izbace iz stranke.

Mashinovodja

pre 19 godina

Ovo je primitivni fašističko-rasistički ispad i zaista je uvredljivo izreći ovako nešto za govornicom skupštine države čija je skoro jedna trećina stanovnika nesrpskog porekla. Po čemu "poslanici koji nisu srpskog porekla" ne treba da raspravljaju o srpskoj istoriji?" Lik izgleda još nije obavešten da ne postoji "srpska istorija", već samo "istorija Srbije", u kojoj su itekako imali doprinos (i dobar i loš) i ljudi nesrpskog porekla koji su živeli i žive u današnjoj (nesrećnoj) Srbiji. I plaćaju porez, iz kojeg se likovima poput tog primitivca isplaćuje skupštinska dnevnica.
A ako u DSS-u smatraju da "poslanici koji nisu srpskog porekla ne treba da raspravljaju o srpskoj istoriji", šta je onda sledeće DSS-ovo epohalno otkriće: na primer, da nesrbi uopšte ne treba ni da budu poslanici, jer božemoj, ovo je Srbija i "srbska" skupština, gde nesrbi nemaju šta da traže, zar ne?
Nisam znao da je pomenuti lik osnivač Obraza (prvi put i čujem za tog lika), ali znam da je Koštunica napisao više tekstova za Obraz (objavljeni na sajtu). To objašnjava ovo.
I šta sad? Ništa, lik se nakon toplog aplauza kolega iz DSS-a, nešto kao izvinio (od žalosti nije večerao) i tera dalje. Do sledećeg ispada.

Mirni posmatrac

pre 19 godina

Nase podele su nasi najveci neprijatelji, valjda zato sto ih shvatamo previse ozbiljno. Bitnije stvari od ovoga sigurno postoje ali je ovo je VRLO bitno.

Milan

pre 19 godina

Tuzno je sto se ovoliko prostora posvecuje jednoj neodmerenoj izjavi, zasto se niko ne zapita sta je komunizam uradio tim ljudima za ovih sezdeset godina. Mi zbog tog sistema danas i nismo u Evropi gde smo odavno trebali da budemo da partizani nisu dosli na vlast 1944. Tuzno je i to da nam je uglavnom Milosevic kriv za sve, koji je inace preuzeo celokupnu infrastrukturu SK, a da se godine komunistickog ubijanja, terora, oduzimanja privatne svojine, negativne selekcije... pre njega zaboravljaju. Da bi ova zemlja mogla da napreduje neophodno je da se izvrsi dekomunizacija drustva, koja nikada posle 5. oktobra nije ni pokusala da se uradi, zato sto su lideri DOS-a uglavnom i proistekli iz komunistickog miljea. Dekomunizacija bi trebala da podrazumeva: lustraciju, otvaranje svih dosijea, sa otkrivanjem imena svih dousnika, vracanje oduzete imovine i rehabilitaciju zrtava komunistickog terora, tako da je ovaj Zakon upravo korak u pravom smeru.

Zoran M.

pre 19 godina

DSS je ovim gestom jos jednom pokazala svoje pravo lice, jasnije nego ikada. Lice onog zatucanog i primitivnog dela ove nesrecne i prokazene zemlje. Vracamo se u sramotne i tuzne devedesete brzo i sigurno.

Misirac

pre 19 godina

Drago mi je sto postoji jedinstvo u Skupstini o ispravljanju jedne velike nepravde. Sacica okupljena u dve stranke koja ce glasati protiv ovog Zakona je neizbezna uspomena na diktatorski rezim koji je preko 50 godina pustosio Srbijom ubijajuci, pljackajuci, proterujuci i sejuci strah medju nesrecnim narodom u ime Broza, Kardelja, Djilasa, Tudjmana, Rankovica, Bakarica, Stambolica, Vukmanovica i ostalih komunistickih gangstera. Pravo danas zivih pripadnika JVO na kakvu-takvu penziju, vojnicka spomen obelezja, pozivanje na drzavne svecanosti i inaguracije, predavanja u skolama o njihovom plemenitom i hrabrom otporu protiv okupatora i komunistickih kriminalaca, pravo na sahranu uz vojne pocasti, itd. je najmanje sto je ovaj narod odavno morao uciniti za njih. Palima i umrlim pripadnicima JVO neka je vecna slava i hvala, a danas zivima zelim da penziju sto duze u zdravlju i veselju primaju.

