Utorak, 21.05.2019.

16:07

Jovanović: Usvajanjem "Tijaninog zakona" u ovakvoj formi pravimo veliku grešku

LDP i Stranka moderne Srbije kritikovali su usvojene izmene Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna bez uslovnog otpusta za najteža krivična dela.

Izvor: Tanjug

Jovanoviæ: Usvajanjem "Tijaninog zakona" u ovakvoj formi pravimo veliku grešku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

ispravka Vama odmah... pali ste ispit...

pre 4 godine

"koji ce osudjenom dati nadu da moze da ocekuje oprost drzave i drustva, ako svojim ponašanjem dokaze da se kaje za ono sto je uradio.Svrha postojanja ovakvih pravnih mera je da drzava pokaze i dokaze da ona nije osvetnik, da je spremna na velokodusnost prema onima koji su se ogresili o zakon, ako dokazu da su se iskreno pokajali."
Ispravka odmah

Mozda ste Vi pravnik, ali to je i najveca tragedija Vas pravnika. Za Vas je to matematika, broj predmeta u arhivi. Upravo o tome se i radi. Onaj ko se usudi da napastvuje dete; bicu grub i plastican, da bi Vi "pravnici" razumeli; otme na ulici, baci na pod, strgne odecu, rasiri noge... Ne treba da ima nadu i ocekuje oprost drzave i drustva. Nema sta vise on da svojim ponasanjem dokazuje da se kaje. Odakle sada ta velikodusnost prema monstrumima? Pa vi pravnici izbacujete porodice na ulice zbog mizernih dugova bez da ih obavestite da je proces protiv njih pokrenut, nego time sto zalepite proglas na tabli u sudu se ogradite, a sada silovatelji treba da imaju nadu za oprost od drzave i drustva. Manite se tih vasih praznih prica iz skolskih klupa za ocenu. Prostudirajte bolje realnost i ono sto je na ulicama. Bolji cete pravnik biti, nego sto se dodvoravate politicarima koji uvak padnu na mekano.

Pravnik s osnovnom školom

pre 4 godine

Svi su maksimalno skoncentrisani da doživotnu robiju i strogo kažnjavanje ubica dece i počinioce posebno okrutnih krivičnih dela.
Koliko sam uspio skontati iz opisa na mala vrata su podmetnuli "rupe" koje se lako mogu kreativno interpretirati a u cilju ozakonjenog progona režimskih protivnika i političkih neistomišljenika!

tomkarlo

pre 4 godine

Pravnik sam.
Koliko znam smrtna kazna nije ukinuta u mnogim demokratskim državama sveta.
Doživotna kazna lišenja slobode bez prava na uslovni otpust ima sličnosti sa smrtnom kaznom jer zločinac vise neće biti u mogućnosti da čini zločine a istovremeno se upućuje poruka svim ostalima da je zločin neoprostiv.
Individualna prevencija ovakve doživotne robije i smrtne kazne je ista (neće biti u mogućnosti da čine nova zlodela) ali generalna prevencija je različita.
A u slučaju doživotne kazne zatvora uvek postoji mogućnost dokazivanja da je kazna greška i ponavljanjempostupka.

phreak

pre 4 godine

Ako bi zakon omogućio uslovni otpust, i pod tim uslovima neki osuđenik bude pušten na slobodu, sve u skladu sa stručnom procenom, i onda ponovo počini zločin, da li zakon predviđa odgovornost za stručno lice koje ga je pustilo na slobodu? Bez tog detalja nema pravog zakona.

Nije da ja ne verujem našem pravosudnom sistemu, ali... ne verujem ljudima koji tamo rade.

hocuKUSURnecuZVAKU

pre 4 godine

Nece poslanici donositi presude zaboga! Skupstina ubacuje dozivotnu kao jednu od opcija koje sud (dakle struka o kojoj prica Jovanovic) moze da upotrebi a i ne mora. I dalje ce sud donositi kazne od godinu, dve , pet ili deset ali ima i opciju dozivotnog zatvora za slucajeve kao sto je bio sa Tijanom Juric! Prosto da prostije ne moze biti nego je ovo niko me nista ne pita pa ko velim ajd ja sám da nesto kazem...

milan

pre 4 godine

Teško je mešati se u ideju jednog oca koji je izgubio svoje dete ali ako je zakon takav da postoje situacije u kojima šanse ima za neku realniju presudu onda je to u redu da u pravdi nema samo crno i belo ali je sigurno da oni koji su zaslužili maksimalnu presudu treba da je i dobiju.

