Utorak, 26.03.2019.

11:13

Stop za polovnjake u Srbiji: "Da odlučimo - bolest ili jeftini automobili"

Moramo da se odlučimo – hoćemo li da se zagađujemo i razboljevamo ili ćemo da vozimo jeftine automobile, poručio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Izvor: RTS

Stop za polovnjake u Srbiji: "Da odluèimo - bolest ili jeftini automobili" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

Kreacija

pre 5 godina

Sta je sa termoelektranama ministe? To su glavni i ubedljivo najveći zagađivači u Srbiji a i šire. Pola Evrope kuka kako ih zagađuju naše termoelektrane. Gori smo od Kineza po tom pitanju. To ti prvo reši prijatelju moj.

Zašto neće???

pre 5 godina

Auto gas je skoro idealno gorivo u ekološkom smislu. I TNG (LPG, ili propan/butan) i KPG (CNG, ili metan). I, kada bi državu odista brinulo zdravlje naroda, prvo bi trebala da stimuliše auto gas. ALI, oni to neće!!!!!!!!!

Mile Dodik

pre 5 godina

Sta ovaj covek prica? Kako ja sa sto evra plate da kupim noviji auto? Radnik za masinom u Nemackoj IMA platu od deset hiljada evra,a prosecna plata im je petnaest hiljada.Ova vlast ce unistiti Srbiju.Bolje bi im bilo da podignu plate na jednu,dve hiljade evra kada se vec hvale da su devizne rezerve 11 milijardi,ali to su samo njihove lazi.

Entuzijasta

pre 5 godina

A da vi prvo skinete porez na luksuz za vozila preko 2000 kubika, možda posle toga narod i kupi kvalitetnija i novija vozila!
(ygrr, 26. mart 2019 11:52)

Novi i do 5-6 godina stari automobili do nekih 20-ak hiljada evra uglavnom ni ne mogu da se kupe sa motorom većim od 2.0, tako da to uopšte više nije problem. Uveliko se radi "downsizing" i mnogi motori su sad oko 1.0. Ti si znači mislio na krševe, tj. nekog polovnjaka 2.2 starog 15 godina, to bi ti bilo "kvalitetnije i novije vozilo"?

Icarus

pre 5 godina

Мислим да министру треба објаснити мало како функционише систем понуде и потражње. Када се буде увео тај закон, потражња ће бити велика и самим тим цене истих ће скочити. И тек када се тржиште засити возилима које испуњавају евро 4 стандард, цена ће падати. Ја нисам економиста, али контам основне ствари.
Друго, свака јаруга, сваки јарак, коританце неке реке је пуно ђубрета и пластике. Фрушка гора исто. Отпадне воде из фабрика иду у прву реку. Моја Дрина је била пуна пластике прошле године и док Јован Мемедовић није скренуо пажњу својим прилогом и фотографијама, ништа се по том питању није радило. Докле то лицемерје?

com

pre 5 godina

Ako je bas tako rekao onda nije bas inteligentan. Izabrati bolest i zagadjivanje i voziti jeftina auta je jedna ista stvar. A naravno da treba ukinuti uvoz euro 3. I neke siromasnije zemlje su to davno ukinule. Realno, nema se sta dobro ni uvesti u toj klasi.

saleN

pre 5 godina

Ne moras nista da zabranjujes, samo digni ekolosku naknadu za euro3, a ukini/smanji za ostale. nije poenta zabraniti, vec destimulisati ljude da kupuju...

ko-ometator

pre 5 godina

Da popravite uslove za voznju, puteve, infrastruktruru da nam se ne raspadaju vozila za 2/3 godine. A na sta ce ta nasa koja nisu iz uvoza a stari su 10 godina da lice? A kada ce te da sednete i da odgovorite zasto vam je litar goriva duplo vise nego skuplji od realne cene? (Drzavna akcija je 110% na osnovnu cenu) Kada ce te da uredite ove smesne registracije gde neko ko vozi kola preko 2000 kubika placa 5 -10 puta vecu registraciju bez obzira sto kola mogu da vrede 2000 a neko ko vozi auto od 30000. Gde je tu logicnije porez za luksuz?

jakuza

pre 5 godina

Plata ko u africi a nemati ko u zapadnoj evropi.

Udri po sirotinji, neki ministri su predugo na vlasti pa ne znaju kako se teško dolazi do para i za auto od 15 godina...

Pri čemu Ministar finansija daje mišljnje kako gradjani moraju da dokažu da su se vozili autom i da se slivaju pare u GSP umesto da se podstiče da ljudi idu peške...

Okljež

pre 5 godina

Glupost nevidjena!U državi u kojoj je plata 300 evra ukidaju polovnjake!Pa hitna,vojska,milicija,vatrogasci,svi vozila stara 15 i više godina!

Miki

pre 5 godina

sa koje li si planete sisao coveku. pa njihovom prosecnom platom oni kupuju nov auto za manje od godinu dana a mi nemozemo sa nasom ni za osam godina . o cemu li ti moralises i pricas bajke .

ЗОРАН

pre 5 godina

Тако је, удри по сиротињи, ово је стварно суперхик влада. Прво регистрација скутера, мада је држава а не ја написала на саобраћајној дозволи ТРАЈНО, сада пуј пике не важи а сада и ова рестрикција. Што лепо не кажете хоћемо да смањимо број возила у саобраћају?

sladoledsmesom

pre 5 godina

(Nikola, 26. mart 2019 12:46)

Jadan ti tako nevin i nedužan, kao da jedini voziš bicikl u ovom gradu. Vozi ti u hitnu dete sa temperaturom od 40c na biciklu...

hm

pre 5 godina

1. Na tehničkom pregledu pojačati kontrolu izduvnih gasova.
2, Uvesti subvenciju na kupovinu hibrida

Ograničiti uvoz na godište ne znači ništa. Ima na zapadu koliko hoćete automobila starih do pet godina, sa 300+ pređenih kilometara. Takva vozila su viđena za probleme sa DPF filterom i katalizatorom, kada do izražaja dolazi naša maštovitost, u kombinaciji sa nemaštinom i društvenom neodgvornosti, koja rezultuje skidanjem filtera. Takva vozila su veći zagađivači od ispravnog euro 3 iz 2008.g.

sladoledsmesom

pre 5 godina

A da se vratimo mi na taljige, a? Banditi i državni funkcioneri nek se voze u besnim kolima a plebs nek umire u raspalom i nefunkcionalnom javnom saobraćaju.

laki78

pre 5 godina

Obezbedite uslove da kupujemo nova kola.Dajte standard pa će se rešiti i ekologija.Ja ne vozim 14 godina star auto što volim, već zato što nemam pare za nov auto.Veoma je prosto.Ako poskupe cene kola zbog ove mere, možete samo računati da će mi trebati još više vremena da promenim ovaj auto za neki mlađi, što mu dođe i logično.Znači primer mere kako nerazumno administriranje dovodi do još gorih rezultata i još starijih kola koja više zagađuju na ulicama.Moj predlog je potpuno oslobađanje carine i poreza pri uvozu kola uz striktno poštovanje kontrole izduvnih gasova prilikom tehničkog pregleda.Ovo je neka mala mera ali jedina koja bi dala neki kakav takav rezultat dok se ne poveća standard.

neće nipošto

pre 5 godina

Sve će uraditi, svega se prihvatiti... samo da stimulišu ljude da pošteno rade i zarade, ovde, da se ne iseljavaju, samo to NEĆE.

UnrealEngine

pre 5 godina

Zašto bi se Trivan razlikovao od bilo kod drugog licemera na planeti? Povlači argument zdravlja i zaštite životne sredine kad treba još malo da se ošiša džep građana, a kad treba da se naguraju reke u cevi i pare u džep, onda je sve u redu. Sram te bilo, ''ministre'', ušima se prvo pokrij pa tek onda da razgovaramo!

karburator

pre 5 godina

Njega vozi službena / narodna limuzina. Pa mu je lako da pametuje.
*
Vožnja na gas je višestuko ekološkija i od najnovijeg benzinca il dizelaša. Ali, njih U SUŠTINI, i nije briga za ekologiju i zdravlje. To se vidi iz sveg ponašanja ove vlasti a pogotovo iz ignorisanja stimulacije potrošnje auto gasa.

бивши граничар 55 гб

pre 5 godina

Треба само увести контролу издувних гасова такозвани абгас тест!Код нас када се ауто увози обавезно се скида катализатор!Возе људи и старије аутомобиле на западу али се контролишу гасови!Џаба и еуро 6 када ће повадити пола ауспуха!

zvezdarac

pre 5 godina

A da ukinete akcizu na TNG?
A da smanjite dažbine za atestiranje TNG sistema u vozilima?
A da subvencijama podstaknete kupovinu hibridnih i elektroautomobila?
A da počnete da gradite mrežu punjača?
A da počnete ozbiljnu kontrolu izduvnih gasova na tehničkim pregledima ZA TERETNA VOZILA I AUTOBUSE?
A da napravite plan zamene termoelektrana na druge izvore električne energije?
A da počnete da primenjujete zakon o zaštiti životne sredine i očistite reke od otpada, zatvorite privredna društva koja GODINAMA zagađuju vodna bogatstva Srbije, kaznite pravna i fizička lica koja uništavaju zdravlje nesavesnim poslovanjem i namernim izbegavanjem poštovanja propisa uništavaju reke, jezera, obradivo zemljište i šume?
A da zabranite korišćenje drveta i uglja u individualnim kotlarnicama i za grejanje kuća te omogućite subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivija goriva?


A da odete iz tih fotelja i prepustite svoja mesta nekom zaista kompetentnom?

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

U nemačkoj preko 13 miliona putničkih automobila starih između 10 i 20 godina !

Ja mislim da su najveći zagađivači životne sredine političari a i njihovi botovi kojih i ovde ima !

Znači lakše je nekog primorati da ide pešice ako nema novac za noviji auto nego da se obezbede uslovi da može sebi da priušti taj "luksuz" od nekih 4-5 000 evra !

Žalosno je takođe da se ovde ostavljaju komentaru navijačkog tipa za ili protiv a izbegava suština ovog problema , i ne samo ovog !

Ako za potrošačku korpu koja je po statistici oko 77 000 finara treba koro četiri minimalne plate , šta dalje treba reći!

I za ove koje celo vreme spominju zapadne krševe :

Auto sa pređenih 200-300 000 kilometara na tom trulom zapadu je još uvek u boljem stanju od onog koji u srbiji pređe 20 000 kilometara !

Vidim da vana prijatelji ne smetaju raspali putevi sa kraterima kao i nepostojeći javni prevoz koji u svakoj zemlji smanjuje korišćenje auta i time smanjuje i zagađivanje životne sredine!

Ministar neka krene, ako nije već bio , u komšiluku (hrvatska , mađarska, slovenija ) a i dalje i neka PREPIŠE njihov način ophođenja prema prirodi i životnoj sredini!

Nije sve do auta !

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

strasno koliko smo zatucani.Daj da vozimo krseve po svaku cenu.Neverovatan procenat negativnih komentara
pokazuje ekstremno nisku svest ovoga naroda.Milion nebuloznih izgovora samo sa ciljem da se nista ne promeni.E moj narode sam si sebi najveci neprijatelj.
(ovoono, 26. mart 2019 13:37)

Najnižu svest ovde imaš ti i botovi kao ti.
Lludi se bune ne zato što neće ništa d apromene, nego što im je, za razliku od tebe, jasno da je ekologija, zagađenje i briga o zdravlju ovoj država poslednja broga na svetu, a prva im je kako isisati još više para od građana!