Jovan

pre 19 godina

Cetinici su saradjivali sa nacistima i bez obzira na motive oni su se ogresili o svoj narod i izdali ga. Ideja da se oni proglase herojima je vise nego glupava. Ako ne verujete, pitajte moju babu koja ih je vidjala za vreme rata po Sumadiji.

cica

pre 19 godina

Bruka i sramota! Da li iko iz DSS i od ovog naroda zna koliko je Srba stradalo od četničkog noža? Više no od Nemaca. I ko će im isplatiti odštetu? Mi koji smo poreski obveznici ili emigranti iz Amerike?
Zašto poslanike ne zatvorite dva-tri dana u pošte, samoposluge, poresku upravu i slične objekte, pa da čuju kako je narod jadan i bedan, ne bi li im to bila jedna od tačaka dnevnog reda, a ne da raspredaju o dalekoj prošlosti.
Najviše bi volela da svi u parlamentu podnesu ostavku, pa da zamolimo nekoga da nam piše zakone po meri ljudi koji žive i rade (nažalost) u Srbiji.
Koštunice, ako imaš "obraza" daj ostavku!

Josh

pre 19 godina

Ma da, za Srbiju je od vitalnog znacaja da rasporedi lepo na istorijskoj lestvici cetnike und partizane. Koga briga za privredu, spoljnu i unutrasnju politiku- to ce se srediti samo od sebe, a i ako se ne sredi- nema veze... Uzas. Loony Toones are alive and kicking...

Rosa

pre 19 godina

Sta je sa stanovnistvom koje uopste nije zainteresovano za cetnike i komuniste, mojoj familiji su naneli zlo i jedni i drugi i koliko god vi pokusavali da menjate istoriju, moja deca i njihova deca ce uvek smatrati da su i jedni i drugi ubijali svoje sunarodnike samo zbog razlicitog misljenja. SRAMOTA STA RADI PARLAMENT.

Andreja Vrazalic

pre 19 godina

Doticnog DSS-ovca treba prozivati zbog toga sto je u stvari rekao da pojedini poslanici nemaju prava da se izjasnjavaju o pitanju koje ce udariti po dzepu gradjane koje ti poslanici predstavljaju. Sve privilegije se placaju iz poreza, a porez placaju svi gradjani bili oni Srbi, Muslimani, ili sta god drugo. Licno smatram da pre treba da oduzmemo privilegije partizanima koji nas onako "oslobodise," ali boze moj.

Dr. Dragan Stevanovic - Nemacka

pre 19 godina

DSS je ovim dogadjajem u Skupstini sigurno izgubio mnogo glasaca. Ako mu je stalo do "D" u naslovu stranke, Kostunica mora odmah da reaguje i ukloni tog i slicne poslanike koji aplaudiraju na ovakve izlive gluposti. U principu, tema je preosetljiva za sadasnju politicku situaciju u Srbiji i trebalo ju je pomeriti za neki drugi period. Ekonomska pitanja su sada mnogo vaznija!

they made you a moron

pre 19 godina

... Zbog ovakvih izjava ja odavno NECU da budem Srbin. Ne zato sto me je sramota, ili stid ili bla bla bla, nego jednostavno vidim da se taj pojam Srbin sve opasnije i dosadnije suzava na jednu malu skupinu "likova" i da bi bio Srbin cini se treba da budes moron.

Stranac

pre 19 godina

Smesni su svi redom. Da su se Staljin i Cercil 1943 drugacije dogovorili sada biste pricali kako su partizani saradjivali sa fasistima. Bolje idite na vest o zlostavljanju dece i tamo ostavljajte komentare.

JApaJA

pre 19 godina

Strasno je imati nepismene stranke i ljude u parlamentu, jer odgovornost za donosenje vaznijih odluka veoma lako i brzo biva prepustena najsirim narodnim masama, najneobrazovanijem delu društva, cak se i manipulise njima.
Odluke bi trebalo da donose najobrazovaniji i najodgovorniji u društvu.

Huh

pre 19 godina

Super je sto nam je uvek neko drugi kriv. Znaci, za to sto "nismo u Evropi" su krivi partizani i Komunjare, a ne Sloba? Kako smo samo mogli zaboraviti komunjare? A kako to da je Slovenija (koja je isto bila pod komunjarama, ali ne i pod Slobom) sada u EU, a mi nismo ni blizu? Ma da, mora da je neko drugi tu opet kriv... Zavere protiv nas, atmosferski uticaji, i ko zna sta sve jos.