Slovenac 1952

pre 4 godine

Ali mi nismo u EU, niti cemo ikada biti.
(Vasilije, 21. maj 2019 18:29)
Ovako, sigurno nikad! Interesantno, pošto imate mnogo pravnika u vladi i skupštini da ne nabrajam, a svi zajedno nisu za jednu fajfu, ćibuk ili
pipu duvana!:) Da ipak barem malo proradite na pravnim univerzitetima?
Da nema " koliko košta", nego koliko znaš!:)

Dragojlo

pre 4 godine

Zlikovci koji su pocinili najteza krivicna dela prema maloletnicima i nemocnim ljudima, njih treba do kraja zivota drzati u ustanovama koje su nalik psihijatriji jer su to bolesni umovi.

gorski

pre 4 godine

Zakon služi i da spreči potencijalne silovatelje i ubice da izvrše zločin samim tim treba da bude što suroviji u ovakvim slučajevima !!!!

Satira

pre 4 godine

"važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina."
Valjda, DA NE DOĐE do ovakvih stravičnih zločina... a ne da unapređujemo okolnosti koje dovode do ovako stravičnih zločina...
Obaška pravni aspekt....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (a2b6kl0, 21. maj 2019 17:18)

# Link komentara

Unapredjenje okolnosti koje dovode do takvih zlocina znaci smanjenje istih.... Dakle, ako lose unapredis, ono postaje bolje. Pozdrav.

Ispravka odmah

pre 4 godine

G.Jovanovic,takodje,nije pravnik ali je prihvatio i razumeo pravnicke argumente. I za to zasluzuje pohvalu i podršku. Svrha primedbi, svih onih koji se protive ovakvom zakonskom resenju, medju kojima sam i sama kao pravnik, nije protivljenje uvodjenja kazne dozivotnog zatvora, vec potreba postojanja standardnih pravnih instituta i propisane procedure koji ce osudjenom dati nadu da moze da ocekuje oprost drzave i drustva, ako svojim ponašanjem dokaze da se kaje za ono sto je uradio. Svrha postojanja ovakvih pravnih mera je da drzava pokaze i dokaze da ona nije osvetnik, da je spremna na velokodusnost prema onima koji su se ogresili o zakon, ako dokazu da su se iskreno pokajali. To je sudija Majic odlicno objasnio neko vece - to ne znaci da ce se ta mera nuzno i primeniti, ali ona mora biti uneta u zakon. Sudija Majic je pokazao da je sudija evropskog formata. U svakom pogledu. A ministarka bi trebala da pokaze dostojnost prema sudiji Majicu, i po funkciji koju obavlja i kao njegov pripravnik tj učenik.

Dacha

pre 4 godine

Sa jedne strane jeste u pravu a opet sa druge strane ko ce da zastiti prava te nemocne dece koje su dozivela najstrasniji i najmonstruozniji zlocin,ko njih i kako stiti,jel treba da se desi da neki manijak ubije neko dete pa da bude osudjen na odredjenu kaznu i da ga sutra dan zbog dobrog vladanja,zbog korumpiranog sudstva,zbog nestrucnosti psihijatra,lose procene itd puste na slobodu i on ponovi zlocin,ko ce onda da bude kriv? Kako kao drustvo da predupredimo takve zlocine i na neki nacin zaplasimo buduce monstrume,pedofile itd ako znaju da i sa najstrasnijim zlocinom mogu da se provuku? Ovako kad znaju sta ih ceka i da za njih nece biti milosti dok su zivi mozda se i zamisle sta ce da urade. Jednostavno takvi zlocini moraju najstrozije da budu kaznjeni bez trunke pomilovanja jer da li su oni imali milosti kad su cinili taj zlocin,naravno da nisu i uopste ih ne treba tretirati kao ljudska bica jer oni to i nisu!

Against modern football

pre 4 godine

Ako kolevka demokratije Grcka ima dozivotnu robiju onda može da je ima i Srbija.
(Radenko, 21. maj 2019 16:20) Nije to poenta vec da evropski zakoni ne dozvoljavaju da u nacionalnim zakonima postoji dozivotna kazna BEZ MOGUCNOSTI USLOVNOG OTPUSTA. Dozivotna kazna postoji i u jos zemalja EU, ali nigde bez uslovnog otpusta jer je to direktno protiv Evropske konvencije o ljudskim pravima.

a2b6kl0

pre 4 godine

 "važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina."
Valjda, DA NE DOĐE do ovakvih stravičnih zločina... a ne da unapređujemo okolnosti koje dovode do ovako stravičnih zločina...
Obaška pravni aspekt....

anonymous

pre 4 godine

Svrha kažnjavanja ne sme da bude osveta već zadovoljenje pravde! Ovo je jako skakljivo pitanje i definitivno ga treba prepustiti struci. Ovde se vidi da se mora graditi svest kod gradjana i sistem vrednosti da, kada se desi da neko kao M. Risticevic komentariše i osporava rad sudija i sudstva, gradjani ne razmišljaju instant populisticki, već da se takve stvari prepuste struci. Ne komentarišući pomenutu bruku u skupstini našeg vremena...