Da stvarno brinu o ekologiji, nešto bi i uradili u tom smeru. Na primer, podsticali bi potrošnju TNG i CNG jer je to dokazano ekološki najčistije gorivo. A šta su uradili? Opteretili gas suludim akcizama i debilnim atestima da je praktično svejedno šta trošiš, sve ti dođe manje više isto!

Da hoće da urade nešto korisno, radili bi stvarne i poštene tehničke ateste zagađenja, pa vozilo koje prođe, može na put, svejedno koje godine je proizvedeno i da li je Euro 3 ili Euro 33. Koje ne prođe, ne može i kraj priče, pa makar bilo proizvedeno pre pola godine!

Da im je stvarnoi stalo do zdravlja ljudi, izbacili bi iz upotrebe one silne kršine od kamiona i autobusa što čađave kao da idu na ugalj, i to loš!

Ne, cela priča je ISKLJUČIVO o tome kako da se još ispumpa para od ljudi, pa zabranjuje uvoz "previše" jeftinih vozila jer se njima "ne isplate" jer ne mogu da ih previše opterete dažbinama!

Stefan

pre 5 godina

Pa ako xocete da smanjite zagadjenje dajte jos drvrca po gradovima i selima. I uredite javni prevoz u vecim gradovima.

I dosta je licenerno govoriti o automobilima kao izvoru bolesti dog toplane zagadjuju vazduh najvise a reke i okoline gradova se dave i djubretu.

Osječan

pre 5 godina

Rijesenje je jednostavno....uvedite HR zakon...carina se placa po kolicini Co2...znaci auto euro3 konji je stari 12god i ima emisiju co2 od 177g na njega se placa carina od cca 3000e...a auto koji je star 4god i ima emisiju co2 od npr..101g na njega se platti 500e....vrlo jednostavno...stimuliras ljude da kupuju novija auta jer ih isto kostaju kao stara...

Strokavi mozak

pre 5 godina

Ideja zastite zivotne sredine u Srbiji:
Deponije se prave tako sto se iskopa rupa i puni djubretom,kad se napuni prekrije se zemljom i teraj dalje.Pojam reciklaza nepoznat kao pojam,a tek kao tehnoloski proces.Svaka veca fabrika fekalije ispusta u obliznju reku pobije svaki zivi svet a u korito narod doda jos nepotrebnu plastiku,lesine i ostalo.I ono malo planinskih reka se betonira i prave elektrane.U par gradova pa i u mom toplana za grejanje stoji 3-4 km od centra dim samo kulja.Ima toga jos mnogo.
Ali resenje postoji.Povecati normu za uvoz sa Euro 3 na Euro 4,namaci neku kintu od uvoznickog lobija u dzep.I resen problem zagadjenja u Srbiji.
A da,i onu firmu kod Lapova sto stoji pustiti da posece sve sume u Srbiji da ostane samo vrzina od planina.

Dejan

pre 5 godina

Ja ne vidim tu neki problem... Pa pre skoro 20 god. je uveden zakon o uvozu sa EURO 3,a tada su to bila vozila stara oko 5 god. Sada je to 10 god. - podrzavam!

Rob sinji

pre 5 godina

Ono kad povećaš cenu tehničkog a ne tražiš od istih da imaju ispravne uredjaje za merenje izduvnih gasova.
Ono kad u isti koš staviš euro 3 benzinca na plin i raspalog dizelaša bez ikakvih filtera.
Ono kad nametneš sulude akcize na gorivo koje najmanje zagadjuje pa pokušavaš da smanjiš zagadjenje.
Ono kad daješ budžetske pare privatnim agencijama koje otimaju posao državnim agencijama a pri tome ne poznaju posao nego zgrću pare za Tita i partiju .
Ono kad mediji sa sopstvenom agendom ne objavljuju komentare ljutitih čitalaca.

cixxx

pre 5 godina

Klasično licemerje, spinovanje i populizam... Ništa novo. Ako već ne znaju šta da rade, neka prepišu od nekog ko je to već rešio. Pazi molim te. Pa zagađenje je najveće tokom zimskih meseci, ne zbog automobila i euro 3 norme, vozi se i leti i zimi, već zbog uglja, loženja svega i svačega, mazuta... to nas truje. Pa ne postoji mogućnost registrovanja automobila na hibridni pogon ako nije plug-in, nema ama baš ni jedne olakšice za vlasnike hibrida i auta na električni pogon... O čemu priča ovaj čovek

mirko

pre 5 godina

Kontrola izduvnih gasova na registraciji je resenje. Nek ljudi odrade motore. Drzava treba da smanji akcize na auto gas da bi bilo isplativo ugradjivati i voziti. Drzava je najvise kriva jer su zbog cene auto gasa i atesta na 5 godina ljudi poceli da kupuju dizele koji otrovase sve. I sad kao ministar vidi problem. Jeste previse auta na putevima ali to je opet vlada htela, tako pune budzet.

Dusan Savic

pre 5 godina

Lepo uvedite bez ucesca kredite i be kamate. Ili neka min 2%. Pa cemo svi kupiti novija i bolja vozila.

Ali ne U EU kredit za Energetsku efikasnost 4-6% kod nas 17-20%. Pa se bunite što vam ne valja narod

ovoono

pre 5 godina

strasno koliko smo zatucani.Daj da vozimo krseve po svaku cenu.Neverovatan procenat negativnih komentara
pokazuje ekstremno nisku svest ovoga naroda.Milion nebuloznih izgovora samo sa ciljem da se nista ne promeni.E moj narode sam si sebi najveci neprijatelj.

Djole

pre 5 godina

Treba minimum EVRO 5 norma, kao i stroga kontrola izduvnih gasova na tehnickom pregledu!!!. Zasto da me cade ispred sa pasatima i raznim serpama sa izvadjenim katalizatorima i DPF filterima!!!!!

Dragan Jegarski- JEGA

pre 5 godina

Postoji jedno jednostavno rešenje...
Vratite željeznički saobraćaj!!
I teretni, da se rešimo najvećih zagađivača, kamiona i ostalih auspuh-teškaša, da se vagonima, u industrijske zone, ponovo prenose ogromni tereti bez zagađenja. Gradimo vetro-parkove i obezbedimo energiju za čisti prevoz.
I putnički, da se smanji broj teških autobusa, broj privatnih automobila, za jednostavan prevoz građana i u privatne i u poslovne svrhe.
Vratiti željeznički saobraćaj!!!

tata

pre 5 godina

a evo, npr, u velikoj britaniji imaš dobre olakšice ako voziš auto na tng. a kod nas te deru ko zeca za isto sa nekakvim kvazi atestima i imbecilnim nametima. zagađenje? pa probajte da instalirate solarne ploče na kuću pa ćete videti koliko će vas ova država "zabrinuta" za zdravu sredinu saplitati i odrati. to se tako ne radi.

dule

pre 5 godina

Nemam auto, ali ne treba dozvoliti svaki krs da se vozi, samo da bi vlasnik osecao neki "komoditet". Dakle, sve starije od 10g zabraniti da uopste izadje na put. Ako vec nemate dovoljno za pristojno auto (moj slucaj), koristite sredstva javnog prevoza. Ne glumite gospodu kada to niste.

goran

pre 5 godina

Pa vise od svih kola zagadjuju termoelektrane i fabrike. Treba onda njih pozatvarati pa da zivimo bez struje i bez posla. Ovo je samo jedno ludilo trendova po Evropi koje mi slepo sledimo a za sta nas narod nema para. Svako bi zeleo nov auto, all drzava nije obezbedila uslove rada da to moze da se ostvari

borivoje surdilovic

pre 5 godina

da budemo zdravi i idemo peske....jer para za nova kola narod nema, za 2010 i novije takodje para nema.....znaci neke bolje patike i piči.....ni more nije daleko.....znaju politicari....ubedio i njih vucic da narod ima para....

i jedno i drugo

pre 5 godina

Davno smo trebali prestati da uvozimo evro 3 pa pa i evro 4. Ko nema para za normalan auto, ne mora ni da vozi...
(tzx, 26. mart 2019 12:43)

Zabrana uvoza ne znaci i zabrana upotrebe vec uvezenih

Gospodo

pre 5 godina

nemaju svi kola sa blinkerima za koji ne znate ni koje gorivo troši. Koliko košta veliki servis, posto su gume...Svi bi mi voleli da vozimo dobra kola . Gospodo ministri počeli ste da uvodite evropske mere ali sa kontra strane.

Radijator

pre 5 godina

Samo rigorozno merenje izduvnih gasova na tehnickom i prilikom uvoza i izdavanja amss potvrde i nikakva ogranicenja u godinama nisu potrebna.
Koja je svrha...uvezem 2009. dizela sa 500+ kkm, pa poskidam sve dpf filtere...i ostale gluposti, a ne mogu da uvezem npr 2007. nekog malolitraznog benzinca na plin koji prolazi merenje?

Tihomir

pre 5 godina

Nigde u normalnom svetu ije zabranjena upotreba i uvoz automobila od Euro nula pa navise, vec za svaki standard treba da postoji odgovarajuci maksimum stetnih materija. A drugo, ako je vladi vec toliko stalo da spreci zagadjenje, zasto dozvoljava da se u Zrenjaninu otvori ekoloska katastrofa zvana gumarska industrija Kine, koja ce sve da nas pootruje? Zasto ne iskljucuje iz saobracaja autobuse, kamione i traktore koji dime kao da idu na ugalj? Zasto ne proverava stanje u Pancevu gde se ljudi svakog dana truju od one bajne petrohemijske industrije. Zasto postoje nameti na upotrebu TNG i CNG u vozilima?

nodi

pre 5 godina

Uopšte ne razumem, zašto se i diže prašina oko ovoga? Zabraniš uvoz krševa starijih od 10 godina i ćao! Ne možemo oko svake gluposti da vodimo rasprave i da slušamo ljudske gluposti! Većina u našoj zemlji nema svest o zagađenju i njegovim posledicama, misli da neka druga deca stradaju, neki drugi ljudi muče muku po bolnicama, da se to njima ne dešava! Nemaju svest o tome, niti žele da je steknu, zato ih ne treba ni pitati za mišljenje, već samo doneti odluku koja je dobra za sve nas, a ko nema para za ispravan auto, pa ne mora ni da vozi! Ja sam kupio nov auto sa pogonom na CNG(metan) i nema ko mi nije rekao da sam lud i da sam za te pare mogao da kupim polovnog Pasata!? I što bih ja imao razumevanje za takve ljude, a oni pri tom, ne shvataju da taj Pasat truje i njih i njihovu decu, a ovaj moj auto, skoro pa nikakvo zagađenje ne proizvodi?

Petar

pre 5 godina

Najbolje da nas nema,tako ce vama politicarima da bude sve potaman,i zdravo i pravo.Ako je to najveci problem Srbije pa mismo najsrecnija nacija.Sto se ne osvrnete oko sebe ministre i vidite koliko je sve strokavo,kako se na svaku slobodnu parcelu smesta neka zgrada,ne brine se ni o parking mestu ne brini se sto je najbitnije o zivotnom prostoru,sto su koministi uz sve mane bar na to mislili pa je svaki kraj imao parkic,garazu ili parking mesta i prostor za druzenje,toga vise nema,Beograd ce sam sebe udaviti a verujem da je situacija slicna i u drugim gradovima.