Sasa

pre 19 godina

Iz porodicnih razloga ne smatram da su cetnici bili domaci izdajnici i nepatriote i slicno. No, rat je rat i bilo je svega i svacega i sve treba dokazivati i razjasniti, mislim da je krajnje vreme, ne treba se inatiti oko ovakvih znacajnih pitanja nego im treba pristupiti studiozno. Niti su svi partizani bili cvecke niti su svi cetnici to bili, u svakom zitu je bilo, ima i bice kukolja pa tako i u svakoj vojsci.
I ma koliko sam cetnicki nastrojen, priznajem i ja na to kao gradjanin imam pravo, ipak mi smeta ova izjava doticnog poslanika jer i u cetnicima nisu bili sve sami Srbi, bilo je i nesrba jer je to u pocetku ipak bila "Jugoslovenska vojska u otadzbini"....

Predrag Jovanovic

pre 19 godina

Ja sam SRBIN ali se potpuno slazem sa Gospodinom Omerovicem. Izadjimo vise iz sume drugog svetskog rata i okrenimo se svetu.

Aleksandar

pre 19 godina

Selo gori, baba ceslja kosu... Kratak opis ponasanja nase skupstine. DSS je odavno dokazao svoje "lice" tako da izjava nije za cudjenje, jedino je izvinjenje krajnje licemerno jer to izgleda svi oni intimno odobravaju. Sto se samog zakona tice, slazem se, treba se izjednaciti partizani i cetnici - partizanima oduzeti privilegije or whatever, cetnicima ne dati nista, i svi srecni i zadovoljni. Taman su toliko obe strane zasluzile!

Slobodan

pre 19 godina

Od zavrsetka drugog rata proslo 59 godina, tacno toliko nas lazu komunisti a sada evo i cetnici se bude i oni pocinju da lazu, a i jedni i drugi su nam ubijali babe, dede, roditelje, prijatelje i tako dalje. Najgori su ustvari posleratni komunisti koji su juce postali veliki cetnici i dizu buku, 80% su bili veliki komunisti a sada veliki cetnici, srbende i sl. a Slobu nikako ne mogu da zaborave. Za mene i moju porodicu taj deo istorije bice samo zapamcen kao jos jedna tragedija naseg naroda a to sto pise po knjigama i mala deca znaju da je obicna prevara. Komunisti i cetnici su jedna velika zabluda i prekinite sa tim.

MarinaNS

pre 19 godina

Sramno i zalosno,ali ne i previse neocekivano.Sta cemo jos cuti od prostakluka u Narodnoj skupstini, od poslanika koji znaju da stite svoja prava i privilegije!

D.POPOVIC

pre 19 godina

Jugoslovenska vojska u otadzbini, poznatija pod nazivom 'Cetnici generala Mihajlovica' je u svojim redovima imala ne samo Srbe, vec izmedju ostalih i postene, patriotski i antifasisticki orijentisane Muslimane koji nisu hteli da se pridruze onima koji su odabrali ustasku uniformu i cakiju. I ti ljudi ovim Zakonom ce dobiti svoja nepravedno izgubljena prava, kao i njihovi saborci Srbi. Gospodin Omerovic je to morao da zna, pa bih voleo da znam zbog cega ga frustrira ispravljanje nepravde prema pripadnicima i mog i njegovog njegovog naroda i kakav je uopste njegov odnos prema II svetskom ratu.

SeloBa

pre 19 godina

Ova komunisticka deca bi trebalo da znaju da je istina o cetnicima i partizanima "malo drugaja" od onoga sto su oni naucili iz filmova Neretva, Partizaska eskadrila... Zato bolje bi bilo da se makar malo raspitate o tim stvarima

Zoro

pre 19 godina

Prvo ne isporucuju ratne zlocince Hagu zbog podrske SPS-a, zatim je na redu partizansko-ravnogorsko poravnanje zbog SPO-a. Sta li ce gospodin Velja da zatrazi? Dinkic & Co ce se vec snaci sami za sebe. Kad li cemo mi doci na red?