Јабучило

pre 4 godine

Ко најсуровије погази људска права немоћне жртве, поготово иживљавајући се, тај се одрекао и људског рода и сопствених права. Све остало је лицемерно.

leskovac

pre 4 godine

Pa ne mora da postoji doživotna bez prava otpusta, ali onda nek uvedu da se kazne sabiraju (kao u USA). Dve tri od po 25-30 i vuk sit i ovce na broju

Vladan R

pre 4 godine

Tragično, tužno i patetično, je pričati o bilo kakvim pravima, počinilaca teških krivičnih dela. Takvima treba, da je najveća premija, što su ostali u životu, odnosno što je ukinuta smrtna kazna. Za takve ne sme da ima bilo kakve rehabilitacije ili uslovnog otpusta. Šta je sa pravima žrtava i njima bliskih osoba. Zašto su i po kom osnovu njihova prava, podredjena pravima teških kriminalaca.

Jare

pre 4 godine

Eh, bar u necemu da se slozim s ovim politicarem. Ovaj zakon sto su ovako promenili cist je populizam i nece uticati nimalo na prevenciju bi nego predstavlja osvetu. Zar ce sada ubice dece da razmisljaju kao necu ubiti dete jer cu ici na dozivotnu robiju a ne na 40 godina?

D10S

pre 4 godine

Da ne vidim ovog ‚politicara‘, ali kao pravnik moram da priznan da je u pravu. Ne treba pustati takve zlocince opet na ulicu, ali to moraju nakon odredjenoh vremena (npr. 25 god) provedenom u zatvoru, da odlucuju nezavisni sud i psihijatar.

Sasa

pre 4 godine

Zbog mlitavih kaznjavanja i ociglednih namernih gresaka sudije gde ubice imaju veca prava od zrtava ovo je neizbezno i potrebno.A zaboravih da kazem da mogucnost da se umanji ili cak ukine kazna zbog mita straha ucene ili ko zna cega ova ogranicenja umanjuju prostor za to.I tako nadam se da ce ovaj zakon da navede na razmisljanje ne samo kriminalce nego i sudije da se potrude da budu posteni.

and justice for all

pre 4 godine

Iz njegovog ugla posmatranja, kao političara, on je to sve uredno složio. No, (ne želim da ovo zvuči pakosno), ali ako bi neko učinio njegovom detetu makar i slično onom, što je dočekala mala Tijana, mislim da bi percpcija i ugao iz kojeg sada gleda bio pretvoren u najveći pakao sa željom za osvetom i pravdom. Da li pravdom, koja će zlikovcu jednim potpisom psihijatra biti omogućena sloboda, ili pravdom koja mu neće dati ni trunku nade da se dočepa neke nove žrtve, mislim da znamo odgovor.

onako usput

pre 4 godine

Postoji odluka Ustavnog suda Nemačke da je on vrhovna sudska vlast u Nemačkoj a ne Evropski sud za ljudska prava.

Biće tu u budućnosti velikih trzavica jer se kroz Evropski sud za ljudska prava uređuju zakonodavstva u svim državama evrope mimo izabranih predstavnika naroda, tj ukida se suverenitet. Naravno sva ta priča sa tim sudom će i propsati onda kad bude protiv interesa Britanije, Francuske ili Nemačke. Kao što je i gore navedeno.

Dejan

pre 4 godine

A vi pravnici ste kompetentni da donosite odluku da neko bude pusten na slobodu nakon sto je ubio dete? Taj ko jednom ubije dete, ubice ponovo. Da li bi mirno spavali da ubica deteta zivi u stanu pored vaseg i vaseg deteta? ajte molim vas. Sramota!

Vladan R

pre 4 godine

Tragično, tužno i patetično, je pričati o bilo kakvim pravima, počinilaca teških krivičnih dela. Takvima treba, da je najveća premija, što su ostali u životu, odnosno što je ukinuta smrtna kazna. Za takve ne sme da ima bilo kakve rehabilitacije ili uslovnog otpusta. Šta je sa pravima žrtava i njima bliskih osoba. Zašto su i po kom osnovu njihova prava, podredjena pravima teških kriminalaca.

Sasa

pre 4 godine

Zbog mlitavih kaznjavanja i ociglednih namernih gresaka sudije gde ubice imaju veca prava od zrtava ovo je neizbezno i potrebno.A zaboravih da kazem da mogucnost da se umanji ili cak ukine kazna zbog mita straha ucene ili ko zna cega ova ogranicenja umanjuju prostor za to.I tako nadam se da ce ovaj zakon da navede na razmisljanje ne samo kriminalce nego i sudije da se potrude da budu posteni.

Јабучило

pre 4 godine

Ко најсуровије погази људска права немоћне жртве, поготово иживљавајући се, тај се одрекао и људског рода и сопствених права. Све остало је лицемерно.