MARKONI

pre 5 godina

Svaki razuman čovek bi podržao ovu odluku... Kad vidim šta se na pijaci prodaje pod sloganom uvoz iz holandije, nemačke itd, smuči mi se, a da ne pričam kad krenu da purnjaju po putu pa zatvaram dovod vazduha spolja da se ne ugušim...

Zoran

pre 5 godina

Dizel zagađuje vazduh - zabraniti!

Drveće čisti vazduh - poseći!
Reke oplemenjuju - nasuti otpadom, najlon kesama i đubretom?
Planinski potoci u kojima se legu pastrmke i rakovi - zagraditi, betonirati, ukloniti i uterati u cevi da se mafija i dalje bogati od prodaje struje!

Zemljo INDONEZIJOOOOO... gde ja ŽIVIM!

...

pre 5 godina

Нека министар у Влади добро размисли због какве јадне платежне моћи смо постали гробље аутомобила са
Запада

s

pre 5 godina

Ministar zaista daje genijalne odgovore:

Pitanje: Pa građani nemaju para za novije automobile?!
Ogovor: Pa ne moraju da voze automobile! Najvažnije je da smanjimo zagađenje.

Pitanje: Ako Slovenija daje subvencije od 12.000 Eura za električne automobile, a Hrvatska 10.800, zašto Srbija ne daje ništa?! Zar to ne bi smanjilo zagađenje.

Odgovor: Smanjilo bi, ali država nema para!

Svaka čast na genijalnosti!

tzx

pre 5 godina

Ja o ovome pricam vec 4 godine. Davno smo trebali prestati da uvozimo evro 3 pa pa i evro 4. Ko nema para za normalan auto, ne mora ni da vozi. Jeste surovo, ali to je realnost.
Da ne bude zamene ja sam prosle godine uvezao evro 4, da je trebalo evro 5 trazio bi jeftiniji, ako se nema novca. Biciklo i gsp, sta drugo.

Over And Out

pre 5 godina

O, Bože, kako je ovaj ministar "plitak" čovek. Samo poštovanje emisije štetnih gasova. Za svaku euro normu je propisana gornja granica. Ukoliko je emisija štetnih gasova viša id gornje granice, nema registracije vozila, dok se motor ne dovede u normu predvidjenu za euro 1,2,3,.....,n. Što znači da pošteni Srpski domaćin ne može više da vadi, premošćava, budži i elektronski isključuje sistem za kontrolu izduvnih gasova na svojim kolima i time ispušta zagadjene čestice u vazduh i do 10 puta više od zakonom predvidjenih normi. Takvom čoveku ostaje da popravi auto, proda ga za delove, ili ga da u reciklažu. Svaka zabrana je odraz nemoći države. Poštovanje zakona je znak da država funkcioniše.

ikikvo

pre 5 godina

Da se ja pitam, svim vlasnicima vozila koja “dime” a ima ih na hiljade i hiljade u Srbiji, sproveo bih direktno izduvne gasove iz auspuha u kabinu vozila pa neka onda glasaju da li treba nesto menjati ili ne.

Sandor Begej

pre 5 godina

Ma nemoj mi reci!? Pa gospodine ministre, maknite vi sa ulica one tamice stare 40+ godina, autobuse koji cade kao tenk da ide, kao i auta sa skinutim EGR ventilima i katalizatorima, pa onda pricajte o zastiti cistoce vazduha.

Drmezni Piljota

pre 5 godina

Ne kapiram ovaj izbor? Znači sa jedne strane jeftini automobili, a sa druge strane bolest...? A gde su tu skupi automobili? Oni su bolest za džep? :)

insajder

pre 5 godina

Podrzavam zabranu,ali,nije li malo licemerno gospodine ministre da pricate o zastiti zivotne sredite,a da pritom vase ministarstvo ne daje ni jedan jedini dinar subvencija za kupovinu hibridnih i el. automobila(msm da smo jedina drzava u Evropi po tom pitanju)?Nije li licemerno pricati o zastiti zivotne sredine,a najvece dazbine ste uveli za TNG cime direktno sprecavate ljude da voze automobile na tng uredjaje,a podseticu vas da tng zagadjuje za 30% manje od automobila na klasicni pogon.Zato ministre,manite se coravih posla.Prvo smanjite namete na TNG i uvedite subvencije za kupovinu hibridnih i elektricnih automobila,a onda mozemo da pricamo o zabrani uvoza.

Logičar

pre 5 godina

Citiram ministra: "da li želimo da se zagađujemo i razboljevamo ILI ćemo da vozimo jeftine automobile. "

Ja ne vidim dilemu, ako je ministar zaista rekao "ILI". U tom slučaju biram da vozimo jeftine automobile.

dzoni

pre 5 godina

Da li je euro 3 ili euro 6 kod tih uvoznih polovnjaka bas nema nikakvu ulogu jer 95% kojih se uvozi dal imali 18 ili 5 godina su oni sa najvecom kilometrazom tj presli i do 300 000 pa vraceni na 150 000 ..takav motor nije vise ni euro 3 ni euro 6 vec euro -100 jer takvi motori sagorevaju ulje koje je kancerogeno plus su im turbine lose i jos sta sve ne i vecina stetnih cestica ne sagori vec ih izbace...majstor mi zivi preko puta pa vidjam svasta ,dizel auti stari nekoliko godina iz uvoza koji zagadjuju nenormalno.

Нишлија

pre 5 godina

Забранити дрогу, цигарете, дизел...нездраву храну, не слуђујте људе ментално, вашим ријалити програмима. Смањите цену гаса и подстакните народ да вози на гас, не саплићите га. Гас најмање загађује.

Srle

pre 5 godina

U BiH je Euro 4 norma vec odavno na snazi i uskoro ce biti pomjerena granica i na Euro 5. To je jedini ispravan nacin da ne postanete groblje automobila.

Nikola

pre 5 godina

Ja, kao biciklista, uvek sam za rigorozne evropske standarde. U BG bicikl gotovo da ne moze da se koristi kao prevozno sredstvo, kada je zagadjenje u pitanju. Pokusavam da vodim zdrav zivot, ali pitanje da li ce mi se to obiti o glavu jer "narod nema para" za normalan auto. U normalnim evropskim zemljama ljudi cene zdrav vazduh i voze bicikl ili pesace, a kod nas sve biznismeni kojima je ispod casti da idu peske. Kupe auto od 400 eur jer "nemaju", ali ne izlaze iz njega kao da su milioneri.
Juce na 3,5 km ulice 34 auta parkirana na trotoar i 13 na biciklisticku stazu, jer "neko tamo" nije obezbedio dovoljno parkinga. Isto tako smece bacamo gde god stignemo jer neko nije obezbedio kanu gde mi zelimo ili "oni ne odvoze". Sve neko mora da nam obezbedi i mi sami nikad nismo krivi. Zivimo u svinjcu jer nemamo para i mogucnosti i uvek je kriva vlast i Amerika.
Ljudi koji voze krseve, kradu vazduh meni neduznom, jer "nemaju pare", kao da je neophodno da voze auto. Kao kad bi bilo ok da ja ukradem komsiji pare, jer sta cu, nemam dovoljno za letovanje. Samo je u Srbiji "nemanje para" opravdanje za sve.

Bromazepam

pre 5 godina

Prvo se odlučite da li je minimalac " 460€ ", ili 20000. Od čega će ljudi da izdvoje za automobil. Zabranite dizele, ali, dajte onda minimalac 60000, pa da neko može da odvoji i na kredit sa uzme auto. A u ovom trenutku pričate o zagađenju, a uzimate narodu svaki dinar na sve moguće načine.

Bromazepam

pre 5 godina

Prvo se odlučite da li je minimalac " 460€ ", ili 20000. Od čega će ljudi da izdvoje za automobil. Zabranite dizele, ali, dajte onda minimalac 60000, pa da neko može da odvoji i na kredit sa uzme auto. A u ovom trenutku pričate o zagađenju, a uzimate narodu svaki dinar na sve moguće načine.

insajder

pre 5 godina

Podrzavam zabranu,ali,nije li malo licemerno gospodine ministre da pricate o zastiti zivotne sredite,a da pritom vase ministarstvo ne daje ni jedan jedini dinar subvencija za kupovinu hibridnih i el. automobila(msm da smo jedina drzava u Evropi po tom pitanju)?Nije li licemerno pricati o zastiti zivotne sredine,a najvece dazbine ste uveli za TNG cime direktno sprecavate ljude da voze automobile na tng uredjaje,a podseticu vas da tng zagadjuje za 30% manje od automobila na klasicni pogon.Zato ministre,manite se coravih posla.Prvo smanjite namete na TNG i uvedite subvencije za kupovinu hibridnih i elektricnih automobila,a onda mozemo da pricamo o zabrani uvoza.

Drmezni Piljota

pre 5 godina

Ne kapiram ovaj izbor? Znači sa jedne strane jeftini automobili, a sa druge strane bolest...? A gde su tu skupi automobili? Oni su bolest za džep? :)

dzoni

pre 5 godina

Da li je euro 3 ili euro 6 kod tih uvoznih polovnjaka bas nema nikakvu ulogu jer 95% kojih se uvozi dal imali 18 ili 5 godina su oni sa najvecom kilometrazom tj presli i do 300 000 pa vraceni na 150 000 ..takav motor nije vise ni euro 3 ni euro 6 vec euro -100 jer takvi motori sagorevaju ulje koje je kancerogeno plus su im turbine lose i jos sta sve ne i vecina stetnih cestica ne sagori vec ih izbace...majstor mi zivi preko puta pa vidjam svasta ,dizel auti stari nekoliko godina iz uvoza koji zagadjuju nenormalno.

s

pre 5 godina

Ministar zaista daje genijalne odgovore:

Pitanje: Pa građani nemaju para za novije automobile?!
Ogovor: Pa ne moraju da voze automobile! Najvažnije je da smanjimo zagađenje.

Pitanje: Ako Slovenija daje subvencije od 12.000 Eura za električne automobile, a Hrvatska 10.800, zašto Srbija ne daje ništa?! Zar to ne bi smanjilo zagađenje.

Odgovor: Smanjilo bi, ali država nema para!

Svaka čast na genijalnosti!

Srle

pre 5 godina

U BiH je Euro 4 norma vec odavno na snazi i uskoro ce biti pomjerena granica i na Euro 5. To je jedini ispravan nacin da ne postanete groblje automobila.

Нишлија

pre 5 godina

Забранити дрогу, цигарете, дизел...нездраву храну, не слуђујте људе ментално, вашим ријалити програмима. Смањите цену гаса и подстакните народ да вози на гас, не саплићите га. Гас најмање загађује.

Tihomir

pre 5 godina

Nigde u normalnom svetu ije zabranjena upotreba i uvoz automobila od Euro nula pa navise, vec za svaki standard treba da postoji odgovarajuci maksimum stetnih materija. A drugo, ako je vladi vec toliko stalo da spreci zagadjenje, zasto dozvoljava da se u Zrenjaninu otvori ekoloska katastrofa zvana gumarska industrija Kine, koja ce sve da nas pootruje? Zasto ne iskljucuje iz saobracaja autobuse, kamione i traktore koji dime kao da idu na ugalj? Zasto ne proverava stanje u Pancevu gde se ljudi svakog dana truju od one bajne petrohemijske industrije. Zasto postoje nameti na upotrebu TNG i CNG u vozilima?