Biljana

pre 19 godina

Pridruzujem se onim gradanima Srbije koji smatraju referisanje na nacionalnu pripadnost uvredljivim. Srpkinja sam, porijeklom iz Bosne, i vrlo dobro znam da izjave gospodina Kojčića nisu naivne i mogu imati vrlo krupne negativne posljedice.
Razocarana sam i da nasi politicari ne smatraju da zemlja Srbija (zemlja svih naroda koji u njoj zive, placaju takse i razne druge doprinose) ima mnogo vaznije egzistencijalne probleme od onih koji pripadaju istoriji. Necu da kazem da i to ne treba da dodje na red, ali tek onda kad su nam privreda, zdrastvo, skolstvo, policija, postovanje ljudskih prava na nekom normalnijem nivou. Mislim da bi rjesavanje problema vezanih za zdravstvo zadovoljilo mnogo veci broj gradana Srbije nego ispravljanje neke nepravde nanijete u proslosti. No izgleda da nasim politicarima ovakve teme za raspravu vise odgovaraju jer ne zahtjevaju neko posebno znanje i strucnost. Dovoljno je imati usijane glave.
Na kraju bih da primjetim da ima suvise onih gradjana koji za stanje u kojem se Srbija i njen narod nalaze okrivljuju prethodni sistem. Htjela bih samo da ih potsjetim da su i Slovenija i Hrvatska zivjele u istoj toj komunistickoj Jugoslaviji, pa ih to ne sprjecava da grade modernije drzave i da se okrecu vise buducnosti nego proslosti.

Partizan

pre 19 godina

Gospodin koji tvrdi da je u cetnicima bilo Bosnjaka pokusava da prevazidje gospodina Tudjmana koji je jednom prilikom ustvrdio da je medju ustasamo bilo i Jevreja. Tesko. Rec je o specificnom etickom sklopu koji - kao i toliko toga drugog - na tako ocigledan nacin dele gospoda Hrvati i gospoda Srbi. Ali najslicniji su u trenucima kada pokusavaju da opravdavaju ustase, odnosno cetnike, koristeci pritom APSOLUTNO identicnu "logiku" i "argumente". Postoji samo mali problem - sto osim njih samih - tj ustasa i cetnika i njihovih potomaka - u to niko drugi ne veruje. Bar ne na ovoj planeti.

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Ovo nije usamljen ekces vec tradicija Skupstine: Punisa Racic je 1928. ubio P.Radica i Dj.Basariceka i smrtno ranio Stjepana Radica, osnivaca HSS, pobornika jugoslovenstva, koji je ubrzo umro.
Posleratna visestranacka demokratska Skupstina pamti kidanje kablova i polivanje vodom od Vojvode. Ali pripadnici nacionalnih manjina uvek prolaze najgore: stariji poslanik, tokom neke od mnogobrojnih rasprava o Kosovu nakon oduzimanja autonomije, za govornicom uzbudjeno je porucio: "Inace Siptarima mozemo obecati 2 sa 1 i nesto dubine". Tako nesto verujem da nije ni u Rajhstagu moglo da se cuje. Ali nakon njegove "ponude" nije bilo ni najmanjeg izvinjenja za obecane grobove koji su i usledili. seber_50@hotmail.com

samuel

pre 19 godina

Skandalozno! Bolesna obsesija Vuka Draskovica se konacno ostvaruje. Izjednacice se oslobodioci i oni koji su mislili da je vaznije boriti se protiv komunista nego protiv fasista. I sve pod pretekstom "pomirenja medju Srbima". Srbi su u poslednjih 15 godina bili vrlo fino pomireni dok su klali Muslimane, Hrvate i Albance, ne treba vise medju sobom da se mire.
Sto se DSS-a tice, iznenadjuje me samo otvorenost ispada. Kostunica je fasista par ekselans, samo se ne izrazava dovoljno jasno. Zato ima svoje sokole poslanike, koji su anonimusi i zato mogu da kazu ono cega se on boji.

BIVŠI SOCIJALISTA

pre 19 godina

Posle svega ovoga što misle radikali o ovom "ZAKONU" više neću glasati za njih, a smatram da ubuduće neće imati glasova koliko planiraju!

POŠTENOvić

pre 19 godina

I ja sam za poštenu raspodelu ratnog plena, svakom prema zasluzi, s tim što jedni MORAJU dobijati novce iz fonda Srbije, a drugi iz fonda Nemačke. Ovim drugima je ipak lakše - dobijaće prinadležnosti u Evrima!