Dragojlo

pre 4 godine

Zlikovci koji su pocinili najteza krivicna dela prema maloletnicima i nemocnim ljudima, njih treba do kraja zivota drzati u ustanovama koje su nalik psihijatriji jer su to bolesni umovi.

Against modern football

pre 4 godine

Ako kolevka demokratije Grcka ima dozivotnu robiju onda može da je ima i Srbija.
(Radenko, 21. maj 2019 16:20) Nije to poenta vec da evropski zakoni ne dozvoljavaju da u nacionalnim zakonima postoji dozivotna kazna BEZ MOGUCNOSTI USLOVNOG OTPUSTA. Dozivotna kazna postoji i u jos zemalja EU, ali nigde bez uslovnog otpusta jer je to direktno protiv Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Dejan

pre 4 godine

A vi pravnici ste kompetentni da donosite odluku da neko bude pusten na slobodu nakon sto je ubio dete? Taj ko jednom ubije dete, ubice ponovo. Da li bi mirno spavali da ubica deteta zivi u stanu pored vaseg i vaseg deteta? ajte molim vas. Sramota!

and justice for all

pre 4 godine

Iz njegovog ugla posmatranja, kao političara, on je to sve uredno složio. No, (ne želim da ovo zvuči pakosno), ali ako bi neko učinio njegovom detetu makar i slično onom, što je dočekala mala Tijana, mislim da bi percpcija i ugao iz kojeg sada gleda bio pretvoren u najveći pakao sa željom za osvetom i pravdom. Da li pravdom, koja će zlikovcu jednim potpisom psihijatra biti omogućena sloboda, ili pravdom koja mu neće dati ni trunku nade da se dočepa neke nove žrtve, mislim da znamo odgovor.

milan

pre 4 godine

Teško je mešati se u ideju jednog oca koji je izgubio svoje dete ali ako je zakon takav da postoje situacije u kojima šanse ima za neku realniju presudu onda je to u redu da u pravdi nema samo crno i belo ali je sigurno da oni koji su zaslužili maksimalnu presudu treba da je i dobiju.

hocuKUSURnecuZVAKU

pre 4 godine

Nece poslanici donositi presude zaboga! Skupstina ubacuje dozivotnu kao jednu od opcija koje sud (dakle struka o kojoj prica Jovanovic) moze da upotrebi a i ne mora. I dalje ce sud donositi kazne od godinu, dve , pet ili deset ali ima i opciju dozivotnog zatvora za slucajeve kao sto je bio sa Tijanom Juric! Prosto da prostije ne moze biti nego je ovo niko me nista ne pita pa ko velim ajd ja sám da nesto kazem...

tomkarlo

pre 4 godine

Pravnik sam.
Koliko znam smrtna kazna nije ukinuta u mnogim demokratskim državama sveta.
Doživotna kazna lišenja slobode bez prava na uslovni otpust ima sličnosti sa smrtnom kaznom jer zločinac vise neće biti u mogućnosti da čini zločine a istovremeno se upućuje poruka svim ostalima da je zločin neoprostiv.
Individualna prevencija ovakve doživotne robije i smrtne kazne je ista (neće biti u mogućnosti da čine nova zlodela) ali generalna prevencija je različita.
A u slučaju doživotne kazne zatvora uvek postoji mogućnost dokazivanja da je kazna greška i ponavljanjempostupka.

D10S

pre 4 godine

Da ne vidim ovog ‚politicara‘, ali kao pravnik moram da priznan da je u pravu. Ne treba pustati takve zlocince opet na ulicu, ali to moraju nakon odredjenoh vremena (npr. 25 god) provedenom u zatvoru, da odlucuju nezavisni sud i psihijatar.

leskovac

pre 4 godine

Pa ne mora da postoji doživotna bez prava otpusta, ali onda nek uvedu da se kazne sabiraju (kao u USA). Dve tri od po 25-30 i vuk sit i ovce na broju

Dacha

pre 4 godine

Sa jedne strane jeste u pravu a opet sa druge strane ko ce da zastiti prava te nemocne dece koje su dozivela najstrasniji i najmonstruozniji zlocin,ko njih i kako stiti,jel treba da se desi da neki manijak ubije neko dete pa da bude osudjen na odredjenu kaznu i da ga sutra dan zbog dobrog vladanja,zbog korumpiranog sudstva,zbog nestrucnosti psihijatra,lose procene itd puste na slobodu i on ponovi zlocin,ko ce onda da bude kriv? Kako kao drustvo da predupredimo takve zlocine i na neki nacin zaplasimo buduce monstrume,pedofile itd ako znaju da i sa najstrasnijim zlocinom mogu da se provuku? Ovako kad znaju sta ih ceka i da za njih nece biti milosti dok su zivi mozda se i zamisle sta ce da urade. Jednostavno takvi zlocini moraju najstrozije da budu kaznjeni bez trunke pomilovanja jer da li su oni imali milosti kad su cinili taj zlocin,naravno da nisu i uopste ih ne treba tretirati kao ljudska bica jer oni to i nisu!