Dragan Jegarski- JEGA

pre 5 godina

Postoji jedno jednostavno rešenje...
Vratite željeznički saobraćaj!!
I teretni, da se rešimo najvećih zagađivača, kamiona i ostalih auspuh-teškaša, da se vagonima, u industrijske zone, ponovo prenose ogromni tereti bez zagađenja. Gradimo vetro-parkove i obezbedimo energiju za čisti prevoz.
I putnički, da se smanji broj teških autobusa, broj privatnih automobila, za jednostavan prevoz građana i u privatne i u poslovne svrhe.
Vratiti željeznički saobraćaj!!!

Over And Out

pre 5 godina

O, Bože, kako je ovaj ministar "plitak" čovek. Samo poštovanje emisije štetnih gasova. Za svaku euro normu je propisana gornja granica. Ukoliko je emisija štetnih gasova viša id gornje granice, nema registracije vozila, dok se motor ne dovede u normu predvidjenu za euro 1,2,3,.....,n. Što znači da pošteni Srpski domaćin ne može više da vadi, premošćava, budži i elektronski isključuje sistem za kontrolu izduvnih gasova na svojim kolima i time ispušta zagadjene čestice u vazduh i do 10 puta više od zakonom predvidjenih normi. Takvom čoveku ostaje da popravi auto, proda ga za delove, ili ga da u reciklažu. Svaka zabrana je odraz nemoći države. Poštovanje zakona je znak da država funkcioniše.

Sandor Begej

pre 5 godina

Ma nemoj mi reci!? Pa gospodine ministre, maknite vi sa ulica one tamice stare 40+ godina, autobuse koji cade kao tenk da ide, kao i auta sa skinutim EGR ventilima i katalizatorima, pa onda pricajte o zastiti cistoce vazduha.

mirko

pre 5 godina

Kontrola izduvnih gasova na registraciji je resenje. Nek ljudi odrade motore. Drzava treba da smanji akcize na auto gas da bi bilo isplativo ugradjivati i voziti. Drzava je najvise kriva jer su zbog cene auto gasa i atesta na 5 godina ljudi poceli da kupuju dizele koji otrovase sve. I sad kao ministar vidi problem. Jeste previse auta na putevima ali to je opet vlada htela, tako pune budzet.

Zoran

pre 5 godina

Dizel zagađuje vazduh - zabraniti!

Drveće čisti vazduh - poseći!
Reke oplemenjuju - nasuti otpadom, najlon kesama i đubretom?
Planinski potoci u kojima se legu pastrmke i rakovi - zagraditi, betonirati, ukloniti i uterati u cevi da se mafija i dalje bogati od prodaje struje!

Zemljo INDONEZIJOOOOO... gde ja ŽIVIM!

Radijator

pre 5 godina

Samo rigorozno merenje izduvnih gasova na tehnickom i prilikom uvoza i izdavanja amss potvrde i nikakva ogranicenja u godinama nisu potrebna.
Koja je svrha...uvezem 2009. dizela sa 500+ kkm, pa poskidam sve dpf filtere...i ostale gluposti, a ne mogu da uvezem npr 2007. nekog malolitraznog benzinca na plin koji prolazi merenje?

Dusan Savic

pre 5 godina

Lepo uvedite bez ucesca kredite i be kamate. Ili neka min 2%. Pa cemo svi kupiti novija i bolja vozila.

Ali ne U EU kredit za Energetsku efikasnost 4-6% kod nas 17-20%. Pa se bunite što vam ne valja narod

zvezdarac

pre 5 godina

A da ukinete akcizu na TNG?
A da smanjite dažbine za atestiranje TNG sistema u vozilima?
A da subvencijama podstaknete kupovinu hibridnih i elektroautomobila?
A da počnete da gradite mrežu punjača?
A da počnete ozbiljnu kontrolu izduvnih gasova na tehničkim pregledima ZA TERETNA VOZILA I AUTOBUSE?
A da napravite plan zamene termoelektrana na druge izvore električne energije?
A da počnete da primenjujete zakon o zaštiti životne sredine i očistite reke od otpada, zatvorite privredna društva koja GODINAMA zagađuju vodna bogatstva Srbije, kaznite pravna i fizička lica koja uništavaju zdravlje nesavesnim poslovanjem i namernim izbegavanjem poštovanja propisa uništavaju reke, jezera, obradivo zemljište i šume?
A da zabranite korišćenje drveta i uglja u individualnim kotlarnicama i za grejanje kuća te omogućite subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivija goriva?


A da odete iz tih fotelja i prepustite svoja mesta nekom zaista kompetentnom?

i jedno i drugo

pre 5 godina

Davno smo trebali prestati da uvozimo evro 3 pa pa i evro 4. Ko nema para za normalan auto, ne mora ni da vozi...
(tzx, 26. mart 2019 12:43)

Zabrana uvoza ne znaci i zabrana upotrebe vec uvezenih

Rob sinji

pre 5 godina

Ono kad povećaš cenu tehničkog a ne tražiš od istih da imaju ispravne uredjaje za merenje izduvnih gasova.
Ono kad u isti koš staviš euro 3 benzinca na plin i raspalog dizelaša bez ikakvih filtera.
Ono kad nametneš sulude akcize na gorivo koje najmanje zagadjuje pa pokušavaš da smanjiš zagadjenje.
Ono kad daješ budžetske pare privatnim agencijama koje otimaju posao državnim agencijama a pri tome ne poznaju posao nego zgrću pare za Tita i partiju .
Ono kad mediji sa sopstvenom agendom ne objavljuju komentare ljutitih čitalaca.

Zašto neće???

pre 5 godina

Auto gas je skoro idealno gorivo u ekološkom smislu. I TNG (LPG, ili propan/butan) i KPG (CNG, ili metan). I, kada bi državu odista brinulo zdravlje naroda, prvo bi trebala da stimuliše auto gas. ALI, oni to neće!!!!!!!!!

borivoje surdilovic

pre 5 godina

da budemo zdravi i idemo peske....jer para za nova kola narod nema, za 2010 i novije takodje para nema.....znaci neke bolje patike i piči.....ni more nije daleko.....znaju politicari....ubedio i njih vucic da narod ima para....

Icarus

pre 5 godina

Мислим да министру треба објаснити мало како функционише систем понуде и потражње. Када се буде увео тај закон, потражња ће бити велика и самим тим цене истих ће скочити. И тек када се тржиште засити возилима које испуњавају евро 4 стандард, цена ће падати. Ја нисам економиста, али контам основне ствари.
Друго, свака јаруга, сваки јарак, коританце неке реке је пуно ђубрета и пластике. Фрушка гора исто. Отпадне воде из фабрика иду у прву реку. Моја Дрина је била пуна пластике прошле године и док Јован Мемедовић није скренуо пажњу својим прилогом и фотографијама, ништа се по том питању није радило. Докле то лицемерје?

goran

pre 5 godina

Pa vise od svih kola zagadjuju termoelektrane i fabrike. Treba onda njih pozatvarati pa da zivimo bez struje i bez posla. Ovo je samo jedno ludilo trendova po Evropi koje mi slepo sledimo a za sta nas narod nema para. Svako bi zeleo nov auto, all drzava nije obezbedila uslove rada da to moze da se ostvari

Nikola

pre 5 godina

Ja, kao biciklista, uvek sam za rigorozne evropske standarde. U BG bicikl gotovo da ne moze da se koristi kao prevozno sredstvo, kada je zagadjenje u pitanju. Pokusavam da vodim zdrav zivot, ali pitanje da li ce mi se to obiti o glavu jer "narod nema para" za normalan auto. U normalnim evropskim zemljama ljudi cene zdrav vazduh i voze bicikl ili pesace, a kod nas sve biznismeni kojima je ispod casti da idu peske. Kupe auto od 400 eur jer "nemaju", ali ne izlaze iz njega kao da su milioneri.
Juce na 3,5 km ulice 34 auta parkirana na trotoar i 13 na biciklisticku stazu, jer "neko tamo" nije obezbedio dovoljno parkinga. Isto tako smece bacamo gde god stignemo jer neko nije obezbedio kanu gde mi zelimo ili "oni ne odvoze". Sve neko mora da nam obezbedi i mi sami nikad nismo krivi. Zivimo u svinjcu jer nemamo para i mogucnosti i uvek je kriva vlast i Amerika.
Ljudi koji voze krseve, kradu vazduh meni neduznom, jer "nemaju pare", kao da je neophodno da voze auto. Kao kad bi bilo ok da ja ukradem komsiji pare, jer sta cu, nemam dovoljno za letovanje. Samo je u Srbiji "nemanje para" opravdanje za sve.

Stefan

pre 5 godina

Pa ako xocete da smanjite zagadjenje dajte jos drvrca po gradovima i selima. I uredite javni prevoz u vecim gradovima.

I dosta je licenerno govoriti o automobilima kao izvoru bolesti dog toplane zagadjuju vazduh najvise a reke i okoline gradova se dave i djubretu.

Miki

pre 5 godina

sa koje li si planete sisao coveku. pa njihovom prosecnom platom oni kupuju nov auto za manje od godinu dana a mi nemozemo sa nasom ni za osam godina . o cemu li ti moralises i pricas bajke .

ko-ometator

pre 5 godina

Da popravite uslove za voznju, puteve, infrastruktruru da nam se ne raspadaju vozila za 2/3 godine. A na sta ce ta nasa koja nisu iz uvoza a stari su 10 godina da lice? A kada ce te da sednete i da odgovorite zasto vam je litar goriva duplo vise nego skuplji od realne cene? (Drzavna akcija je 110% na osnovnu cenu) Kada ce te da uredite ove smesne registracije gde neko ko vozi kola preko 2000 kubika placa 5 -10 puta vecu registraciju bez obzira sto kola mogu da vrede 2000 a neko ko vozi auto od 30000. Gde je tu logicnije porez za luksuz?

Logičar

pre 5 godina

Citiram ministra: "da li želimo da se zagađujemo i razboljevamo ILI ćemo da vozimo jeftine automobile. "

Ja ne vidim dilemu, ako je ministar zaista rekao "ILI". U tom slučaju biram da vozimo jeftine automobile.

karburator

pre 5 godina

Njega vozi službena / narodna limuzina. Pa mu je lako da pametuje.
*
Vožnja na gas je višestuko ekološkija i od najnovijeg benzinca il dizelaša. Ali, njih U SUŠTINI, i nije briga za ekologiju i zdravlje. To se vidi iz sveg ponašanja ove vlasti a pogotovo iz ignorisanja stimulacije potrošnje auto gasa.

ikikvo

pre 5 godina

Da se ja pitam, svim vlasnicima vozila koja “dime” a ima ih na hiljade i hiljade u Srbiji, sproveo bih direktno izduvne gasove iz auspuha u kabinu vozila pa neka onda glasaju da li treba nesto menjati ili ne.

...

pre 5 godina

Нека министар у Влади добро размисли због какве јадне платежне моћи смо постали гробље аутомобила са
Запада

saleN

pre 5 godina

Ne moras nista da zabranjujes, samo digni ekolosku naknadu za euro3, a ukini/smanji za ostale. nije poenta zabraniti, vec destimulisati ljude da kupuju...