Pathon

pre 19 godina

Ne znam zasto taj lik Kojicic napada gospodina Omerovica i porucuje da se ne bavi istorijom srpskog naroda, kada je u redovima partizana i cetnika bilo muslimana i ostalih nesrba. O tome postoje zapisi, svedocenja, nisu takve tvrdnje bez osnova. To samo dokazuje (ne)znanje onih koji raspravljaju o istorijskim temama. Sto se Mehe tice, bas im je fino rekao, pametno, svaka mu cast. I dokle vise ta po zlu cuvena "moj narod, tvoj narod" u jednoj jedinoj zemlji? Stvarno me je sram od svih nacionalista... Dosta bre vise ljudi...

VUKI

pre 19 godina

Poslanici SPS su se veoma dobro pripremili za raspravu, nasuprot predlagaca zakona i drugih poslanika koji su najavili da ce podrzati predlog zakona.
Bilo je dosta reci i navodjenja dokumenata koji govore o sporazumima pripadnika Ravnogorskog pokreta i nemaca. U sacuvanim dokumentima takodje ima dosta podataka koji ukazuju da se radilo o iskoriscavanju jednog neprijatelja protiv drugog. Dakle, postoje dokazi koji govore da se Ravnogorci ne pridrzavaju potpisanih primirlja, nego oruzje koje su dobijali od okupatora koriste protiv nemaca. Usled toga nemci su cesto bili primorani da sporazume dalje ne sklapaju jer, kako su govorili, ,,najveci deo cetnickih vodja se ne drzi sporazuma nego i dalje vrsi prepade i sabotaze,,. Dakle, poslanici, trebalo je da se malo bolje pripremite za raspravu. Ako te cinjenice ne znate, mogli ste pitati istoricare.
Vuki

Michurin

pre 19 godina

Mozda je ova tema stavljena na dnevni red u nevreme. Ali je ne treba omalovazavati. Treba nam pomirenje. Ucimo se od Spanije i Slovenije, pa i od Hrvatske.

Goran CH

pre 19 godina

Cime se taj nas parlament bavi? To je za neverovati. Cetnici ili partizani, pa danas je to svejedno. Da su cetnici pobedili, onda bi partizani bili okupatorski saradnici. Ostavimo se corava posla, daj da radimo za nase sutra, deca nam ne oprastaju, a za dede je svejedno, oni su se borili za sebe, a ne za nas.

Vuja

pre 19 godina

A da li se neko zapita ima li nekog razloga sto su partizani na kraju II sv. rata imali ogromnu i uspesnu armiju, a cetnici su bili saka jada u bekstvu? Ili je to jos jedna ogromna i nepravedna zavera, a svi vojnici NOV su dosli padobranom s Marsa...

dimitrije

pre 19 godina

Mislim da je dobro ispraviti istorijsku nepravdu, koja je Jugoslovensku Vojsku u Otadzbini za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, poslije pobjede boljsevika , svrstala medju izdajnike. Vec neko rece, a potpuno je tacno (buduci da sam licno iskusio, ziveci na Zapadu, u Americi), da sav zapadni svijet vojnike Draze Mihajlovica tretira kao saveznike u borbi protiv fazizma, za sto postoje neoborivi dokazi. Na kraju krajeva, zar i "kolektivna svijest'ne pokazuje da srpski narod osjeca Cetnike "kao svoje". Najocitiji primjer je iskustvo koje je vjerujem, zajednicko svima - naprosto, da li je i jedna srpska svadba u poslednjem desetljecu prosla, a da se ne zacuje "Morem plovi jedna mala barka "ili " Marsirala Kralja Petra garda "-valjda je i to neki pokazatelj...

rodoljub

pre 19 godina

Naravno da sada treba da se trosi supstannca. Cetnici protiv partizana, zvezda protiv partizana, seljaci protiv gradjana, radnici protiv dzabalebarosa bogatih, ukratko . "lopova i zandara".
To je uvek zabavna igra koja ima zadatak da odlozi ono glavno - da nam creva krce.
Nakon toga dolazi sruga igra- paljenje fabrika a onda pujdanje jednih protiv drugih, uz prethodnu podelu vojnog arsenala iz podruma u ruke hulja. To smo citali vec braco srpski okupatori, tacnije janicari. Ako vam je namera da neprestano drzite u stanju hibernacije vase podanike, promenite repertoar. Bolje po vas.