gorski

pre 4 godine

Zakon služi i da spreči potencijalne silovatelje i ubice da izvrše zločin samim tim treba da bude što suroviji u ovakvim slučajevima !!!!

a2b6kl0

pre 4 godine

 "važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina."
Valjda, DA NE DOĐE do ovakvih stravičnih zločina... a ne da unapređujemo okolnosti koje dovode do ovako stravičnih zločina...
Obaška pravni aspekt....

ispravka Vama odmah... pali ste ispit...

pre 4 godine

"koji ce osudjenom dati nadu da moze da ocekuje oprost drzave i drustva, ako svojim ponašanjem dokaze da se kaje za ono sto je uradio.Svrha postojanja ovakvih pravnih mera je da drzava pokaze i dokaze da ona nije osvetnik, da je spremna na velokodusnost prema onima koji su se ogresili o zakon, ako dokazu da su se iskreno pokajali."
Ispravka odmah

Mozda ste Vi pravnik, ali to je i najveca tragedija Vas pravnika. Za Vas je to matematika, broj predmeta u arhivi. Upravo o tome se i radi. Onaj ko se usudi da napastvuje dete; bicu grub i plastican, da bi Vi "pravnici" razumeli; otme na ulici, baci na pod, strgne odecu, rasiri noge... Ne treba da ima nadu i ocekuje oprost drzave i drustva. Nema sta vise on da svojim ponasanjem dokazuje da se kaje. Odakle sada ta velikodusnost prema monstrumima? Pa vi pravnici izbacujete porodice na ulice zbog mizernih dugova bez da ih obavestite da je proces protiv njih pokrenut, nego time sto zalepite proglas na tabli u sudu se ogradite, a sada silovatelji treba da imaju nadu za oprost od drzave i drustva. Manite se tih vasih praznih prica iz skolskih klupa za ocenu. Prostudirajte bolje realnost i ono sto je na ulicama. Bolji cete pravnik biti, nego sto se dodvoravate politicarima koji uvak padnu na mekano.

Ispravka odmah

pre 4 godine

G.Jovanovic,takodje,nije pravnik ali je prihvatio i razumeo pravnicke argumente. I za to zasluzuje pohvalu i podršku. Svrha primedbi, svih onih koji se protive ovakvom zakonskom resenju, medju kojima sam i sama kao pravnik, nije protivljenje uvodjenja kazne dozivotnog zatvora, vec potreba postojanja standardnih pravnih instituta i propisane procedure koji ce osudjenom dati nadu da moze da ocekuje oprost drzave i drustva, ako svojim ponašanjem dokaze da se kaje za ono sto je uradio. Svrha postojanja ovakvih pravnih mera je da drzava pokaze i dokaze da ona nije osvetnik, da je spremna na velokodusnost prema onima koji su se ogresili o zakon, ako dokazu da su se iskreno pokajali. To je sudija Majic odlicno objasnio neko vece - to ne znaci da ce se ta mera nuzno i primeniti, ali ona mora biti uneta u zakon. Sudija Majic je pokazao da je sudija evropskog formata. U svakom pogledu. A ministarka bi trebala da pokaze dostojnost prema sudiji Majicu, i po funkciji koju obavlja i kao njegov pripravnik tj učenik.

phreak

pre 4 godine

Ako bi zakon omogućio uslovni otpust, i pod tim uslovima neki osuđenik bude pušten na slobodu, sve u skladu sa stručnom procenom, i onda ponovo počini zločin, da li zakon predviđa odgovornost za stručno lice koje ga je pustilo na slobodu? Bez tog detalja nema pravog zakona.

Nije da ja ne verujem našem pravosudnom sistemu, ali... ne verujem ljudima koji tamo rade.

onako usput

pre 4 godine

Postoji odluka Ustavnog suda Nemačke da je on vrhovna sudska vlast u Nemačkoj a ne Evropski sud za ljudska prava.

Biće tu u budućnosti velikih trzavica jer se kroz Evropski sud za ljudska prava uređuju zakonodavstva u svim državama evrope mimo izabranih predstavnika naroda, tj ukida se suverenitet. Naravno sva ta priča sa tim sudom će i propsati onda kad bude protiv interesa Britanije, Francuske ili Nemačke. Kao što je i gore navedeno.

Jare

pre 4 godine

Eh, bar u necemu da se slozim s ovim politicarem. Ovaj zakon sto su ovako promenili cist je populizam i nece uticati nimalo na prevenciju bi nego predstavlja osvetu. Zar ce sada ubice dece da razmisljaju kao necu ubiti dete jer cu ici na dozivotnu robiju a ne na 40 godina?