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

strasno koliko smo zatucani.Daj da vozimo krseve po svaku cenu.Neverovatan procenat negativnih komentara
pokazuje ekstremno nisku svest ovoga naroda.Milion nebuloznih izgovora samo sa ciljem da se nista ne promeni.E moj narode sam si sebi najveci neprijatelj.
(ovoono, 26. mart 2019 13:37)

Najnižu svest ovde imaš ti i botovi kao ti.
Lludi se bune ne zato što neće ništa d apromene, nego što im je, za razliku od tebe, jasno da je ekologija, zagađenje i briga o zdravlju ovoj država poslednja broga na svetu, a prva im je kako isisati još više para od građana!

Da stvarno brinu o ekologiji, nešto bi i uradili u tom smeru. Na primer, podsticali bi potrošnju TNG i CNG jer je to dokazano ekološki najčistije gorivo. A šta su uradili? Opteretili gas suludim akcizama i debilnim atestima da je praktično svejedno šta trošiš, sve ti dođe manje više isto!

Da hoće da urade nešto korisno, radili bi stvarne i poštene tehničke ateste zagađenja, pa vozilo koje prođe, može na put, svejedno koje godine je proizvedeno i da li je Euro 3 ili Euro 33. Koje ne prođe, ne može i kraj priče, pa makar bilo proizvedeno pre pola godine!

Da im je stvarnoi stalo do zdravlja ljudi, izbacili bi iz upotrebe one silne kršine od kamiona i autobusa što čađave kao da idu na ugalj, i to loš!

Ne, cela priča je ISKLJUČIVO o tome kako da se još ispumpa para od ljudi, pa zabranjuje uvoz "previše" jeftinih vozila jer se njima "ne isplate" jer ne mogu da ih previše opterete dažbinama!

tata

pre 5 godina

a evo, npr, u velikoj britaniji imaš dobre olakšice ako voziš auto na tng. a kod nas te deru ko zeca za isto sa nekakvim kvazi atestima i imbecilnim nametima. zagađenje? pa probajte da instalirate solarne ploče na kuću pa ćete videti koliko će vas ova država "zabrinuta" za zdravu sredinu saplitati i odrati. to se tako ne radi.

бивши граничар 55 гб

pre 5 godina

Треба само увести контролу издувних гасова такозвани абгас тест!Код нас када се ауто увози обавезно се скида катализатор!Возе људи и старије аутомобиле на западу али се контролишу гасови!Џаба и еуро 6 када ће повадити пола ауспуха!

ЗОРАН

pre 5 godina

Тако је, удри по сиротињи, ово је стварно суперхик влада. Прво регистрација скутера, мада је држава а не ја написала на саобраћајној дозволи ТРАЈНО, сада пуј пике не важи а сада и ова рестрикција. Што лепо не кажете хоћемо да смањимо број возила у саобраћају?

Strokavi mozak

pre 5 godina

Ideja zastite zivotne sredine u Srbiji:
Deponije se prave tako sto se iskopa rupa i puni djubretom,kad se napuni prekrije se zemljom i teraj dalje.Pojam reciklaza nepoznat kao pojam,a tek kao tehnoloski proces.Svaka veca fabrika fekalije ispusta u obliznju reku pobije svaki zivi svet a u korito narod doda jos nepotrebnu plastiku,lesine i ostalo.I ono malo planinskih reka se betonira i prave elektrane.U par gradova pa i u mom toplana za grejanje stoji 3-4 km od centra dim samo kulja.Ima toga jos mnogo.
Ali resenje postoji.Povecati normu za uvoz sa Euro 3 na Euro 4,namaci neku kintu od uvoznickog lobija u dzep.I resen problem zagadjenja u Srbiji.
A da,i onu firmu kod Lapova sto stoji pustiti da posece sve sume u Srbiji da ostane samo vrzina od planina.

jakuza

pre 5 godina

Plata ko u africi a nemati ko u zapadnoj evropi.

Udri po sirotinji, neki ministri su predugo na vlasti pa ne znaju kako se teško dolazi do para i za auto od 15 godina...

Pri čemu Ministar finansija daje mišljnje kako gradjani moraju da dokažu da su se vozili autom i da se slivaju pare u GSP umesto da se podstiče da ljudi idu peške...

UnrealEngine

pre 5 godina

Zašto bi se Trivan razlikovao od bilo kod drugog licemera na planeti? Povlači argument zdravlja i zaštite životne sredine kad treba još malo da se ošiša džep građana, a kad treba da se naguraju reke u cevi i pare u džep, onda je sve u redu. Sram te bilo, ''ministre'', ušima se prvo pokrij pa tek onda da razgovaramo!

Okljež

pre 5 godina

Glupost nevidjena!U državi u kojoj je plata 300 evra ukidaju polovnjake!Pa hitna,vojska,milicija,vatrogasci,svi vozila stara 15 i više godina!

tzx

pre 5 godina

Ja o ovome pricam vec 4 godine. Davno smo trebali prestati da uvozimo evro 3 pa pa i evro 4. Ko nema para za normalan auto, ne mora ni da vozi. Jeste surovo, ali to je realnost.
Da ne bude zamene ja sam prosle godine uvezao evro 4, da je trebalo evro 5 trazio bi jeftiniji, ako se nema novca. Biciklo i gsp, sta drugo.

ovoono

pre 5 godina

strasno koliko smo zatucani.Daj da vozimo krseve po svaku cenu.Neverovatan procenat negativnih komentara
pokazuje ekstremno nisku svest ovoga naroda.Milion nebuloznih izgovora samo sa ciljem da se nista ne promeni.E moj narode sam si sebi najveci neprijatelj.

Petar

pre 5 godina

Najbolje da nas nema,tako ce vama politicarima da bude sve potaman,i zdravo i pravo.Ako je to najveci problem Srbije pa mismo najsrecnija nacija.Sto se ne osvrnete oko sebe ministre i vidite koliko je sve strokavo,kako se na svaku slobodnu parcelu smesta neka zgrada,ne brine se ni o parking mestu ne brini se sto je najbitnije o zivotnom prostoru,sto su koministi uz sve mane bar na to mislili pa je svaki kraj imao parkic,garazu ili parking mesta i prostor za druzenje,toga vise nema,Beograd ce sam sebe udaviti a verujem da je situacija slicna i u drugim gradovima.

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

U nemačkoj preko 13 miliona putničkih automobila starih između 10 i 20 godina !

Ja mislim da su najveći zagađivači životne sredine političari a i njihovi botovi kojih i ovde ima !

Znači lakše je nekog primorati da ide pešice ako nema novac za noviji auto nego da se obezbede uslovi da može sebi da priušti taj "luksuz" od nekih 4-5 000 evra !

Žalosno je takođe da se ovde ostavljaju komentaru navijačkog tipa za ili protiv a izbegava suština ovog problema , i ne samo ovog !

Ako za potrošačku korpu koja je po statistici oko 77 000 finara treba koro četiri minimalne plate , šta dalje treba reći!

I za ove koje celo vreme spominju zapadne krševe :

Auto sa pređenih 200-300 000 kilometara na tom trulom zapadu je još uvek u boljem stanju od onog koji u srbiji pređe 20 000 kilometara !

Vidim da vana prijatelji ne smetaju raspali putevi sa kraterima kao i nepostojeći javni prevoz koji u svakoj zemlji smanjuje korišćenje auta i time smanjuje i zagađivanje životne sredine!

Ministar neka krene, ako nije već bio , u komšiluku (hrvatska , mađarska, slovenija ) a i dalje i neka PREPIŠE njihov način ophođenja prema prirodi i životnoj sredini!

Nije sve do auta !

sladoledsmesom

pre 5 godina

(Nikola, 26. mart 2019 12:46)

Jadan ti tako nevin i nedužan, kao da jedini voziš bicikl u ovom gradu. Vozi ti u hitnu dete sa temperaturom od 40c na biciklu...

Entuzijasta

pre 5 godina

A da vi prvo skinete porez na luksuz za vozila preko 2000 kubika, možda posle toga narod i kupi kvalitetnija i novija vozila!
(ygrr, 26. mart 2019 11:52)

Novi i do 5-6 godina stari automobili do nekih 20-ak hiljada evra uglavnom ni ne mogu da se kupe sa motorom većim od 2.0, tako da to uopšte više nije problem. Uveliko se radi "downsizing" i mnogi motori su sad oko 1.0. Ti si znači mislio na krševe, tj. nekog polovnjaka 2.2 starog 15 godina, to bi ti bilo "kvalitetnije i novije vozilo"?

cixxx

pre 5 godina

Klasično licemerje, spinovanje i populizam... Ništa novo. Ako već ne znaju šta da rade, neka prepišu od nekog ko je to već rešio. Pazi molim te. Pa zagađenje je najveće tokom zimskih meseci, ne zbog automobila i euro 3 norme, vozi se i leti i zimi, već zbog uglja, loženja svega i svačega, mazuta... to nas truje. Pa ne postoji mogućnost registrovanja automobila na hibridni pogon ako nije plug-in, nema ama baš ni jedne olakšice za vlasnike hibrida i auta na električni pogon... O čemu priča ovaj čovek

Mile Dodik

pre 5 godina

Sta ovaj covek prica? Kako ja sa sto evra plate da kupim noviji auto? Radnik za masinom u Nemackoj IMA platu od deset hiljada evra,a prosecna plata im je petnaest hiljada.Ova vlast ce unistiti Srbiju.Bolje bi im bilo da podignu plate na jednu,dve hiljade evra kada se vec hvale da su devizne rezerve 11 milijardi,ali to su samo njihove lazi.

Gospodo

pre 5 godina

nemaju svi kola sa blinkerima za koji ne znate ni koje gorivo troši. Koliko košta veliki servis, posto su gume...Svi bi mi voleli da vozimo dobra kola . Gospodo ministri počeli ste da uvodite evropske mere ali sa kontra strane.

neće nipošto

pre 5 godina

Sve će uraditi, svega se prihvatiti... samo da stimulišu ljude da pošteno rade i zarade, ovde, da se ne iseljavaju, samo to NEĆE.

Osječan

pre 5 godina

Rijesenje je jednostavno....uvedite HR zakon...carina se placa po kolicini Co2...znaci auto euro3 konji je stari 12god i ima emisiju co2 od 177g na njega se placa carina od cca 3000e...a auto koji je star 4god i ima emisiju co2 od npr..101g na njega se platti 500e....vrlo jednostavno...stimuliras ljude da kupuju novija auta jer ih isto kostaju kao stara...

sladoledsmesom

pre 5 godina

A da se vratimo mi na taljige, a? Banditi i državni funkcioneri nek se voze u besnim kolima a plebs nek umire u raspalom i nefunkcionalnom javnom saobraćaju.