Pravnik s osnovnom školom

pre 4 godine

Svi su maksimalno skoncentrisani da doživotnu robiju i strogo kažnjavanje ubica dece i počinioce posebno okrutnih krivičnih dela.
Koliko sam uspio skontati iz opisa na mala vrata su podmetnuli "rupe" koje se lako mogu kreativno interpretirati a u cilju ozakonjenog progona režimskih protivnika i političkih neistomišljenika!

anonymous

pre 4 godine

Svrha kažnjavanja ne sme da bude osveta već zadovoljenje pravde! Ovo je jako skakljivo pitanje i definitivno ga treba prepustiti struci. Ovde se vidi da se mora graditi svest kod gradjana i sistem vrednosti da, kada se desi da neko kao M. Risticevic komentariše i osporava rad sudija i sudstva, gradjani ne razmišljaju instant populisticki, već da se takve stvari prepuste struci. Ne komentarišući pomenutu bruku u skupstini našeg vremena...

Slovenac 1952

pre 4 godine

Ali mi nismo u EU, niti cemo ikada biti.
(Vasilije, 21. maj 2019 18:29)
Ovako, sigurno nikad! Interesantno, pošto imate mnogo pravnika u vladi i skupštini da ne nabrajam, a svi zajedno nisu za jednu fajfu, ćibuk ili
pipu duvana!:) Da ipak barem malo proradite na pravnim univerzitetima?
Da nema " koliko košta", nego koliko znaš!:)

Satira

pre 4 godine

"važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina."
Valjda, DA NE DOĐE do ovakvih stravičnih zločina... a ne da unapređujemo okolnosti koje dovode do ovako stravičnih zločina...
Obaška pravni aspekt....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (a2b6kl0, 21. maj 2019 17:18)

# Link komentara

Unapredjenje okolnosti koje dovode do takvih zlocina znaci smanjenje istih.... Dakle, ako lose unapredis, ono postaje bolje. Pozdrav.

D10S

pre 4 godine

Da ne vidim ovog ‚politicara‘, ali kao pravnik moram da priznan da je u pravu. Ne treba pustati takve zlocince opet na ulicu, ali to moraju nakon odredjenoh vremena (npr. 25 god) provedenom u zatvoru, da odlucuju nezavisni sud i psihijatar.

leskovac

pre 4 godine

Pa ne mora da postoji doživotna bez prava otpusta, ali onda nek uvedu da se kazne sabiraju (kao u USA). Dve tri od po 25-30 i vuk sit i ovce na broju

anonymous

pre 4 godine

Svrha kažnjavanja ne sme da bude osveta već zadovoljenje pravde! Ovo je jako skakljivo pitanje i definitivno ga treba prepustiti struci. Ovde se vidi da se mora graditi svest kod gradjana i sistem vrednosti da, kada se desi da neko kao M. Risticevic komentariše i osporava rad sudija i sudstva, gradjani ne razmišljaju instant populisticki, već da se takve stvari prepuste struci. Ne komentarišući pomenutu bruku u skupstini našeg vremena...

Jare

pre 4 godine

Eh, bar u necemu da se slozim s ovim politicarem. Ovaj zakon sto su ovako promenili cist je populizam i nece uticati nimalo na prevenciju bi nego predstavlja osvetu. Zar ce sada ubice dece da razmisljaju kao necu ubiti dete jer cu ici na dozivotnu robiju a ne na 40 godina?

onako usput

pre 4 godine

Postoji odluka Ustavnog suda Nemačke da je on vrhovna sudska vlast u Nemačkoj a ne Evropski sud za ljudska prava.

Biće tu u budućnosti velikih trzavica jer se kroz Evropski sud za ljudska prava uređuju zakonodavstva u svim državama evrope mimo izabranih predstavnika naroda, tj ukida se suverenitet. Naravno sva ta priča sa tim sudom će i propsati onda kad bude protiv interesa Britanije, Francuske ili Nemačke. Kao što je i gore navedeno.

Dacha

pre 4 godine

Sa jedne strane jeste u pravu a opet sa druge strane ko ce da zastiti prava te nemocne dece koje su dozivela najstrasniji i najmonstruozniji zlocin,ko njih i kako stiti,jel treba da se desi da neki manijak ubije neko dete pa da bude osudjen na odredjenu kaznu i da ga sutra dan zbog dobrog vladanja,zbog korumpiranog sudstva,zbog nestrucnosti psihijatra,lose procene itd puste na slobodu i on ponovi zlocin,ko ce onda da bude kriv? Kako kao drustvo da predupredimo takve zlocine i na neki nacin zaplasimo buduce monstrume,pedofile itd ako znaju da i sa najstrasnijim zlocinom mogu da se provuku? Ovako kad znaju sta ih ceka i da za njih nece biti milosti dok su zivi mozda se i zamisle sta ce da urade. Jednostavno takvi zlocini moraju najstrozije da budu kaznjeni bez trunke pomilovanja jer da li su oni imali milosti kad su cinili taj zlocin,naravno da nisu i uopste ih ne treba tretirati kao ljudska bica jer oni to i nisu!