Kreacija

pre 5 godina

Sta je sa termoelektranama ministe? To su glavni i ubedljivo najveći zagađivači u Srbiji a i šire. Pola Evrope kuka kako ih zagađuju naše termoelektrane. Gori smo od Kineza po tom pitanju. To ti prvo reši prijatelju moj.

hm

pre 5 godina

1. Na tehničkom pregledu pojačati kontrolu izduvnih gasova.
2, Uvesti subvenciju na kupovinu hibrida

Ograničiti uvoz na godište ne znači ništa. Ima na zapadu koliko hoćete automobila starih do pet godina, sa 300+ pređenih kilometara. Takva vozila su viđena za probleme sa DPF filterom i katalizatorom, kada do izražaja dolazi naša maštovitost, u kombinaciji sa nemaštinom i društvenom neodgvornosti, koja rezultuje skidanjem filtera. Takva vozila su veći zagađivači od ispravnog euro 3 iz 2008.g.

laki78

pre 5 godina

Obezbedite uslove da kupujemo nova kola.Dajte standard pa će se rešiti i ekologija.Ja ne vozim 14 godina star auto što volim, već zato što nemam pare za nov auto.Veoma je prosto.Ako poskupe cene kola zbog ove mere, možete samo računati da će mi trebati još više vremena da promenim ovaj auto za neki mlađi, što mu dođe i logično.Znači primer mere kako nerazumno administriranje dovodi do još gorih rezultata i još starijih kola koja više zagađuju na ulicama.Moj predlog je potpuno oslobađanje carine i poreza pri uvozu kola uz striktno poštovanje kontrole izduvnih gasova prilikom tehničkog pregleda.Ovo je neka mala mera ali jedina koja bi dala neki kakav takav rezultat dok se ne poveća standard.

dule

pre 5 godina

Nemam auto, ali ne treba dozvoliti svaki krs da se vozi, samo da bi vlasnik osecao neki "komoditet". Dakle, sve starije od 10g zabraniti da uopste izadje na put. Ako vec nemate dovoljno za pristojno auto (moj slucaj), koristite sredstva javnog prevoza. Ne glumite gospodu kada to niste.

nodi

pre 5 godina

Uopšte ne razumem, zašto se i diže prašina oko ovoga? Zabraniš uvoz krševa starijih od 10 godina i ćao! Ne možemo oko svake gluposti da vodimo rasprave i da slušamo ljudske gluposti! Većina u našoj zemlji nema svest o zagađenju i njegovim posledicama, misli da neka druga deca stradaju, neki drugi ljudi muče muku po bolnicama, da se to njima ne dešava! Nemaju svest o tome, niti žele da je steknu, zato ih ne treba ni pitati za mišljenje, već samo doneti odluku koja je dobra za sve nas, a ko nema para za ispravan auto, pa ne mora ni da vozi! Ja sam kupio nov auto sa pogonom na CNG(metan) i nema ko mi nije rekao da sam lud i da sam za te pare mogao da kupim polovnog Pasata!? I što bih ja imao razumevanje za takve ljude, a oni pri tom, ne shvataju da taj Pasat truje i njih i njihovu decu, a ovaj moj auto, skoro pa nikakvo zagađenje ne proizvodi?

com

pre 5 godina

Ako je bas tako rekao onda nije bas inteligentan. Izabrati bolest i zagadjivanje i voziti jeftina auta je jedna ista stvar. A naravno da treba ukinuti uvoz euro 3. I neke siromasnije zemlje su to davno ukinule. Realno, nema se sta dobro ni uvesti u toj klasi.

Dejan

pre 5 godina

Ja ne vidim tu neki problem... Pa pre skoro 20 god. je uveden zakon o uvozu sa EURO 3,a tada su to bila vozila stara oko 5 god. Sada je to 10 god. - podrzavam!

MARKONI

pre 5 godina

Svaki razuman čovek bi podržao ovu odluku... Kad vidim šta se na pijaci prodaje pod sloganom uvoz iz holandije, nemačke itd, smuči mi se, a da ne pričam kad krenu da purnjaju po putu pa zatvaram dovod vazduha spolja da se ne ugušim...

Djole

pre 5 godina

Treba minimum EVRO 5 norma, kao i stroga kontrola izduvnih gasova na tehnickom pregledu!!!. Zasto da me cade ispred sa pasatima i raznim serpama sa izvadjenim katalizatorima i DPF filterima!!!!!

dule

pre 5 godina

Nemam auto, ali ne treba dozvoliti svaki krs da se vozi, samo da bi vlasnik osecao neki "komoditet". Dakle, sve starije od 10g zabraniti da uopste izadje na put. Ako vec nemate dovoljno za pristojno auto (moj slucaj), koristite sredstva javnog prevoza. Ne glumite gospodu kada to niste.

ovoono

pre 5 godina

strasno koliko smo zatucani.Daj da vozimo krseve po svaku cenu.Neverovatan procenat negativnih komentara
pokazuje ekstremno nisku svest ovoga naroda.Milion nebuloznih izgovora samo sa ciljem da se nista ne promeni.E moj narode sam si sebi najveci neprijatelj.

tzx

pre 5 godina

Ja o ovome pricam vec 4 godine. Davno smo trebali prestati da uvozimo evro 3 pa pa i evro 4. Ko nema para za normalan auto, ne mora ni da vozi. Jeste surovo, ali to je realnost.
Da ne bude zamene ja sam prosle godine uvezao evro 4, da je trebalo evro 5 trazio bi jeftiniji, ako se nema novca. Biciklo i gsp, sta drugo.

Bromazepam

pre 5 godina

Prvo se odlučite da li je minimalac " 460€ ", ili 20000. Od čega će ljudi da izdvoje za automobil. Zabranite dizele, ali, dajte onda minimalac 60000, pa da neko može da odvoji i na kredit sa uzme auto. A u ovom trenutku pričate o zagađenju, a uzimate narodu svaki dinar na sve moguće načine.

Mile Dodik

pre 5 godina

Sta ovaj covek prica? Kako ja sa sto evra plate da kupim noviji auto? Radnik za masinom u Nemackoj IMA platu od deset hiljada evra,a prosecna plata im je petnaest hiljada.Ova vlast ce unistiti Srbiju.Bolje bi im bilo da podignu plate na jednu,dve hiljade evra kada se vec hvale da su devizne rezerve 11 milijardi,ali to su samo njihove lazi.

Srle

pre 5 godina

U BiH je Euro 4 norma vec odavno na snazi i uskoro ce biti pomjerena granica i na Euro 5. To je jedini ispravan nacin da ne postanete groblje automobila.

ikikvo

pre 5 godina

Da se ja pitam, svim vlasnicima vozila koja “dime” a ima ih na hiljade i hiljade u Srbiji, sproveo bih direktno izduvne gasove iz auspuha u kabinu vozila pa neka onda glasaju da li treba nesto menjati ili ne.

Nikola

pre 5 godina

Ja, kao biciklista, uvek sam za rigorozne evropske standarde. U BG bicikl gotovo da ne moze da se koristi kao prevozno sredstvo, kada je zagadjenje u pitanju. Pokusavam da vodim zdrav zivot, ali pitanje da li ce mi se to obiti o glavu jer "narod nema para" za normalan auto. U normalnim evropskim zemljama ljudi cene zdrav vazduh i voze bicikl ili pesace, a kod nas sve biznismeni kojima je ispod casti da idu peske. Kupe auto od 400 eur jer "nemaju", ali ne izlaze iz njega kao da su milioneri.
Juce na 3,5 km ulice 34 auta parkirana na trotoar i 13 na biciklisticku stazu, jer "neko tamo" nije obezbedio dovoljno parkinga. Isto tako smece bacamo gde god stignemo jer neko nije obezbedio kanu gde mi zelimo ili "oni ne odvoze". Sve neko mora da nam obezbedi i mi sami nikad nismo krivi. Zivimo u svinjcu jer nemamo para i mogucnosti i uvek je kriva vlast i Amerika.
Ljudi koji voze krseve, kradu vazduh meni neduznom, jer "nemaju pare", kao da je neophodno da voze auto. Kao kad bi bilo ok da ja ukradem komsiji pare, jer sta cu, nemam dovoljno za letovanje. Samo je u Srbiji "nemanje para" opravdanje za sve.

Entuzijasta

pre 5 godina

A da vi prvo skinete porez na luksuz za vozila preko 2000 kubika, možda posle toga narod i kupi kvalitetnija i novija vozila!
(ygrr, 26. mart 2019 11:52)

Novi i do 5-6 godina stari automobili do nekih 20-ak hiljada evra uglavnom ni ne mogu da se kupe sa motorom većim od 2.0, tako da to uopšte više nije problem. Uveliko se radi "downsizing" i mnogi motori su sad oko 1.0. Ti si znači mislio na krševe, tj. nekog polovnjaka 2.2 starog 15 godina, to bi ti bilo "kvalitetnije i novije vozilo"?

dzoni

pre 5 godina

Da li je euro 3 ili euro 6 kod tih uvoznih polovnjaka bas nema nikakvu ulogu jer 95% kojih se uvozi dal imali 18 ili 5 godina su oni sa najvecom kilometrazom tj presli i do 300 000 pa vraceni na 150 000 ..takav motor nije vise ni euro 3 ni euro 6 vec euro -100 jer takvi motori sagorevaju ulje koje je kancerogeno plus su im turbine lose i jos sta sve ne i vecina stetnih cestica ne sagori vec ih izbace...majstor mi zivi preko puta pa vidjam svasta ,dizel auti stari nekoliko godina iz uvoza koji zagadjuju nenormalno.

nodi

pre 5 godina

Uopšte ne razumem, zašto se i diže prašina oko ovoga? Zabraniš uvoz krševa starijih od 10 godina i ćao! Ne možemo oko svake gluposti da vodimo rasprave i da slušamo ljudske gluposti! Većina u našoj zemlji nema svest o zagađenju i njegovim posledicama, misli da neka druga deca stradaju, neki drugi ljudi muče muku po bolnicama, da se to njima ne dešava! Nemaju svest o tome, niti žele da je steknu, zato ih ne treba ni pitati za mišljenje, već samo doneti odluku koja je dobra za sve nas, a ko nema para za ispravan auto, pa ne mora ni da vozi! Ja sam kupio nov auto sa pogonom na CNG(metan) i nema ko mi nije rekao da sam lud i da sam za te pare mogao da kupim polovnog Pasata!? I što bih ja imao razumevanje za takve ljude, a oni pri tom, ne shvataju da taj Pasat truje i njih i njihovu decu, a ovaj moj auto, skoro pa nikakvo zagađenje ne proizvodi?

MARKONI

pre 5 godina

Svaki razuman čovek bi podržao ovu odluku... Kad vidim šta se na pijaci prodaje pod sloganom uvoz iz holandije, nemačke itd, smuči mi se, a da ne pričam kad krenu da purnjaju po putu pa zatvaram dovod vazduha spolja da se ne ugušim...

Dejan

pre 5 godina

Ja ne vidim tu neki problem... Pa pre skoro 20 god. je uveden zakon o uvozu sa EURO 3,a tada su to bila vozila stara oko 5 god. Sada je to 10 god. - podrzavam!

goran

pre 5 godina

Pa vise od svih kola zagadjuju termoelektrane i fabrike. Treba onda njih pozatvarati pa da zivimo bez struje i bez posla. Ovo je samo jedno ludilo trendova po Evropi koje mi slepo sledimo a za sta nas narod nema para. Svako bi zeleo nov auto, all drzava nije obezbedila uslove rada da to moze da se ostvari

Djole

pre 5 godina

Treba minimum EVRO 5 norma, kao i stroga kontrola izduvnih gasova na tehnickom pregledu!!!. Zasto da me cade ispred sa pasatima i raznim serpama sa izvadjenim katalizatorima i DPF filterima!!!!!

saleN

pre 5 godina

Ne moras nista da zabranjujes, samo digni ekolosku naknadu za euro3, a ukini/smanji za ostale. nije poenta zabraniti, vec destimulisati ljude da kupuju...

Drmezni Piljota

pre 5 godina

Ne kapiram ovaj izbor? Znači sa jedne strane jeftini automobili, a sa druge strane bolest...? A gde su tu skupi automobili? Oni su bolest za džep? :)

Logičar

pre 5 godina

Citiram ministra: "da li želimo da se zagađujemo i razboljevamo ILI ćemo da vozimo jeftine automobile. "

Ja ne vidim dilemu, ako je ministar zaista rekao "ILI". U tom slučaju biram da vozimo jeftine automobile.

i jedno i drugo

pre 5 godina

Davno smo trebali prestati da uvozimo evro 3 pa pa i evro 4. Ko nema para za normalan auto, ne mora ni da vozi...
(tzx, 26. mart 2019 12:43)

Zabrana uvoza ne znaci i zabrana upotrebe vec uvezenih

Dragan Jegarski- JEGA

pre 5 godina

Postoji jedno jednostavno rešenje...
Vratite željeznički saobraćaj!!
I teretni, da se rešimo najvećih zagađivača, kamiona i ostalih auspuh-teškaša, da se vagonima, u industrijske zone, ponovo prenose ogromni tereti bez zagađenja. Gradimo vetro-parkove i obezbedimo energiju za čisti prevoz.
I putnički, da se smanji broj teških autobusa, broj privatnih automobila, za jednostavan prevoz građana i u privatne i u poslovne svrhe.
Vratiti željeznički saobraćaj!!!

Osječan

pre 5 godina

Rijesenje je jednostavno....uvedite HR zakon...carina se placa po kolicini Co2...znaci auto euro3 konji je stari 12god i ima emisiju co2 od 177g na njega se placa carina od cca 3000e...a auto koji je star 4god i ima emisiju co2 od npr..101g na njega se platti 500e....vrlo jednostavno...stimuliras ljude da kupuju novija auta jer ih isto kostaju kao stara...

com

pre 5 godina

Ako je bas tako rekao onda nije bas inteligentan. Izabrati bolest i zagadjivanje i voziti jeftina auta je jedna ista stvar. A naravno da treba ukinuti uvoz euro 3. I neke siromasnije zemlje su to davno ukinule. Realno, nema se sta dobro ni uvesti u toj klasi.

Нишлија

pre 5 godina

Забранити дрогу, цигарете, дизел...нездраву храну, не слуђујте људе ментално, вашим ријалити програмима. Смањите цену гаса и подстакните народ да вози на гас, не саплићите га. Гас најмање загађује.

Tihomir

pre 5 godina

Nigde u normalnom svetu ije zabranjena upotreba i uvoz automobila od Euro nula pa navise, vec za svaki standard treba da postoji odgovarajuci maksimum stetnih materija. A drugo, ako je vladi vec toliko stalo da spreci zagadjenje, zasto dozvoljava da se u Zrenjaninu otvori ekoloska katastrofa zvana gumarska industrija Kine, koja ce sve da nas pootruje? Zasto ne iskljucuje iz saobracaja autobuse, kamione i traktore koji dime kao da idu na ugalj? Zasto ne proverava stanje u Pancevu gde se ljudi svakog dana truju od one bajne petrohemijske industrije. Zasto postoje nameti na upotrebu TNG i CNG u vozilima?

sladoledsmesom

pre 5 godina

(Nikola, 26. mart 2019 12:46)

Jadan ti tako nevin i nedužan, kao da jedini voziš bicikl u ovom gradu. Vozi ti u hitnu dete sa temperaturom od 40c na biciklu...

insajder

pre 5 godina

Podrzavam zabranu,ali,nije li malo licemerno gospodine ministre da pricate o zastiti zivotne sredite,a da pritom vase ministarstvo ne daje ni jedan jedini dinar subvencija za kupovinu hibridnih i el. automobila(msm da smo jedina drzava u Evropi po tom pitanju)?Nije li licemerno pricati o zastiti zivotne sredine,a najvece dazbine ste uveli za TNG cime direktno sprecavate ljude da voze automobile na tng uredjaje,a podseticu vas da tng zagadjuje za 30% manje od automobila na klasicni pogon.Zato ministre,manite se coravih posla.Prvo smanjite namete na TNG i uvedite subvencije za kupovinu hibridnih i elektricnih automobila,a onda mozemo da pricamo o zabrani uvoza.

Over And Out

pre 5 godina

O, Bože, kako je ovaj ministar "plitak" čovek. Samo poštovanje emisije štetnih gasova. Za svaku euro normu je propisana gornja granica. Ukoliko je emisija štetnih gasova viša id gornje granice, nema registracije vozila, dok se motor ne dovede u normu predvidjenu za euro 1,2,3,.....,n. Što znači da pošteni Srpski domaćin ne može više da vadi, premošćava, budži i elektronski isključuje sistem za kontrolu izduvnih gasova na svojim kolima i time ispušta zagadjene čestice u vazduh i do 10 puta više od zakonom predvidjenih normi. Takvom čoveku ostaje da popravi auto, proda ga za delove, ili ga da u reciklažu. Svaka zabrana je odraz nemoći države. Poštovanje zakona je znak da država funkcioniše.

s

pre 5 godina

Ministar zaista daje genijalne odgovore:

Pitanje: Pa građani nemaju para za novije automobile?!
Ogovor: Pa ne moraju da voze automobile! Najvažnije je da smanjimo zagađenje.

Pitanje: Ako Slovenija daje subvencije od 12.000 Eura za električne automobile, a Hrvatska 10.800, zašto Srbija ne daje ništa?! Zar to ne bi smanjilo zagađenje.

Odgovor: Smanjilo bi, ali država nema para!

Svaka čast na genijalnosti!

...

pre 5 godina

Нека министар у Влади добро размисли због какве јадне платежне моћи смо постали гробље аутомобила са
Запада

jakuza

pre 5 godina

Plata ko u africi a nemati ko u zapadnoj evropi.

Udri po sirotinji, neki ministri su predugo na vlasti pa ne znaju kako se teško dolazi do para i za auto od 15 godina...

Pri čemu Ministar finansija daje mišljnje kako gradjani moraju da dokažu da su se vozili autom i da se slivaju pare u GSP umesto da se podstiče da ljudi idu peške...

Miki

pre 5 godina

sa koje li si planete sisao coveku. pa njihovom prosecnom platom oni kupuju nov auto za manje od godinu dana a mi nemozemo sa nasom ni za osam godina . o cemu li ti moralises i pricas bajke .

ko-ometator

pre 5 godina

Da popravite uslove za voznju, puteve, infrastruktruru da nam se ne raspadaju vozila za 2/3 godine. A na sta ce ta nasa koja nisu iz uvoza a stari su 10 godina da lice? A kada ce te da sednete i da odgovorite zasto vam je litar goriva duplo vise nego skuplji od realne cene? (Drzavna akcija je 110% na osnovnu cenu) Kada ce te da uredite ove smesne registracije gde neko ko vozi kola preko 2000 kubika placa 5 -10 puta vecu registraciju bez obzira sto kola mogu da vrede 2000 a neko ko vozi auto od 30000. Gde je tu logicnije porez za luksuz?

Sandor Begej

pre 5 godina

Ma nemoj mi reci!? Pa gospodine ministre, maknite vi sa ulica one tamice stare 40+ godina, autobuse koji cade kao tenk da ide, kao i auta sa skinutim EGR ventilima i katalizatorima, pa onda pricajte o zastiti cistoce vazduha.

Radijator

pre 5 godina

Samo rigorozno merenje izduvnih gasova na tehnickom i prilikom uvoza i izdavanja amss potvrde i nikakva ogranicenja u godinama nisu potrebna.
Koja je svrha...uvezem 2009. dizela sa 500+ kkm, pa poskidam sve dpf filtere...i ostale gluposti, a ne mogu da uvezem npr 2007. nekog malolitraznog benzinca na plin koji prolazi merenje?

Zoran

pre 5 godina

Dizel zagađuje vazduh - zabraniti!

Drveće čisti vazduh - poseći!
Reke oplemenjuju - nasuti otpadom, najlon kesama i đubretom?
Planinski potoci u kojima se legu pastrmke i rakovi - zagraditi, betonirati, ukloniti i uterati u cevi da se mafija i dalje bogati od prodaje struje!

Zemljo INDONEZIJOOOOO... gde ja ŽIVIM!

Okljež

pre 5 godina

Glupost nevidjena!U državi u kojoj je plata 300 evra ukidaju polovnjake!Pa hitna,vojska,milicija,vatrogasci,svi vozila stara 15 i više godina!

Monsieur Alphonse

pre 5 godina

strasno koliko smo zatucani.Daj da vozimo krseve po svaku cenu.Neverovatan procenat negativnih komentara
pokazuje ekstremno nisku svest ovoga naroda.Milion nebuloznih izgovora samo sa ciljem da se nista ne promeni.E moj narode sam si sebi najveci neprijatelj.
(ovoono, 26. mart 2019 13:37)

Najnižu svest ovde imaš ti i botovi kao ti.
Lludi se bune ne zato što neće ništa d apromene, nego što im je, za razliku od tebe, jasno da je ekologija, zagađenje i briga o zdravlju ovoj država poslednja broga na svetu, a prva im je kako isisati još više para od građana!

Da stvarno brinu o ekologiji, nešto bi i uradili u tom smeru. Na primer, podsticali bi potrošnju TNG i CNG jer je to dokazano ekološki najčistije gorivo. A šta su uradili? Opteretili gas suludim akcizama i debilnim atestima da je praktično svejedno šta trošiš, sve ti dođe manje više isto!

Da hoće da urade nešto korisno, radili bi stvarne i poštene tehničke ateste zagađenja, pa vozilo koje prođe, može na put, svejedno koje godine je proizvedeno i da li je Euro 3 ili Euro 33. Koje ne prođe, ne može i kraj priče, pa makar bilo proizvedeno pre pola godine!

Da im je stvarnoi stalo do zdravlja ljudi, izbacili bi iz upotrebe one silne kršine od kamiona i autobusa što čađave kao da idu na ugalj, i to loš!

Ne, cela priča je ISKLJUČIVO o tome kako da se još ispumpa para od ljudi, pa zabranjuje uvoz "previše" jeftinih vozila jer se njima "ne isplate" jer ne mogu da ih previše opterete dažbinama!

ЗОРАН

pre 5 godina

Тако је, удри по сиротињи, ово је стварно суперхик влада. Прво регистрација скутера, мада је држава а не ја написала на саобраћајној дозволи ТРАЈНО, сада пуј пике не важи а сада и ова рестрикција. Што лепо не кажете хоћемо да смањимо број возила у саобраћају?

borivoje surdilovic

pre 5 godina

da budemo zdravi i idemo peske....jer para za nova kola narod nema, za 2010 i novije takodje para nema.....znaci neke bolje patike i piči.....ni more nije daleko.....znaju politicari....ubedio i njih vucic da narod ima para....

mirko

pre 5 godina

Kontrola izduvnih gasova na registraciji je resenje. Nek ljudi odrade motore. Drzava treba da smanji akcize na auto gas da bi bilo isplativo ugradjivati i voziti. Drzava je najvise kriva jer su zbog cene auto gasa i atesta na 5 godina ljudi poceli da kupuju dizele koji otrovase sve. I sad kao ministar vidi problem. Jeste previse auta na putevima ali to je opet vlada htela, tako pune budzet.

sladoledsmesom

pre 5 godina

A da se vratimo mi na taljige, a? Banditi i državni funkcioneri nek se voze u besnim kolima a plebs nek umire u raspalom i nefunkcionalnom javnom saobraćaju.