Ispravka odmah

pre 4 godine

G.Jovanovic,takodje,nije pravnik ali je prihvatio i razumeo pravnicke argumente. I za to zasluzuje pohvalu i podršku. Svrha primedbi, svih onih koji se protive ovakvom zakonskom resenju, medju kojima sam i sama kao pravnik, nije protivljenje uvodjenja kazne dozivotnog zatvora, vec potreba postojanja standardnih pravnih instituta i propisane procedure koji ce osudjenom dati nadu da moze da ocekuje oprost drzave i drustva, ako svojim ponašanjem dokaze da se kaje za ono sto je uradio. Svrha postojanja ovakvih pravnih mera je da drzava pokaze i dokaze da ona nije osvetnik, da je spremna na velokodusnost prema onima koji su se ogresili o zakon, ako dokazu da su se iskreno pokajali. To je sudija Majic odlicno objasnio neko vece - to ne znaci da ce se ta mera nuzno i primeniti, ali ona mora biti uneta u zakon. Sudija Majic je pokazao da je sudija evropskog formata. U svakom pogledu. A ministarka bi trebala da pokaze dostojnost prema sudiji Majicu, i po funkciji koju obavlja i kao njegov pripravnik tj učenik.

Slovenac 1952

pre 4 godine

Ali mi nismo u EU, niti cemo ikada biti.
(Vasilije, 21. maj 2019 18:29)
Ovako, sigurno nikad! Interesantno, pošto imate mnogo pravnika u vladi i skupštini da ne nabrajam, a svi zajedno nisu za jednu fajfu, ćibuk ili
pipu duvana!:) Da ipak barem malo proradite na pravnim univerzitetima?
Da nema " koliko košta", nego koliko znaš!:)

Pravnik s osnovnom školom

pre 4 godine

Svi su maksimalno skoncentrisani da doživotnu robiju i strogo kažnjavanje ubica dece i počinioce posebno okrutnih krivičnih dela.
Koliko sam uspio skontati iz opisa na mala vrata su podmetnuli "rupe" koje se lako mogu kreativno interpretirati a u cilju ozakonjenog progona režimskih protivnika i političkih neistomišljenika!

Against modern football

pre 4 godine

Ako kolevka demokratije Grcka ima dozivotnu robiju onda može da je ima i Srbija.
(Radenko, 21. maj 2019 16:20) Nije to poenta vec da evropski zakoni ne dozvoljavaju da u nacionalnim zakonima postoji dozivotna kazna BEZ MOGUCNOSTI USLOVNOG OTPUSTA. Dozivotna kazna postoji i u jos zemalja EU, ali nigde bez uslovnog otpusta jer je to direktno protiv Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Dejan

pre 4 godine

A vi pravnici ste kompetentni da donosite odluku da neko bude pusten na slobodu nakon sto je ubio dete? Taj ko jednom ubije dete, ubice ponovo. Da li bi mirno spavali da ubica deteta zivi u stanu pored vaseg i vaseg deteta? ajte molim vas. Sramota!

Vladan R

pre 4 godine

Tragično, tužno i patetično, je pričati o bilo kakvim pravima, počinilaca teških krivičnih dela. Takvima treba, da je najveća premija, što su ostali u životu, odnosno što je ukinuta smrtna kazna. Za takve ne sme da ima bilo kakve rehabilitacije ili uslovnog otpusta. Šta je sa pravima žrtava i njima bliskih osoba. Zašto su i po kom osnovu njihova prava, podredjena pravima teških kriminalaca.

gorski

pre 4 godine

Zakon služi i da spreči potencijalne silovatelje i ubice da izvrše zločin samim tim treba da bude što suroviji u ovakvim slučajevima !!!!

Sasa

pre 4 godine

Zbog mlitavih kaznjavanja i ociglednih namernih gresaka sudije gde ubice imaju veca prava od zrtava ovo je neizbezno i potrebno.A zaboravih da kazem da mogucnost da se umanji ili cak ukine kazna zbog mita straha ucene ili ko zna cega ova ogranicenja umanjuju prostor za to.I tako nadam se da ce ovaj zakon da navede na razmisljanje ne samo kriminalce nego i sudije da se potrude da budu posteni.

and justice for all

pre 4 godine

Iz njegovog ugla posmatranja, kao političara, on je to sve uredno složio. No, (ne želim da ovo zvuči pakosno), ali ako bi neko učinio njegovom detetu makar i slično onom, što je dočekala mala Tijana, mislim da bi percpcija i ugao iz kojeg sada gleda bio pretvoren u najveći pakao sa željom za osvetom i pravdom. Da li pravdom, koja će zlikovcu jednim potpisom psihijatra biti omogućena sloboda, ili pravdom koja mu neće dati ni trunku nade da se dočepa neke nove žrtve, mislim da znamo odgovor.

a2b6kl0

pre 4 godine

 "važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina."
Valjda, DA NE DOĐE do ovakvih stravičnih zločina... a ne da unapređujemo okolnosti koje dovode do ovako stravičnih zločina...
Obaška pravni aspekt....