Dusan Savic

pre 5 godina

Lepo uvedite bez ucesca kredite i be kamate. Ili neka min 2%. Pa cemo svi kupiti novija i bolja vozila.

Ali ne U EU kredit za Energetsku efikasnost 4-6% kod nas 17-20%. Pa se bunite što vam ne valja narod

laki78

pre 5 godina

Obezbedite uslove da kupujemo nova kola.Dajte standard pa će se rešiti i ekologija.Ja ne vozim 14 godina star auto što volim, već zato što nemam pare za nov auto.Veoma je prosto.Ako poskupe cene kola zbog ove mere, možete samo računati da će mi trebati još više vremena da promenim ovaj auto za neki mlađi, što mu dođe i logično.Znači primer mere kako nerazumno administriranje dovodi do još gorih rezultata i još starijih kola koja više zagađuju na ulicama.Moj predlog je potpuno oslobađanje carine i poreza pri uvozu kola uz striktno poštovanje kontrole izduvnih gasova prilikom tehničkog pregleda.Ovo je neka mala mera ali jedina koja bi dala neki kakav takav rezultat dok se ne poveća standard.

Zašto neće???

pre 5 godina

Auto gas je skoro idealno gorivo u ekološkom smislu. I TNG (LPG, ili propan/butan) i KPG (CNG, ili metan). I, kada bi državu odista brinulo zdravlje naroda, prvo bi trebala da stimuliše auto gas. ALI, oni to neće!!!!!!!!!

Petar

pre 5 godina

Najbolje da nas nema,tako ce vama politicarima da bude sve potaman,i zdravo i pravo.Ako je to najveci problem Srbije pa mismo najsrecnija nacija.Sto se ne osvrnete oko sebe ministre i vidite koliko je sve strokavo,kako se na svaku slobodnu parcelu smesta neka zgrada,ne brine se ni o parking mestu ne brini se sto je najbitnije o zivotnom prostoru,sto su koministi uz sve mane bar na to mislili pa je svaki kraj imao parkic,garazu ili parking mesta i prostor za druzenje,toga vise nema,Beograd ce sam sebe udaviti a verujem da je situacija slicna i u drugim gradovima.

cixxx

pre 5 godina

Klasično licemerje, spinovanje i populizam... Ništa novo. Ako već ne znaju šta da rade, neka prepišu od nekog ko je to već rešio. Pazi molim te. Pa zagađenje je najveće tokom zimskih meseci, ne zbog automobila i euro 3 norme, vozi se i leti i zimi, već zbog uglja, loženja svega i svačega, mazuta... to nas truje. Pa ne postoji mogućnost registrovanja automobila na hibridni pogon ako nije plug-in, nema ama baš ni jedne olakšice za vlasnike hibrida i auta na električni pogon... O čemu priča ovaj čovek

UnrealEngine

pre 5 godina

Zašto bi se Trivan razlikovao od bilo kod drugog licemera na planeti? Povlači argument zdravlja i zaštite životne sredine kad treba još malo da se ošiša džep građana, a kad treba da se naguraju reke u cevi i pare u džep, onda je sve u redu. Sram te bilo, ''ministre'', ušima se prvo pokrij pa tek onda da razgovaramo!

Gospodo

pre 5 godina

nemaju svi kola sa blinkerima za koji ne znate ni koje gorivo troši. Koliko košta veliki servis, posto su gume...Svi bi mi voleli da vozimo dobra kola . Gospodo ministri počeli ste da uvodite evropske mere ali sa kontra strane.

Strokavi mozak

pre 5 godina

Ideja zastite zivotne sredine u Srbiji:
Deponije se prave tako sto se iskopa rupa i puni djubretom,kad se napuni prekrije se zemljom i teraj dalje.Pojam reciklaza nepoznat kao pojam,a tek kao tehnoloski proces.Svaka veca fabrika fekalije ispusta u obliznju reku pobije svaki zivi svet a u korito narod doda jos nepotrebnu plastiku,lesine i ostalo.I ono malo planinskih reka se betonira i prave elektrane.U par gradova pa i u mom toplana za grejanje stoji 3-4 km od centra dim samo kulja.Ima toga jos mnogo.
Ali resenje postoji.Povecati normu za uvoz sa Euro 3 na Euro 4,namaci neku kintu od uvoznickog lobija u dzep.I resen problem zagadjenja u Srbiji.
A da,i onu firmu kod Lapova sto stoji pustiti da posece sve sume u Srbiji da ostane samo vrzina od planina.

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

U nemačkoj preko 13 miliona putničkih automobila starih između 10 i 20 godina !

Ja mislim da su najveći zagađivači životne sredine političari a i njihovi botovi kojih i ovde ima !

Znači lakše je nekog primorati da ide pešice ako nema novac za noviji auto nego da se obezbede uslovi da može sebi da priušti taj "luksuz" od nekih 4-5 000 evra !

Žalosno je takođe da se ovde ostavljaju komentaru navijačkog tipa za ili protiv a izbegava suština ovog problema , i ne samo ovog !

Ako za potrošačku korpu koja je po statistici oko 77 000 finara treba koro četiri minimalne plate , šta dalje treba reći!

I za ove koje celo vreme spominju zapadne krševe :

Auto sa pređenih 200-300 000 kilometara na tom trulom zapadu je još uvek u boljem stanju od onog koji u srbiji pređe 20 000 kilometara !

Vidim da vana prijatelji ne smetaju raspali putevi sa kraterima kao i nepostojeći javni prevoz koji u svakoj zemlji smanjuje korišćenje auta i time smanjuje i zagađivanje životne sredine!

Ministar neka krene, ako nije već bio , u komšiluku (hrvatska , mađarska, slovenija ) a i dalje i neka PREPIŠE njihov način ophođenja prema prirodi i životnoj sredini!

Nije sve do auta !

hm

pre 5 godina

1. Na tehničkom pregledu pojačati kontrolu izduvnih gasova.
2, Uvesti subvenciju na kupovinu hibrida

Ograničiti uvoz na godište ne znači ništa. Ima na zapadu koliko hoćete automobila starih do pet godina, sa 300+ pređenih kilometara. Takva vozila su viđena za probleme sa DPF filterom i katalizatorom, kada do izražaja dolazi naša maštovitost, u kombinaciji sa nemaštinom i društvenom neodgvornosti, koja rezultuje skidanjem filtera. Takva vozila su veći zagađivači od ispravnog euro 3 iz 2008.g.

neće nipošto

pre 5 godina

Sve će uraditi, svega se prihvatiti... samo da stimulišu ljude da pošteno rade i zarade, ovde, da se ne iseljavaju, samo to NEĆE.

Stefan

pre 5 godina

Pa ako xocete da smanjite zagadjenje dajte jos drvrca po gradovima i selima. I uredite javni prevoz u vecim gradovima.

I dosta je licenerno govoriti o automobilima kao izvoru bolesti dog toplane zagadjuju vazduh najvise a reke i okoline gradova se dave i djubretu.

Rob sinji

pre 5 godina

Ono kad povećaš cenu tehničkog a ne tražiš od istih da imaju ispravne uredjaje za merenje izduvnih gasova.
Ono kad u isti koš staviš euro 3 benzinca na plin i raspalog dizelaša bez ikakvih filtera.
Ono kad nametneš sulude akcize na gorivo koje najmanje zagadjuje pa pokušavaš da smanjiš zagadjenje.
Ono kad daješ budžetske pare privatnim agencijama koje otimaju posao državnim agencijama a pri tome ne poznaju posao nego zgrću pare za Tita i partiju .
Ono kad mediji sa sopstvenom agendom ne objavljuju komentare ljutitih čitalaca.

karburator

pre 5 godina

Njega vozi službena / narodna limuzina. Pa mu je lako da pametuje.
*
Vožnja na gas je višestuko ekološkija i od najnovijeg benzinca il dizelaša. Ali, njih U SUŠTINI, i nije briga za ekologiju i zdravlje. To se vidi iz sveg ponašanja ove vlasti a pogotovo iz ignorisanja stimulacije potrošnje auto gasa.

бивши граничар 55 гб

pre 5 godina

Треба само увести контролу издувних гасова такозвани абгас тест!Код нас када се ауто увози обавезно се скида катализатор!Возе људи и старије аутомобиле на западу али се контролишу гасови!Џаба и еуро 6 када ће повадити пола ауспуха!

Icarus

pre 5 godina

Мислим да министру треба објаснити мало како функционише систем понуде и потражње. Када се буде увео тај закон, потражња ће бити велика и самим тим цене истих ће скочити. И тек када се тржиште засити возилима које испуњавају евро 4 стандард, цена ће падати. Ја нисам економиста, али контам основне ствари.
Друго, свака јаруга, сваки јарак, коританце неке реке је пуно ђубрета и пластике. Фрушка гора исто. Отпадне воде из фабрика иду у прву реку. Моја Дрина је била пуна пластике прошле године и док Јован Мемедовић није скренуо пажњу својим прилогом и фотографијама, ништа се по том питању није радило. Докле то лицемерје?

Kreacija

pre 5 godina

Sta je sa termoelektranama ministe? To su glavni i ubedljivo najveći zagađivači u Srbiji a i šire. Pola Evrope kuka kako ih zagađuju naše termoelektrane. Gori smo od Kineza po tom pitanju. To ti prvo reši prijatelju moj.

tata

pre 5 godina

a evo, npr, u velikoj britaniji imaš dobre olakšice ako voziš auto na tng. a kod nas te deru ko zeca za isto sa nekakvim kvazi atestima i imbecilnim nametima. zagađenje? pa probajte da instalirate solarne ploče na kuću pa ćete videti koliko će vas ova država "zabrinuta" za zdravu sredinu saplitati i odrati. to se tako ne radi.

zvezdarac

pre 5 godina

A da ukinete akcizu na TNG?
A da smanjite dažbine za atestiranje TNG sistema u vozilima?
A da subvencijama podstaknete kupovinu hibridnih i elektroautomobila?
A da počnete da gradite mrežu punjača?
A da počnete ozbiljnu kontrolu izduvnih gasova na tehničkim pregledima ZA TERETNA VOZILA I AUTOBUSE?
A da napravite plan zamene termoelektrana na druge izvore električne energije?
A da počnete da primenjujete zakon o zaštiti životne sredine i očistite reke od otpada, zatvorite privredna društva koja GODINAMA zagađuju vodna bogatstva Srbije, kaznite pravna i fizička lica koja uništavaju zdravlje nesavesnim poslovanjem i namernim izbegavanjem poštovanja propisa uništavaju reke, jezera, obradivo zemljište i šume?
A da zabranite korišćenje drveta i uglja u individualnim kotlarnicama i za grejanje kuća te omogućite subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivija goriva?


A da odete iz tih fotelja i prepustite svoja mesta nekom zaista kompetentnom?