Dragojlo

pre 4 godine

Zlikovci koji su pocinili najteza krivicna dela prema maloletnicima i nemocnim ljudima, njih treba do kraja zivota drzati u ustanovama koje su nalik psihijatriji jer su to bolesni umovi.

Јабучило

pre 4 godine

Ко најсуровије погази људска права немоћне жртве, поготово иживљавајући се, тај се одрекао и људског рода и сопствених права. Све остало је лицемерно.

hocuKUSURnecuZVAKU

pre 4 godine

Nece poslanici donositi presude zaboga! Skupstina ubacuje dozivotnu kao jednu od opcija koje sud (dakle struka o kojoj prica Jovanovic) moze da upotrebi a i ne mora. I dalje ce sud donositi kazne od godinu, dve , pet ili deset ali ima i opciju dozivotnog zatvora za slucajeve kao sto je bio sa Tijanom Juric! Prosto da prostije ne moze biti nego je ovo niko me nista ne pita pa ko velim ajd ja sám da nesto kazem...

Satira

pre 4 godine

"važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina."
Valjda, DA NE DOĐE do ovakvih stravičnih zločina... a ne da unapređujemo okolnosti koje dovode do ovako stravičnih zločina...
Obaška pravni aspekt....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (a2b6kl0, 21. maj 2019 17:18)

# Link komentara

Unapredjenje okolnosti koje dovode do takvih zlocina znaci smanjenje istih.... Dakle, ako lose unapredis, ono postaje bolje. Pozdrav.

ispravka Vama odmah... pali ste ispit...

pre 4 godine

"koji ce osudjenom dati nadu da moze da ocekuje oprost drzave i drustva, ako svojim ponašanjem dokaze da se kaje za ono sto je uradio.Svrha postojanja ovakvih pravnih mera je da drzava pokaze i dokaze da ona nije osvetnik, da je spremna na velokodusnost prema onima koji su se ogresili o zakon, ako dokazu da su se iskreno pokajali."
Ispravka odmah

Mozda ste Vi pravnik, ali to je i najveca tragedija Vas pravnika. Za Vas je to matematika, broj predmeta u arhivi. Upravo o tome se i radi. Onaj ko se usudi da napastvuje dete; bicu grub i plastican, da bi Vi "pravnici" razumeli; otme na ulici, baci na pod, strgne odecu, rasiri noge... Ne treba da ima nadu i ocekuje oprost drzave i drustva. Nema sta vise on da svojim ponasanjem dokazuje da se kaje. Odakle sada ta velikodusnost prema monstrumima? Pa vi pravnici izbacujete porodice na ulice zbog mizernih dugova bez da ih obavestite da je proces protiv njih pokrenut, nego time sto zalepite proglas na tabli u sudu se ogradite, a sada silovatelji treba da imaju nadu za oprost od drzave i drustva. Manite se tih vasih praznih prica iz skolskih klupa za ocenu. Prostudirajte bolje realnost i ono sto je na ulicama. Bolji cete pravnik biti, nego sto se dodvoravate politicarima koji uvak padnu na mekano.

milan

pre 4 godine

Teško je mešati se u ideju jednog oca koji je izgubio svoje dete ali ako je zakon takav da postoje situacije u kojima šanse ima za neku realniju presudu onda je to u redu da u pravdi nema samo crno i belo ali je sigurno da oni koji su zaslužili maksimalnu presudu treba da je i dobiju.

tomkarlo

pre 4 godine

Pravnik sam.
Koliko znam smrtna kazna nije ukinuta u mnogim demokratskim državama sveta.
Doživotna kazna lišenja slobode bez prava na uslovni otpust ima sličnosti sa smrtnom kaznom jer zločinac vise neće biti u mogućnosti da čini zločine a istovremeno se upućuje poruka svim ostalima da je zločin neoprostiv.
Individualna prevencija ovakve doživotne robije i smrtne kazne je ista (neće biti u mogućnosti da čine nova zlodela) ali generalna prevencija je različita.
A u slučaju doživotne kazne zatvora uvek postoji mogućnost dokazivanja da je kazna greška i ponavljanjempostupka.

phreak

pre 4 godine

Ako bi zakon omogućio uslovni otpust, i pod tim uslovima neki osuđenik bude pušten na slobodu, sve u skladu sa stručnom procenom, i onda ponovo počini zločin, da li zakon predviđa odgovornost za stručno lice koje ga je pustilo na slobodu? Bez tog detalja nema pravog zakona.

Nije da ja ne verujem našem pravosudnom sistemu, ali... ne verujem ljudima koji tamo rade.